Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 22. forduló

2019.03.11. 09:27 maribor_

1983. április 9-10., a hónap második hétvégéje

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_headlines.jpgÉljen április 4!

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

április 4.

Délben zenés őrségváltás volt a Parlament előtti Kossuth Lajos téren, a hazánk felszabadulásának 38. évfordulója tiszteletére felvont állami zászlónál. Az ünnepi esemény érdeklődők százait vonzotta a helyszínre. 12 órakor kürtszó harsant, Farkas Mihály vezérőrnagy, budapesti helyőrségparancsnok érkezett az ünnepség színhelyére, majd a felsorakozott díszszázad parancsnoka jelentést tett. Ezután felcsendült a Himnusz, s a Gellérthegyről leadott díszsortűz köszöntötte hazánk felszabadulásának ünnepét. A távozó és az érkező őrség tisztelgése után elhangzottak az őrparancsnokok jelentései, majd az új őrség elfoglalta helyét az állami zászló talapzatánál. Az őrségváltás a díszszázad díszmenetével ért véget. Az őrségváltás befejeztével a magyar néphadsereg központi zenekara térzenét tartott.

Budapesten, valamint az ország több városában, településén tartattak koszorúzási ünnepségeket, megemlékezéseket a fasizmus fedett aratott győzelem 38. évfordulója alkalmából; mindenütt a hála és a kegyelet virágaival borították el a felszabadító harcokban elesett szovjet hősök sírját. Ezen a napon délelőtt - a hagyományokhoz híven - budapesti ifjúmunkások, diákok és hazánkban tanuló külföldi társaik sokasága népesítette be a Gellérthegy oldalát. A szabad Magyarország 38. születésnapján hosszú sorokban vonultak fel a hegyre, hogy tisztelettel adózzanak a szabadságunkért életüket áldozó hősök emlékének, s nagyszabású politikai demonstráción köszöntsék nemzeti ünnepünket. A nagygyűlés előtt a KISZ központi és budapesti bizottsága, valamint a kerületek képviselői koszorúkat helyeztek el a Szabadság-szobor talapzatán. Ezt követően a fiatalok a Citadellához közeli, körös-körül zászlódíszben pompázó Jubileumi parkba igyekeztek. Itt a nagygyűlés kezdetéig szabadtéri táncház várta a részvevőket. Díszlövés és zászlós motorosok felvonulása jelezte az ifjúsági nagygyűlés kezdetét. A részvevők között volt Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a budapesti pártbizottság első titkára, Várkonyi Péter, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, Czinege Lajos hadseregtábornok, honvédelmi miniszter, Fejti György, a KISZ Központi Bizottságának első titkára és az MSZMP Központi Bizottságának több más tagja. Jelen voltak a társadalmi és a tömegszervezetek, valamint a Szovjetunió budapesti nagykövetségének képviselői, s az ünnepségen részt vett Nyikolaj Szilcsenko vezérezredes, a Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erői főparancsnokának magyarországi képviselője és Konsztantyin Kocsetov vezérezredes, az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport parancsnoka. Varga Sabján László, a KISZ KB titkára mondott ünnepi beszédet. Az ünnepi beszédet követően látványos műsor szórakoztatta a fiatalokat. A nagygyűlés az Internacionálé hangjaival ért véget.

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_gellerthegy.jpgA gellérthegyi nagygyűlés részvevői

Pécsett koszorúzási ünnepséget tartottak a szovjet hősök emlékművénél. Baranya megye és Pécs város párt-, állami és társadalmi szervezeteinek vezetői, valamint a fegyveres erők és testületek képviselői helyezték el koszorúikat az emlékművek talapzatán. A hála és kegyelet virágaival borították a város felszabadítása során elesett szovjet katonák sírjait az üzemek és vállalatok dolgozói, az iskolák tanulói. Szolnok megyében Jászberényben, a Hűtőgépgyár zászló- és virágdíszbe öltöztetett munkás- és ifjúsági házának nagytermében tartották meg az április 4-i megyei díszünnepséget. Ezután megkoszorúzták a felszabadító szovjet hősök sírjait és a városi szovjet hősi emlékművet. A Vas megyei Nemesmedvesen, a legutolsóként felszabadult magyarországi településen egy T-34-es harckocsi és a háború végét egykoron hírül adó harang alkotta emlékműegyüttes talapzatán a tömegszervezetek járási képviselői, a környék üzemeinek, gazdaságainak dolgozói helyezték el a megemlékezés virágait. A Sárköz szívében levő Decsen nagygyűlést rendeztek, s elhelyezték a leendő művelődési ház alapkövét.

Sok százezer ember részvételével ért véget Nyugat-Európában a húsvéti béketüntetések, felvonulások, ülősztrájkok négynapos sorozata, amely elsődlegesen az amerikai közép-hatótávolságú rakéták idén esedékessé váló nyugat-európai telepítése ellen irányult. Béketüntetések söpörtek végig egyebek között a fegyvertelepítésre kijelölt NSZK- ban, Anglián és Hollandián. Békemegmozdulásokra került sor az USA-ban is.

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_beketuntetes.jpgFelvonulók az NSZK-beli Kellinghuséban

április 5.

Délelőtt a Parlament előtti Kossuth Lajos téren ünnepélyes külsőségek között, katonai tiszteletadással levonták a Magyar Népköztársaság állami zászlaját, amely hazánk felszabadulásának 38. évfordulója tiszteletére lengett az árbocon. Ugyancsak katonai tiszteletadás közepette vonták be a magyar nemzeti lobogót és a munkásmozgalom vörös zászlaját a gellérthegyi Felszabadulási Emlékműnél.

A Szovjetunió megalakulásának 60. és a magyar-szovjet barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási egyezmény aláírásának 35. évfordulója alkalmából a diákok körében meghirdetett Ki tud többet a Szovjetunióról? vetélkedősorozat országos döntőjét Budapesten, a kőbányai Pataky István Művelődési Központban tartották meg. A tizedik alkalommal megrendezett vetélkedő korábbi színterei - mintegy hatvanezer tanuló részvételével - az iskolai, majd a megyei és fővárosi elődöntők voltak. A döntőn tíz középiskola és hat szakmunkásképző intézet csapata a Magyar-Szovjet Baráti Társaság, a KISZ, a Művelődési Minisztérium és a Lapkiadó Vállalat képviselőiből álló zsűri előtt vetélkedett. A középiskolások versenyében a kisbéri Táncsics Mihály gimnázium csapata lett az első, a szakmunkástanulók között a tatabányai 314. számú Ipari Szakmunkásképző Intézet tanulói nyertek.

Andrej Gromiko, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a szovjet miniszterelnök első helyettese, külügyminiszter Moszkvában találkozott Par Stenback finn külügyminiszterrel, aki parlamenti küldöttség élén érkezett a szovjet fővárosba a két ország közötti barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződés megkötésének 35. évfordulójára.

április 6.

Az 1983. év indításának tapasztalatait és a szakszervezetek további feladatait vitatta meg a Szakszervezetek Országos Tanácsa. A napirend előadója Jakab Sándor, a SZOT főtitkárhelyettese volt, aki bevezetőjében hangsúlyozta: a szakszervezeti mozgalom a korábbinál is aktívabban segíti a gazdasági tennivalók meghatározását és végrehajtását. Az évindítás széles körű tapasztalata az volt, hogy a szakszervezeti tagság megértette és elfogadta a gazdaság előtt álló célokat. Mindez kifejeződik a vállalati tervekben is, amelyek összességükben visszatükrözik a népgazdasági feladatokat.

Prágában megkezdődött a Varsói Szerződés tagállamai külügyminiszteri bizottságának ülése. Az ülés munkájában részt vesz Petr Mladenov, a Bolgár Népköztársaság, Bohuslav Chnoupek, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság, Stefan Olszowski, a Lengyel Népköztársaság, Puja Frigyes, a Magyar Népköztársaság, Oskar Fischer, a Német Demokratikus Köztársaság, Stefan Andrei, a Román Szocialista Köztársaság külügyminisztere, Andrej Gromiko, a Szovjetunió Minisztertanácsa elnökének első helyettese, külügyminiszter. Az ülés részvevőit Bohuslav Chnoupek üdvözölte. Az ülésen áttekintik a VSZ tagállamai politikai tanácskozó testületének prágai ülésén előterjesztett javaslatok és kezdeményezések megvalósításával összefüggő kérdéseket, amelyek a nukleáris háború elhárítására, az enyhülési folyamat folytatására, a leszerelés megvalósítására, az európai és a nemzetközi biztonság megszilárdítására s az együttműködés fejlesztésére irányulnak. Az ülésen külügyminiszter-helyettesek, tanácsadók és szakértők is részt vesznek.

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_varsoi_szerzodes_kulugyminiszterei.jpgTanácskozik a külügyminiszteri bizottság

Bohuslav Chnoupek, a CSKP KB tagja, csehszlovák külügyminiszter, kormánya megbízásából ebédet adott a bizottság ülésén részt vevő külügyminiszterek tiszteletére.

Bukarestben tartották meg a szocialista országok atomenergetikaigépgyártási együttműködését koordináló kormányközi bizottság nyolcadik ülését. A tanácskozáson Bulgária, Csehszlovákia, Jugoszlávia, Lengyelország, Magyarország, az NDK és a Szovjetunió képviselői vettek részt. A bizottság elnöke Alekszej Antonov szovjet miniszterelnök-helyettes. A magyar delegációt Méhes Lajos ipari miniszter vezette, akit - a delegációk vezetőivel együtt - fogadott Constantin Dascalescu román miniszterelnök.

Az Európai Gazdasági Közösségben az utóbbi tizenkét hónapban csökkent az infláció - derül ki a Közös Piac statisztikai hivatalának jelentéséből. A legnagyobb sikert Nagy-Britannia mondhatja magáénak: az elmúlt egy évben az infláció 5,3 százalékra esett vissza az előző egyéves időszak 11 százalékos áremelkedésével szemben. További adatok, zárójelben az elmúlt egy évet megelőző 12 hónapos időszak mutatóival: az NSZK - 3,7 (5,8), Franciaország - 9,2 (13,9), Belgium - 8,7 (7,6), Olaszország - 16 (17,1). A közlemény szerint egyébként 1975-höz viszonyítva a következő mértékben emelkedtek az egyes tagországok fogyasztói árai: az NSZK - 39, Belgium - 67, Olaszország - 231, Franciaország 120, Nagy-Britannia - 143 százalék. A közöspiaci átlag 121 százalék.

április 7.

Tíz vállalat képviselői a SZOT székházában szocialista együttműködési szerződést kötöttek. A Szakszervezetek Budapesti Tanácsának kezdeményezésére már korábban szocialista szerződést kötött az észak-déli metró építésében részt vevő nyolc vállalat. Mivel az építkezések kapcsolódnak egymáshoz, most ezt a szerződést kiterjesztették a Róbert Károly körúti és az Árpád-híd, Flórián téri beruházásokra is. Az együttműködéshez a METRÓBER, az UVATERV, a FöiMTERV, az Aszfaltútépítő Vállalat, a Hídépítő Vállalat, a KÉV-Metró, a VBKM Villamosállomás Szerelő Gyára és a Gép- és Felvonószerelő Vállalat mellett csatlakozott a Mélyépítő Vállalat, illetve a Bányászati Aknamélyítő Vállalat. A szerződő felek összehangolják tevékenységüket, hogy határidőre, a jövő év végére elkészülhessenek a beruházásokkal.

A csehszlovák külügyminisztérium épületében délelőtt közlemény aláírásával ért véget a Varsói Szerződés tagállamai külügyminiszteri bizottságának ülése. A tanácskozáson áttekintették az európai helyzet alakulását a politikai tanácskozó testület januári ülése óta eltelt időszakban, és megvizsgálták az ott előterjesztett javaslatok és kezdeményezések megvalósításával kapcsolatos kérdéseket. A külügyminiszteri bizottság üléséről közleményt adtak ki. Gustáv Husák, a CSKP KB főtitkára, köztársasági elnök fogadta a külügyminiszteri bizottság ülésén részt vett külügyminisztereket. A találkozó szívélyes, baráti légkörben zajlott le.

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_kulugyminiszterek.jpgPetr Mladenov bolgár, Stefan Olszowski lengyel, Puja Frigyes magyar, Andrej Gromiko szovjet, Bohuslav Chnoupek csehszlovák, Oskar Fischer NDK-beli és Stefan Andrei román külügyminiszter a prágai tanácskozás befejezése után

Délután hazautazott Prágából Puja Frigyes külügyminiszter. A repülőtéren Bohuslav Chnoupek csehszlovák külügyminiszter búcsúztatta. Visszaérkezésekor a Ferihegyi repülőtéren fogadására megjelent Andrej Barcák, Csehszlovákia budapesti nagykövete.

április 8.

Több mint 210 ezer dolgozót számláló ágazat munkaerőhelyzetéről tárgyalt a Parlamentben az országgyűlés szociális és egészségügyi bizottsága, valamint az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezetének elnöksége. A testületek elé a minisztérium és a szakszervezet is önálló értékelést terjesztett. Mindkét jelentés megállapította: a magyar egészségügy az elmúlt évtizedekben - ha ellentmondásosan és olykor aránytalanul is, de - a társadalmi és gazdasági fejlődéssel összhangban követte az iránta támasztott megnövekedett követelményeket.

A Ganz-Mávag mátranováki Híd-gyáregysége teljesítette a budapesti Árpád-híd építésében rárótt feladatot: elkészült az összesen 312 méter hosszú ártéri szakasz utolsó, 140 méteres acélszerkezete. A hídrészt az eredményes műszaki átvétel után ismét darabjaikra szedik, majd - részben vasúton, részben közúton - a jövő héten a vállalat lágymányosi telepére szállítják, ahol újra összerakják, hegesztik. Innen a több száz tonna súlyú, hatalmas acélszerkezetet vízi úton szállítják majd a helyszínre. Az Árpád-hidat a hajógyárral összekötő szakaszt a Clark Ádám úszódaru egy tagban emeli a helyére, előreláthatólag júliusban.

Méhes Lajos ipari miniszter befejezte bukaresti tárgyalásait a magyar-román gazdasági együttműködés fejlesztéséről és bővítéséről. Délelőtt tárgyalt Lina Ciobanu könnyűipari miniszterrel és Ioan Avram gépgyártóipari miniszterrel. A tárgyaláson részt vett Barity Miklós bukaresti magyar nagykövet. Méhes Lajos és kísérete délután hazaérkezett Budapestre.

Magas rangú palesztin funkcionáriusoktól származó értesülések szerint a PFSZ vezetői elutasították azt a tervet, hogy Husszein jordániai királyt bízzák meg a palesztinok képviseletével az esetleges közel-keleti béketárgyalásokon. A Reuter brit hírügynökség szerint az elutasító döntés a palesztin vezetők kuvaiti értekezletén született, amely Jasszer Arafat elnökletével ülésezik. Jasszer Abd Rabit, a PFSZ tájékoztatási ügyekkel megbízott vezetője mindazonáltal elmondta: hamarosan még egy végső, döntő tanácskozásit tartanak, de hogy miről, azt nem közölte. Szalah Kalaj - Arafat helyettese az El-Fatah, a PFSZ legnagyobb tagszervezetének élén - kifejtette, hogy az elutasító döntés a palesztinai nemzeti tanács (parlament) idei algíri ülésének és a tavalyi fezi arab csúcsnak a határozatain alapul.

április 9.

A Mátraaljai Szénbányák Thorez bányaüzemében délben felszínre hozták az idei kétmilliomodik tonna szenet. Ez a teljesítmény pontosan megegyezik az 1983-ra előírt éves program időarányos részével. A sikeres évkezdést jelzi, hogy ez pontosan és naprakészen annyi, mint amennyit a szomszédos Gagarin Hőerőmű kért. Örvendetes az is, hogy a felszínre hozott szén valamivel nagyobb fűtőértékű a tervezettnél, s ez előnyösen befolyásolja a Gagarin Hőerőmű villamosenergia-termelését. A visontai bányászok az idén további előnyt szereztek a széntermelés előkészítésében. A meddő letakarításában időarányos tervüket jelentősen túlteljesítették, vagyis a tervben előírt kilencmillió helyett az év elejétől mostanáig 14 millió köbméter földet mozgattak meg a visontai szénmezőn. Ezáltal tetemesen növekedett a felszabadított szénvagyon, ami lehetővé teszi a széntermelés meggyorsítását bármelyik napon, amikor a Gagarin Hőerőmű termelése igényli.

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_matraaljai_szenbanyak.jpgA Mátraaljai Szénbányák Thorez bányaüzeme

Szegeden az idei legnagyobb szabású társadalmi munkaakciót bonyolították le. Negyven gyár, vállalat, ipari szövetkezet több mint tízezer munkása és alkalmazottja vett részt a kommunista műszakban. A Volán szegedi 10. számú vállalata rendkívüli járatokat indított, hogy a dolgozók idejében eljuthassanak a munkahelyükre és otthonukba. Külön ügyeletet tartottak több erre kijelölt óvodában, s a szokottnál nagyobb számban tartottak nyitva az élelmiszerüzletek, hogy az ellátásban se legyen fennakadás. A rendkívüli kommunista műszak munkabérét ezúttal főként a társadalmi munkában tervezett, s ugyancsak jórészt társadalmi összefogással megvalósuló szegedi műjégpálya építésére fordítják. A Borsod megyei Állatforgalmi és Húsipari Vállalat központjának és a Miskolci Húskombinátnak ezer dolgozója a nyolcórás műszak alatt több mint ezer sertést, másfél száz hízott marhát vágott le és dolgozott fel, száz mázsa ízletes konzervet és töltelékárut készített. A kommunista műszak során végzett munka ellenértékének nagyobbik részét a közeljövőben épülő megyei vértranszfúziós állomás javára fizetik be. A fennmaradó részt a vállalat által támogatott három iskola tatarozására, szépítésére és a vállalati sporttelep bővítésére fordítják. A tervek szerint az ősz folyamán még egy kommunista műszakot teljesítenek majd, amelynek ellenértékét ugyancsak a vértranszfúziós állomás építésére és vállalati szociális feladatok megoldására fordítják. A Hajdú megyei Állami Építőipari Vállalat dolgozói Debrecen legújabb lakótelepének építésén tevékenykedtek. A Tócoskertben a kommunista műszak ellenértékét szociális-kommunális célok megvalósítására fordítják. Jelentős összeget kapnak azoknak a Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár megyei községeknek a tanácsai, ahonnan a legtöbb bejáró dolgozója van a vállalatnak.

Reggel 4.40 órakor Nyársapát és Cegléd között egy műszaki ok miatt álló tehervonatba ütközött a Puskin nemzetközi gyorsvonat. A baleset következtében a mozdonyvezető életét vesztette, a vonatvezető megsérült. Az utasok közül négyen könnyebb sérüléseket szenvedtek, ők a helyszíni elsősegélynyújtás után folytatták útjukat. A MÁV szakemberei a pályát helyreállították, és a személyforgalom 14.50 órakor megindult. A baleset okát a rendőrség szakértők bevonásával folytatja.

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_vasuti_baleset.jpgAz összeroncsolt mozdony

Az SZKP Központi Bizottsága és a szovjet kormány közös határozatot hozott a mezőgazdasági üzemek gépellátásának javításáról, részletesen megszabva az egyes minisztériumok és ágazati főhatóságok feladatait.

Ismeretlen tettesek szombatra virradóan lövéseket adtak le a marseille-i szovjet konzulátus épületére - jelentette az AFP megbízható forrásokra hivatkozva. A támadók gépkocsin elmenekültek.

április 10.

A Margit-híd budai feljárójában délután egy Trabant a piros jelzés ellenére próbált a hídra hajtani, s összeütközött egy Barkas mikrobusszal. A baleset következtében a Trabant felborult; vezetője és utasa könnyebb sérüléseket szenvedett.

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_baleset.jpgA baleset helyszíne néhány perccel az ütközés után

Súlyos csapás érte Reagan amerikai elnök közel-keleti rendezési tervét azzal, hogy Ammanban  hivatalosan bejelentették: megszakadtak a múlt év őszén megkezdett, majd tíz napja felújított jordániai-palesztin tárgyalások. A Palesztinai Felszabadítási Szervezet elutasította az egyezménytervezetet, amelyet Husszein király és Jasszer Arafat tárgyalásain dolgoztak ki. A PFSZ által előterjesztett új, Jordánia számára elfogadhatatlan javaslatok lényege az volt, hogy Reagan tervét a fezi arab csúcs békeprogramjával helyettesítsék az előkészített közös nyilatkozatban. Jordánia - mint az ammani közleményből kitűnik - azzal az indokkal vetette el a palesztin indítványt, hogy az arab béketervből szerinte hiányzik az a mechanizmus, amely a jelenlegi nemzetközi helyzetben tényleges haladást tenne lehetővé. A PFSZ - a jordániai állásponttal szembeszállva - arra az álláspontra helyezkedett, hogy a fezi tervből „hiányolt” tárgyalási mechanizmus megteremthető az ENSZ Biztonsági Tanácsa vagy egy nemzetköz konferencia összehívása révén. 

Humor:
idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_humor.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_reklam.jpg

Kékfény:
Sándor László 27 éves táblafestő, abonyi lakos szóváltás közben többször szívtájékon szúrta Torma László 28 éves kubikost, annak lakásán, majd hátba szúrta Torma Lászlóné 23 éves segédmunkást. Torma a helyszínen meghalt, felesége súlyos sérüléseket szenvedett. A rendőrség Sándor Lászlót őrizetbe vette és eljárást indított ellene.

Panaszlevél:
Leányom 11 hónapos kisfiával március 5-én a Ferihegyi repülőtéren a késő délutáni órákban egy magántaxiba ült, hogy mielőbb hazajusson Izsákra. Miután kifizette a taxiszámlát, s a taxi el is robogott, észrevette, hogy a gyerek összecsukható babakocsiját a taxi csomagtartójában felejtette. Nagyon idegesek lettünk, de azzal nyugtattuk magunkat, hogy a gépkocsivezető majd valamilyen úton-módon visszajuttatja hozzánk a nagyon nehezen nélkülözhető babakocsit. Sajnos, eddig hiába vártuk a küldeményt, noha pontosabb cím nélkül is megkapnánk, hiszen itt mindenki ismer bennünket. De hát, úgy látszik, a gépkocsivezető lelkiismerete csak nem akar megszólalni. Pedig az úton elmondta, hogy neki is van két kislánya... Máté Ernőné Izsák, 6070. Batthyány utca 2.

A Magyar Televízió műsorán: Mint oldott kéve. Magyar televíziós sorozat.

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_mint_oldott_keve_kovacs_titusz_reviczky_gabor.jpgFőbb szerepekben: Reviczky Gábor (Görgey Artúr) és Kovács Titusz (Mednyánszky Cézár)

Állásajánlat:
idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_allasajanlat.jpg

Már a legjobb négy közé jutásért játszottak szerdán a riválisok a Magyar Népköztársasági Kupában. A tétnek megfelelően két helyszínen is az utolsó pillanatokig kiélezett volt a küzdelem, Kispesten és a Megyeri úton csak a „tizenegyes-fesztivál” után dőlt el a továbbjutás. Csupán Csepelen maradt el az izgalom - a házigazdák könnyedén győztek - a Békéscsaba-Vasas párharc pedig még nyílt, miután - az angyalföldi csapat KK-szereplése miatt - ezt a találkozót későbbi időpontban tartják. Az MNK elődöntőjében három hely már foglalt, a „páholy” tulajdonosai: Honvéd, Ú. Dózsa, Csepel.

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_mnk_u_dozsa_tatabanya.jpgidokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_mnk_bp_honved_ferencvaros.jpgidokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_mnk_bp_honved_ferencvaros_kispesti_orom.jpgHonvéd-öröm a dráma végén

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_mnk_bp_honved_ferencvaros_koch_robert_bodonyi_bela.jpgKoch Róbert és Bodonyi Béla csatája

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_mnk_csepel_pecsi_msc.jpg

A kupaküzdelmek mellett bajnoki rivalizálás is zajlott, a szombathelyi csapat indiai túrája miatt csak most rendezték a Haladás-Rába találkozót. A két dunántúli csapat eddig ötven első osztályú mérkőzést játszott egyegymással, 20-20 győzelem, 10 döntetlen volt a mérleg. Szombathelyen először 1949-ben, utoljára pedig a legutolsó találkozásikor, 1981 őszén nyert a Haladás. És még egy adat: júniusban lesz húsz éve annak, hogy a Rába mindkét pontot elvitte Szombathelyről. A sorozat most sem szakadt meg. Nagy meglepetésre a győri csapat vereséget szenvedett, de még így is az élen halad.
idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_20_fordulo_haladas_raba_eto.jpg

Győzelmével a Haladás jócskán elmozdult az utolsó előtti helyéről.
idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_20_fordulo_tabella.jpg

Dobány hosszú idő után újra eredményes volt, így a góllövőlistán visszavette az első helyet Hannichtól.
idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_20_fordulo_gollovo_lista.jpg

A bepótolt mérkőzés után lássuk a 20. forduló válogatottjait. Borítékolható volt, hogy a Fradi ellen parádézó Kiss László 9-es osztályzata nem fog veszélyben forogni, így ő lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_20_fordulo_a_fordulo_valogatottja.jpg

Tizenhárom év után nyert újra KK-t a Vasas. A piros-kékek szerdán nagy tettet hajtottak végre Veronában, ahol az olasz I. osztály egyik bravúrcsapatát, a negyedik helyen álló Veronát verték meg 2:1-re Váradi és Kiss László góljaival. A magyar együttes csütörtök délután érkezett vissza Budapestre. A tapasztalatokról beszéltünk Rozner Győzővel, a Vasas technikai vezetőjével. - Nagyon jól játszott a csapat - mondta - és kitűnően küzdött is. Jól tartották a fiúk a labdát, s amint lehetőségük nyílt ellenakciókra, azonnal éltek vele. - Hogyan állt fel az ellenfél? - A legjobbak jutottak szóhoz. A Torresin - Oddi, Marangon, Fedele, Spinosi, Manuelli, Stella, Sacchetti, Di Gennaro, Dirceu, Pensa csapat kezdett. Később Fanna jött be Penso helyére. Az olaszok is elismerték: teljesen valós körülmények között nyertünk! Elsősorban Farkas, Lukács, Komjáti, Izsó, Kiss és Váradi játszott jól. Sajnos, a kupát nem vehettük át, mert a tavalyi győztes milánóiak nem hozták el Veronába. Nem baj, eljut hozzánk, s majd egy jelentős hazai mérkőzésünkön adják át a serleget. A Vasas most nyerte meg hatodszor a KK-t! - Mit várnak a Dózsa elleni rangadótól? - Szeretnénk úgy játszani, mint Csepelen és Veronában. Reméljük, szombaton már közöttünk lesz a gyógyulóban lévő Illovszky Rudolf is!

A bajnokok és a kupagyőztesek tornáján, valamint az UEFA Kupában megkezdődtek az elődöntők.
idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_kupaszerda.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_kupaszerda_benfica_craiova.jpgA kupaszerda nagy meglepetése: a Craiova kapusával nem boldogultak a Benfica csatárai, a román együttes 0:0-lal várhatja a visszavágót

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_kupaszerda_bohemians_anderlecht.jpgErwin Vanderberg ugyan csak egy gólt rúgott a Bohemiansnak, de ezúttal is megmutatta, hogy remekül érzi a kaput, és teljes erejével gólra tört. Feltartóztathatatlan, „életveszélyes" játékos. Képünkön elcsúszik előtte a labda, Hruska kapus máris a játékszer után veti magát


Az Austria Wien-Real Madrid KEK-mérkőzés góljai

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 22. fordulóját! Bár a szövetség a szezon kezdetén a mérkőzések azonos időpontja mellett kardoskodott, most is - miként a múlt héten - szaggatott fordulót rendeznek az első osztályú bajnokságban. Ma öt találkozót játszanak a csapatok, vasárnap Dario Nicodemi híres egykori darabja után reggel, délben, este is lesz összecsapás. A sláger a két rangadó (Vasas - Ú. Dózsa, FTC - Honvéd) a Népstadionban, de érdekes rivalizálás várható a Csepel és a Rába között is. 

Vasas - Ú. Dózsa
Az angyalföldi együttes legszebb napjaira emlékeztető formában, ragyogóan játszott az FTC és a Csepel ellen, valamint a veronai KK-mérkőzésen is. Különösen a piros-kék csatárhármas - élén Kiss Lászlóval - csillog, s ha prolongálni tudja kitűnő teljesítményét, ezúttal is sikert arathat. Csima izomhúzódással pihen. A Csepel ellen a második félidőben szerepelt együttes kezd. Több kérdőjel is akad a Dózsában, Herédi a térdét, Törőcsik a bokáját fájlalja, Tóth József influenzás.
idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_vasas_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_vasas_u_dozsa_izso_sarlos_toth_jozsef.jpgIzsó is elmaradt (balról) a csepeli formától, itt Sarlós szereli. Háttal Tóth József (4)

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_vasas_u_dozsa_szendrei.jpgIlyen a kapussors - Szendrei megadja magát! Váradi fejesénél tehetetlen volt, mert nem jött ki idejében a kapujából. Kiss beadása ugyanis az ötösön belül találta a Vasas csapatkapitányát, aki kényelmesen fejelhetett a kapu bal sarkába. Ezzel a góllal a Vasas szerzett vezetést

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_vasas_u_dozsa_kakas.jpgIlyen a kapussors - Kakas jó irányba vetődött Kisznyér tizenegyesénél, de a keze alatt a hálóba csúszott a labda. Ezzel a góllal egyenlítettek az újpestiek

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_vasas_u_dozsa_kiss_laszlo.jpgKiss László megindul a labdával

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_vasas_u_dozsa_izso_sarlos.jpgIzsó és Sarlós (jobbról) harca közben a Vasas csatár lábán a labda

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_vasas_u_dozsa_varadi_szucs.jpgHarc a labdáért Kiss László hátán: Váradi (a helyzet magaslatán) elöl a bozontos hajú Szűcs fejeli el a labdát

Ferencváros - Bp. Honvéd
A szerdai MNK-találkozón „az utolsó töltényig” harcoltak a csapatok, sőt az őszi bajnoki találkozón is (a Ferencváros nyert 3:2-re) nagyon kiélezett küzdelmet vívtak. Az esélyek azonosak, az összecsapás bármilyen eredménnyel zárul, meglepetés kizárva. A Fradiban Dózsa bokasérülést szenvedett. A jobbszélső személye egyelőre még bizonytalan. A kispestieknél mindenki egészséges, a szakvezetés a bőség zavarával küzd.
idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_ferencvaros_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_ferencvaros_bp_honved_nyilasi.jpgNyilasi (8), a legveszélyesebb ferencvárosi csatár a Honvéd harapófogójában

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_ferencvaros_bp_honved_jancsika_esterhazy_takacs.jpgEbben a képben benne van a Népstadion-beli kettős rangadó második mérkőzésének minden izgalma. Ez a jelenet még akkor játszódott le, amikor a Bp. Honvéd is nagy erővel támadott. Esterházy (a feje félig takarva) elől a kitűnően játszó (és egyébként olimpiai válogatott kerettag) Jancsika fejeli el a labdát. Takács mellett elszállt a labda, Judiknak pedig nem kell beavatkoznia. Hátrább Nagy Antal és Ebedli ismerhető fel

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_ferencvaros_bp_honved_jancsika_esterhazy_zsiboras.jpgZsiborás Gábor kényes helyzetben, pompás közbelépéssel szerzi meg a labdát Esterházy elől

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_ferencvaros_bp_honved_szokolai_paroczai.jpgParóczai állítja meg Szokolait

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_ferencvaros_bp_honved_gere_rab.jpgGere és Rab csatázik a labdáért

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_ferencvaros_bp_honved_nyilasi_varga_nagy_antal_gyimesi_grosz.jpgNyilasi ellenállhatatlanul tör előre, pedig népes társaság ügyeli mozdulatait: balról Varga, a földön Nagy, jobbról Grósz, a háttérben Gyimesi

Haladás - Békéscsaba
A Haladás - a Nehru-torna hőse - szerdán a Rábát is legyőzte, így a szárnyaszegett Békéscsaba ellen már a döntetlennel is csalódást keltene. A riválisok közös reménye: Hartmann játékvezető jobban sípol majd, mint az Ú. Dózsa-Honvéd és a Csepel-Vasas találkozón. A Kispesten piros lapot kapott Preszeller eltiltása lejárt, így a balhátvéd elfogatja helyét a Haladás gárdájában. A Békéscsaba együttesében csereként feltehetően pályára lép a tavaszi nyitányon megsérült Pásztor. Adorján helyére Zsömbörgi kerül.
idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_haladas_bekescsaba.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_haladas_bekescsaba_dobany_hauzer.jpgDobány (aki a két mérkőzésen három gólt ért el, és ismét fölényesen vezeti a góllövőlistát) indul rohamra, előtte pedig a „visszahívott" Hauzer helyezkedik nagy lendülettel

DVTK - Pécsi MSC
Volt már jobb is - így jellemezhető a két együttes idei szereplése, ezért most vészhelyzetben találkozik a diósgyőri és a pécsi gárda. Szoros mérkőzésen a hazai pálya előnye dönthet.
idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_dvtk_pecsi_msc.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_dvtk_pecsi_msc_katzirz.jpgKatzirz a helyzet magaslatán. Csapata azonban így is „sima” vereséget szenvedett Diósgyőrben. A DVTK remekül begyűjtötte az utolsó három fordulóban az öt pontot, amelyet eltervezett. Így válik egy kiesőjelöltből esetleg középcsapat...

ZTE - Nyíregyháza
A Nyíregyháza nagy buzgalommal igyekszik elkerülni az „NB Il-es zónát”, de a ZTE most valószínűleg lelassítja a menekülés tempóját. Az 1-es a nap legbiztosabb tippje.
idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_zte_nyiregyhaza.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_zte_nyiregyhaza_csepregi.jpgRohamoz a ZTE. Csepregi „szúrja” rá a labdát, Polyák (2) már nem tud közbeavatkozni. Takács felugrik izgalmában. Az egerszegiek hosszú hajrát nyitottak a bennmaradásért, és ebben az idényben tehát tavasszal még nem kellett megismerkedniük a vereség érzésével

Csepel - Rába ETO
A Csepel öt gólt kapott a Vasastól, a Rába kamion is elakadt Szombathelyen. A győriek valamivel esélyesebbek, de a Csepel játszik otthon. Újra változik a Rába ETO védősorának összetétele. Hlagyvik és Szíjártó is helyet kap a kezdőcsapatban, a sérüléséből felépült veterán Magyar a kispadon foglal helyet. 
idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_csepel_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_csepel_raba_eto_poczik.jpgPóczik (fehér mezben) most is egyik legjobbja volt a Rábának, gólt is szerzett

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_csepel_raba_eto_galhidi_szijarto.jpgKét szélsőhátvéd, Gálhidi és Szíjártó versenyfutása a labdáért

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_csepel_raba_eto_galhidi_szijarto_budavari_kelemen.jpg,,Megyek" - kiáltja Gálhidi a labdát szélsebesen vezető Kelemennek, a balhátvéd mellett Budavári lohol. Szíjártó egyelőre még keresi a helyét, hová is álljon, hogy ezt a csepeli akciót „lefülelje”

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_csepel_raba_eto_szentes_godan.jpgSzentes és Godán nagy harcot vívott egymással, legtöbbször a csepeli védő került ki győztesen az összecsapásból

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_csepel_raba_eto_poczik_godan.jpgIsmét Godán... Ezúttal Póczikkal fut versenyt. A győri középpályás egy gyönyörű gólt rúgott, és a mérkőzés nagy részében válogatott formában játszott

Tatabánya - MTK-VM
A Tatabánya balszerencsésen vesztett pontot Nyíregyházán, s az újpesti MNK-mérkőzésen is csak büntetőrúgásokkal kapott ki. Vagyis a hazai csapat javul-javul, az MTK-VM viszont - udvarias fogalmazással - nem a régi. A két pont alighanem Tatabányán marad.
idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_tatabanya_mtk_vm.jpg

Videoton - DMVSC
A nagyon visszaesett Videotonnak már úgy kell a győzelem, mint egy falat kenyér, de a debreceni védelem masszív és magabiztos. Valószínű a döntetlen. Kényszerűségből változik a Videoton összeállítása. Csongrádi, a Győrött kiállított játékmester. eltiltását tölti.
idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_videoton_dmvsc.jpg

A mérkőzések után lássuk az 22. forduló válogatottjait! Felemásra sikerültek a teljesítmények. Ahogy voltak egész kiváló mérkőzések, úgy voltak gyengébbek is. Ugyanez mondható el a pályán mutatott egyéni formáról is. Két 8-as osztályzatot találtunk. Zsiborás Gábor és Nyilasi Tibor - mindkettő a Ferencváros labdarúgója. Nálunk az utóbbi lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_a_fordulo_valogatottja.jpg

A góllövőlista élén - heti teljesítményével - Dobány megerősítette vezető pozícióját. Hannich is eredményes volt, kettejükre népes üldözőboly tapad.
idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_gollovo_lista.jpg

A remek, tavaszias délután tízezrével csalogatta ki a szurkolókat szombaton a labdarúgópályákra. (A legnépesebb, csaknem félszázezer nézővel, a Népstadion volt a négy budapesti csapat találkozóján.) Az öt, szombaton lejátszott találkozón a „semleges” Népstadion kivételével a vendéglátó csapatok - a Diósgyőr, a ZTE és a Haladás - nyertek. A forduló slágermérkőzései közül a Ferencváros-Honvéd összecsapás is csak hellyel-közzel nyerte el a közönség tetszését, a ferencvárosiak győzelmükkel visszavágtak a szerdai kupavereségért ellenfelüknek. A Vasas viszont csak árnyéka volt önmagának. A Csepel ebben a bajnokságban először szorult le a dobgóról.
idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_tabella.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztály 26. fordulójában idegenben nyert a Volán, otthonában a Kecskemét, s így az első és a második helyezett között nem változott a pontkülönbség. idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_nb_ii_1.jpgidokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_22_fordulo_nb_ii_22_volan_ozd_kotul.jpgKotul, aki mindkét 22. Volán-gólt elérte, egy „reménytelen” labdára rajtolt, de az ózdi védő felszabadított. Az ózdiak meglepetést okoztak Rákoscsabán. 22. Volán-Ózd 2:3 (!)

A szombati mérkőzések után Mészöly Kálmán szövetségi kapitány kijelölte keretét a szerdán Coimbrában sorra kerülő Portugália-Magyarország válogatott találkozóra. Tizenhat játékos utazik hétfő reggel repülőn Lisszabonba, majd innen társasgépkocsin a portugál fővárostól mintegy 200 kilométerre levő színhelyre. A kijelölt játékosok vasárnap este találkoztak az MLSZ-ben. A Budapestről elutazók: Katzirz, Zsiborás, Garaba, Tóth, Péter, Kerekes A., Varga, Hannich, Póczik, Burcsa, Nyilasi, Pölöskei, Kiss, Törőcsik, Szentes, Hajszán. Ehhez a 16 játékoshoz Lisszabonban csatlakozik Mészáros, a Sporting Lisszabon kapusa és Belgiumból repül el a mérkőzésre és csatlakozik társaihoz a két védő, Martos és Kocsis. Mezey György, az olimpiai csapat szakvezetője is választott, gárdája a dunavarsányi edzőtáborban foglalja el a szálláshelyet. A szerdai olimpiai selejtezőre készülő játékosok: Kovács A., Disztl P., Paróczai, Kőhalmi, Turner, Jancsika, Kardos, Gálhidi, Kelemen, Kurucz, Nagy A., Borsó, Pogány, Tulipán, Kisznyér, Szokolai, Kiss S. és Budavári. Mindkét szakvezető kedden jelöli ki végleges csapatát. 

Tíz napos szünet következik a bajnokságban, a  jövő héten a válogatott csapatok következnek. Az A együttes szerdán Coimbrában a portugálok ellen játszik barátságos mérkőzést, majd itthon edzőtáborozás, és vasárnap a Népstadionban EB-selejtező Luxemburg válogatottjával. Az olimpiai gárda is közösen készül, és szerdán Csepelen a görögökkel mérkőzik. Mindegyik mérkőzésről beszámolunk.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr3114590394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feyyaz 2019.03.11. 21:11:59

A honi (és környező) futball tekintetében arra vágyom a legjobban, hogy újrainduljon a KK!

ember100 2019.03.11. 23:16:17

Helló !

Régi szép idők :)
Emlékszem a telekről jöttünk haza a Barkas-al , igen a trabi tényleg a piroson ment át ott ültem az anyós ülésen :)

maribor_ 2019.03.12. 07:16:29

@Feyyaz: De minek? Ma már ez nem üzlet. A mai modern futball meg erről szól.

maribor_ 2019.03.12. 07:24:04

@ember100: Ahogy a Beatles énekelte, láv, láv, láv. Régi vágyam volt, hogy a "kis színesekben" majd találok egyszer valakit, aki részese volt a törénéseknek. Maradj velünk, kövess minket. Köszönjük.

ember100 2019.03.12. 10:05:39

@maribor_:
Helló !

Örülök a sikerednek.
Nézem a kis színeseket :)

Feyyaz 2019.03.12. 18:59:14

@maribor_: "De minek? Ma már ez nem üzlet. A mai modern futball meg erről szól."

Őszintén sajnálom, hogy igazad van... :(
Engem viszont maximálisan lelkesíteni egy cseh/szlovák/magyar/osztrák/szerb/horvát/észak-olasz körmérkőzéses sorozat!
Minden meccs presztííízs!

JuAn 2019.03.12. 20:56:02

Ebben az évben a húsvét engem Leningrádban ért (igen, akkor éppen úgy hívták), nemhogy internet, még ma már lassan elavultnak számító média sem adott róla hírt ott, így először csak Ferihegyen, a lépcső alján posztoló kiskatonától tudtuk megkérdezni, hogy mi lett a Honvéd-Fradi? Nem tudta.
A fogadásunkra megjelent rokonoknak pedig elsőre nem hittük. :)
Ők pedig azt, hogy miért fontos ez. :(

JuAn 2019.03.12. 21:12:54

@JuAn: Változik a világ. Egy kollegina kérdezte ebéd után, hogy lesz-e ma meccs? Mire őszintén válaszoltam: fogalmam sincs. :(

maribor_ 2019.03.12. 21:21:28

@JuAn: JuAn tesó, te most 1983-ról beszélsz, vagy 2019-ről?

JuAn 2019.03.12. 21:35:01

Először 83-ról szóltam.
A (mai) második kommentem 2019-ről szól.
süti beállítások módosítása