Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

  • Feyyaz: Ez előtt a meccs előtt nyugtatgatták a Vasas drukkerek a győrieket a lelátón: "Nyugi, kár izgulni,... (2019.06.25. 20:43) Időkapszula: NB I. 1982/83 28. forduló
  • Frady Endre: @maribor_: Nem. :) Vagy egyedül vagy Ákos barátommal, aki osztálytársam volt. Általában vele mente... (2019.06.25. 16:14) Időkapszula: NB I. 1982/83 29. forduló
  • Fradista Utazó: @promontor: Igen, egyedül a Brest lóg ki kicsit, amúgy a magyar és a román ezüstérmes nevezését el... (2019.06.21. 12:56) Előléptetés
  • Frady Endre: Hát igen, az ellopott aranycipő... Annak idején ('77-ben?) Váradi Béla is aranycipősnek hitte magá... (2019.06.19. 17:24) Időkapszula: NB I. 1980/81 Záróra 1.
  • Frady Endre: Kint voltam a bajnoki címet véglegesítő meccsen, utána meg bent rohangáltunk a pályán! :) Kár, hog... (2019.06.19. 17:17) Időkapszula: NB I. 1980/81 33. forduló

Facebook oldalunk

Ismerem Dietert, ő nem olyan

2019.05.15. 17:00 Fradista Utazó

Mai történetünk is a német férfi kézilabda megyei bajnokságban játszódik. Ez a mérkőzés simábban alakult, mint a múlt héten elmesélt történetben, néhány perccel az első félidő vége előtt a vendégcsapat 12-5-re vezetett. Ekkor a hazai csapat védekezésben labdát szerzett, és indította a szélsőt. A labdára kimozdult a vendégek kapusa is (nevezzük Dieternek), és nem messze a felezővonaltól összeütközött az induló szélsővel. 

zeitstrafe.jpg

Képünk illusztráció. Fotó: Armin Kuebelbeck [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

A játékvezető az órát megállította, és a kapust két percre kiállította. A hazaiak piros lapot követeltek, mire a játékvezető megjegyezte: "Biztosan nem volt szándékos. Ismerem Dietert, ő nem olyan, nem csinálna ilyet szándékosan". 

A mérkőzést a vendégek 27-19-re megnyerték.

Németországban közel egymillióan kézilabdáznak egyesületi szinten. Ennek megfelelően a bajnokságokat sokkal több osztályban ill. csoportban rendezik, mint Magyarországon. A harmadik ligától lefelé a bajnokságokat a területi szövetségek rendezik, a lebonyolítás országosan nem is egységes. A nagyjából a magyar megyei bajnokságnak megfelelő Kreisliga, tartománytól függően, a hetedik-nyolcadik osztály. Közvetlen ez alatt jön a Kreisklasse, ahonnét már nem lehet kiesni. Ezekből a bajnokságokból gyűjtött érdekes eseteket Helge Käding sportjogász, az ő gyűjteményéből szemezgettünk - a szerző engedélyével.

A hazai csapat a meccset megóvta. Az óvást elfogadták. Miről is van szó? 

Ilyen és hasonló ügyekben két feltételnek kell teljesülnie egy óvás elfogadásához. Az első, hogy az ítélet ne egyszerű ténybéli tévedés legyen, hanem legyen ellentétes a szabályokkal. A magyar köznyelv erre a "műhiba" elnevezést használja, bár ez a kifejezés a szabálykönyvben nem szerepel. Németül (erről a nyelvről fordítottuk az eset leírását) a "Regelverstoß", azaz kb. szabálysértés kifejezés használatos. Ez azt jelenti, hogy a hibás ítélet alapja nem a játékvezető ténybéli tévedése, hogy valamit nem látott, vagy rosszul látott, hanem az, hogy rosszul alkalmazta a szabályokat. A leírt esetben 2010 óta a szabálykönyv egyértelmű rendelkezése alapján a kapusnak piros lapot kell adni, mégpedig mérlegelési lehetőség nélkül. 

Ténybeli tévedésről beszélhetnénk akkor, ha a játékvezető nem vette volna észre, hogy összeütköztek. Ez ugyan igen furcsa lenne, de végül is lehetséges. De ebben az esetben erről szó sem volt, a játékvezető látta az esetet, a kapust ki is állította. Ha látta, akkor viszont a szabályok szerint mindenképpen piros lapot kellett volna adnia, akkor is, ha ismeri Dietert, és tudja, hogy ő "nem olyan". A játékvezető saját maga szolgáltatta az óváshoz alapot, amikor elmondta, azért nem ad piros lapot, mert Dieter ilyen nem csinálna szándékosan. Csakhogy a szándékosság ebben az esetben teljesen mindegy, itt piros lapot kell adni, akár szándékos volt, akár nem (szándékosság esetén esetleg lehet jelentést írni és kék lapot felmutatni, de ez ugye itt fel sem merült). A játékvezető tehát saját maga mondta ki, többek füle hallatára, hogy látta az esetet, mégis a szabályokkal ellentétesen ítélt. Bár ő maga jegyezte meg, hogy ismeri Dietert, a hibás, szabálysértő ítéletet valószínűleg nem a személyes ismeretség alapozta meg, hanem, hogy az évtizedek óta a megyeiben közreműködő játékvezető nem követte a szabályváltozásokat: 2010 előtt kiállítással meg lehetett úszni egy ilyen esetet, azóta kötelező a piros lap. Az első feltétel tehát teljesült. 

A második, hogy a hibás ítélet érdemben befolyásolja a mérkőzés végeredményét. Elterjedt tévedés, hogy erről akkor beszélhetünk, ha a mérkőzés legfeljebb két gólos különbséggel ér véget. A jelzett mérkőzésen 12 gólt volt a végén, és mégis elfogadták az óvást. 

Ehhez figyelembe kellett venni két körülményt. Az egyik, hogy a vendégeknek nem volt cserekapusa. Csak abban a két percben, amíg a kapus ki volt állítva, és helyette egy mezőnyjátékos állt be, a hazaiak lőttek három gólt (előtte bő húsz perc alatt ötöt). Feltételezhető, hogy, ha több, mint egy teljes félidőn át kapus nélkül játszanak a vendégek, akkor kaptak volna annyi gólt, ami legalábbis döntetlen körülire hozta volna az eredményt. A másik, hogy a vendégek mindössze egy cserejátékossal érkeztek, ám egyikük az első félidő közepén megsérült, így ténylegesen nem volt több cseréjük. Ha a játékvezető megadja a piros lapot, akkor a két perces emberhátrány lejárta után nem csak kapus nélkül, de több, mint harminc percen át emberhátrányban kényszerültek volna játszani. Ezeket átgondolva a területileg illetékes kézilabda-szövetség úgy ítélte meg, a hibás ítélet befolyásolta a mérkőzés végkimenetelét, ezért a pályán elért eredményt törölte, és a mérkőzés újrajátszását írta elő. 

Persze a hazaiakon ez se feltétlenül segít, hiszen valószínű, hogy a megismételt mérkőzésen Dieter nem követ el hasonló szabálytalanságot és nem kap piros lapot, így az első meccsen jogtalanul meg nem kapott előnyt az újrajátszás alkalmával se fogják megkapni. De legalább lett egy szép tankönyvi esetünk, amivel talán nem találkoztunk volna, ha a játékvezető nem ismeri Dietert. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr1914826954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.