Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 29. forduló

2019.06.24. 09:34 maribor_

1983. június 8., a hónap második szerdája

idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_romes_chandra_kadar_janos.jpgKádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára fogadta a hazánkban tartózkodó Romes Csandrát, a Béke-világ tanács elnökét

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

június 6.

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára találkozott, és szívélyes légkörű beszélgetést folytatott Armand Hammerral, az amerikai Occidental Petroleum Corporation igazgató tanácsának elnökével a nemzetközi helyzet és a magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok néhány időszerű kérdéséről. A találkozón részt vett Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese. Jelen volt Zoltán Merszei, az Occidental Petroleum Corporation alelnöke, a Magyar-Amerikai Gazdasági Tanács társelnöke.

idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_armand_hammer_kadar_janos.jpgKádár János vendégével

Kádár János a Szépművészeti Múzeumban megtekintette a neves amerikai üzletember magángyűjteményéből rendezett öt évszázad mesterművei című kiállítást.

idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_armand_hammer_kadar_janos_szepmuveszeti_muzeum.jpgKádár János vendégével a Szépművészeti Múzeumban

A nemzetközi békemozgalom fejlődéséről, feladatairól, illetve a prágai béke-világkonferencia előkészítéséről tartott sajtóértekezletet délután a budapesti népfront-székházban Romes Csandra, a Béke-világtanács elnöke, aki vasárnap este érkezett Budapestre. Elöljáróban elmondotta: történelme során az emberiség még soha nem állt olyan méretű dilemma előtt, mint napjainkban: a lenni vagy nem lenni kérdéséhez érkezett el. A feszültség szításában érdekelt imperialista körök mindmáig nem hajlandók lemondani az amerikai közép-hatósugarú rakéták Európába való telepítéséről. Ez a fegyverkezési versenynek minden eddiginél veszélyesebb, újabb fordulóját indíthatná el. Ennek megfelelően a békemozgalom erői soha nem aktivizálódtak annyira, mint napjainkban. A cél most az, hogy e rendkívül sokszínű, változatos mozgalmakat világméretű összefogásra mozgósítsuk. - Jóleső érzés tudni - hangsúlyozta a BVT elnöke -, hogy a közös veszély elleni közös fellépés kötelessége minden eddiginél több nemzeti békemozgalmat toborzott a legközelebbi, prágai világkonferenciára. A június 21-től 26-ig sorra kerülő fórumon - a szocialista országokéin kívül - olyan államok békemozgalmai képviseltetik a legmagasabb szinten magukat, mint például az USA, Nagy-Britannia és Kanada. Ez a sokszínű képviselet egyszersmind válasz azoknak, akik a nemzetközi békemozgalmat mondvacsinált indokok nyomán óhajtanák megosztani. Romes Csandra kiemelte: habár közös határozat kiadását nem tervezik, a lényeg a közös cselekvésről való állásfoglalás lesz.

idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_romes_chandra.jpgA Béke-világ tanács elnöke a sajtókonferencián

Az országgyűlési tisztségviselők, az állandó bizottságok elnökei, a megyei képviselőcsoportok vezetői a Parlamentben tartott ülésükön a soron következő, nyári ülésszak előkészítésével foglalkoztak. Apró Antal, az országgyűlés elnöke tájékoztatta a jelenlevőket a parlament plénuma elé kerülő tervezett napirendről, az ülésszak előtti képviselői teendőkről. A nyári ülés várhatóan elsőként a Minisztertanácsi beszámolóját vitatja meg: a kormány - alkotmányos kötelezettségének megfelelően - tájékoztatja a képviselőket a munkaprogramja elfogadása óta, a mostani ötéves tervidőszakban eddig végzett tevékenységéről. A nyári ülésszak második témája: a Népköztársaság 1982. évi költségvetésének végrehajtásával foglalkozó törvényjavaslat megvitatása. A hétfői tanácskozáson előbb Kállai Lajos pénzügyminiszter-helyettes, majd Hoós János, az Országos Tervhivatal állam titkára ismertette a napirendekkel kapcsolatos tudnivalókat a képviselőkkel, majd válaszoltak azok kérdéseire, észrevételeire.

A Városházán ülést tartott az országgyűlési képviselők budapesti csoportja. A főváros hatodik ötéves terve teljesítésének tapasztalatairól Szépvölgyi Zoltán, a fővárosi tanács elnöke számolt be. A képviselők tájékoztatót hallgattak meg az országgyűlés nyári ülésszakának előkészítéséről is.

Az Elnöki Tanács Gobbi Hilda Kossuth-díjas színművésznek, a Katona József Színház tagjának, a Magyar Népköztársaság kiváló művészének hetvenedik születésnapja alkalmából, kiemelkedő művészi és közéleti munkássága elismeréseként a Magyar Népköztársaság Zászlórendjét adományozta. A kitüntetést Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke adta át.

Újabb húsz évvel meghosszabbították a szovjet-finn barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződést. Mauno Koivisto finn államfő hétfőn érkezett hivatalos látogatásra Moszkvába, s megbeszéléseket folytatott Jurij Andropovval, az SZKP KB főtitkárával. A szovjet-finn tárgyalásokon elégedetten állapították meg, hogy sikeresen és dinamikusan fejlődnek a két ország kapcsolatai. A megbeszélésen hangsúlyozták, hogy a Szovjetunió és Finnország rendkívül fontosnak tekinti a visszatérést az enyhüléshez a nemzetközi kapcsolatokban. Készek minden lehetséges módon elősegíteni, hogy folytatódjék az európai biztonság erősítésének és az európai együttműködés fejlesztésének Helsinkiben megkezdett folyamata. Mindkét részről síkraszálltak amellett, hogy a madridi találkozó minél előbb, eredményesen, az európai bizalomerősítő, biztonsági és leszerelési intézkedéseket tárgyaló konferencia összehívásáról hozott döntéssel érjen véget.

idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_mauno_koivisto_jurij_andropov.jpgA finn államfő és az SZKP KB főtitkára

június 7.

Bányamentők és bányászok dolgoznak a Borsodi Szénbányák feketevölgyi bányaüzemében keletkezett tűz elfojtásán. A tüzet a nyugati bányamezőben az egyik légvágatban észlelték, s annak lokalizálását azonnal megkezdték. A továbbiakban a térséget vízzel árasztják el. A tűz okának kiderítésére a kerületi bányaműszaki felügyelőség a vizsgálatot megkezdte. A tűz miatt kizárták a termelésből a száznegyven méteres frontfejtést, amely azonban nem szenvedett károsodást. A bányaüzem másik, keleti mezejében zavartalan a termelés. 

A hivatalos látogatáson a Szovjetunióban tartózkodó Mauno Koivisto finn köztársasági elnök újabb megbeszélést folytatott Jurij Andropovval, az SZKP KB főtitkárával, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének tagjával. Mint a tárgyalásról kiadott jelentés megállapítja, a megbeszélésen kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdéseket vitatott meg a két fél. A nap folyamán Mauno Koivisto ellátogatott a Csillagvárosba, az űrhajósok kiképzőközpontjába. Nyikotaj Tyinonov, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke kedden Moszkvában fogadta Kalevi Sorsa finn miniszterelnököt, aki Mauno Koivisto államfővel együtt tartózkodik a Szovjetunióban. A szívélyes légkörű megbeszélésen áttekintették a Szovjetunió és Finnország gazdasági és kereskedelmi kapcsolatainak távlatait, s azt, hogy a két fél milyen lépéseket tehet e kapcsolatok fejlesztése érdekében.

idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_nyikolaj_tyihonov_kalevi_sorsa.jpgTyihonov és Sorsa a tárgyalóasztalnál

A Szovjetunióban útnak indították a Vénusz-16 jelzésű automatikus bolygóközi állomást. így ismét két szovjet űrlaboratórium tart egy időben a naprendszernek a Földünkhöz legközelebb eső bolygója felé. A Vénusz-16-hoz szerkezetében és rendeltetésében is hasonló Vénusz-15-öt ez év június 2-án bocsátották fel, s már 1,5 millió kilométerre távolodott el a Földtől. A két bolygóközi állomás nyolcvanmillió kilométeres út megtétele után októberben ér az Esthajnalcsillag közelébe. A Vénusz-15 és a Vénusz-16 útja lehetővé teszi, hogy a bolygó különböző területei fölött egyszerre végeznek tudományos méréseket.

Bejrúti jelentés szerint a jobboldali milíciák ágyúval lőtték Aley városát a drúzok lakta libanoni hegyvidéken, amely korábban hónapokig tartó ellenségeskedések színhelye volt. A támadás nyomán kialakult tüzérségi párbaj áldozatairól nem érkezett jelentés. Az izraeli megszálló erők lezárták Szidón dél-libanoni város útjait és kikötőjét, és letartóztatásokat kezdtek a kiskereskedők körében, akik üzleteik bezárásával emlékeztek meg a Libanon elleni izraeli támadás hétfői évfordulójáról. A megszállt libanoni területen élő palesztin menekülteket sújtó erőszak megfékezésére szólította fel Izraelt az ENSZ illetékes szakosított szervezete.

június 8.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára a KB székházában fogadta Romes Csandrát, a Béke-világ tanács elnökét. A szívélyes, baráti légkörű találkozón megbeszélést folytatták a nemzetközi helyzet és a béke-világmozgalom időszerű kérdéseiről. A találkozón jelen volt Sebestyén Nándorné, az Országos Béketanács elnöke és Sarkadi Nagy Barna, az OBT főtitkára.

A Béke-világitanács elnökével tárgyalásokat folytatott Várkonyi Péter, az MSZMP Központi Bizottságán ak titkára, Pozsgay Imre, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának főtitkára, valamint az Országos Béketanács több vezetője. Romes Csandra találkozott a magyar egyházak és a Demokratikus Ifjúsági Világszövetség képviselőivel. A tárgyalásokon áttekintették a magyar békemozgalom és a Békevilágtanács együttműködése fejlesztésének a lehetőségeit, valamint a június 21. és 26. között Prágában megrendezendő béke-világtalálkozó előkészületeit.

Mauno Koivisto finn köztársasági elnök, aki a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének és a szovjet kormánynak a meghívására tartózkodik hivatalos látogatáson a Szovjetunióban, Moszkvából Kijevbe utazott. Jurij Andropov, az SZKP KB főtitkára a Kremlben vett búcsút a vendégtől. Koivistót a repülőtéren Nyikolaj Tyihonov, az SZKP Politikai Bizottságának tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke és más hivatalos személyiségek búcsúztatták. Borisz Ponomarjov, az SZKP KB Politikai Bizottságának póttagja, a központi bizottság titkára Moszkvában találkozott Kalevi Sorsával, a Finn Szociáldemokrata Párt elnökével, miniszterelnökkel, a Szocialista Internacionálé leszerelési konzultatív tanácsa elnökével. Kalevi Sorsa Mauno Koivisto államfőt kísérte el szovjetunióbeli látogatására. Mint a találkozóról kiadott közlemény megállapítja, a meleg, elvtársi légkörű megbeszélésen Borisz Ponomarjov és Kalevi Sorsa az SZKP-t és a Finn Szociáldemokrata Pártot egyaránt érdeklő kérdéseket tekintett át. Andrej Gromiko, az SZKP Politikai Bizottságának tagja, első miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter Moszkvában fogadta Paavo Vayrynen finn külügyminisztert, aki a Kijevben tartózkodó Mauno Koivisto államfő kíséretében érkezett a Szovjetunióba. A meleg, baráti légkörű találkozón Gromiko és finn kollégája nagyraértékelte Jurij Andropovnak és más szovjet vezetőknek Mauno Koivistóval folytatott megbeszéléseit. Megállapították, hogy a finn köztársasági elnök látogatása fontos szerepet tölt be a két ország jószomszédi kapcsolatainak fejlesztésében. Nemzetközi kérdésekről szólva hangsúlyozták, hogy az enyhülési folyamat fenntartása és megszilárdítása megfelel valamennyi európai nép érdekeinek. Kívánatosnak mondották, hogy a madridi találkozó a semleges és az el nem kötelezett országok záródokumentum-tervezetének elfogadásával mielőbb befejezze munkáját. Megerősítették, hogy országaik készek együttműködni a béke és a biztonság megszilárdítása érdekében.

Szerdán kísérte utolsó útjára Berlin lakossága a napokban elhunyt Anna Seghers írónőt, az NDK és a világirodalmának egyik kiemelkedő alakját. A temetésen lerótta kegyeletét Erich Honecker, az NSZEP főtitkára, államfő, és az ország párt- és állami vezetésének több tagja. A temetés előtt a berlini művészeti akadémián rendeztek gyászünnepséget, amelyen Kurt Hager, az NSZEP Politikai Bizottságának tagja méltatta az elhunyt írónő munkásságát. Az ünnepségen jelen volt Seghers szülővárosának, a nyugat-németországi Mainznak a főpolgármestere és a mainzi egyetem elnöke is.

A Libanoni Nemzeti Ellenállási Front harcosai a rendkívül szigorú biztonsági rendszabályok ellenére merész akciót hajtottak végre délelőtt Bejrút külvárosában az izraeli megszálló hadsereg konvoja ellen. Az első jelentések szerint két izraeli katona halálát okozta és többet megsebesített az egyik gépkocsiban elhelyezett időzített bomba robbanása. Az akciónak libanoni halottja, sebesültjei is vannak. A merénylet körzetét átfésülő izraeli egységek nagyszámú gyanúsítottat hurcoltak el.

idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_izraeli_konvoj.jpgA megtámadott izraeli konvoj

Humor:idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_humor.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_humor_2.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_reklam_2.jpg

Kékfény:
Rázuhant egy szél által letörött száraz faág Hajdúsámson határában, a Tiszántúli Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság erdejében az ott dolgozó Kovács István 53 éves újfehértói segédmunkásra. A férfi belehalt sérüléseibe.

Összeütközött egy személyvonat a Hungarocamion egyik nyergesvontatójával Tápiószecső határában a 31. számú főút és vasút kereszteződésében. A mozdony a nyerges vontató pótkocsiját leszakította, majd kisiklott, és az elektromos felső vezetéket is leszakította. A mozdonyvezető és a kamionvezető könnyebb sérüléseket szenvedett. Az anyagi kár jelentős.

Állásajánlat:
idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_allasajanlat.jpg

Aratás küszöbén a mezőgazdaság:
A szokásosnál két-három héttel előbbre tart a növények fejlődése, a gazdaságok hamarosan megkezdhetik a búza aratását. A nagyüzemek felkészülése ennek megfelelően befejeződik. A géppark és a felszerelések felújításában lehetőségeik jobbak voltak a tavalyinál. Eddig 1200 új kombájnt vásárolhattak meg, és a raktári készlet is háromszázzal nagyobb, mint a múlt év azonos időszakában. Kedvező, hogy kétszer annyi nagy teljesítményű, E-512-es NDK-kombájn vár munkára. Megjelenik a földeken az új NDK-gyártmányú arató-cséplő gép is, az E-514 típusúból egyelőre 16 érkezik kipróbálásra. Hiánytalanul megérkeztek a korábbi megrendelés alapján tőkés importból beszerzett kombájnok is. Traktorokból elegendő van a telepeken, csak az MTZ típusú gépekből van kisebb hiány. A jólhasználható traktor iránt növekszik az érdeklődés, az igényeket egyelőre nem tudják kielégíteni. Bálázókból elegendő van. Befejezéshez közelednek az aratás előtti gépszemlék is. A nagy nyári munka gépeinek javítása az idén zavartalanabb volt a korábbinál. Több hazai vállalat és szövetkezet kezdte meg a hiánycikknek számító import-alkatrészek gyártását. Tavaly 700 millió fori t értékű alkatrészt és cseredarabot készítettek, az idén várhatóan egymilliárd forint értékűt. Javul tehát az alkatrész-forgalmazás, bár egyebek között több ékszíjra lenne szükség, kevés van bálázógépek kötözőeszközeiből és kuplungtárcsából. A hiányzó készletek beszerzéséről tárgyalnak. A kereskedelmi és szolgáltató vállalatok június 20-tól augusztus 25-ig ügyeletet tartanak, s a Gabonatröszt vállalatai is az aratáskor szokásos rendben fogadják a szállítmányokat. Az idei aratáson 14 ezer kombájn dolgozik majd, s ha kedvező lesz az időjárás, a termőterület nagyobb részéről két hét alatt betakaríthatják a búzát. Néhány nagyüzemben egy hét alatt is elkészülhetnek az aratással, másutt 14-18 nap ra lesz szükség.

idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_aratas.jpgA szokottnál három héttel korábban kezdődött meg az őszi árpa aratása Makó határában, a Kossuth Tsz tábláin

Színházi bemutató: Színes pokol (Vigadó Kamaraszínháza)

idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_balazsovits_lajos_moor_mariann.jpgBalázsovits Lajos és Moór Marianna kettőse

A korábbi előszerződést erősítették meg Győrött: a Royal Antwerpen labdarúgóklub és a Rába ETO megegyezett Póczik József külföldi szerepléséről. A Rába 150 ezer dollárt kap Póczikért, ez az eddigi legnagyobb összeg, amit magyar játékosért külföldi klub fizetett. A válogatott labdarúgó távozásához az MLSZ is hozzájárult, így semmi akadálya, hogy a nyártól Póczik Belgiumban fejtse ki képességeit.

idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_poczik_jozsef_raba_eto.jpgPóczik József

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 29. fordulóját! Nem mondható, hogy könnyű helyzetben van a címvédő és duplázásra készülő Rába, mert az újabb elsőség megszerzéséhez rangadók sorát kell sikeresen megvívnia a bajnokság hajrájában. A Vasas elleni bravúros győzelmet követően a Honvéd otthonában szerepel a győri gárda, s Póczikék dolga azért különösen nehéz, mert akár még a Honvéd is bajnok lehet. A forduló slágermérkőzésére az FTC is figyel: Rába-vereség esetén ugyanis a két zöldfehér csapat helyet cserélne a táblázat élén - feltéve, ha a Ferencváros legyőzi a Tatabányát. Sokféle variáció lehetséges, ám csaknem bizonyos, hogy az aranyéremről csak a szombati záróforduló dönt. Igazán izgalmas bajnokság.

Kiesésre, feljutásra vonatkozó szabályok:
Azonos pontszám esetén a gólkülönbség dönti el a helyezést. Ha az is megegyezik, az a csapat kerül előbbre, amelyik több gólt ért el. Ha az is megegyezik, az az együttes végez előbb, amelyiknek jobb egymás elleni bajnoki mérkőzések mérlege és gólkülönbsége. Az NB I-ből kiesik a 15. és a 16. helyezett. Bekerül az NB II. bajnoka és 2. helyezettje. Az NB II-ből kiesik a területi bajnokságba a 18., a 19. és a 20. helyezett együttes.
Az osztályozok menetrendje:
Csalt a területi bajnokságban lesz osztályozó. A hat terület bajnoka a június 14-i sorsolás alapján párokban, oda-vissza alapon június 19-én és 26-án dönti el a feljutást az NB II három felszabadult helyére.

Ú. Dózsa - MTK-VM
Az MTK-VM, nem kis meglepetésre, pontot vett el a Honvédtől, s a döntetlent hasonló körülmények között Újpesten is elérheti. Az Ú. Dózsában Kiss Sándor a zalaegerszegi mérkőzésen megsérült, Horváth vagy Árky kezd a csatársorban. Sárosi László nem változtat az MTK-VM legutóbbi összeállításán.
idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_u_dozsa_mtk_vm.jpg

Ferencváros - Tatabánya
Az FTC számára szinte kötelező a győzelem, a Tatabánya aligha állíthatja meg a tavasszal (Nyilasi vezérletével) veretlen zöld-fehér együttest. Óriási az érdeklődés, így valószínűleg telt ház várja majd az Üllői úton a mérkőzést. Rab felépült a zöld-fehéreknél, így ismét ő lesz a beállós, Szántó pedig a jobbhátvéd. A csatársorban Szabadi helyett Kvaszta kezd a jobb szélen.
idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_ferencvaros_tatabanya_1.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_ferencvaros_tatabanya_szokolai_laszlo.jpgSzokolai Lászlót igyekszik szerelni az egyik tatabányai védő, de a Fradi rangidős csatára túlteszi magát ezen a kis gondon és túllép az akadályon

idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_ferencvaros_tatabanya_takacs_kiprich_lakatos.jpgKölcsönkenyér visszajár? Ezúttal egy csatár lök el egy védőt, nevezetesen a sötétmezes ferencvárosi Takácsot a tatabányai Kiprich, Lakatos lemarad

idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_ferencvaros_tatabanya_nyilasi_tibor.jpgEzt komolyan gondolja? Az ezúttal újra kapitányi karszalaggal játszó Nyilasi megütközve néz a játékvezetőre, vajon tréfál vagy...?

idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_ferencvaros_tatabanya_pogany_laszlo.jpgPogány egyik látványos megmozdulása

idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_ferencvaros_tatabanya_rubold_lakatos.jpgRubold, a győztes gól szerzője, megelőzi Lakatost

Bp. Honvéd - Rába ETO
A Rába 0:2-ről fordított a Fáy utcában, a Honvéd viszont „szenvedett” a Hungária körúton. A legutóbbi eredmények alapján a győri csapat az esélyes, de a Honvéd hazai környezetben bármire képes lehet. A tippek sorrendje: 2, 1 - a legkevésbé valószínű az x. Győrött tombol a labdarúgóláz, a szerdai munkanap ellenére több mint kétezer győri szurkoló látogat csapatával Kispestre, ahol a bajnokcsapatban nem szerepelhet a második sárga lapját begyűjtött Szíjártó. Komora Imre legutóbb pontot vesztett csapatának szavazott ismét bizalmat.
idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_bp_honved_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_bp_honved_raba_eto_gyimesi.jpgHonvéd-akció Kispesten: Gyimesi bombázza a győri kaput

idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_bp_honved_raba_eto_varga_poczik_kerepeczky_szepesi_nagy_antal.jpgA becsúszó Kerepeczky lába sorompóként mered a győri játékmester, Póczik elé. A földre került Szepesi is a labdát keresi. Balról Varga, jobbról Nagy nyugtázza, hogy felszabadult a Bp. Honvéd kapuja

idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_bp_honved_raba_eto_kerepeczky_hannich.jpgKerepeczky túljut az öt becsúszni igyekvő Hannichon, de aztán néhány méter múlva fennakad egy másik győri játékoson

idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_bp_honved_raba_eto_andrusch_szentes_garaba_szepesi.jpgLégipárbaj Andrusch kapuja előtt: Szentes fejelni készül, mögötte Garaba és Szepesi

idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_bp_honved_raba_eto_nezoter.jpgA meccsen jóval nagyobb szurkolósereg volt, mint bármikor korábban. Még a drótkerítés tetejére is jutottak

DMVSC - Csepel
A korábban stílusos és erőteljes Debrecen kínosan visszaesett, s most már csak győzelemmel menekülhet az ,,NB Il-es zónából”. A Csepel szintén szárnyaszegett, így a hazai sikernek nincs különösebb akadálya. A Csepel változatlan összeállításban kezd Debrecenben, Kovács Ferenc viszont továbbra is nélkülözi Kisst, Tóthot, Szűcs Istvánt és Vargát.
idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_dmvsc_csepel.jpg

Pécsi MSC - Békéscsaba
A Békéscsabának már minden mindegy, a Pécsnek viszont szüksége van a pontokra. A házigazdák számára nincs más, mint a győzelem. A Békéscsaba ugyanazzal a csapattal készül Pécsre, amely az FTC-t küzdelemre késztette, annyi változással, hogy csatlakozott a kerethez a korábbi súlyos könyöksérüléséből felépült Kőhalmi, de csak a kispadra ül.
idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_pecsi_msc_bekescsaba.jpg

Nyíregyháza - Vasas
A Nyíregyháza makacsul küzd a bennmaradásért, a Vasasnál viszont csak emlék a sokat emlegetett „piros-kék szív”. Még az erőviszonyok alapján sem lenne meglepetés, ha mind a két pont a Nyírségben maradna. Nyíregyházán a legutóbb kiállított és eltiltott Izsó helyett Birkás játszik a Vasasban.
idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_nyiregyhaza_vasas.jpg

Haladás - Videoton
Váratlanul jól sikerült a Haladás hajrája, de a Videoton sem akar búcsúzni az első osztálytól. Egy-egy ponttal feltehetően mindkét csapat kiegyezne. A Haladásból a sérült Szabó, a Videotonból a kiállított Csongrádi hiányzik.
idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_haladas_videoton.jpg

DVTK - ZTE
A ZTE látványos játékkal nyert az Ú. Dózsa ellen, de most a döntetlenért is küzdenie kell. Itt sem lenne meglepő a pontosztozkodás. Egyik csapatban sincs sem sérült, sem eltiltott játékos.
idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_dvtk_zte.jpg

A mérkőzések után lássuk az 29. forduló válogatottjait! Ismét vegyes a kép az osztályzatokat illetően, hiszen 6-os és 7-es érdemjegyek is vannak szépszámmal. Ketten kaptak 8-as osztályztatot, a kispesti Gyimesi László, és a pécsi Mészáros Ferenc. Nálunk az utóbbi lett a forduló játékosa a mesterhármasa miatt.
idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_a_fordulo_valogatottja.jpg
A góllövőlista élén nem történt változás, a két éllovas között megmaradt a különbség, mivel Dobány Lajos és Hannich Péter is egy-egy gólt szereztek.
idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_gollovo_lista.jpg

A végére maradt a döntés, hogy a Rába vagy a Ferencváros nyeri-e a bajnokságot. Miután szerdán az utolsó előtti fordulóban a kispesti rangadó döntetlenül végződött, a Ferencváros pedig győzött, a két csapat egyforma pontszámmal várja a szombati utolsó 90 percet, bár a Rába gólkülönbsége jobb. A Honvéd az egy ponttal kiesett az első helyért vívott versenyfutásból; két pont hátránya mellett rosszabb a gólkülönbsége. Ugyanígy az utolsó fordulóban dől el, hogy a Békéscsaba mellett melyik együttes mond búcsút az első osztálynak.
idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_tabella.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb momentumait. Az utolsó előtti fordulót játszották a másodosztályban is. A feljutásért versengő három csapat győzött, közülük a Volán már a második helynél lejjebb nem végezhet, és így ősztől egy osztállyal feljebb léphet. Kiesett a Nagybátony és a Bauxitbányász.
idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_29_fordulo_nb_ii_2.jpg

A következő hétvégén jön a 30., záróforduló, az alábbi párosításokkal:

Csepel - FTC
Rába ETO - Ú. Dózsa
Videoton - Bp. Honvéd
Tatabánya - Vasas
Pécsi MSC - DMVSC
Békéscsaba - Nyíregyháza
MTK-VM - DVTK
ZTE - Haladás

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr6414852236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.06.25. 15:27:45

Emlékszem, hogy kint voltam a Tatabánya elleni meccsen és arra is, hogy a Nyilasitól csak szabálytalanul tudták elvenni a labdát. Az is rémlik, hogy a Honvéd gól okozta bősz hangzavarban sikerült meglőni a győztes gólt.
Mi minden tud előjönni egy ilyen cikk nyomán?! :)

maribor_ 2019.06.25. 15:31:01

@Frady Endre: Már meg sem merem kérdezni, hogy nővel voltál-e.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.06.25. 16:14:39

@maribor_: Nem. :) Vagy egyedül vagy Ákos barátommal, aki osztálytársam volt. Általában vele mentem az Üllői útra és a Népstadionba is. Amikor hétvégenként fociztunk, akkor úgy gondolta, hogy annyira jó a fejelés közbeni súlypontemelkedése, hogy elnevezte magát Óbuda Liftjének. :)

Fandor 2019.07.01. 13:53:13

Bűnös módon csak több napos csúszással küldöm aranyveretes kommentemet.

Szombathy Gyula kabaréja rémlik a heti világpolitikai témában:

- Halló, Romes lakás? Romes? Nem baj, majd az IKV felújítja!

már akkor sem volt világrengető poén, de valahogy megragadt.
köszönöm, hogy elmondhattam
süti beállítások módosítása