Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Egy láda sör egy hétméteresért

2019.06.25. 17:00 Fradista Utazó

A hazai csapat jobbszélsője nem volt különösebben gólerős játékos. De ő volt a csapatban az egyetlen balkezes, szóval vita nélkül övé volt a poszt a létező legalacsonyabb osztályban szereplő kisvárosi kézilabdacsapatban. Az egyik bajnoki meccs előtt fennhangon közölte, hogy ő bizony ezen a meccsen tíz gólt fog lőni. 

bier.jpg

A csapattársak mosolyogtak, de ő tovább erősködött, mondván, ismeri jól az aktuális ellenfelet (a megye kettőben ez annyira nem kirívó), a balszélsőjök gyengén védekezik, a kapusuk nem fog jól szélről, ő tutira fog lőni tízet. Végül fogadtak egy láda sörben.

A mérkőzés utolsó percében a vendégek hat góllal vezettek, a jobbszélső pedig kilenc gólnál járt. A hazaiak egy kivédekezett támadás után indították a jobbszélt. A hazai csapat egy másik játékosa, felismerve a helyzetben rejlő kockázatot, utána szaladt, és az ellenfél térfelének közepén lerántotta, mondván: "Ezt a sört ugyan meg nem nyered!". A fogadásról mit sem tudó ellenfél, no meg a játékvezető, megdöbbenve szemlélték, amint a teljesen abszurd akciót követően a hazaiak két érintett játékosa a földön fetreng a röhögéstől. 

Németországban közel egymillióan kézilabdáznak egyesületi szinten. Ennek megfelelően a bajnokságokat sokkal több osztályban, ill. csoportban rendezik, mint Magyarországon. A harmadik ligától lefelé a bajnokságokat a területi szövetségek rendezik, a lebonyolítás országosan nem is egységes. A nagyjából a magyar megyei bajnokságnak megfelelő Kreisliga, tartománytól függően, a hetedik-nyolcadik osztály. Közvetlen ez alatt jön a Kreisklasse, ahonnét már nem lehet kiesni. Ezekből a bajnokságokból gyűjtött érdekes eseteket Helge Käding sportjogász, az ő gyűjteményéből szemezgettünk - a szerző engedélyével.

A játékvezető megállította az órát, majd diszkréten megérdeklődte, mégis mi történt. Miután a hazaiak, továbbra is igen jó hangulatban, elmestélték a fogadás történetét, a játékvezető és az ellenfél játékosai is jó kedvre derültek, hogy így fejezzük ki magunkat. Némi szünetet követően a játékvezető hétméterest ítélt a hazaiak javára. Ehhez a jobbszélső állt oda. A kapus, minden bizonnyal abban reménykedve, hogy neki is jut a sörből, előzékenyen megállt a kapufa mellett, a külső oldalon. Hétméteresből az üres kaput sikerült is eltalálni, meglett a tíz, a játékidő pedig lejárt, mielőtt a középkezdést elvégezhették volna. 

Helyes volt az ítélet? Ebben a hangulatban, ahol látványosan senki nem vette komolyra az egészet, éppenséggel be lehetett fújni, de amúgy tökéletesen ellentétes a kézilabda szabályaival. Ha a vendégek egy kicsit is komolyabban veszik a meccset, ezt a játékvezetői döntést megóvhatták volna. Bár az óvást valószínűleg elutasították volna, mivel a hibás ítélet a mérkőzés végkimenetelét nem befolyásolta (mindegy volt, hány góllal nyernek a vendégek), a súlyosan szabályellenes ítélet, Magyarországon gyakran használt kifejezéssel élve műhiba, nem tagadható. Anélkül, hogy ismerném az érintettek bármelyikét, megkockáztatom, a játékvezető be sem fújta volna a büntetőt, ha nem lett volna egyértelmű, hogy a pályán mindenki együttműködik az eset rendezésében. 

A szabálykönyv alapján hétméterest akkor kell ítélni, ha tiszta gólhelyzetet akadályoz meg szabálytalanul az ellenfél játékosa vagy hivatalos személye - tovább még néhány, számunkra most teljesen irreleváns esetben. A tiszta gólhelyzet egyértelműen illik a játékhelyzetre, ahogy az sem kétséges, hogy az akció szabálytalan volt. Csakhogy azt nem az ellenfél játékosa, hanem egy saját csapattárs követte el. Ez pedig lényeges különbség. A szabálykönyvbe azért írták bele ezt a kitételt, mert kifejezetten at szerették volna, ha csak az ellenfél által elkövetett szabálytalanságot büntetik hétméteressel. Az ettől való eltérés alapvető hiba volna. 

Ugyanígy, bár a szabálytalanság minimum egy kiállítást ért volna, ténylegesen ezt a büntetést sem szabad alkalmazni (ebben legalább szabályosan járt el a játékvezető). A helyzet ott is hasonló, a szabálykönyv egyértelműen az ellenfél testére irányuló szabálytalanságokat bünteti, a csapattársra irányulóakat nem. 

A hetest megítélték, be is dobták, a pályán mindenki elégedett volt, a sör is elfogyott - akárcsak a mi, a német megyei bajnokságokból vett eseteink. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr4714906680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása