Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Magyarország - Hollandia 27-20 (14-7)

2019.07.22. 19:12 Fradista Utazó

Az U19 Európa-bajnokság döntőjére minden jegy elkelt a győri Audi Arénába. Ténylegesen maradtak üres helyek, de ennek leginkább szervezési okai vannak: mivel napijegyeket árultak, pl. a norvég játékosok hozzátartozóinak is volt jegye a döntőre, de ők a lányaik által megnyert bronzmérkőzés után elhagyták a csarnokot és a helyeik üresen maradtak. 

eb_noi_u19_2019_hun_ned_1.jpg

Fotó: EHF

De ez a párszáz ilyen-olyan okból üres hely nem rontott a hangulaton. Csak úgy zengett a csarnok. A holland játékosok egy részét ez szinte sokkolta, a legtöbben közülük még sosem játszottak két-háromszáz nézőnél nagyobb közönség előtt - és azok is javarészt a saját barátaik, rokonaik voltak. Most pedig ötezer ember bíztatta az ellenfelet. A holland lányok a pokolban érezhették magukat - és ezt nem én mondom, hanem ők maguk. 

Hollandia az EB-n tőle megszokott nagyon nyitott 3-2-1 védekezéssel állt fel. Erre a taktikára viszont a magyar válogatott már jól felkészült. Golovin Vlagyimir edző kezdésnek a megszokottól kicsit eltérő sorral állt fel, és gyorslábú játékosaink kis területen, kis csoportban, rendszerint megverték a holland védelmet. A holland védelem kulcspozíciójában védekező Nikita van der Vliet utólag elmondta, nagyon zavarta őket, hogy a hangos szurkolás miatt nem hallották egymás hangját. 

Monique Tijsterman, a hollandok edzője, az első félidő közepén belátta, hogy ez a védekezés nem működik, és zártabb védekezésre váltott. Erre Golovin is azonnal reagált, cserékkel a gyorslábú játékosok helyett nagybb lövőerőre váltott. Érdekes módon a meccs után Golovin azt nyilatkozta, amikor látta, hogy a hollandok átállnak hatos falra, tudta, megnyerjük a meccset. Valójában éppen ezután sokáig egyáltalán nem lőttünk gólt, majd utána se sokat, nekünk a nyitott védekezésük egyértelműen jobban feküdt. 

Hollandia azonban ekkor sem tudott kiegyenlíteni. És ez ennek a meccsnek az egyik paradoxona. A döntőig Magyarország volt a legjobban támadó és Hollandia a legjobban védekező csapat. Minden jel arra mutatott, az fog dönteni, a holland védelem meg tudja-e fogni a mezőny legjobb támadójátékát, vagy a magyarok tudják átjátszani a mezőny legjobb védelmét. De valójában a találkozó nem a holland, hanem a magyar kapu előtt dőlt el, és még inkább a kapuban. A magyar védekezés minősége meccsről meccsre javult, és a döntőre érte el a csúcsformáját - ahogy egy ilyen tornán kell. A védelem sokat segített a kapuban álló Herczeg Lilinek, és ahol a védelem kudarcot vallott, ő ott is helytállt. Herczeg az első félidőben egészen hihetetlen teljesítményt nyújtott, mindent kivédett, amit lehet, és időnként azt is, amit nem, bőven ötven százalék felett teljesítve. Ezzel nem csak kevés kapott gólon tartotta a csapatot, de demoralizálta is az egyébként is kissé kétségbe eső hollandokat. Az Oranje 7 gólt szerzett az első harminc percben, nem tudtunk volna olyan gyengén támadni, hogy ezt alulmúljuk. Ráadásul a félidő utolsó perceiben be is indult a magyar henger, öt gólt lőttünk az utolsó öt percben, így 14-7-es előnnyel mehettünk a szünetre. 

A csapat és az edző pedig tanult az elődöntőn elkövetett hibából, és a második félidőre is koncentráltan jöttek ki. Igaz, ami igaz, ekkor már a védelem, és ebből fakadóan a kapus sem teljesített olyan kiválóan, mint az első harminc percben, Hollandia a fordulás után kétszer annyi gólt lőtt, mint a szünet előtt. 

De a magyarok támadójátékát továbbra sem tudták megfogni, az első félidő közepén jelentkező hosszabb szünet után a magyar csapat folyamatosan nyomás alatt tartotta a holland kaput. Hollandiának ráadásul az egész EB-n a kapus volt a leggyengébb pontja. Nem véletlenül volt három kapusuk, akiket folyton cserélgettek. A kapusaik a döntőben sem húzták ki őket a csávából, így az eredményesebb támadójátékuk csak arra volt jó, hogy szinten tartsák a hátrányukat, de akár csak veszélyes közelségbe férkőzni se tudtak már sosem. Így a második félidőre alig maradt izgalom, a magyar válogatott végig vezetve, fölényesen nyerte meg a döntőt, és lett EURÓPA-BAJNOK.

eb_noi_u19_2019_hun_ned_2.jpg

Fotó: EHF

Az EB-szereplés összefoglaló értékelésével majd néhány nap múlva jelentkezünk, addig is köszönjük szíves figyelmüket. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr9114975462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása