Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 1. forduló

2019.09.30. 07:01 maribor_

1983. augusztus 20-21., az Alkotmány ünnepe

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_headlines.jpgAz 1983. augusztus 20-i tűzijáték

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

augusztus 15.

Délelőtt 10 óra 25 perckor Keszthelyen, a halászcsárdánál levő, fénysorompóval biztosított közút-vasúti kereszteződésben a Budapestről Keszthelyre tartó Balaton expressz összeütközött egy, a fénysorompó tilos jelzését figyelmen kívül hagyó, szerencsére utasok nélkül haladó autóbusszal, amelyet Josef Dutter 61 éves osztrák állampolgár vezetett. A baleset következtében a gépjármű vezetője a helyszínen meghalt. A vonat utasai és személyzete közül senki sem sérült meg. A közúti és vasúti forgalom 13 órakor ismét helyreállt. A rendőrség szakértők bevonásával folytatja a vizsgálatot.

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_keszthelyi_buszbaleset.jpgA baleset helyszínén

Nyíregyházáról útra kelt a Szovjetunióba a szállodát építő magyar kivitelezők első csoportja. Mint ismeretes, a közelmúltban aláírt szerződés szerint az ukrajnai Csernovci városban a Szabolcs megyei Állami Építőipari Vállalat generálkivitelezésében hatszáz személyes szállodát hoznak tető alá a magyar építők. A Szovjetunióba utazottak között ott voltak az alapozást végző Közép-magyarországi Közmű- és Mélyépítő Vállalat dolgozói, akik megteremtik a fogadás feltételeit a közeli hetekben induló nagyobb munkacsapatok számára. Kialakítják a felvonulási épületeket és a raktárakat, a szociális épületek közműveit pedig rákötik a városi hálózatra. Ugyancsak ők gondoskodnak a nagy értékű gépek fogadásáról is. Az első erőgépeket, földmunkagépeket, szállító járműveket és egyéb gépi berendezéseket szállító konvoj kedden indul el Nyíregyházáról. A magyar szállodaépítők alagútzsalus technológiával építik fel a vendégfogadó kombinátot. Az ehhez szükséges zsalukat a nyíregyházi Fémmunkás Vállalat készíti és küldi ki ősszel. A tervek szerint a debreceni Keletterv szakembereinek elképzeléseit, terveit megvalósító szabolcsi építők három év múlva adják át Csernovciban a nagyváros legújabb szállodáját.

Gazdasági és ideológiai kérdésekről beszélt Jurii Andropov, az SZKP KB főtitkára, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke azon a találkozón, amelyen a szovjet párt más vezetőivel együtt az SZKP veteránjaival folytatott beszélgetést. A találkozón jelen volt Mihail Gorbacsov és Grigorij Romanov, az SZKP PB tagja, Mihail Zimjanyin, Iván Kapitonov és Nyikolaj Rizskov, a központi bizottság titkára. A veteránokat először Mihail Gorbacsov üdvözölte, hangoztatva, hogy ezt a találkozót éppúgy, mint különböző nemzedékek, a szovjet társadalom különböző szociális csoportjainak képviselőivel való más találkozókat, az SZKP Központi Bizottsága úgy tekinti, mint a lenini politika folytatását. A találkozón Jurij Andropov, az SZKP KB főtitkára részletesen beszélt a Szovjetunió előtt álló gazdasági feladatokról, s kitért ideológiai és belpolitikai kérdésekre. Az SZKP KB főtitkára azt is hangsúlyozta, hogy olyan méretű, olyan bonyolultságú gazdaság esetében, mint a Szovjetunióé, rendkívül nagy óvatosságra van szükség. „Itt inkább, mint máshol igaz a mondás: hétszer mérni, míg egyszer vágni. Éppen ezért fontos döntéseket előkészítve, arra törekszünk, hogy aprólékosan tanulmányozzunk minden olyan kérdést, széles körű kísérletekbe kezdjünk annak érdekében, hogy nyugodtan, sietség nélkül vizsgálhassuk meg, hogyan működnek a javasolt újítások, hogyan befolyásolják a terv- és munkafegyelmet, a munkatermelékenységet, a társadalmi termelés hatékonyságát.” Ezután Jurij Andropov az ideológiai munkáról beszélt. Emlékeztetett az SZKP KB idei júniusi plénumán elfogadott határozatra, s - mint mondta - a fő dolog, ami hátravan, a határozat teljesítése. „Ez a gyakorlatban azt jelenti - mondotta -, hogy fölszámoljuk a sajnos még létező különbséget szavak és tettek között. Ez azt jelenti, hogy meg kell tanulni az emberekkel komolyan és nyíltan beszélni, nem megkerülve az éles pontokat. Ez azt jelenti, hogy szisztematikusan növelni kell a munkások politikai kultúráját, hogy minden ember a társadalmi élet tudatos részvevőjévé váljék. Világos, hogy szavakkal, még ha a legjobbak is, ezt sohasem lehet elérni. Jogosan beszélünk a gazdasági munka ideológiai biztosítékáról, de nem kisebb jelentősége van az ideológiai munka gazdasági, vagy szélesebb értelemben társadalmi garanciáinak. Hiszen bármilyen természetű rendetlenség, rossz gazdálkodás, a törvények megsértése, haszonlesés értéktelenné teszi ezer agitátor munkáját.”

Gejdar Alijev, az SZKP KB PB tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsa elnökének első helyettese Moszkvában megbeszélést folytatott a szíriai parlamenti küldöttséggel, amelyet Mahmud az-Zuabi, a parlament elnöke, az Arab Újjászületés Szocialista Pártja országos vezetőségének tagja vezet. A szíriai küldöttség részletes tájékoztatást adott arról a harcról, amit Szíria folytat az izraeli agresszió és az imperialista erők közel-keleti kísérletei ellen. A küldöttség úgy értékelte, hogy az amerikai nyomás hatására megkötött izraeli-libanoni különmegállapodás minden eddiginél jobban bizonyítja az Egyesült Államok politikájának arabellenességét. A megállapodással Libanon gyakorlatilag izraeli-amerikai protektorátussá vált, elszakították az arab világtól, s ez Szíria biztonságát is veszélyezteti. Gejdar Alijev megállapította: a Szovjetunióban nagyra értékelik azt az állhatatosságot és következetességet, amit Szíria tanúsít Izraelnek és az Egyesült Államoknak a különalku megkötésére vonatkozó törekvéseivel szemben. Nagyra értékelik azt az erőfeszítést is, amit Szíria fejt ki a tartós és igazságos közel-keleti béke megteremtése érdekében. A béke alapfeltétele valamennyi, Izrael által megszállt terület visszaszolgáltatása, s a palesztinai arab nép elidegeníthetetlen jogainak megadása. Mindkét részről hangsúlyozták, hogy a jövőben is törekednek a két ország közötti sokoldalú kapcsolatok bővítésére. Ehhez megfelelő alapot nyújt a szovjet-szíriai barátsági és együttműködési szerződés.

augusztus 16.

Hivatalos baráti látogatásra Varsóba érkezett az NDK párt- és állami küldöttsége, amelyet Erich Honecker, az NSZEP KB főtitkára, az államtanács elnöke vezet. A delegáció a lengyel párt- és állami vezető testületek meghívására a lengyel párt- és állami küldöttség tavaly márciusi berlini látogatását viszonozza. Az NDK-beli vendégek fogadására a repülőtéren megjelent Wojciech Jaruzelski hadseregtábornok, a LEMP KB első titkára, a minisztertanács elnöke, Henryk Jablonski, az államtanács elnöke, valamint több más lengyel párt- és állami vezető. Délután megkezdődtek a hivatalos tárgyalások; a két tárgyaló küldöttséget Honecker, illetve Jaruzelski vezeti. Napirenden a kétoldalú együttműködés fejlesztése és időszerű nemzetközi kérdések szerepelnek. A küldöttségek teljes ülésének kezdete előtt Honecker és Jaruzelski rövid, négyszemközti megbeszélést tartott. A tárgyalásokról kiadott közleményben a felek aggodalommal szóltak a fegyverkezési hajszáról, és megállapították, hogy az új amerikai közepes hatótávolságú rakéták nyugat-európai elhelyezése súlyosan veszélyeztetné Európa és az egész világ békéjét. A helyzet ilyen alakulása esetén mindkét állam eltökélt szándéka, hogy a Szovjetunióval együtt mindent megtesz a saját, illetve a szocialista közösség biztonságának szavatolására.

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_jaruzelski_honecker.jpgJaruzelski üdvözli Honeckert

Nicolae Ceausescu román államfő fogadta Jichak Samir izraeli külügyminisztert. Román közlemény szerint a szívélyes légkörű találkozón Ceausescu kifejtette, hogy a kiegyensúlyozott és tartós közel-keleti békét csak az 1967-ben megszállt arab területekről való izraeli kivonulás és a palesztin probléma megoldása biztosítja. Hangsúlyozta, hogy el kell ismerni a palesztin nép önrendelkezési jogát, beleértve a független palesztin állam megalapításához való jogot. Rámutatott arra is, hogy biztosítani kell a térség minden állama számára a biztonságot. A tárgyalások során jónak értékelték a két állam kapcsolatait, s kölcsönösen kifejtették, hogy azok fejlődését ösztönözni kell.

A libanoni kormány és a drúz Haladó Szocialista Párt megállapodása után ismét megnyílt Bejrút nemzetközi repülőtere. Az AFP jelentése szerint délelőtt két utasszállító repülőgép szállt le, mindkettő a MEA libanoni légitársaságé. A drúzok képviselője nyilatkozatában elmondta, hogy a kormány - ígérete szerint - a jövőben nem használja katonai célokra, azaz a drúzok birtokolta hegyvidékek elleni légitámadások támaszpontjaként a repülőteret.

Bejrútból érkezett jelentések szerint váratlanul a libanoni fővárosba érkezett Arensz izraeli hadügyminiszter és a falangista vezetőkkel folytatott tárgyalásokat. Megbeszélései után kijelentette, hogy az izraeli csapatok átcsoportosítása után csakis a libanoni hadseregre hárul a drúzok lakta Suf-hegység ellenőrzése. Miközben az izraeli hadügyiminiszter Bejrútban tárgyal, Robert McFarlane amerikai különmegbízott Jeruzsálemben az izraeli csapatok dél-libanoni átcsoportosításáról folytatott megbeszéléseket. Erről a kérdésről Arensz Bejrútban úgy nyilatkozott, hogy az átcsoportosítást a libanoni belső erőviszonyokra való tekintet nélkül, mindenképpen végrehajtják.

A bejrúti rádió jelentése szerint a Bekaa-völgyben a hét elején ismét összecsaptak egymással Arafat hívei és ellenfelei. Az El-Fatah lázadói és az Arafathoz hű palesztin erők a fegyveres összecsapásokban ezúttal nehézfegyvereket is bevetettek.

Tel-Avivból érkező hírek szerint az izraeli kormány újabb 35, katonailag megerősített település létesítését határozta el Jeruzsálem, Betlehem és Ramallah körzetében. A telepek központját Betlehem városában tervezik kiépíteni. Tel-Aviv eddig már több mint 140 félkatonai települést létesített a Jordán nyugati partján.

A Tamil Egyesült Felszabadítási Front elfogadja az indiai kormány által felajánlott jószolgálati missziót a Srí Lankán élő tamilok és szingalézek közötti etnikai nézeteltérések elsimítására - jelentette be Appapilai Amirthatíngan, a Tamil Egyesült Felszabadítási Front főtitkára. India közvetítői ajánlatát, mint jelentettük, kedvezően fogadta Dzsajavardene Srí Lanka-i elnök is. Amirthalingan vasárnap óta tárgyal Új-Delhiben az indiai kormány és a parlament vezetőivel. Többek között találkozott Naraszimha Rao indiai külügyminiszterrel, valamint Venkataraman hadügyminiszterrel, az indiai kormány egyetlen tamil tagjával, lndira Gandhi indiai miniszterelnök szintén fogadta a Srí Lanka-i tamil képviselőt.

A washingtoni szovjet nagykövetség hivatalosan tiltakozott az amerikai külügyminisztériumnál amiatt, hogy Vjacseszlav Kuharénkót, a TASZSZ hírügynökség washingtoni tudósítóját, aki családjával együtt véglegesen elutazott az Egyesült Államokból, a Dulles nemzetközi repülőtéren röviddel a beszállás előtt a bevándorlási hivatal és az FBI tisztviselői provokatív „kihallgatásnak” vetették alá. Az FBI képviselői mindenáron rá akarták bírni a szovjet tudósító 15 éves fiát, hogy maradjon az Egyesült Államokban. A fiú azonban határozottan kijelentette, hogy haza akar térni. A TASZSZ megállapítja, hogy a washingtoni szovjet képviseletek tagjai ellen rendszeres a provokációs kampány, ami gátolja a szovjet intézmények normális munkáját.

A világűrben ötven napja tartózkodó Vlagyimir Ljahov és Alekszandr Alekszandrov a Szaljut-7 szovjet űrállomás egyik végéről a másikhoz csatlakoztatták a Szojuz T-9 űrhajót. A két űrhajós előbb ellenőrizte az űrkomplexum fedélzeti rendszereit, aztán átment a Szojuz T-9 űrhajóra, majd leválasztotta az űrhajót a Szaljut-7 űrállomásról. Az űrállomás 180 fokos fordulata után az űrhajósok az előzővel szemközti oldalán kapcsolták hozzá a Szojuz T- 9-et, majd visszatértek az űrállomásra. Az űrhajósok a kidolgozott terv szerint végezték el a munkájukat.

augusztus 17.

Alkotmányunk ünnepe, augusztus 20-a alkalmából a Hazafias Népfront Országos Elnöksége a Népfrontmunkáért kitüntető jelvényt adományozta a mozgalomban kiemelkedő munkát végzett aktivistáknak és tisztségviselőknek. Az idén 147-en kapták meg a kitüntetést, amelyet a megyeszékhelyeken rendezett ünnepségeken adtak át. A kitüntetettek egy csoportjának szerdán a népfrontmozgalom Belgrád rakparti székházában nyújtotta át az elismerő jelvényt Pozsgay Imre, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának főtitkára. Az ünnepi eseményen részt vett Kállai Gyula, a Hazafias Népfront elnöke is.

Az NDK párt- és állami küldöttsége, amely hivatalos baráti látogatáson tartózkodik Lengyelországban, Erich Honecker vezetésével a katowicei vajdaságba látogatott, s megtekintette a forradalmi és hazafias hagyományairól ismert környék egyik kőszénbányáját. A vendégek tiszteletére barátsági nagygyűlést tartottak ezer bányász részvételével. A nagygyűlésen, amelyet a lengyel rádió és a televízió egyenes adásban közvetített, felszólalt Henryk Jablonski, a lengyel államtanács elnöke és Erich Honecker, az NSZEP Központi Bizottságának főtitkára, az NDK államtanácsának elnöke. Jablonski méltatta az első szocialista német állam létrejöttének történelmi jelentőségét. Honecker rámutatott, hogy Jaruzelskivel tavaly Berlinben folytatott megbeszéléseinek megfelelően, jó irányba halad a két ország együttműködése.

Safik el-Vazzan libanoni miniszterelnök - tiltakozásul Arensz izraeli hadügyminiszter bejrúti látogatása miatt - lemondta minden hivatalos programját. A bejrúti kormány tájékoztatási minisztere azonban cáfolta azokat az értesüléseket, hogy a mohamedán kormányfő távozni kíván tisztségéből.

Ammanból jelenti az AFP hírügynökség, hogy Jordánia és Szaúd-Arábia azt javasolta Amin Dzsemajel libanoni elnöknek, hogy tartson megbeszélést vezető politikusokkal olyan megegyezés létrehozására, amely lehetővé tenné, hogy az izraeli átcsoportosítást követően a libanoni hadsereg vegye át az ellenőrzést a Suf-hegységben. A diplomáciai erőfeszítésekkel párhuzamosan Izrael folytatja az előkészületeket Libanonban levő megszálló egységeinek átcsoportosítására. Damur város közelében - azon a területen, ahonnan ki akarják vonni az izraeli erőket - felrobbantottak több föld alatti hadianyagraktárt.

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_izraeli_csapatmozgas.jpgIzraeli páncélosok folytatják a csapatátcsoportosítást

Jasszer Arafat, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának elnöke befejezte észak-jemeni látogatását, és Kuvaitba utazott. Az észak-libanoni Tripoliban pedig Abu Dzsihad, az El-Fatah főparancsnok-helyettese kijelentette: a szervezet vezetősége minden tőle telhetőt megtesz, hogy sikerrel járjon a PFSZ központi tanácsának az El-Fatahon belüli viszály rendezésére, valamint a palesztin szervezet és Szíria közötti kapcsolatok helyreállítására hozott bizottságának tevékenysége.

Paul Tsongas amerikai szenátor Managuában kétórás megbeszélést tartott Daniel Ortegával, a nicaraguai kormányzó tanács koordinátorával. A találkozón jelen volt Miguel d’Escoto külügyminiszter, illetve James Shannon demokrata párti képviselő is. A két amerikai politikus ténymegállapító úton tartózkodik Nicaraguában. Tsongas szenátor, aki a szenátus külügyi bizottságának is tagja, a tanácskozás után kijelentette: az Egyesült Államok és Nicaragua között nyugtalanító mértékben kiéleződött a viszony. Itt az ideje, hogy „mindkét ország változzék meg” és javuljon a kapcsolat.

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_daniel_ortega_nicaragua.jpgA nicaraguai vezetők (jobbról) az amerikai politikusokkal

Közben Nicaragua karib-tengeri partjainak közelébe érkezett a Coral Sea amerikai repülőgép-anyahajó, négy hadihajó kíséretében, hogy részt vegyen a közép-amerikai térségben zajló provokatív jellegű amerikai-hondurasi haditengerészeti gyakorlatok második szakaszában. A Pentagon által kiadott rövid közlemény szerint az újabb haditengerészeti manőverekre nemzetközi vizeken kerül sor. A mintegy hetven repülőgépet vivő Coral Sea érkezésével egy időben a New Jersey amerikai hadihajó és öt másik hadihajó elhagyta a Csendes-óceánon levő Pearl Harbor amerikai támaszpontot, és Közép-Amerika csendes-óceáni partjai felé tart - közölte a Pentagon. A Coral Sea-t a Földközi-tengerről irányították át Közép-Amerikába. A hadgyakorlat célja Washington szerint az, hogy „közép-amerikai szövetségeseit biztosítsa az Egyesült Államok támogatásáról”. Nicaragua visszautasította azt a hondurasi javaslatot, hogy megfigyelőként vegyen részt a haditengerészeti gyakorlatokon; a manővereket Nicaragua területe elleni fenyegetésnek tekinti.

Politikai és szakszervezeti vezetők felhívást tettek közzé Santiago de Chilében; ebben hangsúlyozták, hogy csak a demokratikus kormányzáshoz való visszatérés szüntetheti meg az erőszakhullámot az országban. A felhívás ismételten követelte Pinochet lemondását. A Dolgozók Országos Parancsnoksága - a májusi és a júniusi országos tiltakozási nap szervezője - rámutatott, hogy a rezsim 18 ezer katonát és nagyszámú rendőri erőt vetett be a tüntetők ellen a múlt csütörtökön és pénteken. E negyedik tiltakozási napon hivatalos beismerés szerint is 24-en estek áldozatul a rendőrterrornak. A több mint ezer letartóztatott többségét időközben szabadon engedték, de néhányan a katonaság, 28-an pedig a rendőrség őrizetében vannak, és azzal vádolják őket, hogy „veszélyeztetik az ország belső biztonságát”. 528 embert bíróság elé állítanak. Az ország drámai helyzetéből kiindulva, a chilei püspöki kar felhívásban foglalt állást az elmúlt napok véres eseményeivel kapcsolatban. „Csak az igazi demokrácia irányába való nyitással lehet elkerülni a nagyobb tragédiát” - hangoztatja a chilei püspökök dokumentuma, melyet az Osservatore Romano, a Vatikán hivatalos lapja hozott nyilvánosságra.

augusztus 18.

A Minisztertanács ülésén megvitatta a Balaton vízgazdálkodási fejlesztési programjának módosításáról és ütemezéséről készített jelentést. Határozatban kötelezte az illetékeseket, hogy 1987-ig építsék ki az üdülőövezet szennyvíztisztító rendszereinek jelentős részét, oldják meg a programban kijelölt települések szennyvíztisztító telepein a foszfortalanítást és a fertőtlenítést. Változatlanul kiemelt figyelmet kell fordítani a belterületi vízrendezésre, a parti övezet iszaptalanítására, a közvetlen parti viszonyok javítására. A többletmunkák elvégzéséhez szükséges forrásokat állami beruházási keretből biztosítják. A kormány felkérte a társadalmi és tudományos szervezeteket, hogy segítsék elő és támogassák a program megvalósítását. A Minisztertanács határozott a Magyar Iparművészeti Főiskola szervezetének és képzési rendjének korszerűsítéséről. Ennek értelmében a jövőben a főiskola feladata lesz az ipari formatervezők, kézművestervezők, rajz, környezetkultúra és technika szakos tanárok, valamint művészeti szervezők főiskolai, illetőleg egyetemi szintű képzése. A kormány úgy határozott, hogy a jövőben - az állami vállalatokhoz hasonlóan - költségvetési szervek is alapíthatnak leányvállalatot.

A városligeti Királydombon mutatták be Szörényi Levente-Bródy János István, a király című rockoperáját, amely Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámájának fölhasználásával készült. Az előadást Koltay Gábor rendezte. A bemutatót követően még augusztus 19-20-21-én tartanak előadásokat. Az előadás alapján a városligeti előadás némely részleteinek felhasználásával film is készül, amelyet különféle magyarországi történelmi helyszíneken is forgatnak majd a MAFILM Budapest Stúdiójának munkatársai.

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_istvan_a_kiraly_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_istvan_a_kiraly_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_istvan_a_kiraly_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_istvan_a_kiraly_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_istvan_a_kiraly_5.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_istvan_a_kiraly_6.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_istvan_a_kiraly_7.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_istvan_a_kiraly_8.jpgKépeink a főpróbán készültek. Berek Kati, Körtvélyessy Zsolt, Sára Bernadett és Pelsőczy László, Nemeskürty István, Koltay Gábor, Szörényi Levente, Bródy János, Szörényi Szabolcs és Boldizsár Miklós. Lentebb jelenetek a darabból, Vikidál Gyula és Deák „Bill” Gyula


A rockopera egyik ikonikus betétdala

A Szovjetunió kötelezettséget vállal arra, hogy elsőként nem telepít a világűrbe semmiféle mesterséges holdat megsemmisítő fegyvert. Azaz, mindaddig egyoldalú moratóriumot léptet életbe, amíg más államok, beleértve az Egyesült Államokat is, tartózkodnak attól, hogy bármilyen típusú ilyen fegyvert a világűrbe telepítsenek. A szovjet vezetés e rendkívül fontos döntését Jurij Andropov, az SZKP KB főtitkára, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke közölte az amerikai demokrata párti szenátorok Moszkvában tartózkodó, kilenctagú küldöttségét fogadva. Az amerikai delegációt, amelyet a Szovjetunió parlamenti csoportja hívott meg, Pell szenátor vezeti. A Kremlben lezajlott találkozón Jurij Andropov a szovjet-amerikai viszonnyal, a fegyverzetkorlátozási tárgyalásokkal, a fegyverkezési verseny megállításának szükségességével s egyéb nemzetközi kérdésekkel foglalkozott. Az SZKP KB főtitkára a Szovjetunió és az Egyesült Államok mostani viszonyát úgy jellemezte, mint amely gyakorlatilag minden területen feszült. - Ez nem a szovjet fél választásának a következménye. A Szovjetunió - mondotta - az egyetértés olyan szintjét kívánja az Egyesült Államokkal, amely megteremtené a mindkét fél számára kölcsönösen előnyös, a világbéke érdekeit tekintve nagy haszonnal járó, normális, stabil, jó kapcsolatokat. Ha valaki mégis arra számít, hogy a feszült helyzetben valamiféle „szabályok nélküli játszmában” fölényt szerezhet a Szovjetunióval szemben, akkor ez veszélyes számítás.

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_jurij_andropov_kreml.jpgA találkozó a Kremlben

A genfi leszerelési bizottság teljes ülésén felszólalt dr. Kőmíves Imre nagykövet, a magyar delegáció vezetője. Felszólalásában rámutatott, hogy az Egyesült Államoknak a hadászati nukleáris erőfölény megszerzésére irányuló törekvései nagymértékben növelik egy nukleáris háború kirobbanásának veszélyét, Hangsúlyozta egyúttal azoknak a javaslatoknak az időszerűségét, amelyek megvalósítása hozzájárulna a nukleáris fegyverkezési verseny megfékezéséhez, a kölcsönös bizalom növeléséhez és végső soron a nukleáris háború veszélyének csökkentéséhez. Ezek sorában említette a Szovjetunió kötelezettségvállalását, hogy nem alkalmaz elsőként nukleáris fegyvert, a Varsói Szerződés politikai tanácskozó testületének 1983. januári prágai nyilatkozatában foglalt javaslatot, hogy a Varsói Szerződés és a NATO tagállamai kölcsönösen mondjanak le a katonai erő alkalmazásáról, illetve a Szovjetunió javaslatát, hogy az atomfegyverrel rendelkező államok kölcsönösen fagyasszák be nukleáris fegyverkészleteiket. A magyar küldöttség vezetője szorgalmazta, hogy a genfi leszerelési bizottság kezdjen tárgyalásokat a nukleáris háború megelőzése érdekében teendő konkrét és hatékony intézkedésekről.

Dél-Libanonban hajnalban arab ellenállók rakétatámadást intéztek egy izraeli katonai állás ellen. Egy izraeli katona meghalt, három pedig megsebesült. Az akciót annak a falunak a közelében hajtották végre, amelyet az Izrael által támogatott Haddad libanoni őrnagy miniállamának fővárosaként tartanak számon. Az övezet olyan területen fekszik, amely az izraeli csapatok tervezett átcsoportosítása után is izraeli megszállás alatt maradna.

Eközben nem múlt el a libanoni kormányválság veszélye, mert Safik el-Vazzan miniszterelnök továbbra sem volt hajlandó ellátni hivatali teendőit, tiltakozásul az izraeli hadügyminiszter keddi libanoni látogatása miatt. Továbbra is tartják magukat azok a - hivatalosan cáfolt - híresztelések, hogy a kormányfő le akar mondani tisztségéről. Egyébként Bejrútba érkezett Hoszni Mubarak egyik tanácsadója, aki az egyiptomi elnök üzenetét adta át Amin Dzsemajel libanoni államfőnek. Érkezésekor kijelentette, hogy Egyiptom támogatja Libanonnak az izraeli csapatok kivonására irányuló erőfeszítéseit.

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_safik_el_vazzan.jpgA tiltakozó el-Vazzan hivatala helyett a lakásán fogadja minisztereit

augusztus 19.

Alkotmányunk ünnepének tiszteletére délután az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren ünnepélyesen, katonai tiszteletadással felvonták a Magyar Népköztársaság állami zászlaját. Zászlófelvonási ünnepség volt délután a Gellérthegyen, a Felszabadulási Emlékműnél is. Az alkotmány napját köszöntő nagygyűlést és kenyérszegő ünnepséget tartottak Tatán, a szabadtéri színpadon. A több ezer részvevő között a tataiakon kívül ott voltak a környező falvak, ipari települések képviselői. A nagygyűlésen Komárom megye párt- és állami vezetőinek társaságában jelen volt Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, a megye országgyűlési képviselője. A Himnusz elhangzása után. Kroszner László, a Hazafias Népfront Komárom megyei bizottságának elnöke köszöntötte a jelenlevőket Ezután Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese mondott beszédet. Szoboravatással egybekötött nagygyűlésen emlékeztek meg az alkotmány ünnepéről Szekszárdon is. A város közepén magasodó Bartina-hegyen megtartott nagygyűlésen Kornidesz Mihály, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, a Magyar Televízió elnöke mondott ünnepi beszédet.

Németh Károly, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára a KB székházában találkozott Umberto Barullival, a San Marinó-i Kommunista Párt főtitkárával, aki az MSZMP vendégeként rövid pihenésen tartózkodik hazánkban. A szívélyes, elvtársi légkörű megbeszélésen tájékoztatták egymást pártjuk tevékenységéről és feladatairól. Véleményt cseréltek a nemzetközi helyzet, valamint a kommunista és munkásmozgalom fontosabb kérdéseiről, megerősítették pártjaik készségét a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztésére. A találkozón részt vett Kovács László, az MSZMP KB külügyi osztályának helyettes vezetője is.

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_nemeth_karoly_umberto_barulli.jpgNémeth Károly és Umberto Barulli az MSZMP KB székhazában

Aczél György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára találkozott Paul Laurent-nal, a Francia Kommunista Párt Politikai Bizottságának tagjával, a központi bizottság titkárával, aki az MSZMP KB meghívására pihenés céljából tartózkodik hazánkban. A szívélyes, elvtársi légkörű megbeszélésen tájékoztatták egymást pártjuk tevékenységéről, véleményt cseréltek a nemzetközi helyzet, a kommunista és munkásmozgalom időszerű kérdéseiről és a két párt közötti együttműködésről.

Ratkó Anna textilmunkás, a magyar munkásmozgalom jeles személyisége, volt egészségügyi miniszter születésének 80. évfordulója alkalmából koszorúzási ünnepséget rendeztek a Munkásmozgalmi Panteonban. Az MSZMP Központi Bizottsága nevében dr. Hollán Zsuzsa, az Országos Haematológiai és Vértranszfúziós Intézet főigazgatóhelyettese és Veres József nyugalmazott miniszter, a. KB tagjai koszorúztak. Elhelyezték koszorúikat a Szakszervezetek Országos Tanácsa, az Egészségügyi Minisztérium, a Textilipari Dolgozók Szakszervezete, valamint a Magyar Nők Országos Tanácsa képviselői is. Elhelyezték a megemlékezés virágait Ratkó Anna családjának tagjai, volt munkatársai is.

Montevideóban ünnepélyesen átadták a Magyar Hajó- és Darugyár által gyártott 200 tonnás forgógémes úszódarut a Puerto National kikötői igazgatóságnak. Az átadásnál az illetékes uruguayi minisztereken kívül jelen volt az MHD vezérigazgatója, valamint hazánk uruguayi nagykövete is. Az úszódarut a gyár szakemberei igen rövid idő alatt tervezték, készítették el és szállították le az uruguayi partnernek. A gyár fennállása óta épített legnagyobb teljesítményű, világviszonylatban is igen korszerű daru a budapesti próbaüzemet befejezve március közepén indult le a Dunán, hogy ezt követően a Fekete-tengert, Földközi-tengert és az Atlanti-óceánt átszelve - 18 ezer kilométeres utat maga mögött hagyva - érkezzen meg Buenos Airesbe, ahol készre szerelték, majd innen szállították Montevideo kikötőjébe.

Az SZKP KB Politikai Bizottságának ülésén a testület értékelte Jurij Andropovnak, az SZKP KB főtitkárának és a központi bizottság titkárainak találkozóját a párt veteránjaival. A PB megállapította: a találkozó megmutatta a párt sorainak, a szovjet nép nemzedékeinek szilárd egységét. A testület nagyra értékelte, hogy a párttagság legidősebb nemzedéke egyhangúlag támogatja az SZKP kül- és belpolitikáját, s aktívan kiveszi részét a XXVI. kongresszus, az azt követő KB-ülések határozatainak megvalósításából, a dolgozók, mindenekelőtt az ifjúság kommunista neveléséből. A PB jóváhagyta a Jurij Andropov által William Winpisinger amerikai szakszervezeti vezetővel folytatott megbeszéléseket. A testület áttekintette a KB és a minisztertanács által a népgazdaság műszaki fejlesztésének meggyorsítására javasolt intézkedéseket. Az intézkedések célja, hogy a fejlett technológiák gyorsabb ütemű bevezetésével biztosítsák a legmagasabb műszaki színvonalú gépek, berendezések, felszerelések, műszerek és más ipari termékek gyártását. Itt az egyik legfontosabb feladat a technológiai folyamatok automatizálása nagy termelékenységű szerszámgépek, robotok és számítógépek alkalmazása útján.

Délután nagy erejű pokolgép robbant egy gépkocsiban az észak-libanoni Tripoliban. Az első jelentések szerint többen meghaltak, s mintegy húszán megsebesültek. A fehér Mercedes annak az épületnek a közelében robbant fel, amelyben az Amin Dzsemajel elnököt támogató Október 24-e mozgalom központja található.

Moszkvai idő szerint délután a Progressz-17 önműködő teherűrhajó összekapcsolódott a Szaljut-7-Szojuz T-9 űrkomplexummal. A Progressz-17 űrhajó az egyesített hajtómű számára üzemanyagot és különböző berendezéseket vitt magával. A személyzet jelentése és a beérkezett telemetrikus információk szerint a Szaljut-7- Szojuz T-9-Progressz-17 tudományos kutatási űrkomplexum fedélzeti rendszerei rendben működnek.

augusztus 20.

Az alkotmány ünnepén, szombaton, az Országház épülete előtt több ezer érdeklődő jelenlétében tartották meg a hagyományos tisztavató ünnepséget: a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán, a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán, a Killián György Repülő Műszaki Főiskolán végzettek, valamint a Karikás Frigyes Katonai Kollégiumhoz tartozó egyetemi és főiskolai hallgatók tettek tiszti fogadalmat.

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_augusztus_20_tisztavatas.jpgEskütételre felsorakozva

Az állami zászló előtt díszőrség sorakozott fel, a térre bevonultak néphadseregünk új tisztjei, az emelvényen elfoglalták helyüket az ünnepség meghívottai, Korom Mihály, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára és Borbándi János, a Minisztertanács elnökhelyettese, továbbá társadalmi és politikai életünk több más vezető személyisége. Részt vettek a tisztavató ünnepségen a néphadsereg és a társ fegyveres testületek vezetői, a tábornoki kar számos tagja, s ott voltak a katonai tanintézetek parancsnokai, az ifjú tisztek hozzátartozói is. Jelen volt Nyikolaj Szilcsenko vezérezredes, a Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erői főparancsnokának magyarországi képviselője és Konsztantyin Kocsetov vezérezredes, az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport parancsnoka.

Tíz órakor kürtszó harsant: megérkezett Czinege Lajos hadseregtábornok, honvédelmi miniszter, aki fogadta Kazai Barna vezérőrnagynak, a Kossuth Lajos Katonai Főiskola parancsnokának jelentését, majd ellépett a felsorakozott díszzászlóalj előtt; köszöntötte az ifjú tiszteket.

A Himnusz elhangzása után felolvasták a honvédelmi miniszternek a tisztavatás alkalmából kiadott parancsát, majd az ifjú tisztek fogadalmat tettek nemes hivatásuk teljesítésére. A nevükben Laboda Ferenc főhadnagy mondta a tiszti fogadalom szövegét. Ezután Czinege Lajos mondott beszédet. A honvédelmi miniszter végül köszönetét mondott a szülőknek, a hozzátartozóknak, a nevelőknek, a párt- és ifjúsági szervezeteknek, a termelő és katonai kollektíváknak, mindazoknak, akik a haza fegyveres szolgálatának egész embert követelő útjára irányították és segítették a fiatalokat. Felhangzott az Internacionálé, majd az újonnan felavatott tisztek díszmenetben vonultak el az állami zászló előtt.

A hagyományoknak megfelelően az idén is gazdag kulturális és sportprogramok várták Budapesten, a vidéki városokban és falvakban az ünneplőket. A rendezvények közül kiemelkedett a délelőtt megrendezett vízi és légi parádé, amelyet több tízezren tekintettek meg a Duna-parton s milliók a tévé képernyőjén. Nagy tetszést arattak a néphadsereg felvonuló vízi járművei, a műrepülők bemutatója, valamint az ejtőernyősök gyakorlatai. 

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_augusztus_20_viziparade.jpgÉg alatt - Duna fölött

A vízi és légi parádé után az Országház előtti Kossuth Lajos téren zenés őrségváltást rendeztek az alkotmány ünnepének tiszteletére felvont állami zászlónál. Egész nap kulturális események szórakoztatták a fővárosiakat s a vidéki településekről az ünnepre Budapestre érkezetteket. Az ünnep fénypontja ezúttal is az esti tűzijáték volt, amelyet több hónapos munkával készítettek elő. Tíz- és tízezrek gyűltek össze a pesti Duna-parton, hogy a látványban gyönyörködjenek.

Több településen rendeztek ünnepi nagygyűlést. Szentgotthárdon Németh Károly, az MSZMP KB titkára, Sárváron Sarlós István, a Minisztertanács elnökhelyettese, Ópusztaszeren Méhes Lajos ipari miniszter, a Politikai Bizottság tagjai; Karcagon Gyenes András, az MSZMP Központi Ellenőrző Bizottságának elnöke, Balassagyarmaton Markója Imre igazságügyminiszter, Karcsán Hetényi István pénzügyminiszter mondott ünnepi beszédet. Ugyancsak ünnepséget rendeztek Balatonszárszón is, ahol a negyven évvel ezelőtti munkás-paraszt-értelmiségi találkozóra emlékeztek; az itteni nagygyűlés szónoka Pozsgay Imre, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának főtitkára volt.

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_augusztus_20_sarvar.jpgA sárvári ünnepi nagygyűlés részvevőinek egy csoportja

Alkotmányunk napján kapott városi rangot a fennállásának 800. évfordulóját ünneplő Szentgotthárd. A településen a Rába Vagon- és Gépgyár új üzemet épít. A tervek szerint a két, két és fél év alatt 750 millió forint költséggel létesülő gyárban főként mezőgazdasági talajművelő gépeket készítenek majd. Az alapkövet Németh Károly, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára és Horváth Ede, a Rába vezérigazgatója helyezte el. Ezután a város szabadtéri színpadánál tartottak alkotmány napi nagygyűlést, amelyen Németh Károly mondott beszédet. A szónok az MSZMP Központi Bizottsága és a kormány nevében köszönetét mondott mindazoknak, akik szorgos munkájukkal megteremtették Szentgotthárd várossá alakulásának feltételeit.

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_nemeth_karoly.jpgAjándékkal kedveskednek a nagygyűlés szónokának, Németh Károlynak, a Politikai Bizottság tagjának, az MSZMP KB titkárának, a szentgotthárdiak

A Csongrád megyei dolgozók központi alkotmány napi ünnepségét az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban tartották meg. A nagyszabású munkás-paraszt találkozón és Árpád-emlékünnepségen a honfoglaló fejedelemre és vezéreire is emlékeztek. Emlékeztek arra is, hogy a felszabadulás után, 1945 tavaszán e történelmi emlékhely közelében az elsők között kezdődött meg hazánkban a második honfoglalás, a földosztás. Az Árpád-emlékmű melletti téren rendezett nagygyűlésen Méhes Lajos, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, ipari miniszter tartott ünnepi beszédet.

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_opusztaszer.jpgAz Ópusztaszeri Nemzeti Emlékpark színpada

Az alkotmány napját köszöntő Szolnok megyei központi ünnepséget Karcagon tartották meg. Hétezernél többen vették körül a díszemelvényt, a nagygyűlésen Gyenes András, az MSZMP Központi Ellenőrző Bizottságának elnöke mondott beszédet.

Nagyszabású műsorral ünnepelte 30. születésnapját a Népstadion. Sport és szórakozás, ez volt a két nap jelszava. S a sportesemények közül is kitűnt a 12 órás szuper-maratoni, amelyen 67-en rótták - néhányon kissé fáradtan, néhányon fáradhatatlanul - a köröket a kivilágított Népstadion műanyag pályáján. Hatvanhétén megtettek összesen 5342 kilométert - ami ugyebár nem lebecsülendő teljesítmény. No és természetesen volt kispályás foci, amatőr teniszverseny és utcabál, vásár és vásárfia. Két gazdag, szép nap!

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_30_eves_nepstadion.jpg„Csendélet” a sportlétesítményben

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_30_eves_nepstadion_erdeklodok.jpgÉrdeklődők válogatnak a lehetőségek közül

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_30_eves_nepstadion_teniszezo.jpgEgy amatőr teniszező

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_30_eves_nepstadion_maratoni_rajt.jpgA szuper maratoni a rajt előtt. Az időpont: 20 óra 30 perc

Súlyos közlekedési baleset történt az esti órákban Pécs belvárosában. Gruber István 25 éves pécsi gépkocsivezető a Volán 35-ös helyi járatú autóbuszával a forgalommal szemben egyirányú utcába hajtott be, ott több gyalogost elütött, és négy várakozó személygépkocsinak ütközött. A baleset következtében a gyalogosok közül Androvics Zoltán 24 éves helybeli segédmunkás és egy eddig ismeretlen, 70 év körüli idős asszony a helyszínen meghalt. A busz utasai és a járókelők közül öten súlyos, az autóbuszvezető és 17 további személy könnyebb sérüléseket szenvedett. A baleset okait szakértők bevonásával vizsgálják, az autóbuszvezetőt a rendőrség őrizetbe vette.

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_pecsi_buszbaleset_1.jpgAz összetört busz a Jókai közben

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_pecsi_buszbaleset_2.jpgMenekülés a buszból

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_pecsi_buszbaleset_3.jpgA busz alá szorult égő Trabant oltása

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_pecsi_buszbaleset_4.jpgKidöntött kandeláber, összetört virágtartók

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_pecsi_buszbaleset_5.jpgRomhalmaz, sérültek, döbbenet

Este nem sokkal hét óra előtt az ünnep zárásaként utcabálra készültek a pécsi belváros szívében. Igen sok ember sétált, fagylaltozott a Széchenyi téren és a közvetlen környékén. Kellemes, nyári idő volt, az emberek jókedvűek voltak. Aztán néhány perccel hét óra után bekövetkezett a talán máig legsúlyosabb pécsi autóbusz-szerencsétlenség. Mivel a tervezett rendezvény miatt a helyi sajtó munkatársai is jelen voltak a helyszínen, cikkeik és fotóik alapján viszonylag jó képet kaphatunk az eseményről. Ezek segítségével próbálom tehát - szigorúan nevek említése nélkül - áttekinteni, hogy mi is történt valójában azon a tragikus estén.
Alig egy perc alatt játszódott le minden. 19:05-kor a téren levők arra figyeltek fel, hogy egy 35-ös busz a Hunyadi út felől nagy sebességgel rohant lefelé a térre, egyenesen a Nádor Szálló előtti - felfelé egyirányú - szakaszra, ahol szerencsére nem jött vele szemben felfelé más jármű. A busz a tér és a Kossuth u. sarkán kidöntötte az ott álló kandelábert, majd tovább robogva a Centrum Áruház és a jelzőlámpa között a zebrán az ott levők közé hajtott. Ezután a Polgármesteri Hivatal (akkor még: városi tanács) előtti parkolóban ismét kidöntött egy kandelábert, összetört néhány autót, egy Trabantot teljesen maga alá gyűrt, egy Citroent pedig összeroncsolva maga előtt tolt. Ekkor már lassult a busz rohanása, de a Tünde Áruház előtt kidöntött még egy harmadik kandelábert és az épület sarkát is megrongálta. Végül a Jókai közben fékeződött le és állt meg. Az ijedelemnek még nem volt vége, mert a felismerhetetlenségig összetört Trabant tankja a busz alatt hatalmas dörrenéssel felrobbant és a kocsi maradványai meggyulladtak.
A látvány félelmetes volt. A tér sarkán a kidöntött kandeláberek, az összetört autók, a megrongált épület, mindenfelé üvegtörmelék a közlekedési lámpától a Bem utca torkolatáig, az összetört elejű busz alatt pedig a Trabant égő roncsa. Jajveszékelés és az aszfalton vérfoltok. A helyszínen levők egy része a félelemtől és a döbbenettől bénultan álldogált vagy menekülni próbált, de voltak olyanok is, akik nem veszítették el e lélekjelenlétüket és azonnal megkezdték a mentést. Az autóbuszból is elkezdtek kimenekülni a vérző utasok, az első szélvédő helyén kimászott a busz vezetője is, aki sokkos állapotban leült a járdára és ott zokogott.
Egy férfi a busz poroltójával sikeresen eloltotta az autóbusz alatt égő autóroncsot még a tűzoltók érkezése előtt. A mentők és a rendőrség is villámgyorsan a helyszínre érkeztek és megkezdték a sérültek ellátását. Ekkor derült ki, hogy a zebrán levők közül a busz két embert halálra gázolt. Közülük ekkor még csak a mellkasi sérüléseibe belehalt 24 éves fiatalembert sikerült azonosítani. Egy idős néni holttestét a parkolót szegélyező beton virágtartók közé szorulva találták meg. Őt végül csak két nappal később, hétfőn sikerült azonosítani. Eddigre kiderült az is, hogy a bátor poroltós férfi egy önkéntes rendőr volt. A mentők öt súlyos, de nem életveszélyes sérültet vittek kórházba, valamennyiüket csonttöréssel, illetve további 18 könnyebben sérült embert láttak el, köztük az autóbusz 25 éves vezetőjét. A buszon 90 utas volt, ők csak könnyebb, zúzódásos sérüléseket szereztek. A rendőrök megkezdték a helyszíni vizsgálatot és a szemtanúk kihallgatását. A gépkocsivezetőt őrizetbe vették és az első kihallgatására még szombat éjjel sor került. Az autóbuszt elszállították, hogy szakértők bevonásával megvizsgálják annak műszaki állapotát.
Szinte azonnal megindult a találgatás, vajon mi okozta ezt a nem mindennapi tragikus balesetet. Az autóbusz utasai fékhibára gyanakodtak - a gépkocsivezető is ezt mondta a rendőröknek -, mert a busz a Mecsek-kapunál kezdett felgyorsulni úgy, hogy a további buszmegállókban már nem is volt képes a megállásra, s mert látták/érzékelték, hogy a sofőr az útpadkához sodródva próbálta fékezni a rohanást.
A Pécsi Városi Rendőrkapitányság közlekedési alosztálya megkezdte a vizsgálatot. Az őrizetbe vett és kihallgatott buszvezetőt öt nap után szabadlábra helyezték. Néhány nappal később a helyi laptól megszólaltatták az Ikarus székesfehérvári gyárának főkonstruktőrét, akinél az iránt érdeklődtek, hogy az Ikarus 260 típusú kocsik megfelelnek-e biztonsági szempontból a hegyi vonalakon való közlekedésre, mert az utasok félnek. A szakember kijelentette, hogy a típus a legszigorúbb előírásokat is teljesíti és megfelelő karbantartás mellett teljes biztonsággal közlekedhetnek.
A baleset vizsgálatához egy négytagú műszaki szakértői bizottság alakult, amely a következőket állapította meg. A balesetben érintett BZ 12-30 frsz-ú, 6 éves autóbusz augusztus 5. és 9. között ún. I-es szemlén esett át. Két nappal a baleset előtt, augusztus 18-án pedig napi szemlén, ahol a fékeket is ellenőrizni kellett. Kiszámították, hogy ha egy ilyen autóbusz az adott számú utassal az adott útvonalon a Hunyadi út felső szakaszán fék nélkül gyorsulni kezd, akkor a Széchenyi térre érve a Kossuth u. torkolatánál már 149 km/h sebességgel kellene száguldania. Ezzel szemben az autóbusz az első ütközésekor "csak" 77-88 km/h sebességgel haladt, tehát kellett lennie valamekkora fékhatásnak. Ennek mértékét 30-35%-ra tették. Megállapították a jármű felgyorsulásának szakaszait is. Eszerint a Mecsek-kapunál 20-30 km/h, a Kaposvári utcánál 50 km/h, az Aradi vértanúk útjánál 60-65 km/h, a Széchenyi tér felett 70-80 km/h volt a busz sebessége, így érte el az ütközéskor a 77-88 km/h-t. Az autóbuszt tehát a kritikus helyzetben nem lehetett megfelelően fékezni. Szerintük az autóbusz vezetője az elinduláskor a csökkent fékerőt még nem észlelhette. A szakértői bizottság az általa megállapítottakból azt a következtetést vonta le, hogy ha az I-es szemléről az autóbusz jó állapotú vagy a szükséges mértékben kijavított fékberendezéssel kerül ki, valamint a napi szemle alkalmával ezt az állapotot az előírásoknak megfelelően szinten tartják, akkor az autóbusz 1983. augusztus 20-án is a forgalomban való biztonságos részvételre alkalmas állapotban közlekedett volna. Ennél tovább nem mentek. A rendőrség viszont a bizottság megállapításaira támaszkodva újabb három, a baleset előidézésével alaposan gyanúsítható személyt vont be a vizsgálatba.
A vizsgálati anyag terjedelme 938 oldalra rúgott. A műszaki szakértői bizottság megállapításai mellett tartalmazta az esemény teljesen rekonstruált leírását az előzményekkel együtt, és a tanúvallomásokat is. Eszerint a 25 éves gépkocsivezető aznap frissen, kipihenten ébredt és mivel csak dél körül állt szolgáltba, a délelőttöt olvasással töltötte. Amikor munkára jelentkezett, először átvette a menetlevelet majd megkereste az autóbuszt. Ellenőrizte a világítást és a gumiköpenyeket, majd kiállt a garázsból és a 35-ös vonalon közlekedett. Az utolsó induláskor a Misinán 70 utas szállt fel az autóbuszra, majd még néhányan az Állatkertnél is, ahol történt egy kisebb baleset. Az itt levő kanyar ugyanis nagyon szűk az autóbuszoknak és a jármű súrolta egy parkoló Zsiguli visszapillantó tükrét. Anyagi kár egyik járműben sem keletkezett, de eltelt kb. három perc, amíg a busz vezetője tisztázta a helyzetet a személygépkocsi tulajdonosával. Ezután megindultak lefelé a hegyről és elkezdődött a balvégzetű száguldás. Az utasok akkor döbbentek rá a tanúvallomások szerint a bajra, amikor a Mecsek-kapu utáni megállókat sorra elhagyták megállás nélkül, illetve azt is látták, ahogy a sofőr a szegélyhez sodródva próbálta lassítani a buszt de, csak kevés sikerrel. Ekkor kitört az utastérben a pánik. Volt, aki azt kiabálta, hogy mindnyájan meghalunk, mások próbálták megőrizni a lélekjelenlétüket és rávenni a többieket, hogy mindenki kapaszkodjon. Az elől állók jól látták azt is, ahogyan keresztülgázoltak a Trabanton. A Trabant gazdája azt mondta, hogy épp Budapestről érkeztek, leparkolt és csak annyi ideje maradt, hogy kislányát a karjánál megragadva a járda felé rántsa, el a busz útjából. Közvetlen ez előtt még azt is látta, amikor a busz a fekete ruhás idős nénit a beton virágtartók közé lökte. Erről az epizódról a buszvezető úgy vallott, hogy látta a zebrán jobbról balra haladó nénit, de nem tudta elkerülni az elütését, azt viszont nem érzékelte, hogy a busz melyik részével ütötte el. Azt is mondta, hogy szándékosan hajtott a városháza előtt parkoló autók közé azt remélve, hogy azok majd lelassítják és megállítják az autóbuszt. A fentieket részletesen leíró teljes vizsgálati anyagot a rendőrség ekkor vádemelési javaslattal átadta a Baranya Megyei Főügyészségnek.
Ezután 1984. február 7-én a Pécs Városi Bíróságon az elkészült vádirat ismertetésével megkezdődött az ügy tárgyalása. Az ügyész hangsúlyozta, hogy a baleset elkerülhető lett volna, ha az autóbusz fékberendezése műszakilag rendben lett volna, vagy ha a gyengébb fékhatás nem párosult volna a buszvezető vezetés- és fékezéstechnikai hibáival. Mindezeket figyelembe véve az I-es szemléért felelős technikust és autószerelőt, valamint a napi szemlét végző térmestert, mint első-, másod- és harmadrendű vádlottat halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel, míg a buszvezetőt, mint negyedrendű vádlottat halálos tömegszerencsétlenséggel járó közúti baleset gondatlan okozásával valamint mind a négyüket jelentős kárt okozó gondatlan rongálással vádolta. Az ügyész az első-, másod- és harmadrendű vádlottak terhére rótta fel, hogy a fékhibás autóbusz részt vehetett a forgalomban. A harmadrendű vádlottal kapcsolatban azonban megjegyezte, hogy aznap, amikor a balesetet szenvedett autóbuszt ellenőrizte, 127 gépjármű átvizsgálása volt a feladata. A negyedrendű vádlottal kapcsolatban pedig azt emelte ki a vádirat, hogy a fék nem megfelelő hatásfokát már a korábbi fordulók alkalmával is észlelnie kellett volna. Továbbá azt is a terhére rótta fel, hogy amikor az autóbusz elkezdett felgyorsulni, akkor folyamatos fékezés helyett „pumpálva” fékezett, s ezáltal rontotta a busz fékezhetőségét. Az első tárgyalási nap végén a vádlottak valamennyien kijelentették, hogy nem érzik magukat bűnösnek.
Az ügyben végül a bíróság 1984. július 20-án hirdetett ítéletet. A vádiratban megfogalmazott vádpontokban bűnösnek találta és elmarasztalta mind a négy vádlottat. Közülük az elsőrendű vádlott technikust 1 év és 6 hónapi, a másodrendű vádlott autószerelőt pedig 2 évi szabadságvesztésre ítélte. Mellékbüntetésként 2 évi időtartamra mindkettőjüket eltiltotta az autószerelői foglalkozástól. A harmadrendű vádlottat 1 évi szabadságvesztésre ítélték azonban a büntetését 2 évi próbaidőre felfüggesztették. A negyedrendű vádlott gépkocsivezetőt 1 év és 6 hónap, ugyancsak 2 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Mellékbüntetésként őt 2 évi időtartamra eltiltotta a közúti járművezetéstől.
Az ítélet ellen a vádlottak valamennyien fellebbeztek. Ennek eredményével sajnos már nem találkoztam. A szörnyű baleset felidézése során célzatosan nem említettem neveket, hiszen mindössze az emlékezés és a figyelem felhívása volt a célom. Nem véletlen az a közhelyszámba menő, de nagyon igaz mondás, hogy aki a közlekedésben dolgozik, az fél lábbal mindig a börtönben van.
Forrás: http://gabrisvitez.oldalunk.hu, https://regipecs.blog.hu

augusztus 21.

Délelőtt ünnepélyesen, katonai tiszteletadással bevonták az állami zászlót, amely az alkotmány ünnepének tiszteletére két napon át lengett az Országház előtt. A gellérthegyi Felszabadulási Emlékműnél ugyancsak katonai tiszteletadás közepette vonták be a magyar nemzeti lobogót és a nemzetközi munkásmozgalom vörös zászlaját.

PFSZ három képviselője Athénba érkezett, hogy közreműködjék a szombaton meggyilkolt palesztin vezető gyilkosainak kézre kerítésére indított görög rendőrségi akcióiban. Athén egyik külvárosában merénylet áldozata lett Mamun Szgaier, aki Abu Dzsihadnak, a Palesztinai felszabadítási hadsereg főparancsnok-helyettesének volt a közvetlen munkatársa. A merénylet elkövetését egy eddig ismeretlen szervezet, a „Fatahon belüli átszervezés” nevű csoport névtelen telefonáló útján vállalta magára. A PFSZ athéni képviselője szerint azonban a merénylet hátterében az izraeli titkosszolgálat, a Moszad áll. A merénylet két sebesültjét, Szgaier négyéves kisfiát és a gépkocsi vezetőjét jelenleg kórházban ápolják.

Mubarak egyiptomi államfő Kairóban fogadta Robert Mc-Farlane-t, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottját. A megbeszélés után McFarlane azt mondta, hogy Mubarak elnök „szilárdan és egyértelműen támogatja Dzsemajel libanoni elnöknek a Libanonban levő összes külföldi erő kivonása érdekében tett erőfeszítéseit”. Az amerikai diplomata a tanácskozást igen hasznosnak nevezte.

Manilában meggyilkolták Benigno Aquino Fülöp-szigeteki ellenzéki vezetőt. Az ötvenéves politikust, aki azért tért haza a hatóságok engedélye nélkül hároméves önkéntes amerikai száműzetéséből, hogy segítse az ellenzéket a jövőre esedékes parlamenti választásokra való felkészülésben, a repülőtéren érte a gyilkos golyó. A hivatalos bejelentés szerint az ellenzéki liberális párt egykori főtitkárát egyetlen lövéssel terítették le; feltételezett támadóját nyomban agyonlőtték a biztonsági erők emberei. A UPI amerikai és a Kyodo japán hírügynökség szemtanúkra hivatkozva azonban azt jelentette, hogy az ellenzéki politikust a repülőgépen biztonsági tisztek vették közre, a többi utast visszatartva leszállították, majd lelőtték. A manilai kormány tájékoztatási minisztere viszont cáfolta ezeket az állításokat, és kilátásba helyezte, hogy a Fülöp-szigeteki hatóságok rágalmazás címén eljárást indítanak a két hírügynökség ellen. A gyilkosságot követően riadókészültségbe helyezték a Fülöp-szigeteki hadsereget, hogy az esetleges zavargásokat megelőzzék. Ferdinand Marcos elnök televíziós sajtóértekezletén tagadta, hogy a kormánynak bármiféle köze lenne Aquino meggyilkolásához. A manilai rendőrség vezetője nyilatkozatában közölte, hogy Aquino gyilkosát még mindig nem tudták azonosítani. Az ellenzék bejelentette, hogy erőszakmentes tiltakozó kampányt indít Marcos rendszere ellen. A gyilkosságot a Fehér Ház szóvivője megbélyegezte, de közölte, hogy a történtek nem kérdőjelezhetik meg Reagan amerikai elnök november elején esedékes manilai látogatását.


A hazaérkezés és a merénylet korabeli felvételeken

Humor:
idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_reklam_3.jpg

Kékfény:
Csongrád megyében, a Dóc község közelében levő erdőben tűz ütött ki, s csaknem negyven hektáron okozott károkat. A szegedi, a szeged-algyői, a kiskunfélegyházi tűzoltók, valamint a honvédség egyik alakulatának katonái háromórás megfeszített munkával fékezték meg a száraz avaron gyorsan terjedő lángokat. Személyi sérülés nem történt. Az anyagi kár jelentős. A tűz okának megállapítására, az anyagi kár pontos meghatározására vizsgálat kezdődött.

Közlemények:
Az állatforgalmi és húsipari vállalatok - a kereskedelemmel egyetértésben - augusztus 15-től 1984. március 31-ig kedvezményes zsírszalonna-vásárlási akciót hirdetnek meg. Az akció ideje alatt a 24 Ft/kg-os árral szemben 20 Ft/kg fogyasztói áron hozzák forgalomba a zsírszalonnát. Az akció célja a magánvágások esetében a takarmányfelhasználás megtakarítása. Vidéken a hús- és szakboltok és ABC-áruházak az akció ideje alatt előrendelést is felvesznek, ezzel is biztosítva a magánvágáshoz szükséges zsír szalonnamennyiséget.

Az Országos Rendező Iroda közli, hogy Alfonso Kinek van erre energiája című műsorát augusztus 15-e, hétfő helyett augusztus 17-én, szerdán tartják meg a Hild-udvarban.

Kérem azokat a volt osztálytársakat, akik 1958-ban a 605. sz. Ip. Szakmunkásképző Intézetben végeztek Szolnokon. Osztályfőnök: Égner Ilona és Kaszaki József. Jelentkezzenek a 25 éves találkozó megrendezése céljából. Címem: S. Papp Jenőmé (Polcnyi Rozália), Szolnok, Mester u. 41. Tel.: 13-361. Munkahelyem: Vörös Csillag Ruhaip. Szöv.

A Budapest Sportcsarnok zsúfolt programja miatt az idei nyáron elmarad a kedvelt rock-kori. Ám a korcsolyázás kedvelői mégsem maradnak sportolási lehetőség nélkül, hiszen a BS edzőpályáján minden szombaton és vasárnap 14 és 22 óra között különféle gmk-k szerveznek oktatást és diszkó-korit.

Állásajánlat:
idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_allasajanlat.jpg

Házasság:
Vidám alaptermészetű, reprezentatív megjelenésű, 34 éves, 164 cm magas, érettségizett, elvált hölgy, ezúton keresi becsületes, jó megjelenésű, lelkiekben gazdag, független férfi ismeretségét, házasság céljából, aki két kisfiúnak apukája is lenne. „Segítek, hogy ránk találj KU 36779” jeligére a kiadóba.

Józsefvárosi csendélet:
idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_jozsefvarosi_csendelet.jpg

Kielégítő kínálat zöldségből és gyümölcsből:
A hosszú ideig tartó kánikula kedvezőtlenül hatott a kertészeti termékek fejlődésére. A héten - a nyári csúcsidőszaknak megfelelően - mintegy negyvenezer tonna árut vásárolnak fel. Ez összességében nem kevés. A piacokat mégis az jellemzi, hogy néhány cikkből a szokásosnál most kisebb a felhozatal, mint amennyi kellene, másokból viszont megfelelő, illetve bőséges a kínálat. Nyári termésű burgonyából a héten várhatóan 3500 tonna kerül forgalomba, és bőségesen van belőle a piacokon. Az állami és a szövetkezeti vállalatok néhány napos készlettel is rendelkeznek. Vöröshagymából augusztus közepéig a szövetkezeti kereskedelem kétszer annyit vásárolt fel, mint tavaly az azonos időszakban. A héten mintegy kétezer tonna felvásárlásával lehet számolni, és a lakosság igényeinek kielégítése mellett az áru egy része már exportra, illetve ipari feldolgozásra kerülhet. Leveszöldségből - petrezselyemgyökérből és sárgarépából - már hosszabb ideje szintén megfelelő a piaci kínálat. Fejes káposztából - a tavalyinál nagyobb termőterületről - a héten is több mint ezer tonna felvásárlásával lehet számolni. Megfelelő mennyiség van belőle a piacokon. Vöröskáposztából szintén megfelelő a felhozatal. Kelkáposztából, karalábéból, karfiolból és főzőtökből viszont - éppen az aszályos időjárás miatt - jóval kisebb a piaci kínálat, mint az előző hetekben. E cikkekből nem is lehet kielégíteni egészében a lakosság igényeit. Áruk is lényegesen magasabb, mint tavaly ilyenkor. Zöldbabból a vártnál szintén gyengébb volt a termés. A tervezett mennyiségnek megközelítően csupán a felét lehetett felvásárolni. A szezonja már be is fejeződött. Görögdinnyéből a héten mintegy hatezer tonna felvásárlásával lehet számolni, és olyan bőség van belőle, hogy sok helyen gondokat is okoz az áru értékesítése, őszibarackból a szövetkezeti kereskedelem tizenháromezer tonna felvásárlására szerződött. A jó közepes termésből e mennyiséget megközelítően fel is lehet vásárolni. A kánikulai hőség miatt a négy-öt, eredetileg egymás váltására telepített fajta szinte egyszerre ért be. A héten felvásárolt mennyiségből még ki lehet elégíteni az igényeket, a szezonja azonban jóval korábban fog befejeződni, mint más években. Vörösszilvából kielégítő a felhozatal. Csemegeszőlőből a szakemberek szerint a vártnál jobb a termés. E cikkből is annyit lehet már felvásárolni, hogy a lakosság igényeit egészében ki lehet elégíteni.

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_paprikaszedes.jpgA kiskunlacházai Petőfi Termelőszövetkezetben szedik a paprikát

Országszerte befejeződött a lenaratás:
Betakarították a lent a Budakalászi Rostlentermelési Rendszer mezőgazdasági üzemeiben. A Kisalföldön, a Bakony vidékén, Vasban és Somogy megye nyugati részén - összesen ötezer hektáron - termő len mennyisége és minősége az idén jó közepesnek mondható. A korán beköszöntött meleg nyár miatt a növény hamarabb ért meg, ezért a betakarítást is két héttel korábban, már július elején megkezdték. A munkát segítette, hogy a belga nyű- vőgépeken kívül azokat a nagy teljesítményű gépeket is alkalmazták, amelyeknek a Szovjetunióból vásárolt alapberendezéseit és alkatrészeit a Lenfonó- és Szövőipari Vállalat szombathelyi javítóműhelyében állították össze. A három évvel ezelőtti műszaki fejlesztés eredményeképpen meggyorsult a bálázás is, A modern gépekkel a régebbi öt-tíz kilogrammos kévék helyett most 300 kilogrammos bálákat raktak, a feldolgozó gyárakban pedig speciális lefejtőgépeket állítottak munkába.

Importot helyettesít:
A Hungária Műanyagfeldolgozó Vállalat debreceni gyárának termékcsaládjából a műanyag hidegvízvezeték és szerelő elemből 600 tonnányit gyártanak az idén. Így helyettesíthető az a négyezer tonna horganyzott acélcső, melyet eddig importból kellett beszerezni. A műanyag vízvezetékrendszer további előnye a kisebb súly, a könnyebb szerelhetőség, az 50 évre garantált tartóssága.
idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_hungaria_muanyagfeldolgozo_vallalat.jpg

Díszkerámia:
A kedvezőtlen adottságok között gazdálkodó kishajmási Hegyalja Tsz - jövedelmének fokozása céljából - kerámiaüzemet létesített már a korábbi években. Vállalkozása kifizetődött, tavaly már 13 millió forint értékben állítottak elő díszkerámiát. A siklósi Gerencsér Sebestyén motívumainak felhasználásával készített termékeikből tavaly öt és fél millió forint értékben exportáltak az NDK-ba és Csehszlovákiába.
idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_diszkeramia.jpg

Jól haladnak a budapesti beruházások:
Továbbra is jól haladnak a főváros legnagyobb közlekedési beruházásai; az Árpád-híd felújítása, a metró Élmunkás tér-Árpád-híd közötti szakaszának építése, valamint a Róbert Károly körút átépítése. Az építők az Árpád-hídnál állnak a legjobban, tartva eddig szerzett előnyüket. Néhány nap múlva befejeződnek a munkálatok a Vörösvári út északi útpályáján, s ezt a szakaszt még augusztusban átadják a forgalomnak. A híd pesti és északi pilléreinek környékén a közelmúltban megjelentek a Kertészeti Vállalat dolgozói, s hozzáláttak a munkához, hogy a híd építésével párhuzamosan jövő év június 30-ra a féljárók környéke is rendezetté váljék. A Jáhn Ferenc Kórház második ütemének építésénél a belső szerelési és szakipari munkáknál tartanak. Ennek a 450 ágyas szárnynak az átadását az év végére tervezik. A Heim Pál kórházi rekonstrukció első ütemével végeztek. A programhoz képest azonban késésben vannak az építők a László Kórház rekonstrukciójánál, amelyet a tervek szerint 1985 harmadik negyedévére kell befejezni. Az új vízvezetékeket már rákapcsolták a közműhálózatra, jelenleg a háromszázharminchat ágyas pavilon szerkezetét építik, és szerelik a távfűtő csatornákat. A dél-pesti kenyérgyár központi csarnoképületének elkészülte után a technológiai berendezések közül már felszereltek két kemencét, valamint a kelesztőberendezést, megkezdték a tésztakészítő és más gépek, további kemencék felállítását. A Pestimrén 1984 közepére elkészülő kenyérgyár két műszakban 88 tonna pékárut készít majd. A nagycsarnokot építik a Hungária körúti kenyérgyárnál, ennek befejezési határideje 1985.

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_florian_ter.jpgA terveknek megfelelően dolgoznak az építők a Flórián téren és környékén

Nagytakarítás a fővárosban:
A Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat szakemberei már hetek óta augusztus 20-ra készülve végzik a nagy nyári takarítást Budapesten. Munkájukat 158 cél- és munkagép segíti, valamint nyújtott munkaidőben alkalmi dolgozókat is foglalkoztatnak a kézi úttisztításhoz. Kedden a Margit-hídon jelentek meg a takarítóbrigádok, hogy vegyszeres folyadékkal lemossák á lerakodott szennyeződést. Tegnap az Erzsébet-hidat tisztították meg, s felfrissítettek sok közterületi szobrot is; holnap a városligeti tóhidat mossák le a speciális gépekkel dolgozó munkások. Örvendetes, hogy másfél ezer újonnan festett hulladékgyűjtő edény kerül ki a régiek helyett a közterületekre, s a vállalat gondoskodik a hulladékgyűjtő kosarak, korlátok, KRESZ-táblák és -oszlopok lemosásáról. Ezzel egyidejűleg a kivezető főútvonalak mentén elhelyezett optikai vezetőoszlopokat is megszabadítják a szennyeződéstől. Nem kerülik el a tisztasági akciót a közúti felüljárók szalagkorlátai sem, s a főbb budapesti útvonalakon újrafestik az útburkolati jeleket is.

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_erzsebet_hid.jpgFürdetik az Erzsébet-hidat

Mederkotrás a Balatonon:
A Balatonon a nyári hónapokban is folytatják a kotrást. A vízügyi egységeknek a tervidőszak végéig 2,1 millió köbméter iszapot kell kiemelniük a tó fenekéről. Csupán az idén 650 ezer köbméter üledéktől szabadítják meg a tavat. A munka gyorsítására a Velencei-tóról is átirányítottak a Balatonra egy nagy teljesítményű gépet. A legnagyobb egységeket most, a nyári napokban a tó nyugati részén, főleg a vonyarcvashegyi és a gyenesdiási partszakaszon vonták össze, ahol mintegy másfél kilométeres szakaszon 160 méter széles és 80 centiméter mély iszapcsapdákat alakítanak ki. Az áramló vízzel egybegyűlő iszapból az idén a tél beálltáig 200 ezer köbméternyit gyűjtenek össze, amit a parti lápos területeken terítenek el fásítás, füvesítés céljára. A Zala torkolatánál rétegkotrást folytatnak, míg kissé távolabb, Balatonberénynél a vízben úszó hordalékot fogják fel. Sok munkája van a vízügyi egységeknek a tihanyi révtől keletre eső körzetben, ahol újabb homokzátony alakult ki, s az akadályozhatja a vízi közlekedést. A tó a Tihany-Szántód közötti legkeskenyebb szorosban ugyanis csaknem folyami sebességgel áramlik, s emiatt a hordalékanyag lerakódása nagyobb, mint másutt. A zátonyképződés megállítására már tavasz óta kotorják a tihanyi homokot. Rendbe hozzák az idén az eliszaposodott kisebb vitorlás- és csónakkikötőket is.

Diszpécserközpont Komlón:
Új diszpécserközpontot helyeztek üzembe a mecseki szénmedence komlói Kossuth bányaüzemében. A 400 integrált áramkörrel, 600 diódával felszerelt központ önműködően rögzíti a 34 kilométer hosszúságú vágatrendszerről beérkező adatokat. A diszpécserközpontot a Kossuth bányaüzem műszaki kollektívája tervezte és szerelte fel. A műszerparkot a közeljövőben korszerű riasztórendszerrel bővítik ki, és megteremtették a számítógépes adatelemzés feltételeit is.

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_komloi_diszpecserkozpont.jpgA korszerű diszpécserközpontban

Erőművi ventilátorok Indiába:
A Szellőzőművek a Kühnle Kopp und Kausch nyugatnémet céggel közösen, kereskedelmi együttműködés keretében már hosszú évek óta gyárt erőművi ventilátorokat. A vállalkozásban jelenleg hat óriási ventilátor készült indiai megrendelésre a neyveli széntüzelésű erőmű kazánjaihoz.

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_ventillatorok.jpgHegesztik a berendezéseket

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_mozi_britannia_gyogyintezet.jpg

A Magyar Televízió műsorán: Ablak

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_ablak_studio.jpgNagyüzem az Ablak stúdiójában

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_ablak_balint_gazda.jpgBálint gazda

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_ablak_horvat_janos.jpgHorvát János

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_ablak_wisinger_istvan.jpgWisinger István

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_ablak_kiraly_zoltan.jpgKirály Zoltán (jobbra), később, mint országgyűlési képviselő

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_ablak_deri_janos.jpgDéri János

Volt egyszer egy műsor. Mai szemmel nézve szegényes stúdióberendezéssel, átlagos asztalokkal és székekkel, mégis milliók nézték az Ablakot. Mert újfajta hangot ütött meg és mert olyan riporterek szerepeltek benne - többek mellett - mint Déri János, Wisinger István, Horvát János, Feledy Péter, Király Zoltán. És ne feledjük, Bálint gazdát is ott ismerhette meg az ország.  Ki hinné, 1981-ben indult a szolgáltató magazinműsor, amelynek nevét a riporter Kovalik Károly találta ki, méghozzá a kórházi ágyában fekve. Mert, hogy az Ablak kilátást nyújt a nagyvilágra. Ezt szolgálta a műsor is, amely élőben ment és ez is adta az egyik varázsát. Élőzni kevés riporter tud jól. Ők nagyon jól tudtak. Lubickoltak a szerepben és érezték, tudták, bár feszes a rendszer, ám az Ablakban olyan témákat, konfliktusokat is körbe járhattak, amelyekről amúgy akkoriban keveset beszéltek a televízióban. Az Ablakban zárta a szívébe az ország Déri Jánost, a tragikus sorsú riportert. Vérbeli tévés újságíró volt, fanyar, utánozhatatlan humorral és az állandó igazságkereséssel. Nem túlzás, a Pocsék áruk fórumát várta a fél ország. Déri ösztönös volt, mindamellett kifinomult és intelligens. Nehéz elhinni, de gépészmérnöknek készült, aztán mégis jelentkezett a Magyar Televízió riporter kerestetik versenyére. Imádta a sportot, focikapus volt fiatal korában, de a tenisz is közel állt a szívéhez. Talán a legnépszerűbb riporter volt, amikor végigsöpört az országon a rémes hír, hogy Déri János súlyos beteg. Sajnos igaznak bizonyult a pletyka. A tüdejét támadta meg a gyilkos kór, itthon egy orvos sem vállalta, hogy megműti. Déri viszont nem adta fel, végül Németországban feküdt kés alá. Az operáció sikerült, ám sajnos már akkor tudni lehetett, nincs menekvés. Amikor Mexikóba utazott, hogy talán ott megmenthetik, az egész ország drukkolt neki. A drámai telefonos bejelentkezései - már rekedtes, meggyötört hanggal - mindenkit megviseltek. Végül 1992. április 29-én itthon, a szerettei körében aludt el örökre. Mindössze 41 éves volt. Az Ablakban ismerhette meg az ország a kertészmérnök Bálint Györgyöt, vagyis Bálint gazdát, aki a kerttel kapcsolatban adott hasznos tippeket. Csak a szerencsén múlt, hogy egyáltalán megismerhettük, hiszen a II. világháború alatt vele együtt az egész családját koncentrációs táborba küldték, ám ő és egy testvére megmenekült, a többiek viszont soha többé nem tértek vissza. Bálint Györgynek hosszú életet rendelt a sors, ma is él, 100 esztendős. A fia is kertészmérnök lett, Bálint János dékán is volt a kertészeti egyetemen és számtalan könyvet írt. Wisinger István is köztük van, a kiváló szerkesztő-riporter a 76. évét tapossa 2019-ben. A kellemes hangú Horvát János (ő kubai nagykövetként is dolgozott egy időben) is kacskaringós pályát járt be, 2019-ben volt 75 esztendős. A sármos Király Zoltán is köztünk van szerencsére, szintén 2019-ben volt 71 éves. Országgyűlési képviselő is lett később, néhány éve pedig azzal került be az újságokba, hogy a tévés és politikusi múltja ellenére biztonsági őrként kénytelen dolgozni. A kiváló riporter, Feledy Péter 76 esztendős volt 2019-ben, ő még az Ablak indulásának évében vette el feleségül a világbajnok tájfutót, Monspart Saroltát. A házasságuk azóta is tart, két gyermeket neveltek fel. Az Ablakot milliók nézték. Déri János halálával viszont ez a műsor is vesztett a varázsából. Még évekig létezett, de ne már más volt. A világ is. És Déri sem volt már. Ma talán már csak a negyven felettiek tudják, volt egyszer egy műsor, ahol nem kellett cicomás díszlet meg izgága főcím ahhoz, hogy milliók nézzék. Csak jó riporterek...
forrás: nyugdijasok.hu/ablak

Kedden A Magyar Labdarúgó Szövetség vezetése - összhangban az elnökség korábbi állásfoglalásával - az NB I. és az NB II. valamennyi fordulója után értékeli a mérkőzések tapasztalatait, azok színvonalát. A rendelkezésre álló információk szerint az augusztus 14-én lejátszott Ganz-Mávag-Szekszárd és Ózd-Debreceni MVSC NB II-es mérkőzés színvonala egyáltalán nem elégítette ki a nézők igényeit. A bajnoki összecsapásokon mutatott játék egyik említett csapat részéről sem felel meg a nemzeti bajnokság második osztályával szemben támasztott követelményeknek. Az MLSZ elnöksége ezért úgy határozott, hogy a négy klub labdarúgó-szakosztályát pénzbüntetéssel sújtja: a labdarúgók személyi ösztönzési keretéből 10-10 000 forintot kötelesek befizetni az MLSZ utánpótlás-nevelési számlájára. Ezt a határozatot az elnökség az 1983/84. évi versenykiírás egyéb rendelkezésekre vonatkozó részének 5. bekezdésében foglalt intézkedési jog alapján hozta meg.

A vasárnapi nyitány után szerdán rendezték a második fordulót a labdarúgó NB II-ben. Már egyetlen százszázalékos csapat sincs a 20-as mezőnyben. Meglepetés, hogy az NB I-ből kiesett Békéscsaba ezúttal sem tudott nyerni. A másik volt első osztályú együttes, a DMVSC viszont simán legyőzte Baját, és az első helyre lépett. Jó napjuk volt a vendég csapatoknak, a hazai pálya előnyét csak a DMVSC, a 22. sz. Volán, a Kecskemét, a Salgótarján és a Sopron váltotta két pontra. A vendégcsapatok ereje csak döntetlenekre futotta.idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_nb_ii_2_tabella.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_nb_ii_22_sz_volan_kazincbarcika.jpgA 22. sz. Volán nagy küzdelemben, helyzetei alapján megérdemelten győzte le a bajnoki rajton idegenben is nyerni tudó Kazincbarcikát. Képünkön Rojik, a rákoscsabaiak beállósa harcol a labdáért ellenfelével. A háttérben Dunai figyeli a jelenetet

Góllal mutatkozott be csapatában Nyilasi az osztrák labdarúgó-bajnokságban. Az Austria 2:0-ra nyert Neusiedl-ben. Szokolai is góllal járult hozzá a Sturm Graz 2:1-es győzelméhez a Wiener SC ellen.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 1. fordulóját!

Ferencváros - DVTK (a mérkőzést november 9-én játsszák)
A két csapat a szünetet kihasználva Spanyolországban portyázott: az FTC 2:1-re verte az Elche-t, a DVTK 2:2-t játszott a Palma de Mallorca-val, csak büntetőkkel veszítettek. Vasárnap A Real Madrid nyerte a nemzetközi labdarúgótornát, a döntőben, hosszabbítás után, 3:2-re nyert a helyi Elche ellen. A harmadik helyre az angol Brighton került, amely 3:2-re legyőzte a Diósgyőrt.

Volán - Csepel
A tavalyi őszi bajnok az újonchoz látogat. Kérdés, a hazaiaknál tart-e még az NB II-es lendület, illetve, hogy vendégek kijöttek-e már a tavaszi lejtmenetből.
idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_volan_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_volan_csepel_elekes_nyul.jpgNyúl, a Volán játékosa, mellel teszi maga elé a labdát, a csepeli Elekes elkésett a közbeavatkozással

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_volan_csepel_dekany_gabor.jpgDékány (Csepel, sötét mezben, erősen takarva) szorongatott helyzetben is gólt tud lőni. Ez egyike a mesterhármasának

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_volan_csepel_tulipan_fischli_kovacs_laszlo.jpgAz ugrásra készülő Tulipán és Fischli (sötétebb mezben) elől Kovács, a Volán kapusa fogja el
a labdát

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_volan_csepel_tulipan_kovacs_laszlo.jpgEbből a Tulipán-Kovács párharcból is a közlekedésiek kapusa kerül ki győztese

Rába ETO - Tatabánya
Évek óta izgalmas és színvonalas mérkőzéseket vívnak a vidéki fellegvárak. Bajnoki cím ide, bajnoki cím oda, a győriek nem mehetnek biztosra a bányászok ellen. Nem a legkedvezőbb előjelekkel várja a rajtot a bajnokcsapat. A válogatott badeni mérkőzésén Szentes sérült meg, a héten az egyik edzésen Kurucz szenvedett térdsérülést, Csonka pedig meghúzódott. Győrött a labdarúgó NB l-es, bajnoki nyitányt érdekesnek ígérkező női labdarúgómérkőzés vezeti be. A találkozó előtt a magyar bajnok Renova és a jugoszláv bajnok Nit együttese mérkőzik meg egymással.
idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_raba_eto_tatabanya.jpg

Vasas - Nyíregyháza
Mondanánk, hogy országos egyes, de... Új összetételű védelem kezd a Fáy utcában, mert Híres és Komjáti sárga lap miatt nem játszhat. Magos sérült, Katona most szerelt le. 
idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_vasas_nyiregyhaza.jpg

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_vasas_nyiregyhaza_kuti_laszlo.jpgKuti (sötét mezben) húz el a nyírségi védő, Bezzegh mellett

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_vasas_nyiregyhaza_szikszai_izso.jpgSzikszai (Nyíregyháza, fehérben) és Izsó, légipárbaja a nyitányon

SZEOL AK - Ú. Dózsa
Nehezen gondolnánk, hogy a szegediek túlságosan meglephetik a lilákat. Újpesten mindenki egészséges, a mérkőzés előtt dől majd el, hogy Szebegyinszky vagy Szabó A. kerül a kezdőcsapatba.

A mérkőzés előtt rendezték meg a „Bácsi kérem, hol lehet itt focizni" című rádiós tehetségkutató-akció döntő mérkőzését. A fiatal labdarúgók színvonalas küzdelmet vívtak, nagy közönségsikert arattak. Eredmény: Fehérek-Pirosak 4:1 (3:1). SZVSE-pálya, 3000 néző. Vezette: Zsemberi. Fehérek: Szicsó - Nagy II. Zs., Pikó. Nagv I. Zs., Nagv R. - Juhász P., Tóth - Bohács, Glücker, Báder, Zsidei. Csere: Kovács. Szerdahelyi, Gáspár, Vass, Ottó. Edző: Himer István. Kiss Elek. Pirosak: Mitring - Vadász, Kovács M., Priol, Halas - Pavlovics Sinkovics - Juhász, Németh. Király, Véber. Csere: Balázs, Tóth, Bíró, Papp. Edző: Gremula Ferenc, Gombos István. Góllövő: Bohács, Gáspár. Tóth B., Pikó. illetve Papp. A különdíjak nyertesei: A legkisebb községből jött: Vadász (Győrladamér), legjobb védő: Nagy II. Zs. (Pomáz), legjobb kapus: Mitring (Mosonmagyaróvár), legjobb csatár: Báder (Kompolt). Felhívnánk a T. Olvasók figyelmét az alábbi nevekre: Mitring, Báder, Véber. Fogunk még velük találkozni.

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_bacsi_kerem_1.jpgÍme a két csapat, a fehérmezesek és a pirosak, összesen harmincketten (ötezer közül lettek kiválasztva), és edzőik, akik felkészítették őket a nagy mérkőzésre

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_szeol_ak_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_szeol_ak_u_dozsa_kaszas_gabor.jpgAz utolsó jótanácsok az újonc edzőtől, Kaszás Gábortól a szegedi öltözőben

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_szeol_ak_u_dozsa_kivonulas.jpgA hazaiak fehér mezben, elöl Kozma, mögötte Hornyák

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_szeol_ak_u_dozsa_kardos_jozsef.jpgA légtérben: Kardossal a volt Ganz-os, a Vasastól átigazolt Balázs viaskodik. Előttük a két nagyszerű gólt szerző Segesvári

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_szeol_ak_u_dozsa_lelatoi_orom.jpgJoggal zúgott a végén a Szép volt, Fiúk!

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_szeol_ak_u_dozsa_csapatkep.jpgAz Ú. Dózsát legyőző SZEOL AK legénysége. Állnak, balról .jobbra: Zádori Gyula technikai vezető, dr. Csonka Lajos orvos. Kovács G., Kaszás Gábor vezető edző, Kozma, Balázs, Szélpál, Segesvári, Polyvás T., Hornyák, Pióker Sándor gyúró, Szalai István pályaedző. Guggolnak: Gruborovics, Orosházi, Weitner, Deák, Somogyi, Balogh

Szegedi kötődésű barátunk így emlékezett vissza a délutánra:
1983/84 volt a mi nagy szezonunk, bár ezt még az első fordulóban nem sejtettük. Kaszás Gabi - a Kicsi - egyből visszarepítette a csapatot az élvonalba, nálunk adatott meg neki, hogy NB I-es edző lehessen. A mai napig emlegetik a szegedi meccsre járók, szegény nagyon korán ment el. Alig 43 évesen… Szóval az Újpest meccs. Előtte a Napos úton lezúztunk egy nemzetközi salakmotor versenyt, ahol a lengyel-magyar barátság nevében Zygmund Slovinskyt (vagyis a Zsigát), a légiósunkat éljeneztük meg, utána nyomás át a meccsre.

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_szeol_ak_u_dozsa_salakmotor.jpgSpriccel a salak, amikor a vaspapucsosok a kanyarba érnek

Ültünk faterékkal a Kossuth Lajos sugárúton a Cuki presszóban, ahol egy-két környékbeli Dózsa rajongó is italozott, eléggé be voltak bombázva. Kevés-sok végeredményt vizionáltak, amit a helyi nagyérdemű, többek közt nagybátyám is élénk nemtetszéssel jutalmazott. A SZEOL pálya átépítése miatt a SZVSE stadionban volt az egész szezon, állítólag 12 ezren zsúfolódtunk be, bár én ezt a számot azért fennártásokkal fogadom csak el. Mi családilag az Izabella híd felőli kanyarban foglaltunk helyet, hogy-hogy nem pont az említett lilák mellé. Azért még elég élénken bennünk élt a 2 évvel azelőtti, szintén Dózsa elleni idén nyitó, ahol kikaptunk, így eléggé visszafogtuk az igényeket. Erre - Grubó, Seges - csak úgy potyogtak a gólok. Kardos kiállításánál nagybátyám nem bírta tovább, odament a legvörösebb fejű lilához: akármilyen csúnya is vagy, mondta gyere, megcsókollak. Így is volt, adott neki egy cuppanós puszit. Állítólag előtte nem sokkal egy pofon is elcsattant, erre már nem mernék megesküdni. Minden mostani kölöknek (11 éves voltam) hasonló futballélményeket kívánok!

MTK-VM - Bp. Honvéd
A tavaly nem túl acélos MTK-VM a bronzérmest fogadja. Talán, még a hazai pálya sem szól a kék-fehérek mellett. A Hungária körúton Kovács J., Turtóczky és Kürtösi bajlódik sérüléssel, Pekkert kiadták a Bajának. Leigazolták viszont a Bp. Honvédtól Lukácsot. Kispesten Dajka, Esterházy és Détári van a maródiak listáján, még nem tudni, hogy melyikük gyógyul meg és tudja vállalni a játékot.
idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_mtk_vm_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_mtk_vm_bp_honved_garaba_brunyi_turner.jpgVédők találkozója a Hungária körúton. Az előretörő Garaba elől Brünyi megszerzi a labdát. Turner biztosítja kapusát

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_mtk_vm_bp_honved_katzenbach_gyimesi_varga.jpgKatzenbach, az MTK-VM fiatal csatára távoli lövést küld a Bp. Honvéd kapuja felé. Varga
és Gyimesi csak szemlélői az akciónak

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_mtk_vm_bp_honved_andrusch_boda.jpgAndrusch, a Bp. Honvéd kapusa elöklözi a labdát a fejelni készülő Boda (MTK-VM, sötét mezben) elől

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_mtk_vm_bp_honved_nagy_antal_brunyi.jpgNagy Antal veszélyes fejesét csípi el Brünyi

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_mtk_vm_bp_honved_bodonyi_golorom.jpgBodonyi gólja után ölelkezik a Honvéd

Haladás - Pécsi MSC
Ha mindkét csapat "átmentette" a tavalyi formáját, talán a vasiak felé billenhet a mérleg nyelve. Szombathelyen Preszeller vagy Kiss lesz a balhátvéd, a középcsatár helyére Dobány és Schröter pályázik. Pécsett a saját nevelésű Czérna személyében újoncot avatnak. A Portugáliába szerződött Katzirz helyét Bodnár foglalja el a kapuban.
idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_haladas_pecsi_msc.jpg

ZTE - Videoton
Ezen a mérkőzésen bármi előfordulhat. Talán a döntetlen a legvalószínűbb.
idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_zte_videoton.jpg

A csonka forduló miatt nem hirdettek forduló válogatottját.

A góllövőlista élén a mesterhármast szerző csepeli Dékány Gábor áll.

Nagy érdeklődés mellett elkezdődött a labdarúgó-bajnokság. Győrben huszonötezer néző szurkolt a bajnokcsapat találkozóján, de szép számmal voltak a többi pályán is. Sajnos a közönség kiszolgálása még mindig kívánnivalót hagy maga után. Az MTK-VM sporttelepén már javában folyt a mérkőzés, amikor a pénztáraknál még hosszú sorok álltak belépőkért. Ez nem éppen alapos előkészületre vall. Az újoncok közül kitűnően rajtolt a SZEOL-AK; K.O. az Ú. Dózsa ellen, a Volán otthonában vesztett. A Tatabánya Győrből vitt el egy pontot, a Honvéd kettőt a Hungária kőrútról. A Csepel vezeti a tabellát. Újonc edzők is bemutatkoztak, többek közt Gellei Imre és Kaszás Gábor.
idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_tabella.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztály harmadik fordulója következett, ezúttal szombatra is jutott egy mérkőzés, a többit - a szokásoknak megfelelően - vasárnap játszották. A mérleg: még hét csapat veretlen, hat együttes nyeretlen. A tavaly még NB I-es Békéscsaba 270 perc után még nyeretlen.idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_nb_ii_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_nb_ii_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_1_fordulo_nb_ii_2_tabella_2.jpg

Egy hétközi forduló következik, szerdán jön a 2. forduló, az alábbi párosításokkal:

Pécsi MSC - MTK-VM
Videoton - Volán
Csepel - Ferencváros
Ú. Dózsa - Haladás
Bp. Honvéd - SZEOL AK
Tatabánya - ZTE
DVTK - Vasas
Nyíregyháza - Rába ETO

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr1415038838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RTB 2019.09.30. 08:33:48

Gratulálok Csík Feri első nb1-es góljához!
Emlékeim szerint ő az a játékos volt, aki mindig mindent megtett a pályán a győzelemért, ezen kívül intelligenciája magasan a 80-as évek futballista átlaga fölé emelkedett.
Veszprémből indult, a Vasasból visszatért Veszprémbe, ahol ő volt az egyik legstabilabb pont a feljutó gárdában, de még később, az nb1-ben is.
www.ekmk.hu/lexikon/talalatok3.php?beture=CSIK%20Ferenc

Feyyaz 2019.09.30. 21:30:18

Át lettek hozva a sárga lapok az előző idényből??

maribor_ 2019.10.01. 07:32:16

@Feyyaz: Akkoriban szerintem ez igy ment.

RTB 2019.10.02. 15:31:07

Tudtam hogy meg kell írnom azt a hozzászólást. Csík Feri sajnos hétfőn meghalt.
www.veol.hu/kozelet/helyi-kozelet/elhunyt-a-labdarugo-szovetseg-megyei-igazgatoja-3106329/

Nyugodj békében Feri!

maribor_ 2019.10.02. 15:40:09

@RTB: Köszönjük a (nem jó) hírt. Isten nyugosztalja :(
süti beállítások módosítása