Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 4. forduló

2019.10.21. 06:24 maribor_

1983. szeptember 3-4., az ősz első hétvégéje

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_headlines.jpgBecsöngettek - megkezdődött az 1983-84-es tanév

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

augusztus 29.

Az ország valamennyi általános és középiskolájában megszólalt az első tanítási órát jelző csengő, s megkezdődött az 1983-1984-es tanév. Az általános iskolákban több mint egy és negyed millió kisdiák kezdte meg a tanulást, köztük csaknem 180 ezer elsőosztályos. Az elsősök száma Budapesten számottevően növekszik: 30 ezer gyermek most kezdi meg tanulmányait. A főváros vezetői nagy erőfeszítéseket tettek, hogy megfelelő körülményeket teremtsenek az általános iskolákban tanulóknak. Új beruházásokkal s jelentős értékű fejlesztésekkel sikerült elérni, hogy az elsősök létszámának növekedése ellenére az egy tanulócsoportra jutó gyermekek száma csökkent a fővárosban.

A kispestiek régi gondját enyhíti valamelyest a Hikádé Aladár utcában átadott 16 tantermes iskola.

Új oktatási intézménnyel gazdagodott a főváros XIII. kerülete is: a Vizafogó utcai lakótelepen 20 tantermes iskolát adtak át rendeltetésének.

Óbudán, a kaszásdűlői lakótelepen a Darvas József utcában 32 tantermes, a XII. kerületi Diana úton 16 tantermes új általános iskolában kezdődött meg a tanítás.

Kőbányán két új általános iskolát is birtokukba vettek a gyerekek: a sportligeti 12 tantermes intézményben - az Újhegyi úton - négyszázan, a Hungária körúti Bem lakótelep 8 tantermes iskolájában pedig 350-en kezdték meg a tanulást.

A XVII. kerületi Újlak utcai 16 tantermes új általános iskolában 400 gyermek -kezdte meg az új tanévet.

Ugyancsak megkezdődött az oktatás az újpalotai Árendás közi 28 tantermes új létesítményben is.

Több új iskolát avattak az ország más részeiben is. Szolnok egyik peremkerületében, Szandaszőlősön nyolc tantermes általános iskolát adtak át rendeltetésének.

Hajdú-Bihar megye székhelyén, Debrecenben a város egyik most épülő lakónegyedében 16 tantermes általános iskolát, Nyiradonyban korszerűen felszerelt nevelési központot adtak át.

A Fejér megyei Sárbogárdon 10 tantermes, könnyűszerkezetes iskolát avattak.

Korszerű, 16 tantermes általános iskolával gazdagodott Szombathely Joskar Ola nevű városrésze is.

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_tanevnyito.jpgKilencvenegy kisdiák kezdte meg az első osztályt az I. kerületi Batthyány utcai általános iskolában

Miskolcon tartotta kibővített ülését a Vas-, Fém- és Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezetének központi vezetősége. Az ülésre az ország minden részéről meghívták a vasasszakszervezetnek azokat a tagjait és vezetőit, akik részt vettek a szakszervezet 1980-ban tartott XXVIII. kongresszusán. Az ülésen, amelyen felszólalt Jakab Sándor, a Szakszervezetek Országos Tanácsának főtitkárhelyettese és Soltész István ipari miniszterhelyettes is, Herczeg Károly, a szakszervezet főtitkára, a központi vezetőség elé terjesztette az elnökség beszámolóját a szakszervezet 1980 óta végzett munkájáról. Egyebek között megállapította, hogy a kongresszus határozatainak végrehajtása a munka valamennyi területén lényegében kielégítően halad. A kohó-, gép- és villamosenergia-ipari vállalatok többségükben teljesítették a tervben megjelölt feladatokat, s a nehezebb gazdasági körülmények között is javultak a dolgozók élet- és munkakörülményei, emelkedett a szociális és kulturális ellátásuk színvonala. A beszámolót vita követte. A központi vezetőség az elnökség beszámolóját - a felszólalók javaslataival kiegészítve - elfogadta.

A Nemzeti Színház igazgatósága és a Magyar Színházművészeti Szövetség mély megrendüléssel tudatja, hogy Jobba Gabi Jászai-díjas színművésznő, a Nemzeti Színház tagja, tragikus hirtelenséggel elhunyt.

Harminchat éves volt, amikor kilépett az élők soraiból; tragikusan korai halálával jelentős egyéniség, sajátos szín, különös minőség távozott a Nemzeti Színház színpadáról és egész színházi életünkből.

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_jobba_gabi.jpg

A szegedi születésű, gyönyörű magyar színésznő-énekesnőre talán kevesebben emlékeznek, pedig bájos arcát több ismert játék- és tévéfilmben - Szerelmes biciklisták, Rózsa Sándor - is láthatta a nagyközönség. Jobba Gabi igéző szemű, különleges egyéniségű színésznő volt, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy önálló előadóestjein, egy szál maga is képes volt elvarázsolni a közönséget. Karrierjét vidéki színházakban kezdte, majd Pestre szerződött, 1982-től a Nemzeti Színház tagja volt. Kitűnő versmondóként lett ismert, többek közt a Himnusz egyik lemezfelvétele is a nevéhez fűződik. Nem csak beszéd-, énekhangja is gyönyörű volt, egy Mary Zsuzsival közös duettel még az 1967-es Táncdalfesztiválon is indult.

Javier Pérez de Cuellar ENSZ-főtitkár megnyitó beszédével Genfben, a Nemzetek Palotájában megkezdte munkáját a palesztin kérdésről összehívott nemzetközi konferencia. A világszervezet kezdeményezésére megrendezett tanácskozáson a PFSZ mellett az ENSZ 157 tagállama közül vasárnap estig 125 ország jelezte, hogy képviselői teljes jogú részvevőként vagy megfigyelőként részt vesznek a fórum munkájában. Izrael, az Egyesült Államok és Kanada bejelentette, hogy képviselői távol maradnak a nemzetközi fórumtól. A Közös Piac tagországai - Görögország kivételével - csak megfigyelőkkel képviseltetik magukat, Athénból teljes jogú küldöttség érkezik a tanácskozásra. Megnyitóbeszédében Pérez de Cuellar szólt azokról a feltételekről, amelyek nélkül nem lehet megteremteni a közel-keleti békét. Ezek a főtitkár szerint a következők: az izraeli erőket ki kell vonni a megszállt területekről; tiszteletben kell tartani a térség valamennyi államának szuverenitását, területi épségét és függetlenségét; olyan igazságos rendezésre van szükség, amely a palesztin nép törvényes jogain alapul -beleértve az önrendelkezéshez való jogot is.

A Szovjetunió változatlan szolidaritásáról biztosítja a palesztinai arab népet az izraeli agresszió ellen, a nemzeti függetlenség megteremtéséért vívott harcában - szögezi le az üdvözlet, amelyet a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége és a minisztertanács intézett a genfi palesztin konferencia részvevőihez.

Jasszer Arafat, a PFSZ végrehajtó bizottságának elnöke a konferenciához intézett üzenetében olyan, az ENSZ égisze alatt megrendezendő nemzetközi tanácskozás összehívását sürgette, amelyen minden érdekeltnek - a PFSZ-nek is - egyenrangú félként kell részt vennie.

Két amerikai tengerészgyalogos életét vesztette, hat megsebesült a bejrúti nemzetközi repülőtér körzetében a libanoni hadsereg és a síita milícia között hajnalban kiújult harcokban - közölték katonai források.

Reggel bombatámadás érte az olasz alakulatok főhadiszállásának környékét is a bejrúti nemzetközi repülőtérre vezető út mentén. A támadás során egy olasz tiszt megsebesült.

Síita fegyveresek délután rövid tűzharc után elfoglalták, és két órán át birtokukban tartották a libanoni televízió Nyugat-Bejrút központjában levő épületét. Az épületet ezután a síiták önként átadták a libanoni csendőrségnek, de változatlanul körülveszik. A televízióban előzőleg sugárzott nyilatkozatukban hangsúlyozták: elszántan küzdenek azért, hogy a hadsereg az egész libanoni népet képviselje. A nyilatkozat szerint a libanoni hadsereg ostrom alá vette Bejrút síiták lakta déli külvárosát.

Begin izraeli kormányfő elhalasztotta a lemondására vonatkozó végső döntését. A hírt azután jelentették be, hogy az izraeli kabinet rendkívüli tanácskozást tartott Begin távozási szándékáról. A miniszterelnök a kabinet korábbi ülésén jelentette be lemondási szándékát. A háromórás tanácskozás után Hammer izraeli oktatási miniszter kijelentette: „van remény rá, hogy Begin változtat lemondási szándékán”. Hasonló értelemben szólt Jigal Koken, a Begin vezette Likud-tömb egyik parlamenti képviselője is. Avraham Safira, a pártszövetség parlamenti csoportjának vezetője idő előtti választások megtartásának lehetőségéről beszélt, és novembert említette valószínű időpontként. Időközben Tuniszban nyilatkozott a PFSZ szóvivője az ügyről. Khaled El-Hasszán a Reuter brit hírszolgálati iroda tudósítójának kifejtette, hogy a PFSZ számára semmilyen változással sem járna, ha Begin helyett valaki más vezetné az izraeli kabinetet.

augusztus 30.

Több nyugat-európai fővárosban nyilvánosságra hozták, hogy Jurij Andropov, az SZKP KB főtitkára, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke levelet intézett ezen országok vezetőihez. A levélben Andropov részletesen kifejtette a legújabb szovjet leszerelési javaslatokat. Az olasz fővárosban nyilvánosságra hozott levél a genfi tárgyalások újrakezdésére utalva megállapítja: a soron következő forduló eredményétől nagyon sok függ. Amennyiben az Egyesült Államok nem építő jellegű álláspontja következtében ezúttal sem sikerül fordulatot elérni, a kölcsönösen elfogadható megegyezés hiányában Nyugat-Európában, beleértve Olaszországot is megkezdik az amerikai rakéták rendszerbe állítását, a tárgyalások elvesztik jelentőségüket - szögezi le a szovjet államfő. Az olasz miniszterelnökhöz intézett levél annak a véleménynek ad hangot, hogy Bettina Craxi értékeli a szovjet lépés jelentőségét. A Szovjetunió elvárja, hogy végre más is tegyen reális lépéseket, amelyek révén lehetővé válna, hogy Genfben őszinte, kölcsönösen elfogadható megállapodást dolgozzanak ki - húzza alá az üzenet. Margaret Thatcher brit miniszterelnök is személyes levelet kapott Jurij Andropovtól. Lapértesülések szerint a szovjet vezető e levélben megismételte a Pravdának adott nyilatkozatában elhangzott leszerelési javaslatait. A londoni The Times két mondatot idézett a levélből: „Mi készen állunk, hogy vállaljuk a magunk részét, miért nem teszi ön is ugyanezt? - Készen állunk arra, hogy saját rakétáinkat nagymértékben csökkentsük, s remélem, hogy ellenszolgáltatásként más országok ugyancsak csökkentik a magukét.” Párizsban és Bonnban ugyancsak bejelentették, hogy Jurij Andropov levelet intézett Francois Mitterrand francia elnökhöz, illetve Helmut Kohl nyugatnémet szövetségi kancellárhoz. A belga kormány szintén levelet kapott Jurij Andropovtól. A belga külügyi szóvivő szerint a szovjet vezető javaslata „pozitív, és elmozdíthatja a holtpontról a genfi szovjet-amerikai eurohadászati tárgyalásokat”. Hozzátette azonban, hogy belga vélemény szerint a javaslat - úgymond - „a szovjet fölény megtartását célozza”.

Genfben az általános vitával folytatta munkáját a palesztin kérdést vizsgáló nemzetközi konferencia. A fórum részvevői megszavazták, hogy a PFSZ teljes joggal képviseltethesse magát a tanácskozáson. (A nem kormányszervek képviselői megfigyelőként vesznek részt a konferencián.) Az elsőként felszólaló Faruk Kaddumi, a PFSZ külügyi osztályának vezetője élesen bírálta az Egyesült Államokat Izrael támogatásáért. Tel-Aviv a palesztin nép politikai és fizikai megsemmisítésére törekszik - mondotta. A palesztin képviselő nemzetközi rendszabályokat sürgetett Izraellel és az Egyesült Államokkal szemben. Az ülésen több küldött is utalt Washington és a nyugati országok felelősségére. Hangsúlyozták, hogy aki politikai, katonai és gazdasági segítséget nyújt Tel-Avivnak, az az ENSZ- határozatok teljesítésének megtagadására bátorítja Izraelt.

Libanonban állomásozó több nemzetiségű alakulatok egyre jobban belebonyolódnak a bejrúti fegyveres harcokba; kedden a nyugati erők kötelékébe tartozó francia és brit katonák körletében csapódtak be lövedékek. Az Egyesült Államok Bejrút közelébe irányította az Eisenhower nevű atommeghajtású repülőgép-anyahajóját. Bejrúti jelentések szerint két francia katona életét vesztette, három megsebesült a libanoni főváros keleti részében, amikor találat érte a francia nagykövetség épületét.

Washingtonban több amerikai szenátor követelte, hogy Reagan elnök vizsgálja felül az amerikai csapatoknak a több nemzetiségű erőkben való részvételét. Barry Goldwater szenátor az amerikai katonák veszélyes helyzetére hivatkozva hazarendelésüket követelte. Hasonló módon foglalt állást John Glenn szenátor és Clement Zablocki, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke is.

A dél-libanoni Anszar izraeli fogolytáborban kitört zavargásban egy izraeli katona és négy palesztin fogoly megsebesült. A Bekaa-völgy nyugati részén, a Libanoni Nemzeti Hazafias Front fegyveresei rakétákkal támadták a megszállók állásait. Mint a szovjet hírügynökség jelentette, az izraeliek egyre több fegyvert összpontosítanak a Bekaa-völgyben, és nagyszabású nehéztüzérségi hadgyakorlatot tartottak a környéken.

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_bejruti_tuzharc.jpgSíita fegyveresek tűzharcban a libanoni hadsereg katonáival

Manilában bejelentették, hogy a Benigno Aquino meggyilkolásának kivizsgálására alakult bizottság azonosította az állítólagos gyilkost. Prospero Olivas tábornok, katonai vizsgálóbíró szerint Benigno Aquino merénylője - akit a biztonsági alakulatok a manilai repülőtéren azonnal agyonlőttek - egy Rolando Galman y Dawang nevű személy volt. A vizsgálóbíró állítása szerint Galman bérgyilkos, akit különböző bűnszövetkezetek, illetve felforgató szervezetek gyakran használtak fel fegyveres betörésre, bankrablásra, gépeltérítésre, emberrablásra és személyes bosszúkra.

Richard Stone, az amerikai kormány közép-amerikai különmegbízottja San Salvadorban találkozott Alvaro Magana elnökkel, majd továbbutazott Costa Ricába, és tárgyalt a salvadori hazafiak képviselőjével. Kapcsolatfelvétel történt Bogotában a salvadori hazafiak és a Magana-kormány képviselői között is. Stone, aki Hondurasból érkezett alig hatórás látogatásra a salvadori fővárosba, Magana elnökkel folytatott megbeszéléseiről elutazásakor úgy nyilatkozott, hogy azok kielégítőek voltak és hamarosan visszatér Salvadorba.

A floridai Cape Canaverelben, helyi idő szerint, röviddel hajnali fél 3 után ötfőnyi személyzettel felbocsátották a Challenger űrrepülőgépet. A parancsnok Richard Truly, a tengerészeti légierő kapitánya, akinek ez a második űrutazása. A személyzet tagjai: Daniel Brandenstein, Dale Gardner, William Thornton orvos, továbbá Guion Steward Bluford repülő alezredes, az első amerikai néger asztronauta. (A világ első néger űrhajósa, a kubai Amaldo Tamayo Mendez a szovjet kozmonautákkal együtt 1980-ban tett űrutazást.) Az űrutazás hatnapos programjában a többi között szerepel az Insat-1-B hírközlési mesterséges hold pályára állítása. Az Insat-1-B-t a Ford művek készítette az indiai kormány megrendelésére, a hatalmas ország hírközlésében meglevő „fehér foltok” eltüntetésére. További kísérleteket végeznek a korábbi űrutazások idején eredményesen kipróbált „robotkarokkal” is, amelyekkel terheket lehet az űrrepülőgép rakterébe beemelni.

augusztus 31.

A délutáni órákban összedőlt a balmazújvárosi bánlaki általános iskola egyik szertárhelyisége. A gyerekek a szomszédos tanteremben tartózkodtak, aminek szerencsére csak a fala repedt meg, így személyi sérülés nem történt. Az iskola igazgatója a tanulókat hazaengedte, a tanárok pedig azonnal megkezdték a még recsegő, ropogó épületből a szertári felszerelések mentését. A zavartalan oktatáshoz a helyi áfész szerdától a szomszédos üzlet raktárhelyiségéit az iskola rendelkezésére bocsátotta. Ideiglenesen ott folytatják a tanítást. Az omlás okait szakértők vizsgálják.

A palesztin probléma megvitatására összehívott genfi konferencia harmadik napján újabb részvevők álltak ki a palesztin nép jogainak érvényesítéséért.

A bejrúti rádió jelentése szerint hajnalban folytatódtak a harcok a libanoni főváros szinte valamennyi körzetében, miután a libanoni hadsereg ellentámadást indított a síita fegyveresek ellen, hogy visszaszerezze az elmúlt két nap kiterjedt utcai harcaiban elvesztett állásait. A washingtoni kormányzat nem járul hozzá a tengerészgyalogság kivonásához Libanonból. A TASZSZ kommentárjában a Moszkvában kialakult véleményeket ismerteti. Az összecsapásokban többször tűz alá kerültek az országban állomásozó több nemzetiségű erők amerikai, francia és brit egységei is. A bejrúti amerikai nagykövetség épületeit is érték lövések. A libanoni hadsereg további erőket vetett be Nyugat-Bejrútban a síita és drúz fegyveresek ellen. A kormány az egész városra kiterjedő, meghatározatlan időre szóló kijárási tilalmat rendelt el.

Manila utcáin a délelőtti óráktól több százezer gyászoló kísérte utolsó útjára Benigno Aquinót, a tíz nappal ezelőtt meggyilkolt Fülöp-szigeteki ellenzéki politikust. Az egyesült államokbeli száműzetéséből hazatért Aquino holttestét vivő autót a főváros déli részén levő temető felé kísérték. A gyászoló embertömeg egy része előzőleg az észak-manilai Santo Domingo katedrálisban tartott gyászmisén vett részt. A zsúfolásig megtelt templomban Jaime Sin bíboros, az ország katolikus egyházfője celebrált misét a merénylet áldozatává lett politikus tiszteletére. Szentbeszédében Sin egyebek között azt mondotta, hogy Aquino az elnyomás áldozata. Az ellenzéki politikust este egy Manila melletti emlékparkban temették el. A temetési menetben kétmillióan vettek részt. Az ellenzék a kormányt gyanúsítja a gyilkosság megszervezésével. A temetési szertartás a felvonulással együtt tizenegy órán át tartott. Marcos elnök és a kormány tagjai nem voltak jelen a szertartáson, és képviselőiket sem küldték el.

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_benigno_aquino_temetes.jpgHatalmas tömeg kísérte a meggyilkolt politikus koporsóját

szeptember 1.

Minisztertanács ülésén elfogadta a Központi Népi Ellenőrzési Bizottság jelentését az alsófokú tanintézetek helyzetéről, az általános iskolás gyermekek étkeztetéséről és egészségügyi ellátásáról. Megállapította, hogy a VI. ötéves terv eltelt időszakában az általános iskolai oktató-nevelő munka feltételeinek javítását célzó társadalmi- gazdasági program végrehajtásában - a gazdasági nehézségek ellenére - jelentős eredmények születtek. A kormány köszönetét fejezte ki a pedagógusoknak, akik a sokszor nehéz körülmények ellenére is lehetővé tették, hogy az oktatás, a nevelés és a gyermekellátás színvonala ne essen vissza, sőt egyes területeken javuljon. A központi és a tanácsi szervek kiemelten foglalkoztak az általános iskolai oktató-nevelő munka feltételeinek javításával. Továbbra is a tantermek számának növelésére, valamint a gyermek-egészségügyi ellátás fejlesztésére kell az erőket összpontosítani. A Minisztertanács kötelezte az illetékes minisztériumokat, országos főhatóságokat és tanácsokat, hogy az általános iskolai oktató-nevelő munka javítására a helyi adottságok figyelembevételével, összehangolt együttműködéssel és a társadalmi összefogás szervezésével tegyenek meg mindent a program következetes végrehajtásáért.

Gáspár Sándor, a SZOT főtitkára fogadta a Finn Alkalmazottak Szakszervezetei Szövetségének küldöttségét, amely Matti Kinnunen elnök vezetésével tartózkodik hazánkban. A SZOT főtitkára tájékoztatta a vendégeket a magyar szakszervezetek tevékenységéről, hazánk politikai, gazdasági helyzetéről, s kicserélték véleményüket a nemzetközi szakszervezeti mozgalom időszerű kérdéseiről is.

A második világháború kirobbanásának 44. évfordulóján egész Lengyelországban békegyűléseket, koszorúzásokat, megemlékezéseket rendeztek. A varsói rendezvényen részt vett Romes Csandra, a Béke-világtanács elnöke is. A második világháború kitörésének nemzeti emléknapját Lengyelországban hagyományosan a béke ünnepeként tisztelik. Ezen a napon az ország városaiban megkoszorúzzák az 1939 szeptemberében elesett lengyel katonák sírját, emlékműveit. Varsóban, az Ismeretlen Katona sírjánál a LEMP, a szövetséges pártok, társadalmi szervezetek, a dolgozók képviselői helyezték el a megemlékezés virágait. Hasonló ünnepség volt Gdanskban, ahol a második világháború első lövései eldördültek. A Westerplatte hőseinek emlékművénél rendezett ünnepi gyűlésen több mint tízezer fiatal fogadott el békefelhívást. A nagy kikötőváros közelében levő Hel-félszigeten békedemonstrációt rendezett a félsziget lakossága: sok ezer ember gyűlt össze itt. Poznanban a város legnagyobb iparvállalatának, a Cegielski Gépgyárnak a dolgozói tartottak békegyűlést és felvonulást. A béke védelmében teendő lépések sürgősségét hangsúlyozták Henryk Jablonski államfő és Romes Csandra találkozóján. Este Varsóban a háborús pusztításból újjáépített királyi vár előtti téren rendeztek megemlékezést és békegyűlést. Ma pedig Wroclawban folytatódik az eseménysorozat - itt a világ értelmiségi békeharcosainak 35 évvel ezelőtti találkozójáról emlékeznek meg.

A palesztin kérdéssel foglalkozó genfi konferencián felszólalt dr. Domokos Mátyás nagykövet, a magyar küldöttség vezetője. Különalkukkal vagy hasonló megállapodásokkal csak a feszültséget és az újabb fegyveres konfliktus kirobbanásának veszélyét növelik. A magyar kormány elvi álláspontja szerint a közel-keleti válság rendezésének feltételei a következők: az izraeli csapatok teljes és feltétel nélküli kivonása az összes megszállt arab területekről, a palesztin nép törvényes jogainak helyreállítása, beleértve az önálló palesztin állam megalapítását, és a térség minden állama számára ama jog elismerése és biztosítása, hogy nemzetközileg garantált határok között békében élhessen - mondotta dr. Domokos Mátyás. Közben Genfbe érkezett Jasszer Arafat, a PFSZ vb elnöke, s várhatóan a későbbiekben beszédet mond a nemzetközi palesztin konferencián.

Mára virradó éjszaka ismeretlen hovatartozású repülőgép hatolt be a Csendes-óceán felől a Szovjetunió légterébe a Kamcsatka-félsziget felett. Ezután másodszor is megsértette a Szovjetunió légterét Szahalin szigete felett. A repülőgép légi navigációs jelzőfények nélkül repült, a hozzá intézett kérdésekre nem válaszolt, és nem lépett kapcsolatba a szovjet repülésirányító szolgálattal. A repülőgép megközelítésére felszállt vadászgépek eredménytelenül próbáltak segíteni abban, hogy a repülőgépet a legközelebbi repülőtérre vezessék. A légteret megsértő repülőgép nem reagált a szovjet vadászgépek jelzéseire és figyelmeztetéseire, és a Japán-tenger irányába folytatta útját.

Az első jelentésekben a TASZSZ nem tette hozzá, hogy folytatta útját - lefelé...

A Korean Air Lines 007-es járatát repülő Boeing 747-es repülőgépét hajnalban lőtte le a Szovjet Honi Légvédelem (PVO) egy Szu-15TM típusú elfogóvadász repülőgépe. A gépen utazó 269 ember, közöttük egy amerikai kongresszusi képviselő, meghalt. A repülőgép New Yorkból, a John Fitzgerald Kennedy nemzetközi repülőtérről tartott Szöulba, egy anchorage-i (Alaszka) megállóval. Útja a Csendes-óceán északi részén vezetett, de a tervezett útvonaltól, valószínűleg a tehetetlenségi navigációs rendszer hibája miatt, egyre jobban eltért nyugati irányban. Átrepült a szigorúan titkosnak számító, katonai létesítményekkel teli Kamcsatka-félsziget légterén, ahol az eltérés már 300 km volt, majd az Ohotszki-tenger felett is. A Szahalin-sziget déli része felett fogták el a szovjet vadászgépek, majd az egyik két R-98-as rakétával lelőtte. Az incidens a szovjet-amerikai kapcsolatok elhidegülését eredményezte hosszú időre. A repülőgép durva navigációs hibáját valószínűleg az okozta, hogy tehetetlenségi navigációs rendszerének (INS) giroszkópjait nem a gép álló helyzetében pörgették föl, hanem már gurulás közben, így a hosszú repülés alatt a gép sebességéhez hozzáadódott a gurulás sebessége. A szovjet légvédelem ideges reakcióját valószínűleg az okozta, hogy azon az éjszakán egy RT-2PM Topol interkontinentális ballisztikus rakéta próbaindítását tervezték, amivel megsértették a SALT II szerződést. A térségben (a szovjet felségvizek közvetlen határán) korábban egy amerikai RC-135-ös rádióelektronikai felderítő repülőgép járőrözött, a későbbi orosz állítás szerint ezzel keverték össze a Boeing 747-est.

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_kal_007.jpgElszámolták magukat...

Valid Dzsumblatt, a Libanoni Haladó Szocialista Párt vezetője Damaszkuszban tartott sajtókonferenciáján kijelentette, hogy a bejrúti lakosok legyilkolásáért nemcsak Dzsemajel elnököt és kormányát, hanem a több nemzetiségű erőket, nevezetesen az amerikai tengerészgyalogosokat is felelősség terheli.

szeptember 2.

A 33. bányásznap alkalmából ünnepséget tartottak az Ipari Minisztériumban. Az ünnepségen részt vett Havasi Ferenc, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, Méhes Lajos ipari miniszter, a Politikai Bizottság tagjai. Ott volt Fejti György, a KISZ KB első titkára, jelen voltak a SZOT és különböző ágazati szakszervezetek vezetői, képviselői. Az ünnepséget Kovács László, a Bányaipari Dolgozók Szakszervezetének főtitkára nyitotta meg, majd Havasi Ferenc a párt Központi Bizottsága és a kormány nevében köszöntötte a bányászokat. Havasi Ferenc beszéde után Méhes Lajos kitüntetéseket adott át. Az Elnöki Tanács Papp Károlynak, a Miskolci Kerületi Bányaműszaki Felügyelőség vezetőjének a Szocialista Magyarországért Érdemrendet adományozta. ötven bányaipari, illetve minisztériumi dolgozó a Bányász Szolgálati Érdemérem arany, ezüst, illetve bronz fokozatát, hét bányász, illetve minisztériumi dolgozó pedig a Kiváló Bányász, illetve a Kiváló Munkáért kitüntetést vette át. Kovács László zárszava után az ipari miniszter fogadást adott a kitüntetettek tiszteletére. A bányásznap alkalmából a különböző munkahelyeken összesen 10 514 bányaipari dolgozó veszi át a Bányász Szolgálati Érdemérem különböző fokozatait, Kiváló Bányász kitüntetésben 103-an, Kiváló Munkáért kitüntetésben 314-en részesülnek. Ezekben a napokban 1,2 milliárd forint hűségjutalmat osztanak ki a bányászok között.

Tanévnyitó ünnepséget tartottak a Budapesti Műszaki Egyetemen. Polinszky Károly rektor köszöntötte az esemény vendégeit, köztük Tétényi Pált, az MSZMP KB tudományos, közoktatási és kulturális osztályának vezetőjét. Drecin József művelődési államtitkárt, valamint az egyetem tanárait és hallgatóit. Miként ünnepi beszédéből kitűnt: a BME hazánk legnagyobb felsőoktatási intézménye; hallgatóinak létszáma több mint tízezer, 6700-an tanultnak a hat kar nappali tagozatán. Az első évfolyamot kezdők létszáma megközelíti az 1500-at. A Műegyetemen 58 ország fiataljai - összesen 700-an - tanulnak az idei tanévben.

A TASZSZ szovjet hírügynökség pénteken nyilatkozatban tért vissza a szerdáról csütörtökre virradóan a szovjet légtérbe behatolt ismeretlen felségjelű repülőgép ügyére. A nyilatkozat megállapítja, hogy a szovjet államhatárokat durván megsértő repülőgép mélyen behatolt a Szovjetunió légterébe. A nemzetközi repülési útvonaltól 500 kilométerre eltért a Szovjetunió területe felé, és több mint két órán át tartózkodott a Kamcsatka-félsziget, az Ohotszki-tenger térségében és Szahalin szigete felett. A nemzetközi repülési szabályokat megszegve, a repülőgép navigációs jelzőfények nélkül haladt, a szovjet repülésirányító szolgálat rádiójeleire nem válaszolt, s még csak kísérletet sem tett arra, hogy kapcsolatot létesítsen a repülésirányítással. Nem sokkal ezután a repülőgép elhagyta a Szovjetunió légterét, és a Japán-tenger irányába folytatta útját. Még körülbelül tíz percig tartózkodott a rádiólokációs eszközök segítségével megfigyelhető körzetben, majd kikerült az ellenőrzés látóköréből...
...A TASZSZ hírügynökség felhívja a figyelmet arra is, hogy az Egyesült Államok és néhány más ország zajos kampányba kezdett egy New Yorkból Szöulba tartó repülőgép eltűnése miatt...
...az említett repülőgép behatolása a Szovjetunió légterébe nem tekinthető másnak, mint eleve kitervelt akciónak. Tervezői nyilván arra számítottak, hogy polgári repülőgép felhasználásával akadálytalanul végezhetnek különleges felderítő feladatokat...
...A TASZSZ hírügynökséget felhatalmazták annak közlésére, hogy a Szovjetunió vezető körei sajnálatukat fejezik ki az emberéletben esett kár miatt, s ugyanakkor határozottan elítélik azokat, akik tudatosan vagy bűnös felelőtlenségből hozzájárultak emberek halálához, s a történteket most alantas politikai célok érdekében kívánják felhasználni - szögezi le a nyilatkozat...

(Az akkori retorika diszkrét bája. Leírva és elismerve nincs, hogy lelőtték a repülőgépet. A "majd kikerült az ellenőrzés látóköréből" után egy félmondatos utalás: "sajnálatukat fejezik ki az emberéletben esett kár miatt: - a szerkesztő megjegyzése)

Az Egyesült Államok hadügyminisztériuma megerősítette: nehézfegyverzettel is ellátják a libanoni part közelébe vezényelt új amerikai alakulatot: harckocsikkal, harckocsik és személyzet partra szállítására szolgáló kétéltű járművekkel, tüzérséggel. Az alakulat parancsnoka néhány függőlegesen fel- és leszálló vadászgéppel, továbbá harci helikopterekkel is rendelkezik. Az új amerikai alakulat kétezer tengerészgyalogosból áll, s mint közölték „egyelőre” nincs terv arra vonatkozóan, hogy ezt a kontingenst partra tegyék, vagyis a csapatok készenlétben maradnak a part közelében. Eddig a partközelben levő öt amerikai hadihajón hatszáz amerikai tengerészgyalogos volt hasonló készenlétben. A Bejrútban levő, az úgynevezett békefenntartó erő keretébe tartozó s a kormánycsapatokat támogató 1200 fős amerikai kontingenssel együtt tehát összesen 3800 amerikai tengerészgyalogos lesz a harci cselekmények körzetében.

szeptember 3.

Országszerte folytatódtak a 33. bányásznapot köszöntő rendezvények. Mindenütt megkoszorúzták a bányász hősök emlékművét, s ünnepi gyűléseket tartottak. Az ünnepségek szónokai elismeréssel szóltak a bányászatnak a termelésben és a műszaki fejlesztésben elért eredményeiről, felhívták a figyelmet a jövőbeni feladatokra, a munka biztonságának további fokozására, a termelés hatékonyságának növelésére. Az ajka-csingeri parkerdőben rendezett ünnepségen Kapolyi László ipari államtitkár köszöntötte a 117 éves ajkai szénbányák dolgozóit. A Nógrádi Szénbányák dolgozói Nagybátonyban tartottak nagygyűlést. A Komárom megyei aknaüzemeknél megrendezett ünnepségekre meghívták a veteránokat, a bányák egykori dolgozóit is. Dorogon emlékházat nyitottak, ahol bemutatják a 200 éves dorogi bányászkodás írásos és tárgyi emlékeit. A borsodi szénmedence üzemeiben dolgozó 17 ezer bányász képviselői Miskolcon tartottak ünnepséget. Baranya húszezernél több bányászát a Pécsi Nemzeti Színházban megtartott ünnepségen köszöntötték. A bauxitbányászat fővárosában, Tapolcán a Bakonyi Bauxitbánya Vállalat kollektívája ünnepelt. Az olajbányászok a nagyalföldi kőolajipar központjában, Szolnokon, a Nagyalföldi Kőolaj- és Földgáztermelő Vállalat olajbányászai Szegeden, a vállalat legnagyobb üzemében tartották ünnepségüket

Genfbe érkezett az európai atomfegyverzet korlátozásáról folyó szovjet-amerikai tárgyalásokon részt vevő szovjet küldöttség. Julij Kvicinszkij, a küldöttség vezetője, a repülőtéri nyilatkozatában rámutatott: - A most kezdődő tárgyalási forduló döntő jelentőségű lesz. Az elkövetkező hónapokban eldől, sikerül-e megegyezést elérni és elejét venni a nukleáris szembenállás kiéleződésének, vagy Európában új amerikai rakéták jelennek meg, s ez maga után vonja a Szovjetunió és szövetségesei elkerülhetetlen ellenlépéseit.

A genfi eurohadászati tárgyalások jövő héten kezdődő folytatása előtt utolsó nézetegyeztetést tartottak a NATO-tagországok a különleges tanácskozó csoport keretében. Richard Burt amerikai külügyi államtitkár, aki az ülésen elnökölt, a tanácskozás után adott nyilatkozatában megismételte: „a brit és francia atomerő nemzeti, s így nem jelent védelmet a többi NATO-tagország számára, továbbá zömében tengerre telepített eszközökből áll, nem vethetők össze tehát a szárazföldi rakétákkal.” E NATO-állásfoglalás miatt az alapvető nézetkülönbség változatlanul fennáll a genfi tárgyalások részvevői között.

Az államok döntő többsége, a világ demokratikus és haladó erői támogatják a palesztin népnek az önrendelkezéséért, saját független hazája megteremtéséért vívott igazságos harcát - hangsúlyozta Jasszer Arafat, a PFSZ vb elnöke Genfben tartott sajtókonferenciáján. Arafat megerősítette, hogy a PFSZ kész együttműködni az Egyesült Nemzetek Szervezetével, valamint más nemzetközi szervezetekkel és államokkal abban, hogy erőfeszítéseket tegyenek a Közel-Keleten a béke megőrzésére. Arafat hangoztatta, hogy növekszik az az erő, amely az igazi béke megteremtésére törekszik a Közel-Keleten.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli és nyilvános ülést tartott. A tanács összehívását az Egyesült Államok, Dél-Korea, Japán és Kanada kérte a Szovjetunió légterében lezajlott repülőgép-incidens ügyében, amellyel kapcsolatban a szovjet TASZSZ hírügynökség előzőleg nyilatkozatban foglalt állást. Az ülésen Charles Lichenstein amerikai küldött durva szovjetellenes felszólalásában a Szovjetunióra hárította a felelősséget egy 240 utast és 29 főnyi személyzetet szállító dél-koreai repülőgép eltűnéséért. Ricsard Ovinnyikov szovjet diplomata visszautasította Lichenstein, valamint Reagan elnök néhány órával korábban, a BT-ülést megelőzően elhangzott és a Szovjetunió szavahihetőségét kétségbe vonó kirohanását. Kijelentette, hogy a Szovjetunió ellen hangoztatott amerikai vádaskodás „olyan propagandagyakorlat, amelynek célja szovjetellenes hisztéria keltése és az, hogy újabb ürügyet szolgáltassanak az Egyesült Államok militarista politikájához, nukleáris háborús előkészületeihez”. Több más nyugati felszólalás után a BT ülését határidő nélkül elnapolták. Határozati javaslatot egyetlen ország sem terjesztett elő.

Reagan elnök és legszűkebb tanácsadói a Fehér Házban két órán át tárgyaltak az incidensről és - úgymond - az esetleges amerikai rendszabályokról. Az elnök heti rádióbeszédében ismét éles kirohanásokat intézett a Szovjetunió ellen a New York és Szöul között eltűnt dél-koreai utasszállítógép ügyével kapcsolatban, de nem jelentett be semmiféle konkrét intézkedést. Az elnök szóvivője ugyanakkor közölte, hogy Reagan megbízta Shultz külügyminisztert, utazzon Madridba, az európai biztonsági és együttműködési találkozót lezáró külügyminiszteri értekezletre és találkozzék szovjet kollégájával, Gromikóval.

szeptember 4.

Programozott hatékonyság a mikroelektronika révén - ez a vezérgondolata a vasárnap megnyílt őszi lipcsei vásárnak. A kelet-nyugati kereskedelem szempontjából is jelentős nemzetközi vásáron hatezer kiállító mutatja be termékeit szeptember 10-ig. A vásár 28 ágazat eredményeit bemutatva jelzi, mily sokoldalúvá vált manapság a mikroelektronika alkalmazása a legkülönfélébb területeken. Hazánkat 21 külkereskedelmi vállalat képviseli a vásáron. Magyarország egyébként tavalyhoz képest tíz százalékkal növelte kiállítási területét. A lipcsei őszi vásáron öt magyar terméket tüntettek ki aranyéremmel. Három díjat a textilipar nyert el: a Bajai Finomposztó Vállalat, Magyar Posztógyár és a Soproni Szőnyeggyár egy-egy terméke. Aranyéremmel díjazták az Ágker háromputtonyos tokaji aszúját, s a Budapesti Likőripari Vállalat Egri cseresznyéjét. Vásárjáró kőrútján Erich Honecker felkereste a Pannónia és a Technoimpex kiállítását is, ahol dr. Szalai Béla berlini magyar nagykövet és Ködmön Ferenc kereskedelmi tanácsos köszöntötte az NSZEF KB főtitkárát, államfőt, és a kíséretében levő személyiségeket, köztük Willi Stoph miniszterelnököt. A nyugatnémet pavilonban Erich Honecker találkozott az NSZK gazdasági életének több vezető képviselőjével, valamint Hans-Otto Brautigammal, a berlini nyugatnémet képviselet vezetőjével.

Megnyílt Bécsben a Volksstimmének, az Osztrák Kommunista Párt központi lapjának ünnepsége. A hagyományos fesztiválra, a forradalmi osztrák baloldal seregszemléjére az idén is ezrével áramlottak a Práterbe a bécsiek. A Volksstimme-ünnepség egyik vonzereje nemzetközi jellege: több szocialista ország testvérlapja képviselteti magát pavilonnal, kiállítással, neves művészekkel, sportolókkal. Az MSZMP-t Ritter Tibor, a KB osztályvezető-helyettese, a Népszabadságot Szamosi Károly főszerkesztő-helyettes képviseli az ünnepségen. A Népszabadság pavilonjában ez alkalommal is a mai magyar életet, hazánk nemzetközi szerepét és a kitűnő magyar-osztrák kapcsolatokat illusztrálják képek, tablók. A kiállítás melletti színpadon este a Karthágó együttes lépett fel; s már az első órákban nagy sikere volt a magyar ételeknek, italoknak. Több neves ökölvívónk vesz részt az ünnepség sportbemutatóin, az autogramosztó vendégek között van többek közt Grosics Gyula is.

Az izraeli hadsereg megkezdte erőinek kivonását a Suf-hegységből és Alej környékéről. A szóban forgó egységeket átcsoportosítják az Avali folyó vonala mögé. A csapatátcsoportosítással egyidejűleg fellángolt a harc a kiürített területek birtoklásáért a jobboldali keresztény milicisták, a libanoni hadsereg egységei, illetve a drúz milicisták és baloldali-muzulmán szövetségeseik között. A baloldali erők közlése szerint a drúzok elfoglalták Halde városkát, amely Bejrúttól délre, stratégiai fontosságú útelágazás mentén fekszik, s ezzel elvágták egymástól a városkától északra és délre állomásozó jobboldali erőket.

New York közelében, az amerikai hatóságok nyilvánvaló bátorításával, huligánok csoportja behatolt a Szovjetunió állandó ENSZ-képviselete rezidenciájának a területére - jelentette a TASZSZ. A Fehér Ház és a külügyminisztérium nyilatkozatai által ösztönzött Szovjetunió-ellenes csoportosulás áthatolt a rezidencia védelmi rendszerén, ajtókat zúzott be, és a diplomáciai védettséget élvező területen visszataszító botrányt rendezett. Jelentős anyagi kár keletkezett. A rendőrség nem sietett a fékevesztett garázdálkodók eltávolításával. Ez csak azután történt meg, hogy a Szovjetunió állandó ENSZ-képviselete erélyesen követelte a rezidencia szuverén területének a megtisztítását. A provokáció szervezett és előre megtervezett jellege szembeötlő. Erre mutat a többi között az a tény, hogy már korábban a rezidencia kapujához érkezett az amerikai televíziós hálózatok riportereinek egy csoportja. A szovjet rezidencia területén rendezett botrány a Reagan-kormányzat által szított és a Szovjetunió ellen irányuló hadjárat része - állapítja meg a TASZSZ. A kampány nyilvánvaló célja a szovjet államnak és békés külpolitikájának a rágalmazása, a fegyverkezési hajsza fokozására irányuló amerikai politika igazolása, a figyelem elterelése a washingtoni kormányzat közép-amerikai és közel-keleti cselekményeiről.

Humor:
idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_reklam_2.jpg

Kékfény:
A Komárom megyei Rendőr-főkapitányság - őrizetbe vétel mellett - nyomozást folytat Horváth Tamás 41 éves segédmunkás, tatabányai lakos ellen, emberölés bűntettének alapos gyanúja miatt. Horváth 1983. július 1-én lakásának fürdőszobájában megfojtotta Kovács Gyuláné, 35 éves segédmunkás, tatabányai lakost. A tatabányai férfi tette elkövetése óta szökésben volt, augusztus 30-án Budapesten fogta el a rendőrség.

Martonvásáron Márics Béla 40 éves budapesti gépkocsivezető tartálykocsijával egy autóbusznak ütközött. A baleset következtében az autóbusz utasai közül Lőrincz Istvánná 37 éves baracskai segédmunkás a helyszínén meghalt, két személy, valamint Márics Béla súlyos, az autóbusz vezetője és hét személy könnyebb sérüléseket szenvedett. Az ütközés következtében a tartálykocsi felborult és 10 ezer liter benzin az úttestre folyt, ennek eltávolítását a tűzoltók segítették. Az eddigi vizsgálat szerint Márics Béla megsértette az elsőbbségi szabályt. A rendőrség szakértő bevonásával folytatja a vizsgálatot.

Súlyos közlekedési baleset történt a Békés megyei Medgyesegyházán. Szűcs János 26 éves battonyai gépkocsivezető autóbusza előzés közben áttért az úttest bal oldalára, és összeütközött egy vele szemben közlekedő személygépkocsival, amelyet Szakács János 60 éves csanádapácai gazdálkodó vezetett. A baleset következtében Szakács János életét vesztette, három utasa súlyos, az autóbusz egyik utasa pedig könnyebb sérülést szenvedett. A vizsgálat eddigi adatai szerint Szűcs János az autóbusszal szabálytalanul előzött; a rendőrség őrizetbe vette.

Szegeden Tolnai Károlyné 35 éves villamosvezető villamossal nekiütközött a Révész József 24 éves villamosvezető által irányított villamosnak. Három utas súlyosan, 12 pedig könnyebben megsérült. A vizsgálat eddigi adatai szerint Tolnai Károlyné figyelmetlenül vezette a villamost, Révész József pedig elmulasztotta a váltó átállítását.

Közlemények:
A Madách Színház és a Madách Kamara jegypénztára a szeptemberi előadásokra megkezdte a jegyek árusítását. A pénztárak 13 és 18 óra között tartanak nyitva.

A Telefondoktor augusztus 29-től szeptember 4-ig a kismamákat tájékoztatja a bébiételekrői: milyen korú csecsemőknek adhatják e készítményeket! mekkora a tápértékük és a vitamintartalmuk. A telefondoktor a 172-181-es számon hívható naponta délután öt órától másnap reggelig és vasárnap egész nap.

Állásajánlat:
idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_allasajanlat.jpg

Kielégítő a zöldség- és a gyümölcsfelhozatal:
Változatlanul nagy tömegben érkezik a felvásárló kereskedelem raktáraiba a zöldség és a gyümölcs. Az állami és a szövetkezeti kereskedelem a héten mintegy 40-50 ezer tonna áru felvásárlásával számol, s ebből jut exportra és a tartósítóiparnak is. Jelentős mennyiségű - főként - gyümölcsöt hoznak most a piacokra az őstermelők és a magán-kiskereskedők is. A termékeikért azonban 25-30 százalékkal többet kérnek, mint az állami vagy a szövetkezeti kereskedelem. Gondokat okoz az is, hogy néhány főzelékféléből - éppen az aszály miatt - most kisebb a felhozatal, mint más évek azonos időszakában. Más termékekből viszont kielégítő, illetve bőséges a lakosság ellátása. Nyári termésű burgonyából eddig megközelítően ugyanannyi került forgalomba, mint tavaly augusztus végéig. Az őszi burgonya fejlődése a szakemberek szerint kielégítő. Előreláthatóan megfelelő készletet lehet majd belőle felvásárolni a téli tároláshoz is. Vöröshagymából a szövetkezeti kereskedelem csaknem nyolcvanezer tonna átvételére kötött szerződést. Fejes káposztából, vöröskáposztából és különösen kelkáposztából a vártnál kisebb termés miatt augusztus közepéig kevesebb került a piacokra, mint más években. A héten azonban már csaknem ezer tonna fejes káposzta felvásárlásával lehet számolni. Paradicsomból a héten előreláthatóan még 2500 tonna, zöldpaprikából pedig 2000 tonna kerül a piacokra és az üzletekbe. Változatlanul tart tehát még a nyár végi lecsószezon. Az idénynek megfelelő valamennyi gyümölcsből bőséges a piaci kínálat. Görögdinnyéből a héten még mindig elég került a piacokra, őszibarackból szintén megfelelő még a piaci kínálat, de szezonja rövidesen befejeződik. Szilvából most már a kedveltebb magvaváló kék szilva került - kellő mennyiségben - a piacokra.

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_elmunkas_teri_piac.jpgBőséges kínálat a budapesti Élmunkás téri piacon

Szüret:
Szedik a korai borszőlőt a Móri Állami Gazdaságban. A borkombinát 600 hektáros, szőlősének termésén kívül a környező tsz-ek szállítmányait is feldolgozzák, nagy segítséget nyújtva ezzel a gazdaságoknak.

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_szuret.jpgGyűlik a borszőlő

Két hét múlva megnyílik az őszi BNV:
A magyar vállalatokon kívül 43 ország és Nyugat-Berlin kiállítói sorakoztatják fel termékeiket a két hét múlva, szeptember 16-án nyíló őszi Budapesti Nemzetközi Vásáron, a fogyasztási cikkek szakvásárán. A hagyományoknak megfelelően szakosítva - ezúttal nyolc árucsoportban - mutatják be árucikkeiket a kiállítók. A népgazdaság igényeivel összhangban kialakított árucsoportokban ruházati cikkeket; lakberendezési és lakásfelszerelési tárgyakat; háztartási, vegyipari, papíripari, kozmetikai cikkeket; élelmiszer-ipari termékeket; a kultúrával, a szabadidővel és a sporttal kapcsolatos árukat; különféle járműveket; ajándékokat és népművészeti tárgyakat, valamint családi és hétvégi házakat láthatnak a kiállítás látogatói.

Több ezer új lakás készül el a fővárosban:
Szeptembertől a fővárosban több ezer új lakást adnak át. Az előzetesen kialakított ütemterveknek megfelelően arra lehet számítani, hogy az állami költségvetésből épülő otthonok a tervezett számiban elkészülnek, viszont a telepszerűen, magánerőből épülők közül 600-800 lakással kevesebb átadása várható. Az idén Budapesten 17 ezer lakás felépítését tervezik, közülük állami beruházásból 7200, magánerőből pedig 9800 otthon kerül tető alá. A magánerőből épülő otthonok többségét, csaknem 6700 lakást telepszerű formában, 3100-at pedig egyedi kivitelezéssel valósítanak meg. Augusztusig az állami költségvetésből készült otthonokiból 3320 épült fel. Sok család költözött új otthonba, egyebek között a III. kerületi kaszásdűlői lakótelepen, Újpest városközpontjában, a XIII. kerületi Vizafogó lakótelepen, Rákoskeresztúron, a XX. kerületben, Pesterzsébeten. A lakásépítési tervek megvalósítása az esztendő hátralevő részében még nagy erőfeszítéseket igényel. A kaszásdűlői lakótelepen az eddig átadott 800 otthont követően december 15-ig további 1200 lakás építését fejezik be, Újpesten a második építési ütemben - az Árpád úttól északra - ezer lakás készül el, a Vizafogó lakótelepen pedig még több mint 700 otthon átadását tervezik. A negyedik negyedévben költözhetnek az első lakók a XI. kerületi gazdagréti lakótelepre, ahol 500 lakást vehetnek birtokba a kezelő szervek, illetve az építőközösségek. Decemberig - egyebek között - összesen 1300 bölcsődei, 1400 óvodai hely készül el Budapesten a lakótelepekhez kapcsolódva, továbbá megépül négy gyógyszertár és ugyanennyi orvosi rendelő, s több mint 10 ezer négyzetméternyi alapterületű üzlet.

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_kaszasdulo.jpgÉpülő és átadásra váró lakások a Kaszásdűlőn

Az ősztől termálvízzel fűtenek a Tisza Cipőgyárban:
Elkészült az energiatakarékos fűtési rekonstrukció a martfűi Tisza Cipőgyárban. A vállalat termálkutat fúratott, amely 1200 méter mélységből 64-70 Celsius-fokos meleg vizet szolgáltat; ezt vezették be a központi fűtési hálózatba, s az irodaépületeket, a szociális létesítményekét, valamint a munkahelyek egy részét az ősztől már így fűtik. Ezzel évente négy és fél ezer tonna kőszenet takarítanak meg, ezenkívül a meleg vízre való átállás nyolc és fél millió forinttal kevesebbe került, mint a széntüzelésű kazánház esedékes korszerűsítése.

Orvosi műszerek exportra:
A Medicor határainkon túl is ismert név. Rugalmas piacpolitika, jó munkaszervezés biztosítja a vállalati nyereséget. Termékeik nagy részét exportálják. Megrendelőiknek a legegyszerűbb orvostechnikai készülékektől a különböző röntgenberendezéseken át a komplett kórházi felszerelésekig sokféle gyártmányt szállítanak az idén is.

Textilgyári rekonstrukció:
Teljes rekonstrukciót hajtanak végre a Pápai Textilgyárban. A szocialista országokban gyártott berendezésekkel frissítik fel a gépparkot, és a száz évvel ezelőtt épített üzem épületeit is felújítják.

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_papai_textilgyar.jpgAz új gépek szerelése

Újabb öt évre meghosszabbították a Levi's szerződést:
A Május 1. Ruhagyár, az Intercooperation Rt., a Hungarotex Külkereskedelmi Vállalat és a San Franciscó-i Levi Strauss újabb öt évre meghosszabbította a Levi's márkájú farmernadrágok magyarországi gyártására szóló kooperációs megállapodást. A Május 1. Ruhagyár a szerződés értelmében folytatja a Levi's márkájú farmernadrágok gyártását marcali gyárában. Az elkészült terméket részben hazai vevőknek, részben exportra szállítják. Az eredetileg 1977-ben megkötött kooperációs szerződéssel a partnerek az utóbbi öt évben kölcsönösen elégedettek voltak. Lee C. Smith, a Levi Strausis International ügyvezető alelnöke és az európai csoport vezérigazgatója a meghosszabbításra vonatkozó megállapodás aláírásakor elmondta egyebek között, hogy a magyar vállalatokkal öt év alatt kitűnő üzleti kapcsolat alakult ki, s az új szerződés lehetővé teszi, hogy ez a jövőben is folytatódjék.

A Magyar Televízió műsorán: Hogyan készül a Muppet show című műhelyfilm

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_muppet_show.jpgA képen a rendező, aki egyúttal Breki megszemélyesítője is

Mezey György szövetségi kapitány vezetésével hétfőn a tatai táborban edzett az olimpiai és a felnőtt válogatott keret. A két csapat kedd reggel utazott Bécsbe, s az olimpiai együttes már este Kremsben a helyi együttessel játszott barátságos mérkőzést.
idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_olimpiai_valogatott_kremser_sc.jpg

A válogatott szerda este az osztrák fővárosban Nyilasi csapata, az Austria ellen mérkőzött. Itt az előmérkőzést ismét az olimpiai válogatott játszotta az Austria tartalékgárdájával. Itthon pedig a szintén az NSZK ellen készülő utánpótlás válogatott játszott felkészülési mérkőzést, őket az Újpesti Dózsa fogadta a Megyeri úton.
idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_valogatott_elokeszuleti_merkozesek.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_valogatott_elokeszuleti_merkozesek_nyilasi_szokolai.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_valogatott_elokeszuleti_merkozesek_nyilasi_degeorgi.jpgBécsben akkor készült ez a felvétel, amikor Nyilasi már nem az Austria Wien csapatában, hanem a magyar válogatottban játszott. És egy olyan jelenetet örökít meg, amikor Degeorgi hazaadja előle a labdát

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_valogatott_elokeszuleti_merkozesek_nyilasi_prohaska.jpgProhaska üldözi Nyilasit

A héten a portugál bajnokságban a válogatott magyar kapus, Katzirz Béla bemutatkozott új csapatában a lisszaboni Sporting együttesében. Az ibériai-félszigeti ország jubileumi, 50. bajnoki sorozatának nyitó 90 percén 55 ezren voltak kíváncsiak a Sporting játékára. Az együttes meg is érdemelte a megkülönböztetett érdeklődést, mert 5:1-es győzelmet aratott a Penafiel ellen. Nemcsak a csatárok remekeltek, hanem Katzirz is a pompás védések sorozatát mutatta és sokáig úgy tűnt, hogy hálója érintetlen marad, amikor nyolc perccel a befejezés előtt 11-esből kapta az egyetlen gólt.

Szerdán ismét pályára léptek az NB Il-es labdarúgócsapatok, a 6. forduló mérkőzéseit játszották. Már csak a Ganz-MÁVAG nyeretlen.idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_nb_ii_salgotarjan_hodmezovasrahely_stark_peter_kovacs_ii_jozsef.jpgStark Péter és Kovács II. József harca a labdáért a Salgótarján-Hódmezővásárhely mérkőzésen

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_nb_ii_kecskemet_siofok_somogyi_olajos.jpgSomogyi, a Kecskeméti SC középpályása elvezeti a labdát a siófoki Olajos mellett. KSC—Siófok 1:0

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_nb_ii_22_sz_volan_nagykanizsa.jpgSzögletből érkezik a labda a 22-es Volán-Nagykanizsa (4:3) mérkőzésen, fehérben a rákoscsabaiak

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_nb_ii_tabella_1.jpg

Szombaton hajnalban 79 éves korában váratlanul elhunyt Takács II. József, a Vasas SC, majd a Ferencvárosi FC egykori, 32-szeres válogatott labdarúgója. Temetéséről később történik intézkedés.

A „kis Takinak” becézett csatár Takács II.-ként szerepelt a Fradiban, hiszen bátyja Takács I., a „Mari néni” már régen az Üllői úton rúgta a labdát… Takács József ferencvárosi labdarúgóként hét rendkívül eredményes évvel büszkélkedhetett. Nemegyszer egymaga több gólt szerzett a bajnokságban, mint egy jó középcsapat.

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_takacs-ii-jozsef.jpgA kis Taki

A legendás T-betűs csatársor (Tánczos, Takács II, Turai, Toldi, Kohut) gólkirálya volt, több gólt szerzett, mint ahány meccsen játszott!

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 4. fordulóját! Ezúttal egy napon, de továbbra is különböző időpontokban játszottak az első osztályú labdarúgócsapatok. A nap slágere a Honvéd-Rába rangadó, amelyen a tavalyi bajnokság bronzérmese a bajnokot fogadta - némiképp megváltozott körülmények között, mint a múlt szezonban.

DVTK - Volán
A Volán legutóbb első győzelmét aratta, de most a döntetlennel is módfelett elégedett lehetne. A papírforma szerint a DVTK aligha veszt pontot.
idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_dvtk_volan.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_dvtk_volan_visszatekintes.jpg

Tatabánya - Ferencváros
A Ferencváros látszólag erős, mert Jancsika még a kispadról is a válogatottba került az Austria ellen, a valós helyzet alapján azonban nehéz kilencven perc vár a zöld-fehér együttesre. Otthonában a bányászcsapat is győzhet. A tatabányai mérkőzésen sok lesz a hiányzó. A bányászcsapat tagjai közül Fükő családi gyásza, P. Nagy sérülése, Schmidt eltiltása miatt hiányzik, Weimper sincs teljesen rendben. Az FTC távolmaradói (sérülés miatt) Szántó, Dózsa, Pölöskei és Mucha.
idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_tatabanya_ferencvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_tatabanya_ferencvaros_vissaztekintes.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_tatabanya_ferencvaros_rubold_kiss_imre.jpgRubold harcol Kiss Imrével, ez a helyzet is kimaradt

Csepel - Vasas
Valamikor fix 2-est lehetett írni erre a mérkőzésre, ám az erőviszonyok alaposan megváltoztak, ma már a Csepel a favorit. A Vasas helyzete hasonlít az MTK-VM-éhez: az angyalföldiek legfeljebb őrzik, de korántsem folytatják a szép hagyományokat. A Csepel a két pont megszerzésére készül a Vasassal szemben, amelynek középcsatára a felgyógyult Kiss lesz.
idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_csepel_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_csepel_vasas_vissaztekintes.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_csepel_vasas_hires_meszoly_kovacs_attila.jpgA fordulópont? Tulipán vezető góljára Híres már két perc múlva válaszolt! A jobb oldali Vasas-akció után a jobbhátvéd Farkas beadására remek tempóban érkezett a söprögető és mindenkit megelőzve érte el a labdát... Kincses (2) és Mészöly (6) már tehetetlen. Mészöly és Kovács arckifejezése sokat mond

Bp. Honvéd - Rába ETO
A Honvéd ugyan vereséggel távozott Szombathelyről, otthonában mégis esélyesebbnek látszik, mint a múlt évi formájától még távol levő bajnokcsapat. A kispesti rangadó iránt élénk az érdeklődés. A csapatokban egyébként változás várható, a hazaiaknál két kérdőjel is van, a Rába új sérültje a hátvéd Szíjártó.
idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_bp_honved_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_bp_honved_raba_eto_vissaztekintes.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_bp_honved_raba_eto_kurucz_toth_turbek.jpgKözelharc a Bp. Honvéd kapujának előterében. A győri Kurucz (balról) és a kispesti Tóth (fehér mezben) párharcából ezúttal a labda került ki „győztesen”, hiszen egyik futballista sem érte el. Még a fiatal Turbék sem, aki 2-es mezben, háttal állva látható

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_bp_honved_raba_eto_varga_hajszan.jpgVarga (Honvéd, baloldalt) megelőzi Hajszánt

Ú. Dózsa - ZTE
Törőcsik a Hungária körúton néhány villogással újból elkényeztette a lila-fehér szurkolókat, s ha ezúttal is hasonló kedvvel játszik, az Ú. Dózsának nem lehet gondja. Az Ú. Dózsából ezúttal mindenki egészséges, így Temesvári a legjobb összetételű csapatot szerepelteti, a vendég ZTE-ből gyenge formája miatt Takács kimarad.
idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_u_dozsa_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_u_dozsa_zte_visszatekintes.jpg

Videoton - Haladás
A fehérvári csapat balszerencsés körülmények között kapott ki Győrben, a Haladás legyőzte a Honvéd együttesét. Szoros és érdekes mérkőzés várható, a „Vidi” esélyei valamivel jobbak.
idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_videoton_haladas.jpg

Pécsi MSC - SZEOL AK
A SZEOL az első három fordulóban kedvező benyomást keltett, nem látszott, hogy a másodosztályból érkezett. A PMSC pontot szerzett a Fáy utcában, de manapság ez nem igazi bravúr, így a tipp: x.
idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_pecsi_msc_szeol_ak.jpg

Nyíregyháza - MTK-VM
A Vasas, a Rába és az FTC ellen is taktikusan, szervezetten játszott a nyírségi csapat, többet érdemelt volna az egyetlen pontnál. Most minden bizonnyal kettőt szereznek a hazaiak, mert az MTK-VM megújhodása még mindig csak illúzió.
idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_nyiregyhaza_mtk_vm.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_nyiregyhaza_mtk_vm_visszatekintes.jpg

A mérkőzések után lássuk a 4. forduló válogatottjait! Jó mérkőzések, sok gól, jó teljesítmények. Összességében talán az átlagosnál is több 7-es osztályzat. Ketten közülük is kimagasodtak, a pécsi Dárdai Pál 8-as, és a szintén pécsi Nagy Imre 9-es érdemjegyeikkel. Utóbbi csapata öt góljából egyet jegyzett, másik háromban pedig tevékeny szerepet vállalt, így ő lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_a_fordulo_valogatottja.jpg

A góllövőlista élén nem kevesebb, mint kilenc játékos áll 3 góllal. És a 2 gólosok mezőnye is ritka tömör.
idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_gollovolista.jpg

Egymást követték a váratlan események az első osztályú labdarúgóbajnokság negyedik fordulójában. A legfeltűnőbb sikert az első két játéknapon tíz gólt kapott, de legutóbb már győztes és most is jól játszó Volán aratta a sokkal esélyesebb Diósgyőr otthonában. Arra sem sokan számítottak, hogy az eddig csak „botorkáló” PMSC gólfesztivált rendez az újonc SZEOL ellen, s ugyancsak meglepő, hogy az MTK-VM két ponttal távozott Nyíregyházáról. A forduló rangadóján, a Honvéd-Rába találkozón a kispestiek az első gól után már-már biztos győztesnek látszottak, ám a befejezés előtt három perccel a győri csapat egyenlített. A színvonal a várakozás alatt maradt, még a sikerhez jóval közelebb álló Honvéd is csak a második félidő egy 20-25 perces szakaszában nyújtott többet az átlagosnál. Annál izgalmasabb, szórakoztatóbb mérkőzést játszott Tatabányán a helyi együttes és a Ferencváros. Különösen a második félidőben volt fordulatos a játék, a hét gólból öt ebben az időszakban esett. Az FTC-nek többször is lehetősége volt, hogy a maga javára döntse el a találkozót, de a kapu előtt a házigazdák jobban feltalálták magukat, s az utolsó percben szerzett góllal, némi szerencsével nyertek. Némi meglepetésre biztosan győzött viszont a Vasas Csepelen, papírforma eredmény született Székesfehérváron. Sok találatról gondoskodott az Ú. Dózsa, amely szinte úgy nyert a ZTE ellen, ahogy akart, ezzel átvették a vezetést a lila-fehérek a tabellán. Már csak a Rába ETO veretlen.
idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_tabella_1.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztályú labdarúgó-bajnokság 7. fordulójában 32 gól esett, a legtöbb Békéscsabán, ahol a volt NB I-es hazai csapat a nagyarányú győzelmével négy hellyel előbbre rukkolt a múlt heti helyezésénél, kecskeméti győzelmével pedig az Eger átvette a vezetést.idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_nb_ii_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_nb_ii_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_nb_ii_tabella_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_nb_ii_gollovolista.jpg

Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.
idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_teruleti_bajnoksagok.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_teruleti_bajnoksagok_szentes_delep_janiga.jpgSzentesi Vízmű-DÉLÉP SC 0:1. Janiga, a Vízmű kapusa öklöz

idokapszula_nb_i_1983_84_4_fordulo_teruleti_bajnoksagok_tabella.jpg

A következő szerdán jön a Magyarország-Szovjetunió olimpiai selejtező és a Magyarország-NSZK barátságos mérkőzés.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr1715060268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.10.22. 10:43:57

Mi ekkoriban kezdtük meg a a III.ker.TTVE ificsapatával a menetelésünket a bajnoki cím felé. Hogy milyen osztályban, azt nem tudom biztosan, csak azt, hogy abban az évben a felnőtt csapat megnyerte a BLASZ I-et és feljutott a területi bajnokságba. :)
süti beállítások módosítása