Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 5. forduló

2019.11.04. 06:39 maribor_

1983. szeptember 10-11., a hónap második hétvégéje

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_headlines.jpgPierre Cardin butik nyílt Budapest belvárosában

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

szeptember 8.

A hivatalos látogatáson hazánkban tartózkodó U San Yu burmai államfő és kísérete a Balaton északi partjának nevezetességeivel ismerkedett. A vendégeket elkísérte Garai Róbert külügyminiszter-helyettes. A burmai elnök és kísérete felkereste a tihanyi apátsági templomot, ahol tájékoztatást hallgatott meg a nevezetes épület történelmi múltjáról, majd megtekintette a fazekasmúzeumot. A vendégek ezután a tihanyi szabadtéri néprajzi múzeumba látogattak, s megnézték a parasztgazda-házat, valamint a halászcéh egykori épületét. Itt a XVIII. század végi műemlékek történetéről, jellegzetességeiről, funkciójáról hallgattak meg tájékoztatót. A Tihanyi félszigetről a vendégek a Badacsonyvidéki Pincegazdaság balatonfüredi központjába hajtattak, ahol megismerkedtek a neves borvidék hagyományaival, gazdálkodásával.

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_vendegek_tihanyban.jpgA vendégek Tihanyban

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, Losonczi Pál, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke és Lázár György, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke táviratot küldött Kim Ir Szennek, a Koreai Munkapárt Központi Bizottsága főtitkárának, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság elnökének, valamint Li Dzong Oknak, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság Közigazgatási Tanácsa elnökének Phenjanba.

Szerte az országban folynak az őszi szolidaritási hónap demonstrációi. Különösen nagyszabású megmozdulás színhelye volt a győri Rába Magyar Vagon- és Gépgyár és a Diósgyőri Gépgyár. A győri nagyüzemben Pozsgay Imre, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának főtitkára beszélt több mint kétezer embernek a hazai és a nemzetközi békemozgalom törekvéseiről, eredményeiről. Diósgyőrött a 48 évvel ezelőtti béketüntetésre emlékeztek. Megkoszorúzták a tüntetés emlékére állított márványtáblát, majd békegyűlést tartottak, amelyen Jakab Sándor, a SZOT főtitkárhelyettese beszélt. A nagygyűlés végén Sarkadi Nagy Barna, a Béketanács főtitkára, átadta az Országos Béketanács emlékplakettjét a Diósgyőri Gépgyár kollektívájának. Csongrádon és Kaposvárott szolidaritási napot tartottak, hogy kifejezzék a lakosság együttérzését a chilei és a szabadságért küzdő többi néppel. Kaposvárott a húskombinátban tartottak chilei szolidaritási gyűlést.

A madridi találkozó külügyminiszteri szintű záróülés-sorozata második napján a tizenöt felszólaló közül elsőként hazánk külügyminisztere, Várkonyi Péter mondta el a tanácskozás eredményeit értékelő beszédét.

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_varkonyi_peter.jpgVárkonyi Péter beszéde közben

Az üléssel párhuzamosan, illetve annak szüneteiben, folytatódtak a külügyminiszterek kétoldalú tárgyalásai. Közülük a legnagyobb érdeklődés Gromiko szovjet és Shultz amerikai külügyminiszter megbeszélését előzte meg. A Gromiko-Shultz találkozónak a madridi amerikai nagyköveti rezidencia volt a színhelye, és két órán át tartott. Abból, amit ezt követően Shultz, illetve hivatalos szóvivője mondott, az tűnik ki: amerikai részről az érdemi politikai párbeszédnek a lehetőségét annyiban elszalasztották, hogy a megbeszélést eleve a dél-koreai repülőgép ügyére kívánták szűkíteni, amiről már mind a szovjet kormány, mind előző napi beszédében maga Gromiko világosan kifejtette az álláspontját. Szovjet részről ebbe, mint az amerikai szóvivői tájékoztatásból kitűnt, nyilvánvalóan nem mentek bele. Gromiko a megbeszélésen hangsúlyosan vetette fel az időszerű fegyverkorlátozási és leszerelési témákat, amelyekben azonban - ugyancsak az említett források szerint - nem volt jele annak, hogy az Egyesült Államok jottányit is módosított volna egyoldalú felfogásán. 

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_gromiko_shultz.jpgGromiko és Shultz a tárgyalóasztalnál

A szovjet külügyminiszter a nap folyamán találkozott Andreotti olasz és Mórán spanyol külügyminiszterrel is. Szovjet források szerint mindkét alkalommal, mindkét részről méltatták a madridi találkozó pozitív, eredményes befejezését, a kétoldalú kapcsolatok fejlődését. Gromiko egyszersmind megragadta az alkalmat, hogy partnereit tájékoztassa azokról a szovjet kezdeményezésekről, amelyeknek a nukleáris szembenállás csökkentése a célja, az egyenlőség és az egyenlő biztonság elvének alapján.

A Libanonban a nyugati erők kötelékében állomásozó amerikai katonai egységek ismét beavatkoztak az országban folyó harcokba. Az amerikai hatodik hadiflotta Bejrút közelében cirkáló egységei délután ágyútűz alá vették a drúz fegyveresek Alej városa mellett levő állásait. A támadáshoz csatlakoztak a repülőtér közelében tartózkodó tengerészgyalogosok is. Egy amerikai szóvivő a hadihajók és a tengerészgyalogosok beavatkozását ismét azzal indokolta, hogy aknalövedékek csapódtak az amerikai katonai egységek egyik körletébe.

Phenjanban központi nagygyűléssel megkezdődtek a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság megalakulása 35. évfordulóján esedékes ünnepségek. Az évfordulós ünnepségekre 120 országból, nemzetközi szervezetektől érkeztek küldöttségek, illetve magánszemélyek. A magyar párt- és állami küldöttséget Sarlós István, az MSZMP KB PB tagja, a szovjetet Pjotr Gyemicsev, az SZKP KB PB póttagja, a kínait Peng Csen, a KKP KB Politikai Bizottságának tagja, a parlament elnöke vezeti. A csütörtöki nagygyűlésen Pak Szong Csoi, a Koreai Munkapárt KB PB tagja elmondta, hogy a 35. évforduló esztendejében az ipar 400-szor annyit termel, mint amennyit 1946-ban állított elő. A szónok ismét felvetette, hogy a KNDK javaslatainak megfelelően önállóan hajtsák végre a két országrész újraegyesítését, a félszigeten demokratikus, konföderatív államot hozzanak létre. A legfőbb akadálynak a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatokat nevezte meg, és követelte azok kivonását.

Feszültség jellemezte Chile életét a katonai diktatúra ellen és a demokratikus változások követelése jegyében rendezett ötödik országos tiltakozási akció első napján. A legkülönbözőbb irányzatú politikai szervezetek biztosították támogatásukról a kilátásba helyezett tüntetéseket, jóllehet Sergio Onofre Jarpa belügyminiszter kijelentette: a karhatalmi alakulatok nem riadnak vissza az erőszak alkalmazásától annak megakadályozására, hogy a „tüntetők megszállják a várost”. A tiltakozási nap előestéjén a hatóságok elrendelték az iskolák és az üzletek bezárását.

Négy nagy erejű robbanás rázkódtatta meg reggel a nicaraguai főváros repülőterét. Az irányítótorony lángokba borult, és megsérült a managuai légikikötő hivatali épülete is. A nemzetközi repülőtérre egymás után érkeztek a mentőkocsik; az áldozatok száma egyelőre nem ismeretes. A repülőteret a robbanások után lezárták a forgalom elől. Repülőtéri alkalmazottak újságíróknak elmondották, hogy közvetlenül a detonációk előtt két légcsavaros gép mélyrepülésben haladt el a légikikötő fölött; az egyik gépet a légvédelem lelőtte. A Reuter a hírrel kapcsolatban megemlítette, hogy az Egyesült Államok a hondurasi hadseregen keresztül újabban repülőgépeket juttatott a nicaraguai lázadók kezére. A sandinista kormány ellen küzdő több ezernyi ellenforradalmár a szomszédos Hondurasban épített ki magának kiterjedt támaszponthálózatot, és a somozista osztagok onnan indulnak Nicaragua-ellenes fegyveres támadásaikra.

szeptember 9.

Reggel elutazott Budapestről V San Yu, a Burmai Unió Szocialista Köztársaság elnöke, aki Losonczi Pál meghívására hivatalos látogatáson tartózkodott hazánkban. A két államfő a kora reggeli órákban zárómegbeszélést folytatott a kormány Béla király úti vendégházában. Ezután a magas rangú vendéget és kíséretét ünnepélyesen búcsúztatták a magyar és burmai zászlókkal díszített Országház előtt, a Kossuth Lajos téren, ahol felsorakozott a magyar néphadsereg díszzászlóalja. A Losonczi Pál társaságában érkező U San Yu és az elnök kíséretében levő személyiségek búcsúztatására megjelenít Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke, Cservenka Ferencné, az országgyűlés alelnöke, az Elnöki Tanács és a kormány több tagja, Nagy János külügyi államtitkár, valamint az állami, a társadalmi élet sok más vezető képviselője. Ott volt Veres János, hazánk rangooni és Hla Swe, Burma budapesti nagykövete is.

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_losonczi_pal_u_san_yu.jpgLosonczi Pál és U San Yu az ünnepélyes búcsúztatáson a Parlament előtt

A vendégek ezután díszmotorosok kíséretében a Ferihegyi repülőtérre hajtattak, amelynek betonján Losonczi Pál és felesége szívélyes búcsút vett U San Yutól és feleségétől. U San Yu magyarországi látogatásának tapasztalatairól elutazása előtt sajtónyilatkozatot adott. A nyilatkozat kiemeli: a Burmai Unió Szocialista Köztársaság elnöke és kísérete a két ország szoros és baráti kapcsolatait tükröző meleg fogadtatásban részesült Magyarországon. A Burmai Unió Szocialista Köztársaság elnöke kétoldalú, regionális és kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdésekről tárgyalásokat folytatott Losonczi Pállal. A burmai elnök elégedetten állapította meg, hogy Magyarország és Burma között barátiak a kapcsolatok. A Losonczi Pállal folytatott tárgyalásokon kifejezte készségét, hogy a kölcsönös előnyök alapján továbbfejlesszék az együttműködést.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára fogadta Viktor Kulikovot, a Szovjetunió marsallját, a Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erői főparancsnokát és Anatolij Gripkov hadseregtábornokot, az egyesített fegyveres erők törzsfőnökét. A megbeszélésen részt vett Korom Mihály, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára és Czinege Lajos hadseregtábornok, honvédelmi miniszter.

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_kadar_janos_viktor_kulikov.jpgViktor Kulikov és Kádár János az MSZMP KB székházában

A chilei néppel vállalt szolidaritás jegyében nagygyűlést tartottak Budapesten, a XI. kerületi Allende parkban. A nagyszabású demonstráción Tarcsi Gyula, a KISZ budapesti bizottságának első titkára mondott beszédet. A nagygyűlés végén koszorút helyeztek el Allende emléktáblájánál. Chilei szolidaritási gyűlést tartottak Komlón és Nyíregyházán is.

Benkei Andrást, az MSZMP Központi Bizottságának tagját, nyugalmazott belügyminisztert, 60. születésnapja alkalmából az MSZMP Központi Bizottsága nevében köszöntötte Korom Mihály, a Politikai Bizottság tagja, a Központi Bizottság titkára. Jelen volt Varga Péter, a Központi Bizottság osztályvezetője. Horváth István belügyminiszter a minisztérium párt- és szakmai vezetése nevében köszöntötte Benkei Andrást.

- Egyértelműen bebizonyosodott, hogy a dél-koreai légitársaság gépének behatolása a Szovjetunió légterébe előre kigondolt, pontosan megtervezett felderítő akció volt, amelyet az Egyesült Államok és Japán területén levő, meghatározott központokból irányítottak. Az akcióra tudatosan választottak polgári repülőgépet, nem törődve a lehetséges emberi áldozatokkal. Ezért a rendkívüli fejlemény minden súlyos következményéért a teljes felelősség az akció szervezőit terheli - ezt hangoztatta a többi között Nyikolaj Ogarkov marsall, szovjet vezérkari főnök azon a sajtóértekezleten, amelyet a gép ügyében tartottak Moszkvában, Külföldi és szovjet tudósítók részvételével megtartott kétórás sajtóértekezletén Ogarkov marsallon kívül részt vett Georgij Kornyijenko, a szovjet külügyminiszter első helyettese és Leonyid Zamjatyin, az SZKP KB nemzetközi tájékoztatási osztályának vezetője.

A Fehér Ház további szankciót jelentett be a repülőgép-incidens ügyében: elnöki intézkedéssel bezáratták az Aeroflot légitársaság két egyesült államokbeli irodáját (az Aeroflot-járatok már régebben nem repülhettek az Egyesült Államokba), és elhatározták, hogy megtiltják amerikai légitársaságoknak olyan jegyek kiadását, amelyek az út valamilyen szakaszán Aeroflot-járatra szólnak. A Fehér Ház homályban hagyta, mennyi ideig lesznek érvényben az Aeroflot-ellenes intézkedések.

A spanyol fővárosban a külügyminiszteri szintű záróülésszak végeztével ünnepélyesen befejezte munkáját a 35 ország csaknem három éve megkezdett európai biztonsági és együttműködési találkozója; a hét elején közmegegyezéssel elfogadott záródokumentum ezzel hatályba lépett. A záródokumentumot a külügyminiszterek beszédeikben olyan tartalmas, kiegyensúlyozott megegyezésként üdvözölték, amely jól szolgálja a továbblépést a Helsinkiben megkezdett úton. A záróülésen a rendező Spanyolország külügyminisztere elnökölt. Az elnöki emelvényről köszöntötte a részt vevő államok magas rangú képviselőit, az elsőként szóló János Károly király is. Ezt követően hangzott el az Egyesült Államok, Luxemburg, Svédország, Málta és San Marino külügyminisztereinek felszólalása.

George Shultz azzal vádolt több szocialista országot, hogy „nyíltan semmibe veszi” humanitárius jellegű helsinki kötelezettségvállalásait, azt állította, hogy a Szovjetunió és szövetségesei „geopolitikai agressziós irányvonalat” követnek, s újfent a szerinte állítólag a Szovjetunió által kifejtett „kényszerre” vezette vissza a lengyelországi események alakulását. (A lengyel küldöttség írásos sajtónyilatkozatban utasította vissza a Lengyel Népköztársaság szuverén döntéseinek ilyen beállítását.) Shultz, aki ezúttal is felelevenítette a dél-koreai repülőgép ügyét, Európa megosztottságától, a katonai egyensúly felbontásáig - sajátos ideológiai felhangokkal - a Szovjetunióra hárította át a felelősséget, s hangoztatta, hogy az Egyesült Államok megkezdi a nyugat-európai rakétatelepítést, ha a genfi tárgyalásokon nem lesz megállapodás.

Bejrútban folytatódtak az összecsapások a drúz fegyveresek és a keresztény milicisták között. Reggel a francia erők két Super Étendard gépe hajtott végre felderítő repülést a libanoni hegyvidék felett. Az akció azután történt, hogy éjfél után lövedékek csapódtak be a francia egységek főhadiszállásának közvetlen közelében. A felderítő repülésre Hernu hadügyminiszter adott parancsot. A négyhatalmi erők amerikai egységei tűz alá vették a Bejrút környéki hegyvidéken levő drúz állásokat.

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_amerikai_tengereszgyalogos.jpgEgy amerikai tengerészgyalogos bejrúti lövészárokban

Önálló, békés, a nemzeti konszolidáción alapuló újraegyesítést ajánlott fel Phenjanban Kim Ir Szen, a Munkapárt főtitkára a KNDK megalakulásának 35. évfordulóján mondott beszédében. Kim ír Szén megismételte a párt 6. kongresszusán megfogalmazott javaslatot arról, hogy a Koreai-félszigeten jöjjön létre demokratikus konföderatív köztársaság. Ezen belül, mind az Észak, mind a Dél megtartaná ideológiáját és társadalmi berendezkedését, konföderációs nemzetgyűlést hoznának létre, de mindkét országrész regionális önkormányzattal bírna - jelentette ki Kim Ir Szen, aki egyben a KNDK és az egész koreai nép előtt álló legszentebb és legnagyobb nemzeti feladatnak mondotta a megosztottság állandósulásának megakadályozását, a két ország, rész egyesítését.

A nicaraguai külügyminisztérium az amerikai kormányt teszi felelőssé a Managuát ért bombatámadásokért, és azzal vádolja a CIA-t, hogy Costa Rica területét a Nicaragua elleni agresszív cselekményekre használja fel. Időközben újabb részletek kerültek nyilvánosságra, amelyből kikerekedik a bombatámadás története. Hajnali 5 óra 35 perckor repült a nicaraguai főváros fölé a két Cessna-402 típusú repülőgép. Costa Rica felől érkeztek, s egyikük a Villa Panama nevű kerület felett oldotta ki a bombáit. Itt áll Miguel D’Escoto külügyminiszter lakóháza is - a bombák ennek közelében csapódtak a földbe -; a feltevések szerint a támadás célpontja ez lehetett. Az említett repülőgép a bombázás után visszamenekült Costa Ricába. Ugyanebben az időben érte támadás a főváros nemzetközi repülőterét. Az agresszor két rakétát lőtt ki, közülük az egyik eltalálta a sandinista légierő egyik földön veszteglő gépét. Ezt követően a nicaraguai légvédelem azonnal akcióba lépett, s lelőtte a támadót; a repülőgép nekiütközött az irányító toronynak, majd a repülőtér egyik várótermére zuhant, jelentősebb anyagi károkat nem okozva. A támadó repülőgépen tartózkodó két pilóta meghalt, két sandinista és egy civil megsérült. A vizsgálatokban bebizonyosodott, hogy a lelőtt pilóták egyike Agustin Roman, a somozista légierő egykori pilótája volt, aki az Egyesült Államokban élt. Társa, Sebastian Muller a sandinista légierő kötelékéből dezertált. A managuai provokációval egy időben vált ismeretessé, hogy három nappal korábban ismeretlen eredetű repülőgép rakétatámadást intézett Esteli város áramfejlesztő berendezése ellen, amelynek során sem sérülés, sem jelentősebb anyagi kár nem keletkezett. Nicaragua atlanti-parti részén hondurasi támadás ért egy nicaraguai vizeken hajózó fregattot. Az említett provokációk összehangolt támadásra utalnak, amelyek ellen országszerte tömegdemonstrációkon tiltakozott a nicaraguai nép.

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_nicaraguai_bombatamadas.jpgA repülőtér a támadás után

Chilében újabb országos tiltakozási napot tartottak a Pinochet-rezsim ellen. Ez volt az ötödik ilyen akció. A hatóságok ezúttal is beavatkoztak a megmozdulásba; két tüntetőt megöltek, negyvenet megsebesítettek. A tiltakozó tömegek a főváros több negyedében barikádokat emeltek. Különösen a munkáskerületekben zajlottak le heves összecsapások a tüntetők és a csendőrök között. A négymillió lakosú fővárosban az emberek az esti órákban a tiltakozásnak azt a formáját választották, hogy edények csattogtatásával fülsiketítő zenebonát keltettek Pinochetéknak. Hatósági közlés szerint a fővárosban hatszáz személyt tartóztattak le, más városokban is több százra tehető az őrizetbe vettek száma. A karhatalom könnyfakasztó gázzal és gumibotokkal próbálta szétoszlatni a tömeget. Santiago központjában, az Alameda sugárúton öt órán át vonultak a tüntetők. Több ezer fiatal „Pinochet elbukik!!!” jelszót kiáltva a Moneda elnöki palota felé indult, de a csendőrök szétverték csoportjukat. Ekkor tartóztatták le a többi között Patricio Aylwint, a szenátus egykori kereszténydemokrata elnökét is, amidőn tárgyalni próbált a rendőrökkel. A vidéki városok közül Concepciónban zajlott le a legnagyobb kormányellenes megmozdulás; a város központi terén ötezer ember tüntetett a demokrácia helyreállításáért, követelve Pinochet lemondását.

szeptember 10.

Bécsbe érkezett II. János Pál pápa. Az egyházfő az osztrák katolikusok országos találkozóján vesz részt; keddig tartózkodik Ausztriában. Az ünnepségeken egyébként Lékai László bíboros, esztergomi érsekkel az élen a magyar püspöki kar nyolc tagja is részt vesz, és sok magyar hívő is érkezett az osztrák fővárosba.

Szeptember 15-től két hétre 12 NATO-ország felfüggeszti a légi forgalmat a Szovjetunióba és onnan - határozták el  az Atlanti Szövetség rendkívüli tanácsülésén. A NATO-országok már a madridi külügyminiszteri tanácskozás alatt összeültek Shultz amerikai külügyminiszter kezdeményezésére, „hogy megtorló intézkedéseket” határozzanak el a dél-koreai gép esetének ürügyén. A légi forgalom ideiglenes szüneteltetése, amelyet Nagy-Britannia javasolt ezen az ülésen, nem találkozott azonban minden tagország egyetértésével. A brüsszeli ülésen is csak 12 tagország járult hozzá a tizenhatból, Franciaország, Görögország, Spanyolország és Törökország elhatárolta magát, s közölte: a maga részéről nem alkalmazza az intézkedést.

Libanon a Biztonsági Tanács sürgős összehívását kérte az országban kirobbant heves harcok miatt - közölték libanoni források. Libanon ENSZ-képviselete azt szeretné, ha a BT már hétfőn összeülne Libanon ügyében, és tűzszünetre hívná fel a Bejrút környékén és a Suf-hegységben harcoló feleket. Éjjel is folytatódtak a már hat napja tartó heves összecsapások a drúz szocialista és a keresztény falangista milíciák között. A libanoni rendőrség jelentése szerint az összecsapások eddig 448 áldozatot követeltek. Valid Dzsumblatt, a Haladó Szocialista Párt vezetője, nyilatkozatban közölte, hogy csapatai elfoglalták Beit Eddin városát, és körülvették Deir al-Kamart, a térség legnagyobb keresztények lakta települését. Tüzérségi lövedékek csapódtak be Bejrút nemzetközi repülőterére, valamint az amerikai tengerészgyalogosok állásai közelében is. Az amerikai haditengerészet nem szenvedett veszteséget - közölte egy amerikai katonai szóvivő.

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_libanoni_agyutuz.jpgÁgyútűzben a libanoni hadsereg terepjárói

Elnökválasztás kiírását követelte Fülöp-szigetek egyik nagy ellenzéki pártja, a liberális párt. Nyilatkozatában gyakorlatilag paródiának minősítette, hogy a kormány maga nevezett ki - nyilván hűséges embereiből - vizsgáló bizottságot Benigno Aquino ellenzéki vezető augusztus 21-i meggyilkolása körülményeinek földerítésére. Az ellenzék a kormányt és személy szerint Ferdinand Marcos elnököt tartja felelősnek a gyilkosságért. A feszült helyzet jele, hogy Marcos elnök vasárnap, 66. születésnapján, nem mond beszédet - mint az elmúlt években - ifjúsági tömeggyűlésen, hanem, hivatalos jelentés szerint, „családi és baráti körben” tölti a napot. Rendeletére egyébként szabadon bocsátottak 37 embert, akiket eddig ítélet nélkül tartottak börtönben. Az ellenzék legalább 900-ra becsüli a politikai foglyok számát a Fülöp-szigeteken.

Újabb tüntetések voltak Santiago de Chilében a katonai diktatúra ellen. A chilei főváros munkáskerületeiben fiatalok barikádokat építettek, és kőzáporral védekeztek a rájuk támadó karhatalmi alakulatok ellen. A belvárosban a rendőrség figyelmeztető lövésekkel oszlatta fel a Pinochet tábornok lemondását és a demokratikus intézmények helyreállítását követelő tüntető tömegeket.

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_santiago_de_chile.jpgTiltakozó fiatalok Santiago egyik terén

A Pinochet tábornok irányította diktatúra bejelentette, hogy az országban ismét bevezetik a rendkívüli állapotot. A rendelkezést azzal indokolták, hogy „veszély fenyegeti a belső békét”. A tíz éve meghirdetett rendkívüli állapotot a junta alig két hete oldotta fel, azt hangoztatva, hogy „őszintén óhajtja” a párbeszédet a pártok képviselőivel, és hajlandó más „liberális intézkedéseket” is fontolóra venni.

szeptember 11.

II. János Pál pápa istentiszteletet mutatott be a bécsi Donau-parkban, mintegy 300 ezer hívő előtt. A szertartáson, az Európa minden részéből érkezett főpapok sorában ott voltak a magyar püspökök is, élükön Lékai László bíboros, esztergomi érsekkel.

Újabb három amerikai hadihajó érkezett a libanoni partok közelébe, fedélzetén kétezer tengerészgyalogossal. Mint Timothy Geragthy ezredes, a Bejrútban állomásozó amerikai egységek parancsnoka közölte, az újonnan érkezett tengerészgyalogosokkal a négyhatalmi erők amerikai kontingensét kívánják megerősíteni, de - állította - pillanatnyilag nincsenek tervek partra szállításukra.

Az amerikai külügyminisztérium nyilvánosságra hozta a Szovjetunióba behatolt dél-koreai repülőgéppel kapcsolatos magnószalagszövegek új, teljesebb változatát. Mint ismeretes, az amerikai lehallgató szolgálat e magnófelvételeire hivatkozva állította Kirkpatrick asszony, az Egyesült Államok ENSZ-képviselője a Biztonsági Tanácsban, hogy szovjet részről, úgymond, „nem figyelmeztették nyomjelző lövedékekkel a dél-koreai gépet”. Most kiderült, hogy az a szövegváltozat, amelyre Kirkpatrick hivatkozott, hiányos volt, egyes részek (állítólag a vétel rossz minősége miatt) kimaradtak (amit elhallgattak); azóta sikerült ezeket pótolni, a bizonytalan passzusokat tisztázni. Ez az újabb változat viszont tartalmazza a pilóta közlését arról, hogy előzetes lövéseket adott le. Ilyen módon ez - mint a The New York Times, a The Washington Post, sőt az ultrakonzervatív irányzatú Washington Times is kiemeli - azt látszik alátámasztani, amit szovjet részről állítottak, és cáfolja az amerikai vádat. - Nyomjelző lövedéket nem lehet nem észrevenni - jelentette ki Glenn szenátor, a demokrata elnökjelölt-esélyesek egyike, egyébként volt vadászrepülő és űrhajós.

Tízezrek tüntettek vasárnap Santiagóban Chile „fekete napján” - a katonai junta hatalomra jutásának tizedik évfordulóján. A karhatalmi egységek könnyfakasztó gránátokkal, vízágyúkkal támadtak a felvonulókra, majd tüzet nyitottak a tüntetőkre; két embert agyonlőttek. Concepción, Valparaiso, Osorno, Vila dél Mar városokban és másutt utcai csaták bontakoztak ki a tüntetők és a páncélozott járművekkel felvonuló karhatalmi alakulatok között. Előzőleg nagyfeszültségű távvezetékek tartóoszlopai robbantak fel; Santiagóban és más nagyvárosokban is akadozott az áramszolgáltatás.

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_chilei_junta.jpgKönnygázzal és géppisztollyal támad a tüntetőkre a junta katonasága

Humor:
idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_reklam_3.jpg

Kékfény:
Súlyos bűncselekmény elkövetőinek felderítése érdekében a rendőrség kéri annak a magán- vagy állami taxi-gépkocsivezetőnek a jelentkezését, aki augusztus 12-ről 13-ra virradó éjjel a hajnali órákban Siófokról, a vasútállomás épülete elől egy vasutas ingzubbonyt viselő sérült, erősen vérző férfit szállított Iregszemcse községbe. A férfi Iregszemcsén a postánál szállt ki, és a háromszáz forint körüli viteldíjat fém húszforintosokban fizette ki. Kérjük, hogy a taxi-gépkocsivezető jelentkezzen személyesen vagy telefonon a Somogy megyei Rendőr-főkapitányság bűnüldözési osztályán (Kaposvár, Lenin u. 14/b., telefon: 84/11-300 25-79 melléken).

Kerékpárosokat gázolt személygépkocsijával Székesfehérvárott Tóth Géza 33 éves helyi benzinkútkezelő. Egy előtte szabályosan haladó, 14 diákból álló kerékpároscsoport közé hajtott. A biciklisták közül hatot elütött, majd az úttest szélén levő szalagkorlátot átszakítva, a nyolc-tíz méter magas töltésről lezuhant. A diákok közül Koncsag Judit 16 éves és Pénzes Zoltán 15 éves székesfehérvári tanuló a helyszínen meghalt. Hárman súlyos, a személygépkocsi vezetője és egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett. A vizsgálat eddigi adatai szerint Tóth Géza gépkocsiját ittas állapotban vezette, a rendőrség előzetes letartóztatásba helyezte.

Debrecenben egy útkereszteződésnél Fige János 28 éves hajdúnánási gépkocsivezető az Országos Mentőszolgálat mentőautójával nekiütközött egy autóbusznak, amelyet Butuska László 34 éves budapesti sofőr vezetett. A baleset következtében Fige János a helyszínen, a gépkocsin szállított Stefán Jánosné 20 éves hajdúdorogi adminisztrátor a kórházban meghalt, ketten súlyos sérülést szenvedtek. Az eddigi vizsgálat szerint Batuska László nem adott áthaladási elsőbbséget a megkülönböztető jelzést használó mentőnek, Fige pedig nem győződött meg a veszélytelen áthaladás lehetőségéről. A rendőrség az autóbusz vezetőjét őrizetbe vette, és folytatja a baleset körülményeinek vizsgálatát.

Közlemények:
Elveszett a „Rizling” Mezőgazdasági Termelőszövetkezet 6786 Pusztamérges, Felszabadulás u. 39. 1 MNB 280-57084 feliratú bélyegző, használata 1983. szeptember 1-től érvénytelen.

A Tudományos Minősítő Bizottság közli, hogy Youssef Dib: A turbófeltöltő kipufogóturbinája hatásfokának változása instacioner lüktető üzemben című kandidátusi értekezésének nyilvános vitája szeptember 15-én de. 10 órakor lesz az Akadémia nagytermében (Bp. V. Roosevelt tér 9.).

Állásajánlat:
idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_allasajanlat.jpg

Telik a raktár:
Folyamatosan szedik fel a krumplit Kislángon. Mintegy 250 hektáron termelték a korai és kései burgonyát. A termés egy része a boltokba kerül, a többi pedig tárolóiba megy, hogy később is megfelelő mennyiséget adjanak majd át a kereskedelemnek.
idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_krumplitarolas.jpg

Jól halad országszerte a kukorica és a cukorrépa betakarítása:
A hét végén országszerte gépek ezrei dolgoztak a földeken; a mezőgazdasági üzemek igyekeznek, hogy mielőbb magtárakba, a feldolgozó üzemekbe kerüljön a termés. A betakarítással egy időben megfelelő ütemű a talajmunka, s a legtöbb helyen a szokottnál hamarabb megkezdődött a vetés is. Szolnok megyében szombaton egész nap aratták a rizst, törték a kukoricát, és megkezdték a cukorrépa szedését. A répaszedő gépek elsőként a tószegi Petőfi, a törökszentmiklósi Béke, a kengyeli Dózsa és a tiszaszőlősi Petőfi Tsz-ben láttak munkához. Bács-Kiskun megyében, Kalocsa környékén a hét végén száz vagon paprikát gyűjtöttek be a bokrokról, A termés egy részét füzérezik a kistermelők, és a házaknál szikkasztják. Mélykút határában a paradicsom alakú paprikát szedték; ezt a bajai hűtőházban dolgozzák fel. Gépek százai dolgoztak szombaton Pest megye állami gazdaságainak, tsz-einek tábláin is. Jó ütemben halad a szemes kukorica betakarítása. Különösen nehéz a dolga embernek és gépnek a cukorrépaföldeken, a jókora repedések barázdálta szikkadt talajon. A borsodi földeken jó ütemben halad a burgonya betakarítása. A Sajó-völgyi nagyüzemi táblákon gépek szedik fel a termést, s a tsz-tagok, valamint az Ózdi Kohászati Üzemben dolgozók részesmunkában válogatják és zsákolják a gumókat. Csongrád megyében a hét végén megerősített ügyeletet tartottak a gépműhelyekben, a kemény talajon ugyanis gyakrabban törnek, zúzódnak az ekefejek, és a traktorok is sűrűbben rongálódnak.

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_cukorrepa_betakaritas.jpgA Hajdúságban az ebesi Vörös Csillag Tsz tábláin is hozzáláttak a cukorrépa betakarításához

Aratják a rizst Csongrádban:
A Hódmezővásárhelyi Tangazdaság 436 hektáros rizstelepén korán kezdődött meg az idén az aratás. A gazdaság új típusú rizskombájnjai mély, sáros talajokon is biztonságosan dolgoznak, napi teljesítményük átlagosan eléri a huszonöt tonnát. A meleg- és napfényigényes vízi gabona jó termést ígér.

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_csongradi_rizsaratas.jpgSzépek, egészségesek a termésszemek

Nem lehet elég korán kezdeni:
A hatvani Vörösmarty úti óvodában nemrégiben KRESZ-pályát adtak át. A létrehozásban a helyi Közlekedésbiztonsági Tanács aktivistái segédkeztek: az üzemek, szövetkezetek dolgozói - a gyermekek szülei - pedig társadalmi munkában a kellékek elkészítését vállalták magukra. A városi rendőrkapitányság munkatársai játékos foglalkozásokon ismertetik meg a kicsinyeket a közlekedés szabályaival.

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_kresz.jpgA játékot érdemes komolyan venni

Cardin-butik Budapesten:
Pierre Cardin-butik nyílt meg Budapesten, a Tanács körút 8. szám alatt. A Hungarotex Textilkülkereskedelmi Vállalat és a Módi Kereskedelmi Vállalat közös butikjának megnyitására Budapestre érkezett Pierre Cardin neves francia divattervező. A boltban azokat a termékeket árusítják, amelyek Pierre Cardin tervei alapján Magyarországon készülnek. A butik megnyitását követően a francia divattervező sajtótájékoztatót tartott az Átrium Szállodában. Elmondta, hogy a világ sok országában mintegy 530 üzemben készülnek modelljei. A Hungarotexszel múlt év októberében kötötte meg a védjegyhasználati szerződést női és férfikonfekció, bőrruházati termékek, alsóneműk, kötöttáruk, háztartási és lakástextíliák, valamint különféle öltözködési kiegészítők magyarországi gyártására, forgalomba hozatalára, illetve a szerződésben rögzített meghatározott piacokra való exportálására.
idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_cardin_butik_budapest.jpg

Kisiklott egy villamos a Népszínház utcában:
A Népszínház utca és a József körút kereszteződésében, a forgalomba induló, üres 4-es villamos kisiklott a váltónál. A szerelvény háromnegyed órai munka után ismét útjára indulhatott.
idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_kisiklott_villamos.jpg

Átadás az év végén:
A terveknek megfelelően halad a munka a 3-as számú főközlekedési úton az M3-as autópálya fővárosi (Rákospatak és Hungária krt. közötti) bevezető szakaszán. A Hídépítő Vállalat szakemberei a mintegy másfél kilométer hosszú, kétszer kétsávos úton két felüljárót és két aluljárót is építenek. Az Aszfaltútépítő Vállalat már megkezdte az alap aszfaltréteg felhordását.
idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_m3_bevezeto_szakasz.jpg

Divat: Nadrágos összeállítás
Utazáskor, kiránduláskor nincs praktikusabb viselet, mint a nadrágos összeállítás. A nadrág a felsőrész változtatásával, szinte minden alkalommal felvehető.idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_divat_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_divat_5.jpg

Házasság:
29 éves, 176 cm magas fiatalember megismerkedne, utazást kedvelő, családcentrikus, életre vágyó leánnyal, vagy elvált asszonnyal, házasság céljából. Kocsi van. Lakás megoldható, fényképes levelek előnyben. „Decemberi eljegyzés KU 36985” jeligére a kiadóba.

Magyar slágerlisták:
Az előadók sorrendje: 1. Tolcsvay-Bródy: Jöjj el (Tolcsvay László), 2. Galla Miklós: Masiniszta (Torma), 3. Presser-Sztevanovity D.: Elvarázsolt dal (Katona Klári).
Az együttesek sorrendje: 1. R-GO együttes-Král: Bombázó (R-GO), 2. Pataki-Slamovits-Barta: Érzés (Edda), 3. Vikidál-Cserháti: Maradj vonalban (P. Box).

Kultúra: Vendégünk az NDK táncegyüttese

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_ndk_tancegyuttes.jpgNagy sikerrel szerepelt Magyarországon az NDK táncegyüttese. Pakson, Budapesten, Pécsett és Bonyhádon mutatták be változatos műsorukat

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_mozi.jpg

A Magyar Televízió műsorán: Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer... az Ember. Francia rajzfilmsorozat
idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_egyszer_volt_hol_nem_volt.jpg

Válogatott magánügyek:
Egyetlen kérdésem van: a szűk nadrágon, a kólán, a mentolos dolgokon és a forró vízen kívül mitől lehet még impotenciát kapni? „Egy kíváncsi”
A lórúgástól. Az előbbiekről én nem hallottam.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 5. fordulóját! Egészen bizonyos, hogy a válogatott NSZK elleni sikeres döntetlenje megnöveli a szurkolók érdeklődését, s ha az idő továbbra is kellemes marad, könnyen elképzelhetők nézőcsúcsok is. A Népstadionban dupla találkozó lesz, s valószínű, hogy jóval többen látogatnak el a legnagyobb magyar pályára, mint szerdán a kettős válogatott találkozóra...

Ú. Dózsa - Bp. Honvéd
Az újpestiek listavezetőként várják ellenfelüket, de ez a pillanatnyi erőviszonyok szerint nem sokat jelent, mert mindkét együttesben jó formában vannak a kulcsemberek, így a liláknál a mindent tudó Törőcsik, a Honvédnál pedig hárman is, Garaba, Varga és Dajka. A szurkolók sok gólt várnak, minimális Honvéd-győzelem elképzelhető, de csak azért, mert ebben a csapatban több a jó játékos.

Temesvári Miklós (Ú. Dózsa): - Dajka, Garaba és Varga kitűnően játszott a válogatott mérkőzésen és a többi piros-fehér játékos is jó formában van, tehát kiváló képességű ellenféllel kerülünk szembe szombaton. Mégis derűlátó vagyok. Egyrészt azért, mert az utóbbi időben jó a Bp. Honvéd elleni statisztikánk. Legyőztük az MNK-döntőjében, egy győzelem és egy döntetlen a bajnoki mérlegünk. Másrészt azért vagyok optimista, mert egyre biztatóbb csapatom formája, főként az elöl lévők tettek ki magukért. Törőcsik egyre jobban belelendül, s úgy tűnik, Fekete is megtalálja góllövőcipőjét. Így Kiss sérülése ellenére is győzhetünk!
Komora Imre (Bp. Honvéd): - Figyelemre méltó csapat a Dózsa! Ravaszul, taktikusan játszik, nehéz ellene győzni, sőt - saját bőrünkön tapasztaltuk - a legapróbb kihagyás is megbosszulhatja magát. Ennek ellenére természetesen győzni akarunk! Nem tűnik talán nagyképűségnek, hogy a Honvéd valamennyi magyar csapat ellen a győzelem esélyével léphet pályára. Persze, vigyáznunk kell! Az elmúlt időszakban a Dózsa védekezésből indított gyors ellentámadásokkal lepett meg bennünket, ez nem fordulhat elő most a Népstadionban! Még az is lehet, hogy ezúttal saját fegyverükkel verjük meg az újpestieket... De ha nem is sikerül, abban biztos vagyok, hogy jó meccset lát a közönség.

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_u_dozsa_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_u_dozsa_bp_honved_garaba_imre.jpgGaraba hozza fel a labdát

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_u_dozsa_bp_honved_egyenlites.jpgFöldön az Ú. Dózsa: egyenlített a Honvéd

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_u_dozsa_bp_honved_kerepeczky_gyorgy.jpgKerepeczky György, a keménységéről és határozottságáról ismert kispesti védő biztosan és sportszerűen semlegesítette a veszélyes Dózsa-csatárt, Feketét

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_u_dozsa_bp_honved_andrush_jozsef.jpgAndrusch nyújtózik, repül, de hiába - a labda gyorsabban tette meg a maga útját, mintsem hogy időben találkozhasson vele a Honvéd-kapu légterében. 2:1-es kispesti vezetésnél egyenlített ragyogó szabadrúgásgóllal a Dózsás Kisznyér

Vasas - Ferencváros
Legutóbb a Vasas győzött, a Ferencváros kikapott, igaz, különböző fajsúlyú ellenfelektől. Sokan arra számítanak a szurkolók közül, hogy az FTC-ben a tatabányai vereség után több lesz a bizonyítási vágy, így nyer. Ugyanakkor viszont az angyalföldieket Mészöly edző már a csepeli győzelem után „oltja”, hogyha most győznek, végre valahára az őszi szezonban is megkapaszkodnak az élbolyban. Így reális tipp az X.

Mészöly Kálmán (Vasas): - A Ferencváros sérültjei és eltávozott labdarúgói nélkül is nagyon veszélyes csapat, nem könnyű tehát ellene sikeresen szerepelni a rangadón. Nem téveszt meg bennünket a zöld-fehérek jelenlegi helyezése. Játékos pályafutásomból és edzői tapasztalatomból tudom, mennyire felborul a papírforma a Népstadionban rendezett kettős rangadókon. Szeretnénk nyerni, de nehéz lesz, hiszen az FTC veresége ellenére jól játszott Tatabányán is. Nyilván nagyon akar most, a jubileumi mérkőzésén bizonyítani a gárda.
Novák Dezső (Ferencváros): - Nagyon sok a sérültünk, s minden jel arra utal, hogy a szerdai kupameccsre sem jönnek rendbe. Ezért a Vasas elleni rangadó egyben kupafőpróba is lesz. Arra vagyok kíváncsi, mennyire képes helytállni ilyen összetételben a gárda, komoly ellenféllel szemben. Tatabányán jól játszott a csapat, úgy érzem, vereségünk ellenére sincs okunk szégyenkezni. Csatáraink veszélyesek voltak, akár több gólt is szerezhettek volna. Bajok csak a hátsó alakzatokban voltak, néha megzavarodott a védelmünk. Erre nagyon odafigyelünk, s ha nem Ismétlődnek meg a Tatabányán tapasztalt védekezési üresjáratok, győzni fogunk!

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_vasas_ferencvaros.jpg

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_vasas_ferencvaros_pogany_toldi_geza.jpgA Fradi-jubileum alkalmából az 1938-as világbajnoki ezüstérmes magyar válogatott tagja, a volt nagyszerű góllövő, Toldi Géza végezte el a kezdőrúgást. Mellette Pogány László, a ferencvárosiak csapatkapitánya

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_vasas_ferencvaros_koch_robert.jpgAmikor még az FTC-nek is volt esélye: Koch az első egyenlítő gól szerzője

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_vasas_ferencvaros_komjati_andras.jpgKomjáti (középen) a Vasas dirigense volt

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_vasas_ferencvaros_zsiboras_gabor.jpgNégy gólt lőtt a Vasas Zsiborás hálójába. Képünkön nem akármilyen tömeg jelenet a zöld-fehérek kapuja előtt

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_vasas_ferencvaros_csima_hires.jpgGólöröm, Vasas-öröm, piros-kék győzelem a rangadón! A mérkőzés utolsó perceiben a negyedik gól már csak ráadás volt - a látványos találatot elért Csimát játékostársa, Híres köszönti

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_vasas_ferencvaros_zsiboras_gabor_csik_ferenc.jpgZsiborás ugrik, de hol a labda? A Veszprémből igazolt új Vasas-játékos, Csik mindenesetre ott van és zavarni igyekszik őt. A Fradi válogatott kapusa nehéz szerepet kapott a rangadón

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_vasas_ferencvaros_rubold_peter.jpgRubold munkában

SZEOL AK - Tatabánya
A hazai csapat - ambiciózus edzője, Kaszás Gábor szerint - otthon minden ellenfelet legyőzhet, így most is két pontra számít. Persze nem valószínű, hogy a Tatabánya beletörődik a papírformába, így pontosztozkodásnál senki sem lehet meglepve.

Hétközben egy nemzetközi meccsen búcsúztatták az aktív pályafutásától a csapat legendáját, Szabó Györgyöt. Tatabányai Bányász-Abu Dhabi (Egyesült Arab Emirátusok) 10:1 (4:1). Kezdés előtt Mezőberényi Ferenc, a klub elnöke búcsúztatta Szabót, a volt csapatkapitányt, aki 570 NB I-es mérkőzés után köszönt el a szurkolóktól. Ajándékot adott át a Bányaipari Dolgozók Szakszervezetének képviselője, a bázisvállalat, valamint az anyaegyesület, az Almásfüzitői Timföld SC és a vendégek vezetője is. Gólok: Schmidt (2, egyet 11-esből), Fükő (2), Plotár (2), Fejes, Hermann, Kökény. Peller. ill. Szultán (11-esből).

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_szabo_gyorgy_tatabanya.jpgSzabó György (jobbra) a Real Madrid elleni mérkőzés előtt

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_szeol_ak_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_szeol_ak_tatabanya_kozma_zoltan.jpgA SZEOL AK saját nevelésű játékosa, a csapatkapitány Kozma Zoltán - aki a hazaiak legjobbja volt -  is lassan jubilál, 125. mérkőzése előtt áll

Szegedi kötődésű barátunk így emlékezett vissza a napra és a mérkőzésre:
A brutálisan erős Tatabányai Bányász érkezett a SZVSE pályára, ahol a Délmagyar szerint hétezer ember zsúfolódott össze. Jobb szó nincs rá, minden hazai meccsen tömeg volt, mai fejjel elképzelhetetlen. Az utóbbi 3-4 szezonban (2015-2019 közt) ugyanennek a létesítménynek 1800(!) fő volt a Katasztrófavédelem szerint a maximális befogadóképessége, pedig semmi nem változott, csak leszékezték a fedett lelátóját. Szóval, itt az ideje a közönségről nosztalgiázni, különösen, hogy évekkel később engem is beszippantott az ultra élet. Hol voltunk még akkor az ultrától??? A dugig teli fedett elkezdett "hajrászeolozni", mi átvettük az állón, és remegtek az ablakok a Rókusi körúton. Sehol semmiféle b-közép szerűség, viszont a csecsemőktől a nyugdíjasig mindenki ordított..., igaz csak meccsenként 2-3 alkalommal, plusz a gólok. Volt pár elvetemült, aki kék-fekete pántot kötött a homlokára, esetleg rázta a konzervdobozokat, nyomta a dallamkürtöt, de akkor még a Debrecenben, Békéscsabán, Szombathelyen... elfogadott mag sehol. A Bányász meg jól elseggelt minket az oroszlánbarlangban. A tinédzser kort éppen elhagyó Kipu és Plotár Gyula a támadószekcióban, a kispadon meg Dalnoki Jenő. Ha jobban belegondolok, egy olimpiai bajnok volt az edzőjük... 

Rába ETO - Pécsi MSC
A kétszeres bajnokcsapat mindenképpen szeretné teljesíteni közönsége óhaját, hogy ne csak győzelemmel, hanem nagy gólkülönbséggel is jelentkezzen. Az előző fordulóban sikeres PMSC legfontosabb feladata mindenképpen a szoros eredmény - még vereséggel is.
idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_raba_eto_pecsi_msc.jpg

Haladás - DVTK
Az lenne a meglepetés, ha nem nyerne a házigazda együttes.
idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_haladas_dvtk.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_haladas_dvtk_dobany_lajos_torok_peter.jpgNeked elég, ha néhány gólt bevágsz! - Török Péter a szombathelyiek edzője taktikai értekezletet tart Dobány Lajosnak, a tavalyi gólkirálynak

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_haladas_dvtk_dobany_lajos.jpgDobány négy diósgyőri védő „húsdarálójában"

Volán - Nyíregyháza
Nem valószínű, hogy a Volán szerencsesorozata tovább tart, s azt is biztosra lehet venni, hogy a nyíregyháziak rossz szériája most véget ér. Azaz a vendégek akár győzhetnek is.
idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_volan_nyiregyhaza.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_volan_nyiregyhaza_hatvanger_fecsku_kovacs.jpgFecsku (középen) gólhelyzetbe kerül, de Hatvanger (baloldalt) szorongatja, végül Kovács, a Volán kapusa bátor kivetődéssel ment

MTK-VM - Videoton
Jó sorozatban van az MTK, de mégis valószínűleg örülnie kell egy pontnak mindig „mumus” ellenfelével szemben.

Kiadta az Ú. Dózsa külföldről visszatért, többszörös válogatott labdarúgóját: Tóth András a jövőben az MTK-VM csapatát erősíti. Elképzelhető, hogy a Videoton elleni mérkőzésen akár már pályára lép a technikás középpályás.

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_toth_andras_mtk_vm.jpgTóth András, itt válogatott mezben, az 1978-as argentínai világbajnokságon

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_mtk_vm_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_mtk_vm_videoton_vadasz_balogh_turner.jpgVadász támad, Balogh a földön legalább olyan látványosan megadja magát. Turner biztosítani próbál

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_mtk_vm_videoton_borso_janos.jpgBorsó a baloldalon egészen furcsa pózba kerül

ZTE - Csepel
A szigetváros csapatának célja legrosszabb esetben is a döntetlen, bár az egerszegiek otthon gyakran vitézkednek.
idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_zte_csepel.jpg

A mérkőzések után lássuk az 5. forduló válogatottjait! Összességében egy kissé gyengébb forduló, ez abból is látszik, kevesebb a 7-es érdemjegy. Egy 8-as osztályzatunk van, a tatabányai Kiss Imre kapta, így ő lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_a_fordulo_valogatottja.jpg

A góllövőlista élén némi meglepetésre a volános Nyúl és a székesfehérvári Szabó állnak.
idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_gollovolista.jpg

Az első osztályú labdarúgó-bajnokság 5. fordulójának slágermérkőzéseit a Népstadionban játszották. A kitűnő, nyárias időben már az első találkozón annyian foglaltak helyet a lelátókon, mint szerdán a válogatott NSZK elleni összecsapásán. A várakozással ellentétben a négy budapesti csapat közül csak a Vasas tett ki magáért, s úgy játszott, ahogyan azt a válogatott teljesítménye után remélni lehetett. Színvonalas küzdelem helyett álmos, színtelen játékban az Ú. Dózsa döntetlenre mentette a mérkőzést a Honvéd ellen. A szurkolók örömére -elsősorban a Vasas jóvoltából - jó mérkőzés volt a második összecsapás, amelyen a piros-kékek megérdemelten legyőzték a Ferencvárost. Sikeres volt a Tatabánya szegedi vendégszereplése, a Nyíregyháza is elégedett, mivel idegenben szerzett egy pontot. A papírformának megfelelően, de a vártnál nehezebben nyert a Haladás és a Rába. A táblázaton nagy a tömörülés, vezet az Ú. Dózsa, utolsó előtti - bár egy mérkőzéssel kevesebbet játszott - a Ferencváros.
idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_tabella.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A futballbajnokság második osztályában a nyolcadik fordulón jutottak túl a csapatok. Az Eger az éllovas, nyomában a Hódgép-Metripond csapatával, a DMVSC-vel és a Bakony Vegyésszel.idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_nb_ii_tabella.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_nb_ii_gollovolista.jpg

Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.
idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_teruleti_bajnoksagok.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_5_fordulo_teruleti_bajnoksagok_tabella.jpg

A következő szerdán jön a a BEK, a KEK és az UEFA Kupa 1. fordulójának 1. köre az alábbi párosításokkal:  Rába ETO - Vikingur FC
AEK Athen - Ú. Dózsa
PSV Eindhoven - Ferencváros
FC Larissza - Bp. Honvéd

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr6115159472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feyyaz 2021.03.19. 18:55:22

Bp.Honvéd - Újpesti Dózsa (2-2).

Szepesi György interjú:
„Azok az engedmények, amelyeket a klubvezetők évközben tettek egyes megbeszélt eredményekkel szembeni elnéző magatartásukkal — itt különösen a kettős piros-fehér — lila-fehér találkozóra gondolok (!!! Bocsák Miklós), mind az őszire, -mind a tavaszira — az év végén alaposan megbosszulták magukat. Egyes játékosok azt hitték: „szabad a vásár”, itt csak ők diktálhatnak, mert az MLSZ-ben nincs meg az erő, hogy felléphessen a manipulált eredményekkel szemben.”

Forrás: Bocsák Miklós: Elátkozott sporttörténetek (1985) c. könyv
süti beállítások módosítása