Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 1. forduló, 1. kör

2019.11.11. 05:50 maribor_

1983. szeptember 14., a hónap második szerdája

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_headlines.jpgSúlyos autóbusz szerencsétlenség történt Ausztriában, a Medicor Művek debreceni gyárának csoportját szállító autóbusz Graz mellett egy szakadékba zuhant

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

szeptember 12.

Dr. Várkonyi Péter külügyminiszter meghívására hivatalos látogatásra hazánkba érkezett Sir Geoffrey Howe brit külügyminiszter. Az angol diplomácia vezetőjét a Ferihegyi repülőtéren vendéglátója fogadta. Jelen volt Bányász Rezső, hazánk londoni, valamint Peter William Unwin, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyság budapesti nagykövete.

Országszerte megkezdődött a választójogi törvénytervezet társadalmi vitája. A szervezésben meghatározó szerepet betöltő Hazafias Népfront arra törekszik, hogy az állampolgárok minél szélesebb köre mondhassa el véleményét, álláspontját a törvényjavaslatról. Ennek jegyében - a települések lakóinak gyűlésein kívül - rétegtanácskozásokat is tartanak, amelyeken a különböző korosztályok, foglalkozási ágak képviselői fejthetik ki nézeteiket, jobbító szándékú észrevételeiket. Angyalföldön a nagyüzemi munkások, Százhalombattán az időskorúak, Szegeden a városi értelmiség, Dunakeszin a vasutasok képviselői vettek részt az eszmecseréken. A Hazafias Népfront budapesti bizottsága munkacsoportot alakított, amelynek feladata, hogy elősegítse a választójogi törvénytervezet vitafórumainak munkáját, szervezze és irányítsa a tennivalókat. E munkacsoport a viták lezárultával összegezi majd a tapasztalatokat, és gondoskodik arról, hogy a vitában elhangzottak hiánytalanul eljussanak a törvénytervezet megalkotóihoz.

II. János Pál pápa, aki az osztrák katolikusok országos találkozóján tartózkodik Bécsben, a Szent István székesegyházban tartott istentiszteletet, majd osztrák értelmiségiekkel találkozott. A pápa látogatást tett a bécsi ENSZ-intézményeknél is. Az esti órákban a város egyik központi terén lengyelekkel találkozott a pápa, túlnyomórészt olyanokkal, akik Ausztriában és más nyugat-európai országokban élnek. 

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_ii_janos_pal_becs.jpgA pápa egyik bécsi programja során Sinowatz kancellárral és Kirschlager köztársasági elnökkel

A Szovjetunió - mint a washingtoni szovjet nagykövetség hétfői nyilatkozatából is kitűnik -, elutasítja azt az amerikai követelést, hogy kártérítést fizessen a légterét megsértő dél-koreai repülőgép elpusztult utasai után. A Szovjetunió mélyen együtt érez a dél-koreai repülőgép utasai családtagjaival, de sem erkölcsi, sem anyagi felelősséget nem vállalhat a polgári áldozatokért. Arról, hogy a Szovjetunió légterébe behatoló idegen repülőgépen polgári utasok tartózkodtak, a szovjet légvédelem nem tudott, s nem is tudhatott. A gép pilótái sokszoros felszólításra sem léptek kapcsolatba a szovjet repülőgépekkel, s nem hajtották végre a szovjet légvédelem felszólításait. Ilyen körülmények között a felelősség kizárólag azokra hárul, akik a repülőgépet felderítő misszióra küldték, s tudatosan tették kockára 269 ember életét.

szeptember 13.

Sir Geoffrey Howe brit külügyminiszter, aki dr. Várkonyi Péter külügyminiszter meghívásának eleget téve, hivatalos látogatáson tartózkodik hazánkban, reggel megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékművét a Hősök terén. Ez után a Külügyminisztériumban megkezdődtek a hivatalos magyar-brit külügyminiszteri tárgyalások. Dr. Várkonyi Péter és Sir Geoffrey Howe véleményt cserélt a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseiről és a kétoldalú kapcsolatokról. A megbeszélésen jelen volt Bányász Rezső, hazánk londoni, valamint Peter William Unwin, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága budapesti nagykövete. A brit diplomácia vezetője a koradélutáni órákban Budapest nevezetességeivel ismerkedett. Délután Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese a Parlamentben fogadta Sir Geoffrey Howe-t. A tárgyaláson eszmecserét folytattak a kétoldalú, valamint a nemzetközi gazdasági és pénzügyi kérdésekről. A brit külügyminiszter ugyancsak délután találkozott Veress Péter külkereskedelmi miniszterrel. A két miniszter megbeszélést folytatott a két ország közötti gazdasági kapcsolatok időszerű kérdéseiről. A találkozókon jelen volt Bányász Rezső és Peter William Unwin. Este dr. Várkonyi Péter díszvacsorát adott vendége tiszteletére a Külügyminisztérium vendégházában.

A Parlamentben ülést tartott az országgyűlés kereskedelmi bizottsága. A tanácskozáson, amelyet Nyers Rezső, a bizottság elnöke vezetett, Török István külkereskedelmi államtitkár tájékoztatta a képviselőket a külkereskedelmi forgalmat befolyásoló, meghatározó érdekeltségi rendszerről, illetve a külkereskedelmi vállalatok export-import érdekeltségéről.

A kőbányai vásárváros konferenciatermében megtartották az őszi Budapesti Nemzetközi Vásár díjkiosztó ünnepségét. A vásár jelentőségét, a díjnyertes vállalatok törekvéseit, eredményeit Kelemen Lajos, a fővárosi tanács elnökhelyettese méltatta. A BNV-nagydíjat huszonegy termék kapta meg, többek között a Csikós paprikás kolbász és szolnoki teakolbász, a Helia-D ránctalanító hidratáló krém, az Exotic pumpás deo-család, a Trinat color mm-festékrendszer, a Féltartós tej, a Gyorsfagyasztott, habosított szamócakrém, Az Orosházi Baromfifeldolgozó Vállalat szárnyasfelvágottja, vagy a Tungsralux-kombi szabadon sugárzó fénycsöves lámpatest. A BNV-vásárdíjat 74 termék, nyerte el.

A Szovjetunió hagyományosan az egyik legnagyobb külföldi kiállítója az őszi Budapesti Nemzetközi Vásárnak. A szovjet vállalatok az idén a tavalyihoz hasonlóan 1350 négyzetméternyi területen mutatkoznak be - jelentette be Oleg Andoroszov, a szovjet kiállítás igazgatója sajtótájékoztatóján. Az Avtoekszport,a szovjet gépkocsik külföldi forgalmazója az idén a népszerű Lada gépkocsik 2107-es típusát, a Moszkvics 214-lux, a Zaporozsec 968-m személygépkocsit, valamint a Volga legújabb modelljét, illetve a Gaz 3102-es típusát mutatja be. A BNV-n először mutatja be termékeit a világszerte ismert Lomonoszov porcelángyár. A gyár mesterei folytatják a régi orosz porcelánmanufaktúra hagyományait. Az idén a Szovjetunió köztársaságai közül a Mordvin Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaság mutatkozik be.

A Magyar írók Szövetsége és a Magyar Népköztársaság Művészeti Alapja mély megrendüléssel tudatja, hogy 79 éves korában elhunyt Palotai Boris, kétszeres József Attila-díjas író. Hamvasztás utáni búcsúztatásáról később intézkednek.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_palotai_boris.jpgPalotai Boris

Dmitrij Usztyinov marsall, az SZKP Politikai Bizottságának tagja, szovjet honvédelmi miniszter fogadta azt a magyar katonai küldöttséget, amely Kárpáti Ferenc altábornagy, honvédelmi miniszterhelyettes, a magyar néphadsereg politikai főcsoportfőnökének vezetésével tartózkodik a Szovjetunióban. A meleg, baráti légkörben lezajlott találkozón kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdésekről volt szó. A találkozón részt vett Alekszej Jepisev hadseregtábornok, a szovjet hadsereg és a haditengerészeti flotta politikai főcsoportfőnöke.

II. János Pál pápa délután ausztriai látogatásáról hazautazott Rómába. A pápa általában csak közvetve foglalkozott a napi politika kérdéseivel, de beszédeiből (többek között abból, amelyet Bécsben lengyel emigránsok előtt mondott) nyilvánvaló volt, hogy nézetei e tekintetben sem módosultak. Nem került sor olyan állásfoglalásra, amely szembefordult volna a kelet-nyugati kapcsolatokkal, vagy közvetlenül ártott volna a semleges Ausztria Európa-szerte ápolt kapcsolatainak.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában a Szovjetunió ellene szavazott annak az amerikai kezdeményezésű határozattervezetnek, amely - név szerinti említése nélkül - a Szovjetuniót ítélte volna el a dél-koreai repülőgép-incidens miatt. (A BT állandó tagjainak „nem” szavazata automatikusan vétót emel a testület elé terjesztett javaslatokkal szemben.) Az Egyesült Államok így sikertelenül próbálkozott azzal, hogy a Biztonsági Tanácsban keresztülvigye határozati javaslatát.

A Fehér Ház illetékesei hivatalosan közölték amerikai újságírókkal: Reagan elnök tanácsadói javaslatára hozzájárult ahhoz, hogy a haditengerészeti légierő egységei, a tengerészgyalogság kérésére - az eddig szükséges külön engedély nélkül - légi csapásokat mérhessenek libanoni célpontokra. Az amerikai bombázók a libanoni partközeiben álló Eisenhower repülőgép-anyahajón állnak bevetésre készen. Közben ugyancsak partközeibe érkezett szállító hajókon a több mint kétezer főnyi megerősítő kontingens, továbbá a Tarawa helikopter-anyahajó, fedélzetén harci helikopterekkel, függőlegesen fel- és leszálló vadászbombázókkal, és elindult a mediterrán térség felé a New Jersey csatahajó.

George Shultz külügyminiszter a törvényhozás előtt védelmébe vette az eddigi politikát. Shultz éles kritikai pergőtűzbe került: a kormányzat ugyanis elmulasztotta a kongresszust arról értesíteni, hogy a libanoni USA-kontingens harchelyzetbe került. (Ilyen értesítés elvben módot ad a kongresszusnak az amerikai kontingens meghatározott időn belülii visszahívásához.) A kormányzat továbbra is ellenzi az ezzel együtt járó törvényhozási vitát, azt. hangoztatván, hogy ezzel az Egyesült Államok a megosztottság képét mutatná azok felé, akik Libanonban a Dzsemajel-kormányt támadják. A kongresszus vezető személyiségeinek első állásfoglalásaiból kitetszik: noha a kérdés a belpolitika előterébe került, s a közvélemény aggódik a növekvő veszteségek miatt, a törvényhozás többsége nem kívánja visszahívni az amerikai tengerészgyalogságot.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_amerikai_tengereszgyalogosok.jpgAmerikai tengerészgyalogosok 155 mm-es messzehordó löveget helyeznek tűzkészültségbe Bejrúttól délre

Bűnrészességgel vádolta az Egyesült Államokat az országát ért legutóbbi légitámadásokért Tomás Borge nicaraguai belügyminiszter. Európai kőrútjának megkezdése előtt, Managuában tartott sajtóértekezletén hangsúlyozta: a légitámadásokért felelősség terheli az Egyesült Államok kormányát is. Rámutatott: a washingtoni politika szerves részévé vált a repülőgépek bevetése más országok elleni támadásokra és kémkedésekre. Bírálta a szomszédos Hondurast és Costa Ricát is, amiért közreműködnek az Egyesült Államok terveinek végrehajtásában. Az elmúlt héten Hondurasból és Costa Ricából felszálló repülőgépek bombatámadásokat intéztek Managua nemzetközi repülőtere és közigazgatási központja ellen; bombázták a csendes-óceáni Corinto kikötővárost; Costa Rica-i támaszpontokon állomásozó repülőgépek az ország déli részén fekvő célpontokat támadtak. Nicaragua kérésére az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülést tartott, hogy megvitassa a közép-amerikai országot ért legutóbbi ellenforradalmi támadások ügyét. A nicaraguai külügyminiszter-helyettes felszólalása után a testület újabb időpont kitűzése nélkül elnapolta a vitát.

Legkevesebb húsz embert gyilkoltak meg a vasárnap óta tartó ellenzéki megmozdulásokon a karhatalmi alakulatok Chilében. A katonai junta hatalomra kerülésének tizedik évfordulóján elemi erejű megmozdulások robbantak ki Santiagóban és a többi nagyvárosban. A biztonsági egységek a tüntetőkre lőttek, és a külvárosokban lakóházakra adtak le sortüzeket. A leghevesebb megmozdulásokat a fővárostól ötszáz kilométerre délre fekvő Concepciónból jelentették. Itt a kivezényelt rendőrség és katonaság három tüntetőt ölt meg. Robbanásig feszült a helyzet Santiago de Chile szegénynegyedeiben. A munkaképes lakosság fele ezekben a városrészekben munkanélküli, leírhatatlan a nyomor és az elkeseredettség. Hétfő éjszaka a külvárosiak barikádokkal zárták le a peremkerületekbe vezető utakat, és mögülük védekeztek a rohamozó karhatalmi egységekkel szemben. A rendőrség és katonaság golyószórókkal és gépfegyverekkel lőtte a lakosok bádogviskóit, asszonyokat és gyermekeket gyilkolva meg. A junta által cenzúrázott jelentés szerint ebben a városrészben három ember vesztette életét, húszán megsebesültek.

szeptember 14.

Hazánk közvéleményét mélyen megrendítő, súlyos autóbuszszerencsétlenség történt a reggeli órákban Ausztriában. A Medicor Művek debreceni gyárának csoportját szállító autóbusz Graz mellett egy szakadékba zuhant. A baleset következtében életét vesztette Ecsedi András 44, Ecsedi Andrásné 44, Gavallér Miklósné 40, Gergely Istvánné 41, Hegyesi Sándor 47, Kozmáné Simon Elvira 35, Kőne Imréné 39, Magyar Lajosné 48, Márkus Sándor 42, Molnár László 33, Sári Imre 42, Tóth János 38 éves debreceni lakos és Farkas Ilona 30 éves kábái lakos. Sérülést szenvedtek 33-an, akiket grazi kórházakban ápolnak, közülük Tóth Jánosné és Kőne Imre debreceni lakos állapota válságos. Az osztrák hatóságok a magyar hatóságok bevonásával folytatják a baleset körülményeinek vizsgálatát. A tragédia Ausztriát is megrázta; jóllehet az alpesi ország meredek hegyi útjain előfordulnak hasonló balesetek, ez a tragédia a súlyosak közül való. A hatósági műszaki vizsgálat délután kezdődött, így a fő kérdésre: miért történt? - nem lehet még választ adni, csak a tényeket sorakoztathatjuk fel. A helyszín a stájerországi hegy- és tóvidék. Fladnitzban üdült az IBUSZ szervezésében öt napig a Medicor debreceni gyára buszának 46 utasa. Szerdán indultak haza, útközben még Bécset nézték volna meg. Tiba János, a busz vezetője kedden még gondosan átnézte a járművet, a búcsúesten ott sem volt végig, hogy kipihenje magát - mondotta az egyik utas. Sajnos, ennek ellenére bekövetkezett a tragédia. A busz kanyargós, de jól kiépített, forgalmas hegyi út szerpentinjén kígyózott lefelé. Az utolsó kanyarok egyikénél járt, amikor - ugyancsak az egyik, könnyen sérült utas beszámolója szerint - a vezető riadtan jelezte: baj van a kocsival. Ami ezután következett, annak tulajdonképpen nem volt közvetlen szemtanúja az áldozatokon kívül. Az Ikarus 46 utasával (az eddigi feltételezések szerint fékhiba miatt) az út menti korlátot áttörve, ismételten átfordulva, 200 méteres mélységbe, egy patakmederbe zuhant. Az osztrák hatóságok rendkívül rövid idő alatt, nagy erőkkel és hatásosan folytatták a mentést: mentőkocsik egész hada indult a helyszínre, ahol két helikoptert is felhasználtak. A legközelebbi nagyváros, Graz két gyógyintézménye: a tartományi kórház három osztálya, valamint a baleseti kórház várta már idejében riasztva megfelelő műtőszemélyzettel, vérkonzerv készletekkel a baleset áldozatait. A tragédia hírére azonnal a helyszínre utazott a bécsi magyar nagykövetség képviselője. A gyászban és a fájdalomban az elhunytak hozzátartozóival osztozik a magyar társadalom, aggodalommal és együttérzéssel kíséri a sebesültek sorsát.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára az MSZMP KB székházában fogadta Sir Geoffrey Howe-t, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága külügyminiszterét, aki hivatalos látogatáson tartózkodott hazánkban. A szívélyes légkörű találkozón véleménycserét folytattak a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseiről, és áttekintették a magyar-brit kapcsolatok alakulását. Lázár György, a Minisztertanács elnöke ugyancsak a Parlamentben fogadta a brit diplomácia vezetőjét. A találkozón jelen volt dr. Várkonyi Péter külügyminiszter és Bányász Rezső, hazánk londoni, valamint Peter Williams Unwin, Nagy-Britannia budapesti nagykövete. Hivatalos látogatását befejezve, a délutáni órákban elutazott Budapestről Sir Geoffrey Howe. A brit diplomácia vezetőjét a Ferihegyi repülőtéren vendéglátója, dr. Várkonyi Péter búcsúztatta. Jelen volt Bányász Rezső, valamint Peter William Unwin.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_kadar_janos_sir_geoffrey_howe.jpgSir Geoffrey Howe és Kádár János az MSZMP KB székházában

A Szovjetunió változatlanul rugalmas, építő magatartást tanúsít az európai közepes hatótávolságú nukleáris eszközökről folyó genfi tárgyalásokon, és kész a megállapodásra az egyenlő biztonság alapján. Ezt hangsúlyozták azon a moszkvai nemzetközi sajtóértekezleten, amelyen Georgij Kornyijenko, a külügyminiszter első helyettese és Szergej Ahromejev marsall, a vezérkari főnök első helyettese foglalkozott a szeptember 6-án újraindult genfi tárgyalásokkal. Kornyijenko döntőnek nevezte a most kezdődött genfi fordulót. Mint hangsúlyozta, a szovjet javaslat, amely szerint mindkét fél lemondana újabb közepes hatótávolságú eszközök telepítéséről, és a meglevőket egyharmadára csökkentenék, nemcsak a Szovjetunió és az Egyesült Államok, hanem Nyugat-Európa biztonsági érdekeivel is számol. E javaslat szerint mindkét oldalon azonos számú hordozóeszköz, repülőgép és rakéta, valamint robbanófej maradna. Ugyanakkor - tette hozzá - csalódás éri azokat, akik arra számítanak, hogy az amerikai rakétatelepítési határidő közeledtével a Szovjetunió feladja elvi álláspontját, s engedményeket tesz.

Ronald Reagan amerikai elnök egy üzenetben együttműködésre szólította fel az olasz miniszterelnököt annak érdekében, hogy az amerikai rakétákat még az év vége előtt állítsák rendszerbe, amennyiben a genfi tárgyalások nem vezetnek eredményre. Levelének részleteit szerdán ismertették Rómában. A Bettino Craxihoz intézett üzenet az Egyesült Államok tárgyalási szándékát emeli ki, ám azt állítja, hogy a Szovjetunió továbbra is adós a komoly javaslattal. Az elnök levelet intézett a belga kormányhoz is. Hasonló üzenetet kapott a NATO rakétatelepítési programjában érintett többi nyugat-európai ország kormánya is - közölte a belga külügyi szóvivő. Az elnök újabb beszédben támadta a Szovjetuniót a dél-koreai repülőgép ügyében. Megismételve eddigi vádaskodásait, egy újabbat is előhozott: azt állította, hogy a Szovjetunió és Kuba megsérti az 1962. évi amerikai-szovjet megállapodást, amely szerint a Szovjetunió nem szállít támadó fegyvereket a szigetországnak. Állítását az amerikai elnök bizonyítani nem tudta.

Chilében országszerte folytatódnak a Pinochet tábornok-elnök lemondását és a demokratikus intézmények helyreállítását követelő megmozdulások. A junta erőszakszervei közben újabb felháborító bűncselekményeket követtek el. A belügyminiszter kezdeményezésére felállított egyik félkatonai szervezet tagjai élve égettek el egy asszonyt öt gyermekével együtt. A család Santiago egyik külvárosában lévő bádogviskóját azért gyújtották fel, mert az asszony részt vett a tiltakozó megmozdulásokban. Santiago de Chile peremvárosi lakosainak képviselői közölték, hogy a félkatonai szervezetek ilyen halállal fenyegették meg mindazokat, akik ezentúl is tüntetéseken vesznek részt. A szegények lakta külvárosokban fokozódott a feszültség, miután hírek terjedtek el arról, hogy félkatonai szervezetek katonai és rendőri alakulatokkal együtt újabb támadásra készülnek a szegénynegyedek ellen.

Humor:idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_humor_4.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_reklam_2.jpg

Kékfény:
Hétfőn, a kora esti órákban Vasa Gézáné 40 éves budapesti előadó, a III. kerületben, a Kerék utca 6. számú ház IX. emeleti lakásának ablakából kidobta hatéves Géza és hároméves Ákos nevű gyermekét, majd ezt követően utánuk ugrott. Mindhárman a helyszínen meghaltak. A családi tragédia ügyében a rendőrség vizsgálatot indított.

Közlemények:
Volán 20. számú vállalat értesíti az utazóközönséget, hogy október 1-től a Romániába közlekedő autóbuszjáratait további intézkedésig nem közlekedteti. Az elővételben már megvásárolt menetjegyek árát visszatérítik.

Magas jutalom! Keresem május végén Kőbányáról elveszett német juhász szuka kutyámat, színe vörösesbarnás, feketés. 837-269.

Aerobic-tanfolyamot hirdet a Szolgáltató-Építő Spartacus ritmikus sportgimnasztika szakosztálya. A klub azok jelentkezését várja, akik számára a délelőtti foglalkozások (kedden és csütörtökön) megfelelnek. A tanfolyamot szakképzett oktató irányítja, eredeti mozgás- és zeneanyaggal. A foglalkozások helye: XIII., Fürst S. u. 9. (a Duna mozi mellett). Jelentkezni lehet az egyesület központjában (VII., Hársfa u. 37., telefon: 424-931) hétfőn, kedden és szerdán 15-től 19 óráig.

Gelka értesíti tisztelt vásárlóit, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbítja a kedvezményes anyagok és alkatrészek vásárát.

Állásajánlat:
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_allasajanlat.jpg

Elegendő a zöldség és a gyümölcs:
Az idén a szokásosnál előbb kezdődött és korábban is végződik a nyári zöldség- és gyümölcsszezon. A piacokon most már egyre inkább az őszi termésű cikkek találhatók. Ezekből az állami és a szövetkezeti kereskedelem mind nagyobb tömegű árut tud felvásárolni. Jelentős mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt hoznak a piacokra az őstermelők és a magánkiskereskedők is. Így az idénynek megfelelő cikkek többségéből változatlanul megfelelő, illetve bőséges a lakosság ellátása. Őszi termésű burgonyából a szövetkezeti kereskedelem 186 ezer tonna átvételére kötött szerződést. Vöröshagymából a héten már olyan mennyiség kerül felvásárlásra, hogy a napi igények kielégítése mellett jut belőle exportra és a tartósítóiparnak is. Leveszöldségből - petrezselyemgyökérből és sárgarépából - szintén bőséges a piaci kínálat. A főzelékfélék közül az őszi érésű fejes káposztából a lakossági igények kielégítése mellett az áru egy része már tartósításra kerül. Vöröskáposztából és karalábéból szintén kielégítő a felhozatal. Uborkából - az aszályos időjárás miatt - jóval kevesebbet lehetett felvásárolni, mint más években. A héten már csak elvétve található a piacokon: a szezonja befejeződött. Paradicsomból a felvásárló kereskedelem mintegy harmincezer tonnát, zöldpaprikából pedig 22-23 ezer tonnát tud felvásárolni. Mindkét cikkből 10-15 százalékkal kevesebbet. mint az elmúlt évben. Változatlanul élénk a gyümölcspiac. Görögdinnyéből ugyan nem sikerült felvásárolni a tervezett mennyiséget, de a szokásosnál gyorsabb érése folytán, augusztus első napjaitól olyan bőségben volt belőle a piacokon, hogy időnként gondokat is okozott az értékesítése. Több jutott belőle exportra is, mint az elmúlt évben. Őszibarackból a lakosság részére mintegy ezer tonnával többet hoztak forgalomba, mint az elmúlt évben. Most azonban már a legkésőbben érő fajtákból is kevés van a piacokon. A szezonja lényegében ennek is befejeződött. A kedveltebb magvaváló kék szilvából viszont még kielégítő a felhozatal. Csemege- és étkezési borszőlőből is jó a termés. A szövetkezeti kereskedelem - a tervei szerint - hatezer tonnát kíván felvásárolni.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_burgonyaosztalyozas.jpgOsztályozzák a burgonyát az őrhalmi tsz-ben

Szemléltető iskolai eszközök a földrajzoktatás szolgálatában:
A Tanért Vállalat Kozma utcai gyáregységében készülnek az általános iskolák biológiai és földrajzi oktatásához a taneszközök, amelyeknek széles skálája folyamatosan kerül az iskolákba.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_szemlelteto_eszkozok.jpgA földgömbkészítő műhelyben

Számítógép segít a látogatóknak:
Számítógép segíti az őszi BNV látogatóit, hogy könnyebben, gyorsabban találják meg azokat a termékeket, amelyeket keresnek. A Hungexpo információs központja tavasszal próbálta ki először azt az elektronikus tájékoztatási rendszert, amely a kérdező vásárlátogatónak a képernyőn is, és írásban is megadja a legfontosabb vásári információkat. A BNV rendezői egymillió látogatót várnak Kőbányára, s ez a szokásoknak megfelelően háromszor annyi, mint a tavaszi nézelődők száma. Májusban még csak hat terminál, és a hozzá kapcsolt sornyomtató szolgálta a kérdezőket; a várható nagyobb érdeklődés miatt ezúttal újabb négy berendezést szereltek fel a vásár legforgalmasabb pontjain. Egyes tv-képernyők a válaszokat közvetítik, másokról az állandó információk olvashatók le, amelyeket folyamatosan közvetít a rendszer, így az érdeklődők megtudhatják, kik, hol tartanak bemutatókat, milyen árucsoportok merre találhatók, s milyen kiállító cégek, hol árusítanak a vásár területén.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_hungexpo.jpgAz elektronikus tájékoztatási rendszer sok hasznos információt ad az érdeklődőknek

Új Rába-gyártmány - a kerti traktor:
A győri Rába Magyar Vagon- és Gépgyárban új típusú mezőgazdasági traktort fejlesztettek ki. A dízelmotorral felszerelt jármű egytonnányi rakományt vontathat, több mint két tucat mezőgazdasági eszköz kapcsolható hozzá. A sokoldalú erőgép sorozatgyártása 1984-ben kezdődik.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_raba_kerti_traktor.jpgA traktor prototípusa

Gondoskodás a főváros közvilágításáról:
Az ősz és a tél az áramszolgáltatásban is a csúcsteljesítmények időszaka: a főváros csaknem 800 ezer háztartási és negyvenezer ipari fogyasztója ezekben a hónapokban - kivált decemberben és januárban - használja fel a legtöbb villamos energiát. A Budapesti Elektromos Művek dolgozói a csúcsigények kielégítésére már javában készülnek: a lakosság jobb ellátása érdekében új transzformátorállomásokat építenek, elektromos kábeleket fektetnek, s átvizsgálják a közvilágítás teljes hálózatát. Budapesten jelenleg a közvilágítási hálózat 4300 kilométer hosszúságú, sötétedéskor több mint 100 ezer lámpaoszlopon csaknem 215 ezer fényforrás világít. A közvilágítás üzemképességével kapcsolatos gondokat jelzi, hogy minden száz fényforrás közül csak 85 működik. A hibák többségét még ma is a berendezések kifogásolható minősége okozza.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_elektromos_muvek.jpgMunkában a Budapesti Elektromos Művek szakemberei

Színházi bemutató: Szentivánéji álom (Pesti Színház)

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_szeremi_zoltan_hernadi_judit_szakacsi_sandor.jpgSzerémi Zoltán, Hernádi Judit és Szakácsi Sándor

A Magyar Televízió műsorán: Spejbl és Hurvinek
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_spejbl_es_hurvinek.jpg

Válogatott magánügyek:
Egy nős férfi állandóan üldöz. Ha véletlenül meglát az utcán, egyszerűen nem tudom lerázni. Az ötleteitől egyszerűen ki tudnék nyúlni ott helyben. „Elválik a feleségétől, mindenét nekem adja, csak legyek az övé..." Kb. húsz évvel idősebb nálam és két szép gyereke van. Egyáltalán nem érdekel. Kérlek, adj tanácsot, hogyan tudnám ezt hatásosan a tudomására hozni? „Help me"
Hordj magaddal palacsintasütőt, ha az utcára lépsz, s ezzel koppints az orrára, ha ismét molesztál. Közben szaporán ismételd: Hát nem megmondtam, hogy nem érdekelsz! Ez így hatásos lesz. Meglásd, meghátrál majd és ő fogja kiabálni, hogy Help, me!

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közzétette azon labdarúgók névsorát, akiknek a kupaszezont kényszerpihenővel kell kezdeniük. Az eltiltott játékosok között két magyar is található: a Kupagyőztesek Európa Kupájában érdekelt Ú. Dózsa egy mérkőzésen Szabót nélkülözi, míg az UEFA Kupában induló Honvédban Garaba nem szerepelhet egy alkalommal.

Kedden a sportinduló hangjaira vonultak be a Rába ETO labdarúgói délelőtt a győri tanácsháza nagytermébe. A stílszerű kezdet megadta az egész ünnepség alaphangját, hiszen ezen a délelőttön futballistáit tüntette ki a város. Zámbó József, a Győr Megyei Városi Tanács elnöke a város vezetői és a családtagok jelenlétében a Pro Urbe Győr kitüntetést nyújtotta át az egyesület és a szakosztály vezetőinek, s természetesen a játékosoknak is. A kitüntetés átadása után Szániel János, a Rába ETO elnöke mondott köszönetét valamennyi kitüntetett nevében. A szép ünnepséget, amelyen többek között megjelent Lombos Ferenc, a Győr-Sopron megyei Tanács elnöke és Szepesi György, az MLSZ elnöke, a Győri Kisfaludy Színház művészeinek színvonalas előadása zárta.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_raba_eto_pro_urbe_burcsa_csonka_mile_szentes.jpgA győri ünnepség egy pillanata - Zámbó József, a Győr Megyei Városi Tanács elnöke épp Burcsa Győzőnek adja át a diplomát. A képen jobbról Csonka, Mile és Szentes

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_raba_eto_pro_urbe_csapatkep.jpgA díjazottak

A sors groteszk fintora, hogy ugyanazon a napon, amikor Győrött labdarúgóknak nyújtották át a megérdemelt Pro Urbe díjat, Budapesten labdarúgókat sújtottak ugyancsak jól megszolgált - pénzbüntetéssel. A két esemény egybeesése hűen tükrözi a sportágban uralkodó állapotokat. Ilyen kétarcú pillanatnyilag a magyar futball! A szövetség vezetői és a mérkőzéseket ellenőrző bizottság a legutóbbi NB I-es fordulót követően értékelő megbeszélést tartott. A beérkezett jelentések és információk alapján egyértelműen megállapították, hogy a Volán-Nyíregyháza, valamint az Ú. Dózsa-Bp. Honvéd mérkőzések színvonala és a játékosok küzdőszelleme méltatlan volt az első osztályhoz. Ezért úgy döntöttek, hogy a négy csapat játékosainak nem fizethető ki prémium. Ezen összegeket az érdekelt egyesületek kötelesek az utánpótlás-nevelési feladatokra fordítani. A határozat végrehajtását Körösi György nyugalmazott belügyminiszter-helyettes, az MLSZ ellenőrzési bizottsága elnökének vezetésével ellenőrzik. A döntéssel a négy klub érdekeltjei közül csak a Bp. Honvéd elnöke értett egyet!

És akkor lássuk a lényeget, a kupaszerdát! Szerdán útjára indult az európai labdarúgó-kupák sorozata. Három csapatunk idegenben lépett pályára, míg a Rába ETO idehaza kezdett.

BEK: Rába ETO - Vikingur FC
A győriek a Vikingur Reykjavik csapatát fogadták. Az izlandiak vasárnap este érkeztek Budapestre, majd Győrbe mentek, ahol hétfőn és kedden is edzést tartottak. A Rába a Pécs elleni szombat esti összecsapás után a stadion szállójában töltötte az éjszakát. A zöld-fehérek hétfőn és kedden is edzettek.
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_raba_vikingur.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_raba_vikingur_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_raba_vikingur_burcsa_gyozo.jpgBurcsa az izlandi védők gyűrűjében

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_raba_vikingur_szabo_otto.jpgA képen jól látható, milyen hatalmas termetű legényekből állt az izlandi bajnok, a Vikingur Reykjavik együttese: a fehér mezes Szabó Ottó, a Rába ETO szélsője valósággal eltűnik a két piros-fekete csíkos mezes védő között

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_raba_vikingur_szabadrugas.jpgTömegjelenet az izlandiak kapujának előterében. Filippidesz ciprusi játékvezető - mint annyiszor a mérkőzés során - szabadrúgást ítél a Rába ETO javára

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_raba_vikingur_izlandi_cikk.jpgmásnapi izlandi napilapok hősként ünneplik a veszteseket

KEK: AEK Athen - Ú. Dózsa
A lila-fehérek a Bp. Honvéddal együtt különgéppel utaztak Görögországba. A Dózsa Athénban szerepelt, az AEK ellen. Temesvári Miklós vezető edző szombaton a Népstadionból egyenesen Ferihegyre ment és vasárnap megtekintette az athéni csapat bajnoki meccsét. A Dózsa csapatvezetője Szabó Károly szakosztályelnök.
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_aek_athen_u_dozsa.jpg

Cikkünk eredeti megjelenése (2013) után Lantos Gábor rádiós sportújságíró kapva kapott az alkalmon, és elelmélkedett a harminc évvel ezelőtti technikai lehetőségek, illetve a mai, internet és mobil telefonok által felgyorsított világ között. És ha már vérbeli sportriporterről van szó, rögvest Novotny Zoltánt is megkérdezte, hogy emlékszik ő vissza a történtekre.

Emlékkép az okostelefonok és a net mindenható világában élőinek, s az utókornak.

1983 őszén a Kupagyőztesek Európa Kupája 1. fordulójában az Újpesti Dózsa az AEK Athén vendége volt. Akkor még minden kupameccs szerdán volt (BEK, KEK, UEFA), csak kivételes esetben lehetett kedden játszani.

Nos, az AEK-Dózsa meccset a tévé nem adta, mert azonos időben volt a Rába ETO-Vikingur Reykjavik összecsapással. Sőt, Athénbe sem a Népsport, sem az MTI nem küldött tudósítót, így a magyar sajtót összesen egy rádiós, Vass István Zoltán képviselte. A rádió a II. félidőt adta, párhuzamosan a Győr és a Larissza-Honvéd meccsekkel. Ezen a napon volt még a PSV-FTC meccs is! A rádió mind a négyet adta.

Nos, 1:0-s görög vezetésnél az AEK lőtt egy gólt, amelyet Hackett angol játékvezető előbb megadott, majd les címén visszavont. A gól pillanatában a közönség soraiból közvetítő rádióriporter előtt több ezren felugrottak, ezért a riporter nem láthatta, hogy az angol bíró visszavonta a találatot. A stadionban az eredményjelző sem üzemelt. Mire a nép dühöngése alábbhagyott, a játék már ment. A kommentátor joggal hihette azt, hogy a középkezdésről lemaradt, nála 2:0 volt az állás. A görögök a végén Szendrei kapitális öngóljával még lőttek egyet, így a valóságban 2:0-s görög győzelemmel ért véget a meccs, ami a riporternél 3:0 volt.

Innentől kezdve Novotny Zoltán idézi fel a hiteles történetet.
"Emlékezetes nap volt. Éppen sportújságíró kongresszus volt, ahonnan engem Borbély Pál vitt át kocsival Győrbe, ugyanis én közvetítettem a Győr-Reykjavík meccset. Görögországban Athénban Pista volt kint, a Larissza-Honvéd meccsen Török Laci. Az AEK meccs kicsit előbb kezdődött, mint a Larissza-Honvéd, Török végig hallgatta Vasst, miközben nem értette, hogy a mellette Larisszában ülő görög hangmérnök miért magyarázza neki, hogy az AEK 2:0-ra nyert, mikor ő azt hallja, hogy 3:0 lett a vége. Nem hitt a görög rádiósnak, sokkal inkább Vassnak. Mi is hallgattuk a kocsiban Győr felé menet a közvetítést, eszünkbe sem jutott, hogy Pista ilyen helyzetbe került. Ő már a meccs végén szembesült vele, hogy az egyik görög gólt nem adta meg a játékvezető, s bár a vonalat elbontották, valahogy mégis sikerült a stadionból kapcsolatot teremtenie a budapesti kollégákkal. A pesti stúdióban a szerkesztő Dobozy László volt. Mire Győrbe felértem a helyemre, már szóltak a kollégák, hogy vegyem fel a fejhallgatót, mert Dobozy nagyon keres, velem akar beszélni. Ekkor tudtam meg, hogy mi történt, kérdezte is Dobozy, hogy mi legyen? Ő mondja el a végeredményt, vagy adjon Vass új összefoglalót? Én ez utóbbit javasoltam, s akkor Pista leadta az újat, ami a késő esti sporthírekben 22.20-kor elhangzott."

Vass Pista ezek után vigasztalhatatlan volt. Novotny Zoli próbált lelket önteni belé. Mert egy riporternek tényleg az a legrosszabb, ha elront valamit. De ettől Vass a szememben és a szakma szemében sem lett soha kisebb. Mert tévedni tényleg emberi dolog… (Most azt képzeljük el, ha ma egy ilyen megesne. Tudom, nem eshet meg, mert minden pillanat a szemünk és a világ szeme előtt zajlik, de akkor is. Hiszen amikor én tévedtem egy kapitálisat a Sampdoria-Debrecen EL-meccsen, pár órával később az Index oldalán ott villogott, mekkora hülye vagyok.) 

Még csak annyit, hogy ez a játékvezető (Hackett) volt az, aki 1988-ban a nyugat-németországi EB nyitómeccsén (Olaszország-NSZK) alakított hatalmasat. Az olaszok 1:0-ra vezettek a házigazda ellen, amikor az olasz kapus a labdával a kezében kilépett a 16-oson kívül egy kirúgásnál. Hackett észrevette és szabadrúgást ítélt az NSZK-nak, amelyet Brehme belőtt és ezzel lett 1:1."

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_vass_istvan_zoltan.jpgVass István Zoltán, aki ezen a délutánon a körülmények ártatlan áldozata lett


A mérkőzés összefoglalója

UEFA Kupa: PSV Eindhoven - Ferencváros
A zöld-fehérek hétfőn repültek Hollandiába. Novák Dezső vezető edző a közelmúltban megtekintette az ellenfél bajnoki mérkőzését. Elmondta, hogy a négy válogatottal felálló Eindhoven igen erős csapat. A ferencvárosiak csütörtökön térnek majd haza. A Fradi ellenfele, a PSV Eindhoven, a holland bajnokság hatodik fordulója során szombaton este lépett pályára. Zwollében, a jóképességű helyi csapat ellen egy kitűnő Eindhoven lépett pályára. A vendéglátó Zwolle (zöld-fehér mezt viselve) a 10. percben megszerezte a vezetést, és előnyét a szünetig tartani is tudta. A fordulás után azonban a PSV Eindhoven öldöklő iramot diktált. A középpályások - az „öreg” Hahn vezetésével - uralták a mezőnyt, és az ékként előretolt két támadó, a norvég Torensen és Koolhof villámgyors, rendszerint a széleken vezetett támadásokkal felőrölte a rosszul záró védők falat. Torensen bal oldalról beadott labdáját a támadással felfutó Van der Kerkhoff fejelte a hálóba, s az öldöklő iramot tovább is tartani tudó PSV előbb - Koolhof révén - megszerezte a vezetést, majd a rendkívül gyors, finom technikájú Torensen - az eléje kifutó kapust is becsapva - beállította a 3:1-es végeredményt. A PSV ezzel a győzelmével a 4. helyen áll.
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_eindhoven_ferencvaros.jpg


A mérkőzés összefoglalója

UEFA Kupa: FC Larissza - Bp. Honvéd
A piros-fehérek az Athéntől 300 kilométerre lévő Larisszában mérkőztek. A csapat különgéppel utazott és az Ú. Dózsával együtt csütörtökön késő este érkeznek csak haza. Az ellenfél bajnoki mérkőzését vasárnap tekintette meg Haász Sándor pályaedző. A küldöttséget Reményi Gyula szakosztályelnök vezette.
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_larissza_bp_honved.jpg


A mérkőzés összefoglalója

A balsikerek ellenére meglepő a derűlátás:
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_magyar_kupaszerda.jpg

Sajnos, az érdekelt négy magyar együttes rajtja közel sem úgy sikerült, ahogyan reméltük. A BEK-ben a Rába ETO az előzőleg biztosra vett több gólos előny helyett minimális különbségű győzelemmel utazhat két hét múlva Izlandra. A KEK-ben az Ú. Dózsa csaknem az utolsó sípszóig csupán egygólos hátrányban játszott, ám végül bosszantó kapushiba nehéz helyzetbe hozta. Az UEFA Kupában hasonló hátrányba került a Görögországból ugyancsak kétgólos vereséggel hazatérő Bp. Honvéd, valamint a holland ellenfelétől szintén kétgólos különbséggel vereséget szenvedő Ferencváros. A zöld-fehérek esetében legalább némi reményt adhat, hogy idegenben lőtt góljaik jóvoltából-nekik már elegendő lenne a budapesti visszavágón egy 2:0-ás győzelem is... A többi kupamérkőzésen rengeteg volt az izgalom, több meglepő eredmény született.
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_kupaszerda.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_kupaszerda_sturm_graz_sportul_studentest.jpgSzokolai és Jurtin góljával 2:1-re győzött a Sturm Graz (osztrák) csapata Bukarestben, az UEFA Kupában a Sportul Studentest együttese ellen. A képen az osztrákok vezetnek támadást


Egy-egy BEK és KEK, illetve két UEFA Kupa mérkőzés összefoglalói

A hétvégén jön a 6. forduló, az alábbi párosításokkal:

Nyíregyháza - Ú. Dózsa
Videoton - SZEOL AK
DVTK - MTK-VM
Csepel - Haladás
Pécsi MSC - Volán
Tatabánya - Vasas
Ferencváros - Rába ETO
Bp. Honvéd - ZTE

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr8515171820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandor 2019.11.18. 22:44:32

Ismét respect a cikkért.
Csak annyi, hogy halványan rémlett ez a 88-as NSZK-Olasz EB meccs, amelyen "Az olaszok 1:0-ra vezettek a házigazda ellen, amikor az olasz kapus a labdával a kezében kilépett a 16-oson kívül egy kirúgásnál. Hackett észrevette és szabadrúgást ítélt az NSZK-nak".

Zenga nem kilépett a 16-oson kívülre, hanem a 16-oson belül túl sokat lépett kezében a labdával, ami akkor szabálytalan volt....

maribor_ 2019.11.19. 08:16:05

@Fandor: Visszanéztem, valóban. Mentségemre szolgáljon, hogy a meccset a honi légvédelem 24 órás szolgálatában néztem, védve szocialista hazánkat. A Burgenland felől berepülő vadludak nagyobb emlékeket hagytak bennem, mint a '88-as EB.

maribor_ 2019.11.19. 08:18:45

@Fandor: Amúgy köszönjük az elismerést. Tehát nekem megvan az alibim, de mit csinált akkor Lantos :D
süti beállítások módosítása