Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 1. forduló, 2. kör

2019.12.02. 16:25 maribor_

1983. szeptember 28., a hónap utolsó szerdája

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_headlines.jpgHazánk vendége Mihail Gorbacsov, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a központi bizottság titkára

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

szeptember 26.

Az MSZMP Központi Bizottságának meghívására hazánkba érkezett Mihail Gorbacsov, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a központi bizottság titkára. A vendéget a Ferihegyi repülőtéren Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a KB titkára fogadta. Jelen volt Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió magyarországi nagykövete. A nap folyamán Havasi Ferenc és Mihail Gorbacsov megkezdte tárgyalásait az MSZMP KB székházában. A találkozón részt vett Ballai László, a Központi Bizottság gazdaságpolitikai osztályának vezetője és Vlagyimir Bazovszkij.

A Magyar Szolidaritási Bizottság meghívására küldöttség élén hazánkba érkezett George Habbas, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért főtitkára. Megbeszéléseket folytat a Magyar Szolidaritási Bizottság vezetőivel a kétoldalú együttműködés kérdéseiről, a palesztin néppel, az izraeli agresszió ellen küzdő arab népekkel vállalt szolidaritás erősítésének feladatairól. A küldöttséget a repülőtéren Harmati Sándor, a Magyar Szolidaritási Bizottság elnöke fogadta. Jelen volt Abdallah Hijazi, a Palesztin Felszabadítási Szervezet budapesti képviseletének vezetője, valamint több arab ország nagykövetségének vezetője.

Reggel, helyi idő szerint hat órakor valamennyi libanoni frontszakaszon életbe lépett a szaúd-arábiai közvetítéssel létrejött tűzszünet. A harcok megszüntetésére egyfelől Ibrahim Tannusz, a libanoni hadsereg főparancsnoka, másfelől Valid Dzsumblatt, a Haladó Szocialista Párt elnöke adott parancsot. A felek - kisebb incidensektől eltekintve - tiszteletben tartják az egyezményt. A háromhetes, szüntelen harcoktól kísért tárgyalások eredményeként elfogadott megállapodás azonnali tűzszünetet rendel el Libanon egész területén, és intézkedik róla, hogy semleges megfigyelők ellenőrizzék az összecsapások körzeteit. Kimondja, hogy valamennyi libanoni állampolgár számára lehetővé kell tenni a visszatérést 1975 óta elhagyott otthonába. Intézkedéseket tesz továbbá a mentési munkálatok megszervezésére. A libanoni hadsereg, a libanoni Nemzeti Front nevű jobboldali pártszövetség, az ellenzéki Nemzeti Megmentési Front és a síita Amal mozgalom képviselőiből bizottságot alakítanak a tűzszüneti rendelkezések végrehajtására.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_siita_amal_allas.jpgA síita Amal mozgalom harcosainak egyik állása a fővárosban

New Yorkban, az Egyesült Nemzetek székházában Jorge Illueca, a közgyűlés elnöke megnyitotta a közgyűlés általános vitáját. A vita napirendjén szereplő 141 kérdés között különleges helyet foglalnak el azok a konstruktív javaslatok, amelyeket a szocialista országok terjesztettek elő a fegyverkezési hajsza megfékezésére. A közgyűlés munkájának e fontos érdemi szakaszára a szokottnál nehezebb körülmények közt került sor: a megfelelő feltételek biztosításának megtagadásával az Egyesült Államok lehetetlenné tette Andrej Gromikónak, a Szovjetunió külügyminiszterének jelenlétét a tanácskozáson. Mint a szovjet delegáció szóvivője hangoztatta: szovjet részről ennek ellenére mindent megtesznek a fórum eredményességéért. Indira Gandhi indiai kormányfő - az el nem kötelezett országok mozgalmának soros elnöke - meghívására több állam- és kormányfő külön kötetlen találkozó megtartására használja fel a 38. ülésszakot a jobb nemzetközi légkör megteremtése érdekében. Az ez alkalomból ideérkezettek között van Losonczi Pál, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke is.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_hollai_imre_jorge_illueca.jpgHollai Imre, az előző közgyűlés elnöke, átadja az elnöki széket Jorge Enrique llluecának

A közgyűlés általános vitájának első szónoka Ronald Reagan, az Egyesült Államok elnöke volt. A közép-hatótávolságú fegyverzetek csökkentéséről folyó genfi tárgyalásokról szólva az elnök azt mondotta, hogy az Egyesült Államok továbbra is a „nullaváltozatot” tartja a legjobb megoldásnak. (Mint ismeretes, a „nullaváltozat” a tervezett amerikai rakétatelepítésről való lemondásért „cserébe” azt követelte, hogy a Szovjetunió mondjon le teljes közép-hatótávolságú rakétaerejéről, miközben a NATO-országok a magukét megtartják.) Ezután az elnök közölte, hogy a korábban beterjesztett, úgynevezett közbeeső megoldásjavaslat' alapján „új kezdeményezést” tesz. Ha a Szovjetunió beleegyezik a globális méretekben való csökkentésbe, akkor „az Egyesült Államok a maga részéről nem fogja ellensúlyozni az eddigi teljes globális szovjet rakétatelepítést az Európában.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_ronald_reagan.jpgRonald Reagan beszédét mondja 

A szuperhatalmak közötti mélységes bizalmatlanságnak a légköre uralkodott, amikor Sztanyiszlav Petrov főhadnagy a mára virradó éjjel felvette a szolgálatot a szovjet műholdmegfigyelő központ parancsnokságán, Moszkvától nem messze. Az akkor 44 éves tiszt ekkor még nem sejthette, hogy a következő órákban olyan események várnak rá, amelyek után úgy fogják emlegetni: „a férfi, aki megmentette a világot”. Röviddel éjfél előtt riasztás érkezett: a Kozmosz 1382-es felderítő műhold egy Minuteman amerikai interkontinentális rakéta indítását jelezte. Valójában nem rakétafellövés, hanem egy villámcsapás volt, amit a műhold érzékelt. Petrov megőrizte a nyugalmát, és arra utasította beosztottjait, hogy ne reagáljanak a jelzésre.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_sztanyiszlav_petrov.jpgAz akkor fiatal Sztanyiszláv Petrov

A hidegháborús logika szerint egy nukleáris háború a két szuperhatalom között egy erőteljes első csapással indult volna, vélhetően több száz interkontinentális rakéta indításával. Egy ilyen csapás célja az lett volna, hogy „lefejezze” az ellenfél nukleáris fegyverzetét, ugyanakkor az amerikai és a szovjet stratégák is tudták, hogy a „kölcsönös megsemmisítés” (mutual assured destruction - MAD) logikája szerint a 25 perc, ami az indítás és a becsapódás között eltelik, egyúttal elegendő arra, hogy a saját rakétáikat is útnak indítsák az Északi-sark feletti pályán az ellenfél megsemmisítésére.

Petrov azonban tudta, hogy egy rakéta önmagában nem volna okos kezdés egy nukleáris megsemmisítő csapáshoz. Néhány perccel később gondolatmenetét és határozottságát újabb kihívás érte: újabb négy, a Szovjetunió felé tartó Minuteman-rakéta indítását jelezte a Kozmosz 1382, egyenként tíz robbanófejjel. Ezek együttes robbanóereje több százszorosa lett volna a Hirosimában és Nagaszakiban ledobott atombombákénak.

A Petrov irányítása alatt szolgálatot teljesítő mintegy kétszáz tiszt harminc ellenőrző tesztet hajtott végre, hogy kizárják a tévedés lehetőségét, de eközben az idő szorított: a döntésre, hogy ellencsapást indítson-e a Szovjetunió, mindössze 15 perc állt rendelkezésre. Petrovban ezekben a kaotikus percekben valószínűleg tudatosult, ki is az, akit végső soron döntésre kényszerít, ha értesíti feletteseit a riasztásról: Jurij Andropov pártfőtitkár, egy súlyos vesebetegségben szenvedő, cukorbeteg 70 éves ember, aki, mint a szovjet vezetés egy jelentős része, a keményebb amerikai vonalvezetésre - legalábbis időszakonként - a paranoiával határos módon reagált.

Petrov öt perc mérlegelés és a kollégáival folytatott - a kölcsönös ordibálásig fajuló - vita után úgy döntött, hogy nem értesíti a szovjet vezetést. Nem sokkal később kiderült, mennyire igaza volt: a képernyőkről eltűnt a riasztás. Mint később rájöttek: amit a Kozmosz 1382-es észlelt, az a napfény visszatükröződése volt a felhőrétegeken az Egyesült Államok felett. Sztanyiszlav Petrov még abban az évben otthagyta a hadsereget, magánjellegű okokból.

Egy bizottság megállapította, hogy helyesen cselekedett. Mint azt Petrov később elmondta, tettéért sem nem tüntette ki, sem nem büntette meg a hadsereg. Nyugaton az eset csak évekkel később, a hidegháború vége után vált ismertté. A mindvégig igen szerény körülmények között, nyugdíjasként élő Petrov 2006-ban New Yorkban a Világpolgár kitüntetésben részesült, 2013 februárjában Drezdában pedig a német város 25 ezer euróval járó díjával tüntették ki.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_sztanyiszlav_petrov_2.jpgPetrov az egyik díjával

Petrov 2017. május 19-én hunyt el, 77 éves korában. Halálhíre csak azt követően kapott széles sajtónyilvánosságot, hogy Karl Schumacher – a német filmrendező, aki az 1990-es években először tárta a nyugati közvélemény elé a történetet – felhívta Petrovot, hogy gratuláljon neki szeptember 7-i születésnapja alkalmából. Petrov fia, Dmitrij ekkor értesítette őt arról, hogy édesapja már hónapokkal korábban elhunyt.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_sztanyiszlav_petrov_3.jpgPetrov nem sokkal a halála előtt

szeptember 27.

Robbanás történt este a Nógrádi Szénbányák Vállalat kányási aknaüzemében. A vágatban tartózkodó Szaniszló Károly 33 éves vájár, istenmezejei lakos életét vesztette. Egy dolgozó súlyos, kettő pedig könnyebb sérülést szenvedett. A baleset okának és az anyagi kár nagyságának megállapítására vizsgálat indult.

A hivatalos szovjet értékelés szerint Reagan amerikai elnöknek az ENSZ-ülésszakon a fegyverzetkorlátozás ügyében előterjesztett javaslatai puszta propagandafogásnak minősülnek, s Washington valóságos célja a fegyverkezés fokozása. A TASZSZ hírügynökség elemzése elsőként azt emeli ki, hogy az amerikai elnök tudatosan ködösen, álláspontját nem kifejtve és egy sor dolgot elhallgatva ismertette azoknak az új utasításoknak a körvonalait, amelyeket a genfi tárgyalásokon részt vevő amerikai küldöttség vezetőjének adott. Reagan szerint a probléma legjobb megoldása az úgynevezett nullaváltozat, amely azt indítványozza, hogy a Szovjetunió semmisítse meg valamennyi közepes hatótávolságú rakétáját, a NATO-nak viszont meglevő fegyverzetében egyetlen egységet sem kellene fölszámolnia - írja a szovjet hírügynökség, majd megállapítja: Mint a Fehér Ház apparátusának magyarázatából következik, nincs változás abban az amerikai álláspontban, hogy a NATO és a Varsói Szerződés közötti általános erőegyensúlyba ne számítsák bele az angol és francia nukleáris fegyverzetet.

Bár kedden szembetűnően megszilárdult a hétfő reggeltől érvényben levő libanoni tűzszünet, általános meggyőződés, hogy egyelőre bizonytalan, a politikai kibontakozás gyorsaságától függ a fegyvernyugvás sorsa, időtartama. A közlekedési forgalom, az üzleti élet megélénkülése mellett a bizakodás jele, hogy emelkedett a libanoni font árfolyama, s csütörtökre kilátásba helyezték az egy hónapja bezárt nemzetközi repülőtér megnyitását. Nem hagyható figyelmen kívül azonban, hogy a különböző frontszakaszokon szemben álló felek - egyfelől a libanoni hadsereg és a falangista milíciák, másfelől a drúz és a síita fegyveresek - teljes harckészültségben maradtak, sőt sietős intézkedéseket tesznek állásaik megerősítésére, egységeik kiegészítésére, felfrissítésére. Aggasztó fejlemény, hogy elhalasztották a tűzszüneti vegyes bizottság kedd reggelre meghirdetett első ülését. Az ok: nézeteltérések támadtak a tanácskozás színhelyét és a bizottság összetételét illetően.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_libanoni_tuzszunet.jpgJellemző kép a tűzszünetről: drúz fegyveres teljes harckészültségben főzi az ebédet pihenő társainak

New Yorkban, az Egyesült Nemzetek Szervezetének székhazában folytatta tanácskozását a közgyűlés 38. ülésszaka. A vita, amelyben eddig 152 állam képviselője jelentkezett felszólalásra, már az első két napon kifejezte: a nemzetek közösségét érintő legfontosabb kérdés ma a fegyverkezési hajsza megfékezése, a háborús veszély csökkentése, s nyilvánvaló, hogy az ülésszak eredményességének mércéje csak az lehet, hogy elősegíti-e az előrehaladást e célok felé.

A célt tükrözi, hogy ez fontos fóruma azon államoknak, amelyek a világ különböző pontjain imperialista agressziónak vannak kitéve: erre emlékeztette a küldötteket a fölszólaló Daniel Ortega Saavedra, a nicaraguai kormányzó tanács tagja. - A világszervezetnek tudnia kell - hangoztatta -, hogy az Egyesült Államok áll ama fegyveres bandák mögött, amelyek Nicaragua törvényes kormányának megdöntésére törnek. A CIA olyan somozista alakulatokat finanszíroz, amelyek békés lakosok százait mészárolják le az ország határövezeteiben -mutatott rá. - Ugyancsak az Egyesült Államok titkosszolgálatait tartják felelősnek Managuában az egész közép-amerikai térség helyzetéért - hangsúlyozta, majd hozzáfűzte: - Washington a nicaraguai kormány megdöntése mellett Salvadorban egy velejéig korrupt népirtó rendszer megmentésével próbálkozik csak azért, mert a kormány hajlandó az amerikai politikai célok követésére.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_daniel_ortega.jpgAz ülésteremből. Fönt: Daniel Ortega ismerteti Nicaragua álláspontját

A világszervezet közgyűlésével egyidejűleg megtartották első tanácskozásukat azok az állam- és kormányfők, akik Indira Gandhi kormányfőnek - az el nem kötelezett országok mozgalma soros elnökének - meghívására különtalálkozó megtartására használják fel a 38. ülésszakot. A tanácskozáson részt vesz Losonczi Pál, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke is, aki vasárnap érkezett New Yorkba. Az első összejövetel után a kezdeményező indiai kormányfő szóvivője hangoztatta: A megkezdődött magas szintű eszmecsere - amelynek előterében a leszerelés és a nemzetközi fejlődés előmozdítása áll - a jelek szerint hozzájárul a világszervezet konstruktív céljainak előmozdításához, a nemzetközi feszültség enyhítéséhez, a nemzetek közti megértéshez, a párbeszéd szellemének erősítéséhez.

További kétoldalú megbeszéléseken vett részt New Yorkban dr. Várkonyi Péter külügyminiszter, aki az ENSZ-közgyűlés 38. ülésszakán tartózkodik New Yorkban. Délelőtt Vu Hszüe-csien kínai külügyminiszterrel folytatott eszmecserét, délután Mochtar Kusumaatmadja indonéz és lsidoro Malmierca Peoli kubai külügyminiszterrel találkozott. Mindhárom kollégájával a nemzetközi élet főbb kérdéseiről és a kétoldalú kapcsolatok helyzetéről tárgyalt.

Mintegy 150 somozista ellenforradalmár Hondurasból kiindulva, a hondurasi hadsereg támogatásával újabb fegyveres támadásokat hajtott végre Nicaragua északi határvidéke ellen - közölte a nicaraguai külügyminisztérium. Nicaragua hivatalosan tiltakozott Hondurasnál a fegyveres provokációk miatt.

szeptember 28.

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára fogadta Mihail Gorbacsovot, az SZKP Politikai Bizottságának tagját, a KB titkárát, aki az MSZMP Központi Bizottságának meghívására tartózkodik hazánkban. A szívélyes, baráti légkörű találkozón véleményt cseréltek a sokoldalú magyar-szovjet együttműködés továbbfejlesztésének lehetőségeiről. Áttekintették a nemzetközi, és különösen az európai helyzet alakulását, valamint a nemzetközi kommunista és munkásmozgalom néhány időszerű kérdését. A megbeszélésen részt vett Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a KB titkára és Vlagyimir Bazovszkij nagykövet.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_kadar_janos_fogadja_mihail_gorbacsovot_1.jpgKádár János fogadta Mihail Gorbacsovot

Lázár Györgynek, a Minisztertanács elnökének meghívására a déli órákban, hivatalos látogatásra hazánkba érkezett Maurice Bishop, a grenadai népi forradalmi kormány elnöke, az Új Mozgalom Párt (Jewiel) elnöke. Kíséretében van Unison Whiteman külügyminiszter, George Louison mezőgazdasági miniszter, Richard Jacobs, Grenada Budapesten is akkreditált nagykövete, valamint a szakminisztériumok több vezető munkatársa. A vendégeket a Ferihegyi repülőtéren ünnepélyesen fogadták: a légikikötőt grenadai és magyar zászlók díszítették, csapatzászlóval felsorakozott a néphadsereg díszszázada.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_lazar_gyorgy_maurice_bishop.jpgLázár György és Maurice Bishop a Ferihegyi repülőtéren

A fogadtatásra megjelent Lázár György, Ábrahám Kálmán építésügyi és városfejlesztési miniszter, Nagy János külügyi államtitkár és Dömény János, hazánk Grenadában is akkreditált nagykövete, valamint politikai és gazdasági életünk számos vezető személyisége. A különgépből kilépő Maurice Bishopot elsőként Lázár György üdvözölte, majd úttörők virágcsokorral köszöntötték a vendéget. A díszszázad parancsnoka jelentést tett a grenadai miniszterelnöknek, s felcsendült a két ország himnusza. Maurice Bishop Lázár György társaságában ellépett a díszszázad előtt, ezt követően a magyar és a grenadai közéleti vezetők kölcsönösen üdvözölték egymást. Az ünnepélyes fogadtatás után a vendégek a magyar vezetők társaságában szállásukra hajtattak. Délután a grenadai kormányfő megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékművét a Hősök terén.

Ezt követően Lázár György és Maurice Bishop szűk körben folytatott megbeszélést a magyar miniszterelnök országházi dolgozószobájában. 

A késő délutáni órákban a Parlament delegációs termében megkezdődtek a plenáris tárgyalások. A tárgyaláson baráti, elvtársi véleménycserét folytattak a közös érdeklődésre számot tartó kérdésekről, amelyek hozzájárulhatnak a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséhez. Mindkét fél hangsúlyozta a találkozó fontosságát, amelynek célja az együttműködés alapjainak megteremtése, a hosszú távú kapcsolatok fejlesztése.

Este Lázár György díszvacsorát adott a grenadai kormányfő tiszteletére a Parlament Vadásztermében. részt vett a vacsorán a kormány több tagja, valamint politikai és társadalmi életünk számos vezető személyisége. A vacsorán Lázát György és Maurice Bishop pohárköszöntőt mondott.

Sarlós István, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, miniszterelnökhelyettes ellátogatott a Központi Fizikai Kutató Intézetbe, hogy áttekintse a nagy jelentőségű Vénusz-Halley program helyzetét. A Szovjet Interkozmosz Tanács, több szocialista és nyugati ország részvételével, két űrszondát indít 1984-ben a Vénusz bolygó és a Halley üstökös vizsgálatára. A Halley üstökös megfigyelésére épülő tudományos berendezések közel egyharmada hazánkban készül; köztük a televíziós rendszer elektronikája, amely az üstökös magjának a képét a világon első ízben teszi emberi szem számára láthatóvá. A látogatáson Sarlós István találkozott a KFKI és a Budapesti Műszaki Egyetem vezető munkatársaival, megnézte a készülő berendezéseket, tájékozódott az eredményekről és gondokról. Elmondta, hogy a program sikerének a vezető testületek is nagy jelentőséget tulajdonítanak.

Súlyos baleset történt Balatonfenyves és Balatonkeresztúr között, a 7-es úton. Balatonkeresztúr előtt a vasúti-közúti, szintbeli kereszteződésnél a fénysorompó piros jelzését figyelmen kívül hagyta egy nyugatnémet személygépkocsi, és összeütközött egy Balatonkeresztúr felé haladó mozdonnyal. A baleset következtében életét vesztette János Jahn 62 éves nyugatnémet állampolgár, a gépkocsi vezetője, továbbá utasai közül Katalin Jahn 56 éves ugyancsak nyugatnémet állampolgár és István Jahn 71 éves USA-állampolgár. A kórházba szállítás után meghalt Maria Jahn 64 éves USA állampolgár. Súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett Barbara Mauk 64 éves USA-állampolgár.

Új autóbuszgarázst helyeztek üzembe Kispesten, a Nagykőrösi út és Méta utca sarkán. A Budapesti Közlekedési Vállalat új létesítménye a dél-pesti Killián-telephely szomszédságában, annak részeként épült fel. A BKV most elkészült hatodik garázsának kialakítását a 21-es számú Állami Építőipari Vállalat kezdte meg öt éve. A tizenkét hektáros területen 350 autóbuszt garazsiroznak, javítanak, készítenek fel a forgalomra.

Nagy részvéttel temették el a nagyerdei temetőben a grazi autóbuszszerencsétlenség tizenkét debreceni áldozatát. Mint ismeretes, szeptember 14-én a Medicor Művek debreceni Orvosi műszergyárának dolgozóit és családtagjaikat szállító autóbusz kétszáz méteres szakadékba zuhant, s tizenöten életüket vesztették. A ravatalnál Hajdú-Bihar megye és Debrecen lakossága, politikai, állami és társadalmi szervezeteinek nevében Borbély Miklós, a városi tanács elnökhelyettese búcsúzott a halottaktól. A gyászoló családok és hozzátartozók, munkatársak, barátok nevében Májkut Tibor vett végső búcsút az elhunytaktól.

Az állam- és kormányfők Indira Gandhi által kezdeményezett New York-i találkozóján, magyar idő szerint szerdára virradóra, beszédet mondott Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke.

...Olyan korban élünk, amikor az emberiségnek növekvő számú, összetett és hosszú távon ható problémákkal kell megküzdenie. Ezek kisebb-nagyobb mértékben minden országot és népet érintenek a fejlettségi szinttől, társadalmi berendezkedéstől, földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül...
...Napjaink tragédiája, hogy ezt a karnyújtásnyira álló lehetőséget nem tudjuk megragadni, sőt úgy tűnik, az idő múlásával egyre távolabb kerülünk tőle...
...Következésképp, a fegyverkezés ellen, a leszerelésért folytatott harc a legelső, mindenek felett álló feladat, amelynek megoldásától függ, hogy úrrá tudunk-e lenni a többi nehézségünkön...
...A világgazdaság jelenlegi állapotában a fejlődő országok egy része különösen kritikus helyzetbe került. A Magyar Népköztársaság támogatja a fejlődő országok jogos követeléseit, és bilaterális kapcsolataiban is igyekszik lehetőségeivel összhangban álló segítséget nyújtani, hozzájárulni gazdasági függetlenségük megszilárdításához...
...Végezetül szeretném újra leszögezni: a világgazdaságban, valamint az emberi lét és tevékenység egyéb területein sokasodó globális problémák megoldásának döntő tényezője a tartós béke és a nemzetközi biztonság, a népek közötti sokoldalú együttműködés, amely csak akkor valósulhat meg igazán, ha sikerül megállítani az esztelen fegyverkezést...
...A megoldások keresésében, e feladatok valóra váltása érdekében a Magyar Népköztársaság a jövőben is kész együttműködni a világ összes országával, mozgósítani szerény szellemi és anyagi eszközeit...

Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke New Yorkban kétoldalú megbeszéléseken is részt vett. Délelőtt Ausztria ENSZ-képviseletén találkozott Fred Sinowatz osztrák szövetségi kancellárral. Délben részt vett azon a díszebéden, amelyet Indira Gandhi miniszterelnök asszony rendezett a New Yorkba érkezett állam- és kormányfők tiszteletére. Ez alkalomból Losonczi Pál és lndira Gandhi között külön eszmecserére is sor került. Dr. Várkonyi Péter külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés 38. ülésszakán találkozott és eszmecserét folytatott Szabah el-Ahmad el-Dzsabir esz-Szabah kuvaiti és Hans-Dietrich Genscher nyugatnémet külügyminiszterrel.

New Yorkban, az ENSZ-palotában folytatta tanácskozását a világszervezet közgyűlésének 38. ülésszaka. Fölszólalt Vu Hszüe-csien, a Kínai Népköztársaság külügyminisztere is, aki az Egyesült Államokat és a Szovjetuniót tette felelőssé a fegyverkezési versenyért. A közel-keleti konfliktusról szólva a kínai külügyminiszter megállapította: az izraeli agresszióért, amely lábbal tiporta az arab népek jogait, az agresszort bátorító Egyesült Államok is felelős. lndira Gandhi, indiai kormányfő a közgyűlési ülésszakon tartott fölszólalásában kiemelte a harmadik világot érintő fejlesztés kérdésének szerves összefüggését a leszerelés előrehaladásával. Francois Mitterrand, a Francia Köztársaság elnöke közgyűlési fölszólalásában két kérdésre fordított különös figyelmet. Az első: a nemzetközi együttműködés szorosabbra fűzése a világgazdasági helyzetből adódó közös következtetések levonásával. A második: a fegyverkezési verseny problémaköre.

Humor:
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_humor.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_humor_4.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_reklam_2.jpg

Kékfény:
A Kék fény legutóbbi adásában a rendőrség a lakosság segítségét kérte a Ganz Villamossági Művekből eltűnt -mintegy 660 ezer forint értékű - műszerek ügyében megindított nyomozáshoz. A lakosság bejelentései alapján a II. kerületi kapitányságon őrizetbe vették a vállalat egyik dolgozóját, Bálint József 25 éves budapesti villanyszerelőt, aki alaposan gyanúsítható a műszerek eltulajdonításával. Az ügyben a rendőrség folytatja a nyomozást.

Jelentős értékre, folytatólagosan - részben bűnszövetségben és részben társtettesként - elkövetett csalás bűntettének, továbbá többrendbeli árdrágítás és magánokirat-hamisítás vétségének elkövetésében találta bűnösnek a Legfelsőbb Bíróság Kucsera István Lajost, a Déli ABC-nagyáruház volt igazgatóját. Ezért a kihirdetett jogerős ítéletével háromévi szabadságvesztésre ítélte. Az elsőrendű vádlottként felelősségre vont Kucsera bűntársai közül - akik egyébként a budapesti Déli pályaudvarnál levő ABC bevásárló központ dolgozói voltak, illetve annak működési köréhez tartoztak - Füzes Iván 1 év 6 hónapi, Pálfi István 1 évi, Tanai Istvánná 10 hónapi - végrehajtásában háromévi próbaidőre felfüggesztett - szabadságvesztés büntetést kapott, Rovt Alexandrt pénzbüntetésre ítélték. A déli nagyáruháznak évi 4 millió forintot jóval meghaladó az úgynevezett kálója, s főként ezzel visszaélve, manipulálva követték el a most büntetett cselekményeket a vádlottak padjára került kereskedők. Kucsera és társai például több mint 800 ezer forint kárt okoztak a Compack Kereskedelmi Csomagoló Vállalatnak azzal, hogy nem teljesítették, csak hamis számlákkal igazolták olyan, a közönség számára ingyenes teakóstolók, reklámakciók megszervezését, amelyek költségeit a Compack vállalta magára. A számlák összegét azután átutalták az ABC-t működtető áfészhez, amely így jogosulatlanul növelte jövedelmét. Viszonzásul - a káló terhére - műszaki ajándékokat osztogattak a nagyáruházban más vállalatok olyan vezető beosztású dolgozóinak, akik lehetővé tették, vagy éppenséggel segítették az üzelmeket.

Közlemények:
Rendkívüli műszak 6-tól 14 óráig. Október 2-án, 9-én, 16-án, és 23-án szombaton is várja az autósokat az AFIT III. számú Autójavító Vállalat. Vállaljuk Lada, Skoda és Dacia típusú személygépkocsik mindennemű Javítását, őszi-téli felkészítését, vizsgára való előkészítéséi és helyszíni vizsgáztatását, továbbá bármilyen típusú személygépkocsi szervizét, alváz- és üregvédelmét. Cím: Budapest XIV., Miskolci út 157-159. Telefon: 821-120.

Ismét engedményes békésszentandrásl perzsavásár az OPK bemutatótermében (VI., Nagymező u. 21.), szeptember 20-tól október 7-ig, hétköznap 10-től 18 óráig. Amíg a készlet tart!

Szeptember 30-ig még átveszünk nemesfémből készült, különleges kivitelű antik- és régiségjellegű tárgyakat, órákat, az Óra- és Ékszerkereskedelmi Vállalat őszi ékszer- és nemesfémaukciójára, a következő fővárosi felvevőhelyeken: V., Váci u. 73., V., Kígyó u. 2., IX., Ferenc krt. 26., II., Szilágyi Erzsébet fasor 5.

Állásajánlat:
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_allasajanlat.jpg

Diétás Pepsi Cola Sárvárról:
Újabb energiaszegény üdítő ital kerül az üzletekbe. Az Erdei Termékeket Feldolgozó és Értékesítő Vállalat eddigi termékeiből az ilyen jellegű üdítő ital hiányzott. A vállalat sárvári palackozóüzemében most kezdték meg a diétás Pepsi Cola töltését literes üvegekbe. Vas, Győr-Sopron és Zala megye egy részét látják el az új termékkel.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_dietas_pepsi.jpgSzállításra készítik elő a diétás Pepsi Colát

Megelőzhetők a játszótéri balesetek:
A játszótéri gyermekbalesetekről nincsenek pontos adatok, ám hogy hibás, rosszul megépített játszószer miatt akár egyetlen sérülés is történjék, megengedhetetlen - hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Kertészeti Egyesülés és a Fővárosi Kertészeti Vállalat képviselői tartottak a Főkert Városmajor utcai klubhelyiségében. Ezért is dolgozta ki a Fővárosi Kertészeti Vállalat a játszótéri szabványt, s azt megküldte a tervezőknek, a tanácsoknak és a Triálnak. A szabvány alapján a játszóhelyeken leszerelik a balesetveszélyesnek minősített egyik legrégibb játékot, a mérleghintát, s homokba süllyesztik a mászógödröt. A szabványban meghatározták a játszószerek lehetséges magasságát, méretét is. A vállalat illetékesei elmondották, a Főkert népligetnyi játszóterületet kezel a fővárosban, s gondoskodik a játékok karbantartásáról. Néhány hónapja létrehozta gyorsszolgálatát, amely a bejelentett hibákat a helyszínen javítja ki. A vállalat dolgozói a szabvánnyal nem egyező játszószereket kiigazítják, szükség esetén pedig leszerelik őket.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_jatszoter.jpgIgen népszerű a gyermekek és a szüleik körében is a gellérthegyi játszótér

Átadták a háromszázadik metrókocsit:
a Budapesti Közlekedési Vállalat Kőér utcai járműtelepén ünnepélyes külsőségek között vették át a 300. szovjet gyártmányú metrókocsit a BKV, illetőleg a Metró Közlekedésfejlesztési és Beruházási Vállalat vezetői. A mitiscsi gyárban készült 300., Magyarországra szállított metrókocsi a budapesti metró legújabb, jövőre elkészülő szakaszán, az Élmunkás tér és az Árpád-híd között szállítja az utasokat. Nyikolaj Jevtyejev, az Energomasexport vezérigazgató-helyettese a szerelvényeket készítő szovjet üzemek, főhatóságok, valamint az Energomasexport Külkereskedelmi Egyesülés képviselőiből álló küldöttség vezetője az ünnepségen elmondta: nemcsak a gyártó, hanem a magyar karbantartó szakemberek munkáját is dicséri, hogy a szovjet metrószerelvények több mint egy évtizede főjavítás nélkül látják el feladatukat. Nyikolaj Jevtyejev balesetmentes közlekedést kívánva adta át a 300. metrókocsit Várszegi Gyulának, a Metróber igazgatójának s Daczó Józsefnek, a BKV vezérigazgatójának.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_metrokocsi.jpgAz új szerelvényeket a forgalomba állítás előtt a BKV szakemberei ellenőrzik

A rakamazi almáskertben:
Alighogy megkezdődött a tanév az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, néhány nap "bemelegítés'’ után máris közhasznú társadalmi munkára indult a diáksereg. A rakamazi termelőszövetkezet almásában a bölcsész- és jogászhallgatók ötszáz fős csapata szedte a vidék híres gyümölcsét, az almát.
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_almaszedes.jpg

Bábolna bemutatkozott:
A „Bábolnai napok” fogalommá vált a hazai és külföldi szakemberek körében. Aki tehette, eljött a bemutatóval egybekötött vásárra, amelyet szeptember 27-30 között rendeztek meg. Látni akarták a száztíz magyar és a világ 15 országából érkezett 55 külföldi cég kiállított gépeit, mert ezek közül eddig egy sem volt még használatban. Ugyanis csak azok a hazai és világcégek nevezhettek be a kiállításra, amelyek új, bevezetés előtt álló eljárásokat, gyártmányokat hoztak magukkal. Az idén immár hetedik alkalommal megrendezett program folytatása annak a mezőgazdasági fejlesztésnek, amely Bábolnán csaknem kétszáz éve nagyüzemi körülmények között számtalan állattenyésztési, növénytermesztési és üzemszervezési eredménnyel járt.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_babolna_1.jpgAz érdeklődők szeme láttára ilyen óriási géppel készítették elő a magágyat

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_babolna_2.jpgHelikopterek a mezőgazdaság szolgálatában. Erre a légi masinára szüksége van az IKR-hez tartozó taggazdaságoknak

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_babolna_3.jpgNagy teljesítményű Claas D-106-os kukoricabetakarító kombájn

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_babolna_4.jpgSikere volt a kiállításon a szélenergiát hasznosító hazai berendezésnek

Kézzelfogható közelségben:
Nem az évtizedek múltán elérhető csodagépeket, hanem a tanulást, munkát már ma is könnyítő masinákat próbálhatták ki a látogatók a kaposvári országos számítástechnikai kiállításon. Húsz hazai és külföldi cég mutatta be szakmai eszmecserék keretében újdonságait, köztük a képen látható Videoton-készülékeket.
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_videoton_szamitogep.jpg

A múzeumi hónapra készülnek:
A múzeumi hónap alkalmából októberben ismét megnyílik a Magyar Nemzeti Múzeum történeti kiállítása. A tárlat a honfoglalástól 1849-ig, a világosi fegyverletételig mutatja be Magyarország történetének tárgyi emlékeit.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_muzeumi_honap.jpgLeletek a török hódoltság korából

A budapesti művészeti hetek megnyitó díszhangversenye:
este megnyílt a budapesti művészeti hetek és keretében a budapesti zenei hetek eseménysorozata. A díszhangverseny az Erkel Színházban zajlott le. Az ünnepi esten Ferencsik János vezényletével Bartók III. Zongoraversenye és Liszt Faust-szimfóniája hangzott el a Magyar Állami Hangversenyzenekar és a Néphadsereg Művészegyüttese Férfikarának előadásában. A nagy sikerű hangverseny szólistája Ránki Dezső zongoraművész és Gulyás Dénes, az Állami Operaház magánénekese volt.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_ferencsik_janos.jpgA koncert egyik mozzanata, baloldalt a vezénylő Ferencsik János

Színházi bemutató: A legnagyobb magyar (Pesti Vigadó)

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_banffy_gyorgy.jpgSzéchenyi István szerepében Bánffy György

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_mozi.jpg

Magyar könnyűzene: Az EAST együttes
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_east_egyuttes.jpg

Házasság:
Férjet keres 25 éves, csinosnak mondott, házias nő. Korban hozzáillő, jó megjelenésű, intelligens férfi fényképes, bemutatkozó levelét várja házasság céljából. „Horoszkóp KU 564” jeligére a kiadóba.

A kupaszerda napján ifjúsági válogatottunk EB-selejtezőt vívott.
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_magyar_torok_ifi_eb_selejtezo.jpg

És akkor lássuk a lényeget, a kupaszerdát! Csak a Rába (EK) rajtol előnnyel (2:1 a reykjavíki Vikingurral szemben) a nemzetközi tornák szerdai visszavágóin, az Ú. Dózsa (KEK), a Honvéd és az FTC (UEFA Kupa) egyaránt kétgólos hátrányt próbál kiegyenlíteni. A legutóbbi bajnoki forduló ugyan nem sok jóval kecsegtet, de a futball hívei szerint a kupákban minden lehetséges.

BEK: Vikingur FC - Rába ETO
Győrött nem kis meglepetést keltett, hogy Hannich Péter csapatának Volán elleni bajnoki mérkőzésén még mindig nem szerepelt. Sőt, a válogatott középpályás a kispadra sem került, ráadásul el sem utazott csapatával a fővárosba. A meglepetés csak tovább fokozódott, amikor megtudták, hogy Hannich neve nem szerepel az izlandi BEK-visszavágó mérkőzésre utazó 17 játékos között sem! A válogatott középpályás minderről a következőket mondta: - Sérülésem szerintem 80 százalékban rendbejött. Már rendszeresen edzek, de a munkában sok még a pótolni valóm. Ennek ellenére reménykedtem, hogy a Volán ellen legalább egy félidőt már játszhatok. Edzőm azonban másként látta jónak, és közölte velem, hogy edzettségi állapotom még nem megfelelő - ezzel jómagam is egyetértek -, így még a kispadra sem ültet le. Ezért nem utazhatok a szerdai reykjavíki BEK-visszavágóra sem. Verebes József az indulás előtt elmondta, hogy Győrött az izlandi bajnokcsapat elleni 2:1 kiharcolása a vártnál valóban sokkal nehezebb volt. A továbbjutásról viszont ezek után sem mondtak le. Idegenben a magyar bajnokcsapat más taktikai felfogásban játszik, mint két hete Győrött tette. A játékosok új stratégiát gyakoroltak be. Ebben a biztonságos védekezésnek ugyanúgy szerepe van, mint a jól időzített ellentámadásoknak. Az izlandi időjárás nem sok jóval biztatja a győri labdarúgókat. Az elmúlt napokban többször esett havas eső, és napközben a legmagasabb hőmérséklet 10 fok alatt volt. Ennek ellenére Verebes József edző és a játékosok véleménye szerint a Rába továbbjut!
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_vikingur_reykjavik_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_vikingur_reykjavik_raba_eto_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_vikingur_reykjavik_raba_eto_ujsagcikk.jpgAz izlandi újság győzelemmel felérő vereségről és továbbjutással felérő kiesésről ír

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_vikingur_reykjavik_raba_eto_magyar_lajos_szentes_lazar.jpgGyőzelem... Magyar Lajos, az izlandi visszavágó első győri góljának szerzője, a ferihegyi megérkezés után boldogan formálja ujjaival a győzelmet jelentő „V” betűt. Mellette a másik Rába-gólt bevágó Szentes Lázár

KEK: Ú. Dózsa - AEK Athen
Túlzás lenne azt állítani, hogy kedden délelőtt csupa mosolygós arcú újpesti futballista ballagott ki a Megyeri úti stadion gyepszőnyegére, az AEK Athén elleni szerda délutáni visszavágó előtti utolsó gyakorlásra. Törőcsik, Fekete, Steidl, Polonyi és Horváth kis csoportot alkotva külön vonult Schumann János edzővel, mert nekik sérülésük miatt Károlyi doktor speciális edzésmunkát írt elő. Temesvári Miklós aggódva figyelte a csapatkapitány Fekete, valamint az utóbbi hetekben jó formába lendült Steidl mozgását. Az AEK Athén együttese kedden délután különrepülőgéppel érkezett Budapestre, és kétgólos előnyének tudatában oldott hangulatú edzést tartott a Megyeri úti stadionban. A görög játékosok és vezetők nem is titkolják: biztosak a továbbjutásban!
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_u_dozsa_aek_athen.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_u_dozsa_aek_athen_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_u_dozsa_aek_athen_megyeri_ut.jpgA mérkőzés és a nézők

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_u_dozsa_aek_athen_steidl_sandor.jpgFurcsa balettmozdulatok, a kezek és a lábak ritka játéka. Pantomimnak is megteszi. Steidl, a lila-fehérek csatára egy csellel becsapja a görög Georgamliszt

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_u_dozsa_aek_athen_kisznyer_sandor.jpgKisznyér (középen sötét mezben) a görögök gyűrűjében

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_u_dozsa_aek_athen_kiss_sandor_fekete_laszlo.jpgJellemző tömegjelenet az újpesti KEK-összecsapásról. A görög kapu közvetlen közelében Kiss és Fekete (10) a világos mezes athéni védők gyűrűjében. Balról: Papaioannu, Kiss, Arvanitisz kapus, Georgamlisz, Fekete, Karagiozopoulosz (a földön), Vlahosz (10) és Manolasz

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_u_dozsa_aek_athen_kiss_sandor.jpgKiss Sándor, a csodálatosan egyszerű fejesgólja után az athéni védők szoros őrizetében. Elkeseredetten védekezett az AEK, de mindhiába: 4:1-re nyertek a lila-fehérek, és ezzel feledtették az athéni vereséget...

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_u_dozsa_aek_athen_dozsa_tabor.jpg...aztán boldogság a Megyeri úti lelátón. Újpest, Újpest... a szurkolók szíve együtt dobbant a pályán küzdőkével

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_u_dozsa_aek_athen_kardos_jozsef.jpgKardos 11-esből szerzi meg a továbbjutást jelentő negyedik gólt

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_u_dozsa_aek_athen_kisznyer_steidl.jpgKisznyér (sötét mezben) rohamozza a görög kaput. Jobboldalt Steidl

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_u_dozsa_aek_athen_kardos_jozsef_2.jpgKardos egy felugrás után az athéni ellenfél vállán pihenteti a lábát

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_u_dozsa_aek_athen_dozsa_orom.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_u_dozsa_aek_athen_dozsa_orom_2.jpgJogos az újpesti öröm a lefújás utáni pillanatokban

UEFA Kupa: Ferencváros - PSV Eindhoven
Ferencváros szerdai ellenfele, a PSV Eindhoven jobban megúszta a kupamérkőzés előtti bajnoki találkozót, mint a hazaiak. A Philips-gyár labdarúgói a tabella utolsó helyén álló Helmond Sport ellen végig „figyelmes” mérkőzést vívtak Az eindhoveni gárda két motorja ezúttal is Thoresen és Koolhof volt. E két nagyszerű labdarúgó együttműködése, játékstílusa látszólag egyszerű, de igen eredményes. A PSV 5:1-re nyert idegenben. Kedden délelőtt egyszerre ment edzeni a két kupacsapat az Üllői úton. Az FTC és a vendég holland PSV Eindhoven. A hazaiak az edzőpályára ballagtak, az eindhoveniek viszont a stadion gyepével ismerkedtek. A ferencvárosiaknál a két sérült, Kvaszta és Koch is levetkőzött, de csak utóbbira számíthat Novák edző, a villámlábú szélsőnek ugyanis hosszabb időre van szüksége ahhoz, hogy újra harcképes legyen. K. Plotgsmann, a PSV menedzsere a várható esélyekről az alábbiakat mondta: „Ötven-ötven százalék az esély a továbbjutásra. Érzésem szerint mi legalább egy gólt rúgunk. Az pedig elég a végső sikerhez.”
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_ferencvaros_psv_eindhoven.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_ferencvaros_psv_eindhoven_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_ferencvaros_psv_eindhoven_kerkhof.jpgFutottak még... Kerkhof nyomában

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_ferencvaros_psv_eindhoven_thoresen.jpgKijutott a boldogsából a vendégeknek is, azaz az Üllői úton a hollandoknak. Thoresen fogadja a gratulációt. A PSV Eindhoven nagyszerű játékkal győzte le a Ferencvárost, a közönség végül a vendégeket köszöntötte ütemes tapsával

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_ferencvaros_psv_eindhoven_jancsika_arie_haan.jpgJancsika a sokszoros holland válogatott Haan hátán fejeli el a labdát

UEFA Kupa: Bp. Honvéd - FC Larissza
Olyan kitűnő bizonyítványt állítottak ki magukról a szombati rangadón, hogy sokan első helyen említik a továbbjutók között a Honvédot. A Bp. Honvéd eddig 48 kupamérkőzést vívott. Ha most győz, az újabb fordulóban elérheti az 50. találkozót. És közelebb juthat 100. kupagóljához! Most ugyanis 92-nél tartanak a piros-fehérek. A Larissza már hétfőn Budapestre érkezett. Az Olimpia Szállóban ütötte fel tanyáját. Hétfő délutánra edzéslehetőséget kértek a vendégek, aztán lemondták. Nagyon fáradt volt a társaság, vasárnap ugyanis Kréta szigetén játszott s 2:0-ra kikapott. Kedden délután a mérkőzés színhelyén gyakoroltak a vendégek, most már jóval frissebbek voltak. És bizakodóbbak is, mint az érkezéskor.
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_bp_honved_larissza_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_bp_honved_larissza_2.jpg

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_bp_honved_larissza_dajka_laszlo.jpgDajka-fejes mesterhármasával

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_bp_honved_larissza.jpgMindennek vége! - ezt árulja el Dajka harmadik gólja után a görög hátvéd mélabús arckifejezése

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_bp_honved_larissza_orom.jpgÖröm nemcsak a kispesti pályán ... hanem még a villamos hátulján is

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_bp_honved_larissza_varga_esterhazy_nagy_antal.jpgÖrömmámor a kispesti pályán: utoljára az 1980-as bajnokavatáskor ünnepeltek a szurkolók ilyen önfeledten. A Bp. Honvéd játékosai közül Varga, Esterházy és Nagy Antal, a csapatkapitány

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_bp_honved_larissza_esterhazy_marton.jpgLégiharc Esterházy és a görögök között. A fejesgólok mérkőzésén viszont Dajka talált be háromszor, harmadszor már a hosszabbításban

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_bp_honved_larissza_dajka_laszlo_2.jpgA mérkőzés hőse, Dajka a harmadik, továbbjutást jelentő gólt fejeli

Európában következtek a visszavágók, s voltak csapatok, melyekre nehéz erőpróba várt. Voltak, akik a csodát, voltak, akik csak a továbbjutást várták. Ami az első fordulót illeti, az EK-ban a Dundee, a Rapid, a Standard, a Bohemians, a Partizán, a Liverpool, a Roma, a CSZKA Szófia szerzett előnyt a továbbjutásra. A KEK-ben a Barcelona, a Juventus, a Glasgow, a Sahtyor, a Servette, a Beveren érezhette magát kedvező helyzetben. Az UEFA Kupában 32 mérkőzésen 91 gól esett, vagyis átlagban 2,84. A kis országok alulmaradtak.

Itthon ideális kora őszi időben került sor a labdarúgó-kupatornák első fordulójának visszavágóira, három mérkőzésre. Két magyar csapat, a Honvéd és az Ú. Dózsa sikeresen tette le a „görögpótlót", s ha nem is könnyen, továbbjutottak ellenfeleikkel szemben. Sajnos az FTC megbukott... A Honvéd a hosszabbításban, az Ú. Dózsa az utolsó percig „reszketésben" élte túl a visszavágót a Larissza, illetve az AEK ellenében, s ezek után örömmel várhatja a pénteki sorsolást, függetlenül attól, melyik csapattal kerül össze a következő fordulóban. Kitett magáért a Rába, a győri sovány eredmény után biztosan győzött Izlandon, s így az EK tizenhatos mezőnyébe került. A tornákon különösebb meglepetés nem volt. Ami megjegyzésre érdemes: az Austria 5:0 után újabb, 10:0 arányú győzelemmel jutott tovább, s a tíz gólból ötöt Nyilasi szerzett.idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_kupaszerda.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_kupaszerda_2.jpg

Fazekas Lászlóról mindig tisztelettel és szeretettel emlékezünk meg:
Budapesten, 1947. október 15-én született a későbbi olimpiai aranyérmes labdarúgó, edző. Az 1960-as, 70-es évek, sorozatban hétszer bajnoki címet nyert Újpesti Dózsa csatársorának meghatározó tagja, a második legjobb európai góllövőnek járó Ezüstcipő nyertese 1979-1980-ban. 92 alkalommal szerepelt a válogatottban, 1968-ban Mexikóvárosban olimpiai aranyérmet nyert a válogatott csapat tagjaként. Ma Merksem Schotenben, Antwerpen egyik külvárosában él a családjával.
Az Újpesti Dózsa ifjúsági csapatában kezdte pályafutását. A sajátnevelésű játékos 18 évesen került az első csapathoz, és másfél évtized alatt 408 bajnoki mérkőzésen, 210 góllal járult hozzá a sikerekhez. A csapattal 9 bajnoki címet nyert, megszakítás nélkül 7 alkalommal. Háromszor lett gólkirály, utolsó újpesti idényeiben két évente (1976, 1978, 1980). A legutolsó alkalommal elnyerte az európai ezüstcipőt is.
Fazekas László Bálint László után, a második olyan magyar játékos volt (a II. világháború utáni időszakban), aki engedéllyel mehetett külföldre játszani. Az akkori párt- illetve labdarúgóvezetés az érdemeire való tekintettel 1980-ban adta meg neki is a lehetőségét, ekkor már 33 éves volt. Négy éven át a belga Royal Antwerpen csatára volt. Itt, mint minden idők három legjobb antwerpeni játékosa közt tartják számon. Az aktív labdarúgást a St. Truiden csapatában fejezte be 1985-ben. A belga élvonalban összesen 105 mérkőzésen 34 gólt szerzett.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_fazekas_laszlo_antwerpen.jpgFazekas László az Antwerpen játékosaként

1968 és 1983 között 92 alkalommal szerepelt a válogatottban és 24 gólt szerzett. A válogatottságot tekintve Király Gábor és Bozsik József mögött a harmadik, míg a rúgott gólokat tekintve a 16. az örökranglistán. 1968-ban Mexikóvárosban olimpia aranyérmet szerzett a csapattal. Kétszer szerepelt világbajnokságon: 1978-ban Argentínában, 1982-ben Spanyolországban. Ez utóbbi volt válogatott pályafutásának vége. A Salvador elleni 10:1-es győzelemből 2 góllal vette ki a részét. A csoportból való továbbjutást eldöntő mérkőzésen, Belgium ellen, 1:0-s magyar vezetésnél a belga kapus, Jean-Marie Pfaff legázolta a kiugró Fazekast. A kapus büntetlenül megúszta tettét és később egyenlítettek, így ők jutottak tovább. 1983. március 27-én a Luxemburg ellen Eb-selejtezőn (6:2) búcsúzott hivatalosan a válogatottól.
Csak külföldön, Belgiumban dolgozott edzőként a pályafutása során, bár neve többször felmerült az Újpest, és a válogatott élén, de komoly ajánlattal sohasem keresték meg őt. 1994 és 1995 a válogatott pályaedzője volt Mészöly Kálmán mellett, akivel először együtt játszott a válogatottban, majd, Mészöly első szövetségi korszaka idején még tagja volt a válogatottnak.
"Nem értem, hogy a FC Bayern Münchennél kialakult struktúra miért nem képes Magyarországon meghonosodni. Ha megnézem a bajorok bármelyik meccsét, akkor azt látom, hogy Beckenbauer mint elnök ül a díszpáholyban, Rummenigge mellett, aki elnökségi tag. A kispadon azt látom, hogy a kapusedző Sepp Maier mellett a menedzser, Uli Hoeneß ül. Azt hiszem, otthon nem valósulhat meg ez a felállás. Pedig az ezer sebből vérző magyar futballnak nagy szüksége lenne a hajdani sikeres játékosok tanácsaira."


Fazekas duplája a kupaszerdán

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_kupaszerda_grasshoppers_zurich_dinamo_minszk.jpgRoger Berbig a svájci Grasshoppers legjobbja volt Minszkben, de Kurnyenin szabadrúgásával szemben tehetetlen. A BEK első fordulójában 1:0-ás és 2:2-es eredménnyel jutott tovább a szovjet bajnok

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_kupaszerda_liverpool_odense.jpgDalglish boldogan mosolyog szép gólja után. Liverpool-Odense 5:0. BEK-mérközés

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_kupaszerda_koln_innsbruck.jpgKlaus Allofs pompás fejessel juttatja hálóba a labdát. 1. FC Köln-Innsbruck 7:1. KEK-mérkőzés


Két-két mérkőzés a BEK-, a KEK-, és az UEFA Kupa sorozatból. Az ötgólos Nyilasi parádéról, sajnos, nem találtunk összefoglalót

A hétvégén jön a 8. forduló, az alábbi párosításokkal:

Ferencváros - Haladás
Videoton - Csepel
Rába ETO - SZEOL AK
DVTK - Ú. Dózsa
Nyíregyháza - Bp. Honvéd
Pécsi MSC - Tatabánya
Volán - MTK-VM
Vasas - ZTE

Új kezdeményezés, hogy a Vasas a Volánnal szövetkezve vasárnap délután a Fáy utcai pályán kettős mérkőzést rendez. Először a Volán játszik az MTK-VM-mel, utána az angyalföldiek lépnek pályára a ZTE ellen. A rákospalotai, az újpesti és az angyalföldi érdeklődők, valamint az MTK-VM szurkolói adhatnak egymásnak randevút a Fáy utcai stadion lelátóján.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr8815192552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Head Honcho 2019.12.02. 22:15:55

Kiváló ez a visszatekintő sorozat. Érdekes, hogy a későbbi nagy ember (Gorbacsov) már 1983-ban feltűnt idehaza. Ki sejtette akkor még, mekkora szerepe lesz csakhamar...

maribor_ 2019.12.03. 10:06:55

@Head Honcho: A Szerkesztőség nevében köszönjük. Bármilyen hihetetlen, Gorbacsov neve nem most tűnik föl először. Már 1981 márciuásban írtunk róla :)

murray 2019.12.03. 13:00:29

Istenem de régen volt. Emlékszem a isiben a magyar himnusz után mindig lement a ruszki himnusz is. Mikor Brezsnyev meghalt éppen uzsonnáztunk a napköziben és mindenkit felállítottak..

n3spr3ss0 2019.12.03. 13:21:37

Így vissza tekintve úgy tűnik, valójában sok bajunk nem volt, kisebb igények, de sokkal kevesebb gondunk volt.
Gorbacsov az első pillanatoktól kezdve sokkal nagyobb formátum embernek tűnt, mint az addig ismertek.

Head Honcho 2019.12.03. 14:15:35

@maribor_: Illetve nem akkor írtatok róla (gondolom), hanem az akkori időszakot is szemléztétek már egy ilyen nagyszerű visszatekintés keretében. (Amit ígérem, pótolok majd, még csak mostanában fedeztem fel a blogot.) Amellett, hogy érdekel a "régi idők focija", a történelmi események is fontos keretet adnak. Nagyon értékesnek találom a munkátokat.

murray 2019.12.03. 15:52:00

kint voltam emlékszem a kb 84-85 -86 körüli kettős rangadókra. a fradi tábor pénztárgépszalag esőt zúditott a futópályára. bementem anyám munkahelyére és onnan vittem ki én is. A kilencvenes évek már keményebbek voltak.

Szabo T 2019.12.03. 22:41:14

@maribor_: Külön köszönet a Központi Fizikai Kutató Intézet és a Vega-program megemlítése miatt. Édesapám 1957-töl 1989-ig dolgozott a KFKI-ban és ezt a programot is ö felügyelte.

petimegmondja 2019.12.04. 00:14:20

Durva, hogy Maurice Bishop-nak ittjártakor már csak 20 napja volt hátra. A saját párttársai puccsolták és gyilkolták meg október 19-én, ami miatt azután azUSA

maribor_ 2019.12.04. 09:51:40

@Szabo T: FB-n be kell kedvencelni az oldalt. Közeledik november 7-e. Lehet, Apuka kapott magas állami kitüntetést is :)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.12.04. 13:35:14

Nem az a baj, hogy Gorbacsov itt járt, hanem az, hogy a Nyilasi utáni Fradi milyen mélypontra került!
Az Eindhoven elleni visszavágón kint voltam és rettenetesen éreztem magam, mert valamiért a szokásommal ellentétben nem a kapu mögötti álló-, hanem a kispadok mögötti ülőhelyen voltam, ahol az öregurak nem biztatták, hanem cinikus megjegyzésekkel szidták a csapatot. Brrr!!!

maribor_ 2019.12.04. 13:57:41

@Frady Endre: Tetszett volna Dózsásnak lenni a T. Olvasónak.

Head Honcho 2019.12.04. 20:49:23

@Frady Endre: Olyanok lehettek, mint a zsörtölődő két öreg a Muppet Show-ban? :)

Fandor 2019.12.04. 22:29:59

@Frady Endre: Azért az Eindhoven összeállítását elnézve, ott volt a 78-as VB döntőt játszó csapat fele...

maribor_ 2019.12.04. 22:33:37

@Fandor: Nem volt oka a Fradinak szegyenkezni.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.12.05. 10:10:07

@maribor_: LYALY!!!
@Head Honcho: Kábé, csak ezek többen voltak és zajosabbak is...
@Fandor: Igen, ahhoz képest a végeredmény tulajdonképpen hízelgő volt.
süti beállítások módosítása