Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Kis-Hollandia a Ruhr-vidéken

2020.02.27. 17:00 Fradista Utazó

A Borussia Dortmund nevét szinte minden sport iránt érdeklődő ember hallotta már. Bár a többség a nevet nem feltétlenül érti, és arról sem hallott, hogy a klub a labdarúgáson kívül más területen is érdekelt volna.

bvb_amega.jpg

A BVB új szerzeményei. Fotó: BVB

Oldjuk fel az elsőt, az a könnyebb és rövidebb! A klubot 1909-ben alapították, Dortmund akkor a Porosz Királyság fennhatósága alá tartozott. Poroszország mesterségesen kreált latin neve Borussia. Az új labdarúgó-egyesület a Borussia labdajáték-egyesület, németül Ballspielverein Borussia nevet kapta, ennek rövidítése a BVB. 

1924-ben létesített a klub először a futballon kívül más szakosztályokat is, akkor kézilabdázók és ökölvívók sportolhattak sárga-feketében, először csak férfiak. Két évvel később, 1926-ban alapították meg a női kézilabdacsapatot. Kezdetben természetesen nagypályán játszottak, a kispályás kézilabda csak évtizedekkel később honosodott meg Németországban. 

Bár a szakosztály azóta folyamatosan létezik, bő hatvan éven át leginkább csak a játékosok és közeli hozzátartozóik tudtak róla. A másodosztályba az utolsó nyugatnémet bajnokságban, az elsőbe csak az újraegyesítés után jutottak fel először. A kilencvenes években dobogósok voltak többször, nemzetközi kupákban is szerepeltek, de az igazi nagy siker elmaradt, aztán a kétezres években újra ki is estek.

2015-ben a klub a magyar Barna Ildikó vezetésével második lett a másodosztályban, és ezzel feljutott az 1. Bundesligába. Barna, aki tagja volt az 1982-es VB-ezüstérmes magyar válogatottnak, évtizedek óta Németországban él. Edzőként nem a BVB volt az első csapata, amelyet feljutottatott az első osztályba, de ennlél nagyobb sikerekig nem jutott el. 

A feljutás után megerősítették a keretet, és rögtön az elején stabilan a középmezőnyben rendezkedtek be. Mivel a Borussia Dortmund éves költségvetése többszázmillió eurós nagyságrendű, gyakorlatilag csak egy egyszerű döntés kérdése volt, hogy ennek a 0,1 vagy a 0,5%-át fordítják női kézilabdára. A jelenleg a félmilliárdhoz közelítő költségvetésű klubnál 1% már a világ leggazdagabb csapatai közé röpítené a női kézilabadázókat. Egy olyan egyesületről beszélünk, ahol a télen igazolt norvég labdarúgó, Erling Haaland, évi nyolcmillió eurót keres (a leigazolása óta minden meccsen lőtt gólt, némelyiken többet is, szóval megérte az árát). Nyolcmillió euró az manapság úgy nagyjából a világ leggazdagabb klubjának költségvetése női kézilabdában. Itt tényleg csak elhatározás kérdése, mennyit jutottatnak a költségvetésből kézilabdára. 

Barna tevékenységével az első ligában már nem voltak elégedettek Dortmundban, így tőle elbúcsúztak. Ezután komoly edzőkeringő következett, többen is megfordultak a BVB kispadján. 

Eközben a klub sikeres utánpótlást is felépített. Fiatal játékosaik adták a korosztályos német válogatott gerincét, Dana Bleckmannt manapság a legnagyobb német tehetségnek szokás tartani, a Dortmund pedig 2019-ben megnyerte az ifjúsági bajnokságot, a döntőben a címvédő Bayer Leverkusent legyőzve. 2019 tavaszán több fiatal tehetségük, Bleckmann mellett még leginkább Hannah Kriese, Leonie Kockel és Mariel Wulf, folyamatosan játszottak a Bundesliga-csapatban is. 

Az egyesület vezetése viszont úgy gondolta, ez kevés, magasabb célokat kell kitűzni. Tovább emelték a költségvetést. 2019 nyarán leszerződtették Metzinengből André Fuhrt vezetőedzőnek. Fuhr korábban majdnem húsz évig vezette a HSG Blomberg-Lippe együttesét, Metzingenben csak egy évet töltött, a Ruhr mentén benne látták a siker zálogát. A Blomberggel Fuhr sikeresnek volt mondható, de ott az anyagi keretek erősen behatárolták a lehetőségeket, a bajnoki cím még kilátásba sem került soha. Bár Fuhr szakértelmét nem kérdőjelezte meg senki, a leszerződtetésében volt némi kockázat, hiszen erős kerettel, előkelő helyezésekért nem küzdhetett még soha, ebben nem volt tapasztalata. 

Megújították a játékoskeretet is. 2019-ben a klub az új vezetőedző mellett nem kevesebb, mint nyolc új játékost szerződtetett, köztük két lengyelt (Aleksandra Zych, Bogna Sobiech) és négy hollandot (Inger Smits, Merel Freriks, Kelly Dulfer, Kelly Vollebregt). Csak a bajnokságra kellett koncentrálniuk, hiszen az előző szezonban a hatodik helyen végeztek, nemzetközi kupában nem indulhattak. 

Ezután a fiatal, saját nevelésű játékosok teljesen háttérbe szorultak, még Bleckmann csereként néha játszik a Bundesligában, a többiek egyáltalán nem. 

Clara Woltering visszavonulása után a BVB leigazolta ugyan a német válogatott cserekapusát, Isabell Rocht, de a kezdő nem ő, hanem az előző évben Dortmundban cserekapus, és a holland válogatottban is második számú kapus, Rinka Duijndam lett. 2019 őszén, ha mindenki egészséges volt, a kezdőcsapat így nézett ki: Duijndam - Vollebregt, Smits, Grijseels, Freriks, Dulfer, Sobiech. A hét játékosból öt új igazolás, és a másik kettő se volt tavaly kezdő, azaz a klub lecserélte a teljes kezdőcsapatot egyik évről a másikra. Ebből a kezdőből ráadásul csak Alina Grijseels német, a balszélső Sobiech lengyel, a többiek hollandok. És még a kispadon is ül egy holland, a harmadik számú kapus, Yara ten Holte. A kezdőkön kívül a többiek nem sok szerepet kapnak, még a balkezes átlövő Zych és a már említett Bleckmann kerül viszonylag sokat pályára, de Fuhr nem nagyon szeret cserélni.  

bvb_team.jpg

Fotó: BVB

A konstrukció eddig bevált. A BVB 16 forduló után 32 ponttal áll, azaz minden meccsét megnyerte. A riválisok közül a Thüringer HC ellen már oda-vissza nyertek, a bajnoki címvédő Bietigheimet odahaza nagyon megverték (38-32), jelenleg alig akad bárki, aki szerint ne a Dortmund volna a bajnokság első számú esélyese. Az pedig, hogy jövőre ne indulhassanak nemzetközi kupában, kizárt. MIndenesetre a bajnoki címre vonatkozó kérdéseket az egyesület vezetői határozottan elhárítják, egyelőre hallani sem akarnak ilyesmiről. Már legalábbis interjúkban. 

Jövőre tehát két fronton kell küzdeniük, ezért tovább erősítik a keretet. Rögtön igazoltak is két holland játékost Tessa van Zijl és Delaila Amega személyében (ld. nyitóképünket, a kép jobb szélén kék ingben Fuhr). A vezetőedzőnek is változtatnia kell, több cserével kell játszania, ha a kettős terhelés mellett is eredményesek akarnak lenni. 

Fuhr egyelőre az előtte álló feladatokra koncentrál. Hétvégén bajnoki meccs Metzingenben. Ha ott is győznek, még egy lépéssel közelebb kerülnek a klub történetének első bajnoki címéhez. 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr3115489842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Millerdraft 2020.02.27. 21:29:11

Hejjjaaaa BvB!
Remélem valahol az alsóbb régiókban a Schalkenak is van női kézilabda csapata :-)

RTB 2020.02.27. 21:46:12

amikor Farkas ágnes dortmundba igazolt, akkor azt hittem, hogy a klub a női kézilabdában ha nem is akkora mint a fociban,, de majdnem. Szóval minőségi előrelépés lesz a játékosnak és a válogatott szempontából is.
Aztán a DSF-en láttam egy német bajnokit, és kimondottan szinvonaltalan volt a magyarhoz képest. A játékosok közül pár profi és félprofi volt, de a többség amatőr volt.
süti beállítások módosítása