Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 12. forduló

2020.03.17. 22:54 maribor_

1983. november 5-6., a hónap első hétvégéje

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_headlines.jpgFelavatták a Paksi Atomerőmű első reaktorblokkját. Az erőmű szekunder köre a szovjet gyártmányú turbinákról

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

november 3.

Az idén a tervezetthez képest ötven százalékkal több villamos energiát termelnek a Paksi Atomerőműben, ahol felavatták a nagyberuházás első, 440 megawatt teljesítményű reaktorblokkját. Paks a világ 267. atomerőműve, s felépítésével hazánk is belépett azoknak az országoknak az „atomklubjába”, amelyek kizárólag békés célokra kívánják felhasználni korunk legnagyobb tudományos-technikai lehetőségét. Az eseményen részt vett Lázár György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnöke, Gáspár Sándor, a SZOT főtitkára, Méhes Lajos ipari miniszter, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai, Borbándi János miniszterelnök-helyettes és politikai, gazdasági, társadalmi életünk számos más kiemelkedő képviselője. Jelen voltak az ünnepségen a szocialista országok küldöttségei, Alekszej Anionon szovjet miniszterelnök-helyettes, Todor Bozsinov, a bolgár minisztertanács első elnökhelyettese, Ladislav Gerle csehszlovák miniszterelnök-helyettes, Wolfgang Mitzinger NDK-beli szén- és energiaipari miniszter, valamint Ryszard Buchowiecki lengyel bányaügyi és energetikai államtitkár vezetésével. Ott voltak az európai szocialista országok Budapesten akkreditált nagykövetei is.

Tolna megye és az erőmű vezetői mutatták be az első reaktorblokkot a kormány elnökének és a vendégeknek, akik az üzemlátogatás során tájékozódtak a nagyberuházás folytatásáról is. Ezután munkásgyűlést tartottak, amelyen a Paksot építő és üzemeltető tízezres kollektíva képviseletében mintegy nyolcszázan vettek részt. Az ipari miniszter üdvözlő szavai után Pónya József, a Paksi Atomerőmű Vállalat vezérigazgatója tett jelentést a kormánynak. Ezután Lázár György mondott ünnepi beszédet.

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_paks_unnepi_munkasgyules.jpgAz ünnepi munkásnaggyűlés

Az ünnepség végén Lázár György kitüntetéseket nyújtott át a beruházás szervezésében, megvalósításában kiemelkedő munkát végzett vezetőknek, munkásoknak. Az Elnöki Tanács a Szocialista Magyarországért Érdemrenddel tüntette ki Szabó Benjámint, a Paksi Atomerőmű-beruházás volt kormánybiztosát, az Országos Villamostávvezeték Vállalat vezérigazgatóját. Béke és Barátság Érdemrendet kapott Iván Vasziljevics Prokopenko, a szovjet szakértői csoport vezetője. Magas kitüntetéseket adományoztak még 11 külföldi szakembernek, valamint több mint nyolcvan magyar közreműködőnek.

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_paks_vendegek.jpgVendégek a Paksi Atomerőmű vezérlőtermében

Marjai József miniszterelnök-helyettes hivatalában megbeszélést folytatott Alekszej Antonovval, a Szovjetunió Minisztertanácsa elnökhelyettesével, aki küldöttség élén a Paksi Atomerőmű első reaktorblokkjának avatóünnepsége alkalmából tartózkodik hazánkban. A tárgyaláson értékelték a Paksi Atomerőmű létesítése során eddig végzett munka és együttműködés tapasztalatait. Eszmecserét folytattak az erőmű második, harmadik és negyedik reaktorblokkjának építésével, a szállításokkal összefüggő kérdésekről és közös feladatokról, az atomenergetikai együttműködés továbbfejlesztéséről. Érintették a magyar-szovjet gépipari együttműködés más területeit is. A találkozón részt vett Pjotr Nyeporozsnyij, a Szovjetunió energetikai és villamosítási minisztere, Jakon Rjabov, a Szovjetunió külgazdasági kapcsolatok állami bizottságának elnöke. Jelen volt Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió budapesti nagykövete.

A Nagy Októberi Szocialista Forradalom 66. évfordulója alkalmából kitüntetési ünnepséget tartottak a Parlamentben. A sajtó területén kifejtett eredményes munkásságuk elismeréséül az Elnöki Tanács által adományozott Munka Érdemrend arany fokozatát tizenegyen, az ezüst fokozatot tizenöten, a bronz fokozatot tizenegyen vették át. A Minisztertanács Tájékoztatási Hivatala elnökének Kiváló Munkáért kitüntetését ötvenhatan kapták. Az eseményen jelen volt Óvári Miklós, az MSZMP Központi Bizottságának titkára és Sarlós István, a Minisztertanács elnökhelyettese, a Politikai Bizottság tagjai, valamint Lakatos Ernő, a Központi Bizottság agitációs és propagandaosztályának vezetője. A kitüntetéseket Bajnok Zsolt államtitkár, a Minisztertanács Tájékoztatási Hivatalának elnöke adta át. A Honvédelmi Minisztériumban Czinege Lajos hadseregtábornok, honvédelmi miniszter, a Legfőbb Ügyészségen dr. Szíjártó Károly legfőbb ügyész, a Közlekedési Minisztériumban Pullai Árpád közlekedési miniszter, a Vigadóban Köpeczi Béla művelődési miniszter, a Belkereskedelmi Minisztériumban Juhár Zoltán belkereskedelmi miniszter, a Külkereskedelmi Minisztériumban Veress Péter külkereskedelmi miniszter adott át kitüntetéseket.

Folytatódott a fővárosban a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 66. évfordulóját köszöntő ünnepségsorozat. A hazánk felszabadításáért életüket áldozó hősök emléke előtt tisztelegtek a Rege parkban levő és a Csörsz utcai szovjet hősi emlékműnél a XII. kerületiek; a kőbányaiak a Pataky István téri felszabadulási emlékműnél rótták le kegyeletüket, a VIII. kerület lakói pedig a Mező Imre úti temetőben, a szovjet hősi emlékműnél koszorúztak. Az ünnepségeken a helyi párt-, állami és tömegszervezetek, a kerületi üzemek, vállalatok és intézmények dolgozói, valamint az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport képviselői helyezték el a megemlékezés virágait.

Wojciech Jaruzelski, a lengyel minisztertanács elnöke váratlanul rendkívüli tanácskozásra hívta össze a kormányt, jelentette be este a kormány sajtóirodája. A közlemény szerint a kormányülésre azért volt szükség, mert a lengyel társadalom nagyobbik része negatívan fogadta a vaj, margarin és zsír jegyre való árusításának visszaállításáról szóló döntés megvalósításának módját és indoklását.

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_varsoi_sorok.jpgIsmét megnövekedett sorok az üzletek előtt Varsóban

A libanoni megbékélési konferencia részvevői Genfben késő este megállapodtak abban, hogy Dzsemajel elnöknek további erőfeszítéseket kell tennie az izraeli csapatok Libanonból történő kivonása érdekében. A május 17-én kötött libanoni-izraeli megállapodás sorsáról folytatott heves vita után jutottak a tárgyaló felek erre a kompromisszumos formulára, amit Valid Dzsumblatt, a Nemzeti Megmentési Front egyik társelnöke, a drúz szocialisták vezetője jelentett be.

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_genfi_konferencia.jpgA genfi konferencia megnyitóülésének részvevői balról jobbra: Aubert svájci elnök, Dzsemajel libanoni államfő, Szlimán Franzsie, Hasid Karami, Nabih Berri és Valid Dzsumblatt

Az ENSZ-közgyűlés 38. ülésszaka a Grenada elleni intervenciót elítélő határozatot fogadott el. Az el nem kötelezettek mozgalmához tartozó országok által kezdeményezett határozat „mélységes sajnálkozásának” ad hangot a szigetország ellen végrehajtott amerikai invázió miatt, és követeli az idegen csapatok haladéktalan visszavonását Grenadáról. A Zimbabwe és Nicaragua által benyújtott határozati javaslatra, amelyet a közgyűlés vita nélkül fogadott el, 108 ország adta szavazatát. Az Egyesült Államokat elítélő határozatra szavazott a NATO-tagországok közül Franciaország, Dánia, Görögország, Izland, Olaszország, Hollandia. Norvégia, Portugália és Spanyolország. Tartózkodott Anglia, az NSZK és Kanada. Ellene mindössze az Egyesült Államok, az invázióban részt vevő hat karibi ország, továbbá Izrael és Salvador voksolt. A három említett NATO-tagországon kívül még 24 állam tartózkodott a szavazástól.

Katonai tiszteletadással fogadták Havannában az Egyesült Államok grenadai inváziója során megsebesült kubaiak első csoportját. Az 57 sebesültet, valamint az amerikaiak fogságából kiszabadult tíz orvost Fidel Castróval az élen a kubai párt és a kormány vezetői köszöntötték. A José Marti nemzetközi repülőtér karzatát a családtagok és a rokonok százai lepték el, s a repülőtérről a városba vezető út mentén sok ezren köszöntötték az, amerikai invázió során hősi helytállást tanúsító honfitársaikat.

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_kubai_sebesultek.jpgFidel Castro és a kormány tagjai fogadják a sebesülteket

A Nemzetközi Vöröskereszt sebesülteket kísérő képviselője közölte, hogy az amerikaiaktól származó információ szerint Grenadában nem maradt több kubai sebesült. A fogságból kiszabadult orvosok viszont ezt nem veszik biztosra. Az orvosok arról is beszámoltak, hogy a megszállók mindent elkövetnek a fogságban tartott kubaiak morális megtöréséért. Olyan hazugságokkal próbálják megfélemlíteni őket, hogy Kuba nem akarja visszafogadni a foglyokat, nem kapnak otthon munkát, s amerikai menedékjogot kínálnak nekik.

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_grenadai_korhaz.jpgAz amerikai légierő által lebombázott grenadai kórház egyik ápolónője kutat a romok között

Bebizonyosodott, hogy van lehetőség nagyméretű szerkezetek összeszerelésére a világűrben. A Szaljut-7 szovjet űrállomás két lakója, Vlagyimir Ljahov és Alekszandr Alekszandrov ismét hosszú, bonyolult munkát végzett az űrben, újabb kiegészítő napelemeket szereltek fel az űrállomásra. Az űrhajósok két nappal ezelőtt százhetven percen át dolgoztak a világűrben, pótlólagos napelemet szerelve fel a Szaljut-7-re. Magyar idő szerint hajnali 4 óra 47 perckor, Ljahov és Alekszandrov, ismét szkafandert öltve, elhagyta a Szaljut-7-et, s különleges műszereket használva újabb kiegészítő napelemet szerelt fel az űrállomásra. Az űrben végzett munka két óra ötvenöt percen át tartott. A bonyolult műveletek alatt az űrhajósok állandó kapcsolatot tartottak fenn a földi irányító központ szakértőivel. Az elvégzett munka eredményeként megnövekedett az űrállomás elektromosenergia-ellátása, és ez lehetőséget ad a kutatási program kibővítésére. Jól vizsgázott a szkafander, jelezve, hogy képes biztosítani az űrállomáson kívüli tartózkodás és munka normális feltételeit. Mivel e szerelési feladatokat az előre kidolgozott program tartalmazta, az űrhajósok még a kiképzőközpontban gyakorolhatták be a bonyolult feladat végrehajtását.

november 4.

A Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 66. évfordulója alkalmából kitüntetéseket adományozott. A kitüntetettek egy csoportjának Losonczi Pál, a Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja pénteken az Országház kupolacsarnokában nyújtotta át a magas kitüntetéseket. Az ünnepségen jelen volt Lázár György, a Minisztertanács elnöke, Németh Károly, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, a Politikai Bizottság tagjai és Katona Imre, az Elnöki Tanács titkára. Az ünnepségen Losonczi Pál mondott ünnepi beszédet.

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_losonczi_pal.jpgLosonczi Pál üdvözli a kitüntetetteket

November 7-e alkalmából több helyütt tartottak kitüntetési ünnepséget. A munkásőrség országos parancsnokságán Borbély Sándor országos parancsnok; a Belügyminisztériumban Horváth István miniszter; a SZOT székházában Gáspár Sándor főtitkár; a KISZ Központi Bizottsága székházában Fejti György első titkár; a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztériumban Váncsa Jenő miniszter; a Pénzügyminisztériumban Hetényi István miniszter; az Igazságügyi Minisztériumban dr. Markója Imre miniszter; a Legfelsőbb Bíróságon dr. Szilbereky Jenő, a bíróság elnöke; a SZÖVOSZ székházéban Szlamenicky István elnök; a Magyar Úttörők Szövetségénél Varga László főtitkár nyújtott át kitüntetéseket.

Budapest új, politikai tartalmú, közterületi fóruma a néphatalom hőseinek Köztársaság téri emlékhelye, amelynek avatóünnepségét reggel rendezte meg a budapesti pártbizottság és a fővárosi tanács. Az ünnepség alkalmából a budapesti pártbizottság székházával szemközti, fellobogózott térségen sok százan gyülekeztek, hogy tisztelegjenek az ellenforradalom mártírjainak emléke előtt. A már jelképpé vált munkásmozgalmi mártíremlékmű mellett új, művészi dombormű-kőfal áll - közepén formált felirata szerint: Örök emlékül a néphez, a párthoz hű harcosoknak, akik 1956. október 30-án a proletárhatalom védelmében hősi halált haltak. Huszonöt név olvasható itt: Mező Imre, Asztalos János, Kállai Éva, Lakatos Péter, Papp József, Schulz László, Szabó Lajos, Várkonyi György, Albert György, Bata Ferenc, Elek László, Gyurkovics Sándor, Gajdán Imre, Katona Gyula, Frank Ferenc, Kálmán István, Kárpáti István, Kókai László, Kuba János, Nagy János, Szabó Ferenc, Kucsera Zoltán, Szanyi Nagy István, Szepesi Róbert, Vaszil József.

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_nemeth_karoly_marothy_laszlo.jpgNémeth Károly és Maróthy László tiszteletadása a hősök emlékhelyénél

Pontosan 8 órakor felhangzott a téren a Himnusz a vasasszakszervezet fúvószenekarának előadásában, majd Mádi Szabó Gábor színművész elszavalta Györe Imre Zuhogj csak ár című versét Az Építők Központi Művészegyüttesének Szalmás Kórusa politikai dalokat énekelt a munkásőrök díszőrségével övezett emlékhelyen. Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a budapesti pártbizottság első titkára mondott ezután avatóbeszédet.

Ezután a kórus előadta Fasang Árpád Békét a világnak című művét, majd az ellenforradalmárokkal vívott harcban elesett hősök tiszteletére az emlékfalnál elhelyezték a megemlékezés és a kegyelet koszorúit. Az MSZMP Központi Bizottsága és Budapesti Bizottsága nevében Németh Károly, a Politikai Bizottság tagja, a Központi Bizottság titkára és Maróthy László koszorúzott; Budapest Főváros Tanácsa részéről Szépvölgyi Zoltán elnök és Farkasinszky Lajos elnökhelyettes helyezett el koszorút; a budapesti fegyveres erőkés testületek képviseletében Farkas Mihály vezérőrnagy, a budapesti helyőrség parancsnoka, Vincze Lukács rendőr vezérőrnagy, Budapest főkapitánya és Kelemen Győző, a munkásőrség budapesti parancsnoka, a fővárosi társadalmi és tömegszervezetek részéről Bostai Károlyné, a Hazafias Népfront budapesti bizottságának vezető titkára, Kovács Károly, a Szakszervezetek Budapesti Tanácsának vezető titkára és Tarcsi Gyula, a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség budapesti bizottságának első titkára, a pártház egykori védői nevében Holicza István és Orczy Károly koszorúzott. Az Internacionálé hangjai után a hősök hozzátartozói, a pártház egykori védői, meghívottak, a teret újjáformáló építők és a budapesti lakosság képviselői helyezték el a tisztelet és az emlékezés virágait a díszfáinál; a kerületi pártbizottságok virágcsokrai pedig elborították „A magyar dolgozó nép szabadságáért elesett mártírok emlékére” feliratú bronz szobormű márványtalapzatát.

Az ellenforradalmárokkal vívott harcban elesett mártíroknak szóló tiszteletadás koszorúzással folytatódott a Mező Imre úti temetőben. A Köztársaság téri pártház védelmében 1956-ban hősi halált haltak nyughelyére - a Munkásmozgalmi Panteon sírsétányán - koszorút helyezett el a budapesti pártbizottság nevében Maróthy László és Borbély Gábor titkár, a budapesti fegyveres testületek képviseletében Farkas Mihály, Vincze Lukács és Kelemen Győző, a budapesti KISZ-bizottság részéről Tarcsi Gyula és Csizmár Gábor, az úttörőszövetség budapesti elnökségének elnöke. A mártírok temetői emlékművénél - ahol katonák, rendőrök és munkásőrök álltak díszőrséget - a Himnusz elhangzása után a budapesti pártbizottság nevében Maróthy László és Borbély Gábor, a fővárosi tanács részéről Szépvölgyi Zoltán és Farkasinszky Lajos, a fegyveres erők és testületek képviseletében Pacsek József altábornagy, honvédelmi miniszterhelyettes, Péter János rendőr vezérőrnagy, belügyminiszter-helyettes és Barta Gyula ezredes, a munkásőrség országos parancsnokának helyettese koszorúzott, a Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetségének koszorúját Uszta Gyula és Halas Lajos alelnök, a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetségét pedig Tarcsi Gyula és Csizmár Gábor helyezte el. A kegyeletes megemlékezés az Internacionálét követően díszszázadi tiszteletadással zárult.

Megkoszorúzták a budapesti pártbizottság székházának védelmében elesett Papp József, Kárpáti István és Albert György sírját az Újpesti, a Kozma utcai és a Csepeli temetőben, s koszorút helyeztek el Asztalos János emléktáblájára, a róla elnevezett utcában, a főváros I. kerületében. Koszorúzási ünnepség volt az ellenforradalom idején hősi halált halt Sziklai Sándor vezérőrnagy emléktáblájánál, a Budai Várban.

Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió budapesti nagykövete a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 66. évfordulója alkalmából fogadást adott a nagykövetségen. A fogadáson részt vett Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára, Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke, Lázár György, a Minisztertanács elnöke, Aczél György, Benke Valéria, Gáspár Sándor, Havasi Ferenc, Korom Mihály, Maróthy László, Méhes Lajos, Németh Károly, Óvári Miklós és Sarlós István, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai, Gyenes András, a Központi Ellenőrző Bizottság elnöke, Szűrös Mátyás, a Központi Bizottság titkára és Péter János, az országgyűlés alelnöke. Jelen volt a fogadáson az MSZMP Központi Bizottsága, az Elnöki Tanács és a kormány több tagja, továbbá a politikai, a gazdasági, a társadalmi és a kulturális élet több vezető személyisége. Részt vett a fogadáson a budapesti diplomáciai képviseletek sok vezetője és tagja is.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára a KB székházában találkozott a hivatalos látogatáson hazánkban tartózkodó Elli Izebouddal, a Holland Kommunista Párt Központi Bizottságának elnökével és Simon van den Helmmel, a központi bizottság tagjával. A szívélyes, baráti légkörű találkozón tájékoztatták egymást országuk helyzetéről és a pártjuk előtt álló feladatokról. Véleményt cseréltek a nemzetközi helyzet és a kommunista mozgalom időszerű kérdéseiről. Különös figyelmet fordítottak az európai biztonságot fenyegető veszélyek elhárításával, a békeszerető erők közös fellépésével kapcsolatos tennivalókra. A találkozón jelen volt Horn Gyula, az MSZMP KB külügyi osztályának vezetője.

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_elli_izeboud_kadar_janos.jpgElli Izeboud és Kádár János az MSZMP KB székházában

Több mint százezren tüntettek Athénban a Balkán atomfegyvermentes övezetté nyilvánítását, a nyugat-európai rakétatelepítésről való lemondást és a fegyverkezési hajsza megállítását követelve. A nagyszabású békemegmozdulást három görögországi békeszervezet és a szakszervezeti szövetség rendezte. A felvonulást követő nagygyűlésen a szónokok síkraszálltak Andreasz Papandreu kormányfő javaslata mellett, hogy fél évvel halasszák el az amerikai közepes hatótávolságú rakéták nyugat-európai telepítését. 

A Greenham Common-i légi támaszpontnál táborozó brit békeharcos nők készek életüket adni azért, hogy megakadályozzák a robotrepülőgépek angliai telepítését - közölte képviselőjük egy Londonban tartott sajtóértekezleten.

Bejrúti politikai körökben kedvező visszhangot keltett, hogy a Genfben tanácskozó libanoni megbékélési konferencia részvevői megtalálták a kivezető utat az Izraellel kötött különmegállapodás veszedelmes zsákutcájából. A rugalmas kompromisszum értelmében megbízták Amin Dzsemajel elnököt, hogy folytassa belső és nemzetközi erőfeszítéseit az izraeli megszállás felszámolására, Libanon teljes szuverenitásának helyreállítására. Ez a formula kielégíti az államvezetést és a keresztény jobboldalt, mert sikerült megakadályozniuk az egyezmény érvénytelenítésére irányuló ellenzéki követelés teljesítését, míg az ellenzék győzelemként könyvelheti el, hogy kiharcolta a megállapodás újratárgyalását.

A dél-libanoni Tyr kikötővárosban reggel nagy erejű robbanás döntötte romba az izraeli megszálló hadsereg főhadiszállását. Az amerikai és francia egységek ellen végrehajtott bejrúti támadásokhoz hasonlóan most is öngyilkos gépkocsivezető irányította az erősen védett katonai épületnek a robbanóanyaggal megrakott teherautót. A detonáció következtében felrobbant a kormányzóság székházában levő lőszerraktár. Az akció pillanatában 200 izraeli katona, valamint libanoni és palesztin fogoly tartózkodott az izraeli hadsereg által elfoglalt iskolaépületben. A katonai kormányzót is maguk alá temették a romok. Az esti tel-avivi adatok szerint 14 az izraeli halottak és 21 a sebesültek száma, s további 13 eltűnt után kutatnak a teljesen elpusztult épület romjai alatt. Bejrúti források szerint több mint 50 halottat szállítottak el az akció színhelyéről.

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_izraeli_katonak_libanonban.jpgIzraeli katonák túlélők után kutatnak a tyri romok között

Ellentmondó jelentések érkeznek a reggel Irak kurdok lakta vidékén kibontakozott iráni támadásról és a mindkét oldalon elszenvedett veszteségekről. Az INA iraki hírügynökség Manamában vett adása szerint az iraki csapatok megsemmisítették azokat az iráni egységeket, amelyek éjjel lendültek támadásba Penjwin körzetében. Az iraki erőknek sikerült feltartóztatniuk az iráni csapatokat - közölte a hírügynökség, egy bagdadi katonai közleményre hivatkozva. A közlemény iraki veszteségekről nem számolt be, ugyanakkor bejelentette, hogy a hajnali összecsapásokban az iraki erők jelentős veszteségeket okoztak az ellenfélnek. A súlyos harcok szerdán éjfélkor kezdődtek, és csütörtökön egész nap folytatódtak. Az iráni fegyveres erők vezetése ugyanakkor csütörtöki közleményében arról számolt be, hogy az október 20-án kezdődött „Hajnal-4” hadművelet harmadik szakasza során az iráni egységek ezerkétszáz iraki katonát tettek harcképtelenné, és négy iraki harci gépet semmisítettek meg. Iraki részről ezt nem erősítették meg. Az iráni jelentés szerint a gépeket csütörtök reggel tették harcképtelenné az iráni légierő vadászgépei. Francia források szerint az Irán kurdok lakta vidékén és az Irak északi részén kibontakozott iráni offenzíva következtében a kurd ellenzéki erők legjelentősebb tényezőjének, az Iráni Kurd Demokrata Párt harcosainak több állást fel kellett adniuk. Az iráni támadás következtében áttelepítették a párt vezérkarát és egy, az iraki határhoz közeli: kórházat - közölte az AFP francia hírügynökség saját értesülése alapján. E szerint a kurd erők az iraki határ felé húzódnak vissza.

Paul Scoon Grenada brit főkormányzója közölte, hogy a szigetországban egy héten belül ideiglenes kormány alakul, egy éven belül pedig „szabad választásokat” tartanak. Sir Geoffrey Howe brit külügyminiszter a londoni parlamentben bejelentette, hogy a brit kormány kész segédkezet nyújtani a grenadai választások megszervezéséhez és lebonyolításához. A miniszter értésre adta, hogy a brit segítségnyújtás más területeken is lehetséges. Úgynevezett segélyszakértők egy csoportja már megérkezett a szigetre.

Megérkezett Havannába a szovjet Aeroflot légitársaságnak az a gépe, amelyen újabb 53 kubai állampolgár érkezett haza Grenadából. Velük együtt Kubába érkezett a korábban Grenadában dolgozó külföldi diplomaták és szakértők egy csoportja is, köztük a Szovjetunió, Bulgária, az NDK, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és Líbia állampolgárai. A most evakuált külföldieket reggel az amerikai légierő két gépe szállította Grenadából a mexikói Merida városba, ahol már várta őket az Aeroflot IL-62 típusú repülőgépe. Még mindig az átélt szörnyű események hatása alatt, de már szemmel láthatólag sokkal jobb állapotban vannak azok a kubai sebesültek, akiket előző nap szállított haza. Grenadából a Nemzetközi Vöröskereszt. A sebesülteket a kubai főváros legkorszerűbb klinikáján ápolják. A Havannában akkreditált külföldi újságírók rövid beszélgetést folytathattak, a grenadai harcokban könnyebb sebesülést szenvedett kubaiakkal. A Kubába hazakerült 57 férfi és nő nyolc napig volt az amerikai inváziós erők fogságában, abban a fogolytáborban, ahol még mindig majd ötszáz kubai állampolgár várja szabadulását. Elbeszélésük szerint a táborban rendkívül rosszak a körülményék. A foglyok a szabad ég alatt vannak. A harcokban megsebesült kubaiak a táborban - néhány kivételtől eltekintve - csak a szintén fogságba esett kubai orvosoktól kaptak elsősegélyt. A kiszabadult kubaiak elmondták, hogy kihallgatás közben, több foglyot bántalmaztak az amerikai katonák; különösen kegyetlenek voltak a 82-es számú elit hadosztály tagjai.

Kuba nem hátrál meg
- Ezek az emberek nem profi katonák - mondta az egyik amerikai újságíró a Grenadából hazaszállított kubai sebesültekről. Valóban, a Nemzetközi Vöröskereszt gépéből kilépő, megviselt arcú, szakadozott ruhás férfiak félszegen fogadták a számukra szokatlan ünneplést. Kár is az amerikai zsoldosoknak mások után kutatniuk, elvesztegetett idő a megszállt szigetország hegykoszorúit átfésülniük, minden fa, minden kőszikla mögött kubai katonát keresniük. A matanzasi kőműves, a santiagói ács, a Pinar del Rio-i lakatos, a havannai titkárnő: a grenadai hazafiak mellett ők húzták keresztül a Pentagon tervét, amely négy órában szabta meg az invázió idejét. Ők és a Granadában fogva tartott honfitársaik néztek farkasszemet a Hercules gépekből kiugráló, a korszerű hadviselés megannyi fegyverét alkalmazó tagbaszakadt tengerészgyalogosokkal, és védték napokon keresztül négyéves munkájuk eredményét, az átadás előtt álló repülőteret. Ők voltak, akik „katonai bázisok építésével veszélyeztették az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeit”. A „bázisokra” ugyan nem sikerült rábukkanni, s a felfedett fegyverraktár sem bizonyult méltónak még arra sem, hogy legalább az amerikai újságíróknak megmutassák. S mindez nem elég. Visszautasították Kolumbia és Spanyolország közvetítési kísérleteit, több napon át várakoztatták a Nemzetközi Vöröskereszt képviselőit, hátráltatják a Grenadában elesett, valamint a fogságba került kubaiak hazaszállítását, meghurcolják a kubai diplomatákat. Döntést hoztak a karib-tengeri szocialista szigetország partjai közelében rendezett hadgyakorlatról is, egyidejűleg riadókészültségbe helyezték a Guantanamot megszállva tartó haditengerészet egységeit, az „America” repülőgép-anyahajó pedig Kuba partjai felé tart. Kubában nem becsülik le az Egyesült Államok fenyegetését. De megfélemlíteni sem hagyják magukat. A forradalom negyedszázados évfordulójára készülve elszántan védelmezik vívmányaikat.

november 5.

A Nagy Októberi Szocialista Forradalom 66. évfordulója alkalmából Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke és Lázár György, a Minisztertanács elnöke táviratot küldtek Moszkvába Jurij Andropovnak, a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottsága főtitkárának, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnöksége elnökének és Nyikolaj Tyihonovnak, a Szovjetunió Minisztertanácsa elnökének.

A Nagy Októberi Szocialista Forradalom 66. évfordulója tiszteletére a Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren ünnepélyes külsőségek között, katonai tiszteletadással felvonták a Magyar Népköztársaság állami zászlaját. A gellérthegyi felszabadulási emlékműnél ugyancsak katonai tiszteletadással vonták fel a magyar nemzeti lobogót és a munkásmozgalom vörös zászlaját.

A Nagy Októberi Szocialista Forradalom 66. évfordulója tiszteletére a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága, a Minisztertanács és a Hazafias Népfront Országos Tanácsa koszorúzási ünnepséget rendezett Budapesten a felvonulási téren, a Lenin-emlékműnél. A magyar és szovjet zászlókkal s a nemzetközi munkásmozgalom vörös lobogójával díszített téren több száz fővárosi dolgozó gyűlt össze az ünnepi eseményre. A szoborral szemben csapatzászlóval felsorakozott a magyar néphadsereg díszszázada. Tíz órakör kürtszó jelezte az ünnepség kezdetét, majd a díszszázad parancsnoka jelentést tett Losonczi Pálnak, az MSZMP Politikai Bizottsága tagjának, a Népköztársaság Elnöki Tanácsa elnökének, aki ezután ellépett a katonák sorfala előtt.

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_kadar_janos_nemeth_karoly.jpgKádár János és Németh Károly elhelyezi az MSZMP KB koszorúját

A szovjet és a magyar himnusz elhangzása után a (Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága nevében Kádár János, a Központi Bizottság első titkára és Németh Károly, a Központi Bizottság titkára, a Politikai Bizottság tagjai helyeztek koszorút a szobor talapzatára. Az Elnöki Tanács koszorúját Losonczi Pál és Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke, a Minisztertanács koszorúját Lázár György, a Minisztertanács elnöke és Sarlós István, a Minisztertanács elnökhelyettese, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai helyezték el.

A koszorúzási ünnepségen részt vett politikai és társadalmi életünk több magas rangú személyisége. Ott volt a budapesti diplomáciai képviseletek sok vezetője és tagja. A koszorúzási ünnepség az Internacionálé hangjaival és a katonai díszszázad elvonulásával ért véget.

A korábbi években november 7-én, az idén azonban - a szabad szombatra való tekintettel - már ma délután megnyitotta kapuit a Városligeti Műjégpálya. A nyitás óta nagy tömegek ostromolják a jégpálya bejáratait. Gébért Pál létesítményvezető (tizenharmadik idényét kezdte meg) és munkatársai fáradozását dicséri, hogy a 15 fokos meleg s a ragyogó napsütés ellenére a teljes, 400 méteres körpályát átadták a korcsolyázók részére. A belépődíj egységesen 10 Ft. A nyitvatartási idő változatlan, a szerda és csütörtök délután továbbra is a sportolóké, a gyorskorcsolyázóké.

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_mujegpalya.jpgItt a jég! A felnőttek, gyerekek nagy-nagy örömére ismét megnyitotta kapuit a városligeti Műjégpálya, és már az első napon szép számmal koriztak a sportág hódolói

Ünnepi gyűlést tartottak szombaton Moszkvában a Kreml Kongresszusi Palotájában a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 66. évfordulójának tiszteletére. A megemlékezésen jelen voltak Moszkva legjobb munkáskollektíváinak tagjai, a Szovjetunió tudományos és kulturális életének kiemelkedő személyiségei, a szovjet társadalmi szervezetek vezetői. Részt vettek az ünnepi gyűlésen a Moszkvában akkreditált diplomáciai képviseletek tagjai és a világ különböző országaiból ez alkalomra a szovjet fővárosba érkezett számos küldöttség.

Az észak-libanoni Tripoli környékén viszonylagos éjszakai nyugalom után reggel teljes erővel kiújultak a harcok a Jasszer Arafatot támogató palesztin erők és az Abu Mussza vezette lázadók között. Az előző napi harcok során 45 libanoni polgári lakos és 55 palesztin menekült vesztette életét. Különösen súlyosak a veszteségek a két, 50 ezer menekültet befogadó palesztin táborban, amelyek - óvóhelyek híján - védtelenek a heves tüzérségi tűzzel szemben. Egy damaszkuszi hivatalos szóvivő az Arafat által hangoztatott vádakat visszautasítva határozottan cáfolta, hogy szíriai csapatok is részt vesznek az El Fatah két szárnya közötti összecsapásokban. A Népi Front Palesztina Felszabadításáért és a Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért nevű szervezetek elítélték, a palesztin nép elleni bűncselekménynek minősítették az észak-libanoni belháborút, és az ellenségeskedések azonnali megszüntetésére szólították fel a szemben álló feleket.

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_libanoni_milicistak.jpgBaloldali libanoni milicisták aknavetővel lövik a reguláris hadsereg állását Bejrúttól északra

A Genfben folyó libanoni megbékélési konferencia tervezett napirendjét felborította a tyri robbantás és az azt követő izraeli bombázások híre. Valid Dzsumblatt drúz és Nabih Berri síita vezető élesen elítélte az izraeli légitámadásokat. A tárgyaló felek azonban nem változtattak azon a megállapodásukon, hogy november 14-ig elnapolják a konferenciát, s ezzel lehetőséget adnak Amin Dzsemajel elnöknek az izraeli csapatok Libanonból történő kivonását szorgalmazó tárgyalásokra. A szaúdi hírügynökség szerint Dzsemajel hamarosan Szaúd-Arábiába és Szíriába utazik, a TASZSZ pedig azt adta hírül, hogy Abdel Halim Haddam szír külügyminiszter a közeli jövőben Moszkvába látogat.

Washingtoni jelentések szerint folytatódott egy igen nagyarányú amerikai hadiflotta-összevonás a mediterrán térségben. Az Eisenhower repülőgép-anyahajó és a New Jersey csatahajó Libanon partjainál van, az Independence és a John F. Kennedy repülőgép-anyahajók pedig egy nagyobb flottakötelék élén útban vannak Libanon felé. Lapzártakor érkezett jelentés szerint néhány napon belül 29 amerikai hadihajó lesz egyidejűleg a térségben, fedélzetükön 300 repülőgéppel.

november 6.

Megdöbbenést váltott ki a vasárnap este bejelentett hír, hogy ismeretlen tettesek Budapesten, november 5-én, a késő esti órákban elraboltak a Szépművészeti Múzeumból hét pótolhatatlan műremeket, a nemzetközi műkincspiacon sok millió dollárt érő festményt. A rendőrség másnap a televízió közreműködésével a lakossághoz fordult segítségért. A felhívás után többen is tettek bejelentést. Ezek és a helyszínen talált nyomok alapján tételezi fel a rendőrség, hogy a tettesek a fiatalabb korosztályokhoz tartoznak, és akciójukhoz gépkocsit használtak. A betörés után a helyszínen egy amerikai gyártmányú, „Parana USA PV 68 SQ’’ feliratú, speciális csavarhúzót, egy kenderzsinórt és egy műanyag zsákot találtak.

A budapesti Szépművészeti Múzeumban elkövetett betörés során a múzeum hét festményét lopta el egy magyar és olasz tagokból álló csoport. A műkincseket feltételezhetően egy görög milliomos megrendelésére tulajdonították el. Egy képet 1983 decemberében Törökbálinton elásva, a többi hatot 1984 januárjában a görögországi Aigion környékén lévő Panagia Trypiti kolostorban, egy bőröndben találták meg. Az esetet a korabeli sajtó az évszázad magyarországi bűncselekményének nevezte.

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_mukincsrablas.jpgA két legértékesebb festmény: Raffaello Esterházy Madonnája és Ifjúkori képmása

1982-ben a Szépművészeti Múzeum külső tatarozása miatt az épület hátsó szakaszát beállványozták. 1982 szeptemberében a régi képtárban egy ideiglenesen telepített riasztót helyeztek üzembe. 1983. augusztus 3-án a riasztó egyik infraérzékelője elromlott, ezért kiiktatták a rendszerből. November 1-én az ideiglenes riasztó üzemképtelenné vált.

November 5-én, szombaton éjszaka három őr teljesített szolgálatot. 20 órakor kezdték meg az épület bejárását, amivel körülbelül 21 órára végeztek. Ezt követően éjfélig a régi képtárral szemben levő szolgálati helyiségben tartózkodtak. Ekkor kezdték meg az újabb ellenőrzést a régi képtárban. Ekkor észlelték, hogy a régi képtárból két, másik két teremből további öt kép eltűnt.

A közvélemény november 6-án este, a Magyar Televízió A Hét című műsorából értesült a bűncselekményről. A lakosságtól több bejelentés is érkezett, de egyik sem vezetett a képek nyomára.

Felelőst nem találtak, az egyetlen komoly következmény az volt a későbbiekben, hogy a múzeum igazgatója, a képek előkerülése után önként lemondott.

Újabb békedemonstrációk, az euro-rakéták telepítése elleni tiltakozó akciók zajlottak le a hétvégén. Londonban több száz tüntető zárta el a forgalomtól az angol miniszterelnöki rezidencia felé vezető utcát, a Downing Streetet, tiltakozásul Margaret Thatcher konzervatív párti kormányának militarista politikája ellen. Szalonikiben, Görögország egyik legnagyobb városában több tízezren vettek részt az új amerikai középhatótávolságú rakéták nyugat-európai telepítése elleni tiltakozó nagygyűlésen. A nagygyűlést a város polgármestere kezdeményezte. A Német Szövetségi Köztársaság békemozgalma az elkövetkező hetekben fokozni kívánja az ellenállást az amerikai közép-hatótávolságú fegyverek tervezett telepítésével szemben. A békemozgalom vezetői bonni sajtóértekezletükön bejelentették: november 18-a és 25-e között megszervezik Az ellenállás, a harag és a felháborodás hetét. A többi között blokád alá akarják venni a nyugatnémet parlamentet, amely november 21-én dönt a telepítés ügyében.

A guatemalai és hondurasi hadsereg együttműködik a térségben hadgyakorlatot folytató amerikai haderőkkel Salvador és Nicaragua inváziójának előkészítésében - közölte a salvadori gerillák titkos rádióadója, a Venceremos. Guatemala négyezer katonát vont össze salvadori határa mentén, s ugyanezt tette Honduras is. Salvadori baloldali hírforrások szerint az ország határait közvetlenül veszélyeztető ellenséges csapatok száma eléri a 25 ezret. A helyzetet súlyosbítja, hogy a „semleges” Costa Rica is mind nyíltabban szembefordul a térség haladó erőivel: a napokban egy amerikai hadosztály érkezett ebbe az országba „közmunkákat végezni”.

Nem zárható ki a Nicaragua elleni katonai akció lehetősége - lényegében ezt fejtette ki Caspar Weinberger amerikai hadügyminiszter az ABC televíziós állomásnak adott nyilatkozatában. „Az amerikai polgárok biztonsága Nicaraguában még nincs veszélyben, de ha a helyzet úgy alakul, szembenézünk a kérdéssel” - válaszolta Weinberger azoknak az újságíróknak, akik azt firtatták, vajon Washington nem használja-e a Nicaragua elleni katonai beavatkozás ürügyéül ugyanazt az érvet, amelyet Grenada ellen is alkalmaztak.

Humor:
idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_humor.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_reklam_2.jpg

Kékfény: Jelentkezzenek a szemtanúk
A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozást folytat Matusz László honvéd 1983. július 31-én bekövetkezett halálának tisztázása érdekében. Nevezettet Budapesten átutazóban a Rákoscsaba-Újtelep vasútállomáshoz közel, 23 óra körüli időben egy személyvonat halálra gázolta. Nála volt katonai kimenőtáskája, melyben katonai esőkabátját és személyi tárgyait tartotta. A táska a benne levő holmikkal együtt eltűnt. Matusz László személyleírása: 22 éves, 175 cm magas, vékony testalkatú, arca ovális, haja barna; rövidre nyírt vékony bajuszt viselt. Ruházata nyári katonai kimenőruha volt.
idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_matusz_laszlo.jpgA rendőrség kéri mindazokat, akik Matusz Lászlót utazás közben vagy bárhol július 31-én látták, elgázolásának körülményeiről vagy személyi holmijainak hollétéről tudnak, jelentkezzenek a 123-456 (21-927 mellék) vagy a 07-es telefonszámon, illetve bármelyik rendőri szervnél.

A pétfürdői vasútállomás előtti jelzőnél egy álló teherszerelvénybe ütközött a Celldömölkről Székesfehérvár felé haladó személyvonat. Az ütközés következtében tizennégyen könnyebb sérülést szenvedtek, őket vizsgálatra és kezelésre a várpalotai, valamint a veszprémi kórházba szállították. A közlekedésben nem keletkezett zavar. A helyszíni vizsgálat megállapítása szerint Markocsányi Ernő, a személyvonat mozdonyvezetője nem vette figyelembe a továbbhaladást tiltó piros jelzést. A rendőrség, vasúti szakértők részvételével megkezdte a baleset okának vizsgálatát.

Közlemények:
A MAHART Balatoni Hajózási Üzemigazgatóság közli, hogy a Balatonon személyhajó járatait 1983. november 7-én, hétfőn közlekedteti utoljára. A kompjárat Szántódrév-Tihanyrév között a kiadott menetrend szerint továbbra is közlekedik.

A Pest Megyei Kishajózási és Javító Vállalat közli, hogy Kisoroszi-Verőcemaros között a forgalom az üzemkezdettől az alacsony vízállás miatt szünetel. Nagymaros-Visegrád között az alacsony vízállás miatt a komp csak személygépkocsit szállít bizonytalan ideig.

A Fővárosi Vízművek közli, hogy zavarossá válhat az ivóvíz a főváros nagy részén: az I-XVI. kerületekben november 8-án reggel 8-tól 9-én este 8 óráig. Ez időben ugyanis a Szentendrei-szigeten levő nagy átmérőjű vezetékek karbantartási munkáit végzik.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_allasajanlat.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_allasajanlat_2.jpg

Divat: A kiskosztüm

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_divat.jpg

Szobakosztümnek is nevezik, utcára is viselhető. Általában béleletlen, a szoknyáját azonban ajánlatos kibélelni, különösen, ha egyenes vonalú. A réteges öltözködés hasznos ruhadarabja. Alá vékony pamuttrikót lehet venni, fölé esőköpenyt, ballonkabátot, pelerint. Kiegészítők teszik sportossá vagy elegánssá.
1. Kiskosztüm rövid kabátkával, kardbársony és szövet kombinálásával. A szövetujjak mély kimonószabásúak. A szoknya egyenes vonalú kord, oldalt hasítással. (Alakításra is alkalmas forma.)
2. Szövet kiskosztüm, derékig érő kabátkával. A lapszoknya egyenes vonalú, oldalt gombos.
3. Pepita őszi kosztüm könnyű szövetből, a galléron, a kézelőn, az övön bársony tükörborítással, bő, ráncolt szoknyával.

Új külfejtés Komárom megyében:
A Dorogi Szénbányák külfejtést nyitott Bajna határában, ahol százezer köbméter föld eltávolítása után 1,6 millió tonna szenet termelnek ki, főként erőművek részére. A munkagépek a föld eltávolítását úgy végzik, hogy a művelés után a termőföld visszakerül eredeti helyére.

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_kulszini_fejtes.jpgNagy teljesítményű földgépek Bajna határában

Betonelemek Szolnokról:
A Szolnok megyei Állami Építőipari Vállalat poligonüzemében lakás- és egyéb építkezésekhez készítenek betonelemeket. Az év végéig az üzemben háromszáz lakás felépítéséhez elegendő elem készül el. Emellett speciális igényeket is kielégítenek. A posta megrendelésére telefonalaptesteket, a papírgyári építkezéshez pedig falpaneleket készítenek.

Építkezés a Dunai Vasműben:
A Dunai Vasműben épülő új kokszolómű bunkersori zárt széntárolójánál megkezdődött a második építési szakasz. A csúszózsaluzással készített bunkerek ötvennégy méter magasak lesznek, és bennük egyenként huszonötezer tonna szenet tudnak majd tárolni.

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_szentarolo.jpgKészül a széntároló

Energiatakarékos berendezés:
A MÁV Székesfehérvári Körzeti Üzemfőnökség központi mozdonyjavító műhelyében új alkatrészmosó berendezést állítottak üzembe. Az NDK-ban gyártott GOTA 2/II-A típusú berendezést, mely elektromos árammal működik, itt - újítás révén - átalakították gőzüzemeltetésűre, mágnesszelep-vezérlésűre. Így energiatakarékosabb lett, az eddigi kézi alkatrésztisztítást pedig korszerű gépi berendezéssel sikerült felváltani; az eddigi hat ember helyett kettő el tudja látni; az újítás évenként mintegy 200 ezer forint megtakarítást jelent

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_energiatakarekos_berendezes.jpgAz új alkatrészmosó berendezés

Gorsiumi leletek:

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_gorsiumi_leletek.jpgMegnyílt a székesfehérvári Fekete Sas Patikamúzeumban a legújabb gorsiumi leletek kamaratárlata. A legszebb darab a Silvanus-dombormű

Emlékmű:
Új köztéri alkotással gyarapodott a közelmúltban az Ady Endréről elnevezett győri lakótelep. Vigh Tamás szobrászművész Ady Endre emlékművét avatták fel. amelyet Molnár Péter építész szokatlan kompozíciójú talapzatra tervezett.
idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_gyori_ady_endre_emlekmu.jpg

Este buli:
idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_este_buli.jpg

A Magyar Televízió műsorán: „Szél hozott, szél visz el...” Halász Judit zenés-verses műsora
Egy képzelt meseváros lakói elevenednek meg a műsorban József Attila, Weöres Sándor, Veress Miklós, Zelk Zoltán, Eörsi István, Ágh István, Horgas Béla, Czuczor Gergely versei alapján, Bródy János, Szörényi Szabolcs és Tolcsvay Béla zenéjével, mondókákkal, játékokkal. Főszereplő: Halász Judit, a Bojtorján és a Fonográf együttes.idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_halasz_judit.jpg

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_mozi.jpg

Színházi bemutató: Játszd újra, Sam! (Vígszínház)
Kísértetek járnak egy elvált író Humphrey Bogart-szentéllyé alakított lakásában. A volt feleség, valamint a Casablanca egyszerű, komoly és ellenállhatatlan világsztárja kétoldalról rángatja, fékezi és toszigálja az írót, e szerelmi vallomásokat dadogó, vérző szívű bohócot Emlékek és remények tökéletesen kiegyensúlyozzák egymást Az Író csak csetlik-botlik közöttük, valamint a nők és a bútorok között Ám hála sugárzó, mélyenszántó ügyetlenségének, belebotlik a megoldásba is. Woody Allen a saját filmbéli szinkronhangján, azaz Kern András személyében jelenik és szólal meg a Vígszínházban. Kíváncsian várjuk, hogy „néz ki” ez a hang. Tehát: Játszd újra, Sam! Írta: Woody Allen, a nálunk is vetített filmváltozat főszereplője. További szereplők: Egri Márta, Balázs Péter, Halász Judit, Simon Mari. Rendező: Valló Péter.

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_vigszinhaz_jatszd_ujra_sam_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_vigszinhaz_jatszd_ujra_sam_5.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_vigszinhaz_jatszd_ujra_sam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_vigszinhaz_jatszd_ujra_sam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_vigszinhaz_jatszd_ujra_sam_3.jpgKépeinken: Kern András, Halász Judit Balázs Péter és Simon Mari

Magyar könnyűzene: Fenyő Miklós újrakezdi
idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_fenyo_miklos.jpg

Olimpiai reménységeink:

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_olimpiai_remenysegeink_barsi_laszlo_sulyemeles.jpgBarsi László, a moszkvai súlyemelő világbajnokság 82,5 kilós súlycsoportjának bronzérmese

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_olimpiai_remenysegeink_jacso_jozsef_sulyemeles.jpgJacsó József, a világbajnokság ezüstérmese a 110 kilós súlycsoportban

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 12. fordulóját! Ismét kétnapos a futballbajnokság első osztályának hétvégi programja. A kupaszerda után folytatódik a pontvadászat, s éppen az európai pályákra kirándult csapatok vívják a legérdekesebb mérkőzéseket. Mindenekelőtt a Köln ellen sikeres Ú. Dózsa (a Videoton ellenében), valamint a Splitben vereséget szenvedett Honvéd (Csepel) kapott nehéz feladatot, de a Rába szombathelyi kirándulása is tartogathat meglepetést. Vasárnap játsszák a mindig híres MTK-VM-FTC találkozót, amely ezúttal sajnálatos módon kiesési rangadóvá vált.

Ú. Dózsa - Videoton
A kölni „nagy bevetés” után nagyon nehéz dolguk lesz otthonukban az újpestieknek. Nemcsak a mindig ambiciózus és nagyon ügyes Videoton játékereje miatt, hanem azért is, mert mindössze két nap pihenője volt a házigazda csapatnak. Mindezek figyelembevételével a lila győzelem bravúr volna, reálisabb a döntetlen. Székesfehérvárott nagy az érdeklődés a Videoton újpesti játéka iránt, a hírek szerint sokan látogatnak fel a Megyeri útra. A Kölnben kitűnően helytállt Dózsa védelméből kiállítása miatt ismét hiányzik Tóth József, a fehérvári Májer viszont felépült betegségéből és ott lesz a Megyeri úti rangadón.
idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_u_dozsa_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_u_dozsa_videoton_sarlos_kiss_sandor_fekete_vegh.jpgNagy küzdelemben alakult ki a végeredmény a Megyeri úton. A nagy harcra egy kicsit jellemző a képen látható, labdáért való versengés is. Balról: Sarlós, Kiss Sándor, Fekete és Végh

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_u_dozsa_videoton_heredei_disztl_peter_disztl_laszlo.jpgHerédi (sötét mezben és nadrágban) elől Disztl Péter vetődés után megkaparintja a labdát. Hátrább Disztl László

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_u_dozsa_videoton_fekete_laszlo.jpgFekete, aki, miután kapura fordult, az első újpesti gólt lövi Disztl Péternek

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_u_dozsa_videoton_fekete_torocsik.jpgElsőként Törőcsik üdvözli a gólszerzőt, az a Törőcsik, akitől a támadás indult. Ekkor még kiválóan játszottak az újpestiek, aztán megbomlott egységük

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_u_dozsa_videoton_fekete_steidl_vegh_csongradi.jpgFekete, aki Steidlnek segít a középpályán azzal, hogy megpróbálja Véghet becsúszva szerelni. Hátul Csongrádi

Bp. Honvéd - Csepel
Nagyon sokszor volt már „mumusa” a Csepel a kispesti együttesnek, könnyen lehet, hogy most megismétlődik a futballtörténelem. A balvégzetű spliti kirándulás után a Honvédnak csak minimális esélye van a sikerre. A Kispesten pályára lépő Csepel két csatárral kezd, így Dékány valószínűleg kimarad, Mészöly pedig három sárga lapja miatt nem játszhat.
idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_bp_honved_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_bp_honved_csepel_probalkozas.jpgEgy Honvéd-próbálkozás a csepeliek gyűrűjében

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_bp_honved_csepel_gere_laszlo.jpgGere (fehérben) a csepeliek ollójában

SZEOL AK - Vasas
A Vasas csak nagy erőfeszítéssel tudta legyőzni legutóbb otthonában a Volánt, a szegediek viszont egyre masszívabb játékot nyújtanak, úgyhogy nem keltene meglepetést a pontosztozkodás.
idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_szeol_ak_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_szeol_ak_vasas_kakas_somogyi.jpgA Vasas védői dermedten figyelik kapusuk, Kakas hiábavaló vetődését, a földközelben levő Somogyi (a kép jobb oldalán, fehér mezben, ülőhelyzetben) fejéről a labda menthetetlenül a jobb alsó sarokba vágódik

Szegedi kötődésű barátunk ismét megosztotta velünk, hogyan emlékszik vissza a délutánra:
1983. november 6-án a Délmagyarország napilap piros betűs fejléccel jelent meg. Ennek nem a Vasas 1:0-s legyőzése volt az oka, hanem a másnapi nagy ünnep. Mi viszont már november 5-én ünnepeltünk az említett győzelem miatt. Zsúfolt lelátók, Mészöly Kálmán az ellen kispadján, csakúgy, mint a hat évvel későbbi osztályzón. Mekkorát változott hat év alatt a világ, elég csak beleolvasni a szegedi mozik műsorába 1983. november 5-én: a Vörös Csillag moziban a Csillaghullás című szovjet film ment, a Fáklyában a Találkozás az Elbánál, matiné a Találékony nyuszi (mindkettő szintén szovjet műremek alkotás). A November 7. mozi a neve ellenére a kakukktojás, ott bizony egy francia filmet adtak, címe Szexis hétvége. Ez már az enyhülés jele lehetett? Én mindenesetre kimaradtam ezekből a kulturális csúcspontokból, a szovjet kuriózumok nem mozgattak, a francia lazulásra meg nem engedtek volna be koromnál fogva, maradt a Vasas elleni diadal. 

DVTK - Pécsi MSC
Az otthonában mindig határozott diósgyőriek nehéz percek elé néznek, hiszen a vendégek formája is megfelelő. Talán csak a hazai pálya előnye jelenti majd a döntést. A Diósgyőrbe utazó PMSC-ben Kincses felépült sérüléséből, Lőrincz viszont még nem teljesen egészséges, ha nem játszhat, Kónya lesz a helyettese.
idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_dvtk_pecsi_msc.jpg

ZTE - Volán
A pontokra szükségszerűen éhes egerszegiek a papírforma szerint legyőzik látogatójukat. A ZTE-ben három mérkőzésre szóló eltiltása után ismét játszik a válogatott Péter, Csepregi viszont sérülés miatt nem szerepelhet.
idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_zte_volan.jpg

Haladás - Rába ETO
Minden bizonnyal feladja a leckét a Szombathely a kétszeres bajnokegyüttesnek. A Rába ETO csapatából eltiltás miatt hiányozni fog Szombathelyen Hlagyvik és Hajszán, kérdéses a sérüléssel bajlódó Kovács és Csonka játéka is.
idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_haladas_raba_eto.jpg

MTK-VM - Ferencváros
Változnak az idők, változnak a csapatok, mindkét együttes közel van a szakadékhoz, így mostani összejövetelük (túl a presztízsen) ritka nagy küzdelmet ígér. A felzárkózáshoz mindkét együttesnek szüksége van a pontok gyarapítására, így valószínűleg a pillanatnyi forma vagy a szerencse dönt. Nehéz dolguk van a tippelőknek, talán akkor járnak közel az igazsághoz, ha a képzeletbeli totószelvényre X-et írnak. A tévéközvetítés ellenére is sok nézőre számítanak a Hungária körúti futballmatinén. Az MTK-VM csapatában sérülés miatt nem játszhat a rutinos Lukács és Tóth András, a zöld-fehéreknél a leszerelt Szabadi a kispadon foglal helyet.
idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_mtk_vm_ferencvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_mtk_vm_ferencvaros_letszamfoleny.jpgMindenütt létszámfölényben voltak az örökrangadón a kék-fehérek

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_mtk_vm_ferencvaros_judik_peter.jpgJudik (középen fehérben) fejjel ver vissza egy MTK-VM-rohamot

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_mtk_vm_ferencvaros_zsiboras_boda.jpgZsiborás kétségbeesetten igyekszik menteni, de Boda (11) megelőzi őt: a Fradi kapusa által kiejtett labdát közelről lövi a kapu jobb oldalába. Ez volt az első

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_mtk_vm_ferencvaros_zsiboras_boda_jancsika.jpgBaloldali szöglet után újra Boda a főszereplő: Jancsika mögött jó ütemben ugrik fel, és fejese nyomán ismét az FTC hálójában a labda. Ez volt a második

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_mtk_vm_ferencvaros_boda_fodor_fulop.jpgGólöröm a második után. Az MTK-VM bravúros győzelmének egyik főszereplője Boda volt. Neki gratulál, őt ünnepli a nyakában csüngve, a hátán lovagolva Fülöp és Fodor

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_mtk_vm_ferencvaros_zsiboras_handel.jpgGyors támadás végén Handel (a képen nem látható) betör a tizenhatoson belülre, majd a kifutó kapus fölött átemeli a labdát. Zsiborás beleér, de hárítani már nem tud. Ez volt a harmadik

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_mtk_vm_ferencvaros_zsiboras_gabor.jpgZsiborás lehúzza a labdát

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_mtk_vm_ferencvaros_zsiboras_handel_szanto_fulop_1.jpgidokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_mtk_vm_ferencvaros_zsiboras_handel_szanto_fulop_2.jpgidokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_mtk_vm_ferencvaros_zsiboras_handel_szanto_fulop_3.jpgidokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_mtk_vm_ferencvaros_zsiboras_handel_szanto_fulop_4.jpgÉs a negyedik: Handel (9) előbb jó csellel becsapja Szántót (2), majd középre gurít és a jókor érkező Fülöpnek már csak az i-betűre kell feltennie a pontot

Tatabánya - Nyíregyháza
A sereghajtó vendégegyüttes még könyörületből sem számíthat döntetlenre.
idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_tatabanya_nyiregyhaza.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_tatabanya_nyiregyhaza_2.jpg

A mérkőzések után lássuk a 12. forduló válogatottjait! A forduló a jobbak közé tartozik. Látványos mérkőzések sok góllal és remek teljesítményekkel. Ismét egy hétvége, mikor 6-os osztályzattal nem lehetett a legjobbak közé bekerülni, csak 7-essel, vagy 8-assal. Utóbbiból három is akadt: Kurucz Ádám (3 gól), csapattársa, Hannich Péter (3 gólpassz) és Boda Imre (2 gól). A választásunk ezúttal Kuruczra esett, így ő lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén álló trió mindegyike eredményes volt, így egy kicsit elléptek a többiektől.
idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_gollovolista.jpg

A nemzetközi tornákon szerdán szerepelt három kupacsapat közül csak a Rába „úszta meg” pontveszteség nélkül a fordulót: Szombathelyen biztosan nyert. Nem így történt Kispesten és Újpesten. A Honvéd labdarúgói „spliti formában” játszottak, s ez kevés volt, hogy a rámenős csepeli gárdát két vállra fektessék. Az Ú. Dózsa - jó iramú találkozón - „kifogta” a találkozóra alaposan felkészült Videotont, s vesztésre álló mérkőzést mentett döntetlenre. Szegeden a Vasas elszenvedte negyedik vereségét. Tatabányán az első helyre pályázó bányászcsapat kikapott az utolsó helyezett Nyíregyházától. Az örökrangadón pedig az MTK-VM lehengerelte a Ferencvárost. A zöld-fehérek a hatodik vereségükkel sereghajtók. A tabella élén a Nyíregyháza bravúros győzelme után a Videoton megerősítette az első helyét.
idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_tabella.jpg

Tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztály 16. fordulójában tömörül az élcsoport a másodosztályú bajnokságban. Kikapott hazai pályán az Eger és a DMVSC. Jól hajrázik a gyengén rajtolt Békéscsaba.idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_nb_ii_2.jpg

A góllövőlista élmezőnye:
idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_nb_ii_gollovolista.jpg

Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.
idokapszula_nb_i_1983_84_12_fordulo_teruleti_bajnoksagok.jpg

A következő hétvégén jön a 13. forduló, az alábbi párosításokkal:

Nyíregyháza - ZTE
Vasas - Haladás
Volán - Ferencváros
Csepel - Rába ETO
Videoton - Pécsi MSC
Bp. Honvéd - DVTK
MTK-VM - SZEOL AK
Ú. Dózsa - Tatabánya

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr4715507474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JuAn 2020.03.20. 20:43:24

Arra emlékszem, hogy a katicának több pontja volt, de hogy tök utolsó is volt a Fradi? Döbbenet.

maribor_ 2020.03.20. 20:49:51

@JuAn: Ősszel már volt ilyen. Még volt a karikatúra is, hogy egy fradidrukker fejjel lefelé tartja a tabellát, hogy azért is a Fradi az első.
süti beállítások módosítása