Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 14. forduló

2020.04.01. 00:30 maribor_

1983. november 19-20., a hónap utolsó előtti hétvégéje

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_headlines.jpgA héten hazánk vendége volt Fred Sinowatz osztrák kancellár és Leonard Bernstein világhírű karmester és zeneszerző

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

november 14.

A kora délutáni órákban a Belvárosban, az Aranykéz utca 2-es számú házban tűz ütött ki, amely rövid időre füstfelhőbe borította a városközpont egy részét. A nagy erőkkel helyszínre érkező tűzoltóegységek parancsnoka az MTI munkatársának elmondta: a tűz az épület egyik manzárdlakásában - eddig ismeretlen okból - keletkezett. A lakás teljes berendezése leégett, majd lángot kapott a tetőszerkezet is, amely a tűzoltók megérkezésekor már 500 négyzetméternyi területen égett. Az oltást nehezítette, hogy a háztömböt keskeny utcák veszik körbe, s a járdákon mindkét oldalon gépkocsik parkolnak. Ennek ellenére - a gyors beavatkozás eredményeként - sikerült megakadályozni, hogy a tűz továbbterjedjen a szomszédos épület tetőszerkezetére, s 25 perces megfeszített munka után a lángokat megfékezték. Sérülés nem történt, az anyagi kár azonban jelentős. A tűz okának kivizsgálását a szakértők megkezdték.

Margaret Thatcher brit miniszterelnök fontos beszédet tartott az egész brit kormány és a Lord Mayor jelenlétében az angol parlamentben, melyben bejelenti, hogy a következő év elején Budapestre látogat. Gondolatait a „remélem, eleget tehetek ennek a látogatásnak” kitétellel zárta, utalva a hidegháborús helyzetre. A brit miniszterelnök beszédének időzítése nem volt véletlen, mivel aznap érkezett meg az első amerikai cirkálórakéta Nagy-Britanniába. Kijelentette, hogy jobb kapcsolatokat keres kelet és a nyugat között, ez azonban nem jelenti azt, hogy kormánya kompromisszumra lenne hajlandó az alapelveket illetően. A nyugati életforma megvédése nem kérdés, ez nem tárgyalható, az eszmék harca folytatódik, és mindent meg fognak tenni annak az érdekében, hogy győzedelmeskedjenek. Más összecsapást nem keresnek. Mindent megtesznek annak az érdekében, hogy csökkentsék a háborús veszélyt, és elkerüljék azokat a félreértéseket, melyek ezt a veszélyt erősítik. Nagy-Britannia kész arra, hogy megfelelő körülmények között folytassa az értelmes párbeszédet a Szovjetunióval és a kelet-európai országokkal. Az előzményekre való tekintettel a magyar külügyminiszter azt javasolta az MSZMP KB külügyi osztályának, hogy a londoni magyar nagykövet közölje, a magyar fél várja a brit miniszterelnököt 1984 elején, egy a mindkét félnek kölcsönösen megfelelő időpontban.

A budapesti látogatás bejelentése meglehetős feltűnést keltett, aminek a következtében persze Magyarország ismét a címlapokra került a szokásos, túlzó jelzők kíséretében. A Reuter brit tisztségviselőkre hivatkozva azt írta, hogy a magyarok, bár szorosan kötődnek a keleti tömbhöz, az utóbbi időben a többieknél nyíltabb gazdaságpolitikát folytatnak, s ez a politika a kelet-nyugati enyhülésre épült. A magyar vezetés arra törekszik, hogy gazdasági eredményeiket ne tegye tönkre a szuperhatalmak között egyre fokozódó feszültség. A miniszterelnökhöz közel álló források szerint a Moszkvának címzett jelzések egyértelművé teszik, hogy Londonnak szüksége van a kommunista tömbbel folytatandó független párbeszédre. A Guardian száma pedig egyenesen arról írt, hogy biztosra vehető, hogy a miniszterelnök nem csupán a kelet-nyugati kapcsolatok romlása miatti aggodalmát szándékozik hangsúlyozni (Budapesten), hanem a Kreml gondolkodásmódjában járatos vezető (Kádár) tanácsát kéri majd arra nézve, hogyan lehet a legmegfelelőbben elérni a jobb megértést a Szovjetunióval. Thatcher már demonstrálta, hogy elhatárolja magát az amerikai retorika egyes szélsőséges megnyilvánulásaitól.

Bizonytalan időre elhalasztották Amin Dzsemajel libanoni elnök hétfőre tervezett damaszkuszi hivatalos látogatását. A SANA szíriai hírügynökség közölte, hogy Hafez Asszad szíriai elnök váratlanul megbetegedett, és hétfőn sikeres vakbélműtéten esett át. Dzsemajel első ízben látogatott volna a szíriai fővárosba azóta, hogy tavaly szeptemberben Libanon államfője lett. Az elnököt a genfi nemzeti megbékélési konferencián bízták meg azzal a feladattal, hogy utazzék Damaszkuszba, és ott a májusban kötött libanoni-izraeli megállapodásról, ezen belül is arról tárgyaljon, hogy miképpen lehetne véget vetni az izraeli erők dél-libanoni megszállásának. Dzsemajel utazásának eredményeit megvárandó, a konferencia munkáját felfüggesztették. Abdel Halim Haddam szíriai külügyminiszter, aki vasárnap telefonon értesítette Dzsemajelt Asszad megbetegedéséről, közölte, hogy ő maga csütörtökön Bejrútba utazik. Az utazás célja a libanoni államfő későbbi damaszkuszi látogatásának előkészítése.

Dél-Libanonban szintén feszült a helyzet. Az izraeli megszálló hadsereg katonái agyonlőttek egy libanoni ellenállót, aki Szidon északi bejáratánál, az Avali folyó hídján kézigránáttal támadt rájuk. További két ellenállási akció volt a megszállt Dél-Libanonban. Tyr közelében egy távirányítással felrobbantott akna megsebesítette egy izraeli gépesített járőr két katonáját. A fegyveres ellenállás fokozódása azzal függ .össze, hogy az izraeli hadsereg a tyri főhadiszállása ellen végrehajtott november 4-i bombamerénylet óta drasztikus elnyomó intézkedéseket foganatosított Dél-Libanonban.

Az Abu Musza vezette lázadók változatlanul azt követelik, hogy Jasszer Arafat, az El-Fatah és a PFSZ vezetője távozzék Észak-Libanonból, az általuk bekerített Tripoliból. Arafat közölte, hogy mindaddig nem teljesíti ezt a követelést, amíg nem oldják fel a város és a közelében fekvő al-Beddavi menekülttábor köré vont ostromzárat, s amíg arab békefenntartó erők felhasználásával nem garantálják hívei biztonságát. Arafat még azt is közölte, hogy tárgyalásokat folytat Husszein jordániai királlyal - mint fogalmazott - a palesztin nép jövőjéről.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_legvedelmi_allas.jpgArafat erőinek egyik légvédelmi állása

Az amerikai kongresszus jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében törlik a Szíriának korábban már megígért gazdasági, segélyeket. Így több jut Izraelnek, amely a jelentések szerint vadászgépeket készül vásárolni a pénzből. Izrael 1,7 milliárd dollárt kap katonai és 910 millió dollárt gazdasági segélyként.

Kubában ötnapos nemzeti gyászt rendeltek el a Grenadában elesett kubai építőmunkások tiszteletére, s a fővárosban és Havanna megyében a hétfőt munkaszüneti nappá nyilvánították. Hétfő délután Havannában tömeggyűlést tartottak.

november 15.

A késő délutáni órákban Budapestre érkezett Fred Sinowatz, az Osztrák Köztársaság szövetségi kancellárja, aki Lázár Györgynek, a Minisztertanács elnökének meghívására hivatalos látogatást tesz Magyarországon. Vele érkezett felesége, Hermine Sinowatz. A kancellár kíséretében van Heinz Fischer tudományos és kutatási miniszter, Erich Schmidt kereskedelmi és ipari minisztériumi államtitkár, valamint az osztrák politikai élet több más vezető személyisége. Fred Sinowatzcal népes, gazdasági szakemberekből álló delegáció is Budapestre érkezett. Az osztrák kormányfőt és a kíséretében levő személyiségeket a magyar és az osztrák zászlókkal díszített Keleti pályaudvaron ünnepélyesen fogadták. A pályaudvar előtti téren katonai díszegység sorakozott fel csapatzászlóval.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_fred_sinowatz_lazar_gyorgy.jpgDr. Fred Sinowatzot üdvözli Lázár György a Keleti pályaudvaron

A pályaudvar nagycsarnokában a vonatról leszálló vendégeket elsőként Lázár György és felesége üdvözölte szívélyesen, majd Fred Sinowatz bemutatta hivatalos kíséretének tagjait. Ezután úttörők virágcsokrokat nyújtottak át a vendégeknek. A téren a felsorakozott katonai egység parancsnoka jelentést tett Fred Sinowatz kancellárnak, elhangzott az osztrák és a magyar himnusz, majd Fred Sinowatz - Lázár György társaságában - ellépett a díszegység előtt. Az ünnepélyes fogadtatás után a vendégek gépkocsiba ültek, és szállásukra hajtattak.

A kora esti órákban a két kormányfő Lázár György parlamenti dolgozószobájában szűk körű megbeszélésen találkozott. A plenáris tárgyalások szerda délelőtt kezdődnek meg az Országházban. A tanácskozás alkalmat ad arra, hogy a partnerek véleményt cseréljenek a kétoldalú kapcsolatok fejlődéséről, az együttműködés további lehetőségeiről, valamint a nemzetközi politikai helyzet időszerű kérdéseiről. Lázár György és felesége tegnap este a Parlament Vadász-termében díszvacsorát adott Fred Sinowatz és felesége tiszteletére. A díszvacsorán, amelyen részt vettek az osztrák kancellár kíséretének tagjai, s magyar részről ott volt a politikai és a gazdasági élet több vezető személyisege, a két kormányfő pohárköszöntőt mondott.

Harmincöt évvel a Zeneakadémián adott hatalmas sikerű koncertje után üdvözölheti a budapesti közönség ismét fővárosunkban Leonard Bernsteint. A méltán világhírű amerikai karmester az Erkel Színházban vezényelte a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarát. A budapesti koncerten, amelyet lemezre vesz a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat, Bartók, Schumann és Bernstein egy-egy műve csendült fel. Felvételeink a főpróbán készültek.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_leonard_bernstein_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_leonard_bernstein_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_leonard_bernstein_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_leonard_bernstein_4.jpg

Andrej Gromiko szovjet külügyminiszter fogadta Arthur Hartmant, az Egyesült Államok moszkvai nagykövetét. A találkozón, amely az amerikai diplomata kérésére jött létre, áttekintették a szovjet-amerikai kapcsolatok általános kérdéseit, valamint a jelenlegi nemzetközi helyzet néhány vonatkozását.

Ciprus török kisebbsége - évekkel ezelőtt jogellenesen életre hívott külön parlamentjében - „független államként” kikiáltotta az „Észak-ciprusi Török Köztársaságot”. A Ciprusi Köztársaság görög elnöke, Kiprianu a hírre rendkívüli kormányülést hívott össze. Elhatározták, hogy kérik a Biztonsági Tanács összehívását. Jakovu külügyminiszter délután már úton volt New Yorkba, hogy sürgősen tanácskozzék Perez de Cuellar ENSZ-főtitkárral. A kormány riadókészültséget rendelt el a szigeten. Mind Görögországban, mind Törökországban összehívták a nemzetbiztonsági tanácsot. Ankara a nap folyamán elismerte az észak-ciprusi török „államot”. Az ügyben összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_kiprianu.jpgA ciprusi török kisebbség függetlenné nyilvánította az általa lakott északi országrészt. Ezt követően a fővárosban, Nicosiában tüntetés volt a köztársaság egysége mellett; ennek részvevőihez szólt Kiprianu elnök

A libanoni kormányhadsereg és a falangista milíciák éjjel és reggel heves tüzérségi párbajt vívtak a Valid Dzsumblatt vezette drúz-szocialista erőkkel Bejrút, Szuk el-Garb és Harub térségében. Több rakétalövés érte a kereszténylakta Kelet-Bejrút egyes kerületeit és a baabdai elnöki palota körzetét. A harcok következtében ismét megsérült két, néhány napja helyreállított magasfeszültségű távvezeték, és emiatt visszaállították a napi 12 órás áramszünetet. A szemben álló felek délelőtt újabb megállapodást kötöttek a szeptember 25-i, rendszeresen megsértett tűzszüneti egyezmény tiszteletben tartásáról. A Haladó Szocialista Párt közleménye egyértelműen a falangista pártot tette felelőssé a polgárháborús konfliktus újabb kiéleződéséért.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_bejrut.jpgBejrút közelében ismét kiújultak a harcok

Sikeres volt az Arafattal szemben álló palesztin erők reggel indított támadása az észak-libanoni Tripoli térségében. A nehéztüzérség fedezete alatt, három irányból előnyomuló páncélos és gyalogsági egységek elfoglalták a bádavi menekülttábor nagy részét, és Tripoli felé szorították vissza a Jasszer Arafat mellett kitartó erőket. Arafat táborbeli főhadiszállása is az Abu Musza vezette lázadók kezére került. A táborban és a városban egyaránt sok áldozatot követelő támadás kérdésessé tette az El-Fatah két szárnya között létrejött tűzszünet fennmaradását.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_tripoli.jpgA szétlőtt észak-libanoni Tripoli - e városba vonultak vissza az El-Fatah szervezet Jasszer Arafathoz hű erői

Másfél millió ember gyűlt össze Havannában a Forradalom terén és a környező sugárutakon, hogy részt vegyen a Grenadában elesett kubaiak tiszteletére összehívott nagygyűlésen. Fidel Castro, a Kubai Kommunista Párt első titkára, az államtanács és a minisztertanács elnöke beszédében semmivel sem igazolható bűnténynek minősítette az Egyesült Államok grenadai invázióját, s rámutatott: a kubai segítséggel épített, grenadai repülőtér az amerikaiak révén most válik katonai támaszponttá, Castro kijelentette: Washington 19 pontos listát állított össze saját inváziójának igazolására, ám ezek közül egyetlen pont sem bizonyult igaznak. Kuba sem Grenadát, sem a környező államokat soha nem fenyegette. Washington, a grenadai belpolitikai válságot kihasználva, valójában régen dédelgetett tervét valósította meg, s fegyverrel kényszerítette térdre az 1979-ben győzedelmeskedett antiimperialista forradalom erőit.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_havannai_nagygyules.jpgA havannai nagygyűlés részvevői

A grenadai hazafiak nem tették le a fegyvert, és továbbra is ellenállnak az amerikai intervenciós erőknek. A guyanai rádió politikai kommentátorának beszámolója szerint a szigetország hegyvidékén az ellenállók több harci központot hoztak létre. Az újságíró nemrégiben tért haza Grenadából. A helikopterek tüzérségi támogatását élvező amerikai egységeknek nem sikerült megsemmisíteniük az ellenállók osztagait, és a megszállók veszteségei növekszenek.

Reagan amerikai elnök levélben tájékoztatta Helmut Kohl nyugatnémet kancellárt azokról a javaslatokról, amelyeket az amerikai megbízott - jelentések szerint - már elő is terjesztett az európai közepes hatótávolságú fegyverek korlátozásáról folyó genfi tárgyalásokon. Az amerikai külügyminisztérium által hivatalosan is megerősített indítvány azt javasolja a szovjet félnek, hogy globálisan határozzák meg a földi indítású közepes hatótávolságú fegyverek, illetve azok robbanófejeinek számát, 140 rakétában és 420 robbanófejben jelölve meg a felső határt. A javaslat elfogadása esetén Washington hajlandó lenne csökkenteni a Nyugat-Európába telepítendő Pershing-2-es rakéták és a szárnyas rakéták számát.

november 16.

A hivatalos látogatáson hazánkban tartózkodó Fred Sinowatz, az Osztrák Köztársaság szövetségi kancellárja szerdai programját tiszteletadással kezdte: Budapesten a magyar és osztrák zászlókkal díszített Hősök terén megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékművét. A koszorúzási ünnepségen az osztrák kormányfő kíséretében levő személyiségekkel együtt jelen volt Randé Jenő, hazánk bécsi nagykövete. 

A program ezután az Országházban folytatódott. A Delegációs-teremben délelőtt megkezdődtek a magyar-osztrák hivatalos tárgyalások. A két tárgyaló csoportot Lázár György, a Minisztertanács elnöke és Fred Sinowatz kancellár vezeti. Az őszinte, baráti hangvételű tárgyaláson behatóan elemezték a két ország közötti kapcsolatoknak az elmúlt években is kedvező alakulását, a gazdasági együttműködés eddig elért eredményeit, fejlesztésének újabb lehetőségeit. Mindkét fél kifejezte azt a szándékát, hogy a jövőben is keresik azokat az új módszereket, amelyekkel még intenzívebbé válhatnak a korábban is meglevő jó kapcsolatok.

A megbeszélés után Fred Sinowatz és Lázár György részt vett a Ferihegyi repülőtér új utasforgalmi épületének alapkőletételén. A két kormányfő kézjegyével ellátott alapkőletételi okirat elhelyezése alkalmából Sárospataki Zoltán, a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság vezetője, valamint Reinhard Pöchacker, az építkezésben részt vevő osztrák Porr cég vezérigazgatója mondott beszédet. Az alapkőletétellel hivatalosan is megkezdődött az évenként kétmillió utas kiszolgálására alkalmas, 24 500 négyzetméteres modern repülőtéri épület kivitelezése. Az 1985 augusztusában elkészülő beruházás közös vállalkozás eredménye lesz: magyar szakemberek és vállalatok is közreműködnek a munkálatokban.

Délután a Parlament Nándorfehérvár-termében Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára fogadta Fred Sinowatzot. A szívélyes légkörű megbeszélésen véleményt cseréltek a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseiről. Egyetértettek abban, hogy a feszültebb politikai légkörben fokozott jelentősége van az eltérő társadalmi-gazdasági rendszerű országok párbeszédének, és hangsúlyozták, hogy mindent meg kell tenni a háborús veszély elhárítása, a nemzetközi biztonság megszilárdítása és a kölcsönösen előnyös együttműködés bővítése érdekében.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_fred_sinowatz_kadar_janos.jpgBaráti eszmecsere a Parlament Nándorfehérvár-termében

Kádár János és Fred Sinowatz a két ország együttműködésének legfontosabb területeit áttekintve megelégedéssel állapították meg, hogy a magyar-osztrák jószomszédi kapcsolatok a kölcsönös törekvések eredményeképpen kiegyensúlyozottan fejlődnek, és megerősítették az együttműködés további erősítésére irányuló akaratukat. Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke ugyancsak délután hivatalában fogadta az osztrák kancellárt.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára a KB székházában fogadta a hazánkban vendégszereplő Leonard Bernsteint, a világhírű amerikai zeneszerzőt és karmestert. A szívélyes légkörű találkozón beszélgetést folytattak arról, hogy az emberiség sorsáért felelősséget érző művészek milyen módon segíthetik a béke és a leszerelés, a népek közötti megértés és bizalom egyetemes ügyét. A találkozón jelen volt Aczél György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_leonard_bernstein_kadar_janos.jpgLeonard Bernstein átadja Divertimentójának kottáját Kádár Jánosnak

Bécsben megkezdődött a volt kormányfők tanácsának ülése. A testület célja, hogy nemzetközi hírű, tapasztalt politikusok tudására, személyes kapcsolataira építve ajánlásokat dolgozzanak ki a világ égető politikai, gazdasági, társadalmi gondjainak enyhítésére, megoldására. Kurt Waldheim, az ENSZ volt főtitkára, a tanács elnöke arra figyelmeztetett, hogy a nemzetközi helyzet a második világháború óta még nem volt ilyen nehéz, mint napjainkban. Éppen ez indokolja azt, hogy a volt kormányfők új kezdeményezéseikkel, tanácsaikkal hozzájáruljanak a gazdasági gondok enyhítéséhez, a leszereléshez, a háború megakadályozásához. A nukleáris fegyverek növekvő veszélyére figyelmeztetett az ülésen Fukuda Takeo volt japán kormányfő, aki a tanács megalakítását kezdeményezte. A volt állam- és kormányfők 25 tagú testületé, amelynek tagja Fock Jenő, hazánk volt miniszterelnöke is, péntekig ülésezik az osztrák fővárosban.

Nagy-Britanniában, a Greenham Common-i légi támaszpontnál táborozó rakétaellenes tüntetők délután újból eltorlaszolták a bázis főbejáratát. Negyvenet közülük a rendőrség letartóztatott, majd lovas rendőröket vezényeltek a helyszínre, hogy a bejárat előtti terepet „tisztán tartsák”. Az elmúlt huszonnégy órában Greenhamnél letartóztatott tüntetők száma ezzel 200 fölé emelkedett. Londonban 300 békeharcost tartóztattak le egy 1839-ben hozott törvény alapján. Az aktivisták kedd este a parlament alsóháza elé vonultak, hogy tiltakozzanak az új amerikai atomfegyverek angliai telepítése ellen.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_greenham_common.jpgA rendőrök elhurcolják az egyik béketüntetőt az angliai Greenham Common légi bázis elől

Nyugatnémet békeharcosok Stuttgartban blokád alá vették az amerikai fegyveres erők európai főhadiszállását, és elfoglaltak egy használaton kívül lévő amerikai katonai létesítményt Inneringen mellett, Stuttgarttól 60 kilométerre délre.

Amszterdamban a holland békeharcos nők egy csoportja elfoglalta és két órán át megszállva tartotta a brit konzulátus épületét, tiltakozásul az amerikai manőverező robotrepülőgépek angliai telepítése ellen. Miután a követeléseiket tartalmazó nyilatkozatukat a konzulátus továbbította a hágai brit nagykövetségnek, elhagyták az épületet.

Tervezett libanoni látogatását egy nappal előbbre hozva, a Bejrút melletti Baabdába érkezett Abdel Halim Haddam szíriai külügyminiszter, és hosszas megbeszélést folytatott Amin Dzsemajel államfővel a libanoni és a közel-keleti helyzetről, a Hafez Asszad elnök betegsége miatt későbbre halasztott szíriai-libanoni csúcstalálkozó előkészítéséről.

Jichak Samir izraeli kormányfő „Jeruzsálemben tartandó béketárgyalásokra” hívta meg Husszein jordániai királyt. Samir leszögezte, hogy az esetleges tárgyalások alapjának izraeli részről változatlanul a Camp David-i megállapodásokat tekintik, elzárkóznak mindennemű területi engedmény elől.

Az egyoldalúan kikiáltott ciprusi török állam ügyében az ENSZ Biztonsági Tanácsa folytatta a konzultációt. A BT a ciprusi és a brit kormány kérésére ült össze. ENSZ-forrásokból ismeretessé vált, hogy a testület valószínűleg csak csütörtökön kezdi meg az érdemi vitát. Ezzel lehetővé akarják tenni, hogy valamennyi érintett fél képviselője, így Denktas, a ciprusi török közösség vezetője, továbbá Jakovu ciprusi és Haralambopulosz görög külügyminiszter is részt vehessen a vitában. Pérez de Cuellar ENSZ-főtitkár nyilatkozatot tett közzé, amelyben mélységes sajnálkozásának adott hangot az „Észak-ciprusi Török Köztársaság” kikiáltása miatt, amely ellentmond a BT Ciprusra vonatkozó határozatainak. Kenan Evren török államfő teljes támogatásáról biztosította a ciprusi törököket. Az ankarai hatóságok mindenesetre siettek leszögezni, hogy a török kormány nem felelős a ciprusi törökök döntéséért.

Az amerikai sajtóban újabb - ezúttal Pentagon-forrásokra hivatkozó - jelentések láttak napvilágot a Nicaragua elleni invázió terveiről. A Washington Post és több más lap hasábjain megjelent jelentés szerint magas rangú Pentagon- és hírszerzési tisztségviselők szerint a hondurasi és a guatemalai hadsereg, amelyet az Egyesült Államok és Izrael képzett ki és fegyverzett fel, végrehajtja a nicaraguai műveletet harcoló amerikai csapatok nélkül. Ám a nyilatkozatok szerint az inváziós erőnek amerikai utánpótlási támogatásra van szüksége a támadás végrehajtásához.

Több mint ötezer amerikai katona szállt partra Hondurasban, az Atlanti-óceán partján - jelentette a TASZSZ a nicaraguai hírügynökségre hivatkozva. Velük immár 11 ezerre növekedett a nicaraguai határ közelében tartózkodó amerikai katonák száma. Eközben Nicaragua partjai közelében amerikai hadihajók cirkálnak.

Az Egyesült Államok fegyveres agressziója után Grenadáiban - ugyancsak amerikai segédlettel - gyors ütemben folyik az új hatalmi rendszer kiépítése. Washingtoni külügyminisztériumi tisztviselők és az inváziós erőket irányító John Farris tábornak jelenlétében kedden az ország „ideiglenes kormányának” öt tagja letette az esküt Scoon főkormányzó előtt.

Az Egyesült Államok 25 millió dollárt utalt át a jamaicai kormánynak, amiért az részt vett a Grenada elleni invázióban. Az összeg a hivatalos indoklás szerint Jamaica fizetési nehézségein hivatott enyhíteni.

november 17.

Magyarországi hivatalos látogatását befejezve elutazott Budapestről Fred Sinowatz osztrák szövetségi kancellár és felesége, Hermine Sinowatz. A magyar és osztrák zászlókkal díszített Keleti pályaudvaron a vendégeket Lázár György miniszterelnök és felesége, Marjai József miniszterelnök-helyettes, Várkonyi Péter külügyminiszter és több más közéleti személyiség búcsúztatta. Ott volt Randé Jenő, hazánk bécsi és Arthur Agstner, az Osztrák Köztársaság budapesti nagykövete. Úttörők virágcsokrot nyújtottak át Fred Sinowatznak és feleségének, akik szívélyes, baráti kézfogással köszöntek el a vendéglátóktól. Fred Sinowatz délután hazaérkezett Bécsbe.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_fred_sinowatz_lazar_gyorgy_2.jpgLázár György és Fred Sinowatz a Keleti pályaudvaron

A szakszervezetek XXIV, kongresszusa óta végzett munkát és az időszerű feladatokat vitatta meg ülésén a Szakszervezetek Országos Tanácsa. A tanácskozáson Lázár György, a Minisztertanács elnöke és Németh Károly, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, a Politikai Bizottság tagjai is részt vettek. Az elnökség beszámolóját Gáspár Sándor, a Politikai Bizottság tagja, a SZOT főtitkára terjesztette elő.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_szakszervezetek_orszagos_tanacsa.jpgTanácskozik a testület

Elutazott Budapestről Leonard Bernstein. A művész elutazása előtt menedzsere, Harry Kraut tájékoztatót tartott a Hilton Szállóban. Az impresszárió a többi között elmondta: tárgyalásokat folytatnak az Interkoncerttel arról, hogy a nem túl távoli jövőben Bernstein ismét Magyarországra látogat, mivel - a művész fogalmazott így - nem akar újabb 35 évig várni. Harry Kraut azt is bejelentette, hogy az Erkel Színház-beli koncert televíziós közvetítése honoráriumának egy részét - 30 ezer forintot - Leonard Bernstein a Zeneakadémiának ajánlotta fel. A főiskola tervei szerint a támogatás segítségével jövő nyáron két fiatal, tehetséges karmester szakos hallgatót küldenek el az olaszországi Sienában rendezendő kurzusra. A hangversenyen elhangzott első két kompozíciót, Bartók Zene húros hangszerekre, ütőkre és celestára című művét, valamint Bernstein Divertimentóját a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat is felvette. A hanglemezfelvétel honoráriumát a művész az UNICEF-nek ajánlotta fel. Leonard Bernstein Budapest után Zágrábban és Ljubljanában ismétli meg egy-egy alkalommal hangversenyét, majd az osztrák fővárosban a Bécsi Filharmonikusokkal ad koncertet.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_leonard_bernstein_budapest.jpgLeonard Bernsteinnek az elutazás előtt jutott ideje egy kis budapesti belvárosi sétára

Mihail Gorbacsov, az SZKP KB PB tagja, a KB titkára Moszkvában fogadta John Christall ismert amerikai üzletembert és közéleti személyiséget, s átadta neki Jurij Andropov válaszát a Des Moines Register című lap szerkesztőjének kérdéseire. Jurij Andropov hangsúlyozta: a Szovjetunió arra törekszik, hogy békében éljen minden állammal. A szovjet kormány, a szovjet nép a továbbiakban is minden tőle telhetőt megtesz, hogy enyhítse a nemzetközi feszültséget, javítsa a Szovjetunió és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokat. Ahhoz azonban, hogy tényleges haladást lehessen elérni e fontos ügyben, nélkülözhetetlen a másik fél - az Egyesült Államok kormányának - jó szándéka és erőfeszítése - húzta alá válaszaiban Jurij Andropov.

Éles nézeteltérés és polemikus hangvétel jellemezte a közép-európai haderő-csökkentési tárgyalások bécsi fordulóját. Thomas Hammond kanadai nagykövet felszólalásában semmiféle új nyugati javaslattal, válasszal nem szolgált, hanem főleg arra szorítkozott, hogy mesterséges határidők diktálásával, valamint burkolt fenyegetésekkel vádolja a szocialista országokat. A szocialista országok szóvivője az ülés után leszögezte, hogy a nyugati álláspont lényegében 1979 óta nem változott, a NATO 1982-es egyezménytervezete is korábbi elképzeléseket ismételt meg. A jelenlegi tárgyalási forduló vége felé nyilvánvaló, hogy a NATO taktikájában nincs változás: húzzák az időt, holott a szocialista országok tervezete alkalmas rá, hogy a tárgyalások kikerüljenek a zsákutcából.

Új, veszélyes fordulatot vett Franciaország libanoni katonai beavatkozása azzal, hogy a Clemenceau repülőgép-anyahajóról felszálló Super-Étandard vadászbombázók délután a szíriai ellenőrzés alatt álló Baalbek térségében légitámadást hajtottak végre az Iszlám Amal nevű síita szervezet laktanyája ellen. A bombatámadás célja - közölték francia források - annak megelőzése volt, hogy az október 23-i, 58 francia halálos áldozatot követelő bejrúti bombamerényletért felelőssé tett síita csoportok újabb terrorista akciót hajthassanak végre a nyugati négyhatalmi haderő kötelékébe tartozó francia egységek ellen.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_bejrut_francia_tengerszgyalogos.jpgFrancia tengerészgyalogos a drótakadály mögött őrködik Bejrútban

Jasszer Arafat, a PFSZ vb elnöke Tripoliban tartott sajtóértekezletén a tűzszünet esélyedről szólva leszögezte, hogy a harcokat a lázadók kezdeményezték, így azok beszüntetése is rajtuk múlik. A bejrúti rádió jelentése szerint Arafat elrendelte ugyan a hozzá hű fegyvereséknek, hogy szüntessék be a tüzet, de kijelentette, hogy az adott helyzetben nincs más választása, mint hogy folytassa a harcot.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_jasszer_arafat_tripoli.jpgJasszer Arafat újságírók gyűrűjében tripoli főhadiszállásán

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa megkezdte a vitát a ciprusi, a görög és a brit kormánynak a ciprusi szakadár török állam kikiáltása miatt benyújtott panaszáról. Javier Pérez de Cuellar ENSZ-főtitkár az ülést megnyitó beszédében sajnálkozását fejezte ki a megszállt északi országrész egyoldalú függetlenségi nyilatkozata miatt, és tárgyalásokra szólította fel a két ciprusi közösséget. A BT vitájában részt vevő Georgiosz Jakovu ciprusi és Joannisz Haralambopulosz görög külügyminiszter Törökországot tette felelőssé a szigetországban előállt helyzetért. A ciprusi külügyminiszter elvetette Rauf Denktasnak, a török közösség vezetőjének tárgyalási ajánlatát egy „szövetségi kormány” létrehozásáról. Egy ilyen „szövetségi állam” csak a sziget végleges kettészakításának leplezését szolgálná - hangsúlyozta. A BT este felfüggesztette tanácskozását.

Az utóbbi napokban egyre gyakoribbak az amerikai kémrepülőgépek berepülései Nicaragua légterébe. Hugo Torres Jimenez őrnagy, a nicaraguai népi hadsereg politikai csoportjának főnöke Managuában az államtanácsnak adott tájékoztatójában hangsúlyozta: az Egyesült Államok fokozza katonai előkészületeit egy esetleges invázióra Nicaragua ellen. A főtiszt szerint Nicaragua ellen kétféleképpen követhetnek el támadást: egyrészt arra való hivatkozással, hogy a sandinista népi hadsereg egységei „megtámadták” Hondurast, fegyveres konfliktus robbanna ki a két közép-amerikai ország között, s ebbe az Egyesült Államok közvetlenül beavatkozna. Másrészt elképzelhető az is, hogy a szomszédos országok ellenforradalmi erői megszállnák Nicaragua területének egy részét, ideiglenes kormányt alakítanának, és felszólítanák az Egyesült Államokat, avatkozzék be. A Grenada ellen végrehajtott amerikai invázió tapasztalatai azt bizonyítják, hogy Washington kész drasztikus megoldásokat alkalmazni, partraszállást végrehajtani, illetve légideszant-művelethez folyamodni - mondta az őrnagy.

Grenada teljes „amerikanizálásának” újabb jele, hogy a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a külügyminisztérium, beruházási intézmények és a „békehadtest” képviselőiből álló szakértői bizottság utazott a szigetre. A cél a Grenadával kiépítendő gazdasági kapcsolatok lehetőségeinek tanulmányozása. A szigetet megszállva tartó amerikai katonák tudomására hozták a Fehér Háznak azt az ígéretét, hogy december 23-ig kivonják a szigetre küldött amerikai fegyveres erőket. Larry Speakas, a Fehér Ház szóvivője, aki a katonai alakulatok kivonásáról szóló ígéretet tette, maga sem zárta ki viszont annak a lehetőségét, hogy amerikai katonák „szakértői” minőségben december 23, után is a szigeten maradjanak. Kitérőleg válaszolt a grenadaiak „válogatás nélküli tömeges letartóztatására” vonatkozó kérdésekre.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_grenadai_jaror.jpgPartizánok után kutató amerikai járőr Grenadában

november 18.

Lázár György, a Minisztertanács elnöke, pénteken hivatalában fogadta Gerhard Schürert, a Német Demokratikus Köztársaság miniszterelnök-helyettesét, az állami tervbizottság elnökét. A szívélyes, baráti légkörű találkozón részt vett Faluvégi Lajos, a Minisztertanács elnökhelyettese, az Országos Tervhivatal elnöke és Karl-Heinz Lugenheim, az NDK budapesti nagykövete. Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a KB titkára, a nap folyamán megbeszélést folytatott Gerhard Schürerrel.

A béke és a leszerelés előmozdítását, a világgazdaság fellendítését és a nemzetközi fejlesztési törekvések jobb összehangolását tekinti legsürgetőbb feladatának a volt állam- és kormányfők akcióbizottsága. A 26 neves közéleti személyiséget egyesítő testület, amelynek tagja Fock Jenő, hazánk volt miniszterelnöke is, befejezte háromnapos tanácskozását az osztrák fővárosban. A háromnapos tanácskozást, amint az elnöklő Kurt Waldheim, az ENSZ volt főtitkára elmondotta, igen nyílt, beható eszmecserék jellemezték. Az akcióbizottság, amelynek állandó titkársága Bécsben működik, 1984 áprilisában, a jugoszláv kormány meghívására, Brioni szigetén tartja következő ülését.

A Szovjetunióban megvan a kellő mértékű jóakarat arra, hogy lépésről lépésre haladjon a biztonság megszilárdítása, a világpolitikai légkör egészségesebbé tétele felé. De megvan a megfelelő erőnk is ahhoz, hogy szembeszálljunk az imperializmus támasztotta bárminemű katonai fenyegetéssel - állapítja meg Dmitrij Usztyinov a Pravda számára írt cikkében. Usztyinov cikke különösen veszélyesnek minősíti ezt a politikai irányvonalat, mivel a Reagan-kormányzat megkísérli annak gyakorlati megvalósítását, jelentősen fokozza a katonai előkészületeket. Washington hatalmas mértékben megnövelte katonai költségvetését, megkezdi a hadászati támadó fegyverzet új rendszereinek kiépítését, átfogó rakétaelhárító rendszereket akar megvalósítani.

A Szovjetunióban hét grúz értelmiségi fiatal (többek közt köztük a kor ismert festője, színésze, költője és a Tbiliszi Orvosi Intézet kórházi sebészeti osztályának vezetője, mind magas rangú szülők gyermekei voltak) azzal a szándékkal, hogy Törökországba meneküljenek, eltérítik az Aeroflot 6833-s, Tbiliszi-Leningrád járatát a fedélzeten lévő 57 utassal és 7 főnyi személyzettel. A pilóták, akik később megkapták a Szovjetunió hőse kitüntetést, a gyakorlatilag üzemképtelenné lőtt gépet rendben visszafordították és lerakták a grúz fővárosban. Az akció során nyolcan vesztették életüket, a gép átvizsgálásakor 108 lyukat találtak a géptörzsön. Az akció után, mivel a repülőgép törzse helyrehozhatatlan, a tervezési határértékeket meghaladó, szerkezeti sérüléseket szenvedett, egyszerűen leselejtezték. Eduárd Sevarnadze (Gorbacsov későbbi külügyminiszetere), a Grúz SZSZK Kommunista Pártjának első titkára Moszkvából hívatta oda az Alfa Csoportot (a Specnaz elődjét), akiknek a mentőakciója nem a legfényesebben sikerült. A személyzetből és a gépeltérítők közül hárman-hárman, az utasok közül ketten életüket vesztették.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_aeroflot_6833.jpgAmikor már a mentők is szerepet kaptak az akció után

Az életben maradt gépeltérítők közül gyorsított eljárásban egyet (az egyetlen nőt) tizennégy évre, a többieket halálra ítélték. Egy Tejmuraz Csikladze nevű ortodox papot, aki nem vett részt a merényletben (a bűnössége, illetve a bűnrészessége a mai napig véleményes), szintén perbe fogtak bűnpártolás miatt, és a gépeltérítőkkel együtt 1984 október 3-án kivégeztek.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_aeroflot_6833_birosagi_targyalas.jpgA vádlottak padja

A ciprusi török közösség vezetői által tett „függetlenségi nyilatkozat” visszavonását sürgető brit határozattervezet vitája folytatódott az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A Ciprusi Köztársaság törvényes kormánya nem elégszik meg egy felemás állásfoglalással, amely elegendőnek tartja a „függetlenségi nyilatkozat” hatálytalanítását - hangoztatta a BT vitájában este Georgiosz Jakovu ciprusi külügyminiszter. A vitában Rauf Denktas, a ciprusi török közösség vezetője is kifejhette álláspontját.

A ciprusi török közösség vezetői által kikiáltott, úgynevezett független állammal kapcsolatban illetékesek felhatalmazták a Magyar Távirati Irodát az alábbiak közlésére: Ez a lépés ellentétes a szigetország és a térség népeinek érdekeivel s az ENSZ vonatkozó határozataival. Mint ismeretes, a Magyar Népköztársaság síkraszáll Ciprus területi egységéért, függetlenségéért, szuverenitásáért, el nem kötelezett státusáért és valamennyi külföldi katonai erőnek a szigetországból való kivonásáért. A magyar kormány többször kifejezésre juttatta azt a véleményét, hogy a ciprusi kérdés igazságos és tartós rendezése széles körű nemzetközi értekezleten, a két népközösség törvényes érdekeinek figyelembevételével, az ENSZ vonatkozó határozataival összhangban lehetséges.

Mohamed Mahdi Samszeddin sejk, a libanoni síita közösség vezetője erélyesen elítélte a Baalbek város és környéke ellen végrehajtott francia légitámadást, amely ártatlan polgári áldozatokat követelt, és polgári célpontok lerombolásával végződött. Hivatalos adatok szerint 39 halottja és 150 sebesültje volt a francia beavatkozásnak. A síita vallási vezető szerint elfogadhatatlanok, nem kielégítőek az agresszió igazolására felhozott francia indokok. - Izraelt tesszük felelőssé minden olyan terrorista cselekményért, amely a küldetésével és a nemzetközi egyezményekkel ellentétes szerepbe sodorták Franciaországot - hangoztatta. A francia légitámadás nyilvánvaló megtorlásaként este fegyveres elemek három tankelhárító rakétát lőttek ki egy francia állásra Bejrút központjában. A támadást rövid tűzharc követte. A különböző síita szervezetek vezetői az izraeli és a francia agresszió megtorlását, az öngyilkos akciók folytatását helyezték kilátásba.

Arafat, a PFSZ vb elnöke, az El-Fatah vezetője reggel részt vett a tábor mecsetjében rendezett vallási szertartáson, de bejelentett sajtóértekezletét nem tartotta meg a Baddavi birtoklásáért folyó heves harcok miatt. A vele szemben álló erők nemcsak a tábort; hanem Tripoli nagy részét is heves tüzérségi tűz alatt tartják. Az észak-libanoni város utcái elnéptelenedtek, a lakosság az óvóhelyeken keresett menedéket. Arafat támogatói közölték, hogy nyolcvan foglyot ejtettek, köztük több szíriai katonát. Szíria mindvégig cáfolta, hogy közvetlenül támogatná az Arafattal szembenálló erőket. Az An-Nahar című bejrúti lap rendőrségi forrásokra hivatkozó összeállítása szerint 969 halottja és 1572 sebesültje van eddig a palesztin belháborúnak. A libanoni halottak száma 385, a palesztinoké 584.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_libanon_tripoli.jpgTripoli lakossága menekül a harcok elől

Egymillió ember vett részt este Santiagóban azon a tömegmegmozduláson, amelyet a polgári ellenzéki pártokat tömörítő Demokratikus Szövetség (AD) rendezett a chilei tiltakozási nap keretében. A csendőrök összecsaptak a tüntetőkkel, könnyfakasztó gránátokat és vízágyúkat vetettek be ellenük. Az összecsapásnak egy 18 éves fiatalember esett áldozatul. Megfigyelők szerint ez volt a legnagyobb megmozdulás Pinochet rendszerének fennállása óta. Az ország ellenzéki erői tavasz óta minden hónapban meghirdetik a chilei tiltakozási napot. A tiltakozási napon a fővárosban összegyűlt tömeg elsősorban Pinochet lemondását és a demokrácia helyreállítását követelte. A megmozduláson felszólalt az AD elnöke. A politikus .megismételte a politikai tömörülés álláspontját, miszerint az országban nemzetgyűlési választásokat kell rendezni, és ideiglenes kormányt kell létrehozni, amely 18 hónapon belül visszaállítaná a demokráciát. Enrique Silva követelte azt is, hogy a hatóságok vessenek véget a bírósági eljárás nélküli száműzéseknek, kínzásoknak és letartóztatásoknak, valamint oszlassák fel a diktatúra hírhedt titkosszolgálatát, a CNI-t.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_chilei_tuntetes.jpgA chilei biztonsági erők tagja könnyfakasztó gránátot lő a felvonulók közé

Több mint száz embert lőttek agyon Salvador északi részében, három kisvárosban a kormánycsapatok katonái. Az áldozatok között asszonyok és gyerekek is voltak. A kegyetlen mészárlás tényéről hat külföldi újságíró számolt be, miután visszatértek az ország északi részében tett látogató útjukról. Jelentésükkel megerősítették a hazafiak két rádióadójának a hét végén sugárzott közleményét, amely nyilvánosságra hozta, hogy november 4-én az amerikaiak által kiképzett elit zászlóalaj katonái több mint száz békés lakost mészároltak le Le Copa-payo, San Nicolas és La Escopeta városában. A hírhez a junta kormányának szóvivője nem fűzött kommentárt. A hadsereg szóvivője, Ricardo Cienfuegos ezredes képmutató módon azt mondta, hogy először hall a tömeggyilkosság tényéről, és „természetesen vizsgálatot indítanak az ügyben”.

A nicaraguai fővárosból, Managuából érkezett hírek szerint a város környékén fiatalok és idősek sáncot ásnak, óvóhelyet építenek. A polgári lakosság körében átfogó katonai mozgósítást rendeltek el: ennek jegyében Humberto Ortega nemzetvédelmi miniszter negyvenezer tartalékost és milicistát utasított arra, hogy katonai kiképzésben vegyenek részt.

november 19.

Kommunista műszakot tartottak a Jászberényi Hűtőgépgyárban. A vállalat üzemeiben másfél ezernél többen dolgoztak a munkapadok mellett, gyártották a keresett termékeket, csinosították, rendezték a munkahelyeket. A műszak ideje alatt ötmillió forint értékű terméket produkáltak; hatszáz hűtőszekrényt, ezerötszáz szifont gyártottak, és háromezer-ötszáz négyzetméter radiátort állítottak elő. A szombati műszakért járó bért szociális célokra ajánlották fel; többek között ebből a pénzből támogatják a nyugdíjasok házának felépítését. A Borsodi Szénbányák Vállalat dolgozói novemberben három alkalommal tartanak kommunista műszakot. Lyukóbányán, hogy teljesítsék önként vállalt kötelezettségüket, és minél több szenet küldjenek a felszínre.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_lyukobanyai_kommunista_muszak.jpgLyukóbányában vastámot állítanak be az új vágatban

Az amerikai közepes hatótávolságú rakéták európai telepítése elleni tiltakozás jegyében Athénban megnyílt a Béke-világtanács irodájának háromnapos ülése. A világ minden tájáról érkezett 120 személyiség előtt Romes Csandra, a BVT elnöke hangsúlyozta, hogy a Pershing-2-es rakéták és a szárnyas rakéták telepítéséből fakadó veszély elleni tiltakozás nemcsak az európaiak ügye, hanem minden békeszerető erőé a világon. Valamennyiüket fenyegeti a Reagan-kormányzat agresszivitása. Alkisz Argiriadisz professzor, a görög békebizottság elnöke a NATO rakétaterveit az imperializmus őrült doktrínájának nevezte, amely ellen a népek egyre elszántabban küzdenek. Günther Drefahl professzor, a BVT egyik alelnöke a NATO agresszív köreit tette felelőssé a nemzetközi helyzet kiéleződéséért.

York angol város lakossága rakétaellenes tüntetéssel fogadta a katedrálisba látogató Margaret Thatcher brit miniszterelnököt. A tüntetők elzárták a katedrális bejáratát, és a manőverező szárnyas rakéták nagy-britanniai telepítése ellen tiltakozó tábláikkal néhány percre körbefogták a kormányfőt. Greenham Common környékén - ahová már megérkeztek az első szárnyasrakéták - szüntelenül folynak a megmozdulások.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_greenham_common_3.jpgAngol katonák a rakétákat szállító amerikai repülőgép előtt

A rendőrség megint letartóztatott 23 tüntetőt, akik el akarták zárni a támaszpont bejáratát. Londonban a brit szakszervezeti szövetség (TUC) küldöttsége meglátogatta Sir Geoffrey Howe külügyminisztert, és közölte vele: a brit szervezett munkások ellenzik az amerikai atomfegyverek befogadását.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_greenham_common_2.jpgAz ismétlődő tüntetések ellen szögesdrót akadályokkal veszik körül a Greenham Common-i hadibázist

Egymásnak ellentmondó jelentések láttak napvilágot a Tripoli melletti Baddavi palesztin menekülttábor birtoklásáért folyó harcokról. A Jasszer Arafatot támogató erők arról számoltak be, hogy visszafoglalták a két nappal korábban elesett tábort, míg az Abu Musza vezette Arafat-ellenes erők cáfolták ezt a hírt, és azt állították, hogy visszaverték a tűzszünet megsértésével kezdeményezett támadást. A bejrúti rádió szombat déli tudósításából kiviláglott, hogy a tábor területe és környéke összecsapások színhelye.

Bejrútban élénk visszhangot keltett, hogy az Arafat-ellenes egységek kezén levő Nahr el-Bared menekülttáborban asszonyok, gyerekek, öregek tüntettek Arafat mellett, menekülésre kényszerítve Abu Szaleh és Abu Musza újságírókat kísérő szóvivőit. A tüntetőkre lövő fegyveresek három személyt megöltek, és legalább tízet megsebesítettek. A tüntetés ténye rácáfol arra az állításra, hogy Arafat ellenzéke élvezi a palesztin tömegek támogatását. Ezt látszik igazolni az is, hogy szombaton a megszállt Ciszjordániában is Arafatot éltető tüntetések voltak.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_arafat.jpgArafat a bunkerének lőrése mögött

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa éjjel New Yorkban tizenhárom szavazattal elítélte a független Ciprusi Török Köztársaság kikiáltását. A határozatot a Biztonsági Tanács mind az öt állandó tagja megszavazta. Ellenszavazatot csak Pakisztán adott le, arra hivatkozva, hogy a ciprusi törökök célja „a tartós és igazságos megoldás” a szigeten. Jordánia tartózkodott. A határozat értelmében Pérez de Cuellar ENSZ-főtitkár megkezdte tárgyalásait Kiprianu ciprusi elnökkel, Ilter Türkmen török külügyminiszterrel és Rauf Denktassal, a ciprusi török vezetővel. A Biztonsági Tanács érvénytelennek minősíti a ciprusi törökök szeparatista lépését, és felhív minden országot arra, hogy „ne ismerjen el semmiféle ciprusi államot a Ciprusi Köztársaságon kívül”. Szpirosz Kiprianu szombatra virradóra New Yorkban közölte, hogy teljes mértékben elégedett a Biztonsági Tanács Ciprusra vonatkozó határozatával. Sürgette, hogy a ciprusi török közösség vezetői mielőbb vonják vissza a Ciprusi Török Köztársaság kikiáltására vonatkozó nyilatkozatukat. Törökország bejelentette, hogy a Biztonsági Tanács határozatával szembeszegülve, nem vonja vissza elismerését a törvénytelenül kikiáltott ciprusi török államtól. A külügyi szóvivő közölte, hogy Törökország nézeteit és döntését nem befolyásolja a határozat.

Az Egyesült Államokban bemutatják a Másnap (The Day After) című, azóta klasszikussá vált filmet. A film célja a figyelemfelkeltés, meghökkentés, elrettentés volt egy esetleges atomkatasztrófával szemben.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_masnap_the_day_after.jpgA film egyik jelenete

Csak első látásra különös: az utóbbi napok legjellemzőbb kormányzati belpolitikai döntése Washingtonban egy tv-film vitájához kapcsolódott. A Fehér Házban úgy döntöttek, hogy a Másnap című tv-film bemutatását követő vitában ne - mint eredetileg tervezték - Weinberger hadügyminiszter, hanem Shultz külügyminiszter képviselje a kormányzatot. A film egy kansasi kisvárosban játszódik, a cím az atompusztítás másnapjára utal, s az aggodalom, amivel a Fehér Ház várta, nem indokolatlan. Noha a kormányzat képviselői magabiztosan hirdetik az erőpolitika mágikus hatását a választópolgárokra - azért aggódnak is. Ámbár az atomháborús katasztrófafilm nem direkten politizál, de azért alappal tartanak attól, hogy a nézőknek erről a jelen kormány politikája jut eszükbe: a nyilatkozatok a korlátozott atomháborúról, arról, hogy nem kell félni sem az új fegyverek, sem egy lehetséges összecsapás kockázatától. Ezért tartotta szükségesnek a Fehér Ház, hogy merőben szokatlanul egy tv-film ügyében foglaljon állást, a külügyminisztert állítván pástra, aki, ha karizmatikus szónoknak nem is nevezhető, de legalább Weinbergernél kevésbé kompromittálódott azok szemében, akiket mind komolyabban foglalkoztat a háború veszélye.

november 20.

Várkonyi Péter külügyminiszter meghívására hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Leo Tindemans belga külügyminiszter. A Belga Királyság diplomáciájának vezetőjét a Ferihegyi repülőtéren vendéglátója fogadta. Jelen volt Willy Tilemans, Belgium budapesti és Lőrinc Tamás, hazánk brüsszeli nagykövete.

A Béke-világtanács elnökségi irodája athéni üléséről táviratot intézett az Egyesült Államok elnökéhez, továbbá Nagy-Britannia, az NSZK, Olaszország, Belgium és Hollandia állam- és kormányfőihez, felszólítva őket, hogy mondjanak le az új amerikai közepes hatótávolságú rakéták telepítéséről, amely kudarcra ítéli a genfi szovjet-amerikai tárgyalásokat. Ehelyett tettekben mutassák meg jóakaratukat, és járuljanak hozzá a nukleáris fegyverek csökkentéséhez Európában. A BVT elnökségi irodája leszögezte, hogy a békeszerető erők világos kívánsága: a genfi tárgyalásokat folytatni kell a rakétatelepités mellőzésével. Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia kísérleteivel, hogy a genfi tárgyalásokat a katonai-hadászati fölény megszerzésére irányuló tervei leplezésére használja.

Nicosiában több tízezer görög ciprusi tüntetett a szigetország északi részén kikiáltott „Észak-ciprusi Török Köztársaság” ellen. Az úgynevezett zöld vonallal kettéosztott Nicosiában, a város göröglakta részében tömeggyűlésen ítélték el a török szeparatista állam megalakítását. A gyűlésen beszédet mondott a Szpirosz Kiprianu elnök távollétében államfői feladatokat ellátó Georgiosz Ladasz, a ciprusi képviselőház elnöke. Felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy szerezzen érvényt ciprusi határozatának. (A határozat egyebek között semmisnek nyilvánította az észak-ciprusi török állam megalakítását.) Tüntetésekre került sor a zöld vonal másik oldalán, a város töröklakta felében is, ahol a részvevők a „független köztársaságot” és az azt elismerő Törökországot éltették. Incidens nem történt.

Délután 17 napon belül harmadszor bombázott Szíriai ellenőrzés alatt álló libanoni területeket az izraeli légierő a Bejrút-Damaszkusz útvonal mentén, Bhamdun és Szofar térségében. Az izraeli rádió azt jelentette, hogy az El Szaika, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért főparancsnoksága és a Demokratikus Front nevű palesztin szervezetek bázisai ellen végrehajtott légitámadás során lezuhant gép F-16-os vadászbombázó volt. Egy damaszkuszi katonai szóvivő közölte, hogy a szíriai légvédelem két izraeli harci gépet lőtt le, az egyik Bejrúttól délre, a másik Bejrúttól keletre zuhant le. Az izraeli légierő a libanoni Haladó Szocialista Párt állásait bombázta olyan hegyvidéki körzetekben, ahol a szíriai csapatok is jelen vannak - tette hozzá.

Nicaraguában élő amerikai állampolgárok tiltakoztak Managuában az ország elleni amerikai katonai készülődések miatt. Az amerikai tüntetőkhöz brit és kanadai állampolgárok is csatlakoztak. A mintegy 450 felvonuló az Egyesült Államok managuai nagykövetségén Reagan elnöknek címzett levelet nyújtott át. Ebben leszögezték: teljes biztonságban élnek Nicaragua területén, semmi esetre sem kívánnak ürügyül szolgálni a Nicaragua elleni invázió megindításához.

Humor:
idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_reklam_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_reklam_4.jpg

Kékfény:
Nyíracsán történt: két nyírmártonfalvai fiatalember, a 33 éves Balogh Ferenc és 22 éves unokatestvére, Jónás Gábor, egy közös italozás alkalmával azon tűnődött, honnan kellene pénzt szerezni a további szórakozásra. Jónás korábban Réz Mihály nyíracsai lakosnál dolgozott, s így azt ajánlotta, menjenek hozzá. Megbeszélték, hogy pénz nélkül nem jönnek el tőle. Este tízkor kopogtattak a nyolcvanéves ember ajtaján. Balogh konyhakést szorongatott a markában, s amikor kinyílt az ajtó, azonnal ütni kezdte a házigazdát, pénzt követelt tőle. Az idős ember könyörgött, hogy ne bántsák, inkább odaadja a pénzét. A konyhaszekrényből elő is vett 140 forintot, de az unokatestvérek kevesellték, s az sem tetszett nekik, hogy a pénz véres lett. Balogh ezért tovább ütötte, Jónás pedig pénz után kutatott, de hiába. Dühében ő is többször az áldozat arcába vágott öklével. Az agyongyötört ember összerogyott, s félelmében odaadta az ágyában elrejtett 7500 forintját a rablóknak, akik ezután jóízűen megvacsoráztak, és megitták Réz Mihály pálinkáját is. Majd magukhoz vettek még két tranzisztoros rádiót, az összevert embert az ágy lábához kötözték, és elmentek. Az áldozatot - akinek az orrcsontja is eltörött az ütlegektől - csak másnap találta meg hazatérő felesége. A Debreceni Járásbíróság rablásért, különös kegyetlenséggel elkövetett testi sértésért és személyi szabadság megsértéséért Balogh Ferencet négy és fél évi, Jónás Gábort három és fél évi szabadságvesztésre ítélte, a Legfelsőbb Bíróság azonban - törvényességi óvás nyomán - súlyosbította az ítéletet; Balogh Ferencet nyolcévi, Jónás Gábort öt és fél évi szabadságvesztésre ítélte. A döntés indoklása szerint nagyobb súllyal kell figyelembe venni, hogy Balogh többször állt már bíróság előtt - vagyon elleni bűncselekményekért, maradandó fogyatékosságot okozó testi sértésért és rablásért is -, Jónást is két alkalommal ítélték el súlyos testi sértésért. A rablók terhére rótták cselekményük kirívó durvaságát, azt, hogy órákon keresztül sanyargatták idős áldozatukat, s hogy a rablást ittasan, italra szánt pénzért követték el. A cselekmény és a tettesek fokozott veszélyt jelentenek a társadalomra, s ez szükségessé teszi a hosszú időtartamú szabadságvesztést - mutatott rá a Legfelsőbb Bíróság.

Súlyos baleset történt Budapesten a IV. kerületben, a Fóti úton. Téglás László 23 éves fővárosi szállítómunkás, az 1. számú Volán 4-es üzemegységének dolgozója a IV. kerületi, Mátyás téri Kakukk vendéglőből távozóban, észrevette a Húsnagykereskedelmi Vállalat járó motorral várakozó IFA tehergépkocsiját, amely árut hozott az étteremnek. Miközben Albert István, a gépkocsi vezetője és munkatársai a rakodással voltak elfoglalva, Téglás László beugrott a jármű vezetőfülkéjébe, és el akart hajtani. A sofőr ezt észrevette, és ezért az autó elejére felugorva próbálta jobb belátásra bírni a számára ismeretlen férfit. Téglás László azonban manőverezéssel lerázta Albert Istvánt, aki a gépkocsi alá esett, és a kerekektől súlyosan megsérült. A gépkocsitolvaj - jogosítványa sem volt - megállás nélkül továbbhajtott, majd egy buszmegállónak s egy fának ütközött. Csak a harmadik karambolja állította meg: a Fóti út és a Szilágyi út kereszteződésében az útpadkán betontöltésnek ütközött, majd kiugrott a gépkocsiból és futásnak eredt. A történteknek azonban szemtanúja is volt. Pethe Kálmán kereskedő személygépkocsijával követte, majd megelőzte azt az IFÁ-t, s a menekülő Téglás Lászlót üldözőbe vette, és elfogta. A közelben levő Bányagépgyár portájára kísérte őt, s onnan értesítette a rendőröket. Téglás Lászlót őrizetbe vették, ügyében vizsgálatot indítottak.

Közlemények:
A Minisztertanács Központi Üdülő Balatonszemes H 848 230-as sorszámú elszámolási utalványa elveszett, felhasználása érvénytelen.

A Körösi Csorna Emlékbizottság és a KISZ Központi Bizottsága Körösi Csorna Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából pályázatot hirdet Haza és világ Körösi Csorna Sándor életművében, munkásságában címmel. A pályázaton részt vehetnek a gimnáziumok, szakközépiskolák és szakmunkásképző intézetek nappali tagozatos tanulói. A pályamunkák terjedelme 15-20 gépelt oldal lehet. A beküldési határidő: 1984. március 15. A dolgozatokat a Körösi Csorna Társaság címére - Budapest, Izabella utca 46. 1064 - kell beküldeni.

A Tudományos Minősítő Bizottság közli, hogy Tóth Mihály: "Biotechnológiai folyamatok követése operatív szénhidrátelemző módszerekkel” című kandidátusi értekezésének nyilvános vitája november 21-én, de. 10 órakor lesz az Akadémia nagytermében (Bp. V., Roosevelt tér 9.) -. Popova Mária Alexandrova: "Kloroplasztisz membránok szerveződése a Chlamydomonas reinhardi egysejtű zöld alga yellow mutánsaiban" című kandidátusi értekezésének nyilvános vitája november 25-én, du. 14 órakor lesz az Akadémia nagytermében (Bp. V., Roosevelt tér 9).

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_allasajanlat.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_allasajanlat_2.jpg

Főtáv hibaügyelet:
A hidegre fordult időjárás miatt a Fővárosi Távfűtő Művek szakemberei hét helyen tartanak éjjel-nappal ügyeletét. A dél-budaiak a 664-977-es telefonszámon jelenthetik be a hibákat; az Észak-Budán lakók panaszaival a 697-339-es számon ügyeletet tartó szerelők foglalkoznak; a 208-284-et hívhatják azok, akik Észak-Pesten laknak a Távfűtő Művek fűtötte lakásban; a kelet-pestiek a 834-590-es telefonon tehetnek bejelentést; a délkelet-pesti ügyelet a 471-380-as számon hívható, a dél-pesti szerelők pedig a 475-127-es telefonon értesíthetők. Működik ezeken kívül a központi ügyelet is, telefonszáma 251-299, s munkaidőn túli ügyfélfogadást is tartanak a vállalat központjában (Bp., XI., Kalotaszeg utca 31.), hétfőn és szerdán 16 és 19 óra között.

Hamarosan befejeződik a Duna-korzó építése:
Még néhány hét és befejeződik a pesti Duna-korzó építése. Jelenleg már csak a Petőfi tér környékén dolgoznak, s csupán kisebb díszítő jellegű munkák vannak hátra. Az új Duna-korzó megvalósításához 1981-ben kezdtek hozzá a Kőfaragó- és Épületszobrász-ipari Vállalat dolgozói: 1982 tavaszára végeztek az Eötvös és a Vigadó tér közötti szakasszal, s tavaly szeptemberben láttak hozzá a Március 15. térig tartó út átépítéséhez. A felújított, csaknem 700 méteres útszakasz 15 ezer négyzetméternyi felületét fehér és szürke műkő lapokkal borították, változatos mintázatot alakítva ki. A Petőfi téren jelenleg a szobor melletti támfalat építik, s elhelyezésre vár a Wild László építész tervezte díszkút. A fővárosi tanács beruházásában egyébként tovább folytatódik a belvárosi sétálóutcák kialakítása. A napokban kezdődött el a Vörösmarty tér és a Vigadó utca átépítése. Ezután a Kristóf tér és környéke kap díszburkolatot.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_duna_korzo_vorosmarty_ter.jpgDolgoznak az építők a Duna-korzón és a Vörösmarty téren

Fények és árnyak a közvilágításban:

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_kozvilagitas_1.jpgNappali fény a Rákóczi úton

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_kozvilagitas_2.jpgNégyből egy: Erzsébet-híd budai hídfő

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_kozvilagitas_3.jpgKorszerű világítás a Felszabadulás téren...

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_kozvilagitas_4.jpg...és félhomályos mellékutca, két percre a Rákóczi úttól

Novemberi pillanatkép a játékpiacon:
November közepétől kezdve zsúfolásig megtelnek a játékboltok, némelyek előtt hosszú sorok is kígyóznak. Mintha csak egy képzeletbeli startpisztoly dördült volna el: megkezdődik a hajsza a játékok után. Az előrelátó szülők már most gondolnak a Mikulásra, karácsonyra. Kérdés viszont, hogy mit találnak az üzletekben. A Triál (az egyetlen, játékokkal foglalkozó nagykereskedelmi cég) vezérigazgatója sajtótájékoztatóján lényegesen jobbnak ítélte meg az idei ellátást az elmúlt évinél. Mint mondta, elemes játékokból - a járművek kivételével - várhatóan elegendő lesz. A kislányoknak való elemes varrógépekből, mosógépekből, porszívókból 50 ezer érkezik az év végéig. A 20 ezer különféle hálózati és elemes vasútgarnitúra csaknem kétszerese az előző évi mennyiségnek. A keresett importcikkekből a tavalyihoz hasonló mennyiséget szerzett be a vállalat, köztük 30 ezer matchbox modellautót, négyezer foci- és hokijátékot, háromezer autópályát, valamint elektronikus játékokat és Lego építőket. Mindezek mellett az ellátásban gondot okoz, hogy az októberben lekötött 120 millió forint értékű belföldi terméknek csak ötödét szállították le, és az NDK-importjátékok még nem érkeztek meg.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_jatekbolt_1.jpgFiúknak autó

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_jatekbolt_2.jpgKislányoknak baba

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_jatekbolt_3.jpgSorbaállás a Hobby-bolt előtt

Lézeres gyártás-előkészítés:
Számítógép-vezérlésű gyártás-előkészítő berendezést vásárolt a Zalaegerszegi Ruhagyár. A francia gép egyetlen elkészített szabásminta alapján kiszámítja a sorozatgyártáshoz szükséges leggazdaságosabb szabásminták teljes variációját, majd a lézeres vágófej kimetszi a sablonokat.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_zalaegerszegi_ruhagyar.jpgKészül a szabásminta

Gázlók a Tiszán, homokzátonyok a Maroson:
Hónapok óta rendkívül alacsony a Tisza vízállása. A folyó középső szakaszán gázlók nehezítik a vízi szállítást. A Folyamszabályozó és Kavicskotró Vállalat szegedi uszályai a Sajó-torkolatban kitermelt kavicsot egyelőre nem tudják levinni a Csongrád megyei kirakodóhelyekre. A Maroson még kedvezőtlenebb a helyzet. A folyó közepén, a sodrásvonalban nagy mennyiségű hordalék rakódott le. Több szakaszon már nem egyenletesen halad a torkolat felé a víz, hanem a mederben a homokzátonyokat kerülgetve, kanyarogva teszi meg útját.

Új könyvtár Gárdonyban:
Gárdony központjában új könyvtárat adtak át, amely a velencei tópart kulturális intézményeit gyarapítja. A mintegy húszezer kötet könyv, számtalan folyóirat és a lemezhallgatás gazdag művelődési és szórakozási lehetőséget kínál a lakosságnak és az üdülőknek.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_gardonyi_konyvtar.jpgAz iskolások már megkedvelték az új intézményt

Vízkezelő berendezések Nagykanizsáról:
Műgyanta töltésű ioncserélő lágyító-, sótalanító-, tisztítóberendezéseket gyártanak Nagykanizsán az Április 4. Gépipari Művek gyárában. A készülékeket több területen - ipari víz tisztítására, az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban, sőt a művese állomásokon is - hasznosíthatják. A gyár termékeit nemcsak hazánkban alkalmazzák, hanem külföldre is exportálják azokat.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_nagykanizsai_viztisztito.jpgVíztisztító szerelése

Föntről lefelé épül az áruház:
Kispest központjában a 13 ezer négyzetméteres Centrum Áruházát a KIPSZER szakemberei érdekes technológiával építik. A zsalutáblát - amellyel egyszerre készíthető el egy-egy szint vasbeton lemeze - az emeletek elkészülte után felülről lefelé süllyesztik. A négyszintes épületet várhatóan 1985 első félévében adják át.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_kispesti_centrum_aruhaz.jpgAz épülő új áruház Kispest központjában

A Magyar Televízió műsorán: Ki fizeti a révészt? (Angol romantikus tévéfilm-sorozat)

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_ki_fizeti_a_reveszt.jpgA sorozat egyik jelenete a két főszereplővel

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_mozi.jpg

Színházi bemutató: Disznójáték (József Attila Színház)

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_harkanyi_endre_kranitz_lajos_tolnai_miklos.jpgA három hízó: Harkányi Endre, Kránitz Lajos és Tolnai Miklós

A héten olyan neves előadók jelentkeztek új albummal, mint a Eurythmics (Touch), Ozzy Osbourne (Bark at the Moon), a Duran Duran (Seven and the Ragged Tiger), a U2 (Under a Blood Red Sky), vagy a Who (Who's Greatest Hits).

A szerdai hazai labdarúgó MNK-forduló nem maradt meglepetések nélkül. A 16 NB I-es csapat közül már az első akadályvételnél elbúcsúzott a Haladás és a SZEOL. Csak hosszabbításban kerekedett felül a Rába és a Pécsi MSC. A következő forduló - a 32 közé jutásért - jövő szerdán lesz.
idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_mnk.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_mnk_vasas_veresegyhaz_katona_gyorgy.jpgÖt góllal terhelte meg a Vasas a Veresegyház hálóját a szerdal MNK-fordulóban. A képen a kéttalálatos Katona, a piros-kékek csatára indul - őrzőjével a sarkában - rohamra a hazai kapa ellen 

Az európai labdarúgás idei utolsó nagy felvonása zajlott le szerdán. Tizennyolc nemzet válogatottja lépett pályára az Európa-bajnokság selejtezői keretében, s nem egy pályán valóságos futballdráma kísérte az eseményeket. Vereséget szenvedett a világbajnok Olaszország, az Európa-bajnoki címet védő NSZK válogatottja is. A „magyar csoportban” eldőlt a nagy kérdés: Dánia idegenben győzött, ezzel megerősítette első helyét, az angolok reménye szertefoszlott... Az Európa-bajnokság jövő évi nyolcas döntőjébe a rendező Franciaország és a korábban továbbjutott Belgium, valamint Portugália után Dánia is feliratkozott. A még kiadó négy helyért tovább tart a versenyfutás.

1. csoport
Halléban, a csoport zárómérkőzésén az NDK együttese már az első félidőben előnyt szerzett a skótok ellen, és 2:1 (2:0)-ra győzött. A mérkőzésnek különösebb tétje nem volt, mert Belgium már korábban az első helyre került. Halle, 18 000 néző. G: Kreer, Streich, ill. Bannon.


A mérkőzés összefoglalója

3. csoport
Athénban a görög válogatott nem tudta kikaparni a gesztenyét Anglia számára. Dánia együttese ugyanis sokkal jobban játszott, mint legutóbb Budapesten, és biztosan győzte le a hazaiakat. Mindkét dán gól formás támadásból esett. Szerzői Elkjaer és Simonsen voltak. Luxemburgba úgy érkeztek az angolok, hogy miközben figyelik a görög-dán mérkőzés híreit, továbbjavítják a gólkülönbségüket. Ez utóbbi nem is okozott különösebb nehézséget a klasszissal jobb angol csapatnak, végig nagy fölényben játszott, s még egy óra sem telt el, amikor már kialakult a 4:0 (2:0)-ás végeredmény. Csakhogy a dánok győztek, így hiába volt a fölényes győzelem, Anglia csak szemlélője lehet az Európa-bajnokságnak, részvevője nem. Ebben a csoportban a görög válogatott még két mérkőzést játszik, előbb a magyarokkal, aztán a luxemburgiakkal, de ezeknek már nincs tétjük. Görögország-Dánia 2:0. Athén, 30 000 néző. G: Elkjaer, Simonsen. Anglia-Luxemburg 4:0 (2:0). Luxembourg, 12 000 néző. G: Robson (2), Mariner, Butcher.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_gorogorszag_dania_anasztopoulosz_busk.jpgAnasztopulosz elhagyta Buskot, de Dánia nem maradt le semmiről, mert 2:0 arányú athéni győzelmével az EB döntőjébe jutott

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_gorogorszag_dania_allan_simonsen.jpgAlan Simonsen a mezőny egyik legjobbja volt

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_gorogorszag_dania_allan_simonsen_morten_olsen.jpgJogos az öröm! Allan Simonsen és Morten Olsen a lefújás után

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_luxemburg_anglia_bryan_robson.jpgBryan Robson gólja a luxemburgi kapuban


A 3. csoport két mérkőzésének összefoglalója

Ismét letették névjegyüket a sorozatos botrányaikról, rendbontásaikról közismert angol labdarúgó-szurkolók. A Reuter hírügynökség jelentése szerint a Luxemburg-Anglia EB-selejtező mérkőzésre utazó szigetországi sportrajongók törve-zúzva vonultak át Belgiumon. Már az ostendei kompkikötőben megkezdődtek az incidensek, amikor részeg angol turisták 50 főnyi csoportja szabályos utcai harcokba bonyolódott a rendőrséggel. Négy súlyos sérültet kórházba szállítottak, a rendőrség 15 személyt őrizetbe vett. Nem sokkal később a luxemburgi határ közelében, Arlon városában néhány ittas angol megvert egy belga kalauzt. A rendbontások a luxemburgi fővárosban is folytatódtak. Az illetékesek felszólították a lakosságot, hogy az angolok látogatásának befejezéséig engedjék le redőnyeiket, s az üzleteket tartsák zárva.

4. csoport
Szófiában negyvenezer szurkoló örömére a hazai együttes 1:0 (0:0)-ra legyőzte Wales válogatottját. A csoportban Wales vezet egy pont előnnyel, s ha az utolsó mérkőzésén otthon nyer Jugoszlávia ellen, úgy csoportelső. Szófia, 40 000 néző. G: Gocsev.


A mérkőzés összefoglalója

5. csoport
Prágában telt ház előtt, a hótól letakarított pályán ritkán látott küzdelmet vívott egymással a csehszlovák és a selejtezőben még nyeretlen olasz csapat. Az aktívabb támadójátékot játszó hazaiak egy óra után felőrölték az olasz védelmet, s a harmadszor válogatott 25 éves Dukla-játékos, Rada két góljával - az elsőt szabadrúgásból legurított labdából, a másodikat tizenegyesből szerezte - 2:0 (0:0) arányban győztek. A csoportban Svédország és Románia vezet 11-11 ponttal, a csehszlovákoknak 9 pontjuk van, ám ha a hónap végén Pozsonyban legyőzik a román válogatottat, úgy csoportelsők lehetnek. Csehszlovákia-Olaszország 2:0 (0:0). Prága, Rosicky-stadion, 60 000 néző. Vezette: Courtney (angol). Gólszerző: Rada (64. és 77. perc, a második gól 11-es-ből).

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_csehszlovakia_olaszorszag_petr_rada.jpgRada, a mérkőzés hőse


A mérkőzés góljai

6. csoport
Isztambulban Törökország együttese a hajrában 3:1 (0:0) arányban nyert Ausztria ellen. Hamburgban bekövetkezett a nap legnagyobb meglepetése: Észak-Írország 1:0 (0:0)-ra legyőzte az esélyes NSZK-együttest. A nyugatnémetek azonban továbbra is kedvező helyzetben vannak, mert bár két pont, a hátrányuk az észak-írekkel szemben, de amennyiben hazai pályán legyőzik az albánokat, jobb gólkülönbségük révén a csoport élére kerülhetnek. Törökország-Ausztria 3:1 (0.0). Isztambul, 30 000 néző. G: Sedik (2), Tüfekci, ül. Baumeister. Észak-Írország-NSZK 1:0 (0:0). Hamburg, 60 000 néző. G: Whiteside.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_nszk_eszak_irorszag_norman_whiteside.jpgA nap meglepetése: Hamburgban Whiteside góljával az észak-írek legyőzték az NSZK válogatottját

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_nszk_eszak_irorszag_billy_hamilton_harlheinz_forster.jpgBilly Hamilton és Karlheinz Förster csatája


A csoport két mérkőzésének összefoglalói

7. csoport
Rotterdamba két pont előnnyel érkeztek a spanyolok, de a hollandok 2:1 (1:1)-re nyertek, és utolérték őket. Az elsőség azon múlik, hogy melyikük nyer nagyobb gólkülönbséggel Málta ellen. Hollandia-Spanyolország 2:1 (1:1) Rotterdam, 58 ezer néző. G: Houtman, Gullit, ill. Santillana. Íroszág-Málta 8:0 (3:0) Dublin, 18 ezer néző. G: Lawren-son (2), Brady (2), Stapleton, O’Callaghan. Sheedy, Daly.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_hollandia_spanyolorszag_willy_van_der_kerkhof_guerri_sanchez.jpgWilly van der Kerkhof viszi el a labdát Guerri és Sanchez mellett

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_irorszag_malta_liam_brady.jpgLiam Brady két máltai védő között


A 7. csoport mérkőzéseinek összefoglalói

Vasárnapra is jutott egy sorsdöntő EB-selejtező. A 6. csoportban ismét az NSZK-t láthattuk, amely kínkeservesen, de 2:1-re legyőzte Albániát Saarbrückenben, 40 ezer néző előtt. Ezzel az NSZK, csoportelsőként, szintén biztosította a héten a helyét a jövő évi franciaországi Európa-bajnokságon.

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_vegeredmeny.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_nszk_albania_rummenigge.jpgRummenigge csatája a védőjével


A mérkőzés góljai

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 14. fordulóját! Már előre dideregnek a győri és a fehérvári szurkolók: még ebben a hidegben is esti mérkőzésen fogadja ellenfelét kedvenc csapatuk, a Rába és a Videoton. A Volán vasárnap délelőtt rendezi az Ú. Dózsa elleni találkozóját, s lesz mérkőzés vasárnap délután is, a Tatabánya és a Honvéd főszereplésével. Azaz, a tizennegyedik fordulóban is „shakespeare-i” módon kezdenek a csapatok: Ahogy tetszik.

Rába ETO - ZTE
Nemrégen még rettegett aréna volt a győri stadion, ma már azonban senkinek sem kell félnie a Rába-parti vendégjátéktól. A hazaiak formáját jellemzi, hogy bármilyen eredmény elképzelhető. Még akkor is. ha az MLSZ felfüggesztette Hajszán öt mérkőzésre szóló eltiltását, így a balszélső ma már pályára léphet. A Rába ETO hiányzói: Kovács, Burcsa, Szentes, valamint Magyar. A ZTE középpályása, Fehér a szerdai MNK-mérkőzésen szárkapocscsont-törést szenvedett.
idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_raba_eto_zte.jpg

Ferencváros - SZEOL AK
A rosszindulatú pletykák ellenére Segesvári, a Szeged középcsatára nem különböző manőverek miatt, hanem azért nem játszik, mert sérült. Az FTC favorit, bár játékosainak nyilván furcsa érzés lesz ott futballozniuk, ahol bajnoki mérkőzésen már régen jártak. A Ferencvárosnál Dózsa és Kiss sérült, Koch pedig lázas volt a héten.
idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_ferencvaros_szeol_ak.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_ferencvaros_szeol_ak_poloskei_gabor.jpgPölöskei már kibillent egyensúlyából, és - szabálytalanság miatt - következett a zöld-fehérek javára a 11-es...

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_ferencvaros_szeol_ak_poloskei_gabor_2.jpg...amit a sértett hajtott végre, ezzel egyenlített a Ferencváros 

Szegedi kötődésű barátunk ismét megosztotta velünk, hogyan emlékszik vissza a délutánra:
A Fradi az aktuális ellenfél. Bár pontok alapján kiesési rangadó, de leginkább otthon voltunk veszélyesek, így várható volt a sima vereség. Kikaptunk ugyan, de egészen a végéig nyílt volt a meccs. Túrázásra akkoriban még nem ragadtattam magam, de a Délmagyar tanulsága szerint volt azon a hétvégén bőven esemény Szegeden is. Gondolok itt elsősorban a Volán-Kassa férfi kézilabda mérkőzésre. A hazai kupameccseken akkoriban már rendszeresen részt vettem, 12 éves korom ellenére mindig a táborban kötöttem ki a csarnokban. Érdekes, hogy focin nem volt ilyen csoportosulás - ezt korábban már kifejtettem - de köszönhetően a Rózsa Ferenc Középiskolának, kézin, nagy meccseken szinte mindig. Onnan rendelték ki ugyanis a srácokat, kezdés előtt fél órával hátsó kapu kinyit, 300 kamasz beözönlik, és ment a buli. Bocs ezért a kis kitérőért, én igazából ezen a meccseken lettem szurkoló.

Videoton - Vasas
Valaha rangadó volt ez a találkozó, de mostanában a Vasas olyan produkciókat nyújt, hogy még a legelfogultabb hívei sem emlegetik az úgynevezett nagycsapatok között. A Videoton ősszel csak egy pontot vesztett hazai pályán, s valószínű, hogy ugyanilyen mérleggel dicsekedhet a mai találkozó után is. A Videoton várja nyugodtabban a találkozót. A Vasasból kimarad Híres és Magos. Izsó, Kuti, Csík és Birkás még mindig nem állhat rendelkezésre.
idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_videoton_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_videoton_vasas_orommamor.jpgFehérvári örömmámor: egyenlített a Videoton, aztán jött a henger...

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_videoton_vasas_novath_racz.jpgRemek küzdelmet vívott egymással Székesfehérvárott a két piros-kék csapat. A képen két gól szerzője, Novath már a kapu előterében jár, Rácz, a Vasas középhátvédje közbeavatkozásra készül

Haladás - MTK- VM
Lehet, hogy „rázós” meccsen búcsúzik a hazai pályáktól Palotai Károly játékvezető. A Haladás - bár legyőzte a Vasast - szerényen szerepelt, az MNK-ban, még a Bottyán SE-től is kikapott, így igazán nagy szüksége lenne a sikerre. Ám az utóbbi időben feljavult MTK-VM aligha lesz „könnyű falat”. Az MTK-VM csapatában egy kérdőjel van. Fülöp sérült, ha nem jön rendbe, akkor Tóth András játszik.
idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_haladas_mtk_vm.jpg

DVTK - Csepel
Fanyar humorú DVTK-szurkolók szerint, ha a Csepel nem rúg gólt, az egyik pont a Diósgyőré lehet. A tipp különben reális, mert a vendéglátó együttes kínosan gólképtelen, a csepeli védelem viszont masszív és megbízható. A DVTK-ban újra Teodoru I. a beállós. A Csepel a jól bevált összeállításban lép pályára.
idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_dvtk_csepel.jpg

Pécsi MSC - Nyíregyháza
A Nyíregyháza tatabányai győzelme csak pünkösdi királyság volt, meglepetést keltene tehát, ha nem a házigazda pécsiek nyernék a találkozót. A pécsieknél Kincses és Nagy pillanatnyilag a maródiak listáján van, a vendégek csapatából hiányzik Fecsku.
idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_pecsi_msc_nyiregyhaza.jpg

Volán - Ú. Dózsa
Nyúl ugyan már játszhat, de minden bizonnyal kiderül, hogy a Volán számára ő sem jelent megváltást. Már csak azért sem, mert a mérkőzés főszereplője inkább a másik 9-es, Törőcsik lehet. A Volán válogatott hátvédje, Martos a csütörtöki edzésen szárkapocs- és sípcsonttörést szenvedett. A Dózsában Tóth újra elfoglalja helyét.
idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_volan_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_volan_u_dozsa_forintos_torocsik.jpgÍgy őrizte Forintos, a Volán beállósa Törőcsiket... A képen jól látható, hogy ezúttal is a rákospalotai védő szerzi meg a labdát a kesztyűs újpesti középcsatár elől

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_volan_u_dozsa_forintos_seres.jpgA Vasastól visszakért és visszakapott Seres indul el a labdával, közelében Forintos helyezkedik

Tatabánya - Bp. Honvéd
A Tatabánya az elmúlt két fordulóban csak egy gólt lőtt, ellenben hetet kapott, a Honvéd csatárai viszont remek formában játszadoztak a Diósgyőrrel. Az előjelek alapján a kispesti együttes az esélyes, de nem feledhető, hogy a Tatabánya játszik otthon. A Bp. Honvédben Kerepeczky játéka ismét előtérbe kerülhet.
idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_tatabanya_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_tatabanya_bp_honved_dalnoki_komora.jpgA szokásos, mérkőzés előtti „kézfogó" (kilencven perc után nem mindig kerül sor ugyanerre) Dalnoki és Komora között. Komorának csak az arcéle látszik, de mintha ő lenne a mosolygósabb. Talán megérezte...

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_tatabanya_bp_honved_dajka_laszlo_1.jpgidokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_tatabanya_bp_honved_dajka_laszlo_2.jpgidokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_tatabanya_bp_honved_dajka_laszlo_3.jpgDajka pillanatai. Alaposan megkeserítették az életét a szorosan fedező tatabányai védők (Fischer, Kökény és Hermann), de a 67. percben mégis pompás gólt lőtt Dombainak. Fischer öngólja és Plotár egyenlítése után két pontot érő gólt. Az öröm, már csak az ilyenkor jelentős „időtényező" miatt is percekig tartott

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_tatabanya_bp_honved_komora_mecseki_doktor.jpgKomora és Mecseki doktor az utolsó sípszóra vár. Arcukon feszültség, a mérkőzés minden izgalma

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_tatabanya_bp_honved_lauber_jatekvezeto.jpgA játékvezetői hármas, középen Lauber, a vezetőbíró; és egy szigorú kritikus, akinek nem tetszett a bíráskodás...

A mérkőzések után lássuk a 14. forduló válogatottjait! Ezúttal voltak gyengébb mérkőzések, ezáltal gyengébb teljesítmények is. Mindez az osztályzatokon is meglátszik, hiszen az első csapatba be lehetett  6-os osztályzattal is kerülni. Azért 7-es érdemjegy is akadt szép számmal, de a 8-st kapó fehérvári Novath György lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén nincs változás, az élmezőny tagjai ezúttal eredménytelenek maradtak.idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_gollovolista.jpg
A várakozásnak megfelelően alakultak az eredmények a futball-bajnokság őszi, utolsó előtti fordulójában. Csupán a gólkülönbségek keltettek alkalmanként meglepetést. A „tv-találkozón” a Videoton meggyőző biztonsággal verte a Vasast, míg a lassan, de biztosan feltápászkodó Ferencváros nagy küzdelemben nyert a későn eszmélő ügyes Szegeddel szemben. A Diósgyőr megosztozott a pontokon a Csepellel, akárcsak Szombathelyen az MTK-VM a Haladással, a Pécs nagy csatában győzte le a Nyíregyházát. Az idei utolsó bajnoki forduló, a „nagyhét” következik az első osztályú bajnokságban. Ekkor dől el, hogy a három esélyes - a Videoton, a Honvéd és az Ú. Dózsa - közül melyik csapat lesz az őszi első. A vasárnap lejátszott két találkozó után a fehérvári együttes egy pont előnnyel vezet a Tatabányán nehezen nyert Honvéd és kettővel a Volán ellen döntetlenre játszott Ú. Dózsa előtt (A lila-fehéreknek a két riválissal szemben nemcsak ponthátrányuk van, hanem a leggyengébb a gólkülönbségük is.)
idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_tabella.jpg

Tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztály 18. fordulójában az első helyre eséllyel pályázott a Hódmezővásárhely, amely a legutóbbi öt mérkőzésen még gólt sem kapott, most ötgólos vereséget szenvedett Szolnokon. Változatlanul tart az Eger jó sorozata, s jelenleg három pont előnnyel áll a táblázat élén. A Siófok nyolcadik mérkőzése végződött döntetlennel. A gyengén rajtoló A Békéscsaba már a második helyen áll.idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_nb_ii_gollovolista.jpg

Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is. Őszi elsők: Kaposvár, BKV Előre, Váci Izzó, Jászberény.
idokapszula_nb_i_1983_84_14_fordulo_teruleti_bajnoksagok.jpg

A következő hétvégén jön a 15., őszi utolsó forduló, az alábbi párosításokkal:

Vasas - Rába ETO
Csepel - Tatabánya
Ferencváros - Videoton
Nyíregyháza - DVTK
SZEOL AK - Haladás
ZTE - MTK-VM
Ú. Dózsa - Pécsi MSC
Bp. Honvéd - Volán

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr3015520422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RTB 2020.04.01. 11:04:43

Az Under a Blood Red Sky nem új album, hanem csak egy koncertfelvétel:((
Valamikor az évtized végén megvettem lengyel kalózkazettán, mert én is azt hittem, hogy sorlemez, de nem. Nagyon csalódott voltam.

maribor_ 2020.04.01. 11:42:43

@RTB: Köszöntjük a T. Olvasót, aki hajlandó - velünk együtt - elveszni a részletekben :) Mi úgy tudjuk, egy korábbi koncertfelvétel kiadása új albumon.

Tököm Állat 2020.04.01. 17:32:37

Én is villogjak:mennyit várhattak egy Nyergesújfalu-Dorog szomszédvár szuper rangadóra :) .A cseh-olasz meccset adta a magyar tévé is.Megvan hogy mondta a kommentátor hogy Rada körbefutja a pályát örömében.A Fradi-Szegeden meg kint voltunk.Fájó szívvel láttam ahogy kedvenc játékosomat sérülés miatt bekísérik az öltözőbe.Kvaszta rúgott még egy gólt.De a bíró lefújta a meccset,miközben egyedül vezette a labdát a kapusra.

RTB 2020.04.01. 22:28:56

Érdekes nevek az nbII-ben:
Eger edző: Csank János
Ganz mávag: Várhidi Péter
Kecskemét: Supka Attila
Bakony Vegyész: Görbicz Anita apja
Debreceni Kinizsi: Garamvölgyi Lajos
és még sokan mások

RTB 2020.04.01. 22:32:38

@maribor_: ezek a posztok számomra semmi másról nem szólnak, mint egy tökéletes korkép a 80-as éévek elejéről, egy kis futballal:) tele részletekkel, amiket annyira jó kimazsolázni.
Ez pont az az év, amikor elkezdtem meccsekre járni, imádom.

Feyyaz 2020.04.02. 01:49:19

Az (akkoriban ritkának számító) nagyszerű török győzelmet hozó, 3-1-es mérkőzésen a két gólt szerző játékos neve nem Sedik, hanem Selçuk!
Ő utána a Bundesligában játszott.
Sajnos csak 53 évet élt... :(

Tököm Állat 2020.04.02. 08:28:47

@Feyyaz: akkoriban nálunk elég sok töröknek a másik nevét írták.Az akkoriban aranycipős Tanhu Colak is különböző neveken szerepelt

maribor_ 2020.04.02. 09:33:13

@Feyyaz: Valami azt sugta, hogy Torokorszag hivoszo lesz neked...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2020.04.02. 09:54:40

Bár minden Fradi meccsen kint voltam, erre valahogy nem emlékszem... Amúgy szomorú volt látni a légióssá vált Nyilasi nélküli Fradit.

RTB 2020.04.02. 22:23:38

@Tököm Állat: még most is.
volt a napokban egy indexes cikk, ahol Rüstüt következetesen Recpernek írták.
index.hu/sport/futball/2020/03/29/rustu_recber_torokorszag_futball_koronavirus/

RTB 2020.04.02. 22:24:47

@RTB: Reçber nem Recper

Feyyaz 2020.04.03. 00:10:24

Igen, a török nevek...
Nos, ez úgy van, hogy Törökországban egészen a XX.sz. húszas éveiig nem volt az embereknek másuk, csak keresztnevük! Aztán a világi állam megalapítója, Kemal Atatürk törvényt hozott, hogy mindenkinek kötelező magának valamilyen családnevet kitalálnia! Mivel kicsit sok volt az Aliból és Musztafából.
Csakhogy, a törökök ezt mind a mai napig nem szokták meg! Tehát még a miniszterelnököt is keresztnéven emlegetik. Így egyértelmű, hogy a futballistákat is.

Esetünkben viszont nem erről van szó! Ez egy nagyon durva elírás az újság részéről! Selçuk helyett "Sedik". Elírás tehát nem lehet, mert a játékos vezetékneve Yula!
Az aranycipős Çolak jó példa! Őt valóban szerte Európában vezetéknéven emlegették! De otthon csakis Tanju volt mindenkinek (tehát nem Tanhu). Ejtsd: "Tanzsu".
Rüştü esetében ez is keresztnév!

szabzero 2023.10.16. 15:17:22

@RTB: Csank Jánosnak ez volt az első éve felnőtt csapat kispadján, előtt az egri ifi csapatnál dolgozott. Mondjuk azonnal feljuttatta a csapatot az NB 1-be.
süti beállítások módosítása