Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 Őszi zárás – Edzői gyorsmérleg 1.

2020.04.27. 08:34 maribor_

1983. december 5-14., a hónap első fele

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_headlines.jpgTíz nap alatt a második súlyos légikatasztrófa Madridban. A Boeing 727-es elszenesedett farokrésze az ütközés után a kifutón fekszik

Lássuk először a másfél hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

december 5.

Zbigniew Szalajdának, a Lengyel Népköztársaság miniszterelnök-helyettesének vezetésével küldöttség érkezett Budapestre. A lengyel delegáció a gazdasági irányítási rendszerről, az iparpolitika módszereiről, a vállalatok és a központi irányítás kapcsolatáról, valamint az árszabályozás kérdéseiről, általában a kormányzati munka módszereiről tárgyal hazánkban. A vendégeket a Ferihegyi repülőtéren Faluvégi Lajos, a Minisztertanács elnökhelyettese, az Országos Tervhivatal elnöke üdvözölte. Jelen volt Jerzy Zielinski, a Lengyel Népköztársaság budapesti nagykövete is. Lázár György, a Minisztertanács elnöke hivatalában fogadta Zbigniew Szalajdát. A megbeszélésen részt vett Faluvégi Lajos. Jelen volt Jerzy Zielinski.

Szófiában megkezdődött a Varsói Szerződés tagállamai honvédelmi miniszteri bizottságának soron következő ülése. A tanácskozáson Dobri Dzsurav hadseregtábornok, bolgár nemzetvédelmi miniszter elnököl. Az ülésen részt vesznek a tagállamok honvédelmi miniszterei: Martin Dzur hadseregtábornok, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság, Florian Siwicki vezérezredes, a Lengyel Népköztársaság, Czinege Lajos hadseregtábornok, a Magyar Népköztársaság, Heinz Hoffnuarm hadseregtábornok, a Német Demokratikus Köztársaság, Constantin Olteanu vezérezredes, a Román Szocialista Köztársaság és Dmitrij Usztyinov, a Szovjetunió marsallja, a Szovjetunió honvédelmi minisztere. A tanácskozás munkájában részt vesz továbbá Viktor Kulikon, a Szovjetunió marsallja, a Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erőinek főparancsnoka és Anatolij Gribkov hadseregtábornok, az egyesített fegyveres erők törzsének főnöke.

A Varsói Szerződés tagállamai honvédelmi miniszteri bizottságának tagjai és az egyesített fegyveres erők vezetői hétfőn koszorút helyeztek el Georgi Dimitrov mauzóleumánál, az Ismeretlen katona sírjánál és a szovjet hadsereg emlékművénél.

A Libanonban levő szíriai állások ellen elkövetett amerikai légitámadás során a szíriai légvédelem három amerikai repülőgépet lőtt le. A SANA a hadügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva arról is hírt adott, hogy az egyik gép Dzsunie közelében, a másik Kfar Szalvan mellett, a harmadik pedig Al Zaarur térségében zuhant le.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_libanoni_bombazas.jpgSzíriai katonák vizsgálják át annak az épületnek a romjait, amelyre az egyik lelőtt amerikai bombázógép zuhant

Szíria mindaddig nem engedi szabadon a bombatámadás során fogságba esett amerikai pilótát, amíg az amerikai csapatokat nem vonják ki Libanonból és a háború véget nem ér - közölte Damaszkuszban Musztafa Tiassz szíriai hadügyminiszter. Hírügynökségek felhívták a figyelmet arra, hogy a szíriai kormány egyik tagja első alkalommal minősítette háborús állapotnak az Egyesült Államok és Szíria viszonyát. A miniszter - aki korábban közölte, hogy a légitámadásban meghalt másik amerikai pilóta holttestét kiadják a damaszkuszi amerikai képviseletnek - bejelentette, hogy a fogságba esett amerikai pilótát a vizsgálatok befejeződése után a nyilvánosságnak is bemutatják.

A szíriai állások ellen végrehajtott amerikai légitámadásban 24 repülőgép vett részt - közölte az amerikai hadügyminisztérium szóvivője. A Fehér Ház szóvivője pedig jelentette, hogy az akciót maga Reagan elnök hagyta jóvá.

december 6.

A Vörös Újság megjelenésének 65. évfordulója alkalmából ünnepi ülést tartott a Magyar Újságíróik Országos Szövetségének választmánya a MUOSZ székházában. Pálfy József elnök köszöntötte az ülés részvevőit, majd Ihos Ferenc, az újságíró-iskola igazgatója mondott beszédet. Ezután Kékesdi Gyula, a szövetség Aranytoll-bizottságának elnöke, átadta az arany emléktollakat, amelyekkel a MUOSZ választmánya a szocialista újságírásban kifejtett több évtizedes tevékenységet ismeri el. Az idén 12 újságíró kapott aranytollat: Ábel Olga, a Népszava, Baloghy Károly, az MTI, Fedor Ágnes, a Magyar Nemzet, Fodor László, az Esti Hírlap, Fülep Kornél, a Hajdú-Bihari Napló, Kálmán Endre, a Társadalmi Szemle, Pusztai Lajos, a Magyar Rádió, Remete László, a Szövetkezeti Hírlap, Rudnyáviszky István, a Népszabadság, Vécsey Zoltán, az Élet és Tudomány, valamint Völgyi Tibor, az MTI nyugdíjasa, és Donászy Kálmán, a Magyar Rádió külső munkatársa.

A magyar sajtó napja alkalmából ugyancsak ünnepséget tartottak a Magyar Néphadsereg Művelődési Házában. A honvédelmi eszme, a párt honvédelmi politikájának terjesztésében huzamosabb ideig végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként a honvédelmi miniszter, illetve a magyar néphadsereg politikai főcsoportfőnöke kitüntetésiben és jutalomban részesített több polgári és katonai újságírót, a rádió és a televízió több munkatársát.

Reggel Budapest-Ferencváros rendező pályaudvaron tolatás közben egy mozdony három teherkocsival áttörte a vágányzáró bakot, és az arra haladó 13-as villamos pótkocsijának ütközött. A baleset következtében személyi sérülés nem történt. Az összeütközés a villamosközlekedésben több órás fennakadást okozott, a vasúti forgalmat azonban nem érintette. A MÁV szakemberei megkezdték a baleset körülményeinek kivizsgálását.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_ferencvarosi_vonatbaleset.jpgKészülődnek a mozdony visszaemeléséhez

Az izraeli légierő két gépe felderítő repülést végzett az arabközi békefenntartó erők kötelékében Libanonban állomásozó szíriai csapatok állásai felett. A szíriai légvédelem tüzet nyitott, és lelőtte mindkét repülőgépet - jelentette a TASZSZ a SANA szíriai hírügynökségre hivatkozva. Tel-Avivban az izraeli hadsereg szóvivője csak egy gép lelövését ismerte el. Közölte, hogy a pilóta nélküli repülőgép rutinrepülést hajtott végre a libanoni Bekaa-völgy felett. Nyugati hírügynökségi jelentések szerint a kedden lelőtt egyik izraeli repülőgépet Szíria területe fölött, a határtól mintegy 30 kilométerre semmisítették meg. A bejrúti rádióra hivatkozva a DPA, a UPI és az AFP azt jelentette, hogy a gép pilótája a szíriaiak fogságába esett.

Ismét harcba bocsátkoztak a nyugati négyhatalmi erők keretében Libanonba küldött amerikai tengerészgyalogosok. Szóvivőjük azt állította, hogy támadás érte a bejrúti repülőtér közelében kiépített állásaikat. Közölte, hogy az összecsapásban tüzérséget, harckocsikat és rakétákat is bevetettek.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_amerikai_katonak_bejrutban.jpgAmerikai katonák állítják helyre a tüzérségi támadás következtében szétrombolt egyik bejrúti állásukat

Este nagy erejű pokolgép robbant Bejrút muzulmánok lakta nyugati negyedében. Tizenhatra növekedett a merénylet halálos áldozatainak száma, a sebesülteké meghaladja a százat.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet harcosai bombamerényletet hajtottak végre Jeruzsálemben egy autóbusz ellen, amely - mint a VAFA palesztin hírügynökség közölte - 40 katonai személyt is szállított. A jelentés szerint az akció válasz volt az Egyesült Államok és Izrael egyezményben szentesített katonai együttműködésére. A jeruzsálemi rádió arról tájékoztatott, hogy a merényletnek négy halottja és 43 sebesültje van. A VAFA jelentése szerint az áldozatok valamennyien a fegyveres erők tagjai.

Az ENSZ-közgyűlés 38. ülésszakának részvevői nagy többséggel büntetőintézkedéseket sürgettek Dél-Afrika ellen. Az apartheid rendszeréről folytatott vita befejezéseként a közgyűlés határozatok sorában követelte a dél-afrikai rendszer gazdasági és politikai elszigetelésének fokozását, az elszigetelés kiterjesztését a kultúra és a sport területeire. A határozatok - amelyekkel kapcsolatban a nyugati országok ellenszavazattal, illetve tartózkodással éltek - elítélték az Egyesült Államokat, Izraelt és több NATO-országot, amiért együttműködnek az apartheidrendszerrel. Felszólították az ENSZ összes tagállamát, hogy támogassa a dél-afrikai felszabadító mozgalmakat és a „frontországokat”. Megbélyegezték Pretoria agresszióit Angola, Lesotho és Mozambik ellen. Követelték a dél-afrikai csapatok visszavonását Angola megszállt területeiről. A határozatok egyike sürgeti a Pretoriával való nukleáris együttműködés azonnali megszüntetését.

Az Egyesült Államok a nevadai kísérleti telepen minden eddiginél nagyobb földalatti atomrobbantást hajtott végre.

Hondurasi területről újabb támadások érték Nicaraguát. Hat hondurasi hajó nicaraguai halászhajókat lőtt, a támadásban három repülőgép is részt vett. A nicaraguai külügyminisztérium hivatalos közlése szerint a támadás következtében életét vesztette a Gonzalo Brenes nevű hajó kapitánya, a legénység négy tagja pedig megsebesült. Egy további támadó akcióban két felségjel nélküli repülőgép géppuskatüzet zúdított Potosi kikötőjére (Nicaragua csendes-óceáni partján, a hondurasi határnál) - közölték nicaraguai kormánytisztviselők. A Potosi ellen végrehajtott légitámadásnak két halálos áldozata volt. A hondurasi kormányhoz eljuttatott jegyzékben a nicaraguai kormány tiltakozott a támadások miatt. A francia hírügynökség emlékeztet rá, hogy Honduras területéről az elmúlt hónapokban sorozatban hajtottak végre légitámadásokat nicaraguai kikötők, települések ellen. Néhány héttel ezelőtt légitámadás érte a managuai repülőteret is.

Az Argentínát 1976 óta irányító katonai junta bejelentette saját maga feloszlatását, és a teljes hatalmat Raul Alfonsin megválasztott elnökre ruházta, aki szombaton teszi le a hivatali esküt - közölték Buenos Aires-i kormányforrásból. Argentínába utazott Katona Imre, az Elnöki Tanács titkára, aki az új argentin köztársasági elnök december 9-i beiktatási ünnepségén vesz részt.

december 7.

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága Kádár Jánosnak, a Központi Bizottság első titkárának elnökletével ülést tartott. A Központi Bizottság a Politikai Bizottság javaslatára megvitatta és elfogadta az időszerű nemzetközi kérdésekről, valamint az 1984. évi népgazdasági terv és állami költségvetés irányelveiről szóló előterjesztést.

Zbigniew Szalajda, a Lengyel Népköztársaság miniszterelnök-helyettese, aki december 5. és 7. között küldöttség élén hazánkban tartózkodott, konzultációt folytatott Faluvégi Lajossal, a Minisztertanács elnökhelyettesével, az Országos Tervhivatal elnökével. A lengyel küldöttség a gazdaságirányítás rendszerét, a kormányzati munka módszereit, a gazdaságpolitika kérdéseit tanulmányozta. Látogatást tett több ipari vállalatnál, ahol a vállalati irányítás témakörében folytatott megbeszéléseket. Zbigniew Szalajdát fogadta Lázár György, a Minisztertanács elnöke és Havasi Ferenc, az MSZMP KB titkára, a Politikai Bizottság tagjai. A lengyel miniszterelnök-helyettes találkozott Marjai Józseffel, a Minisztertanács elnökhelyettesével, akivel a két ország közötti gazdasági együttműködés kérdéseiről tárgyalt. A Zbigniew Szalajda vezette küldöttség este elutazott Budapestről.

Paksra érkezett a csehszlovákiai Skoda művekből az atomerőmű harmadik blokkjának reaktortartálya. A 313 tonna súlyú, csaknem 12 méter hosszú acéltestet vízi úton továbbították, s mivel a Duna vízállása mindeddig rendkívül alacsony volt, Pozsonyban napokig vártak az uszály indításával.

Délután Dunaújvárosban a Dunai Vasmű próbaüzemének Il-es kohójában, a kazán egyik fúvókája - eddig ismeretlen okból - kiégett, és a keletkezett nyíláson át csaknem 100 köbméter izzó érc és koksz kifolyt. Az izzó anyagtól a közelben levő elektromos vezetékek meggyulladtak. A kivonult tűzoltók a lángokat rövid időn belül eloltották. A baleset következtében Simon Péter, Mayer János és Szabó Zoltán villanyszerelőket, a Budapesti Villanyszerelőipari Vállalat dolgozóit, valamint Nyuli Józsefet, a Dunai Vasmű segédmunkását enyhébb füstmérgezéssel, Kazinczi Alfréd kohászt, a Dunai Vasmű dolgozóját és Kormos Károly villanyszerelőt, a Budapesti Villanyszerelőipari Vállalat dolgozóját pedig első és másodfokú, kisebb felületen szenvedett égési sérülésekkel a dunaújvárosi kórházba szállították. A füstmérgezettek várhatóan, pénteken, az égési sérülést szenvedtek pedig hétfőn hagyhatják el a kórházat. A rendőrség szakértők bevonásával folytatja a vizsgálatot

Visszatért Bajkonurból a Moszkva melletti Csillagvárosba a legutóbbi szovjet űrexpedíció két részvevője, Vlagyimir Ljahov és Alekszandr Alekszandrov. Ljahov és Alekszandrov visszatérése után megkezdődik a csaknem 150 napos űrexpedíció tapasztalatainak részletes elemzése, értékelése. A szovjet űrhajózás irányítói azonban már eddigi nyilatkozataikban is teljes sikerként értékelték a két űrhajós útját. Mint Vlagyimir Satalov, az űrhajósok kiképzésének irányítója újságíróknak beszámolt róla, Ljahov és Alekszandrov hiánytalanul végrehajtott minden feladatot, s a szakemberek igen nagyra értékelték munkájukat. A geofizikai, asztrofizikai és biológiai kísérleteken kívül minden korábbi űrexpedíció tagjainál több, csaknem 20 ezer fényképfelvételt készítettek a világűrből. Különösen dícsérőleg nyilatkoztak a szakemberek a világűrben két alkalommal is végzett szerelőmunkáról, amelynek során az űrhajósok kiegészítő elemekkel megnagyobbították a Szaljut-7 űrállomás energiaellátását biztosító napelemek felületét.

Délelőtt a madridi Barajas repülőtéren - eddig ismeretlen okból - összeütközött két, felszálláshoz készülő utasszállító gép. A belföldi forgalmat lebonyolító Aviaco légitársaság DC-9-es gépe és az Ibéria Boeing 727-es gépe a kifutópályán összeütközött. A két utasszállító gép roncsai alól estig 101 holttestet emeltek ki. Azonosításuk megkezdődött. Hivatalos adatok szerint a két gépen - a személyzetek tagjaival együtt - összesen 135 személy tartózkodott. A katasztrófát - nem végleges adatok szerint - 34-en élték túl. A gépeken magyar utas nem volt. Az áldozatok többsége spanyol, arab és japán nemzetiségű. A tragédiát valószínűleg az Aviaco légitársaság gépének pilótája okozta. A sűrű ködben eltévesztette a kifutópályákat, és az éppen felszállni készülő, már 300 kilométeres sebességgel robogó, Rómába tartó Boeing 727-esnek ütközött. Az összeütközés következtében a DC-9-es felrobbant, és a fedélzetén tartózkodó mind a 42 személy életét vesztette. Csodával határos módon a Boeing személyzete - egy utaskísérő kivételével - túlélte a katasztrófát. Az életben maradottak többsége súlyos égési sebeket szenvedett; közülük 12 állapota válságos.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_madridi_legiszerencsetlenseg.jpgMentőalakulatok a katasztrófa színhelyén

A vizsgálatok később igazolták, amit előzetesen sejteni lehetett. A DC-9 legénysége véletlenül rossz helyen kanyarodott rá a gurulóról a kifutópályára - pont a Boeing 727-es elé - a ködben, 93 ember halálát okozva ezzel. Ugyanakkor mulasztást találtak a reptér üzemeltetői részéről is a nem megfelelő táblák és jelölések miatt.

Az El-Fatah palesztin szervezet Arafathoz hű harcosai Tripoliból való elszállításának menetrendjét kidolgozták és átadták egyrészről Jasszer Arafatnak, a PFSZ vb elnökének, másrészről Nimr Szalehnek (Abu Szaleh), a lázadó palesztin erők politikai vezetőjének - közölte Damaszkuszban Rasid Karami volt libanoni kormányfő, aki a kiürítés részleteiről folyó tárgyalásokat vezette az elmúlt két héten. A görög kormány négy komphajóit bocsát az Arafatot támogató négyezer palesztin harcos rendelkezésére, hogy pénteken elhagyhassák az észak-libanoni Tripolit Észak-Jemen és Tunézia felé - ezt jelentette be a görög kormány szóvivője. Jasszer Arafat kérésének és az ENSZ BT határozatának megfelelően a hajók a görög mellé az ENSZ-zászlót is felhúzzák. A harcosok elszállítása az ENSZ-főtitkár felügyelete alatt megy végbe, az akció költségeit pedig a PFSZ fedezi - mondta a szóvivő.

A szíriai hadsereg libanoni területen átadta annak az amerikai pilótának a holttestét, akinek gépét lelőtte a szíriai légvédelem: A koporsót a libanoni hadsereg képviselődnek adták ki, hogy juttassák el a Nyugat-Bejrútban állomásozó amerikai tengerészgyalogosok képviselőihez. Egy másik amerikai pilóta, aki ejtőernyővel földet ért, továbbra is szíriai fogságban marad.

Az izraeli vezetés eközben megtorlásokkal fenyegetőzik a jeruzsálemi bombatámadás miatt, amely darabokra szaggatott egy autóbuszt, megölt négy, és megsebesített negyvenhárom embert. - A tett elkövetői nem maradnak büntetlenek - hangzott a miniszterelnökség közleménye. A gerillaakciót magára vállalta a Palesztinai Felszabadítási Szervezet mindkét szárnya: az Arafat vezette, de az ellene harcoló palesztin, erők is. Az autóbusz - mint a WAFA palesztin hírügynökség közölte - azért volt a támadás célpontja, mert sok katonát szállított.

Margaret Thatcher brit miniszterelnök az alsóházban megerősítette, hogy a libanoni nyugati négyhatalmi erők kötelékében szolgálatot teljesítő brit katonák a helyükön maradnak. Ugyancsak a libanoni helyzetről tárgyalt az olasz kormánytanács. Míg korábban csak a baloldali ellenzék követelte e politika felülvizsgálását, a csapatok azonnali hazarendelését, a jelek szerint most már a koalíciót is nyugtalanítja az amerikai eszkaláció.

Nukleáris szerkezetet robbantott fel Franciaország a Csendes-óceán déli térségében, a Mururoa korallzátonynál, mindössze hetekkel. az után, hogy Ausztrália és Új-Zéland tiltakozott a kísérleti atomrobbantások miatt. Franciaország 1975 óta folytat kísérleti atomrobbantásokat ebben a térségben, a környező országok tiltakozásait figyelmen kívül hagyva.

december 8.

A Minisztertanács ülésén elfogadta az 1984. évi népgazdasági tervet, és kijelölte a végrehajtással összefüggő kormányzati tennivalókat. Egyidejűleg jóváhagyta az állami költségvetés irányelveit és a jövő évi terv céljait szolgáló hitelpolitikai irányelveket. A kormány megvitatta a szocialista munkaverseny továbbfejlesztéséről szóló előterjesztést. A Szakszervezetek Országos Tanácsával és a KISZ Központi Bizottságával együttesen hozott határozat célja, hogy a dolgozók önkéntes kezdeményezésén alapuló munkamozgalmak szervezésében, feltételeinek és értékelésének kialakításában növelje a vállalati kollektívák szerepét. A Minisztertanács határozatot hozott egyes tartósan lekötött lakossági takarékbetétek kamatlábának emeléséről, illetve új, két évnél hosszabb időszakra lekötött takarékbetétforma bevezetéséről.

Az Esztergomi Megyei Bíróság Tatabányán ítéletet hirdetett a Márkus-hegyi bányaszerencsétlenség bűnperében. Az elsőrendű vádlottat, Garas János főaknász diszpécsert bűnösnek mondta ki foglalkozás körében elkövetett, halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt, s ezért 4 évi és 6 hónapi, fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte, további öt évre eltiltotta a főaknászi és bányamesteri foglalkozásától. A másodrendű vádlottat, Németh József főaknászhelyettest, a bíróság bűncselekmény hiányában a vád alól felmentette.

Az ítélet indoklásában a bíróság egyebek között hangsúlyozta, hogy a bányakatasztrófa idején, ez év június 21-ről 22-re virradó éjjel, az oroszlányi szénbányák Márkus-hegyi bányájában Garas János elsőrendű vádlott mint diszpécser, tehát mint a legmagasabb beosztású felügyeleti személy teljesített szolgálatot. A vádlott nem tett eleget az általános bányabiztonsági szabályokban előírt kötelességének, nevezetesen annak, hogy üzemzavar esetén intézkedni köteles a biztonságot veszélyeztető állapot megszüntetésére. A tragédia napján ugyanis éjszaka zivatar vonult át a bánya felett, s a villám okozta túlterhelés miatt zavar keletkezett az elektromos berendezésekben. Emiatt a föld alatt az összes berendezés áram nélkül maradt, megszűnt a világítás, s leállt a bánya levegőellátását biztosító fő szellőztetőgép is. Ebben a helyzetben Garas János sorozatos mulasztásokat követett el. 

A bíróság a büntetés kiszabásánál súlyosbító körülményként vette figyelembe a vádlott többszörös mulasztását, szabályszegését, valamint azt, hogy gondatlan magatartásával az ország egyik legnagyobb bányakatasztrófáját idézte elő: 37-en életüket vesztették, 17-en megsérültek. Enyhítő körülményként értékelte viszont Garas János eddigi kifogástalan életvitelét, 25 éves bányabeli szolgálatát, továbbá azt, hogy a bányaszerencsétlenség előidézéséhez a föld alatt tartózkodó más személyek szabályszegése is hozzájárult. A megyei bíróság arra a következtetésre jutott, hogy Németh József másodrendű vádlott nem követett el olyan szabályszegést, amely a szerencsétlenséggel okozati összefüggésbe hozható. Az ügyész fellebbezésében az elsőrendű vádlott büntetésére súlyosbítást kért, s nem értett egyet a másodrendű vádlott felmentésével. A védelem fellebbezést nyújtott be,az elsőrendű vádlott felmentése érdekében, a másodrendű vádlott felmentését tudomásul vette.

Az amerikai képviselőház kereskedelmi albizottságának több tagja Sam Gibbonsnak, az albizottság elnökének vezetésével látogatást tett hazánkban. A képviselőket fogadta Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese, aki tájékoztatást adott Magyarország politikai és gazdasági helyzetéről, törekvéseiről, valamint a főbb nemzetközi kérdésekben elfoglalt magyar álláspontról, és válaszolt a képviselők kérdéseire. Veress Péter külkereskedelmi miniszter a kétoldalú kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokról folytatott megbeszélést a képviselőkkel. Az amerikai képviselők találkoztak és véleménycserét folytattak Nagy János külügyi államtitkárral, Nyers Rezsővel, az országgyűlés kereskedelmi bizottságának elnökével és Fekete Jánossal, a Magyar Nemzeti Bank első elnökhelyettesével is.

A szovjet és az amerikai küldöttség teljes ülésével befejeződött a hadászati fegyverzet korlátozásáról és csökkentéséről Genfben kezdett tárgyalások ötödik fordulója. Minthogy az új amerikai rakéták európai telepítésének megkezdése nyomán megváltozott az általános stratégiai helyzet, szükségessé válik, hogy a szovjet fél újra áttekintse a hadászati fegyverzet korlátozásáról és csökkentéséről folytatott tárgyalások témáját képező összes kérdést. Ezért nem jelölték meg a tárgyalások felújításának időpontját.

Hajnalra megtisztították a madridi repülőtér felszállópályáját a szerdán összeütközött két spanyol repülőgép roncsaitól. Szinte véglegesnek látszó adat, hogy - az első jelentésekkel ellentétben - a katasztrófának 91 halálos áldozata van. A tragédiát 44-en élték túl. A holttestek azonosítását egész éjjel folytatták, de több áldozat kilétét nem tudják megállapítani. Enrique Baron közlekedési miniszter tájékoztatóján nagy valószínűséggel a szintén áldozattá vált DC-9-es gép pilótáját tette felelőssé a tragédiáért. A meghallgatott hangszalagok bizonyítják, hogy a Rómába készülő ibériai Boeing parancsnoka engedélyt kapott a felszállásra. Ugyanakkor a DC főpilótájának a kifutópályán való tartózkodásira volt utasítása. Nem lehet tudni, hogy miért keresztezte a felszállópályát. A DC utasai és személyzete közül senki sem élte túl a tragédiát.

Minden előkészület megtörtént az észak-libanoni Tripoliban körülzárt 4000 palesztin harcos mára tervezett elszállítására. A Jasszer Arafatot támogató palesztin egységek öt, az ENSZ, Görögország és Libanon zászlaja alatt közlekedő hajó fedélzetén Tunéziába és Észak-Jemenbe távoznak, egyéni és nehézfegyvereikkel együtt.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának elnöke elfogadta a Tripoli biztonságáért felelős koordinációs bizottság kiürítési tervét, ám ugyanakkor aggódik amiatt, hogy e program nem intézkedik az ellene harcolt alakulatok lefegyverzéséről. Ezért Arafat szerint a terv nem garantálja megnyugtató módon a Badavi és a Nahr el-Bared menekülttáborban maradó, hozzá hű fegyvertelen palesztinok biztonságát. Kifogásolja azt is, hogy az Abu Musza és az Ahmed Dzsibril vezette lázadók éppen a menekülttáborok irányába vonulnak vissza Tripoli környékéről. További nyugtalanító körülmény, amely a kiürítés késlekedését okozhatja, az a tel-avivi fenyegetés, hogy Izrael egyfelől feltétlenül megtorolja a kedden végrehajtott jeruzsálemi bombamerényletet, másfelől meg akarja akadályozni, hogy Jasszer Arafat élve távozzék el Tripoliból. Arafat egyébként több országtól is hadihajó kíséretet kért az Ariel Saron izraeli miniszter által kilátásba helyezett támadás megakadályozására. A védelmet görög és francia hadihajók látnák el. A kiürítés, behajózás biztonsága fölött egyébként a Szaúd-Arábiával együtt kidolgozott tűzszüneti egyezménnyel összhangban Szíria őrködik - jelentették be Rijadban.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_abu_musza.jpgAbu Musza

Bejrúti jelentések szerint támadás érte reggel az amerikai tengerészgyalogosok állását a bejrúti repülőtér körzetében. A NATO négyhatalmi kötelékébe tartozó amerikai csapatok viszonozták a tüzet, az összecsapás két órán át tartott. Egy izraeli katonai konvoj szerdán átkelt az Avali folyón, és Bejrút irányába nyomult előre, s elfoglalt egy stratégiai fontosságú magaslatot a fővárostól 30 kilométerre délre levő Dzsije település mellett.

Ronald Reagan, az Egyesült Államok elnöke kijelentette: George Shultz külügyminiszter a közeljövőben megrendezendő stockholmi konferencián kész találkozni Andrej Gromiko szovjet külügyminiszterrel. Az amerikai elnök nyitva hagyta azt a lehetőséget, hogy a külügyminiszteri megbeszélés esetleg elvezethet csúcstalálkozóhoz is. Mint ismeretes, a legutóbbi tervezett külügyminiszteri találkozó elmaradt, amikor az Egyesült Államok megakadályozta Gromiko szovjet külügyminiszter részvételét az ENSZ-közgyűlés ülésszakán. Washingtoni politikai megfigyelők hangoztatják: a mostani elnöki nyilatkozatra akkor került sor, amikor a kormányzat konfrontációs politikája fokozódó aggodalmat ébreszt az országban.

A nicaraguai kormány jegyzékben tiltakozott az ENSZ Biztonsági Tanácsánál amiatt, hogy hondurasi hadihajók nicaraguai vizeken sorozatos támadásokat intéznek nicaraguai őrnaszádok és halászhajók ellen. A Miguel d’Escoto külügyminiszter által aláírt jegyzék hangsúlyozza, hogy vasárnap és hétfőn három hondurasi hadihajó ágyúkkal és géppuskákkal tüzet nyitott nicaraguai őrnaszádokra és halászhajókra. A támadás következtében egy ember meghalt, öt megsebesült, egy halászhajó elsüllyedt. Miként a jegyzék megállapítja, ezek az agressziós cselekmények a hondurasi kormány azon stratégiájáról tanúskodnak, hogy kudarcba fullasszák a politikai rendezést szorgalmazó erőfeszítéseket.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_miguel_d_escoto.jpgMiguel D’Escoto (középen, szemüvegben) nyilatkozik a nicaraguai jegyzékről

december 9.

Ülést tartott az Elnöki Tanács. A Minisztertanács előterjesztése alapján megtárgyalta és módosította a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) jogállását, és ezzel összefüggésben kiegészítette az egyesületekről szóló 1981. évi 29. számú törvényerejű rendelet egyes rendelkezéseit. A jövőben az MTESZ társadalmi szervezetként fejti ki tevékenységét. A továbbiakban az Elnöki Tanács bírákat mentett fel és választott, kegyelmi ügyben döntött, és személyi kérdésekben határozott. Az Elnöki Tanács a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának és a Hazafias Népfront Országos Tanácsa Elnökségének javaslatára Méhes Lajos ipari minisztert - más fontos megbízatása miatt - felmentette tisztségéből. Egyidejűleg dr. Kapolyi Lászlót - felmentve ipari minisztériumi államtitkári tisztsége alól - ipari miniszterré megválasztotta.

Az Országházban Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke előtt letette a hivatali esküt dr. Kapolyi László ipari miniszter. Az eskütételen jelen volt Lázár György, a Minisztertanács elnöke, Havasi Ferenc, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, a Politikai Bizottság tagjai, és Kállai Gyula, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának elnöke.

Dr. Kapolyi László Újpesten született, 1932-ben. A Budapesti Műszaki Egyetemen általános mérnöki, a Nehézipari Műszaki Egyetemen bányamérnöki, a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen pedig közgazdász oklevelet szerzett. A pártnak 1967 óta tagja. A Tatabányai Szénbányáknál dolgozott 1953 és 1976 között, műszaki vezetői beosztásokban. 1976 áprilisától nehézipari miniszterhelyettes volt, 1981. január 1-től ipari minisztériumi államtitkár. 1968-ban elnyerte a műszaki tudományok kandidátusi, 1975-ben pedig doktori fokozatát, a Magyar Tudományos Akadémia 1979-ben levelező tagjává választotta. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára. Munkásságáért 1983-ban Állami Díjat kapott.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_dr_kapolyi_laszlo.jpgDr. Kapolyi László 1983-ban és 2010-ben

Dr. Kapolyi László a rendszerváltás után is a politika vérkeringésében maradt. 1989-ben megalapította a System Consulting Kft-t, melynek ügyvezető igazgatója, a cég részvénytársasággá történt átalakulása után az igazgatótanács elnöke lett. A cég a rendszerváltáskor fennálló orosz államadósság lebontásában is részt vett. Eleinte az orosz állam kizárta, hogy adósságukat energiahordozóban törlesszék, Kapolyinak mégis sikerült elérnie, hogy szenet vásárolhasson, amit Ukrajnába, a burstini erőműbe szállított, onnan pedig áramot importált Magyarországra. Ez az üzleti stratégia vitákat váltott ki, kritikusai szerint Kapolyinak pártmúltjára hivatkozva volt lehetősége az áramimportra. 1990-ben független országgyűlési képviselőjelölt volt. 1991-ben a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) budapesti szervezetének vezetőségi tagja lett. 1992-1993-ban az országos vezetőség tagja, 1993-tól az elnökség tagja lett, majd 1994-ben a párt elnökévé választották. Tisztségében többször megerősítették. Az 1994-es, illetve 1998-as országgyűlési választásokon a párt képviselőjelöltje volt, de a párt országos szinten nem érte el az öt százalékot. A 2002-es országgyűlési választáson a két párt közötti együttműködés keretében a Magyar Szocialista Párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei területi listájáról szerzett mandátumot, négy évvel később a párt országos listájáról került be. Az Országgyűlés gazdasági bizottságában dolgozott. A vállalkozásai révén milliárdos vagyonra tett szert, 2010-ben ő volt a leggazdagabb parlamenti képviselő. A 2010-es országgyűlési választáson az MSZDP színeiben indult, mandátumot nem szerzett. Emellett 2002-ben az Újpesti Torna Egylet elnökévé választották. Kapolyi László 2014-ben, nyolcvankét évesen hunyt el. 

59 éves korában szívroham következtében váratlanul elhunyt Somogyi Pál, a Ludas Matyi főmunkatársa, a kiváló humorista. Temetéséről később intézkednek.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_somogyi_pal.jpgIsmerte az egész ország. Státusa szerint a Ludas Matyi szerkesztőségében dolgozott, de kissé rekedtes hangját rendszeresen hallhattuk a rádió kabaréműsoraiban és gyakran láthattuk őt a képernyőn is. Szilveszteri kabaré nem jöhetett létre nélküle. De az idei szilveszteren személyesen már nem találkozhatunk vele

Humorista számára nincs keservesebb és átkozottabb feladat, mint a lesújtó hír birtokában írni egy másik humoristáról, aki történetesen a barátja volt. Már maga ez a mondat is tele van logikátlansággal. Egy humorista ne írjon nekrológot. Főként pedig: ne haljon meg. Jellemzésül talán annyit, hogy túl az 59. születésnapján, még mindig a becenevén szólította az egész ország. Palika. Pedig, ugye, mi nem könnyen becézgetjük egymást. Somogyi Pál mint humorista egyidős a mi világunkkal. 1946-ban ismerkedtem meg vele, akkor éppen egy új műfajt talált ki a rádióban. A keményen támadó, elkötelezett és mégis végtelenül mulatságos egyperces hangbörleszket. Huszonkét éves volt, koromfekete hajjal, lángoló szemekkel. Aztán a kabaré, a rádió, a televízió, a fellépések és persze mindig és örökké, évtizedeken át, hétről hétre a Ludas Matyi. Nem volt könnyű a XX. század második felében Magyarországon folyamatosan mosolyt fakasztani, következetesen egy elvet képviselve. Néha kikacsintva, néha kajánkodva, de mindig mélységes hittel belülről. És mindig a magyar humor hagyományosan magas színvonalán. A világ legrendetlenebb embere volt. De az igazi varázslatot, a kisfiús, mélységes tisztaságot megőrizte. A világ legpontatlanabb embere volt, mégis mindenhova időben érkezett, és jó volt, hogy ott van. Valaki egyszer azt mondta: „A kedvesség a humánum csúcsteljesítménye." Somogyi Pál a világ legkedvesebb embere.
Volt.

Peterdi Pál

Moszkvában tanácskozást tartottak szocialista országok kommunista és munkáspártjai központi bizottságainak nemzetközi és ideológiai kérdésekkel foglalkozó titkárai. A tanácskozás munkájában részt vettek a testvérpártok központi bizottságainak osztályvezetői, osztályvezető-helyettesei és más felelős beosztású munkatársai. A tanácskozás részvevői véleményt cseréltek az amerikai kormányzat hibájából az európai nukleáris fegyverek korlátozásáról folytatott genfi tárgyalások meghiúsítása következtében kiéleződött nemzetközi helyzetről. Megvitatták a politikai, az információs és propagandatevékenység időszerű feladatait e körülmények között. A tanácskozáson megállapították: a szocialista országok szilárd politikai akarattal és minden lehetőséggel rendelkeznek ahhoz, hogy megakadályozzák biztonságuk aláásását, megvédjék a szocializmus érdekeit, törekedjenek az igazságos és tartós béke elérésére. A tanácskozást tárgyszerű, elvtársi együttműködés, az egység és az internacionalista szolidaritás jellemezte.

Óvári Miklósnak, az MSZMP Politikai Bizottsága tagjának, a KB titkárának vezetésével este hazaérkezett Moszkvából az MSZMP küldöttsége. A delegáció, amelynek tagja volt Aczél György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a KB titkára és Szűrös Mátyás, a KB titkára, részt vett több szocialista ország kommunista és munkáspártjai központi bizottságai nemzetközi és ideológiai kérdésekkel foglalkozó titkárainak tanácskozásán. A küldöttség kíséretében voltak: Barabás János, Kótai Géza és Radics Katalin, a KB osztályvezető-helyettesei.

A svéd kormány nyilatkozatban foglalkozott azzal, hogy a szocialista országok pozitívan, a NATO-államok viszont kifogásokkal fogadták az atomfegyvermentes övezet létrehozására vonatkozó javaslatát. Ezt az övezetet a javaslat szerint Európában, a két katonai tömböt elválasztó vonal mentén hoznák létre. A megkérdezett 28 európai és észak-amerikai ország hivatalosan, írásos formában válaszolt a kezdeményezésre. Stockholm megelégedéssel állapította meg, hogy a Varsói Szerződés tagállamai egyöntetűen üdvözölték a kezdeményezést. A semleges és el nem kötelezett országok válaszaikban szintén kiemelték a svéd javaslat nagy horderejét.

A spanyol rendőrség által közölt végleges adatok szerint a szerdai, madridi repülőgép-összeütközésnek 93 halálos áldozata van. A katasztrófát negyvenketten élték túl. Az áldozatok emlékére rendezett gyászünnepségen a kormány kilenc tagja vett részt. A spanyol légitársaságok szakszervezetének vezetősége súlyos, sorozatos mulasztásért a légi forgalom főigazgatójának azonnali lemondását követeli. Dokumentummal bizonyították, hogy a tragédiát megelőző napon az egyik felszálló gép pilótája közölte: a jelzések rosszul láthatók, a fényjelek pedig kihagynak. A pilóta az irányítótoronyból azt a választ kapta: „Tudjuk, már más is szólt.” Mint ismeretes, a szerdai tragédiát az okozta, hogy a DC-9-es gép pilótája egyirányú zónába, vagyis tilosba vezette gépét, így következett be a földi összeütközés a másik géppel.

Az izraeli hadiflotta teljes tengeri blokád alá helyezte az észak-libanoni Tripoli kikötőjét azt követően, hogy a helikopterekkel támogatott ágyúnaszádok péntekre virradóra meglepetésszerű támadást hajtottak végre a Jasszer Arafatot támogató palesztin erők egyik tengerparti bázisa ellen. A blokád célja annak megakadályozása, hogy a Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának elnöke és a mellette kitartó palesztin egységek az ENSZ lobogója alatt eltávozhassanak Tripoliból. Miután az izraeli fenyegetés késlelteti a palesztin kiürítési terv végrehajtását, a PFSZ a Biztonsági Tanács, Franciaország, Görögország és az Arab Liga segítségét kérte a tengeri blokád feloldásához. Arafat környezetében feltételezik, hogy a hajnali támadás csupán egy nagyszabású katonai művelet előjátéka volt.

Közben ismét mozgásba lendült a libanoni rendezés diplomáciai gépezete. Amin Dzsemajel libanoni elnök és Safik el-Vazzan miniszterelnök fogadta Donald Rumsfeld amerikai megbízottat, aki csütörtök este érkezett Bejrútba. Az újabb diplomáciai erőfeszítések célja a libanoni tűzszünet megszilárdítása, a genfi tárgyalások második szakaszának előkészítése és a libanoni nemzeti egységkormány megalakítása. Mint ismeretes, a rendezési erőfeszítéseket nagyban visszavetette, hogy Washington ellenzi a Szíria és a libanoni ellenzék által elvetett izraeli-libanoni megállapodás érvénytelenítését vagy módosítását, és ehelyett a Szíriára gyakorolt amerikai-izraeli katonai nyomás útját választotta.

Egy burmai bíróság pénteken halálra ítélt két személyt, akiket a dél-koreai elnök, Cson Tu Hvan ellen október 9-én elkövetett ranguni merényletben való részvétel vádjával vettek őrizetbe néhány nappal a történtek után. A két elítéltről azt állítják, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság katonatisztjei. A merénylet után Burma megszakította diplomáciai kapcsolatait a Koreai NDK-val. Phenjan egyébként kezdettől fogva elhatárolta magát a merénylettől, és elutasította az ellene folyó alaptalan vádaskodást. A burmai hatóságok állítása szerint az egyik vádlott november 3-án beismerő vallomást tett, a másik viszont mindvégig megtagadta, hogy bármiféle vallomást tegyen.

Hazaérkezett Buenos Airesbe Isabel Perón, Juan Domingo Perón volt argentin elnök özvegye, aki férje halála után ugyancsak betöltötte az elnöki tisztséget. A katonai puccsal eltávolított Isabel Perónt a ma hivatalba lépő argentin polgári kormány elnöke, Raul Alfonsín hívta meg a beiktatási ünnepségen való részvételre. Isabel Peront a Buenos Aires-i repülőtéren a jövendő kormány bel- és külügyminisztere, és a juszticialista (perónista) párt vezetői fogadták. Több ezer ember tüntetett Buenos Airesben a katonai rezsim ellen. A tüntetők a katonák által elhurcolt, majd eltűntnek nyilvánított sok ezer baloldali szabadon bocsátását követelték.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_buenos_airesi_tuntetes.jpgA tüntetők egy csoportja

Helyi idő szerint késő délután (közép-európai idő szerint péntek hajnalban), a meghosszabbított küldetéshez képest is nyolcórás késéssel, a kaliforniai Moyave-sivatagban levő Edwards légibázis területén épségben földet ért a Columbia amerikai űrrepülőgép. Az eredeti hosszabbítást azért határozták el, hogy további kísérleteket tegyenek lehetővé a fedélzeten levő nyugat-európai tervezésű, NSZK-gyártmányú Spacelab-űrlaboratóriumban. A nyolcórás késésnek azonban az volt az oka, hogy az utolsó napon két fedélzeti számítógép és a navigációs rendszer egy eleme is meghibásodott. A hatfőnyi személyzet egészséges.

december 10.

Miskolcon, a Borsod megyei pártbizottság székházában több mint 500 küldött és meghívott részvételével megkezdődött az úttörővezetők VIII. országos konferenciája. A kétnapos tanácskozáson a küldöttek értékelik az úttörőmozgalom csaknem ötesztendős munkáját, és megfogalmazzák a társadalom követelményeiből és a gyermekek igényeiből adódó időszerű tennivalókat. Haraszti István, az úttörőszövetség titkára köszöntötte a konferencia küldötteit és vendégeit, köztük az elnökségben helyet foglaló Németh Károlyt, az MSZMP Politikai Bizottságának tagját, a Központi Bizottság titkárát, valamint a párt-, az állami és a társadalmi élet több vezető személyiségét. Grósz Károly, az MSZMP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bizottságának első titkára a vendéglátók nevében üdvözölte a tanácskozást, majd a konferencia elfogadta napirendjét, ügyrendjét, s megalakította munkabizottságait.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_uttoro_konferencia_kuldottek.jpgA tanácskozás részvevői

Az országos tanács írásos beszámolójához Varga László, a Magyar Úttörők Szövetségének főtitkára fűzött szóbeli kiegészítést. Ezután megkezdődött az országos tanács beszámolója feletti vita. Fejti György, a KISZ Központi Bizottságának első titkára az ifjúkommunisták véleményét tolmácsolva hozzászólásában úgy értékelte: az úttörőszövetség betölti hivatását, semmivel sem pótolható szerepet vállal a gyerekek szocialista nevelésében, eredményesen munkálkodik társadalmi értékeink, normáink közvetítéséért, a gyermekek öntevékenységének kibontakoztatásáért. 

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_uttoro_konferencia_fejti_gyorgy.jpgFejti György felszólalása

Ezután Németh Károly mondott beszédet. A konferencia részvevői délután szekcióüléseken folytatták a vitát az országos tanács beszámolójáról. A tanácskozás vasárnap folytatódik.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_uttoro_konferencia_nemeth_karoly.jpgNémeth Károly beszédét mondja

Néhány órás látogatási szünetet tartottak a szovjet kultúra és tudomány Semmelweis utcai székházában, ami máskor szinte folyamatosán - a hét minden napján - áll a budapestiek és az érdeklődő vidékiek rendelkezésére. E röpke szünetre egy bensőséges ünnepséghez volt szükség. Tíz éve ugyanis, hogy a magyar-szovjet barátság erősítésének e fontos intézménye megnyitotta kapuit. Ezen a kis ünnepségen vett részt, s tekintette meg a székház kiállítását pártunk Központi Bizottságának első titkára, Kádár János, akit elkísért Óvári Miklós, a Politikai Bizottság tagja, a Központi Bizottság titkára és Lakatos Ernő, a Központi Bizottság osztályvezetője.

A magyar vendégeket szintén egy „vendég”, Zinaida Kruglova, az SZKP KB tagja, a Szovjet Baráti Társaságok Szövetségének éppen Budapesten tartózkodó elnöke fogadta, Vlagyimir Bazovszkijnak, a Szovjetunió magyarországi nagykövetének a társaságában. Néhány napig ugyanis hazánkban üléseztek a szocialista országok baráti társaságainak vezetői, és Kruglova asszony, felhasználva az alkalmat, megtisztelte jelenlétével a tízéves budapesti intézmény kis házi ünnepségét. Így aztán „hivatalból” is ő köszöntötte Kádár elvtársat és a többi vendéget.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_kadar_janos_zinaida_kruglova_vlagyimir_bazoszivkij.jpgKádár Jánost Zinaida Kruglova és Vlagyimir Bazovszkij fogadta

Kádár elvtárs - miután megköszönte a tízedik évforduló jegyében érkezett meghívást - hangsúlyozta: - Tudjuk, hogy ennek a háznak a munkája milyen sokrétű, meg azt is, hogy nagyon sokan támogatják. De az igazi gazdája a Magyar-Szovjet Baráti Társaság és a Szovjet-Magyar Baráti Társaság. E két társaság fontos szerepet tölt be népeink testvéri barátságának erősítésében. Kádár elvtárs elmondta, hogy a magyar párt vezetői nagy figyelemmel kísérik e kulturális intézmény tevékenységét, amely főképp a szovjet tudomány és kultúra területéről meríti anyagát, de a hivatása elsőrendűen politikai.

A hivatalos köszöntések, protokolláris formaságok után máris szívélyes, oldott hangulatú beszélgetés alakult ki az intézmény tízéves tevékenységéről. Iván Bagyul, a nagykövetség tanácsosa, aki a nyitáskor is - vagyis tíz évvel ezelőtt - a Kádár elvtársat köszöntő vendéglátók között volt, felidézte, hogy akkor csak tervekről beszélgethettek, arról, mi mindent szeretnének megvalósítani ebben az épületben. Egyebek mellett azt, hogy ez az intézmény a magyar-szovjet barátságnak olyan kultúrközpontja legyen, ahová milliók látogatnak. S íme: tíz év alatt ötmillió ember fordult meg ebben a házban.

Tíz év - tízezer rendezvény. Tíz év - nyolcezer filmbemutató. Tíz év - ezer fotókiállítás. Tíz év - 176 nagy kiállítás a tudomány, a gazdaság, a kultúra világából. Konferenciák, előadások ezrei... Élénk élet a volt szovjet ösztöndíjasok klubjában, az orosz és szovjet zene kedvelőinek körében, a szovjet-magyar sportbarátok klubjában, a Kortárs ifjúsági barátsági klubban, a Tábortűz úttörőklubban, a 40 ezer kötetes könyvtárban, a Puskin orosz nyelvi intézet kihelyezett tagozatán. És még sorolhatnánk... Hogy milyen nagy itt „a forgalom”, azt jelzi egyebek mellett az a két kiállítás is - a lézertechnikáról és a holográfiáról -, amit ezekben a hónapokban tíz- és tízezrek keresnek fel.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_kadar_janos_lezerkiallitas.jpgTöbb, az iparban, gyógyászatban és kutatásban használt lézert is kiállítottak

Az ifjúságot izgatják a tudomány és a technika olyan nagyszerű eredményei, mint amilyeneket a Szovjetunió produkál, és amelyekből itt is látni. Például azon a kiállításon, amely a holográfia, a háromdimenziós fényképezés a laikus ember számára egyenesen felfoghatatlan eredményeit mutatja be. Szobrot, amit térben lehet látni - oldalról is, hátulról is -, mialatt csak egy fénykép vastagságú az egész. Kancsót, amelynek a nyílásán be lehet kukkantani, holott fénykép csupán. És a sejtelmes lézertechnika? Néhány felhasználási területét és alkalmazási eszközét egy moszkvai tudós, a lézerkutatás kiválósága, J. I. Brehtov professzor, a tudományok doktora mutatta be Kádár elvtársnak. A lézer - amit Bászov és Prohorov Nobel-díjas szovjet tudós talált fel - ma már a szovjet ipar legkülönbözőbb területein vált termelőerővé. Kádár elvtárs figyelemmel hallgatta a professzor tájékoztatóját arról a lézerkiállításon látható környezetvédelmi eszközről, amelynek a lézersugarai negyven kilométeres távolságban pillanatok alatt megállapítják, ha a légkör gázokkal fertőzött, és ettől savas eső keletkezhet. Hosszan szemlélte Központi Bizottságunk első titkára - csakúgy, mint más látogatók ezrei teszik máskor ugyanezt - azt a lézermikroszkópot is, amely a parányi nyomtatott áramköröket ezerszeres nagyításban vetíti a kíváncsi szemek elé.

- A lézertechnika fejlesztésében a magyar kutatókkal is együttműködünk, s a közös eredmények igen jelentősek - hívta fel Kádár elvtárs figyelmét a szovjet tudós, majd bemutatta azt a lézerrel működő, közös magyar-szovjet kutatási eszközt, amellyel a folyadékok kristályosodásának optikai jelenségeit lehet vizsgálni. Valószínűleg nemcsak pártunk első titkára és kísérete hallgatta nagy figyelemmel, mire képes a lézerszike, amellyel úgy operálnak, hogy a műtétet nem kíséri vérzés. Ezzel ma már minden nagyobb szovjet kórház el van látva. Drágakövek - lézer segítségével előállítva... (Az így született briliánst a laikus nem is tudja megkülönböztetni az igazitól.) Űrkutatás lézerrel... Száz- és százféle hasznosíthatósága van már ma is a lézernek, ennek a csodálatos találmánynak. S ebben a Szovjetunió élen jár. Az erről hallottakat, látottakat is honorálta Kádár elvtárs azzal a bejegyzéssel, amit a székház emlékkönyvébe írt: „Gratulálok a tudomány e két fontos, legújabb vívmányát oly szemléltetően bemutató, nagyszerű kiállításhoz. Ez a kiállítás méltóan érzékelteti a szovjet kultúra és tudomány budapesti házának tízéves munkáját, annak magas színvonalát. Örülök nagy közönségsikerének és annak, hogy alkalmam volt megtekinteni. További sikereket kívánok.’’

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_kadar_janos_zinaida_kruglova.jpgZinaida Kruglova emlékül egy hologrammal ajándékozta meg a rendezők nevében az MSZMP KB első titkárát

Ezt követően Bazovszkij elvtárs a székház Bajkál éttermébe teára hívta magyar vendégeit, ahol a kötetlen beszélgetés immár fehér asztal mellett folytatódott Iván Bagyul elmondta a székház közeli terveit. Jövőre a többi között Zichy Mihály-kiállítást rendeznek, s ezen olyan alkotásokat is bemutatnak, amelyek Magyarországon még soha nem voltak kiállítva. - Robotokból is rendezünk kiállítást, egy sakkozó robotot is hozunk - közölte Iván Bagyul, ám Kádár elvtárs nem vette tréfára a közlést: - Kipróbáljuk - mondta. Aztán mégis elnevette magát. Kiállítást rendeznek az elektrotechnika eredményeiből és Leningrád történetéből is. És a teából ebéd lett, miközben újra és újra a komoly kérdésekre terelődött a szó. Népeink testvéri kapcsolatairól és a békéről beszéltek, mert mindkettő - Kádár Jánost idézem - létünk, jövőnk, nemzeti boldogulásunk alapfeltétele.

- Állandó törekvésünk, hogy a szocializmus az embereknek az eszét is, a szívét is megfogja. Ez áll a magyar-szovjet barátság ápolására is, amelyet értelemmel, érzelmekkel kell végezni. Pártjaink, kormányaink, népeink barátsága nemcsak azokból a hivatalos dokumentumokból áll, amelyeket olykor-olykor aláírunk, hanem ezekből a valóságos érzésekből is, amelyeket például ebben a házban tapasztalni. Eszem és szívem szerint kívánok újabb sikereket önöknek. Kívánom, hogy munkája gyümölcsét békében élvezhesse ezután is nagy testvérünk, a szovjet nép. Ez a mi békénk záloga is - mondta rövidke pohárköszöntőjében Kádár elvtárs, és meleg, baráti szeretettel búcsúzott vendéglátóitól.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_kadar_janos_bajkal_etterem.jpgA Bajkál étteremben fehér asztal mellett zárult a látogatás

Délelőtt újabb szállodával gazdagodott a főváros: Budán, a Feneketlen-tónál, a volt Sportszálló helyén megnyílt a Hotel Flamenco. A négycsillagos, hétemeletes szálló 336 kétágyas szobájában és 12 lakosztályában hétszáz vendéget fogadhat, és felszereltségéből nem hiányzik a kor követelményeinek megfelelő uszoda, szauna, szolárium és a fedett gépkocsiparkoló sem. A szállodához rövidesen fedett teniszpálya is tartozik majd. A vendéglátást étterem, spanyol borozó szolgálja. Az osztrák hitelkonstrukcióban épült szállodán az osztrák építőipari dolgozókon kívül magyar munkások, hazai cégek is részt vállaltak. Így a Középület-építő Vállalat, a Villanyszerelő-ipari Vállalat, a Ganz-Mávag, az Orosházi Üveggyár, a Bútoripari Vállalat, a Videoton és a Jászberényi Hűtőgépgyár. A szálloda minden szobája fürdőszobás, és színes televízióval, rádióval, távhívásos telefonnal van fölszerelve.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_hotel_flamenco.jpgA szálló homlokzati része

A Dobozi Miklós (Középülettervező) tervezte, belső elrendezését Dettre Villő megalkotta épület a spanyol HUSA-szállodalánc tagja, s ez azt jelenti, hogy a világhírű cég programjaiban ezentúl szerepelteti, vendégeinek ajánlja a budapesti Flamencót. A szálloda ünnepélyes átadásán megjelent Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese; a meghívott vendégek között ott volt Spanyolország és Ausztria budapesti nagykövetségének több vezető képviselője, a hazai vendéglátás, szállodaipar és az idegenforgalom sok vezetője.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_hotel_flamenco_vendegek.jpgVendégek a társalgóban

A nyitány előtt az építő osztrák cégek, a spanyol HUSA-szállodalánc képviselői és a házigazdák közös sajtótájékoztatót tartottak. A Flamenco megnyitása alkalmával a szálló borozójában és éttermeiben spanyol gasztronómiai heteket rendeznek.

Todor Zsivkov, a BKP KB főtitkára, a bolgár államtanács elnöke fogadta Dmitrij Usztyinov marsallt, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagját, a Szovjetunió honvédelmi miniszterét. A rendkívül szívélyes, elvtársi légkörű megbeszélésen érintették a párt- és az államközi kapcsolatot széles körét. Todor Zsivkov átnyújtotta Dmitrij Usztyinovnak a Georgi Dimitrov Érdemrendet, amivel néhány héttel ezelőtt tüntette ki másodszor a bolgár államtanács a BKP és az SZKP, a két ország és a két nép közötti sokoldalú együttműködéséhez, a testvérországok hadseregei közötti fegyverbarátság megszilárdításához való hozzájárulásáért, 75. születésnapja alkalmából.

Az ország legnagyobb üzemeiben tartott pártértekezletekkel véget ért a LEMP-ben folyó beszámolási-vezetőségválasztási kampány első szakasza. Szombaton tartották meg az üzemi küldöttgyűlést a gdanski Lenin hajógyárban. A tanácskozáson részt vett Mieczyslav Rakowski miniszterelnökhelyettes, aki beszédében emlékeztetett arra, hogy a párt szigorú önkritikával elemezte az elmúlt évtizedek hibáit, így az 1970. decemberi tragikus eseményeket a Tengermelléken. - Most azonban a tettek, a konstruktív cselekvés ideje jött el, nem pedig az emlékművek előtti időzésé - mondotta Rakowski, utalva ezzel arra, hogy az elkövetkező napokra Gdanskban ellenséges gyülekezést akarnak szervezni az 1970-es évforduló ürügyén. - Lengyelországnak nyugalomra és nem utcai kalandor akciókra van szüksége - szögezte le Rakowski.

Az esti hivatalos bejelentés szerint a lengyel biztonsági szolgálat az utóbbi napokban több városban vett őrizetbe olyan csoportokat, amelyek illegális tevékenységet folytattak. Gdanskban őrizetbe vettek egy csoportot, amely a hajógyárban működő úgynevezett titkos üzemi bizottságnak tevékenykedett illegálisan. Katowicében az úgynevezett regionális üzemközi koordinációs bizottság több tagját vették őrizetbe, akik illegális kiadványok, röplapok nyomtatásával és terjesztésével foglalkoztak.

Az NSZK-ban több ezer ember tüntetett az amerikai rakéták telepítése ellen. A Stuttgarttól 57 km-re fekvő mutlangeni amerikai támaszpontnál hétezren vonultak fel, a rendőrség és a katonaság szögesdróttal vette körül a bázist, ahol Pershing-2-ket telepítenek. Frankfurtból négyezren vonultak a hauseni amerikai hadianyagraktárhoz. A rendőrség vízágyúkkal oszlatta szét a hauseni tüntető tömeget. A tüntetők kövekkel dobálták meg a rendőröket. Közülük negyvenet őrizetbe vettek.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_hauseni_beketuntetes.jpgA hauseni tüntetők ellen vízágyúkat is bevetettek

Azonnali atomleszerelést és az amerikai rakéták telepítésének megakadályozását követelték a dán békemozgalom Koppenhágában tüntető tagjai.

Angliában háromnapos tiltakozási kampány kezdődött a robotrepülőgépek ottani telepítése miatt. Elítélik a Thatcher-kormány engedékenységét Amerikával szemben.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_greenham_common.jpgA Greenham Common-i légibázis Napnyugtakor - a szögesdrót másik oldalán

Oslóban, férje képviseletében Danuta Walesa, a lengyel politikus felesége átvette a Nobel-békedíjat.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_danuta_walesa.jpgBogdan Walesa, a nyolcból a legidősebb, akkor tizenhárom éves gyermek, Danuta Walesa, Egil Aarvik, a Norvég Nobel Bizottság elnöke a díjjal

A szocialista sajtó - így a magyar is - nem tudta hogyan agyonhallgatni nem csak a díjazást magát, hanem a tényt, hogy a Walesa család részéről valaki egyáltalán átvette, átvehette a díjat. Az eseményt mindenki a szocialista Lengyelország belügyeibe történő kőkemény beavatkozásnak vette. Az akkor harmincnégy éves, későbbi lengyel First Lady, gyakorlatilag férje, Lech Walesa, beleegyezése és hozzájárulása nélkül vágott bele első külföldi útjába. Mint a későbbi emlékirataikból kitetszik, ez volt az első koporsószeg házasságukban. Lech, aki mindig vállalta paraszti sorból történő neveltetését, világ életében ragaszkodott ahhoz, hogy egy asszony ne döntsön önállóan. A Szolidarítás akkori vezetője, a későbbi lengyel miniszterelnök, már második éve - hiába volt formálisan villanyszerelő a gdanski hajógyárban - háziőrizetben élt. Neki volt a legfurcsább, hogy ahogy megkapta a Nobel-békedíjat, a lengyel kormánytól útlevelet és zöld utat kapott. Ösztönei azt súgták, nem szabad élni a lehetőséggel, attól félt, a lengyel hatóságok nem engedik vissza. Addigra hét gyermekük volt a gdanski panellakásban. Felesége úgy vállalta el az utat, ő tartozik a gdanski asszonyoknak példamutatással, mindegyikük álljon ki férjük mellett, ahogy tud. Lechnek nehéz is lett volna Danutát visszafognia, hisz' legendás volt, még a férjénél is jobban gyűlölte a kommunistákat. Amúgy a fenti kép érdekessége, hogy Bogdan, a legidősebb Walesa gyerek a mai napig annak a titkosszolgálatnak az állományában szolgál, amelyik ezekben az években rendszeresen vegzálta családját.

Az izraeli hadiflotta szombatra virradóra is folytatta az észak-libanoni Tripoliban blokád alá helyezett palesztin bázisok ágyúzását. Az izraeli naszádok 24 órán belül három alkalommal nyitottak tüzet a Jasszer Arafathoz hű egységek állásaira. A palesztin egységek elszállítását vállaló athéni kormány bejelentette, hogy csak abban az esetben teljesítheti kötelezettségét, ha az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia és Olaszország, a Libanonban csapatokat állomásoztató négy nyugati állam garantálja a görög hajók biztonságát. Jasszer Arafat ugyancsak tényleges katonai védelmet kért Franciaországtól, Olaszországtól és Görögországtól - jelképes kíséret helyett.

Szórványos incidensektől eltekintve a libanoni polgárháborús ellenfelek tiszteletben tartották az életbe lépett új tűzszüneti egyezményt, amelyet Damaszkuszban kötöttek egyfelől a libanoni hadsereg, másfelől a Haladó Szocialista Párt és az Amal nevű síita szervezet képviselői.

Amin Dzsemajel libanoni elnök szombaton is folytatta tárgyalásait a parlamenti csoportok vezetőivel a libanoni válság rendezéséről, a nemzeti egységkormány megalakításáról, a Bejrút térségére korlátozódó központi hatalom kiterjesztéséről. Közben Donald Rumsfeld elsősorban az izraeli-libanoni megállapodás végrehajtásának a szükségességéről próbálta meggyőzni a keresztény jobboldal, a szunnita mohamedán körök és a síita Amal vezetőit. Libanoni kollégáját, Elie Szalemet fogadva Abdel Halim Haddam szíriai külügyminiszter megerősítette, hogy kormánya ragaszkodik a megállapodás érvénytelenítéséhez. Szalem, aki szombaton Rijadba érkezett, megelégedéssel nyilatkozott damaszkuszi tárgyalásainak eredményéről, a libanoni rendezéssel kapcsolatban elhatározott szíriai-libanoni együttműködésről.

A szudáni Khartúm egyik börtönének udvarán végrehajtották az első, csonkolást elrendelő ítéleteket. A két fiatalembert a szeptember 9-én bevezetett iszlám törvénykezés alapján tolvajlás miatt ítélték kezük levágására. Az iszlám törvényrendszer, a Saria alapján szeptember óta hat ilyen ítéletet hoztak Szudánban. A hatból négy fellebbezés alatt áll. Tiltott alkoholfogyasztás vádjával - szeptember 9-én az alkoholfogyasztást is betiltották Szudánban - negyven embert korbácsoltak meg, köztük asszonyokat is.

Washingtonban a külügyminisztérium és a Pentagon vezetőivel tárgyalt Vides Casanova salvadori hadügyminiszter. Látogatása megfigyelők szerint további katonai segélyek kieszközlésére és arra irányul, hogy a salvadori kormány érdekeinek megfelelően előkészítse George Bush alelnök salvadori látogatását.

Riadókészültségbe helyezték a salvadori hazafiak egységeit, mivel katonai behatolás veszélye fenyeget Honduras részéről - jelentette be a Farabundo Marti Nemzeti Felszabadítási Front. A felkelők rádiója közölte, hogy az elmúlt napokban a hondurasi hadsereg helikopterei sorozatos incidenseket provokáltak a hazafiak által felszabadított körzetekben. A fenyegető akciókkal párhuzamosan a határ térségében hondurasi-amerikai hadgyakorlat folyik.

Raul Alfonsín, az október 30-i argentin elnökválasztások győztese letette hivatali esküjét. A Polgári Radikális Unió jelöltjeként hatalomra jutott Alfonsín személyében nyolcéves katonai kormányzás után először kerül polgári politikus az államfői székbe. A hivatali eskü után, amelyet az elnök Victor Martinez alelnökkel együtt tett le a törvényhozó testületben, Alfonsín felolvasta első elnöki üzenetét, amelyben biztosította az ország lakosságát, hogy kormánya tiszteletben tartja majd az emberi jogokat, és megígérte, hogy felelősségre vonják majd a korábbi visszaélésekért felelős katonai személyeket. Reformokat helyezett kilátásba a gazdaságban, s hangsúlyozta, hogy méltányos módon fogja rendezni a negyvenmilliárd dolláros külföldi adósság átütemezésének kérdését. Külpolitikai téren Argentína a viszályok békés úton való rendezését részesíti előnyben, független, elsősorban az el nem kötelezettek mozgalmához kötődő külpolitikát kíván folytatni - hangsúlyozta az új elnök.

december 11.

Miskolcon, a Borsod megyei pártbizottság székházában befejeződött az úttörővezetők VIII. országos konferenciája. A délelőtti plenáris ülésen folytatták az országos tanács szombaton elhangzott beszámolójának megvitatását. A küldöttek egy része a szombat esti órákba nyúló, hat szekcióban folytatott viták, tapasztalatait összegezte, mások új és új oldalról közelítve szóltak hozzá a beszámolóhoz s a konferencia előre kiadott dokumentumaihoz. Többen sürgették, hogy az úttörőmozgalom vezető szervei hozzanak határozatot az érdekvédelmi, érdek- képviseleti munkáról, ugyanakkor hangsúlyozták: az érdekvédelem egyik legfontosabb eszköze maga a tartalmas, valamennyi gyermeket vonzó és lekötő mozgalmi élet. Az úttörőmozgalom társadalmi kapcsolatairól szólva sok küldött hangsúlyozta: kérésre a szülők készek áldozatokat is vállalva cselekedni, ezért fontos, hogy az úttörővezetők olyan konkrét tennivalók elvégzéséhez kérjék a családok segítségét, amelyek közel állnak a szülők érdeklődéséhez, felkészültségéhez.

Az egymillió 300 ezer pajtást tömörítő gyermekszervezet munkájáról, feladatairól másfél napon át folytatott vitába több mint 120-an kapcsolódtak be. A konferencia végén a küldöttek a gyermekekhez szóló felhívást fogadtak el. Ebben hangsúlyozták: az úttörővezetők keresik, hogy miként tehetik a gyermekek életét gazdagabbá, teljesebbé, s ehhez a kisdobosok, az úttörők gondolatait, ötleteit, jókedvű és önkéntes részvételét hívják segítségül. Az úttörővezetők VIII. országos konferenciája a DlVSZ-induló hangjaival ért véget

Szovjet küldöttség érkezett hazánkba, a Magyar-szovjet Gazdasági és Műszaki-tudományos Együttműködési Kormányközi Bizottság 31. ülésszakára. A delegációt Nyikolaj Talizin, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnökhelyettese, a bizottság szovjet tagozatának elnöke vezeti. A vendégeket a Ferihegyi repülőtéren Marjai József miniszterelnök-helyettes, a bizottság magyar tagozatának elnöke fogadta. Jelen volt Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió budapesti nagykövete.

Luther Márton 1520-ban történt kiközösítése és az egyházszakadás óta este pápa először keresett fel protestáns templomot. Rómában egyháztörténeti szempontból is jelentős eseménynek tartják, hogy II. János Pál este a Christuskirche evangélikus templomba látogatott, és egy ottani lelkipásztorral közös misét tartott. A Luther születésének 500. évfordulója alkalmából rendezett egyházi ünnepség vatikáni körök szerint a katolikus és lutheránus egyház közeledését jelenti. II. János Pál német nyelvű beszédében megemlékezett Lutherről, és a keresztények egységének igényét hangsúlyozta. A lutheránus vallásközösség vezetői azonban még a látogatás előtt kinyilvánították: a pápa látogatását nem szabad úgy értelmezni, mint hivatalos elismerést.

Pireusz kikötőjében már csak a görög kormány indítójelére várakozik az a négy komphajó, amely ENSZ-lobogó alatt az észak-libanoni Tripoliban tartózkodó 4 ezer palesztin fegyverest fogja elszállítani. A görög kormány egyelőre azért nem adott zöld jelzést a hajóknak, mert még nem kapott hivatalos biztosítékot a Libanonban állomásozó négyhatalmi erőktől, hogy az evakuálás mind a görög legénységre, mind az Arafathoz hű fegyveresekre nézve veszélymentes lesz. A görög kormány azért ragaszkodik ehhez a garanciához, mert Izrael támadással fenyegette a kivonuló palesztinokat, és máris több izraeli hadihajó tartózkodik a térségben.

Az izraeli kormány vasárnapi ülésén úgy határozott, hogy kategorikusan ellenzi Jasszer Arafat palesztin harcosainak Tripoliból történő evakuálását az ENSZ lobogója alatt. Ezzel az izraeli kormány magáévá tette Jichak Samir miniszterelnöknek azt az álláspontját, miszerint Arafat Tripoliból való távozása az ENSZ lobogója alatt „elképzelhetetlen”. Dan Meridor, a kormány szóvivője, közölte: Izrael nem ad semmiféle biztosítékot sem a palesztinok távozásához, „Nem ellenezzük, hogy Arafat emberei elhagyják Libanont, de hogy miként, az majd elválik” - fűzte hozzá fenyegetően.

Jordánia miniszterelnöke, Mudar Badran, élesen bírálta a Samir izraeli kormányfő november végi washingtoni látogatásakor aláírt amerikai-izraeli stratégiai megállapodást. A Jordániái Nemzeti Konzultatív Tanács tagjai előtt Badran szükségesnek mondta a Szovjetunió részvételét a közel-keleti rendezést célzó diplomáciai erőfeszítésekben.

Az NBC amerikai televíziós hálózat szerint az amerikai katonák új típusú, különösen pusztító hatású fegyvert alkalmaznak a libanoni harcokban. Az országban állomásozó amerikai erők nyílszerűen kiképzett több száz fémtűt tartalmazó bombákat (tűbomba) vetnek be, amelyek a földön felrobbanva, nagy területen végeznek pusztítást.

Izrael súlyos hibát követne el, ha megtámadná a Jasszer Arafatot és harcosait szállító hajókat - jelentette ki az ABC amerikai televíziónak adott interjújában Husszein jordán király. Hangoztatta, hogy Jordánia változatlanul a Palesztinai nép egyetlen törvényes képviselőjének ismeri el az Arafat vezette Palesztinai Felszabadítási Szervezetet.

Küldöttség élén hivatalos látogatásra San Salvadorba érkezett George Bush, az Egyesült Államok alelnöke. Az ABC tv-társaság szerint a látogatási fő célja a katonai diktatúra megnyugtatása afelől, hogy továbbra is támaszkodhat az Egyesült Államok kiterjedt katonai-gazdasági támogatására. A juntának nyújtott amerikai segítség az idei költségvetési évben 60 millió dollárt tesz ki. Bush megérkezése után azonnal megkezdte tárgyalásait Magana elnökkel, a hadügyminiszterrel és más vezetőkkel a „közép-amerikai kommunista agresszió elleni harc legfontosabb kérdéseiről”.

december 12.

Az Országházban plenáris üléssel megkezdődött a Magyar-szovjet Gazdasági és Műszaki-tudományos Együttműködési Kormányközi Bizottság 31. ülésszaka. A küldöttségeket Marjai József és Nyikolaj Talizin vezetik. A tárgyaláson nagy figyelmet fordítanak a magyar párt- és kormányküldöttség 1983. júliusi szovjetunióbeli tárgyalásain meghatározott feladatok teljesítése áttekintésére. Ennek megfelelően megvizsgálják többek között a Magyar Népköztársaság és a Szovjetunió népgazdasági tervei 1986-1990. évi koordinációjának megvalósításával összefüggő teendőket, valamint az agráripari komplexum ágazataiban a mikroelektronika és a robottechnika, a közszükségleti cikkek gyártásában megvalósítandó hosszú távú együttműködésre vonatkozó megállapodás kidolgozását.

A fiatalok országszerte forró hangulatú békenagygyűléseken emelték fel szavukat a kontinensünk békéjét és biztonságát fenyegető nyugat-európai rakétatelepítés, az Egyesült Államok és a NATO agresszív politikája ellen. A békedemonstrációk szónokai kifejezték, hogy hazánk lakossága egyetért kormányunk békepolitikájával, a feszültség csökkentésére, a párbeszéd fenntartására irányuló törekvéseivel, valamint a Szovjetunió válaszlépéseivel, amelyek valamennyi szocialista ország biztonságát, a katonai erőegyensúly fenntartását szolgálják. A békenagygyűléseken ismertették az Országos Béketanács és a KISZ Központi Bizottságának felhívását, amelyet - jelezve egyetértésüket - ezrek és ezrek látták el kézjegyükkel.

Budapesten, az Egyesült Villamosgépgyár szerelőcsarnokában, ahol több száz fiatal gyűlt össze, Szabó Klára, a KISZ Budapesti Bizottságának titkára mondott beszédet.

Az ősi diákváros, Eger központjában, a Dobó István téren hatezer középiskolás és főiskolás vett részt a nagygyűlésen. A rendezvény szónokai hangsúlyozták: a mai diákok nem élték át a háborút, de annak kínjait, borzalmait soha nem is akarják megismerni.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_egri_bekenaggyules.jpgEgerben fáklyás felvonulás zárta a békenagygyűlést

A Bács-Kiskun megyei Hartán, a helyi művelődési házban több száz fiatal gyűlt össze a német nemzetiségi községből és a környező falvakból. A nagygyűlés szónokai hangoztatták, hogy - miként az elmúlt nyári-őszi ifjúsági tömegrendezvények is tanúsítják - a megye fiataljai támogatják a béke érdekében tett erőfeszítéseket, magukénak vallják a párt és a kormány politikai programját a béke megvédésére, a leszerelési intézkedések megvalósításéra.

Debrecenben, a Kossuth Lajos Tudományegyetem díszudvarán rendezett nagygyűlésen ötezer egyetemista és főiskolás képviselte a megye hét felsőoktatási intézményének hallgatóit. A fiatalok felszólalásaikban kiemelték: a béke következetes cselekvést igényel, megőrzésében minden nép, minden nemzedék egyformán érdekelt és felelős. A felhívást - amelyet a helyszínen több ezren írtak alá - az elkövetkező napokban a munkahelyeken, a KlSZ-alapszervezetekben is ismertetik.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_debreceni_bekenagygyules.jpgA debreceni békenagygyűlés részvevői

Zircen, a Reguly Antal általános iskolában tartott békedemonstráción több mint ezer, a mezőgazdaságban dolgozó fiatal fejezte ki tiltakozását a nyugat-európai rakétatelepítés, a fegyverkezési hajsza fokozása ellen. A részvevők egyetértettek abban, hogy folytatni kell a különböző társadalmi rendszerű országok vezetői közötti párbeszédet, a békés egymás mellett élés politikáját.

Szegeden fiatal kutatók, oktatók találkoztak békenagygyűlésen az MTA szegedi biológiai központjának kongresszusi termében. A kutatóintézetek, egyetemek, főiskolák, valamint az üzemek ifjú értelmiségiéinek képviselői szenvedélyes érveléssel fejtették ki, hogy a nemzetközi helyzet kiéleződésének oka az Amerikai Egyesült Államok agresszív politikája. Rámutattak a tudósok felelősségére a béke megvédéséért folytatott küzdelemben, s hangoztatták, hogy a fegyverkezésre költött milliárdokat az éhínséggel küzdő népek segítésére kellene fordítani.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_szegedi_bekenaggyules.jpgA szegedi fiatalok a nagygyűlés szónokait hallgatják

A békedemonstrációk felszólalói valamennyien követelték: ne telepítsék, s szereljék le az új közép-hatótávolságú nukleáris rakétákat Nyugat-Európában, hogy folytatni lehessen a tárgyalásokat, hiszen csak a megegyezés útján érhető el földrészünk megszabadítása valamennyi atomfegyvertől. A magyar fiatalok támogatnak minden olyan kezdeményezést, amely a háborús veszély elhárítását szolgálja - hangsúlyozták a nagygyűléseken.

Sarlós István, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese hétfőn a főváros XVIII. kerületébe látogatott. A program a kerületi pártbizottság székházában kezdődött, ahol Peják Emil első titkár tájékoztatta a vendéget Pestlőrinc és Pestimre kommunistáinak munkájáról, az itt élő és dolgozó emberek hangulatáról, gondjairól és örömeiről. Sarlós István ezután a Havanna lakótelepen járt, ahol 6300 lakásban 25 ezer ember talált otthonira, s 30 lakótelepi klub öntevékeny, környezet- és műveltségformáló tevékenysége bontakozott ki. A Minisztertanács elnökhelyettese megtekintette a kerület egyik általános iskoláját, majd a lőrinci Szalagszövő és Csipkegyárba látogatott; itt megismerkedett a többségében lányok és asszonyok által kezelt korszerű gépekkel, az üzem termékeivel. Sarlós István ezután részt vett s felszólalt a Kispesti Textilgyár kikészítő üzem hengernyomó párt-alapszervezetének beszámoló taggyűlésén, majd a Kispesti Textilgyár gazdasági és politikai vezetőivel, vendéglátóival folytatott kötetlen beszélgetést.

Moszkvába érkezett Kalevi Sorsa finn miniszterelnök. A magas rangú finn vendég a szovjet-finn gazdasági együttműködési kormányközi bizottság kedden kezdődő ülésszakán vesz részt. Fogadására a repülőtéren megjelent Nyikolaj Patolicsev külkereskedelmi miniszter, a kormányközi bizottság szovjet társelnöke. Finnország évek óta a Szovjetunió második legnagyobb tőkés külkereskedelmi partnere. A két ország közötti árucsereforgalom értéke meghaladja az évi ötmilliárd rubelt. Megkezdődtek a szovjet-finn gazdasági tárgyalások. Nyikolaj Patolicsev szovjet külkereskedelmi miniszter finn kollégájával, Jermu Lainevel folytatott megbeszéléseket a jövő évi árucsereforgalmi jegyzőkönyvről, amit várhatóan a kormányközi vegyes bizottság ülésszakának végén, csütörtökön írnak alá.

Két héttel a meghosszabbított amnesztia lejárta előtt az ellenséges politikai tevékenységben részt vevő személyek újabb csoportjai jelentkeztek a rendőrségen Lengyelország több városában. Azokat, akik beszámolnak törvényellenes ténykedésükről, és ígéretet tesznek, hogy felhagynak ezzel - mentesítik a felelősségre vonás alól. A varsói televízió esti híradójának beszámolója szerint a belügyminisztérium biztonsági szolgálata ugyanakkor további konspiratív csoportokat számolt fel. Walbrzychban az ún. Szolidaritás-rádiót működtették néhányan. Több más városban röpcédulákat, uszító irományokat terjesztettek és készítettek - ebbe kiskorúakat is bevontak. A rendőrség felszámolt egy - főleg vidéken ténykedő - illegális szervezetet, amely a „Földművesek ellenállási szövetsége” nevet viselte. A szervezet több vezetője 1981. december 13-a óta volt illegalitásban - dokumentumaikban terrorakciók végrehajtását tervezték, és helyi „árnyékkormányok” megalakítását írták elő.

Jasszer Arafat szóvivője bejelentette: a PFSZ vb elnöke szíriai és szaúd-arábiai légi fedezetet kért a hozzá hű erők tengeri evakuálásához, mert attól tart, hogy izraeli hadihajók megtámadják a palesztin fegyvereseket szállító konvojt. A PFSZ elfogadta az ENSZ-nek azt a feltételét, hogy a szervezet Arafatot támogató harcosai az észak-libanoni Tripoliból való távozásukkor hátrahagyják nehézfegyverzetüket - közölte a Biztonsági Tanács soros elnöke, a holland Max Van Der Stoel. Az ENSZ csak ebben az esetben hajlandó hozzájárulni, hogy a világszervezet lobogóit kitűzzék az elvonuló palesztin harcosokat vivő görög hajók fedélzetére.

Rasid Karami volt libanoni miniszterelnök, a palesztinok evakuálását ellenőrző „egyeztető bizottság” elnöke, közölte a PFSZ vb elnökével, hogy a libanoni belbiztonsági erők (FSI) fogják felügyel - Tripolin belül - az Arafathoz hű erők kivonulását. Az FSI mintegy az „ütközőerő szerepét” tölti majd be az El-Fatah egymással szemben álló két szárnya között.

Kuvait állam fővárosának hat helyén robbantak délelőtt pokolgépek. A KUNA, a kuvaiti hivatalos hírügynökség közlése szerint a robbanások helyszíne az Egyesült Államok és Franciaország nagykövetsége, a nemzetközi repülőtér irányítótornya, egy - főként amerikaiaknak otthont adó - lakótelep, a villamosipari és vízügyi minisztérium, valamint egy ipari körzet volt. Az amerikai nagykövetség kapujába egy robbanóanyaggal megrakott teherautó rohant bele. Az AFP jelentése négy halottról szólt.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_amerikai_nagykovetseg.jpgAz amerikai követség épülete a bombatámadás után

A robbantások elkövetését az „Iszlám Szent Háború” elnevezésű szervezet vállalta magára hírügynökségekhez intézett telefonüzenetekben. Állítása szerint e szervezet robbantotta fel az Egyesült Államok bejrúti nagykövetségét áprilisban és a tengerészgyalogosok bejrúti főhadiszállását, valamint a francia ejtőernyősök bejrúti parancsnokságát októberben. Estig összesen 54 sebesültről szóltak a jelentések. Csak a repülőtérnél 40-en sebesültek meg. A kuvaiti minisztertanács rendkívüli ülést tartott, és felhívta a lakosságot, hogy nyújtson segítséget a tettesek kézrekerítésében.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet elítélte a kuvaiti robbantásos merényleteket. Abu Saker, az El-Fatah KB tagja, a PFSZ rijadi képviselője kijelentette, hogy a PFSZ „elítél az arab területen elkövetett minden terrorista akciót”.

A közel-keleti feszültség fokozódása szorosan összefügg a világpolitikában jelenleg érvényesülő két tendencia, a nemzetközi kérdések békés rendezését, illetve az erőszakot előtérbe helyező irányvonalak harcával - jelentette ki New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés plenáris ülésének a közel-keleti helyzetről folyó vitájában Rácz Pál, a Magyar Népköztársaság állandó ENSZ-képviselője. A magyar ENSZ-küldöttség vezetője leszögezte: ebben az összefüggésben is egyértelmű, hogy a közel-keleti válság alapvető oka és igazságos rendezésének legfőbb akadálya Izrael agresszív, expanzionista politikája, amely a közelmúltban felújított és elmélyített stratégiai szövetség keretében az Egyesült Államok sokoldalú, szinte feltétel nélküli támogatását élvezi.

december 13.

Lázár György, a Minisztertanács elnöke hivatalában fogadta Nyikolaj Talizint, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnökhelyettesét, aki a Magyar-Szovjet Gazdasági és Műszaki-tudományos Együttműködési Kormányközi Bizottság 31. ülésszakára érkezett Budapestre. Németh Károly, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára a nap folyamán ugyancsak fogadta Nyikolaj Talizint. A szívélyes légkörű megbeszéléseken részt vett Marjai József miniszterelnök-helyettes, a bizottság magyar tagozatának elnöke. Jelen volt Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió budapesti nagykövete.

Az MSZMP Központi Bizottságának meghívására látogatást tett hazánkban Horst Ehmke, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetőségének tagja, az SPD parlamenti frakciójának elnökhelyettese és Eugen Selbmann, az SPD parlamenti frakció külpolitikai tanácsadója. Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára délelőtt a KB székházában fogadta Horst Ehmkét. A nyílt légkörű találkozón, véleményt cseréltek a nemzetközi élet időszerű kérdéseiről, különös tekintettel az európai béke és biztonság problémáira. A találkozón részt vett Horn Gyula, az MSZMP KB külügyi osztályának vezetője, és Eugen Selbmann. Az SPD képviselőivel itt-tartózkodásuk során megbeszélést folytatott Aczél György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja és Szűrös Mátyás, a Központi Bizottság titkárai; Horn Gyula, Várkonyi Péter külügyminiszter, Berecz János, a Népszabadság főszerkesztője. Honst Ehmke előadást tartott az MSZMP Társadalomtudományi Intézetében.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_kadar_janos_horst_ehmke.jpgHorst Ehmke és Kádár János az MSZMP KB székházában

A Szovjetunió és Finnország jószomszédi kapcsolatai stabilan és folyamatosan fejlődnek a két ország 1948-ban aláírt barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződése alapján, összhangban azokkal a megállapodásokkal, amelyek Jurij Andropov és Mauno Koivisto államfők júniusi tárgyalásai során születtek. A kapcsolatok hosszú távú perspektíváját biztosította az 1948-as szerződés újabb húsz évre történő meghosszabbítása. Ezt hangoztatták a Kremlben kedden megtartott szovjet-finn külügyminiszteri tárgyaláson. Andrej Gromiko és a hivatalos látogatásra Moszkvába érkezett vendége, Paavo Väyrynen a barátság és kölcsönös megértés hagyományos légkörében lezajlott megbeszélésen a kétoldalú kapcsolatok mellett nemzetközi kérdéseket is megvitatott. Kifejezték növekvő aggodalmukat amiatt, hogy mind bonyolultabbá válik a világhelyzet, elsősorban Európában, amely ebben a században már kétszer is átélte a háborús pusztítást. A finn külügyminiszter kijelentette, hogy országa mindenekelőtt annak érdekében fejt ki erőfeszítéseket, hogy megerősödjön a béke, a biztonság és az együttműködés Európában, segítse a fegyverkezési verseny megszüntetését, a leszerelést.

A NATO úgynevezett kettős rakétahatározatának negyedik évfordulóján az Egyesült Államok és Nyugat-Európa több nagyvárosában is tömegtüntetéseken tiltakoztak az új amerikai atomfegyverek telepítése ellen. Az NSZK több mint száz városában voltak tiltakozó megmozdulások, amelyeken elítélték az új amerikai atomfegyverek NSZK-beli telepítését. Majna-Frankfurtban péntek óta tart a békemozgalom tiltakozó akciósorozata. A rendőrség több esetben is vízágyúkkal próbálta szétoszlatni a tüntetők tömegét. A rendőrség egyedül ebben a városban 350 tiltakozót vett őrizetbe, a rendőri támadásoknak 80 sebesültje van. A mutlangeni amerikai támaszpont környékén folytatódó akciósorozat 150 részvevőjét vették őrizetbe vasárnap óta.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_neu_ulmi_beketuntetes.jpgNeu Ulm, 36 Pershing-2 tervezett telepítési helye. A városka lakói - mint képünk is mutatja - nem kérnek a „védelemből"

Az Egyesült Államokban a „Választók mozgósítása az atomfegyverek befagyasztásának támogatására - 1984” elnevezésű szervezet tagjai tíz amerikai nagyvárosban gyűjtenek aláírásokat. Regisztrálják azoknak a szavazóknak a nevét, akik jövőre csak olyan elnökjelöltekre hajlandók szavazni, akik állást foglalnak az atomháború ellen. Szintén az Egyesült Államokban, Bostonban és Romulusban tartottak tiltakozó megmozdulásokat a nyugat-európai rakétatelepítés ellen. A rendőrség 80 embert őrizetbe vett.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_dr_benjamin_spock.jpgDr. Benjamin Spock világhírű gyermekgyógyász a rakétaellenes tüntetők között

Több ezres tömeg tüntetett Nyugat-Berlinben az amerikai rakétatelepítés ellen. A megmozdulásokon kommunista, szociáldemokrata munkások, diákok és szakszervezeti aktivisták vettek részt. A tüntetés részvevői felhívták a figyelmet arra, hogy a rakétatelepítés elleni tiltakozási mozgalom szoros kapcsolatban áll a munkások jogainak védelmével. Munkahelyekre van szükségünk, nem Pershingekre! - volt olvasható a feliratokon.

Egy atomháborúnak nem lehetnek győztesei - hangoztatta a brit televíziónak adott nyilatkozatában Denis Healey volt külügyminiszter és hadügyminiszter, a munkáspárti árnyékkormány külügyi szóvivője. Egyébként Nagy-Britanniában vasárnap óta a békemozgalom újabb 117 aktivistáját vették őrizetbe a hatóságok.

A luxemburgi fővárosban is tiltakozó megmozdulásra került sor a NATO rakétatelepítési döntésének évfordulóján.

A II. János Pál pápa elleni merénylet újabb vizsgálati eredményét tartalmazó dokumentumokat a vizsgálóbíró kedden átnyújtotta a római ügyészségnek. A merénylőt, Ali Agcát, már korábban életfogytiglani fegyházra ítélték. A pápa török származású merénylője felajánlotta „együttműködését” a bíróságnak. Kijelentései alapján tavaly novemberben az olasz rendőrség letartóztatta a bolgár légitársaság római irodájának egyik tisztviselőjét, Szergej Antonovot. Agca azt állította, hogy a merénylet előkészítése során találkozott Antonovval. Vallomásáról azonban bebizonyosodott, hogy hazugság. Ezt a tényt a vizsgálóbíró is elismerte azzal, hogy rágalmazás címén eljárást indított a merénylő ellen. Szergej Antonovot ennek ellenére ma is fogva tartják. Szabadlábra helyezését a védelem minden sürgetése ellenére eddig - indoklás nélkül - elutasították.

Libanoni célpontokat támadott délután az amerikai és az izraeli hadiflotta. Szorosabb együttműködést határoztak el az Arab-öböl országai a kuvaiti merényletek után. A bejrúti partoknál összevont amerikai hadihajók a Suf-hegységben levő drúz-szocialista állásokat lőtték. Az ismételt katonai beavatkozást azzal indokolták, hogy előzőleg több tüzérségi találat érte a bejrúti repülőtér közelében berendezett amerikai támaszpontot. Ezzel egy időben az izraeli flotta tüzérsége az El-Fatah palesztin szervezet állásait, bázisait, úti ellenőrző pontjait ágyúzta az észak-libanoni Tripolitól délre. A blokáddal párosuló izraeli agresszió továbbra is bizonytalanná teszi, hogy a felajánlott görög hajók mikor szállíthatják el Tripoliból Jasszer Arafatot és a mellette kitartó négyezer palesztin harcost - újabb hírek szerint - Algériába és Észak-Jemenbe. Tunézia csak a PFSZ vb elnökét és közvetlen munkatársait hajlandó befogadni.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_amerikai_tengereszgyalogosok_bejrutban.jpgAmerikai tengerészgyalogosok Bejrút környéki lövészárkokban - háttérben a New Jersey csatahajó

Miközben Amin Dzsemajel libanoni elnök Londonba utazott, az összes polgárháborús frontszakaszon összeomlott a naponta megújított tűzszünet. Dzsemajel elutazása előtt visszautasította Safik El-Vazzan miniszterelnök és kormánya lemondását, jelezve, hogy folytatja erőfeszítéseit a nemzeti egységkormány megalakítására.

Szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, és szoros együttműködést határoztak el az Arab-öböl államai azután, hogy a libanoni támaszpontú „Iszlám Szent Háború” elnevezésű síita szervezet hétfőn bombamerényletek sorozatát hajtotta végre Kuvaitban. Egy, magát Zain Al-Abidin sejknek nevező telefonáló közölte az Asz-Szafir című bejrúti lappal, hogy folytatják akcióikat a Kuvaittal határos országokban és mindenütt, ahol felvonták az amerikai zászlót. A robbantások sorozatát kiterjesztik továbbá az izraeli megszálló csapatokra, a dél-libanoni átkelőhelyekre és a libanoni állam egyes vezetőire is.

Bejrút központjában ismeretlen fegyveresek megölték a Libanonban állomásozó nyugati haderő egyik francia katonáját.

Izraeli hadihajók délután másodszor is ágyúzták az észak-libanoni Tripolit, ahol Arafat katonái várnak evakuálásukra. „A város még nem élt át ilyen vad támadást. Az egész lakosság fedezékbe menekült” - jelentette a UPI hírügynökség tripoli lakosokra hivatkozva.

George Bush amerikai alelnök az amerikai zsidó közösség vezető személyiségei előtt azt fejtegette, hogy Reagan elnök nem szándékozik kivonni a Libanonban állomásozó 1600 amerikai tengerészgyalogost. Jelenlétükre - mondta Bush - alapvetően szükség van a Libanon egységének eléréséhez fűzött reményekhez.

A Fehér Ház szóvivője útján hangoztatta, hogy „Arafat és a PFSZ kivonulása Tripoliból megfelel a hosszú távú amerikai politikai elképzeléseknek”, és ezért támogatja azt. Larry Speakes szerint az amerikai kormány az ügyben nem hivatalos jellegű tárgyalásokat folytatott a távozást megakadályozni kívánó izraeli kormány képviselőivel.

december 14.

Jegyzőkönyv aláírásával befejeződött a Magyar-Szovjet Gazdasági és Műszaki-tudományos Együttműködési Kormányközi Bizottság 31. ülésszaka. Az ülésszak jegyzőkönyvét az Országházban Marjai József és Nyikolaj Talizin miniszterelnök-helyettes írta alá. Jelen volt Kapolyi László ipari, Váncsa Jenő mezőgazdasági és élelmezésügyi, Veress Péter külkereskedelmi miniszter és Ballai László, az MSZMP KB gazdaságpolitikai osztályának vezetője, valamint Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió budapesti nagykövete is. Nyikolaj Talizin budapesti tartózkodása alatt Marjai József és Kapolyi László társaságában látogatást tett a Központi Fizikai Kutató Intézetben. A szovjet küldöttség délután elutazott hazánkból. A vendégeket a Ferihegyi repülőtéren Marjai József búcsúztatta. Jelen volt Vlagyimir Bazovszkij.

Korom Mihály, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára a főváros IX. kerületében töltötte munkanapját. A kerületi pártbizottság székházában Gál Lászlóné, a pártbizottság első titkára és Szabados László tanácselnök tájékoztatta Ferencváros életéről, munkájáról, majd Korom Mihály a városrész politikai arculatáról, az itt élő és dolgozó emberek hangulatáról, a novemberben tartott időközi választások tapasztalatairól beszélgetett a kerület állami és társadalmi vezetőivel. A Központi Bizottság titkára ezután a László Fertőző Kórház néhány speciális ellátást nyújtó osztályának munkájával, majd délután a Fegyver- és Gázkészülékgyár tevékenységével ismerkedett. Korom Mihály végül a Fegyver- és Gázkészülékgyár pártbizottságán találkozott a kerület több üzemi, intézményi, lakóterületi pártszervezetének titkárával, akik az idei beszámoló taggyűlések tapasztalatairól számoltak be. Egyebek között elmondták: bár kollektíváik élete korántsem gond nélküli, a politikai légkör kedvező, s az emberek az utóbbi időben aktívabbak, cselekvőbbek. Az emberiséget fenyegető veszélyek tudatában növekszik a tenni akarás, s ez abban is megnyilvánul, hogy fegyelmezettebb, jobb minőségű a munka.

Szűrös Mátyás, az MSZMP Központi Bizottságának titkára a főváros XIX. kerületébe látogatott. A program a kerületi pártbizottság székházában kezdődött, ahol Hámori Csaba, a pb első titkára és Végh Istvánné tanácselnök tájékoztatta a vendéget a hetvenezer lakosú Kispest kommunistáinak munkájáról, az itt élő és dolgozó emberek politikai hangulatáról, gondjairól, örömeiről. A tájékoztatóban szó esett a kerület fejlesztésében elért eredményekről, a gyors ütemű lakásépítésekről és a szolgáltatói hálózat bővüléséről. Kispesten a hatodik ötéves terv végéig tízezer lakást adnak át, a lakótelepekhez kapcsolódó létesítményekkel együtt. Szűrös Mátyás ezután a Ganz Műszer Művekbe látogatott. Sándor László vezérigazgató és Márki Zoltán pb-titkár kalauzolásával megtekintette a több mint háromszázféle műszert gyártó vállalat szerelőüzemeit. Találkozott a vállalat párt- és tömegszervezeti aktivistáival, gazdasági vezetőivel, és eszmecserét folytatott velük időszerű gazdaságpolitikai kérdésekről. Délután Szűrös Mátyás a Csokonai utcai körzeti pártszékházban a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseiről tájékoztatta a pártaktíva részvevőit. A Központi Bizottság titkárának programját a Kispest vezetőivel folytatott kötetlen beszélgetés zárta.

Moszkvában tárgyal Kalevi Sorsa finn kormányfő, mint a kormányközi gazdasági együttműködési bizottság finn tagozatának elnöke. A szovjet tagozat elnökével, Patolicsev külkereskedelmi miniszterrel megvitatta a kereskedelmi, gazdasági, ipari, műszaki-tudományos együttműködés hosszú távú, 1995-ig szóló programjának megvalósítását. Ezzel párhuzamosan megkezdték az 1986-1990-re érvényes kereskedelmi, fizetési egyezmény előkészítését is. A megbeszéléseken szó van a kölcsönösen előnyös közös beruházások, a termelési kooperáció kiterjesztéséről. A Szovjetunió Finnország legfontosabb külkereskedelmi partnere, s mint a közelmúltban Sorsa nyilatkozta, éppen a szovjet megrendelések tettek lehetővé, hogy a finn ipar több ágazata elkerülje a válságot. E gazdasági tárgyalásokkal egy időben zajlanak a finn külügyminiszter hivatalos moszkvai megbeszélései is, jelezve a két ország stabil, jószomszédi viszonyát.

Az amerikai hadiflotta hajói délután 24 órán belül másodszor lőtték a szíriai hadsereg libanoni állásait a Bejrúttól keletre fekvő hegyvidéken. A világ legnagyobb tűzerejű csatahajója, a New Jersey is részt vett a szíriai ellenőrzés alatt álló-libanoni területek ágyúzásában. Az ismételt támadást azzal indokolták, hogy a szíriai légvédelem tüzet nyitott a felderítést végző amerikai repülőgépekre. Az amerikai anyahajókról felszálló vadászok később újabb felderítést végeztek a tüzérségi csapás körzetében, a libanoni fővárostól 25-30 kilométer távolságban.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_new_jersey_csatahajo.jpgA libanoni célpontokat támadó New Jersey csatahajó

Egy damaszkuszi szóvivő szerint az amerikai flotta felderítést végső repülőgépei előre megfontolt szándékkal provokálták a szíriai hadsereg libanoni légvédelmét, hogy utóbb az elhárító akció ürügyén tüzérségi csapást mérhessenek a szíriai állásokra. A Tisrin című lap szerint nem véletlen, hogy az amerikai agresszió egybeesett a damaszkuszi tömegek Amerika-ellenes tüntetésével, amely népszavazás volt Hafez Asszad elnök politikája mellett. Az Al-Baath szerint az Egyesült Államok hadüzenet nélküli háborút visel Szíria és a libanoni ellenzék ellen. A szélesedő amerikai beavatkozást tükröző támadások egy nagyobb arányú agresszió előkészítését szolgálják. Az Asz-Szaura a Reagan-kormányra hárítja a felelősséget a közel-keleti helyzet destabilizálódásáért, rámutatva, hogy az Egyesült Államok minden cáfolat ellenére közvetlen részvevője a libanoni konfliktusnak.

Négy izraeli katonai repülőgép végzett felderítést Bejrút, Baalbek és a Bekaa-völgy légterében. Ugyancsak szerdán az Avali folyót átlépve, izraeli páncélosok, csapatszállító járművek vonták ellenőrzésük alá a Deir El-Kamar várost a tengerparti Damurral összekötő útvonalat. Az egyoldalú lépés célja annak biztosítása, hogy zavartalanul lebonyolíthassák a Deir El-Kamarban bekerített kétezer falangista milicista és mintegy 25 ezer keresztény menekült elszállítását. A drúz-szocialista milíciák a Suf-hegységben lezajlott szeptemberi harcok idején zárták körül a várost, ahol a falangisták túszként kezelték a keresztény menekülteket.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_druz_milicistak.jpgDrúz milicisták

Az észak-libanoni Tripoli ellen végrehajtott keddi izraeli agresszió után továbbra is bizonytalan a Jasszer Arafatot támogató palesztin egységek elszállítása. Arafat ismételten Szíriától és Szaúd-Arábiától kért légvédelmi fedezetet a kiürítés zavartalan lebonyolításához. Izrael nem hajlandó nyilvános kötelezettséget vállalni arra, hogy nem támadja meg a Tripoliból ENSZ-zászlók alatt távozó négyezer palesztin harcost.

A PFSZ Tripoliban közzétett felhívásában sürgette Szíriát, hogy gondolja át a PFSZ-szel kapcsolatos politikáját. Ahmad Abdel Rahman, Arafat szóvivője, arra hívta fel a szíriai és a libanoni népet, hogy egyesítsék a palesztinokkal erőfeszítéseiket Izrael ellen. A szóvivő felhívása azután hangzott el, hogy a Tripoli partjainál összevont izraeli haditengerészeti erők kedden tűz alá vették az Arafatot támogató palesztin egységek állásait. Szerdán ismét arról érkeztek jelentések, hogy izraeli hadihajókról lőtték a Tripolitól délre levő palesztin állásokat, bázisokat és úti ellenőrzőpontokat.

Az ENSZ-közgyűlés határozatban támogatta a közel-keleti helyzettel foglalkozó nemzetközi konferencia összehívását. A tagállamok elsöprő többségének szavazatával elfogadott határozat szerint az értekezleten az arab-izraeli konfliktusban érintett valamennyi fél részt venne, beleértve a Palesztinai Felszabadítási Szervezetet csakúgy, mint a Szovjetuniót, az Egyesült Államokat és a többi érdekelt országot. A határozatra 124 ország szavazott, 4 ellenszavazat és 15 tartózkodás mellett. Az Egyesülj Államok és Izrael képviselője ellenszavazattal élt, a közöspiaci országok - Görögország kivételével - tartózkodtak. A közgyűlési határozat, mely a szeptemberben Genfben megtartott Palesztina-konferencia akcióprogramjából indul ki, felkéri a Biztonsági Tanácsot, hogy segédkezzen az értekezlet megrendezésében, és arra kéri az ENSZ főtitkárát, hogy március közepéig tegyen jelentést a konferencia összehívását célzó erőfeszítéseiről. A közgyűlés több más határozatot is hozott, amelyek a közel-keleti helyzet átfogó és igazságos rendezését sürgetik, felszólítják Izraelt, hogy vonja ki csapatait az 1967 óta elfoglalt összes területekről, és hangsúlyozzák, hogy a palesztin népnek joga van az önrendelkezéshez, saját, független állama megalapításához.

A Pentagon este elismerte, hogy az Egyesült Államok fokozta részvételét a libanoni harci cselekményekben. Ronald Reagan, az Egyesült Államok elnöke rögtönzött sajtókonferenciáján az amerikai katonai akciók folytatását helyezvén kilátásba, kijelentette: ha a szír állások fölé behatoló amerikai gépekre tüzelnek, akkor „a megtorlás” folytatódni fog. Az elnök szavaiból kitetszett, a szír figyelmeztetések ellenére az amerikai légierő továbbra is jogot formál arra, hogy harci gépei a szír erők állásai fölött repüljenek, Ugyanakkor az elnök azt állította, hogy az Egyesült Államok nem törekszik konfliktusra Szíriával. Az elnök, akit ismételten felszólítottak a tengerészgyalogság kivonására Bejrútból, azt mondotta, hogy az amerikai katonai kontingens továbbra is Libanonban marad, addig, amíg „küldetését nem teljesítette”, vagy amíg ott-tartózkodása a helyzet általános összeomlása miatt nem válik lehetetlenné. Az amerikai erők libanoni szerepéről nyilatkozott Caspar Weinberger hadügyminiszter is, aki kijelentette: a helyi amerikai parancsnokokra ruházták a belátásuk szerinti „megtorló csapásmérés” jogát, minden olyan alkalommal, amikor amerikai gépeket vesznek tűz alá.

Az Amerikai Országos Űrhajózási Hivatal (NASA) bejelentette, hogy a Columbia űrrepülőgépen tűz ütött ki néhány perccel az egy héttel ezelőtti, sikeres földet érése előtt. A közlemény szerint közvetlenül az űrrepülőgép leszállása után a fedélzeten két kisebb robbanás is történt. A tűz - hangzik a NASA közleménye - a Columbia három energiafejlesztő berendezéséből kettőben ütött ki, két perccel a földet érés előtt. A hatfőnyi személyzetre a tűz nem jelentett veszélyt, és az űrrepülőgép egy energiafejlesztő berendezéssel is sikeresen végrehajtotta a leszállási műveletet. A tüzet - mint azt a NASA közölte - a folyékony hidrazin fűtőanyag szivárgása okozta. A hidrazin forró felülettel érintkezve akkor kapott lángra, amikor az űrhajó belépett a föld légterébe. A két robbanás nyolc, illetve tizenöt perccel az űrhajó földet érése után következett be, amikor az első, illetve a második energiafejlesztő automatikusan kikapcsolt, és a hidrazin az üzemanyag-adagoló szelepben felrobbant.

Vizsgálatot rendelt el Argentína új elnöke, Raul Alfonsín az 1976-tól 1982-ig hatalmon volt katonai junta tagjai ellen. Az eljárások során azt igyekeznek megállapítani, hogy az első három junta tagjait milyen felelősség terheli a terrorizmus elleni harc jelszavával alkalmazott módszerekért, a kínzásokért, az emberek ezreinek eltűnéséért és elhurcolásáért.

Humor:
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_humor.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_humor_2.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_reklam_3.jpg

Kékfény:
Budapesten november 1-én 19 óra 40 perc és 20 óra között a IV. kerület Táncsics Mihály utca 18. szám előtt levő megállóból elinduló 147-es autóbusz hátsó ajtaja rácsukódott a leszálló Malovecz Józsefnéra, akit a jármű magával vonszolt, csaknem kétszáz méteren át. Malovecz Józsefné sérüléseibe belehalt. A rendőrség kéri azt a középkorú, bőrkabátos férfit, aki ekkor az autóbuszon a bal hátsó keréknél állt, majd a járókelők kiabálására hátrafelé kinézett az autóbuszból, hogy jelentkezzen a BRFK Közlekedésrendészetén, Budapest XIV. kerület. Hungária körűt 194. szám alatt, a III. emelet 306-os szobában, vagy telefonon. a 220-848/171-es mellékállomáson.

A Szentendrei úton egy piros lámpánál álló IFA tehergépkocsiba ütközött egy Skoda személygépkocsi. A baleset következtében a jármű vezetője orr- és kéztörést szenvedett, az utasa pedig - nem használta a biztonsági övét - életét vesztette.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_szentendrei_uti_baleset.jpgA baleset helyszíne

Közlemények:
Korszerűsítés miatt december 5-én, hétfőn 9-től 14 óráig nem működik a fénysorompó Zalaegerszegen, a Bíró Márton, a Berzsenyi, valamint a Batthyány utcai vasúti átjáróban. December 14-én, szerdán 9-től 16 óráig a felsorolt helyeken, hasonló ok miatt újra kikapcsolják majd a vasúti fénysorompókat. A korszerűsítés idején jelzőőrök irányítják a forgalmat.

A Tudományos Minősítő Bizottság közli, hogy Pongrácz Judit: „Linguistische Probleme des Fachübersetzungsunterricht - demonstriert am Beispiel der deutschen und der ungarischen Fachsprache der Aussenwirtschaft" - c. kandidátusi értekezésének nyilvános vitája december 9-én de. 10 órakor lesz az Akadémia kistermében (Bp. V., Roosevelt tér 9.) -, Perényi Károly: „Polietilén alapú kábelkompaundok fotóoxidációja és stabilitása” c. kandidátusi értekezésének nyilvános vitája december 9-én du. 14 órakor lesz az Akadémia kistermében (Bp. V., Roosevelt tér 9.).

A Pannónia Szálloda és Vendéglátó Vállalat Hidegkonyhai és cukrászati termékek címmel kiállítást rendez a dél-balatoni kulturális központban 1983. december 11-én. 10-16 óráig. Bemutató és vásár a helyszínen.

A Fővárosi Nagycirkusz új műsora 1983. december 16-tól "Gála '83". Kérjük a vállalatok közönségszervezőit, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel mielőbb adják le igényeiket a Magyar Cirkusz és Varieté Szervezési Irodáján. (Bp. VI. ker., Népköztársaság útja 61.). Egyénileg jegyek elővételben a cirkusz pénztárában december 6-tól kaphatók. Nyitva: 10-18 óráig.

Állásajánlat:
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_allasajanlat_2.jpg

Divat: Ékszerek
Az ötvös-ékszer szó kissé megtévesztő, megszoktuk, hogy valami olcsó bizsut, üveggyöngyöt, utánzatot értsünk rajta. Az Artex, a Kisipari Termeltető Vállalat, a KIOSZ és az Óra- és Ékszeripari Vállalat szervezte II. nemzetközi ötvös-ékszer kiállítás viszont azt mutatta meg, hogy mi a divat az ékszerek, nemesfémből készült ékszerek között, és mire képesek mesterségüket magas fokon elsajátítva a magyar és külföldi ötvösök. De vajon miért éppen nálunk kell ezt megmutatni, amikor tudvalevőleg nem vagyunk ékszernagyhatalom? A magyar ötvös kisipar óriásit fejlődött, amióta az iparengedély állampolgári jog. Ötvöseink készíthetnek és javíthatnak nemesfém tárgyakat.idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_divat_1.jpgidokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_divat_2.jpgidokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_divat_3.jpg

Nem kedvez az időjárás a mezőgazdaságnak:
A november közepén téliesre fordult időjárás eddig nem kedvezett a mezőgazdaságnak. Tavaszig legalább 200 milliméter csapadék kellene, hogy kiegyenlítődjék a vízhiány. A hőmérséklet is 3-6 Celsius-fokkal alatta marad a sokévi átlagnak. Korán átfagyott a talaj, az ekét nem fogadja magába a kemény föld, pedig a mélyszántásnak csak a 90 százalékát végezték el a gazdaságok, de Pest, Somogy, Szabolcs, Veszprém és Zala megyében a területnek csak a 75-80 százalékát szántották fel. A meleg kedvezne a vetéseknek is. Az őszi kalászosok fejlettsége ugyanis elmarad az ilyenkor szokásostól. A vetést időben befejezték a gazdaságok, de mert nem volt eső, így későn kelt ki a mag. A fejlődő növényeknek még erősödniük kellene ahhoz, hogy a hótakaró nélküli, keményebb fagyokat is bírják. A legtöbb gazdaságban készülődnek a zárszámadásra, leltározzák a gépeket, a takarmányt; az irodákban elkezdődött a mérlegkészítés. A tehetősebb termelőszövetkezetekben, állami gazdaságokban hozzáfogtak a gépjavításhoz is.

Bőséges választék várja az ajándékozókat a Bizományiban:
A Bizományi Áruház Vállalat évenként csaknem hárommilliárd forintos forgalmat bonyolít le, s bár ennek a hatalmas összegnek mindössze töredéke származik a műszaki cikkek adásvételéből, a kívülállók számára mégis gyakran úgy tűnik fel: ezekben a boltokban a legnagyobb a forgalom. A karácsony előtti forgalomban változatlanul népszerűek a hordozható kazettás magnetofonok, a különféle, nagy hangzáshűségű úgynevezett Hi-Fi tornyok. A kínálat meglehetősen széles skálájú, nemcsak a márkáik sokfélesége lepi meg az érdeklődőket, hanem a különféle cikkek ára is. Már 7-800 forintért is lehet itt vásárolni, ám a felső határ sokkal inkább közelít a csillagos éghez, mint az átlagkeresők pénztárcájának tartalmához. A színes televíziókból ez idő szerint a régebbinél szűkebb a kínálat: a vásárlók többsége - jóllehet az olcsóbb magyar készülékeket már húszezer forint körüli árakon is meg lehet kapni - inkább az ötven-hatvanezer forintos Sonyt és Grundigot keresi. Igaz, a televíziókat például 50 százalékos előleg lefizetése után 6-tól 18 havi részletre is meg lehet vásárolni. 10 esztendeje még havonként árultak annyit ebben a boltban, mint mostanában naponként; s nemcsak a hangakusztikai és elektrotechnikai berendezések iránt nagy a kereslet, fogynak a háztartási kisgépek, a centrifugák, a mosógépek is.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_bizomanyi_bolt.jpgMelyiket a sok közül?

Aranybazár Békéscsabán:
Békéscsaba belvárosában megnyílt a karácsonyi Aranybazár. Az Univerzál nagyáruházzal szembenlévő parkolóban épített pavilonok gazdag árukínálattal várják az érdeklődőket és a vásárolni szándékozókat.
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_aranybazar_bekescsaban.jpg

Gazdag lesz az ünnepi élelmiszerkínálat:
Az élelmiszeripar és -kereskedelem minden évben ismétlődő közös erőpróbája az év végi ünnepek előtti felkészülés. A tapasztalatok szerint a családok ilyenkor sokkal több élelmiszert szereznek be, mint egyébként a munkaszüneti napokra. Milyen lesz az ellátás? A fővárosban a karácsony előtti napokban csaknem 1400 tonna tőkehúst, valamint 745 tonna húskészítményt szállítanak az üzletekbe. Csirkéből, tyúkból, pecsenye- és hízott libából, kacsából, valamint fagyasztott és friss pulykából az előző évinél valamivel több, majdnem 1150 tonna várja majd a vásárlókat. A halászléhez szükséges alapanyagból is bőséges lesz a választék, a tavalyihoz hasonlóan 500 tonna halat árusítanak majd a fővárosi üzletekben. Halászlékockából várhatóan nem lesz elegendő, helyette halászlé-fűszerkeveréket kínálnak bőséges mennyiségben. Tejtermékekből igény szerint lesz a kínálat, s a kijelölt vendéglátóhelyek december 25-26-án, valamint január 1-én is árusítanak tejet, kenyeret és péksüteményt. Az ország többi részén is gazdag lesz az üzletek ünnepek előtti kínálata.

Nagy ezüstvasárnapi forgalom az üzletekben:
Országszerte bőséges árukészlettel várták az áruházak és az üzletek az ezüstvasárnapi érdeklődőket. Sok helyen egyes árucikkeket kedvezményes áron kínáltak a kereskedők. A legnagyobb érdeklődés a gyermekeknek szánt ajándéktárgyak iránt nyilvánult meg a fővárosban. A Triál 26 üzletében a múlt évinél 25 százalékkal több, tehát együttesen körülbelül 8 millió forint értékű áru fogyott. A Corvinban az átlagosnál 15-20 százalékkal nagyobb árukészlettel várták ezen a napon az érdeklődőket. A legnagyobb bevétele azonban itt is a játékosztálynak volt. Sokan keresték fel a háztartási kisgépeket árusító osztályt. Sok fogyott a női és férfikonfekcióból, gyermekruházati cikkekből is. Budán a Skála áruházban 400 millió forintnyi értékű áru várta a vásárlókat. A nap slágerei közé tartoztak a szovjet elemes játékok, az indiai női ruhák és a híradástechnikai cikkek. Nagy forgalmat bonyolított le a Szivárvány Áruház Vállalat és a Fővárosi Ruházati Bolt Vállalat is, az utóbbi üzleteiben az import és a hazai gyártmányú irhabundák és a férfiöltönyök bizonyultak a legkeresettebbeknek.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_budai_skala_ezustvasarnap.jpgEzüstvasárnapi forgalom a Skálában

Bőséges kínálat a piacokon: A szokásosnál több a zöldség és a gyümölcs - Fenyővásár
Az őszi érésű kertészeti termékekből már szeptember elejétől kielégítő a piaci kínálat. A héten pedig, már a karácsony előtti nagyobb bevásárlásokra számítva, az állami és a szövetkezeti kereskedelem burgonyából és vöröshagymából az évszaknak megfelelő mennyiséget, zöldségfélékből, valamint téli almából pedig a szokásosnál jóval többet szállított ki az üzletekbe és a piaci elárusítóhelyekre. Őszi termésű burgonyából eddig 30 százalékkal, vöröshagymából pedig 15 százalékkal több került forgalomba, mint az elmúlt év azonos időszakában. A főzelékfélék közül fejes káposztából, kelkáposztából és vöröskáposztából ugyancsak kielégítő a felhozatal. Savanyított káposztából, vegyes savanyúságból, céklából és tormából bőséges az ellátás. Az őszi primőrök közül pedig több helyen árusítanak sóskát, parajt, kígyóuborkát, fejes salátát és piros hónapos retket is. Változatlanul élénk a gyümölcspiac. Téli almából a felvásárló kereskedelem a tervezettnél jóval többet tudott felvásárolni. Most is bőségben van belőle a piacokon. Körtéből a vártnál szintén jobb lett a termés. Több helyen árusítanak még naspolyát, héjas diót és gesztenyét. A hazai termésű gyümölcsöket végül egy kevés importált szőlő és különféle déligyümölcsök egészítik ki. Citromból megfelelő a lakosság ellátása. A Kubából importált grapefruit már hosszabb ideje rendszeresen található az üzletekben. Időnként most már narancsot és banánt is forgalomba hoznak. A kereskedelem egyébként az idén a tavalyihoz hasonló mennyiségű narancsot és valamivel több banánt importál. A karácsonyi és az újévi sütemények készítéséhez a szövetkezeti kereskedelem nagy mennyiségű mákot és dióbelet hoz forgalomba, valamint több millió tojást, nagy mennyiségű füstölt húst, baromfit is. Javában tart már a fenyőfavásár is. Az idén - az előző évekhez hasonlóan - mintegy másfél millió fenyőfa kerül a piacokra. A fővárosi és a megyei Zöldért-vállalatok a fővárosban és az ipari központokban több száz ideiglenes elárusítóhelyet is felállítottak.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_fenyovasar.jpgMegkezdődött a fenyőfaárusítás a fővárosban

Új tejtermékek kerülnek forgalomba: Jobb minőségű alapanyag - Százéves a budapesti tejipar
Idén a tavalyinál 40 millió literrel növekszik a tejipari vállalatok tejfelvásárlása. A tejtermelő üzemek az aszályos időjárás ellenére is mindent megtettek a tejtermelés növeléséért. Így sikerült elérni, hogy az idén 2 milliárd 80 millió liter tejjel gazdálkodhattak a tejipari vállalatok. A termelés fejlődése lehetővé tette, hogy az idén fogyasztói tejből 15,6 millió literrel, a tavalyihoz képest 2 százalékkal, ízesített és savanyított tej készítményekből 8,5 százalékkal, összesen 9,5 millió literrel, sajtból 4,9 százalékkal, 1580 tonnával növelhették a belföldi ellátást. Mindez azt jelenti, hogy a tavalyihoz képest 4 kilogrammal növekszik hazánkban az egy személyre jutó tej- és tejtermékfogyasztás, s az idén eléri a 180 kilogrammot. Bővíti a tejipar a lágysajtok választékát is, és megkezdi a bolgár típusú joghurt gyártását. Több új terméket hoznak forgalomba a sajtgyártás melléktermékéből, a savóból. Az alacsonyabb zsírtartalmú sajtkészítmények választékát a rövidesen fogalomba kerülő Baranya és Bólyi elnevezésű, valamint a lestyános, paprikás és fokhagymás ízesítésű natúr sajtokkal szélesítik. A Budapesti Tejipari Vállalatnál a fővárosi tejipar megalakulásának 100. évfordulójára emlékeztek. Az ünnepségen Váncsa Jenő mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter köszöntötte a vállalat dolgozóit, és átadta a kormány jubileumi oklevelét.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_budapesti_tejipari_vallalat.jpgA Budapesti Tejipari Vállalat korszerűsített kelenföldi tejüzemében nagy teljesítményű berendezések segítségével gyártják a vajat

Javul a falvak ellátása Selyp környékén:
A Lőrinci Egyesült Körzeti Afész az idén saját anyagi erejéből több mint egymillió forintot fordított az üzletek csinosítására a selypi ipari medencében. Sok esetben a létfontosságú bővítéseknél a falu lakói célrészjegyek jegyzésével támogatták a munkálatokat. Képünkön: régi kívánsága teljesült a rózsaszentmártoniaknak, amikor kétszeresére bővítették az alapellátást segítő vegyesboltot.
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_rozsaszentmartoni_vegyesbolt.jpg

Szanálják a 26. sz. Állami Építőipari Vállalatot:
Szanálják az ország egyik legrégibb állami építő szervezetét, a 26. sz. Állami Építőipari Vállalatot, amelyet 1950-ben Dunaújváros és a Dunai Vasmű építésére hoztak létre, most pedig Százhalombatta és a Paksi Atomerőmű építésében vesz részt. Az intézkedésekre nem azért van szükség, mert a vállalat tavaly óta alaphiányos. A cég a legutóbbi években ipari kapacitásának korszerűsítésére és fejlesztésére több százmilliós kölcsönt vett fel, s ennek részleteit, kamatait - mert nem követte szorgalmasan a piaci igényeket - nem tudja fizetni. Most kölcsönei visszafizetését átütemezik, a hatékonyabb működés megteremtésére belső szervezeti változásokat hajtanak végre, a felfejlesztett kapacitás lekötésére piacot keresnek. A rendezést az is indokolja, hogy a vállalat munkájára - mostani területén - nagy szükség van, fizikai és műszaki létszáma adott, technikai felszereltsége magas színvonalú, feltételei összességében olyanok, hogy szanálással a kedvező változást lehet elérni. A szanálás idejére a vállalat élére miniszteri biztost állítottak.

Jégzajlás több folyón:
Erős jégképződést figyeltek meg a Kisalföld folyóin. A Rábáról, a Marcalról jégzajlást jelentettek, míg a Lajtának a fő medre és bal parti csatornája befagyott. A jég vastagsága 4-6 centiméter. A kisebb patakokat, vízfolyásokat jégtakaró borítja. Az erős hideg hatására egyre hosszabb szakaszon borítja jég a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei folyókat is. A Tisza, Tiszalök és Tokaj között teljes hosszúságában befagyott, összefüggő jégtakaró borítja a torkolattól fölfelé, tíz kilométeres szakaszon a Hernádot; innentől az országhatárig fél szélességben fagyott be a folyó. A felső szakasz egyes részén befagyott a Sajó is, az alsó szakaszon pedig erősen jegesedik.

Tovább javul a rádió- és tévéműsorszórás:
Jelenleg három országos rádióműsort, körzeti és nemzetiségi, valamint külföldre irányuló műsorokat sugároz a posta. A Kossuth-műsor középhullámon és URH-sávban az ország területének 93 százalékán hallható. A Petőfi-műsor középhullámú adóhálózatának rekonstrukciója jegyében a minap fejezték be a lakihegyi munkálatokat, s így onnan már új adó sugároz. Az épülő marcali adóállomás üzembe helyezése 1986-ban várható. A szolnoki adó rekonstrukcióját a hatodik ötéves terv időszakában befejezik. Napjainkban középhullámon az ország területének mindössze 45 százalékán hallható a Petőfi-műsor. Ennél lényegesen kedvezőbb a helyzet az URH-n, amelynek területi ellátottsága monóban 86 százalékos, sztereóban ennél jóval kevesebb. A tévé egyes műsorának gerinchálózata egy adó kivételével megépült, további nagy teljesítményű adók üzembe helyezésére a nemzetközi egyezmények alapján nincs is lehetőség. Ezért az ellátatlan területeken kis teljesítményű átjátszóadókkal javítja a posta a műsorvételi lehetőségeket. Közülük eddig 45-öt helyeztek üzembe, és az év végéig Miskolctapolca és Hollóháza kap további egy-egy 5 wattos átjátszóadót. Segítségükkel az ország területének hozzávetőlegesen 95 százalékán látható már a televízió egyes műsora. A második műsor adóhálózatát gazdasági nehézségek miatt a tervezettnél jóval lassabban építi ki a posta. A tervezett 19 gerincadóból eddig csupán 9 készült él, s közülük sem mind a végleges teljesítménnyel. A mostani tervidőszakban feltehetően csak egy adót helyeznek üzembe. A gerincadó és a tavaly év végéig telepített 16 átjátszóadó együttesen az ország területének mintegy háromnegyedét sugározza be, tehát az ország egynegyedén nem látható a tévé második műsora. Az idén eddig négy újabb átjátszóadót helyeztek üzembe, s szilveszterig további hét kezdi meg működését.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_diosdi_tv_es_radioado.jpgÜzem közben a diósdi tv- és rádió átjátszóadó

Mozdonyvezetők vetélkedője:
Két éve Debrecenben, tavaly Ágcsernyőn, az idén Záhonyban mérték össze tudásukat három ország fiatal mozdonyvezetői. A kétnapos „összecsapás” elméleti vetélkedővel kezdődött, amelyben egyebek között a villamosvezérlésről, a belsőégésű motorokról szóló tesztkérdések, valamint hibaelhárítás szerepelt. Másnap gyakorlati ismereteikről adtak számot a csehszlovák, szovjet és magyar masiniszták. A három-három fős csapatok minden tagja végigvezette a kijelölt pályán az M 62-es típusú 2000 lóerős dízelmozdonyt. A nemzetközi zsűri különös figyelemmel kísérte az energiatakarékos vezetést, a megállást és az úgynevezett célfékezést. Ez utóbbinál valóban csak centiméterekkel volt mérhető a 110 tonnás monstrum és a kijelölt tábla közötti távolság... A programokat, azok lebonyolítását a MÁV helyi üzemigazgatóságának kiszesei szervezték - vasutasokhoz illő alapossággal, s végeredményben teljes sikerrel. Rákóczi András, a KISZ üzemi bizottságának titkára elmondta: a vetélkedőnek több célja is volt. Először is ebben a formában kívántak hozzájárulni a szovjet gyártmányú, igen elterjedt mozdony üzemeltetési mutatóinak javításához. De nem lebecsülendő az sem, hogy a tapasztalatcserével egyidőben erősödött a három szocialista ország helyi ifjúsági szervezeteinek kapcsolata.idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mozdonyvezetok_vetelkedoje_1.jpgidokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mozdonyvezetok_vetelkedoje_2.jpg

Öregek napközije nyílt meg Salgóbányán:
Öregek napközi otthona nyílt meg a Nógrád megyei Salgóbányán, ahol húsz idős ember egész napos ellátásáról gondoskodnak. A salgótarjáni városi tanács egészségügyi osztálya fenntartásával, a helyi Vöröskereszt szervezet támogatásával naponta háromszor étkeznek itt a rászorultak, s orvosi ellenőrzésük is rendszeres. Ezen kívül kulturális programokat szerveznek számukra; lehetőség nyílik itt az olvasásra, a kézimunkázásra, a tv- és rádióműsorok nézésére, hallgatására. A hatvan éven felülieknek a mosás, vasalás is nehezükre esik, így az otthon dolgozói ezeket a házimunkákat elvégzik helyettük.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_salgobanyai_oregek_napkoziotthona.jpgLemezhallgatás az otthonban

Fészek Áruház:
Budapesten, a Ceglédi úton december elején nyílt meg a TÜZÉP Fészek Áruház hálózatának második tagja. A mintegy ötezer négyzetméteres új kereskedelmi létesítményben a lakásépítéshez, korszerűsítéshez, kínálnak sokféle anyagot, az alapozástól a lakásberendezésig.
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_feszek_aruhaz.jpg

Művelődési Központ:
A Szakszervezetek Művelődési Központja megkezdte működését Zalaegerszegen. Az új háromszintes épületben a szakszervezeti továbbképzést és tanácskozásokat tartják majd színvonalas körülmények között. Ezen kívül lehetőség nyílik arra is, hogy Zalaegerszeg kulturális és művelődési feltételeit javítsa.
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_zalaegerzegi_muvelodesi_kozpont.jpg

Százéves gyár:
A Villamosszigetelő és Műanyaggyár a napokban ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. A jubiláló vállalat az ipar szinte minden ágazatának gyárt alkatrészeket, félkész termékeket. Tizenkét országba exportálnak, többek között az NSZK-ba, Hollandiába, Ausztriába és Görögországba.
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_villamosszigetelo_es_muanyaggyar.jpg

Kossuth Hírlapja:
A közelmúltban értékes történelmi és sajtótörténeti dokumentumok birtokába jutott a hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeum. Papírhulladék-gyűjtő úttörők találták meg egy épület padlásán a „Kossuth Hírlapja” című korabeli újság szinte minden megjelent példányát, amely 1848. július 1. és december 31. között hagyta el Kozma Vazul nyomdáját. A Bajza József szerkesztette újság a szabadságharc pártos politikai lapja volt, színvonalas vidéki levelezési rovattal.
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_kossuth_hirlapja.jpg

Szakmunkásképzés:
A Budapesti Távbeszélő Igazgatóság tanműhelyében telefon- és hálózatszerelő szakmunkásokat képeznek. A 220 tanuló - közöttük 130 elsőéves - a hároméves tanulmányi időből két évet tölt a tanműhelyben. Itt a választott szakmák gyakorlati tudnivalóit munkával, telefonkészülékek javításával, felújításával, kisebb telefonvonalak kiépítésével, készülékek, célszerszámok gyártásával sajátítják el.
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_szakmunkaskepzes.jpg

Társadalmi munkában:
A Lábatlani Vékonypapírgyárban dolgozó Vásárhelyi Pál szocialista brigád évek óta patronálja a mozgássérülteket. A napokban adták át Nagy Máriának, a Rédén élő 21 éves mozgássérültnek a társadalmi munkában készített rokkantkocsit, amellyel lehetővé tették, hogy a beteg ember kijuthasson a négy fal közül. A gyár kollektívája a hetedik mozgássérültnek adta vissza ezzel bizonyos fokig korlátozott mozgásszabadságát.
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_labatlani_tarsadalmi_munka.jpg

Szabadidő: A műjég a Városligetben
A bejárat előtt hosszú sorok kígyóznak. A sor vége már valahol a hídon jár. Gyors számolgatás, legalább egy-másfél órát kell várakoznia annak, aki csak a nyitás előtti percekben érkezik. De a türelem gyakran rózsát teremt. A várakozók kezében a legkülönbözőbb márkájú hoki- és műkorcsolya, az egykori, kincsnek számító „csatolással” már sehol sem találkozni. Aki aztán bejut, gyorsan cipőt cserél, s irány a jég. Gyerekeket kísérnek szülők és nagyszülők, van, akit ketten két oldalról fognak meg, hogy egy-két lépést megtegyen, másokon - még ez sem segít. Aztán vannak idősebbek, akik ki tudja hány és hány éve bognizgatnak itt a Vajdahunyad vár szomszédságában. Néhányon hosszabb-rövidebb időt a melegedőben töltenek el, a többség azonban minden percet kihasznál. S az ebéd majd minden bizonnyal valamennyiüknek jól esik ezután a csendes műjeges nap után...idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mujeg_a_varosligetben_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mujeg_a_varosligetben_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mujeg_a_varosligetben_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mujeg_a_varosligetben_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mujeg_a_varosligetben_5.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mujeg_a_varosligetben_6.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mujeg_a_varosligetben_7.jpg

Megjelent!
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_megjelent_dormogo_domotor.jpg

A Magyar Televízió műsorán: Éjféli Cowboy

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_dustin_hoffmann_john_voight.jpgDustin Hoffman és John Voight

A film története James Leo Herlihy 1965-ös Midnight Cowboy című regényén alapul. A film rendezője John Schlesinger, főszereplői Jon Voight (a címszereplő) és Dustin Hoffman. A film 1969-ben három Oscar-díjat kapott, és további húsz filmes díjat. A mai napig ez az egyetlen X-kategóriás film, ami Oscar-díjat nyert. Az Amerikai Filmintézet a 100 év... 100 film listájában „minden idők egyik legjobb amerikai filmje” címet adta többek között ennek a filmnek.

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mozi.jpg

Színházi bemutató: Hajrá, magyarok! (Vidám Színpad)

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_kabos_laszlo_bodrogi_gyula.jpgKabos László és Bodrogi Gyula

Az 50. héten a magyar slágerlista a szólisták között 1. Tolcsvay-Bródy: Jöjj el! (Tolcsvay László), 2. Szörényi-Bródy: Kárpáthyék lánya (Koncz Zsuzsa), 3. Malek-Solymos: Nézz rám! (Korda György).
Az előadók között: 1. Pomázi-Vörös-Horváth: Páratlan oldal (Bojtorján), 2. Pataki-Slamovits-Barta: Érzés (Edda), 3. P. Mobil együttes-Schuster: Metálmánia (P. Mobil).

A héten az amerikai slágerlistákat Paul McCartney Say Say Say-je, a nyugat-európai slágerlisták többségét pedig a Flying Pickets Only You című számai vezetik.

Az 1980-as évek (főleg az eleje) Paul McCartney számára a korábbi kapkodó és lázas évtizedekhez képest békés, nyugodt munkával telhetett volna – ő azonban változatlanul ütötte azt a bizonyos vasat. Talán üzleti szempontok vezényelték abban a döntésben, hogy különböző időpontokban két nagylemezt adjon ki ugyanannak a maratoni stúdióülésnek az anyagaiból. Sőt, akár háromról is beszélhetünk, hiszen egy darabig időben ebbe a produkcióba tartoztak a Give My Regards To Broad Street munkálatai is – a film zenei anyagának felvételei 1982 novemberében kezdődtek, párhuzamosan a Pipes Of Peace című album felvételeivel, azt persze McCartney már korábban eldöntötte, mit készít a filmhez és mit az önálló lemezekhez. A három LP-t egy nagy visszatérő személye kötötte még össze: producerük George Martin volt, akivel McCartney utoljára az Abbey Roadon dolgozott együtt. 1980 őszén azonban nagy, könnyes ölelkezések közepette ismét találkoztak. Eredetileg csak egy rajzfilm, a Rupert maci zenéjének fölvétele kapcsán jöttek össze, aztán ebből hosszabb együttműködés lett. Alig két hónappal Lennon halála után, 1981. február elsején Paul McCartney Lindával és a családdal együtt a Karib-tengeri szigetvilághoz tartozó, brit fennhatóság alatt lévő Montserratba érkezett, ahol az ottani EMI-stúdióban házigazdaként egész sor sztárt fogadott. Február 2. és 6. között például Denny Laine-nel, a Wings utolsó hírmondójával zenélt együtt. Február 15-én Ringo Starr ugrott be hozzá három napra, hogy aztán átadja a helyét az ötvenes évek rock and roll sztárjának, Carl Perkins-nek. Őt egy újabb csillag, Stevie Wonder váltotta, akivel McCartney 1981. február 28. és március 2. között rögzítette és egyelőre dobozba tette az Ebony And Ivory és a What’s That You’re Doing? című számokat. Csak egy évvel később találkoztak megint, hogy elkészítsék az előbbi szám videoklippjét. Utánuk Michael Jackson következett. A popzene vadonatúj, fényes csillagát a változatlanul babérokra törő Paul McCartney nehezen tudta volna megkerülni. Alkalmasint fölvehette volna a kesztyűt, ám a küzdelem a kezdetektől fogva bukásra ítéltetett: Jackson a jövő volt, McCartney pedig – alig negyven évesen – a múlt. Igaz, hogy a hőskor élő, mi több túlélő tanúja, aki változatlanul ott akart lovagolni a hullámokon, a fennmaradáshoz viszont alkalmazkodnia kellett. Márpedig McCartney akart, és tudott is alkalmazkodni. 1981 májusában dolgozott együtt az akkor huszonkét és fél esztendős popherceggel: fölvették a Say Say Say-t és és a The Man-t, ezek két évvel később láttak napvilágot a Pipes Of Peace című nagylemezen, illetve – ahogy mondani szokás – McCartney besegített Jackson Thriller című albumának felvételeibe. Másik oldalról tekintve viszont mondhatjuk azt is, hogy Michael engedte, hogy a The Girl Is Mine című duettjük fölkerüljön a később bombasikerré lett Thriller című albumára. A mindkettejük által „barátságnak” nevezett viszony 1985-ig maradt normális keretek között: abban az évben viszont Michael Jackson megszerezte Yoko Ono és McCartney elől a széthullott Northern Songs Ltd., azaz a Lennon–McCartney-dalok szerzői jogait, és a Revolutiont mindjárt el is adta sportcipőreklámnak; merthogy, mint egy interjúban elmondta: a Beatles-dalok lendületük miatt kiváló reklámzenék. Harrison és Ono ekkor irtózatosan bedühödtek McCartney-ra: úgy gondolták, az ex-Beatle-knek közösen kellett volna fellépniük a szerzői jogokért vívott harcban, McCartney azonban kizárólag az M.P.L. színeiben szállt harcba. Négy korai szerzeményt – a Love Me Do-t, a P. S. I Love You-t, a Please Please Me-t és az Ask Me Why-t – így is meg tudott magának menteni. Tíz évvel később azt nyilatkozta, hogy Michael-lal az a baj, hogy nem bír különbséget tenni üzlet és barátság között. Egyébként a számból 2015-ben készült egy új mix is. Mondhatni, egész jó lett...

A Ferencvárosi Torna Club elnöksége, az MLSZ-szel egyetértésben, hétfőn megbízta - a múlthéten lemondott Novák Dezső helyére - Vincze Géza szakedzőt az NB I-es labdarúgócsapat vezető edzői teendőinek ellátásával. A 38 éves sportember eddig az Ifjúsági csapat szakvezetője volt.

Szerda délután a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elöljáróinak, az érdekelt csapatok képviselőinek jelenlétében Zürichben elkészítették az 1986. évi mexikói labdarúgó-világbajnokság selejtezőcsoportjainak sorsolását. Több mint 120 nemzet labdarúgó-szakvezetői és szurkolói várták a nagy esemény eredményét, amelyen - az előzetesen közölt forgatókönyvnek megfelelően - először az óceániai, utolsóként pedig az európai zónában alakult ki a menetrend. A magyar labdarúgó válogatott az európai 5. csoportba került Ausztria, Hollandia és Ciprus társaságában.

Mezey György szövetségi kapitány: - Remélem, utólag nem kell módosítanom véleményemet. Számomra ugyanis szimpatikus a csoportunk, a szakember és a külső szemlélő szemével nézve egyaránt. A hollandok egyértelműen kiemelkednek a csoportból, legalábbis a papírforma szerint. Igaz, így volt ez a legutóbbi VB előtt is, mégsem igazolták előzetes eredményeiket. Mögöttük az osztrákokkal nagyjából azonos eséllyel csatázhat majd a magyar válogatott, míg Ciprus legjobbjai egyik csoporttársnak sem okozhatnak gondot.

A Képes Sport címlapján:
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_vb_selejtezo_sorsolas.jpg

Több városban, havas pályáin, ám mégis nagy közönség előtt játszották szerdán az UEFA Kupa visszavágóit a legjobb nyolc közé jutásért. Legkönnyebb dolga a prágai Spartának volt, amely előnnyel kezdett, s ezt a hazai környezetben már az első félidőben néggyel megtoldotta. Ugyanígy tett a Hajduk is a „testvérharcban”. Elegendő volt Szokolai csapatának is a 2:0, mert a Sturm Graz Lipcsében csak 1:0-ra kapott ki.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_kupaszerda.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_kupaszerda_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_kupaszerda_tottenham_bayern_munchen_dieter_hoeness.jpgDieter Höness kézen állva is próbálkozott, de ez sem segített: a Tottenham elbúcsúztatta a Bayern Münchent

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_kupaszerda_tottenham_bayern_munchen_laokoon_csoport.jpgLaokoón-csoport... a Bayern kapuja előtt. Mindez a kupa-küzdelmek hangulatának hű kifejezője. A Tottenham Hotspur öldöklő csatában jutott tovább az UEFA Kupában a Bayern München kiverésével

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_kupaszerda_lokomotiv_leipzig_sturm_graz_szokolai_laszlo_1.jpg„Nyugalom, Főnök, szerintem mi megyünk tovább. Megmondom azt is, miért... - Szokolai László magyaráz a Sturm menedzserének Lipcsében

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_kupaszerda_lokomotiv_leipzig_sturm_graz_szokolai_laszlo_2.jpgEz a szokásos szertartás: a gyúrópad. „Hányadik gyúró is foglalkozik már velem?”

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_kupaszerda_lokomotiv_leipzig_sturm_graz_szokolai_laszlo_3.jpgAz utolsó eligazítás: az öltözőben az edző, az egykori sokszoros válogatott kapus, Fraydl és Szokolai

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_kupaszerda_lokomotiv_leipzig_sturm_graz_szokolai_laszlo_4.jpg„Hát nem megmondtam, hogy sikerülni fog? Csak 1:0-ra kaptunk ki, ezzel továbbjutottunk!” Szokolai-öröm a lipcsei stadionban

A nyáron Nyilasival együtt indult Ausztriába „szerencsét próbálni” Szokolai László. A fizikai adottságait tekintve, nem épp ideális, játékteljesítményével azonban mindenképpen figyelemreméltó középcsatár rövid idő alatt a grazi együttes egyik legjobbja lett. Okos és fontos gólokat lődöz és nem kis szerepe van abban, Hogy a Sturm Graz - ki hitte volna ezt nyáron? - az UEFA Kupában a legjobb nyolc közé került. A Sportul Bukarest, az olasz bajnokságban jól szereplő Verona, most legutóbb pedig a Lok. Leipzig csapatát verték ki az osztrákok. Persze, „Szokival”...

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_kupaszerda_lokomotiv_leipzig_sturm_graz_szokolai_liebers.jpgA Sturm Graz csak 1:0-ra kapott ki Lipcsében a helyi Lokomotívtól az UEFA Kupa harmadik fordulójának visszavágóján, mégis továbbkerült 2:1-es összesítéssel. Szokolait Liebers igyekszik elválasztani a labdától

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_kupaszerda_lokomotiv_leipzig_sturm_graz_schone_feirer.jpgFeirer (balra) és Schöne párharca a labdáért a Leipzig-Sturm találkozón

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_kupaszerda_lokomotiv_leipzig_sturm_graz_saria.jpgSaria, a grazi kapus hiába nyújtózkodik, Zötsche lövésével nyertek a lipcseiek

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_kupaszerda_anderlecht_lens_daniel_xuereb.jpgDaniel Xuereb, a Lens védője a gólvonalon menti Vanderbergh lövését, Tenpet, a francia kapus már verve van

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_kupaszerda_anderlecht_lens_walter_de_greef.jpgWalter De Greef az Anderlecht győztes gólját lövi

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_kupaszerda_anderlecht_lens_golorom.jpgA brüsszeli lila-fehérek gólöröme

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_kupaszerda_celtic_nottingham_forest.jpgNottinghami öröm Glasgowban a lefújás után

A híres olasz labdarúgóklub, az Internazionale vezetősége 50 millió líra, azaz 30 ezer dollár pénzjutalmat ajánlott fel annak, aki a rendőrséget a szerdai, Austria Wien elleni UEFA Kupa mérkőzésen megsebesített osztrák fiatalember merénylőjének nyomára vezeti. Mint ismeretes, az 1:1-es eredmény az összesítésben 3:2-es Austria továbbjutást eredményező találkozó után egy ismeretlen tettes késsel súlyosan megsebesítette a 23 éves Gerhard Wanningert, aki azóta életveszélyes állapotban fekszik a milánói San Carlo kórházban. Fraizzoli, az olasz klub elnöke kijelentette: - Úgy éreztük, hogy valami mást is kell cselekednünk azon kívül, hogy sajnálatunkat nyilvánítjuk. Ezért tűztük ki a pénzjutalmat. A továbbiakban az Internazionale elnöke elhárított minden felelősséget klubjától, mivel - mint mondta - az eset a stadion területén kívül történt, s ott már a rendőrségnek kell gondoskodnia a közbiztonságról.


A szokásos gólösszefoglalók, köztük az egykori ferencvárosi Magyar István találata az Internazionale ellen, az Austria Wien színeiben

Zürichben pénteken elkészítették az európai klubtornák negyeddöntőinek sorsolását. A KEK előző fordulójában a nyugatnémet Kölnt búcsúztató magyar kupagyőztes, az Ú. Dózsa ismét nehéz ellenfelet kapott: a lila-fehérek a legjobb négy közé jutásért a kupavédő skót Aberdeennel találkoznak. A legjobb nyolc között különben jó néhány sztárcsapat kerül össze, így például az Európa Kupában a Liverpool a Benficával, a KEK-ben a Barcelona a Manchester Uniteddel, az UEFA Kupában a Tottenham az Austriával találkozik. A találkozókat március 7-én és 21-én játsszák.

- Akárcsak a Köln, az Aberdeen sem volt „választott” csapataim között - kommentálta a sorsolást Temesvári Miklós, az Ú. Dózsa edzője, - A nagyon egységes, harcos és korszerűen játszó skót csapatot láttam a Real Madrid elleni KEK-döntőn, s akkori teljesítményükre emlékezve, nem a legkellemesebb érzés, hogy velük találkozunk. Ráadásul a márciusi talajviszonyok, valamint az is a skótoknak kedvez, hogy az első találkozó Budapesten lesz. Ennek ellenére mindent elkövetünk a helytállásért, de ahogy mondani szokás; az esélytelenek nyugalmával lépünk a pályára. Az újpesti játékosok sem örültek a skót ellenfélnek. Fekete épp attól tartott a leginkább, hogy az Aberdeen lesz a következő ellenfél; Kardos azon kesergett, hogy nem a finn vagy a portugál kupagyőztes jutott a Dózsának; Törőcsik pedig leszögezte, hogy bár a lehető legrosszabb sorsolást kapták, korántsem „feltartott kezekkel” játszanak majd az Aberdeen ellen.

Ismerkedjünk meg közelebbről az egyik legkitűnőbb európai klubcsapatnak tartott skót gárdával. Az FC Aberdeent 1903-ban alapították. Sporttelepe a 24 ezer főt befogadó Pittodrie Stadium. Az egész nézőtér fedett és kizárólag ülőhelyi tribünrészeket alakítottak ki. A menedzser Alex Ferguson. A csapat tiszta vörös szerelésben játszik. Az Aberdeen eddig egyszer indult a BEK-ben, 4-szer a KEK-ben, 6-szor az UEFA Kupában és egy ízben a VVK-ban. Legnagyobb kupasikerét az idén május 11-én aratta, amikor Göteborgban a KEK döntőjében hosszabbítás után 2:1-re legyőzte a Real Madridot. Az 1982-es Mundialori Jim Leighton, William Miller, Gordon Strachan és Alex McLeish kapott helyet a skótok keretében. Az idei őszi EB-selejtezőkben. négyükön kívül még Simpson is szerepelt a nemzeti tizenegyben, Strachan, az apró termetű, vörös hajú játékmester pedig átvette Dalglishtól a válogatott csapatkapitányi tisztét. Az Aberdeen korántsem töltött be mindig ilyen központi szerepet a skót labdarúgásban. Mindössze kétszer nyert bajnokságot (1955, 1980), négyszer kupát (1947, 1970, 1982, 1983), kétszer Liga Kupát (1956, 1977). Az évszámokból kiviláglik, hogy a nagy sikersorozat a hetvenes évek második felében kezdődött és tart mind a mai napig. Az Ú. Dózsa ellenfele a 15. forduló után biztosan vezet a bajnokságban. A Pittodrie stadionban mindössze egyszer vesztett, 7 találkozón 25 gólt ért el és csak 4-et kapott. Idegenbeli mérlege sem lebecsülendő. Hét bajnokiból 11 pontot gyűjtötték a vörösmezesek. Előnyük a 2. helyezett Celtichez képest 3 pont, a 3. Dundee United pedig máris öt pontra szakadt le. Az Aberdeen tehát a legjobb úton halad, hogy megkaparintsa harmadik bajnoki aranyérmét. A skót futball újdonsült büszkeségei nem panaszkodhatnak a kupasorsolásra. Az első fordulóban a szerény izlandi TA Akranes-t verték (2:1, 1:1), majd a szintén nem világklasszisnak számító belga SK Beveren következett (0:0, 4:1). Őszintén reméljük, hogy az FC Aberdeen március elején méltó ellenfélre talál az Ú. Dózsa labdarúgóiban. Nem a kincstári optimizmus mondatja velünk mindezt. A lila-fehéreket a Köln kiverése óta újra jegyzik a nemzetközi focitőzsdén. Arról nem beszélve, hogy nem is olyan régen vérzett már el kupagyőztes a Megyeri úton. Emlékezzünk csak az IFK Göteborg elleni 3:1-re...

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_aberdeen.jpgÍgy örülnek az Aberdeen játékosai a Bayern München ellen tavasszal rúgott gólnak. Balról: Black, McGhee, Weir és Hewitt. Márciusban látni fogjuk őket a Megyeri úton...

Négy városban - Győrött, Szegeden, Miskolcon és Zalaegerszegen - péntek este megkezdődött az első osztályú labdarúgócsapatok teremtornája. Szerencsére a futballrajongók nem csalódtak, mert (függetlenül az eredményektől) remek csatákat láthattak. Felborult papírforma, váratlan gólözön, egy-két briliáns teljesítmény, vagy éppen kínos-kellemetlen formahanyatlás jellemezte az összecsapásokat. Azaz minden kellék megvolt ahhoz, hogy ismét igazolást nyerjen: remek „találmány" a teremfutball!
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_teremtorna.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_teremtorna_volan_vasas_kekesi_leboniczky_racz_balogh.jpgA Volán - meglepetésre - valósággal kiütötte a Vasast a győri csoport nyitómérkőzésén. Képünkön Kékesi (fehér mezben), a közlekedésiek játékosa veszélyezteti Leboniczky kapuját. Rácz és Balogh már nem tud közbeavatkozni

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_teremtorna_volan_vasas_kromer_gyorgy.jpgKrómer (fehér mezben), a közlekedésiek játékosa vezet támadást a Vasas kapujára

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_teremtorna_volan_vasas_kromer_gyorgy_2.jpgKrómer - a kép jobb oldalán - vezeti a labdát, a Vasas-védők tehetetlenek. Nagy meglepetésre a győri csoport legjobbja az NB I-es őszi idény utolsó helyezettje, a Volán SC lett

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_teremtorna_bp_honved_mtk_vm_esterhazy_gaspar.jpgGólparádé Szegeden: Bp. Honvéd-MTK-VM 6:2, Esterházy (fehér, 9-es mezben) első alkalommal veszi be Gáspár kapuját

Az első nap után másnap következett a folytatás.idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_teremtorna_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_teremtorna_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_teremtorna_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_teremtorna_honved_videoton_majer_gyimesi_varga.jpgAz NB I-es csapatok teremlabdarúgó-tornájának szegedi csoportjában a Bp. Honvéd együttese valósággal hengerelt a Videoton ellen. A kispestiek egyik legjobbja Gyimesi (sötét mezben) volt, aki a képen éppen a fehérvári Májert szereli. A háttérben Varga figyeli a jelenetet

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_teremtorna_szeol_ak_mtk_vm_kutasi_varga_i.jpg A torna kellemes színfoltja volt a szegedi csapat mindvégig szellemes, lendületes játéka. Felvételünk a 3:1-es hazai sikerrel végződő SZEOL AK-MTK-VM mérkőzésen készült, Kutasi (sötét mezben) Varga I. mellett tör kapura

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_teremtorna_szeol_ak_mtk_vm_kovacs_g.jpgTombol a szegedi közönség: Kovács G. (középen) a SZEOL harmadik gólját lövi, ezzel nyertek a hazaiak 3:1-re az MTK-VM ellen

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_teremtorna_videoton_kovacs_ferenc.jpgGondban a mester, Kovács Ferenc. A Videoton a Képes Sport által rendezett eddigi teremtornákon rendszeresen „villogott”, most viszont Szegeden utolsó lett...

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_teremtorna_ferencvaros_dvtk_pogany_laszlo.jpgA fehérmezes DVTK-játékosok veszélyeztetik az FTC kapuját, de Pogány (4-es mezben) már fordul, mert látja: a lepattanó labdával ő indulhat előre. Ferencváros-DVTK 4:3, ennek ellenére a diósgyőriek lettek a miskolci csoport győztesei

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_teremtorna_zte_u_dozsa_gass_istvan.jpg„Jó az öreg a háznál”. Gass István (jobbra) a hajrában beveszi a lila-fehérek kapuját, ezzel a ZTE 3:2-re legyőzi az Újpesti Dózsát és ezzel kerül a budapesti fináléba

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_teremtorna_u_dozsa_kovacs_jozsef.jpgZalaegerszegen a torna legtechnikásabb labdarúgójának kijáró különdíjat a „parkett- specialista” Kovács József (Újpesti Dózsa) kapta

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_teremtorna_zte_soos_istvan.jpgSoós, a ZTE csapatkapitánya átveszi a csoportgyőzelemért járó serleget Guba Bélától, a zalaegerszegi Városi Sportcsarnok igazgatójától

A csoportgyőztesek (Volán, Honvéd, DVTK és ZTE) jutottak a teremfutball-torna négyes döntőjébe, amely a jövő héten a Budapest Sportcsarnokban fejeződik be.

Közép-európai idő szerint vasárnapra virradóra játszották le a japán fővárosban a dél-amerikai Libertadores Kupa-győztes brazil Gremio és a Bajnokcsapatok Európa Kupáját legutóbb megnyert nyugatnémet Hamburg találkozóját, az úgynevezett interkontinentális Világ Kupa tulajdonjogáért. A Hamburg nem a legjobb előjelekkel állt fel a Jojogi-stadion gyepére, mert világhírű hátvédje, Kaltz és az új csatárígéret, Schatzschneider sérülés miatt nem állhatott Ernst Happel szakvezető rendelkezésére. Az előzetes papírforma azonban csak a hosszabbításban igazolódott. A brazil együttes győzött és ezzel a sikerével immár negyedik éve megszakítás nélkül a dél-amerikai bajnok győzött - az európaiak rovására. Gremio Porto Alegre-Hamburg 2:1 (1:0, 1:1, 2:1). V: Vautrot (francia). 62 ezer néző. G: Renato a 37., és a 92., ill. Schröder, a 87. percben.

Hírügynökségi jelentések szerint a Gremio a megszokott brazilos, technikás, egyéni megoldásokra épülő játékkal operált. A Hamburg pedig csak olykor-olykor tudta precíz csapatjátékát nyújtani. A mérkőzés hőse Renato volt, aki a mezőny legjobbjának járó Toyota gépkocsit is átvehette a találkozó után. Más kérdés, hogy a brazilok már a döntő előtt megegyeztek abban, akárki is kapja közülük az ajándékot, túlad rajta, és a kocsi árát egyenlő arányban elosztja a csapat tagjai között.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_interkontinanetalis_kupa_gremio_hamburg_renato.jpgA Tokióba érkezett brazil szurkolók a kitűnő csatár nevét zengték a Gremio-Hamburg interkontinentális labdarúgó-kupadöntőn, hiszen Renato (középen) két góljával eldöntötte a 120 perces mérkőzést. A 2:1 arányú sikerrel - mint már évek óta - ezúttal is dél-amerikai csapat nyerte a trófeát

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_interkontinanetalis_kupa_gremio_hamburg_ditmar_jakobs_paulo_cesar.jpgDitmar Jakobs és Paulo Cesar fejpárbaja

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_interkontinanetalis_kupa_gremio_hamburg_renato_2.jpgRenato, a brazil Gremio sztárja a Hamburger SV elleni Interkontinentális Kupa döntő után, amelyet az ő két góljával nyert 2:1-re a dél-amerikai együttes - elcserélt HSV mezben

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_interkontinanetalis_kupa_gremio_hamburg_gyoztesek.jpgA győztesek tiszteletköre a kupával


A mérkőzés összefoglalója

Szerdán megkezdődött a teremtorna befejező szakasza. Továbbra is az úgynevezett dicsőséges bizonytalanság jellemzi a küzdelemsorozatot, a ma kezdődő, befejező szakaszban. A papírforma szerint talán csak a Honvéd sikerére lehet nyugodtan tippelni, bár senki sem tudja megmondani, hogy mire lesz képes a további három együttes. A kispestiek talán csak azzal látszanak jobbnak, mint riválisaik, hogy több olyan futballista szerepel soraikban, akik valódi labdabűvölők, és értik a már-már jégkoronggyorsaságú játékot is. A találkozókat a Budapest Sportcsarnokban játszották. Ezúttal először kapott teret a remek létesítményben a teremfutball.
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_teremtorna_5.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_teremtorna_zte_volan_gass_peter.jpgGass és Péter - középen, sötét mezben - fő részesei voltak a ZTE bravúros győzelmének a Volán ellen

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_teremtorna_bp_honved_dvtk_esterhazy_lippai.jpgEsterházy Lippaival csatázik a DVTK kapujának előterében, Gulyás figyeli a fejleményeket

Athénban lejátszották szerdán a „magyar csoportban” az utolsó EB-selejtezőt. Görögország válogatottja 7000 néző előtt Szaravakosznak a 19. percben elért góljával 1:0 arányban győzött Luxemburg ellen. Ezzel Dánia, Anglia mögött a görögök a harmadikok, Magyarország és Luxemburg előtt.

Szintén szerdai hír, hogy közös megegyezéssel felbontotta a Csepel a Dékány Gábor labdarúgóval kötött szerződést. Az MLSZ előzetes engedélyt adott a játékosnak, hogy az Ú. Dózsához igazoljon. Cserejátékos hiányában feltehetően a két egyesület anyagiakban egyezett meg egymással.

És akkor lássuk a lényeget, a Felsőház edzői gyorsmérlegét. Szokásunkhoz híven ezúttal is elkészítettük őszi gyorsmérlegünket. A 16 edzőt arra kértük, válaszoljanak négy kérdésünkre. Ezek közül három a most lezárult időszakot öleli fel, a negyedik pedig arra vonatkozik, hogy az őszi idény lezárását követően milyen tervek készültek. Íme, a kérdések.

1. Mit terveztek az 1983/84-es bajnoki évre, s ebből milyen feladatokat kívántak megvalósítani az őszi idényben?
2. Az elképzelésekből mit valósítottak meg, és mivel maradtak adósak?
3. Kik azok, akik leginkább segítették a tervek valóra váltását, és kik okoztak csalódást?
4. Március 3-án indul újra a bajnoki pontvadászat. Hogyan akarják jobbá tenni a munkát? Milyen előkészületi, illetve nemzetközi mérkőzéseket játszanak a tél folyamán?

1. Videoton - Kovács Ferenc
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_1_videoton_kovacs_ferenc.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_1_videoton_disztl_peter.jpgDisztl Péter - az egész csapattal együtt - remek őszt zárt

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_1_videoton_csongradi_ferenc.jpgCsongrádi Ferenc csapatkapitányhoz méltóan fogta össze a csapatot

2. Bp. Honvéd - Komora Imre
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_2_bp_honved_komora_imre.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_2_bp_honved_golorom.jpgÍgy szoktak örvendezni a gólnak a Bp. Honvéd játékosai - szerencsére erre ősszel többször volt alkalmuk

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_2_bp_honved_andrusch_jozsef.jpgAndrusch József teljesítményével maradéktalanul elégedett lehetett Komora Imre

3. Ú. Dózsa - Temesvári Miklós
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_3_u_dozsa_temesvari_miklos.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_3_u_dozsa_fekete_laszlo.jpgFekete László visszatérése remekül sikerült

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_3_u_dozsa_kardos_jozsef.jpgKardos József az egyik legbiztosabb pont volt a lila-fehéreknél

4. Rába ETO - Verebes József
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_4_raba_eto_verebes_jozsef.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_4_raba_eto_turbek_istvan_rezi_lajos.jpgA helytállt fiatalok: Turbék István és Rezi Lajos

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_4_raba_eto_hannich_peter.jpgHannich Péter ismét vezéregyéniség volt

5. Tatabánya - Dalnoki Jenő
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_5_tatabanya_dalnoki_jeno.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_5_tatabanya_plotar_gyula.jpgA fiatal Plotár Gyula nem okozott csalódást - berobbant az élvonalba

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_5_tatabanya_lakatos_karoly.jpgLakatos Károly évek óta megbízható pont a Tatabánya védelmében

6. Csepel - Dr. Puskás Lajos
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_6_csepel_dr_puskas_lajos.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_6_csepel_kovacs_attila.jpgKovács Attila jól védett, a válogatottba is bekerült

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_6_csepel_tulipan_mihaly.jpgTulipán Mihállyal elégedett volt edzője, sokszor hárman is alig tudták tartani

7. Vasas - Mészöly Kálmán
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_7_vasas_meszoly_kalman.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_7_vasas_racz_laszlo_kakas_laszlo.jpgRácz László vigyázó szemeit a kapusra, Kakasra veti. Mindketten a Vasas védelmének erősségei voltak

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_7_vasas_csik_ferenc.jpgCsík Ferenc, az idény elején a Veszprémből érkezett újonc, amíg nem sérült meg, jól teljesített

8. ZTE - Gellei Imre
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_8_zte_gellei_imre.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_8_zte_torok_jozsef.jpgTörök József hozta a kötelezőt, talán ennél több is kellett volna a zalaegerszegieknek

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_8_zte_varga_istvan.jpgVarga István kényszerből lett hátvéd, de nem vallott szégyent

Az Alsóház edzői gyorsmérlegével folytatjuk.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr7215606136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Head Honcho 2020.04.27. 22:03:31

Sok az "elütés" a cikkben. Úgy értem, valószínűleg scannelve lettek régi újságokból, és az OCR szoftver rosszul/hibásan olvas be olykor dolgokat.

maribor_ 2020.04.27. 23:04:34

@Head Honcho: Korántsem ezzel a technikával dolgozunk. Érdekelne, milyen elütés marad(t) még benne, mert szerkesztéskor elég nagy energiát fektetünk a korrekciókra. Számunkra is meglepő, a régi újságokban sokszor mennyi elütés van.

Head Honcho 2020.04.28. 00:46:42

Ok, nem "sok" az elütés, de akad. Ha lesz időm, kijegyzetelek egy párat. (És nekem egyik-másik kifejezetten OCR-esnek tűnt.) Csak azért merészelek mintegy "kötözködni", mert feljebb írjátok, hogy szívesen fogadjátok a kiegészítéseket, javításokat.

maribor_ 2020.04.28. 07:05:38

@Head Honcho: Nem is annak vettem és megköszönném.

Head Honcho 2020.04.28. 13:37:40

@maribor_: A teljesség igényével:

"módszereiről Tárgyal hazánkban" (mondat közben nagybetűvel kezdődő szó);
"fegyveres erődnek főparancsnoka";
"Pusztai Lajos, a Magyar Rádiód Remete László" (sok a betű, kevés a vessző);
"kiépített állásaikat Közölte" (hiányzó mondatvégi pont);
"könnyező országok";
"ellő titkára";
"meghatározott feladatod";
"Végh Istvánná tanácselnök";
"a Kisalföld folyom";
"Pomázi-Vöros-Horváth" (gondolom, a középső név Vörös);
"a francia kapusmár verve van";
"szintén nem világiklasszisnak számító";
"Paoulo Cesar".

Ennyit találtam.

gyedmaróz 2020.04.28. 19:39:03

Én végigolvasgattam az egészet, remek időutazás.
(Nekem ezek az események megvoltak "élőben")
A legelején van csak néhány indokolatlanul nagybetűs "Szíriai".
Elírások mindig lehetnek, de ez tudatos (tudatlanos)vétek.
Meg akkor mi van, ha az eredetiben van az elírás?
Olyankor javítani kell, megőrizni vagy jelezni ?

Head Honcho 2020.04.28. 21:23:57

@gyedmaróz: Nem árt, ha javítva van. Ahogy írják is a készítők, hogy szívesen fogadják a segítséget. A blog tartalmát viszont nem érheti kritika. Szükséges és hiánypótló ez a visszatekintés a politika, a közélet és a sport szemüvegén át. Én rendre várom az újabb és újabb bejegyzéseket, sokat lehet belőle tanulni a múltról.

maribor_ 2020.04.28. 21:28:16

@Head Honcho: Köszönjük, javítom. Hiába, nno, több szem többet lát.

maribor_ 2020.04.28. 21:30:27

@Head Honcho: Be kell kedvencelni a Blogunk FB oldalát, és akkor biztos nem marad le semmiről a T. Olvasó! ;)

Head Honcho 2020.04.28. 22:49:42

@maribor_: Nálam már rég notify-ban van. :)

Head Honcho 2020.04.28. 22:50:43

Ja, hogy facebook. Elég nekem itt is, ha jelez.

maribor_ 2020.04.29. 18:59:13

@Head Honcho: Javítva minden, köszönjük mégegyszer.

Fandor 2020.05.06. 13:07:29

Mivel a pártközpontban már alighanem készülnek az iránymutatások a következő napok cikkeivel kapcsolatban, szeretnék rámutatni - mint ahogy a Kádár elvtárs is szokta szívélyes légkörben eltöltött baráti látogatásai alkalmával - hogy 1983 december 20 az a jeles dátum, amikor én részemről részt fogok venni az év vége legfelemelőbb eseményén, a budapesti fáklyás békemeneten, sok ezer más kivezény..... izé, önként felvonuló diáktársam mellett, és felemelem szavam a békemozgalom mellett.
Nagyon szomorú lennék, ha erről a T. szerkesztőség nem emlékezne meg, bár biztatónak tartom, hogy ilyen jeles események felett ritkán szoktak elsiklani...

Head Honcho 2020.05.07. 19:52:12

@maribor_: Örömmel. Máskor is éber elvtársként figyelek és jelzek.
süti beállítások módosítása