Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 Őszi zárás – Mérlegen az alsóház

2020.05.22. 15:26 maribor_

1984. január 9-15., az év második hete

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_headlines.jpgMűkorcsolyázó és jégtánc Európa-bajnokságot rendeztek a Budapest Sportcsarnokban

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

január 9.

A kambodzsai forradalom győzelmének ötödik évfordulója alkalmából a Hazafias Népfront Országos Tanácsa, az Országos Béketanács és a Magyar Szolidaritási Bizottság nagygyűlést rendezett a Taurus Gumiipari Vállalat kultúrtermében. A nagygyűlés elnökségében helyet foglalt Varga Péter, az MSZMP KB közigazgatási és adminisztratív osztályának vezetője, Garai Róbert külügyminiszter-helyettes és Réczei László, az Országos Béketanács alelnöke.

Tábori Nóra 40 éve színész - ebből az alkalomból a kétszeres Jászai-díjas, kiváló művészt a Vígszínház színpadán Horvai István igazgató és kollégái köszöntötték, átnyújtva a társulat ajándékát. Tábori Nóra negyvenesztendős pályafutásának 33 évét a Vígszínház tagjaként töltötte. A közönség számtalan szerepben láthatta-hallhatta, játszott és játszik drámában, vígjátékban, filmen és televízióban, gyakran foglalkoztatja a szinkronstúdió is.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_tabori_nora.jpgHorvai István igazgató a kollégák nevében átnyújtja a társulat ajándékát Tábori Nórának

Az izraeli megszállók elleni politikai és fegyveres harc fokozására van szükség a Libanonból való teljes és feltétel nélküli kivonásuk elérésére - hangsúlyozza egyebek között a Libanoni KP Központi Bizottságának Bejrútban tartott üléséről kiadott közlemény. Az ülésen határozatot fogadtak el, amely sürgeti, hogy mielőbb helyezzék hatályon kívül az amerikai segédlettel tető alá hozott izraeli-libanoni különalkut, és mihamarabb állítsák helyre Libanon nemzeti szuverenitását. A határozat a továbbiakban hangsúlyozza, hogy erősíteni kell a libanoni hazafias erők, Szíria és a PFSZ, valamint a Szilárdság Frontjához tartozó országok szolidaritását a térséggel kapcsolatos amerikai-izraeli tervek meghiúsítása végett.

Este nagy erejű robbanás történt a bejrúti francia főhadiszállás körzetében. Ezzel egyidejűleg ismeretlen személyek rakétával és gépfegyverrel támadást hajtottak végre egy francia katonai egység ellen, amely Bejrút nyugati és keleti felének határán ellenőrző pontot tart fenn. A párizsi hadügyminisztérium ez utóbbi támadás hírét megerősítette, s közölte, hogy annak következtében egy francia ejtőernyős meghalt, kettő pedig megsebesült.

Jimmy Carter volt amerikai elnök egy bejrúti hetilapnak nyilatkozva azt a véleményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok libanoni jelenléte elveszítette semleges jellegét, és ha szükség van a „békefenntartó” erőkre, akkor jobb lenne, ha „semlegesebb” erőkkel, például ENSZ-csapatokkal váltanák fel a tengerészgyalogosokat. Tévedésnek minősítette, hogy nem ismerték fel azt a nagyon fontos szerepet, amelyet Szíria játszhat a közel-keleti és a libanoni rendezésben.

A chilei biztonsági erők és a rendőrség alakulatai nagy létszámmal nyomoznak Santiagóban, miután hajnalban a chilei főváros különböző részeiben több pokolgép robbant. Hasonló nagyságú, összehangolt robbantássorozat még nem volt Chilében. A legerősebb robbantás Santiago központjában megrongálta a helyi érdekű vasutat. A chilei rádió szerint a robbantások célpontjai között bankok, kereskedelmi központok és más fontos intézmények is voltak. Az elmúlt héten a kormány különleges biztonsági intézkedéseket foganatosított a Moneda-palotában - ahol az elnöki hivatal van -, és a főváros egyéb fontos pontjain.

január 10.

Várossá avatták Tiszafüredet. Ez Szolnok megye nyolcadik városi rangú települése. Az ez alkalomból tartott nyilvános tanácsülésen Katona Imre, az Elnöki Tanács titkára mondott beszédet. Tolmácsolta az MSZMP Központi Bizottsága, az Elnöki Tanács és a kormány üdvözletét. Mint a többi között hangsúlyozta: Tiszafüred lakói, az ország többi új városához hasonlóan, a szocialista társadalom építésében az utóbbi négy évtized alatt áldozatos munkával teremtették meg a várossá válás, s ezzel a még gyorsabb ütemű fejlődés feltételeit. Az új város tanácsa - mondotta - akkor dolgozik jól, ha támaszkodik a lakosság véleményére, tenni akarására; a demokratizmus szélesítésével, körültekintő, korszerű ügyintézéssel igyekszik megoldani a város és környékének a gondjait, elhárítani az akadályokat a további fejlődés útjából.

A Farkasréti temetőben mély részvéttel kísérték utolsó útjára Somogyi Pált, a Ludas Matyi főmunkatársát. Ravatalánál a Magyar Újságírók Országos Szövetsége nevében Benkő Károly, a MÚOSZ titkára búcsúzott az elhunyttól. Életútját méltatva emlékeztetett arra, hogy Somogyi Pál abban a két és fél év tizedben, amelyet az újságírói pályán töltött, maradandót alkotott mint író, újságíró és humorista, s emlékezetes marad embersége, a közösségért vállalt tevékenysége, szorgalma is. Mikes György, a Ludas Matyi főszerkesztő-helyettese a szerkesztőség és a pártszervezet nevében vett búcsút Somogyi Páltól, a kollégától, akivel éveken át társszerzőként írták humoreszkjeiket. Írásaiban a legnemesebbre vállalkozott - mondotta -, örömet szerzett olvasóinak, vidámságot vitt a szívekbe. A sírnál a barátok nevében Peterdi Pál, a Ludas Matyi főmunkatársa idézte fel az elhunyt pályatárs emlékét.

A Varsói Szerződés tagországai újabb nagy jelentőségű kezdeményezést tettek kontinensünk békéjének és biztonságának megerősítésére, a feszültség csökkentésére. Azt indítványozzák, hogy Európát mentesítsék a vegyi fegyverektől. A Varsói Szerződés tagállamaival egyeztetve a szovjet külügyminisztériumban emlékeztetőt nyújtottak át az angol, az amerikai, a belga, a dán, a francia, a görög, a holland, az izlandi, a kanadai, a luxemburgi, a norvég, az NSZK, az olasz, a portugál, a spanyol és a török nagykövetség képviselőjének. Az emlékeztetőhöz mellékelték a Varsói Szerződés tagállamainak Javaslatát a NATO-tagországokhoz Európa vegyi fegyverektől való mentesítésére.

A szófiai rádió jelentése szerint a Balkan bolgár légitársaság Berlin-Szófia járatán közlekedő TU-134-es repülőgép este, leszállás közben lezuhant. A repülőgép 45 utasa és az ötfőnyi személyzet életét vesztette. A bolgár főváros repülőterének közelében történt katasztrófa körülményeinek kivizsgálására kormánybizottság alakult. Az illetékes bolgár szervek tájékoztatása szerint a repülőgépen magyar utas nem volt.

A hóviharos időben a pilóta úgy döntött, egy tartalék repülőtérre indul, ám az Állami Repülési Felügyelet gépen tartózkodó ellenőre - a fedélzeti hangrögzítő felvétele szerint - egyértelműen és határozottan parancsba adta a kapitánynak és a személyzetnek, csak a szófiai reptéren landolhatnak. Műszeres leszállási lehetőség nem lévén, a pilóták csak arra hagyatkozhattak, amit láttak - vagyis a semmire. A történetnek sajnálatos módon más vége nem is lehetett... A kifutópályától 4 kilométerre a gép egy távvezetéknek ütközött és egy erdőben lezuhant. A majdnem teljesen üres üzemanyagtartályok miatt a TU-134-es fel ugyan nem robbant, de a súrlódástól lángra kapott.  A kiérkező mentők és tűzoltók nagyon hamar megkezdték az oltást. Nem megfelelő eszközök híján porral és nem habbal. Az áldozatok boncolásakor kiderült, magát a landolást szinte kivétel nélkül mindenki túlélte, a tüdejükben nagy mennyiségű oltóport találtak. Az a vizsgálat, amelyet az Állami Repülési Felügyelet szakemberei végeztek, emberi mulasztást, pilóta hibát állapított meg. De ezzel még nem volt vége. A rendkívül gyorsan lezárult nyomozás olyan lavinát indított el, hogy napokon belül 850 embert bocsájtottak el a Balkan légitársaságtól.

Változatlanul a múlt év májusában aláírt izraeli-libanoni különmegállapodás a libanoni rendezés legfőbb akadálya. A szíriai, a szaúd-arábiai és a libanoni külügyminiszter rijadi találkozóján ismét bebizonyosodott, hogy a libanoni polgárháborús konfliktus megoldása, a nemzeti megbékélési tárgyalások felújítása, minden érdemi előrelépés a Halde városban kötött kapitulációs alku érvénytelenítésétől függ. Szíria elvetette azt a bejrúti javaslatot, hogy függesszék fel az izraeli-libanoni egyezmény érvénytelenítéséről folytatott meddő vitát, és ezt az alapvető problémát megkerülve tartsák meg a genfi megbékélési konferencia második fordulóját. A három külügyminiszter a jövő hét elején Marokkóban folytatja tárgyalásait. Szíria és Szaúd-Arábia, mint köztudomású, megfigyelővel képviseltette magát a libanoni polgárháborús ellenfelek november elején elnapolt genfi értekezletén.

Rövid algériai látogatását befejezve Jasszer Arafat, a PFSZ vb elnöke visszatért Tuniszba. Algériában Bendzsedid Sadli elnökkel folytatott megbeszéléseket. Tuniszba visszaérkezve Arafat részt vett az El-Fatah forradalmi tanácsának megnyitóülésén.

Az amerikai csapatok libanoni jelenléte, a libanoni baloldali erőket, a palesztin ellenállást és a Szíriát, szélesebb körben pedig az egész arab világot fenyegető veszélyek voltak a fő témák azon a megbeszélésen, amelyet Abdusszalam Dzsallud, az egyik líbiai vezető folytatott Hafez Asszad szíriai elnökkel Damaszkuszban. Tárgyalásairól beszámolva Dzsallud kijelentette, hogy Líbia - Szíriával egyetértésben - minden szükséges fegyverrel el fogja látni a libanoni nemzeti erőket és a palesztin ellenállást, hogy megakadályozhassák az újabb tömegmészárlásokat

Az Egyesült Államoknak jelenleg 26 ezer nukleáris fegyvere van, és évente kétezer új atomtöltetet állít elő - állapítja meg egy Washingtonban ismertetett nem hivatalos tanulmány. Az összeállításból, amelyet egy háromtagú magán-kutatócsoport készített, megtudható, hogy az amerikai nukleáris fegyvereket összesen 200 különböző helyen tárolják, az Egyesült Államokon kívül is kilenc országban. Az amerikai nukleáris arzenálban összesen 25 különböző töltettípus található. Az amerikai harcászati fegyvereknél a legnagyobb atomtöltet kilenc megatonnás, amely ezerszer nagyobb hatóerejű a Hirosimára ledobottnál. 1990-re az amerikai arzenálban 29 ezer atomtöltet lesz. A könyvet ismertető sajtóértekezleten a szerzők - Thomas Cochran, William Arkin és Milton Hoenig - elmondták, céljuk a közvélemény széles körű tájékoztatása volt, de nem kívántak katonai titkokat kiszivárogtatni. A hadügyminisztérium kifogásolta a tanulmány megjelentetését.

január 11.

A zászlódíszbe öltözött Szerencsen ünnepi tanácsülést tartottak, amelyen megjelent és beszédet mondott Aczél György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára. A nagy múltú szerencsi gimnázium aulájában félezren gyűlték egybe, hogy tanúi legyenek a várossá avatás eseményének. Aczél György beszédében hangsúlyozta, hogy a városi rang elnyerése elismerés azért az áldozatos munkáért, amellyel a szerencsiek ápolták és ápolják e történelmi település hagyományait, azért, hogy mindent megtettek a szocialista megújulásáért és további fejlődéséért. A várossá nyilvánítás azonban újabb politikai, gazdasági és kulturális feladatokat is jelent, és nem csupán a várost, hanem a környező településeket, azok lakóit tekintve is. Ünnepi beszéde után Aczél György átadta a városi rang elnyeréséről szóló díszoklevelet Szerencs újonnan megválasztott tanácselnökének, Kövér Lászlónak.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_szerencs.jpgAz ünnepi tanácsülésen Aczél György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára köszöntötte az új város lakóit

A fővárostól alig negyven kilométerre fekvő 800 éves Komárom megyei településen, a 12 ezer lakosú Dorog nyilvános, ünnepi tanácsülésén részt vett és felszólalt Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára. A település történetét, az utóbbi években elért eredményeket dr. Csuha József tanácselnök ismertette a részvevők előtt. Megemlítette, hogy Dorogon kétszáz esztendővel ezelőtt kezdődött meg a szénbányászat, s ez a tevékenység ma is meghatározó szerepet tölt be a település életében. A hetvenes évek elején megkezdett ipartelepítések következtében hirtelen megnőtt lakosságuk létszáma. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat, a Május 1. Ruhagyár dorogi telepe, a Fémmunkás Vállalat és a Kőbányai Gyógyszerárugyár helyi üzeme újabb munkalehetőséget nyújtott az ittenieknek. A gyógyszergyárban - ahol a B-12-es alapanyagot és a Fabulon készítményeket gyártják - kivált a nők foglalkoztatását oldották meg. Dorog ma az ország 15 legjelentősebb ipari településének egyike.

Másfél évtizeddel ezelőtt Tolna megyének még csak egyetlen városa volt: Szekszárd. E vidék fejlődését jelzi, hogy Dombóvár, Bonyhád és Paks után az ötödiket avathatták: a legfiatalabbat, Tamásit. A település fejlődése a hatvanas években gyorsult fel, mikor az addig kivált mezőgazdasági jellegű községben megjelent az ipar. Az első fecske az Orion híradástechnikai gyáregysége volt, amely éppen tavaly gazdagodott egy új, fóliatekercselő gépsorral. A legifjabb részleg a Páva Ruhagyáré, ahol lányok, asszonyok dolgoznak. Az utóbbi 12 évben kétezer lakás épült, s nagyjából kialakult az ivóvíz- és a csatornahálózat, elkészültek azok a beruházások, amelyek nélkülözhetetlen feltételei a városi rangnak. Tamásinak új gimnáziuma, áruháza, szállodája és művelődési központja van, az idén pedig fölavathatják az orvosi szakrendelőt is. A közeljövő feladatai közül említést érdemel az új városközpont végleges kialakítása, az idegenforgalom további fejlesztése, az egészségügy színvonalának javítása, valamint az, hogy készülnek a tervek a földgáz bevezetésére.

Széles nemzetközi visszhangot keltett a Varsói Szerződés javaslata a NATO-hoz Európa vegyifegyverektől való mentesítésére. Jürgen Sudhoff, a bonni kabinet szóvivője sajtóértekezletén közölte: a nyugatnémet kormány alapos vizsgálatnak veti alá a VSZ-indítványt, megtárgyalja azt NATO-szövetségeseivel is, s ezt követően ismerteti végleges álláspontját.

A brit külügyminisztérium mértéktartó fogadtatásban részesítette az Európa vegyifegyver-mentesítésére vonatkozó indítványt. A minisztérium nyilatkozata egyfelől gondos tanulmányozást ígért a Varsói Szerződés javaslatainak, másfelől kifejtette: első látásra úgy tetszik, szovjet részről kevesebbet kínálnak annál, mint ami a brit kormány óhaja.

Hadrendbe állították az első 9 Pershing-2 rakétát az NSZK-ban és az első 16 robotrepülőgépet Nagy- Britanniában - erősítette meg egy vezető amerikai külügyi tisztviselő a NATO-központban, az eurorakéták kérdésével foglalkozó különleges tanácsadó csoport ülése után. A testület havonta egyszer ülést tart az után is, hogy a genfi tárgyalások megszakadtak. Az illetékes NATO-testület ismét megerősítette, hogy a már elhatározott telepítéseket folytatják az 1979-es határozatnak megfelelően. Egyúttal hangoztatta, hogy a NATO kész a telepítéseket leállítani, a már hadrendbe állított rakétákat leszerelni megfelelő tárgyalásos fegyverkorlátozási megállapodás esetén. NATO-körökben azonban egyre nagyobb a bizonytalanság abban a tekintetben, hogy a zsákutcába jutott tárgyalások felújíthatók-e az eddigi álláspont legalább részleges megváltoztatása nélkül, s ha igen, mikor. A tanácskozáson a NATO-illetékesek nem fűztek semmiféle megjegyzést a Varsói Szerződés országainak előző nap nyilvánosságra hozott javaslatához, amely előirányozza a vegyi fegyverek korlátozását és leszerelését Európában.

A szaúd-arábiai közvetítéssel kidolgozott libanoni csapatszétválasztási terv végrehajtása helyett mind Bejrút déli külvárosában, mind a Suf-hegységben kiújultak a harcok egyfelől a síita és a drúz fegyveresek, másfelől a kormányhadsereg és a falangista milíciák között. Amin Dzsemajel elnök személyes megbízottja Észak-Libanonban felkereste az ellenzéki nemzeti megmentési front két vezetőjét, Szolimán Franzsijé volt államfőt és Rasid Karami volt miniszterelnököt, akik nem vettek részt a front tanácsának előzőleg megtartott damaszkuszi ülésén, amely Valid Dzsumblattnak, a Haladó Szocialista Párt elnökének vezetésével átfogó politikai megoldást sürgetett a porhintésnek minősített biztonsági terv végrehajtása helyett. Safik el-Vazzan miniszterelnök bizakodó nyilatkozatával ellentétben Dzsumblatt kizárta annak lehetőségét, hogy a közeli napokban végrehajtsák a három hónapja vajúdó csapatszétválasztási tervet. Feltételként említette egyebek között semleges tűzszüneti megfigyelők alkalmazását, a hadsereg bizonyos körzetekből való kirekesztését, valamint azoknak a drúz katonatiszteknek az előléptetését, akik a múlt év őszén nem voltak hajlandók harcolni az ellenzéki erők ellen. A hadsereg és a rendőrség szerdára virradóra készen állt a biztonsági terv végrehajtására, de az utolsó pillanatban az ellenzéki állásfoglalás miatt lefújták az intézkedést.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_amerikai_katona_bejrutban.jpgA Bejrútban tartózkodó amerikai erők egyik katonája - homokzsákokkal körülvett állásában

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban a Központi Népi Bizottság és a Legfelsőbb Népi Gyűlés állandó bizottságának együttes ülésén javasolták, hogy tartsanak háromoldalú tárgyalásokat a KNDK, Dél-Korea és az Egyesült Államok képviselőinek részvételével. A Phenjanban kiadott közlemény hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államok agresszív törekvései nyomán a Koreai-félszigeten súlyosbodó, feszült helyzetben a béke elérésének, Korea békés egyesítésének egyetlen útja az építő párbeszéd. A népi Korea azt javasolja, hogy a háromoldalú megbeszéléseken elsősorban a fegyverszüneti megállapodás békeszerződéssel való felváltásáról tárgyaljanak. Az új Szerződés előirányozná az amerikai csapatok kivonását Dél-Koreából.

Az amerikai megszállók által Grenadán elkövetett törvénytelenségekről, a szigeten létrehozott börtönökben és koncentrációs táborokban uralkodó állapotokról, kínzásokról számol be az a levél, amelyet Leon Cornwall, az Új Jewel Mozgalom Párt központi bizottságának tagja juttatott ki börtönéből, s amelyet szerdai számában közöl az Izvesztyija. Cornwall a nemzetközi jogot sértő, törvényellenes cselekedetként bélyegzi meg a grenadai agressziót. Elmondja, hogy az amerikai erők bombázásoknak vetették alá a polgári településeket. Mindenkit börtönbe vetettek és vetnek továbbra is, aki szembe mer szállni az amerikai intervencióval. A Grenadán levő amerikaiak megszállóként viselkednek. Terrorizálják a lakosságot, börtönben tartják a grenadai hadsereg életben maradt katonáit és az Új Jewel Mozgalom Párt vezetőségének tagjait. A foglyokat megkínozzák, hogy előre elkészített vallomások aláírására bírják őket. Grenadán a helyzet egyre inkább a chileihez válik hasonlatossá - írja levelében Cornwall.

A Pentagonban bejelentették: ez év júniusában, röviddel azután, hogy Hondurasban befejeződik az amerikai fegyveres erők és a hondurasi csapatok hét hónapos hadgyakorlat-sorozata, újabb közös katonai gyakorlatok kezdődnek. Mint közölték, ezek is „több hónapig” tartanak majd, és áthúzódnak az 1985-ös esztendőre. Amerikai alakulatok külföldi hadgyakorlatai normális körülmények között három hétig vagy ennél rövidebb ideig tartanak, és a rendhagyó, sokhónapos hadgyakorlatok állandósítása azt jelenti, hogy többezres amerikai katonai erőt állomásoztatnak majd a közép-amerikai országban. Jelentések szerint a Pentagon aktívan mérlegeli azt is, hogy a fentieken túlmenően állandó haditengerészeti bázist állítsanak fel Hondurasban. A hadügyminisztériumban nem cáfolták azokat a híreket, hogy az amerikai csapatok hondurasi jelenlétének állandósítását a Nicaraguára gyakorolt nyomás eszközének tekintik.

január 12.

Az El-Fatah palesztin szervezet forradalmi tanácsa tuniszi tanácskozásán bizalmáról biztosította Jasszer Arafatot, a szervezet elnökét. A szervezeti hierarchiában a központi bizottság és a legszélesebb fórumot jelentő kongresszus között elhelyezkedő forradalmi tanács megerősítette, hogy egyetért az El-Fatah központi bizottságának január 4-i tanácskozásán elfogadott határozatokkal. Támogatják azt a döntést, hogy folytatni kell a párbeszédet Jordániával, annak szem előtt tartásával, hogy független palesztin állam jöjjön létre a PFSZ vezetésével. A forradalmi tanács jóváhagyta a központi bizottság korábbi határozatát, amellyel kizártak az El-Fatahból tíz lázadó katonai vezetőt, közöttük Abu Musza ezredest. A testület ismételten megerősítette, hogy elutasítja az izraeli-libanoni megállapodást, ugyanakkor bírálta Szíriát és Líbiát, amiért „igyekeztek befolyásuk alá vonni a PFSZ-t”. A háromnapos tanácskozás után kiadott zárónyilatkozatban semmilyen érdemi bírálat nem érte a PFSZ vb elnökét, amiért december 22-én találkozott Mubarak egyiptomi elnökkel.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_arafat.jpgArafat Tuniszban

A múlt év májusában aláírt izraeli-libanoni megállapodás sorsáról tárgyalt Bejrútban Donald Rumsfeld amerikai elnöki megbízott Elie Szalem libanoni külügyminiszterrel és Vadih Haddaddal, Amin Dzsemajel államfő nemzetbiztonsági tanácsadójával. Rumsfeld később Damaszkuszba utazott, ahol arról igyekszik meggyőzni a szíriai vezetőket, hogy módosítsák a libanoni rendezés legfőbb akadályává vált egyezménnyel szemben kialakított hajthatatlan álláspontjukat. A szíriai fogságba esett amerikai pilóta szabadon bocsátása óta érezhető enyhülés következett be Szíria és az Egyesült Államok viszonyában. Asszad államfő a Reagan elnökhöz intézett válaszüzenetében jelezte, hogy hajlandó fogadni közel-keleti megbízottját, Donald Rumsfeldet.

Nicaraguában a hondurasi határ közelében tüzet nyitottak egy behatoló amerikai helikopterre. A managuai nemzetvédelmi minisztérium közleménye szerint ezt követően a helikopter 200 méterre a határtól, de már a hondurasi oldalon kényszerleszállást hajtott végre. A Pentagon közlése szerint a helikopter a Big Pine-II hadgyakorlaton részt vevő amerikai hadsereghez tartozott, s „rutinrepülésen” volt. Személyzetének egyik tagja életét vesztette. Az eset abban a körzetben történt, ahol mindennaposak a nicaraguai ellenforradalmárok és a kormánycsapatok közötti összecsapások. Vasárnap óta katonai helikopterek és repülőgépek 17 esetben sértették meg Nicaragua légterét. A berepülések célja nyilvánvalóan az ellenforradalmárok támogatása - teszi hozzá a nicaraguai közlemény. Amerikai részről nem tudtak magyarázatot adni arra, hogyan került a helikopter a határtérségbe, amelyet - az állítólag érvényes utasítások szerint - legfeljebb nyolc kilométerre közelíthetett volna meg.

január 13.

A január elsejével városi rangra emelt települések közül kettő - Pásztó és Zirc - lakossága, vezetői vették át az Elnöki Tanács oklevelét a várossá nyilvánításról. Ez alkalomból mindkét új városban ünnepi tanácsülést rendeztek.

Benke Valéria, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Társadalmi Szemle szerkesztő bizottságának elnöke Nógrád megyébe látogatott. A vendéget Pásztón, a városi pártbizottság székházában Géczi János, a Nógrád megyei pártbizottság első titkára fogadta. Benke Valéria részt vett a Lovász József Művelődési Központban rendezett ünnepi tanácsülésen, amelyen a település történetét, az elmúlt évtizedekben bekövetkezett fejlődését Kovács Ferenc, az újonnan megválasztott tanácselnök ismertette a részvevők előtt. Elmondta, hogy Pásztó története a kora középkorra nyúlik vissza, hiszen az első írásos emlék 1190-ből való. Később Zsigmond 1407-ben Budáéval azonos kiváltságokkal ruházta fel a helységet. Évszázadokig a Zagyva völgyének egyik fontos központja volt, de 1901-ben elveszítette városi rangját.

A több mint tízezer lakosú Zirc fellobogózva, örömmel várta vendégeit a várossá avatás ünnepi tanácsülésére, amelyen megjelent Óvári Miklós, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára. Gyurica László, Veszprém megye tanácselnöke köszöntötte az ünnepi tanácsülés részvevőit. Bejelentette, hogy Olaszfalu, Lókút és Nagyesztergár egyesül Zirc néven. Megválasztották a városi tanács tizenegy tagú végrehajtó bizottságát, amelynek elnöke Kiss László lett.

A Kambodzsai Népköztársaság megalakulásának ötödik évfordulója alkalmából magyar-kambodzsai szolidaritási gyűlést és barátsági napot rendezett Kunszentmártonban a Hazafias Népfront megyei és nagyközségi bizottsága. Az eseményen részt vett és beszédet mondott Kao Samreth, a Kambodzsai Népköztársaság budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője. Köszönetet mondott a magyar nép önzetlen segítségéért és támogatásáért, amellyel segíti a függetlenné vált és a szocializmus útjára lépett Kambodzsa fejlődését. Ennek egyik bizonyítéka a most átadott, magyar dolgozók által létrehozott ezerszemélyes gyermekváros. A barátsági nap alkalmából Kambodzsa képekben címmel fotódokumentációs kiállítás nyílt a Pannónia Szőrmekikészítő és Konfekció Vállalat kunszentmártoni gyárában.

Bedöntötte egy családi ház utcai szobájának falát a 17-es számú helyi járatú autóbusz reggel Veszprémben. A Szél utca 13-as számú épületben lakó idős házaspárt, Meil Józsefet és feleségét reggeli álmából riasztotta az épületet súlyosan megrongáló autóbusz. Szerencsére személyi sérülés nem történt. A rendőrség megállapította, hogy az autóbusz lassan haladt; a különös baleset az út síkossága miatt következett be. A 15-ös számú Volán Vállalat karbantartó brigádja gyorsan a helyszínre érkezett, és lezárta a megrongálódott épületrészt. A Volán gondoskodik az épület helyreállításáról is.

Az SZKP KB Politikai Bizottsága e heti ülésén több bel- és külpolitikai kérdést tekintett át. A testület egyebek között értékelte az új amerikai rakéták NSZK-beli, angliai és olaszországi telepítésének megkezdése következtében kialakult helyzetet, és ezzel kapcsolatban néhány gyakorlati intézkedést is hozott. A PB belpolitikai vonatkozásban határozatot hozott a negyedszázada alakult szovjet önkéntes rendőri szervezet további fejlesztéséről.

Alfonso Guerra spanyol miniszterelnök-helyettes Madridban fogadta Oskar Fischert, az NDK külügyminiszterét, aki hivatalos látogatást tesz Spanyolországban. Fischer az első, aki az NDK kormányának tagjai közül Madridban jár. Az NDK-beli politikus rámutatott, hogy a két ország együttműködése mindkét ország érdekeit szolgálja, a jelenlegi feszült nemzetközi helyzetben a különböző társadalmi rendszerű államok közötti jó viszony lehetőségére mutat példát. Alfonso Guerra hangsúlyozta: Spanyolország érdekelt abban, hogy kiépítse kapcsolatait az NDK-val.

Reggel összeomlott az előző este kötött tűzszünet, és valamennyi frontszakaszon kiújultak a harcok egyfelől a libanoni kormányhadsereg és a falangista milíciák, másfelől a drúz-szocialista és a síita fegyveres erők között. A hivatalos jelentések csupán arról számolnak be, hogy a túlnyomórészt kereszténylakta Kelet-Bejrútban csütörtökön és pénteken három halottja, harminc sebesültje volt a heves ágyúzásnak, de elhallgatták, hogy a drúz ellenőrzés alatt álló területeken 29 falut lőtt a kormánypárti tüzérség.

A harcok fellángolása egybeesik Donald Rumsfeld amerikai elnöki megbízott damaszkuszi látogatásával. A libanoni köztársasági elnöki hivatalból származó értesülések szerint Rumsfeld azt a hivatalos libanoni álláspontot támogatja a szíriai fővárosban, hogy a libanoni tűzszünet állandósítását célzó biztonsági terv végrehajtását el kell különíteni a politikai rendezés útjában álló izraeli-libanoni megállapodás sorsától.

Javier Pérez de Cuellar ENSZ-főtitkár háromhetes nyugat-afrikai körútra indult, amelyen nyolc országot keres föl. Cuellar útközben megállt Párizsban, ahol kétnapos magánlátogatása alatt találkozik Claude Cheysson francia külügyminiszterrel és Amadou-Mahtar M’Bow-val, az Unesco főigazgatójával.

A nicaraguai-hondurasi határvidéken történt halálos kimenetelű amerikai helikopterincidenst követően az Egyesült Államokban több, az elnökjelöltségre pályázó demokrata párti politikus követelte, hogy rendeljék haza a Hondurasba küldött csapatokat. Gary Hart szenátor közölte, hogy törvényjavaslatot kíván beterjeszteni az alakulatok visszavonására, mielőtt még újabb amerikai katona veszítené életét. Hart szerint a washingtoni politika egy újabb Libanon vagy esetleg egy újabb Vietnam kockázatát idézi elő Közép-Amerikában. Walter Mondale volt alelnök álláspontja szerint összefüggés van a közös hondurasi-amerikai hadgyakorlatok és a Nicaragua elleni titkos akciók között. Nem lehet titkos akciókat végrehajtani Nicaraguában, és ezeket nyíltan támogatni a hondurasi határövezetből anélkül, hogy az amerikaiak élete veszélybe ne kerülne - mondotta. Mind Hart, mind Mondale követelte, hogy szakítsák félbe a hondurasi közös hadgyakorlatot.

Jesse Jackson fekete polgárjogi politikus követelte: ne engedjék, hogy Honduras a közép-amerikai térség más országai ellen irányuló nyílt és titkos akció felvonulási területe legyen. Az incidens kapcsán Shultz külügyminiszter sajtóértekezletén elfogadhatatlannak nevezte, hogy tüzet nyitottak a Nicaraguába behatolt amerikai katonai helikopterre, noha elismerte, hogy az letért útvonaláról. Nem zárta ki, hogy a gép a managuai közleményben leírt módon valóban megsértette Nicaragua légterét. Hozzátette azonban, hogy az Egyesült Államok nem készül közvetlen katonai akcióra az incidens miatt Nicaragua ellen. A Pentagon szóvivője időközben beismerte, hogy az érvényben levő parancs szerint amerikai repülők kilenc kilométernél jobban nem közelíthetik meg Nicaragua határát. Ami Hondurast illeti, az incidensre hivatkozva kérte, hogy hívják össze az Amerikai Államok Szervezetének állandó tanácsát.

január 14.

Erőteljesen havazott szombatra virradóra hazánkban a Sopron-Siófok-Debrecen vonaltól északra. A lehullott hó mennyisége egy-négy centiméter. Reggelre a havazás hószállingózássá szelídült; a Bakonyból, továbbá Győr és Komárom megyéből pedig ónos esőt jelentettek. Az utak az országban a legtöbb helyen jegesek, síkosak, latyakosak. Az úttisztító gépek folyamatosan járják, szórják az utakat. A fővárosban szombat reggelre a belső kerületekben megtisztították az utakat az éjszaka leesett hótól. A külső kerületekben és a budai hegyekben viszont még síkosak a mellékutcák. A reggeli órákban történt átlagosnál több koccanás és több személyi sérüléses baleset is arra figyelmeztet, hogy a gépjárművezetőknek jobban figyelniük kell az útviszonyokra. A főváros tömegközlekedésében nem okozott fennakadást az éjszakai hóesés.

Nagy közönségsikerrel befejeződött a Budapest Sportcsarnokban a műkorcsolyázó és jégtánc Európa-bajnokság (a jégtánc döntőjét telt ház nézte végig). A téli sport e nagy eseményét 23 ország 35 televíziós állomása közvetítette, s nem kis büszkeségünkre a képernyő előtt nyilatkozó szakemberek, versenyzők, a nemzetközi szövetség képviselői elismerően szóltak a minden igényt kielégítő helyszínről, a pontos rendezésről, a magyaros vendéglátásról. A verseny négy aranyérme közül kettőt a szovjet, egyet-egyet NDK- és brit korcsolyázók nyertek. A magyar fiatalok (Téglássy Tamara, Száraz András az egyénikben, Nagy, Remport és Engi, Tóth jégtáncosok) a mezőny második felében végeztek, de megmutatták, illetve megvillantották tehetségüket, s mivel fiatalok, idejük van, hogy tehetségüket a jövőben kamatoztassák.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_mukorcsolya_es_jegtanc_europa_bajnoksag_alekszandr_fagyejev.jpgAlekszandr Fagyejev - útban a dobogó legmagasabb foka felé

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_mukorcsolya_es_jegtanc_europa_bajnoksag_katarina_witt.jpgKatarina Witt, a karl-marx-stadti középiskolás hibátlan kűrjével magasodott ki a mezőnyből

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_mukorcsolya_es_jegtanc_europa_bajnoksag_teglassy_tamara.jpgA közönség soraiban ismerős arc: Téglássy Tamara, aki - akárcsak a többi magyar versenyző - tisztességesen helytállt Európa legjobbjainak vetélkedőjén

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_mukorcsolya_es_jegtanc_europa_bajnoksag_remport_gabriella_nagy_sandor.jpgA Remport Gabriella, Nagy Sándor jégtánc kettős tizenötödik helyével a legeredményesebb magyar résztvevőnek bizonyult

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_mukorcsolya_es_jegtanc_europa_bajnoksag_jayne_torvill_christopher_dean.jpgJayne Torvill és Christopher Dean, az angol jégtáncospár méltán nyerte el a közönség nagy tetszését

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_mukorcsolya_es_jegtanc_europa_bajnoksag_jelena_valova_oleg_vasziljev.jpgJelena Valova és Oleg Vasziljev világbajnokságuk után Európa-bajnokságot is nyertek

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_mukorcsolya_es_jegtanc_europa_bajnoksag_sallay_andras.jpgSallay András, a volt világbajnok jégtáncos szervezőként intézkedik

Az olaszországi Reggio Emiliában a rendőrség üldözőbe vett három személyt, akik alaposan gyanúsíthatok azzal, hogy részt vettek a budapesti Szépművészeti Múzeumban történt, tavaly novemberi képlopásban. Nem tudni, hogy a rablás kitalálói, vagy csak végrehajtói voltak. A három gyanúsított közül kettő megszökött, egyet letartóztattak. A rendőrség részleteket nem hozott nyilvánosságra, csupán annyit közölt este, hogy a letartóztatott tolvaj neve Morini. Az eddigi nyomozás szerint a háromtagú banda tavaly az olaszországi Odena mellett meggyilkolt egy embert.

Ezen a hétvégén immár harmadszor találkoznak az NDK népszerű rockzenekarai, várhatóan csaknem húszezernyi fiatallal, békeakaratuk közös kinyilvánítására. Először 1982-ben fogtak össze hasonló nagy koncertre ismert zenészek. A Rock a békéért című rendezvény azóta immár hagyománnyá vált. A helyszín sem változott: az idén is a berlini Köztársaság Palotája ad neki otthont, kiváló feltételeket teremtve a több mint negyven zenekar és szólista számára. Fellépnek az élvonalbeli hazai előadók, valamint meghívott külföldi együttesek. A koncerteken kívül információs standok, kiállítások is helyet kapnak a rendezvényen.

Háromnapos hivatalos látogatásának befejeztével elutazott Madridból Oskar Fischer, az NDK külügyminisztere, akit fogadott János Károly király is. Fischer látogatása alkalmával a két ország közötti tudományos és műszaki együttműködési alapmegállapodást írtak alá; a két állam között ez az első ilyen jellegű megállapodás. Fischer és spanyol kollégája, Fernando Moran kétéves kulturális jegyzőkönyvet is aláírt, amely művészek, kiállítások, együttesek cseréjét irányozza elő. A kétoldalú kapcsolatokról és nemzetközi kérdésekről folytatott madridi tárgyalásait Fischer nyíltnak és tárgyszerűnek minősítette.

A CDU Essenben rendezett találkozóján a nyugatnémet kancellár az eddiginél határozottabb leszerelési erőfeszítéseket követelt az amerikai kormánytól, hangsúlyozva. hogy a hidegháború nem térhet vissza. Leszerelési és biztonsági kérdésekről szólva Helmut Kohl kancellár emlékeztetett rá, hogy a november 22-én hozott parlamenti határozattal az NSZK „beváltotta a nyugati szövetségnek adott szavát, teljesítette az amerikai nukleáris rakéták telepítése terén vállalt kötelezettségét. Ezek után morális kötelességünk, hogy amerikai barátainkkal folytatott beszélgetéseinken világossá tegyük: a leszerelés alapvető érdek. És ez nem szólam” - hangsúlyozta a kancellár. Kohl kifejezte azt a reményét, hogy a jövő héten kezdődő stockholmi konferencia a bizalomépítő és leszerelési kérdésekről előrelendíti az ügyeket. „Stockholm ugyan nem helyettesítheti Genfet, de fontos, hogy a beszélőviszony nem szakad meg” - mondotta a kancellár, hozzáfűzve: a maga részéről nem tartja valószínűnek, hogy visszatérhet a hidegháborús korszak.

Az amerikai rakétatelepítés elleni népszavazási kampány kezdődött szombaton Olaszországban. Közben Andreotti külügyminiszter a rakétákról tárgyalt Washingtonban Reagan elnökkel.

A UPI szombaton érkezett telefotója Evale közelében, kilencven kilométerrel az angolai határon belül készült arról a dél-afrikai páncélososzlopról, amely a napokban tört be a szomszédos független országba. Itt támadásai - a légierő bombázásaival együtt - többszáz békés lakos halálát okozták. Az anyagi kár is jelentős. Mint Rafael Sapilinho, az MPLA-Munkapárt KB tagja sajtóértekezleten rámutatott: a dél-afrikai támadás célja Angola politikai és gazdasági gyengítése. Ugyancsak dél-afrikai vonatkozású hír, hogy a Biztonsági Tanács egyhangú határozatban szólította fel Pretoriát: változtassa meg a Malesele Maloiséra kiszabott halálos ítéletet. Maloise a faji megkülönböztetés ellen küzdő Dél-afrikai Nemzeti Kongresszus tagja.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_del_afrikai_pancelosok_angolaban.jpgDél-afrikai páncélosok betörése Angolába

január 15.

Kapolyi László ipari miniszter a Szovjetunióba utazott, ahol partnereivel a magyar-szovjet ipari együttműködés kérdéseiről, a kapcsolatok továbbfejlesztésének lehetőségeiről tárgyal majd.

Társadalmi népszavazást tartottak Olaszországban arról, hogy akarja-e az olasz nép az amerikai szárnyas rakétáknak Olaszországba való telepítését vagy sem. A népszavazást az olasz békemozgalmak kezdeményezték, és ők is bonyolították le társadalmi akcióként. Az OKP felhívta aktivistáit, hogy teljes erejükkel támogassák és segítsék a békemozgalom kezdeményezését. A társadalmi népszavazás első eredménye már nyilvánosságra is került. A félmillió lakosú Bolognában a szervezők 124 ezer kitöltött szavazólapot gyűjtöttek össze a lakosságtól. Arra a kérdésre, „Helyesli-e ön a nukleáris rakétáknak Comisóba vagy bárhová, Olaszország területére való telepítését?” mindössze 4000 igen Szavazat érkezett. Százhúszezren nemmel válaszoltak.

A libanoni Haladó Szocialista Párt és a damaszkuszi sajtó agresszióval vádolta a négyhatalmi nyugati haderőhöz tartozó amerikai csapatokat, miután két amerikai hadihajó (köztük a New Jersey) és a tengerészgyalogosok szárazföldi tüzérsége délután tartósan ágyúzta az ellenzéki erők állásait és több, drúz ellenőrzés alatt álló települést. Az amerikai támadásnak egy polgári halottja és három sebesültje volt. Az ágyútűz miatt este négy és fél órán át szünetelt a bejrúti repülőtér forgalma. A Haladó Szocialista Párt szóvivője cáfolta, hogy a párt milicistái tüzet nyitottak a tengerészgyalogosok repülőtér környéki támaszpontjára. Kijelentette, hogy - provokatív célzattal - a falangista milíciák lőtték az amerikai bázist.

Nicaraguában a Sandinista Nemzeti Felszabadítási Front (FSLN) hét pontból álló választási törvénytervezetet terjesztett az államtanács választási bizottsága elé. A Sandinista Front azt javasolja, hogy 1985-ben végrehajtói és törvényhozói testületet válasszanak az országban közvetlen, titkos szavazással. A választásokon döntenének az ország államfőjének és az alelnöknek a személyéről, akik hat évre kapnák megbízatásukat. Az államfőt és helyettesét egyszerű többséggel választanák meg. Ugyancsak hat évre szólna a törvényhozási képviselők mandátuma. A 90 főre tervezett parlament az első két évben alkotmányozó nemzetgyűlésként funkcionálna, és döntene az ország új alkotmányáról.

A salvadori gerilláik hajnalban meglepetésszerű támadást intéztek a kormányerők chalatenangói laktanyája ellen, ahol több mint ezer katona tartózkodott. Az összecsapásnak hét halottja és tizenöt sebesültje van. A megtámadott laktanya mindössze néhány kilométerre helyezkedik el az El Paraiso nevű tábortól, amelyet a gerillák december utolsó napjaiban foglaltak el, s amely fizikai és erkölcsi értelemben egyaránt nagy csapás volt a salvadori rezsim Egyesült Államokban kiképzett „elit alakulataira”. Salvador egyéb tartományaiban is támadásba lendültek a gerillák. Usulutamból például kétségbeesett segélyfelhívásokat küld a kormány biztonsági haderőinek azon egysége, amelyet a vasútvonal védelmére rendeltek ki, s most bekerítettek az FMLN csapatai.

Kenneth Dam amerikai külügyminiszter-helyettes az ABC televíziónak adott interjújában az amerikai közvélemény tudomására hozta, hogy a nicaraguai választások bejelentése mit sem változtat az amerikai kormány felfogásán Nicaraguát illetően.

Humor:
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_humor.jpg- Amióta várossá lettünk, csak itt hajlandók átkelni

Reklám:
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_reklam_2.jpg

Kékfény:
Holtan találták Németh Istvánt Veszkény, Szabadság út 52. szám alatti lakásán. Az 52 éves férfi életét több késszúrással oltották ki. A rendőrség az ismeretlen elkövető ellen széles körű nyomozást indított. Rövid idő alatt elfogták és előzetes letartóztatásba helyezték az emberöléssel alaposan gyanúsítható Szalai Géza 22 éves veszkényi lakost. A bűnügy részletes felderítésére a nyomozást folytatják.

Közlemények:
A Telefondoktor a testápoló krémek helyes használatához ad tanácsokat a következő héten. Az egészségügyi felvilágosító szolgálat hétfőtől péntekig délután 4 és másnap reggel 9 között, szombatonként déltől éjfélig, vasárnap és munkaszüneti napokon pedig egész nap az érdeklődők rendelkezésére áll a 192-112-es telefonszámon. A lelki elsősegély-szolgálat éjjel-nappal hívható a 229-600-as telefonszámon.

A Fővárosi Vízművek értesíti a fogyasztókat, hogy január 11-én 9 órától 20 óráig, a nagy átmérőjű vezetékek karbantartása miatt, a IV. kerülettől a Xl-ig és a XIII. kerülettől a XVI-ig az ivóvíz zavarossá válhat.

A Tudományos Minősítő Bizottság közli, hogy Holló Lajos: „Bolygóközi mágnestér és a földi elektromágneses tér változásai közötti kapcsolat” című kandidátusi értekezésének nyilvános vitája 1984. január 18-án, du. 14 órakor lesz az Akadémia kistermében (Bp. V., Roosevelt tér 9.). - Ali Mahmoud Youssef: „Organofunkciós szilíciumorganikus vegyületek előállítása és spektroszkópiai vizsgálata” című kandidátusi értekezésének nyilvános vitája 1984. január 19-én, de. 10 órakor lesz az Akadémia kistermében (Bp. V., Roosevelt tér 9.).

A Pest megyei Labdarúgó Szövetség díjmentes játékvezetői tanfolyamot indít. Január 16-án 15 órától lehet jelentkezni a 126-691-es telefonon, vagy személyesen a V., Steindl Imre u. 12. szám alatt a szövetségben. A tanfolyamot Sós Gábor, a volt FIFA-bíró vezeti.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_allasajanlat_2.jpg

Divat: Színpompás pulóverek
Javában tart a tél és ilyenkor nélkülözhetetlen ruhadarabunk a puha, meleg pulóver. Az idei divatban azonban ezek a ruhadarabok sokkal színesebbek lettek, mint az elmúlt években, sőt egyetlen pulóveren belül három-négy féle színt is kombinálnak. Érdemes a színekkel játszani, hiszen a tél szürkeségét így oldhatjuk, öltözékünket vidámabbá tehetjük. Nemcsak a fiatalok és a nők pulóverdivatja lett színesebb, hanem a férfiaké is. Ennek a változásnak bizonyára örülnek, hiszen évtizedekig szinte csak két-három „szolid” színben árusítottak számukra pulóvert. Az idei tél azonban változást hozott: bármilyen színű modellt nyugodtan viselhetnek. A lényeg: hogy a pulóver meleg és lezser legyen, hogy hidegebb napokon jól alá lehessen öltözni.idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_divat_2.jpg

Nőtt a külföldi érdeklődés a vadhús iránt:
Az élő és lőtt vad exportjával foglalkozó Magyar Vadkereskedelmi Szövetkezeti Vállalat tavaly az előző évinél 25 százalékkal nagyobb árbevételre, 1,4 milliárd forintra tett szert. A tőkés piacokon az ősszel erőteljesen megélénkült a kereslet, s így a lőtt vadat 15-20 százalékkal magasabb áron tudták eladni, mint a nyáron. A pontos szállítások eredményeként nőtt a bizalom a magyar vadnyúlszállítások iránt is. Vérfrissítésre több nyugati országba szállítottak élő nyulat. Csigából is többet adtunk el. A MAVAD-tól kapott információ szerint 1400 tonnát vásároltak fel az áfészektől, s ez mind a francia piacra került. Az éticsigát egyelőre élve exportálják, de a tervek szerint rövidesen a gödöllői áfésszel közösen feldolgozót is építenek. Vecsésen a nagyvadak, a szarvas, a vaddisznó feldolgozására tavaly adták át azt az üzemet, amely az első évben jó minőségű munkájával hívta fel magára a külföldi vásárlók figyelmét.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_vecsesi_hutohaz.jpgA vecsési hűtőházban feldolgozásra, szállításra várnak a szarvasok

Tisztított burgonya a fővárosnak:
A Nógrád megyei Őrhalom termelőszövetkezetének feldolgozójából a múlt esztendőben negyvenvagonnyi konyhakész burgonyát szállítottak a Budapesti Gyermekélelmezési Vállalat konyháira. A hámozott és tartósított, a megrendelő kívánsága szerint méretre vágott ételalapanyag ötmillió forint árbevételt jelentett a közös gazdaságnak. A GYEV-vel végzett piackutatás alapján újabb termékkel is jelentkeznek az őrhalmiak: olajban sült burgonyaszeleteket ajánlanak fogyasztóiknak. Tavaly már tízezer zacskót adtak el, ötdekás csomagolásban, az idén - terveik szerint - tíztonnányi készül a burgonyacsemegéből. 1984-ben a konyhakész burgonyával együtt 50 vagon feldolgozott élelmiszert vesz át a fővárosi vállalat a Nógrád megyei téesztől. 

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_orhalmi_burgonyafeldolgozo.jpgAz őrhalmi burgonyafeldolgozóról gondos válogatással kerül le a főznivaló

Házhoz megy a vegyesbolt:
Népszerű kereskedelmi szolgáltatást nyújt a vásárlóknak az első Nógrád megyei szövetkezeti mozgóbolt, amelyet a Salgótarján és Vidéke Áfész, valamint a Duna Élelmiszer és Vegyiáru Kereskedelmi Vállalat közösen üzemeltet. A Belkereskedelmi Szállítmányozási Vállalattól bérelt Ikarus 353-as autóbusz a gyengébben ellátott peremkerületeket keresi fel menetrendszerűen alapvető élelmiszerekkel és háztartási vegyi árukkal. Az önkiszolgáló rendszerű guruló üzlet kínálja cikkeit mindazokon a helyeken, ahol az egyszemélyes üzletek vezetőinek szabadságolása miatt pótolni kell az ellátást. Az autóbuszt naponta töltik fel friss áruval az áfész és a Duna Élelmiszer és Vegyiáru Kereskedelmi Vállalat raktáraiból.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_mozgo_vegyesbolt.jpgSzolgáltatás közben a szövetkezeti mozgóbusz

Zárszámadás:
Elsőként, mint az már hagyomány ezúttal is az ászári Aranykalász Termelőszövetkezetben számolt be a vezetőség a tagságnak a tavalyi eredményekről, gondokról. Az elmúlt héten megtartott ünnepi közgyűlésen részt vett és felszólalt Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára és Kapolyi László ipari miniszter is. Havasi Ferenc felszólalásában gratulált az elért eredményekhez. Elismeréssel szólt arról, hogy a nehézségek ellenére is meg tudták őrizni a szövetkezet legnagyobb értékét, a tagság egységét. Hangsúlyozta, hogy ebben az esztendőben is kemény munkára, társadalmi méretű összefogásra van szükség ahhoz, hogy tovább emelkedjen a mezőgazdaság teljesítménye.
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_zarszamadas.jpg

Tungsram:
Az ország egyik legnagyobb vállalata az Egyesült Izzó január 1. óta Tungsram Rt. néven szerepel. Az idén 5-6 százalékkal kívánják bővíteni a termelést, exportjuk a tervek szerint eléri a 100-100 milliós értéket konvertibilis, illetve rubelelszámolásban egyaránt. Képünk: Óránként 2600 normál lámpát gyárt a saját fejlesztésű és kivitelezésű gépsor a budapesti gyárban. A teljesen automatizált gép iránt jelentős a külföldi érdeklődés.
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_tungsram.jpg

Műszaki bázis:
Székesfehérváron a Sárkereszti úton átadták a Fejér megyei Közlekedési Felügyelet új gépjármű műszaki bázisát. A mintegy 20 millió forint értékű beruházást, a Fejér megyei Tanács Építőipari Vállalata építette. Az évi 11 ezer gépjármű vizsgáztatására és ellenőrzésére alkalmas műszaki bázist, komplett diagnosztikai ellenőrző rendszerrel szerelték fel.
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_szekesfehervari_muszaki_bazis.jpg

Cooptourist-tervek:
Sikeres évet zárt a Cooptourist. 1983-ban mintegy 500 ezren vették igénybe szolgáltatásait, tíz százalékkal többen, mint tavaly, és - a gazdasági válság ellenére - a vállalat 23 százalékkal növelte éves forgalmát, bevételei megközelítik a tíz millió dollárt. 1984-ben a nehezedő gazdasági feltételek ellenére bővíteni kívánják szolgáltatásaik körét. 35 országba, 165 turista-útvonalat hirdettek meg -, s egyes utakat sikerül a tavalyinál valamivel olcsóbban kínálni. Például a bolgár tengerpartra, s ugyancsak alacsonyabb áron adják majd a szovjet utazásokat, az isztambuli kirándulásokat. Egyébként a Cooptourist külföldi útjainak 60 százaléka 6000 forint alatti áron szerepel a programfüzetükben. Változatlanul foglalkozni kívánnak a szakmai turizmussal is; utazásokat szerveznek népszerű külföldi vásárokra, kiállításokra. Nagy figyelmet fordítanak a belföldi programok szervezésére is: a hazai turisták 150 útvonalon 600-féle program közül választhatnak a Cooptourist szervezésében.

Gyógyító ködkamra:
A Szolnak megyei Tanács Hetény Géza kórháza egyik belgyógyászati osztályán megkezdték a széndioxidos ködkamrával való kezelést. A ködkamrát elsősorban az alsó végtagi krónikus érszűkületes megbetegedések kezelésére és a szívinfarktusok utókezelésére alkalmazzák. Az új gyógyászati eszköz létrehozásában segítséget nyújtottak a Kőolajkutató Vállalat gépészetének szocialista brigádjai; munkájukkal jelentős valutát takarítva meg az országnak.
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_szolnoki_korhaz.jpg

Honi flipper:
A Tisza Bútoripari Vállalat szombathelyi gyára és még néhány cég közreműködésre lépett az osztrák Novomatic céggel játékautomaták gyártására. Nálunk készülnek az alkatrészek, az osztrákok kompletten visszaküldik, itt összeszerelik, a hazai piacon pedig eladják.
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_szombathelyi_jatekautomatak.jpg

Bemutatkozott a Fesztiválzenekar:
A Zeneakadémián telt ház előtt mutatkozott be a Budapesti Fesztiválzenekar, amelynek megalakulását viharos viták előzték meg. A Fischer Iván vezényelte koncerten az új zenekar Glinka-, Mozart- és Rahmanyinov-műveket játszott. Zongorán közreműködött Kocsis Zoltán.
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_fesztivalzenekar.jpg

Télen sem néptelen a határ: Az enyhe idő kedvez a vetéseknek - kevés a nedvesség a talajban
Rendhagyó időjárás nehezítette a múlt évben a mezőgazdasági termelést. Kevés csapadék, forró napok jellemezték a nyarat. A szokatlan időjárás ősszel is folytatódott. Novemberben erősen lehűlt a levegő, kifagyott az eke a földből. A gazdaságok nem tudták befejezni a mélyszántást. Szerencsére, december derekától mostanáig újra felengedett a föld, megint dolgozhatnak a traktorok. Az őszi mélyszántásnak eddig a 97 százalékát végezték el a gazdaságok, s várhatóan a hét végére befejezik ezt a munkát. Az enyhébb időjárás kedvez a vetéseknek is. ősszel, a nedvesség hiányában a kalászosok magjának csak egy része kelt ki. A határ télen sem néptelenedett el. Ahol nagyobb területen termesztenek szőlőt, gyümölcsöt, már megkezdték a metszést. Korán hozzá kell fogni, mert másként a rügyek kipattanásáig nem végeznek a metszéssel. Eddig a nagyüzemi szőlőkben, gyümölcsösökben a terület negyedrészén vágták le a vesszőket, a gallyakat. A legtöbb gazdaságban jó ütemben folytatják a gépek javítását is. A traktorok, a munkagépek felújításához a korábbinál több alkatrészt kínálnak az Agroker-vállalatok, a teherkocsik javítása viszont alkatrészhiány miatt akadozik.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_debreceni_allami_gazdasag.jpgA Debreceni Állami Gazdaságban a szokásosnál egy hónappal korábban elkezdték a gyümölcsfák metszését

Cipőgyár Kerekharasztiban:
Duna Cipőgyár kerekharaszti gyáregysége dinamikusan fejlődik. Az idén a tervek szerint csaknem 960 ezer pár gyermek-, női- és férfilábbeli készül különféle színekben és típusokban. Mindig alkalmazkodnak a divat igényeihez, s a piac elvárásaihoz. Ezzel is magyarázható az, hogy termékeiknek több mint a felét exportálják.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_kerekharaszti_cipogyar.jpgKészülnek a cipők

Öntödei homok Kisörsről:
Az Országos Érc- és Ásványbányák kisörsi bányájából látják el a magyarországi öntödék kilencven százalékát a csapoláshoz és öntőformához szükséges, különleges minőségű homokkal. A vegyipar, az építőipar és az üvegipar számára is nélkülözhetetlen homokot teljesen automatizált hidraulikus eljárással termelik ki.
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_kisorsi_ontodei_homok.jpg

Amikor áll a mozgólépcső:
A Blaha Lujza téri aluljáró alatt a gépház falára ragasztott cédulát mutatja Fórizs János gépkezelő. A papír a metróállomás forgalmi csúcsidejét rögzíti. Menetrendje van minden mozgólépcsőnek, már emiatt is fontos tudni, hogy mikor ugrik meg az utasok száma. Meg aztán csúcsidőben a gépkezelőnek az a dolga, hogy éberül őrködjön, s azonnal közbeavatkozzon, ha a legapróbb hibát tapasztalja. A Blahán reggel hattól nyolc húszig tart az első csúcs, a második délután háromtól negyed hétig. Legalábbis hétköznapokon, csütörtökig bezárólag, mert pénteken némileg hamarabb indul meg az utasáradat, és harminc perccel előbb elfogy. Délután fél öt van: a csúcsok csúcsa. Valahol az aluljáró közepéig tart a sor, a tömeg lassan araszolgat befelé a metró kapuján. Van idejük az embereknek olvasni, ki-ki vet is egy rövidke pillantást a BKV közleményére, aztán nyomakszik tovább csöndes-mogorván. Aki napjában erre jár, már betéve tudja a tudnivalót: január 2-tól április 13-ig a Blaha Lujza téri metróállomáson mozgólépcsőt javít a BKV.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_blaha_lujza_ter_metro_felujitas_1.jpgElnézést kér a metró

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_blaha_lujza_ter_metro_felujitas_2.jpgMázsányi láncokat emelnek ki

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_blaha_lujza_ter_metro_felujitas_3.jpgSzerelősátor alatt folyik a munka

Tovább korszerűsítik a posta munkáját:
A szűkösebb beruházási lehetőségek ellenére a posta nagy gondot fordít hagyományos munkájának, a postaforgalomnak a fejlesztésére. Az idén 429 millió forintot fordítanak erre a területre, 1984-ben 60 új postahivatal nyílik szerte az országban, de közülük 25 átadása a múlt évről húzódik át. A hivatalok közül a veresegyházi és a balatonszentgyörgyi a legnagyobb. Jó néhány postahivatal nyílik új lakótelepeken is, így a budapesti Kaszás dűlői és a keszthelyi Gagarin lakótelepen, továbbá Zalaegerszeg, Veszprém és Tapolca újonnan felépülő részein. Az új létesítmények mellett nagy gondot fordítanak a régebbiek felújítására is: Szegeden és Győrött folytatódik a meglevő postahivatalok rekonstrukciója. Korszerűsítik a nagyobb üdülőkörzetekben levő hivatalokat is.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_magyar_posta.jpgÚj mérőműszert fejlesztettek ki a Posta Kísérleti Intézetében az utcai pénzbedobásos telefonkészülékek főbb egységeinek vizsgálatára

Műanyaggal bevont ablakkeret:
Székesfehérváron, az Alba Regia Építőipari Vállalat nyílászáró-üzemében két osztrák gyártmányú gépsoron műanyag bevonatú ajtó- és ablakkeretek készülnek. A megmunkálás után pvc-réteggel borítják be a fát, így a keretek tartósabbak és jobban illeszkednek. Jelenleg a hazai építkezéseket látják el ezekkel a termékekkel, de már egy NSZK-cég is érdeklődik a Fehérváron gyártott keretek iránt.
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_alba_regia_ablakok.jpg

Megállapodás a Vegeta hazai gyártásáról:
A Szegedi Paprikafeldolgozó Vállalat, a Délker, valamint a jugoszláv Podravka cég képviselői Budapesten szerződést írtak alá, amelynek értelmében megkezdődik a Vegeta ételízesítő hazai gyártása. A táplálkozási és főzési szokások változásával Magyarországon is mind népszerűbbek az ételízesítők, amelyekből az utóbbi időben már évi ötezer tonna fogy. Bár az utóbbi néhány évben többféle ételízesítő került forgalomba, a háziasszonyok mégis a Vegetát kedvelik leginkább, amelyet a Délker hét évvel ezelőtt importált először. A fűszerkeverék azonban az utóbbi egy-két évben gyakorta eltűnt az üzletekből, mert a szűkössé vált importlehetőségek miatt csak a határ menti árucsere keretében kerülhetett a hazai boltokba. A kereslet viszont változatlanul nagy, s ez késztette a Délkert a licencvásárlásra. A most aláírt megállapodás keretében - amely kilenc évre szól - a Szegedi Paprikafeldolgozó Vállalat hazai alapanyagokból, zöldségszárítmányokból, fűszerekből és nátriumglutaminátból rövidesen megkezdi az ételízesítő próbagyártását, a második félévtől pedig folyamatosan állítja elő. A Vegeta a már megszokott 75 grammos csomagolásban kerül forgalomba, s a tervek szerint még az idén több millió tasaknyi.

Számítógép az általános iskolában:
Az 1982-es tanév kezdete óta folynak a számítógép általános iskolai alkalmazásának kísérletei a veszprémi Báthory István iskolában. A tantervbe is beépített kísérletben a diákok megismerkednek az egyszerűbb zsebkalkulátor működésével, használatával, programozásával. Kezdetben csak az alapműveleteket végzik a géppel, a későbbiekben azonban önállóan programoznak is. A legjobbak számára megszervezték a kisprogramozók baráti körét, ők délutáni foglalkozásokon már a mikroszámítógép használatával ismerkednek.
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_iskolai_szamitogep.jpg

Oroszlán, mint házőrző:
Nem mindennapi „házőrzővel” büszkélkedik Gyöngyösön a Kovács házaspár. Hét hónappal ezelőtt egy tíznapos núbiai oroszlánkölyköt kaptak ajándékba. A tejen és a bébiételen nevelt kölyköt - Belamitot - játszótársává fogadta a ház másik őrzője, Béci, az egyéves bernáthegyi kutya, akivel békés egymás mellett élésben őrzik Kovácsék otthonát.
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_oroszlan.jpg

Péntek tizenharmadika:
Ezt is kiböjtöltük. Az unalmas téli esték után végre valami üdítő változatosság. A Hilton Szállóban beköszöntött az idei farsangi báli szezon. Már a nyitány - az Ez a Divat kollektívájának köszönhetően - frappánsnak bizonyult. Boszorkánypénteken - január 13-án - „Babona Bál”. Ez nagyon ki lett találva! A műsorvezető is. Rózsa György mosolyogva hozta magát. Bebizonyította, hogy cseppet sem babonás. Lám, még ezt a műsort is elvállalta. A szervezők, úgy tetszik, semmit sem bíztak a véletlenre. A műsor mellett divatbemutatóval szórakoztatták a nagyérdeműt. Hitték volna: tizenhárom manöken részvételével. A krónikás keresi a szavakat. „Ez a csúcs. Ez egyszerűen zseniális.” Mint ahogy a gyengébb nem szépségversenye is megérdemli ezt a minősítést. Ökörsütés kivételével volt itt minden. Potom ötszáz forintért még jegy is. Ez pedig nem tétel a mai világban. A nyitány biztató volt: várjuk a folytatást.idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_hilton_bal_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_hilton_bal_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_hilton_bal_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_hilton_bal_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_hilton_bal_5.jpg

A Magyar Televízió műsorán: A popzene műhelyei
Indul a diszkó... A műsorban a sokat vitatott, ám mégis közkedvelt diszkóról lesz szó. Műsorvezető: Dévényi Tibor
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_a_popzene_muhelyei.jpg

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_mozi.jpg

Színházi bemutató:

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_ivancsics_ilona.jpgIvancsics Ilona színművésznő, a József Attila Színház új tagja. Első szerepét Grigoriosz Xenopulos A kísértés című kétrészes komédiájában játssza. Kaliopi, a csinos és ellenállhatatlan szobalány alakítása, igazi sikeres főszerep

A 2. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Szörényi-Bródy: Szállj fel, szabad madár (Vikidál Gyula), 2. Szörényi-Bródy: A Kárpáthyék lánya (Koncz Zsuzsa), 3. Somló-Sztevanovity D.: Nálad (Sztevanovity Zorán).
Az előadók között: 1. P. Mobil együttes-Schuster: Metálmánia (P. Mobil), 2. Bokor fivérek: Narancsszínű kép (Color együttes), 3. Szikora-R-Go együttes: Egy alacsony férfi dilemmája (R-Go).

Békepipa: A háttérben egy labdarúgó mérkőzés
Békepipa - ez a címe a most 41 éves Paul McCartney új nagylemezének, amelyet egy videokazettára rögzített filmtörténet is kísér. Ezen az angol popzenész egy Paul nevű angol és egy Paul nevű német katonát alakít, akik a szemben álló lövészárokból harcolva néznek farkasszemet, de mégsem gyűlölik egymást. Az I. világháború idején játszódó történet nagy jelenetének hátterét egy futballmérkőzés jelenti. Paul McCartney kutatásai szerint ugyanis az ellenségek karácsony este lövészárkaikban hagyták fegyvereiket, s a két frontvonal között húzódó senki földjén békés futballcsatát vívtak.

A francia fővárosban kedd délben tartották az 1984. évi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcas döntőjének sorsolását. A nyolc válogatottat (Franciaország, Belgium, Dánia, Jugoszlávia, NSZK, Portugália, Románia, Spanyolország) két négyes csoportba osztották, ahol körmérkőzést vívnak, s a csoportokból az első két helyezett jut az elődöntőbe. Itt „keresztbe játszik” a négy csapat: a csoportelsők a másik csoport második helyezettjével találkoznak, és a győztesek kerülnek a döntőbe. A mérkőzéseknek hét város: Párizs, Lens, Strasbourg, St. Etienne, Nantes, Lyon és Marseille ad otthont. A nyitómérkőzést (június 12.) és a döntőt (június 27.) Párizsban, a Parc des Princes stadionban rendezik. A szervező bizottság a sorsolás előtt közölte: a nyolcas döntő 700 ezer jegye közül már 380 ezer elkelt. Pedig még csak a sorsolás következett...

A csoport: Franciaország, Dánia, Belgium, Jugoszlávia. B csoport: NSZK, Portugália, Románia, Spanyolország.

Az EB-döntőre készülnek:
Régen volt olyan zsúfolt a nemzetközi labdarúgóprogram, mint 1984-ben. Kontinensszerte megkezdődnek a világbajnoki selejtezők, miközben június 12-27. között Franciaországban Európa-bajnoki döntőn szerepelnek a legjobb nyolc közé jutott csapatok. Miközben a szervezők azon fáradoznak, hogy a lehető legjobb körülményeket teremtsék meg a résztvevőknek, a 15 mérkőzés lejátszásában érdekelt együttes csaknem öthónapos programját is a dolgos előkészületek szabják meg. A szakvezetők és a szövetségek megbízottjai mindenütt egyeztették már a tennivalókat, amelyek alapján a következő kép alakult ki a nyolc válogatottról:

Franciaország
Michel Hidalgo legfőbb célkitűzésének azt tartja, hogy a hátralevő időben a lehető legmagasabb szintre növelje csapata hatékonyságát. A kihasználatlan helyzeteknek tulajdonítja ugyanis a nagysikerű VB utáni gyenge eredmény-mérleget. Hiába csillog Platini, Bossis, Tigana, Giresse, Rocheteau, ha nem tudják annyiszor bevenni az ellenfél kapuját, amely a sikerhez, a győzelemhez kell. Font-Romeu-ban téli alapozással kezdték meg a közös munkát, s a síléc volt a legfőbb sporteszköz. Mindjárt nagy erőfelmérés lesz a február 29-én Párizsban sorra kerülő Anglia elleni 90 perc, ezt követi az Ausztria és az NSZK elleni összecsapás. Május 10-re és június 1-re is nemzetközi mérkőzést terveznek Lens-ba és Marseille-be. Ellenfélként az NDK és Algéria jöhet számításba. Május 12-től ismét Font-Romeu fogadja a legjobb francia futballistákat, s ha más nem, ez is arra utal, hogy az EB aranyra pályázik Hidalgo legénysége.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_labdarugo_eb_franciaorszag.jpgBalról-jobbra, felső sor: Le Roux, Bossis, Bats, Battiston, Amoros, Genghini. Guggolnak: Rocheteau, Giresse, Bravo, Platini, Fernandez

Dánia
A Wembleyben aratott diadal (1:0) óta Sepp Piontek kapitány szinte nemzeti hősnek számít Dániában. A 44. évében járó szakember, a volt egyszeres NSZK válogatott, aki aktív pályafutása befejezése után előbb két Bundesliga csapatnak volt a menedzsere (Werder Bremen, Fortuna Düsseldorf), majd két évet Haitiben is eltöltött, pillanatnyilag korlátlan bizalmat élvez, szerződését 1988-ig meghosszabbították. Nincs pedig könnyű helyzetben, hiszen míg kollégái szisztematikusan, sok közös munkával készítik fel csapatukat, addig ő az utolsó napokon látja jelöltjeit, s még a tapasztalatok összegezésére sincs ideje, mivel a mérkőzések után szerte repülnek Európába. Egyébként is - mint mondja - Simonsenéket három napnál hosszabb időre nem is lehetne edzőtáborba vinni, erre ők nem hajlandók. Az 1983-as eredményeket, azt, hogy a dán válogatott sok európai rangsorban került az élre, játékosai kimagasló egyéni tudásának, improvizáló képességének tulajdonítja (Olsen, Arnesen, Lerby, Laudrup stb.). A szinte leküzdhetetlennek látszó nehézségek ellenére - a külföldi klubok nemigen teszik szabaddá a dánokat - három mérkőzést szeretne játszani az EB előtt, mégpedig Csehszlovákia, Svédország, meg egy nyugat-európai válogatott ellen. S a leghőbb vágya: legalább néhánynapos együttlét.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_labdarugo_eb_dania.jpgBalról-jobbra, felső sor: Morten Olsen, Kjaer, Laudrup, Busk, Lerby. Guggolnak: Bertelsen, Lauridsen, Jesper Olsen, Berggren, Ivan Olsen, Simonsen

Belgium
Az 1980-as EB ezüstérmes csapatból csak hírmondók (Pfaff, Gerets, Millecamps, Meeuws, Ceulemans) maradtak Guy Thys mai csapatában. Ennek ellenére imponáló biztonsággal, a legelsőnek, már 1983. március 20-án biztosították franciaországi fellépésüket az NDK ellen idegenben aratott 2:1-es győzelmükkel. Utána még a Svájctól elszenvedett 3:1-es vereséget is megengedhették maguknak, így is 3 pont előnnyel végeztek az élen. Thysnak is a külföldön játszók - Gerets, Coeck, Pfaff - okozzák a legtöbb gondot, hiszen hol számíthat rájuk, hol nem. Tavaszi, a döntő előtti ellenfeleik: NSZK (február 29.), Lengyelország (április 18.). Az EB-re utazás előtt Olaszország vagy Brazília ellen küldené szívesen pályára csapatát.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_labdarugo_eb_belgium.jpgBalról-jobbra: Claesen, Lambrichts, Voordeckers, Plessers, Theunis, Ceulemans, Verheyen, Vercauteren, Renquin, Pfaff, Meeuws

Jugoszlávia
Todor Veszelinovics válogatottját többek között Fortuna istenasszony is segítette a nyolc közé jutáshoz, hiszen mindenképpen szerencsének kell mondani, hogy a bolgárok ellen a 89. percben lőtt gól alakította ki a 3:2 arányú győzelmet, mert bizony a döntetlen Walesnek kedvezett volna. A szövetségi kapitány arról panaszkodik, hogy kevés ideje lesz a csapatjáték összehangolására a későn befejeződő bajnoki küzdelmek miatt. Legalább Svájccal és Svédországgal szeretnék összemérni erejüket a Franciaországba utazás előtt, de hogy ez elég lesz-e a csapatrészek közötti összehangolódásra, az bizony nagyon kétséges. Főleg a védelem szorulna feljavulásra, mivel az EB-selejtező 12:11-es gólkülönbsége bizony nem jó fényt vet rájuk.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_labdarugo_eb_jugoszlavia.jpgBalról-jobbra, felső sor: Zajec, Szimovics, Cvetkovics, Katanec, Radanovics, Zoran Vujovics, Szusics. Guggolnak: Szesztics, Kranjcar, Pesics, Zlatko Vujovics

NSZK
Sokan meglepőnek tartják, hogy Jupp Derwall a bulgáriai Várnát választotta a februári edzőtáborozás színhelyéül. A nyolc nap során február 15-én a Bulgária elleni játék jelenti 1984-es rajtjukat, majd a belgák, a franciák is erőfelmérők Rummeniggéék számára, csakúgy, mint a márciusi Szovjetunió elleni találkozó. Hosszabb lélegzetű közös munkára egyébként nemigen lesz lehetősége Derwallnak, hiszen május 26-án fejeződik be a bajnokság, május 31-én és június 5-én van az NSZK kupadöntő. A kapitány célkitűzése csapata agresszivitásának a növelése, valamint a védőmunkában a szoros és területvédekezés vegyítésének begyakorlása. A munka eredményét a májusi, olaszok elleni mérkőzésen szeretné véglegesein lemérni.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_labdarugo_eb_nszk.jpgBalról-jobbra, felső sor: Stielike, Schumacher, Schuster, Bommer, Völler, Herget. Guggolnak: Karl-Heinz Rummenigge, Dremmler, Brehme, Matthäus, Karl-Heinz Förster

Portugália
Fernando Cabrita elképzelt munkáját zavarja, hogy a Benfica és a Porto nemzetközi kupában szerepel és emiatt nemigen tudja közös munkára behívni jelöltjeit, pedig ők alkotják a válogatott gerincét (Bento, Lopes, Gomes, Coelho, Pereira, Veloso, Costa, Oliveira, Chalana, Nene stb.). A tervek szerint május elejétől lehet csak intenzív munkába kezdeni, majd 20-ától kerülhetne sor az igazi összehangolásra. Három válogatott mérkőzést akarnak játszani, kettőt otthon, egyet pedig Luxemburgban.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_labdarugo_eb_portugalia.jpgBalról-jobbra, felső sor: Eurico, Jordao, Lima Pereira, Inacio, Joao Pinto. Guggolnak: Bento, Gomes, Jósé Luis, Chalana, Jaime Pacheco, Carlos Manuel

Románia
A nyolc kapitány közül Mircea Lucescu a románok szakvezetője a legfiatalabb. Az EB-döntőbe jutás eddigi kitűnő munkáját dicséri, hiszen Olaszország, Csehszlovákia és Svédország együttesét megelőzni nem mindennapi teljesítmény. Most viszont vannak nehézségei, hiszen a dél-amerikai túrázás után a következő hetekben nemigen lesz alkalma a közös gyakorlásra, elsősorban a Dinamo Bukarest kupaszereplése miatt, hiszen ebből a csapatból heten vannak állandó válogatottjai közül. Legalább három mérkőzésen szeretné még látni együttesét (március 25-én, május 9-én és 30-án), különböző ellenfelek ellen.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_labdarugo_eb_romania.jpgBalról-jobbra: Ungureanu, Negrila, Rednic, Geolgau, Gábor, Bölöni, Klein, Camataru, Jorgolescu, Lung, Stefanescu

Spanyolország
A kudarccal végződött világbajnoki szereplés után Miguel Munoz, az új szövetségi kapitány alaposan átalakította az együttest, megfiatalította. (Maceda, Senor stb.) Az első nagy eredmény az EB-döntőbe jutás, még akkor is, ha a Málta elleni 12:1 bizony sok szóbeszédre adott és ad még mindig alkalmat. A spanyol szurkolók érdeklődéssel várják válogatottjuk további útját, de a szurkolók megint csak emlegetni kezdik olyanok nevét, mint Juanito, Zamora, Satrustegui, Tendillo, Lopez-Ufarte. Munoz, a magyarok elleni cadizi mérkőzésen kívül még ötször méri fel csapata erejét: Luxemburg, Dánia, Svájc es Jugoszlávia ellen, miközben eljön együttesével a május 31-i, Magyarország elleni visszavágóra is. A Barcelona KEK szereplese zavarhatja meg eredeti elképzeléseinek valóraváltásában.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_labdarugo_eb_spanyolorszag.jpgBalról-jobbra, felső sor: Arconada, Goikoextea, Maceda, Nimo, Gordillo, Camacho. Guggolnak: Carrasco, Santillana, Senor, Guerri, Marcos

Kedden megérkezett Benidormba a magyar labdarúgó-válogatott, szerdán az alicantei világbajnoki pályán edzőmérkőzést játszott a II. osztályban igen erős Herculessel. Ez a csapat néhány nappal ezelőtt 2:1-re verte az ugyancsak itt készülődő holland Ajaxot.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_hercules_alicante_magyarorszag.jpg

Mezey György szövetségi kapitány a játékkal nem volt teljesen elégedett, az akarással, küzdőszellemmel viszont igen.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_hercules_alicante_magyarorszag_garaba_bodonyi_kovacs_attila_torocsik_disztl_peter.jpgMég néhány perc és kezdődik a mérkőzés. Garaba, Bodonyi, Törőcsik és Disztl Péter bemelegítés közben

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_hercules_alicante_magyarorszag_nagy_antal.jpgNagy Antal is a kezdésre vár

A szerdai edzőmérkőzés után csütörtökön újabb játék következett. Ezúttal a szintén II. osztályú Elche volt az ellenfél.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_elche_magyarorszag.jpg

A válogatott ezt követően visszatért főhadiszállására, Benidormba, ahol kemény edzésekkel készült a spanyol válogatott elleni jövő szerdai találkozóra.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_disztl_peter_sandor_imre.jpgEgy zsák labda, meg a tenger... Aki a labdákat viszi: Disztl Péter a Videoton kapusa, akivel a látványban gyönyörködik Sándor Imre, gyúró

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_kohalmi_gabor_galhidi_gyorgy.jpgCsepeliek, pihenőben. Kőhalmi és, Gálhidi edzésre várva

Pénteken a magyar B válogatott néven szereplő Vasas labdarúgócsapata lejátszotta első mérkőzését Új-Delhiben a Nehru Kupa nemzetközi labdarúgótornán. Ellenfele a kínai válogatott volt, s értékes 1:1 (1:0) arányú döntetlent ért el. A 32. percben Kiss László a magyar együttest juttatta vezetéshez, s ezt nyolc perccel a végső sípszó előtt Co Su-seng egyenlítette ki.

Megkezdődött a visszaszámlálás a szerdai, cadizi spanyol-magyar mérkőzés előtt. Ezt jól érzi az idegenforgalmi prospektusokba való Benidormban edzőtáborozó válogatott is. A helyi és az országos lapok egyaránt sokat foglalkoznak a csapat készülődésével. Felvonult már a televízió is, s a polgármester szombat délelőtti fogadásán megköszönte, hogy az együttes városukat választotta a felkészülésre. A szombati és vasárnapi fordulótól függetlenül a spanyol szövetségi kapitány, Miguel Munoz szombat reggel kijelölte keretét a barátságos találkozóra. 

A magyar csapatból csupán egyetlen játékos szomorú. Farkas Tibor, a Vasas hátvédje, aki szalagsérülést szenvedett, s nehogy komolyabb baja legyen, hétfőn hazautazik. A többiek továbbra is makkegészségesek, hangulatuk kellemes, nyugtatót egyikük sem szed, mert a tréningek után úgy alszanak, mint a mormoták. Csupán Törőcsik nyűgös kissé: a Marca című lap szerényen és egyszerűen nagy tudású veteránnak minősíti. Persze az „idős” minősítés bántotta a táncos lábú újpestit. Egyébként az egész oldalas riportban Mezey György nyilatkozik, az írás címe: Magyarország Mexikóra figyel. Az összeállításban közlik a részletes játékoslistát is, az ilyenkor szokásos adatok felsorolásával.

- Egy hete tart a táborozás itt, eddig minden remekül sikerült - mesélte az eddigiekről a szövetségi kapitány. Egyetlen bíráló szóval sem tudom illetni a játékosokat, mindenki teljes erőbedobással gyakorol. Sikerült a legkülönbözőbb elképzeléseinket is végigvinni, s nagyon örülünk annak, hogy a spanyolországi felkészülés mellett döntöttünk. Most némi változás lesz a tréningekben, hiszen következik a válogatott találkozó. Ezen minden eredmény lehetséges. Ügy érzem, kellő időben mondom: nem a tételes eredmény a fontos. Ez a találkozó a felkészülés egyik, persze nagyon fontos állomása. Az is nyilvánvaló, hogy úgy küzdünk majd, ahogy elvárható. Tehát teljes szívvel. Pedig távolabb tekintünk, mint Cadiz. Olyan intenzív edzések zajlottak eddig, hogy nem várható briliáns forma. Megvallom, ha netán tán nem lesz siker, akkor sincs baj. Ugyanakkor nagyon jó dolognak tartom, hogy erőfelmérést tartottunk. Januárban is, persze.

Vasárnap Kalkuttában, a Nehru Kupa nemzetközi tornán a magyar B válogatott néven szereplő Vasas Zvara és Kiss góljával 2:2 (1:0)-ra végzett Románia U21-es együttesével.

És akkor lássuk a lényeget, az alsóházban végzett csapatok mérlegét.

9. SZEOL AK

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_9_szeol_ak.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_9_szeol_ak_balazs_segesvari.jpgParádésan kezdtek a szegediek, az 1. fordulóban valósággal lelépték az Újpesti Dózsát. A Vasastól igazolt Balázs Kardossal vív fejpárbajt, előttük a mérkőzésen két gólt szerző Segesvári

10. MTK-VM

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_10_mtk_vm.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_10_mtk_vm_borso_janos.jpgBorsó János rúgdosta a gólokat, szervezte a játékot. Itt épp Kakas és a Vasas kapujába talál be

11. Pécsi MSC

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_11_pecsi_msc.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_11_pecsi_msc_roth_antal.jpgA pécsiek szervezetten védekeztek és támadtak. Ez idén ennyire volt elég. A válogatottba bekerült Róth Antal a tatabányai Dombai kapuját veszélyezteti fejjel a 8. fordulóban

12. Ferencváros

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_12_ferencvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_12_ferencvaros_ebedli_zoltan.jpgA Ferencváros parádés játékkal zárta az őszt, a félidei bajnoktól pontot vett el (vagy inkább veszített?) az Üllői úton az utolsó fordulóban. Ha Ebedli egész ősszel úgy játszott volna, mint ezen a mérkőzésen, akkor talán minden másképp alakul a IX. kerületben...

13. Haladás

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_13_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_13_haladas_fitos_jozsef.jpgA Haladás bárhol tudott nyerni és bárhol tudott veszíteni. Ezen az őszön ez csak ennyire volt elég. Sok vidéki csapatnak a Budapest tábla megláttán megremeg a lába. A Haladás győzni tudott a Fáy utcában. Fitos József egész ősszel válogatottra éretten játszott. Kérdés, Mezey György szövetségi kapitány egyszer észreveszi-e

14. DVTK

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_14_dvtk.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_14_dvtk_gulyas_olah.jpgA 7. fordulóban a DVTK értékes pontot szerzett Szegeden.  Gulyás és Oláh némi szerencsével is, de hárítani tudja a hazai akciót

15. Nyíregyháza

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_15_nyiregyhaza.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_15_nyiregyhaza_rabcsak_janos.jpgGyenge a csapat, gyenge a védelem, minden gyenge. De legalább Rabcsákra lehetett számítani

16. Volán

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_16_volan.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_16_volan_forintos_seres.jpgA Volán nagyon fontos pontot rabolt a Dózsától. A Vasastól visszakért és visszakapott Seres indul el a labdával, közelében Forintos helyezkedik

A Spanyolország-Magyarország előkészületi mérkőzéssel folytatjuk.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr3315676490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandor 2020.05.22. 16:52:24

"Jayne Torvill és Christopher Dean, az angol jégtáncospár méltán nyerte el a közönség nagy tetszését"
Az 1984-es budapesti EB alábbi korabeli tévés VHS felvételében Gyulai István elárul néhány kulisszatitkot a párosról.
Majd reklám és TV torna. Maradjanak velünk.
www.youtube.com/watch?v=s-kLDnqLmV0

Fandor 2020.05.22. 16:59:47

"A Magyar Televízió műsorán: A popzene műhelyei - Indul a diszkó... A műsorban a sokat vitatott, ám mégis közkedvelt diszkóról lesz szó. Műsorvezető: Dévényi Tibor"

Természetesen ez a műsor is szerepel szerény gyűjteményünkben, feat. Boney M, Hot Chocolate, Amanda Lear, Chilly és egy rettenetes Kovács Kati cover.
Köszönöm, hogy elmondhattam.
ok.ru/video/1708820859465
süti beállítások módosítása