Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 Őszi zárás – Tabellaparádé

2020.06.06. 13:46 maribor_

1984. január 23-január 31., az év első hónapjának a vége

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_headlines.jpgAz utóbbi évek legnagyobb hóvihara tombolt az országban, leginkább a Bakony vidékén. A két napig tartó, csaknem folyamatos hóhullás által okozott közlekedési gondokat alaposan megtetézte a viharos, időnként orkánszerű, az óránként 100 kilométeres sebességet is meghaladó szél

Lássuk először a másfél hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

január 23.

A stockholmi konferencián, amely az európai biztonság- és bizalomerősítő intézkedésekkel, valamint az európai regionális leszerelési kérdésekkel hivatott foglalkozni, a zárt plenáris ülésen Algéria, Egyiptom, Izrael, Libanon, Líbia, Marokkó, Szíria és Tunézia képviselőit hallgatták meg. A madridi találkozó úgy határozott, hogy a stockholmi konferencián napirenden kívül szót kaphatnak azok a Földközi-tenger melléki országok is, amelyek nem európaiak, nem írták alá a helsinki záróokmányt, következésképpen nem részvevői a január 17-én megnyílt stockholmi konferenciának. A felszólalók zömmel az egyes országok stockholmi nagykövetei voltak.

Algéria képviselője geostratégiai és geopolitikai tényezők sorával bizonyította az európai és a mediterrán térség biztonságának összefüggését. Rámutatott, hogy a Földközi-tenger körzetében rendszeresen jelentős külföldi katonai erők állomásoznak, ezek hadgyakorlatai bizonytalansági tényezőt jelentenek.

Egyiptom képviselője hangot adott az atomháborútól való aggodalomnak, majd igen részletesen foglalkozott a Palesztinái problémával. Utalt Egyiptom és Franciaország közös rendezési tervére, amely a Biztonsági Tanács előtt van.

Az izraeli küldöttség vezetője a közel-keleti helyzetről szólva a felek „közvetlen tárgyalásait” sürgette. Állást foglalt a mediterrán együttműködés szélesítése mellett, példaként említve a Földközi-tenger szennyeződésének megakadályozását előirányzó barcelonai egyezményt.

Libanon képviselője a külföldi erőknek Libanonból való kivonását, a libanoni szuverenitás, függetlenség, egység és területi integritás megvalósítását sürgette a hétfői ülésen.

Líbia küldötte rámutatott, hogy a világ évente 600 milliárd dollárt fordít katonai célokra, miközben ugyancsak évente több tízmillió gyermek és felnőtt hal meg alultápláltság következtében.

A marokkói delegátus készséget mutatott a szaharai probléma tárgyalásos rendezésére, nemzetközi megfigyelők bebocsátására az adott térségbe.

Szíria képviselője kívánatosnak minősítette Európa fokozottabb részvételét a közel-keleti rendezésben. Élesen bírálta az Egyesült Államokat, amelynek haditengerészeti és légiereje közvetlen közel-keleti beavatkozásával súlyosbítja az ottani helyzetet.

Marly-Le-Roy kastélyában tanácskozott Mitterrand elnök Margaret Thatcher angol miniszterelnökkel, Francia közlés szerint a találkozó színhelyéül azért választották ezt a Párizs közelében, egy erdőben fekvő kastélyt, hogy ezzel is kidomborítsák az eszmecsere nem hivatalos jellegét. Michel Vauzelle, az Elysée-palota szóvivője közölte, hogy a megbeszélésen a közöspiaci problémákról, a kelet-nyugati kapcsolatokról és a közel-keleti kérdésről volt szó. A szóvivő, aki részleteket nem ismertetett, hangsúlyozta: a találkozó az első kapcsolatfelvétel volt a közöspiaci problémákat illetően, amióta Franciaország az év elején átvette a Közös Piacon belül az elnöki tisztet.

A síita Amal mozgalom felhívására kiterjedt sztrájkok, tüntetések voltak az Izrael által megszállt Dél-Libanonban. A tiltakozó megmozdulások új hullámát az váltotta ki, hogy a megszállók körülzárták, teljes blokád alá helyezték a Tyr körzetében levő Haluszije falut, miután a helyi mecset imámját és további 16 személyt letartóztattak.

Az amerikai hadügyminisztérium közölte a múlt hét végén: végrehajtották az első kísérletet egy olyan típusú amerikai rakétával, amelynek rendeltetése „ellenséges” űrobjektumok, műholdak és föld körüli pályán lévő más célpontok megsemmisítése. Vezető amerikai tudósok és a korábbi kormányzatok tisztségviselői közös nyilatkozatban mutattak rá, hogy a most elkezdett kísérletsorozat folytatása súlyos következményekhez vezethet. „A most lefolytatott kísérlet azt jelzi, hogy az Egyesült Államok kormánya elkötelezte magát a fegyverkezési hajsza új szakasza mellett, ami, ha folytatódik, csupán csökkentheti az Egyesült Államok biztonságát, és növelheti az atomháborús fenyegetést” - hangoztatja a nyilatkozat. A felhívás szerzői azt sürgetik, hogy haladéktalanul újítsák fel az űrfegyverek betiltásáról folytatott tárgyalásokat. Fred Ikle hadügyminiszter-helyettes a kongresszus előtt tett nyilatkozatában hangoztatta: az Egyesült Államoknak szüksége van egy ilyen fegyverre, hogy képes legyen szovjet űrobjektumok megsemmisítésére. A most kipróbált űrfegyverre a Pentagon a kutatás és fejlesztés soron következő szakaszában közel másfél milliárd dollárt, a gyártás szakaszában ennek többszörösét kívánja elkölteni.

január 24.

Hajnaltól késő délutánig megállás nélkül zuhogott a hó a Dunántúlon, főként Komárom, Veszprém és Somogy megyében. Az ország középső részében a délután feltámadt szél gyakran okozott hófúvásokat. Leginkább Veszprém, Somogy és Szolnok megyében érte váratlanul a közlekedőket a sok hótorlasz. A Bakonyban 35-40 centis akadályokat emelt a szél. Nemcsak a Közlekedési Minisztérium üzemmérnökségei, hanem a szénbányavállalatok, különféle nagyüzemek és termelőszövetkezetek is bekapcsolódtak az utak takarításába, hogy a dolgozók ne késsenek munkahelyükről. A hóesés Tatabányán jócskán hátráltatta a bányák vagonellátását. A legtöbb gondot eddig Somogyban okozta a tél: itt az óriási hóesés nemcsak a közlekedésben, hanem a telefon-összeköttetésben is fennakadást okozott. A Kaposvár-Fonyód közötti vasútvonalon tucatnyi oszlop dőlt a sínekre, s emiatt járatok maradtak ki. Balatonkeresztúr és Somogyszob között elakadt egy vonat, a honvédség azonnal nekilátott az utasok kimentéséhez. Ugyaninnen való hír, hogy a Tejipari Vállalat szállítókocsijainak egy része az esti órákig sem érkezett vissza telephelyére. Kaposvár és Nagyatád között még délután is szünetelt a telefon-összeköttetés.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_pecsi_havazas.jpgA pécsieket rég nem látott harmincöt centis hóval lepte meg a január végi tél...

Budapesten reggel öt órakor kezdődött el a havazás, egész délelőtt, valamint délután hullott a hó. A Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat már a reggeli órákban hozzákezdett a tömegközlekedési útvonalak megtisztításához. Késő délután 136 gép sózta, ekézte az utcákat, hogy sehol se legyen fennakadás a közlekedésben. Délután két órától 850 rendkívüli hómunkást vettek fel, este tíz órától pedig ideiglenesen felemelték a bérüket is. Az éjszakai műszakban dolgozók részére az eddigi 245 forint helyett 290 forintot, a nappali műszakban dolgozóknak az eddigi 170 helyett 210 forintot fizetnek.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_budapesti_hohelyzet.jpgDélutáni helyzetkép a fővárosban

Dél óta már az athéni magyar nagykövetség épületében őrzik - szigorú biztonsági körülmények között - a tavaly november 5-én Budapestről ellopott és tíz hétig egész Európa rendőrsége által keresett magyarországi kincséket, a hat olasz reneszánsz festő alkotását. Jelenleg még bizonytalan, hogy a most megindított kiadatási eljárás mikor vezethet végül is eredményre, de a görög kormányzati és igazságügyi szervek igen gyorsan megtalálták azt a jogi formulát, amely nem sérti a görög jogrendszert, a nemzetközi érdeklődéstől kísért magyar képek mégis minél hamarabb visszakerülhessenek a Magyar Népköztársaságba. A görög jog szerint büntetőeljárás keretében a hatóságok kezébe került bűnjeléket mindaddig őriznie kell a rendőrségnek, amíg a bűnügy be nem fejeződik; ám a körülmények folytán veszélynek kitett bűnjeléket megőrzésre át lehet adni jogos tulajdonosának, akinek azonban kötelessége elősegíteni, hogy a hatóság azt - szükség esetén - újból megtekinthesse.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_gorog_restauratorok.jpgGörög restaurátorok gondosan csomagolják a hat festményt, mielőtt átadnák azokat a magyar képviselőknek

Ellopott festményeink igen érzékenyek. Ami az Esterházy Madonnát illeti, mielőbb merevítő lapra kell kerülnie, nehogy a középen keletkezett - ma még teljesen kijavítható - hajszálrepedés tovább táguljon, és a festmény teljesen kettérepedjen. Ezért is tanúsítottak rendkívüli gyorsaságot a görög hatóságok és döntött úgy Hrisztosz Lambru, az amfisszai kerületi ügyész - aki a nyomozást felügyeli -, hogy még kedden megszerkesztik az átadási-átvételi okmányt, és visszajuttatják a festményeket a Magyar Népköztársaság képviselőinek. Lambru ügyész délelőtt Athénban a csendőrség biztonsági szolgálatának épületében a görög és a külföldi sajtó képviselőinek jelenlétében erős fegyveres felügyelet mellett jelképesen átadta a magyar illetőségű műtárgyakat Dobos Istvánnak, hazánk görögországi nagykövetének. Az átadási formaságoknál jelen volt Garas Klára művészettörténész és két Görögországban tartózkodó rendőrtiszt, dr. Borbarát Béla és dr. Konczer István ezredes.

A rögtönzött nemzetközi sajtókonferencia alatt a becses „csomagokat” erős rendőri fedezet mellett átszállították a magyar nagykövetség épületébe. Arról, hogy a festményeket mikor szállítják haza Magyarországra, biztonsági okokból sem a görög rendőrség, sem a magyar nagykövetség nem adott felvilágosítást.

Melina Mercouri görög kultuszminiszter hivatalában fogadta az Athénban tartózkodó Garas Klára művészettörténészt és Dobos István nagykövetet abból az alkalomból, hogy a magyar nép tulajdona ismét a magyar nép birtokába került.

Moszkvában megkezdődött a KGST végrehajtó bizottságának 109. ülése. A tanácskozáson részt vevő küldöttségek áttekintik a tagállamok gazdasági és tudományos-műszaki együttműködésének több kérdését. Tárgyalnak a KGST-n belüli tervkoordináció további tökéletesítésének lehetőségeiről, a közös beruházásként megvalósuló ipari létesítmények építéséről. Megvitatják az automatizált műszaki rendszerek létrehozásának és bevezetésének kérdéseit, s a KGST-partnerek közötti szerződéses szállítási fegyelem erősítésének módjait. Az ülésen értékelik a szocialista világrendszer gazdaságát kutató nemzetközi KGST-intézet több mint tízéves tevékenységét. és meghatározzák a jövő főbb kutatási irányait. Megvitatják a KGST és más nemzetközi szervezetek idei kapcsolattartásának kérdéseit is.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_tanacskozik_a_kgst.jpgTanácskozik a KGST vb

A stockholmi bizalom- és biztonságerősítő. valamint leszerelési kérdésekkel foglalkozó konferencián a NATO-tagországok azt javasolták, hogy az államok tájékoztassák egymást az Európában levő légi és szárazföldi erők szerkezetéről, jelezzék ezentúl 45 nappal előre az egy hadosztálynyi vagy annál nagyobb katonai erők gyakorlatait, a 25 ezer főnél többet érintő mozgósításokat, és értesítsék egymást a riasztásból végrehajtott hadgyakorlatok kezdésekor.

Mint ismeretes, Andrej Gromiko szovjet külügyminiszter stockholmi felszólalásában kiemelte: a Szovjetunió kész a helsinki záróokmányban megfogalmazott bizalomerősítő intézkedésekhez nagyobb jelentőségű és átfogóbb kiegészítő intézkedéseket kidolgozni. Felhívta a figyelmet arra, hogy tovább lehetne fejleszteni a nagy hadgyakorlatokról való előzetes tájékoztatás kérdését. Mint mondta, rendkívül időszerű lenne az ilyen hadgyakorlatok méreteinek korlátozásáról is megállapodást kötni, meghatározva a részt vevő csapatok számszerű adatait. Kiemelte, hogy a legkomolyabb figyelmet a fegyveres erők nagymérvű átcsoportosításának és mozgásának kérdése érdemli. Rámutatott, hogy a béke és biztonság érdekeinek felelne meg az Európához közeli tengeri és óceáni övezetekben, illetve légtérben tervezett nagyobb légi és tengeri hadgyakorlatokról való előzetes tájékoztatás is.

Helmut Kohl nyugatnémet kancellár Izraelbe érkezett. Tel-Aviv Ben Gurion repülőterén a bonni vendéget Jichak Samir miniszterelnök és kormányának tagjai üdvözölték. A légikikötőből Kohl Jeruzsálembe hajtatott, ahol lerótta kegyeletét a nácizmus áldozatainak emlékművénél. Programja szerint a késő délutáni óráikban megkezdte tárgyalásait Samir kormányfővel.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_helmut_kohl_jichak_samir.jpgHelmut Kohl és Jichak Samir

A libanoni ellenzék nemzeti megmentési frontjához tartozó Haladó Szocialista Párt azzal vádolta a falangista pártot és a jobboldali milíciáikat, hogy a tavaly elszenvedett katonai vereség ellenére továbbra is a háborús megoldásra építik számításaikat, új háborúra mozgósítanák abban a reményben, hogy ismét kiprovokálhatják az országban állomásozó nyugati erők, főként az amerikai csapatok beavatkozását. Kizárólag a falangistákat terheli a felelősség a helyzet súlyosbodásáért, mert ők azok, akik elleneznek minden változást, akik háborúra uszítanak - mutat rá a közlemény. Figyelemre méltó, hogy a falangista vezetésű jobboldali milíciáik parancsnoksága melegen üdvözölte George Shultz amerikai külügyminiszter nyilatkozatát, amelyben megelőző támadást helyezett kilátásba a washingtoni támogatást élvező Amin Dzsemajel elnök ellenzékével szemben.

Irak és Irán határtérségében folytatódtak a tüzérségi harcok. Hadijelentéseiben mindkét fél azzal vádolta a másikat, hogy polgári célpontokat ágyúzott. Az iraki hadijelentés szerint az iráni tüzérség a Bagdadtól keletre, az iraki-iráni határ közelében fekvő Mandali és Zurbatije lakónegyedeit is lőtte. Az iráni hadi jelentés arról számolt be, hogy az iraki tüzérség akciója következtében négy lakóház is megrongálódott Abadan iráni kikötőváros déli részén. Irán szerint a front déli részén folyó harcokban 20 iraki katona vesztette életét, illetve sebesült meg. Irak több iráni tüzérségi állás megsemmisítéséről adott hírt.

Az Egyesült Államok Honduras területén a Kubában levő guantanamói támaszponthoz hasonló, állandó katonai bázist akar építtetni. Langhorne Motley, latin-amerikai ügyekkel foglalkozó külügyi államtitkár sajtóértekezletén azt hangoztatta, hogy ezt az Egyesült Államok „nemzetbiztonsági érdekei” teszik szükségessé. Hozzáfűzte, hogy az állandó támaszpont létrehozásának gondolatát már „több ízben megvitatták, de végleges döntést még sem Reagan elnök, sem a kormányzat, sem pedig a kongresszus nem hozott”. Az államtitkár úgy nyilatkozott, hogy ha Nicaraguában általános választásokat rendeznének, Washington hajlandó lenne „tiszteletben tartani” azok végeredményét. Ugyanakkor azt is közölte, hogy országa csak abban az esetben kész a kapcsolatok rendezésére Nicaraguával, ha Managua „lemond a forradalom exportálásáról”. Megfigyelők ezzel kapcsolatban utalnak arra, hogy Washington közép-amerikai politikájának egyik meghirdetett célja „a baloldali erők” visszaszorítása, és ennek megvalósítására a térségben nagy létszámú haderőt állomásoztat.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_san_franciscoi_tuntetes.jpgTüntetések voltak Guatemala, Honduras és El Salvador San Franciscó-i konzulátusa előtt. Képünkön az amerikai rendőrség tüntetőket vonszol el a guatemalai képviselet elől

Az Apple Computer piacra dobja az 1979 óta fejlesztett Macintosh számítógépet. A monokróm monitorral rendelkező gépben egy 32 bites, 7,83 MHz-es órajelű Motorola MC68000 processzor volt, 128 KB RAM, 64 KB ROM tartozott hozzá, beépítve egy 400 KB-os, 3,5 colos floppymeghajtót tartalmazott és egérrel is lehetett használni. A 2495 dolláros kezdő áron adott Macintosh volt az első igazán sikeres grafikus felhasználói felületet használó számítógép.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_apple_macintosh.jpgA forradalmian új személyi számítógép

Az „1984” reklámnak vagy az Apple „1984” reklámjának nevezett - azóta kultikussá vált - televíziós reklám indította útjának az Apple Macintosh személyi számítógépet. A reklámot 1984. január 22-én mutatták be az a XVIII. Super Bowl harmadik negyedében. 1983-ban Steve Jobs egy forradalmi reklámot szeretett volna készíttetni az új Macintosh gépnek, ami a cég nagyreményű új számítógépe volt. A feladatot Lee Clow végezte a Chiat/Day ügynökségnél. Az 1984-es céldátum miatt hamar olyan terv bontakozott ki, ami asszociált Orwell 1984-es regényével. Miután Jobsnak is megnyerte tetszését az ötlet, e témára építették fel a reklám cselekményét és mondanivalóját. A hatvan másodperces reklám rendezésével Ridley Scott-ot bízták meg, aki épphogy csak befejezte a Szárnyas fejvadász forgatását. Bár az Apple elnökének, Sculley-nak nem tetszett az ötlet, de Jobs kiharcolta az akkor példa nélküli 750 ezer dolláros forgatási keretet. A forgatás Londonban zajlott. A felvételen egy hősnőt láthatunk piros rövidnadrágban és egy Apple pólóban, amint egy orwelli világon fut keresztül, hogy nekidobjon egy kalapácsot - az IBM-et ábrázoló - Nagy Testvér képének. A következő kép az alábbi üzenetet írta ki: „Január 24-én az Apple Computer bemutatja a Macintosh-t, melytől 1984 nem lesz olyan, mint az 1984.”

Elsőnek az Apple vezetősége tekinthette meg az elkészült reklámot 1983 decemberében. A tanácstagok többsége elégedetlen volt és úgy vélték, hogy a reklám csapnivalóan rossz. Ezért úgy döntöttek, hogy nem mutatják be az anyagot a drága percdíjat jelentő Super Bowl reklám blokkjában. Az elkeseredett Jobs megmutatta barátjának, Steve Wozniaknak is a reklámot, aki annyira lelkes lett, hogy felajánlotta, hogy kifizeti a 800 ezer dolláros reklámidő felét. Végül erre nem lett szükség, mert a legnagyobb (60 másodperces) reklám blokk időt már nem tudta az Apple visszaváltani (Clow elmondása szerint nem is erőltette) így mégis leadták. A forradalmi reklámfilmet ekkor 96 millió ember láthatta. Annak ellenére, hogy az Apple csak egyszer mutatta be a nagy nyilvánosságnak, olyan hatást keltett a médiában, hogy sok későbbi ingyenes tévésugárzást kapott. Még aznap három országos adó és 50 helyi állomás foglalkozott a témával. Akkoriban a Nielsen-osztályozás úgy becsülte, hogy a hirdetés Amerika háztartásainak közel 50%-át elérte.

január 25.

Az utóbbi napok igazi téli időjárása országszerte sok gondot okozott a közlekedésben, a lakossági szolgáltatásokban. Hajnalra hazánk nyugati felében a főútvonalakat és a nagyobb forgalmú mellékutakat megtisztították a hótól, megindulhatott rajtuk a forgalom. Komárom megyében hómarókat is bevetettek, hogy a munkásokat és a diákokat szállító autóbuszok időben megérkezzenek rendeltetési helyükre. A szél feltámadásával azonban napközben ismét megnehezedett a közlekedés. Késtek a Dunántúlról a fővárosba érkező vonatok is. Somogy megyében, ahol az utóbbi két napon a legrosszabb volt a helyzet, a hóakadályok elhárításába a közúti igazgatóság mellett a téeszek és az állami gazdaságok hómarói, hóekéi is bekapcsolódtak, s kora délutánra a főútvonalakat mindenütt járhatóvá tették.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_veszprem_tapolca_hohelyzet.jpgVeszprém és Tapolca között, Kövesgyűr térségében nehezen halad a hófúvásban a mentőautó vezette konvoj

A Dél-Dunántúlon a hóesés zavart okozott az áramszolgáltatásban, a távbeszélő-hálózatban is. Kaposvár, Nagykanizsa térségében az elszakadt villamosvezetékek, a kidőlt oszlopok helyreállításához még reggel hozzákezdtek. A helyreállítás eredményeként délutánra - néhány kivétellel - mindenütt megszűnt az áramzavar, de több település között még nem sikerült a telefonösszeköttetést létrehozni. Budapesten a Fővárosi Közterületfenntartó Vállalat gépekkel és hómunkásokkal folytatta az utak tisztítását. A tömegközlekedésben - bár tempója meglehetősen lelassult - fennakadás nem volt. Mint a Fővárosi Csatornázási Művek ügyeletesétől megtudtuk, a csatornák nem képesek elnyelni a megolvadt bólét. Az Elektromos Műveknél érdeklődve megtudtuk, a havazás és az olvadás nem okozott gondot a főváros áramszolgáltatásában.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_havazas.jpgÉs akiknek egyértelműen örömöt okozott a havazás: szánkózó gyerekek leptek el minden hegyoldalt, minden apró lejtőt

Kora délután Ferihegyen landolt az Athénból érkező különgép, amely hazahozta a múlt év november 5-én, a budapesti Szépművészeti Múzeumból ellopott, majd Olaszországba, onnan pedig Görögországba csempészett hat festményt, köztük Raffaello Esterházy Madonnáját.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_hazahozott_mukincsek.jpgPolgári ruhás nyomozók viszik a festményeket a Ferihegyi repülőtéren az autóbuszhoz. Az ütésbiztos, légmentes ládában helyezték el Athénban Raffaello Esterházy Madonnáját

A magyar hatóságok Athénban levő képviselői - akik folyamatos kapcsolatot tartottak Budapesttel -, még kedden, a képek átszállítása után egyeztették a görög rendőrség vezetőivel, mikor lehetne biztonságos körülmények között hazaszállítani a festményeket. Ekkor született a kétirányú döntés: szerda délben. Az időpontot azonban mindkét fél bizalmasan kezelte. Szerdán, amikor Budapestről megérkezett a különgép az athéni repülőtérre, „hírlánc” útján megadták a jelzést: a gépkocsioszlop elindulhat. Az autót, amely a képeket szállította, elől-hátul villogó lámpás rendőrautó kísérte, az útvonal mellett pedig végig az erre a célra felállított rendőrök vigyáztak arra, hogy a nagy forgalomban oldalról nehogy valaki belerohanjon a konvojba.

A repülőtéren parkoló különgépet a görög csendőrség speciális, páncélozott, gépágyús autói védték minden esetleges banditatámadás ellen. A széles körű biztonsági intézkedések mögött ugyanis - a magyarországi bűnügy görög vonatkozásait vizsgáló nyomozásvezető szerint - az a meggondolás rejlett, hogy két igen veszedelmes, a nemzetközi bűnügyi nyilvántartásba Mario és Carlo alvilági néven bevonult olasz bűnöző még szabadlábon, szökésben van, sűrűn váltogatja külsejét, igen jó hamis papírokkal és még jobb alvilági kapcsolatokkal rendelkezik, nemcsak a saját hazájában, hanem más országokban is. Tehát minden eshetőségre fel kellett készülni.

Budapesten ugyancsak különleges biztonsági intézkedések mellett fogadták a leszálló repülőgépet és különleges „szállítmányát”, valamint kíséretét. Egy rendőrautókkal védett autóbusz szállította a Szépművészeti Múzeumba a műkincseket, ahol rögtönzött sajtótájékoztatón mutatták be a páratlan értékű festményeket. Itt dr. Borbarát Béla rendőr ezredes, az Athénban járt rendőri delegáció vezetője elmondta, hogy feladatuk volt az ügy körülményeinek teljes körű felderítése céljából minden lehetséges információt megadni a magyar nyomozást oly készségesen segítő görög közbiztonsági szerveknek, továbbá, hogy újabb adategyeztetést végezzenek.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_szepmuveszeti_muzeum.jpgA rendőrkonvoj kísérte autóbusz megérkezik a Szépművészeti Múzeumhoz a visszakerült festményekkel

A múzeumban - hivatalos aktus keretében - dr. Csók Károly fővárosi főügyész és dr. Vincze Lukács rendőr vezérőrnagy, budapesti főkapitány adta át hivatalosan is a Magyarország és Görögország által kötött jogsegélyegyezmény alapján kiadott festményeket a múzeum főigazgatónőjének. A restaurátorok szerint - akik mellé külföldi szaktekintélyeket is felkérnek a restauráláshoz -, a képeket olyan állapotba lehet hozni, hogy csak a szakértő szem fedezi fel majd rajtuk azokat a sérüléseket, amelyeket a bűncselekmény óta eltelt tíz hét alatt elszenvedtek. A Szépművészeti Múzeum a festmények helyrehozatala után külön kiállításon akarja bemutatni a viszontagságos utat megjárt műkincseket.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_hazahozott_mukincsek_szepmuveszeti_muzeum_1.jpgA Szépművészeti Múzeumban szakemberek vizsgálják a hazakerült képek állapotát

Városavató ünnepi tanácsülést rendeztek Encsen. A volt járási székhely lett Borsod megye abaúji területének első városi rangú települése. Az új sportcsarnokban megtartott ünnepi tanácsülésen Ladányi József, a Borsod megyei tanács elnöke jelentette be, hogy az ünnepséget megelőző munkaülésen megválasztották a városi tanács vezető tisztségviselőit. Ezután Menyhért Béla tanácselnök köszöntötte a városavató tanácsülés részvevőit, vendégeit, közöttük Lázár Györgyöt, az MSZMP Politikai Bizottságának tagját, a Minisztertanács elnökét. A tanácselnök bevezető szavai után Lázár György mondott ünnepi beszédet.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_encsi_varosavatas.jpgA díszoklevél átadásának pillanatai

A Szovjet Kultúra és Tudomány Házában ünnepi megemlékezést tartottak a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa megalakulásának 35. évfordulója alkalmából. A Magyar-Szovjet Baráti Társaság, a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége, valamint a ház közös rendezvényén Leonyid Jagodovszkij, a Szovjetunió magyarországi nagykövetségének tanácsosa a szovjet-magyar gazdasági együttműködés eredményeiről és távlatairól szólva egyebek között hangsúlyozta: a két ország kapcsolatai a kezdetektől, a negyvenes évek végétől dinamikusan fejlődtek; az áruforgalom ma már meghaladja a nyolcmilliárd rubelt évente. További bővítésére mind több igény és lehetőség kínálkozik.

A Kőbányai út és a Gép utca kereszteződésénél délután 14 óra 50 perckor kisiklott egy, a Zalka Máté tér irányába haladó 28-as villamos hátsó kocsija. Egy utas könnyebben megsérült. A forgalom hetven percre szünetelt, ez idő alatt a Zalka Máté tér és az Orczy tér között autóbuszok szállították az utasokat.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_kisiklott_villamos.jpgA kisiklott villamoskocsi

Moszkvában folytatódott a KGST végrehajtó bizottságának 109. ülése. A tagországok állandó képviselői többek között áttekintik az európai KGST-országok egyesített villamosenergia-rendszerének működésével összefüggő feladatokat. A rendszer nagy jelentőségű hazánk szempontjából. mivel villamosenergia-felhasználásunk számottevő része importból származik. A szállítást a KGST-tagországok között kiépített távvezeték-rendszer biztosítja. A tervszerű villamosenergia-ellátásban lényeges feladat, hogy az együttműködésben részt vevő országok az egyeztetett szállításokat maradéktalanul teljesítsék. A tagállamok - a népgazdaságaik előtt álló feladatok megoldása érdekében - nagy figyelmet fordítanak a villamos energiát termelő létesítmények további fejlesztésére. Ezek közé az intézkedések közé tartozik a Paksi Atomerőmű üzembe helyezése is.

Újabb megalapozatlan vádakkal illette a Szovjetuniót a Fehér Ház a kongresszus elé terjesztett beszámolójában. E szerint „Moszkva nem tartja meg a fegyverzet ellenőrzésről szóló megállapodásokat és szerződéseket”. Ennek az állításnak nyilvánvalóan az a célja, hogy tovább mérgezze a nemzetközi légkört és megnehezítse a fegyverkezési hajsza megfékezésére irányuló erőfeszítéseket - állapítja meg a TASZSZ szovjet hírügynökség. A megfigyelők szerint az Egyesült Államok elsősorban a közvélemény figyelmét akarja elterelni saját - konstruktívnak egyáltalán nem nevezhető - politikájáról, amely a fegyverkezés megfékezését célzó bármifajta hatékony intézkedés szabotálására irányul. Ezek a források arra hívják fel a figyelmet, hogy a hamis vádak éppen az amerikai rakéták nyugat-európai telepítésének megkezdése után láttak napvilágot.

A mostoha időjárás következtében éjszaka a La Manche-csatornán léket kapott és az orkán által felkorbácsolt, hatalmas hullámokban néhány óra alatt elsüllyedt egy libériái teherhajó. A helyszínre érkezett brit mentőhajónak a legénység 26 - Fülöp-szigeteki és indiai - tagja közül mindössze kilencet sikerült fedélzetre vennie; a Nagy-Britanniát két hete sújtó zord időjárás halálos áldozatainak száma elérte az ötvenet.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_hajokatasztrofa_la_manche.jpgA brit mentőhajó a La Manche hullámaiból kimentett libériai tengerészekkel

Munkások ezrei tüntettek este a chilei főváros utcáin, tiltakozásul Pinochet tábornok kormányának gazdasági politikája ellen. A kivezényelt rendőrök rátámadtak a felvonulókra, azok barikádokat emeltek, és kőzáporral fogadták a támadóikat. A rendőrök tüzet nyitottak a munkásokra, és közülük kettőt megsebesítették, majd pedig több tucat tüntetőt letartóztattak. Száz embert gyilkoltak meg a karhatalmi erők tavaly Chilében az ellenzéki erők által szervezett tiltakozási napokon - közölték Berlinben chilei ellenzéki erők. A meggyilkoltak között nők és gyermekek is voltak.

A nicaraguai kormány jegyzékben tiltakozott Hondurasnál amiatt, hogy a területén védelmet élvező somozista bandák terror alatt tartják Nicaragua határ menti körzeteinek parasztságát. A jegyzék egyebek között utal arra, hogy Hondurasból behatolt ellenforradalmárok El Tablason faluból harminc parasztot hurcoltak magukkal. A parasztokat azóta is egy hondurasi koncentrációs táborban tartják fogva.

Hírügynökségi jelentések szerint hondurasi katonák nemrég 300 nicaraguai miszkitó indiánt mészároltak le. Korábban ellenforradalmi erők a miszkitó indiánok tömegeit vették rá arra, hogy áttelepüljenek Hondurasba. Az volt a tervük, hogy az indiánokat beszervezik a sandinista kormány ellen küzdő ellenforradalmi-katonai csoportokba. Nemrégiben a Hondurasba áttelepült miszkitók egy része kísérletet tett arra, hogy visszatérjen hazájába, és ez vezetett az öldökléshez. A mészárlásról Adolfo Pérez Esquivel Nobel-békedíjas argentin ügyvéd is beszámolt, aki a napokban járt hivatalos látogatáson Managuában.

január 26.

Csütörtökre virradó éjszaka orkánszerű szél kerekedett szinte az egész országban. A széllökések sebessége elérte az óránkénti 80-120 kilométeres sebességet, s a vihar Győr-Sopron, Vas, Veszprém, Komárom és Fejér megyékben megrongálta a távvezetékeket és a kisfeszültségű villamos vezetékekben is sok kárt okozott. A tomboló szél a Duna-Tisza közén, a Tiszántúl egyes vidékein szintén komoly áramszolgáltatási zavarokat okozott. Békés megyében az éjszaka az elektromos távvezetékekre lerakodott nagy súlyú nedves hó vezetékszakadásokat, a szigetelő porcelánok törését okozta. Ennek következtében a megye településeinek egy része áram nélkül maradt. Az orkánszerű vihar sok helyen havat sodort az úttestre, a hófúvások következtében országszerte megnehezedett a közlekedés. Veszprémben több utat, útszakaszt le kellett zárni. Két kamion összeütközése és a hótorlaszok miatt 350 gépkocsi vesztegelt a 8-as számú főúton, csak délre tudták kiszabadítani őket a hómarók. A Bakonyban az utóbbi évek legnagyobb hóvihara tombolt az éjszaka.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_homaro.jpgHómaró tisztítja az utat Veszprém és Csopak között

Tolnában és Somogyban a 6-os út rendkívül síkos és veszélyes lett az éjszaka és délelőtt. Somogy megyében a 67-es úton és több alsóbb rendű úton keletkeztek hóakadályok. A közúti igazgatóság gépei egész éjjel dolgoztak, hogy legalább a fő közlekedési utakon lehetővé tegyék a teherautók, személygépkocsik és autóbuszok forgalmát. A Volán távolsági járatai általában kisebb-nagyobb késéssel közlekedtek. Nem tudták viszont elindítani a szombathelyi és a pápai járatot, mert a rossz útviszonyok és az egyes utakat eltorlaszoló járművek nem tették biztossá megérkezésüket. A MÁV-tól kapott tájékoztatás szerint reggel a személyszállító vonatok az ország egyes területein 10-20 perces késésekkel közlekedtek. Ferihegy ugyancsak kisebb-nagyobb késésekkel indította, illetve fogadta a repülőgépeket. A hajnalban leesett havat délelőttre letakarították a pályáról, majd a jeget oldó vegyszerekkel szórták be a kifutópályát. A BKV jelentése szerint a főváros közlekedésében nem volt jelentős fennakadás. A járművek lassan, de biztonságosan közlekedtek. 

A Parlamentben ülésezett a Nemzeti Színház felépítésének társadalmi megsegítésére alakult védnökség. A tanácskozást Losonczi Pál, a védnökség elnöke vezette. A védnökség tájékozódott a színház tervezési munkáinak helyzetéről és a lakosság munkahelyi adományozását előkészítő szervező munkáról. A testület köszönetét mondott a szakszervezeteknek, az ifjúsági szövetségeknek, a Hazafias Népfrontnak támogató segítőkészségükért, a munkahelyi gyűjtés szervezésében vállalt szerepükért. A védnökség e testületek aktív közreműködését kérte a további gyűjtéshez. Javasolta, hogy minden évben - március 15-től - Fogjunk össze a Nemzeti Színház felépítéséért! jelszóval gyűjtési napokat szervezzenek az ország valamennyi munkahelyén. A védnökség úgy döntött, hogy névre szóló emléklapot adományoz mindazoknak, akik egyéni vagy kollektív felajánlással a színház felépültéig személyenként 2000 forintot vagy azt meghaladó összeget ajánlanak fel.

Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, az SZKP Központi Bizottságának meghívására a Szovjetunióba utazott. Kíséretében van Horváth Ferenc, a KB gazdaságpolitikai osztályának helyettes vezetője és Thürmer Gyula, a KB külügyi osztályának munkatársa. Búcsúztatásukra a Ferihegyi repülőtéren megjelent Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió magyarországi nagykövete. Havasi Ferencet és a kíséretében levő személyeket a moszkvai repülőtéren Vlagyimir Dolgih, az SZKP KB Politikai Bizottságának póttagja, a központi bizottság titkára fogadta.

Befejeződött a KGST vb ülése Moszkvában. A végrehajtó bizottság megvizsgálta a tagállamok gazdasági és tudományos-műszaki együttműködésének, valamint a tanács tevékenységének több gyakorlati kérdését. A KGST múlt évi, XXXVII. ülésszakán hozott határozatok végrehajtása érdekében döntést hozott a következő ötéves népgazdasági tervek koordinációjában rejlő együttműködési lehetőségek jobb kihasználásáról, a közösen elért tudományos és műszaki vívmányok népgazdasági bevezetéséről, az együttműködés megszervezéséről a termelés automatizálásában. Az ülésen olyan döntéseket is elfogadtak, amelyek tovább javítják a KGST-országok egyesített energetikai rendszerének munkáját. A végrehajtó bizottság megvitatta, miként lehet még tökéletesebbé tenni a tagállamok közötti szerződéses külkereskedelmi kapcsolatokat, köztük a gépek és berendezések pótalkatrészeinek kölcsönös szállítását. A végrehajtó bizottság munkáját a barátság és az elvtársi együttműködés szelleme jellemezte. A Marjai József vezette magyar küldöttség este hazaérkezett Moszkvából.

Mohamed Mahdi Samszeddin sejk, a libanoni síita közösség vallási vezetője visszautasította azt a Mose Arensz hadügyminiszter által ismertetett tervet, amely szerint Izrael biztonsági megállapodást akar kötni a dél-libanoni síitákkal, mielőtt kivonná a megszálló csapatait a déli országrészből. A terrorpolitikát folytató Izrael célja a lakosság megosztása, Dél-Libanon elszigetelése. a megszállás tartósítása - mutatott rá Samszeddin.

Az izraeli csapatok által körülzárt Haluszije falu lakossága már a hatodik egymást követő napon tiltakozott a helyi vallási vezető, Abbas Harb sejk letartóztatása ellen. Az ülősztrájkot tartó hívők követelik a sejk és a vele együtt elhurcolt emberek szabadon bocsátását.

Iraki gépek átrepültek több iráni város, köztük Teherán felett - jelentették a hírügynökségek iraki és iráni forrásokra hivatkozva. A gépek sértetlenül visszatértek támaszpontjukra. Egy iraki katonai szóvivő Bagdadban bejelentette, hogy az iraki légierő gépei 17 iráni város fölött repültek át. A 18 perces berepülésnek az volt a célja - mondotta a szóvivő -, hogy bebizonyítsák: Irak képes bármely célpontot elérni Irán területén. A bagdadi szóvivő szerint Irak határozottan vissza fog verni mindenfajta újabb iráni offenzívát. Az IRNA iráni hírügynökség azt jelentette, hogy iraki gépek átlépték a hangsebesség határát Teherán felett. Az iráni rádió felszólította a lakosságot, hogy keressen magának menedéket. Helyszíni jelentések szerint a fővárosban megszólaltak a szirénák is.

Az Egyesült Államok nem hajlandó részt venni az ENSZ-közgyűlés ülésszaka által elhatározott közel-keleti békeértekezleten, és így nem kíván bekapcsolódni annak előkészületi munkálataiba sem. E washingtoni álláspontról Jeane Kirkpatrick, az USA ENSZ-nagykövete tájékoztatta a Biztonsági Tanács elnökét. Perez de Cuellar ENSZ-főtitkár nemrégiben felszólította a Biztonsági Tanács 15 tagját, köztük az Egyesült Államokat, hogy hagyják jóvá azt a tervet, amelyet a nemzetközi konferencia előkészületeinek megkezdésére dolgozott ki. Reagan elnök Washingtonban a kongresszus vezetőivel folytatott tanácskozáson kijelentette: ragaszkodik ahhoz, hogy az amerikai csapatok továbbra is a Közel-Keleten maradjanak.

január 27.

Ülést tartott az Elnöki Tanács. A testület a Minisztertanács előterjesztése alapján, a vízügyi környezetvédelmi eszközök tervszerű fejlesztése céljából módosította a vízügyről szóló 1964. évi IV. törvény egyes rendelkezéseit, és a csatornabírságot a törvény részévé tette. Megtárgyalta az Elnöki Tanács az 1983-ban elintézett kegyelmi ügyek tapasztalatait. A kegyelmezési gyakorlat a korábbi évekéhez hasonlóan az elmúlt esztendőben is kiegyensúlyozott volt. A kegyelmezési jog gyakorlására csak rendkívüli méltánylást érdemlő, humánus okból került sor. Az Elnöki Tanács az alkotmány módosításáról szóló 1983. évi II. törvény 2. paragrafusa alapján a Központi Népi Ellenőrzési Bizottság elnökét, Szakali Józsefet megválasztotta a Minisztertanács tagjává. A továbbiakban bírákat mentett fel és választott, valamint kegyelmi ügyekben döntött az Elnöki Tanács.

Az Elnöki Tanács Páger Antal Kossuth-díjas színművésznek, a Magyar Népköztársaság kiváló művészének kiemelkedő művészi tevékenysége elismeréseként, 85. születésnapja alkalmából a Magyar Népköztársaság Zászlórendjét adományozta. A kitüntetést Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke adta át.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_pager_antal.jpgA most 85 éves Páger Antal

A Finommechanikai Vállalat kultúrtermében tartotta meg évzáró-évnyitó egységgyűlését a budapesti X. kerületi Pataky István munkásőregység. A gyűlésen részt vett Borbándi János, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese is. Kajli István egységparancsnok beszámolójában az 1983-ban végzett munkát értékelve megállapította, hogy a kőbányai munkásőrök - híven az egység hagyományaihoz - most is eredményes évet zártak. Borbándi János a Központi Bizottság és a kormány üdvözletét tolmácsolta a munkásőröknek. Emlékeztetett arra, hogy az elsők között megalakult kőbányai munkásőrszázadok a legnehezebb helyzetekben is bizonyították elkötelezettségüket és elvhűségüket. Méltón névadójukhoz - a 40 éve mártírhalált halt Pataky Istvánhoz -, ma is a főváron legjobbjai közé tartoznak. Az egységgyűlésen elismeréseket adtak át a szocialista versenymozgalomban kiemelkedő teljesítményt nyújtott alegységeknek és munkásőröknek, majd meleg szavakkal búcsúztatták el a leszerelőket, és esküt tettek az új munkásőrök.

Mázaszászváron, a Mecseki Szénbányák északi üzemének II. számú bányájában omlás történt. Az omladék maga alá temetett két bányászt. A mentés során megtalálták Böte Ferenc 27 éves csillés, váraljai lakos holttestét, a másik bányászt súlyos sérüléssel kórházba szállították. A rendőrség a vizsgálatot a Bányaműszaki Felügyelőség bevonásával megkezdte.

A szaúd-arábiai közvetítés felújításának valódi célja nem annyira a hónapok óta vajúdó libanoni csapatszétválasztási terv végrehajtása, a nemzeti megbékélési tárgyalások újjáélesztése, mint inkább az elkerülhetetlennek vélt általános katonai összecsapás elhárítása. Az államhatalommal szövetséges jobboldali vezetők továbbra is azt szorgalmazzák, hogy a kormányhadsereg az amerikai flotta támogatásával erőszakos úton terjessze ki hatalmát az ellenzék ellenőrzése alatt álló területekre. A katonai megoldás terve nem holmi rémhír, hanem valós kormánypolitika - mutatott rá a Libanoni KP lapja, az An-Nida. A damaszkuszi rádió figyelmeztetett: Szíria nem nézné tétlenül a falangista tervek kivitelezését, Bejrút déli külvárosának lerohanását.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyilatkozatban szólította fel Izraelt, hogy tartózkodjék minden olyan lépéstől a megszállt területeken - a Jordán folyó nyugati partján és a Gáza övezetben -, amely a térségben tapasztalható feszültség további növekedéséhez vezet. A testület egynapos konzultációja után nyilvánosságra hozott állásfoglalást a Biztonsági Tanács soros elnöke ismertette. A BT 15 tagállamának képviselői Egyiptom, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet és a palesztin jogok védelmével foglalkozó ENSZ-különbizottság panaszát vitatták meg. A panasz előterjesztői tűrhetetlennek minősítették, hogy az izraeli parlament, a knesszet, olyan lépéseket tesz, amelyek révén ki akarja terjeszteni az izraeli törvényhozás hatáskörét a megszállt arab területekre. A tanács tagjai állásfoglalásukban hangsúlyozzák: a világszervezet a megszállt arab területek bekebelezésére irányuló lépésnek tekinti azt a tényt, hogy Izrael „rendkívüli állapotot” léptet életbe a megszállt arab területeken, és kiterjeszti azokra az izraeli joggyakorlatot.

január 28.

Városavató, ünnepi tanácsülést tartottak szombaton a Békés megyei Szeghalmon. Az ünnepségen megjelent és felszólalt Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a budapesti pártbizottság első titkára. Beszéde végeztével Maróthy László átadta az Elnöki Tanács várossá nyilvánító oklevelét Kozák Sándornak, Szeghalom tanácselnökének. Az ülés a település fejlődéséért legtöbbet tevők kitüntetésével folytatódott, majd a helyi politikai, társadalmi szervek, gazdasági egységek képviselői köszöntötték az új várost.

Befejeződött a második munkahét a bizalom- és biztonságerősítő, valamint leszerelési kérdésekkel foglalkozó stockholmi konferencián. Utolsó felszólalóként Oldrich Pavlovsky, a csehszlovák küldöttség vezetője kijelentette: az erőszak alkalmazásának tilalma, beleértve az atomfegyver elsőként való bevetésének tilalmát is, megfelelő nemzetközi jogi biztosítékokkal körülbástyázva, jelentős bizalom- és biztonságerősítő intézkedés lenne. Pavlovsky feltette a kérdést: vajon miért nem hajlandók a NATO-országok ilyen nemzetközi megállapodáshoz hozzájárulni? Az előző napokban hasonló javaslatot tett az NDK és Lengyelország képviselője is.

Valid Dzsumblatt drúz vezető, a Haladó Szocialista Párt elnöke azt követelte, hogy Amin Dzsemajel libanoni elnök az 1952. évihez hasonló ún. vértelen forradalom keretében mondjon le államfői tisztségéről. (Harminckét évvel ezelőtt Besara el-Huri akkori elnök az ellenzéki pártokból alakult népi front általános sztrájkkal alátámasztott nyomására nyújtotta be lemondását.) Az Al-as-Siraa című bejrúti magazinnak adott interjújában Dzsumblatt közölte: ezt a kérdést legközelebbi ülésén az ellenzéki nemzeti megmentési front vezetősége is megtárgyalja, de végső döntését az AMAL síita mozgalommal való egyeztetéstől teszi függővé. A Haladó Szocialista Párt elnöke indoklásul kifejtette: Dzsemajel a genfi megbékélési konferencia megbízásából azért utazott Washingtonba, hogy az izraeli-libanoni megállapodás érvénytelenítéséről tárgyaljon, de ehelyett az amerikai katonai támogatás ígéretével tért vissza. Az Egyesült Államok az általa megváltoztathatatlannak tekintett május 17-i megállapodás letéteményese, és azt akarja, hogy ezen a téren a többi arab ország is kövesse Libanont.

A kairói rádió közölte, hogy Hoszni Mubarak egyiptomi elnök elfogadta Jordánia és Irak meghívását, bár nem döntött arról, hogy ezeknek mikor tesz eleget. A két országgal nem hivatalos, de a Camp David-i különalku ellenére is jó kapcsolatokban álló Egyiptom államfőjének látogatási terveiről először Ammanban szivárogtattak ki, hírt. Ezt Kairóban óvatosan fogadták, majd Ammanban tagadták, azután pedig Kairóban - ezúttal határozottan - megerősítették. Mubarak a közelmúltban már találkozott a jordániai uralkodóval, Szaddam Husszein iraki államfővel azonban nem.

A palesztin diplomáciával összefüggő hír, hogy Moamer Kadhafi, a líbiai forradalom vezetője Tripoliban fogadta a Jasszer Arafattal szembeszegült palesztin vezetők egy csoportját, köztük vezérüket, Abu Muszát. Arafat - Ceausescu román államfő meghívására -, Bukarestbe érkezett.

január 29.

Hazánkban a hétvégén még több helyen volt erős havazás. A Kisalföldön vasárnap rövid idő alatt 10-12 centiméterrel vastagodott meg a korábban leesett hóréteg. Ott és Somogy megyében nagy erővel tisztították az utakat a közúti igazgatóságok dolgozói. Somogyban kijavították az áramszolgáltatásban keletkezett hibákat, folyik a telefon-összeköttetések helyreállítása. Estére már országszerte megszűnt a havazás. Valamennyi főút jól járható, csak a hajnali jegesedés okozhat némi csúszást. Napközben olvadás várható, ezért vízátfolyások keletkezhetnek az utak mentén felgyűlt hókupacokból. A főútvonalakról való letérés nagyobb óvatosságot kíván a gépjárművezetőktől. Különösen a Dunántúlon, ahol havas és jeges az útburkolat. Az alföldi utakon kedvezőbb a helyzet, de a latyak, a hókása ott is nehezítheti a közlekedést. A közúti igazgatóságok munkagépes őrjáratai továbbra is folyamatosan sózzák a főútvonalakat, takarítják az alsóbbrendű útszakaszokat.

A Fővárosi Vízművek több markológépe, daruja, félszáz embere dolgozik éjjel óta a főváros egyik legforgalmasabb pontján, a November 7. téren. Az ok: éjjel a BKV a Népköztársaság útja-Lenin körút kereszteződésében karvastagságú vízbetörést észlelt a kis földalatti alagútjában. A Vízművek szakemberei rövid idő alatt a helyszínre érkeztek, a lakosság ellátásának zavartalansága mellett lezárták a környék vezetékeit. A szivárgás azonban - bár annyira csökkent, hogy a földalatti forgalmát nem kellett leállítani - nem szűnt meg. A műszeres vizsgálatok ezután megállapították: a villamossínek alatt levő 1200 milliméteres gerincvezeték 1893-ban beépített hatalmas tolózára sérült meg. A Nyugati pályaudvar és a Népszínház utca között emiatt további 25, nagyobb tolózárat kellett elzárni, hogy a sérült csőből eltávolítsák a vizet. Ezt sikerült a lakosság fogyasztásának fenntartása mellett megtenni. Hétfőre virradóra megkezdődhetett a hibás tolózár feltárása. A munka következtében fel kellett szedni a villamosvágányok egy részét; a helyreállításig autóbuszok szállítják az utasokat a November 7. és a Moszkva tér között. Elkerülhetetlen volt, hogy a körút Nyugati felőli oldalának mindkét közúti sávját, a Népköztársaság útjának pedig a Belváros felé vezető egy sávját lezárják a forgalom elől.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_november_7_teri_csotores.jpgDolgozik a Vízművek hibaelhárító brigádja

Bejrútban a szaúd-arábiai, az amerikai és a francia közvetítési kísérleteknél is jelentősebbnek tartják azt, hogy Amin Dzsemajel libanoni elnök hosszabb szünet után telefonbeszélgetést folytatott a betegségéből felgyógyult Hafez Asszad szíriai államfővel a libanoni rendezéssel összefüggő kérdésekről. Egyelőre nem ismeretes, hogy kitűzték-e a múlt év őszén elhalasztott csúcstalálkozójuk új időpontját. Miközben Rafik Hariri szaúd-arábiai közvetítő Bejrút és Damaszkusz között ingázva próbálja elhárítani a libanoni csapatszétválasztási terv útjában álló akadályokat, Fahd király személyes megbízottja, Abdei Aziz Tuveidzseri útján üzenetet intézett Asszad elnökhöz.

Ronald, Reagan, az Egyesült Államok elnöke este megtartotta előre beharangozott tv-beszédét az 1984-es választással kapcsolatban. „Új utakat nyitottunk Bush alelnökkel együtt, és ezért kérünk folytatódó támogatást és együttműködést önöktől, hogy befejezhessük azt, amit három éve elkezdtünk. Ezért bejelentem jelöltségemet, azt, hogy indulok az újraválasztásért jelenlegi tisztemben” - jelentette ki a 73 éves elnök. Rövid beszédében utalt az eddigi politika folytatásának szándékára, külön kiemelve a katonai erő továbbfejlesztését, s azt, hogy „az elrettentő erő újjáépítése” teszi lehetővé ama diplomáciai lépéseket, „amelyek biztonságos és tartós békét, valamint fegyverzetkorlátozást” céloznak. A The New York Times Reagan bejelentése kapcsán megállapítja, legutóbbi közvélemény-kutató vizsgálata szerint a megkérdezettek 43 százaléka aggódik, hogy Reagan háborúba sodorhatja az országot.

január 30.

Reggel hét óra előtt tíz perccel súlyos autóbusz karambol történt a Debrecent Vámospérccsel összekötő 48-as út 18-as kilométerkövénél. A debreceni Volán két menetrend szerinti helyközi járata a nagy ködben és a csúszós úton Vámospércs határában frontálisan összeütközött. A Debrecenből érkező járat vezetője, Szabó János nyíracsádi lakos nem a negyven-ötven méteres látási távolságnak és az útviszonyoknak megfelelően vezette a járművet. Miközben egy kerékpárost előzött, áttért a menetirány szerinti baloldalra, és belerohant a vele szemben szabályosan közlekedő autóbuszba, amely Nyírbéltekről Debrecenbe szállított utasokat. A karambol következtében hatvanan megsérültek, köztük Szabó János autóbuszvezető is. A mentők valamennyiüket a debreceni klinikákra szállították.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_vamospercsi_buszbaleset.jpgA tűzoltóság lángvágóval szabadítja ki a roncsok közül az egyik utast, aki szerencsére csak bokatörést szenvedett

Az egyes számú sebészeti klinikán szükségambulanciát is berendeztek fogadásukra. Balázs György professzornak, a klinika igazgatójának tájékoztatása szerint harmincnyolc könnyebb sérültet elsősegélynyújtás után hazaengedtek, 19-en további ápolásra szorulnak, három utast pedig más klinikák látnak el. A hosszabb ápolásra szorultak közül négy sérült állapota súlyos, életveszélyes; heten súlyosan sérültek. A mentésben a tűzoltóság is részt vett, emelődaruval, lángvágóval választották szét a két autóbuszt, és szabadították ki a roncsok közé szorult utasokat. A 48-as útszakaszon a forgalom még a délelőtt folyamán helyreállt. A rendőrség szakértők bevonásával folytatja a vizsgálatot, Szabó János vezetői engedélyét a helyszínen bevonták.

Ivan Arhipov, a Szovjetunió Minisztertanácsának első elnökhelyettese ötnapos látogatásra Párizsba érkezett. A miniszterelnök-helyettest délelőtt a Quai d’Orsay-n fogadta Claude Cheysson külügyminiszter, aki ebédet adott tiszteletére. Délután Edit Cresson külkereskedelmi minisztert kereste fel. Arhipovot kedden előbb Mauroy miniszterelnök, délután pedig Mitterrand elnök fogadja.

Párizsban a látogatást gazdasági jelentőségén kívül annak a dialógusnak a folytatásaként értékelik, amelyet legutóbb Stockholmban Cheysson folytatott Gromikóval, és számítanak rá, hogy a megbeszéléseken a két ország politikai kapcsolatai a nemzetközi helyzet egésze keretében kerülnek szóba. Az elmúlt időszakban Mitterrand elnök több nyilvános nyilatkozatában, így belgrádi látogatása alkalmával is hangoztatta a szovjet-francia dialógus folytatásának fontosságát.

Prágában közzétették az európai szocialista országok szakszervezeteinek a kontinens összes dolgozóihoz és szakszervezeteihez intézett nyílt levelét. A dokumentumot a szocialista országok szakszervezeti központjai vezetőinek január 16-án tartott prágai tanácskozásán fogadták el. A nyílt levél egyebek között rámutat, hogy az Egyesült Államok, semmibe véve a dolgozók és a szakszervezetek, az összes békeszerető erő jogos követelését és vágyát, megkezdte a Pershing-2-es és a cirkáló rakéták telepítését. A levél javasolja az európai szakszervezeteknek, hogy forduljanak közösen az európai bizalom- és biztonságerősítő intézkedésekkel, valamint a leszereléssel foglalkozó stockholmi konferencia részvevőihez, és fejezzék ki a dolgozók egységes békevágyát.

Pierre Elliott Trudeau kanadai miniszterelnök háromnapos hivatalos látogatásra a Német Demokratikus Köztársaságba érkezett. A kanadai kormányfőt Erich Honecker, az NSZEP KB főtitkára, az államtanács elnöke hívta meg. Berlinben nagy érdeklődéssel tekintenek a tárgyalások elé, mert Kanada az utóbbi időben nemegyszer szót emelt a nemzetközi feszültség éleződése, a fegyverkezési hajsza fokozódása ellen, ami kellő visszhangra talált az NDK vezető köreiben. Emlékeztetnek rá, Trudeau a közelmúltban arra szólította fel a nyugati országokat, hogy a békés egymás mellett élés és együttműködés politikáját kövessék a szocialista országokkal szemben, újévi nyilatkozatában pedig a kelet-nyugati párbeszéd mellett foglalt állást.

Lengyelországban átlagosan 10 százalékkal emelkedett több élelmiszer fogyasztói ára. Mintegy 30 százalékkal drágult meg a hús és a hentesáru - a gyengébb minőségűek kisebb, a jobb minőségűek nagyobb mértékben. A kenyér és a liszt ára 25 százalékkal lett magasabb.

A stockholmi bizalom- és biztonságerősítő intézkedésekkel és a leszereléssel foglalkozó konferencián felszólalt Varga István nagykövet, a magyar küldöttség vezetője. Utalt arra, hogy most, amikor a konferencia előtt álló feladatok s a különböző álláspontok megvitatása folyik, a fő figyelmet - a feszültséget kiváltó okok ismeretében - a bizalom- és biztonságerősítő intézkedések átfogó megközelítésére indokolt fordítani. Ezeknek az intézkedéseknek meg kell felelniük az erőszakról való lemondás érvényesítésére és az atomfegyverek elsőként történő használata betiltására irányuló kezdeményezéseknek. összhangban kell állniuk azokkal a javaslatokkal, amelyek célja Európa mentesítése a nukleáris és a vegyi fegyverektől, valamint azokkal a követelményekkel, amelyek elsősorban a biztonságot hivatottak megszilárdítani földrészünkön.

Rumsfeld amerikai elnöki megbízott ammani és bejrúti tárgyalásait követően Damaszkuszba érkezett, ahol fogadta őt Haddam szíriai külügyminiszter. Az An-Nahar című bejrúti lap értesülése szerint a kemény vonalat képviselő Rumsfeld arra ösztönzi a libanoni kormányt, hogy az ellenzék egyetértése nélkül is, tehát erőszakhoz folyamodva terjessze ki hatalmát az izraeli megszálláson és a szíriai ellenőrzésen kívül eső területekre.

A Haladó Szocialista Párt lapja, az Al-Anba azzal vádolta a kormányt, hogy a Bejrút déli külvárosában tömörült ellenzéki erőket katonai akcióval akarja elvágni hegyvidéki szövetségeseiktől. A lap jelentős minőségi változásként értékeli, hogy a párt fegyverzetét harckocsikkal egészítették ki.

január 31.

Az országgyűlés mezőgazdasági bizottsága Cselőtei László elnökletével ülést tartott a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztériumban. Az ülésen részt vett és felszólalt Apró Antal, az országgyűlés elnöke is. A bizottság tagjait Váncsa Jenő mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter, valamint Kovács Antal államtitkár, az Országos Vízügyi Hivatal elnöke tájékoztatta a mezőgazdaság, illetve a vízügy idei feladatairól és a gazdálkodás feltételeiről. Az ülésen a testület megtárgyalta és elfogadta idei munkatervét is.

A Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetségének hazai fegyveres ellenállók tagozata a Belügyminisztérium Művelődési Házában bajtársi találkozót rendezett. Az eseményen Padányi Mihály, a szövetség elnöke köszöntötte a részvevőket, majd Rónai Rudolf, a MEASZ választmányának tagja mondott beszédet, és a részvevők megvitatták a tagozat feladatait.

Délután hat személyt hazaengedtek a Debreceni 1-es számú Sebészeti Klinikáról a hétfő reggel Vámospércs határában történt autóbusz karambol sérültjei közül. Mint arról lapunkban is beszámoltunk, a debreceni Volán két helyközi járatú, menetrendszerűen közlekedő autóbusza a sűrű ködben frontálisan összeütközött; a balesetet az egyik jármű vezetője okozta szabálytalan előzéssel. A mentők hatvan személyt szállítottak a debreceni klinikákra. Dr. Balázs György professzor, a klinika igazgatója elmondotta: valamennyi beteg állapota javult az előző naphoz képest, bár még négyén most sincsenek túl az életveszélyen. Jelenleg még tizenhárom sérültet kezelnek az 1-es számú sebészeten, egyet pedig az idegsebészeten.

- Azért jöttem, mert vallom, hogy folytatni kell a kelet-nyugati párbeszédet - jelentette ki esti, berlini sajtókonferenciáján Pierre Trudeau, aki háromnapos látogatáson tartózkodik az NDK-ban. A kanadai miniszterelnök vendéglátójával, Erich Honeckerrel, az NSZEP KB főtitkárával, államfővel időszerű nemzetközi kérdésekről cserélt véleményt, és áttekintette a kétoldalú kapcsolatok alakulását. Mindketten aggodalmuknak adtak hangot a fegyverkezés fokozása - kivált a nukleáris arzenál bővülése - folytán az emberiségre leselkedő veszélyek növekedése miatt. Aláhúzták, hogy valamennyi lehetőséget ki kell használni a nukleáris katasztrófa megakadályozásáért. Megerősítették országaik eltökéltségét a béke megőrzése iránt, egyszersmind készségüket nyilvánították konstruktív szellemben megvizsgálni mindazon kezdeményezéseket, amelyek a feszültségek mérsékléséhez és nagyobb bizalom létrejöttéhez vezetnek. Egyetértettek abban, hogy az atomkísérletek teljes betiltásáról, továbbá a fegyverrendszerek világűrbeli elhelyezésének megakadályozásáról szóló szerződések nagy jelentőségűek lennének a nemzetközi biztonság megszilárdítása szempontjából.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_erich_honecker_pierre_trudeau.jpgErich Honecker Pierre Trudeau-t és fiát (Justint, a jelenlegi, 2020-as kanadai miniszterelnököt) köszönti

Az amerikai rakéták nyugat-európai telepítésével bekövetkezett növekvő atomfenyegetés láttán a Szovjetunió és a Varsói Szerződés többi tagállama azt a fontos kezdeményezést állítja a konferencia figyelmének középpontjába, hogy az értekezlet atomfegyverrel rendelkező minden részt vevő állama vállaljon kötelezettséget, hogy elsőnek nem vet be atomfegyvert; egyezményben rögzítse: nem alkalmaz katonai erőt, s fenntartja a békés kapcsolatokat. E javaslatok megvalósítása meghatározó jelentőségű lenne a bizalom európai méretű megszilárdításában - hangoztatta Oleg Grinyevszkij nagykövet, a szovjet delegáció vezetője a bizalom- és biztonságerősítő intézkedésekkel, valamint a leszereléssel foglalkozó stockholmi értekezleten.

Mitterrand elnök délután fogadta Ivan Arhipovot, a Szovjetunió Minisztertanácsának első elnökhelyettesét, aki hivatalos látogatáson tartózkodik Párizsban. Az egyórás megbeszélés után Ivan Arhipov az Elysée-palotából távozva kijelentette az újságíróknak, hogy a megbeszélésen elsősorban a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésével foglalkoztak, s szó volt a világpolitika nagy problémáiról is, hiszen a jelenlegi helyzetben ezeket nem lehet megkerülni. Az a célunk - mondotta -, hogy hatékonyabbá tegyük a két ország közötti gazdasági, kereskedelmi, tudományos és technikai együttműködést, s felhasználjuk az e területeken meglevő óriási lehetőségeket kapcsolataink fejlesztésére. Ezzel kapcsolatban javaslatokat is tettem párizsi látogatásom során - mondotta -, s ezek nemcsak a kapcsolatok fejlesztésére irányuló akaratunkról, hanem arról is tanúskodnak, hogy készek vagyunk ezt a szándékunkat valóra is váltani. Arhipov végül kijelentette, hogy a megbeszélés során tolmácsolta Mitterrand elnöknek Jurij Andropov és az SZKP Politikai Bizottsága üdvözletét, valamint azt az óhaját is, hogy jók legyenek a kapcsolatok Franciaország és a Szovjetunió között. Ivan Arhipov Mauroy miniszterelnökkel is folytatott megbeszélést, s a miniszterelnök ebédet adott a szovjet vendég tiszteletére.

A libanoni mohamedán jogtudósok szövetsége nyilatkozatban ítélte el a Bejrút déli külvárosa ellen intézett amerikai tüzérségi támadást, amely egész napos összecsapásokhoz vezetett a nemzetközi repülőtér körzetében. (Hat volt a halottak és 45 a sebesültek száma. Egy amerikai tengerészgyalogos is életét vesztette, ezzel 259-re emelkedett az amerikai csapatok libanoni embervesztesége.) A vallási vezetők felhívása hangsúlyozta: meg kell hiúsítani a déli külváros ellen tervezett falangista és amerikai kalandot.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_izraeli_druzok.jpgIzraeli drúzok az Egyesült Államok tel-avivi követsége előtt követelik a Libanon elleni izraeli-amerikai támadások megszüntetését

Míg Donald Rumsfeld amerikai elnöki megbízott Izraelben tárgyalt, Richard Murphy külügyi államtitkár Damaszkuszban maradva folytatta a hétfőn megkezdett eszmecserék sorozatát. Az Asz-Szafir című lap értesülése szerint egyrészt a libanoni csapatszétválasztási terv, másrészt a Bejrútban állomásozó négyhatalmi nyugati erők ENSZ-csapatokkal való felváltása a szíriai-amerikai eszmecsere tárgya. A lap tudni véli, hogy Rumsfeld új elgondolásokat ismertetett az izraeli-libanoni megállapodás sorsát illetően. Mint köztudomású, Szíria és a libanoni ellenzék ragaszkodik az egyezmény érvénytelenítéséhez.

Dél-Libanonban 48 órán belül kikiáltják a szakadár „Szabad Libanoni Köztársaságot” - jelentették Bejrútban jól értesült források a KUNA kuvaiti hírügynökségnek. A forrás szerint az izraeli katonai és pénzügyi támogatást élvező szakadár keresztény milíciák által ellenőrzött területen jelenleg izraeli felügyelet alatt folynak a tárgyalások a kikiáltásról, valamint a „köztársaság” elnökének személyéről.

„Nincs döntés az amerikai tengerészgyalogosok Libanonból való kivonásáról, s a kormányzat a választások miatt nem fog ilyen döntést hozni” - jelentette ki Ronald Reagan amerikai elnök az ABC televíziónak adott interjújában. Reagan szerint az amerikai „küldetés” Libanonban nem változott. Ugyancsak e törekvést jelzi, hogy a Pentagon további harmincöt harckocsit kíván eladni a libanoni kormányhadsereg számára, összesen huszonnyolcmillió dollár értékben. Erről az amerikai hadügyminisztérium értesítette az amerikai törvényhozást. A Pentagon a közelmúltban összesen 163 millió dollár értékben adott el lőszert és páncélozott csapatszállító járműveket a libanoni kormánycsapatoknak.

Öt karib-tengeri és dél-amerikai országot érintő latin-amerikai körútra utazott George Shultz, az Egyesült Államok külügyminisztere. Útjának első és egyik legfontosabb állomása Salvador lesz, ahol kiterjedt tárgyalássorozatot bonyolít le. A külügyminiszter Alvaro Magana elnökkel és azokkal a salvadori politikusokkal tárgyal, akik a márciusra tervezett „választásokon” az elnöki címre pályáznak. Shultz valójában arra próbálja majd rávenni a salvadori jobboldal vezetőit, hogy legalább a választási komédia időszakában korlátozzák a halálbrigádok tevékenységét, amely rendkívüli megnehezíti a Reagan-kormány számára a salvadori rezsim támogatását.

Humor:
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_humor_2.jpg
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_humor_1.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_reklam_2.jpg

Kékfény:
Kiskunhalas külterületén egy kanyarban Gulyás Pál István szentesi lakos személygépkocsijával kisodródott az úttestről, és az árokba borult. Utasai közül Gulyás Szilvia 11 éves tanuló a helyszínen, Gulyás Pál 10 éves tanuló a kórházban meghalt, egy utas súlyos, a személygépkocsi vezetője pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. A vizsgálat eddigi adatai szerint a személygépkocsi vezetője nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezetett.

Előzés közben autóbusszal áttért az úttest bal oldalára és ott összeütközött egy másik autóbusszal Dabas belterületén Petrányi József 32 éves gépkocsivezető, helyi lakos. Az autóbusz utasai közül egy súlyos, húsz utas pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. A vizsgálat eddigi adatai szerint Petrányi József szabálytalanul előzött.

Közlemények:
A Magyar Olimpiai Bizottság és a Művelődési Minisztérium a XXIII. Nyári Olimpiai Játékokhoz kapcsolódva gyermekrajzpályázatot hirdet az olimpiai eszme népszerűsítéséért. A pályázat feltételei:
- fiúk és lányók egyaránt részt vehetnek - 14 éves korig;
- helyes, ha az alkotásokban kifejezésre jut: a sport és a béke, a sport és a szabadság, mint összefüggő fogalmak; a rendszeres sportolás és az egészség kölcsönhatása (ezen túl minden olyan téma feldolgozható, amely az olimpiai sportágakhoz kapcsolódik, esetleges személyes élményekhez kötődik);
- a résztvevők bármely művészi technikát alkalmazhatnak, amelyet az iskolákban is használnak (a rajzok legfeljebb 25x35 cm-es nagyságban készíthetők el);
- mindegyik alkotáshoz az alábbi adatokat kell mellékelni: a gyermek családi és utóneve, életkora, lakcíme; a város, az iskola neve; a rajztanár neve; a rajz címe;
- a munkák a pályázatot meghirdetők állandó tulajdonába kerülnek;
- a Magyar Olimpiai Bizottság a zsűri elbírálása alapján tíz rajzot választ ki, és eljuttatja azokat a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak;
- a pályázati alkotásokat a Testnevelési és Sportmúzeum címére (Budapest, Dózsa György út 3., 1143) kell eljuttatni 1984. január 20. és május 15. között.
A legjobb pályamunkák díjazásban, elismerésben részesülnek. A kiválasztott alkotásokat országos kiállításon mutatják be. Az eredményhirdetésre a nyári olimpiai játékok megnyitóját megelőzően kerül sor.

Népművelésben jártas és koncepcióval bíró 25-35 év körüli fiatalembert és 25-30 év körüli vonzó külsejű értelmiségi nőt keresünk tv-film főszerepére. Fényképes leveleket várunk! Levélcím: Pasaréti Filmgyár. Bp. Pasaréti út 122. 1026. TK 382. produkció.

Villamos felsővezetékkel látták el a Ganz-Mávag VIII. kerületi - Vajda Péter utca, Könyves Kálmán körút, Népliget határolta - próbapályáját. A vezetéket 25 ezer voltos, egyfázisú feszültség alá helyezték, így megközelítése két méteren belül életveszélyes. A Ganz-Mávag felhívja a figyelmet, hogy az itt levő közúti kereszteződéseken a szintben hat méter magas, tehát 4,4 méternél magasabb rakományt vivő jármű csak a vezeték feszültségmentesítése után haladhat át.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_allasajanlat_3.jpg

Divat: Téli szerelésekidokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_divat_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_divat_5.jpg

Zavartalan a zöldség- és a gyümölcsellátás:
A szokásosnál enyhébb január eleji napok gondokat okoztak a kereskedelmi vállalatoknak is. A télre és a kora tavaszi hónapokra tárolt cikkeket át kell válogatni. A nedves és a csúszós utak megnehezítik az áru szállítását. Ennek ellenére az állami és a szövetkezeti kereskedelem ugyanannyi zöldséget és gyümölcsöt szállít most is a piacokra, mint az előző évek azonos időszakában. Jelentős mennyiségű árut kínálnak eladásra az őstermelők és a magánkiskereskedők is. így az idénynek megfelelő termékekből változatlanul ki lehet elégíteni a lakosság igényeit. Burgonyából már az ősszel is jóval több került forgalomba, mint az előző év azonos hónapjaiban. Jelenleg mintegy 90-95 ezer tonna van a szövetkezeti kereskedelem, a termelő gazdaságok és ezek közös vállalatainak a raktáraiban, s megfelelő a mennyiség a piacokon. Zöldért üzleteiben és a termelő gazdaságok elárusítóhelyein a burgonyát most kilónként 6,90 forintért árusítják. A kistermelők viszont a valamelyest szebb áru kilójáért 12-14, sőt 15 forintot is elkérnék. Vöröshagymából és zöldségfélékből mintegy 38-40 ezer tonna van a tárolókban. Vöröshagymából, leveszöldségből - petrezselyemgyökérből, sárgarépából és zellerből - bőség van a piacokon. A fővárosi Zöldért üzleteiben a fejes káposztát kilónként 12, a kelkáposztát 16, a vöröskáposztát 17, a karalábét pedig 12 forintért árusítják. Céklából, tormából, savanyított káposztából és vegyes savanyúságból szintén kielégíthetik a keresletet. Helyenként kapható sóska, paraj, fejes saláta, piros hónapos retek, üveg alatt termesztett primőr paradicsom és csípős hegyes paprika: bár az évszaknak megfelelően - érthetően - még csak kisebb mennyiségben. A tölteni való paprikára és az uborkára azonban még várni kell. Téli almából még most is mintegy 55-60 ezer tonna van a raktárakban. Bőségben van belőle most is a piacokon. Néhány ezer tonnát még exportálni is lehet belőle. Helyenként még mindig kapható téli körte. Több helyen héjas diót és mandulát is árusítanak. A déligyümölcsök közül citromból már ősz óta megfelelő a mennyiség. Rendszeresen kapható grapefruit és Görögországból importált narancs is.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_lenin_koruti_zolseg_aruhaz.jpgA budapesti Lenin körúti zöldségáruházban bőséges a kínálat

Szőlőmetszés:
A történelmi borvidékeink egyikén, a gyöngyöspatai Mátrai Egyesült Tsz, 660 hektárnyi szőlőtelepítésén télen sem szünetel a munka. A hóval borított szőlőtáblákon gép segítségével metszenek, hogy március elejére befejezzék ezt a munkát.
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_szolometszes.jpg

Vasutasok brigádvetélkedője:
A Vasutasok Szakszervezete Vörösmarty Művelődési Házában a MÁV székesfehérvári körzeti üzemfőnöksége szakszervezeti bizottságának szervezésében szellemi vetélkedőt rendeztek szocialista brigádoknak Székesfehérvár történetéből, kulturális életéből a középkortól napjainkig 118 csapat részvételével. Tunyogi Tibor székesfehérvári olvasónk az erről szóló kis tudósításához megküldte szerkesztőségünknek a győztesekről - a MÁV Székesfehérvári Pályafenntartási Főnökség Münnich Ferenc szocialista brigádjáról - készült fotót is. - Gratulálunk nekik, s úgyszintén az szb kulturális és agitációs munkabizottságának a jó kezdeményezéshez.
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_vasutas_vetelkedo.jpg

Fonotéka a pásztói könyvtárban:
Zenei részleggel bővítették a pásztói városi könyvtárat. Hatszáz lemez közül válogathatnak az érdeklődők, s korszerű híradástechnikai berendezések segítségével Hi-Fi minőségben forgathatják le a felvételeket. A Nógrád megyei Szolgáltatóipari Vállalat szakemberei húsz lehallgatóhelyet is kialakítottak, s egyszerre ötféle program közül választhatnak a zenei műveltségüket ápoló látogatók. Főleg az Ifjú Zenebarátok Körének tagjai veszik igénybe a fonotéka szolgáltatásait, ezen túl általános és középiskolások számára tartanak itt énekórákat, á település napközisei pedig érdeklődési körüknek megfelelően keresik fel a könyvtár zenei részlegét.
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_pasztoi_konyvtar.jpg

Tanműhely az üveggyárban:
Négymillió forintból hozták létre a Salgótarjáni Síküveggyár új tanműhelyét, amelyet két oktatási intézmény, a helyi gépipari szakközépiskola gépszerelői és a 211-es számú Ipari Szakmunkásképző Intézet lakatos- és villanyszerelő-szakmát elsajátító diákjai használnak. A létesítmény megvalósításához kétmillió forinttal a Művelődési Minisztérium is hozzájárult, kétmilliót pedig az üveggyár adott azzal a nem titkolt céllal, hogy erősítse a fiatal szakemberjelöltek kötődését a gyárhoz, s folyamatos legyen az utánpótlás.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_salgotarjani_tanmuhely.jpgGyakorlati oktatás a tanműhelyben

Új fémzsalurendszer a Dunai Vasműben:
Új és variálható fémzsalurendszert fejlesztették ki a Dunai Vasműben. A gyártmány házipróbán, a vállalat konverteres acélművének építésénél bizonyította be először előnyeit: a fazsaluzat helyetti alkalmazásával 60 százalékkal csökkentek a munka költségei. Egy-egy zsaluelem minimálisan kétszázszor használható fele, zárt profil kerete igen jól bírja az igénybevételt, nem deformálódik. Mivel hazai gyártmány, és táblarendszere sokoldalúan variálható, s mert a külföldi elemrendszereknél kevesebb alkatrészből áll, az utóbbiaknak csupán harmadába kerül. Alkalmazásához nem kell ács; szakképzett lakatos irányításával a betanított munkások is képesek egymáshoz rögzíteni az elemeket. A hagyományos és az új zsaluzat együttesen is alkalmazható, ha speciális munkák ezt igénylik. A kohászati kombinát évente 40-50 ezer négyzetméter fémzsalu gyártására képes; a Lota márkanevű újdonságot folyamatosan fejlesztik a Dunai Vasműben.

Pillanatképek műbőrgyártásunk fellegvárából:
A győri Graboplast Pamutszövő és Műbőrgyárat ma Európa legnagyobb műbőrgyártó üzemei között tartják számon; termékeit szívesen vásárolják a legigényesebb külföldi megrendelők is.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_graboplast_1.jpgMás karakterű anyag szükséges a cipőkhöz, más a felsőruhákhoz, de megteremthető köztük a harmónia

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_graboplast_2.jpgA világhír alapja - az egyenletes minőség; az elektronmikroszkóppal a műbőr szerkezetét kísérik figyelemmel

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_graboplast_3.jpgA vállalat széles termékskálája lehetőséget ad arra, hogy ha az egyik cikkre kevesebb megrendelés érkezik, ugyanazokon a gépeken egy keresettebb terméket gyártsanak

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_graboplast_4.jpgA jövő szakmunkásai a gyár tanműhelyében

Jármű-diagnosztika Szegeden:
Tavaly nem okoztak balesetet a 10-es számú szegedi Volán Vállalat járművei műszaki hibából. Az összesen mintegy 1200 autóbusz, tehergépkocsi és vontató üzembiztonságára kitűnően felszerelt diagnosztikai központ vigyáz. A vállalat telephelyén a napokban átadott 13 millió forintot érő létesítményhez a komputer éppúgy hozzátartozik, mint a csempézett fal vagy a dolgozók egészségét védő füstelszívó berendezés, a hangszigetelő burkolat. A Közlekedéstudományi Intézet és a szegedi volánosok közös fejlesztésű mikroprocesszoros diagnosztikai rendszere egyelőre a különböző típusú gépjárművek fékberendezéseiről mond véleményt. Később a motor, a hajtómű, a fogyasztás lesz tesztelhető, és a szervokormányok működését is ellenőrizni lehet. Az egyszerre négy nagy jármű vizsgálatára alkalmas állomás két műszakban üzemel: dolgozóik a „gyanúsnak” talált autókat „beteglappal” együtt irányítják a karbantartókhoz, a javítókhoz.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_szeged_volan.jpgAz új létesítményben egyszerre négy nagy jármű műszeres vizsgálata végezhető el

A Boldogság kertje:
A hatvani házasságkötő terem falára kerül ez a kép, melyet Németh József hódmezővásárhelyi Munkácsy-díjas művész készít. A tavaly nyáron elkezdett festmény áprilisra készül el, amikor, valamiképp a hónap bolondságát ellensúlyozandó, nagy komoly tervekben hisz az ember. A festményen látható családban például, ahol mindenki együtt van.
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_hatvani_hazassagkototerem.jpg

Ápolónők és doktorok:
Tízéves fennállását ünnepelte a fehérgyarmati kórház kiszeseiből alakult bábcsoport. Nemcsak a kórházban gyógyuló gyerekeket, illetve az ott dolgozók gyerekeit, hanem a környék óvodásait is szórakoztatták az elmúlt években - természetesen társadalmi munkában.
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_fehergyarmati_kiszesek.jpg

A Magyar Televízió műsorán: La Mancha lovagja

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_la_mancha_lovagja_peter_o_toole_sophia_loren.jpgKét főszereplő, Peter O’Toole és Sophia Loren

Az 1972-ben bemutatott amerikai-olasz musical, filmdráma, melynek főszereplői Peter O’Toole, James Coco és Sophia Loren voltak. A forgatókönyv Miguel de Cervantes regénye nyomán készült. A film a hasonló című, 1965. november 22-én bemutatott musical adaptációja. A filmet az Amerikai Egyesült Államokban 1972. december 11-én mutatták be. Arthur Hiller nemcsak a rendezője, hanem egyik producere is volt a 12 millió (!!) dollár költségvetésű filmnek. Magyarországon feliratosan 1974-ben került a mozikba. A szinkronos változatot a Magyar Televízió 1979-ben készítette el. A főszereplők szinkronhangjai: Haumann Péter, Pálos Zsuzsa és Szabó Gyula voltak. Érdekesség, hogy a címszerepet Kirk Douglasnak szánták, az éneklés miatt nem vállalta el. Az már csak a ráadás, hogy Peter O’Toolenak sem kellett végül énekelnie, hangját egy Simon Gilbert nevű operaénekes kölcsönözte, Sophia Loren maga énekelte fel a betétdalokat.

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_mozi.jpg

Színházi bemutató: Háry János (Kecskeméti Katona József Színház)

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_hary_janos.jpgA Háry János szereplői megköszönik a vastapsot

Magyar könnyűzene:
Komár Lászlónak nemrégiben jelent meg új, sorrendben immáron harmadik nagylemeze „Halványkék szemek” címmel. A stílus - rock and roll - a régi, miként a lemez elkészítésében közreműködők listája sem változott: Faragó Judy, az LGT és Nagy Tibor szövegíró voltak a népszerű énekes partnerei.
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_komar_laszlo.jpg

A 4. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Lerch-Demjén: Érj utol (Kovács Kati), 2. Szörényi-Bródy: Szállj fel, szabad madár (Vikidál Gyula), 3. Fenyő: Viva rock and roll (Fenyő Miklós).
Az előadók között: 1. Pataki-Slamovits: Érzés (Edda), 2. P. Mobil együttes-Schuszter: Metálmánia (P. Mobil), 3. Bokor fivérek: Narancsszínű képű (Color).

A hónap végén olyan nemzetközi előadók jelentkeztek új albummal, mint Bon Jovi (Bon Jovi), Judas Priest (Defenders of the Faith), John Lennon & Yoko Ono (Milk and Honey).

John Lennontól maradt hátra kiadásra váró anyag. Legelőször is az 1980 őszén félbeszakadt felvételek. Ugyanolyan lemezt akartak csinálni, amilyen a Double Fantasy volt: fele-fele Lennon- és Ono-dallal. Lennon része (hat dal) tulajdonképpen úgy-ahogy készen volt, keverésre várt. Yoko Ono anyagán dolgoztak, amikor Mark David Chapman meghúzta a ravaszt. Az özvegynek három évébe telt, mikorra ismét hozzá tudott nyúlni a szalagokhoz. Igaz, fél esztendővel a gyilkosság után kiadott egy olyan lemezt (Season Of Glass), amelynek tasakjára Lennon véres szemüvege került, és amelyet elejétől fogva végigkísér a tragédia sokkja. Ez volt különben Yoko Ono legsikeresebb albuma: még az eladási listákon is megjelent (a 49. helyen). Az 1980 őszén félbeszakadt közös anyag azonban egészen más lelkiállapotot igényelt.
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_john_lennon_milk_and_honey.jpg
Ono legelőször is a hangmérnökökkel elvégeztette az utolsó simításokat a Lennon-felvételeken, utána befejezte a saját részét. A Milk And Honey aztán a Double Fantasy-hez nagyban hasonlító borítóval (a házaspár csókolózó képével) került a boltokba. A hangzásvilág és a lendület pedig ugyanaz, mint a Double Fantasy-n volt. A közönség is hasonlóan fogadta. S mert még mindig maradt valami a tarsolyban, Yoko Ono 1986 elején kiadta lemezen (később videón) az 1972-es New York-i koncert felvételét. Az LP azonban csak John Lennoné lett, a Yoko Ono által előadott dalok kimaradtak az anyagból. Fél évre rá pedig az özvegy némiképp érthetetlen módon Menlove Ave. címmel piacra dobott néhány 1974-es félkész demót. Ez azonban már totális érdektelenségbe fulladt: sem John Lennon, sem a borítót rajzoló Andy Warhol neve nem jelentett elegendő vonzerőt ahhoz, hogy a meglehetősen sekélyes kiadvány különösebb hullámokat keltsen.

A 17 napos spanyolországi edzőtáborozás záróakkordjaként kedd este búcsúmérkőzést játszott a magyar labdarúgó-válogatott az első ligás Betis ellen. Szusza Ferenc és Dunai Antal volt csapata szeretett volna skalpot szerezni a spanyol válogatott felett győzedelmeskedő magyar gárdától. A bajnokságban a 7. helyen álló csapat otthonában az eddigi 20 fordulóban mindössze négy gólt kapott; ez főleg a bajnokság legidősebb játékosának, a 37 éves kapuvédőnek, Esnaolnak köszönhető, ráadásul persze nem lehet számításon kívül hagyni a hazaiak két remek válogatottját, Gordillot és Rincont sem. Mindenesetre Mezey György szövetségi kapitánynak (elégedett az elmúlt két hét tapasztalataival) az lenne az igazi kincs, ha a tétmérkőzésekre a befektetett gyakorlás beérne, ha állandósítani tudná a csapat (szerencsére mindenki egészséges) a „spanyol formát”. 

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_bodonyi_garaba_disztl_peter_sandor_imre.jpgEdzésre készülve: Bodonyi, Garaba, Disztl Péter és Sándor Imre gyúró

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_kohalmi_gabor.jpgKőhalmi anorákban, kicsit izzadva, de tele reménnyel

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_torocsik_andras.jpgTörőcsik, aki a spanyol napok hőse volt

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_mezey_gyorgy.jpgMezey György szövetségi kapitány, aki ma már feltétlenül többet tud, mint - mondjuk - három héttel ezelőtt...

Válogatottunk végül 15 ezer néző előtt 2:1 (2:0) arányban nyert, góljainkat Mészáros és Róth szerezték. A magyar válogatott összeállítása DisztI P. - Csuhay, Kardos, Róth, Péter (Varga) - HannichNagy A. (Garaba), Csongrádi - Dajka (Hajszán), Törőcsik (Gálhidi), Mészáros (Bodonyi).

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_betis_magyarorszag_disztl_peter_rincon.jpgRincon támadja Disztl kapuját

Calcuttában a Nehru Kupán szereplő magyar labdarúgó B válogatott (azonos a Vasas csapatával) utolsó indiai mérkőzését január 23-án, hétfőn játszotta volna Argentína válogatottja ellen. A rendezők a pályaviszonyok miatt a találkozót keddre halasztották. A csapat az utolsó mérkőzésén elvesztette veretlenségét, a magyar együttest Argentína győzte le 3:0-ra. A mexikói labdarúgó világbajnokságra készülő együttesben a későbbi VB-döntősből olyanok is pályára léptek, mint Nery Pumpido, Ricardo Giusti és Jorge Burruchaga. Szintén játszott a későbbi szövetségi kapitány, Hector Cuper is. Dr. Kertai Tamás, a Vasas ügyvezető elnöke az alábbiakat közölte a mérkőzésről: - Csapatunk igen nagyszámú közönség előtt, balszerencsés körülmények között vesztett. A 6. percben Rácz 16 méterről hazaadott, Kakas feleslegesen kijött a kapujából és a labda a hálóba került. Ricardo Gareca úgy szerzett újabb gólt, hogy lövése után a labda az egyik védőnk lábát érintve pattant a hálóba. 0:2 után mi támadtunk. Kiss és Kuti lövése a kapufán csattant, majd Izsó szabályos gólját - a partjelző is beintette - a játékvezető érvénytelenítette, mert szerinte a labda nem jutott át a gólvonalon. Az argentinok harmadik gólját Carlos Arregui érte el. Sajnos a mi csapatunkból hiányzott Komjáti két sárga lap miatt. Szerepelt viszont az együttesben Zvarán kívül Mészöly Géza és Szabó is. A B-válogatott végül is az öt mérkőzésen öt pontot szerzett, s 5:7-es gólkülönbséggel fejezte be a tornát. Az már biztos, hogy vereségével Lengyelország és Argentína mögé szorult és a harmadik helyen végzett - a hátralévő mérkőzésektől függetlenül.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_argentina_magyarorszag_kiss_laszlo_carlos_arregui_magos_szabo_gabor.jpgCarlos Arregui iramodik meg a labdával, Kiss László, Magos és a fiatal újonc, Szabó Gábor (16) csak szemlélik az eseményeket

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_argentina_magyarorszag_racz_gareca_kakas.jpgA gólszerző Gareca boldog, Rácz és Kakas már kevésbé

A labdarúgótornán a mezőny legjobb játékosának Kiss Lászlót választották meg.

A magyar labdarúgó válogatott szerda reggel indult haza Benidormból, s este Milánóból érkezett Ferihegyre. A legfontosabb az, hogy az együttes tagjai sértetlenül és jogos elégedettséggel hazaérkeztek. Ritka szép sorozatot mondhatnak magukénak. Már Strasbourgban sem szenvedtek vereséget, rendkívül sokat gyakorlatoztak az ibériai táborozáson. Naponta kétszer (alkalmanként háromszor) tréningeztek, és több mérkőzést vívtak. Legyőzték a Herculest, az Elche csapatát, megverték a házigazda Spanyolország nemzeti tizenegyét és a mindenhol jegyzett Betis csapatát. Mérlegük tehát nemcsak azért pozitív, mert sikereket értek el, sokkal inkább azért is, mert teljesítették feladataikat a világbajnoki felkészülés jegyében.

A magyar válogatott három országban (NSZK, Franciaország, Spanyolország) járt, három nyugatnémet, három spanyol, egy-egy jugoszláv és francia klubcsapattal, valamint egy válogatottal találkozott. Összesen 10 mérkőzést játszott, s a mérleg: 8 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 22 adott és 9 kapott gól. Az egyetlen vereséget a műfüves tornán a Stuttgarter Kickers együttesétől szenvedte el, (0:1). A legértékesebb a hivatalos, országok közötti találkozón elért, spanyolok elleni 1:0-ás győzelem.
A 22 gólon 12 játékos osztozott, s meglepetésre nem támadójátékosok vitték a pálmát. Varga volt a legeredményesebb: négyet szerzett a 10 mérkőzés 22 magyar góljából. Garaba háromszor volt eredményes (a spanyolok elleni hivatalos mérkőzésen is). Két-két gólos Hannich, Péter, Törőcsik. Hajszán és Bodonyi, míg Nagy, Dajka, Csongrádi, Mészáros és Róth 1-1 alkalommal talált a hálóba.

És akkor lássuk a lényeget, az őszi tabellaparádét.
A szurkolók emlékezetében még minden bizonnyal élénken élnek a mérkőzések izgalmas percei. Hagyományainkhoz híven most is jelentkezünk szokásos tabellaparádénkkal, remélhetőleg élvezetes perceket szerezve ezzel a számok, az adatok kedvelőinek.

Emlékeztetőül:
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_emlekezteto_tabellak.jpg

Pályaválasztóként: Csak három veretlen...
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_palyavalasztokent.jpg
Annak ellenére, hogy az élvonalban mind kiegyenlítettebbek az erőviszonyok, s erősen letűnőben van a pályaválasztói jog feltétlen előnye, a pontok döntő többségét még mindig otthonukban szerzik a csapatok Nem véletlen, hogy a listavezető Videoton első ezen a táblázaton is... Teljesítménye csaknem száz százalékos, csupán a Pécsi MSC „lopott” pontot a Sóstói stadionban. Meglepően jó az újonc SZEOL AK mérlege, a rajtnál az Ú. Dózsa ellen aratott 4:1-es győzelme alapos lökést adott a hazai folytatáshoz... Sokkal jobban szokott pályaválasztóként szerepelni a Tatabánya, a Haladás és mindenekelőtt az FTC... Az utóbbi szereplését némileg csökkenti, hogy az ismeretes események miatt csak elvétve lehetett igazán vendéglátó.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_palyavalasztokent_u_dozsa_tatabanya_kardos.jpgAz Ú. Dózsa kemény diónak bizonyult vendégei számára, a Tatabánya is elvérzett a Megyeri úton. Közeleg a labda a hálóhoz az újpestiek harmadik góljánál, a szerzője Kardos volt

Vendégként: A „legudvariatlanabb” látogató a Bp. Honvéd
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_vendegkent.jpg

Komora Imre edzősége óta mindig a kispestiek végeznek ennek a táblázatnak az élén... Szó, ami szó: a Bp. Honvéd manapság már több, mint kellemetlen vendég, ezúttal is csak a Szombathelyen elszenvedett vereség okoz náluk némi szépséghibát. Remekelt a Tatabánya, az utóbbi évekhez képest nagyot lépett előre az Ú. Dózsa, s arra is kevesen számítottak, hogy az MTK-VM vendégként jóval előkelőbb helyen zár majd, mint hazai pályán... Feltűnően kevés a Rába ETO győzelmeinek száma, feltűnően sok gólt kapott az FTC, s híréhez-tudásához méltatlanul zárt a Vasas.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_vendegkent_tatabanya_bp_honved_dajka_laszlo_fischer_kokeny-hermann.jpgA kispestiek Tatabányán is győztesen hagyták el a pályát. Dajka életét alaposan megkeserítették a szorosan fedező tatabányai védők (Fischer, Kökény és Hermann), de a 67. percben mégis pompás gólt lőtt Dombainak. Fischer öngólja és Plotár egyenlítése után két pontot érő gólt

Budapest-Vidék Budapesten: A Megyeri út pontszerzője a Videoton
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_budapest_videk_budapesten.jpg

A vidéki csapatok megfelelő helytállásának hű tükörképe ez a táblázat, hiszen a fővárosi együttesek neve utáni sorokban gyakori a döntetlent, vagy a vereséget jelző szám... Furcsaság: az FTC - a pályabetiltás miatt - nem Budapesten, hanem Kecskeméten szenvedte el egyetlen „fővárosi” vereségét... A Bp. Honvéd pályáján a Videoton, a Vasas stadionjában a Pécsi MSC, a Volán SC vendégeként a SZEOL AK hagyta el győztesen a pályát.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_budapest_videk_budapesten_ferencvaros_dvtk_kvaszta_gulyas.jpgA Fradi egyik "hazai" meccse - Gyöngyösön, a DVTK ellen. Kvaszta a főszereplő. Rubold beadását Mörtel fejjel továbbcsúsztatta, Kvaszta átvette és Gulyás felett a diósgyőri kapuba emelte a labdát. Ez volt Gyöngyösön az első, még kettő követte ezt

Budapest-Vidék vidéken: A Bp. Honvéd csak Szombathelyen kapott ki
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_budapest_videk_videken.jpg

Közel sem egyenlő számban léptek pályára a fővárosi csapatok vidéken, így ez a táblázat csak jelenségekre utalhat - figyelmeztethet például arra, hogy a Csepelnek még mindig nem erőssége a „vidéki” játék; hogy az MTK-VM viszonylag jó helytállását éppen ezeknek a találkozóknak sikereként könyvelheti el... A Vasas ahol csak pályára lépett - Székesfehérvár, Tatabánya, Szeged, Diósgyőr - veszített... Az FTC csak kétszer járt vidéken.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_budapest_videk_videken_nyiregyhaza_bp_honved_fecsku_kerepczki_andrusch.jpgA Honvéd Nyíregyházán is nyerni is nyerni tudott 2:0-ra. Fecsku gólhelyzetben. Kerepeczkinek a néző szerepe jut, de Andrusch jól helyezkedik és hárít

Budapest-Vidék összesen: Dózsa-siker, Vasas-csőd
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_budapest_videk_osszesen.jpg
A Megyeri út kezdi visszaszerezni patináját, a lila-fehérek otthonában (esztendők után) mostanság újra nem a legkellemesebb foglalatoskodás vendégcsapatnak lenni... Vendégként már közel sem ilyen jó az Ú. Dózsa mérlege a vidékiekkel szemben, a Megyeri úti henger azonban ezen a táblázaton az elsőséget biztosítja a liláknak. A Vasas öt veresége és gólkülönbsége önmagáért beszél...

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_budapest_videk_osszesen_ferencvaros_haladas_pogany_nagy_jozsef.jpgÖsszességében ebben az összevetésben a Ferencváros nem szerepelt rosszul. Egy fájó pontvesztés a Haladás ellen, hozzá a félbeszakadt meccs és az Üllő úti stadion betiltása. Pogány és Nagy József (jobboldalt) lendületes küzdelme a labdáért

Budapest-Budapest pályaválasztóként: Kispesten még nem rezdült a háló!
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_budapest_budapest_palyavalasztokent.jpg

A népstadionbeli kettős rangadók miatt ezen a tabellán csak az MTK-VM, a Volán SC és a Csepel helyzete „tiszta”, ők valóban mindig otthon játszottak... Ennek a ténynek tudatában különösen tiszteletre méltó a kispestiek elsősége, különösen az, hogy még gólt sem kaptak... A Hungária körúton a Volán SC kivételével már valamennyi fővárosi csapat vendégszerepeit, az FTC viszont tavasszal játssza majd úgynevezett pályaválasztóként rangadóit...

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_budapest_budapest_palyavalasztokent_u_dozsa_vasas_kiss_sandor.jpgEzen a mérkőzésen ezúttal az Ú. Dózsa volt a pályaválasztó a Népstadion kettős rangadóján - a Vasas ellenében. Kiss Sándoron nem múlt, megint megrúgta a maga gólját, így 1:1 lett a találkozó

Budapest-Budapest mint vendég: A Volán erejéből egyetlen gólra tellett
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_budapest_budapest_vendegkent.jpg

Az MTK-VM budapesti "körképe” a Volán SC elleni kétszeresen idegenben (a Fáy utcában volt a mérkőzés) lejátszott találkozóval itt válik teljessé. Az FTC a Bp. Honvéd, a Vasas, a Csepel és az MTK-VM ellen is veszített, csak a Volánt verte.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_budapest_budapest_vendegkent_volan_csepel_dekany_gabor.jpgA Csepel ebben a kategóriában már az 1. fordulóban ellőtte az összes puskaporát, mert egy ötöst rúgtak vendégként a Czabán Samu téren. Dékány (Csepel, sötét mezben, erősen takarva) szorongatott helyzetben is gólt tud lőni. Ez egyike a mesterhármasának

Budapest-Budapest összesen: A főváros legjobbja a Bp. Honvéd
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_budapest_budapest_osszesen.jpg
A legutóbbi bajnokság végén az FTC állt ennek a tabellának az élén, ezúttal azonban tavasszal óriási utat kellene a zöld-fehéreknek megtenniük ahhoz, hogy ismét az élre kapaszkodjanak. A Bp. Honvéd lett a főváros „bajnoka”, egyik budapesti együttes sem tudta legyőzni. Meglepő, hogy a legtöbb gólt az MTK-VM érte el, annyit, amennyit az FTC kapott... A Volán SC pontjait az MTK-VM és az Ú. Dózsa ellen szerezte. Az Ú. Dózsa döntetlenekkel tartotta magát szinten.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_budapest_budapest_osszesen_mtk_vm_bp_honved_katzenbach_gyimesi_varga.jpgA kispestiek az MTK-VM vendégeként is nyerni tudtak. Katzenbach, az MTK-VM fiatal csatára távoli lövést küld a Bp. Honvéd kapuja felé. Varga (4) és Gyimesi csak szemlélői az akciónak

Vidék-Budapest vidéken: „Oroszlánbarlangok”: Székesfehérvár, Zalaegerszeg
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_videk_budapest_videken.jpg

Székesfehérvárott a Vasas, a Csepel és a Volán SC bánta a vendégszereplést. Gólra is csak a Fáy utcai piros-kékek erejéből futotta. Zalaegerszegen sem jártak jobban a budapestiek, veszített az MTK-VM. a Csepel és a Volán SC is. Tatabányán a Bp. Honvéd. Diósgyőrött a Volán SC (0:3!), Pécsett az MTK- VM tudott két pontot szerezni. NB I-es tagsága óta ilyen gyenge mérleget hazai pályán még nem zárt a Nyíregyháza: a Bp. Honvéd, az Ú. Dózsa és az MTK-VM is győzelemmel távozott a Nyírség fővárosából... Öt pályán nem nyert budapesti gárda!

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_videk_budapest_videken_videoton_vasas_orommamor.jpgOtthon a Videoton a Vasast is legyőzte. Fehérvári örömmámor: egyenlített a Videoton, aztán jött a henger...

Vidék-Budapest Budapesten: Öt csapat maradi nyeretlen a fővárosban
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_videk_budapest_budapesten.jpg

A táblázat elsőszámú szenzációja: a bajnok Rába ETO nem nyert mérkőzést Budapesten! Pedig a hét fővárosi csapat közül hatnál is vendégeskedett, tavaszra csupán az MTK-VM elleni, Hungária körúti találkozója maradt. Az Ú. Dózsa, a Csepel és a Vasas is legyőzte a győri zöld-fehéreket. A Haladás a Fáy utcában, a SZEOL AK a Czabán Samu téren, a ZTE Kecskeméten (!) jegyezte fővárosi sikerét. A DVTK két budapesti látogatása nulltalálatosra sikeredett, s ennél a Tatabánya is jóval többet szokott nyújtani a fővárosban... A Czabán Samu téren és Újpesten is veszített a Bányász! Négy gólja dacára meglepően jó, egyetlen találata miatt törvényszerűen gyenge a Haladás, illetve a PMSC összteljesítménye.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_videk_budapest_budapesten_vasas_haladas_fitos_izso.jpgA Haladás egyetlen budapesti győzelmét a Fáy utcában szerezte, de ezzel is előkelő helyen végzett ebben a kategóriában. Izsó ismét lemarad Fitossal szemben, elszáll a Vasas-remény

Vidék-Budapest összesen: Imponáló Videoton fölény
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_videk_budapest_osszesen.jpg

A Videoton veretlensége és a Nyíregyháza csődje foglalja keretbe ezt a táblázatot. Elismerésre méltó a székesfehérváriak öt győzelme és 15 szerzett gólja, meglepően gyenge viszont a Rába ETO teljesítménye. Érdekesség: a ZTE, a SZEOL AK, a Haladás és a DVTK jobb összeredményekkel zárt a budapestiek ellen, mint „saját közegében”, a vidékiek között...

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_videk_budapest_osszesen_szeol_ak_u_dozsa_kivonulas.jpgA szegediek már az elején megalapozták a jó szereplést összességében a budapesti csapatok ellen, nagyon jó játékkal alaposan elverték az Ú. Dózsát. Kivonulnak a csapatok, a hazaiak fehér mezben, elöl Kozma, mögötte Hornyák

Vidék-Vidék otthon: A SZEOL AK és a Tatabánya szerzett pontot Győrött
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_videk_videk_otthon.jpg

A Rába partjára ezen az őszön vidéki ellenfelek jutottak, vereség nélkül, de két döntetlennel zártak a zöld-fehérek. A SZEOL AK és a Pécs egyetlen hazai vereségét egyaránt a Tatabányának „köszönheti”. Több, mint meglepő, hogy a vidékiek ellen otthonában esztendőkön át „verhetetlen” Tatabánya ezúttal pályaválasztóként bukdácsolt, három mérkőzésen három gólra volt csak képes, a Nyíregyháza például (talán a bajnoki idény legnagyobb meglepetését okozva) 4:1-es győzelemmel távozott a bányászvárosból... A DVTK erejéből is csak „ikszekre” futotta, a vártnál jobban állt viszont a SZEOL AK.

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_videk_videk_otthon_videoton_pecsi_msc_bodnar_csuhay.jpgA Videoton egyetlen hazai pontvesztése a Pécsi MSC ellen (1:1) történt. Még Csuhay is nemegyszer felfutott, támadott, de a listavezető nem bírt a szervezett pécsi gárdával és kitűnő kapusával, Bodnárral

Vidék-Vidék idegenben: Remekelt a Tatabánya
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_videk_videk_idegenben.jpg

A Tatabánya idegenben bőségesen jóvátette hazai mulasztásait, veretlensége, három győzelme több, mint szép teljesítés. Negatív gólkülönbséggel is a második, illetve a harmadik helyen lehetett végezni! A Rába ETO gólkülönbségén a Szombathelyen szerzett öt találat javított sokat. Feltűnő, hogy a Videoton itt a sereghajtók közé szorul, mindössze két gólra volt képes, s ezen a táblázaton az egyébként minden tekintetben helyt állt SZEOL AK - utolsó...

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_videk_videk_idegenben_pecsi_msc_tatabanya_dombai_roth.jpgEgy tatabányai győzelem (1:0) idegenben: Pécsett. Olykor ilyen nyomás nehezedett a vendégek kapujára, de a tatabányaiak mégis mindkét bajnoki pontot megszerezték Pécsett. Dombai, aki csereként állt be Kiss helyére öklözi el a labdát Róth elől

Vidék-Vidék összesen: A vidék „bajnoka” a Rába ETO
idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_videk_videk_osszesen.jpg

A győri hegemónia a vidéki körben még tart, a Rába ETO az egyetlen, amely nem veszített vidéki ellenféllel szemben. A Tatabányát a Nyíregyháza, a Videotont a Zalaegerszeg és a Rába ETO fektette két vállra. Megdöbbentően sok a Haladás öt veresége - Szegeden, Székesfehérvárott vesztett vendégként, otthon pedig a Rába ETO, a Tatabánya és a Nyíregyháza is legyőzte -, s az sem fordult elő évek óta, hogy a DVTK egyetlen győzelem nélkül zárja az idényt...

idokapszula_nb_i_1983_84_oszi_zaras_tabellaparade_videk_videk_osszesen_raba_eto_szeol_ak_somogyi_szabo_gy_burcsa.jpgA Rába ETO egyik pontvesztése hazai pályán, a SZEOL AK ellen (1:1) történt meg. Somogyi és Szabó Gy. között Burcsa a földre került. Ezúttal szó sincsen szabálytalanságról, mehet tovább a játék, Somogyi el is vitte a labdát

Az őszi Statisztikaparádéval folytatjuk.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr7615716588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandor 2020.06.06. 17:53:43

"Itthon a képek!"
korabeli TV hiradó tudósítás Kovács P. Józseffel:
www.youtube.com/watch?v=Drjtj1LtKIA

köszönöm, hogy elmondhattam

maribor_ 2020.06.06. 18:09:34

@Fandor: Koszonjuk a kiegeszitest! :)
süti beállítások módosítása