Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 16. forduló

2020.08.31. 11:50 maribor_

1984. március 3-4., a tavasz első hétvégéje

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_headlines_losonczi_pal_javier_perez_de_cuellar.jpgHivatalos látogatásra Budapestre érkezett Javier Pérez de Cuellar, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára. Képünk Losonczi Pálnál, az Elnöki Tanács elnökénél tett látogatáskor készült

Lássuk először az elmúlt másfél hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

február 23.

Javier Pérez de Cuellar, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára, Várkonyi Péter külügyminiszter meghívására hivatalos látogatásra Budapestre érkezett. Javier Pérez de Cuellart és feleségét a Ferihegyi repülőtéren Várkonyi Péter és felesége fogadta. Jelen volt Rácz Pál nagykövet, hazánk állandó ENSZ-képviselője, valamint a Külügyminisztérium több más vezetője. A délutáni órákban Várkonyi Péter és Javier Pérez de Cuellar tárgyalóasztalhoz ült a Külügyminisztériumban. A megbeszélésen jelen volt Rácz Pál.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_varkonyi_peter_javier_perez_de_cuellar.jpgVárkonyi Péter üdvözli Javier Pérez de Cuellart

A délutáni órákban Lázár György, a Minisztertanács elnöke hivatalában fogadta Javier Pérez de Cuellart. A szívélyes légkörű megbeszélésen - amelyen jelen volt Várkonyi Péter és Rácz Pál - Lázár György tájékoztatta a vendéget hazánk társadalmi, politikai, gazdasági helyzetéről, és áttekintették a nemzetközi gazdasági kapcsolatok egyes időszerű kérdéseit. Este Lázár György és felesége a Parlament Vadásztermében díszvacsorát adott Javier Pérez de Cuellar és felesége tiszteletére. A vacsorán részt vett politikai, állami és társadalmi életünk több vezető személyisége. A vacsorán Lázár György és Javier Pérez de Cuellar pohárköszöntőt mondott.

A Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségébe látogatott délután Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára. A látogatásra elkísérte Havasi Ferenc, a Politikai Bizottság tagja, a KB titkára. A vendégeket a szövetség székházában Fock Jenő, az MTESZ elnöke, Tóth János főtitkár, Szűcs Istvánné, az V. kerületi pártbizottság első titkára és Madar Miklós, az MTESZ pártszervezetének titkára fogadta, majd Tóth János tájékoztatta őket a szövetség életéről.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_kadar_janos_mtesz.jpgKádár János tájékoztatja a találkozó részvevőit

A tájékoztatót követő beszélgetésben Madar Miklós számolt be az MTESZ pártszervezetének munkájáról. Vámos Tibor, a szervezet tudománypolitikai bizottságának elnöke arról szólt, hogy az MTESZ a gazdaság egyik érzékelő rendszere, s így elő tudja segíteni a problémák jelentkezése és a cselekvés közötti idő lerövidítését. Kádár János felszólalásában időszerű bel- és külpolitikai kérdésekről adott tájékoztatást, majd elismeréssel szólt a magyar műszaki értelmiség munkásságáról, méltatta az MTESZ és tagszervezetei társadalmilag fontos tevékenységét.

A szovjet hadsereg és haditengerészeti flotta megalakulásának 66. évfordulója alkalmából ünnepséget rendeztek a Gellérthegyen, a hazánk felszabadulásáért vívott harcban hősi halált halt szovjet katonák emlékművénél. A szobor talapzatánál a fegyveres erők tagjai álltak díszőrséget. A szovjet és a magyar himnusz elhangzása után elsőként a Magyar Népköztársaság fegyveres erői nevében Czinege Lajos hadseregtábornok, honvédelmi miniszter, Horváth István belügyminiszter és Nagy György ezredes, a munkásőrség országos parancsnokának első helyettese koszorúzott. A Szovjetunió budapesti nagykövetsége nevében Vlagyimir Bazovszkij nagykövet és Vlagyimir Zotov ezredes, katonai és légügyi attasé koszorúzott.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_koszoruzas_czinege_lajos.jpgA fegyveres erők nevében Czinege Lajos, Horváth István és Nagy György koszorúzott

A szovjet hadsereg és haditengerészeti flotta megalakulásának 66. évfordulója alkalmából Vlagyimir Zotov ezredes, a Szovjetunió budapesti nagykövetségének katonai és légügyi attaséja, fogadást adott a nagykövetségen. A fogadáson részt vett Korom Mihály, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, Borbándi János, a Minisztertanács elnökhelyettese, Czinege Lajos hadseregtábornok, honvédelmi miniszter, Kótai Géza, az MSZMP KB külügyi osztályának helyettes vezetője, és Roska István külügyminiszter-helyettes. Ott volt a magyar néphadsereg tábornoki karának több tagja, s megjelentek a társ fegyveres testületek vezető képviselői, valamint politikai, társadalmi, gazdasági, kulturális életünk neves személyiségei.

Budapesten a Mineralimpex, illetve a Szojuzgazekszport Szovjet Külkereskedelmi Vállalat vezetői aláírták az idei földgázszállításra vonatkozó szerződést. Ennek értelmében 1984-ben csaknem 450 millió rubel értékű földgáz érkezik Magyarországra a Szovjetunióból a Testvériség gázvezeték-rendszeren. Az 1975-ben kezdődött szovjet földgázszállítás egész mennyisége a múlt évben már meghaladta a 20 milliárd köbmétert, és jelentőségét mutatja, hogy több mint harmadát fedezi belföldi földgázfelhasználásunknak.

A magyarországi mozik bemutatják az Amit tudni akarsz a szexről (de sosem merted megkérdezni) című, 1972-ben forgatott amerikai filmvígjátékot. A film forgatókönyvét írta, rendezte, és a főszerepben Woody Allen.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_woody_allen.jpgAz udvari bolond szerepében Woody Allen

A Szovjetunióban csütörtökön ünnepelték a szovjet hadsereg és hadiflotta megalakulásának 66. évfordulóját. Usztyinov marsall, honvédelmi miniszter ebből az alkalomból kiadott napiparancsa hangoztatja, hogy a szovjet fegyveres erők - szorosan tömörülve a lenini párt és annak központi bizottsága körül - szilárdan teljesítik hazafias és internacionalista kötelezettségüket, éberen védik a békét, a szocializmust. A Szovjetunió, a szocialista közösség testvéri országai következetesen folytatják békeszerető külpolitikájukat - szögezi le a napiparancs, majd rámutat, hogy az imperializmus bűnéből az utóbbi időben rendkívül kiéleződött a nemzetközi helyzet, s e bonyolult feltételek a szovjet emberektől, a fegyveres erők harcosaitól magas fokú éberséget, szervezettséget követelnek. Az SZKP Központi Bizottsága és a szovjet kormány minden szükséges intézkedést megtesz az ország védelmi képességének, a fegyveres erők harckészségének megszilárdítására, annak érdekében, hogy az agresszió erői ne boríthassák fel az elért katonai erőegyensúlyt.

Mihail Solohovot, a szovjet irodalom kedden, hosszú betegség után elhunyt klasszikusát csütörtökön helyezték végső nyugalomra a rosztovi területen levő Vesenszkaja faluban, ahol született, s ahol szinte egész életét leélte. Sírjánál'díszőrséget álltak a temetése megszervezésére alakult bizottság tagjai, köztük az SZKP Központi Bizottságának, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének és a szovjet hadsereg vezetésének képviselői, s a bizottság elnöke, Mihail Zimjanyin, az SZKP KB titkára. Búcsúztató beszédet Mihail Zimjanyin, valamint Georgij Markon, a szovjet írószövetség vezetőségének első titkára mondott. Solohov sírja az írásaiban megénekelt csendes Don partján van.

A genfi leszerelési értekezleten Milos Vejvoda, a csehszlovák küldöttség vezetője a szocialista országok nevében dokumentumot terjesztett be. Ebben a vegyi fegyverek betiltásáról szóló nemzetközi megállapodás előkészítésének meggyorsításáról van szó. A leszerelési bizottság ülésén felszólalt Meiszter Dávid nagykövet, a magyar küldöttség vezetője is. Megállapította, hogy a nemzetközi helyzet nem kedvez a fegyverzetkorlátozási és leszerelési tárgyalásoknak. A katonai egyensúly felborítására irányuló újabb és újabb kísérletek, különösen a közép-hatótávolságú amerikai nukleáris rakétáknak a szocialista országok határa közelében történő telepítése, messzemenő következményekkel járhat az egész világ békéjére és biztonságára. A Magyar Népköztársaság azonban, a Varsói Szerződés többi tagállamával együtt, még ilyen körülmények között is minden igyekezetével a fegyverkezési verseny megfékezésére, a politikai és katonai feszültség csökkentésére és a békét fenyegető veszélyek elhárítására törekszik. Ehhez nélkülözhetetlen feltételnek tekinti a kapcsolatok és a párbeszéd fenntartását.

A Nyugat-Bejrútban hatalomra jutott felkelők, a síita Amal mozgalom, a Haladó Szocialista Párt és szövetségeseik kezdeményezésére a libanoni hadsereg hazafias egységei, a polgárháborús konfliktusban semleges magatartást tanúsító hatodik dandár katonái vették át a bejrúti repülőtér, a fő közlekedési útvonalak ellenőrzését, a kormányépületek és a külföldi képviseletek védelmét.

A jobboldali, falangista fegyveres erők este a hatodik dandár laktanyájának, a repülőtérre vezető útvonalaknak és más nyugat-bejrúti körzeteknek az ágyúzásával próbálták meghiúsítani a hazafias erők biztonsági tervét. A négyhatalmi nyugati haderő olasz egységének kivonása óta először a külvárosi Burdzs El-Baradzsneh palesztin menekülttábort is tüzérségi tűz alá vették. A támadásnak tizenhárom halottja és 50 sebesültje volt, a Satila palesztin menekülttábor mellett egy francia katona is életét vesztette.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_bejrut.jpgEgy figyelembe sem vett stop tábla Bejrútban

Az izraeli légierő - öt napon belül harmadszor - újabb légitámadást hajtott végre a libanoni hazafias erők ellenőrzése alatt álló Bamdun és Szofar térsége ellen. A tel-avivi közlemény azt állította, hogy palesztin bázis volt a célpont.

Az iráni csapatok csütörtökre virradóra újabb nagyarányú offenzívát indítottak a front déli szakaszán Bászra és Al-Amarah iraki tartományokban. A támadás híréit a teheráni rádió és a bagdadi televízió egyaránt adását megszakítva jelentette be. Az IRNA hivatalos iráni hírügynökség szerint az offenzíva kilencven kilométer széles körzetre terjed ki e két, iraki határ menti tartomány területén. Iraki részről a támadás sikerét határozottan cáfolják.

Ronald Reagan, az Egyesült Államok elnöke esti sajtóértekezletén elsősorban külpolitikai kérdéseket kapott: a legutóbbi közvélemény-kutatási, vizsgálatok szerint ugyanis 1984-es kampányában elsősorban külpolitikája jelenthet támadási felületet. Arra a kérdésre, változott-e az elnök mondandója a jelenlegi szovjet vezetés számára, Reagan igennel válaszolt, és hangoztatta: Igen gyümölcsöző volt Bush alelnök moszkvai találkozója Konsztantyin Csernyenkóval. Az elnök reménykeltőnek minősítette Genfben a vegyi fegyverek helyszíni ellenőrzésével kapcsolatban megfogalmazott szovjet álláspontot. „Mi ezt jó jelinek tekintjük - mondta -, és tudtára adtuk, hogy le alkarunk ülni, hogy megkíséreljünk megoldani bizonyos problémáikat.”

A nicaraguai államtanács megkezdte a vitát az ország új választási törvényének tervezetéről. Ugyanakkor Daniel Ortega, a kormányzó tanács koordinátora (ideiglenes államfő) felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok a választások bojkottjára buzdítja a nicaraguai ellenzéki erőket. A közép-amerikai országban 1984. november 4-én tartanak általános választásokat. A szavazók az ország új államfőjének és alelnökének személyéről, valamint a 90 tagú nemzetgyűlés összetételéről döntenek majd.

A kormánycsapatokkal folytatott több napos, heves összecsapások nyomán a Farabundo Marti Front fegyveresei elfoglalták Masahuát, a San Salvadortól száz kilométerre északkeletre fekvő települést. A harcokban a kormányerők jelentős veszteségeket szenvedtek. A térségből származó hírek szerint a gerillák mindössze néhány órát töltöttek a faluban, majd rendezett sorokban kivonultak a guatemalai határ irányába.

A Rádió Farabundo Marti közölte, hogy a felkelők az ország más térségeiben is sikeres akciókat hajtottak végre. A salvadori legfelsőbb törvényhozó testület - a gerillák akcióinak következtében - február 26-tól újabb egy hónappal meghosszabbította az ország egész területére kiterjedő rendkívüli állapotot. Ez azt jelenti, hogy a március 25-re kitűzött választások a rendkívüli állapot körülményei között zajlanak majd le.

Több mint két tonna súlyú földi szállítmányt kaptak a Szaljut-7-Szojuz T-10 űrállomás fedélzetén dolgozó szovjet űrhajósok. Csütörtökön a fedélzeti rendszerek segítségével a Progressz-19 teherűrhajó automatikusan összekapcsolódott az űrállomással. Kizim, Szolovjov és Atykov űrhajósok az elképzelések szerint másnap kezdik meg a földi küldemény átrakását az űrállomásra. Ezúttal erre a szokásos három napnál több időt kívánnak fordítani. A teherűrhajó az űrállomás számára szükséges üzemanyagon, vízen kívül az űrhajósok folyamatos tartózkodásához és kutatómunkájához nélkülözhetetlen berendezéseket, felszereléseket vitt magával. Az asztronauták a hozzátartozóktól jött postát, újságokat és friss élelmiszert is találnak majd a szállítmányban. A repülésirányítás helyettes vezetője közölte, hogy a csomagban indiai szakemberek készítette műszerek is helyet kaptak; mint már korábban bejelentették, javában folyik a közös szovjet-indiai űrrepülés előkészítése. Az orvosi kísérleteket segíti majd a most érkezett új kardiográf, a Torsion elnevezésű műszert pedig a nyílt kozmoszban végzendő kutatásokra használják fel. A tervek szerint a teherűrhajó hajtóműveinek segítségével a közeli napokban módosítják az űrkomplexum Föld körüli pályáját. A jelentések arról számolnak be, hogy a most már három egységből álló tudományos-kutató űrobjektum fedélzeti rendszerei normálisan működnek, a három, több mint két hete a világűrben dolgozó űrhajós közérzete jó.

február 24.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára az MSZMP KB székházában fogadta Javier Pérez de Cuellart, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkárát, aki Várkonyi Péter külügyminiszter meghívására hivatalos látogatáson tartózkodik hazánkban. A szívélyes légkörű találkozón véleményt cseréltek a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseiről, az Egyesült Nemzetek Szervezetének a világbéke megőrzésében betöltött szerepéről. A találkozón jelen volt Várkonyi Péter és Rácz Pál nagykövet, hazánk állandó ENSZ-képviselője.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_kadar_janos_javier_perez_de_cuellar.jpgJavier Pérez de Cuellar és Kádár János az MSZMP KB székházában

Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke ugyancsak pénteken, parlamenti dolgozószobájában fogadta az ENSZ főtitkárát. A találkozón részt vett Várkonyi Péter és Rácz Pál.

Javier Pérez de Cuellar a délelőtti órákban ellátogatott a Magyar ENSZ Társasághoz is. A vendéget - akinek kíséretében volt Rácz Pál - Simai Mihály, a társaság elnöke tájékoztatta a világszervezet magyar tagozatának munkájáról, feladatairól. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára válaszában elismeréssel szólt a Magyar ENSZ Társaság tevékenységéről. A kellemes hangulatú programon jelen volt Pozsgay Imre, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának főtitkára és Sebestyén Nándorné, az Országos Béke tanács elnöke.

Javier Pérez de Cuellar és felesége a délutáni órákban Kecskemétre látogatott. A vendégeket és kíséretüket a városi tanács székházában köszöntötték, majd Mező Mihály tanácselnök kalauzolta őket a már százezer lakosú városban. Elsőként a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetet keresték fel. Erdei Péter, a világhírű intézmény igazgatója elmondta: az intézet hallgatói minden földrészt képviselnek, s vagy egyéves kurzuson, vagy a kétévenkénti egyhónapos szemináriumon ismerkednek Kodály zenepedagógiai módszereivel. Az intézetben látható állandó Kodály-emlékkiállítás megtekintése után Javier Pérez de Cuellar a Kodály Zoltán ének-zenei általános iskolát és gimnáziumot kereste fel. Romány Pálné igazgató a vendégeknek adott tájékoztatójában kiemelte: ez volt hazánkban az első olyan tanintézet, ahol Kodály zenepedagógiájára alapozták az ének és a zene tanítását. Végezetül az iskola növendékei Bartók- és Kodály-művekből összeállított hangversenyt adtak a vendégek tiszteletére.

Ülést tartott az Elnöki Tanács. A testület a Minisztertanács előterjesztése alapján módosította a felsőoktatási intézményekről szóló 1962. évi 22-es számú törvényerejű rendelet egyes rendelkezéseit, és újólag szabályozta a felsőoktatási intézmények vezetőinek megbízási rendjét. A jövőben az egyetemek, egyetemi jellegű főiskolák rektorainak, a főiskolák és felsőfokú intézetek főigazgatóinak, igazgatóinak, valamint helyetteseiknek megbízatása három éven túl öt évre is kiterjedhet. A megbízás egy - kivételesen két - alkalommal meghosszabbítható.

A gellérthegyi Felszabadulási Emlékműnél katonai tiszteletadással bevonták a magyar nemzeti lobogót és a nemzetközi munkásmozgalom vörös zászlaját, amelyeket a szovjet hadsereg és haditengerészeti flotta megalakulásának 66. évfordulója alkalmából vontak fel.

Reggel Budapesten a Kossuth Nyomda akkumulátortárolójában tűz keletkezett. Eddig ismeretlen okok miatt, a savgőz hatására meggyulladtak az ott tárolt magnézium- és cinkötvözetű lemezhulladékok. A tűzoltók gyorsan a helyszínre érkeztek, s megakadályozták a lángok továbbterjedését. A csekély kiterjedésű tűz azonban olyan mérgező gázokat, illetve gőzöket fejlesztett, amelyek következtében negyvenöt embernél enyhébb mérgezési tüneteket észleltek. A mentőktől kapott tájékoztatás szerint a gázok és a gőzök szédülést, fejfájást, hányingert okoztak, ezért mindazokat, akiknél az ilyen panaszok erősebben jelentkeztek, kórházba szállították. A betegek egy része az elsősegélynyújtás után eltávozhatott. A többi sérültet a Korányi, a Honvéd, illetve a Mentőkórházban kezelték, illetve kezelik. Délután a Mentőkórházban érdeklődésünkre elmondták: a hozzájuk beszállított tizennégy sérült gyógyultan hazatérhetett. A Korányi Kórházban ápolt tizenhat és a Honvéd Kórházban kezelt hat beteg állapotát az orvosok kielégítőnek, illetve jónak nevezték, azonban rövidebb megfigyelésre még a kórházban kell maradniuk. A tömeges baleset és a tűz keletkezésének okát szakértők bevonásával vizsgálja a rendőrség és a tűzoltóság.

A péntekre virradó éjszakán még valamennyi frontszakaszon heves harcokat vívtak egymással egyfelől a hazafias erők, másfelől a falangisták támogatását élvező hadsereg kormányhű alakulatai. Helyi idő szerint délelőtt 11 órától általános tűzszünet lépett életbe a libanoni polgárháborús frontszakaszokon: a bejrúti „zöld vonal” mentén, a hegyvidéki Szuk El-Garb és a tengerparti Iklim Al-Harub térségében. Mint a fontos közvetítő szerepet játszó Szultán bin Bandar, Szaúd-Arábia washingtoni nagykövete, Damaszkuszban közölte, a tűzszünet nem része egy, az izraeli-libanoni egyezmény érvénytelenítését is kimondó politikai megállapodásnak.

Fokozott harckészültségbe helyezték az indiai fegyveres erőket, az ország tengeri és szárazföldi határain megkettőzték a járőröket. Ramasvami Venkataraman hadügyminiszter a három haderőnem vezetőinek címzett parancsában utasította a fegyveres erőket, hogy álljanak készen minden, elsősorban Pakisztán részéről várható agresszió visszaverésére. Pakisztán katonai törekvései nyugtalanságot keltenek Indiában, különösen a határkörzetekben, miután jelentősen felerősödött a különböző szakadár csoportok és nacionalista erők felforgató tevékenysége Pandzsáb, valamint Dzsamu és Kasmír államban, s ezek az erők közvetlen támogatást kapnak Pakisztánból.

Az iraki-iráni fronton zajló harci cselekményekről kiadott legfrissebb hadijelentésekben az iráni fél újabb harci sikerekről, egyebek között a Bagdad-Bászra közötti, hadászati fontosságú főútvonal mentén fekvő két város elfoglalásáról számolt be, Irak viszont az iráni támadások visszaveréséről és az ellenfélnek okozott nagyarányú veszteségekről adott hírt. A teheráni rádió pénteken azt jelentette, hogy csütörtök éjszaka Irakból föld-föld rakétákkal lőttek két, Irán belsejében fekvő várost: Horramabadot és Burudzserdet. Az IRNA egyidejűleg újabb iráni sikerről számolt be: jelentése szerint iráni csapatok Dél-Irakban elfoglalták a kétszáz négyzetkilométer kiterjedésű Madzsnun-szigeteket, ahol bőséges olajlelőhelyek vannak. Bagdadban erről a támadásról sem adtak ki eddig közleményt. Iraki részről cáfolták az elmúlt huszonnégy óra alatt Bászra térségében elért iráni katonai sikerekről kiadott teheráni jelentéseket. A legfrissebb iraki hadijelentés szerint a térségben végrehajtott iráni támadást visszaverték. Az iráni győzelmi jelentések - hangoztatja a közlemény - „csupán a nagyarányú iráni veszteségek leplezésére szolgálnak”.

Michael Burch, a Pentagon szóvivője megerősítette, hogy jelentős nagyságú amerikai flottakötelék cirkál az Öböl térségében. A szóvivő kijelentette, hogy az Egyesült Államok képes megtenni a szükséges lépéseket a Hormuzi-szoros szabad hajózhatóságának biztosítására. Burch közölte, hogy az Öböl térségében harminc amerikai hadihajó tartózkodik, köztük a Midway repülőgép-anyahajó.

február 25.

Javier Pérez de Cuellar, az Egyesült Nemzetek Szervezetének hivatalos látogatáson hazánkban tartózkodó főtitkára és felesége délelőtt Szentendrére látogatott. Vidéki útjára elkísérte vendéglátója, Várkonyi Péter külügyminiszter és felesége, valamint Rácz Pál, hazánk állandó ENSZ-képviselője. A vendéget a kisváros központjában Marosvölgyi Lajos, Szentendre tanácsának elnöke fogadta, s tájékoztatta a város történelméről, lakosainak életéről. Ezután a világszervezet főtitkára - kísérete tagjainak társaságában - megtekintette a Kovács Margit Múzeum gyűjteményét.

Az ENSZ főtitkára délben az Átrium Hyatt Szállóban találkozott a hazai és a külföldi sajtó képviselőivel.

A világszervezet főtitkára a délutánt budapesti városnézéssel töltötte. Elkísérte Szépvölgyi Zoltán, a fővárosi tanács elnöke és Rácz Pál. A vendég elsőként a Magyar Nemzeti Múzeumot kereste fel: Fülep Ferenc főigazgató a koronázási ékszereket bemutató terembe kalauzolta, s tájékoztatta az 1978-ban hazakerült becses nemzeti ereklyéink történetéről. Javier Pérez de Cuellar ezután a Várba látogatott. Itt megtekintette a Halászbástyát, majd a Mátyás-templomot. A városnézés a Szépművészeti Múzeumban ért véget. Garas Klára főigazgató a művészetbarátként is ismert főtitkárnak a Régi képtár című állandó kiállítást mutatta be, amelyen spanyol, német, osztrák, francia és angol festők képei láthatók.

Javier Pérez de Cuellar - hivatalos magyarországi látogatását befejezve - a késő délutáni órákban elutazott Budapestről. A világszervezet főtitkárát és feleségét, valamint kíséretét a vendéglátó Várkonyi Péter és felesége búcsúztatta a Ferihegyi repülőtéren. Jelen volt Rácz Pál, valamint Boncso Mitev, a Bolgár Népköztársaság budapesti nagykövete.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_varkonyi_peter_javier_perez_de_cuellar_2.jpgJavier Pérez de Cuellart Várkonyi Péter búcsúztatja a repülőtéren

Csúcsforgalom volt a Mátrában. A vastag hótakaró kirándulók ezreit vonzotta a hegyek közé. Kékestetőn 65 centiméterre vastagodott a hóréteg, amely kiváló lehetőséget adott sízésre és ródlizásra. Mátraházán a parkolóhelyek zsúfolásig megteltek. A déli órákban már alkalmi parkolóhelyet is kijelöltek, hogy a Mátrán átvezető 24-es út szélén szaporodó kocsik ne akadályozzák a forgalmat. Délben már mindenhol nulla fok fölé emelkedett a hőmérséklet, így az alacsony részeken olvadt, a csúcsokon azonban változatlan maradt a hótömeg.

Egerben a strand egész nap nyitva tartott, és a meleg vízzel telt medencékben több százan lubickoltak a szabad ég alatt. Fejér megyében a természetjárók megkezdték hagyományos téltemető túráikat. Benépesültek a Vértes kirándulóútjai, sokan keresték fel Csákvár és Gánt környékét, a vérteskozmai erdőket, s ellátogattak a Gaja völgyébe.

Téli erdei gyalogtúrán, akadályversenyen vettek részt a szombathelyi általános iskolák diákjai. A Magyar László úttörőház szervezte túra legjobbjait értékes jutalomban részesítették.

Bár a Balaton csendes öbleiben még egybefüggően áll a vékony jégréteg, az olvadás rendkívül felgyorsult, és kásássá vált a jég. Emiatt megduzzadt a Zala és a tavat tápláló több kis patak, pótolva a tavaly tavasz óta rendkívül sekély vízállású tó vízkészletét. Az idei tél általában nem kedvezett a nád- és jégvágóknak. A halászok és a szövetkezeti brigádok azonban gyors munkával jól kihasználták az időjárás adta lehetőséget, és hatszáz vagon jeget tárolnak vermeikben.

Javier Pérez de Cuellar a bolgár kormány meghívására több napos hivatalos látogatásra Szófiába érkezett. Időszerű nemzetközi kérdésekről, a világszervezet feladatairól folytat véleménycserét vendéglátóival. A világszervezet főtitkárát Petr Mladenov bolgár külügyminiszter s a bolgár párt- és állami vezetés több képviselője fogadta.

Amin Dzsemajel libanoni elnök rendeletileg intézkedett a nemzetgyűlés rendkívüli ülésszakának összehívásáról, és levélben kérte fel a törvényhozó testületet az Izraellel kötött különmegállapodás felülvizsgálására. Mint emlékezetes, a parlament jóváhagyta a múlt év májusában aláírt egyezményt, de az államfő nem írta alá a ratifikációs okmányt. Hírek szerint a képviselők többsége hajlik a nemzeti megbékélést akadályozó egyezmény érvénytelenítésére. Az elnök lépését annak ellenére is pozitív fejleményként értékelik Bejrútban, hogy pénteken valamennyi fronton összeomlott a Szultán bin Bandar szaúd-arábiai herceg által meghirdetett tűzszünet. Rafik Hariri szaúdi megbízott közvetítésével szombatra virradóra újabb megállapodást kötöttek a tűzszünet megszilárdítására. Az első tűzszünet kudarcát azzal magyarázzák, hogy a kezdeményezésről nem tájékoztatták az érdekelt feleket. A legsúlyosabb tüzérségi támadás a bejrúti külváros egyik síita negyedét érte.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_bejruti_bekegalamb.jpgHalott galambot, a halott béke jelképét tartják a magasba a nyugat-bejrúti síita milicisták

Hírügynökségi jelentések szerint újult erővel folytatódtak a harci cselekmények az iraki-iráni fronton. A háborús eseményekről szóló közlések azonban továbbra is ellentmondásosak. A teheráni katonai közlemény szerint az iráni légierő nyolc iraki várost bombázott, súlyos károkat okozva azok gazdasági, katonai és közigazgatási létesítményeiben. Az IRNA iráni hírügynökség kiemelte, hogy a bombák 55 kilométerre az iraki fővárostól, Bagdadtól hullottak, s minden iráni repülőgép sértetlenül visszatért támaszpontjára. Az IRNA jelentése szerint intenzív harci cselekmények voltak a Bagdadból Bászra iraki olajkikötő-városig vezető út mentén, negyven kilométer mélyen iraki területen. Iraki részről azt közölték, hogy iráni repülőgépek négy iraki várost bombáztak az ország északi és déli részén. Az iraki légvédelem három iráni gépet lelőtt. Mindkét fél katonai közleményeiben szerepel az is, hogy az ellenfél nagyarányú emberveszteségeket szenvedett.

február 26.

A nemzetközi problémák tárgyalásos rendezésének legmegfelelőbb fóruma az Egyesült Nemzetek Szervezete - állapította meg Javier Pérez de Cuellar, az ENSZ főtitkára Petr Mladenov bolgár külügyminiszterrel lezajlott tárgyalásán. A világszervezet főtitkára - aki a bolgár kormány meghívására hivatalos látogatáson tartózkodik Szófiában - és a bolgár külügyminiszter egyebek között véleménycserét folytattak a kelet-nyugati viszony problémaköréről, a közel-keleti helyzetről, a ciprusi kérdésről, a namíbiai problémáról és az iraki-iráni háború miatt előállt helyzetről. A bolgár külügyminiszter hangsúlyozta, a nemzetközi feszültség éleződésének az a fő oka, hogy az Egyesült Államok és NATO-beli szövetségesei a két világrendszer közötti erőegyensúly megbontására törekednek, mindenekelőtt katonai téren. Leszögezte, hogy a Bolgár Népköztársaság az egyenlőség és az egyenlő biztonság elvei alapján az építő jellegű tárgyalásokért száll síkra.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_todor_zsivkov_javier_perez_de_cuellar.jpgPérez de Cuellart fogadta Todor Zsivkov, a BKP KB főtitkára is

Vasárnap - 17 hónap után - 1300 amerikai tengerészgyalogost csoportosítottak át a bejrúti repülőtér közelében kiépített támaszpontról a hatodik flotta hajóira. Kiürített állásaikat részben a libanoni hadsereg hazafias egységei, részben a síita Amal mozgalom milicistái vették át.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_amerikai_tengereszgyalogosok_2.jpgAz amerikai tengerészgyalogosok a bejrúti kivonulás előtt levonják a nemzeti zászlót

A szárazföldön maradt száz katona az amerikai követség védelmét látja el, nyolcvan tanácsadó pedig folytatja a libanoni kormányhadsereg kiképzését. A tengerészgyalogosok libanoni vesztesége 264 halott és 134 sebesült. A múlt év októberében egyszerre 241 katona vesztette életét az amerikai szálláshely ellen végrehajtott támadás következtében.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_amerikai_tengereszgyalogosok.jpgA bejrúti partoknál cirkáló hajókra szállítják az amerikai tengerészgyalogosokat

Az amerikai csapatok szóvivője azt hangoztatta, hogy nem kivonásról, hanem átcsoportosításról van szó, a libanoni vizeken maradó hadihajók továbbra is teljesítik Washingtonban meghatározott feladataikat. Az átcsoportosítással párhuzamosan az amerikai hajók 24 órán belül két ízben, szombat este és vasárnap délután lőtték a libanoni hazafias erők, illetve a Libanonban állomásozó szíriai csapatok Bejrúttól keletre levő állásait. Az Al-Baath című damaszkuszi lap úgy véli, hogy az amerikai átcsoportosítás csupán egy újabb katonai akció előjátéka. A Tisrin szerint szintén taktikai manőverről van csak szó.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_behajozas.jpgAz amerikai tengerészgyalogság megkezdi a behajózást

A falangista párt politikai bizottsága feltétel nélküli támogatásáról biztosította Amin Dzsemajelt, szabad kezet adott neki, bármilyen elhatározásra vagy irányválasztásra jut. Camille Samun Nemzeti Liberális Pártja és a jobboldali milíciák viszont más csoportokkal együtt ellenzik az izraeli-libanoni megállapodás érvénytelenítését.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_druz_es_siita_fegyveresek.jpgGyőzelmüket ünneplő drúz és síita fegyveresek

A Ma’Ariv című izraeli lap értesülése szerint Dzsemajel elnök megbízottja útján Samir izraeli miniszterelnök támogatását kérte rendszere megmentéséhez, jelezve, hogy kész személyesen is Jeruzsálembe utazni. Az izraeli kormány vasárnap úgy döntött, hogy a jelenlegi körülmények között nem hajt végre újabb részleges csapatvisszavonást az Avali folyótól délre megszállt libanoni területeken.

Az IRNA hivatalos iráni hírügynökség jelentése szerint az iráni erők továbbra is erőteljesen támadják a Bagdadot Bászrával összekötő főútvonal körzetét. Az IRNA azt jelentette, hogy az iráni csapatok éjszaka elfoglaltak egy nyolc kilométeres szakaszt a Bászra-Bagdad főútvonal és a Tigris folyó partjának közelében. Az IRNA jelentése szerint iraki harci gépek több hullámban bombáztak iráni városokat, egyebek között Iszlámábád-Gharbot és Kuhdaszt települést. Ismételten bombatámadást hajtottak végre a dél-iráni Abadán olaj város ellen is. A bombázások hírét iraki részről is megerősítették. A bagdadi rádió - egy iraki katonai közleményt idézve - azt jelentette, hogy a bombatámadásokkal fontos iráni katonai célpontokat semmisítettek meg Iraki harci gépek sikeres támadást hajtottak végre az iráni Khanu városában levő katonai tábor ellen, és súlyos károkat okoztak az ellenségnek. 

február 27.

Kecskeméten a Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskola dísztermében tartotta közgyűlését az Alföld Szakszövetkezet. Az eseményen részt vett és felszólalt Korom Mihály, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára is.

A Parlamentben Győri Imre elnökletével ülést tartott az Országos Közművelődési Tanács. Az ülésen részt vett és felszólalt Sarlós István, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese. A tanács megvitatta a Gazdaság és kultúra című előterjesztést, amely a Huszár István, az MSZMP KB Társadalomtudományi Intézetének főigazgatója vezette munkabizottság közreműködésével készült.

A Nemzetközi Újságíró Szervezet meghívására tizenhárom nemzetközi szervezet képviselői tanácskozást tartottak Prágában. Áttekintették a nukleáris háború elhárítása, az imperializmus agresszív politikája elleni küzdelemben együttműködésük további elmélyítésének lehetőségeit, s kiemelt figyelmet szenteltek a fasizmus feletti győzelem közelgő negyvenedik évfordulója megünneplésének, amely jó alkalmat kínál együttes békeakciók és megmozdulások rendezésére. A kiadott sajtónyilatkozat a többi között rámutat, hogy a Reagan-kormányzatot terheli a felelősség a jelenlegi rendkívül bonyolult nemzetközi helyzetért. Megállapítja, hogy a részt vevő szervezetek erősítik kapcsolataikat a háborúellenes mozgalmak cselekvési egységének, valamint a nemzeti és társadalmi felszabadulásukért küzdő népekkel való szolidaritás fokozása érdekében. A részvevők megerősítették, hogy a fegyverkezési verseny, a katonai erőegyensúly megbontására törekvő amerikai politika elleni küzdelem elválaszthatatlan az olyan alapvető emberi jogok érvényesítéséért vívott harctól, mint a munkához és a szociális biztonsághoz való jog.

Lengyelország nyugati részein megkezdődött a Barátság ’84 elnevezésű hadgyakorlat. A lengyel néphadsereg, a szovjet hadsereg és az NDK nemzeti hadseregének alakulatai a felkészülési tervben előírt feladatokat teljesítik.

A közöspiaci országok külügyminiszterei Párizsban tartott tanácskozásukon a kelet-nyugati kapcsolatok helyzetét elemezve egyetértettek abban, hogy továbbra is keresni kell a Kelet és Nyugat közötti politikai kontaktusok lehetőségét - mondotta Claude Cheysson francia külügyminiszter a tanácskozás után tartott sajtóértekezletén.

A libanoni hazafias erők jelentős politikai győzelemként értékelik a Bejrútban állomásozó amerikai csapatok kivonását, illetve a hatodik flotta hajóira való átcsoportosítását. Georges Haui, a Libanoni KP KB főtitkára, kijelentette: az amerikai erők kivonásának napja dicsőségés nap Libanon történetében, annak ünnepe, hogy a bejrúti külvárosban, Nyugat-Bejrútban és a hegyvidéken győzedelmeskedtünk az amerikai imperializmus, Izrael és ügynökeik fölött. Folytatnunk kell azonban a harcot azért, hogy elüldözzük területi vizeinkről az amerikai hajókat, és támogatnunk kell az izraeli megszállás ellen küzdő dél-libanoni ellenállókat - mondotta.

Irak bejelentette, hogy repülőgépei iráni olajszállító hajókat támadtak és semmisítettek meg az Arab- (Perzsa-) öböl északi részén levő Karg iráni kikötőben. Az INA hírügynökség azt is közölte, hogy Irak hétfőtől blokád alá helyezte az iráni kikötőt és lezárt övezetté nyilvánította azt. Mindkét hírügynökség összesítést adott a másik fél áldozatairól. Irán szerint a múlt héten kezdődött offenzívában több mint 11 ezer iraki katona vesztette életét, iraki részről pedig 17 ezer iráni katona haláláról számoltak be.

Huszadik napját tölti a világűrben Leonyid Kizim, Vlagyimir Szolovjov és Oleg Atykov szovjet űrhajós. Az utóbbi napokban az űrhajósok átrakodtak a Progressz-19 teherűrhajóból az űrállomásra, ahol geofizikai kutatásokat és karbantartó munkákat végeztek. Felvételeket készítettek egy üstökösről, s hozzáláttak a Föld felszínét tanulmányozó kutatóprogram végrehajtásához. Ezúttal főként a Kárpátok, a Kaukázuson túli terület és Szibéria vidékeiről készülnek fényképfelvételek. A teherűrhajó hajtóműve segítségével módosították a Szaljut-7-Szojuz T-10-Progressz-19 űrkomplexum pályáját. Az űrhajósok egészségesek, közérzetük jó. Az űrállomáson folytatódik a munka.

február 28.

Szűrös Mátyás, az MSZMP KB titkára Heves megyébe látogatott. Egerben, a pártszékházban Virág Károly, a megyei pártbizottság titkára fogadta, és tájékoztatta a megye gazdasági, politikai és kulturális életéről. Ezután Szűrös Mátyás felkereste a Ho Si Minh Tanárképző Főiskolát. Itt Szűcs László főigazgató és Galovics László, a pártvezetőség titkára fogadta a Központi Bizottság titkárát. Bemutatták a 35 éves felsőfokú oktatási intézményt, ahol Észak-Magyarország és a főváros részére képeznek általános iskolai tanárokat. Az egri főiskola húsz tanszékén jelenleg 2150 hallgató tanul nappali és levelező tagozaton. Az intézetben jelentős tudományos munka folyik, oktatói fontos szerepet vállaltak a tanárképzés módszereinek kidolgozásában. Szűrös Mátyás megtekintette az állattani tanszéket, majd a rajztanszék munkájával ismerkedett, s ott megnézte a hallgatók műveiből rendezett képzőművészeti kiállítást is. Délután az MSZMP Heves megyei Bizottsága Oktatási Igazgatóságának nagytermében tartott aktívaülésen a Központi Bizottság titkára időszerű politikai kérdésekről tájékoztatta a részvevőket.

Moszkvában Konsztantyin Csernyenko, az SZKP KB főtitkára fogadta Vidoje Zsarkovicsot, a jugoszláv államelnökség elnökhelyettesét, aki baráti munkalátogatáson tartózkodik a szovjet fővárosban. A meleg, baráti légkörű találkozón jelen volt Vaszilij Kuznyecov, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének első elnökhelyettese, Viktor Sarapov, az SZKP KB főtitkárának tanácsadója, illetve Lazar Mojszov jugoszláv külügyminiszter és Milojko Drulovic moszkvai nagykövet. Véleményt cseréltek a kétoldalú kapcsolatokról és nemzetközi kérdésekről. A Szovjetunió és Jugoszlávia - mint ezt nyomatékosan hangsúlyozták - kitartóan törekszik a népek békéjének és biztonságának megszilárdítására, a nukleáris katasztrófa megakadályozására.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_vidoje_zsarkovics_konsztantyin_csernyenko.jpgVidoje Zsarkovics és Konsztantyin Csernyenko a tárgyalóasztalnál

Hivatalos látogatását befejezve elutazott Szófiából Javier Pérez de Cuellar, az ENSZ főtitkára. A világszervezet főtitkára négy európai szocialista országban tett látogató kőrútjának utolsó állomásán megbeszéléseket folytatott Todor Zsivkovval, a BKP KB főtitkárával, az államtanács elnökével, Grisa Filipov miniszterelnökkel és Petr Mladenov külügyminiszterrel.

A keddre virradó hajnalon a Brenner-hágói autósztráda kereskedelmi forgalmát erőszakkal elzáró kamionosok sztrájkbizottsága úgy döntött: a harcot a végsőkig folytatja. Ezt a határozatot annak ellenére hozta meg, hogy a sztrájkolók követelésének nagy részét az olasz kormány korábban már teljesítette, és a nyugatnémet, valamint az osztrák kormány is az Alpok szorosának elzárása ellen foglalt állást. A sztrájkhatározat alapján kedd reggel a kamionosok a Brenner minden forgalmát, így a személyautók turistaforgalmát is elzárták. A sztrájkolók most azt tervezik, hogy a vasúti közlekedést is megbénítják.

A Brenner-hágón átvezető autósztráda és vasútvonal a legfontosabb közlekedési útvonal Dél- és Észak-Európa között. Mint emlékezetes, az utat egy héttel ezelőtt torlaszolták el olasz, nyugatnémet, holland, belga, osztrák, dán, angol és görög kamionosok, tiltakozva az olasz vámhatóság lassú és körülményes munkája ellen. A teherautó-forgalom szünetelése eddig több százmillió dollár kárt okozott a szorostól délre és északra fekvő európai országokban.

Este a Brenner olaszországi szakaszán mintegy száz kilométer átmérőjű körzetben több ezer kamion áll keresztben az utakon. A sztrájkoló gépkocsivezetők ellátása az Alpokban uralkodó ítéletidő miatt mind nagyobb nehézségekbe ütközik. A hőmérséklet fagypont alatt van, és vasárnap éjjel óta szakadatlanul havazik. A sok ezer teherautó még akkor sem tudna elindulni, ha akarna. Mint a kamionosok egyik szakszervezetének tanácsosa kijelentette: „A sztrájkoló gépkocsivezetők a végső fizikai kimerültség határán vannak, éheznek, fáznak, de nem adják fel a harcot.” Az olasz kormány illetékes minisztere délelőtt ismételten „vadsztrájknak” nevezte a megmozdulást, és annak azonnali abbahagyását követelte.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_brenner_hagoi_kamionsztrajk.jpgKamionblokád a Brenner-hágónál

Folytatódtak a harcok a Bejrút keleti és nyugati szektorát elválasztó „zöld vonal” mentén, illetve a fővárostól délkeletre elterülő hegyvidéken, ahol nehézfegyverekkel lőtték egymást a kormányerők és az ellenzéki milíciák. Ugyancsak heves csatározások színhelye volt a Bejrút közelében fekvő Szuk el-Garb hadászati fontosságú település, amely jelenleg a Dzsemajelhez hű kormányerők kezén van.

Az „Iszlám Dzsihád” (Iszlám Szent háború), elnevezésű titkos libanoni szervezet nevében egy ismeretlen telefonáló azt közölte az AFP bejrúti irodájával, hogy egy hetet adnak a francia katonák Libanonból való távozására. A nyugati négyhatalmi erőkből már csak a francia egységek vannak a libanoni szárazföldön. Az Iszlám Dzsihád vállalta magára a nyugati alakulatok elleni bejrúti akciók többségét, így azokat is, amelyeket tavaly októberben az amerikai és a francia katonák szálláshelye ellen hajtottak végre.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában a francia küldött módosított határozattervezetet terjesztett a testület elé ENSZ-erők Libanonba küldéséről. A módosított javaslat új, egész Libanon területére érvényes tűzszüneti megállapodást szorgalmaz, és felszólítja az ENSZ-főtitkárt: vessen latba minden eszközt annak érdekében, hogy minél előbb megfigyelőket lehessen küldeni a bejrúti tűzszünet ellenőrzésére. A javaslat kéri a BT állandó tagállamait: segítsék az ENSZ-erők küldetését azzal, hogy nem avatkoznak be Libanon belügyeibe, és tartózkodnak minden ilyen jellegű, elsősorban katonai akciótól. Ez nyilvánvalóan a nyugati országoknak szól, hiszen csak ezek küldtek egységeket Bejrútba. A javaslat a BT állandó tagországainak kizárását irányozza elő az ENSZ-erőkből.

Irán alaptalannak minősítette és erélyesen cáfolta azt a bagdadi közlést, hogy az iraki légierő hétfőn légitámadást intézett olajszállító hajók ellen az iráni Hárg-sziget kikötőjében. Bagdadban közölték, hogy az iraki erők blokád alá vették Hárg kikötőjét. Az Asz Szaura című hivatalos bagdadi napilap azt írta, hogy Irak a többi iráni kikötő blokád alá helyezését is tervezi, a Hárg elleni támadást más iráni stratégiai célpontok elleni csapások követik majd.

Változatlan hevességgel folytak az összecsapások az iraki-iráni frontvonalon. Az IRNA iráni hírügynökség jelentése szerint az iráni erők folytatják a támadást a front déli szakaszán. Az INA iraki hírügynökség viszont iraki ellentámadásról számolt be. Jelentése szerint az iraki csapatok üldözőbe vették az iráni csapatok maradványait. Az INA közlése alapján az előrenyomuló egységek katonái már iráni területen vannak.

A TASZSZ hírügynökség az Egyesült Államoknak a térséggel kapcsolatos legutóbbi lépéseit kommentálva megállapítja: az amerikai kormány, miután a Perzsa- (Arab-) öblöt létfontosságú érdekövezetnek nyilvánította, folyamatosan növeli katonai jelenlétét a térségben, és intervenciót készít elő. A Pentagonban világosan kinyilvánították, hogy Washington, ha szükségesnek véli, katonai erőt alkalmaz az övezetben.

Egy amerikai rakétás romboló az Öböl térségében figyelmeztető lövéseket adott le egy felderítést végző iráni gépre, amely túlságosan megközelítette az amerikai hadihajót, egy iráni fregattot pedig rádión szólított fel távozásra - jelentették be Washingtonban. Ez volt az első veszélyesebb incidens az Öbölben cirkáló amerikai hadihajók és az iráni erők között.

Aggodalommal szólt a salvadori helyzetről sajtóértekezletén Guillermo Ungo, az ország Nemzeti Forradalmi Mozgalom nevű (szocialista) pártjának főtitkára. Véleménye szerint a Reagan-kormány a márciusi salvadori választások után is folytatni fogja a katonai beavatkozását. Hangoztatta, hogy Salvadorban az ellenzékiek élete nincs biztonságban, hiszen nemcsak a katolikus érseket gyilkolták meg, hanem egy sor vezető politikust is. Kifejtette, hogy a Szocialista Internacionálé, a nyugat-európai országok és a Contadora-csoport államai közvetíthetnének a salvadori politikai rendezés ügyében. - A baloldali ellenzék változatlanul kész olyan nemzeti egységkormány megalakítására, amely biztosítaná az emberi szabadságjogokat, a politikai jogokat, az újjáépítést, és általános választásokat írna ki - mondotta.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_salvadori_tuntetes.jpgFegyveres őr a vízművek bejárata előtt El Salvadorban. Az üzem dolgozói részt vesznek a közalkalmazottak napok óta tartó tiltakozó mozgalmában, amellyel jobb munkakörülményeket követelnek a kormányzattól

Los Angelesben tartották a 26. Grammy-díj gálát, melyet a CBS televíziós társaság közvetített, új nézettségi rekordot felállítva. 51,67 millióan ültek a tévéképernyők előtt, hogy láthassák: Michael Jackson tarolt. 12 jelölést kapott, melyből nyolcat be is zsebelhetett - nem is érdemtelenül.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_grammy_michael_jackson_quincy_jones.jpgMichael Jackson, és a Thriller című album producere, Quincy Jones a Grammy-díjakkal

február 29.

Korom Mihály, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára Bács-Kiskun megyébe látogatott. Kecskeméten Romány Pál, a megyei pártbizottság első titkára és Gajdócsi István, a megyei tanács elnöke köszöntötte. Ezután Korom Mihály felkereste a magyar néphadsereg egyik repülőalakulatát, s ott tájékozódott az egység feladatairól, a szolgálatot teljesítő katonák életkörülményeiről, majd kiképzési objektumokat tekintett meg. A vendég az alakulat hivatásos katonáinak, valamint a fegyveres erők és testületek megyei képviselőinek aktívaértekezletén tájékoztatót tartott időszerű kérdésekről. Délután a Központi Bizottság titkára Kecskeméten a Szalvay Mihály Úttörő- és Ifjúsági Otthonban a számítógépklub munkájával ismerkedett, s megtekintette az ifjúsági könyvtárat is. Végül felkereste a néphadsereg helyőrségi művelődési központját.

A Szovjetunió és Jugoszlávia nagy jelentőséget tulajdonít a stockholmi konferenciának, s szükségesnek tartja, hogy annak munkája építő, eredményes legyen az európai katonai szembenállás szintjének csökkentését, a bizalom légkörének megteremtését elősegítő, fontos megegyezések elérése érdekében. Többek között ez a közös vélemény kapott hangot azon a moszkvai megbeszélésen, amelyet Gromiko külügyminiszter folytatott Vidoje Zsarkoviccsal, a jugoszláv államelnökség elnökhelyettesével és Lazar Mojszov külügyminiszterrel. A találkozón Zsarkovics elégedetten szólt Konsztantyin Csernyenkóval, az SZKP KB főtitkárával folytatott megbeszéléséről, amely - mint mondta - jelentősen, hozzájárul a szovjet-jugoszláv kapcsolatok további fejlesztéséhez Gromiko felhívta tárgyaló partnereinek figyelmét Csernyenkónak az SZKP KB februári plénumán elhangzott nyilatkozatára, amely aláhúzza a Szovjetunió békepolitikájának folyamatosságát, s azt a készségét, hogy teljes mértékben kész együttműködni minden állammal, amely gyakorlati tettekkel igyekszik segíteni a bizalom légkörének kialakítását a világon. Vidoje Zsarkovics moszkvai tárgyalásait befejezve Bakuba utazott.

A nyugat-európai fuvarozók sztrájkbizottsága reggel úgy döntött, hogy azonnal felfüggesztik a több mint egy hete tartó, a közutak forgalmát bénító akcióikat. A szállítók ugyanis ígéretet kaptak arra, hogy az NSZK és Ausztria kormánya azonnal tárgyalásokat kezd az olasz kormánnyal a vámellenőrzés egyszerűsítéséről. Kiefersfeldenben Rudolf Bayer nyugatnémet szállítási miniszter és Franz Neubauer bajor tartományi belügyi államtitkár egyezményt írtak alá, amelyben kötelezettséget vállaltak, hogy azonnal tárgyalni kezdenek az olasz kormánnyal a vámellenőrzési eljárások gyorsításáról, illetve egyszerűsítéséről. A megbeszélésen jelen volt Kari Lausecker osztrák közlekedési miniszter is. Claudio Signorile olasz szállítási miniszter felszólította Bettino Craxi kormányfőt, hogy a legsürgősebb lépésként biztosítsák a szállítóknak a Brenner-hágónál a 24 órás, tehát folyamatos vámellenőrzést, a kevesebb formasággal járó, gyorsabb határátkelést.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_brenner_hagoi_sztrajk.jpgA Brenner-hágó olaszországi oldalán fuvarozók százai várják a sztrájk-bizottság döntését

Politikai fordulattal felérő fejlemény, hogy az 1982-es izraeli inváziót követően megválasztott Amin Dzsemajel libanoni elnök - első ízben - Damaszkuszba érkezett, és tárgyalásokat kezdett Hafez Asszad szíriai elnökkel országa kilencéves polgárháborús válságának átfogó rendezéséről. A hivatalos látogatás tényét Bejrútban úgy értelmezik, hogy a nyílt katonai beavatkozássá fajult amerikai „közvetítés” kudarca után a falangista politikus az arab megoldást választotta, és egyben elszánta magát az Izraellel kötött különmegállapodás érvénytelenítésére. A látványos és nem csekély ellenállásba ütköző irányváltást a szíriai támogatást élvező ellenzéki erők döntő jelentőségű politikai és katonai győzelme, a polgárháborús célokra felhasznált kormányhadsereg széthullása, nyugat-bejrúti és hegyvidéki veresége kényszerítette ki.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_hafez_asszad_amin_dzsemajel.jpgHafez Asszad és Amin Dzsemajel

Az Asszad-Dzsemajel csúcstalálkozó tárgya mindenekelőtt a kétoldalú kapcsolatok normalizálása, a libanoni tűzszünet megszilárdítása, a libanoni megbékélési tárgyalások felújítása, az elavult politikai rendszer radikális korszerűsítése, a nemzeti egységkormány megalakítása. Az izraeli-libanoni megállapodás alkotmányos úton történő érvénytelenítése a látogatás után várható. Ezt megelőzően Dzsemajel biztosítékokat akar kapni a Libanonban állomásozó szíriai csapatok kivonására.

Néhány órával Dzsemajel elutazása után Caspar Weinberger amerikai hadügyminiszter felkereste a libanoni partok mentén cirkáló 6. amerikai flotta egyik hajóját, majd helikopteren a bejrúti amerikai nagykövetségre repült. Lapértesülések szerint Weinberger esetleg tárgyal majd a libanoni elnökkel.

Ammanban folytatódtak Jasszer Arafat, a PFSZ vb elnöke és Husszein jordániai király megbeszélései. Hivatalosan ugyan semmit sem közöltek az újabb találkozóról, de jól tájékozott ammani körök szerint a közös palesztin-jordániai közel-keleti békekezdeményezések főbb pontjairól volt szó. Arafat ötnapos ammani látogatása csütörtökön fejeződik be.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_arafat_husszein.jpgHusszein jordániai király Ammanban találkozott Jasszer Arafattal

Franciaország az ENSZ-erők Libanonba küldésére vonatkozó korábbi javaslatának újabb módosított változatát terjesztette az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé, amely már tekintetbe veszi az el nem kötelezett országok csoportjának hétfőn tett javaslatait is. A főbb pontok: Libanonból ki kell vonni minden olyan külföldi erőt, amelynek jelenlétét a libanoni kormány nem hagyta jóvá; Libanon egész területére vonatkozó azonnali tűzszünet, mindenféle ellenségeskedés beszüntetése; a libanoni kormánnyal egyetértésben a BT fennhatósága alatt azonnal állítsanak fel ENSZ-erőket, mégpedig olyan tagállamok részvételével, amelyek nem állandó tagjai a BT-nek, és ha erre lehetőség van, az ideiglenes, libanoni ENSZ-erők bevonásával; az ENSZ-csapatok az érintett Libanoni hatóságokkal egyeztetve akkor foglalnák el állásaikat Bejrútban és környékén, amikor a nyugati négyhatalmi erők utolsó alakulatai is elhagyják Libanon szárazföldi területeit és területi vizeit; az ENSZ-erők feladata a tűzszünet betartásának ellenőrzése és a polgári lakosság - beleértve a palesztin menekülttáborok lakóit - védelmének elősegítése, anélkül azonban, hogy bármely fél javára beavatkoznának Libanon belügyeibe.

Lemondási szándékát jelentette be Pierre Trudeau kanadai kormányfő. A 64 éves Trudeau lemondása akkor lép érvénybe, amikor a kanadai Liberális Párt megválasztja új vezetőjét, és az leteszi a hivatali esküt.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_pierre_trudeau.jpgPierre Trudeau az őt ért rendszeres támadások miatt bejelenti lemondását

A skandináv SAS légitársaság DC-10-es óriás utasgépe 166 utassal és 11 tagú személyzettel kedden a New York-i Kennedy-repülőtéren a leszálláskor nem tudott a kijelölt pályán megállni, hanem tovább csúszott, s nagy sebességgel a hatalmas légikikötő túlsó szélét határoló öböl vizében állt meg. A mentők megállapítása szerint a szerencsés véletlenen múlt, hogy a gépnek csak az orra került víz alá, így csupán ketten sérültek meg.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_sas_901_es_jarat_new_york.jpgA szerencsétlenül járt repülőgép

A vizsgálatok később egyértelmű pilótahibát állapítottak meg a SAS 901-es járatával kapcsolatban. A személyzet figyelmen kívül hagyta a toronytól kapott időjárási jelentést a rossz látási viszonyokról és a rendkívül erős hátszélről. Ezekhez képest is jóval a megengedett (ajánlott) sebesség felett ért betont a gép, 200 méterrel túlcsúszva a leszállópálya végén. A baleset után, az átvizsgálásakor úgy találták, hogy az LN-RKB lajstromjelű repülőgép jelentős károkat szenvedett, de később kijavították ezeket és újból üzembe helyezték a skandináv légitársaságnál, míg 1985-ben a Federal Express meg nem vásárolta. N311FE lajstrom alatt újraregisztrálták és áruszállító géppé alakították át. 2012-ben kivonták a forgalomból, majd 2013-ban visszatért a szolgálatba. A repülőgép jelenleg is a FedExnél teljesít teherfuvarozási szolgálatot.

március 1.

A Minisztertanács ülésén a Központi Népi Ellenőrzési Bizottság jelentése alapján, megállapította, hogy a balatoni üdülőkörzetben a túlterhelés csökkentésére és az infrastruktúra. fejlesztésére elhatározott lépések nyomán mérséklődtek az üdülési szezonban jelentkező ellátási feszültségek, a helyzet lényeges megjavításához azonban további intézkedésekre van szükség. A kormány úgy rendelkezett, hogy az üdülőkörzet meghatározott településein lakásépítésre, -bővítésre, illetve -megosztásra - további intézkedésig - csak az kaphat engedélyt, akinek az adott településen legalább öt éve állandó lakása, illetve munkahelye van. A kormány jelentést kapott a Szépművészeti Múzeumban történt képlopás körülményeit felderítő nyomozás és vizsgálat befejezéséről. Megállapította, hogy az intézményeknél a műkincsek, védelmének biztosításáéban és az ezt szolgáló előírások megtartásának minisztériumi ellenőrzésében mulasztások történtek. Tudomásul vette, hogy a személyi felelősségre vonás megtörtént, illetve folyamatban van.

Benke Valéria, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Társadalmi Szemle szerkesztő bizottságának elnöke a Veres Pálné gimnáziumba látogatott. Az V. kerületi oktatási intézménybe elkísérte Szűcs Istvánné, az MSZMP kerületi bizottságának első titkára. A vendéget a gimnáziumban Fiam Adrienn igazgató fogadta, aki tájékoztatást adott az iskola oktató-nevelő munkájáról, annak eredményeiről. A középiskolában 47 pedagógus irányításával 636 gyermek tanul. Az intézmény rekonstrukciója tavaly ősszel fejeződött be: a több mint hatvanmillió forintos beruházás eredményeként új osztály- és előadótermekkel gazdagodott, korszerűsödött a nyelvi laboratórium. A Politikai Bizottság tagja a nyelvi laboratóriumot kereste fel, majd a számítástechnikai gyakorlatot tekintette meg, s felkeresett egy testnevelési órát isi A program befejezéseként Benke Valéria az iskola könyvtárában kötetlen beszélgetést folytatott a gimnázium vezetőivel, a tantestület s a diákok képviselőivel, a kerületi oktató-nevelő munka irányítóival.

A nemzetközi helyzet időszerű kérdéseit és a két német állam kapcsolatait is elemezte Willi Stoph, az NDK Minisztertanácsának elnöke egy berlini beszédében. - Síkraszállunk az új amerikai nukleáris elsőcsapásmérő fegyverek nyugat-európai állomásoztatásának leállításáért és a már telepített rakéták leszereléséért. A béke és a népek biztonsága érdekében vissza kell térni a telepítés előtti helyzethez - jelentette ki a megyei és a városi tanácsi vezetők részére tartott szemináriumon. Hangsúlyozta: mérsékelni kell kontinensünkön a katonai szembenállást, és az államközi kapcsolatoknak ismét kiszámíthatóaknak kell lenniük. Emlékeztetett a Varsói Szerződés tavaly januári és júniusi javaslatainak érvényességére, majd hangsúlyozta, hogy az NDK kész folytatni a párbeszédet valamennyi felelősségtől áthatott és megértésre kész erővel.

Csütörtökön tizenegyre emelkedett a Halle környéki Hohenturm vasútállomásán szerda este bekövetkezett súlyos vasúti szerencsétlenség halálos áldozatainak száma. A szerencsétlenséget az okozta, hogy a Berlin és Saarbrücken között közlekedő gyorsvonat vezetője - mindeddig tisztázatlan okból - figyelmen kívül hagyta a szemafor tilos jelzését, és belerohant egy álló személyvonatba. A személyvonat utolsó kocsija és a gyorsvonat egy vagonja kisiklott. Életét vesztette a gyorsvonat vezetője is; negyvenhatan megsérültek. A katasztrófának magyar áldozata is van: Mohácsi Sándor, a Vegyépszer vállalat dolgozója. A mentés egész csütörtökre virradó éjjel folyt. Amíg szerda este három halálos áldozatot regisztráltak, csütörtök reggel újabb nyolc holttestre bukkantak a személyvonat roncsai között. Súlyosan megrongálódott a vasúti sín is, helyreállításán dolgoznak. A szerencsétlenség pontos okát a közlekedési minisztérium szakértői csoportja vizsgálja.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_hohenturm.jpgEgész éjjel folytak a mentési munkálatok

Amin Dzsemajel libanoni elnök folytatta nagy várakozással kísért tárgyalásait Hafez Asszad szíriai államfővel. Az An-Nahar című bejrúti lap úgy értesült, hogy Dzsemajel már damaszkuszi útja előtt döntött az Izraellel kötött megállapodás érvénytelenítéséről, és most csak a kivitelezés módozatait tanulmányozza vendéglátójával. Az Asz-Szaura című damaszkuszi lap szerint a kapitulációs egyezmény felmondása megnyitja az utat Libanon egységének, függetlenségének és stabilitásának a helyreállításához. A Tisrin című szíriai újság az alábbiakban vázolja fel a libanoni rendezés menetrendjét: az Izraellel kötött egyezmény érvénytelenítése, a nemzeti megbékélési párbeszéd felújítása, mélyreható politikai reformok elhatározása, nemzeti egységkormány megalakítása. Dzsemajel a nap folyamán befejezte damaszkuszi látogatását. Kitűnőnek és ígéretesnek nevezte megbeszéléseit. Az államfő hazautazott a szíriai fővárosból.

A Libanoni KP Központi Bizottsága a libanoni nép történelmi győzelmét méltatva a harc folytatására hívott fel az izraeli megszállással, az amerikai befolyással és a falangista egyeduralmi törekvésekkel szemben.

Valid Dzsumblatt, a Haladó Szocialista Párt elnöke, hosszabb távollét után visszatért Nyugat-Bejrútba, ahol nyomban találkozott Nabih Berrivel, az Amal mozgalom vezetőjével. Nabih Berri azokat vádolta a szerdai autós bombamerénylet elkövetésével (három halott, 59 sebesült), akiknek nem tetszik a hazafias erők ellenőrzése alá került Nyugat-Bejrút biztonságos, nyugodt légköre.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_bejruti_merenylet.jpgMentőosztag a Nyugat-Bejrútban felrobbantott gépkocsi roncsainál

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa befejezte a vitát a bejrúti helyzetről. A BT megvitatta és - a Szovjetunió ellenszavazatával - elvetette azt a francia kezdeményezésre beterjesztett határozati javaslatot, amely ENSZ-csapatok Bejrútba küldését irányozta elő. (A Biztonsági Tanács határozataihoz az öt állandó tagállam egybehangzó szavazatára van szükség.) Az ENSZ Biztonsági Tanácsa Izrael Libanon elleni agressziójának első percétől fogva határozottan és egyértelműen követelte ennek az agressziónak a megszüntetését - emlékeztetett rá Oleg Trojanovszkij, a Szovjetunió állandó ENSZ-képviselője a BT-szavazás után. Tel-Aviv azonban - mutatott rá a szovjet ENSZ-diplomata - a Washingtonnal való „stratégiai szövetségre” hagyatkozva kihívó módon figyelmen kívül hagyta ezt a követelést. Az azóta eltelt másfél esztendőben a libanoni helyzet továbbra is rendkívül bonyolult és feszült maradt.

Az iráni erők csütörtökre virradó éjszaka újabb támadást indítottak az iraki állások ellen Bászra déli kikötővárostól keletre - jelentette az iraki hírügynökség. Az irániaknak heves harcokban sikerült az iraki védelmi vonal balszárnyán, három helyen megvetniük lábukat, de az iraki erők megkezdték a támadók bekerítését és megsemmisítését. A több mint egy hete indított iráni offenzíva után katonai elemzők szerint a front ismét megmerevedett, és állóháború folyik. Bagdadi jelentések szerint iraki harci gépek az Öbölben megtámadtak és elsüllyesztettek két iráni hajót. Teherán nem erősítette meg a hírt. Mindkét fél beszámolt azonban légi összecsapásokról is.

Washington mintegy 30 hadihajót irányított az Öbölbe és az Indiai-óceánra, egyebek közt a Midway repülőgép-anyahaját. Egyidejűleg fokozta a térség légterének ellenőrzését a Szaúd-Arábiában állomásozó Awacs légtér-ellenőrző repülőgéprendszer segítségével. Washington kollektív jelleget szeretne adni beavatkozásának, ezért igyekszik bevonni két NATO-szövetségesét, Nagy-Britanniát és Franciaországot.

Este Punta Arenasban újabb összetűzések voltak a chilei rendfenntartó erők és a junta ellen tüntetők között. A több száz tüntető az olajipari munkások szakszervezete letartóztatott vezetőjének azonnali szabadon bocsátását követelte. Jósé Ruiz di Giorgit vasárnap este vették őrizetbe, mert részt vett a Pinochet odaérkezése ellen tiltakozó tüntetésben. A megmozdulás több részvevőjét őrizetbe vették. Csütörtökre virradó éjjel egy sor robbantásos merényletet követtek el Santiagóban és a fővárostól több mint ötszáz kilométerre levő Con- Cepciónban. Santiago különböző részein hat robbanás történt, többségük az elektromos hálózatot rongálta meg. Az egyik robbanás során három személy megsérült. Concepciónban a robbantások következtében ugyancsak zavarok voltak az áramszolgáltatásban.

Miguel d’Escoto nicaraguai külügyminiszter hivatalosan, tiltakozott az Egyesült Államok külügyminiszterénél amiatt, hogy február 24-én egy gyorsnaszád Costa Rica-i vizekről egy, Nicaragua atlanti-óceáni partvidékén levő kikötőt támadott Az amerikaiak által az ellenforradalmároknak juttatott hajó előbb Bluefields üzemanyagraktárait lőtte, majd, a nyílt vizeken megtámadott két halászhajót.

A nicaraguai államtanács két-négy hónapban határozta, meg a november 4-i választásokat megelőző kampány időtartamát. A választási hadjárat pontos időtartamát legfelsőbb választási tanács határozza majd meg. A tanácsot még ebben a hónapban létrehozzák. Az államtanács döntése értelmében a választásokon részt vehetnek a sandinista népi hadsereg katonái is, mivel a népi hadsereg politikai szervezet is - jelentette be Hugo Torres, a sandinista népi hadsereg politikai főnökségének parancsnoka.

Hetvenéves korában, egy Los Angeles-i klinikán elhunyt Jackie Coogan, az eredeti, 1960-as Adams Family Fester bácsija.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_jackie_coogan.jpgJackie Coogan az Adams Family-ben

Mint kisgyermeket, Charlie Chaplin fedezte fel, és A kölyökben (1921) főszerepet bízott rá. Ösztönös tehetsége rövid idő alatt világsztárrá emelte. Hozzátartozói hihetetlen összegeket kerestek vele, s 1924-ben külön társulatot is szerveztek számára, amellyel bejárta Európát.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_jackie_coogan_charlie_chaplin.jpgCharlie Chaplinnel

Hazatérése után tanult (1932-ig), majd ismét filmezett, de az 1930-as években már kevés sikerrel. A gyerekszerepekből kinőve közepes tehetségű jellemszínész lett, s epizódfeladatoknál többre nem vitte. 1941-ben beállt az USA hadseregébe, mint vitorlázó pilóta. A második világháború után visszatért a színészethez. 1960-ban csillagot kapott a Hollywood Walk of Fame-en. Majd végül megtalálta leghíresebb televíziós szerepét, mint Fester. Utolsó filmszerepét 1976-ban kapta és játszotta el.

március 2.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára Budapesten, a KB székházában fogadta Dimitr Sztanisevet, a Bolgár Kommunista Párt Központi Bizottságának titkárát. A szívélyes, elvtársi légkörű találkozón véleményt cseréltek a nemzetközi helyzet, a nemzetközi kommunista és munkásmozgalom időszerű kérdéseiről, és tájékoztatták egymást a két párt tevékenységéről. A találkozón részt vett Szűrös Mátyás, az MSZMP KB titkára és Boncso Mitev, Bulgária budapesti nagykövete.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_dimitr_sztanisev_kadar_janos.jpgDimitr Sztanisev és Kádár János az MSZMP KB székházában

A Fővárosi Nagycirkusz esti előadása közben lezuhant a hat-nyolc méter magasságban levő trapézról Axt László, a 34 esztendős, világhírű magyar artistaművész. A mentők az Országos Traumatológiai Intézetbe szállították - az artista fej-, váll- és mellkasi sérüléseket szenvedett, több bordája eltörött. Állapota súlyos, de nem életveszélyes. A baleset számának elején, egy rutin jellegű mozdulat elvétése miatt következett be.

- Ha a székek közé estem volna, biztosan nem élem túl gerincsérülés nélkül - mondta Axt László 2019-ben -, de tudat alatt éreztem, hogy hasra kellene érkeznem. Sikerült valamiféle mozdulatot tenni a levegőben, s így megúsztam. Ma is vallom, hogy a háló sem fogott volna meg. A balesetet hosszú gyógyulási folyamat követte, de Axt László visszatért a trapézra, hiszen a cirkusz jelentette az életét. 1999-ben mondott búcsút végleg a porondnak.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_axt_laszlo.jpgAxt László és felesége Ibolya, a trapéz egykori királya és királynője vendége volt a 2014-es Cirkuszok Éjszakájának. Axt egyedülálló produkciója a mai napig kuriózumnak számít

A Kreml kongresszusi palotájában találkozott választóival Konsztantyin Csernyenko, az SZKP Központi Bizottságának főtitkára. Beszédével lezárult a Szovjetunióban, a választási kampány: vasárnap tartják meg a legfelsőbb tanácsi választásokat. Konsztantyin Csernyenkót a szovjet főváros kujbisevi választókerületében jelölték a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsába. Az ünnepi nagygyűlés elnökségében helyet foglalt az SZKP KB Politikai Bizottságának több tagja és póttagja.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_konsztantyin_csernyenko.jpgKonsztantyin Csernyenko beszéde közben

Az európai bizalom- és biztonságerősítő intézkedésekkel és a leszereléssel foglalkozó stockholmi konferencia plenáris ülésén felszólalt Varga István nagykövet, a magyar küldöttség vezetője. Kifejtette, hogy a konferencia feladatköre szerint a bizalom- és biztonságerősítő intézkedéseknek összhangban kell lenniük a jelenlegi kelet-nyugati viszonyok követelményeivel és realitásaival. Magyarország és szövetségesei a konferencia feladatköre alapján szerződés megkötését javasolják katonai erő alkalmazásáról történő lemondásról. A szocialista országok többi javaslata is a kiegyensúlyozott és átfogó megközelítésből indul ki - hangoztatta a magyar nagykövet.

A Barátság ’84 elnevezésű hadgyakorlat, amelyben a szovjet, az NDK és a lengyel hadsereg csapatai vettek részt Lengyelország nyugati és északnyugati körzetében, a kitűzött feladatok teljesítésével véget ért. A hadgyakorlaton részt vett törzsek és csapatok visszatérnek állomáshelyeikre.

Bár mindkét részről teljes titoktartás veszi körül Hafez Asszad szíriai és Amin Dzsemajel libanoni elnök csütörtökön véget ért damaszkuszi csúcstalálkozóját, kölcsönösen gyümölcsözőnek minősítették az eszmecserét és jelezték, hogy a következő napokban konkrét formát öltenek a tárgyalások eredményei. Bejrútban arra számítanak, hogy Dzsemajel elnök a libanoni nemzethez intézett üzenetében nyilvánosan bejelenti az Izraellel kötött különmegállapodás érvénytelenítését, kitűzi a nemzeti megbékélési konferencia második szakaszának időpontját és felszólítja a polgárháborús ellenfeleket, hogy küldjék el képviselőiket a svájci Montreaux-be. Az izraeli-libanoni megállapodást a korábban lemondott Safik El-Vazzan rövid időre újjáélesztett kormánya küldi vissza a parlamentnek hatálytalanítás végett.

március 3.

Az időjáráshoz és az igényekhez igazodva, szombaton elindította telkes buszjáratait a Budapesti Közlekedési Vállalat, A négy vonalon - a Moszkva tér-Solymár és a Moszkva tér-Nagykovácsi, a Deák tér-Törökbálint, valamint a Móricz Zsigmond körtér-Diósd között - összesen tizennégy T jelzésű autóbusz közlekedett március első hétvégi napján. A harmadik szezonját kezdő különjárat a tervek szerint az idén is október végéig, november elejéig közlekedik szombaton és munkaszüneti napokon reggel hat és este nyolc óra között. A viteldíj három forint, a bérlet és utazási igazolvány nem érvényes.

Amin Dzsemajel kormánya az egyoldalú érvénytelenítés helyett új formulával próbálja helyettesíteni a múlt év májusában aláírt izraeli-libanoni megállapodást. Ez egyfelől garantálná az izraeli megszálló csapatok kivonását, másfelől elejét venné annak, hogy Izrael katonai vagy politikai beavatkozással akadályozza meg a libanoni válság rendezését. Libanon kifejezte készségét, hogy az 1949. évi fegyverszüneti egyezményt továbbfejlesztő biztonsági megállapodás keretében szavatolja az izraeli határ védelmét, a libanoni területről kiinduló palesztin ellenállási akciók megakadályozását.

Ez az elhatározás - a libanoni hivatalos hírügynökség szerint - Hafez Asszad szíriai elnök és Amin Dzsemajel damaszkuszi találkozóján jött létre. Elie Szalem libanoni külügyminiszter máris tájékoztatta az Egyesült Államok bejrúti nagykövetségét arról, hogy kormánya új biztonsági megállapodásról kíván tárgyalásokat kezdeni Izraellel az 1982-es invázió után létrejött amerikai-izraeli-libanoni hármas összekötő bizottság keretében. Ha Izrael továbbra is elzárkózik a Szíria és a libanoni ellenzék által egyaránt elvetett különmegállapodás érvénytelenítése vagy módosítása elől, akkor Dzsemajelnek nem marad más választása, csak a beláthatatlan következményekkel járó érvénytelenítés. Mint emlékezetes, Washington megbízottja is aláírta az izraeli-libanoni egyezményt.

Az új izraeli-libanoni formula keresésével párhuzamosan, de attól elkülönítve megkezdődik a libanoni válság átfogó rendezésének folyamata. Első lépésként általános tűzszünetet rendelnek el a polgárháborús frontvonalakon. Ezt követően - előreláthatólag a jövő héten - Svájcban felújítja munkáját a nemzeti megbékélési konferencia.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_bejruti_amerikai_nagykovetseg.jpgAz USA bejrúti nagykövetségét őrző tengerészgyalogosok (háttal) beszélgetnek egy drúz harcossal. A városrészt február óta a baloldali drúz erők ellenőrzik

Irak és Irán egyaránt a másik fél hadműveleteinek kudarcáról számolt be legfrissebb jelentésében. Adnan Hairallah Taljah iraki hadügyminiszter kijelentette, hogy Irak meghiúsította a legutóbbi iráni támadást, és visszavonulásra késztette az iráni csapatokat. Az INA iraki hírügynökség szerint a szombatra virradóra lezajlott csatákban több ezer iráni vesztette életét vagy sebesült meg. Nyugati hírügynökségek az irak-iráni háború leghevesebb összecsapásának nevezik az elmúlt napok harci eseményeit. Teheráni jelentések szerint az iráni csapatok több mint öt iraki ellentámadást vertek vissza, súlyos veszteségeket okozva az ellenségnek. Az IRNA iráni hírügynökség azt állítja, hogy Irak vegyi és baktériumfegyvereket is bevetett a legutóbbi csatákban. Más jelentések szerint az iráni csapatok tíz kilométerre megközelítették Bászrát, a második legnagyobb iraki várost az elmúlt három nap hadműveletei során. Iraki hadijelentés szerint viszont Irak visszaverte az iráni támadókat Bászra közelében, jelentős veszteségeket okozva az ellenségnek.

Ali Akbar Velajati iráni külügyminiszter levelet intézett Javier Perez de Cuellar ENSZ-főtitkárhoz, s panaszt tett amiatt, hogy az Egyesült Államok haditengerészete kiterjeszti jelenlétét a Perzsa-öbölben. Ali Hamenei iráni elnök ugyanakkor ismét a Hormuzi-szoros lezárásával fenyegetőzött. Figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ne avatkozzon be az Öböl menti háborúba.

Egy salvadori halálbrigád megismételte azt a fenyegetését, hogy meggyilkol minden újságírót, aki együttműködik a köztársaság ellenségeivel - vagyis az ország haladó erőivel. A salvadori kommunistaellenes kommandó fenyegető közleményében együttműködésnek minősíti azt is, ha az említett újságírók „a valóságot eltorzító jelentéseket közölnek, illetve külföldről származó hamis híreket adnak tovább”. Az IPS hírügynökség ezzel kapcsolatban emlékeztet rá, hogy hasonló fenyegetéseket már korábban is intéztek Salvadorban dolgozó újságírók, elsősorban külföldi tudósítók ellen. Roberto d’Aubuisson őrnagy, a szélsőjobboldali nacionalista köztársasági szövetség (ARENA) vezetője néhány nappal ezelőtt egyenesen azt állította, hogy az újságírók felelősek az országban kialakult erőszakhullámért. Ennek az állításnak a képtelenségét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy d’Aubuissont - aki a salvadori törvényhozás elnöke - az erőszakhullámért elsősorban felelős halálbrigádok legfőbb patrónusának tekintik.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_salvadori_kormanykatonak.jpgA salvadori kormányhadsereg katonái egy meggyilkolt ellenálló holtteste előtt

Az Egyesült Államok katonai blokád alá akarja venni Nicaraguát. A nicaraguai ellenforradalmárok az amerikai titkosszolgálat, a CIA segítségével elaknásították az ország legnagyobb tengeri kikötőjét, a corintói öblöt és környékét. A nicaraguai külügyminisztérium tiltakozó jegyzéket küldött George Shultz amerikai külügyminiszternek a nicaraguai kikötő elaknásítása miatt. A jegyzék szerint nicaraguai ellenforradalmárok - a CIA segítségével - aknákat telepítettek az ország legnagyobb kikötőjének bejárata elé. A csendes-óceáni partvidéken fekvő Corinto kikötőjébe érkezik a nicaraguai import mintegy 80 százaléka, illetve itt kerül hajóra a kivitel több mint 90 százaléka. A közép-amerikai ország az Egyesült Államokat teszi felelőssé a kikötő elaknásítása miatt esetleg bekövetkező katasztrófákért. „Az amerikai politika nemcsak Nicaraguának okoz kárt, hanem veszélyezteti az egész térség nemzetközi hajóforgalmát”. Fennáll ugyanis annak a lehetősége, hogy a tengeri áramlatok a nicaraguai partok elől aknákat sodornak a mélytenger irányába - hangsúlyozza a nyilatkozat.

március 4.

A busójárás, a baranyai sokácok messze földön híres télűző farsangja tízezres vendégsereget vonzott Mohácsra. Hazánk távoli tájairól és a szomszédos Jugoszláviából is sokan eljöttek, hogy részesei legyenek a tavaszköszöntő délszláv népszokás felelevenítésének és a hozzá kapcsolódó kulturális eseményeknek. A szlávok lakta más európai területeken is fellelhető téltemető farsangi népünnepélyt, a pokladát a hagyományokhoz híven mindig a húsvét előtti hetedik vasárnapon tartják. A nevezetes farsangvasárnap vendégeit látványos, gazdag programmal várta Mohács. A főutcán népi iparosmesterek, bőrösök, bocskorkészítők, fafaragók, fazekasok, kékfestők, mézeskalácsosok, rézművesek, szíjgyártók és szűcsök vertek sátrat, s kínálták válogatott portékáikat. A művelődési házban Baranya, Bács-Kiskun és Tolna megye délszláv és német nemzetiségi néptáncosai adtak műsort. Az utcákon a jövő busói, a rongyos maskarákba bújt ifjú jankelék felvonulása teremtett vidám hangulatot.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_mohacsi_busojaras.jpgJelmezes felvonulás Mohács utcáin

A busók több mint százfőnyi csapata a felvonulás kezdetét jelző ágyúdörrenést követően a kora délutáni órákban, özönlötte el a Duna-parthoz vezető főutcát, kolompok és kereplők harsány hangzavara kíséretében. A báránybundás, faálarcos felvonulók hamuval és fűrészporral töltött zsákjaikat lengetve vágtak utat maguknak a közelükbe merészkedő kíváncsiskodók tömegében. Szürkületkor meggyújtották a főtéren felhalmozott hatalmas rőzserakást, s a máglya lobogó fényénél a busók eljárták szokásos, fergeteges körtáncukat, A mohácsi farsangvasárnap az idén is a hajnali órákig tartó hagyományos sokácbállal ért véget.

A Varsói Szerződés tagállamai közötti megállapodás alapján a román külügyminisztérium a Bukarestben nagykövetséggel rendelkező NATO-tagállamok diplomáciai képviselőinek, Románia londoni, illetve brüsszeli nagykövetsége Izland, illetve Luxemburg ottani nagykövetségének emlékeztetőt adott át. Az emlékeztető melléklete tartalmazza a Varsói Szerződésnek azt a javaslatát, hogy a két katonai-politikai szövetség tagállamai ne növeljék, illetve csökkentsék katonai kiadásaikat.

A javaslat szövege a következő:
A Bolgár Népköztársaság, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság, a Lengyel Népköztársaság, a Magyar Népköztársaság, a Német Demokratikus Köztársaság, a Román Szocialista Köztársaság és a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége mélységesen aggódik az egyre növekvő ütemben folytatódó fegyverkezési verseny miatt, mert az rendkívül veszélyes következményekkel jár a nemzetközi békére és biztonságra, A Varsói Szerződés tagállamai a fegyverkezési verseny megfékezéséért és a leszerelésért - különös tekintettel a nukleáris leszerelésre - lépnek fel...
...A fegyverkezési versenyt azok a nagymértékben növekvő katonai kiadások táplálják, amelyek - a különböző országok gazdasági fejlettségétől függetlenül - egyre súlyosabb teherként nehezednek a népekre, lassítják a gazdasági és a társadalmi fejlődést...
...Minden államnak, főleg a nagy katonai potenciállal rendelkező államoknak, erőfeszítéseket kell tenniük a katonai kiadások befagyasztására és csökkentésére...
...A Varsói Szerződés tagállamai kifejezik készségüket: együtt a NATO tagországaival kölcsönös erőfeszítéseket tesznek azért, hogy mindkét fél számára elfogadható alapon olyan realista megoldásokat keressenek, amelyek lehetővé tennék a katonai kiadások befagyasztásával és csökkentésével kapcsolatos kérdések áttekintésekor felmerült nehézségek leküzdését...
...A prágai és a moszkvai nyilatkozat javaslatainak kiegészítéseképpen a Varsói Szerződés tagállamai a következő lehetséges lépéseket ajánlják a katonai kiadások csökkentésére:
-...kölcsönös példa alapján a Varsói Szerződés és a NATO tagállamai katonai költségvetéseinek kismértékű, jelképes, egyszeri csökkentése úgy, hogy minden állam maga határozná meg a csökkentés összegét. Ezt követően ezen költségvetésék befagyasztása bizonyos időre, például három évre...
-...első lépésként a Varsói Szerződés és a NATO nukleáris fegyverrel rendelkező tagállamai katonai költségvetéseinek egyidejű, előzetesen egyeztetett, közös összeggel történő csökkentése; az egyes országokra vonatkozó csökkentés konkrét összegét az egyeztetett összegnek a bruttó nemzeti termék arányában történő felosztásával kell megállapítani...
-...a katonai költségvetések felső határának kölcsönösen egyeztetett megállapítása, a jelenlegieknél alacsonyabb szinteken...
...A Varsói Szerződés tagállamai készek tanulmányozni más javaslatokat is a katonai kiadások befagyasztásával és csökkentésével kapcsolatos intézkedésekről...
...A Varsói Szerződés tagállamai úgy vélik, hogy a javasolt tárgyalások elősegítenék a politikai légkör javulását Európában és a világon, megfelelnének a nemzetközi helyzet folytonos romlása, a fegyverkezési verseny fokozódása miatt aggódó népek alapvető törekvéseinek......A Varsói Szerződés tagországai bíznak abban, hogy e javaslatukra mielőbb pozitív válasz érkezik.

A brit miniszterelnök chequersi rezidenciáján bizalmas jellegű tárgyalásokat folytatott Margaret Thatcher és Francois Mitterrand francia államfő. Mitterrand, a Közös Piac miniszteri tanácsának soros elnökeként valószínűleg utolsó alkalommal tájékozódott Thatcher asszonynál arról, kész-e a brit kormány a kompromisszumra az Európai Gazdasági Közösség március 19-20-i csúcsértekezlete előtt.

A hét végén folytatódtak a heves harcok az iráni-iraki front déli részén, Bászra iraki kikötővárostól 70 kilométerre, északra. Külföldi tudósítók jártak a frontvonalhoz közel eső területeken, és beszámolójuk szerint a két hadsereg heves nehéztüzérségi párbajt vívott egymással. Teheráni közlés szerint az iráni csapatok további 10 kilométerrel nyomultak előre Bászra, a második legnagyobb iraki város irányában. A bagdadi rádióban ismertetett iraki hadijelentés viszont arról számolt be, hogy a frontvonalak változatlanok maradtak, miközben az iraki repülőgépek és helikopterek súlyos veszteségeket okozó támadásokat intéztek az iráni hadsereg állásai ellen.

Az amerikai felderítés adatai szerint Irán mintegy félmillió katonát irányított a frontra a legújabb támadó hadműveletre. A The Washington Post ezt az értesülést közölve arra a megállapításra jut, hogy a jelenlegi harcok hevességüket és a bevetett erők létszámát tekintve az eddig legnagyobb szabásúak a negyvenegy hónapja tartó háborúban.

Az Egyesült Államok Nicaragua-ellenes politikáját, illetve az amerikai támogatással tevékenykedő ellenforradalmi bandák működését értékelte hétvégén mondott beszédében Tomás Borge nicaraguai belügyminiszter. A százezer ember részvételével megtartott nagygyűlésen kijelentette: Washington arra utasította a zsoldjában álló ellenforradalmi erőket, hogy hajtsanak végre támadásokat az ország gazdasági létesítményei ellen, és terrorista rohamosztagokat szándékozik átdobni Nicaragua területére. Előirányozta a nicaraguai települések bombázásának felújítását is. Az Egyesült Államok ebből a célból légi és tengeri akciók végrehajtására alkalmas harci technikával látta el az ellenforradalmi erőket. A Reagan-kormányzat - hangsúlyozta Borge - példátlan bűnt követett el két nicaraguai kikötő: a csendes-óceáni Corinto és a karib-tengeri El Bluff elaknásításának elrendelésével.

A salvadori rendszer magas rangú vezetői irányítják az ország lakosságát rettegésben tartó halálbrigádok tevékenységét - erősítette meg a The New York Times San Salvador-i forrásokra hivatkozva. A salvadori halálbrigádok a napokban halállal fenyegették meg azokat az újságírókat, akik „eltorzított formában” és „illetéktelen forrásokra” támaszkodva tudósítanak a polgárháború helyzetéről. A halálbrigádok már eddig is a nekik nem tetsző salvadori és külföldi, köztük amerikai újságírók tucatjait gyilkolták le. Halállal fenyegették meg vasárnapi szentbeszédei miatt San Salvador katolikus érsekét is. Az ország korábbi érsekét, Romulót a halálbrigádok - feltehetőleg D’Aubuisson személyes parancsára - a főváros székesegyházában a hívők szeme láttára gyilkolták meg.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_salvadori_katonai_razzia.jpgKormánykatonák razziáznak San Salvadorban

Az Egyesült Államok a legkorszerűbb katonai gépekkel rendszeres felderítő repüléseket hajt végre salvadori területek fölött - jelentették be hivatalos amerikai személyiségek Tegucigalpában. A naponta ismétlődő repülések célja, hogy felderítsék a salvadori felkelők állásait és utánpótlási vonalait.

Humor:
idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_humor.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_humor_3.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_reklam_3.jpg

Kékfény:
Nekiütközött személygépkocsijával Sopronban egy autóbusznak Fekete Imre 24 éves fülei autószerelő, s a baleset következtében meghalt. Három utasa súlyos, az autóbusz vezetője és két utasa pedig könnyebb sérülést szenvedett. A vizsgálat eddigi adatai szerint a személygépkocsi vezetője megsértette az elsőbbségi szabályt.

Özvegy Gyöngy Vincéné 81 éves nyugdíjas Budapesten, a XVII. kerület Hidasnémeti utca 50. szám alatti családi házában egy két kilogrammos PB-gázpalackot a bekapcsolt elektromos tűzhelyre helyezett. A melegítői a palack felrobbant, ennek következtében a lakóház összedőlt. Az anyagi, kár jelentős, özvegy Gyöngy Vincéné könnyebb sérüléseket szenvedett.

A Pest megyei Bíróság Toldi László törökbálinti lakost aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt halálra ítélte. A Legfelsőbb Bíróság január 20-án kelt határozatával az első fokú bíróság ítéletét helyben hagyta. Az iszákos életmódot folytató Toldi László - aki korábban felesége megölése miatt már 15 évet börtönben töltött - 1982. október 1-én hajnalban - hogy élettársán bosszút álljon - négyéves leánygyermekükre rágyújtotta a házat, és az alvó kislány meghalt. A kegyelmi kérvény elutasítása után az ítéletet végrehajtották.

Közlemények:
A Fővárosi Operettszínház szimfonikus zenekara hegedűs próbajátékot hirdet. A meghallgatásra március második felében kerül sor. Írásbeli jelentkezéseket - zenei végzettség, rövid életrajz, zenekari gyakorlat feltüntetésével március 10-ig lehet elküldeni a következő címre: Fővárosi Operettszínház. Budapest, Nagymező u. 17. 1065.

Dr. Róna Lívia bőrgyógyász kozmetikus ismét rendel. VIII., Vas u. 2/b. T.-bejelentés: 343-236.

A Nyírtass Községi Közös Tanács megkezdi a berkeszi (Rákóczi út) régi temető felszámolását. Kérjük ezért az ott nyugvók hozzátartozóit (rendelkezésre jogosultjait), hogy Legkésőbb 1984. augusztus 31-ig írásban vagy személyesen vegyék fel a kapcsolatot a községi közös tanáccsal. A fenti határidő után az érvényben lévő rendelet szerint történik intézkedés.

Politikai plakát-pályázatot hirdetett a Debreceni Orvostudományi Egyetem KISZ- és közművelődési bizottsága, valamint az Alföldi Nyomda KISZ-bizottsága. A pályázaton részt vehet minden harmincöt éven aluli fiatal, aki nem, hivatásszerűen foglalkozik képzőművészettel. A téma: a béke és a környezet védelme. A plakátokat 1984. március 5-ig lehet eljuttatni a Debreceni Orvostudományi Egyetem KlSZ-bizottságához. Az első díj 5000, a második 3000, a harmadik 2000 forint.

Állásajánlat:
idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_allasajanlat_3.jpg

Divat: Sportruhák
Képeinken néhány ötletet mutatunk be fiatalos sportruhák gyártásához.idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_divat_3.jpg

Kezdődik a munka a földeken:
A tavasz első napjaiban megkezdődik a munka a, földeken is. Kedvezően alakult a Mecsek vidékének téli csapadékmérlege. A december 1. és február 29. közötti három hónap alatt valamivel több, mint 160 milliméter hó és eső áztatta a földeket, s ez 30-40 milliméterrel haladja meg a sokévi átlagot. A csapadék elősegítette az őszi gabona kelését, illetve fejlődését, így jók a feltételei a hamarosan meginduló tavaszi vetésnek. Baranya mezőgazdasági üzemei az idén egymillió tonna kukorica, búza, árpa és zab megtermelésére vállalkoztak. Búzát az előző évivel azonos nagyságú területen vetettek a gazdaságok: 62 és fél ezer hektáron. Az őszi árpa vetésterülete viszont erőteljesen gyarapodott, és meghaladja a tízezer hektárt. A téli csapadék hatására sok táblán, a hó alatt kelt ki a vetés. Ezen a héten légi és földi gépekkel megkezdődött a kalászosok fejtrágyázása. A szakemberek bíznak benne, hogy sikerül oly mértékben feljavítani a búza és az árpa állapotát, amilyen a tervezett terméshozamok eléréséhez szükséges. A legfontosabb gabonanövényből - kukoricából - nyolcvanezer hektárt vetnek a tavasz folyamán a baranyai gazdaságok. Tavaszodik már a fóliasátrak alatt a hevesi Rákóczi Tsz kertészetében is, ahol jelenleg kétszázezer dupla tövű paprikát és harmincezer tő paradicsompalántát nevelnek. Heves megye legnagyobb zöldségtermelő gazdasága évente 800 hektáron termel zöldséget. ŐK adják a környék háztáji gazdaságainak, a kistermelőknek a palántákat. A szántóföldön a legnagyobb mennyiségben paprikát, paradicsomot, zöldborsót, valamint sárgadinnyét termelnek. Felvásárolják, és szerződés keretében értékesítik a háztáji gazdaságok termékeit. Legnagyobb mennyiségben a Hatvani Konzervgyárba szállítanak.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_hevesi_rakoczi_tsz.jpgMűanyag poharakba ültetik át a ládában nevelt palántákat a hevesi Rákóczi Tsz-ben

Tavaszi nagytakarítás a fővárosban:
Március első éjszakáján megkezdődött Budapest nagytakarítása. A Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat szakemberei korszerű gépeikkel és több mázsányi mosószerrel megfürdették az Alagutat. Az utcákon és házakban történt lomtalanítás után következnek a Duna-hidak és - mint általában szombat délelőtt - a körutak takarítása. Képünk a budai Vár alatt készült, az Alagút mosásakor.
idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_alagut_takaritas.jpg

Épülő üzletházak, új kisvendéglők:
A Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint az állami kiskereskedelmi üzlethálózat 36 219 boltból és áruházból, valamint 18 500 vendéglátóhelyből áll. Bár az üzletek száma öt év alatt nem változott lényegesen: növekedett a nagy alapterületű, korszerűen felszerelt létesítmények hálózata, öt év alatt 48 áruház és 391 ABC nyílt meg, ezzel a modern üzletek aránya a bolthálózat összes alapterületéből az 1978. évi 19 százalékról 26 százalékra emelkedett. Több mint 1400-zal csökkent a kis boltok száma, főként azoké, ahol egyszerű cikkeket - csak tejet és tejterméket, vagy húst, illetve zöldséget - árusítottak. A vendéglátó-hálózatban 580 italbolt szűnt meg a felmérés évei alatt, viszont több mint 430-cal növekedett a meleg ételeket kínáló kisvendéglők, éttermek, ételbárok, bisztrók száma. Három évvel ezelőtt kezdődött, és napjainkra már elterjedt a szerződéses üzemelési forma. Jelenleg az üzletek nyolc, a vendéglátó helyek 33 százaléka működik ebben a rendszerben.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_csepeli_uzletkozpont.jpgÚj üzletközpont létesül Csepel városközpontjában. A 3200 négyzetméteres áruházban több szakbolt is fogadja hamarosan a vásárlókat

Korszerű pamutfestés Kőbányán:
A Kőbányai Textilművekben korábban gyakran okozott minőségi kifogást, hogy a pamutárukat csak szakaszosan tudták festeni. Ez a gond immár a múlté. A kikészítő gyáregységben ugyanis dolgozni kezdett a képünkön látható nyugatnémet gyártmányú festőfulár (festőgép), amelynek termelésbe állításával jobb, egyenletesebb minőséget, azaz exportképesebb termékeket várnak a szakemberek.
idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_kobanyai_pamutfestes.jpg

Salgótarjáni ruhák exportra:
A Salgótarjáni Ruhagyár az idén 460 millió forint értékű női és gyermekruhát készít, s ebből 109 millió a tőkés export. A gyár tavaly is mintegy tízmillió forinttal túlteljesítette tőkés exportját, főként hazai alapanyagból készült termékeivel. Az idei megrendelések NSZK, svéd, finn és svájci cégektől érkeztek, de szállítanak Líbiába is, gyermek- és női ruhákat. Tavaly az NSZK-beli C und A áruházi konszern ötezer darabos próbatételt rendelt, a vevő elégedett volt, s most ötvenezer blézert és bluzont szállíthatnak. A szocialista országok közül a legnagyobb megrendelő a Szovjetunió. Mintegy 4,5 millió rubel értékű női és gyermekruhát, blúzokat szállítanak a Raznoexport megrendelése alapján. Romániában 300 ezer rubel értékű salgótarjáni termék kerül forgalomba.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_salgotarjani_ruhagyar.jpgNagyüzem a vasalóban

Kelnek a kacsák Palotáson:
A Palotási Állami Gazdaság kacsatenyészetének központi keltetőüzemében kikeltek az idei első kiskacsák. A nagy teljesítményű elektromos gépkotlókban egyetlen napon 18 ezer szárnyas bújt ki a tojásokból. Palotásról az idén négymillió szárnyas jószágot szállítanak a kacsanevelő telepekre és exportra.
idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_palotasi_kacsatenyeszet.jpg

Új édesség az abonyi termelőszövetkezetből:
Negyedik éve készül az abonyi Új Világ Termelőszövetkezet melléküzemágában a kedvelt édesség, a négercsók. A gazdaság a dán Nielsen gépsort megvásárolva saját kivitelezésében építette fel az üzemcsarnokot, s 1980 óta folyamatosan gyártja a terméket. Az üzem a legkényesebb higiéniai előírásokat is kielégíti. A kétműszakos termelésben napi 1500 karton négercsókot készítenek, de így is csak a hazai igények felét tudják kielégíteni. A tsz az idén új termékkel jelentkezik. A Duna Csokoládégyárral közösen készítik a puncs-, kókusz- és mentolos ízű, Neg-Rolli nevű édességet, amely nemsokára a piacra is kerül.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_abonyi_negercsok.jpgEzen a modern gépsoron készül a Négercsók

Zakuszkaexport a Hatvani Konzervgyárból:
Nemrég kezdődött meg a zakuszka készítése a Hatvani Konzervgyárban. A sokféle zöldséget; - párolt sárgarépát, csíkokra vágott zellert, hagymát - kaporral, sózott petrezselyemmel fűszerezik, majd paprikába töltik. Miután a töltött paprika az üvegekbe kerül, fűszerezett paradicsomlével leöntik. Az ízletes vegyes saláta nagy részét a Szovjetunióba exportálják, ahol igen kedvelt ez a termék. A zakuszkát olyan recept szerint készítik, hogy a termék minél kedveltebb legyen a külföldi vásárlók körében. A hatvani üzemben készített zakuszkából kisebb mennyiséget szállítanak a hazai üzletekbe is.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_hatvani_konzervgyar.jpgÜvegekben az ízletes saláta

Szennyvíztisztító telep Celldömölkön:
Nagy teljesítményű szennyvíztisztító telep szűri meg a MÁV celldömölki teherkocsimosó és -javító üzeme által felhasznált vizet. A Novex Találmányfejlesztő és értékesítő Külkereskedelmi Rt. által kifejlesztett és megépített telep hét medencéjének befogadóképessége 7800 köbméter. A 22 millió forintos költséggel épült létesítmény napi 500 köbméter vizet tisztít meg.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_celldomolki_szennyviztisztito.jpgA korszerű telep

Bowling:
Bowling. A lexikonban még nem kapott helyet, sőt a teke, vagy a még magyarosabb kugli változatai közt sem szerepel. Az Idegen szavak szótára már „modernebb", a bólé (bowl) és a box között békésen megfér hét betűje. Igen, a bowling - melynek eléggé furcsa módon „angol tekejáték a gyepen" a magyar jelentése - valahol a szórakozás és a sport között helyezkedik el. Szórakozás, mert az emberek többsége szabadidejében, újfajta időtöltésként, kikapcsolódásként űzi. S ha már Így űzi, akkor lehet sport is. Sőt - tavaly megrendezték az első világbajnokságot, méghozzá óriási sikerrel.idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_bowling_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_bowling_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_bowling_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_bowling_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_bowling_5.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_bowling_6.jpg

A Magyar Televízió műsorán: Panoráma. A külpolitikai főszerkesztőség műsora.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_panorama_chrudinak_alajos_jasszer_arafat.jpgJasszer Arafat fogadja Chrudinák Alajost

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_panorama_chrudinak_alajos_abu_musza.jpgChrudinák Alajos Abu Muszával, a lázadók vezérével a libanoni Bekaa-völgyben

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_mozi.jpg

Színházi bemutató: Magyar Electra (Várszínház)

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_bubik_istvan_czibulas_peter_hamori_ildiko.jpgBubik István, Czibulás Péter és Hámori Ildikó

A 9. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Rock and roll (Szűcs Judit), 2. Szörényi L.-Bródy: Szállj fel, szabad madár (Vikidál Gyula), 3. Lerch-Demjén: Taxidal (Kovács Kati).

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_vikidal_gyula.jpgVikidál Gyula a múlt év énekese

Az előadók között: 1. Pataki-Slamovits: Érzés (Edda), Szikora-R-Go együttes: Kriszti (R-Go) 3. P. Mobil együttes-Schuster: Metálmánia (P. Mobil).

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_p_mobil.jpgÚton a P. Mobil 

A héten az amerikai slágerlistákat a Queen együttes Radio Ga Ga-ja, a nyugat-európai slágerlisták többségét pedig Nena 99 Red Balloons című számai vezetik továbbra is.

Válogatott magánügyek:
15 éves lány vagyok. Szombaton elutaztam, a nagynénémhez. Ott disznóölésen voltunk és nekem megtetszett egy kb. velem egyidős fiú. Úgy éreztem, hogy én is tetszem neki, mert megfogta a derekamat. Nem tudom, várjak-e rá? Délután többször egymás szemébe néztünk, s úgy éreztem, hogy ő az igazi. Azóta folyton ábrándozom és érzem. hogy szerelmes vagyok. írd meg, mit tegyek!
„Nem tudom”
Várd ki, amíg jelentkezik a fiú. Nem reménytelen a helyzeted, hiszen azon a találkozón csak a disznó volt egyedül reménytelen helyzetben.

A 16. forduló hétvégéjén lezajlott budapesti XIV. légfegyveres EB-n Kotroczó Lászlóné bronzérmet szerzett, Európa-bajnokaink: a légpuskás Fórián Éva és a junior futóvadlövő Solti Attila. A göteborgi XV. fedettpályás atlétikai EB-n Bakos György 60 m-es gátfutásban ezüstérmet, Bakosi Béla, új országos csúccsal, bronzérmet szerzett hármasugrásban.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_bakos_gyorgy.jpgBakos György 7,75 másodperces idővel ezüstérmet szerzett a 60 méteres gátfutásban

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_bakosi_bela.jpgBakosi Béla 17,15 méteres országos hármasugró csúcsa bronzérmet jelentett

Bakosi „hozta magát”, saját bevallása szerint: „Azt hittem, ha ennyit ugrok, nyerek!” Nos, harmadik lett, a 17.15 biztató, még olimpiai szempontból is. Bakos élről vesztett 60 gáton. Kár... Ha nyer, s nem csak előkelő helyezett, akkor még inkább elhiteti - főleg saját magával! -, hogy helye van a világ legjobbjai között. Az önbizalom ugyanis fontos dolog...

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_forian_eva.jpgFórián Éva most légfegyverrel is Európa-bajnok lett

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_solti_attila.jpgSolti Attila Európa-bajnok lett a junior futóvadlövők között

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_budapest_sportcsarnok.jpgA lőtérré alakított Budapest Sportcsarnok

Egy héttel az NB I. és az NB II. tavaszi nyitánya előtt, szombaton és vasárnap a Magyar Népköztársasági Kupa szólította pályára a versenyben maradt 12 NB I-es, 5 NB Il-es, 11 területi és négy megyei bajnokságban játszó csapatot. Mint a kupákban általában, ezúttal is több „nagy klub” már korábban kiesett. Az NB I-esek közül a 64 közé jutásért vívott találkozón búcsúzott a Haladás a Bottyán SE ellen, a SZEOL-t a Boly verte ki. A 32 közé kerülésért a Szegedi VSE a Volánt, a Dunaújváros a Vasast búcsúztatta el. A jelenlegi 32 részvevőből a Diósgyőr, az MTK-VM, a ZTE, a Keszthely, a Salgótarján és a Göd még nem kapott gólt. A legtöbbet a másodosztályú Siófok; szerezte (11), kilencszer volt eredményes a Ferencváros, nyolcszor a Csepel és a kupavédő Ú. Dózsa.
idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_mnk.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_mnk_ikarus_bp_honved_dajka_laszlo.jpgDajka a Honvéd első gólját szerzi az Ikarus ellen

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_mnk_ikarus_bp_honved_dajka_laszlo_2.jpgDajka lövése tart a vetődő Birtha mellett a mátyásföldiek kapujába, ez volt a kispesti csatár második találata

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_mnk_ikarus_bp_honved_detari_lajos.jpgAz Ikarus kitűnően tartotta magát az első félidőben, szünet után azonban a Bp. Honvéd magabiztosan győzőit. Képünkön Détári (sötét nadrágban) tör előre a labdával, mögötte Dajka figyeli a középpályást

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_mnk_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_mnk_budafok_ferencvaros_szanto_gabor.jpgÍgy kezdődött Budafokon: a ferencvárosi Szántót köszönti az első gól után Murai (7) és Rab

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_mnk_budafok_ferencvaros_vincze_geza.jpgSikeresen mutatkozott be első tétmérkőzésén Vincze Géza, a Ferencváros történelmének 27. edzője (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_mnk_budafok_ferencvaros_kerekes_gyorgy.jpgKerekes György első gólja zöld-fehérben. Büntetőből szerezte (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_mnk_bvsc_u_dozsa_kovacs_bela.jpgTámad az Ú. Dózsa, Kovács Béla két vasutas játékos között viszi el a labdát, s tör kapura

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_mnk_bvsc_u_dozsa_kardos_jozsef.jpgKardos (sötét mezben) elfejeli a labdát a BVSC játékosa elől

Régóta eldöntetlen vita, hogyan lehetne emelni a Magyar Népköztársasági Kupa rangját, ha nem is olyanra, mint amilyet a hasonló küzdelmek némely más országban jelentenek, legalább a bajnokságéra. Sokak véleménye, hogy ne legyen irányított a sorsolás, és a „kiscsapatok” szintén eljuthassanak akár a döntőig is. Így történt, hogy a szerdai fordulóban a legjobb nyolc közé jutásért már szembekerült egymással a tavalyi döntő két részvevője, az Ú. Dózsa és a Honvéd. Kettőjük találkozója a bajnokságban is mindig az érdeklődés középpontjában volt (ősszel 2:2-re játszottak), a mai kupamérkőzés is igazi küzdelmet ígért, hiszen az MNK megnyerése szerepel a terveikben. Ráadásul az újpestiek számára ez a mérkőzés nemcsak a bajnokság, hanem az Aberdeen elleni jövő heti KEK-mérkőzés főpróbája is volt. De nemcsak a Megyeri úti találkozó két csapata szövögetett reményeket, hanem a többi első osztályú együttes is, noha útjuk a Rába és a Nyíregyháza kivételével éppen első osztályú együttesek legyőzésén át vezethetett. A csapatát kereső Ferencváros az Üllői úton a Pécs összeszokott gárdájával került szembe, az MTK-VM a Hungária körúton a Csepel együttesét fogadta, Tatabányán a Zalaegerszeg vendégeskedett az NB I-es klubok közül. Látszatra a bajnok Rába helyzete volt a legkönnyebb: a győriek Bolyban játszottak. A legnehezebb másfél óra a Nyíregyházára várt Békéscsabán. Az viszont biztos volt, hogy négy első osztályú búcsúzik, mivel nyolcan egymás ellen játszottak...idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_mnk_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_mnk_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_mnk_u_dozsa_bp_honved_garaba_torocsik.jpgGaraba és Törőcsik még a földre estükben is a labdára figyeltek

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_mnk_u_dozsa_bp_honved_torocsik_andras.jpgTörőcsik. Negyedóra tánc

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_mnk_u_dozsa_bp_honved_torocsik_andras_2.jpgTörőcsik hiába küzd, Ez a mérkőzés a Honvédnak sikerült

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_mnk_u_dozsa_bp_honved_garaba_kardos.jpgGaraba és Kardos csatája

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_mnk_mtk_vm_csepel_boda_elekes_kincses_kovacs_attila_meszoly.jpgTámadott az MTK-VM a Hungária körúton, a Csepel védelme pedig igyekezett megakadályozni az akciókat. Képünkön Kovács A., a vendégek válogatott kapusa lehúzza a labdát Boda elől. Mészöly, Kincses B. és Elekes biztosít

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 16. fordulóját!
Kezdődik a tavaszi szezon, az időjárástól függetlenül most már biztos, hogy itt a kikelet. Legalábbis a szurkolók ezt vallják, amikor az őszi csatározások után, az oly hosszúnak tűnt pihenés és felkészülés után újból zajlik majd a pontvadászat. A labdapattogás a legszebb zene a rajongóknak, ezen az sem változtat, hogy a tavaszi első összecsapássorozat nem ígér különlegesebb találkozókat. Talán a Honvéd-MTK-VM és a Tatabánya-Rába találkozó ígér csupán különlegességeket.

DVTK - Ferencváros
Az újjászületőben levő budapesti zöld-fehérek legalább egy pont reményében ruccannak el ellenfelük otthonába, de könnyen lehetséges, hogy még ezt sem „engedélyezi” az otthon mindig szigorú DVTK. Az FTC hiányzói: Horváth R., Pölöskei, Deák. Az előbbi kettő sérült, Deák pedig elutazott az ifiválogatottal.
idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_dvtk_ferencvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_dvtk_ferencvaros_2.jpg

Valahogy, mindenki elkezdi... Sok nagy csatát megjárt, többszörös válogatott játékos is lehet újonc - adott esetben. Kerekes György, 1984. március 3-án, szombaton játszotta első bajnoki mérkőzését a Ferencvárosban...

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_dvtk_ferencvaros_fradibusz.jpgNa, ez az út is jól kezdődik. Műszaki hiba - útban Diósgyőr felé

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_dvtk_ferencvaros_kerekes_gyorgy.jpgEz az a bizonyos zöld-fehér 9-es mez, amelyet Albert Flórián is viselt hajdanán...

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_dvtk_ferencvaros_kerekes_gyorgy_2.jpgNem mindegy ám, hogy az izmokat hogyan készítik elő a mérkőzésre

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_dvtk_ferencvaros_kerekes_gyorgy_3.jpg„Akkor most kimegyünk, s nekiugrunk...” Az utolsó haditanács kivonulás előtt

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_dvtk_ferencvaros_vereb_koch_kerekes.jpgÉs itt a gól! Veréb elrepül. Kerekes előre vetődik, s bólint, mögötte Koch csak néző

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_dvtk_ferencvaros_kerekes_gyorgy_4.jpg„Szép volt Gyuri!” Egy kupac boldogság - zöld-fehérben

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_dvtk_ferencvaros_kerekes_gyorgy_5.jpgÍgy lesz egy gólból - dokumentum...

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_dvtk_ferencvaros_kerekes_koch.jpgCsata után, csapzottan, de nagyon boldogan. „Tudod, Robi, az úgy volt...” Kerekes elmeséli, aki hallgatja: Koch

Csepel - Volán
A házigazda együttes szerdai MNK-kudarca ellenére is esélyesebb ellenfelénél, bár az élet-halál harcot vívó Volán legalább döntetlent szeretne kicsikarni. Változik a Csepel, Varga hátvédet játszik, Csucsánszky kezdőember lesz. A Volánból hiányzik Nyúl, akit Egerben, egy előkészületi mérkőzésen kiállítottak, Török Péter pedig sérült. Az őszi 5:2-es idegenbeli csepeli győzelemmel végződött találkozó után borítékolható, hogy a hazai pálya és a tabellán elfoglalt tízhelynyi különbség egyértelműen a csepeliek felé billenteni a mérleg nyelvét...
idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_csepel_volan.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_csepel_volan_2.jpg

Nyíregyháza - Vasas
hazai csapat a szerdai kupaszakaszban megsemmisítő vereséget szenvedett a másodosztályú Békéscsabától, s az NB I-es tabellán sem áll megnyugtató helyen. Úgyhogy legalább egy döntetlen szinte biztos Mészöly Kálmán csapatának. Nyíregyházában sérülések miatt három poszton bizonytalan az összeállítás. A Vasas kispadján már helyet foglalhat a meggyógyult Kakas. Magos és Birinyi még nincs rendben.
idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_nyiregyhaza_vasas.jpg

Ú. Dózsa - SZEOL AK

A mérkőzés előtti napon sajtótájékoztatót tartott az Ú. Dózsa az Aberdeen elleni labdarúgó KEK-mérkőzés előkészületeiről. Tasnádi Károly elnökhelyettes és dr. Szabó Károly, a labdarúgó-szakosztály elnöke elmondta, hogy óriási az érdeklődés a mérkőzés iránt. Az ülőhelyeik már elkeltek, s úgy tűnik - hosszú évek óta először - ismét telt ház, 30 000 néző előtt játszanak a lila-fehérek a Megyeri úton. Ezért már most felhívták a szurkolók figyelmét arra, hogy az ismert közlekedési nehézségek miatt idejében induljanak el a stadionba. Igen nagy gondot fordít a klub a pálya minőségének javítására is. Annak érdekében, hogy a talaj ne a skótoknak kedvezzen, a füvet nylontakaró védi az esőtől. Az Aberdeen egyébként kedden 14.30-kor különgéppel érkezik Budapestre, s este, valamint másnap délelőtt is edzést tart a Megyeri úton. Ezt követően Temesvári Miklós vezető edző számolt be a szakmai előkészületekről, valamint februári skóciai látogatásának tapasztalatairól. Mint elmondta, félelmetes játékerőt képvisel a Szuper Kupa védője, de a Dózsa labdarúgói mindent elkövetnek szerdán este azért, hogy a nagyszámú szurkolósereg ne távozzon csalódottan az újpesti stadionból.

A skót Aberdeen ellen készülő lilák a Honvéd ellen nagyon keveset nyújtottak igazi képességeikből, most már nyilván csak a KEK-főpróba miatt is jobban kitesznek magukért. A SZEOL AK középcsatára Kun lesz, aki a közelmúltban leszerelt. A Budafok elleni MNK-mérkőzésen megsérült Kozma István, az újpestiek fiatal hátvédje legalább három hétre harcképtelenné vált, így még az aberdeeni labdarúgó-kupavisszavágón sem léphet pályára.
idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_u_dozsa_szeol_ak.jpg

Szegedi kötődésű barátunk ismét megosztotta velünk, hogyan emlékszik vissza a délutánra:
A szép emlékű hazai Újpest verés visszavágójára nem emlékszem, viszont a Délmagyarország kitér a meccs előtti ankétra. Közel háromszáz kék-fekete hívő tette tiszteletét a az Ifjúsági Házban, és bombázta kérdésekkel dr Juratovics Aladár szakosztály elnököt és Kaszás Gábor vezetőedzőt. Az esemény után ötven fővel bővült a Baráti Kör létszáma. Ez lehetett az ultra' hajnala Szegeden...
idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_u_dozsa_szeol_ak_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_u_dozsa_szeol_ak_fekete_peto_gabor_gyuro.jpgA Képes Sport két héttel későbbi címlapján már az Aberdeen meccs után a visszavágóra hangol a SZEOL AK elleni meccs előtt készült fotóval. Kezdés előtti tájkép az újpesti öltözőből. Feketét Pető gyúró készíti fel a küzdelemre

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_u_dozsa_szeol_ak_fekete_szabo.jpgSzabó, a SZEOL AK jobbhátvédje többször is így állította meg a kapura törő Feketét. Ez is egy megoldás...

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_u_dozsa_szeol_ak_kutasi.jpgA szegedi sorfal koreográfiáját Kutasi tervezi

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_u_dozsa_szeol_kiss_sandor.jpgKiss Sándor, a SZEOL AK elleni mérkőzésen, a tavaszi idény első gólját lövi

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_u_dozsa_szeol_ak_kardos_jozsef.jpgKardos rombolásból jeles

Pécsi MSC - Haladás
A pécsiek olyan vitézül játszottak az Üllői úton a Ferencváros elleni kupatalálkozón, hogy totónyelven szólva a tipp: fix 1. PMSC válogatott hátvédje, Róth meggyógyult, Dárdai játéka viszont bizonytalan. A Haladásban valószínűleg szóhoz jut a most igazolt Topor.

Az ekkor alig húsz éves, tehetséges középpályás, Topor Antal szombathelyi nevelés. Mikor kiöregedett az ifik közül, első körben nem számoltak vele a Haladásnál, átadták a Zetének. Másfél év alatt nem sok lehetőséget kapott, tarsolyában 4 egerszegi NB I-es meccsel tért haza.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_haladas_topor_antal.jpgÉvekkel később már a Fradi játékosaként

Négy idényt töltött el ezután a Haliban, 94 elsőosztályú meccsen 13 gólt szerzett. 1987-ben került a Ferencvároshoz. Lelkes, csupaszív játékával hamar közönségkedvenc lett. A Fradiban is négy szezont játszott, 81 mérkőzésen 4 gólig jutott. Két bajnoki ezüst mellé bezsebelt egy-egy bajnoki bronzot, Magyar Kupa győzelmet és kupaezüstöt.


Topor gólja Fradi mezben 1990 őszén a zalaegerszegi Ferencváros-Antwerpen UEFA-Kupa mérkőzésen, 0:54-től

Az akkor még mindig csak huszonnyolc éves játékos 1991-ben visszatért nevelőegyesületéhez egy idényre. A következő idényben egy harmadosztályú német csapathoz igazolt, ahol hat évig játszott. Ezután játszott még Ausztriában is. Jelenleg is a szomszédban edzősködik a sokadik ligában.

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_pecsi_msc_haladas.jpg

Bp. Honvéd - MTK-VM
A szerdai teljesítmények alapján a Honvéd biztos győzelemre számíthatna, ám azért a bajnokságban nem ilyen egyszerű az esélylesés. Az MTK-VM számára persze még egy döntetlen is sikernek számítana. De ez sem valószínű. A Bp. Honvédnél gondot okoz Nagy A. sérülése, ha nem játszhat, Varga a söprögető. Az MTK-VM csapatában Turner egy sorral előbbre lép.
idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_bp_honved_mtk_vm.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_bp_honved_mtk_vm_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_bp_honved_mtk_vm_dajka_gaspar_esterhazy.jpgEsterházy (jobbról) három gólt szerzett

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_bp_honved_mtk_vm_bodonyi_bela.jpgBodonyi öt MTK-s védő őrizetében

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_bp_honved_mtk_vm_vedekezes.jpgJellemző jelenet Kispestről

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_bp_honved_mtk_vm_esterhazy_marton.jpgEsterházy a harmadik gólját lövi

Videoton - ZTE
A tévégyár csapata most azt igyekszik majd bizonyítani, hogy múlt vasárnapi kiesése az MNK-ból csupán múló rosszullét volt. A Videotont kellemetlenül érintette, hogy Novath és Palkovics nem szerepelhet, mindketten maródiak. A ZTE-nek is akad oka a panaszra: Pecsics beteg, Soós pedig sérült.
idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_videoton_zte.jpg

Tatabánya - Rába ETO
Az otthonában életveszélyes bányászcsapat egészen bizonyos, hogy megkeseríti a kétszeres bajnok életét; reális a döntetlen. Tatabányán Kiss Imre, Fischer, Kiprich és Kökény mellé Schmidt, Tepszics, Emmer is feliratkozott a beteglistára. Dalnoki Jenő bízik abban, hogy vasárnapig talán rendbe jönnek. A Rábát több mint háromezer szurkoló kíséri el Tatabányára. Szepesi bordarepedést szenvedett. A hátvédsor két középső posztjára hárman pályáznak.
idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_tatabanya_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_tatabanya_raba_eto_kurucz_mile_csonka_weimper.jpgNagyszerű 90 percet hozott a dunántúli rangadó. A képen is jól látható a zsúfolásig megtelt lelátó, amelynek közönsége végig remekül szórakozott a döntetlenre végződött összecsapáson. A győri kapu előterében, balról: Kurucz, Szabó L., Mile (3), Csonka és Weimper, a Tatabánya gólszerzője harcol a labdáért

A mérkőzések után lássuk a 16. forduló válogatottjait! Két mérkőzés is négy csillagot kapott, tehát remek kezdés, remény a további jó folytatásra. Ketten is 9-es érdemjegyet kaptak, a kispesti Dajka László, és csapattársa, Esterházy Márton. Utóbbi még mesterhármast is szerzett, így ő lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén az eddig hat gólos Esterházy beérte a listavezető, székesfehérvári Szabó Józsefet.
idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_gollovolista.jpg

Micsoda délután! - mondhatták a szurkolók, hiszen ki számított arra, hogy a Honvéd valósággal szétzilálja az MTK együttesét, az FTC magabiztosan nyer Diósgyőrött, végül (ez megér egy misét) az őszi szezon után jó helyen álló Csepel otthonában k.o.-vereséget szenved az utolsó helyezett Volántól. Az Ú. Dózsa csak éppen hogy nyert otthonában a Szeged ellen, de nyilván „tartózkodó” volt az Aberdeen elleni szerdai KEK-mérkőzés előtt. A két szomszédvár, a Tatabánya és a Rába összecsapása döntetlenül végződött, így a győri bajnokcsapat öt pont hátrányba került a Honvéddal és a Videotonnal szemben.
idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_tabella.jpg

Tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztály 20. fordulójában az első és második helyen álló csapat győzött, így a sorrend nem változott. Salgótarjáni győzelmével növelte előnyét az Eger SE.idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_nb_ii_2_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_nb_ii_tabella.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_nb_ii_gollovolista.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_nb_ii_22_s_volan_siofok_horvath_vad.jpgA kifutó Horváth II. a lőni készülő Vad lábáról szedi le a labdát. 22-es Volán-Siófok 1:1

idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_nb_ii_eger_salgotarjan_horvath.jpgHorváth, az Eger egyik erőssége így tud örülni a gólnak. Eger-Salgótarján 2:0

Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.
idokapszula_nb_i_1983_84_16_fordulo_teruleti_bajnoksagok.jpg

Szerdán következik az Ú. Dózsa-Aberdeen KEK negyeddöntő mérkőzés.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr3416002442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitya Ivanov 2020.08.31. 13:10:51

abban az időben ölni tudtam volna egy doboz Neg-Rolliért. Sajnos soha nem jutottam hozzá. Most kell megtudnom, hogy több ízben is volt...

Azért az vicces, hogy egy olyan középváros, mint Ajka, elbírt két Nb3-as csapatot is. Bányász és Alumínium + még a területiben szerintem ott volt az Ajka Kristály is.

maribor_ 2020.08.31. 13:20:35

@Mitya Ivanov: Legkozelebb meglejjebb megyunk :) Megnezzuk a megyei bajnoksagokat is.

Rich.mond 2020.08.31. 16:05:08

Micsoda formában a Csodálatos Honvéd!
Jacko milyen snájdig és megdöbbentően sötétbőrű fiatalember volt akkoriban!

maribor_ 2020.08.31. 16:20:16

@Rich.mond: Az ugyanaz a Honved, amely kapott egy hatost az utolso forduloban az egyik kiesotol? :)

Rich.mond 2020.08.31. 21:56:01

@maribor_: ha a 8-0 nem volt bunda, akkor a másik miért lett volna az?

Feyyaz 2020.08.31. 22:11:45

Újra itt tartunk…. Ebben a szezonban már írtam erről a témáról, nem mondhatnám, hogy túlzottan sok reagálás érkezett rá, de abbahagyni akkor sem fogom! És megbocsátani sem nagyon tudok…
Szóval Csepel-Volán (0-4)…

„A vádindítvány szólt még a március 3-án Csepelen játszott és 4-0-ás Volán győzelemmel végződött Csepel-Volán mérkőzésről is, amely előtt egy közvetítő, Bíró Béla kisiparos felajánlotta Forintosnak, Krómernak és Hámorinak, a Volán három játékosának, hogyha hajlandók 100.000 Ft-ot fizetni, közbenjár Kőhalminál, Csepel csapatkapitányánál: veszítsék el a mérkőzést. A pénz összejött, Bíró felkereste Kőhalmit, a Csepel kikapott… A kapitány az iratok szerint 85.000 Ft ot (!) megtartott, 15.000-et Kovácsnak adott.
Kőhalmi Gábor interjú:
-Tehát a Volántól környékeztek meg először. Hogyan?
-Egy Bíró nevű srác, akit már régebbről ismertem, megkeresett, elmondta, hogy most a Volánnál van és hozzátette: lehet, hogy megveszik tőlünk a meccset.
-Ilyen tömören a lényegre tért?...
-Igen! Csodálkoztam is, mert ez az első tavaszi meccs volt és az első meccset nem szokták megvenni, csak később kezdődik az adok-kapok. Ez a Bíró még annyit mondott: a mérkőzés előtt újra találkozunk, beszélünk a részletekről. És valami összeget is megnevezett, amit összeszednek majd, nem emlékszem pontosan mennyit. De aztán, a meccs előtt már nem találkoztunk! Különösebben nem is foglalkoztam hát a dologgal. Élesben játszottunk! Csak éppen rosszul! Kikaptunk. Vége lett a találkozónak, megyek kifelé, ott áll ez a Bíró, köszönök neki, ő is köszön, aztán jön utánam és bead a kocsimba 40.000 Ft-ot, azt mondja: ötöt kivett belőle. Később ebből lett 100.000… Akkor azt gondoltam: ingyen jött pénz és eltettem.”
Forrás: Bocsák Miklós: Elátkozott sporttörténetek

RTB 2020.08.31. 23:37:53

@Rich.mond: Az MTK-VM soha nem bundázott, ellenben Palicskóval kb. ennyire szarok voltak

maribor_ 2020.09.01. 10:09:02

@Feyyaz: En maradok naiv, es nem akarom elhinni...

maribor_ 2020.09.01. 10:11:24

@RTB: A vilagert sem vadolnek senkit. De az MTK mogul harman estek ki, akikre ramondjak a vadat. Es ez egy bungyenge MTK volt...

Fandor 2020.09.03. 13:15:04

Hol volt Budapest első bowlingpályája?
(a kérdés nem találós, hanem kíváncsi, mert nem tudom a választ)
Tippem talán a Novotel...

maribor_ 2020.09.03. 13:37:12

@Fandor: Ahh, rég nem látott kedves Olvasó! :) Egyértelműen a Novotel. Gondolom, a két popsis kép volt a kiváltó ok, hogy a bowling lett az észrevétel tárgya :)

Fandor 2020.09.03. 16:02:58

igen, kicsit elkalandozott a tekintetem a bundesliga sérókról és bajuszokról, de természetesen a jövőben ilyen nem fog előfordulni....
süti beállítások módosítása