Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 3. forduló, 1. kör

2020.09.07. 05:29 maribor_

1984. március 7., a hónap első szerdája

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_headlines_dragoszlav_markovics_kadar_janos.jpgKádár János hivatalos baráti látogatásra Jugoszláviába utazott. A képen meghívójával, Dragoszlav Markoviccsal, a JKSZ KB Elnökségének elnökével

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

március 5.

Lázár Györgynek, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa elnökének meghívására baráti látogatásra hazánkba érkezett Lubomír Strougal, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság szövetségi kormányának elnöke.

A zászlókkal díszített Ferihegyi repülőtéren reggel kilenckor landolt a csehszlovák kormányfőt és feleségét, valamint kíséretének tagjait hozó különrepülőgép. A budapesti légikikötőben a fogadtatásra megjelent Lázár György és felesége, Marjai József miniszterelnök-helyettes és Várkonyi Péter külügyminiszter, valamint politikai, gazdasági és társadalmi életünk több vezető személyisége. Jelen volt Ondrej Durej, Csehszlovákia budapesti és Kovács Béla, hazánk prágai nagykövete.

Délelőtt a Parlament Delegációs termében megkezdődtek a magyar-csehszlovák tárgyalások.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_magyar_csehszlovak_targyalasok.jpgA felek a tárgyalóasztalnál

A szívélyes, baráti légkörű tárgyaláson Lázár György és Lubomír Strougal tájékoztatta egymást a két ország szocialista építőmunkájának helyzetéről és feladatairól, amelynek kölcsönös megismerése, hasznosítása jól szolgálja kapcsolataink további erősítését. Megállapították, hogy a Kádár János és Gustáv Husák tavaly őszi prágai találkozóján kijelölt célok újabb ösztönzést adtak együttműködésünk fejlesztéséhez. A nemzetközi helyzet időszerű kérdéseit áttekintve rámutattak, hogy a kölcsönös tapasztalatcserék e téren is hasznos szerepet töltenek be.

Az eszmecserét követően Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára a KB székházában fogadta Lubomír Strougalt. A szívélyes, elvtársi légkörű találkozón véleményt cseréltek a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseiről, valamint a magyar-csehszlovák politikai és gazdasági kapcsolatok sokoldalú fejlesztésének újabb lehetőségeiről. Kifejezték meggyőződésüket, hogy a két szomszédos szocialista ország együttműködésének további kibontakoztatása a kölcsönös érdekek alapján eredményesen szolgálja a népeink közötti barátság és bizalom elmélyítését, s egyben a szocialista közösség egységének erősítését.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_kadar_janos_lubomir_strougal.jpgLubomír Strougal és Kádár János az MSZMP KB székházában

Délután a két kormányfő szűk körű megbeszélést tartott. A nap folyamán partnertárgyalásokra is sor került. Marjai József Rudolf Rohlicekkel folytatott eszmecserét. A Külügyminisztériumban Roska István és Jindrich Rehorek, az Országos Tervhivatalban Kovács Gyula és Václav Urban, a Külkereskedelmi Minisztériumban Vas János és Alois Hloch tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról.

Este Lázár György és felesége a Parlament Vadász-termében díszvacsorát adott Lubomír Strougal és felesége tiszteletére. A díszvacsorán Lázár György és Lubomír Strougal pohárköszöntőt mondott.

Reggel az M 3-as autópályán, előzés közben megcsúszott, és az út menti árokba borult Gödöllő külterületén egy Volán-autóbusz. A főváros felé tartó jármű, amelyet Maruzs József 29 éves homokterenyei sofőr vezetett, a Kiskunsági Állami Gazdaság dolgozóit szállította. A baleset következtében Ecet Ferenc és Kotroczó Elemér mátranováki, Csatlós János nagybátonyi, valamint Kátai Ferenc kányási lakosok a helyszínen életüket vesztették. Egy személyt életveszélyes, ötvenhárom utast pedig súlyos, illetve könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba. A Pest megyei Rendőr-főkapitányságtól érdeklődve délután megtudtuk, hogy a vizsgálat eddigi adatai szerint a járművet a reggeli síkos úton nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezette az autóbusz sofőrje. így a jármű megcsúszott, majd az autópályát szegélyező korlátot áttörve hagyta el az úttestet, és felborult.

A mentők szolgálatvezető főorvosa elmondta: a gödöllői mentőállomásra tegnap reggel 6 óra 25 perckor érkezett a bejelentés, majd amikor megtudták, hogy autóbuszt ért baleset, a budapesti mentőszolgálat járművei, köztük több ambulanciás kocsi és a tűzoltóság is a helyszínre sietett. A sebesülteket a fővárosi Honvéd Kórházba, az Országos Traumatológiai Intézetbe, a Vas utcai kórházba és a Központi Baleseti Ambulanciára szállították. Érdeklődésünkre a kórházakban elmondták, hogy az életveszélyes sérült állapota változatlan, a súlyosabb sérültek ápolása tovább folyik. Azokat, akik könnyebb sérüléseket szenvedtek, megfelelő kezelés után még délután hazaengedték a kórházból.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_godolloi_buszbaleset.jpgA felborult busz az autópálya mellett

Moszkvában este előzetes választási eredményt tettek közzé. E szerint a vasárnap megtartott legfelsőbb tanácsi választásokon a szavazásra jogosultak 99,99 százaléka vett részt. A végleges eredményt a szerdai szovjet lapok közlik. A Legfelsőbb Tanács két kamarájába - a Nemzetiségi és a Szövetségi Tanácsba - közvetlen, egyenlő és titkos szavazással összesen 1500 képviselőt választottak meg ötéves időtartamra. A több mint kéthónapos választási kampány lehetőséget adott a számvetésre, a további feladatok kijelölésére. Az előzetes adatok szerint 1449 választási körzetben történt meg a szavazás. Egy körzetben, a Kazah SZSZK dzsambuli választókörzetében, a képviselőjelölt hirtelen elhunyta miatt nem kerülhetett sor a szavazásra. Itt később pótválasztást tartanak.

Az előzetes jelentésből kitűnik, hogy a szavazáson részt vettek 99,94 százaléka adta szavazatát a szövetségi tanács, 99,95 százaléka pedig a nemzetiségi tanács jelöltjeire. A választási bizottság előzetes jelentése megállapítja: a legfelsőbb államhatalmi szerv képviselőinek megválasztása meggyőzően bizonyította a kommunisták és pártonkívüliek megbonthatatlan blokkjának győzelmét. Egyhangú szavazásukkal a szovjet állampolgárok egyetértésüket és támogatásukat fejezték ki az SZKP és a szovjet állam bel- és külpolitikája iránt.

Kilenc NATO-ország légierejének részvételével hadgyakorlat kezdődött Nagy-Britannia légterében. Ez az eddigi legnagyobb ilyen jellegű hadgyakorlat az Atlanti Szövetség történetében. A manőverekben részt vesznek az Independence amerikai repülőgép-anyahajóról felszálló gépek is.

A Libanoni kormány, az Amin Dzsemajel államfő elnökletével megtartott rendkívüli ülésén semmisnek és érvénytelennek nyilvánította az 1983. május 17-én aláírt, de libanoni részről sohasem ratifikált izraeli-libanoni különmegállapodást. A kabinet üléséről kiadott közlemény az ország életében bekövetkezett változásokkal és az egyezmény eredménytelenségével indokolta a döntést, amelyről tájékoztatják az érdekelt aláíró feleket, Izraelt és az Egyesült Államokat. A libanoni kormány megteszi a szükséges biztonsági és egyéb intézkedéseket az ország déli részét megszállva tartó izraeli csapatok kivonása, az állami szuverenitás helyreállítása érdekében - hangsúlyozza a közlemény.

Dzsemajel elnök előzőleg felkérte Safik El-Vazzan kormányfőt, hogy minisztereivel együtt vonja vissza lemondását és a kritikus helyzetre való tekintettel maradjon hivatalban az új nemzeti egységkormány megalakulásáig. Vazzan teljesítette az elnök kérését. Eltérő értesülések szerint vagy e hét közepén, vagy a jövő hét elején, újítja fel munkáját Svájcban a libanoni polgárháborús ellenfelek nemzeti megbékélési konferenciája.

Claude Cheysson francia külügyminiszter befejezte libanoni látogatását, melynek során találkozott Amin Dzsemajel elnökkel, valamint a jobboldal és a hazafias ellenzék vezetőivel Tárgyaló partnereivel közölte, hogy kormányának eltökélt szándéka a Bejrútban állomásozó francia egységek kivonása, de e szakaszos intézkedés időpontjáról még nem született döntés.

Izrael fenyegető hangvételű nyilatkozatban reagált a Dzsemajel-kormánynak arra a döntésére, hogy semmisnek nyilvánította a két ország között múlt év májusában megkötött csapatvisszavonási megállapodást. Az izraeli nyilatkozat szerint a paktum érvénytelenítésével „Libanon kimondta a halálos ítéletet függetlensége és szuverenitása felett”. A dokumentum - arra hivatkozva, hogy a jelenlegi körülmények között Libanon „képtelen nemzetközi kötelezettségeinek a teljesítésére” - leszögezte: Izrael a továbbiakban maga fog dönteni arról, milyen intézkedéseket hozzon biztonságának megóvása érdekében.

A TASZSZ bejrúti keltezésű jelentésében üdvözölte a libanoni kormány döntését, hangsúlyozva, hogy „ez az egyenlőtlen megállapodás csorbította Libanon törvényes nemzeti jogait”. Washingtonban meglepetés nélkül és belenyugvással fogadták a megállapodás felmondásának a hírét, mivel az Egyesült Államok most már - az amerikai illetékesek beállítása szerint is - nem képes érdemleges befolyást gyakorolni a libanoni helyzet alakulására.

Az indiai fővárosba érkezett Dmitrij Usztyinov marsall, a Szovjetunió honvédelmi minisztere. Usztyinovot az Indiai Köztársaság kormánya hívta meg hivatalos látogatásra. Az új-delhi repülőtéren Ramasvami Venkataraman indiai hadügyminiszter, az indiai fegyveres erők három fegyvernemének vezérkari főnökei és más hivatalos személyiségek fogadták a vendéget. Érkezése után adott nyilatkozatában Usztyinov marsall elégedetten szólt arról, hogy ismét az indiai főváros vendége. Tolmácsolta a szovjet nép és a szovjet vezetők szívélyes üdvözletét a baráti India népének. A vendég kifejezte Konsztantyin Csernyenko és az egész szovjet vezetés jókívánságait lndira Gandhi indiai miniszterelnöknek.

Megkezdődött Helmut Kohl washingtoni munkalátogatása. A nyugatnémet kancellár délelőtt Shultz külügyminiszterrel, majd a Fehér Házban Reagan elnökkel tárgyalt ugyanazokról a kérdésekről: a fegyverzetkorlátozási tárgyalások felújításának lehetőségéről, a kelet-nyugati politikai viszony javításáról, a NATO helyzetéről és a protekcionista intézkedések elkerülésének módjairól az amerikai-nyugat-európai gazdasági versengésben. Kohl kifejezésre juttatta Reagan előtt azt a nyugat-európai véleményt, hogy egy mielőbbi szovjet-amerikai csúcstalálkozó akkor is kedvező hatással lenne a kelet-nyugati feszültségre, ha azok nem tudnának látványos eredményeket produkálni. Fehérházi források szerint az amerikai válasz bizonytalan volt, aminthogy nem tudott újat mondani kissé türelmetlen szövetségesének Reagan a genfi tárgyalások felújításával kapcsolatos amerikai elképzelésekről sem. Nyugatnémet diplomáciai források szerint Kohl egyik fontos célja mindkét találkozón az volt, hogy eloszlassa a növekvő nyugat-európai stratégiai és katonai koordináció kapcsán Washingtonban kialakulóban levő gyanakvást.

március 6.

Lubomír Strougal, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság szövetségi kormányának elnöke, aki Lázár Györgynek, a Minisztertanács elnökének vendégeként baráti látogatáson tartózkodott hazánkban, programjának első eseményeként megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékművét a Hősök terén. A koszorúzást követően a csehszlovák kormányfő - akit programjára elkísért Roska István külügyminiszter-helyettes és Kovács Béla, hazánk prágai nagykövete - a Tolbuhin körúti Vásárcsarnokba látogatott. A vendéget itt Czobor Péter, a csarnok igazgatója köszöntötte és kalauzolta. A csehszlovák miniszterelnök érdeklődött az egyes szektorok beszerzési, forgalmazási lehetőségeiről és az árkülönbségekről is. Megtekintette a hús- és a halárusító pavilonokat, s elidőzött néhány magánkereskedő standjánál is.

Lubomír Strougal programja a Híradástechnika Szövetkezetben folytatódott. A csehszlovák kormányfőt az üzemben Marjai József miniszterelnök-helyettes - aki a délelőtti program további állomásain is a csehszlovák miniszterelnökkel tartott -, Kapolyi László ipari miniszter és a szövetkezet vezetői fogadták. Köveskúti Lajos, a szövetkezet elnöke elmondta, hogy a csaknem 1600 dolgozót foglalkoztató üzem egyedi gyártásban és kis sorozatokban televíziós mérőműszereket és berendezéseket készít.

Az ismertető után Lubomír Strougal üzemlátogatásra indult, megtekintette a mechanikai gyártócsarnokot és az elektronikai szerelőcsarnokot, s rögtönzött kiállításon ismerkedett a szövetkezet termékeivel. Látogatásának emlékét megörökítette a többségében mérnökökből álló Eötvös Loránd szocialista brigád naplójában.

Lubomír Strougal ezután felkereste a Sugár üzletközpontot, ahol a vendéget Andrikó Miklós belkereskedelmi államtitkár, valamint Erdős András, a Sugár Üzletközpont Egyesülés igazgató tanácsának elnöke és Szendrői Károly, az egyesülés igazgatója fogadta. A csehszlovák államfő az épületben a Szivárvány, a Vasedény, a Keravill és a Csemege Áruházát tekintette meg.

A magyar-csehszlovák tárgyalások befejezéseként délután a Parlament Delegációs termében zárómegbeszélést tartottak Lázár György, illetve Lubomír Strougal vezetésével. Az eszmecsere során a magyar, illetve a csehszlovák tárgyaló csoport tagjai beszámoltak a partnereikkel folytatott megbeszélések eredményeiről.

Lubomír Strougal és kísérete kétnapos magyarországi látogatását befejezve, a késő délutáni órákban elutazott Budapestről. A csehszlovák szövetségi kormány elnökét és feleségét a Ferihegyi repülőtéren Lázár György és felesége búcsúztatta. Jelen volt Marjai József és Várkonyi Péter külügyminiszter, valamint politikai, gazdasági és társadalmi életünk több vezető személyisége. Ott volt Ondrej Durej, Csehszlovákia budapesti és Kovács Béla, hazánk prágai nagykövete.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_lubomir_strougal_lazar_gyorgy.jpgLubomír Strougal búcsúzik Lázár Györgytől a repülőtéren

Lubomír Strougal kedden, a kora esti órákban hazaérkezett Prágába.

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára, a KB székházában fogadta Fisszeha Desztát, az Etióp Dolgozók Pártja Szervező Bizottsága (COPWE) Végrehajtó Bizottságának tagját, az ideiglenes katonai kormányzó tanács főtitkárhelyettesét, aki pártküldöttség élén tartózkodik hazánkban. A szívélyes légkörű találkozón Fisszeha Deszta átadta Kádár Jánosnak Mengisztu Hailé Mariam etióp elnök üzenetét, majd véleménycserét folytattak a nemzetközi helyzet néhány fontos kérdéséről, valamint a pártközi kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeiről. A találkozón részt vett Korom Mihály, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a KB titkára.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_fisszeha_deszta_kadar_janos.jpgFisszeha Deszta és Kádár János az MSZMP KB székházában

Este Moszkvában közzétették a vasárnap megtartott legfelsőbb tanácsi választások végeredményét. A végleges adatok szerint a választói névjegyzékbe felvettek 99,99 százaléka élt alkotmányos jogával. A Legfelsőbb Tanács két egyenjogú kamarája - a Szövetségi és a Nemzetiségi Tanács - tagjainak megválasztására 750-750 szavazókörzetet alakítottak. A Szövetségi Tanácsba valamennyi jelöltet abszolút többséggel megválasztották. A Nemzetiségi Tanácsba jelölt személyek szintén abszolút többséget kaptak. Az 1499 képviselő 35,2 százaléké munkás, 16,1 százaléka a szövetkezeti parasztsághoz tartozik. A nők aránya 32,8 százalékos, míg a 30 éven aluli fiataloké 22 százalékos. A képviselők 71,4 százaléka párttag vagy tagjelölt. A Legfelsőbb Tanácsba megválasztott személyek a Szovjetunió több mint 60 nemzetiségét képviselik. Többségük először tölti be ezt a tisztséget.

Indira Gandhi indiai miniszterelnök fogadta Dmitrij Usztyinov marsallt, a Szovjetunió honvédelmi miniszterét, aki hivatalos látogatáson tartózkodik az Indiai Köztársaságban. Usztyinov ugyancsak találkozott Ramasvami Venkataraman indiai hadügyminiszterrel. Megbeszéléseit követően a szovjet honvédelmi miniszter és kísérete kedden országjáró körútra indult. Usztyinov ellátogatott a Maharastra államban levő Naszik városba, ahol megtekintett egy repülőgépgyárat, majd ezt követően Madraszba érkezett.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_indira_gandhi_dmitrij_usztyinov.jpgIndira Gandhi üdvözli Dmitrij Usztyinovot

Az Izraellel kötött különmegállapodásnak a libanoni kormány által történt érvénytelenítése eltávolította az útból a nemzeti megbékélés legfőbb akadályát, reális lehetőséget teremtett az elhúzódó polgárháborús válság politikai rendezésére. Egykét disszonáns hangtól eltekintve ez a libanoni politikai és vallási vezetők egybecsengő véleménye. Megkezdődtek az előkészületek a múlt év novemberében felfüggesztett nemzeti megbékélési konferencia felújítására. Bizonyosra vehető, hogy a tárgyalások második fordulója a jövő hétfőn nyílik meg a svájci Lausanne-ban. Egyelőre a polgárháborús ellenfelek egyike sem közölte, hogy ilyen vagy olyan okból nem vesz részt a találkozón.

Nyíltan csupán a falangista vezetésű jobboldali milíciák parancsnoki tanácsa helyezkedett szembe a „szíriai nyomás” következményének minősített érvénytelenítő döntéssel. A falangista párt központi bizottsága azonban teljes támogatásáról biztosította Dzsemajel elnököt. Az ellenzéki Nemzeti Megmentési Front és a vele szövetséges síita Amal mozgalom közölte, hogy közös dokumentumban terjeszti a megbékélési tanácskozás elé a Libanon jövőjét érintő reformjavaslatait. Szíria és Szaúd-Arábia megfigyelővel képviselteti magát a svájci értekezleten.

Honduras irányából behatolt hadihajók és repülőgépek a Fonseca-öböl térségében támadást intéztek nicaraguai őrnaszádok ellen - jelentette be a nicaraguai külügyminisztérium. A támadás következtében az egyik őrnaszád kapitánya és két tengerésze életét vesztette, a legénység további három tagja megsebesült. A nicaraguai külügyminisztérium az újabb provokáció miatt erélyes hangú jegyzékben tiltakozott a hondurasi kormánynál.

Rafael Cordova Rivas, a nicaraguai kormányzó tanács tagja, Managuában újságíróknak adott nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy a somozista zsoldosok ilyen és hasonló provokációkkal igyekeznek megzavarni az év végére tervezett választások előkészületeit. A sandinista vezetés - mondotta - a washingtoni támogatást élvező ellenforradalmi csoportok akciói ellenére folytatja erőfeszítéseit olyan feltételek megteremtéséért, amelyek lehetővé teszik, hogy Nicaragua történetében először valóban szabad és demokratikus választásokat lehessen tartani.

március 7.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára a Jugoszláv Kommunisták Szövetsége Központi Bizottsága Elnökségének meghívására hivatalos baráti látogatásra Jugoszláviába utazott. Kíséretében van Horn Gyula, a Központi Bizottság osztályvezetője, Nagy János külügyminisztériumi államtitkár és Karvalics László, a Központi Bizottság osztályvezető-helyettese. Kádár Jánost és kíséretét a Keleti pályaudvaron Aczél György, Korom Mihály, Németh Károly, a Politikai Bizottság tagjai, a KB titkárai, Szűrös Mátyás, a KB titkára, Horváth István belügyminiszter, Pullai Árpád közlekedési miniszter, Várkonyi Péter külügyminiszter, a Központi Bizottság tagjai és Kótai Géza, a KB külügyi osztályának helyettes vezetője búcsúztatta. Jelen volt Novak Radjenovics, Jugoszlávia budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője.

Délután 3 órakor futott be a belgrád-topcsideri pályaudvarra Kádár Jánosnak és kíséretének különvonata. A pályaudvaron a magyar vendégeket Dragoszlav Markovics, a JKSZ KB Elnökségének elnöke, Dobrivoje Vidics, a JKSZ KB Elnökségének tagja, Szlavko Veszelinov, a JKSZ KB Elnökségének tagja, a Vajdasági Kommunisták Szövetsége tartományi bizottságának elnöke, Vlado Janzsics, a JKSZ KB Elnökségének végrehajtó titkára, Radisa Gacsics, a Szerbiai KSZ KB Elnökségének titkára és Ivan Sztambolics, a JKSZ belgrádi városi bizottságának titkára fogadta. Jelen volt Milovan Zidar, Jugoszlávia budapesti és Simon Pál, Magyarország belgrádi nagykövete, valamint a belgrádi magyar kolónia több tagja.

A hivatalos megbeszélések délután fél 5-kor kezdődtek. A tárgyalások előtt Kádár János felkereste azt a helyet, ahol az 1980-ban elhunyt Tito elnök rezidenciája volt. Itt a Virágházban az MSZMP KB első titkára csokrot helyezett a jugoszláv és a nemzetközi kommunista mozgalom nagy alakjának sírjára. 

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_kadar_janos_tito_sirjanal.jpgKádár János virágot helyez el Joszip Broz Tito sírján

Kádár János és Joszip Broz Tito tizennégy alkalommal találkozott. Megbeszéléseiken alakultak ki a kapcsolatoknak immár a gyakorlatban is kipróbált és jól bevált alapelvei, amelyek ma is meghatározzák a két szomszédos ország együttműködését. A hosszú évek munkájával megalapozott kapcsolatok töretlen folytatásának szándéka a mostani tárgyalásokon is megmutatkozott.

A délutáni órákban a JKSZ KB új-belgrádi épületében ült a tárgyalóasztalhoz Kádár János és Dragoszlav Markovics. A találkozón kölcsönösen tájékoztatták egymást a két országban folyó szocialista építőmunka helyzetéről, és véleményt cseréltek a kétoldalú kapcsolatokról. Külön figyelmet szenteltek azoknak az erőfeszítéseknek, amelyek célja a legutóbbi magyar és jugoszláv pártkongresszus határozatainak végrehajtása. Értékelték a gazdasági kapcsolatok fejlődését, és kölcsönösen rámutattak azokra a lehetőségekre, amelyek jobb kihasználása a gazdasági együttműködés számára még kedvezőbb feltételeket teremthetne. Szóltak arról, hogy a társadalmi és politikai szervezetek közvetlen együttműködése, a lakossági kapcsolatok további szélesítése a jószomszédi viszony fontos tényezője. Kiemelték azt a szerepet, amelyet az egymás országaiban élő nemzetiségek játszanak a kétoldalú viszony fejlesztésében.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_dragoszlav_markovics_kadar_janos.jpgDragoszlav Markovics és Kádár János a tárgyalóasztalnál

Este Dragoszlav Markovics vacsorát adott Kádár János és kísérete tiszteletére. A vacsorán pohárköszöntők hangzottak el.

A nemzetközi nőnap alkalmából kitüntetési ünnepséget tartottak a Parlamentben. Részt vett az ünnepségen Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke, Németh Károly, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, Sarlós István, a Minisztertanács elnökhelyettese - az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai -, Katona Imre, az Elnöki Tanács titkára és Duschek Lajosné, a Magyar Nők Országos Tanácsának elnöke.

Losonczi Pál a párt Központi Bizottsága, az Elnöki Tanács és a kormány nevében köszöntötte a kitüntetetteket, minden magyar asszonyt és lányt, majd átadta azokat a kitüntetéseket, amelyeket a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa adományozott a hazánk szocialista társadalmi rendjének építésében, a dolgozó nők élet- és munkakörülményeinek megjavításában kifejtett kimagasló munkásság elismeréseként.

A Szocialista Magyarországért Érdemrendet kapta Iván Istvánné, az MSZMP Bács-Kiskun megyei Bizottságának nyugalmazott osztályvezetője és özvegy Krizsanyik Jánosné nyugalmazott tsz-tag. A Munka Érdemrend arany fokozatát vehette át dr. Benke Istvánné, az MSZMP Politikai Főiskolájának nyugalmazott docense, Jánoki Lászlóné, a Tiszaföldvár és Vidéke Áfész elnöke, Kovács Dezsőné Kossuth-díjas, nyugalmazott pedagógus, az Országos Béketanács alelnöke és Bénán Istvánná, a Magyar Nők Országos Tanácsának főmunkatársa. A Munka Érdemrend ezüst fokozata kitüntetésben huszonnyolcán, bronz fokozata kitüntetésben ötvenhármán részesültek, néhányan pedig a Kiváló Szolgálatért Érdemrendet kapták meg.

Ötre emelkedett a hétfő reggel, Gödöllő külterületén történt autóbusz-baleset halálos áldozatainak száma. Répási Ernő mátranováki lakos életét a leggondosabb orvosi kezeléssel sem tudták megmenteni: a 64 éves férfi este belehalt sérüléseibe.

A szovjet-indiai űrhajóscsoportok sikeres vizsgát tettek az űrhajók és űrállomások összekapcsolásából, túlestek már az orvosi bizottság ellenőrzésén is, s most a repülést megelőző edzéseken vesznek részt a Jurij Gagarin űrhajóskiképző központban - erről számolt be a szovjet hírügynökség annak kapcsán, hogy az indiai űrhajósok és szovjet kollégáik 1984 első félévében a tervek szerint elindulnak az űrállomásra. Összeállt már a két csoport; az első tagja Jurij Malisev (ő 1980-ban járt már a világűrben a Szojuz-T-2 fedélzetén, Gennagyij Sztrekalov (aki a Szojuz-T-3 és a Szojuz.T-8 utasaként 1980-ban, illetve 1983-ban tett űrutazást), valamint Rakes Sarma indiai űrhajós-kutató. A második csoport tagja Anatolij Berezovoj (aki első útján, 1982-ben Valentyin Lebegyevvel rekordidőt, 211 napot töltött a világűrben), Georgij Grecsko (aki 1975-ben indult első űrutazására), valamint Ravis Malhotra.

A vizsgán mind a szovjet, mind az indiai űrhajósok magas szakmai felkészültségről tettek tanúbizonyságot. Az orvosi bizottság tagjai megállapították, hogy egészségi szempontból mindkét csoport tagjai megfelelnek az űrrepülés követelményeinek. Az indiai űrhajósjelöltek 1982 őszén érkeztek a Szovjetunióba, s 1983 márciusában, azaz éppen egy éve kezdődött meg kiképzésük Csillagvárosban.

Izrael mindent elkövet annak érdekében, hogy megakadályozza a libanoni polgárháborús válság rendezését - mutatott rá a nemzeti megbékélési konferencia közeli felújítása előtt Nabih Berri, a síita Amal mozgalom vezetője. Az izraeli-libanoni szerződés érvénytelenítése nem tekinthető teljes győzelemnek mindaddig - folytatta -, amíg nem vetünk véget Dél-Libanon izraeli megszállásának. Az 1982-es izraeli invázió célja a libanoni nép megosztása volt, és Izrael jelenleg is oly módon próbál nyomást gyakorolni az ország vezetésére, hogy kihasználja a belső ellentéteket, szövetségre lép a különalku érvénytelenítését ellenző jobboldali milíciákkal, a néhai Haddad őrnagy által szervezett dél-libanoni zsoldoshadsereggel és mindazokkal, akik lehetővé teszik számára a libanoni belügyekbe való beavatkozást.

Mose Arensz izraeli hadügyminiszter nem zárta ki ugyan annak lehetőségét, hogy kormánya tárgyalásokat kezd Libanonnal az egyoldalúan érvénytelenített egyezményt helyettesítő biztonsági megállapodásról, de a tel-avivi hivatalos állásfoglalások többsége egyértelműen elutasító. Juri Lubrani, a libanoni ügyek izraeli koordinátora, azzal fenyegetőzött, hogy Tel-Aviv a megfelelő pillanatban és a megfelelő módon lecsap azokra, akik akadályt gördítenek „az Izrael és Libanon közötti béke útjába”.

Szíria meg fogja védeni önmagát, Libanont és az egész arab nemzetet, ha bármiféle támadás éri amiatt, hogy felmondták az izraeli-libanoni szerződést. Ezt hangsúlyozza a kormányzó szíriai Baath Párt vezetőségének a közleménye, amely rámutat: a libanoni kormány döntése a legfontosabb lépés azon az úton, hogy építő szellemű párbeszéd és nemzeti megbékélés jöjjön létre az országban.

A PFSZ hivatalos szóvivője, Abu Majzer, üdvözölte a tavaly májusban Libanonra rákényszerített kapitulációs szerződés felmondását. A térségben folytatott amerikai kalandorpolitika kudarcának nevezte a szerződés hatálytalanítását.

Irak felhívással fordult az arab országok külügyminisztereihez, hogy a jövő héten Bagdadban vitassák meg, „milyen veszéllyel fenyegeti az arab világot Irán agressziója”. A felhívást Tarik Aziz miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter adta át Sedli Klibinek, az Arab Liga főtitkárának, aki jelenleg az iraki fővárosban tartózkodik. Közben - iraki jelentések szerint - az iraki légierő folytatja a Bászrától keletre összevont iráni alakulatok támadását, súlyos veszteségeket okozva emberéletben és technikában egyaránt. Az iráni tüzérség Bászra, Mandali és más iraki városokat lőtt, és több létesítményt használhatatlanná tett a faoi olajkikötőnél.

Egy török hajózási társaság közölte, hogy múlt pénteken iraki rakéták elsüllyesztettek egy indiai hajót és súlyosan megrongáltak egy török teherhajót. A török hajó legénységéből ketten életüket vesztették és meghalt nyolc iráni katona is. A történtekről a török vállalat - miután péntek éjjel elvesztette a hajóval a kapcsolatot - szombaton értesült az iráni hatóságoktól, amelyek a roncsot Bandar-Bushiréba vontatták. Jelentések szerint egy brit hajót is rakéta találat ért.

A nemzetközi békét és biztonságot fenyegető jogtalan lépésnek minősíti a TASZSZ nyilatkozatában azt a tényt, hogy az Egyesült Államok a Perzsa-öbölben sok hadihajót és repülőgépet vont össze, és önkényes intézkedéseket hozott az idegen polgári repülőgépek és hajók nyílttengeri, illetve a nyílt tenger feletti közlekedésének korlátozására. A Szovjetunió határozottan elítéli az Egyesült Államok cselekedetét, s nem fogadhatja el a fent említett közlekedési korlátozásokat - hangsúlyozza a nyilatkozat, hozzátéve, hogy csakis Washingtont terhelheti a teljes felelősség politikájának esetleges veszélyes következményeiért, a Perzsa-öböl térségében végbemenő eseményekbe történő beavatkozási kísérleteiért.

Kang Szong Szan, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság miniszterelnöke levelet juttatott el Csin Li Csöng dél-koreai kormányfőhöz, s ebben leszögezte: Phenjan sajnálattal veszi tudomásul, hogy Dél-Korea elutasította a KNDK háromoldalú tárgyalásokra tett előző, januári javaslatát. A levél viszonválasz Dél-Korea februári levelére, amelyben a déli fél közvetlen, magas szintű tárgyalásokat javasolt Phenjan és Szöul között, és felvetette a részvevők körének bővítését is; Dél-Koreán és a KNDK-n, illetve az USA-n kívül vonják be a Szovjetuniót, Kínát és Japánt is.

Két héttel a Washington által szorgalmazott salvadori általános választások előtt, fokozódnak a hazafiak akciói. Reagan elnök csattanós választ kapott a felkelőktől arra a döntésére, hogy amerikai katonai egységek biztosítják majd a rendet a választások napján. A Farabundo Marti Nemzeti Felszabadítási Front egyik városi egysége San Salvadorban behatolt a kormányszékházba, ahol a törvényhozó testület hivatalai is találhatók. A példátlan akcióra azt követően került sor, hogy a felkelők a fővárosban felrobbantottak egy stratégiai fontosságú, nagyfeszültségű elektromos áramfejlesztő állomást, húszmillió dolláros kárt okozva a rezsimnek. A polgárháborús állapotok mellett tovább folytatódik a politikai harc is a két legfőbb versengő párt között. A kereszténydemokraták hivatalos beadvánnyal fordultak a választások központi tanácsához, követelve D’Aubuisson elnökjelöltségének törlését. Az ultrajobboldali Arena párt elnökét sok ezer salvadori állampolgár, köztük Oscar Arnulfo Romero San Salvador-i érsek meggyilkolásával vádolják.

Helmut Kohl nyugatnémet kancellár befejezte az Egyesült Államokban tett hivatalos látogatását, és visszautazott az NSZK-ba. A kancellár tárgyalt Ronald Reagan elnökkel. Háromnapos útja során Donald Regan pénzügyminiszterrel, Caspar Weinberger hadügyminiszterrel és különböző szenátorokkal is tanácskozott.

Az amerikai szárnyas rakétákkal Kanada légterében végrehajtották az első kísérletet. Az ottawai szövetségi bíróság nem sokkal a próba megkezdése előtt elutasította a kanadai békeharcosok követelését, hogy tiltsák be a kísérletet. Az amerikai katonai szakértők sikeresnek nyilvánították a kísérletet. Az amerikai és a kanadai kormány közötti megállapodás értelmében az idén már nem lesz több próbarepülés. A következő években, egészen 1989-ig azonban újabb kísérletek lesznek. Kanadában a megállapodás ismertté válása óta a békeharcosok állandóan tiltakoztak a szárnyasrakéta-kísérletek folytatása ellen. Több ízben bírósági keresetet nyújtottak be, amelyben a megállapodás érvénytelenítését követelték, azzal érvelve, hogy a próbák a kanadai lakosság alkotmányos jogait sértik.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_kanadai_bekeharcos.jpgA kanadai képviselőház biztonsági őrei a szárnyasrakéta-kísérlet ellen tiltakozó tüntetőt távolítanak el az alsóház előcsarnokából

A hatóságok a béketüntetőktől tartva, a kísérlet idején, a B-52-esek célállomásán, a Cold Lake-i támaszponton hatezer katonának „fokozott készültséget” rendeltek el. Minden előzetes óvintézkedés ellenére a támaszponthoz vezető utat több mint száz békeharcos eltorlaszolta.

Humor:idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_humor.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_humor_3.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_reklam_3.jpg

Kékfény:
Figyelmetlenül vezette személygépkocsiját Gulyás Tibor 38 éves budapesti gépkocsivezető, és a Heves megyei Dombrádon elütötte az úttest szélén erőgépet szerelő Tóth Ferenc 37 éves dombrádi gépkocsivezetőt. Tóth Ferenc a helyszínen meghalt, a személygépkocsi utasa könnyű sérülést szenvedett.

Kigyulladt Gyulán reggel menet közben a Volán helyi járatának egyik autóbusza. A járművön szerencsére kevesen tartózkodtak, s az utasok sértetlenül elhagyták az égő autóbuszt. A tűzoltóság eloltotta a tüzet, amely a jármű elektromos vezetékeire és belső kárpitozására terjedt ki. A tűz okának vizsgálatát szakértők bevonásával folytatják.

Leesett a lovaskocsiról a Vas megyei Rábapaty községben Berki Ferenc 26 éves alkalmi munkás, sárvári lakos. A megriadt lovak közé került, és olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

Közlemények:
A Tudományos Minősítő Bizottság közli, hogy Dohy János: „A szelekció hatékonyságának növelése új tejelő szarvasmarha típusok kialakításában” c. doktori értekezésének nyilvános vitája március 8-án du. 14 órakor lesz az Akadémia nagytermében (Bp. V., Roosevelt tér 9.) -, Lukács Lajos: „A Vatikán és Magyarország 1848-1878. / A bécsi apostoli nunciusok jelentései és levelezése Magyarországról” című doktori értekezésének nyilvános vitája március 12-én du. 14 órakor lesz az Akadémia kistermében (Bp. V., Roosevelt tér 9.).

A GySEV Igazgatósága értesíti az utazóközönséget, hogy 1984. március 8-án 7.25 árától 12.25 óráig Győr-Enese és viszont viszonylatokban közlekedő személyszállító vonataink utasait vonatpótló autóbusszal szállítjuk el. A vonatra váltott menetjegyek az autóbuszokon érvényesek. Az átszállásból adódó kellemetlenségekért szíves elnézésüket kérjük. Vasútigazgatóság.

Szélvédő üveg nagy választékban személygépkocsikra, erőgépekbe kapható üveges részlegünknél. Veresegyház, Mikes Kelemen út 16. Haladás Mgtsz.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_allasajanlat_3.jpg

Divat: Tavaszi-nyári módi
Február végén, március első napjaiban szinte még dideregtünk az utcán a hosszú hideg télben. Ám a divatbemutatókon igazi forró nyári hangulat uralkodott. Az OKISZ Labor idei tavaszi-nyári nagybemutatóján az érdeklődők csaknem másfélszáz modellt láthattak. Köztük bizonyára mindenki azonnal megtalálta az ízlésének leginkább megfelelőt.idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_divat_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_divat_5.jpg

Budapesti körséta a közterület-felügyelőkkel:
Egy éve járják már a közterület-felügyelők a főváros utcáit, tereit, hogy őrködjenek rendjén és tisztaságán. ötvenen vannak, átlagéletkoruk 33,5 év, hetven százalékuk érettségizett. Volt, aki a gépkocsivezetést, a rendészi állást, mások a művezetői beosztást, a postát hagyták ott új tisztükért. Hivatalos személyek, intézkedési jogkörrel felruházva, s a járatterv utasításainak megfelelően párban róják az utakat. Ezt a munkát nem lehet másképp végezni, mint széles körű társadalmi összefogással. Sok esetben bírságolnak, és nagy a szabálysértési eljárások száma is. Környezeti kultúránk kialakításáért azonban többet kell tenniük, mint pusztán büntetni. Erre nevelni kell az embereket, s annak eredményeként alakulhatnak ki a helyes társadalmi szokások.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_budapesti_kozterulet_felugyelet_1.jpgZöldségrekeszek engedély nélkül a közterületen

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_budapesti_kozterulet_felugyelet_2.jpgCsak az ellenőrzés akadályozta meg az illegális szemétlerakodást

Jó szellemű közösség:
A főváros VII. kerületének Garasin Rudolf munkásőr egységét múlt évi eredményes munkájának elismeréseképpen az Élenjáró Munkásőregység címmel tüntette ki a budapesti parancsnok. A kerület legnagyobb üzemének, a Budapesti Közlekedési Vállalatnak önálló alegységében teljesít szolgálatot a Dávid József vezette raj. Évről évre a legjobb rajok közé tartozik, kiképzési és lőeredményei mellett fegyelmével, kollektív, baráti szellemével is hozzájárult az egység eredményes munkájához, tekintélyéhez.

Dávid Józsefnek, a gépjárműüzemegység hálózati villanyszerelőjének nincs könnyű dolga. A BKV-nál arra törekednek, hogy az egyes rajokat a főműhelyekre, üzemegységekre, garázsokra építsék. Az egyes munkahelyek igen távol esnek egymástól. Az ilyen szervezeti felépítés megkönnyíti a munkát, az alegységbe beosztott munkásőrök naponta találkoznak egymással, a közösséget az együtt végzett munka is összekovácsolja. A Dávid József által vezetett alegységbe ugyanakkor olyan munkásőrök kerülnek, akik a maguk területéről egyedül teljesítenek fegyveres szolgálatot.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_bkv_munkasorok.jpgA Dávid József vezette raj

Magyar építők indultak Oránba:
Mind több építővállalatunk keres külföldi munkalehetőséget. Néhányan a Közel-Keleten és Afrikában pályázzák meg a meghirdetett tendereket. A Transinvesttel közösen pályázott a Betonútépítő Vállalat az algériai Orán mellett épülő autópálya szakaszának különböző munkálataira, amelyet végül is neves külföldi építőcégek előtt ők nyertek el. A 250 millió forint értékű munkára a Betonútépítő Vállalat Jász utcai telepéről indult el az a 16 speciális gépkocsi, amely az építkezésen közreműködő gépsorokat szállítja Rijekába, és onnan hajóval tovább Oránba. A Betonútépítő Vállalat eredményesen dolgozik már néhány éve Líbiában, ahol egy teljes város útépítését vállalták el.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_betonutepito_vallalat.jpgAlgériai útra indulnak a gépek

Növelte termelését a hódmezővásárhelyi Alföldi Porcelángyár:
A rekonstrukció befejezése után mintegy 50 százalékkal növekedett a hódmezővásárhelyi Alföldi Porcelángyár kapacitása. Az 1983. évi termelés az edényüzemben 3400 tonna, a szaniterüzemben 110 ezer tonna volt. A hazai igények kielégítésén túl, a termelés 25 százaléka exportra kerül. A porcelánedények legnagyobb vásárlója Franciaország és Ausztria, a fürdőszoba-berendezéseké pedig Hollandia és az NSZK.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_alfoldi_porcelangyar.jpgMinőségellenőrzés az új üzemben

Közműszabályozás komputerrel:
Székesfehérvár vízellátásának számítógépes szabályozásával takarékosabb és üzembiztosabb lett a vízszolgáltatás a városban. A mikroprocesszoros folyamatszabályozás nemcsak gyorsítja a műveleteket, hanem energiamegtakarítást is jelent, mivel a szivattyúk csak akkor üzemelnek, amikor a számítógépes rendszer bekapcsolja azokat. A rendszer egy éve működik, s ezalatt 10 százalékos villamosenergia-megtakarítást ért el.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_kozmuszabalyozas.jpgA modern diszpécserszoba

Ruházati termékek Gyöngyösről:
A Heves megyei Ruházati Ipari Vállalat gyöngyösi telepén harminc éve még többnyire csak szolgáltató és javító tevékenységet folytattak. Ma már gyártanak is, férfi-, női és gyermek-felsőruházati cikkeket az ötszáz dolgozót foglalkoztató vállalatnál. A növekvő megrendeléseknek csak úgy tudnak eleget tenni, hogy együttműködnek négy termelőszövetkezettel. Az idén várhatóan 141 millió forint termelési értékben állítanak elő ruhákat. A divatos termékek 83 százalékát exportálják.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_gyongyosi_ruhagyar.jpgNemrég harminc japán varrógépet vásárolt a vállalat a munka megkönnyítésére

Magyar műszerek:
Szovjet tudósok a szocialista országok, valamint francia, osztrák és NSZK-beli szakemberekkel közösen építettek és szereltek fel két automatikus bolygóközi állomást, amelynek feladata a Halley-üstökös és a Vénusz megfigyelése. A mesterséges bolygókon magyar műszereket is elhelyeztek. A Budapesti Műszaki Egyetem szakemberei a KFKI-val közösen elkészítették a fedélzeti adatgyűjtő berendezést, amely továbbítja a rádióberendezéshez. A Vega program első szondáját december 15-én, a másodikat december 28-án indítják több mint 400 napos útjukra.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_kfki_muszerek.jpgNagy gonddal szerelik össze az egységet

Új nyelvstúdió:
Felújított, nyelvi labor várja a látogatókat az Állami Gorkij Könyvtárban, a fővárosi Molnár utcában. Ez azt jelenti, hogy a korábbi tíz helyett most már 18 fülkés tanteremben tarthatnak német, orosz, angol, francia nyelvű audiovizuális oktatást.
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_nyelvstudio.jpg

Tájház Rábagyarmaton:
Tájházat létesítettek Rábagyarmaton a község lakóinak összefogásával Egy, az 1850-es években épült és az elmúlt évtizedben még lakott, a tájiba jellegzetesen illő épületet újítottak fel - társadalmi munkával.
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_rabagyarmati_tajhaz.jpg

Borivóknak való:
Másodszor fejtik a bort Tolcsván. TSZ a hír az antialkoholistáknak semmit sem mond, a mérsékelten borkedvelők már sejtik, hogy ez valami jót jelent. Az igazi szakértők viszont tudni vélik, hogy az utóbbi évtizedek legjobb minőségű bora érlelődik a hegyaljai pincékben.
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_tolcsvai_borfejtes.jpg

Tavaszi előzetes:
Ha csupaszok is az ágak és kopár a határ, a földet már gondosan készíteni kell a tavaszra. A nádudvari Vörös Csillagban mintegy háromezer ötszáz hektáron megkezdődött az év első nagy mezőgazdasági munkája, fejtrágyázzák a gabonát. S amint az megszokott, mindezt repülőgépek is segítik.
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_nadudvari_tragyazas.jpg

Lobogó sörények:
Nemcsak a híres paprikát termesztik Cecén, most jövedelmező lótenyésztésbe is belefogtak. A versenylovak leszármazottad tőkés országokban teszik jó pénzzé.
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_cecei_lotenyeszet.jpg

Parasztszobrok:
A márciusi Budapesti Tavaszi Fesztiválra készíti legújabb műveit Pólyák Ferenc fafaragó. A Kecskemét melletti tanyáján dolgozó művész paraszti tárgyú szobrait és domborműveit a BNV területén láthatja majd a közönség.
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_polyak_ferenc_fafarago.jpg

A Magyar Televízió műsorán: Szálka hal nélkül (magyar tévéfilmsorozat).
Írta: Gyurkovics Tibor. Rendező: Dobay György. Főszereplők: Bodrogi Gyula, Máthé Erzsi, Szacsvay László.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_szalka_hal_nelkul_bodrogi_gyula_herczegh_csilla.jpgSzálka, hal nélkül. Bodrogi Gyula és Herczeg Csilla a Halászlé csípősen című epizódból

Adva van egy családi vállalkozás: apa-anya-fiú szentháromság. A fiú (Szacsvay László) jobb sorsra érdemes vénfiú, egyetemre szeretne kerülni. Tágra nyitott szemmel folyton egy nőt keres, akinek a fenekét meg lehetne fogni, de azt meg nem meri. Az anya (Máthé Erzsi), az örök aggódó, örök hajszoló, örök gondoskodó, aki a kicsi fiát még most is úgy szeretné megetetni, mint egy kétéves kisbabát. Az apa (Bodrogi Gyula) egy jellemfigura, elmerül a társas életben, különböző helyzetekbe sodródik. Olyanokba, amelyeket nem egészen őrá osztottak. Lebzsel az emberek között és ebből kifolyólag rendkívül sok zűrzavar támad. E generál családi vállalkozás mindent megjavít: fridzsidert, fényképezőgépet, kazettát, magnót. "Nem gond, azonnal házhoz jövünk!"


Ha a sorozatra nem is, de a főcímzenére biztos mindenki emlékszik

Televíziós arc: Kiskalmár Éva bemondónő
Nem nehéz elképzelnem azt a hatéves kislányt, aki annak idején hétről-hétre lelkes hangon így szólalt meg a rádióban: „Kedves hallgatóink, az óvodások műsora következik.” Kiskalmár Éva, a Magyar Televízió bemondónője, megőrizte ama régi kislányos őszinteséget, ma is így jelenik meg előttünk a képernyőn, meghittséget sugárzó mosolyával.
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_televizios_arc_kiskalmar_eva.jpg

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_mozi.jpg

Színházi bemutató: A sárga telefon (Játékszín)

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_kezdy_gyorgy_schubert_eva.jpgKézdy György és Schubert Éva

Magyar könnyűzene: 100 Folk Celsius

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_100_folk_celsius.jpg

Foglaljuk össze röviden, ami a 100 Folk Celsius együttesről közismert. Stílusuk a pop-paletta ,,legvidámabb” ága, a country. Az öt fiú „színpadi” jókedve már-már legendás. Irigylésre méltó aktivitással dolgoznak, amelynek eredménye: fellépés számtalan hazai és külföldi fesztiválon (többnyire dobogós helyezéssel), merész kísérletező kedv, hiszen a 100 Folk Celsius, a folkpódiumtól kezdve a country musicalig, sok érdekes kísérlettel írta be nevét a hazai poptörténetbe. Szinte hetente hallhatjuk őket a rádióban, a televíziónak is igen gyakori vendégei, s megvehettük az eddig megjelent két - remek hangvételű - nagylemezüket.

A mérkőzés napján az MLSZ elnöksége megtárgyalta és elfogadta Mezey György szövetségi kapitány előterjesztését az A és az olimpiai válogatott felkészítéséről. Ugyancsak elfogadta az ifjúsági labdarúgó-válogatott csapat EB-programját, továbbá napirendre került a Békés megyei szövetség javaslata, amely az NB II. átszervezésére vonatkozott. Az elnökség megállapította, hogy a versenykiírás módosítása nem időszerű, ahhoz szélesebb körű szakmai és gazdasági vizsgálat s elemzés szükséges.

És akkor lássuk a lényeget, az Ú. Dózsa-Aberdeen KEK negyeddöntőmérkőzést!

Nézzük, mitől is voltak a skótok Európa egyik szupercsapata.

Az 1984-s évben 91 éves skót labdarúgó csapat számára, csak úgy, mint a Celtic és Rangers kivételével az összes többi klub számára, nem túl sok babér termett az addigiakban. A skót labdarúgó bajnokságok történelmét kicsit a spanyolhoz, a hollandhoz, vagy akár a portugálhoz lehetne leginkább hasonlítani, abból a szempontból mindenképp, hogy van 2-3 helyi topcsapat, melyek a bajnoki címek és kupagyőzelmek 70-80%-t egymaguk söprik be. Nos, Skóciában sem volt ez másképp. Az aberdeenieknek addigra mindössze 3 kupagyőzelem (1947, 1970 és 1982), illetve két bajnoki cím (1955 és 1980) jutott. De amit az 1982-s kupadöntőben, illetve az után produkáltak a nemzetközi kupákban, az egyedülálló a klub történetében (arról nem is beszélve, hogy az 1983/84-s szezonban megnyerik ismét a kupát, sőt, a bajnokságot is).

Az előtörténetük 1982 májusában indul, mikor a Rangerst 0:1-ről, hosszabbítás után 4:1-re verik a skót kupadöntőben, így elindulhatnak az 1982/83-s KEK sorozatban.


A kupadöntő rövid gólösszefoglalója

A skót, a wales-i, a svájci és portugál kupagyőzteseknek előselejtezőt (kérem, ne kérdezzék az akkori koefficiens kiszámolási módját, lényeg, a magyar csapatok akkoriban élből "főtáblásak" voltak mindegyik nemzetközi kupában) kellett játszaniuk a 32-s alaptáblába kerülésért. Nos, Strachanék alaposan kitettek magukért, a Sion csapatát 11:1-s (7:0, 4:1) összesítéssel utasították rendre. Ehhez képest az első körben csak nagy nehézségek árán verték ki a jóképességűnek aligha mondható albán Dinamo Tirana csapatát egy hazai 1:0 és egy idegenbeli 0:0 után. Második körben a lengyel Lech Poznan következett, könnyebb akadálynak bizonyultak, mint az albánok. 2:0 és 1:0, kapott gól nélkül mentek tovább a skótok. A negyeddöntőben (figyelem, itt tart most az Ú. Dózsa is!!) igazi nagyfalat következett, a nyugatnémetek mindenkori futball-zászlóshajója, az FC Bayern Müchen. A mücheni 0:0-t követően a Pittodrie Stadionban kétszer is vezettek a bajorok, de a hazaiak a 77. és 78. percben egy perc alatt megfordították a továbbjutás sorsát. És az emberfia innentől emlékszik tisztán az Aberdeen-sztorira, mert a Bayern kiverése igazi durranás volt. Az elődöntőben következett az előző idény belga kupagyőztese (Martos Győző és Kozma Mihály aktuális csapata) a Thor Waterschei csapata. Az első mérkőzésen a Donok le is rendezték a kérdést, 5:1 arányban lépték le ellenfelüket. (Közhely, a legjobb négy között már nincs gyenge ellenfél, de sokaknak, utólag, ismeretlenül csenghet a belga "kiscsapat" neve. Ők a mai KRC Genk jogelődje, 1988-ban egyesültek a Winterslag alakulatával. Ők az első körben egy luxemburgi ellenfelet gyalultak le, gólparádéval, a második körben a dán FC B93-t verték ki, szintén gólparádéval, majd következett a francia Paris Saint-Germain, többek között a VB-n is szereplő Dominique Bathenayt, Dominique Rocheteaut, az akkor fiatal titán Luis Fernandezt, a jugoszláv válogatott Safet Susicsot és a holland válogatott, Kees Kist-t soraiban tudva. A belgák a párizsi 0:2-t követően egy 3:0-l lőtték magukat az Aberdeen útjába.) A genki visszavágó formalitás maradt, a hazaiak 1:0-ra nyertek. Magyar szempontból érdekesség, hogy Martos mind a 180 percet a pályán töltötte. És végül a KEK döntőjében következhetett az Austria Wient a másik ágon búcsúztató Real Madrid.


A KEK-döntő összefoglalója

Aztán az 1983/84-s nemzetközi szezon kezdetén megnyerik az Európai Szuperkupát is a Hamburg ellenében, csak hogy a kontinens aktuálisan tudja, velük szemben hol a helye.


A Szuperkupa döntője

Az idei KEK szezont nem olyan parádéval kezdték a skótok, ahogy az előzőt befejezték. Az izlandi Akraness ellenében egy idegenbeli 2:1-s győzelem után otthon csak egy szerény 1:1-re futotta. A második körben a belga Beverent rendezték le. Egy soványka idegenbeli 0:0-t egy hazai, mindent elsöprő 4:1 követett...

Lássuk, a Képes Sport hogy mutatta be az Aberdeent. Előre megmondták, ők sem legyőzhetetlenek.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_aberdeen_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_aberdeen_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_aberdeen_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_aberdeen_4.jpg

A Népsport beharangozója:

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_aberdeen_5.jpg

A mérkőzés programfüzetjének címlapja:
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_aberdeen_programfuzet.jpg

És egy jegy a mérkőzésre...:
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_u_dozsa_aberdeen_meccsjegy.jpg

Az Aberdeen elleni találkozóra való készülődés már a sorsolás óta tart. A magyar klubcsapatok ritkán jutnak el az európai kupákban a tavaszig, az Ú. Dózsa is egyke most, így jogos az érdeklődés. Sőt régebbre is visszalapozhatnánk, hiszen az Újpest a Köln elleni diadal óta az első számú kegyenc. Már a nyugatnémet együttes elleni mérkőzés előtt sem sokra becsülték az Ú. Dózsa képességét a szakemberek, mégis továbbjutott. Most a skót csapat ellen sem sok esélyt adnak, igaz, az Ú. Dózsa sem kényeztette el híveit, hiszen kiesett a Magyar Népköztársasági Kupából, majd úgy győzte le 1:0-ra a Szegedet otthonában, hogy utólag még a legfigyelmesebb érdeklődő sem tudott egyetlen mozzanatot felidézni. Az Aberdeen kedden különrepülőgéppel megérkezett, elfoglalta helyét a Hiltonban, majd a KEK-találkozó színhelyén edzést tartott. Ezek után jelölte ki Alex Ferguson és Temesvári Miklós is a kezdő csapatokat. Az Ú. Dózsa akár piros-fehér-zöldben is pályára léphetne a presztízstalálkozón. Ezért jogos a várakozás, hogy ki is tesz magáért.
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_u_dozsa_aberdeen_merkozes.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_u_dozsa_aberdeen_merkozes_2.jpg

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_u_dozsa_aberdeen_lelato.jpgHa egy picit nagyobb lenne a totálkép, a szerző is látható lenne rajta...

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_u_dozsa_aberdeen_helikopter.jpgHelikopter hozta a mérkőzés labdáját

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_u_dozsa_aberdeen_torocsik_andras.jpgKivonulnak a játékosok, Törőcsik nem tűnik túl feszültnek

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_u_dozsa_aberdeen_bevonulas.jpgA csapatok felsorakoztak, a helikopter leszáll

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_u_dozsa_aberdeen_skot_drukkerek.jpgTalálkoztunk boldog szurkolókkal is ... Az aberdeeniek persze, csak a mérkőzés előtt voltak ilyen vidámak

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_u_dozsa_aberdeen_leighton.jpgLeighton itt akkor még nem tudta...

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_u_dozsa_aberdeen_kiss_sandor.jpgKiss Sándor a földre kerül...

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_u_dozsa_aberdeen_kisznyer_sandor.jpg...Kisznyér lassan nekifut...

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_u_dozsa_aberdeen_fekete_kisznyer.jpg...Fekete - biztos, ami biztos - még nyomatékosabbá teszi Kisznyér gólját

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_u_dozsa_aberdeen_fekete_rougvie.jpgFekete és Rougvie csatajelenete jól jellemzi a mérkőzés hevességét

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_u_dozsa_aberdeen_szendrei_jozsef.jpgAmikor a szerencse is segített - Szendrei kapus már vert helyzetben

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_u_dozsa_aberdeen_kisznyer_kardos.jpgTömegjelenet - ezúttal az Aberdeen kapuja előtt. Kardos igyekszik előre, McLeish megkísérli útját állni. Kisznyér szeretne segíteni, de pillanatnyilag nem áll módjában, mert ellenfele a földre vitte

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_u_dozsa_aberdeen_fekete_laszlo.jpgFekete (fehér mezben) jó néhány ügyes elfutással hívta fel magára a figyelmet. Képünkön McKimmit készül kicselezni

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_u_dozsa_aberdeen_temesvari_miklos.jpgTemesvári Miklós már a Megyeri út kispadján tudta, a visszavágó nem lesz sétagalopp

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_u_dozsa_aberdeen_mcleish_kiss_sandor.jpgMcLeish ezúttal hazaadja a labdát Kiss Sándor elől

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_u_dozsa_aberdeen_torocsik_andras_3.jpgTörőcsiket próbálják megakadályozni a támadásvezetésben

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_u_dozsa_aberdeen_heredi_attila_1.jpgA második gól története, három képben elbeszélve. Herédi középen megiramodik, Miller már ütemet veszített vele szemben...

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_u_dozsa_aberdeen_heredi_attila_2.jpg...egykor volt csatárhoz méltó a befejezés, a kifutó J. Leighton alatt a labda már a hálóba tart. A helyzet egyértelmű, a kép jobb oldalán álló Kiss Sándor azonban még nem hisz igazán a sikerben...

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_u_dozsa_aberdeen_heredi_attila_3.jpg...ezt aztán el nem veheti tőlünk senki... Most már Kiss is a fellegekben jár

Talán három nap is eltelt már a Megyeri úti futballkarnevál óta, amikor megkérdeztem Temesvári Miklóst: csak azt mondja meg, miért mondta a SZEOL AK elleni találkozó után, hogy „Ezt a Herédit biztos, hogy kihagyom a csapatból”, s aztán később, minek a hatására változtatott. Milliónyi variáció kínálkozott számára a feleletre... Mondhatta volna, hogy aludt rá egyet, hogy ráérzett, mint a kártyás, hogy 19-re lapot kell kérni, s jött az alsó; hogy még egy utolsó lehetőséget akart adni taktikailag fegyelmezetlen játékosának. Ezzel szemben azt mondta: ha egyetlen ép, egészséges, pályára küldhető játékosa van még, Herédit kihagyja az Aberdeen elleni küzdő együttesből. Mindezt győzelem után, a játékos oly sokat jelentő (jelenthető) góljának tudatában...

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_u_dozsa_aberdeen_fekete_laszlo_2.jpgHarc a levegőben. A remekül fejelő skótokkal még a szintén jól fejelő Fekete is csak nehezen boldogult

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_u_dozsa_aberdeen_torocsik_heredi.jpgTörőcsik pompás átadásával Herédi kiugrik, lerázza a védőket és a második gólt lövi

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_u_dozsa_aberdeen_torocsik_andras_2.jpgEgy tánc, Törőcsik módra - a gyorsabb fajtából

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_u_dozsa_aberdeen_szendrei_jozsef_2.jpgSzendrei öklözéssel ment

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_u_dozsa_aberdeen_torocsik_andras_neale_cooper_akcio.jpgTörőcsik kapura tör Neal Cooper mellett

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_u_dozsa_aberdeen_goltoto.jpgEgy szurkolói tipp amely ugyan nem valósult meg, de mégsem távozott senki szomorúan a Megyeri útról

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_u_dozsa_aberdeen_koszonjuk.jpgKöszönjük... köszönjük... köszönjük. A boldog újpestiek o közönségtől búcsúznak. Balról: Kiss Sándor, Steidl, Herédi, Fekete, Kardos (takarva), Tóth József és Törőcsik


A mérkőzés összefoglalója a gólokkal

A téli szünet után szerdán negyeddöntőkkel folytatódtak a küzdelmek az európai labdarúgókupákban. A találkozók iránt általában nagy érdeklődés nyilvánult meg, és a szurkolók nem is csalódtak, jó mérkőzéseket láthattuk.

BEK:idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_kupaszerda_as_roma_dynamo_berlin.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_kupaszerda_as_roma_dynamo_berlin_toninho_cerezo.jpgA brazil Toninho Cerezo, a második római gól szerzője

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_kupaszerda_dinamo_minszk_dinamo_bucuresti.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_kupaszerda_rapid_wien_dundee_united.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_kupaszerda_liverpool_benfica.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_kupaszerda_liverpool_benfica_ian_rush.jpgIan Rush gólja Bento hálójában

KEK:
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_kupaszerda_barcelona_manchester_united.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_kupaszerda_barcelona_manchester_united_bailey.jpgBailey, az angol csapat kapusa tehetetlen Rojo bombájával szemben

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_kupaszerda_barcelona_manchester_united_maradona.jpgMaradona harcban a védőkkel

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_kupaszerda_haka_juventus.jpg

A finneknél Kolár Endre végig a pályán volt.

Porto-Sahtyor Donyeck 3:2 (1:2). Porto. G: Pacheco 41. p. (11-esből), Frasco 48. p. Pereira 70. p. ill. Morozov 6. p. Szokolovszkij 38. p.

UEFA Kupa:
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_kupaszerda_anderlecht_szpartak_moszkva.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_kupaszerda_sparta_praha_hajduk_split.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_kupaszerda_nottingham_forest_sturm_graz.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_kupaszerda_nottingham_forest_sturm_graz_walter_saria_paul_hart.jpgWalter Saria, az osztrákok kapusa Paul Hart elől öklözi ki a labdát

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_kupaszerda_tottenham_austria_wien.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_kupaszerda_tottenham_austria_wien_nyilasi_tibor.jpgEgy kép a Tottenham-Austria találkozóról: a sötét mezes Nyilasi szabadrúgást küld az angol kapura, de akciója eredménytelen, a fehér mezes sorfalból a 8-as Archibald, a 7-es Ardiles

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_kupaszerda_tottenham_austria_wien_steve_archibald_josef_degeorgi.jpgSteve Archibald és Josef Degeorgi küzdelme

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_kupaszerda_tottenham_austria_wien_nyilasi_tibor_2.jpgNyilasit (a földön) szabálytalanul szerelik az angol védők

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_1_kor_kupaszerda_1.jpg

Hétvégén jön a 17. forduló, az alábbi párosításokkal:

Vasas - DVTK
MTK-VM - Pécsi MSC
SZEOL AK - Bp. Honvéd
ZTE - Tatabánya
Ferencváros - Csepel
Rába ETO - Nyíregyháza
Volán - Videoton
Haladás - Ú. Dózsa

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr1716176510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pibá 2020.09.07. 14:26:19

A "Dragoszlav Markovics és Kádár János a tárgyalóasztalnál" Kádár mellett a fiatal Horn Gyula ül? Vagy csak hasonlít?

A másik gyöngyszem a Dózsa - Aberdeen meccs egyik képe: "Fekete (fehér mezben)"

maribor_ 2020.09.07. 14:32:34

@Pibá: "Kíséretében van Horn Gyula, a Központi Bizottság osztályvezetője" Tehat o.
Nekunk egyertelmu, hogy Fekete. A Nepszabadsag akkori olvasoinak meg nem volt az. Legalabbis nem mindegyiknek. :)

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2020.09.07. 22:47:50

Lázár György és felesége, Marjai József

pikáns

maribor_ 2020.09.08. 06:08:59

@csókolom a Miniszterelnök Úr kezit: Koszonjuk az ertekes hozzaszolast. Majd ertesitjuk.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.09.08. 08:12:19

nem semmi időutazás, és gyűjtés ez a poszt!

Köszi érte!

maribor_ 2020.09.08. 08:52:29

@doggfather: Poszt? :) Ez egy évtizedet felölelő sorozat (lesz). Alul ott van az eddig elkészült pár év. Jó olvasgatást.

Chris Colombo2 2020.09.08. 10:26:42

egy picit hosszú lett nem? ezt ember nem olvasta végig az tuti

maribor_ 2020.09.08. 10:34:53

@Chris Colombo2: Képgazdag események tömkellege. És ez most csak egy fél hét volt. Nem is óhajtjuk kisebb terjedelemben csinálni. Akit nagyon érdekel, végigolvassa. És lehet több részletben is.
süti beállítások módosítása