Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 19. forduló

2020.10.05. 15:45 maribor_

1984. március 24-25., a hónap utolsó teljes hétvégéje

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_pilisi_rallybaleset_headlines.jpgSúlyos baleset a pilisi autóversenyen, négyen meghaltak, tízen megsebesültek

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

március 22.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára az MSZMP KB székházában fogadta Willi Stophot, a Német Szocialista Egységpárt Politikai Bizottságának tagját, a Német Demokratikus Köztársaság Minisztertanácsának elnökét, aki hivatalos, baráti látogatáson tartózkodik hazánkban.

A szívélyes, elvtársi légkörű találkozón tájékoztatták egymást a két párt tevékenységének előterében álló kérdésekről. Véleményt cseréltek a magyar-NDK kapcsolatok alakulásáról és a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseiről.

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_kadar_janos_willi_stoph.jpgWíIli Stoph és Kádár János az MSZMP KB székházában

A találkozón részt vett Lázár György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnöke, Karl-Heinz Lugenheim, az NDK budapesti nagykövete és Nagy Lajos, hazánk berlini nagykövetségének ideiglenes ügyvivője. A délelőtti órákban Lázár György és Willi Stoph szűk körű megbeszélést tartott a Parlamentben. A nap folyamán partnertárgyalásokra is sor került.

A magyar-NDK tárgyalások befejezéseként délután Lázár György, illetve Willi Stoph vezetésével a Parlament Delegációs termében zárómegbeszélést tartottak. Az eszmecsere során a magyar, illetve az NDK tárgyaló csoport tagjai beszámoltak a partnereikkel folytatott megbeszélések eredményeiről. Willi Stoph és kísérete kétnapos magyarországi látogatását befejezve, délután elutazott Budapestről. Az NDK miniszterelnökét a Ferihegyi repülőtéren Lázár György búcsúztatta. Jelen volt Marjai József, Várkonyi Péter külügyminiszter, valamint politikai, gazdasági és társadalmi életünk több vezető személyisége. Ott volt Karl-Heinz Lugenheim és Nagy Lajos.

Aczél György, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára a főváros XIII. kerületébe látogatott. A vendéget a pártbizottságon Deák Gábor, az MSZMP XIII. kerületi Bizottságának első titkára és Bornemissza Sándor tanácselnök fogadta. Deák Gábor tájékoztatót adott a kerület lakóit, dolgozóit foglalkoztató politikai kérdésekről, az értelmiség társadalmi szerepének helyi tapasztalatairól. A Központi Bizottság titkára ezután a Berzsenyi Dániel gimnáziumot kereste fel, ahol Kálmán Ferenc igazgató számolt be az iskola oktató-nevelő munkájáról, a továbbtanulásra való felkészítés feladatairól, a fiatalokat foglalkoztató kérdésekről. Aczél György programjának következő állomása a több mint 8000 dolgozót foglalkoztató Medicor Művek volt, ahol Martos István vezérigazgató mutatta be az üzem termékeit, az egészségügyi ellátást segítő korszerű műszereket. A beszámoló után a Politikai Bizottság tagja a vállalat politikai, társadalmi és gazdasági vezetőivel s a dolgozók képviselőivel folytatott megbeszélést, majd a Medicor termékeit reprezentáló kiállítást tekintette meg.

Aczél György délután a pártbizottság székházában - ahol időszerű kérdésekről adott tájékoztatást - aktívaülésen találkozott a kerületben dolgozó pedagógusokkal, orvosokkal, művészekkel, műszaki, gazdasági, közművelődési szakemberekkel.

Szűrös Mátyás, az MSZMP Központi Bizottságának titkára Békés megyébe látogatott. Békéscsabán az MSZMP székházában Frank Ferenc, a megyei pártbizottság első titkára és Gyulavári Pál megyei tanácselnök fogadta, és tájékoztatta a megye politikai, gazdasági és társadalmi életéről. Ezután Szűrös Mátyás felkereste az Orosházi Üveggyárat. Itt Gonda József, a városi pártbizottság első titkára, Hudák István, a gyár igazgatója és Tarján József, az üzemi pártbizottság titkára fogadta, s tájékoztatta a Központi Bizottság titkárát az üzem munkájáról. A beszámoló meghallgatása után Szűrös Mátyás megtekintette az öblös- és síküveget gyártó üzemrészeket.

A Központi Bizottság titkára délután rövid körsétát tett Békéscsabán, ismerkedett a megyeszékhely fejlődésének eredményeivel. Ezután az MSZMP megyei székházának nagytermében aktívaülésen vett részt. Előadásában megemlékezett a Tanácsköztársaság kikiáltásának 65. évfordulójáról és az 1919-es munkáshatalom Békés megyei vonatkozásairól, majd tájékoztatást adott időszerű külpolitikai kérdésekről.

Reggel, hét óra után néhány perccel, a XI. kerületi Fehérvári út és Kondorosi út kereszteződésében, egy 47-es villamosnak ütközött egy ZIL típusú tehergépkocsi. A helyszíni vizsgálat eddigi adatai szerint a Hegyalja Tsz járművét vezető Udvardi Lajos 35 éves gépkocsivezető, budapesti lakos, a vele azonos irányban haladó villamosnak balra kanyarodása előtt nem adott elsőbbséget. Az ütközés következtében a villamos mindhárom kocsija kisiklott, s a ZIL egy forgalmi ok miatt álló Kamaz teherautónak is nekiütközött. Mindkét teherjármű vezetője könnyebb sérüléseket szenvedett, őket a mentők a Margit Kórházba szállították. A villamoson utazók közül senki sem sérült meg. Az anyagi kár azonban jelentős.

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_fehervari_uti_baleset.jpgA baleset helyszíne

A Tanácsköztársaság kikiáltásának 65. évfordulójára átadták az első házat és beköltözhettek az első lakók a Gazdagréti lakótelepre. Az első ütemben a Regős utca eleje készült el.

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_gazdagret.jpgA lakótelep a hőskorban

Bámulatos gyorsasággal, szinte napra pontosan egy év alatt készültek el az első lakások, hiszen az építkezés 1983 márciusában kezdődött. A legnagyobb késleltető tényező az volt, hogy a talajmunkálatok megkezdésekor régi sírokat találtak, először a régészeknek kellett végezni a feltárásokkal. Az átadás után kicsit kezdetleges volt minden, de hát a lakótelep a miénk volt. A BKV a tömegközlekedést csak két hónap múlva tudta megindítani. Fél év kellett az első ABC megnyitására várni, addig konténerekből árusított a Kelenföldi KÖZÉRT Vállalat. A szeptemberi tanévkezdés már új általános iskolában kezdődött - az évnyitó alatt még dolgoztak a munkások a szerkezetkésznél alig jobb állapotban lévő épületben. Az óvoda csak 1985-re készült el. A könyvtár, a gyógyszertár és az orvosi rendelők 1987-ig várattak magukra. Az évek folyamán még közel 6000 lakást adtak át az építők. Igazi helyre, kis takaros, kirakatlakótelep nőtte itt ki magát a szocialista építőipar által. Évekkel később itt forgatták a Szomszédok című teleregényt, sőt, 1986-ban, mikor Mihail Gorbacsov Magyarországon járt, míg a férje a hivatalos programjaival volt elfoglalva, addig Raisza Gorbacsova is járt itt. A Törökugrató utcában még egy család is vendégül látta. 1989-ben még az akkor tervezett világkiállítás egyik lehetséges helyszíneként is felmerült Gazdagrét neve.

A magyarországi mozik bemutatják a Kincs, ami nincs című, 1981-ben készült amerikai-olasz filmvígjátékot.

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_kincs_ami_nincs_bud_spencer_terence_hill.jpgA főszerepekben: Bud Spencer és Terence Hill

Határozatok elfogadásával ért véget Moszkvában a KGST külkereskedelmi állandó bizottságának 67. ülése. Az elfogadott dokumentumok intézkednek a tagállamok külkereskedelmi forgalmának további bővítéséről, a szocialista közösség államai érdekeinek védelméről. Ez utóbbit azért tartják szükségesnek, mert az imperialista körök a nemzetközi helyzet további élezésére, a normális nemzetközi politikai és gazdasági kapcsolatok aláásására törekszenek. A KGST-tagállamok külkereskedelme tavaly tervszerűen, a hosszú távú kereskedelmi megállapodások és az éves árucsere-forgalmi jegyzőkönyvek előirányzatai alapján fejlődött. Tovább bővült a KGST-tagállamok külkereskedelmi kapcsolata Jugoszláviával. Az ülés részvevői hangsúlyozták: a KGST tagállamai egyenjogú, kölcsönösen előnyös alapokon minden országgal készek fejleszteni a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatokat, függetlenül azok társadalmi-gazdasági rendszerétől.

A Szovjetunió minden részéből érkeznek a szállítmányok a 7,1 erősségű földrengés sújtotta üzbegisztáni Gazliba a lakosság megsegítésére, a megindult helyreállítás meggyorsítására. A helyszíni beszámolók tudatják, hogy már a szerencsétlenséget követő napon újra megindult a villany- és gázszolgáltatás, és ismét működött a vízvezetékrendszer. A tanítás is megkezdődött, az elpusztult iskolák helyett egyelőre ideiglenes tantermekben, sátrakban. A városkában, mint arról a Komszomolszkaja Pravda tudósítója hírt adott, a romba dőlt, megrongálódott házak környékén egy nap alatt valóságos sátorváros nőtt ki. Legelőször a sokgyermekes családoknak biztosítottak átmeneti szállást. A szerencsétlenség óta 2800 sátrat szállítottak Gazliba, és mozgókonyhák gondoskodnak az ellátásról, újra dolgozik a város kenyérgyára.

Szófiában megnyílt a Bolgár Kommunista Párt országos értekezlete, amelynek napirendjén a szocialista építőmunka legidőszerűbb kérdései, a minőség, a termelékenység, a hatékonyság és a munkafegyelem problémád szerepelnek. A kétnapos tanácskozás színhelye a szófiai Nemzeti Kultúrpalota, ahol három évvel ezelőtt a BKP XII. kongresszusa ülésezett. A bolgár kommunisták küldöttei most a kongresszusi határozatok végrehajtásának eddigi menetét értékelik, megvonják az elmúlt három év társadalmi-politikai, gazdasági és kulturális építőmunkájának mérlegét. Legutóbb hasonló rendezvény 1978-ban volt.

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_bolgar_kommunista_part.jpgA tanácskozás megnyitója a szófiai kultúrpalotában

A genfi leszerelési értekezleten a Szovjetunió munkaokmányt terjesztett elő a világűr katonai célokra való felhasználásának korlátozásáról.

A lausanne-i megbékélési konferencia és párizsi látogatása után Amin Dzsemajel libanoni államfő visszaérkezett Bejrútba. Első lépésként - saját elnökletével - megszervezi a tűzszünet megszilárdításáért, a szemben álló erők szétválasztásáért, a nehézfegyverek eltávolításáért felelős legfelsőbb politikai-katonai bizottságot. Sajtóértesülések szerint valószínű, hogy a libanoni belbiztonsági szervek mellett francia és szíriai megfigyelők is részt vesznek a tűzszünet ellenőrzésében.

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_bejruti_zold_vonal.jpgPillanatkép a bejrúti „zöld vonalról”

Ghasszan Sziblini, a síita Amal mozgalom vezetőségének tagja cáfolta, hogy szervezete érintkezésbe lépett a „Libanoni Erők” elnevezésű, falangista többségű jobboldali milíciákkal. A Haladó Szocialista Párthoz és az Amalhoz intézett jobboldali tárgyalási felhívásra válaszolva kijelentette, hogy mindaddig nem lehet szó kapcsolatfelvételről, amíg a jobboldali milíciák nem szakítják meg az együttműködést Izraellel, nem vetnek véget a hazafias körzetek ágyúzásának, és nem bocsátják szabadon az elrabolt, foglyul ejtett embereket

A Fehér Házban ünnepélyesen fogadták Francois Mitterrand-t, a Francia Köztársaság elnökét. A Reagan elnökkel folytatott tárgyalás előtt mondott beszédében a francia államfő kelet-nyugati párbeszédet sürgetett, és egyszersmind aláhúzta a világméretű és az európai stabilitás és egyensúly fenntartásának fontosságát. Ronald Reagan elnök igen meleg szavakkal méltatta a francia hozzájárulást a közös külpolitikai célok valóra váltásához, és aláhúzta Párizs különleges lehetőségeit és szerepét a közel-keleti térségben. A Reagan elnökkel történt tárgyalás után Francois Mitterrand külön megbeszélést folytatott George Shultz külügyminiszterrel, majd az államfő az amerikai kongresszus két házának együttes ülése előtt mondott beszédet.

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_mitterrand_reagan_2.jpgReagan és Mitterrand

A Washington állam-beli Longviewnál, a Columbia folyón zátonyra futott az SS Mobil Oil tankhajó. Durván 50 ezer liter nyersolaj okozott környezeti katasztrófát.

Az angol Duran Duran együttes nagysikerű koncertet adott a new york-i Madison Square Gardenben. A koncertet olyan érdeklődés fogadta, hogy terven felül, 2 nap múlva megismételték azt.

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_duran_duran_medison_square_garden.jpgA Duran Duran az első amerikai koncertjén, a Madison Square Gardenben

John Lennon tiszteletére és emlékére a new york-i Central Park egyik részét Strawberry Fields-nek nevezik el.

A nyugati parti Computer Vásáron bemutatkozik a Microsoft Press is. Rögtön két számítástechnikai mérföldkővel rukkolnak elő. Kiadják az Apple Macintosh Könyvet, illetve az IBM otthoni számítógépek böngészése című könyvet.

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_mac_ibm.jpg

Ismeretlen személyek bombát dobtak Santiago segédpüspökének rezidenciájára, de a bomba nem robbant fel - közölték egyházi forrásból. A merényletet a „Carol Urzua” (Santiago augusztusban agyonlőtt kormányzója nevét viselő) fegyveres csoport követte el. A merénylők által hátrahagyott felirat „a kommunista papok távozását” követeli Chiléből. A chilei ellenzéki vezetők tiltakozásukat fejezték ki a Jorge Lavandero kereszténydemokrata politikus ellen előző este rendőrök által elkövetett brutális támadás miatt. A katonai kormányzat elleni politikai fellépéseiről ismert Lavanderót mintegy 15 rendőr a nyílt utcán csaknem halálra verte és rugdalta. A politikust súlyos sérülésekkel, eszméletlen állapotban szállították kórházba.

március 23.

Az Elnöki Tanács Czinege Lajos honvédelmi miniszternek kiemelkedő katonapolitikai tevékenysége elismeréseként, 60. születésnapja alkalmából a Magyar Népköztársaság Érdemrendjét adományozta. A kitüntetést Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke adta át. Az eseményen jelen volt Korom Mihály, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, Borbándi János, a Minisztertanács elnökhelyettese és Csémi Károly honvédelmi államtitkár.

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_losonczi_pal_czinege_lajos.jpgLosonczi Pál átnyújtja a kitüntetést Czinege Lajosnak

Czinege Lajost - születésnapja alkalmából - a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége a Szovjetunió és a Magyar Népköztársaság fegyveres erői közötti fegyverbarátság fejlesztésében szerzett kimagasló érdemeiért Lenin-renddel tüntette ki.

A Parlamentben Sarlós István, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese, az Állami Ifjúsági Bizottság elnöke átadta az ÁIB által adományozott 1984. évi ifjúsági díjakat. Ez évben kilenc kollektív és tizenegy egyéni díjjal ismerték el az ifjúságpolitikai feladatok megvalósításában kiemelkedő munkát végzők tevékenységét.

Pakisztán nemzeti ünnepe alkalmából Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke táviratban üdvözölte Mohammad Ziaul Hakk tábornokot, a Pakisztáni Iszlám Köztársaság elnökét.

Felújítás és többéves szünet után, ismét megnyílik a Fővárosi Állatkert akváriumháza.

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_allatkert.jpgA felújított akváriumház

Andrej Gromiko, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsa elnökének első helyettese, külügyminiszter Moszkvában megbeszélést folytatott Csien Csi-csen kínai külügyminiszter-helyettessel, a kínai kormánynak a szovjet-kínai politikai konzultációkon részt vevő különmegbízottjával. A véleménycserén a kétoldalú kapcsolatokról, valamint néhány aktuális nemzetközi kérdésről volt szó. A tárgyaláson rámutattak a kétoldalú kapcsolatokban mutatkozó pozitív irányú haladásra, valamint a Szovjetunió és a Kínai Népköztársaság közötti politikai párbeszéd folytatásának fontosságára.

Andrej Gromiko felhívta Csien Csi-csen figyelmét Konsztantyin Csernyenkónak március 2-án elhangzott beszédére, amelyben az SZKP Központi Bizottságának főtitkára elvi értékelését adta a jelenlegi nemzetközi helyzetnek. Andrej Gromiko kijelentette: a Szovjetunió a Kínához fűződő viszony további javulását, a kölcsönösen elfogadható alapokon nyugvó kapcsolatok magasabb szintre emelését kívánja. A megbeszélésen részt vett Leonyid Iljicsov szovjet külügyminiszter-helyettes és a Kínai Népköztársaság moszkvai nagykövete.

Az előkészítés utolsó szakaszában levő szovjet-indiai közös űrrepülés kijelölt részvevői a bajkonuri űrrepülőtérre utaztak - erről adott hírt a TASZSZ hírügynökség. Elutazásuk előtt az arra illetékes bizottság kijelölte, melyik csoport jön elsőként számításba, s melyik lesz - valószínűleg - a tartalék. A döntés szerint az első Jurij Malisev csoportja: ennek parancsnoka Jurij Malisev, a Szovjetunió hőse, aki 1980-ban tett már űrutazást, Gennagyij Sztrekalov fedélzeti mérnök, a Szovjetunió hőse - ő kétszer járt már a világűrben: 1980-ban, illetve 1983-ban -, s Rakes Sarma indiai űrhajós-kutató. A második - egyelőre tartaléknak számító - csoport parancsnoka Anatolij Berezovoj, aki első útján, 1982-ben Valentyin Lebegyevvel rekordidőt, 211 napot töltött a világűrben, Georgij Grecsko, a Szovjetunió kétszeres hőse, aki 1975-ben indult első űrutazására, valamint Ravis Malhotra indiai űrhajós-kutató. A végső döntést arról, melyik csoport indul majd a legközelebbi jövőben az űrállomásra. Bajkonurban hozzák meg a befejező edzések után.

A csehszlovák szövetségi gyűlés elfogadja az új iskolatörvényt. A törvény 3. §-a kimondja, hogy „a magyar, német, lengyel és ukrán (ruszin) nemzetiségű állampolgároknak a nemzeti fejlődésük érdekeinek megfelelő mértékben joguk van a saját nyelvükön való művelődéshez”. 

Hirtelen fordulat áll be a Német Demokratikus Köztársaság és a Német Szövetségi Köztársaság között zajló enyhülési folyamatban, mikoris Erich Honecker határozatlan időre befagyasztja az amúgy is ritka kivándorlási engedélyek kiadását. A fő oka az intézkedéseknek az volt, mikor Willi Stoph, az NDK miniszterelnökének unokahúga is megkapta az engedélyt az ország elhagyására (A pártvezető talán csak azt használta ki, hogy a miniszterelnök elvtárs épp Budapesten vendégeskedett - a szerkesztő megjegyzése).

Noha hajnalra helyreállt a nyugalom, a nap folyamán újabb összecsapások robbantak ki a hazafias erők ellenőrzése alatt álló Nyugat-Bejrútban, ahol a síita Amal mozgalom támogatását élvező Haladó Szocialista Párt alakulatai előzőleg megütköztek az Al-Murabitun nevű nasszerista milíciával, többé-kevésbé semlegesítve azt.

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_bejruti_harcok.jpgHarcok a libanoni fővárosban

A Haladó Szocialista Párt közleménye szerint az Al-Murabitun tevékenysége akadályozta a polgárháborús tűzszünet és a nyugat-bejrúti közbiztonság megszilárdítását, és támogatta az újabb izraeli beavatkozásnak ürügyét szolgáltató palesztin fegyveres jelenlét újjászervezését. Az akció célja nem a független nasszeristák mozgalmának felszámolása, hanem - egy szocialista szóvivő szóhasználata szerint - a bajkeverőktől való megtisztítása volt; a szervezet később visszakapja elfoglalt helyiségeit.

Jichak Samir izraeli kormányfő a jelenleg Jeruzsálemben tárgyaló Rumsfeld amerikai megbízott előtt világossá tette, hogy Izrael a közeli jövőben nem szándékozik csapatait visszavonni Dél-Libanonból.

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_jitzak_samir_libanon.jpgSamir, látogatóban a libanoni fronton

Tényleges leszerelési intézkedések elfogadása, a világ népeinek együttműködése a nemzetközi béke fenntartásáért - ez Pérez de Cuellar ENSZ-főtitkár szerint a világszervezet előtt álló legsürgősebb és egyben legfontosabb tennivaló. A főtitkár, aki hivatalos látogatáson tartózkodik Mexikóvárosban, nyilatkozatában kiemelte a leszerelési lépések kidolgozásának és elfogadásának fontosságát, mindenekelőtt a nukleáris leszerelés területén.

Riadókészültségbe helyezték a salvadori hadsereget és a biztonsági erőket a hazafiaknak a vasárnapi elnökválasztás meghiúsítását célzó akciói miatt. A jelentősebb városokban a rendőrség és a biztonsági erők járőrei cirkálnak az utcákon. A hadsereg a hazafiak állásait bombázta Guazapa térségében. Az IPS hírügynökség katonai forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy az Egyesült Államok ezen a héten további 14 helikoptert szállított a salvadori hadseregnek. El Obrajuelo repülőterének kifutópályáján a hazafiak által telepített három akna súlyosan megrongálta a salvadori légierő egy C-123 jelzésű szállító repülőgépét. A gép egyike volt annak a két C-123-asnak, amelyet még két évvel ezelőtt az Egyesült Államoktól kapott a junta.

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_salvadori_merenylet.jpgA felrobbantott katonai szállítógép

Az amerikai szenátusban a törvényhozók kompromisszumos megállapodásra jutottak a kormányzat salvadori gyorssegély-tervezetében. Ennek értelmében a segély összege nem 93 millió dollár lesz, ahogyan az elnök kérte, hanem csak 62 millió. Tavaly 65 millió dolláros katonai segélyt hagytak jóvá Salvadornak az idei évre, de az elnök pótlólagosan 178 millió dollárt kért a törvényhozástól. Ebből 93 milliót sürgős segélyként, még a salvadori „választások” előtt a junta hadseregének megerősítésére.

A Reagan-kormányzat politikája következtében a közép-amerikai helyzet válságos szakaszába érkezett - jelentette ki managuai sajtóértekezletén Hugo Torrez, a nicaraguai hadsereg politikai főcsoportfőnöke. A Pentagon nagyszámú amerikai katonát vezényelt Salvador határaihoz, és egyre szélesedik a Nicaragua elleni hadüzenet nélküli háború is. Washingtont terheli a teljes felelősség a nicaraguai kikötők elaknásításáért. Ezzel nemcsak a külföldi kereskedelmi hajók biztonságát veszélyezteti, hanem tovább élezi a térségben a feszültséget. Az ellenforradalmárok legújabb erőfeszítéseinek célja a nicaraguai választási folyamat meghiúsítása - mutatott rá Hugo Torrez, és ennek kapcsán utalt arra a március 21-én végrehajtott akcióra, amelynek során 250 ellenforradalmár támadta meg Patriota település békés lakosait és számos parasztot legyilkolt.

Francois Mitterrand, a Francia Köztársaság elnöke, aki Reagan elnök meghívására Washingtonban tartózkodik, az amerikai kongresszus előtt mondott beszédében elhatárolta magát az Egyesült Államok közép-amerikai politikájától. Figyelmeztetett rá: hibás az a nézőpont, amely a polgárháborúkat külföldi befolyás következményének tekinti. A washingtoni kormányzat, amely a salvadori rezsim életben tartására és a Nicaragua elleni külső nyomás fokozására szolgáló segélyek mielőbbi jóváhagyását várja a törvényhozástól, a salvadori polgárháborút „külső beavatkozásként” próbálja beállítani.

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_mitterrand_reagan.jpgMitterrand és Reagan a Fehér Ház lépcsőjén

Ronald Reagan és Francois Mitterrand első tárgyalásainak előterében a kelet-nyugati kapcsolatok álltak. Mind az amerikai, mind a francia elnök szóvivője azt mondotta, hogy a nézetek e kérdésben sok tekintetben egybeestek. Francia források azt is hangoztatták, amerikai részről egyetértettek Mitterrand ama tervével, hogy Moszkvába látogasson. Egy amerikai szóvivő péntek este azt közölte, a két elnök egyetértett abban, hogy nincs szükség engedményt jelentő új amerikai kezdeményező lépésekre a genfi tárgyalások felújítása érdekében.

március 24.

A szombati pihenőnapon is munkába indultak az ország több gyárának, intézményének és szövetkezetének dolgozói. A kollektívák tagjai kommunista műszakokat tartva járultak hozzá az éves tervfeladatok megvalósításához, munkahelyük és lakóhelyük környezetének szépítéséhez. A munkájukért járó bért egyebek között a közösségi intézmények fejlesztésére, a vállalati jóléti alapok kiegészítésére ajánlották fel. A fővárosban a csepeli üzemek, intézmények dolgozói, az iskolák tanulói, valamint a lakosság is kivette részét a szombati kommunista műszakokból. A termelőüzemek 5100 dolgozója állt a munkagépekhez, a közterületek szépítésén, a parkok fásításán 1500-an serénykedtek. A lakosság összefogásával 450 méter járda épült meg ezen a napon. A Csepel Autógyárban csaknem 3500-an a szombati munkával is segítették a vállalati feladatok megvalósítását.

Óriási érdeklődéssel rendezték meg a Pilis hegységben a Dunakanyar IPV ’84 autós hegyi versenyt. Sajnos, az eseményt nem tudták befejezni, mert súlyos baleset történt. Két óra után néhány perccel - már a verseny második futamában - a 46-os rajtszámú Szabolcsfi Péter, a Külker SC Budapest versenyzője 1300-as túra Ladájával a nézők közé rohant. Az eset nem sokkal a starthely után történt, a Pilisszentlászló-Visegrád közti panorámaúton. A közeli Hoffman-kunyhóhoz leágazó útnál egy enyhe ívű kanyarból kihaladva a versenyző kocsijával áttért a menetirány szerinti baloldalra, majd elvesztve uralmát járműve felett, megpördült, és nekiütközött az út menti parkolóban, az eddigi adatok szerint ott szabálytalanul várakozó autóbusznak, amely körül sok néző tartózkodott.

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_pilisi_rallybaleset.jpgA baleset helyszíne

Amint azt Veress Attila rendőr hadnagytól, a szemlebizottság vezetőjétől megtudtuk, az autóbusz bal oldalának csapódó versenykocsi a nézők közé perdült, s tragédiát okozott a sűrű tömegben. A súlyos baleset következtében hárman a helyszínen, egy ember kórházba szállítás közben életét vesztette. Tízen - köztük Szabolcsfi Péter versenyző - megsérültek. Dr. Lintner János nyugdíjas és felesége, dr. Lintner Jánosné Marton Ilona budapesti lakosok, valamint Fülöp Béla 52 éves vámosmikolai lakos a helyszínen meghalt. Ladislav Bielik csehszlovák fotóriporter kórházba szállítás közben életét vesztette.

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_pilisi_rallybaleset_2.jpgEgy sebesült néző, és a balesetet okozó versenyautó

A mentők helikopterrel - amely a Duna-parton szállt le -, valamint rohamkocsikkal Pilisszentlászló és Visegrád felől azonnal a helyszínre siettek. A sérülteket - akik közül egy személy könnyebb, kettő életveszélyes, hét pedig súlyos sérüléseket szenvedett - a mentők a budapesti I. számú és a III. számú Sebészeti Klinikára, valamint az Országos Idegsebészetre szállították. A sérültek adatainak megállapítása még tart. Holnap a rádió és a televízió valamennyiük nevét és egyéb adatait közölni fogja. Egyiküktől - Luca Ferenc 27 éves volt autóversenyzőtől - megtudtuk, hogy a tragédiát okozó versenyző ugyan fékezni próbált, de ez sem segített.

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_pilisi_rallybaleset_3.jpgA szabálytalanul parkoló autóbusz

A Pest megyei Rendőr-főkapitányság szakértők bevonásával megkezdte a vizsgálatot. A 22-es számú Volán autómentője elszállította a 46-os rajtszámú összetört versenyautót, amelyet az Igazságügyi Műszaki Iroda szakértői vizsgálnak meg, arra keresve a választ, hogy nem műszaki hiba okozta-e a tragédiát.

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_pilisi_rallybaleset_4.jpgEgy szerencsétlenül járt nézőnek próbálnak segíteni

Délután két órától a késő esti órákig több mint egymillió munkás tüntetett Rómában az olasz kormány gazdasági intézkedései ellen. A főváros legfontosabb útvonalain hömpölygő száz- és százezres tömeg, Róma legnagyobb terén, a Szent János téren tartott nagygyűlésen meghallgatta Luciano Lámának, a CGIL szakszervezet kommunista főtitkárának beszédét. Sajtóvélemények szerint ez volt az utóbbi évtizedek legnagyobb méretű politikai jellegű munkásmegmozdulása Itáliában. A tüntetésen magánemberként részt vett Enrico Berlinguer, az Olasz KP főtitkára.

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_olasz_munkassztrajk.jpgModenai munkások egy csoportja a Colosseum előtt

A tüntetés fő jelszava eredetileg ez volt: Munkát és demokráciát! Miután azonban a felvonulók között elterjedt a hír, hogy az eurorakéták szicíliai telepítése immáron befejezett tény, a római megmozdulás egyben óriási rakétaellenes béketüntetéssé is változott. A tüntetés mindvégig fegyelmezett volt, rendzavarásról az esti órákig sehonnan sem érkezett hír.

A világ országai közül elsőként Vietnam válaszolt Nicaragua kormányának arra a március 13-i felhívására, amelyben a közép-amerikai ország vezetői fegyvereket és más katonai felszereléseket kértek az ország védelmére az amerikai intervenció elhárítására. A Vietnami Szocialista Köztársaság nagykövete Managuában hivatalos nyilatkozatot adott át a kormányzó tanácsnak, és ebben Hanoi felajánlotta segítségét. Katonai források szerint a sandinista néphadsereg elsősorban légvédelmi fegyvereket, repülőgépeket, aknaszedő hajókat kért. A listán szerepel még rádiófelderítő berendezés és egynéhány gyorsnaszád. Ez utóbbiakra azért van szükség, hogy szembeszállhassanak az ellenforradalmárok hajóival, amelyeket az Egyesült Államok hadseregének hondurasi készleteiből kapnak. Vietnam éppen akkor ajánlotta fel segítségét, amikor - így fogalmazott a nicaraguai néphadsereg vezérkarának közleménye az Egyesült Államok háborús gépezete behatol Közép-Amerikába, hogy nagyarányú agressziót készítsen elő Nicaragua és Salvador ellen.

A libanoni mohamedán vallási és politikai vezetők által kezdeményezett tűzszünet véget vetett az egymással rivalizáló baloldali fegyveresek kétnapos nyugat-bejrúti háborújának. A közös határozat elrendelte a barikádok lebontását, a fegyveres osztagok visszavonását, az ellenséges propaganda beszüntetését, és a rendőrséget kérte fel a nyugalom helyreállítására.

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_bejruti_tuzszunet.jpgNyugat-Bejrút - szombaton

A már legyőzöttnek vélt nasszerista milícia, az Al-Murabitun meglepetésszerű ellentámadást indított a Haladó Szocialista Párt erői ellen, az előző napon elveszített körzetek, intézmények visszafoglalásáért. A támadásban azok a foglyul ejtett milicisták is részt vettek, akiket a szunnita főmufti közbenjárására bocsátott szabadon Valid Dzsumblatt pártja. Az összecsapások során húsz ember vesztette életét, és nyolcvanén sebesültek meg. A késő estig tartó utcai harcok - az Al-Murabitun átmeneti sikerei után - ismét a drúz szocialista erők győzelmével végződtek. A további incidensek megelőzése végett egy másik szunnita csoport, az Iszlám Ellenállási Front vette át a nasszerista központ és rádió ellenőrzését.

Charles Hernu francia hadügyminiszter bejelentette: egy héten belül kivonják Bejrútból a francia csapatokat. Mitterrand elnök már washingtoni sajtóértekezletén közölte, hogy ki fogják vonni a csapatokat, de nem nyilatkozott arról, hogy ez mikor történik meg.

Líbia az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását kérte. Avad Burvin, Líbia állandó ENSZ-képviselője, a BT elnökéhez írott levelében elítélte az Egyesült Államoknak Líbiával szembeni ellenséges és provokatív lépéseit. Az amerikai lépések nyomán mind veszélyesebbé válik a helyzet a közel-keleti térségben, az amerikai provokáció súlyos fenyegetést jelent az egész világ biztonságára - olvasható a levélben. Líbia provokatív lépésnek minősíti, hogy az amerikai kormány fegyvereket - AWACS felderítőgépeket - szállít Egyiptomnak, amelyekkel kémtevékenységet folytathat és agressziót készíthet elő Líbia ellen. Jelentések szerint a BT tagjai hétfőn kezdenek nem hivatalos megbeszéléseket, és vitatják meg, hogy a szervezet milyen eljárást indítson a líbiai panasz nyomán.

Egy bagdadi katonai szóvivő bejelentette, hogy az iraki légierő és haditengerészet az Iránhoz tartozó Hang olajkikötő sziget közelében négy, közelebbről meg nem határozott hajót süllyesztett el. A rövid közlemény mindössze annyit árul el, hogy olajszállító és kereskedelmi hajókról van szó. Az iraki katonai szóvivő emlékeztetett rá, hogy Bagdad többször felszólította a külföldi hajózási társaságokat, hajóikat tartsák távol a hadműveletek térségétől. A bagdadi közleménnyel egyidejűleg hírügynökségek Teheránból olyan értesüléseket közöltek, hogy Irán egymilliónyi katona összevonásával újabb nagyszabású offenzívára készülődik Irak ellen. A Perzsa- (Arab-) öböl térségében jelenleg harminc amerikai hadihajó tartózkodik a háborús események nyomon követésének ürügyével.

Chilében éjféltől az ország egész területére rendkívüli állapotot léptettek életbe. A TASZSZ hírügynökség tudósításában rámutatott: a mostani drasztikus népellenes intézkedések valódi célja az, hogy a chilei katonai vezetők megakadályozhassanak mindenfajta politikai rendezvényt, nyilvános gyűlést, és kijárási tilalmat rendeljenek el. „A rend biztosítása” ürügyén hozott hatósági intézkedések mindössze négy nappal előzték meg a politikai ellenzék és a szakszervezetek országos tiltakozónapját.

március 25.

Véget ért a tíz napon át tartó nemzetközi kulturális rendezvénysorozat, a budapesti tavaszi fesztivál. A negyedik alkalommal megrendezett tavaszi fesztivál programjain az idén több mint hétszázötvenezren vettek részt. A legtöbb érdeklődőt az Utazás ’84 nemzetközi turisztikai kiállítás és szabadidőcikk-vásár vonzotta. 120 ezren voltak kint Kőbányán, ahol a hazai cégek több mint 700 üdülést, kirándulást kínáltak. Az idén több mint hétmillió forint értékű utakat adtak el, főleg belföldi és a szocialista országokba vezető túrákra. A szabadidőcikkekből mintegy 17 millió forint értékű árut vásároltak az emberek, mintegy háromszorosát az előző évinek.

A budapesti tavaszi fesztiválon a külföldiek érdeklődése is nagy volt. Az előzetes adatok szerint több mint 16 ezer külföldi turista kereste fel Magyarországot a fesztivál tíz napja alatt, és csak a nyugati országokból érkezőknek több mint ötezer színház- és hangversenyjegyet adtak el. Nagy látogatottságnak örvendtek a fővárosban - és első ízben vidéken, a soproni tavaszi napokon - megrendezett képzőművészeti tárlatok, az ifjúsági programok, a magyar és a nemzetiségi népművészeti rendezvények, a Filmglóbusz programjai, valamint a sportrendezvények.

A fesztivál kísérőrendezvényei közül idegenforgalmi szempontból a legjelentősebb az Idegenforgalmi Világszervezet Társult Tagok Bizottságának budapesti tanácskozása volt; ezen több mint harminc ország szakemberei vettek részt. Az Ifjúsági Utazási Irodák Szövetsége szintén a fővárosban tartotta ülését, az Art Fórum pedig ahhoz járult hozzá, hogy a külföldi szakértők megismerkedhessenek a magyar képzőművészettel.

A szíriai vezetés a hétvégén két síkon is kiemelkedő szerepet játszott a sokrétű libanoni válság rendezésében. Egyfelől új erőfeszítéseket tett a múlt héten véget ért lausanne-i megbékélési konferencia határozatainak a megvalósítására, másfelől latba vetette befolyását a hazafias erők egységének helyreállítása végett.

Hafez Asszad szíriai elnök az Amin Dzsemajel államfővel folytatott telefonbeszélgetés óta kétszer, Abdel Halim Haddam alelnök háromszor fogadta Jean Obeit, a libanoni elnök személyes megbízottját. Az eszmecsere központi témája a politikai kibontakozás előfeltételének tekintett tűzszünet megszilárdítása, a szemben álló feleket egyesítő legfelsőbb politikai-katonai bizottság megalakítása volt. Közben Asszad elnök ugyancsak találkozott a Libanoni Ellenzéki Frontból kivált Szolimán Franzsije volt köztársasági elnökkel, aki a maronita politikai kiváltságok legmerevebb védelmezőjeként mutatkozott be Lausanne-ban.

Az irak-iráni fronton a hétvégén folytatódtak a harcok. Az iraki fegyveres erők saját közlésük szerint Bászra városnál előrenyomultak, és a frontvonal középső szakaszán több ellenséges állást megsemmisítettek, miközben az iráni nehéztüzérség Bászra, Mandali és Zurbatije iraki városokat támadta. Iraki katonai források szerint újabb iráni offenzíva várható Bászra közelében. Teherán nem számolt be a hétvégén fontosabb katonai műveletekről. A Szovjetunió az iráni-iraki konfliktus mihamarabbi beszüntetését sürgeti, s úgy véld, hogy ésszerű megoldást nem a harcmezőn, hanem csakis a tárgyalóasztalnál lehet találnál: ezt a moszkvai véleményt szögezte le.

Rendkívüli katonai készültség közepette, polgárháborús légkörben tartották meg a salvadori elnökválasztásokat, amelyek az általános fejetlenség miatt gyakorlatilag kudarcba fulladtak. A hazafias erők által ellenőrzött országrészekben 29 népes település választójogosult lakossága maradt távol az urnáktól. A kormány által ellenőrzött területeken 39 ezer katona vigyázott a szavazóhelyiségekre. A nagyobb városokban tankokat lehetett látni, a levegőben helikopterek és harci repülőgépek köröztek. Noha itt a szavazás kötelező volt, a szervezetlenség miatt az emberek nem tudták, hogy melyik szavazókörzetben kell leadniuk voksukat. Ezért az illetékesek úgy döntöttek, hogy bárki bárhol szavazhat, ami természetesen utat nyitott a választási csalásoknak.

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_salvadori_valasztasok.jpgChinamecában szavazásra buzdítja a helybelieket Monterrosa ezredes, a kormányhadsereg tisztje

Ha ez még nem lett volna elég ahhoz, hogy a Washington által a Salvadort „demokratizálás” jeleként reklámozott választások botrányba fúljanak, este meg kellett szakítani a leadott voksok összeszámlálását, mert a központi választási bizottság egyik alelnöke csalással vádolta meg a számítógépes szavazatszámláló központ műszaki vezetőjét, és több társával együtt katonai erővel eltávolíttatta a helyszínről. Közben nyilvánosságra került az is, hogy választókörzetek sorából - a katonai őrizet ellenére - „eltűntek” a szavazócédulákat tartalmazó urnák.

Brazíliában, Rio de Janeiro-ban megkezdődött az 1984-es Forma 1-es szezon. Huszonhaton indultak, de csak kilencen értek célba! A végeredmény, ami a pontot érő helyezéseket illeti:

Helyezés Versenyző Csapat/Motor Körök Idő/Kiesés oka Rajthely Pontszám
1 Alain Prost McLaren-TAG 61 1:42:34,492 4 9
2 Keke Rosberg Williams-Honda 61 + 40,514 9 6
3 Elio de Angelis Lotus-Renault 61 + 59,128 1 4
4 Eddie Cheever Alfa Romeo 60 + 1 kör 13 3
5 Patrick Tambay Renault 59 Kifogyott üzemanyag 8 2
6 Thierry Boutsen Arrows-Ford 59 + 2 kör 20 1

A versenynek volt egyedi érdekessége is. Egy fiatal brazil versenyző - alig 3 nappal van túl a 24. születésnapján - életében először indul a Forma 1-ben. A 16. körben turbó meghibásodás miatt fel kellett adnia a versenyt. A Toleman csapat tagját Ayrton Sennának hívták...

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_ayrton_senna_toleman.jpgAyrton Senna élete első Forma 1-es futama előtt

Humor:
idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_humor_1.jpg
idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_humor_4.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_reklam_2.jpg

Kékfény:
Rablás tetteseit keresik. Március 18-án éjjel háromnegyed tizenkettőkor ismeretlen tettesek kirabolták Keszthelyen a Fenéki úti benzinkutat. Az említett időpontban a kúthoz egy arcvédős bukósisakot viselő férfi érkezett segédmotoros kerékpáron, majd egy másik férfi egy 1300-as piros Lada személygépkocsival. A kocsit vezető férfi arcát világos nylonharisnya fedte. A rablók fegyverrel arra kényszerítették a kút kezelőjét, hogy adja át a napi bevételt, majd a segédmotor-kerékpárt a helyszínen hagyva elmenekültek. A nyomozás kiderítette, hogy a támadók mind a két járművet lopták. A Ladát később megtalálták az Alsó- és Felsőpáhok közötti út mentén, a mezőn. A rendőrség kéri mindazokat, akik a bűncselekménnyel kapcsolatban bármilyen felvilágosítást tudnak adni, továbbá azokat, akik a bűncselekmény helye, illetve az elhagyott gépkocsi mellett március 18-án 23 óra és 19-én egy óra között elhaladtak, vagy Keszthely környékén ebben az időpontban autóstoposokat vettek fel, jelentkezzenek a Zala megyei Rendőr-főkapitányságon - Zalaegerszeg, Balatoni út 4. Telefon: 11-510 - vagy bármelyik rendőri szervnél.

Közlemények:
A budapesti V. kerületi Állami Közegészségügyi-járványügyi Felügyelőség kéri, hogy sürgősen jelentkezzék az a kutyatulajdonos, aki rövid szőrű, szürkésfekete színű kutyáját március 14-én délután fél négykor az V. kerületi Balassi Bálint utcában sétáltatta. Az eb ugyanis egy német juhászkutyával marakodott, s megharapta azt a férfit, aki megpróbálkozott szétválasztásukkal. A jelentkezést az V. kerületi Köjálnál a 188-059 és a 172-151-es telefonon várják naponta reggel 8 és délután fél öt között.

Az Ifjúsági Rendező Iroda közli, hogy a Brekiék Budapesten című gyermekműsor áprilisi előadásait a meghirdetett programtól eltérően, április 1-én, 8-án, 15-én, 22-én, 29-én - vasárnapi napokon - 9.30 órakor tartják meg a Kossuth filmszínházban.

Győrvár Községi Közös Tanács kéri azon személyeket, akiknek 25 évnél régebbi sírjuk van a győrvári és a hegyhátszentpéteri temetőben, azok a hozzátartozójuk sírját 1984. április 30-ig megválthatják. Akik sírja a kitűzött időig nem nyer megváltást, az szanálva lesz.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_allasajanlat.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_allasajanlat_3.jpg

Divat: Lehet szépet és jót gyártani
Nem először említjük már divattudósításban, hogy az utóbbi időben javult a férfi kötöttáruk választéka. Kellemes meglepetés, hogy tetszetős, legutolsó divatot követő pulóvert, kardigánt nemcsak a drága külföldi áruk, hanem az olcsóbb hazai termékek között is találunk. A kirakatokban egy-egy igen modern kötöttáru láttán azt hihetnénk, messzi földről érkezett hozzánk. Csupán az ára, és az OKISZ Labor korona-emblémája jelzi, hogy hazai termék kínálja magát.idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_divat_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_divat_5.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_divat_6.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_divat_3.jpg

Megkezdődött az utcai órák átállítása:
Hivatalosan vasárnapra virradóra két órakor kell az órák mutatóit - a nyári időszámításnak megfelelően - 60 perccel előbbre forgatni. Budapesten a 170 köztéri és utcai óra, továbbá a hivatalokban, vállalatoknál, intézményeknél a mintegy 3700 óra átállítása több napos munkát Igényel, ezért a Posta már péntek délben megkezdte az órák átállítását. A hivatalok 3700 villanyóráját 155 automatikus szerkezet, úgynevezett vezéróra szabályozza, tehát elegendő csupán e központi szerkezetek mutatóit átállítani ahhoz, hogy valamennyi hozzájuk kapcsolt óra igazodjon a nyári időszámításhoz. A hivatali és vállalati órák túlnyomó részét még pénteken beállítják. Szombaton végeznek a hét végén nyitva tartó áruházak, fürdők és egyéb közintézmények óráinak átállításával, s így hétfő kora reggelre már csak azok a hivatalok, üzletek mar adnak hátra, amelyekbe a zárás miatt már nem jutottak el a Posta dolgozói.

Télies tavasz:
A télies tavasz szikrázó napsugaraiban sütkéreznek és játszanak a mosonmagyaróvári hatos számú óvoda kicsinyei. A teremben is jó játszani, de még jobb a szabadban.
idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_mosonmagyarovari_ovoda.jpg

Illyés Gyula Könyvesbolt a fővárosban:
Illyés Gyulának, a tavaly elhunyt Kossuth-díjas költőnek nevét vette fel a Könyvértékesítő Vállalat budapesti, Népköztársaság útja 16. sz. alatti könyvesboltja. Az eseményen Hubay Miklós, az írószövetség elnöke idézte fel a Kossuth-díjas író alakját. Szép feladatot vállalt magára a Könyvértékesítő Vállalat azzal - mondotta -, hogy könyvesboltját az élő magyar irodalom szolgálatába kívánja állítani, a kortárs irodalom terjesztése és népszerűsítése érdekében. Azzal, hogy e könyvesbolt Illyés Gyula nevét veszi fel, nemcsak a huszadik század egyik legnagyobb európai költője ellőtt tiszteleg, hanem a nagy irodalomszervezőre is emlékezik.
idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_illyes_gyula_konyvesbolt.jpg

A Budapesti Tavaszi Fesztiválról:
Kultúra a békéért - e gondolat jegyében indult el 1980-ban Magyarországon a budapesti tavaszi fesztivál. A világ e legfiatalabb nemzetközi kulturális seregszemléje ebben az esztendőben március 14-én, a soproni tavaszi napok ünnepélyes megnyitásával kezdődött a városa tanácsháza dísztermében, és március 28-án, a fővárosi Toldi moziban az indiai filmhét, illetve a Zrínyi moziban A szovjet némafilm klasszikusai című programok legsikeresebb filmjeinek vetítésével ér véget - ha eltekintünk több, még hosszú hónapokon át látható tártattól. De a két említett időpont közötti események sokasága is jelzi: a budapesti tavaszi fesztivál az idén is híven teljesíti a jelszóban megfogalmazott sokrétű feladatát.

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_budapesti_tavaszi_fesztival_1.jpgBarcsay Jenő dedikál grafikai művei kiállításán

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_budapesti_tavaszi_fesztival_2.jpgA szovjet Pantomim Színház az Egyetemi Színpadon

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_budapesti_tavaszi_fesztival_3.jpgOrszágos képzőművészeti kiállítás a Műcsarnokban

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_budapesti_tavaszi_fesztival_4.jpgMatyóhímzés a vásárvárosban

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_budapesti_tavaszi_fesztival_5.jpgSebőék a Zeneakadémián

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_budapesti_tavaszi_fesztival_6.jpgTeaszertartást, kimonó- és táncbemutatót tartott az Átrium Hyatt Szállóban a Japán Kimonó Intézet

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_budapesti_tavaszi_fesztival_7.jpgA mosonmagyaróvári táncosok a pesti Duna-korzón

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_budapesti_tavaszi_fesztival_8.jpgA bécsi Volkstheater a Vígszínházban

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_budapesti_tavaszi_fesztival_9.jpgA nemzetközi gyermektalálkozó kis vendégei

Óvoda épül Győrben:
Százötven személyes óvoda épül a győri Kun Béla lakótelepen. A kivitelező GYÁÉV dolgozói jelenleg a belső szerelési munkákat végzik. Az univáz szerkezettel készülő új létesítményt várhatóan július végén vehetik birtokukba a gyerekek.
idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_gyori_ovoda.jpg

Hegesztés:
A jaki Szövetkezeti és Gépipari Vállalat fő profilja a kiskonténerek gyártása, valamint a mezőgazdasági gépek garanciális javítása. A vállalat úgynevezett szálanyag tárolókat is készít belföldi üzemek, gyárak részére.

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_jaki_gepipari_szovetkezet.jpgPaukovics József egy szálanyag tároló egyik részét hegeszti össze

Vágánycsere Szolnok és Szajol között:
Félidejéhez érkezett a síncsere az ország egyik legforgalmasabb vasúti vonalán, Szolnok és Szajol között. A tíz kilométeres szakaszon a vágányt a MÁV Építési Főnöksége újítja fel, a forgalmat a Debreceni MÁV Igazgatóság dolgozói irányítják. A munkálatok a terv szerint haladnak. Nem kis eredmény, hogy - főként az előzetes, széles körű tájékoztatásnak köszönhetően - egyetlen utas sem tett panaszt a vonatok közlekedésére, bár sokakat érint a menetrend-, illetve az útvonalváltozás.

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_vaganycsere.jpgA vágányépítőket a legmodernebb gépek segítik

Mezőgazdaság:
A tavaszi mezőgazdasági munkák kezdetén megélénkült a forgalom az AGROKER boltjaiban és telephelyein. A debreceni vállalat az idén - erő- és munkagépekből, a kiskertekben használható szerszámokig - több mint egymilliárd forint értékű áruval várja ügyfeleit. Új szolgáltatásként az önjáró berendezéseket a vásárló gazdaságok részére házhoz is szállítják.
idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_agroker.jpg

Épülő-szépülő Békéscsaba:
Elkészült Békéscsaba leendő új városközpontjának első épülete, melynek földszintjén gyógyszertár, üzletek, Volán Utazási Iroda, a felső szinten pedig két, két és fél, valamint háromszobás lakások kaptak helyet. A napokban átadott Bartók Béla úti 84 lakásos toronyházzal együtt 164 család költözhetett új otthonba az év végén. A megyeszékhelyen ebben az évben közel ötszáz új lakás készül.
idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_bekescsaba.jpg

Talpra állt a Hajdúsági Iparművek:
Van, ahol hétfő, máshol kedd, a harmadik helyen péntek a nagymosás napja. Ma már alig akad olyan háztartás, ahol nem géppel mosnak. Ki automata, ki félautomata, ki energiatakarékos, más egyszerű keverőtárcsás masinát használ. Kinek mire futja, mit kap az üzletekben. A helyzet mostanában kedvező. Ha mosógépvásárlásra adja valaki a fejét, még válogathat is: német, csehszlovák, szovjet importból származó mosóautomatákat is vehet - a hazai Hajdú gépek mellett. A Hajdú mosógépeket Tégláson, a Hajdúsági Iparművekben gyártják. A kis falu határában lévő iparműveket 1952-ben alapították. A község lakosságának kapóra jött az ipartelepítés. Még a közeli Debrecenből is eljártak Téglásra dolgozni. Munka akadt bőven, a HIM-en kívül akkoriban csak Pápán készítettek mosógépet.idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_hajdusagi_iparmuvek.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_hajdusagi_iparmuvek_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_hajdusagi_iparmuvek_3.jpg

A Magyar Televízió műsorán: Főzőcske, de okosan (ismeretterjesztő műsor)

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_molnar_margit_fozocske_de_okosan.jpgA műsorvezető: Molnár Margit

Az egykori rádiós riporter, az első hazai főzőműsor vezetője, a hatvanas években került a Magyar Televízióba, az adásidő gyarapodása miatt. A Politikai Adások szerkesztőségének belpolitikai rovatában kapott munkát, rövidesen elismert képernyős, a hazai hírek és események tolmácsolója lett. Hosszú éveken át egyedül ő mutatta fel a képernyőn a család, az otthon és különösen a nők gondjait, ő készítette a többi közt A nő három szerepben és a Nők fóruma című közéleti sorozatokat. A Hét című magazinnak indulásától kezdve munkatársa volt, és rendszeresen vezette a Belépés csak tv-nézőknek című élő riportműsort. Molnár Margit egyformán otthonosan mozgott a börtönök és a divatbemutatók világában. Merész riportfilmet készített a lányanyák megalázó helyzetéről, de ő vezette a nyolcvanas évek első főzőműsorait is, a Nemzetközi szakácskönyv és a Főzőcske, de okosan című produkciókat is. Utóbbiban lett igazán népszerű közönségkedvenc. Már a 80-as évektől megismertette a nézőket az egészséges táplálkozással és a zsírszegény ételekkel. Műsora kicsit életmódmagazin, kicsit bulvár is volt. Vendégei többször film- és mozisztárok voltak, első sorban a hazai kedvencek közül. De olyan külföldi vendégei is voltak az emlékezetesebbek közül, mint Sigfried Rauch, a Nem kell mindig kaviár Thomas Lieven-je, vagy Ladislav Chudik, a Kórház a város szélén Sova főorvosa. Szintén maradandót alkotott, mint amikor a Derrick felügyelő két főszereplőjét látta vendégül (Horst Tappert és Fritz Wepper), magyar hangjaikkal, Szabó Ottóval és Gálvölgyi Jánossal kiegészítve. Molnár Margitot, a Magyar Televízió kiemelkedő munkatársát hosszan tartó, súlyos betegség után, 2008-ban, 76 évesen érte a halál.

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_mozi.jpg

Színházi bemutató: La Mancha lovagja (Ódry Színpad)

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_la_mancha_lovagja_macsai_pal_kolos_istvan_hirtling_istvan_funtek_frigyes_meszaros_karoly.jpgMácsai Pál, Kolos István, Hirtling István, Funtek Frigyes és Mészáros Károly

A 13. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Fenyő: Viva rock and roll (Fenyő Miklós), 2. Soltész: Pán (Soltész Rezső), 3. Máté-S. Nagy: Most élsz (Máté Péter)

Az előadók között: 1. Pataki-Slamovits: Érzés (EDDA), 2. Bokor fivérek: Meggyógyulsz, tudom (Color), 3. Varga-Ambrózy: Az óra jár (East).


Máté Péter az örök

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_edda_muvek.jpgAz EDDA Művek tarol és megállíthatatlan

A héten az amerikai slágerlistákat Van Halen Jump-ja, a nyugat-európai slágerlisták többségét Nena 99 Red Balloons című számai vezetik.

Válogatott magánügyek:
14 éves fiú vagyok és nagyon szerelmes egy nálamnál jóval idősebb lányba. Már jó ideje ismerjük egymást, de ő irántam nem érez szerelmet. Amikor hétvégeken találkoztunk, általában a kedvébe járok és hozzásimulok, de minden hiába. Lenéz engem és kisfiúnak tart. Írd meg, mit tegyek!
„Mucus”
Nőj meg, s akkor meglátod, majd másként viszonyul ő is hozzád! S hidd el, hogy igaza van, amikor kisfiúnak tart, hiszen az is vagy! Ettől persze még nyugodtan hozzábújhatsz és a kedvébe is járhatsz, ha hagyja, csak azt ne várd el, hogy a lábaid elé veti majd magát és könyörög egyetlen csókodért!

Immár tizenegyedszer: Bácsi kérem, hol lehet itt focizni?
A Magyar Rádió és Televízió, a Képes Sport és az MLSZ ebben az évben is - immár tizenegyedik alkalommal - meghirdeti a Bácsi kérem, hol lehet itt focizni? elnevezésű labdarúgó tehetségkutató akciót az 1970. augusztus 1. és 1972. július 31. között született fiúk részére. Mindenki jelentkezhet, kivéve azokat, akik NB-s csapatok igazolt játékosai! Jelentkezni lehet 1984. április 1-ig levélben vagy a sajtó által közreadott jelentkezési lapokon a Magyar Rádiónál, a Képes Sport szerkesztőségénél, a Magyar Labdarúgó Szövetségnél, illetve a területileg illetékes városi, illetve kerületi testnevelési és sportfelügyelőségeknél.
idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_bacsi_kerem_hol_lehet_itt_focizni.jpg

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 19. fordulóját! A hétvégi első osztályú futballforduló rendkívül fontos szakasza a csapatoknak. Mindenekelőtt a listavezető Honvédnak, amely az ismét egyre jobb Rába otthonában lép pályára. A rendkívül szoros élmezőnyben a Honvéd (26), a Videoton (24), az Ú. Dózsa (24) és a Rába (23) külön harcot vív. Mindenkire nehéz feladat vár, nagy taktikai és fizikai csaták várhatóik.

Vasas - Csepel
A találkozó máris érdekes, hiszen átadják a piros-kék együttes csillagának, Kiss Lászlónak a téli kalkuttai nemzetközi tornán neki ítélt, „a legjobb játékosnak járó” trófeát. Ettől függetlenül elképzelhető, hogy az időnként jól játszó Csepel ronthat a hangulaton; a pillanatnyi formát tekintve azonban Vasas-győzelem várható. 

Kedves előzménye a mérkőzésnek: a télen Indiában járt Vasas csatárának, Kiss Lászlónak, mint a kalkuttai torna legjobb játékosának, ez alkalommal adták át Indira Gandhi ajándékát, a Nehru Kupát. A találkozón már nehezebb dolga volt az ünnepeltnek - nemhiába rúgta a labdát egykor Angyalföldön Puskás Lajos dr., a csepeliek edzője -, mert külön testőrt kapott Kincses S. személyében...

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_vasas_csepel_kiss_laszlo_nehru_kupa.jpgKiss László átveszi a trófeát

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_vasas_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_vasas_csepel_csatajelenet.jpgCsatajelenet a mérkőzésről: Kiss, Balogh (középen fent), Izsó a csepeliek kapuja előtt

Haladás - Videoton
A bizonytalankodó tv-csapat legalább egy pont reményében érkezik Szombathelyre, de nem biztos, hogy ezt megszerzi. Az egyik bajnokesélyes, a Videoton Disztl Lászlót és Horváth Gábort három sárga lap, illetve kiállítás miatt kényszerül nélkülözni Szombathelyen.
idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_haladas_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_haladas_videoton_voros_csaba.jpgVörös Csaba indul a társak által alkotott örömkupac felé

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_haladas_videoton_nagy_jozsef_csuhay_vegh.jpgA második hazai gól előtti pillanat: Nagy József hátrafejeli a labdát Csuhay, Szőke és Végh között...

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_haladas_videoton_schroter_bela.jpg...Schröternek már csak a hálóba kell helyeznie

SZEOL AK - Pécsi MSC
Két megfelelő formában levő együttes rivalizálása minimális hazai győzelmet sejtet. Orosházi, a SZEOL középpályása felépült sérüléséből, így ismét szerepelhet.
idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_szeol_ak_pecsi_msc.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_szeol_ak_pecsi_msc_bodnar_laszlo.jpgEbből a szegedi helyzetből sem lett gól. Orosházi beadása után nagy tumultus támadt a pécsi kapu előterében, végül Bodnár a léc fölé üti a labdát, ami helyett a játékosok kerültek a gólvonal mögé

Szegedi kötődésű barátunk ismét megosztotta velünk, hogyan emlékszik vissza a délutánra:
A dicsőséges 83/84-es szezonunk vége felé volt a Népsportban egy jópofa cikk. Az NB I. csapatait egy-egy filmcímmel írták körül. Ilyen volt például az MTK-VM, mint a Hupikék törpikék, aztán a Hupikék törpikék és a csodafurulya az MTK VM tusolás közben... A SZEOL AK volt a Kisvárosi fojtogató. Hogy az ország akkori 4-5. legnagyobb lélekszámú települése hogy lett kisváros, azt akkor sem értettük, mindenesetre telitalálat volt a választás. A Pécs ellen aztán nem lett semmi a fojtogatásból. Maga a meccs nem nagyon rémlik, de a nyolcezer néző magáért beszél. A hangosbeszélő mérkőzés közben elhangzó közleményei jelentették a találkozó színfoltjait. Elveszett szemüveget, slusszkulcsot kerestek tulajdonosaik, egy nézőt lakástüzéhez hívtak haza, szülők aggódtak elkószáló gyermekükért. A belvárosból külön buszokkal özönlött a nép, sűrített villamosjárat, no meg gyalogosok tömege. Mi egész közel laktunk/lakunk a SZVSE stadionjához, így csak egy óriási kereszteződésen kellett átrágni magunkat a bejárathoz. Ott rendszerint tányérsapkás rendőrök irányították a forgalmat, a lámparendszer kikapcsolva. Arra tisztán emlékszem, hogy gyakran másképp gondolt a nép, mint ahogy a biztos úr kalimpált, voltak is ebből nézeteltérések.

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_kisvarosi_fojtogato.jpgSzegeden meccs, Budapesten a Kisvárosi fojtogató a mozikban

MTK-VM - Nyíregyháza
Valószínű az MTK-siker, ebben az esetben a Nyíregyháza már valóban válságos helyzetbe kerülhet. A Hungária körútra látogató Nyíregyházából Vágó, Polyák, Czeczeli és Rabcsák hiányzik sérülés miatt.
idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_mtk_vm_nyiregyhaza.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_mtk_vm_nyiregyhaza_csepecz_janos.jpgCsepecz, a nyíregyházi kapus lehúzza a labdát, jobboldalt Varga

Ferencváros - Tatabánya
Újabb bizonyítás előtt áll az újjászervezett zöld-fehér csapat, mert a Tatabánya most már tartósan jó formában szerepel. Reális a döntetlen. A Tatabányát fogadó Ferencvárosban is sok a sérült: Rab, Takács, Ebedli, Murai és Kerekes hiányzik a kezdőcsapatból.
idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_ferencvaros_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_ferencvaros_tatabanya_2.jpg

A Népsport tudósítója - szerintem - érdemtelenül húzta le Pogány László osztályzatát, a mérkőzés nem rajta ment el, legalábbis nem egyedül őrajta. Ha valóban kerékkötője lett volna a csapatnak, edzője nem a 89. percben cseréli le. Gyatrán lőni egy büntetőt maximum hiba, de nem bűn, ugyanúgy, mint egy ordító helyzetet kihagyni - sorsdöntő pillanatban. Pogányról, nem csak ezzel a mérkőzéssel kapcsolatban, hanem az egész pályafutása miatt el lehet mondani, vele kapcsolatban a flegma, vagy hanyag jelzők értelmüket vesztik.

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_ferencvaros_pogany_laszlo.jpg

Az ekkor harminc éves Pogány tíz évesen kezdett focizni az akkori Leninvárosi (ma Tiszaújváros) Olefin SC-ben. Nem csoda, hogy mikor kiöregedett az ifi korosztályból, a Fradiban kötött ki. Vidéki kiscsapatból érkezett játékosként ifjúsági válogatott volt, együtt játszott korosztályában a nemzeti csapatban többek közt Szabó FerenccelVarga JózseffelNyilasi Tiborral, vagy éppenséggel Törőcsik Andrással. A Fradiba igazolása után három évet még lenyomott a fakóban, majd az 1975/76-s bajnokságot, sorkatonaként, Szentendrén töltötte a Kossuth KFSE csapatában. Visszatérte után vált stabil kezdőjátékossá, tíz szezont játszott zöld-fehérben. Ez alatt 235 bajnoki találkozón 74 gólt szerzett, a Fradiban egyszeres magyar bajnok, Magyar Kupa (MNK) győztes és bajnoki bronzérmes volt, három-három bajnoki ezüstérmet és kupa második helyezést is szerzett. 1986 őszén Budafokra távozott az NB-be, innen egy idény után az ESMTK-ba távozott, pályafutását is Erzsébeten fejezte be harminchat évesen.

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_ferencvaros_tatabanya_pogany_laszlo.jpgEgy váratlan fordulat a találkozóról: Pogány 11-esből sem szerez találatot...

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_ferencvaros_tatabanya_emmer_lazin_dombai.jpgEmmer, a tatabányai védő, és Lázin játékvezető vitatják meg a tizenegyes megítélését. Dombai várakozó állásponton

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_ferencvaros_tatabanya_barabas_rubold.jpgBarabás és Rubold párosjelenete

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_ferencvaros_tatabanya_lakatos_koch.jpgKoch (4) ellövi a labdát Lakatos mellett

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_ferencvaros_tatabanya_takacs_laszlo.jpgNem csak a Fradi,Takács László is fejre állt

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_ferencvaros_tatabanya_jancsika_kiprich.jpgJancsika megelőzi Kiprichet

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_ferencvaros_tatabanya_koch_robert_2.jpgKoch az egyik legjobb Fradi-játékos volt a mérkőzésen

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_ferencvaros_tatabanya_pogany_dombai.jpgPogány óriási helyzetben a kifutó Dombait találja el

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_ferencvaros_tatabanya_koch_robert.jpgKoch Róbert (középen sötét mezben) kiegyenlít

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_ferencvaros_tatabanya_kerekes_gyorgy.jpgKerekes estében lő kapura

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_ferencvaros_tatabanya_vincze_geza.jpgVincze Géza, a Ferencváros edzője joggal elégedetlen

Rába ETO - Bp. Honvéd
Győri bíró nem győri, de bizonyos, hogy nagyon nehéz dolga lesz a forduló slágertalálkozóján. Valódi érdekellentétek ütköznek, a Honvéd már döntetlen esetén is elmondhatja, hogy megerősítette pozícióját a bajnoki címért vívott küzdelemben, a Rába-győzelem viszont azt jelentené, hogy a kétszeres bajnok nem adta fel reményét, hogy triplázzon. A merőben más stílusú csapatok küzdelme a papírforma szerint pontosztozkodást ígér. Győrött pénteken délig valamennyi jegy elkelt, telt ház fogadja tehát a Bp. Honvédot. Magyar három sárga lapja miatt nem játszhat, Szíjártó helyettesíti.
idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_raba_eto_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_raba_eto_bp_honved_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_raba_eto_bp_honved_szijarto_bodonyi.jpgBodonyi végig óriási harcot vívott Szíjártóval a győri rangadón

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_raba_eto_bp_honved_kurucz_judik.jpgEnnél többen talán nem is férnének el az ötösön belül... Tömegjelenet a Bp. Honvéd kapuja előtt. Judik igyekszik ugyan kimenekíteni Kuruczot a „tüzből”, de a volt békéscsabai játékos így sem kerülte el a kiállítást...

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_raba_eto_bp_honved_kurucz_adam.jpgA 18. percben megszerezhette volna a vezetést az ETO, de Kurucz (bal oldalt) kapáslövése fölé szállt

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_raba_eto_bp_honved_esterhazy_nagy_antal.jpg„Miénk a győzelem, miénk a világ!!!!!" Esterházy és Nagy Antal

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_raba_eto_bp_honved_szabo_varga_dajka.jpgSzabó cselezget, Varga és Dajka zavarja a győri csatár akcióját

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_raba_eto_bp_honved_gere_kovacs_laszlo.jpgCsak úgy biztosítás gyanánt, a harmadik... Gere még a kifutó Kovácsot is átugorja, s úgy figyeli, hogy a labda valóban bejut-e a kapuba. Bejutott

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_raba_eto_bp_honved_szepesi_nagy_antal_detari.jpgSzepesi (jobbról) és Nagy A. fejpárbaja, lent Détári

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_raba_eto_bp_honved_hannich_peter.jpgHannich (zöld mezben) védőőrizetben is a helyzet magaslatán

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_raba_eto_bp_honved_hannich_kurucz_andrusch.jpgAndrusch a levegőben úszva szerzi meg a labdát Kurucz és Hannich elől

Volán - DVTK
Amennyiben a Volán tartja hazai formáját, akkor a megtépázott idegzetű Diósgyőrnek nincs sok keresnivalója.
idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_volan_dvtk.jpg

ZTE - Ú. Dózsa
Az egerszegiek esélyesebbek, hiszen az Ú. Dózsát balsikerű aberdeeni kirándulása nyilván megviselte. Sérüléshullám tizedeli a lila-fehéreket, így Temesvári Miklós ezért a mérkőzés előtt csak keretet tudott adni.
idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_zte_u_dozsa.jpg

A mérkőzések után lássuk a 19. forduló válogatottjait! A forduló olyan volt, mint átlagban az eddigiek. Kiváló és kevésbé jó mérkőzések, csak úgy, mint teljesítmények. Rengeteg 7-es osztályzat mellett egy átlagon felüli 8-as érdemjegy. Aki kapta, a kispesti Nagy Antal, így nálunk ő lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén Esterházy Márton egy góllal ellépett Szabó József elől. Az eddig nyolc gólos, harmadik helyezett Hannich Péter mellé felzárkózott Borsó János, Dobány Lajos és Plotár Gyula.
idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_gollovolista.jpg

A várakozásnak megfelelően rendkívül érdekesen és izgalmasan alakult a futballbajnokság 19. fordulója. A szakemberek és a szurkolók egyaránt jogosan minősítették slágermérkőzésnek a Rába-Honvéd rangadót, hiszen a találkozó eredményén nagyon sok múlott. Azoknak lett igazuk, akik a Honvédra szavaztak, mondván, hogy ez az együttes rokonszenves agresszivitásával, igazán erőteljes, ugyanakkor technikás, taktikus stílusával nehéz feladat elé állítja a törekvő Rábát. A Honvéd azonban túlteljesítette a normát, hiszen általában döntetlent vártak tőle, s a gólkülönbséget tekintve simán nyert a teltházas ETO-stadionban. A Ferencváros otthonában sem bírt a mindig jó és megbízható Tatabányával, váratlannak tartják a hozzáértők azt is, hogy a Szeged saját pályán remizett a Péccsel. A Vasas és az MTK-VM a papírformának megfelelően verte ellenfelét, míg a jelek szerint tovább tart a Videoton tavaszi vesszőfutása, hiszen most Szombathelyen nemcsak két pontot vesztett, hanem feltűnő a számára negatív gólkülönbség is. Az Ú. Dózsa Zalaegerszegen tartalékos összeállításban is nyert, így nyomában maradt a listavezető Honvédnak. Rákoscsabán a kiesési rangadó pontosztozkodással végződött.
idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_tabella.jpg

Tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztály 23. fordulójában az Eger otthon, a Békéscsaba Budapesten szaporította pontjait, míg a két üldöző döntetlennel volt kénytelen beérni.

Dr. Lakat Károly után Kertész Tamás, a DMVSC vezető edzője június 30-ig. A budapesti Kinizsi, majd a Ferencváros egykori válogatott jobbszélsője éveken át szerepelt a Debreceni VSC színeiben. Labdarúgó-pályafutása befejezése után mérnökként dolgozott a hajdú-bihari városban.

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_nb_ii_3_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_nb_ii_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_nb_ii_bekescsaba_ganz_mavag_melis_bela.jpgMelis, a Békéscsaba és az NB II. gólzsákja kapura lő. Békéscsaba-Ganz-MÁVAG 4:1

Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.
idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_teruleti_bajnoksagok.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_19_fordulo_teruleti_bajnoksagok_2.jpg

Szerdán kapunyitás lesz a Népstadionban, mégpedig két slágermérkőzéssel: előbb a Honvéd-Ú. Dózsa, utána a Ferencváros-Vasas összecsapás kerül sorra. Ezután másfél hetes bajnoki szünet következik. A válogatott csütörtöktől Szegeden táborozik, és szombaton Szabadkán a jugoszlávokkal mérkőzik. A tervek szerint a találkozó után a válogatott visszatér Budapestre, hétfőn Isztambulba utazik, és április 4-én, szerdán a törökök ellen játszik.

A következő szerdán jön a 20. forduló, az alábbi párosításokkal:

Bp. Honvéd - Ú. Dózsa
Ferencváros - Vasas (mindkettő a Népstadionban)
Csepel - ZTE
Tatabánya - SZEOL AK
Pécsi MSC - Rába ETO
DVTK - Haladás
Videoton - MTK-VM
Nyíregyháza - Volán

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.


2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr2916195756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RTB 2020.10.12. 23:39:28

Ha jól emlékszem, a Bakony Vegyész-Kazincbarcika meccs volt az első, amelyen személyesen részt vettem, a pálya tágabb értelemben vett tartozékaként (értsd: labdaszedő gyerek).Ekkor már alapember volt a vegyészben Belső Laci, akiről sajnos szomorú hireket kaptunk: www.veszpremkukac.hu/gyasz-isten-veled-laci/
A kurva COVID elvitte:( Isten nyugosztalja

maribor_ 2020.10.13. 05:30:36

@RTB: Koszonjuk. Nyugodjon bekeben!
süti beállítások módosítása