Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 Jugoszlávia – Magyarország mérkőzés

2020.10.19. 06:09 maribor_

1984. március 31-április 1., március utolsó szombatja, április első vasárnapja

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_magyarorszagi_egyhazak_talakozoja_headlines.jpgA magyarországi egyházak és vallási felekezetek országos találkozót tartottak Budapesten

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

március 29.

A Minisztertanács ülésén Lázár György tájékoztatást adott Willi Stophnak, a Német Demokratikus Köztársaság Minisztertanácsa elnökének hazánkban tett hivatalos, baráti látogatásáról. A kormány a tájékoztatót tudomásul vette. A Minisztertanács a Szakszervezetek Országos Tanácsával egyetértésben bérpolitikai intézkedéseket hagyott jóvá. E szerint 1984. április 1-től a vállalatok meghatározott köre központi támogatásban részesül a melegüzemi bérpótlék bevezetéséhez, illetve a három és több műszakban foglalkoztatottak éjszakai, valamint a folyamatos munkarendben dolgozók bérpótlékának emeléséhez. A kormány áttekintette a Magyar Posta helyzetét és tevékenységét. Megállapította, hogy a posta munkája javult, szélesedett szolgáltatásainak köre, a fejlődés azonban több területen nem elégíti ki az igényeket. A Minisztertanács meghatározta a fejlesztés - ezen belül a távközlési hálózat komplex fejlesztésének - hosszabb távra szóló feladatait.

Jegyzőkönyv aláírásával a Gellért Szállóban befejeződött a KGST tervezési együttműködési bizottságának 32. ülése. A tanácskozáson Nyikolaj Bajbakovnak, a Szovjetunió miniszterelnök-helyettesének, a KGST tervezési együttműködési bizottsága elnökének elnökletével részt vettek a KGST-tagországok központi tervező szerveinek elnökei: Sztanis Bonev bolgár miniszterelnök-helyettes, Svatopluk Potác, a csehszlovák kormány elnökhelyettese, Humberto Pérez González, a kubai minisztertanács elnökhelyettese, Manfred Gorywoda lengyel miniszterelnök-helyettes, Faluvégi Lajos miniszterelnök-helyettes, Dúmágín Szodnom mongol miniszterelnök-helyettes, Gerhard Schürer, az NDK Minisztertanácsának elnökhelyettese, Stefan Birlea, a román állami tervbizottság elnöke és Vo Van Kiét, a vietnami minisztertanács elnökhelyettese.

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_kgst_zaroules.jpgA tanácskozás záróülése

Az ülésen valamennyi megtárgyalt kérdésről határozatot hoztak. A tanácskozásról kiadott közlemény megállapítja, hogy az ülés baráti és tárgyszerű légkörben zajlott le. A bizottság ülése alkalmából számos kétoldalú találkozó, konzultáció is volt, amelyeken a KGST-tagországok központi tervező szerveinek vezetői véleményt cseréltek a következő ötéves időszakra szóló népgazdasági tervek koordinációjának kérdéseiről.

Lázár György, a Minisztertanács elnöke este, a Parlament Vadásztermében fogadást adott az ülés részvevőinek tiszteletére.

Felelősséggel a hazáért és az emberiségért! - e gondolat jegyében találkoztak a Parlament kongresszusi termében a hazai egyházak és felekezetek képviselői, hogy állást foglaljanak a haza és az emberiség jövőjének alapvető ügyében, a béke kérdésében. 

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_dr_lekai_laszlo.jpgLékai László bíboros megnyitó beszédét mondja

A találkozón - amelyen részt vett és felszólalt Pozsgay Imre, a Hazafias Népfront főtitkára, s megjelent Sebestyén Nándorné, az Országos Béketanács elnöke, valamint Miklós Imre államtitkár, az Állami Egyházügyi Hivatal elnöke is -, az ország történetében először ült össze valamennyi hazai egyház és felekezet mintegy ötszáz képviselője az Országos Béketanács katolikus bizottságának s tavaly decemberben megalakult egyházközi békebizottságának szervezésében. A találkozót dr. Lékai László bíboros, prímás érsek nyitotta meg.

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_pozsgay_imre.jpgFelszólalt Pozsgay Imre, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának főtitkára is

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára meglátogatta a második férfi sakk-szuperbajnokság helyszínét. Kádár János nagy figyelemmel kísérte az érdekes, izgalmas játszmákat, majd ezt követően elbeszélgetett a versenyzőkkel, továbbá a Magyar Sakk Szövetség, vezetőivel, Szerényi Sándor elnökkel és Flórián Tibor főtitkárral.

Kádár János vonzalma a sakkozáshoz közismert volt, talán őszinte szenvedélyből sakkozott, illetve jelent meg a fontosabb versenyeken, de valószínűleg a párthű kötelességtudat is szerepet játszott ebben, hiszen a bolsevik ideológiák mindig is a kommunizmus szellemi fölényével társították a sakkot, és a szocialista országokban komoly súlyt fektettek arra, hogy tekintélyes közszereplőket nyerjenek meg a játék népszerűsítéséhez. Talán ahhoz is köze van a sakknak, hogy politikával kezdett foglalkozni. Valamikor a harmincas években sikeresen szerepelt egy kezdők számára rendezett versenyen, és jutalmul Engels: Anti-Dühring című könyvét kapta. Emlékezései szerint ez az olvasmány alapvetően meghatározta gondolkodásmódját. Talán ha a mozgalmi munka helyett a játéknál marad - írja -, elérhette volna a nagymesteri címet.

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_kadar_karpov.jpgKádár és Karpov tíz évvel korábban

Egy nevezetes játszmáját Portisch Lajos nagymester idézte fel. 1973-ban úgynevezett „négykezes” partikat játszottak. Kádár partnere Karpov nagymester, a későbbi világbajnok volt, Portisch párja pedig a szovjet nagykövet: Pavlov. Mint a pingpongban szokásos, mind a két oldal felváltva húzott, két parti döntetlenül végződött, a harmadikat a Karpov-Kádár páros nyerte meg. Ha elfogadjuk Portisch értékelését: „Karpov akkor még nem játszott jobban nálam, Kádár viszont jobb sakkozó volt, mint Pavlov”, akkor Kádár tudása döntött.

Moszkvában megkezdődtek a legfelső szintű szovjet-etióp tárgyalások. Konsztantyin Csernyenko, az SZKP KB főtitkára - Gejdar Alijev első miniszterelnök-helyettes, Gromiko külügyminiszter és Usztyinov hadügyminiszter társaságában - tanácskozott Mengisztu Hailé Mariammal, az Etióp Ideiglenes Katonai Kormányzó Tanács, az Etióp Dolgozók Pártja Szervező Bizottságának elnökével, aki a nap folyamán érkezett baráti munkalátogatásra a szovjet fővárosba.

A megbeszéléseken elégedetten állapították meg, hogy sikeresen fejlődnek a szovjet-etióp kapcsolatok, amelyeknek szilárd alapja az 1978-ban aláírt barátsági és együttműködési szerződés. A kapcsolatok további fejlesztése mellett foglaltak állást, aláhúzva azt a szoros baráti viszonyt is, amely az SZKP és az Etióp Dolgozók Pártja Szervező Bizottsága között alakult ki. Az etióp államfő köszönetét mondott országa gazdaságának és védelmi képességének megerősítéséhez nyújtott szovjet segítségért, míg Konsztantyin Csernyenko azt húzta alá, hogy a Szovjetunió a jövőben is támogatni fogja a haladó társadalmi-gazdasági átalakulás útjára lépett Etiópiát.

A kazah tagköztársaság-beli, Szemipalatyinszkban minden eddiginél nagyobb kísérleti atomrobbantást hajt végre a Szovjetunió.

Az Egyesült Államok kísérletet tesz a mélypontra jutott amerikai-libanoni kapcsolatok javítására, az utóbbi időben meggyengült libanoni befolyásának erősítésére. Ennek jeleként értékelik Bejrútban, hogy Donald Rumsfeld, Reagan elnök különmegbízottja közel-keleti tájékozódó körútja keretében előre meg nem tervezett látogatást tett a libanoni elnöki palotában, ahol megbeszélést folytatott Amin Dzsemajel államfővel és Elie Szalem külügyminiszterrel. A washingtoni törekvések érvényesítésére kedvező alkalmat kínál, hogy a libanoni vezetés - a nemzeti egységkormány tervezett megalakítása után - amerikai közvetítéssel kíván tárgyalásokat kezdeni az izraeli megszálló csapatok kivonásáról, a hónap elején érvénytelenített izraeli-libanoni egyezményt helyettesítő biztonsági megállapodás megkötéséről.

Mint ismeretes, a két ország viszonya amiatt romlott meg, hogy Dzsemajel kormánya érvénytelenítette az amerikai részvétellel tető alá hozott izraeli-libanoni megállapodást.

Megkezdődött az az akció, amelynek keretében három napon belül libanoni rendőri alakulatok veszik át a távozó francia csapatok kiürített állásait a bejrúti polgárháborús zöld vonal egyetlen átkelőhelyénél, a Nemzeti Múzeumnál.

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_francia_egysegek.jpgA Libanonban állomásozó francia egységek első csoportja az Esterei komphajón hagyta el Bejrútot

A tűzszünet ellenőrzésébe negyven, e célból Bejrútba érkezett francia megfigyelő is bekapcsolódik. Az átfogó biztonsági terv végrehajtása, a szemben álló erők szétválasztása, a nehézfegyverek kivonása után lát majd munkához a politikai reformok kidolgozására hivatott 32 tagú alkotmányozó nemzetgyűlés.

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_libanoni_tuzszuneti_bizottsag.jpgÜlésezik a libanoni tűzszünetet ellenőrző bizottság

A megszállt Dél-Libanon lakossága általános sztrájkkal tiltakozott a mind kegyetlenebb formát öltő izraeli elnyomás ellen, amelynek hét halálos áldozata és húsz sebesültje volt előző éjjel a hősies ellenállást tanúsító Dzsibsit településen. Nahib Berri, az Amal mozgalom vezetője háromnapos munkabeszüntetésre, az izraeli közlekedési vonalak elvágására szólította fel a dél-libanoniakat. Helyszíni jelentések szerint háromezer izraeli katona rohamozta meg az ostromgyűrűbe zárt falut. A támadásban harckocsik és helikopterek is részt vettek. A megszállók sok helybeli lakost elhurcoltak.

Izraeli páncélososzlop hatolt be az Avali folyótól északra elterülő tengerparti övezetbe, ahonnan megkezdték a drúz-szocialista erők által bekerített falangista fegyveresek kivonását.

A Biztonsági Tanácsban Líbia kezdeményezésére megkezdődött a vita arról, hogy az Egyesült Államok két AWACS felderítő rendszerrel ellátott repülőgépet irányított Egyiptom és Szudán térségébe. A vitában több felszólaló élesen bírálta az amerikai politikát. Ali Triki líbiai külügyminiszter szerint a gépeknek a körzetbe vezénylése újabb megnyilvánulása az országa elleni amerikai agressziós és provokatív cselekedeteknek. Az Egyesült Államok ellenségessége Líbiával szemben annak tudható be, hogy Tripoli támogatja a palesztin mozgalmat - hangoztatta Triki, és egyben utalt Washingtonnak Izraelt pártoló politikai vonalára. A külügyminiszter felszólalásában alaptalannak minősítette azokat az amerikai reményeket, hogy háború robbanhat ki az arab országok között.

Chilei tüntetők százaira támadt rá a rendőrség az ország két legnagyobb városában a tiltakozási megmozdulások második napján is. Jelentések szerint a rendőrök több embert lőfegyverrel megsebesítettek. A hatóságok brutális fellépése következtében öt ember vesztette életét; a kórházban meghalt egy tizenéves lány, akit fejen lőttek. Az összetűzések a főváros egyetemén és a Santiagótól délre fekvő Concepciónban voltak. Ismét sok tüntetőt vettek őrizetbe.

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_santiagoi_tiltakozas.jpgSantiagói fiatalok az egyetemi campust védik a rendőrtámadástól

A hatóságok mindkét városban meghosszabbították az éjszakai kijárási tilalom érvényét. Este három dinamitos robbantás bénította meg a chilei főváros délnyugati részének áramellátását. A chilei főváros egyik munkásnegyedében ismeretlen fegyveresek egy csoportja tüzet nyitott a rendőrség egyik járművére és súlyosan megsebesítette az egyik rendőrt. A tűzpárbaj során az egyik támadó életét vesztette. Az akció kezdeményezői közül kettőt elfogtak.

március 30.

A Népköztársaság Elnöki Tanácsa ülést tartott. Az alkotmány 22. paragrafusának (2) bekezdése alapján 1984. április 12-én, csütörtök délelőtt 10 órára összehívta az országgyűlést. A Minisztertanács javasolta, hogy az országgyűlés tűzze az ülésszak napirendjére az alkotmányjogi tanáccsal foglalkozó törvényjavaslatot, a népi ellenőrzésről szóló törvény módosítását, valamint a közoktatás és a felsőoktatás távlati programjára vonatkozó előterjesztést.

Az Elnöki Tanács törvényerejű rendeletet fogadott el a társadalombiztosítás irányítási rendszerének korszerűsítéséről. A társadalombiztosítást 1950 óta a szakszervezetek eredményesen irányították. Az ellátottak körének kiszélesedése olyan továbbfejlesztést tett indokolttá, amely szerint 1984. július 1-től a társadalombiztosítási feladatokat a Minisztertanács közvetlen felügyelete alatt álló Országos Társadalombiztosítási Főigazgatóság, illetve annak szervei végezzék. Az állami irányítást a szakszervezetek és más érdekképviseleti szervek részvételével, önkormányzati jellegű szervként alakuló Országos Társadalombiztosítási Tanács segíti.

A testület a továbbiakban döntött a hazánk felszabadulásának évfordulója alkalmából adományozandó kitüntetésekről, személyi kérdésekben határozott, bírákat mentett fel és választott.

Kádár János, az MSZMP KB első titkára és Havasi Ferenc, a Politikai Bizottság tagja, a Központi Bizottság titkára az MSZMP KB székházában találkozott Nyikolaj Bajbakovval, a Szovjetunió Minisztertanácsa elnökhelyettesével, az Állami Tervbizottság elnökével és Nyikolaj lnozemcevvel, az Állami Tervbizottság elnökhelyettesével. A szívélyes, baráti légkörű találkozón részt vett Faluvégi Lajos, a Minisztertanács elnökhelyettese, az Országos Tervhivatal elnöke. Jelen volt Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió magyarországi nagykövete.

Kádár János, az MSZMP KB első titkára a Parlamentben, az Elnöki Tanács ülését követően találkozott dr. Bartha Tibor református püspökkel, az Országos Béketanács Egyházközi Békebizottságának elnökével és Bíró Imre kanonokkal, az Országos Béketanács Katolikus Bizottsága főtitkárával. A beszélgetés során Kádár János kifejezésre juttatta elismerését a két szervezet rendezésében a Parlamentben megtartott nagy jelentőségű országos tanácskozás eredményes munkájáért, a magyarországi vallásfelekezeteknek a társadalom békés jövője érdekében együttesen kifejtett hazai és nemzetközi tevékenységéért.

Mengisztu Hailé Mariam, az etióp Ideiglenes Katonai Kormányzó Tanács és az Etióp Dolgozók Pártját Szervező Bizottság elnöke, aki előző nap érkezett baráti munkalátogatásra Moszkvába, folytatta megbeszéléseit a szovjet vezetőkkel. Mengisztu találkozott Andrej Gromikóval, a Szovjetunió külügyminiszterével, tárgyalt Dmitrij Usztyinov marsall honvédelmi miniszterrel, és véleménycserét folytatott Gejdar Alijevvel, a minisztertanács elnökének első helyettesével. Mint jelentettük, az etióp vezető érkezése napján Konsztantyin Csernyenkóval, az SZKP KB főtitkárával a kétoldalú kapcsolatokról és nemzetközi kérdésekről tanácskozott, különös tekintettel az afrikai helyzetre.

Reggel Nagy-Britannia egész területén megszűnt a szénszállítás, miután hat nagy szállítási szakszervezet úgy döntött, hogy az eddiginél aktívabb szolidaritással támogatja a bányabezárások: miatt sztrájkoló bányászok harcát. A Daily Mirror szerint a vasutasok, a teherautósofőrök, a dokkmunkások és a tengerészek együttes akciója vereség a Thatcher-kormánynak, amely a sztrájkotok elszigetelődésére számított. A lap emlékeztetett rá: 1972-ben és 1974-ben a bányászszakszervezet ugyancsak a szállítási és közlekedési dolgozók támogatásával tudta térdre kényszeríteni a Heath-kormányt.

Arthur Scargill, a bányász szakszervezet elnöke egy esti tv-interjúban közölte, hogy információi szerint az acélipar másfél hétre, a villamos erőművek kevesebb, mint két hónapra elegendő széntartalékkal rendelkeznek. A Morning Star ezt a kijelentést úgy kommentálta, hogy „már csak 60 nap van hátra Nagy-Britannia elsötétedéséhez”. Az Országos Szénhivatal a szolidaritási akciók következtében esetleg rákényszerül arra, hogy ismét felvegye a tárgyalásokat a szákszervezettel, és álljon el a bányabezárásoktól, elbocsátásoktól.

A Földközi-tenger medencéje több államának képviselői a térségen belüli együttműködés továbbfejlesztéséről tanácskoznak Málta szigetén. Az értekezleten, amelynek összehívására az el nem kötelezett országok VII. csúcsértekezletén hozott határozat értelmében került sor, Málta, Algéria, Ciprus, Egyiptom, Líbia, Marokkó, Szíria, Libanon, Tunézia, Jugoszlávia külügyminisztériumának képviselője vesz részt. Jelen van a PFSZ képviselője is, megfigyelőkkel képviselteti magát India és az Arab Liga.

A tervezettnél korábban, már pénteken befejezték a Bejrútban állomásozó, 1250 főnyi francia katonai egység kivonását. A nyugati négyhatalmi haderő kötelékébe tartozott francia kontingens utolsóként, jóval a brit, az olasz és az amerikai egységek után hagyta el, adta át a libanoni rendőrség e célra szervezett alakulatának a bejrúti polgárháborús zöld vonal mentén elfoglalt állásait. Háromszáz libanoni rendőrrel együtt 40 újonnan érkezett francia tűzszüneti megfigyelő is szolgálatba lépett a libanoni polgárháborús ellenfeleket egymástól elkülönítő ütközőövezetben.

Reménykeltő körülmény, hogy a lausanne-i megbékélési konferencia határozatai alapján a polgárháborús ellenfelek politikai és katonai képviselőiből alakult legfelsőbb bizottság hosszú idő után először csaknem teljes nyugalmat teremtett a libanoni fővárosban. A Dzsemajel elnök vezetésével naponta tanácskozó testület nem átmeneti tűzszünetre törekszik, hanem egyszer s mindenkorra véget akar vetni az ellenségeskedéseknek.

A megszállt Dél-Libanonban folytatódtak az izraeli terror ellen tiltakozó sztrájkok, megmozdulások. A mohamedán vallási és politikai vezetők sürgős kezdeményezést követelnek a libanoni kormánytól a mind konkrétabb formát öltő izraeli annexiós tervek meghiúsítására. A megszállók teljesen elszigetelték Dél-Libanont az ország többi részétől.

Az iraki légierő egységeinek a Perzsa-öbölben tengeri célpontok ellen végrehajtott támadása során találat érte az Iapetos nevű görög szállítóhajót. A huszonhatezer tonnás hajó kigyulladt, de a tizenhat főnyi legénységet egy iráni vontatóhajó Bandax Khomeini kikötőbe szállította. Ennek ellenére a hajók továbbra is felkeresik Irán fő export-olajkikötőjét, a Harg-szigetet. Megfigyelőik szerint egyelőre nincs bizonyítéka annak, hogy magát a fontos olajkikötőt is találat érte volna. Bagdadi közlés szerint iraki repülőgépek és helikopterek Bászrától keletre iráni állásokat lőttek, iraki szárazföldi egységek pedig a frontvonal középső szakaszán kiépített iráni állásokat támadták. Az IRNA iráni hírügynökség jelentése szerint az iráni nehéztüzérség a frontvonal egész hosszában lőtte az iraki erőket. A front déli részén az iráni csapatok megállították az irakiak előrenyomulását a Bászrába vezető úton. A Hormuzi-szoros elaknásításának veszélye miatt London négy aknaszedő hajót indít a Földközi-tengerre, hogy onnan bármikor a Perzsaöbölbe irányíthassák őket.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken (közép-európai idő szerint az éjjeli órákban) vitatta meg Nicaraguának azt a panaszát, hogy az ország az Egyesült Államok által ösztönzött és mind nagyobb méreteket öltő agresszió áldozatává vált. Miguel d’Escoto külügyminiszter a testülethez intézett levelében rámutatott: az Egyesült Államok nyomására Honduras oly mértékben belebonyolódott a nicaraguai határ mentén végbemenő eseményekbe, hogy még közelebb került a regionális katonai összecsapás veszélye.

Managuai katonai források közölték, hogy egy Honduras irányából érkező őrnaszád este Sandino kikötője közelében támadást intézett egy panamai teherhajó ellen. A panamai hajó megsérült. Nicaraguai vélemények szerint a támadás része annak az amerikai tervnek, hogy szorosabbra vonják a Nicaragua köré vont gazdasági blokádot.

Ugyancsak aznap két akna robbant Corinto kikötőben, és súlyosan megrongált két nicaraguai halászhajót. Az ország kikötőit nicaraguai ellenforradalmárok a CIA amerikai kémszervezet gyakorlati támogatásával aknásították el. Korábban holland, panamai, szovjet és libériai kereskedelmi hajó futott aknákra.

Öt nappal a vasárnap tartott salvadori elnökválasztás után a szavazatoknak csak egy kis részét számlálták össze. Az eddigi mintegy 300 ezer szavazatból José Napóleon Duarte, a Kereszténydemokrata Párt jelöltje 41 százalékot, Roberto D’Aubuisson, a szélsőjobboldali Nacionalista Köztársasági Szövetség nevű párt jelöltje 31,2 százalékot mondhat magáénak.

Az amerikai szenátus többségi szavazással 62 millió dollár gyorssegély kiutalását engedélyezte a salvadori rezsim számára. Ez egyharmaddal kisebb összeg, mint amit e célra a kormányzat kért. A szenátus egyszersmind elutasította Edward Kennedy szenátor ama indítványát, hogy tiltsák meg amerikai polgári személyek és katonai alakulatok jövőbeni, harci felhasználását Salvadorban.

Fegyverzetkorlátozást sürgető amerikai törvényhozók sora aggodalommal nyilatkozott azokról a hivatalos állásfoglalásokról, amelyek szerint az Egyesült Államok a hadászati fegyverzet ellenőrzése ügyében létrejött megállapodások jövő évi „felülvizsgálatát” mérlegeli. A kérdés annak kapcsán vetődik fel, hogy folytatódik a Trident hadászati rakétákat szállító atomtengeralattjáró-program, és a jövő évben vízre bocsátják a hetedik ilyen tengeralattjárót. A hadászati fegyverzetkorlátozási egyezmények „plafonokat” állapítanak meg a ballisztikus rakétákra, és a hetedik e típusú tengeralattjáró belépése - mint a külügyminisztériumi hivatalos állásfoglalás hangoztatja - felveti mind a ratifikált SALT-I, mind a nem ratifikált, de közmegegyezéssel betartott SALT-II keretszámain való túllépést. A külügyminisztériumi nyilatkozat ezúttal első ízben úgy foglalt állást, hogy az Egyesült Államok jelenleg nem tartja szükségesnek előre meghatározni, hogy a hetedik ilyen hajó vízre bocsátása után régebbi rakétái leszerelésével biztosítja-e majd a „plafonok”, illetve keretszámok folytatódó betartását. Mielőtt az Egyesült Államok ez ügyben döntene, „gondosan mérlegelni fogja a nemzetközi helyzetet és saját biztonsági követelményeinket is” - hangoztatja a nyilatkozat.

A szovjet lépésre válaszul, az Egyesült Államok is kísérleti atomrobbantást hajtott végre a nevadai kísérleti telepen.

március 31.

Több fővárosi és vidéki üzem dolgozói tartottak kommunista műszakot március utolsó szombatján. A Budapesti Vegyiművek két fővárosi, valamint nagytétényi és hidasi telepének mintegy 900 dolgozója csak. nem 8 millió forint értékű növényvédő szert és műtrágyát készített ezen a napon. Szolnokon, a MÁV Járműjavító Üzemben a dolgozóknak több mint kétharmada vett részt a kommunista műszakon. Két mozdony főjavítását fejezték be, és helyreállítottak egy sérült vontatót is. A műszak végén mindhárom mozdonyt útnak indították. Nógrád megyében a Salgótarjáni Kohászati Üzemekben 200 tonna hengereltárut, huzalt, kovácsolt alkatrészt és szerszámot készítettek, s a mintegy 120 ezer forintnyi keresetüket a vállalat szociális és kulturális ellátás bővítésére fordítják. A Salgótarjáni Vasöntöde és Tűzhelygyár szerelőszalagjairól csaknem kétmillió forint értékű széntüzelésű és gáztűzhely került le. Szombati jövedelmüket szociális és kulturális célokra hasznosítják. Kommunista műszakot tartottak a Salgótarjáni Ötvözetgyárban, a Salgótarjáni öblösüveggyárban és a Nógrád megyei Víz- és Csatornamű Vállalat munkahelyein is. Társadalmi munkájuk ellenértékét ugyancsak szociális célokra fordítják.

Tárgyalásainak befejeztével elutazott Moszkvából Mengisztu Hailé Mariam, az etióp ideiglenes katonai kormányzó tanács és az Etióp Dolgozók Pártja Szervező Bizottsága (COPWE) elnöke. Mengisztu az SZKP Központi Bizottsága, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége és a szovjet kormány meghívására tartózkodott baráti munkalátogatáson a szovjet fővárosban. Az etióp vezető a kétoldalú kapcsolatokról, a pártközi együttműködés kérdéseiről, valamint nemzetközi problémákról, mindenekelőtt az afrikai kontinens helyzetéről folytatott intenzív véleménycserét a szovjet vezetőkkel, köztük Konsztantyin Csernyenkóval, az SZKP KB főtitkárával. Ezekről a kérdésekről volt szó a pénteki megbeszéléseken is, amikor Mengisztu Andrej Gromikóval, Dmitrij Usztyinovval és Gejdar Alijevvel találkozott. Valamennyi megbeszélést a barátság és szolidaritás légköre, az érintett kérdésekben tapasztalható nézetazonosság jellemezte.

A Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erőinek közös hadgyakorlata, amelyet Jug ’84 elnevezéssel az NDK déli részén tartottak NDK-beli, lengyel és szovjet csapatok részvételével, szombaton befejeződött.

A Közös Piac mezőgazdasági miniszterei hétvégi ülésükön 18 órás újabb tárgyalás után végleges megállapodásra jutottak a közösség új idényre szóló szavatolt árairól és a kiadások csökkentését célzó reformintézkedésekről, beleértve az ír tejtermelés vitás kérdését is. A megállapodást az ülésen elnöklő Michel Rocard francia mezőgazdasági miniszter jelentette be szombaton. Az okmány döntéseket tartalmaz, és közel egyhangúlag fogadták el a kormányok - közölte. Egyedül a görög kormány élt fenntartással a déligyümölcsök ártámogatásával kapcsolatban. Írország előzőleg vétót helyezett kilátásba, ha a többiek nem fogadják el igényét tejtermelése évi 5 százalékos növelésére csökkentés helyett. Ezt azzal indokolta, hogy a tejtermelés nagy részarányt képvisel nemzetgazdaságában. A 9 többi tagország végül Írország 4,75 százalékos termelésnöveléséhez járult hozzá 1984-re. Olaszország - ahol egyedül az EGK-ban a termelés nem fedezi a belső szükségleteket - 1983. évi szinten tarthatja tejtermelését. A többi tagországban 5-8 százalékos csökkentéseket határoztak el.

Reagan amerikai elnök úgy döntött, hogy az Egyesült Államok befejezi részvételét a gyakorlatilag már feloszlott libanoni négyhatalmi erők kötelékében. A Fehér Ház szóvivőjének bejelentése szerint Reagan az amerikai kongresszushoz címzett jelentésében azzal indokolta a döntést, hogy „az amerikai részvétel többé nem szükséges, illetve nem a megfelelő eszköz” az amerikai célok elérésére. A tizenöt amerikai hadihajó és az 1800 tengerészgyalogos ugyanakkor továbbra is a Földközi-tenger térségében marad, és a 6. amerikai flotta kötelékében teljesít majd szolgálatot. Reagan azt is közölte, hogy döntése nem függ össze a libanoni helyzet alakulásával, és azt ígérte, hogy „az Egyesült Államok nem hagyja magára Libanont”.

Elie Szalem libanoni külügyminiszter szombaton levelet juttatott el Franciaország, Olaszország, Anglia és az Egyesült Államok bejrúti diplomáciai képviselőjéhez. A levélben a libanoni kormány befejezettnek nyilvánítja a négyhatalmi erő küldetését. Miközben Bejrútból teljes nyugalomról érkeztek jelentések, a megszállt Dél-Libanonban folytatódtak az izraeli terror ellen tiltakozó sztrájkok, megmozdulások. A mohamedán vallási és politikai vezetők sürgős kezdeményezéseket követelnek a bejrúti kormánytól az izraeli bekebelezési tervek meghiúsítására.

Ismét heves összecsapások voltak a chilei fővárosban a rendőri erőszak ellen tüntető diákok és a karhatalom között. A rendőrök újabb csoportos letartóztatásokat hajtottak végre. Egy sebesült halálával hétre emelkedett azoknak a száma, akik a keddi országos tiltakozónapon a rendőri erőszak áldozatai lettek. A chilei katolikus egyház közleményben ítélte el a rendőrök fellépését, és jogosnak minősítette a tiltakozó megmozdulásokat. Nagy erejű pokolgép robbant este Santiago központjában, nem messze az elnöki palotától. A robbanás következtében tíz rendőr és négy polgári személy súlyosan megsebesült. Hivatalos közlés szerint egy mozgó gépkocsiból dobták a robbanóeszközt a rendőrség minibuszára. A robbantás után a rendőrség és a biztonsági erők nagyszabású házkutatásokat kezdtek a körzetben.

Leválasztották a Progressz-19 automatikus teherűrhajót a Szaljut-7-Szojuz T-10 orbitális űrkomplexumról. Ezzel „parkolóhelyet” teremtettek a szovjet-indiai expedíció űrhajójának. A leválasztást a földi irányítóközpontban tartózkodó szakemberek és a Szaljut-7 fedélzetén dolgozó három űrhajós - Leonyid Kizim, Vlagyimir Szolovjov és Oleg Atykov - ellenőrizték. Az űrhajósok minden előírt feladatot teljesítettek: átrakodtak a teherűrhajóból, feltöltötték hajtóanyaggal a hajtóműveket, s felfrissítették az űrállomás ivóvízkészletét. Az orvosi ellenőrzések adatai és a földi irányítóközponttal történő beszélgetések szerint a három űrhajós egészséges.

április 1.

Szenvedélyes tüntetések zajlottak le a hét végén Franciaország több városában, elsősorban Lotaringiában, a kormánynak az ipari átszervezés kérdésében hozott döntése ellen, amely a kohászatban a termelés csökkentését és 20 000 munkahely megszüntetését irányozza elő a következő években. Ugyanakkor feszültség támadt a szocialista párton belül is: három szocialista képviselő és egy szenátor, akik a parlamentben Moselle megyét képviselik, bejelentette kilépését a szocialista képviselői, illetve szenátori csoportból, a szocialista párt Moselle megyei szervezetének első titkára pedig közölte, hogy - a kormány elfogadhatatlan döntése elleni tiltakozásként - lemond a párt vezető szervében, az igazgató bizottságban viselt tagságáról. A honatyák hangsúlyozták: mindaddig nem vesznek részt a szocialista parlamenti csoport munkájában, amíg a kormány nem módosítja döntését.

Az Izrael által megszállt Ciszjordániában izraeli katonák rálőttek a Föld napja alkalmából tüntetőkre. Két palesztin fiatal megsebesült. Bir Zeit egyetemét, amely ugyancsak tiltakozó megmozdulások színhelye, a rendőri egységek elzárták a külvilágtól.

Váratlanul benyújtotta lemondását Gustavo Alvarez Martinez tábornok, Honduras „erős embere”, a hadsereg főparancsnoka. A tábornokkal együtt lemondott a hadsereg egyesített vezérkarának főnöke, a haditengerészet főparancsnoka és a rendőrség vezetője is. A lemondások okát nem hozták nyilvánosságra, csak annyit közöltek, hogy a hadsereg vezetőségének döntése szerint Gustavo Alvarez tábornoknak a lehető legrövidebb időn belül el kell hagynia az ország területét. Az elbocsátott tábornok Costa Ricában kapott menedékjogot. A tábornok távozását bejelentő hivatalos közleményből az derül ki, hogy Gustavo Alvarez valószínűleg katonai államcsíny végrehajtására készült. A hondurasi államfő ugyanakkor azt is bejelentette, hogy a hadsereg vezetésében történt változások semmilyen formában nem befolyásolják az Egyesült Államokkal tartott kapcsolatokat, a két ország katonai együttműködését.

A nicaraguai ellenforradalmárok az ország csendes-óceáni partján levő Puerto Sandino kikötőben három harci helikopter és három gyorsnaszád bevetésével rakétatámadást intéztek egy panamai teherhajó ellen. A hírt közleményben jelentette be a managuai külügyminisztérium, hozzáfűzve, hogy a kikötőben állomásozó légvédelmi erők visszaverték a támadást, s a panamai hajó nem sérült meg. A közlemény beszámolt arról is, hogy megérkezett Puerto Corintóba a „Tausiro Maru” nevű japán teherszállító hajó, amely szombatra virradóra futott aknára a kikötő bejáratánál. A kikötői hatóságok közlése szerint a „Tausiro Maru” volt a hetedik hajó, amely márciusban ellenforradalmárok által telepített aknára futott.

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_aknara_futott_halaszhajo.jpgAknára futott nicaraguai halászhajót vontatnak a corintói kikötőbe

A világ könnyűzenei életét sokkolta a hír, hogy a világhírű soul énekest, Marvin Gaye-t egy otthoni szóváltás után saját apja lőtte le. Mindezt egy nappal a 45. születésnapja előtt...

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_marvin_gaye.jpgTalán az egyik utolsó fénykép Marvin Gaye-ről

Humor:
idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_humor_1.jpg
idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_humor_4.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_reklam_3.jpg

Kékfény:
Súlyos baleset történt Sárváron. Simon Kálmán 27 éves helyi gépkocsivezető pótkocsis tehergépkocsival megcsúszott a vizes úttesten. A pótkocsi átcsapódott az úttest bal oldalára, ahol nekiütközött a vele szemben haladó tehergépkocsinak, majd az úttesten keresztbe fordulva elütött két kerékpárost. Ezután nekiütközött a vele szemben közlekedő pótkocsis tehergépkocsinak is. A baleset következtében az egyik kerékpáros, Hoszpodár Pál 10 éves sárvári tanuló a helyszínen meghalt, a másik kerékpáros súlyos, Simon Kálmán és utasa könnyebb sérülést szenvedett. A vizsgálat eddigi adatai szerint Simon nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezetett. A rendőrség őrizetbe vette, és tovább folytatja a vizsgálatot.

A győri vasútállomáson március 30-án figyelmetlenül a sínek közé lépett Polgár Lászlóné, született Németh Rozália (Tét, Révai utca 49.). Egy arra haladó tehervonat a rövid távolság és a szerelvény nagy súlya miatt már nem tudóit megállni, és elgázolta a szerencsétlen asszonyt, aki a helyszínen életet vesztette.

Közlemények:
Harmincötödször bocsátják ki március 29-én a borítékos sorsjegyeket. Ezúttal összesen 21 millió darabot. A Sport sorsjegyek ára most is 5 forint. A nyeremények az idén is 50 000, 20 000, 10 000, 5000, 1000, 500, 200, 100, 50, 20 és 10 forint összegűek. A legkisebb nyeremény öt forintnak felel meg, ami arra ad lehetőséget, hogy a játékos a sorsjegyekből újra húzzon. Az ilyen nyerő sorsjegyre pénznyeremény csak akkor fizethető ki, ha újrahúzásra nincs lehetőség. A sorsolások történetéről csak annyit, hogy először tizenhét évvel ezelőtt, 1967-ben lehetett utcai árusoknál borítékos sorsjegyeket vásárolni. Azóta - a mostani kiadással együtt - összesen 460 millió darab került forgalomba. A sorsjegyek bevételét olimpiai és sportcélokra, továbbá az ifjúsági sport fejlesztésére fordítják. Nyereményként eddig mintegy 874 millió forintot űzettek ki.

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_boritekos_sorsjegy.jpgEz most nem nyert!

Commodore-64 típusú személyi számítógépek használatára és a kezelés begyakorlására tanfolyamokat indítunk. A kiképzést igénybe vevő vállalatoknak korlátozott számban gépeket tudunk biztosítani, valamint segítünk a software beszerzésében. STÚDIUM Szervezésmódszertani Gazdasági Társaság, Budapest XIII., Dózsa Gy. út 150. Tel.: 202-650/243.

Még jelentkezhet az IBUSZ Budapest maratonijára, április 2-ig. Nevezési lapok 100 Ft-ért kaphatók valamennyi IBUSZ-irodában.

Gyermeknapi műsorok még olcsón leköthetők! Tel.: 486-570 (21 óráig). Levél: Bp. XVII., Nyitány u. 52. 1171

Állásajánlat:
idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_allasajnlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_allasajnlat_2.jpg

Divat: Kapható kötöttek
A kötött divat sokat változott az elmúlt években. Míg korábban a pulóver mintája, esetleg nyakmegoldása jelenthetett változatosságot, néhány éve egyre bátrabban szabják, díszítik a kötött holmikat. Az idei kötött divat ismét követi a legújabb divatjegyeket. Ahogyan a blúzokról eltűntek a romantikus vonások, helyükre aszimmetrikus, sportos stílusú díszítések kerültek, ugyanígy a pulóverek is átváltoztak.idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_divat_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_divat_5.jpg

Gellérthegyi ünnepi program:
Randevúzzunk a tavasszal - lehetne méltán a mottója a KISZ április 4-i gellérthegyi nagyrendezvényének, amelyre több mint tízezer fiatalt várnak. A kereken egyórás program jellegzetesen az a fajta meglepetés lesz, amelyről nyugodtan lehet már most, napokkal előbb beszélni, mert a szavak, illetve az előkészületeket ábrázoló képek semmiképp nem versenghetnek a Citadella tövében ígérkező látvánnyal. A közreműködők ezen a héten már teljes lendülettel próbálnak Kalmár Tiborral, a Vidám Színpad főrendezőjével, a program „dirigensével” a helyszínen, a Jubileumi parkban. Maga a nonstop műsor se nem színház, se nem táncprodukció, se nem koncert - hanem egy kicsit mindegyik lesz. Először, úttörőfanfárok hangjára, lovasok robognak be, akik nemzetiszínű és vörös zászlókat hoznak. Rövid ünnepi beszéd után a Honvéd Művészegyüttes száztagú tánckara eleveníti meg Nagy László Tűz című versét, miközben a költemény „címszereplőjét” - a pirotechnikusi lelemény eredményeként - hat méter magas lángcsóva jeleníti majd meg.

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_aprilis_4_proba.jpgA próbát vezényli: Kalmár Tibor

Idejében megkezdődtek a tavaszi munkák:
A mezőgazdaság idei felkészüléséről, a termelés anyagi-műszaki megalapozásáról tartottak sajtótájékoztatót a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztériumban. Elmondták: a tavaszi munkák idejében megkezdődtek. A mezőgazdasági üzemek teljes erővel láttak hozzá a talajok simításához, lezárásához, hogy ezzel is elősegítsék a vízkészletek megőrzését. Erre annál is inkább szükség van, mert az idei felkészülést rendkívüli módon megnehezíti, hogy semmit sem enyhült a csapadékhiány. Úgy számítják, hogy az idén kielégítő lesz az alkatrészellátás. Most a készlet két és fél milliárd forintnyi, ehhez a kereskedelem erre az évre még három és félmilliárdnyit rendel külföldről és a hazai gyártóktól. Jó lesz a kistermelők ellátása is szerszámokból és gépekből, akadnak azonban hiánycikkek is, ilyen például a motoros házi permetező.

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_szekesfehervari_agrober.jpgMunkára készen az erőgépek a székesfehérvári Agrober-telepen

Új egyetemi könyvtár nyílt meg:
Ünnepség színhelye volt az Állatorvostudományi Egyetem. Az egyetem D épületében kapott méltó helyet - mintegy négyévi átalakítás után - a könyvtár. Dr. Kardeván Andor, az egyetem rektora mondott megnyitó beszédet, majd Bakonyi Ferencné, a könyvtár igazgatója ismertette a patinás könyvtár történetét, megemlítve, hogy éppen napjainkban éli megalapításának 200. évfordulóját. A régi állomány történeti feltárása mellett a modern technika (mikrofilmolvasó, számítógépes figyelőszolgálat) korszerű eszközeivel szolgálja az olvasói, kutatói igényeket az egyetem új, korszerű könyvtára, melyben több mint százhúszezer kötet és hétszáz hazai, illetve külföldi folyóirat várja az érdeklődőket.

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_egyetemi_konyvtar.jpgA könyvtár új olvasótermének ifjú látogatói

Elsősegélynyújtók a gyárban:
A Styl Ruházati Vállalat körmendi gyáregységében vöröskeresztes elsősegélynyújtó tanfolyamot szerveztek. Erre ötvennyolc gyári dolgozó jelentkezett. Az első csoport résztvevői a napokban, eredményes vizsga után elsősegélynyújtó igazolványt kaptak. Képünk az egyik foglalkozáson készült.
idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_styl_ruhagyar.jpg

Honvédeskü:
Hagyományos katonai ünnep, az egy hónapja bevonult fiatalok eskütétele zajlott le a Garasin Rudolf laktanyában. Andics Tibor honvéd, szombathelyi fiatalember szüleivel az oldalán mondta elő az eskü szövegét.
idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_katonai_esku.jpg

Parkoló készül:
Parkolót létesít Körmenden a városi tanács. A költségvetési üzem a Thököly utcában egy régi szanált épület helyén jó ütemben végzi a földrendezést, terepsimítást. Felvételünk idején a kivitelező költségvetési üzemiek a leendő gépjárműparkoló kavicsozását végezték. A parkoló teljes elkészültével sokat javul a posta, több üzlet és a Varia Áruház miatt túlzsúfolt és sokszor bizony veszélyes közlekedési gócpont helyzete.
idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_kormendi_parkolo.jpg

Mentés a magasból - gyakorlat:
A személymentést is gyakorolták a nemrégiben Tatabányán tartott tűzoltási gyakorlat alkalmával.
idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_tatabanyai_tuzolto_gyakorlat.jpg

Tavaszi napfürdőzők:
Bükfürdőn, a fedett medence melletti szélmentes helyen készült március végi felvételünk. A tavaszi napfürdőzést, úgy látszik, nem lehet elég korán elkezdeni.
idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_buk_furdo.jpg

Felújították a zalaszentiváni keltetőt:
Felújította zalaszentiváni keltetőjét a zalaegerszegi termelőszövetkezet, így az üzem jobb műszaki felkészültséggel dolgozhat. Folyamatosan működik a 300 ezer darab tojást befogadó keltető, s a hibro-csirkét a megye nagyüzemeibe szállítják hizlalásra.

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_zalaszentivani_kelteto.jpgEllenőrzik a kelést

Új villanyvonat:
A szovjet közlekedésben kiemelkedő szerepe van a vasúti szállításnak. A hatalmas távolságok miatt a szakemberek folyamatosan próbálnak bevezetni olyan módszereket és technikai megoldásokat, amelyek az eddigiekhez képest olcsóbbak és lehetőleg gyorsabbak. Az egyik ilyen újdonság a márciustól Moszkva és Leningrád között menetrendszerűen közlekedő ER-200-as típusú villanyvonat. Az elektromos szuperexpressz a két szovjet nagyváros közötti távolságot a korábbi 8 óra helyett 4 óra 59 perc alatt teszi meg.
idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_szovjet_villanyvonat.jpg

A Magyar Televízió műsorán: Vihar a lombikban
Ez a címe Vladimír Parol ismert cseh író (és volt vegyészmérnök) regényének, amelyből Mihályfi Sándor rendező munkatársaival - Szilágyi Virgil operatőrrel és Aczél János dramaturggal - tévéfilmet készített. A történet egy vidéki vegyigyár hétköznapjait eleveníti meg; három-négy párhuzamosan futó sors átmeneti viharát jelzi a cím, s a mű groteszk, szatirikus hangjára - amely bizonyos cseh hagyományként ismerős lehet számunkra, akárha a Svejkre gondolunk - utal a regény alcíme is: Laboratóriumi jelentés a rovarok életéről. A tévéfilm főszereplői: Peremartoni Krisztina, Bán János, Kállai Ferenc, Moór Marianna, Gáspár Sándor, Horesnyi László, Voith Ági. Képeink a forgatáson készültek.idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_vihar_a_lombikban_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_vihar_a_lombikban_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_vihar_a_lombikban_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_vihar_a_lombikban_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_vihar_a_lombikban_5.jpg

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_mozi.jpg

Színházi bemutató: Hyppolit a lakáj (Játékszín)

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_borbas_gabi_szacsvay_laszlo.jpgBorbás Gabi és Szacsvay László

Kultúra:
Nemrég jelent meg Boros Lajos: Sakálok című regénye. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat Bravó szerkesztősége példás gyorsasággal elkészítette Boros Lajos hasonló című kislemezének anyagát is, amelyen két dal szólal meg az író-zeneszerző előadásában.
idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_boros_lajos_sakalok.jpg

A 14. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Szörényi-Bródy: Szállj fel, szabad madár (Vikidál Gyula), 2. Fenyő: Viva rock and roll (Fenyő Miklós), 3. Szörényi-Bródy: Kárpáthyék lánya (Koncz Zsuzsa).

Az előadók között: 1. Szikora-R-Go együttes: Kriszti (R-Go), 2. Lukácsi-Kovacsics: Ne haragudj rám (Universal), 3. Pomázi-Vörös-Horváth: Teremts otthont (Bojtorján).

A héten az amerikai slágerlistákat Kenny Loggins Footloose-a, a nyugat-európai slágerlisták többségét Lionel Richie Hello című számai vezetik.

Válogatott magánügyek:
Én úgy érzem, hogy terhes vagyok, de ezt nem tudom biztosan megállapítani. Ezért arra kérlek, írd le nekem, hogy mik a tünetei és mit lehet tenni ellene. Kérlek, sürgősen válaszolj, mert nagyon fontos.
„S. O. S.”
A szokásos öt-hat szorosára duzzad a has, elmarad a menstruáció, májfoltos lesz az arc és gyakran jelentkezhet hányinger. Sokra mész ezzel? Nem hiszem. Pontos diagnózist csak orvos, és megfelelő vizsgálat után tud adni. S ő mondja meg azt is, hogy mit lehet, szabad és tanácsos tenni vele! Éppen ezért a legfontosabb, hogy mind előbb fordulj nőgyógyászhoz. Én legfeljebb azt tudom tanácsolni, hogy máskor jobban gondold meg a dolgot. A doki bácsi egyébként más hasznos tanácsot is adhat.

És akkor lássuk a lényeget, a Jugoszlávia-Magyarország válogatott labdarúgó mérkőzést!
- A magyar labdarúgó-válogatott elleni találkozónk az első próba az Európa-bajnokság döntője előtt, s célunk, hogy egyes posztokon ellenőrizzük az új jelölteket. Emellett természetesen nagyon fontos számunkra a jó eredmény - jelentette ki Todor Veszelinovics szövetségi kapitány, amikor kihirdette a magyarok elleni jugoszláv válogatott keretet. A Politika című belgrádi napilap megállapítja: a szurkolók bizonyára örömmel veszik, hogy a meghívottak között van a fiatal szkopjei játékos, Darko Pancsev, s mellette esélyt kaptak az olimpiai válogatottból Csaplics, Balics, Elzner, Katanec és Gracsan is. A jugoszláv válogatott játékosok csütörtökön találkoztak Belgrádban, s együtt utaznak Szabadkára.

Előző délután még ellenfélként álltak egymással szemben a bajnoki mérkőzéseken a válogatottjelöltek, csütörtök délelőtt már mint jó barátok találkoztak a szövetségben - Szegedre indulás előtt. Az viszont természetes, hogy a szerdai forduló eseményeit másképp értékelték. Hannich, a Rába kapitánya arról panaszkodott, hogy balszerencséjükre ellenük minden csapat „feltámad”. Csongrádi, a Videoton karmestere szerint, ha egy csapat játék helyett görcsösen erőlködik, csak kudarc lehet a vége. Kardos úgy érezte, hogy 1:0 után sikerül az Ú. Dózsának megtartani az előnyt. Valamennyiük közül Esterházy Márton, a Honvéd csatára volt a legjobb hangulatban: nagyszerű fejesgóljával egyenlítettek a piros-fehérek, s ráadásul még be is került a válogatottba. Akárcsak klubtársa, Gyimesi. Sok idő nem maradt az értékelésre, a szövetségi kapitány névsor-ellenőrzést tartott, s kiderült, hogy a jelöltek vállalják az utazást. (Róth és Mészáros Pécsről csak Szegeden csatlakozott a csapathoz.) Utána még egy rövid eligazítás: a válogatott Szegeden a Délép vendégszeretetét élvezte, itt készült, majd szombat délelőtt utazott Szabadkára a jugoszlávok elleni mérkőzésre. Az együttes a találkozó után visszatér Szegedre, vasárnap folytatja az utat Budapestre az Aero Szállóba, és hétfő reggel különrepülővel utazik Isztambulba, a törökök elleni szerdai találkozóra.

- Eredetileg azt terveztük, hogy a „spanyol” csapattal indulunk a két mérkőzésre, de kényszerűségből változtatnunk kellett - magyarázza Mezey György szövetségi kapitány. - Törőcsik és Hajszán megsérült, Róth és Dajka influenzás. Sallai beválogatása mellett szól, hogy sorozatban csapatának legjobbja, s emellett játékfelfogása is beleillik az elképzeléseinkbe. Esterházy jelenleg a legeredményesebb befejező csatár, átveheti Hajszán szerepkörét. Érdekesen indokolja a kapitány, hogy miért játszik négy napon belül két mérkőzést a válogatott idegenben. Azzal együtt, hogy nehéz megfelelő időpontot találni előkészületi mérkőzésekre, a szövetség a megterhelést még nehezítette, mivel teljesen szabad utat engedett, a sorsolásnak, s így a bajnoki rangadók után vár kétszer is nehéz 90 perc a válogatottakra.

30. Magyarország-Jugoszlávia mérkőzés következik Szabadkán. A mérleg: 15 magyar győzelem, 9 döntetlen és 5 jugoszláv siker. A gólkülönbség 56-40 a javunkra. Utoljára 1977. október 5-én játszott egymással a két válogatott. Akkor Budapesten 4:3-ra győztünk. A gólokat Törőcsik (2), Váradi (11-esből), Kereki, illetve Susics (2) és Nikolics lőtte. A mostani találkozón nem lesz egyetlen olyan játékos sem, aki akkor pályára lépett. A 18 fős magyar keretből Disztl Péter és Szabó Ottó eddig még nem szerepelt a válogatottban. Sallai, Gyimesi és Esterházy elég hosszú kihagyás után került vissza a keretbe. Sallai 1982-ben Belgium ellen szerepelt utoljára, Gyimesi 1978 ősze óta, Esterházy pedig 1980. október 8. óta várt arra, hogy újra meghívót kapjon. A most játszók közül Garaba a csúcstartó. Igen érdekes a névsor. 32 mérkőzés: Garaba, 19: Varga, 18: Csongrádi, 16: Bodonyi, 12: Hannich, 11: Sallai, 10: Kardos, 8: Dajka, 7: Péter, 5: Nagy és Esterházy, 4: Kovács A., 3: Csuhay és Róth, 2: Gyimesi, 1: Mészáros. Disztl Péter és Szabó Ottó újonc a keretben. Az eddig játszott 29 mérkőzést 1 millió 100 ezer néző látta.
idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_merkozes.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_merkozes_2.jpg

Szegedi kötődésű barátunk ismét megosztotta velünk, hogyan emlékszik vissza a délutánra:
Miután Szegeden edzőtáborozott a válogatott a szabadkai meccs előtt, a város kissé megbolydult. Faterom is átutazott a szomszédba kollégáival, pedig nem volt az a nagy idegenbe járó. Tudni kell, hogy Szeged és Szabadka - amióta az eszemet tudom - egyfajta szimbiózisban él. Mi vittük a parizert, sajtot, kávét... ők hozták a kvarcórát, rizses csokit, konyakot, Jugoton lemezeket... És persze a benzint, hol onnan ide, hol innen oda. Szóval az öreg szombat hajnalban lelépett meccsre, de a pénteki zsebpénzosztásról megfeledkezett. Mondtam is reggel otthon, ez azóta is benne a van a családi memoárban, jót nevettek rajta. Egész pontosan 20 forint volt akkor a heti zsoldom, hogy legyen viszonyítási alap, nagyjából 5 forint volt egy zacskó frutti.

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_jugoton_rolling_stones.jpgEgy klasszikus a Jugotontól, a nyolcvanas években sok "háztartásban" megtalálható volt

Magából a meccsből, amit tévén mi is követtünk, annyi maradt meg, hogy egy Szabó Ottó nevű játékos is beállt csereként, meg az, hogy elég zsúfoltnak látszottak a lelátók. Nagyjából két év múlva egy serdülő megyeválogatott derbin én magam is pályára léptem Gradski Stadionban egyébként.

A zsebpénzes történetnek meg az lett a vége, hogy Fater kárpótolt mindenféle ismeretlen csokival, meg egy akkor még számunkra újdonságnak ható darts táblával, Ezt a következő hónapokban a tapétám bánta, körbelövöldöztünk rendesen.

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_merkozes_kezdocsapat.jpgA himnuszokat hallgatva... A játékvezetői hármastól kezdődően: Hannich, Bodonyi, Esterházy, Csongrádi, Csuhay, Garaba, Kardos, Dajka, Nagy, Kovács, Varga

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_merkozes_tamadas.jpgRohamoz a sötét mezes hazai csapat...

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_merkozes_tamadas_csongradi_garaba_nagy_antal_kardos_esterhazy.jpgJellemző jelenet a középvonal környékéről. A magyar játékosok már ezen a területen letámadták a hazaiakat. Képünkön öt magyar játékos - Csongrádi, Garaba, Nagy, Kardos és Esterházy - is jut egyetlen jugoszlávra

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_merkozes_bazsdarevics_varga_jozsef.jpgVarga próbálja Bazsdarevicset szerelni

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_merkozes_hannich_pancsev_esterhazy.jpgHannich becsúszva szereli Pancsevet. Esterházy is ott van labdaközelben

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_merkozes_dajka_laszlo.jpgDajka készül beadni

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_merkozes_varga_jozsef.jpgVarga próbál támadást indítani

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_merkozes_dajka_laszlo_2.jpgHa kellett, Dajka is kivette a részét a védekezésből

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_merkozes_kovacs_attila_haritott_tizenegyes.jpgKépregény kilenc kockában elbeszélve... Egy hárított 11-es története


A mérkőzés összefoglalója

A jugoszlávok ellen történtekből, magából a 2:1-es vereségből, egyébként oktalanság lenne bármilyen további, messzemenő következtetést levonni. A magyar válogatott a VB-selejtezőkre készül, azok lesznek majd igazi vizsgái. Szabadka nem volt más és több, mint a remélhetően csúcsig vezető út egyik, tanulságokkal terhelt állomása. A céltól olyan távolságban, mint amennyire jelenleg a magyar válogatott van, egy szabadkai 1:2 igazán nem minősülhet tragédiának. Különösen nem egy olyan „kísérleti’ csapattal, amely ezt a minimális különbségű vereséget elszenvedte, s amely nagy valószínűség szerint ugyanebben az összeállításban talán sohasem játszik többé... Erőt, önbizalmat adhat a tény, miszerint a hazai pályán játszó, az EB-re gőzerővel készülő jugoszlávok (tíz-tizenöt percet nem számítva) egyszerűen nem tudtak mit kezdeni az, egyébként amolyan jó közepesen futballozó magyar csapattal.

Tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztály 24. fordulójában győztek az éllovasok így változás nem történt. Újabb vereségével a Hódgép egyre távolabb kerül a feljutástól. A tabella alján élesedik a harc a kiesés elkerüléséért.idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_nb_ii_gollovolista.jpg

Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.
idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_teruleti_bajnoksagok.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_teruleti_bajnoksagok_tabellak.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_jugoszlavia_magyarorszag_teruleti_bajnoksagok_sarvari_kinizsi_gyori_dozsa.jpgJelenet a Sárvári Kinizsi-Győri Dózsa (2:0) mérkőzésről

A következő szerdán jön a Törökország-Magyarország válogatott labdarúgó-mérkőzés. 

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr6016210612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása