Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 21. forduló

2020.11.02. 05:46 maribor_

1984. április 7-8., a hónap első teljes hétvégéje

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_headlines_atkov_kizim_szolovjev_malisev_sharma_sztrekalov_crippen_hart_van_hoften_nelson_scobee.jpgMérföldkő az emberiség történetében: először fordult elő, hogy 11 ember tartózkodott egyszerre a világűrben. Atykov, Kizim, Szolovjov (Szaljut-7-Szojuz T-10 űrkomplexum), Malisev, Sharma, Sztrelakov (Szojuz T-11), Crippen, Hart, van Hoften, Nelson, Scobee (STS-41-C Challenger)

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

április 5.

Több országgyűlési bizottság tartott ülést. A parlament tavaszi ülésszakának napirendjére tűzött meskét törvényjavaslatot vitattak meg és ajánlottak beterjesztésre az Országházban rendezett bizottsági munkaülésen.

A Bányaipari Dolgozók Szakszervezetének központi vezetősége ülésén megtárgyalta a szakszervezeti munka továbbfejlesztésének feladatait. Az ülésen felszólalt Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára és Gál László, a SZOT főtitkárhelyettese. Részt vett a tanácskozáson Kapolyi László ipari miniszter is.

Moszkvában munkatalálkozót tartottak a Bolgár Kommunista Párt, Csehszlovákia Kommunista Pártja, a Koreai Munkapárt, a Kubai Kommunista Párt, a Laoszi Népi Forradalmi Párt, a Lengyel Egyesült Munkáspárt, a Magyar Szocialista Munkáspárt, a Mongol Népi Forradalmi Párt, a Német Szocialista Egységpárt. a Román Kommunista Párt, a Szovjetunió Kommunista Pártja és a Vietnami Kommunista Párt központi bizottságainak képviselői. A találkozó részvevői véleményt cseréltek a nemzetközi olimpiai mozgalom és a tömegsport fejlesztésének kérdéseiről, valamint a szocialista országok között a testnevelés és a sport területén folyó együttműködés további kiszélesítéséről. A találkozó tárgyszerű, baráti légkörben folyt le.

Akkor már valamit lehetett sejteni a nyári olimpiával kapcsolatosan. Egész pontosan nem tudni, hogy mit, de kezdett nem kerek lenni a történet...

Nem térhetnek vissza a Német Demokratikus Köztársaságba azok a személyek, akik a közelmúltban áttelepültek Nyugat-Németországba és Nyugat-Berlinbe - jelentette be az NDK külügyminisztériuma. Mint a minisztérium szóvivője közölte, számos volt NDK-állampolgár - aki az utóbbi hónapokban, a madridi találkozó zárónyilatkozatával összhangban, kiutazhatott az NSZK-ba és Nyugat-Berlinbe - most kérvényezte visszatérését az NDK-ba. Illetékes helyen kijelentették, hogy az ilyen kéréseknek, bármennyire érthetők is, nem lehet eleget tenni. A családegyesítési és kivándorlási akció keretében már az előző években is többen éltek az áttelepülés lehetőségével. Nagy részük azóta is táborokban él, elhelyezkedésre kevés a remény, hiszen az NSZK-ban kétmillió felett van a munkanélküliek száma

A readingi bíróság végrehajtói - több száz főnyi rendőri erő segédletével - kiürítették a béketüntető asszonyoknak a Greenham Common-i légi támaszpont főkapuja előtt létesített táborát. Mint ismeretes, az asszonyok az amerikai szárnyas rakéták telepítése ellen tiltakoznak, és hónapok óta táboroznak a támaszpontnál. A hatósági fellépéskor néhány sátor tüzet fogott, sebesülés azonban a rendőrség szerint nem történt. Tizenöt asszonyt őrizetbe vettek. A „greenhamiek” megfogadták, hogy a közelben újabb tábort építenek maguknak. Bruce Kent tiszteletes, a nukleáris leszerelési mozgalom főtitkára közölte, hogy a harc a rakétatelepítés ellen folytatódik.

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_greenham_common.jpgPillanatkép a kiürítésről

Margaret Thatcher, brit miniszterelnök, Londonban múzeumként megnyitja a kormány egykori háborús szobáját (Cabinet War Room), ismét kifejezve tiszteletét egykori elődje, Winston Churchill iránt.

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_margaret_thatcher_cabinet_war_room.jpgMargaret Thatchert fogadják az ünnepélyes megnyitón

Megnyitották a nagyközönség előtt Churchill volt angol miniszterelnök második világháború alatt használt bunkerét. Fotónkon a térképszoba látható, amelynek falait borító atlaszokon követték a földi, a légi és a tengeri csaták alakulását. A szobát az 1945-ös állapotában őrizték meg.
idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_cabinet_war_room.jpg

Asszad szíriai és Dzsemajel libanoni elnök szerdai telefonbeszélgetését követően megkezdődött kettőjük találkozójának előkészítése; Dzsemajel két tanácsadója Damaszkuszba érkezett. Bejrúti értesülések szerint Libanon Szíria támogatását kéri a tűzszünet megszilárdítását késleltető akadályok elhárításához. Ez utóbbi témához tartozik, hogy a lausanne-i megbékélési konferencián alakult libanoni legfelső bizottság elfogadta a polgárháborús frontokon szemben álló erők szétválasztásának tervét, és egy katonai albizottságra bízta a részletek kidolgozását, a fennálló nézeteltérések tisztázását.

Az ország déli részén a rossz emlékű Haddad őrnagy utóda, Lahad nyugállományú tábornok átvette az izraeli zsoldban álló dél-libanoni hadsereg vezetését.

A leszerelési világértekezletet előkészítő ENSZ-különbizottság New York-i ülésén beszédet mondott Mikus István, a bizottság magyar tagja, aki hangsúlyozta, hogy a leszerelési tárgyalásokon nem szabad egyoldalú előnyökre törekedni; az erőegyensúly alacsonyabb szinten való megtartása, a kölcsönös biztonság szavatolása olyan fontos tényező, amelyet a leszerelési tárgyalásokon nem lehet egyoldalúan elvetni. Szólt a közép-hatótávolságú amerikai atomrakéták telepítésével keletkezett veszélyről, majd kijelentette: ma fokozottan időszerűek a szocialista országoknak az ENSZ-közgyűlés második rendkívüli leszerelési ülésszakán elhangzott felhívásai: az atomhatalmak mondjanak le az atomfegyver elsőként való alkalmazásáról. Hangsúlyozta, hogy hazánk kezdettől fogva támogatja a leszerelési világértekezlet gondolatát. Álláspontunk szerint ezt az értekezletet - megfelelő előkészítés után - valamennyi állam részvételével meg kell tartani.

Újabb diáktüntetések voltak Chilében. Valparaisóban, a Santa Maria Egyetemen a diákok azért tüntettek, mert a legutóbbi országos tiltakozó nap megmozdulásaiban való részvételük miatt eltanácsolták az egyetemről huszonnyolc társukat, és több tanárt is megfosztottak állásától. Az egyetem katonai parancsnoka a karhatalmat vezényeltette ki a diákok ellen. A heves összecsapásokban több tucat diák megsebesült, ötvennégy hallgatót letartóztattak. A diákok elítélték a rendőri beavatkozást, és követelték a katonai parancsnok távozását az egyetem éléről. Tüntettek a diákok Valparaiso katolikus egyetemén is. Concepciónban az egyetemisták immár egy hete sztrájkolnak, miután a tiltakozó napon a hatóságok megölték egy társukat.

Először dolgozik egyszerre hat kozmonauta a Szaljut űrállomáson. A sikeres összekapcsolás után megkezdődött az előírt tudományos program végrehajtása. A szovjet-indiai űr legénységet szállító Szojuz T-11 űrhajó a megfelelő közelítő manőverek után, moszkvai idő szerint nem sokkal este fél 7 után dokkolt a Szaljut-7-Szojuz T-10 űrkomplexummal. A záróberendezések ellenőrzését követően - mint arról a moszkvai televízió esti híradóját megszakítva tudósított - az űrhajósok, elsőként az indiai Sharma, majd Malisev és Sztrekalov, átszálltak a Szaljut űrállomásra, ahol nagy örömmel fogadták őket a törzslakók: Kizim, Szolovjov és Atykov.

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_szaljut_urallomas.jpgA hat űrhajós a Szaljut fedélzetén

A hat űrhajós hozzákezdett az egyhetes közös kutatómunkához. Malisev és Sharma - Szolovjov és Atykov orvos közreműködésével - olyan orvosi kísérleteket hajtott végre, amelyeknek célja a kozmikus mozgási betegség megakadályozása. A közös ebédet követően folytatódott a kutatómunka, amelynek eredményeit a Szojuz T-11 űrhajósai hozzák magukkal vissza a Földre. Először az űrhajózás történetében, a kozmonauták jógagyakorlatokat végeztek, az elképzelés szerint ez javíthatja közérzetüket a súlytalansághoz való alkalmazkodás kezdeti szakaszában.

Moszkvai idő szerint este fél 7 tájban működésbe lépett - mesterséges holdak segítségével - a Szaljut-Új-Delhi „telehíd”. lndira Gandhi miniszterelnök beszélgetett az űrhajósokkal, sok sikert kívánva nekik. Az űrhajósokat a sikeres dokkolás alkalmából már előzőleg üdvözölte Konsztantyin Csernyenko, az SZKP KB főtitkára, lndira Gandhi és Zail Szingh indiai államfő. Mindannyian a hagyományos szovjet-indiai barátság kiemelkedő állomásaként, a világűr békés meghódítását szolgáló együttműködés példájaként említették a közös űrrepülést. Mint Leonyid Kizim, az űrkomplexum parancsnoka, az irányító központnak jelentette, mind a hat űrhajós jól érzi magát. 

április 6.

A Minisztertanács és a SZOT vezetői Lázár Györgynek, a Minisztertanács elnökének, Gáspár Sándornak, a SZOT elnökének és Méhes Lajosnak, a SZOT főtitkárának vezetésével tanácskozást tartottak a Szakszervezetek Országos Tanácsának székházában. Áttekintették a megelőző találkozón elfogadott megállapodások végrehajtását, amely kifejezésre jut az 1984. évi népgazdasági tervben és szabályozásban, a szocialista munkaversenyről, valamint a társadalombiztosítás és a munkavédelem állami irányításáról időközben megjelent határozatokban.

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_lazar_gyorgy_szakszervezeti_ertekezlet.jpgA kormány és a SZOT vezetői a tárgyalóasztalnál a Szakszervezetek Országos Tanácsa székházában

A Minisztertanács és a SZOT vezetői megvitatták az 1984. év eddig eltelt időszakában végzett gazdasági munka főbb tapasztalatait. Megállapították, hogy a termelés összességében a tervezett ütemben emelkedett, de la kivitel nem érte el az időarányos mértéket. A tanácskozás részvevői egyetértettek abban, hogy minden ágazatban, de különösen a gépiparban, fokozni kell az exportképes, jó minőségű termékek előállítását. Abban is egyetértés volt, hogy a munka szervezettségének javítására, az energiával és az anyaggal való takarékosság fokozásának előmozdítására további intézkedésekre van szükség.

Május 2-án nyitja meg kapuit az 1977 óta épülő Skála-Metró áruház, s ezzel egy időben a Marx téri közlekedési beruházások egy része is befejeződik. Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a budapesti pártbizottság első titkára és Szépvölgyi Zoltán, a fővárosi tanács elnöke helyszíni szemlén tájékozódott a Marx téri beruházások helyzetéről. A főváros vezetőit a kivitelező és a létesítményeket üzemeltető vállalatok igazgatói informálták az építkezések befejezését megelőző munkákról, illetve az év végéig a téren még hátralevő tennivalókról. Maróthy László és Szépvölgyi Zoltán a Nyugati pályaudvar korszerűsítésének munkáival is megismerkedett.

A Magyar Szolidaritási Bizottság meghívására Najef Havatmeh főtitkár vezetésével hazánkba érkezett a Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért elnevezésű szervezet küldöttsége. A palesztin vezető találkozott Péter Jánossal, az országgyűlés alelnökével és Hollai Imre külügyminiszter-helyettessel. A Harmati Sándor elnökkel és a szolidaritási bizottság más vezetőivel folytatott megbeszélésen kölcsönösen tájékoztatták egymást szervezeteik tevékenységéről.

Továbbra is az ipari átszervezések kérdése áll a francia politikai élet középpontjában. A kormány nagy erőfeszítéseket tesz az átszervezések elleni tiltakozás lecsillapítására. Pierre Mauroy miniszterelnök a nemzetgyűlésben bejelentette, hogy az állam öt év alatt 1,7 milliárd frankot fordít az átszervezések által legjobban sújtott Lotaringia megsegítésére, s máris létrehoz egy 500 millió frankos iparosítási alapot, amely új vállalatok létesítését teszi lehetővé.

A Lotaringia megsegítésére irányuló akciót Laurent Fabius ipari és kutatási miniszter fogja irányítani, aki széles körű felhatalmazást kapott. Fabius közölte, több állami nagyvállalattal fog tárgyalni arról, hogy tervezett beruházásaik egy részét Lotaringiában valósítsák meg. Ott azonban még mindig folyik a tiltakozás a kormány terveinek megvalósítása ellen. A szakszervezetek elhatározták, hogy április 13-án tiltakozó felvonulást rendeznek Párizsban a Nation tértől a Concorde térig, s kérik a köztársasági elnököt, hogy fogadja küldöttségüket az Elysée-palotában.

A libanoni ellenzék Amin Dzsemajel elnököt teszi felelőssé a Lausanne-ból meghirdetett tűzszünet összeomlásáért, a rendezési erőfeszítések egy helyben topogásáért. A Haladó Szocialista Párt és az Amal mozgalom egyaránt azzal vádolja őt, hogy adós maradt a megbékélési találkozón vállalt kötelezettségek teljesítésével. Szemére vetik, hogy nem érvénytelenítette azt a törvényerejű rendeletet, amely rendkívüli hatalommal ruházta fel Ibrahim Tannusz hadsereg-parancsnokot, s nem hozta létre azt a hattagú katonai tanácsot, amely átvette volna Tannusztól a hazafias erők ellen bevetett és emiatt szétesett hadsereg irányítását.

Ugyancsak papíron maradt az a megállapodás, hogy a katonai egységek visszatérnek a laktanyákba, nem kapnak többé belpolitikai feladatot. A csapatszétválasztási terv kidolgozását és kivitelezését is főként az késlelteti, hogy a hadsereg kormányhű alakulatai ragaszkodnak a polgárháborús frontokon elfoglalt állásaikhoz, sőt olykor az ellenőrzésük alatt álló körzetek kiterjesztésére is kísérletet tesznek. A Szuk el-Garbnál kiújult tüzérségi összecsapások a péntekre virradó éjszakán a bejrúti zöld vonalra és Bejrút déli külvárosára is átterjedtek. Miután Dzsemajel elnök nem volt képes a jobboldali erők megzabolázására, a jelek szerint a nemzeti egységkormány megalakításával próbál kitörni a bűvös körből.

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_bejruti_zold_vonal.jpgBejrútban, valahol a zöld vonal mentén

Új-Delhiben megkezdődött a Béke-világtanács elnökségi irodájának soros ülése. A tanácskozás fő témája az el nem kötelezettek mozgalmának szerepe a nukleáris háború elkerüléséért és az új gazdasági világrend megteremtéséért folytatott harcban. Az ülésen több mint hatvan ország küldötte és a nemzetközi szervezetek képviselői vesznek részt. Az ülést Romes Csandra, a Békevilágtanács elnöke nyitotta meg. Beszédében rámutatott, hogy a tanácskozás feszült nemzetközi helyzetben kezdődik: a rosszabbodásért az Egyesült Államokat terheli a felelősség. Indira Gandhi indiai miniszterelnök táviratban köszöntötte a BVT elnökségi irodája ülésének részvevőit.

Az iraki-iráni fronton továbbra is hevesek a harcok. Az IRNA hírügynökség szerint újabb „forradalmi gárdistákból” és önkéntesekből álló alakulatokat vezényeltek a frontvonalra. Hivatalos forrásokból korábban azt közölték, hogy körülbelül egymillió iráni harcol a fronton.

Az indiai fővárosban tárgyalt Hamenei hodzsatoleszlám, iráni köztársasági elnök megbízásából Hoszein Seikol-Eszlami külügyminiszter-helyettes. Fogadta őt Indira Gandhi indiai miniszterelnök is. Sajtóértekezletén a diplomata kifejtette, hogy nincs mód a közvetítésre és Irán álláspontja az irakiakkal vívott háborúval kapcsolatban változatlan.

Szintén Új-Delhiben az iráni nagykövetség szóvivője szerint az olimpiai játékok eszközt jelentenek ahhoz, hogy a gazdag országok kinyilvánítsák fölényüket a szegény nemzetekkel szemben. A modern olimpiai mozgalmat a „Nyugat” teljesen „megszállta”. A jelenkori olimpiákon szinte semmi nyoma sincs az afrikai. indiai, iszlám és kínai kultúrának - hangsúlyozta. Az irániak javasolják, hogy az olimpia helyett inkább rendezzék meg az el nem kötelezett országok sportversenyét, illetve az afroázsiai játékokat.

Felújítja a háborúskodó felek kibékítését célzó közvetítői tevékenységét Olof Palme svéd miniszterelnök - közölte New Yorkban egy ENSZ-szóvivő. Az Egyesült Államokban magánlátogatáson tartózkodó Palme Irak nagykövetével és Irán külképviseletének vezetőjével tárgyalt.

Ronald Reagan, az Egyesült Államok elnöke, a washingtoni Nemzetközi Klubban mondott beszédében külpolitikája vezérelveit fejtette ki. A beszéd alapgondolata a Reagan-kormányzat hatalomra kerülése óta követett politika igazolása volt olyan időszakban, amikor a választási kampány nyomán e vonal erősödő kritikai pergőtűzbe került.

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_time.jpgA hét elején megjelenő Time magazin is az USA közép-amerikai politikájával foglalkozott 

Reagan elnök ultrakonzervatív közönség előtt elmondott beszédének - amely egyetlen új kezdeményezést sem tartalmazott - első amerikai visszhangja igen kritikus. A kommentárok hangoztatják, hogy Reagan - bár szóhasználata a Szovjetunióval szemben árnyalatnyit mérséklődött - lényegében teljesen változatlanul a Szovjetunióval való szembenállás szempontjából szemléli az egész nemzetközi helyzetet. A kongresszus demokrata vezetői a beszédet a propagandisztikus önigazolás aktusának minősítették, és elutasították a törvényhozás ellen emelt vádakat.

A Föld körüli pályán keringő Szaljut-Szojuz űrkomplexum hat űrhajósa, köztük az indiai Rakes Sharma, már második napja folytatta a tudományos kutatómunkát. Délelőtt, India fölött elhaladva az ország tengerparti vidékeiről készítettek felvételeket. Az ebédet követően az asztronauták több orvosi kísérletet hajtottak végre, köztük a Vektor elnevezésű programot, amelynek célja az emberi szervezetben a súlytalanság viszonyai között lejátszódó fiziológiai folyamatok vizsgálata. A Szaljut-7-Szojuz T-10-Szojuz T-11 űrkomplexum fedélzetén dolgozó űrhajósok közérzete jó.

Helyi idő szerint reggel 9 órakor a floridai Cape Kennedy űrrepülőtérről elindult útjára a Challenger űrrepülőgép, fedélzetén öt űrhajóssal. Az űrrepülőgép parancsnoka Robert L. Crippen, a haditengerészeti légierő kapitánya, akinek ez a harmadik űrrepülése. 

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_sts-41-c_challenger_1.jpgA start pillanata

A Challenger újabb útját hatnaposra tervezik. Az űrrepülés fő feladata az, hogy a Challenger rakterébe emeljenek egy meghibásodott mesterséges holdat - a naptevékenység megfigyelésére telepített Solar Maxot -, megjavítsák, majd újra pályára állítsák. Ezenkívül több űrsétát is terveznek. A Challenger rendben pályára tért.

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_sts-41-c_challenger_crippen_hart_van_hoften_nelson_scobee.jpgA személyzet: Robert L. Crippen, Terry J. Hart, James D. A. van Hoften, George D. Nelson, Francis R. Scobee

Az űrrepülőgép programján belül ez volt a NASA tizenegyedik kilövése, és a Challenger ötödik útja. És ez a misszió mérföldkő lett az emberiség történetében, de nem csak önmagában. A Szaljut-Szojuz űrkomplexum hat űrhajósával együtt először fordult elő, hogy 11 ember tartózkodott egyszerre a világűrben.

április 7.

Kommunista műszakot tartottak a Debreceni Közúti Építő Vállalatnál. Dolgozóik a városban, a nagyállomás előtti aluljáróban betonoztak, s korszerűsítették az Arány János utca kövesútját is. A műszak bevételének egy részét lakásépítésre fordítják.

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára interjút adott a Leaders című tekintélyes amerikai folyóiratnak. Henry O. Dormann, a folyóirat elnök-főszerkesztőjének kérdéseire válaszolt Kádár János.

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_leaders_cimlap_kadar_janos.jpgA Leaders legújabb számának címlapja

A Leadersről tudnivaló, hogy címének megfelelően politikai, gazdasági, kulturális személyiségek tájékoztatását tűzte ki céljául. Dormann, az elnök-főszerkesztő a folyóiratban a szocialista országokat is igyekszik bemutatni. Nyilatkozott már a Leadersnek Erich Honecker és Todor Zsivkov, egy alkalommal pedig Arbatov akadémikus adott interjút a szovjet-amerikai viszonyról a folyóirat hasábjain. A mostani számban Kádár János interjúja után több magyar személyiség cikkét is közölte a Leaders: Váncsa Jenő miniszter a mezőgazdaságról, Fekete János és Pulai Miklós pénzügyi kérdésekről, Pál Lénárd a tudomány és a gazdaság kapcsolatáról írt, Kallós Ödön a Magyar Kereskedelmi Kamarát ismertette.

Izraeli vadászbombázók hajnalban légitámadást hajtottak végre a libanoni hazafias erők ellenőrzése alatt álló hegyvidéki körzetek, nevezetesen a Bejrút szomszédságában fekvő Bamdun város ellen. Tel-avivi közlés szerint a Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért elnevezésű palesztin szervezet támaszpontját bombázták. A közlemény azt állította, hogy a bamduni támaszponton készítették fel az Izraelbe küldött fegyveres osztagok részvevőit. Az újabb légitámadással konkrétan a Jeruzsálem szívében végrehajtott hétfői fegyveres akciót kívánták megtorolni, amelyet, mint emlékezetes, ez a szervezet vállalt magára. A bejrúti rádió jelentése szerint a Haladó Szocialista Párt erőinek légvédelmi tüzérsége megakadályozta, hogy a Bamdun elleni izraeli légitámadás elérje a célját.

Eközben reggelig tartottak és tíz halottat, ötven sebesültet követeltek a tüzérségi összecsapások a libanoni fővárosban és a tőle délkeletre elterülő hegyvidéken. A kormányhadsereg, a jobboldali milíciák, a Haladó Szocialista Párt és a síita Amal mozgalom katonai vegyes bizottsága hét egymást követő tűzszüneti megállapodással próbált véget vetni az esztelen ágyúzásnak, de rövid idő múltán mindig kiújultak a harcok. Ellenzéki források azzal magyarázzák a tűzszünet ismételt felborulását, hogy a jobboldali milíciákkal szövetséges hadsereg a tervezett csapatszétválasztás előtt előnyösebb pozíciókra próbált szert tenni a polgárháborús frontvonalon.

A Vietnami Szocialista Köztársaság külügyminisztériumának délutáni közleménye szerint a kínai hadsereg néhány gyalogosezrede hajnalban a Hanoitól 150 kilométerre északra fekvő Lang Son tartományban behatolt vietnami területre. A kínai ágyúzás kiterjedt az 1200 kilométer hosszú vietnami-kínai határ mentén fekvő hat vietnami tartományra. A behatolt erőket a vietnami hadsereg visszaverte - hangsúlyozza a vietnami külügyminisztérium közleménye, és rámutat: a fegyveres provokáció azt tanúsítja, hogy miközben Pekingben békés törekvésekről beszélnek, ténylegesen fokozzák tevékenységüket az indokínai országok ellen. Az Új-Kína arról adott hírt, hogy kínai határőregységek nehéztüzérségi ágyúkkal vietnami területeket lőttek. A hírügynökség a tüzérségi akciót „visszavágásnak” tüntette fel.

Chilében egy fegyveres csoport elrabolta a Nemzeti Demokratikus Mozgalom főtitkárát, Jaime Insunzát. E szervezetbe tömörül a szocialista és a kommunista párt, valamint az ugyancsak betiltott baloldali forradalmi mozgalom is. A főtitkárt egyébként február 15-én letartóztatták, mert általános sztrájkra szólított fel, és egy új kormány megalakítását követelte; majd később kiszabadult. Három chilei párt szövetséget hozott létre azért, hogy „Chilében demokratikus rendszer jöhessen létre”. Az erről szóló megállapodást, amely ugyanakkor a pártok eddigi függetlenségének fenntartását is előirányozza, a Radikális Párt, a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Szocialista Szövetség képviselője írta alá.

Az amerikai fővárosban kongresszusi és kormányzati forrásokból új adatok kerültek nyilvánosságra a Nicaragua elleni terrorhadjárat fokozásáról. Az egybehangzó új adatok szerint Nicaragua kikötőinek elaknásítása nem egyszerűen az amerikai kémszervezet támogatását élvező ellenforradalmárok akciója volt, hanem a CIA saját kezdeményezése. Ennek célja az volt, hogy „miután a területek elfoglalására irányuló kísérletek nem jártak sikerrel, új irányt adjon, a gazdasági szabotázs irányát”.

Kongresszusi és kormányzati források, továbbá a nicaraguai ellenforradalmárok szóvivői közölték a The Washington Posttal, a The New York Timesszal, valamint a tévéhálózatokkal: „Az aknákat amerikaiak készítették és telepítették”, az aknásítást a CIA tulajdonában levő amerikai gyorsnaszádokkal hajtotta végre egy különleges alakulat. Az aknásítás célja Nicaragua exportjának és importjának megbénítása; a robbanóeszközöket Corinto, Puerto Sandino és El Bluff kikötőjének bejáratainál helyezték el. Az aknák március elseje óta szovjet, japán, panamai, libériai, angol és holland hajókat rongáltak meg.

Geológiai vizsgálatokkal és technológiai kísérletekkel folytatódott az űrállomáson végzett közös munka harmadik napján, a szovjet-indiai űrprogram. Az űrhajósok vizuális megfigyelést végeztek, és fényképfelvételeket készítettek az Indiához tartozó Andaman-, Nicobar- és Laccadive-szigetek fölött; a helyi gazdaság alapját képező erdőségek állapotáról szolgáltattak információkat az indiai tudósoknak. Felmérték a szigetek körüli tengeri övezet élővilágát is, segítve ezzel az indiai halászatot.

Az űrállomáson levő érzékeny berendezések segítségével kőolaj- és földgázlelőhelyek jelenlétére utaló alakzatok után kutattak a szigetek körüli tenger fenekén. Az indiai szárazföld fölött repülve Rakes Sharma és szovjet űrhajóstársai elsősorban a rendkívül változó vízhozamú, pusztító áradásaival az indiai mezőgazdaságot gyakran sújtó Gangeszt, s az indiai folyók jelentős részének vízutánpótlást adó himalájai gleccsereket és hómezőket figyelték meg. A Thar-sivatag fölött repülve ásványkincs-lelőhelyek után kutattak. A nap második felében a hattagú személyzet az űrből közvetített sajtókonferencián számolt be munkájáról a Moszkva melletti irányító központban összegyűlt újságíróknak.

április 8.

Huszonegyedik alkalommal rendezték meg az általános iskolai diákok országos orosz nyelvi versenyét. A döntőnek az idén a budapesti Szovjet Kultúra és Tudomány Háza adott otthont. A vetélkedő eredményhirdetésére vasárnap került sor. Az orosz nyelv barátai címmel megtartott verseny döntőjében az ország általános iskoláiból 160 gyermek mérte össze tudását. Az iskolák normál tantervű és orosz nyelvi tagozatos osztályaiba járó diákok háromfős csapatokat alkottak, s külön versenyeztek azok, akik anyanyelvi szinten beszélnek oroszul. A központi témát ezúttal Utazás az orosz nyelvi olimpiára címmel hirdették meg, 1984-ben ugyanis immár ötödik alkalommal rendeznek nemzetközi versenyt a Szovjetunióban az orosz nyelvet beszélő diákoknak.

Hosszas betegség után, hetvenegy éves korában elhunyt Solti Bertalan, Kossuth-díjas színművész.

Szülei szintén színészek voltak. 15 évesen lépett először színpadra Miskolcon. Itt öt évig játszott, ezután különböző vidéki társulatokkal szerepelt. Pályáját sihederszerepekkel kezdte, később táncoskomikus volt. A második háború után két esztendőt töltött Miskolcon, 1946-tól 1949-ig pedig a debreceni Csokonai Színház tagja volt, melynek 1948-49-ben igazgatója is lett. Szerepelt később Egerben, Békéscsabán, Győrben, Szolnokon, ezzel egyidőben rövid ideig a Petőfi Színháznál játszott, majd Kaposvárra szerződött. 1969-től 1979-ig ismét Győrben szerepelt, a város díszpolgárává választották. 1979-től 1982-ig a József Attila Színház művésze volt. Négy évtizedet felölelő pályafutása során több mint ezer szerepet játszott el. Színházi szerepei, talán, nem sokat mondanak nekünk. De olyan klasszikus filmekben láthattuk, mint a 2x2 néha 5, a Két félidő a pokolban, az Egri csillagok, a Harminckét nevem volt, a Kakuk Marci, a Fekete gyémántok, a Talpuk alatt fütyül a szél, A Pogány Madonna, az Egy óra múlva itt vagyok, a Jó estét nyár, jó estét szerelem, vagy A 78-as körzet.

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_solti_bertalan.jpgSolti Bertalan

A rendőrség 120 holland békeharcost tartóztatott le a Vokel hollandiai amerikai légi támaszponton, ment elfoglaltak egy atomtöltetekét tároló raktárt. Előzőleg az amerikai robotrepülőgépek kijelölt telepítési helyén, a woensdreohti támaszpontnál tüntették. A hatóságok a rendőrség mellett a katonaságot és a csendőrséget is mozgósították a tüntetők távoltartására. A rakétatelepítésre kijelölt öt nyugat-európai ország közül egyedül Hollandia nem döntött véglegesen a telepítésekről, amelyek három országban már megkezdődtek.

Lotaringia után Dél-Franciaországban is tiltakoznak az elhatározott ipari átszervezés során tervezett üzem bezárások ellen. Ez a veszély fenyegeti Marseille közelében az Ugine-Acier kohó- és acélipari üzem 1200 munkását - bár a gyárát tíz évvel ezelőtt helyezték üzembe, s korszerű berendezésekkel szerelték fel. Az üzem dolgozóinak küldöttsége behatolt a több megye képviselőiből álló úgynevezett regionális tanács - közigazgatási testület - rendkívüli ülésére, ahol éppen a kormány átszervezési tervéről tárgyaltak, s a munkásak tiltakoztak az üzem bezárása ellen. Amikor a tüntetők kivonultak a teremből, a regionális tanács (melyben a baloldali pártok képviselői vannak többségben) elhatározta, hogy nem szavazza meg a kormánnyal kötendő regionális szerződés ipari részét, s küldöttséget küld Pierre Mauroy miniszterelnökhöz, hogy változtassák meg az üzem bezárására vonatkozó döntést.

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_longwy_sztrajk.jpgFranciaországban újabb megmozdulásokra került sor a kormány tervezett gazdasági intézkedései miatt. Képünkön: egy vasmunkás szedi szét - sajátos tiltakozásként - a vasúti sínt Longwy város pályaudvarán 

A lausanne-i megbékélési találkozón létrehozott libanoni legfelsőbb bizottság katonai testülete elfogadta a polgárháborús frontokon szemben álló erők szétválasztásának tervét. A 15 kilométer hosszú, váltakozó mélységű ütközőövezetben 2000 rendőr és 100 tűzszüneti megfigyelő helyezkedik el. Szó van arról, hogy libanoni kezdeményezésre felemelik a tűzszünet ellenőrzésében részt vevő francia katonák (40 fő) létszámát. A hadsereg, a jobboldali milíciák, a Haladó Szocialista Párt és az Amal mozgalom képviselői által kidolgozott tervet az Amin Dzsemajel államfő elnökletével működő legfelsőbb bizottság elé terjesztik jóváhagyásra. A biztonsági program egyben tartalmazza a végérvényes és teljes tűzszünet feltételeit.

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_amin_dzsemajel.jpgAmin Dzsemajel elnök (középen) vezetésével tanácskozik a tűzszünet betartását vizsgáló bizottság

A Kobe közelében lévő otthonukból fegyveresek elrabolják az akkor negyvenhárom éves Katsuhisa Ezakit, Japán legnagyobb édesipari konszernjének, az Ezaki Glico tulajdonosát és elnök vezérigazgatóját. A bűnözők megkötözték a családtagokat, elvágták a telefonvonalat, majd Katsuhisat egy raktárba vitték és ott tartották fogva. Az elkövetők a hatóságoktól egymilliárd jent vagy 100 kilogramm aranyat követeltek, ezt viszont sosem kapták meg, mivel Katsuhisanak pár napon belül sikerült megszöknie.

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_katsuhisa_ezaki.jpgKatsuhisa Ezaki,a kiszabadulása utáni sajtótájékoztatón

A történet azonban innentől lesz még érdekesebb...
Röviddel a Glico elnökének visszatérése után megérkeztek az első levelek a vállalat központjába, a rendőrségre és a legnagyobb japán napilapokhoz is. A következő másfél évben további 100 hasonló üzenet érkezett az állítólagos emberrablóktól. A nyelvezetből kiderült, hogy az elkövetők nagy valószínűséggel Osaka környékén lakhattak vagy onnan származtak, az üzenetek pedig írógépen készültek. Nemsokára a rendőrség egy meglehetősen gúnyos hangú levelet kapott, amelyben az emberrablók idiótának nevezték a hatóságokat azért, mert nem voltak képesek elkapni őket. Az üzenet küldői több részletet is megosztottak a rendőrökkel, többek között azt, hogy milyen autóval érkeztek a bűncselekmény helyszínére és hol vásároltak ételt aznap. A levelet azzal zárták, hogy ha ezután sem képesek megtalálni őket, akkor a társadalom szégyenei és csak lopják az adófizetők pénzét, majd feltették a kérdést, hogy esetleg elrabolják-e a rendőrfőkapitányt is. Az aláíró pedig "Kaijin Nijuichi Menso", vagyis magyarra fordítva a 21 arcú szörnyeteg volt. Ez azért is érdekes, mert az egyik legnagyobb japán krimi és detektívregény írónak, Taro Hirainak az egyik könyvében egy hasonló nevű karakter testesíti meg a zseniális gonosztevőt, a bűnözők által választott név pedig nagy valószínűséggel előtte tisztelgett. A levél után két nappal, április 10-én valaki hat autót gyújtott fel a Glico székházának parkolójában, majd nem sokkal később újabb gyújtogatás történt, amelyet egy telefonhívás is követett. Ebben a feltételezett elkövetők, akiket ekkora már mindenki csak a 21 arcú szörnynek hívott 1,3 millió dollárnak megfelelő összeget követeltek, hogy leálljanak a cég zaklatásával. Az elkövetők pontos helyet és időpontot is megadtak a pénz átadására, azonban a helyszínen letartóztatott fiatalembert, mint később kiderült a 21 arcú szörny kényszerített arra, hogy ott legyen, így a kihallgatás után szabadon engedték. Májusban az osakai újságok és televíziók levelet kaptak, amelyben az állt, hogy a 21 arcú szörny ciánnal mérgezte meg a Glico édességeinek egy jelentős részét. A boltok a hírre azonnal eltávolították a termékeket a polcokról, azonban a vizsgálatok után kiderült, hogy mindez rémhír volt. A mérgezés híre viszont annyira beakadt az emberek agyában, hogy a csökkenő kereslet miatt a vállalat júliusban már azzal számolt, hogy 130 millió dollárnyi bevételtől esnek el (a valós összeg 21 millió dollár lett), és emiatt több száz embert bocsátottak el. Június 26-án újabb levél érkezett, amelyben gyakorlatilag tűzszünetet hirdetett a 21 arcú szörnyeteg arra hivatkozva, hogy a csoportban egy 4 éves gyerek is van, aki nagyon szereti a Glico édességeit és folyamatosan sír azért, hogy vegyenek neki. Mivel egy gyermeket nem szép dolog megríkatni, ezért a szervezet januárig leáll a cég zaklatásával, hogy a termékek visszakerülhessenek a boltok polcaira.

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_katsuhisa_ezaki_2.jpgA japán rendőrség ellenőrzi a Glico termékeit a boltokban

A zsarolók viszont nem vártak januárig, helyette számos más híres étel és édességgyártót támadtak meg, összesen hatot, köztük a szintén Osaka környékén található Marudai Food Company-t, amely elfogadta, hogy váltságdíjat fizessen a zsarolóknak. Június 28-án a cég egyik dolgozójának álcázott rendőr 50 millió jennel szállt fel egy Osakából Kiotóba tartó vonatra. A sínek mellett elhelyezett fehér zászló jelezte volna számára, hogy hol kell kidobnia a pénzzel teli táskát a vonatból. Útközben azonban arra lett figyelmes, hogy egy férfi szemmel tartja őt és követi. A gyanús figura erős testalkatú, alacsony, szemüveges férfi volt, akinek a szemei leginkább egy rókáéra hasonlítottak a leírás szerint. A sajtó később el is kezdte rókaszemű embernek nevezni őt. A fehér zászlós jelzés azonban nem érkezett meg, ezért a rendőr elkezdte követni a vonaton vele utazott gyanús alakot, viszont neki sikerült megszöknie. A 21 arcú szörnyeteg egészen őszig várt a következő akcióra. Ekkora a Morinaga nevű édességgyártónak küldtek levelet, amelyben 410 ezer dollárnak megfelelő összeget követeltek, a vállalat viszont elutasította az együttműködést. Emiatt október 8-án az alábbi fenyegetést tette közzé a szervezet: "Adtunk egy különleges ízt a cukorkáitokhoz. A cián íze keserű. Ettől nem romlanak el a fogak, adjátok bátran a gyerekeknek. Figyelmeztetést is raktunk az édességetekre, 20 dobozt helyeztünk ki Hakate és Tokió boltjaiban. " A fenyegetés nagyon hasonló volt, mint amit korábban a Glico kapott, azonban ebben az esetben a 21 arcú szörnyeteg már nem hazudott, az édességek valóban mérgezettek voltak és halálos dózisú ciánt találtak bennük a hatóságok. A megmérgezett édességeken különböző üzenetek álltak, a többségükön a "figyelem, mérgező" felirat volt olvasható. 1984 októbere és 1985 februárja között 21 csomaggal találtak a ciánnal szennyezett termékből a boltokban. Egy későbbi levélben a szervezet kiemelte, hogy a következő akciójuk során már nem lesz figyelmeztető cédula a csomagolásokon. Gyanúsított ismét volt, egy férfi, aki október 7-én éppen egy csomag édességet helyezett el egy bolt polcán, azonban őt nem sikerült megtalálni. Később azonban kiderült, hogy a bolt biztonsági felvételén lévő férfi nagy valószínűséggel a rókaszemű volt. A zsarolások egy ideig még folytatódtak, majd 1985 augusztusában, miután az ügyért felelős egyik magas beosztású rendőr öngyilkos lett, a 21 arcú szörnyeteg levelet küldött, amelyben leírták, hogy Shoyi Yamamoto becsületes halált halt és az ő tiszteletére leállnak a zsarolásokkal.

A másfél év alatt a 21 arcú szörnyeteg 28 bűncselekményt követett el, az ügybe 1,3 millió rendőrt és nyomozót vontak be öt tartományból, 125 ezer embert kérdeztek ki, 28 ezer tippet kaptak és ez volt az első eset, amikor a japán rendőrség egyetlen letartóztatást sem tudott felmutatni. A rendőrség végül 2000-ben kért bocsánatot a lakosságtól.

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_katsuhisa_ezaki_3.jpgKatsuhisa Ezaki 2020-ban, köszöni szépen, jól van és még mindig a vállalatot vezeti

A föld felszínének megfigyelésével és fényképezésével, orvosi kísérletekkel folytatták programjukat a szovjet-indiai közös űrrepülés részvevői. Az űrhajósok ébredés után, a földi irányító központ engedélyével még reggelijüket is elhalasztották, hogy újabb felvételekét tudjanak készíteni India területe fölött átrepülve.

A meghibásodott Solar Max mesterséges hold befogására és megjavítására tett előző sikertelen kísérlet után az Amerikai Űrhajózási Hivatal (NASA) utasítására a Challenger űrrepülőgép személyzete újra elhalasztotta a műveletet. Szakértők az ismételt halasztástól azt várják, hogy az újabb időnyeréssel a mesterséges hold mozgása stabilizálódik, s könnyebben be lehet majd emelni az űrrepülőgépbe. Az újabb terv szerint a Challenger kedd reggel közelíti meg a mesterséges holdat, és automatikus emelőkarjával megpróbálja beemelni. A NASA szakértői még nem nyilatkoztak arról, hogy a programban történt változások miatt meghosszabbítják-e a Challenger útját. Jelenleg a Challenger mintegy száz kilométeres távolságban azonos pályán követi a mesterséges holdat. Megfigyelők az amerikai űrrepülőgép útjával kapcsolatban emlékeztetnek arra, hogy e többször használható kozmikus eszközök minden harmadik repülése katonai célokat szolgál. A Pentagon hírszerző mesterséges holdaknak a világűrben történő cseréjét és katonai rendeltetésű űreszközök indítását végezteti az űrrepülőgépről.

Ugye, érezzük a két űrrepülés közötti különbségek tálalását? Míg a szovjetek közös repülése az első indiai kozmonautával, sikerek halmozásával a tudományt, a fejlődést és a haladást szolgálja, addig a NASA küldetései katonai célokat szolgálnak, sikertelenségekkel és kudarcokkal tarkítva... Arról nem jelent meg hír, hogy a Challenger személyzete a Solar Max "kudarca" előtt (a Solar Max-re a jövő héten még visszatérünk) sikeresen földkörüli pályára állította az LDEF (Long Duration Exposure Facility=Hosszú időtartamú előkészítő eszköz) anyagkutató űrlaboratóriumi egységet.

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_sts-41-c_challenger_ldef.jpgA Challenger rakteréből elengedik az iskolabusz méretű LDEF-et Kalifornia és Mexikó felett

És ha már világűr, amiről szintén nem számoltak be a magyarországi napilapok sem. A januári kísérleti kilövés után Kína ezen a napon indította útnak a Dong Fang Hong-2 nevű telekommunikációs műholdját, amit csak televíziós átjátszásra használtak. Ez volt az első eszköz, amit a kínaiak a világűrbe juttattak és geostacionárius pályára (keringési sebessége megegyezik a Föld forgási sebességével, a földi megfigyelő számára a műhold mozdulatlannak látszik) állítottak. Az egységet - bár a tervezett élettartama 4,5 év volt csupán - a XX. század teljes hátralévő részében használták.

Humor:
idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_humor_1.jpg
idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_humor_5.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_reklam_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_reklam_4.jpg

Kékfény:
A közúti forgalom segítésére, a közlekedési fegyelem szilárdítására, a balesetek megelőzésére a rendőrök a tavaszi hónapokban fokozott közúti ellenőrzést tartanak a fővárosban és az ország valamennyi megyéjében. Az ellenőrzésekben, amelyek áprilisban kezdődnek, részt vesznek a Közlekedési Minisztérium, a nagy közlekedési vállalatok ellenőrei, munkatársai, a rendőrség önkéntes segítői, valamint a fegyveres erők és testületek ellenőrei. A közúti ellenőrzéssel segítséget kívánnak nyújtani a járművezetőknek a tavaszi forgalomra való átálláshoz, a közlekedési szabályok megtartásához. Ennek szükségességét jelzi az is, hogy a közúti közlekedési balesetek száma a múlt évben növekedett, ezen belül több volt a halálos és a súlyos sérüléses baleset is.

A Borsodi Halászati Felügyelőség most elkészült összegzése szerint a helyi tanácsok a horgászati tilalom megsértése, engedély hiánya, vagy pedig méreten aluli halak kifogása miatt több mint háromszáz esetben folytattak le szabálysértési eljárást, és szabtak ki büntetést az utóbbi esztendőben. A bírság összege 500 forinttól 2000 forintig terjedt, a szabálysértő halászok, horgászok engedélyét a halászati felügyelőség minden esetben egy évre bevonta. A halállomány, főként pedig az új telepítésű ivadékok védelmében az idén tovább növelik a társadalmi ellenőrök számát.

Közlemények:
Elton John kettős koncertje. A hét hírszenzációja: az Országos Rendező Iroda meghívására, a Multimedia Organisation LTD. és az Interkoncert közvetítésével Budapestre érkezik a kortárs rockzene egyik legnagyobb alakja, Elton John. A világhírű és nagy becsű énekes-komponista húsvét szombatján és vasárnapján, április 21-én, illetve 22-én, este 7 órakor ad koncertet a Budapest Sportcsarnokban. Jegyek az ORI központi pénztáránál és a közönségszervezőknél, illetve a Budapest Sportcsarnok jegypénztárában válthatók.

A Nemzeti Színház igazgatósága közli, hogy az április 12-re, csütörtökre meghirdetett Olympia című előadás technikai okok miatt elmarad. Az előadás április 23-án kerül színre, a megváltott jegyek érvényesek.

Április 9-től ideiglenesen nem szállít autóbuszokat kompjain Vác és Tahitótfalu között a Pest megyei Kishajózási és Javító Vállalat.

A Mahart Balatoni Hajózási Leányvállalat közli, hogy személyhajó járatát Siófok-Balatonfüred és Fonyód-Badacsony útvonalon április 8-án, vasárnap a tavaszi menetrend szerint megindítja.

Állásajánlat:
idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_allasajanlat_3.jpg

Divat: Egyszerű pulóver - házilag
Mérete: 38-40-es. Anyaga: 40 dkg középvastag műszál fonal, 4-es és 5-ös kötőtűk. Minta: lustakötés, a passzé részek 2 sima, 2 fordított mintával készülnek. A pulóvert egy darabban kötjük meg. Összeállítás: varrjuk össze az oldalakat és az ujjakat. A nyakát három rövidpálcasorral horgoljuk körbe, és az ujját hajtsuk fel.
idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_divat.jpg

Tavaszi öntözés:
A kedvezményes öntözési lehetőséget kihasználva, a hajdúszoboszlói Állami Gazdaságban 320 hektáros területen mesterséges esőztetéssel pótolják a hosszú szárazság miatt hiányzó 150-200 mm csapadékot. Az ország nyugati részén is rendkívül hiányzott a csapadék, s a mezőgazdasági üzemekben sok gondot okozott a huzamos ideig tartó csapadékhiány. A napokban lehullott eső ezen a helyzeten valamennyit enyhített.

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_tavaszi_ontozes.jpgŐszi vetésű búzára hull a mesterséges eső

Hétvégi munka a földeken, a kertekben: Országszerte vetettek, permetezték a gyümölcsösöket
A kedvező időjárás hatására hétvégén megélénkült a határ, országszerte vetettek, metszették a gyümölcsösöket, s végezték az ilyenkor szokásos mezőgazdasági munkákat. Bács-Kiskun megyében tegnap csaknem ezer gép dolgozott a földeken, s így jól haladnak az ipari borsó vetésével. A háztáji gazdaságokban a burgonyát és a zöldségfélék magját, Kalocsa vidékén pedig a fűszernövényeket vetették. Békésben elsősorban a szójabab és a napraforgó vetése adott munkát a nagyüzemi brigádoknak. A borsodi határban főként a pillangósok, a cukorrépa és a burgonya vetésével foglalatoskodtak. Győr-Sopron megyében, a Petőházi Cukorgyár körzetében már a befejező szakaszához közeledik a cukorrépa vetése. A Hanságban és a Rábaközben újabb berendezések üzembe helyezésével öntözik a legelőket és a lucernatáblákat. Pest megyében megkezdték a napraforgó vetését, s a legutóbbi határszemlék szerint hamarosan hozzáláthatnak a kukoricáéhoz is. Szabolcsban permetezik a gyümölcsfákat, mert attól tartanak, hogy a langyos, párás időben elszaporodnak a kártevők. Vas megyében a napraforgó és a kukorica számára készítik elő a magágyat.

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_jaszkiseri_lenin_mgtsz.jpgVegyszeres gyomirtás a jászkiséri Lenin Mgtsz-ben

Befejezés előtt az új baleseti intézet:
Ősszel már ismét betegeket fogad az egykori Mező Imre úti traumatológia. Másfél milliárd forintos költséggel teljesen átépítették, kibővítették és - már kipróbált - nagy értékű műszerekkel szerelték fel az új intézetet, amely nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő színvonalú. Szükség is van rá. Hiszen tudjuk, hogy a sérülteknek milyen fontos a gyors beavatkozás. Kevesen tudják: a 39 éven aluli lakosság körében a halálozási okok között a balesetek vezetnek. A figyelem középpontjában a medicorosok állnak, hiszen páratlan értékeket, szinte egyedülálló gépeket és berendezéseket szereztek be és szerelnek be ebben az intézetben. A traumatológián egyszerre 11 nagy műtőben láthatnak hozzá az orvosok a sérültek megmentéséhez. Mindtehát az orvosok, a betegek és a kiszolgáló személyzet számára is a legkorszerűbb technikát, a legnagyobb kényelmet biztosítja a gyors életmentéshez, a gyógyuláshoz.

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_baleseti_intezet_1.jpgLenyűgöző a látványa a száz méter hosszú, tizenegy szintes, erkélyes hotelépületnek és a hozzá kapcsolódó ötszintes diagnosztikai tömbnek. Újjávarázsolt külsejével, de mégis őrizve régi erényeit, a Baross tér környékének jellegzetes épülete

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_baleseti_intezet_2.jpgA Medicor szerelői munkában

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_baleseti_intezet_3.jpgA már berendezett „kozmikus” műtő

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_baleseti_intezet_4.jpgKórterem, kormányozható ágyakkal

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_baleseti_intezet_5.jpgÉlesztik a nővérhívót

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_baleseti_intezet_6.jpgUtolsó simítások a konyhai gépeken

Autópálya-üzemmérnökség épül az M 1-esen:
Az M 1-es autópálya 38-as kilométerszelvényénél üzemmérnökség épül több ütemben. Az UTIBER megbízása alapján az Út-, Vasúttervező Vállalat készítette el a tervet. A generálkivitelező a 22-es Állami Építőipari Vállalat. Az üzemmérnökségen egyebek között garázs, műhely, sótároló, valamint szolgálati lakások is helyet kapnak. Az új telep dolgozóinak feladata lesz a Törökbálinttól Tatabányáig az M 1-es autópálya üzemeltetése és fenntartása.

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_autopalya_uzemmernokseg.jpgElőre gyártott elemekből készül a garázs

Épül a Roll üzem:
Több szomszédos tsz és a Csepregi Állami Tangazdaság összefogásával Roll jégkrém üzemet építenek Bükre. Az építkezés azóta előrehaladt: áll már az épület vázszerkezete. A csepregi állami nagyüzem vezetői abban bíznak, hogy az ősszel már a próbagyártás is beindulhat. Fotósunk ilyennek látta a leendő üzemet.
idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_buki_roll_jegkremuzem.jpg

Kisiparosok és tanítványaik Csongrád megyében:
Érthetik-e a mai fiatalok az iparosházak, műhelyek nyelvét? Régen a kádár udvarán hordó állt, a tímár feje felett bőr száradt. Szegeden a felsővárosban külön negyedben laktak a szűcsök, a festett bútorokkal kérkedő asztalosok, a mézeskalácsosok, a kékfestők, a tarhonyacsinálók. A magukra adó iparosok már ruhájukkal is hangsúlyozták: mások a többi mesterség képviselőinél. A tápéi gyerek addig nem nyugodott, amíg saját kezűleg nem tudta az oly sokat látott gyékényből font háztetőt, szatyrot, méhkast elkészíteni; a csizmadia festett cégtábláját bámuló siheder előbb-utóbb kézbe vette a kaptafát, s a ló patkolását kiskorában csodáló felnőttként odakerült a kovácsüllő közelébe.

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_szegedi_papucs.jpgAz utolsó szegedi (kézzel varrott) papucsokat készítő mester, Rátkai Sándor, és remekei

Kántor utódai:
A több mint tízéves múltra visszatekintő hatvani ebtenyésztő egyesület támogatást nyújt tagjainak a szakszerű tenyésztéshez, továbbá az ebek képzéséhez. Saját tanpályájuk is van. A kutyaiskolában Maróthi József szakavatott irányításával fegyelmezés, többféle ügyességi próba, őrzés, csibészfogás és sok más hasznos tudnivaló szerepel a „tananyagban”. A legügyesebb, legtanulékonyabb német juhászok „felsőbb iskolába” is léphetnek, a Belügyminisztérium rendőrkutya-képző bázisára kerülhetnek, Kántor utódaivá válhatnak.

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_hatvani_ebtenyesztes.jpgNehéz feladat

Életmentő tűzszerészek:
Különös rét. Tele kicsi és nagy gödrökkel. Fű sehol, virág nem nyílik rajta, madár, állat elkerüli. Szélén, az erdő alatt az URH adó pattogó szavakat továbbít. - Felkészülni!... három, négy, öt! Óriás dörej kíséretében a mélyedések közül hegynyi föld csap az égnek, majd vissza-visszahullva betakarja a föltépett talaj sebeit. Gyilkos fegyverek temetője ez a hely. A háborúból visszamaradt lövedékeket, bombákat semmisítik itt meg. Ez alkalommal egy 250 kilós amerikai gyártmányú bombát robbantottak fel a tűzszerészek. Erre a sorsra vár a tisztás szélén homokba ágyazva az a kézigránát is, amelyet Lovasberényben találtak nemrég. A háború után bizony tűzszerészeink közül is többen haltak meg, míg mások életének biztonsága miatt fáradoztak. Húsz éve már, hogy nem ért baleset közülük senkit munka közben, örülünk annak, hogy a fiatalok egyre többen jelentkeznek tűzszerésznek és hivatásuknak tekintik ezt a veszélyes szakmát.

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_tuzszereszek_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_tuzszereszek_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_tuzszereszek_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_tuzszereszek_4.jpg

Iszaphasznosítás:
Hasznosítják a Holt-Marcal tisztításánál kinyert iszapot a győri Kun Béla lakótelep építésénél. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szivattyúja nagy nyomással szállítja a kinyert anyagot. A tervek szerint jelentős megtakarítást érnek el a feltöltésnél, mivel nem kell szállítani gépkocsival a tetemes mennyiségű töltőanyagot.

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_iszaphasznositas.jpg

Tavasz a vízen:
A KISZ KB és a Magyar Evezős Szövetség tavaszköszöntő vízifelvonulást tartott a Dunán. A tavaszköszöntő nagyszerűen sikerült, a tavasz is „célba érkezett”!
idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_tavaszkoszonto.jpg

Fagylalt:

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_fagylalt.jpgHűvös idő ide, hideg szél oda, a fagylaltkedvelők dacosan siettetik a tavaszt

Múlt és jelen:
A telefon térhódításával sem csökken a levelek száma, így aztán szükség van a hagyományos postaládára, csakúgy, mint a modern távbeszélő állomásra. Múlt és jelen egyúttal a jövőt is kifejezi.
idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_mult_es_jelen.jpg

A Magyar Televízió műsorán: Hírháttér. A belpolitikai főszerkesztőség műsora
Aszketikus arcélű ismerős a képernyőn. Korrekt mondataival feszes áramkört létesít riportalanya s köztem, a számára láthatatlan tévénéző között. Nem az a személyiség, akinek személyes varázsánál kívánnék megmelegedni; magatartásában nyoma sincs a behízelgésnek. Még egyszer sem csalta a pillámra a meghatottság könnycseppjét. Ennél szigorúbb a szerepe. Kérdez. Helyettem is. Olykor rákérdez. Vitázik. Ezt a Hírháttért mintha neki találták volna ki. Nem állítom és nem állítja ő sem, hogy a Hírháttért feltétlenül miatta nézzük. De hogy érdemes néznünk, abban vitamódszere célratörő alaposságának és meggyőző hitelességének nagy része van. Mindenekelőtt rádiós egyéniség. A Rádiónál nőtt fel Mester Ákossá. Húsz év alatt olyan műsorok tették ismertté és népszerűvé, mint a Körmikrofon (Vértes Csabával), a Közéleti közelképek, a Nagyítás, a Reggeli és a Déli Krónika, a 168 óra, amelynek immár egy éve a felelős szerkesztője.

- A tévé téged is láthatóvá tett. Milyen dolog - láthatónak lenni? Kiváltképp fontos, aktuális, olykor kényes közügyekben.
- Ezt is meg kell tanulni. Nem biztos, hogy ehhez a rádiós rutin jó. Szerencsére a tévében van kitől tanulnom.
- Azt mondtad az imént - engedd meg, hogy a te finoman rámenős-rákérdezős módszereddel éljek - A tévében sem kell kibújnod a bőrödből. Hát akkor most ki kell vagy nem kell?
- Hadd fogalmazzak úgy, hogy a tévében az ember bőrének más a funkciója, mint a rádióban...
- Kockázatosabb vásárra vinni?
- Igen, mivel hogy látható. A képernyőn látod az ember arcát. Ha a riportalany valami okból nem tud vagy nem akar válaszolni, a rádióban csönd támad. A tévében ilyenkor sincs csönd, hiszen az arckifejezés sokszor a szónál is beszédesebb. A tévében csönddel nehezebb elkendőzni a valóságot, mint szóval.

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_mester_akos.jpgA műsorvezető: Mester Ákos

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_mozi.jpg

Bezárt mozik:

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_bezart_mozik_dozsa.jpgA vakolaton még olvasható: Dózsa. A nagy befogadóképességű Dózsa mozi bútorraktárként szolgál. Rakodó teherautók vesztegelnek előtte a forgalmas Róbert Károly körúton

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_bezart_mozik_vorosmarty.jpgVörösmarty mozi: várjuk a felújítás utáni nyitást

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_bezart_mozik_ujlaki.jpgElkészült az óbudai lakótelep, és bezárt az Újlaki

Ismerős arcok: Farrah Fawcett
Charlie egyik angyalaként lett híres egy világsikerű tévésorozatban, melynek jó néhány darabját a Magyar Televízió is bemutatta. A sorozatot arra építették, hogy három rendkívül szép fiatal nő ered a különböző bűnügyek nyomába. Ezért a két producer, Leonard Goldberg és Aaron Spelling úgy döntött, hogy a korábban modellként dolgozó színésznők közül válogattatja ki a három főszereplőt. A szereposztó rendező választása a pókerezni imádó, atletikus felépítésű magándetektívnő, Jill Munro szerepére Farrah Fawcettre esett. „A döntés egyszerű volt, mert az első javaslatot fogadtuk el - emlékezett másfél évvel később Leonard Goldberg. - Mi ugyanis úgy gondoltuk, hogy néhány bájos, kalandos filmet forgatunk a lányokkal és kész. Az ABC televízió, mely a megbízást adta a Charlie angyalai elkészítésére, maga sem várta azt, ami történt. 1975 szeptemberében bemutattuk a sorozat első, úgynevezett pilot-filmjét a közönségnek, és nyomban érezhettük - átütő sikert arattunk. Bevallom, erre nem voltunk felkészülve, és amikor mindjárt a harmadik adás után rendszeres heti sorozattá váltunk, bizony csipkednünk kellett magunkat, hogy egyáltalán tartani tudjuk a lépést az érdeklődéssel. Később, úgy a huszadik adás táján, azután érzékelhetővé vált Farrah Fawcett személyes sikere is, aki iránt egyre jobban érdeklődött a közönség, és hamarosan elsősorban miatta várták a sorozat adásait.” Mint ahogy a producerek nem számítottak a sorozat sikerére, ugyanúgy teljesen váratlanul érte a népszerűség Farrah Fawcettet is.
idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_farrah_fawcett.jpg

A Színművészeti Főiskolán:
A Színház- és Filmművészeti Főiskolán töltött fotóriporterünk néhány napot, együtt élve a főiskola hallgatóival. Képeinken bemutatjuk, miként készülnek a pályára a jövendő színházi, filmes és televíziós művészei, hogyan ismerkednek mesterségük alapfogalmaival, hogyan sajátítják el szakmai fogásait.

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_szinhaz_es_filmmuveszeti_foiskola_1.jpgFischer Sándor beszédóráján a III. b-ben

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_szinhaz_es_filmmuveszeti_foiskola_2.jpgA műteremben

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_szinhaz_es_filmmuveszeti_foiskola_3.jpgA III. b. zenés-táncos vizsgája. A rendezőtanár: Fodor Antal

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_szinhaz_es_filmmuveszeti_foiskola_4.jpgAz I. a. akrobatika óráján

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_szinhaz_es_filmmuveszeti_foiskola_5.jpgA balett-teremben az operett-musical szakon

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_szinhaz_es_filmmuveszeti_foiskola_6.jpgMozgásóra a II a-ban. Az eszközhasználatot Szirmai Béla mutatja

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_szinhaz_es_filmmuveszeti_foiskola_7.jpgA televízió operatőr és rendező szak II. évfolyamán Koltay Gábor a tanár

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_szinhaz_es_filmmuveszeti_foiskola_8.jpgAvar István a színészmesterségre készíti föl osztályát, a II. b-t

Színházi bemutató: Albert Schweitzer (Madách Színház)

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_bencze_ilona_koltai_janos.jpgBencze Ilona és Koltai János

Az 15. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Fenyő: Jön a break (Fenyő Miklós), 2. Deák-Földes: Felszarvazottak balladája (Deák Bili Gyula), 3. Koncz-Szenes: Gyere el, ha bántanak (Kovács Kati).

Jön a Fenyő, jön a Fenyő!
Persze, a sláger szövege jön a break, jön a break, itt azonban, mint ez a fotónkon világosan látható, sokkal többről van szó. Jön a Fenyő-família, és szándékuk szerint az új táncőrület, melynek jegyében a hónap végén jelenik meg Fenyő Dáci kislemeze az Ugrókötéltánc és a Viszlát Magdolna című szívbemarkoló dalokkal, sőt, készül a közös utcabál...
idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_fenyo_miklos_fenyo_daci.jpg

Az előadók között: 1. Satöbbi együttes: Az ajtó (Satöbbi), 2. Sós-Szolnoki-Verestói: Esti mese (Giterátor), 3. Solymos: Angyali dal (Expressz).

A héten az amerikai slágerlistákat még mindig Kenny Loggins Footloos-a, a nyugat-európai slágerlisták többségét Lionel Richie Hello című számai vezetik.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 21. fordulóját! Újra főszerepben a bajnokság a válogatott külföldi szereplései után. Ritkán lehet elmondani, hogy olyan forduló következik, amelyben rendkívül nehéz tippelni. Most azonban ilyen jellege van a mai pontvadászatnak. Akad kiemelkedő találkozó (ZTE-Honvéd, Rába-Ferencváros), de ezekre éppúgy nehéz a jóslás, mint a többi, szürkébbnek tartott viadalokra is. Már csak azért is, mert oly sok kontraforma volt az eddigi fordulókban, hogy már egy komputer sem tudná kiszámítani és kimutatni az esélyeseket.

SZEOL AK - Videoton
A tévégyár csapatának tavaszi szereplése maga a talány, a hazai csapat pedig alkalmanként igazán ügyesen és eredményesen szerepel. Az eredeti képességek közötti különbség figyelembevételével reális a döntetlen. Ősszel az akkor hazai Videoton magabiztosan nyert a szegediek ellen 3:0-ra. Jelenleg a SZEOL AK vészesen közel került a kiesőzónához, de ne feledjük, hazai pályán, ebben a bajnokságban már legyőzték a listavezető Bp. Honvédot és a második helyen álló Ú. Dózsát is. A Videoton pedig az őszi elsőség után eddig zsinórban három vereséget szenvedett.
idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_szeol_ak_videoton.jpg

Szegedi kötődésű barátunk ismét megosztotta velünk, hogyan emlékszik vissza a délutánra:
A későbbi nagy Videoton a városban. Nem rémlik, hogy ott lettem volna  a meccsen (akkoriban még nem volt elvárás a 100 százalék), ezért Kaszás Gabi nyilatkozatát emelném ki: - Életem legfontosabb mérkőzésén szereztünk olyan két pontot, amely bennmaradásunkat jelentheti!A gólt titkos favoritom, Segesvári Sándor (Seges) szerezte. Igaz nem volt alapember, de imádtuk, ha pályára lépett. Erőszakos, elég masszív testalkatú, igazi középcsatár volt. 15 meccsen 4 gól volt a mérlege a SZEOL-ban, én mégis leginkább a kor elvárásainak megfelelő, szőke dauerolt hajára emlékszem.

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_szeol_ak_videoton_segesvari_sandor.jpgA csereként beállított Segesvári két pontot érő góllal hálálta meg a bizalmat. Képünkön a dolgában biztos, kezét felemelő csatár lábáról a jobb alsó sarokba tart a labda

Haladás - Csepel
A vasi főváros együttesének most remek alkalma kínálkozik arra, hogy különösebb erőfeszítés nélkül két ponthoz jusson, ugyanis a Csepel csak halovány árnyéka korábbi önmagának, formahanyatlása nemcsak feltűnő, hanem kínos is. A szezon első felében 2:0-s hazai Csepel győzelem született. Akkor a vasgyáriak az élbolyt közvetlenül üldözők közé tartoztak, remekül álltak és szerepeltek. Mostanra lecsúsztak a 12. helyre, köszönhetően a sokszor érthetetlenül rapszodikus teljesítményüknek. Így két alsóházi csapat csaphat össze, mindkettő egyetlen célja már csak, hogy a veszélyzónától minél messzebb kerüljenek. Dr. Puskás Lajos, a csepeliek edzője, a mérkőzés előtti három napra összetartást vezényelt a keretnek Siófokon egy eldugott helyen.
idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_haladas_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_haladas_csepel_preszeller_kinces_bela.jpgPreszeller (jobbról) támadásba lendül, tervének megvalósításában Kincses B. próbálja megakadályozni

Volán - Pécsi MSC
A tavasz kezdetén brillírozó csapat megtorpant, a Pécs viszont igazán jó együttes. Ettől függetlenül a jóslat totónyelven: x. A kiesésben leginkább veszélyeztetett három csapatból messze a Volán a legjobb, az ő túlélési esélyük a legmagasabb. Ehhez, persze, legalább az egyik pontot otthon kellene tartaniuk a náluk jóval erősebb, válogatott játékosokkal megtűzdelt pécsiekkel szemben. A tavaszi képzeletbeli tabellát amúgyis a PMSC vezeti, nem lesz könnyű dolga a hazaiaknak. Ősszel a Pécs egy szoros meccsen 1:0-ra nyert hazai pályán, bölcsen azt mondhatnánk, majd meglátjuk. A Volán helyzetét továbbrontotta, hogy a héten egy kisbusz nem kevesebb, mint nyolc (!!) játékost vitt a győriek méltán híres sportorvosához, Povázsán doktorhoz kezelésre és vizsgálatra. A mérkőzés előtt biztos volt, hogy a műtött Morgós és Török Péter, akinek begipszelték a térdét a múltheti sérülése után, nem léphetnek pályára, illetve hogy nem lehet ott a közlekedésieknél Krómer sem, sárga lapok miatt.
idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_volan_pecsi_msc.jpg

Vasas - Tatabánya
A mindig megbízható Tatabánya egészen bizonyos, hogy nehéz perceket okoz majd a piros-kékeknek, a hazai csapat azonban képes arra (ha minimális arányban is), hogy nyerjen. Az őszi 2:0-s tatabányai győzelemmel végződött mérkőzés után most mindkét csapatnak nagy téttel bírt a találkozó. Egy vendégsiker esetén a Tatabánya akár a dobogóra is visszakapaszkodhatna, ha a hazaiak nyernének, újra elérhető közelségbe kerülne nekik is a dobogó. Jelenleg a Vasas 21 ponttal a 6. helyen áll, míg a bányászcsapat eddig 24 pontot szedett össze (ugyanannyit, mint a bronzérmet érő helyen álló Videoton) és a 4. helyen vannak. A hazaiaknál nem kis fejfájást okoz Mészöly Kálmán vezetőedzőnek, hogy Müller Achilles-ín bántalmak miatt nem játszhat, a tartósan sérült Magos és Farkas már legalább a könnyített edzéseket elkezdhette. Egyedül még csak Birinyi dr. az, aki újra hadra fogható.
idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_vasas_tatabanya.jpg

Ú. Dózsa - Nyíregyháza
Ez a találkozó is szorosnak ígérkezik, attól függetlenül, hogy a tabellán fényévnyi távolság van a két együttes között. Csak az a kérdés, hogy a vendégek mekkora elszántsággal harcolnak; de azért reális az újpestiek győzelme. Ősszel idegenben is magabiztosan nyert a Dózsa, már akkor körvonalaiban lehetett sejteni, hogy a nyírségieknek esetleg ebben a bajnokságban kiesési gondjaik is lehetnek, míg a lilák az egyik érem esélyesei. Kovács Imre, a nyíregyháziak vezetőedzője próbál variálni, Csepecz helyett ismét Rabcsák került a kapuba, míg Temesvári Miklós ráncait fokozta, hogy az előző héten megsérült Törőcsik mellé Dékány is kidőlt, Tóth József pedig sárga lapok miatt nem játszhat. Viszont felépült Fekete László, némileg mérsékelve a nehézségeket.
idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_u_dozsa_nyiregyhaza.jpg

MTK-VM - DVTK
Csökkennek a Diósgyőr reményei arra, hogy ősszel is NB I-es csapat legyen, s könnyen lehet, hogy sorsa éppen most pecsételődik meg, azaz nyer a kék-fehér csapat. Diósgyőrben 2:0-s hazai győzelem született ősszel. A vendégek eddigi tavaszi mérlege: egy döntetlen a SZEOL ellen és négy sima vereség. Edzőváltás után vannak, ezer sebből véreznek. Az MTK-VM meglepően hamar kievickélt a tavaszkezdő, Honvéd elleni 0:8-ból. Azóta nem kaptak ki tavasszal, ezzel nem csak a súlyos vereségből jöttek ki, hanem remekül menekülnek a kiesési zónából. Palicskó Tibor, a kék-fehérek mestere tizenkilencre lapot kért a meccs előtt, a Fodor-Boda-Handel csatársor nagyon jó formában van pár hete, de az egykori válogatott jelölt középcsatárt, Fülöp Ferencet is pályára küldeni tervezte.
idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_mtk_vm_dvtk.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_mtk_vm_dvtk_csatajelenet.jpgCsatajelenet a mérkőzésről

ZTE - Bp. Honvéd
Érdekes találkozónak ígérkezik. A fél válogatottal felérő Honvéd jogosan favorizálja a bajnoki címet, ennek azonban egyik feltétele, hogy Egerszegen is nyer, vagy legalábbis pontot szerez. Ez utóbbi látszik valószínűnek. Ősszel Kispesten a Honvéd nyert 1:0-ra, de hát ezért is csak ugyanúgy két pontot adnak, mint egy nagyobb arányú győzelemért. A piros-fehérek bombaformában vannak: vezetik a bajnoki tabellát, állnak a kupában, rájuk épül az olimpiai, és a felnőtt labdarúgó válogatott. A Zete a maga 20 pontjával úgy áll a 8. helyen, hogy a forduló után, matematikailag, akár a 6. helyre is felkúszhat, de vereség esetén a 13. helyig is visszacsúszhatnak, mivel rendkívül szoros a középmezőny.
idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_zte_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_zte_bp_honved_2.jpg

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_zte_bp_honved_esterhazy_marton.jpgA góllövőlista élén: Esterházy Márton

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_zte_bp_honved_balazs_varga_dajka_gyimesi_bodonyi_kereki.jpgBalázs, a ZTE kapusa sokat volt munkában. Ezúttal Gyimesi elől tisztáz. Varga I., Dajka, Bodonyi (takarva) és Kereki figyeli a fejleményeket

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_zte_bp_honved_bodonyi_esterhazy_1.jpgidokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_zte_bp_honved_bodonyi_esterhazy_2.jpgidokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_zte_bp_honved_bodonyi_esterhazy_3.jpgidokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_zte_bp_honved_bodonyi_esterhazy_4.jpgAmerre járnak - gól terem... Négy kép Zalaegerszegről. A Bp. Honvéd harmadik, győztes találatának története. A Bodonyi-Esterházy kettősből ezúttal éppen Bodonyi talált a hálóba

Rába ETO - Ferencváros
Ha a két zöld-fehér csapatot összevetjük, a Rába jobb, ütőképesebb. Az azonban bizonyos, hogy nem a megszokott magabiztossággal készül két kellemetlen veresége után. Amennyiben azonban túltette magát a dupla „megrázkódtatáson”, akkor győzhet. Az előző két bajnokság hagyományt teremtett, hiszen 1981/82-ben egy FTC-Rába ETO (3:4) mérkőzés döntött gyakorlatilag a bajnoki címről, míg egy idénnyel később egy győri 3:3-s meccsüket kiáltották ki az év meccsének. Így 1984 tavaszára a táblázaton elfoglalt pozíciójuktól függetlenül rangadónak számít kettejük találkozója. Ősszel az Üllői úton 2:2-re végeztek, ami némileg meglepetés volt a Fradi akkori állapotát nézve. Mostanra a budapesti zöld-fehérek stabilizálták helyüket a középmezőnyben, sőt, tavasszal két idegenbeli mérkőzésüket megnyerték, imponáló 7:1-s gólkülönbséggel. A Rába ETO célja csak a győzelem lehet, hiszen nem mondtak le róla, hogy megvédjék bajnoki címüket. Pláne, hogy lépéshátrányban vannak az éllovas Budapesti Honvéddal szemben, zsinórban szenvedtek most két vereséget, abból az egyiket épp Győrben a kispestiektől.
idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_raba_eto_ferencvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_raba_eto_ferencvaros_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_raba_eto_ferencvaros_burcsa_gyozo.jpgBurcsa első, a Rába ETO második góljánál száll a labda a Ferencváros kapujának bal felső sarkába

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_raba_eto_ferencvaros_burcsa_haaz_rab.jpgMunkában a mezőny legjobbja Győrött! Balról Haaz, jobbról Rab figyeli, mi lesz a sorsa a Burcsa-bombának

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_raba_eto_ferencvaros_ebedli_jancsika_rab_zsiboras_hajszan.jpgAkik Hajszán szólóját nézik: Ebedli, Jancsika, Rab és Zsiborás

A mérkőzések után lássuk a 21. forduló válogatottjait! Vegyes az összkép, annak ellenére, hogy voltak olyan meccsek, amelyek bármelyik nyugat-európai bajnokságban megállták volna a helyüket. Ismét be lehetett a forduló válogatottjába 6-os osztályzatokkal kerülni, de akadtak 7-es érdemjegyek is szép számmal. Ketten érdemeltek ki 8-ast, mindketten dupláztak és vezéreik voltak csapataiknak. A győri Burcsa Győző és az MTK-s Fodor Imre közül választásunk ezúttal az előbbire esett, így ő lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén a kispesti Esterházy Márton továbbnövelte előnyét az ezúttal gólképtelen üldözőivel szemben.
idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_gollovolista.jpg

Nagyszerű, tavaszi időben a hétvégén folytatódott a labdarúgó-bajnokság. A táblázat élén álló Honvéd idegenben nyert, az Ú. Dózsa otthon, s így az élen a helyzet változatlan. Továbbra is izgalmas az első helyért folytatott versenyfutás. Az őszi első Videoton egymás után ötödik vereségét szenvedte el. A 3. helyre a Rába került. Nincs változás a kiesés elleni küzdelemben, a Nyíregyháza és a Diósgyőr újabb vereségével már búcsúzni készül.
idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_tabella.jpg

Tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztály 25. fordulójában az első négy helyezett csapat nyert, így a sorrend változatlan. Meglepetés, hogy a Ganz-Mávag győzött, de ezzel a két ponttal sem sikerült az eddigi utolsó helyről előbbre kerülnie.idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_nb_ii_gollovolista.jpg

Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.
idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_teruleti_bajnoksagok.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_teruleti_bajnoksagok_tabella.jpg

A magyar olimpiai labdarúgó-válogatott szerdán a Megyeri úti stadionban Bulgária ellen játszik selejtező mérkőzést. A forduló után Mezey György szövetségi kapitány 18 tagú keretet jelölt ki. Kapusok: Kovács (Csepel), Disztl P. (Videoton). Védők: Csuhay (Videoton), Nagy (Bp. Honvéd), Kőhalmi, Gálhidi (Csepel), Róth (Pécs), Péter (ZTE). Középpályások: Hannich, Burcsa (Rába), Kardos (Ú. Dózsa), Gyimesi, Dajka (Bp. Honvéd), Kincses (Csepel). Csatárok: Szabó, Hajszán (Rába), Mészáros (Pécs), Esterházy (Bp. Honvéd).

A szövetségi kapitány elmondta, hogy a győri rangadó után telefonon beszélt Verebessel, és érdeklődött Csonka és Kurucz után is. A Rába ETO szakvezetője szerint Csonka hosszabb ideje tartó sérülése teljesen még nem jött rendbe, Kurucz pedig olyan rúgást kapott a Ferencváros elleni mérkőzésen, hogy az egészen biztosan befolyásolná a játékát. Ezért Verebes egyik játékos beválogatását sem javasolta.

A következő hétvégén jön a 22. forduló, az alábbi párosításokkal:

Vasas - Ú. Dózsa
Ferencváros - Bp. Honvéd (mindkettő a Népstadionban)
Nyíregyháza - Haladás
DVTK - SZEOL
Pécsi MSC - ZTE
Videoton - Tatabánya
Rába ETO - Volán
Csepel - MTK-VM

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr6116233706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Head Honcho 2020.11.02. 08:59:42

"Az irániak javasolják, hogy az olimpia helyett inkább rendezzék meg az el nem kötelezett országok sportversenyét, illetve az afroázsiai játékokat."

Megkapó gondolkodás, hogy mivel ők sikertelenek az olimpián, ezért legyen más helyette...

Head Honcho 2020.11.02. 09:02:26

Nem semmi ez a japán történet sem. Emlékeztet az USA-béli Tylenol-mérgezésekre (vagy hogy pontos ezt írni?), amikoris valaki vagy valakik Chicago környékén az (odaát) ismert fájdalomcsillapító néhány tégelyének kapszuláinak tartalmát keverték ciánnal, majd visszatették a boltok polcaira. (Akkor még nem volt biztonsági fólia a gyógyszeres tégelyek száján, ezután lett.) Úgy tudom, ott sem lett meg a tettes, viszont további utánzókat szült ez a gaztett.

maribor_ 2020.11.02. 15:49:25

@Head Honcho: Érdekes dolog utólag ilyen sztorikat is kibányászni...

RTB 2020.11.03. 08:30:02

Ha már ellenolimpia:
valaki emlékszik még a jóakarat játékokra? Moszkvában volt az első (1986), és teljesen olimpiás hangulata volt. GYerek voltam még, de úgy néztem mint az olimpiát. Minden rendező ország választhatott egy nem olimpiai sportágat, az szovjetek ezt választották: en.wikipedia.org/wiki/Motoball
Később az ausztrálok pedig ezt: en.wikipedia.org/wiki/Surf_lifesaving

maribor_ 2020.11.03. 09:52:59

@RTB: Persze, hogy emlekszunk :)
süti beállítások módosítása