Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 23. forduló

2020.12.19. 09:42 maribor_

1984. április 21-22., a hónap utolsó előtti, húsvéti hétvégéje

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_headlines_andrej_gromiko_korom_mihaly.jpgA Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának és a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának meghívására hivatalos, baráti látogatásra hazánkba érkezett Andrej Gromiko, a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottsága Politikai Bizottságának tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsa elnökének első helyettese, külügyminiszter. Andrej Gromikót Korom Mihály fogadta a Ferihegyi repülőtéren

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

április 16.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, a KB székházában fogadta Bernard Lown neves amerikai orvosprofesszort, a Nemzetközi orvosmozgalom a nukleáris háború megelőzéséért nevű szervezet társelnökét, aki a Magyar Tudományos Akadémia vendégeként tartózkodik hazánkban. A szívélyes légkörű találkozón Kádár János méltatta az orvosmozgalom jelentőségét a nukleáris háború elleni, egyre szélesedő nemzetközi összefogás előmozdításában. Megerősítette, hogy hazánk támogat minden józan kezdeményezést, amely a nukleáris katasztrófa megakadályozását szolgálja. A megbeszélésen jelen volt Tétényi Pál, az MSZMP KB tudományos, közoktatási és kulturális osztályának vezetője és Hollán Zsuzsa, a nemzetközi mozgalom magyar nemzeti bizottságának ügyvezető elnöke, a Központi Bizottság tagja.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_kadar_janos_bernard_lown.jpgBernard Lown és Kádár János az MSZMP KB székházában. Középen a tolmács

Győr-Sopron megyébe látogatott Losonczi Pál, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, az Elnöki Tanács elnöke. A megyehatáron Háry Béla, a megyei pártbizottság első titkára, Lombos Ferenc, a megyei tanács elnöke és a megye több más vezetője fogadta a vendéget, akit úttörők köszöntöttek virágcsokorral. Losonczi Pál kíséretével ezután Sopronba indult.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_losonczi_pal_gyor_sopron_megye.jpgA megyehatáron úttörők köszöntik Losonczi Pált, az Elnöki Tanács elnökét

Sopronban a pártbizottságon Hencz József első titkár és Markó József tanácselnök számolt be a hatvanezer lakosú város helyzetéről és jövőjéről. Az Elnöki Tanács elnökének programja a 75 éve alapított Soproni Szőnyeggyárban folytatódott. Az üzemben a házigazda, Weiszböck Rezsőné igazgató kalauzolta Losonczi Pált és kíséretét. A gyár termelésének értéke most, a jubileum évében eléri az 1,3 milliárd forintot; most fejeződött be egy 395 milliós beruházás, amelynek eredményeként két éven belül kétmillió négyzetméterrel tudják növelni a termelést. Losonczi Pál köszöntő sorokat írt be a Széchenyi István szövődéi szocialista brigád naplójába.

Az Elnöki Tanács elnöke ezután megtekintette az újjáépített Lövér Szállót, majd délután az Erdészeti és Faipari Egyetemet kereste fel. Itt meghallgatta Gál János rektor tájékoztatóját, és oktatási kérdésekről folytatott eszmecserét az egyetemi tanács tagjaival. Megszemlélte az intézmény könyvtárát is, és fát ültetett el az egyetem botanikus kertjében. Az Elnöki Tanács elnökének programja belvárosi sétával fejeződött be: Horváth Zoltán, a soproni levéltár igazgatója mutatta be a vendégnek a város helyreállított műemléki épületeit, a Központi Bányászati Múzeum állandó kiállítását.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_losonczi_pal_gyor_sopron_megye_2.jpgSéta a Lövérekben

A Fővárosi Bíróság esküdtszéki termében dr. Hartay Henrik, a Fővárosi Bíróság elnöke által vezetett büntetőtanács előtt megkezdődött a Szépművészeti Múzeumban elkövetett képlopás magyar részeseinek bűnpere. A vádlottak padján négyen ültek: Kovács Gusztáv 28 éves törökbálinti, Raffai József 21 éves törökbálinti, Jónás Katalin 17 éves érdi és Balogh Béláné 28 éves budapesti lakos. Az ügyhöz csak laza szálakkal kapcsolódó, kisebb jelentőségű bűncselekmények elkövetőinek ügyét külön eljárásban bírálják el. A műkincslopások történetében párját ritkító ügyben dr. Bócz Endre, a Fővárosi Főügyészség helyettes vezetője ismertette a vádiratot.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_keprablas_vadlottak.jpgAz évszázad képlopásának tettesei a vádlottak padján

A Fővárosi Ügyészség Kovács Gusztávot különösen nagy értékre, társtettesként elkövetett lopással, a devizagazdálkodás megsértésével és - tekintettel arra, hogy élettáráét, Balogh Bélánét az alibijét igazoló vallomás megtételére bírta rá - hamis tanúzásra való felbujtással vádolja. Raffai Józsefet a képlopáshoz nyújtott bűnsegéllyel és a devizagazdálkodás megsértésével, Jónás Katalint bűnpártolással, Balogh Bélánét hamis tanúzással vádolják. A vádirat ismertetését követően a Központi Múzeumi Igazgatóság jogi képviselője bejelentette, hogy a múzeumot ért károkat külön polgári perben érvényesítik majd, hiszen a képek - ha a bravúros nyomozás segítségével gyorsan megkerültek is - súlyosan megsérültek. Ezt követően került sor az elsőrendű vádlott, a foglalkozás nélküli, rablásért korábban három évre ítélt Kovács Gusztáv kihallgatására. Kovács elismerte bűnösségét, mindazonáltal igyekezett szépíteni a történteket. A tárgyalás előreláthatólag több napon át tart, ítélet május elején várható.

A szovjet lapok ismertették az SZKP Központi Bizottságának május 1-i jelszavait. A munkásosztály nemzetközi szolidaritásának idei ünnepére szóló hatvan jelszóban a központi bizottság köszönti a világ kommunista és munkáspártjait, és a világ valamennyi kommunistája egységének és összeforrottságának erősítésére szólít fel. A szocialista országokkal kapcsolatban élteti a szocialista közösség tagállamainak egységét, együttműködését és összeforrottságát, azt az eltökéltségüket, hogy szilárdítani fogják és meg fogják védeni a szocializmus vívmányait és a békét az egész világon.

A szovjet sportolók komolyan készülnek a nyári olimpiai játékokra, és azon minden versenyszámban részt akarnak venni. Csupán azt kívánják, hogy az olimpiai chartával, az olimpiai mozgalom hagyományaival összhangban álló igazságos, mindenki máséval egyenlő elbánást szavatoljanak számukra - jelentette ki sajtóértekezletén Marat Gramov, a Szovjetunió Állami Sportbizottságának és Nemzeti Olimpiai Bizottságának elnöke.

Gramov leszögezte, hogy a Szovjetunió az olimpiai eszme elkötelezett híve. Súlyosan nyugtalanítják azonban a játékok szervezőinek s az amerikai hivatalos hatóságoknak az olimpiái hagyományokkal össze nem egyeztethető, sok esetben az alapokmány tételes előírásait is sértő, politikai indíttatású lépései. A szervezéssel kapcsolatos kérdések célzatos politikai csatornákba terelésén túl sérti az olimpiai chartát az is, hogy a részvevőknek az előírtnál rövidebb időt biztosítanak az akklimatizálódásra. Az egymástól, a versenyek színhelyétől távol levő, az előírt kettőnél több olimpiai falu is csökkenti a nyugodt versenyzés lehetőségeit. Az olimpiai eszmével, az olimpiai mozgalom hagyományaival ellentétes, hogy a szervezők tisztán pénzügyi vállalkozásnak tekintik a Los Angeles-i olimpiát. A Szovjet Olimpiai Bizottság június 2-a, a nevezési határidő lejárta előtt, május végén dönt arról, hogy indul-e a szovjet csapat az olimpián.

Átmenetileg lezárták a libanoni fővárost kettészakító zöld vonal egyetlen átkelőhelyét, miután több tüzérségi belövés érte a Nemzeti Múzeum körzetét. Több mint húsz halottja és ötven sebesültje volt a polgárháborús konfliktusnak, túlnyomórészt Nyugat-Bejrút síita külvárosában, ahol 13 gyermek vesztette életét. A baabdai elnöki palotát is rakétatalálat érte, de senki sem sérült meg.

Szervezési és politikai okok miatt tovább késlekedik a szemben álló erők szétválasztása a bejrúti, a külvárosi és a hegyvidéki frontvonalon. Sem az ütköző erő, sem a libanoni és francia tűzszüneti megfigyelők létszáma nem elegendő a biztonsági terv kivitelezéséhez.

Valid Dzsumblatt, a Haladó Szocialista Párt elnöke és Nabih Berri, a síita Amal mozgalom vezetője egyaránt támogatólag nyilatkozott a nemzeti egységkormány megalakításáról, de mindketten elengedhetetlennek tartják az előzetes politikai kiegyezést, néhány alapvető kérdés tisztázását. Követelik, hogy Amin Dzsemajel elnök kormánya szakítson meg minden együttműködést Izraellel, foglaljon állást az izraeli megszállással szemben, és zárják be a jobboldali milíciák jeruzsálemi összekötő irodáját.

A vietnami hírügynökség beszámolója szerint folytatódtak a Vietnam elleni kínai határprovokációk. A határövezetben állomásozó kínai tüzérség órákon át ágyúzta a szomszédos vietnami járások területét, jelentős károkat okozva a helyi lakosságnak. Kínai gyalogos egységek ismét behatoltak Hai Ninh járás területére, és tüzet nyitottak a földeken dolgozó parasztokra. Dinh Lan járásban a kínai ágyútűz megölt egy embert, többet pedig megsebesített.

Főként Hongkongról tárgyalt Pekingben Vu Hszüe-csien kínai és Sir Geoffrey Howe brit külügyminiszter. Brit tájékoztatás szerint a miniszterek egyetértettek abban, hogy Peking és London Hongkong ügyében folyó tárgyalásain előrehaladás történt, de még sok a megoldásra váró kérdés. A brit fél szerint a kielégítő megállapodás fontosabb mindén határidőnél vagy menetrendnél. Kínai részről csak annyit közöltek, hogy „a két miniszter értékelte a tárgyalásokon eddig elért haladást, s tanulmányozta, milyen munkát kell még elvégezni a megállapodás érdekében”. Kína korábban kilátásba helyezte: amennyiben nem tudnak szót érteni Nagy-Britanniával szeptemberig, egyoldalúan nyilvánosságra hozza saját rendezési elképzeléseit. Kína 1997 nyarától kívánja érvényesíteni felségjogait a brit koronagyarmat fölött. Ekkor csak a Hongkong kilenctizedére 99 évre kötött kínai-brit szerződés érvénye jár le, de Kína egész Hongkong fölött helyre kívánja állítani szuverenitását. A tárgyalásokon a hongkongi probléma mellett érintőlegesen foglalkoztak időszerű nemzetközi kérdésekkel. A kínai szóvivő ezek sorában említette a kelet-nyugati viszonyt, az európai helyzetet - anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna.

A sandinista fegyveres erők több frontszakaszon heves harcot vívtak a Nicaraguába betört ellenforradalmárokkal. Különösen kemény összecsapások voltak az ország déli részén fekvő San Juan del Norte kikötőváros térségében. Az ottani harcokba a szárazföldi erők mellett légi- és haditengerészeti egységeket is bevetettek. Victor Hugo Tinoco külügyminiszter-helyettes visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint az ellenforradalmi erők elfoglalták volna San Juan del Norte városát; egy ötszáz fős ellenforradalmi erő megközelítette ugyan a várost, de a kikötőváros elfoglalására tett többszörös kísérletüket mind ez ideig visszaverték.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_nicaraguai_diakok.jpgGyermekforradalmárok fegyveres kiképzése

A Costa Rica irányából behatolt ellenforradalmi csoportok megtámadták a sandinista állásokat, a településeket és gazdasági létesítményeket Rio San Juan déli megye területén is. A managuai külügyminisztérium ezzel kapcsolatos nyilatkozata megállapította, hogy ezeket a támadásokat a Costa Rica-i hatóságok passzivitása tette lehetővé. A külügyminisztérium felszólította a San José-i kormányt, ne engedje meg, hogy Costa Rica területét a sandinista forradalom elleni cselekedetekre használják fel. A managuai kormány legújabb közleménye szerint a hondurasi és Costa Rica-i támaszpontokról kiinduló ellenforradalmi támadásokban 11 ezer ellenforradalmár vesz részt.

A Fehér Ház felszólította Gustavo Alvarez tábornokot, a hondurasi hadsereg volt főparancsnokát, hogy vegye át a mostani támadások egyik fő erejét képező nicaraguai demokratikus front (FDN) nevű ellenforradalmi szervezet vezetését - közölte egy amerikai diplomata.

Új vádakat emeltek az amerikai kormányzat és a CIA ellen a Nicaraguával szembeni titkos háború ügyében, amely már eddig is Washington jelentős elszigetelődéséhez vezetett a nemzetközi színtéren: Anglia, Franciaország, majd Kanada is elhatárolta magát Nicaragua kikötőinek elaknásításától. Daniel Moynihan, a szenátus hírszerzési bizottságának rangidős demokrata tagja lemondott e bizottságban viselt alelnöki tisztéről, tiltakozásul az ellen, hogy a törvényhozás előtt is eltitkolták a hadüzenet nélküli háború eme aktusát. A hírszerzési bizottságnak elvben felügyeleti joga van a kémszervezet titkos akciói felett, ám Moynihan szenátor - csakúgy, mint a bizottság elnöke, a republikánus Goldwater szenátor - a managuai rádió közleményeiből tudta meg, hogy washingtoni utasításra elaknásították Nicaragua parti vizeit. Az egyébként ultrakonzervatív felfogású Goldwater William Casey CIA-igazgatóhoz írt tiltakozó levelében félrevezetéssel vádolta a kémszervezetet.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_cia_kikepzo_nicaraguaban.jpgCIA-kiképző tiszt a nicaraguai ellenforradalmárok egy csoportjával. Az Egyesült Államok titkosszolgálata pénzzel, kiképzéssel segíti a nemzetközi terrorizmust

A CIA kémhálózatot érintő példátlan botrány robbant ki az Egyesült Államokban. Hawaii szigetén csődbe ment egy pénzügyi mammut vállalkozás, amelyről ezután derült ki: a CIA hozta létre azért, hogy a nemzetközi pénzforgalmat és ezen belül a szocialista országok nemzetközi pénzügyi műveleteit ellenőrizzék. A csőd azt jelenti, hogy a részvényesek ezrei sok millió dollárt veszítettek el, és e pénzügyi bukás annak következménye, hogy az a büntetett előéletű személy, akit a kémszervezet e pénzügyi birodalom élére állított - maga mögött tudván a CIA védelmét -, fondorlatos üzleti visszaélések és csalások sorozatát követte el.

Az Egyesült Államokban a könyvesboltokba került Stephen King Álattemető című regénye.

A regény a szerző egyik leglehangolóbb műve. Ő maga is többször beismerte interjúkban, hogy egy időre félre kellett tennie a félkész kéziratot, mert úgy érezte, túl messzire merészkedett. Valójában több történést, benyomást is felhasznált a regény megírása során. Így valóban létezett egy a könyvben leírt állattemetőhöz hasonló hely Orringtonban, ahol King megírta a könyvet. King lányának Smuckey nevű macskáját szintén egy teherautó ütötte el. Fia pedig állítólag hajszál híján ugyanerre a sorsa jutott néhány hónappal később. A regényben King többször említést tesz a The Ramones nevű punk-együttesről, amely később írt egy Pet Sematary című számot, amelyet a regényből készült filmhez is felhasználtak. A regény címében a sematary szó szándékos félrebetűzés eredménye (helyesen: cemetery). Az 1989-es filmváltozatban, melyet Kedvencek temetője címen láthattak a mozinézők, az író is megjelenik, mint Creed család bejárónőjét temető pap.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_stephen_king_allattemeto.jpgAz első és eredeti kiadás borítója

Sao Paulóban több mint egymilliós tömeg követelte, hogy a jövő évben tartsanak szabad, közvetlen elnökválasztásokat, és haladéktalanul szüntessék meg a katonai kormányzást. A rövid időn belül második tömeges ellenzéki megmozdulás lecsitítása céljából Joao Figueiredo elnök esti televíziós beszédében olyan törvénymódosítást javasolt a brazil kongresszusnak, amely szerint 1988-ban tartanának közvetlen elnökválasztást. A jelenlegi brazil törvények szerint az új elnököt elektori testület választja meg 1985 januárjában. Ebben a kormányzó Demokratikus Szociális Pártnak többsége van.

április 17.

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága Kádár Jánosnak, a Központi Bizottság első titkárának elnökletével ülést tartott. A Központi Bizottság a Politikai Bizottság javaslatára megvitatta és elfogadta az időszerű nemzetközi kérdésekről, valamint a gazdaságirányítási rendszer továbbfejlesztésének soron levő feladatairól szóló előterjesztést. Az ülésről közlemény jelenik meg.

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának és a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának meghívására hivatalos, baráti látogatásra hazánkba érkezett Andrej Gromiko, a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottsága Politikai Bizottságának tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsa elnökének első helyettese, külügyminiszter. Útjára elkísérte Borisz Arisztov külügyminiszter-helyettes. Vagyim Loginov, a külügyminisztérium európai osztályának vezetője, Vaszilij Makarov tanácsadó, a külügyminisztérium kollégiumának tagja. A vendég fogadtatására a magyar és szovjet zászlókkal feldíszített Ferihegyi repülőtéren megjelent Korom Mihály, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára és Várkonyi Péter külügyminiszter. Jelen volt Rajnai Sándor, hazánk moszkvai és Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió budapesti nagykövete.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_andrej_gromiko_korom_mihaly.jpgAndrej Gromikót Korom Mihály üdvözli a Ferihegyi repülőtéren 

Délután a Külügyminisztérium vendégházában megkezdődtek a hivatalos magyar-szovjet külügyminiszteri tárgyalások. A megbeszélésen a Várkonyi Péter vezette tárgyaló csoportban helyet foglaltak a Külügyminisztérium vezető munkatársai. A Szovjetunió képviseletében Andrej Gromiko és a kíséretében levő személyiségek ültek tárgyalóasztalhoz. A szívélyes légkörű tanácskozáson áttekintették a nemzetközi helyzet kölcsönös érdeklődésre számot tartó, időszerű kérdéseit.

Lázár György, a Minisztertanács elnöke délután a Parlamentben fogadta Andrej Gromikót. A szívélyes, elvtársi légkörű megbeszélésen jelen volt Várkonyi Péter és Borisz Arisztov, valamint Rajnai Sándor és Vlagyimir Bazovszkij.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_andrej_gromiko_lazar_gyorgy.jpgAndrej Gromiko és Lázár György megbeszélése a Parlamentben

Este a Parlament Vadász-termében az MSZMP Központi Bizottsága és a Minisztertanács díszvacsorát adott Andrej Gromiko tiszteletére. A díszvacsorán Lázár György és Andrej Gromiko pohárköszöntőt mondott.

A fővárosi tanács elnöke újra szabályozta a díszkivilágítás rendjét - jelentette be sajtótájékoztatóján Stadinger István, a fővárosi tanács elnökhelyettese. A díszkivilágítást 1979-ben - energiatakarékossági okokból - korlátozták: az állami ünnepeken nem változott a korábbi gyakorlat, az idegenforgalmi szezonban (május közepétől október közepéig) azonban csak szombaton és vasárnap üzemeltették Budapest 20 legfontosabb díszkivilágító berendezését, s e fények 22 órakor kialudtak. Az új szabályozás szerint a jövőben - figyelembe véve az idegenforgalom követelményeit - a budapesti tavaszi fesztivál alkalmával, valamint május 15-től 31-ig, október 1-től 15-ig szombaton és vasárnap, június 1-től szeptember 30-ig mindennap működtetik a főváros legjelentősebb 32 díszkivilágító berendezését. Mindenütt megnövelik az üzemidőt; a díszkivilágítás alkonyattól 23 óráig lesz bekapcsolva. Az állami ünnepek alkalmából és az ezeket megelőző napokon Budapesten valamennyi - szám szerint 72 - díszkivilágító berendezést üzemeltetik.

Zail Szingh, az Indiai Köztársaság elnöke, délelőtt fogadta Sarlós Istvánt, az MSZMP Politikai Bizottságának tagját, a Minisztertanács elnökhelyettesét, aki küldöttség élén tartózkodik Indiában a Körösi Csoma Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken. A szívélyes légkörű találkozón jelen volt dr. Túri Ferenc, a Magyar Népköztársaság újdelhi nagykövete.

Az új-delhi Dzsaváharlál Nehru-emlékmúzeumban, a nagy indiai államférfi egykori otthonában este tartották meg a Körösi Csoma Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából az Indiai Kulturális Kapcsolatok Tanácsa által rendezett központi indiai ünnepséget. Az ünnepi megemlékezésen részt vett a Sarlós István által vezetett magyar küldöttség. Seila Kaul indiai művelődési államminiszter megnyitotta azt a kiállítást, amely bemutatja a tibetisztika nemzetközi hírű úttörőjének vándordíját és tudományos pályáját. Ezután Sarlós István nyitotta meg a szintén az ünnepség keretében rendezett tudományos konferenciát. A tudományos konferencián előadást tartott Lokes Csandra, az indiai parlament felsőházának tagja, az Indiai Történeti Kutatások Tanácsának elnöke, Terjék József, a Körösi Csoma Társaság főtitkára, Kirit Dzsosi, az Indiai Filozófiai Kutatások Tanácsának titkára, valamint Hazai György akadémikus.

Az ünnepség után Túri Ferenc, a Magyar Népköztársaság új-delhi nagykövete fogadást adott az indiai és a magyar vendégek tiszteletére. Ezen Sarlós István átadta Brunner Erzsébet magyar származású indiai festőművésznőnek a Népek közötti barátságért emlékplakettet és a Körösi Csoma Sándor-emlékérmet. A festőnő több mint fél évszázada munkálkodik a magyar-indiai kulturális kapcsolatok előmozdításán.

Moszkvai idő szerint 13 óra 22 perckor a Progressz-20 teherűrhajó automatikusan összekapcsolódott a Szaljut-7-Szojuz T-11 orbitális űrkomplexummal. A teherűrhajót vasárnap indították útnak a Szovjetunióból. A teherűrhajó és az orbitális űrállomás keresését, közelítését, rögzítését és összekapcsolását a fedélzeten elhelyezett önműködő berendezések segítségével hajtották végre. A műveleteket a földi irányító központból, valamint az orbitális űrkomplexumról a három űrhajós - Leonyid Kizim, Vlagyimir Szolovjov és Oleg Atykov - ellenőrizte. A Progressz-20 üzemanyagot, műszereket, kísérleti berendezéseket, az űrhajósok létfenntartásához szükséges anyagokat és postai küldeményeket vitt a több mint két hónapja az űrben tartózkodó három űrhajósnak. Az Orbitális űrkomplexum berendezései normálisan működnek. Az űrhajósok közérzete jó.

Közben visszatért Bajkonurból a Csillagvárosba a szovjet-indiai közös űrrepülés három tagja. A földre érés óta eltelt egy hét alatt Jurij Malisev, Gennagyij Sztrekalov és Rakes Sharma alapos orvosi vizsgálatokon esett át, s megkezdték tudományos kísérleteik eredményeinek összegezését.

Reggel lövöldözés volt Líbia londoni népi irodája (nagykövetsége) előtt, ahol egyidejűleg Líbia elleni és melletti tüntetés zajlott. A brit rendőrség szerint a lövöldözésben egy angol rendőrnő meghalt, tíz tüntető pedig megsebesült. Az AFP francia hírügynökség idézte a Dzsana líbiai hírügynökséget, amely szerint a brit rendőrség „egy helikopter bevetésével, brit hírszerző ügynökök, valamint líbiai és külföldi származású személyek segédletével megrohamozta Líbia londoni népi irodáját, tüzet nyitott az iroda alkalmazottaira, majd közülük többet letartóztatott”. A Dzsana szerint a népi iroda munkatársai önvédelemhez folyamodtak. Délután a brit rendőrség letartóztatott hat személyt a londoni Heathrow repülőtéren, állítólag a népi iroda mellett lezajlott lövöldözéssel összefüggésben. Rajtuk kívül letartóztatták a Dzsana líbiai hírügynökség londoni irodájának vezetőjét is, aki a lövöldözés alatt a népi iroda épületében volt.

Eddig a Népszabadság tudósítása, de - nem meglepő módon - nem ez a teljes igazság. Sőt. Történetünk onnan indul, hogy 1979-től nem volt kinevezve líbiai nagykövet az Egyesült Királyságba. Egy "Forradalmi Bizottság" irányította a líbiai nagykövetséget Londonban, a St. James's Square 5. szám alatt; a követséget "népi irodának" nevezték el. 1980-ban Líbia vezetője, Moamer el-Kadhafi - a Forradalmi Parancsnokság elnöke - számos líbiai száműzöttet és menekültet tartott árulónak, és parancsot adott közülük több meggyilkolására. Az ő utasítására bombákat helyeztek el olyan londoni újságárusító helyeken, amelyek Kadhafit kritizáló újságokat árultak. Moussa Koussát 1979-ben nevezték ki a líbiai népi iroda titkárának Londonban. A következő évben kiutasították az Egyesült Királyságból, miután egy, a The Times-nak adott interjúban kijelentette, hogy a líbiai kormány két, az Egyesült Királyságban élő ellenzékinek a meggyilkolását tervezi. 1980 és 1983 között bombamerényletek sorozatát követték el Angliában a Kadhafi-rendszer kritikusai ellen. A líbiai kormány mindvégig tagadta, hogy érintett lenne az eseményekben, de a brit kormány kitoloncolt több líbiai állampolgárt, akik kapcsolatban állhattak a merényletekkel. Diplomáciai védettségük miatt ennél többet nem tehettek. 1984-re a hasonló cselekményekkel Líbia alábbhagyott.

Egy nappal a londoni események előtt két diákot - Kadhafi uralmának aktív ellenzőit - nyilvános akasztáson kivégezték a Tripoli Egyetemen. Válaszul Nagy-Britanniában a líbiai disszidensek - a Líbiai Nemzeti Megmentési Front (LNSF) tagjai - úgy döntöttek, hogy demonstrációt rendeznek a népi iroda előtt a St. James's Squaren. Április 16-án a londoni népi iroda egy telexet küldött Tripoliba, amelyben tanácsot kért a demonstráció kezeléséhez. Megkérdezték, hogy a három lehetőség közül melyiket kellene követniük: ne tegyenek semmit; rántsanak be néhány disszidenst az irodába, hogy fizikailag bántalmazzák őket; vagy lőjenek a tüntetők közé. Kadhafitól személyesen jött a válasz, hogy bátran tüzeljenek a tüntetőkre. Az üzenetet CIA hallgatta le és továbbította az információt az Egyesült Királyság Kormányzati Kommunikációs Központjának, ahonnan továbbították az MI5-nek, Nagy-Britannia titkosszolgálatának. Nekik nem sikerült továbbítaniuk az információkat a rendőrségnek vagy a Belügyminisztériumnak…

17-én reggel a rendőrség munkatársai kordonokat és akadályokat helyeztek el a St. James's Squaren a demonstráció előkészítése érdekében. A népi iroda egyik líbiai munkatársa elmondta egy épp a kordont állító rendőrnek, hogy az épületben fegyverek vannak, és aznap bármi előfordulhat. A rendőr továbbította az üzenetet a feletteseinek, akik úgy döntöttek, hogy nem tesznek lépéseket.

Egy 30 rendőrből álló különítményt küldtek a St. James's Square-re a tüntetés figyelemmel kísérésére, illetve a rend biztosítására, közöttük volt Yvonne Fletcher, a 25 éves rendőrnő és a vőlegénye, aki szintén a testületnél szolgált. A tüntetés 10:00 körül kezdődött, a mintegy 100 tüntető közül mindenki maszkot viselt, hogy a líbiaiak ne tudják azonosítani őket. Ők az épülettel szemben elhelyezett korlátok mögött maradtak, Kadhafi-ellenes szlogeneket skandáltak, transzparenseket és plakátokat tartottak a magasba. Az eseményen a líbiaiak által meghívott nemzetközi televíziós stábok forgattak.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_yvonne_fletcher.jpgYvonne Fletcher

10:18-kor a népi iroda egyik ablakából, egy automata gépfegyverből több sorozatot lőttek a tüntetők közé, tizenegyüket megsebesítve ezzel. Yvonne Fletcher rendőrnő viszont végzetes találatot kapott. A golyó érintette a rekeszizmát, a máját, az epéjét, majd a gerincoszlopán keresztül a könyökében állt meg. Kollégái (köztük a vőlegénye) őt is és a többi sérültet is az egyik szomszédos utcába vonszolták. A mentők azonnal kórházba szállították, ahol megműtötték, de már nem tudták megmenteni az életét.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_yvonne_fletcher_2.jpgAz áldozaton próbálnak segíteni - köztük a vőlegénye - kollégái

A ballisztikai szakértő a holttesten elvégzett másnapi vizsgálat alapján megállapította, a golyó által ütött lyuk belépési szöge azt jelezte, hogy egy jóval magasabb pozícióban elhelyezkedő személy lőtte meg a rendőrnőt. Feltételezve, hogy a lövés pillanatában Fletcher egyenesen állt, a pálya azt jelezte, hogy a szomszédos épület egyik emeletéről lőtték. A belépési seb szögéből és Fletcher utcai helyzetéből - amelyet a hírkamerák rögzítettek másodpercekkel a lövése előtt - a szakértő megállapította, hogy a lövés a nagykövetség első emeletéről érkezett.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_yvonne_fletcher_st_james_s_sq_london.JPGA fehér szárny volt a népi iroda épülete

A rendőrség a lövöldözés után haladéktalanul evakuálták a környéken lakókat, az épületet körülzárták. Nem sokkal később a hátsó homlokzaton kinyílt a garázskapu, és egy több autóból álló konvoj hagyta el az épületet.

Az események gyorsan eszkalálódtak, Tripoliban a Forradalmi Gárda mintegy hatvan fegyverese vette körbe tripoli brit nagykövetségét. Három Tripoliban dolgozó brit állampolgárt nem meghatározott vádak alapján letartóztattak. Másnap a brit nagykövet elhagyhatta a körülzárt épületet, hogy találkozzon a líbiai kormány képviselőivel; még aznap megszüntették a tripoli ostromot, és az előző napon letartóztatott egyik férfit is szabadon engedték.

A brit kormány kérte Líbiát, hogy a nyomozás miatt beléphessen a népi iroda épületébe, melyet, természetesen, Tripoli megtagadott, így a lőfegyver sem került elő soha. Április 22-én Nagy-Britannia arról tájékoztatta a líbiai kormányt, hogy megszakadtak a diplomáciai kapcsolatok a két ország között, a nagykövetség diplomatáinak április 29-én éjfélig engedélyezték az ország elhagyását, Nagy-Britannia pedig utasította követségének munkatársait, hogy egyidejűleg hagyják el Tripolit.

A diplomácia kapcsolatok (ne feledjük, közben Líbia 1986-os bombázásakor Thatcher engedélyezte, hogy az akciónál brit fennhatóságú reptereket vegyen igénybe az amerikai légierő, illetve a jegelt viszony alatt történt a lockerbie-i merénylet is – a szerkesztő megjegyzése) csak azután normalizálódtak valamelyest, miután 1999 júliusában a líbiai kormány nyilvánosan is vállalta a felelősséget a gyilkosságért. Beleegyezett abba, hogy 250 000 font kártérítést fizet Fletcher családjának, és beleegyezett abba, hogy támogatja a Fletcher gyilkosságával kapcsolatos nyomozást.

2015-ben őrizetbe vettek Angliában egy líbiai állampolgárt, akinek szerepe lehetett a megölt rendőrnő halálában, de végül csak pénzmosás vádjával került bíróság elé. 2017-ben az ellene felhozott vádakat ejtették, mivel „nemzetbiztonsági problémák” miatt a rendőrség a bíróságon nem tudott kellő bizonyítékot szolgáltatni.

2020-ig továbbra sem felelt senki sem a gyilkosságért…

A Hágai Nemzetközi Bíróság megtartotta első, zárt ülését Nicaragua Egyesült Államok ellen beadott panasza tárgyában. A Nemzetközi Bíróság, Nicaragua kérésének helyt adva, sürgősséggel kezeli az ügyet, s keddi ülésén eljárási kérdéseket tisztázott. Washingtont Davis Robinson külügyminisztériumi jogtanácsos képviseli az ügyben. Hágai amerikai diplomatakörök azonban értésre adták: a jogi képviselő csupán az amerikai álláspontot fejti majd ki a törvényszék előtt, nevezetesen, hogy Washington nem ismeri el annak illetékességét a közép-amerikai ügyekben. A hágai törvényszék elnöke felszólította az amerikai kormányzatot, „függessze fel a nicaraguai keresetben felsorolt ellenséges tevékenységet a bírósági eljárás idejére”. A Nemzetközi Bíróság irodája hivatalosan nem adott tájékoztatást az első ülésről, amely három és fél órán át tartott. Az első nyilvános tárgyalást április 24-re tűzték ki.

George Bush amerikai alelnök Genfbe érkezett, hogy a leszerelési bizottságban előterjessze a vegyi fegyverek betiltásával foglalkozó amerikai tervezetet, amelyet Reagan elnök néhány hete már beharangozott. Az alelnök genfi küldetését kommentálva a TASZSZ szovjet hírügynökség rámutat: Bush útjának az a célja, hogy elterelje a figyelmet az amerikai vegyifegyver-arzenál fejlesztését célzó programokról. Reagan amerikai elnök a Fehér Házban kijelentette: a leszerelési bizottságban előterjesztendő tervezet Washingtonnak azt a törekvését tükrözi, hogy „örökre elhárítsák egy vegyi háború veszélyét”. Csakhogy a washingtoni „kezdeményezésnek” a vegyi háború elhárításához semmi köze sincs. Ellenkezőleg, a tervezet egyértelműen arra irányul, hogy eleve elfogadhatatlan feltételek előrebocsátásával akadályt gördítsen bármilyen megegyezés útjába. Így akarják leplezni a vegyi fegyverek fejlesztését célzó amerikai terveket.

Három nappal Kínába indulása előtt kínai tudósítókat fogadott Reagan amerikai elnök, aki akklimatizációs zónákon: Kalifornián, Hawaiin, Guamon keresztül április 26-án érkezik majd Pekingbe. Az interjúban Reagan kijelentette, hogy az Egyesült Államok „elismeri Kína el nem kötelezett státusát”, és tiszteletben tartja azt. Vannak bizonyos nézeteltérések Kína és az Egyesült Államok között, de még több olyan dolog van, ahol a két ország közös nyelvet találhat - mondta az elnök, s megemlítette: Kína és az Egyesült Államok például együttműködhet a kínai ipar modernizálásában. Reagan Tajvannal kapcsolatban ismét megerősítette, hogy Washingtont régi barátság fűzi össze a tajvani kínaiakkal, s nem áll szándékában hátat fordítani régi barátainak azért, hogy új barátságokra tegyen szert. 

április 18.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, a KB székházában fogadta Andrej Gromikót, a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottsága Politikai Bizottságának tagját, a Szovjetunió Minisztertanácsa elnökének első helyettesét, a Szovjetunió külügyminiszterét, aki hivatalos, baráti látogatáson tartózkodik hazánkban. A szívélyes, elvtársi légkörű megbeszélésen tájékoztatták egymást a két párt tevékenységéről és soron levő feladatairól, véleményt cseréltek a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseiről, valamint a sokoldalú magyar-szovjet együttműködés elmélyítésének fő irányairól. A találkozón jelen volt Szűrös Mátyás, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, Várkonyi Péter külügyminiszter, Rajnai Sándor, hazánk szovjetunióbeli nagykövete, a Központi Bizottság tagjai, továbbá Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió magyarországi nagykövete.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_andrej_gromiko_kadar_janos.jpgAndrej Gromikót Kádár János üdvözli az MSZMP KB székházában

Andrej Gromiko megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékművét a Hősök terén. A szovjet diplomácia vezetője ugyancsak koszorút helyezett el a Szabadság téri Szovjet Hősi Emlékműnél.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_andrej_gromiko_koszoruzas.jpgKoszorúzás a Hősök terén

Az Országos Béketanács nyilatkozatot tett közzé a súlyosbodó közép-amerikai helyzetről. A testület hangsúlyozza, a magyar békeszerető közvélemény aggodalommal értesült arról, hogy ismét kiéleződött a közép-amerikai helyzet, nemzetközi vízi utakat aknásítanak el, és az amerikai reakciós körök támogatását élvező nicaraguai ellenforradalmárok Costa-Rica és Honduras területéről fegyveres intervenciót hajtanak végre a nemzeti függetlenség, a társadalmi és gazdasági felemelkedés útján járó Nicaragua ellen. A magyar békemozgalom és az Országos Béketanács határozottan elítéli azokat a fenyegetéseket és fegyveres provokációikat, amelyek a törvényes nicaraguai rendszer megdöntésére irányulnak. Nicaragua nincs egyedül, hősi harcával szolidaritását fejezi ki politikai felfogásától és világnézetétől függetlenül a világ minden demokratikus és haladó gondolkodású embere. Országunk békeszerető népe Nicaragua mellett áll. Biztosak vagyunk abban, hogy igazságos küzdelme győzedelmeskedni fog.

Új látványossággal gyarapodott a Balaton déli partja: a Mahart balatoni hajózási leányvállalata délután a boglárlellei kikötőben partra húzatta az első, 1872-ben épült csavargőzöst. A több mint százéves vízi jármű hajdanán Balaton néven átkelőhajóként közlekedett Révfülöp és Boglár között. A partra emelt hajóban a boglárlellei nagyközségi tanács és a Balatonboglári Állami Gazdaság anyagi támogatásával hajómúzeumot és vendéglőt rendeznek be

Varsóban megkezdték a május elsejei ünnepségek előkészületeit. Létrejött az ünnepséget szervező társadalmi bizottság, amely úgy határozott, hogy a dolgozók felvonulását a néhány éve kialakult formában tartják, vagyis a menet az Ismeretlen katona sírjánál, majd a lengyel fővárosért elesett hősök emlékművénél elhelyezi a kegyelet virágait. A LEMP Politikai Bizottsága ülésén felhívta a figyelmet, hogy a lengyelországi és a külföldi szocializmusellenes erők a dolgozók ünnepségének megzavarását tervezik. Ezekkel a próbálkozásokkal a hatóságok határozottan szembe fognak szállni.

Líbia londoni nagykövetsége (népi irodája) cáfolta, hogy köze lenne az épület előtt előző nap lezajlott lövöldözéshez, amelyben egy rendőrnő életét vesztette. Cáfolta a képviselet azt is, hogy területén fegyverek lennének. A rendőrség ettől függetlenül blokád alatt tartja az irodát és az oda vezető útvonalakat, azt remélve, hogy a líbiaiak önként elhagyják az épületet, és engedélyt adnak az átkutatására. A líbiai fővárosban - Londonba érkezett hírék szerint - tüntetők vették körül a brit nagykövetséget. Líbia ENSZ-képviselete felkérte Perez de Cuellar ENSZ-főtitkárt: járjon közbeni a londoni nagykövetsége blokádjának feloldásáért, az őrizetbe vett líbiai állampolgárok szabadon bocsátásáért.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_london_libiai_nagykovetseg.jpgRendőrautók a helyszínen

George Bush amerikai alelnök a genfi leszerelési értekezleten előterjesztette az Egyesült Államok javaslatait a vegyi fegyverek betiltásáról és a felhalmozott készletek megsemmisítéséről. A teljes amerikai dokumentumot még nem tették hozzáférhetővé a sajtó számára. A genfi leszerelési konferencián csak nagy vonalakban ismertetett javaslat - a várakozásnak megfelelően - a konkrét, lényeges elemeket a többi fél biztonsági és gazdasági érdekeit sértő feltételekhez kapcsolja, s indokolatlan mértékben szorgalmazza a helyszíni ellenőrzés témáját. Megfigyelőik ezzel kapcsolatban hangsúlyozzák, hogy az amerikai javaslat nem teszi lehetővé a magánkézben levő vegyi üzemek termelésének, illetve a két - önmagában ártalmatlan - összetevőből előállítható, ún. bináris vegyi fegyverek gyártásának ellenőrzését. Bush amerikai alelnök még szerdán visszaindult Washingtonba.

Javier Perez de Cuellar ENSZ-főtitkár mélységes aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Törökország és a tavaly novemberben egyoldalúan kikiáltott „Észak-ciprusi Török Köztársaság” nagykövetet cserélt egymással. - Ez a lépés aláássa az ENSZ erőfeszítéseit a ciprusi probléma igazságos és tartós rendezésére - mutat rá a világszervezet New York-i székhelyén közzétett nyilatkozat. A brit fővárosban tartózkodó Cuellar konzultációra Londonba rendelte a vasárnap óta Cipruson tárgyaló Hugo Gobbi argentin diplomatát, az ENSZ-főtitkár ciprusi különmegbízottját.

Bejrútban hivatalosan bejelentették, hogy Amin Dzsemajel libanoni elnök csütörtökön Damaszkusziban találkozik Hafez Asszad szíriai államfővel. A látogatás időpontját Abdel Halim Haddam szíriai alelnök és Dzsemajel kedd esti telefonbeszélgetésekor rögzítették. Mint emlékezetes, az előző, február végi csúcstalálkozót követően a libanoni kormány érvénytelenítette az Izraellel kötött különmegállapodást, és ezzel megnyitotta az utat a lausanne-i megbékélési konferenciához. A csütörtöki találkozó célja a libanoni polgárháborús válság rendezésének előmozdítása, az ingatag tűzszünet megszilárdítása, a szemben álló felek képviselőiből álló nemzeti egységkormány megalakítása. Bejrútban úgy tudják, hogy az új kormány színre lépése a jövő héten várható. A szerdára virradó éjszakán kiújult bejrúti tüzérségi összecsapások Ugyanakkor világossá tették, hogy mint már annyiszor, a rendezési menetrend ezúttal is felborítható.

Washingtonban kongresszusi és kormányzati források egybehangzóan megerősítették: már a nicaraguai parti vizek elaknásítása előtt amerikai kormánytisztviselők - a CIA hírszerző tisztjei - irányították egy CIA-„anyahajó’’ fedélzetéről a nicaraguai kikötők és olajvezetékek elleni támadásokat. E támadásoknak a polgári lakosság soraiból sok áldozatuk volt. A közvélemény megtévesztésére a terrortámadások után a Hondurasban működő ellenforradalmi szervezetekkel olyan közleményeket adattak ki, amelyekben ezek az organizációk magukra vállalták a felelősséget a diverziós cselekményekért.

Amerikai kormányzati szóvivők megerősítették, hogy Ronald Reagan elnök április 3-án aláírta azt az új, bizalmas nemzetbiztonsági direktívát, amely lehetővé teszi a CIA-nak és a fegyveres erők különleges alakulatainak, hogy „a terrorizmus külföldi központjai ellen” úgynevezett „megelőző offenzív csapásokat’’ hajtsanak végre. A kormányzat természetesen saját felfogása szerint értelmezi a „terroristaközpontok” fogaltnál Amerikai haladó szervezetek szóvivői ama aggodalmuknak adtak hangot, hogy ez a döntés ismét elvezethet merényletek sorozatához is: mint ismeretes, a CIA korábbi évtizedekben részt vett több harmadik világbeli vezető, így Patrice Lumumba meggyilkolásában - és ismételten, sikertelenül próbálkozott Fidel Castro elleni merénylet előkészítésével is. Az ABC televízió azt az értesülést közölte, hogy a közelmúltban „külföldi bevetésekre” már felállítottak egy titkos alakulatot, és ennek néhány tagja egy bevetés során meg is sebesült.

A nicaraguai ellenforradalmárok fegyveres csoportjait a sandinista csapatok ellentámadása kiszorította San Juan del Norte kikötő térségéből. A managuai nemzetvédelmi minisztérium közleménye szerint Eden Pastora zsoldos osztagai azonban továbbra is a Costa Rica-i határövezetben tevékenykednek. Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy Pastora, aki 1981-ig a nicaraguai forradalmi mozgalom egyik vezetője volt, s annak hátat fordítva állt a zsoldoscsapatok élére, nem mondott le ellenkormány-alakítási szándékáról. Terve az, hogy a forradalmi kormányzattal szembeszegülő miszkito indiánokkal összefogva, a hadműveleti területeket kiszélesítve, tartósan népesebb körzeteket és városokat vonjon ellenőrzése alá. A belső ellenzékkel egyesülve, külső katonai és politikai támogatással Pastora a forradalmi nicaraguai rendszer megbuktatására törekszik.

április 19.

Budapesten megnyílt a Varsói Szerződés tagállamai külügyminiszteri bizottságának ülése. Az ülés munkájában részt vesz: Petr Mladenov, a Bolgár Népköztársaság, Bohuslav Chnoupek, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság, Stefan Olszowski, a Lengyel Népköztársaság, Várkonyi Péter, a Magyar Népköztársaság, Oskar Fischer, a Német Demokratikus Köztársaság, Stefan Andrei, a Román Szocialista Köztársaság és Andrei Gromiko, a Szovjetunió külügyminisztere.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_varsoi_szerzodes.jpgMegkezdődött a tanácskozás a Duna Intercontinental nagytermében

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára a KB székházában fogadta a Varsói Szerződés tagállamai külügyminiszteri bizottságának ülése alkalmából hazánkban tartózkodó külügyminisztereket. A megbeszélésen részt vett Szűrös Mátyás, a Központi Bizottság titkára is. Lázár György, a Minisztertanács elnöke este az Országház Vadásztermében vacsorát adott a Varsói Szerződés tagállamai külügyminiszteri bizottságának ülésén részt vevők tiszteletére. Részt vett a vacsorán Szűrös Mátyás is. A szívélyes, baráti hangulatú vacsorán Lázár György és Oskar Fischer pohárköszöntőt mondott.

A Nicaragua népével való szolidaritás kifejezésére az országban több helyen tartottak gyűléseket és rendezvényeket. A kiskunfélegyházi Április 4. Gépipari Művek szerelőcsarnokában megtartott gyűlésen, amelyen hétszázan vették részt, az előadó és a felszólalók hangoztatták, hogy elítélik az amerikai hivatalos körök támogatását élvező nicaraguai ellenforradalmárok provokációit, amelyek az ország törvényes kormányának megdöntésére irányulnak, s szolidaritásukat nyilvánították a nicaraguai nép s az akaratából létesült haladó rendszer iránt. Ugyanígy foglaltak állást gyűlésükön a dunaújvárosi 26. számú Állami Építőipari Vállalat KlSZ-fiataljai, valamint a Komárom megyei KISZ-bizottság Szirmai István politikai képzési központjának hallgatói és tanárai.

A több mint 270 millió forintos költséggel elkészült országos mentőbázist délelőtt adta át rendeltetésének dr. Schultheisz Emil egészségügyi miniszter. A Hungária körúti felüljáró torkolatánál, a Róbert Károly körút-Vágány utca-Mohács utca által határolt 23 ezer négyzetméteres területen, tízszintes irodaházban kapott helyet a szolgálat központja. Itt van a klub, a könyvtár, található vetítő- és tanácsterem, itt helyezkednek el a bázis központi kazánjai, amelyek az egész telep fűtését szolgálják. A szolgálatot teljesítő dolgozóknak étterem, büfé és egyéb szociális helyiségek is rendelkezésükre állnak. Az országos mentőbázishoz, kétszintes, 154 állásos gépkocsitároló tartozik, melynek földszintje zárt, az emelete pedig fedett, mindkét oldalán felhajtó rámpákkal. A bázison korszerű szervizüzem is épült, ahol szerelőcsarnok, elektromos-, lakatos-, forgácsoló-, villanyszerelő, zsírozó-, alkatrészmosó és gépi mosó műhely is található.

A Mikroelektronikai Vállalat újpesti gyárában ünnepélyesen átadták az integrált áramkörök előállítását szolgáló komplett gyártósort. A berendezéseket a szovjet ipar szállította, s a technológia licencét is a szovjet partnertől vette át a magyar elektronikai ipar. Kapolyi László ipari miniszter beszédében emlékeztetett arra, hogy a nyolcvanas évek elején az Ipari Minisztérium a magyar elektronikai ipar egészét átfogó fejlesztési koncepciót dolgozott ki, amelyet a kormány 1981-ben központi fejlesztési programként fogadott el. A fejlesztést szovjet műszaki ismeretekre és szovjet technológiára alapozták. A most átadott gyártósoron az év végéig 30 ezer szilíciumszeletet, azaz 8-10 millió áramkört állítanak elő.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_mikroelektronikai_vallalat.jpgA gyártósor egy része, az ioninplantátor

A magyarországi mozik bemutatják a Szörényi Levente és Bródy János rockoperájából készült István, a király című filmet, melyet Koltay Gábor rendezett. Szereplők: Pelsőczy László (énekhangja: Varga Miklós), Vikidál Gyula, Berek Kati, Sára Bernadett, Victor Máté, Deák „Bill" Gyula, Nagy „Feró", Kovács Ottilia (énekhangja: Sebestyén Márta), Juhász Jácint, Balázsovits Lajos, Balázs Péter, Szakácsi Sándor, Sörös Sándor.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_istvan_a_kiraly.jpgA mozifilm plakátja

Az ősbemutató-rendszernek kialakult egy szokványos koreográfiája. Kitűzik az új magyar film premierjét, az előtte való hétfőn valamelyik nagy fővárosi moziban, műsorra tűzik az új vállalkozást, utána összemegy a függöny, a tévé bemondónő-műsorvezető a nézők elé szólítja az alkotókat, taps, a ruhatárban beszélgetés a látottakról. Jó elképzelés volt ez valaha, de ma már ki-kimarad belőle az ünnepi áhítat, a filmesek igazi megbecsülése. Ezért is örvendetes, hogy az István, a király premierje alkalmából a forgalmazók változtattak a beidegződésen. Először a budapesti Corvin moziban vetítették, több mint két hónapja láthatják az érdeklődők, most pedig megtartották az úgynevezett ősbemutatót is, méghozzá stílusos helyen: Székesfehérvárott. Aligha kell ecsetelni, hogy a magyar királyok szempontjából mit jelentett a királyi város, az viszont gesztusértékűnek tetszik, hogy azt a bizonyos első hivatalos bemutatót vidéki településen rendezték meg. Csakugyan ünnepélyes külsőségek között, nagy-nagy, a mű hatásával arányos sikerrel.

Indira Gandhi kormányfő fogadta Sarlós Istvánt, az MSZMP Politikai Bizottságának tagját, miniszterelnök-helyettest. A szívélyes légkörű találkozón véleményt cseréltek a két ország széles körű együttműködéséről, a baráti kapcsolatok elmélyítését szolgáló további teendőkről, valamint Indiának az el nem kötelezett országok mozgalmában betöltött, világszerte nagy tekintélyt élvező nemzetközi szerepéről. Sarlós István találkozott Naraszimha Rao külügyminiszterre is, s megvitatta vele az időszerű nemzetközi kérdéseket. Ugyancsak találkozott Narajan Datt Tivari ipari miniszterrel, a magyar-indiai gazdasági vegyes bizottság társelnökével. A megbeszélésen áttekintették a két ország gazdasági megállapodásainak végrehajtásával összefüggő kérdéseket és a gazdasági kapcsolatok továbbfejlesztésének lehetőségeit. A találkozókon jelen volt Túri Ferenc, hazánk új-delhi nagykövete.

Több magas rangú szovjet vezetőt tüntettek ki Moszkvában. A kitüntetéseket Konsztantyin Csernyenko, az SZKP KB főtitkára, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke nyújtotta át. Mihail Szolomencev, az SZKP KB PB tagja, a központi bizottság mellett működő pártellenőrzési bizottság elnöke a Szocialista Munka Hőse kitüntetést, az azzal járó Sarló és Kalapács érdemérmet, továbbá a Lenin-rendet vehette át. Lenin-rendet kapott Dmitrij Usztyinov, az SZKP KB PB tagja, honvédelmi miniszter. Viktor Csebrikov hadseregtábornok, az SZKP KB PB póttagja, az Állambiztonsági Bizottság elnöke megkapta a marsalli csillagot. A kitüntetések átnyújtásakor Konsztantyin Csernyenko hangoztatta, hogy a Szovjetunió ellenzi a fegyverkezési hajszát, s a párbeszéd, a vitás kérdések tárgyalások útján történő megoldásának híve. Sajnos egyelőre nincsenek olyan jelek, amelyek arra mutatnak, hogy a másik fél a kapcsolatok normalizálására törekszik az egyenlőség és egyenlő biztonság elvei alapján. A szovjet fegyveres erőknek ezért mindig meg kell felelniük - mint ahogy meg is felelnek - azoknak a követelményeknek, amelyeket a nemzetközi helyzet támaszt velük szemben.

Londonban a csütörtökre virradó éjszaka bejelentették, hogy a líbiai fővárosban működő brit diplomaták és családtagjaik elhagyhatják a nagykövetség épületét és nem korlátozzák szabad mozgásukat Tripoli területén. Ugyancsak bejelentették, hogy Richard Luce külügyi államminiszter negyvenperces találkozót tartott a rendőrség által körülvett londoni líbiai nagykövetség (népi iroda) egyik diplomatájával, Musza Faturival. Ami ez utóbbit illeti, a BBC szerint Luce megismételte partnere előtt, hogy a brit hatóságok - líbiai diplomaták jelenlétében - át kívánják kutatni a nagykövetség épületét. A britek ugyanis fegyvereket és robbanóanyagokat keresnek, kiindulva abból a feltételezésből, hogy a keddi lövöldözés, amely a népi iroda előtti téren egy rendőrnő életét kioltotta és több sebesülést okozott, a diplomáciai képviseleten tartózkodók egyikének a műve volt. A népi iroda határozottan cáfolja, hogy része lett volna a merényletben. Az említett líbiai diplomata a nagykövetség átkutatására vonatkozó kérést továbbította kormányának.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_london_libiai_nagykovetseg_2.jpgA rendőrség a helyszínelés idejére hermetikusan lezárta az egész környéket

A brit bányászszakszervezet (NUM) küldöttközgyűlése Sheffieldben úgy döntött, hogy országos sztrájkra szólít fel. Hoztak egy másik határozatot is: ennek értelmében a jövőben nem 55 százalékos, hanem csak egyszerű többség szükséges ahhoz, hogy a NUM - az összes szervezett bányász szavazatának összeszámlálása után - országos munkabeszüntetést hirdessen. A bányászsztrájk, amely hétfőn már a hetedik hetébe lép, a küldöttközgyűlés után az eddigi „körzeti” alapon folytatódik. Ott, ahol a helyi vezetés a munkabeszüntetés mellett döntött (Vagy ezt szavazta meg a kollektíva), ezután sem lesz munka, ahol ellene, ott folyamatos lesz a termelés. A brit bányáiknak ez idő szerint körülbelül a háromnegyede nem dolgozik. Tárgyalásokra az országos szénhivatal és a NUM között nincs kilátás, miután a szénhivatal nem hajlandó alkudni az általa meghirdetett bányabezárásokról és elbocsátásokról.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_brit_banyaszsztrajk.jpgA. Scargill, a bányászszakszervezet egyik vezetője próbálja átverekedni magát a sztrájkolok tömegén

Bizakodó légkörben kezdődött meg Damaszkuszban Hafez Asszad szíriai és Amin Dzsemajel libanoni elnök csúcstalálkozója, amely egybeesett a libanoni csapatszétválasztási terv első szakaszának végrehajtásával. A bejrúti kikötőtől a hegyvidéki Szuk el-Garbig nyúló polgárháborús frontvonal teljes hosszában elfoglalták állomáshelyüket a libanoni és francia tűzszüneti megfigyelők. A demarkációs vonalat nyolc szakaszra tagolták, s szakaszonként nyolc-tíz ellenőrző posztot létesítettek. A szemben álló kormánypárti és ellenzéki fegyveres erők tényleges szétválasztására, kölcsönös visszavonására pénteken kerül sor, az így kialakuló ütközőövezetben akkor helyezkedik el az 1800 főnyi, rendőrökből és sorkatonákból szervezett ütközőerő. Az átfogó biztonsági terv kivitelezése, a tűzszünet megszilárdítása teremti meg az alapot ahhoz, hogy hozzáfogjanak a tízedik évébe lépett polgárháborús válság politikai rendezéséhez.

Heves harcokról érkeztek jelentések Salvadorból. A szabadságharcosok az északi Morazan megye négy városa ellen indítottak egy időben támadást. A Farabundo Marti Nemzeti Felszabadítási Front (FMLN) csapatai Jocoro, El Divisadero, Osicala és Guatajiagua városoknál támadták a kormánycsapatok állásait, összecsapások voltak a San Miguel megyében, a fővárostól százhatvan kilométerre, északra levő Chapeltique környékén is. A gerillák az éjszakába nyúló harcokban több magaslatot elfoglaltak a kormányerőktől. A hadsereg tartományi parancsnoka úgy nyilatkozott, hogy ebben az évben ez volt a felszabadító erők legnagyobb szabású katonai akciója a térségben.

Nicaraguában kudarcot vallott a múlt héten indított, külföldről támogatott nagyszabású fegyveres akció. Eden Pastora, az ARDE nevű ellenforradalmi szervezet katonai vezetője elismerte, hogy csoportjai kénytelenek voltak visszavonulni San Juan del Norte kikötőváros körzetéből. A forradalmi hadsereg az ország északi részén - ahová mintegy 11 ezer ellenforradalmár hatolt be - folytatja a harcot a behatolt fegyveresekkel.

A Prensa Latina hírügynökségnek a nicaraguai fővárosból küldött beszámolóija fényt derít az ellenforradalmár betolakodók propagandagépezetének működésére. Pastora osztagai csupán rövid ideig tartózkodtak a Costa Rica közelében levő térségben, ám ezalatt is két nagy létszámú újságírócsoport idelátogatását szervezték meg. A Costa Rica-i és az ott akkreditált újságírók terjedelmes tudósításokban számoltak be az ellenforradalmárok előrenyomulásáról, és egy nicaraguai ellenkormány rövid időn belül való létrehozását jósolták.

A nicaraguai miszkitó indiánok önvédelmi osztagai sikerrel megakadályozták, hogy az ellenforradalmárok kiirtsák egy indián település lakosságát - jelentette az ANN nicaraguai hírügynökség. A Nicaragua északkeleti részén levő Sumubilát hajnalban érte támadás. Az akciót az egykori somozista nemzeti gárda háromszáz, Hondurasból behatolt fegyverese hajtotta végre. Az ANN emlékeztet rá, hogy az ellenforradalmárok indián települések ellen intézett támadásokkal, a nők és gyermekek elleni megtorló akciókkal akarják megfélemlíteni az indián férfiakat. A reakciós erők széles körű propagandát folytatnak az indián lakosság körében, a forradalmi kormányzat intézkedései, így az agrárreform ellen.

Az amerikai kormány nem járult hozzá ahhoz, hogy Nora Astorga asszony legyen, Nicaragua új washingtoni nagykövete. Az indok az, hogy Nora Astorga hat évvel ezelőtt - mint sandinista ellenálló - részt vett a Somoza-rezsim egyik tábornoka ellen elkövetett merényletben.

Az Egyesült Államok római katolikus püspöki karának vezetői a Fehér Házban találkoztak Reagan elnökkel, majd a kormányzat magas rangú tisztségviselői - köztük az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója - tájékoztatták őket a külpolitikai célokról. A találkozó és a tájékoztató után Joseph Bernardin bíboros megállapította: a katolikus püspökök továbbra is kitartanak ama elvárásuk mellett, hogy a kormányzat adja fel az MX rakéta telepítésének tervét. A bíboros aggodalommal szólt a Pershing-2 és a robotrepülőgépek decemberben megkezdődött nyugat-európai telepítéséről is, és kijelentette, az egyházi vezetők arra kérték a kormányzatot, hogy állítsa le az új közép-hatótávolságú fegyverek nyugat-európai elhelyezését. James Malone ohiói püspök, a püspöki konferencia elnöke kijelentette, hogy az állami vezetőkkel tartott találkozón az egyházi személyek mély és növekvő nyugtalanságuknak adtak hangot, mivel a kormányzat politikájának következményei a szegényeket, az időseket, a gyermekeket és a nőket sújtják.

Bob Hawke, Ausztrália miniszterelnöke, Canberrában bejelentette, hogy a kontinensnyi országnak új himnusza van az eddig használt brit királyi himnusz helyett. Ugyanekkor hirdették ki a rendeletet is, mely szerint katalogizálták és egységesítették a nemzeti színeket is, mely mostantól hivatalosan is a zöld-arany párosítás.

1977 májusában az ausztrálok népszavazást tartottak, mely az alkotmány módosításáról és a nemzeti himnusz kérdéséről szólt. Négy mű közül kellett kiválasztani, hogy melyik legyen az ország új himnusza. A szavazás eredményét 1977 júniusában tették közzé. Az Advance Australia Fair című dal kapta a legtöbb szavazatot. Peter Dodds McCormick (1834-1916) 1878-ban írt nemzeti érzelmű műve lett az új nemzeti himnusz, annak is az első és harmadik versszaka. A közleménnyel összefüggésben azt is deklarálták, hogy a God Save the Queen című brit himnuszt csak a királynő vagy a királyi család valamely tagjának látogatásakor használják a jövőben. A színek ihletője az arany akác nevű ausztrál nemzeti virág volt. Szinte minden addigi ausztrál nemzeti sportcsapat viselte őket már, bár a színárnyalatok és a színek aránya csapatonként és korszakonként eltérőek lehettek. Az ausztrál olimpiai csapat 1908-ban használta először ezeket a színeket, de nem minden sportágban. Ez 1924-ben következett be, amikor már a formaruhát is a zöld-arany ihlette. A krikettet nem sokkal később a labdarúgó, és a rögbi válogatott is követte. A nyolcvanas évek elején lángolt fel a nemzeti igény az egységesített színekre, melynek az előszele az volt, mikor 1981-ben a szigetország több, független vasúttársasága beleolvadt az Australian National Railways-be, a nemzeti államvasút pedig saját magát reklámozva kezdett országos kampányba az eszközök (például a mozdonyok és kocsik) átfestésével.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_ausztralia.jpgAusztrália hivatalos színei

április 20.

Budapesten befejezte munkáját a Varsói Szerződés tagállamai külügyminiszteri bizottságának ülése. Az ülésszak befejeztével délelőtt elutazott Andrej Gromiko, a Szovjetunió Minisztertanácsa elnökének első helyettese, a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége külügyminisztere. A Ferihegyi repülőtéren Korom. Mihály, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a KB titkára és Várkonyi Péter külügyminiszter búcsúztatta. A nap folyamán ugyancsak elutazott Budapestről Petr Mladenov, a Bolgár Népköztársaság, Bohuslav Chnoupek, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság, Stefan Olszowski, a Lengyel Népköztársaság, Oskar Fischer, a Német Demokratikus Köztársaság és Stefan Andrei, a Román Szocialista Köztársaság külügyminisztere. A külügyminisztereket Várkonyi Péter búcsúztatta; jelen voltak a tagországok budapesti diplomáciai képviseleteinek vezetői is.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_varsoi_szerzodes_2.jpgA zárótanácskozás közben a külügyminiszterek

Lenin születésének 114. évfordulója alkalmából az MSZMP KB székházában ünnepi megemlékezést tartottak, és kitüntetéseket adtak át a marxista-leninista eszmék terjesztésében kiemelkedő eredményt elért pártpropagandistáknak és agitátoroknak. Az ünnepséget - amelyen részt vett Óvári Miklós, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, jelen voltak a központi pártintézmények vezetői, a budapesti és megyei pártbizottságok ideológiai titkárai - Lakatos Ernő, az MSZMP Központi Bizottságának osztályvezetője nyitotta meg. Kornidesz Mihály, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, a Magyar Televízió elnöke mondott ünnepi beszédet.

Az ünnepi beszéd elhangzása után Óvári Miklós adta át a kitüntetéseket. A Munka Érdemrend arany fokozata kitüntetésben részesült Evinger János, a Budapesti Papíripari Vállalat szállítási osztályvezetője, Kotvász István, az MSZMP Belügyminisztériumi Bizottságának titkára, dr. V. Nagy Lukács, a Keszthelyi Agrártudományi Egyetem mosonmagyaróvári karának nyugalmazott tanára. Tizennégyen a Munka Érdemrend ezüst, heten pedig bronz fokozatát kapták. A Központi Bizottság 178 propagandistát és agitátort Lenin Emlékplakettel jutalmazott. Az ünnepséget követően az MSZMP Központi Bizottsága fogadást adott a részvevők tiszteletére, amelyen Kádár János, a Központi Bizottság első titkára, valamint a Központi Bizottság több titkára találkozott a kitüntetettekkel.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_kadar_janos.jpgKádár János a kitüntetettek társaságában

Vlagyimir Iljics Lenin születésének 114. évfordulója alkalmából koszorúzási ünnepséget rendeztek a szovjet állam megalapítójának, a nemzetközi munkásmozgalom kiemelkedő személyiségének budapesti szobránál, a Dózsa György úti Felvonulási téren. Felcsendült a szovjet és a magyar himnusz, majd Bánffy György színművész előadásában Majakovszkij Lenin-eposzának egy részlete hangzott el. Ezt követően a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi és Budapesti Bizottsága nevében Cservenka Ferencné, a KB tagja és Pusztai Ferenc, a budapesti pártbizottság titkára koszorúzott. A Minisztertanács koszorúját Juhár Zoltán belkereskedelmi és Kapolyi László ipari miniszter helyezte el. A Szovjetunió budapesti nagykövetsége nevében Ivan Aboimov, a Szovjetunió budapesti nagykövetségének követ-tanácsosa és Bajkal Gabitov, a nagykövetség tanácsosa koszorúzott. A Szakszervezetek Országos Tanácsa részéről Földvári Aladár és Ligeti László alelnökök helyezték el a megemlékezés virágait. A Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottsága nevében Nyitrai István, a KISZ KB titkára és Szilvásy György, a KISZ KB tagja; a Magyar-Szovjet Baráti Társaság országos elnöksége képviseletében Bocz József ügyvezető elnökségi tag és György Sándor titkár, Budapest Főváros Tanácsa részéről Pénzes János elnökhelyettes és Varga Sándor, a fővárosi tanács pártbizottságának első titkára koszorúzott. A hála és a megemlékezés virágaival borították el a szobor talapzatát a fővárosi dolgozók, fiatalok képviselői is. A koszorúzási ünnepség az Internacionálé hangjaival ért véget.

A nemzetközi munkásmozgalom idei nagy ünnepét is a hagyományos május elsejei gondolatok, a proletár internacionalizmus, a békéért, a szocializmusért folytatott harc, az alkotó munka dicsősége jegyében szervezzük. Ezt hangsúlyozta Juhász Zoltán, a Szakszervezetek Budapesti Tanácsának titkára a május 1-i rendezvénysorozat fővárosi programjáról tartott sajtótájékoztatón a Magyar Sajtó Házában. A munka ünnepén idén is gazdag, színes program várja a fővárosiakat. Ezek közül kiemelkedik a kétnapos, központi városligeti majális, amely április 30-án hat-, május elsején tízórás programot kínál.

A nicaraguai nép igazságos harcával vállalt szolidaritás kifejezésére, az országban több helyen tartottak gyűléseket. Az Almásfüzitői Timföldgyár dolgozói a vállalat KISZ-szervezete által összehívott gyűlésen követelték az amerikai beavatkozás megszüntetését. Szolidaritási gyűlésen tiltakoztak az. amerikai reakciós körök által támogatott ellenforradalmárok fegyveres provokációi ellen, a Dunai Vasmű dolgozói. A kohászati nagyvállalat 12 ezer dolgozóját hatszázan képviselték a nagygyűlésen. Szolidaritásukat fejezték ki a nicaraguai néppel, röpgyűlésen tiltakoztak a törvényes nicaraguai rendszer megdöntésére irányuló agresszió elleni a dunaújvárosi Makarenko Szakmunkásképző Intézet fiataljai és a 14. számú székesfehérvári Volán Vállalat dolgozói. A rendezvények részvevői az Országos Béketanácsnak címzett táviratban is elítélték azokat a támadásokat, amelyek fennállása óta érik a nemzeti függetlenség, a társadalmi és gazdasági haladás útját járó latin-amerikai országot.

Kalkuttába, a nyugat-bengáli szövetségi állam fővárosába érkezett az a magyar küldöttség, amely Sarlós Istvánnak, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottsága tagjának, miniszterelnök-helyettesnek a vezetésével részt vesz az indiai Körösi Csoma Sándor-megemlékezéseken.

Konsztantyin Csernyenko, az SZKP KB főtitkára, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke Moszkvában magas szovjet kitüntetéseket nyújtott át a szovjet-indiai űrutazás részvevőinek. Az űrhajósokat az űrállomáson végzett sikeres munkájukért s az űrrepülés során tanúsított bátor magatartásukért tüntette ki a Legfelsőbb Tanács Elnöksége.

II. János Pál pápa nagypéntek estéjén egy húsz éve felújított hagyományt folytatva keresztutat járt. Jézus kereszthalála emlékére a katolikus egyház feje kétméteres fakeresztet vett a vállára és a Colosseum romjaitól indult el 14 stációból álló keresztútjára, attól az arénától, ahol a római császárok egykor oroszlánok elé vetették az első keresztényeket. A pápát több tízezer zarándok kísérte fáklyásmenetben. A keresztút végén a pápa rövid beszédben emlékezett meg a hitükért üldözöttekről. Előzőleg a legnagyobb keresztény egyház feje gyóntatott a Szent Péter bazilikában, majd vezette a keresztlevétel és sírbatétel hagyományos nagypénteki szertartását. Jézus keresztútjának színhelyén, Jeruzsálemben, a Via Dolorosán szintén zarándokok tízezrei járták végig a keresztutat. A bibliai kálvária feltételezett helyén épült Szent Sír templomban számtalan nyelven szóltak a nagypénteki siratók.

Ali Abdesszalem Triki, Líbia külkapcsolatokkal foglalkozó irodájának titkára (külügyminiszter) reményét fejezte ki, hogy hamarosan sikerül egyezségre jutni a brit hatóságokkal a londoni líbiai népi iroda (nagykövetség) körül vont rendőrkordon megszüntetése ügyében. A líbiai diplomácia vezetője a The Washington Post című amerikai napilapnak adott nyilatkozatában egyúttal leszögezte: kormánya továbbra sem hajlandó hozzájárulni a nagykövetség átkutatásához. Triki egyben cáfolta, hogy a keddi lövöldözésben lőfegyvereket használtak volna a líbiai külképviselet munkatársai. A külügyminiszter elmondta, hogy Tripoli egy listát küldött Londonba, s ebben kérte több olyan személy kiadatását, akiket a líbiai hatóságok köröznek. A listán szereplők közül többen részt vettek a nagykövetség előtti tüntetésen. Pénteken egyébként Tripoliban a brit nagykövet és Triki megbeszélést tartott. Az angol nagykövet ezt követő rádiónyilatkozatában ugyancsak kijelentette, hogy várhatóan hamarosan kimozdítják az ügyet a holtpontról.

A ciprusi kormány az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülésének összehívását kérte a jövő hétre a szigetországban kialakult helyzet megvizsgálására - jelentette be a ciprusi kormány. A kérés azzal kapcsolatos, hogy a novemberben törvénytelenül kikiáltott „Észak-ciprusi Török Köztársaság” vezetői elutasították az ENSZ főtitkárának a ciprusi rendezésre irányuló javaslatát, és Törökország néhány nappal ezelőtt nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatot létesített a ciprusi török „miniállammal”. Mint ismeretes, az ENSZ javaslatának az a lényege, hogy a török közösség a világszervezet közvetítésével adja vissza a görög lakosságnak Famagusta városát, s ezután a két közösség vezetői ismét üljenek tárgyalóasztalhoz. A nicosiai, bejelentés szerint Kiprianu államfő és a ciprusi görög pártok vezetői jövő héten indulnak New Yorkba, hogy részt vegyenek a BT ülésén. Kiprianu a ciprusi kérdés rendezésének támogatását kérő, sürgős üzenetet küldött több államfőhöz. Rauf Denktas, a török közösség vezetője kifogásolta a ciprusi kormány döntését.

Amin Dzsemajel libanoni elnök Bejrútba visszatérve sikeresnek minősítette a Hafez Asszad szíriai államfővel folytatott tárgyalásait, és annak a reményének adott hangot, hogy hamarosan megmutatkoznak a 15 órás csúcstalálkozó eredményei, Libanon úrrá lesz tízedik éve tartó polgárháborús válságán. A Damaszkuszban kiadott közlemény szerint Asszad és Dzsemajel megállapodott a libanoni rendezés alapelveiben, és egyetértettek annak szükségességében, hogy mielőbb meg kell alakítani a libanoni nemzeti egységkormányt, amely képes véget vetni a polgárháborús konfliktusnak. A szíriai elnök megerősítette, hogy országa minden segítséget megad Libanonnak a nemzeti megbékélés eléréséhez és az izraeli megszállás felszámolásához.

A nemzeti egységkormány megalakítására várhatóan két volt miniszterelnök közül az egyik, Rasid Karami vagy Takieddin Szolh kap megbízatást. Ami az ellenzék által követelt politikai reformokat illeti, ezeket az új kormány programnyilatkozata tartalmazza majd. Ugyancsak a szemben álló felek képviselőiből alakuló kabinet veszi kézbe a polgárháborús konfliktusban felbomlott hadsereg újjászervezését, és hívja életre a lausanne-i megbékélési értekezleten elhatározott 32 tagú alkotmányozó bizottságot.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_rasid_karimi.jpgRasid Karimi

Az Al-Baath című damaszkuszi lap arra figyelmeztetett, hogy Izrael kísérletet tehet a Damaszkuszban elért megállapodások, a libanoni nemzeti megbékélés meghiúsítására. Egy izraeli kormánytisztviselő élesen bírálta Dzsemajel damaszkuszi látogatását, helytelenítette az erősödő szíriai-libanoni együttműködést. Közben a kelet-libanoni Bekaa-völgyben folytatódtak az izraeli csapatösszevonások, fokozódott a katonai feszültség. Bejrúti lapjelentések szerint szórványos összecsapások, tüzérségi párbajok is előfordultak a szemben álló szíriai és izraeli csapatok között, sőt a szíriai határállomást is több belövés érte. A szíriai, a palesztin és a libanoni hazafias erőket magas fokú riadókészültségbe helyezték a frontvonal térségében.

Megkezdődött a libanoni csapatszétválasztási terv második szakaszának végrehajtása. A tűzszüneti ellenőrző posztok felállítása után hozzáfogtak a kormánypárti és az ellenzéki erőket elkülönítő ütközőövezet kialakításához. A bejrúti kikötőtől a hegyvidéki Szuk el-Garbig terjedő övezetben 1800 főnyi, e célra szervezett rendőri alakulat tölti be az ütközőerő szerepét.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_bejruti_zold_vonal.jpgLibanoni kormánykatona a Bejrútot elválasztó „zöld vonal” mentén

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa további hat hónappal meghosszabbította a Dél-Libanonban ideiglenesen állomásozó ENSZ-erők mandátumát. A tíz ország által küldött 5700 „kéksisakos” megbízatása ma járt volna le.

A salvadori Venceremos rádióadó közölte, hogy az Egyesült Államok két helikopterére a hazafias erők által ellenőrzött salvadori területről nyitottak tüzet. Ez a bejelentés cáfolta azokat az amerikai állításokat, amelyek szerint Hondurasba behatolt salvadori felkelők találták el a két amerikai szenátort szállító helikoptert.

Az Egyesült Államok közép-amerikai politikája, az elaknásítás utáni elszigetelődése az ország fő szövetségeseitől mélyülő megosztottságot teremtett az adminisztráción belül. Ez derül ki a The New York Times jelentéséből. E jelentés annak kapcsán íródott, hogy az Egyesült Államok - a nemzetközi gyakorlattól eltérve - megtagadta azt, hogy a kinevezett új nicaraguai nagykövet washingtoni működéséhez hozzájárulást adjon. A hozzájárulás megtagadása a kémszervezet indítványára történt, ezt az indítványt a külügyminisztérium eredetileg nem pártolta: az elnök döntött a CIA-javaslat elfogadása mellett.

Nagy hadgyakorlatot kezdett az Egyesült Államok a közép-amerikai térségben. Az „Ocean Venture” nevű gyakorlaton mindhárom haderőnem, valamint a tengerészgyalogság képviseletében 30 ezer katona vesz részt.

április 21.

A magyar-szovjet határ két oldalán fekvő, Lenin nevét viselő Barátság almáskertben közös kommunista műszakban dolgoztak a Szabolcs-Szatmár megyei beregdaróci Barátság Termelőszövetkezet és a kárpátontúli Nagybaktai Kísérleti Gazdaság kollektívái. Az időszerű munkában segítettek a vásárosnaményi pártbizottság, a városi tanács és a környékbeli üzemek, gazdaságok képviselői is. A társadalmi munka mellett, amelyben több százan vettek részt, ezen a napon értékelték a két szomszédos gazdaság közötti hagyományos munkaverseny eredményeit, és rögzítették az 1984. évi vállalásokat.

Megfelelő volt az árukínálat a főváros élelmiszerüzleteiben és csarnokaiban szombaton. Több élelmiszeráruházban a vártnál is nagyobb forgalmat bonyolítottak le, mégsem volt fennakadás, áruhiány. Néhol viszont kevesebben vásároltak, mint más szombaton, mert sokan már csütörtökön, pénteken beszerezték az ünnepre valót. A folyamatos ellátást segítendő: a Batthyány téri és a Sugár élelmiszeráruház vasárnap is nyitva tart, a 170 vendéglátó egységben pedig büfé- és zsemlekenyeret, péksüteményt és tejet is árusítanak majd.

A londoni Heathrow nemzetközi repülőtéren este pokolgépes merényletet követtek el ismeretlen tettesek. Huszonhárom személy megsebesült, egyikük állapota súlyos. A merénylet helyszíne a repülőtér kettes számú termináljának csomagváróterme volt. A pokolgépet egy bőröndben rejtették el. A Scotland Yard közlése szerint a bőrönd feltehetően egy Air France járatról került a csomagváróba. A rendőrség azonban ezt egyelőre nem tudja bizonyítani, mivel a csomag érkezésének feltételezett időpontjában a repülőtéren csaknem azonos időben 24 repülőgép landolt. Egy telefonáló felhívta a brit sajtóügynökséget, és kijelentette, hogy a merénylet mögött a „dühös brigád”, egy brit anarchista csoport tagjai állnak. Londoni hivatalos körök korábban olyan célzatos értesüléseket szivárogtattak ki, hogy a robbantást „líbiai terroristák” követték el, és hogy kapcsolat van a repülőtéri robbantás és a líbiai követség közelében történt incidens között.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_londoni_merenylet.jpgMentőautók, rendőrségi rohamkocsik a repülőtér bejáratánál

Több tízezer részvevője volt a Német Szövetségi Köztársaságban a hagyományos húsvéti békemeneteknek és tüntetéseknek. A Ruhr-vidéki Duisburgban 12 ezer ember előtt Erhard Eppler, a Német Szociáldemokrata Párt országos vezetőségének tagja élesen bírálta az amerikai kormány fegyverkezési politikáját. „Az Egyesült Államok történetében még egyetlen kormányzat sem élt vissza olyan felelőtlenül a rendelkezésére álló hatalommal, mint a Reagan-kormány” - hangoztatta Eppler. A Kereszténydemokrata Unió azonnal „Amerika-ellenességgel” vádolta kijelentéseiért a szociáldemokrata politikust. A Saar-vidéken több ezer tüntető előtt Oskar Lafontaine, az SPD országos vezetőségének tagja úgy értékelte a mostani megmozdulásokat, mint azoknak az állításoknak a látványos cáfolatát, hogy a békemozgalom „megszűnt létezni”. Lafontaine egyúttal határozottan visszautasította a CDU-CSU-nak azokat a koholmányait, hogy a nyugatnémet békemozgalmat „behálózták a kommunisták”. Tüntetésekre került sor az NSZK hesseni, baden-württembergi, alsó-szászországi és bajor tartományában is. A részvevők tiltakoztak az új atomrakéták telepítése ellen, és síkraszálltak az általános, nemzetközi leszerelésért. A húsvéti békemenetek vasárnap és hétfőn folytatódnak az NSZK-ban.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_bonni_tuntetes.jpgA békeakciók, tiltakozó megmozdulások részeként tüntetés zajlott le az Egyesült Államok bonni nagykövetsége előtt

John Gardener kanadai állampolgár Hágában sajtóértekezleten közölte, hogy a CIA megbízásából beférkőzött az amerikai rakéták hollandiai telepítése ellen küzdő holland békemozgalom soraiba. Feladata a többi között az volt, hogy „bizonyítékokat” szerezzen arról, miszerint a Szovjetunió áll a holland békemozgalom mögött.

Hosszú idő óta először teljes a nyugalom Bejrútban, a déli elővárosokban és a hegyvidéki Szuk el-Garb térségében, ahol pénteken és szombaton megvalósították a kormánypárti és az ellenzéki erők szétválasztását. A mintegy száz tűzszüneti megfigyelő és az 1800 főnyi ütközőerő fennakadás nélkül foglalta el helyét a polgárháborús frontvonalon kialakított ütközőövezetben. A lakosság osztatlan megelégedéssel fogadta a zavartalan tűzszünetet, és azt, hogy a csapatszétválasztás a politikai enyhülés légkörében ment végbe. Amin Dzsemajel libanoni és Hafez Asszad szíriai elnök damaszkuszi csúcstalálkozóját követően megkezdődtek a konzultációk a nemzeti egységkormány jövő hétre várható megalakításáról. A legesélyesebbnek tartott kormányfő a szunnita mohamedán Rasid Karami többszörös miniszterelnök, akinek a jelölése azonban ellenállásba ütközik a keresztény jobboldal, mindenekelőtt Camille Samun volt köztársasági elnök részéről.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_bejruti_csend.jpgElcsendesedtek a romos bejrúti utcák

Egybehangzó értesülések szerint a 26 tagú új kormány felerészben keresztény, felerészben mohamedán miniszterekből áll. Szó van róla, hogy a jobboldal és az ellenzék legrangosabb vezetői - Pierre Dzsemajel, a falangista és Camille Samun, a Nemzeti Liberális Párt elnöke, illetve Valid Dzsumblatt, a Haladó Szocialista Párt és Nabih Berri, az Amal elnöke - államminiszterként csatlakoznak az egységkormányhoz.

Ami az új kormány feladatait illeti, az ENSZ-határozatok alapján szorgalmazza az izraeli megszálló csapatok kivonását, a hadsereg radikális átszervezése végett újjáéleszti a Dzsemajel elnök által megszüntetett legfelsőbb védelmi tanácsot, kiegészíti és kibővíti az egykamarás parlamentet, megvalósítva az egyenlő keresztény-mohamedán képviselet elvét a legfelsőbb kormányposztok betöltésén kívül, kiiktatja a felekezeti szempontok alkalmazását.

A dél-libanoni Szidón város lakossága általános sztrájkkal tiltakozott az izraeli megszálló hadsereg és az Izrael által szervezett dél-libanoni hadsereg terrorja ellen. A tiltakozást főként az váltotta ki, hogy a dél-libanoni hadsereg katonái egy embert megöltek és hatot megsebesítettek, amikor a hét közepén tüzet nyitottak a szidóni járókelőkre.

Az Iszlám Konferencia Jeruzsálem-bizottságának kétnapos rendkívüli külügyminiszteri ülésén elítélték az Izraelnek nyújtott amerikai politikai, katonai és pénzügyi támogatást. A marokkói Fezben II. Hasszán király elnökletével tartott ülésen 14 iszlám ország külügyminisztere és Jasszer Arafat, a PFSZ vb elnöke a kiadott nyilatkozatokban rámutattak, hogy a Reagan-kormány a Közel-Keleten veszedelmes politikát folytat, ami az arab területek folytatódó megszállására és egyre újabb települések létrehozására ösztönzi a cionistákat. A bizottság felhívta a szervezet tagállamait, hogy haladéktalanul szakítsák meg diplomáciai kapcsolataikat Salvadorral és Costa Ricával, amiért ezek az országok Jeruzsálembe helyezték át izraeli nagykövetségeiket Tel-Avivból. A bizottság az arab országok elleni kihívásnak és a nemzetközi jog lábbal tiprásának nevezte az amerikai törvényhozásban is megindult kezdeményezést, amelynek célja az amerikai nagykövetség áthelyezése Jeruzsálembe.

április 22. 

Az Indiai Köztársaság képviselői és a szülőhaza küldöttei a dardzsilingi temetőben lerótták kegyeletüket Körösi Csoma Sándor síremlékénél. A magyar tudós 1842. április 11-én. halt meg Dardzsilingban, a Himalája előhegyei között fekvő észak-indiai városban. Kalkuttából indult el utolsó útjára 1842 februárjában, hogy Szikkimen és Tibeten át eljusson a magyarok általa feltételezett őshazájába. A dardzsilingi temetőben több ezer ember gyűlt össze az ünnepségen. A sírnál emlékbeszédet mondott Rátkai Ferenc művelődési miniszterhelyettes és Terjék József, a Körösi Csoma-emlékbizottság titkára, Sri Tamang Dava láma, a Nyugat-Bengál szövetségi állam minisztere Körösi Csoma Sándor munkásságának jelentőségét méltatta.

Az országos emlékbizottság nevében Sarlós István, az MSZMP Politikai. Bizottságának tagja, miniszterelnök-helyettes és Rátkai Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia képviseletében pedig Hazai György akadémikus és Terjék József koszorúzott. Szintén koszorúzott Csandan Roj Csaudhuri, a bengáli, Ázsia Társaság főtitkára. Sarlós István a síremléken elhelyezte az emlékbizottság márványtábláját. Beszédében köszönetét mondott az indiai kormánynak és népnek azért, hogy méltó módon őrzi a nagy magyar tudós emlékét. Dardzsilingban ünnepséget tartottak az 50 éve alapított St. Robert általános iskolában is. F. W. Burke igazgató köszöntötte a magyar vendégeket Réthy Sándorné, a budapesti Körösi Csoma Sándor általános iskola igazgatója válaszában egyebek között elmondta: az országos általános iskolai emlékversenyre való felkészülés során a vetélkedő részvevői - amikor a tudós útját követték - sok fontos ismeretet gyűjtöttek Indiáról. A budapesti iskola tantestülete és diákjai nevében oktatási szemléltetőeszközöket ajándékozott az ünnepséget rendező iskolának, majd átadta Tóth Béla szobrászművész alkotását, a dardzsilingi iskola számára, készített Körösi-szobrot.

A jugoszláv titkosszolgálat nagyszabású akció keretében, Belgrádban huszonnyolc személyt kihallgatás céljából őrizetbe vett. Az előállított személyeket, köztük Milovan Gyilaszt (politikus, író, műfordító), azzal gyanúsítják, hogy ellenséges tevékenység céljából tartottak gyülekezőt egyikük lakásán, ahol írásos anyagokat is talált a rendőrség.

1984 tavaszán egycsapásra megváltozott a rendőri szervek magatartása Gyilasszal kapcsolatosan. Az úgynevezett „repülő egyetem” szervezői ugyanis felkérték Milovan Gyilaszt, Tito valamikori harcostársát, a jugoszláv kommunista párt egykori második emberét, a rezsim későbbi kérlelhetetlen, sokszor bebörtönzött kritikusát – az úgynevezett „első számú közellenséget” –, hogy tartson előadást a nemzeti kérdésről. 1984 áprilisában a D. Olujic lakásán elhangzott előadás befejezése után a rendőrség benyomult a politológus lakásába, és az ott lévő 28 személyt - köztük Gyilaszt - letartóztatta. A letartóztatottakat a kihallgatások után a következő napok során szabadlábra helyezték. Öt fogva tartottat a kihallgatások során fizikailag bántalmaztak, egyikük, J. Mihajlovic a bántalmazások következtében eltört szemüvegének darabjaival a börtönben öngyilkosságot kísérelt meg.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_milovan_gyilasz.jpegMilovan Gyilasz

A szabadon eresztettek némelyikét a következő napokban ismét beidézte a politikai rendőrség. Köztük volt R. Radovic, aki április 23-án este, újbóli szabadlábra helyezése után eltűnt. Holttestét egy hét múlva találták meg vidéki nyaralójában. A szerb állambiztonsági szolgálat vezetője nagy sietve kiadott nyilatkozatában azt állította, hogy Radovic öngyilkosságot követett el: nagy mennyiségű altatót vett be. A rendőrségi nyilatkozat után készült boncolási jegyzőkönyv szerint azonban Radovic halálát a szervezetében talált rovarirtó szer okozta. Máig sem derült ki: valóban öngyilkos lett-e Radovic, avagy meggyilkolták? Ennek a kérdésnek az egyértelmű tisztázására szólította fel 19 belgrádi értelmiségi Stane Dolanc belügyminisztert egy május 6-án feladott nyílt levélben, amelyben azt követelik a minisztertől, hogy vállalja a politikai felelősséget, és ha Radovic halálának körülményei továbbra is homályban maradnak, mondjon le.

Az ügy mindezzel nem ért véget. Május 9-én a rendőrség újból letartóztatta M. Milicet és D. Olujicet ellenséges propaganda kifejtésének gyanúja címén. Május 23-án tartóztatták le V. Mijanovicot, P. Imsirovicot és M. Nikolicot, majd valamivel később G. Jovanovicot, akik ellen a vád a társadalmi rend ellen irányuló ellenforradalmi célzatú aktivitásra való szervezkedés volt. Mijanovic, Imsirovic és Nikolic letartóztatásuk után azonnal éhségsztrájkba kezdtek, amelyet Nikolic a börtönben kapott szívroham miatt szakított csak meg, két társa viszont a mesterséges táplálás megpróbáltatásai ellenére 42 napig - ideiglenes szabadlábra helyezésükig folytatott.

Nagy-Britannia megszakította a diplomáciai kapcsolatot Líbiával. Egyidejűleg felszólította a líbiai diplomatákat és az öt napja rendőröktől körülzárt nagykövetség területén tartózkodó líbiaiakat, hogy szombatig hagyják el az ország területét. Az ügy előzménye, hogy a hét elején a líbiai forradalom ellenfelei és hívei tüntetést rendeztek az ország londoni nagykövetsége előtt. Lövöldözés robbant ki, s a lövések egy embert megöltek, többet megsebesítettek. A kormány a nagykövetséget azzal vádolta, hogy területéről nyitottak tüzet. Líbia a brit vádakat mindvégig következetesen tagadta, hangsúlyozva, hogy véleménye szerint tudatosan megrendezett provokációról van szó. Közben kiutasították Nagy-Britanniából a 26 éves Ibrahim Mabrukot, a népi iroda egyik - diplomáciai mentességet nem élvező - alkalmazottját. Nem sokkal ezután, kedd délután a heathrow-i repülőtéren letartóztattak 12 líbiai állampolgárt, akik az országba szándékoztak belépni

A spanyolországi Teleno városban és környékén a többszáz fős tömeg ahhoz a területhez vonult, amelyet a hadsereg a közelmúltban vett el a parasztoktól gyakorlótér céljára.

Róma utcáin húsvétvasárnap több ezer ember vonult végig békés tüntetésen tiltakozva a háborús fenyegetések ellen. A menetek végül a Szent Péter téri ünnepi istentiszteleten részt vevő tömegbe olvadtak be. Baloldali katolikus szervezetek kezdeményezésére a szicíliai Comisóban is tüntetés volt az új amerikai rakéták telepítése ellen. Az emberiségnek a békébe vetett reményéről, korunk társadalmának növekvő ellentmondásairól szólt vasárnap a vatikáni Szt. Péter téren mondott húsvéti beszédében II. János Pál pápa is.

Humor:idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_humor_4.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_reklam_3.jpg

Kékfény:
Tragikus tűzeset történt szerdán Szentkirályszabadján, a Rákóczi út 34. számú házban. Gaál Jenőné vásárolni indult, és a lakásban hagyta két kisgyermekét, az 5 éves Mónikát és a 3 éves Jenőt. A gyerekek a lakásban talált gyufával játék közben felgyújtották a heverőt. A tüzet a szomszédok észrevették, de mire feltörték az ajtókat és az ablakokat, a két kisgyermek füstmérgezésben meghalt. A tragédia körülményeinek vizsgálatát megkezdték.

Csütörtök délelőtt eddig ismeretlen okból erdő- és bozóttűz keletkezett a Szombathely határában fekvő újperinti erdőnél. A nagy szél miatt a lángok gyorsan elharapóztak, a tűz a becslések szerint mintegy 25-30 hektárnyi bozótosra, erdei aljnövényzetre terjedt ki. A tűzoltóság Vas megyei ügyeletét 11 órakor riasztották, s ettől az időponttól folyamatosan érkeztek a helyszínre az állami és az önkéntes tűzoltóság egységei. A kivonult nagy erők délután fél kettőig eloltották a tüzet. Személyi sérülés nem történt, a kár mértékének, illetve a tűz okának vizsgálata megkezdődött.

Pénteken Várpalota határában, a 8-as számú főúton Mesics Kálmán 49 éves gépkocsivezető, a Szentgotthárdi Szövőgyár tehergépkocsijával nekiütközött a magyaralmási Új Élet Termelőszövetkezet - műszaki hiba miatt álló - pótkocsis teherautójának, amelyre Horváth Károly 34 éves bakonycsernyei gépkocsivezető felügyelt. Ezután Alfred Boricz 23 éves osztrák egyetemi hallgató, grazi lakos személygépkocsijával nekiütközött a Mesics Kálmán: vezette teherautónak. Ennek utasa, Nagymihály János 54 éves szentgotthárdi szállítmánykísérő a helyszínen: meghalt, a személygépkocsi két utasa és Mesics Kálmán súlyos sérülést szenvedett. A baleset körülményeinek megállapítására a rendőrség szakértők bevonásával vizsgálatot kezdett.

Közlemények:
Az utóbbi három napon az átlaghőmérséklet meghaladta a 13 fokot, ezért hétfő reggel 7 órától ideiglenesen megkezdték a távfűtés leállítását - közölték a Fővárosi Távfűtő Műveknél. Május elejéig meglehetősen változékony időjárásra lehet számítani, és néhány nap szükség lehet még fűtésre, de a hivatalos fűtési idény április 16-ával befejeződött.

Lada gépkocsik nagy választékából válogathat a Lada Szakügynökségnél! 377-858. Budapest, Tanács krt. 10. 1052. Nyitva: hétköznap 14-től 19 óráig.

Butikosok, figyelem! IDEÁL női szabóság kínál kosztümöket, blúzokat, ruhákat. Budapest V., Múzeum krt. 21.

Megjelent a Nemzetközi Szemle áprilisi száma. A folyóirat - egyebek között - Szovjetunió: Folyamatosság a bel- és külpolitikában címmel közli Konsztantyin Csernyenkónak az SZKP KB ülésén elhangzott beszédét, valamint választási beszédét, továbbá kivonatosan ismerteti más szovjet vezetők - Nyikolaj Tyihonov, Mihail Gorbacsov, Grigorij Romanov, Andrej Gromiko és Dmitrij Usztyinov - választási beszédeit. Érdekes összeállítást közöl a lap A munkásosztály a 80-as években címmel, s a két Egyesült Államokról, Amerika: „fent” és „lent” címmel.

Április 21-én, szombaton 15 órakor a Semmelweis Orvostudományi Egyetem dísztermében (Budapest VIII., Nagyvárad tér 4.) fellép Halász Judit és a Bojtorján együttes. A művészek a bevételt a KISZ KB Gyermek- és Ifjúságvédelmi Alap javára ajánlják fel. Jegyek kaphatók: az Ifjúsági Rendező Iroda jegyirodájában (Bp. VIII., Harminckettesek tere 2.), a Filharmónia jegypénztárában (Bp. V., Vörösmarty tér 1.), a Budapesti Express Ifjúsági és Diák Utazási Iroda kirendeltségében.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_allasajanlat_3.jpg

Divat: Testvérruhák
Hajdan a szülők szerették gyermekeiket teljesen egyformán öltöztetni. Szerencsére ez a divat elmúlt. A gyerek személyiségének megfelelő színeket, formákat választhatunk. Igazíthatunk és alakíthatunk, hiszen a nagyobbak kinőtt ruháiban a kisebbek még csinosak lehetnek. Természetesen néha egyszerre is vásárolhatunk, készíthetünk egyet-mást gyermekeinknek, amivel összehangoljuk megjelenésüket.
1. Készülhet egy-egy mellény mindegyiknek azonos anyagból, de nem egyforma fazonban. Nadrághoz is jó, lányoknak szoknya, esetleg blúz kiegészítője.
2. A blézer fiúknak, lányoknak egyaránt csinos. Lehet azonos forma más-más színből.
idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_divat_1.jpg

Frottírruha rózsával:
A ruha szabásmintája egy 90x140 cm-es téglalap, amelynek az egyik oldalát összevarrjuk. Ez lesz a háta közepe. Az alját géppel felszegjük, a felső részéhez gumiházat készítünk, és gumival szabályozzuk a bőséget. A zseb mérete 24x32 cm. Erre először a mellékelt kép szerinti mintát applikáljuk fel frottír vagy selyem anyagból. Ezután a felső részét duplán elszegjük, és a ruha közepétől kissé jobbra, a csípőtől indulva felvarrjuk.
idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_divat.jpg

Bővülő választék a hűtőipari termékekből:
A Magyar Hűtőipari Vállalat legkeresettebb terméke itthon és külföldön a gyorsfagyasztott zöldborsó. Emlékezhetünk rá, hogy tavaly a nagy szárazság miatt kevés termett belőle, s emiatt bizony nehezen tudja kielégíteni a vállalat a hazai és a külföldi igényeket. Idén bizonyára javulni fog a helyzet. Hasonló az eredmény a gyümölcstermelési szerződésekkel is. Különösen meggyből, őszi- és sárgabarackból, szilvából számíthatnak nagyobb mennyiségre a hűtőipar gyárai, viszont málnából és szamócából még nem sikerült a tervezett mennyiségre leszerződniük. Málnából például a tervezett 5100 tonnával szemben még csak 4700 tonna szállítására vállalkoztak a mezőgazdasági termelők. Ahhoz, hogy a legértékesebb termékek kerüljenek gyorsfagyasztásra, a hűtőipar vetőmaggal is ellátja a termelőket. Importból szerzi be azokat a vetőmagvakat is - például a csemegekukoricát, a brokkolit, a bimbóskelt, a zöldbabot -, amelyeket itthon nem termelnek. Itthon népszerű szinte valamennyi gyorsfagyasztott zöldség és gyümölcs. Nagy mennyiségben vásárolják a hasábburgonyát, a gombócokat, a levestésztát, s bizonyára hamar megkedvelik a vásárlók a győri gyár gyümölcstortáját, amely ribiszke, málna, fekete szeder felhasználásával készül. Ennek a tortának az a legnagyobb előnye, hogy más süteményekhez képest jóval kevesebb szénhidrátot tartalmaz, s a tortát nem kell sütni, csak felengedtetni.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_zalaegerszegi_hutohaz.jpgKészül a hasábburgonya a Zalaegerszegi Hűtőházban 

Kenyérgyár épül a XIV. kerületben:
Napi nyolcvantonnás teljesítőképességű kenyérgyárat épít a 26. sz. Állami Építőipari Vállalat a XIV. kerületben, a Hungária körúton. A mintegy 600 millió forintos beruházást várhatóan 1985-ben adják át a rendeltetésének. Jelenleg a háromszintes épületet előkészítik a közeljövőben meginduló technológiai szerelésre.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_kenyergyar.jpgAz üzem építése várhatóan jövőre fejeződik be

Országszerte vetik a kukoricát: Újabb kiadós eső kellene - Új gépek a kereskedelmi vállalatoknál
Az ország nagy részén 25-90 milliméter csapadék áztatta a földeket a héten. A Dunántúlon rövidebb ideig szünetelt is a tavaszi munka. Békés, Csongrád és Szolnok megyében viszont, ahol az elmúlt esztendőben legszárazabb volt az időjárás, most is csak 4-15 milliméter eső esett. Az őszi kalászosok fejlődésének és a tavaszi vetésű növények kelésének azonban mindenütt kedvezett az időjárás. A tisztántúli megyékben további zavartalan fejlődésükhöz újabb kiadós esőkre lenne szükség. A mezőgazdasági nagyüzemek nagy gondot fordítanak az őszi kalászosok ápolására. A vegyszeres gyomirtást a vetésterület 60 százalékán elvégezték. A legtöbb helyen befejezték az ismételt állománybecslést is. Azokon a táblákon, ahol a kalászosok az átlagosnál kisebb termést mutatnak, megkezdték a vetések kiszántását. E földekbe a következő napokban kukorica kerül. A tavaszi munkáikat nem akadályozta az alkatrészhiány sem. A kereskedelmi vállalatoknál elegendő új gép van. Korszerű vetőgépek állnak az üzemek rendelkezésére.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_szekszardi_allami_gazdasag.jpgSzekszárdi Állami Gazdaságban kétezer hektáron kerül magágyba a kukorica

Barlangra bukkantak a József-hegyen: Hévizes képződmények évezredek puha csöndjében
Mesebeli, földöntúli birodalom ez a barlang. A csodák országáé, ahol az ámulat minden szót torkára forraszt a látogatónak. Pedig nagyon is evilági itt minden. Valós, kézzel tapintható anyag, amelyet a természet féktelen alkotó kedve hihetetlen gazdag, pazar alakzatokban, formált meg. A százezer évekig rejtve maradt titok azonban most feltárul az ember szeme előtt. Budapest a világ egyetlen olyan fővárosa, ahol a sűrűn lakott településen belül több barlang is található. A Budai-hegységben a Pálvölgyi, a Mátyás-, a Ferenc- és a Szemlőhegyi után, a most felfedezett József-hegyi barlang az egész világon egyedülállónak számít. A József-hegyi az ötödik hévizes barlangunk, de belső méreteivel, páratlanul gazdag, egyedi és sajátos képződményeivel kiemelkedő helyet foglal el az eddig ismertek között.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_jozsef_hegyi_barlang_2.jpgBarlanglelet

Építkezés közben bukkantak rá arra a meleg víz formálta, termális gödörre, amelyből a lejárat a mélybe vezet. Két és fél hónapig egyetlen, pihenőnap nélkül ásták, csákányozták és vödrözték a mélyből a mészkövet és az agyagot a Rózsadombi Kinizsi Barlangkutató és Hegymászó Sportegyesület tagjaiból alakult Albatech gmk tagjai. Konok szívóssággal, megszállottan dolgoztak, mert hittek abban, hogy egyszer célhoz érnek.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_jozsef_hegyi_barlang_3.jpgSzűk hasadékon át

Sehol egy tenyérnyi sima felület. Ameddig a víz elért, hihetetlen alakzatokat alkotva mosta, vájta a kőzetet. Hatalmas telér (a repedésekbe lerakodott és megmaradt ásványi anyag) csüng fenn a magasban a fejünk felett. A sziklák mintha görcsbe rándultak volna, lyukas, átszaggatott a formájuk; ahány, annyiféle. Szűk. kijelölt csapás vezet át a termen.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_jozsef_hegyi_barlang_1.jpgA barlang nagyterme. A méreteket jól érzékelteti a két barlangkutató eltörpülő figurája

Csak azon haladhatunk, hogy a körülöttünk levő kristályok épen maradjanak. Bepillantunk a Vérpatak termébe, ahol a rózsaszínre festett cseppkőfolyamok zúdulnak a mélybe. Aztán megtudjuk a többi terem nevét is: Vulkánok, Kagylós, Pókhálós - s mind újabb csodálnivalót, megannyi látnivalót tár elénk. Akár az Univerzumnak elnevezett sziklaoldal, ahol mint a csillagok villannak fel a lámpa fényében a falra tapadt kristályok. A felfedezés páratlan: a József-hegyi barlang legszebb természeti kincseink egyike lett. A kutatás azonban még nem fejeződött be. Ma naponta 10-100 métert haladnak előre a barlangászok, attól függően, hol mennyire ellenálló a kőzet. Azt mondják, sok meglepetést rejteget még ez a barlang.

A József-hegyi-barlang fokozottan védett barlang. Budapest II. kerületében található. Magyarország 10. leghosszabb barlangja. A budai barlangok közül ebben a barlangban vannak a legnagyobb termek. A József-hegyen a nyolcvanas évek elején két lakótelepet kezdtek el építeni. 1984. január végén az egyik épület alapozásakor egy gömbfülkét találtak az építtetők. A hideg időben a feltételezett barlangból páraoszlop emelkedett a magasba. A budapesti barlangászok közül több tucatnyian kezdtek dolgozni a helyszínen, de sokáig nem találtak semmi említésre méltót. Számuk gyorsan fogyott, egy hét múlva már csak a Rózsadombi Kinizsi SE tagjai folytatták a kutatást, akiket Adamkó Péter és Leél-Őssy Szabolcs kutatásvezetők irányítottak. A 10 fős csapat két hónapos kemény munka után, április 2-án ért le mintegy 30 m mélyre, elérve a járatrendszer legmagasabb pontját. Az év végére már mintegy 2 kilométernyi járatot sikerült felfedezniük. A következő két évben 4 km fölé nőtt az ismert járatok hossza. 1985 óta fokozottan védett barlang. Hasonlóan a többi budai barlanghoz, a József-hegyi-barlang kialakulásában is jelentős szerepe volt a tektonikának. A hegyben kialakult réseket a melegvizes oldatok barlangjáratokká tágították. A József-hegyi-barlang fő hasadékai K-Ny-i irányúak, a kereszthasadékok pedig általában 30-40°-os szöget zárnak be velük. A mai gyógyforrásokkal, illetve a mintegy 15 m-rel mélyebben elhelyezkedő Molnár János-barlanggal való valószínűsíthető kapcsolatát bizonyítja, hogy a József-hegyi-barlang átlagos hőmérséklete 13 °C felett van, azaz közel 2 °C-kal magasabb a többi Rózsadomb környéki barlangénál. Egy másik, különleges látnivaló az első héten felfedezett, 308 m hosszú barlangszakaszból nyílik: a Kagylós-ágban levő Árvalányhaj nevű, hajszál vékonyságú gipszszálakról van szó. Ezeknek hossza néha az 1 métert is megközelíti. Az Árvalányhaj nagyon sérülékeny, még a beszédhangra is elkezd lengedezni. A Kristály-teremben a szálak néha vattaszerűen a földön fekszenek, máshol a mennyezetről lógnak le, vagy az oldalfalból állnak ki. A barlang a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság engedélyével látogatható.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_jozsef_hegyi_barlang_4.jpgA barlang a teljes pompájában a kétezres években

Szenzáció nélküli sikerek a BRG-ben:
Budapesti Rádiótechnikai Gyár dolgozói-vezetői nem szívesen beszélnek önmagukról, különösen nem a nyilvánosság előtt. Ügy vélik: akiről az újság ír, azzal vagy valami szenzációs történt, vagy rosszul áll a szénája. A BRG-re viszont épp a slágerek nélküli, csöndes, egyenletes fejlődés a jellemző. Az URH-rádiótelefon kimondottan professzionális jellegű berendezés, egy-egy termékcsalád 7-8 évig van programban, ez idő alatt alapjaiban nem változik, ám ez nem jelenti azt, hogy menet közben nem vezetnek be valamilyen újítást. A mágneses jelrögzítés viszont nagyon széles skálájú, az egyszerű magnótól a sokcsatornás hangrögzítőig. Ez utóbbi a BRG egyik büszkesége: lassacskán húsz éve már, hogy gyártják, most épp a negyedik „generációját” fejlesztették ki. A KGST-n belül gyakorlatilag csak a BRG-ben gyártanak sokcsatornás hangrögzítőt, így a KGST együttműködés keretében a budapesti vállalat látja el ezzel a berendezéssel az összes szocialista országot. Évente 600-700 darabot gyártanak.idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_brg_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_brg_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_brg_3.jpg

Szemlén a tisztaság őreivel:
Vajon hányan őrködnek ma fővárosunk közterületeinek tisztaságán? A válasz: nagyon sokan. Amióta Budapest tavaszi nagytakarítása elkezdődött, a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat például hetente egyszer, a hajrában pedig már hetente kétszer tart, szaknyelven szólva, bejárásokat. Ilyenkor a vállalat vezetői együttesen ellenőrzik Budapest útjainak, közterületeinek rendjét. Arra kíváncsiak, hogy az előre meghatározott ütemterv szerint haladnak-e a munkák, de megnézik azt is, van-e foganatja a menet közben hozott intézkedéseknek.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_tisztasag_1.jpgSzemétlerakodó az M 4-es út bejáratánál

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_tisztasag_2.jpgKaszálógép vágja a füvet a fővárosba vezető E 5-ös út mentén

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_tisztasag_3.jpgEzt az oszlopot bizony sürgősen el kell szállítani

Büki vízpalackozó üzem:
Az építkezés a befejező szakaszához érkezett. Most még nagy a felfordulás és a forgalom. Az épület körül óriási tömbökben ott állnak a becsomagolt új üvegek és várják a májusi próbaüzemet.
idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_buki_asvanyvizpalackozo.jpg

Növekvő cipőexport Kerekharasztról:
A Duna Cipőgyár kerekharaszti gyáregysége az idén 925 ezer pár lábbelit készít a hazai és a külhoni megrendelők számára. Lépést tartva a cipőipar divatirányzatával, nemcsak a mennyiséget, hanem a minőséget is szem előtt tartják a termékek készítésénél. A magas mércét állító tőkés megrendeléseknek tavaly maradéktalanul eleget tettek. A jó munka eredményeként a tőkés megrendelések az idei évben megháromszorozódtak.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_duna_cipogyar_kerekharaszti.jpgSzakszerű a minőségi ellenőrzés 

Hévíz: Hotel Aqua
A terveknek megfelelően megkezdődhet Hévíz legújabb szállodájának műszaki átadása. A magyar-osztrák hitelmegállapodás keretében épülő gyógyszálló június elsejével fogadhatja első vendégeit. A 384 személyes szállodának saját gyógyközpontjában termálvíz, külső és belső téri medencék, valamint fiziko- és elektroterápiái részleg várja a fürdőkúrára érkezőket. Sportolásra lehetőséget nyújt a kondicionáló és tornaterein, a több tenisz- és tekepálya, valamint egy mini golfpálya.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_heviz_hotel_aqua.jpgAz utolsó műveleteket végzik a műszaki átadás előtt 

Futóművek Kapuvárról:
A Rába Magyar Vagon- és Gépgyár kapuvári gyárában hat éve gyártják a Karosa mellső futóművet. A termékből évente háromezer darab készül, amelyet Csehszlovákiában építenek be autóbuszokba.
idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_kapuvari_futomuvek.jpg

Fonalpiac:
A Richards Finomposztógyár csornai fésűsfonal gyára rangos helyet vívott ki a hazai fonalpiacon. Az anyavállalat termékei mellett a FOKI, a Temaforg és a Latex számára is nagy mennyiségű, kitűnő minőségű fonalat szállít.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_csornai_fonal.jpgA korszerű gyűrűsfonó berendezés, amelyen idén 840 tonna alapanyag készül a szövőgyáraknak és kötőüzemeknek

Híradósok gyakorlaton:
Gyakorlatot tartottak a Munkásőrség híradósai. Felvételünk a körmendi városi parancsnokságon készült ez alkalomból, ahol - hasonlóan a többi munkásőregységekhez - a rádióforgalmazási, összeköttetési ismeretek felfrissítésére szolgáló híradó feladatokat eredményesen hajtották végre.
idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_munkasor_gyakorlat.jpg

Eredményes társadalmi munkák Borsodban:
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a megyei tanács értékelése szerint mind a városi, mind a falusi lakosság derekasan kivette részét a Hazafias Népfront és a tanácstagok szervezésében a településfejlesztő társadalmi munkából. A megyében tavaly a közcélú munka értéke meghaladta a 700 millió forintot, s ez tizenegy százalékkal több az előző évinél. A lakosság társadalmi munkájával és anyagi hozzájárulásával jelentősen bővült az új intézmények építésére és a meglévők javítására fordítható fejlesztési, felújítási alap. A vállalatok és a szövetkezetek dolgozói tízmillió forintot adtak össze a megyei vérellátó állomás felépítéséhez, 35 milliót a közműtársulások alapításához és más helyi feladatok megoldásához. A megyei településfejlesztési verseny legjobbjai: a városok között Sátoraljaújhely és Encs, a nagyközségek között Edelény, a községek között Mezőzombor, Krasznokvajda, Domaháza és Novajidrány. Elismerésre méltó eredményeiért pénzjutalomban részesítette a megyei tanács Gesztelyt, Ongát, Varbócot és Ládbesenyőt is. A legjobb helyezést elért települések tanácsai között összesen több mint hatmillió forintot osztottak szét.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_kazincbarcikai_faultetes.jpgFaültetés Kazincbarcikán

Néphagyomány Szolnokon:
Néphagyományt elevenítettek fel a szolnoki gyerekek a város úttörőházában. Télűző Kisze-hajtást játszottak, majd húsvéti tojásfestés következett, utána pedig locsolóbált rendeztek.
idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_szolnoki_nephagyomany.jpg

Kiállítás a műemlék-helyreállításokról:
Műemlék-helyreállítások 1964-1984 című kiállítás látható az Országos Műemléki Felügyelőség aulájában. A bemutató dokumentumai az utóbbi húsz év legérdekesebb műemléki munkáit tárják az érdeklődők elé.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_muemlek_kiallitas.jpgLátogatók a bemutatón

Hazai számítástechnika:
A győri székhellyel működő EGSZT-SZERVINFO Szervezési és Információs Leányvállalat számítóközpontjában az észak-dunántúli építő- és építőanyagipari vállalatok részére R-22-es számítógépen termelésirányítási és gazdálkodási feladatokat oldanak meg. A feldolgozásokat több mint 15 vállalat részére végzik.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_szamitastechnika.jpgA korszerű számítógépközpont

Külföldi számítástechnika:

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_time_bill_gates.jpgA héten a Time magazin a számítógép belsejében rejlő varázslatról, a szoftverről cikkezik

Esti műsoros szórakozóhelyek:idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_esti_musoros_szorakozohelyek_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_esti_musoros_szorakozohelyek_10.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_esti_musoros_szorakozohelyek_11.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_esti_musoros_szorakozohelyek_12.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_esti_musoros_szorakozohelyek_13.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_esti_musoros_szorakozohelyek_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_esti_musoros_szorakozohelyek_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_esti_musoros_szorakozohelyek_9.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_esti_musoros_szorakozohelyek_8.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_esti_musoros_szorakozohelyek_7.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_esti_musoros_szorakozohelyek_6.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_esti_musoros_szorakozohelyek_5.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_esti_musoros_szorakozohelyek_4.jpg

A Magyar Televízió műsorán: A hattyú halála (tévéjáték)
Kivigyem Bécsbe? - ajánlkozik fel a győri pályaudvaron a csinos fiatal nőnek a készséges taxisofőr. Ám a határmenti szögesdrótsövény előtt váratlanul mégis kiteszi kocsijából. Júlia, az Operaház balett-táncosnője 1956 októberének zűrzavaros napjaiban családi tragédiája elöl menekül Nyugatra. Pénz nélkül, poggyász nélkül érkezik meg Bécsbe, ahol egykori szeretője, Csermlényi Viktor operaénekes segítségével próbálkozik visszakerülni a színpadra. Örkény István A hattyú halála és más novelláinak felhasználásával televíziós játék készült Szántó Erika rendezésében. Az operatőr: Zádori Ferenc. A balett-táncosnő szerepét Esztergályos Cecília alakítja. Mellette Andorai Péter, Kállai Ferenc, Bánki Zsuzsa, Páger Antal, Szakács Eszter és Henry Borowsky kapott főszerepet.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_esztergalyos_cecilia_kallai_ferenc.jpgEsztergályos Cecília és Kállai Ferenc

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_mozi.jpg

Kis József Kossuth-díjas filmrendező a magyar állam és egyházak kapcsolatáról készített filmet. A téma izgalmas, mert ez az állam - szemben minden vallással - materialista alapozású ideológiára épül. Ugyanez az állam (államvezetés) gondosan ügyel a különféle egyházakkal kialakított jó kapcsolatára. Egy film, amely erről kíván gondolkodni, érzékeny pontra tapinthat tehát. Kis József az állam és az egyházak közeledésére koncentrál. Arra a szemléletre s arra a gyakorlatra, amely létrehozta a közeledést. Az egyházak részéről a szeretet jegyében történő kifeléfordulást, a közlekedést a nem azonos felekezetbe tartozók felé; az államvezetés részéről az ideológiai türelemre, a békés egymás mellett élésre való törekvést mutatja meg a Nyitott utak. Kis József a megértésről, az egymás megbecsüléséről beszél. Ez emberi gesztusként nagyszerű. Mint filmrendező kevésbé él a lehetőséggel. A Nyitott utak ismeretterjesztő filmnek szép. Dokumentumfilmnek kevés.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_nyitott_utak_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_nyitott_utak_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_nyitott_utak_3.jpgJelenetek a filmből

Színházi bemutató: Menekülés - Bulgakov drámája (Katona József Színház)

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_cserhalmi_gyorgy.jpgCserhalmi György

A 17. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Fenyő: Jön a break (Fenyő Miklós), 2. Koncz-Szenes: Gyere el, ha bántanak (Kovács Kati), 3. Ihász-Heilig: Csillag vagy nékem (Ihász Gábor).

Kitört a pesti... - nos, mielőtt bárki is folytatná a híres-ismert dallamot - nem a limbó-láz, hanem a break-mánia. Fenyő Miki és alkalmi csapata - Mr. Yellow és B. Kid - megint valami új dologgal állt elő. Fenyő magánkalandozásai során felfedezte, hogy Magyarországon is sikert arathat a karate, a gimnasztika és a fetrengés e sajátos, meglehetősen akrobatikus kombinációja. A break-dance - ellentétben „kulturáltabb” elődeivel, a twisttel, vagy a disco-tánccal - utcatánc, nem kell hozzá más, mint egy bömbölő-ordító táskarádió, egy pár fehér kesztyű, tornacipő, és nem árt valami overallféle sem. Mert a profik, ha belelendülnek, nem törődnek vele; betonon, flaszteron, netán kavicson kell végrehajtani a „fejreállás-pörgetést", vagy éppen a Magyarvándorra és a Thomas-körre emlékeztető mozdulatsort. Fenyő Miki két profi társa török származású; korábban Nyugat-Berlinben csinált kedvet a break kedvelőinek. Ez a tánc nálunk nem valószínű, hogy tömegsporttá válik - a képeket látván, be kell vallanunk, discóba járó fiataljaink ennyire még nem edzettek. Mindenesetre tánciskolában, a BME népszerű klubjaiban már folyik az oktatás, s ha csak néhányon sajátítják is el alapjait, már akkor megérte. Az elnevezés eredete meglehetősen prózai - az egymással szemben álló amerikai galerik nem verekedéssel, hanem tánccal döntötték el vitás ügyeiket. A break tehát - mondhatjuk - amolyan béketánc. Szóval - nyugodtan terjedhet!

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_breakdance_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_breakdance_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_breakdance_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_breakdance_4.jpg

Az előadók között: 1. Sós-Szolnoki-Verestói: Esti mese (Giterátor), 2. Satöbbi együttes: Az ajtó (Satöbbi), 3. Lukács-Bradányi: Őszinte dal (Universal).

Magyar könnyűzene: GM 49 - volt és van
Szakmai körökben olyan híresztelések kaptak lábra, hogy a GM 49 együttes nem funkcionál. A legilletékesebbeket, Galla Miklóst és Gay Tamást, a csoport két alappillérét kérdeztem erről.
- A hiedelmeknek az adott alapot - mondta Galla Miklós -, hogy hét hónapot Londonban töltöttem, természetesen legális keretek között. Tanulmányoztam az angol zenei életet, sok koncertet néztem végig (pl. Depeche Mode, Howard Jones), sikerült találkoznom Tony Mansfielddel, aki korábban a New Musik együttes vezetője volt, s az utóbbi időben producerként dolgozik. Ö a kedvencem az angol zenészek közül. Ezenkívül módom nyílt néhány londoni klubban fellépni; nemcsak mondom, hogy sikerrel, hiszen video- és hangfelvételem van ezekről. Az angol közönség igen muzikális és nyitott az újra, így szeretettel vettek körül. Sajnos távollétem alatt a Hanglemezgyár elhalasztotta LP-nk kiadását. Annyi hibát valóban elkövettem, hogy Révbíró Tamást, a Bravo-lemezmárka főszerkesztőjét nem tájékoztattam kellőképpen.
- S most hogyan tovább?
- Deák Gábor barátunk közben a kitűnő Satöbbi együttes tagja lett - vette át a szót Gay Tamás -, így ezentúl ketten leszünk. Angliában is egyre szaporodnak a szintetizátoros duók. Miki most hozott új szintetizátora igen sokat „tud”, így nagyon kibővültek hangzásbeli lehetőségeink. A zenekar fellépése sok technikai előkészületet igényel, ezért a duó GM 49-et élőben elsőként május 22-én hallhatja a közönség a Budai Ifjúsági Parkban.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_gm_49_galla_miklos_gay_tamas.jpgGalla Miklós és Gay Tamás, a GM 49 szintetizátor-duó

A héten az amerikai slágerlistákat Phil Collins Against All Odds (Take A Look At Me Now)-ja, a nyugat-európai slágerlisták többségét Cameo She's Strange című számai vezetik.

Külföldön érdeklődéssel kísért mérkőzéseket játszottak szerdán.
Bécsben a megalakulásának nyolcvanadik évét ünneplő osztrák szövetség a görögöket látta vendégül barátságos találkozóra. A mérkőzés gól nélkül végződött. A magyar válogatottal egy VB-selejtező csoportban lévő osztrák csapat nagy meglepetésre nem bírt a görögökkel.

Az olimpiai selejtezők legnagyobb meglepetése, hogy Franciaország együttese Strasbourgban 1:0-ra nyert az NSZK ellen, s mivel az első találkozó 1:1 volt, a franciák jutottak a döntőbe.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_nszk_franciaorszag_olimpiai_selejtezo_bernard_genghini.jpgÍgy kell örülni a gólnak! Bemutatja Genghini, miután találatával a francia futball-válogatott Strasbourgban 1:0-ra legyőzte az NSZK együttesét. A találkozót 47 ezer néző tekintette meg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_nszk_franciaorszag_olimpiai_selejtezo_andreas_brehme_daniel_bravo.jpgA fiatal Andreas Brehme és Daniel bravo versenyfutása a labdáért

Szintén olimpiai selejtezőn, Brailában a már továbbjutott Jugoszlávia 1:0-ra nyert Románia csapata ellen.

Magdeburgban az NDK olimpiai válogatottja 4:0-ra legyőzte Dániát, ám csak akkor lehet csoportelső, ha a lengyel-dán találkozón a lengyelek pontot vesztenek. G.: Backs, Mothes, Stahmahn, Zötsche (11-esből).

A magyarok ellen készülő szovjet olimpiai válogatott a csehszlovákok ellen tartott Moszkvában főpróbát. Változatos, küzdelmes mérkőzésen a csehszlovákok 11-esből szerzett góllal 1:0 (1:0)-ra nyertek. A mérkőzésen általában a szovjet játékosok kezdeményeztek többet, támadásépítésük azonban körülményes volt, nemigen tudtak gólhelyzetet teremteni Miklosko kapuja előtt. A 30. percben a védők buktatták a csehszlovák Grigát, a megítélt büntetőt Levy értékesítette. A szünetben Malofejev edző két cseréhez folyamodott, de ez sem segített, továbbra sem boldogultak a szovjetek a jól és keményen védekező ellenféllel.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_csehszlovakia_szovjetunio_olimpiai_merkozes_miklosko.jpgMiklosko, a vendégek legjobbja húz le egy beadást

Varsóban a száznégyszeres válogatott Grzegorz Lato búcsújátékán a lengyel válogatott 1:0-ra kikapott a belgáktól.

Jobban is sikerülhetett volna a 70-es évek egyik legjobb lengyel labdarúgójának, a 34 éves, 104-szeres válogatott Grzegorz Latónak a búcsúmérkőzése. A Varsóban húszezer néző előtt lejátszott mérkőzésen ugyanis a vendégek győztek, a csereként beállt Czerniatynski góljával.


Grzegorz Lato búcsúztatójával

Szintén szerdán Temesvári Miklós, az utánpótlás-válogatott szakvezetője kijelölte az április 24-én, kedden Baján a hasonló korú szovjet válogatott ellen játszó keretet. A névsor: Andrusch, Gelei, Pecha, Balogh T., Kozma, Disztl L., Marton, Topor, Balogh G., Katzenbach, Fabulya, Czigány, Farkas Cs., Czérna, Bücs, Kiprich, Plotár, Kajdi, Schröter.

- Sajnos, kevés az időnk - mondta Temesvári Miklós, a fiatalok szakvezetője. - Vannak, akik vasárnap is játszanak, így gyakorlatilag egy nap áll rendelkezésünkre a közös felkészülésre. A szovjet csapat nagyon erős, legutóbb döntetlent ért el NSZK-ban. A mostani találkozót is felhasználjuk arra, hogy az őszi utánpótlás EB-selejtezőkre alaposan felkészülhessünk.

Rég ejtettünk szót arról, hogy állnak az európai bajnokságok ezidőtájt. Lássuk a hétvége legérdekesebb történéseit.
Olaszország: Zico megpályázza a gólkirályságot
A bajnoki mérkőzések szünetében magasra csapott az izgalom Itália-szerte. A Juventus ugyanis vesztésre, az üldöző Roma viszont nyerésre állt. Ilyesformán egy pontra csökkent volna a kettejük közti különbség. Aztán 45 perc alatt lecsitultak a kedélyek... A Juve-Udinese rangadón Rossi góljára Mauro és Zico válaszolt. A második félidőre Boniek helyére Vignola jött be és a cserejátékos negyedóra alatt lőtt két góljával megerősítette a zebrák vezető helyét. A másfél hónapos kényszerpihenő után visszatért Zico parádés megoldásokkal szórakoztatta a közönséget. Gólján kívül volt két olyan lövése, hogy Tacconi kapus majd a nyakát szegte hárítás közben. A brazil sztár csak egy találattal van lemaradva a 19 gólos Platini mögött és bejelentette: presztízskérdésnek tekinti, hogy elnyerje a gólkirályságot! A Roma Avellinóban Pruzzo és Cerezo góljával biztos nyerőnek tűnt, de lefékezett és ráfizetett. Előbb az argentin Ramon Diaz szépített, majd a 91. (!) percben Taglitiferri bombalövéssel kiegyenlített. A Juve előnye így négy pontra nőtt...

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_zico_udinese.jpgZico Brazíliában már többször nyert gólkirályságot. Az Udinese ásza most olasz földön akar újabb koronát szerezni

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_olasz_tabella.jpg

NSZK: Négyes verseny a bajnoki címért
A táblázat első négy helyezettjéből hárman idegenben szereztek két bajnoki pontot. A Bayern viszont kikapott, Brémában! A Weser-stadionban két teljesén elütő félidőt látott a 40 ezer szurkoló. A hazaiak Völler, a válogatott középcsatár és Sidka révén 2:0-ás vezetésre tettek szert. Szünet után a Bayern a Rummenigge testvérek egy-egy góljával egyenlített. A rangadó a 77. percben dőlt el a Bremen javára; a japán Okudera beadását Neubarth befejelte. A Stuttgart gólját - Bochumban - a fiatal Andreas Möller lőtte. A bochumiak, bár a kiesés veszélye még mindig fenyegeti őket, keveset tettek annak érdekében, hogy legalább az egyik pontot megszerezzék! Telt ház (43 ezer néző) várta a Mannheim-Mönchengladbach mérkőzés részvevőit. Az újonc, mint már annyiszor, ezúttal is rászolgált a bizalomra. 89 percen keresztül egyenrangú ellenfele tudott lenni a vendégeknek, akik Matthausnak köszönhették a 3:2-es győzelmet. A válogatott középpályás 18 méteres szabadrúgása után került a labda a mannheimi hálóba. A Bundesliga hajrája rendkívül izgalmas küzdelmet ígér.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_rudi_voller.jpgRudi Völler ezúttal is eredményes volt

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_bundesliga_tabella.jpg

Anglia: Bemelegítettek a Liverpool sztárjai
Idei csúcsot jelentő 41 gólt „termett” a hét végén az első liga. A két fej fej mellett haladó élcsapat fölényesen győzött. A Liverpool a West Bromwich-ot verte. Mindhárom gól az első félidőben esett. Egy öngól után Souness és Dalglish talált be. Joe Fagan menedzser csak ennyit mondott: - Ideális bemelegítés volt. a Dinamo Bucaresti elleni kupavisszavágó előtt. A Manchester United a Covertryt győzte le. Hughes (2), McGrath és Wilkins góljával. Az AC Milan „küldöttei” Wilkins játékát figyelték. A válogatott középpályás elárulta: őt érdekli az ajánlat. De Atkinson menedzser szerint senki sem fogja otthagyni az Unitedet. Sőt! Az Arsenal-Tottenham összecsapás remek játékot hozott. Amióta az ágyúsok megszerezték Marinert, sokkal jobban játszanak. A helyi rangadón most a skót Nicholas csillogott. Robson (Arsenal) lőtte az első félidő egyetlen gólját. A második játékrész vége felé már potyogtak a gólok. Nicholas, majd a másik oldalon Archibald volt eredményes. Woodcock növelte az Arsenal előnyét. Archibald újra szépített. Az Arsenal örömét csak az rontotta el, hogy Rix Achilles-ín-sérülését csak operációval lehet rendbehozni.
Eredmények: Arsenal-Tottenham 3:2, Aston Villa-Watford 2:1, Liverpool-West Bromwich 3:0, Luton-Notts 3:2, Manchester U.-Coventry 4:1, Norwich-Stoke 2:2, Nottingham-Birmingham 5:1, Queen’s PR-Leicester 2:0, Southampton-West Ham 2:0, Sunderland-Everton 2:1, Wolverhampton-Ipswich 0:3.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_arsenal_tottenham.jpgMindennapos jelenet az angol pályákon: botrányt okozó fiatalokat emelnek ki a nézőseregből, s viszik őket kicsit lecsillapodni. A színhely itt a Highbury stadion volt, az Arsenal a Tottenham Hotspur-ral játszott

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_angol_tabella.jpg

Belgium: Áttérés a félprofizmus rendszerére?
Már csak három forduló van hátra, de még egyetlen kérdés kapott végleges feleletet. A Beveren és az Anderlecht párharca tovább tart. Éles csata folyik az UEFA Kupahelyekért és ez valószínűleg csak az utolsó fordulóban dől el. Az már biztos, hogy Fazekas és Póczik csapata, az Antwerpen az őszön nem léphet „európai színpadra”. A vezetőség sajtónyilatkozatot tett, miszerint az idény befejezése után változtatnak a klub eddigi státusán és a mai gazdasági helyzetnek jobban megfelelő félhivatásos rendszert vezetik be. A közhangulatból arra lehet következtetni, hogy Belgiumban hamarosan több - nyakig eladósodott - klub is követni fogja az antwerpeni példát. Az EB-re készülő válogatott varsói győzelmét mindenki nagy örömmel fogadta. A szövetség fegyelmi ítélete által megtizedelt együttes új felállításában bebizonyította, hogy senki sem pótolhatatlan, és egy, talán mérsékeltebb hírverést élvező, eddig háttérbe szorult játékos is lehet a válogatott teljes értékű tagja.
Eredmények: Seraing-CS Bruges 3:1, Beringen-RWDM 3:1, Beveren-Waregem 2:0, Courtrai-Waeprschei 3:2, Anderlecht-FC Liege 3:1, Beerschot-Lierse 1:2, Gent-Antwerpen 2:0, Malines-Standard 2:0, FC Bruges-Lokeren 4:0.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_luc_millecamps.jpgNem újdonság Belgiumban a félprofizmus gondolata. Mutatóba egy példa, amelynek „alanya” Luc Millecamps, a Waregem 40-szeres válogatottsághoz közeledő 33 éves védőjátékosa. Könyvelő. Munkaideje pontosan annyi, mint 12 évvel ezelőtt, amikor elfoglalta hivatalát, heti negyven óra. Számlákat ellenőriz, bevételeket és kiadásokat tart nyilván. Szorgalmasan és pontosan dolgozik, hivatali főnökei legnagyobb megelégedésére, hiszen minden képesítése megvan ennek a fontos feladatkörnek a betöltéséhez

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_belga_tabella.jpg

Franciaország: A Tours és Váradi Béla sikere
Az FC Tours (Váradi Béla csapata) a II. osztály B-csoportjában bajnok lett! A gárda október 29-én került az élre és ezt a helyet - olykor nagy nehézségek árán - végig megőrizte. Az újdonsült bajnok félprofi csapat. A játékosok java része „civil” foglalkozást is űz. Guy Briet edző, a hét hivatásostól azt követelte, hogy a nehéz feladat dandárját magukra vállaljak. Az idényzárás alkalmából elhangzott edzői nyilatkozat szerint Váradi Béla tökéletesen megfelelt a várakozásoknak. A válogatott csatár egy igen nehéz idényen át nagyszerű munkát végzett. A második vonalban szereplő két másik magyar - Csapó és Zombori - csapata mérsékelt sikerrel zárta az évadot. A Montpellier (Zombori) az 5., a Grenoble (Csapó) a 7. helyen végzett. Az első osztályban két fordulóval a befejezés előtt némileg tisztázódott a helyzet. Az aranyéremre már csak két csapat, a Monaco és a Bordeaux pályázhat!
Eredmények: Auxerre-Bordeaux 1:4, Monaco-Rouen 1:0, Rennes-Sochaux 0:1, St. Etienne-Toulouse 0:1, Brest-Laval 1:0, Toulon-Lens 3:0, Lille-Nimes 1:0, Bastia-Nancy 0:1, Metz-Nantes 2:1.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_varady_bela_1983_fc_tours.jpgAz FC Tours 1983/84-es csapata, az álló sorban jobbról a negyedik Váradi Béla

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_francia_tabella.jpg

Hollandia: Rijvers: „Csak vesztegetjük az időt”
A Feyenoord „uralma" a Spartaval vívott döntetlen után sem szenvedett csorbát. Az ismét ragyogóan játszó Cruyff és társai malmára hajtotta a vizet az Ajaxnak a PSV felett aratott győzelme is. A második és a harmadik helyezett találkozóján nagy iramú, élvezetes játék alakult ki. A vendéglátó Ajax győzelmét elsősorban Storm kapus ritkán látható bravúrsorozatának köszönhette. A PSV két „mesterlövésze”, a gólkirály-jelöltek (Kolhoof 21 gól és Thorensen - 20) ezúttal nem találtak célba. Kees Rijvers szövetségi kapitány egyre gondterheltebb. A szövetség a VB selejtezőire való felkészülés jelentős szakaszának tekintette a brazilok tervezte nagy nemzetközi tornát. Mint ismeretes, a mini VB-t a FIFA „mindenható” elnöke egyszerűen letiltotta. A hollandok március 14-én (akkor az erősen tartalékos dánokat győzték le 6:0-ra) léptek utoljára pályára. „Október 17-én azt a magyar csapatot fogadjuk, amely időközben több gyakorló mérkőzést is játszott és egyre jobban formát ölt. Mi csak vesztegetjük az időt. Ez veszélyes kockázat” - nyilatkozott legutóbb a holland szövetségi kapitány.
Eredmények: Den Bosch-PEC Zwolle 3:1, Volendam-Willem II 3:2, Helmond-Utrecht 2:2, Fortuna Sittard-Dordrecht 4:1, Feyenoord-Sparta 0:0, Haarlem-Excelsior 2:2, Ajax-PSV 1:0, Go Ahead Eagles-AZ '67 1:4.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_johan_cruyff.jpgJohan Cruyff a Feyenoordot is bajnoki címhez segítheti

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_holland_tabella.jpg

Csehszlovákia: Öngól - 40 méterről!
A slágermérkőzést Besztercebányán telt ház előtt játszotta a hazai Dukla és a bajnok Bohemians. A közép-szlovákiai katonacsapat otthonában, ebben az évadban még nem vesztett pontot, tíz győzelme során 26 gólt rúgott és csak négyet kapott. Ugyanakkor a Bohemians gyengébb ősz után bajnoki formába lendült és tavaszi mérkőzéseit megnyerte! Nos, e találkozó után egyik csapat sem őrizte meg százszázalékos sorozatát. Gól nélküli első félidő után a hazaiak Lackovic révén megérdemelt vezetéshez jutottak, a hajrában azonban kiengedtek és ez megbosszulta magát: hét perccel a befejezés előtt Micinec fejesgólja megszakította a nagyszerű sorozatot. Három említésreméltó esemény: Kassán, a hazai Lokomotiva csatára, Vankovic az évad első klasszikus mesterhármasát érte el. 21 perc leforgása alatt! Vizek, a prágai Dukla válogatott csatára az Ostrava ellen 99. bajnoki gólját lőtte. A sereghajtó Teplicét egy fontos ponttól fosztotta meg, az év legfurcsább öngólja: 2:1-es hazai vezetésnél Zavecky, a Teplice balhátvédje a 87. percben 40 méterről magas ívű hazaadást választott, nem vette észre, hogy kapusa a 11-es pont tájékán szemléli az eseményeket...
Eredmények: Trnava-Presov 2:0, Slovan-Zilina 2:0, Kosice-Nitra 3:1, Dukla-Ostrava 2:0, Vitkovice-Cheb 2:3, Banska-Bystrica-Bohemians 1:1, Teplice-Inter 2:2, Slavia-Sparta 0:1.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_ladislav_vizek_dukla_praha.jpgVizek, a prágai Dukla válogatott csatára idén is joggal pályázik az Év Játékosa címre

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_csehszlovak_tabella.jpg

NDK: Streich 110 gólja
Az Oberliga csapatai 32 góllal „ünnepeltek”. A még mindig érmes reményeket ápoló FC Vorwarts például úgy, hogy Jénában a 47. percben 0:6-ra állt! Burow (2). Raab, Schnuphase, Pescke és Bielau góljai idézték fel a, régi szép jénai napokat. A frankfurtiak a második félidőben legalább szépítettek. A Magdeburgban vendégszerepelt Riesa legénysége még ezt sem mondhatja el magáról. Halata és Streich (2-2), Mewes és Schlössler találataira nem érkezett válasz. Joachim Streich egyébként 110. élvonalbeli bajnoki góljánál tart. Ezúttal rajta is túltett Bernd Schulz. A BFC Dynamo „mindenese” (most középpályást játszott) mesterhármassal kedveskedett a szurkolóknak. A rivális Dynamo Dresden a rostockiak húsvétját keserítette meg. Hafner és Dörner (2-2), valamint Minge gólja hozta meg a kiütéses győzelmet.
Eredmények: FC Union-BFC Dynamo 1:3. Jena-FC Vorvarts 6:3, Dresden-Hansa 5:0, Karl-Marx-Stadt-Chemie Leipzig 2:1, Halle-Wismut Aue 1:1, Magdeburg-Stahl Riesa 6:0, Lok. Leipzig-RW Erfurt 3:0.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_ruediger_schnuphase_fc_carl_zeiss_jena.jpgSchnuphase, a Jena veterán játékosa (fehér mezben) kezdte meg a gólgyártást a 10. percben

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_ndk_tabella.jpg

Spanyolország: Maradona piros lapot kapott
Csak a jövő vasárnap, az utolsó fordulóban dől el a bajnoki cím sorsa! A legnagyobb érdeklődés a tavalyi bajnok Bilbao valenciai szereplését kísérte, ahova 20 ezer baszk szurkoló kísérte el csapatát. A vendéglátók ki is használták a nagy érdeklődést, s alaposan felemelték a belépők árát. A legolcsóbb jegy 300, a legdrágább 1000 forintnak megfelelő összegbe került! Több mint 70 percen át nem esett gól. Aztán Dani a vendégeknek szerzett vezetést, de három perc múlva egyenlített a Valencia. Négy perccel a befejezés előtt, a néhány pillanattal korábban beállt Noriega fejesgólja meghozta a győzelmet a bajnoknak. A Nou Camp-stadionban 100 ezer néző előtt helyi rangadót játszott a Barcelona és az Espanol. Menotti csapata fölényesen győzött. Marcos négy gólt lőtt! A 38. percben Maradonát durvaságért kiállította a bíró. A mérkőzés után a Barcelona vezetősége visszafogottan nyilatkozott a játékvezetőről. Szeretné elérni, hogy Maradonát csak egy mérkőzéstől tiltsák el, hogy május 5-én játszhasson a Bilbao elleni kupadöntőn. A Real Madrid otthonában keservesen győzött a Valladolid ellen. A fővárosi csapat nélkülözte a tokszalagszakadást szenvedett Juanitót, aki eddig a góllövőlistát vezette. Az uruguayi da Silva éppen a Madridnak rúgott góllal beérte. Mindkettőjüknek 17 találata van. Di Stefano menedzsernek megingott a helyzete a Realnál. Csapata (szerdán a kupától is elbúcsúzott) márcsak úgy lehet bajnok, ha vasárnap győz Barcelonában az Espanol ellen, a baszk rangadón pedig a Bilbao pontot veszít a Sociedad ellen.
Eredmények: Barcelona-Espanol 5:2, Salamanca-Atletico Madrid 2:2, Zaragoza-Sevilla 1:1, Cadiz-Osasuna 0:0, Betis-Sporting 3:0, Real Sociedad-Mallorca 1:0, Valencia-Bilbao 1:2, Malaga-Murcia 1:0, Real Madrid-Valladolid 2:1.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_diego_maradona.jpgMaradona ezúttal negatív hős volt

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_spanyol_tabella.jpg

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 23. fordulóját! Különleges a futballbajnokság 23. fordulója, hiszen már szerdán megkezdődik a ZTE-Vasas találkozóval. Így szombaton négy, vasárnap három húsvéti összecsapásra kerül sor. Tovább tart a Honvéd és az Ú. Dózsa versenyfutása, s csak az lehet kérdéses, hogy ellenfeleik (a Nyíregyháza, illetve a Diósgyőr), a két szomorú sereghajtó mennyi gólt kap Kispesten, illetve Megyeren. Legalábbis ezt jelzi a papírforma. Érdekesség, hogy a Honvéd már csak kétszer utazik vidékre, egészen pontosan Székesfehérvárra és Diósgyőrbe, míg a lilákat Győrött, Tatabányán, Székesfehérvárott és Pécsett várják.

ZTE - Vasas
A zalaegerszegiek hétvégi, görögországi túrája miatt szerdán játsszák a bajnoki mérkőzést, Maczkó bíráskodása mellett. A két együttes őszi, angyalföldi mérkőzésén nem esett gól. A ZTE Pécsett szerepelt együttesében annyi a változás, hogy Farkas, az egyenlítő gól szerzője ezúttal kezdő játékos lesz Házi helyett. A Vasasban elég sok a gond. Farkas és Magos már elkezdte az edzéseket, de rájuk, akárcsak Müller és Katona játékára, még nem lehet számítani. Híres sárga lapjai miatt nem áll csapata rendelkezésére. Hazai győzelem esetén a vendéglátók pontban behozhatják az angyalföldieket.
idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_zte_vasas.jpg

Ú. Dózsa - DVTK
Az utóbbi hetekben már egyértelműen úgy festett, hogy a Diósgyőr kénytelen megbarátkozni a másodosztályban való szereplés gondolatával, így a tipp: 1. Az Ú. Dózsában Sarlós, Dékány és Törőcsik még mindig harcképtelen, a vendég diósgyőrieknél először lesz kezdőember a tavasszal Gulyás és Fodor, visszakerül a védelembe a sérüléséből felépült Szlovák es a csapatkapitány Oláh.
idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_u_dozsa_dvtk.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_u_dozsa_dvtk_szlovak_fekete.jpgFekete (sötét mezben) kemény csatákat vívott Szlovákkal. A hátvéd ezúttal becsúszva próbálja szerelni az újpesti szélsőt, a meglepetéssel végződött Megyeri úti mérkőzésen

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_u_dozsa_dvtk_szlovak_fekete_gulyas_menyhart.jpgGulyás, a DVTK kapusa, a helyzet magaslatán. Szlovák, Fekete és Menyhért csak szemlélői az eseménynek

Bp. Honvéd - Nyíregyháza
A Honvéd-szurkolók vastapsra készülnek, mert sima és magabiztos győzelmet várnak a bajnoki cím felé menetelő kedvenceiktől. A Bp. Honvédban Varga és Gere játéka kérdéses.
idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_bp_honved_nyiregyhaza.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_bp_honved_nyiregyhaza_gere_laszlo.jpgEz aztán sikerült! Gere határtalan öröme; a Honvéd második gólját szerezte

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_bp_honved_nyiregyhaza_csepecz_janos_1.jpgCsepecz az első Honvéd-találatot követően még maga hozta ki a labdát a hálóból...

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_bp_honved_nyiregyhaza_csepecz_janos_2.jpg...a második után már elküldte érte „segédjét”...

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_bp_honved_nyiregyhaza_csepecz_janos_3.jpg...a harmadikat jelentőt már a kispesti labdaszedő gyerek rúgja a kezdőkör felé

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_bp_honved_nyiregyhaza_nagy_antal_gaspar_cseke.jpgNagy Antal a kapura fejel, előtte Gáspár, a földön Cséke

Haladás - Ferencváros
A hetvenedik NB I-es bajnoki mérkőzés előtt áll a két zöld-fehér együttes. A labdarúgás történetében először fordult elő, hogy a hazaiak előkelőbb helyről várhatják a Ferencvárost. A játékerők ismeretében könnyen elképzelhető, hogy a két zöld-fehér együttes érdekes mérkőzésen döntetlenül végez. A fővárosi zöld-fehéreknél Pölöskei, Bánki és Koch mellé Répási, Murai és Deák is feliratkozott a sérültek listájára.
idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_haladas_ferencvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_haladas_ferencvaros_csapatkep.jpgFradi várásból - Fradi verés, íme az ünneplés pillanatai

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_haladas_ferencvaros_nagy_jozsef_haaz_ferenc.jpgA győztes gól szerzője, Nagy József, itt épp Haaz mellett lövi el a labdát

SZEOL AK - Rába ETO
A győriek újra szárnyaló stílusban játszanak, ám otthonában a SZEOL mindenkire veszélyes. Talán sok gól esik, és a csapatok „x-elnek”. A Rába ETO-t fogadó szegedi csapatban Segesvári Diósgyőrött megsérült, aligha léphet pályára, Kaszás Gábor vezető edző csak keretet jelölt ki...
idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_szeol_ak_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_szeol_ak_raba_eto_kun_lajos.jpgA gólok sorozatát Kun (sötét mezben 11-es számmal) nyitotta meg. Orosházi kapu elé csavart labdája a középcsatár fejéről útban van a győri kapu bal felső sarka felé

Szegedi kötődésű barátunk ismét megosztotta velünk, hogyan emlékszik vissza a délutánra:
SZEOL AK-Rába ETO (avagy, kák dá vász dájéháty ot Budápésta dá Mászkvü?) Megint egy nagyon emlékezetes mérkőzés, jött a Rába, az előző szezon bajnoka, a Mágussal a kispadon. Verebes a szegedi látogatás előtt lenyilatkozta, hogy innen már csak győzni fog az ETO, mivel szinte csak úgy védhette volna meg a címét. Ehhez persze nekünk is volt egy-két szavunk. Én készültem a meccsre, szüleim közben elutaztak, így nővéremmel és nagybátyámmal hármasban maradtunk. Faterék egy moszkvai társasutazásra fizettek be, úgy hogy előtte még útlevelük sem nagyon volt (apám szabadkai túráját leszámítva). Szóval édeshármasban, de nagybátyám, valljuk meg, nem mindig egyenesen hazafelé jött a munkából. Szombaton én már meccsre éhesen toporogtam az előszobában, de tesóm közölte, hogy itt bizony csak én egyedül mehetek, a nagybácsi marad otthon porszívózni, mosogatni... (mert ugyanis másnap Húsvét, és romokban a lakás) Hát, a családi emlékekben ez a sztori is vastag betűvel szerepel. Én, persze, kiballagtam a SZVSE-pályára, és valami egészen elképesztő teltház fogadott. Tizenegyezer nézőt ír a Délmagyar, konkrétan még állóhelyet sem találtam. Az eredményjelző mögötti bitumenes kispálya 3-4 méter magas drótkerítésére másztunk fel egy ismerős sráccal, úgy láttam valamennyit a meccsből, de elég rendesen be voltam ijedve, mikor megmozdult alattam a tákolmány. Mai ésszel nem is tudom, hogy mertem oda felmászni. Aztán, persze, fieszta, a nagyarcú Győr kullogva távozott az oroszlánbarlangból, negyed órát leszámítva egészen egyértelmű volt a fölényünk, lefociztuk az aktuális címvédőt. Aztán szüleim is rendben megérkeztek a baráti Szovjetunió fővárosából, és a következő dolgokat hozták: szamovár, matrjoska baba, vodka... És szomorúan vették tudomásul, hogy kiszáradt a vízipálma, amit elfelejtettünk tíz napon keresztül locsolni.

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_szamvar_matrjoska_sztalicsnaja_vodka.jpg

Stílszerűen: szgyélánó v SZSZSZR

MTK-VM - Volán
Ezen a találkozón elvileg minden lehetséges, mégis legvalószínűbb a pontosztozkodás. Az MTK-VM-ben Kürtösi még ki sem heverte korábbi kéztörését, amikor a Csepel ellen ismét súlyosan megsérült - ezúttal is kezét törte. Ezen a találkozón Borsó feje is megsérült, ő azonban vállalta a játékot.
idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_mtk_vm_volan.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_mtk_vm_volan_varga_nandor_toth_andras.jpgA 7. perc drámájának két felvonása a Hungária körúton. Első. képünkön az a pillanat látható, amikor Tóth András ravaszul csavart szabadrúgása után a földön térdelő Varga kapus kezéből válla fölött már átperdült a labda, és éppen gólba tart... az alsó képen már a végkifejlet látható, amint az örömittas MTK-VM-játékosok önfeledten ünneplik a Volán elleni első gól szerzőjét a vasárnapi matinén

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_mtk_vm_dacia.jpgHa vérbeli MTK-VM szurkolóé lesz a Sugár előtt kiállított Dacia, akkor tulajdonosa minden bizonnyal kék-fehérre festi a nyereményautót, mely egy remek, nézőcsalogató akció díja. A klub és a szakosztály vezetői úgy határoztak, hogy azok között, akik az együttes hátralevő négy bajnoki meccsére és MNK találkozójára bérletet vesznek, ezt a Daciát sorsolják ki. A bérletet a pályán, a Szántó Béla utcai székházban és a Lenin körúti klubhelyiségben lehet megvásárolni. Az ülőhely ára 210, az állóhelyé 130 Ft. Az öt mérkőzés: MTK-VM-Tatabánya (április 29. - bajnoki, május 2. - MNK), MTK-VM-Rába ETO (május 13.), MTK-VM-Haladás (május 26.), MTK-VM-ZTE (június 2.)

Nyúl István, a közlekedésiek csatára, aki a csapatával ellentétben nem teljesített rosszul ebben a szezonban (csapat góljainak a harmadát szerezte eddig és most is eredményes volt), 2020-ban így emlékezett vissza erre a mérkőzésre:
Tinédzser koromban Balatonlellén a BM-üdülőben Tóth Andrissal nyaraltunk együtt. Pár kispályás meccset játszottunk, általában rúgtunk az ellennek vagy tízet, amiből én rúgtam 5-öt, Andris gólpasszaiból. Egyszer a félpályáról leadott lövésénél összetört a kapufa. Nagy élmény volt nekem 15 évesen vele játszani. Azt hiszem ez az egyetlen NB I-es meccs, amit ellene vívtam. Sajnos a találkozót egy kapushiba és egy téves bírói ítélet döntötte el, pedig jól játszottunk, többet érdemeltünk. Szép gólt fejeltem, ami egy begyakorolt támadási variáció volt…

Csepel - Videoton
A Videoton, úgy tetszik, magához tért hosszan tartó kábultságából, ám talán a Csepel sem hagyja magát saját pályáján legyűrni, úgyhogy valószínű a döntetlen.
idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_csepel_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_csepel_videoton_tulipan_horvath_gabor.jpgTulipán, a Csepel jobbszélsője nagy párharcot vívott a fehérvári balhátvéddel, Horváth Gáborral. Ezúttal a fehér mezes Videoton-védő megálljt parancsol ellenfelének

Tatabánya - Pécsi MSC
A hazai csapat mindig erős saját pályán, a Pécs csak alkalmanként brillíroz idegenben, úgyhogy hazai siker várható. Tatabányán a sérüléséből felépült Szabó visszakerül a csapatba és hosszét idő után Schmidt is kezdőember lesz. A vendég pécsieknél Róth három sárga lap, Czérna pedig sérülés miatt nem szerepel.
idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_tatatbanya_pecsi_msc.jpg

A mérkőzések után lássuk az 23. forduló válogatottjait! Láthattunk megint jó mérkőzéseket, remek teljesítményeket. Az első csapatba ezúttal sem lehetett 7-es osztályzatnál rosszabb teljesítménnyel bekerülni. Ketten kaptak 8-as érdemjegyet, a szombathelyi Nagy József és a szegedi Kun Lajos. Ezúttal választásunk az előbbire esett, így ő lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén álló Esterházy Márton, a mögötte álló Hannich Péterrel egyetemben, növelték góljaik számát. A tatabányai Plotár Gyula mostani találatával beérte a székesfehérvári Szabó Józsefet.
idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_gollovolista.jpg

A labdarúgó-bajnokság széttöredezett, 23. fordulójának második felvonása szombaton több meglepetést hozott. Így mindenekelőtt azt, hogy a bajnoki címre esélyes Ú. Dózsa otthonában csak 0:0 arányban végzett az utolsó helyen álló Diósgyőrrel. Lemondhat az első helyről a Rába, miután 4:2-re kikapott Szegeden. Az talán már nem is volt váratlan, hogy a jelenleg szomorú sorsú FTC tizedik vereségét is elszenvedte, ezúttal Szombathelyen. A forduló „nagy győztese”, az éllovas Honvéd biztosan nyert a Nyíregyháza ellen, és határozottan halad a végső győzelem felé. A vasárnapi találkozók nem befolyásolták a tabella állását.
idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_tabella.jpg

Tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztályban már szombaton is játszottak mérkőzéseket. 26. forduló után ötpontos előnnyel vezet az Eger, a Békéscsaba és a DMVSC előtt. Ismét bebizonyította a Ganz-Mávag: komolyan gondolja a bentmaradást.idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_nb_ii_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_nb_ii_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_nb_ii_5.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_nb_ii_gollovolista.jpg

Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_teruleti_bajnoksagok.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_23_fordulo_teruleti_bajnoksagok_tabella.jpg

Szombaton este Mezey György szövetségi kapitány ismertette annak a tizenhét játékosnak a névsorát, akik jövő szerdán Moszkvában olimpiai selejtező mérkőzést vívnak a szovjet olimpiai gárdával. Mint a kapitány közölte, korábbi jelöltjei közül Kiss Sándorra nem számíthat a döntő fontosságú összecsapáson, mivel a csatár szombaton, az Ú. Dózsa-DVTK találkozón megsérült s így nem tarthat a kerettel, amelyben a következők kaptak helyet: Kovács A., Disztl P., Csuhay, Kardos, Péter, Róth, Hannich, Nagy A., Gyimesi, Mészáros, Dajka, Kurucz, Hajszán, Esterházy, Kőhalmi, Kisznyér és Gálhidi. Az olimpiai együttes tagjai vasárnap 18 órakor találkoznak az MLSZ-ben. Hétfőn edzésen vesznek részt, majd kedden repülnek Moszkvába.

A következő hétvégén jön a 24. forduló, az alábbi párosításokkal:

Bp. Honvéd - Vasas
Ú. Dózsa - Ferencváros (mindkettő a Népstadionban)
DVTK - Rába ETO
Nyíregyháza - Videoton
Pécsi MSC - Csepel
ZTE - SZEOL AK
MTK VM - Tatabánya
Volán - Haladás

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr2716269918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feyyaz 2020.12.19. 21:49:33

Csak nem értem, hogy Genghini hogy játszhatott az olimpiai selejtező meccsen, amikor ott volt a '82-es Mundialon??

Head Honcho 2020.12.20. 03:55:53

Kőrösi Csoma Sándor neve egyszer sincs rendesen leírva, Csornaként szerepel. Már egyszer megpendítettem, hogy ilyen benézést az OCR szoftver szokott elkövetni.

Head Honcho 2020.12.20. 04:13:09

Más: Az említett Mikroelektronikai Vállalat épülete volt az, amely máig tisztázatlan körülmények között leégett, ugye? És ezzel szálltak füstbe a hazai chipgyártási remények...

Head Honcho 2020.12.20. 07:49:58

"A bizottság az arab országok elleni kihívásnak és a nemzetközi jog lábbal tiprásának nevezte az amerikai törvényhozásban is megindult kezdeményezést, amelynek célja az amerikai nagykövetség áthelyezése Jeruzsálembe."

És ezt már Trump valósította meg. Érdekes, hogy majdnem 40 évbe telt bele.

maribor_ 2020.12.20. 09:53:05

@Feyyaz: Ez nekem is szöget ütött a fejembe, mikor csináltam. Az az igazság, ez már egyszer készen volt, mikor a blogmotor megette az egészet. A nulláról kezdhettem elölről. Aztán másodjára elfelejtettem utánanézni...

maribor_ 2020.12.20. 09:54:13

@Head Honcho: Javítva, köszi. Menet közben javítottam pár rn-m eltérést, ezt nem vettem észre.

Head Honcho 2020.12.20. 17:08:37

@maribor_: Találtam más bug-ot is, csak nincs érkezésem listát írni minden alkalommal. :)

maribor_ 2020.12.20. 17:13:04

@Head Honcho: Amit amúgy azért vennék köszönettel, mert tényleg arra több óra megy rá, többször átolvasom (van úgy, hogy nem egyedül) élesítés előtt, Word-be bemásolom. Kíváncsi lennék, mi marad még benne.

Feyyaz 2020.12.20. 21:47:42

@maribor_:
És a tanácstalanság csak mélyül...
Így álltak fel a franciák strasbourgi meccsen:
Bats – Battiston, Le Roux, Bossis, Amoros – Fernandez, Bravo, Genghini – Six, Rocheteau, Bellone
Na, számoljuk össze, hogy hányan voltak ott közülük '82-ben...??

maribor_ 2020.12.20. 21:58:55

@Feyyaz: A helyzetet súlyosbítja, hogy közben már tudom, ki védett az NSZK csapatában...

Feyyaz 2020.12.21. 21:02:06

@maribor_:
Igen, a Toni védett, aki Harald...

maribor_ 2020.12.21. 22:03:13

@Feyyaz: Szólj, ha érted ezt az egészet...

Feyyaz 2020.12.22. 22:56:58

@maribor_:
Nem-nem értem! Mert a nyugat-németeknél ott voltak még '82-ből a Försterek, Briegel, Matthäus, Rummenigge is.
Talán születhetett valami egyszeri paktum Lausanne és Zürich között?

Head Honcho 2020.12.23. 09:49:52

@maribor_: A teljesség igénye nélkül pl., amelyek kiütik a szememet:

"a XIV. kerületben, a Hungáriái körúton"
"a magyaralmási Új Ellet Termelőszövetkezet"
"kívánja érvényesíteni felségjogait a brit koronagyarmat. fölött."

Még van néhány felesleges írásjel, kettőspontok.

maribor_ 2020.12.23. 10:43:23

@Feyyaz: Passz. A korabeli sajtoban nyoma nem volt...

maribor_ 2020.12.23. 10:44:13

@Head Honcho: Kosz, javitom majd ezeket. Fel vagy veve olvaso szerkesztonek :)

Head Honcho 2020.12.24. 07:13:47

@maribor_:
Az a bajom, hogy túl figyelmesen olvasok. :-)

FoB73 2020.12.26. 09:51:37

@Feyyaz: A fenti mérkőzés nem olimpiai selejtező volt, hanem "barátságos" mérkőzés. Az olimpiai selejtezőt Bochumban játszották 84' április 17-én szintén a franciák nyeretek 1-0-ra, olyan nevek játszottak a németeknél mint Ralf Zumdick, Guido Buchwald, Frank Mill

maribor_ 2020.12.26. 10:10:22

@FoB73: Ez esetben javitom. A Nepszabadsag es a Nepsport szakiroi pedig intot kapnak es bekeretem a szuleiket a fogadooramra.

Feyyaz 2020.12.26. 22:44:04

@FoB73:
Igen, értem, köszönöm szépen FoB73!

maribor_ 2021.01.06. 11:45:04

@Head Honcho: Eled dobtam koncnak magam es a 24. fordulot :)
süti beállítások módosítása