Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 24. forduló

2021.01.04. 19:55 maribor_

1984. április 28-29., a hónap utolsó hétvégéje

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_headlines_skala_metro.jpgÜnnepélyes keretek között átadták a Marx téren levő Skála Metró áruházat és a fölötte levő MÁV-irodaházat, s ezzel befejeződött a közlekedési csomópont kiépítése

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

április 23.

Tűz volt a II. kerületben, a Vörös Hadsereg útja 116. szám alatt levő egészségügyi intézményben. Reggelre már csak az elüszkösödött gerendák emlékeztettek az éjjel keletkezett tűzre. A szemerkélő, meg-megerősödő esőtől napközben már műanyag fólia védte az Országos Ideg- és Elmegyógyászati Intézet épületének épségben maradt részét. Dr. Nemes József főigazgató-helyettes elmondta, hogy a tüzet nem sokkal éjfél után, 1 óra 21 perckor észlelték, s azonnal jelezték a tűzoltóknak, akik pár perccel később nagy erőkkel vonultak a helyszínre. Az oltásban és a mentésben több mint húsz gépkocsival száznál több tűzoltó és a kórház ügyeletes egészségügyi, technikai személyzete vett részt.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_opni_tuz.jpgA kétszintes épület leégett tetőszerkezete és a kis képben a tűz fészke, a ruhatároló

A lángok a kétemeletes Il/b. épület szennyesruha tárolójából terjedtek át a 120 éves fa tetőszerkezetre. A tűzoltók a lángokat lokalizálni tudták, s a fegyelmezett, összehangolt mentés eredménye, hogy senki sem sérült meg. Hatvanhárom beteget hajnali fél négyre a biztonságos földszinti szobákba vittek. Még a nap folyamán gondoskodtok arról, hogy megfelelő átmeneti megoldást találjanak számukra. Az elhelyezéshez az intézet egyik átépítésre kijelölt, kiürített szárnyát vették igénybe ideiglenesen. A bajba jutott kórház segítségére sietett a Rozmaring Termelőszövetkezet is. Ezer négyzetméter fóliával fedték be a megrongálódott tetőt. A betegek hozzátartozói érthető aggodalommal fogadták a hírt a tűzesetről. Azok, akik az intézetbe siettek, személyesen is meggyőződtek róla, hogy beteg rokonaik nem sérültek meg. A tűz keletkezésének és körülményeinek megállapítására a rendőrség szakértők bevonásával vizsgálatot indított. Dr. Nemes József arról számolt be, hogy több szövetkezet, vállalat ajánlotta fel a felújításhoz szükséges támogatást. Kivitelezőből tehát nincs hiány, s mint megtudtuk, pénz is van a helyreállításra. Ugyanis erről az Egészségügyi Minisztérium illetékesei haladéktalanul gondoskodtak.

Az elsőcsapás-mérő amerikai rakéták telepítése több nyugat-európai országban, így Olaszországban is jelentősen növeli a háborús veszélyt. Ez még időszerűbbé teszi, hogy a különböző társadalmi rendszerű államok kapcsolatait visszatérítsék az enyhülés medrébe, megteremtsék az államok közötti bizalom légkörét. A többi között ezt hangoztatta Konsztantyin Csernyenko, a Kremlben fogadva Giulio Andreotti olasz külügyminisztert. Andreotti két napos, hivatalos látogatásra érkezett Moszkvába, ahol Andrej Gromiko külügyminiszterrel tárgyalt. Aláírták a gazdasági, ipari, technikai együttműködés 1990-ig érvényes programját, s ugyanilyen időre meghosszabbítottak két korábban kötött fontos gazdasági megállapodást.

A nyílt kozmikus térségben végzendő munkára készülnek a Szaljut-7-Szojuz-T-11-Progressz-20 orbitális űrkomplexum lakói. Ennek előkészítésére különböző berendezéseket és szerszámokat helyeztek el az űrállomás külső felületén. Moszkvai idő szerint 8 óra 31 perckor az űrhajósok kinyitották a Szaljut-7 kijárati nyílását, s Leonyid Kizim parancsnok és Vlagyimir Szolovjov fedélzeti mérnök kilépett a világűrbe. A nyíláson egy különleges fémlétrát, valamint szerszámokkal és anyagokkal megrakott konténereket emeltek ki maguk után. Ezt követően az űrállomás külsejéhez erősítették a létrát s a konténereket. A négy óra 15 perces műveletet követően a két űrhajós visszatért az űrállomás lakóterébe. A bonyolult műveletek végrehajtása alatt Kizim és Szolovjev közvetlen rádióösszeköttetést tartott a Szaljut-7 űrállomáson tartózkodó társukkal, Oleg Atykovval, valamint a földi irányító központtal.

Az április első felében sikeresen végrehajtott szovjet-indiai űrrepülés záróeseményeként sajtóértekezleten találkozott az újságírókkal a nemzetközi űrlegénység három tagja: Jurij Malisev, Gennagyij Sztrekalov és Rakes Sharma. Az indiai űrhajós néhány nap múlva visszatér hazájába dublőrével, Ravis Malhotrával együtt.

Az idei Húsvéton nagy tömegek vonultak fel Nyugat-Európában, hogy világnézeti, pártállási különbségeket félretéve együtt követeljék a fegyverkezési verseny megfékezését, az általános leszerelést. A Német Szövetségi Köztársaságban több százezer ember vett részt a hagyományos húsvéti békemenetekben. A tüntetők egyik fő követelése az volt, hogy ne telepítsenek új nukleáris rakétákat Európába. 

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_hamburgi_beketuntetes.jpg„Vissza a feladónak!”- ez olvasható azon a rakétamaketten, amelyet a hamburgi demonstráció résztvevői vittek, elítélve az amerikai nukleáris rakéták nyugat-európai telepítését

Dortmundban 80 ezren, Frankfurtban 70 ezren, Hannoverben 30 ezren, Kölnben 25 ezren, Mutlangenben 20 ezren és Nürnbergben 10 ezren vonultak ki az utcákra. A tüntetők mindenütt a békét éltették, általános leszerelést követeltek, és élesen bírálták az Egyesült Államok fegyverkezési politikáját.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_frankfurti_beketuntetes.jpgFrankfurtban tömegek tüntettek a hagyományos háborúellenes húsvéti menetben

Több megmozdulás volt amerikai katonai létesítmények körül, így például a mutlangeni amerikai katonai támaszpont előtt, ahova az első Pershing-2-es rakétákat telepítették. A húsvéti menetek túlnyomó többsége békésen zajlott le, egyedül Mutlangenből és Garlstedtből jelentettek összecsapásokat a rendőrség és a tüntetők között. A CDU-CSU parlamenti frakciójának katonapolitikai szóvivője a békemenetek részvevőit „a Szovjetuniónak használó idiótáknak” nevezte. A Német Szociáldemokrata Párt azonnal visszautasította a kereszténydemokrata politikus kirohanását. Az SPD szerint a kormánypártok az ilyen, megnyilatkozásokkal csak azt akarják leplezni, hogy csődöt mondtak a leszerelési politikában. Az SPD felszólította a Kohl-kormányt, hogy a békemozgalom megrágalmazása helyett inkább az Egyesült Államok vezetését ösztönözze a fegyverkezési verseny befejezésére.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_mutlangeni_beketuntetes.jpgTiltakozók tartanak a mutlangeni katonai bázis felé, ahová a Pershing-2 amerikai középhatótávolságú rakétákat helyezték el

Hollandiában az ország délnyugati részén levő woensdrechti katonai bázishoz vonultak a tüntetők. Tábláik jelszavai az amerikai rakétatelepítést ítélték el. A tüntetés békésen, incidens nélkül zajlott le.

Holland békeharcosok visszaszolgáltatták a hatóságoknak azt a 13 tüzérségi lövedéket, amelyet a belga Florennes légi támaszpontról, egy NATO-raktárból loptak el ismeretlen tettesek március 29-én. Az összesen 193 eltűnt, 30 milliméteres lövedékből 180-at nem sokkal később megtaláltak Antwerpen mellett. A még hiányzó 13-at egy John Paul Gardiner nevű kanadai állampolgár lakókocsijában találták meg a woensdrechti támaszpont mellett, ahol együtt táborozott a holland békemozgalom tagjaival. Gardiner a lövedékek felfedezése után kijelentette, hogy az amerikai titkosszolgálatnak dolgozik immár 23 éve. Ezzel az akcióval az volt a feladata, hogy lejárassa a holland békemozgalmat.

Nagy-Britanniában a Greenham Common-i légi támaszpontnál öt tüntetőt letartóztattak azok közül, akik a húsvéti ünnepeken is tiltakoztak az új amerikai rakéták elhelyezése ellen Anglia keleti részén az Egyesült Államok legnagyobb nyugat-európai támaszpontjánál, a mildenhalli légibázisnál. 2500 ember állt tiltakozó húsvéti őrséget.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_mildenhalli_beketuntetes.jpgRendőrök őrzik annak az amerikai légi támaszpontnak a védőkerítését, melynek környékén a brit békeszervezetek felhívására több ezer ember tartott tiltakozó menetet

Amin Dzsemajel libanoni elnök együtt fogadta a keresztény jobboldal két vezetőjét, Pierre Dzsemajelt, a falangista párt és Camille Samunt, a Nemzeti Liberális Párt elnökét, majd megbeszélést folytatott Szaeb Szalam volt miniszterelnökkel és Safik el-Vazzan jelenlegi kormányfővel.

Hafez Asszad szíriai elnök Damaszkuszban beható tárgyalásokat folytatott a libanoni ellenzék vezetőivel, köztük Rasid Karami volt kormányfővel, a legesélyesebb miniszterelnök-jelölttel, valamint Valid Dzsumblatt-tal, a Haladó Szocialista Párt elnökével és Nabih Berrivel, az Amal mozgalom vezetőjével. Karami bizakodó damaszkuszi nyilatkozatát már a leendő miniszterelnök programbeszédeként értékelték Bejrútban.

Tizennégy kubai internacionalista vesztette életét a Huambo angolai városban elkövetett terrorista merénylet következtében - jelentették be Havannában. A Prensa Latina kubai hírügynökség - az angolai nemzeti rádió tájékoztatására hivatkozva - közölte, hogy az UNITA elnevezésű angolai ellenforradalmi szervezet által végrehajtott merényletnek - végleges adatok szerint - 24 halálos áldozata volt. A 14 kubain kívül 10 angolai állampolgár, köztük két gyermek halt meg. Harmincan megsebesültek, közülük hatnak az állapota súlyos.

A merényletet egy gépkocsiban elhelyezett bombával hajtották végre; a robbanás következtében a kubai orvosok, tanárok, mérnökök és technikusok lakóhelyéül szolgáló épület romba dőlt, maga alá temetve a benntartózkodókat. Több járókelő is életét vesztette. A városban tartózkodó Lucio Lora, az MPLA-Munkapárt KB Politikai Bizottsága tagja kijelentette, a támadás újabb bizonyítéka annak, hogy az amerikai imperializmus a Dél-afrikai Köztársaság és az UNITA segítségével igyekszik destabilizálni Angola belső helyzetét.

A nicaraguai fegyveres erők az ország északi részén visszavonulásra késztettek 300 ellenforradalmárt, akik Hondurasból hatoltak be Nicaraguába. A Barricada, a sandinista népi hadsereg lapja arról számolt be, hogy a fegyveres erők nagy erejű ellentámadásba lendültek a Jinotega és Maitagalpa északi megyékbe betört ellenforradalmárokkal szemben. A hondurasi támaszpontokkal rendelkező és amerikai támogatást élvező „contrák” arra készülődtek, hogy valamely nagyobb északi település elfoglalása után „ideiglenes kormányt” kiáltsanak ki, amely aztán közvetlen és nyílt segítségért fordulhatna Washingtonhoz.

Az ARDE ellenforradalmi szervezet elismerte, hogy a CIA amerikai kémszervezettől különböző formákban támogatást kapott. Alfonso Robelo, a szervezet egyik vezetője a Costa Rica-i San Joséban: tartott sajtóértekezletén ugyanakkor azt állította, hogy a CIA segítsége közvetett formában jutott az ARDE-hoz.

Washington kérésére Izrael - a CIA közvetítésével - fegyvereket szállít a nicaraguai ellenforradalmároknak - közöltté este az NBC amerikai televíziós társaság. Az NBC szerint az ellenforradalmároknak eddig szállított fegyverek egynegyede Izraelből származik.

Az amerikai törvényhozásban a katonai költségvetés körüli harcok újbóli kiéleződésére vall, hogy hetvennégy képviselőházi tag levélben fordult az elnökhöz, követelve az amerikai hadászati védelmi szempontjából jelentéktelennek vált MX rakéták gyártásának leállítását.

Ronald Reagan, az Egyesült Államok elnöke elindult kínai útjára; jelenleg Hawaii-on tartózkodik, csütörtökön érkezik meg Pekingbe. Washingtonban közölték, amerikai részről arra törekszenek, hogy az elnöknek kínai látogatása idején módja legyen bejelenteni azt az egyezményt, amely atomenergetikai együttműködést irányoz elő. Az egyezménytervezet értelmében amerikai cégek atomerőműveket fognak építeni a KNK-ban. Washingtonban azt várják, hogy több kérdésben olyan nézeteltérések kerülnek felszínre, amelyek az utóbbi időben nem enyhültek; ilyen elsősorban a Tajvanra irányuló, folytatódó amerikai fegyverszállítmányok ügye. A Washington Postban megjelent cikkében Josepf Kraft, az ismert publicista hangoztatja: Reagan elnök arra törekszik, hogy saját választási céljaira használja fel a pekingi utat.

Robert Gallo, az Egyesült Államok Nemzeti Rákkutató Intézet (NCI) orvosbiológiai kutatásvezetője egy sajtótájékoztatón bejelenti, hogy sikerült azonosítani az AIDS kórokozójának működési mechanizmusát, és a HIV-vírust.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_aids_robert_gallo.jpgRobert Gallo a sajtótájékoztatón

Az AIDS betegség akkor már harmadik éve ismert volt az orvostudomány által, de ennél többet senki nem tudott róla. Párhuzamosan több kutatócsoport is foglalkozott az okozó keresésével, illetve a gyógymód megtalálásával. Az első áttörést 1983-ban Luc Montagnier, francia virológus érte el, mikor csoportjának a párizsi Pasteur Intézetben sikerült izolálnia egy addig ismeretlen vírust, amelyet limfadenopátia-asszociált vírusnak (LAV) neveztek el. Nem sokkal később a franciák elegendő bizonyítékot gyűjtöttek a LAV és az AIDS közötti kapcsolatról és Montagnier az Egyesült Államokban a helyi AIDS-kutatók elé tárta eredményeit. És innen indult a lavina, mely közel egy évtizedig tartott. Tulajdonképpen Gallo "csak" igazolta Montagnier felfedezését, illetve újabb bizonyítékokat gyűjtött a vírus kórokozó mivoltáról, új módszert talált a tenyésztésére, kifejlesztette és szabadalmaztatta a detektálására alkalmas tesztet. A HIV (Human Immundeficiency Virus=emberi immunhiányt okozó vírus) elnevezés Gallo érdeme, de teljesen ugyanaz, mint a franciák LAV-ja. A Pasteur Intézet megtámadta a szabadalmat és a konfliktust (amely során Montagnier továbbra is kapcsolatban maradt Galloval és megosztották további eredményeiket) 1987-ben megegyezéssel zárták le. Egy 1990-ben indult vizsgálat arra is fényt derített, hogy Gallo a Montagnier-től kapott vírustörzzsel dolgozott, de a vizsgálóbizottság felmentette őt a tudatos csalás vádja alól. A két kutató 2002-ben bejelentette, hogy közösen lépnek fel a HIV elleni vakcina kifejlesztésének felgyorsítása érdekében. Gallonak maradt az AIDS-teszt szabadalma, míg 2008-ban, kissé megkésett elismerésként, az Orvostudományi Nobel-díjat 1983-as felfedezéséért végül Luc Montagnier kapta... És még egy apró, személyes gondolat a szerzőtől 2020 év végén, mikor a világot jó egy éve a COVID sújtja. Az AIDS-et 1980-ban fedezték fel, a WHO 1981-ben regisztrálta, mint önálló betegség. És a mai napig nincs meg az ellenszer. Tünetileg kezelhető, de még mindig egy gyógyíthatatlan betegség...

április 24.

Kádár Jánosnak, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága első titkárának és Losonczi Pálnak, az Elnöki Tanács elnökének meghívására hivatalos, baráti látogatásra hazánkba érkezett Sadli Bendzsedid, az Algériai Demokratikus és Népi Köztársaság elnöke, a Nemzeti Felszabadítási Front (FLN) Pártja főtitkára. Az algériai vezetőt és kíséretét a Ferihegyi repülőtéren Losonczi Pál fogadta. Jelen volt Abdelaziz Kara, Algéria budapesti nagykövete.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_benzsedid_sadli_losonczi_pal_3.jpgSadli Bendzsedidet, az Algériai Demokratikus és Népi Köztársaság elnökét, a Nemzeti Felszabadítási Front (FLN) Pártja főtitkárát a Ferihegyi repülőtéren Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke köszöntötte

A magas rangú vendég, akinek különgépe a délutáni órákban érkezett, Losonczi Pál társaságában hajtatott az ünnepélyes fogadtatás színhelyére, a Kossuth Lajos térre. Az Országház előtt felsorakozott a Magyar Néphadsereg díszzászlóalja; budapesti dolgozók, a hazánkban tanuló algériai diákok gyűltek össze a küldöttség üdvözlésére.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_losonczi_pal_benzsedid_sadli_kadar_janos.jpgAz ünnepélyes fogadtatáson a Kossuth Lajos téren

Sadli Bendzsedidet és kíséretének tagjait Kádár János, Várkonyi Péter külügyminiszter, Ábrahám Kálmán építésügyi és városfejlesztési miniszter, s az állami, a társadalmi élet számos más vezető képviselője fogadta. Ott volt az ünnepélyes fogadtatáson a Budapesten akkreditált diplomáciai képviseletek több vezetője, illetve tagja is.

Amikor Sadli Bendzsedid a térre érkezett, kürtszó harsant, s a díszzászlóalj parancsnoka jelentést tett a magas rangú vendégnek. Felcsendült az algériai és a magyar himnusz, majd Sadli Bendzsedid Kádár Jánossal együtt ellépett a díszzászlóalj előtt. Piros nyakkendős úttörők léptek ezután az algériai vezetőhöz, s virágcsokorral köszöntötték. Az ünnepélyes fogadtatás a katonai díszzászlóalj díszmenetével zárult.

A késő délutáni órákban a Parlament Delegációs termében megkezdődtek a magyar-algériai hivatalos tárgyalások. Kádár János vezette a magyar tárgyaló csoportot, amelynek tagja volt Losonczi Pál, Várkonyi Péter, Kapolyi László ipari miniszter, Váncsa Jenő mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter, Török István külkereskedelmi államtitkár, Györke József, az MSZMP KB külügyi osztályának helyettes vezetője, Garai Róbert külügyminiszter-helyettes, Darvasi István, az országgyűlés külügyi bizottságának titkára, Szórádi Zoltán vezérőrnagy, honvédelmi miniszterhelyettes, Petrovai László építésügyi és városfejlesztési miniszterhelyettes, Varga Tamás, a KB külügyi osztályának munkatársa, Széphelyi Zoltán külügyminisztériumi főosztályvezető, valamint Havasi Béla, hazánk algíri nagykövete.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_magyar_algeriai_targyalasok.jpgA magyar és az algériai küldöttség tárgyalása a Parlament Delegációs termében

Kádár János tájékoztatást adott hazánk társadalmi és gazdasági fejlődéséről, a szocializmus építésének tapasztalatairól, továbbá az MSZMP tevékenységéről és soron levő feladatairól. Sadli Bendzsedid elnök ismertette az algériai nép által megvalósított mélyreható társadalmi, gazdasági változásokat, a Nemzeti Felszabadítási Front (FLN) Pártjának tevékenységét, V. kongresszusának eredményeit, az országépítő munkában a párt előtt álló feladatokat. Áttekintették a jól fejlődő kétoldalú kapcsolatok néhány főbb kérdését, és kifejezték szándékukat a sokoldalú, mindkét nép javát szolgáló együttműködés további elmélyítésére.

Ezt követően Kádár János a Parlament Nándorfehérvári termében különmegbeszélést folytatott Sadli Bendzsedid elnökkel. A szívélyes, baráti légkörű találkozón véleményt cseréltek időszerű nemzetközi kérdésekről, különös figyelmet fordítva a közel-keleti térség és az afrikai földrész problémáira. Megelégedéssel állapították meg, hogy a látogatás és a tárgyalások alkalmat teremtenek egymás álláspontjának jobb megismeréséhez, az együttműködés területeinek feltárásához.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_benzsedid_sadli_kadar_janos.jpgKádár János üdvözli Sadli Bendzsedidet

A nap folyamán több, az algériai elnök kíséretében érkezett személyiség tárgyalt magyar partnereivel. A Külügyminisztériumban Várkonyi Péter és Ahmed Taleb Ibrahimi a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseiről cserélt véleményt; az Ipari Minisztériumban Kapolyi László és Zituni Messzaudi a két ország közötti ipari együttműködés fejlesztési lehetőségeit tekintette át; a Külkereskedelmi Minisztériumban Török István és Aberkane Mohamed, az Építésügyi és Városfejlesztési Minisztériumban pedig Petrovai László és Belkaid Abubekr tárgyalt a tárcák közötti kapcsolatok helyzetéről, fejlesztésük további feladatairól. A Parlamentben Darvasi István és Dilmi Abbasz a két törvényhozó testület együttműködéséről folytatott megbeszélést.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára és Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke este díszvacsorát adott Sadli Bendzsedid, az Algériai Demokratikus és Népi Köztársaság elnöke, a Nemzeti Felszabadítási Front pártja főtitkára tiszteletére az Országház Vadásztermében. A vacsorán részt vett Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke, Katona Imre, az Elnöki Tanács titkára, Péter János, az országgyűlés alelnöke, a kormány több tagja, a politikai és a társadalmi élet számos vezető személyisége. Ott voltak a magyar tárgyaló csoport tagjai. A szívélyes, baráti hangulatú vacsorán Kádár János és Sadli Bendzsedid pohárköszöntőt mondott.

A budapesti pártbizottság kibővített ülést tartott, amelyen jelen voltak a fővárosi tanács elnökhelyettesei és vb-titkára, a kerületi pártbizottságok első titkárai, a főváros állami, társadalmi és tömegszervezeteinek vezetői, a pártbizottság osztályvezetői. A részvevőket Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottsága tagja, a Budapesti Pártbizottság első titkára tájékoztatta az MSZMP KB 1984. április 17-i üléséről. A testület ülésén részt vett és felszólalt Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára.

Délután műszakváltáskor a Kispesti Textilgyár dolgozói nagygyűlést tartottak, amelyen kifejezték szolidaritásukat a nicaraguai nép igazságos harcával. A vállalat készáru-csomagoló üzemében összegyűltek előtt Sötét Judit fonószakmunkás mondott beszédet. - Vállalatunk dolgozói, fiataljai szolidárisak a nicaraguai néppel, a sandinisták harcával. Tudjuk, hogy az áldozathozataluk nem hiábavaló, s hogy Nicaragua képes visszaverni a meg-megújuló támadásokat, hiszen erejét megsokszorozza a szocialista országok, a világ haladó erőinek cselekvő szolidaritása - hangsúlyozta. Ezután Moises Lopez, a Sandinista Ifjúsági Szövetség titkára szólt a nagygyűlés részvevőihez. Felidézte a nagy forradalmár, Augusto Sandino vezette harc főbb állomásait, s a nicaraguai népnek az 1979. július 19-i forradalom óta elért eredményeit. A forró hangulatú nagygyűlésen részt vett Eva Conrado Flores, a Nicaraguai Köztársaság budapesti nagykövete is.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_kispesti_textilgyar.jpgSzolidaritási nagygyűlés a nicaraguai vendégek részvételével a Kispesti Textilgyárban

A leninvárosi Tiszai Vegyi Kombinátban munkásgyűlésen avatták fel a nagyüzem új polipropiléngyárát. Az avatáson részt vett és beszédet mondott Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese. A világviszonylatban is új technológiával dolgozó üzem évente 40 ezer tonna polipropilén műanyag granulátumot állít elő. A gyár az előirányzott 2,1 milliárd forint költségnél olcsóbban, vállalati beruházásként valósult meg. Az építés és szerelés az ütemtervnek megfelelően 28 hónap alatt készült el. Ezt jelentős mértékben elősegítette a beruházó és kivitelező vállalatok jó együttműködése, a szocialista brigádok eredményes munkája, valamint a KISZ-védnökségben kibontakozó munkaverseny. A munkásgyűlésen, amelyet az új gyár nagycsarnokában rendeztek másfél ezer részvevővel, Huszár Andor, a TVK vezérigazgatója méltatta az új üzem jelentőségét. Ezután a Minisztertanács elnökhelyettese mondott avatóbeszédet, majd az ünnepség végén kitüntetéseket adott át a polipropiléngyár építésében kimagasló érdemeket szerzett dolgozóknak és kollektíváknak. Az avatóünnepséggel egyidejűleg megkezdődött a gyár szabadidőközpontjának építkezése is.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_tiszai_vegyi_kombinat.jpgAz épülő szabadidőközpont

Óvári Miklós, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottságának meghívására a Szovjetunióba utazott. Búcsúztatásánál a Ferihegyi repülőtéren jelen volt Ivan Aboimov, a Szovjetunió magyarországi nagykövetségének követtanácsosa.

Taszáron megkezdődött a Fürkészdarázs században a magyar Szuhoj vadászpilóták gyakorlati kiképzése. Eddig a Magyar Néphadsereg csak MiG gépekre rendelkezett magyar pilótákkal.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_szu_22.jpgA legendás Szu-22-s repülőgép, immáron magyar felségjellel

A Spanyol Kommunista Párt Központi Bizottságának meghívására Madridba érkezett Szűrös Mátyás, a Magyar Szocialista Munkáspart Központi Bizottságának titkára. A repülőtéren Simon Sanchez Montero, az SKP KB külügyi titkára fogadta.

Prágában megkezdődött a Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erői katonai tanácsának rendes ülése. A tanácskozáson Viktor Kulikov, a Szovjetunió marsallja, az egyesített fegyveres erők főparancsnoka elnökölt. Hazánkat a Csémi Károly vezérezredes, honvédelmi államtitkár vezette katonai küldöttség képviseli a tanácskozáson. Bevezetőben Martin Dzúr hadseregtábornok, csehszlovák nemzetvédelmi miniszter üdvözölte az ülés részvevőit. A tanácskozáson részt vesz a bolgár, a csehszlovák, a lengyel, a Magyar Néphadsereg, az NDK nemzeti néphadserege, a román hadsereg, a Szovjetunió fegyveres erői, valamint az egyesített fegyveres erők törzsének küldöttsége.

Konsztantyin Csernyenko, az SZKP KB főtitkára fogadta a Giulio Andreottit, olasz diplomácia vezetőjét, s tárgyszerűnek, konstruktívnak minősített légkörben a nemzetközi helyzet, a kétoldalú együttműködés legfontosabb kérdéseit vitatták meg. Csernyenko megerősítette országa változatlan elkötelezettségét a nemzetközi béke, biztonság iránt. Figyelmeztetve az amerikai rakétatelepítés veszélyeire, még időszerűbb feladatnak nevezte az államközi kapcsolatoknak az enyhüléshez való visszatérését. Az eszmecserén egybehangzóan úgy ítélték meg, hogy kívánatos a kölcsönösen előnyös szovjet-olasz együttműködés továbbfejlesztése a különböző területeken. Mint a szovjet államfő megjegyezte, ha a két fél a béke és biztonság széles körű érdekeiből kiindulva cselekszik, akkor magabiztosan tekinthetnek a szovjet-olasz viszony jövőjére.

Andreotti tárgyalásainak befejeztével Moszkvában szovjet-olasz nyilatkozatot hoztak nyilvánosságra. A nyilatkozat egyebek között hangsúlyozza: a feszültség okainak értékelésében megmutatkozó minden különbözőség ellenére a felek közös meggyőződése, hogy tevékenyen fel kell lépni az európai és az általános nemzetközi helyzet megjavításáért. Egyetértenek abban, hogy sürgető szükség van olyan közös és konstruktív erőfeszítésekre, amelyek a feszültség csökkentésére és a béke megszilárdítására irányulnak.

Rendkívüli ülést kezdett Lausanne-ban a NOB végrehajtó bizottsága. A megbeszélésen a szervezetnek csak a legfelső vezetői voltak hivatalosak, így Juan Antonio Samananch, a NOB elnöke, a három elnökhelyettes és Monique Berlioux, a NOB igazgatója. A tanácskozásra a svájci városba érkezett Marat Gramov, a Szovjetunió Állami Sportbizottságának és Olimpiai Bizottságának elnöke, valamint Peter Ueberroth, a Los Angeles-i nyári játékok szervező bizottságának elnöke. Az ülés összehívását a Szovjetunió és más szocialista országok kezdeményezték amiatt, hogy a nyári játékok szervezői megsértik az olimpiai chartát, és sok esetben az olimpiai alapokmányokkal ellentétes lépéseket tesznek. A hírügynökségek jelentése szerint a hosszan tartó tanácskozáson az érdekeltek mind részt vettek

Délelőtt kiújultak a harcok a Bejrútot kettészakító tűzszüneti vonal mentén, ahol továbbra is nehézségekbe ütközik a szemben álló erők szétválasztása, az ütközőövezet kialakítása. A hadsereg kormány hű alakulatai és a velük szövetséges jobboldali milíciák nehézfegyverekkel lőtték a zöld vonallal határos nyugat-bejrúti kerületeket. Közben két síkon, egyrészt Bejrútban, másrészt Damaszkuszban folytatódtak a libanoni kormányalakítási tárgyalások.

A nicaraguai ellenforradalmárok vegyi fegyvereket használnak - vált ismeretessé a Costa Rica-i fővárosban. Az ARDE ellenforradalmi szervezet két tagját súlyos égési sebekkel ápolják az egyik San José-i kórházban. Sérülésüket egy véletlenül felrobbant foszforos akna okozta. A sebesültek kezelőorvosa elmondta, hogy Nicaraguában már többen megsérültek foszforos akna felrobbanása miatt.

Az Apple egy kiállításon bemutatta Apple IIc típusú, első kompakt számítógépét. Az ekkor kiállított IIc-ben egy 1 MHz-es 65C02 processzor működött, 128 KB-os RAM-ot építettek bele, mely opcionálisan bővíthető volt 1 MB-ra. Fontos kiegészítői voltak az 5,25-ös floppymeghajtó és az egér. Már ott, potom 1295 dollárért meg is lehetett vásárolni.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_apple_iic.jpgTeljes pompájában az, amit bemutattak...

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_apple_iic_steve_jobs_john_sculley_steve_wozniak.jpg...és akik bemutatták: Steve Jobs, az Apple elnöke, John Sculley, elnök-vezérigazgató és Steve Wozniak, az Apple társalapítója

Az amerikai mozik vetíteni kezdik a nagysikerű Péntek 13. sorozat negyedik részét, Az utolsó fejezet címmel.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_pentek_13.jpgA film egyik kockája

április 25.

Tiszteletadással kezdődött programja Sadli Bendzsedidnek, az Algériai Demokratikus és Népi Köztársaság elnökének, a Nemzeti Felszabadítási Front (FLN) Párt főtitkárának, aki hivatalos, baráti látogatáson tartózkodik hazánkban. Sadli Bendzsedid a magyar és algériai zászlókkal díszített Hősök terén megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékművét. A délelőtti órákban Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke és Sadli Bendzsedid szűk körben megbeszélést folytatott a Parlamentben.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_benzsedid_sadli_losonczi_pal.jpgSadli Bendzsedid és Losonczi Pál megbeszélése a Parlamentben

A magas rangú vendég programja gyárlátogatással folytatódott. Az algériai elnök és kísérete Losonczi Pál társaságában felkereste a Medicort. A vendégeket a nagyvállalat bejáratánál Kapolyi László ipari miniszter és a gyár vezetői fogadták, majd Martos István vezérigazgató adott tájékoztatást a csaknem nyolcezer dolgozót foglalkoztató üzem tevékenységéről. Több mint egy évtizedes múltra tekint vissza a Medicor kapcsolata Algériával. Ma már majdnem hatszáz röntgenberendezése üzemel Algériában. Sadli Bendzsedid elismeréssel szólt a Medicor és algériai partnerei közötti sokoldalú és jó együttműködésről, majd hozzátette: ez a látogatás is várhatóan hozzájárul ahhoz, hogy tovább fejlődjenek a kereskedelmi kapcsolatok az egészségügyi berendezéseket illetően is. A vendégek ezután megtekintették a gyár bemutatótermében kiállított termékskálát. A látogatáson részt vett Havasi Béla, hazánk algíri és Abdelaziz Kara, Algéria budapesti nagykövete.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_benzsedid_sadli_medicor.jpgAz Algériai Demokratikus és Népi Köztársaság elnöke és kísérete ellátogatott a Medicorba, amelynek termékeit jól ismerik Algériában

Az algériai államfő a délutánt városnézéssel töltötte. A Halászbástyán Szépvölgyi Zoltánnak, a fővárosi tanács elnökének kalauzolásával ismerkedett a városképpel, Budapest nevezetességeivel. Ezután megtekintette a Mátyás-templomot, ahol Szenthelyi Molnár István esperes röviden tájékoztatta a vendéget és a kíséretében levő személyiségeket a templom történetéről, felújítási munkáiról. A programon részt vett Havasi Béla és Abdelaziz Kara.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_benzsedid_sadli_halaszbastya.jpgSadli Bendzsedid sétát tett Budapest néhány nevezetességénél. Felkereste a Halászbástyát is

Este Sadli Bendzsedid Losonczi Pál társaságában ellátogatott a Magyar Néphadsereg Művelődési Házába, és megtekintette a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének műsorát.

A Parlamentben hazánk nemzetközi kulturális kapcsolatainak néhány időszerű kérdéséről tájékoztatta a sajtó munkatársait Köpeczi Béla művelődési miniszter. Bevezetőjében hangsúlyozta: a kulturális kapcsolatok a nemzetközi politika előterébe kerültek. A kultúra szerepe a békés egymás mellett élés politikájában egyre nagyobb lesz, még akkor is, ha a tudományos, művészeti kapcsolatokat olykor gátolják olyan totális politikai törekvések, amelyek az ilyen együttműködéseket saját céljaik szolgálatába kívánják állítani. A magyar művelődéspolitikát a nyitottság jellemzi - hangsúlyozta a miniszter -, államközi kulturális egyezményeink vannak 76 országgal, és több művelődési, műszaki, tudományos, művészeti intézményünk is szoros kapcsolatot tart fenn külföldi partnereivel. A szocialista országokkal különösen jó az együttműködésünk, amely - megállapodásaink alapján - rendszeres, a kultúra minden területére kiterjed és kölcsönös. Ezek fejlesztését jól szolgálja majd a szocialista országok kulturális minisztereinek a közeljövőben, hazánkban megrendezendő, immár XII. konferenciája.

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának Politikai Akadémiáján Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára tartott előadást A gazdaságirányítási rendszer fejlesztésének tapasztalatai és feladatai címmel. Az előadáson megjelenteket - politikai, ideológiai, gazdasági, társadalmi életünk képviselőit - Lakatos Ernő, a Központi Bizottság agitációs és propagandaosztályának vezetője köszöntötte.

Sarlós Istvánnak, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottsága tagjának, a Minisztertanács elnökhelyettesének vezetésével hazaérkezett az a küldöttség, amely Indiában részt vett a Körösi Csoma Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken és tudományos tanácskozásokon.

Ülést tartott az Országos Béketanács elnöksége a Hazafias Népfront Belgrád rakparti székházában. A testület tájékoztatót hallgatott meg Horn Gyulának, az MSZMP KB külügyi osztálya vezetőjének előadásában az időszerű nemzetközi kérdésekről, majd Fodor István, az Országos Béketanács titkára ismertette a májusi béke és barátság hónap programját. Ezután Barabás Miklós főtitkár számolt be az OBT országos konferenciájának előkészületeiről.

Bemutatták az olimpiára készülő magyar sportolók formaruháját. A gyártásra elfogadóit krémszínű-sötétkék férfi- női formaruhát az OKISZ Labor tervezte és készítette Várnai Zsóka művészeti vezető irányításával.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_olimpiai_formaruha_kertesz_eva_gajdos_tamas.jpgKertész Éva és Gajdos Tamás manökenek a formaruhák bemutatóján a Ferihegyi repülőtéren

Prágában folytatta ülését a Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erőinek katonai tanácsa. Gustáv Husák a prágai várban fogadta Viktor Kulikovot, a Szovjetunió marsallját, a Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erőinek főparancsnokát, Anatolij Gribkov hadseregtábornokot, az egyesített fegyveres erők törzsének főnökét, valamint a VSZ közös parancsnokságának más vezető képviselőit.

A Szovjetunió az iraki-iráni fegyveres konfliktus lehető leggyorsabb beszüntetését, s a két ország közötti vitás kérdések politikai eszközökkel történő megoldását szorgalmazza. Ezt Nyikolaj Tyihonov kormányfő fejtette ki Taha Jaszin Ramadannak, az Iraki Forradalmi Parancsnoki Tanács tagjának, első miniszterelnök-helyettesnek. Az iraki politikus kedden érkezett hivatalos látogatásra Moszkvába. A baráti légkörű megbeszélésen a kétoldalú kapcsolatokról, a Közel-Keletről s több más aktuális nemzetközi kérdésről volt szó. Mindkét részről elégedetten nyilatkoztak a szovjet-iraki kapcsolatok alakulásáról, s kifejezésre jutott, hogy kölcsönösen törekednek azok kibővítésére a barátsági és együttműködési szerződés alapján. Megállapították azt is, hogy a kölcsönösen előnyös gazdasági és műszaki együttműködés, a kereskedelem, valamint a más területeken kialakult kapcsolatok fejlődése megfelel a szovjet és az iraki nép érdekeinek.

Moszkvában ülést tartott az SZKP KB-nak az a bizottsága, amely a Szovjetunió Kommunista Pártja újjászerkesztett programjának elkészítésére alakult. Az ülésen Konsztantyin Csernyenko, az SZKP KB főtitkára, a bizottság elnöke mondott beszédet, felvázolva az SZKP XXVI. kongresszusának határozata értelmében készülő új szerkesztésű program főbb jellemzőit.

Lausanne-ban befejeződött a NOB rendkívüli tanácskozása, amelyen megtárgyalták azt a nyilatkozatot, amelyet a Szovjetunió Olimpiai Bizottsága terjesztett az ülés elé. A szovjet dokumentum az olimpiai charta alapelveinek figyelembevételével, a Los Angeles-i nyári játékok részvevőinek és vendégeinek biztonságára vonatkozó intézkedésekkel foglalkozott. A NOB végrehajtó bizottsága helyt adott azoknak a követeléseknek, amelyeket a szovjet beadvány tartalmazott. Elfogadtak több elvi kérdést, egyebek között leszögezték: az Egyesült Államokba vízum nélkül utazhatnak be az olimpiai igazolvány birtokosai. A versenyek és az edzések helyszíneire, valamint a szálláshelyekre a játékok előtt és alatt beléphetnek az olimpiai küldöttségek tagjai és az ide akkreditált újságírók. Rámutattak arra is, hogy a Los Angeles-i kikötő álláshelyeivel kapcsolatban a nemzetközi jog szabályai szerint kell eljárni. Az ülés részvevői sürgették: a Los Angeles-i játékok szervező bizottsága tegyen erőfeszítéseket az olimpiai charta elveinek teljes érvényesüléséért és azért, hogy a játékokon részt vevők optimális feltételeket élvezzenek minden területen - így a személyes biztonság és méltóság vonatkozásában is.

A NOB végrehajtó bizottságának rendkívüli ülésén részt vett Juan Antonio Samaranch, a NOB elnöke, a szervezet legfelső vezetői, a Szovjetunió Olimpiai Bizottságának küldöttsége Marat Gramov vezetésével, valamint a Los Angeles-i játékok szervező bizottságának képviselői. Az ülést követő sajtóértekezleten Marat Gramov kijelentette: nagy lépést tettek előre, hogy kiküszöböljék azokat a nemkívánatos jelenségeket, amelyek a Los Angeles-i játékok körül az utóbbi időben halmozódtak fel. Elmondta: több kérdést, így a részvevők biztonságának garantálását még a jövőben kell megoldani, ez utóbbi problémát állami szinten.

Szíriai sajtó jelentések szerint az izraeli hadsereg folytatja háborús előkészületeit, Bejrútból pedig arról számolnak be, hogy az izraeli megszálló hadsereg folytatja a csapatösszevonásokkal összefüggő erődítési munkálatokat a kelet-libanoni Bekaa-völgyben, a szíriai első vonallal szemben. Damaszkuszban ezért nem adnak hitelt Jichak Samir miniszterelnök „megnyugtató” nyilatkozatának, miszerint Izrael nem szándékozik megtámadni Szíriát.

A Tisrin című damaszkuszi napilap szerdai számában ismét azzal vádolta Tel-Avivot, hogy az Egyesült Államok támogatásával Szíria megtámadására készül. Az izraeli agresszort a következő célok vezetik: nem engedi meg egyetlen arab államnak sem, hogy katonai erejét fejlesztve stratégiai erőegyensúlyt érjen el Izraellel. A hatalmon levő politikai pártok pedig esetleg látványos katonai sikerekkel próbálnak győzni a július 23-i választásokon. Ezen túlmenően meg akarják akadályozni a libanoni nemzeti megbékélést is, amely ellentétes Tel-Aviv libanoni törekvéseivel.

Az Egyesült Államok nyíltan az agresszió megindítására ösztönözte Izraelt, amikor azzal a váddal hozakodott elő, hogy Szíria a nemzetközi terrorizmus központjává vált. Washington az izraeli agresszió révén meg akarja menteni a Libanonban kudarcot vallott amerikai megoldást, miután Szíria képes volt eltávolítani az Egyesült Államokat Libanonból és érvényteleníteni Izrael libanoni szerepét - mutat rá a Tisrin.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_libanoni_biztonsagi_erok.jpgŐrhelyükre vonulnak a fegyvernyugvást ellenőrző libanoni belbiztonsági erők alakulatai

A libanoni helyzet lassú normalizálódását tükrözi, hogy három hónapos kényszerű szünet után újrakezdődött a tanítás a kelet- és nyugat-bejrúti iskolák többségében. Ezt főként az tette lehetővé, hogy a kedd esti órákban a bejrúti zöld vonal utolsó vitás pontjain is befejeződött a szemben álló erők szétválasztása, elfoglalta helyét az ütközőerő. Átmenetileg feszült helyzetet teremtett ugyan, hogy a zöld vonal nyugati oldaláról rálőttek a katonai vegyes bizottság kormánypárti képviselőire, és megsebesítették a falangista küldött két testőrét, valamint az ütközőerő egyik tagját. Az incidensért felelős ellenzéki milicistát letartóztatták.

Az indiai külügyminisztériumba kérették Banglades új-delhi főbiztosát, hogy tiltakozásuknak adjanak hangot az indiai-bangladesi határon történt fegyveres incidens miatt. A határnak az indiai Asszam államban levő egyik szakaszán több mint három órán át tartó lövöldözés volt a két ország határőregységei között. Az új-delhi külügyminisztérium közlése szerint egy indiai tiszt megsebesült. A lövöldözés akkor robbant ki, amikor bangladesi területről tűz alá vették a határ közelében dolgozó indiai építőmunkásokat. A zavargások sújtotta Pandzsáb indiai szövetségi állam Sangrur körzetében három szikh szélsőséges megsebesített egy hindu papot. Az egyik merénylőt sikerült elfogni. Szerdára virradóra egy fegyveres rálőtt egy hindu riksavonóra a szikhek szent városában, Amritszárban. A zavargások hátterében az áll, hogy a szikhek nagyobb autonómiát követelnek az indiai központi kormánytól.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_indiai_bangladesi_konfliktus.jpgAz indiai határbiztonsági erők tüzelőállása az indiai-bangladesi határon

Folytatódnak a tüntetések és az utcai megmozdulások a karib-tengeri Dominikai Köztársaságban. Az események eddigi mérlege: negyven halott és több száz sebesült. Santo Domingóban és más városokban a hatóságok rendőri erők brutális bevetésével próbálták megfékezni a tüntetéseket. A karhatalmi erők több helyütt tüzet nyitottak. Csupán Santiago városában a rendőrgolyók 17 személyt öltek meg, Santo Domingóban tízre becsülik a halálos áldozatok számát. A fővárosban tíz középületet, köztük egy bankot gyújtottak fel. A helyszínre küldött tűzoltókat és rendőröket gumiabroncsokból összerakott, égő barikádokkal tartóztatták fel. A megmozdulások hétfőn kezdődtek békés jellegű utcai felvonulásokkal, tiltakozásul az életszínvonal elviselhetetlen mértékű romlása ellen. A baloldali pártok országos sztrájkot helyeztek kilátásba, ha a kormány nem vonja vissza nemrég elrendelt gazdasági megszorító intézkedéseit. A tiltakozási hullám nyomán a hatóságok hajszát indítottak az ország baloldali erői ellen. Hitelt érdemlő források szerint eddig háromszáznál több személyt vetettek börtönbe. Mint jelentettük, letartóztatták Narciso Isa Condét, a Dominikai Kommunista Párt főtitkárát és a párt több más vezető személyiségét is.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_dominikai_tuntetok.jpgA dominikai tüntetők kőzáporral válaszoltak a rendőrrohamra

Nicaragua hajlandó tárgyalásokat kezdeni valamennyi közép-amerikai országgal békeszerződések kötéséről - jelentette ki Victor Tirado, a sandinista vezetőség tagja Managuában. Hozzáfűzte, hogy kormánya „kész valamennyi lényeges kérdés megvitatására, kivéve a behódolást és a forradalom elveinek feladását”. Nicaragua - mondta - az elől sem zárkózik el, hogy megnemtámadási szerződést kössön az Egyesült Államokkal. A managuai nemzetvédelmi minisztérium közölte, hogy a hétvégén vívott harcokban 120 ellenforradalmár vesztette életét. A sandinista hadsereg és a népi milícia vesztesége 19 ember.

A Hágai Nemzetközi Bíróság megtartott első nyilvános tárgyalásán Nicaragua képviselője, Carlos Arguello Gomez nagykövet, élesen bírálta az Egyesült Államokat, mert az fegyverrel, pénzzel, felszerelésekkel és kiképzőkkel támogatja a Nicaraguába betörő katonai és félkatonai szervezeteket, csoportokat, továbbá maga is ellenséges cselekedeteket folytat nicaraguai kikötők aknazár alá helyezésével. Nicaragua sürgősséget és felfüggesztő határozatot kért a nemzetközi bíróságtól - tehát azt, hogy rendelje el az Egyesült Államoknak a kifogásolt cselekmények azonnali felfüggesztését. Washington a nicaraguai kereset benyújtását követően már közölte: nem tekinti illetékesnek a Hágai Bíróságot ez ügyben, és nem tartja magát határozataihoz két évig. Az Egyesült Államok jogi képviselője, Davis Robinson, holnap kap szót a tárgyaláson, és várhatóan ezt az álláspontot fejti majd ki.

Egy Palm Beach-i motelben holtan találták David Anthony Kennedyt, az 1968-ban meggyilkolt Robert Kennedy igazságügyminiszter 28 éves fiát. A halál oka egyelőre nem ismeretes. A rendőrség szóvivőjének bejelentése szerint nincs jele annak, hogy bűncselekmény történt volna. David, aki Robert és Ethel Kennedy tizenegy gyermeke közül negyedikként született, visszaeső kábítószerélvező volt. Tizenkét éves volt 1968-ban, amikor apja életét Los Angelesben kioltotta egy merénylő golyója. A megrázkódtatást soha nem tudta kiheverni.

A soron kívüli boncolás azonnal igazolta a drogtúladagolást, kokain végzett az ifjú Kennedyvel, de fájdalomcsillapítóból (Demerol) és antidepresszánsból (Mellaril) is akkora adagot találtak a szervezetében, melyek adott esetben egyenként is halálosak lehetnek. David életét már nagyon fiatal korától sújtotta - csakúgy, mint a család rengeteg tagját - a legenda szerint Kennedy-átoknak hívott tragikus eseménysorozat.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_david_kennedy_robert_kennedy.jpgDavid és apja, Robert Kennedy egy családi fotón. Az apa és fia nagyon közel álltak egymáshoz. Apja nem titkolta, hogy David a kedvence: „talán mert én is harmadik fiú voltam...”

1968. június 4-én, tizenegy nappal a 13. születésnapja előtt majdnem megfulladt, miközben testvéreivel a Csendes-óceánban úsztak Kaliforniában, a malibui tengerparti ház közelében, John Frankenheimer hollywoodi filmrendező társaságában, aki a Kennedy család nagyon közeli barátja volt. Davidet egy hullám a víz alá vitte és egy örvény csapdába ejtette és a fenékhez szorította. Apja ugrott utána és megmentette, közben a saját arcán és homlokán súlyos zúzódásokat szenvedett. Frankenheimer színházi sminkkel tüntette el Kennedy szenátor sérüléseit, mivel órákkal később jelenése volt a televízióban. Másnap, éjfél után David a tévében nézte, ahogy apja győzelmet aratott a kaliforniai elnökválasztáson, majd rémülten látta, amikor ugyanaz a közvetítés pillanatokkal később a szenátor elleni, halálos merényletről számolt be. Az esemény egy örök életre szóló érzelmi sebet ejtett Daviden, röviddel ezután kezdte a drogfogyasztást. Öt év telt el, mikor egy autóbaleset miatt akkori barátnője, Pamela Kelley megbénult. Legidősebb testvére, Joseph vezette a Jeep-et, akit utána közveszély okozásával vádoltak meg. David csigolyatörést szenvedett, és a kórházban kapott fájdalomcsillapítók rabja lett, a heroint intravénásan kezdte használni. Mindezek mellett súlyos szívbeteg volt, kétszer diagnosztizáltak nála fertőző szívbillentyű-, illetve szívizomgyulladást. A törvénnyel is sokszor meggyűlt a baja, többször állt bíróság előtt gyorshajtásért és ittas vezetésért. Korábban kétszer még meg tudták menteni az életét, mikor drogtúladagolás miatt került az intenzív osztályra. Halála előtt egy hónapot töltött egy minneapolisi elvonó kúrán, ahonnan április 19-én családi húsvétozásra repült a floridai Palm Beach-be, David bejelentkezett a Brazil Court Hotel 107. szobájába, és a következő napokat bulizással töltötte. Április 25-én a hotel alkalmazottjai, a családtagok kifejezett óhajára, felmentek a lakosztályába ellenőrizni hogylétét, de már csak a holttestét találták meg. Davidet halála után két nappal a családi kriptába temették Massachusettsben.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_david_kennedy.jpgDavid Kennedy nem sokkal a halála előtt

április 26.

A Minisztertanács ülésén Lázár György tájékoztatást adott Bettino Craxinak, az Olasz Köztársaság miniszterelnökének hazánkban tett hivatalos látogatásáról. A kormány meghallgatta a külügyminiszter jelentését Andrej Gromikónak, az SZKP Politikai Bizottsága tagjának, a Szovjetunió Minisztertanácsa első elnökhelyettesének, a Szovjetunió külügyminiszterének hazánkban tett hivatalos, baráti látogatásáról, valamint a Varsói Szerződés tagállamai külügyminiszteri bizottságának üléséről. A Minisztertanács a tájékoztatókat tudomásul vette. A kormány megtárgyalta és a további munka alapjául elfogadta a népgazdaság 1985-1990. évi fejlesztésére kidolgozott gazdaságpolitikai elgondolásokat. A Minisztertanács áttekintette a zöldség, a gyümölcs termelésének és forgalmazásának helyzetét. A termelési feltételek javításával együtt fontos feladatként jelölte meg a mezőgazdasági üzemek és társulások kereskedelmi tevékenységének bővítését, hogy ezzel lehetővé váljon a költségeket növelő fölösleges közvetítő láncszemek kiiktatásának meggyorsítása.

Befejeződött Sadli Bendzsedidnek, az Algériai Demokratikus és Népi Köztársaság elnökének, a Nemzeti Felszabadítási Front (FLN) Pártja főtitkárának hivatalos, baráti látogatása Magyarországon. A reggeli órákban Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára és Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke rövid megbeszélést folytatott a magas rangú algériai vezetővel az algériai vendég szállásán. Hasznosnak és gyümölcsözőnek értékelték a látogatás során tartott őszinte, nyílt véleménycseréket, a különböző szakmai tárgyalásokat, amelyek új lendületet adnak a sokoldalú együttműködésnek, tovább erősítik a magyar és az algériai kapcsolatokat.

Ezután az algériai vezető Kádár János és Losonczi Pál társaságában az ünnepélyes búcsúztatás színhelyére, a Kossuth Lajos térre hajtatott. Az Országház előtt felsorakozott a Magyar Néphadsereg díszzászlóalja; budapesti dolgozók, a hazánkban tanuló algériai diákok gyűltek össze az elnök és kísérete búcsúztatására. Sadli Bendzsedidet és kíséretének tagjait Kádár János és Losonczi Pál búcsúztatta. Jelen volt Várkonyi Péter külügyminiszter, Ábrahám Kálmán építésügyi és városfejlesztési, Kapolyi László ipari, Váncsa Jenő mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter s az állami és társadalmi élet sok vezető képviselője. Ott volt Havasi Béla, hazánk algíri és Abdelaziz Kara, Algéria budapesti nagykövete. Az ünnepélyes aktuson megjelent a Budapesten akkreditált diplomáciai képviseletek több vezetője, illetve tagja is.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_benzsedid_sadli_kadar_janos_2.jpgÜnnepélyes búcsúztatás az Országház előtt. Sadli Bendzsedid Kádár János társaságában ellép a díszzászlóalj előtt

Kürtszó harsant, a díszzászlóalj parancsnoka jelentést tett Sadli Bendzsedid elnöknek, felcsendült a két ország himnusza. A magas rangú vendég Kádár János társaságában elhaladt a díszzászlóalj előtt, majd - kíséretének tagjaival együtt - elköszönt a magyar közéleti vezetőktől. Az ünnepélyes búcsúztatás a zászlóalj díszmenetével zárult. Ezután a vendégek Losonczi Pál társaságában gépkocsikba szálltak, és díszmotorosok kíséretében a Ferihegyi repülőtérre hajtattak. A légikikötő betonján a magyar vezetők - közöttük Várkonyi Péter - szívélyes szavakkal búcsúztak Sadli Bendzsedidtől. Néhány perccel később a magasba emelkedett az algériai elnök különgépe.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_benzsedid_sadli_losonczi_pal_2.jpgAz algériai államfőt Losonczi Pál búcsúztatja a Ferihegyi repülőtéren

Sadli Bendzsedid Budapestről hivatalos, baráti látogatásra Prágába érkezett. A prágai várban megtartotta első megbeszélését Gustáv Husák, a CSKP KB főtitkára, csehszlovák köztársasági elnök és Sadli Bendzsedid. A két állami és pártvezető első megbeszélése szívélyes, baráti légkörben zajlott le.

Kádár János Angyalföldre látogatott. Az MSZMP Központi Bizottságának első titkárát délben a XIII. kerületi pártbizottság székháza előtt Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a budapesti pártbizottság első titkára, Szépvölgyi Zoltán, a fővárosi tanács elnöke, Grossmann József, a XIII. kerületi pártbizottság titkára és Bornemissza Sándor, a városrész tanácselnöke fogadta. A kerületi párt-végrehajtóbizottság tagjai körében Kádár János tájékoztatót hallgatott meg a kerület fejlődéséről.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_kadar_janos_partbizottsag.jpgKötetlen eszmecsere a XIII. kerületi pártbizottságon

Ezután ellátogatott az Árpád-hídi közlekedési rendszer építkezésére, ahol Dalmy Tibor kormánybiztos számolt be az itt folyó munkáról. A vendég megtekintette a készülő közlekedési rendszer makettjét, majd az épülő Árpád-hídi metrómegállót, ahol szót váltott a munkásokkal.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_dalmy_tibor_kadar_janos.jpgDalmy Tibor kormánybiztos makettről magyarázza, hogyan változik majd meg az Árpád-híd környéke

Kádár János ezután kíséretével együtt az Akkumulátor- és Szárazelemgyárba látogatott, ahol Herczeg Ferenc igazgató és Vladár Miklós, a vállalat pártbizottságának titkára fogadta.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_kadar_janos_fejes_sandorne.jpgFejes Sándorné, a főleg nőkből álló Zrínyi Ilona szocialista brigád vezetője virágcsokorral köszönti Kádár Jánost

Az MSZMP első titkára megtekintette a gyárat, majd részt vett a május elseje tiszteletére tartott üzemi gyűlésen, ahol föl is szólalt.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_kadar_janos_szarazelemgyar.jpgIsmerkedés az Akkumulátor- és Szárazelem Gyár termékeivel

A mai kedvezőtlen külgazdasági körülmények között különösen fontos - hangoztatta Kádár János -, hogy jobban hasznosítsuk a rendelkezésünkre álló gépeket, jobban takarékoskodjunk anyaggal és energiával, mert csak így tudunk még dinamikusabban fejlődni, így lehet emelni az életszínvonalat, és még inkább érvényesíteni a társadalmi igazságot. Ez a mi politikánk, s ennek megvalósításához kérjük az önök megértését és támogatását is - fejezte be felszólalását Kádár János, majd gratulált a gyár dolgozóinak a jó eredményekhez, és kellemes május elsejei ünnepséget, jó egészséget, további sok sikert kívánt a jelenlevőknek, munkatársaiknak. Kádár János angyalföldi látogatása a gyár dolgozóival folytatott kötetlen beszélgetéssel fejeződött be.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_kadar_janos_angyalfoldon.jpgKádár János felszólalása a dolgozók előtt

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára és Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke táviratban üdvözölte Babrak Karmalt, az Afganisztáni Népi Demokratikus Párt Központi Bizottságának főtitkárát, az Afganisztáni Demokratikus Köztársaság Forradalmi Tanácsa elnökét az ország nemzeti ünnepe alkalmából. Lázár György, a Minisztertanács elnöke ez alkalomból Szultán Ali Kistmandnak, a minisztertanács elnökének küldött üdvözlő táviratot. Üdvözlő táviratot küldött partner szervezetének a Szakszervezetek Országos Tanácsa, a Hazafias Népfront Országos Tanácsa, a KISZ Központi Bizottsága, az Országos Béketanács, a Magyar Szolidaritási Bizottság, a Magyar Nők Országos Tanácsa és a Magyar Vöröskereszt.

A SZOT székházában ünnepélyesen kiosztották az 1984. évi SZOT-díjakat. Az ünnepségen részt vett Gáspár Sándor, a SZOT elnöke, Méhes Lajos, a SZOT főtitkára, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai, Tétényi Pál, az MSZMP KB osztályvezetője; ott voltak a Művelődési Minisztérium, az írószövetség, valamint a Képző- és Iparművészek Szövetségének képviselői. A kitüntetéseket Méhes Lajos adta át. SZOT-dijat kapott: Andor Éva magánénekes, Ferge Zsuzsa szociológus, Gaál Gabriella, Madarász Katalin előadóművész, Gálvölgyi János színművész, Gémes József rajzfilmrendező, Haumann Péter színművész, a Jogi esetek című televízióműsor alkotógárdája, Kiss Imre, a Magyar Rádió főmunkatársa, Kiss Roóz Ilona iparművész, Kricskovics Antal koreográfus, Müller János, az Ajkai Timföldgyár művelődési házának igazgatója, dr. Nagy János, a TIT Hajdú-Bihar megyei titkára, Ruttkai Éva színművész, Szabó Tibor karnagy, Szilágyi Tibor színművész, Tamási Lajos költő, Tóth István fotóművész és Varga Imre szobrászművész.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_galvolgyi_janos_szot_dij.jpgGálvölgyi János színművész veszi át a SZOT-díjat

Magyar-afgán barátsági és szolidaritási nagygyűlést tartottak a Csavaripari Vállalat dombóvári gyárában. Az afganisztáni áprilisi forradalom győzelmének hatodik évfordulója alkalmából rendezett nagygyűlésen részt vett Jeelani Bakhtari, az Afganisztáni Demokratikus Köztársaság budapesti nagykövete és a nagykövetség több tisztségviselője, valamint a Magyarországon tanuló afgán diákok egy csoportja; az eseményre Dombóvár több üzeméből érkeztek munkások. A magyar és az afgán himnusz elhangzása után Ribánszki Róbert, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának titkára mondott ünnepi beszédet. A nagygyűlésen felszólalt Jeelani Bakhtari is, aki hazája helyzetéről, eredményeiről beszélt.

Lázár György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnöke látogatást tett a Magyar Rádiónál. Az intézmény munkájáról, terveiről Hárs István, a Magyar Rádió elnöke adott tájékoztatást, majd Lázár György időszerű társadalmi, gazdasági és tájékoztatáspolitikai kérdésekről folytatott eszmecserét az MR elnöksége tagjaival, vezető munkatársaival. A Minisztertanács elnöke a látogatás során megismerkedett a korszerű rádiózás lehetőségeivel, megtekintett néhány új stúdiót és meghallgatott egy kvadrofon bemutatót is.

A Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erőinek katonai tanácsa április 24. és 26. között Prágában Viktor Kulikovnak, a Szovjetunió marsalljának, az egyesített fegyveres erők főparancsnokának elnökletével megtartotta soros ülését. Az ülésen részt vettek a katonai tanács tagjai, valamint a bolgár néphadsereg, a csehszlovák néphadsereg, a Magyar Néphadsereg, az NDK nemzeti néphadserege, a lengyel néphadsereg, a Román Szocialista Köztársaság hadserege és a Szovjetunió fegyveres erői küldöttségei. A katonai tanács megvizsgálta a Varsói Szerződés tagállamainak az egyesített fegyveres erők keretén belül kifejtett gyakorlati tevékenységét, amelyet a politikai tanácskozó testület és a honvédelmi miniszteri bizottság ülésein elfogadott határozatok végrehajtása érdekében folytattak. Az ülés tárgyszerű légkörben, a barátság és a kölcsönös megértés jegyében zajlott le.

A növekvő nemzetközi feszültség körülményei között a sikeres szovjet-finn együttműködés meggyőzően bizonyítja a békés egymás mellett élés politikájának életképességét és a helsinki záróokmány következetes megvalósításának jelentőségét. Ezt az egybehangzó értékelést Konsztantyin Csernyenko és Mauno Koivisto adta moszkvai megbeszélésén. Koivisto a Legfelsőbb Tanács Elnökségének meghívására érkezett a Szovjetunióba pihenésre, s ezt az alkalmat felhasználva találkozott az SZKP főtitkárával, államfővel. Mindketten elégedetten nyugtázták, hogy a kétoldalú kapcsolatok szilárdak, dinamikusan fejlődnek.

Kormányközi megállapodás aláírásával Moszkvában véget értek a tárgyalások lvan Arhipov első miniszterelnök-helyettes és Taha Jaszin Ramadan, az iraki forradalmi parancsnokság tanácsának tagja, az Iraki Köztársaság miniszterelnökének első helyettese között. A megállapodás a többi között együttműködést irányoz elő a két ország között az olajipari, energetikai és vízgazdálkodási létesítmények építése terén. A tárgyaló felek több más, a gazdasági együttműködés kibővítését szolgáló dokumentumot is aláírtak. A megbeszélésen megerősítették: a szovjet-iraki barátsági és együttműködési szerződés alapján a kapcsolatok további bővítésére és erősítésére törekszenek, s erőfeszítéseket tesznek a hosszú távú gazdasági és műszaki-tudományos kapcsolatok kölcsönösen előnyös alapokon történő kiszélesítése végett. Ramadan a tárgyalások végeztével elutazott a Szovjetunióból.

Londonból, illetve Tripoliból hazatelepítették a két ország diplomatáinak családtagjait. A brit-líbiai diplomáciai kapcsolatok - London egyoldalú döntése nyomán - a múlt vasárnap szakadtak meg. Nagy-Britannia szombaton szándékozik hazahozni diplomatáit Tripoliból, ezeknek szabad eltávozásához azonban az kell, hogy a változatlanul rendőri blokád alatt levő londoni líbiai nagykövetség munkatársai is szabadon távozhassanak. Ennek részleteiről líbiai tisztviselők folytatnak tárgyalásokat a brit belügyminisztériumban. A brit kormány tagadta, hogy gazdasági szankciókat tervezne Líbia ellen. Leon Brittan belügyminiszter sem utalt az alsóházban arra, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom visszaesésén túlmenően súlyosabb gazdasági következményei lesznek a diplomáciai kapcsolatok megszakításának.

Liverpoolban újra kinyitott a világ leghíresebb klubjának hívott, kultikus Cavern Club.

A belvárosban, a Mathew Street 10-es szám alatt található „intézmény” legendás és hosszú múltra tekinthet vissza. A Cavern 1957. január 16-án nyitotta meg kapuit a közönség előtt és eredetileg jazz klubként működött. A klub hamarosan a helyi bandák törzshelye lett és a Quarrymen, a Beatles elődje is kapott meghívást: két jazz zenekar közötti üres műsorblokkban zenéltek. Augusztustól egy tulajdonosváltás miatt a klub műfaji változásokon esett át és egyre több blues és beat zenekarnak adott otthont. Az első beat esten a Cavern színpadán nem más, mint a Rory Storm and The Hurricanes játszott, ahol abban az időben Ringo Starr dobolt. A 60-as években egészen a klub 1973-as bezárásáig a Beatles mellett olyan zenekarok játszottak a Cavern klubban, mint a Yardbirds, The Rolling Stones, a Queen, The Hollies, The Kinks, The Who, Elton John vagy John Lee Hooker.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_beatles_cavern_club_1961.jpgA Beatles 1961-ben a Cavern színpadán

A Cavern-t 1973-ban a MerseyRail földalatti építkezése miatt bezárták és építési terület lett, 11 évig állt így a Cavern klub. 1984-ben a Liverpool FC futballklub korábbi játékosa, Tommy Smith vette meg a helyet és az eredeti téglák felhasználásával újraépíttette a klubot úgy, hogy az új hely a változatlan címen a lehető legjobban emlékeztessen elődjére. Az eredeti terület háromnegyede állt csak rendelkezésre, mert a földalatti szellőzője és egy autóparkoló épült az eredeti színpad helyén. Liverpool és környéke ebben az időben komoly gazdasági változásokon esett át és a klub 1989-ben 18 hónapra bezárt. 1991-ben két barát újranyitotta a Cavern-t és a mai napig ők üzemeltetik. Annak ellenére, hogy a Cavern ma egy turisztikai látványosság nem vesztette el elsődleges funkcióját: ma is zenei klubként működik a 60-as, 70-es, 80-as és 90-es évek klasszikus pop, rock és indie zenei kínálatával. 1999-ben Paul McCartney, a Beatles egykori tagja tette tiszteletét a Cavern színpadán és utolsó 1999-es, az évben megjelent Run Devil Run című nagylemeze koncertjét itt adta. A lemezen Paul által kedvelt 50-es és 60-as évekbeli rock and roll számok feldolgozásai hallhatók és a koncertről DVD is készült. A színpadon Dave Gilmour (Pink Floyd), Ian Paice (Deep Purple), Mick Green (Billy J. Kramer and the Dakotas) és Pete Wingfield közreműködik Paul mellett. A Cavern 2020-ban is turnén lévő előadók koncerthelyéül szolgál. Körülbelül 40 koncert hangzik el hetente, nem ritkán tribute zenekarok is fellépnek. A Cavern club-nak ma számos "másolata", emlékklubja létezik a világon Buenos Airesben (Argentína), Dallasban (USA, Texas), Tokyoban (Japán), Adelaide-ben (Ausztrália), és Wellingtonban (Új-Zéland).

Rasid Karami volt miniszterelnök kapott megbízást a libanoni nemzeti egységkormány megalakítására. Amin Dzsemajel elnök csütörtökön kérte fel hivatalosan az észak-libanoni Tripoli város szunnita mohamedán parlamenti képviselőjét az új kabinet összeállítására. A 62 éves politikus 1955 óta. kilenc alkalommal töltötte be a miniszterelnöki tisztséget válságos helyzetekben, így az 1958-as népi felkelést követően, és az 1975-1976-os polgárháború idején, is ő alakította meg a nemzeti, megmentés kormányát.

Karami már meg is kezdte kormányalakítási konzultációit. Az előzetes értesülések szerint 26 tagú kormányban államminiszterként vesznek részt a jobboldali és az ellenzéki pártok vezetői, egyfelől Pierre Dzsemajel falangista pártvezér és Camille Samun, a Nemzeti Liberális Párt elnöke, másfelől Valid Dzsumblatt, a Haladó Szocialista Párt elnöke és Nabih Berri, a síita Amal mozgalom főtitkára. Míg a keresztény jobboldal korábbi, elutasító magatartása módosulóban van, kedvezőtlen, előjel, hogy Kamal Asszad, a parlament elnöke és egyben egy 22 tagú parlamenti csoport vezetője megtagadta a Karami-kormánnyal való együttműködést.

Az An Nahar című lap értesülése szerint Karami ragaszkodik ahhoz, hogy érvénytelenítsék az Amin Dzsemajel hivatalba lépése óta hozott, a falangista egyeduralmat szentesítő 161 rendkívüli törvényt, indítsanak bírósági eljárást Antoine Lahad tábornok, az Izrael által szervezett dél-libanoni zsoldoshadsereg parancsnoka ellen.

Két polgári lakos vesztette életét a dél-libanoni Nabatije városban, amikor az izraeli megszálló hadsereg katonái tüzet nyitottak a békés járókelőkre.

Újabb heves tüntetéseket és utcai megmozdulásokat jelentettek a hírügynökségek a karib-tengeri Dominikai Köztársaságból. Az ország fővárosában, Santo Domingóban ezres tömegek vonultak fel, tiltakozva életkörülményeik elviselhetetlen rosszabbodása miatt. A karhatalmi erők először gumibotokkal próbálták szétoszlatni a megmozdulást. A tüntetők kőzáporral válaszoltak, amire a rendőrök sortüzet nyitottak. Több tüntető holtan maradt a helyszínen, sokan megsebesültek. Jorge Blanco elnök rádió- és tévébeszédében, azt állította, hogy a hétfőn kezdődött megmozdulások mögött baloldali agitátorok állnak. Az elnök közölte, hogy a zavargásoknak eddig 37 halálos és 157 sebesült áldozatuk volt, a letartóztatottak száma pedig meghaladja a négyezret. Hírügynökségek ennél jóval magasabbra becsülik az áldozatok számát. Utalnak arra is, hogy a tüntetéseket a hatóságok ürügyként kívánják felhasználni a baloldallal való leszámolásra.

Ronald Reagan amerikai elnök hatnapos hivatalos látogatásra Kínába érkezett. Kíséretében van George Shultz külügyminiszter is. Az amerikai elnököt a pekingi repülőtéren Vu Hszie-csien kínai külügyminiszter fogadta. Reagant a pekingi Tienanmen téren Li Hszien-nien államfő üdvözölte hivatalosan. Li Hszien-nien és Reagan találkozója után a kínai államfő díszvacsorát adott Reagan és kísérete tiszteletére. Pohárköszöntőjében Li Hszien-nien említést tett „a hazája újraegyesítését forrón óhajtó kínai népről” is, ami burkolt célzás volt Tajvan ügyére. Válaszában Reagan azt mondotta, mind Kína, mind az Egyesült Államok osztozik a béke és a haladás iránti óhajban, annak ellenére, hogy vannak közöttük nézeteltérések, amelyeket kár lenne tagadni, és szükségtelen elsiklani fölöttük. Reagan elnök pekingi tartózkodásának második napján kétszer is tárgyal majd Csao Ce-jang miniszterelnökkel.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_ronald_reagan_li_hszien_nien.jpgLi Hszien-nien és Ronald Reagan a díszszázad előtt a pekingi Tienanmen téren

Az amerikai képviselőház 82 tagja - 76 demokrata és hat republikánus - javaslatot terjesztett be az atomfegyverek és űrhadviselési eszközök befagyasztásáról. A törvényjavaslat szerzőinek élén Edward Markey demokrata és James Leach republikánus képviselő áll, tavaly is ők irányították a képviselőházban a politikai küzdelmet a fegyverkezési hajsza megfékezéséért. A javaslat kimondja: ha a Szovjetunió hozzájárul az atom- és űrfegyverek befagyasztásához, az amerikai elnök azonban közben továbbra is elutasító magatartást tanúsít, akkor a kongresszus felfüggeszti a szükséges költségvetési összegek folyósítását.

William Casey, a CIA igazgatója elismerte, hogy nem adott kellő tájékoztatást a szenátus hírszerzési bizottságának a nicaraguai kikötők elaknásításáról. Casey a bizottság elnökének, Barry Goldwater szenátornak címzett levelében - mint a The Washington Post jelentette - bocsánatot kért magatartásáért, és ígéretet tett, hogy a jövőben együttműködik a szenátorokkal a hasonló helyzetek megelőzésére. A fejlemény kapcsán a TASZSZ megállapította, hogy Casey csupán kényszerűségből kért bocsánatot. Nem cselekedhetett másként azután, hogy a hírszerzési bizottság megvitatta az elaknásítás ügyét. A szenátus hírszerzési bizottságának alelnöke, Daniel Moynihan április 15-én lemondott tisztségéről, tiltakozásul amiatt, hogy a Fehér Ház önkényesen járt el az ügyben.

április 27.

Ülést tartott az Elnöki Tanács. Losonczi Pál tájékoztatta a testületet Sadli Bendzsedidnek, az Algériai Demokratikus és Népi Köztársaság elnökének, a Nemzeti Felszabadítási Front (FLN) Pártja főtitkárának április 24. és 26. között Magyarországon tett hivatalos, baráti látogatásáról. Az Elnöki Tanács egyetértéssel tudomásul vette a tájékoztatást, s megállapította, hogy Sadli Bendzsedid látogatása tovább erősítette a két ország, a két nép közötti kapcsolatokat, és újabb távlatokat nyitott a további együttműködéshez. Az Elnöki Tanács a Minisztertanács előterjesztése alapján törvényerejű rendeletet alkotott a tanársegédi munkakör betöltéséről. Az új jogszabály a korábbiaknál kedvezőbb rendelkezéseket tartalmaz az egyetemeken és főiskolákon dolgozó tanársegédek és adjunktusok alkalmazási feltételeiről. A továbbiakban bírák felmentéséről, visszahívásáról és választásáról is határozott az Elnöki Tanács.

Folytatódott a Kiváló vállalat cím elnyerését tanúsító oklevelek átadása. Ebben az elismerésben részesültek a Komáromi Mezőgazdasági Kombinát dolgozói; a gazdaság bartusekpusztai szerelőcsarnokában rendezett átadási ünnepségen részt vett és beszédet mondott Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára is. A kombinátban az elmúlt aszályos esztendőben az átlagosnál jobb eredményeket értek el, s ezzel immár hetedszer érdemelték ki a Kiváló vállalat címet. Elsősorban a hús- és gabonaprogramban jeleskedtek. Országos hírű húsüzemükben számottevően bővítették a termékválasztékot és az exportot.

Átadták a Kiváló vállalat és a nemzetközi munkaversenyben élenjáró vállalat oklevelet a Finommechanikai Vállalat dolgozóinak. A budapesti gyárban tartott ünnepségen részt vett és felszólalt Borbándi János, a Minisztertanács elnökhelyettese is. A Finommechanikai Vállalat elsősorban mikrohullámú televíziós láncokat, és különféle híradátechnikai berendezéseket állít elő, évente három és fél milliárd forint értékben. A múlt évben termelésük nagy részét exportálták, s mind a szocialista, mind a konvertibilis kivitelt jelentékeny mértékben növelték.

Líbiába utazott delegáció élén Veress Péter külkereskedelmi miniszter, aki a magyar tagozat elnökeként a két ország gazdasági együttműködési vegyes bizottságának ülésén vesz részt.

Négy napon, belül másodszor dolgoztak a nyílt világűrben, szovjet űrhajósok. A Szaljut-7-Szojuz T-11-Progressz-20 űrobjektum lakói közül ketten, Kizim és Szolovjov - a kutatóprogramnak megfelelően - az űrállomás hajtóművének tartalék fővezetékein öt órán át végeztek bonyolult szerelőmunkát. Az elképzelések szerint újabb nyílt űrbéli munkákra is sor kerül. A két űrhajós nagy hozzáértéssel teljesítette feladatát.

Hágából érkezett jelentések szerint az Egyesült Államok ismét elutasította a Hágai Nemzetközi Bíróság illetékességét Nicaragua ügyében, érdemben azonban nem tudta cáfolni azokat a tényeket, amelyekkel Nicaragua képviselője beavatkozással és a nemzetközi jog többszörös megsértésével vádolta. Pénteken a Hágai Bíróság második nyilvános tárgyalását tartották meg Nicaragua Egyesült Államok ellen beadott keresete tárgyában. Ezúttal Washington jogi képviselője, Davis Robinson jogtanácsos kapott szót, aki megismételte a már ismert amerikai álláspontot: az USA nem hajlandó elismerni a bíróság illetékességét. A Hágai Bíróság meghallgatott az ügyben nemzetközi szakértőket is, köztük Abram Chayes harvardi jogászprofesszort, a nemzetközi hajózás és tengerjog egyik legtekintélyesebb ismerőjét, aki törvénytelennek és jogsértőnek minősítette az Egyesült Államok eljárását a kikötők elaknásításában.

Líbia londoni nagykövetségének 30 alkalmazottja elhagyta az épületet, és átadta azt a brit rendőrségnek. A 10 napig rendőri blokád alatt tartott épületből délelőtt a líbiai diplomaták ötös csoportokban távoztak, s rendőrségi gépkocsikon, erős kísérettel a Heathrow nemzetközi repülőtérre mentek. A poggyászt szállító líbiai repülőgép közép-európai idő szerint délután fél háromkor elhagyta Londont. A nemzetközi jog előírásai értelmében a diplomáciai csomagokat nem vizsgálták át.

Rasid Karami kijelölt miniszterelnök a különböző parlamenti csoportokkal tanácskozott a libanoni egységkormány megalakításáról. Egybehangzó értesülések szerint a kormányfővel együtt hat szunnita mohamedán, öt síita, három drúz, öt maronita keresztény, négy görögkeleti, három görögkatolikus és egy örmény minisztere lesz a 27 tagú kabinetnek. A kormányalakítási nehézségek egyike abból adódik, hogy azok a konzervatív drúz és síita csoportok is képviseletet követelnek a kormányban, amelyek nem tartoznak a Haladó Szocialista Párt, illetve az Amal mozgalom táborához.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_dzsemajel_karami.jpgAmin Dzsemajel elnök megbeszélése Rasid Karami megbízott kormányfővel

További kiélezett vita tárgya a legkényesebb posztok elosztása. Valószínű, hogy a hadügyi, a belügyi, a külügyi és a pénzügyi tárcát a legnagyobb felekezetet képviselő, párton kívüli politikusoknak adják, míg a jobboldali és az ellenzéki pártvezetők államminiszterként afféle szuperkormányt alkotnának a kabineten belül. Az új kormány legsürgősebb feladata a tűzszünet megszilárdítása és a hadsereg újjászervezése lesz. Az államfő és a kormányfő részvételével újjáélesztik az Amin Dzsemajel elnöksége alatt megszüntetett Legfelsőbb Nemzetvédelmi Tanácsot, amely átveszi a fegyveres erők irányítását.

Katonai vizsgáló bizottságot volt kénytelen kinevezni Mose Árensz izraeli hadügyminiszter a két héttel ezelőtti autóbuszeltérítési akció felszámolásakor történtek tisztázására. Mint arról korábban hírt adtunk, az eseményekről beszámoló hivatalos izraeli közlések szerint a hadsereg különleges alakulatának támadásaikor az autóbuszt eltérítő négy palesztin ellenálló közül kettő a helyszínen, kettő pedig kórházba szállítás közben halt bele sérüléseibe. Fényképekkel alátámasztott sajtójelentések ellenben arra engednek következtetni, hogy a palesztin fiatalok közül kettőt valójában sértetlenül, de legalábbis nem súlyosan sérült állapotban vittek el a helyszínről az izraeli katonák, akik azután fizikailag leszámoltak foglyaikkal.

Katonai rohamrendőrséget vetettek be este a tüntetők ellen Sao Paulóban. Brazília legnépesebb városának központjában, a székesegyház előtti téren több tízezer tüntető gyűlt össze, tiltakozásul az ellen, hogy a kormány nem hajlandó azonnali és közvetlen elnökválasztást kiírni. A karhatalmi osztagok gumibotokkal és könnyfakasztó gránátokkal támadtak a tiltakozókra. Tüntetéseket jelentettek más brazil városokból is. Több helyütt a megmozdulások zavargásokba torkollottak, és kisebb csoportok kirakatokat zúztak be, gépkocsikat fordítottak fel, és áruházakat fosztottak ki. A hatóságok a fővárosban és tíz más városban megszüntették a rádió- és a televízióadások cenzúráját, de közölték, hogy „szükség esetén” azt bármikor visszaállíthatják. Április 19-én a hatóságok a fővárosban és több más helyen rendkívüli állapot elrendelésével próbáltak gátat vetni a tiltakozó megmozdulásoknak. A rendkívüli intézkedések többsége változatlanul érvényben van.

Kormányforrások szerint a katonasággal megerősített rendfenntartó erők véget vetettek a Dominikai Köztársaságban kirobbant zavargásoknak. Egy hivatalos szóvivő este úgy nyilatkozott, hogy a karib-tengeri országban „helyreállt a béke”, és azt ígérte, hogy a kormány intézkedéseket vesz fontolóra a lakosság helyzetének javítására. Santo Domingóban, Santiagóban és más városokban azonban továbbra is rendőri rohamkocsik, katonai páncélautók, karhatalmi járőrök cirkálnak, a levegőben helikopterek köröznek. Hitelt érdemlő források szerint a háromnapos zavargásokban több mint száz ember vesztette életét, több százan megsebesültek, és mintegy ötezer személyt vettek őrizetbe.

Ronald Reagan amerikai elnök Pekingben kétszer tárgyalt Csao Ce-jang kínai kormányfővel, és találkozott Hu Jao-panggal, a KKP KB főtitkárával, aki az Egyesült Államokba szóló meghívást fogadott el Reagantól. A tárgyalások közötti szünetben Reagan beszédet intézett a parlament épületében a kínai társadalom hatszáz képviselőjéhez, majd este Csao Ce-jang vacsorát adott a tiszteletére. Reagan, mindkét alkalommal szovjetellenes megjegyzéseket szúrt beszédébe. Az elnök Kína és az Egyesült Államok „összetartozását” emlegette. Kínai részről nem reagáltak Reagan megállapításaira, de közvetve elhárították ezt a fajta amerikai beállítást. Hu Jao-pang kijelentette: a kínai független külpolitika hosszú távra szól, és sohasem fog kötődni valamelyik országhoz vagy országcsoporthoz. A kínai kormányfő, Csao Ce-jang szorgalmazta, hogy Moszkva és, Washington újítsa, fel tárgyalásait, és érjen el megállapodást a közép-hatótávolságú rakéták csökkentéséről.

A The Washington Post megbízható hondurasi amerikai katonai forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy amerikai felderítőgépek rendszeresen behatolnak Nicaragua légiterébe, s többször tüzet nyitottak rájuk. A Pentagon eddig minden esetben letagadta, hogy amerikai repülőgépeket küldött volna Nicaragua légiterébe, de a The Washington Post forrásai határozottan azt állítják, hogy minden éjjel kiterjedt légi kémtevékenység folyik a hondurasi Palmerola légi támaszpontról, valamint a panamai Fort Howard támaszpontról felszálló amerikai repülőgépek közreműködésével. Tomás Borge nicaraguai belügyminiszter a múlt héten figyelmeztetést intézett az Egyesült Államokhoz amiatt, hogy repülőgépei 19 esetben megsértették Nicaragua légterét. Amerikai hivatalos helyeken akkor ezt cáfolták. A The Washington Post forrásai most viszont elismerik, hogy Nicaragua fölé hetenként többször küldenek amerikai repülőgépeket, amelyek esetenként a határ közelében, máskor Nicaragua területe fölé 150 kilométer mélységig behatolva folytatják ellenséges tevékenységüket.

Amerikai-salvadori-hondurasi haditengerészeti gyakorlat kezdődött Nicaragua partjai közelében, a Fonseca-öbölben. Mint a Pentagon szóvivője közölte, a Kings Gard elnevezésű, május 7-ig tartó manővereken amerikai részről két torpedóromboló, valamint a Panamában és a hondurasi Norfolk katonai támaszponton állomásozó gyalogosdandár vesz részt. A torpedórombolók különleges radarokkal vannak felszerelve; rendeltetésük az, hogy észleljék az öblön keresztülhaladó hajókat, és odairányítsák hozzájuk a salvadori és hondurasi gyorsnaszádokat a hajók feltartóztatására és átkutatására. A hadgyakorlatba bekapcsolják a hondurasi partokhoz közeli El Tigre-szigeten található amerikai radarállomást is és a Csendes-óceán térségében cirkáló amerikai hadihajókat.

április 28.

Ünnepélyes keretek között adták át a Marx téren levő Skála Metró áruházat és a fölötte levő MÁV-irodaházat, s ezzel befejeződött a közlekedési csomópont kiépítése. A megnyitón részt vett Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a budapesti pártbizottság első titkára és több más közéleti személyiség.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_marx_ter_skala_metro_demjan_sandor.jpg Demján Sándor, a Skála-Coop vezérigazgatója beszél a Skála Metró Áruház ünnepélyes átadásán

- Kiböjtölték ezt az áruházat a budapestiek, hiszen az első kapavágástól a nyitásig csaknem nyolc év telt el - mondta többek között Maróthy László, amikor a Marx téri építkezés gondjairól beszélt. Mint ismeretes, a Skála még 1976-ban kötött szerződést 1981. április 1-i üzembe helyezési határidőre. A hároméves csúszás a szövetkezeti vállalatnak mintegy 600 millió forint veszteséget - kieső forgalom, amortizáció stb. - okozott. Az építkezés költségei meghaladták az 500 millió forintot, s ez 40 ezer forintos négyzetméterárat jelent. Elkészült hát, ha késéssel is - a Skála Metró, és a közönség számára május 2-án végre megnyitja kapuit ez a kívülről is nagyon szép áruház. Terveit az azóta elhunyt Kővári György készítette. Az épület a Marx tér egyik ékessége. Külső és belső megjelenése alapján elmondhatjuk, hogy bárhol a világon megállná a helyét.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_marx_ter_skala_metro.jpgA főváros új ékessége a Marx téren

Már a szombati próbanyitvatartáskor is bebizonyosodott, ami eddig sem volt titok, hogy kicsi ez az áruház. Tizenháromezer négyzetméter alapterületéből csak 5400 az eladótér, s ez csaknem a fele a budai nagy Skálának. A Marx téren pedig ennél jóval nagyobb bevásárlóközpont is megélne. A Skála vezetői viszont ennek is örülnek, miivel eredetileg nem terveztek ide üzletet. Az áruháznak azonban így is nagy - évi kétmilliárd forint - forgalmat kell lebonyolítania. Ez napi 30 ezer vásárlót jelent, vagyis előreláthatóan nagy lesz a zsúfoltság. Ez - főleg a nyitást követő napokban - ugyancsak próbára teszi, majd a vevőket, de azt a 930 dolgozót is, akik ezt a rohamot állják.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_marx_ter_skala_metro_demjan_sandor_marothy_laszlo.jpgMaróthy László, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Budapesti Pártbizottság első titkára és kísérete megtekinti a férfi konfekció osztályt. Hátul, középen, Szépvölgyi Zoltán, a Fővárosi Tanács elnöke

De a vásárlókat mégiscsak az érdekli igazán, hogy mi kapható itt. A Metró főleg ruházati áruház, bár műszaki cikkek is kaphatók, ezek inkább csak színesítik a választékot. A fő profil: divatáru, konfekció, cipő, sportruházat. A környékbeli lakóik nyilván az áruház aluljárószintjén levő 1400 négyzetméter eladóterű ABC-nek örülnek a legjobban. Egy emelettel feljebb férfi-, női- és gyermekruhák, a galérián sportszerek és sportruházati cikkek kaphatók. De itt találhatók a minta után árusított háztartási gépek és más műszaki áruk is. Az első emeleten egy igencsak szűkre méretezett cipőosztályt alakítottak ki, mellette kaptak helyet a butikok, ahol a kínálat a vastagabb pénztárcájú vevők igényeit elégítik ki. A második emeleten első osztályú étterem van, ezt éjfélig tartják nyitva, s szeretnék, ha a budapestiek színház utáni vacsorázó helyévé válna.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_marx_ter_skala_metro_2.jpgSzakemberek nyitás előtti zsűrije

Az csak a nyitás után derül ki, hogy milyen lesz a Skála Metró kínálata, s miképpen tudják a tervezett, a Corvinénál is nagyobb forgalmat lebonyolítani. Az viszont már most is tény, hogy bonyolult feladat lesz az áruház folyamatos áruutánpótlása. Lényegében raktér nélkül építették meg ezt a házat. Ez azt jelenti, hogy naponta 70 teherautónyi árut kell ideszámítani a keskeny Jókai utcán át. A Metró udvarába kamion, nyerges vontató be sem fér, s egyszerre csak öt teherautó tud parkolni. Az áruutánpótlást segítette volna - tételes kimutatásaival - elektronikus pénztárgép-rendszer működtetése, amelyhez a szükséges elektronikus agyat azonban a megnyitásig nem szállították le.

Reggeli krónika a rádióban, a Skála Metró igazgatója nyilatkozik. Nyitás előtti örömükbe - mondja - jó adag üröm is vegyül. Mivelhogy a szűk területű raktár vezérlésére szolgáló számítógép nem érkezett meg, s így az egész ahhoz kapcsolódó, részelemeiben már itt levő áru-utánpótlási rendszer sem működtethető. Nem, mert a nyugatnémet cég nem teljesíti szerződéses kötelezettségét a szállítandó technológia kivitelére vonatkozó amerikai tilalom miatt. Ismét hallatja tehát hangját a COCOM, a szocialista országokba irányuló technológia kivitelét őrző és ellenőrző, lényegében amerikai bizottság, a hidegháborús idők mindmáig felszínen maradt torz képződménye. A fennen hangoztatott és óhajtott szabadkereskedelem határai jelen esetben tehát ott végződnek, ahol a kapcsolatbénító, tilalmi listák kezdődnek. Gazdasági és lélektani hátrányok, pénzben ki nem fejezhető károk érték a Skála Metrót - így a nagyáruház vezetője. Perelnek tehát, mi sem természetesebb. Ezúttal szélesebbre tágul azonban a per horizontja egy szokványos nemzetközi magánjogi összecsapásnál. Hisz lélektani kár éri a kelet-nyugati kapcsolatokat általában, mint mindig - legyen hitelről vagy árucseréről szó -, amikor a normális külgazdasági politikát összekeverik a vulgárisán politizált külgazdasággal.

A Marx tér, bár közlekedési csomópont, de parkolni csak valamivel távolabb, a pályaudvar oldalán, a régi Westend-ház helyén lehet. Ami a nyitvatartást illeti, ezzel nem kényezteti el a Skála Metró a vevőit. Az ABC-részleg reggel 7-kor nyit, s 20 óráig tart nyitva, szombaton viszont már délután 3-kor bezár, összehasonlításképpen említjük meg, hogy a Sugár Csemege reggel 6-tól tart nyitva, szombaton délután 5 óráig várja a vevőket, és a hét utolsó napján sem zárja be kapuit. Kár, hogy vasárnap nem tartják nyitva a Skála Metró ABC-jét, hiszen a város központjában nagy szükség lenne ekkor is rá. Az iparcikkrészleg 8-tól 19 óráig, csütörtökön 20 óráig, szombaton pedig délután 3-ig van nyitva.

Folytatódott a Kiváló vállalat cím elnyerését tanúsító oklevelek átadása. A győri Rába Magyar Vagon- és Gépgyárban rendezett ünnepségen részt vett és köszöntötte a vállalat kollektíváját Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára. A Kiváló vállalat cím elnyerését tanúsító oklevelet Kapolyi László ipari miniszter adta át a dolgozók képviselőinek.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_havasi_ferenc_raba_magyar_vagon_es_gepgyar.jpgHavasi Ferenc, a Központi Bizottság titkára köszönti a Rába kollektívájának képviselőit

Veszprémi Szénbányák Vállalat tízezres kollektívájának munkáját, múlt évi eredményeit elismerő Kiváló vállalat cím elnyerését ünnepelték Veszprémben. A megyei pártbizottság székházában megtartott ünnepségen részt vett és felszólalt Korom Mihály, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, aki átadta a cím elnyerését dokumentáló oklevelet Pera Ferenc vezérigazgatónak. A Veszprémi Szénbányák tavaly 3,8 millió tonna szenet hozott felszínre. Terven felül 153 ezer tonna szenet adtak át az ipari fogyasztóknak és a lakosságnak.

Május 1. méltó megünneplésére készülődnek Szovjetunió-szerte. Moszkvában és a szövetségi köztársaságok fővárosaiban befejezéséhez közeledik a főbb útvonalak, terek díszítése. Az ország valamennyi nagyobb településén ünnepi felvonulást rendeznek május 1. tiszteletére. Moszkvában a főbb középületekre felkerültek már a vörös zászlódíszek, lámpafüzérek, ünnepi transzparensek. A városszerte kifüggesztett jelszavak az SZKP és a szovjet állam békés külpolitikájának céljait hirdetik, beszámolnak a népgazdasági építés sikereiről, újabb eredmények elérésére szólítják fel a dolgozókat. A hagyományokhoz híven a május 1-i felvonulásit követően, megnyitják kapuikat a főváros kultúrparkjai, művelődési házai, hogy az első igazi tavaszi ünnepen, külön, erre az alkalomra összeállított műsorral szórakoztassák a pihenni vágyókat. Hagyományosan a Szovjetunióban is, munkasikerekkel, új létesítmények átadásával köszöntik május elsejét. Az ünnep előtt a BAM építői elvégezték a vasútvonal teljes hosszában a sínpárok összekötését, Gorkij nagy múltú teherautógyárában elkészült az első, dízelmeghajtású, elsősorban a mezőgazdasági üzemeknek szánt tehergépkocsi.

Folynak az ünnepi élőkészületek Ausztriában is. Az Osztrák Kommunista Párt Központi Bizottságának május elsejei felhívása közös fellépésre szólít a dolgozók érdekeinek védelmében, egyúttal síkraszáll a népek közötti békéért. A kormányzó Osztrák Szocialista Párt ünnepi felhívásában, állást foglal a fegyverkezési verseny ellen és tárgyalásokat sürget a nemzetközi problémák megoldására.

Mongóliáiban, országos munkaversennyel készültek május, elsejére. A dolgozók ünnepi műszakot tartottak az ország összes termelőüzemében. A fővárosban a hagyományos kommunista vasárnapon - idén április 22-én - a főváros mintegy száz iparvállalatának több mint 20 ezer munkása vett részt.

Több mint tíz év óta, első alkalommal engedélyezték a chilei ellenzéki szakszervezeteiknek, hogy tömeggyűlésen ünnepeljék meg, május elsejét Santiagóban. Mint Manuel Bustos, a chilei szakszervezetek egyeztető bizottságának elnöke elmondta, a dolgozók több mint egy évi küzdelmére és tiltakozására volt szükség az engedély megszerzéséhez. A több mint négyórásra tervezett megemlékezésen Rodolfo Seguel, a dolgozók országos parancsnokságának elnöke, mint az ünnepség szervezőinek elnöke mond beszédet. A kormány is megemlékezik május elsejéről, bár április 30-át nyilvánította munkaszüneti nappá. Augusto Pinochet államfő rádió- és televíziós beszédet mond május elsején. Manuel Bustos a „dolgozók ellen elkövetett provokációnak” nevezte a hivatalos megemlékezést.

Ugyancsak május elsejével kapcsolatos hír, hogy az Egyesült Államok agresszív közép-amerikai politikája elleni határozott fellépésre sürgeti) a latin-amerikai országokat és a világ dolgozóit a nicaraguai fővárosban rendezett nemzetközi szakszervezeti találkozón elfogadott nyilatkozat. A találkozóm a világ különböző országaiból több, mint 250 szakszervezet, illetve szakszervezeti szövetség küldöttsége vetít részt. A nyilatkozat felszólítja a világ dolgozóit, hogy az idei május elsején fejezzék ki a közép-amerikai népekkel - elsősorban a nicaraguai és a salvadori néppel - való szolidaritásukat.

Francois Mitterrand francia államfő Rómába érkezett, és kétórás kötetlen tárgyalást folytatott Bettino Craxi olasz miniszterelnökkel a Közös Piac problémáiról és a kelet-nyugati kapcsolatok helyzetéről. Az olasz kormány szóvivője a tanácskozást követően azt hangoztatta, hogy a Közös Piac ismét az újjáéledés jegyeit mutatja. A kelet-nyugati kapcsolatokat illetően a tárgyaló partnerek kiemelték Francois Mitterrand tervezett moszkvai és Bettino Craxi NDK-beli látogatásának fontosságát, és hangsúlyozták, hogy mindkét ország érdekelt az enyhülés légkörének helyreállításában. Francois Mitterrand még aznap visszarepült Párizsba.

Kanadai Közalkalmazottak Szakszervezete kezdeményezésére a mai naptól tartják (azóta is) a világon a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak nemzetközi emléknapját. A dátumot azért választották, mert 1914. április 28-án fogadták el Kanadában azt a munkahelyi balesetbiztosítási szabályozást, melynek nyomán az első kanadai munkavédelmi hivatalt létrehozták.

Odáig fajult a tűzszünet megsértése Bejrút központjában, hogy átmenetileg lezárták a keleti és a nyugati városrészt összekötő egyetlen átkelőhelyet. Tüzérségi párbaj kereszttüzébe került a libanoni parlament épülete is, ahol Rasid Karami kijelölt miniszterelnök kormányalakítási tárgyalásokat folytatott a különböző képviselőcsoportokkal. Karami, a kiterjedt konzultációkat befejezve, tájékoztatta Amin Dzsemajel elnököt a kormányalakítási erőfeszítések eredményeiről.

Az izraeli megszálló hadsereg valóságos terrorhadjáratot indított a dél-libanoni fegyveres ellenállás felszámolására. Tömeges letartóztatások, házkutatások, falvak, városok blokádja, útvonalak lezárása, Dél-Libanon elszigetelése teszi teljessé a rémuralmat. Az izraeli megszálló csapatok kilenc libanoni polgári lakost sebesítettek meg Bisszarije faluban, amikor a letartóztatások ellen tiltakozó tömegbe lőttek. Nabatije lakossága általános sztrájkkal tiltakozott az izraeli megszállók „megtorló” támadása ellen, amelynek két polgári halottja volt a városban.

Pekingben Teng Hsziao-ping, a KKP központi tanácsadói bizottságának elnöke tárgyalást folytatott Reagan amerikai elnökkel. Teng hangsúlyozta, hogy a kínai-amerikai viszony döntő problémája a tajvani ügy, ennek rendezése megoldaná a két ország közötti kapcsolatok gordiuszi csomóját is.

A Fehér Ház hivatalosan is sajnálkozását fejezte ki, amiért a kínai televízióban péntek este közvetített és a Zsenmin Zsipaóban szombaton ismertetett Reagan-beszédből kihagyták az elnök szovjetellenes megjegyzéseit, továbbá az amerikai társadalmi rendet dicsőítő részeket. Délután a kínai külügyminisztérium szóvivője az amerikai panaszokra reagálva leszögezte: „Nem kívánatos, hogy a kínai tömegtájékoztatás nyilvánosságot biztosítson Reagan elnök egy harmadik országot érintő megjegyzéseinek”. Az amerikai tv-állomások, továbbá a The Washington Post és a The New York Times vezető helyen kommentálták a pekingi tárgyalásokon felmerült véleménykülönbségeket megállapítva: Reagan elnök azt próbálta aláhúzni, hogy Kínának és az Egyesült Államoknak párhuzamosak a nemzetközi érdekei. Ám kínai részről ezzel saját panaszaikat állították szembe Reagan közép-amerikai, közel-keleti, tajvani, valamint az európai rakétákkal kapcsolatos politikáját értékelve.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_nancy_ronald_reagan.jpgA Reagan házaspárnak jutott szabadidő is

A Pentagon hivatalosan is elismerte, hogy egy kiképzési repülésen gyakorlatozó, felfegyverzett harci helikopter, a pilóta manőverezési hibájából, mintegy 10 kilométeres mélységben megsértette Csehszlovákia légterét. A honi légvédelem vadászgépei udvariasan kikísérték a légtérből az eltévedt helikoptert.

Robert Bond tábornok, az amerikai légierő fejlesztési parancsnokságának helyettes vezetője életét vesztette, amikor egy „különlegesen átalakított” repülőgép, amelynek próbarepülésén maga is részt vett, lezuhant a Nevadai-sivatag fölött - közölte a légierő szóvivője. Az AFP francia hírügynökség a rejtélyes szerencsétlenségről szóló tudósításában kiemeli, hogy a washingtoni hadügyminisztérium egyelőre zavartan hallgat az eset körülményeiről. A Pentagon szóvivője csupán annyit közölt, hogy egy titkos programról van szó. Sok szakértő szerint - írja az AFP - a „különleges módon átalakított” repülőgép a „Stealth” (Lopakodó) néven emlegetett, kifejlesztés alatt álló bombázógép prototípusa volt. Ettől a géptől az amerikai hadvezetés azt reméli, hogy az ellenséges rádiótechnikai észlelő rendszerek (radarok) számára láthatatlanul képes berepülni a célterületre. Az amerikai jelentésekből arra lehet következtetni, hogy Bond tábornok egy szupertitkos, kifejlesztés alatt álló új repülőgéptípus kipróbálása közben vesztette életét - erősítette meg M. Beglov is, a TASZSZ washingtoni tudósítója.

Az amerikai sajtó jelentéseiből kiderül, hogy ezt a balesetet egyáltalán nem lehet egy sorban említeni a gyakorló repülések során oly gyakori repülőgép-szerencsétlenségekkel - hangsúlyozza a szovjet tudósító. A katasztrófa a sivatag fölött történt, Las Vegastól mintegy száz kilométerre. Ebben a körzetben található a Pentagon szupertitkos atomkísérleti telepe. A telepnek az a része, amely fölött a gép kísérleti repülése történt, „51-es szektor” néven ismert, és az Egyesült Államok egyik legtitkosabb objektuma. A források szerint ebben a szektorban folynak a „Stealth” típusú új - kifejlesztés alatt álló - bombázógép kísérletei. Ennek a gépnek a közeledését nem lehet radarral érzékelni. Az AP amerikai hírügynökség utalt arra, hogy a „láthatatlan”, „kísértetszerű” repülőgépet a Pentagon „ideális” elsőcsapás-mérő fegyvernek tekinti.

Eddig a Népszabadság korabeli híre és a kommentje. Évtizedekkel később, a 2000-es évek elején derült ki az igazság, mely szerint az USAF (az Egyesült Államok Légiereje) egyik legjobban fedett és eltitkolt eseményéről van szó. Magát a tényt, a tábornok halálát nem lehetett elhallgatni, de azt igen - és ez igen jól sikerült -, hogy valójában nem a hírhedt F-117-es, még bőven egy tesztelés alatt álló prototípus Lopakodót repült, hanem a Varsói Szerződésnél és a szocialista tábor számára baráti hadseregben rendszeresített, szovjet gyártmányú MiG-23 (NATO-kódja YF-113, beceneve Flogger - Fenyítő, vagy Korbácsoló - volt) típusú vadászrepülőgépet. Joggal merülhet fel a kérdés, Bond alatt mit keresett egy ilyen repülőgép... Hogy ez pont hogyan került az USAF birtokába, az már soha nem fog kiderülni, de az ismert tény volt, hogy az 1967-es arab-izraeli háború következtében, illetve egyedi „dobbantások" nyomán nem egy ilyen eszköz landolt a kiképzési repülések után, vagy helyett, valamelyik nyugat-európai NATO-repülőtéren, amit aztán darabokra szedtek és az Egyesült Államokba szállítottak. Hasonló akciókat elég gyakran elkövettek az NDK, Csehszlovákia, vagy Lengyelország vadászpilótái, de csinált ilyet magyar hajózó is. Egyes híresztelések szerint volt olyan, hogy az indiai légierő „adott kölcsön" az USAF-nak MiG, illetve Szuhoj gyártmányokat. És hogy mit csináltak ezekkel a repülőkkel? Egyrészt kiismerték képességeiket, másrészt megtanulták használni őket. Utóbbi sem árt, soha nem lehet tudni... Másrészt, ami a legfontosabb, saját kiképzési repüléseiknél használták ezeket saját repülőgépeik „ellen", imitált légi csatákat vívva, mintha csak élesben menne a harc. A történet MiG-23-ja éppen tesztalanyként szerepelt egy Lopakodó próbarepülésén. Ez a típus igen közkedvelt volt mindkét oldalon, mert korának egyik legkorszerűbb vadászgépe volt. Mind a felszereltség, mind a rádiótechnika, mind a fedélzeti elektronika, mind a manőverezhetőség, mind a sebesség, és még sok minden más tekintetében. Lokátoros felderítésben is erős volt, ezért is jöhetett kapóra az a képessége, a fogócska közben mennyit láthat egy F-117-esből.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_robert_bond.jpgRobert Bond

Nos, Bond vezérőrnagy pont ezt tesztelte, pechjére. A hangsebesség kétszerese felett járt 12-13 ezer méteren, mikor a sugárhajtómű mechanikus gátlója aktiválódott, megakadályozva az utánégető kikapcsolását. A hajtómű leállításáról szó sem lehetett, mert ha ilyen állásban ezt megteszi Bond, szinte biztos, hogy a MiG abban a pillanatban felrobban. Egy lehetősége maradt, katapultálni, amilyen gyorsan csak lehet. És ez a művelet sikerült tragikusra, mert a kilökődéskor a légáramlat gyakorlatilag cafatokra tépte az ejtőernyőjének kupoláját. De volt olyan teória, hogy enélkül is életét vesztette volna, mert ekkora sebességnél az emberi nyak egyszerűen nem bírja a megterhelést egy katapultálás esetén. Amúgy a magasság, amin az eset történt, egy MiG-23 esetében nem volt kirívó a gép szempontjából, mivel ennek a típusnak a maximális szolgálati plafonja picivel 61 ezer láb fölött volt, ami közel 19 kilométer. (Csak viszonyítás képpen: a következő generáció, a MiG 25-ös magassági rekordját a legendás szovjet berepülőpilóta, Alekszander Fedotov vezérőrnagy tartotta több mint 123 ezer lábbal, ami közel 38 kilométer.) Évtizedekkel később egy kérdés maradt nyitva, mivel az USAF-nál volt egy szigorú előírás, hogy nem náluk rendszeresített repülőgépet csak 45 éves koráig vezethet egyedül az ember, Bond ekkor pedig már 54 éves volt. Mégis, hogyan repülhetett akkor egyedül? Az tény, a földi eligazításkor még az volt a terv, a tábornok a Lopakodót hajózza majd, de ő kérte, hadd vezesse ő a szovjet gépet, és egyedül. Valószínűleg jutalomjátékként engedélyezhette a kiképzés parancsnoka, mivel ekkor már szó volt róla, hogy Bond rövidesen felhagy az aktív repüléssel, mert nemrégiben sikerrel kandidált az USAF fegyvereit fejlesztő és értékelő szervezet alelnöki posztjára... Ha valójában így volt, nem volt szerencsés, hogy Robert M. Bond tizenkilencre még lapot kért.

április 29.

Átadták a Kiváló Vállalat oklevelet a Beton- és Vasbetonipari Művek lábatlani gyára dolgozóinak. Az ünnepségen részt vett Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára is. Beszédében elismerését fejezte ki a vállalat kollektívájának abból az alkalomból, hogy három egymást követő esztendőben elnyerték a megtisztelő címet. A négy esztendeje jelentősen korszerűsített üzemben tavaly a tervezettnél 26 millió forinttal több, összesen 484 millió forint értékű vasbeton terméket gyártottak. A vállalatnál az új gyártósorok gazdaságos kihasználásával és más intézkedésekkel nyolcmillió forintos költségmegtakarítást értek el, ami nagyon jelentős eredmény.

A SZOT elnökségének meghívására hazánkba érkezett a bolgár, csehszlovák, kambodzsai, kubai, lengyel, laoszi, mongol, NDK-beli, román, szovjet és vietnami szakszervezetek, valamint a Szakszervezeti Világszövetség képviselői, hogy részt vegyenek a május 1-i ünnepségeken. Ugyancsak erre az alkalomra utazott Budapestre nyolc afrikai országból 28 szakszervezeti aktivista is. Ők az ünnepségek után egyhónapos szakszervezeti szemináriumon vesznek részt a SZOT központi iskolán. A vendégek megtekintik a budapesti dolgozók május 1-i felvonulását, megbeszéléseket tartanak a SZOT vezetőivel, üzemi szakszervezeti tisztségviselőkkel, és békenagygyűlésen vesznek részt.

Csaknem háromezer indulója volt délelőtt a Futapest elnevezésű utcai futóversenynek. A verőfényes napsütésben elsőként Kerékjártó István (33:51) haladt át a célvonalon, két másodperccel megelőzve az idei maratoni bajnok Kiss Zoltánt. A nők vetélkedéséből Szabó Karolina (38:41) került ki győztesen. Az atlétikai szövetség dicséretes közreműködése: 253 igazolt atléta mutatott példát, s diktált iramot a kezdőknek. A futók között ott volt dr. Békési László, a szövetség elnöke és dr. Spiegl József, a KISZ KB honvédelmi és sportosztályának vezetője is.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_futapest.jpgRajt után a részvevők

Jegyzőkönyv aláírásával Tripoliban befejezte munkáját a magyar-líbiai kormányközi gazdasági és műszaki-tudományos együttműködési vegyes bizottság. A delegációkat Veress Péter külkereskedelmi miniszter és Musza Abu Furajva líbiai gazdasági és könnyűipari titkár (miniszter) vezette. A vegyes bizottság ülésén egyetértés volt abban, hogy a két ország közötti gazdasági együttműködés hosszabb távú elmélyítésére több területen, elsősorban a líbiai mezőgazdaság és könnyűipar fejlesztésében van lehetőség. A két ország hatóságai ösztönözni fogják a kereskedelmi forgalom kölcsönös bővítését. Veress Péter líbiai tartózkodása során tárgyalt Komei Haszan el-Makhur kőolajipari, Abu Zaid Omar Durda földművelési és földreformügyi, Mubark al Samek közlekedési és tengeri szállítási titkárral is, és meglátogatta a líbiai mezőgazdasági és ipari termékek kiállítását.

Konsztantyin Csernyenko, az SZKP KB főtitkára, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke május 1., a munkásosztály nemzetközi ünnepe előtt vasárnap látogatást tett Moszkva egyik legnagyobb üzemében, a Sarló és Kalapács Vasműben. Az üzem dolgozóinak nagygyűlésén Csernyenko kül- és belpolitikai kérdésekről mondott beszédet. Nemzetközi kérdésekről szólva kijelentette: a Szovjetunió és más szocialista országok elleni keresztes hadjárat szervezői térdre akarták kényszeríteni ezeket az országokat. Ez azonban sohasem következhet be.

Moszkvában bejelentették, hogy Kim Ir Szennek, a Koreai Munkapárt KB főtitkárának, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság elnökének vezetésével KNDK-beli párt- és állami küldöttség tesz hivatalos, baráti látogatást május második felében a Szovjetunióban. A küldöttség az SZKP KB, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége és a Szovjetunió Minisztertanácsa meghívásának tesz eleget.

Az olaszországi Perugia környékét 5,3-as erősségű földrengés rázta meg. Jelentős károk mellett csoda, hogy halálos áldozatok nincsenek, de így is több ezren sebesültek meg és veszítették el otthonukat.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_umbria.jpgUmbria település gyakorlatilag teljesen megsemmisült

A tűzszünet durva megsértése (három halott, 22 sebesült) sem akadályozta meg Rasid Karami kijelölt libanoni miniszterelnököt abban, hogy befejezze a Bejrútban folytatott kormányátalakítási tárgyalásait. A polgárháborús konfliktus rendezésére hivatott nemzeti egységkormány megalakítása hétfőre várható. Bár a miniszteri tárcák elosztása körül vannak még viták, tájékozott források szerint Karaminak sikerült elérnie, hogy valamennyi érdekelt fél, a keresztény és a mohamedán, a jobboldali és az ellenzéki erők egyaránt készek részt venni a 26 tagú egységkormányban.

Valid Dzsumblatt, a Haladó Szocialista Párt elnöke és Nabih Berri, az Amal mozgalom vezetője egyaránt elfogadta a felajánlott államminiszteri posztot. Rajtuk kívül Camille Samunnak, a Nemzeti Liberális Párt elnökének és Szlimán Franzsije volt köztársasági elnöknek szánnak hasonló szerepkört.

Nabih Berri, az Amal főtitkára elvben nem ellenzi az Izraellel együttműködő jobboldali milíciák bevonását, amennyiben magukévá teszik az új kormány programját, amelynek alapeleme a megszállt Dél-Libanon felszabadítása.

Izraeli szélsőségesek nagy robbanóerejű pokolgépeket csempésztek olyan autóbuszokra, amelyek palesztin munkásokat szállítanak a megszállt Kelet-Jeruzsálem és ciszjordániai városok között - jelentette a jeruzsálemi rádió. A robbanószerkezeteket hatástalanították, majd a hatóságok őrizetbe vettek húsz embert, közöttük magas hivatalt betöltő személyeket és egy ugyancsak magas rangú tartalékos katonatisztet.

A letartóztatásokkal egy időben jelentették be, hogy a katonai cenzúrahatóságok rendeletére négy napra betiltják a Hadsot című izraeli napilapot. Rendőri nyomozás is indult a lap felelős szerkesztője ellen, a hadügyminisztérium sajtóosztálya pedig közölte, hogy bojkott alá vonja a lapot, amely néhány nappal ezelőtt híreket szivárogtatott ki két palesztin ellenálló valószínű meggyilkolásáról. Mint köztudomású, április 13-án négyfőnyi gerillacsoport túszokat próbált ejteni egy autóbusz utasai közül, hogy kiváltsa velük fogoly fegyvertársait. A kísérletet a karhatalom meghiúsította. Az izraeliek először azt közölték, hogy a négy gerilla közül kettő meghalt. Később a közleményt módosították, és azt jelentették be, hogy mind a négy ellenálló elesett a tűzharcban. A Hadsot újság fényképésze azonban néhány napja felvételeket mutatott külföldi riportereknek. E fotók azt mutatták, hogy a rendőrök két bilincsbe vert embert vezetnek el a helyszínről, és egyikük teljesen sértetlennek látszott.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_izraeli_rendorok.jpgEgy az izraeli lap fotói közül

A két palesztin meggyilkolásának gyanúja külföldön is közfelháborodást keltett, mire parlamenti interpellációkban követeltek vizsgálatot a kormánypárti és ellenzéki padsorokból egyaránt. Arensz hadügyminiszter kénytelen volt vizsgáló bizottságot felállítani az ügy tisztázására.

Nimeri, Szudán diktátora, a gyorsan kialakult polgárháborús helyzetre való tekintettel szükségállapotot hirdetett ki.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_nimeri.jpgNimeri

Amerikai tisztségviselők Reagan elnök pekingi tárgyalásainak eddigi eredményeivel kapcsolatban azt húzták alá, hogy a gazdasági együttműködés erősítésének széles körű alapja jött létre, másrészt azonban vegyes a mérleg, mivel nemzetközi kérdésekben éles nézetkülönbségek is jelentkeznek. Kína világossá tette, hogy helyteleníti az Egyesült Államok közép-amerikai és közel-keleti politikáját, és aggodalmát fejezte ki a folytatódó nyugat-európai rakétatelepítési politika lehetséges következményei miatt. Washingtonban figyelemre méltónak tartják, hogy még azokban a külpolitikai kérdésekben is, amelyeket a két fél egybehangzóan ítél meg - ilyen az afgán és a kambodzsai helyzet -, Peking némileg elhatárolja magát az USA-tól. Ezzel magyarázzák, hogy kínai részről nem kívánták, hogy Reagan elnök e problémákat nyilvánosan felvesse.

Amerikai részről csalódottan vették tudomásul, hogy a kínai hírközlő szervek egy további Reagan-állásfoglalást sem teljes terjedelemben közöltek, arra való hivatkozással, hogy az „harmadik ország” elleni támadásokat is tartalmaz. (A szóban forgó elnöki interjú jelentékeny részét éles szovjetellenes támadások jellemezték.) Mint a The New York Times közölte, a Fehér Ház szóvivője Reagan személyes utasítására tiltakozott ez ügyben a kínai vendéglátóknál. Amerikai hivatalos szóvivők azt is közölték: az elnök elutasította Teng Hsziao-ping ama kérésének teljesítését, hogy Washington segítse elő kínai-tajvani tárgyalások lehetővé tételét postai kapcsolatok, emberi kontaktusok, halászati jogok kérdésében. Mint ismeretes, Tajvan mindezekben az ügyekben elzárkózik a KNK-val folytatandó tárgyalások elől.

A legsürgetőbb megoldást igénylő kérdésnek nevezte Shultz amerikai külügyminiszterrel folytatott tárgyalásán Vu Hszüe-csien kínai külügyminiszter a Tajvannak szánt amerikai fegyvereladások problémáját. Sürgette az amerikai kormányt, hozzon olyan intézkedéseket, amelyek révén a tajvani fegyvereladás kérdése - mind mennyiségi, mind minőségi tekintetben hatékonyan megoldható. Shultz erről annyit mondott, hogy Washington tartani fogja magát a kínai-amerikai közös közleményekben rögzített elvekhez. Az amerikai elnök a vasárnapot a vidéki Hszianban, az ősi császári fővárosban töltötte.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_nancy_ronald_reagan_2.jpgRonald Reagan amerikai elnök, és felesége, Nancy, meglátogatják az agyaghadsereg múzeumát

Egy hét alatt már harmadszor lépett ki a nyílt világűrbe a Szaljut-7 űrállomás személyzetének két tagja. Leonyid Kizim parancsnok és Vlagyimir Szolovjov fedélzeti mérnök az űrállomás hajtóműrendszerében csütörtökön megkezdett munkáját vasárnap is folytatta. A zsilipkamrából tegnap hajnalban léptek ki a világűrbe. A Szaljut-7 mentén végighaladva eljutottak a hátsó dokkolónyílásnál levő műszaki egységhez. Itt egy újabb vezetékszakasz beiktatásával befejezték az egyesített hajtóműrendszer tartalék fővezetékének javítását, majd az űrállomás testéről a munkák végett még csütörtökön leszerelt hővédő pajzsszelet visszahelyezése után visszatértek a Szaljut-7-be. Kizim és Szolovjov ez alkalommal 2 óra 45 percet töltött az űrállomáson kívül. A személyzet további programja újabb, a nyílt világűrben végrehajtandó munkákat tartalmaz.

A Forma 1-ben bemutatkozik a Goodyear legújabb technológiájú esőgumija. A Belga Nagydíjon a Ferrarik használják ezt elsőnek és a 27 éves olasz Michele Alboreto a rajttól a célig az első helyen száguldott, és biztosan győzött. 2. Warwick (brit), 3. Arnoux (francia).

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_michele_alboreto.jpgMichele Alboreto

Humor:idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_humor_5.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_reklam_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_reklam_4.jpg

Kékfény:
Elütötte a vonat a monori vasútállomás területén Komár István 59 éves helyi lakost, aki sérüléseibe a helyszínen belehalt. A rendőrség szakértő bevonásával vizsgálatot indított.

A Pest megyei Rendőr-főkapitányság széles körű nyomozás eredményeképpen április 25-én elfogta Kiss Gyula 22 éves betanított munkást, budapesti lakost, aki alaposan gyanúsítható azzal, hogy április 14-én a Váchoz közeli Katalinpusztán különös kegyetlenséggel megölte Ferjancsics József 16 éves tanulót, szendehelyi lakost. Kihallgatása során Kiss Gyula a bűncselekmény elkövetését beismerte. Az ügyben a Pest megyei Rendőr-főkapitányság folytat szakértők bevonásával vizsgálatot.

Tiszafüreden, az egyik Hársfa úti épületben tűz keletkezett a 74 esztendős Reményik Sándor lakásában. A szomszédok azonnal hozzáláttak a lángok eloltásához, az idős ember azonban életét vesztette. A vizsgálat során a tűzoltók megállapították: a tragédiát az okozta, hogy Reményik Sándor az ágyban dohányzott, valószínűleg elaludt, és a cigaretta parazsa lángra lobbantotta a házat.

Különösen nagy kárt okozó tűz pusztított a Mezőföldi Erdő- és Vadgazdaság zámolyi fenyves erdejében. A nagy erőkkel helyszínre vonult tűzoltók - az önkéntesek és a honvédség segítségével - eloltották a lángokat.

Közlemények:
A fővárosi tanács tájékoztatása szerint a május 1-i ünnep miatt megváltozik a munkarend a tanácsoknál is. Április 28-án, szombaton a hétfői félfogadási rend szerint valamennyi tanácsi szerv 14 órától 18.30 óráig várja az ügyfeleket. Április 30-án, hétfőn munkaszüneti nap van; ekkor az ügyfélszolgálati irodák is zárva lesznek.

A fővárosi Köjál járványügyi osztálya kéri: jelentkezzen az a Mónika nevű kislány vagy annak szülei, akinek kis barna kutyája április 21-én délután 6 óra körül a Borsod megyei Pácin községben megharapta egy 6 éves budapesti kislány bal csuklóját. A jelentkezést munkaidőben a 491-174 telefonszámon, munkaszüneti időben pedig a 121-260-as telefonszámon várják.

Edzett ifjúságért sportdélelőttöt rendez a VIII. kerületi sportfelügyelőség szombaton 10 órától az Asztalos János parkban. Műsor: gimnasztika, tófutás, kerékpáros ügyességi verseny.

A Budapest Sportcsarnokban márciusban betegség miatt elmaradt Chuck Berry-koncertek új időpontja május 4. és 5., este 8 órai kezdettel. A március 16-ra váltott jegyek május 4-re, a március 17-re váltott jegyek május 5-re érvényesek.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_allasajanlat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_allasajanlat_1.jpg

Divat: Strandöltözet '84
A modern kor strandöltözékei mind többet engedtek láttatni a női bájakból. A fürdőruhákra szánt anyagok egyre fogyatkoztak, mígnem néhány pántra csökkent az anyagszükséglet. Az idén is szükség lesz fürdőruhára. Hogy mit kínálnak az üzletek, arról képes összeállításunkban adunk ízelítőt. A szép modelleket a Váci utcai Aranypók Áruházból válogattuk.idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_divat_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_divat_5.jpg

Készülődés országszerte a 40. szabad május elseje megünneplésére: Felvonulások, nagygyűlések, gazdag programok
A hagyományok jegyében készülnek országszerte május elseje megünneplésére az ipari és a mezőgazdasági üzemek dolgozói. Az ünnep politikai jelentőségét hangsúlyozó felvonulások, nagygyűlések után szinte mindenütt egész napos, vidám majálisok, kulturális és szórakoztató programok, sportversenyek nyújtanak kellemes időtöltést, pihenést. Budapest az alkalomhoz méltóan, feldíszítve köszönti május 1-ét, a munkásosztály nemzetközi ünnepét: a főútvonalakra, a házak kapui fölé kikerülnek a vörös és a nemzetiszínű zászlók, a gyárak, üzemek homlokzatára a munka ünnepét köszöntő feliratokat helyeznek el. Díszes külsőt ölt a Felvonulási tér, s befejezéséhez közeledik a tribünök építése is. A főváros dolgozóinak a 40. szabad május 1-ét köszöntő felvonulására csaknem negyedmillió részvevőt várnak. A készülődés másutt is javában folyik az ünnepi rendezvényekre. Több megyeszékhelyen és más városban zenés ébresztő köszönti a lakosságot május elsejének reggelén. Ezt követik a délelőtti felvonulások és nagygyűlések. Az ünnep alkalmából több jelentős létesítményt is átadnak az ország különböző vidékein.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_budapest_felvonulasi_ter.jpgMájusfával díszítik a Felvonulási teret a Kiállításkivitelező Vállalat szakemberei

Bébiételek Kecskemétről:
A Kecskeméti Konzervgyárban - ahol ma már 37 féle zöldség, gyümölcs és hús alapanyagú ételt, valamint hatféle italt készítenek - újabb, hallal ízesített pürék gyártását kezdték meg. A korszerű üzem automatizált gépsorain naponta százezer üveg ételt, illetve italt tudnak készíteni. Ez a mennyiség teljes egészében fedezi a hazai szükségletet.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_kecskemeti_konzervgyar.jpgSokféle bébiétel készül a gépsoron

Gazdagodó magyar mezőgazdaság:
Energiatakarékos talajművelő berendezéssel gazdagodott a magyar mezőgazdaság. A győri Rekard Mezőgazdasági Gépgyártó Vállalat abdai üzemében megkezdték a forgóboronák gyártását.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_abdai_forgoborona.jpgAz első kész forgóborona

Vetélkedő a Szovjetunióról:
Régen szorult annyi izgalom a kőbányai Pataky István Művelődési Ház falai közé, mint amikor hatvannégy diák ült le a Ki tud többet a Szovjetunióról? vetélkedő országos döntőjének asztalaihoz. Amíg tartott az ünnepélyes megnyitó és a Kaláka együttes bevezető műsora, mindegyikük átgondolhatta, mit is tud nagy szomszédunk földrajzáról, történelméről, gazdaságáról, kulturális és sportéletéről, mi az, ami a több hónapos felkészülés után megmaradt az emlékezetében. A tíz „gimis” csapat vetélkedését Antal Imre tartotta mederben, a zsűrinek és elnökének, Hernádi Lászlónak (az MSZBT osztályvezetőjének) pedig nem sok dolga akadt. Kellemes meglepetést, olykor viszont kifejezetten gondot okozott a játékosok magas felkészültsége, hiszen nehéz volt dönteni két hasonlóan jó teljesítmény között. Az eredmények: a szakmunkástanulók versenyét az egriek nyerték, a 212. számú Bornemissza Gergely Szakmunkásképző Intézet tanulói, a második helyen a 327. számú Váci Mihály Szakmunkásképző Intézet (Székesfehérvár), a harmadikon az orosházi 612. számú Ipari Szakmunkásképző Intézet csapata végzett. A középiskolásoknál a miskolci Herman Ottó Gimnázium lett az első, a második helyre a székesfehérvári József Attila Gimnázium és a harmadikra a budapesti Kaffka Margit Gimnázium csapata került. Annyit azonban még mindenképpen el kell mondanunk, hogy a végeredményeknél három helyen is holtverseny alakult ki. A televízió nyilvánossága előtt rendezendő négyes döntő ezért is bizonyára kemény küzdelmet, a nézők számára pedig jó szórakozást ígér.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_ki_tud_tobbet_a_szovjetuniorol_antal_imre.jpgVidám, de feszült légkörben folyt a vetélkedő

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_ki_tud_tobbet_a_szovjetuniorol_2.jpgA középiskolások között a miskolci gimnazisták szerezték meg az első helyet

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_ki_tud_tobbet_a_szovjetuniorol_3.jpgA szakmunkástanulók versenyét az egriek nyerték

Emlékverseny:
Száz éve született Czabán Samu, a forradalmár néptanító. Emlékének tisztelegve ünnepélyes csapatgyűlést rendezett a budapesti Czabán Samu téri általános iskola. Az évforduló alkalmából emlékversenyt hirdetett az iskola úttörőcsapata és a szülői munkaközösség.
idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_czaban_samu_emlekverseny.jpg

Jogászhallgatóknak otthon:
Az oktatásra költött pénzeket jól érzékelteti az az új kollégium, amelyikben a pécsi joghallgatók kapnak szállást.
idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_pecsi_jogaszkollegium.jpg

Erőművek exportra:
Az Április 4. Gépipari Művek Energetikai Gépgyárában készülnek az erőművek, fűtőművek hőcserélői és vízlágyítói, valamint a hozzájuk tartozó csőrendszerek. A gyárban az idén mintegy hatszázmillió forint értékben gyártanak ilyen berendezéseket. A termelés csaknem egynegyedét tőkés piacon értékesítik. Rövidesen megkezdik - más hazai vállalatokkal közösen - két törők erőmű szerelését. egy kínai erőmű berendezésének pedig a gyártását.
idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_aprilis_4_gepipari_muvek.jpg

Hídcsere - percek alatt:
Mindössze néhány percre kellett csak megállítani az autóforgalmat szerda délelőtt Budapesten a Szirmai István úton ahhoz, hogy a MÁV szakemberei darukkal két 18 méteres hídelemet beemeljenek. Az egyenként 36 tonnás elemek cseréje a régi híd felújítása miatt vált szükségessé. Ennek a vasúti felüljárónak a rekonstrukciója csatlakozik a Kelenföldi pályaudvar és a hozzá tartozó - immár villamosított - vonalak korszerűsítéséhez. A nem mindennapi feladatot a monstrumméretű elemek milliméternyi pontossággal történő behelyezését a MÁV pályaépítői rutinosan, és gyorsan hajtották végre.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_hidcsere_1.jpgKicsit feljebb!

 idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_hidcsere_2.jpgSzakítópróba

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_hidcsere_3.jpgElégedett darus

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_hidcsere_4.jpgHelyére kerül a harminchat tonnás hídelem

Folytatják a vasút villamosítását:
A vasúthálózat újabb szakaszát korszerűsítik: Sárbogárd és Dombóvár között villamosítják a vasútvonalat. A MÁV Villamos Felsővezeték Építési Főnökségének két építésvezetősége - a tervek szerint - december közepére végez a 80 kilométeres szakasz korszerűsítésével.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_tolnanemedi_vasutvillamositas.jpgMunkában a szerelők Tolnanémedi határában

Bányatechnika:
A hagyományosnál háromszor gyorsabb vágathajtási technológiát kísérleteztek ki a Bakonyi Bauxitbánya Vállalat iharkúti külfejtésében. Az okos szerkezet segítségével - a rendkívül kemény kőzetben - több mint hatvanméteres vágatot hajtottak ki. Az új vágat része az Iharkút II. és Iharkút IV. bauxit kitermelőhelyeket összekötő szállító alagútnak.
idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_iharkuti_kulfejtes.jpg

Fafaragótábor Bugacon:
Az Alföld fásításának történetét bemutató erdészeti múzeum létesült Bugacon. Kertjének díszítésére az ottani erdészet tizenhat fafaragót hívott meg. Vésőik nyomán megelevenednek a fakitermelés mozzanatai, és szoborportrékat faragnak az erdészet múltjának kiemelkedő személyiségeiről is.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_szoborfaragas.jpgSzoborfaragás közben

Ápolják a hagyományaikat:
Nyíregyházán, a megyei és városi művelődési házban először rendeztek kiállítást Szabolcs-Szatmár megye népi Iparművészeinek alkotásaiból.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_nyiregyhazi_iparmuveszet.jpgEgy kis ízelítő a pompás anyagból

Új szoborpark készül:
Körösi Csoma Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából szoborparkot avatnak Budán a Hilton Szálló alatti sétányon. A park tervezésére, a kompozíció elkészítésére Szervátiusz Tibor kapott megbízást.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_szervatiusz_tibor.jpgA szobrászművész műtermében a park makettjével

Színestévé-stúdió a főiskolán:
Nyolc esztendős működés után fölújították és bővítették a szombathelyi tanárképző főiskola színestévé-stúdióját. Évente a pedagógusképzők részére mintegy 15, belső fölhasználásra pedig ötvennél több műsor készül a korszerű stúdióban.
idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_szombathelyi_tanitokepzo_foiskola.jpg

A Magyar Televízió műsorán: Hoffmann meséi (TV-operafilm)
A szikrázó szellemű zenei bohóságok, a gondtalan dallamok szerzőjének, Jacques Offenbachnak fájdalmasan szépséges hattyúdala a Hoffmann meséi című háromfelvonásos opera, a zenetörténet csodája, amelynek előadása izgalmas vállalkozás az operaszínpadok számára. E. T. A. Hoffmann fantasztikus története a három különös asszonyalakról - Olympia, a dróton rángatott bábu. Giulietta, a férfiakat tönkretevő végzet asszonya, és Antónia, a különös lelkű, beteg leány - most a Magyar Televízió talán eddigi legnagyobb vállalkozásaként kerül a Zenés TV Színház műsorára. Az Offenbach opera teljes felvételét - a szereplők: Kelen Péter, Melis György, Feleki Kamill, Sánta Jolán, Tokody Ilona, Csavlek Etelka és Farkas Kati hangján Szabó Judit - Szinetár Miklós rendezte. A látomásos jelleget segítik a képernyőn Szász Endre festőművész díszletei és maszkjai. Az operatőr Kocsis Sándor.

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_hoffmann_mesei_1.jpgPazar társaság Velencében Giulietta lakomáján

idokapszula_nb_i_1983_84_21_fordulo_hoffmann_mesei_sinko_gyorgy_santa_jolan_melis_gyorgy_kelen_peter_tokody_ilona_1.jpgSinkó György, Sánta Jolán, Melis György, Kelen Péter és Tokody Ilona

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_mozi.jpg

Mészáros Mártának sikerült. Nem, nem egyszerűen csak jó filmet forgatott, ez más magyar rendezőkkel is előfordult már. Egy rejtelmes, titkait makacsul őrző történelmi korszakot, a bűvös ötvenes éveket szólaltatta mega vásznon. Egy kort, melyet filmes kollégái évek óta hiába ostromolnak, a legrafináltabb fegyverekkel, akár a dráma, akár a burleszk, akár a komédia patronjaival. Persze Mészáros Márta nem akart senkit és semmit leleplezni. Nem kutakodik az alapvető ellentmondások után, nem ültet senkit a vádlottak padjára, nem ítélkezik, nem politizál bátran és magabiztosan visszafelé, harminc év távlatából. Nem tartja magát történésznek, sem politikusnak, még kevésbé filozófusnak. Filmrendező ő a javából, akit az emberi személyiség érdekel mindennél legjobban, és tudja, ha jól választja meg hősét, rajta keresztül a legbonyolultabb világ is feltárulkozik. Ez ugyanis a művészet, a művész dolga. Mészáros Márta fájdalmasan jól választotta meg hősét. A Napló gyermekeimnek látványosan önéletrajzi film, Juli, a kamaszlány, aki egy rozoga repülőgépen érkezik a Szovjetunióból Magyarországra 1947-ben, apátlan, anyátlan árvaként, ő maga, a rendezőnő.

Színházi bemutató: Nicolo király (Szolnoki Szigligeti Színház)

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_vallai_peter_turza_iren.jpgVallai Péter és Turza Irén

Magyar könnyűzene:
Új, Az óceán című nagylemezének első élő bemutatóját tartja április 28-án, Győrött a Korál együttes. Akik nem ismernék: az együttesre a lírai rockzene a jellemző, amelyben nagy szerepet kapnak a szintetizátorok. Két előadáson mutatkozik be a Korál, s megszólal a pódiumon az a polifonikus szintetizátor is, amelyből Magyarországon csupán egyetlen darab van, s amely a templomi orgonától a klarinétig, fúvós, vonós hangszerekig mindent képes megszólaltatni. Az új dalok mellett a Petőfi Sándor Városi Művelődési Központ Rock centrumában régi sikereket is játszik majd a Korál.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_koral_egyuttes.jpgA Korál együttes

Angol újság a magyar hívekről: Eredményes Beatles „ásatások”
Ritka értékes Beatles felvételeket találtak a BBC és az EMI raktáraiban, és remény van rá, hogy ezek közül néhányat nyilvánosságra hoznak. A felvételek 1962-1965 között készültek, amikor a Beatles több mint 50 BBC rádiós show-műsorban 88 dalt mutatott be. A Beatlesnek egyébként ma is számtalan rajongója van világszerte. Ezek egy része klubokba tömörülve hódol kedvenc együttese emlékének. Aktív zenei és közösségi életet élnek és a különböző országok Beatles-klubjai szoros kapcsolatban állnak egymással. A Liverpool Echo zenei szaklap nemrég egészoldalas beszámolót közölt a magyarországi Beatles-klub eddigi tevékenységéről, eredményeiről és terveiről. Fényképet és interjút közölt az alapítókkal, köztük Szikora Róberttel, az R-GO csapatfőnökével.
idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_beatles_szikora_robert.jpg

A 18. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Koncz-Szenes: Gyere el, ha bántanak! (Kovács Kati), 2. Fenyő: Jön a break (Fenyő Miklós), 3. Soltész: Pán (Soltész Rezső).

Az előadók között: 1. Satöbbi együttes: Az ajtó (Satöbbi), 2. Lukács-Bradányi: Őszinte dal (Universal), 3. Szikora-R-Go együttes: Kriszti (R-Go).

Külföldi könnyűzene:
Nemrég mutatták be Björn és Benny rockoperáját a Chess-t. A siker biztosítéka és érdekessége, hogy a remek muzsikát nemzetközi énekesgárda szólaltatja meg. Tommy Körberg és Elaine Paga mellett a nálunk is ismert táncdalénekesnő, Alla Pugacsova is sztárja a musicalnek. A darabban európai turnén vesznek részt. Ez lenne az első ilyen szabású nemzetközi koprodukció, amely sikerre számíthat Kelet- és Nyugat-Európában egyaránt.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_abba_alla_pugacsova.jpgAz Abba fiúk és Alla Pugacsova

A héten az amerikai slágerlistákat még mindig Phil Collins Against All Odds (Take A Look At Me Now)-ja, a nyugat-európai slágerlisták többségét Cameo She's Strange című számai vezetik.

Válogatott magánügyek:
A szomszédunkban lakik a Lajos, egy elvált férfi. Két hónapja áthívott a lakásába, és szerelmet vallott, majd arra kért, hogy feküdjek le vele. Váratlanul ért, nem akartam se igent, se nemet mondani. Erre Lajos elkezdett vetkőzni, én meg csak álltam ott. Újból megkért, hogy feküdjek le vele, mondtam neki, hogy szégyenlős vagyok. Erre elhúzta a függönyt, majd elkezdett vetkőztetni. Azon a délutánon kétszer is lefeküdtünk. Nem bántam meg, sőt elhatároztam, hogy otthagyom a sulit is. De félek, hogy a Lajosnak csak lefekvésre kellek.
„Lajos”
Én is ettől tartok. Meg attól, hogy ha otthagyod az iskolát, akkor mitől leszel okosabb!?

Kedden Baján a város történetében először rendeztek válogatott labdarúgó-mérkőzést. A magyar és a szovjet utánpótláscsapatok barátságos találkozójára a zuhogó eső ellenére is mintegy 6000-en voltak kíváncsiak. Az összecsapás ellentétes félidőket hozott, végül igazságos döntetlen született.
idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_magyarorszag_szovjetunio_utanpotlas_valogatott.jpg

Szerdán a Vasas a „legöregebb” tornán, a KK-ban Tapolcán fogadta az Eisenstadtot, immáron tét nélkül. Az már korábban eldőlt, az angyalföldiek nem nyerhetik meg a sorozatot. A Vasas eddigi 5 mérkőzésén csak 3 pontot szerzett. Három ponttal marad le a jugoszláv Pristinától és az osztrák Eisenstadttól, kettővel pedig a csehszlovák Union Teplicétől. Így még az Eisenstadt legyőzésével sem biztos, hogy elkerül jelenlegi helyéről, mert ha a Teplice csak egy pontot is szerez, végleg maga mögé utasítja a Vasast.
idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_kk_vasas_eisenstadt.jpg

Tovább jut-e a magyar válogatott olimpiai selejtező csoportjából, avagy a vendéglátó szovjet együttes végez az élten? A kérdésre szerda este kaptunk választ. Legalább kétgólos magyar győzelem szükségeltetik a sikerhez. Nem lesz könnyű dolog ez, illúziói sem a szakvezetőknek, sem a játékosoknak nincsenek. A hazai pálya és a várakozás szerinti nagy létszámú szurkolótábor támogatását élvező, játéktudásban el nem maradó ellenféllel kell felvenni a küzdelmet. Az illúziómentesség persze korántsem azt jelenti, hogy a magyar csapat ne teljes erőbedobással kísérelje meg elérni azt, amit a helybéliek tulajdonképpen elérhetetlennek tartanak. A magyar olimpiai válogatott kedden érkezett Moszkvába, és pontosan a mérkőzés időpontjában és helyszínén, a Luzsnyiki stadionban tartott edzést. Az eredeti elképzeléshez képest egy változás történt, Kurucz sérülés miatt otthon maradt, helyére a csepeli Kincses S. került.
idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_szovjetunio_magyarorszag_olimpiai_selejtezo_merkozes.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_szovjetunio_magyarorszag_olimpiai_selejtezo_merkozes_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_szovjetunio_magyarorszag_olimpiai_selejtezo_kovacs_attila_csuhay.jpg„Csak nyugalom!” - mondja társainak Kovács Attila, a magyar csapat egyik legjobbja. A kapuvédő több alkalommal is magabiztosan avatkozott játékba, jelentős érdemeket szerzett a győzelemben. Balról Csuhay (2) láthatóan már megfogadta társa tanácsát

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_szovjetunio_magyarorszag_olimpiai_selejtezo_meszaros_ferenc.jpgMészáros (fehérben) a találkozó egyetlen gólját rúgja

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_szovjetunio_magyarorszag_olimpiai_selejtezo_hannich_peter.jpgHannich Gocmanovot igyekszik megakadályozni a labda megszerzésében

Még a nap eseménye volt, hogy megtartottak az európai kupák negyeddöntőinek visszavágóit. Már a döntőkbe jutás volt a tét.

BEK:
AS Roma-Dundee United 3:0 (2:0). Róma, 70 000 néző. G: Pruzzo 2 (23. és 40. perc) és Di Bartolomei (58. perc, 11-esből). A Roma 3:2-es összesítéssel jutott a döntőbe.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_kupaszerda_as_roma_dundee_united_pruzzo.jpgA „legújabb római császárnak” becézték az olasz szurkolók Pruzzót (középen), aki az AS Roma három góljából kettőt szerzett a Dundee elleni EK-mérkőzésen. Képünkön: a mesterlövész második találata

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_kupaszerda_as_roma_dundee_united_bartolomei.jpgBartolomei 11-ese

Dinamo Bucuresti-Liverpool 1:2 (1:1). Bukarest, 80 000 néző. G: Rush 2 (11. és 84. perc), ill. Orac (39. perc). A Liverpool 3:1-es összesítéssel jutott a döntőbe. Létrejött a sokak által várt „álomdöntő”: a római bordó-sárgák május 30-án otthonukban fogadják a liverpooli „vörös ördögöket”.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_kupaszerda_dinamo_bucuresti_liverpool_dumitru_moraru.jpgDumitru Moraru, a bukarestiek kapusa a helyzet magaslatán

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_kupaszerda_dinamo_bucuresti_liverpool.jpgBoldogan jönnek le a liverpooli játékosok a bukaresti pályáról

KEK:
Juventus-Manchester United 2:1 (1:0). Torino, 55 000 néző. G: Boniek, Rossi, ill.: Whiteside. A Juventus 3:2-es összesítéssel jutott a döntőbe.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_kupaszerda_juventus_manchester_united_paolo_rossi.jpgRossi mindent eldöntő gólja

Aberdeen-Porto 0:1 (0:0). Aberdeen, Pittodrie Stadium, 24 000 néző. G: Silva. A Porto 2:0-ás összesítéssel jutott a döntőbe.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_kupaszerda_aberdeen_porto_mcghee.jpgA piros mezes McGhee-nek nem sok levegőt hagytak a Porto védői

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_kupaszerda_aberdeen_porto.jpgPortugál öröm a lefújás utáni pillanatokban

UEFA KUPA:
Tottenham-Hajduk Split 1:0 (1:0). London, White Hart Lane, 43 000 néző. G: Hazard. 2:2-es összesítés után, idegenben rúgott több góllal a Tottenham jutott a döntőbe.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_kupaszerda_tottenham_hajduk_split_micky_hazard.jpgA Tottenham szabadrúgásait majdnem mindig Glenn Hoddle végzi el, ő most sérülés miatt nem léphetett pályára. Micky Hazard remek helyettesnek bizonyult, pazar szabadrúgása döntőt ért a londoniaknak

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_kupaszerda_tottenham_hajduk_split_garry_stevens_vedran_rozic.jpgGary Stevens és Vedran Rozics, a jugoszlávok csapatkapitányának küzdelme a labdáért

Anderlecht-Nottingham 3:0 (1:0). G: Scifo, Brylle, Vandenbergh. Az Anderlecht 3:2-es összesítéssel jutott a döntőbe.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_kupaszerda_anderlecht_nottingham_forest_van_breukelen.jpgNehéz helyzetben Van Breukelen, a Nottingham Forest kapusa. Ezt megúszta

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_kupaszerda_anderlecht_nottingham_forest_kenneth_brylle_viv_anderson.jpgKenneth Brylle Viv Andersonon fűzi át magát

A mérkőzés nem a hármas sípszóval ért véget, hanem hosszú évekkel később, mikor újra életre kelt. Ekkor derült ki, illetve kapott bizonyságot, hogy a belga klub elnöke, Constant Vanden Stock 18 ezer fontért - egy brüsszeli maffiózón, Jean Elsten keresztül - akinek megfelelő spanyol kapcsolatai voltak, egész egyszerűen megvette Emilio Guruceta Muro alicantei játékvezetőt egy színlelt kölcsönszerződés formájában. Az apró, mezőnybeli "tévedéseken" kívül, Senor Muro kétszer nyúlt bele a mérkőzésbe, jelentősen befolyásolva ezzel a végeredményt, illetve a döntőbejutást. Megadott a házigazdák számára egy véleményes büntetőt (a belgák gólra váltották azt), illetve a rendes játékidőn túl nem adott meg egy szabályos gólt az angoloknak. A nottinghamiak, és az angol labdarúgó közvélemény éveken át forszírozták a dolgot, hogy itt valami nem volt tiszta, de a végső bizonyíték csak 1997-ben érkezett, mikor egy Rene Van Aaken nevű bűnöző, Jean Elst megbízásából, a kölcsönszerződés papírjaival megzsarolta a belga klubot, ha nem fizetnek másfél millió dollárt, nyilvánosságra hozza a dokumentumokat. Az Anderlecht elnöki székében addigra több mint egy éve Constant Vanden Stock fia, Roger ült és ő úgy döntött, nem fizet, hanem inkább a zsarolás miatt a belga rendőrséghez fordult, akik nyomozást indítottak az ügyben, illetve továbbították az UEFA-nak az információkat. A játékvezetőt már senki nem tudta meghallgatni, hiszen 1987-ben, 35 éves egy közlekedési balesetben elhunyt. Az ügy legsúlyosabb következménye az lett, hogy az Anderlechtet egy évre kitiltották az európai kupaküzdelmekből. A büntetést egy éven belül el is törölték, mert kiderült, az UEFA egyik szabályzata egy elévülési passzus miatt 10 éven belül ad csak lehetőséget utólagos intézkedésre. Elst és Van Aaken mindketten börtönbe kerültek. Előbbi betegség miatt ott is halt meg, utóbbi rövid időn belül szabadult. Az Anderlecht stadionja a mai napig Constant Vanden Stock nevét viseli. Ő 2008-ban, 87 évesen úgy halt meg, az utolsó pillanatig állította, hogy valóban csak kölcsönszerződésről volt szó.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_kupaszerda.jpg

Pénteken végérvényesen befejeződött a közvélemény által totóbotránynak nevezett bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás-sorozat: a Legfelsőbb Bíróság - amely februárban ítélkezett a budapesti totócsaló társaság ügyében - most jogerőre emelte az első fokon a Szekszárdi Megyei Bíróság általi elítélt totózók és bűntársaik büntetései. A vád fő pontja - mint köztudomású - csalás bűntette volt. Az ügy lényege pedig az, hogy a totózók labdarúgókkal és sportvezetőkkel összejátszva manipulálták több meccs eredményét, és ezáltal nagy összeget nyertek; több mint hét és fél millió forint kárt okoztak a nyereményösszegek jogosulatlan felvételével.

A szekszárdi ügy főszereplői - az I-IX. rendű vádlottak - közül hatnák a büntetése nem változott: Molnár Tibor négy év és hathónapi, Mészöly József bárom év és négyhónapi, Lipovszki György háromévi, Vígh Sándor két év és négyhónapi, Vajda László egy év és kéthónapi, Czeiner Ferenc tízhónapi szabadságvesztést kapott, de a két utóbbinál a végrehajtást felfüggesztették. Törőcsik Béla szabadságvesztését - az első fokú ítélethez képest - két évről egy év hét hónapra, Zalai Istvánét egy évről nyolc hónapra mérsékelte, Csökönyi Dániel egy év és öthónapi szabadságvesztését pedig végrehajtásában felfüggesztette a Legfelsőbb Bíróság. A büntetőeljárás alá vont labdarúgók közül a korábban kirótt szabadságvesztés büntetést ugyancsak végrehajtásában felfüggesztették Szalai Imre, Antoni János, Déri László és Gombos Gábor esetében. Ezzel szemben több vádlott a rövidebb tartamú szabadságvesztésen kívül pénzmellékbüntetést is kapott.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 24. fordulóját! Újból kettős rangadót rendeznek az első osztályú bajnokságban, habár ez a minősítés - a haloványan szereplő Vasas és Ferencváros „jóvoltából” - inkább csak múltidézés. A megfelezett fordulóban négy mérkőzést szombaton, négyet vasárnap rendeznek, s érdekesség, hogy valamennyi kiesőjelölt (a Diósgyőr, a Nyíregyháza és a Volán) hazai pályán játszik.

Bp. Honvéd - Vasas
Az angyalföldi szurkolók okkal keseregnek, mert csapatuk olyan találkozón vesztett Zalaegerszegen, amelyen a győztes is csak időnként játszott NB I-es színvonalon. A Honvéd viszont szinte megállíthatatlan a hazai pályákon, így ezúttal is biztosra mehet. Ősszel a kispestiek nyerték a mérkőzést 1:0-ra. Mostanra a kispestiek a bajnoki cím talán egyetlen esélyesei, hiszen az előző fordulóban a rivális Újpesti Dózsa váratlanul pontot vesztett. Az őszi jó szereplést követően a Vasas visszacsúszott a középmezőnybe, úgy állnak a 7. helyen, hogy a 11. MTK-VM-nek is 23 pontja van. A Honvéd a legerősebb összeállításában nézhet a párharc elé, míg a Vasasnál adódtak gondok. Birinyi dr. és Kuti sérülés miatt kimaradnak, előbbi azért a cserepadra leülhet. Jó hír viszont, hogy Komjáti és Kiss újra pályára léphetnek. Hogy a Vasas mennyire komolyan gondolja, mi sem bizonyítja jobban, hogy bár teljesen új összetételű csatársorral terveznek rohamozni, Kiss a középpályán kap helyet, hogy onnan tudja támogatni a Katona, Birkás, Izsó hármast.

Komora Imre (Bp. Honvéd):
- A héten öt válogatott játékosunk szerepelt az olimpiai, illetve az utánpótlás-együttesben. Csak csütörtökön délután találkoztam a Moszkvából hazatértekkel, így a Vasas elleni felkészülésre kevés idő jutott. Mindezt nem azért említem, mert panaszkodni akarok. Amit vállaltunk, azt erőnkhöz és képességeinkhez mérten feltétlenül teljesíteni kívánjuk.
Mészöly Kálmán (Vasas):
- Kellemetlenül érintett minket a tapolcai vereség. Szebb búcsút képzeltem el a KK-ban. Erről ennyit. Szerdán egyébként Komjáti azért nem játszott, mert a kupában már korábban begyűjtötte két sárga lapját, Kiss László sérült volt, Rácz sincs rendben, miként Katona sem. A szélső a hosszabb kihagyás után most már egy félidőt játszott. Bízom abban, hogy szombatig többen is rendbe jönnek, így a Honvéd ellen erősebb csapatunk lesz, mint szerdán volt. A most következő rangadónak a Honvéd az esélyese, ez egy pillanatig sem kétséges.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_bp_honved_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_bp_honved_vasas_komora_imre.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_bp_honved_vasas_dajka_balogh.jpgGyorsabb volt a Honvéd. Dajka (világos mezben) megelőzte Baloghot, a Vasas védőjét

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_bp_honved_vasas_bodonyi_kakas_hires.jpgBodonyi (fehérben) Híres mellett kapura lő, s megszerzi a harmadik gólt. Kakas már tehetetlen

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_bp_honved_vasas_sikesdi_nagy_antal_garaba_gyimesi.jpgGólöröm! A Bp. Honvéd negyedik gólját szerző Gyimesit köszöntik társai: Garaba, Nagy és Sikesdi

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_bp_honved_vasas_bodonyi_garaba_andrusch_detari_varga.jpgA győzelem öröme az arcokon... Bodonyi, Garaba, Andrusch, Détári és Varga

Ú. Dózsa - Ferencváros
Ha az Ú. Dózsa a Diósgyőr elleni formában futballozik, akkor akár a döntetlen is elképzelhető. A Ferencváros jelenlegi csapatától ez is szép teljesítmény lenne. Közhely (pedig nem az!), kettejük párharcában bármi előfordulhat, az aktuális helyezéstől függetlenül. Ősszel 1:1-es döntetlent hozott a találkozó, most sem a Fradi az esélyesebb, csak úgy, mint fél éve. A zöld-fehérek a 13. helyen szerénykednek, pedig tavasszal volt már pár biztató momentumuk. A Dózsa egészen az előző fordulóig kiélezett, fej fej melletti küzdelmet vívott a Honvéddal az első helyért, aztán jött a DVTK elleni váratlan pontvesztés. A Dózsának nincs több lehetősége a botlásra. A zöldeknél Szántó sárga lapjai, Koch, Murai, Bánki és Pölöskei sérülése miatt fog hiányozni. Temesvári Miklós helyzete sem rózsásabb, Kiss Sándor és Törőcsik biztosan nem játszhat sérülés miatt, és egészen az utolsó pillanatig kérdéses Szűcs, DékánySarlós és Kisznyér szereplése is.

Temesvári Miklós (Ú. Dózsa):
- Nem szeretek olyasmit hallani, hogy az ellenfél ilyen meg olyan tartalékos. Emlékezzenek csak vissza arra a népstadionbeli rangadóra, amikor a Fradi komplett csapattal játszott, mi meg éppencsak hogy megvoltunk - és a Dózsa simán nyert. Rangadókon minden lehetséges, ez vonatkozik most az FTC elleni másfél órára is.
Vincze Géza (Ferencváros):
- A Dózsát jól ismerjük, s amennyiben a csapat megismétli, vagy rá is tesz arra, amit a Honvéd ellen nyújtott, akkor az eredmény sem marad el. Döntetlen körüli eredményt várok, úgy vélem, hogy ezen az utolsó népstadionbeli rangadón megörvendeztetjük végre közönségünket. Az FTC mindig hajtós csapat volt, most is bízom abban, hogy az esélyesebb Dózsával szemben a várakozásnak megfelelően szerepelnek azok, akiket pályára küldök.

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_u_dozsa_ferencvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_u_dozsa_ferencvaros_vincze_geza.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_u_dozsa_ferencvaros_toth_jozsef_szabadi_sarlos.jpgKettős fedezetben, Tóth és Sarlós között Szabadi, a ferencvárosi csatár

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_u_dozsa_ferencvaros_jancsika_fekete.jpgJancsika (középen) a sötét mezes Fekete szerelésére indul

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_u_dozsa_ferencvaros_deak_kozma_kovacs_jozsef.jpgA fiatal Deák nagy lövést küld az újpesti kapura. Kozma és Kovács J. elkésett a közbelépéssel

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_u_dozsa_ferencvaros_kerekes_sarlos.jpgKerekes és Sarlós versenyfutása

DVTK - Rába ETO
Olykor már Verebes edző is szerényen nyilatkozik, ez is jelzi, hogy a Rába visszaesett. Ettől függetlenül könnyen lehet, hogy a győriek múlt heti szegedi vesszőfutásukért az amúgy is mostoha helyzetben levő diósgyőrieken állnak bosszút. Ősszel hazai pályán nyertek a győriek 3:2-re. A hazaiak már szinte biztos kiesőnek számítanak, tavasszal még nem nyertek. Nevük mellett két döntetlen és hat vereség szerepel. A vendégek sem éppen bajnokhoz méltóan szerepelnek, tavasszal igencsak felemás a mérleg. A bajnoki címről talán már lemondtak maguk is, de a gyengécske szereplés, leginkább a Videoton érthetetlen bukdácsolása miatt, egyelőre dobogót ér. Hiányzó egyedül az ETO-ban van, Kurucz Ádám sérülés miatt nem vállalja a játékot, így Szepesi kezdhet a középpályán.
idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_dvtk_raba_eto.jpg

Nyíregyháza - Videoton
„Hol van már a tavalyi ősz?” - mondogatják a Videotonnál, mert a fehérvári csapat tavasszal meg sem közelíti a bajnokság első felében nyújtott teljesítményét. Így aztán a Nyíregyháza pontban, sőt talán pontokban is reménykedhet. Novath, a Videoton gólerős balszélsője februárban Achilles-ín műtéten esett át, emiatt a tavasszal még nem tudott részt venni a közös felkészülésen. Amint Kovács Ferenc mesteredző elmondta, Novath a napokban elkezdte a könnyített munkát, de egyelőre bizonytalan, mikor számíthat rá a vezető edző a csapat összeállításánál. Ősszel magabiztos 4:0-ás hazai győzelem született. A vendégek, ne feledjük, ősszel a tabella élén zártak. A tavaszi 8 mérkőzésből a nyírségiek 3, a fehérváriak mindössze 4 pontot szereztek. Mindkét csapatnak kellenének a pontok, mint egy falat kenyér. Az egyiknek a kiesés elkerüléséért, a másiknak a dobogóért. A vendégeknél két hiányzó van, Májer Lajos sárga lapok, Palkovics Krisztián pedig sérülés miatt nem léphetnek pályára.
idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_nyiregyhaza_videoton.jpg

MTK-VM - Tatabánya
A kék-fehérek valamelyest javultak korábbi önmagukhoz képest, de még így is a Tatabánya az egységesebb csapat. Az 1, x, 2 közül előzetesen egyik sem rossz tipp. Ősszel 1:0-ra nyertek Tatabányán a hazaiak. Tavasszal a budapesti kék-fehérek méretes zakóval nyitottak Kispesten, összességében viszont egyenletes teljesítményt nyújtottak, 4 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség idén. Annak ellenére, hogy a vendégek előrébb vannak a tabellán, az ő teljesítményük valamivel gyengébb, 3 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség. A nemrég még kiesőjelölt MTK-VM mára megkapaszkodott a középmezőnyben, a Tatabánya a gyengébb szereplése ellenére még mindig nem tudott túl messze kerülni a dobogótól...
idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_mtk_vm_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_mtk_vm_tatabanya_borso_janos.jpgNagyszerű kezdés után elfáradt az MTK-VM. Ezt példázza, hogy még a csapatkapitány Borsó is a fűre került

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_mtk_vm_tatabanya_fulop_lakatos.jpgFülöp Lakatos mellett fejel kapura

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_mtk_vm_tatabanya_schmidt_turner_gaspar_plotar.jpgGáspár kifutással szerzi meg a labdát Schmidt elől. Középen Turner, jobboldalt Plotár

Volán - Haladás
A három sereghajtó közül pillanatnyilag a Volán a legesélyesebb a bennmaradásra, ám reményei megőrzéséhez mindenképpen győznie kell. A szeszélyes Haladás ellen ez nem is elképzelhetetlen. Ősszel 2:2-t játszottak a csapatok Szombathelyen. Ez akkor kissé meglepetés volt, a papírforma hazai győzelmet ígért volna. Mostanra minkét csapat a kieséstől próbál menekülni, a Haliban őszről maradt annyi ponttartalék, hogy igen számottevő az előnye a házigazdákkal szemben.
idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_volan_haladas.jpg

Nyúl István, a közlekedésiek csatára, aki a csapatával ellentétben nem teljesített rosszul ebben a szezonban, 2020-ban így emlékezett vissza erre a mérkőzésre:
Előtte való héten újra ráhúzódtam a jobb combomra, úgyhogy játékról szó sem lehetett... Egyébként is zavaros meccs volt ez... A dokik persze nem tudták meggyógyítani a lábam, ezért Dabasra kellett mennem egy csontkovácshoz, aki egy műszert tett a lábamra és ahol a legjobban jelzett, oda egy jó nagy keresztet rajzolt, aztán vett egy bazi nagy eszközt beszúrta a lábamba, kihúzta belőle a vizet, ami nyomta az izmomat és utána semmi bajom nem volt 5 perc múlva...

Pécsi MSC - Csepel
A Csepel szürke, de védelme szigorú, vagyis az esélyesebb házigazdáknak küzdeniük kell a győzelemért. Ha Mészáros ugyanúgy érzi a kaput, mint Moszkvában, akkor könnyebb lehet a pécsi siker. Ősz óta mindkét csapattal nagyot fordult a világ. Akkor Csepelen 3:0-ra nyertek a hazaiak, a bajnokság elején volt, hogy, vezették a tabellát, éremesélyeseknek látszottak. Azóta megjárták a poklot is, voltak a kiesés közelében is. A pécsiek fordított utat jártak be. Veszélyeztetett csapatból stabilan felküzdötték magukat a középmezőnybe, jelenleg mindkét csapatnak 23-23 pontja van. A csepeliek felkészülését nem zavarta semmi, a PMSC kezdőbe is visszakerül Róth Antal.
idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_pecsi_msc_csepel.jpg

ZTE - SZEOL AK
A zalaegerszegi együttes volt már jobb is, a SZEOL viszont figyelemre méltó buzgalommal gyűjti a pontokat. A döntetlen reálisnak látszik. Fél éve egy bágyadt 0:0 született Szegeden. Jelenleg mindkét csapat masszívan tartja magát a középmezőnyben, ami az újonc szegediektől nagyobb bravúr. A SZEOL a 6. helyen 24 ponttal, a Zete a 9. helyen áll 23 ponttal a forduló előtt. A hazaiak a legjobb csapatukat tudták pályára küldeni, sem sérültjük, sem eltiltottjuk nem volt. A vendégeknél egy kérdés volt kezdés előtt, a sérült Kovács tudja-e vállalni a játékot. Ha nem, Segesvári lesz a helyettese.
idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_zte_szeol_ak.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_zte_szeol_ak_peter_zoltan_szabo_gyula.jpgPéter a ZTE harmadik gólját szerzi, Szabó L. tehetetlen

A mérkőzések után lássuk a 24. forduló válogatottjait! Csapatként a Budapesti Honvéd, illetve a Zalaegerszegi TE szerepeltek a legjobban, ők adják a két csapatba a legtöbb játékost. Kiváló osztályzatot kapott az egyaránt duplázó Bodonyi Béla és Szentes Lázár is. Így közülük, illetve a többi 7-es érdemjegyet kapó játékos közül nálunk a Kispest csatára lett a forduló játékosa, mivel góljaival közelebb segítette csapatát az esetleges bajnoki címhez.
idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén az éllovasok nem szereztek gólt, viszont hosszú idő után megtalálta góllövő cipőjét a fehérvári Szabó József, a szintén találatot szerző Plotár Gyulával együtt feljebb zárkóztak. És egyet előrébb ugrott a duplázó Bodonyi.
idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_gollovolista.jpg

Szombaton ismét a Népstadion került - ebben a bajnokságban utoljára - a 24. forduló eseményeinek középpontjába. Újra egy pályán lépett fel a két bajnokjelölt, és megint fővárosi ellenfelekkel. A Honvéd formája változatlan: iskolajátékkal győzte le a Vasast, üldözője, az Ú. Dózsa meglepetésre kikapott a Ferencvárostól, s így a Honvéd előnye öt pontra nőtt hat fordulóval a befejezés előtt. A Rába dicsérete, hogy idegenben, vesztett állásból szerezte meg a két pontot a kiesés ellen élethalálharcot vívó Diósgyőrrel szemben. A Videoton erejéből csak döntetlenre futotta Nyíregyházán. Vasárnap négy mérkőzéssel folytatódott a forduló. Az MTK-VM győzelmi lehetőséget szalasztott el, a vártnál könnyebben nyert a Volán. A papírformának megfelelően alakult az eredmény Pécsett, Zalaegerszegen a ZTE megállította a bajnokság meglepetéscsapatát, a SZEOL együttesét.
idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_tabella.jpg
Tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. Olyan mérkőzések következtek a másodosztály - ismét kétnapos - 28. fordulójában, melyek már a feljutás szempontjából döntőek lehetnek. Nyert a két, az éllovast üldöző csapat, nagykanizsai veresége miatt az Eger előnye ismét 3 pontra olvadt. A tabella alján helyet cserélt a Kazincbarcika és a H. Szabó Lajos SE. A Ganz-Mávag újabb vereségével kilátástalan helyzetbe került, úgy néz ki, véglegesen.idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_nb_ii_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_nb_ii_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_nb_ii_vamosi_ferenc_soproni_se.jpgA Kisalföld című helyi napilap Vámosi Ferencet, a soproniak védőjét, mint a mérkőzés lehetséges hősét mutatta be a beharangozójában. Nem ő lett...

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_nb_ii_tabella.jpg

Emlékeztető a Siófokot sújtó pontlevonással kapcsolatban: 1983 nyarán egy csehszlovák amatőr gárda nyaralt a Balaton partján családostul, sátrakban. Felcsillant a szemük, mikor megtudták, hogy egy másodosztályú csapat van helyben, elkezdték kérlelni a hazaiakat, játsszanak egy barátságos meccset. A mérkőzés abszolút nem volt hivatalos, nem is jelentették be sehol. A totóperben volt a balatonpartiaknak három eltiltott játékosuk, Karasz János, Virágh Ernő és Horváth László. Miután a mérkőzés semmilyen jelentőséggel nem bírt és nem is volt hivatalos, mindhárom játékos pályára lépett. A dolognak egy szépséghibája volt csupán: szintén akkor nyaralt ott a Népsport egyik tudósítója, aki a meccs hírének hallatára "szolgálatba helyezte" magát. Így másnap ország-világ megtudta, hogy a csapat nemzetközi mérkőzést játszott és szerepeltek az eltiltott játékosok is.

A góllövő lista élén nincs változás, érdekesség, az első négy helyezett betalált, sőt a veszprémi Diósi rögtön kétszer is. Az állás:
idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_nb_ii_gollovolista.jpg

Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is. Négy csoportban (Dráva, Tisza, Körös, Mátra) már csak hat, a Bakony-csoportban viszont még hét, a Duna-csoportban pedig nyolc forduló mérkőzései vannak hátra. Vasárnap elsősorban a bajnoki cím megszerzésére is esélyes csapatokra voltak sokan kíváncsiak.
idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_teruleti_bajnoksagok.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_24_fordulo_nb_ii_teruleti_bajnoksagok_2.jpg

A hétvégi újabb bajnoki forduló előtt szerdán hazai kupanap következik, a még versenyben levő nyolc együttes szerepel. A műsor: MTK-VM-Tatabánya, Siófok-Ferencváros, Békéscsaba-Bp. Honvéd, Olefin-Rába ETO.

A következő hétvégén jön a 25. forduló, az alábbi párosításokkal:

Vasas - MTK-VM
SZEOL AK - Volán
Csepel - Nyíregyháza
Haladás - ZTE
Rába ETO - Ú. Dózsa
Ferencváros - Pécsi MSC
Videoton - Bp. Honvéd
Tatabánya - DVTK

A forduló csúcsrangadója kétségkívül a kispestiek fehérvári vendégjátéka lesz. Ha nyernek, talán oda is lehet adni nekik a bajnoki aranyat. Ehhez, nyilván, a Videotonnak is lesz egy-két szava, ha bajnokok már nem is lehetnek, a dobogóról nem mondtak még le. Az utolsó két fordulóban bukdácsoló Újpesti Dózsa is ebben bízik, nekik a forduló másik rangadóján Győrben kéne nyerni, hogy a bajnoki álmok ne repülhessenek messzire, ehhez viszont a Rába ETO-nak lesz hozzászólni valója. A kiesés szempontjából izgalmasnak tűnik a hátralévő fordulókban a Volán és a Nyíregyháza különcsatája. Ezúttal mindketten idegenben próbálnak majd pontokat, vagy legalább pontot szerezni.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr4616288336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szkófild 2021.01.19. 18:45:20

A végén azért tényleg volt egy kis foci is.
süti beállítások módosítása