Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 27. forduló

2021.02.18. 06:14 maribor_

1984. május 16., a hónap harmadik szerdája

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_headlines_buda_istvan_mob.jpgBuda István, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kezét föltartva vezeti a szavazást, melynek végeredményeként kiderült, Magyarország sem indul a XXIII. nyári olimpiai játékokon Los Angelesben

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

május 14.

A magyar zsidóság deportálásának 40. évfordulójával kapcsolatos rendezvények keretében a zsidó vallási és történeti gyűjteményt bemutató, újjáalakított Zsidó Múzeumot ünnepélyesen megnyitották a Dohány utcában. A múzeumot és kiállítást - Héber Imre üdvözlő szavai után - Nagy Richárd, a fővárosi tanács elnökhelyettese nyitotta meg. Felelevenítette a múzeum és az ott őrzött ereklyék hányattatott sorsát, s egyebek között hangsúlyozta: a gyűjtemény története szorosan kapcsolódik hazánk történelméhez, nemzeti kultúránk részét alkotja, s az állami támogatással felújított épületben látható kiállítás fővárosunk kulturális értékeit gyarapítja.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_dohany_utcai_zsido_muzeum.jpgA kiállítás egyik részlete

Sarlós István, a Minisztertanács elnökhelyettese a Parlamentben fogadta a Zsidó Világkongresszus küldöttségét; prof. Israel Singer központi igazgatót, dr. Gerhard Riegner kormányzó testületi társelnököt, Serge Cwajgenbaumot, az európai tagozat igazgatóját és dr. Arthur Schneier New York-i főrabbit, akik a magyar zsidóság deportálása megkezdésének 40. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésekre érkeztek hazánkba. A fogadáson jelen volt Miklós Imre államtitkár, az Állami Egyházügyi Hivatal elnöke és Héber Imre, a Magyar Izraeliták Országos Képviseletének elnöke.

A fasizmus mártírjaira emlékezve, Mementó címmel irodalmi estet rendezett a Hazafias Népfront és a Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetsége este a Pesti Vigadóban. Az emlékesten, amelyen megjelent politikai, társadalmi és kulturális életünk több személyisége, a magyar költészet és prózairodalom jeles szerzőinek műveit mutatták be.

Megkezdődtek a gimnáziumok és a szakközépiskolák nappali tagozatos diákjainak írásbeli érettségi vizsgái. Az iskolák reggeli csengőszója után az első napon magyar nyelv és irodalomból készítettek dolgozatot a tanulók. A gimnáziumi magyar érettségi tételek: Berzsenyi Dániel elégiái, Petőfi A puszta télen és Krúdy Gyula Utazás éjjel című műveinek elemzése. A szakközépiskolások Petőfiről, Csokonai Vitéz Mihály és Örkény István egy-egy művéről írtak dolgozatot. Holnap matematikai írásbeli vizsgát tesznek a diákok. Szerdán a gimnáziumokban idegen nyelvi, a szakközépiskolákban pedig szakmai elméleti ismereteikről adnak számot. Csütörtökön a gimnáziumokban ismét az idegen nyelv, illetve a szabadon választott gyakorlati tantárgy lesz a vizsga tárgya. Pénteken a gimnáziumokban fizikával és kémiával, a szakközépiskolákban pedig az idegen nyelvvel zárják az írásbeli érettségit. Mint Juhász József, a Művelődési Minisztérium főelőadója elmondta, a gimnáziumok nappali tagozatán csaknem 22 ezer, a szakközépiskolák nappali tagozatán pedig majd 27 ezer tanuló érettségizik az idén. A szakközépiskolák két formájában: a szakmunkás bizonyítványt adó és a középfokú képesítést nyújtó szakközépiskolákban szereznek érettségit a diákok. A szakközépiskolákban az idén is több helyen a felvételi vizsgával összevont érettségit tesznek a fiatalok, mégpedig összesen 1600-an.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_radnoti_miklos_gimnazium_erettsegi.jpgMagyar írásbeli az ELTE Radnóti Miklós gyakorlógimnáziumában

Maróthy Lászlónak, az MSZMP Politikai Bizottsága tagjának, a budapesti pártbizottság első titkárának vezetésével budapesti pártdelegáció utazott Moszkvába. A küldöttség az SZKP moszkvai bizottságának meghívására négy napot tölt a szovjet fővárosban. A delegációt a Ferihegyi repülőtéren Borbély Gábor, a budapesti pártbizottság titkára búcsúztatta. Jelen volt Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió magyarországi nagykövete. A küldöttséget a moszkvai repülőtéren Viktor Grisin, az SZKP PB tagja, a moszkvai városi pártbizottság első titkára, valamint Vlagyimir Promiszlov, az SZKP KB tagja, a moszkvai városi tanács vb-elnöke fogadta.

Az Aranypók-Konsumex Áruház és a Módi Kereskedelmi Vállalat utcai divatbemutató keretében vonultatta fel az idei nyár fürdőruha és szabadidőruha újdonságait a belvárosban.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_divatbemutato.jpgBíró Ica manöken az Aranypók-Konsumex Áruház előtt a belvárosban

Leningrád nevezetességeivel ismerkedett I. János Károly spanyol király és felesége, Zsófia királyné. A magas rangú vendégek csütörtök óta tartózkodnak hivatalos látogatáson a Szovjetunióban. A hét végét Üzbegisztánban töltötték.

A lengyel kormány elutasítja a Szolidaritás azon kérését, hogy 11 vezetőjét és tagját engedjék szabadon.

Genfben, az Egészségügyi Világszervezet általános vitájában felszólalt dr. Schultheisz Emil egészségügyi miniszter. Beszédében hangsúlyozta, hogy ma a legfontosabb feladat a háborús veszély elhárítása, a béke megőrzése. Rámutatott arra, hogy a fejlett országokban az egészségügyi helyzet javításának alapfeltétele az egyének és az egész társadalom tudatos és aktív részvétele az egészségkárosító környezeti hatások leküzdésében, az egészséges életmód kialakításában.

Reggel óta 13 ezer acélipari munkás sztrájkol Baden-Württemberg tartomány tizennégy, autóalkatrészeket gyártó üzemében, a 35 órás munkahétért és bérköveteléseik teljesítéséért. Minthogy a sztrájk elsősorban a nagy autógyárak alkatrészgyártó és szállító üzemeit érinti, néhány napon belül megbénulhat az egész autóipar az NSZK-ban. A Volkswagen, az Opel, a Ford és a Mercedes-Benz gyárak képviselői egymás után jelentették be, hogy üzemeik legfeljebb néhány napi tartalékkal rendelkeznek autóvillamossági alkatrészekből, szelepekből, hűtőkből és dugattyúkból, s ha nem kapnak időben utánpótlást, le kell állítaniuk a termelés egy részét, később, ha a sztrájk elhúzódik, valamennyi gyártósort.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_nyugatnemet_sztrajk.jpgA sztrájkról szavaznak a munkások egy Stuttgart melletti üzemben

A BMW-gyár csütörtöktől szünetelteti a gyártást, arra hivatkozva, hogy szerdára kimerülnek az alkatrészraktárak. Valójában azonban alighanem arról van szó, hogy a munka szüneteltetésével hangulatot akarnak kelteni a sztrájkolok ellen. A munkáltatók képviselője szerint, ha a sztrájk tartóssá válik, egy héten belül 1,5 millió munkásnak kell beszüntetnie a munkát, s leállhat az egész autóipar. Hans Mayr, az IG Metall szakszervezet elnöke (a megítélése szerint rendkívül jól induló sztrájk ellenére) tárgyalásra és megegyezésre szólította fel a munkáltatókat, akik azonban továbbra is elutasítják a szakszervezetek alapvető követelését, a heti munkaidő csökkentését, s ennek révén új munkahelyek teremtését.

A Rasid Karami libanoni miniszterelnök vezetésével megalakult különbizottság hozzáfogott ugyan a kormány programnyilatkozatának előkészítéséhez, de a hadsereg átszervezését, a nemzeti megbékélést ellenző erők katonai úton megakadályozhatják a parlament összehívását, a kabinet beiktatásához szükséges bizalmi szavazást.

Szelim el-Hossz miniszter, a magát törvényes erőnek feltüntető jobboldali vezetésű kormányhadsereget vádolta a harcok kezdeményezésével, és követelte, hogy állítsák bíróság elé a hétvégi tömegmészárlás felelőseit. A Haladó Szocialista Párt közleménye szerint a falangista rádió már jóval a harcok kezdete előtt felszólította Kelet-Bejrút lakóit, hogy menjenek az óvóhelyekre, és ez kétségtelenné teszi, hogy a pozitív fejleményekkel elégedetlen jobboldali milíciák sértették meg a tűzszünetet. Pierre Dzsemajel postaügyi miniszter, a Falangista Párt elnöke kijelentette, hogy a hadsereg kérdése fontosabb az ország alkotmányánál. Camille Samun pénzügyminiszterrel, a Nemzeti Liberális Párt elnökével együtt szembehelyezkedett minden olyan ellenzéki követeléssel, amely kivonná a hadsereget a keresztény jobboldal, a maronita közösség hagyományos ellenőrzése alól. A kormány drúz tagja, Valid Dzsumblatt, a Haladó Szocialista Párt elnöke interjújában szorgalmazta, hogy használják ki a fegyvernyugvás előnyét, mert ha nem cselekednek gyorsan, akkor súlyos következmények háramlanak Libanonra.

Indira Gandhi miniszterelnök fogadta George Bush amerikai alelnököt, aki ázsiai körútja során a hét végén érkezett Indiába.

Parlamenti választások kezdődtek reggel a Fülöp-szigeteken. A jegyzékekbe fölvett mintegy 25 millió szavazó 183 parlamenti mandátum sorsáról dönt. A szavazást véres incidensek kísérik. A hétvégi összecsapásokban 29 ember halt meg, 339-re növelve azok számát, akik a két és fél hónapos kampány során vesztették életüket. Jóllehet az ellenzék az elmúlt háromnegyed évben látványosan fokozta tevékenységét, a választások biztos győztesének Marcos elnök pártját, a Mozgalom az Új Társadalomért elnevezésű tömörülést tekintik. Ennek egyik oka a Marcosszal szemben álló erők szétforgácsoltsága: egy részük a választásokon való részvétel, másik részük a bojkott mellett döntött. Az ellenzék kétségbe vonja a választások tisztaságát.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_fulop_szigeteki_valasztas.jpgLorenzo Tanada ellenzéki politikus érvénytelen szavazatot ad le (az X az urnán a bojkottot jelképezi)

Bogotában gépfegyveres merénylők megölik a negyvenegy éves Rodrigo Lara Bonillát, Kolumbia igazságügy miniszterét. Ő volt az ország első olyan politikusa, aki bűnüldözési kampányba kezdett a kábítószer-kereskedelem ellen.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_rodrigo_lara_bonilla.jpgA fiatal politikus és az autója a merénylet után

Az esemény azért is történelmi, mert ez volt az első olyan eset, amikor bizonyítottan a hírhedt Pablo Escobar adott ki gyilkossági parancsot egy politikus ellen. És azért is, mert a kolumbiai állam ezután hirdetett háborút a drogkartellek ellen. Ezzel a merénylettel kezdődött az ország hosszú évekig tartó polgárháborús helyzetre hasonlító állapota.

Ronald Reagan amerikai elnök kötetlen program keretében a Fehér Házban fogadta Michael Jacksont.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_ronald_reagan_michael_jackson.jpgA Reagan-házaspár és Michael Jackson a Fehér Házban

Az amerikai mozik bemutatják a Volt egyszer egy Amerika című bűnügyi filmdrámát. A közel négy órás mű rendezője Sergio Leone volt, zenéjét Ennio Morricone szerezte, a főbb szerepekben Robert de Niro, James Woods, Treat Williams és Joe Pesci látható.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_robert_de_niro_james_woods.jpgRobert de Niro és James Woods

Sergio Leonét, a Volt egyszer egy vadnyugat rendezőjét a spagetti-western atyjaként tartják számon, pedig a filmtörténet talán egyik legzseniálisabb gengszterfilmje, a színvonalában csak a Keresztapához hasonlítható Volt egyszer egy Amerika is az ő nevéhez fűződik. Leone fantasztikus epikai érzékkel meséli el két New York-i srác közel fél évszázadot felölelő történetét attól kezdve, ahogy három társukkal süldőkorukban belevágtak a szeszcsempészetbe, egészen a - Leonénál kötelező - végső párbajig.

Nyolcvannyolc éves korában, az Egyesült Államokban elhunyt a magyar származású zeneszerző, Larry Stock. Egyik legismertebb műve a Blueberry Hill, amit szinte a világ összes számottevő énekese előadott már.

május 15.

Megkezdődött Balatonőszödön a szocialista országok kulturális minisztereinek XII. konferenciája. A tanácskozáson 11 állam képviselteti magát. A Magyar Népköztársaság delegációját Köpeczi Béla művelődési miniszter vezeti. A konferenciát Köpeczi Béla nyitotta meg, majd Sarlós István, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese az MSZMP Központi Bizottsága és a magyar kormány nevében üdvözölte a megjelenteket.

A magyar zsidóság deportálása megkezdésének 40. évfordulóján a főváros több kerületében koszorúkat helyeztek el az egykori tragikus eseményekre emlékeztető emléktábláknál. A Magyar Izraeliták Országos Képviselete és a Budapesti Izraelita Hitközség nevében Bakos Lajos alelnök és Seifert Gézáné főtitkár, a Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetsége Nácizmus Üldözöttei Bizottságának képviseletében November László elnök és Gáspár Gyula alelnök koszorúzott az emlékhelyeknél. A kegyelet virágaival rótták le tiszteletüket a Wesselényi utcai Hősök Templomának sírkertjében a második világháború idején mártírhalált haltak emléktábláinál s az Országos Rabbiképző Intézet aulájában, ahol a német megszállás első napján a Gestapo internáló tábort rendezett be. Budán, a Mandula utcában megkoszorúzták a Reviczky Imre ezredes egykori lakóházának falán elhelyezett emléktáblát is. Reviczky Imre a szörnyűséges korszak éveiben sok ezer munkaszolgálatost mentett meg bátor helytállásával. Megkoszorúzták a Gyorskocsi utcai volt Gestapo-fogház falán levő emléktáblát, s az egykori Margit körúti fegyház helyén felállított emlékfalnál is elhelyezték a megemlékezés virágait.

A Fővárosi Bíróság dr. Hartay Henrik büntető tanácsa ítéletet hirdetett a Szépművészeti Múzeumban elkövetett képlopás magyar állampolgárságú elkövetőinek bűnügyében. Mint ismeretes, a Fővárosi Főügyészség Kovács Gusztávot különösen nagy értékre, társtettesként elkövetett lopással, a devizagazdálkodás megsértésével és hamis tanúzásra rábírással, Raffai Józsefet a képlopáshoz nyújtott bűnsegéllyel és a devizagazdálkodás megsértésével, a fiatalkorú Jónás Katalint bűnpártolással, Balogh Bélánét pedig hamis tanúzással vádolta. A több héten át tartó tárgyalás során a vádlottak és a tanúk vallomásai, valamint a rendelkezésre álló egyéb bizonyítékok alapján a bíróság a következő ítéletet hozta meg:

A Fővárosi Bíróság Kovács Gusztávot 11 évi fegyházra, Raffai Józsefet - aki Kovácshoz hasonlóan, az olaszok aranytárgyainak hazai értékesítésében is segédkezett - 5 évi börtönre és balatoni ingatlanának elkobzására, Jónás Katalint hathónapi - két év próbaidőre felfüggesztett - szabadságvesztésre, Balogh Bélánét pedig egyévi börtönre ítélte. Baloghné esetében elrendelték a sikkasztásért korábban kiszabott, de próbaidőre felfüggesztett 8 hónapi szabadság- vesztés végrehajtását is.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_szepmuveszeti_muzeum_keprablas.jpgA vádlottak az ítéletet hallgatják. Bal oldalon Raffai József, jobb oldalon pedig Kovács Gusztáv. A hátsó sorban Balogh Béláné

A bíróság súlyosbító körülményként értékelte, hogy az ellopott képek - becsértékük közel másfél milliárd forint - az európai kultúra kiemelkedő, pótolhatatlan alkotásai, amelyek külföldre juttatása a magyar nép érdekeinek semmibevételét jelenti. Nagy súllyal esett latba az is, hogy szervezett külföldi bűnözők magyar elkövetőkkel társulva követték el a lopást, valamint, hogy a műkincslopás leleplezése a hazai és külföldi bűnüldöző szervektől rendkívüli erőfeszítéseket, hatalmas apparátus mozgatását kívánta meg. A büntetés nagyságának megállapításánál a bíróság figyelembe vette a betöréses lopások növekvő számát is. Enyhítő körülmény viszont, hogy a képeket sikerült visszaszerezni, s a büntetőjog szabályai szerint ez enyhítő körülménynek számít akkor is, ha a vádlottaknak ebben nem sok részük volt. Csak Raffainak lehetett külön is a javára írni, hogy első kihallgatásától kezdve segítette a nyomozást. Jónás Katalin fiatal korára és büntetlen előéletére való tekintettel a bíróság úgy ítélte meg, hogy elegendő figyelmeztetés számára a próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés-büntetés. Az ügyész Kovács Gusztáv, Raffai József, Jónás Katalin és Balogh Béláné esetében súlyosbításért, Kovács Gusztáv, Raffai József védői a büntetés enyhítéséért, a másik két vádlott védői felmentésért fellebbeztek.

Képek a tárgyalóteremből:

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_szepmuveszeti_muzeum_keprablas_nezokozonseg.jpgA tárgyalóterem közönsége

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_szepmuveszeti_muzeum_keprablas_dr_hartay_henrik.jpgDr. Hartay Henrik, a bíróság elnöke

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_szepmuveszeti_muzeum_keprablas_kovacs_gusztav.jpgKovács Gusztáv: Féltem az olaszoktól!

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_szepmuveszeti_muzeum_keprablas_balogh_belane.jpgBalogh Béláné: Szeretem a Gusztit!

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_szepmuveszeti_muzeum_keprablas_raffai_jozsef.jpgRaffai József: Csak egy képet raktam el

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_szepmuveszeti_muzeum_keprablas_jonas_katalin.jpgJónás Katalin: Nem vagyok bűnös

Az Újságíró Szövetség székhazában bemutatták a sajtó képviselőinek az első, nagy sorozatban készülő hazai, Primo elnevezésű személyi számítógépet. A berendezéshez képernyőként bármilyen típusú tv-készülék kapcsolható, s a programok tárolására hazai kereskedelmi forgalomban kapható magnetofont lehet használni, így a készülék viszonylag olcsó, az alapgép ára 11 ezer forint, a termelők ezzel kívánják elősegíteni a berendezés széles körű elterjesztését.

Fejlesztésénél figyelembe vették többek között az EMG-777 (Az Elektronikus Mérőkészülékek Gyára által gyártott programozható grafikus kalkulátor, ami a gyakorlatban egy teljes értékű, többprocesszoros számítógép volt) tapasztalatait. A Microkey Kutatási Fejlesztési Termelési Társulást 1983-ban alapította a SZTAKI az Elektromodul és a sárisápi "Új Élet" MgTsz. A társulás egyéves fejlesztési munka után 1984 elején jelentette be a nyilvánosságnak, hogy egy egyszerű és olcsó otthoni számítógép gyártásába kezd. Ez a számítógép volt a Primo. 1986-ig, a gyártás befejezéséig összesen mintegy 7000 darab készült belőle. A gép eredeti elnevezése Microter volt, a gyártó cég nevének és a computer szónak összevonásával, a tápegység fantázianeve pedig Energoter. Később ezeket a neveket (a forgalomba hozatal előtt) Primora és PSU-ra változtatták. A gép dobozán - időhiány miatt - a Microter név maradt. A tápegység pedig a garancialevélen szerepel Energoter néven. A gép belsejébe betekintve szocialista gyártmányú áramköröket találunk, kézzel beforrasztva az alaplapba. Az MgTsz, mint összeszerelő üzem, mély nyomokat hagyott a belső kivitelezésen. Erre jó példa a lemezollóval kivágott és összeforrasztott modulátor doboz, ragasztóval felerősítve a műanyag házba...

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_primo.jpgAz Eletromodul vállalat készülékét a televízióra kellett kötni monitor gyanánt

A budapesti pártküldöttséget, amely Maróthy Lászlónak, az MSZMP Politikai Bizottsága tagjának, a budapesti pártbizottság első titkárának vezetésével érkezett a szovjet fővárosba, a moszkvai városi pártbizottságon fogadta Viktor Grisin, az SZKP PB tagja, az SZKP moszkvai városi bizottságának első titkára. A meleg, elvtársi légkörű találkozón Viktor Grisin beszámolt annak a munkának a főbb irányvonalairól, amelyet a moszkvai városi pártszervezet az SZKP XXVI. kongresszusán és az azt követő plénumokon született határozatok megvalósítása érdekében fejt ki. Szólt a szervezeti és politikai munkáról, a dolgozó kollektívák pártszervezeteinek az 1984-es és általában az ötéves terv, valamint a szocialista vállalások teljesítésére és túlteljesítésére való mozgósításáról.

Maróthy László tájékoztatta vendéglátóit az MSZMP nemzetközi és belpolitikai tevékenységéről, a budapesti pártbizottság és a fővárosi tanács aktuális feladatairól, különös tekintettel az ipar- és városfejlesztés kérdéseire, és méltatta a két főváros együttműködését. A budapesti pártbizottság első titkára felkereste a Vörös téren levő Lenin-mauzóleumot, majd koszorút helyezett el az Ismeretlen katona sírjánál, a Kreml falánál levő Sándor-kertben. A program további részében a budapesti pártküldöttség Moszkva Kijevi kerületének életével ismerkedett.

A NATO-hoz és a Varsói Szerződésihez tartozó országok sok nyugállományú tábornoka kezdte meg tanácskozását Bécsben a béke megvédésének kérdéseiről. Az ülést - a maga nemében az elsőt - a Tábornokok a békéért és a leszerelésért nevű londoni székhelyű szervezet kezdeményezte. Tagjai közül vezető brit, görög, holland, norvég, olasz és portugál katonai személyiségek vesznek részt a konferencián, míg a VSZ hét tagországát ugyancsak magas rangú volt katonai vezetők képviselik, Magyarországról Sárdy Tibor mérnök vezérőrnagy, docens vesz részt.

Von Meyenfeldt hadseregtábornok, a holland katonai akadémia volt parancsnoka vitaindítójában rámutatott: a veszélyes nemzetközi helyzetben a katonai szakértőknek is az a feladatuk, hogy a fennálló különbségek ellenére is munkálkodjanak a háború megakadályozásán, a békés egymás mellett élés szavatolásán. A szónok (az ország említése nélkül) veszélyesnek nevezte azokat az amerikai elgondolásokat, amelyek szerint meg lehetne nyerni korlátozott nukleáris háborúkat valódi vagy vélt hadászati fölény alapján. Alekszandr Ponomarjov szovjet vezérezredes hangoztatta: az atomháború elkerülése a legfontosabb közös feladat. Az Egyesült Államoknak elsőcsapás-mérő kapacitás kiépítésére iránytűié törekvése nemcsak a két nagyhatalom katonai egyensúlyát bonthatja meg, hanem veszélyezteti mindazokat az országokat is, amelyek területén az új amerikai fegyvereket telepítik. Csakis az egyenlő biztonság alapján képzelhető el a megoldás. A megnyitóülés után a részvevők zárt ajtók mögött tanácskoznak; elemzik a fegyverkezési versenyt, kihatásait a világ biztonságára, valamint a verseny megszüntetéséhez szükséges lépéseket.

Miközben a Rasid Karami vezette libanoni nemzeti egységkormány a hamarosan előterjesztendő programját készítette elő, a keresztények lakta Kelet-Bejrútban és a környező hegyekben meghatározatlan időre bezárták az iskolákat. Így tiltakoztak az ellen, hogy hétfőn a lakónegyedeket ért ágyútűzben egy iskolás fiú meghalt, s további húsz gyermek megsebesült.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_bejruti_kisfiu.jpgA háború által megnyomorított kisfiú Bejrútban

A főváros két szektorát kettéosztó „zöld vonal” mentén szórványos lövöldözések voltak a keleti részt ellenőrző kormányerők és a jobboldali milicisták, illetve a nyugati városrészt birtokló haladó drúz és síita fegyveresek között. Eddigi jelentések szerint négy halálos áldozata volt a mohamedánok lakta Nyugat-Bejrútot ért ágyútűznek, többen megsebesültek. A TASZSZ szovjet hírügynökség jelentése szerint a fővárosban több gyár és üzem bezárt.

Eközben a libanoni nemzeti egységkormány tagja, Valid Dzsumblatt, a libanoni Haladó Szocialista Párt elnöke a baloldali Asz-Szafir című bejrúti lapnak nyilatkozott. Dzsumblatt sürgette, hogy állítsák le a bejrúti lakónegyedek ágyúzását, és mielőbb váltsák le a libanoni hadsereg főparancsnokát. Dzsumblatt - csakúgy, mint Nabih Berri, a síita Amal mozgalom főtitkára, aki szintén a Karami-kormány tagja - többször azzal vádolta Imbrahim Tannusz tábornokot, hogy elfogultságot mutatott a jobboldali keresztény milicisták iránt a libanoni polgárháború különböző szakaszaiban.

George Bush amerikai alelnök indiai hivatalos látogatását befejezve, Pakisztánba érkezett. Iszlamabad repülőterén mindössze annyit nyilatkozott, hogy Ziaul Hakk pakisztáni államfővel kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdéseket vitat meg - ez megfigyelők szerint Afganisztánra és az iraki-iráni háborúra vonatkozik. Bush még Új-Delhiben tartott sajtóértekezletén azt állította, hogy az Egyesült Államok Dél-Ázsia stabilitását szeretné elősegíteni, és nem kívánja egymás ellen kijátszani a térség országait.

A TASZSZ szovjet hírügynökség szerint a két fél megbeszélései során jelentős nézetkülönbségek jutottak kifejezésre számos nemzetközi kérdésben. Az indiai lapok felhívták a figyelmet arra, hogy Bush látogatását a Szovjetunió befeketítésére igyekezett felhasználni. Az indiai fél - mint a lapok írják - kitért ez elől. A Patriot című napilap szerint Új-Delhiben meglepetten fogadták Bush korántsem diplomatikus magatartását a tiszteletére adott hivatalos banketten, amelyen az amerikai vendég támadásokat intézett a Szovjetunió ellen. 

Az indiai miniszterelnök a dél-ázsiai térség helyzetével kapcsolatban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Washington korszerű fegyvereket szállít Pakisztánnak. Bush hangsúlyozta az amerikai elnök kínai látogatásának jelentőségét. Indira Gandhi kifejtette, hogy országa mindent megtesz a Kínához fűződő kapcsolatok normalizálására, ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy Kína továbbra is megszállás alatt tartja India területének jelentős részét. Az indiai fél Bush látogatása idején egyebek között azt is kifogásolta, hogy az Egyesült Államok protekcionista politikát folytat a fejlődő országokkal szemben, s ez akadályozza a normális kereskedelmi kapcsolatok fejlődését.

Az amerikai képviselőház megkezdte vitáját a katonai költségvetésről: a vitában központi helyet foglal el az a közel hárommilliárd dolláros összeg, amit a kormányzat harminc MX rakéta gyártására kért. (Az MX új hadászati rakétát tíz-tizenkét robbanófejével, nagy találati pontossága következtében az amerikai szakértők többsége is tipikus elsőcsapás-mérő fegyvernek minősíti.) Az amerikai képviselőházban az MX-nek erős ellenzéke van, a törvényhozók egy része az MX-program teljes törlését, más része - egy kompromisszumos megoldás formájában - a rakéták számának csökkentését tűzi ki célul. A vita előtt Reagan elnök kijelentette: „Pillanatnyilag nincs napirendemen sürgősebb pont, mint az MX.” Az elnök rögtönzött sajtóértekezletén azt is közölte, „csak az MX segítségével lehet elérni, hogy a Szovjetunió visszatérjen a tárgyalóasztalhoz”.

A Tennessee államban lévő Memphis városában részeg garázdaság miatt letartóztatják Ozzy Osbourne rockzenészt.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_ozzy_osbourne.jpgOzzy a rabosítás után

május 16.

A Népstadion sajtótermében teljes ülést tartott a Magyar Olimpiai Bizottság. Buda István, a MOB elnöke adott összefoglalót a Los Angeles-i nyári olimpiai játékok körül kialakult helyzetről, majd ismertette a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének javaslatát, amely úgy foglalt állást, hogy a jelenlegi körülmények nem teszik lehetővé a magyar sportolók részvételét a XXIII. nyári olimpiai játékokon. Ezután az előterjesztést támogató, annak elfogadását javasló felszólalások hangzottak el. A hozzászólások után a Magyar Olimpiai Bizottság elfogadta a javaslatot, és a következő nyilatkozatot tette közzé: A Magyar Olimpiai Bizottság - több ország olimpiai bizottságához hasonlóan - ez év áprilisában felkérte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot és a Los Angeles-i olimpia szervező bizottságát: kövessenek el mindent, hogy a világ sportolói a XXIII. nyári olimpián egyenlő feltételek mellett és teljes biztonságban versenyezhessenek. Kifejezte reményét, hogy az olimpiát veszélyeztető akadályok elhárulnak.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_buda_istvan_mob.jpgBuda István összefoglalóját mondja

A szocialista országok olimpiai bizottságai azóta is síkraszálltak azért, hogy az olimpián maradéktalanul érvényesüljön a népek közötti béke és barátság eszméje, szűnjön meg a szocialista országok elleni uszító propaganda-hadjárat, és ténylegesen garantálják minden küldöttség számára a zavartalan részvételt és versenyzést. A Magyar Olimpiai Bizottság ülést tartott, és újólag áttekintette a helyzetet. Sajnálattal kellett megállapítania, hogy a szocialista országok jó szándékú felhívásai nem találtak kellő megértésre. Az Amerikai Egyesült Államokban tevékenykedő bizonyos szélsőséges politikai körök a versenyek előkészületeit továbbra is a Szovjetunió és a szocialista országok elleni propaganda céljaira használják fel.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_mob_egyhangu_szavazas.jpgA Magyar Olimpiai Bizottság egyhangúlag elfogadta a javaslatot

A Magyar Olimpiai Bizottság osztja a Szovjetunió és más szocialista országok olimpiai bizottságainak aggodalmát, és szolidaritást vállal döntésükkel. Megállapította, hogy változatlanul nem szavatolják megfelelően Valamennyi ország sportolóinak biztonságát és a versenyek zavartalan megtartását, ezért úgy foglal állást, hogy a kialakult helyzet nem teszi lehetővé a magyar sportolók részvételét a XXIII. nyári olimpiai játékokon. A Magyar Olimpiai Bizottság sajnálja, hogy a jelenlegi körülmények között a távolmaradás elhatározására kényszerült. A sportolók és a sportszerető közvélemény óhaját is kifejezve, ismételten kinyilvánítja az olimpiai eszmével való egyetértését, s a jövőben is mindent megtesz e mozgalom nemes céljainak valóra váltásáért, a nemzetközi sportkapcsolatok erősítéséért.

A Magyar-Szovjet Baráti Társaság Országos Elnöksége ülést tartott az Országház Vadásztermében. A tanácskozáson megjelent Lakatos Ernő, az MSZMP KB agitációs és propaganda osztályának vezetője.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_magyar_szovjet_barati_tarsasag.jpgÜlésezik az MSZBT Országos Elnöksége

Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, látogatást tett Bács-Kiskun megyében. A megyehatáron Terbe Dezső, a megyei pártbizottság titkára és Gajdócsi István, a megyei tanács elnöke fogadta. A program első állomásán, Kiskőrösön, a pártbizottság székházában Ivanics Lajos, a városi pártbizottság első titkára tájékoztatta Losonczi Pált a megye legfiatalabb városának életéről, fejlődéséről. A többi között elmondta, hogy a tizenegy éve városi rangú település regionális szerepköre megnőtt, javult közműellátottsága, új kulturális és szociális intézményekkel gazdagodott, s építészetileg is megújult. Az ezt követő városnéző sétán az Elnöki Tanács elnöke felkereste Petőfi Sándor szülőházát; ezt Istenes József Petőfi-kutató mutatta be a vendégnek. Az út innen a művelődési otthonba vezetett, amelyben egyebek között filmszínház és könyvtár működik, s 27 közművelődési csoport, szakkör tart rendszeres foglalkozást. Délután a városi pártbizottság tanácstermében tartott aktívaülésen Losonczi Pál tájékoztatót adott időszerű bel- és külpolitikai kérdésekről. Az Elnöki Tanács elnöke ezután az ország legnagyobb szakszövetkezetét, a keceli Szőlőfürtöt kereste fel. Losonczi Pál szakszövetkezetben tett látogatása határjárással fejeződött be.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_losonczi_pal_kiskoros.jpgÉrkezés Kiskőrösre

Lázár György, a Minisztertanács elnöke, Grisa Filipovnak, a Bolgár Népköztársaság Minisztertanácsa elnökének meghívására hivatalos, baráti látogatásra a Bolgár Népköztársaságba utazott. Kíséretében van Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese, Roska István külügyminiszter-helyettes, Kovács Gyula, az Országos Tervhivatal elnökhelyettese; Ambrus János külkereskedelmi miniszterhelyettes, Szabó Imre ipari miniszterhelyettes; a kísérethez a bolgár fővárosban csatlakozott Sebestyén Jenő, hazánk szófiai nagykövete. A búcsúztatásra a Ferihegyi repülőtéren megjelent Sarlós István, a Minisztertanács elnökhelyettese, Várkonyi Péter külügyminiszter, továbbá állami életünk több más vezető személyisége. Ott volt Georgi Pangelov, a Bolgár Népköztársaság budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője.

A déli órákban Lázár György és kísérete megérkezett Szófiába. A két ország nemzeti zászlaival feldíszített repülőtéren Grisa Filipov üdvözölte a magyar kormányfőt. Lázár György fogadására megjelent Csudomir Alekszandrov, a bolgár minisztertanács elnökének első helyettese, Andrej Lukanov és Grigor Sztoicskov miniszterelnök-helyettesek, valamint más vezető személyiségek. A Minisztertanács elnökét a repülőtéren köszöntötték a szófiai magyar kolónia képviselői is. Ezután Lázár György szálláshelyére, a szófiai Bojana kormányrezidenciára utazott.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_lazar_gyorgy_grisa_filipov_2.jpgLázár Györgyöt a repülőtéren vendéglátója, Grisa Filipov bolgár miniszterelnök (jobbról) fogadta

A Minisztertanács elnöke a kora délutáni órákban a bolgár főváros Szeptember 9-e terén, katonai tiszteletadás mellett, koszorút helyezett el Georgi Dimitrov mauzóleumánál, majd lerótta tiszteletét a bolgár és a nemzetközi munkásmozgalom kimagasló harcosának emlékműve előtt. Ugyancsak a délután folyamán megkezdődtek a hivatalos magyar-bolgár tárgyalások a minisztertanács épületében. Először a két kormányfő - a két nagykövet részvételével - szűk körű megbeszélést tartott, majd a delegációk tagjaival együtt plenáris ülésre került sor.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_lazar_gyorgy_grisa_filipov.jpgLázár György és Grisa Filipov vezetésével a két küldöttség a tárgyalóasztalnál

A több órás tárgyalásokon a felek kölcsönösen tájékoztatták egymást a szocialista építőmunka helyzetéről és időszerű feladatairól, az MSZMP és a BKP legutóbbi kongresszusán kijelölt feladatok végrehajtásáról. A megbeszéléseken a legnagyobb teret a kétoldalú kapcsolatok alakulásának, ezen belül is a gazdasági együttműködés konkrét kérdéseinek szentelték. Megtárgyalták az 1983. júniusi bolgár-magyar kormányfői megbeszéléseken meghatározott feladatok végrehajtásának helyzetét és feladatait. A két küldöttség megállapította, hogy országaink kapcsolatai eredményesen és kiegyensúlyozottan fejlődnek. Jelentős eredményeket értünk el a gyártásszakosodás és a kooperáció területén. Árucsere-forgalmunk mindkét fél megelégedésére dinamikusan fejlődik. A tárgyaló felek aláhúzták azt is, hogy fontos tartalékok vannak még a közös érdekeknek megfelelő kapcsolatok további erősítésében. Ezen lehetőségek közül kiemelték a gépipari és vegyipari együttműködés szélesítését, a mezőgazdasági kooperáció ösztönzését. A szívélyes, baráti légkörű megbeszélések a teljes nézetazonosság jegyében zajlottak. Marjai József délután külön tárgyalásokat folytatott Andrej Lukanovval. Grisa Filipov este díszvacsorát adott Lázár György tiszteletére. A vacsorán a két kormányfő pohárköszöntőt mondott.

I. János Károly spanyol király és felesége, Zsófia királyné elutazott a Szovjetunióból. A magas rangú vendégek a múlt csütörtök óta tartózkodtak hivatalos látogatáson a Szovjetunióban a Legfelsőbb Tanács Elnökségének meghívására. Moszkvai tartózkodása alatt I. János Károly megbeszélést folytatott Konsztantyin Csernyenkóvál, az SZKP KB főtitkárával, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnökével. A tárgyaláson a kétoldalú kapcsolatokról, valamint időszerű nemzetközi kérdésekről volt szó. Ugyancsak ezekről a kérdésekről tárgyalt a két ország külügyminisztere. I. János Károly és kísérete megismerkedett a főváros nevezetességeivel, ellátogatott Taskentba, Szuhumiba és Leningrádba.

A libanoni nemzeti egységkormány a polgárháborús tűzszünet megszilárdítására összpontosította figyelmét az Amin Dzsemajel államfő elnökletével megtartott ülésén. Rasid Karami miniszterelnök szerint a nemzeti egységkormánynak három hónapra van szüksége ahhoz, hogy szilárd alapokra helyezze országmentő küldetését. A fegyveres Összecsapások eszkalációja azt a célt szolgálja - folytatta -, hogy aláássa a kormány, a miniszterelnök tekintélyét és szavahihetőségét. A harcok szüntelen kiújulásáért Izraelt is felelősség terheli, az izraeli vezetők kezdettől fogva ellenséges hadjáratot folytatnak az új libanoni kormány ellen, minden eszközzel a megbuktatására törekednek.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_bejruti_tuzszunet.jpgBármikor felborulhat a törékeny tűzszünet, s ilyenkor irány az óvóhely!

Az izraeli megszálló csapatok szerdára virradóan nagyszabású terrortámadást hajtottak végre a dél-libanoni Ain El-Helua palesztin menekülttábor ellen. Előbb körülzárták a Szidon melletti tábort, majd húsz lakóházat felrobbantottak. A bejrúti állami rádió jelentése szerint egy halottja és 39 sebesültje volt a „tisztogató akciónak”. A megszállók 130 palesztin foglyot elhurcoltak. Az ENSZ menekültügyi hivatala megerősítette, hogy az izraeli támadás következtében több palesztin menekült megsebesült. A bejrúti falangista rádió arról is beszámolt, hogy a megszállók kész lista alapján hajtották végre a letartóztatásokat. A genfi palesztin ENSZ-képviselet szerint jobboldali libanoni milicisták több menekültet megöltek a táborban. A megbízhatónak minősített forrásokra hivatkozó közlés szerint a fegyveresek az izraeli csapatokkal együtt érkeztek, és azok távozása után hatoltak be a táborba. A palesztin iroda feltételezi, hogy az öldöklés még mindig tart, de részletek egyelőre nem ismeretesek. A libanoni rádió korábban azt adta hírül, hogy az izraeli csapatok páncélkocsikból tüzet nyitottak a tábor lakóira, és több tucatot megöltek közülük.

Mose Arensz izraeli hadügyminiszter és Mose Levi vezérkari főnök szemleutat tartott a megszállt Dél-Libanonban.

Egy kuvaiti hajózási szóvivő közlése szerint egy eddig azonosítatlan repülőgép rakétatámadást intézett egy szaúd-arábiai tartályhajó ellen szaúdi területi vizeken. A kétszázezer tonnás hajó kigyulladt. A támadás hírét szaúdi részről még nem közölték, de más öböl menti arab államok tengerhajózási köreiben megerősítették. A „Janbu Pride” úticélja Brazília lett volna. Kuvaitból indult, ahol százezer tonna kőolajat vett fel, és Rasz Tannurában töltődték volna fel teljesen. A támadás a kuvaiti közlés szerint már a kikötőben érte. A hajó egyik tartálya lángba borult, de a tüzet később sikerült eloltani. A legénység sértetlenül megmenekült. Kuvaitban rendkívüli ülésre ült össze a kormány, hiszen vasárnap óta két kuvaiti hajót is támadás ért a térségben. Helyi lapok szerint a kormány esetleg felkéri a Biztonsági Tanácsot, hogy vizsgálja meg a helyzetet. Sürgősen érintkezésbe léptek egymással az Arab-öböl menti Országok Együttműködési Tanácsának tagjai is, és szó van arról, hogy a külügyminiszterek hamarosan rendkívüli ülést tartanak. Vasárnap reggel óta ez már az ötödik légitámadás különböző országok, illetve cégek tartályhajói ellen az öbölben. A washingtoni külügyminisztérium szerint „majdnem biztos”, hogy a kuvaiti hajókat iráni repülőgépek támadták meg. Nyugati hírügynökségek úgy értesültek, hogy Teheránban Hasemi Rafszandzsani, a Legfelsőbb Nemzetvédelmi Tanács elnöke a testület kedd éjszakai ülése után kijelentette: amennyiben az irakiak támadják Harg szigetét, Irán hasonlóképpen válaszol, vagyis megbénítja az olajszállítást az öbölben.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_kigyulladt_tartalyhajo.jpgAz egyik rakétatalálatot kapott tartályhajó 

A világméretű tiltakozás ellenére a brit rögbiválogatott megérkezett Dél-Afrikába. A Brit Rögbi Szövetség vezetése figyelmen kívül hagyta több afrikai állam figyelmeztetését, hogy a dél-afrikai látogatásnak súlyos következményei lehetnek. A johannesburgi repülőtéren az együttest tüntetők várták, akik követelték, hogy ne vegyenek részt a tervezett tornán, és elítélték azokat az országokat, amelyek sportkapcsolatokat tartanak fenn a fajüldöző Dél-Afrikával. A tüntetők közül többet a rendőrség őrizetbe vett.

A kocka el van vetve... A Brit Rögbi Szövetség 44:6 arányban megszavazta a válogatott útját, s az út létrejött. Hiába tiltakozott a világ... Hiába dokumentálták sorra a különböző tekintélyes lapok is a Brit Nemzetközösség országai által 1977-ben aláírt Gleneagles-egyezményt, amely egyebek között kimondja, hogy a megállapodásban érintettek elleneznek mindennemű kulturális- és sportkapcsolatot a fajüldöző dél-afrikai kormánnyal... Sajnos, hiábavaló volt sokszorosan idézni a konkrét példát is. 1976-ban, közvetlenül a montreali olimpia előtt az új-zélandi rögbiválogatott vendégszerepeit - minden tiltakozás ellenére Dél-Afrikában. Mivel akkor Új-Zélanddal szemben elmaradtak a szankciók, válaszként tizenhét ország olimpiai küldöttsége hazautazott Montreálból, nem sokkal a nyitányt megelőzően. Nem voltak hajlandók olyan versenyen részt venni, amelyen a történtek ellenére Új-Zéland sportolói indulhattak. Vajon a brit rögbizők lépésére mi lesz a felelet? Nagy-Britannia legjobb versenyzői lázasan készülnek a versenyekre. Eredetileg ezt tették az afrikai sportolók is. Nincs sportember, aki ne tudná, hogy milyen veszélyekét rejt magában ez az éppen a június 2-i olimpiai nevezési zárlat előtt létrejövő mérkőzéssorozat. Mégsem volt olyan erő, amely megakadályozhatta volna..?

Három nappal a Fülöp-szigeteken megtartott és véres zavargásoktól kísért parlamenti választások befejeződése után még mindig teljes a zűrzavar a szavazatok megoszlása körül. Bár Ferdinand Marcos államfő szerdán már győztesnek kiáltotta ki magát, hamisnak mondva az ellenzék által közzétett választási eredményeket, számos jel arra mutat, hogy korai volt az elnök ujjongása. Marcos azt állítja, hogy a 183 választókörzetből 138-140-ben saját pártjának, a „Mozgalom az Új Társadalomért” pártnak a jelöltjei győzedelmeskedtek. Ennek ellentmondanak a független, illetve az ellenzéki csoportok által terjesztett előrejelzések, amelyek Marcos jelöltjeinek némi lemaradását mutatják az ellenzékkel és a függetlenekkel szemben. Az egyik ilyen előrejelzés szerint, amely a szavazatok 57,2 százalékának összeszámlálása után készült, Marcos pártjának jelöltjei 81 parlamenti helyet szereztek, míg az ellenzék és a független jelöltek együttesen nyolcvanhetet. A hivatalos, de még nem végleges eredmények legkorábban péntekre várhatóak.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_fulop_szigeteki_valasztas_2.jpgFegyveres kísérettel gyűjtötték össze a szavazóládákat Manilában

Tomas Borgénak, a sandinista felszabadítási front országos vezetősége tagjának, belügyminiszternek legutóbbi jelentése szerint az amerikai zsoldosokkal vívott harcokban az elmúlt hetekben kétszáz nicaraguai katona esett el, és ugyanennyi a sebesültek száma is. A határ menti körzetekben a nicaraguaiak ezreinek naponta kell megküzdeniük az életükért. A kormány kénytelen volt felfüggeszteni az ipari és mezőgazdasági fejlesztésre, a lakóházak, iskolák és kórházak építésére kidolgozott program végrehajtását is.

Szívroham következtében, 71 éves korában, a svájci Davos egyik kórházában elhunyt az orosz származású Irwin Shaw (Irwin Gilbert Samforov) - korunk egyik legsikeresebb amerikai írója. Aki ezeket a sorokat olvassa, biztos, hogy olvasta (és látta a tévében) a Gazdag ember, szegény ember, és az Oroszlánkölykök című műveit.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_irwin_shaw.jpgAz író és az egyik legsikeresebb műve

35 éves korában, rejtélyes körülmények között, elhunyt Andy Kaufman amerikai humorista, televíziós személyiség. A neve önmagában talán nem sokat mond Olvasóinknak, de az Egyesült Államokban olyan kultusza volt, hogy később az R.E.M. együttes a Man On The Moon című számában emlékezett meg róla, Jim Carrey pedig őt formázza meg az azonos című filmjében.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_andy_kaufman.jpgAndy Kaufman

Az egyesek szerint zseni, mások szerint kifejezetten idegesítő komikusról, Andy Kaufmanról sosem lehetett megállapítani, mikor viccel és provokál. Így aztán abban sem volt mindenki biztos, hogy amikor meghalt, valóban ez történt. Kaufman karrierje kezdete óta átverte közönségét. Bizarr poénjaitól, cselekedeteitől volt hangos Amerika. Sajátos, nem mindenki által értett humora a halála után hamarosan mítosszá lett. Rajongóinak és utálóinak jelentős része a mai napig azt hiszi: Kaufman csak megrendezte halálát. Mondják ezt annak ellenére is, hogy barátja már több interjúban is leszögezte: Kaufman halott. Kétségtelen, hogy a tüdőrákban elhunyt humorista egész életében kínosan ügyelt egészségére: családja, barátai elmondása szerint sohasem dohányzott, nem ivott, vegetáriánus volt, ráadásul rendszeresen jógázott. Ugyanakkor a humorista közel tizenöt éven keresztül lépett fel dohányfüstös klubokban… Halálára hivatalos bizonyítékok vannak, van sírhelye, halotti bizonyítványa, ráadásul utóbbi még az interneten is hozzáférhető. Persze Kaufman is tehet arról, hogy megkérdőjelezik halálát. Nemcsak azért, mert folyamatosan átverte az embereket, hanem azért is, mert - visszaemlékezések szerint - többször is ígéretet tett saját halála megrendezésére és 20 évvel halála utáni visszatérésére. Aztán mégsem támadt fel, még az ominózus húsz év lejárta után sem.

Humor:idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_humor_5.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_reklam_3.jpg

Kékfény:
Cserbenhagyásos baleset történt a fővárosban, Kispesten, az Ady Endre utca és a Kossuth Lajos út kereszteződésében. Egy Lada típusú személygépkocsi összeütközött a vele azonos irányban haladó Skoda típusú magántaxival. A két gépkocsi erősen megrongálódott, a taxi vezetője pedig súlyosan megsérült. Mint a BRFK közlekedésrendészeti osztályán kérdésünkre elmondták, a Lada gépkocsit vezető ismeretlen személy az ütközés után a segítségnyújtást elmulasztva a helyszínről elmenekült. Az alacsony, vékony testalkatú férfi után a rendőrség folytatja a nyomozást. Az eddigi vizsgálat megállapította, hogy a Lada gyújtáskapcsolóját rövidre zárták, s úgy vitték el tulajdonosától. A rendőrség az ügyben továbbfolytatja a vizsgálatot.

A XIV. kerületi Nagy Lajos király úton előzés közben megcsúszott és egy fának ütközött a képünkön látható Lada: vezetője a bekötött biztonsági öv miatt viszonylag szerencsésen megúszta, a karja azonban eltörött.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_nagy_lajos_kiraly_uti_baleset.jpgAz összetört Lada a Nagy Lajos király úton

Közlemények:
A Fővárosi Távfűtő Művek közli, hogy hétfő reggel 7 órától folyamatosan megszünteti a fűtést. A Meteorológiai Intézet előrejelzése szerint ugyanis a napi középhőmérséklet a hét hátralevő részében 12 Celsius-fok fölött lesz. Tájékoztatják a lakosságot arról, hogy a szombati fűtésért díjat nem számítanak fel.

A MALÉV Air Tours '84. nyári időszakban új utakat szervez. Felvilágosítás: Bp. V., Roosevelt tér 2., tel.: 186-614, 184-212.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a Munkásőrség sótonyi lőterén május hónapban 14-én 8.00-17.00 óráig, 15-én 8.00-17.00 óráig, 16-án 8.00-17.00 óráig, 17-én 8.00-24.00 óráig, 18-án 8.00-15.00 óráig éleslövészet végrehajtására kerül sor. A biztonsági sávon belül tartózkodni szigorúan tilos és életveszélyes!

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_allasajanlat_3.jpg

Divat: Grafikus stílus
Újabban szokás a divatirányzatokat stílusonként csoportosítani. így vált ismertté a többi között a grafikus stílus, amely az ellentétekre épül. Nem más, mint a fekete és fehér szín bátor, változatos alkalmazása. A divattörténetben a fekete-fehér összeállítások alkalmazásának szinte külön históriája van. Volt, amikor csak idősek viselték, volt, amikor az idősek elhagyták (mert öregítőnek találták), és akkor a fiatalok sajátították ki. Általában „elegáns” viseletnek számított, sőt „örök divatnak” is neveztük. Mostanában is tanúi vagyunk visszatérésének. És nem is csupán és nem is elsősorban az alkalmi öltözékeken. Egyes párizsi divatszalonok (Givenchy, Dior, Laroche) szinte az 1966-os op-art szélsőséges dekorativitását hozzák vissza mai összeállításaikban. Nagyméretű kockás, pettyes, csíkos minták teszik meghökkentővé nyári modelljeiket. A mi rajzaink is fekete-fehér anyagokra készültek, de (a viselhetőség végett) a párizsi divatnál egy kicsit szelídebb formában.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_divat.jpgA grafikus stílus néhány modelljét fotózhattuk a Centriköt bemutatóján

Kielégítő kínálat primőr zöldségekből:
Az utóbbi hetek szélsőséges időjárása, a szokatlanul hűvös éjszakák késleltetik a kertészeti termékek fejlődését. Ennek ellenére, az év második negyedében eddig több primőráru került a piacokra, mint tavaly az azonos időszakban. A napokban pedig már kezdetét vette néhány újabb termék felvásárlása és értékesítése. Az állami és a szövetkezeti kereskedelem a héten várhatóan már hárommillió fej salátát, kétmillió csomó hónapos retket, másfél millió darab csípős, hegyes paprikát, ugyanannyi csomó zöldhagymát, egymillió darab tölteni való paprikát, 150-200 tonna uborkát, mintegy 100 tonna paradicsomot és Csongrád megyéből nagyobb mennyiségű friss sárgarépát tud felvásárolni. A jövő hét végén pedig piacra kerül már a petrezselyemgyökér is, miközben tavalyi leveszöldségből még mindig megfelelő készletek vannak a szövetkezeti kereskedelem raktáradban. Megkezdődött a szabadföldi saláta szedése, a kígyóuborkát pedig most már a kedveltebb, úgynevezett fürtös uborka váltja fel. Egyre bővül a választék főzelékfélékből is. Tavalyi termésű burgonyából azonban most kisebb a készlet, mint más években május közepén. A tavalyi aszály miatt ugyanis a vártnál kisebb lett a termés. Piacra került viszont a fólia alatt termesztett burgonya. Egy keveset sikerült importálni is. Néhány hétig azonban - amíg megkezdődik a szabadföldi burgonya szedése - e fontos cikkből elég kevés lesz a piacokon. A fólia alatt termesztett és importált burgonya pedig meglehetősen drága.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_lehel_teri_piac.jpgBőséges a kínálat a budapesti Lehel téri piacon

Az eső csak mérsékelte a vízhiányt:
Végre a Tiszántúlon is jól megáztak a földek. A tavalyi aszály sújtotta vidékeken is kiadós eső esett az elmúlt héten. Kedvezett az eső a növények fejlődésének, de az időjárás még mindig nem törlesztette tavalyi adósságát. A Debreceni Agrártudományi Egyetem növénytermesztési és ökológiai intézetének adatai szerint ugyanis áprilisban még tovább romlott a helyzet. A Tiszántúlon az áprilisi csapadék a sokévi átlagnak csak harmadát-felét érte el. A búzaföldeken tavaly május elején országos átlagban 107 milliméter nedvesség hiányzott, az idén ugyanebben az időszakban 121 milliméter. Azóta valamelyest enyhült a hiány, de további esőkre szomjasak a földek. A tíz nappal ezelőtti meleg s az azóta lehullott csapadék gyorsította a növények fejlődését. Az őszi árpa kalászai megjelentek az Alföldön, országszerte szárba indult a búza. A korábban elvetett kukorica sorol, s a homokverés miatt újra vetett cukorrépa is kikelt. Ha nem esett az eső, a gazdaságok minden lehetőséget kihasználtak a vetés folytatására. A fővetésű kukoricaföldeken befejeződött a munka. Május végén még forgolódnak majd a vetőgépek a földeken, a takarmánykeverékek és a borsó után vetik a rövid tenyészidejű kukoricát. Jelenleg a paprikát, paradicsomot, dinnyét, dohányt palántázzák a gazdaságok.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_kiskunlachazi_termeloszovetkezet.jpgAz eső ugyan áztatta a földeket, de a kiskunlacházi termelőszövetkezetben öntözik a gyümölcsfákat

Fafeldolgozás:
Óriási markológépek rakják a farönköket a GYSEV győri pályaudvarán. A hazai igényeken kívül több ezer köbméter fát szállít exportra a Kisalföldi Erdő- és Fafeldolgozó Vállalat. Ezekben a napokban osztrák és olasz piacra küldik áruikat.
idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_fafeldolgozas.jpg

Új szovjet műszaki központ nyílik meg Budapesten:
A hazánkban forgalomba kerülő személygépkocsik egyharmada, a háztartási műszaki cikkek 43 százaléka a Szovjetunióból származik. Az iparban, a mezőgazdaságban, a közlekedésben százezernyi szovjet gép, berendezés működik a kombájnoktól az elektronikai mérőműszereken át a metróvagonokig. Alkatrészellátásuk, szervizük, műszaki kiszolgálásuk színvonalának javítására évekkel ezelőtt kormányközi megállapodás született. Ennek megfelelően hazánk legjelentősebb szovjet kereskedelmi partnerei műszaki központokat létesítettek Magyarországon. Ezek a központok közreműködnek az alkatrészellátás szervezésében, egyebek mellett azzal, hogy maguk is raktárakat tartanak fenn. Együttműködnek a Gelkával, a Ramovill-lal és a szovjet gépek szervizét ellátó más cégekkel, amelyeket kedvezményes feltételek mellett látnak el speciális szerszámokkal, diagnosztikai berendezésekkel. A gépeket üzemeltető, illetve karbantartó szakemberek számára tanfolyamokat szerveznek, s rendszeresen bemutatják újdonságaikat. A meglevő hat műszaki központ közül kettő, a Technointorg és a Maspriborintorg külkereskedelmi egyesülés központja igazán korszerű körülmények között tehet eleget feladatának. Hétfőn nyílt meg a Kerepesi úton új közös épületük, amelyben a tanműhelyeken, tantermeken kívül műszaki könyvtár és nyolcvanszemélyes mozi is helyet kapott, az előcsarnok pedig alkalmas a termékbemutatók színvonalas megrendezésére. Itt mától a Technointorg és a Maspriborintorg számos újdonságot felvonultató exportkínálatát tekinthetik meg az érdeklődők.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_szovjet_muszaki_kozpont.jpgA létesítmény tágas bemutatóterme

Közutak korszerűsítése Békés megyében:
Több közutat felújítanak Békés megyében. Korszerűsödik a 44-es főút békéscsabai átkelési pontja, erősödik és szélesedik a Gyomaendrőd-Mezőberény, illetve a Szarvas-Gyomaendrőd közötti szakasz. A 47-es főutat Köröstarcsa-Mezőberény, valamint Mezőberény-Békés között újítják fel. Az építők Kettős-Körös dobozi hídjának átadása után sem tétlenkedtek. Békés város határában, a régi híd mellett új készül a Kettős-Körösön. Gyomaendrődön a Hármas-Körösön terveznék hasonló létesítményt - itt az előkészületek megkezdődtek.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_bekesi_kettos_koros_hid.jpgBékés város határában új híd épül a Kettős-Körösön

Negyven országba exportál a Budaflax:
A Budaflax Lenfonó és Szövőipari Vállalat bővíti termékeinek választékát. Csaknem hetven új terméket értékesít a hazai és a külpiacokon; gyártmányait negyven országba exportálja. Legkelendőbb cikke évek óta a Trapper, népszerűek a Week-end-nadrágok és ruhák is. Szerződéses viszonyban van az angol Lee Cooper céggel, amelynek keretében 825 ezer Lee Cooper védjeggyel ellátott nadrágot gyárt. Legújabban más angol, amerikai és francia cég is jelezte vásárlási szándékát. A Budaflax a gazdaságos értékesítés és az újabb piacok megszerzése érdekében az idén pályázatot hirdetett a gyártmányfejlesztés növelésére. A zsűri 19 pályaművet tartott alkalmasnak termékkifejlesztésre. Egyre keresettebbek a konfekcionált darabárui, sátrai is. A vállalat tabi gyára az idén ötvenezer lakó- és túrasátrat, százezer különféle kempingcikket - így például széllovas vitorlát, fürdőmedencét, napernyőt, táskát - készít. Sportolási célokat szolgál a Tabi sátor elnevezésű gyártmánya, a nagy légterű ponyvasátor és uszoda.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_budaflax_tabi_gyar.jpgKülföldön is keresettek a tabi kempingcikkgyár termékei

Vájártanulók:
Az egyedülállóan nehéz geológiai környezetben folytatott mecseki szénbányászat sokféle gyakorlati, technológiai módszerét oktatják a komlói tanbánya vájártanulóinak. Jelenleg mintegy hetvenen ismerkednek a föld alatti mesterséggel. A végzős tanulók már a fejtésekben dolgozva segítik a népgazdaság feketeszén szükségletének kielégítését.
idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_vajartanulok.jpg

Új kenyérgyár:
Április óta üzemel Szentendrén az Észak-Pest megyei Sütőipari Vállalat új kenyérgyára. A gyárban három féle kenyeret: 2 kg-os, 1 kg-os burgonyás és 1 kg-os vázsonyi kenyeret sütnek. A napi 26,5 tonna kenyeret a Szentendre környéki falvakba és Budapestre szállítják.
idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_szentendrei_kenyergyar.jpg

Vízellátás:
Abony és környéke egyike a vízben legszegényebb alföldi területnek. Eddig már több, néhány száz liter vizet adó kutat fúrtak, de ez még mindig kevés volt a település ivóvízzel való ellátására. Nemrégiben a ceglédi Vízkutató és Fúró Vállalat egy több száz méter mély nagy átmérőjű kutat fúrt, amelynek eredményeképpen percenként 2800 liter teljesítményű vízadó réteget talált. Így Abony vízellátásának a gondja rövidesen megoldódik.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_vizfuras.jpgMunkában a nagyteljesítményű fúróberendezés

A Magyar Televízió műsorán: Főzőcske, de okosan
A műsor vendége a Nem kell mindig kaviár című tévéfilm-sorozat főszereplője Siegfried Rauch. A felvételeket Budapest legújabb áruházának a Skála-Metrónak az éttermében és konyhájában készítették.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_fozocske_de_okosan_molnar_margit_sigfried_rauch.jpgA műsor házigazdája, Molnár Margit, és vendége a felvétel előtti pillanatokban

Komikusok:
A Magyar Televízió dicsérendő vállalkozása, hogy nagy komikusainkról sorozatot készít. Ezek a művészek persze nem sorolhatók bele semminemű skatulyába, így hát a humor mellett sok más műfajt is magába foglal egy-egy ilyen műsor, amely részben portréfilm, részben tévéshow. Készült már Fónayról, Rátonyiról, Kazalról - őket, az összetéveszthetetleneket már csak ilyen rövid egyszerűséggel, vezetéknevükön emlegetjük. A most elkészült műsor címe is csupán ennyi: A Csákányi. Rendezője Dessewfy Zsuzsa, vezető operatőre Abonyi Antal, szerkesztője Kolozsi Béla.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_csakanyi_laszlo_1.jpgCsákányi László Faginként az Olivér című musicalben

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_csakanyi_laszlo_2.jpgLouis Armstrong hires altatódalát, a Lollobye-t énekli Csákányi, duettben

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_csakanyi_laszlo_3.jpgA Szerelmi láz kettőse a régi magyar filmben Csortos-Dajka volt - ezúttal apa és lánya: Csákányi László és Csákányi Eszter

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_csakanyi_laszlo_4.jpgGörlök között az est Orfeum-egyvelegében

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_mozi.jpg

Színházi bemutató: Pantagleize (kaposvári Csiky Gergely Színház)

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_koltai_robert_spindler_bela.jpgKoltai Róbert és Spindler Béla a kaposvári előadáson

Cirkusz: Világszám a kupolában
A világ nagy cirkuszaiból címmel nemzetközi artistaparádé szerepel a Fővárosi Nagycirkusz műsorújdonságában. Angol, német, francia, román és szovjet cirkuszművészek lépnek a porondra, hogy a kétórás műsorban a bravúros légtornász produkciótól (az öt Ciobanu), az egykerekű biciklin végzett hagyományos egyensúlyozásig, a Szelnyikon-csoportban a felnőttek és nagyon tehetséges gyermek artisták közös produkciójáig, felvonultassák a cirkusz világának mindig izgalmas, de elsősorban a gyerekek számára új látványosságait. A műsorban ezúttal is szerepelnek meglepő állatszámok: a Reinand’s csimpánzrevü derűs perceket szerez, tapsolunk a fegyelmezett és a feladatot pontosan elvégző mulatságos mozgású fókatriónak, a különleges mutatványnak számító idomított teheneknek. Az utóbbiakat Monika Gerogi vezeti fel és tanította be a szokatlan, ám végül is harmonikusan együtt végzett produkcióra. A porondon többször, különféle akrobatikus mutatvánnyal jelenik meg a sokoldalú londoni Endress család. Kilencéves, tehetséges kisfiúk a műsor legifjabb résztvevője. Az átrendezések között a szünetet kitölteni hivatott bohóctréfáik azonban - ezúttal úgy érezzük - nélkülözik a hatásos csattanókat.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_cirkusz_1.jpgRepülő emberek a kupolában. A bukaresti 5 Ciobanu produkciója

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_cirkusz_2.jpgAkrobaták a Kaukázusból. A Butajev-csoport

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_cirkusz_3.jpgA győztes bokszoló kenguru

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_cirkusz_4.jpgMonika Georgi humoros tehénszáma

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_cirkusz_5.jpgA Reinand’s csimpánzrevü tányérforgató zsonglőrje

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_cirkusz_6.jpgKardegyensúlyozás egykerekűn. Brigitte Ebermann Párizsból

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_cirkusz_7.jpgAz angol Endress család legfiatalabb tagja a porondon

Magyar könnyűzene: Marsbéli krónikák a Planetáriumban
Különleges helyszínen lép fel a Solaris - az együttes, amely szép sikert aratott a Tabánban, az LGT vendégeként, a Planetárium épületében mutatja be új műsorát május 30-án du. 4-kor és 6-kor. Aligha találhatott volna a zenekar a Marsbéli krónikák című új programjához megfelelőbb környezetet a Planetáriumnál, hiszen instrumentális kompozícióik a címnek megfelelően a fantasztikum világába is megpróbálják odavarázsolni a hallgatót. Mindehhez tökéletes képi körítést ígér a Lézerszínház stábja, amely ezúttal a Solaris zenéjére készített új fényjátékot. A különleges zene és látvány már önmagában is elég csemege lenne, de lesz másféle érdekesség is: a Corpus Pantomim együttes és M. Kecskés András sajátos mozgásvilágot mutat be kiegészítésképpen. A Solaris Marsbéli krónikája hamarosan nagylemezen is megjelenik, ám az éppen most négyéves zenekar a jövőre is gondol: új húszperces szvitjük ugyancsak elhangzik majd a Planetáriumban.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_solaris_egyuttes.jpgA Solaris együttes

A Karthago-együttes szép külföldi sikereiről érkezett hír az elmúlt hetekben. A kiváló rockegyüttesnek angol nyelvű lemeze jelent meg az NSZK-ban és Svájcban. Itt felkerültek a helyi listákra is. A siker bizonyítéka, hogy felkérték őket egy újabb lemez elkészítésére. A felvételek július hónapban kezdődnek idehaza. Ez lesz a harmadik Karthago LP. Nyáron nem terveznek hazai turnét, de ősszel a lemez megjelenése után minden meghívásnak szeretnének eleget tenni. Jelenleg Nyugat-Európában turnéznak, ahol május 10-én nem kisebb zenekarok társaságában léptek fel, mint a Judas Priest, a Rainbow és a Culture Club. A húsznapos turné után már csak június 14-én utaznak az ausztriai Veldenbe az Aranyrózsa fesztiválra, ahol a magyar rockzenét képviselik majd.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_karthago_egyuttes.jpgKarthago sikerek

Még csak az év feléhez érkeztünk, de elmondhatjuk, hogy Dolly Rollék szép sikereket értek el. A tizenévesek listáján több dallal is szerepeltek. Az Arrivederci Amore című dalukat pedig az egész ország dúdolja. Tavaszi turnéjukon mindig teltház volt és bíznak nagyon a nyári ORI turné sikerében is. Addig viszont egy nagy erőpróba következik június 9-én a Budapest Sportcsarnokban. A tagok tudják, hogy egy divatos show-zenekarnak mindig újítani kell, hiszen ha egy műsorukat bemutatták nagy sikerrel, akkor a következőnek még jobbnak kell lennie. Ezt várja el a közönség. Ennek a szellemében kezdik el új nagylemezük felvételeit, mivel minden jó show alapja a sláger.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_dolly_roll.jpgÚjítás előtt a Dolly Roll

Zenebutik, Zeneközelben:
Ismét látható néhány hónap szünet után a népszerű televíziós műsor - a Zenebutik. Juhász Előd műsorvezető-szerkesztő elmesélte, hogy nemcsak a „butik", hanem a Zeneközelben című rádiós műsor is megszólal 3 éves hallgatás után. Célul tűzte ki a szerkesztő, a frissességet és a különlegességek bemutatását. Nem kis feladat ez - főleg a televízióban. Addig, míg a lemezekhez, hangfelvételekhez hozzájut az ember, addig a képi megjelenítés bonyolultabb folyamat. Mindenesetre a műsor alkotói mindent megtesznek, hogy rászolgáljanak a nézők bizalmára. Júliusban a Balatonról, augusztusban pedig Szegedről jelentkezik a Zenebutik. Reméljük, hogy a műsor kedvelői az esti ismétlésnek is örülnek majd. Míg a Zenebutik általában vasárnap délelőttönként jelentkezik, addig a Zeneközelben havonta egyszer hétfő este Csiba Lajos társszerkesztő segítségével. Nem árul el titkot a műsorvezető, hogy a két műsor kapcsolatban lesz egymással tartalmilag és tervezik a közönség bevonását is.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_juhasz_elod.jpgJuhász Előd műsorvezető-szerkesztő

Külföldi könnyűzene - Magyarországon:
Júniusban megint egy nagy „nosztalgiacsapat" látogat az IRI meghívására Budapestre - a Nashville Teens. Az együttes énekese és vezetője Ray Phillips régi ismerőse a magyar rockkedvelő nézőknek. Hiszen már negyedszer jön, hogy meghódítsa a magyar közönséget. A Nashville volt az az angol zenekar, amely a 60-as évek elején a legnagyobb sikert érte el Magyarországon. Dallamos és mégis kemény rockot játszottak, és amikor Ray magyarul is énekelt néhány sort a Táncdalfesztivál gáláján, végérvényesen megalapozták jó hírnevüket. A Dohányföldek és Az őrtorony hosszában című dalok még ma is kedveltek a „mindenidők” rocklistáin. Először a Váci Búcsún lépnek fel június első hétvégéjén, majd június 7-én a Budai Ifjúsági Parkban. Ezenkívül még néhány nagyobb városban is terveznek koncerteket. És hogy igazi 1965-ös hangulat legyen a műsorban, még fellép a régi Scampoló, Zalatnay Sarolta és Komár László. Úgy gondoljuk érdemes lesz közel húsz év múltán is megnézni őket.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_nashville_teens.jpgÚjra itt a Nashville Teens

A héten az amerikai slágerlistákat még mindig - immáron harmadik hete - Lionel Richie Hello-ja, a nyugat-európai slágerlisták többségét a Duran Duran The Reflex című számai vezetik.

Rég ejtettünk szót arról, hogy állnak az európai bajnokságok ezidőtájt. Lássuk az előző hétvége legérdekesebb történéseit.

Anglia: Liverpool - mesterhármas!
Néhány elmaradt mérkőzéstől eltekintve befejeződött a bajnokság és a legtöbb kérdésre választ kaptunk. Mint ahogy azt várni lehetett, a Liverpool nyerte a bajnokságot, a hetediket kilenc év alatt. A Manchester United hétközi veresége után csak egy pontra volt szükségük a vörösöknek, és ezt a kiesett Notts County otthonában gól nélküli mérkőzésen megszerezték. A találkozó egyébként csak közepes színvonalú játékot hozott, de ezt már senki sem bánta. A Liverpool öltözőjében durrogtak a pezsgősüvegek. Joe Fagan, az együttes menedzsere érthetően boldog volt: „Megérdemeltük a bajnoki címet. Nagyon büszke vagyok csapatomra, amely zsinórban harmadszor végzett az élen. Erre 49 év óta nem volt példa az angol labdarúgásban. Megismételtük az Arsenal egykori sikerét.” A nagy vetélytárs, a Manchester United ugyanakkor csak 1:1-re játszott Londonban a Tottenhammal. Whiteside, illetve Archibald volt a gólszerző. Az UEFA Kupában a Manchester United mellett a Queen’s Park, a Southampton és a Nottingham játszik jövőre, és persze, a Tottenham, ha május végén sikerül megnyernie a serleget. A kiesés ellen óriási harc folyt, öt csapat volt veszélyben az utolsó forduló előtt. Ebből négy győzött, de a birminghamiek csak döntetlenre végeztek, így ők „kísérik le” a Notts County és Wolverhampton gárdáját a másodosztályba. A Coventry győztes gólját a Norwich ellen az a Ferguson szerezte, akit a Birminghamtől kapott kölcsön, góljával tehát saját csapatát küldte a másodosztályba. „A jövő héten lejár a kölcsön ideje, remélem, nem lesznek ellenségeim az öltözőben, amikor visszatérek Birminghamba." - nyilatkozta Ferguson. A másodosztályú bajnoki címet a Chelsea verekedte ki. A volt aranylabdás Kevin Keegan visszavonulása előtti utolsó bajnoki mérkőzésén góllal búcsúzott a Newcastle 36 ezres közönségétől. A góllövőlistán Rush alaposan elhúzott. Az élcsoport, amely az elmaradt mérkőzéseken még változhat. 31 gól: Rush (Liverpool), 22 gól: Lineker (Leicester), 21 gól: Woodcock (Arsenal), Archibald (Tottenham), 20 gól: Johnston (Watford), 19 gól: Mariner (Arsenal).

Eredmények. Birmingham-Southampton 0:0, Coventry-Norwich 2:1, Everton-Queen's Park 3:1, Ipswich-Aston Villa 2:1, Leicester-Sunderland 0:2, Notts County-Liverpool 0:0, Stoke-Wolverhampton 4:0, Tottenham-Manchester United 1:1, Watford-Arsenal 1:1, West Bromwich-Luton 3:0, West Ham-Nottingham 1:2.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_angol_bajnoksag_ian_rush_liverpool.jpgIan Rushtól már aligha lehet elvenni a gólkirályi címet

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_angol_bajnoksag.jpg

NSZK: Holtverseny az élen
A bajnokság hajrájának alakulását még a krimik rendezői sem tudták volna izgalmasabban megalkotni, mint az érdekelt csapatok. Két fordulóval a befejezés előtt a Stuttgart elvesztette eddigi egypontos előnyét, s mindössze jobb gólkülönbségével előzi meg a Hamburgot. A stuttgartiak sokat ígérőén kezdtek az Eintracht Frankurt ellen. A Neskar-stadion 35 ezer főnyi közönsége ritka jelenetnek volt szemtanúja: a vendégek öt percen keresztül még a félvonalon sem jutottak túl. A hazaiak négy szögletet és két tiszta helyzetet harcoltak ki, de Pahl bravúrosan őrizte a frankfurti kaput. A 8. percben azonban tehetetlen volt Reichert fejesével szemben, majd Allgöwer 2:0-ra növelte csapata előnyét. Szünet után a Frankfurtnak sikerült lelassítania az iramot, sőt, az utolsó öt percben vaskos meglepetésről is gondoskodott: az egyre idegesebb stuttgarti védők mellett Berthold két szögletrúgás után egyenlített, így a kieséstől fenyegetett frankfurti csapat értékes pontot szerzett. A Bundesligától már búcsút vett Nürnberg csak 22 percen keresztül tudott ellenállni a Hamburg rohamainak. Ezt követően kidomborodott a két csapat közötti klassziskülönbség. A HSV 6:1-es sikere teljesen megérdemelt. Két érdekesség: a 40. percben a HSV erőssége, Heesen a Bundesliga idei ezredik gólját lőtte, a 72. percben becserélt középcsatár Schatzschneider pedig két góllal járult hozzá a hamburgi győzelemhez. Szombaton az éllovasok idegenben játszanak. A Stuttgart Brémában, a HSV Frankfurtban lép pályára. Ha ott, elbotlanak, úgy még a pillanatnyilag két ponttal leszakadt Bayern München és Mönchengladbach is reménnyel tekinthet a 34., egyben utolsó forduló elé.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_nszk_bajnoksag_dieter_schatzschneider_hsv.jpgDieter Schatzschneider - csereként két gól

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_nszk_bajnoksag.jpg

Belgium: Örömünnep Beverenben
Beverenben szombaton este, egy héttel az utolsó sípszó, az idény befejezése előtt pukkantak a pezsgősüvegek dugói. Az SK Beveren fennállása óta másodszor nyerte el az aranyérmet. A kis vidéki csapat diadala megérdemelt, különösen a bajnokság első felében nyújtott jó, kiegyensúlyozott teljesítményt. A „szürke” Beveren átlagos képességű játékosai a téli rövid pihenő után meginogtak, de dicséretükre szóljon, hogy a hajrát idegekkel és szívvel is jobban bírták, mint legnagyobb vetélytársuk, az Anderlecht. Az európai kupákban való szereplés joga is véglegesen eldőlt. A BEK-ben tehát a Beveren, a KEK-ben a Gent, az UEFA Kupában az Anderlecht, az FC Bruges és a Standard Liege képviseli majd a belga színeket. A bajnoki táblázat alján még óriási a küzdelem. A három kiesésre álló közül a két „elítélt” kiléte csak egy hét múlva, az utolsó bajnoki forduló után válik ismertté. A korábban vesztegetési botrányba keveredett és a Belga Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága által elítélt Standard Liege- és Waterschei-játékosok ügye a héten kerül az UEFA különbizottsága elé, amelynek arról kell döntenie, hogy az otthon már felelősségre vont vétkes labdarúgók eltiltása a határokon kívül is érvényt kap-e.

Eredmények: Antwerpen-Molenbeck 0:0, FC Malines-Waregem 0:0, Beringen-Lokeren 1:2, Beveren-CS Bruges 2:0, FC Bruges-Waterschei 4:1, Seraing-FC Liege 2:2, Courtrai-Lierse 1:0, Anderlecht-Bcerschot 4:1, Standard-Gent 1:0.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_belga_bajnoksag_bajnoksag_sk_beveren.jpgAz SK Beveren bajnokcsapata. Felső sor balról: Kusto, Gartot, Maes, Creve, Peeraer, Lorre, Put, középső sor: De Wilde, Baecke, Jaspers, Pfaff, Lambrichts, Lodders, Albert, Rosez, ülnek: Bauwens, Schönberger, Christiaens, Martens, Stalmans, Theunis, Pauwels

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_belga_bajnoksag_raymond_goethals.jpgA vesztegetési ügy miatt örökre eltiltott egykori belga szövetségi kapitány, Raymond Goethals távozóban a bíróságról, ügyvédje oldalán

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_belga_bajnoksag.jpg

Franciaország: Metz-siker a hosszabbításban
Pénteken este Párizsban a Parc des Princes-stadion zsúfolt lelátói előtt játszották le a Francia Kupa döntőjét. A Franciaországban hagyományosan nagy eseménynek számító finálét Francois Mitterrand köztársasági elnökkel az élen a francia politikai és társadalmi élet vezetői is megtekintették. A döntőben a bajnoki idény nagy vesztese, az ezüstérmes AS Monaco és a 12. helyen végzett FC Metz találkozott. A két döntőst a bajnoki tabellán „csekély” 19 pont választotta el egymástól, a kupavarázs hatására azonban a kicsik is óriásokká válhatnak. Így történt ez pénteken Párizsban is. Az összecsapás a rendes játékidő leteltével gól nélküli döntetlenre állt. A hosszabbítást a nagy becsvággyal küzdő metzi csapat bírta jobban és két góllal győzött. Az FC Metz diadala Toulouse-ban érthető szomorúságot okozott. A kupavesztes Monaco ugyanis - kiszorulva a KEK indulói közül, - elfoglalta az FC Toulouse remélte UEFA Kupa-helyet. Az UEFA Kupában ősszel tehát az AS Monaco, az Auxerre és a Paris SG indulhat. Kupadöntő: FC Metz-AS Monaco 2:0 (hosszabbítás után).

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_metz_monaco_kurbos.jpgKurbos góljával 1:0

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_metz_monaco_hinchberger.jpgHinchberger lövésével alakult ki a végeredmény

Hollandia: Száz gólt szerzett az Ajax
Az utolsó forduló már nem hozott lényeges változást a táblázaton. A Feyenoord már egy héttel ezelőtt bebiztosította bajnoki címét és jogosan ünnepelhetett. A hét vége legnagyobb eseményét minden idők legnagyobb holland labdarúgójának, Johan Cruyffnak a profi labdarúgástól vett végleges búcsúja jelentette. A 37 esztendős, remek sportember pénteken este köszönt el. Bár a nagyszerű játékos bejelentése senkit sem ért váratlanul, a búcsú mégis egész Hollandiában szomorúságot váltott ki. Gerard Kerkum, a Feyenoord elnöke a Cruyff-fal való beszélgetése után könnyekkel a szemében nyilatkozott: „Ez a nap a Feyenoord és az egész holland labdarúgás legszomorúbb napja.” Johnn Cruyff első profi szerződését 17 éves korában az Ajaxhoz írta alá. Később a spanyol Barcelonában, majd az Egyesült Államokban a Washington Diplomats csapatában játszott. Innen újból az Ajax együtteséhez szerződött, tavaly ősszel pedig a Feyenoordhoz igazolt. Útját mindenfelé dicsőség, elismerés jelezte. Cruyff dicsőségtáblája (más szó alig lehet rá) lenyűgöző! Tíz országos bajnokságot nyert: Ajax, 1966, 1967, 1983, 1970, 1972, 1973, 1932, 1983. Barcelona, 1974, Feyenoord 1984. Öt holland Kupa-győzelem az Ajax csapatával (1967, 1970, 1971, 1972, 1983), egy a Feyenoorddal (1984), és egy Spanyol Kupa-siker a Barcelonával (1978). Háromszor (1971, 1972, 1973) a BEK-ben vezette csapatát, az Ajaxot a végső győzelemig. Az Ajax együttesével 1972-ben Szuper Kupát nyert. A szakemberek három ízben (1971, 1973, 1974) jelölték Európa legjobb játékosának. Az Egyesült Államokban kétszer (1979, 1980) nyerte el ezt a büszke címet. A holland válogatott mezét 48 alkalommal ölthette magára, 33 gólt rúgott a tulipánosok csapatában. A dicsőségért mindig keményen, céltudatosan dolgozó Cruyff sportpályafutására a legjellemzőbb egy nemrégen elhangzott nyilatkozata: „A labdarúgástól sokat, talán mindent megkaptam, de semmit sem ingyen.”

Eredmények. Haarlem-Willem II 2:0, AZ 67-Excelsior 2:1, Den Bosch-Helmond 3:0, Sittard-Volendam 5:2, Feyenoord-Zwolle 2:1, Ajax-Dordrecht 7:2, Deventer-Sparta 5:3, PSV Eindhoven-Kerkrade 2:0.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_holland_bajnoksag_johan_cruyff_feyenoord.jpgJohan Cruyff egy páratlanul sikeres sportpályafutás végére tett pontot

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_holland_bajnoksag.jpg

Olaszország: Győzött, de kiesett a Genoa
Genovában telt ház várta a már bajnok Juventus gárdáját, a hazaiaknak éppen a bajnokcsapat ellen kellett volna kiharcolniuk a bentmaradást. Rajtuk nem múlott, hiszen vesztett állásból sikerült két vállra fektetniük lényegesen nagyobb játékerőt képviselő ellenfelüket. A Juventus Cabrini révén szerzett vezetést, de ezután lefékezett, játékosai szemmel láthatóan már a szerdai, Porto elleni KEK-döntőre tartalékoltak. Trappattoni mester is hasonlóan vélekedett, amikor a második játékrész elején lehívta a játékmester Platinit. A genovaiak lelkes játékkal kiegyenlítettek, majd az utolsó percekben a 19 esztendős Busetti a győztes gólt is megszerezte. Győzelmével a Genoa pontszámban beérte a Laziót, de az egymás elleni eredmények alapján a nagy múltú római gárda maradhatott az első osztályban. Udinében nézőcsúcs született. A Milan elleni találkozón egy tűt nem lehetett volna leejteni, még a lépcsőkön is ültek. A Zico vezényelte hazaiak remek első félidőt produkáltak, de helyzeteik - egy kivétellel - sorra kimaradtak. így meglepetésre a Milan győzelemmel hagyhatta el a pályát. Az Inter valósággal kiütötte az utolsó helyen végzett Catania csapatát. Az első két gólt Hansi Müller szerezte, majd Altobelli percei következtek: négyszer volt eredményes, de így is csak nyolc góllal zárta az idényt. A góllövőlistán Platini végzett az élen 20 találattal, Zico (19) és Rosti (13) előtt.

Eredmények: Ascoli-Sampdoria 0:1, Avellino-Fiorentina 0:0. Genoa-Juventus 2:1, Inter-Catania 6:0, Pisa-Lazio 2:2, Roma-Verona 3:2. Torino-Napoli 2:1, Udinese-Milan 1:2.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_olasz_bajnoksag_inter_catania_alessandro_altobelli.jpgAlessandro Altobelli négyszer volt eredményes az Interben...

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_olasz_bajnoksag_inter_catania_hansi_muller.jpg...míg Hansi Müller duplázott

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_olasz_bajnoksag_giovanni_trappatoni_juventus.jpgÉs egy egy héttel korábbi kép: Giovanni Trappatoni, a Juventus edzője játékosai vállán. A népszerű torinói csapat nyerte az olasz bajnokságot a nagy rivális, a címvédő Roma előtt

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_olasz_bajnoksag.jpg

Lengyelország: Helycsere az élen
A tavasz legnagyobb meglepetése született Lódzban, ahol az eddig vezető Widzew simán kikapott a Ruch közepes játékerőt képviselő együttesétől. Az élre a már kiesett Cracovia ellen kínkeservesen megszerzett győzelmével a Poznan csapata került. Az alsóházban is már szinte minden tisztázódott. A Cracovia mellett minden bizonnyal a Szombierki gárdája búcsúzik az első osztálytól. A bányászcsapat gyengélkedése meglepetés, hiszen öt éve még bajnoki címet szerzett.

Eredmények: Wisla-Legia Warszawa 0:1, Wroclaw-Pogon 3:3, Szombierki-GKS Katowice 1:4, Widzew-Ruch 0:2, Baltyk-LKS Lódz 0:0, Sosnowiec-Górnik 1:0, Lublin-Walbzrych 1:1, Poznan-Cracovia 1:0.

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_lengyel_bajnoksag_lech_poznan_1.jpgA Lech Poznan 1984 tavaszán

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_lengyel_bajnoksag.jpg

Szerdán a 60 ezer nézőt befogadó bázeli St. Jakob stadionban - az előrejelzések szerint - 40 ezer olasz szurkoló buzdítja este a Juventust a portugál Porto elleni KEK-döntőn. De nemcsak ez, hanem a világsztárok - Platini, Rossi, Boniek - szereplése is az olasz bajnokcsapat esélyeit növeli. Igaz, a váratlanul a kupadöntőbe jutott Porto az elődöntőben a címvédő Aberdeent is elbúcsúztatta. Vagyis a finálén minden lehetséges. Az egyiket szinte mindenki a döntőbe várta, a másikat talán még legfanatikusabb hívei sem.
idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_kupaszerda_juventus_porto_kek_donto.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_kupaszerda_juventus_porto_kek_donto_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_kupaszerda_juventus_porto_kek_donto_boniek_ze_beto.jpgEz a gól döntött a labdarúgó Kupagyőztesek Európa Kupája döntőjén. Ze Beto, a portugál kapus - nem éppen örömében - cigánykereket vet, Boniek (világos mezben) még térden..., de a labda már a háló felé halad

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_kupaszerda_juventus_porto_kek_donto_vignola_cabrini.jpgVignola (jobbról) és Cabrini öröme

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_kupaszerda_juventus_porto_kek_donto_platini.jpgLuis állítja meg Platinit

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_kupaszerda_juventus_porto_kek_donto_scirea_gentile.jpgUjjongó Juventus játékosok. A kapitány Scirea emeli büszkén a magasba a megérdemelt jutalmat. Mögötte Gentile

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_kupaszerda_juventus.jpgA boldog győztesek


A KEK döntő rövid összefoglalója

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 27. fordulóját! Az első osztályú bajnokság mai fordulójában a táblázat első két helyezettje idegenben szerepel: a Honvéd Csepelen, az Ú. Dózsa Székesfehérvárott játszik. Hazai környezetben lép pályára viszont a kiesés ellen küzdő kettős, a Volán és a Nyíregyháza, s a hagyományok miatt érdeklődés kíséri a Ferencváros-MTK-VM találkozót is.

Csepel - Bp. Honvéd
Egyesélyes a találkozó, mert a Honvéd félig-meddig már bajnok, míg a Csepel a piros-kék mezben is szürke. Már a döntetlen is meglepetés lenne. Ősszel, mikor a Csepel még a dobogóért, a Honvéd pedig az őszi aranyért küzdött, Kispesten 0:0-t játszottak a csapatok. Ha ma a Honvéd nyer, a Dózsa pedig veszít Fehérváron, már matematikailag is bajnokok lehetnek. A vendégeknél Détári hiányzik majd bokasérülés miatt, a hazaiaknál egy fél csapatra való hiányzó lesz. Gálhidi sárgalapok miatt, Kovács Attila, Mészöly, Budavári, Elekes és Lazsányi sérülés miatt nem lehet ott a kezdőben.
idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_csepel_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_csepel_bp_honved_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_csepel_bp_honved_bodonyi_varga_kohalmi.jpgBodonyi Béla, a Bp. Honvéd válogatott szélsője nagyszerűen játszott a Csepel ellen, veszélyes támadásokat vezetett, s kétszer is betalált Gendur kapujába. A képen Varga és Kőhalmi között tör előre

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_csepel_bp_honved_bodonyi_gendur_kohalmi.jpgA gól, amely végleg eldöntötte a bajnoki cím sorsát. Kőhalmi a mezénél fogva rántja le Bodonyit, de így sem tudja megakadályozni őt a lövésben

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_csepel_bp_honved_bodonyi_bela_2.jpgA gólszerző indul ünnepelni a találatot...

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_csepel_bp_honved_bodonyi_bela_3.jpg...és a társakkal a bajnoki címet

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_csepel_bp_honved_szurkoloi_orom.jpgA szurkolók öröme a lefújás után

Videoton - Ú. Dózsa
Nagy csata várható, ha a Videoton a Honvéd elleni formájában játszik, az Ú. Dózsának a késő délutáni kezdés ellenére is „melege” lehet. Ősszel egy nagyon színvonalas meccsen 2:2-t játszottak a csapatok a Megyeri úton. A Videoton a tavasz első felében elbukta, hogy bajnoki álmai lehessenek, a Dózsa nemrég került ennek a határára. Ha a Dózsa ma kikap, nemhogy aranyéremtől köszönhetnek idénre el, hanem az ezüstérem is veszélybe kerülhet. A Videoton a legjobb összeállításában léphetett pályára, míg a Dózsából kulcsjátékosok hiányoznak. Dékány Gábor csak a padra ülhet le, Törőcsik és Kiss Sándor pedig a keretben sincs ott sérülés miatt.
idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_videoton_u_dozsa.jpg

Kardos Józsefet idén nem először állították ki. És ami az érdekes, az összes piros lapot a játékvezető megsértéséért kapta.
idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_videoton_u_dozsa_kardos_jozsef.jpg

Vasas - SZEOL AK
A SZEOL kiegyensúlyozottan, a Vasas gyengécskén szerepel, így a vendégcsapat okkal bizakodhat a pontszerzésben. Ősszel a Szeged 1:0-ra nyert hazai pályán. Tulajdonképpen mindkét csapat lassan készülhet a nyárra, nagyon előrébb, vagy hátrébb már nem tudnának kerülni. A vendégeket sújtotta a kisebbik sérüléshullám, a meccs előtt egy nappal csak Szabó György és Kovács hiányzása tűnt biztosnak. A hazaiaknál Magos, Müller, Katona, Rixer és Farkas nem léphet pályára sérülés miatt, Balog Tibor pedig sárgalapjai miatt nem lehet ott a csapatban.
idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_vasas_szeol_ak.jpg

Kiss László újra a régi fényében csillog az utóbbi időkben.
idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_vasas_szeol_ak_kiss_laszlo.jpg

Pécsi MSC - DVTK
A házigazdák a mezőny legkellemesebb partnerét fogadják, hiszen a Diósgyőr már lemondott az NB I-ről. Ez az összecsapás ősszel 2:2 volt Diósgyőrben, de a bajnokság végefelé teljesen letisztázódtak az erőviszonyok. Az őszi rosszabb teljesítmény után a pécsiek felkapaszkodtak és megragadtak a középmezőnyben. A Diósgyőrnek meg idő előtt végetért a bajnoki küzdelem... A PMSC-ből egyedül Nagy Imre hiányzik - sárgalapok miatt.
idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_pecsi_msc_dvtk.jpg

Volán - ZTE
A Volán legutóbb kitűnő játékkal verte a Vasast, s ha teljesítményét prolongálni tudja, most is sikeres lehet. Ősszel 4:1-re, magabiztosan lépték le a zalaiak a közlekedésieket. A Zete egész évben tartotta megbízható, "középszürke" formáját, a Volán véghajrázik, minden pont életet menthet. A vendégeknél Török József nem tarthatott a csapattal sárgalapjai miatt.
idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_volan_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_volan_zte_2.jpg

Rába ETO - Haladás
A Hungária körúton halovány volt a tartalékos Rába, de a Haladás még így sem számíthat könnyű kis kirándulásra. A győri győzelem több mint valószínű. A győriek ősszel akkor mutatták első komoly jelét annak, hogy zsinórban harmadik bajnoki címüket is meg akarják szerezni, mikor Szombathelyen 5:1-re nyertek. A tavasz folyamán a vasiak hozták a tőlük elvárt szintet, papírformával szemben nem kaptak ki, bravúrgyőzelmet nem arattak. Az ETO előbb a bajnoki reményektől köszönt el, voltak percek, mikor a dobogó is majdnem látótávolon kívülre került. A Dózsa legyőzése legalább az ezüstéremre visszahozta a reményeket. A Haladás elleni meccs kötelezőnek tetszett elsőre, amolyan előre két pont zsebben meccsnek tűnt. A vendégeket az ág is húzta, Török Péternek főhetett a feje, mert Dobány Lajos az utolsó pillanatban esett ki, azt meg már előre lehetett tudni, Topor Antal eltiltás, Vörös Csaba sérülés miatt nem állhat rendelkezésre. Verebes József, a győriek mestere egyedül Burcsa Győző játékára nem számíthatott.
idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_raba_eto_haladas.jpg

Nyíregyháza - Tatabánya
A Tatabánya jobb csapat, ám az utóbbi hetek tanúsága szerint a vendéglátó együttes feltűnő sikerekre is képes. Így még az is elképzelhető, hogy mindkét pont Nyíregyházán marad. Az őszi párosítás a Tatabánya legvédhetetlenebb mérkőzése volt. Ez az a periódus volt, mikor nem Dalnoki Jenő, hanem a csapatorvos állította össze a csapatot, a nyírségiek 4:1-re nyertek idegenben. A vendégek ebben a bajnokságban sokkal többre voltak hivatottak, ennek ellenére az utolsó három fordulóban nem szenvedtek vereséget, a dobogó sincs még annyira távol. A hazaiak előre menekülnek a kiesés elől, fél szemük a Volánon, egy biztos, veszíteni nem szabad. Kovács Imre gondjait mélyíti, hogy két kulcsjátékosa, Cséke és Czeczeli, sérülés miatt nem léphetnek pályára.
idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_nyiregyhaza_tatabanya.jpg

Ferencváros - MTK-VM
Az egykori örök rangadó bizony csak a múlté. Jelenleg a két szerény képességű együttes közt nincs lényeges különbség. Az MTK-VM reménykedhet a döntetlenben, főként, ha ügyel Kerekesre, az egyszemélyes ferencvárosi „támadósorra”. Az örökrangadó méltatlan helyezéseken találta a két csapatot. Ősszel az MTK-VM 4:0-ra lépte le hazai pályán az FTC-t. Kiesési gondja egyik csapatnak sem lesz, az biztos, de ezt az idényt mindketten szeretnék mihamarabb elfelejteni. Mindkét csapat sérültjei tartósnak mondhatják magukat a maródiak listáján, hiszen a hazaiaknál Koch Róbert, Murai Sándor és Pölöskei Gábor, a vendégeknél Gáspár József továbbra sem állhatnak edzőik rendelkezésére.
idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_ferencvaros_mtk_vm.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_ferencvaros_mtk_vm_zsiboras_rab_boda.jpgZsiborás megszerzi a labdát Boda (baloldalt) elől. Középen Rab

A mérkőzések után lássuk a 27. forduló válogatottjait! Kapus és védő posztokon is kiváló teljesítményeket láthattunk a 27. fordulóban. Három játékos is duplázni tudott, Kiss László a Vasasból régi fényében csillogott, a kispesti Bodonyi Béla góljai a bajnoki címet jelentették a Budapesti Honvédnak. Érdekesség, hogy a harmadik duplázó, a pécsi Réfi Gábor be sem fért a forduló válogatottjaiba. 9-es érdemjegye miatt nálunk az angyalföldi válogatott csatár lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén Szabó József növelte előnyét Esterházy Mártonnal szemben. A már említett Bodonyi Béla felugrott a harmadik helyre.
idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_gollovolista.jpg

A labdarúgó NB I. szerdai, 27. fordulója véglegesen döntött a bajnoki cím és az egyik kieső kérdésében. A Bp. Honvéd győzött Csepelen, s miután vetélytársa, az Ú. Dózsa vereséget szenvedett Székesfehérvárott, a két csapat közötti különbség 7 pont lett, s ez már nem hozható be a hátralevő három fordulóban. A Bp. Honvéd 1979/80. után lett újra bajnok, immár hetedik alkalommal. Eldőlt, hogy a Diósgyőr kiesett, 9 pont választja el a bennmaradást jelentő 14. helytől.
idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_tabella.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_bajnokcsapat_bp_honved.jpgNégy év után újra bajnok a Budapesti Honvéd! 

A másodosztály 31. fordulójában két mérkőzést előrehoztak a hétvégéről. Pontot szerzett idegenben a listavezető Eger, a Siófok pedig bizonyította, nem véletlen került az MNK döntőjébe, hazai pályán szerezte meg a két pontot.
idokapszula_nb_i_1983_84_27_fordulo_nb_ii.jpg

A hétvégén jön a 28. forduló, az alábbi párosításokkal:

Tatabánya - Ú. Dózsa
DVTK - Bp. Honvéd
Pécsi MSC - Videoton
SZEOL AK - MTK-VM
Ferencváros - Volán
ZTE - Nyíregyháza
Rába ETO - Csepel
Haladás - Vasas

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr2116409100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feyyaz 2021.02.18. 09:59:35

Csepel - Bp.Honvéd (0-2).

„…És végül a Honvéd elleni mérkőzés is szerepelt ebben a vádiratban, amely szintén beszámol arról, hogy 1984. május 3-án egy Honvédos és két csepeli labdarúgó élménybeszámolóra utazott, s útközben a Honvéd játékos megemlítette: szeretnék bebiztosítani a bajnoki címüket, és ezt nem kívánják ingyen. Kőhalmi és Kovács elfogadta az ajánlatot. A mérkőzés után a Honvéd balhátvédje adta át a 62.000 Ft-ot Kovácsnak, aki - ezen a találkozón sem védett. A pénzből Kőhalmi és Gendur 17- 17.000-et, Lazsányi és Kovács 14-14.000-et tartott meg.”
***
„…Csakhogy Kőhalmi nem úgy kezdte a vallomását ahogyan azt egy tisztességes bundázótól elvárták. Beszélt, de nem arról, amiről kérdezték, hanem - egy másik találkozóról. Egy olyan mérkőzésről, amelynél addig fel sem merült, hogy előre megegyeztek az eredményben. S amely egyébként az ominózus Csepel-Nyíregyháza mérkőzés után tizenegy nappal zajlott!
Beismerő vallomást tett arról, hogy őt a magyar futball reprezentáns csapatától, a Bp. Honvédtól keresték meg! Attól a Honvédtól, amelyre a válogatott épül, amely mögött a nyíregyházinál sokkal tekintélyesebb, hatalmasabb a bázis áll…
A dolog itt kezdett kifejezetten kínossá válni.
Zárják ki a Honvédot? Tiltsák el a játékosokat?
Ha az MLSZ a Honvéd bajnoki címét törli, mást már nem indíthat helyette a Bajnokcsapatok Európa Kupájában. És ha nem indul magyar csapat a BEK-ben, kemény szankciók várnak labdarúgásunkra. A válogatott csapat építését pedig szinte elölről kell kezdeni. Tegyük mindezt abban a futballvilágban, amelyet szinte teljesen átszőttek a megvesztegetések, a bundák?

Kőhalmi Gábor interjú:
-A Honvéddal hogyan kerültél kapcsolatba?
-A vádiratban is szerepel: Kovács Attilával és a Honvéd csapatkapitányával közösen utaztunk Szombathelyre, éménybeszámolóra.
-Ki vetette fel, hogy a Csepel feküdjön le a Honvédnak?
A föld felé fordítja a tekintetét. Most először zavarban van.
-Gondolom ez a Honvéd játékos vetette fel… Valami olyasmit mondott: milyen jó a légkör most a Honvédnál, most mindent el lehet intézni, oda lehet menni – mondjam?... -az egyik vezetőhöz… Kiutalják a pénzt, amit ők, a játékosok az év végi prémiumból esetleg visszaadnak… Vagy túllépnek rajta… Hogy miért ő tárgyalt erről? Ő a csapatkapitány, hát nyilvánvaló, hogy az ilyen ügyekben nem a szertáros megy oda valakihez. A tizenegy Honvéd játékos biztos tudott erről, nem is akarták később odaadni a pénzt, mert kijelentették: ez nem is volt bunda.
-Mindezt ugyanígy mondtad el a rendőrségen?
-Ebben az esetben ellentmondás volt köztem és a Honvéd kapitánya között… Szembesítésre került sor, mert… Én először azt vallottam: a Honvéd vezetők adták a pénzt erre a bundára. Amikor a szembesítéskor találkoztunk, odasúgta: a játékosok adták össze…
-És te?
-Ő jobban tudja, hogy mi történt náluk…”

Forrás: Bocsák Miklós: Elátkozott sporttörténetek c. könyv

Ezek után milyen mókás a cikk címe: „A szemlélethez is gratulálunk”!

Tököm Állat 2021.02.18. 15:31:00

Bundesligában ekkoriban volt mélyponton a meccsek látogatása.Eleve a bajnoki címre törő Stuttgartnál is csak félház volt.De még hihetetlenebb számok voltak mai szemmel münchenben (18 ezer),gladbachban (13600) és kölnben (8 ezer)..

Tököm Állat 2021.02.18. 15:35:00

A Lech csapatképe a Legia elleni varsói meccsükön készült.18 ezer néző előtt nyertek Miloszewicz és Okonski góljaival.Az alábbi kezdőcsapattal:Plesnierowicz-Pawlak,Adamiec,Jakolcewicz,Barczak,Bak,Stroinski,Miloszewicz,Kofnyt,Niewiadomski,Okonski

Endre Frady 2021.02.18. 22:44:07

Én is akkor írtam az irodalom érettségit. Petőfi: A puszta télen c. versét volt szerencsém elemezni... :)
Hogy teljen a papír, egy fél oldalon keresztül taglaltam, hogy miért az a cím, hogy A puszta télen, nem pedig A téli puszta... :D
Végül a magyar volt az egyetlen tantárgy, amiből "csak" négyest kaptam. Így lettem költővé... ;)

Fandor 2021.02.19. 12:37:52

Buda elvtárs jó elvtárs volt, de ebben az esetben nem irigylem/irigyeltem (vagy nem irigyeltem volna), mert neki kellett elvinni a balhét.
A szovjetek politikai döntése megszületett, ez ellen nem volt apelláta, szolidaritásra "kérték" a szocialista blokkot, ennek alapján ugyanígy megszületett - ugyancsak nem könnyen - az MSZMP PB döntése is, és a MOB-ra tolták a legitimációt (szavazás) és a kommunikációt.
Buda István minden fronton harcolt a részvételért, ennyi elismerés jár neki... itt emlékezem meg a történtekről:
www.facebook.com/MitHordtunkA80AsEvekben/posts/2826216650780781

maribor_ 2021.02.21. 07:55:39

Urak, Urak. Itt ezt nem kene...
süti beállítások módosítása