Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 28. forduló

2021.02.23. 06:01 maribor_

1984. május 19-20., a hónap utolsó előtti hétvégéje

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_headlines_lazar_gyorgy_grisa_filipov.jpgLázár György, a Minisztertanács elnöke hivatalos baráti látogatást tett Szófiában. A képen vendéglátójával, Grisa Filipov bolgár miniszterelnökkel tárgyal

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

május 17.

Bulgáriai hivatalos, baráti látogatásának második napján, délelőtt Lázár György és vendéglátója, Grisa Filipov, valamint a bolgár gazdasági és politikai élet több vezető személyisége ellátogatott az egyik legkorszerűbb, nagy hagyományú gyárba, a szófiai szerszámgépipari üzembe. A bejáratnál Toncso Csakava, a gépgyártási és elektronikai miniszter első helyettese, Milan Sztankov vezérigazgató és a gyár munkáskollektívájának képviselői üdvözölték a magas vendégeket. Ezután Milan Sztankov végigvezette a vendégeket az üzemben, ahol nagy pontosságú, számvezérlésű esztergagépeket és egyéb automatizált egységeket gyártanak. A gyár szoros és gyümölcsöző kapcsolatokat tart fenn magyar vállalatokkal, így például a Csepel Művekkel, a Danuviával és a Szerszámgépipari Művekkel. Az üzemben tett egyórás körutat követően a kombinát vezérigazgatója és vendégei közvetlen hangú beszélgetést folytattak a gyár eredményeiről, terveiről, a magyar-bolgár gépipari kooperáció és szakosodás továbbfejlesztésének és erősítésének lehetőségeiről.

Ugyancsak a délelőtt folyamán Marjai József és Andrej Lukanov miniszterelnök-helyettesek, a magyar-bolgár gazdasági, tudományos-műszaki vegyes bizottság társelnökei újabb megbeszéléseket folytattak. E tárgyalásokat követően Marjai Józsefet fogadta Ognjan Dojnov, a BKP PB tagja, a KB titkára, gépgyártási és elektronikai miniszter.

Délben a bojánai rezidencián Lázár Györgyöt fogadta Todor Zsivkov, a BKP KB főtitkára, államfő. A találkozón részt vett Grisa Filipov is. A részvevők megtárgyalták a testvéri magyar-bolgár kapcsolatok fejlesztésében elért eredményeket, a további együttműködés távlatait, valamint a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseit. A megbeszélés szívélyes, baráti légkörben, a teljes nézetazonosság jegyében zajlott.

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_lazar_gyorgy_todor_zsivkov.jpgLázár György és Todor Zsivkov találkozója

A délutáni órákban a két delegáció plenáris ülésével véget értek a hivatalos magyar-bolgár tárgyalások. A záró plenáris ülésen az időszerű nemzetközi politikai kérdésekről szólva megállapították, hogy az imperializmus agresszív köreinek a stratégiai egyensúly megbontására irányuló törekvései következtében a nemzetközi helyzet egyre bonyolultabbá és feszültebbé válik. Fontosnak tartják a Varsói Szerződés tagállamai egységének erősítését, egyeztetett külpolitikai vonaluk következetes, határozott és ésszerű érvényesítését. Meggyőződésük, hogy a világot fenyegető kedvezőtlen folyamatok megállíthatók és visszafordíthatok. Ehhez az szükséges, hogy minden békéért küzdő erő összefogjon. A megbeszéléseket követően a két kormányfő jegyzőkönyvet írt alá. A dokumentum a hazánk és Bulgária közötti dinamikusan fejlődő együttműködés eredményeiből kiindulva, részterületekre lebontva kijelöli gazdasági, tudományos-műszaki kapcsolataink további erősítésének és kiterjesztésének konkrét feladatait.

Lázár György, és kísérete késő délután elutazott Szófiából. Búcsúztatására a repülőtéren Grisa Filipov vezetésével megjelentek a bolgár tárgyalóküldöttség tagjai, más bolgár közéleti személyiségek, valamint a magyar kolónia képviselői.

Lázár György, a Minisztertanács elnöke hazaérkezett Bulgáriából, ahol Grisa Filipovnak, a Bolgár Népköztársaság Minisztertanácsa elnökének meghívására hivatalos bánáti látogatásit tett. Kíséretében volt Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese, Roska István külügyminiszter-helyettes, Kovács Gyula, az Országos Tervhivatal elnökhelyettese, Ambrus János külkereskedelmi miniszterhelyettes, Szabó Imre ipari miniszterhelyettes és Sebestyén Jenő, hazánk szófiai nagykövete. A fogadtatásra a Ferihegyi repülőtéren megjelent Sarlós István, a Minisztertanács elnökhelyettese, Várkonyi Péter külügyminiszter, továbbá állami életünk több más vezető személyisége. Jelen volt Georgi Pangelov, a Bolgár Népköztársaság budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője.

A Lengyel Olimpiai Bizottság ülést tartott, amelyen részt vettek a nyári olimpiai sportágak lengyel sportszövetségeinek képviselői is. A Lengyel Olimpiai Bizottság megvizsgálta a XXIII. nyári olimpiai játékokon való részvétel kérdését, és mindenre kiterjedő vita után, figyelembe véve a Los Angeles-i játékok körül kialakult helyzetet, úgy határozott, hogy nem nevezi a lengyel sportolókat az olimpiai játékokra. A nyilatkozat rámutat az olimpiai előkészületekben mutatkozó negatív jelenségekre, és megállapítja: „Sajnos a nemzeti olimpiai bizottságok követeléseit és felhívásait, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közbenjárásait, a világ közvéleményének általános aggodalmát lényegében figyelmen kívül hagyta az amerikai kormányzat, amely csak általánosságokban mozgó nyilatkozatokra szorítkozott, de nem tett tényleges lépéseket a részvevők biztonságának és a megfelelő olimpiai légkörnek a szavatolására.”

A Lengyel Olimpiai Bizottság véleménye szerint elfogadhatatlan helyzet állt elő: büntetlenül tevékenykedhetnek a felforgató szervezetek, amelyek azt a célt tűzték maguk elé, hogy megakadályozzák a Szovjetunió és más szocialista országok sportolóinak részvételét. „Csakúgy, mint a Szovjetunió és más szocialista országok olimpiai bizottságai, mi is úgy véljük, hogy mindez ellenkezik az olimpia eszméjével, elkerülhetetlenül rontaná azt a légkört, amelyben a sportolóknak a nehéz és felelősségteljes versengésekre kellene készülniük. Azok, akik ennek az egész kampánynak a tényleges mozgatói, az olimpiai játékokat saját politikai céljaikra, a szocialista országok elleni támadások fokozására, a nemzetközi helyzet élezésére használják fel” - hangsúlyozza a Lengyel Olimpiai Bizottság nyilatkozata. A bizottság ugyanakkor kijelenti, hogy saját hagyományaihoz híven továbbra is aktívan részt vesz a Nemzetközi Olimpiai Bizottságok Szervezetének és a nemzetközi sportszövetségeknek a tevékenységében, következetesen védelmezni fogja az olimpiai mozgalom egységét és az emberiség olyan tartós értékét, mint amilyen az olimpia eszméje.

A szovjetunióbeli orosz tagköztársaságban fekvő Szeveromorszk városa a földdel vált egyenlővé, mikor a Szovjet Északi Flotta komplett lőszerraktára a levegőbe repült. Teljesen megsemmisült a fegyverkészlet, többek közt fegyverlőszerek, torpedók, stratégiai rakéták, aknák. Az áldozatok pontos száma sosem látott napvilágot, az esemény, természetesen, helyi népszokás szerint, eltussolásra került. A robbanás erejére jellemző, hogy a 25 kilométerre fekvő Murmanszk városában is megkezdték a lakosság evakuálását.

Ez sem volt hír akkoriban. A település amúgy rövid múltra tekinthetett vissza, 1896-ban alapították a várost a Kola-félszigete található, a Barents-tenger partja mentén. 1934-től számos katonai létesítmény épült ott, fekvése miatt a II. világháborútól stratégiai jelentőségű a hely. A gondok négy nappal korábban kezdődtek, mikor máig tisztázatlan körülmények között tűz ütött ki a központi lőszerraktárban. Egyes feltételezések szerint helytelen tárolás (túl sok lőszert tároltak túl kicsi helyen), és mellé egy felelőtlenül eldobott cigarettacsikk volt az okozó. A tűzoltóság és a hadsereg négy napig küzdött a lángokkal - sikertelenül. Borisz Jelcin 1996-ban zárt várossá nyilvánította Szeveromorszkot. Óvatos becslések vannak csak, mik, és azokból mennyi semmisült meg. Egyes akkori titkosszolgálati (CIA) adatok szerint 580 900 SA-1 és SA-3 föld-levegő rakéta, 320 400 SS-3 és GS-12 víz-levegő rakéta vált a lángok és a robbanások áldozatává. Két atommeghajtású, és atomfegyverekkel felszerelt tengeralattjáró a szárazdokkból az utolsó pillanatokban jutott ki a nyílt vízre. Valami másnak is sérülnie kellet, hiszen tároltak még ott SS-20-as rakétákhoz nukleáris robbanófejeket. Norvégiában minimális sugárszennyeződést mértek a következő napokban, természetesen ez sem kerülhetett napvilágra, hiszen kiderült volna, a nyugati titkosszolgálatok mindent tudnak a helyről. Így aztán mindenki hallgatott. Egyes becslések szerint 300 áldozatot követelt az esemény, de egyes vélemények szerint a halottak száma a tízezret is megközelíthette. Ez volt a legnagyobb katasztrófa a szovjet haditengerészetben a második világháború vége óta. A szeveromorszki katasztrófa okozta veszteségek védtelenné tették az északi flottát, mivel elvesztették a lőszerkészlet jelentős részét. Közvetlenül az incidens után az amerikai adminisztráció úgy becsülte, hogy az északi flotta hat hónap múlva működőképes lesz, és két év múlva visszatér teljes harci képességeire. Szeveromorszkot ma körülbelül ötvenezren lakják.

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_szeveromorszk.jpgA városról és a robbanások első pillanatairól készült kép

Az izraeli megszálló hadsereg folytatta terrorakcióját a dél-libanoni Ain el-Helua palesztin menekülttáborban, ahol előző nap egy palesztin menekültet megöltek, húszat megsebesítettek, harminc lakóházat felrobbantottak, és 150 személyt letartóztattak. A betörést részben az váltotta ki, hogy az 1982-es agresszió idején lerombolt, majd részben újjáépített tábor 35 ezer lakója általános sztrájkkal, harcos tömegtüntetéssel tiltakozott a kegyetlen izraeli elnyomás ellen. Egy palesztin fiatalasszony életét vesztette, amikor az izraeli katonák a tüntetők közé lőttek. A nyugat-bejrúti Szabra és Satila palesztin menekülttáborok sztrájkkal, felvonulással, tömeggyűléssel fejezték ki szolidaritásukat Ain el-Helua lakóival.

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_ain_el_helua_menekulttabor.jpgIzraeli tankok az Ain el-Helua menekülttáborban

A libanoni haladó erők és a mohamedán vallási vezetők erélyesen elítélték az izraeli kegyetlenkedéseket, és sürgették a nemzeti egységkormányt, hogy hívja fel a nemzetközi közvélemény figyelmét az izraeli megszállás dél-libanoni következményeire, a libanoni állampolgárok és a palesztin menekültek tragikus helyzetére. A Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottsága a Biztonsági Tanács sürgős összehívását kérte.

Washingtoni jelentések szerint a Pentagon azt a lehetőséget mérlegeli, hogy a legközelebbi jövőben nagymértékben fokozza katonai jelenlétét a Perzsa- (Arab-) öbölben. Noha e tervekről kormánykörökben is vita folyik, azt máris közölték: az Egyesült Államok fölajánlotta, hogy harci gépeivel biztosítja a Perzsa-öböl légterét. A jelentések szerint „az amerikai vadászgépek jelenléte az öböl légterében nem csupán a légi támadók elriasztását szolgálná, hanem az amerikai gépek harcba bocsátkoznának a tankhajókat megtámadó repülőgépekkel”. A legutóbbi fejlemények közvetlen előzménye: az iraki-iráni háború során az elmúlt három hétben öt légitámadást hajtottak végre olajszállító hajók ellen az öbölben. A hajózás kockázatosabbá és drágábbá vált, a biztosítási díjtételek nőnek, és az olajárak némileg emelkedtek.

A washingtoni külügyminisztérium szóvivője nyugtalanságának adott hangot, és emlékeztetett Reagan elnök korábbi nyilatkozatára, amelyben kijelentette: minden módon biztosítani kell „a hajózás szabadságát” a térségben. Jelenleg a térségbeli légi tevékenységet az amerikai légierőnek a szaúdi légierővel együttműködő, AWACS típusú távolfelderítő gépei tartják ellenőrzésük alatt. Az öbölben vagy annak közelében jelentős amerikai haditengerészeti csoportosítás állomásozik, a többi között a Lasalle, a közel-keleti flotta zászlóshajója, továbbá a Kitty Hawk repülőgép-anyahajó, fedélzetén F-14-es vadászgépekkel.

Este szavazott az amerikai képviselőház az MX új hadászati rakéta gyártására szolgáló költségvetési összegről. Az MX tipikus elsőcsapás-mérő fegyver, amelynek kulcsszerepe van a Pentagon terveiben. Reagan elnök személyesen vetette latba befolyását az MX elfogadtatására: sajtóértekezletén kijelentette, hogy az új fegyverre feltétlenül szükség van a fegyverzetkorlátozási tárgyalások sikerének biztosítására, a „szovjet fölény” ellensúlyozására. A „szovjet fenyegetésről” szóló propagandakampány tetőzésével egyidejűleg a képviselőház először minimális többséggel (218:212 arányban) elvetette azt az indítványt, hogy töröljék a költségvetésből az új fegyver gyártására szolgáló összeget. Ezt követően 229:199 arányban megszavazták azt a kompromisszumos javaslatot, amely a kért 30 rakéta helyett 15 rakéta gyártásához biztosítja a szükséges összegeket, de csak a jövő év áprilisa után, és csak abban az esetben, ha addig nem újították fel a genfi szovjet-amerikai tárgyalásokat a hadászati fegyverekről.

A floridai Cape Canaveral légi bázison újabb kísérletet hajtottak végre Pershing-2 típusú ballisztikus rakétával. Ez volt az első repülési kísérlet azóta, hogy az USA megkezdte új rakétáinak nyugat-európai telepítését.

május 18.

Aczél György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, a KB székházában fogadta a szocialista országok kulturális minisztereinek hazánkban megrendezett XII. konferenciáján részt vett küldöttségek vezetőit. A küldöttségvezetők nevében Pjotr Gyemicsev, az SZKP KB Politikai Bizottságának póttagja, a Szovjetunió kulturális minisztere méltatta a tanácskozás jelentőségét, eredményeit.

A szívélyes, baráti légkörű találkozón Aczél György tájékoztatást adott az MSZMP nemzetközi tevékenységéről, a szocialista építőmunka soron levő feladatairól. Kiemelte a Magyar Népköztársaság érdekeltségét a szocialista országokhoz fűződő internacionalista együttműködés elmélyítésében, a kulturális kapcsolatok továbbfejlesztésében. A találkozón jelen volt Tétényi Pál, a Központi Bizottság tagja, a KB tudományos, közoktatási és kulturális osztályának vezetője és Köpeczi Béla művelődési miniszter.

Sarlós István, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese a Parlament Vadásztermében fogadást adott a szocialista országok kulturális miniszterei XII. konferenciájának befejezése alkalmából. Az eseményen megjelentek a tanácskozáson részt vett delegációk vezetői és tagjai. A fogadáson ott volt Tétényi Pál, Nagy János külügyi államtitkár, valamint több szocialista ország budapesti diplomáciai képviseletének vezetője, illetve tagja.

A bolgár tömegtájékoztatási eszközök megkülönböztetett figyelemmel követték Lázár György magyar kormányfő Szófiában tett kétnapos hivatalos baráti látogatásának eseményeit. A bolgár televízió és a rádió helyszíni tudósításokban számolt be a magyar miniszterelnök programjának minden fontosabb mozzanatáról. Kiemelték, hogy a magas szintű látogatás fontos hozzájárulás a két országot, népeiket és pártjaikat összefűző testvéri kapcsolatok erősítéséhez. A televízió híradóműsorai részletesen ismertették Lázár György és Grisa Filipov megbeszéléseit, beszámoltak Todor Zsivkov és Lázár György találkozójáról.

A bolgár napilapok közlik a látogatás befejezéséről kiadott közleményt, s fényképes tudósításokban számolnak be Todor Zsivkov és Lázár György megbeszéléséről. A bolgár sajtó hangsúlyozta, hogy gyümölcsözően fejlődik a két ország testvéri együttműködése, tovább erősödik hagyományos barátsága. A magyar kormányfő és kísérete látogatásának jelentőségét méltatva több lap is szalagcímben emelte ki a tárgyalásokat jellemző teljes egyetértést és nézetazonosságot.

Az osztrák fővárosban befejeződött a NATO és a Varsói Szerződés országaiból érkezett nyugállományú tábornokok első tanácskozása. A háromnapos konferenciáról kiadott közös közlemény megállapítja, hogy a két katonai szövetség országaiból érkezett részvevőket az Európa békéjéért és biztonságáért érzett közös felelősség hatja át. Készek latba vetni befolyásukat azért, hogy Európa megszabaduljon a nukleáris fegyverektől, hogy megakadályozzák a világűr militarizálását, elősegítsék a leszerelést, a bizalomépítő intézkedéseket, az enyhülést. Kívánatos és szükséges a genfi tárgyalások újrafelvétele a közepes hatósugarú nukleáris fegyverek korlátozásáról - mutat rá a közlemény, és hozzáteszi: a részvevők megértik azt a szovjet álláspontot, hogy a tárgyalások csak akkor folytathatók, ha helyreállítják az (amerikai) szárnyas rakéták és Pershing-2 rakéták telepítése előtti helyzetet. A tanácskozás részvevői egyetértettek abban, hogy a NATO és a Szovjetunió közepes hatósugarú nukleáris fegyveregyensúlyának meghatározásánál figyelembe kell venni Nagy-Britannia és Franciaország atomfegyvereit is. Síkraszálltak olyan szerződés megkötése mellett, amelyben a NATO és a VSZ országai kölcsönösen lemondanának az erőszak alkalmazásáról. Támogatják a tömegpusztító és a vegyi fegyverek befagyasztását, illetve megsemmisítését.

Sárdy Tibor mérnök vezérőrnagy, aki hazánkból részt vett a háromnapos, zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson, elmondotta: - Lényegesnek tartom, hogy a megjelent kollégák - függetlenül attól, hogy milyen társadalmi rendszerhez tartoznak - az őszinte, szívélyes légkörben tartott eszmecserén készséget mutattak olyan javaslatok kimunkálására, amelyek elősegíthetik a felelős politikai és katonai vezetők reális álláspontjának kialakítását, az erőegyensúly alacsonyabb szinten való megteremtését.

Úton Moszkva felé rövid időre Zabajkalszkba érkezett a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság párt- és állami küldöttsége, amely Kim Ir Szennek, a Koreai Munkapárt főtitkárának, a KNDK elnökének vezetésével tesz látogatást a Szovjetunióban. A küldöttség a hivatalos, baráti látogatással az SZKP Központi Bizottsága, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnöksége és a Szovjetunió Minisztertanácsa meghívásának tesz eleget.

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_kim_ir_szen_zabajkalszk.jpgA zabajkalszki fogadás

Lausanne-ban rendkívüli ülést tartott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága. Az ülésen Juan Antonio Samaranchnak, a NOB elnökének javaslatára megvitatták a Los Angeles-i olimpia körül kialakult helyzetet. Marat Gramov, a Szovjet Olimpiai Bizottság elnöke a tanácskozáson részletesen kifejtette azokat az érveket és indokokat, amelyek következtében a Szovjetunió sportolói távolmaradnak a Los Angeles-i nyári olimpiai játékoktól. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága, valamint a Nemzetközi Sportszövetségek 9-9 tagjából álló úgynevezett Olimpiai mozgalom-bizottság az ülés után nyilatkozatot hagyott jóvá. Ebben nyomatékkal szorgalmazza a Nemzetközi Olimpiai Bizottság valamennyi tagországának részvételét a Los Angeles-i nyári játékokon.

Az ENSZ-ben képviselt arab országok csoportja kérte a Biztonsági Tanács sürgős összehívását Izrael legutóbbi dél-libanoni katonai akciói, elsősorban a Szidon melletti Ain el-Helua palesztin menekülttábor elleni szerdai agresszió megvitatására. A testület összehívására vonatkozó kérést Al Mohammad Abulhasszan, Kuvait állandó ENSZ-képviselője, az ENSZ arab államcsoportjának jelenlegi elnöke juttatta el Oleg Trojanovszkijhoz, a BT soros elnökéhez. Hírügynökségi jelentések szerint a Biztonsági Tanács tagjai előzetes konzultációkat tartanak, hogy megállapodjanak az ülés pontos időpontjáról.

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_palesztin_tuntetes.jpgPalesztin menekültek tüntetnek Libanonban az izraeli terror ellen

A libanoni nemzeti egységkormány radikális megoldást akar találni a polgárháborús tűzszünet megszilárdítására, mielőtt a parlament elé terjesztené új nemzeti szerződésként emlegetett programnyilatkozatát. Rasid Karami miniszterelnök olyan, valamennyi fél számára elfogadható, keresztény és mohamedán katonákból szervezett ütőerő felállításán fáradozik, amely elrettentené a szemben álló erőket a tűzszünet megsértésétől, összegyűjtené a nehézfegyvereket, garantálná a Kelet- és Nyugat-Bejrút közötti átkelőhelyek, valamint a repülőtér, a kikötő és az iskolák megnyitását.

Sajtóértesülések szerint jobboldali és ellenzéki körökben egyaránt kedvezően fogadták az egységes ütőerő gondolatát, de a terv kivitelezése nehezen választható el a polgárháborús konfliktusban szétesett, felekezeti egységekre bomlott hadsereg újjászervezésétől. A különböző milíciák mindaddig nem adják ki a kezükből a nehézfegyvereket, amíg nem lép a színre, egy általános bizalmat élvező törvényes ütőerő. A libanoni kormány kisebb módosítások után várhatóan szombaton hagyja jóvá politikai nyilatkozatát. Hajnalig heves tüzérségi összecsapások zajlottak le a bejrúti és a külvárosi tűzszüneti vonal teljes hosszában. A környező területeket is több találat érte.

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_bejruti_eskuvo.jpgVannak még csodák - ifjú házaspár a romok között: a mohamedán férj új otthonába viszi keresztény feleségét

Az Arab- (Perzsa-) öböl térségéből az iraki-iráni konfliktus további szélesedéséről tanúskodó jelentések érkeztek. Bagdadi közlés szerint az iraki légierő vadászgépei az Iránhoz tartozó Harg-sziget olajkikötőjétől délre, az iráni partok közelében, támadást intéztek két nagyméretű hajó ellen. Az iraki katonai szóvivő a bagdadi rádióban mindössze annyit közölt, hogy az iraki gépek „közvetlen és hatásos találatokat értek el a hajókon, és azok kigyulladtak”. A megtámadott hajók nemzetiségéről nem nyilatkozott, és az sem ismeretes, hogy hadihajók vagy kereskedelmi, illetve tartályhajók voltak-e a támadás célpontjai.

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_irak_irani_front.jpgValahol az iraki-iráni fronton, a háború negyvennegyedik hónapjában

Hasemi Rafszandzsani hodzsatoleszlám, Khomeini ajatollah képviselője, az iráni legfelsőbb védelmi tanácsban a teheráni egyetemen elhangzott beszédében kilátásba helyezte, hogy az öböl menti konfliktus túlnőhet a regionális kereteken, ha idegen hatalmak beavatkoznának. Az Egyesült Államok libanoni kudarcára utalva Rafszandzsani kijelentette: reméljük, egyetlen kellemetlen tapasztalat is elegendő az amerikaiaknak, és nem fognak újra ilyesfajta kalandba bocsátkozni. George Bush amerikai alelnök Pakisztánban „igen rossznak” nevezte az Arab- (Perzsa-) öbölben történt legutóbbi eseményeket, és célzott rá: az Egyesült Államok nem engedné meg, hogy elvágják az olajszállítás létfontosságú útvonalait.

Chilében életbe lépett a katonai kormány úgynevezett terroristaellenes törvénye, amelyet az ellenzék és az egyház egyaránt újabb elnyomó intézkedésnek tekint. A törvény jogi kereteket biztosít a katonai rendszernek, hogy az egyre fokozódó tiltakozási akciókat könyörtelenül megtorolja. A törvény halálbüntetés kiszabását is lehetővé teszi abban az esetben, ha az ellenzéki akciót terrorista cselekedetnek minősítik. Az új törvény alapján a főváros egyik bírósága eljárást indított öt személy ellen, akiket a betiltott Chilei Kommunista Párt tagjainak tartanak. Azzal vádolják őket, hogy az ország belbiztonsági törvényébe ütköző cselekményeket követtek el. Az öt személyt a május 11-i országos tiltakozónapon tartóztatták le. Santiagóban egyébként hajnalban három pokolgép robbant.

Pentagon megkezdte azoknak az alakulatoknak az átcsoportosítását Honduras területére, amelyek az Egyesült Államok déli katonai körzetének parancsnoksága alatt a Panama-csatorna övezetében állomásoznak. A csapatok a Granadero-1 fedőnevű haditengerészeti hadgyakorlat május 23-tól június 30-ig tartó második szakaszának hadmozdulataiban vesznek részt. A Nueva Nicaragua hírügynökség megállapítja: az Egyesült Államok katonai előkészületei újólag komolyan fenyegetik a forradalmi vívmányokat. Az amerikai manőverekben első ízben vesznek részt a salvadori hadsereg katonái.

A Somoza-rezsim megdöntése óta eltelt csaknem öt év során az Egyesült Államok állandóan politikai, katonai és gazdasági nyomást gyakorol Nicaraguára. Ez év márciusában és áprilisában az ország északi és déli részeibe a CIA hatezer ellenforradalmárt dobott át. Ezeket a csapatokat a CIA vegyi fegyverekkel látta el, amelyeket a polgári lakosság ellen vetettek be. Az ellenforradalmi bandák támadásainak 1800 nicaraguai polgári lakos esett áldozatul. A nicaraguai kikötők elaknásítása, a belső ellenzék támogatása - egy „belső front” remélt kialakítása érdekében - és a Nicaragua határai mentén megrendezett katonai hadgyakorlatok célja közös: Washington gátat szeretne vetni a forradalmi folyamatnak - mutat rá a nicaraguai hírügynökség.

Kongresszusi forrásokból kitudódott, hogy az amerikai kormányzat a törvényhozás megkerülésével meg akarta bízni a CIA-t: szállítson tizennégy katonai helikoptert a salvadori hadseregnek. A képviselőház hírszerzési bizottsága tudomást szerzett az ügyről, és a demokrata párti képviselők erélyes tiltakozására a kormányzat kénytelen volt elállni a terv végrehajtásától. A helikopterek közül hatot harci fegyverzettel együtt adtak volna át. A terv szigorúan titkos volt. A kormányzat azért kívánt ehhez az eljáráshoz folyamodni, mert biztosra vette, hogy a törvényhozás nem szavazza meg a szükséges pénzt. Az AP jelentése szerint egyébként kudarcba fulladtak a szenátus és a képviselőház egyeztető tárgyalásai az idei salvadori pótlólagos katonai segélyek ügyében. A szenátus ugyanis jóváhagyta, hogy az Egyesült Államok további katonai támogatásban részesítse a salvadori junta hadseregét és a nicaraguai rendszerellenes erőket.

május 19.

Kommunista műszakot tartottak a Mecseki Ércbányászati Vállalat öt üzemében. A munkabért a vállalat lakásépítési és támogatási alapjának gyarapítására ajánlották fel a dolgozók.

Látványos ünnepséggel, ragyogó napsütésben nyitották meg Agárdon, a vízisportiskola előtti partszakaszon a velencei-tavi évadot; több órás vízisport-bemutató, több tucat kajak, kenu, vitorlás felvonulásával - hőlégballonrepülés, filmvetítés, sportrendezvények sora szórakoztatta a részvevőket. Az évadnyitó az idegenforgalmi idény kezdetét is jelezte. Benépesültek a strandok, a kempingekben megjelentek a sátorozók, s vendégek vették birtokukba a velencei ifjúsági üdülőközpont moteljét és faházait is.

Mindenféle előfeltétel nélkül meg kell kezdeni a hivatalos tárgyalásokat az űrfegyverkezés valamennyi csatornájának lezárása érdekében. A Szovjetunió megerősíti: kész a maximális erőfeszítésekre, hogy ne váljanak valóra azok a tervek, amelyek a fegyverkezési versenyt át akarják vinni a kozmikus térségre. Moszkva meggyőződése szerint az ilyen irányú politikának az államok magatartása kötelező normájává, általános nemzetközi kötelezettségévé kell válnia. Ezt az álláspontot fejtette ki Konsztantyin Csernyenko, az SZKP KB főtitkára, államfő, tekintélyes amerikai tudósok levelére válaszolva. Garwin és Sagan professzorok a világ valamennyi vezetőjéhez felhívással fordultak, súlyos aggodalmuknak adva hangot az űrfegyverkezés növekvő veszélye miatt, s olyan szerződés megkötésére szólítottak fel, amely megtiltja bármiféle fegyver világűrbeli telepítését. Támogatásukról biztosítva az ENSZ-ben e kérdéskörben tavaly ősszel előterjesztett szovjet javaslatot, levelükben több konkrét megjegyzést is előterjesztettek az ember irányította űrhajók katonai felhasználásának korlátozására.

Mértéktartó várakozás előzi meg a szovjet fővárosban az NSZK külügyminiszterének látogatását, amely a feszült nemzetközi viszonyok között is lehetőséget kínál a szovjet-nyugatnémet politikai párbeszéd folytatására. A világpolitika fő kérdései, elsősorban a fegyverzetkorlátozás, Európa ügyei és a kétoldalú kapcsolatok elegendő megbeszélnivalót kínálnak Andrej Gromikónak és vendégének, akit várhatóan a legmagasabb szinten is fogadnak majd. Genscher utoljára február közepén Kohl kancellár társaságában járt itt Jurij Andropov temetésén, de korábban januárban, Stockholmban és még előbb tavaly októberben Bécsben külön is tanácskozott a két külügyminiszter. Genscher útja pontosan beleillik a szovjet diplomácia jól érzékelhető konstruktív törekvéseibe, amelyek az érdemi párbeszédet szorgalmazzák a feszültség enyhítése, a katonai szembenállás csökkentése érdekében. Alkalom lesz ez árrá is, hogy megismerjék Genscher véleményét az utóbbi időben a Szovjetunió, a szocialista országok által előterjesztett békekezdeményezésekről, így arról, hogy a Varsói Szerződés és a NATO egyezményben mondjon le a katonai eszközök egymás elleni alkalmazásáról.

A Szovjetunió véleménye szerint a gazdasági fejlődés, a globális problémák megoldásának elengedhetetlen feltétele a konkrét leszerelési intézkedések elfogadása. Moszkva megértéssel viszonyul sok, elsősorban fejlődő állam követeléséhez, hogy tegyenek leszerelési lépéseket, szoros összefüggésben a fejlődés problémáinak megoldásával. Erre lehetőséget kínálnak a Szovjetunió és a szocialista országok konkrét javaslatai a katonai költségvetés százalékos vagy abszolút számmal kifejezett csökkentésére, s a kölcsönös megegyezéshez első lépésként jó alap lenne a katonai kiadások befagyasztása. Ezt Gromiko külügyminiszter fejtette ki Pérez de Cuellar ENSZ-főtitkárhoz intézett, a leszerelés és fejlődés szoros kapcsolatait elemző levelében.

Ismét az űrhajón kívül, a világűrben dolgozott, az űrállomás napelemeinek felületét nagyobbította meg a Szaljut-7 legénységének két tagja, Leonyid Kizim parancsnok és Vlagyimir Szolovjov fedélzeti mérnök. A két űrhajós este - moszkvai idő szerint tíz óra előtt néhány perccel - lépett ki az űrállomásról. Több mint három órát töltöttek a világűrben, s ezalatt két kiegészítő elemet szereltek fel a Szaljut-7 második napelemére. Hasonló munkát végzett már fél évvel ezelőtt, 1983 novemberében Vlagyimir Ljahov és Alekszandr Alekszandrov, akik az űrállomás fedélzeti energiaellátásának megnövelése érdekében a Szaljut-7 első napelemét látták el két kiegészítő egységgel. Nekik azonban még két kiszállásra volt szükségük ahhoz, hogy a bonyolult szerelőmunkát befejezzék. Az ő tapasztalataik és a jelenlegi legénység harmadik tagjának, Oleg Atykov kutató űrhajósnak a közreműködése segítette Kizimet és Szolovjovot abban, hogy három óra alatt megbirkózzanak a feladattal.

A csaknem három hete kinevezett libanoni nemzeti egységkormány elfogadta és a jövő héten a parlament elé terjeszti politikai nyilatkozatát. A tízedik éve tartó polgárháborús válság rendezésének programja egyrészt a lausanne-i megbékélési értekezlet határozatára, másrészt a legutóbbi szíriai-libanoni csúcstalálkozón elért megállapodásokra épül.

A Rasid Karami miniszterelnök által új nemzeti paktumnak minősített kormányprogram kimondja, hogy egyszer s mindenkorra véget vetnek a fegyveres belpolitikai konfliktusnak, és átfogó intézkedéseket kezdeményeznek az Izrael által megszállt Dél-Libanon felszabadítására. A belpolitikai erőegyensúly helyreállítása végett 99-ről 120-ra növelik a parlamenti mandátumok számát, és az egyenlő keresztény-mohamedán képviselet elvét érvényesítik a korábban intézményesített keresztény többséggel szemben. A legmagasabb államvezetői posztoktól eltekintve, a felekezeti szempontokat mellőzve töltik be a közfunkciókat. A nyilatkozat előirányozza továbbá a hadsereg átszervezését és a közigazgatás decentralizálását. Camille Samun jobboldali miniszter javaslatára enyhítették az Izraelre vonatkozó, kitételeket, hogy ily módon nyitva hagyják az ajtót a megszállt Dél-Libanon kiürítését megkönnyítő izraeli-libanoni biztonsági megállapodás letárgyalása előtt.

Tuniszban megkezdődött az Arab Liga rendkívüli külügyminiszteri értekezlete, amelynek fő napirendi pontját a Perzsa- (Arab-) öbölben kialakult helyzet megvitatása képezi. Az előkészítő üléseken is főleg erről tárgyaltak, de szó esett a Líbia és Tunézia közti viszony feszültté válásáról is. Az Arab Ligának az iraki-iráni háború tanulmányozásával megbízott különleges bizottsága tagjai szombaton hosszas megbeszéléseket folytattak az öböl menti országok külügyminisztereivel. A térségben kialakult helyzet képezte a fő témáját annak a külön tanácskozásnak is, amelyen a szaúdi, az iraki, a kuvaiti és a szíriai külügyminiszter vett részt. A tanácskozásokról nem szivárogtak ki részletek. A külügyminiszteri értekezlet egyik napirendi pontja lesz a már többször elhalasztott arab csúcstalálkozó napirendjének és időpontjának kitűzése. Az ülést Abdel Aziz ed-Dalinak, a Jemeni Népi Demokratikus Köztársaság külügyminiszterének elnöklete alatt nyitották meg.

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_irak_irani_haboru.jpgÉgő földgázkutak az Öböl mentén

Harmadik napja tartanak a hindu és a muzulmán közösség közti véres összecsapások két indiai városban, Bombayben és a tőle száz kilométerre, északra fekvő Bhivandiban. A viszálykodás halálos áldozatainak száma a legfrissebb jelentések szerint 62-re emelkedett. Bhivandi peremvárosában 20 személy halálra égett, amikor rájuk gyújtottak egy kunyhót. A rendőrségnek 15 másik személyt sikerült kimentenie a lángok közül. Még nem ismeretes, hogy az áldozatok hinduk vagy muzulmánok voltak-e. Délután a rendőrség Bhivandiban két helyet nyitott tüzet a megvadult tömegre: tíz személy meghalt. Bombayben a tömegből lőttek a rendőrökre, akik közül négyen vesztették életüket. A kétnapos zavargások és gyújtogatások során hatezren váltak hajléktalanná. Az UNI indiai hírügynökség a bombayi és bhivandi zavargásokat 14 év óta a legsúlyosabb hindu-muzulmán összecsapásoknak minősítette.

A nicaraguai Sandinista Nemzeti Felszabadítási Front Országos Vezetősége felhívással fordult a nicaraguai néphez. A dokumentum az Egyesült Államok és csatlósai Nicaragua-ellenes agressziójának kiterjedése nyomán előállt helyzetet elemzi. A felhívás megállapítja, hogy az Egyesült Államok hozzáfogott a Nicaragua elleni nyílt katonai beavatkozás közvetlen előkészítéséhez. Az amerikaiak fokozzák katonai jelenlétüket a térségben, és folytatják a provokatív jellegű hadgyakorlatokat a nicaraguai határok közelében. A nicaraguai partokhoz pedig számos amerikai hadihajót vezényeltek; a közép-amerikai partoknál ilyen nagyméretű haditengerészeti erő összevonására a történelemben még nem volt példa - mutat rá a felhívás.

A dokumentum tények felsorakoztatásával hangoztatja: az amerikai vezetés arra törekszik, hogy elszigetelje a sandinista népi forradalmat, és felvonulási terepet teremtsen az ország elleni támadáshoz. Az amerikai vezetés ehhez felhasználja a katolikus egyház felső rétegét és a burzsoá pártokat is - mutat rá a sandinista kormány felhívása. Az amerikai agresszió tovább súlyosbítja az országot sújtó gazdasági válságot, amit Nicaragua még a somozista rendszertől örökölt. Az Egyesült Államok agressziójával hatalmas károkat okozott az ország gazdaságában. Ez megnehezíti a sandinista front által elkezdett társadalmi-gazdasági átalakítások megvalósítását - mutat rá a dokumentum. Az amerikai agresszió fokozódásának körülményei között az ország egész gazdaságát a sandinista népi hadsereg, a tartalékosok és a népi milíciák szükségleteinek megfelelően kell átalakítani. A termelést, az ellátást, az elektromos energiát, az ország minden erőforrását a haza védelmének szolgálatába kell állítani - szögezi le a felhívás. A felhívás végezetül rendkívüli erőfeszítések megtételére és a különböző társadalmi rétegek egységének további erősítésére szólítja fel a nicaraguai népet.

Washingtonban az amerikai vezetés közel-keleti politikája teljes csődjeként értékelik Donald Rumsfeldnek, Reagan elnök közel-keleti különmegbízottjának lemondását. A TASZSZ szovjet hírügynökség rámutat: bár az amerikai vezetés mindent megtesz annak érdekében, hogy Rumsfeld lemondásának jelentőségét kisebbítse - a Fehér Házban még arra is gondosan ügyelnek, hogy elkerüljék a „lemondás” szót -, az elnöki különleges megbízott visszavonulásával egyértelművé vált: Reagan elnök „közel-keleti kezdeményezései” teljes kudarcba fulladtak.

május 20.

Megtartották az idei vitorlás évadnyitót a Balatonon. A Siófok nevű balatoni hajón rögtönzött sajtótájékoztatón arról is beszámoltak az újságíróknak, hogy az év legjelentősebb viadala idén is az augusztus második felében rendezendő balatoni vitorláshét lesz, amelyen a szocialista országok legjobb egységei is részt vesznek.

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_balatoni_evadnyito.jpgA balatoni évadnyitó

A „Tavasz a békéért” elnevezésű akciósorozat keretében Spanyolország nagyobb városaiban felvonulásokat rendeztek, összesen több mint kétszázezer ember részvételével. Barcelonában csaknem 80 ezer békeharcos 15 kilométeres embergyűrűt vont a köré a városnegyed köré, amelyben a NATO-országok konzulátusai találhatók. „Nem akarunk NATO-t!”, „Amerikaiak, menjetek haza!" „Vigyék vissza a rakétákat Európából!” - hirdették a feliratok. A katalán főváros különböző pontjain a tüntetők papírból készített NATO-rakétákat égettek el, és követelték a kormánytól, hogy folytasson semleges külpolitikát. A békemenet az Egyesült Államok konzulátusa elé vonult, és ott a tüntetők tiltakozó levelet nyújtottak át, amelyben elítélték a washingtoni vezetés feszültséget szító, a világ békéjét veszélyeztető politikáját. A barcelonai megmozdulás szervezésében - első ízben a szocialisták másfél évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta - a párt kerületi szervezetei is részt vettek.

Madrid Pinto városrészében „mini népszavazást” rendeztek az ország NATO-tagságáról. és a szavazók 80 százaléka a szervezetből való kilépés mellett foglalt állást. A városrész polgármestere Felipe González miniszterelnöknek küldött táviratában aláhúzta: „Az eredmény országos véleményt tükröz.”

Délután a szíriai hadsereg ellenőrzése alatt álló libanoni körzetet bombázott az izraeli légierő a Bekaa-völgyben. A légitámadás célpontja egy síita szervezet kiképzőtábora volt a szíriai határ közvetlen közelében, Dzsanta település peremén. A támadás következtében egy idős libanoni földműves életét vesztette, és a síita Amal mozgalom két milicistája megsebesült. Az izraeli agresszió - a tel-avivi hivatalos jelentéssel ellentétben - nem érte el célját, nem semmisítette meg a kiképzőtábort.

Londoni, hírügynökségi jelentés szerint a The Observernek nyilatkozva Asszad szíriai elnök azt mondta: Szíria nem ellenzi, hogy Izrael északi határait illetően biztonsági garanciákat kapjon Libanontól, ámde ehhez az szükséges, hogy teljesen kivonja erőit az arab országból.

A kínai tüzérség folytatta Vietnam hat északi tartománya 26 járásának intenzív lövését. A támadásnak, amely lerombolt öt falut, több polgári lakos esett áldozatul. A kínai Hun Ming és Kun Gcsi különleges katonai körzet haderőit közvetlenül a határkörzetbe helyezték. Az utóbbi alegységeit - a hanoi hírügynökség szerint - felkészítették Ha Tuyen és Lang San vietnami tartományokban levő katonai jelentőségű magaslatok elleni újabb támadásokra. Az április eleje óta folytatott kínai provokációk során a támadók több mint ötezer katonája vált harcképtelenné, több tucat katonájuk vietnami fogságba esett. A Nhan Dán, a Vietnami Kommunista Párt központi lapja felhívta a figyelmet, hogy a jelek szerint Kína ismét egy általános támadás lehetőségét latolgatja.

Hart szenátor - aki Walter Mondale volt alelnökkel és Jesse Jacksonnal verseng a demokrata elnökjelöltségért - külpolitikai beszédében a Reagan-kormányzat - szavai szerint - békeellenes politikáját bírálta. A jelenlegi kormányzatnak az a célja, hangoztatta a szenátor, hogy egyszer és mindenkorra halálos csapást mérjen a fegyverzetkorlátozásra. „Teljesen világos, hogy ha Reagant második terminusra megválasztják, akkor nem lesz szándékában egyezményt kötni a fegyverzetkorlátozásról.”

Hart szenátor hatpontos amerikai-szovjet béketervet terjesztett elő. Eszerint: meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, hogy a Szovjetunióval az értelmetlen sértések és fenyegetések nyelvén beszélnek, valamint kölcsönös kötelezettségvállalásra van szükség arra vonatkozóan, hogy nem' alkalmaznak elsőnek atomfegyvert. Továbbá: meg kell javítani a kommunikációt, és a befagyasztási tárgyalások elősegítése érdekében hathónapos moratóriumot kell bevezetni az új atomfegyverekre, és végül elő kell készíteni az amerikai és a szovjet nukleáris robbanófejek számának csökkentését, és olyan megegyezést kell tető alá hozni, amely mindkét országban véget vet az űrfegyverek kifejlesztésének.

A 21 éves fekete hajú egyetemistát, Mai Shanleyt választották meg az Egyesült Államok szépévé a floridai Lakelandben megrendezett országos versenyen. A tanárszakos kisasszony Új-Mexikó állam szépségkirálynőjeként indult a versenyen. Jutalma: 100 ezer dollár készpénz, megszámlálhatatlan mennyiségű ajándék, köztük egy Mazda gépkocsi és egy New York-i lakás.

Egy kis érdekesség: az országos versenysorozat akkor 33 éves történetében Mai volt az első eurázsiai származású (félig ázsiai, félig európai - tajvani anyuka, ír apuka) hölgy, aki nyerni tudott. A Miss Universe szépségversenyen - amire az indulási jogot Lakelanben most szerezte meg - is szép eredményt ért el, az elődöntőig jutott. Ezután felhagyott mindennel, ami a szépségszakmához köthette volna. Még az évben hozzáment Mark Fitzgerald pilótához, nemsokára született két kislánya, a cikkünk készültekor is, ötvenhét évesen tanárként keresi kenyerét. És még mindig Mark a férje.

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_ronald_reagan_mai_shanley.jpgMai az Egyesült Államok elnökével 1984-ben az Ovális Irodában

Humor:
idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_humor_5.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_reklam_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_reklam_4.jpg

Kékfény:
A gazdasági bűncselekmények hatékonyabb megelőzése és felderítése érdekében a belügyminiszter gazdasági rendészet megszervezését rendelte el a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. A gazdasági rendészet alapvető feladata lesz, hogy fellépjen - elsősorban a fővárosban, de szükség esetén vidéken is - a vásárlók megkárosítása, az árdrágítás, az üzérkedés, a korrupció, a spekuláció, általában a gazdasági visszaélésekkel szemben. Munkája során együttműködik az ellenőrzésre hivatott állami és társadalmi szervekkel.

Közlemények:
A Népstadionban jelenleg (figyelembe véve a felújítási munkálatokat is) csaknem 63 ezren foglalhatnak helyet egy-egy nevezetes rendezvényen. Egy máris biztos: a hagyományos színészek-újságírók rangadón, ismertebb nevén a SZÚR-on, táblás ház várható. A közönséget vonzza a két műfaj képviselőinek labdázgatása, hiszen ez a sajátos ütközet sosem vált tétmérkőzéssé, csupán arra ad alkalmat (s ez bőven elég), hogy mindenki bemutathassa, hogyan tereli, űzi, szelídíti azt a bizonyos fránya labdát. Mert a labda olyannyira önálló, hogy még ismert nevek birtokosai is csak ritkán tudják megszelídíteni. A május 27-i összejövetelen a legnagyobb magyar pályán „A gyep hátán is megélünk” címmel rendezik a rivalizálást, persze az ilyenkor szokásos kedvvel és várt színes műsorral egyetemben.

A Tudományos Minősítő Bizottság közli, hogy Hajas Pál: Végtermék-előállító hústermelő hímvonalak kialakításának lehetőségei és módszerei a szarvasmarha-tenyésztésben című kandidátusi értekezésének nyilvános vitája május 29-én délután 14 órakor lesz az Akadémia felolvasótermében (Bp. V., Roosevelt tér 9.).

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészete és a fővárosi tanács közlekedési főigazgatósága értesíti a gépjárművezetőket, hogy a Budapesti Nemzetközi Vásár idején - május 21-én 10 órától június 3-án 8 óráig - Budapest X. kerületében a kőbányai vásárterületet övező útvonalakon és közterületeken megváltozik a forgalmi rend. A Dobi István út a Fehér úttól a Kerepesi útig teljes hosszában egyirányú lesz. A vásár gépkocsival a Kerepesi út-Örs vezér tere-Fehér út-Dobi István út útvonalon közelíthető meg, a Kerepesi és a Mexikói útról tilos közvetlenül a Dobi István útra behajtani. A Dobi István útról elhajtani csak a Kerepesi úton át lehet. Gépkocsival csak a kijelölt helyeken szabad várakozni. Tilos megállni a Kerepesi út mindkét oldalán és az elválasztó szigeten, valamint a Dobi István úton a Fehér út és Kerepesi út között. Tilos várakozni az I. kapuval szembeni parkolóhelyen (a kocsicédulával rendelkező gépkocsik kivételével), a II. kaputól a Fehér út irányában csaknem 100 méterre.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_allasajanlat_3.jpg

Divat: Strandruhák
Néhány éve igazán nem panaszkodhatunk hűvös nyár miatt. Épp ezért, ha csak lehet, vízparton, strandon igyekszünk tölteni szabad időnket. A forró nyarak visszatértével, a már-már feledésbe merülő strandruhák is visszatértek. Igaz, alapanyaguk, fazonjuk jócskán eltér a hajdanitól: az ötvenes, hatvanas évek vállpántos, bolerós strandruháitól. A mostani strandöltözékek könnyen mosható, vasalást nem igénylő, pamut karakterű anyagokból készülnek.idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_divat_4.jpg

Divatbemutató:
Az S-Modell ruházati kereskedelmi társaság divatbemutatót tartott a Gundel étteremben. Negyven vállalat, szövetkezet csaknem 150 modelljét mutatták be. A bemutatóból kitűnt, hogy a legfrissebb divat színeiben és formájában egyaránt igen változatos. A tavaszi-nyári divat irányzatába tartozik a diszkréten mini, a pöttyös és a csíkos minta.
idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_divatbemutato.jpg

Jót tett az eső a földeknek:
A májusi eső valóban aranyat ért a földeknek. A termelőszövetkezetekben, állami gazdaságokban ezúttal nem bosszankodnak a csapadék okozta esetleges kényszerű munkaszünet miatt, a talaj nedvességtartalma azonban sok helyütt még mindig csekély, ezért az öntözőberendezések változatlanul dolgoznak. Kalászol a gabona a Duna-Tisza közén, de a korábbi csapadékhiány okozta késést már nem tudta behozni; különösen az őszi árpa és a rozs alacsony növésű. A gazdaságok megkezdték az aratási előkészületeket, a mezőkön és a lucernaföldeken pedig már zajlik az aratás. Szabolcs-Szatmár megye gazdaságaiban, kiskertjeiben virágzik a szabadföldi borsó, a szamóca, a gyümölcsösökben szépen bogyósodik a meggy, a cseresznye, a ribizli. A tavasziakat már mindenütt elvetették, javában tart a dohány, a paprika, a paradicsom, a káposztafélék palántázása. Győr-Sopron megyében, a rábaközi, a szigetközi, a Hanság-vidéki földeken több száz öntözőgép volt munkában, mert a hétvégi záporok, zivatarok ellenére is nagy a csapadékhiány. A növényvédőké volt a határ hétvégén Bács-Kiskunban. Kecskemét környékén például sok háti permetezővel dolgoztak, a nagyüzemi földeken pedig a növényvédő gépekkel. A Hajdúságban egyenletesen és rövid idő alatt kelt ki a kukorica.

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_domsodi_dozsa_termeloszovetkezet.jpgPermeteznek a Pest megyei Dömsödön, a Dózsa Tsz kajszibarackosában

Kenyérellátás:
Teljes kapacitással üzemel a Győri Áfész sütőüzeme. Naponta átlagosan 120 mázsa kenyeret sütnek három műszákban. Ezenkívül 45 ezer péksütemény is készül. Az üzemből 72 üzletet látnak el friss kenyérrel és péksüteménnyel.
idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_gyori_afesz_sutouzem.jpg

Növekvő érdeklődés a tavaszi Budapesti Nemzetközi Vásár iránt:
Növekvő érdeklődés kíséri a tavaszi Budapesti Nemzetközi Vásárt. Május 23. és 31. között rendezik meg a kőbányai vásárvárosban a beruházási javak nemzetközi bemutatóját. Az előzetes jelentkezésekből kiderült, hogy a bemutató iránt a hazai és a külföldi érdeklődés egyaránt növekedett. A vásáron 28 ország és Nyugat-Berlin kiállítói mutatják be termékeiket. Összesen 1839 cég ajánlja kínálatát, 10 százalékkal többen, mint az elmúlt esztendőben. Az előző évekhez képest jelentősen bővült az elektronikai ipar, az energetika, az erősáramú ipar, a vegyipar és a műanyagipar részvétele. Összesen 13 árucsoportban mutatják be a kiállítók termékeiket. A vegyipar mellett önállóan vesz részt újdonságaival a kiállításon az idén a műanyagipar. Mint ahogy már megszoktuk, a korábbiakhoz hasonlóan a legnagyobb területen a járműipari vállalatok állítanak ki. Különösen jelentős a fémmegmunkáló berendezéseket gyártók vásári részvétele. A szocialista országok közül először jön a beruházási javak vásárára Kuba, a Szovjetunió és Románia pedig egyaránt 18 százalékkal növelte bemutató területe nagyságát. A szovjet kiállítás mellett az idén Belorusszia önálló bemutatót is rendez. Az európai vásárok közül a tavaszi BNV-n működik először helyi televíziós stúdió, amely információkat, napi híreket, helyszíni fotókat és tudósításokat közöl. A rendszerhez illeszkedik a DATORG és a Hungexpo által közösen üzemeltetett vásári számítógépes információs szolgálat.

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar.jpgHelyükre kerültek a szovjet szerszámgépek a C pavilonban

Vágányfelújítás:
Felújítják a Karcag és Püspökladány közötti több mint 12 kilométeres vasútvonal jobb oldali vágányát. A munkát nagy értékű, korszerű gépsorral végzik. A két Platov gépsor naponta 1152 méter vágányt cserél ki. A vágánycsere elkészülte után ez a szakasz is alkalmas lesz a 120 km/órás vontatási sebességre.

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_karcag_puspokladany_vaganyfelujitas.jpgA korszerű Platov gép munka közben

Folyékony műtrágya Visznekről:
A Heves megyében levő viszneki termelőszövetkezetben létrehozták az Injectoop nevű, a folyékony műtrágya előállítását és gyakorlati alkalmazását megoldó gazdasága társulást. Kitartó munkával megteremtették a gyártás valamennyi feltételét is. Az már bizonyos, hogy júniusban kezdődik a próbaüzem, s augusztustól indulhat a termelés. Harmincmillió forintot költöttek az építkezésre, így az iparvágányokra, a technológiai blokkra, a térburkolatra. A tervek szerint az idén 10 ezer, a következő évben pedig 30 ezer tonna termékkel jelentkeznek a piacon.

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_viszneki_mutragya.jpgA nagyméretű keverőberendezés

Új termálkút Sárváron:
A sárvári gyógyszálló építkezésével párhuzamosan, újabb termálkutat is fúrnak a városban. A rábasömjéni sós víz messze is van, s ebből a fajta vízből kevés kell a kezelésekhez, a termálfürdő gyógyvize pedig kevés lenne. A geológusok a próbafúrások alapján, a talaj szerkezeti összetétele szerint, majdnem biztosak abban, hogy a fúrás nyomán termálvizet ad a kút. A szálloda közelében a Vízkutató és Fúró Vállalat ceglédi üzemének emberei dolgoznak. Egy hete láttak munkához körülbelül két hónap alatt érik el azt a mélységet, ahol a víz feltörése várható. A szálloda termálkútja ezer-ezerháromszáz méter mély lesz.

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_sarvari_kutfuras.jpgMunkában a kútfúrók

Bányászlakások Komlón:
A liasz-programhoz kapcsolódik ez a négyezer lakásosra tervezett új városnegyed Komlón. Nemcsak panelházakat, hanem korszerű csoportos és egyedi családi házakat is építenek majd. Az első lakásokba még az idén beköltöznek a bányászcsaládok.

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_komloi_lakotelep.jpgAz épülő lakótelep

Még mindig aerobic:
Fotóriporterünk ezúttal Makray Kati aerobic-óráján járt. Minden további kommentár nélkül egy kis ízelítő a gyakorlatokból - és a hangulatból.idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_aerobic_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_aerobic_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_aerobic_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_aerobic_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_aerobic_5.jpg

A siker útján: 35 éves a Magyar Néphadsereg Művészegyüttese
Még alig fejeződött be a romeltakarítás, az újjáépítés, amikor az új demokratikus hadsereg vezetői célul tűzték ki katonák politikai, kulturális nevelését szolgáló művészeti intézmény létrehozását. 35 évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Néphadsereg Művészegyüttese. Tagjait tehetséges munkás és paraszt fiatalok, sorkatonák közül válogatták össze. Kiváló szakemberek tanították őket, ismertették meg velük az ének, a tánc, zene művészetét. Az együttes 1949. április 29-én mutatkozott be a nagyközönség előtt a Városi - a mai Erkel - Színházban. Ahogy színpadra léptek tagjai, az első perctől kezdve az utolsóig óriási sikerük volt. Ez a siker kísérte őket 35 éven át itthon és külföldön egyaránt. Sikerének titka pedig az, hogy közvetlen előadó művészetükkel megvalósították, mindazt, amiért létrehozták. Az ország első és legnagyobb hivatásos együttese lett évek során és sok ünnepi eseményen lépett színpadra különböző államfők, hadgyakorlatok közben a pihenő katonák előtt, mindig igényes művészi teljesítménnyel.idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_magyar_nephadsereg_muveszegyuttese_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_magyar_nephadsereg_muveszegyuttese_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_magyar_nephadsereg_muveszegyuttese_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_magyar_nephadsereg_muveszegyuttese_4.jpg

A Magyar Televízió műsorán: Eszterlánc. Magyar tévéjáték

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_eszterlanc_bansagi_ildiko_deres_henrietta.jpgA két főszereplő, anya és lánya. Bánsági Ildikó és Deres Henriett

Mindeközben családbarát környezetben folyik a Linda című sorozat forgatása.

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_linda_gorbe_nora.jpgLinda - Görbe Nóra

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_mozi.jpg

Színházi bemutató: Menekülés (Katona József Színház)

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_vajda_laszlo_cserhalmi_gyorgy.jpgVajda László és Cserhalmi György

Hanglemez: Legendás kislemezek Omega 1967-1971
Tavaly jelent meg az első kislemezválogatás nagylemezen a Krém márkajelzés alatt. E védjeggyel ellátott korongok azzal a nem titkolt szándékkal próbálkoznak a sorozat keretében - mint korábban Benkó Sándor márkamenedzser megfogalmazta -, hogy összegyűjtsék, a feledés homályából megmentsék azokat a dalokat, melyek befolyásolták, meghatározták egy-egy időszak könnyűzenei arculatát, hangulatát és a maguk idejében roppant népszerűek voltak. A napokban került a hanglemezboltok polcaira a legújabb izgalmas válogatás, az Omega együttes korábbi sikereinek gyűjteménye. A nagylemezen hallható tizenhárom dal az 1967-től 1971-ig született - ma már legfeljebb régi gyűjtők polcain található vagy a rádió Slágermúzeumában hallható -, valamikori nagy slágerekből ad múltat idéző kóstolót. A Megbántottál, az Azt mondta az anyukám, a Rózsafák, a Nem tilthatom meg vagy a Régi csibészek, Hűtlen barátok, Ülök a hóban... minden bizonnyal nem csupán az együttes régi és új rajongóinak szereznek majd örömet, felidézve a popzene hazai hőskorát. A kitűnő összeállítást és válogatást Kecskeméti Gábor szerkesztette a márkanév szem előtt tartásával, mert ez a mostani lemez vitathatatlanul a hatvanas évek Omegájának zenei (KRÉM)-je.
idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_omega_legendas_kislemezek_1967_1971.jpg

A 21. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Koncz-Szenes: Jaj, de jó, hogy voltál (Kovács Kati), 2. Máté-S. Nagy: Most élsz (Máté Péter), 3. Égerer: Addig táncolok én (Stefanidu Janula).

Az előadók között: 1. Sós-Szolnoki-Verestói: Esti mese (Giterátor), 2. Satöbbi együttes: Az ajtó (Satöbbi), 3. Lukács-Bradányi: Őszinte dal (Universal).


Érték- és időtálló slágerek az élen

Magyar könnyűzene: Platinadíj az énekesnek
Ritka és különlegesen megtisztelő ajándékot vehetett kezébe a napokban Soltész Rezső. Első nagylemezéből ugyanis több mint kettőszázötvenezer példány kelt el, és ezért platinalemez jár. Ez a díj is bizonyítja, hogy az énekes egyike a legnépszerűbb előadóknak idehaza. De nemcsak a lemezek, hanem a személyes találkozás iránt is nagy az érdeklődés, ezért Rezső a Magyar Média szervezésében hamarosan országos turnéra indul. A nagyszabású sorozat a Valahol már találkoztunk címet kapta, utalva az ugyancsak nagy sikerű második nagylemezre. A koncerten a főszereplő mellett fellép az NDK TV-Balettje, Susanne Baker, Eszményi Viktória, Heilig Gábor, Antal Imre és a Média együttes. A fővárosban ezzel a műsorral a Budai Parkszínpadon találkozhatnak majd az érdeklődők.

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_soltesz_rezso.jpgSoltész Rezső

A héten az amerikai slágerlistákat még mindig - immáron harmadik hete - Lionel Richie Hello-ja, a nyugat-európai slágerlisták többségét a Duran Duran The Reflex című számai vezetik.

Külföldi könnyűzene:
Még mindig a pop-rockzene egyik fellegvára München. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy az utóbbi időben egy kicsit szürkült ez a fellegvár, legalábbis, ami a popzenét illeti. Mintha csökkent volna a kereslet az egész műfaj iránt. Úgy látszik az üzletembereknek sem fontos már annyira a zene. Lehet, hogy ez viszont jót tesz a szakmának, mert így ismét előkerülhetnek az értékesebb muzsikusok. Az egyik legnagyobb lemezsiker változatlanul a Queen együttese új albuma a - Works. A Radio Ga-Ga nálunk is sláger, és most már több dal is elkezdett felfelé kapaszkodni a legjobb száz között. A lemez első hallásra nem ragadja meg a hallgatót, azonban ha figyelmesen többször felteszi valaki az új Queen korongot, rögtön ráérez a zenekar rendkívüli tehetségére. Ráadásul showt is csinálnak a fiúk a színpadon, amely eddig nem jellemezte ezt a zenekart. Főleg a dalok videófelvételeinek köszönhető, hogy megmozdult a színpad a zenecentrikus együttesnél is. Ma már párhuzamosan készülnek a dalokkal a videófelvételek. Az egyik dalban például a Queen legénysége a divatos break-dance-t gúnyolja ki. Utcalányoknak öltöztek, és egy remek sztriptíz keretében táncolják el az utca táncát.

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_fredie_mercury.jpgFredie mint lány

Szombaton délután Zürichben a FIFA végrehajtó bizottsága úgy döntött, hogy 1990-ben Olaszország lesz a színhelye a labdarúgó-világbajnokságnak.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 28. fordulóját! Hosszú idő után ismét követhető lesz a forduló az NB I-ben, mert valamennyi mérkőzés egy időben (18.00) kezdődik. Igaz, a csapatok számára ez most már kötelező, hiszen a bajnokság utolsó három játéknapjához érkezett a mezőny.

Tatabánya - Ú. Dózsa
A liláknak - legalábbis a papírforma szerint - győzniük kell ahhoz, hogy továbbra is megelőzzék a Rábát. Tatabányán nyerni azonban sohasem tartozott a legegyszerűbb feladatok közé. Ősszel a Megyeri úton 2:0-ra nyertek a lila-fehérek. A pozíciók sokat nem változtak azóta, csak a szerepek. A hazaiak már akkor is üldözők voltak, a Dózsából meg mostanra vált igazándiból üldözött. A Tatabánya egy példátlan sérüléshullámtól sújtva jódarabig mélyrepülésben volt a bajnokság középső szakaszában, de az utolsó öt fordulóban nem szenvedtek vereséget. 2 győzelmük és 3 döntetlenjük arra jogosítja őket, hogy bár óriási szerencse kellene nekik, sorsuk már nem csak a saját kezükben van, de matematikailag még dobogós helyezésben is reménykedhetnek. Az újpestiek ellenkező utat jártak be, az utolsó négy fordulóban 3 vereséget (FTC, Rába ETO, Videoton) szenvedtek, így már az ezüstérem is veszélybe került. A hazaiaknál továbbra is sérült a kapus Kiss Imre, a veterán védő, Szabó György, és az ifjú csatárreménység, Plotár Gyula. A vendégeknél Törőcsik András újra megsérült, de hiányozni fog az előző fordulóban kiállított Herédi Attila és Kardos József is. Ráadásul utóbbi ötmeccses eltiltást kapott, mint visszaeső (17. fordulóban is a játékvezető megsértése miatt állították ki a válogatott védőjátékost), legközelebb már csak ősszel léphet pályára.
idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_tatabanya_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_tatabanya_u_dozsa_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_tatabanya_u_dozsa_toth_jozsef_kiprich_szendrei.jpgA Tatabánya két pontot jelentő gólja a hálóban. A képen a főszereplők: Tóth (4), aki nem tudott már közbeavatkozni, Kiprich, a gólszerző (fehér mezben), Szendrei kapus (takarva) és a labda - a kapuban

DVTK - Bp. Honvéd
Gondtalan mérkőzés vár a két csapatra: a vendég Honvéd már bajnok, a Diósgyőr már kiesett. Ami számít: a sportszerűség. Sérült, illetve eltiltott játékos egyik csapatban sincs.
idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_dvtk_bp_honved.jpg

Pécsi MSC - Videoton
A fehérvári csapat a táblázat első és második helyezettjét is legyőzte, s újra őszi játékát idézi. De a Pécs is egyre stílusosabb, így valószínű a döntetlen. Az őszi 1:1 után mindkét csapat metamorfózison ment keresztül. A hazaiak lebegtek a kiesést jelentő helyek közelében, de aztán megemberelték magukat, erős középcsapattá tornázták fel magukat. A vendégek őszi bajnokként fordultak, majd zsinórban 5 vereséget szenvedtek el. Az utolsó három fordulóban 2 győzelem mellett egy döntetlen az eredményük, így maradt remény a dobogóra is. A PMSC-nek hétközben voltak kisebb sérültjei, de rendbejött mindenki, a Videotonnál egy hiányzó lesz csak, a sárgalapok miatt eltiltott Wittmann Géza.
idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_pecsi_msc_videoton.jpg

SZEOL AK - MTK-VM
A kék-fehérek legutóbb a záport hibáztatták Üllői úti vereségük miatt. Most feltehetően száraz lesz a pálya, de esélyeiket ez sem növeli az otthon mindig jó Szeged ellen. Ősszel az MTK-VM nyert 2:0-ra hazai környezetben. A SZEOL végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott a bajnokságban, az MTK-VM teljesítményére a hullámvasutazás volt jellemzőbb. Mégis szinte ugyanott van mindkét csapat. A hazaiak 26 ponttal a 9., a vendégek 25 ponttal a 11. helyről várták a fordulót. A hazaiaknál sok volt a kérdőjel sérülések miatt, de végül Szabó Gyulán és Segesvárin kívül mindenki tudja vállalni a játékot. A vendégeknél hosszabb volt a maródiak listája, hiszen Gáspár JózsefBorsó JánosTóth András és az ifiválogatott Oravecz László nem állhatott Palicskó Tibor rendelkezésére.
idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_szeol_ak_mtk_vm.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_szeol_ak_mtk_vm_2.jpg

Szegedi kötődésű barátunk ismét megosztotta velünk, hogyan emlékszik vissza a délutánra:
Az MTK-VM ellen is ott voltam a SZVSE pályán, ebben határozottan biztos vagyok. A vendégcsapat kapusának a neve - Brünyi Béla - ugyanis jól bevésődött. A Délmagyarország tudósítása szerint jó pár alkalommal kellett neki védeni, egyszer pedig Gruborovics szabadrúgásánál a kapufa mentett. Szerencsére a mi kapunkat Szabó Laci is kitűnően védte, így más nem is lehetett a végeredmény. Érdekes egyébként, hogy a SZEOL-nak két közel egyforma kapusa volt, ha nem Szabó védett, akkor ott volt Hornyák Béla. Ez utóbbi a kifutásairól híres, míg Szabó Laci erősebb felépítésű, jellemzően alapvonal kapus. Statisztikát nem tudok, de szerintem közel azonos lehetőséget kaptak a bajnokságban, és ezt mi, szurkolók, nagyon élveztük. Amúgy meg, közeledett a nyár, már-már strandidő volt, éppen hatodik osztályt végeztem közel kitűnővel (csak rajzból jött a négyes), jó volt a csapat, vasárnap szólt a Poptarisznya. Mi kellett volna még???

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_szeol_ak_mtk_vm_brunyi_bela.jpgBrünyi, akinek oroszlánrésze van csapata pontszerzésében, a képen nem látható Deák lövését teszi ártalmatlanná

Ferencváros - Volán
Nem is oly régen csupán a ferencvárosi győzelem aránya lehetett kérdéses ezen a találkozón, de a jelenlegi erőviszonyok szerint az FTC csak azért esélyesebb, mert hazai pályán játszik. Ősszel a Fradi a legszorultabb helyzetében nyert 3:0-ra a Czabán Samu téren. Azóta mindkét csapat gyakorlatilag ugyanott tart. A Volán a kiesés elkerülésért, a Ferencváros a kiesőkkel szembeni pontelőnyük megtartásáért küzd. Egyik csapat sem változtatott kezdőcsapatán a szerdai mérkőzéshez képest.
idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_ferencvaros_volan.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_ferencvaros_volan_2.jpg

A mérkőzés egyik érdekessége volt, hogy napra pontosan 10 évvel ezelőtt adták át az új Fradi pályát és játszotta első mérkőzését az FTC saját otthonában. Ebből az alkalomból röppenjünk vissza az időben még tíz évet, azaz időkapszula az Időkapszulában.
idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_ulloi_ut_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_ferencvaros_volan_zsiboras_gabor.jpgZsiborás húzza le a labdát

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_ferencvaros_volan_zsiboras_hatvanger.jpgA Volán tizenegyesét megelőző jelenet, Zsiborás szemmel láthatólag először a labdát éri el

ZTE - Nyíregyháza
A játéktudás alapján a házigazdák biztos favoritok, bár a Nyíregyházának nagyon kell a pont. Ősszel egy gyengécske 1:1-gyel zártak a csapatok Nyíregyházán. A Zete különösebb bravúrok és pofonok nélkül ragadt meg a középmezőnyben, a nyírségiek élethalálharcot vívnak a kiesés elkerüléséért. Mindkét csapat a lehető legerősebb összeállításában kezdhetett, a hazaiak felé billentette a mérleget, hogy kevésbé rapszodikus teljesítményt nyújtottak eddig összességében, mint a vendégek, ráadásul a csapat motorjának, Török Józsefnek letelt az eltiltása, így újra a kezdőben szerepelhetett.
idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_zte_nyiregyhaza.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_zte_nyiregyhaza_2.jpg
idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_zte_nyiregyhaza_czigany_csaba.jpgCzigány ez alkalommal is a vendégek védőfalába ütközik

Rába ETO - Csepel
A Rába „szenvedett” a Békéscsaba (MNK), az MTK-VM és a Haladás ellen is, ám még így is nehezen képzelhető el, hogy pontot veszt a harmatgyenge Csepellel szemben. Ősszel a hazaiak 2:1-re nyertek Csepelen. A vendégek egész éves teljesítményére nincs ésszerű magyarázat, dobogóközelből csúsztak a kiesés széléig. A tavalyi bajnok hazaiak nagy hajrában vannak a dobogó második fokáért. Az ETO-ban sérülés miatt Hannich Péter kimarad, és Szabó Ottó is csak a kispadon kap majd helyet. Csepelen ennél nagyobb a baj, hiszen a válogatott Kovács Attila után tartalékja, Gendur László is megsérült, így dr. Puskás Lajos az ifjúsági korú Komlódit kénytelen szerepeltetni a kapuban.
idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_raba_eto_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_raba_eto_csepel_2.jpg

A mérkőzés után kiderült, a bajnokság végén dr. Puskás Lajos önszántából feláll a csepeliek kispadjáról.idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_dr_puskas_lajos_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_dr_puskas_lajos_2.jpg

Jól csengő márka a magyar labdarúgásban a Puskás név. Röviden ismerkedjünk meg a Csepel frissen lemondott mesterével. Az ekkor még csak negyven éves edző labdarúgóként kezdte sportpályafutását. Tizenöt évesen lett a Debreceni VSC igazolt labdarúgója, alig tizenhét évesen mutatkozott be a tehetséges belsőcsatár a felnőttek között. bár első mérkőzésén csapata 4:2-es vereséget szenvedett Salgótarjánban, mégis a csapatban ragadt. Sőt, az idény végén, mikor csapata kiesett, a Vasas igazolta le. Szorgalmas, technikailag és taktikailag jól képzett játékos volt. Mind a két lábával biztosan kezelte a labdát és jól fejelt. Mozgékony, gyors, gólveszélyes, a támadásokat ügyesen szervező labdarúgó volt. 294 bajnoki mérkőzésen összesen 151 gólt szerzett.

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_dr_puskas_lajos_3.jpgA Vasas játékosaként

A pályafutása alatt jogi diplomát szerzett játékos több mint tíz szezont töltött a piros-kékeknél. Kétszeres magyar bajnok és Közép-európai Kupa-győztes, egyszeres Magyar Kupa (MNK) győztes volt. A Vasassal az 1967/68-as szezonban a BEK-negyeddöntőig jutott. A magyar labdarúgó-válogatottban 1964 és 1969 között 7 alkalommal szerepelt, egy gólt szerzett.


Gólja a válogatottban 1:04-től

Utolsó válogatott mérkőzését Marseilles-ben játszotta Csehszlovákia ellen. Tagja volt az 1966-os angliai labdarúgó világbajnokságon szerepelt magyar labdarúgó válogatottnak, de pályára nem lépett.

Pályafutása befejeztével az edzői hivatást választotta. Legfőbb állomásai a kispadon a Debreceni MTE, a Kaposvári Rákóczi, a Diósgyőri VTK, a Csepel SC, a DVSC, a Dunaújvárosi Kohász, a Vasas, illetve Görögországban az Apollon Kalamaria voltak.

Haladás - Vasas
Ha Kiss Lászlónak hasonló kedve lesz a játékhoz, mint a Szeged ellen, akkor a Vasas is reménykedhet. Különben a Haladás a győzelem várományosa. A bajnokság első felében a papírforma ellenében a vasiak 1:0-ra nyertek Angyalföldön. Mindkét csapat a középmezőny oszlopos tagja, a hazaiak alulról inkább, a vendégek fentről. Az előjelek most a Vasasnak kedveztek, Mészöly Kálmán rendelkezésére állt mindenki. Török Péternek nagyobb gondjai voltak, hiszen Hegedűs Péterről az utolsó pillanatban derült csak ki, hogy mégis, sérülten is, tudja vállalni a játékot, viszont Szabó Ferenc és Marton Róbert egész biztos, hogy nem léphetnek pályára.
idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_haladas_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_haladas_vasas_kiss_laszlo.jpgKiss László, a vendégek csatára, lépéselőnyben

A mérkőzések után lássuk a 28. forduló válogatottjait! Hárman kaptak 8-as éremjegyet, közülük az angyalföldi csatárra, Kiss Lászlóra esett a választásunk, aki újra - fordulók óta - régi fényében tündököl.
idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövő lista élén nincs változás, az éllovasok nem szereztek újabb gólokat.
idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_gollovolista.jpg

Már korábban eldőlt a bajnoki cím, csakúgy, mint az egyik kieső az első osztályú labdarúgó-bajnokságban. Maradt azonban még kérdőjel elég, elsősorban a dobogó két helyéért, a táblázat alján a kiesés elkerüléséért s nem utolsósorban a jobb helyezések eléréséért. A 28. forduló szombati nyolc mérkőzése közül az első helyre kívánkozik, hogy a bajnok Honvéd pontot vesztett a sereghajtóval szemben, bár ez a pont már nem segít a diósgyőrieken. A második helyért versenyt futó Ú. Dózsa, Rába és Videoton közül a győriek otthon csak döntetlenig jutottak, az újpestiek Tatabányán hagyták a két pontot, s így a Pécsett nyerő Videoton két hellyel előbbre lépett. Nem javított nehéz helyzetén egyik kiesőjelölt sem, a Volán és a Nyíregyháza pedig idegenben harcolta ki a döntetlent.
idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_tabella.jpg

Tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztály 31. fordulóban az Eger, a Békéscsaba és a DMVSC egyaránt győzött, így az élen a helyzet változatlan.
idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_nb_ii_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_nb_ii_ganz_mavag_bakony_vegyesz_belso_varhidi_schaffer.jpgBelső, a Bakony Vegyész jobbhátvédje ezáltal a Ganz-Mávag tizenhatosa előtt veszélyeztet. Várhidi és Schaffer elkésett a közbeavatkozással

Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is. Tovább éleződik a harc az osztályozót jelentő helyekért. A Váci Izzó már a múlt héten bebiztosította csoportelsőségét, de öt első hely még kiadó.
idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_teruleti_bajnoksagok.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_28_fordulo_teruleti_bajnoksagok_tabella.jpg

A labdarúgó utánpótlás-válogatott szerdán, Ózdon Norvégia hasonló korú gárdája ellen játszik. Temesvári Miklós szövetségi kapitány keretet hirdetett: Kapusok: Gróf (Tatabánya), Horváth (ZTE). Mezőnyjátékosok: Kozma (Ú. Dózsa), Balogh T. (Vasas), Balogh G. (MTK-VM), Kajdi (Volán), Pecha (Vasas), Marton (Haladás), Katzenbach (MTK-VM), Czigány (ZTE), Bücs (NYVSSC), Czérna (PMSC), Vaszil (Videoton), Topor (Haladás), Kiprich (Tatabánya), Plotár (Tatabánya), Farkas (ZTE), Schröter (Haladás).

Jövő szerdán újra színre lép a válogatott: Székesfehérvárott Norvégia csapatát látja vendégül barátságos mérkőzésen. Mezey György szövetségi kapitány szombat este összeállította a labdarúgó válogatott keretet, amely vasárnap 11 órakor találkozik a szövetségben, Tatára utazik, s ott készül a norvégok ellen. A Székesfehérvárott szerdán 20 órakor kezdődő találkozóra 20 játékos kapott meghívást, s közte van Nyilasi és Szokolai, az Austria, illetve a Sturm Graz együttesében szereplő két labdarúgó is. A keret: kapusok: Disztl P. és Andrusch. Mezőnyjátékosok: Sallai, Csuhay, Disztl L., Nagy, Varga, Péter, Kisznyér, Csongrádi, Gyimesi, Hannich, Hajszán, Dajka, Bodonyi, Mészáros, Garaba, Esterházy, Nyilasi, Szokolai.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr5416424346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bagoly Úr 2021.02.23. 16:44:57

Csak ismételni tudom magam: eszméletlen érdekesek ezek a cikkek! El nem tudom képzelni mennyi időtök és energiátok megy bele, de le a kalappal. Nagyon jó szórakozás olvasni őket!

maribor_ 2021.02.23. 17:31:49

@Bagoly Úr: Ha azt mondom, nem kevés, az kielégítő válasz? :)
Amúgy köszönjük szépen!

Pirx pilóta · http://late-modern.blogspot.hu/ 2021.02.25. 15:53:37

Érdekes, gyerekkoromból egy csomó emlékem van a KGST "gyakorlati" működéséről, román, csehszlovák, lengyel, jugoszláv vagy akár szovjet gyártmányú tárgyakról, de képtelen vagyok felidézni legalább egyetlen dolgot, amit a bulgár ipar adott volna a szocialista nemzetközi hiánygazdaságnak. Legföljebb a plüssmedvém jut az eszembe, amit apám egy bulgár kiküldetésről hozott ajándékba, és néki iróniával a Tódor nevet kapta...:) A külkereskedelem inkább fordított irányú lehetett, amikor a szüleim nászúton voltak Bulgáriában, a Skoda kerékcsavarjai, ablaktörlői és antennája bánta, hogy az utcán hagyták az autót egy órára...

maribor_ 2021.02.25. 16:14:14

@Pirx pilóta: Rozsaolaj, targonca, ketchup, licsi konzerv.

Pirx pilóta · http://late-modern.blogspot.hu/ 2021.02.25. 16:33:10

@maribor_: ez a négy valahogy pont elkerülte a háztartásunkat...:)

maribor_ 2021.02.25. 18:31:55

@Pirx pilóta: Minden valamirevaló háztartásban volt egy Balkancar targonca.

RTB 2021.03.03. 08:35:59

@maribor_: a rózsaolajunk még most is megvan, már teljesen elpárolgott, de az illata még megvan.
Aztán ott van még a Halva. Az valami darált napraforgómag mézzel keverve, ami igazából nem méz volt, hanem valami ipari melasz, vagy cukoripari melléktermék. Elkezdtem kanállal enni, mint kb. a nutellát, és szénhidrátsokkot kaptam.

RTB 2021.03.03. 08:36:42

Belső Laci és Várhidi egy képen!
kinyomtathatom?:)

maribor_ 2021.03.03. 09:15:12

@RTB: Mert mit adtak nekunk a bolgarok? A sopszka salatarol se feledkezzunk el meltatlanul!

maribor_ 2021.03.03. 09:16:07

@RTB: Reszunkrol a szerencse.
süti beállítások módosítása