Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 Magyarország – Spanyolország mérkőzés

2021.03.30. 13:16 maribor_

1984. május 31., a tavasz utolsó napja

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_headlines_losonczi_pal_jumdzsagin_cedenbal.jpgHivatalos baráti látogatáson Mongóliában járt Losonczi Pál, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke. Itt vendéglátójával, Jumdzságín Cedenballal, a Mongol Népi Forradalmi Párt főtitkárával (Évtizedekkel később hogy mondta Hofi, mikor Göncz Árpád köztársasági elnök járt ott...? Árpi bácsi, remélem, nem az igazi címünket adtad meg!)

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

május 28.

A BNV-n folytatódtak a szakmai rendezvények. Ezúttal Belorusszia napját rendezték meg. Az idén első ízben mutatkozik be a BNV-n önállóan Belorusszia. A kiállításon Vagyim Krickij, a köztársaság miniszterelnök-helyettese elmondta: több mint ezerféle terméket gyártanak és értékesítenek a világ száz országában. Magyarországra például traktorokat, silótakarmány-kombájnokat, szerszámgépeket, hűtőszekrényeket szállítanak. A belorusz nap alkalmából a Szovjet Kultúra és Tudomány Házában fogadást rendeztek, amelyen megjelent Vagyam Krickij miniszterelnök-helyettes és Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió budapesti nagykövete. Ott volt Juhász Ádám ipari államtitkár és Tóth János, az MTESZ főtitkára. A vásáron több vállalat is tartott sajtótájékoztatót.

A BNV-n kiosztották az OKISZ-díjakat. A vásáron 78 ipari szövetkezet 448-féle termékét vizsgálta meg a bíráló bizottság. A kiállított termékek közül 34-et jutalmaztak plakettel, további 16-ot oklevéllel.

Ünnepséget rendeztek a Bábolnai Mezőgazdasági Kombinátban abból az alkalomból, hogy tavalyi eredményes gazdálkodásuk elismeréseként elnyerték a Kiváló vállalat címet. Az ünnepségen Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese üdvözölte a kombinát több mint hatezer dolgozóját, és átadta a kiváló címet tanúsító oklevelet Burgert Róbert vezérigazgatónak. A bábolnai gazdaság fejlődése tavaly is töretlen volt. Az aszályos időjárás és a nehezebb értékesítési lehetőségek az erőfeszítések fokozására, a termelékenység növelésére ösztönözték a kombinát dolgozóit. Bár a gazdasági szabályozók változása 173 millió forint nyereség elvonásával járt, mégis az előző évinél lényegesen több, 626 millió forint tiszta nyereséggel zárták az 1983-as esztendőt.

Együttműködési megállapodást írt alá Láng István, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkár-helyettese és George Soros, az egyesült államokbeli Soros Alapítvány elnöke az MTA Tudós Klubjában. A megállapodó felek egyebek között célul tűzték ki magyar gazdasági, tudományos és kulturális szakemberek és diákok tanulmányútjainak, külföldi kongresszusokon való részvételének, továbbá külföldi találmányi jogok megvásárlásának, tudományos-kutatási műszerek, alkatrészek és anyagok beszerzésének, illetve külföldi szakemberek, tudósok és diákok magyarországi tanulmányútjainak támogatását. A szerződő felek a Magyar Tudományos Akadémiánál működő MTA-Soros Alapítvány Bizottságot alakítanak.

Losonczi Pál, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, az Elnöki Tanács elnöke a Mongol Népi Forradalmi Párt Központi Bizottsága és a Mongol Népköztársaság nagy népi hurálja elnökségének meghívására hivatalos baráti látogatásra a Mongol Népköztársaságba utazott. Az Elnöki Tanács elnökének kíséretében van Bajnok Zsolt államtitkár, a Minisztertanács Tájékoztatási Hivatalának elnöke, Nagy Gábor külügyminiszter-helyettes és Herkner Ottó külkereskedelmi miniszterhelyettes. A búcsúztatáson, a Ferihegyi repülőtéren megjelent Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke, az Elnöki Tanács több más tagja, Nagy János külügyi államtitkár, valamint társadalmi és politikai életünk több vezető személyisége. Jelen volt Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió budapesti nagykövete és Delgerdalajn Zsambazsancan, a Mongol Népköztársaság budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_losonczi_pal_trautmann_rezso.jpgLosonczi Pált Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke búcsúztatja a repülőtéren

Várkonyi Peter külügyminiszter Erwin Lanc osztrák szövetségi külügyminiszter meghívására hivatalos látogatásra Ausztriába utazott. Vendéglátója üdvözölte az Imperial Szállóban, majd a Ballhausplatzon, a külügyminisztérium épületében megkezdődtek a tárgyalások. A két külügyminiszter tárgyalásain főként a nemzetközi helyzetet, továbbá a kétoldalú kapcsolatokat tekintette át. A szívélyes légkörű eszmecsere után Erwin Lanc ebédet adott vendége tiszteletére. A magyar-osztrák külügyminiszteri tárgyalások kedden folytatódnak, s a tervek szerint be is fejeződnek.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_varkonyi_peter_erwin_lanc.jpgVárkonyi Peter vendéglátójával, Erwin Lanc osztrák külügyminiszterrel a megbeszélések kezdetén

Moszkvában szovjet-ausztrál külügyminiszteri tárgyalások kezdődtek. Andrej Gromiko, az SZKP KB PB tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsa elnökének első helyettese, külügyminiszter a Kremlben fogadta William (Bill) Hayden ausztrál külügyminisztert, aki szombaton - Magyarországról - érkezett hivatalos látogatásra a Szovjetunióba. Mint a tárgyalásokról kiadott rövid jelentés megállapítja, a két külügyminiszter kölcsönös érdeklődésre számot tartó időszerű nemzetközi kérdésekről, valamint a kétoldalú kapcsolatokról folytatott megbeszélést.

Nemzetközi, bel- és ifjúságpolitikai kérdésekről beszélt Konsztantyin Csernyenko, az SZKP KB főtitkára, államfő a szovjet hadsereg és hadiflotta Komszomol-titkárainak hétfőn kezdődött moszkvai tanácskozásán, s átnyújtotta a Vörös Zászló Érdemrendet, amellyel a fegyveres erők Komszomol-szervezetét tüntették ki. A konferencián, amelyen megjelentek az SZKP KB tagjai, a KB titkárai, beszédet mondott Usztyinov marsall, honvédelmi miniszter is.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_konsztantyin_csernyenko.jpgCsernyenko átadja a kitüntető zászlót

A Szovjetunióban Föld körüli pályára állították a Progressz-22 jelzésű automatikus teherűrhajót, amely üzemanyag-utánpótlást, a tudományos kutatásokhoz szükséges berendezéseket, postát és felszerelési tárgyakat visz a Szaljut-7 űrállomásira. Leonyid Kizim, Vlagyimir Szolovjov és Oleg Atykov szombaton fejezte be az előző teherűrhajó kirakodását. A Progressz-21-et vasárnap választották le az űrállomásról, szabad kikötőhelyet teremtve az újabb teherűrhajónak. A Progressz-22 fedélzeti műszerei normálisan működnek.

Több mint kétszázezren tüntettek a bonni Hofgartenben az acél- és nyomdaipar dolgozói által támasztott követelés, a 35 órás munkahét bevezetése és az esedékes béremelések mellett. Az egyetem előtti téren délután 3 órakor kezdődő tüntetésre a hűvös, esős idő ellenére is 230 ezer ember sereglett a fővárosba - jelentette a szervező bizottság. A gyűlés főszónoka, Ernst Breit, a Nyugatnémet Szakszervezeti Szövetség (DGB) elnöke hangsúlyozta: ha a munkáltatókat a mai tüntetés sem győzte meg, szükség esetén mind a 17 szakszervezet országos szolidaritási sztrájkot hirdet az acélipar dolgozóinak támogatására.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_bonni_tuntetes.jpgAz eső ellenére is negyedmillió tüntető vonult fel

Megkezdődtek a Párizs melletti Rambouillet-ban a Helmut Kohl nyugatnémet kancellár és a Francois Mitterrand francia elnök vezette kormányküldöttségek tárgyalásai. A számos miniszter és szakértő kíséretében érkező Kohl kancellár a szokásos, félévenként sorra kerülő konzultáció keretében a Közös Piacon belüli nézeteltéréseket, a kelet-nyugati viszony aktuális kérdéseit, valamint a két ország gazdagsági és politikai kapcsolatait vitatja meg francia partnereivel.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_helmut_kohl_francois_mitterrand.jpgHelmut Kohl nyugatnémet kancellár és a Francois Mitterrand francia elnök a tárgyalások után

Az izraeli megszálló hadsereg három katonája életét vesztette, és kettő megsebesült, amikor fegyveres ellenállók megtámadtak egy izraeli gépesített járőrt a kelet-libanoni Bekaa-völgyben. Az izraeli-szíriai frontvonal közelében végrehajtott támadást - mint azt damaszkuszi közleményében bejelentette - az El-Fatah palesztin szervezet lázadó szárnya hajtotta végre. A támadók páncéltörő rakétákkal és géppisztolyokkal nyitottak tüzet az izraeli terepjárókra. Az izraeli hadvezetés nagy erőket vezényelt a térségbe, és kiterjedt hajszát indított az ellenállók felkutatására. Az akcióval 583-ra emelkedett a megszállás kezdete óta megölt izraeli katonák száma, míg a sebesülteké elérte a 3398-at.

Izrael aggodalmainak adott hangot további amerikai fegyverek és harci eszközök Szaúd-Arábiába szállítása miatt. Az Izrael-párti lobby szóvivője Washingtonban kijelentette, hogy a jelen, amerikai politika „az iráni sah emlékét idézi”, mivel a szaúdi rendszert is mértéktelenül felfegyverzik az amerikaiak, ami nem késleltetheti, hanem éppen meggyorsíthatja a rezsim belső bajainak felszínre kerülését.

Washingtonban közölték, hogy hétfői amerikai adatok szerint - noha az Öböl felett új támadásokra nem került sor - immár több mint hatvan azoknak a hajóknak a száma, amelyek lehorgonyoztak, és az öböl zónáján kívül várakoznak. Amerikai diplomáciai körökben úgy tudják, hogy a NATO küszöbön álló magas szintű tanácskozásainak napirendjét átdolgozva kívánnak egyeztetett álláspontot kidolgozni a Perzsa-öböl térségére vonatkozóan.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_kigyulladt_tartalyhajo.jpgÉgő szaúdi tankhajó az öbölben - egyike a legutóbbi áldozatoknak

Állami ünnepség keretében helyezték örök nyugalomra az Arlingtoni Nemzeti Temetőben azt az ismeretlen katonát, aki még a vietnami háborúban esett el, holttestét pedig nemrég adták ki az Egyesült Államoknak.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_ronald_reagan_arlington.jpgRonald Reagan amerikai elnök a gyászszertartáson

Az amerikai mozik bemutatják a Szellemirtók című sci-fi vígjátékot.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_dan_aykroyd_bill_murray.jpgDan Aykroyd és Bill Murray

Az Ivan Reitman által rendezett film forgatókönyvét eredetileg Dan Aykroyd saját magának, illetve Saturday Night Live-os régi barátjának, John Belushinak szánta a projektet, mely teljesen más volt, mint a végleges mű. A "Ghostmashers" főhősei térben, időben, és dimenzióban utazó hősök lettek volna, akik szellemekkel küzdenek, de a rendező Reitman szerint ez túl költséges lett volna. Javaslatai alapján áttervezték a forgatókönyvet, melyben John Belushi, Eddie Murphy, és John Candy szerepeltek volna. Belushi azonban időközben meghalt, s így a másik két színész sem vállalta a szerepet. 1984-es premierje után a Szellemirtók hatalmas siker lett, mind a nézők, mind a kritika pozitívan fogadta. Két Oscar-díjra is jelölték, a legjobb vizuális effekt és a legjobb zene kategóriában, de egyiket sem nyerte meg. Az Amerikai Filmakadémia listáján 28. lett a 100 év száz legjobb komédiája között. Főszerepeiben Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis, Rick Moranis, Sigourney Weaver, Annie Potts és Ernie Hudson láthatók. A vetítések ideje alatt a film 240 millió dollár bevételt hozott az Államokban, és 50 millió dollárt külföldön, amivel megelőzte az Indiana Jones és a Végzet Templomát. A Szellemirtók 1984 legsikeresebb filmje és az 1980-as évek legsikeresebb filmvígjátéka volt. A filmet Magyarországon 1989 nyarán mutatták be.

Jutott még egy emlékezetes világpremier, mégpedig a Bounty című amerikai-angol filmdráma. Olyan színészekkel a főbb szerepekben, mint Mel Gibson, Liam Neeson, Sir Anthony Hopkins és Sir Laurence Olivier.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_bounty_mel_gibson_anthony_hopkins.jpgMel Gibson és Anthony Hopkins

május 29.

Lázár György, a Minisztertanács elnöke hivatalában fogadta Ramasvami Venkataramant, az Indiai Köztársaság hadügyminiszterét, aki katonai küldöttség élén hivatalos, baráti látogatáson tartózkodik hazánkban. A szívélyes légkörű megbeszélésen részt vett Czinege Lajos hadseregtábornok, honvédelmi miniszter. Jelen volt Aravinda Ramachandra Deo, India budapesti nagykövete.

A BNV-n folytatódott a szakmai napok rendezvénysorozata. A hazai és külföldi vállalatok több szerződést is kötöttek. Az Ikarus legjelentősebb belföldi partnerével, a BKV-val írt alá megállapodást; eszerint jövőre 152 csuklós és 84 szóló városi autóbuszt adnak át. Üzletkötéssel zárult az Elektroimpex Külkereskedelmi Vállalat és a Transelektro tárgyalása a lengyel Elektrim céggel; mintegy félmillió rubel értékben akkumulátorokat, illetve bányatelefonokat szállít a lengyel partner hazánkba. Az Elektroimpex legnagyobb szovjet partnerével, a Maspriborintorg Egyesüléssel kétmillió rubeles exportszerződést kötött. Stúdiótechnikai készülékeket, elektroakusztikai berendezéseket, különféle eredményhirdető táblákat és stúdiómagnetofonokat szállít a magyar ipar a Szovjetunióba.

A Számítástechnikai Koordinációs Intézet és leányvállalatai az elmúlt napokban programozási vetélkedőt szerveztek, amelyre mintegy négyszázan jelentkeztek. A döntőbe 16-an jutottak. Az ünnepélyes eredményhirdetéskor az első három helyezett értékes jutalmat kapott. Kiosztották a vásáron a budapesti pártbizottság, az MTESZ, az OMFB és más szervek különdíjait is, s házi ünnepségen köszöntötték a BNV törzsvendégeit, akik már 25 éve rendszeresen részt vesznek a tavaszi vásáron. A vásár törzsvendégei: az Osztrák Szövetségi Gazdasági Kamara, az osztrák Goerz Electric, a Norma Messtechnik vállalatok, az NSZK-beli Daimler-Benz, a Tip-Top Stahlgruber, az Otto Gruber cég, a Pittler Maschinenfabrik, a C. Reichert Optische Werke és a Siemens, a csehszlovák Kovo, a szovjet Avtoexport, a lengyel Warimex, valamint a dán Brüel és Kjaer cég. A vásár hivatalos vendégei között ott volt Anton Jaumann bajor gazdasági és közlekedési államminiszter, Wolfgang Vollmer észak-rajna-vesztfáliai gazdasági államtitkár és Mohamed Szoliman Nasszer, a Jemeni NDK földművelési és földreformügyi minisztere.

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt Kis Sándor, a Központi Múzeumi Igazgatóság polgári fegyveres őrségének parancsnoka és Túri Péter, a Központi Múzeumi Igazgatóság igazgatóhelyettese ellen a társadalmi tulajdonban különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hanyag kezelés vétsége miatt. A vád szerint Kis és Túri, akiknek munkakörébe tartozott a társadalmi vagyon őrzése és ennek felügyelete, többszörösen megszegték e feladatukkal járó kötelezettségeikét; nem tették meg azokat az őrzésbiztonsági intézkedéseket, amelyek a Szépművészeti Múzeumnál az épület felújítással összefüggően kialakult, a gyűjteményre fokozott veszélyt jelentő helyzetben különösen szükségesek lettek volna. Mulasztásaikkal megkönnyítették a képlopást. Az ügyben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon megkezdődött a tárgyalás, amely várhatóan több hétig tart.

Huszonegy ágyúlövés, a magyar és a mongol himnusz hangjai köszöntötték a délután hivatalos, baráti látogatásra Mongóliába érkezett Losonczi Pált és kíséretét Ulánbátor repülőterén. Az Elnöki Tanács elnökét elsőként Jumdzságín Cedenbal, a Mongol Népi Forradalmi Párt főtitkára, a Mongol Népköztársaság nagy népi hurálja elnökségének elnöke üdvözölte.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_losonczi_pal_jumdzsagin_cedenbal.jpgLosonczi Pál és Jumdzságín Cedenbal Ulánbátor repülőterén

Jelen volt Dzsambin Batmönh, a minisztertanács elnöke és Mangalin Dügerszüren külügyminiszter is. Az üdvözlést követően a magas rangú magyar vendég tiszteletére felsorakozott katonai egység parancsnoka tett jelentést, és végül a díszalakulat elvonult a magyar és a mongol vezetők előtt.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_losonczi_pal_ulan_bator.jpgHangulatos fogadtatás a főváros Bujant-Uha repülőterén

A hivatalos tiszteletadást a város határától, a Barátság kapujától egészen a vendég szálláshelyéig felsorakozott, magyar és mongol zászlócskákkal integető sokezres tömeg lelkes éljenzése emelte még inkább a két baráti nép találkozásának eseményévé. A magyar vendégek első és megtisztelő kötelessége a Szühebátor és Csojbalszan hamvait őrző mauzóleum felkeresése volt. Losonczi Pál koszorút helyezett el a mongol nép nemzeti hőseinek panteonjában.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_losonczi_pal_ulan_bator_2.jpgA küldöttség Ulánbátor - magyarul Vörös Vitéz - városkapujánál

Nem sokkal később az Elnöki Tanács elnöke látogatást tett Jumdzságín Cedenbal hivatalában. Itt megjelent mindkét hivatalos tárgyaló delegáció; magyar részről Bajnok Zsolt államtitkár, a Minisztertanács Tájékoztatási Hivatalának elnöke, Nagy Gábor külügyminiszter-helyettes, Herkner Ottó külkereskedelmi miniszterhelyettes, valamint Taraba János, hazánk ulánbátori nagykövete, aki a mongol fővárosban csatlakozott a küldöttséghez. A vendéglátó országot Jumdzságín Cedenbal, valamint a minisztertanács elnöke és a külügyminiszter mellett számos más mongol párt- és állami vezető képviselte. Este Jumdzságín Cedenbal díszvacsorát adott a magas rangú magyar vendégek tiszteletére, mely alkalommal a házigazda, majd pedig Losonczi Pál mondott pohárköszöntőt.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_losonczi_pal_ulan_bator_3.jpgA díszvacsorán a vendégnek jutott a tisztesség, hogy felszeletelje a bárányt

Dr. Várkonyi Péter külügyminiszter, aki Erwin Lanc osztrák külügyminiszter meghívására hivatalos látogatást tett Ausztriában, befejezte bécsi tárgyalásait. Külügyminiszterünket fogadta dr. Rudolf Kirchschlager szövetségi elnök és dr. Fred Sinowatz szövetségi kancellár. Várkonyi Péter látogatást tett az osztrák parlamentben, ahol fogadta Anton Benya, a nemzeti tanács elnöke. A magyar külügyminiszter megbeszélést folytatott dr. Heinz Fischer tudományügyi és kutatási miniszterrel, valamint Fritz Marschsal, a parlament külügyi bizottságának elnökével.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_fred_sinowatz_varkonyi_peter.jpgA szövetségi kancellár és a magyar külügyminiszter megbeszélése

A két külügyminiszter a hivatalos tárgyalásokon áttekintette a kétoldalú kapcsolatokat, s azokat jószomszédinak, problémamentesnek minősítették. A nemzetközi helyzet értékelése során a külügyminiszterek aggodalmuknak adtak kifejezést a feszültség éleződése miatt, s kifejezték elkötelezettségüket a helsinki folyamat folytatása, az enyhülés továbbvitele, az európai béke és biztonság megszilárdítása mellett. Várkonyi Péter magyarországi látogatásra hívta meg Erwin Lancot, aki a meghívást köszönettel elfogadta. Várkonyi Péter este hazaérkezett az osztrák fővárosból.

Magas szintű szovjet-szíriai tárgyalásokra került sor Moszkvában. Nyikolaj Tyihonov, az SZKP KB PB tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke és Borisz Ponomarjov, az SZKP KB PB póttagja, az SZKP KB titkára fogadta Rifat Asszadot, a szíriai Baath Párt vezetőségének tagját, a Szíriai Arab Köztársaság alelnökét.

A szívélyes légkörű megbeszélésen a felek véleménycserét folytattak a kétoldalú kapcsolatokról, a közel-keleti helyzetről, valamint más időszerű, kölcsönös érdeklődésre számot tartó nemzetközi kérdésekről. Mindkét részről megelégedéssel szóltak az SZKP és a Baath Párt közötti gyümölcsöző együttműködésről. Megerősítették: a két ország közötti barátsági és együttműködési szerződés szilárd alapján a szovjet-szíriai kapcsolatok további erősítését és elmélyítését óhajtják. A megbeszélés részvevői síkraszálltak a pártközi kapcsolatok további fejlesztéséért és bővítéséért.

Leszerelési kérdésekről, ázsiai ügyekről és a kétoldalú kapcsolatokról tárgyalt Moszkvában a szovjet és az ausztrál külügyminiszter. Andrej Gromiko és vendége, William Hayden egyaránt sürgős lépéseket tartott szükségesnek a nemzetközi feszültség csökkentésére. Szó volt a szovjet-amerikai nukleáris fegyverzetkorlátozási tárgyalásokról is. Az ausztrál politikus ezek felújítását szorgalmazta. Gromiko azt hangsúlyozta, hogy e tárgyalásokat az egyenlő biztonság alapján kell folytatni, s ha Washington és szövetségesei visszaállítják a telepítés előtti helyzetet, akkor Moszkván nem múlik a dolog.

Ázsiáról tanácskozva a szovjet külügyminiszter azt mondta, hogy a jószomszédság és együttműködés céljainak teljesen megfelelnek országa távol-keleti, katonai térre is kiterjedő, bizalomerősítő javaslatai. Gromiko azt hangsúlyozta: a Szovjetunió kész haladéktalanul megegyezni arról, hogy nem terjesztik ki a haditengerészeti tevékenységet konfliktusok, feszültséggócok körzetében, kölcsönösen korlátozzák a haditengerészeti mozgásokat és fegyverkezésit, általában, illetve egyes régióikban. Mindketten ismertették országuk álláspontját az Indiai-óceán békeövezetté változtatásával s az ebből a célból összehívandó ENSZ-konferenciával kapcsolatban. Téma volt Délkelet-Ázsia is, s mindkét miniszter állást foglalt az indokínai országok és az ASEAN-államok párbeszéde mellett. Gromiko a nemzetközi kérdések között a feszült közép-amerikai helyzetre, az amerikai politika agresszív lépéseire, szándékaira hívta fel a figyelmet. A tárgyszerűként jellemzett megbeszélésen kifejezésre jutott a kétoldalú kapcsolatok, így a politikai párbeszéd fejlesztésének szándéka.

A Szovjetunióban a világűr kutatásának folytatására nyolc mesterséges holdat bocsátottak Föld körüli pályára. Mind a nyolc mesterséges hold megközelítőleg a számított pályán halad; berendezéseik megfelelően működnek.

Küldöttség élén hivatalos, baráti látogatásra Berlinbe érkezett Kim Ir Szen. A Koreai Munkapárt Központi Bizottságának főtitkára, a KNDK elnöke Erich Honeckernek, az NSZEP KB főtitkárának, az NDK államfőjének meghívására tesz látogatást az NDK-ban. Kim Ir Szent és a kíséretében levő személyiségeket Berlin Keleti pályaudvarán Erich Honecker és az NDK más párt- és állami vezetői fogadták.

Az amerikai külügyminisztérium - a Perzsa-öbölben kialakult eszkalációra és a Szaúd-Arábiát fenyegető helyzetre hivatkozva - bejelentette: az Egyesült Államok elnöke, élve különleges jogkörével, engedélyezte, hogy 200 hordozható légvédelmi rakétakilövő berendezést 400 rakétával, kongresszusi jóváhagyásra nem várva, leszállítsanak Szaúd-Arábiának. A rakéták számát a korábban tervezetthez képest megkétszerezték. A szóvivő közölte azt is, hogy ezek az új légvédelmi eszközök már megérkeztek Szaúd-Arábiába, azzal a kiképző csoporttal együtt, amely a fegyver használatára tanítja meg a szaúdi katonaságot.

A szóvivő közölte továbbá: az Egyesült Államok úgy döntött, hogy egy újabb légi üzemanyag-utántöltésre alkalmas repülőgépet irányít Szaúd-Arábiába, ahol már három hasonló rendeltetésű repülőgép állomásozik. Az új, KC-10 típusú repülőgép és a három, már ott állomásozó KC-135-ös új feladata az lesz, hogy elvégezze a szaúd-arábiai vadászlégierő Perzsa-öböl fölött járőröző F-15-ös típusú gépeinek légi utántöltését. (Eddig az amerikai üzemanyag-utánpótló repülőgépek csak az összeütközések térségétől biztos távolságban repülő amerikai AWACS távolfelderítő gépek utántöltését végezték el.) Amerikai katonai vezető körök úgy vélik, hogy a szaúd-arábiai vadászgépek ily módon lényegében hosszabb ideig folytathatják járőrtevékenységüket a Perzsa-öböl légterében, és hatékonyabb védelmet nyújthatnak a veszélyeztetett hajózásnak. Az amerikai törvényhozás köreiben e hivatalos magyarázatot szkeptikusan fogadták, és aggodalmat keltőnek minősítették, hogy az amerikai légierő KC-10 és KC-135 típusú gépeit a konfliktus térségébe irányítják, ami eszkalációs lépések sorához is elvezethet. Az amerikai hivatalos szóvivő kedden azt is közölte, hogy az eredeti tervekhez képest meggyorsítják egyéb katonai berendezések szállítását is Szaúd-Arábiának.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_kc_135_f_15.jpgKC-135 F-15-ös vadászgépet tankol a levegőben az Öböl felett

május 30.

Lázár György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnöke a főváros X. kerületébe látogatott. A program - amelyre elkísérte Pusztai Ferenc, a budapesti pártbizottság titkára - a kerületi pártbizottság székházában kezdődött. Zsarnóczi József első titkár és Barta Györgyné tanácselnök tájékoztatást adott a 100 ezer lakosú Kőbánya gazdasági, társadalmi helyzetéről, feladatairól. A főváros egyik legjelentősebb Ipari kerületében működő csaknem 200 vállalat, üzem, üzemegység és ipari szövetkezet a budapesti ipari termelésnek csaknem 15 százalékát adja. Igen változatos az ágazati struktúra: a gép-, a vegy-, az élelmiszer-, az építő- és építőanyag-ipar, a kohászat és a könnyűipar képviselteti magát a városrészben.

Ebben az ötéves tervben 2114 kerületi család költözhetett új lakásba, s jelentősen fejlődött, korszerűsödött a gyermekintézményi hálózat. Várhatóan enyhül majd a városrészben a szakképzett tanárok hiánya azzal, hogy új kezdeményezésként pedagógus-szálláshelyeket alakítanak ki a közeljövőben. A látogatás a Szerszámgépipari Művek Budapesti Szerszámgépgyárában folytatódott. Itt Jakab Mátyás, a SZIM vezérigazgatója és Vályi Nagy András pártbizottsági titkár számolt be a kormány elnökének a SZIM, illetve a gyár tevékenységéről, további feladatairól.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_lazar_gyorgy_kobanyan.jpgAz épülő sportligetben a miniszterelnök látogatásának emlékére fát ültetett

Lázár György ezután megtekintette a kerületben élők és dolgozók társadalmi összefogásával épülő sportligetet, ahol már 14 sportpályát alakítottak ki, lehetőséget teremtve a tömegsport fejlesztésére. A ligetben a miniszterelnök - látogatásának emlékére - fát ültetett. A vendég ezután rövid látogatást tett a X/2. és X/12. körzetnek a kőbányai vállalatok közreműködésével hét hónap alatt felépült új pártházában. A program következő állomása az elmúlt év eredményei alapján a Kiváló vállalat és a Nemzetközi munkaverseny élenjáró vállalata címeket elnyert Budapesti Élelmiszeripari Gépgyár és Szerelő Vállalat volt. Lázár György itt Boros János vezérigazgató és Ladiszlajdesz Gyula, a gyári pártbizottság titkára kalauzolásával ismerkedett az élelmiszer-ipari gépek gyártásával, szerelésével, a komplett élelmiszeripari üzemek fővállalkozásai szállítását végző vállalat tevékenységével. A tájékoztatót üzemlátogatás követte, majd a vendég megtekintette a makettekből és késztermékekből összeállított termékbemutatót. A program befejezéseként Lázár György kötetlen beszélgetést folytatott vendéglátóival időszerű kül-, bel- és gazdaságpolitikai kérdésekről.

A tavaszi BNV-n 34 budapesti gépipari és vegyipari szövetkezet, köztük két, az elmúlt évben alakult kisszövetkezet mutatta be termékeit. Több szerződést kötöttek. A Híradástechnika Szövetkezet például 1985-ben 6,5 millió rubelért szállít a Szovjetunióba a televíziógyártásnál alkalmazott mérőberendezéseket. A Fokgyem új gépjárműipari tesztelő műszerük, programozható rajzológépük szovjetunióbeli értékesítéséről folytatott tárgyalásokat. A szovjet kiállítók összesen 390 millió rubel értékű szerződéseket kötöttek. Egyebek között híradás- technikai berendezéseket, elektronikai eszközöket, hajóipari termékeket rendeltek a magyar ipartól, és kaucsukot, hengerelt vas- és acélárukat adtak el.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_prometheus_tuzelestechnikai_vallalat.jpgA nap slágere, a Prometheus Tüzeléstechnikai Vállalat hulladékégető berendezése volt

Több mint 11 millió rubel értékű üzletet kötött a Technoimpex szovjet partnerével. A Metronex lengyel vállalat két és fél millió rubeles megállapodást írt alá a Videotonnal lengyel számítástechnikai berendezések és a sugárvédelemhez használatos műszerek exportjára. A Csepeli Szerszámgépgyár bemutatta legújabb, robottal összekapcsolt számjegyvezérlésű esztergagépeit és az egy év alatt kifejlesztett megmunkáló központot. A lengyel tengerhajózási vállalatok bejelentették: Gdansk, Gdynia és Szczecin kikötőinek korszerűsítéséhez magyar darukat is vásárolnak a Magyar Hajó- és Darugyártól. Meglátogatta a vásárt Anton Jaumann bajor gazdaságügyi és közlekedési államminiszter. Elmondta, hogy a két ország közötti kooperáció felében bajor cégek érdekeltek.

Reggel kezdődtek meg Ulánbátorban Losonczi Pál, az MSZMP KB Politikai Bizottságának tagja, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke, valamint Jumdzságín Cedenbal, a Mongol Népi Forradalmi Párt főtitkára, a nagy népi hurál elnöke hivatalos tárgyalásai. A két államférfi és a két tárgyaló csoport, valamint a szakértők reggel 10 órakor foglalták el helyüket a nagy népi hurál (parlament) impozáns tanácskozási termében. A kétórás eszmecserét mindvégig az egyetértés, a szívélyes baráti légkör jellemezte.

Magyar részről a tanácskozáson részt vett Bajnok Zsolt államtitkár, a Minisztertanács Tájékoztatási Hivatalának elnöke, Nagy Gábor külügyminiszter-helyettes, Herkner Ottó külkereskedelmi miniszterhelyettes és Taraba János, hazánk ulánbátori nagykövete. A mongol államfő mellett Dzsambin Batmönh kormányfő és Tümenbajárin Ragcsa első miniszterelnök-helyettes, az MNFP Politikai Bizottságának tagjai, Mangalin Dügerszüren külügyminiszter, valamint a párt és a kormány több más vezető személyisége és Badamtarin Baldo, a Mongol Népköztársaság budapesti nagykövete foglalt helyet.

Bevezetőben Losonczi Pál és Jumdzságín Cedenbal tájékoztatták egymást Magyarország, illetve Mongólia belső helyzetéről és az időszerű nemzeti feladatokról. Szóba jöttek az eredmények mellett a gondok, a nehézségek is. Ezt követően véleményt cseréltek a nemzetközi helyzetről. Azonos módon ítélték meg az alapvető problémákat, amelyek befolyásolják az államok közti viszony alakulását és a békés építőmunka külső feltételeit. Kölcsönösen hangoztatták az enyhülés megőrzésének jelentőségét, a békeszerető erők nemzetközi összefogásának szükségességét.

Nagy hangsúlyt kaptak az ázsiai biztonsággal összefüggő kérdések. Megállapították, hogy fel kell lépni az olyan kísérletekkel szemben, amelyek ki akarják terjeszteni a fegyverkezési hajszát Ázsiára is, egyebek között amerikai nukleáris fegyverek telepítésével bizonyos érzékeny térségekben. Mind Magyarország, mind Mongólia támogatja a párbeszéd fenntartását szolgáló erőfeszítéseket, mert csak így lehet előmozdítani az Ázsiában felmerülő konfliktusok békés rendezését. Végül pedig a magyar-mongol kapcsolatokról folytattak véleménycserét. Elégedetten állapították meg, hogy államközi kapcsolataink az internacionalista barátság szellemében jól fejlődnek. Dinamikusnak mondható az árucsere növekedése is: az előző öt esztendőhöz viszonyítva árucserénk értéke a jelenlegi tervidőszakban várhatóan megkétszereződik.

Mindkét fél meggyőződése azonban, hogy a kölcsönös előnyök felhasználásának szellemében alakuló gazdasági kapcsolataink még nagyon jelentős tartalékokat rejtenek. Mongol részről elismeréssel szóltak arról a magyar segítségről, amelynek hasznát már jól érzékelik a népgazdaságban, és felvetették, hogy a kölcsönös előnyök jegyében szívesen vennék, ha a magyar szakemberek nagyobb részt vállalnának a mongóliai ásványi kincsek feltárásában, kitermelésében, értékesítésében, mongol szakemberek képzésében. A nap folyamán Losonczi Pál kíséretének tagjai mongol partnereikkel további megbeszéléseket is folytattak.

A délutáni órákban a mongóliai múzeumok igazgatóságának vezetője a Képzőművészeti Múzeumba kalauzolta el Losonczi Pált és kíséretét. Este a magyar vendégek megtekintették az Ezüst bojt című klasszikus mongol balettet.

Gáspár Sándort, az MSZMP KB Politikai Bizottságának tagját, a Szakszervezetek Országos Tanácsának elnökét és a vezetésével Prágában tartózkodó magyar szakszervezeti küldöttséget a prágai várban fogadta Gustáv Husák, a CSKP KB főtitkára, csehszlovák köztársasági elnök. A szívélyes, baráti légkörű megbeszélésen megállapították, hogy a csehszlovák-magyar kapcsolatok a társadalmi élet minden területén magas szintet értek el, s ehhez hozzájárult a két ország szakszervezetei közötti, nagy múltra visszatekintő, hagyományos együttműködés. A szakszervezeti munkáról folytatott tapasztalatcsere előmozdítja mind a közös érdekű kérdések egységes megítélését, mind a tartós békét szolgáló erőfeszítéseket - állapították meg. A találkozón jelen volt Karel Hoffmann, a CSKP KB Elnökségének tagja, a Csehszlovák Szakszervezetek Központi Tanácsának elnöke és Kovács Béla, a Magyar Népköztársaság prágai nagykövete. A Gáspár Sándor vezette magyar szakszervezeti küldöttség továbbutazott Prágába.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_gaspar_sandor_gustav_husak.jpgGáspár Sándor és Gustáv Husák találkozója

A kétoldalú kapcsolatok alakulása és a nemzetközi - ezen belül is az európai és az ázsiai - biztonság kérdései álltak Erich Honecker és Kim Ir Szen tárgyalásainak középpontjában. A Koreai Munkapárt főtitkára, a KNDK elnöke kedd este óta tartózkodik a Német Szocialista Egységpárt főtitkárának, az NDK államfőjének meghívására hivatalos, baráti látogatáson Berlinben. Egybehangzóan állapították meg, hogy az imperializmus legagresszívabb köreinek, mindenekelőtt az Egyesült Államoknak a kalandor, konfrontációs és fegyverkezési politikája nyomán veszélyesen kiéleződött a nemzetközi helyzet. Aláhúzták: mind Európa, mind pedig a távol-keleti térség számára minden eddiginél lényegesebb, hogy mozgósítsanak valamennyi erőt a békés egymás mellett élés megvalósításáért. Ismét felül kell kerekednie a realizmusnak és a józan észnek.

Mindkét államférfi kiemelte, hogy a szocialista országok békekezdeményezései - így Kansztantyin Csernyenko március 2-i javaslata - alkalmasak rá, hogy egészséges irányba forduljon a nemzetközi helyzet alakulása. A KNDK javaslatát az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával folytatandó tárgyalásokra olyan konstruktív lépésnek értékelték, amely a béke és az enyhülés irányába mutat a koreai-félszigeten. Határozottan szembefordultak azzal, hogy Dél-Korea a szocializmus elleni, agressziós bázissá épüljön ki, s elítélték az USA azon, terveit,, hogy Pershing-2 és. cirkáló rakétákat állomásoztasson, Dél-Koreában. A tárgyaláson részt vett a két ország miniszterelnöke, Willi Stoph és Kang Szem Szán is. Erich Honecker este vacsorát adott vendége tiszteletére.

A Progressz-22 jelzésű teherűrhajó automatikusan összekapcsolódott a Szalut-7-Szojuz T-11 űrkomplexummal. Az űrkomplexum és a teherűrhajó közelítését és összekapcsolását a fedélzeti automatikus berendezések segítségével hajtották végre. A folyamatot egy időben ellenőrizte a földi irányítóközpont és az űrállomáson tartózkodó három űrhajós, Leonyid Kizim, Vlagyimir Szolovjov és Oleg Atykov. A Progressz-22 az űrkomplexum egyesített hajtóműveihez fűtőanyagot, a kísérletekhez felszereléseket és berendezéseket, az űrhajósok mindennapi életéhez szükséges tárgyakat, valamint postát szállított az űrállomásra. A földi irányítóközpontba beérkezett adatok tanúsága szerint a Szaljut-7-Szojuz T-11-Progressz-22 űrkomplexum berendezései normálisan működnek, a három űrhajós közérzete jó.

A rendőrség reggel a Sheffield melletti Orgreave kokszoló közelében letartoztatta Arthur Scargillt, a brit bányászszakszervezet elnökét. A letartóztatás pillanatában a sztrájkoló bányászok vezére - mintegy 100 sztrájkőr társaságában - ahhoz a helyszínhez közeledett, ahol előző nap véres összecsapások voltak a rendőrök és a koksz elvitelét megakadályozni próbáló bányászok között. Az önkéntes sztrájkőrök, körülbelül hétezren, megfogadták, hogy blokád alá veszik az orgreave-i gyárat, s miközben, a rendőrség a kokszszállító teherautóknak az utat biztosította, hatvankilenc sebesülés és nyolcvannégy letartóztatás történt. Arthur Scargill reggel újjászervezni indult a sztrájkőrséget, de a rendőrség azt mondta neki, tilos a helyszínen tartózkodnia. Ezután, lefogták, a rotherhami rendőrségre szállították, ahol a délután, folyamán a forgalom akadályozása címén rendőrbíró elé állították. Scargillt délután a rendőrbíró „feltételhez nem kötött óvadék” kifizetése fejében szabadon bocsáttatta.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_sheffieldi_sztrajk.jpgSúlyos összecsapások voltak a sztrájkoló bányászok és a rendőrök között

A bejrúti tűzszüneti vonalon levő parlamenti épület körzetét a holnapi ülésszak idejére semleges övezetté nyilvánították, és a tanácskozás biztonságáért felelős fegyveres alakulat írásbeli felhatalmazást kapott arra, hogy tüzet nyithat bármelyik milícia tagjaira, amennyiben megsértenék a kormány által jóváhagyott biztonsági rendszabályokat.

Amin Dzsemajel államfő elnökletével ülést tartott a libanoni kormány, hogy megtegye a végső előkészületeket a programnyilatkozat parlamenti vitájára. Karami miniszterelnök ki jelentette, hogy a kormány hivatalos beiktatása után haladéktalanul hozzáfog a felhalmozódott problémák megoldásához. Legsürgősebb feladatként az izraeli megszállás felszámolását, a közbiztonság és a béke helyreállítását, a hadsereg újjászervezését, az új Libanon alapjainak lerakásét említette.

Nabih Berri síita miniszter, az Amal-mozgalom vezetője este Abdel Halim Haddam szíriai alelnökkel tárgyalt Damaszkuszban az izraeli megszállás kérdéséről, valamint a hadsereg minden, libanonit kielégítő reformjáról. A kormány rövid fennállása alatt bebizonyosodott, hogy a tűzszünet megszilárdítását, Bejrút újraegyesítését, a helyzet normalizálását mindenekelőtt a hadsereg körüli nézeteltérések késleltetik.

Délelőtt Pekingben megkezdődött a Hongkongról folyó kínai-brit tárgyalások második szakaszának 15. fordulója, amely ezúttal is kétnapos lesz. Éjjel Csao Ce-jang miniszterelnök, mielőtt elutazott volna 18 napos nyugat-európai kőrútjának első állomására, Párizsba, a pekingi repülőtéren kijelentette: a megállapodás megkötése után is szükség lesz Kína és Nagy-Britannia együttműködésére, hogy biztosítva legyen, a békés átmenet, azaz, hogy a brit koronagyarmat zökkenőmentesen kerüljön kínai kézibe 1997 nyarán. Kínai-brit megállapodással Pekingben, még ebben az évben számolnak, amit a múlt hét végén Teng Hsziao-ping, a KKP Központi Tanácsadói Bizottságának elnöke is megerősített. Ugyanő jelentette ki, hogy Kína a felségjogok helyreállítása után katonákat is fog állomásoztatni Hongkongban

Meg kell akadályozni, hogy külföldi erők „nemzetközivé” tegyék az Arab- (Perzsa-) öbölben kialakult konfliktust. Meg kell találni a módját, hogy a térségben uralkodó feszültség csökkenése külső beavatkozás nélkül menjen végbe - hangoztatta az ENSZ Biztonsági Tanácsa vitájában több ország képviselője is. A BT-nek az öbölben kialakult helyzettel foglalkozó vitájában az Egyesült Arab Emírségek, Marokkó, Bahrain és több más ország küldötte rámutatott, hogy az iraki-iráni konfliktus kiszélesedése miatti súlyos helyzet a térség valamennyi államának a békéjét és biztonságát fenyegeti. A térség államait aggasztja az a tény, hogy a szabad hajózás biztosításé ürügyén Washington megpróbálja növelni katonai jelenlétét az öböl körzetében - mutat rá a TASZSZ szovjet hírügynökség New York-i keltezésű jelentése.

Szerdán egyébként mind Bagdadban, mind Rijadban cáfolták azokat a hírügynökségi értesüléseket, amelyek szerint Szaúd-Arábia felszólította Irakot az iráni kikötőkbe tartó olajszállító hajók elleni tengeri és légitámadások beszüntetésére. A rijadi rádió szerint Szaúd-Arábia semmiféle biztosítékot nem kínált fel Iránnak az iraki támadások beszüntetésére. Jaszin Ramadan iraki miniszterelnök-helyettes pedig kijelentette: senki sem gyakorolt nyomást Bagdadra a Harg-szigeti iráni olajkikötő elleni blokád feloldása érdekében. Hírügynökségek korábban tudni vélték, hogy Rijad szíriai közvetítéssel ilyen garanciát kínált volna föl Iránnak, ha az iráni erők is beszüntetik támadásaikat az öböl menti országokba tartó hajók ellen. Irán cáfolta a néki tulajdonított támadásokat.

Irán felszólította Japánt, hogy továbbra is vásároljon kőolajat Irántól, és oldja fel a japán tartályhajók öbölbeli mozgására elrendelt korlátozásokat. A kérést az iráni nagykövet terjesztette Abe Sintaro japán külügyminiszter elé. Az Iszlám Konferencia Szervezetének égisze alatt létrehozott bizottság, amely Irak és Irán között hivatott közvetíteni, közvetlen tárgyalásokat szándékozik folytatni Teheránban, illetve Bagdadban a háborús ellenfelekkel - közölték arab diplomáciai források. A bizottság az 1200 kilométer hosszú frontvonalon ütköző erőnek szánt pániszlám békefenntartó csapatok felállításán kívül felveti egy pániszlám döntőbíróság megalakítását is, amelynek feladata a két ország közötti vitás kérdések békés rendezése lenne.

A levegőben és a földön egyaránt súlyos harcok folynak Nicaragua északi tartományaiban a betolakodó CIA-zsoldosok ellen. A sandinista népi hadsereg alakulatai aknavetőkét és 122 milliméteres ágyúkat vetették be a Turuguas környékén bázist kiépítő ellenforradalmárok megfutamítására. Az összecsapások még múlt pénteken kezdődtek, és azóta is változatlan hevességgel folynak San José Bocay vidékén, Managuától 200 kilométerre, északra. A harcok hevességére jellemző, hogy négy nap alatt 53 ellenséges holttestet találtak Turuguas, La Chaya és Guanalmato környékén. A sandinista hadsereg szóvivője szerint ez a szám az elesetteknek csak egy töredéke, az ellenség vesztesége minden bizonnyal meghaladja a kétszázat. A harcokban négy nicaraguai katona is életét vesztette. Ami az ellenforradalmárok által Turuguas körzetében kialakított bázist illeti, annak fölszámolása már csak rövid idő kérdése. Bár a CIA-zsoldosok a hondurasi Aguacate repülőteréről C-46-os harci gépekkel rendszeres utánpótlást kapnak, a sandinista népi hadsereg aknatüzének és bombázásainak nem képesek sokáig ellenállni - mondta a nicaraguai katonai szóvivő.

május 31.

Armand Hammer, a neves amerikai közéleti személyiség, az Occidental Petroleum Corporation igazgató tanácsának elnöke Marjai József miniszterelnök-helyettes meghívására Budapestre érkezett. Tárgyalásai során Armand Hammer megbeszéléseket folytat az amerikai vállalatok és magyar partnereik közötti együttműködés további bővítéséről a bányászat, az energetika és a vegyipar területén; áttekintik a közös, harmadik piacokon történő fellépés kiterjesztésének további lehetőségeit. Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára a KB székházában fogadta Armand Hammert. A szívélyes légkörű találkozón véleményt cseréltek a nemzetközi helyzet és a magyar-amerikai kapcsolatok néhány időszerű kérdéséről. A megbeszélésen jelen volt Marjai József.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_armand_hammer_kadar_janos.jpgArmand Hammer és Kádár János az MSZMP KB székházában

Hazánk valamennyi pedagógusát: az óvónőket, a tanítókat, a tanárokat, a pedagógusképző intézmények és az oktatásügy minden dolgozóját, az irányító szervek vezetőit köszöntötte Köpeczi Béla művelődési miniszter, a Pesti Vigadó dísztermében a pedagógusnap alkalmából rendezett kitüntetési ünnepségen. Az eseményen megjelent Aczél György, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagjai, a Központi Bizottság titkára, Fejti György, a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottságának első titkára, valamint Voksán József, a Pedagógusok Szakszervezete főtitkára.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_kopeczi_bela_pedagogus_nap.jpgBálint Jenőné, a hévízi általános iskola tanítója veszi át a Kiváló pedagógus kitüntető címet és jelvényt Köpeczi Bélától

A tavaszi BNV utolsó napján több kiállító értékelte a vásár eredményeit. A lengyel kiállítók például összesen mintegy 30 millió rubel értékben írtak alá szerződést, többségében lengyel szállításokra. A csehszlovák és az NSZK kiállítók is elégedetten nyilatkoztak a BNV-n kötött üzleteikről, megállapodásaikról. Az utóbbiak kiállítási igazgatója például beszámolt róla, hogy már az 1986-1990-es évek szállítási lehetőségeiről is folytattak tárgyalásokat. A hagyományos partnerek ezúttal is kötöttek üzleti megállapodásokat; a Mercedes például kamionokat szállít Magyarországra.

A tavaszi BNV a hazai vállalatok és szövetkezetek számára is jó alkalmat kínált, hogy felmérjék versenyképességüket a hazai és a külföldi gyártókkal. S ha nem is sikerült mindenben állni az összehasonlítást, mindenképpen örvendetes, hogy több iparágban is figyelmet keltettek a magyar termékek. Járműiparunk kínálatában például egész sor újdonságot fedezhettek fel az érdeklődők a nagy teljesítményű motoroktól a jövő áramvonalas autóbuszáig. Nagy érdeklődés nyilvánult meg a szerszámgépek iránt is. A gyártók és a Technoimpex a legkorszerűbb számítógép-vezérléses megmunkáló központokat, s robotokkal kiszolgált, zárt rendszerű, nagy pontosságú gyártósorokat kínálták és nem is eredménytelenül.

A legnagyobb sikert a tavaszi vásáron az értékelések szerint az elektronika aratta. A legtekintélyesebb külföldi gyártók mellett nagyobb számban jelentek meg a hazaiak is, amelyek komputerjátékaik bemutatásával igyekeztek népszerűsíteni iparágukat a vásárlátogatók körében, A hatás nem maradt el, standjaik előtt ezrek és ezrek tolongtak, hogy részesei lehessenek a játéknak.

Az idei vásár nemcsak a magyar exporttörekvések megvalósítását segítette, hanem támpontul szolgált a vállalatoknak fejlesztési elképzeléseik megalapozásához, hozzájárult az élenjáró külföldi technika megismeréséhez. A BNV szervezői sikeres vásárt zárhattak. Hazánkon kívül 27 ország és Nyugat-Berlin 1839 cége állított ki, ami 10 százalékkal több, mint tavaly. Ez annak bizonyítéka is, hogy a tavaszi vásár szakmai tekintélye erősödött. A vásárt nyitástól zárásig 320 ezren látogatták. Az esti vásárzárás után nyomban megkezdték a BNV bontását, kamionok tucatjai indultak útnak, hogy a kiállítási tárgyak egy részét a néhány nap múlva kezdődő poznani nemzetközi vásárra szállítsák. A kőbányai vásárközpontban egy hét múlva szabadidő-kiállítás nyílik.

Korán reggel emelkedett magasba Ulánbátor repülőteréről az a két AN-24-es, amely Losonczi Pált és kíséretét a távoli Arhangaj megyébe vitte. Egy óra múlva már le is szálltak a gépek a megyeszékhely repülőterén, ahol az Elnöki Tanács elnökét Gundembüle Darambazar, a Mongol Népi Forradalmi Párt Arhangaj megyei bizottságának titkára, valamint a megyei tanács vezetői üdvözölték.

Losonczi Pálnak a megye vezetői részletes tájékoztatást adtak az ott élő 80 ezer ember életéről, munkájáról. A tizenhét járásban a legtöbben állattenyésztéssel foglalkoznak: csaknem másfél millió jószágot nevelnek. Beszámoltak a fejlődő egészségügyi ellátásról és a közoktatásban elért eredményekről is; ez utóbbiakról államelnökünk rövidesen személyes benyomást is szerezhetett, amikor meglátogatta „Az Októberi Forradalom 60. évfordulója” nevet viselő, tízosztályos iskolát. Több száz gyermek fejezte ki énekkel és élőszóban rokonszenvét a távolról jött vendégek iránt.

Ezután Losonczi Pál és kísérete gépkocsikon indult útnak a sztyeppén a „Fényes út” elnevezésű szövetkezet egyik telepére. A tamiri járásban hatalmas, szabadban nevelt ménes mellett haladt el az autókaraván, majd a pásztorok jurtái között állt meg. A magyar vendégeknek bemutatták a sajátos mongol pásztoréletet és nemzeti eledeleikkel kínálták őket.

Innen a Tamir folyó partjához vezetett tovább az út, ahol Losonczi Pált és kíséretét a járási vezetők látták vendégül. A rövid pihenés után a járási központ tejfeldolgozó üzemének megtekintése következett. Losonczi Pál elismeréssel nyilatkozott a látottakról. A megyeszékhelyre visszatérve köszönetét mondott a házigazdáknak, hogy lehetővé tették országuk életének jobb megismerését, és ezzel is hozzájárultak népeink barátságának elmélyítéséhez. Losonczi Pál és kísérete repülőgépen az esti órákban visszatért a mongol fővárosba.

Konsztantyin Csernyenko, az SZKP KB főtitkára, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke Moszkvában fogadta Rifat Asszadot, az Arab Újjászületés Szocialista Pártja vezetőségi tagját, Szíria alelnökét. A találkozó szívélyes, baráti légkörben folyt le. A szíriai politikus a hét elején a Legfelsőbb Tanács Elnökségének meghívására érkezett szovjetunióbeli látogatásra.

Nyikolaj Talizin, a Szovjetunió Minisztertanácsa elnökének helyettese a Kremlben fogadta Juan Antonio Samaranchot, a NOB elnökét, valamint a kíséretében levő személyiségeket: Monique Berlioux-t, a NOB igazgatóját, Mario Vasquez Ranát, a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének elnökét, valamint Primo Nebiolót, a Nyári Olimpiai Sportágak Szövetségének elnökét. A megbeszélésen az olimpiai mozgalom kérdéseiről, az 1984-es nyári olimpiai játékokkal kapcsolatban kialakult helyzetről volt szó. A szovjet fél megerősítette: a Szovjetunió sportszervezetei továbbra is a NOB-hoz, és más nemzetközi sportszövetségekhez fűződő szálak erősítésére törekszenek, s hozzá kívánnak járulni az olimpiai mozgalom egységének megőrzéséhez. A találkozón jelen volt Marat Gramov, a Szovjetunió Nemzeti Olimpiai Bizottságának elnöke is.

Helmuth Kohl nyugatnémet kancellár Bonnban találkozott János Károly spanyol királlyal, aki kétnapos magánlátogatásra érkezett az NSZK-ba.

Rasid Karami, az egy hónapja megalakult libanoni nemzeti egységkormány miniszterelnöke kilenc hónapra szóló rendkívüli hatalmat kért a szigorú biztonsági intézkedések közepette ülésező parlamenttől a polgárháborús konfliktus rendezésére. Elsődleges feladatként a közbiztonság megszilárdítását, a fegyvernyugvás állandósítását jelölte meg, mert ez - mint rámutatott - egyaránt elengedhetetlen feltétele az időszerű problémák megoldásának és a nélkülözhetetlen politikai reformok előkészítésének. A négy pontban összefoglalt kormányprogram előirányozza az ország egész területének felszabadítását, a biztonság és az állami szuverenitás maradéktalan helyreállítását, a szociális, a gazdasági és az újjáépítési feladatok teljesítését, a nemzeti megbékélést szolgáló politikai reformok bevezetését.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_libanon.jpgLibanoni utcakép

Karami hangsúlyozta, hogy kormánya teljes mértékben vállalja a felelősséget az Izraellel kötött tavalyi különmegállapodás érvénytelenítéséért, és a Biztonsági Tanács határozataival összhangban követeli a megszállt Dél-Libanon teljes kiürítését, a nemzeti szuverenitás helyreállítását. Az ülés zavartalanul folyt le, a környéken átmenetileg még a gyalogosforgalmat is megtiltották. Az ülésszak időszakára lezárták a bejrúti tűzszüneti vonal egyetlen, a parlament közelében levő átkelőhelyét is. A parlamenti ülés előtt és alatt az izraeli légierő megfélemlítő célzatú berepüléseket hajtott végre Libanon, illetőleg a főváros légterében.

Újabb hajó semmisült meg az Arab- (Perzsa-) öbölben. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa folytatja a vitát a térségben kialakult helyzetről. Az INA hivatalos iraki hírügynökségre hivatkozva több nyugati hírszolgálati iroda azt jelentette, hogy az iráni Harg-sziget olajkikötőjétől délre iraki repülőgépek „közvetlen és pontos találattal tengeri célpontot semmisítettek meg”. A bagdadi közlésből nem derül ki, hogy a hajó milyen zászló alatt futott, és azt sem tudni, hogy kereskedelmi vagy hadihajóról van-e szó. Az iraki gépek sértetlenül visszatértek bázisukra. Ezzel megtört a négy napja tartó viszonylagos nyugalom az öbölben, és összesen huszonnégyre emelkedett a március 27-e óta itt megtámadott hajók száma.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_arab_obol_luce.jpgA Luce nevű amerikai rakétacirkáló az öbölben, Bahrain partjai előtt

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában az el nem kötelezett országok határozattervezetet készítettek elő, amely elítéli a kereskedelmi hajók elleni támadásokat az öbölben, és követeli, hogy azonnal szüntessék be az ilyesféle akciókat - jelentette a TASZSZ New Yorkból. A tervezet megerősíti a szabad hajózás jogát a nemzetközi vizeken, és hangsúlyozza, hogy mindenképpen tiszteletben kell tartani a konfliktusban nem érintett országok területi sérthetetlenségét. A határozat szerzői azt javasolják a Biztonsági Tanácsnak, hogy amennyiben az érintett felek nem hajtják végre a testület ide vonatkozó határozatát, akkor vizsgálja meg, hogy milyen hatékony, a helyzet súlyosságának megfelelő lépéseket lehetne tenni.

Jasszer Arafat, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának elnöke csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok az Arab- (Perzsa-) öböl térségében katonai deszantakcióra készülődik. Az Al-Kabasz című kuvaiti lapnak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy a partraszállás előkészületeit tagadó washingtoni nyilatkozatok „porhintésnek” tekintendők. Az amerikai politika ismerői - mondotta Jasszer Arafat - jól tudják, hogy az, amit most Washingtonban állítanak, csupán belső fogyasztásra szolgál. A PFSZ birtokába olyan értesülések jutottak, amelyekből kitűnik, hogy a partraszállással kapcsolatos tervek „a lehetőség fázisából a legmegfelelőbb eszközök kiválasztásának szakaszába jutottak”.

Súlyos harcok dúlnak Nicaraguában, amelynek különböző tartományaiban a hadsereg az elmúlt napokban közel kétszázötven, Hondurasból behatolt ellenforradalmárt tett harcképtelenné - jelentette be az ország északi körzeteinek katonai szóvivője. Különösen heves tüzérségi összecsapások voltak Matagalpa, illetve Jinotega tartományokban El Tigre, Las Torres és La Tronca térségében. A nicaraguai hadsereg visszavonulásra kényszerítette a betolakodókat.

A nicaraguai nemzeti újjáépítés kormánya rendelete értelmében ötven nappal meghosszabbították az országban 1983 márciusa óta érvényben levő rendkívüli állapotokat. A dekrétum, amelyet Daniel Ortega, a kormányzó tanács koordinátora írt alá, a hosszabbítást azzal indokolta, hogy az utóbbi hónapokban fokozódott az ellenforradalmárok és az Egyesült Államok Nicaragua-ellenes, agresszív tevékenysége.

Carlos Gutierrez Costa Rica-i külügyminiszter Madridban bejelentette: hajnalban nagy erejű, pokolgép robbant azon a sajtóértekezleten, amelyet Eden Pastora, egy nicaraguai ellenforradalmi különítmény vezetője tartott nicaraguai területen - a határtól két kilométernyire. Ezen mintegy ötven újságíró vett részt. A robbanás következtében három újságíró meghalt, több megsebesült. Gutierrez értesülése szerint Pastora is megsebesült, és Costa Rica-i területen ápolják.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_eden_pastora_merenylet.jpgA Pastora-sajtóértekezlet színhelye a robbanás után

A Costa Rica-i küldöttség szóvivője szerint Pastorának - „ha egészségi állapota megengedi” - azonnal el kell hagynia Costa Ricát, ahonnan a múlt év márciusában kiutasították, és nemkívánatos személynek nyilvánították. Nicaragua madridi nagykövete délután kormánya megbízásából nyilatkozatban utasította vissza azokat a vádakat, amelyek szerint Managuának köze lenne a történtekhez. „Nem a mi módszerünk a terrorizmus - mondotta -, hanem azoké, akik elaknásították a tengert, s más szabotázsakciókat követnek el országunkban.” Megfigyelők nem zárják ki annak lehetőségét, hogy a CIA szervezte meg az Eden Pastora sajtóértekezletén végrehajtott robbantást - jelentette a TASZSZ szovjet hírügynökség. Az említett források feltevése szerint a CIA által szervezett robbantásos merényletnek az lehetett a célja, hogy megszabaduljanak a feleslegessé vált Pastorától, és szabad utat nyissanak a Fehér Ház tervei előtt.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_costa_ricai_tuntetes.jpgA héten Costa Ricában is tüntetések robbantak ki az Egyesült Államok latin-amerikai politikája miatt

Hat fogvatartott, köztük James és Linwood Briley, megszöknek a Mecklenburg Büntetés-végrehajtási Központ egyik halálra ítélteknek fenntartott létesítményéből. Ez az egyetlen alkalom az Egyesült Államokban, hogy a siralomházból sikeres szökés történt.

Az 1954-ben és 1956-ban született testvérpár 12 rablógyilkosságot követett el 1979-ben, hét hónap alatt. A rendőrség tehetetlen volt, az utolsó helyszínen teljesen véletlenül érték őket tetten. Sorozatuk - csak úgy, mint szökésük - megrendítette az amerikai közvéleményt. Nem sokáig élvezhették a szabad levegőt, június 19-én az FBI kapta el őket, nagybátyjuk telefonjának lehallgatása révén.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_briley_testverek.jpgA Briley-testvérek

A hatóságok nem bízták a véletlenre a további eseményeket, a testvérpárt még ebben az évben, villamosszékben kivégezték. Anthony, az 1958-s születésű öccsük, aki tényleges életfogytiglani büntetést kapott a sorozatgyilkosságokban betöltött szerepéért, 2015-ben, egy virginai büntetés-végrehajtási intézetben hunyt el.

Humor:
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_humor.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_humor_4.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_reklam_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_reklam_2.jpg

Kékfény:
Hétfőn, a délelőtti órákban súlyos baleset történt Sárkeresztes külterületén, a 81-es főút mohai útelágazásánál. Siklósi János, a székesfehérvári 14. számú Volán Vállalat 33 éves gépkocsivezetője, bakonycsernyei lakos az általa vezetett - Bakonycsernye és Mór között közlekedő - menetrend szerinti helyközi autóbusszal a főútvonalhoz érve nem adott elsőbbséget egy, a védett úton közlekedő Trabant gépkocsinak, s azzal összeütközött. A személygépkocsi vezetője, Vágó Ferenc 63 éves nyugdíjas, várpalotai lakos, valamint felesége, Vágó Ferencné 62 éves, továbbá Giricz Lajosné 60 éves nyugdíjas, bodajki lakos a helyszínen meghalt. A gépkocsi negyedik utasa, Giricz Lajos súlyos sérüléseket szenvedett. Az autóbusz utasai közül ketten könnyebben megsérültek. A rendőrség az autóbusz vezetőjét előzetes letartóztatásba helyezte. A vizsgálat szakértők bevonásával tovább folytatódik.

Két, nagy anyagi kárral járó tűzről kaptunk hírt. Budapesten kigyulladt a Volán 1-es számú Vállalat Pillangó utcai szerelőcsarnoka; a lángok átterjedtek a tetőszerkezetre. A nagy erőkkel helyszínre érkező tűzoltóegységek a tüzet eloltották. Tűz ütött ki a veszprémi Ibolya utcában, a Veszprémi Szénbányák Vállalat garázsában. A lángok martaléka lett egy mikrobusz, több műszaki berendezés, valamint elégtek az elektromos vezetékek. A rendőrség és a tűzoltóság mindkét eset körülményeinek vizsgálatát megkezdte.

Holtan találták Lábatlanban, Vaskapu-dűlői tanyájukon Antal Béla 44 éves gödöllői, és Nagy József 43 éves nagybátori lakosokat. A vizsgálat során megállapították: halálukat füstmérgezés okozta. A két férfi ittas állapotban ágyban dohányzott, s az ágynemű meggyulladt. A rendőrség folytatja a vizsgálatot.

Súlyos gyermekbaleset történt a Pest megyei Nyársapáton. Matyi Mihály 36 éves kötő- és hurkoló személygépkocsijával elütötte az úttesten átszaladó Gyurika Tünde Brigitta 9 éves és Gyurika Rita Irma 7 éves nagykőrösi lakosokat, akik a helyszínen életüket vesztették. A vizsgálat eddigi adatai szerint a két gyermek féktávolságon belül szaladt a személygépkocsi elé.

Közlemények:
Éjszakai tájékozódási és túravezetési versenyt rendez a Budapesti Természetbarát Szövetség vasárnapra virradó éjjel a Hárs-hegyen. Nevezni a helyszínen lehet, a részvétel díjtalan. Jelentkezés szombaton 20 és 22 óra között a 22-es autóbusz Ságvári-ligeti megállójában. Külön sportorvosi engedély nem szükséges, a versenyen mindenki saját felelősségére indulhat.

A Magyar Elektrotechnikai Ellenőrző Intézet vizsgálatai alapján megállapította, hogy az Akvatherm gmk Pécs gyártmányú Tro-pic típusú akváriummelegítők nem felelnek meg a vonatkozó szabványok előírásainak. Közérdekű bejelentés történt arról, hogy a termékek kereskedelmi forgalomba kerültek. Az intézet ezért felhívja a vásárlók figyelmét, hogy az ilyen akváriummelegítők használata balesetveszélyes, a rajtuk feltüntetett MEEI vizsgálati jel használata jogtalan.

A V’Moto-Rock együttes koncertet ad a KISZ KB gyermek- és ifjúságvédelmi alapja javára június 8-án este 8 órakor az ELTE Budaörsi úti Kollégiumában. Ez lesz az együttes új lemezének első nyilvános bemutatója. Jegyek kaphatók: az IRI jegyirodájában (Bp. VIII., Harminckettesek tere 2.) és a Filmharmónia jegypénztárában (Bp. V., Vörösmarty tér 1.), valamint a koncert előtt, a helyszínen.

Békéscsabán június 3-tól a Tanácsköztársaság útján a Szabadság tértől a Petőfi utcáig minden jármű közlekedését megszüntetik, vagyis sétálóutcává alakítják át a főutca csaknem egy kilométeres szakaszát. Emiatt a megyeszékhely tömegközlekedési járműveinek menetrendjét megváltoztatják.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_allasajanlat_3.jpg

Divat: Trikódivat '84
Valamikor a trikó a farmerruházat kiegészítőjeként jött divatba. Elsősorban a fiatalok viselték nadrághoz. Fazonja igen egyszerű volt, s nem díszítette semmi, legfeljebb egy szerény felirat, embléma. Sokáig megtartotta eredeti formáját és funkcióját, de ahogy a farmeröltözékek fokozatosan átalakultak, ugyanúgy a trikók fazonja és díszítése is sok újdonsággal gazdagodott. Képes összeállításunkban az OKISZ Labor által tervezett pamuttrikókat mutatunk be.idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_divat_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_divat_5.jpg

Facsemeték:
Egymillió csemetét termesztenek, nevelnek a Kisalföldi Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság győri erdészetének ásványrárói Duna-parti csemetekertiében. Több mint húsz hektáron nemesnyár és fűz dugvány szaporítóanyagot gondoznak részben saját felhasználásra, részben a termelőszövetkezetek, állami gazdaságok számára.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_gyori_facsemetek.jpgGondos kezek és a facsemeték

Nagyobb áruválasztékot, jobb vásárlási körülményeket igényel a lakosság:
A Belkereskedelmi Minisztérium felmérése szerint a fővárosban elsősorban az áruválasztékkal, vidéken - nagyobbrészt a kistelepüléseken - a boltok korszerűtlenségével, a vásárlási körülményekkel vannak gondok. Általános tapasztalat, hogy a kereskedelemben és a vendéglátásban még mindig nem kielégítő a húsáruk, a tejtermékek tárolása, hűtése. Naponta okoz bosszúságot a tej, a liszt, a rizs, a kenyér csomagolása, és ilyen hibák nemcsak az élelmiszercikkeknél tapasztalhatók, hanem a tartós termékek árusításánál is. A megrongált bútorok, hűtőgépek, mosógépek, centrifugák sok százezer forint kárt okoznak a népgazdaságnak. Ezért a minisztérium a közelmúltban ismételten javasolta a vállalatoknak, változtassanak a csomagolási technikán, és részesítsék előnyben a termékeknek jobban megfelelő, korszerű csomagolóeszközöket.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_batthyany_teri_elelmiszer_aruhaz.jpgA Batthyány téri élelmiszer-áruházban jó az áruválaszték

Egymilliárd köbméter víz fogyott tavaly:
Az elmúlt esztendőiben 919 millió köbméter ivóvizet termeltek a tanácsi és az ágazati üzemek, s további 61 millió köbméternyit vettek át ellátási célokra a különböző vállalatoktól, például a bányászattól. Tehát csaknem egymilliárd köbméter ivóvizet fogyasztottunk tavaly. Ennek a roppant tömegű ivóvíznek több mint felét a lakosság fogyasztotta el (56 százalék), a közületék részaránya elérte a 27 százalékot, s minden korábbinál kevesebbet igényeltek az üzemek. A nyár folyamán 330 településen számolnak kisebb-nagyobb ivóvíz-ellátási zavarral. Várhatóan 38 városban is akadozni fog az átlátás, ezen belül a többinél nagyobb gondokkal kell szembenézniük Kaposváron, Békéscsabán, Salgótarjániban, Szolnokon, Keszthelyen, Szekszárdon, Ózdon, Miskolcon, Kazincbarcikán, Dunakeszin és Egerben. Csaknem ötvenre tehető ugyanakkor azoknak a községeknek és városoknak a száma, ahol éppen a jelentős ráfordítások eredményeként már érezhetően javul az ivóvízellátás.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_fovarosi_vizmuvek.jpgA Fővárosi Vízművek laboratóriumában vizsgálják az ivóvíz minőségét

Többféle üdítőital Csányból:
A Csányi Állami Gazdaság tavaly kezdett hozzá Traubisoda-üzemének szomszédságában egy új, korszerű üdítőital-gyártó és töltőcsarnok építéséhez. A 30 millió forintos beruházással felépülő létesítményben majd saját alapanyagú, alma-, meggy-, őszibaracktartalmú gyümölcslevekkel bővítik a választékot.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_csanyi_uditoital.jpgAz új csarnokban megduplázzák a termelést

Aluminium exportra:
Tizenöt százalékkal növeli exportját az Ajkai Timföldgyár az Alumíniumkohó formaöntödéjében. A nagy nyomású öntöde termékeinek, mintegy fele nyugati országok piacán értékesül.
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_ajkai_aluminium.jpg

Átadás előtt az új rákospalotai felüljáró:
Rákospalotán, a Széchenyi úton - az M 3-as autópálya budapesti bevezető szakasza fölött - új közúti felüljáró épül. A 160 méter hosszú, kétsávos hidat a Főmterv tervei alapján az Aszfaltútépítő Vállalat híd- és mélyépítési főépítésvezetőségének szakemberei készítették. A felüljáró építésével egy időben felújították a Széchenyi út, Rákos út és Kolozsvár utca közötti, csaknem egy kilométeres szakaszt is. A felüljárón és a hozzá tartozó szervizutakon rövidesen megindul a forgalom.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_rakospalotai_feluljaro.jpgMegkezdték a felüljáró aszfaltozását

Kőfejtés Kópházán:
Óriási erőgépek fejtik a földet egy ideiglenes bányában, Kópháza határában. A Közúti Építő Vállalat erőgépei szállítják a földet az új határátkelőhely építéséhez. A nagy földmunkához több ezer köbméter anyagot szállítanak.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_kophazi_kofejtes.jpgMunkában a korszerű erőgép

Fáklyás felvonulás:
A leninvárosi ifjúsági és diáknapok csaknem kéthetes programsorozata záróaktusaként békenagygyűlést és fáklyás felvonulást tartottak a helyi üzemek, gyárak dolgozói, az iskolák tanulói, e demonstrációval is kifejezést adva békevágyuknak.
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_faklyas_felvonulas.jpg

Erdei turizmust szervez a Huntours:
A Mavad az elmúlt esztendőben tizenötezer külföldi vadászt fogadott, többnyire az NSZK-ból, Ausztriából, Olaszországból. A vadászok zöme család nélkül, 3-4 napra érkezett, jött, lőtt és távozott. Ha számukra a vadászaton kívül egyéb programokat is szerveznének, valószínűleg hosszabb ideig maradnának, s esetleg családjukat is magukkal hoznák. Ugyanakkor a Mavaddal kapcsolatban álló nyolcszáz vadásztársaság, gazdaság, termelőszövetkezet vadászházai a vadászati uborkaszezonokban kihasználatlanok, pedig jól segíthetnék az erdei turizmust. A Mavad azonban képtelen lenne mindezt megszervezni. Házasságra lépett hát az IBUSZ-szal, s együttesen Huntours néven gazdasági társaságot alapítottak. A társaság megalakulása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón hangsúlyozták: a vadászatban és a hozzá kapcsolódó turizmusban még bőven rejlenek kihasználatlan lehetőségek.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_erdei_turizmus.jpgVonzó, kedvelt szórakozás a külföldieknek a sétakocsizás

A Magyar Televízió műsorán: Zenés Tévészínház
Hernádi Judit főszereplésével készült a Zenés Tévészínház „Róka fogta csuka” című újdonsága, melynek zenéjét Hidas Frigyes komponálta, a forgatókönyvet Erdődy János írta. A rendező Bán Róbert.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_hernadi_judit.jpgHernádi Judit

Később kezdődik a Tv-híradó:
A nyári időszámításhoz, a vakáció miatt módosuló családi szokásokhoz igazodva, a nézők javaslatait is figyelembe véve alakítja programjait a következő hetekben-hónapokban a Magyar Televízió. Június 11-től augusztus 26-ig mindkét csatornán a jelenleginél később - az 1-esen 16.45-kor, a 2-esen 19, illetve vasárnap 20 órakor - kezdődik a napi műsor. Új időpontban - 20 órakor - jelentkezik a Tv-híradó első kiadása és A Hét. Egyes események miatt kivételek előfordulhatnak. Keddtől péntekig délelőttönként a legkisebbek érdeklődésére számot tartó műsort vetítenek. Szombaton és vasárnap sok családban szerveznek közös programot. Ezért a televíziósok úgy döntöttek: csupán a reggeli órákban adnak műsort a kicsiknek. A nyári hónapokban több alkalommal vetítenek majd a délutáni órákban hosszabb filmet, s ugyancsak ebben a napszakban kerülnek adásba a periodikusan jelentkező állandó műsorok. Újdonság lesz, hogy a hagyományos kedd esti sorozatok vasárnap esténként jelentkeznek majd.

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_mozi.jpg

Színházi bemutató: Őrült nők ketrece (Vidám Színpad)

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_agardi_gabor_galvolgyi_janos_horvath_tivadar_farago_vera.jpgAgárdi Gábor, Gálvölgyi János, Horváth Tivadar és Faragó Vera a Vidám Színpadon

Könyvajánló:
Egy érdekes rock-könyv látott napvilágot az Edda Művekről. Riskó Géza újságíró az Eddán keresztül számos kérdést érint a magyar rockkal kapcsolatosan is. Ajánljuk ezt a könyvet azoknak is, akik esetleg nem kedvelik az Eddát és csak a műfajt szeretik.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_edda_muvek.jpgKönyv jelent meg az Edda Művekről

Magyar könnyűzene: A Dolly Roll...
...amely szombaton, június 9-én, este 8 órakor tartja első budapesti fellépését, rögtön a Budapest Sportcsarnokban. Az együttes tagjaitól néhány kérdésre kértünk választ:
- Mi a véleményetek az absztrahált irracionális expotézisekről?
- Iminimi, szeminimi. juvap csu vaminimi.
- Mikor lesztek a csúcson?
- Ha felmegyünk Lomnitzra.
- Mit üzentek a konkurenciának?
- „Ember küzdj és bízva bízzál.”
- Milyen történelmi korban élnétek a legszívesebben?
- 1984 és 2084 között.
- Szeretitek a gyerekeket?
- Hát tudod, csak két gyermeknap között.
- Mivel töltitek az idei nyarat?
- Vakációóó-val.
- Mi Flipper öcsi igazi neve?
- Szaliszej Léneb.
- Mi az eredeti foglalkozásotok?
- Folyamatirányító.
- Ki varrja Dolly ruháit?
- Rentzi Mariann.
- Álmodtok-e a Wind-szörnnyel?
- Csak ha rosszul viselkedünk.
- Milyen hangszereken játszik Fekete Gyula?
- Amit a kezébe adunk.
- Hol választjátok ki a közreműködőket?
- Délegyházán.
- Melyik sztárt szeretitek a legjobban?
- A Jupitert.
- Hány nézőre számítotok a Sportcsarnokban?
- Tizenötezerre.
- Jól hallotok-e még a hangerőtől?
- Heeeeee.... mit kérdeztél?
- Mi Novai fogyókúrás receptje?
- Esti kaja után lefeküdni, nem mozogni.
- Hogy írjátok a szövegeket?
- Filctollal és papírt veszünk.
- Mit mond Zoli futtában az ORI, az MHV, a Rádió és a Tévé között?
- Bip-bip.
- Mikor voltatok más koncertjén?
- 1963 - Louis Armstrong.
- Mitől áll fel Flipper öcsi haja?
- Renáta parkettalakkot használ.
- Mi a telefonszámotok?
- 289059216370361130113340.
- Mit csinálna Dedi egy porcelánboltban?
- Hatalmas számlát.
- Ha lenne boltotok, mi lenne a kirakatban?
- Dolly Roll-öv, Dolly Roll-nyakkendő, Dolly Roll-táska, Dolly Roll-sapka, Dolly Roll-trikó, Dolly Roll-gallér, Dolly Roll-cipő, Dolly Roll-háló, Dolly Roll-zokni - meg lelhet szokni.
- Mennyi ideig szárad hajatok a búra alatt?
- Dolly Mahler III. szimfóniáját hallgathatja meg, a fiúknak elég a Tv-híradó szignálja.
- Van-e tartozásotok?
- Mindig megadjuk, ami jár.
- Milyen örömre vágytok?
- Boldogságra az öltözőben a koncert után.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_dolly_roll.jpgA Dolly Roll együttes

Külföldi könnyűzene: A diszkó
A diszkó sikere a slágerektől, a zenétől függ. Az újraéledés nagyon sok külföldi sztárt előhozott a süllyesztőből. Megjelent az új Boney M, Goombay Dance Band, Saragossa Band kislemezei is. Ugyanakkor beindultak a nyugati „sztárgyárak" is. Nagyon sok új arc jelent meg a listákon. Gondolunk itt a tehetséges Rockwell-re vagy a kedves Cyndi Lauper nevű hölgyre, akik ontják a slágereket. Egy szó mint száz, nem maradnak diszkó nélkül a táncolni vágyók ezen a nyáron. De a színvonal emelése minden téren elkerülhetetlen lesz.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_rockwell.jpgA pályakezdő Rockwell...

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_cyndi_lauper.jpg...és a tehetséges Cyndi

A hét elején megjelent a Pink Floyd együttes gitárosának, Roger Waters-nek The Pros and Cons of Hitch Hiking című, első szólóalbuma.
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_roger_waters.jpg

A hét első felében az amerikai slágerlistákat még mindig Deniece Williams Let's Hear It For The Boy-ja, a nyugat-európai slágerlisták többségét a Queen I Want To Break Free című számai vezetik.

Válogatott magánügyek:
14 éves lány vagyok, az uszodában megtetszettem egy srácnak. Ezt abból gondolom, hogy sokszor szemeztünk, és utánam mászkált. Ez az egész egy-két hónapig tartott, és mert úgy gondoltam, hogy úgy sem fog leszólítani, egy másik fiúval kezdtem járni. És itt rontottam el mindent. Igaz, ez csak egy szerelmi fellobbanás volt, hiszen továbbra is az uszodai fiút szeretem. Szeretnék vele járni, de nem illik egy leánynak először szólni. Vagyis csak az segít? „My heart is empty”
Én úgy gondolom, kedves Bernadett, hogy ha az ember Kalocsára akar utazni, akkor sem ül fel a zalaegerszegi gyorsra, ha az előbb indul. Ennyit a fellobbanásodról. S hogy illik-e, hogy a lány szóljon? Persze, de légy illedelmes. Hátha a kiválasztott nem is téged nézett az uszodában, hanem csak pislogott, mert a szemébe ment a víz.

Vége a nagy számolgatásnak: a magyar ifjúsági válogatott - biztos, ami biztos alapon - kedden a svájciakat is legyőzte. Igaz, nem olyan látványos játékkal, amelytől a régi hagyományokat idézhette volna fel a Traktor stadion ötezer nézője, de helyzetei alapján talán minden eddiginél magabiztosabban szerzett két pontot a csapat, s végzett pontvesztés nélkül a minszki csoport élén.
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_ifjusagi_labdarugo_eb_magyarorszag_svajc.jpg

Minden várakozást felülmúló teljesítménnyel vette az akadályokat a magyar ifjúsági labdarúgó-válogatott Minszkben. Az Európa-bajnokság csoportmérkőzései során mindhárom ellenfelét két vállra fektette és így pontveszteség nélkül jutott a legjobb négy közé.

Tekintsük át az NB II. legfontosabb szerdai momentumait. A másodosztály hétközi játéknapján kilenc mérkőzést rendeztek, mert a Keszthely-Eger (1:1) találkozót már korábban lejátszották. Békéscsabán is leckét kapott a Siófok, nem vétette el a lépést a DMVSC sem.idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_nb_ii_2.jpg

A góllövőlista elején nincs változás, az éllovasok ezúttal is eredménytelenek maradtak.
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_nb_ii_gollovolista.jpg

Az osztrák labdarúgó-bajnokság 29. fordulójában az Austria 3:2-re győzött a Wiener SC ellen, a Rapid viszont csak gól nélküli döntetlent ért el az Admirával szemben, így jobb gólkülönbségével az Austria átvette a vezetést. Nyilasi újabb gólt szerzett, s most már 26 találattal vezeti a mesterlövészek listáját.

Noha a találkozót csak szerda este játszották, már hetek óta az év klubmérkőzésének nevezik az AS Roma-Liverpool BEK-döntőt. Az előzmények alapján a vendég „vörös ördögöknek” lehetett több esélyt adni, hiszen korábban már három alkalommal is (1977, 1978,1981) elnyerték az Európa Kupát. A döntő azonban minden eddiginél nehezebb próba elé állítja a Liverpoolt, mert ellenfele, a múlt évi olasz bajnok, hazai pályán játszhat. Az érdeklődésre jellemző, hogy a húszezer lírás belépőkért 300, sőt 400 ezer lírát is kértek, nemcsak a római olimpiai stadionban, hanem a mérkőzés előtt a pálya környékén is „telt ház” volt. Az angolokat húszezer szurkoló kísérte el az örök városba.
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_kupaszerda_as_roma_liverpool_bek_donto.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_kupaszerda_as_roma_liverpool_bek_donto_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_kupaszerda_as_roma_liverpool_bek_donto_agostino_di_bartolomei_graeme_souness.jpgA két csapatkapitány, Agostino Di Bartolomei és Graeme Souness zászlócseréje a mérkőzés előtt

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_kupaszerda_as_roma_liverpool_bek_donto_bruce_grobbelaar_francesco_graziani.jpgGraziani fölé rúgta az utolsó körben... Mindössze egyszer, a Di Stéfanóval és Puskással felálló Real Madrid volt képes arra, hogy hazai pályán győzzön, még 1957-ben. Ezt a bravúrt szerette volna megismételni az AS Roma 27 évvel később, amikor a Stadio Olimpicóban lépett pályára története első és máig egyetlen BEK-döntőjében. Óriási dráma, tizenegyesek és Liverpooli diadal Rómában

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_kupaszerda_as_roma_liverpool_bek_donto_joe_fagan.jpgBoldog liverpooliak, Fagan edzővel és a kupával

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_kupaszerda_as_roma_liverpool_bek_donto_tajkep_csata_utan.jpgTájkép csata után: Egy halott, negyven sebesült, ötven letartóztatott


A gólok és az emlékezetes büntetőpárbaj

És akkor lássuk a lényeget, a Magyarország-Spanyolország barátságos válogatott labdarúgó mérkőzést!
Kedd délelőtt még fakultatív foglalkozást tartott Mezey György szövetségi kapitány, de a délutáni gyakorláson már kötelező volt a részvétel a „tataiak” számára. A hagyományos helyszínen táborozó labdarúgók közül különösen Gyimesi és Kiss László minősíthette kellemesnek a mozgást, mert az edzés után a szakvezető úgy döntött: helyet kapnak a spanyolok elleni kezdő csapatban.

- Nem hiszem, hogy különösebben magyaráznom kellene, miért szerepeltetem a Honvéd és a Vasas játékosát - mondta Mezey György -, hiszen mindketten bizonyították a bajnoki mérkőzéseken, hogy jó formában vannak. Véleményem szerint a technikás futballistákkal egyébként is többre mehetünk a spanyolokkal szemben. 
- Mit vár az újabb próbamérkőzéstől, különösen a norvégok elleni döntetlen s az ellenfél 4-0 arányú genfi győzelme után?
- Ha furcsán is hangzik, úgy gondolom, a mai labdarúgásban könnyebb idegenben négy gólt rúgni, mint hazai pályán. Ettől függetlenül imponáló volt az az összefoglaló, amit a tévében a Spanyolország-Svájc találkozóról láttam. Szerencsére jobban ismerem a spanyol csapatot, mint amennyit abból a néhány percből meg lehetett állapítani, így nemcsak a felvétel alapján mondhatom:nagyon kell vigyáznunk a gyors ellentámadásokra és a magas beívelésekre. Ami a norvégok elleni teljesítményt illeti, a játékkal általában elégedett voltam, csak a rossz helyzetkihasználáson múlt, hogy elmaradt a siker.
- Cádizban legutóbb győzött a magyar csapat...
- Ez a mérkőzés nyilván más lesz, mint a januári találkozó, hiszen akkor idegenben szerepeltünk, s a spanyoloknak támadniuk kellett. Most viszont feltehetően védekezni fognak, s a reteszt nehéz lesz feltörni, mert amellett, hogy szinte kivétel nélkül virtuóz módon kezelik a labdát, nem kímélik magukat és az ellenfelet sem.

Hajdanán nem sok örömben volt része a magyar válogatottnak a spanyol csapat ellen (Zsáknak meg különösen nem, mert az 1925. évi, budapesti mérkőzésen kapta az azóta is legendás potyagólt), ugyanis 1977-ig kellett várni arra, hogy a különben nem túl gyakori találkozók egyikén a magyar együttes pontot szerezzen ellenfelétől. Az alicantei 1:1-gyel viszont fordult a kocka: a legutóbbi négy mérkőzésen veretlen maradt a válogatott, sőt Valenciában (3:0) és az idei téli táborozás közben Cádizban (1:0) is győzött. Az együttes az Üllői úton újabb vizsgát tehet „spanyol tudásából”, s ahhoz, hogy az érdemjegy jeles legyen, mindenekelőtt önbizalomra van szüksége. A vetélytárs válogatottnak ugyanis nagy a tekintélye; egyrészt a sokszor sikeres spanyol klubcsapatok és az azokban játszó neves labdarúgók jóvoltából, másrészt amiatt, hogy a vendégek, ha „máltai manőverrel” is, de bejutottak az Európa-bajnokiság nyolcas döntőjébe.

Kétségtelen, hogy a spanyol játékosok ismertebbek a kontinensen, mint az alakuló magyar válogatott tagjai, ám az is igaz, hogy a marcona Goicoecheával, a különlegesen képzett Camachóval, a remekül szervező Gordillóval és a fejesgól-specialista Santillanával együtt sem ment sokra az ellenfél januárban Cádizban. Vagyis a téli találkozót sem a nevek döntötték el, s ugyanígy most is a pályán nyújtott teljesítmény, s nem a szereposztás határoz majd az eredmény alakulásáról.

M. és M., azaz Mezey és Munoz kapitány egyaránt jól ismeri az ellenfelet, különösebb meglepetés egyik szakvezetőt sem érheti. Mezey amúgy is arra törekszik, hogy a magyar csapat - a riválisoktól függetlenül - saját játékát játssza, s ne kelljen igazodnia a vetélytársak taktikai elképzeléseihez. Az együttes néhányszor már igazolta a kapitány szándékait, újonnan elsajátított erőszakos stílusával többször elismerést aratott még a külföldi szakemberek körében is. Természetesen a VB-selejtezőkig további javulásra van szükség. Például, hegy a labdarúgók váratlan megoldásokkal is színesítsék a letámadásos játékot, ne elégedjenek meg a labda sokszori megszerzésével, hanem az ellenfél kapuját is olyan hatásosan rohamozzák, mint ahogy az utóbbi időben védekeznek.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_mezey_gyorgy_miguel_munoz.jpgM. és M.: a két kapitány, Mezey és Munoz

Az ugyancsak erőszakos, ráadásul nagyon technikás spanyolok aligha lesznek kellemes partnerek, de hazai környezetben a magyar csapatnak legalább annyi esélye van, mint elismert vetélytársának. Abban azonban, hogy ezt valóra is váltsa, a közönségnek is nagy szerepe lehet. Az első magyar-spanyol mérkőzésen - 59 évvel ezelőtt, éppen az Üllői úton - 34 830 volt a fizető nézők száma, s noha ma már ennyien nem férnek be a pályára, nem ártana telt lelátókkal s jó játékkal felidézni az egykori hangulatot. Remélhetően egyik sem csupán illúzió...
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_merkozes.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_merkozes_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_merkozes_bodonyi_bela.jpgLélegzetet sem hagytak a spanyolok Bodonyinak

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_merkozes_kiss_laszlo.jpgKiss László, a magyar válogatott középcsatira kapura lő. Urquiaga és Maceda elkésett a közbeavatkozással

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_merkozes_rincon_varga_garaba_nagy_antal_kardos.jpgRincon megszerzi a vezetést, a teljes magyar védelem (Varga, Garaba, Nagy Antal és Kardos) tehetetlen

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_merkozes_rincon.jpgEgy kép a lelátóról, amikor még Rincon góljával a spanyolok vezettek. Ez volt az első válogatott labdarúgó-mérkőzés az új Üllői úti stadionban

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_merkozes_nagy_antal.jpgNagy Antal (baloldalt) a magyarok gólját fejeli

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_merkozes_garaba_santillana.jpgSantillana (9) éppen elhúz a késve becsúszó Garaba mellett

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_merkozes_arconada.jpgArconoda, a spanyol kapus öklözéssel ment


A mérkőzés góljai...


...és Nagy Antal gólja külön, még egyszer, hogy valami színes is jusson a cikkünkbe 

Aligha vitatható, hogy az idei edzőpartnerek - jugoszlávok, törökök, norvégok, spanyolok - közül a mostani vendégek a legerősebbek. Még úgy is, hogy a látszatra védekező taktikájukkal felkínálták a lehetőséget ellenfelüknek, s közben, váratlan akciókra készültek. Az meg nem annyira vérmérsékletet, mint inkább elszántságot tükrözött, hogy ha másképp nem sikerült, akkor a szabálytalanság sem hiányzott a fegyvertárból. Ez a fajta játékfelfogás még a magyar válogatottnál nagyobb tudású csapat számára sem könnyen leküzdhető. Így hiába vívott ki jelentős mezőnyfölényt a magyar együttes, a dicséretes akarás önmagában kevés volt a korszerű támadásvezetés, -befejezés gyengeségeinek ellensúlyozására. Ismét csak az a tanulság vonható le, hogy további csiszolásra szorul a csapatjáték, de inkább most mutatkozzanak meg a gyenge pontok, mint ősszel a VB-selejtezőn, amikor már tétre megy a küzdelem. Ezért a félsikert csak ennek tudatában fogadják el a szurkolók.

A hétvégén jön a 30., utolsó forduló, az alábbi párosításokkal:

Volán - Bp. Honvéd
MTK-VM - ZTE
Rába ETO - Vasas
Videoton - Ferencváros
Tatabánya - Csepel
Pécsi MSC - Ú. Dózsa
Haladás - SZEOL AK
Diósgyőr - Nyíregyháza

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr5416437804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RTB 2021.03.30. 13:55:07

Saragossa Band - megvan egy lemezük:)
(megint sikerült a lényeget kiragadni a posztbó...)

Tököm Állat 2021.03.31. 14:08:25

Nem tudok aludni olyan izgalommal várom a következő részt.Bentmarad a Volán?Gólkirály lesz Esterházy?

maribor_ 2021.03.31. 14:17:28

@Tököm Állat: Nem tudom, most mennek a meccsek. A szentsegit, Garaba 7:6. Ja, nem, felsolec.
süti beállítások módosítása