Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 30. forduló

2021.04.07. 17:32 maribor_

1984. június 2-3., a nyár első hétvégéje

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_headlines_balatoni_nyar.jpgMegkezdődik a nyaralási szezon a balatoni SZOT-üdülőkben

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit. 

június 1.

Lázár György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnöke a Parlamentben fogadta a Van Tien Dung hadseregtábornoknak, a Vietnami Kommunista Párt KB PB tagjának, a Vietnami Szocialista Köztársaság nemzetvédelmi miniszterének vezetésével hazánkban tartózkodó vietnami katonai küldöttséget. A szívélyes, elvtársi légkörű találkozón jelen volt Korom Mihály, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, Czinege Lajos hadseregtábornok, honvédelmi miniszter, valamint Ta Quynh, a Vietnami Szocialista Köztársaság budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője is.

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_lazar_gyorgy_van_tien_dung.jpgA felek a tárgyalóasztalnál

Az Elnöki Tanács a magyar-vietnami katonai kapcsolatok erősítésében szerzett érdemei elismeréseként Van Tien Dung hadseregtábornoknak a Vörös Zászló Érdemrendet, Tran Van Quang altábornagynak, nemzetvédelmi miniszterhelyettesnek, Dang Vu Hiep altábornagynak, nemzetvédelmi miniszterhelyettesnek és Le Ngoc Hien altábornagynak, vezérkarifőnök-helyettesnek a Vörös Csillag Érdemrendet adományozta. A kitüntetéseket a Parlament Nándorfehérvár termében Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke adta át. Az ünnepi eseményen jelen volt Korom Mihály, Katona Imre, az Elnöki Tanács titkára, Czinege Lajos, Garai Róbert külügyminiszter-helyettes, valamint Ta Quynh. 

Van Tien Dung és a katonai küldöttség tagjai helyőrségi katonagyűlésen vettek részt a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán. A katonagyűlésen beszédet mondott Czinege Lajos hadseregtábornok, honvédelmi miniszter és a vietnami delegáció vezetője. Az ünnepségen a Vietnami Szocialista Köztársaság Államtanácsának határozata alapján Van Tien Dung kitüntetéseket adott át három magyar katonai tanintézetnek. A vietnami katonai szakemberek képzéséhez nyújtott eredményes segítség elismeréseként a Hadsereg Érdemrend I. fokozatát a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia, a Harci Érdemrend I. fokozatát pedig a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskola és a Karikás Frigyes Katonai Kollégium csapatzászlójára tűzte fel a vietnami honvédelmi miniszter. Az elismerésekért a tanintézetek nevében Simon Sándor vezérőrnagy, akadémiaparancsnok mondott köszönetét. A katonagyűlésen részt vettek a Honvédelmi Minisztérium, a budapesti helyőrség képviselői, a kitüntetett tanintézetek parancsnokai, tanárai és hallgatói. 

Lázár György, a Minisztertanács elnöke hivatalában fogadta Lothar Spathet, a Német Szövetségi Köztársaság Baden-Württemberg tartományának miniszterelnökét, aki Marjai József miniszterelnök-helyettes meghívására tartózkodott hazánkban. A vendéget magyarországi látogatása során fogadta Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára. Lothar Spath találkozott Várkonyi Péter külügyminiszterrel, Veress Péter külkereskedelmi miniszterrel, Kapolyi László ipari miniszterrel és Köpeczi Béla művelődési miniszterrel. A megbeszéléseken hazánk és a Német Szövetségi Köztársaság közötti gazdasági, ipari, kereskedelmi és kulturális kapcsolatok alakulásának egyes kérdéseiről folytattak véleménycserét. Megtárgyalták a magyar és a baden-württembergi vállalatok közötti együttműködés kiszélesítésének lehetőségeit. Lothar Spath délután elutazott hazánkból.

Szerkesztőtársam elmés megjegyzése: Mit össze nem szervezhettek, hogy a két delegáció véletlen össze ne fusson valahogy... 

A pedagógusnap alkalmából ünnepségeken köszöntötték az óvónőket, a tanítókat és a tanárokat. Budapesten, a Városházán hatan vették át kiemelkedő nevelő-oktató tevékenységük elismeréséül a fővárosi tanács által adományozott Földes Ferenc-díjat. Az idén Csincsik Imre, a XVIII. kerületi tanács osztályvezetője, dr. Gazdag László, a Sós István Élelmiszeripari Szakközép- és Szakmunkásképző Iskola igazgatója, Hernádi Sándorné, a XII. kerület Városmajor utca 59. számú általános iskola tanítónője, Bárdos Endréné óvónő, a IV. kerület óvodai felügyelője, Bíró Ferencné, a Fővárosi Pedagógiai Intézet vezető szakfelügyelője, valamint dr. Petrus Györgyné, a VI. kerületi Karikás Frigyes általános iskola tanára részesült a kitüntetésben. 

Az Országos Pedagógiai Intézetben heten vették át kiemelkedő kutatói és nevelő-oktató munkásságuk elismeréséül a Kiss Árpád-emlékérmet. Idén az OPI munkatársai közül dr. Bátori Zoltán főosztályvezető, dr. Kádárné dr. Fülöp Judit tudományos munkatárs; a Hajdú-Bihar megyei Pedagógus-továbbképző Intézetből Debreczeni Ferenc igazgató. Ungvári János osztályvezető-helyettes, Kiss Albertné és Gerencsér Attila munkatárs; valamint Tóth Lajos, a balassagyarmati Szántó Kovács János szakközépiskola igazgatója részesült az elismerésben. 

A nevelő-oktató munkában és az úttörőmozgalomban kiemelkedő munkát végző pedagógusoknak, úttörővezetőknek kitüntetéseket adtak át az úttörőszövetségben. Harmincan a Gyermekekért Érdemérmet, harmincketten pedig az Úttörővezető Érdemérmet vették át. 

Borbély Sándor, a munkásőrség országos parancsnoka ünnepi parancsban méltatta a pedagógusok tevékenységét, a munkásőrök felkészítésével hivatásszerűen foglalkozó tanárok helytállását. A Haza Szolgálatáért Érdemérmet harminc munkásőr-pedagógusnak adta át az országos parancsnok. Az ünnepségen nyújtották át a Kiváló munkáért és a Szocialista kultúráért kitüntető jelvényeket is. 

A mezőgazdasági szakemberképzésben végzett kimagasló tevékenységéért 18 pedagógus kapta meg az idén a Kiváló Termelőszövetkezeti Munkáért kitüntetést, amelyet a TOT székházában adtak át.

A nyári vasúti menetrend életbe lépésével a Magyar Államvasutak az utolsó menetrend szerinti gőzvontatású személyvonat közlekedését is leállítja. 

Utolsó nagyobb újításként az 1960-as években a 411-es gőzmozdonyokkal együtt átalakítottak néhány 424-es mozdonyt fűtőolaj-tüzelésűvé, melynek köszönhetően a mozdonyok teljesítménye valamelyest megnőtt, de még így sem vehették fel a versenyt a MÁV új beszerzésű mozdonyaival. Az 1960-as évektől megjelentek a megfelelő teljesítményű M61-es (Nohab) és M62-es ("Szergej") dízelmozdonyok, ezért a gőzmozdonyok, velük együtt a 424-esek szerepköre is egyre csökkent. A sorozatot az 1980-as években kezdték selejtezni. Néhány mozdonyt guruló fűtőkazánná alakítottak, kilenc darabot pedig kiállítottak. A magyar gőzmozdonyok közül a 424-es volt a legsikeresebb. 1958-ig összesen 514 darabot gyártottak, ebből 149-et külföldi, főként jóvátételi megrendelésre. Annak idején rendkívül elterjedt, mindennapos látvány volt a füstfelhőbe burkolózó mozdony a vonatok előtt, és igen hosszan szolgáltak, az 1920-as évektől a személyvonati gőzvontatás 1984-es megszűnéséig. Jelenleg 2 működőképes példány üzemel, a 424,247 pályaszámú, pakuratüzelésű mozdony, és a 424,009-es széntüzelésű mozdony, mely 2008. február 21-én történő leállítása után 2020.08.11-én egy nagyjavítást követően újra sikeres futópróbát tett. Korábban a flottához tartozott még a 424,262-es és a 287-es is, ám a csökkenő igények miatt ezekre a mozdonyokra már üzemképes állapotban nem volt szükség. A 262-est még 1998-ban leállították, a 287-es pedig 2005-ben állt le. A mai napig számtalan 424-es van kiállítva.

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_magyar_vasuttorteneti_park_2013_mav_424_365.jpgUtolsók között vonták ki a forgalomból ezt a 424-est. Jelenleg is működőképes és a Magyar Vasúttörténeti parkban található

A környezetvédelem jegyében a Művelődési Minisztérium közleményben ajánlja, hogy minden év májusában szervezzék meg az általános és középiskolások számára a "madarak és fák napját".

Losonczi Pál és kísérete délelőtt Mongólia születő nemzeti iparával ismerkedett, amely e távoli baráti ország nemzeti össztermékének ma már 44 százalékát adja. Reggel Szonginóba tartott a magas rangú vendég gépkocsioszlopa, ahol a magyar segítséggel épült és magyar szakemberek részvételével működő, immár nemzetközi hírnevű biokombinát előtt mongol és magyar zászlókkal integető, lelkesen éljenző sokaság várta hazánk államelnökét. Útjára elkísérte Ny. Dzsagvaral, a Nagy Népi Hurál Elnökségének elnökhelyettese.

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_losonczi_pal_mongoliaban.jpgA magyar segítséggel épült szonginói biokombinátban, amely biztosítja a 25 milliós (!) állatállomány egészségét 

- Ennek a létesítménynek az ad különleges jelentőséget - fejtette ki P. Badarcs, a kombinát igazgatója -, hogy a legszorosabban kapcsolódik nemzetgazdaságunk központi problémájához, az állatállomány megőrzéséhez és fejlesztéséhez. Ez a kombinát az állategészségi szérumokat, vakcinákat, antibiotikumokat és vitaminokkal dúsított takarmánykeveréket előállító legnagyobb üzem egész Ázsiában. A termelés, hosszú előkészítő évek után, éppen tíz esztendeje indult meg, és ma már hetvenféle terméket állít elő. Ezek egy részét Magyarországra szállítja, illetve más országokba exportálja. 

A tájékoztatót megköszönve Losonczi Pál megtekintette a főbb üzemegységeket, és beszélgetett az ott dolgozó magyar szakemberekkel, továbbá azokkal a mongol technikusokkal és munkásokkal, akik hazánkban kaptak szakképzést. A nagyüzem 500 mongol dolgozójának mintegy fele különböző fokon ért magyarul. Államelnökünk emlékeztetett rá, hogy húsz esztendővel ezelőtt, amikor az elképzelések megformálódtak erről a létesítményről, ő volt a magyar földművelésügyi miniszter, s azóta is figyelemmel kíséri a kombinát fejlődését és szép eredményeit.

A nap folyamán Losonczi Pál ellátogatott a csehszlovák segítséggel épült ulánbátori cipőgyárba is, ahol a termelési folyamat megtekintése után azt írta a nagyüzem vendégkönyvébe, hogy „ez a létesítmény az internacionalista összefogás egyik szép példája”. 

Délután a Mongol-Magyar Baráti Társaság vezetői látogatták meg az Elnöki Tanács elnökét, aki baráti beszélgetésen fogadta Nyamin Luvszancsültemet, a Mongol Béke- és Baráti Társaságok Szövetsége végrehajtó bizottságának elnökét, valamint Cs. Molovot, a Mongol-Magyar Baráti Társaság elnökét. Ezután került sor a Nagy Népi Hurál palotájában az új mongol-magyar barátsági és együttműködési szerződés aláírására.

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_losonczi_pal_jumdzsagin_cedenbal.jpgA szerződés ünnepélyes aláírása 

Az új szerződés az elmúlt két évtizedben a szocialista munkamegosztásban kialakult tapasztalatokra és a kölcsönösen előnyös együttműködés eredményeire támaszkodva, az 1965 októberében aláírt, korábbi okmányhoz képest jelentősen kibővült. Utal a szocialista integráció fejlődésével megváltozott helyzetre, és ennek szellemében megfelel a két ország új szükségleteinek. Szervesen beilleszkedik a velünk szövetséges országokkal az utóbbi évtizedben felújított, hasonló barátsági és együttműködési szerződések sorába. Mindkét részről a legmagasabb állami tisztségviselő, Losonczi Pál és Jumdzságín Cedenbal írta alá a két ország kapcsolatait szerződésben rögzítő új dokumentumot. 

Ezután került sor a mongol-magyar barátsági nagygyűlésre, a Nagy Népi Hurál épületének nagytermében. B. Altangerel, a Mongol Népi Forradalmi Párt Politikai Bizottságának tagja, az ulánbátori városi pártbizottság első titkára megnyitó beszéde után a dolgozók különböző rétegeinek képviselői köszöntötték a vendégeket.

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_losonczi_pal_mongoliaban_2.jpgA mongol-magyar barátság jegyében tiszteletbeli úttörővé avatják Losonczi Pált 

A lelkes hangulatú nagygyűlés után Losonczi Pál a magyar nagykövetségre látogatott, és hosszas, bensőséges beszélgetést folytatott a Mongóliában dolgozó magyar szakemberek különböző csoportjainak küldötteivel, valamint a magyar nagykövetség képviselőivel. Ezzel ért véget az Elnöki Tanács elnökének négynapos mongóliai programja. 

A fogyasztási cikkek termelésének növeléséről, minőségük javításáról és választékuk bővítéséről rendeztek tanácskozást az SZKP Központi Bizottságában. A köztársasági kommunista pártok KB-titkárai, a minisztériumok, főhatóságok vezetői előtt Ivan Kapitonov, az SZKP KB titkára mondott referátumot, s fölszólalt Grigorij Romanov, az SZKP PB tagja, a KB titkára. A tanácskozáson megállapították, hogy a párt- és állami vezetés állandó figyelmet szentel a lakossági igények teljesebb kielégítésének. A jelenlegi ötéves tervben nőtt a könnyűipari termékek fogyasztása, javult a tartós fogyasztási cikkekkel való ellátás színvonala, a népgazdaság különböző ágazataiban több mint kétezer újabb vállalat kezdett fogyasztási cikkek gyártásába. Ugyanakkor a fizetőképes keresletet még mindig nem elégítik ki teljes mértékben, többfajta áruból nincs elég. 

Nem kevés gyenge minőségű termék jut a kereskedelembe, lassan bővül a választék, s egyes vállalatok változatlanul olyan termékeket gyártanak, amelyekre nincsenek vevők. A legfontosabbnak azt minősítették, hogy most a minisztériumok, helyi párt-, tanácsi és gazdálkodó szervek új impulzust kapjanak a lakosság ellátásának további javítására, jobban használják ki a hatalmas termelőpotenciált, a szocialista gazdaság minden lehetőségét a piac teljesebb ellátására. Különös figyelmet szenteltek a minőség javításának, a választék bővítésének, s annak, hogy a termelők idejében álljanak át új termékek gyártására. 

Huszonöt évre szóló barátsági és együttműködési szerződés, valamint egy gazdasági és tudományos-műszaki kormányközi egyezmény aláírásával értek véget Berlinben a Német Demokratikus Köztársaság és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság legfelsőbb szintű vezetőinek hivatalos megbeszélései. A szerződést Erich Honecker, az NSZEP KB főtitkára, az államtanács elnöke és vendége, Kim Ir Szen, a Koreai Munkapárt KB főtitkára, a KNDK elnöké írta alá. 

A holland kormány úgy döntött, hogy csak 1985. november 1-én hozzák meg a robotrepülőgépek hadrendbe állítására vonatkozó határozatot, amelyet azután 1986. január 1-ig törvénytervezet formájában a parlament elé terjesztenek. Eszerint a telepítést nem kezdik meg 1986-ban, legfeljebb csak 1988-ban. 

A libanoni parlament csütörtöki ülése után kiújult fegyveres összecsapások (négy halott, 30 sebesült) szöges ellentétben állnak a Rasid Karami miniszterelnök által előterjesztett kormányprogram kedvező fogadtatásával, és arról tanúskodnak, hogy bizonyos erők a nemzeti egységkormány aláásására, az új nemzeti chartaként értékelt kormányprogram meghiúsítására törekednek. 

Az 1943-as nemzeti szerződés örökébe lépő okmány az egységkormány összetételében is kifejeződő felekezeti egyensúly szellemében azt indítványozza, hogy növeljék 120-ra a parlamenti mandátumok számát, és egyúttal Valósítsák meg a keresztény és a mohamedán vallási közösség egyenlő képviseletét. Jelenleg 6:5 az arány a keresztényék javára. Az új választások mielőbbi megtartásáig a kormány nevezné ki az új képviselőket és gondoskodna a megüresedett helyek betöltéséről. A kormányprogram tervbe veszi továbbá a hadsereg újjászervezését, a milíciák feloszlatását, a polgári lakosság lefegyverzését, az illegális kikötők, rádióállomások bezárását. Karami felszólította a parlamentet, hogy szavazzon bizalmat a nemzeti egységkormánynak, és ruházza fel kilenc hónapra szóló rendkívüli hatalommal a polgárháborús válság rendezéséhez szükséges feltételek megteremtése végett. 

Az Asz-Szafir hivatalos forrásból úgy értesült, hogy Amin Dzsemajel libanoni elnök titkos tárgyalásokat folytatott Damaszkuszban Hafez Asszad szíriai államfővel és Abdel Halim Haddam alelnökkel a libanoni hadsereg átszervezéséről és az izraeli csapatkivonás fejében felajánlható biztonsági garanciákról. A lap szerint a szíriai vezetők osztják azt az ellenzéki álláspontot, hogy nem a hadseregparancsnok puszta leváltásával, hanem átfogó csomagterv keretében oldható meg a polgárháborús konfliktusban felbomlott libanoni hadsereg problémája. A parlament ülése előtt két ellenzéki miniszter, Valid Dzsumblatt és Nabih Berri is Damaszkuszban járt. 

A Reuter brit hírügynökség bahraini keltezésű jelentésében - teheráni diplomáciai forrásokra hivatkozva - azt írta, hogy a ramadan böjti ünnepek idején Irán állítólag újabb nagyszabású offenzívát fog indítani. Az iraki Baath párt lapja, az Al Thaura (Forradalom) cikke szerint az iraki légierő meg fogja semmisíteni az Öböl északi részén levő Harg iráni sziget olajkikötőjét, ha Teherán újabb támadást indít, és ha nem hajlandó a konfliktus békés rendezésére. Nyugati hírügynökségek jelentése szerint Rafszandzsani, az iráni parlament elnöke a teheráni rádióban elhangzott nyilatkozatában kijelentette, hogy ha az Egyesült Államok katonailag beavatkozik a térségben, akkor Irán népe nem marad tétlen. Jelezte egyben azt is, hogy ha Irak újabb katonai lépéseket tesz és Washington a beavatkozás mellett dönt, Teherán támadni fogja az Öböl-országok olajlétesítményeit. 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa helyi idő szerint péntek délutánra halasztotta a vita folytatását a Perzsa- (Arab-) öböl körzetében kialakult helyzetről. Értesülések szerint a határozat - ha elfogadásra kerül - Irak és Irán megemlítése nélkül elítéli azokat a legújabb támadásokat, amelyeket kereskedelmi hajók ellen hajtattak végre az Öbölben. A tervezet követeli, hogy ne háborgassák azokat a hajókat, amelyek az Öböl-konfliktusban nem érintett országok kikötőiből futnak ki, vagy oda tartanak. A BT egyes tagországai kiegészítő függeléket akarnak csatolni a határozathoz, amely hangsúlyozná a szabad hajózás jogának egyetemességét. 

A CBS televízió értesülése szerint az amerikai haditengerészet kíséretet biztosít azoknak az amerikai tartályhajóknak az Öbölben, amelyek az Indiai- és a Csendes-óceánon cirkáló hadihajóknak szállítanak üzemanyagot. Megfigyelők ezt az amerikai haderő jelenlétének elfogadtatására teendő intézkedésként, az esetleges fegyveres beavatkozást előkészítő lépésként értékelik. Egy iraki katonai szóvivő a bagdadi televízióban megerősítette, hogy az ország légiereje megtámadott két iráni olajipari létesítményt. 

A nicaraguai kormány hivatalos jegyzékében az ellenforradalmi csoportok belső viszálya következményének tulajdonította azt a terrorcselekményt, amelynek nyolcán estek áldozatul, s többen - köztük Eden Pastora, az ellenforradalmárok egyik vezetője - súlyos sérüléseket szenvedtek. A Costa Ricában táborozó Forradalmi Demokratikus Szövetség (ARDE) - Pastora „forradalmi” szervezete - szóvivője útján bélyegezte meg a CIA-t, s azzal vádolta, hogy Eden Pastora meggyilkolásával kívánta megoldani a Costa Ricában és Hondurasban táborozó ellenforradalmárok között hosszú ideje dúló viszálykodást. 

Az amerikai képviselőház 198:197 szavazati aránnyal határozottabbá tette korábbi döntését az MX-rakéta moratóriumára vonatkozóan. Az elnök előbb negyven, majd harminc új MX hadászati rakéta gyártásának engedélyezését, finanszírozását kérte a kongresszustól. A korábbi képviselőházi szavazással tizenöt ilyen rakéta gyártásához adtak hozzájárulást, abban az esetben, ha áprilisig nem újítják fel a genfi tárgyalásokat a hadászati fegyverekről. 

A Washington Post megállapítását az elnök politikai vereségének súlyáról alátámasztja: a kongresszus ritkán érvényesíti azt a lehetőséget, hogy az elnök ellenében egy nagyobb fegyverrendszer létesítésével szembehelyezkedjék. Erről beszélt nyilatkozatában Thomas O’Neill, a képviselőház elnöke is, aki a szavazást megelőző vitában több más törvényhozóval együtt hangoztatta: az MX-nek adott zöld jel a fegyverkezési hajsza új szakaszához vezethetne. Az új szavazás, amely azt a törekvést testesíti meg, hogy az elnök kezéből kivegyék a döntést, a nagy lapok és tv-állomások szerint tükrözi ama felismerés erősödését, hogy a Fehér Ház veszélyes konfrontációs vonalat visz a Szovjetunióval szemben. 

június 2.

A délutáni órákban hazaérkezett Budapestre Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, aki hivatalos, baráti látogatást tett a Mongol Népköztársaságban, a Mongol Népi Forradalmi Párt Központi Bizottsága és a Mongol Népköztársaság Nagy Népi Hurálja Elnökségének meghívására. Az Elnöki Tanács elnökének kíséretében volt Bajnok Zsolt államtitkár, a Minisztertanács Tájékoztatási Hivatalának elnöke, Nagy Gábor külügyminiszter-helyettes és Herkner Ottó külkereskedelmi miniszterhelyettes. 

A fogadtatásra a. Ferihegyi repülőtéren megjelent Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke, az Elnöki Tanács több tagja, Várkonyi Péter külügyminiszter, ott volt társadalmi és politikai életünk számos más vezető személyisége. Megjelent Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió budapesti nagykövete és Delgerdalajn Zsambazsancan, a Mongol Népköztársaság budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője. 

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_losonczi_pal_trautmann_rezso.jpgLosonczi Pál és Trautmann Rezső a Ferihegyi repülőtéren

Ronald Reagan amerikai elnököt Írországban odaérkezése után díszdoktorrá avatták Galway egyetemén. Írország három kiemelkedő tudósa nyomban visszaadta saját díszdoktori oklevelét a nemzeti egyetemnek, tiltakozásul az elnök kitüntetése ellen. Magában a középkori Galway városkában háromezer tüntető „Reagan ki innen!” kiáltást skandálva fejezte ki tiltakozásét az elnök közép-amerikai politikája és nukleáris fegyverkezése ellen. Egy tüntető két tojást dobott a golyóálló elnöki gépkocsira, egy másik pedig az autó elé ugrott, hogy megakadályozza továbbhaladását.

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_ronald_reagan_galway_irorszag.jpg„Menj haza, háborús uszító! Ki a rakétákkal Európából! Szolidaritás Nicaraguával! - ilyen és hasonló föliratokkal fogadták az írországi Galway Egyetem előtt Reagan amerikai elnököt 

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság Olimpiai Bizottsága határozatot fogadott el arról, hogy az ország sportolói nem vesznek részt a Los Angeles-i nyári olimpiái játékokon. A döntésről a KNDK Olimpiai Bizottságának közzétett nyilatkozata szól. 

Az INA hivatalos iraki hírügynökség jelentése szerint iraki harci helikopterek iráni katonai vízi járműveket támadtak meg a déli fronton, a Tigris folyótól keletre. A jelentés ismerteti az iraki hadsereg főparancsnokságának közleményét, amely beszámol a támadásról. A bagdadi közlemény szerint a helikopterek három rohamcsónakot megsemmisítettek. Az iraki tüzérség ellenséges állásokat lőtt Bászrától keletre, megölt, illetve harcképtelenné tett több ellenséges katonát, szállító járműveket, rohamcsónakokat és tüzérségi állásokat semmisített meg. A közlemény iráni katonai cselekményekről is szól; e szerint Bászra kikötővárost, Al-Sihabi, Hormal és Zurbatije városokat érte támadás, négy ház romba dőlt, több polgári létesítmény kárt szenvedett. 

Iráni részről a támadás tényét nem erősítették meg, ellenben az IRNA iráni hírügynökség azt jelentette, hogy az iráni erők ellencsapásként erős tűz alá vették az iraki egységeket a déli fronton, Bászrától keletre, veszteségeket okozva az ellenségnek emberéletben és hadfelszerelésben. A teheráni kormány diplomáciai erőfeszítéseket tesz a háború továbbterjedésének megakadályozása érdekében - mondta Hasemi Rafszandzsani hodzsatoleszlám, az iráni parlament elnöke. 

George Shultz amerikai külügyminiszter konstruktívnak, nyugodtnak és nyíltnak nevezte azokat a megbeszéléseket, amelyeket Daniel Ortegával, a nicaraguai kormányzó tanács koordinátorával folytatott Managuában. Shultz San Salvadorból érkezett a nicaraguai fővárosba, ahol részt vett Napoleón Duarte elnöki beiktatásán. A managuai repülőtér protokolltermében lezajlott megbeszélések eredményeként elhatározták a két ország párbeszédének felújítását. A közeljövőben, kezdődő tárgyalások amerikai küldöttségét Harry Schlaudeman, latin-amerikai ügyekkel megbízott nagykövet vezeti. Shultz szavai szerint az újrakezdődő párbeszéd remélhetőleg megoldását hozza a jelenlegi problémáknak. Az amerikai külügyminiszter mindössze három órát tartózkodott Managuában, s nem hagyta el a repülőtér épületét. 

Eden Pastora Gomez nicaraguai ellenforradalmár vezető, aki súlyosan megsebesült a Costa Rica-i bombamerénylet során, amerikai újságíróknak nyilatkozva közölte: a vérfürdő a CIA műve. Az időzített plasztikbombás merényletre Pastora nicaraguai határközeli főhadiszállásán akkor került sor, amikor újságírók egy csoportja interjút készített az ellenforradalmi vezetővel. A pokolgép, amelyet a jelentések szerint egy magnetofonban helyeztek el, megölte Pastora öt munkatársát és két újságírót. Az ellenforradalmi vezetőkön kívül súlyosan megsebesült huszonhat további személy, köztük több egyesült államokbeli és közép-amerikai újságíró. 

Pastorát előbb egy Costa Rica-i kórházba, majd mentőrepülőgépen Venezuelába szállították. E repülőútja előtt nyilatkozott az amerikai újságíróknak, és interjújában kijelentette: a CIA a sandinista kormánnyal szembenállók washingtoni, irányítás alatt álló egységes frontját kívánja létrehozni. Ő maga nem volt hajlandó szervezete sorait egyesíteni a Hondurasban működő CIA-erőkkel, mivel nehezményezte azt, hogy a véreskezű Somoza emberei ott vezető szerepet töltenek be. A CIA - Pastora nyilatkozata szerint - nem tudta megbocsátani neki „az engedetlenséget”. 

A The New York Times Pastora nyilatkozatát idézve további személyek hasonló állásfoglalásait is közli, amelyek szerint a CIA ilyen módon kíván pontot tenni engedetlen munkatársa ügyének a végére. Arnaldo Ferreto, a Costa Rica-i törvényhozás tagja amerikai újságíróknak kijelentette: nem férhet kétség ahhoz, hogy a CIA hidegvérű műve ez a merénylet, amely ennyi ember életét követelte. „Pastorát azért ítélte halálra a CIA, mert ellenezte az ellenforradalmi csoportok egyesítését” - jelentette ki. 

június 3.

Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese Norbert Stegernek, az Osztrák Köztársaság alkancellárjának meghívására hivatalos látogatásira Ausztriába utazott. A kormány elnökhelyettesének kíséretében van Kapolyi László ipari miniszter, Török István külkereskedelmi államtitkár, Esztergályos Ferenc külügyminiszter-helyettes és Medgyessy Péter pénzügyminiszter-helyettes. Marjai József látogatása során megbeszélést folytat vendéglátójával, az osztrák kormány tagjaival, az osztrák politikai és gazdasági élet vezetőivel a két ország széles körű kapcsolatainak erősítésről, mindenekelőtt a gazdasági, kétérdemű és pénzügyi együttműködés továbbfejlesztéséről. 

Spanyolország történetének legnagyobb NATO-ellenes béketüntetésére került sor Madridban. Az ország száztizenhét békeszervezetének, valamint mozgalmának felhívására több mint félmillióan vettek részt a Tavasz a békéért elnevezésű pacifista tüntetésen. Annak ellenére, hogy a hatalmon levő Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) hivatalosan távol maradt, ifjúsági szervezete, valamint a párthoz közel álló Általános Munkásszövetség Szakszervezeti Központ mozgósította tagjait. 

A Legazpi térről indult madridi békemenetet húszméteres jelmondat nyitotta meg: „Spanyolország lépjen ki a NATO-ból, számolják fel az amerikai támaszpontokat”. A tüntetők első soraiban vonult Marcelino Camacho, a Munkásbizottságok és Geraldo Iglesias, a kommunista párt főtitkára, sok neves művész, sportoló, több országgyűlési képviselő, szenátor. Csatlakozott a menethez Pablo Castellano, a szocialista párt országos vezetőségének tagja is. A felvonuló menet részvevői a Neptun téren nagygyűlést tartottak, ahol Javier Sodaba, a madridi egyetem professzora olvasta fel a 117 szervezet képviselői által aláírt nyilatkozatot. Tierno Galvan, Madrid szocialista párti polgármestere kijelentette: „Ez a nap is világossá tette, a béke ügyét támogatva, az országnak ki kell lépnie a NATO-ból”. 

Spanyolország nem lesz tagja a NATO katonai szervezetének - jelentette ki Felipe González, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára, spanyol kormányfő a párt országos tanácsának ülése után rendezett sajtóértekezleten. Ilyen egyértelmű állásfoglalásra első ízben került sor azóta, hogy 1982 végén Spanyolországban szocialista párti kormányzás kezdődött. González kijelentette, hogy a Spanyolország és a NATO viszonyáról 1985-ben, vagy 1986-ban megtartandó népszavazás eredményétől függetlenül, országa semmiképpen sem lesz tagja az Észak-atlanti Szövetség katonai szervezetének, bár Madrid hű marad minden eddigi, Washingtonnal megkötött katonai megállapodáshoz.

González szavai szerint a kormány végleges álláspontjának kidolgozása során két lehetséges változat szerepel: vagy az 1982. május előtti, helyzethez való visszatérés mellett lép fel - ekkor lépett be Spanyolország a NATO politikai szervezetébe - , vagy a status quo fenntartása - azaz a katonai szervezettől való távolmaradás - mellett foglal állást.

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_madridi_tuntetes.jpgA spanyol fővárosban százezrek tüntettek az ország NATO-tagsága ellen

Ronald Reagan amerikai elnök délután befejezte írországi látogatását és Nagy-Britanniába érkezett. Búcsúzóul két politikai nyilatkozatot tett: az egyiket a tiszteletére adott esti banketten, a másikat az ír parlament két háza előtt.

Az előbbi alkalommal az észak-ír problémához szólt hozzá. Elítélte az erőszakot és arra szólította fel az ottani katolikus és protestáns közösséget, hogy békéljenek meg egymással. A rendkívüli parlamenti beszédében jelentős helyet kapott a kelet-nyugati viszony. Az elnök megmaradt annak a politikusnak a szerepében, aki mindenkinél többet költ az új fegyverekre, de mindenkinél erőteljesebben hangsúlyozza békevágyát. Egyebek között szólt az eurorakétékról is. Közölte, hogy azzal a feltétellel kész ezek Nyugat-Európába telepítését leállítani, illetve „visszafordítani”, ha a Szovjetunió átfogó megegyezés érdekében ismét tárgyalóasztalhoz ül Genfben, s az ott létrejövő megegyezés kielégíti az amerikai szempontokat. Mint ismeretes, szovjet részről hangsúlyozzák, hogy a tárgyalások felújítását csak a rakétatelepítés által megbontott hadászati egyensúly helyreállítása teszi lehetővé. Az amerikai elnök erre ezúttal sem mutatott készséget. Reagan elnök Írországból este megérkezett Londonba. 

Reagan elnök, aki még az egyházi békeszervezeteket is le szokta kommunistázni, felcsapott békemozgalmi szakértőnek. Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint megnevezte „a világ legnagyobb békemozgalmát”. Hogy melyik az? Ne tessék erőlködni, úgysem fogják kitalálni. Az amerikai elnök szerint ugyanis „a világ legnagyobb békemozgalma”: a NATO. Hát nem szörnyű, hogy ezt eddig nem vettük észre?

Algéria ismét közvetítő lépést tesz a Perzsa- (Arab-) öböl térségében kialakult helyzet rendezésére. Sadli Bendzsedid elnök utasítására két magas rangú algériai politikus keresi fel egyidejűleg Bagdadot, illetve Teheránt, hogy átadja a hadban álló feleknek az algériai államfő üzenetét - közölték hivatalos algériai források.

Amritszárban, a 12 milliós szikh vallási közösség „fővárosában” 36 szikh szélsőséges vesztette életét a rendőri és katonai erőkkel vívott tűzharcban - jelentette az AP amerikai hírügynökség Új-Delhiből. A szikhek legfőbb szentélyéből, az Aranytemplomból gépfegyverekkel, kézigránátokkal tüzet nyitottak az épületet körülzáró rendfenntartó erőkre, amikor azok távozásra szólították fel őket. Mint köztudomású, az indiai kormány rendkívüli állapotot rendelt el Pandzsáb szövetségi államban. A hadsereg lezárta az állam határait, megszállta stratégiai pontjait és városait, nagyszabású akciót indított a szikh szélsőségesek kézre kerítésére.

Monacóban rendezték az idei hatodik Forma-1-es világbajnoki futamot. Óriási érdeklődés mellett - mintegy 180 000 néző előtt - a nagy eső miatt 10 perc késéssel indították a versenyautókat. Az időjárása későbbiekben sem javult, s annyira szakadt az eső. hogy 76 körösre tervezett GP-t a 32. körben félbe kellett szakítani. A versenybíróság hosszas tanácskozás után úgy döntött, hogy a küzdelem folytatására nincs lehetőség és a 31. kör utáni állást ismerte el végeredménynek. Mivel a távnak a felét sem teljesítették a versenyzők, ezért a helyezésekért járó pontoknak csak a felét kapták.

Pontszerzők:

Helyezés Versenyző Csapat/motor Körök Idő Pontszám
1. Alain Prost McLaren-TAG 31 1:01:07,740 4,5
2. Ayrton Senna Toleman-Hart 31 + 7,446 3
3. René Arnoux Ferrari 31 + 29,077 2
4. Keke Rosberg Williams-Honda 31 + 35,246 1,5
5. Elio de Angelis Lotus-Renault 31 + 44,439 1
6. Michele Alboreto Ferrari 30 + 1 kör 0,5

A VB-pontverseny állása: 1. Prost 28.5, 2. Lauda 10. 3. Arnoux 14.5. 4. Warwick 13, 5. de Angelis 12.5, 6. Rosberg 11 pont.

Az évad legellentmondásosabb versenye volt ez, amely több világbajnok kezdeti tündöklésének első lépéseit hozta: Alain Prost a négyből első monacói győzelmét aratta, Ayrton Senna az egyáltalán nem versenyképes Tolemannal a második helyen zárt, Nigel Mansell először vezetett egy futamon. A 32. körben Jacky Ickx, a pálya főbírája meglepetésre piros zászlóval - az egyre enyhülőbb eső ellenére - leállította a futamot, miután Senna a célvonal előtt még megelőzte Prostot. Így a szabályok értelmében a 31. körben érvényes sorrend lett a hivatalos végeredmény. A balhé abból származott, hogy a francia Professzor McLarenjének motorját akkoriban a Porsche tervezte - Ickx pedig a Le Mans-i 24 órás viadalon Porschéval indult. A sors némileg igazságot szolgáltatott: az év végén a vb-címről Prost éppen fél ponttal maradt le Niki Lauda mögött...

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_ayrton_senna_monaco.jpgAyrton Senna itt még ünnepelt. Sokak szerint ezt a futamgyőzelmet egész egyszerűen ellopták tőle

Humor:idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_humor_5.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_humor_1.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_reklam_3.jpg

 

Kékfény:
A Szarvasi Állami Tangazdaság kákai kerületében röviddel a felszállás után lezuhant egy mezőgazdasági repülőgép. A gép pilótája, Kizman Lajos 51 éves budapesti lakos a baleset következtében életét vesztette. A baleset körülményeinek, okának vizsgálatát a rendőrség szakértők bevonásával megkezdte.

Tragikus családi balesetet okozott a felelőtlenség. A Baranya megyei Vásárosdombó és Sásd között, a 611-es úton a piros jelzést adó fénysorompó előtt várakozó gépkocsikat megkerülve, a Szombathely-Pécs között közlekedő gyorsvonat elé hajtott személygépkocsijával Túróczi János mohácsi lakos. A baleset következtében a 30 éves gépkocsivezető, továbbá 27 éves felesége, valamint 3 és 1 éves gyermeke életét vesztette. A baleset körülményeit a rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja.

A kaposvári vásárcsarnokban tartott gombaszakértői vizsgálat során három eladónál mérges gombát találtak. Ezt azonnal elkobozták és megsemmisítették, de mint kiderült, a gombákból - habár ez tilos - a vizsgálat előtt is adtak el. Az ügyben eljáró megyei rendőrkapitányság kéri, hogy azok, akik pénteken a kaposvári vásárcsarnokban gombát vásároltak, azt vizsgáltassák meg a szakértővel, mielőtt fogyasztanák. 

Közlemények:
A Tudományos Minősítő Bizottság közli, hogy Vörös József: ,,A vállalati tervezés néhány matematikai programozási modellje” című kandidátusi értekezésének nyilvános vitája június 7-én de. 10 órakor lesz az Akadémia kistermében (Bp. V., Roosevelt tér 9.) -, Tóth József: „Alföldi fenyvesek kártevő rovarjai és az ellenük való védekezés” című kandidátusi értekezésének nyilvános vitája június 7-én de. 10 órakor lesz az Akadémia nagytermében (Bp. V., Roosevelt tér 9.) -, Láng Zoltán: „Szedőszerkezet a paradicsom és zöldpaprika energiatakarékos betakarításához” című kandidátusi értekezésének nyilvános vitája június 7-én du. 14 órakor lesz a Kertészeti Egyetem K/IV. előadótermében (Bp. XI., Villányi út 29.) -, dr. Voith László: ,,A szívbillentyű műtét utáni állapot megítélése néhány vértelen kardiológiai vizsgálómódszer segítségével” című kandidátusi értekezésének nyilvános vitája június 7-én du. 14 órakor lesz az Akadémia kistermében (Bp. V., Roosevelt tér 9.) -, dr. Gidáli Júlia: ,,A vérképző rendszer sérülése, regenerációja és residuális károsodása kis dózisú besugárzás után” című doktori értekezésének nyilvános vitája június 7-én du. 14 órakor lesz az Akadémia nagytermében (Bp. V., Roosevelt tér 9.). 

A Lakástextil Vállalat Tatai Szőnyeggyár tulajdonát képező H 476563. H 476564 sz. elszámolási utalványát illetéktelen személy eltulajdonította folyó év május 29-én Budapesten, ezért azokat érvénytelenítjük, azokra semmiféle áru nem adható ki. 

A gyulai „Május 1.” Szakérettségiző tanfolyam (1952-1954) volt hallgatói és tanárai találkoznak augusztus 18., 19., 20-án Gyulán. Érdeklődni, jelentkezni: Szegedi Pálnál, Békéscsaba, Tanácsköztársaság u. 29-33. B-I. 9. Tel.: 06 66-23-748, 24-1118. 

A Magyar Diáksport Tanács pályázatot hirdet a tanulók tanórán kívüli tömeges testnevelését, versenyeztetését célzó kísérletek, törekvések, szervezési megoldások, tevékenységi formák és módszerek tapasztalatainak összegezésére és hasznosítására. A többi között a fizikailag visszamaradt gyermekek tanórán kívüli foglalkoztatásának, a testnevelési óra és a tömeges foglalkoztatás kapcsolatával, a diáksportversenyek továbbfejlesztett rendszerével, a tömeges foglalkoztatás és a sportszakosztályi tehetséggondozás lehetőségével kapcsolatos témákban járják a pályamunkákat. A pályázaton részt vehet mindenki; elsősorban a nevelési-oktatási intézményekben dolgozó testnevelő tanárok, az ifjúság testnevelésének, sportjának szervezésében, irányításában részt vevő pedagógusok, mozgalmi és sportszakemberek kezdeményezéseire számítanák. A pályázatokat a Magyar Diáksport Tanács (1055, Budapest, Szalay út 10-14.) címére 1984. október 10-ig kell beküldeni. 

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_allasajanlat.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_allasajanlat_3.jpg

Divat: A dauer
Az utóbbi években szinte egyendivattá lett a dauerolt haj. Jártunk birkagöndören, rövid frizurával, olyannal, amelyiknél a hajunk töve simán maradt, kényelmes, csak megmosom, levegőn megszárítom-fazonnal, aztán laza, könnyű hullámokkal, amelyek csupán alapját adták a fodrász további munkálatainak. Aki saját maga akar dauert készíteni, kipróbálhatja előre, milyen irányba tekerjen, csavarjon, hogy hajlítsa a kívül szivacs, belül műanyag tokba bujtatott dróttal formálható hengereket. Néhány jólsikerült hajköltemény, és az a tény, hogy csupán vágatni kell a fodrászt felkeresni, és már meg is térül a hajformálókra költött, nem túlságosan magas összeg, amely még alacsonyabb lehet, ha a gyártására idehaza is akad vállalkozó.idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_divat.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_divat_2.jpg

Készülődés az aratásra:
Kedvez a változékony időjárás a mezőgazdaságnak. A napfény, a meleg serkenti a kalászosok és a kapások fejlődését, a záporok pedig tovább növelik a talaj vízkészletét. Ez utóbbira különösen a Tiszántúlon van szükség, hiszen ott csak 70-90 milliméter csapadék esett az elmúlt hetekben, 30-50 milliméterrel kevesebb, mint az ország más vidékein. A változékony időjárás hatására üde a határ. Az őszi árpa és a rozs kalászaiban elkezdődött a szemképződés, a búza elvirágzott. Valamennyi mezőgazdasági nagyüzemben készülődnek az aratásra. A műhelyekben javítják a kombájnokat, bálázókat, szállító járműveket. Az NDK-gyártmányú kombájnok javítását hátráltatja az alkatrészhiány. A kereskedelmi vállalatok udvarán elegendő új kombájn várakozik.

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_pusztaegresi_termeloszovetkezet.jpgA pusztaegresi termelőszövetkezetben aratásra készítik fel a kombájnokat

Keltetőüzem Hernádon:
A hernádi Március 15. Mgtsz központi keltetőüzemében évente 12 millió csibét keltetnek. Ebből látják el - szerződéses alapon - a háztáji gazdaságokat, szakcsoportokat és a partnergazdaságokat. A meghizlalt és visszavásárolt csirkéket a tavaly kibővített baromfivágóhídon dolgozzák fel.
idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_hernadi_keltetouzem.jpg

Kecskeméti konzervek:
Ma már 37 féle zöldség, gyümölcs és húsalapanyagú ételt, valamint hatféle italt készítenek a Kecskeméti Konzervgyárban. Újabban a hallal ízesített pürék gyártását kezdték meg. A korszerű üzem automatizált gépsorain naponta százezer üveg ételt illetve italt tudnak készíteni.

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_kecskemeti_konzervgyar.jpgA mennyiség teljes egészében kielégíti a hazai szükségletet

Fonoda Bodajkon:
A Bakony keleti végénél főleg a bányászasszonyok foglalkoztatását oldja meg a Hazai Fésüsfonó és Szövőgyár bodajki üzeme, ahol évente 1800 tonnányi fonalat állítanak elő, 400 millió forint termelési értékben. A közel 40 féle fonalból közvetve feldolgozva exportra is szállítanak.
idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_bodajki_fonal.jpg

Füstmentesen:
Nem hiába füstölögtek a dunaújvárosiak. A Dunai Vasmű martinacél művében, elkészült a 360 millió forintos költséggel épülő füstgáz-tisztító berendezés. A szakemberek állítják: az elektrofilteres szűrők megépítése után, az eltávozó füst már nem szennyezi a légteret.
idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_dunai_vasmu.jpg

Nyárias, kellemes hétvége a strandokon és a kirándulóhelyeken:
Igazi nyárias időjárás köszöntött ránk a hétvégén. A meleg, napsütéses idő az emberek ezreit csalta ki a szabadba, kellemes sétákra, kirándulásokra, napfürdőzésre, strandolásra. Országszerte nagy volt a forgalom a vasútvonalakon, a közutakon és a vizeknél is. A fővárosból a budai kirándulóhelyekre igyekeztek sokan, a libegőre például kétezer kiránduló váltott jegyet. A hűvösvölgyi Nagyréten a vasasjuniális kétnapos programja a látogatók ezreit vonzotta. Nagy forgalom volt a Vidám Parkban, és csak szombaton nyolcezer felnőtt és gyermek látogatott ki az Állatkertbe. Kirándulóktól volt népes a Pilis, a Bakony, a Mecsek, és a Mátrában és a Blikkben is benépesültek a turistautak, az erdők rétjei.

A legtöbben azonban a strandokat és a vizeink partjait keresték fel. A felújított margitszigeti Palatínusra vasárnap 15 ezren látogattak el, a csepeli strandfürdő tízezer vendéget fogadott, a Szabadság strandon 16 ezren élvezték a fürdőzés és a napozás örömeit. Igazi hétvégi forgalom volt a Ráckevei (Soroksári-) Duna-ágban, a Szentendrei szigeten; mindkét helyen benépesültek a kempingek is. Szegeden s a többi napsütést leginkább élvező városban, a fürdő- és csónakázóházakban is csúcsforgalom volt. A Tisza és a Körösök mentén autós kirándulók töltötték a szabadban a hétvégét.

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_lepencei_strandfurdo.jpgBenépesült a lepencei strand is: kétezren fürödtek, napoztak

Ugye, mindenkinek van valami emléke Lepencéről? Tudják, most ott milyen állapotok uralkodnak? Nos.

A lepencei fürdőt már jó néhány esztendeje bezárták, majd nagy részét ledózerolták. Ma is kijárnak a visegrádiak fürdeni a város melletti lepencei strand romjai közé. Abba a néhány négyzetméteres lyukba ülnek be, amely a 39 fokos termálvíz forrásánál található. A gyönyörű panorámájú fürdő, amelynek medencéi is lépcsőzetesen egymás fölött voltak, hamar a visegrádiak, a Dunakanyarban lakók, sőt a budapestiek egyik kedvenc pihenőhelye lett. A strand ősszel kiürült, ekkor - a törzstagok még emlékezhetnek rá - egy, a helyiek által Gizinek nevezett őz vette birtokba a területet, sokáig még tavasszal is maradt, amíg kevesebb volt a vendég. Így érte a rendszerváltozás a hétvégeken zsúfolt, a hagyományos hazai strandos gasztronómiával, olajos lángossal, palacsintával, rántott hallal fölszerelt, több ezer embert is befogadni képes komplexumot.

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_lepencei_strandfurdo_egykor.jpgAz ülőmedence állandóan zsúfolt volt...

Az események ekkor, a nehezen követhető, sokszor zavaros gazdasági ügyletek fénykorában váltak egyre bonyolultabbá. Tanulságos, szomorú, úgy is mondhatnánk, szokványos ágas-bogas történet: a fürdőhelyet a kilencvenes évek elején évi egymillió forintért adta bérbe az akkor független polgármester vezette visegrádi önkormányzat az egykori focista, Simon Péter által vezetett Castrum Kft.-nek. A Castrum 1995-ben megkapta a vízhasznosítási jogot is, ezzel 2030-ig a forrásvíz kútjának kezelőjévé, haszonélvezőjévé vált, innen vásárolt a palackozóüzem is.

Az önkormányzat egyébként feltételül szabta a cégnek a strand fejlesztését, amely ugyan elmaradt, ám ez a helyi vezetőket egyáltalán nem zavarta. Olyannyira nem, hogy 1997 februárjában a bérlőt rendkívül gáláns módon hivatalosan is mentesítették fejlesztési kötelezettsége alól. Ugyanebben a hónapban a Castrum Kft. kettévált: Castrum Visegrád Kft.-vé és egy új Castrum Kft.-vé. Előbbinél maradt a strandüzemeltetés, utóbbinál pedig a hévízkút-üzemeltetés és a vízhasznosítás joga.

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_lepencei_strandfurdo_most.jpg...és ugyanaz az ülőmedence napjainkban már az enyészeté

Az ezredfordulón aztán a visegrádi önkormányzat jóvoltából, az akkor már egy párt színeiben politizáló polgármester közreműködésével új lendületet vettek az események. A visszaemlékezők szerint a Lepence fejlesztésére összehívott közgyűlésen a képviselő-testület mindenfajta komolyabb előzetes felmérés nélkül, a lakosság számára fontos ügyben a választópolgárok megkérdezését elmulasztva viharos sebességgel úgy döntött, hogy alig több mint 150 millióért eladja a fürdőt, a mellette található erdőrészt, és megerősítve a korábbi helyzetet harminc esztendőre átengedi a hőforrás fölötti tulajdonosi jogokat. Az akkori képviselők egy része ma is úgy véli, a döntés államcsínyt megszégyenítő módon történt.

A városnak sincs annyi pénze, amelyből vissza tudná vásárolni az ebek harmincadjára jutott területet, és új strandot építhetne. A szezonális fürdő fenntartása rendkívül költséges, Visegrád nem is tudná egyedül megoldani. A Dunakanyar viszont világörökségi helyszín, a strand újjáépítése ezért sem helyi ügy, a fővárost és a hazai turizmust is érintő kérdés. Az állami segítség, az unióból érkező pályázati pénzek nélkül az egykori fürdő helyén még évekig a parlagfű fog virágozni csupán...

Osztálykirándulások:
Iskolai kirándulók ezrei járják ezekben a hetekben az országot. A kirándulások során megismerkednek más megyék, más városok jellegzetességeivel, látnivalóival.

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_osztalykirandulas.jpgEz a csoport a Pápa melletti Nyárádról érkezett Vas megyébe

Korszerű tanműhely Pécsett:
A gyakorlati oktatást elősegítő, új, korszerű tanműhelyben tanulhatják meg a pécsi szakmunkástanulók a villamosság és a karosszérialakatosság ismereteit. A Mecseki Szénbányák 12,5 millió forintot fordított a műhelyre, hiszen a fiatalok nagy része a szénbányák üzemeiben kezdi meg majd munkáját.

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_pecsi_tanmuhely.jpgMérésgyakorlat a villanyszerelő-tanulóknál

Bővítik a Balaton-parti telefonközpontokat:
A postánál megtették a szükséges intézkedéseket arra, hogy az üdülőhelyeken, a forgalmasabb idegenforgalmi körzetekben zökkenőmentes legyen nyáron a postai szolgáltatás. Június 13-tól szeptember 3-ig a legfontosabb üdülőhelyeken módosul a hivatalok nyitvatartása. A balatoni üdülőkörzetben 64 állandó, hét időszakos és két önkiszolgáló postahivatal várja az idegenforgalmi szezonban az érdeklődőket. Minden kiemelt üdülőhelyen legalább egy postahivatal nyitva tart szombat délelőtt is, Esztergomban, Szentendrén, Tatán, Vácon, Hajdúszoboszlón, Balatonföldváron, Máriafürdőn, Boglárlellén, Fonyódon, Hévízen, Keszthelyen, Siófokon, Almádiban, Balatonfüredén, Kenésén, Tihanyban egy vagy több postahivatal vasárnap délelőttönként is nyitva tart majd, sőt Siófok két önkiszolgáló hivatala este hatig, illetve nyolcig. A hétvégi nyitvatartási idő módosítása mellett a Balatonnál 23 postahivatal hétköznap is tovább fart nyitva a szokásosnál.

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_nagyatadi_posta.jpgKorszerű postaépület a Somogy megyei Nagyatádon

Turistamúzeum Dobogókőn:
Ünnepélyesen felavatták a társadalmi munkában felújított és múzeumnak berendezett dobogókői turistaházat. Az Eötvös Loránd nevét viselő menedékház az 1880-as évek elején épült. Az ünnepségre avatótúrát szerveztek. Az eseményen a társadalmi munkában élen járó kollektívák képviselői és aktivisták kaptak önzetlen segítségükért összesen 39 oklevelet.

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_dobogokoi_turistahaz.jpgAz emléktúra részvevői a megnyitón 

Autópályafelújítás:
Az idén több mint hetvenmillió forintot költenek az M 7-es autópálya felújítására. A munkálatokat a Budapesti Közúti Igazgatóság megbízásából az Aszfaltútépítő Vállalat, a Fejér és Somogy megyei KÉV, valamint a Betonútépítő Vállalat szakemberei végzik. A forgalomeltereléssel járó munkákkal június végéig készülnek el.idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_autopalyafelujitas.jpg

Olajipar:
Befejezéshez közeledik a katalitikus krakkoló üzem építése Százhalombattán, ahol évente mintegy egymillió tonna kőolajat tudnak majd feldolgozni az igények szerint benzinné vagy gázolajjá.
idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_szazhalombattai_koolajfinomito.jpg

Új lakóházak Zalaegerszegen:
Változatos épületekkel gazdagodik a megyeszékhely. A Pataki Ferenc utcában a Zalaegerszegi Építőipari Szövetkezet 20 és 30 lakásos, kis- és nagycsaládosoknak egyaránt alkalmas lakóházakat épít. Egy épületben már laknak, egyet-egyet pedig az idén adnak át. Egy 20 lakásos ház szerkezete a napokban készül el.

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_zalaegerszegi_lakotelep.jpgAz épülő új szövetkezeti lakótelep

(Sz)épülő Belváros:
Talán észre sem vesszük, holott a szemünk láttára születik újjá Budapest Belvárosa. A nemrégiben kialakított hangulatos sétálóutcák, az elegáns bevásárlóközpont, az új szállodasor, a frissen tatarozott öreg épületek, a várost kettészelő Duna olyan hangulatot kölcsönöz Budapest ősi magjának, amely igencsak ritka a világon. A Fővárosi Tanács vezetői felismerve a történelmi negyed adta páratlan lehetőségeket, 1982 végén jóváhagyták a Váci utca és környékének rendezési tervét. A megszépült Duna-part volt a jelentős munka első állomása. A díszkőburkolattal kirakott, fákkal végigültetett korzó Budapest hangulatos színfoltjává vált. A tervek szerint a környéket sebként csúfító foghíjakat is beépítik. Az Aranypók-Konsumex áruház már - sok vásárló örömére - elkészült. Az új háztól nem messze a Taverna panzió és a Pénzintézeti Központ modern, ám mértéktartó épülete fog magasodni. A megszűnt parkolóhelyeket pótlandó az Aranykéz utcában parkolóház várja majd az autósokat. A belvárosi lakóházak is új ruhát kapnak. Csaknem félszáz házat tataroznak, jó néhányat teljesen, kívül-belül újjávarázsolnak.idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_szepulo_belvaros_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_szepulo_belvaros_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_szepulo_belvaros_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_szepulo_belvaros_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_szepulo_belvaros_5.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_szepulo_belvaros_6.jpg

Mozgás!
Volt homokugrás és pöttykergetés, patáshajsza és fejtorna, célkeresés és napfürdő... Mindez hagyományosan, tizenegyedik alkalommal Verőcemaroson, az V. kerületi KISZ-bizottság rendezésében. A kerületi mozgáskedvelők minden évben itt randevúznak egy sportfesztivál keretében, amely a belvárosi KISZ-kupa egész évi küzdelmeinek záró aktusa. Tizenegy sportágban mérték össze tudásukat, a fejeléstől a távolugrásig, a röplabdától a lövészetig.idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_mozgas_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_mozgas_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_mozgas_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_mozgas_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_mozgas_5.jpg

Megjelent!idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_filmevkonyv_84.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_radiotechnika.jpg

A Magyar Televízió műsorán: A bíró. Szagatel Arutjunjan szovjet-örmény drámaíró művének tévéváltozata Radó Gyula rendezésében kel életre a képernyőn.

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_pager_antal.jpgPáger Antal (képünkön Tigran, az após szerepében) 

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_mozi.jpg

Színházi bemutató: A szarvaskirály (Katona József Színház)

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_ban_janos_gaspar_sandor.jpgA papagáj és Truffaldino: Bán János és Gáspár Sándor 

A 23. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Máté-S. Nagy: Most élsz (Máté Péter), 2. Póka-Tátrai-Deák „Bill"-Földes: Ne szeress engem (Deák „Bill” Gyula), 3. Koncz T.-Szenes: Jaj, de jó, hogy voltál (Kovács Kati).

Az előadók között: 1. Satöbbi együttes: Az ajtó (Satöbbi), 2. Somló-Sztevanovity D.: Segíts nekem (Locomotív GT), 3. Kovács: A szomszéd lánya sem zavar (WU-2). 

A héten az amerikai slágerlistákat a Wham! Wake Me Up Before You Go Go-ja, a nyugat-európai slágerlisták többségét a Bronski Beat Smalltown Boy című számai vezetik.

Pénteken a lengyelek vártak ránk az ifjúsági labdarúgó Európa-bajnokságon. A papírforma szerint mi voltunk az esélyesebbek. A másik ágon a házigazda szovjetek az írekkel játszottak.
idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_ifjusagi_labdarugo_eb_magyarorszag_lengyelorszag.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_ifjusagi_labdarugo_eb_magyarorszag_lengyelorszag_kovacs_kalman.jpgA magyar ifjúsági labdarúgó válogatott csapatkapitánya, az első gólunk szerzője, Kovács Kálmán kapura lő

A Liverpool római EK-győzelme után Londonban szombaton hideg zuhany érte az angol labdarúgást. A Wembley-stadionban, 65 ezer néző előtt lejátszott barátságos találkozón a Szovjetunió 2:0 (0:0) arányban győzött az angol válogatott ellen. Gólszerzők: Gocmanov (55. p.), Protaszov (89. p.).

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_anglia_szovjetunio_ray_wilkins.jpgNem csak Ray Wilkins fogott ki bűngyenge napot, hanem a teljes angol válogatott. Rogyionov meg talán élete meccsét játszotta.

A közelgő EB-döntőre készülve a Franciaország-Skócia labdarúgó válogatott találkozón, Marseille-ben, a házigazdák 2:0 (2:0) arányú győzelmet arattak. A 14. percben Giresse, a 29. percben Lacombe talált a hálóba.

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_franciaorszag_skocia_didier_six.jpgDidier Six már csúcsformában volt, csak úgy, mint a francia válogatott

Két, a franciaországi EB-döntőbe jutott válogatott barátságos mérkőzése: Jugoszlávia-Portugália 3:2 (2:2). Lisszabon, 30 000 néző. G: Szuszics, Halilovics, Sztojkovics, ill. Jordao 2.

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_portugalia_jugoszlavia.jpgCsatajelenet a mérkőzésről

Tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi, szombati momentumait. A másodosztály szombati rangadóján a Debreceni MVSC - 15 ezer néző előtt - 2:0 arányban legyőzte az Egert, s miután a Békéscsaba is nyert, az egriek előnye tovább csökkent. Három fordulóval a befejezés előtt a listavezető három ponttal előzi meg a békéscsabai, néggyel a debreceni együttest, de a DMVSC egy mérkőzéssel kevesebbet játszott.idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_nb_ii_ganz_mavag_hodgep_metripond_ulbert_tibor.jpgTöbb egyesület játékosszerzője is árgus szemmel figyelte a hódmezővásárhelyi kapuvédő, Ulbert munkálkodását. A vendégcsapat kapusának ezúttal meglehetősen kevés teendője akadt, képünkön két játékostárs kíséretében veszi mellre a labdát 

Az NB II góllövőlistájának élén a békéscsabai Melis tovább növelte eddigi előnyét.
idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_nb_ii_gollovolista.jpg

Vasárnap Moszkvában a magyar ifjúsági válogatott az EB döntőjében játszott, ellenfele a Szovjetunió együttese volt. Helyi szakemberek véleménye szerint igazi futballcsemegének ígérkezett a mérkőzés. Ezt a véleményüket arra alapozták, hogy a szovjet és a magyar fiatalok az eddigiek során képesek voltak ráerőltetni akaratukat ellenfeleikre. Ami a hazai válogatott erényeit illeti: jó az erőnlétük, rengeteget futnak. A támadásokat gyakran segíti a védelemben helyet kapó Ketasvili, aki éppen az írek elleni győztes elődöntőn a csapat legjobbja volt. Általános megítélés szerint a hazai legénység fő ereje a középpályás sor. Ugyanakkor sebezhető pontjuk: a csapatjátékban gyakran késnek az átadásokkal, és kapura lövéseik sem mindig pontosak.idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_ifjusagi_labdarugo_eb_magyarorszag_szovjetunio.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_ifjusagi_labdarugo_eb_magyarorszag_szovjetunio_kovacs_ervin.jpgJelenet a vasárnap délutáni moszkvai ifjúsági EB-döntőről. Kovács Ervin lejjel tisztáz Szkiljarov elől

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_ifjusagi_labdarugo_eb_magyarorszag_szovjetunio_pinter_attila.jpgPintér Attila vezérletével ezúttal is tisztáz a magyar védelem

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_ifjusagi_labdarugo_eb_magyarorszag_szovjetunio_lendulet.jpgOkosan hoztuk ki a megszerzett labdákat

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_ifjusagi_labdarugo_eb_magyarorszag_szovjetunio_szelpal_laszlo.jpgEzúttal Szélpál tisztáz

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_ifjusagi_labdarugo_eb_magyarorszag_szovjetunio_tatarcsuk.jpgTatarcsuk nem jut át a magyar védelmen

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_ifjusagi_labdarugo_eb_magyarorszag_szovjetunio_vedekezes.jpgUraltuk a kapunk előterét

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_ifjusagi_labdarugo_eb_magyarorszag_szovjetunio_gyozelem_2.jpgA győztes csapat...

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_ifjusagi_labdarugo_eb_magyarorszag_szovjetunio_gyozelem.jpg...és a diadalittas tiszteletkörük

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 30. fordulóját! A csütörtöki válogatott mérkőzés miatt az első osztályú labdarúgó-bajnokság valamennyi mérkőzését ezúttal vasárnap 18 órai kezdettel játsszák. Ez a forduló egyszersmind az 1983/1984. évi küzdelem záróaktusa. A Honvéd már bajnok, de a 2-5. helyen még lehetnek változások, mint ahogy a tabella közepén is. Az is bizonyos, hogy ősztől a Diósgyőr és valószínűleg a Nyíregyháza is második osztályú. 

Volán - Bp. Honvéd
A spanyolok ellen csütörtökön hét Honvéd-játékos szerepelt, sőt többségük nemcsak a pályára lépett, hanem Valóban válogatott formában futballozott. így a lelkes Volánnak nincs sok esélye a büszke bajnokkal szemben. A kiesésben érintett csapat házatáján nagy volt a fogadkozás a héten. Egy döntetlen minimum kéne a biztos bentmaradáshoz, de ehhez a vendég kispestieknek is lesz szavuk. Valószínűleg gólparádéval kívánják búcsúztatni a szezont, Esterházy Mártonnak gólokat kell rúgni, ha a bajnoki cím mellé a gólkirályi címet is be akarja zsebelni. A Czabán Samu téren a bajnok Honvéd együttesében kezdő játékosként vagy csereként szóhoz jut Pál és Kozma. Komora Imre elmondta: győzelemmel kívánják befejezni a bajnoki évet!
idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_volan_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_volan_bp_honved_esterhazy_marton_varga_nandor.jpgEsterházy egyik gólja, Varga N. ezt sem védhette

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_volan_bp_honved_sikesdi_forintos_varga_garaba_hamori.jpgA bajnok és az egyik kiesőjelölt találkozóján egy kimaradt Honvéd-lehetőség látható: Sikesdi beadása után a labda elsuhan Garaba és az üres kapu előtt... Balról: Sikesdi, Forintos, Varga kapus, Garaba és Hámori

Nyúl István, a közlekedésiek csatára, aki a csapatával ellentétben nem teljesített rosszul ebben a szezonban (csapat góljainak közel a harmadát szerezte eddig), 2021-ben így emlékezett vissza erre a mérkőzésre:
"Mióta lejátszottuk azt a meccset, az lett a bunda reciproka. Na, most evvel ellentétben én semmi konkrétumról nem tudok, pedig én végigjátszottam. Ezerszer nagyobb bundák voltak akkoriban is, manapság meg az intézményesített fajtáját játsszák. Az emberek kívülről többet tudnak mindenről, mint a bennfentesek. Épp ezért nem foglalkoztam soha ilyen mende-mondákkal. A Volán SC vezetése sem foglalkozott vele és kifizették a bennmaradási prémiumot."

MTK-VM - ZTE
A kék-fehér szurkolók úgy vélik: megfiatalított csapatukban van fantázia, még akkor is, ha a hagyományok szebbek, mint az ez évi szereplés. A két együttes azonos esélyekkel lép pályára; dönthet, hogy az MTK-VM játszik otthon. Az őszi zárófordulóban a Zete nyert hazai pályán 2:1-re. Mindkét csapat tét nélkül készülhet a találkozóra, becsülettel megragadtak a középmezőnyben. A Hungária körúton a szünetben egy Dacia gépkocsit sorsolnak ki. Az MTK-VM-ből hiányzik egy újabb kulcsjátékos, Fülöp, ő is sérüléssel bajlódik. A ZTE csapatából Házi és Török marad távol, mindketten sérültek.
idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_mtk_vm_zte.jpg

Rába ETO - Vasas
A piros-kékek feljavultak az utóbbi hetekben, s bár Kiss László a válogatottban nem csillogott, a győri védelem korántsem olyan masszív, mint a spanyol. A házigazdák viszont okkal bíznak abban, hogy a mérkőzést nem a hátvédek formája, hanem villámgyors csatáraik döntik majd el. Ősszel a Vasas, akkor kissé meglepetésre, magabiztosan győzte le az ETO-t hazai pályán 3:1-re. Az előző fordulóban mindkét csapat "révbe ért", hiszen bármilyen eredmény születik, mindketten maradnak a 29. fordulóban elért pozíciójuknál. A Rábának nincs igazi oka szomorkodni, vagy szégyenkezni. Az előző két bajnokságot megnyerték, most az ezüstig jutottak, pláne, hogy érdekeltek a kupadöntőben, amit alighanem megnyernek majd a másodosztályú Siófoki Bányász ellen. A Rába ETO gárdájában nem szerepelhet Burcsa és Kovács mellett Judik sem. A hátvéd begyűjtötte harmadik sárga lapját. Csonka orrsérüléssel bajlódik. A Vasas sérültjei nem jöttek rendbe, így nincs változás.
idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_raba_eto_vasas.jpg

Ezen a meccsen Leskó László állt a győriek kapujában. 2013-ban beszélgettem vele a Dinamó Minszk-Rába ETO BEK-találkozó 30 éves évfordulója kapcsán. Érintőlegesen ez a találkozó is szóba került. A teljes beszélgetés Laci nevén lévő link alatt olvasható.
- A szezon, és életed utolsó bajnokija elég furcsára sikerült.
- Bundára gyanakszol te is? A leghatározottabban és a legőszintébben visszautasítom!
- Nem, félreértettél. Csak magára a meccsre. Tudom, az utolsó fordulóban volt pár érdekes eredmény (...A Győr-Vasas meccs végeredménye semmit nem befolyásolt, soha semmilyen vizsgálat nem is folyt a 2:6 miatt...).
- Nézd, arról a meccsről tudni kell pár dolgot. A csapatot illető dolgok sem másodlagosak. Az utolsó meccsre teljesen leeresztett a gárda. Az ezüstérem már zsebben volt, sem jobbak, sem rosszabbak nem lehettünk a második helynél. A Kupáról meg mindenki azt gondolta, meglesz az így is, úgyis.
- Aztán a másodosztályú Siófok ezt nem így gondolta. De térjünk vissza a Vasas elleni meccsre.
- Közel 40 fokos lázzal vállaltam a játékot. Nem mertem, nem akartam Verebesnek szólni, hogy ezt most inkább ne erőltessük. Voltak más lélektani tényezők is. Nem tudtam, holnap hogyan tovább. Bizonytalan volt, hogy Kovács megy, vagy marad. Azt már biztosan tudtuk, hogy jön Ulbert Tibi. és pont a mérkőzés napján hallottam, esélyes, hogy a Portugáliából hazatérő Mészáros Bubu is nálunk fog kikötni. Magyarán minden összejött aznap. Ráadásul volt még egy potyaszerű gól is, amit kaptam, életem egyetlen olyan meccse volt ez, amikor a végén féltem, amikor kapu felé jött a labda. Mikor lefújták a mérkőzést, a nézők azért megünnepelték az ezüstérmet, nem bántottak minket, nem fütyültek. Én meg úgy jöttem le a pályáról, hogy legbelül tudtam, ez lesz életem utolsó meccse a Győrben...

Videoton - Ferencváros
A fehérvári együttes a Vasas ellen a legjobb helyzeteket is elhibázta, így pont nélkül távozott a Fáy utcából. Ha Szabó és társai ezúttal is „angyalföldi” teljesítményt nyújtanak, a Szegeden három gólt szerzett FTC megkeserítheti a Videoton búcsúját az idei szezontól. Az őszi 0:0 akkor a féltáv bajnoki címét hozta meg a Videotonnak. Felemás idényt zárhatnak, csak egy szép búcsú hiányzik a hazai közönségtől erre az idényre. Mindenképp nyerniük kell, hogy biztos legyen a dobogó. Másik nagy tét Szabó József gólkirálysága. Székesfehérvárott nincs változás, az FTC gárdájában Kerekes, Pölöskei, Fischer, Jancsika és Koch sérült. Ebedli és Murai viszont játszik. Rab és Rubold sincs teljesen rendben. Az ifiválogatottal Moszkvában van Haaz, Deák és Zsivótzky.
idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_videoton_ferencvaros.jpg

Tatabánya - Csepel
Csepelen viharok dúlnak, míg a Tatabánya szokás szerint kiegyensúlyozott. A hazái siker több mint valószínű. Ősszel 1:1-et játszottak a csapatok a 15. fordulóban. Két kivérzett csapat találkozik Tatabányán vasárnap délután. A Csepel lejtmenete egész egyszerűen megmagyarázhatatlan, dobogóesélyes csapatként hogy zuhantak elképesztő mélységbe. A Tatabánya is ősszel még a dobogóért küzdött, utána példátlan sérüléshullám tizedelte a játékoskeretet. Ahogy elkezdtek a sérültek felépülni, látszott, megmaradt a tartás, vissza tudtak kapaszkodni. Talán a negyedik is összejöhet nekik szerencsével és bár pontban a harmadik helyen álló Videotont is beérhetik, de az egymás elleni eredményeik miatt már a dobogóra nem érhetnek fel. A Tatabányában a 11-es mezt Schmidt vagy Weimper kapja.
idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_tatabanya_csepel.jpg

Pécsi MSC - Ú. Dózsa
A lilák nagyon visszaestek a bajnokság hajrájára, noha sokáig szorongatták az aranyérmes Honvédot. Ahhoz, hogy mégis mentsék a menthetőt, győzniük kellene, de a Pécs - különösen otthonában - korántsem kellemes partner. Az őszi utolsó fordulóban a lila-fehérek nyertek, ezzel biztosítva be gyakorlatilag a bronzérmet. Most is ilyen szerepe lenne a mérkőzésnek, de ez már nem csak rajtuk, hanem a Videoton-FTC meccs kimenetelén is múlik. A pécsiek a tavasz elején egy nagyon jó sorozatot produkáltak, aztán visszaestek. ugyanúgy a 11. helyről várhatják az utolsó fordulót, mint az őszi záráskor. A pécsieknél nincsen gond, mindenki egészséges és eltiltott játékos sincsen. A Dózsában viszont vannak kérdőjelek. Kozma vagy Sarlós a beállós, Kovács B. vagy Herédi a jobb oldali középpályás. Ezen a találkozón összeáll az első számú csatársor: Kiss S., Törőcsik, Fekete, és készenlétben áll Dékány is.
idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_pecsi_msc_u_dozsa.jpg
Haladás - SZEOL AK
A bajnokság kellemes színfoltja volt a szegediek előretörése, így nem lenne meglepő, ha a vendégcsapat Szombathelyen is igazolná mutatós eredményeit. Legalább egy döntetlennel. Az őszi mérkőzésüket a SZEOL AK nyerte hazai pályán 3:0-ra. Bármilyen eredmény születik, az idén 85 éves klub történetének valaha volt legeredményesebb éve ez. A Haladásban több volt ebben a bajnokságban, mint ahonnan a zárófordulót várták. Összességében nincs miért szégyenkezniük, ha csak két ponttal többet szereztek volna, a 13. hely helyett öt pozícióval állhatnának előrébb. Búcsúzik az élvonaltól a szombathelyi veterán, Király Ferenc, csereként mindenképpen szóhoz jut. A SZEOL AK-ban Kutasi a jobbhátvéd, ismét játszik a fiatal Takó, Deák szerepét pedig Kovács veszi át a jobb szélen.

A hazai öltözőben Király Ferenc volt a legizgatottabb, hiszen utolsó NB l-es mérkőzésére készült. 1970-ben középcsatárként mutatkozott be az első osztályban, most középhátvédként búcsúzott. - Ez a 262. NB I-es mérkőzésem és sokkal jobban izgulok, mint 14 évvel ezelőtt - mondta Király Ferenc.

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_haladas_szeol_ak.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_haladas_szeol_ak_dobany_somogyi_gorog.jpgDobány (balról) elé Somogyi csúszik be, Görög követi az akciót

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_haladas_szeol_ak_kiraly_ferenc.jpgAz utolsó hét percre Király Ferenc is pályára lépett. Ez volt a 262. NB I-es szereplése, az utolsó...

Diósgyőr - Nyíregyháza
A Diósgyőr már semmiben, s a Nyíregyháza is csak a csodákban bízhat. Ma még első osztályú ez a találkozó, de ősztől minden bizonnyal már az NB II-ben randevúzik a két csapat. Ősszel egy négypontos mérkőzésen nyertek a nyírségiek hazai környezetben 1:0-ra. A DVTK két fordulóval ezelőtt matematikailag már kiesett, a Nyíregyháza csak abban az esetben maradhat bent, ha a Volán kikap a Budapesti Honvédtól, ők pedig legalább öt góllal nyernek Diósgyőrben. Utóbbira, lássuk be, az egész éves teljesítményük alapján semmi esély sincs.
idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_dvtk_nyiregyhaza.jpg

Rabcsák János 2021-ben így emlékezett vissza:
Kovács Imrebá volt az edző, két meccs volt hátra és behivatott, hogy vállalom a mérkőzést, de ha gólt kapok én vagyok a hibás. Természetesen nem vállaltam, így az utolsó két meccsen nem én védtem... Bizonyos esetekben szerencsém volt, a Csepeli bundábol is kimaradtam, ha én védek Lazsányiék biztos engem kerestek volna Így Szikiék voltak két napig előzetesben.

A mérkőzések után lássuk a 30. forduló válogatottjait! A forduló játékosa Kiss László lett a Rába ETO-Vasas mérkőzésen nyújtott teljesítményével és 9-es osztályzatával. Érdekesség, a gólgazdag Volán-Honvéd, és a DVTK-Nyíregyháza mérkőzések nem delegáltak játékosokat a Népsport szakírói szerint.
idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

Remek hajrával Esterházy Márton nyerte az 1983/84-es labdarúgó bajnokság gólkirályi címét.
idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_gollovolista.jpg

Lehullott a függöny, vége az előadásnak, befejeződött a bajnokság. Az utolsó forduló meglepően sok góllal - és váratlanul - végződő eredményei igazolják azt a kettősséget, amely végigkísérte az őszi-tavaszi idényt. A mérleg egyik oldalán kétségtelen pozitívum a színvonalasabb játékra törekvés, |a küzdőszellem javulása. A másik oldalon viszont változatlanul sok volt a pályán kívüli mellékzönge, a fel nem derített „mendemonda” a megegyezésekről, nemkülönben a játékvezetőknek a múltbeli átlagnál gyengébb formája. Nem használt az MLSZ szabálymódosítása sem, ami most úgy szól, hogy egyenlő pontszámnál nem a gólkülönbség számít. így a táblázat szokatlan képet mutat, hiába jobb például a Videoton gólaránya, mégis is Rába mögé került. Végül is az erőviszonyoknak megfelelően alakult ki a sorrend. A Honvéd vitán felül a legjobb együttes, a Rába teljesítménye - még ha bukdácsolva lett is a második - nem lebecsülendő, a Videoton az őszi elsőség után többre volt hivatott, akárcsak az Ú. Dózsa, amelyet szinte végig sérülések tizedeltek. Erején felül teljesített a Tatabánya, a ZTE, a SZEOL és az MTK-VM. Többre képes a Ferencváros és a Csepel. A Vasast csak a jó hajrája mentette meg az „alsóháztól”, a Volánt pedig a kieséstől. A Diósgyőr szétesett, a Nyíregyháza erőfeszítéseit megkérdőjelezték a csapat körüli furcsaságok.
idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_tabella.jpg

Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is. Megvan a harmadik csoportbajnok is. A Váci Izzó MTE és a Jászberény után a Dunaújvárosi Kohász is bajnok lett.
idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_teruleti_bajnoksagok.jpg

Kicsit szemezgessünk, számolgassunk, kik lehetnek még a befutók.
idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_teruleti_bajnoksagok_2.jpg

Végezetül lássuk a hat csoport tabelláit. 
idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_teruleti_bajnoksagok_tabella.jpg

Mezey György szövetségi kapitány a forduló után kijelölte a Belgium elleni keretét. Kiss László és Szokolai László sérülés miatt kimaradtak ezúttal. A következő játékosok utaznak Brüsszelbe: Disztl P., Kovács, Sallai, Csuhay, Disztl L., Kardos, Garaba, Róth, Varga, Hannich, Nagy, Gyimesi, Dajka, Bodonyi, Mészáros, Hajszán, Esterházy, Nyilasi

A szezon a jövő héten fejeződik be: szerdán Brüsszelben Belgium-Magyarország barátságos mérkőzés, szombaton Székesfehérvárott Siófok-Rába MNK-döntő.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr1416454456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feyyaz 2021.04.07. 21:18:41

Bár mindenki számára evidens lenne, én NEM a 6-6-ról, a 2-7-ről vagy a 2-6-ról fogok írni!

Tatabánya-Csepel (2-1).
Kőhalmi Gábor (Csepel SC játékos) interjú:
„- Például a T-vel játszott meccsek előtt megegyeztünk: náluk is, nálunk is békés döntetlent csinálunk, jól jönnek majd a biztos pontok a végelszámolásnál.
-Ez a békés döntetlen egy külön műfaj?
-Igen, hiszen itt sokszor pénz sem forog. Egyszerűen mindkét együttesnek szüksége van rá a tervezett pontszám, helyezés eléréséhez.
-Hogy jött létre a megegyezés?
-Nem is tudom pontosan: az első meccs előtt, vagy már alatta vetette fel az ellenfél, mi pedig belementünk. De a visszavágón úgy állt a helyzet, hogy az ellenfél még érdekelt volt egy jó helyezés megszerzésében. Ezért aztán megbeszéltük, hogy kikapunk. 1-0-s vezetés után 2-1-re vesztettünk.”

Dr. Puskás Lajos (Csepel SC vezetőedző) interjú:
„-Én már az idény első felében hiába tiltakoztam például, hogy ne menjenek bele a fiúk a T-vel való oda-vissza döntetlenbe, mert most leadjuk nekik a pontot, de ők tavasszal nem adják vissza. Később kiderült: belementek a dologba. És nekem lett igazam, tavasszal valóban nem kapták vissza…”

Forrás: Bocsák Miklós: „Elátkozott sporttörténetek” c. könyv (1985)

Feyyaz 2021.04.12. 23:25:58

No, ha már a bundákról senki nem akar beszélgetni;), akkor ideírom, hogy 1984 júniusában megjelent a Slayer: Haunting the Chapel c. EP-je (tehát nem teljes album).
Plusz kérem azt a szőkét a Soproni Szőnyeggyár reklámplakátjáról! Most!

maribor_ 2021.04.13. 01:01:05

@Feyyaz: Biztos? Most olyan 70 korul lehet.

Head Honcho 2021.04.13. 19:07:22

Ekkor kezdődött a bunda térnyerése, ami végül a totókirály ténykedésében kulminálódott, vagy korábbra datálható? Ekkortájt még kisgyerek voltam, nincs igazán rálátásom és nincsenek emlékeim.

maribor_ 2021.04.13. 19:15:35

@Head Honcho: Ehhez kepest nem reg szuletett jogeros itelet a totobotrany ugyeben. A Siofok ennek kozvetett kovetkezteben kezdett minusz 4 ponttal az NB II-ben.

Head Honcho 2021.04.21. 05:13:52

@maribor_: Ez nem válasz arra, amit előzőleg kérdeztem.

maribor_ 2021.04.21. 05:24:09

@Head Honcho: Dehogynem. A totokiraly korabban volt.
süti beállítások módosítása