Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

A 2021/22. évi versenykiírás újdonságai

2021.06.21. 17:00 Fradista Utazó

A Magyar Kézilabda Szövetség kiadta a következő szezonra szóló bajnoki versenykiírást. Szokás szerint a szabályok zöme elsősorban, vagy akár kizárólag, a klubok ügyintézőit, technikai vezetőit érinti. Hiszen ugyan miért is érdekelné az egyszeri szurkolót, hogy pontosan melyik napon hány óráig bezárólag kell az MKSZ felé lejelenteni egy mérkőzés kezdési időpontját?

mksz.jpg

Cikkünkben igyekeztünk kigyűjteni a szélesebb közvélemény számára is érdekes változtatásokat. 

NB I

Az első osztályú bajnokságok (férfi és női) lebonyolítása érdemben nem változik. Az olimpia miatt a szokásosnál kicsit később, szeptember közepén kezdődnek a bajnokságok, az utolsó fordulók ezzel együtt is a férfiaknál és a nőknél is májusra vannak kiírva. Ha figyelembe vesszük hogy a 2020/21-es szezonban a rengeteg elmaradt mérkőzés miatt a tervezett 26-nál jóval több játéknap került a naptárba, és így is sikerrült a bajnokságot (ill. a férfiaknál az alapszakaszt) május végéig befejezni, önmagában a kicsit későbbi kezdés nem okozhat komoly problémát. 

Még azzal együtt sem, hogy a szövetség jobban szeretné támogatni a válogatottak felkészülését, ezért több válogatott szünetet iktattak be a naptárba. A férfiaknál, a hazai rendezésű Európa-bajnoksághoz igazodva majdnem két hónapig szünetelni fog az NB I, hogy a válogatott jobban készülhessen. A férfi válogatottnál mindazonáltal nehézséget okozhat, hogy a külföldön játszó játékosokat a klubjaik természetesen nem kötelesek erre az időszakra elengedni, amikor az ottani hazai bajnokságok zajlanak (a probléma persze elvileg a nőknél is fennáll, de ott minden, a válogatottnál szóba jövő játékos, az NB I-ben fog játszani). 

Apró változás, hogy, igazodván a Siófok visszaeséséhez, a férfiaknál és a nőknél is 2-2 csapat választhat magának beosztást, a többieket sorsolják. A kiemelt csapatok se állíthatják össze a programjukat ízlésük szerint, hanem eléjük teszik a bajnoki programot, amelyben csapatnevek helyett még csak sorsolási számok szerepelnek, és ők kiválaszhatják, az 1-14. számú programok közül számukra melyik a legszimpatikusabb. Ez egyben azt is jelenti, hogy, ha ez a két-két klub a választását összehangolja, ők határozhatják meg az egymás elleni meccseik időpontját - vagy legalábbis azt, hogy mely fordulóban kerüljön azokra sor. A többieknek pedig sorsolnak egy-egy számot.

A tavalyi eseményekhez igazodva pontosabban leszabályozták, mi a teendő klubok egyesülése, szétválása esetén. 

Megmarad az az idén bevezetett szabály, miszerint az első osztályú kluboktól pontokat vonnak le, vagy adott esetben akár ki is zárják őket a bajnokságból, ha tartozást halmoznak fel a játékosaik, edzőik felé. A szabály lényegében az előző évivel azonos, pár kisebb technikai módosítás került bele, többek közt, hogy a pontlevonás átcsúszhat a kövekező szezonra is, ha úgy alakul. 

Kettős versenyengedélyt (ezzel egy játékos szerepelhet párhuzamosan egy első és egy másodosztályú csapatban) a tavalyihoz képest egy évvel magasabb életkorig lehet kérni: a férfiaknál 2000, a nőknél 2001-es születésű játékosok kaphatnak ilyet.

Fontos változtatás, hogy, egy apró ktételtől eltekintve, immáron korlátozás nélkül szerepelhetnek külföldi játékosok és edzők az NB I-es kluboknál. 

Újdonság, hogy a mérkőzésekre benevezett játékosok listáját egy órával a kezdés előtt véglegesíteni kell, utána azon már nem lehet változtatni. Ez eddig csak az országos televíziós csatornákon közvetített meccsekre vonatkozott, ezentúl minden NB I-es bajnokira. 

NB I/B

A másodosztály mezőnye tovább szűkül, a 2021/22-es szezonban már csak húsz csapat szerepel, a férfiaknál és a nőknél is. A kiesési/feljutási szabályok pedig arról árulkodnak, hogy az ezt követő szezonra további csökkenést tervez a szövetség. 

Ebben az osztályban jelentősen megváltozik a lebonyolítás, lesz külön alapszakasz és rájátszás. Az alapszalaszban, a korábbi évekhez hasonlóan, földrajzi alapon keleti és nyugati csoportokat képeznek, 10-10 csapattal. Az alapszakasz tehát így 18 fordulóból áll. Ezeket azonban nem őszi-tavaszi rendszerben játsszák, hanem ősszel lemegy 12, majd tél végén a fenmaradó 6 forduló. Ezt követően mindkét csoportból az 1-5. helyezettek kerülnek a felső-, míg a 6-10. helyezettek az alsóházi rájátszásba. Az így kialakuló 10-10 csapatos csoportokban ismét játszik mindenki mindenkivel, de akik már az alapszakaszban játszottak, mert azonos csoportban voltak, azok nem játszanak újra, hanem áthozzák az alapszakaszból az egymás elleni eredményeket. Így a rájátszásban, tavasszal, mindenki öt másik csapat ellen játszik oda-vissza. 

Így az NB I/B-ben már nem lesz két bajnok, csak egy. A bajnok és az ezüstérmes feljuthat az első osztályba, a 15-20. helyezettek, összesen hat csapat, pedig kiesik. A 11-14. helyezettek osztályozóra kényszerülnek - elvileg tehát akár a komplett alsóház kieshet, bár ez elég valószínűtlen. Így a 2022/23-as évben már csak 16 csapat szerepel a másodosztályban. 

Tavaly enyhítették, most ismét szigorítják az NB I-es klubok másodosztályú csapataiban való szereplési lehetőséget: a férfiaknál 2001-es, a nőknél 2003-as születésű, vagy fiatalabb játékosok játszhatnak le. Ennek megfelelően hivatalosan ezeket a csapatokat U21 ill. U19 névvel látják el. 

Az NB I/B szabályai közül is törölték a külföldi játékosokra vonatkozó korlátozásokat. 

NB II

A harmadosztály lebonyolítása nem változik, továbbra is hat, egyenként 12-12 csapatos csoportban versenyeznek a csapatok. Az NB I/B létszámszűkítése miatt jövőre sem juthat fel automatikusan mind a hat csoport győztese, hanem csak kettő, a másik négy, ha élni kíván a feljutás jogával, osztályozót játszhat a másodosztály 11-14. helyezettjei ellen. Ettől az évtől már az NB II-ben is kötelező lesz az online jegyzőkönyv vezetése.

Magyar Kupa

A kupa négyes döntője a nőknél az egész bajnoki szezon legvégére, május utolsó hétvégéjére került, a férfiaknál korábban, áprilisban rendezik. A kupa lebonyolítása egyéb tekintetben nem változik. 

Ifjúsági és serdülő bajnokságok

Az ifjúsági és a serdülő bajnokság lebonyolítása azonos lesz azzal, amit az idei évre terveztek (2021. tavaszán a járványügyi helyzet miatt az MKSZ a bajnokságokat félbeszakította). Az első osztályban 28 csapat szerepel, keleti és nyugati csoportra osztva. A játéknapok, és ez sem változik, azonosak az NB I játéknapjaival, a sorsolás pedig irányított, hogy az ifi és serdülő csapat ugyanazokon a játéknapokon szerepelhessen hazai pályán, mint a klub NB I-es csapata. 

Mivel a két megelőző szezon is eredményhirdetés nélkül ért véget, a szövetség saját hatáskörben választja ki, mely 28 csapat indulhat az ifjúsági ill. serdülő bajnokságok első osztályaiban. A versenykiírás előre jelzi, hogy 2022/23-tól változni fog a korosztályos bajnokságok rendje, de erről a pontos döntés novemberben várható. 

A korosztályos másodosztályú bajnokságokban 24 csapat vehet részt, szintén központilag jelölik ki, hogy melyek. Egyéb tekintetben a lebonyolítás változatlan. A harmadosztályt majd aszerint rendezik, hogy hány csapat ad be nevezést. 

Az ifjúsági korosztály a férfiaknál 2002, a nőknél 2003 és a későbbi évjáratok, a serdülő pedig 2004 ill. 2005. 

Összefoglaló

Két viharos szezon után az MKSZ bízik abban, hogy a 2021/22-es bajnokságok már a terv szerint lejátszhatóak. Igaz, az optimizmus egy éve ilyenkor is megvolt, aztán elég hamar szertefoszlott. Bízzunk abban, hogy ezúttal tényleg nem lesz szükség komolyabb utólagos igazításokra. 

A szövetség minden bajnokságban a szokásosnál két héttel későbbre, július 15-re tűzte ki a nevezési határidőt, különösen az alsóbb osztályú, ill. korosztályos bajnokságokban jöhet ez jól mindenkinek, hogy átgondolja a helyzetét. Bár az idei osztályozók csak kevés (összesen hat) csapatot érintenek, ők viszont a megszokottnál majdnem egy hónappal később fejezik csak be a bajnokságot, és tudják meg véglegesen, hogy egyálalán hol jogosultak indulni. 

A Covid-19 utóhatásainak elsikálásán (ld. az utánpótlás-bajnokságok nevezési rendjét) kívül egy nagyobb horderejű változást látunk, és ez a másodosztály létszámcsökkentése, férfiaknál és nőknél egyaránt. A nemrég még 28 csapatos bajnokság több lépésben 16 résztvevőre szűkül, a 2021/22-es szezonra egy egyedi, átmeneti lebonyolítási renddel. Tavasszal majd kaphatunk egy kis ízelítőt a következő évekre tervezett, egycsoportos NB I/B-ről. 

A többi szinten inkább csak kisebb, technikai jellegű, ill. a jogszabályváltozások által megkövetelt változásokat látunk. Ezek zöméből a szurkoló nem észlel semmit. Reméljük, sőt, bízunk abban, hogy, az előző két évtől eltérően ezúttal a versenykiírás nem az "így lett volna, ha..." kategóriába kerül. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr416598038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása