Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 Tavaszi zárás – Edzői gyorsmérleg 2.

2021.07.13. 11:20 maribor_

1984. július 9-15., a hónap második hete

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_headlines_epitotabor.jpgMagyarországon tombol a nyár. Leszedik a meggyet a Siófoki Állami Gazdaság ifjúsági építőtáborában

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

július 9.

Felszabadulásunk 40. évfordulója, valamint a párt közelgő XIII. kongresszusa tiszteletére meghirdetett munkaverseny-felhíváshoz mind több vállalat és szövetkezet kollektívája csatlakozott. A felajánlások tükrözik azt az elhatározást, hogy a közösségek tagjai cselekvő részesei akarnak lenni az idei népgazdasági terv mielőbbi teljesítésének.

Tizenegy szocialista brigád indítványára a tolnai Aranykalász Termelőszövetkezet teljes tagsága vállalta, hogy a korábban tervezett másodvetések területét 40 százalékkal növelik. Ugyancsak elhatározták, hogy növelik a háztáji és kisegítő gazdaságokból származó állatok felvásárlását és értékesítését, és fokozzák a tejhozamot. Vállalásaik eredményeképp az ez évre tervezett árbevételt öt százalékkal, a nyereségtervet pedig nyolc százalékkal túlteljesítik. A szövetkezetbeliek egyidejűleg 600 ezer forinttal és társadalmi munkával kívánják támogatni településük fejlesztését.

Hasonlóképpen gondolt községe boldogulására a mözsi Új Élet Termelőszövetkezet tagsága is. A termelési tervek túlteljesítése mellett a nagyközség fejlesztésére 100 ezer forintnyi társadalmi munka elvégzését vállalták. Ugyanitt a malom dolgozói ez évre 200 tonna terven felüli őrlést ajánlottak fel. Ugyancsak terveik egy részének túlteljesítését - a borsófeldolgozás kétszázalékos növelését - határozták el a paksi konzervgyár dolgozói.

Barátságvonat indult a Nyugati pályaudvarról 360 fővárosi dolgozóval a Szovjetunióba. A Szakszervezetek Budapesti Tanácsának küldötteit a Moszkvai Városi Szakszervezeti Tanács látja vendégül. A munkaversenyben élen járó budapesti dolgozókat, szakszervezeti képviselőket Moszkvában 27 vállalat és intézmény munkásai, alkalmazottai várják. Velük közös kulturális rendezvényeken, szakmai programokon, tanácskozásokon találkoznak a magyar vendégek. Megismerkednek Moszkva nevezetességeivel, s ellátogatnak Leningrádba is. A magyar dolgozókkal együtt utazott a Szakszervezetek Fővárosi Művelődési Házának Hungária kamara-folklóregyüttese, amely műsorral kedveskedik a vendéglátóknak.

Bettino Craxi olasz miniszterelnök délben kétnapos hivatalos látogatásra a Német Demokratikus Köztársaságba érkezett. Az olasz kormányfő Erich Honecker, az NSZEP KB főtitkára, az államtanács elnöke meghívásának tesz eleget. A berlin-schönefeldi repülőtéren Craxit és kíséretét Erich Honecker és más személyiségek üdvözölték. 

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_erich_honecker_bettino_craxi.jpgHonecker és Craxi a berlini fogadtatáson

Délután az NDK államtanácsának épületében megkezdődtek Erich Honecker és Bettino Craxi hivatalos tárgyalásai. Külön megbeszélést tartott Oskar Fischer és Giulio Andreotti külügyminiszter. A tárgyalásokat megelőzően Craxi az Unter den Lindenen megkoszorúzta a fasizmus és a militarizmus áldozatainak emlékművét. Berlinben a két ország kapcsolatait - főként gazdasági együttműködését - jónak értékelik, és lehetőséget látnak kölcsönösen előnyös fejlesztésére. A tárgyalásokon megvitatják a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseit is.

A Német Szocialista Egységpárt Központi Bizottsága jókívánságait fejezte ki Willi Stophnak, az NDK Minisztertanácsa elnökének, aki ezen a napon töltötte be hetvenedik életévét. Erich Honecker, az NSZEP KB főtitkára, az államtanács elnöke az „NDK Hőse” címet és a Kari Marx Érdemrendet adományozta Stophnak.

Lázár György, a Minisztertanács elnöke, levélben köszöntötte Willi Stophot, a Német Szocialista Egységpárt Központi Bizottsága Politikai Bizottsága tagját, a Német Demokratikus Köztársaság Minisztertanácsának elnökét 70. születésnapja alkalmából.

Willi Stophot az NDK és a Szovjetunió közötti testvéri barátság és sokoldalú együttműködés fejlesztéséhez való hozzájárulásának elismeréseképpen a legmagasabb szovjet kitüntetéssel, a Lenin-renddel tüntették ki. Konsztantyin Csernyenko, az SZKP KB főtitkára, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke és Nyikolaj Tyihonov, az SZKP KB PB tagja, a minisztertanács elnöke táviratban fejezte ki jókívánságait Willi Stophnak születésnapja alkalmából.

Felipe González spanyol miniszterelnök hivatalában fogadta Várkonyi Péter külügyminisztert, aki hivatalos látogatáson tartózkodik vasárnap óta Madridban. A megbeszélésen jelen volt Fernando Moran külügyminiszter és Dóczé Kálmán, a Magyar Népköztársaság madridi nagykövete is. A felek áttekintették a magyar-spanyol kapcsolatokat, s kifejezték óhajukat az együttműködés továbbfejlesztésére. A nemzetközi helyzetet illetően egyetértettek abban, hogy vissza kell térni az enyhüléshez, s a vitás nemzetközi kérdéseket érdemi tárgyalások útján kell megoldani. Várkonyi Péter átadta a spanyol kormányfőnek Lázár György miniszterelnök magyarországi látogatásra szóló meghívását. Felipe González a meghívást köszönettel elfogadta.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_felipe_gonzales_varkonyi_peter.jpgVárkonyi Péter külügyminiszter találkozója Felipe González spanyol miniszterelnökkel Madridban

Tűz ütött ki a yorki székesegyházban, a földkerekség egyik legnagyobb katedrálisában - jelentette be hajnalban a yorki rendőrség. A hatalmas, 500 éves építményt „az összeomlás veszélye fenyegeti” - mondotta a rendőrség egyik szóvivője. A tűz keletkezésekor a székesegyházban senki sem tartózkodott.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_yorki_szekesegyhaz_1.jpgAz égő székesegyház

A tűzoltóságot hajnali fél négykor riadóztatták, de mire kivonultak, az épület már lángokban állt. Az anglikán katedrálist, Észak-Európa legnagyobb középkori templomát 1220 és 1470 között építették. 1967-ben nemzetközi felhívást tettek közzé az épület alapjainak megerősítéséhez szükséges pénzösszeg előteremtésére. A cél az volt, hogy ötmillió dollár gyűljék össze és az alapok megerősítésével szavatolhassák a székesegyház fennmaradását a következő 500 évre. A katedrális a legrégibb angliai festett üvegablakok valóságos kincsestára. Mintegy 185 négyzetméteres hatalmas keleti ablaka 1408-ra készült el, s a világ legnagyobb ilyen látványossága volt. Egyedülálló remekműként tartják nyilván az „öt nővér” elnevezésű festett üvegablakát is. Reggeli jelentések szerint a tűzvész keletkezésének pontos oka nem ismeretes ám nem kizárt, hogy a tüzet villámcsapás okozta. A katedrális környékéről a lakosokat kiürítették és a térséget lezárták. A 2000 éves York város az angol idegenforgalom egyik központja. A rómaiak a fallal körülvett települést Eberacumnak nevezték. Később a vikingek, majd a normannok foglalták el. A kora reggeli órákra a székesegyház tetőszerkezetének egy része az épületbe roskadt és összeomlás előtt áll maga a központi torony is - közölte a rendőrség.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_yorki_szekesegyhaz_2.jpgA főhajóba omlott tetőszerkezet

A székesegyház végül túlélte a tüzet és megmenekült. A teljes munkálatokkal 1989-re végeztek, akkori áron 2,25 millió fontba (mai áron hozzávetőleg 23 millió font, azaz 10 és fél milliárd (!!) forint) került az újjáépítés. Az később derült ki, hogy a tetőszerkezet nem magától omlott be. A tűzoltók engedtek rá többtízezer liter vizet - teljes tudatában a biztos beomlásnak -, hogy ezzel megmenthessék az épület többi részét. A világhírű, többszáz éves üvegtáblák jelentős része a hőtől összeroppant, de az ólom tartószerkezetek megmaradtak, lehetővé téve a helyreállítást. A tetőtartókat, csak úgy, mint az eredeti gerendákat, tölgyfából varázsolták újjá, speciális, tűzgátló réteggel bevonva. A hivatalos vizsgálat soha nem tudta minden kétséget kizáróan megállapítani a tűz keletkezésnek pontos okát. A hivatalos jelentésben úgy írták le, 80% villámcsapás, 10-10% gyújtogatás, vagy elektromos rövidzárlat...

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_yorki_szekesegyhaz_3.jpgA székesegyház teljes pompájában napjainkban

A libanoni rendezés kiindulópontjának tekintett biztonsági terv megvalósítását, a kettészakított Bejrút újraegyesítését veszélyezteti a polgárháború tíz éve alatt elrabolt emberek tragikus sorsa. A jobboldali milíciák fogságában levő férfiak szabadon bocsátását követelő nyugat-bejrúti tüntetők hétfőn már a negyedik egymást követő napon torlaszolták el a főváros keleti és nyugati részét összekötő útvonalakat. A hosszabb ideje működő egyetlen átkelőhely sorsára jutott az a három új átkelőhely is, amelyet vasárnap reggel adtak át a forgalomnak a törvényes hatóságok.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_bejrut.jpgRomba dőlt házak között az első néhány fegyvertelen járókelő a zöld vonal mentén

A főváros egyesítése keretében reggel - 154 napos kényszerű bezárás után - megnyílt ugyan a bejrúti nemzetközi repülőtér, ám egyelőre csak üresen érkező gépeket fogadott, mert a repülőtérre vezető utat is lezárták az elraboltak hozzátartozói. Hétfőn felújította működését a bejrúti kikötő is, de csak mérsékelt teljesítménnyel dolgozhatott, mert az alkalmazottak nagy része hasonló okok miatt nem jutott el a munkahelyére. Nyugat-Bejrút lakossága hétfőn szolidaritási sztrájkkal támogatta a tüntetőket, akik küldöttséget menesztettek Amin Dzsemajel államfőhöz.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_bejruti_tuntetes.jpgA polgárháborúban eltűntek hozzátartozóinak tüntetése: égő gépkocsi abroncsokkal és törmelékkel torlaszolták el a kikötő és a repülőtér felé vezető utat

A szemben álló felek először ez év márciusában, a lausanne-i megbékélési értekezleten, legutóbb pedig a múlt héten állapodtak meg a jobboldali és az ellenzéki pártmilíciák által elrabolt személyek szabadon bocsátásában, de a fogolycsere még mindig várat magára. Ennek oka főként az, hogy a Vöröskereszt adatai szerint legfeljebb 200 maradt életben a több mint 3500 fogolyból, és a titkos tömeggyilkosság felelősei félnek a nyilvánosság elé tárni a valóságot, nem mernek szembenézni az áldozatok hozzátartozóival.

július 10.

Óvári Miklósnak, az MSZMP Politikai Bizottsága tagjának, a Központi Bizottság titkárának vezetésével MSZMP-küldöttség érkezett Prágába. A delegáció tagjai: Aczél György, a Politikai Bizottság tagja, a Központi Bizottság titkára és Szűrös Mátyás, a Központi Bizottság titkára. A küldöttség részt vesz a szocialista országok kommunista és munkáspártjai központi bizottságai nemzetközi és ideológiai kérdésekkel foglalkozó titkárainak prágai tanácskozásán. Kíséretükben vannak Barabás János, Kovács László és Radics Katalin, a KB osztályvezető-helyettesei, valamint Kovács Béla, a Magyar Népköztársaság csehszlovákiai nagykövete, aki a helyszínen csatlakozott a delegációhoz. A magyar küldöttséget a prágai repülőtéren Vasil Bilak, a CSKP KB Elnökségének tagja, a KB titkára, Jan Fojtik, a KB Elnökségének póttagja, a KB titkára és Josef Havlin, a KB titkára fogadta.

Várkonyi Péter külügyminiszter, aki Fernando Moran spanyol külügyminiszter meghívására kétnapos hivatalos látogatást tett Madridban, befejezte tárgyalásait. A magyar diplomácia vezetőjét fogadta János Károly király.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_janos_karoly_kiraly_varkonyi_peter.jpgA spanyol uralkodó üdvözli a magyar külügyminisztert

Ezt megelőzően a két ország külügyminisztere átfogó eszmecserét folytatott a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseiről. Egyetértett abban, hogy minden érintett államnak hozzá kell járulnia a bizalom légkörének javulásához, az európai béke és biztonság megszilárdításához. A külügyminiszterek kifejezték kormányuk elkötelezettségét arra, hogy nemzetközi kapcsolataikban a helsinki záróokmányban és a madridi találkozón elfogadott elveknek megfelelően tevékenykednek.

A hivatalos tárgyalásokon áttekintették a magyar-spanyol kapcsolatok helyzetét, és megvizsgálták a továbbfejlesztésük lehetőségeit. Megállapították, hogy bár a legutóbbi években a kapcsolatok fejlődésének üteme meggyorsult, még mindig nem éri el a kívánatos és lehetséges szintet. Mindkét külügyminiszter lehetőséget lát az együttműködés továbbfejlesztésére, mindenekelőtt a gazdasági, valamint a műszaki-tudományos kapcsolatok területén. Ennek a törekvésnek a szellemében került sor a gazdasági és ipari kooperációs megállapodás, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény aláírására, valamint a magyar-spanyol konzuli egyezményt életbe léptető, megerősítő okiratok kicserélésére. Várkonyi Péter magyarországi látogatásra hívta meg Fernando Morant, aki a meghívást köszönettel elfogadta.

Külügyminiszterünk este elutazott a spanyol fővárosból. Várkonyi Péter tegnap a késő esti órákban hazaérkezett Budapestre. Fogadtatására a Ferihegyi repülőtéren megjelent Antonio Sanchez Jara, a budapesti spanyol nagykövetség ideiglenes ügyvivője.

Rendkívül hasznosnak és érdekesnek, eredményében előremutatónak értékelte Erich Honeckerrel tartott hivatalos megbeszéléseit Bettino Craxi olasz miniszterelnök. Az olasz nagykövetségen délután tartott sajtóértekezleten - amelyen részt vett Andreotti külügyminiszter is - elmondta, hogy az NDK Államtanácsának elnökével áttekintették az európai és a nemzetközi kapcsolatod alakulását és a béke biztosításának kilátásait. Napjainkban a biztonság a fő kérdés - mondotta. Berlini látogatása - folytatta - beleillik azoknak a tárgyalásoknak a sorába, amelyeket Bécsiben és Budapesten folytatott. Most, a nemzetközi kapcsolatokban támadt nagy nehézségek idején, minden alkalmat meg kell ragadni a politikai párbeszédben új lehetőségek feltárására, a bizalom helyreállítására, a negatív irányzatok visszafordítására.

A brit kikötők nagyobbik része leállt. A szállítási dolgozók szakszervezetének felhívását követve a dokkmunkások Skóciától Bristolig nem rakják ki és be a szállítmányokat; voltaképp csak a kompok közlekednek többé-kevésbé normálisan, ám azok is csak azért, mert személyzetük más szakszervezethez tartozik. A dokkmunkássztrájk közvetlenül összefügg a bányászsztrájkkal, bár nem szolidaritási akció. A brit acéltröszt ugyanis - avégett, hogy megtörje az acélműveket blokád alá vevő bányászok és a szállítási dolgozók közös fellépését - „fekete”, azaz szakszervezeten kívüli munkaerőt alkalmazott az északkelet-angliai Immingham kikötőjébe érkező vasércszállítmányok kirakására. Ezt torolják meg általános munkabeszüntetéssel a dokkmunkások - annak ellenére, hogy a kikötői munkáltatók egyesülete úgy érvel: joga volt nem szervezett munkaerőt igénybe venni.

A Financial Times szerint a brit külkereskedelem 80 százaléka - értékben legalábbis - a kikötőkön át zajlik, s ha a sztrájk szilárd támogatást kap, megeshet, hogy igen gyorsan hiányok keletkeznek nyersanyagokban. A mostani sztrájkfelhívást sok kikötőben, így Southamptonban, Newburyben, Hullban, a London alatti Tilburynél, Cardiffban, Grimsbyben - azonnali munkabeszüntetés követte. Estére a szállítási szakszervezet és a kikötői munkáltatók egyeztető tárgyalásokat tűztek ki.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_brit_dokkmunkas_sztrajk.jpgKirakodásra váró hajók személyzet nélkül a londoni dokkban

A polgárháborús konfliktusban kettészakított Bejrút sikeres újraegyesítése után a fővárostól délkeletre fekvő hegyvidékre is kiterjesztik a libanoni nemzeti egységkormány rendezési tervét. A folyamatban levő előkészületek igazolják azt az értesülést, hogy a hétvégétől az átszervezett kormányhadsereg és egyben a törvényes központi hatalom ellenőrzése alá vonják Szuk-el-Garb, Alej és Bamdun térségét. Ez az intézkedés lehetővé teszi a nagy fontosságú Bejrút-Damaszkusz nemzetközi útvonal megnyitását. 

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_bejruti_bizottsag.jpgA drúz, a keresztény falangista, a síita muzulmán milíciák, a kormányhadsereg és a rendőrség képviselőiből álló közös bizottság ellenőrzi a Galerié Semann átkelőhely megnyitását

Bejrút lakossága egyébként kedden élvezte először az egy héttel ezelőtt megkezdett biztonsági intézkedések előnyeit. A reggeli óráktól kezdve zavartalan volt a forgalom a város keleti és nyugati része között megnyitott négy átkelőhelyen. Ugyancsak normális módon működött a hétfőn megnyitott nemzetközi repülőtér és a kikötő. A libanoni légitársaság keddi menetrendjében már kilenc utasszállító gép érkezése és indítása szerepelt. A Nyugat-Bejrútban létesített ideiglenes kikötőt feleslegessé tette az állami kikötő munkájának felújítása.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_bejruti_repuloter.jpgA libanoni kormánycsapatok 6. dandárjának katonái megérkeznek a repülőtérre, hogy átvegyék az ellenőrzést

A tartós közel-keleti béke annak a függvénye, hogy a palesztinok érvényesíthetik-e jogaikat; készek vagyunk teljes mértékben együttműködni az ENSZ-szel, hogy átfogó és igazságos megoldást találjunk - hangoztatta Jasszer Arafat, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet vezetője keddi sajtóértekezletén. Arafat kétórás megbeszélést folytatott Javier Pérez de Cuellar ENSZ-főtitkárral Genfben, ahová aznap érkezett Tuniszból Faruk Kadduminak, a PFSZ vb politikai osztálya vezetőjének társaságában. A találkozó az ENSZ-főtitkár kezdeményezésére jött létre, aki a múlt héten közölte: a PFSZ vezetőjével tartandó eszmecserén szeretné teljessé tenni azt a képet, amelyet a múlt hónapban szerzett közel-keleti kőrútján a térség helyzetéről. A világszervezet közleménye rendkívül hasznosnak minősítette a megbeszélést.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_arafat_perez_de_cuellar.jpgArafat és Pérez de Cuellar megbeszélése

július 11.

Prágában megkezdődött a szocialista országok kommunista és munkáspártjai központi bizottságai nemzetközi és ideológiai kérdésekkel foglalkozó titkárainak értekezlete. A tanácskozáson a Bolgár Kommunista Párt, Csehszlovákia Kommunista Pártja, a Kubai Kommunista Párt, a Laoszi Népi Forradalmi Párt, a Lengyel Egyesült Munkáspárt, a Magyar Szocialista Munkáspárt, a Mongol Népi Forradalmi Párt, a Német Szocialista Egységpárt, a Román Kommunista Párt, a Szovjetunió Kommunista Pártja és a Vietnami Kommunista Párt képviselői vesznek részt.

A tanácskozást Vasil Bilak, a CSKP KB Elnökségének tagja, a KB titkára nyitotta meg. A tanácskozáson felszólalt Borisz Ponomarjov, az SZKP KB PB póttagja, a KB titkára, Milko Balev, a Bolgár Kommunista Párt KB PB tagja, a KB titkára, Konsztantyin Ruszakov, az SZKP KB titkára, Óvári Miklós, az MSZMP PB tagja, a KB titkára, Hoang Tung, a Vietnami Kommunista Párt KB titkára, Kurt Hager, az NSZEP KB PB tagja, a KB titkára, Jesus Montané Oropesa, a Kubai Kommunista Párt KB PB póttagja, a KB titkárságának tagja és Saman Vinaketh, a Laoszi Népi Forradalmi Párt KB titkára. A tanácskozás holnap folytatódik.

A szovjet kormány meghívására hivatalos látogatásra Moszkvába érkezett Javier Pérez de Cuellar, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára. A magas rangú vendéget a repülőtéren Andrej Gromiko, az SZKP KB PB tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsa elnökének első helyettese, külügyminiszter fogadta. A látogatás bejelentéséről szóló anyagában a Pravda szerdán, ismertette a főtitkár életútját, hangoztatva: mint az ENSZ legfőbb tisztségviselője, Cuellar az Egyesült Nemzetek Szervezete szerepének növelését szorgalmazza, erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy az alapokmányban rögzített elveknek megfelelően az ENSZ a nemzetközi béke és biztonság megőrzésének és megszilárdításának fontos eszköze legyen.

Tisztában vannak Moszkvában egyúttal azzal is, hogy bármilyen, előremutató határozatokat is hozzanak az ENSZ-ben, azok végrehajtása a tagállamoktól függ. Jelenleg az a helyzet, hogy az államok egy jelentős részénél nincs meg a politikai akarat a világszervezet döntéseinek és határozatainak végrehajtására. Márpedig az ENSZ-nek - amely a tagállamiak kormányai által adott felhatalmazások alapján fejti ki működését - nincs olyan ereje, amellyel kikényszeríthetné a határozatok végrehajtását - hangsúlyozzák a szovjet fővárosban.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_andrej_gromiko_perez_de_cuellar.jpgAndrej Gromiko köszönti Pérez de Cuellart Moszkvában

Cheysson francia külügyminiszter a La Croix-nak adott nyilatkozatában bírálja az amerikai űrfegyverkezési terveket, hangoztatva, hogy az amerikaiak által tervezett rakétaelhárító rendszer voltaképpen egy „űrbéli Maginot-vonalhoz” hasonlít, s végeredményben veszélyeztetné Nyugat-Európa biztonságát. Cheysson a francia lap számára adott nyilatkozatában emlékeztet rá: annak idején a Maginot-vonal kiépítése azzal a következménnyel járt, hogy Franciaország szövetségesei, amelyeket ez a vonal nem védelmezett, elvesztették a szövetségbe vetett bizalmukat. Az Egyesült Államokban most olyan kampány indult meg, amely azt az illúziót kelti az óceánon túl, mintha az űrfegyverek teljes biztonságot nyújtanának az Egyesült Államoknak. Ám ebben az esetben európai szövetségesei hihetnek-e abban, hogy az Egyesült Államok, amelyet egy ilyen rakétaelhárító rendszer védelmez, megvédené őket? - veti fel a kérdést Cheysson, majd azt a reményét hangoztatja, hogy Washington mielőbb tanácskozni fog szövetségeseivel az űrfegyverkezésre vonatkozó terveiről.

A Bejrút újraegyesítését megvalósító biztonsági intézkedések eredményeként szerdán első ízben a baabdai elnöki palotában tartott ülést a libanoni nemzeti egységkormány. A kabinet a különböző pártmilíciák fogságában levő túszok kicseréléséről, valamint a Bejrút környéki hegyvidék pacifikálásáról tanácskozott.

Szerdára virradóra különösen nagy erejű bomba robbant a Nyugat-Bejrútban levő líbiai diplomáciai képviselet épületében. A merénylet súlyos anyagi károkat okozott, de emberáldozatot nem követelt, mert a merénylők a távirányítású pokolgép felrobbantása előtt az őröket eltávolították az épületből. A terrorakciót az eltűnt Musza Szadr imám nevét viselő síita csoport tagjai követték el, követelve, hogy Ali Abdesszalam Triki líbiai külügyminiszter mondja le szerdára tervezett libanoni látogatását. Az említett csoport tagjai három héten belül két líbiai diplomatát raboltak el Nyugat-Bejrútban, ám később élve elengedték őket. Az emberrablók követelték Líbia bejrúti képviseletének végleges bezárását, a diplomáciai kapcsolatok megszakítását.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_libiai_nagykovetseg.jpgA libanoni biztonsági erők a líbiai képviselet környékét vizsgálják át

Hasszán Hasem, a síita Amal mozgalom végrehajtó bizottságának elnöke ugyancsak ellenezte Triki látogatását. A libanoni államnak mindaddig tartózkodnia kell a líbiai rendszerrel való kapcsolatfelvételtől - mondta -, amíg nem bocsátják szabadon a Líbiában 1978 óta fogva tartott Musza Szadr imámot és két kísérőjét. Triki csak abban az esetben jöhet Bejrútba, ha magával hozza az eltűnt imámot. A líbiai kormány több ízben cáfolta, hogy a libanoni síita vallási vezető Líbiában tűnt volna el.

A háború előtti Libanonban „a síita ébredés” legmeghatározóbb személyisége, az 1928-ban született, iráni születésű libanoni tudós, vallási vezető, Szajid Musza Szadr volt, aki az 1960-as évek elején jelent meg a politikai színtéren. Az iraki Nedzsefben tanult vallásjogot, ahol az 1960-as, 70-es években maga Khomeini is kidolgozta a síita doktrínák új értelmezését, amely az iráni forradalom ideológiai alapját jelentette. Khomeinihez hasonlóan úgy vélte, hogy a rejtőzködés elvének érvényesítése a síiták elnyomásához vezetett, ezért elérkezett az ideje, hogy sorsuk aktív formálóivá váljanak. Musza Szadr 1975-ben megalakította az első síita politikai pártot, az Amal-t, összefogva a baloldali érzelmű alsó és középrétegeket és a baloldal előretörésétől tartó vallásos, hagyományos vezető réteget. A palesztinok harcával egyetértett, ám élesen ellenezte, hogy Dél-Libanont harcmezőként használják küzdelmükhöz, miközben a helyiek megpróbáltatásai már messze túllépték a tűrőképesség határát. Az izraeli bombázások és a palesztin gerillák erőszakos fellépése ugyanis rettegésben tartotta a déli síitákat is, akik a palesztinok agresszivitása miatt ráadásul egyre érzéketlenebbé váltak a harcok végkimenetelét illetően. Musza Szadr azzal, hogy felfegyverezte az Amal-t, képessé tette a dél síita lakosságát arra, hogy megvédelmezze magát. Szadr soha nem szólított fel egy iszlám állam kialakítására, inkább reformer volt, mint forradalmár. Tudatában volt a libanoni társadalom vallási sokszínűségének és a muszlim tengerben élő a keresztények félelmeinek. Mindenekelőtt az igazságtalan feudális struktúrákat, valamint az alaptalan maronita keresztény arroganciát és túlhatalmat akarta megszüntetni a nemzeti és helyhatósági politikai életben. Az Amal fegyveres szárnyának megszervezése ellensúlyt biztosított a palesztin gerillákkal szemben, valamint hiánypótlónak bizonyult a libanoni hadsereg harcképtelen volta miatt. Musza Szadr tevékenységét úgy összegezhetnénk, hogy a síitákat a libanoni színtér versenyképes erejévé tette, és az összetartozás érzésével ruházta fel.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_musza_szadr_imam.jpgAz imám hívei és követői között

1978-ban, egy hivatalos líbiai látogatás alkalmával Szadr imám rejtélyes körülmények között eltűnt. Az, hogy ez egy szunnita országban történt nyilvánvaló üzenetet hordozott az öntudatra ébredő síiták számára. A Kadhafi rezsim kétségbeesetten próbálta bizonygatni később, hogy az imám Rómába távozott. Ennek némileg ellentmondott az, hogy csomagjait megtalálták a hotelban, illetve semmilyen Líbiából távozó repülőgép, vagy hajó utaslistáján nem szerepelt a neve. Sorsáról a fátylat Kadhafi bukása sem lebbentette le, azóta sem akadtak Musza Szadr nyomára. Sok elmélet létezik eltűnésének körülményei körül, amelyek közül egyik sem bizonyított. Tartózkodási helye a mai napig ismeretlen.

George M. Godley, az Egyesült Államok akkori libanoni nagykövete mondta róla: "Vita nélkül az egyik, ha nem a legnagyobb hatású egyén, akivel Libanonban találkoztam.”

A hétfőn megnyitott bejrúti repülőtér szerdán fogadott először külföldi repülőgépet: minden más légitársaságot megelőzve a Malév áruszállító különgépe landolt Bejrútban.

Az izraeli hatóságok szabadon bocsátottak két libanoni állampolgárt a június végén katonai erővel Haifába térített komphajó utasai közül. Két, palesztin kapcsolatokkal gyanúsított utast továbbra is önkényesen fogva tartanak Izraelben.

A demokrata párt elnökjelöltségéért küzdő Gary Hart szenátor azzal vádolta Reagan elnököt, hogy súlyosan veszélyezteti a szovjet-amerikai viszonyt, feszültté teszi az Egyesült Államok és nyugat-európai szövetségesei közötti kapcsolatokat és nem képes haladást elérni a fegyverzet-ellenőrzésben. Hart a Georgia állambeli Atlanta város egyetemén tartott előadást. A szenátor szerint az elnökválasztás közeledtével Reagan gyakran azért folyamodik demagóg kijelentésekhez, hogy így leplezze a Közép-Amerikában, a Közel-Keleten és a fegyverzet ellenőrzésben elszenvedett vereségeket. Reagan újraválasztása hallatlan nagy veszélyt jelentene a békére nézve, romlana a világpolitikai légkör, s ez előidézhetné a helyi konfliktusok gyors kiszélesedését, sőt egy nukleáris háború kirobbanását is - mondta Gary Hart.

A salvadori hazafiak és a kormánycsapatok között lezajlott harcok után a salvadori kormány az ország északi, középső és keleti részének legfontosabb útvonalain estétől elrendelte a forgalom leállítását. A rendelet érinti az ország legfontosabb útvonalát, a pánamerikai műutat is. A kormány intézkedését az váltotta ki, hogy a Farabundo Marti Nemzeti Felszabadítási Front tagjai bejelentették: lezárják a pánamerikai műút egyik szakaszát és gátolják a közlekedést az országban. A hazafiak ebben a hónapban már másodszor fordulnak ehhez az eszközhöz, hogy így is bizonyítsák harci erejüket.

július 12.

Félezren voltak reggel jelen a Chinoin ebédlőjében azon a munkásgyűlésen, amelyen a nagyüzem dolgozói felajánlást tettek a felszabadulás 40. évfordulója, a XIII. pártkongresszus - valamint a gyáralapítás ugyancsak 1985-re eső, 75 esztendős jubileuma - tiszteletére. Versenyfelhívásukhoz a helyszínen csatlakoztak több más, IV. kerületi üzem: a Tungsram, a Budalakk, az Országos Bányagépgyártó Vállalat, az Újpesti Gyapjúszövő, a Duna Cipőgyár és a Mikroelektronikai Vállalat küldöttei.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_chinoin_munkasgyules.jpgA gyűlés részvevői

Hazánk felszabadulásának 40. évfordulója, valamint az MSZMP XIII. kongresszusa tiszteletére meghirdetett munkaverseny-mozgalom Baranya megyében is mind szélesebb visszhangra talált. A Mecseki Szénbányák Kossuth bányájában megtartott munkásgyűlésen több mint hétszázan vettek részt. Megállapították, hogy az esztendő első felében 120 ezer tonna szénnel kevesebbet hoztak felszínre a Mecseki Szénbányák dolgozói. A vállalat idei terve azonban 2,7 millió tonna szén kitermelése, s éppen a munkásgyűlésen állapították meg, hogy a kollektívának vannak olyan tartalékai, amelyekkel az elmaradást pótolni lehet.

Ugyancsak munkásgyűlést hívtak össze Bólyban is. A Mezőgazdasági Kombinát vetőmagüzemében 105 szocialista brigád több mint három és fél száz képviselője tárgyalta meg: hogyan és miképpen segíthetnék a közösség mind eredményesebb boldogulását. A teendők felmérésekor megállapították, hogy az időjárás miatt a mezőgazdaságban halmozódnak a tennivalók, s ez idő szerint csaknem kéthetes késésben vannak. Ez egyebek között azt is jelenti, hogy minden eddiginél rövidebb idő alatt kell elvégezni a betakarítást. A terméskilátások egyébként kedvezőek. A jelek szerint a tervezett 260 milliós nyereség akár túl is teljesíthető. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a tej- és hústermelésben, valamint a vetőmag előállításban különösen érdekelt nagyüzem dolgozói mozgósítsák tartalékaikat. Elképzeléseik szerint az idén 45 ezer tonnányi vetőmagot állítanak elő.

Mától emelkednek egyes termékek és szolgáltatások hatósági fogyasztói árai. A fogyasztói árak emelését az importárak, illetve a termelési költségek növekedése teszi szükségessé. Az üdítő italok fogyasztói ára átlagosan 11 százalékkal, a kólaféléké 12-21 százalékkal, egyes hazai alapanyagból készült üdítő italok ára 3-14 százalékkal emelkedik. Az áztató-, öblítő-, mosó- és mosogatószerek 10-16 százalékkal drágulnak. Egyes pipereszappanok, fogkrémek fogyasztói ára differenciáltan, 3-30 százalékkal nő. Az alumíniumból készült háztartási edények ára 12-24 százalékkal emelkedik. A gázüzemelésű lakásfűtő készülékek és berendezések, valamint a bojlerek ára 2-15 százalékkal lesz magasabb. A szolgáltatások közül átlagosan 27 százalékkal drágul a mosás-vegytisztítás. Ezen belül Budapesten a kilós mosás díja kilogrammonként 6 forintról 9 forintra emelkedik. A piperemosás és a vegytisztítás díja átlagosan 14 százalékkal nő. A tehertaxi fuvardíja 10 százalékkal emelkedik.

Zebegényben nyílt meg az első magyar hajózási magánmúzeum, Farkas Vincze hajóskapitány gyűjteményével és saját készítésű tárgyaival. Célja, hogy bemutassa, milyen helyeken jártak a magyarok a világ tengerein hajózva, és közben milyen természeti népek kultúrájával ismerkedhettek meg. A távoli tájakról hazahozott emlékek a hajózási relikviákkal és a tengerek élővilágával sokrétű látványt nyújtanak.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_hajozastoerteneti_muzeum_1.jpgA családi házból kialakított múzeum bejárata

Farkas Vincze szükségét érezte a kulturális örökségek megmentésén túl a magyar- és a világhajózás történetének hiteles bemutatását az őskortól napjainkig. A saját kezűleg, nagy precizitással készített hajómodellek, az eredeti hajófelszerelések, navigációs eszközök, szakmai iratanyagok, egyenruhák, lobogók, használati eszközök hűen tükrözik az egykori magyar hajózás nagyságát. A több évtizedes gyűjtőmunka eredményeként ma már ez az ország legnagyobb hajózási gyűjteménye. A Magyar Állam 1987-ben védetté nyilvánította az akkor kiállított tárgyakat. Farkas Vincze hajóskapitány a múzeum alapítója 2007-ben hunyt el 88 évesen. A múzeum vezetését és a hajózási emlékek további gyűjtését leánya Farkas Judith folytatja.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_hajozastoerteneti_muzeum_2.jpgA kiállítás egy részlete

Andrej Gromiko, az SZKP KB PB tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsa elnökének első helyettese, külügyminiszter Moszkvában megbeszélést folytatott, Javier Pérez de Cuellarral, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkárával. A megbeszélésen mindkét részről veszélyesnek nevezték a mostani nemzetközi helyzetet, s hangsúlyozták: konkrét lépések megtételére van szükség az atomháború elhárításáért, az államok közötti bizalom légkörének kialakításáért. A tárgyaló felek hangoztatták: ahhoz, hogy a nemzetközi életben kedvező fordulat következzék be, szükség van minden állam építő jellegű együttműködésére és politikai akaratára. Ebben hasznos szerepet kell betöltenie az Egyesült Nemzetek Szervezetének, amelyet eredetileg is a béke megóvásáért és megszilárdításáért kifejtett erőfeszítések összefogása céljából hívtak életre. Az ENSZ-főtitkár látogatást tett a moszkvai KGST-székházban, és találkozott a szovjet ENSZ-társaságok vezetőivel.

Prágában véget ért a szocialista országok kommunista és munkáspártjai központi bizottságai titkárainak tanácskozása nemzetközi és ideológiai kérdésekről. A tanácskozáson részt vettek a Bolgár Kommunista Párt. Csehszlovákia Kommunista Pártja, a Kubai Kommunista Párt, a Laoszi Népi Forradalmi Párt, a Lengyel Egyesült Munkáspárt, a Magyar Szocialista Munkáspárt, a Mongol Népi Forradalmi Párt, a Német Szocialista Egységpárt. a Román Kommunista Párt, a Szovjetunió Kommunista Pártja és a Vietnami Kommunista Párt képviselői.

A tanácskozás második napján, Elnökségének tagja, a, KB titkára elnökölt, felszólalt Damdingin Gombodzsav, a Mongol Népi Forradalmi Párt KB PB tagja, a KB titkára; Jozef Czyrek, a LEMP KB PB tagja, a KB titkára; Ion Stoian, a Román Kommunista Párt KB Politikai Végrehajtó Bizottságának póttagja, a KB titkára; Jan Fojtik, a CSKP KB Elnökségének póttagja, a KB titkára; Borisz Sztukalin, az SZKP KB tagja, a KB osztályvezetője és Joachim Herrmann, az NSZEP KB PB tagja, a KB titkára. A tanácskozás végén a részvevők egyhangúlag közleményt fogadtak el

Amin Dzsemajel libanoni elnök baabdai hivatalában fogadta Ali Abdesszalam Triki líbiai külügyminisztert, aki Moamer el-Kadhafi ezredes üzenetével érkezett Bejrútba. Triki előzőleg Damaszkuszban járt, ahol Hafez Asszad szíriai elnöknek adott át hasonló üzenetet. A líbiai diplomácia vezetője annak ellenére sem mondott le libanoni látogatásáról, hogy az eltűnt Musza Szadr imámról élnevezett síita csoport merénylettel fenyegette meg őt, és szerdán felrobbantotta Líbia bejrúti képviseletét. A Kadhafi-üzenet tartalma egyelőre nem ismeretes.

Folytatódtak a szerda este kezdődött, több településre kiterjedő fegyveres összecsapások Észak-Libanonban Szlimán Franzsijé volt köztársasági elnök Marada-brigádja és a Szíriai Nemzeti Szociális Párt milíciája között. A súlyos áldozatokat követelő konfliktus következtében Tripoli város nemrég helyreállított olajfinomítója is kigyulladt.

Hafez Asszad elnök személyes megbízottjaként magas rangú szíriai katonatiszt érkezett az észak-libanoni Zgortába, hogy közvetítsen a kirobbant fegyveres konfliktusban, amelynek ideiglenes adatok szerint hét halottja és húsz sebesültje van. Szíria mindkét szemben álló felet szövetségesének tekinti. Tripoli város küldöttsége és a független: nasszeristák mozgalma szintén közvetítő szerepet vállalt.

Bizottságot hozott létre a libanoni minisztertanács azzal a feladattal, hogy átfogó tervet dolgozzon ki az Izrael megszállta Dél-Libanon felszabadítására - jelentette be Rasid Karamí miniszterelnök kormányának a Baabda-palotában tartott ülése után.

A Hongkong jövőjével foglalkozó brit-kínai tárgyalások újabb fordulója ért véget csütörtökön Pekingben. Az utóbbi tanácskozások központi témája az volt, miképpen készítsék elő Hongkong Kínához való visszacsatolását, amelyre 1997-ben kerül sor.

A salvadori hazafias erők folytatták hétfőn bejelentett szabotázsakcióikat, amelyeknek célja az ország közlekedésének megbénítása. A Radio Venceremos közlése szerint a gerillák a San Salvadortól 35 kilométerre levő Aguilares közelében aknára futtattak egy cementet szállító tehervonatot és felgyújtottak tizenöt járművét az ország különböző útjain. A salvadori vasutakat kezelő társaság megerősítette a tehervonat elleni támadás hírét, aminek következtében a mozdony és tizenkét tehervagon kisiklott. A hazafiak egy hónap alatt már a második akciósorozatot indították a közlekedési útvonalak ellen. Akcióik mindenekelőtt az ország legfontosabb útvonalát, a pánamerikai műutat és a tengerparti utakat érintik. A szabotázsakciók miatt a salvadori kormányhadsereget országszerte riadókészültségbe helyezték.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_salvadori_merenylet.jpgA hazafiak által felrobbantott vasúti szerelvény

július 13.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára délelőtt a KB székházában találkozott Lars Wernerrel, a Svéd Baloldali Párt - Kommunisták elnökével, aki az MSZMP meghívására tartózkodik hazánkban. A szívélyes, elvtársi légkörű találkozón véleményt cseréltek a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseiről, az európai béke és biztonság megszilárdítására. az enyhülési folyamat eddigi eredményeinek megvédésére irányuló erőfeszítésekről. Megerősítették pártjaik szándékát a kétoldalú kapcsolatok további szélesítésére, a kommunista pártok összefogásának előmozdítására, a társadalmi haladás és a béke ügye javára.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_kadar_janos_lars_werner.jpgLars Werner és Kádár János az MSZMP KB székházában

A találkozón jelen volt Kovács László, a Központi Bizottság külügyi osztályának helyettes vezetője. Lars Wernerrel megbeszélést folytatott Szűrös Mátyás, a Központi Bizottság titkára. A találkozón a nemzetközi helyzet, valamint a nemzetközi kommunista és munkásmozgalom főbb kérdéseiről cseréltek véleményt. A svéd testvérpárt elnöke találkozott Markó Istvánnal, a Központi Bizottság gazdaságpolitikai osztályának helyettes vezetőjével is, aki tájékoztatást adott gazdasági helyzetünkről és az előttünk álló feladatokról. A Svéd Baloldali Párt - Kommunisták elnöke péntek délután elutazott Budapestről.

Konsztantyin Csernyenko, az SZKP KB főtitkára, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke délelőtt fogadta Javier Pérez de Cuellar ENSZ-főtitkárt, aki szerda óta tartózkodik Moszkvában a szovjet kormány meghívására hivatalos látogatáson. A Szovjetunió hiánytalanul támogatja azokat az erőfeszítéseket, amelyek célja az Egyesült Nemzetek Szervezete szerepének növelése a béke és az államok közötti konstruktív együttműködés megszilárdításában - mondotta Konsztantyin Csernyenko. A konstruktív, baráti légkörű megbeszélésen jelen volt Andrej Gromiko, az SZKP KB PB tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsa elnökének első helyettese, külügyminiszter.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_konsztantyin_csernyenko_perez_de_cuellar.jpgAz ENSZ-főtitkárt üdvözli Konsztantyin Csernyenko

Konsztantyin Csernyenko a találkozón hangoztatta: a Szovjetunió következetesen a nemzetközi légkör javítására s a fegyverkezési hajsza megszüntetésére törekszik, napjaink legfontosabb feladatának a nukleáris háború veszélyének elhárítását tekinti. A szovjet vezető felhívta az ENSZ főtitkárának figyelmét azokra a konkrét szovjet javaslatokra, amelyek célja e kulcsfeladatok megoldása, s amelyek valós alternatívát jelentenek a világot fenyegető veszéllyel szemben. Javier Pérez de Cuellar üdvözölte a Szovjetuniónak a háborús veszély elhárítása, a nemzetközi feszültség csökkentése érdekében tett erőfeszítéseit. Állást foglalt amellett, hogy az ENSZ az eddiginél nagyobb mértékben járuljon hozzá a béke és a nemzetközi biztonság megszilárdításával kapcsolatos kérdések megoldásához.

A felek hangsúlyozták, hogy feltétlenül ki kell használni a világszervezet lehetőségeit a konfliktusok és a feszültséggócok megszüntetésében, az államok szabad és független fejlődésének biztosításában. Ebben az összefüggésben szóba került a közel-keleti válság békés megoldásának lehetősége, a ciprusi kérdés, a Közép-Amerikában és Afganisztán körül kialakult helyzet. A szovjet fél hangsúlyozta: megengedhetetlen minden olyan cselekmény, amelynek a célja más országok társadalmi-politikai rendszerének felforgatása s minden olyan törekvés, amely a terrorizmust az állami politika szintjére próbálja emelni. Javier Pérez de Cuellar a késő délutáni órákban elutazott a szovjet fővárosból.

Megkezdte az elhasznált berendezések átrakását a teherűrhajóba a Szaljut-7-Szojuz-T-11-Progressz-22 orbitális űrkomplexumon dolgozó három szovjet űrhajós, Leonyid Kizim, Vlagyimir Szolovjov és Oleg Atykov. A teherűrhajó kirakodása után az űrhajósok még szerdán a Progressz-22 hajtóműveinek segítségével módosították az űrkomplexum pályáját. A kozmonauták - akik több mint 150 napja tartózkodnak távol a Földtől - az előírt tervek szerint folytatják tudományos kutatómunkájukat. A három űrhajós egészséges.

Több száz diák tüntetett Santiago de Chilében, tiltakozásul az ellen, hogy kizárták a santiagói katolikus egyetemről azt a 21 társukat, akik két héttel ezelőtt elfoglalták az egyetem filozófiai tanszékét. A rendőrök összecsaptak a tüntetőkkel, tíz diákot letartóztattak.

Manfred Wörner nyugatnémet hadügyminiszter és amerikai kollégája, Caspar Weinberger Washingtonban egyezményt írt alá. Ennek értelmében amerikai Patriot és francia-NSZK gyártmányú Roland légvédelmi fegyvereket állítanak fel az NSZK területén levő NATO-objektumok védelmére. Az aláírás után mondott beszédében és sajtókonferenciáján az NSZK hadügyminisztere bírálta azokat az amerikai törvényhozókat, akik az USA-csapatlétszám csökkentésével fenyegetik az NSZK-t, ha nem fokozza még tovább úgynevezett katonai hozzájárulását. Wörner azt mondotta, hogy a folytatódó amerikai katonai jelenlét „politikai és pszichológiai terhet” jelent az NSZK lakosságának: évi ötezer hadgyakorlatra kerül sor az ország területének egyharmadában. Az NSZK ezt tudomásul veszi, de joggal tarthat megértőbb és méltányosabb magatartásra igényt, s arra, hogy „ne fenyegessék” - hangoztatta.

Amerikai szóvivők a megegyezést jelentősnek minősítették az Egyesült Államok hadiipara szempontjából. Az NSZK több száz millió dollárt fizet a Patriotokért, amelyekről a gyártó cég a megegyezés aláírásának napján elismerte, hogy működésük „még kívánnivalókat hagy maga után”. Az egyezmény aláírását közvetlenül megelőzően egyébként a washingtoni külügyminisztérium elutasította azt a szovjet jegyzéket, amely tiltakozott bizonyos támadó fegyverfajtáknak NSZK-beli gyártása ellen, mivel az ilyen eszközök előállítása ellentétes a második világháborút követően kötött nemzetközi megállapodásokkal.

Egy 19 éves amerikai fiatalember, bizonyos Terry Wallis, súlyos autóbalesetet szenved az arkansasi Stone megyében. Furgonjával lesodródott az útról, több, mint hét métert zuhant egy kiszáradt vízmosásba. A mentők, mikor kiérkeztek, megállapították, hogy nem reagál és mozgásképtelen, de lélegzik. A balesetet követő egy éven belül a kóma alatt állapota stabilizálódott, de az orvosok úgy gondolták, hogy ez tartós, sőt, végleges, élete végéig a lélegzését biztosító orvosi berendezésekre fog szorulni. Eddig ez egy átlagos történet. De Wallis szinte napra pontosan 19 év múlva, 2003 júliusában váratlanul felébredt. A cikk írásakor közelít a hatvanhoz, és bár maradtak nyomai a sérülésének, a körülményekhez képest, köszöni szépen, jól van...

július 14.

Semmiféle valóságalapjuk nincs az amerikai titkosszolgálatok által az utóbbi időben terjesztett híreszteléseknek, amelyek szerint a Varsói Szerződés tagállamai úgymond titkos határozatot hoztak közép-hatótávolságú rakéták bulgáriai telepítéséről - erre mutat rá kommentárjában a Krasznaja Zvezda, a Szovjetunió honvédelmi minisztériumának lapja. Az igazság az -hangsúlyozza nyomatékosan a lap -, hogy a szovjet közép-hatótávolságú eszközök, köztük az ilyen osztályú ballisztikus rakéták is kizárólag a Szovjetunió területén vannak elhelyezve. Ilyen fegyverek soha nem voltak és ma sincsenek a Varsói Szerződés egyetlen más tagállamának területén sem. Minderről több ízben szóltak a legmagasabb szintű szovjet vezetők is.

A kazah tagköztársaság-beli, Szemipalatyinszkban minden eddiginél nagyobb kísérleti atomrobbantást hajt végre a Szovjetunió.

Reggel 6 óra 10 perckor az olasz határhoz közel levő divacai (Szlovénia) vasútállomáson egy tehervonat belerohant az ott veszteglő belgrád-pulai gyorsvonatba, amelyen 1500 utas tartózkodott. A gyorsvonat utolsó három kocsija teljesen megsemmisült. A balesetnek 25 halálos áldozata van, s ugyanennyi súlyos és könnyebb sérültje. A helyszínre érkezett mentőosztagok a jugoszláv néphadsereg egységeinek segítségével dolgoznak a roncsok eltakarításán. Olaszország felé a vasúti forgalom egyelőre szünetel. A tehervonat vezetőjét őrizetbe vették, mert az eddigi vizsgálat szerint figyelmen kívül hagyta a vasúti jelzőlámpa piros jelzését, s szerelvényével behajtott az állomásra, s ez okozta a katasztrófát.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_jugoszlav_vonatbaleset.jpgA baleset helyszínén

A brit dokkmunkássztrájk fokozatosan továbbterjed, miután az elhárítását szolgáló tárgyalások Londonban kudarcba fúltak. Reggel megszűnt a munka Felixstowe-ban, az ország legnagyobb konténerkikötőjében, ahol 1200 dokkmunkás állt le. Megtörténhet, hogy a brit szigetek és a kontinens közötti kompforgalom központja, Dover hétfőtől nemcsak a teher-, hanem a személyforgalmat is bojkottálja. Ez a hír kisebb pánikot keltett a Nyugat-Európába igyekvők és a brit földre hazatérni készülők körében. Azok, akiknek a kompjegyük a jövő hét valamelyik napjára szól, sietve előrehozzák az indulásukat, aminek folytán a doveri kikötőben ezen a hétvégén csúcsforgalom várható. Ugyanez áll a Dover felé vezető utakra is.

Rövid lélegzetű tűzszünet után délben ismét összecsapások robbantak ki Észak-Libanonban Szlímán Franzsije volt köztársasági elnök magánhadserege és a szíriai nemzeti szocialista párt milíciája között. Előzőleg szíriai közvetítéssel, péntek éjjeltől elhallgattak a fegyverek, de alig 12 óra leforgásával újra megszólaltak az ágyúk. Asszad szíriai elnök a milíciákat az ellenségeskedések azonnali megszüntetésére szólította fel. Az Észak-Libanonban állomásozó szíriai békefenntartó erők parancsnoksága ugyancsak figyelmeztette a szemben álló feleket, hogy „más módszerekhez” folyamodik, amennyiben nem tartják tiszteletben a helyi idő szerint éjfél után egy órakor életbe lépett tűzszünetet.

A CBS televízió esti jelentése szerint az Egyesült Államok kész akár katonai eszközökkel is megakadályozni Nicaragua védelmi erejének megnövelését, azt, hogy az ország korszerű légierőt építsen ki. A Pentagonból származó értesülésekre hivatkozva a televízió tudósítása azt közölte, hogy Washington készenléti terveket dolgozott ki arra az esetre, ha Nicaragua a Szovjetuniótól vagy más államoktól korszerű repülőgépeket kívánna behozni.

Az amerikai katonai vezetés kész akár arra is, hogy bombázza az ország sugárhajtású harci gépek fogadására alkalmas repülőtereit - hangoztatta a tudósítás, hozzátéve, hogy a Pentagon ezt „csak legvégső esetben” hajtaná végre. A legfőbb cél annak megakadályozása, hogy a korszerű gépek eljussanak Nicaraguába. Adott esetben, ha a gépek légi úton érkeznek, az amerikai légierő megkísérelné a levegőben visszafordítani őket, ha tengeri szállítással hoznák őket Nicaraguába, akkor - az 1962-es kubai blokádhoz hasonlóan - az amerikai haditengerészet a szállítóhajókat nem engedné eljutni a kikötőkhöz. A tudósítás közölte, hogy „erődemonstrációként” az amerikai hadvezetés Nicaragua partjai közelébe irányította a Kennedy repülőgép-anyahajót.

július 15.

A Sandinista Nemzeti Felszabadítási Front Országos Vezetőségéhek és a Nicaraguai Nemzeti Újjáépítés Kormánya Kormányzó Tanácsának meghívására Óvári Miklós, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára vezetésével párt- és kormányküldöttség utazott Managuába, ahol részt vesz a forradalom győzelme 5. évfordulójának ünnepségein. A küldöttség búcsúztatásánál a Ferihegyi repülőtéren jelen volt Eva Conrado Flores, Nicaragua budapesti nagykövete.

Vasárnap is országszerte teljes műszakban arattak a földeken. Az őszi árpa begyűjtése után szinte valamennyi megyében a búzát vágták már. Békés megye gazdaságaiban, s a Gabonafeldolgozó Vállalatnál több mint ötezren vettek részt a betakarításban. Az ország egyik legjelentősebb búzatermő területén a betakarított kenyérnekvalót már nem kellett szárítani, egyenesen a tisztítókba, majd a tárolókba kerülhetett a mag, mivel nedvességtartalma jelentősen csökkent. A nagy munkát északi megyékből érkezett kombájnosok, szállítógép-vezetők, valamint a honvédségtől aratási szabadságra hazaengedett kombájnvezető katonák segítették. Nagyüzem volt a hajdúsági földeken, valamint Szolnok, Fejér és Heves megyében is. A Pest környéki gazdaságokban is teljes erővel arattak; a dabasi Fehér Akác Tsz-ből megérkezett az idei első búzaszállítmány a ferencvárosi malomba.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_ferencvarosi_malom.jpgÉrkezik az új búza

A csillebérci úttörőtáborban megnyílt a béke és barátság nemzetközi úttörőtábor. A Magyar Úttörők Szövetsége 1948 óta minden évben megrendezi a nemzetközi tábort; részvevői haladó nemzeti, valamint nemzetközi úttörő- és gyermekszervezetek képviselői. Az idén a világ minden tájáról 21 gyermekküldöttség érkezett. A magyar úttörőket csaknem hatszázan képviselik.

A libanoni kormány egyébként katonai különbizottságot alakított Dél-Libanon felszabadítását, illetve az izraeli megszállás felszámolását célzó, átfogó intézkedések kidolgozására. A bizottság hatásköre az izraeli csapatkivonás fejében felajánlható biztonsági garanciákra is kiterjed. A bizottság Amin Dzsemajel államfő elnökletével tartotta meg első munkaülését. Sajtóértesülések szerint az egy hét múlva esedékes izraeli választások után, valószínűleg augusztusban kezdődnek meg a közvetett tárgyalások Izraellel. Közvetítőként az ENSZ, az Egyesült Államok és Franciaország jöhet számításba.

Vasárnapi ülésén az izraeli kormány megszavazta négy új izraeli település kiépítését a Jordán-folyó megszállt nyugati partján, illetve a Szíriától elragadott Golán-fennsíkon. A hírt Juval Niman űrkutatási és technológiai miniszter, a kormányzat letelepítési bizottságának elnöke közölte. A települések közül hármat Ciszjordániában, egyet pedig a Golán magaslaton létesítenek, feltéve, ha a július 23-ra kitűzött választások után a Likud-tömb megint kormányt alakíthat.

Újra bevezették a kijárási tilalmat az észak-indiai Amritszárban, és szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, miután szikh szélsőségesek azzal fenyegetődztek: tüntető menetet indítanak az Aranytemplom, a szikhek legfőbb szentélye felé. A katonaság Pandzsáb szövetségi államban lezárta az összes Amritszárba vezető utat és felfüggesztette a környező városokból ide induló autóbuszjáratokat. A szélsőségesek ugyanis szikh asszonyokat biztattak föl arra, hogy tömegesen vonuljanak a templom elé. Akciójukkal azt kívánják elérni, hogy a hadsereg egységeit vonják ki a kegyhelyről. Mint ismeretes, a katonáknak azért kellett elfoglalniuk az Aranytemplomot, mert a szélsőségesek azt terrorakcióik támaszpontjának és fegyverraktárnak használták. Az indiai állami rádió bejelentette, hogy 17 embert tartóztattak le Pandzsábban, akikről feltételezik, hogy terroristák. Sok fegyvert és nagy mennyiségű lőszert találtak náluk.

A salvadori hazafiak befejezték azt az ötnapos gerillaakciót, amelynek keretében lezárták az ország legfontosabb útvonalait. Vasárnap - az akció befejező részeként - megtámadtak egy tehervonatot. A szállítmányt őrző rendőrosztag több mint húsz tagja életét vesztette.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_salvadori_merenylet_2.jpgA felrobbantott vasúti szerelvény

José Napoleón Duarte salvadori elnök tíznapos nyugat-európai körútra indult, hogy az érintett országok - NSZK, Franciaország, Belgium - kormányaitól fokozott segítséget kérjen rendszere számára. A salvadori államfő kőrútjának első állomása az NSZK, ahová hétfőn érkezik meg. Duarte háromnapos programja során találkozik Helmut Kohl nyugatnémet kancellárral, a kormány több tagjával és üzletemberekkel. A salvadori kormány 17,5 millió dollárt remél ettől a látogatástól.

A tegnapi szovjet lépésre válaszul, az Egyesült Államok is kísérleti atomrobbantást hajtott végre a nevadai kísérleti telepen.

Humor:
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_humor_5.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_reklam_3.jpg

Kékfény:
Súlyos tragédia történt a Zala megyei Gyenesdiáson. Sümegi Ferenc gyenesdiási lakos otthonában, játék közben Marion Füsi nyolcéves és Tivadar Kántor 12 éves csehszlovák állampolgárságú gyermekek megtalálták a házigazda elzáratlanul tárolt vadászpuskáját és a hozzá tartozó lőszereket. A fegyver elsült Tivadar Kántor kezében, és a lövedék Marion Füsi fejét találta el, aki a helyszínen életét vesztette. A megrémült gyermek a puskát maga felé fordította, és elsütötte. A lövedék az arcát találta el, és életveszélyesen megsebesítette. A gyermekek szüleikkel együtt vendégségben voltak Sümegi Ferencnél. A tragédia akkor történt, amikor a házigazda és vendégei - a gyerekeket magukra hagyva - kirándulni mentek. Sümegi Ferenc ellen a Zala megyei Rendőr-főkapitányság foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés alapos gyanúja miatt eljárást indított.

Budinszki Tibor 24 éves kazánfűtő, geszterédi lakos édesapja lakásán több késszúrással megölte nagyanyját, a 72 éves Budinszki Mihálynét, valamint édesapját, a 48 éves Budinszki Mihályt. Tettének elkövetése után jelentkezett a legközelebbi rendőri szervnél. A Szabolcs-Szatmár megyei Rendőr-főkapitányság előzetes letartóztatásba helyezte Budinszki Tibort, és szakértők bevonásával folytatja a bűnügy vizsgálatát.

Pálinkás György 57 éves segédmunkás, büntetett előéletű budapesti lakos szóváltás közben lakásán hátba szúrta élettársát, a 35 éves Siklós Tibornét. Az asszony a helyszínen meghalt. Pálinkást a rendőrség őrizetbe vette, és eljárást indított ellene.

Nagy erejű robbanás történt Miskolc belvárosában. A detonáció a Tanácsház tér 13. szám alatt levő háztömb emeletének egyik lakásában következett be. A légnyomás áttörte a födémszerkezetét, magával ragadta a tetőzet cserepeit, ajtókat, ablakokat tépett ki tokkal együtt, mázsás súlyú homlokzatdíszítő köveket szakított le. A légnyomás betörte az úttest túlsó oldalán levő Aranyszarvas patika ablaküvegeit, és az Avas Szálló portáljait is. A robbanás következtében egy sérült a kórházba szállítás közben meghalt, további tizenhármat pedig Miskolc kórházaiba szállítottak a mentők. Közülük kettőnek súlyos az állapota, négyet megfigyelés alatt tartanak, a többieket ellátás után hazaengedték. A robbanás hírére a tűzoltók, a mentők és a rendőrség perceken belül a helyszínre érkezett. A Miskolci Ingatlankezelő Vállalat hibaelhárító részlegének dolgozói, valamint a Tigáz szakemberei ugyancsak pár percen belül elzárták a gáz- és vízvezetékeket, valamint áramtalanították a lakóház helyiségeit. A tűzoltók és az ingatlankezelő vállalat emberei azonnal megkezdték a romok eltakarítását, s hozzáláttak egy ideiglenes feljáró elkészítéséhez, mert a romba dőlt lépcsőházban a lakók nem közlekedhetnek. A Borsod megyei Rendőr-főkapitányság - szakértők bevonásával - megkezdte a robbanás körülményeinek tisztázását; az eddigi vizsgálatok szerint vezetékes gáz robbanása okozta a szerencsétlenséget.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_miskolci_gazrobbanas.jpgA rombadőlt lakás

Közlemények:
A Balatonmellék Mgtsz DELTA-BAU szakcsoportja a Budapest IX., Illatos út 3. szám alatt megnyitotta az autóalkatrész- és felszerelési cikkek szakboltját. A szakboltban forgalmazunk IFA, Robur, UAZ, ZUK és Nysa típusú gépjármű alkatrészeket, tartozékokat, új és felújított kis és nagy fődarabokat. A kis és nagy fődarabokat garanciával értékesítjük. A felújított kis és nagyfődarabok vásárlása esetén cseredarabot kérünk. IFA és Robur típusú fődarabok (motorok, első és hátsó futóművek, kormányművek, fékdobok) nagy mennyiségben állnak a vásárlók rendelkezésére. Üzletnyitvatartás: hétfőtől péntekig naponta 8-tól 17 óráig. Telefonszám: 284-890, 148-as mellék.

A Tudományos Minősítő Bizottság közli, hogy Morvay József: „Gyógyszeranalízis a humán reprodukcióval összefüggő biológiai mátrixokban” című doktori értekezésének nyilvános vitája 1984. július 12-én du. 14 órakor lesz az Akadémia nagytermében (Bp. V.. Roosevelt tér 9.).

Elveszett bélyegző megnevezése: Kiskunhalasi Építőipari Vállalat 6401 Kiskunhalas, Kéve u. 39. Egyszámlaszám: 256-16949 5. szövegű bélyegző, használata érvénytelen! Kiskunhalasi Építőipari Vállalat, Kiskunhalas, Kéve u. 39. 6401.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_allasajanlat_3.jpg

Divat: Átlátszó
A nyári divat évről évre többet enged látszani a nők alakjából. Korábban a tervezők a szabásvonallal játszottak: hol elöl, hol hátul szaladt merészen mélyre az olló. A híres Mary Quant - a miniruha feltalálója - azután nemcsak a combokat, hanem a derekat, a köldököt is szabadon hagyta. Kitalálta a csípőnadrágot, a csípőszoknyát is, amelyhez mell alatt végződő blúzt tervezett a hatvanas évek elején. Az utóbbi években már nem elégednek meg a tervezők ilyen hagyományos trükkökkel, most magával az anyaggal manipulálnak. Nem a ruha kivágása, hanem az anyag láttatja mindazt, amit azelőtt eltakartak. Ezt az indiai ruhák előretörése is inspirálta. S bár a ruha lehet hosszú ujjú, nyakig zárt, az anyag átlátszó, s ezzel többet enged látni, mint egy mély dekoltázs. A necc - úgy tűnik - óriási karriert fut be. Szinte minden modellen megtalálható valamilyen formában. Nagyon nagy divat, éppen ezért jó lesz vele vigyázni. Nem érdemes túl sok olyan holmit összegyűjteni, amelyen ennyire uralkodik ez az 1984-es divatjegy: a necc. Lehet, hogy jövőre máris kimegy a divatból, s akkor mi lesz e sok átlátszó holmival?idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_divat_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_divat_5.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_divat_6.jpg

Jó minőségű az idei búza:
Megkezdődött a búza aratása Pest megyében. Elsőként a megye déli részén, Cegléden, Nagykőrös vidékén láttak hozzá a kenyérgabona betakarításához, de aratnak az ecseri termelőszövetkezet búzaföldjein is. A megye termelőszövetkezeteiben, és állami gazdaságaiban összesen 74 és fél ezer hektárról kell fedél alá hordani a kenyérgabonát. Az első napok tapasztalatai szerint az igazi aratószezon még várat magára. Ennek főként a búza magas nedvességtartalma az oka. Ami a termést illeti, a határszemlék alapján a mezőgazdászok kedvező eredményekre számítanak, noha a gabonatáblák többsége még mindig felemás képet mutat. A szép kalászok között sok a még kevésbé telt, de a szemek még fejlődnek. Az őszi árpa aratása befejezéséhez közeledik: a 11 ezer hektárnyi vetésterület 75-80 százalékáról takarították be eddig a termést. Húsz kombájn érkezett a héten Szlovákiából a Hajdúságba, hogy segítsen a búza mielőbbi betakarításában, A gépek többségével szállító járműveket is küldtek. A szomszédos országban később érik a gabona, s akkor a segítséget a hajdúságiak viszonozzák. Az új búza sikértartalma jó, hasonló a tavalyi aratás kezdetekor mért értékhez: 30-40 százalékos. Hektolitersúlya 80-85. Az Alföld legnagyobb gabonafeldolgozó üzemébe folyamatosan szállítják a gazdaságok az új búzát, biztosítva ezzel a malom megszakítás nélküli munkáját.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_szlovak_kombajnok.jpgAz idén is az ország több megyéjében segítenek Csehszlovákia mezőgazdasági nagyüzemei a gabonafélék mielőbbi betakarításában. Felvételünk a 3. számú főútvonalon, Hatvan belvárosában készült, a losonciak gépeiről

Elegendő alkatrésszel készült az aratásra az Agrotek vállalat:
Az aratáshoz az idén kedvezőbb a gép- és alkatrészellátás. A legnagyobb forgalmazó, az Agrotek a tavalyihoz képest 10-12 százalékkal növelte készleteit, hogy műszaki eredetű hiányok ne akadályozzák a munkákat. Ez évre összesen 1052 kombájnt szerzett be a vállalat, döntő többségében a szocialista országokból. Ebből 100-150 még a raktárban vár eladásra. Az elmúlt napokban megélénkültek a rendelések, a jó terméskilátások nyomán az üzemek egy része most határozta el új kombájn beszerzését. Alkatrészből kétmilliárd forint értékben gondoskodott az utánpótlásról az Agrotek, s más kereskedelmi vállalatoknak is jelentősek a készletei. Jelenleg az Agroteknél hozzávetőlegesen százezerféle alkatrész van raktárban. Egy részük - 5-6 ezer féle - hazai termék. Az Agrotek a gyors alkatrész-utánpótlás érdekében a budapesti raktárában telefonügyeletet tart az aratás alatt, és számítógépes nyilvántartás alapján néhány perc alatt lehívja a kért alkatrészt. A forgalmi adatok szerint az elmúlt egy-két évben csökkent a hívások száma, ami jelzi: az üzemek igyekeznek takarékosabban gazdálkodni, mind gyakoribb, hogy új alkatrészek vásárlása helyett a meglévők javítását vállalják.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_agrotek_telephely.jpgAz Agroker Komárom megyei kirendeltségén is felkészültek az aratásra

Hétezer liter tej tehenenként:
Tavaly az Agárdi Mezőgazdasági Kombinát Elza-majori telepén elérték a tehenenkénti 6710 literes tejhozamot. Ezt a kiváló eredményt áz idén tovább kívánják növelni: tehenenként hétezer literre. Mindennek természetesen előzménye van. Még a hetvenes évek elején korszerűsítették az Elza-majori tehenészeti telepet. A kötött tartású, 450 férőhelyes telepből kötetlen tartású, fekvőbokszos, 940 férőhelyes telepet létesítettek. A korszerűsített telepet tiszta vérű, holstein-fríz importüszőkkel telepítették be. Az állomány létszáma jelenleg 910. Nagy figyelmet fordítanak az értékes állatok utódainak a nevelésére. Jelenleg a borjakat 150 agrokomplex rendszerű ketrecben nevelik. A telephez tartozik még egy ezer férőhelyes üszőtelep is. Az eredmények elismerésre méltóak, ezek alapja a jó fajta, a kiváló takarmány, a bevált tartási módszer és nem utolsósorban a gondozók szorgalma, hozzáállása, anyagi érdekeltsége.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_elza_major.jpg32 állásos fejőház korszerűsíti a fejést, hatezer literes hűtő és 11 ezer literes tejtározó tartozik hozzá

Zöldborsószezon:
Négyszáztíz hektárról takarították be a zöldborsót a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Nagygombosi Tangazdaságában. A hektáronkénti negyvenmázsás termés is jelzi, a konzerviparnak lesz munkája az idén.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_zoldborsoszezon.jpg

Igazi nyári forgalom a kirándulóhelyeken:
Bár a kánikula megszűnt, a hétvégén tízezrek kerekedtek fel, hogy a strandokon, üdülőtelepeken, kempingekben, tavak partján töltsék el a szombatot, vasárnapot. Budapest elnéptelenedett, a fővárosból kivezető utakon mór kora reggeltől kocsisorok kígyóztak. A legtöbben a Budapest környéki üdülőhelyek, strandok felé vették útjukat, s a Szentendrei-szigetcsúcs tarkállott a sátraktól. Megteltek az IBUSZ balatoni üdülőszállói, s 17 ezer hazai és külföldi vendéget fogadtak fizetővendég-szállásain is. A Siótour kempingjeibe, fizetővendég-szállásaira a hétvégén ismét turisták ezrei érkeztek. Több kempingben telt ház van, s először tehették ki a megtelt táblát a siófoki nagystrandon.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_margitszigeti_pillanatok.jpgMargitszigeti pillanatok

Termálfürdő épül Agárdon:
Még a hetvenes évek közepén mélyfúrás közben Agárd és Gárdony között a Bika-völgyben 550 méteres mélységben 50 fokos termálvizet találtak. A kút hozama percenként 400 liter. A szakemberek vizsgálata szerint erre már érdemes fedett fürdőt építeni. A kút csővezetékét lefektették, és Agárdon megkezdődött a fedett fürdő építése. A kör alakú, 190 személyt befogadó medence ragasztott tetőszerkezetét az Agárdi Mezőgazdasági Kombinát Agrokomplex üzeme készítette. Az új létesítményt 1985 májusában adják át rendeltetésének.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_agardi_termalfurdo.jpgA termálfürdő jövőre készül el

Várja vendégeit az új pécsi Hunyor Szálló:
Az illatos hunyorról, a Mecsek védett vadvirágáról kapta nevét a Mecsek Tourist tegnap megnyílt pécsi szállodája. A Baranya megyei Idegenforgalmi Hivatal szállodaláncának ötödik tagja, a Hotel Hunyor a Mecsek oldalában épült meg a Jurisics úton. A kétcsillagos besorolású családias szálloda erkélyes szobái délre néznek, és ötvenegy szobájában egyszerre százhuszonhárom vendéget fogadhatnak. Átadásával némiképp enyhülnek az ismert pécsi szállodagondok, és a baranyai megyeszékhely a továbbiakban több külföldi vendéget is fogadhat.

A kellemes környezet és gyönyörködtető kilátás, nem utolsósorban a Hotel Hunyor szolgáltatásai minden valószínűség szerint gyorsan közkedveltté teszik Pécs új szállodáját. Az idén hatvanöt százalékos kihasználtság várható, és a Mecsek Tourist máris megegyezett három osztrák utazási irodával több csoport jövő évi pécsi üdültetéséről, amelyeket a Hotel Hunyor fogad majd.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_pecsi_hunyor_szallo.jpgAz új szálloda épülete

Számítógépes tábor Békéscsabán:
Országos számítógépes tábor nyitotta meg kapuit Békéscsabán az ifjúsági és úttörőházban. Hetedikes és nyolcadikos tanulók egyhetes turnusokban ismerkedhetnek a programozással, a számítástechnika történetével, s a számítógépek nyelvezetével.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_szamitastechnika_tabor.jpg

Egészségügyi szolgálati lakások:
Előzetes tervek szerint épül Győrött a megyei kórház szomszédságában az egészségügyi dolgozók garzonháza. A 120 személyes létesítményt a jövő év első negyedében adják át rendeltetésének.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_szolgalati_lakasok.jpg

Nagy teljesítményű porleválasztó a Salgótarjáni Ötvözetgyárban:
A Salgótarjáni Ötvözetgyárban olyan porleválasztót szereltek fel, amely naponta 10-12 tonna port fog vissza zsákos szűrőiben. A 140 millió forintos környezetvédelmi beruházás költségeit a gyár, az Ipari Minisztérium és az Országos Környezet- és Természetvédelmi Tanács közösen fedezte.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_salgotarjani_otvozetgyar.jpgAz új berendezés

Gépi berendezések KGST-exportra:
Az Április 4. Gépipari Művek örményesi gyáregységében a KGST-országok részére készítenek gépi berendezéseket. A Szovjetunióba és a Német Demokratikus Köztársaságnak vegyipari, Bulgáriának atomerőművi berendezéseket gyártanak. A belföldi piacra pedig termogenerátorokhoz készítenek nagy tömegben gázégőfejeket. Az Április 4. Gépipari Művek néhány éve alaposan megsokszorozta exportteljesítményét. Ismerik a lehetőségeiket, ezért mernek mind több ajánlatot tenni partnereiknek. A dolgozók már szívesen vállalják az átcsoportosítással, többletmunkával járó terheket. A gyors és jó minőségű munka többletjövedelmet eredményez.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_aprilis_4_gepipari_muvek.jpgTermogenerátorok készülnek szovjet megrendelésre

Sportruházati cikkek Csurgóról:
A csurgói Napsugár Ruházati Szövetkezet tavaly csaknem 300 millió forintért készített konfekciót nőknek, férfiaknak, gyermekeknek egyaránt. Különösen sportruházati cikkeikkel érdemeltek ki elismerést mind bel-, mind külföldön. Idén is több az igény, mint a rendelkezésre álló kapacitás. Éppen ezért nyolc állandó belföldi kooperációs partnerükön kívül szoros együttműködést alakítottak ki jugoszláv üzemekkel: csaknem 70 ezer öltönyt a határ másik oldalán varrnak meg számukra. A jövőben azt is szeretnék, ha naponként hozhatnának át dolgozókat a határ menti jugoszláv falvakból berzencei üzemükbe. Ennek érdekében több korszerű gépet vásároltak; a többi között svéd anyagmozgató szalagot, olasz vasalószekrényt s japán speciális varrógépeket.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_csurgoi_napsugar-ruhazati-szovetkezet.jpgSzalagon a nadrágok

Algyői hétköznapok:
Algyő csendes hétköznapjait éli. Csendes, de korántsem tétlen hétköznapokat, amelyek során minden perc helytállást követel a Nagyalföldi Kőolajkutató Vállalat olajbányászaitól. A kútfúróknak nagy a felelősségük: munkájuk eredményétől függ, hogy a feldolgozó, a Nagyalföldi Kőolaj- és Földgáztermelő Vállalat mennyi olajhoz, földgázhoz juttatja az országot. S ez nem közömbös a mai energiaválságos időkben. A Szeged-Algyő medencéből nyert szénhidrogénnel jelentős mennyiségű - egyébként külföldi piacokról beszerzendő - olajat, földgázt takarít meg hazánk. A Kőolajkutató Vállalat szegedi üzemének olajbányászai az év végére befejezik az ezredik kút fúrását. A kutak majdnem egymás mellett sorakoznak, újabbak fúrására már alig jut hely...

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_szeged_algyo_1.jpgMindenki pontosan tudja a feladatát

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_szeged_algyo_2.jpgOlajfáklya - a szénhidrogénmező jelképe

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_szeged_algyo_3.jpgVasmarokkal

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_szeged_algyo_4.jpgEzekben a pingponglabdákban sok ezer köbméter gáz található

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_szeged_algyo_5.jpgNemcsak az emberek, a gépek is állják a sarat

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_szeged_algyo_6.jpgA kompresszorokat csak felügyelik

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_szeged_algyo_7.jpgHúzd meg!

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_szeged_algyo_8.jpgCsőcsendélet szeleppel

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_szeged_algyo_9.jpgKemény munka, kemény emberek

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_szeged_algyo_10.jpgA berendezéseket folyamatosan felújítják

Új épületbe költözik a gyöngyösi könyvtár:
A Mátra kapujában - Gyöngyösön - 1949-ben kezdődött meg a könyvkölcsönzés. Albérlőként töltötte be igen fontos hivatását hosszú időn át a Vachot Sándor városi könyvtár. A Mátra Múzeum adott otthont két évtizeden át a ma már 85 ezer kötettel rendelkező intézménynek. A kedvezőtlen kölcsönzési lehetőségek ellenére, színvonalas munkát végeztek az itt dolgozók. A megye és a város vezetőinek támogatásával a település fennállásának 650. évfordulója tiszteletére a XVIII. században épült ferences rendi műemlék kolostor épületét újítja fel a Mátravidéki Szakipari Szövetkezet. A kivitelező az épületet az eredetihez hasonló stílusban adja át az ősz folyamán a közművelődésnek. Az új könyvtár a megye legnagyobb kulturális létesítménye lesz.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_gyongyosi_konyvtar.jpgEredeti szépségében a leendő könyvtárépület

Szeged várja vendégeit az ünnepi hetekre:
Elkészült a nyári szegedi ünnepi hetek közművelődési és szórakoztató programja. A szabadtéri játékok előadásai mellett félszáz más esemény is várja a látogatókat. A múzeumban, a művelődési házakban 13 állandó és nyolc időszaki kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők. A huszonnegyedik szegedi nyári tárlaton előreláthatóan több mint száz mai magyar alkotó művei kerülnek a közönség elé. A dómban japán, francia és jugoszláviai művészek adnak orgonahangversenyeket. A városi tanácsháza udvarán a Muzsikáló udvar programjában fellép az Ars Renata együttes, a szegedi Kisopera együttes és egy Turkuból érkező finn kórus. Július 27. és 29. között a szegedi ifjúsági napokra érkező fiatalokat könnyűzenei műsorok, karneváli felvonulás, utcabál várja egyebek között. Július 22. és 24. között szakszervezeti néptáncegyüttesek folklórestjeit tartják az újszegedi liget szabadtéri színpadán. A július 20-án kezdődő szegedi szabadtéri játékok díszleteinek készítésében diákok is részt vesznek. A díszletkészítőknek a Tömörkény István Gimnázium és a Művészeti Szakközépiskola tanulói segítenek.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_szegedi_szabadteri_jatekok.jpgDíszletkészítő diákok

A Magyar Televízió műsorán: Marco Polo. Olasz-amerikai tv-sorozat.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_ken_marshall_marco_polo.jpgA főszereplő Ken Marshall

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_mozi.jpg

Színház:

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_igo_eva.jpgIgó Éva a Színművészeti Főiskolán 1980-ban szerzett diplomát. A Miskolci Nemzeti Színház tagja lett. 1984 őszétől a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött

Magyar könnyűzene:
A 29. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Máté-S. Nagy: Most élsz (Máté Péter), 2. Faragó-Juhász: Zene kell a szerelemhez (Zalatnay Sarolta), 3. Póka-Tátrai-Deák-Földes: Rossz vér (Deák „Bill" Gyula).

Az előadók között: 1. Presser: Kinn is vagyok, benn is vagyok (Locomotiv GT), 2. Lerch-Demjén-VMR: Kínai lány (V Moto-Rock), 3. Pető-Seres-Molnár: Róma (Satöbbi).

Apostol együttes:
Önmagában az, hogy egy tizenhárom esztendeje folyamatosan az élvonalban szereplő, népszerű hazai együttesünknek ezen idő alatt három nagylemeze, úgynevezett LP-je jelent meg, még nem jelent semmit. A matematikai átlagolás szerinti négy-évenként egy lemez ugyanis csak mennyiségi mutató - attól még a lemezeken hallható felvételek lehetnek jók, de akár rosszak is. Bár rossz muzsikából három nagylemeznyi már ugyancsak sok. Azonban ha azt is hozzátesszük, hogy olyan lemezekről van szó, amelyeken a dalok többségét Meződi József énekli, s amelyeken például a Nem tudok élni nélküled, a Vágyak hallható - azaz most már nyilvánvaló, tehát írjuk le: az Apostol együttes lemezeiről -, akkor azt kell mondanunk, nem jelentéktelenül kevés ez a három lemez, hiszen e között a harmincvalahány dal között szép számmal találhatunk olyat, amely a magyar popmuzsika történetét bemutató valamikori gyűjteményben egészen biztosan helyet szerez majd az együttesnek. A nemrég boltokba került harmadik nagylemezüket, a Számtant, megelőző LP-k aranylemezek voltak, az Apostol 2. - amelyet a szakma a Vágyak címen emleget - az eladási statisztikák szerint 140 000 példányban fogyott el, nem volt hát különösebben kockázatos üzleti vállalkozás a Számtannak élő lemezbemutatót szervezni a budapesti Uránia filmszínházban, ám ezzel a kijelentéssel csöppet sem kívánjuk kisebbíteni az erre vállalkozó Magyar Média Műsoriroda és az MHV Favorit főszerkesztőségének érdemeit.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_apostol_egyuttes.jpgSzaniszló Lajos, Szabó Ferenc, Németh Zoltán, Baranski László, Pete László, elöl: Meződi József

Solaris együttes:
A Solaris együttesnek nemrégiben jelent meg első albuma „Marsbéli krónikák” címmel. A Start menedzselésével kiadott lemez érdekessége, hogy csak instrumentális felvételeket tartalmaz. A csoport augusztus 4-én a pusztavacsi békefesztiválon is bemutatja programját.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_solaris.jpg

Külföldi könnyűzene:
A héten az amerikai slágerlistákat még mindig Prince When Doves Cry-ja, a nyugat-európai slágerlisták többségét Nik Kershaw I Won't Let The Sun Go Down On Me című számai vezetik.

Kedden délelőtt a világbajnokság selejtezőire készülő magyar labdarúgó-válogatott keret (Emlékeztetőül Mezey György szövetségi kapitány névsora: Disztl P.Andrusch (kapusok), SallaiCsuhayRóthGarabaVargaDisztl L., Preszeller, HannichNagyCsongrádiDétáriBodonyiTörőcsikDajka, Mészáros, HajszánKiss L., és Esterházy) az NSZK-ba utazott kéthetes edzőtáborozásra. A csapatot az elutazás előtt a Hotel Stadionban meglátogatta Korom Mihály, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára Buda István államtitkár, az OTSH elnöke és Szepesi György, az MLSZ elnöke kíséretében. Mezey György szövetségi kapitány tájékoztatta a vezetőket az edzőtáborozás jelentőségéről, céljairól, a felkészülés újabb, idei harmadik állomásáról. Ezután Korom Mihály felhívta a játékosok figyelmét a selejtezők fontosságára és sikeres felkészülést kívánt mindannyiuknak. Ezt követően Korom Mihály aktuális sportpolitikai kérdésekről beszélgetett a sportsajtó képviselőivel.

Kedden délben tartottak meg Genfben az 1984/85-ös nemzetközi labdarúgó kupaidény első sorsolását. Harminchárom ország 128 együttese indul el a három kupában, ezúttal nem volt szükség egyikben sem előselejtezőre, illetve erőnyerőként sem jutott egy csapat sem játék nélkül tovább.

A magyar klubok közül elsősorban a Rába ETO kapott nehéz ellenfelet, az 1968-ban Bajnokcsapatok Európa Kupáját is nyert angol Manchester United személyében.

A Bajnokcsapatok Európa Kupájában a Bp. Honvéd a svájci Grasshoppers ellen kezd idegenben.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_bek_bp_honved_grashoppers_zurich.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_bek_bp_honved_grashoppers_zurich_raimondo_ponte.jpgRajmondo Ponte, a zürichiek egyik legjobbja

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_bek_bp_honved_grashoppers_zurich_edzes.jpgA kispestiek a fejeseket is gyakorolva készülhetnek a BEK-re

A Kupagyőztesek Európa Kupájában a Siófok a görög Larisszávai került össze, először a Siófok a pályaválasztó.

Jacques Georges, az UEFA elnöke számára a nemzetközi labdarúgókupa-sorsolás minden megszokott ceremóniája közepette a legnagyobb gondot az okozta, hogy csaknem ezerfőnyi hallgatóság szeme láttára és nem utolsósorban füle hallatára hibátlanul ejtse ki a Siófoki Bányász nevét... Georges úr vagy háromszor futott neki a műveletnek, ám amikor az is sikertelenül végződött, mosolyogva, no meg egyet legyintve, annyit mondott csupán: „Hongrie ...!”

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_kek_siofok_larissa.jpg

Az UEFA Kupában a Videoton a Dukla Prága ellen kezd Székesfehérvárott, a Rába ETO pedig a Manchester United ellen idegenben.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_uefa_kupa_videoton_dukla_praga.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_uefa_kupa_videoton_dukla_praga_ladislav_vizek.jpgVizek, a prágai Dukla kitűnő csatára, aki 1983-ban az év játékosa címet nyerte el Csehszlovákiában

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_uefa_kupa_raba_eto_manchester_united.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_uefa_kupa_raba_eto_manchester_united_szaniel_janos_verebes_jozsef.jpgSzániel János ügyvezető elnök és Verebes József vezető edző eléggé gondterheltnek látszik az UEFA Kupa sorsolása után

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_uefa_kupa_raba_eto_manchester_united_bryan_robson.jpgBryan Robson, a Manchester United és az angol válogatott kiemelkedő játékosa

Az 1. fordulóra szeptember 19-én és október 3-án kerül sor, a bajnokok és Kupagyőztesek Európa Kupájában a legjobb 16, az UEFA Kupában pedig a legjobb 32 közé jutásért küzdenek.

Szerdán délután sikerült telefonon kapcsolatot teremtenünk a kedden NSZK-beli edzőtáborozásra utazott labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányával, Mezey Györggyel. A szakvezető elmondta, hogy az együttest szállító autóbusz szerdán hajnali három órakor érkezett meg az első állomáshelyre, Dimgolsin városkába. Emiatt szerdán délelőtt csupán egyórás, átmozgató jellegű gyakorlás szerepelt a programban, majd a társaság a BMW autógyár helyi üzemében tett látogatást.

A világbajnokság selejtezőire az NSZK-ban készülő magyar labdarúgó válogatott-keret csütörtökön megérkezett stuttgarti szálláshelyére. Útközben a csapat Dringolfingben a helyi együttes ellen játszott (3500 néző előtt), és 5:1 (2:0) arányban győzött. A válogatott Disztl P. - Sallai, Róth, Garaba, Varga - Hannich, Nagy A., Dajka - Bodonyi, Törőcsik, Mészáros összeállításban kezdett, majd a további 9 kiutazott játékos is szerepet kapott. A gólszerzők: Hannich (2), Mészáros, Preszeller és Esterházy.

A nyári Intertotó Kupában részt vevő két magyar együttes szombaton újabb mérkőzést játszott. A Videoton Göteborgban találkozott a helyi csapattal, míg a Ferencváros az Üllői úti stadionban az FC Zürich gárdáját fogadta.

Az Intertotó Kupában eddig pontveszteség nélkül álló és csoportelső Videoton idegenben, a korábbi UEFA Kupa győztes, svéd IFK Göteborg ellen játszott. A székesfehérvári együttes játékosai közül Disztl P., Csuhay, Disztl L. és Csongrádi a labdarúgó-válogatottal az NSZK-ban táborozik. Ennek ellenére nem volt tartalékos a Videoton a Göteborg ellen. - Mezey György szövetségi kapitány segített rajtunk - mondta Kovács Ferenc, a Videoton vezető edzője. - Válogatott játékosaink pénteken Stuttgartból átutazhattak Göteborgba, szombaton játszhatnak, majd vasárnap visszatérnek a VB-selejtezőkre készülő együtteshez.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_intertoto_kupa_ifk_goteborg_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_intertoto_kupa_ifk_goteborg_videoton_disztl_laszlo_1.jpgTjörnborn Nilsson (sötét mez) nem nagyon bírt Disztl Lászlóval

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_intertoto_kupa_7_csoport_tabella.jpg

A Ferencváros eddigi két mérkőzésén két pontot szerzett, az Austria Klagenfurt elleni hazai 0:0 és a Spartak Trnava elleni idegenbeli 1:1 alapján. Az ismert svájci klub ellen új összetételű Ferencváros lép pályára. - Hét közben az ifjúsági EB-t nyert válogatott két tagja, Pintér és Zsinka is a mi játékosunk lett, mindketten a kezdő csapatban szerepelnek - mondta Vincze Géza, a Ferencváros vezető edzője. - Játszik már a sérüléséből felépült Koch is, viszont Pölöskei pályára lépésével még várni kell. Sérülés miatt bizonytalan Szántó és Rab játéka.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_intertoto_kupa_ferencvaros_fc_zurich.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_intertoto_kupa_ferencvaros_fc_zurich_zsinka_pinter.jpgMég néhány másodperc és véresen komolyra fordul a játék... Zsinka (balról) és Pintér élete első ferencvárosi fellépése előtt 

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_intertoto_kupa_ferencvaros_fc_zurich_rab_rubold_zsinka_szabadi.jpgÍgy köszöntötték a második gól szerzőjét, Zsinkát társai szombaton este az Üllői úton. Balról Rab, Rubold, Zsinka és Szabadi

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_intertoto_kupa_ferencvaros_fc_zurich_pogany_szabadi.jpgPogány mellén a labda, a háttérben Szabadi

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_intertoto_kupa_ferencvaros_fc_zurich_rab_vincze.jpgEddig jók vagyunk. Vincze Géza vezeti edző és Rab Tibor a félidőben

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_intertoto_kupa_9_csoport_tabella.jpg

Szintén szombaton az NSZK-ban edzőtáborozó magyar labdarúgó-válogatott Schrondorfban 12:0 (9:0) arányban győzött a TSV Rudesberg-TSV Schlechtbach harmadosztályú együttes ellen. A gólok közül a nagy kedvvel játszó Törőcsik négyet, Bodonyi, Détári, Kiss kettőt-kettőt, Nagy és Garaba egyet-egyet szerzett. Ez a csapat kezdett: Andrusch - Sallai, Róth, Garaba, Varga - Hannich, Nagy, Détári - Bodonyi, Törőcsik, Mészáros. Szünet után Vargát Preszeller, Hannichot Dajka váltotta fel, a csatársor pedig így alakult: Esterházy, Kiss, Hajszán.

A szerény tudású együttes teljes erővel védekezett, úgy, hogy játékosai alig jöttek át a félvonalon. Adva volt tehát az a lehetőség, hogy letámadjuk őket és már saját 16-osuk előtt megpróbáljuk megszerezni a labdát. Ez nagyon sokszor sikerült is, a mieink rájuk csaptak, űzték, hajtották őket, nem adtak nekik időt a labda megjátszására, felszabadítására. S amint birtokukba került a labda, igyekeztek a lehető leggyorsabban befejezni a támadásokat, gyors összjáték közben kihasználni minden lövési alkalmat. Néhány begyakorolt támadási figura be is jött, ezek tetszetősek és eredményesek voltak. Arra azonban nem alkalmasak, hogy bármiféle következtetést levonjunk belőlük, örültünk annak, hogy Róth combsérülése nem bizonyult komolynak és így vállalni tudta a játékot.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_valogatott_edzotabor_mezey_tajti_meszaros_hannich_torocsik.jpgMezey György és segítője, Tajti József, megdolgoztatja a játékosokat. Akik elszenvedik: Hannich, Mészáros és Törőcsik

És akkor lássuk a lényeget, az Alsóház edzői gyorsmérlegét. Szokásunkhoz híven az idényzárást követően ezúttal is megkérdeztük az NB I-es vezető edzőket, hogyan látják az általuk irányított együttes éves szereplését. A gyorsmérleg rövid összefoglalója az esztendőnek, abból sok minden kiolvasható. Kérdéseink:

1. Milyen terveket készített a szakosztály az 1983/84-es bajnokságra, mit vártak a kupaszerepléstől?
2. Mi valósult meg a tervekből, mivel maradtak adósak? A kiváltó okokat miben látják?
3. Kik azok a játékosok, akik maradéktalanul megfeleltek a várakozásnak, s kik azok, akik csalódást okoztak?
4. Mit csinál a csapat az 1984/85-ös bajnokság őszi rajtjáig? Hogyan készül az új feladatokra?

9. SZEOL AK - Kaszás Gábor
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_9_szeol_ak_kaszas_gabor.jpg

Szegedi kötődésű barátunk ismét megosztotta velünk emlékeit, ezúttal Kaszás Gáborra gondolt vissza:
Kaszás Gabi - a Kicsi. Úgy tudott nagy lenni, hogy életkora miatt is közel állt a játékosaihoz. Szegeden a 83/84-es szezon végén szinte személyi kultusz alakult ki körülötte, de azt kell mondjam, hogy évtizedekkel később is emlegették a városban. A szezon után kétéves szerződést kapott a SZEOL AK-tól, valamint a szövetség támogatásával utazhatott egyfajta tanulmányútra a franciaországi EB-re. Így utólag rátalálva erre az információra, az az érzésem, hogy komoly tervek voltak vele kapcsolatban. Saját bevallása szerint olyan ajánlatokat kapott a tavasz során, amit edző csak egy-két alkalommal kaphat, ezek pontos helyéről azonban nincs információ. Szubjektív élmény még vele kapcsolatban, hogy 2008 június 8.-án részt vehettem az emlékére szervezett gálamérkőzésen, ahol fiai is megjelentek.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_9_szeol_ak_szelpal_tako.jpgSzélpál László és Takó Ferenc bizonyították rátermettségüket

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_9_szeol_ak_szabo_laszlo.jpgSzabó László, a szegedi kapu kiváló őrzőjének bizonyult

10. Pécsi MSC - Rónai István
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_10_pecsi_msc_ronai_istvan.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_10_pecsi_msc_lorincz_sandor.jpgLőrincz a PMSC-ben sok esetben csapata legjobbja volt, edzője szerint mégsem hozta ki magából a maximumot

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_10_pecsi_msc_meszaros_ferenc.jpgMészáros Ferenc, a Pécsi MSC egyik ásza az olimpiai válogatott egyik alapembere volt, a nagyválogatottba is bekerült teljesítménye alapján

11. Csepel - Dr. Puskás Lajos
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_11_csepel_dr_puskas_lajos.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_11_csepel_elekes.jpgElekes csak ősszel nyújtott jó teljesítményt

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_11_csepel_kovacs_attila.jpgKovács Attila sokáig a Csepel és a válogatott erőssége volt, aztán...

12. Ferencváros - Vincze Géza
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_12_ferencvaros_vincze_geza.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_12_ferencvaros_jancsika_karoly.jpgJancsika teljesítményével elégedett volt edzője. Az újpesti Feketével csatázik, mikor a Fradi, óriási meglepetésre, a Népstadionban legyőzte az Ú. Dózsát

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_12_ferencvaros_takacs_laszlo.jpgAz a Takács szorongatja Bodonyit a Honvéd-FTC 1:0-ás mérkőzésen, aki hullámzó teljesítménye miatt nem mindig tudta a zöld-fehéreket segíteni

13. Haladás - Török Péter
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_13_haladas_torok_peter.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_13_haladas_preszeller_tamas.jpgPreszeller Tamás a legjobbak közé tartozott...

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_13_haladas_nagy_jozsef.jpg...Nagy József viszont messze a legjobb Hali játékos volt. A Fradi elleni győztes meccsen (1:0) Haaz mellet lövi el a labdát a Rohonci úton

14. Volán - Kiss Imre
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_14_volan_kiss_imre.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_14_volan_zsinka_nyul.jpgZsinka és Nyúl reménytelen küzdelme a Vasas védőivel a Fáy utcában, Volán-Vasas 3:1

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_14_volan_szeibert_gyorgy.jpgSzeibert (balról), akinek teljesítményére nem lehetett panasz és fontos gólokat lőtt, a Volán-Videoton (3:0) találkozó második gólját bombázza Disztl kapujába

15. Nyíregyháza - Kovács Imre
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_15_nyiregyhaza_kovacs_imre.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_15_nyiregyhaza_csepecz_varga.jpgKetten a nyíregyházi jók közül: Varga (balra) teljesítménye nem volt kifogásolható, a kapus Csepecz, amikor lehetőséget kapott, hozta a kötelezőt

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_15_nyiregyhaza_szikszai.jpgNem Szikszain múlt a nyírségiek gyenge teljesítménye. Itt Izsóval küzd a nyári bajnoki nyitányon, Vasas-Nyíregyháza 3:0

16. DVTK - Balogh Béla
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_16_dvtk_balogh_bela.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_16_dvtk_vedelem.jpgA diósgyőriekre végig jellemző volt, hogy akár egy csatár is le tudta nullázni a komplett védelmet. Itt a szombathelyi Dobány négy diósgyőri védő „húsdarálójában". Haladás-DVTK 1:0

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_ii_16_dvtk_gulyas_olah.jpgA kevés diósgyőri pontszerzések egyikén a szegedi Szabó Gy. (fehér mezben) fejjel próbálja kapuba továbbítani a labdát. Gulyás és Oláh azonban, ha némi szerencsével is, de hárítani tudja az akciót. SZEOL AK-DVTK 0:0

A felsőházi csapatok tavaszi mérlegével folytatjuk.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr2616605560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feyyaz 2021.07.13. 21:31:16

Kőhalmi Gábor interjú:
- Én itt közben elkezdtem megjelölni azokat a mérkőzéseiteket, amelyek szerinted előre meg voltak beszélve és lassan már alig marad olyan tavaszi találkozótok, amelyik, -hogy a te kifejezéseddel éljek- „élesbe” ment volna.
- Alig akadt?... Minden második meccsünk bunda volt! - tör ki belőle. – Én még reggelig sorolhatnám neked ezeket az ügyeket.

Bocsák Miklós: „Elátkozott sporttörténetek” c. könyv (1985)

maribor_ 2021.07.13. 21:55:08

@Feyyaz: A csepeliek mindenkit megdöbbentettek. Mai fejjel már sejtelmeződik, kik helyett vitték el a balhét, akik legalább ugyanannyira sárosak voltak...

szabzero 2023.11.05. 14:07:45

A Zürich centere Wynton Rufer, később a nagyon erős Brémában futott be karriert.
süti beállítások módosítása