Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 Tavaszi zárás – Mérlegen a felsőház

2021.07.20. 06:28 maribor_

1984. július 16-22., a hónap harmadik hete

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_headlines_banai_kinizsi_tsz.jpgFelgyorsult az aratás üteme, dolgozik a bálázó géplánc a banai Kinizsi Tsz learatott búzaföldjén

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

július 16.

Ismail Hamoudi Hussein, az Iraki Köztársaság budapesti nagykövete hazája nemzeti ünnepe alkalmából fogadást adott a Fórum Szállóban. A fogadáson részt vett Somogyi László építésügyi és városfejlesztési, Orbán Lajos közlekedési miniszter, Medve László egészségügyi államtitkár, Garai Róbert külügyminiszter-helyettes, Dúró György, az Országos Tervhivatal elnökhelyettese, valamint a társadalmi, a gazdasági, a kulturális élet sok más képviselője. Ott volt a budapesti diplomáciai testület több vezetője és tagja.

Az Iraki Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke táviratban üdvözölte Szaddam Huszein elnököt. Lázár György, a Minisztertanács elnöke Taha Jaszin Ramadan első miniszterelnök-helyettesnek fejezte ki jókívánságait.

A japán kormány meghívására hatnapos hivatalos látogatásra magyar kormányküldöttség érkezett Tokióba. A delegációt Faluvégi Lajos, a Minisztertanács elnökhelyettese, az Országos Tervhivatal elnöke vezeti. A küldöttség tagjai: Juhász Ádám ipari államtitkár, Herkner Ottó külkereskedelmi miniszterhelyettes, továbbá más tárcák szakértői. A magyar kormánydelegáció tárgyal a japán kormány vezetőivel a két ország közötti kapcsolatok fejlesztéséről, és a gazdasági együttműködés bővítésének lehetőségeiről. Faluvégi Lajost fogadja Nakaszone Jaszuhiro miniszterelnök is. A küldöttség találkozik a japán gazdasági élet vezető képviselőivel, s ellátogat különböző gyárakba.

Két egységből álló orbitális űrkomplexumon folytatja munkáját a három szovjet űrhajós, Leonyid Kizim, Vlagyimir Szolovjov és Oleg Atykov, miután a Progressz-22 automatikus teherűrhajót moszkvai idő szerint 17 óra 17 perckor leválasztották a Szaljut-7 űrállomásról. A Progressz-22 ez év május 30-án kapcsolódott össze az űrállomással, s üzemanyag- és élelmiszer-utánpótlást, a kísérletek és megfigyelések folytatásához szükséges újabb műszereket és berendezéseket vitt az űrállomásra. Elődeihez képest a Progressz-22 jóval hosszabb ideig, másfél hónapon keresztül szolgált az űrkomplexum egységeként. A leválasztást követően a Progressz-22 előre kiszámított röppályán a Föld légkörének sűrűbb rétegeibe ért, ahol megsemmisült. Szaljut-7-Szojuz T-11 űrkomplexumon dolgozó három űrhajós egészséges, folytatja a feladatainak végrehajtását.

A doveri kikötőben estétől nem raknak be, illetve ki teherszállítmányokat. A személyforgalom zavartalan marad. így döntött a kikötőmunkások kollektívája reggel.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_doveri_kikoto.jpgVeszteglő kamionok Doverben

Közben Londonban Margaret Thatcher elnökletével rendkívüli ülést tartott a kormány. A pillanatnyilag legégetőbb kérdés, a rendkívüli állapot kihirdetése, amit a teheráru-forgalom megbénulása tenne szükségessé, Tom King foglalkoztatásügyi miniszter szerint egyelőre nem került napirendre. King délben azt nyilatkozta a BBC-ben, hogy ha a dokkmunkások a szervezett dolgozók alkalmazásának feltételeire vonatkozó 1947-es szerződést féltik a kormánytól, a félelmük alaptalan. Ezt az egyezséget, amely szigorúan előírja, hol lehet kizárólag szervezett - tehát nem alkalmi, szakszervezeten kívüli - munkaerőt alkalmazni, a kabinet King szerint - változatlanul tiszteletben kívánja tartani.

A libanoni nemzeti egységkormány támogatni fogja az izraeli megszállás ellen folytatott fegyveres ellenállást, ha más úton nem sikerül elérnie Dél-Libanon felszabadítását - jelentette ki a Monday Morning című bejrúti hetilapnak adott interjújában Adel Oszeiran hadügyminiszter, hozzáfűzve, hogy az előkészületben levő tervek szerint az új katonai vezetés két dandárt szándékozik Dél-Libanonba küldeni a béke és a biztonság szavatolása végett.

Izraelben egyelőre tartózkodnak a bejrúti állásfoglalás kommentálásától, noha a nemzeti egységkormány nevében először helyezték kilátásba a dél-libanoni fegyveres ellenállás katonai támogatását.

Egyébként teljes nyugalom uralkodott Észak-Libanonban, ahol a múlt héten kiterjedt fegyveres összecsapások zajlottak le egyfelől Szlímán Franzsije volt köztársasági elnök Marada-brigádja, másfelől a Szíriai Nemzeti Szocialista Párt milíciája között. A harcok mérlege: 28 halott, 76 sebesült. A tűzszünet megszilárdítása annak a nyolcpontos megállapodásnak köszönhető, amelyet Abdel Halim Haddam szíriai alelnök részvételével dolgozott ki Damaszkuszban Róbert Franzsije, a Marada-brigád parancsnoka és Inaam Raad, a Szíriai Nemzeti Szocialista Párt vezetője. A szemben álló felek kötelezték magukat arra, hogy visszavonják erőiket a konfliktust megelőzően elfoglalt állásokba, lebontják a barikádokat és úttorlaszokat, véget vetnek a fegyveres jelenlétnek és a lakosság törvénytelen megadóztatásának. A kiürített területeket az Észak-Libanonban állomásozó szíriai békefenntartó erők foglalják el, a libanoni rendőrséggel együtt ők garantálják a rend és a nyugalom helyreállítását.

július 17.

A hétvégi terhelési próbák után átadták a forgalomnak az Árpád-híd újabb részét. A híd északi oldalán, a Margitsziget és a budai part közötti szakaszon harminc, egyenként húsztonnás teherautó vizsgáztatta a szerkezetet. A kedvező eredmények ismeretében a szakemberek engedélyezték a pályarész átadását. Ennek köszönhetően most már nemcsak a déli hídoldalon, hanem az északin is két sávon haladhat a forgalom. A BKV járművei s az autósok már 2X2 nyomsávot használhatnak. A háromszorosára szélesedő dunai átkelőhely középső, eredeti hídpályáján még dolgoznak az építők: ott az úgynevezett gyorsvillamos pályáját és felső vezetékeit készítik.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_arpad_hid.jpgTeljes szélességében átadták a forgalomnak az Árpád-hidat

Az Elnöki Tanács Andrej Gromikonak, az SZKP KB Politikai Bizottsága tagjának, a Szovjetunió Minisztertanácsa elnöke első helyettesének, a Szovjetunió külügyminiszterének a magyar és a szovjet nép testvéri barátságának elmélyítése, a béke és a szocializmus ügyének előmozdítása terén szerzett kimagasló érdemeiért, 75. születésnapja alkalmából a Magyar Népköztársaság rubinokkal ékesített Zászlórendje kitüntetést adományozta. Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára táviratban köszöntötte ez alkalomból Andrej Gromikot. Várkonyi Péter külügyminiszter ugyancsak kifejezte jókívánságait.

A Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége Lenin-renddel tüntette ki Andrej Gromikot. A legmagasabb szovjet kitüntetést Andrej Gromiko a pártnak és a szovjet államnak tett szolgálataiért, hetvenötödik születésnapja alkalmából kapta.

Újabb űrhajó indult a Szaljut-7 űrállomásra, moszkvai idő szerint 21.41 órakor. A bajkonuri űrrepülőtérről három űrhajóssal a fedélzetén útnak indították a Szojuz T-12 űrhajót. Az űrhajó parancsnoka Vlagyimir Dzsanibekov, a fedélzeti mérnök Szvetlana Szavickaja, s a kutatómérnök Igor Volk. Az űrállomás legénysége, Leonyid Kizim, Vlagyimir Szolovjov és Oleg Atykov már várja a „vendégeket”, ők február 8. óta az űrállomáson tartózkodnak.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_dzsanibekov_szavickaja_volk.jpgA Szojuz T-12 űrhajó legénysége: Vlagyimir Dzsanibekov, Szvetlana Szavickaja és Igor Volk

A Föld körül keringő űrállomás jelenleg - miután vasárnap leválasztották a Progressz-22 automatikus teherűrhajót - két egységből áll: a Szaljut-7 állomásból és a Szojuz T-11 űrhajóból. A Progressz-22 május 30-án érkezett az űrállomásra, s üzemanyag-, valamint élelmiszer utánpótlást vitt, továbbá a népgazdasági szempontból rendkívül fontos kutatási program további végrehajtásához szükséges eszközöket és berendezéseket. Az automatikus teherűrhajó hajtóműveinek segítségével többször hajtottak végre pályamódosítást, s kirakodását az űrhajósok ezúttal fokozatosan, a kutatási program végrehajtásával párhuzamosan végezték el.

A Szaljut-7-Szojuz T-11 komplexummal várhatóan szerdán kapcsolódik össze a Szojuz T-12 űrhajó. Az este felbocsátott űrhajó parancsnoka, Vlagyimir Dzsanibekov 1942-ben született a taskenti területen levő Iszkandar városában. 1970-ben került be az űrhajósok egységébe. Dzsanibekov most negyedszer jár a világűrben. Szvetlana Szavickaja ezúttal másodszor jár a világűrben, s ezt rajta kívül más nő nem mondhatja el magáról. Jevgenyij Szavickijnak, a második világháború híres szovjet pilótájának, ma a Szovjetunió légimarsalljának a lánya 1948-ban született, többszörös műrepülő világbajnok. Igor Volk, a Szojuz T-12 kutatómérnöke 47 esztendős, s most először jár a világűrben. Mielőtt az űrhajós egységhez került, berepülőpilóta volt. Egyébként ő a Szovjetunió szám szerint 58. űrhajósa.

Ennek az űrutazásnak kétségkívül Szvetlana Szavickaja volt a főhőse, de erről majd a jövő héten. Apja a második világháborúban pilótaként szolgált, és kétszer kapta meg a Szovjetunió Hőse kitüntetést, katonai pályafutását a szovjet légvédelmi erők főparancsnok-helyetteseként fejezte be, anyja tanítónő volt. Lányukat nem nevelték szigorúan, s amikor kiderült, hogy a tizenhat éves Szvetlana titokban ejtőernyős ugrásokat végzett, támogatták célja elérésében, ami nem egyéb volt, mint a világűr meghódítása. A lány egy év alatt csaknem 450 sikeres ugrást hajtott végre, és tizenhét évesen lehetőséget kapott arra, hogy a sztratoszférából, akkor világcsúcsnak számító 14 250 méter magasságból ugorhasson ki, és hajmeresztő zuhanórepülés után csak 500 méteren nyitotta ki ernyőjét.

A Moszkvai Repülési Intézetben 1972-ben végezett, közben 1971-ben a szovjet csapat tagjaként első helyezést ért el a műrepülő-világbajnokságon. A szovjet Honvédelmi Szövetség pilótaoktatója lett, majd 1976-ra tesztpilóta képesítést szerzett, MiG-21 és MiG-25-ös vadászgépekkel négy világcsúcsot állított fel, gyorsasági világcsúcsa 2683 kilométer/óra volt. 1978-tól a Jakovlev tervezőiroda berepülő pilótájaként húsznál is több típust repült.

Miután az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) bejelentette, hogy női űrhajóst akar az űrbe küldeni, Valentyin Glusko, a szovjet űrprogram egyik vezetője egy hasonló szovjet program elindítását javasolta a pártvezetésnek. (A világűrben első nőként a szovjet Valentyina Tyereskova járt 1963-ban, az ő sikeres küldetése után egy kizárólag női személyzettel véghezvitt űrrepülést is terveztek, de ez nem valósult meg.) Leonyid Brezsnyev pártfőtitkárnak tetszett az ötlet, ezért 1979-ben elindították a kiválasztási folyamatot, s 1980. július 30-án hét jelölt kiképzése kezdődött meg, köztük volt Szavickaja is.

1981 decemberében született meg a döntés, hogy Szavickaja - Alekszandr Szerebrov és Leonyid Popov társaságában - a Szaljut-7 űrállomásra induló Szojuz T-7 űrhajó személyzetének tagja lesz. A kilövésre 1982. augusztus 19-én került sor, Szavickaja személyében csaknem két évtized után járt ismét nő a világűrben. (A szovjetek ezzel újabb sikert könyvelhettek el az űrversenyben, mert az első amerikai űrhajósnő, Sally Ride csak egy évvel később, 1983 júniusában indult útnak a kozmoszba.)

Az egyhetes út során Szavickajának a Szojuz egyik moduljában külön fülkét biztosítottak, de a többiekkel együtt az űrállomáson aludt. Az űrállomás személyzete virággal fogadta, ami nem csupán udvarias gesztus volt, hanem egy tudományos kísérlet része, a súlytalanság állapotában először termést hozó növények egyikét nyújtották át neki. Szavickaja augusztus 27-én a korábban dokkolt Szojuz T-5 fedélzetén tért vissza a Földre társaival.

Erre a küldetésre 1983 végén jelölték ki, amikor a NASA bejelentette, hogy Kathy Sullivan személyében ismét nőt küld a világűrbe, aki űrsétát is fog tenni, de a szovjetek ezen a téren is a magukénak akarták az elsőséget. Dzsanibekovval egy héttel később, július 25-én léptek ki az űrállomásról a kozmoszba, ahol 3 órát és 35 percet töltöttek egy különleges, több célra kifejlesztett munkaeszköz tesztelésével, Szavickaja személyében első alkalommal tett nő űrsétát. Az az űrbéli tevékenység - a „séta” névre rácáfolva - egyáltalán nem könnyű és nem veszélytelen, az asztronauták ilyenkor többnyire javítási, szerelési feladatokat végeznek. A „járművön kívüli misszió” (angol kezdőbetűi alapján EVA) rendkívüli technológiai és emberi teljesítmény. A három űrhajós 11 nap múlva, július 29-én a Szojuz T-12 fedélzetén tért vissza a Földre.

Felmerült a lehetőség, hogy Szavickaja egy csakis nőkből álló személyzettel harmadszor is a világűrbe indul, de a küldetést technikai nehézségek, majd terhessége miatt egyre halasztották, s végül lekerült a napirendről. A világ második női űrhajósa a két küldetés során összesen 19 napot, 17 órát és 6 percet töltött a kozmoszban.

Szavickaja a szovjet, majd orosz légierő kötelékében 1993-ig szolgált, és őrnagyi rangban vonult vissza. 1986-ban kandidátusi címet szerzett a moszkvai műszaki egyetemen, az 1990-es évek közepe óta tanít a Moszkvai Repülési Intézetben. Férje repülőmérnök, fiuk 1986-ban született. A hithű kommunista Szavickaja 1989-ben politikai pályára lépett, a Szovjetunió Kommunista Pártjának színeiben a Szovjetunió 1991-es felbomlásáig működő Népi Küldöttek Kongresszusába. 1996 óta az orosz parlament, az Állami Duma kommunista képviselője, 2018-ban a Duma védelmi bizottságának alelnöke volt.

Szavickaja az űrkutatás eredményeihez való hozzájárulásáért kétszer kapta meg a Szovjetunió Hőse és a Lenin-rend kitüntetéseket, nevét viseli a 4118-as számú aszteroida. A szocsi téli olimpiai játékok megnyitó ünnepségén, 2014. február 7-én az orosz lobogót négy orosz űrhajós vonta fel, egyikük ő volt...

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_szvetlana_jevgenyjevna_szavickaja.jpgSzvetlana Szavickaja

Sajtóértekezletén Jerzy Urban, a lengyel kormány szóvivője elmondotta: az illetékes alkotmányos szervek megértéssel fogadták a PRON Országos Tanácsának azt az indítványát, hogy részesítsék amnesztiában a megelőző időben politikai jellegű bűncselekményt elkövető személyeket, illetve azokat, akik kevésbé veszélyes köztörvényes bűncselekményeket és kihágásokat követtek el.

A közkegyelemre vonatkozó törvénnyel kapcsolatos munkálatok jelenleg folynak. A szóvivő szerint hagyomány, hogy hasonló jelentőségű nemzeti ünnepek alkalmával közkegyelmet hirdetnek. Jelenleg ezt lehetővé teszi a belső stabilizálódás, az, hogy nagymértékben csökken az ellenséges erők befolyása, nő az állam ereje, valamint a kormány politikájának társadalmi támogatása. Ezért megérett a helyzet rá, hogy ezeknek az embereknek a számára megteremtsék a normális életbe való visszatérés lehetőségét. Jerzy Urban aláhúzta: Lengyelország olyan konszolidációs szakaszba ért, hogy véget lehet vetni a múlttal való leszámolás és a számvetések időszakának. Kijelentette: július 14-én a lengyel büntetés-végrehajtási intézetekben ötvennyolc, politikai okok miatt jogerősen elítélt és hatszázkét előzetes letartóztatásban levő személy volt.

Az Elysée-palota szóvivője este bejelentette, hogy Pierre Mauroy miniszterelnök benyújtotta kormánya lemondását. Mitterrand elnök elfogadta a lemondást, és egyben Laurent Fabius eddigi ipari minisztert bízta meg az új kormány megalakításával. E bejelentés előtt néhány órával mondott le Savary oktatási miniszter. Helyi megfigyelők úgy vélik, hogy tekintettel a sürgős tennivalókra, különösen a népszavazás előkészítésére, az új kormány rövidesen megalakul.

Letartóztattak kétszáz szikh szélsőségest, köztük százötven asszonyt az észak-indiai Amritszárban. Az asszonyok az amritszári Aranytemplom, a szikhek legfőbb szent helye felé indultak, hogy „öngyilkos menetükkel” kényszerítsék a templom elhagyására a katonaságot. Amritszárból érkezett jelentések szerint ellentétek támadtak a szikhek mérsékeltebb és szélsőséges csoportjai között. A nihangnak nevezett mérsékelt szikh csoport, amely elítéli a fegyveres harcot és az „öngyilkos meneteket”, a kormányerőkkel megállapodva kedden megkezdte a harcok során megsérült templom kijavítását. A megállapodás keretében 150 szikh vonult be a templom területére, s hozzálátott a helyreállítási munkálatokhoz. Az indiai kormánykatonaság a nap folyamán szikh asszonyok újabb „öngyilkos menetét” oszlatta föl az Aranytemplom előtt, és szemtanúk szerint letartóztatott 14 személyt a kijárási tilalom megszegéséért. A, kormánykatonaság vezetője kedden úgy nyilatkozott, hogy nincs remény a tárgyalások gyors újrafölvételére, és szerinte a kormány fegyveres erői még hosszabb ideig megszállva tartják a templomot.

Irakban ünnepélyes külsőségek között emlékeztek meg a forradalom győzelmének 16. évfordulójáról. Szaddam Husszein iraki elnök az évforduló alkalmából mondott rádió- és televíziós beszédében hangsúlyozta, hogy az 1968 óta eltelt időszakban Irak jelentős eredményeket ért el a társadalom- és gazdaságfejlesztés minden területén. Az elnök megerősítette, hogy országa az Iránnal kirobbant háború igazságos és békés befejezésére törekszik. Hozzáfűzte, hogy Bagdad üdvözölne minden olyan érdemi kezdeményezést, amely a térség békéjének helyreállítását szorgalmazná.

Iraki légvédelmi ütegek lelőttek egy iráni katonai repülőgépet - jelentette a bagdadi rádió.

A KUNA kuvaiti hírügynökség értesülése szerint Irán legutóbb tárgyalásokat ajánlott fel az öböl menti Együttműködési Tanács hat államának az iraki-iráni háború korlátozásáról, az öböl menti viszály legújabb fejleményeiről és iráni politikusoknak arab országokban teendő látogatásairól.

Korszerűsítik a Moszkva és Washington közötti közvetlen összeköttetést, az úgynevezett forró drótot. Erről írt alá Washingtonban megállapodást Viktor Iszakov, a Szovjetunió washingtoni nagykövetségének ideiglenes ügyvivője és Kenneth Dam amerikai első külügyminiszter-helyettes. A megállapodás értelmében a berendezést, amely eddig kábeles telexösszeköttetést biztosított csak, alkalmassá teszik bonyolultabb anyagok, így térképek, diagramok továbbítására is, és a kábeles összeköttetés helyett mesterséges holdak segítségével gondoskodnak a kapcsolat folyamatos fenntartásáról. Szovjet és amerikai mesterséges holdak között eddig is fennállt az összeköttetés, például a tengeri és légi szerencsétlenségek mentésére szolgáló Cospar-Sarsat-rendszerben.

Az Egyesült Államok szenátusa elfogadta az alkoholfogyasztásról szóló nemzeti törvényt, amely megtiltja a 21 éven aluliaknak az alkohol vásárlását vagy birtoklását

július 18.

Á Lengyel Népköztársaság felszabadulásának 40. évfordulója alkalmából ünnepi nagygyűlést rendezett a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága és a Hazafias Népfront Országos Tanácsa az újpesti Dallos Ida Művelődési Házban. A széksorokban a kerületben működő vállalatok, üzemek és intézmények csaknem ötszáz képviselője foglalt helyet. Az elnökség tagja volt Méhes Lajos, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a SZOT főtitkára; Katona Imre, az Elnöki Tanács titkára, Várkonyi Péter külügyminiszter, Somogyi László építésügyi és városfejlesztési miniszter; a főváros, valamint Újpest politikai, társadalmi, gazdasági életének kiemelkedő képviselői. A megjelenteket Ribánszki Róbert, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának titkára üdvözölte, majd Borbándi János, a Minisztertanács elnökhelyettese emelkedett szólásra. A beszéde után ünnepi műsor következett, majd a nagygyűlés az Internacionálé hangjaival ért véget.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_lengyel_nagygyules.jpgA nagygyűlés részvevői az ünnepi beszédet hallgatják

A nap folyamán a Szojuz T-12 utasai, Vlagyimir Dzsanibekov parancsnok, Szvetlana Szavickaja fedélzeti mérnök és Igor Volk kutatómérnök a Szaljut-7-Szojuz T-11 tudományos kutató komplexummal történő összekapcsolásra készültek. A déli órákig az űrhajósok ellenőrizték a fedélzeti rendszerek működését, s néhány manővert hajtottak végre: a Föld körüli negyedik és ötödik fordulat idején két impulzussal közelítették az űrhajót a Föld körüli pályán levő komplexumhoz. Az űrhajó repülési paraméterei moszkvai idő szerint a déli órákban a következők voltak: a Föld felszínétől mért legnagyobb távolság 309 kilométer, a legkisebb pedig 282 kilométer, a keringési idő 90,2 perc, s a pályának az egyenlítővel bezárt hajlásszöge 51,6 fok. A TASZSZ közlése szerint a repülés normálisan folyt, az űrhajósok közérzete jó.

Alekszej Leonov és Valerij Kubaszov, a kilenc évvel ezelőtti Szojuz-Apollo program szovjet részvevői nyílt levelet intéztek a közös űrrepülés amerikai legénységéhez, amelyben leszögezik: korunkban bizonyossá válik, hogy a fejlődés a földön elválaszthatatlan az aktív tevékenységtől a világűrben. Ez azonban csak akkor fogja szolgálni a haladást, ha az emberiség békés céljai érdekében fogják folytatni, s nem a háborús felkészülés céljaira használják fel. Ebből a szempontból nagy fontosságú a világűr katonai célokra történő felhasználásának megakadályozása és az erről folytatandó tárgyalások mihamarabbi megkezdése. Az Egyesült Államok erre irányuló komoly szándékának a legjobb bizonyítéka az lenne - hangsúlyozza a két szovjet űrhajós levele -, ha miként a Szovjetunió javasolja, a tárgyalások megkezdésétől szovjet és amerikai részről egyaránt moratóriumot vezetnének be a kozmikus támadóeszközök kísérleteire és telepítésére. A Szovjetunióban továbbra is remélik, hogy kedvező választ kapnak erre az amerikai kormánytól - írja Leonov és Kubaszov.

Sajtónyilatkozatában Hans-Dietrich Genscher megelégedéssel nyugtázta, hogy az NDK és az NSZK közötti kapcsolatok pozitív irányban fejlődnek. A Neue Ruhr Zeitungnak adott interjújában a külügyminiszter emlékeztetett rá, hogy „volt idő, amikor a két német állam közötti rossz légkör negatívan befolyásolta a kelet-nyugati kapcsolatokat”, örvendetes ténynek minősítette, hogy e korszak lezárult, s hogy „az NDK megnövekedett nemzetközi tekintélye lehetővé teszi hozzájárulását a nemzetközi kapcsolatok pozitív irányú változásaihoz”. Genscher hangsúlyozta, az NSZK ugyancsak kész a maga részéről hozzájárulni e folyamathoz, amennyiben „nem az Európát elválasztó szakadék mélyítését, hanem annak áthidalását tekinti külpolitikája fő céljának”.

Nagy-Britanniában este ismét nem született megállapodás a dokksztrájkról, de a súlyosbodó helyzet következményei nem annyira brit, mint inkább francia oldalon érződnek. A teherárublokáddal sújtott doveri kikötővel szemközt, Calais-ban a várakozó kamionosok egy csoportja - britek, franciák, svájciak, nyugatnémetek - elzárta az utat a személygépkocsi-forgalom elől, s így nemcsak a teheráru, a turisták sem képesek mozogni. A vasúti személyforgalom zavartalan. Brit oldalon a Doverbe vezető autópályán négy kilométeres sorban várakoznak a kamionok. A rendőrség a pálya egy részét parkolóvá alakította a számukra, ugyanakkor megtiltotta nekik, hogy a sort elhagyják. Egészen bizonyosan azért, hogy a calais-i blokád ne ismétlődhessen meg. Ami a dokkmunkások és a kikötői munkáltatók konfliktusát illeti, az álláspontok egyelőre nagyon távoliak. A sztrájkolókat képviselő szállítási szakszervezet egyezséget követel arra nézve, hogy a dokkmunkások foglalkoztatásának 1947 óta érvényes rendszerében nem következik be változás, más szóval a munkájukat sem szakszervezeten kívüli munkaerő alkalmazása, sem elbocsátások nem fogják fenyegetni. Akárcsak a bányászsztrájknál, itt is az állásféltés a sztrájk fő indítéka - nyilatkozta a BBC-ben Jack Ashton munkáspárti képviselő.

A libanoni síita és szunnita muzulmán közösség vallási vezetői közös nyilatkozatban felszólították dél-libanoni híveiket, hogy lépjenek sztrájkba egy szidóni síita vallási vezetőnek a megszállt országrészből történt kitoloncolása miatt. Mohammad Hasszán al-Amin szidóni síita vallási bírót hajnalban rabolta el az Izrael által fegyverzett és fizetett hazaáruló dél-libanoni hadsereg különítménye. A bírót a Bejrút felé vezető úton átvitték a demarkációs vonalon, és megtiltották neki a visszatérést. Az izraeli megszálló hatóságok semmivel sem indokolták meg kitoloncolását. Libanoni megfigyelők szerint a síita méltóság több ízben is ellenállásra szólította fel híveit a megszállókkal szemben.

A libanoni főváros muzulmánok lakta nyugati részében egyébként egész nap zárva voltak az üzletek, és a városrész lakói nem mentek munkába.

A libanoni kormány helyreállította a diplomáciai kapcsolatokat Iránnal. A két ország közötti diplomáciai viszony nyolc hónapja, tavaly november 23-án szakadt meg, amikor Safik el-Vazzan volt libanoni kormányfő kabinetje bezáratta a bejrúti iráni külképviseletet, majd két nap múlva kiutasította az iráni diplomatákat az országból. Libanon akkor azért szakította meg a diplomáciai kapcsolatokat, mert mintegy háromszáz iráni forradalmi gárdista állomásozott a Bekaa-völgyben, a bejrúti kormány tilalma ellenére.

Az Amal síita mozgalom csütörtökre általános tiltakozó sztrájkot hirdetett az izraeli önkény elleni tiltakozásul.

A 47 országot tömörítő Iszlám Konferencia szervezetének közvetítő bizottsága kétnapos konferenciát kezdett szerdán a szaúd-arábiai Dzsiddában. A héttagú bizottság a 46 hónapja tartó iraki-iráni háború befejezésének lehetőségeiről tárgyal, illetve arról, hogyan lehet megakadályozni azt, hogy a háború kiterjedjen a Perzsa- (Arab-) öböl nemzetközi vizeire is. Az ülésen Ziaul Hakk pakisztáni, Hoszain Mohammad Ersad bangladesi, Dawda Jawara gambiai államfő, valamint a török, malaysiai, gambiai és guineai meghatalmazott miniszter vesz részt. A találkozón jelen van Jasszer Arafat, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet vezetője is.

A szerdai ülésen Dawda Jawarát választották meg a bizottság elnökének a nemrégiben elhunyt Sékou Touré guineai elnök helyett. Mint diplomáciai források megjegyzik, arab részről a dzsiddai konferenciától azt várják: dolgozza ki egy olyan iszlám diplomáciai offenzíva tervét, amely engedményekre bírhatja Iránt.

A közeljövőben előreláthatóan Irán könnyít eddigi szigorú behozatali korlátozásain - jelentette a Reuter hírügynökség, diplomáciai forrásokra hivatkozva, Teheránból. A szigorú importkorlátozásokat májusban vezették be, mivel a Harg-sziget elleni iraki légitámadások miatt az ország fő bevételi forrásául szolgáló olajexport a korábbinak töredékére esett vissza. Az importkorlátozás feloldására azért is szüksége van Teheránnak, mert számos vállalat kénytelen rövidített munkaidőben dolgoztatni, vagy bezárni üzemeit alkatrész- és alapanyaghiány miatt.

A Karib-tenger nyugati térségébe, a nicaraguai partok közelébe irányították a John F. Kennedy amerikai repülőgép-anyahajót, fedélzetén 85 repülőgéppel és 5000 katonával. A Reagan-kormány szóvivője kijelentette, hogy ez a lépés „a sandinista kormányra gyakorolt katonai, politikai és diplomáciai nyomás része”.

A Radio Venceremos jelentette, hogy a salvadori Farabundo Marti Nemzeti Felszabadítási Front harcosai a hét elején ostrom alá vették a légierő főváros melletti támaszpontját, és Santa Helena közelében rajtaütöttek a kormányhadsereg egyik különítményén. A harcokban összesen 200 kormánykatona vesztette életét vagy sebesült meg.

Hírügynökségi jelentések szerint ezzel egyidejűleg a hadsereg repülőgépei San Vicente megyében falvakat bombáztak, mert lakosaik menedéket nyújtottak a partizánoknak. Az amerikai tisztek által vezetett Atlacatl és Bracamonte különleges zászlóalj katonái Usulutan megyében indítottak megtorló hadjáratokat a partizánokat segítő falvak ellen. A különítmény lakóházakat rombolt le, ültetvényeket gyújtott fel, s parasztokat gyilkolt le.

A kaliforniai San Ysidróban egy fegyveres férfi, csúcsforgalom idején, a bejárati ajtóból tüzet nyitott a McDonald’s hálózathoz tartozó önkiszolgáló étterem vendégeire. Az első sorozat után, amely sokakat megölt, a férfi belépett a zsúfolt étterembe, és - mint a rendőrség egy munkatársa elmondta - így kiáltott fel: „Ezreket öltem meg Vietnamban, és még többet ölnék meg.” Ezután a nála levő három kézifegyverrel további sorozatokat és egyes lövéseket adott le: összesen húsz embert ölt meg, köztük két gyermeket és egy hathónapos csecsemőt. Tizenheten megsebesültek. Kilencven percig tartott a vérfürdő, amíg egy mesterlövész golyója végzett az állásából röviddel ezelőtt elbocsátott James Oliver Huberty 41 éves ipari őrrel. Az igazságügyi hatóságok szerint, az áldozatok számát tekintve, ehhez mérhető tömeggyilkosságra még nem volt példa az Egyesült Államokban.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_san_ysidroi_meszarlas.jpgKét szerencsés túlélő az étterem dolgozói közül

A végleges adatok szerint huszonegy halálos áldozata és tizenkilenc sebesültje volt a mészárlásnak, mindezt úgy, hogy összesen negyvenöten tartózkodtak az étteremben. Hubertyt végül egy 27 éves Charles Foster nevű rendőrségi mesterlövész terítette le, egyetlen lövéssel, körülbelül harminc méterről. Bár Huberty a lövöldözés ideje alatt többször is azt kiabálta, hogy ő a vietnami háború veteránja, valójában soha, egyetlen katonai alakulatnál sem szolgált. Az éttermet a McDonald's bezárta, majd fél év múlva az épületet lebontatta. Az ingatlant a városnak ajándékozta, azzal a megkötéssel, hogy éttermet nem lehet rajta építeni. Huberty egyébként viszonylag rendezett családi életet élt. 1965 óta volt házas, feleségével együtt nevelték két kamaszkorú lányukat. A valódi indítéka soha nem derült ki... Cikkünk írásakor, jelenleg ez a mészárlás a hetedik legtöbb áldozattal járó lövöldözés volt az Egyesült Államok történetében.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_san_ysidroi_meszarlas_james_oliver_huberty.jpgJames Oliver Huberty

A harmincöt éves Beverly Burns lett a világ első női Boeing 747-es, Jumbo kapitánya. Első megbízatásán a newark-i nemzetközi repülőtérről a Los Angeles-be vezényelte a People Express 604-es járatát.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_beverly_lynn_burns.jpgBeverly Lynn Burns a Boeing 747 kapitányi székében

Beverly Lynn Burns 1971-től hét évig stwardessként dolgozott kisebb légitársaságoknál. Közben tanult, pilótajogosítványt szerzett, sőt, oktató lett belőle. 1981-ben került a People-höz, már mint pilóta. 2000-ig kapitány vizsgát tett a Boeing 757 és Boeing 767-es típusokra, ekkor cége beleolvadt a Continental Airlinesba. Ezután a kor ultramodern repülőgépének, a Boeing 777-nek is a kapitánya lett. Huszonhét év után, 2008-ban vonult nyugállományba. Pályafutása alatt számos díjat és kitüntetést szerzett, többek közt Ronald Reagan és George W. Bush elnököktől. Cikkünk írásakor a hetvenkét éves Beverly boldog nagymama.

július 19.

A Minisztertanács megtárgyalta és tudomásul vette a járások megszüntetésével összefüggő állami feladatok végrehajtásáról szóló jelentést. Megállapította, hogy a gondos előkészítésnek köszönhetően az átszervezés rendben lezajlott, az ügyek intézése ebben az időszakban is zavartalan volt. Felhívta a minisztériumok és az országos hatáskörű szervek vezetőit, hogy az államigazgatás helyi irányításának új rendjéből fakadó feladatok megoldásához továbbra is nyújtsanak segítséget. A kormány megvitatta és jóváhagyólag tudomásul vette az Állami Tervbizottság tájékoztatóját a veszélyes hulladékanyagokat kezelő telepek létesítésének előkészületeiről, és meghatározta a további feladatokat. Felhívta az illetékes állami és tanácsi szerveket, hogy az égetőműveket és lerakótelepeket a termelési érdekek, valamint a környezetvédelmi előírások együttes érvényesítésével hozzák létre.

Sarlós Istvánnak, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottsága tagjának, a Minisztertanács elnökhelyettesének vezetésével a Lengyel Egyesült Munkáspárt Központi Bizottságának, a Lengyel Népköztársaság Államtanácsának és kormányának meghívására magyar párt- és kormányküldöttség utazott a népi Lengyelország fennállása 40. évfordulójának ünnepségeire.

Bábolnán minden év szeptemberében nagyszabású mezőgazdaságigép-szemlét rendeznek a szakembereknek. Ezeken főként a kukoricatermesztés gépei, eszközei láthatók. Az idén azonban a bemutatósorozatot már most, az aratás idején megkezdte a Bábolnai Iparszerű Kukoricatermesztési Rendszer. Csütörtökön a gabonatermelés legkorszerűbb gépeiből szervezett bemutatót a Komáromi Mezőgazdasági Kombinát egyik üzemegységében az IKR. A gépszemlét több száz mezőgazdasági szakember előtt Tóth László, a Bábolnai Iparszerű Kukoricatermesztési Rendszer termelési igazgatója nyitotta meg. Elmondta: a ma már 257 taggazdaságot tömörítő termelési rendszer oly módon is támogatja a nagyüzemi gazdaságokat, hogy kipróbálja a mezőgazdasági gépek új típusait, és elősegíti elterjesztésüket.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_babolnai_bemutato_2.jpgFelvonultak a gépek a bemutatóra

Aratás közben lehetett látni azokat a kombájnokat, amelyek már itthon is részt vesznek a betakarításban, de ott voltak továbbfejlesztett változataik is. Ezenkívül megszemlélhettek több olyan új kombájnt, amelyeket külföldi cégek ajánlanak a magyar mezőgazdaságnak. A kombájnok után a szalmabálázó gépek több változatát és az energiatakarékos talajművelő eszközök munkáját vették szemügyre a látogatók.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_babolnai_bemutato.jpgA bálázógép a szalma betakarítását és rakodását könnyíti meg

Megtekintette a bemutatót Kádár János is. Az MSZMP Központi Bizottságának első titkára - Havasi Ferencnek, a Politikai Bizottság tagjának, a Központi Bizottság titkárának kíséretében - délután érkezett a bemutató színhelyére, ahol Komárom megye, az IKR és a kombinát vezetői fogadták. A vendéglátók munkájuk eddigi eredményeiről, s a megyében az elmúlt napokban megkezdődött betakarításról tájékoztatták Kádár Jánost.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_babolnai_bemutato_kadar_janos.jpgA vendégek a bemutatón: előtérben Kádár János, Tóth János, az IKR igazgatója és Havasi Ferenc

A Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank (Világbank) társfinanszírozásában a Magyar Nemzeti Bank 385 millió US-dolláros hitel felvételéről írt alá megállapodást Budapesten az Arab Banking Corporation, Bahrein; az Industrial Bank of Japan, Tokió; a Manufacturers Hanover, New York, valamint a Standard Chartered Bank, London pénzintézetek által vezetett bankcsoporttal. A hitel exportfejlesztési és szénhidrogénprogramunk megvalósítását segíti elő. A dollárhitelt tíz év alatt kell visszafizetni, négy év törlesztésmentes idővel. A hitelnyújtásban a szervező csoportot és a Világbankot is beleértve 60 bank vesz részt a világ szinte valamennyi jelentős pénzügyi régiójából.

A szerda éjszakai, moszkvai idő szerint 23 óra 17 perckor történt összekapcsolódás után a Szaljut-7-Szojuz T-11 utasai, valamint a Szojuz T-12-őn érkezett űrhajósok csak jó három órával később, tehát már csütörtökön találkozhattak, mert az átjárózsilip felnyitása előtt a komplexum még két fordulót tett. A szovjet hírügynökség csütörtökön részletesen beszámolt a Szojuz T-12-nek az űrkomplexumig vezető útjáról. E szerint a földi irányító központban közvetlenül a hajtómű harmadik lépcsőjének leválasztása után kezdték „venni” az űrhajó adását az összes, erre a célra szolgáló szárazföldi, tengeri hírközlő eszköz és műhold felhasználásával. Ekkor már lehetett beszélni Dzsanibekovval, Szavickajával és Volkkal. A földi központ ellenőrizte az antennák kifeszítését és a napelemek kinyitását, az űrhajó rendszereinek üzemelését, a szigetelés hermetikusságát.

A negyedik és az ötödik fordulóban, majd a továbbiakban több pályamódosítás végrehajtása után az űrhajót és a komplexumot már csupán néhány kilométer választotta el egymástól. Amikor mindössze száz méterre csökkent a távolság, a földi irányító központ nagy képernyőjén megjelent az űrállomás képe. Az űrhajó kamerája segítségével közvetített képen gyorsan növekedett az állomásnak az a része, ahová a Szojuz T-12-nek kapcsolódnia kellett, s végül betöltötte az egész képernyőt.

Dzsanibekov parancsnok jelentette, hogy megtörtént az összekapcsolás, ezt a hírt azonban Leonyid Kizim, Vlagyimir Szolovjov és Oleg Atykov - akik már több mint 160 napja dolgoznak az állomáson - első ízben a szovjet űrhajózás történetében nem a földi irányító központból tudták meg: az űrhajó tv-kamerája által közvetített és a földön vett képet átjátszották a Szaljut 7-Szojuz T-11 komplexumra, így az űrhajósok maguk is figyelemmel kísérhették a folyamatot. Mint Leonyid Kizim jelentette, az űrállomáson jól látták a képet, s fel is vették videomagnóra. Így tehát most és a legközelebbi napokban a hosszabb ideje az űrállomáson dolgozó űrhajósok és a Pamir hívójelű Szojuz T-12 űrhajósai együtt fognak dolgozni a jelenleg három egységből álló űrkomplexumon.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_szaljut_7_szojuz_t_11.jpgAz űrállomásról képtávírón kapott felvétel tanúsága szerint a hat kozmonauta jó közérzetnek örvend

Az FKP nem vállal miniszteri tárcát az új kormányban, de a többség részének tekinti magát, és ha a helyzet megváltozik, kész ismét részt venni a kabinetben. Ez a lényege annak a döntésnek, amelyet a központi bizottság csütörtökre virradóra hozott hosszú tanácskozás után. Laurent Fabius, az új kormányfő, délben az Elysée-palotában bemutatta kormánya névsorát Mitterrand elnöknek, majd ismertették a kabinet összetételét. A külügyminiszter és a hadügyminiszter a helyén maradt, Delorst pedig Pierre Beregovoy váltotta fel a gazdasági és pénzügyi minisztérium élén. A lemondott Savary oktatási miniszter helyét Jean-Pierre Chevenement tölti be, aki a szocialista párt balszárnyának jeles alakja, és tavaly tavasszal bizonyos ellentétek miatt vált ki a kormányból. Az új kormány délután az elnöki palotában megtartotta első ülését.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_laurent_fabius_francois_mitterrand.jpgAz új francia kormányfő Mitterrand elnökkel az Elysée-palota kertjében

Nagy erejű földrengést észleltek Nagy-Britannia és Írország több részén reggel. Sérülésekről és károkról nem érkezett jelentés.

Ez volt az eddigi legnagyobb, a Brit-szigeteken bekövetkezett, műszeresen rögzített szárazföldi földrengés. A Richter-skálán az 5,4-es erősségű földrengés epicentruma Wales észak-nyugati részén fekvő Llyn-félszigeten volt. Ezt több kisebb-nagyobb utórengés követte az elkövetkezendő pár hónapban. A legnagyobbat Dublinban regisztrálták, amely 4,3-es erejű volt. Szerencsére mind az első, mind az összes többi lakott területektől távol következtek be, így sem anyagi kár, sem személyi sérülés nem történt sehol.

A libanoni nemzeti egységkormány elrendelte a Bejrút melletti Dbajeeban működő izraeli összekötő iroda bezárását. Adel Oszeiran libanoni hadügyminiszter azonnal hatállyal feloszlatta az 1982-ben alakított izraeli-libanoni összekötő bizottság libanoni operatív részlegét, és a libanoni katonai személyzetet visszahívta az összekötő irodából. Az izraeli rádió azonban azt jelentette, hogy Tel-Avivnak nincs szándékában bezárni az irodát, mert úgy véli, hogy ez a követelés csupán a libanoni belpolitikai ellentétek és harcok egyik megnyilvánulása. Izraelnek gyakorlatilag módjában áll a képviselet fenntartása, mert az iroda nem a libanoni kormány, hanem a jobboldali milíciák ellenőrzése alatt álló körzetben van. Az izraeli-libanoni összekötő iroda akkor vesztette el létjogosultságát, amikor a libanoni kormány ez év tavaszán egyoldalúan érvénytelenítette az Izraellel tavaly májusban kötött különmegállapodást. Ez az iroda testesítette meg az egyetlen hivatalos kapcsolatot a libanoni és az izraeli kormányzat között

Walter Mondale volt alelnököt a demokrata párt San Franciscóban folytatódó konvencióján a párt elnökjelöltjévé választották. Az USA egyes államainak demokrata delegációi szerda éjjel sorban szavaztak, és már az első szavazási „menetben” New Jersey - e nagy ipari állam - küldötteinek voksával a Mondale-re leadott szavazatok száma meghaladta a győzelem biztosításához szükséges 1967-et. Röviddel később fő riválisa, Gary Hart szenátor lépett az emelvényre, hogy javasolja: közfelkiáltással mondják ki Mondale elnökjelöltté választását. Mind Hart, mind pedig az utána fölszólaló Jesse Jackson, a párt jelöltjei, a Mondale és Geraldine Ferraro asszony mögötti egységes fellépésre szólítottak fel. (Az alelnökjelölt kiválasztásának joga az elnökjelöltet illeti meg, és Mondale már a konvenció előtt Ferraro képviselőnőt választotta ki erre a tisztre. Ferraro asszonyt formálisan a záróülésen erősíti meg e tisztében a konvenció.)

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_geraldine_ferraro_walter_mondale.jpgGeraldine Ferraro és Walter Mondale, a demokrata párt jelöltjei

Walter Mondale 1928. január 5-én született Minnesota államban, egy falusi pap családjában, ősei norvégiai bevándorlók voltak. Jogi végzettsége van; több évig Minnesota állam főügyészeként dolgozott. A demokrata párt munkájába diákkorában kapcsolódott be. Politikai pályafutását a párt liberális szárnyához sorolt Hubert Humphrey alelnök mellett kezdte. Többször megválasztották szenátornak, majd 1977 és 1980 között, Carter elnöksége idején, az Egyesült Államok alelnöke volt.

Nicaragua erélyesen tiltakozott amiatt, hogy a John F. Kennedy amerikai repülőgép-anyahajót a nicaraguai partokhoz vezényelték. Az amerikai hajót - fedélzetén nyolcvanöt repülőgéppel és ötezer katonával - előzőleg irányították a térségbe. Managuában a washingtoni kormányzat újabb Nicaragua-ellenes provokációjának minősítették azt a tényt, hogy az amerikai repülőgép-anyahajó a nicaraguai partoktól száz kilométerre, Bluff kikötő magasságában cirkál több rakétával felszerelt fregatt kíséretében.

A provokatív amerikai lépésre olyan időszakban került sor, amikor a közép-amerikai államban országszerte készülődnek a sandinista forradalom győzelmének ötödik évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségekre. Az ANN nicaraguai hírügynökség jelentése szerint eddig több mint negyven magas rangú külföldi küldöttség érkezett meg az ünnepségekre. Az ünnepségeken részt vevő magyar delegációt Óvári Miklós, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a KB titkára vezeti. A szovjet küldöttség élén Tyemirbek Kosojev, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnökhelyettese áll.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_daniel_ortega_jerry_rawlings.jpgDaniel Ortega (képünkön jobboldalt) az ünnepségekre érkezett Jerry Rawlings ghanai államfőt üdvözli

július 20.

Méhes Lajos, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Szakszervezetek Országos Tanácsának főtitkára látogatást tett Győr-Sopron megyében. Győrött, a megyei pártbizottság székházában Háry Béla első titkár, a pártbizottság titkárai és Lombos Ferenc megyei tanácselnök fogadták és tájékoztatták a megye életéről. A SZOT főtitkára ezután a Szakszervezetek Győr-Sopron megyei Tanácsának székházában találkozott a tanács elnökségének tagjaival és az SZMT vezető munkatársaival. Itt Császár Károly, az SZMT titkára számolt be a megyében folyó szakszervezeti munkáról. Méhes Lajos tájékozódott a munkavédelmi tevékenységnek és a társadalombiztosítás átszervezésének megyei tapasztalatairól is.

A látogatás következő állomása a győri Richards Finomposztógyár volt. A Politikai Bizottság tagját Milanovich László vezérigazgató ismertette meg az üzem munkájával, eredményeivel. A többi között elmondta, hogy az idei év első felében egyaránt emelkedett a nagy múltú gyár árbevétele és exportja. A tájékoztatót üzemlátogatás követte. 

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_mehes_lajos.jpgMéhes Lajos és kísérete a vendéglátók társaságában a Richards Finomposztógyárban

Méhes Lajos Győr-Sopron megyei programja a győrszentiváni Lenin Termelőszövetkezetben rövid határjárással fejeződött be. A vendéget, aki korábban több éven át a győri peremváros országgyűlési képviselője volt, Sághy Zsolt tsz-elnök tájékoztatta a szövetkezet eredményes gazdálkodásáról.

Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese fogadta Willi Wapenhanst, a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank (Világbank) elnökhelyettesét. A szívélyes hangulatú megbeszélésen áttekintették Magyarország és a Világbank közötti kapcsolatokat, azok bővítésének lehetőségeit, és eszmecserét folytattak az időszerű nemzetközi gazdasági, pénzügyi kérdésekről. Hazánk és a Világbank kapcsolatait illetően megelégedéssel nyugtázták az eddigi együttműködés eredményeit, és meggyőződésüket fejezték ki a gyümölcsöző kontaktusok további alakulásáról. A találkozón részt vett Váncsa Jenő mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter, Veress Péter külkereskedelmi miniszter, valamint Bartha Ferenc, a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok titkárságának vezetője.

Megnyitotta kapuit az idei szegedi ipari vásár. A megnyitóünnepségen Kapolyi László ipari miniszter mondott beszédet. Méltatta a vásár jelentőségét, amely a BNV mellett a termelők és a fogyasztók találkozásának másik fontos hazai fóruma. A Marx téri csarnokokban és pavilonokban több mint 550 hazai, valamint finn, jugoszláv, lengyel és szovjet kiállító vonultatja fel termékeit, közöttük 200 olyan újdonságot amelyet először itt láthat a közönség. A Kiváló Áruk Fóruma a hagyományoknak megfelelően az idén is a szegedi ipari vásár alkalmából adta át a legjobbaknak az ipari szövetkezetek körében meghirdetett pályázat díjait.

A három egységből álló Szojuz T-11-Szaljut-7-Szojuz T-12 űrállomáson levő hat űrhajós megkezdte közös munkáját. Az első kísérlet „alanya” Igor Volk, az újonc volt: olyan gyógyszert kellett bevennie, amelynek célja a súlytalanság első óráiban jelentkező kellemetlen érzések leküzdése, s ebből a szempontból fontos, hogy Volk első ízben jár a világűrben. Ezt követően olyan orvosi kutatási feladatokkal foglalkoztak az űrhajósok, amelyeknek célja az űrrepülés emberi szervezetre gyakorolt hatásának és az adaptáció folyamatainak felderítése. Megkezdték egy szovjet és francia tudósok által előkészített biológiai kísérletsorozat végrehajtását is, ennek elnevezése Citosz-3.

Andrej Gromikónak, az SZKP KB PB tagjának, a miniszterelnök első helyettesének, külügyminiszternek a szovjet külpolitikát és diplomáciai tevékenységét bemutató könyvét ismerteti a Pravda. A könyv nagy teret szentel a jelenlegi nemzetközi élet elemzésének s annak, milyen alkotó szerepet játszik a szovjet külpolitika a béke megőrzésében és megszilárdításában. A könyvben helyet kaptak a Szovjetunó és a tőkés országok közötti kapcsolatokkal foglalkozó részek is. A könyv rámutat: bármint alakuljon is a nemzetközi helyzet, a Szovjetunió mindig is az államok békés egymás mellett élése mellett fog síkraszállni.

Lengyelország-szerte megkezdődtek a felszabadulási évforduló ünnepségei. Ebből az alkalomból megérkeztek Varsóba a szocialista országoknak az ünnepségeken részt vevő küldöttségei. Délután érkezett Varsóba Sarlós Istvánnak, az MSZMP Politikai Bizottsága tagjának, a Minisztertanács elnökhelyettesének vezetésével a magyar párt- és kormányküldöttség. A delegáció tagjai: Szabó József, a Központi Bizottság tagja, az MSZMP KB Politikai Főiskolájának rektora, Roska István külügyminiszter-helyettes és Garamvölgyi József, hazánk varsói nagykövete, aki a lengyel fővárosban csatlakozott a küldöttséghez. A magyar küldöttséget a repülőtéren Jozef Czyrek, a LEMP KB titkára és Stefan Olszowski külügyminiszter, a politikai bizottság tagjai, továbbá Mieczyslaw Rakovoski miniszterelnök-helyettes és Marian Orzechowski, a LEMP KB PB póttagja fogadták. Ugyancsak Varsóba érkezett a Szovjetunió küldöttsége, amelyet Nyikolaj Tyihonov, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a szovjet kormány elnöke vezet. Az évforduló alkalmából több nagy létesítményt adtak át Lengyelországban. Így a belchatówi energiakomplexumban elkészült egy újabb 360 megawattos erőművi blokk, az Ursus Művekben pedig megkezdték egy új típusú traktor kibocsátását.

A brit szállító dolgozók szakszervezete javasolta a sztrájk által érintett 78 kikötő munkásainak, hogy álljanak isimét munkába. Ezzel értek véget péntek hajnalban a szakszervezet, a munkáltatók képviselői és a kormány által kinevezett békéltető bizottság tárgyalásai. A tizenhat órán át tartó tárgyalásokon mindkét fél szerint az álláspontok nagyon közel kerültek egymáshoz a kikötői dolgozók munkarendjét szabályozó munkarendet illetően. A szénbányászok sztrájkja és a kiköltői munkások munkabeszüntetése jelentősen megtépázta a konzervatív kormány tekintélyét. A Gallup Intézet által végzett közvéleménykutatás adatai szerint népszerűségben jelenleg a Munkáspárt vezet, 39 százalékkal, a konzervatívok mellett a megkérdezetteknek csak 34 százaléka állt ki.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_doveri_kikoto_2.jpgKamiontorlasz az angliai Dover kikötőjében, a brit dokkmunkássztrájk negyedik napján

Szpirosz Kiprianu ciprusi elnök Nicosiában a sajtó képviselői előtt közölte: kormánya kész együttműködni Pérez de Cuellar ENSZ-főtitkárral a ciprusi kérdés rendezésére indított újabb kezdeményezésében. A nicosiai kormány fenntartás nélkül elfogadta a világszervezet főtitkárának meghívását. Pérez de Cuellar külön-külön konzultációkra hívta meg a ciprusi görög és török népcsoport képviselőit. Bécsben, augusztus 7-én találkozik Georgiosz Jakovu ciprusi külügyminiszterrel, majd a ciprusi török szakadár állam képviselőjével.

Tömegfelvonuláson tiltakoztak Athénban a Ciprus ellen végrehajtott török invázió tizedik évfordulójának előestéjén a szigetország északi részének tartós megszállása miatt. A mintegy húszezres tömeg a török és az amerikai követség elé vonult, a szigetország megosztását és török politikát bíráló, a ciprusi kérdés NATO-megoldását elutasító jelszavakat hangoztatva.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_atheni_tuntetes.jpgAz athéni tüntetés részvevői a ciprusi kérdés igazságos rendezését követelték

Nicaragua felszólította az Egyesült Államok kormányát, hogy vessen véget a Nicaragua elleni agressziónak, s ezzel tegye lehetővé a normális állapotok helyreállítását a közép-amerikai országban. Daniel Ortega, a nicaraguai kormányzó tanács koordinátora a sandinista forradalom győzelmének 5. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen leszögezte: ez az egyetlen feltétele az országban érvényben lévő rendkívüli állapot feloldásának.

A politikus hozzátette, hogy miután a sandinista forradalom elleni fegyveres agresszió hevessége és mértéke nem csökkent, a kormányzó tanács október 20-ig meghosszabbította a rendkívüli állapot érvényben létét. Daniel Ortega mintegy 400 ezer ember előtt mondott beszédet Managuában. Emlékeztetett arra, hogy a nicaraguai nép öt évvel ezelőtt a térség egyik legkegyetlenebb diktatúráját döntötte meg. A sandinista forradalom győzelmének pillanatától kezdve igyekszik emberhez méltó életet, boldogulási lehetőséget biztosítani Nicaragua minden állampolgárának. Daniel Ortega beszédében kitért a sandinista forradalom és az egyház kapcsolataira. Ismételten hangsúlyozta, hogy a forradalom nem ellensége az egyháznak. Megerősítette, hogy az ideiglenes kormány oktatási miniszterévé Fernando Cardenal jezsuita szerzetest nevezték ki.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_nicaraguai_nagygyules.jpgA nagygyűlés részvevői

július 21.

Lengyelország nemzeti ünnepe alkalmából Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke és Lázár György, a Minisztertanács elnöke üdvözlő táviratot küldött Varsóba Wojciech Jaruzelskinek, a Lengyel Egyesült Munkáspárt Központi Bizottsága első titkárának, a Lengyel Népköztársaság Minisztertanácsa elnökének és Henryk Jablonskinak, a Lengyel Népköztársaság Államtanácsa elnökének.

Apró Antal, az országgyűlés elnöke Lengyelország újjászületésének 40. évfordulója alkalmából táviratban üdvözölte Stanislaw Gucwát, a Lengyel Népköztársaság szejmje elnökét. A Hazafias Népfront, a SZOT, a KISZ, az Országos Béketanács és a Magyar Nők Országos Tanácsa ugyancsak táviratban üdvözölte lengyel partnerszervezetét.

Szombaton egész Lengyelország zászlódíszbe öltözött; mindenütt megemlékeztek a népi rendszer negyvenedik évfordulójáról. Ez alkalomból a fő esemény a szejm ünnepi ülése volt. A tanácskozáson részt vettek a társadalmi szervezetek, a tudományos élet, a kultúra jelesei. Ott voltak a szocialista országokból érkezett párt- és állami küldöttségek is, köztük a Sarlós István, az MSZMP Politikai Bizottsága tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese vezette magyar párt- és kormányküldöttség. Az ünnepi ülésen beszédet mondott Wojciech Jaruzelski, a LEMP KB első titkára, miniszterelnök, Jan Dobraczynski, a Nemzeti Újjászületés Hazafias Mozgalmának (PRON) elnöke, valamint Nyikolaj Tyihonov szovjet kormányfő.

Az ünnepi ülés előtt a szejm munkatanácskozást is tartott. Ezen törvényt fogadtak el két új egyetem alapításáról: Szczecinben tudományegyetemet, Bydgoszczban orvosi egyetemet hoztak létre. A szejm ezután elfogadta a PRON javaslata alapján kidolgozott törvényjavaslatot az évforduló alkalmából életbe léptetett közkegyelemről.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_szejm.jpgA szejm ünnepi ülése

A szombati nap ünnepségeit a lengyel főváros Prága kerületében levő stadionban rendezett nagyszabású látványosság zárta. A rendezvényen - amelyet A mi hazánk a népi Lengyelország címmel rendeztek - a külföldi delegációk is részt vettek.

- Nagyon zsúfolt a programunk, ezért már kora reggel munkába állunk - ezekkel a szavakkal búcsúzott a legutóbbi éjszakai közvetítés során a tv-nézőktől Vlagyimir Dzsanibekov űrhajós, a Szojuz T-12 űrhajón az űrkomplexumra „látogatóba érkezett” kozmonauták parancsnoka. Szombaton is nagy munkát kellett végezniük, hogy - az űrállomás állandó személyzetével közösen - végrehajthassák az aznapra előírt feladatokat, közöttük technológiai és orvosbiológiai kísérleteket. A Tauria elnevezésű berendezés korszerűsített változata segítségével az űrhajósok megkezdték a különböző biológiai preparátumok szétválasztását elektromos mezőben. A művelet célja az, hogy nagy tisztaságú anyagokat, új, hatékony gyógyszer preparátumokat állítsanak elő, A földi körülmények ezt nem teszik lehetővé, mivel egy ponton túl már a gravitáció szab határt a szétválasztásnak. Ennél a kísérletnél különösen Szvetlana Szavickaja jeleskedik. Első űrrepülése idején már dolgozott a Tauriával, így most összehasonlítást is tud tenni a régi és az új berendezés között.

Elvégezték az első kísérleteket az Elektrotopográf elnevezésű sorozatból is. Ennek során arra keresnek választ az űrhajósok és a kísérletek eredményeit majd a Földön tanulmányozó kutatók és szakemberek, hogy a különböző anyagok szerkezetében milyen változás következik be, ha nyílt kozmikus térbe kerülnek. Az űrkomplexumon tartózkodó hat szovjet űrhajós rendszeres időközökben kapcsolatot létesít a földi irányító központtal. Jelentéseik, valamint a Földre továbbított telemetrikus adatok tanúsága szerint a kozmonauták egészségesek, hangulatuk jó, a Szaljut-7-Szojuz T-11-Szojuz T-12 űrkomplexum fedélzeti rendszerei és berendezései kifogástalanul működnek.

Egy libanoni férfi hatalmába kerítette a MEA libanoni légitársaság Abu Dabiból Bejrútba tartó, Boeing-727-es típusú repülőgépét, túszul ejtve a gép utasait és személyzetét. A hírügynökségek szerint a repülőgép fedélzetén megközelítőleg 150 személy tartózkodott. A gépeltérítő vissza akarta fordíttatni a gépet Abu Dabiba, de a pilóta közölte vele, hogy nincs elegendő üzemanyaga. Ezek után a gép leszállt Bejrútban, és a repülőtéren tárgyalások kezdődtek a libanoni hatóságok és a géprabló között. A tárgyalások eredményeképpen az utasok és a személyzet tagjai visszanyerték szabadságukat, majd a légikalóz megadta magát. Az egyik bejrúti rádióadó szerint a géprabló az alkudozás során kijelentette, hogy akciójával az izraeli megszállás alatt álló Dél-Libanon sorsára akarta felhívni a figyelmet.

Este ismeretlen terroristák rakétatámadást hajtottak végre a Szovjetunió bejrúti nagykövetsége ellen. Az épületben tűz és anyagi kár keletkezett, de személyi sérülés nem történt. A három hónapon belül második hasonló jellegű merényletért élőbb az „éles kard” elnevezésű, eddig ismeretlen szervezet, majd később az ismert „iszlám szent háború” csoport vállalta a felelősséget. Bejrúti megítélés szerint a valóságban egyik szervezet sem létezik, jelentkezésük elsősorban megtévesztő célokat szolgál.

Washington közvetlen katonai intervenciót készít elő Nicaragua ellen még az amerikai elnökválasztások előtt, hogy ezzel is növelje Ronald Reagan újraválasztási esélyeit - jelentette ki Daniel Ortega, a nicaraguai kormányzótanács koordinátora sajtóértekezletén, Managuában. Ortega elmondta: ezekkel a tervekkel összhangban az Egyesült Államok fokozta katonai jelenlétét Nicaragua part menti vizeinek közvetlen közelében. Az ország délkeleti partijaitól 30-100 kilométerre állomásozik a John F. Kennedy amerikai repülőgép-anyahajó, fedélzetén 70 harci géppel és 5 ezer főnyi katonasággal.

Ortega kijelentette: Costa Ricán kívül Nicaragua a térség egyetlen olyan országa, melynek hadserege nem rendelkezik harci repülőgépekkel, annak ellenére, hogy az egyedüli ország, melyet közvetlen amerikai intervenció fenyeget. Ebben a helyzetben teljesen logikus - mondta Ortega -, hogy Nicaragua honvédelmi képességének növelése érdekében harci repülőgépeket kíván beszerezni. Jogunk, hogy harci gépekkel rendelkezzünk, s ezzel a jogunkkal élni is fogunk - közölte Ortega.

Ugyancsak nicaraguai vonatkozású hír, hogy a managuai kormányzat november 4-ig, tehát a választások napjáig meghosszabbította az amnesztiát azok számára, akik 1979 után hagyták el az országot, s vissza kívánnak térni Nicaraguába. A dekrétum szerint a kormányzat ezzel a lépésével kívánja elősegíteni, hogy a jelenleg külföldön tartózkodó nicaraguaiak is részt vehessenek a választásokon.

Daniel Ortega, a nicaraguai nemzeti újjáépítés kormánya kormányzó tanácsának koordinátora, a Sandinista Nemzeti Felszabadítási Front országos vezető tanácsának tagja Managuában fogadta Óvári Miklóst, az MSZMP Politikai Bizottságának tagját, a KB titkárát, aki párt- és kormányküldöttség élén részt vett a sandinista forradalom 5. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken.

július 22.

Délelőtt fővárosunkban, a Budapest Sportcsarnokban, megkezdődött a Lutheránus Világszövetség VII. nagygyűlése. A kéthetes tanácskozásra csaknem száz országból érkeztek hivatalos vendégek, egyházi személyiségek; jelen vannak a magyarországi egyházak és felekezetek képviselői, valamint külföldi és hazai hívők ezrei. A szocialista országban első alkalommal megrendezett világtalálkozót, a világszövetség legmagasabb fórumát istentisztelettel nyitották meg, amelyen több tízezren vettek részt. A szertartáson Káldy Zoltán, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspök-elnöke prédikált.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_lutheranus_vilagszovetseg.jpgA nagygyűlés részvevői

A délutáni plenáris ülésen - amelyen részt vett Miklós Imre államtitkár, az Állami Egyházügyi Hivatal elnöke is - a részvevők meghallgatták Josiah Kibira tanzániai püspöknek, a Lutheránus Világszövetség soros elnökének beszámolóját a szervezet utóbbi hét évben végzett munkájáról. A magyar állam képviseletében Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke üdvözölte a nagygyűlést. A magyar egyházak részéről a tanácskozáson vasárnap felszólalt Lékai László bíboros, a római katolikus püspöki kar elnöke, Bartha Tibor református püspök, a Magyarországi Egyházak ökumenikus Tanácsának elnöke is

Történelem a falakon címmel a Lengyel Népköztársaság létrejöttének 40. évfordulója alkalmából nyílt meg kiállítás a Magyar Munkásmozgalmi Múzeumban. Negyven év lengyel politikai plakátjait állították ki; az utca művészetének több mint 100 alkotása kíséri nyomon a népi demokratikus, a szocialista fejlődést. A tárlat anyagát a Lengyel Forradalmi Mozgalom Történetének Múzeumából válogatták össze. A lengyel múzeumokban a plakátgyűjtésnek nagy hagyományai vannak, s mivel ezeket képzőművészeti alkotásnak tekintik, önálló múzeumot létesítettek az utca „hírmondói” számára. A kiállítás nyitó alkotásai a háború, a felszabadulás utáni első falragaszok, amelyek a Lengyel Nemzeti Felszabadító Bizottság közleményeit, az élet megindulását segítő rendelkezéseit közük. Ezek a plakátok gazdag grafikai díszítéssel, a mondanivalót szolgáló tipográfiával jelentek meg. A plakátok végig kísérik a politikai fejlődést, nemcsak eseményekhez - választásokhoz, kongresszusokhoz, kulturális rendezvényekhez, évfordulókhoz - kapcsolódnak, hanem a köznapi élet, sőt a humor, az irónia is megjelenik. A legutóbbi 40 esztendő alatt a lengyel plakátművészet, az alkalmazott grafika az európai élvonalba került. Fejlődési folyamatának legjelentősebb állomásait is tükrözik a kiállított művek. A kiállítás egy hónapig látható.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_lengyel_kiallitas.jpgAz első látogatók a bemutatón

A hét végén a visszatért nyári melegben hazai és külföldi turisták ezrei járták az országot. A szegedi szabadtéri játékok soron levő előadásaira, az ünnepi hetek kiállításaira és más eseményeire mintegy 30 ezer turista látogatott el. A Balaton északi partján valamennyi kemping megtelt. Vasárnap is folyamatosan érkeztek a külföldi nyaralni vágyók, akiket a fizetővendég-szobákban még el tudtak helyezni. Balatonfüreden, a nemzetközi kempingben átadták az automatikus vontatású vízisípályát. A strandidő ellenére is nagy volt a balatoni hajók forgalma: szombaton több mint 44 ezren utaztak a vízi járműveken. A kompok a 6100 gépjármű mellett 24 ezer utast is szállítottak. A forgalom vasárnap sem csökkent. A fővárosban tízezrek kerekedtek fel, hogy a vasárnapot a strandokon, a folyók, tavak partján töltsék el. A Palatínuson 13 ezren fürödtek, napoztak. Csaknem telt ház volt a Gellért pezsgő- és hullámfürdőben is. A Széchenyiben sem sok híja volt, hogy kitegyék a „megtelt” táblát. Viszont a szép környezet, a jó levegő ellenére is csak félig telt meg a Római strandfürdő, s a vártnál kevesebb vendéget fogadott a Szabadság strand is.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_agardi_strand.jpgTelt ház a képünkön látható agárdi strandon

A lengyel fővárosban ünnepélyes őrségváltással, az Ismeretlen katona emlékművének és a szovjet hősök mauzóleumának koszorúzásával folytatódtak a néphatalom negyvenedik évfordulójának ünnepségei. A Győzelem téren levő emlékműnél koszorút helyeztek el a lengyel párt- és állami vezetés, a társadalmi és tömegszervezetek képviselői. Hazánk nevében koszorút helyezett el a Sarlós István vezette párt- és állami küldöttség is.

Vasárnap fogadta Wojciech Jaruzelski az ünnepségeken részt vevő küldöttségek vezetőit. A szocialista országok párt- és állami delegációi előtt a lengyel vezető hangoztatta: országa mindig rendkívüli jelentőséget tulajdonított a Szovjetunióhoz, a többi szocialista országhoz fűződő barátság, együttműködés fejlesztésének. A szocialista közösség egységének erősítése - hangoztatta Jaruzelski - meghatározó jelentőségű a béke megőrzése érdekében, különösen most, amikor az imperializmus erői konfrontációs, a fegyverkezési versenyt gyorsító politikát folytatnak. A délutáni órákban a kormány székházának oszloptermében fogadáson találkozott a lengyel vezetés a külföldi küldöttségekkel és a Varsóban akkreditált diplomáciai képviseletek vezetőivel. A találkozón a szocialista országok nevében Csudomir Alekszandrov bolgár miniszterelnökhelyettes mondott beszédet. A diplomáciai testület nevében Garamvölgyi József magyar nagykövet, a testület doyenje köszöntötte a vendéglátókat.

Csatározások szakították meg a libanoni fővárosban és környékén a több mint két hete érvényben levő tűzszünetet. A Bejrút melletti központi hegyvidéken keresztény és drúz fegyveresek ágyúkkal és rakétákkal lőtték egymás állásait. Az összecsapásoknak sebesült áldozatai vannak, főleg a polgári lakosság közül. A harcok olyan időpontban törtek ki, amikor a libanoni hadsereg parancsnoksága háromezer katonából álló dandárt von össze azzal a céllal, hogy átvegye a Bejrútot Damaszkusszal összekötő nemzetközi útvonal ellenőrzését.

Valid Dzsumblatt, a Haladó Szocialista Párt vezetője, a libanoni egységkormány minisztere, közölte, pártja hozzájárul ahhoz, hogy visszatérjenek lakhelyeikre azok a keresztény lakosok, akik az őszi harcok idején menekültek el a Suf-hegyvidéken levő falvakból. A térséget akkor drúz fegyveresek foglalták el.

Humor:idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_humor_5.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_reklam_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_reklam_2.jpg

Kékfény:
Súlyos közlekedési baleset történt Cegléden. Bodnárné Mátyás Erzsébet 24 éves budapesti tervező személygépkocsijával áttért az úttest bal oldalára, az út menti árokba hajtott, és felborult. A személyautó utasai közül a 68 éves Mátyás Istvánná, valamint a 74 éves Mátyás István - mindketten budapesti nyugdíjasok - életét vesztette. A személyautó vezetője és további három utasa könnyebben megsérült. A vizsgálat eddigi adatai szerint Bodnárné figyelmetlenül vezetett. A rendőrség bevonta vezetői engedélyét, és tovább folytatja a vizsgálatot.

A Pécs belvárosában 1983. augusztus 20-án történt autóbusz-szerencsétlenség ügyében pénteken hirdetett ítéletet a városi bíróság dr. Zsibrik Magdolna tanácsa. A bíróság halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett, gondatlanságból eredő veszélyeztetés és jelentős kárt okozó, gondatlanságból elkövetett rongálás miatt marasztalta el a Volán Vállalat műszaki dolgozóit, s az l-es szemléért felelős személyt 1 évi és 6 hónapi, másik személyt pedig 2 évi szabadságvesztésre, mellékbüntetésül mindkettőjüket 2 évi időtartamra az autószerelői foglalkozástól való eltiltásra, az autóbuszok napi szemléjével és a fékek ellenőrzésével megbízott szerelőt 1 évi szabadságvesztésre ítélte. A gépkocsivezetőt halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozása és jelentős kárt okozó, gondatlanságból elkövetett rongálás miatt 1 évi és 6 hónapi szabadságvesztésre, mellékbüntetésül 2 évi időtartamra a közúti jármű vezetéstől való eltiltásra ítélte a bíróság. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdasági rendészete eljárást indított Egri Benjámin püspökladányi lakos és társai ellen, üzérkedés és vesztegetés alapos gyanúja miatt. Egri az utóbbi évek folyamán budapesti és vidéki üzletekben vesztegetés útján több millió forint értékben műszaki hiánycikkeket vásárolt fel, és ezeket felárral tovább értékesítette. A rendőrség előzetes letartóztatásba helyezte, és ügyében folytatja a vizsgálatot.

A XIV. kerületi Rendőrkapitányság nyomozást folytat a Széchenyi gyógyfürdőben dolgozó egyes úszómesterek visszaéléseinek ügyében. A nyomozó hatóság kéri azok jelentkezését, akik 1983 márciusától 10 alkalomra szóló, 100 forintos úszóbérletet vásároltak, és az úszómesterek külön kérésére a bérlet árán felül több száz forintot fizettek. Jelentkezni lehet személyesen a XIV. kerület Népstadion út 83. szám alatt, vagy a 834-380/125 telefonon.

Súlyos közlekedési baleset történt a Vas megyei Csákánydoroszlón. Bodor Sándor 55 éves budapesti gépkocsivezető, a Hungarocamion nyerges vontatójával fékezés közben megcsúszott a vizes úttesten, áttért az úttest bal oldalára, és összeütközött egy vele szemben szabályosan haladó személygépkocsival. A baleset következtében a személygépkocsi vezetője, Németh Béláné 36 éves anyagkiadó, továbbá utasai közül Fórján Károly 62 éves nyugdíjas, valamint Sinka Gyuláné 60 éves nyugdíjas és Köncz Jenőné 56 éves nyugdíjas - valamennyien szentgotthárdi lakosok - életüket vesztették. Az autó negyedik utasa súlyosan megsérült. A rendőrség Bödör Sándort őrizetbe vette, s megkezdte a baleset vizsgálatát.

Közlemények:
Erőteljesen megnövekedett a vízfogyasztás a Balaton-parti településeken, üdülőhelyeken. A Dél-Dunántúli Regionális Vízmű és Vízgazdálkodási Vállalat Nyugat-balatoni Üzemigazgatósága az igényeknek csak abban az esetben képes eleget tenni, ha a fogyasztást ésszerű keretek között tartják. Ezért az érdekelt tanácsok korlátozásokat rendeltek el: szeptember 1-ig tilos locsolócsővel öntözni Keszthelyen, Hévízen, Vonyarcvashegyen, Gyenesdiáson, Balatongyörökön, Cserszegtomajon, Várvölgyön, Vállason, Rezin, Alsópáhokon, Felsőpáhokon és Sármelléken. A korlátozás az ivóvíz-szolgáltatást nem érinti.

Elveszett a Faesztergályos Ipari Kisszövetkezet, Bp. XV. ker., Telek u. 7. MNB 208-25630 7. feliratú, téglalap alakú bélyegző. Használata 1984. június 28-tól érvénytelen.

Egyházasharaszti Községi Közös Tanács közhírré teszi, hogy az Egyházasharaszti és Siklósnagyfalui köztemető régi részét kiüríti. Ezúton értesítjük az érintett hozzátartozókat, hogy az.exhumálás végett a községi tanácsnál jelentkezhetnek.

Állásajánlat:
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_allasajanlat_3.jpg

Pályaválasztás:
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_palyavalasztas.jpg

Divat: Hűvös nyári napokra
Az idei nyáron - az eddigi jelek azt mutatják - többször számolhatunk hűvös napokkal. De még a szép nyári estéken is szükség van melegebb holmira. Ilyen esetekre a legpraktikusabb, a legjobban kihasználható öltözék a nyári kosztüm. Utazásnál, nyaralásnál szinte nélkülözhetetlen. A nyári kosztüm vékonyabb, könnyebb anyagból készül. Érdemes finomabb anyagot vásárolni, mert ha klasszikus fazont választunk, jó néhány nyarat kiszolgálhat a kosztümünk. A klasszikus fazon ugyanis örök divat. Legfeljebb a szoknya hosszán, a kiegészítőkön kell változtatni.idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_divat_4.jpg

Késik a nyári zöldség- és gyümölcsszezon:
Főzelékfélékből bőséges, de gyümölcsből a szokásosnál jóval kisebb most a felhozatal, s ez az árakon is érződik. Más években ilyenkor már kezdetét veszi a nyári nagy zöldség- és gyümölcsvásár. Az idén viszont a június második felének és július első hetének szokatlanul hűvös időjárása következtében a kertészeti termékek jó része megkésve kerülhet az üzletekbe. Nyári termésű burgonyából eddig jóval többet lehetett felvásárolni és forgalomba hozni, mint az elmúlt év azonos időszakában. Leveszöldségből - sárgarépából és petrezselyemgyökérből - bőséges az ellátás. Főzőhagymából szintén ki lehet elégíteni az igényeket. A gyümölcsfélék közül cseresznyéből a tavaszi fagyok miatt a tervezett mennyiséget nem lehetett felvásárolni, és a szezonja már be is fejeződött. Meggyből a lakosság részére a tervezettnél szintén jóval kevesebbet lehetett eddig forgalomba hozni. A napokban már elfogy a málna és a ribiszke is. Nyári almát és az árpával érő körtét pedig még csak helyenként és kisebb mennyiségben árusítanak. Kajszibarackból és őszibarackból a kereskedelem tavaly egyaránt 6200-6200 tonnát hozott forgalomba. Az idén a tavaszi fagyok miatt mindkét cikkből kisebb lesz a termés, mint más években. Csaknem két hetet késik a beérésük is. A héten ugyan őszibarackból valamelyest növekszik a felhozatal, de kajszibarackból még mindig kevés van. Előreláthatóan ezekből a gyümölcsökből sem lehet majd a tervezett mennyiséget felvásárolni. Most mindkét cikk jóval drágább is, mint tavaly ilyenkor.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_salgotarjani_piac.jpgKielégítő a kínálat a salgótarjáni vásárcsarnokban is

Jól halad a kalászosok betakarítása:
A hegyvidéki gazdaságok kivételével országszerte aratják a kalászos gabonákat. A hét közepéig az őszi árpának 96 százalékát, a búzának 12 százalékát takarították be a nagyüzemek, s azóta jócskán előbbre tartanak. A hűvös, csapadékos időjárás miatt megkésett a káposztarepce és a magborsó betakarítása. Más esztendőkben július derekára befejeződött aratásuk, most pedig a repcének csak 30 százalékát, a magborsónak 15 százalékát takarították be. Országszerte segítik egymást a gazdaságok. Az északi megyék nagyüzemeinek kombájnjai az Alföldön dolgoznak, Szolnok megyében például 90 idegen kombájn vágja a gabonát. A szomszédos Csehszlovákiából mintegy 300 kombájn és a kiszolgáláshoz szükséges szállító jármű érkezett magyarországi aratásra. Néhány hét múlva természetesen magyar kombájnok aratnak majd Csehszlovákiában.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_kiskunfelegyhazi_lenin_termeloszovetkezet.jpgA kiskunfélegyházi Lenin Termelőszövetkezetben is szervezetten halad a betakarítás

Hántolt napraforgó exportra:
A Heves megyei Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalat vámosgyörki üzemében hosszabb ideje arra törekednek, hogy termékük, a hántolt és pörkölt napraforgó egy részét exportálják. Az erőfeszítések sikerrel jártak, s egy nyugatnémet céggel szerződést kötöttek. További érdeklődők is jelentkeztek: több nyugatnémet, valamint egy dán vevő is közölte vásárlási szándékát. A vállalat tervei között szerepel a pörkölt, ízesített, kis csomagokban forgalomba hozott napraforgó exportja is. Ennek feltétele a korszerű, hosszú eltarthatóságot biztosító csomagolás és a teljes tisztaság.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_vamosgyorki_malomipari_vallalat.jpgDobozba kerül a napraforgó

Nyári diákközpont Kelenföldön:
Budapesten, a XI. kerületben, a Fehérvári út és az Andor utca sarkán, a 14-es és a 3-as autóbusz megállójánál mostanában mintha több fiatal várakozna a megszokottnál. De még ez is kevés, mert a diákközpont egyik intézményébe sokkal több vendéget vártak, mint ahányan eddig „bekopogtattak” a Villamosszigetelő és Műanyaggyár közösségi házának ajtaján. Annak ellenére csendesnek tűnik a délelőtt, hogy a tornacsarnokban javában kosárlabdáznak a gyerekek, a teniszpályán oktatás folyik, a számítógépek termében a programozás mesterfogásait tanítják, és tömve van a videóterem, ahol önfeledten játszanak az ésszerű automaták kedvelői.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_kelenfoldi_diakkozpont.jpgPróba alatt az önálló játékprogram

Csomagolóanyag a Kender Jutából:
A Kender Juta és Politextil Vállalat angyalföldi gyárában évente nagy mennyiségű korszerű csomagolóanyagot, úgynevezett szelepzsákot állítanak elő. A műszálas zsákot a TVK alapanyagából hatféle típusban és sokféle méretvariációban készítik. Termékeik nagy részét az NSZK-ba, Hollandiába, Olaszországba, az Amerikai Egyesült Államokba, Belgiumba és Ausztráliába exportálják.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_kender_juta.jpgA körszövödében

Üzemavató a Csepel Autógyárban:
Felavatták Szigetszentmiklóson a Csepel Autógyár hidraulikus szervokormánygyártó üzemét. A modern gépekkel ellátott gyárrészlegben minden tekintetben korszerű - a teherautókba és az autóbuszokba egyaránt beépíthető - kormányokat állítanak elő. Az új termék lényegesen könnyebb a korábbinál, egyszerűbb a szerkezete, teljesítménye és üzembiztonsága viszont számottevően jobb az eddig használtaknál. A tervek szerint a teljes kapacitással dolgozó üzemben évente 37 ezer hidraulikus szervokormányt készítenek majd. A Csepel Autógyár a Bendix cég spanyol leányvállalatától, a Bendibericától vásárolta meg két gyártott szervókormánytípus, a C-300-as és a C-500-as licencét. A gyártástechnológiát a francia SERI Renault tervezte, és gondoskodott a készülékekről, valamint a szerszámokról, A licencért 1978-tól évente 7000 hidraulikus szervokormányt szállít a Csepel Autógyár. Az üzem céljaira egy már meglevő épületet újítottak fel.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_csepel_autogyar_szigetszentmiklos.jpgAz új üzemrész

Iskolákat adnak át tanévkezdésre:
A nyári szünidő még javában tart, ám az iskolahálózatot gazdagító építőipari kivitelezők szűkebben mérik a tanévkezdésig hátralevő másfél hónapot. Igyekeznek minél előbb befejezni a tantermek építését, a régi iskolák csinosítását, hogy maradjon idő a bebútorozásra, a nagytakarításra is. Az építők mellett a szülői munkaközösségek, az ipari és mezőgazdasági nagyüzemek szocialista brigádjai erőfeszítéseket tesznek, hogy a vállalt társadalmi munkával tanévnyitásig elkészüljenek. A budapesti iskolaépítkezéseken a hét elején tartottak műszaki szemlét a fővárosi tanács, az ÉVM, a kivitelező vállalatok és a budapesti pártbizottság képviselői. Megállapították, hogy az építők - a terveknek megfelelően - a lakótelepeken 124, az egyéb lakóterületeken pedig 82 új általános iskolai tantermet adnak át az év végéig, sőt terven felül 8-8 tanteremmel bővítik a Havanna és a Vizafogó lakótelep iskoláját. Pest megyében jelentős felújítási és karbantartási munkákkal korszerűsítik a szobi, a budakeszi gimnáziumot, az örkényi, a szigetszentmiklósi szakmunkásképző intézetet, a gyömrői kisegítő iskolát, valamint a biatorbágyi, a budaörsi és a dánszentmiklósi általános iskolát. Csongrád megye valamennyi iskolájában újrafestik a falakat, szükség szerint mázolják az ajtókat és ablakokat, javítják a padozatokat, az épületek tetőszerkezeteit. Győr-Sopron megye iskolai hálózata csaknem 40 tanteremmel bővül a tanévnyitásig. Az építők jó ütemben dolgoznak, s több helyen már átadták az új létesítményeket. Debrecenben az előirányzott terveknek megfelelően 42 általános iskolai tantermet adnak át az építők az új tanév kezdetére. A Hajdúság kisebb települései közül Hajdúhadházon és Zsákán 12, illetve 8 tantermes új iskola építését fejezik be augusztusban. Miskolcon augusztus közepére a Jókai és a Szputnyik utcában 12-12 tantermes új általános iskolát adnak át az építők. Ezenkívül nyolc tanteremmel és lelátóval ellátott tornateremmel bővítik a Nagyváthy utcai iskolát.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_gazdagret.jpgA Győr megyei Állami Építőipari Vállalat iskolát épít a XI. kerületi Gazdagréten. A létesítmény szeptemberben nyílik meg

Szakorvosi rendelőintézet épül Zuglóban:
Új szakorvosi rendelőintézettel gazdagodik Zugló. Az Örs vezér téren felépült ötven munkahelyes, háromszintes létesítmény építészeti munkái befejeződtek. Jelenleg az épület műszaki átadása folyik, és a közeljövőben a Medicor szakemberei megkezdik az orvosi berendezések szerelését is. A rendelőintézet az év végén kezdi meg munkáját, és lényegesen javítja a kerület orvosi ellátását.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_zugloi_rendelointezet.jpgAz új rendelőintézet

Atomerőművi berendezések Kiskunfélegyházáról:
A rendkívüli pontosságot és minden tekintetben nagy minőségi követelményt támasztó atomerőművi berendezések gyártására vállalkozott az Április 4. Gépipari Művek kiskunfélegyházi gyára. A KGST integrációs gyártás keretében ilyen berendezésekre szakosodott üzemben megteremtették a szükséges műszaki feltételeket, és kinevelték a szakembereket. Ma már a hazai szükségletek kielégítése mellett a Szovjetunióba, az NDK-ba és Bulgáriába szállítanak termékeikből.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_aprilis_4_gepipari_muvek.jpgKészülő berendezések az üzemben

Vedd meg a ceruzát!
Még most idejében, amíg nem kell sorban állni. Július 16-tól a PIÉRT boltjai engedménnyel árusítják az iskolai füzeteket, tanszereket.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_piert.jpg

Nyári nagytakarítás a fővárosban:
A napokban a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat megkezdte Budapest nyári nagytakarítását. Az alkotmányünnepet megelőzően több millió négyzetméter utat, alul- és felüljárókat takarítanak, lemossák a Margit- és az Erzsébet-hidat, megtisztítanak több köztéri szobrot és emlékművet, 12 ezer közúti közlekedési jelzőtáblát, nyolc kilométer hosszú lánckorlátot, lemosnak ötezer hulladékgyűjtő edényt, illetve ezer újabbat helyeznek el, elsősorban a mellékútvonalakon és a lakótelepeken. Az ütemterveknek megfelelően a Margit-hidat augusztus 15-én, az Erzsébet-hidat 16-án és 17-én tisztítják meg. Nem feledkeznek meg a lakótelepek takarításáról sem: e helyeken nagy teljesítményű úttisztítógépek segítik a munkát. A tervek között szerepel egyebek között a kelenföldi, az őrmezői, a békásmegyeri, a Füredi úti lakótelepek és az erzsébeti, illetve a kőbányai városközpont takarítása. Ezekre a helyekre még ebben a hónapban eljutnak az FKFV dolgozói.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_alagut.jpgTisztítják az Alagutat

Még 2010-ben is...
Nógrád megye új vízműve az Ipoly kavicsteraszára települt. A harminc kút, a víztárolók, valamint a dejtári tisztítómű lehetővé teszi, hogy huszonkét község és Balassagyarmat élvezze a friss, jó minőségű ivóvizet. A későbbiekben még 14 új községet kapcsolnak majd a hálózatba. A nyugat-nógrádi térségű vízmű teljes elkészülte után még 2010-ben is üzemelni fog.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_nogradi_vizmu.jpg

Számítógép a termelésirányításban:
A MEZŐGÉP Vállalat szolnoki központjában egy V. T. 20/A típusú számítógép és a hozzátartozó kiegészítő berendezések megteremtették a korszerű termelésirányítást a vállalat és a tíz gyáregysége között. A számítóközpont létesítésével gyorsabb és áttekinthetőbb lett az ügyintézés, a mérlegkészítés és a pótalkatrészek nyilvántartása.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_szolnoki_mezogep.jpgA számítógépeké a jövő

A Magyar Televízió műsorán: Zenebutik. Kapcsoljuk a siófoki Hotel Európát! Újdonságok, régiségek, különlegességek, aktualitások, művészek és művek - zeneközelben. Juhász Előd műsora.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_juhasz_elod_zenebutik.jpgJuhász Előd, a legendás műsorvezető

1981-et írtunk. Abban az évben indult el világhódító útjára a Music Television. És abban az esztendőben lépett fel a New York-i Central Parkban Simon&Garfunkel 500 ezer néző előtt. Hihetetlen tömeg, mámoros, éneklő férfiak és nők. A zene hatalma csak nőtt és nőtt. És akkor alakult meg a brit Pet Shop Boys zenekar, itthon pedig a KFT együttes. S akkor sugározta először a Magyar Televízió a zenebutik című műsort. Közönségkedvenc volt Juhász Előd és műsora. Különleges műfaj volt az - behatárolhatatlan. Merthogy addig senkinek eszébe nem jutott, hogy egy adáson belül Dvořák-művekkel, Beethoven-szimfóniával, Chopin zongoramuzsikával és mondjuk a Modern Talking dalával szórakoztassa a nagyérdeműt.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_juhasz_elod_zenebutik_hungaria_egyuttes.jpgEgy 1982-es képkocka, mikor a Hungária együttes volt a műsor vendége

Vasárnap délelőttönként ott ült a televíziókészülékek előtt olykor több millió néző is, közöttük megannyi pop és rockzenére kiéhezett fiatal és a klasszikus muzsikára vágyó idősebb. S akkor egyszer csak előjött a „bukszusból” Juhász Előd és a maga sajátos stílusában, aprócska mosolyokkal a szája szegletében, felkonferált egy hegedűművészt, egy zongoristát, egy karmestert, majd bemutatta az ABBA legújabb videoklipjét, a Boney M. legfrissebb szerzeményét és a nézők úgy érezték, mintha valami egészen különleges élményben lenne részük. Mintha egy modern műsort látnának. A Zenebutik a maga nemében valóban az volt. Ehhez kellett Juhász Előd bátorsága, kísérletező kedve, na meg az is, hogy a televízió akkori vezetői rábólintsanak az ötletére. merthogy a rádióban korábban már sikerrel futott a Zeneközelben című adás, amelyet ugyancsak Juhász Előd vezetett. Ennek a mintájára készítették az új könnyűzenét és klasszikus muzsikát keverő műsort. Juhász Előd biztos volt a sikerben. A Zenebutik 20 év alatt 266 adást ért meg. Különböző helyszínekről jelentkezett a műsorvezető, hol egy budapesti lemezboltból, hol pedig valamelyik vidéki városból. Olykor elromlott a kamera, bedöglött valamelyik monitor, de Juhász Előd soha nem jött zavarba, ő csak mondta a magáét és szórakoztatta az újdonságra vágyó, vagy épp a régmúlt klasszikus muzsikájára áhítozó közönségét. Amikor Gálvölgyi János elkészítette a műsor paródiáját, Juhász Előd nem megsértődött, hanem gyakorlatilag megköszönte a színész produkcióját, sőt, később meg is hívta őt a műsorába.


Ha már Zenebutik, ha már Juhász Előd, akkor nem maradhat ki Gálvölgyi János egykori paródiája sem

Azok a vasárnap délelőttök elhozták nekünk a Nyugatot és kicsit úgy érezhettük magunkat a nyolcvanas évek elején, hogy nyílik, egyre inkább nyílik a világ körülöttünk. Ha másért nem, hát valamelyik Kraftwerk, Duran Duran vagy Depeche Mode felvétel láttán. A 2021-ben 82 esztendős Juhász Előd szerencsére ma is jó egészségnek örvend, mi több, dolgozik.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_juhasz_elod_zenebutik_manapsag.jpgJuhász Előd manapság

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_mozi.jpg

Színházi nyár: Hantjával ez takar, a Kőszegi Várszínház bemutatója

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_horvath_sandor_oszter_sandor_safar_aniko.jpgHorváth Sándor (Bajcsy-Zsilinszky Endre), Oszter Sándor (Kis János altábornagy) és Sáfár Anikó (Kis János felesége)

"Amikor a fináléhoz ért a színdarab, jött az akasztás. A hóhérkötél rendesen meg volt hurkolva, a bitófa is stabil volt, pont úgy, ahogy egy valós kivégzés során. Ekkor még azonban nem is sejtettem, hogy néhány másodperccel később, tényleg az életemért fogok küzdeni, nyakamban a kötéllel. A felállás szerint ugyanis egy hokedlin álltam, hiszen az előttem táncoló, ugráló színészektől úgysem látszódott a sámli. Csakhogy az egyik szereplő a nagy mulatozás közben véletlenül kirúgta alólam a széket, én pedig ott lógtam felakasztva, míg a körtánc be nem fejeződött, és véget nem ért a finálé. Nem tudom, mennyi ideig lóghattam, de néhány percig biztosan, hiszen a színészek egy komplett dalt táncoltak végig, míg én levegőért kapkodva az éle­temért küzdöttem. Bátran mondhatom, életem leghitelesebb alakítása volt" - idézte fel a bemutatót Oszter Sándor évtizedekkel később.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_oszter_sandor.jpgOszter Sándor a bitófán

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_moor_marianna.jpgMoór Marianna a Színművészeti Főiskolát 1965-ben fejezte be. A következő évadra a Nemzeti Színháztól a Madách Színházba szerződött

Magyar könnyűzene:
A 30. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Wolf-S. Nagy: Nem kell már senki más (Korda György), 2. Soltész: Pán (Soltész Rezső), 3. Fenyő: Jön a Break! (Fenyő Miki)

Az előadók között: 1. Sós-Szolnoki-Verestói: Esti mese (Giterátor), 2. Szikora-R-Go együttes: Kriszti (R-Go), 3. Lukács-Bradányi: Őszinte dal (Universal).

Prognózis: Arra kértük Vörös Istvánt, a zenekarvezetőt, hogy mutassa be csapatát, s önmagát.
- 1981-ben alakítottuk meg a Prognózist, persze nem zenei előélet nélkül. Magam a „vízöntő jegyének fia” vagyok, s hangszeres pályafutásomat a Nevada, majd az Olympia berkeiben kezdtem, igazi hard-rock stílusban. Ezt követte a Hadi-rock, amely már saját csapatomnak, a Prognózis közvetlen elődjének számított; működése sorkatonai szolgálatom idejére esett, igazi katona-zenekar volt. Bevallom, akárcsak a Prognózis kezdetén nehezen találtuk saját „hangunkat”, sokáig mi is „őszintének és kőkeménynek” számítottunk. Első kislemezünk fölvételének idején sokat beszélgettünk Kóbor Jánossal, az Omega stúdió „főnökével”, mit is kéne és hogyan. Azt hiszem, ez meghatározóan fontos szerepet játszott abban, hogy végre kiláboltunk a poros rockpanelek. közül. Ma úgy gondolkodunk: ha bármelyikőnk zenei ötlete, szerzeménye kicsit is hasonlít valamire, azt rögtön elvetjük. mindenképpen eredetiségre törekszünk, de azért nem görcsös erőfeszítések árán. Nem akarunk hullámokat lovagolni, se „újat”, se „nosztalgiát”. Korszerű hangzást és színpadi előadást szeretnénk teremteni. Fontos az egészséges popularity, s ehhez elengedhetetlen az, hogy számaink, s a koncertek mindig változatosak, izgalmasak legyenek. Ezt alkalmanként „külsősökkel” is segítjük, így került műsorunkba Torma, a „magányos masiniszta”, alkalmilag a zenekari tagok sorába Mr. Workinson „illusztrátor”, Muck Ferenc szaxofonos, és hamarosan bemutatkozik velünk Izga Dóra is. Róla azonban egyelőre csak ennyit.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_prognozis.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_kovacs_kati_erj_utol.jpg

Külföldi könnyűzene:
A héten az amerikai slágerlistákat, immáron harmadik hete Prince When Doves Cry-ja, a nyugat-európai slágerlisták többségét Nik Kershaw I Won't Let The Sun Go Down On Me című számai vezetik.

Vasszűz a parkolóban:
Örömhír a legfémesebb, legkeményebb rockirányzat híveinek: Budapestre érkezik az egyik legnépszerűbb angol heavy metal rockcsoport, az Iron Maiden. Nevük magyarul is ércesen hangzik: vasszűz. A Multimedia Organisation Ltd., az Interkoncert és a Sportcsarnok együttműködése révén jutnak el hozzánk, hogy augusztus 17-én, este kilenckor koncertet adjanak a Budapest Sportcsarnok parkolójában fölállítandó színpadon. A Sportcsarnok illetékesei azért határoztak a szabadtéri előadás mellett, mert az a tavalyi R-GO koncerten már bevált, másrészt jóval több ember elfér kívül, mint odabent, s a neves formáció várhatóan sok érdeklődőt vonz majd. De ugyanígy komolyan nyomott a latban, hogy így a jegyek árá is sikerült némileg mérsékelni, egységesen 120 forintba kerülnek majd az álló jegyek (ülőhely nincs). A harcias lady fedőnevét hordozó rock-kvintett lengyel turnéja után, bécsi és zágrábi föllépései között látogat fővárosunkba. A koncert hangosítását ugyanazzal a kiváló minőségű Turbo Sound fölszereléssel végzik, amellyel Manfred Mann lépett föl nálunk, s rendkívül látványosnak ígérkezik a színpadi világítás is. Jegyek július 25-től válthatók a Vörösmarty téri ORl-pénztárban és a Sportcsarnok pénztáránál.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_iron_maiden.jpg

Kedden elkészült a labdarúgó NB II. 1984-85. évi sorsolása. A bajnokság augusztus 19-én kezdődik, és 1985. június 16-án ér véget. Az őszi idényben a 19 fordulót 16 vasárnapi és 3 szerdai napon játsszák. Az előző idényben még az NB I-ben szerepelt csapatok közül először a Nyíregyháza és a Volán küzd meg egymással, október 21-én a 13. fordulóban, a Diósgyőr-Nyíregyháza találkozót október 28-án, míg a Diósgyőr-Volán mérkőzést november 11-én rendezik meg. Az augusztus 19-i nyitó forduló már rangadókat hoz: Hódgép-Metripond-Volán, Siófok-Diósgyőr.

Csütörtökön nemzetközi barátságos labdarúgómérkőzést játszott a Ferencváros és a Rába ETO. Az Üllői úti stadionban 7000 néző előtt a hazai csapat biztos. 3:0 arányú győzelmet aratott a többszörös dán bajnok Aarhus ellen. A gólokat Koch, Szabadi és Zsinka szerezték.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_ferencvaros_aarhaus.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_ferencvaros_aarhaus_zsinka_janos.jpgA Ferencváros tehetséges, fiatal csatára. Zsinka (fehér mezben) ezúttal is veszélyesen, gólra törően játszott. Ennél az akciónál azonban a dán kapus merész vetődéssel mentett

Győrött a Rába 4:1-re nyert a csehszlovák másodosztályban szereplő Dunaszerdahely csapata ellen. Góllövők: Szepesi (2), Mile, Kurucz, illetve Tóth. A hazaiak kapujában a Portugáliából visszatért Mészáros mutatkozott be.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_raba_eto_dunaszerdahely.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_meszaros_ferenc.jpgMészáros Ferenc újra magyar csapatnál. Bejelentkezett a Vasasnál is, jelezték neki, csak negyedik kapusként számítanának rá. Győrbe ment...

Az NSZK-ban tartózkodó magyar labdarúgó-válogatott pénteken újabb mérkőzést játszott. Ezúttal is alsóbb osztályú együttes, a Fellbach volt az ellenfél, s a magyar csapat 11:1 arányban győzött. A gólok közül Bodonyi, Détári és Hajszán kettőt-kettőt, Csongrádi, Mészáros, Esterházy, Varga és Nagy pedig egyet-egyet lőtt. Mezey György szövetségi kapitány mind a két félidőben más összetételű csapatot játszatott. Az első félidő együttese: Disztl P. - Csuhay, Róth, Garaba, Varga - Hannich, Csongrádi, Détári - Bodonyi, Törőcsik, Hajszán. Szünet után a következők játszottak: Disztl P. - Sallai, Disztl L., Csuhay, Varga - Dajka, Nagy, Csongrádi - Esterházy, Mészáros, Hajszán.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_pancsics_miklos_andrusch_jozsef.jpgAz MLSZ főtitkár is beszállt néha az edzésekbe. Dr. Páncsics Miklós Andrusch Józsefet mozgatja át

Az Ú. Dózsa SC elnöksége beadvánnyal fordult a Magyar Labdarúgó Szövetséghez, mert játékosa, Kardos József 1984. július 31-ig szóló szerződését megszegve, többszöri felszólítás ellenére sem jelent meg a csapat újra kezdődő edzésein, sőt mint kiderült, az Ú. Dózsa hozzájárulása nélkül leköltözött Győrbe, s ott az érvényben levő szerződése ellenére másik szerződést írt alá a Rába ETO-val, s a győri csapat edzéseit látogatta. Az MLSZ átigazolási bizottsága pénteken tárgyalta Kardos József ügyét. Megállapította, hogy az Ú. Dózsa SC beadványában foglaltak megfelelnek a tényeknek, a szerződésszegés megtörtént, ezért Kardost az átigazolási szabályzat 10. paragrafusának 5. bekezdése és az MLSZ 1982. szeptember 10-én kiadott állásfoglalása alapján 1984. július 20-tól 1985. július 19-ig kizárta az átigazolás lehetőségéből. Egyidejűleg a Rába ETO vezetői figyelmeztetésben részesültek. Felhívták figyelmüket, hogy a jövőben tartsák meg az MLSZ ide vonatkozó előírásait. A döntés ellen nyolc napon belül lehet fellebbezni az MLSZ elnökségéhez.

1984 nyarán nagy port vert fel Kardos József "átigazolási" ügye.idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_kardos_jozsef.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_kardos_jozsef_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_kardos_jozsef_3.jpg

Szintén pénteken megkezdődtek az IBV küzdelmei Nógrád megyében. Az Ifjúsági Barátság Versenyen két csoportban nyolc szocialista ország fiatal labdarúgói vesznek részt. Ebben az évben azok szerepelhetnek, akik 1966. augusztus 1. után születtek. A résztvevők. A-csoport: Magyarország, Románia, Kuba, Lengyelország. B-csoport: Bulgária, Csehszlovákia, NDK, Szovjetunió. Ez lesz a 13. IBV. Hazánk most harmadik alkalommal gazdája a sorozatnak. 1963 és 1977 után zajlik nálunk a nagy erőfelmérő viadal. A magyar együttes húszfős kerete már hosszabb ideje együtt készül Bicskei Bertalan irányításával. A fiatalok a közvetlen felkészülést a dunavarsányi edzőtáborban kezdték, hétfő óta pedig Salgótarjánban gyakoroltak. A keret: Kapusok: Petry Zsolt (MTK-VM), Berta Ernő (Rába ETO). Védők: Tomka János (Pécsi MSC), Krizán Sándor (Nyíregyháza), Mészöly Géza (Vasas), Potornai Attila (KSI), Szalma József (Tatabánya), Tompos Sándor (Csepel). Középpályások: Kiss Ferenc (Tatabánya), Mundi Viktor (Vasas), Kovács Ervin (Ú. Dózsa), Horváth Attila (MTK-VM), Oravecz György (MTK-VM). Csatárok: Zvara József (Vasas), Vincze István (Tatabánya), Eszenyi Dénes (Nyíregyháza), Bartus József (SBTC), Jónás Gyula (SBTC). A Moszkvában EB-t nyert csapat keretéből Petry, Krizán. Kovács E., Oravecz, Zvara és Vincze most is játszik.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_ibv_bicskei_bertalan.jpgBicskei Bertalan szövetségi kapitány

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_ibv_petry_zsolt.jpgPetry zsolt hírmondónak maradt az EB győztes csapatból

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_ibv_kovacs_ervin.jpgKovács Ervin a kora miatt még maradhtott az ifi válogatottban

A nyitónapon a magyar ifiválogatott Romániával mérkőzött.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_ibv_magyarorszag_romania.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_ibv_magyarorszag_romania_fejparbaj.jpgFejpárbaj a magyar-román mérkőzésen

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_ibv_magyarorszag_romania_oravecz.jpgZlotea, a román kapus megszerzi a labdát Oravecz elől

Szombaton az Intertotó Kupában a Videoton változatlanul kitűnően szerepelt, otthonában legyőzte a Linz együttesét is, míg a Ferencváros idegenben minimális, 1:0 arányú vereséget szenvedett az FC Zürichtől.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_intertoto.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_intertoto_videoton_linzer_ask_novath_gyorgy.jpgTámad a válogatottjai nélkül, tartalékosán felálló Videoton a Linzer ASK ellen az Intertotó Kupában Székesfehérvárott. Képünkön 4-es számmal a hátán Meister fejeli el a labdát kapusa, Lindenberg és Novath elől. A háttérben Dantlinger

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_intertoto_videoton_linzer_ask_lindenberger.jpgEgyszer sikerül, másszor nem... Kapussors Lindenberger-módra

A 7. csoport másik mérkőzésén: IFK Göteborg-Vitkovice 3:0 (1:0)

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_intertoto_7_csoport_tabella.jpg

A 9. csoport másik mérkőzésén: Szpartak Trnava-Klagenfurt 3:1 (0:1)

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_intertoto_9_csoport_tabella.jpg

Szintén szombaton az NSZK-ban táborozó magyar válogatott újabb mérkőzést játszott, s az alsóbb osztályú Aalen ellen 10:0 (4:0) arányban győzött. Gólszerzőink: Dajka, Mészáros és Disztl L. (2-2), Garaba, Bodonyi, Róth és Hannich. Mezey György szövetségi kapitány mind a két félidőben más összetételű együttest szerepeltetett. Az első félidőben Disztl P. - Sallai, Róth, Garaba, Varga - Hannich, Nagy, Détári - Bodonyi, Dajka, Hajszán volt az összeállítás, szünet után pedig Andrusch - Csuhay, Disztl L., Róth, Presszeller - Hannich, Nagy, Csongrádi - Esterházy, Dajka, Mészáros alkotta a csapatot. Az Aalen ellen Törőcsik nem játszhatott, mert az előző találkozón kifordult a bokája. Kiss László már korábban harcképtelenné vált és haza is utazott.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_mezey_gyorgy.jpgMezey György szövetségi kapitány az edzést vezényli

Vasárnap a francia első osztályú Strasbourg csapatával játszott előkészületi mérkőzést az NSZK-ban túrázó magyar labdarúgó-válogatott. A találkozót a francia-nyugatnémet határtól néhány kilométerre fekvő Oberkirchenben, óriási hőségben rendezték. A magyar csapat kezdő tizenegye ez volt: Disztl P. - Sallai, Róth, Garaba, Varga - Hannich, Nagy, Détári - Bodonyi, Dajka, Hajszán (később szóhoz jutott Disztl L., Preszeller, Mészáros, Csuhay, Csongrádi és Esterházy is). Az együttes különösen az első félidőben játszott jól, s Dajka mesterhármasával 3:1 (3:0) arányban nyert.

Szintén vasárnap folytatódott az IBV. A mi csoportunkban a két eddigi győztes csapott össze, a mieink Kubával játszottak.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_ibv_magyarorszag_kuba.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_ibv_magyarorszag_kuba_meszoly_zvara.jpgEgy forró pillanat a kubaiak kapuja előtt, Mészöly (6-os) és Zvara elől felszabadítanak

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_ibv_magyarorszag_kuba_tamadas.jpgHiába támad a magyar csapat, a karib-tengeri védelem ezúttal is hárít

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_ibv_magyarorszag_kuba_eszenyi.jpgA védők gyűrűjében Eszenyi (fehérben) fejeli kapura a labdát

És akkor lássuk a lényeget, a felsőházban végzett csapatok mérlegét.

1. Bp. Honvéd
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_1_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_1_bp_honved_bodonyi_bela_golorom.jpgJól indult a kispestieknek a bajnokság, már az 1. fordulóban nyertek a Hungária körúton. Bodonyi góljának örülnek a játékosok

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_1_bp_honved_detari_lajos_1.jpgDétári (fehérben), aki már a válogatott ajtaján kopogtat, Szűccsel és Kardossal csatázik. Ú. Dózsa- Bp. Honvéd 1:1

2, Rába ETO
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_2_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_2_raba_eto_szepessy_laszlo.jpgA Rába azért tudott fontos meccseket is hozni. A 3. fordulóban a Videoton verték, Szepesi a győztes gólt ünnepli

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_2_raba_eto_szabo_otto.jpgSzabó Ottó és Virágh Ernő párharca a győri szempontból rossz emlékű kupadöntőn (forrás: Dénes-Hegyi-Lakat T. Az otthon zöld füvén)

3. Videoton
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_3_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_3_videoton_szabo_jozsef.jpgA Videoton dobogós helyezésének (tavaly kishíján kiestek) az egyik kulcsa Szabó József (jobbra) volt, aki számolatlanul rúgta a gólokat - gólkirály is lett

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_3_videoton_disztl_laszlo.jpgDisztl László végig jó teljesítményt nyújtott, a válogatottban is bemutatkozhatott

4. Ú. Dózsa
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_4_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_4_u_dozsa_fekete_szendrei.jpgAz Újpest a nemzetközi kupában is helytállt, Szendrei és Fekete öröme a kölni éjszakában

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_4_u_dozsa_kiss_sandor.jpgKiss Sándor, a SZEOL AK elleni mérkőzésen (1:0) a tavaszi idény első gólját lövi

5. Tatabánya
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_5_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_5_tatabanya_kiss_imre.jpgA tatabányaiak egyik legjobb meccse és teljesítménye volt, mikor a 4. fordulóban legyőzték a Fradit. Kiss Imre, akivel Mezey György szövetségi kapitány is számolt volna, az idény közben megsérült. Itt Rubold lábáról szedi le a labdát

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_5_tatabanya_lakatos_barabas_herman_fischer_schmidt.jpgA Tatabánya ászai voltak: Lakatos, Barabás, Herman, Fischer és Schmidt

6. Vasas
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_6_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_6_vasas_csima_hires.jpgRitkán parádézott a Vasas. Kevés kivétel volt, mikor az 5. fordulóban a kettős rangadón lelépték a Fradit. A 4. gól szerzőjét, Csimát köszönti Híres

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_6_vasas_balogh_tibor.jpgBalogh Tibor (jobboldalt) az idei gólkirály Szabót szereli. Vasas-Videoton 2:1

7. ZTE
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_7_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_7_zte_balazs_peter_konrad.jpgSzívós csapat alakult Zalaegerszegen, a "nagyok" orra alá is sok borsot törtek. Itt Péter (feltett kézzel), Balázs és Konrád együttesen hárítanak el egy veszélyt a Vasas ellen

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_7_zte_peter_zoltan.jpgPéter Zoltán védő létére a góllövésben is jeleskedett. Itt a szegedi Szabó L. hálójába talál be a 24. fordulóban. ZTE-SZEOL AK 4:2

8. MTK-VM
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_8_mtk_vm.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_8_mtk_vm_borso_janos.jpgBorsó János rugdosta a gólokat, szervezte a játékot. Itt épp Kakas és a Vasas kapujába talál be

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_8_mtk_vm_bognar_gyorgy.jpgA fiatal Bognár György beérett

Az alsóházban végzett csapatok őszi mérlegével folytatjuk.

Kiemelt támogatónk:

idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr1316608276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JuAn 2021.07.20. 21:24:29

Még csak az elejénél tartok, de már hüledezek.
Nekem Szavickaja teljesen új, az Árpád-híd pedig korábbi emléknek maradt a fejemben.

maribor_ 2021.07.21. 12:47:37

@JuAn: Szavickajahoz: Dzsanibekov ismerős? Magyari Béla "kollégája" volt, ő volt Kubaszov tartalékja. Amúgy Krisin volt az eredeti neve, amikor feleségül vette üzbég (muszlim) mennyaszonyát (Dzsani bég), az ő és a családja iránti tiszteletből vette fel a nevet. Amúgy ő is taskenti születésű, de orosz származású. Az Árpád-híd külön tészta. Az elmúlt két-három évben folyamatosan adták át a különböző elkészült projekteket. Flórián téri felüljáró, szigeti lejárók, hídelem cserékkel megoldott szélesítés.

JuAn 2021.07.21. 22:29:36

@maribor_: "Farkasberci" miatt az ő nevét biztosan hallottam vagy olvastam, mégis hasonló a helyzet.
Ebből azt a következtetést vontam le, hogy ugyan az átlagosnál talán több dolgot bírtam megjegyezni, de nem volt elég széles a spektrum.
süti beállítások módosítása