Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 Tavaszi zárás – Az NB II. és a harmadik vonal

2021.08.19. 15:16 maribor_

1984. augusztus 13-19., augusztus közepe

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_headlines_iron_maiden_budapest.jpgA Budapest Sportcsarnok parkolójában rendezték Magyarország első olyan heavy metal koncertjét, melynek előadója egy külföldi sztáregyüttes volt, a brit Iron Maiden

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

augusztus 13.

Budapestre érkezett Humberto Pérez, a Kubai Köztársaság miniszterelnök-helyettese, a Központi Tervezési Tanács elnöke. Faluvégi Lajossal, a Minisztertanács elnökhelyettesével, az Országos Tervhivatal elnökével tárgyalásokat folytat a két ország közötti hosszú távi gazdasági együttműködés, szakosítás és kooperáció fő irányairól, és a; 1986-90. évi középtávú népgazdasági tervek egyeztetéséről.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_sarlos_istvan_humberto_perez.jpgSarlós István, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese hivatalában fogadta Humberto Pérezt, a Kubai Kommunista Párt KB Politikai Bizottságának póttagját, miniszterelnök-helyettest, a Központi Tervezési Tanács elnökét. A megbeszélésen részt vett Faluvégi Lajos, a Minisztertanács elnökhelyettese, az Országos Tervhivatal elnöke

Magyar-Szovjet Baráti Társaság és az Országos Béketanács közös barátságvonata indult a Szovjetunióba. Az utasok között az Országos Béketanács, a Termelőszövetkezetek Országos Tanácsa és az MSZBT aktivistái, munkások, termelőszövetkezeti dolgozók, ifjúsági vezetők, pedagógusok kaptak helyet; valamennyien kiemelkedő munkával járultak hozzá a magyar és a szovjet nép barátságának elmélyítéséhez. A látogatók a Szovjet-Magyar Baráti Társaság és a Szovjetunió Béketanácsa vendégeként Kijev, Leningrád és Moszkva nevezetességeivel ismerkednek.

A felszabadulási és kongresszusi munkaversenyre mind többen jelentkeznek a két szomszédos dunántúli megyében, Somogybán és Tolnában is. Tolnában már több mint másfél száz brigád fogalmazta meg vállalásait, s ez azt jelenti, hogy a megye üzemeinek, vállalatainak, szövetkezeteinek és intézményeinek csaknem kétharmada csatlakozott a felhíváshoz.

A Szekszárdi Húsipari Vállalat dolgozói többek között a szállítási költségek számottevő csökkentését határozták el. Ez önmagában többszázmillió forintos megtakarítást jelent. Javítják az exporttermékek minőségét is. A szekszárdiak dobozos sonkája a tengerentúl is keresett. Remélik, hogy az idén sikerül többet és jobbat küldeniük az óceán túlpartjára. A vállalat szocialista brigádjai elhatározták azt is, hogy megkülönböztetett figyelmet fordítanak a rubelelszámolású exportra; ennek révén 15 milliós többletárbevételre számítanak.

A minőségjavítás és a fegyelmezettebb munka jellemzi a Szekszárdi Tejipari Vállalat és a Láng Gépgyár dombóvári gyáregységének felajánlását.

Ez utóbbiak az itt készülő paradicsomsűrítő gépek korábbinál olcsóbb előállítására is vonatkoznak. A Tamási Állami Gazdaság sertéstelepi hizlalójának szocialista brigádja az évi összköltség másfél százalékos megtakarítása mellett döntött.

Somogyban is folyamatosak a munkaverseny-vállalások. A gazdálkodó egységek több mint felében megfogalmazták az ajánlásokat, s a jelek szerint az első féléves tervek teljesítésének ismertetése után újabb brigádok csatlakoznak a felhíváshoz. A fakitermeléséről és fűrészárujáról ismert Somogyi Erdő- és Fagazdaság többek között az exportáruk minőségének javítását ígéri; az anyagtakarékosság áll a Kutasi Állami Gazdaság dolgozói vállalásának középpontjában. A Somogy-Zala megyei Téglaipari Vállalatnál a megnövekedett igények ütemesebb kielégítését ígérik. Ez azt jelenti, hogy már az idén is több mint 230 millió kis méretű téglát küldenek piacra. A VBKM kaposvári gyáregysége brigádjai a belső tartalékok feltárására, a termékszerkezet átalakításának gyorsítására tettek ígéretet.

Újabb összecsapásokra került sor Közép-Angliában a sztrájkoló szénbányászok és a rendőrség között. A Nottingham grófságbeli Cuckney város bányája előtt 500 sztrájkőr - téglákat dobálva a rájuk támadó rendőrökre és a sztrájktörőkre - megpróbálta megakadályozni a sztrájktörőket abban, hogy lejussanak a tárnákba. A rendőrök 26 bányászt őrizetbe vettek. A brit szénbányászok munkabeszüntetése immár huszonharmadik hetébe lépett.

Megszaporodtak a hazafias akciók Dél-Libanonban az izraeli megszállókkal szemben. Az ország déli részén a nemzeti ellenállás harcosai öt, később további három rajtaütést intéztek izraeli gépesített járőrök és katonai megfigyelőpontok ellen. A távirányított aknával, rakétákkal és kézifegyverekkel végrehajtott akciók következtében két izraeli katona megsérült - legalábbis ennyit ismert el egy tel-avivi szóvivő. A Szidon, Tir és Nabatije körzetében lezajlott támadásokat izraeli részről széles körű razziák követték, és több lakost letartóztattak.

augusztus 14.

A magyar kormány meghívására delegáció élén hazánkba érkezett Leonyid Kosztandov, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnökhelyettese. A délelőtt folyamán a Parlamentben megkezdődtek a tárgyalások. A megbeszélésen a két ország vegyipari együttműködésének eredményeit és a kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeit vitatták meg. A magyar tárgyaló csoportot Marjai József miniszterelnök-helyettes vezeti.

Hosszan tartó, súlyos betegség után, 55 éves korában Moszkvában elhunyt a szovjet Tigran Petroszjan, egykori sakkvilágbajnok. Petroszjan 1929-ben született. Huszonhárom évesen nagymester és zónaközi döntős. 1962-ben megnyeri a világbajnokjelöltek tornáját, kihívja Botvinnikot, és 1963-ban le is győzi. 1966-ban Szpasszkij ellen megvédi világbajnoki címét. Négyszeres szovjet bajnok, s a legeredményesebb olimpikonok egyike: 138 játszmából 81-et nyert és 56 lett döntetlen s mindössze egyetlen egyet vesztett el. Halála a világ sakksportjának nagy vesztesége.

A genfi leszerelési értekezlet részvevői plenáris ülésen vitatták meg a szocialista és el nem kötelezett országok küldöttségeinek szakosított testületek létrehozását kezdeményező indítványát. Ezeknek a testületeknek az lett volna a rendeltetésük, hogy eszmecserét folytassanak rendkívül fontos, napirenden levő kérdésekről, olyanokról, mint „a nukleáris fegyverkezési verseny megszüntetése és a nukleáris leszerelés”, illetve „az űrfegyverkezés megelőzése”. Miután a nyugati országok képviselői meghiúsították az indítvány határozatra emelését, Viktor Iszraelján, a szovjet delegáció vezetője leszögezte: a nyugati államok ismét arról adtak bizonyságot, hogy nem kívánnak tárgyalni a legégetőbb problémákról, a fegyverkezési verseny megfékezéséről és a leszerelésről.

Az annyira várt bejrúti minisztertanácsi ülést a vezető politikusok egy részének betegsége, illetve külföldi útja miatt lemondta Rasid Karami kormányfő. A betegségek jó része - jegyzik meg bejrúti megfigyelők - alapvetően politikai természetű: nyilván arról van szó, hogy az esetleges meddő ülésezés helyett inkább kétoldalú megbeszéléseken igyekeznek elfogadható kompromisszumot kidolgozni a biztonsági terv újabb szakaszára. A Suf-hegység és a tengerpart nemzetközi útvonalai feletti ellenőrzésnek a kormányhadsereg által való átvétele a jelek szerint az április végén megalakult nemzeti egységkormány eddigi legsúlyosabb próbatétele. A vita lényege az, hogy a jobboldal, miközben saját katonai pozíciójából egy jottányit sem kíván engedni, a pacifikálás! programot a haladó erők gyengítésére próbálja felhasználni. Az eddigi megbeszélések nem hoztak eredményt, bár Amin Dzsemajel államfő kedden is tárgyalt Haled Dzsumblatt-tal és Marvan Hamadehhal, Valid Dzsumblatt drúz vezető legközelebbi munkatársaival. A vitatkozó felek nyilatkozatai azt jelzik, hogy a korábbiakhoz hasonlóan mindkét oldal Damaszkusz kezdeményezését várja a holtpontról való kimozdulás céljából.

Marokkó és Líbia szerződést kötött, amelynek értelmében a két ország államszövetségre lép egymással. A közlemény szerint a szerződés csak akkor lép életbe, „ha mindkét ország népe, a helyi eljárásnak megfelelően, jóváhagyja azt”. Marokkói illetékesek szerint a szerződést népszavazásra bocsátják. A szerződést II. Hasszán marokkói király és Moamer el-Kadhafi ezredes, a líbiai forradalom vezetője írta alá a marokkói Udzsdában. Kadhafi ezredes az algériai-marokkói határ közelében fekvő városból még aznap Algériába utazott.

A szerződés megkötéséről kiadott közlemény kiemeli, hogy az államszövetség megteremtésével II. Hasszán és Kadhafi a kétoldalú kapcsolatok megszilárdítására és az arab népek egységének szorosabbra fűzésére törekszik. A közlemény nem részletezi, hogy a politikai-társadalmi berendezkedést és a külpolitikai irányvonalat tekintve egymástól nagymértékben eltérő két észak-afrikai arab állam szövetsége milyen konkrét formát öltene. A bejelentés mindenesetre a két ország között több éven át tartott feszültség után tavaly megindult békülési folyamat látványos megnyilvánulásaként értékelhető.

A Szuezi-csatorna északi bejáratához, az egyiptomi Port Szaidba érkezett a brit hadiflotta négy hajója. A nap folyamán ugyanitt kötött ki két francia aknakutató hajó is. A hajók a végcéljuk, a Vörös-tenger felé haladnak tovább. Az Egyesült Államok kairói nagykövete cáfolta azt a korábbi hírt, miszerint egy amerikai aknakutató csoport felfedezett volna három úszóaknát a Vörös-tengerben. Veliotes nagykövet egyben közölte, hogy a Washington által küldött helikopterek két napon belül Egyiptomba érkeznek. A Pentagon szóvivője szerint a Harkness nevű, a Szuezi-öbölben tartózkodó amerikai aknakutató hajó csupán „gyanús tárgyakat” talált a vízben, de semmi jele aknák jelenlétének.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_vizi_akna_voros_tenger.jpgAknától sérült hajó a Vörös-tengeren. Az aknák a hajócsavar zajára aktivizálódnak

A Szuezi-csatornába és a Vörös-tengerbe telepített aknákra eddig már több mint tizenöt hajó futott rá. Homály fedi mind a mai napig, hogy honnan származnak a robbanószerkezetek. Az Egyesült Államokon kívül Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország irányított különleges hajóegységeket a körzetbe az aknák felkutatására. Az An-Nadva című szaúdi lap megállapította: nem szabad megengedni, hogy a Vörös-tenger térségét az érdekellentétek és a konfrontáció újabb területévé tegyék.

Reagan elnök atomháborús előző hétvégi tréfája - írta a The New York Times - nem szórakoztatta az európai sajtót. A New York-i lap külön vezércikkben tér vissza az ügyre: „Amikor a hétvégi elnöki rádióbeszéd idején a szokásos hangpróbára került sor, az elnök ezt mondta: "Amerikai honfitársaim, jóleső érzéssel közlöm önökkel, hogy ma aláírtam azt a törvényt, amellyel Oroszországot egyszer s mindenkorra törvényen kívül helyezem. A bombázást öt perc múlva kezdjük. Ha nem is áll fenn az a veszély, hogy ezt komolyan veszik - de annak nagy a veszélye, hogy félreértik” - állapítja meg a vezércikk, amelynek szerzője azt indítványozza, hogy az elnök ezentúl más témával vicceljen. A The Washington Postban Mary McGrory Reagan szavait riasztónak és hajmeresztőnek minősíti.

A Salvadori Politikai Foglyok és „Eltűntek” Hozzátartozói Bizottságának tagjai hozzátartozóik fényképeivel, illetve az eltűntek felkutatását, s a halálbrigádok tevékenységének beszüntetését követelő plakátokkal vonultak fel az amerikai nagykövetség elé. A felvonulók követelték, hogy a kormányzat adjon felvilágosítást az 1979 óta eltűnt mintegy 5000 személy hollétéről. A kormányzat már több alkalommal ígéretet tett az eltűntek ügyének kivizsgálására, mind ez idáig azonban az ígéreteket semmilyen konkrét lépés nem követte. Sőt az emberi jogokkal, illetve az eltűntekkel foglalkozó salvadori polgárjogi szervezetek mind több tagját hurcolták el és gyilkolták meg a jobboldali félkatonai szervezetek tagjai.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_salvadori_tuntetes.jpgA tüntetés részvevői az amerikai nagykövetség előtt 

augusztus 15.

Németh Károly, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára fogadta Leonyid Kosztandovot, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnökhelyettesét, aki hivatalos látogatáson tartózkodik hazánkban. A baráti, szívélyes légkörű megbeszélésen véleményt cseréltek a sokoldalú magyar-szovjet kapcsolatok, a két ország közötti gazdasági együttműködés továbbfejlesztésének időszerű kérdéseiről. A találkozón részt vett Marjai József miniszterelnök-helyettes és Iván Aboimov, a Szovjetunió budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nemeth_karoly_leonyid_kosztadonov.jpgNémeth Károly és Leonyid Kosztandov az MSZMP KB székhazában

Továbbra is feszült a helyzet az észak-írországi Belfastban három nappal azután, hogy a rendőrség gumilövedékei kioltották egy személy életét az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnyának tartott Sinn Fein párt főhadiszállása előtt. A párt megkezdte az előkészületeket a vasárnap megölt Sean Downes temetésére. Este újabb összecsapás volt a rendőrség és katolikus tömegek között, most egy Belfast északi részén levő stadionnál. Az ott játszott mérkőzés után a stadiont körülvevő rendőrök gumibotokkal és gumilövedékekkel támadtak rá az IRA-t éltető jelszavakat kiabáló szurkolókra, akik vasrudakkal, kövekkel védekeztek. Harmincöt rendőr és tíz tüntető megsebesült. Tíz személyt őrizetbe vettek.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_sean_downes.jpgBelfastban a héten ötezer ember kísérte utolsó útjára a 22 éves Sean Downest; életét rendőrségi gumilövedék oltotta ki az ír köztársaságiak tüntetésén

A Szuezi-csatorna északi bejáratához, Port Szaidba érkezett az az amerikai hadihajó, amelyet a Pentagon az egyiptomi kormány és Szaúd-Arábia kérésére hivatkozva a Vörös-tenger térségébe indított. Az amerikai, a brit és a francia aknakereső hajók különböző körzetekben, de összehangoltan végzik majd tevékenységüket.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_aknakereso.jpgA Cantho nevű francia aknaszedő hajó kifutás előtt az egyiptomi Port Szaid kikötőjében

Nincs egyetlen ország sem a Csendes-óceán déli részén, amely atomfegyvereket akarna telepíteni saját területére - jelentette ki David Lange új-zélandi miniszterelnök. Új-Zéland olyan javaslatot kíván benyújtani augusztus végén egy regionális tanácskozáson, amely atomfegyverektől és nukleáris hulladéktól mentes övezet felállítását indítványozza a Csendes-óceán déli részén.

Az Egyesült Államokban továbbra is széles visszhangja van Reagan elnök minapi elszólásának, rádióbeszéde előtti mikrofonpróbája során. Az USA Today és a The Washington Post vezércikket szentelt az epizódnak. A The Washington Post Mr. Reagan bombái című vezércikkében megállapítja: „Az elnök az egyetlen személy a világon, akinek nincs megengedve, hogy e témáról vicceljen. Ezt nem fogják eltűrni itt sem, s ezt nem fogják eltűrni külföldön sem. És ennek jó oka van. Az elnökök azok - és ők az egyetlenek -, akiknek hatalmuk van e bombák beélesítésére. Elnökeinknek megvannak a kulcsaik, a kódjaik s az erre szóló felhatalmazásuk. Ez tehát olyan felelősséget jelent, amelyet a közvélemény elismer, de cserébe, hallgatólagos megegyezéssel elvárhatja az ország első emberétől a teljes komolyságot. Ezt a hallgatólagos megállapodást sértette meg az elnök hajmeresztő, mikrofonpróbáló vicce a minap Oroszország bombázásáról... Nem volt vicces.”

José Napóleon Duarte salvadori elnök, bejelentette: országa panaszt emelt a Hágai Nemzetközi Bíróságnál Nicaraguával szemben, amely szerinte támogatja a salvadori hazafiakat. Az államfő közölte, nem kért a bíróságtól hivatalos vádeljárást, de küldöttével eljuttatta Hágába a panasziratot. Az ügy előzménye, hogy a hágai bíróság áprilisban helyt adott Nicaragua vádemelésének: elítélte az amerikai Központi Hírszerző Hivatalt (CIA) a nicaraguai kikötők elaknásításában játszott szerepe miatt. Managua álláspontja szerint az Egyesült Államok megalapozatlanul hivatkozott Salvador védelmének „törvényes” támogatására, mivel a közép-amerikai ország sosem sérelmezte, hogy Nicaragua felől fenyegetnék. Duarte az amerikai érvelést megtámogatandó, most panasziratában azt állította, hogy Salvadort fegyveres támadás fenyegeti, és veszélyben van az ország területi integritása. Nyugati diplomaták értesülése szerint a salvadori elnök amerikai nyomásra állt el a Nicaraguával szembeni vádemelés tervétől. Az Egyesült. Államok ugyanis annak idején nem fogadta el a Hágai Nemzetközi Bíróság elmarasztaló döntését a nicaraguai kikötők elaknásításának ügyében, arra hivatkozva, hogy a testület nem illetékes a kérdésben.

augusztus 16.

A Minisztertanács ülésén a Gazdasági Bizottság elnökének előterjesztése alapján megtárgyalta a KGST felső szintű gazdasági értekezletének és XXXVIII. ülésszakának határozataiból adódó hazai feladatok végrehajtásának rendjét. Utasította az illetékes minisztereket és főhatóságok vezetőit, hogy biztosítsák a határozatokban foglalt feladatok szervezett és összehangolt végrehajtását.

A kormány tájékoztatót hallgatott arról, hogy az ország egész területén sikeresen befejezték a kalászos gabona betakarítását. Elismerését és köszönetét fejezte ki a mezőgazdasági nagyüzemek, az aratásban érdekelt ellátó, felvásárló vállalatok, valamint az irányító szervek vezetőinek és dolgozóinak a betakarítási munkák gondos előkészítéséért, összehangolt, magas szakmai színvonalú végrehajtásáért.

A Minisztertanács megtárgyalta és jóváhagyta az Állami Bér- és Munkaügyi Hivatal elnökének jelentését a 40 órás munkahét kiterjesztésének tapasztalatairól. A legtöbb gazdálkodó szervezet a napi munkaidő mérséklésével, jövedelmi, pénzügyi helyzetének romlása nélkül valósította meg a munkaidő csökkentését. Néhány helyen azonban munkafegyelemlazulás tapasztalható. A kormány felhívta az illetékesek figyelmét az üzem- és munkaszervezés, valamint a munkafegyelem javítására vonatkozó határozatainak következetesebb érvényesítésére.

Az MSZMP XIII. kongresszusa és a hazánk felszabadulásának 40. évfordulója alkalmából kezdeményezett szocialista munkaverseny tovább szélesedett. Újabb kollektívák jelezték csatlakozási szándékukat. Felajánlásaik főként a gazdaságpolitikai feladatok eredményesebb végrehajtását, a nagyobb nyereség elérését, a munkakörülmények javítását szolgálják.

A MÁV szombathelyi körzeti üzemfőnökségének dolgozói vállalták a vasúti szolgáltatások színvonalának emelését, a javítások átfutási idejének csökkentését. Felajánlásaik között olyan munkálatok elvégzése is szerepel, amelyeket a javítóüzemek kapacitás hiányában egyébként nem tudnának elvégezni. Az üzemigazgatóság területén nagymértékben segíti a feladatok teljesítését, hogy a munkaverseny keretében például kijavítják az M-63-as dízelmozdonyok forgóvázát; ezt ugyanis eddig munkaerőgondok miatt nehezen tudták megoldani.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_mav_szombathelyi_jarmujavito.jpgForgóváz felújítása a szombathelyi MÁV Járműjavítóban

A Heves megyei Tanács Építőipari Vállalata 881 millió forintos termelési érték elérését tűzte ki célul. Ezen belül tervezik 518 lakás határidő előtti átadását, s az otthonok reklamációra okot adó hibák nélküli kialakítását. Az Egri Fém- és Elektrotechnikai Szövetkezetben minden termelőegység elhatározta: a gyártott termékekben keletkező selejtet öt százalékkal csökkentik, és ugyanennyivel csökkentik a kieső munkaidőt. A Mátravidéki Fémművek füzesabonyi gyáránál az anyagtakarékosságra helyezik a hangsúlyt a munkaverseny-vállalások megtételénél. Hasznosítják a bontásból származó, csekély ráfordítással felújítható alkatrészeket.

A keleti pályaudvar átadásának századik évfordulóján emlékülést tartottak a pályaudvar kultúrtermében. Az emlékülés részvevői felelevenítették a nagy múltú állomás százéves történetének nevezetes eseményeit. Tongori Imre, a Budapesti Vasútigazgatóság vezetője ünnepi beszédében megemlékezett a száz évvel ezelőtti napról: 1884. augusztus 16-án gördült ki az első szerelvény Európa egyik legnagyobb pályaudvaráról. Az építészeti szempontból is impozáns állomás, a 17 ezer négyzetméteres főépület, a 180 méter hosszú, 42 méter széles, 31 méter magas fedett csarnok két és fél év alatt készült el. Az állomás vágányhálózata a megnyitáskor 52 vonat indítására és fogadására volt alkalmas. A növekvő igényeknek megfelelően azóta többször átépítették, bővítették a Keletit, legutóbb 1965-ben. Ma már naponta több mint kétszáz vonat érkezik és indul, évente 30 millió utas fordul meg az állomáson. A Keleti az első perctől fogva jelentős szerepet vállalt a vasúti személy- és áruszállításban. A hazai pályaudvarok közül ide érkezik, és innen indul a legtöbb nemzetközi járat. A régi időre emlékeztetve a centenáriumi programsorozat keretében a menetrend szerinti vonatok mellett délelőtt gőzös vontatta nosztalgiavonatot indítottak a Keleti pályaudvar százéves csarnokából Gödöllőre.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_keleti_palyaudvar.jpgA pályaudvari csarnok madártávlatból

Izraelnek a megszállt déli területeken tett újabb törvénytelen lépései mind szélesebb körű felháborodást és tiltakozást váltanak, ki Libanonban. Nabih Berri, az ennek a térségnek az ügyeivel megbízott államminiszter rámutatott, hogy a helyzet egyre tragikusabbá válik, és azt követelte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa lépjen fel Tel-Aviv terület- és vízrabló törekvéseivel szemben.

Mint már jelentettük, több egybehangzó híradás szerint Izrael a Vazzani folyó forrásainál kitolta határait, önkényesen kisajátított mintegy hat kilométer hosszúságú, egy kilométer széles sávot, és itt csatornázási munkálatokba kezdett a víz Izraelbe terelésére. Katonái a hét elején erővel megakadályozták, hogy a Dél-Libanonban állomásozó ENSZ-csapatok megbízottjai felkeressék ezt a körzetet. Ezzel párhuzamosan egyes izraeli lapok arról tudósítottak, hogy az ugyancsak Libanonban eredő Haszbani folyó vizével is hasonló terveik vannak a megszálló hatóságoknak, és ezeket egy régóta lezárt olajvezeték továbbépítésével kívánják megvalósítani. A libanoni kabinethez közel álló forrásból azt közölték, hogy a kormány - mielőtt hivatalos panasszal fordulna a világszervezethez - szakértőit és a belbiztonsági erők több vezetőjét a helyszínre küldi a tények felderítésére. Kérdéses azonban, hogy az izraeli katonaság beengedi-e őket a „mindenki számára tiltott” zónába. Csütörtökön egyébként olyan nem hivatalos hír látott napvilágot, amely szerint a Haszbani vízénék elvezetésére kiszemelt olajvezetéknél máris megkezdődtek a munkálatok.

Izraeli repülőgépek délután támadást hajtottak végre egy feltételezett palesztin kiképzőtábor ellen a Bekaa-völgy keleti részén. A támadás tényét a libanoni hadsereg és a jeruzsálemi katonai vezetés egybehangzóan megerősítette. Az izraeli közlés szerint a repülőgépek akciójuk után sértetlenül visszatértek felszállóhelyükre. A támadás áldozatairól nem érkezett jelentés

A mexikói Manzanillo üdülőhelyen az Egyesült Államok és Nicaragua képviselői negyedik alkalommal ültek tárgyalóasztalhoz, hogy kísérletet tegyenek a két ország közötti feszült viszony rendezésére. A mexikói külügyminisztériumnak a megbeszélésekről tájékoztató közleményében nem hoztak nyilvánosságra részleteket Victor Hugo Tinoco nicaraguai külügyminiszter-helyettes és Harry Shlaudeman közép-amerikai különmegbízott tárgyalásairól.

Változatlanul élénk visszhangot és elítélő állásfoglalások egész sorát váltja ki világszerte Reagan amerikai elnök szombati „tréfálkozása” a beszéde előtt tartott s hírhedtté vált mikrofonpróbáján. A TASZSZ szovjet hírügynökség hivatalos nyilatkozatában hangsúlyozta: A Szovjetunióban szinte példa nélkül álló szovjetellenes és a béke ellen irányuló veszedelmes támadásnak tekintik az amerikai elnök megnyilatkozását. Ez a magatartás semmiképpen sem egyeztethető össze azzal a súlyos felelősséggel, amelyet az államok, mindenekelőtt a nukleáris fegyverekkel rendelkező országok vezetői viselnek egyrészt saját népük, másrészt az egész emberiség sorsa iránt.

Az amerikai sajtó, a rádió és a tv-állomások vezető helyen ismertették és elemezték a TASZSZ állásfoglalását arról, amit Reagan elnök a szombati rádióbeszéd előtt tartott hangpróba során „tréfaként” mondott. Az NBC és a CBS a szovjet állásfoglalást elemezve arra a következtetésre jut, hogy az elnöki „baklövés” tovább nehezítette a kibontakozás keresését a szovjet-amerikai kapcsolatokban, s egyszersmind fokozta Nyugat-Európa bizalmatlanságát is.

A The New York Timesban Hedrick Smith, a lap vezető diplomáciai kommentátora Reagan balfogása című cikkében rámutat: Az elnök szavai árnyékot vetettek saját választási kampányára és az amerikai diplomáciai erőfeszítésekre is. Joseph Kraft, a neves kolumnista a Los Angeles Times és több más nagy lap hasábjain csütörtökön egy időben közölt kommentárjában leszögezi: Azokat az amerikai törekvéseket, amelyek egy békésebb kormányzat képét szerették volna sugallni Keletnek és Nyugatnak, most nagyjából le lehet írni. Igaz, a szovjet-amerikai kapcsolatok olyan rosszak, hogy sokat már ez a kijelentés sem ronthat rajtuk. Ám mindazok, akik Nyugat-Európában lövöldözésre kész cowboynak tekintették Reagant, most legrosszabb félelmeiket látják igazolva. A Los Angeles Times vezércikkírója szerint az ügyért „drága árat kell fizetni a közvélemény előtt folyó diplomáciában” „Az a bohóckodás, amely egy színésznél, sőt egy kormányzónál is rendben levő lehet, nem megengedhető a leghatalmasabb ország vezetője számára. Amikor az elnök viccel Oroszország bombázásával, ez nem vicces, hanem ostoba” - állapítja meg a kommentár, amelynek címe: Nem tréfamesternek való hely.

Peter Boenisch nyugatnémet kormányszóvivő szerint Ronald Reagan elnök „tréfája” egyáltalán nem mulatságos, nem olyan, amin nevetni lehetne. A szóvivő sajtóértekezletén az amerikai elnök „elszólásáról” is nyilatkozott. Az elnök mikrofonpróba gyanánt elhangzott kijelentése - hogy „törvényen kívül helyezték Oroszországot”, és „öt percen belül megkezdődik a bombázás” - olyan „tréfa”, amely Boenisch szerint jó volna, ha nem ismétlődne meg. A Le Matin című francia lap szerint az eset megerősítette, hogy az elnök háborúpárti politikus. A londoni The Times az elnöki viccelődés veszélyességére hívta fel a figyelmet.

augusztus 17.

Megkezdődtek az alkotmánynapi ünnepségek. Miként az hagyományosan szokás: országszerte sok helyen erre a napra időzítették több új intézmény, üzem avatását.

Befejeződött a VI. ötéves terv legnagyobb vegyipari beruházása: Százhalombattán felavatták a Dunai Kőolajipari Vállalat katalitikus krakküzemét. Az ez alkalomból rendezett ünnepi nagygyűlésen részt vett többek közt Kapolyi László ipari miniszter, Somogyi László építésügyi és városfejlesztési miniszter, Török István külkereskedelmi államtitkár. Jelen voltak a krakküzem berendezéseinek szállításában és a gyár építésében részt vett országok képviselői. Az avatóünnepség szónoka, Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese beszéde befejeztével kitüntetéseket adott át a krakküzem építésében kiemelkedő munkát végzett dolgozóknak.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_szazhalombattai_krakkuzem.jpgA százhalombattai krakküzem

Az alkotmány közelgő ünnepét másutt is rég várt létesítmények avatásával tették emlékezetessé.

A Bács-Kiskun megyei Szabadszálláson átadták a húsz hónap alatt megépített 12 tantermes általános iskolát, melynek létrehozását a helybeliek kétmillió forint társadalmi munkával segítették.

Kalocsán e napon adták át a Vén József általános iskola négy új tantermét, a városbeli I. István gimnázium pedig Bujdosó Ernő és Nagy Gábor Munkácsy-díjas festőművészek egy-egy freskójával gazdagodott.

Mélykúton új művelődési házat nyitottak meg, az intézmény a helybeli termelőszövetkezetek és a lakosság összefogásával épült.

Gyarapodott a megye egészségügyi hálózata: Bácsalmáson anya- és gyermekvédelmi egészségházat, Baján üzemegészségügyi szakrendelőt, Csengődön pedig új gyógyszertárat avattak. 

A Győr-Sopron megyei Szany községben nyolc tantermes általános iskolát adtak át, benne természettudományi előadóterem, technikai műhely, tornaterem, több napközis foglalkoztató és konyha van. Az intézmény létrejöttét a lakosság jelentős társadalmi munkával segítette.

Hajdú-Bihar megyében két avatóünnepség volt: Hajdúszoboszlón megnyitották azt az óvodát, amelyet egy régi épület átalakításával hoztak létre, Vámospércsen pedig új kisipari szolgáltatóházban kezdte meg a munkát a fogtechnikus, a háztartásigép-javító, a fényképész és a gumijavító szakember.

A Parlamentben megtartott plenáris üléssel és emlékeztető elfogadásával befejeződtek a magyar-szovjet vegyipari megbeszélések. A két tárgyaló csoportot Marjai József miniszterelnök-helyettes és Leonyid Kosztandov, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnökhelyettese vezette. A tárgyaló felek hangsúlyozták a vegyipar és a vegyipari gépgyártás népgazdaságaikban betöltött kiemelkedő szerepét. Az 1984. júniusi KGST-csúcstalálkozón meghatározott együttműködési irányokból, valamint a múlt évi magyar-szovjet felső szintű találkozó megállapodásaiból kiindulva elhatározták, hogy megvizsgálják és konkretizálják a már ma is jelentős együttműködés továbbfejlesztésének lehetőségeit a következő tervidőszakra, ezen túlmenően egyes területeken a 2000-ig terjedő időszakra. Megállapodtak, hogy a népgazdaságok igényeinek világszínvonalú kielégítése érdekében, a kölcsönös szállítások egyeztetése mellett összehangolják fejlesztési, beruházási célkitűzéseiket és kutatói, tervezői erőforrásaik kölcsönös hasznosítását. Egyetértettek abban, hogy a következő tervidőszak tervegyeztetési munkáit ebben a szellemben segítik elő. 

Németh Károly, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára hivatalában fogadta Leonyid Kosztandovot. A Szovjetunió Minisztertanácsának elnökhelyettese megbeszélést folytatott Faluvégi Lajos miniszterelnök-helyettessel, az Országos Tervhivatal elnökével, Kapolyi László ipari miniszterrel. A Leonyid Kosztandov vezette delegáció pénteken elutazott Magyarországról. A Leonyid Kosztandov vezette delegáció este elutazott Magyarországról.

Reggel 6 órakor zenés ébresztő adott jelt Szilvásváradon, hogy kezdődik a fogathajtó-világbajnokság. Hamarosan egyetlen sétálóutcává változott a község - a közúti forgalmat lezárták -, s nem csak a helybeliek, de a különböző, lovakkal foglalkozó szövetkezetek, állami gazdaságok képviselői is sűrű sorokban indultak a pálya felé. Nem is szólva a külföldiekről, akik közüI sokan a pálya melletti kempingben éjszakáztak. Az egész napos műsor a bemutatással kezdődött. A 12 országból érkezett versenyzők ötös csoportokban vonultak a zsűrik elé. A különböző nemzetiségű pontozók éles szemét nem kerülte el a legapróbb rendellenesség sem.

A legnagyobb várakozás Fülöp herceg bemutatkozását kísérte. A nemzetközi szövetség elnöke, mint a brit csapat tagja, a korábbi világbajnokságokon ebben a számban mindig az elsők között volt. Bár kétségtelenül előnyös benyomást keltett lovainak egyöntetűsége, a szerszám, a fogat összképe, de hogy miben vált ki a többiek közül, azt csak a szakavatott bírák tudták eldönteni.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_szilvasvaradi_fogathajto_vilagbajnoksag_fulop_herceg_bowman.jpgAz elegáns brit fogatok hajtói: a holtversenyben vezető Fülöp herceg (balról) és Bowman

Délután nagysikerű lovasbemutató következett, majd a világbajnokság hivatalos megnyitóján - amelyen megjelent Czinege Lajos honvédelmi miniszter is - felsorakoztak a fogatok, és dr. Papócsi László üdvözölte a versenyzőket és a nézőket. Ezután Buda István, az OTSH elnöke tartott rövid ünnepi beszédet, végül Fülöp herceg mondott köszönetét a rendezőknek, és kívánt jó versenyzést a lovasoknak.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_szilvasvaradi_fogathajto_vilagbajnoksag_fulop_herceg_buda_istvan_dr_papocsi_laszlo.jpgA verseny megnyitója. Fülöp herceg, a Nemzetközi Lovas Szövetség elnöke, Buda István államtitkár, az OTSH elnöke és dr. Papócsi László mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterhelyettes, a Magyar Lovas Szövetség elnöke

A sorrend a bemutatás után: 1-2. Fülöp herceg és Bowman (mindkettő brit) 1,4 hibapont, 3. Velstra (holland) 1,8, 4. Bárdos György 2,2.

A Budapest Sportcsarnok parkolójában rendezték Magyarország első olyan heavy metal koncertjét, melynek előadója egy külföldi sztáregyüttes volt, a brit Iron Maiden.

Az Iron Maiden ötödik nagylemeze, a Powerslave 1984. szeptember 3-án jelent meg: az ókori Egyiptom szimbolikáját idézte meg az albumborítón és az egyik dalszövegben is. Az album megjelenése előtt indult a World Slavery Tour, amely az egyik legsikeresebb és legintenzívebb turné volt a zenekar történetében: 13 hónap alatt 28 országban összesen 300 koncertet adtak. E turné egyik állomásaként rendezték meg Magyarországon az első jelentős heavy metal koncertet. A World Slavery Tour 1984. augusztus 9-én startolt Lengyelországban, majd öt lengyelországi és egy bécsi koncertet követően augusztus 17-én Budapesten folytatódott. A zenekar által kiadott History of Iron Maiden című dokumentumfilm második része és a Behind the Iron Curtain című önálló dokumentumfilm is hangsúlyozza a turné jelentőségével kapcsolatban, hogy az Iron Maiden eljutott 1984 során a keleti blokk egyes országaiba is.

Az 1980-as években Magyarországon a könnyűzenei szférában is enyhülésre került sor. Ez a politikatörténeti kontextusa a brit heavy metal Magyarországra történő begyűrűzésének. Ezzel függött össze az Iron Maiden fellépése, és az is, hogy mennyire lehetett hozzáférni a zenekar akkoriban megjelent albumaihoz és felvételeihez. A nyitás és az enyhülés ezen a téren is kimutatható: a Kelet és a Nyugat közötti különbségek lassan és fokozatosan kezdtek oszladozni, a heavy metal együttes első magyarországi koncertje ebben a folyamatban mérföldkőnek tekinthető.

A hatalom az illegális lemezkereskedelem ellensúlyozása érdekében adott engedélyt arra, hogy a rádió (Lemezbörze helyett) és a televízió (Pulzus) különféle műsorai nyugati zenéket is sugározzanak. A rádióban legelőször Komjáthy György műsorában 1982. július 11-én, kora délután lehetett Iron Maident hallgatni. A Pulzus című műsor 1984. februári adásában a zenekar Fligh Of Icarus című számának klipje volt látható.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_iron_maiden_budapest_graffiti.jpgAz utca népének véleménye

Ilyen „előélet” után került sor az 1984. augusztusi koncertre. Az Iron Maiden tehát nem volt ismeretlen Magyarországon, azonban ilyen jelentőségű koncertre ebben a műfajban korábban nem került sor.

Az európai szervezők a jegy árát (120 forint) alacsonynak tartották, azonban tudomásul vették, hogy ez szociálpolitikai kérdés. A hiányzó összeget a magyar állam pótolta ki. A jegyek hirdetése, árusítása július 20-án kezdődött. Július 27-én jelentek meg a sajtóban az első – említett – hírek a koncertről. A BS munkatársai kapcsolatba léptek a budapesti pártbizottsággal és a rendőrséggel is az engedélyek beszerzése és a biztonsági intézkedések érdekében. A koncert helyszínének a BS parkolóját választották ki, ugyanis a rendezők féltek, hogy a rajongók szétverik az épületet. A koncert a Vikidál Gyula fémjelezte P. Box fellépése után fél 10-kor kezdődött, s éjfélig tartott.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_iron_maiden_budapest_bruce_dickinson.jpgBruce Dickinson, az együttes frontembere a koncert közben

A koncertről másnap beszámolt a magyar televízió és a Népszava (más napilap nem), utóbbi röviden, néhány sorban. A koncert utáni részletesebb beszámolók az ifjúsági magazinokba szorultak.

A koncert fontos szerepet játszott a heavy metal magyarországi népszerűsítésében. Magyar heavy metal zenekar ugyan már volt: a Moby Dick és a Pokolgép, lemezük azonban még nem jelent meg. A Pokolgép volt az egyetlen ilyen stílusú zenekar, amely nagy nyilvánosság előtt heavy metalt játszhatott Magyarországon: 1983-ban a Ki mit tud? döntőjében.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_iron_maiden_budapest_rajongok.jpgEgy életreszóló élmény volt azoknak, akik ottlehettek

Az Iron Maiden koncertje a Kelet és a Nyugat közötti kulturális különbségek eltűnésének folyamatába illeszthető be. A zenekar albumait már hallgathatták az érdeklődők, a rádió és a televízió is foglalkozott velük, azonban élő koncertjükre addig nem került sor. Ráadásul a zenekar a keleti blokk országaiban a turné teljes műsorát eljátszotta. Erre addig más zenekar nem törekedett.

Hivatalosan harmincezren voltak, ennyi eladható jegy volt. De valamelyik kelet-német ipari városból egy jól szervezett, négy-ötszáz fős metalos motoros banda tagjai jöttek, felhúzták a fejükre a bőrdzsekit, nehogy megsérüljenek, és egyszerre megnyomták a kaput. Olyan erővel, hogy egy pillanat alatt bedöntötték. Utána persze mindenki beözönlött. Végül, óvatos becslések szerint, közel ötvenezren látták a koncertet…

A szovjet repülés fejlesztése terén végzett mimikájának elismeréseként Lenin-renddel tüntették ki Alekszandr Jakovlev szovjet repülőgéptervezőt. Tevékenységét már korábban is magas kitüntetésekkel méltányolták.

Nyolc tőkés országnak a tengerfenék kiaknázására kötött különmegállapodását bírálta a szovjet küldöttség vezetője a tengerjogi egyezmény előírásainak gyakorlati megvalósításával foglalkozó előkészítő bizottság második ülésszakán. A genfi tanácskozáson felszólaló Igor Koloszovszkij a különmegállapodást elemezve rámutatott: Az egyezmény alapján a tőkés országok feloszthatják egymás között a nemzetközi vizek alatti tengerfenék ásványkincseit, a magántársaságok engedélyt kaphatnak a mélytengeri kutatásra. Rámutatott: a tőkés országok különmegállapodása jogtalan kísérlet arra, hogy a tengerjogi egyezményben foglaltaknak ellentmondó rendszert hozzanak létre a tengerfenék nemzetközi vizeinek kisajátítására és ásványkincseinek korlát nélküli kiaknázása céljából.

Az észak-írországi Belfast protestánsok lakta Shankhill negyedében csütörtök éjszaka és péntek hajnalban súlyos összecsapások voltak. Megfigyelők szerint tíz év óta nem fordult elő. hogy protestánsok támadtak a rendőrökre, hiszen a protestánsok a Nagy-Britanniához való tartozás hívei, míg a katolikusok az elszakadásért, a brit uralom megszüntetéséért harcolnak. A protestánszavargások akkor robbantak ki, amikor megkezdődött a több mint háromszáz terrorakcióval vádolt negyvenhét protestáns bírósági pere. A vádlottak hozzátartozói összecsaptak a rendőrökkel.

Az elmúlt napok intenzív tárgyalásai és Damaszkusz közvetítő akcióinak eredményeként megegyezés jött létre a különböző libanoni politikai erők között a pacifikálási program továbbviteléről. A megegyezést a kormány a jövő hét első felében tartandó ülésén hagyja jóvá - jelentette az Asz-Szafir című haladó lap. Értesülései szerint a kompromisszum lényege az, hogy több kisebb szakaszban hajtják végre a kormányhadsereg bevonulását a Suf-hegység fő közlekedési útjaira, majd a tengerparton északról délre haladó nemzetközi útra, egészen az Avali folyóig, a megszállt területek jelenlegi vonaláig.

Az első lépés eszerint a Bejrúttól keletre fekvő hegyvidéken a Suej-fat-Szuk el-Garb térségében levő konfrontációs vonal felszámolása lesz. Erről Michel Aun hadseregfőparancsnok és a drúz katonai vezetők állapodtak meg. A további lépésekről, így a Bejrútot Damaszkusszal összekötő út teljes megnyitásáról Simon Kasszisz ezredes, a libanoni felderítés főnöke a szír fővárosban Hikmat Sehabi vezérkari főnökkel tárgyalt, az értesülések szerint eredménnyel. Több bejrúti lap szerint, amennyiben e fenti elképzelések mégsem vezetnének néhány napon belül eredményre, újabb csúcstalálkozó lesz Hafez Asszad szíriai és Amin Dzsemajel libanoni elnök között.

Dél-Libanonban csütörtök éjjel óta összesen öt ellenállási akciót hajtottak végre az izraeli erők és a Lahad-féle zsoldos hadsereg ellen. Változatlanul ellentmondóak a hírek a libanoni Bekaa-völgyben levő egyik palesztin bázis ellen csütörtökön végrehajtott izraeli légitámadásról. Egyes hírek szerint a bombázás nem érte el célját, sem emberéletben, sem katonai felszerelésben nem okozott károkat. Más források szerint ketten meghaltak és többen megsérültek. Az izraeli katonai vezetés ezúttal is preventív akcióról beszélt, amellyel elejét akarták venni a Dél-Libanont megszállva tartó izraeli erők elleni, állítólag innen kiinduló támadásoknak.

Az amerikai haditengerészet három helikoptere megkezdte a kutatást a szaúdi vizeken a rejtélyes eredetű robbanószerkezetek után. Hajnalban újabb hajó, ezúttal egy ciprusi teherszállító futott aknára a Vörös-tengeren. A Pentagon szóvivője közölte, hogy az RH-53-as helikopterek a szaúd-arábiai Dzsidda kikötője körzetében nem találtak még egyetlen aknát sem. A kairói Al-Dzsumhurija száma arról tudósított, hogy az egyiptomi haditengerészetnek előző nap sikerült hatástalanítani egy aknát a Vörös-tengeren. Ha igaz a hír, ez volt az első sikeres kutatási és semlegesítési akció. A tisztázatlan eredetű víziaknák az utóbbi hetekben összesen tizenhét hajót rongáltak meg a Vörös-tengeren és a Szuezi-öbölben. Az egyiptomi napilap nem közölte, hogy az aknát pontosan hol találták.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_aknakereso_2.jpgAz amerikai haditengerészet aknakereső hajója a Vörös-tengeren

Időközben egyébként két másik NATO-tagállam: Franciaország és Nagy-Britannia hajói is elkezdték az összehangolt kutatást a robbanó szerkezetek után. A térségben kialakult helyzet éleződését jelzi, hogy Irán ismét kilátásba helyezte: ellenőrzése alá vonja és blokád alá helyezi a partjainál fekvő Hormuzi-szorost, megtorlásul hajóinak a Szuezi-csatornán való feltartóztatásáért. Ezt Hasemi Rafandzsani, az iráni parlament elnöke jelentette ki a teheráni egyetemen tartott heti ima alkalmából összesereglett tömeg előtt tartott beszédében.

Élesen kommunistaellenes, szovjetellenes, a szocialista országokat támadó beszédet mondott Washingtonban Rónáid Reagan. Az amerikai elnök a kelet-európai szocialista országokat egységesen „rab nemzeteknek” minősítette, és még a jaltai megállapodást Is megkérdőjelezte beszédében.

Az elnöki megnyilatkozáshoz az szolgált ürügyül, hogy Reagan különböző emigráns lengyel szervezetek képviselőivel találkozott. Beszédében ezúttal is támadólag szólt a Lengyelországban végbemenő folyamatokról, bár azt mondotta, hogy az amnesztia - ha teljesen végrehajtják - „pozitív irányban befolyásolhatja” az amerikai politikát Lengyelországgal kapcsolatban. Nem szólt a lengyel kormány legújabb állásfoglalásáról, amely tárgyalásokat ajánlott, az Egyesült Államoknak, viszont hosszasan méltatta a Szolidaritás nevű egykori szervezetet. Reagan, aki korábban módosítani igyekezett túlságosan is éles szovjetellenes, szocializmusellenes kirohanásait, most ismét nevezetes, a kommunizmus elleni keresztes hadjáratot meghirdető beszédét idézte fel. 

augusztus 18.

Országszerte már szombaton elkezdődtek az alkotmánynapot köszöntő ünnepségek, kulturális programok.

Az államalapító I. István király pécsváradi emlékművénél koszorúzási ünnepséget tartottak. Az István által alapított bencés apátság helyén épült vár kapujában álló emlékművet a Hazafias Népfront nagyközségi bizottsága és a pécsváradi várbaráti kör képviselői koszorúzták meg. Az egykori monostor helyreállított altemplomában középkori históriás énekekből, valamint a mai magyar költészet alkotásaiból összeállított zenés irodalmi estet rendeztek.

Munkás-paraszt találkozók voltak szombaton Komárom megyében is, ahol már hagyomány, hogy bányásznapon a bányaüzemek dolgozói látják vendégül a termelőszövetkezeti tagokat, akik az alkotmány napján viszonozzák a meghívást. Bábolnán és Dömösön háromnapos rendezvénysorozat vette kezdetét; termékbemutatókkal, sport- és kultúrműsorokkal, lovasbemutatókkal várták a látogatókat.

Heves megyében, Egerben a Szépasszony-völgyben, Gyöngyössolymoson és a Mátra több kirándulóhelyén került sor munkás-paraszt találkozóra. A gazdag ünnepi programot a megyében számos rendezvény színesítette.

A fővárosban a Halászbástyán délután a Ludens pantomimegyüttes, este a Stella kamarakórus és az Albinoni kamarazenekar adott közös hangversenyt az idelátogató hazai és külföldi vendégeknek. A kőbányai Csajkovszkij parkban egész napos rendezvénysorozat várta az érdeklődőket: délelőtt játékbemutató és vásár, valamint sárkányépítőverseny, este a Pataky művelődési központban népdal- és magyarnótaest szórakoztatta a közönséget.

Több városban és községben vették birtokba azokat a létesítményeket, amelyeknek építését az ünnep előtti napokban fejezték be.

Ajkán új vásárcsarnokot avattak. Az iparmedence 54 üzemének dolgozói és a város lakosai kétkezi munkájukkal, kommunista szombatjaik bérével, sok helyütt egynapi keresetükkel 22 millió forintot teremtettek elő a beruházás 29 millió forintos költségéből. A vállalatok fejlesztési alapjukból is hozzájárultak a csarnok és a hozzá tartozó üzletsor megépítéséhez.

Veszprém új lakónegyedében, a Cholnoky úti lakótelepen új vas- és műszaki kisáruházat és egy eszpresszót nyitottak. Átadták a megyeszékhelyen a Bakony Művek fiatalok házává alakított munkásszállóját. A pályakezdő, családalapító fiatalok a vállalattól teljes berendezéssel vehetik át első lakásukat, így módjuk Van takarékoskodni, nagyobb lakásra gyűjteni.

Zalaegerszegen fölavatták a Zalai Nyomda új ofszetrotációs üzemét. A 26 millió forintért vásárolt új NDK gyártmányú nyomógép - amelyen az eddiginél tetszetősebb kivitelben készülhet a megye napilapja - háromszázhúsz négyzetméteres csarnokba került. 

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_zalai_nyomda.jpgVarga Gyula, a megyei pártbizottság első titkára ünnepélyesen elindítja az új nyomógépet

Zalakaros új ifjúsági klubbal és könyvtárral gyarapodott, s új könyvtárat nyitottak Nagykanizsán is.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_zalakarosi_ifjusagi_klub.jpgAz Alkotmány ünnepének tiszteletére adták át tegnap Zalakaroson az új községi könyvtárat és ifjúsági klubot. A belső berendezésre és az audiovizuális eszközökre mintegy fél millió forintot költöttek. A munkát a helyi költségvetési üzem és társadalmi munkában a lakosság végezte. Felvételünkön az első olvasók birtokba veszik a 6 ezer kötetes könyvtárat

Vízművet avattak a Vas megyei Borgáta községben. Létesítésére több mint nyolcmillió forintot fordítottak. Ebből az összegből 4700 méter vezeték épült a faluban, és 163 házba kötötték be a vízvezetéket. A vízmű létesítéséhez a lakosság és a helyi intézmények, szövetkezetek dolgozói jelentős társadalmi munkával is hozzájárultak. Vas megyében Borgáta a 75. olyan település, amely egészséges, vezetékes ivóvízhez jutott.

Nógrád megyében is augusztus 20-a alkalmából adták át a Balassagyarmati Városi Kórház újonnan épült diagnosztikai és gyógyszerészeti részlegét. Az új épületben korszerűen felszerelt laboratóriumok segítik a gyógyító munkát. Nagyorosziban elkészült az általános iskola új épületrésze. Ez hat tantermet foglal magában. Felépült két egészségügyi szolgálati lakás is, és megnyílt a községi pihenőpark, amelyet a lakosság társadalmi munkájával alakítottak ki.

Mától - a több hónapos tárlatfelújítási munkák befejeztével - ismét látogatható a magyar koronázási jelvények című kiállítás a Nemzeti Múzeumban. Nemzeti kincseinket az 1978 elején megnyílt kiállítás óta csaknem négymillióan keresték fel: s az alkotmány ünnepére ismét méltó környezetben tekinthetők meg a Nemzeti Múzeum dísztermében.

Mint ismeretes, a koronázási jelvények, valamint a palást 1978-ban tért vissza hazánkba az Egyesült Államokból. Európa egyik legrégibb uralkodói jelvényéhez sok válaszra váró kérdés kapcsolódik, s évtizedek óta a tudományos kutatás és viták középpontjában áll. Már 1980-ban az MTA kezdeményezésére a kor legképzettebb tudósaiból álló bizottság vizsgálta, az általuk készített jegyzőkönyv, a fényképfelvételekés rajzok máig érvényes megfigyeléseket rögzítettek. Az újra hazatért kincsek minden eddiginél részletesebb vizsgálata nyomán az elmúlt években ismét felélénkültek a tudományos viták a két részből álló korona származását, összeillesztését, illetve jelenlegi formájának kialakítását, valamint a palást művészettörténeti, valamint restaurálási kérdéseit illetően. A tudományos konferenciák anyagát azóta több tanulmánykötetben is megjelentették.

A Szilvásváradon zajló fogathajtó-világbajnokságon a díjhajtás következett. Remek teljesítménnyel Bárdos György nyerte a számot, Fülöp herceget megelőzve. Ezzel a csapatversenyben Magyarország átvette a vezetést a britek előtt.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_szilvasvaradi_fogathajto_vilagbajnoksag_bardos_gyorgy.jpgBárdos György remek teljesítménnyel nyerte a díjhajtást

Elszabadult a pokol Belfastban. Az észak-írországi főváros protestánsok lakta körzetében, a Shankill Road környékén harmadik napja változatlan hevességgel csapnak össze a tüntetők a rendfenntartó erőkkel. Látszólag a Shankill Road-i megmozdulások kirobbantó oka negyvenhét szélsőséges protestáns perének megkezdése volt: egy besúgó vallomásai alapján több mint kétszáz vádpont merült fel ellenük, kezdve a gyilkosságoktól más súlyos terrorcselekmények elkövetéséig. Megfigyelők szerint azonban a tárgyalás ténye csupán a jéghegy csúcsa. A militáns protestáns csoportok erőszakos meg. mozdulásai mögött minden bizonnyal az húzódik meg, hogy szerintük a brit hatóságok nem csapnak le „eléggé keményen” a katolikusokra.

Eközben a brit fővárosban tüntetők százai tiltakoztak a hétvégén a brit kormány észak-írországi politikája ellen. A különböző szakszervezeteket, politikai és társadalmi mozgalmakat képviselő tüntetők végigvonultak a brit főváros központján, majd tiltakozó nyilatkozatot juttattak el Margaret Thatcher kormányfőhöz. A tüntetők felszólították a miniszterelnököt, hogy kormánya demokratikus módon oldja meg az északír problémát. London hallgat: nem hangzott el hivatalos megnyilatkozás az utóbbi három nap eseményeiről.

Nagy-Britanniában békemenet indult a Kampány a nukleáris leszerelésért elnevezésű mozgalom szervezésében. A menet ahhoz a kilenc amerikai támaszponthoz vonul, ahol nukleáris fegyvereket tárolnak.

Éjszaka kisebb lövöldözés volt Szuk el-Garbnál a Suf-hegységben, de a négypárti egyeztető bizottság fellépése véget vetett a jobboldali „libanoni erők” és a drúz milicisták tüzérségi összecsapásának.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_libanoni_kozos_bizottsag.jpgA közös bizottság képviselői terepszemlén Bejrútban

Izrael eközben szombati hatállyal széles körű korlátozó intézkedéseket vezetett be a megszállt országrész átkelési pontjainál. Bater-Zsezzinnél, a Legfontosabb határátkelőnél gépkocsival nem lehet egyelőre Dél-Libanonba utazni, csak gyalogosokat engednek át. A szigorodó feltételek, a nagyszabású razziák ellenére változatlan intenzitással folynak a nemzeti ellem állás akciói a megszállók nyugtalanítására. Szombaton két támadást intéztek izraeli katonák ellen. Figyelemre méltó, hogy szombaton a Jerusalem Post című befolyásos izraeli lap sürgette a megszálló csapatok kivonását Libanonból.

Az amerikai-nicaraguai viszony rendezését célzó közvetlen tárgyalások ellenére Nicaragua nem mondhat le védelme erősítéséről, mutatott rá Daniel Ortega, a kormányzó tanács koordinátora televíziós nyilatkozatában. A forradalmi vívmányok fegyveres megóvása az amerikai agressziós lépéseknek kitett nicaraguai nép legfőbb feladata - szögezte le, hozzátéve, hogy az ország szabadságának és függetlenségének megvédése iránti elkötelezettség akadályozhatja meg az amerikai szándékok valóra váltását.

Daniel Ortega szerint a kormány külpolitikai erőfeszítéseinek homlokterében a békés jövő biztosítása áll. Managua támogatja a Contadora-csoport rendezési javaslatait. Közvetlen tárgyalásokat kezdett az amerikai féllel kapcsolataik rendezésére. A párbeszéd megindulása ellenére a kormány kénytelen fokozni az ország védelmi felkészültségét, mert az Egyesült Államok nemcsak, hogy nem mondott le agressziós terveiről, hanem éppen ellenkezőleg, magatartásának ellenséges vonala keményebbé vált. Miközben amerikai hadihajók cirkálnak a, nicaraguai partok közelében, a washingtoni kormányzat propaganda-hadjáratba is kezdett az ország ellen. Teljesen valótlanoknak és alaptalanoknak minősítette Daniel Ortega azokat az amerikai vélelmeket, hogy Nicaraguában szovjet támaszpontok épültek, a főváros közelében álcázott repülőtér létesül.

augusztus 19.

Alkotmányunk ünnepének tiszteletére délután az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren ünnepélyesen, katonai tiszteletadással felvonták a Magyar Népköztársaság állami zászlaját.

A Parlament előtti téren - sok érdeklődő jelenlétében - kürtszó harsamt: megérkezett a katonai elöljáró, aki a csapatzászlóval felsorakozott díszszázad parancsnokának jelentése után köszöntötte a százaid tagjait. Ezután - dobpergés hangjai mellett - az állami zászlót díszőrök vitték az árbocrúdhoz, majd a Himnusz hangjaira, a század tiszteletadása közepette vonták fel. Az ünnepi esemény befejezéseként a század és a zenekar vigyázzmenetben vonult el a zászló előtt, ahol katonák, rendőrök és munkásőrök álltak díszőrséget.

Zászlófelvonási ünnepséget rendeztek délután a Gellérthegyen a Felszabadulási Emlékműnél is: ugyancsak katonai tiszteletadással vonták fel a magyar nemzeti lobogót és a nemzetközi munkásmozgalom vörös zászlaját.

Számos alkotmánynapi ünnepséget tartottak vasárnap a vidéki városokban. A Vas megyei Körmenden kistermelői árubemutató nyílt, melyen a különböző szakcsoportok, a háztáji és kisegítő gazdaságok elsősorban saját készítésű, ötletes kerti kisgépeikkel, munkaeszközeikkel szerepelték, s felvonultatták termékeik széles skáláját is. A rendezvény egyik célja az volt, hogy a lakosság megismerkedhessen a szervezett kertészkedéssel, kisállattenyésztéssel. Ezért a helyszínen szakemberek tanácsokat is adtak az érdeklődőknek. Körmend alkotmánynapi programjának legfőbb eseményét, a már hagyományos vízi karnevált az esti órákban rendezték meg a Rába-parton.

Karcagon a Déryné Művelődési Központban Diószegi Balázs Munkácsy-díjas festőművész, valamint idős és ifjabb Tóth Abonyi Balázs bőrdíszművesek munkáiból nyílt kiállítás. Bemutatták a Kiskunhalas fotókon című tárlatot, s az érdeklődők megismerkedhettek a világhírű halasi csipkékkel.

Törökszentmiklóson ezen a napon rendezték meg a hagyományos Ilona-bált. A jászberényi szabadtéri színpadon magyarnóta-parádé szórakoztatta az ünnep előestéjének részvevőit.

Szolnokon a megyei művelődési és ifjúsági központban játszóházat nyitottak. A nap egyik eseménye volt, hogy ismét szórták a vízsugarakat a megyeszékhely főterének szökőkútjai.

Diósdon nyolctantermes iskolát avattak az ünnep előtti napon. A csaknem 22 milliós beruházásból 8 millió forint értékű társadalmi munkát a helyi vállalatok és szövetkezetek végeztek, ők készítették a kerítést, a közművesítést, a parkosítást.

Kettős ünnepet ült vasárnap Ózd. A borsodi kohászváros főterén a kora délelőtti óráikban több ezer ózdi és település környéki dolgozó gyülekezett, hogy részese legyen az alkotmánynapi ünnepségnek, majd Ózd határőrvárossá avatásának. A határőrzenekar felhívójele, majd a Himnusz elhangzása után Horváth István belügyminiszter mondott ünnepi beszédet. Méltatta alkotmányunk történelmi jelentőségét, emlékeztetett születésének időszakára, körülményeire. Az ünnepi beszéd után a belügyminiszter átnyújtotta a határőrvárossá nyilvánító oklevelet Ózd város dolgozóinak.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_ozd_horvath_istvan_belugyminiszter.jpgKettős ünnepet ült Ózd. A borsodi kohászváros főterén többezer ózdi és környékbeli dolgozó vett részt az alkotmányi nagygyűlésen, és a település határőr várossá avatásának napján. Ünnepi beszédet Horváth István, belügyminiszter mondott

A díszünnepséget követően a városi tanács székházában kitüntetéseket adtak át a határőrség munkáját segítő dolgozóknak, aktivistáknak. Az ünnepség után a délutáni órákban sok ezren szórakoztak, töltötték kellemesen az időt a városi sportstadionban, ahol a határőrök harcászati bemutatót, lovasbemutatót tartottak, rövid kultúrműsor és sportversenyek szórakoztatták az ünneplő ózdiakat.

Lélegzetelállító, drámai percekké sűrűsödött az ünnepek 48 órája a szilvásváradi fogathajtó-világbajnokságon. Különösen a vasárnapi maratonhajtás marad emlékezetes: a 46 versenyző olyan élményeket adott a nézőknek, amelyekben a vakmerőség párosult a bravúrral, máskor a balszerencsével. Az egész a második akadálynál kezdődött, ahol a részvevők közül négyen vállalkoztak a nehezebb megoldásra. S amíg ez Bárdosnak nagyszerűen sikerült (22 mp), addig Velstra, a világbajnoki cím védője ezen elbukott (73 mp). A holland versenyző a folytatásban még inkább kockáztatott, s ez lett a veszte, mert végül is az utolsó akadálynál már annyi időt elpazarolt, hogy kizárták. Ezzel szemben Bárdos és a kiskunfélegyházi Juhász mindinkább kimagaslott a mezőnyből, és holtversenyben került az első helyre ebben a számban.

A sors iróniája, hogy Muity és az osztrák Gschwander éppen akkor volt a pályán, amikor eleredt az eső, perceken belül sártengerré vált az út, és a magyar sportoló még megúszta időveszteséggel, de a fiatal osztrák lovas segédhajtó édesapjának a lába a küllők közé került, és súlyosan megsérült. (Helikopterrel szállították Egerbe, onnan Budapestre, majd repülő jött érte Bécsből, ahol a hírek szerint megoperálták, és jobb lábát amputálták.) S a drámáknak még nem volt vége, Fülöp Sándor és a jugoszláv Prpic kocsija összetört, s Krizsán is feladásra kényszerült.

Miközben Bejrútban folytatódik a polgárháborús pusztítások következményeinek felszámolása, a környező hegyvidéken kiújultak a drúz milíciák és a jobboldali „libanoni erők” közötti tüzérségi összecsapások. Az ország északi részén, Tripoliban és környékén ugyancsak súlyos harcok voltak, az Iszlám Egyesítési Mozgalom és az Arab Demokratikus Párt egymással vetélkedő fegyveresei között. A harcok súlyos veszteségeket okoztak a polgári lakosság körében is, huszonöt ember meghalt és több mint százan megsérültek.

Nicaragua semmiféle fenyegetés hatására sem mond le arról a jogáról, hogy az ország védelméhez szükséges fegyvereket beszerezze - jelentette ki Sergio Ramirez Mercado, a nicaraguai kormányzó tanács tagja egy választási nagygyűlésen. A politikus, aki a sandinista front alelnökjelöltje a november 4-én megtartandó választásokon, hangsúlyozta, hogy Nicaragua védelmi célokból korszerű harci repülőgépeket fog vásárolni.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nicaraguai_nagygyules.jpgNicaraguában nagygyűlésen tiltakoztak az Egyesült Államok közép-amerikai intervenciós politikája ellen

Humor:
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_humor_5.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_reklam_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_reklam_4.jpg

Kékfény:
A Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdasági rendészete vesztegetés alapos gyanúja miatt eljárást indított dr. Tóth Tibor 39 éves jogtanácsos, budapesti lakos ellen. Tóth munkahelyén, a Nyergesújfalui Azbeszt-Cementipari Vállalat eternitgyárában 1983 tavaszától, beosztásával visszaélve, megrendelőitől a szükséges palamennyiség beszerzésére körülbelül 70 ezer forintot kért és kapott. A gazdasági rendészet 30 ezer forint átvételekor tetten érte, és letartóztatta.

Halálra gázolta egy teherautó Pincehelyen Farkas György 25 éves ozorai rakodót, aki a helyszínen meghalt. Az eddigi vizsgálat szerint a gyalogos féktávolságon belül lépett a tehergépkocsi elé.

Két hajó összeütközött a Dunán, s ennek következtéiben mintegy 170 köbméter gázolaj a vízbe ömlött. Az Országos Vízügyi Hivatal központi ügyeletének tájékoztatása szerint augusztus 20-ra virradó éjszaka a Csepel-sziget térségében - a Kvassay zsilip alatt - egy csehszlovák hajó és a MAHART Sopron nevű tankhajója egymásnak ütközött. A baleset következtében kifolyt olaj jelentős részét a szél körülbelül 30 kilométeres szakaszon a partra sodorta. Az illetékes vízügyi szervek megtették a szükséges intézkedéseket a szennyezés káros hatásainak megelőzésére, illetve elhárítására. Elmondották azt is, hogy a lakosság és az ipar vízellátását a szennyeződés miatt közvetlen veszély nem fenyegeti.

Közlemények:
Elveszett egy fekete uszkár, kan. 8 éves, VII. 16-án a II., Völgy u. 17/b-ből. Jutalom: 5000 Ft. 364-652, egész nap, vagy 121-937, este.

A Lemezáru Gyár „Lemezáru Gyár, 1389. Budapest XIII., Mautner S. u. 60-64. 22 MNB 207-51090 Átvettem:” bélyegzője elveszett. Használata érvénytelen.

Protokollosok, figyelem! Légkondicionált nézőtéren vacsora közben nézhetik meg külföldi üzleti partnereikkel a Maxim Varieté este 8 és éjjel 11 órakor kezdődő előadásait. (Vasárnap szünnap.) Minden problémát megoldunk. Titkárságunk a 22-78-58 telefonon déli 12 órától áll rendelkezésükre.

Szerda hajnaltól újra lesz meleg víz a pesterzsébeti lakótelepen, ahol augusztus 6-án megkezdték a fűtőrendszer nyári karbantartását. A Fővárosi Távfűtő Művek szocialista brigádjai a tervezettnél öt nappal hamarabb fejezték be a munkát. Felülvizsgálták a hőközpontok műszaki állapotát, a távvezetékek szerelvényeit, a fűtőmű kazánjait, tüzelőberendezéseit, és elvégezték a szükséges javításokat.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_allasajanlat_3.jpg

Divat: Fiúknak, lányoknak, fiús frizurát
Az idei nyár divatos rövid frizurája nagyon rövidre vágott, amolyan fiús. Pontosan, kiszámított vonalak, kicsit tépett hatás, szép nyakúaknak, jó fejformájúaknak magasan a tarkóig vágott. Ugyanakkor a rövidre vágott frizurák végződhetnek farkincában is, egyetlen hosszabb fürtben is a nyaktájon. Kicsit komikus látvány, kicsit kényelmetlen, ámde nagyon divatos. Fiúknak az olaszos frizura a divat - fejtetőn hosszabbra hagyva, nyakban egészen rövidre vágva, de vannak olyan fiatalemberek is, akik elirigyelvén a lányok hátra göndörödő fürtöcskéjét, egyetlen csomóban szintén hosszúra hagyják a hajukat Csillogó, kissé összetapadt az összhatás és nem tudni, hogy a fiúhajak igazán fiúsak-e.idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_divat_4.jpg

Bőséges felhozatal, mérséklődő árak:
Bőséges és választékos a hét eleji felhozatal a fővárosi zöldség-, gyümölcspiacokon. Az igényeket kielégítő a burgonya, a hagyma, választékos a paprika, a paradicsom és az uborka kínálata. Bőven árusítanak fejes káposztát, kelkáposztát, karfiolt. A leveszöldségek közül a sárgarépa, a gyökér, a karalábé ugyancsak az igényeknek megfelelő mennyiségben áll a vásárlók rendelkezésére. Bővült a paprika választéka. A piacok gyümölcsforgalmára is a tartósan jó kínálat és az élénk kereslet jellemző. Emelkedik a görögdinnye, valamint a nyári alma és körte felhozatala. Megjelent a piacokon a szőlő. Mind több szilva és ringló kerül forgalomba, és változatlanul bőséges az őszibarack-kínálat. A javuló felhozatal eredményeként tovább mérséklődtek az idényjellegű zöldség-, gyümölcsárak. A múlt hetihez képest 60 fillérrel olcsóbb lett a burgonya. A hagymát 2 forinttal, a karfiolt 2-12 forinttal, a paradicsomot és az uborkát 2-4 forinttal, a paprikát 12 forinttal, a sárgarépát 1-3 forinttal, a körtét 4-8 forinttal, a görögdinnyét 7-10 forinttal adják olcsóbban, mint egy héttel ezelőtt.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_rakoczi_uti_zoldseges.jpgŐszibarack- és görögdinnyevásár a Rákóczi úton

Felkészültek a szüretre a gazdaságok:
Elegendő a piacon körülnézni ahhoz, hogy kiderüljön, kései szüretre számíthatunk az idén. Más esztendőkben augusztus elején már kínálták a Csabagyöngyét, most pedig csupán néhány napja árulják. Két-három hetes késésben van a szőlő érése. Kora tavasszal a hűvös időjárás, nyáron a kevés csapadék és napfény hátráltatta a szőlő fejlődését. Több helyen jégeső pusztított. így a villányi borvidéken 20 százalékos, a szekszárdin 60, a dél-balatonin 30 százalékos a jégkár. A termésbecslések szerint kilenc-tízmillió tonna szőlőre, hatmillió hektoliter borra számíthatunk az idén. Ennél pontosabb adatot még nem lehet megállapítani, hiszen a következő hetek időjárása megváltoztathatja a termés mennyiségét és minőségét egyaránt. Ha száraz és hosszú ősz lesz, jó közepes termést takaríthatnak be a gazdaságok. Az viszont már bizonyos, hogy a tavaly bevezetett szigorító intézkedések az idén is érvényben maradnak. Változatlanul csak a legalább 14 cukorfokú szőlőből lehet bort készíteni. Az ennél alacsonyabb cukorfokú termés sűrítmény vagy borpárlat készítésére használható fel. A pincegazdaságok és más felvásárló szervezetek felkészültek a szüretre és a termés fogadására. A szőlő feldolgozásához elegendő gép és berendezés van, a tárolótér azonban más esztendőkhöz hasonlóan szűkös.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_szuret.jpgSzedik a csemegeszőlőt a Növénytermesztési és Minősítő Intézet helvéciai állomásán

Naponta félmillió üveg üdítőital:
A Fővárosi Ásványvíz és Jégipari Vállalat üzemeiben ebben az évben százhetvenmillió üveg üdítőitalt palackoznak. A megnövekedett nyári kereslet kielégítésére három műszakban készítik a Pepsi-Cola, Deit, Olympos és Kristálykeserű üdítőket. A nyár végén újabb taggal bővül a Kristálykeserű család, forgalomba hozzák a Kristálybodza üdítőitalt is.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_palackozas.jpgA soroksári üzemegység gépsorai

Megújul a traumatológiai intézet:
Befejezéshez közeledik a 363 ágyas Országos Traumatológiai Intézet rekonstrukciója. Most a Medicor Művek kórházi berendezéseket szerelőbrigádjai dolgoznak ott, várhatóan szeptember 20-ig. A tervek szerint az év végén megkezdődhet a gyógyítás a felújított intézetben.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_traumatologiai_intezet.jpgA Medicor szerelői

Alföldi földgáz Baranyában:
Dunaszekcső az első baranyai falu, ahová távvezetéken megérkezett az alföldi földgáz. A következő hónapokban megkezdődik a lakossági földgázszolgáltatás szervezése. A vezetékes energiahordozót a helyi termelőszövetkezet gazdasági célokra is hasznosítja.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_dunaszekcsoi_foldgaz.jpgA dunaszekcsői fogadóállomás

Karbantartás Solton:
Az idén esedékessé vált a 303 méter magas solti rádióadó antennatorony első nagy karbantartása. A Közgép szakemberei felülvizsgálják a torony hegesztéseit, csavarkötéseit és a kikötőköteleket, a Balatonfelvidéki Tsz brigádja pedig a festést újítja fel. A munkával várhatóan szeptember közepén végeznek a szakemberek.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_solti_karbantartas.jpgÚjrafestik az antenna távvezetékeinek tartószerkezetét is

Salakfeldolgozó épül a Dunai Vasműben:
A Dunai Vasmű új salakfeldolgozó üzeme a tervek szerint szeptemberben kezdi meg munkáját. Az összegyűjtött salakból újrafeldolgozással és osztályozással tízszázaléknyi vasat nyernek, amelyet ismét felhasználnak. A dunaújvárosi kombinát új létesítményénél hidegpróbák és a beszabályozás után kezdik meg az üzemi próbákat.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_dunai_vasmu.jpgSzeptemberre kész a létesítmény

Épül az M 5-ös autópálya:
Várhatóan 1985 őszén tovább bővül az ország úthálózata. Akkorra készül el az M 5-ös autópálya első negyven kilométeres szakasza. Újhartyánig a bal pályát építik meg, ezután a következő években a 70-es kilométerig készítik el az utat. Az autópálya építésével egy időben készül el a fővárosba vezető szakasz és a Nagykőrösi út rekonstrukciója is.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_m_5_autopalya.jpgMarkológép építi az útpadkát

Útkorszerűsítés Pécsett:
Fontos útszakaszt korszerűsítettek Pécsett. A történelmi belvárost megkerülő északi út egy részét 50 millió forintos költséggel a Hídépítő Vállalat építette újjá. A közúti forgalom megindulásával már az autóbuszok is erre járnak, csökkentve a belváros zsúfoltságát.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_pecs_aradi_vertanuk_utja.jpgAz Aradi vértanúk útja átépítés után

Új híd épül a 7-es főúton:
A közúti igazgatóság megbízásából építi a 7-es főút kanizsai elkerülő szakaszát a zalaegerszegi Közúti Építő Vállalat. Vízfolyásokat és vasútvonalat hidalnak át új műtárgyakkal. Ilyen többek között az a közúti felüljáró, amely a szombathelyi vasútvonal, illetve a Tungsram kanizsai gyárához vezető iparvágány felett vezeti le a forgalmat. Az útépítők beemelték az utolsó előregyártott vasbeton-gerendákat is a három nyitású, összesen 66 méter hosszú és 11 méter széles hídnál. A közúti felüljáró több mint 15 millió forintba kerül, s októberben lesz kész.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nagykanizsai_hid.jpg

Iskola épül Nőtincsen:
A Nógrád megyei Nőtincsen szeptemberben új, nyolc tantermes általános iskolát vehetnek birtokba a kisdiákok. A szlovák nemzetiségű település lakói társadalmi munkájukkal nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a tanévkezdésre minden készen álljon. Az új iskola csaknem harmincmillió forintos költséggel épül fel.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_notincsi_altalanos_iskola.jpgA tanévkezdésig befejezik az összes munkát

Dunaújváros új iskolája:
Az alkotmány ünnepére adják át Dunaújvárosban a 88 millió forintos költséggel épült 16 tantermes új iskolát. A létesítményben négy tanműhely, balett-terem és tornaterem kap helyét.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_dunaujvarosi_iskola.jpgAz iskola homlokzata

Mérőautomaták szovjet és NDK-megrendelésre:
A Mikroelektronikai Vállalat szovjet és NDK-megrendelésre mérőautomatákat készít. A berendezés nagy bonyolultságú digitális áramkörök ellenőrzésére szolgál. Gyorsaságára jellemző, hogy egy másodperc alatt tízmillió mérést képes elvégezni. Az idén háromszázmillió forint értékben készül mérőautomata. A szerelőbrigádok vállalták, hogy az idén terven felül két mérőautomatát készítenek el exportra.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_mikroelektronikai_vallalat.jpgExportra gyártják a bonyolult műszereket

Különleges szállítmány:
Negyven méter hosszú autoklávot készítettek el a Jászberényi Aprítógépgyárban. A hatalmas szerkezetet egy darabban szállította a Mátrai Gázbetongyárhoz a Hungarocamion speciális szállító járműve. A szerelvény előtt és után külön biztosító kocsik ügyeltek a közlekedés biztonságára. A helyszíni szerelést a szállító gyár szakemberei végzik el.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_kulonleges_szallitmany.jpg

Készül a levegőztető medence:
Készül a zalaegerszegi szennyvíztisztító telep második ütemének 10 ezer köbméteres tározója. A szerkezet-építési munkálatok lassan a befejezéshez közelednek, s a területet átveszik a Vízgépészeti Vállalat munkásai. A jövő nyártól üzemelő levegőztető medencével a duplájára növekszik a telep tisztító kapacitása.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_zalaegerszegi_szennyviztisztito.jpg

Nyolcezer kertitraktor:
A kiskerttulajdonosok örömére nemrég újabb univerzális benzinmotoros talajművelő kisgép jelent meg a szaküzletekben. A Csepel Művek Kerékpár és Konfekcióipari Gépgyára, a Csepeli Duna MgTSZ és ROTOR Gazdasági Társulás közös terméke a P-125-ös motorral működik, s akár százhat centiméter széles talajművelésre is képes. Az új kerti traktorból már bárom és felezret értékesítettek, az év végéig pedig nyolcezer darabot gyártanak.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_csepel_kertitraktor.jpg

Fagáz-üzemű traktor:
Fagáz-üzemeltetésű traktort fejlesztettek ki a Soproni Erdészeti és Faipari Egyetemen a REKARD győri Mezőgép megbízásából A kísérlet befejeződött, és a mezőgazdaságban jól bevált MTZ-80-as traktor energia-költsége harmadára csökkent. A traktor üzemanyaga faapríték, és három üzemórányi hajtóanyagot tud magával vinni. A kísérletek alapján Győr-Sopron megyében több traktort alakítanak át ilyen üzemmódra a jövőben.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_fagaz_uzemu_traktor.jpg

Csúcsforgalom:
Tetőzik az idegenforgalom az ország határátkelőhelyein. Naponta több ezren lépnek be, illetve ki az országból. Az év eddigi legforgalmasabb napján a hegyeshalmi határátkelőhelyen harmincezer ember utazott át. A Határőrség és a Vám- és Pénzügyőrség munkatársai fokozott szervezettséggel a lehető legrövidebbre igyekeznek csökkenteni a várakozási időt.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_hegyeshalom.jpg

Bányászok gyógyítása Jósvafőn:
A Borsodi Szénbányák szakszervezeti bizottsága által fenntartott klímaterápiás föld alatti gyógyhelyen a gyermekek után most bányászok pihennek. A por- és csíramentes igen nagy relatív nedvességű levegő a légúti megbetegedésben szenvedőkön segít. Az ország különböző bányaüzemeiből és külföldről több mint negyvenen kapják e különleges kezelést.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_josvafoi_szanatorium.jpgKülönleges klímában gyógyulnak a beutaltak

Nyári karbantartás a Madách Színházban:
A színházak nyári szünete még tart, mégis a legtöbbnél nagy a sürgés-forgás. Az éves karbantartást végzik a Madách Színházban is. A 23 esztendeje átadott épület márványhomlokzatáról most először csiszolják le az évek alatt rárakódott szennyeződést. A nyári szünetben cserélték ki az épületben több helyütt az elektromos kábeleket, az idén az előtér, a folyosó és az előcsarnok került sorra. Újrafestik az előcsarnokot, a folyosókat, a büfé falait. A színház biztonságát óvó tűzjelző hálózatot is felújítják. Két éve működnek a modern hő- és füstérzékelő berendezések, most pedig a sürgős jelzéstovábbító kábelek cseréjét végezték el. A színpadi forgatóberendezés, irányítását is modernizálták. A beépített elektronika a célprogramtól függően mozgatja a színpadrészt. A színház illetékesei már gondolnak a következő nyári karbantartásira is. Ekkor cserélik ki a homlokzati ajtókat és ablakokat. S ha az anyagiak engedik, a gépészeti berendezések felújítását is folytatják.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_madach_szinhaz.jpgHegymászók csiszolják a színház homlokzatát

A Magyar Televízió műsorán: Pécsi Körzeti Stúdió
Pécs belvárosában, a forgalmas Sörház utcában, szerény földszintes régi épületben helyezkedik el stúdióival, vágó- és vetítőhelyiségeivel, műszaki készültségével a Magyar Televízió Pécsi Körzeti Stúdiója. Adásaik három nyelven készülnek: magyar, szerb-horvát és német nyelvű munkatársaik járják Baranya, Somogy, Tolna és Zala városait, falvait, örökítik meg az itt élő nemzetiségek múltját, jelenét, az együttélés jövőt alakító tapasztalatait. Riportereik megszólaltatják a Dél-Dunántúl még ősi módon dolgozó mesterembereit is, a népi művészeket, hímzőket, szövőket, fafaragókat, a Sárköz, a Göcsej, az Ormánság népi dalosait, a jövő történetírása számára kamerával örökítik meg a pusztuló, eltűnő értékeket. A pécsi televíziós stúdió tájékoztató és szórakoztató műsorai között olyan általános érdeklődéssel fogadott adásokat láthattunk - egymillión felüli nézettséggel -, mint a Pannon Krónika, az Állatkert a Mecsekben, a Mohácson élő Kersics Anka énekesnőről készült show, a Traktorista lányok, vagy a Sorstársak című sorozat. Pécs sokszínű, mozgalmas város, ahol az országban elsőként valósult meg a kábeltelevíziózás. A Lvov városrészben hetenként egyszer 14 000 készülék közvetíti a különkiadásban, mintegy 40 000 nézőnek a város életének időszerű eseményeit.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_pecsi_korzeti_studio_1.jpgAdásban. Pánics György szerkesztőriporter és Gárdonyi Magdolna

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_pecsi_korzeti_studio_2.jpgKülső felvételen (szemben): Pallós Györgyi felvételvezető, Bükkösdi László rendező és Nagy István gyártásvezető

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_pecsi_korzeti_studio_3.jpgA villányi szoborparkban forgatták a Kakukkfióka című táncjátékot. A képen: Bretus Mária

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_pecsi_korzeti_studio_4.jpgA pécsi kábeltelevízió különkiadása. A műsorvezető: Katona Ágnes

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_mozi.jpg

Színházi bemutató: A krónikás (Rock Színház)

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nagy_aniko_szakacsi_sandor.jpgNagy Anikó és Szakácsi Sándor

Magyar könnyűzene:
A 34. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Wolf-S. Nagy: Nem kell már senki más (Korda György), 2. Lehr-Demjén: Szél, sziget, szerelem (Kovács Kati), 3. Szörényi-Bródy: Szállj fel, szabad madár (Vikidál Gyula).

Az előadók között: 1. Pozsonyi-Bodnár-Füchsel: OKÉ (HIT), 2. Szikora-R-Go: Szerelmes vagyok, mint egy nagyágyú (R-Go), 3. Sós-Szolnoki-Verestói: Ne hagyjatok ki semmiből (Giterátor).

Első Emelet:
Megváltozott a popzene. Megváltozott, vagy méginkább korszerűsödött a megszólalás, megváltoztak a popfazonok, a színpadi körülmények, megváltozott a szerzemények szövegi tartalma, a zenei-technikai követelmény. Egyszóval megváltozott minden. Ezt észrevehetjük a koncerteken, hallhatjuk a rádióban, láthatjuk a tv-ben. A konkrét változást az elsők között egy furcsa nevű csoportnál, az Első Emeletnél vehettük észre. „Az év ígérete”, „Az év meglepetése”. Ezeket a kitüntető címeket a szakma és a közönség egybehangzó szavazatai alapján nyerte el a tavalyi év végén, a szokásos pop-szavazáson az együttes. Azt nyugodtan mondhatjuk a csapatról: Jöttek, játszottak, győztek. Méghozzá viharos gyorsasággal. Elsőként két éve hallhattunk róluk; a „Töröm a fejem” című számuk nagy közönségsikert ért el a Tessék választani című zenei műsorban. A Tereh István (ütősök), Berkes Gábor (billentyűs hangszerek), Bogdán Csaba (gitár). Kisszabó Gábor (basszusgitár), „Kiki” (ének), Szentmihályi Gábor (elektromos dob) alkotta Első Emelet tiltakozik a szinte behatárolást jelentő új hullámos stílus ellen. Szerintük a választott stílus egyszerűen jópofa, de főleg optimista. A csapat legnagyobb erénye, hogy alkalmazkodni tudtak a mai, meglehetősen összetett követelményekhez. A szövegekben ez ötletet és vidámságot, a zenében korszerű hangzást (Simons rendszerű dob, újszerű basszuspengetés) jelent. A sikeren felbuzdulva rekordgyorsasággal jelentette meg az MHV Start Márka szerkesztősége az Első Emelet első kislemezét, rajta a két slágert, a Noteszembert és a slágerlisták többszöri éllovasát, az Amerikát. Apropó, lemez. Hamarosan a boltokba kerül az Első Emelet debütáló nagylemeze, a már jól ismert koncertsikerekkel, mint a Benő, az Óvatosan lépkedj! és a Középkori házibuli. S az új dalok egyikéből megtudhatjuk az Első Emelet „titkát”, hogy tudniillik miért lett a banda neve Első Emelet.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_elso_emelet.jpg

Külföldi könnyűzene:
A héten az amerikai slágerlistákat - immáron harmadik hete - Ray Parker Jr. Ghostbusters-je, a nyugat-európai slágerlisták többségét George Michael Careless Whisper című számai vezetik.

Al Bano & Romina Power:
Albano Carrisi - ismertebb nevén AI Bano - és felesége, Romina Power Moszkvában és Leningrádban vendégszerepeltek dalaikkal. A népszerű énekes házaspár nagy sikerrel lépett fel mindkét város közönsége előtt „A boldogság jött el Albanoval és Rominával” - írta az egyik lap; a szovjet televízió filmet forgatott vendégszereplésükről.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_al_bano_romina_power.jpgAlbano, Romina és két kislányuk a moszkvai Vörös téren

Carlos Santana:
Talán sokan emlékeznek még a hires gitárosra, Carlos Santanára, aki itt, Budapesten tudta meg, hogy apa lett. Ezután csodálatos örömzenét produkált. A nyáron a tengerentúlon turnézott, ahol nem kisebb névvel, mint José Feliciánóval közös lemezt is készített. Több külföldi nyilatkozatában nagyon pozitívan értékelte budapesti fellépését, és szívesen látogatna ismét el hazánkba. Mindenesetre legfontosabb munkájának most azt tekinti, hogy még az idén megjelentessen egy új albumot. A lemezen különböző zenei stílusokat szeretne gitárra hangszerelni. Tervei szerint lesz rajta keményebb és slágeresebb melódia, hiszen egy zenésznek a listáknak is kell dolgoznia. Bízzunk benne, hogy a magyar közönség élőben is meghallja még ezeket a kompozíciókat.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_carlos_santana.jpgCarlos Santana

Potyognak a gólok az NB I-es csapatok előkészületi mérkőzésein.

Kedden Ú. Dózsa-AI Shabab (kuvaiti) 8:0 (3:0). Megyeri út, 2000 néző. G.: Ambrus (2), Herédi (2), Sarlós, Víg, Muraközi, Bogdán. Tatabányai Bányász-Bakony Vegyész 4:2 (2:2). Tatabánya. G.: Schmidt (3), Barabás. A Vasas Klagenfurtban 1:1-re végzett a nemrég az Intertotó Kupában a Ferencvárost is legyőzte. Kakas, a Vasas kapusa két büntetőt is hárított.

Szerdán Eger SE-Recski Ércbányász 5:2 (2:1). Recsk, 700 néző. G.: Csepregi (2), Kiss T., Sass, Simon. Nagykanizsai Olajbányász-Pécsi MSC 3:2 (1:1). Nagykanizsa, 300 néző. G.: Réfi, Dárdai (11-esből). DMVSC-DVTK 2:1 (1:0). Debrecen, 1500 néző. G.: Tóth (11-esből), Benyó. Békéscsaba-Szolnoki MÁV MTE 2:1 (2:1). Békéscsaba, 500 néző. G.: Mohácsi (2). A ZTE Ausztriában túrázó együttese első mérkőzésén az FC Wattens ellen 1:1-es döntetlennel mutatkozott be. A magyar csapat egyenlítő gólját Varga szerezte.

Csütörtökön Ú. Dózsa-Bajai SK 4:1 (1:1). Baja. 2500 néző. G.: Bogdán, Kiss, Ambrus, Schrót. A ZTE Ausztriában túrázó csapata második alkalommal is győzött. Ezúttal a harmadik ligás Kirchichl együttese ellen nyertek a zalaiak 3:1 (1:0)-ra.

A mexikói labdarúgó-válogatott Helsinkiben, csütörtökön este 3:0 (1:0)-ra legyőzte Finnország nemzeti tizenegyét. A 6000 néző előtt lezajlott találkozón Aguirre, a 6. percben vezetést szerzett. A további gólok csak a hajrában estek, J. Hernandez (72. perc) és Negrete (82. perc) jóvoltából. A magyar válogatott augusztus 25-i ellenfele eddig várakozáson felül szerepel. Az írek elleni 0:0, majd az NDK elleni 1:1 után, európai túrája harmadik állomásáról győzelemmel távozhatott.

Pénteken megállapodott az Ú. Dózsa és az FTC: Ebedli Zoltán, a zöld-fehérek korábbi tizenkétszeres válogatott labdarúgója az újpestiek játékosa lett.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_ebedli_zoltan_torocsik_andras.jpgEbedli Zoltán, Törőcsik Andrással, lila-fehérben!

Haladás-Eisenstadt (osztrák) 2:0 (2:0). Szombathely, 500 néző. G.: Hauzer (11-esből), Gyurmánczy. A ZTE Ausztriában vendégeskedő labdarúgócsapata Liebenauban a Grazer AK ellen lépett pályára. A találkozó 2:2 (1:0)-re végződött. A zalaegerszegiek góljait Sípos és Nagy szerezte. A Videoton labdarúgócsapata spanyolországi tornán vett részt és 4:1-es vereséget szenvedett a Celta Vigo együttesétől. A fehérváriak gólját Disztl L. szerezte.

A magyar labdarúgó-válogatott a világbajnokság selejtezőire készülve szerdán a Népstadionban Svájc ellen játszik. Mezey György szövetségi kapitány szombaton 17 tagú keretet jelölt a találkozóra, köztük van Keller, a Ferencváros fiatal, új játékosa is. A keret tagjai: Disztl P., Andrusch (kapus), Sallai, Csuhay, Róth, Disztl L., Garaba, Péter, Keller (védők), Hannich, Dajka, Détári, Mészáros (középpályás), Bodonyi, Törőcsik, Esterházy, Hajszán (csatár). A csapat Lovasberényben készül a szerdai találkozóra, s a mérkőzést követően ismét oda utazik vissza.

Vasas-Bp. Honvéd 2:1 (0:0). Fáy u., 1500 néző. G.: Détári (43. p.), Izsó (55. p.), Kuti (75. p.). Ferencváros-Tatabányai Bányász 1:0 (0:0). Tatabánya, 1000 néző. G.: Szabadi. SZEOL AK-Békéscsaba 3:1 (3:1). Szeged, Dózsa-pálya, 1000 néző. G.: Baranyi (öngól). Birkás, Kun, ill. Kerekes. FC Bihor-DMVSC 2:2 (1:1). Nagyvárad, 7000 néző. A debreceniek góljait Szabó J. és Mörtel szerezte.

Szintén szombaton a Haladás az Austria Wien vendégeként szerepelt Bécsben, 6000 néző előtt a Franz Horr stadionban és 2:1 (0:1)-re nyert. Nyilasi korai góljára Görög és Gyurmánczy tudtak válaszolni. A vasiak győzelmének értékét növeli, hogy vendégjátékuk előtt a Werder Bremen 3:0-ra, simán kikapott a Horr stadionban. Az osztrák csapatból csak Baumeister hiányzott a sztárok közül.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_austria_wien_haladas_nagy_jozsef_voros_csaba_robert_sara.jpgÍgy kezdődött. Vörös Csaba és Robert Sara, a két kapitány kézfogása. Balról Nagy, középen a játékvezető

A Kazincbarcika-Keszthely mérkőzéssel szombaton megkezdődött az 1984/85. évi pontvadászat a labdarúgó másodosztályban. A magyar futball második vonalában a küzdelem az előző évekhez hasonlóan „erőltetett menetben” zajlik le. December 2-ig egyetlen vasárnapra se kapnak pihenőt a csapatok, emellett lesz három szerdai (augusztus 22., szeptember 5. és 12.) forduló is. Már a kezdet nagy megpróbáltatásokat ígér, mert szeptember 16-ig, vagyis 28 nap alatt nyolc fordulót bonyolítanak le.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_1984_85_nb_ii_1.jpg

Az első forduló vasárnapi játéknapján több, nagy érdeklődéssel várt találkozóra került sor. Ide kívánkozik a három NB I-ből kiesett együttes idegenbeli játéka. A Volán az előző bajnokság 5. helyezettjénél, a Hódgép-Metripondnál szerepelt, Siófokon MNK-győztesek találkoznak a Siófok-Diósgyőr mérkőzésen, míg a Debreceni Kinizsinél a Nyíregyháza vendégszerepelt.idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_1984_85_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_1984_85_nb_ii_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nb_ii_22_sz_volan_sopron_eller_balogh_vad.jpgEller, a Sopron kapusa Balogh és Vad elöl szerzi meg a labdát a 22. Volán-Sopron (2:2) mérkőzésen

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_1984_85_nb_ii_siofok_dvtk_golorom.jpgSiófoki gólöröm a lelátóról fotózva. Siófok-DVTK 2:1 (forrás: Rózsa Tibor fb-gyűjteménye)

Vasárnap teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_1984_85_teruleti_bajnoksag.jpg

Ú. Dózsa-Mezőkövesd 6:0 (1:0). Mezőkövesd, 2500 néző. G.: Kiss (3), Ambrus, Sarlós (11-esből), Kerekes.

És akkor lássuk a lényeget, az NB II. és a harmadik vonal tavaszi mérlegét!

Emlékeztetőül:
Így zártak a csapatok az NB II-ben az 1983/84-es bajnokság őszi idényében.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nb_ii_oszi_tabella.jpg

És így zárult a bajnokság:
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nb_ii_tavaszi_tabella.jpg

Emlékeztető a Siófokot sújtó pontlevonással kapcsolatban: 1983 nyarán egy csehszlovák amatőr gárda nyaralt a Balaton partján családostul, sátrakban. Felcsillant a szemük, mikor megtudták, hogy egy másodosztályú csapat van helyben, elkezdték kérlelni a hazaiakat, játsszanak egy barátságos meccset. A mérkőzés abszolút nem volt hivatalos, nem is jelentették be sehol. A totóperben volt a balatonpartiaknak három eltiltott játékosuk, Karasz János, Virágh Ernő és Horváth László. Miután a mérkőzés semmilyen jelentőséggel nem bírt és nem is volt hivatalos, mindhárom játékos pályára lépett. A dolognak egy szépséghibája volt csupán: szintén akkor nyaralt ott a Népsport egyik tudósítója, aki a meccs hírének hallatára "szolgálatba helyezte" magát. Így másnap ország-világ megtudta, hogy a csapat nemzetközi mérkőzést játszott és szerepeltek az eltiltott játékosok is.

Az NB II. góllövőlistásjának végeredménye:
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nb_ii_gollovolista.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_bekescsaba_melis_bela.jpgMelis Béla, az NB II. gólkirálya ezúttal a Ganz-MÁVAG kapuját veszi be

Röviden először nézzük a három feljutó csapatot, majd a teljes mezőnyt.

Eger SE:
Amikor a frissdiplomás szakedző, Csank János egy évvel ezelőtt kezébe vette a szakmai munka irányítását Egerben, azzal a nem is titkolt szándékkal látott munkához, hogy az első pillanattól kezdve kegyetlen tempót diktál játékosainak. Derüljön csak ki mielőbb, kire számíthat, és ki az, aki nem tud lépést tartani a többiekkel? Kiss Tiborról előzetesen nem a legkedvezőbb információkat kapta, így aztán fenntartásokkal közeledett a veterán futballista felé. De nagyon hamar kellemesen kellett csalódnia! A kivételes rúgótechnikájú, nagy játékintelligenciával rendelkező Kiss ugyanis olyan elszántsággal vetette magát bele a nyári alapozás sokszor az eszméletvesztés határáig kemény munkájába - és becsülettel végig is csinálta -, hogy a szakvezetőnek be kellett látnia: végzetes tévedés lenne a részéről, ha pusztán az előzetes „híreknek”, nem pedig a saját szemével látottaknak hinne! Így aztán többet szó sem esett edző és játékos között a mellőzésről, hanem magától értetődő módon az első gyakorlómérkőzésen máris Kiss Tibor kapta meg az Eger SE kilences mezét.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_eger_se_kiss_tibor.jpgAz egri Kiss Tibor saját góljának örül

Ilyen és ehhez hasonló konfliktusforrás több nem is adódott a fiatal szakember munkája során.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_eger_se_csank_janos.jpgCsank János, az ESE vezető edzője

És elkezdődhetett a nagy menetelés. Az ősszel egymás után nyerte mérkőzéseit a piros-kék együttes. Kisiklásuk csupán kettő akadt: amikor Baján, máig is érthetetlenül, 5:1-es, valamint Egerben 1:0-ás vereséget szenvedtek a Hódgép Metripond együttesétől. Az őszi Idényzáráskor már nem lehetett nem felismerni, hogy a három pont előnnyel forduló Eger SE az egyik legnagyobb esélyese az akkor még két feljutó hely egyikének! Heves fővárosában is eképp gondolkodtak a vezetők, hiszen határozottan kijelentették: bár a bajnoki év indulásakor csak három év múlva tervezték a remélt feljutást, ám a kitűnő őszi eredmények következtében belátják, most már nem lehet más célja a gárdának, mint megpályázni az NB l-et! Még akkor is, ha ezt a merész elképzelést, és annak nyílt hangoztatását egyes hozzáértők - vagy legalábbis magukat előszeretettel annak vallók... - eleve kétkedéssel, jó adag fenntartással fogadták. A tavasz aztán fényesen igazolta az egriek őszinteségét, becsületességét, céljaik teljesen reális voltát! Az Eger SE ugyanis a második menetben is bizonyított! Igaz, ebben a szakaszban már több vereség is becsúszott a bizonyítványba (Békéscsabán, Nagykanizsán, Kazincbarcikán és Debrecenben), viszont hazai pályán mindössze egyetlen pontot vesztettek! És végül úgy nyerték meg a bajnokságot, hogy tavaly szeptember 4-e óta egyetlen alkalommal sem adták át az első helyei a tabellán! Egy olyan csapat, amelyben tulajdonképpen egyetlen egykori vérbeli, élvonalbeli futballista szerepelt. A volt békéscsabai, utánpótlás válogatottat is egykor megjárt Csepregi.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_eger_se.jpgAz Eger NB II-es bajnokcsapata. 4. sor (balról jobbra): Csank János vezetőedző, Tóth György, Fenyves Péter, Szakmár József, Zsidai József, Kiss Tibor, Kiss János pályaedző. 3. sor: Bartos Sándor, Csepregi János, Varga Iván, Sass János, Csendes Bálint, Berecz Zsolt, Bodolai István. 2. sor: Kiss Gyula, Lengyel Lajos, Méhesi Ferenc, András András gyúró, Horváth János, Tabár Endre, Smuczer István. 1. sor: Simon Antal, Szert Gyula, Aranyos Imre, Berecz István, Szilágyi András, Zágonyi Sándor

DMVSC:
Legutóbb - a DVSC-ből és a DMTE-ből összevont csapat - a DMVSC szerepelt a labdarúgó NB l-ben, mégpedig 1979-től folyamatosan 1983 nyaráig. A debrecenieknél nagy volt az önbizalom, a képzeletbeli piramis csúcsán feszítettek, hámori dobogós helyezésről, a nemzetközi porondra történő kilépésről álmodoztak, miközben elfeledkeztek a valóságról. Az utolsó NB l-es idény őszi fordulójában még volt valahogy, hiszen 16 pontot szereztek, de az 1983-as év tavasza nem sok sikert hozott. Mindössze kilenc pontot gyűjtöttek a debreceniek, és a 25 pont csak az utolsóelőtti helyhez volt elegendő, amely a kiesést jelentette! Az akkori vezető edző kijelentette: „Senkit nem engedünk el a játékosok közül, a cél visszajutni az élvonalba.”

Mindez nagyon szép, de mégis mi történt? Elment maga a nyilatkozó szakvezető (Kovács Ferenc), Székesfehérvárra. Bevonult a válogatott Sallai és Mohácsi, ők a Bp. Honvédhoz igazoltak, a kétszeres válogatott Kerekes sérült volt, edzésre sem jelentkezett, később mégis rendelkezésére állt a csapatnak, bár azelőtt és azután is a Ferencvárosba húzta a szíve. Idény közben - miután a DMVSC-nek hat gólt szerzett - sikerült távoznia Debrecenből, vágyainak megfelelően, az FTC-hez igazolt. Tímár a Balmazújvárosba távozott, hosszas hercehurca után Menyhártért a Diósgyőr jelentkezett.

Vállalnia kellett a DMVSC-nek az NB ll-t. Dr. Lakat Károly személyében új edző került a csapathoz. Ennek örültek a szurkolók is, azonban a későbbiekben problémák merültek fel, nem volt meg mindenkivel a kellő összhang, egyetértés, emiatt került el Diósgyőrbe Menyhárt, akire a DMVSC már nem tartott igényt. Előzőleg, az idény kezdetén a DMVSC-hez igazolt a Bp. Honvédból Paróczai, a DUSE-ból hárman: Magyar Balázs, Somogyi és Balla (időközben Balla visszaigazolt), közülük csak Magyar B. jutott szóhoz, Somogyi ritkán, Balla semmikor.

A rajt után - az őszi idényben - egy darabig jól futott a csikó, ugyanis 15 fordulón keresztül veretlen maradt a csapat, később „zsinórban” három vereség következett. Lassan-lassan észrevehető volt, hogy az NB ll-es DMVSC „nem a régi". Végül is az őszt a harmadik helyen zárta az együttes, 25 ponttal akkor is az Eger vezetett, 29 ponttal, a Hódmezővásárhely előtt, amelynek 26 pontja volt, a Békéscsaba 24 pontjával negyediként követte őket az élcsoportban. A volt NB l-es DMVSC tehát harcban volt az NB l-be jutást jelentő második helyért, de a Békéscsaba is. A tavaszi rajt jól sikerült, 4:2-re nyert a DMVSC az Ózd ellen. Ezután „lebénult" a csapat, a másik debreceni NB ll-es együttestől, a D. Kinizsitől 2:0-ás vereség következett, „orroltak" is emiatt. Ezt tetézte a Keszthelyen elszenvedett 3:0-ás (!) fiaskó. A vezetés és a szakvezető közt kenyértörésre került sor egyrészt az előállt belső helyzet, másrészt az eredménytelen szereplés miatt. Az egyesületi vezetés nem tartott igényt a szakvezető további munkájára, aki ezután eltávozott Debrecenből. Új vezető edző után néztek, s találtak is.

Színre lépett Kertész Tamás, a Magyar Gördülőcsapágy Művek mérnöke, aki egy körzeti kis csapatnál, a Debreceni Hunyadi Tsz SK együttesénél edzősködött, a DMVSC felkérésére vállalta a további munkát, az NB ll-es együttes szakmai irányítását. További segítséget nyújtott néki a két pályaedző, Csende Sándor és ifj. Hegedűs Gábor is.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_dmvsc_kertesz_tamas.jpgKertész Tamás vezetőedző

A továbbiakban „zsinórban" öt győzelem következett, ezeken a mérkőzéseken 15-1 volt a gólkülönbségük. Tüzesebb lett az együttesük, forrósodott a küzdeni akarás. Ennek ellenére pontvesztés következett Debrecenben a mezőtúriakkal szemben, majd alulmaradtak a békéscsabai rangadón. A sor: győzelem Hódmezővásárhelyen, vereség Kazincbarcikán, újból győzelem Kecskeméten és másik rangadón, az éllovas Eger ellenében. Bajáról elhozták a két bajnoki pontot, a 22. sz. Volántól is, és az utolsó fordulóban a szurkolóik már, mint újbóli NB l-es csapatként köszönthették a DMVSC-t.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_dmvsc.jpgA DMVSC újra NB l-es csapata. Állnak balról: Paróczai, Szigeti, Deákvári, Mező, Kovács, Kiss, guggolnak: Mörtel, Czikora, Benyó, Tóth, Selyem

A labdarúgásban gazdag hagyományokkal rendelkező Debrecen tehát ismét a legjobbak közt szerepelhet. Sok-sok szervnek, társadalmi aktivista együttes munkájának a gyümölcseként sikerült a feljutás, s - az események tanúsága szerint - a szakmai vezetésnek, ezúttal Kertész Tamás edzőnek különösen fontos szerepe volt abban, hogy megújhodott a csapat.

Békéscsaba:
Szünet nélküli „szép volt, fiúk" harsogott a labdarúgó NB II záró fordulójának 90 perce alatt Békéscsabán, amikor a Debreceni Kinizsi gárdájával játszott a helyi csapat - 3:3-at. Pedig nem volt látványos mérkőzés, még csak nem is volt telt ház, mégis azok a szurkolók - a „B közép" -, akik egyszer sem hiányoztak igazolatlanul, megtöltötték a pályát hangorkánnal. Sőt a mérkőzés végét jelző sípszót követő további egy órában sem tágítottak a Kórház utcai pálya bejárata elől, követelve a játékosokat. Nem véletlen.

Pataki Tamás legényei egyéves felsőházbeli szünet után, egy hosszú menetelést követően, újra ott lehetnek ősztől a legmagasabb osztályban. Igaz, ez már néhány fordulóval az 1983/84-es bajnokság befejezése előtt - az MLSZ döntése napján - tudott volt, mégsem lehet panasz a viharsarki főváros játékosaira, szurkolóira, akik bírták a hajrát is, egyenletesen meneteltek a tavaszi szezonban.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_bekescsaba_pataki_tamas.jpgPataki Tamás vezetőedző

Pedig a számítottnál sokkal nehezebben rajtoltak a lila-fehérek. Talán nem túlzás, ha úgy fogalmazunk: nagy mellénnyel, bízva a kilencesztendős NB l-es rutinban, vágtak neki az őszi idénynek. S ez bizony alaposan megbosszulta magát: az első öt forduló 10 pontlehetőségéből mindössze hármat „inkasszálhattak". S ezzel korántsem volt vége a fiaskónak: a hazai nagyobb arányú győzelmeket a gyenge idegenbeli szereplés követte. Megingott a bizalom, s ingott a szék is Pataki Tamás vezető edző alatt. Érthető-e, vagy sem, tény, hogy a csabaiak nehezen mozdultak el a holtpontról. Csak a 11. fordulóbeli, salgótarjáni 3:1 állította vissza a csapat önbizalmát, s a hitet a vezetőedzőben. Ekkorra ugyan feljött a gárda a 6. helyre, ám az STC-t megelőző időszakban az Egerrel szemben öt, a DMVSC-vel szemben pedig már négy pont volt a hátrány.

Ez időszak alatt a közönség is elfordult a labdarúgástól, ami, valljuk meg, esemény volt Békéscsabán. Nem volt addig ritka a 15-20 ezres nézősereg a pálya karélya körül. Méltán érezhették ezt büntetésnek is a játékosok, az edzők, a szakvezetés. Pataki Tamás azokban a napokban így fogalmazott: „Vissza kell hódítani a közönséget, azt viszont csak eredményes, célratörő és gólokban gazdag mérkőzéssel lehet.” A játékosok is megértették, mindinkább tapasztalható volt a tenni akarás, ami az őszi hajrára meghozta az eredményt. Győzelmek, idegenbeli pontrablások következtek, aminek egyenes következménye: a csapat feljött a negyedik helyre, s ekkor már csak az egrieknek volt jelentős előnyük.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_bekescsaba.jpgA Békéscsabai Előre Spartacus csapata. Felső sor, balról: Kéki, Kanyári, Fabulya, Plástyik, Kerekes, Melis, Steigerwald, Szekeres, Bódi, középső sor: Zelenyánszky J. intéző, Baji, Gyurmánczky, Vígh, Újhelyi, Pataki T. vezető edző, Pásztor, Sulija, Moós J. pályaedző, Oláh, guggolnak: Tóth, Ottlakán, Királyvári, Csanálosi, Bauko A. gyúró (a felvételről hiányzik Rácz és Takács.)

Míg az őszi idegenbeli mérleg 40 százalékos volt, a tavaszi valamelyest javult - 44 százalékos. Igaz, ezzel sincs mit büszkélkedniük a viharsarkiaknak, nem véletlen, ha úgy fogalmaznak: „Az NB l-ben javítani kell!” Bizony tudomásul kell venni, hogy az ellenfél hazai pályán támad. Távlatokban gondolkodva úgy vélik: „A fizikai felkészülést kell előtérbe helyezni." S tervezik azt is, hogy megerősítik a csapatot. S ha már a változásoknál tartunk: Pataki Tamás szerződése ezzel a szezonnal lejárt - az edző Kecskemétre írt alá. Sőt, néhány játékos szerződése is a múlté már: Pásztor, Kerekes, Királyvári, Rácz, Kanyári, a „kintlevőségek" közül pedig Rabcsák, Csepregi, Cseh kötődött eddig a klubhoz. Persze sietve hozzá kell tenni, valamennyiük szeretne továbbra is az Előre Spartacusban focizni, a köIcsönjátékosok kivételével. Közülük Pásztornak, Kerekesnek, Királyvárinak lehetősége van külföldre szerződni - természetesen amennyiben „elkelnek".

A távozó Pataki Tamás helyére Süle Istvánt már le is szerződtették. A fiatal, ambiciózus szakedző nem ismeretlen Békés megyében. Kilenc évig a lila-fehér csapat játékosa volt, megjárta a ranglétrát házon belül, volt pályaedző, legutóbb pedig a területi bajnokságban szereplő Gyulai SE vezető edzője volt.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_bekescsaba_sule_istvan.jpgSüle István, az új edző

Az Eger SE, a DMVSC és a Békéscsaba a mezőny minden kétséget kizáróan három kimagaslóan legjobb, legegységesebb csapata volt. A magunk mögött hagyott bajnoki év kezdetekor például csak a Békéscsaba és a DMVSC élvonalból kiesett együttesének vezetői hangoztatták magától értetődő módon feljutási vágyaikat. Mellettük lényegesen „halkabban” ugyan, de valami hasonlót „elrebegett" a Hódgép Metripond, valamint az Eger SE is, de ők erősen jövő időben, már szinte csak alig hallhatóan voksolták... Így aztán a mi második osztályunk - alighanem egyedülállóan az európai futballtérképen - azzal dicsekedhet, hogy a húszas mezőny négyötödének tulajdonképpen az ég világon semmi más vágya nincs a 38 forduló során, mint a bentmaradás. Hogy az alatt biztosítsák NB ll-es tagságúikat - a következő évre is.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_bekescsaba_dmvsc_szekeres.jpgSzekeres elhúz Till mellett, Paróczai már nem tud közbeavatkozni. A következő pillanatban a hajszálpontos beadást követően Pásztor vezetést szerez a hazaiaknak a Békéscsaba-DMVSC szuperrangadón

A Siófok együttesét „felmenthetjük" a fenti vádak alól, hiszen a Balatonpartiak minden elismerést megérdemlőén ebben az évben - már csak a lerázhatatlan béklyóként rájuk nehezedő négy bajnoki büntetőpont miatt is - elsősorban az MNK-ban vitézkedtek. De ott aztán egészen magas színvonalon! Itt talán elég csak ismét leszögezni: kupagyőzelmükkel új fejezetet nyitottak az MNK 75 éves történetében. Szőke Miklós legénysége minden dicséretet megérdemlőén „birkózta le” az akadályokat, és olyan csapatok legyőzése után vehette át a gyönyörű serleget, mint a Videoton, a Ferencváros, a Tatabánya és végül a döntőben a korábbi kétszeres bajnok Rába ETO!

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_siofok_szoke_miklos.jpgSzőke Miklós, a siófokiak mestere

Példájuk fényesen bizonyította: a magyar második vonalban is rejlenek olyan erők, amelyek okos, hozzáértő szakember kezében addig jószerivel elképzelhetetlen feladatok megoldására is képesek lehetnek. A siófokiak reálisan felmérve lehetőségeiket, erejüket, pozíciójukat, nagyon helyesen még a tavaszi rajt előtt eldöntötték, hogy ők mindent eqy lapra, a kupaküzdelmek sikeres megvívására tesznek fel! No, ez természetesen korántsem jelentette a qárda számára, hogy ennek fejében a bajnokságot nem vették volna kellő komolysággal! Azt végig hangoztatták - és amint a végeredmény bizonyítja, tettek is érte jelentős erőfeszítéseket -, hogy a honi pontvadászat során minden körülmények között az első öt között akarnak (!) végezni. Negyedikek lettek, amiért uqyancsak dicséret illeti a magyar tenger fővárosának labdarúgóit.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_siofok.jpgA sporttörténelmet írt Siófok kupagyőztes csapata: 4. sor (balról jobbra): Petykó Márton, Horváth I. László, Takács László, Pardavi Károly, Szajcz Miklós. 3. sor: Horváth II. László, Virágh Ernő, Onhausz Tibor, Havasi József, Málics Gyula. 2. sor: Balázs Zoltán gyúró, Bódi Zoltán, Szőke Miklós vezetőedző, Tieber László, Horváth Kálmán pályaedző. 1. sor: Brettner Csaba, Olajos Sándor, Belényesi László, Szabó József, Csáti Attila

Az élmezőny tagjai közül az igazán nagy csalódást tavasszal a bajnokjelöltként, de legalábbis a feljutásra komoly esélyesként számontartott Hódgép Metripond okozta! A hódmezővásárhelyiek a másodük felvonásban - elsősorban idegenben - csapnivalóan gyengén szerepeltek. Előfordult olyan is, hogy egymás után hét (!) találkozójukat vesztették el az ellenfelek pályáin... Amint Bánkuti László, az együttes ambiciózus vezető edzője a bajnokság befejezésekor végtelenül elkeseredve megállapította: „A sorozatos idegenbeli kudarcok közben kellett rádöbbenjek, hogy tulajdonképpen csak én és néhány vezető társam akartuk igazán a feljutást az NB l-be. Játékosaink túlnyomó többsége már korántsem..."

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_hodgep_metripond_bankuti_laszlo.jpgBánkuti László, a hódmezővásárhelyiek edzője jövőre már a most kiesett DVTK csapatát fogja irányítani

Elszomorító, de lényegre tapintó szavak. Egy olyan bajnokság mottója is lehetne, ahol a legégetőbb ,,hiánycikk" az egységes többre vágyás, az előrelépési igény, a nagyot alkotni akarás! Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy a Hódgép Metripondnak mindenképpen fel kellett volna jutni az élvonalba, De azt igenis ki merjük jelenteni, hogy semmilyen körülmények között nem lett volna szabad az alföldi együttesnek olyan korán, mondhatni idő előtt „kiszállni" a feljutásért vívott nemes versengésből. Az is tény, hogy játékosállománya egy esetleges feljutásnál nyilván alaposan megtizedelődött volna, hogy a szerényebb képességű labdarúgók helyét elfoglalhassák a friss erők, az NB l-es tagság biztosítására hivatott futballisták. De még ez sem adhat felmentést a vásárhelyi csapat azon játékosainak, akik kicsinyes egyéni érdekeiket szem előtt tartva „döntöttek" az együttes sorsát illetően. Már csak azért sem, mert ezek után ki tudja, meddig kell várniuk Hódmezővásárhelyen a szurkolóknak, hogy újra olyan együttes verbuválódjon, amelyik szakvezetőjével az élen megpályázhassa a feljutást..?

A mezőny újabb harmadának szereplését vizsgálva azonnal szembetűnik, hogy a három újonc közül kettő - a Bakony Vegyész és a Szolnoki MÁV MTE - fiatal edzőjének vezérletével igazán elismerésre méltóan teljesített! A Bakony Vegyész, amely tavaly nyáron tulajdonképpen mii más célt tűzhetett önmaga elé, mint a gondmentes bentmaradást, most a hatodik helyen kötött ki. Pedig a tavaszi idény során végig nélkülözniük kellett a veszprémieknek az egykori újpesti csatárt, a roppant gólveszélyes Árkyt. Helyette „beugrott” a másik új szerzemény, a Fűzfőről igazolt Diósi, aki értékes góljaival biztosította csapatának az előkelő helyezést. Temesvári Tibor, a vegyészek tehetséges szakvezetője (mellesleg az Ú. Dózsa mesterének, Temesvári Miklósnak az öccse) kézzelfoghatóan bizonyította, hogy van hely a nap alatt számára is. Ugyanezt mondhatja el magáról az egyévi „száműzetés" után a második vonalba visszatért szolnokiak hasonló korú szakvezetője, Lódi László is. Együttese hetedik helye önmagáért beszél.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_bakony_vegyesz_temesvari_tibor.jpgTemesvári Tibor

Az újoncok után következik a mezőny azon fele, amelyik aligha lehet különösebben büszke, de ugyanakkor nem kell szemlesütve járnia sem eredményei miatt. Ebbe a körbe tartozik a mutatott teljesítményénél alighanem sokkal többre képes Nagykanizsai Olajbányász, amely a tapasztalt mester, Szőcs János keze alatt tavaszi váratlan, és szinte megmagyarázhatatlan vereségei ellenére is előrelépett korábbi önmagához képest.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nagykanizsai_olajbanyasz_szocs_janos.jpgSzőcs János, a nagykanizsaiak mestere

De nem érheti szó a háza elejét Rákoscsabán sem. A 22. sz. Volán társulata Nagy János irányításával, ha nem is tudta megtartani őszi ötödik helyét, azért így is megbízható középcsapata tudott lenni ennek az osztálynak. És ami semmiképp nem felejthető, amikor a közlekedésiek bizonyítványát kiállítjuk: nekik a teljes bajnoki év alatt nélkülözniük kellett az NB II. tavalyi legjobb gólvadászát, az egy évre eltiltott gólkirály Kotult! Márpedig az ilyen érzékeny vérveszteséget még a „Kisvolánnál" lényegesen jobb játékosállománnyal rendelkező csapat is megérzett volna.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_22_sz_volan_nagy_janos.jpgNagy János, a 22. sz. Volán mestere

A sorban ezután egy olyan együttest kell méltatnunk, amelyik az őszi idényzáráskor a szakadék közvetlen közelében állít: a Debreceni Kinizsiről van szó. Az idős mester, Nagy György azonban tavasszal valósággal „csodát” tett az egykori cívis város kiscsapatával! Az élelmezésiek egészen remek sorozatot maguk mögött hagyva az őszi 14 ponthoz a folytatásban nem kevesebb, mint 23-at (!) gyűjtöttek, amivel természetesen minden kétséget kizáróan bizonyították NB II-es létjogosultságukat, sőt! A végső tizedik hely azt sejteti, ebben a gárdában még nagyon sok kiaknázatlan lehetőség rejlik. És miután a „nagytestvér” DMVSC feljutása következtében most már egyértelműen nekik jutott a második vonalban a hajdúság méltó képviselete, kíváncsian várjuk: mire lesznek képesek az új bajnoki esztendőben?

Innen kezdve viszont elérkeztünk azokhoz az együttesekhez, amelyek már semmiképp nem dicsérhetők egész éves teljesítésükért! Elvégre az Ózdi Kohász szakvezetése télen maga jelentette ki: a gárdának az első tíz közé kell furakodnia. Ez nem sikerült, sőt, volt egy olyan időszak az ózdiak életében tavasszal, amikor a legkomolyabban kiesési veszély fenyegette a csapatot...

Ugyancsak jókora kérdőjelek kísérték a másik északi társulat, a Kazincbarcikai Vegyész szereplését is. Egyszerűen nem lehet elfelejteni azt a tényt velük kapcsolatban, hogy nem is olyan régen még ugyanez a csapat hajszálnyira állt az NB I-be kerüléstől... Pontosan máig sem derült ki, hogy miképp sikerült a megbízott szakvezetőnek, Sáfrány Istvánnak a tavasz utolsó harmadában egy csapásra jókora sebességváltásra ösztökélni játékosait, de az tény: az utolsó hét fordulóban a vegyészek öt összecsapást megnyertek, míg kettőn döntetlenre végeztek, ami elegendőnek is bizonyult ahhoz, hogy a csaknem biztos kieső együttes a végén feltornázza magát a 12. helyre. Nem túlzás azt mondani a barcikaiakkal kapcsolatban: valósággal kihívták maguk ellen a sorsot, és bizony aligha ismételhetik meg még egyszer ezt az idén tavasszal produkált „mutatványt”.

A Keszthelyi Haladás végbizonyítványában jó esetben is csak elégségesnek minősíthetjük a tervezett nyolcadik hely ellenére elcsípett tizenharmadikat... Hogy aztán ebben mennyiben játszott közre az érzésünk szerint kissé túlságosan is hamar nyilvánosságra hozott szerződésbontás Kiss László vezető edzővel, illetve az ő idény végén megüresedő posztjának rendhagyó módon pályázati felhívással történő betöltése, nem tudni. Egy biztos: ez a gárda sokkal többre lett volna hivatott, mintsem amilyen epizódszerepet osztott önmagára a pontvadászat során! Több, NB l-et is megjárt labdarúgójuk révén feltétlenül előkelőbb pozíciót illett volna kiharcolniuk, ám ők képtelenek voltak maradandó nyomot maguk után hagyni ebben az esztendőben.

A soproniakról nagyjából ugyanaz elmondható, ami a Balaton-partiakról. Gyurátz László, a télen hivatalába lépett vezető edző lényegében ugyanazt tudta felmutatni együttesével, amit az idő előtt, és meglehetősen sajátos körülmények között menesztett elődje, Galbács Pál. Vagyis egy olyan tizenegyet, amelyik végig élethalálharcot volt kénytelen vívni a bentmaradásért. Mentségük lehet, hogy az egykori válogatott középhátvéd Kocsis István a teljes tavaszi idényt maródiként a lelátón töltötte.

Közeledve a kiesést jelentő vonalhoz, már csak azok a csapatok vannak hátra a gyorsmérleg elkészítésének során, amelyeknek a szó szoros értelmében idegtépő harcot kellett vívniuk NB ll-es létükért. Itt már nagyon nehéz különbséget tenni a Baja, a Salgótarjáni TC és a Szekszárdi Dózsa között, hiszen mindhárman megközelítően hasonló mentségeket igyekeznek felhozni majdnem bukásuk indoklásaként: a rengeteg sérülést, a rossz eredmények következtében törvényszerűen fellépő belső széthúzást, torzsalkodást, túlfűtött idegállapotot, és a többi, jól ismert jellemző tényezőt. Ám amikor ezeket soroljuk, akkor azt sem feledhetjük, hogy az STC éppen egy évvel ezelőtt hajszál híján, mindössze egy pontnyi hátránnyal maradt le a SZEOL AK mögött az NB l-be feljutást jelentő második helyről, most meg ugyancsak hajszálnyira, mindössze egy pontnyira a kieső Kecskeméti SC-től végzett az NB ll-ben a bentmaradók közötti A Baja, Ivanics Tibor legénysége játékosai tudása alapján feltétlenül három-négy hellyel előbbre kellett volna végezzen, ám részben a kulcsemberek (Varga, Pekker) súlyos sérülése, részben pedig egyesek (mint például az egykori válogatott szélső, Kardos) komolytalansága, hányatott magánélete eredményeképp nem végezhetett jobban. A szekszárdiak Formaggini Károly vezető edző tűzoltó munkájának köszönhetően, ha az utolsó fordulóban is, de ismét megmenekültek a bukástól. Ám most már alighanem végérvényesen elérkezett az ideje Szekszárdon annak, hogy az egyesület vezetése számot vessen önnön lehetőségeivel, és döntsön; vagy szükségesnek tartják a városban, hogy Tolna megye képviseltesse magát labdarúgásunk második vonalában, és akkor az eddigieknél sokkal, de sokkal nagyobb anyagi áldozatot kell hozniuk, vagy beletörődnek abba, hogy az egyre csappanó szekszárdi nézőszám azt jelzi: kár az erőlködésért...

Mit lehet elmondani a három „bukott" gárdáról? Talán csak annyit, hogy végül is minden kétséget kizáróan a mezőny három leggyengébb együttese kellett búcsút intsen az NB-s titulusnak. Hiszen ugyan mi jót várhatott a sorstól az a Kecskeméti SC, amelyik a bajnoki év folyamán nem kevesebb, mint négy (!) edzőt fogyasztott el, és amelyiknek ezzel együtt is a sorsdöntő utolsó fordulóban csak arra „tellett", hogy a megbízott edző sebtében megbízott segítője üljön le a felettébb forró kispadra..? A Honvéd Szabó Lajos SE gárdáját egészen más szempontok alapján lehet csak minősíteni, hiszen Bencsik Gyula szakvezető ténykedését jószerivel hathónaponként alapvetően befolyásolta a bevonuló fiatalemberek labdarúgó tudása. Az utolsó helyen végzett Ganz-MÁVAG ugyan dicséretes erőfeszítéseket tett az utolsó leheletéig annak bizonyítására, hogy esze ágában sincs feladni az egyre inkább szélmalomharcnak tűnő küzdelmet, de végül meg kellett hajolniuk a többiek nagyobb tudása, kitartása, taktikai érettsége, és nem utolsósorban kevesebb sérültjei előtt. Megyeri Győző csapata ettől függetlenül egy-egy összecsapások megmutatta (pl. Egerben), hogy kellő összpontosítással, higgadtságai, az edzői utasítások, taktikai elképzelések maradéktalan megvalósításával a legjobbaknak is egyenrangú partnerei tudnak lenn! - csak éppen nem hosszú távon.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_ganz_mavag_22_sz_volan.jpgMozgalmas jelenet a Ganz-MÁVAG-22. Volán mérkőzésről

Bajnokcsapatok a harmadik vonalban
Szinte alig hihető, hogy már elmúlt három esztendő, befejeződött a harmadik területi bajnokság. Sőt, már meg is kezdődött a negyedik! Ezúttal azonban még a jelenlegi harmadik vonal harmadik bajnokságának hat bajnokát mutatjuk be. A Váci Izzót, a legjobb teljesítményt (87 százalék) elért csapatot, a jászberényi Lehet SE-t, amelynek a fúzió előtti egyik „fele”, a Lehel SC régebben kétszer, másik fele, az ugyancsak megszűnt Jászberényi Vasas négyszer próbálkozott feljebb jutni az osztályozó révén (egyiknek sem sikerült sohasem). Aztán a Kaposvári Rákóczit, amely 6000 néző előtt bizonyította be az utolsó mérkőzésen, hogy labdarúgói - ha szükséges - Mohácson is eredményesen harcolnak. Majd a Délép SC-t, amely szinte agyonverte (7:0) a Gyulát, egyik legnagyobb riválisát. Aztán bemutatjuk a Tapolcát, ahol aranyat is bányásznak (de csak a futballistáknak). Végül a dunaújvárosiakról lesz szó, akik sokkot kapnak, ha az osztályozóról hallanak...

Mátra-csoport: A bajnokok bajnoka
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teruleti_bajnoksagok_matra_csoport.jpg

Az 1983/84. évi magyar bajnokságok első három vonalának kimagaslóan legjobb eredményét elért csapata óriási fölénnyel, 87 százalékos teljesítménnyel nyerte el az aranyérmet, ősszel és tavasszal egyaránt 26 pontot gyűjtött, a bajnokság első félidejében 37-2 (!), a másodikban 35-7 volt a gól aránya. 67-es káprázatos gólkülönbsége azt is jelenti, hogy kapott góljainak nyolcszorosát adta vissza ellenfeleinek. Azok közül, akik közelebbről nem ismerik a területi bajnokságot, ilyen eredmény láttán sokan csak legyintenek: „Aligha mondható jónak a területi bajnokság, amelyben 9-79-es, 19-76-os, 29-133-as és 26-112-es gólaránnyal végzett csapatok is játszanak.” Azt, hogy a területi bajnokságban nincsenek gyenge csapatok, talán senki sem állítja. De nem lenne, illetve kevesebb ilyen együttes volna (30-35-ről van szó), ha „kiszűrnék” őket. De különben is... A Mátra-csoportban, többek között olyan csapatok is küzdöttek, mint a H. Papp J. SE, a Gyöngyös, a BVSC, a Nagybátony, a Balassagyarmat, a Borsodi Volán, a Borsodi Bányász, a Hatvan, a Salg. Síküveggyár, amelyeknek elődei már az NB II-ben, sőt egyesek az NB I-ben is játszottak. Aztán meg: a Mátra-csoport válogatottja a csoport-válogatottak eddig megrendezett két tornáján döntős volt.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teruleti_bajnoksagok_matra_csoportj_vac_bvsc.jpgJelenet a Vác-BVSC mérkőzésről. A váci játékos (sötét mez, sötét nadrág) szabálytalanul akadályozza a Szőnyi úti remek mérkőzésen a fehér mezes pesti játékost. A Vác 3:1-re győzött

A váciak télen még keményebben készültek, mint fél évvel korábban, s előkészítő mérkőzésen, ellenfeleink közül az Újpesti Dózsával 0:0-át a Ferencváros ellen (Pesten) 1:1-et, a Volán SC ellen (a Czabán Samu téren) ugyancsak 1:1-et játszottak, a Tatabányát (Vácon) 1:0-ra, a Bp. Honvédot (szintén Vácon) 4:1-re győzték le. Egy pillanatig sem pihentek a váciak, s bár első helyüket senki sem fenyegette, szívet-lelket beleadtak minden 90 percbe! Ezt bizonyítja az is, hogy a váci piros-kékek az utolsó tíz mérkőzés húsz pontjából 19-et megszereztek és hogy utolsó hat mérkőzésük gólaránya 20:3 volt. Egy hasonló sorozatuk 1976/77-ben is volt már a váciaknak. Akkor, az NB III. Észak-nyugati csoportjában 21 mérkőzésen maradtak veretlenek, s csak a bajnokság legvégén, a 2. Bábolna szakította meg a szép sorozatot - Vácon! És milyen a sors? Most, a 14. és 16. fordulóban szenvedték el két vereségüket, s abból az egyiket (Vácon) az a miskolci katonacsapat mérte rájuk, amelyet (mint már előbb is említettük) az őszi idény első mérkőzésén Miskolcon 4:0-ra legyőztek...

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_matra_csoport_vaci_izzo.jpgA Váci Izzó MTE csapata, első sor balról: László Attila technikai vezető, Brockhauser, Szávai, Tóth, Rotyis, Krőzsel, középső sor: Bartik, Kurnász, Steidl, Both József vezető edző, Miljánovics László edző, Kósa, Kovalik, Szalai, alsó sor: Strausz, Bera, Fridmann, Tóth F., Csikós, Adi

Tisza-csoport: A Mátrában ezüstöt, a Tiszában aranyat találtak
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teruleti_bajnoksagok_tisza_csoport.jpg

Nincs olyan aranyérmes csapat a területi bajnokságban, amelyik a bajnoki cím elnyerése után ne vágyakozna a magasabb osztályba. Így van ezzel a hűtőgép-gyártás fellegvárának, Jászberénynek a csapata is, amely nagyon sokszor „megcélozta” az NB Il-t, a feljutást jelentő helyezést azonban nem tudta elérni. Tavaly a Szolnok megyei, 35 000-es lélekszámú város sportéletében fontos változások történtek. Egyesült - Jászberényi Lehel SE néven - a Hűtőgépgyár és az Aprítógép-gyár sportklubja. Akkor a Mátra-csoportban a H. Papp J. SE mögött egy (!) ponttal lemaradt 2. helyezett Lehel SC-t a Mátra-csoportból a Tisza-csoportba tették át, s közben nemcsak a csapat, hanem a szakosztály „összeállítása” is megváltozott. Ügy tűnik, a sportreformok hasznosnak bizonyultak. A herényiek szeptember eleji első vereségük után ősszel ugyan még kétszer kikaptak, de a 13. fordulótól végig az élen maradtak. Nyolc ponttal előzték meg a Tiszai Vegyikombinát (Olefin), kilenccel a tavalyi bajnok Hajdúböszörményi Bocskai csapatát.

Mindössze egy ponttal szereztek többet tavasszal, mint ősszel, de a javulást az adott és kapott gólok aránya is bizonyítja. Az őszi 32-13-as gólarány végül is 66-20-ra változott. Péczely Szabolcs edző nem véletlenül dicsérte a védelmet, amely a tavaszi 15 mérkőzésen mindössze 7 gólt kapott. Petrót, Vácit és a volt egri Víghet emelte ki, s ez azért is érdekes, mert a 33 éves Vígh ma már legtöbbször nem kezdő ember, a csereként beállt csatár nevét a góllövők között mégis gyakran olvashattuk. Ami - bajnokcsapatról lévén szó - meglepetésnek számít. A szakosztálynak nincs technikai vezetője! Ez azért is feltűnő, mert a harmadik vonalban, pláne vezető csapatnál, a szakosztály legsokoldalúbb embere mindenütt megtalálható. Igaz, van egy módszertani előadója a klubnak, de az a labdarúgó szakosztály ügyes-bajos dolgainak intézésén kívül góllövéssel is „foglalkozik” (egyszer megyei gólkirály is volt)! Természetesen Vígh Tiborról van szó...

A tény azonban tény marad... A 13. vesztett pontból négyet a megyei „rokonok” vittek el! S amire ugyancsak emlékezni kell egy olyan csapattal kapcsolatban, amelyik osztályozót játszott (az idén is). A felszabadulás utáni évtizedekben a Lehel SC kétszer játszott osztályozót, a Jászberényi Vasas pedig négyszer vett részt ilyen idegölő „játékban”. Egyetlen osztályozón sem győzött jászberényi együttes!

Dráva-csoport: Valami van, de nem az igazi...
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teruleti_bajnoksagok_drava_csoport.jpg

Nem specialitás, legfeljebb furcsa szokás. A Kaposvári Rákóczi nem egyszer játszott már olyan mérkőzést, amelyen a közönség füttye közepette győztesen vonult le a pályáról. És ha a két pontot ilyenkor meg is nyerte, a közönség rokonszenvét, legalább is rövid időre elvesztette. A múlt évi kudarc (az osztályozón bukott el a Szolnoki MÁV MTE-vel szemben) nem múlt el nyomtalanul a somogyi megyeszékhelyen sem. Már az első mérkőzés hatalmas meglepetéssel végződött, hiszen az a Pécsi BTC győzte le a jelenlegi bajnokot, amelyik most 18 pontjával a 15. helyen a területi bajnokságtól búcsúzott. A kaposváriak a rajt után sokat kapkodtak. Hat mérkőzés után már öt (!) pontot vesztettek, s a szurkolók szinte nem akartak hinni a szemüknek. És annak, hogy az első helyezett Sellye, a 2. Nagyatád, a 3. Boly és a 4. Siklós felülről „nézi” az 5. K. Rákóczit. A somogyi zöld-fehérek a 13. fordulóban kapaszkodtak fel először az első helyre. Dicséretükre legyen mondva, a nagy ijedelem után már egy csapatnak sem sikerült az első helyet elragadnia tőle. A somogyi élcsapat azonban néhányszor még megtréfálta a szurkolókat. Különösen fájdalmas volt számukra a Mázaszászvártól teljesen megérdemelten elszenvedett vereség a hajrában - Kaposvárott! A bajnokság utolsó fordulójában, az év slágermérkőzésére Mohácson került sor. Ez a mérkőzés döntötte el a bajnoki cím sorsát, s a 0:0 egyúttal azt is jelentette, hogy a Kaposvári Rákóczi a bajnokságot a Mohácsi TE előtt két ponttal megnyerte. 6000 ember látta a mérkőzést, s ez a nézőszám az 1983/84. évi területi bajnokság nézőcsúcsa. Ide kívánkozik még az is, hogy a száz területi csapat közül csak a hazai találkozókat tekintve a kaposvári zöld-fehérek 15 mérkőzését látták a legtöbben, közel 30 000-en!

Tavaly nyáron nyolc játékosunk távozott el, köztük olyan labdarúgók, mint Hámori, Csorba, Valter, Horváth, Nagy. Nehéz helyzetbe kerültek, a szakosztályt teljesen át kellett szervezni. Nem volt kapusuk, Horváth Hódmezővásárhelyre távozott, Kutast „rosszul” totózott. Visszavették a Csepel egykori kitűnő középpályását, a 36 éves Gulyást, leigazolták a volt csepeli kapust, a 36 éves Hajdú Lajost és itt maradt még a régiek közül a 29 éves Bíró és a harmincon szintén túli Zentai. Új szellemű, tehetséges fiatalokra alapozott csapatra volt szükség, amelyben természetesen a tapasztalt, idősebb játékosokra is nagy feladat várt. Az őszi idény nagyjából az ezekkel kapcsolatos munkával telt el. Jöttek a fiatalok: Gilitsch, Gyurics, Gyurkó, Hanusz, Urbán, de jöttek a bevonulások is. Hanusz és Gyurics bevonult, a 18 éves Gilitsch, a 19 éves Gyurkó és a 20 éves Urbán még a bajnokságot eldöntő Mohács elleni mérkőzésen is játszott. Mindent el szeretnének követni, hogy a fiatalokra alapozott Kaposvári Rákóczi szellemében is olyan csapat legyen, amilyet a közel 75 ezres megyeszékhely labdarúgást kedvelő szurkolóserege szeretne látni a pályán.

Körös-csoport: Elsőrendű körülmények között
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teruleti_bajnoksagok_koros_csoport.jpg

Az a csapat, amelyik a bajnokság első félideje után a 6. helyről néz fel az őszi első helyezettekre és a hosszú küzdelemsorozat végén az élről tekint vissza 15 „társára”, minden bizonnyal megérdemli az aranyérmet. Ilyen csapata ilyen bajnoka is van a területi bajnokságnak. A Délép SC őszi teljesítményének Szegeden egyáltalán nem örültek. A klubvezetés már akkor kifejezte óhaját a szakosztály vezérkara előtt, amikor a csapat három éve, egy évi második vonalbeli szereplés után visszaesett a III. osztályba. Az itt tervezett „villámlátogatás” azonban a kelleténél kissé hosszabbra sikeredett. Bizony volt mit hallgatniuk vezetőknek és játékosoknak egyaránt, amikor a luxus-körülményekkel rendelkező szakosztály terve fuccsba ment. Dehát, ami késik, nem. múlik... És a látványos siker most bizonyára megnyugtatja a Délép-kedélyeket! Ahol, meglepetésre, nem szűkölködnek a rangosabbnál rangosabb szakosztályokban, illetve versenyzőkben sem!

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teruleti_bajnoksagok_koros_csoport_bkv_elore_bekes.jpgA BKV Előre-Békés csoportrangadón kapcsos (jobbra) a budapestiek egyenlítő gólját fejeli. Ekkor még a DÉLÉP csak a hatodik helyen állt...

Jogos volt az igény, hogy a legismertebb sportágban is meg kell próbálniuk, hiszen a futball dolgozók és vezetők között egyaránt nagy népszerűségnek örvend. Az az igazság, hogy a nagy klubokhoz hasonlóan ők is eredménycentrikusak, ezért kétszeresen is fontos számukra a jó labdarúgócsapat. Ezt nem is titkolják. Tehát igazolniuk kell játékosokat, építeniük kell megfelelő csapatot. Már tavaly szerették volna szakvezetőnek megnyerni a Békéscsabai Előre Spartacus volt edzőjét, Ondrik István testnevelőtanárt, de akkor ez nem sikerült. Ebben a bajnokságban viszont már ő edzette a csapatot. Náluk már sok futballista megfordult, legtöbbjük, ahogy jött, úgy ment is. Így van ez most is, amikor tavalyi csapatukból mindössze hárman maradtak. Szóval nagy a fluktuáció. Van egy jó magyar közmondás „ha valaki elöl rakja a szekeret, hátul lopnak”. Ők is így jártak. Szabó Lászlót, a DVTK volt kapusát két éve igazolták. Aztán gondolt egyet. És a SZEOL, kihasználva a szabályok adta lehetőségeket, „elrabolta” kapusukat. Pedig, valószínűleg, a DVTK egyenesben sohasem adta volna Szabót a SZEOL-nak. Aztán elment a tartalék kapusuk is katonának, így igazolták le Nyíregyházáról Kovács Bélát. Az eddigi legnagyobb igazolásuk azonban a 33 éves Kőhalmi, a Békéscsabai Előre játékosa volt. A csapatépítés, illetve erősítés tovább folyik. Hogy mit hoz a jövő? Ki tudná azt megmondani...

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teruleti_bajnoksagok_koros_csoport_szentesi_vizmu_delep_sc.jpgAz egyik fontos szegedi győzelem: Szentesi Vízmű-DÉLÉP SC 0:1. Janiga, a Vízmű kapusa rövidre öklöz, a következő pillanatban Pető (jobbról a második) megszerzi a győztes gólt

Duna-csoport: Április 15-től még pontot sem vesztettek...
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teruleti_bajnoksagok_duna_csoport.jpg

Két éve egy csapatra való játékos (köztük Dózsa, Havasi, Sulija, Sugár, Weitner) hagyta el Dunaújvárost, fél évvel később mégis úgy nyilatkozott a csoport néhány ismert edzője, hogy 1982/83-ban a Duna-csoport legjobbja a Dunaújvárosi Kohász csapata. És hogy Dobesch Gyula, Szentmihályi Antal és a többiek nem tévedtek, azt a bajnoki táblázat is bizonyította. Kilenc pontos előnnyel nyert tavaly a D. Kohász a 2. Budafok és tízzel a 3. BVSC előtt. Dunaújvárosban egyenesen örültek annak, hogy az osztályozón akkor a veszprémi csapatot sorsolták ellenfélnek. És a Bakony Vegyész Dunaújvárosban 11-es rúgásokkal győzött, s az NB II-be jutott. Tragikus bukás volt az a tavalyi, hazai pályán, hazai környezetben! Az MTK VM-hez szerződött Palicskó Tibor helyére a 39 éves Kovács András szakedző, a dunaújvárosiak régebbi játékosa került.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teruleti_bajnoksagok_duna_csoport_dunaujvarosi_kohasz_penzugyor.jpgDunaújváros-Pénzügyőr SE 4:1. Fehérben a dunaújvárosiak, sötétben a pesti csapat játékosai

A rajt jól sikerült, három mérkőzés után pontveszteség nélkül állt az élen a piros-fehér színű együttes. A negyedik meccset, a dorogiak ellen elvesztette a kohászcsapat, de - érdekes módon - hamar kialakult az a négyes élmezőny, amelynek három tagja: a Dunaújváros, az Oroszlány és a Ráckeve a végelszámolásnál is az első három helyen osztozkodott. Félidőben még az újonc ráckeveiek vezettek, május elejétől azonban, fokozatosan növelve előnyét, a Dunaújváros biztosan szerezte meg az első helyet.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teruleti_bajnoksagok_duna_csoport_dunaujvarosi_kohasz.jpgA Dunaújvárosi Kohász együttese. Állnak, balról: Kovács András vezetőedző, Gróf, Török, Holló, Bencsik, Menyhárt, Boldóczki, Sajó, Paizs, Czigler Ernő pályaedző, Sulija Ottó gyúró. Középső sor: Lehota, Weitner, Flórián, Németh, Miskovicz, Ress, Mártai, Tóth. Ülnek: Cikesz, Tatár, Alföldi, Schenider, Fajkusz, Keller

Ezt a bajnokságot hallatlan nehézségek közepette kezdték. A kudarc (a sikertelen osztályozó) után számos olyan teendőjük akadt, ami ellenfeleinket nem terhelte. Fel kellett rázniuk a fiúkat, ki kellett tisztítani az agyakat, morálisan is rendbe kellett tenni a dolgokat. Alig pár hét múlt el a bajnokság megnyerése után, a bajnoki aranyéremről azonban ekkor már szó sem esett, a szerencsétlen osztályozó szinte mindent tönkretett. A jó rajt valamit segített, a váratlan dorogi vereség viszont szinte mindenkit letört. Szerencsére nem szakadtak le a vezető Ráckevétől. Amikor már majdnem egyenesben voltak, kétszer egymás után 1:0-ra kikaptak. Talán a körülmények miatt (mindkét mérkőzésen jobbak voltak és mindkét gólt 11-esbő! kapták) a vereség nem vetette vissza a csapatot. Az utolsó két hónapban április 15-től egyetlen pontot sem vesztettek, nyolc győzelmet arattak, gólarányuk 51-17-ről 87-21-re változott. Ebben az időszakban 6:0-ra verték a H. Rákóczit, 7:0-ra legnagyobb riválisukat, a Ráckevét, 11:0-ra a Szigetszentmiklóst. Ez az időszak mindent helyre billentett, de ahogy közeledett az idő, az osztályozó ideje, egyre komorabbak lettek az arcok...

Bakony-csoport: A nehéz fiúk hamar eltávoztak...
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teruleti_bajnoksagok_bakony_csoport.jpg

Kiesett a csapat az NB II-ből, csomagolt, szétszéledt a játékosok legtöbbje Tapolcán 1983 nyarán. A megváltozott körülmények után a vezetők közül csak kevesen gondoltak arra, hogy a 18 000-es kis városkának esetleg még lehet NB II-es csapata. Ezek közé a kevesek közé tartozott Boczkó Gyula ügyvezető elnök is, aki a Bakony-csoport évnyitóján magabiztosan jelentette be, hogy a Bauxitbányász SE határozott célja a bajnokság megnyerése, sikeres helytállás az osztályozón, más szóval: visszajutás az NB Il-be! Ha arra gondolunk, hogy a 3 kiesett együttes (Dorog, Tapolca, Nagybátony) közül a Dorog csoportjában a 4. Nagybátony (a 27. fordulóig kieső helyen állt) a 11. helyen végzett, aligha tarthattuk volna komolynak az elnök bejelentését. Félidőben, amikor a Bauxitbányász SE elnyerte az őszi elsőséget, már rendelkezett némi alappal ahhoz, hogy megnyerje a csoportbajnokságot! „A mi városunkat ütőképes labdarúgócsapat nélkül nehéz lenne elképzelni...” Ezt Orbán Tibor, műszaki igazgatóhelyettes mondta a tavaszi idény kezdete előtt. Ezt az óhajt aligha hallották a csapat tagjai, hiszen a bajnokság első harmadában - tíz mérkőzés után - már nyolc pontot vesztettek és 12-10-es gólaránnyal a 6. helyen várták a szebb napokat... Amelyek azután meg is érkeztek, hiszen az utolsó hét mérkőzésen, minden meccsüket megnyerve, megszerezték az őszi elsőséget! Gólarányuk pedig 12-10-ről 35-14-re változott! Szép siker volt!

Persze, ez nem ment csak úgy magától, ami egyébként természetes is! Boczkó Gyula ügyvezető elnök első fél évi értékelésében, amely a Veszprém megyei LSZ Bakony területi versenybizottságának értékelő összefoglalójában látott napvilágot, azt is megemlíti, hogy „A város politikai és gazdasági vezetése, egyetértésben az egyesületi vezetéssel, az igényeknek megfelelően támogatja a magasabb osztályba kerülést, s ehhez a szükséges feltételeket is biztosítják.” Ez bizonyára jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a tapolcai 11, ha kisebb bukdácsolások árán is, de eljutott a bajnoki aranyig, amihez vezetőknek és játékosoknak egyaránt csak gratulálni leheti Ahhoz, hogy egy csapat bárhol bajnokságot nyerjen, sok minden szükséges. A sok minden közül az első az, hogy néhány kitűnő labdarúgója is legyen a csapatnak. Amikor Tapolcán látták, hogy ez elengedhetetlen feltétele a jó szereplésnek, cselekedtek, és a Belgiumból hazatért, volt ETO-játékos Glázer Róbertét, valamint az MTK VM egykori játékosát, Szíjgyártót leigazolták!

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teruleti_bajnoksagok_bakony_csoport_tapolcai_bauxitbanyasz.jpgA Tapolcai Bauxitbányász SE csapata: állnak balról: Für Mihály edző, Deák, Boczkó Gyula üv. elnök, Mohos, Farkas, Bencze, Németh, Orbán, Kocsis, Kusi Imre technikai vezető, Vas János gyúró, guggolnak: Kozma, Szemerédi, Ormai, Mészáros, Magasi, Petrovics, Csonka, Kónya, Markán, Kovács. Hiányzanak: Glázer, Szíjgyártó

Az osztályozók után végül a Vác, a Dunaújváros és a Tapolca jutott az NB II-be.

A tavaszi értékelés sorozatunknak ezzel a végére értünk, a Magyarország-Svájc barátságos labdarúgó mérkőzéssel folytatjuk.

Kiemelt támogatónk:

idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr9416636450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feyyaz 2021.08.22. 22:28:05

Iron Maiden! Ez ugyebár egy focis blog? :)
Akkor ezt a kivonatot másolom ide, nem hivatalos (teljes) Behind The Iron Curtain-t!
Itt lehet drukkolni már az elején! :)
www.youtube.com/watch?v=96Z54K7hJsw&t=160s

Head Honcho 2021.08.24. 16:31:27

"Fülöp herceg, a Nemzetközi havas Szövetség elnöke"

Mondom én, hogy gond van ezzel az OCR-rel... De nincs időm mostanában szakmányban javítgatni, csak megütötte a szememet.

josé73 2021.09.02. 14:53:50

Az Iron Maidentől nem idegen a foci. Különösen igaz ez a főnökre, Steve Harrisre, aki a West Ham United szurkolója, sőt, még az ifjúsági csapat néhány edzésén is részt vett. A Virtual XI című lemezüket részben az 1998-as labdarúgó-világbajnokság inspirálta. A lemez promóciójaként pedig vendégzenészekkel kiegészített csapatukkal korábbi profi futballisták ellen játszottak mérkőzéseket.

Feyyaz 2021.09.02. 23:06:29

@josé73: Igen, Steve Harrisnek van egy szobája, amely a plafonig West Ham meccs videokazettákkal van tele!

maribor_ 2021.09.02. 23:13:34

@Feyyaz: Hat, ha van, amihez nem ertek, az az Iron Maiden... :)

maribor_ 2021.09.04. 10:56:53

@josé73: Leéltem pár évtizedet enélkül :)

Feyyaz 2021.09.06. 22:12:24

@maribor_:
Húúú, pedig többet már nem lehet enélkül! José ugyanis a lehető legjobb válogatást küldte el Neked! :)

maribor_ 2021.09.06. 23:15:21

@Feyyaz: Maradnék a Fonográfnál és a Zizi Labornál. Amúgy ezen a nyáron ismertem meg és szerettem meg Viszockijt. Ami azóta is tart, csak már sokkal több cd-m és lemezem van tőle, mint akkor.

JuAn 2021.09.10. 14:39:23

Én akkoriban nem tudtam eldönteni, hogy Pataki Ágival vagy Botykai Beával essek szerelembe. ;)

maribor_ 2021.09.10. 14:58:35

@JuAn: En akkor mar orok szerelemben voltam Elzbeta Csenkovaval. De jott Ebedli Zoli es elrabolta a szivemet.
süti beállítások módosítása