Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 Magyarország – Svájc mérkőzés

2021.08.25. 06:28 maribor_

1984. augusztus 22., a hónap utolsó előtti szerdája

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_headlines_augusztus_20_tuzijatek.jpgA hagyományokhoz híven az idén is gazdag programmal ünnepelte az ország augusztus 20-át, az alkotmány napját

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

augusztus 20.

A hagyományokhoz híven az idén is gazdag programmal ünnepelte az ország augusztus 20-át, az alkotmány napját, az új kenyér ünnepét; megemlékeztek az államalapító István királyról. Az ünnepségek sorozata a fővárosban tisztavatással kezdődött a Parlament előtt. Hétfőn kulturális és sportprogramok sokasága várta hazánk lakosságát. Budapesten tízezrek nézték végig a vízi és légi parádét, este a tűzijátékot.

Az alkotmány ünnepén az Országház épülete előtt több ezer érdeklődő jelenlétében tartották meg a hagyományos tisztavató ünnepséget: a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán, a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán és a Killián György Repülő Műszaki Főiskolán végzettek tettek tiszti fogadalmat, valamint a Karikás Frigyes Katonai Kollégiumhoz tartozó egyetemi és főiskolai hallgatók, akik közül többen a Szovjetunió és a Lengyel Népköztársaság katonai tanintézeteiben sajátították el az ismereteket.

Az állami zászló előtt díszőrség sorakozott fel, a térre bevonultak néphadseregünk új tisztjei, az emelvényen elfoglalták helyüket az ünnepség meghívottjai: Korom Mihály, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, Sarlós István, a Minisztertanács elnökhelyettese, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai, továbbá politikai és társadalmi életünk más vezető személyiségei. Részt vett a tisztavató ünnepségen a néphadsereg és a társ fegyveres testületek sok vezetője, a tábornoki kar számos tagja, ott voltak a katonai tanintézetek parancsnokai, az ifjú tisztek hozzátartozói is. Jelen volt Nyikolaj Szilcsenko vezérezredes, a Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erői főparancsnokának magyarországi képviselője és Nyikolaj Sevkun altábornagy, az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport katonai tanácsának tagja.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_augusztus_20_tisztavatas.jpgBudapesten az Országház előtt, többezer néző jelenlétében tartották meg a hagyományos alkotmánynapi tisztavaló ünnepséget

Pontosan tíz órakor kürtszó harsant: megérkezett Czinege Lajos hadseregtábornok, honvédelmi miniszter, aki fogadta Kazai Barna vezérőrnagynak, a Kossuth Lajos Katonai Főiskola parancsnokának jelentését, majd ellépett a felsorakozott díszzászlóalj előtt, köszöntötte az ifjú tiszteket. A Himnusz elhangzása után felolvasták a honvédelmi miniszternek a tisztavatás alkalmából kiadott parancsát. A parancs ismertetését követően az ifjú tisztek fogadalmat tettek nemes hivatásuk teljesítésére. Nevükben Szabó András főhadnagy mondta a tiszti fogadalom szövegét, majd Czinege Lajos mondott beszédet.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_augusztus_20_fogadalomtetel.jpgFogadalomtétel a Parlament előtt

Már a kora reggeli órákban több tízezren keltek útra, hogy idejében érkezzenek az Országház elé, ahol pontban fél 12-kor megszólaltak a fanfárok, jelezve: megkezdődött az egyik leglátványosabb augusztus 20-i esemény: a hagyományos vízi és légi parádé.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_augusztus_20_vizi_es_legiparade_nezok.jpgA vízi- és légiparádé sok százezer nézőt vonzott a Duna két partjára...

A dunai rakpartok mentén és a tévékészülékek előtt helyet foglaló több milliós nézőközönség üdvözlése után a Margit híd felől nemzeti és vörös zászlóval díszített szárnyas hajó tűnt fel, nyomában motorcsónakok, átkelő- és kitűző hajók, és Vízibuszok haladtak el fegyelmezett rendben a tribünök előtt. A hajókon elhelyezett transzparensek a 35 éves alkotmányt, az ugyancsak 35. születésnapját ünneplő KGST-t köszöntötték, a jobb munkára, a hatékonyabb gazdálkodásra mozgósító, a szocializmust és a békét éltető jelszavakat hirdettek.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_augusztus_20_vizi_es_legiparade.jpgFellobogózott helikopterek jelezték a vízi és légi bemutató kezdetét

A Dunán a magyar néphadsereg úszóegységei, vízi szállító és harci járművei jelentek meg, majd három, szoros díszsortűz dördült az alkotmány törvénybe iktatása 35. évfordulójának tiszteletére. Nagy tapsot kaptak a parádén ezúttal ismét szereplő férfi és női egyéni műrepülők, akiknek bemutatóját helikopterek manőverei követték. Ugyancsak a program látványos percei voltak, amikor az MHSZ rádióirányítású repülőmodelljei mutattak be gyakorlatokat a Duna fölötti légtérben. A néphadsereg ejtőernyős sportolóinak deszant csillagalakzatú és kupola formájú csoportos ugrásaival zárult az idei másfél órás látványosság.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_augusztus_20_vizi_es_legiparade_2.jpgLégi- és víziparádé Budapesten

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_augusztus_20_vizi_es_legiparade_harcijarmu.jpgA magyar néphadsereg vízi szállító és harci járművei

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_augusztus_20_vizi_es_legiparade_ejtoernyos.jpgAz ejtőernyősök ugrása volt a záróakkord

A központi rendezvények mellett több kulturális program és sportvetélkedő közül választhattak a budapestiek. 

Több településen rendeztek ünnepi nagygyűlést. Székesfehérváron Szűrös Mátyás, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, Tapolcán Gyenes András, az MSZMP Központi Ellenőrző Bizottságának elnöke, Mosonmagyaróváron Pozsgay Imre, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának főtitkára, Ópusztaszeren Köpeczi Béla művelődési miniszter mondott ünnepi beszédet.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_augusztus_20_pozsgay_imre_mosonmagyarovar.jpgPozsgay Imre ünnepi beszédét mondja Mosonmagyaróváron

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_augusztus_20_opusztaszer_kopeczi_bela.jpgA Csongrád megyei dolgozók központi ünnepségét az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban tartották, amelyen Nagy István, a Hazafias Népfront Csongrád megyei Bizottságának elnökének megnyitója után Köpeczi Béla művelődési miniszter tartott ünnepi beszédet

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_augusztus_20_tapolca_gyenes_andras.jpgVeszprém megye fiatal városában, Tapolcán, a város melletti parkerdőben nagygyűlésen emlékeztek az évfordulóra. Az ünnepségen Nemecz Ernő, a HNF Veszprém megyei Bizottságának elnöke köszöntötte a résztvevőket, ezt követően Gyenes András, az MSZMP Központi Ellenőrző Bizottságának elnöke mondott ünnepi beszédet

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_augusztus_20_szekesfehervar_szuros_matyas.jpgSzékesfehérvárott a Dózsa György téren tartották az alkotmánynapi ünnepséget. Ünnepi szónok Szűrős Mátyás, az MSZMP Központi Bizottságának titkára volt

Háromévi szünet után, augusztus 20-án ismét virágkarnevált rendeztek Debrecenben. A színpompás látványosságnak csaknem százezer nézője volt.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_augusztus_20_debreceni_viragkarneval.jpgVirágkarnevál Debrecenben

Ünnepi nagygyűlésekkel, munkás-paraszt találkozókkal, újabb létesítmények átadásával, színes kulturális és sportrendezvényekkel folytatódott hétfőn országszerte az augusztus 20-át köszöntő események sora.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_augusztus_20_zalaegerszegi_munkas_paraszt_talalkozo.jpgA zalaegerszegi Alugépgyárban tartott munkás-paraszt találkozón Mészáros József igazgató korsót; Gróf László, az egervári tsz elnöke pedig szép mívű rézvázát adott át emlékeztetőül, a kollektíva nevében

A hagyományokhoz híven az idén is ünnepi rendezvényeken, munkás-paraszt találkozókon emlékezett Vas megye lakossága alkotmányunk születésének évfordulójára. A szombathelyi Savaria cipőgyár munkásai például a toronyi, az építőipari vállalat a gencsapáti, a Styl Ruházati Vállalat a vépi közös gazdaság tagjait fogadta, ugyanakkor üzemi dolgozók. látogattak a petőmihályfai, a büki és a csepregi termelőszövetkezetbe.

Nógrád megyében, mint évek óta mindig, a balassagyarmati munkás-paraszt-határőr találkozó volt a politikai ünnepségek központja.

Komáromban a lakosság az igmándi erődöt vette birtokába, ahol gyűléseken köszöntötték az alkotmány törvénybe iktatásának évfordulóját.

Tatabányán a Hazafias Népfront és a városi tanács rendezett közösen ünnepi nagygyűlést, amelyet az ifjúsági háziban tartottak. Bábolnán is gazdag program várta a helybelieket, s a környező falvak, tanyák lakóit.

Zalának mind az öt városában hétfőn tartották az alkotmánynapi nagygyűlést. Ezt megelőzően Zalaegerszegen nyolc helyi vállalat és üzem szívélyes hangulatú találkozón fogadta a társ termelőszövetkezetek képviselőit.

Legnagyobb nemzetiségi megyénk, Baranya magyar, német és délszláv anyanyelvű lakói a Bikali Állami Gazdaságban ünnepeltek. Pécsett hat helyszínen ünnepelte a megyeszékhely apraja-nagyja augusztus 20-át.

Szolnok megye tájain, a Tisza, zugban, a Jászságban és a Nagykunságban rendezvények egész sorával köszöntötték az alkotmány ünnepét.

Hajdú-Bihar megye kilenc településén tartottak munkás-paraszt találkozót, s több ezer Szabolcs-Szatmár megyei is részt vett hasonló rendezvényeken. A vasvári termelőszövetkezetbe például a nyíregyházi konzervgyár munkásai látogattak el.

Az ünnepnapot sok helyen új közösségi létesítmények, lakások átadásával tették emlékezetessé. Szombathelyen a Haladás vasutas-sportegyesület fedett sportcsarnokát avatták fel.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_augusztus_20_szombathelyi_sportcsarnok.jpgAz új létesítmény Szombathelyen

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_augusztus_20_szombathelyi_sportcsarnok_avato.jpgKoszorus Ferenc, az MSZMP Központi Ellenőrző Bizottságának tagja, a Vasutas Szakszervezet főtitkára átvágja a nemzeti színű szalagot az új szombathelyi sportcsarnok bejáratánál

Új lakásokba költöznek be ezekben a napokban a salgótarjáni Gorkij-negyedben, valamint a rétsági November 7. lakótelepen.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_augusztus_20_salgotarjan.jpgÜnnep Salgótarjánban

Nagyorosziban hat új iskolai tantermet és községi pihenőparkot adtak át az ünnep alkalmából.

Baranya megyében Harkányban, Somogyhárságyon és Fazekasbodán művelődési házat, Komlón kenyérgyárat avattak. A megyében egyébként 51 tanterem készült él az ünnepre.

Szolnok megyében, Jászárokszálláson új postahivatalt avattak.

A Győr-Sopron megyei Szilben társadalmi összefogással épített tornatermet adtak át.

Kalocsa környékének legkisebb agrártelepülésén, Miskén, új - a község lakóinak önzetlen munkájával épített - szabadidőparkot vehettek birtokukba a helybeliek.

Szegeden felavatták Pátzay Pál Kenyérszegő című szobrát. Az alkotást a művész özvegye - férje óhajának megfelelően - adományozta a városnak. A kenyérszegő nőalakot ábrázoló szobrot a Klauzál téren, a hajdani kenyérpiacon állítják fel.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_augusztus_20_szeged_kenyerszego.jpgPátzay Pál szegedi ihletésű szobrát, a Kenyérszegőt, az őt megillető legjobb helyen, Szegeden állították fel a város egykori kenyérpiacán, a Klauzál téren

Határőrvárossá avatták a Vas megyei Szentgotthárdot. Az osztrák és a jugoszláv határhoz közeli település, amely tavaly ünnepelte fennállásának 800. évfordulóját és egy évvel ezelőtt, augusztus 20-án kapott városi rangot, ünnepi zászlódíszbe öltözött az alkotmány napjára. A várkertben rendezett nagygyűlésen Benkei András, az MSZMP KB tagja, nyugalmazott belügyminiszter mondott beszédet. Méltatta a város lakossága és a határőrizeti szervek között kialakult szoros kapcsolatokat, s beszédét követően átnyújtotta a határőrvárossá nyilvánító oklevelet a városi tanács elnökének. A, nagygyűlés után térzene, majd egész napos sport- és kulturális műsor szórakoztatta a szentgotthárdiakat és vendégeiket. Ezen a napon új létesítménnyel is gazdagodott a város. Átadták rendeltetésének az autóklub korszerű műszaki bázisát, melynek felépítésére több mint egymillió forintot és jelentős értékű társadalmi munkát fordítottak.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_augusztus_20_szentgotthard_hatarorvaros.jpgBauer Károly, a város tanácselnöke átveszi az Emléklapot

Az ünnepi eseményeket színvonalas kulturális műsorok, erőt próbáló sportrendezvények tették gazdagabbá. Majd mindenütt népművészeti és kézműipari kirakodóvásárt is rendeztek.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_augusztus_20_pingvin_pantomimcsoport.jpgCelldömölkön nagy derültséget keltettek a Pingvin pantomimcsoport számai

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_augusztus_20_georgikon_tancegyuttes_keszthely.jpgA Georgikon Néptáncegyüttes a keszthelyi ünnepi műsorban

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_augusztus_20_bazakerettyei_citerazenekar.jpgLentiben a bázakerettyei citerazenekar és az alsólakosi (Jugoszlávia) női kórusegyüttes
műsora zárta az ünnepséget

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_augusztus_20_letenyei_aratasi_felvonulas.jpgNyitókép a letenyei aratási felvonulásról

A pirotechnikusok sokaságának hónapokig tartó munkája készítette elő azt a több mint ezer közreműködő segítségével rendezett, félórás tűzijátékot, amelynek varázslatos szépsége ez idén is az alkotmány ünnepének fénypontját jelentette Budapesten.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_augusztus_20_vizi_es_legiparade_tuzijatek.jpgTízezrek gyönyörködtek a délelőtti légi parádéban, a színpompás esti tűzijátékban

A Szilvásváradon zajló fogathajtó-világbajnokságon hétfőre kisütött a nap, és Bárdosnak minimális volt az előnye az akadályhajtás előtt Juhásszal szemben. S mivel kétszer hibázott, Juhász pedig egyszer sem, így a 34 éves Juhász László, a hollandiai VB bronzérmese előbbre lépett: megnyerte az összetett világbajnokságot. Az akadályhajtás sorrendjét hat hiba nélkül álló versenyző - két nyugatnémet, valamint Bozsik, Juhász, Sípos és a csehszlovák Dymes - között összevetés döntötte el.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_szilvasvaradi_fogathajto_vilagbajnoksag_juhasz_laszlo.jpgAz egyéni és csapat világbajnokság is itthon maradt. Középen: Juhász László

A fogathajtás hetedik világbajnoksága úgy vonul be a sportág történetébe, hogy a magyarok példátlan bravúrral visszahódították elsőségüket. Tegyük hozzá: megérdemelten. Ehhez csak gratulálni lehet a versenyzőknek, szakembereknek s a soksok névtelen segítőnek, akik közreműködtek a felkészülés idején, hogy a remény valósággá váljék.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_szilvasvaradi_fogathajto_vilagbajnoksag_juhasz_bardos_balint.jpgA magyarokkal telt meg a győzelmi emelvény az egyéni világbajnokság eredményhirdetésénél. Balról Bárdos, Juhász és Bálint

Nem mindennapi ajándékot kaptak alkotmánynapra az atlétika hívei. Olyan gála volt a Népstadionban, amilyet az 1966. évi Európa-bajnokság óta nem láthattak itthon. A jelenlegi első számú atléta, négyszeres olimpiai aranyérmes Carl Lewis volt a fő sztár. Nagyrészt az ő vendégszereplésének köszönhető, hogy mintegy 50 ezer nézője volt a Budapest Nagydíjnak. Lewis királyi eleganciával, könnyedén futotta végig a 100 métert (10,05), de mégis olyan gyorsan, ahogyan ebben a stadionban eddig még senki más.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_atletika_budapest_nagydij_carl_lewis.jpgCarl Lewis a Népstadionban

S még mennyi látnivaló volt. öt világrész 300 indulója között Montreal, Moszkva, Los Angeles tizenkét olimpiai bajnoka szerepelt. A szovjet Jurij Szedih bámulatosan messzire (85,02) vetette kalapácsát; s lett a nagydíj gazdája. Az olimpiai ezüstérmes angol Steve Cramm 1500 méteren oly fölényesen nyert (3:33,13), hogy az utolsó szakaszon már mindenkit messze elhagyott; a szovjet Alekszandr Krupszkij olyan magasra tetette a lécet, mint rúdugrásban előtte még soha senki a nagy arénában. Nem bánkódott amiatt, hogy nem sikerült az 591 centiméteres világrekord, az 582 is remek eredmény. A csehszlovák Tatjana Kocembova 400-on hatalmas küzdelemben győzte le honfitársát, a világbajnok Jarmila Kratochvilovát, s megérdemelten kapta a Budapest Nagydíjat. S a gála többi kiválósága: az NDK világrekorder gerelyhajítója, Hohn, a bolgár Ludmilla Andonova, a női magasugrás világrekordere, a csehszlovák Helena Fibingerova, az olimpiai bajnok olasz Alberto Cova, a kubai Jaime Jefferson, az amerikai Willie Banks, a szovjet Alekszej Gyemjanyuk és még sokan mások, mind felvillantották nem mindennapi képességeiket.

Kitettek magukért a magyar atléták is. A 110 m gáton Bakos György (13,50) nyert a finn Arte Bryggare ellen, csak egy századdal maradt el rekordjától, Szalma László távolban szintén egy centiméterre megközelítette csúcsát (823), s második lett. S akiknek sikerült a rekordjavítás: 200-on Kovács Attila (20,60), itt is és 100-on is második; 1500-on Szalai Katalin (4:03,51), Knipl István (3:36,74); 100 m gáton Siska Xénia (12,76) - mindhárman harmadikok, összesen tizennégy stadioncsúcs dőlt meg ezen az egy délutánon. A hatórás monstre műsort a közönség végig nagy érdeklődéssel követte, pedig sokszor nehéz volt figyelni a versenyszámok kavalkádját.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_atletika_budapest_nagydij_siska_xenia.jpgSiska Xénia (fehér mezben)

Siska Xénia szenzációs országos csúcsát csak majdnem pontosan 36 évvel később, 2020. augusztus 18-án tudták csak megdönteni. Az elkövető a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola kiválósága, Kozák Luca volt 12,71-el - a szerkesztő megjegyzése.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_atletika_budapest_nagydij_carl_lewis_ben_johnson_kovacs_attila.jpgCarl Lewis elegáns futással nyert a Népstadionban. Mellette a kanadai Johnson, az olimpiai bronzérmes és Kovács Attila

Az SZKP Központi Bizottságának a Komszomol pártirányításáról és a fiatalok körében végzett kommunista nevelő munkáról szóló, július 6-i határozata megvalósítását elősegítő rendeletet adott ki a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége. A rendelet szerint a különböző szintű tanácsoknak nagyobb figyelmet kell tanúsítaniuk a fiatalok élet- és munkakörülményei iránt. Nevelésük, képzésük, egészségvédelmük, munkakörülményeik és szórakozási lehetőségeik javítása érdekében hatékonyabban kell élni a tanácsi jogokkal. A Legfelsőbb Tanács Elnöksége kötelezi a helyi tanácsokat, hogy szenteljenek nagyobb figyelmet az ifjú nemzedék eszmei-politikai, internacionalista szellemű erkölcsi és esztétikai nevelésének; mozdítsák elő, hogy a fiatalok eszmeileg elkötelezett, kommunista meggyőződésű állampolgárokká váljanak. A rendelet felhívja a tanácsi tisztségviselők és a képviselők figyelmét arra, hogy gyakrabban találkozzanak a fiatalokkal, adjanak választ az ifjúság körében felmerülő kérdésekre. A tanácsoknak feltétlenül többet kell törődniük azzal is, hogy a fiatalokban kialakuljon a szovjet törvények, a szocialista erkölcsi normák és szabályok iránti tisztelet. Határozottabb küzdelmet keli vívni a fiatalság körében az iszákosság és más negatív jelenségek ellen is - szögezi le a rendelet.

Vasútszerencsétlenség történt az észak-kelet londoni Leyton vasútállomásnál. Egy, a tilos jelzésnél álló szerelvénybe hátulról belerohant egy másik. A vonat vezetője belehalt a sérüléseibe, harminchárman pedig megsérültek. A vizsgálat később kiderítette, az elhunyt vonatvezető hibázott, figyelmen kívül hagyva a neki szóló sebességkorlátozási és tilos jelzéseket.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_leyton_vasuti_szerencsetlenseg.jpgSérültek után kutatnak a mentőcsapatok

Az izraeli hatóságok gyakorlatilag elvágták Dél-Libanont az ország többi részétől. Harmadik napja lezárva tartják a Bater és Zsezzin közötti egyetlen átkelőhelyet. A megszállt libanoni területekkel kapcsolatos izraeli lépések azt célozzák, hogy akadályozzák, esetleg megszakítsák a kereskedelmi és egyéb kapcsolatokat az ország és déli területei között - megtorlásul a tavaly májusi diktátumszerződés egyoldalú libanoni felmondásáért.

Bejrútban és Damaszkuszban eközben folytatódtak az intenzív tárgyalások a jobb- és baloldali politikai vezetők között a szerdai kormányülés előkészítéséről. A fő vitatéma változatlanul az, hogy a mohamedán politikusok a hegyvidék pacifikálásával párhuzamosan ragaszkodnak egyrészt a politikai reformok elindításához, másrészt a déli országrész felszabadításának segítésére átfogó nemzetközi kampány megindításához. Valid Dzsumblatt és Nabih Berri miniszter, a Haladó Szocialista Párt, illetve a síita Amal mozgalom vezetői Damaszkuszban e kérdésekről tárgyaltak Abdel Halim Haddam szír alelnökkel. Előző nap Bejrútban járt Mohamed Holi tábornok, a szíriai hírszerzés főnöke, aki Amin Dzsemajel államfővel és Rasid Karami miniszterelnökkel a Suf- és Alej-hegység, valamint a Bejrút-Damaszkusz útvonal megnyitásának akadályairól tárgyalt.

A nicaraguai forradalmi vezetés több tagja bírálta az Egyesült Államok Nicaraguával szembeni politikáját. Az Egyesült Államok Nicaragua elleni agressziójának kiszélesítése rendkívül súlyos helyzetet teremt - jelentette ki Daniel Ortega, a nicaraguai kormányzó tanács koordinátora egy nagygyűlési beszédében. Ortega szerint a washingtoni kormány kétszínűén részt vesz a két ország közötti feszültség enyhítéséről folytatott megbeszéléseken, s közben kiterjeszti agresszív tevékenységét. A CIA ellenséges ügynökök újabb nagy csoportját dobja át Hondurasból Nicaragua területére, tovább kívánja fokozni ellenséges akcióit a nicaraguai forradalmi vezetéssel szemben.

augusztus 21.

Reggel ünnepélyesen - katonai tiszteletadással - bevonták az állami zászlót, amely alkotmányunk ünnepe tiszteletére két napon át lengett az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren. A gellérthegyi Felszabadulási Emlékműnél ugyancsak katonai tiszteletadás közepette vonták le a magyar nemzeti lobogót és a nemzetközi munkásmozgalom vörös zászlaját.

Együttműködési szerződést írtak alá Debrecenben a Magyar Gördülőcsapágy Művek és a moszkvai 1. számú Állami Csapágyipari Egyesülés vezetői. A két nagyüzem kapcsolatait 1973 óta rögzítik szerződések, amelyeket évről évre megújítanak. A most aláírt, 1985. január 1-én életbe lépő dokumentum egyebek között tartalmazza, hogy a jövőben rendszeresen tájékoztatják egymást a legértékesebb újításokról, találmányokról. A rendszeres műszaki-gazdasági információcsere mellett a debreceni szakemberek egy csoportja az eddigiekhez hasonlóan jövőre is Moszkvában, az ottaniak pedig a debreceni csapágygyárban dolgoznak egy-egy hónapot. Továbbra is megszervezik a dolgozók kéthetes csereüdültetését.

A debreceni és a moszkvai nagyüzem vezérigazgatói és szakszervezeti bizottsági titkárai nemzetközi munkaverseny-szerződést is aláírtak. A nemzetközi szocialista munkaversenyt három szakaszban értékelik: Debrecen felszabadulásának, a német csapatok Moszkva alatti szétzúzásának és Magyarország felszabadulásának évfordulóján.

A leszerelés egyik legfontosabb problémájával, az atomikísérletek betiltásával foglalkozott Viktor Iszraeljan szovjet nagykövet a genfi leszerelési értekezlet ülésén elhangzott beszédében. A szovjet küldöttség vezetője kifejtette: az Egyesült Államok évek óta elutasítja, hogy folytassanak tárgyalásokat a nukleáris kísérletek betiltásáról. A szovjet-angol-amerikai háromoldalú tárgyalásoknak 1980-ban történt megszakadása után az amerikai fél akadályokat gördít a kérdésnek a leszerelési konferencián történő megvitatása elé is, mondta, emlékeztetve arra, hogy a háromoldalú megbeszéléseken gyakorlatilag már készen volt az egyezménytervezet az atomfegyverkísérletek teljes betiltásáról. Iszraeljan szerint az amerikai magatartás legfőbb indítéka, hogy az Egyesült Államok a Szovjetunióval szembeni katonai fölény megszerzésére és atomfegyverkészletének a korszerűsítésére törekszik.

Iszraeljan végezetül emlékeztetett rá, hogy a leszerelési konferencia asztalán fekszik a Szovjetuniónak az atomfegyverkísértetek teljes és általános betiltásáról szóló szerződéstervezete, amely nemcsak a több éves tárgyalások tapasztalatait veszi figyelembe, hanem más államok javaslatait is, a többi között az ellenőrzés kérdésében.

Görögország lemondta a Zeusz fedőnévvel szeptember első felére tervezett görög-amerikai közös hadgyakorlatot, és egyúttal állást foglalt amellett, hogy a jövőben amerikai csapatok semmiféle manőveren sem vehetnek részt görög földön. Andreasz Papandreu miniszterelnök, hadügyminiszter döntését Dimitrisz Marudasz, a görög kormány szóvivője jelentette be. Hangsúlyozta, hogy a mostani hadgyakorlat lemondására vonatkozó határozat végleges, és ilyen manővereket soha többé nem tartanak az ország területén. Kijelentette: „Nincs értelme olyan hadgyakorlat megtartásának görög területen, amely nem nyújt reális segítséget az országot valóban fenyegető veszély elhárításához.” Marudasz utalt kormányának arra a nézetére, amely szerint Görögország számára az igazi veszélyt a török katonai fenyegetés, nem pedig a Varsói Szerződés tagállamainak szomszédsága jelenti.

Egyiptom ismét Líbiát vádolta meg a Vörös-tenger vízi útjainak elaknásításával. A MENA hivatalos egyiptomi hírügynökség egy meg nem nevezett magas rangú tisztet idézve, kedden azt állította, hogy Líbia felelőssége „szinte bizonyos”. A MENA által idézett egyiptomi katonai illetékes név szerint is megemlítette a Ghat nevű líbiai hajót. A Marseille-ben javítás alatt álló Ghatot a francia kikötői hatóságok átvizsgálták - de semmi gyanúsat nem találtak rajta.

A Vörös-tengeren tevékenykedő aknakutató hajók és helikopterek „több gyanús tárgyat” fedeztek fel, de egyetlen „valódi” aknát sem találtak. Az olasz televízió tudomása szerint holnap négy olasz hajó indul útnak a Vörös-tengerre, hogy csatlakozzék az amerikai, brit, francia és egyiptomi hajókból álló aknakutató rajokhoz. A jelentés szerint a hajókon összesen 290 olasz haditengerész érkezik a térségbe.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_aknakereso.jpgAmerikai kutató helikopter a Szuezi-öbölben

Manilában százezrek vettek részt azon a tömegmegmozduláson, amelyet Benigno Aquino Fülöp-szigeteki ellenzéki vezető meggyilkolásának első évfordulója alkalmából rendeztek. Ellenzéki források a felvonulók számát egymillióra becsülték, a rendőrség adatai szerint viszont csak félmillióan vettek részt. Az ellenzék vezetői, közöttük Benigno Aquino özvegye az évforduló előestéjén hangsúlyozták, hogy nem erőszakos eszközökkel akarnak megemlékezni az évfordulóról, kizárólag békés felvonulásokat szerveznek. Manilában ennek ellenére megerősítették a rendőrségi és a katonai járőrszolgálatot. Az egyetemeken és más oktatási intézményekben tanítási szünet van.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_manilai_eloadas.jpgA hajdani ellenzéki vezér, Benigno Aquino meggyilkolásának első évfordulóján a Fülöp-szigeteken több városban tartottak színielőadást Aquino hívei. A dramaturgia roppant egyszerű és áttekinthető volt: előadták, hogy szerintük a kormány emberei hogyan gyilkolták meg a politikust. A lezajlott több százezres tüntetésből ítélve az előadásnak széles körben hitele volt

augusztus 22.

A Román Szocialista Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, Losonczi Pál, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke és Lázár György, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke táviratot küldött Nicolae Ceausescunak, a Román Kommunista Párt főtitkárának, a Román Szocialista Köztársaság elnökének, valamint Constantin Dascalescunak, a Román Szocialista Köztársaság kormánya első miniszterének.

A Román Szocialista Köztársaság felszabadulásának 40. évfordulója alkalmából ünnepi nagygyűlést rendezett a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága és a Hazafias Népfront Országos Tanácsa a Láng Gépgyár Művelődési Házában. A több száz vendég között ott voltak a nagy múltú gyár munkásai, az angyalföldi vállalatok, üzemek és intézmények dolgozói. Az elnökségben Benke Valéria, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Társadalmi Szemle szerkesztő bizottsága elnöke, Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke, Horn Gyula, az MSZMP KB osztályvezetője, Juhár Zoltán belkereskedelmi és Somogyi László építésügyi és városfejlesztési miniszter, Nagy János külügyminisztériumi államtitkár, a főváros, valamint Angyalföld politikai, társadalmi, gazdasági életének kiemelkedő képviselői foglaltak helyet. A megjelenteket Szentistványi Gyuláné, a HNF Országos Tanácsának alelnöke üdvözölte, majd Faluvégi Lajos, a Központi Bizottság tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese, az Országos Tervhivatal elnöke emelkedett szólásra.

Románia felszabadulásának 40. évfordulója alkalmából Bukarestben ünnepi gyűlést tartottak, amelyen beszédet mondott Nicolae Ceausescu, az RKP főtitkára, az RSZK elnöke. A rendezvényen, amelyet a kongresszusi teremben tartottak meg, jelen voltak az ünnep alkalmából Bukarestben tartózkodó külföldi delegációk. A szovjet küldöttséget Vitalij Vorotnyikov, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, az Orosz SZSZSZK miniszterelnöke vezette. A Német Demokratikus Köztársaság küldöttségének élén Erich Honecker, az NSZEP KB főtitkára, az NDK Államtanácsának elnöke állt. Gáspár Sándor vezetésével jelen volt a magyar küldöttség is. A külföldi meghívott vendégek között ott volt Li Hszien-nien kínai, José Eduardo dós Santos angolai, Samora Machel mozambiki, Ziaul Hakk pakisztáni, Dzsaafar Nimeri szudáni elnök és számos más ország képviselője.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_bukaresti_unnepi_gyules.jpgAz ünnepi gyűlés helyszíne

Nicolae Ceausescu, az RKP főtitkára, aiz RSZK elnöke délelőtt fogadta Gáspár Sándort, az MSZMP PB tagját, az Elnöki Tanács elnökhelyettesét, a román nemzeti ünnep alkalmából Bukarestben tartózkodó magyar párt- és állami küldöttség vezetőjét. A Románia felszabadulásának 40. évfordulója alkalmából tartott ünnepségekre érkezett magyar párt- és állami küldöttség megkoszorúzta a bukaresti Panteont és a szovjet hősi emlékművet. A küldöttség a nap folyamán megtekintette azt a jubileumi kiállítást, amely Románia négy évtizedes fejlődésének eredményeit mutatja be.

Az ünnepségeken Bukarestben tartózkodó Erich Honeckernek Nicolae Ceausescu átnyújtotta a Román Szocialista Köztársaság Csillaga érdemrendet.

Az évforduló alkalmából az SZKP KB központi lapja, a Pravda közli Nicolae Ceausescu cikkét, amelyben a Román KP főtitkára felvázolja Romániának az elmúlt négy évtizedben megtett útját, az elért eredményeket.

Az amerikai atomrakéták NSZK-beli telepítése és a fegyverkezési hajsza ellen emelték fel ismét szavukat a nyugatnémet békeharcosok két nagy rendezvényen. A krefeldi felhívás kezdeményezői Dortmundban tartottak sajtóértekezletet, Hamburgban pedig az NSZK északi részének békeharcosai rendeztek konferenciát. A krefeldi felhívás kezdeményezői sajtóértekezletükön bejelentették, hogy Dortmundban rendezik meg szeptember 8-9-én a krefeldi felhívás negyedik fórumát. A hamburgi konferencia részvevői nyilatkozatot tettek közzé, amelyben kijelentették: A nyugatnémet háborúellenes mozgalom fő célja továbbra is az, hogy küzdjön az új, elsőcsapásmérő amerikai rakéták telepítésének beszüntetéséért, illetve a már telepített Pershingek kivonásáért.

Tizenhat embert tartóztattak le a sztrájkoló brit bányászok közül a rendőrökkel való összecsapás után. A sztrájk az ország 175 bányája közül mintegy 140-ben bénította meg a munkáit.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_brit_banyasz_sztrajk.jpgSztrájkőrségben álló bányászok csapnak össze sztrájktörőket védelmező rendőrökkel az angliai Selbyben

Libanon panasszal fordul az ENSZ Biztonsági Tanácsához az ország megszállt déli területein felerősödött izraeli elnyomó intézkedések és az ottani vízkincs megszerzésére irányuló törekvések miatt - határozta el ülésén a bejrúti kormány, miután meghallgatta a hadsereg felderítő szolgálatának jelentését. A tanácskozást szinte teljes egészében a dél-libanoni helyzet áttekintésének szentelték, mivel Valid Dzsumblatt, a kormány egyik vezető tagja nem tudott eljutni az államfő baabdai palotájába: az oda vezető utat eltorlaszolták azok hozzátartozói, akik szeretteik mielőbbi szabadon bocsátását követelik valamennyi milíciától. Az ily módon csonkává vált ülésen arról döntöttek, hogy a jelenlegi legfontosabb kérdéseket, a hegyvidék pacifikálását és a politikai reformok beindítását a szombati rendkívüli kormányülésen vitatják meg.

Az észak-libanoni Tripoliban és környékén a délelőtti rövid nyugalmat követően ismét kiújultak a harcok az Iszlám Egyesülési Mozgalom és az Arab Demokratikus Párt fegyveresei között. A Szíriával szemben álló, illetve Damaszkuszi támogató két szervezet a hétfő óta folyó szabályos háborúban nehézfegyvereket is bevetett, minden korábbinál nagyobb pusztítást és szenvedést okozva a négyszázezer fős kikötőváros lakosságának.

Ezer Weizman volt izraeli hadügyminiszter megállapodott a Munkapárttal, hogy a választásokon három mandátumhoz jutott pártja, a Jahad egy parlamenti tömbben csatlakozik a Munkapárthoz. Az egyezséget szerdára virradóra írták alá. Megegyeztek, hogy Weizman részt vesz Simon Peresz kormányában, akár a Likud-tömböt magába foglaló nagykoalícióról, akár a Munkapárt vezette kiskoalícióról legyen szó. A megállapodás alapján a Jahad képviselőit a következő választásokon munkapárti listán újraválasztják. Az izraeli hadsereg rádiója azt jelentette, hogy Peresz felajánlotta Weizmannak a külügyi vagy pénzügyi tárcát, Weizman kívánsága szerint.

A Munkapárt és a Jahad megállapodása azt jelenti, hogy Peresz egy 47 képviselőre támaszkodó parlamenti tömböt tudhat maga mögött, szemben a Likud 41 mandátumával. Kisebb centrista, középbal és vallásos pártok támogatása révén a Munkapárt a parlament 120 képviselőjéből voltaképpen 55 honatyára támaszkodhat, s ez - két baloldali párt hallgatólagos jóváhagyását is beszámítva - lehetővé teszi számára egy kisebbségi kormány felállítását. A Munkapárt és a Likud koalíciós tárgyalásai egyelőre tovább folynak. Weizman szerda reggel találkozott Jichak Samirral, a Likud-tömb vezetőjével, ügyvezető kormányfővel. Megbeszélésük után Weizman úgy tájékoztatott, hogy erőfeszítésekre biztatta Samirt a Peresz vezette nagykoalíció létrehozása érdekében.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_peresz_weizman.jpgPeresz és Weizman aláírja a pártközi megállapodást

A Salvadori kormány közölte a hágai Nemzetközi Bírósággal, hogy be kíván kapcsolódni abba az eljárásba, amely Nicaragua panasza nyomán az Egyesült Államok ellen indult márciusban a nicaraguai rendszer megdöntésére irányuló katonai akciók és fegyveres csoportok támogatása miatt. Salvador belépési szándékát a hágai törvényszék irodája hozta nyilvánosságra. A hágai törvényszéket alapító szabályzat egyik cikkelye kimondja, hogy minden nemzetközi peres eljárásba bekapcsolódhatnak más államok is, ha részesei az eljárásban érintett nemzetközi szerződésnek vagy egyezménynek. A kimondott ítélet ilyen esetben rájuk is vonatkozik. A hágai törvényszék egyelőre nem nyilatkozott, elfogadhatónak tartja-e a salvadori kérést.

Salvador az Egyesült Államok oldalán kíván bekapcsolódni a nicaraguai panaszt tárgyaló eljárásba, és azt az álláspontot szándékozik képviselni, hogy a hágai bíróság nem illetékes ebben az ügyben. A hágai törvényszék május 10-i végzésében már elvetette Washingtonnak ezt az álláspontját, és utasította az amerikai kormányt, hogy azonnal függesszen fel minden katonai akciót Nicaragua ellen, és szüntesse be az ellenforradalmi fegyveres csoportok támogatását. A végzés ugyanakkor lehetővé tette, hogy az Egyesült Államok újabb érvekkel támassza alá álláspontját. Washington - élve ezzel a lehetőséggel - a múlt héten újabb periratot terjesztett elő. A bíróság még nem tűzte ki a következő tárgyalás napját, ez azonban szeptemberre várható.

Az ellenforradalmár zsoldosok Nicaragua ellen hondurasi területről kiinduló támadásai újabb láncszemét jelentik annak a terrorista akciósorozatnak, amelyet az amerikai központi hírszerző hivatal (CIA) indított a függetlenség, a társadalmi haladás útjára lépett közép-amerikai ország népe ellen - állapította meg a Szakszervezeti Világszövetség nyilatkozatában, amelyet a szervezet székhelyén, Prágában tettek közzé. Az SZVSZ szerint sürgős intézkedéseket kell tenni, hogy megszűnjék az új háborús konfliktus veszélye. Valamennyi ország dolgozóinak és szakszervezeteinek szembe kell szállniuk az amerikai imperializmus terveivel, védelmezniük kell Nicaraguát, a közép-amerikai országok hazafias erőit.

Kilenc pokolgép robbant Chile fővárosában és hat másik városában. A robbanások középületeket rongáltak meg. Az akciók végrehajtói ismeretlenek.

A texasi Dallas kongresszusi központjában hajszálpontosan az előre kidolgozott forgatókönyvnek megfelelően, folytatta munkáját a köztársaságpárti konvenció. A napirend fő pontja: Reagan elnök és Bush alelnök jelölése a következő elnöki terminusra. Erre késő este - magyar idő szerint csütörtök reggel - kerül sor. Reagan elnök a jelölést elfogadó beszédét a tanácskozás utolsó napján, csütörtökön tartja meg, ugyancsak ezen a napon mond beszédet Bush alelnök is.

A tanácskozás eddigi menetének egyik nagy érdeklődéssel várt szónoka Gerald Ford korábbi elnök volt. Ford, annak idején Reagan riválisa, fenntartás nélkül felsorakozott azok mögé, akik a jelenlegi kormányzat kezdetét új aranykorként állították be. „Reagan elnök volt az, aki kétpárti támogatást élvező tervet dolgozott ki, hogy nyugdíjrendszerünket a csődtől megóvhassuk. Reagan elnök vezetése alatt épült újjá Amerika védelme és Amerika tekintélye. Reagan elnök gazdasági programjának volt köszönhető, hogy az átlag amerikai - s ebben az átlagnyugdíjas is beleértendő - jövedelme nyolc százalékkal emelkedett. Több amerikai dolgozik ma, mint bármikor az ország egész históriája során.” A kampány e fő motívumait sulykoló beszéd sajátosan reagált arra, hogy a demokrata párt konvenciója a gazdagok támogatásával és a nélkülözők megpróbáltatásainak fokozásával vádolta a Reagan-kormányzatot. A volt elnök azért marasztalta el Mondale-t, hogy ily módon „osztályokra bontja” Amerikát, és „a szegényeket a gazdagok ellen, a munkásokat az igazgatók ellen fordítja.”

A washingtoni Fehér Ház területén őrizetbe vettek egy férfit, aki pisztollyal próbált bejutni az amerikai elnök rezidenciájára. A férfi ellen tiltott fegyverviselésért vádat emeltek.

Humor:idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_humor_5.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_reklam_3_1.jpg

Kékfény:
Az M 7-es autópályán hétfő este a budaörsi benzinkútnál levő szakaszon a fővárosba tartó autóáradatban öt gépkocsi összeütközött. A baleset szerencsére nem követelt halálos áldozatot, de négyen könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Motorkerékpárjával az úttest szélén műszaki hiba miatt álló tehergépkocsinak ütközött Miskolcon Molnár József 19 éves miskolci felszolgáló. Molnár József és utasa, Molnár Anikó 18 éves miskolci eladó a helyszínen meghalt. A baleset okát a rendőrség szakértő bevonásával vizsgálja.

Közlemények:
MŰSORVÁLTOZÁS. A Jöjjön ki Óbudára című zenés műsor, amelyet augusztus 27-re terveztek a Zichy-kastélyban, technikai okokból elmarad. A megváltott jegyek az augusztus 26-i előadásra érvényesek vagy pedig a vásárlás helyén visszaválthatók.

A Szabolcs-Szatmár megyei Temetkezési Vállalat értesíti a hozzátartozókat, hogy a Nyíregyháza Északi Temetőben az 1959-ben és az ezt megelőző évben váltott sírhelyek újraváltása 1984. évben esedékes. Különös tekintettel az 1-től XIII. parcellákban lévő sírhelyekre. Kérjük a hozzátartozókat, hogy a sírhelyek újraváltásáról 1984. december 31-ig gondoskodni szíveskedjenek.

A Gelka értesíti tisztelt megrendelőit, hogy központi raktáraiban és alkatrészáruházában az alábbi időpontokban leltározás miatt szünetel az árusítás. Raktárak: Százhalombatta, Erbe-telep - augusztus 24-től szeptember 14-ig; Monor, Kossuth Lajos u. 93. - szeptember 14-től október 12-ig. Alkatrészáruház: Százhalombatta, Erbe-telep - augusztus 24-től augusztus 31-ig

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_allasajanlat_3.jpg

Divat: Apró, de fontos kellékek
A divat igazi értője az a nő, aki rendkívül egyénien öltözködik, holott korántsem biztos, hogy a legutolsó divatot követi. Sőt, olykor nagyon olcsó konfekciót visel, ám azt úgy veszi fel, hogy talán a ruha tervezője sem ismer rá. Titka, hogy hallatlan érzékkel és merészen válogatja meg a kiegészítőket. A kiegészítőket, amelyek nélkül a legdrágább ruha sem lesz igazán mutatós, és amelyekkel a legegyszerűbbet is egyedivé varázsolhatjuk. Sokan valahogy mostohán bánnak e kellékekkel. Nem fordítanak rá elég gondot. Igaz, a kiegészítők használatát is meg kell tanulni. Nem mindegy, hogy mihez mit viselünk.idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_divat_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_divat_5.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_divat_6.jpg

Kenyérünnep:
Ma géppel aratnak, gép dagasztja a tésztát, automata gépsor süti a kenyeret. A boltok polcain már nemcsak a házival vetekedő hófehéret keressük, hanem a burgonyásat, a kukoricást, a köménymagost, a sajtost, a ki tudja, milyet... És egyre keresettebb, közkedveltebb a barna is. Mert az orvosok-kutatók kimutatták, hogy élettanilag fontos. A kenyérszertartás a múlt évtizedekben örökre szertefoszlott, mert bőségesen jut belőle asztalunkra. Ez a bőség maga az ünnep!idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_augusztus_20_kenyerunnep_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_augusztus_20_kenyerunnep_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_augusztus_20_kenyerunnep_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_augusztus_20_kenyerunnep_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_augusztus_20_kenyerunnep_5.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_augusztus_20_kenyerunnep_6.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_augusztus_20_kenyerunnep_7.jpg

Elindították az első almaszállítmányt a Szovjetunióba:
Megkezdődött az alma exportja. Az első 15 vagonos szállítmányt a Szovjetunióba indították a szabolcsi kertekből. Más években a kivitel 70-80 vagonnal kezdődik, most azonban a kedvezőtlen időjárás miatt csaknem 10 napot késik az érés, emiatt viszonylag szerényebb az induló mennyiség. A felfutás a jövő héttől várható. A Hungarofruct az év végéig 325 ezer 500 tonna almát szállít a Szovjetunióba. E mennyiség minden eddigi szovjet exportot túlszárnyal; a tavalyinál például 65 ezer tonnával többet jelent. A Hungarofruct jó előre felkészült az alma szállítására. Ismételten felhívta a termelők figyelmét az exportkövetelmények fokozott betartására, a megrendelők ugyanis szigorúbb minőségi feltételeket szabtak. Ezek betartására az üzemek mindenütt körültekintően szervezik meg a szedést és a csomagolást. Sok helyen újfajta érdekeltségi rendszer szolgálja az első osztályú áru arányának növelését. Több szabolcsi tsz tagjainak bérbe adta a termőterület egy részét, s az eladási ár arányos részét - a ráfordítási költségek levonása után - visszajuttatja számukra. A Hungarofruct is ösztönzi az első osztályú áru termelését. A tavalyihoz képest tíz százalékkal megemelték ebben a minőségi kategóriában az átvételi árat. A korábbi években szállítás közben a gyenge göngyöleg miatt romlott az alma minősége. Ezért a vállalat újfajta, a megterhelést jobban bíró ládákban szállítja az almát.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_halasztelki_alma.jpgSzedik az almát a Kertészeti Egyetem halásztelki területén

Hibaelhárítás a szántóföldön:
A mezőgazdaság gépesítésének első időszakában sok időt vett igénybe egy-egy traktor, kombájn megjavítása. Először be kellett vontatni a szántóföldről, majd csak eztán kezdődhetett az érdemi munka. A nagyteljesítményű - és nagyértékű - erő-, valamint munkagépek megjelenésével, a szervizhálózat fejlődésével változott a helyzet. A termelőszövetkezetek, állami gazdaságok nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy a milliós értékű gépek kisebb hibák miatt hosszabb ideig álljanak. Létrehozták a mozgó hibaelhárító szolgálatot megyénk gazdaságaiban is. Egyre több helyen szerelik fel fa CB-rádiókat a gépekre, hogy azonnal értesíteni tudják a szerelőket: lássanak munkához...

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_hibaelharitas.jpgA répcelaki Nagymező Termelőszövetkezet meghibásodott munkagépét hegesztik a szántóföldön

„Piaci” hír:
Nem, most nem a zöldségről lesz szó. A Fehérvári úti piacon, közvetlenül a Skála áruház mellett, nagy sikerű nyári vásárt tartottak, amely alkotmányunk ünnepe után is feltehetően tovább tart. Az éves átlagnál olcsóbban lehetett kvarcórát, borotválkozó-készletet, törülközőt, népművészeti ajándékokat, csergét, s - igaz csak kis tételben - nyugati valutát kapni. Úgy néz ki, hogy ha a Keleti pályaudvari és a Bosnyák téri piac nem akar lemaradni a versenyben, „fel kell kötni a nadrágjukat'’.
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_fehervari_uti_piac.jpg

Minőségellenőrzés:
A REMIX szombathelyi gyáregységénél a Siemens automatákon gyártott kondenzátorok minőségellenőrzése - a zárt, korszerű technológia ellenére is - fontos tevékenység, így a meós szakemberek folyamatosan ellenőrzik a termékeket.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_remix_szombathelyi_gyaregyseg.jpgA dobra csomagolt, hevederezett kondenzátorok úgynevezett feszültségvizsgálata

Új típusú gázkazánok Kisbérről:
A Kisbéri Állami Gazdaság sikeres termékváltást hajtott végre ipari ágazatában az év elején. Fel kellett ugyanis ismerniük a tüzelőolaj drágulásának kedvezőtlen hatásait. Az eddig gyártott olajkazánok helyett rövidesen egy ma még hiánycikknek számító fűtőberendezéssel jelennek meg a hazai piacon. Új gázkazánjukat a Szegedi Ipari Vásáron állították ki. Sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint a vásárigazgatóság által megítélt különdíj. Az energiatakarékosságon túl szemre is tetszetős kazán két változatban - kisebb és nagyobb teljesítményű kivitelben - készül. A KG 15 és KG 25 típusú kazánok azonban egy tulajdonságukban megegyeznek. Rendkívül jó, 90,6-91,2 hatásfokkal üzemeltethetők, kezelésük az automatikus gyújtásból eredően rendkívül egyszerű. Az eddig alkalmazott kazánoktól eltérően nem igényelnek külön helyiséget, forma és színezés szempontjából jól beilleszthetők a lakás berendezései közé. A kisbériek, terveik szerint, évente négy-ötezer darab gázkazánt gyártanak, a kereslet azonban várhatóan messze meghaladja majd az üzemük kapacitását.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_kisberi_gazkazan.jpgÉvente négy-ötezer kazánt gyártanak

Külszíni fejtés:
A Nógrádi Szénbányák Vállalat három külfejtéses üzemében az idén a tervezett 330 ezer tonna szén helyett 350 ezer tonnát termelnek ki. A legkiemelkedőbb teljesítményt a Mátraterenye közelében levő Nyirmed külfejtési telep produkálja.
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_kulszini_fejtes.jpg

Mártélyi tábor:
Már a tizenkilencedik nyáron kaptak lehetőséget az ország legtehetségesebb amatőr képzőművészei, hogy a Mártélyi Országos Ifjúsági Képzőművész Táborban csiszolják tehetségüket. Rácz Erzsébet táborvezető elmondta, hogy az idén is neves vásárhelyi és szegedi képzőművészek kísérik figyelemmel és segítik féltő gonddal a fiatalok munkáját. A KISZ Csongrád megyei Bizottságának védnökségében működő tábor jó lehetőséget nyújt a fiatal képzőművészeknek, hogy ismerkedjenek a Tiszatáj szépségeivel, a Dél-Alföld nevezetességeivel. A tábor műhelykiállítása 1984. augusztus 11-től szeptember 1-ig tekinthető meg a Hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban.
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_martelyi_tabor.jpg

A Magyar Televízió műsorán: Kaviár és lencse. A Giulio Scarnacci-Renzo Tarabusi szerzőpáros fergeteges vígjátéka Málnay Levente rendezésében került képernyőre

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_almasi_eva_sinkovits_imre_lesznek_tibor_szerednyei_bela.jpgCsaládi jelenet: Almási Éva, Sinkovits Imre, Lesznek Tibor és Szerednyei Béla

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_mozi.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_mozi_2.jpg

Színházi bemutató: Donizetti Rita című vígoperája a Hilton-szálló Dominikánus Udvarában

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_gerdesits_ferenc_besztercei_pal_lukacs_laszlo.jpgRita férjei újabb cselre készülnek (balról: Gerdesits Ferenc, Besztercei Pál, Lukács László)

Francia revü a Budai Parkszínpadon:
Szó ami szó, szabadtéri színpadainkon keblekben az idén sem volt hiány. Némely érző (férfi) kebelnek már-már veszedelmesen soknak is tűnt: egyik héten rafiafonat mögül, másik héten luxus kosztümök, keppek és strassz-slipek, mellények hasitékából, egyik héten kávébarna, kakaórózsaszin, másik héten rizsporhófehér, hamvasőszibarack árnyalatú... Legutóbb Nicole Mour társulata kísérelte meg lázba hozni a fővárosi nagyérdeműt, s mint a felvételek is tanúsíthatják, ennek érdekében valóban mindent be- és levetettek.idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_nicole_mour_revu_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_nicole_mour_revu_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_nicole_mour_revu_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_nicole_mour_revu_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_nicole_mour_revu_5.jpg

Magyar könnyűzene:
Pokolgép a Budai Ifjúsági Parkban
Mielőtt bárki elrémülne: nem diverzánsok lendültek akcióba a - sajnos - bezárásra váró Ifjúsági Park ellen, hanem egy hangzatos nevű rockformáció készül föllépni itt. A tavalyi Ki mit tud?-on eredményesen szerepelt Pokolgép (Kalapács Józsefének, Paksi Endre - basszusgitár, Kukovecz Gábor - szólógitár, Varga Tibor - billentyűsök, illetve az ex-Első Emelet-tag Raus Ferenc - dob) vadonatúj show-programjával készül „robbantani" augusztus 21-én, kedden, este 7-től. Képünkön a hard-rock irányzat ifjú „páncélosai” - előtérben a csapat „kalapácsa”.
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_pokolgep_egyuttes.jpg

Dupla Omega-koncert Siófokon
Néhány napja súlyos baleset érte az Omega szólógitárosát, Molnár Györgyöt, közkeletű nevén „Elefántot”. A népszerű rockcsoport vendéglovagláson járt egy bemutatón Apajpusztán, ahol egy megbokrosodott paripa levetette hajtóját: „Elefánt” oly szerencsétlenül esett, hogy koponyarepedést szenvedett. Napokig úgy tűnt, hogy a súlyos incidens meghiúsítja az Omega tervezett akcióit. Szerencsére a közkedvelt muzsikus állapota annyira javult a Sportkórház-beli gondos kezelés nyomán, hogy orvosai engedélyével augusztus végén mégis fölléphet zenekarával a siófoki koncerteken. Az Omega egyébként három szálon futó stratégiával jelentkezik ezekben a hetekben: néhány napja volt a bemutatója a Jancsó Miklós rendezte koncertfilmnek; a siófoki hangversenyeket szeptemberben nagyszabású Omega-show követi a fővárosban a Vajdahunyad-várhoz simuló - ez alkalomra természetesen lecsapolt - csónakázó tó területén; s a tervek szerint októberben új stúdiólemezzel jelentkezik a híres társulat.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_omega_egyuttes.jpgEgy képkockányi Omega együttes Jancsó Miklós filmjéből

Az R-GO nagy éve
Az első nagylemez eddig 250 ezer példányban kelt el, a másodikból pedig, amely az Amulett címet kapta, megjelenése előtt 150 ezret rendelt a kereskedelem. Nem kell látnoki képesség annak a megjóslásához, hogy ez a 150 ezer sem fog sokáig a boltokban porosodni, amint arra is mérget lehet venni, hogy telt ház lesz az együttes augusztusi országos turnéján és szeptemberi fellépésén a Budapest Sportcsarnokban. Nagyon nagyra nőtt tavaly óta az R-Go. Az első lemez néhány dala már-már ijesztő magasra emelte a mércét.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_szikora_robert.jpgSzikora Róbert, az R-GO mindenese és frontembere

Külföldi könnyűzene:
A héten az amerikai slágerlistákat - immáron negyedik hete - Ray Parker Jr. Ghostbusters-je, a nyugat-európai slágerlisták többségét George Michael Careless Whisper című számai vezetik.

Rod Stewart - ellentétben a híresztelésekkel - nem vonult vissza az énekesi pályáról. Bizonyíték erre a közelmúltban megjelent Camouflage (Álcázás) című nagylemeze. A skót származású művész most egy új, „takarékos” véleményt vall: az igazi rockzene őszinte és ösztönös; ami nem spontán jön létre, az nem ér egy fillért sem. Ennek szellemében és jól bevált amerikai kísérőegyüttese segítségével új dalokat produkál. és spontán módon ad elő régi, nagy sikerszámokat is.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_rod_stewart.jpgRod Stewart

Boy George, a Culture Club énekes sztárja már biztos lehet benne, hogy jellegzetes alakja egyhamar nem merül feledésbe. Viaszfigurája ugyanis bekerült Madame Tussaud híres panoptikumába. „A specialisták olyan tökéletes munkát végeztek, hogy amikor tükör élé álltam a viaszbábuval, alig tudtam megállapítani, hogy melyikünk az igazi” - mondta boldogan Boy George.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_boy_george_madame_tussauds.jpgMelyik az igazi?

Helen Schneider:
Az egyik legkellemesebb meglepetés Helen Schneider budapesti fellépése volt. A tehetséges énekesnő 1953 karácsonyán született New York-ban. Nekünk is kedves ajándék volt műsora. Egy slágerén kívül nem sokat tudott róla a nagyközönség. Még az előadás napján is attól rettegett a rendezőség, hogy csak félházas koncert lesz a sportcsarnokban. Szerencsére félháznál jóval többen köszöntötték vastapssal az énekesnőt a koncert végén. Ő is és a kísérő együttese, a Kick igazán kitettek magukért. Bebizonyították, hogy a dallamos rockzenére minden korosztály „vevő”. Egy rutinos előadó tudja, hogy a sikeres fellépések után nem árt egy kicsi hallgatás, hogy azután nagyobb legyen a berobbanás. Helenről is az utóbbi hónapokban keveset hallottunk. Néhány hete kezdett ismét cikkezni róla a szaksajtó. Ezeknek az írásoknak kulcsszavai - új fazon, meglepő zene, nagy meglepetés (!). Kíváncsian várjuk a híreket, a viszontlátás reményében.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_helen_schneider.jpgHelen Schneider

A hét első felében továbbpotyogtak a gólok az NB I-es csapatok felkészülési mérkőzésein.

Kedden Ferencváros-Soltvadkert 6:0 (2:0). Soltvadkert, 1500 néző. G.: Pölöskei (2), Szabadi, Szántó, Kovács, Fischer. Zalaegerszegi TE-Ajkai Alumínium 3:0 (1:0). Zalaegerszeg, 1200 néző. G.: Nagy I. (3). Ú. Dózsa-Eger SE 2:1 (0:0). Megyeri út, 200 néző. G.: Kerekes, Ambrus, ill. Szebegyinszky. Pécsi MSC-SZEOL AK 1:1 (0:0). Pécs-Újmecsekalja, 500 néző. G.: Dobány, ill. Kovács. DMVSC-Püspökladány 2:2 (2:1). Debrecen, 800 néző. G.: Deákvári, Mörtel.

Írország (0:0), NDK (1:1), Finnország (3:0) után az európai körút negyedik állomásán kedden megszakadt a mexikói labdarúgó-válogatott veretlenségi sorozata. Leningrádban, a vendéglátó szovjet tizenegy nagy fölényben játszva győzte le az augusztus 25-én, Budapesten vendégszereplő mexikóiakat. Szovjetunió-Mexikó 3:0 (1:0).

A szerdai előkészületi mérkőzéseken Ferencváros-Építők SC 2:1 (0:0). Népliget, Építők-pálya, 500 néző. G.: Pogány (2). Tatabánya-Esztergomi Vasas 2:0 (1:0). Esztergom. G: Kiprich, Plotár. Bp. Honvéd-Vasas 4:1 (1:0). Kispest, Honvéd pálya, 150 néző. g.: Sikesdi 2, Batári, Huszák, ill. Nvúl. Rába ETO-MÁV DAC 7:2 (3:1). Győr, 1000 néző. G.: Szentes (3). Stark (2), Judik, Csonka.

A válogatott találkozó napján Kereki Zoltán, a ZTE labdarúgója az osztrák első ligás Innsbruck együtteséhez szerződött. Az osztrák klub 20 ezer dollárért szerződtette a volt válogatott hátvédet, az OTSH jóváhagyásával.

Alighogy megkezdődött a labdarúgó NB II. 1984/1985-ös bajnoksága, a múlt heti rajt után szerdán már a második fordulóra került sor.idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_nb_ii_2.jpg

Az előmérkőzést a magyar utánpótlás-válogatott vívta Svájc fiataljai ellen. Bicskei Bertalan irányításával 24 játékos készült nemcsak Svájc ellen, hanem a szeptember 25-i, Ausztria elleni EB-mérkőzésre is. A keret: Kapusok: Zsiborás (Ferencváros), Gelei (Csepel). Védők: Turbék, Rezi (ETO), Szélpál (SZEOL AK), Fabulya (Békéscsaba), Haáz (Ferencváros), Kozma (Ú. Dózsa). Középpályások: Balogh (Vasas), Bognár, Topor (Haladás), Selyem (DMVSC), Czigány (ZTE), Takó (SZEOL AK), Vincze (Tatabánya). Csatárok: Zsinka, Zsivótzky (Ferencváros), Kiprich (Tatabánya), Szekeres (Békéscsaba).
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_utanpotlas_merkozes.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_utanpotlas_merkozes_zsinka_janos.jpgZsinka (bal oldalt) elfut, s a kapu közelébe érve a következő pillanatban megszerzi a magyar utánpótlás válogatott vezető gólját

És akkor lássuk a lényeget, a Magyarország-Svájc barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzést!
Az őszi világbajnoki selejtezők előtt álló magyar labdarúgó-válogatott (szeptember 26-án lesz az első mérkőzés Mexikóért Ausztria ellen) a Népstadionban 19 órai kezdettel Svájc ellen játszott. Ezt követően, 72 órával később Mexikó lesz az ellenfél. A 17 kerettag közül Sallai és Roth nem volt az előző napokban teljesen rendben, tőlük tette függővé a kapitány a Svájc elleni összeállítást. Wolfisberg legénysége nem lebecsülendő ellenfél, a legjobbak legyőzésére is képes. Mezey György szövetségi kapitány most is hű maradt szokásához: nem jósolt. Természetesen győzelemre számított, de ugyanolyan fontos volt számára az is: a csapat miként képes megvalósítani azt a játékmódot, amelyet a VB-selejtezőkön alkalmaz majd.
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_merkozes.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_merkozes_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_merkozes_csatajelenet.jpgCsatajelenet a svájci kapu előtt

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_merkozes_garaba_imre.jpgSok kemény összecsapás tarkította a találkozót. Képünkön Garaba (sötét mezben) és Braschler tápászkodik fel a földről az egyik ütközést követően

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_merkozes_detari_lajos.jpgDétári (sötét mezben) igen kellemes meglepetést okozva bátran és nagy területen játszott első válogatottsága alkalmából. Képünkön egyik előretörése közben látható a Honvéd fiatal középpályása

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_merkozes_bodonyi_bela.jpgBodonyit (sötét mezben) ezúttal csak szabálytalanság árán tudja feltartóztatni Barberis

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_merkozes_engel.jpgEngel, a svájciak kapusa igazán nem tehetett arról, hogy háromszor is a hálóba kellett nyúlnia

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_merkozes_esterhazy_marton.jpgBent van az első. Aki szerezte: Esterházy Márton

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_merkozes_esterhazy_engel.jpgEsterházy második gólja. Engel eltakarja a labdát

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_svajc_merkozes_detari_lajos_2.jpgA remekül bemutatkozó Détári kapura bombáz


A mérkőzés góljai

A keret együtt marad a Svájc elleni mérkőzés után és közösen készül Mexikó ellen. Szombaton jön a Magyarország-Mexikó barátságos, válogatott labdarúgó mérkőzés.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr8416658834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

josé73 2021.09.29. 13:32:54

Éppen Vecsésen nyaraltunk nagymamám legfiatalabb húgánál, és egyaránt volt jegyünk a vízi- és légiparádéra meg az atlétikaversenyre is. Utóbbit választottuk, és nem bántuk meg.

maribor_ 2021.09.29. 14:11:05

@josé73: Vecsesen nyaraltunk :D Ez nagyon szocreal lett :)))))

josé73 2021.09.29. 16:03:53

Bizony, a pesterzsébeti rendőrkapitányságon volt takarítónő nagymamám két legfiatalabb húga, és Vecsésen laktak. Volt még egy érdekes élményem. Akinél nyaraltunk, annak volt egy fia, aki az udvaron a motorját szerelte, ha ráért. Egy alkalommal nem volt otthon, én az udvaron játszottam (11 éves voltam), és mivel meleg volt, megörültem a kis garázs sarkához az árnyékos részre támasztott kólásüvegnek. Mennyei frissitő lesz, gondoltam, és meghúztam alaposan. Valami sűrű gépolaj volt benne, de a színe alapján nem gondoltam volna, hogy nem kóla. Úgy harákoltam, mint nyolc és fél évvel később apám, akinek a keresztfiam keresztelőjét követő ebéden viccből vizet öntöttem a pálinkáspohárkájába.
süti beállítások módosítása