Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 Magyarország – Mexikó mérkőzés

2021.08.31. 06:48 maribor_

1984. augusztus 25., a hónap utolsó szombatja

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_headlines_dinnyeszezon.jpgMég tart a dinnyeszezon

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

augusztus 23.

Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a budapesti pártbizottság első titkára, Kapolyi László ipari miniszter, Szépvölgyi Zoltán, a fővárosi tanács elnöke és vezető munkatársaik megbeszélést tartottak a budapesti pártbizottság székházában. A tanácskozáson áttekintették a fővárosi ipar helyzetét, az energiagazdálkodás tapasztalatait, a fővárosi ipari és lakossági szolgáltatás fejlődését. Különös hangsúlyt kaptak a főváros iparának intenzív, szelektív fejlesztésével kapcsolatos feladatok.

Nicolae Veres, a Román Szocialista Köztársaság budapesti nagykövete és a nagykövetség munkatársai hazájuk nemzeti ünnepe alkalmából megkoszorúzták a román hősök sírját a Rákosligeti temetőben. A koszorúzásnál jelen volt Farkasinszky Lajos, a fővárosi tanács elnökhelyettese, Garai Róbert külügyminiszterhelyettes, a XVII. kerületi párt- és állami szervek, valamint a Honvédelmi Minisztérium képviselői. A budapesti román nagykövetség munkatársai több vidéki helységben koszorút helyeztek el a hazánk felszabadításában elesett román katonák sírjánál.

Nicolae Veres hazája nemzeti ünnepe alkalmából fogadást adott a nagykövetségen. Részt vett a fogadáson Benke Valéria, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, Sarlós István, a Minisztertanács elnökhelyettese, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, Gyenes András, az MSZMP Központi Ellenőrző Bizottságának elnöke, Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke, Faluvégi Lajos, a Minisztertanács elnökhelyettese, Horn Gyula, az MSZMP KB külügyi osztályának vezetője, Hetényi István pénzügyminiszter, Juhár Zoltán belkereskedelmi miniszter, Kapolyi László ipari miniszter, Markója Imre igazságügyminiszter, Somogyi László építésügyi és városfejlesztési miniszter, Nagy János külügyminisztériumi államtitkár, valamint a politikai, a gazdasági, a társadalmi élet számos más képviselője. Megjelent a diplomáciai képviseletek több vezetője és tagja.

Hosszantartó, súlyos betegség után, negyvenöt éves korában elhunyt Mendelényi Vilmos színművész.

A '60-as évek ünnepelt filmsztárja volt. Mindössze 45 évet élt, de rövid pályafutása során számos emlékezetes alakítást nyújtott. Mendelényi Vilmos 1962-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, de már színinövendék korától, 1958-tól filmezett. Alkatához, arcához a kamasz szerepek álltak közel. Természetességével és könnyed humorával hamar kitűnt, az 1960-as évek elején szinte minden filmben szerepelt. Emlékezetes alakítása a Két emelet boldogság című film diákja, Korbusz Sanyi. Az Esős vasárnap című filmben ő adta elő a kor nagy slágerét, a Fogj egy sétapálcát, és légy vidám című dalt. Szerepelt még többek között a Fűre lépni szabad, az Oldás és kötés vagy a Mit csinált felséged 3-tól 5-ig? című alkotásokban is. A Magyar Televízióban közkedvelt volt a Vári Évával előadott Kicsike, vigyázzon, egyszer nagymama lesz című dal is. Mendelényi Vilmos színpadon főként operettek, zenés játékok táncos-komikus szerepkörében aratott sikereket, de prózai művek karakterszerepeit is sikerrel alakította. A diplomaosztóját követően Egerbe szerződött, majd tíz évig a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt, 1974 és '77 között a Vidám Színpadon lépett föl. Élete utolsó éveiben súlyos betegsége miatt nem állt színpadra, agyvérzést kapott, emiatt tolószékbe kényszerült.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_mendelenyi_vilmos.jpgMendelényi Vilmos (középen) a Két emelet boldogság filmbemutatóján, 1960-ban, Garas Dezsővel, Törőcsik Marival és Szabó Gyulával

Az SZKP KB Politikai Bizottsága megvitatta Konsztantyin Csernyenkónak, a párt főtitkárának azt a javaslatát, amelyet az SZKP szervezeti szabályzatában végrehajtandó változtatásokra tett. A párt vezető szerepének fokozódása egyre nagyobb követelményeket támaszt a párt belső életének szervezése, a munkastílus és módszerek tökéletesítése terén. Ezért a politikai bizottság célszerűnek minősítette, hogy egyidejűleg a párt programjának újjászerkesztésén folyó munkával javaslatot készítsen elő a párt szervezeti szabályzatán esetleg végrehajtandó változtatásokat és kiegészítéseket illetően. Erre a célra a központi bizottság különbizottságot hozott létre.

Díszszemlével és nagyszabású felvonulással folytatódott Bukarestben a Románia felszabadulásának 40. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat. A díszemelvényen a román párt és állam vezetői foglaltak helyet, élükön Nicolae Ceausescuval, az RKP főtitkárával, az RSZK elnökével. Ott voltak az évforduló ünneplésére Bukarestben tartózkodó külföldi küldöttségek is, közöttük a magyar párt- és állami küldöttség, Gáspár Sándornak, az MSZMP PB tagjának, az Elnöki Tanács helyettes elnökének vezetésével. A román fegyveres erők szemléjét Constantin Olteanu vezérezredes, nemzetvédelmi miniszter vezényelte.

A díszszemle után került sor a bukaresti dolgozók ünnepi felvonulására. A demonstráció mintegy negyedmillió részvevője hosszú sorokban, transzparensekkel, nemzeti lobogókkal és a párt zászlaival, valamint a román vezetők képeivel haladt el a tribün előtt. A táblák feliratai a román gazdaság, illetve egy-egy munkáskollektíva termelésének mennyiségi növekedéséről tudósítottak, a román párt idén ősszel esedékes XIII. kongresszusának előkészületeire utaltak, s kiemelték az elnök személyes hozzájárulásának szerepét az elért eredményekben. A tömegdemonstrációt több ezer fiatal sportoló látványos és lendületes bemutatója zárta.

A Mongol Népi Forradalmi Párt Központi Bizottsága rendkívüli plenáris ülést tartott. A KB politikai bizottságának megbízásából a plénumot Dzsambín Batmönh, a Mongol Népi Forradalmi Párt KB Politikai Bizottságának tagja, a Mongol Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke nyitotta meg. A plenáris ülésen szervezeti kérdéseket vitattak meg. A Mongol Népi Forradalmi Párt KB Politikai Bizottságának megbízásából Demcsigin Molomdzsamc, a KB politikai bizottságának tagja, a központi bizottság titkára mondott beszédet.

A plénum Jumdzságín Cedenbalt egészségi állapota miatt és egyetértésével felmentette főtitkárként és a Mongol Népi Forradalmi Párt KB Politikai Bizottságának tagjaként betöltött tisztségéből. A plenáris ülésen hangsúlyozták, hogy Jumdzságín Cedenbal a Mongol Népi Forradalmi Párt és a szocialista állam élén eltöltött több mint negyven év alatt egész erejét, tehetségét és gazdag tapasztalattárát a szocializmusnak a Mongol Népköztársaságban való építése szolgálatába állította.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára táviratban köszöntötte Dzsambín Batmönht, a Mongol Népi Forradalmi Párt Központi Bizottságának főtitkárává történt megválasztása alkalmából.

Baleset áldozata lett Nadim el-Hakim tábornok, a libanoni hadsereg vezérkari főnöke. Az észak-libanoni Ehden közelében a drúz vallású vezérkari főnök helikoptere egy hegyoromnak ütközött, azonnal kigyulladt és lezuhant. A balesetet és a tábornok halálát a libanoni hadsereg eddig hivatalosan nem erősítette meg.

Negyedik napja immár, hogy nincs kapcsolat Libanon és az ország déli vidékei között - a megszálló izraeli hatóságok változatlanul lezárva tartják az egyetlen átkelőhelyet Bater és Dzsezzin között. Sem a gyalogos-, sem a járműforgalmat nem engedélyezik egyelőre a kettészakított ország részei között, hivatalosan azzal indokolva, hogy még tart az új, hatékony biztonsági berendezések felszerelése.

Bejrútban a fő figyelem most a megszállt országrész sorsára irányul: a kormány országos és nemzetközi szinten is igyekszik nyomást gyakorolni Izraelre, hogy mérsékelje elnyomó intézkedéseit. Dzsemajel államfő, Karami miniszterelnök és Nabih Berri, a déli ügyekkel foglalkozó államminiszter katonai vezetőkkel és a megszállt országrész egykori irányítóival arról tárgyalt, miként tudnák aktivizálni Dél-Libanonban a polgári közigazgatást.

A súlyos harcoktól dúlt Tripoliban törékeny tűzszünet volt, a csaknem harmincórás, véres tüzérségi összecsapás után a rivalizáló felek a jelek szerint ismét erőt gyűjtenek. A hétfő óta folytatódó harcok során immár több mint száz ember - többségükben békés polgárok - vesztette életét, a sérültek száma háromszáz felett van. A jelenlegi tűzszünet az északi egyeztető bizottság fáradozásainak eredménye, de kérdéses, hogy meddig marad érvényben.

Tizennyolc ember - köztük gyermekek - életét oltotta ki és háromszáz személyt sebesített meg egy robbanás, amely Teherán egyik forgalmas központi terén, a pályaudvar közelében történt - jelentette az IRNA iráni hírügynökség. A merénylet következtében megrongálódtak a közelben levő épületek és gépkocsik.

A merénylet elkövetőinek kilétéről nincsenek pontos értesülések, de a legújabb jelentések szerint két szervezet vállalta magára a robbantást. Párizsban egy ismeretlen telefonáló közölte az egyik hírügynökséggel, hogy a merényletet az Arya elnevezésű, monarchista iráni csoport hajtotta végre. A Reuter hírügynökség szerint ez a szervezet az Egyesült Államokban működik, és első alkalommal fordul elő, hogy politikai jellegű erőszakos cselekményt vállal magára. Az AFP francia hírügynökség teheráni irodájával ugyanakkor egy másik ismeretlen személy a „Khalaghi vértanú ellenállási hetének egysége” elnevezésű szélsőséges csoportot nevezte meg a robbantás tettesének.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_teherani_merenylet.jpgA merénylet színhelye a robbanás után

A texasi Dallasban csütörtökre virradóan voksolt a republikánus párt konvenciója. A pártdelegátusok államonkénti szavazása a várakozásnak megfelelően a teljes egyhangúság jegyében zajlott le: a november 6-i választáson a republikánus párt elnökjelöltje ismét Ronald Reagan, alelnökjelöltje újra George Bush. Reagan elnök újrajelölését Paul Laxalt nevadai szenátor terjesztette be.

augusztus 24.

Délelőtt elutazott Bukarestből a magyar párt- és állami küldöttség, amely Gáspár Sándornak, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottsága tagjának, az Elnöki Tanács helyettes elnökének vezetésével részt vett a Románia felszabadulásának 40. évfordulója alkalmából tartott ünnepségeken. A delegációt Nicolae Constantin, a Román Kommunista Párt KB PVB tagja, a Romániai Szakszervezetek Általános Szövetsége Központi Tanácsának elnöke, Constantin Oanaea külügyminiszter-helyettes és más hivatalos személyiségek búcsúztatták.

A küldöttség hazaérkezett Budapestre. A delegáció tagjai voltak: Huszár István, a Központi Bizottság tagja, a KB Társadalomtudományi Intézetének főigazgatója és Barity Miklós, hazánk bukaresti nagykövete, aki állomáshelyén maradt. A párt- és állami küldöttség fogadtatására a Ferihegyi repülőtéren megjelent Katona Imre, az Elnöki Tanács titkára, Nagy János külügyi államtitkár és Kovács László, az MSZMP KB külügyi osztályának helyettes vezetője. Ott volt Nicolae Veres, a Román Szocialista Köztársaság budapesti nagykövete.

Országos munkabeszüntető akciót kezdtek az angol dokkmunkások. Döntésük a hatodik hónapja sztrájkoló bányászokkal való szolidaritásuk megnyilvánulása. A brit dokkmunkások két hónapon belül már másodszor léptek sztrájkba; munkabeszüntető akciójuk csak a teheráruforgalom megbénulását jelenti, a személyszállítás vélhetően folyamatos marad.

Hafez Asszad szíriai elnök este Líbiába érkezett. A szíriai államfőt a bengázi repülőtéren Moamer el-Kadhafi ezredes, a líbiai forradalom vezetője és Abdesszalam Dzsallud, az észak-afrikai ország második számú politikusa fogadta.

Pakisztánba térítették reggel az India Airlines légitársaság egyik belföldi járatát. Hírügynökségek szerint a gépeltérítők szikh szélsőségesek.

Hat pakisztáni katona vesztette életét, négy pedig megsebesült indiai és pakisztáni egységek összecsapásában. Az összetűzés India Dzsammu és Kasmír szövetségi államában, Kargil térségében zajlott le - közölte az indiai kormány szóvivője. Beszámolója szerint indiai részről azután nyitottak tüzet, hogy a pakisztáni katonák többször is behatoltak India területére. A szóvivő hozzáfűzte: az indiai és a pakisztáni egységek parancsnokai tűzszünetet rendeltek el annak érdekében, hogy a pakisztáni katonák holttesteit el tudják szállítani. A Reuter hírügynökség az indiai szóvivő szavait idézve emlékeztetett arra, hogy gyakoriak a lövöldözések az indiai-pakisztáni határon létesített úgynevezett ellenőrzési vonal mentén, ahol az ENSZ-nek több nemzetiségű katonai megfigyelői csoportja teljesít szolgálatot.

Iraki katonai szóvivői közlés szerint az iraki légierő „nagy tengeri célpontot” támadott meg és talált el az iráni Kharg szigettől délre. Újabb „igen nagy tengeri célpont” megsemmisítését jelentették hajnalban. Egy ciprusi olajszállító hajó segély jelzéseket adott le Kharg olajkikötő közelében. Bahrainban észlelték a vészjeleket, és mentőhajókat küldtek a 31 ezer tonnás Amethyst nevű tartályhajóhoz. Bahraini hajózási források és a londoni Lloyds biztosító szerint a ciprusi tartályhajót rakétatalálat érte, a hajón heves tűzvész pusztít, a legénység elhagyta a hajó fedélzetét.

Közben az iraki-iráni fronton is folytatódtak az összecsapások. Bagdadi jelentések szerint az iraki csapatok az elmúlt 48 órában Majszan körzetében támadva nagy veszteségeket okoztak az ellenségnek, az iráni tüzérség pedig Bászra tartomány több települését vette tűz alá. Az IRNA iráni hírügynökség jelentése szerint az iráni alakulatok akcióik során ellenséges tüzérségi állásokat, megfigyelőpontokat, előretolt állásokat semmisítettek meg az északnyugati és nyugati fronton, és több tucat iraki katonát tettek harcképtelenné. Az iraki tüzérség ugyanakkor Abadan lakónegyedeit bombázta - jelentette az IRNA.

augusztus 25.

Konsztantyin Csernyenko, az SZKP KB főtitkára, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke levelet intézett az angliai Manchester város polgármesteréhez, kifejtve benne a Szovjetuniónak a nukleáris fegyverektől mentes zónák létesítésével kapcsolatos álláspontját. Ez év áprilisában az angol város adott otthont az atomfegyvermentes övezetekről tárgyaló első nemzetközi konferenciának, s Manchester polgármestere, aki egyben a konferencia titkárának tisztét is betölti, levélben kérte fel Csernyenkót, hogy fejtse ki a Szovjetunió e kérdéskörrel kapcsolatos véleményét.

Moszkvában szombaton közzétett válaszában a szovjet vezető leszögezi, hogy a nukleáris fegyverektől mentes övezetek létesítése fontos területe a biztonság megszilárdításáért vívott harcnak. Az ilyen zónákra vonatkozó elképzelés nem utópia, s az ennek érdekében tett erőfeszítések mór hoztak is bizonyos eredményeket. A Szovjetunió más szocialista országokkal együtt határozottan síkraszáll azért, hogy nukleáris fegyverektől mentes övezeteket hozzanak létre többek között Észak-Európában és a Balkánon, vonják ki a harctéri nukleáris fegyvereket Közép-Európa meghatározott körzeteiből, és mentesítsék a kontinenst minden közepes hatótávolságú és harcászati nukleáris fegyvertől.

A libanoni fővárosban vallási indítékú diplomáciai incidens történt, miután mintegy ezer iszlám szélsőséges rövid időre elfoglalta Szaúd-Arábia konzulátusát, tiltakozásul az ellen, hogy Rijad megtagadta a libanoni síitáktól az idei mekkai zarándoklathoz szükséges vízumot. A Hezbollah (Allah Pártja) vezetői által szervezett akció során feldúlták a konzulátust. Két órával később a szaúdi ügyvivő a kormányhoz intézett tiltakozással párhuzamosan bejelentette: Fahd király utasítására hatezer zarándoknak engedélyezik a beutazást.

Bejrút központi városrészében a biztonsági erők meghiúsítottak egy merényletkísérletet, miután egy gyanússá vált teherautóban időben hatástalanították a közel másfél mázsányi robbanóanyagot. Ezekre az incidensekre, valamint a brit követségre kilőtt páncéltörő rakétára hivatkozva a jobboldal egyesített milíciáinak szóvivője isméi: durván támadta a haladó erőket, a nyugat-bejrúti „káoszt”, s azt jósolta, hogy folytatódni fognak a hasonló akciók.

Az északi Tripoliban csupán szórványos lövöldözés volt, s ez reményt ad arra, hogy Rasid Karami miniszterelnök eredményes megbeszéléseket folytathat majd szülővárosa vallási és politikai vezetőivel az ellenségeskedés megszüntetéséről. Tripoli források egyébként közölték, hogy szeptember első napjaiban a kikötővárosba látogat Abdel Halim Haddam szíriai alelnök, aki megbékélési tanácskozást kíván tető alá hozni az egymással vetélkedő szunnita szélsőségesek és az Arab Demokratikus Párt vezetői között.

Két napon belül másodszor robbant időzített pokolgép a legnagyobb délafrikai város, Johannesburg kormányzati épületeiben - nyilvánvaló tiltakozó akcióként a most folyó választási komédia ellen, amely továbbra is jogfosztottságban hagyja az ország népének túlnyomó többségét, a fekete őslakosságot. A robbanás a délutáni csúcsforgalom idején történt, egy belvárosi hétemeletes ház ötödik emeletén. A folyosón elhelyezett robbanószerkezet megrongálta az épület három falát, és a legnagyobb károkat a közlekedési rendőrség központjának rádiós irányítótermében okozta. Itt négy fehér rendőr kisebb sérüléseket szenvedett.

Az indiai kormány bírálja azokat a nyugati országokat, amelyek a Pandzsáb államban történtek ürügyén propaganda-hadjáratot bontakoztattak ki India ellen. Az északi szövetségi államban szélsőséges nacionalista csoportok az elmúlt hónapokban összehangolt terrormozgalmat indítottak a terület elszakításának kikényszerítésére, az indiai központi kormány helyzetének megingatására. Az indiai hadsereg egységei - alkotmányos jogukkal élve - végül erélyes lépéseket tettek a terroristáknak az amritszári Aranytemplomban kiépített főhadiszállása felszámolására.

Szingh Deo hadügyi államminiszter a parlament szombati ülésén kijelentette: teljes egészében alaptalanok és hamisak azok az írások, amelyek a nyugati sajtó hasábjain jelentek meg az indiai hadsereg Pandzsáb állambeli fellépéséről.

Dél-afrikai rendőrök a szombatra virradó éjszaka Pietermaritzburg elővárosában, Imbaliban lelőttek egy fekete bőrű fiatalembert, és két másikat megsebesítettek. Az incidens egyike a diákok és a rendőrök között napok óta tartó összecsapásoknak Imbaliban. A diákok az apartheid rezsim legutóbbi erőszakos cselekményei ellen tiltakoznak napok óta.

Reagan elnök a republikánus konvenció után a Los Angeles Timesnak adott interjújában kijelentette: nem lesz több tréfa a nukleáris háborúról. Az elnöki önkritikára azután került sor, hogy Reagan saját munkatársai közölték vele vizsgálatuk eredményét: „tréfás” megjegyzése az öt perc múlva kezdődő bombázásról „megerősítette az emberek félelmét, hogy túl gyorsan lenne kész háborút indítani”. A Los Angeles Timesnak adott, békülékeny hangvételű interjújában az elnök azt hangoztatta, hogy „megoldást kell találni a problémákra, mivel az USA és a Szovjetunió az a ftét állam, amely háborút robbanthatna ki”. Ebben az összefüggésben hangoztatta az amerikai elnök magas szintű kapcsolatok, találkozók szükségességét.

Az elnök előzőleg chicagói kampánybeszédében a SALT-megállapodásokat bírálva kijelentette: „Letűntek azok a napok, amikor vagy azon dolgoztunk, hogy egyik napról a másikra grandiózus, ám eleve kudarcra kárhoztatott fegyverzetkorlátozási egyezményeket hozzunk tető alá, vagy amikor olyan mércét állítottak fel, amelynek eredményeképpen a fegyverzetek növekedését lehetővé tevő egyezmények születtek.”

augusztus 26.

Reggel már Nagy-Britannia 17 nagy kikötőjét bénította meg a dokkmunkások sztrájkja, amelyet országos küldöttgyűlésük - nagy többséggel - pénteken határozott el. A munkahelyeik védelmében 23. hete sztrájkoló bányászok támogatását célzó országos sztrájk előtt a skóciai kikötőkben már pénteken spontán munkabeszüntetésre került sor egy hollandiai szénszállítmány szervezetlen dolgozókkal való kirakása miatt.

A koppenhágai dokkmunkások elhatározták, hogy nem rakják ki azokat a katonai szállítóhajókat, amelyek szeptember elején érkeznek a dán fővárosba, a NATO őszi hadgyakorlatára szánt szállítmánnyal.

Megadták magukat este Dubaiban a hatóságoknak az indiai repülőgép elrablói. Valamennyi utas és a teljes személyzet elhagyta a gépet - közölte az indiai nagykövetség szóvivője Abu Dhabiban, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában.

A líbiai külügyminisztérium nyilatkozatában újból kifejtette, hogy az Egyesült Államokat és szövetségeseit terheli a felelősség a Vörös-tenger elaknásításáért. Tripoli véleménye szerint Washington és szövetségesei ily módon próbálnak ürügyet teremteni ahhoz, hogy e nagy fontosságú övezetben kiépítsék katonai jelenlétüket.

Az amerikai hadügyminisztérium képviselője Washingtonban bejelentette, a Reagan-kormány úgy döntött, hogy a Vörös-tenger övezetébe irányítja az America repülőgép-anyahajót. A hadászati fontosságú térségben jelenleg aknaszedés ürügyén az Egyesült Államok és más NATO-országok több hadihajója tartózkodik.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_olasz_aknakutato.jpgOlasz aknakutató hajóraj a Vörös-tengeren

Bagdadban este befejezte munkáját az arab országok miniszteri bizottsága. Szaúd-Arábia, Jordánia, Kuvait, Marokkó, Tunézia, Észak-Jemen és Irak külügyminisztere, továbbá Sedli Klibi, az Arab Liga főtitkára az iraki-iráni háború befejezését szorgalmazó akcióterv kidolgozásáról tárgyalt, és áttekintette a miniszteri bizottság eddig végzett munkáját. Sedli Klibi a tanácskozás végeztével tartott sajtóértekezletén kijelentette: a bizottság a közeljövőben mindenekelőtt azon fog munkálkodni, hogy az ENSZ-közgyűlés szeptemberben kezdődő ülésszakán határozatot fogadjanak el az öböl menti háború befejezéséről. Közölte továbbá, hogy a bizottság megpróbálja rávenni az Iránnal rokonszenvező Szíriát és Líbiát, hogy változtassa meg Irak-ellenes álláspontját.

Szaddam Husszein iraki elnök este Bagdadban fogadta a miniszteri bizottság tagjait. A bizottság az idén márciusban jött létre, és azóta a háború tárgyalásos befejezésén munkálkodik. Álláspontja szerint Irak hajlandó elfogadni az ilyen rendezést, de Irán eddig elutasított minden közvetítői kísérletet.

Humor:idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_humor_5.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_reklam_3.jpg

Kékfény:
Augusztus 22-én délután a XIV. kerületben, az Ajtósi Dürer sor és a Zichy Géza utca kereszteződésénél levő trolibuszmegállóban Károlyi András 22 éves budapesti lakos egy 74-es trolibusszal halálra gázolta Szekeres Pálné 85 éves budapesti lakost. A rendőrség kéri, hogy aki látta a balesetet, jelentkezzék a XIV. kerületi Hungária körút 149. alatt, vagy telefonon a 220-848-as számon, a 181-es mellékállomáson.

Közlemények:
Ez a Maxim! Légkondicionált nézőterünkön forró a siker! A Revue Fantastique világszínvonalon kiállított produkció folytatja sikersorozatát: 350-500 előadás! Dieter és Oswino (Amszterdam), Jidette (Hollandia), Lady M. nagy illúziói és Caesar, a kínai leopárd az attrakciók augusztusban. (Vasárnap szünnap.) Telefon: 227-858.

Ismételten tájékoztatjuk kereskedelmi partnereinket, hogy az Óra- és Ékszerkereskedelmi Vállalat ajándék és óra raktárai szeptember hónapban - költözés miatt - leltározik. Új raktárcímünk: Törökbálint, DEPÓ. Első túrakiszállítási napunk: október 9.

Megnyílt az esküvői- és alkalmiruha-különlegességek kölcsönzési boltja. Bp. XIV., Dózsa György út 29.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_allasajanlat.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_allasajanlat_3.jpg

Divat: Iskolaruhák
Jó szokás, hogy az áruházát, üzletek már ilyenkor a nyár derekán iskolaruha- és tanszerakciót szerveznek. Sokan élnek is a lehetőséggel, máshol viszont szeptemberre hagyják a teendőket. így aztán nem csoda, hogy iskolakezdéskor gyakran hosszú sorok állnak az üzletek előtt. Pedig szülő is, gyerek is észrevehette már, hogy szeptemberben szűkebb a választék, mert a legszebb modelleket, már rég megvásárolták az előrelátó anyukák. „Miből választhatunk az idén” - erre voltunk kíváncsiak, amikor körülnéztünk a Corvin Áruház „iskolaosztályán”, amelyet július 15-től nyitottak meg.idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_divat_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_divat_5.jpg

Tartósan jó kínálat, változatlan árak a zöldség- és gyümölcspiacokon:
Tartósan jó kínálat, így az időjárás jóvoltából változatlan árak várhatók a hétvégén a zöldség-gyümölcs piacokon. A jelzések szerint megfelelő a nyári burgonya, a főzőhagyma, a leveszöldségek, választékos a paprika és a paradicsom felhozatala. Az igényeket meghaladó mennyiségben kerül piacra fejes, vörös- és kelkáposzta, s az igények szerint kapható patisszon, cukkini és padlizsán. Mindenütt van elegendő fokhagyma, csöves kukorica. A piaci kínálatot fehér almapaprika, cseresznyepaprika és méretes uborka gazdagítja. Mind több piacon van kisebb mennyiségben másodvetésből származó sóska, paraj, fejes saláta, retek és csemege zöldhagyma. Vagonszámra érkeznek Budapestre és a vidéki városokba a zöldbabszállítmányok. Választékos és bőséges a hétvégi gyümölcskínálat is. Nagy mennyiségben árusítanak görögdinnyét. Az igényeket kielégítő az őszibarack, a szilva és a ringló felhozatala, s már emelkedik a szőlő mennyisége, bővül választéka. Kevesebb viszont már a sárgadinnye. Egyes piacokon kapható még sárgabarack, ribiszke és színes egres is.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_mozsi_uj_elet_mgtsz.jpgNapi hét vagon (hetven tonna) zöldbabot takarítanak be a mözsi Új Elet Tsz földjeiről

Uborkaszezon:
A Zöldért zalaszentgróti hűtőházában igazi uborkaszezon van. Eddig 100 vagon ötliteres savanyúság készült el, főleg a szovjet és a hazai piacra, de még újabb 80 vagon ecetesuborka gyártását tervezik az idén.
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_zoldert_hutohaz.jpg

Új tartósítási mód az élelmiszeriparban:
Új tartósítási eljárással készült csirkehúst hozott forgalomba a Budapesti Baromfinagykereskedelmi Vállalat és a Kőbányai Közért Vállalat. Az ionizált sugárral kezelt élelmiszerek kedvezőbb tulajdonságot mutatnak, mint a más módszerrel tartósítottak. Magyarországon a besugárzott élelmiszerek forgalomba hozatalát az 1977-ben életbe lépett élelmiszertörvény szabályozza. A hazai kutatók és a külföldi szakértők véleménye szerint az így tartósított termékek fogyasztásra alkalmasak, egészségre ártalmatlanok.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_tartositott_csirke.jpgA tartósított csirke már kapható a boltokban

Épül az almatároló:
Ideiglenes almatároló épül Egerváron, a Zalaegerszegi Állami Gazdaság hűtőházánál. A nyár elején kezdték meg a tárolótér építését a ZÁÉV munkásai, s várhatóan szeptember 15-ig átadják rendeltetésének. Jelenleg a szerkezet festésén dolgoznak.
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_almatarolo.jpg

Új gabonasiló:
230 millió forintba került a dunaújvárosi kikötőben felépült új gabonasiló, amely 23 ezer tonna gabona tárolására alkalmas. Az új létesítmény a folyami szállítás ki- és berakodását segíti.
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_dunaujvarosi_gabonasilo.jpg

Hallásvizsgáló állomás Kőbányán:
Korszerű audiológiai állomást adtak át tegnap Kőbányán a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban. A létesítmény a kerületi vállalatok, üzemek anyagi hozzájárulásával és jelentős értékű társadalmi munkával készült el. Az új állomáson főként a zajos munkahelyeken dolgozók hallását vizsgálják majd rendszeresen, hozzájárulva az esetleges károsodások megelőzéséhez, kiküszöböléséhez.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_bajcsy_zsilinkszky_korhaz.jpgAz első rendelés a hallásvizsgáló állomáson

Oktatási központ:
Új oktatási központot adtak át Székesfehérvárott, a Videoton Elektronikai Vállalatnál. Sporttermek, színházterem, hetvenezer kötetes könyvtár is van az épületben.
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_videoton_oktatasi_kozpont.jpg

Négyszínnyomó gépek a veszprémi Pannon Nyomdában:
Új, csehszlovák gyártmányú nyomdagépeket helyeztek üzembe a veszprémi Pannon Nyomdában. Az adamovi Adast nyomdaipari gépgyár négyszínnyomó gépsora és egyszínnyomó gépe az iparág élvonalába tartozik. Prototípusaikat tavaly mutatták be egy moszkvai nemzetközi kiállításon. A 4,8 millió forintért vásárolt berendezések a vártnál hónapokkal korábban érkeztek meg Veszprémbe, így már idén is jól hasznosíthatók, minőségi változást hoznak a különféle színes kiadványok készítésében. A négyszínnyomó Dominant előnye, hogy a szakaszos színfelhordással ellentétben egy menetben készíthetők a színes nyomatok, ami lehetővé teszi a gyártás közbeni korrigálást. Ezáltal gazdaságosabb, jobb minőségű a termelés. Az ország vidéki nyomdáiban még ritkaság számba menő, folyamatos négyszínnyomó gépen a korábbinál mutatósabb termékismertetők, címkék készülhetnek, egyebekben a Pápai Húskombinát, a borpalackozó üzemek exportra kerülő gyártmányaira. Idén hétszázezer darab különféle naptárat készít a Pannon Nyomda. A következő „naptári szezonban” is jól tudják hasznosítani színnyomásukra az új gépsort. A néhány hete érkezett berendezéseket csehszlovák szakemberek segítségével helyezték üzembe, s próbálták ki a Pannon Nyomda fiatal gépmesterei. A Dominant jó márka, amelyet tőkés országokban is vásárolnak. A veszprémi gépsort üzembe helyező munkások némelyike például az Egyesült Államokban is szerelte már berendezéseiket.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_veszpremi_nyomda.jpgApostol László, a nyomda fiatal gépmestere csehszlovák szerelők segítségével ismerkedett meg a berendezéssel

A Munkásmozgalmi Múzeum kiállítása a szlovák nemzeti felkelésről:
A szlovák nemzeti felkelés 40. évfordulója alkalmából kiállítás nyílt meg a Magyar Munkásmozgalmi Múzeumban. A Szlovák Nemzeti Felkelés Múzeuma anyagából rendezett tárlaton 22 tabló - 200 fotó, illetve más dokumentum - kíséri nyomon a szlovák nép fasizmus ellen vívott, a felszabadulásért folytatott harcát. A kiállítás megnyitásán részt vettek a párt, az állami és a társadalmi szervek képviselői, s jelen volt a diplomáciai képviseletek több tagja is. A kiállítást szeptember 7-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_munkasmozgalmi_muzeum.jpgTablók a Szlovák Nemzeti Felkelés Múzeumának anyagából

A pesti korzó:
Hosszú évekig feldúlt építési terület, fojtó por és salak kiapadhatatlan forrása volt, ma a belváros nyüzsgéséből menedéket nyújtó békés sziget; ez a Lánchíd és Erzsébet híd pesti hídfői közt elnyúló hatszáz méteres sétány: a Korzó. E partszakasz hivatott rehabilitálni azt az elítélő felhangot, ami évtizedekig ehhez a - naplopás és léhaság szinonimájaként emlegetett - szóhoz társult. Pedig a televízió és rádió nélküli óvilágban a korzózás nemcsak a felső tízezer kiváltsága volt, a köznép is a korzón (ha nem is éppen ezen, mert a korzók is szigorúan rangsor szerint alakultak ki) élt társadalmi életet, cserélte ki a híreket és vitatta meg a világ eseményeit. A Duna-parti korzó egyidős a világvárossá növekedő Budapesttel, városvédők és városújítók heves ellencsatározásai közt készült el itt a - majdan - európahírű szállodasor.idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_pesti_korzo_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_pesti_korzo_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_pesti_korzo_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_pesti_korzo_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_pesti_korzo_5.jpg

Újra megnyílt:
12 év után ismét megnyílt a nagyközönség előtt a Fővárosi Állatkert pálmaházának alagsorában a tengeri és édesvízi akvárium. Az édesvízi medencékben magyar vizekben található 74 halfajtából ötvenet mutatnak be. A másik szárnyban az Adriában honos fajtákkal ismerkedhetnek meg a látogatók.
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_allatkert.jpg

Kubai karnevál a Fővárosi Nagycirkuszban:
Kubáról sok mindent tudtunk, de azt talán a latin-amerikai ország jobb ismerői is kevésbé, hogy jelentős cirkuszművészete lenne. És most itt szerepel az alkalmi társulat (alkalmi, mert például a táncosok a havannai televízió balettkarából jöttek), hogy a budapesti közönség, amely igazán elkényeztetett világhírű cirkuszok által, egy újabb együttest is szívébe zárjon. Képeink ízelítőt adnak a műsorból. Van lü Li perzs-száma, Virginia lengőkötele, vagy Mesa bohóc esetlen figurája bizonyára szerepelni fog az emlékképek között is.idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_kubai_cirkusz_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_kubai_cirkusz_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_kubai_cirkusz_3.jpg

Chaplin fia Pesten:
Rövid ideig Budapesten tartózkodott Christopher Chaplin, a felejthetetlenül nagy filmművész fia. Külföldi filmesek tárgyaltak ugyanis a Társulás Stúdióval egy koprodukciós filmről, amelynek főszerepét a Chaplin-fiú játssza majd.
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_christopher_chaplin.jpg

A Magyar Televízió műsorán: Lüszisztraté. Petrovics Emil operája

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_luszisztrate.jpgA felvétel egy pillanata

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_mozi.jpg

Színház: Jóccakát, anya! Próbán a Pesti Színházban
Jóccakát, Anya! a magyarított címe Marsha Norman drámájának, amelyet az elmúlt esztendőben mutattak be a Broadwayn. A Pesti Színház szeptember 28-án tűzi műsorára Ungvári Tamás fordításában a gyorsan Pulitzer-díjas színpadi alkotást. Horvai István vezetésével Tábori Nóra és Kútvölgyi Erzsébet próbálja anya és lánya szerepét, egy békésnek ígérkezett szombat este küzdelmét.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_kutvolgyi_erzsebet_tabori_nora.jpgKútvölgyi Erzsébet és Tábori Nóra

Magyar könnyűzene:
A 35. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Heilig: Talán még nem tudod (Eszményi Viktória és Heilig Gábor), 2. Presser-Sztevanovity D.: Mint Hawaii (Komár László), 3. Faragó-Juhász: Zene kell a szerelemhez (Zalatnay Sarolta).

Az előadók között: 1. Balázs-Horváth: Kölykök a hátsó udvarból (Korál együttes), 2. Kovács: A szomszéd lánya sem zavar (WU-2), 3. Presser-Sztevanovity D.: Kinn is vagyok, benn is vagyok (LGT).

Újra itthon Katona Klári:
Az év énekesnője lett Katona Klári. A bejelentés szokatlannak tűnik így a nyárutón, hiszen a népszerűségi szavazásokból az év végén szokás megtudni, ki lett a legjobb. Nálunk. Kubában viszont nemrégiben hozták nyilvánosságra az eredményt, amelyből kiderült: magyar énekesnő, Katona Klári nyerte el a kitüntető címet. A honi Pop-Meccshez hasonló játékot az idén ötödik alkalommal rendezték meg a karib-tengeri szigetországban, és a jubileum tiszteletére rangos gálaműsort állítottak össze, amelynek díszvendégeként hívták meg Klárit.
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_katona_klari.jpg

Külföldi könnyűzene:
A héten az amerikai slágerlistákat - immáron negyedik hete - Ray Parker Jr. Ghostbusters-je, a nyugat-európai slágerlisták többségét George Michael Careless Whisper című számai vezetik.

Mick Jagger:
Mick Jagger, a Rolling Stones együttes vezéregyénisége egy szólólemezen dolgozik, amin rock számoktól funky zenéig minden lesz. Az önálló munka miatt sokan arra a következtetésre jutottak, hogy a Rolling Stones feloszlik. Ezt megerősítették az angol sajtó hírei, amelyek szerint az együttes tagjai nagyon mérgesek Jaggerre; nem mentek el gyermekének keresztelőjére, valamint Keith Richardsszal hosszú ideje nem is beszélnek. Ám az érintettek megelégelték a sok mende-mondát és kijelentették, hogy mindez hazugság. Egyezségük van, hogy amikor nincs közös lemezfelvételük vagy koncertjük, akkor mindegyikük azt csinál, amit akar. Ez az egyik fő oka, hogy az együttes hosszú ideig együtt tudott maradni és ennek köszönhető, hogy eddig is számtalan önálló munkát végeztek. Rengeteg közös tervük van és eszük ágában sincs, hogy szétváljanak.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_mick_jagger.jpg„Eszünk ágában sincs szétválni”

Az együttes nem hogy nem oszlott fel, hanem változatlan formában, még ha az utóbbi időkben csak formálisan is, de mindvégig fentmardt. Sajnos, szomorú aktualitást ad, hogy cikkünk írásakor, 2021. augusztus 24-én, nyolcvanéves korában elhunyt Charlie Watts, a zenekar dobosa, aki 1963 januárja óta volt a zenekar tagja. Mick Jagger és Keith Richards mellett az egyedüli volt, aki az összes stúdióalbumon szerepelt.

Kitűnő eredménnyel zárta spanyolországi túráját a Videoton csapata. Pénteken este Zaragozában, a hagyományos nemzetközi torna döntőjében 3:1 (0:1)-re legyőzte a chilei Universidad Catolica együttesét. Turtado góljával sokáig a chileiek vezettek, a második félidőben azonban a Videoton ritmust váltott és Burcsa mesterhármasával megérdemelten szerezte meg a tornagyőzelmet.

Szombati edzőmérkőzések: Ú. Dózsa-Bp. Honvéd 3:3 (0:1). Megyeri út, 500 néző. G.: Ambrus, (11-esből), Kerekes, Schróth, ill. Gyimesi (2), Sikesdi. Zalaegerszegi TE-Rába ETO 4:3 (1:1). Győr, 1000 néző. G.: Nagy I. (2), Gass, Soós, ill. Lakatos, SzentesHlagyvik. FTC-Eger SE 1:0 (0:0). Eger, 3500 néző. G.: Rubold. Pécsi MSC-Csepel 2:1 (1:0). Pécs, 1500 néző. G.: Dárdai (2), ill. Kelemen. Spartak Trnava-Haladás VSE 1:0 (0:0). Trnava, 3000 néző.

A labdarúgó NB II. hétvégi fordulójában a volt első osztályú csapatok közül a Volán győzött, a Diósgyőr döntetlent ért el, a Nyíregyháza kikapott.idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_nb_ii_gollovolista.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_nb_ii_strausz_laszlo_vaci_izzo.jpgStrausz László, az újonc Váci Izzó MTE csapatkapitánya, a góllövő lista éllovasa

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_nb_ii_nagykanizsai_olajbanyasz_laszlo.jpgNagykanizsán László nyitotta meg a gólok sorát

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_nb_ii_baja_szekszard.jpgA Baja-Szekszárd mérkőzésen a játékosok nem mentek a szomszédba egy kis keménykedésért. Kovács Bélát (blara) nem lehet kizökkenteni a nyugalmából

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_nb_ii_22_sz_volan_sbtc_zimonyi.jpgZimonyi a salgótarjáni védelem oszlopa volt. 22. sz. Volán-SBTC 0:1

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_nb_ii_dunaujvarosi_kohasz_szolnoki_mav_mte.jpgA Dunaújvárosi Kohász-Szolnoki MÁV MTE (1:2) mérkőzésen Boros, a vendégek kapusa, a mezőny legjobbjának bizonyult

Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_teruleti_bajnoksagok.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_teruleti_bajnoksagok_drava_csoport_ujpetre_pvsk.jpgA Dráva-csoportban Újpetre-PVSK 0:4. A „sínen" futó vasutas támadások sokaságában ezúttal még sikerült tisztázni az újpetrei védelemnek

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_teruleti_bajnoksagok_drava_csoport_kaposvari_rakocsi_mazaszaszvar.jpgSzintén a Dráva-csoportban Kaposvári Rákóczi-Mázaszászvár 3:1. A Rákóczi harmadik gólja a hálóban

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_teruleti_bajnoksagok_matra_csoport_honved_papp_jozsef_se_edeleny.jpgBorsodi rangadót vívtak a területi labdarúgó-bajnokság Mátra csoportjában. A H. Papp J. SE 2:1 arányban diadalmaskodott az Edelényi Bányász ellen. A honvédek mindkét gólját Balogh (az edelényi Farkastól takarva, egy „emelettel” magasabban látható) szerezte

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_teruleti_bajnoksagok_duna_csoport_vasas_ikarus_oroszlanyi_banyasz.jpgA Duna-csoportban Ikarus-Oroszlány 1:1. A fehérnadrágos Ikarus támadásban

A válogatott találkozó napján Bogotában Kolumbia labdarúgó-válogatottja barátságos mérkőzésen meglepetésre 1:0 (0:0) arányban legyőzte a volt világbajnok Argentínát. A 35 000 néző előtt lezajlott találkozón Prince az 56. percben szerezte a győztes gólt.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_kolumbia_argentina.jpgA kevés vendégpróbálkozások egyike

És akkor lássuk a lényeget, a Magyarország-Mexikó válogatott labdarúgó-mérkőzést!
Ez aztán a tempó: alighogy elutaztak a svájciak, máris megérkezett Budapestre Mexikó válogatottja. Az 1986-os világbajnokság házigazdái Malmöből jöttek, 1:1-es eredménnyel. Ez is jelzi, hogy a tengerentúliak keményebb diót jelentenek majd szombaton a magyaroknak, mint szerdán a svájciak elleni 90 perc volt. Az őszi nyitány - bár soha ne legyen rosszabb - meglehetősen megosztotta a közvéleményt. Az utolsó húsz perc kivételével, amely eldöntötte a mérkőzést, inkább elmarasztalás érte a válogatottat, mint dicséret. Kétségtelen, hogy a VB-selejtezők sikeres megvívásához magasra került a mérce, de meg kell szabadulni attól a régi és hibás szemlélettől, hogy idény elején nem lehetséges a jó játék. A találkozóval kapcsolatban érdekesség, hogy a magyar és mexikói válogatott eddig csak kétszer mérkőzött egymással. Először 1958-ban a svédországi világbajnokságon (4:0), majd hosszú évekkel később, 1977-ben, Pueblában (1:1). Az 1986-os VB házigazdája tehát először lép pályára Magyarországon.
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_merkozes_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_merkozes_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_merkozes_garaba.jpgMintha többen lettek volna a mexikóiak: Garabára is ketten támadtak

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_merkozes_bodonyi.jpgBodonyi sem bírt az őrzőivel

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_merkozes_garaba_roth.jpgA mexikói védők gyűrűjéből Garaba és Róth ugrik fel fejelni. A labda megcsúszott Garaba fején és elsuhant a védők felett

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_merkozes_detari_lajos.jpgDétári, a Bp. Honvéd fiatal középpályása a svájciak ellen jól, a mexikóiak ellen mérsékelten játszott

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_merkozes_negrete.jpgNegrete (16) belövi a mexikói csapat első gólját, Andrusch tehetetlen

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_merkozes_garaba_roth_2.jpgQuirorte (4) elfejeli a labdát Garaba (8) elöl. Balról Róth

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_mexiko_merkozes_heredia.jpgHerediának ezen az estén nem lehetett gólt rúgni


A mérkőzés góljai

Ezzel az Időkapszula 1983/84-es sorozatunk végére értünk. Következik az 1984/85-ös bajnokság bevezetője, melyben bemutatjuk az NB I. 16 résztvevőjét.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr6516665090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.08.31. 19:24:31

Durva, hogy egy csillés mennyit kereshetett.

maribor_ 2021.09.01. 09:17:47

@gigabursch: A banyaszok legendasan jol kerestek akkoriban.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2021.09.01. 11:44:58

@maribor_: de a Népsport lehúzta a sporit hogy mekkorát hibázott az első gólnál. Ha tévében is megnézték volna, ezt nem írják le :-)

Head Honcho 2021.09.04. 21:10:12

"a republikánus párt elnökjelöltje ismét Rónáid Reagan"

Ehhez tényleg egy külsős szem kell, észrevenni az ilyeneket? :)

maribor_ 2021.09.08. 14:03:49

@Head Honcho: Van új posztunk. Ciánkapszula, kötél, forgótáras pisztoly bekészítve az iróasztalfiókba....
süti beállítások módosítása