Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpghungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 Magyarország – Ausztria VB-selejtező mérkőzés

2021.11.22. 07:51 maribor_

1984. szeptember 26., a hónap utolsó szerdája

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_headlines_battonyai_gyermekek.jpgNegyven évvel ezelőtt, 1944. szeptember 23-án elsőként Battonya határában léptek magyar földre a felszabadító szovjet csapatok. Az ünnepségsorozat után helyi kisiskolások birtokba vehették a T-34-es harckocsit a battonyai emlékparkban

Lássuk először az elmúlt egy hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

szeptember 20.

Grigorij Vascsenko szovjet kereskedelmi miniszter - Juhár Zoltán belkereskedelmi miniszter társaságában - felkereste a kőbányai vásárvárost. A vásárlátogatás után az MTI munkatársának elmondta: a BNV-n bemutatott magyar és szovjet fogyasztásicikk-újdonságok is bizonyítják, hogy van lehetőség a két ország közötti belkereskedelmi választékcsere bővítésére. A Szovjetunióban kedveltek a magyar termékek, különösen a textilruházati cikkek, bútorok, szőnyegek. A szovjet kiállítók termékeit szinte kivétel nélkül megrendelheti választékcserében a magyar belkereskedelem. A két ország közötti választékcsere értéke idén mintegy ötvenmillió rubel - öt év alatt a kétszeresére növekedett -, jövőre várhatóan további 10-15 százalékkal gyarapszik.

A Szovjetunió pavilonjának kereskedelmi igazgatója, V. Ignotusenko sajtótájékoztatót tartott. A Budapestre eljött szovjet kiállítók - mondta - a BNV eddigi hat napján 845 millió rubel értékű üzletel kötöttek. Az Autóexport vállalta, hogy jövőre 26 ezer 700 személygépkocsit - ezen belül 25 ezer Ladát - szállít Magyarországra. Az Ikarus 7300 városi és városközi autóbuszt ad át szovjet partnerének.

A magyar szakvállalatok évente több mint 420 millió rubel értékű szovjet közszükségleti cikket vásárolnak. A 80. őszi BNV módot adott arra, hogy az exportőrök és az importőrök előzetesen áttekintsék gazdag ajánlataikat, s így fölkészüljenek a jövő évi szállítások jegyzőkönyvének mielőbbi összeállítására.

Csütörtökön, a BNV utolsó szakmai napján, több kiállító is. beszámolt vásári tapasztalatáról. A szovjet Technointorg külkereskedelmi egyesülésnél elmondták: a vásáron 9 millió rubel értékű szerződést készítenek elő, amelynek alapján 1985-ben színes és fekete-fehér televíziókészülékeket, fényképezőgépeket, órákat, mosógépeket, porszívókat szállítanak Magyarországra. A magyar partnerek cserébe rádiómagnó-alkatrészeket, halogénlámpákat exportálnak.

A Volán is sajtótájékoztatón számolt be tevékenységéről. A BNV-n több tízmillió forintos fuvarozási szerződést kötöttek. A Mahart arról számolt be, hogy rövidesen megkezdi saját gyártmányú vitorlás csónakjainak értékesítését.

Kiosztották a Kiváló Áruk Fóruma okleveleit. A KÁF-pályázatra - amelyet a mostani őszi BNV-re hirdetett meg az Országos Piackutató Intézet - hetvennyolc gyártó 178 termékével nevezett be. A minősítő bizottság ötvenöt gyártó 117 termékét ítélte alkalmasnak arra, hogy a KÁF megkülönböztető minősítő emblémával kerüljön az üzletekbe. A legtöbb kiváló termék - ötvenöt - élelmiszer, a legkevesebb - tizenkettő - pedig textilruházati cikk.

A BNV-n láttuk:

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_bnv_hutolada.jpgA díjazott fagyasztóláda továbbra is hiánycikk

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_bnv_aka_politoys.jpgAKA-Politoys kooperációban készülő termékek

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_bnv_divat.jpgNagy érdeklődéssel figyelik a BNV-n a különböző kereskedelmi cégek legújabb divataiból rendezett bemutatókat

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_bnv_racita.jpgA RACITA bemutatja azokat a termékeit, amelyet a jövő évben forgalomba hoz

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_bnv_szatmar_butor.jpgA mátészalkai Szatmár Bútorgyár többféle elemes bútorral jelentkezett az őszi BNV-n

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_bnv_nyiregyhazi_konzervgyar.jpgNyíregyházi Konzervgyár új termékeiről készült felvételünk

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_bnv_lada.jpgA Lada 2107 a család legújabb tagja. Sikeresen egyesíti magába az eleganciát, a tartósságot, a biztonságot és a kényelmet. Műszaki adatai közül fogyasztása 100 kilométerenként 90 kilométeres sebesség mellett 7,4 liter, városban 10,6 liter

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_bnv_fabulon.jpgA Fabulon-pavilon ízléses dekorációja a díjazott termékekkel

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_bnv_magyar_viscosagyar.jpgBemutatkozik a Magyar Viscosagyár

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_bnv_latex.jpgA LATEX standján

Családtagjai, barátai, pályatársai, s tisztelőinek ezrei mély részvéttel búcsúztatták a Farkasréti temetőben Máté Pétert, a hazai könnyűműfaj egyik legismertebb egyéniségét. A népszerű énekes és zeneszerző legnagyobb sikerét Elmegyek című számával aratta, amelyet Sylvie Vartan vitt világsikerre. Máté Péter többször komponált színházaknak, legutóbb a Fővárosi Operettszínházban mutatták be nagy sikerrel a Kaméleon című revü-musicalt, Máté Péter dallamaival.

Az Országos Rendező Iroda, az Ifjúsági Rendező Iroda és a Szabadfoglalkozású Előadóművészek Szakszervezeti bizottsága, valamint a család, a barátok, a pályatársak nevében Gál Iván, az IRI igazgatója mondott búcsúbeszédet.

A brit kormány jóváhagyta a Hongkongról létrejött brit-kínai megállapodás tervezetét. A koronagyarmat jövőjéről - elvileg - jóváhagyólag kellene döntenie a hongkongiaknak, és ami fontosabb, a brit parlamentnek is. Londonban úgy hírlik, hogy e két, lefutottnak tekinthető aktusnak kevés gyakorlati jelentősége van.

Sok ember halálát és sebesüléseket okozó súlyos bombamerényletet követtek el délben a libanoni amerikai nagykövetség egyik épülete ellen. A falangista milícia által ellenőrzött területen levő Aukarban, Bejrúttól mintegy tíz kilométerre északkeletre levő négyemeletes épület déli szárnya összeomlott, és tűz keletkezett, amelyet a nagy erőkkel kivonuló tűzoltóság csak két óra múltán tudott megfékezni. A libanoni állami rádió szerint 16 ember halt meg, s mintegy hatvanan szenvedtek sérülést. A falangista milícia adója 23 halottról és legalább hetven sebesülésről számolt be. Reginald Bartholomew amerikai nagykövet is súlyosan megsérült, s ugyancsak a sebesültek között van a brit nagykövet, aki az épületben tartózkodott.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_bejruti_merenylet.jpgAz amerikai kirendeltség épülete, röviddel a robbanás után

A rendőrség közleménye szerint egy diplomáciai rendszámú teherautó áthatolt az épület körül emelt útakadályon, s rövid tűzharc után néhány méternyire megközelítette az épületet, amikor felrobbant a benne elrejtett mintegy 150 kilogramm robbanóanyag. Alig néhány perccel az akció után egy ismeretlen telefonáló bejelentette az AFP francia hírügynökség bejrúti irodájának, hogy az „Iszlám szent háború” nevű szervezet tagjai hajtották végre a merényletet.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_bejruti_merenylet_2.jpgA mentőcsapatok és az egyik áldozat holtteste

A Bikfajában immár negyedik napja tanácskozó miniszteri értekezlet a hír hallatán felfüggesztette munkáját. Valamennyi vezető politikus - így Rasid Karami kormányfő, Valid Dzsumblatt és Nabih Berri muzulmán miniszterek - megbélyegezte az akciót.

Tel-Avivból érkezett jelentések megerősítették, hogy a megszállt Dél-Libanonban az Antoine Lahad-féle zsoldoshadsereg tagjai Szohman faluban nyolc polgári lakost megöltek, s vagy tucatnyi mást megsebesítettek, így állva bosszút, amiért néhány órával korábban e térségben a nemzeti ellenállás harcosai rajtuk ütöttek, és négy társukat megölték.

Irak „figyelmeztető szándékkal” légitámadást hajtott végre Harg iráni olajkikötő létesítményei ellen, anyagi károkat okozva a kikötői berendezésekben - jelentette az INA iraki hírügynökség egy katonai szóvivő közlésére hivatkozva.

szeptember 21.

Befejeződtek a BNV-n az üzleti tárgyalások. A fogyasztási cikkek nemzetközi kínálatáról és a keresletről Spilák Ferenc belkereskedelmi miniszterhelyettes nyilatkozott. Elmondta, a textil-, a cipő- és az élelmiszeripar termékei korszerűek, igazodnak a vásárlók igényeihez. Hogy ez a bolti választékban is tükröződjék, ahhoz javítani kell az ipari és a kereskedelmi vállalatok együttműködését.

A szocialista országok kiállított termékeivel kapcsolatban a miniszterhelyettes hangsúlyozta: számolnunk kell azzal, hogy az újdonságok, a jó minőségű, tetszetős cikkek jövőre még csak részben jutnak el a magyar üzletekbe, mert a sorozatgyártást csak a kedvező fogadtatás után kezdik meg. A legrugalmasabb importlehetőség az áruházak közötti közvetlen árucsere. Ilyen módon jövőre mintegy kétmilliárd forint értékű termék érkezik a szocialista partnerek áruházaiból.

Gábor András ipari miniszterhelyettes a B pavilonban átadta az Ipari Minisztérium gyártmányfejlesztési pályázatának díjait. A pályázó hatvan vállalat 500 terméke közül első díjat kapott a Mechanikai Művek Termik Carbon légtisztító készüléke, a Hajdúsági Iparművek öt- és tízliteres forróvíz-tárolója, az Orion hordozható színes tévéje, a Borsodi Vegyi Kombinát és a Tisza Cipőgyár közösen kifejlesztette, pvc granulátumból készített cipőtalpa, a Helia D kozmetikumcsalád, a Váci Kötöttárugyár Adidas szabadidőruházati termékei, a Habselyem Kötöttárugyár Fény elnevezésű női alsóruházati termékcsaládja, a Budaprint szabadidő- és sportruházati termékcsaládja, a Duna Cipőgyár és a Simontornyai Bőrgyár közösen kifejlesztett, nyúlnappa bőrből készült cipői, valamint a Tisza Bútorgyár Capri konyhabútora.

Átadták a fogyasztók díját. A vásárlátogatók szavazatai alapján a Fogyasztók Országos Tanácsa az EVIG barkácskészletét, a Debreceni Kötöttárugyár Ritmus márkanevű pulóvereit, a Békéscsabai Konzervgyár rostos gyümölcslé készítményeit, az Elzett mágneses ajtózárát, valamint a Helia D kozmetikumcsaládot tartotta a legkiemelkedőbbnek.

A Raznoexport szovjet külkereskedelmi egyesülés vezetői magyarországi partnereikkel találkoztak. Kölcsönösen tájékoztatták egymást a fogyasztási cikkek egyre növekvő forgalmáról, és a választék bővítésének lehetőségeiről. Az NDK-beli kiállítók sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy a Florena cég nagy sikert aratott újfajta kozmetikai cikkeit felajánlották a magyar vállalatoknak. Hasonlóképpen bármikor kész szállítani az NDK-beli Petrolchemisches Kombinát is a vásárra hozott újdonságaiból, köztük az NSZK Salamander-licence alapján gyártott készítményből, amellyel cipőket, bőr- és bőrruházati cikkeket, textíliákat lehet házilag impregnálni.

Benke Valéria, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Társadalmi Szemle szerkesztő bizottságának elnöke látogatást tett Szolnok megyében. Jászberényben, a városi pártbizottság székházában a megye vezetői fogadták. Majoros Károly, a megyei pártbizottság első titkára tájékoztatta a vendégeket a megye iparának és mezőgazdaságának eredményeiről, a lakosság életkörülményeiről, valamint az embereket foglalkoztató kérdésekről. Ezt követően Benke Valéria felkereste a város tanítóképző főiskoláját, s Fábián Zoltán főigazgató kalauzolásával ismerkedett az ott folyó oktatómunkával.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_benke_valeria.jpgBenke Valéria a Tanítóképző Főiskola hallgatói között rajzórán

A látogatás következő állomása a Jászberényi Hűtőgépgyár volt. A hatezer fős munkáskollektíva nevében Gorjanc Ignác vezérigazgató üdvözölte Benke Valériát, s tájékoztatta a jászsági nagyüzem termelési eredményeiről, a dolgozók élet- és munkakörülményeiről. A tájékoztató után a Politikai Bizottság tagja megtekintette az üzemet, valamint a gyári lakótelep szociális és kulturális létesítményeit. Szolnok megyei programjának befejezéseként Benke Valéria a városi pártszékházban rendezett aktívaülésen tájékoztatást tartott időszerű bel- és külpolitikai kérdésekről.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_benke_valeria_2.jpgEgy kis magánbeszélgetés üzemlátogatás közben: hogy érzi magát a Hűtőgépgyárban?

Szűrös Mátyás, az MSZMP Központi Bizottságának titkára fogadta az MPLA-Munkapárt küldöttségét, amelyet Antonio Jacinto do Amral Martins, a Központi Ellenőrző Bizottság elnökhelyettese, a Központi Bizottság tagja vezet. A szívélyes, baráti légkörű találkozón a két párt kapcsolatainak kérdéseiről folytattak megbeszélést.

A Motörhead együttes első magyarországi fellépése volt a napon. Akár egy rövidebb lélegzetű fesztiválnak is beillett az a legszilajabb rockirányzat jegyében fogant koncertest, amelyet az Ifjúsági Rendező Iroda gondozott. Három nehézfém-zenekar lépett pódiumra a XV. kerületi Czabán Samu téren található Volán SC stadionban: az egyik nemzetközi híresség, az angol Motörhead, a másik a magyar rockcsoportok élenjáróinak egyike, a Pandora’s Box, a harmadik pedig egy nemrég alakult és ötleteivel, ízes megszólalásával mindjárt nagy föltűnést keltett fiatal formáció, a Pokolgép (utóbbi ezen az estén szólistájuk sorkatonai kötelezettsége miatt vendégénekessel jelentkezett). A Pokolgép frissessége, s a Pandora’s Box Vikidál Gyula vezérelte lendülete remek hangulatot kovácsolt, mikor fölzúgtak a Motörhead rock-motorjai.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_motorhead.jpgDrágább volt, mint egy focimeccsre kimenni...

Jegyzőkönyv aláírásával Moszkvában véget ért a KGST végrehajtó bizottságának 111. ülése. A kétnapos tanácskozáson, amelyen magyar részről Marjai József miniszterelnök-helyettes, hazánk állandó KGST-képviselője vett részt, a többi között áttekintették a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsának október végén, Havannában megtartandó XXXIX. ülésére kerülő anyagokat. A végrehajtó bizottság üléséről közleményt hoznak nyilvánosságra. Marjai József miniszterelnök-helyettes, hazánk állandó KGST-képviselője pénteken hazaérkezett Moszkvából.

Az izraeli megszállás ellen küzdő dél-libanoni hazafiak sikeres akciót hajtottak végre az izraeli határtól mindössze 28 kilométerre fekvő, főképp síita muzulmánok lakta Sohmor falu közelében. A támadásnak az izraeli zsoldban álló helyi milícia négy fegyverese esett áldozatul.

Megtorlásul a milícia véres bosszút állt. A megszálló izraeli hatóságok hangszórókon felszólították a falu felnőtt férfi lakosságát, hogy gyülekezzék a település közelében levő olajfaligetnél. Az összegyűlt, mintegy félezer embertől száz méternyire egyszer csak három polgári autó és egy katonai parancsnoki jármű tűnt fel. A Lahad-féle úgynevezett dél-libanoni hadsereg egyenruhájába öltözött utasaik géppisztolytűzzel és kézigránátokkal árasztották el a védtelen férfiakat. A hidegvérrel végrehajtott mészárlás következtében tizenhárom ember meghalt, huszonkettő megsebesült.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_libanoni_meszarlas.jpgSíita asszonyok a tömeggyilkosság színhelyén, jobbról két izraeli katona

Péntek estig huszonhárom áldozat holttestét találták meg az Egyesült Államok bejrúti nagykövetsége ellen csütörtökön elkövetett robbantásos merénylet után. A mentőalakulatok szerint azonban még mintegy 20 ember van a romok között, s félő, hogy az áldozatok száma meghaladja a negyvenet is. Washingtoni források szerint két amerikai állampolgár vesztette életét a merényletben.

Caspar Weinberger amerikai hadügyminiszter szerint nincs szó arról, hogy a tengerészgyalogosokat visszavezényelnék Bejrútba, az Egyesült Államok nagykövetsége épületének védelmére. A hadügyminiszter változatlanul nem volt hajlandó nyilatkozni arról, vajon tervez-e az Egyesült Államok valamiféle „megtorló intézkedést” a merénylők ellen.

Folytatta munkáját az ENSZ-közgyűlés 39. ülésszaka, amelyen 18 államfő, alelnök és kormányfő, valamint 99 külügyminiszter vesz részt. Az általános politikai vita hétfőn kezdődik. Az ENSZ-közgyűlésre New Yorkba érkezett Andrej Gromiko, az SZKP KB PB tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsának első elnökhelyettese, külügyminiszter, csütörtökön Szpirosz Kiprianu ciprusi elnökkel, Sah Muhammed Doszt afganisztáni és Jakub Han pakisztáni külügyminiszterrel találkozott.

A ciprusi elnökkel tartott megbeszélésen Gromiko a kétoldalú kapcsolatokról és az ENSZ-közgyűlés ülésszakának napirendjén szereplő kérdésekről tárgyalt. Megerősítette: a Szovjetunió támogatja az el nem kötelezett politikát folytató Ciprusi Köztársaság függetlenségét, területi egységét és szuverenitását. Hangsúlyozta, hogy a Szovjetunió síkraszáll az idegen csapatok kivonásáért, a külföldi katonai támaszpontok felszámolásáért, s azért, hogy a ciprusi kérdést a két közösség érdekeinek figyelembevételével, külső beavatkozás nélkül rendezzék. A ciprusi elnök tájékoztatta Gromikót a ciprusi kérdés rendezésére tett legutóbbi erőfeszítésekről.

A kétoldalú kapcsolatok, valamint az ENSZ-közgyűlés ülésszakán szereplő kérdések mellett az afganisztáni helyzetről volt szó Gromiko és Sah Muhammed Doszt megbeszélésein. Gromiko leszögezte, hogy a Szovjetunió támogatja az afganisztáni kormánynak a szomszédos államokkal való kapcsolatai javítását célzó konstruktív kezdeményezéseit. Az afgán külügyminiszter megerősítette, hogy kormánya kész további erőfeszítéseket tenni a politikai rendezés érdekében.

A dél-ázsiai helyzet normalizálását akadályozza az Afganisztán elleni, hadüzenet nélküli háború, amelyet elsősorban pakisztáni területről folytatnak - mondotta a szovjet diplomácia vezetője Jakub Han pakisztáni külügyminiszterrel folytatott tárgyalásain. Kiemelte, hogy az utóbbi időben fokozódott az afganisztáni fegyveres beavatkozást elősegítő, ellenséges pakisztáni tevékenység, amely kihat a szovjet-pakisztáni kapcsolatokra. Leszögezte, hogy a Szovjetunió a jövőben is megadja a szükséges támogatást Afganisztán népének és kormányának a külső agresszió visszaveréséhez. Ezzel egyidejűleg az ismert afganisztáni javaslatok alapján történő politikai rendezés híve. Gromiko reményét fejezte ki, hogy Pakisztán olyan álláspontra helyezkedik, amely lehetővé teszi az ENSZ-főtitkár személyes képviselőjének közvetítésével folyó afganisztáni-pakisztáni tárgyalások eredményességét.

Az ülésszak részvevői szavaztak Brunei szultánság ENSZ-tagságáról. Brunei a világszervezet 159. tagállama lett.

szeptember 22.

Negyven évvel ezelőtt, 1944. szeptember 23-án elsőként Battonya határában léptek magyar földre a felszabadító szovjet csapatok. A nagyközség az évforduló alkalmából szombaton ünnepi díszbe öltözött. Szovjet és magyar zászlók kerültek az épületek tetejére, homlokzatára, még a villanyoszlopokra is.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_battonyai_emlekmu.jpgA Felszabadulási Emlékműnél elhelyezett kandeláberen a megye három településéről érkezett fáklyával gyújtották meg a lángot

Az ünnepi események sora a Felszabadulási emlékparkban kezdődött el az Aradi út környékén, azon a területen, ahol a szovjet harckocsik megjelentek négy évtizeddel ezelőtt, s ahol most a település kedves vendége, F. Gy. Kiva nyugalmazott alezredes meggyújtotta a felszabadítás harcaira emlékeztető kandelábert, ő volt az első a szovjet katonák közül, aki 40 esztendővel ezelőtt Battonyára érkezett Kiva alezredes, a község díszpolgára.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_battonya.jpgEzrek a nagyközség főterén

Az emlékezés fáklyáját diákok csapata kísérte a főtérre, ahol már a kora délelőtti órákban több ezren gyűltek össze. Nemcsak helybeliek voltak jelen, köztük Roczkó Milán, a nagyközségi pártbizottság titkára és Takács Dezső tanácselnök, hanem a megye minden részéből érkeztek küldöttek; így Gyulavári Pál, a megyei tanács elnöke. Itt rendezték meg az ünnepi nagygyűlést, melynek vendégei között volt Vlagyimir Nyikolajevics Bazovszkij, a Szovjetunió budapesti nagykövete, Konsztantyin Kocsetov vezérezredes, az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport parancsnoka; Vaszilij Brjuhov altábornagy (az egykor itt harcoló páncélosfelderítő); dr. Schultheisz Emil egészségügyi miniszter; Bíró Gyula, az MSZBT főtitkára és Molnár Béla, a HNF Országos Tanácsának titkára. A magyar és a szovjet himnusz elhangzása után előbb Szabó Miklós, a Békés megyei pártbizottság első titkára köszöntötte a részvevőket, megemlékezett a hősökről. Ezt követően Méhes Lajos, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a SZOT főtitkára mondott ünnepi beszédet.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_battonya_mehes_lajos.jpgMéhes Lajos a szónoki emelvényen

Az ünnepi beszéd elhangzása után Vlagyimir Bazovszkij szólalt fel. Méltatta azt a nagy véráldozatot követelő hősi helytállást, amelyet a szovjet hadsereg a hitleri fasizmus leverése, hazánk felszabadítása során tanúsított. Szólt arról, hogy a magyar nép a szocialista országok közösségének tagjaként az elmúlt négy évtizedben élni tudott a kivívott szabadsággal, s kimagasló eredményeket ért el a szocialista építőmunkában, amelyhez újabb sikereket kívánt.

Ezután a részvevők megkoszorúzták a Hősök terén levő Felszabadulási emlékművet, és a harcokban elesett szovjet katonák sírjait, majd az ünnepség az Internacionálé hangjaival ért véget. 

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_battonyai_koszoruzas.jpgAz MSZMP KB koszorúját Méhes Lajos, Puja Frigyes és Apáti Nagy Gábor helyezte el a szovjet hősök sírjánál

Az ünnepi program keretében előbb a békéscsabai MÁV-fúvószenekar szórakoztatta a több ezernyi közönséget (a szemerkélő eső sem vette el a részvevők kedvét), majd a kisdobosok, úttörők adtak műsort. Jó hangulatot teremtett a szovjet déli hadseregcsoport művészegyüttese; kiváltképp a temperamentumos tánckar aratott megérdemelt tapsot.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_battonyai_megemlekezes.jpgA felszabadulási emlékünnepségen több mint tízezren vettek részt

Az ünnepi program tulajdonképpen már előző este megkezdődött: átadták a közönségnek a nagyközség felújított szép moziját. A Mokép és a moziüzemi vállalatok kezdeményezésére itt van a nyitánya a Sorsforduló című országos rendezvénysorozatnak, melynek keretében a Budapesti tavasz, a Ballada a katonáról és a Három csillag című filmeket vetítik. A mozi előterében tablókon mutatnak be néhány filmkockát a negyven év kiemelkedő magyar alkotásaiból. A főtér közelében, az Áfész épületének földszinti termében emlékkiállítást nyitottak meg a Magyar-Szovjet Baráti Társaság rendezésében: fényképeken idézik fel a régi harcokat, az országépítés emlékezetes pillanatait. A könyvtárban a régi harcosok, a munkásmozgalom veteránjai találkoztak a fiatalabbakkal.

Ez a nap a kegyeletadás, az emlékezés mellett az önfeledt kikapcsolódásé is volt Battonyán. Alkalmi árusok népes csapata kínálta portékáit a település utcáin. Minden korosztály megtalálhatta a neki való programot; ki a sakkszimultánt választhatta, ki a nemzetközi labdarúgómérkőzést; ki pedig az orosházi Új Élet Tsz lovasbemutatóját.

Az emlékparkban az ifjúgárdisták adtak egymásnak randevút, és az érdeklődők megtekinthették itt az MHSZ használta sportfegyvereket. A társadalmi munkában épült emlékparkban a kisiskolások most szabadon birtokba vehették a T-34-es harckocsit, az öreg tarackokat, megcsodálhatták a MIG-21-es vadászrepülőgépet. A nagyközség központjában pedig a több ezernyi ifjú sokadalom örömére az esti órákban utcabált, pontosabban utcadiszkót rendeztek. A Hősök terén égő emléktűz lángját holnap úttörők stafétája viszi tovább a 40 évvel ezelőtti történelmi események útvonalán, a következő felszabadult településekre.

Az időjárás ismét kegyeibe fogadta azokat a tízezreket, akik kilátogattak a kőbányai vásárvárosba a szombati közönségnapra.

A BNV-n láttuk:

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_bnv_tomi_gala.jpgAz új taggal, a TOMI-Gálával gyarapodott mosószercsaládot bemutató Tiszamenti Vegyiművek standját sokan keresték fel

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_bnv_tisza_cipo.jpgA vásárlátogatók szavazatai alapján döntik majd el a Tisza Cipőgyár szakemberei, hogy mely modelleket fogják gyártani jövő tavasztól Martfűn, a BNV-n bemutatott új edzőcipőkből

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_bnv_robi_traktor.jpgA 10 tagú Robi családból a Robi-Rekord 151 meghozta a régen várt BNV-díjat

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_bnv_repulos_bor.jpgA Badacsonyvidéki Pincegazdaság sikeres termékfejlesztésének elismeréseként díjazott lett a Repülős borcsomag egység, s a Kékkúti ásványvíz

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_bnv_bubiv.jpgA BUBIV bútorai között

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_bnv_szenator_butor.jpgA képünkön látható Szenátor-garnitúra már a boltokban is kapható

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_bnv_szekesfehervari_butorgyar.jpgA vásárdíjas Garzon-utód, a székesfehérvári bútorgyár Barba családja

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_bnv_gyongyosi_ruha.jpgGyöngyösről, a Heves megyei Ruházati Ipari Vállalattól két évvel ezelőtt vásárdíjas termék került ki; ma is a legdivatosabb formákkal keresik a hazai vásárlók kedvét

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_bnv_paradi_olomkristaly.jpgA jövő ígérete Párádról: az ólomkristály új lehetőségeket nyer a földgázas technológiában

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_bnv_erdert.jpgMár most is megrendelhető az ERDÉRT meglepetése, a gerendavázas családi ház, körülbelül 6 ezer forint/négyzetméteres áron

Francois Mitterrand francia elnök és Helmut Kohl nyugatnémet kancellár délután baráti találkozót tartott Verdunben, az első világháború legvéresebb csatájának színhelyén. Ez az első alkalom, hogy a francia elnök nyugatnémet vendégeket hívott meg ebből az alkalomból. Bonnban „történelminek” nevezték a francia elnök gesztusát. „Verdun hosszú időn át az örökös ellenségek közötti harc szimbóluma volt” - mondta a bonni kormány szóvivője. Most - mint a francia lapok írják - Mitterrand elnök a jó kapcsolatok fenntartása érdekében hívta meg a nyugatnémet kancellárt a verduni emlékünnepségre.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_kohl_mitterrand_verdun.jpgMindig is távol állt a szerzőtől és Szerkesztőségünktől az aktuálpolitizálás, de 2021 Magyarországán elgondolkodtató a kép...

Az amerikai kormány két fregattot és egy helikopter-anyahajót küldött a libanoni partokhoz, azért, hogy „jelképezzék az amerikai jelenlétet”, de szükség esetén felhasználhatók legyenek megtorló akcióhoz is - közölte az NBC amerikai tv-társaság.

Egyelőre még csak Richard Murphy amerikai külügyi államtitkár érkezett - nyolctagú küldöttség élén - Bejrútba, hogy kivizsgálja és a libanoni kormánnyal megtanácskozza az Egyesült Államok Kelet-Bejrútban működő nagykövetsége ellen csütörtökön elkövetett teherautós pokolgépes támadás körülményeit és következményeit. Murphy délelőtt megtekintette az amerikai nagykövetség kelet-bejrúti épületét, majd pedig Amin Dzsemajel libanoni elnökkel találkozott, hogy tájékozódjon a helyi hatóságok vizsgálatának eddigi eredményeiről.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_bejruti_amerikai_nagykovetseg.jpgErősen felfegyverzett amerikai őrség az Egyesült Államok bejrúti nagykövetsége előtt

Egyre több vezető amerikai politikus, mind több sajtókommentár veti fel az amerikai hatóságok felelősségének kérdését a bejrúti bombamerénylet miatt. Egybehangzóan azt állapítják meg, hogy a biztonsági intézkedések a kelet-bejrúti nagykövetségi épületnél nem voltak megfelelőek, annak ellenére, hogy korábban már több tragikus merényletre került sor. Charles Percy szenátor, a szenátus külügyi bizottságának elnöke bejelentette, hogy a bizottság vizsgálatot indít a körülmények tisztázására, a felelősség megállapítására.

Hírügynökségi jelentések szerint órákon át tartó tűzpárbaj zajlott le hajnalban Bejrúttól keletre a kormányhadsereg és a drúz milicisták között. Több lövedék az amerikai nagykövet rezidenciájának közvetlen közelében csapódott be. A nagykövet kelet-bejrúti otthonában szállt meg az a washingtoni külügyminisztériumi küldöttség, amely a nagykövetség elleni robbantásos merénylet utáni vizsgálatra érkezett. A jobboldali falangista párt rádióadója szerint a szombatra virradóra folytatott csatározás volt öt hónap óta a hegyvidéki körzetben a leghevesebb.

A palesztin mozgalommal kapcsolatos hír, hogy meghatározatlan időre elhalasztották a palesztin nemzeti tanács jövő péntekre, Algírba tervezett ülését - jelentette be az El-Fatah szóvivője.

A Jasszer Arafat irányította El-Fatah központi bizottsága kétnapos ülést tartott Tuniszban, s azon döntöttek a palesztin parlament összehívásának elhalasztásáról. A központi bizottság üléséről kiadott közlemény ezt azzal indokolja, hogy „további megbeszélésekre van szükség Algériával, Dél-Jemennel, az adeni megállapodás palesztin aláíróival, s több időt kell adni a Szíriával való kapcsolatok normalizálására irányuló erőfeszítéseknek”. A PFSZ politikáját meghatározó testület összehívásának újabb időpontját nem tűzték ki.

A kairói Október hetilap szombaton arról írt, hogy Simon Peresz izraeli miniszterelnök személyes találkozásra kérte fel Hoszni Mubarakot, Egyiptom köztársasági elnökét. Az izraeli koalíciós kormány feje üdvözletét kapott Mubaraktól, hivatalba lépése alkalmából, és válaszában vetette fel a találkozó gondolatát.

Andrej Gromiko, a Szovjetunió első miniszterelnök-helyettese, külügyminiszter New Yorkban találkozott Vu Hszüe-csien kínai külügyminiszterrel. Sok év után ez volt az első találkozó a két ország külügyminiszterei között. A találkozón szovjet részről jelen volt Georgij Kornyijenko első külügyminiszter-helyettes, kínai részről pedig Ling Csing, a KNK állandó ENSZ-képviselője.

Gromiko ugyancsak szombaton találkozott Joannisz Haralambopulosz görög külügyminiszterrel, és baráti légkörű megbeszélést folytatott vele. A találkozó során állást foglaltak a kölcsönösen előnyös kétoldalú kapcsolatok további fejlesztése mellett. Véleményt cseréltek időszerű nemzetközi kérdésekről és az ENSZ-közgyűlés ülésszakával kapcsolatos témákról is. Különös figyelmet fordítottak az európai biztonság megerősítésével, a fegyverkezési hajsza megszüntetésével összefüggő kérdéseknek.

Reagan amerikai elnök vezető külügyi szakértőkkel tárgyalt, hogy megtegye az előkészületeket Andrej Gromikóval a jövő héten esedékes találkozójára. Az elnök Shultz külügyminiszterrel és Hartman moszkvai nagykövettel folytatott eszmecserét. Reagan egyébként már vasárnap este találkozhat a szovjet külügyminiszterrel azon a fogadáson, amelyet az elnök az ENSZ-közgyűlés ülésszakán részt vevő küldöttségek vezetőinek tiszteletére ad.

A nicaraguai külügyminiszter bejelentette, hogy kormánya elfogadja és kész azonnal aláírni a Contadora-közvetítőcsoport által kidolgozott okmányt a közép-amerikai konfliktusok békés rendezésére. Eddig már Salvador és Honduras is készségét nyilvánította a rendezési terv elfogadására, még Guatemala és Costa Rica válasza van hátra. A nicaraguai külügyminiszter szerint kívánatos, hogy az amerikai kormány is aláírja a dokumentumot és beszüntesse Nicaragua elleni agresszióját.

szeptember 23.

Vasárnap az idén utoljára nyitották ki Kőbányán az őszi BNV kapuit. A látogatókat e napon is változatos programok várták. Sokan voltak kíváncsiak a divatbemutatóikra. Népszerűek voltak a különböző játékos vetélkedők. Sokan gyönyörködtek a fejlődő országok kiállításán az egzotikus népművészeti tárgyakban. Hatalmas sikerük volt a szabadtéri bemutatóknak, különösen a hajó- és autóújdonságok vonzották a nézőket. Az őszi BNV csakúgy, mint az eddigiek, az utolsó közönségnapon is nagyon sok gyermeklátogatót fogadott; a Politoys Szövetkezet új játékai szép sikert arattak.

A BNV-n láttuk:

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_bnv_agria_etkezogarnitura.jpgAz egri tervezőket dicséri az Agria II. étkezőgarnitúra

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_bnv_hevesi_nepmuveszeti_szovetkezet.jpgA Hevesi Népművészeti Szövetkezet a hagyományos motívumkincsen belül is újat tud adni

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_bnv_kubai_szivar.jpgA kubai standokon, élőben látható a világhírű szivar elkészítése

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_bnv_videoton_orion.jpgAz Orion és a Videoton egymás mellett mutatta be termékeit. Impozáns látvány volt a színes televíziókból összeállított fal, különösen az Orion több tucat készülékéből kialakított parabola. Az Orion a vásáron egyébként kiállította legújabb hi-fi tornyát is

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_bnv_daihatsu.jpgA japán Daihatsu autógyár, valamint a Lenti Fém- és Faipari Szövetkezet együtt állított ki. Ez nem véletlen, ugyanis a japánok nagy fantáziát látnak a közös lakóautógyártási program megvalósításában. A közeli napokban a mintadarabok elkészítésének feltételeiről tárgyalnak, s nem elképzelhetetlen, hogy az október 10-én nyíló esseni kiállítást követően megindul az együttműködés

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_bnv_toyota.jpgA japán autóipar sem maradt távol, a Daihatsu mellett, a Toyota csodái is ott voltak a járműipar közel kétezer négyzetméteres kiállítási területén

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_bnv_epitoanyag.jpgA Kemikál Épitőanyagipari Vállalat AKVABIT bitumenes zsindelye igazi újdonság. Forgalmazásával a lakásépítők súlyos gondja enyhíthető, hiszen cserépből, palából soha nincs elég a Tüzép-telepeken. Ez a különböző színű fedőhintéssel, szabályos idomokra vágott, müanyagfátyol-betétes bitumenes fedéllemez, sátortetős lakóépületek fedésére, csapadékvíz elleni védekezésre nagyszerűen alkalmas. A szakemberek a tűzvédelmi kérdését követően adják majd meg a gyártási engedélyt

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_bnv_niva.jpgA legnagyobb külföldi szállító a Szovjetunió. Iparművészeti, népművészeti remekeket hoztak a vásárba, sok sportcikket, játékokat, ám a legnagyobb érdeklődést az autók váltják ki. Képünkön a VAZ-2121 NIVA látható. Az összkerékmeghajtású, utánfutóval is üzemeltethető kocsinak, a terepen mutatkozik meg hallatlan előnye, többek között 58 százalékos emelkedőn is képes felkapaszkodni az 1600 köbcentiméteres jármű

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_bnv_zalakeramia.jpgA Zalaegerszegi Kerámia és Cserépkályhagyár három reprezentatív fürdőszobájának egyike. A csempék uralkodó színe a mattfehér és a karamell. A fali- és padlólapokból 4-4 új fajtát is ajánlottak a vásárlóknak

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_bnv_uditoital.jpgOrszágszerte kedveltek a Schweppes és az Extra üdítőitalok, a Békés megyei Üdítőital-ipari Vállalat termékei

Jutott még vasárnapra is elég vásárfia: a BNV-n árusító üzletek rekordforgalmat bonyolítottak le. A Centrum áruházak kitelepült üzletei például a vásár idején összesen húszmillió forintos forgalmat könyvelhettek el. Sokan szerezték be a téli holmit: a csizmáknak, a steppelt mellénynek, nadrágnak, dzsekinek az utolsó napon is nagy sikere volt. Vásároltak ágyneműt és takarót, a Skála-negyedben pedig a barkácsfelszereléseknek és a különböző divatcikkeknek volt nagy keletjük.

A vendéglátóipar jó szervezéssel gondoskodott a vendégek ellátásáról, a tíz nap alatt mindig volt elegendő enni- és innivaló. Délután tartották meg a vásári közönségdíj eredményhirdetését. A Hungexpo és a Nagyító című lap közös szervezésében meghirdetett pályázaton a vásárlátogatók szavazatai alapján a Szigetvári Cipőgyár nőicipő-kollekciója, az Orion SC-1025 mini Hi-Fi-szerkezete és a Garzon Bútorgyár Barba típusú elemes bútorcsaládja bizonyult a legsikeresebbnek. A Nagyító élelmiszer-különdíját - szintén a közönség szavazatai alapján - a Debreceni Konzervgyár DHC formatervezett üveges termékcsaládja, a Nyíregyházi Konzervgyár Nagymama lekvárja és gyümölcspuding-termékcsaládja, valamint a Komárom megyei Állatforgalmi és Húsipari Vállalat májas termékei kapták.

Vasárnap este 7 órakor a Rákóczi induló hangjaival búcsúzott az összesen több mint 800 ezer vendéget fogadó őszi Budapesti Nemzetközi Vásár. A főtér árbocáról levonták a részt vevő országok zászlóit, és bezárta kapuit a fogyasztási cikkek szakvására.

Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, a Bolgár Kommunista Párt Központi Bizottságának meghívására látogatást tett Bulgáriában. Tárgyalt Ognjan Dojnovval, a BKP Politikai Bizottsága tagjával, a KB titkárával, gépgyártási és elektronikai miniszterrel. Tájékoztatták egymást a két párt előtt álló időszerű feladatokról, áttekintették a magyar-bolgár gazdasági együttműködés kérdéseit, különös figyelmet fordítva a fejlesztés távlati lehetőségeire. A KGST felső szintű tanácskozásának szellemében rámutattak arra, hogy a jelenlegi világgazdasági helyzetben nagy fontosságú a szocialista országok gazdasági együttműködésének javítása, mechanizmusának tökéletesítése. Hangsúlyozták, hogy törekedni kell a szakosítás és kooperáció körének bővítésére, a párhuzamos gazdasági tevékenységek csökkentésére, egymás tapasztalatainak hasznosítására.

Havasi Ferenc részt vett a plovdivi nemzetközi vásár megnyitásán. A magyar pavilonban köszöntötte a kiállítást megtekintő Todor Zsivkovot, a BKP Központi Bizottságának főtitkárát, a Bolgár Népköztársaság Államtanácsának elnökét, valamint a bolgár párt- és állami vezetés több más képviselőjét. A megbeszéléseken részt vett Kiss István, hazánk szófiai nagykövetségének ideiglenes ügyvivője.

Az atomfegyverek elleni tiltakozás új formáját választották az olaszországi békemozgalom tagjai: 700 ember vasárnap egynapos éhségsztrájkot folytatott Piacenzában. A város központjában levő Dóm téren rajtuk kívül több százan követelték, hogy a kormány vonja vissza a nyár elején ismertetett döntést, miszerint nukleáris rakétákkal felszerelt, Tornado típusú vadászbombázókat helyeznek el a közeli repülőtéren.

A vasárnapi békemegmozdulás alkalmából elhangzott beszédek elsősorban a helyi veszélyforrásra figyelmeztettek. Nevezetesen arra, hogy az atomfegyvereket a caorsói atomerőműtől 15 kilométerre levő repülőtéren tárolják. A tüntetés részvevői ugyanakkor állást foglaltak a nukleáris fegyverek olaszországi elhelyezése ellen is.

Négyezer ember tüntetett a nyugat-németországi Hildesheimben a rakétatelepítések és a NATO-hadgyakorlatok ellen. Az NSZK-ban állomásozó brit csapatok most tartják a második világháború óta legnagyobb szabású hadgyakorlatukat. A Lionheart ’84 fedőnevű manőverben 131 ezer brit, nyugatnémet és holland katona vesz részt, a gyakorlatot irányító főhadiszállást Hildesheimben rendezték be. A nyugatnémet békemozgalom aktivistái a következő napokban tüntetéssorozatot terveznek szerte az országban, tiltakozásul a NATO őszi hadgyakorlata ellen.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_nyugatnemet_beketuntetes.jpgRendőrök távolítják el az országban folyó hadgyakorlat ellen tüntető békeharcosokat

Tüntetés volt vasárnap a nagy-britanniai Greenham Common amerikai rakétatámaszpontjának főbejárata előtt. A rendőrség körbezárta az egész támaszpontot, összecsapásokra nem került sor.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_greenham_commoni_tuntetes.jpgRendőrök és tüntetők a Greenham Common-i támaszpont előtt

Ronald Reagan amerikai elnök fogadást adott az ENSZ-közgyűlésen részt vevő küldöttségek vezetőinek tiszteletére, s ennek során néhány perces beszélgetést folytatott Andrej Gromiko szovjet külügyminiszterrel. A Fehér Ház szóvivője a találkozót szívélyes és barátságos légkörűnek, élénk hangulatúnak minősítette.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_reagan_gromiko_shultz_dobrigyin.jpgA Waldorf szállóban, az amerikai elnök által adott fogadáson Reagan, Gromiko, Shultz (háttal) és Dobrigyin (félig takarva)

Amerikai közlés szerint Gromiko a beszélgetés során kifejtette: érdeklődéssel várja a Reagannel való pénteki találkozót. Az amerikai elnök a fogadáson azt hangoztatta, hagy Washington „hosszú távú realista és építő viszony kialakítására törekszik a Szovjetunióval”.

Reagan elnök fogadásán jelen volt Várkonyi Péter, hazánk külügyminisztere is, aki a magyar küldöttséget vezeti az ENSZ közgyűlésének ülésszakán, továbbá Rácz Pál, hazánk állandó képviselője az Egyesült Nemzetek Szervezetében.

szeptember 24.

Gáspár Sándor, a Szakszervezeti Világszövetség elnöke Prágába utazott, hogy részt vegyen a világszervezet vezetőivel a soron következő főtanácsülés és a szervezet előtt álló néhány időszerű téma előkészítésében.

Dzsambin Batmönh, a Mongol Népi Forradalmi Párt Központi Bizottságának főtitkára, a mongol minisztertanács elnöke Ulánbátorban fogadta Maróthy Lászlót, az MSZMP PB tagját, a budapesti pártbizottság első titkárát, aki magyar pártmunkásküldöttség élén tartózkodik Mongóliában. A tanácskozás meleg, szívélyes légkörben zajlott le. A találkozón jelen volt Cerendasijn Namszraj, a Mongol Népi Forradalmi Párt Politikai Bizottságának tagja, a KB titkára, Batocsirin Altangerel, a PB tagja, a párt ulánbátori városi bizottságának első titkára, C. Balhazsav, a KB osztályvezetője, valamint Kádár László, hazánk ulánbátori nagykövete. 

Hétfőn újból összeült a libanoni nemzeti egységkormány, hogy folytassa a megbeszéléseket azokról a tervezett intézkedésekről, amelyek növelnék az ország mohamedán többségének politikai befolyását, illetve szolgálnák az ország belső egységének megteremtését. Megfigyelők emlékeztetnek rá, hogy az utóbbi hetekben az ország külföldi megszállásának fölszámolásáról is aktív tárgyalások folytak. Karami kormányfő többször hangoztatta: kormánya kész új megállapodást kidolgozni a libanoni-izraeli határ biztonságára, amennyiben az izraeli csapatokat kivonják. Karami mindazonáltal közölte, hogy nem bocsátkoznak közvetlen tárgyalásokba Izraellel, hanem külső közvetítő, például az ENSZ közreműködését várják.

Izraeli részről - Brian Urquhart ENSZ-főtitkár-helyettesnek a térségben tett látogatása után - úgy nyilatkoztak, hogy Izrael immár nem ragaszkodik a szíriai és az izraeli csapatok egyidejű kivonásához Libanonból, hanem anélkül is hajlandó távozni, amennyiben számára megfelelő biztonsági rendezés jön létre délen. Tel-Aviv ez ügyben amerikai közvetítést vár Izrael és Szíria között.

Az ENSZ főtitkár-helyettese Szíriában tett látogatása után úgy nyilatkozott, hogy a szíriai vezetők tudomásul veszik Izrael dél-libanoni „biztonsági aggodalmait”, és készek megvitatni olyan intézkedéseket, amelyek elősegíthetik az izraeli kivonulást.

Ezzel egy időben Bejrút partjainak közelében - július óta először - ismét amerikai hadihajók állomásoznak. Libanoni sajtóértesülések szerint csupán a Shreveport helikopter-anyahajón 1800 tengerészgyalogos tartózkodik: ők ahhoz a deszantalakulathoz tartoznak, amely már részt vett egy Libanon elleni katonai beavatkozásban

Irán olajipari minisztere, Muhammad Garazi cáfolta azt az iraki állítást, hogy az iraki légierő csütörtöki támadása lehetetlenné tette a Harg-szigeti olajkikötőből kiinduló iráni olajkivitelt. Garazi szerint Irak mindeddig sikertelenül próbálkozott az olajkikötő szétrombolásával, és a Harg-sziget elleni támadásai során összesen 41 repülőgépet vesztett.

Hamenei iráni köztársasági elnök iraki hadifoglyok előtt mondott beszédet. Kijelentette: Irán hajlandó a sebesült hadifoglyok cseréjére, sőt akár arra is, hogy egyoldalúan szabadon engedje őket. Több más vezető iráni politikushoz hasonlóan. a háború kitörésének negyedik évfordulója kapcsán mondott beszédet. ö is a jelenlegi iraki rendszer megdöntését nevezte Irán háborús végcéljának. Egy bagdadi hadijelentés szerint az iraki erők iráni állásokat támadtak a több mint 1000 kilométeres frontvonal északi szakaszán.

Megkezdődött az ENSZ-közgyűlés ülésszakának általános politikai vitája. Az első felszólaló Ronald Reagan, az Egyesült Államok elnöke volt, aki beszédének jelentős részében a szovjet-amerikai kapcsolatokkal foglalkozott.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_ronald_reagan.jpgRonald Reagan beszél az ENSZ-ben

Ronald Reagan harmincperces beszédének egyharmadát a szovjet-amerikai kapcsolatok kérdésének szentelte. Javaslatot tett arra, hogy a jövőben rendszeres konzultációk legyenek a két nagyhatalom között szakértői, miniszteri szinten. Nem zárta ki egy esetleges csúcstalálkozó lehetőségét sem, de ezt - mint mondotta - gondosan elő kell készíteni. Az amerikai elnök ENSZ-beszédének tartalmi része ezen túlmenően kevés újat tartalmazott, hangvétele azonban a korábbinál mérsékeltebb volt, és kerülte a szovjetellenes szónoki kirohanásokat. Az olyan témáknál, mint például az emberi jogok sokat hangoztatott kérdése vagy az afganisztáni problémakör, amelyeket korábban a szovjetellenes támadások ürügyeként használt fel, ezúttal megmaradt az általánosságoknál, illetve a tárgyalások fontosságát hangsúlyozta.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_andrej_gromiko.jpgGromiko és a szovjet ENSZ-küldöttség más tagjai az általános vita megnyitóján

szeptember 25.

Aczél György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára Csehszlovákia Kommunista Pártja Központi Bizottságának meghívására Prágába utazott. Búcsúztatásánál a Ferihegyi repülőtéren jelen volt Ondrej Durej, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság budapesti nagykövete.

Kedden hazaérkezett Budapestre a magyar pártmunkásküldöttség, amely Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a budapesti pártbizottság első titkára vezetésével tett látogatást a Mongol Népköztársaságban. A küldöttség fogadására a Ferihegyi repülőtéren megjelent Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió budapesti nagykövete, valamint Delgerdalajn Zsambazsancan, a Mongol Népköztársaság budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője.

Szépvölgyi Zoltán elnökletével az Újvárosházán ülést tartott a fővárosi tanács. Megvitatták Budapest közoktatásának 2000-ig szóló fejlesztési koncepcióját. Még ebben az évben 110 millió forinttal támogatják a fiatalok lakásépítését és -vásárlását. Beszámoló hangzott el a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat munkájáról, valamint a műszaki és kommunális bizottság tevékenységéről. A tanácsülésen kitűzték az időközi kerületi tanácstagi választások időpontját.

Moszkvában szovjet-finn kormányfői tárgyalások kezdődtek. Nyikolaj Tyihonov és Kalevi Sorsa a két ország széles körű együttműködésének újabb lehetőségeit és a nemzetközi politika főbb kérdéseit vitatja meg. A tárgyalásokkal egy időben aláírták a két ország 1986-1990 közötti kereskedelmi és fizetési megállapodását.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_nyikolaj_tyihonov_kalevi_sorsa.jpgNyikolaj Tyihonov üdvözölte a Moszkvába érkező Kalevi Sorsát

A tárgyalásokon elégedetten állapították meg, hogy sikeresen és dinamikusan fejlődnek a két ország kapcsolatai, amelyeket a barátság, a kölcsönös bizalom jellemez. Gazdasági kérdéseket érintve a szovjet és a finn miniszterelnök a hosszú távú együttműködésre tette a hangsúlyt, és egybehangzó volt az a szándék, hogy növeljék, diverzifikálják a kereskedelmi forgalmat, fejlesszék a termelési kooperációkat. Nagyra értékelték a két ország területén közösen épített ipari létesítményeket, és szó volt az ilyesfajta együttműködés kibővítéséről is.

Nemzetközi ügyeket vizsgálva Tyihonov és Sorsa egyaránt a növekvő feszültség miatt fejezte ki aggodalmát. Tyihonov kijelentette, hogy a Szovjetunió határozottan elítéli az Egyesült Államok konfrontációs politikáját, katonai fölényszerzési törekvését, azt a szándékát, hogy másokra kényszerítse akaratát. A kiadott közlemény szerint Kalevi Sorsa nagyra értékelte a Szovjetuniónak azt a készségét, hogy párbeszédet folytasson a világpolitika fő kérdéseiről, hogy becsületes és komoly tárgyalásokat kíván, és mindezt úgy tekinti, mint fontos lépést a nemzetközi enyhülés, a konstruktív együttműködéshez való visszatérést szolgáló törekvésben.

Tyihonov és Sorsa tényleges lépéseket tartott szükségesnek az űrfegyverkezés megakadályozására, és egyetértettek abban, hogy növekszik az észak-európai atomfegyvermentes zóna kialakítását szolgáló finn elképzelés aktualitása. Tyihonov megerősítette, hogy a Szovjetunió kész kedvező előfeltételek megteremtésével segíteni e javaslat megvalósítását.

Az észak-libanoni Tripoli kikötővárosban megkezdődött az egymással szemben álló fegyveres muzulmán csoportok szétválasztása. A Szíria-barát Arab Demokratikus Párt és a konzervatív beállítottságú szunnita Iszlám Egyesülési Mozgalom harcosai a csapatszétválasztási terv értelmében kivonultak állásaikból. A libanoni hadsereg második dandárja és egy kisebb szíriai csapategység a szétválasztás ellenőrzése céljából elfoglalja helyét a szemben álló feleket elválasztó ütközővonalon. A városban már járőröznek a biztonsági erők.

A tervet egy héttel korábban írták alá az egymással harcban álló felek Haddam szíriai alelnök jelenlétében. Ez a megállapodás elvben a két muzulmán csoport több mint öt éve tartó háborúskodását zárta le. A csapatszétválasztáson kívül előirányozza a második legnagyobb libanoni város fokozatos pacifikálását: felszólítja a csoportokat, hogy adják le nehézfegyvereiket. A libanoni és a szíriai hadsereg, valamint a két fegyveres csoport képviselőiből nyolctagú bizottság alakult, amely a béketerv teljes megvalósításáig felügyel a város biztonságára.

11 állam képviselőjének felszólalásával folytatódott New Yorkban az ENSZ-közgyűlés általános politikai vitája. A felszólalások témája átfogta a jelenlegi világhelyzet legfontosabb kérdéseit, a gazdasági világrend átalakításának szükségességétől a helyi konfliktusok veszélyeinek elemzéséig. A legnagyobb figyelem azonban mindenképpen a szovjet-amerikai kapcsolatok alakulása felé fordult.

Nagy hangsúlyt kaptak a vita első napjaiban latin-amerikai kérdések, melyekkel több magas rangú felszólaló is foglalkozott. Jaime Lusinchi venezuelai elnök kedden elhangzott beszédében a többi között kiemelte: el kell kerülni azt, hogy a közép-amerikai és karibi térségben súlyos veszélyhelyzet alakuljon ki.

Az ENSZ székhelyén a „nagy hét” első két napján több kétoldalú találkozóra került sor. Andrej Gromiko szovjet külügyminiszter találkozott Claude Cheysson francia, Fernando Moran spanyol, Leo Tindemans belga, Bernardo Sepulveda mexikói, Raif Dizdarevics jugoszláv, Ahmed Eszmét Abdel Meguid egyiptomi és Tarik Aziz iraki külügyminiszterrel.

Az ENSZ-közgyűlés ülésszakán részt vevő David Lange új-zélandi miniszterelnök megbeszélést tartott George Shultz amerikai külügyminiszterrel. Shultz arra próbálta rávenni tárgyaló partnerét, hogy változtassa meg korábbi álláspontját, amely szerint Új-Zéland kikötőiből kitiltanak minden atomfegyverrel ellátott vagy atommeghajtású hadihajót. A két politikusnak mindössze annyiban sikerült megállapodnia, hogy decembertől kezdve konzultációkat tartanak az ügyben.

A nicaraguai nemzetvédelmi minisztérium közlése szerint ellenforradalmárok megtámadtak egy polgári személyeket szállító teherautót Jinotega város közelében az országúton. Nyolc ember - köztük négy nő - vesztette életét a támadásban. Tizenkilencen megsebesültek. A teherautó a helyi katonai iskolába szállította az ott tanuló diákok hozzátartozóit. Hivatalos managuai források szerint az ellenforradalmárok Palacaguinában (Managuától 225 kilométerre északra) felrobbantották az Enabas élelmezési vállalat hét terménysilóját. Az őrt megölték. Jelentős anyagi károk keletkeztek.

szeptember 26.

Gustáv Husák, a CSKP KB főtitkára a központi bizottság székházában fogadta Aczél Györgyöt, az MSZMP KB Politikai Bizottsága tagját, a Központi Bizottság titkárát, aki hivatalos, baráti látogatáson tartózkodik Csehszlovákiában. A szívélyes, baráti légkörű találkozón véleménycserét folytattak a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseiről, valamint a két pánt és a két ország közötti együttműködés fejlesztéséről. A találkozón jelen volt Vasil Bilak, a CSKP KB Elnökségének tagja, a KB titkára és Kovács Béla, a Magyar Népköztársaság prágai nagykövete.

A libanoni rendőrség alakulatai elfoglalták helyüket az észak-libanoni Tripoliban az egymással szemben álló fegyveres csoportokat elválasztó ütköző vonalon. Bulldózerekkel megkezdték a harci állások és barikádok felszámolását. A biztonsági intézkedések keretében összegyűjtik a nehézfegyvereket, majd - szíriai csapatokkal karöltve - katonai egységek vonulnak be a városba.

A Szíria-barát Arab Demokratikus Párt és a konzervatív szunnita Iszlám Egyesülési Mozgalom fegyvereseinek szétválasztásáról szóló terv Hafez Asszad szíriai elnök közvetítésével jött létre. A megállapodást a múlt héten írták alá Damaszkuszban. A csapatszétválasztás véget vet a két csoport közötti sokéves háborúskodásnak, amelynek következtében csupán az utóbbi hónapban több mint száz ember vesztette életét, s háromszáznál többen megsebesültek.

Az izraeli megszálló csapatok nem engedték be a Bejrútban dolgozó külföldi újságírókat, köztük a Reuter brit hírügynökség és egy nyugatnémet újság tudósítóját, az általuk megszállt Dél-Libanon területére. Az izraeli katonák a tudósítók igazolványainak elkobzásával fenyegetődztek. A bejrúti külföldi tudósítók idáig rendszeresen beutazhattak Dél-Libanonba.

A Wafa palesztin hírügynökség Damaszkuszban kiadott közleményben tudatta, hogy meghalt két, palesztin fogságba esett izraeli katona. Az izraeli katonák a palesztin fegyveresek és az izraeli hadsereg egységei közötti harcokban sebesültek meg az izraeli megszállás alatt álló Dél-Libanonban. A fogságban belehaltak sérüléseikbe.

A huszonegy tagállamot tömörítő Arab Liga keddi állásfoglalása szerint mihamarabb közbe kell lépni az amerikai kormánynál, hogy megakadályozzák az arab álláspont szerint Izraelnek kedvező úgynevezett terrorizmusellenes törvény elfogadását. A Tuniszban tartott kétnapos üléséről kiadott közleményben a liga úgy ítélte meg, hogy a tervezett törvény csak kedvezne az Izrael-barát csoportoknak az arab országok elleni akciók kiterjesztéséhez.

Kína és Nagy-Britannia képviselői Pekingben megállapodást parafának arról, hogy 1997. július 1-én Hongkong visszakerül Kínához. A megállapodást, amelyet Csou Nan kínai külügyminiszter-helyettes és Richard Evans, Nagy-Britannia nagykövete parafáit, a brit és a kínai parlament elé terjesztik, és a dokumentumot még az év vége előtt aláírják. A megállapodás kimondja, hogy Kína 1997-ben felújítja felségjogainak gyakorlását Hongkong felett. Kínai részről megígérték, hogy 2047-ig alapvetően nem fognak változtatni Hongkong tőkés gazdasági és társadalmi rendszerén.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_richard_evans_csou_nan.jpgRichard Evans és Csou Nan kicseréli a parafáit okmányokat

Gromiko szovjet és Shultz amerikai külügyminiszter az Egyesült Államok ENSZ-képviseletének épületében tárgyalt. Ezalatt az ENSZ közgyűlési termében országa álláspontját fejtette ki - többek közt - a francia, a kínai és az NSZK-diplomácia vezetője. Gromiko és Shultz közel három órán át tárgyalt.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_andrej_gromiko_george_schultz.jpgGromiko és Shultz találkozója

Andrej Gromiko távozóban csak annyit mondott, hogy igen sok témát vitattak meg. A washingtoni megbeszélések után (Reagannal) jön majd el az alkalom, hogy az újságírók „akár ezer kérdést is” feltegyenek. Magas rangú amerikai kormánytisztviselő a tárgyalásokat „igazi eszmecserének”, a légkört „higgadtnak és megfontoltnak” minősítette. „Hasznos, jó beszélgetés volt” - mondta. A tájékoztatások szerint a témák széles körét tekintették át, szóba kerültek a fegyverzetkorlátozás és a nukleáris fegyverek korlátozásának kérdései is.

Humor:
idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_humor_2.jpg
idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_humor_5.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_reklam_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_reklam_1.jpg

Kékfény:
Vasúti baleset történt Balassagyarmaton. A Balassagyarmat-Ipolytarnóc között közlekedő személyvonat még a város belterületén, de már a nyílt pályán, műszaki hiba miatt leállt. A veszteglő szerelvénybe az állomásról a segítségül küldött dízelmozdony belerohant. Az összeütközés következtében harmincan megsérültek, közülük ketten súlyosan. A sérülteket a balassagyarmati kórházba szállították; huszonhármukat megfelelő orvosi ellátás után hazaengedték. A rendőrség a MÁV szakértőinek bevonásával vizsgálatot indított a baleset okainak kiderítésére és a felelősség megállapítására.

Jászberényben a hűtőgépgyár festő- és forgácsolóüzemében tűz ütött ki, és az üzemrész, a benne elhelyezett gépekkel, berendezésekkel együtt leégett. Személyi sérülés nem történt, az anyagi kár mintegy kétmillió forint. A tűz feltételezett oka: a szabálytalanul végzett hegesztésnél kipattanó szikra a gyúlékony anyagokat lángra lobbantotta.

A rendőrség szeptember 10-én a lakosság segítségét kérte, mert egy ismeretlen tettes megölt egy újszülöttet. Bejelentések alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnüldözési osztálya letartóztatta Szita Ferencné 33 éves budapesti varrónőt, aki alaposan gyanúsítható a bűncselekmény elkövetésével.

Közlemények:
A Népstadion igazgatósága közli, hogy a szeptember 26-i Magyarország-Ausztria világbajnoki selejtező labdarúgó-mérkőzésre elővételben jegyek kaphatók szeptember 20-án, 21-én, 21-én és 25-cn 10 és 17 óra között a Népstadion pénztárainál.

Az MSZMP KB agitációs és propagandaosztálya, valamint a Kossuth Könyvkiadó a párt ideológiai és politikai nevelő munkájánál! fejlesztése keretében pályázatot hirdet a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetem általános és szakosított tagozatain folyó képzést és továbbképzést szolgáló tankönyvek és kiegészítő oktatási anyagok elkészítésére. A pályázati felhívás teljes szövege hozzáférhető a megyei pártbizottságokon, és megjelenik a Propagandista című folyóirat 1984/6-os számában, szerkesztett változata pedig a Pártélet 1984/10-es számában.

Sízés! Sízés! Sízés! Síoktatás, síszállás Ausztriában, Csehszlovákiában, Bulgáriában. Jelentkezés: Almássy téri Szabadidő Központ kedd, csütörtök 17-től 19 óráig. Telefon: 424-144. U-Slalom Gmk.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_allasajanlat_3.jpg

Divat: Ha színházba megyünk
Valamikor a színházba járás esemény volt, s ennek megfelelően kiöltöztek. Talán mert nem volt mindenki számára természetes, hogy rendszeresen beüljön színházi előadásra, talán a hagyományok is úgy diktálták: ünnepi külsővel illik megtisztelni a művészetet. Napjainkban, mióta bérletek biztosítják a rendszeres színházba járást, valahogy nem alakult ki egyértelműen, hogyan is kell felöltözni, ha színházba megyünk. Bizonyítja ezt a nézőtér tarka képe: egy-egy este a nagyestélyitől a kopott farmerig minden rangú ruhadarab képviselteti magát. S tart ez már jó néhány évtizede. Mintha nem tudnánk eldönteni: kell vagy nem kell „felöltözni”, ha színházba megyünk. Ki így, ki úgy gondolja, s ettől bizony néha bizonytalanok vagyunk, mit is vegyünk fel, hogy se túl elegánsak, se túl rosszul öltözöttek ne legyünk. Képes összeállításunkban négy különböző típusú színházi ruhát mutatunk be, a kardigántól a teljesen alkalmi ruháig. Figyeljék meg a kiegészítőket, mennyire átváltoztatják, alkalmivá varázsolják akár a legegyszerűbb kockás ruhát is.idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_divat_4.jpg

Elegendő gép és műtrágya jut a mezőgazdaságnak:
A korábbinál jobb ellátást ígér az Agrotek a termelőszövetkezeteknek, állami gazdaságoknak. Az Agrotek importálja, s a megyei Agroker-vállalatok közvetítésével értékesíti a termeléshez szükséges gépeket, alkatrészeket, műtrágyákat és növényvédő szereket. Az őszi munkákhoz az előzetes megrendelések szerint folyamatosan szállítják a külföldi partnerek a gépek többségét, lesz elegendő műtrágya is, az alkatrészek utánpótlása azonban néhány géptípusnál hiányos. Az importból származó műtrágyákból viszont kielégítik a gazdaságok igényeit. Zsákos karbamidból például a tervezettnél is többet kaptunk, s folyamatosan érkezik az ammóniumnitrát is. A szovjet partner foszfor- és káliumműtrágyából túlteljesítette vállalását, így ezekből nem lesz hiány a közeljövőben. A kistermelőknek már csomagolják az Agropack üzemeiben a műtrágyát, s az őszi kerti munkák megkezdéséig a boltokba szállítják az árut. Elegendő növényvédő szer lesz a talajfertőtlenítéshez, valamint a gyümölcsösök és szőlők telepítéséhez is.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_agrotek_raktar.jpgSokféle áru van az Agrotek raktáraiban

Húsipari tanműhely Zalaegerszegen:
Zalaegerszegen, az Állatforgalmi és Húsipari Vállalatnál, ismertebb nevén a Zalahúsnál elkészült az új húsipari tanműhely. A hárommillió forint értékű beruházáshoz a MÉM két és fél millió forinttal járult hozzá, míg a többit a vállalat fedezte. A tanulók jelentős értékű társadalmi munkát végeztek. Jelenleg itt százan tanulják a húsipari szakmát. A vállalatnál nagy figyelmet fordítanak az utánpótlásra, ezért az új tanműhelyben a tanulókkal a vágástól a csontozáson át a töltelékáru készítésig mindent megismertetnek. A vágóhíd tanműhelyét úgy építették meg, mint a többi nagy feldolgozót; jól megfelel a magas higiéniai követelményeknek. Újdonság: a tanulók önállóan dolgozhatnak, megkapják a megrendelést a különböző cégektől, s gazdálkodniuk kell a feldolgozandó anyaggal.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_zalai_husipar.jpgA csontozást gyakorolják az új szakmunkástanulók

Sajt Csurgóról:
Naponta 25 mázsa Balaton sajtot készítenek a csurgói tejüzemben. Termékeik 90 százaléka export minőségű. Az országban jelenleg csak itt gyártják a Balaton sajtot.
idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_csurgoi_sajt.jpg

Kongresszusi és felszabadulási munkaverseny:
A Tiszai Vegyi Kombinát műanyaggyárának kollektívája is csatlakozott a felszabadulási és kongresszusi munkaversenyhez. Mivel termékeik iránt mind a belföldi, mind a külföldi piacon nőtt a kereslet, vállalták, hogy kétezerötszáz tonnával több műanyagot gyártanak. Ebből 200 tonna Biafol fóliát tőkés exportra szánnak. A többletet a gépidő korábbinál jobb kihasználásával és a jobb szervezéssel érik el.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_tiszai_vegyi_kombinat.jpgKészül az Agrofólia

Korszerű víztorony Kecskeméten:
Előreláthatóan hosszabb távon is megoldja Kecskemét vízellátását az az új víztorony, amelynek a tárolókelyhét különleges eljárással emelték helyére a Vízügyi Építő Vállalat szakemberei. A háromezer köbméter víz tárolására alkalmas betonkelyhet hidraulikus berendezés segítségével emelték a magasba. Hazánkban eddig két hasonló emelést végeztek ezzel a módszerrel, de még német szakemberek közreműködésével. A kecskeméti az első, amelyet teljes egészében magyar szakembercsoport irányított és végzett el. Az új víztorony a jövő év elejétől kapcsolódik be a város vízellátásába. A létesítmény végleges átadását mindenekelőtt azért várják már Bács-Kiskun megye székhelyének lakói, mert jelentősen javítja az alföldi város egészséges ivóvízzel való ellátását. A víztorony betonkelyhe már messziről szép látványt nyújt a Kecskemétre látogatóknak s a helyieknek egyaránt.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_kecskemeti_viztorony.jpgHidraulikus berendezés emelte magasba a hatalmas betonkelyhet

Gyermekcipők Beledről:
Gyermekcipőket gyártanak a Sabaria Cipőgyár egyik legfiatalabb üzemében. Beledben. A 250 dolgozót foglalkoztató üzem az idén 420 ezer pár gyermekcipőt ad a hazai kereskedelemnek. A teljesítményt az elkövetkezendő években még tovább szeretnék növelni, ennek alapja - mint az üzem vezetői elmondták - a fiatalok lendülete.
idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_sabaria_cipogyar.jpg

Eredményjelzők exportra:
Az év végéig közel 27 millió forint értékben gyártanak eredmény kijelző egységeket a VBKM nagykanizsai gyárában. Jelenleg Ecuadorba készül egy 834 betűmezőből álló tábla.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_vbkm_nagykanizsa.jpgJankovics Józsefné a fényterelő rácsokat szereli fel

Fonalgyártás a Köbtex-nél:
A Köbtex zalaegerszegi gyárának fonóüzemében klimatizált viszonyok között készítik a fonalgyártáshoz szükséges előfonalat. Három műszakban, napi negyven tonna nyújtott szalagot és előfonalat gyártanak, melyet saját telephelyeiken dolgoznak fel. Az ebből készült alapanyagot zömmel külföldre, az NSZK-ba, Franciaországba és a Szovjetunióba exportálják.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_zalaegerszegi_kobtext.jpgSzabó Éva fonalbefűzés közben

35 éves az Alba Regia Állami Építőipari Vállalat:
Az ALBA REGIA Állami Építőipari Vállalat 1949-ben alakult Székesfehérvári Nemzeti Magas­építő Vállalat elnevezéssel. Az eltelt 35 év alatt közel 4000 fős - több lábon álló - dinami­kus nagyvállalattá fejlődött, s oroszlánrészt vállalt a megye építési feladatainak megoldá­sában. Termelése 1965-től kezdve, 17 esztendő alatt, több mint tízszeresére növekedett. 100 000 lako­sú városnak megfelelő lakást és közművet épített, túlnyomórészt a megye székhelyén, s részt vett a városképet alakító középületek, valamint az ipari beruházások megvalósításában is. Jelentős állomás volt a vállalat életében 1974 áprilisa, amikor megbízást kapott az angol CLASP építési rendszer honosítására, és a rendszergazdai tevékenység ellátására. Az 1976-ban megvásárolt és honosított li­cence alapján 1978-ban épültek fel az első épületek Székesfehérváron, 10 ezer négyzetméteres nagyság­rendben. Azóta összesen csaknem félmillió négyzetméter kész épületet használnak már az ország területén, amelynek 1/3-a Budapesten és 40 %-a Székesfehérvárott van.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_alba_regia_1.jpgAgárd, MSZMP Oktatási Központ

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_alba_regia_2.jpgBudapest, MTA Műszerszerviz

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_alba_regia_3.jpgSzékesfehérvár, SKÁLA Áruház

Hajógyár az Alföldön:
A tiszalöki hajógyárban motoros hajókat, uszályokat építenek a hazai folyami hajózás számára.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_tiszaloki_hajogyar.jpgEgy a napokban elkészült partvédelmi célokat szolgáló vízágyús uszályhajó

A nyitás előtti Operaházból:
1980. szeptember 18-án szűkszavú közlemény adta hírül: be kell zárni a Magyar Állami Operaházat. A sorozatos műszaki ellenőrzések ugyanis bebizonyították, hogy az Ybl Miklós tervezte épület hajdan nemzetközi feltűnést keltő színpadtechnikai gépezete végleg használhatatlanná vált; az épület teljes felújítását meg kell kezdeni. A hír hallatán aztán egy fél ország csapta össze a kezét: mi lesz a gyönyörű műemlékkel, ha az építőipar „megszállja” az Operát? S most, négy év megfeszített munkája után leírhatjuk: szeptember 27-én díszelőadással újra megnyitja kapuit a nagyközönség előtt a megszépült dalszínház.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_operahaz_1.jpgA megújult homlokzat

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_operahaz_2.jpgA megszépült előcsarnok

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_operahaz_8.jpgA vörös szalon ajtaja

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_operahaz_3.jpgA világosító

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_operahaz_4.jpgA főlépcső

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_operahaz_5.jpgA Lotz-freskó - csillárfényben

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_operahaz_9.jpgA megújult páholysor

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_operahaz_6.jpgLátvány a kakasülőről

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_operahaz_7.jpgHarmincnyolc méter magasból

Megjelent!
Újabb kötettel gyarapodott a legjobb magyar sportolókról írott művek sora: a napokban jelent meg a Népsport munkatársának, Zsiday Istvánnak a könyve Bene Ferencről, a 76-szoros válogatott labdarúgóról. Az egykori ötszörös gólkirály és a szerző szeptember 26-án szerdán és 27-én csütörtökön délután 15-18 óra között dedikálja a „Ferike a góleádor” című könyvet a Népszava könyvesboltban (Rákóczi út 54.).
idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_ferike_a_goleador.jpg

A Magyar Televízió műsorán: Circus Maximus - az Objektív Stúdió játékfilmje Radványi Géza rendezésében

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_major_tamas_bacs_ferenc.jpgMajor Tamás és Bács Ferenc jelenete

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_mozi.jpg

Színházi bemutató: A csábítás trükkje. Ann Jellicoe komédiája a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház előadásában

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_zalaegerszegi_szinhaz.jpgNégyen a gyerekkocsival. Kerekes László, Pásztor Edina, Derzsi János és Szalma Tamás

Magyar könnyűzene:
A 39. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Faragó-Juhász: Zene kell a szerelemhez (Zalatnay Sarolta), 2. Bornai: Szerelem a Kárpát-medencében (Bornai Tibor), 3. Heilig: Talán még nem tudod (Eszményi Viktória és Heilig Gábor)

Az előadók között: 1. Póka-Tátrai-Földes: Mesél az erdő (Hobo Blues Band), 2. Kovács F.: A szomszéd lánya sem zavar (WU-2), 3. Presser-Sztevanovity D.: Kinn is vagyok, benn is vagyok (LGT).

Meghökkentő show-műsort mutatott be a Citrom együttes. Az újhullám és a rock egy érdekes keverékét játsszák nagyon látványosan. Az öttagú zenekar a színpadcentrikus zenekarok közé tartozik, akik vallják, hogy 1984-ben csak az a zenekar tud sikereket elérni, amely a jó zene mellett „kis színházat” csinál koncertjein. A tehetséges fiúk jó úton járnak, és ha a szerencse is melléjük szegődik, egész biztos, hogy hamarosan ott lesznek a legjobbak között.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_citrom_egyuttes.jpgJó úton a Citrom

Turnén a P. Box
A P. Box együttes egyike a sikeres hazai rock csoportoknak. Szeptember közepén kezdődött idei második országos turnéjuk: a koncertek anyaga főleg második, „Kő kövön” című nagylemezükre épül. A tervek szerint októberben megkezdik a harmadik P. Box-album felvételeit és ekkor készítik el Vikidál Gyula debütáló szólólemezét is.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_p_box.jpgA P. Box együttes

Külföldi könnyűzene:
A héten az amerikai slágerlistákat Prince Let's Go Crazy-je, a nyugat-európai slágerlisták többségét a Wham! Freedom című számai vezetik.

A szerdai Magyarország-Ausztria világbajnoki selejtező mérkőzés előkészületeiről csütörtökön az MLSZ vezetői - Szepesi György elnök, dr. Páncsics Miklós főtitkár, Mezey György szövetségi kapitány - sajtóértekezletet tartott. - A külföldi kupamérkőzésen, szerepelt játékosok pénteken csatlakoznak hozzánk, a többiek már Tatán várják őket - mondta a kapitány. - Péntektől a megszokott rendben tart a szakmai felkészülés, napi két edzéssel. Tatáról csak közvetlenül a szerdai mérkőzésre jövünk fel.

A szövetségi kapitány részletesen beszélt a válogatott keret kijelöléséről, szólt gondjairól, elképzeléseiről. Gondok jelentkeztek a kapusposzton Disztl Péter izomsérülése miatt. A védelem jelöltjei élvezik a bizalmat, a középpályán Kardos, a támadósorban Kiprich került a jelöltek közé. - Nyilasi szerdán Bécsben kitűnő teljesítményt nyújtott, igaz, nem szerzett gólt, de háromnak az előkészítésében főszerepe volt - folytatta Mezey György. - Jelenleg ő a legnagyobb nemzetközi tekintélynek örvendő magyar labdarúgó, a mérkőzésen öten ügyeltek rá. Szokolai jól játszik a Grazban, harcos egyéniség, és jól ismeri az osztrákokat.

A válogatott keret: Andrusch, Kakas (kapusok), Sallai, Csuhay, Nagy, Garaba, Varga, Péter, Kardos, Détári, Csongrádi, Bodonyi, Kiprich, Dajka, Esterházy, Mészáros, Nyilasi, Szokolai (mezőnyjátékosok).

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_andrusch_jozsef.jpgAki már biztos, hogy szerdán is játszik: Andrusch, a kispesti kapus

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_kiprich_mezey.jpgA tatabányai Kiprich József és a szövetségi kapitány, Mezey György. Kiprich először került a nemzeti válogatott
keretébe

A szerdai magyar-osztrák válogatott mérkőzés miatt az első osztályú klubok erre a hétvégére szabadságot kaptak, a második vonal húsz együttese viszont pályára lépett vasárnap. A kilencedik fordulóban egymás ellen játszott az előző idény és a most zajló pontvadászat két meglepetéscsapata, a kupavédő Siófok és az újonc létére listavezető Vác. A Siófok megállította a Váci Izzó diadalmenetét és a Volán SC vette át a vezetést.idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_nb_ii_gollovolista.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_nb_ii_vac_siofok.jpgTieber László, a Siófoki Bányász jobbszélsője Vácott egy gólt előkészített, majd csapata harmadik találatát ő maga szerezte. Formája - csakúgy, mint a többi siófoki játékosé - feltétlenül biztató a közelgő KEK-visszavágó előtt. Itt éppen a váci Strausz és Szalai között tör előre

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_nb_ii_keszthely_salgotarjan_1.jpgHalász fejese útban a Salgótarján kapujába. Keszthelyi Haladás-Salgótarján 1:1

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_nb_ii_dvtk_kazincbarcika.jpgMájer hiába repül. Fükő csukafejese után a hálóba került a labda (felső kép), lent pedig a Diósgyőri gólöröm, amely még kétszer megismétlődött. DVTK-Kazinbarcika 3:1

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_nb_ii_debreceni_kinizsi_nagykanizsa.jpgA kinizsis Fehér a kanizsai védők gyűrűjében. Debreceni Kinizsi-Nagykanizsai Olajbányász 0:0

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_nb_ii_szekszard_nyiregyhaza.jpgGólöröm Lauer-módra... A szekszárdi csatár a 19. percben a hálóba továbbította Dienes remek beadása végén a labdát. Szekszárd-Nyíregyháza 1:1

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_nb_ii_szekszard_nyiregyhaza_2.jpgEgyenlít a Nyíregyháza. A 63. percben Horváth kapus kiejtette a labdát és Kiss Miklós ballal a hálóba lőtte

Az első osztályúak pihenő napja ellenére jutott egy felkészülési mérkőzés szombatra NB I-es csapatoknak is. ZTE-Rába ETO 3:2 (3:1) Zalaegerszeg, Sport utcai pálya, 300 néző. Góllövők: Galántai, Gass, Csepregi II., illetve Preszeller, Süle.

Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.
idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_teruleti_bajnoksagok.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_teruleti_bajnoksagok_tabella.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_teruleti_bajnoksagok_drava_csoport_pvsk_komlo.jpgA Dráva-csoportban Mács és Radics csatája a PVSK-Komló (1:1) mérkőzésen

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_teruleti_bajnoksagok_drava_csoport_siklos_mazaszaszvar.jpgSzintén a Dráva-csoportban öröm a siklósiak vezető gólja után a Siklós-Mázaszászvár (4:2) mérkőzésen

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_teruleti_bajnoksagok_drava_csoport_kaposvar_szigetvar.jpgMég a Dráva-csoportban: a mesterhármast szerző Bírót (balról) ezúttal sikerült elválasztani a labdától

Csaba Gábor, a szigetváriak edzője korábban a Kaposvár játékosa, majd edzője is volt. Aktív labdarúgó korában a lelátón csak úgy becézték „Vizes”, mert a fáradhatatlan, csupa szív Csabán negyedóra elteltével már rendre átnedvesedett a mez az igyekezettől, illetve az izzadtságtól. Vasárnap a Kaposvár-Szigetvár 5:0-ás mérkőzés előtt aligha várhatta valaki izgatottabban e mérkőzést, mint a szigetváriak mestere. Persze, hogy szerette volna megmutatni volt csapata ellen, még akkor is, ha - mint mondotta - tartott a bajnok Kaposvártól. Bízott azonban együttese tisztes helytállásában, mert ekkor még nem tudta, hogy a mai labdarúgás követelte sok futástól (no meg az akarástól), ezen a mérkőzésen csak a kaposvári játékosok meze lesz nedves. Az ő labdarúgói, élükön a volt pécsi NB I-es játékosokkal, Iványival, Tapasztival, meg Kardossal szinte csak nézték, hogy úgy is lehet hajtani, mint hajdanában az ő mesterük hajtott... Hiszen ebben az esetben, ugye, az eredmény nem maradt el...

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_teruleti_bajnoksagok_tisza_csoport_fuzesabony_sajobabony.jpgA Tisza-csoportban a meglepetéssel végződött Füzesabony-Sajóbábony (0:1) mérkőzés 12. percében a kapura törő Jónást (fehér mezben) Dalnoki keresztezve szereli a 16-oson belül

Szombathelyen szakadó esőben játszották kedden a Magyarország-Ausztria utánpótlás Európa-bajnoki selejtezőt. A találkozó jó bevezetője volt a „nagyok” másnapi összecsapásának.
idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_utlasanpot_eb_selejtezo_merkozes.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_utlasanpot_eb_selejtezo_plotar_gyula.jpgPlotár (sötét mezben) lába már lövésre lendül, a labda később a hálóban kötött ki. Balról Gont, jobbról Peisch

Ezen a szerdán játszottak még egy VB-selejtezőt, és egy barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzést is.

A IV. csoportban Jugoszlávia-Bulgária 0:0. Belgrád, 18 000 néző. Vezette: Pádár (magyar). Nyomasztó jugoszláv fölény jegyében telt el a 90 perc. A bolgár védelem azonban Mihajlov irányításával biztosan állt a lábán. Fortuna is kegyeibe fogadta a vendégeiket, Zlatko Vujovics és Gracsan lövését követően a felső lécen csattant a labda. A pontszerzésnek a bolgár válogatott örült jobban. Ez volt ebben a csoportban az első selejtező.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_merkozes_jugoszlavia_bulgaria.jpgA gólnélküli döntetlennek a bolgárok örültek jobban. Érthető, hiszen Belgrádban világbajnoki selejtező mérkőzésen szereztek pontot a jugoszlávoktól. A hazaiak nagy fölényben játszottak, a vendégek jól védekeztek a IV. csoport nyitótalálkozóján

Olaszország-Svédország 1:0 (1:0). Gólszerző: Cabrini. Szakértői vélemények, szerint - vereségük ellenére - a svédek keltettek jobb benyomást.

És akkor lássuk a lényeget, a Magyarország-Ausztria VB-selejtező mérkőzést!
Sokan keresték már a választ, miben rejlik, hogy a magyar-osztrák labdarúgó-mérkőzések varázsa nem csökkent, pedig a mai nappal már a 126. találkozóhoz érkeztek. A két ország labdarúgása az évszázad eleje, 1902 óta verseng egymással, s a rivalizálás serkentően hatott a fejlődésre. Voltak olyan időszakok, mint a „Wundermanschaft”, avagy később az „Aranycsapat”, amelyek ellen játszani külön rangot jelentett. Közrejátszott a kapcsolatok ébrentartásában a szurkolók nem csökkenő érdeklődése a „szomszéd” iránt, amely még csak fokozódott, ha a mérkőzésen valamilyen tétről volt szó.

Így állunk ma is - a bécsiek több ezer jegyet igényeltek -, a Népstadion pénztárainál is fogytak a belépők, előzetesen igazolván, hogy a lelátók is párbajra készülnek. A tét nagy, a versengés az 1986-as mexikói világbajnokság döntőjébe kerülésért kezdődik. Régi igazság, hogy amelyik csapat a célba akar érni, annak a hazai mérkőzésein nyerni kell, s idegenben - legalább a riválistól, de az esélytelentől feltétlenül - pontot vagy pontokat kell szerezni. (Az osztrákok e tekintetben már túl vannak Cipruson, 2:1-re győztek.)

Mi az, ami a két ország szurkolóit egyaránt optimizmussal tölti el? Elsősorban, hogy tisztában vannak az osztrák és a magyar labdarúgás jelenlegi színvonalával, egyenlő játékerejűnek érzik a csapatokat. De ahogy a múltban oly sokszor - az osztrák közönség a fergeteges buzdításával félelmetes hírű arénává változtatta a Prátert -, most a magyar válogatott élvezheti a szurkolók buzdítását. Ez a lélektani hatás erőt és önbizalmat adhat, befolyásolhat bírót, ellenfelet, magyarul nagy előnyt jelent. 

Senki sem vár emberfeletti teljesítményt a magyar labdarúgóktól, de a tisztességes, becsületes helytállás feltétel a címeres mez viseléséhez. S ha így történik - s miért ne lenne így? -, a győzelem nem csupán elérhetetlen ábránd, hanem realitás.

S van mit törlesztenünk is, hiszen már 1976 óta nem tudtuk legyőzni a "sógorokat"...
idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_merkozes.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_merkozes_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_merkozes_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_merkozes_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_merkozes_5.jpg

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_merkozes_mezey_gyorgy_2.jpgA kispadon és a fotelban... Mezey György és a holland szövetségi kapitány, Kees Rijvers

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_merkozes_csapatkep.jpgA magyar csapat, balról: Varga, Róth, Esterházy, Csuhay, Détári, Kiprich, Kardos, Nagy, Garaba, Andrusch, Nyilasi

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_merkozes_osztrak_csapatkep.jpgAz osztrák válogatott. Balról: Prohaska, Koncilia, Pezzey, Messlender, Dichanich, Weber, Pregesbauer, Gisinger, Polster, Schachner, Gasselich

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_merkozes_schachner.jpgNem indult jól a mérkőzés számunkra, Schachner lövése Andrusch hálójában köt ki

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_merkozes_kardos_jozsef.jpgKardos indít a balszélre

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_merkozes_nagy_antal.jpgEz volt az egyenlítés: Nagy fejese eredményezte a gólt

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_merkozes_nagy_antal_2.jpgNagy Antal fejese egy másik kameraállásból

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_merkozes_nagy_antal_detari.jpgDétári és Nagy önfeledt öröme az egyenlítő gól után

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_merkozes_orom.jpgÍgy végződött: öröm a magyaroknál

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_merkozes_messlender_nyilasi.jpgÍgy követte az első pillanattól kezdve Nyilasit Messlender. Ausztriában sérülés lett találkozásukból, most Messlender ugyan sokat szabálytalankodott, de durva nem volt

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_merkozes_detari_lajos_koncilia.jpgDétári egyik nagy alakítása - három képben. Remekül helyezett fejesét Koncilia bravúrral hárítja

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_merkozes_esterhazy_prohaska.jpgEsterházy és Prohaska kézfogója

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_merkozes_nyilasi_nagy_antal_koncilia.jpgTömegjelenet az osztrák kapu közelében. A magasban Nagy Antal

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_merkozes_kiprich_jozsef.jpgKiprich - játéka üdítően hatott

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_merkozes_mezey_gyorgy.jpgMezey György rezzenéstelen arccal követi az eseményeket

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_merkozes_kardos_prohaska.jpg„Csak a testemen keresztül...” - mintha ezt mondaná Prohaska (háttal) a füvön térdelő Kardosnak a küzdelem hevében

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_merkozes_sallai_sandor.jpgLendületben. Sallai hadrendbe állítása remek húzás volt...

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_merkozes_nyilasi_tibor.jpg...Nyilasi pedig „labdavezetéseivel" okozott zűrzavart az osztrák védelemben

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_merkozes_detari_gisinger.jpgDétári (sötét mezben) és Gisnger harca a labdáért

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_merkozes_esterhazy_marton.jpgEsterházy gólja előtti pillanat. Balról Messlender, Prohaska (takarva), Esterházy, Pregesbauer, Kardos (akivel a gólszerző kényszerítőzött), Dihanich

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_merkozes_esterhazy_marton_golorom.jpgÖrömkupac a gól után. Az örömgúla tetején Détári ökle a magasban

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_merkozes_koncilia.jpgKoncilia lehúz egy fejesből kapura ívelődő labdát

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_merkozes_kardos_dihanich.jpgKardos (baloldalt) és Dihanich párharca

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_nyilasi_pezzey_detari.jpgNyilasi a földön eltorzult arccal, Pezzey, a szabálytalanság elkövetője, tálcán kínálja a labdát Détárinak. Ebből a szabadrúgásból lőtte Kardos a harmadik magyar gólt

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_merkozes_esterhazy_koncilia.jpgEsterházy (középen a levegőben) egyedül tört kapura, de Koncilia a talajon csúszva szerezte meg előle a labdát

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_merkozes_koncilia_2.jpgKoncilia kapus, az osztrák válogatott biztos pontja, nyilatkozik a mérkőzés után

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_merkozes_lelatoi_orom.jpgÉs a végén jogos az öröm a lelátón is

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_lelato.jpgMondják: a futballban mindenki okos, a mérkőzés után... Ezt a feliratot viszont csak a mérkőzés előtt készíthették!

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_merkozes_andrusch_jozsef.jpgÍgy örül Andrusch az osztrákok elleni győzelem után

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_ausztria_vb-selejtezo_merkozes_kiprich_esterhazy_roth_nyilasi.jpgA lefújás után a tiszteletkor résztvevői: Kiprich, Esterházy, Róth, Nyilasi és a szurkolók


A mérkőzés összefoglalója

A Szivárvány Kereskedelmi Vállalat által meghirdetett Szivárvány Kupa első fordulójára harminc szerkesztőség küldte el szavazatát, s osztályozta a játékosokat a Népsport hagyományai szerint 1-10-ig. Az osztrákok elleni mérkőzés után labdarúgóink között a kővetkező sorrend alakult ki: 1. Kiprich 230 pont, 2. Détári 220, 3. Nagy A. 207, 4. Esterházy 201, 5. Sallai 200, 6. Kardos 198, 7. Garaba 183. 8-9. Varga és Andrusch 181-181. 10. Nyilasi 169, 11. Róth 166, 12. Csuhay 132.

A csoport, és a magyar labdarúgó-válogatott következő mérkőzése: október 17-én Hollandia-Magyarország.

A hétvégén jön az 5. forduló, az alábbi párosításokkal:

Ú. Dózsa - Vasas
Bp. Honvéd - Ferencváros (mindkettő a Népstadionban)
Csepel - ZTE
Pécsi MSC - Haladás
DMVSC - MTK-VM
Eger - Rába ETO
Videoton - Békéscsaba
Tatabánya - SZEOL AK

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr9516727926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RTB 2021.11.22. 10:28:20

A verduni fotóhoz kapcsolódva: ha már a franciák grandeur érzése a 80-as évekre szinte teljesen eltünt, legalább a poseur mivoltukra rá tudtak erősíteni.
MEghivták Kohlt, hogy jöjjön el megemlékezni, de közben azért szégyellje is magát, bűnösként és vesztesként. Szegény németek, innen vezetett az egyenes út a flüchtlingék felé áradó wilkommenskultur és a berlini, kölni párhuzamos társadalmak felé

maribor_ 2021.11.22. 13:09:26

@RTB: Érdekes amit a T. Olvasó feszeget. Önmagában szimbolikus a kép, ezért is tettem bele. Ennyi, és nem több. Szerény meglátásom szerint a németek kollektív bűntudata, illetve ennek sulykolása 1945 magasságában kezdődött, de ez az egész már nem tartozik Blogunk, illetve a posztunk tematikájába és kompetenciájába. Ugyanitt: vélemény, hogy Kiprich bemutatkozása hogy sikerült, illetve Kardos mekkora gólt b@szott? :)

Feyyaz 2021.11.22. 20:44:08

Emlékszem, a szünetben úgy álltam fel a TV készülék elől, hogy:
"Ezek hajszálpontosan ott folytatják, ahol Mexikó ellen abbahagyták!"
Ezen a meccsen debütált először a fehér csíkozás a meggypiros mezen.
***
Külön köszönetem a Motörhead-ért!

maribor_ 2021.11.22. 20:54:56

@Feyyaz: Gondoltam az Olvtarsra, mikor csinaltam :)

Head Honcho 2021.11.25. 22:26:55

Tőlem a képaláírással szemben nem áll távol az aktuálpolitizálás, de inkább magamban tartom, pedig lett volna nekem is egy gondolatom... (Nem a képpel kapcsolatban, más témában.)

maribor_ 2021.11.26. 08:17:25

@Head Honcho: Régi olvasóknál egy kisebb elhajlás még belefér...

szabzero 2023.11.09. 16:19:02

Vitraynál minden gól súlyos védelmi hiba volt. Ha mi lőttük akkor is, ha kaptuk, akkor is. Érdekes hogy Koncília volt a legjobb osztrák kapus évekig, milyen lehetett a többi.

maribor_ 2023.11.12. 15:51:32

@szabzero: Bele kell húznom, mert mindjárt a végére ér a T. Olvasó, mint Chuck Norris az internetnek :)

szabzero 2023.11.29. 00:25:56

Így van, pár nap és olvasnivaló nélkül maradok. :) Ezek az évek emlékezetesek voltak. 80-ban lettem igazolt serdülő játékos Egerben, abból az időszakból szinte mindenkit ismerek. Van akikkel fiatalon fociztam együtt, van akikkel később alacsonyabb osztályokban és van akikkel az öregfiúkban. Küldözgetem a fotókat, cikkeket a focista haveroknak, csak lesnek hogy honnan szedem :)

maribor_ 2023.11.30. 18:34:55

@szabzero: Dolgozom, dolgozom az ügyön :)
süti beállítások módosítása