Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 7. forduló

2022.01.10. 07:56 maribor_

1984. október 10., a hónap második szerdája

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_headlines_szuret.jpgMegkezdődött a korai szőlő szüretelése az Alföldön és a móri borvidéken

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

október 8.

Kádár János, a. Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára a KB székházában fogadta Armand Hammert, az amerikai Occidental Petroleum Corporation igazgató tanácsának elnökét és Otis Chandlert, a Los Angeles Times című újság kiadóját és tulajdonosát. A szívélyes légkörű találkozón véleményt cseréltek a nemzetközi helyzet és a magyar-amerikai kapcsolatok néhány időszerű kérdéséről. A megbeszélésen jelen volt Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese és Nicolas Salgo, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete.

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_kadar_janos_armand_hammer.jpgKádár János üdvözli Armand Hammert az MSZMP KB székházában

A nap folyamán Marjai József megbeszélést folytatott Armand Hammerrel. Tárgyalásaikon áttekintették az Occidental Petroleum amerikai nagyvállalat és magyar partnereik gazdasági és kereskedelmi kapcsolatait, fejlesztésük további lehetőségeit, megbeszélést folytattak más, kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdésekről is.

Armand Hammer és a kíséretében levő személyiségek - akik magyarországi tartózkodásukon találkoztak Kapolyi László ipari miniszterrel és Bányász Rezső államtitkárral, a Tájékoztatási Hivatal elnökével is - este elutaztak Budapestről.

A Veszprém megyei Bútoripari Szövetkezet is csatlakozott a kongresszusi és felszabadulási munkaversenyhez. A pápai szövetkezet dolgozói vállalták, hogy árbevételüket a tavalyihoz képest 13 millió forinttal, a konvertibilis valutával fizető exportot tízmillió forint értékkel teljesítik túl. A felajánlásukban ötszázalékos termelékenységnövelés is szerepel. Ezentúl a szövetkezet dolgozói felhívással fordultak a többi ipari szövetkezethez: javasolták kollektívák csatlakozását a munkaversenyhez.

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_veszpremi_butoripari_szovetkezet.jpgKészül a bútorlap

A nemzetközi helyzet kiéleződése és a háborús veszély növekedése folytán különleges fontossága van a szocialista országok összefogásának és nemzetközi fellépésük hatékony egybehangolásának. A többi között ezt húzta alá hétfőn Erich Honecker és Andrej Gromiko. Az NSZEP KB főtitkára, államfő Berlinben folytatott eszmecserét a szovjet külügyminiszterrel, aki az NDK megalakulásának 35. évfordulóján részt vett küldöttséget vezette.

Honecker és Gromiko megelégedéssel szólt a két ország és a két párt kapcsolatainak alakulásáról. A Szovjetunió és az NDK együttműködése a társadalmi élet valamennyi területén évről évre erősödik. A szovjet külügyminiszter tájékoztatta Erich Honeckert azokról a megbeszéléseiről, amelyeket az Egyesült Államokban tett látogatásakor Reagan elnökkel s az ENSZ-közgyűlés alkalmából más külföldi politikusokkal folytatott. Honecker kifejezésre juttatta, hogy az NDK teljes mértékben egyetért az e találkozókon kifejtett szovjet állásponttal, és támogatja az ENSZ-közgyűlés 39. ülésszakán előterjesztett új szovjet javaslatokat.

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_gromiko_honecker.jpgAndrej Gromiko és Erich Honecker Berlinben kicserélik azokat az okmányokat, amelyeket a Szovjetunió és az NDK hosszútávú együttműködéséről írtak alá Berlinben

Az eszmecserén megállapították, hogy bonyolítja az európai helyzetet és megterheli a szocialista országok és az NSZK kapcsolatait a jelenlegi bonni kormány irányvonala, amelynek nyomán a szövetségi köztársaság az amerikai elsőcsapásmérő nukleáris fegyverek kilövőállásává válik, és megélénkül a revansista erők tevékenysége. Aláhúzták: a Szovjetunió és az NDK a jövőben is határozottan elutasítja az európai biztonság ellenfeleinek praktikáit és minden olyan kísérletet, amelyek megkérdőjelezik a területi-politikai realitásokat. A két politikus végezetül megerősítette a két ország készségét arra, hogy becsületes és érdemi párbeszédet folytassanak azokkal az erőkkel, amelyek érdekeltek a nemzetközi helyzet egészségesebbé tételében.

Andrej Gromiko átnyújtotta Willi Stophnak a Lenin-rendet, amelyet 70. születésnapja alkalmából adományoztak az NDK Minisztertanácsa elnökének. Hétfőn elutazott Berlinből a Gromiko vezette szovjet küldöttség.

Az iraki légierő délelőtt megsemmisített két nagy tengeri célpontot a Perzsa- (Arab-) öbölben levő iráni Harg szigeten levő olajkikötőtől délre - közölte az iraki katonai szóvivő. Az egyik megsemmisített célpont egy libériái óriás olajszállító hajó volt. A londoni Lloyds biztosítótársaság közlése szerint a tartályhajón levők közül hatan meghaltak, további hatan pedig súlyos égési sebeket szenvedtek. Arról egyelőre nem érkezett jelentés, hogy az iraki légierő által megsemmisített másik hajó melyik nemzet zászlója alatt haladt. Legutóbb szeptember közepén érkezett hír hasonló támadásról az öböl menti térségből; akkor iráni katonai gépek rongáltak meg egy dél-koreai és egy libériái hajót.

A délelőtti hivatalos üdvözléssel Helmut Kohl nyugatnémet kancellár és kísérete megkezdte kínai látogatását. Kohl a nap folyamán tárgyalt Csao Ce-jang kínai kormányfővel.

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_helmut_kohl_peking.jpgHelmut Kohl és egy kis úttörő a reptéri fogadtatáson

A politikai megbeszélések mellett Kohl látogatása idején nagy hangsúlyt kap majd a kínai-nyugatnémet gazdasági együttműködés. Az NSZK-nak Japán, az Egyesült Államok és Hongkong után Kína a negyedik legnagyobb kereskedelmi partnere. Kína érdeklődik nyugatnémet atomerőművi berendezések, televíziós holdak és a nyugatnémet részvétellel készülő nyugat-európai légibusz iránt. Az NSZK kész 50 millió márkás fejlesztési hitelt nyújtani Kínának, s várhatóan a Kohl-látogatás idején teremtik meg a Volkswagen és egy sanghaji gyár együttműködésének jogi alapjait. A két gyár azonban máris szerel össze Sanghajban Santana típusú kocsikat. A vegyes vállalkozás, nyugatnémet tájékoztatás szerint 25 évre szól.

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_helmut_kohl_csao_ce_jang.jpgKohl kancellár és Csao Ce-jang államfő a megbeszélések alatt

Helmut Kohl Csao Ce-jangon kívül találkozik Li Hszien-nien államfővel és tervezik találkozóját Teng Hsziao-pinggel, valamint Hu Jao-panggal is.

Az iraki legfelsőbb katonai parancsnokság közleménye szerint az utóbbi napokban iraki helikopterek iráni állásokat támadtak Majszan körzetében. Az iráni szárazföldi erők veszteségeket szenvedtek Bászra városától keletre is, ahol az iraki tüzérség iráni állásokat ágyúzott. Az iráni tüzérség Bászra tartományban lakott körzeteket lőtt. Az IRNA iráni hírügynökség jelentése szerint a front északi és nyugati szakaszán az utóbbi napokban az iraki erők szenvedtek veszteségeket. Az ellenség katonái közül többen életüket vesztették, illetve megsebesültek. Megsemmisült néhány tüzelőállás, megfigyelőpont és bunker. Szórványos lövöldözések voltak a front, déli részén. Az iraki tüzérség Abadan városát ágyúzta.

Az Egyesült Államok a tervezettnél gyorsabb ütemben telepíti Pershing-2 típusú, első csapás mérésére alkalmas rakétáit Nyugat-Európában. A The Washington Post egy eddig titkos jelentés adataira hivatkozva azt írja, hogy eddig legkevesebb 45 ilyen rakétát telepítettek Nyugat-Németországba a tervezett 108-ból. Négy rakétaüteg - összesen 36 rakétával - már működésre kész a nyugat-németországi Schwabisch Gmündben, további kilenc rakéta érkezett a heilbronni támaszpontra.

A telepítés menetéről James Cercy tábornok, a Pentagon illetékes osztályának helyettes vezetője adott tájékoztatást az amerikai képviselőház egyik albizottságának. Hivatalosan azonban sem az amerikai, sem a nyugatnémet hatóságok nem közölték, mennyi Pershing-2 típusú rakéta van már az indítóállásokban. A tájékoztatás szerint az Egyesült Államok kilenchetenként legalább egy rakétaüteget akar működőképes állapotba hozni.

A rakétaütegeknek a támaszpontokra telepítésével azonban egyáltalán nem tekinthető befejezettnek a dolog, hanem tevékeny előkészületek folynak azok felhasználására is - hangsúlyozza a TASZSZ szemleírója. Éjszaka vagy kora hajnalban ezek a rakéták harcálláspontot változtatnak abból a célból, hogy az amerikai nukleáris eszközöket „felfedezhetetlenné” tegyék, s ezáltal kedvező lehetőségeket teremtsenek az első nukleáris csapás megtételéhez. Ez a mozgás lényegében Nyugat-Németország egész területét az amerikai atomfegyverek indítóállásává változtatja - mutat rá a TASZSZ.

Élesen bírálták az Egyesült Államok politikáját az arab és a fejlődő országok felszólalói az ENSZ-közgyűlés ülésszakának általános politikai vitájában. A közel-keleti problémával és a palesztin kérdéssel kapcsolatos washingtoni kísérletek csak a feszültséget növelik a térségben - jelentette ki Faruk as-Sar szíriai külügyminiszter. Több arab ország képviselője aláhúzta, hogy elsősorban az agresszív izraeli törekvéseket támogató Egyesült Államok a felelős azért, hogy a Közel-Keleten továbbra is robbanásveszélyes helyzet uralkodik. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozták, hogy a tartós és igazságos közel-keleti béke csak közös erőfeszítésekkel érhető el.

Számos arab küldött támogatásáról biztosította a Szovjetuniónak azt a javaslatát, hogy az ENSZ égisze alatt minden érdekelt fél, köztük a PFSZ, a palesztin nép egyetlen törvényes képviselője részvételével hívjanak össze nemzetközi konferenciát a közel-keleti probléma rendezésére. A fejlődő országok képviselői elítélték az Egyesült Államok és a nyugati országok gazdaságpolitikáját. Hangsúlyozták, hogy a gazdasági imperializmus katasztrofális következményekkel jár Ázsia, Afrika és Latin-Amerika népeire. Az egyik legsúlyosabb jelenségre, a hatalmas méretű eladósodásra hívta fel a figyelmet beszédében Jaime Lusinchi venezuelai elnök.

Elhalasztották az amerikai Challenger űrrepülőgép két űrhajósának, David Leetsmának és Kathryn Sullivannek mára tervezett űrsétáját. A halasztást az egyik radarantenna hibája miatt rendelték el. Az űrséta csütörtökre várható.

október 9.

Az MSZMP Központi Bizottsága Kádár Jánosnak, a Központi Bizottság első titkárának elnökletével ülést tartott. A Központi Bizottság megvitatta és elfogadta az időszerű nemzetközi kérdésekről szóló tájékoztatót, az ifjúságpolitikai kérdésekkel foglalkozó állásfoglalást, valamint az országgyűlés és a tanácsok tevékenységéről, munkájuk továbbfejlesztéséről szóló jelentést. Az ülésről közlemény jelenik meg.

Érdemi javulást a jelenleg robbanásveszélyes közel-keleti helyzetben csak közös erőfeszítésekkel lehet elérni, ennek útja a valamennyi érdekelt fél, így a PFSZ részvételével összehívandó nemzetközi konferencia lehet. Ezt hangoztatta Konsztantyin Csernyenko, az SZKP KB főtitkára, államfő a Jemeni Arab Köztársaság elnökével tárgyalva. Ali Abdullah Szaleh kedden érkezett hivatalos baráti látogatásra a Szovjetunióba, és a tárgyalásokat követően aláírták a két ország barátsági és együttműködési szerződését.

A tárgyalásokról kiadott közlemény meleg és baráti légkörűként jellemzi az államfői megbeszéléseket, amelyeken mindkét részről elégedetten értékelték a kapcsolatok fejlődését. A kialakult együttműködés eredményének nevezték az új hosszú távú szerződés aláírását, amely szilárd alapot ad a további kapcsolatfejlesztésre a legkülönbözőbb területeken, a két ország együttműködésére a nemzetközi politikában. Később a vendége tiszteletére adott ebéden Konsztantyin Csernyenko arról beszélt, hogy a szerződés, amely nem irányul harmadik ország ellen, egymás szuverenitásának és függetlenségének tiszteletben tartására alapozódik, a nemzetközi béke és biztonság ügyét szolgálja a Közel-Keleten is. Az egyezmény húsz évre szól, s amennyiben fél évvel lejárta előtt egyik fél sem óhajtja hatályon kívül helyezni, akkor automatikusan újabb öt évvel meghosszabbodik érvényessége.

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_szovjet_jemeni_csucs.jpgA két tárgyaló küldöttség a Kremlben

A tárgyalásokon szó volt világpolitikai kérdésekről. A feszültségért mindkét fél az imperialista körök akcióit tette felelőssé, s felhívott haladéktalan lépésekre a fegyverkezési verseny megfékezéséért. Konsztantyin Csernyenko azt hangoztatta, hogy elérkezett az idő minden békeszerető állam, nagy és kicsi számára, hogy minden tőle telhetőt megtegyen a fegyverkezési hajsza megfékezése érdekében. Külön is méltatta az el nem kötelezett országok, köztük a Jemeni Arab Köztársaság tevékenységét e kérdésben.

Jurij Andropovnak, az SZKP és a szovjet állam kiemelkedő személyiségének válogatott beszédeit és írásait tartalmazó gyűjteményes összeállítást adott ki a szovjet politikai könyvkiadó. A könyv címe: „A leninizmus - a tömegek forradalmi energiájának és alkotóképességének kimeríthetetlen forrása”.

Az angliai ITV kereskedelmi televíziós csatorna sugározni kezdi a Thomas, a gőzmozdony című kisgyermekeknek készült oktató- és ismeretterjesztő rajzfilmsorozatot.

A sorozat 1984-től 2008-ig tárgymozgatásos animációval, 2009-től számítógépes animációval készült. A produkció gyártását 2021. októberében fejezték be. Szinte a világ összes országában vetítették már, vagy vetítik a mai napig is, csak úgy, mint Magyarországon. Nálunk 2006 óta. Az eredeti sorozat első három évében a Beatles egykori dobosa, Ringo Starr volt a történet mesélője, de az évek alatt, többek közt olyanok is kölcsönözték narrátorként hangjukat, mint Alec Baldwin (2000-2008), vagy Pierce Brosnan (2008-2013). Egyszer meghívták Ringót egy gyerekműsorba, ahol a lurkók kérdezhettek tőle. Az egyik kérdés úgy hangzott, mit csináltál a Thomas előtt? A rá jellemző szerénységgel csak annyit válaszolt, egy zenekarban doboltam... A körülbelül tíz perces epizódokból közel 600 rész készült az évtizedek alatt. A jelenkori szülők petíciót nyújtottak be a gyártónak, akik ígéretet tettek, a közeljövőben valamilyen formában sort kerítenek a folytatásra...

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_thomas_a_gozmozdony_2.jpgŐ Thomas. Szerintünk nincs olyan kisgyerek, vagy szülő, akinek be kéne őt mutatni

Libanon baloldali, hazafias pártjai Nemzeti Demokratikus Front elnevezéssel új politikai tömörülést alakítottak - jelentette be Bejrútban Valid, Dzsumblatt, a front elnöke, a Haladó Szocialista Párt elnöke. A front - amelynek az ő pártján kívül tagja a Libanoni Kommunista Párt, a Szíriai Nemzeti Szocialista Párt, a libanoni Baath-párt és az Arab Demokratikus Párt - alapító okmányában a következő célokat tűzte maga elé: Libanon felszabadítása a megszállás alól; a nemzeti ellenállás elkötelezett támogatása; az ország újraegyesítése; demokratikus keretek között végrehajtandó politikai és gazdasági reformok; a vallási megosztottság felszámolása az állami életben; Libanon arab nemzethez való tartozásának megerősítése; a hadsereg demokratikus módon történő újjászervezése.

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_valid_dzsumblatt.jpgValid Dzsumblatt bejelenti az új politikai tömörülés megalakulását

Valid Dzsumblatt e pártok nevében felszólította a kormányt: szabadítsa fel magát az Egyesült Államok befolyása alól, folytasson valódi, el nem kötelezett külpolitikát s fűzze szorosabbra kapcsolatait Szíriával, a Szovjetunióval és a többi szocialista országgal.

A Nemzeti Demokratikus Front létrejötte lényeges fejlemény a libanoni politikai képletben, megfelelő keretet teremt a hazafias-haladó erőknek az együttműködésre, az egyesített jobboldallal szembeni pólus kialakítására. Bár a síita Amal mozgalom nem tagja a demokratikus frontnak, megfigyelők emlékeztetnek rá, hogy a Haladó Szocialista Párt és a síita vezetők augusztus közepén már együttműködési egyezményt kötöttek, s ezt már a valóságban is sok területen gyakorolják.

Személycserét hajtottak végre a Libanoni Erők néven egyesített szélsőjobboldali milíciák élén. Fadi Frem helyett, a keddi szűk körű választáson Fuad Abunadert, az államfő egyik rokonát jelölték a főparancsnoki tisztségbe. Abunader egyértelműen Dzsemajel elnök politikai hívei közé sorolható, első nyilatkozatában maga is ezt erősítette meg.

Csao Ce-jang kormányfő után kedden Hu Jao-pang, a Kínai Kommunista Párt főtitkára is az NSZK-ba szóló meghívást fogadott el Helmut Kohl nyugatnémet kancellártól. Kohl és Hu Jao-pang keddi találkozója után adott nyugatnémet tájékoztatás szerint a kínai vezető a megbeszélésen ezt mondotta a német kérdésről: „Elképzelhető, hogy a megosztottság hosszú ideig fenn fog maradni.” A nyugatnémet értékelés szerint ez változás a korábbi kínai nyilatkozatokhoz képest, amelyekben a két német állam létrejöttét, a status quót „nem természetesnek”, vagy „indokolatlannak” nevezték. Kohl kedden Li Hszien-nien államfővel is találkozott,

Chilében ellenzéki vezetők őrizetbe vételét rendelte el egy bíróság. A latin-amerikai országban a katonai rendszer újabb megtorlásokat helyezett kilátásba az ellenzék megfélemlítésére. Az intézkedés kapcsán a hatóságok közölték, hogy több szakszervezeti vezető és ellenzéki politikus vétett az állambiztonsági törvény ellen, amikor tömeges tiltakozó megmozdulásokat szervezett szeptember 4-ére és 5-ére.

Az őrizetbe vétel a polgári és a baloldali ellenzék ismert személyiségeire vonatkozik, így Gabriel Valdés volt külügyminiszterre, a betiltott kereszténydemokrata párt elnökére, Mario Sharpe szociáldemokrata politikusra és Enrique Silva Cimmára, a radikális párt elnökére. Mindhárman a Demokratikus Szövetség nevű ellenzéki tömörülés vezetői. Ugyancsak köztük van Manuel Almeyda, a törvényen kívül helyezett szocialista párt vezetője, akit az idén több hónapra száműztek, valamint Fanny Pollarolo és Juan Claudio Reyes, mindhárman a Népi Demokratikus Mozgalom (MDP) vezetői; Manuel Bustos és Jósé Ruiz di Giorgio, a szakszervezeti mozgalom irányítói, a Dolgozók Országos Parancsnokságának (CNT) vezetői.

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_chilei_csendelet.jpgChilei csendélet letartóztatások közben

Reagan elnökkel folytatott megbeszélést Washingtonban Simon Peresz izraeli miniszterelnök. Ronald Reagan munkaebéden látta vendégül Pereszt, aki korábban már kétszer tárgyalt George Shultz külügyminiszterrel, találkozott Caspar Weinberger hadügyminiszterrel és a kongresszus több vezetőjével is. Értesülések szerint a megbeszélések középpontjában az Izraelnek nyújtandó gazdasági-anyagi segítség kérdései álltak, s a közel-keleti rendezés néhány vonatkozását is megvitatták.

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_ronald_reagan_simon_peresz.jpgRonald Reagan amerikai elnök fogadta Simon Peresz izraeli miniszterelnököt, aki hivatalos látogatást tett az Egyesült Államokban

Az ENSZ-közgyűlés általános ügyrendi bizottsága fontos és sürgető kérdésként felvette a 39. ülésszak napirendi pontjai közé a világűr békés hasznosításáról és az állami terrorizmus megengedhetetlenségéről előterjesztett szovjet javaslatokat.

Oleg Trojanovszkij, a Szovjetunió állandó ENSZ-képviselője az ügyrendi bizottság ülésén hangsúlyozta, hogy kizárólag a világűr militarizálásának garantált megakadályozása teheti lehetővé annak békés hasznosítását. A Szovjetunió határozottan síkraszáll az erőszak örökös kitiltásáért a kozmikus térségből.

Az állami terrorizmus politikájának elítéléséről előterjesztett szovjet javaslatról szólva Trojanovszkij rámutatott: a világszervezetnek jogában áll megkövetelnie valamennyi államtól, hogy tartózkodjék a más szuverén államok társadalmi-politikai rendszerének megváltoztatására Vagy aláásására, törvényes kormányaik megdöntésére vagy megingatására irányuló akcióktól.

New Yorkból érkezett az a hír is, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésen vizsgálja meg a laoszi-thaiföldi határon kialakult súlyos helyzetet. Ez annak következményeként jött létre, hogy az idén júniusban thaiföldi egységek behatoltak a szomszédos ország területére, és megszálltak három határ menti települést. A BT a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság kérésére vizsgálja meg a történteket.

Az a levél, amelyet a laoszi kormány állandó ENSZ-képviselője a BT soros elnökéhez intézett, a thaiföldi akciókat Laosz területi épsége és szuverenitása durva megsértésének minősíti. A laoszi-thaiföldi határon létrejött feszültség veszélyezteti a délkelet-ázsiai térség békéjét, biztonságát és stabilitását - mutat rá a dokumentum.

október 10.

Dr. Juhár Zoltán belkereskedelmi miniszter és Grigorij Vascsenko szovjet kereskedelmi miniszter Moszkvában aláírta az 1985. évi magyar-szovjet belkereskedelmi választékcsere és műszaki-tudományos együttműködési jegyzőkönyvet. A megállapodás 1,2 milliárd forint értékű fogyasztási cikk forgalmazását irányozta elő.

Az összforgalmon belül az áruházi és határ menti csere értéke 220 millió forint. A Szovjetunióból a belkereskedelmi árucsere keretében többek között hűtőszekrényeket, hordozható fekete-fehér és színes televíziókat, rádiókat, pezsgőt, vodkát importálunk. Cserébe autóüléshuzatot, műbőr konfekciót, logikai játékot, zöldség-gyümölcs konzervet exportálunk.

A műszaki-tudományos együttműködés a minisztériumi szakemberek közötti konzultációkat és a kereskedelmi vállalatok, intézetek közötti közvetlen kapcsolatokat segíti a kereskedelem szervezése, a vásárlási körülmények javítása, a reklám és a számítástechnika alkalmazása területén.

Andrej Gromikóval találkozott Ali Abdullah Száleh. A Jemeni Arab Köztársaság elnöke és az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsa elnökének első helyettese, a Szovjetunió külügyminisztere a megbeszéléseken megvitatta a közel-keleti térségben kialakult helyzet néhány fontos kérdését.

Az angliai mozik vetíteni kezdik a George Orwell regényéből készült 1984 című klasszikus kultfilmet. A film végül 1993-ban jut el Magyarországra.

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_1984_john_hurt_richard_burton.jpgA két főszereplő: Richard Burton és John Hurt

A libanoni kormány ülésén részt vettek a muzulmán politikai vezetők, így Valid. Dzsumblatt is. Bejrútban ezt a vitákkal együtt is pozitív jelnek tartják, hisz előző nap, a baloldali pártok szövetségének bejelentésekor, a drúz vezető élesen bírálta a kormány eddigi tevékenységét. Leszögezte, hogy e kabinet egy háború utáni kompromisszum eredményeként jött létre, s nem jelent valódi egységkormányt.

Peresz izraeli miniszterelnök washingtoni látogatásának befejezése előtt még egy alkalommal találkozott Shultz amerikai külügyminiszterrel (kedden Reagan elnök fogadta). Szerdai nyilatkozatában közölte: Tel-Aviv néhány héten belül kidolgozza a csapatai Dél-Libanonból történő kivonására vonatkozó tervét.

A libanoni fővárosban erős kétkedéssel fogadták Simon Peresz eme bejelentését. Bár e lépéshez Izraelnek a mind súlyosabb anyagi terhek miatt fontos érdekei fűződnek, a jelenlegi intézkedések legfeljebb egy korlátozott visszavonulást jeleznek.

Helmut Kohl nyugatnémet kancellár Pekingben találkozott Teng Hsziao-pinggel, a KKP központi tanácsadói bizottságának elnökével, aki arról biztosította a bonni vendéget, hogy Kína nem akar háborút. Mint Teng mondotta, Kína szegény ország és fejlődni akar, ehhez pedig békés környezetre van szüksége. A kínai vezető arra számít, hogy a KKP Központi Bizottságának októberi ülésén elhatározandó városi reformok három-öt év múlva hoznak látható eredményeket. A 12. központi bizottság soron következő harmadik plénumát a Kínában ma már történelmi vízválasztónak számító 1978-as decemberi plénumhoz hasonlította jelentőségét tekintve.

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_teng_hsziao_ping_helmut_kohl.jpgTeng Hsziao-ping és Helmut Kohl

Helmut Kohl a Peking Egyetemen mondott beszédet, majd délután nemzetközi sajtóértekezleten vonta meg a kínai látogatás hivatalos részének mérlegét. Azt bizonygatta, hogy Kína és az NSZK együttműködése nem irányul harmadik fél ellen. A Szovjetuniót az NSZK legfontosabb keleti szomszédjának nevezte, s mint mondotta, Bonn a problémákat közvetlenül Moszkvával kívánja megoldani, ehhez nincs szükség sem közvetítőkre, sem valamiféle „kínai kártyára”. Kohl a sajtóértekezleten lényegében egyoldalú leszerelést követelt a Szovjetuniótól.

Közben aláírták Pekingben a Volkswagen művek és egy sanghaji gyár megállapodását Santana típusú személygépkocsik helybeli összeszereléséről, illetve gyártásáról. A vegyes vállalkozás huszonöt évre szól, 1989-ben húszezer gépkocsit kívánnak kibocsátani a sanghaji gyárból. Az 1990-es évek elejétől számítva, fokozatos felfutási után, százezer gépkocsimotor gyártását is tervezik.

Az ENSZ-közgyűlés ülésszaka folytatódó általános politikai vitájában az ázsiai és afrikai országok sok képviselője elítélte az Egyesült Államok által folytatott fegyverkezést és világméretű agresszív politikáját. Kiemelt hangsúlyt kapott az a gondolat, hogy milyen veszélyes következményekkel jár ez a nemzeti felszabadító mozgalmakra és a fejlődő országok gazdasági életére.

Nguyen Co Thach vietnami külügyminiszter rámutatott, hogy az utóbbi években az Egyesült Államok az erőfölény megszerzése érdekében végleg hátat fordított az enyhülésnek, és fokozza a fegyverkezési hajszát. Nguyen Co Thach követelte, hogy szüntessenek meg minden beavatkozást az indokínai államok belügyeibe, mivel a délkelet-ázsiai népek maguk akarják megoldani problémáikat a függetlenség és a szuverenitás kölcsönös tiszteletben tartása alapján.

Mangalin Dügerszüren, a mongol diplomácia vezetője hangsúlyozta a Nyugat-Európába telepített elsőcsapás-mérő amerikai fegyverek eltávolításának szükségességét, s rámutatott: az imperializmus legagresszívabb körei nyílt konfrontációt indítottak a nemzeti-felszabadító erők ellen.

Benjamin Mkapa tanzániai külügyminiszter szorgalmazta, hogy minden ország, így a fejlődő országok is vegyék ki részüket a nukleáris leszerelést célzó erőfeszítésekből.

Ronald Reagan amerikai elnök a PTI indiai hírügynökség értesülése szerint üzenetet küldött Ziaul Hakk pakisztáni államfőnek: javasolta, hogy vonják Pakisztánit az „amerikai atomernyő alá”, azaz kapcsolják be Pakisztánt a NATO-tagállamokhoz hasonlóan az amerikai nukleáris erők tevékenységi szférájába. A hírügynökség a pakisztáni NavaI-Vakt Daily című lapot idézte. A jelentés szerint Reagan megígérte, hogy meggyorsítják a pakisztáni fegyveres erőknek szánt korszerű amerikai támadófegyverek szállítását a 3,2 milliárd dolláros katonai-gazdasági segélyegyezmény keretében.

Humor:
idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_humor_5.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_reklam_3.jpg

Kékfény:
Nem adott elsőbbséget személygépkocsijával a XXI. kerületi Táncsics Mihály utca és Széchenyi utca kereszteződésénél Bán János 45 éves budapesti műszerész, és összeütközött egy tehergépkocsival. A baleset következtében Gábor Imre 56 éves budapesti műszerész, a személygépkocsi utasa, a helyszínen meghalt, a személygépkocsi vezetőjét súlyos, a tehergépkocsi utasát könnyű sérüléssel szállították kórházba.

A Csongrád megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettének alapos gyanúja miatt eljárást indított Domonkos Pál 18 éves, foglalkozás nélküli, büntetett előéletű szegedi lakos ellen. Domonkos hétfőn az esti órákban Szeged külterületén behatolt Gádor István 79 éves nyugdíjas tanyájába. Az idős embert megölte és különböző értéktárgyakat - mintegy 5000 forint értékben - magával vitt. A rendőrség Domonkos Pált rövid idő alatt elfogta és őrizetbe vette.

A Hajdú megyei Rendőr-főkapitányság halált okozó súlyos testi sértés bűntettének alapos gyanúja miatt eljárást indított Gégény János 18 éves, foglalkozás nélküli, büntetett előéletű, V. Zsolt 16 éves foglalkozás nélküli, debreceni lakosok ellen, akik kedd éjjel leütötték és kirabolták őri Lajos 43 éves debreceni kiskereskedőt. őri Lajos a helyszínen meghalt. A rendőrség széles körű nyomozással néhány óra alatt elfogta a tetteseket, és előzetes letartóztatásba helyezte őket.

Közlemények:
Fővárosi Temetkezési Intézet, Bp. VIII., Mező Imre út 16. 103-as anyagátvevő bélyegzője elveszett. 1984. október 2-ától érvénytelen.

Kiválót a háztartásba! Árusítással egybekötött háztartás-vegyitermékek bemutatójára hívja önt a Kiváló Áruk Fóruma, Budapest, VI., Nagymező utca 21. szám alatti bemutatótermébe. Nyitva október 18-ig, naponta 10-től 18 óráig (szombaton zárva).

Felvételt hirdet a BSE női asztalitenisz-szakosztálya. A toborzókra 1977-78-ban született lányok jelentkezését várják. Jelentkezés a hónap végéig minden hétfőn és pénteken a XIV. ker. Ond vezérparki általános iskolában, 15.30 és 17 óra között.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_allasajanlat_3.jpg

Divat: Sapkák, kalapok
Nemcsak a divat miatt teszünk kalapot, sapkát a fejünkre a hideg beköszöntései, hanem egészségünk védelméért is. Sajnos a frizuránknak nem használ, de árt neki a nedves levegő is. Válogathatunk a könnyű, puha filcek, nyúlszőrök, moherek között. Legtöbbször barett vagy puhán viselt férfikalap készül belőlük. Divatba jöttek a sildes, úgynevezett micisapkák is. Ezeket még szőrmével is kombináljuk. Választhatunk kis tokot nappalra vagy estére. Ez valódi szőrméből nagyon elegáns! A sapkát, kalapot, kucsmát mostanában jól a fejre kell húzni, előre a homlokba, így ül biztosan a fejen, és így modern. Divat, és jó szolgálatot is tesz szeles, hideg időben a kalap vagy sapka köré varrt, megkötött sál. Nézzük a választékot! 1. Kis pepita barett, egyszínű anyaggal paszpólozva. 2. A kozáksapkákra emlékeztető nyúlszőr kalap azonos színű sállal. 3. Két színből kombinált ellenzés sapka. 4. Lehajtott szélű filckalap, hozzávarrt sállal és szalaggal. 5. Svájcisapkára emlékeztető, nagy, puha mohersapka. 6. Egyszerű, kerek fejű, elöl felhajtott nyúlszőr kalap. 7. Fejtetőn kissé benyomva viselt tok filcből. 8. Matrózsapkára emlékeztető kerek sapka fiataloknak. 9. Két színből kombinált puha, ellenzős sapka. 10. Csíkos jerseyből készíthető kis tok és sál. 11. Egyszerű svájcisapka. Idén jól a fejbe húzva viseljük. 12. Homlokba húzott kis kemény filcbarett. 13. Puha nyúlszőr férfikalap széles, elütő színű szalaggal. 14. Műszőrméből vagy valódi prémből készíthető kozáksapka. 15. Jerseyből is készülhet az igazi micisapka. A homlokba jól behúzva viseljük.
idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_divat.jpg

Torlódnak az őszi munkák, összehangolt erőfeszítés szükséges:
Tavaly október 10-ig a kalászos gabonáknak elvetették a 40 százalékát, a kukoricának betakarították az 55 százalékát. Az idén mostanáig a vetésnek 19 százalékával, a betakarításnak 10 százalékával végeztek a gazdaságok. Az már régóta köztudomású, hogy a termések érése mintegy három héttel elmaradt a szokásostól, az elmúlt napokban lehullott csapadék pedig újabb egy héttel késleltette a munkát.

A kapkodásnak azonban semmi jele nem tapasztalható. Mindenütt józanul mérlegelik a tennivalókat, rangsorolják a feladatokat. Első helyre a legtöbb helyen a talaj-előkészítés és a vetés kerül. A betakarítást azokon a táblákon gyorsítják a gazdaságok, amelyekbe még őszi kalászos kerül. A burgonyának 81 százalékát, a napraforgónak 90 százalékát takarították be. Végéhez közeledik a kukorica silózása is, a területnek már csak 10 százalékán zöldell a növény. A szemes kukorica betakarítása éppen csak elkezdődött az ország déli részein. A szemek nedvességtartalma nagy, ezért sok helyen úgy döntenek, hogy nedvesen tárolják a terményt. Egymillió tonna kukorica befogadására képesek a nedves tárolóterek.

A legtöbb gondot a kertészeteknek ad. az idei ősz. Megkésett a szőlő érése, alacsony a cukortartalma, az esőzések miatt rothadnak a fürtök. Az almatermelőket pedig a vasúti kocsik hiánya hátráltatja a betakarításban.

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_kukorica_betakaritas.jpgA kukoricának még csak a 10 százalékát takarították be a gazdaságok

Megkezdődött a korai szőlő szüretelése az Alföldön és a móri borvidéken:
Megkezdődött a szüret az Alföldön és a móri borvidéken. A dél-alföldi pincegazdaság érdekeltségi körzetében - Csongrád, Szolnok és Békés megyében - főként a korai fajtákat, az ezerjót, a rizlinget és a saszlát szedik a legnagyobb erőkkel, diákok bevonásával azokon az ültetvényeken dolgoznak, amelyeken a változékony időjárás miatt kirepedeztek a bogyók. Ezeket viszik elsőként a feldolgozó üzemekbe, hegy elejét vegyék a minőségromlásnak. Amennyire lehet, késleltetik a szüretet, hogy még édesedjenek a fürtök. A szedés tervszerűen, szinte menetrendszerűen történik.

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_villanyi_szuret.jpgA villányi szüreten is jól jött a diákok segítsége

Szüreti bál:
Az elmúlt időszak legnagyobb szabású diákrendezvénye a mecseki szüreti napok voltak. Felvételeink az első nap eseményeit idézik: nagy sikert aratott az Ifjúsági Házban a komarovósok aerobic-bemutatója; a „jósda” előtt mindig várakoztak olyanok, akik kíváncsiak voltak arra, mit hoz a jövő; a szerencsejátékosok sem maradtak hoppon, lehetett fogadni arra, melyik egér lesz a győztes befutó; s végül negyedik képünk a szüreti bál nyitótáncáról készült, a csárdást a Nagy Lajos Gimnázium tánccsoportja mutatta be.
idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_szureti_bal.jpg

Takarmánykeverő üzem rekonstrukciója:
Az 1974-ben épült takarmánykeverő üzem bővítését és felújítását fejezték he a Bólyi Mezőgazdasági Kombinát törökdombi gazdaságában rekordidő - egy év - alatt, saját erőből. A teljesen automatizált üzemben évente harmincezer tonna különféle takarmánykeveréket állítanak elő. Emellett a háztáji gazdaságok is juttatnak termésükből.

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_bolyi_mezogazdasagi_kombinat.jpgEgy év alatt végezték el a felújítást

Új termékek a tolnai GÉM-nél:
A megye ipari szövetkezetei közül a tolnai Gép- és Műszeripari Szövetkezet kollektívája elsőként határozta el, hogy részt vesz a XIII. pártkongresszus és a hazánk felszabadulásának negyvenedik évfordulója tiszteletére indult munkaversenyben. Az árbevétel, a nyereség, az export, a lakossági javítás-szolgáltatás növelésétől a tornacsarnok és az óvoda építésénél vállalt ezer társadalmi munkaóráig számos vállalást tettek a szövetkezet tagjai. Köztük van az is, hogy tizenegy új, korszerű termékkel bővítik a gyártmánystruktúrát. Az új termékek közül néhányból most készül a mintadarab, de a legtöbbet már folyamatosan, gyártanak. Ez utóbbiak közé tartozik a televízió-szervizekben használható képcsővizsgáló, valamint a kétsugaras tévé-oszcilloszkóp. Az új műszerek zöme exportra kerül, főként szocialista országokba.

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_tolna_megyei_szovetkezet.jpgSzabolcska Gábor technológus az új típusú oszcilloszkóp bemérését végzi

Mezőgazdasági gépgyártás:
A Mezőgép Vállalat cibakházi gyáregységében a közelmúltban elkezdték egy új kaszáló adapter, az AZU-107-es típus sorozatgyártását. Csehszlovák megrendelőik részére idén még 204 darabot szállítanak.
idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_cibakhazi_mezogep.jpg

Orvosi műszerek terven felül:
A Radelkis Elektrokémiai Műszergyártó Ipari Szövetkezet az idén 365 millió forint értékben ötvenféle laboratóriumi és orvosi műszert készít. Termékeinek felét a szocialista piacra szállítja. A szövetkezet egyik kiemelkedő kollektívája, a Széchenyi nevét viselő szocialista brigád felhívására a többi brigádok is vállalták, hogy felszabadulásunk 40. évfordulóját és a párt XIII. kongresszusát munkafelajánlással köszöntik: az évi terven felül 20 millió forint értékben készítenek orvosi műszereket.

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_radelkis.jpgKészülnek a korszerű orvosi műszerek

Feltöltöttek az óriás pb-gáztárolót:
A szegedi szénhidrogén-medencében csaknem 700 millió forint beruházással harmincezer köbméteres óriási tartály készült el az ország egyenletes propán-butángáz ellátásának megteremtésére, az időnként jelentkező feleslegek tárolására. A tároló üzemelését megkezdték, feltöltötték folyékony gázzal.

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_pb_gaz_tarolo.jpgA hűtőberendezések, amelyek mínusz 40 Celsius-fok körüli hőmérsékleten tartják a gázt

Hajtóműházak Kunhegyesről:
A Vízgépészeti Vállalat kunhegyesi gyára évek óta hajtóműházakat munkál meg az MHD óbudai hajógyár részére; évente 15-20-at készítenek el belőle vontató és tolóhajókhoz.
idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_kunhegyesi_hajtomuhaz.jpg

Másodnyersanyag lesz:
A feleslegessé vált papírt sem eldobni, sem elégetni nem érdemes, mert a papírgyárak újra hasznosíthatják. Előbb azonban válogatni, osztályozni kell, majd a szállítás előtt bálákba préselni. Es történik a Budapest és Vidéke MÉH Vállalat Maglód! úti új üzemében. Ide kerül a Pest megye területéről összeszedett papírhulladék. A gyártáshoz előkészített termékükből az idea 34 ezer tonnát adnak át - mint kitűnő másodnyersanyagot - a papírgyárak számára.

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_budapesti_meh.jpgTargoncával emelik le a papírbálát a bálázógépről

Hidraulika exportra:
Hidraulikát gyártanak KGST-együttműködés keretében a Danuvia nagyatádi gyárában. A termékek szovjet, finn és NSZK exportra kerülnek.
idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_nagyatadi_danuvia.jpg

A Magyar Televízió műsorán: Míg új a szerelem. A kevéssé ismert Móricz-regényt - amely 1959-ben a Szépirodalmi Könyvkiadó gondozásában jelent meg másodszor - most Benedek Katalin dramatizálta a televízió számára. Pétert, a szobrászt: Kállai Ferenc, Ágnest, a színésznő-feleséget: Sunyovszky Szilvia játssza. Barátaik: Schön Karcsi bankár - Haumann Péter, Nea, a felesége: Szegedi Erika.

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_haumann_peter_szegedi_erika_sunyovszky_szilvia_kallai_ferenc.jpgHaumann Péter, Szegedi Erika, Sunyovszky Szilvia és Kállai Ferenc

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_mozi.jpg

Színházi bemutató: A kaktusz virága, a Pécsi Nemzeti Színház zenés vígjátéka

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_gyuricza_liliann_gergely_robert.jpgGyuricza Liliann és Gergely Róbert

Magyar könnyűzene:
A 42. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Presser-Sztevanovity D.: Ólomkatona (Katona Klári), 2. Póka-Földes-Deák: Ne szeress engem (Deák „Bill” Gyula), 3. Presser-Sztevanovity D.: Amerika legszebb asszonya (Komár László).

Az előadók között: 1. Pásztor-Jakab-Hatvani: Senorita Rita (Neoton Família), 2. Fenyő Miki együttes: Jól nézünk mi ki (Miki), 3. Szikora-R-Go: Látod, így sikerült (R-Go).

Külföldi könnyűzene:
A hét elején az amerikai slágerlistákat Madonna Lucky Star-ja, a nyugat-európai slágerlisták többségét Paul McCartney No More Lonely Nights című számai vezetik.

Válogatott magánügyek:
16 éves lány vagyok és megismerkedtem a discóban egy sráccal. Még aznap este lefeküdtünk. Sajnos, a gyógyszer nem használt és úgy érzem, terhes lettem. Osztálytársaim azt mondták, vegyek be még egy Postinort. s akkor, ha fájdalmasan is, de elmegy tőlem a gyerek. Kérlek adj tanácsot, lehetséges-e?
„Genova”
Nem lehetséges. Remélem, időközben jártál már orvosnál. Ezen kívül pedig azt tanácsolom, hogy egy ideig még ne fiúval, hanem könyvvel feküdj le. Számtalan könyvet ajánlottunk már, kettőt a te figyelmedbe ajánlok: A „Gólya hozza?" c. ismeretterjesztő munkát, és dr. Bágyoni Attila „A szerelem ébredésétől a harmóniáig" c. kötetét.

Rég ejtettünk szót arról, hogy állnak az európai bajnokságok ezidőtájt. Lássuk a hétvége legérdekesebb történéseit:

Anglia: A MU elveszítette, veretlenségét
A bajnokság jellemzője a bizonytalanság. A csapatok keresztbe verik egymást, senki sem képes állandósítani formáját, az élen állanandó helycsere folyik. Ezúttal az Arsenalnak sikerült, az élre ugrania. Ez egy egészen más csapat, mint a tavalyi volt. Mariner és Anderson megszerzése remek húzásnak bizonyult, és mivel az idén Nicholas a hátravont középcsatár szerepét tölti be, ő is több hasznára van a csapatnak. Az Everton elleni mérkőzést különös esemény döntötte el. A vendégek saját 16-osukon belül szerelték Nicholast. A játékvezető partdobást ítélt. Az Arsenal-játékosok tiltakoztak. Hedges, a bíró megtárgyalta az ügyet a partjelzővel és ezután 11-est ítélt. Most persze az Everton labdarúgói protestáltak. Hiába. Nicholas bevágta a büntetőt. 

A korábbi listavezető Tottenham kikapott Southamptonban, ahol Moran szerezte a mérkőzés egyetlen gólját. A londoniak, többet támadtak. de Shilton remekül védett. Nagy meglepetésre a Nottingham otthonában sem tudta legyőzni a gyenge Stoke csapatát. Sőt! A mérkőzés inkább a vendégeknek állt, hiszen az utolsó percig vezettek Berry góljával: A 90. percben Davenport értékesített egy büntetőt. A Manchester United elvesztette veretlenségét! Simán kikapott az Aston Villától. Didier Six, a francia válogatott csatára remek játékkal mutatkozott be. Az első gól az ő elfutása és pontos beadása után született. Withe, aki befejelte, így áradozott: „Végre van egy jó szélsőnk, aki támadósorunkat sokkal veszélyesebbé fogja tenni. Ő az első francia profi Angliában, és ha a folytatás is olyan jó lesz, mint a kezdet, sokan fognak majd a Csatorna túloldalán játékost keresni.” Ron Atkinson véleménye: „A győri mérkőzés sokat kivett a csapatból, fáradtan, enerváltan játszottunk."

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_didier_six_aston_villa.jpgDidier Six bemutatkozása remekül sikerült

Belgium: Egy „érvénytelen mesterhármas” története
Labdarúgókörökben még mindig sok szó esik a szerdai, kupamérkőzésekről. Az eredménnyel mindenki elégedett: az öt indulóból négy állva maradt! A legizgalmasabb küzdelmet a Bremen-Anderlecht visszavágó hozta, amelyen három gólt esett. Sidka, a nyugatnémetek középpályása ért el „érvénytelen mesterhármast”, amely egyúttal a brémaiak bukását jelentette. Sidka ugyanis két gólt a brüsszeliek, egyet pedig saját hálójába helyezett. A harmadik találattal azután megbélyegezte saját csapatának sorsát. Szombaton este, a 8. fordulóban az idegileg fáradtnak tűnő Anderlecht saját pályán csak keserves küzdelem után győzött a mérsékelt tudású Courtraival szemben. A mérkőzés egyetlen gólját a hetek óta nem játszó és most újból pályára küldött Vandenbergh fejelte a 73. percben. Nagy meglepetés, hogy az eddig igen mérsékelt teljesítményt nyújtó Beveren (a bajnok) a CS Bruges-zsel szemben vereséget szenvedett - hazai pályán. 
Eredmények: Anderlecht-Courtrai 1:0. Beveren-CS Bruges 1:2, FC Liége-St. Nicolas 5:2, Beerschot-Waterschei 0:0, FC Malines-Seraing 1:2, Lokeren-Antwerpen 0:3, Standard-Lierse 0:0, FC Bruges-Racing Jet 3:0, Waregem-Gent 2:1.

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_erwin_vandenbergh_anderlecht.jpgVandenberghet a legjobbkor szedték elő a talonból

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_belga_tabella.jpg

Franciaország: A Paris SG örül a sorsolásnak
A szerénységben nem jeleskedő szaksajtó remekül ért ahhoz, hogyan kell a kedvező szelet vitorlába fogni. A két nyári arany (EB, olimpia) jogra emelte a magasztaló hősi énekeket. A kétkedők viszont attól tartottak, hogy a hirtelen élre került francia labdarúgás csak „egy nyáron át táncol”.

A milliomos Paris SG háza táján kialakult válság intő jel volt. Francis Borelli elnök gárdája öt forduló után az utolsó helyen állt. Baratelli kapus elveszítette legendás nyugalmát. Janvion a védelem irányítója bizonytalanná vált. Fernandez és Rocheteau hibát hibára halmozott, az osztrák Niederbacher többet volt betegágyban, mint a pályán. Szusics ördöngös cselei sem jöttek be. A jugoszláv játékmester és Georges Peyroche edző között robbanásig feszült a viszony. Szusics, akit Peyroche az egyik otthoni mérkőzésen lecserélt, 25 ezer néző előtt félreérthetetlen „karjellel” tudatta edzőjével különvéleményét. Borelli elnök drasztikus pénzbüntetéssel sújtott le a jugoszláv sztárra.

Azóta helyreállt a nélkülözhetetlen házirend. A csapat lassan magára talál, és 11 forduló után 9 ponttal a táblázat 13. helyére tornászta fel magát. Az UEFA Kupában már egy új arcú Paris SG lepett a pályára a skót Hearts ellen. Biztosán vette az akadályt, és ez elég volt ahhoz, hogy Párizsban mindenki újból dagadó mellkassal járjon. A L’Equipe szombati számában a Paris SG elnökének és edzőjének magabiztos nyilatkozatát olvashatjuk.
Francis Borelli: ..A sorsolással elégedett vagyok. Magyar ellenfelünket egyáltalán nem: ismerem. Csak az zavar, hogy az első mérkőzésre a mi pályánkon kerül sor.”
Georges Peyroche: „A sorshúzás számunkra igen kedvező. Elkerültük a nagy ellenfeléket. A Videotont nem ismerjük, bár kiverte a Dukla Prahát, és ez óvatosságra int bennünket.
Eredmények. Sochaux-Nantes 0:1, Strasbourg-Nancy 2:1, Laval-Touloun 3:3, Tours-Bastia 2:0, Lens-Brest 1:1, RC Paris-Lille 2:2, Rouen-Toulon 1:0, Auxerre-Bordeaux 1:1, Metz-Paris SG 2:1, Marseille-Monaco 3:0.

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_francis_borelli.jpgFrancis Borelli, a párizsiak magabiztos elnöke

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_francia_tabella.jpg

NSZK: Pontrablás - kölcsöncipőben
„Mi majd behozzuk a müncheniek előnyét!” - jelentette ki Klaus „Schlappi” Schlappner, a Mannheim edzője. Közben olyan arcot vágott, hogy senki sem tudhatta, vajon komolyan gondolja-e, vagy szokása szerint csak viccel. Az optimista célkitűzés annál inkább megvalósíthatatlannak látszott, mert a Bayern a világhírű Oktoberfest tartama alatt odahaza a múltban még sohasem veszített. Az Olimpiai stadionban egy órán át semmi sem mutatott arra, hogy a Schlappner-tanítványok beváltják edzőjük jóslatát. A vendégek ijedt benyomást keltettek, minden erejüket a védekezésre fordították. A hátvéd Dürnberger a 61. percben 25 méterről megszerezte a vezetést a Bayernnek. A gól az ellenfelet bátorította fel és a müncheni védelemről kiderült, hogy mennyire bizonytalan. A Mannheim nyolc perc alatt megfordította a találkozót. Schlindwein a félvonalról elindulva remek egyéni alakítással egyenlített, majd a szabadon hagyott Heck törte meg a Bayern hat fordulón át tartó győzelmi sorozatát. Schlappner kommentárja: „Na, mit mondtam, nem félünk mi senkitől!”

A Bundesliga másik mindeddig veretlen csapata, a Hamburg is pont nélkül volt kénytelen távozni - Braunschweigből. Az „északnémet rangadón” az utolsó helyezett braunschweigiek dicséretes küzdeni tudásról tettek tanúbizonyságot és remekül alkalmazták a lestaktikát. A lescsapda tudományát Risztics edző akkor sajátította el, amikor Ernst Happel mellett volt segédedző Hamburgban. A közönség nagy taktikai harcot láthatott, amely a hajrában dőlt el. A még egyszer erősíteni tudó Braunschweig jelezte, hogy nem hajlandó beletörődni a kiesés gondolatába.

A Köln-Stuttgart összecsapás negyedórás késéssel kezdődött, mert a vendégek szertárosa otthon felejtette a futballcipőket. Hogy egyáltalán sor kerülhetett a találkozóra, az a volt kölni válogatott Wolfgang Overathnak és Wolfgang Webernek köszönhető. Mint a legnagyobb nyugatnémet sportszergyár képviselői, gyorssegélyakcióval a Stuttgart rendelkezésére bocsátották a hiányzó cipőket. „Hálából” a vendégek, elvitték az egyik pontot...

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_bayern_mannheim.jpgBombameglepetés: a lényeg az eredményjelzőn

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_bundesliga_tabella.jpg

Hollandia: Visszacsalogatják-e a „hűtleneket”?
A Voetbel International beszámolt arról, hogy az idénykezdet óta a 60 bajnoki mérkőzésre 505 ezer néző váltott jegyet, ugyanakkor tavaly az első 60 bajnokin 580 ezer .volt a fizető nézők száma! A gazdasági válság és Cruyff visszavonulása tehát 75 ezer szurkolót „tartott távol” a mérkőzésektől. A képes hetilap a gyógymódot is előírja: nyerni kell a magyarok ellen a VB-selejtezőn, mert csak győzelemmel lehet visszacsalogatni a „hűtleneket". A magyarok elleni mérkőzésre tehát javában folyik a lélektani előkészítés. Ezt a tömegeket lelkesítő formát itt „jogos, sportszerű háborúnak” nevezik, és a bevezetett, elfogadott módszerek közé sorolják. Nyilasiéknak fel kell készülniük arra, hogy a rotterdami stadionban izzó hangulat fogadja majd őket.

Ezúttal a Haarlem-PSV találkozót kísérte a legnagyobb érdeklődés. A vendégek nagy küzdelem után tudták két vállra fektetni, a 16. helyen tanyázó haarlemi gárdát. Van Breukelen, a válogatott kapusa remekül védett, Valke és Willy van de Kerkhof is tartja eddigi jó formáját.
Eredmények. Haarlem-PSV 1:2, PEC Zwolle-Volendam 0:0, AZ ’67-Den Bosch 1:1. NAC-Fortuna Sittard 0:2, Twente-Roda 3:2, MVV-Feyenoord 0:4, Sparta Rotterdam-Utrecht 1:0, Excelsior-Groningen 3:1, Ajax-Go Ahead 7:2.

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_hans-van-breukelen.jpgHans Van Breukelen kirobbanó formában várja a magyarokat

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_holland_tabella.jpg

Ausztria: Grazban megszakadt egy sorozat
A szombat délután fénypontjának a GAK Ring Schuh-Austria Memphis találkozó ígérkezett. A graziak a volt szövetségi kapitány Helmut Senekowitsch irányításával jól rajtoltak, egészen eddig veretlenek maradtak. Az Austria hat éve nem nyert Grazban, mi több, négy éve még gólt sem rúgott a piros-fehérek hálójába. Thomas Parits, a bajnok mestere kihagyta Drabitot. Jól húzott, mert a „beugró” Steinkogler fejesgóljai döntötték el a csatát. Az éppen a GAK-tól visszaigazolt egykori. válogatott csatár a 41. percben Musztedanagics, két perccel később Baumeister beadását értékesítette fejjel. Szünet után Prohaska érte el a bécsiek harmadik gólját. Senekowitsch: „Ennyivel voltunk gyöngébbek. Az Austria és a Rapid külön klasszist képvisel. Aki ellenük akár csak pontot szerez, az igen elégedett lehet..."

A jeles szakember ítéletét alátámasztotta a Rapid kirobbanó formája. A zöld-fehérek lemosták az UEFA Kupában továbbjutott Linzer ASK-t, Zlatko Kranjcsar négy gólt ért el, a „maradékon” Lainer, Panenka és Pacult osztozott. A zöld-fehérek remekül bírták erővel az egész pályás letámadás igényes játákmodorát. Kevés olyan bajnokságot találni, ahol a két esélyes hét forduló után „plusz 19”, illetve „plusz 17” gólkülönbséget mondhatna magáénak.
Eredmények: Austria Klagenfurt-Eduscho Eísenstadt 1:1, VÖEST Linz-Wiener SC 1:1, First Vienna-SV Spittal 4:0, Casino Salzburg-Raika Sturm Graz 3:0, GAK-Austria 0:3, DSV Alpine-Admira Wacker 2:4. SK Rapid-LASK 7:1, FavAC Schöps-SSW Innsbruck 2:2.

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_gerhard_steinkogler.jpgGerhard Steinkogler fejesgóljai döntötték el a rangadót

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_austria_tabella.jpg

NDK: Streich hű maradt önmagához
Lendületben van a Dynamo Dresden együttese. A szerdai KEK-visszavágón a Malmőt verték tönkre, most az UEFA Kupában továbbjutott Lok. Leipzig távozott vert seregként Drezdából. A rangadó már az első félidőben eldőlt. A hevesen rohamozó hazaiak Minge, Dörner és Gütschow góljával biztos vezetésre tettek szert, a ezt a folytatásban is megőrizték.

Az UEFA Kupától durva kapushibák miatt búcsúzni kényszerülő Vorwarts Frankfurt nem heverte ki a szerdai sokkot. Saját pályáján sokáig vezetett, mégis a Magdeburg szerezte meg a két pontot. A vendégek győztes gólját a hajrában - mint oly sokszor a múltban - Streich érte el. Ez volt a 100-szoros válogatott 214. bajnoki gólja.

Jó érzés volt ezen a délutánon Karl-Marx-Stadtnak szurkolni. A vendéglátók A. Müller, Bahringer, Glowatzky, Illing és Persighel góljával látványos győzelmet arattak a Hansa Rostock ellen. Glowatzky azonnal meghívást kapott az Algéria ellen készülő válogatott keretbe.

Győzelemmel mutatkozott be új minőségében Lothar Kurbjuweit. Az idén visszavonult 64-szeres válogatott vette át a Jena vezető edzői tisztét. Egykori társai gondoskodtak arról, hogy a tűzkeresztség emlékezetes legyen.
Eredmények: Karl-Marx-Stadt-Rostock 5:1, Dynamo Dresden-Lok. Leipzig 3:0, Motor Suhl-Erfurt 0:2, Vorwarts Frankfurt-Magdeburg 1:2. Jena-Stahl Riesa 3:0, Leipzig -Wismut Aue 1:1.

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_joachim_streich.jpgJoachim Streich ismét mérkőzést döntött el

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_ndk_tabella.jpg

Olaszország: Socrates és Maradona végre „megvillant”
A nehézkesen rajtoló Fiorentina gólzáporral küldte haza az Atalanta gárdáját. Iachini és Monelli után az állítólag szívritmuszavarokkal küszködő Socrates következett a góllövésben. Mesteri módon nyeste át a labdát a kapus fölött, felcsillantva csodálatos rúgótechnikáját. Socrates korábban két ízben is rosszul lett edzésen, azóta lényegében azt csinál gyakorlatozás közben, amit akar. A „könnyítés” jótékony hatásaként már a Fenerbahcse elleni kupameccsen is frissebben mozgott, ezúttal pedig egészen látványos megmozdulásokkal vétette észre magát. Ráadásként még Passarella talált be - kétszer is.

A nápolyiak nagy megkönnyebbülésére Maradona végre akciógólt lőtt és kezd emlékeztetni korábbi önmagára. A másik két gólt szintén új igazolások - Bertino és Penzo - szerezték. A Juve-Milan rangadón Massimo Briaschi, a zebrák új csillaga (Rossival játszott együtt a Lanerossiban) lőtte a vezető gólt, majd Virdis, a Juventus excsatára egyenlített. Rómában két büntető alakította ki az 1:1-es végeredményt. A hazaiakét Pruzzo, a Sampdoriáét Souness értékesítette. A Torino Serena két pontot érő góljával csempészte ki Udinéből a két pontot, Az Inter és a még mindig veretlen Verona találkozása igazi derbi volt, a gól nélküli végeredmény ellenére is. Briegel 50 jegyet vásárolt, hogy a Kaiserslautern (korábbi klubja) törzsszurkolói ott lehessenek a rangadón. Az izomember ezúttal is remekül futballozott, fejelt egy reccsenő kapufát. Rummenigge is eddigi legjobb itáliai teljesítményével rukkolt elő.
Eredmények: Ascoli-Lazio 0:0, Cremonese-Avellino 0:0, Fiorentina-Atalanta 5:0, Internazionale-Verona 0:0, Juventus-Milan 1:1, Napoli-Como 3:0. Roma-Sampdoria 1:1, Udinese-Torino 0:1.

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_fiorentina_atalanta_socrates.jpgA brazil Socrates adja be a labdát a Fiorentina-Atalanta (5:0) olasz bajnoki mérkőzésen


A Fiorentina lelépte az Atalantát

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_olasz_tabella.jpg

Spanyolország: Quini - utoljára a pályán
Történelmi mélypontú érdektelenség Spanyolországban... Az elmúlt negyedszázadban soha olyan kevesen nem voltak még kíváncsiak bajnoki fordulóra, mint az elmúlt vasárnap. Spanyol méretekhez viszonyítva csak „lézengtek” a lelátókon a szurkolók, ami azt jelenti, hogy a szokásos 50-80 ezer szurkoló helyett stadiononként mindössze 15-20 ezren „szenvedték” végig a találkozókat. Még a Bilbao-Real Madrid rangadón (0:0) sem volt telt ház. Még tart a nemzeti gyász - mondják a szakértők. A labdarúgás spanyol hívői még nem ocsúdtak fel a kupatragédiából. Milliók és milliók még ma sem hiszik el, hogy hat spanyol klubcsapat közül öt valóban kiesett, és egyszerűen nem találnak magyarázatot a „nemzeti szégyenre”.

Akik kint voltak a pályákon, azok is siralmas mérkőzéseket láttak, kivéve a bilbaói összecsapás színvonalát, keménységét (hát sárgát osztott ki a bíró). A többi helyen siralmas, gyenge játékot produkáltak a zöld gyepen. Nyolc mérkőzésen mindössze 21 gól született, ami szintén szokatlanul gyenge termés. Öt csapat egyáltalán nem tudott. gólt lőni.

A listavezető Barcelona otthonában kínkeservesen győzött 2:0-ra a sereghajtó Osasuna ellen. Ez volt Quini utolsó bajnoki mérkőzése a katalán együttesben. Polgári néven Enrique Castro 35-ször volt. válogatott. A Barcelona színeiben 178 bajnoki mérkőzésen lépett pályára és 101 gólt lőtt. Quini, hogy neve fennmaradjon az utókor számára, alapítványt hozott létre. Azokat a katalán középiskolásokat kívánja anyagilag támogatni. akik a tanulásban és a sportban kiemelkedő teljesítményt nyújtanak.

A Quini-sztori mellett még egy esemény volt beszédtéma Spanyolországban. A másodosztályú Andorra-Aviles találkozó azért maradt el, mert a bíró nem volt hajlandó „éhbérért” levezetni a mérkőzést. Az egykori Honvéd-játékos, Csóka József csapatának tagjai hiába futottak ki a hazai közönség elé. a bíró nem adott jelt a kezdésre. Hernandez Velazquez azt nyilatkozta, hogy reméli: más kollégája is követi példáját. Így legalább ráirányítják a figyelmet a „szégyentelen bírói. díjazásra”. Igaz, a játékvezető nem tudta befejezni nyilatkozatát, mert a csalódott andorrai szurkolók meg akarták lincselni. Egy rendőrautóban kellett távoznia.
Eredmények: Bilbao-Real Madrid 0:0, Gijon-Espanol 1:0, Barcelona-Osasuna 2:0. Sevilla-Zaragoza 2:1, Racing-Malaga 2:0, Valencia -Real Sociedad 2:0, Hercules-Betis 2:2. Valladolid-Elche 1:2.

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_enrique_castro_quini.jpgQuini befejezte

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_spanyol_tabella.jpg

A forduló napján játszottak egy VB-selejtezőt is az európai 6. csoportban.
Norvégia-Szovjetunió 1:1 (0:0). Oslo, Ullevaal Stadion, 15 ezer néző. G.: Thoresen (11-esből), ill. Litovcsenko.

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_norvegia_szovjetunio.jpgThoresen próbálja Alejnyikovot szerelni - sikertelenül

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_europai_6_csoport.jpg

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 7. fordulóját! A hetedik forduló mérkőzéseit játsszák ma a bajnokságban, s a párosítás - a Haladást vendégül látó Videoton kivételével - nem kedvez a „felsőháznak”. A listavezető Honvéd az Ú. Dózsával találkozik, a Tatabánya Debrecenbe utazik, míg a Csepel az idén sokat javult MTK-VM csapatát fogadja. A legnagyobb érdeklődés újra a Népstadion kettős programját kíséri; az első találkozó kérdése, hogy az újpestiek megállítják-e az ősszel is kiegyensúlyozott bajnokcsapatot, a Vasas-FTC összecsapáson pedig kiderül, hogy az angyalföldiek vagy a ferencvárosiak jutottak túl az utóbbi hetek megrázkódtatásain.

Ú. Dózsa - Bp. Honvéd
A lilák meglepő győzelemmel távoztak Győrből. A Honvéd, bár egységesebbnek látszik, a találkozón minden lehetséges. Dönthet, hogy a kulcsjátékosok - Szendrei, Kardos, Ebedli, Törőcsik, illetve Garaba, Nagy, Détári, Esterházy - közül ezúttal kik lesznek a főszereplők.

Komora Imre készséggel megosztotta velünk gondjait: - Az Ú. Dózsa 3:0-ás győri győzelme nagy eredmény - fejtegette a szakvezető. - A lilák feljövőben vannak, s pihentebbek, mint mi. Vasárnap játszottunk, így kevesebb időnk volt. A közvetlen védelem adott, ott nem lesz semmiféle módosítás. Andrusch előtt a megszokott négyes játszik. A középpályán Kerepeczky, Gyimesi és Détári kap szerepet. Kerepeczky harcosságára szükség lesz, Détári is visszatér a kezdőcsapatba. Elöl gondot okoz Dajka betegsége. Még nem tudom, hogy pályára küldhetem-e. Ha nem, akkor a fiatal Kovács Kálmán kap szabad utat.

Temesvári Miklós: - Rangadót nyerni nem könnyű. A Honvéd ellen különösképpen nehéz. Minden csapatrészében van meghatározó ember. A legfontosabb és legdöntőbb előjelnek azt tartom, hogy csapatunk okosan és taktikusan játszik az utóbbi időben. Ráérzett az ellenfelek gyenge pontjaira játék közben. Ez pedig rendkívül fontos fegyver. Most is azon törjük a fejünket, hogy mit és hogyan csináljunk. Győzelemből indulok ki. És nagyon komolyan gondolom. A siker újabb lendületet adna a Dózsának...

A két edzőt hallgatva az a vélemény alakult ki bennünk, hogy egyértelműen győzelemre tör mindkét csapat. A Bp. Honvéd az idén először állt a táblázat élére és nem is akarja átadni a helyét. A Dózsa pedig tovább szeretné folytatni jó sorozatát. A két csapat színvonalas rangadója jól jönne a VB-selejtező előtt.

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_u_dozsa_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_u_dozsa_bp_honved_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_u_dozsa_bp_honved_kardos_jozsef.jpgEzúttal is a „győri forgatókönyv” szerint játszott a Dózsa, azaz főként a védekezésre ügyelt, s gyors ellenakciókkal próbálkozott. Összességében: sok bukdácsolás, kevés játék

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_u_dozsa_bp_honved_kardos_esterhazy.jpgKardos (sötét mezben) és Esterházy küzd a labdáért

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_u_dozsa_bp_honved_garaba_schroth.jpgGaraba szereli Schrótot

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_u_dozsa_bp_honved_szendrei_jozsef.jpgSzendrei lehúzza a labdát szögletrúgás után

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_u_dozsa_bp_honved_garaba_schroth_kovacs_ervin.jpgGaraba (fehér mezben) csatázik a lila-fehérek két fiatal játékosával, Schróthtal és Kovács Ervinnel

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_u_dozsa_bp_honved_kardos_esterhazy_2.jpgEsterházyt a földről segíti fel a szabálytalankodó Kardos

Vasas - Ferencváros
Nagy változásnak kell bekövetkeznie ahhoz, hogy Kiss és társai megvigasztalják az elkeseredett angyalföldi szurkolókat. Igaz, az FTC is sorozatban vesztett az elmúlt hetekben, de még így is esélyesebb a papírforma szerint. A Fradinál a kispadon bevetésre készen áll majd Limperger Zsolt. A tehetséges, 16 éves ifjúsági válogatott játékost most igazolták Veszprémből.

Vincze Géza: - Minden gond és baj ellenére bizakodunk - jelentette ki a fiatal szakvezető - A rengeteg sérülés miatt, amely az ősz során üldözött bennünket, eddig nem tudtuk maradéktalanul megvalósítani csapatépítési elképzeléseinket. Márpedig sürgős feladat megtalálni azokat az embereket, akikkel akkor is jó eséllyel indulhatunk harcba, ha - mint éppen most is - Kochot és Pölöskeit nélkülöznünk kell. Nincs lelkileg mélyponton a csapat, bárki bármit állít - fejtegette a vezető edző. - Az eddigi hat összecsapáson csak egy-két pont az elmaradásunk a tervezetthez képest, vagyis semmi okunk a pánikra. Ha most sikerülne legyőznünk a Vasast, akkor nyugodtan várhatjuk a folytatást. Győzni akarunk!

Mészöly Kálmán: - Gondterhes is vagyok, de nemcsak a vártnál gyengébb szereplésünk miatt, hanem azért, mert teljesen alaptalan vádak érik mostanában a csapatot. Nyugodtan mondhatom, hogy a kudarcok ellenére sincs pánik, vészhelyzet nálunk. Nincs ellentét sem a játékosok között, sem az edzők és a labdarúgók között. Egész egyszerűen olyan szériába kerültünk, amikor minden próbálkozásunk balul végződik. Annak ellenére, hogy a gárda minden tagja becsülettel, kifogástalanul készül napról napra az edzéseken. Ami a Fradi elleni meccset illeti: nem téveszt meg bennünket a zöld-fehérek legutóbbi három veresége, tudjuk, hogy a nagyon lelkes, fiatal ellenféllel roppant nehéz dolgunk lesz. A döntetlent már elfogadható eredménynek tartanám, de mindent elkövetünk majd azért, hogy győzelemmel engeszteljük ki csalódott szurkolóinkat!

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_vasas_ferencvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_vasas_ferencvaros_hires_szabadi.jpgSzabadit még a földön ülve is szorosan őrzi Híres

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_vasas_ferencvaros_repasi_farkas_szijjarto_teodoru.jpgA bajnokságban eddig a Vasas a földre került, csak úgy mint most Farkas Répásival szemben. Szijjártó és Teodoru nem tud már közbeavatkozni

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_vasas_ferencvaros_kiss_laszlo_rab_pinter.jpgKiss László (sötét mezben), a Vasas gólszerzője már elvitte a labdát a földre került ferencvárosi Pintér mellett, s éppen Rabot készül kicselezni a Népstadion második rangadóján

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_vasas_ferencvaros_hires_zsivotzky_komjati.jpgZsivotzky (fehérben) Híres és Komjáti között próbálja elvinni a labdát

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_vasas_ferencvaros_repasi_teodoru.jpgVersenyfutás a labdáért. Répási (balról) és Teodoru II harcából ennél a jelenetnél az utóbbi került ki győztesen

Csepel - MTK-VM
A Csepel eddigi szereplésével felülmúlta a várakozást, ám a megerősödött MTK-VM korántsem könnyű ellenfél. Olyannyira nem, hogy joggal számíthat az egyik pontra.
idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_csepel_mtk_vm.jpg

Pécsi MSC - SZEOL AK
Egyesélyes a mérkőzés, a stílusos pécsiek ellen nem sok reménye lehet a múlt szezonban mutatott formájától távol levő szegedi együttesnek. Utoljára 1963 őszén, tehát 21 éve nyert bajnoki mérkőzésen Pécsett a Szeged. Az utolsó pontjukat hat éve szerezték a szegediek, akkor még a PVSK-pályán. A 21-es szám vajon kinek hoz szerencsét? A Pécsre utazó SZEOL AK-ban Gruborovics és Deák helyét Somogyi és Balázs foglalja el.
idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_pecsi_msc_szeol_ak.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_pecsi_msc_szeol_ak_dardai_pal.jpgA második pécsi gól előtt és után, Dárdai Pál és a társak

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_pecsi_msc_szeol_ak_dobany_lajos.jpgDobány a csíkos mezes szegedi védők gyűrűjében. Hamar meg is adta magát a pécsi fiú 

Eger - ZTE
Otthonában veszélyes ellenfél az újonc, így a zalaegerszegi csapatnak küzdenie kell, hogy legalább az egyik pontot elvigye az egri stadionból. A ZTE-t fogadó egrieknél Méhesi és Varga továbbra is sérült, nem játszhat, s gondot okoz Csank János edzőnek az is, hogy Szebegyinszky belázasodott, játéka kétséges.
idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_eger_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_eger_zte_balazs_szebegyinszky.jpgSzebegyinszky elől húzza le a labdát Balázs

DMVSC - Tatabánya
A Tatabánya az első osztály legtudatosabban játszó csapatai közé tartozik, ezt legutóbb a Fáy utcában is igazolta. A Debrecen főként a hazai pálya előnyében bízhat, s ha pontot akar szerezni, nem feledkezhet meg arról, hogy a Kiprich, Plotár csatárkettőstől jobb félni, mint megijedni. A Tatabánya összeállítása ismét változatlan marad, a vendéglátóknál viszont Deákvári sérülés, Tóth pedig - ha a fegyelmi bizottság elmarasztalja - eltiltás miatt nem szerepelhet.
idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_dmvsc_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_dmvsc_tatabanya_magyar_zsolt.jpgMagyar Zsolt lábáról hálóba vágódik a győzelmet jelentő gól

Videoton - Haladás
Bár fivére után a középhátvéd Disztl is - sérülés miatt - hiányzik a Videotonból, már az is nagy meglepetés volna, ha a Haladás döntetlent érne el a fehérváriak otthonában. Disztl L. helyét Vaszil foglalja el, a Haladásban Pados első ízben lesz kezdőember.
idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_viedoton_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_viedoton_haladas_burcsa_szabo.jpgBurcsa és Szabó kapura tör

Rába ETO - Békéscsaba
A Békéscsaba reménye, hogy a Rába „újpesti formában” szerepel, de az erőviszonyok alapján valós a győri győzelem. Sok a sérült Győrött, így ismét alaposan megváltozott összetételű csapattal fogadja a csabaiakat az ETO.
idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_raba_eto_bekescsaba.jpg

A mérkőzések után lássuk a 7. forduló válogatottjait! Az eddigiekhez képest kicsit vegyesebb a kép, az előző fordulóhoz képest más a 6-os és 7-es osztályzatok aránya. Ezúttal könnyű dolgunk volt, hiszen csak egy valaki kapott 8-as érdemjegyet. A zalaegerszegi Soós István mesterhármast rúgott, csapata negyedik góljában is érdemei voltak, így nálunk őt lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén nincs változás, továbbra is Kiprich József vezeti egyedül a mezőnyt. A pécsi Réfi Gábor ezúttal is gólt szerzett, így ő szorosan tapad az éllovasra.
idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_gollovolista.jpg

A bajnokság hetedik fordulójában a slágermérkőzésnek tartott Ú. Dózsa-Bp. Honvéd összecsapás nem igazolta a várakozást. A két együttes gól nélküli összecsapásánál szinte valamennyi találkozó színvonalasabb, érdekesebb volt. Tartja jó formáját, és könnyen nyert a Videoton. Meglepő biztosan győzött a Pécs, és korrigálta legutóbbi vereségét a Rába. Nehezen tudott megbirkózni a Csepel az MTK-VM-mel, míg a forduló két váratlan eredménye, hogy a ZTE nagy gólkülönbséggel nyert Egerben, a Debrecen pedig a Tatabányát fektette két vállra. A Vasas és a Ferencváros megosztozott a pontokon. Ha gólkülönbséggel is, de a Videoton vezeti a tabellát.
idokapszula_nb_i_1984_85_7_fordulo_tabella_1.jpg

A bajnokságban ezúttal másfél hetes szünet következik, mert a következő szerdán válogatottunk világbajnoki selejtezőn lép pályára Rotterdamban, Hollandia vendégeként.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr1816758170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maribor_ 2022.01.11. 21:17:18

@apro_marosan_petergabor: Jeleznénk, a sorozat a nyolcvanas évekről szól, nem az ötvenesről :D

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2022.01.11. 22:43:15

'84...
Akkor még tudtam pár külföldi focicsapat nevét is... :D (A Feyenordról jutott eszembe, meg a Kaiserslauternről... más kérdés, hogy csak azért, mert a sporthírekben hallottam, egyébként már kurvára nem érdekelt a foci... :D)

Muhammad Balfas 2022.01.11. 23:06:35

És akkor kezdtem az általános iskolát. Ezt sikerült kihagyni..:D

maribor_ 2022.01.12. 05:52:04

@NemNick: Nekünk öröm. :)

maribor_ 2022.01.12. 05:53:58

@Muhammad Balfas: Kortalanoknak csináljuk. Azoknak is, akik átélték, meg azoknak is, akik nem. Én a gimi másodikat csináltam épp.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2022.01.12. 09:56:21

Én pont ebben az idényben voltam előfelvételisként sorkatona, így a meccsek többségéről sajnos lemaradtam... :(

maribor_ 2022.01.12. 11:01:02

@Frady Endre: Itt a remek alkalom bepótolni :)

apro_marosan_petergabor 2022.01.12. 11:02:02

A sárga csajt teleportáljátok az irodámba, időutazttatással (ilyenkor nem öregszik)...

maribor_ 2022.01.12. 11:33:12

@apro_marosan_petergabor: A Kohl melletti kis úttörőt?

UBI1889 2022.01.12. 17:37:10

@maribor_:
Akkor egyidősek vagyunk!
;)

maribor_ 2022.01.12. 18:04:21

@UBI1889: Akkor nagyon fiatal lehet a T. Olvasó, csak ne lenne az a hülye szám a nickjében ;)

UBI1889 2022.01.12. 20:01:00

@maribor_:
:D
Az a megtévesztés!
A gimi 2-ról gondoltam...

maribor_ 2022.01.12. 20:07:07

@UBI1889: Az ubi a legtöbb szláv nyelvben, így szlovénul azt jelenti, öld meg.
Utóbbit tudtam :)

JuAn 2022.01.14. 14:33:08

"Garaba (fehér mezben) csatázik a lila-fehérek két fiatal játékosával, Schróthtal és Kovács Ervinnel."
Biztos, hogy nem Kovács Ervin, szerintem Törő.

JuAn 2022.01.14. 14:33:58

@JuAn: Nem Törő, inkább Jokka. Az ő mozdalata ilyen.

JuAn 2022.01.14. 14:41:20

@JuAn: De hát ő már az MTK-ban volt ekkor. :) (Ezt nem kicsit, nagyon.) Lehet, hogy mégis Kovács Ervin.

maribor_ 2022.01.14. 14:49:34

@JuAn: Én pont ugyanezt a kanosszát jártam be...

JuAn 2022.01.14. 15:03:47

@maribor_: Szerintem sem tartozunk a normálisok táborába. ;)
süti beállítások módosítása