Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 2. forduló, 1. kör

2022.01.31. 15:31 maribor_

1984. október 24., a hónap utolsó előtti szerdája

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_headlines_betakaritas.jpgAz országban tervszerűen folyik az őszi betakarítás

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

október 22.

Az MSZMP Központi Bizottságának meghívására látogatást tett Budapesten Gordon McLennan, Nagy-Britannia Kommunista Pártjának főtitkára. Kíséretében volt Bert Ramelson, a brit párt képviselője a Béke és Szocializmus című nemzetközi folyóirat szerkesztő bizottságában.

A brit vendégekkel találkozott Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára. A szívélyes, elvtársi légkörű megbeszélésen, amelyen részt vett Horn Gyula, a KB külügyi osztályának vezetője, tájékoztatták egymást országuk helyzetéről és pártjuk tevékenységéről. Véleményt cseréltek a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseiről, és megerősítették pártjaik szándékát a kétoldalú kapcsolatok további szélesítésére, a kommunista pártok összefogásának előmozdítására, a társadalmi haladás és a béke ügye javára.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_kadar_janos_gordon_mclennan.jpgA találkozó az MSZMP KB székhazában

A brit párt képviselőivel találkozott Méhes Lajos, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a SZOT főtitkára. A megbeszélésen véleményt cseréltek a szakszervezeti mozgalom szerepéről a dolgozók érdekeinek védelmében, valamint a békét és a nemzetközi biztonságot fenyegető veszélyek elhárításában.

Gordon McLennannal megbeszélést folytatott Szűrös Mátyás, az MSZMP Központi Bizottságának titkára. A találkozón, amelyen részt vett Bert Ramelson és Kovács László, az MSZMP KB külügyi osztályának helyettes vezetője, a nemzetközi helyzet, valamint a nemzetközi kommunista és munkásmozgalom főbb kérdéseiről cseréltek véleményt.

Wojciech Jaruzelski fogadta a varsói repülőtéren Andreasz Papandreu görög miniszterelnököt, aki a NATO-országok kormányfői közül elsőként látogatott 1981. december 13-a, a szükségállapot bevezetése óta Lengyelországba.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_wojciech_jaruzelski_andreasz_papandreu.jpgA varsói repülőtéren Andreasz Papandreu görög kormányfő és vendéglátója, Wojciech Jaruzelski elvonul a díszsorfal előtt

A görög kormányfő a diplomáciai protokollnak megfelelően tisztelgett az Ismeretlen katona emlékműve előtt, majd megtekintette Varsó óvárosát. A két miniszterelnök között délután kezdődtek meg a tárgyalások. A két ország kapcsolatain kívül - jelentette a lengyel televízió - megvitatták a nemzetközi élet több kérdését is. A lengyel kormány díszvacsorát adott a görög vendég tiszteletére.

Az érkezés napján jelentették be, hogy a krakkói Jagelló egyetem díszdoktorává fogadta Andreasz Papandreut. A görög vezető korábban Svédországban tett látogatása után kijelentette: - Görögország a kezdetektől fogva ellenezte a Lengyelország elleni szankciókat, mivel az ilyen lépések aláássák az enyhülést, és a fegyverkezési verseny eszkalációját okozzák. Éppen ezért az Európai Gazdasági Közösség fórumán e szankciók ellen léptünk fel. Meggyőződésem, hogy a történelem minket igazol. A nyugat-európai országok ma szívesen elfelejtenék, hogy csatlakoztak a lengyelellenes amerikai szankciókhoz - mondotta a görög miniszterelnök.

A libanoni kormány számos, a korábbiaknál szigorúbb intézkedést hozott az ország pénzének védelmében. Karami kormányfő kijelentette, hogy e kérdésről élénk vita folyt. Oly módon igyekeznek megakadályozni a libanoni font rohamos gyengülését az amerikai dollárral szemben, hogy a lépések azért ne sértsék az ország hagyományos, évtizedeken át jelentős sikereket hozó gazdasági liberalizmusának elveit.

A kabinet arról is döntött, hogy a kincstár bevételeinek növelésére bezáratják a magánkikötőket, amelyek saját zsebre történő üzemeltetése évente 3 milliárd font vám- és illetékbevételtől fosztja meg a bejrúti államkasszát. A kabinet ülését követően Amin Dzsemajel államfő Tripoliba utazott hivatalos látogatásra Kadhafi elnök meghívására. A kormány több más tagja Szíriába készül. Visszatértükkor, várhatóan szombaton kerül sor a kabinet újabb, ugyancsak rendkívüli ülésére.

A bejrúti kormány tanácskozás kapcsán a szíriai sajtó határozott hangvételű cikkekben szögezte le: a jelenlegi libanoni és arabközi viszonyok nagy rugalmasságot és még több erőfeszítést követelnek az egységkormánytól. A Tisrin című kormánylap azt hangsúlyozta, hogy a libanoni politikai, gazdasági és biztonsági körülmények nem tűrik tovább a halogatást. A hegyvidéki pacifikálási terv végrehajtása - amely az egész országban enyhültebb légkört teremtene - sürgetővé vált, akárcsak a politikai és közigazgatási reformok ügye. A kormánypárt újságja, az Al-Baath szintén azt szögezte le, hogy immár nem halogatható a libanoni pacifikálás! program fellendítése - annak ellenére, hogy. az Egyesült Államok és Izrael ezzel ellentétes irányú nyomást igyekszik gyakorolni Bejrútra.

Tripoliban a hétvégi lövöldözések után hétfőn nyugalom volt, az egyeztető bizottság fellépése nyomán a vetélkedő felek ígéretet tettek, hogy a mostani összecsapás kirobbantóit felelősségre vonják. Bordzs el-Baradzsnehban, a libanoni fővárostól néhány kilométerre délre fekvő palesztin menekülttáborban összetűzés volt az El-Fatah ellenállási szervezet két szárnya, Jasszer Arafat, illetve Abu Musza hívei között. A libanoni kormányhadsereg fellépése nyomán hétfő délre kissé konszolidálódott a helyzet, de később folytatódott a harc. Nem végleges adatok szerint hatan életüket vesztették, a sebesültek száma nyolc. A hadsereg 6. brigádja biztonsági okokból ideiglenesen lezárta a repülőtérre vezető utat, amely a tábor közelében van.

Az ENSZ-közgyűlés politikai főbizottságában, amely jelenleg a leszerelés kérdéseiről folytat általános vitát, felszólalt Rácz Pál nagykövet, hazánk állandó ENSZ-képviselője.

Rámutatott, hogy a 38. közgyűlési ülésszak óta eltelt időszakban a nemzetközi helyzetben nem következett be javulás. Ennek oka a fegyverkezési versenyben érdekelt imperialista köröknek a katonai erőfölény megszerzésére irányuló politikája. Az eltelt időszak legsúlyosabb fejleménye az új amerikai közepes hatótávolságú rakéták nyugat-európai telepítésének megkezdése és folytatása volt.

Rácz Pál leszögezte, hogy korunkban nincs fontosabb feladat a nukleáris háború megelőzésénél. Kiemelkedő jelentőségűnek tartjuk a Szovjetunió kötelezettségvállalását, amely szerint elsőként semmilyen körülmények között nem alkalmaz nukleáris fegyvert - mondotta. A nemzeti közvélemény nagy megkönnyebbüléssel fogadná, ha a többi nukleáris hatalom is követné e példát.

A Magyar Népköztársaság kormányának meggyőződése, hogy nukleáris korunkban a békés egymás mellett élésnek nincsen ésszerű alternatívája. A nemzetközi helyzetben jelentkező kedvezőtlen tendenciák nem visszafordíthatatlanok, az eltérő álláspontokat valódi tárgyalások során kell tisztázni. Magyarország a múltban és a jövőben is az ilyen párbeszéd híve - mondotta. Beszédének további részében Rácz Pál a magyar küldöttség teljes támogatásáról biztosította a jelenlegi ülésszakon A világűr kizárólagos békés felhasználása az emberiség javára című szovjet javaslatot.

október 23.

Az Országházban megkezdődtek a hivatalos tárgyalások az országgyűlés és a jugoszláv parlament hazánkban tartózkodó küldöttsége között. A két tárgyalócsoportot Apró Antal, az országgyűlés elnöke, illetve Dusan Alimpics, a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság szövetségi nemzetgyűlésének elnöke vezette. A megbeszélésen tájékoztatták egymást a törvényhozó testületek tevékenységéről, az előttük álló feladatokról. Áttekintették a két parlament együttműködését, a kapcsolatok továbbfejlesztésének lehetőségeit. Véleménycserét folytattak a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseiről.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_apro_antal_dusan_alimpics.jpgApró Antal üdvözli a jugoszláv küldöttség vezetőjét, Dusan Alimpicset

Termelési rekord született a Miskolci Bányaüzem lyukóbányai aknáján. A délelőttös műszak dolgozói felszínre hozták az idei egymilliomodik tonna szénét. A Borsodi Szénbányák egyik legjobban gépesített aknája hetedik alkalommal ért el az év vége előtt egymillió tonnás termelést, de most a legrövidebb idő alatt.

Az év végéig még további 200-250 ezer tonna szén kibányászására nyílik lehetőség a lyukói aknán. A kiváló eredmény megszületésében a magas fokú gépesítettségen kívül döntő jelentősége volt a kongresszusi és felszabadulási munkaversenynek. Ezzel a lyukói bányászok munkaverseny-vállalásuknak is eleget tettek.

A Miskolci Bányaüzem kötélpályán szállítja a szenet Berentére, a központi szénosztályozóba, illetve a Borsodi Hőerőműnek, de közvetlen szállításokkal szolgálják a miskolci s a Miskolc környéki lakosság ellátását is. Arányosan túlteljesítették a lakossági szénellátási tervet is.

Moszkvában ülést tartott az SZKP Központi Bizottsága. Az ülés megnyitása után Konsztantyin Csernyenko, az SZKP KB főtitkára mondott beszédet. Az ülésen áttekintették az országos élelmiszeralap folyamatos növelését célzó öntözéses gazdálkodás és az öntözött földek hatékonyabb hasznosítása hosszú távú programját, amelyről Nyikolaj Tyihonov, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke tartott beszámolót. A napirendi kérdésről határozatot fogadtak el.

Andreasz Papandreu görög kormányfő varsói látogatásának második napján újabb egyórás tárgyalást folytatott Wojciech Jaruzelskivel. Átfogó jellegű megbeszélésekre is sor került a két kormányküldöttség között, amelyek során fontos gazdasági megállapodásokat írtak alá. Az egyik dokumentum a hosszú távú görög-lengyel gazdasági együttműködés irányát szabja meg. Ugyanakkor aláírtak egy jegyzőkönyvet is a látogatás alatt lefolytatott konkrét árucsere-megállapodásokról. Görögország összesen 19 millió dollár értékben vásárol különböző gépeket, híradás-technikai berendezéseket, hajófelszereléseket. Mintegy tízmillió dollár értékben Lengyelország bauxitot, déligyümölcsöket, textíliákat vesz. Előreláthatóan lehetőség van a két ország ipara, hajógyárai és hajózási cégei közötti hosszú távú együttműködésre. A lengyel szállítások becsült értéke eléri a százmillió dollárt.

A látogatásról nyilatkozva a lengyel kormány szóvivője kijelentette: - Jaruzelski tábornok rendkívül elégedett a tárgyalásokkal, az ott elért politikai eredményekkel. A Papandreu-látogatás példája annak, hogy lehetséges az együttműködés a különböző társadalmi és szövetségi rendszerekhez tartozó országok között. A szóvivő kijelentette: - A mostani görög-lengyel tárgyalások jelentősége túllép a két ország kapcsolatain, igazolja, hogy az enyhülés az egyetlen lehetséges út.

A görög miniszterelnök - aki találkozott Henryk Jablonski államfővel is - szálláshelyén sajtóértekezletet tartott. A tárgyalásokat illetően kifejezte elégedettségét a kétoldalú kapcsolatokban elért előrehaladással, s szólt arról, hogy a nemzetközi kérdések jelentős részét is hasonlóan ítéli meg a két kormány. Papandreu hangsúlyozta: Görögország soha nem fogadta el Washington lengyelellenes szankciópolitikáját. A görög vezető véleménye szerint az európai helyzet rosszabbodását az amerikai rakétatelepítések okozták. A görög miniszterelnök látogatását holnap Krakkóban fejezi be. A tárgyalásokról közös közleményt adnak ki.

- A katolikus lelkész elrablása politikai banditizmus, provokáció - jelentette ki Jerzy Urban sajtóértekezletén. A lengyel kormányszóvivő elmondotta, hogy a hatóságok számos jelzést kaptak a lakosságtól, amely a pap hollétére vonatkozott. Ezeket vizsgálják; a nyomozásba hatalmas rendőri erőket vetettek be. A szóvivő erőteljesen cáfolta a nyugati sajtó vádaskodásait, azokat az állításokat, hogy a szocialistaellenes erőkkel kapcsolatban álló lelkészt egy „Szolidaritás-ellenes szervezet” nevű csoport rabolta volna el. Visszautasította az amerikai külügyminisztérium szóvivőjének kijelentését, amivel a lengyel kormányra hárította ezért az ügyért a felelősséget. Urban kijelentette: A lelkész körüli ügy politikai provokáció, amely árt Varsó és a Nyugat kapcsolatainak, a lengyelországi belső megnyugvásnak, az állam és az egyház viszonya kedvező alakulásának.

Négynapos hivatalos láto­gatásra Londonba ér­kezett Francois Mitterrand francia köztársasági elnök. Ellentétben a rendszeres kormányközi konzultációk­kal, amelyek Mitterrand-t legalább évente egyszer Nagy-Britanniába szólítják, ez a látogatás kifejezetten ceremoniális jellegű, ahol a meghívó és házigazda szere­pét II. Erzsébet királynő töl­ti be. A négy nap egyszers­mind az államközi kapcsola­tok fontos, történelmi dátu­mához kötődik: éppen 80 éve jött létre a brit biroda­lom és a Francia Köztársa­ság között az „entente cordiale” kettejük katonai-poli­tikai szövetsége, amely e században két világháború próbatételét is megélte.

Mint ilyen ünnepélyes al­kalmakkor szokásos, a ven­dég beszédet mond a parla­ment két háza előtt. Ez a megtiszteltetés korábban De Gaulle-nak, utóbb - a múlt évben Ronald Reagannek jutott ki. Ami a látogatás politikai oldalát illeti, Mitterrand akit részben a brightoni merénylet, részben a baszk terroristák kiadatására vonatkozó döntés miatt foko­zott biztonsági őrizettel vesznek körül munkaebé­den és néhány órás megbe­szélésen találkozik majd Margaret Thatcher minisz­terelnökkel, ennek hivatalá­ban.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_mitterand_ii_erzsebet.jpgMitterrand II. Erzsébettel

Libanonban felélénkült a politikai és gazdasági élet: pártvezetők, pénzügyi és gazdasági szakemberék sora tett erőfeszítéseket azért, hogy konkrét formát öltsenek a kormány előző napi nagy horderejű döntései. „A kabinet végre elhatározta, hogy kormányozni fog” - ilyen és hasonló címekkel kommentálták a bejrúti lapok a hétfőn bejelentett intézkedés-sorozatot, amely a libanoni font védelmét, az államkassza bevételeinek növelését célozza.

A dél-afrikai hadsereg és a rohamrendőrség egységei hajnalban körülzárták, és házkutatásokat tartva átfésülték Johannesburg feketék lakta elővárosát, Sebokenget. A biztonsági erők nagyszabású, mintegy 7000 katonát és rendőrt megmozgató akciójának céljai, Louis Le Grange rendőrségi és börtönügyi miniszter megfogalmazása szerint, a „forradalmár elemek” kézre kerítése.

Kvathema elővárosban előzőleg mintegy kétezer fiatal tüntetett az ellen, hogy a feketéket megkülönböztetésben részesítik az oktatáspolitikában. A rendőrök tizenhat tüntetőt letartóztattak. Johannesburg déli elővárosai augusztus óta újra és újra fellángoló tüntetések és megmozdulások színhelyei. A tiltakozó akciók közvetlen oka a Lakbérek nagyarányú felemelése volt. A megmozdulásokban részt vettek a diákok is: a Johannesburgot övező, feketék lakta elővárosokban az elmúlt két hónapban legkevesebb százezer tanuló bojkottálta az iskolai tanításit.

Az október elején közzétett hivatalos adatok szerint a hatóságok tilalma ellenére szervezett tüntetések elleni rendőri fellépés következtében augusztus vége óta 65 személy vesztette életét. A sajtó ezzel szemben több mint 80 halálos áldozatról tud.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_sebokengi_hadmuvelet.jpgA dél-afrikai katonaság is részt vett a sebokengi „hadműveletben”

A hajnalban körülvett Sebokeng után Sharpeville-t és Boipatongot fésülték át a nap folyamán - közölte egy rendőrségi szóvivő. Sebokengben összesen mintegy 350 személyt vettek őrizetbe. A Dél-afrikai Egyházak Tanácsa (SACC) nyilatkozatban ítélte el a dél-afrikai hadsereg és rendőrség akcióját. E szervezet vezetőjének, Desmond Tutu püspöknek ítélték oda az idén a Nobel-békedíjat. A mintegy 600 apartheidellenes csoportot tömörítő Egyesült Demokratikus Front (UDF) szerint a hatóságok mostani lépése felér egy polgárháborús hadüzenettel.

A közép-amerikai konfliktus politikai rendezésén munkálkodó Contadora-csoport képviselői határozattervezeteit terjesztettek az ENSZ-közgyűlés ülésszaka elé, felszólítva a közép-amerikai államokat, hogy minél előbb írják alá a csoport által kidolgozott békeokmányt. A Contadora-csoport határozattervezete hangsúlyozza, hogy minden országnak feltétlenül tiszteletben kell tartania a béketervben foglalt célokat és elveket. A tervezet felkéri Pérez de Cuellar ENSZ-főtitkárt: tájékoztassa a Biztonsági Tanácsot a fejleményekről, és legkésőbb ez év december 15-ig jelentésben adjon számot a jelenlegi határozat megvalósításáról.

október 24.

Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke a Parlamentben fogadta Dusan Alimpicset, a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság szövetségi nemzetgyűlésének elnökét, aki parlamenti küldöttség élén tartózkodik hivatalos, baráti látogatáson hazánkban. A szívélyes, baráti légkörű találkozón részt vett Péter János, az országgyűlés alelnöke, jelen volt Milovan Zidar, a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövete.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_losonczi_pal_dusan_alimpics.jpgLosonczi Pál fogadta Dusan Alimpicset, a jugoszláv parlamenti küldöttség vezetőjét

Kibővített ülést tartott a Magyar Szocialista Munkáspárt Budapesti Bizottsága. Az ülésen a pártbizottság tagjain kívül részt vettek a kerületi pártbizottságok első titkárai, a fővárosi tanács elnökhelyettesei és vb-titkárai, a pártbizottság osztályvezetői, a főváros állami, társadalmi és tömegszervezeteinek vezetői. A testületet Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a budapesti pártbizottság első titkára tájékoztatta az MSZMP KB október 9-i üléséről. Ezután Borbély Gábor, a pártbizottság titkára adott tájékoztatót a fővárosi pártszervek és -szervezetek kongresszusi felkészüléséről, majd a testület személyi kérdéseket tárgyalt.

Andreasz Papandreu görög miniszterelnök befejezte hivatalos lengyelországi látogatását, amelynek utolsó napján felkereste az egykori auschwitzi koncentrációs tábort is, ahol a hitleristák a második világháború idején 50 ezer görög állampolgárt is meggyilkoltak.

A vendég hazautazását követően kiadott közös közlemény bejelenti, hogy Papandreu hivatalos görögországi látogatásra hívta meg Wojciech Jaruzelski lengyel kormányfőt. Utazásának időpontját később egyeztetik. A két miniszterelnök tárgyalásai egyébként konstruktív szellemben, a bizalom, a megértés és a barátság légkörében zajlottak. A két ország kapcsolatait mindkét részről tovább kívánják fejleszteni; egyebek között megállapodtak abban, hogy a legfelső szinten állandó párbeszédet tartanak fenn az állami és kormányszervek között.

A varsói pap elrablása ügyében nyomozva őrizetbe vett személyeket egy kivételével szabadon bocsátották. A kivétel: egy most előzetes letartóztatásba helyezett varsói rendőr, aki az emberrablás napján engedély nélkül elhagyta szolgálati helyét, meghamisította a szolgálati gépkocsi menetlevelét, és nincs meggyőző alibije.

Francois Mitterrand francia köztársasági elnök aki II. Erzsébet királynő meghívására tartózkodik Nagy-Britanniában a brit parlament két háza előtt Nyugat-Európa szorosabb együttműködését, a Közös Piac „valódi politikai unióvá” való kiépítését sürgette. Nemzetközi kérdésekről, a kelet-nyugati viszony tágabb, biztonságpolitikai összefüggéseiről szólva a francia elnök állást foglalt a fegyverzetkorlátozási tárgyalások felújítása mellett. Azt mondta, hogy noha a meglévő fegyverzet benne a francia és a brit nukleáris erő is fontos szerepet tojt be a béke biztosításához szükséges egyensúly fenntartásában, nézete szerint az adódó egyensúlyhiányokat nem a fegyverzet növelésével, hanem általános szintjének a lehelegalacsonyabb fokra süllyesztésével kell kiigazítani.

A parlamenti beszéd után Mitterrand elnök munkaebéden találkozott Margaret Thatcher miniszterelnökkel. Elsősorban közös piaci problémákat vitattak meg, ezúttal a szokottnál derűlátóbb következtetésekkel. Margaret Thatcher kifejtette, mennyire fontos Nagy-Britanniának, hogy az EGK-országok az ENSZ közelgő falklandi vitájában tartózkodjanak a sziget szuverenitására nézve tárgyalásokat javasoló argentin indítvány megszavazásától.

Az izraeli kormányzat arra kényszerült, hogy az eredetileg tervezett egymilliárd dollár helyett kétmilliárdot faragjon le a folyó pénzügyi év 23 milliárd dolláros költségvetési kereteiből. Emiatt már a keddi naptól tovább csökkentette az alapvető élelmiszerek ártámogatását - jelentette a helyi rádió.

Az IRNA iráni hírügynökség szerint sikeresen véget ért az iráni csapatok hat nappal korábban kezdett offenzívája. Az iráni erők Mejmak térségében (Bagdadtól 120 km-re északkeletre) elérték kitűzött céljukat, felszabadítottak az irakiak által megszállt, 52 négyzetkilométer nagyságú területet, és számos ellentámadási kísérletet visszavertek - hangzott az iráni jelentés. Irak ezzel szemben azt közölte, hogy a határtérségben az irániak által elfoglalt magaslatok közül többet visszafoglaltak. Az iraki legfelsőbb katonai parancsnokság közleménye szerint a légierő harci repülőgépei és helikopterei kedden újabb támadásokat intéztek iráni állások ellen a front középső szakaszán. Az iráni célpontok lángokban állnak, és valamennyi gép biztonságban visszatért támaszpontjára - fűzte hozzá a közlemény. Iraki helikopterek támadást intéztek a déli frontszakaszon levő iráni állások ellen is, Bászra iraki várostól keletre.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ellenszavazat nélkül, egy tartózkodással, a faji elkülönítés dél-afrikai politikáját elítélő s annak haladéktalan felszámolását követelő határozatot fogadott el. A határozat elítéli „az elnyomottak folytatódó lemészárlását, az önkényes letartóztatások gyakorlatát”, követeli valamennyi dél-afrikai politikai fogoly szabadon bocsátását, és elutasítja a múlt hónapban életbe léptetett, a fekete többséget az állampolgári jogokból továbbra is kirekesztő alkotmányreformot. A határozat követeli a fekete többség számára törzsi alapon kijelölt területek, az úgynevezett bantusztánok felszámolását.

A testület felszólította az ENSZ tagállamait: a világszervezettel és az Afrikai Egységszervezettel együttműködve hozzanak intézkedéseket a délafrikai nép önrendelkezési jogának gyakorlásáért vívott harca támogatására. Az Egyesült Államok delegátusa tartózkodott a szavazástól. Jeane Kirkpatrick, Washington ENSZ-képviselője ezt a határozat „nyelvezetének túlzásaival” indokolta.

Nicaragua felszólította az Egyesült Államokat, hogy szüntesse be a közép-amerikai ország belügyeibe való beavatkozását. Miguel d’Escoto nicaraguai külügyminiszter levelet küldött George Shultz amerikai külügyminiszternek. D’Escoto követelte, hogy az Egyesült Államok tartsa tiszteletben Nicaragua szuverenitását és politikai függetlenségét. A nicaraguai külügyminiszter levele emlékeztet arra, hogy az amerikai titkosszolgálat, a CIA, kézikönyvet készített a nicaraguai ellenforradalmároknak, hogy miként hajtsanak végre politikai gyilkosságokat, és hogyan szervezzenek meg szabotázsakciókat. A washingtoni zsarolásnak fontos szerepe volt abban, hogy a független Liberális Párt korábbi döntését megváltoztatta, és bejelentette: jelöltjei nem indulnak a választásokon - állapítja meg Miguel d’Escoto levele.

Harry Bergold, az Egyesült Államok nicaraguai nagykövete, megtagadta az amerikai külügyminiszternek címzett üzenet átvételét.

A salvadori hazafiak lelőttek egy helikoptert, amelyen a hadsereg több magas rangú tisztje utazott. A gép utasai - köztük Domingo Monterrosa ezredes, a San Miguelben állomásozó 3. dandár parancsnoka, Herson Napleon Calixto, a hadsereg egyik főinstruktora és Oscar Armando Exmitia őrnagy, az „Atlacatl” nevű különleges partizánvadász osztag vezetője - szörnyethaltak.

A hazafiak titkos rádióadója, a „Radio Venceremos” szerint a helikoptert a salvadori fővárostól 199 kilométerre északkeletre, az Ocote Seco vulkanikus magaslat felett érte a találat. A tisztek egy nagyszabású „tisztogató” hadművelet irányításában vettek részt.

Humor:idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_humor_5.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_reklam_3.jpg

Kékfény:
A lakóház liftjében rabolta ki áldozatát Kovács József, 29 éves dunaújvárosi lakos. A sokszorosan büntetett előéletű, többszörösen visszaeső fiatalember az egyik dunaújvárosi élelmiszerboltban felfigyelt egy idős asszonyra, aki tömött pénztárcából fizetett. Elhatározta, hogy megszerzi a pénzét. Élettársával együtt követte a kiszemelt áldozatot, s amikor az a lakóházához ért, vele együtt beszálltak a liftbe. Miután a fülke elindult, több ütést mért az idős asszonyra, majd elvette a pénztárcáját, amiben háromezer forint volt. A kilencedik emeleten sorsára hagyva az eszméletét vesztett nőt. kiszálltak a liftből. Az áldozat aki egyébként nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett pontos személyleírást adott támadójáról. Bűncselekményét Kovács József hamarosan újabbal tetőzte: betört egy dunaújvárosi lakásba, s onnan ötezer forint értékű holmit tulajdonított el. A betörés másnapján, egy igazoltatás során fogta el a rendőrség. A Székesfehérvári Megyei Bíróság másodfokú tanácsa ahova fellebbezés során került az ügy jóváhagyta az első fokon kiszabott büntetést, s Kovács Józsefet jogerősen hatévi börtönben letöltendő szabadságvesztésre és a közügyektől való ötévi eltiltásra ítélte.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdasági rendészete csalás bűntettének alapos gyanúja miatt eljárást indított Róth László 36 éves budapesti magán-kiskereskedő ellen. Róth a felesége által a Fővárosi Sütőipari Vállalattól 1983. februárjától decemberéig bérelt pavilont - a szerződésben foglaltakkal ellentétben, a vállalat hozzájárulása nélkül - mint saját tulajdonát 1983. július 2-án 350 ezer forintért eladta. Az ügyben a vizsgálatot a XVIII. kerületi kapitányság folytatja.

Szerencsére senki sem sérült meg annál a közúti balesetnél, amely a Komárom megyei Táton történt. A veszprémi Volán pótkocsis teherautója összeütközött a Szolnoki Papírgyár speciális járművével. A két tehergépkocsiban jelentős anyagi kár keletkezett; a 10-es úton a közlekedésben hosszabb ideig fennakadás volt. A baleset körülményeinek tisztázására a rendőrség vizsgálatot indított.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_tati_baleset.jpgSérült járművek a baleset helyszínén

Közlemények:
A BVSC felvételt hirdet labdarúgó-sportiskolájába 1974-76 között született fiúk részére. Jelentkezni kedden és csütörtökön lehet a Tatai úti sporttelepen 15 órától, Farkas József utánpótlás-szakágvezetőnél. Előzetes felvilágosítást a 497-104-es telefonon lehet kérni. Tornacipőt mindenki hozzon magával!

Az MSZMP KB agitációs és propagandaosztálya folyóiratának, a Propagandistának idei 6. száma megjelent. A folyóirat ismerteti a június végén Veszprémben Gazdasági fejlődésünk és a gazdaságirányítás továbbfejlesztése címmel megrendezett elméleti tanácskozás zárszavát, melyet Huszár István, az MSZMP KB Társadalomtudományi Intézetének főigazgatója tartott meg. Palánkai Tibor írásában a tőkés integrációt vizsgálja az 1970-1980-as években. A konzultációs rovat közli Vonsik Gyula cikkét a társadalmi haladás alapvető összefüggéseiről, valamint Fáczányi Ödönnek a Hosszú távú tervezés című kerekasztal-beszélgetés anyagát közreadó írását.

A PIÉRT Kereskedelmi Vállalat értesíti t. ügyfeleit, hogy a 425-504 központi szám megszűnt! Az új telefonszám megtalálható a közületi telefonkönyv 383. sz. oldalán.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_allasajanlat_3.jpg

Divat: A Gyomai Kötőipari Szövetkezet őszi-téli modelljei
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_divat.jpg

Idén is jól fizet a torma:
Elkezdték a torma szedését az újlétai Új Élet Termelőszövetkezetben. Az 550 hektáron ültetett növénynek mintegy tíz százalékát takarították be eddig, az utóbbi napok napfényes időjárása kedvező volt a munkákhoz, így naponta egy traktor 2-2 és fél hektár tormát tudott kiforgatni a földből. Előzetes becslések szerint idén is jó eredmény várható, bár a nyári szárazság itt is éreztette hatását. A 330 vagonra becsült termés 40 százaléka a HUNGAROFRUCT-on keresztül exportra kerül, míg a többi a hazai felhasználók igényeit elégíti ki. Idén először sikerült megvalósítani az öntözést, és ez jelentősen javította a termésátlagokat. A jövőben tovább szeretnék növelni az öntözhető területek nagyságát, elősegítve ezzel a minőség javulását is. A tormával kapcsolatos munkák egész tavaszig eltartanak, hiszen a földből való kiszedés után a tisztítás következik, amely aprólékos munkáit kíván. A tervek szerint a termés 35-40 százaléka első osztályú lesz, ami a tavalyinál jobb árbevételt biztosít.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_tormaszedes.jpgA kézi szedés nehéz, fáradságos munka

Cukorrépa Szerencsre:
A rakamazi állomáson egy hete fogadják a cukorrépát. Két termelőszövetkezet - a rakamazi Győzelem és a timári Béke - szállít ide nagy mennyiségű cukorrépát, melyet vagonokban továbbítanak a szerencsi gyárba.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_rakamazi_cukorrepa.jpg

Konzervalapanyag Tiszakürtről:
A Kecskeméti Konzervgyár tiszakürti telepén ezekben a hetekben a paprikacsumázás a tő munka. A heti 3-4 vagon feldolgozott paprikából az anyagyár lecsót készít.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_kecskemeti_konzervgyar.jpg

Automatizálás az élelmiszeriparban:
Gép segíti a csomagolást a Sárvári Baromfifeldolgozó Vállalatnál. Erre a munkára az utóbbi időben különösön sokat adnak a vállalatnál, mert a csomagolásra egyre kényesebb a vevő. Saját tasakgyártó és nyomóüzeme van a vállalatnak, s a gondos csomagolásnak fontos szerep jut a szocialista brigádok vállalásaiban is.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_sarvari_baromfifeldolgozo_vallalat.jpg

Exportcikkek Törökszentmiklósról:
Négy év után ismét gyártják kivitelre a rotációs szárzúzókat a Szolnoki Mezőgép törökszentmiklósi gyárában. Októberben és novemberben 160-at szállítanak Kubába ebből a termékből. Az Orkán 80S típusú kukoricaszár maradványait betakarító adapternek hosszú évek óta biztos piaca van Csehszlovákiában, ebből évente 200-220-at készítenek a törökszentmiklósi üzemben, ahol az esztendő utolsó negyedében (mivel a belföldi igényeket már kielégítették) csak az exportra összpontosítanak, amely összesen 160 millió forintot hoz a Mezőgépnek.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_szolnoki_mezogep.jpg

Csomagolási szakkiállítás Kőbányán:
A kőbányai vásárváros A pavilonjában megnyílt a Budatranspack csomagolási szakkiállítás és a Hungaropack ’84 csomagolási verseny. A nyolcadik alkalommal megrendezett nemzetközi kiállításon százhetven magyar és húsz külföldi vállalat mutatja be csomagolástechnikai eszközeit, berendezéseiket. A kiállításhoz kapcsolódó országos csomagolási konferencia ma kezdi meg munkáját.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_csomagolasi_szakkiallitas.jpgA BVK csomagolóanyagok bemutatója

Nyíregyházi papírgyár:
A Tokajhegyaljai Borgazdaság részére készítenek több mint 11 ezer - borospalack tárolására és szállítására alkalmas - gyűjtőládát a nyíregyházi papírgyárban.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_nyiregyhazi_papirgyar.jpgNémeth Jánosné és Kemecsei Julianna a kötözőgép mellett

Technológiai fejlesztés a balatonkenesei ipari szövetkezetben:
Nincs olyan gyártmánya a balatonkenesei Sirály Ipari Szövetkezetnek, amelyben ne lenne műanyag. Hagyományos üvegszál vázas, műanyag testű csónakjaik, kajakjaik a nyugat-európai államokban is keresettek, újabban pedig honi termelők részére szállítanak műanyag alkatrészeket. Egyebekben az Ikarus részére készítenek ezer - egyenként hét elemből álló - autóbuszcsomagtér-garnitúrát, az újonnan épülő otthonok részére pedig műanyag fürdőkádak gyártását kezdték meg, amelyekből első sorozatban 500 darabot állítanak elő. Ugyancsak ennyit készítenek a Claas Dominátorokhoz szánt kombájnfülketetőkből. A szövetkezet másik hagyományos termékcsoportja a műanyag bevonatú, drótvázas háztartási eszközök családja, amelyekből számottevő mennyiséget exportálnak. Eddig nehéz, kényelmetlen, piszkos munkával látták el műanyag bevonattal azokat a drótvázakat, amelyeket a várpalotai Jó Szerencsét Termelőszövetkezetben készítenek, ponthegesztéssel. Az utóbbi egy évben 35 millió forintot költött a kenesei szövetkezet új gépsorokra, amelyek a kézi munkát helyettesítik, a termelékenységet növelik.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_balatonkenesei_siraly_ipari_szovetkezet.jpgÚj műanyag héjas termék, kombájnfülketető a Claas Dominátorokhoz

Gádorosi üzemi konyha:
A gádorosi November 7. Tsz-ben a nyár derekán adták át a 8,6 millió forintos költséggel épült üzemi konyhát. Ezekben a napokban mintegy 260 személyre főznek.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_gadorosi_uzemi_konyha.jpg

Pécsi telefonhálózat:
Modern, nyomógombos telefont helyezett el a pécsi posta a Széchenyi téren. A készülék alkalmas helyi, belföldi és nemzetközi távhívásra. Az új típusú utcai fülkéből 17 található Pécsett, és további készülékek telepítését tervezik a déli városrészben.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_pecsi_telefonhalozat.jpg

Kongresszusi munkaverseny:
A kongresszusi munkaversenyből a Fékon Ruhaipari Vállalat dunaújvárosi üzeme is kiveszi részét. A szalagok, illetve brigádok munkáját havonta értékelik. Utoljára a 38-as szalag Haladó szocialista brigádja érte el a legjobb eredményt. Termékük legnagyobb része - mintegy 90 százaléka - tőkés exportra kerül.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_dunaujvarosi_fekon.jpg

Iskolaépítés Székesfehérváron:
Székesfehérváron, ipari nagy- és középüzemek szomszédságában, a Seregélyesi úton, megkezdődött e térségben az első tizenhat tantermes szakközép-, illetve szakmunkásképző iskola építési területének előkészítése. Az iskolát az Alba Regia Építőipari Vállalat dolgozói építik.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_szekesfehervari_epitkezes.jpg

Cipőipari gépek kiállítása Gyöngyösön:
Már harmadik alkalommal kerül sor a KAEV 4-es számú gyáregységében. Gyöngyösön, cipőgyártó gépek kiállítására. Kétévenként ad számot az érdeklődő szakemberek és partnerei előtt a vállalat arról: hol is tart most, milyen berendezések készülnek az üzemekben. Ebben az esztendőben a TECHMASHEXPORT szovjet külkereskedelmi vállalat és össz-szövetségi egyesülés is csatlakozott a seregszemléhez, különböző termékekkel. A szovjet szakemberek tájékoztatták az érdeklődőket kínálatukról.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_gyongyosi_cipoipari_kiallitas.jpgA kiállított gépeket tekinti meg V. A. Rizsov, a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége kereskedelmi képviselőjének helyettese

Játszótér - társadalmi munkában:
Összefogással épült a játszótér Veszprémben, a Felszabadulás úti lakótelepen. A fűzfői Nitrokémia Ipartelepek gyermekintézménye előtti közterületen a vegyipari vállalat szocialista brigádjai, KISZ-fiataljai készítették el a játszótér berendezéseit, az utakat, töltötték fel a homokozót.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_veszpremi_jatszoter.jpg

Városaink '84: Szeged
Szegedet sokáig kompromittálta egy jelző. Pontosabban az, hogy visszaélve a város nevével, Szegednek tulajdonították a hírhedt szegedi gondolatot. A magyar nemzetiszocializmus ugyanis Szegeden (a Gömbös-Horthy-propaganda minden állítása ellenére) soha nem vonzotta a tömegeket. Az itt élők szellemiségétől távoli ideológiát - mint idegen szervet a test - vetette ki a település, amikor 1944. november 5-én egy Kálvin téri épületben megalakult a Magyar Kommunista Párt Központi Vezetősége, színházában pedig zászlót bontott a Magyar Nemzeti Függetlenségi Front. De aki a mai Szegedet érteni akarja, nem árt, ha távolabbi múltjába is tekint. Vizet kerestek Tápén, és olajat találtak - 1965. július 7-én. Ekkor igazolódott a geológusok sejtése, hogy Szeged körzetében számottevő szénhidrogénkészlet rejtőzik. A búzatáblák helyén most csőkígyók tekeregnek, gázfáklyák égnek, vigyázban állnak az olajtároló tartályok. A Nagyalföldi Kőolaj- és Földgáztermelő Vállalat szegedi igazgatóságának területét azóta olajvárosként ismerik. Tájékozódni mindenki hamar megtanul Szegeden. A város telepítési rendje egy évszázada változatlan. A már meglevő körgyűrű az idén újabb ívvel bővült, s aki rátalál, iránytűt lel a további közlekedéshez. A magasból Szeged napnak látszik: belvárosából a kis utcák sugárként szóródnak szét. Az itt élő vagy nézelődő akkor is barátságos melegéről beszél, ha történetesen nem az éghajlatára gondol.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_szeged_1.jpgA régi híd a belvárost köti össze Újszegeddel

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_szeged_2.jpgA vízellátást fogja javítani a hamarosan elkészülő víztorony

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_szeged_3.jpgA Széchenyi tér ékessége a tanácsháza

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_szeged_4.jpgMa olajat, földgázt hoznak a felszínre ott, ahol húsz esztendeje még kukoricatáblák álltak

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_szeged_5.jpgSzeged jó hírét a Pick szaláminak is köszönheti

A Magyar Televízió műsorán: Óriás. Magyar film Az MTV és a MOKÉP produkciója (14 éven felülieknek!) Déry Tibor novellája nyomán írta és rendezte: Szántó Erika. A lírai szerelmi történet a háború után épp, hogy fellélegző Budapest, feketézőkkel, romeltakarítókkal. éhezőkkel és ügyeskedőkkel zsúfolt világába visz él. Főhősei egy különleges testi erővel megáldottmegvert fiatal fiú és egy otthonából kivetett fiatal lány. Tragikus végű szerelmük mögé rajzolódik ki a születő béke hangulata.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_pap_vera_bubik_istvan.jpgÓriás. Pap Vera és Bubik István Szántó Erika filmjében

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_mozi.jpg

Színházi bemutató: A szélmalom lakói. Páskándi Géza tragédiája a Nemzeti Színházban

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_agardi_gabor.jpgAgárdi Gábor

Magyar könnyűzene: Levente búcsúzik - Fonográf és a Jelenkor
Jelenkor címmel jelenik meg a napokban az idén 10 éves - de két évtizede még „Illés” - Fonográf zenekar jubileumi nagylemeze. A múlt heti sajtótájékoztató alkalmából erről kértünk nyilatkozatot Szörényi Szabolcstól, a lemez zenei rendezőjétől:
- A Fonográf 1979-80 tájékán belefutott a country és eastern stílusba. Utána a tagok között annyira egyéni elképzelések alakultak ki, hogy ezért a szólólemezek megjelenését támogattuk. Közben együtt is dolgoztunk: Koncz Zsuzsa, Halász Jutka lemezein, és 1983 tavaszán, a később nagy sikert hozott István, a király című nemzeti-történelmi rockopera zenei alapjain. A rockopera sikere, az újbóli együttzenélés, az alkotóműhely belső légköre ráhangolt bennünket egy új közös nagylemezre. Nem a megszokott élcelődő, a komolyságot vidám köntösbe bújtató módon szólunk, hanem igen kemény gondolatokkal feszegetünk jelenkori kérdéseket. Ez nyilvánul meg a zenében is: a dalok javarésze moll-hangnemben szól, szemben a tőlünk megszokott dúr-hangzástól. Nyolc dal van a lemezen.
- Szövege?
- Külön is kapható kísérő füzetben jelennek meg a Jelenkor dalszövegei. Zene nélkül, külön olvasva is érett költészet Bródy János versvilága. December 15-én a Budapest Sportcsarnokban játsszuk el. énekeljük el a lemezt, élő koncerten. Sok megyében már szervezik a különjáratokat, a búcsú végett is. Mert szomorú is lesz ez a nap: testvérem, Szörényi Levente visszavonul a színpadtól és ezen az estén búcsúzik a közönségtől.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_fonograf.jpgA Magyar Hanglemezgyártó Vállalat törökbálinti stúdiójában készült új lemezfelvételére, több éves szünet után, a Fonográf-együttes 

Külföldi könnyűzene:
A hét elején mind az amerikai, mind a nyugat-európai slágerlisták többségét még mindig Stevie Wonder I Just Called To Say I Love You című száma vezeti.

A hét első felében olyan előadók jelentkeztek új albummal, mint Paul McCartney (Give My Regards to Broad Street), a Wham! (Make It Big), vagy a Steve Miller Band (Italian X Rays).

Dal-világfesztivál Tokióban
A képen a győztes France Jolan szerepléséért 10 000 dollárt kapott, ezen kívül, mert ő volt a fesztivál legmutatósabb hölgye, további 3000 dollárt kapott.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_france_jolan.jpg

Rövidéletűek lesznek?
A Tropical discó nem biztos, hogy hosszú életű lesz. Erről panaszkodik August Darnell, azaz Kid Creole, a népszerű „Kid Creole And The Coconuts" vezetője. Új tánczenét talált ki nagy látványosság közepette, de most úgy látszik, kifulladt az érdeklődés. Pedig ma is jó zenét csinálnak. A Tropicale Gengster című nagylemezükből több millió példány fogyott el, de ahogy a legképlékenyebb pop műfaj - a discó - állandóan változik, így fordul el a közönség érdeklődése is egy-egy divatirányzattól.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_tropical_disco.jpgA Tropical diszkó-csapat

Válogatott magánügyek:
Két 14 éves lány szeretne Tőled tanácsot kérni. Június 23-án lefeküdtünk Jancsival és Pistával. Két órával az eset után vettük be a Postinor tablettát, mert elfelejtettük. Ugyanis diszkóba mentünk. A diszkó után megint megtörtént a dolog, mert a fiúk nagyon kérték, viszont akkor már elfelejtettük bevenni a tablettákat, mert részegek voltunk. Lehetséges-e, hogy most már terhesek vagyunk? „HJSZI"
Lehetséges. Ám, hogy nem vagytok normálisak, az biztos. Erre több jel utal. Egy: 14 évesen még a macival kell lefeküdni. Kettő: a Postinort - felnőtteknek! - egy órán belül be kell venniük, s havonta csupán négy alkalommal javasolják az orvosok, ennél többszöri alkalmazása káros. Három: 18 éven aluliaknak nem azért tilos alkoholt fogyasztani, mert az irigy felnőttek félnek, hogy elisszák előlük a piát. Sajnos, az alkoholból sosincs áruhiány. Azért tilos gyerekeknek inni, mert a fejlődő szervezetben még nagyobb károkat okoz a szesz, mint általában. A felnőtt csak részeg disznó lesz, a gyerekből korcs vagy halott malac lehet...

És akkor lássuk a lényeget, a kupaszerda második körének első fordulóját!

UEFA-Kupa: Paris Saint-Germain-Videoton
A francia főváros hangulatán továbbra sem érződik, hogy - az évszaknak megfelelően - őszies az időjárás. Az olykor szemerkélő esőben még este sem pihen a város. Az „Idegenek az éjszakában” például a Moulin Rouge felé igyekeznek, ahol ezekben a napokban az örökzöld sláger előadója, Frank Sinatra koncertezik, mint vendég, de hosszú sorok állnak a mozik előtt is, hogy láthassák az új szuperfilmet, az Indiana Jonest.

Szerda este a Parc des Princes stadionba sem lesz könnyű bejutni, mert a Paris St. Germain-Videoton UEFA Kupa-találkozóra a helyi futballszakértők 30-35 ezer nézőt várnak. A prognózis - a PSG gyengébb bajnoki szereplése miatt - kissé meglepő, de itt úgy tartják: a nemzetközi kupamérkőzések alkalmasak arra is, hogy a párizsi szurkolók minden korábbi bánatukat elfelejtsék. Ezt bizonyítja, hogy - bár a St. Germain legutóbbi hazai fellépésén a Lens ellen (4:3) 16 837 néző buzdította Fernandezt és társait - a Videoton vendégjátékára már elővételben csaknem 25 ezer jegy elkelt.

„Más a kupa és más a bajnokság” - erről nyilatkozott a L’Equipe keddi számában Gerard Janvion, a házigazdák harminckilencszeres válogatott védője is, aki megemlítette még, hogy szívesen játszik a technikás magyarok ellen. „Jobb a sorsolás, mintha angol, holland vagy nyugatnémet ellenfelet kaptunk volna” - mondta, de ehhez remélhetően a Videoton-játékosoknak is lesz néhány szavuk.

A Paris St. Germain tehát tiszta lappal kezdi a Videoton elleni mérkőzést, de az előjelek így is a fehérváriak számára kedvezőbbek. A kedd este Párizsba érkezett csapat az elmúlt hetekben rendre sikereket aratott, a Videoton-készülékeken régen mutattak olyan szépen a színek, mint mostanában. Még a némi aggodalommal várt prágai vétel is kifogástalan volt, így jogos a bizakodás, hogy ezúttal sem lesz zavar a vonalban. Az együttes kiegyensúlyozottan készül, ezt bizonyítja Disztl Péter kapus véleménye is: „Nem vagyunk izgatottabbak, mint - mondjuk - a Honvéd elleni rangadó előtt. Igaz, a francia csapatban sok a nagy név, de úgy gondolom: Janvion, Rocheteau és a többiek inkább a közelmúlt, mint a jelen csillagai. Reménykedem, hogy Párizsban sem érünk el rosszabb eredményt, mint néhány hete Prágában.”

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_videoton_paris_saint_germain_edzes.jpgJó volt a hangulat az utolsó székesfehérvári edzésen, még Disztl László is (bal szélen ül) jó kedvvel figyelte társait, de ő még csak pár hét múlva kapcsolódhat be az igazi munkába

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_videoton_paris_saint_germain_utrakeszen.jpgÚtrakészen a Videoton

Ebben segíthet az az igazán lelkes csoport is, amely - Hertzka György, az IBUSZ „futballfelelőse” vezetésével - Székesfehérvárról kirándult a francia fővárosba. A szurkolók mindenesetre már hangolnak, hogy a mérkőzés után is jókedvűen énekelhessék: „Jó estét kívánok, megjöttek a fehérvári huszárok.” Kérdés, mit szólnak ehhez a sanzonok hazájában?
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_videoton_paris_saint_germain.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_videoton_paris_saint_germain_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_videoton_paris_saint_germain_szabo_jozsef_2.jpgA második gól előtti pillanat: Szabó berobban a védők közé és fejéről védhetetlenül vágódik a hálóba a labda

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_videoton_paris_saint_germain_csuhay_susic_vaszil.jpgSzusics bűvöli Csuhayt és Vaszilt

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_videoton_paris_saint_germain_richard_niederbacher.jpgEzen az estén nemcsak az osztrák válogatott Niederbacher szenvedett, hanem az egész párizsi csapat

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_videoton_paris_saint_germain_csongradi_baratelli_jeanol.jpgEz már a kegyelemdöfés volt a párizsi Parc des Princes stadionban. Csongrádi megszerezte a Videoton harmadik gólját (balról, 8-as számmal, sötét mezben). Baratelli kapus a földön, Jeanol (3-as számmal a hátán) csak nézni tudta a jelenetet

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_videoton_paris_saint_germain_vadasz_dominique_bathenay.jpgDominique Bathenay elkésett, Vadász már továbbrúgta a labdát

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_videoton_paris_saint_germain_szabo_jozsef.jpgSzabó (9) karjai a magasban: ez volt a Videoton negyedik gólja, a francia kapus hiába vetődik a labda után

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_videoton_paris_saint_germain_csuhay_niederbacher.jpgNiederbacher útját Csuhay állja el

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_videoton_paris_saint_germain_rocheteau.jpgFrancia szempontból Rochteau első gólja már túl későn esett

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_videoton_paris_saint_germain_orom.jpgÖröm - felsőfokon!

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_videoton_paris_saint_germain_kovacs_ferenc.jpgKovács Ferenc mesteredzőnek gratulál felesége és fia


A mérkőzés góljai. A kommentátor Gulyás László

Papírforma és meglepetés egyaránt érvényesült a szerdai kupafordulóban. Mint általában, ezúttal is döntő jelentőségű volt a hazai pálya. A 32 vendégcsapat közül csak négy nyert idegenben. Az EK-ban egyetlen vendégsiker sem volt, a KEK-ben idegenben győzött az Everton, az UEFA Kupában a Köln, a Dundee United és a Videoton.

A forduló szenzációja a Videoton párizsi diadala. A székesfehérváriak négy góljánál többre az otthon vagy idegenben is küzdőket beleszámítva csak a QP Rangers (6:2), a Dinamó Moszkva (5:0) volt képes, négyet lőtt még a Bayern München és a Hamburg. A korábban már kupát nyert együttesek közül vereséget szenvedett a Benfica, a Celtic, a Tottenham és a Rangers is. A glasgow-i gárda bizonyítványa a legrosszabb: 0:3-mal tért haza Milánóból. A Celtic sem a szebbik arcát mutatta: Bécsben a Rapidtól 3:1-re kikapott.

A forduló viszonylag csendes, botrányoktól mentes volt, bár néhány szigetországi szurkoló ezúttal is hű maradt hírnevéhez. Bruges-ben a rendőrség különleges intézkedéseket tett a Tottenham látogatása alkalmából. Az angol szurkolókat elzárt szektorba helyezték el, de így is verekedések robbantak ki, 24 nézőt (közte 18 angolt) letartóztattak. Eindhovenben sem volt könnyű a rendfenntartók dolga a Manchester United néhány hívével, nyolc angol szurkolót be sem engedtek az országba, mert már a belépéskor botrányt okoztak. Milánóban a Glasgow Rangers hívei kellemetlenkedtek, ablakokat törtek be, több szurkolót a rendőrség őrizetbe vett.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_kupaszerda.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_kupaszerda_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_kupaszerda_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_kupaszerda_lokomotiv_lipcse_szpartak_moszkva.jpgLipcsében ért el értékes döntetlent a Lokomotív ellen a Szpartak Moszkva csapata (1:1). A képen Rogyionov (sötét mezben) veszélyes helyzetben ment az NDK-támadó elől

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_kupaszerda_as_roma_wrexham_iorio.jpgA római Iorio vezet támadást az AS Roma-Wrexham (2:0) KEK-találkozón


Két-két BEK-, KEK-, és UEFA-kupa találkozónak a góljai

A hétvégén jön a 9. forduló, az alábbi párosításokkal:

Bp. Honvéd - Vasas
Ferencváros - Ú. Dózsa (mindkettő a Népstadionban)
Pécsi MSC - Rába ETO
Eger - Csepel
Békéscsaba - Haladás
Videoton - DMVSC
MTK-VM - Tatabánya
ZTE - SZEOL AK

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr8216781604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ApaJoe 2022.02.02. 12:53:39

Az "Iskolaépítés Székesfehérváron" rész számomra elég szívmelengető volt. Az iskola acélszerkezetét (CLASP) az akkori Dunai Vasműben készítettük. Én voltam a gyártástervező, ami annyit jelentett, hogy a gyártáshoz a tervek alapján az alapanyag-szükségletet én számoltam ki és a gyártási idő tervezését is én végeztem el. Azóta is, akárhányszor Fehárváron járok, mindig rápillantok az épületre.

maribor_ 2022.02.02. 13:16:46

@ApaJoe: A blogtörténelem legboldogabb szerzője vagyok most. Ilyen hozzászólásokért is csinálom ezt az egészet. Köszönöm szépen!!

Feyyaz 2022.02.02. 21:46:22

Ha már Székesfehérvár! :)
El nem tudom mondani, hogy micsoda csalódottság, düh, rapli, felháboroddotság és sértettség munkált bennem, amiért a végén leálltak és beengedték azt a két gólt!
A továbbjutást nem éreztem veszélyben, de nagyon mérges voltam!
Meseszép 0-4 lehetett volna! Elrontották a makulátlan estémet! :)
süti beállítások módosítása