Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 9. forduló

2022.02.08. 06:09 maribor_

1984. október 27-28., a hónap utolsó hétvégéje

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_headlines_bekekonferencia.jpgA X. országos békekonferencia megnyitó ülése a MÉMOSZ székházában

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

október 25.

A Minisztertanács ülésén megtárgyalta a gazdaságirányítási rendszer továbbfejlesztésének 1985-ben végrehajtandó feladatait. Ennek keretében a többi között elfogadta az ár-, a jövedelem- és a keresetszabályozásban, a magasabb vezető állású dolgozóik anyagi érdekeltségi rendszerében, a beruházások rendjében, továbbá a piacfelügyelet terén 1985-ben életbe lépő módosításokat és a szükségessé váló egyéb intézkedéseiket. Úgy határozott, hogy a minisztertanácsi rendeleteket, valamint a végrehajtásukra vonatkozó jogszabályokat november első felében nyilvánosságra kell hozni.

A kormány tájékoztatást kapott az energiagazdálkodás középtávú kutatási-fejlesztési programjának folyamatban lévő végrehajtásáról. Megállapította, hogy a kutatási eredmények fontos szerepet töltenek be az energiafogyasztás mérséklését szolgáló intézkedések megalapozásában, az új energiatakarékos eljárások és termékek gyártásának bevezetésében. A Minisztertanács irányelveket szabott meg az energetikai kutatás-fejlesztés VII. ötéves tervidőszakra szóló teendőinek kidolgozásához.

Németh Károly, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára a főváros IV. kerületébe látogatott. A vendéget Káder Gyula, az MSZMP kerületi bizottságának első titkára és Kovács Ferenc, a városrész tanácselnöke fogadta a pártbizottság székházéban.

A Politikai Bizottság tagja ezután megtekintette az épülő újpesti ifjúsági és művelődési központot, majd a Szigeti József utcában az idén szeptemberben átadott 16 tantermes általános iskolát kereste fel. Németh Károly ezután a Tél utcai pártkörzet aktivistáival találkozott, majd megtekintette a káposztásmegyeri lakótelep, valamint a Tungsram Rt. - immár befejezés előtt álló - lakótelepének építését.

A Központi Bizottság titkára délután üzemlátogatáson vett részt a Tungsram Rt. törzsgyárában. Itt Zentai Gábor, a vállalati pártbizottság titkára és Demeter Károly vezérigazgató adott tájékoztatást a nagyüzem tevékenységéről, dolgozóinak életéről, gazdasági helyzetéről. Ezután Németh Károly a kerületi pártbizottság székházában találkozott a párt-végrehajtóbizottság tagjaival s a kerület vezetőivel. Az eszmecserén tájékozódott a nagy munkásmozgalmi hagyományú Újpest társadalmi, gazdasági és politikai életéről, a lakosságot foglalkoztató kérdésekről, a kerület ellátásának, fejlődésének helyzetéről, és annak időszerű eseményeiről, a. városfejlesztésben elért sikerekről és gondokról.

Reggeltől a járművek végleges menetrend szerinti indításával megkezdődött az 1-es gyorsvillamos próbaüzeme. Amint azt Hinel Páltól, a Budapesti Közlekedési Vállalat osztályvezetőjétől megtudtuk, csúcsidőben tizenegy kétkocsijú szerelvény közlekedik majd a végállomások között. A Tátrákat ilyenkor két és fél percenként indítják. A jó pályán a járművek a 2-es villamoséhoz hasonló sebességgel szállítják az utasokat, a menetidő 11-12 perc lesz. A 4,4 kilométer hosszúságú vonalon a két végállomással együtt összesen nyolc megállója van az 1-esnek: a Bécsi útnál, a Váradi és a Körte utca közötti szakorvosi rendelőnél, a Flórián térnél, a hídfői feljárón a Korvin Ottó téren, a Népfürdő utcánál, a Váci úti metrócsatlakozásnál, a Honvéd kórháznál és a Lehel utcánál.

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_1_es_villamos.jpgA Lehel utcai Domus elől indul az 1-es

A főváros történetében nem ez az első egyes villamos, hiszen 1910-től a mai Erzsébet királyné útja-Thököly út-Rákóczi út-Bajcsy-Zsilinszky út-Újpest vasúti híd nyomvonalon, majd néhány évvel később, 1915-től 1919-ig már „csak” a Keleti pályaudvar és az újpesti vasúti híd között járt. Ezután ideiglenesen használták csak az 1-es viszonylatszámot, leghosszabb ideig 1954-61 között a Nyugati pályaudvartól járt a Váci úton a vasúti hídig a villamos.

A mai nyomvonal elődje az Árpád híd 1950-es megnyitásával indult. A korszellemnek megfelelően a hídon dolgozók „kérésére” a hidat Sztálinról nevezték el (1956-ig ez volt a hivatalos neve), és az itt közlekedő villamos a 33-as számot kapta. Azért 33 (egy másik villamosjárattól vették el e fontos számot), mert a híd megnyitása és a villamos elindulása pont 33 évvel a sokáig „Nagy Októberi Szocialista Forradalomnak” nevezett 1917-es oroszországi forradalom után történt. 

A 33-as villamos egészen az Árpád híd felújításáig közlekedett. A hidat 1980-84 között teljesen átépítették, gyakorlatilag a régi szerkezet mellé két új híd épült (Az átépítésről mi is folyamatosan beszámoltunk - a szerkesztő megjegyzése). Ekkor indították el az új 1-es villamost.

A híddal kapcsolatban az a faramuci helyzet állt elő, hogy a híd eleve úgy épült, hogy azon villamos, mégpedig az 1-es fog közlekedni (ez is hosszas szakmai vita eredménye volt, ugyanis a híd eredeti terveiben szó sem volt villamosról). A vágányok helyét a híddal együtt megépítették, a hídon kiépültek a csatlakozó elemek, csak a sínszálakat nem fektették le. Arról, hogy a hídról miért maradt le a villamos, különböző pletykák vannak, de a fő ok vélhetően a pénzhiány volt, valamint az, hogy ekkor a budai oldalon igazából nem volt még semmi. Illetve van az fura kanyar a budai hídlábnál. Nos, a kilencvenes évek közepén még az volt a terv, Dél-Buda egyik legnagyobb zöld területe, a Hamzsabégi úti park (a helyi őslakos nyelvén „a Rét”) helyén vezetett volna a nyomvonal tovább, egészen az M1-M7-es autópályák bevezető szakaszáig. Ezt az ottlakók hamar megfúrták. És tulajdonképpen ez az oka annak is, hogy a híd a budai oldalon a semmibe vezet.

Húsz évnek kellett eltelnie, hogy a villamos átjöjjön a hídon, illetve elérje az Etele utat. Ekkor jelentek meg a csehszlovák gyártású Tátra villamosok mellett az új, 56 méter hosszú CAF alacsonypadlós járművek, amelyek a világ leghosszabb villamosai. Kereken 2 métert vertek rá a korábbi rekorderre, a 4-6-s vonalán közlekedő Combinókra.

Az, hogy a villamos a híd után merre menjen, nem volt egyértelmű, később több variáció is volt terítéken. Kérdés volt, hogy a Budafoki úton vagy a Szerémi úton menjen-e, esetleg a Bartók Béla úton érje el az Etele teret - vagy ne is az Etele térre menjen, hanem a Kelenföldi pályaudvar másik, Sasadi út felé eső oldalára.

A legutóbbi építkezéssel, 35 év után, a villamos 2019. július 9-én megérkezett a Kelenföldi pályaudvarra, és ezzel lezárult a hosszú építkezés. Már amennyiben a jövőben nem elevenítik fel azt a régebbi elképzelést, hogy az 1-es keljen át a Kelenföldi pályaudvar felett, és valahol az M1-M7 vonalán (Gazdagréten?, Budaörsön?) legyen a végállomása. Északon is lehet, hogy változik a végállomás, hiszen a fejlesztési elképzelések között szerepel, hogy a vonalat a Bécsi úton az esztergomi vasútvonal megállójáig meghosszabbítják.

Az 1984-ben átadott szakasz 4,4 km hosszúságú volt, cikkünk írásakor 18,2 km. Ha mindkét irányba hosszabbítanának a fentiek szerint, eléri majd a 22 km-t is...

Kádár János, az MSZMP KB első titkára este ellátogatott a sakkszövetségbe. Meghallgatta Szerényt Sándor elnök, dr. Lakó László főtitkár és Széll Lajos szakfelügyelő tájékoztatóját a november 18-án Szalonikiben kezdődő női és férfi-sakkolimpiára való felkészülésről, a magyar válogatottak munkájáról. Ezt követően Kádár János elbeszélgetett a hazai sakksport időszerű kérdéseiről a szövetség vezetőivel.

A Német Szövetségi Köztársaságban, Frankfurttól ötven kilométerre, Giessen város határában az esti órákban az autópályán egy kamion hátulról belehajtott a pécsi Volán Vállalat különjáratába. A különbusz a pécsi Leöwey Klára gimnázium diákjait szállította Giessenbe. A kocsin 47-en utaztak, 41 tanuló, 4 pedagógus és két sofőr. A sérülteket azonnal egészségügyi ellátásban részesítették, a szülőket gyermekeik állapotáról tájékoztatták. Az orvosok tájékoztatása szerint Tóth Éva háromhetes kezelésre szorul, Janka Ágotát vasárnap kiengedik a kórházból, Parasztcsák Máriát pedig orvosi megfigyelés alatt tartják. A diákokat útiprogramjuk befejeztével a Volán Vállalat egy másik járata szállítja haza. A baleset okait vizsgálják.

A lengyel belügyminisztérium bejelentése szerint letartóztatták a Popieluszko katolikus pap elrablását végrehajtó három személyt: egy korábban őrizetbe vett varsói rendőrt és két társát. Sikerült azonosítani a gépkocsit, amellyel az emberrablók áldozatukat elszállították. Egyidejűleg tovább folyik a kutatás az elrabolt pap után.

Több mint négymillióra becsülik azoknak a francia alkalmazottaknak a számát, akik részt vettek az egész országra kiterjedő sztrájkban. A sztrájkolok tiltakoztak a vásárlóerő csökkenése, a munkanélküliség növekedése ellen, s követelték, hogy a kormány kezdjen velük tárgyalásokat a problémák megoldásáról.

Legutóbb hasonló követeléssel az idén márciusban sztrájkoltak. A mai azonban méreteiben lényegesen nagyobb volt. 1981 óta még nem volt rá példa, hogy a szakszervezetek ilyen szoros egységben léptek volna fel egy országos akció lebonyolításában.

A sztrájk leginkább a légi és a vasúti közlekedést, a hivatalokat, a bankokat, a postát, az oktatási intézményeket érintette. A párizsi metró és autóbusz, valamint a Párizs környékéről érkező és oda induló vonatok részleges sztrájkja miatt hatalmas közlekedési dugók alakultak ki a városban. Figyelemre méltó, hogy a sztrájk által érintett lakosság nagy megértéssel és szolidaritással volt a sztrájkolók iránt.

Párizsban és a nagyobb ipari városokban tiltakozó felvonulásokat is tartottak. Párizsban a Köztársaság tértől a Palais Royalig vonulók több mint százezres tömegének élén a CGT főtitkára, Henri Krasucki haladt, más szakszervezetek vezetőinek társaságában. A szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják a kormány álláspontját, mely szerint nem tárgyal a szigorpolitika módosításáról, a dolgozók helyzetén javító megoldásokról. Egy ilyen tárgyalás és komoly megoldások elhatározása kétségtelenül magával vonná a nemzetgyűlésben a jövő évi költségvetés és a kormány gazdaságpolitikájának módosítását is.

Javier Pérez de Cuellar ENSZ-főtitkár elítélte az erőpolitikát, mint az enyhülés és fegyverzetcsökkentés legfőbb akadályát. Pérez de Cuellar az ENSZ és a Béke-világtanács kezdeményezésére meghirdetett hagyományos leszerelési hét 1984. évi megnyitóján, az ENSZ-nek a nemzetközi biztonsági és leszerelési kérdésekkel foglalkozó 1. számú bizottsága ülésén szólalt föl.

Paul Lusaka, az ENSZ-közgyűlés 39. ülésszakának elnöke, zambiai politikus, felszólította az ENSZ tagállamait, hogy konkrét tettekkel igazolják az ENSZ alapelvei iránti elkötelezettségüket, járuljanak hozzá az atomháború veszélyének elhárításához.

Tűzszünetet javasolt a salvadori kormánynak a Forradalmi Demokratikus Front egyik vezetője, Ruben Zamora. Costa Rica fővárosában, San Jóséban tartott sajtóértekezletén újabb találkozót indítványozott a hazafias erők képviselői és Napoleón Duarte elnök között. A Farabundo Marti Nemzeti Felszabadítási Front politikai szárnyának vezető tagja kijelentette: a jelenlegi harcoknak nem szabad negatív hatással lenniük a Duarte-kormánnyal október 15-én megkezdett párbeszédre.

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_napoleon_duarte.jpgDuarte elnök integet a tárgyalások színhelyén egybegyűlteknek

Guillermo Ungo, a hazafiak egyik politikai vezetője az AP amerikai hírügynökségnek Panamavárosban adott nyilatkozatában ugyancsak a párbeszéd folytatása mellett foglalt állást. A La Palma-i találkozón mindkét fél tisztában volt azzal, hogy a harcok folytatódni fognak, mégis a párbeszéd novemberi folytatásában állapodtak meg - mondotta.

Ruben Zamora szerint a hadsereg új offenzívájának az a célja, hogy a kormány kedvezőbb taktikai helyzetben ülhessen a tárgyalóasztalhoz. A támadások fokozása azonban - mutatott rá - súlyos kockázatokkal jár a hadseregre nézve, amint azt két magas rangú tisztjének elvesztése is mutatta. Közülük Domingo Monterrosa alezredes a hadsereg egyik legsikeresebb harctéri parancsnokának és legképzettebb vezetőjének számított. Az ország keleti harmadát magába foglaló hadszíntéri övezet parancsnoka a Morazan tartományban folyó hadműveleteket irányította, amikor Joateca város mellett lelőtték helikopterét. A „közép-amerikai forradalmi munkáspárt” elnevezésű városi, gerillaszervezet közölte, hogy harcosai hajtották végre az akciót. Napoleón Duarte salvadori elnök ezzel szemben azt állította, hogy a helikopter műszaki hiba miatt zuhant le.

A biztonsági erők San Salvadorban nyolc helyen csaptak össze a hazafias erőkkel. Egy év óta ez volt a legnagyobb méretű tűzpárbaj a fővárosban. Egy, a kereszttűzbe került járókelő meghalt, hármat kórházba szállítottak. A biztonsági erők veszteségét nem hozták nyilvánosságra, és nem ismeretes az sem, hogy a hazafiaknak voltak-e veszteségei. A hazafiak először egy rendőrtiszteket szállító teherautót támadtak meg, majd tüzet nyitottak az elnöki palota körzetét őrző biztonsági erőkre. A harcok kiterjedtek más negyedekre is. A biztonsági erők a város déli részét mintegy öt órára lezárták a forgalom elől, még a mentőautókat is visszafordították.

október 26.

Ülést tartott a Népköztársaság Elnöki Tanácsa. Kádár János tájékoztatta a testületet Francois Mitterrand-nak, a Francia Köztársaság elnökének meghívására október 15-16-án Franciaországban tett hivatalos látogatásáról. Az Elnöki Tanács a tájékoztatót egyetértéssel tudomásul vette. A találkozó jelentőségét nagyra értékelve megállapította, hogy a látogatás és a tárgyalások - a feszült nemzetközi helyzetben - jól szolgálták a helsinki záróokmány szellemének érvényesülését, segítették a magyar és a francia nép közötti megértést, valamint a jó politikai, kulturális és gazdasági kapcsolatok további erősödését, szélesítését.

Losonczi Pál tájékoztatást adott dr. Rudolf Kirchschlagerrel, az Osztrák Köztársaság szövetségi elnökével október 2-án Sopronban, illetve Eisenstadtban folytatott megbeszéléseiről. Az Elnöki Tanács a tájékoztatóval egyetértett, s megállapította, hogy hazánk és Ausztria között a kapcsolatok folyamatosan fejlődnek. A találkozó alkalmat adott a két szomszédos ország számára a fennálló jó együttműködés magas szintű ápolására és továbbfejlesztésére.

Határozott az Elnöki Tanács a Nagy Októberi Szocialista Forradalom évfordulója alkalmából adományozandó kitüntetésekről, valamint személyi kérdésekben felmentésekről és kinevezésről döntött, majd a továbbiakban bírákat mentett fel és választott.

Hazánk összes megyéjét érintette az a békestaféta, amely délután érkezett meg Budapestre. A X. országos békekonferenciára a különböző tájakon működő üzemek, vállalatok küldték el így üzeneteiket. 

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_bekestafeta.jpgBudapestre érkezett az a békestaféta, amely bejárta hazánk mind a tizenkilenc megyéjét. A staféta utolsó befutóit a Gellért téren ünnepélyesen fogadták

A staféta végállomása a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Nagyvárad téri épülete volt, ahol az erre az alkalomra kialakított Békecentrumban megkezdődött a KISZ KB és az Országos Béketanács ifjúsági és diákbizottsága által rendezett kétnapos program. A kulturális programok mellett több fórumot is tartottak, ahol KISZ-vezetők és az Országos Béketanács elnökségének tagjai válaszoltak a fiatalok kérdéseire, s vitatták meg a békéért, a haladásért folytatott erőfeszítések feladatait. A díszteremben a megyék kulturális összeállítását hallgathatták meg az érdeklődők.

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_bekecentrum.jpgA fiatalok Békecentruma, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem épületében

A X. országos békekonferencia előestéjén nagyszabású békedemonstrációt rendezett az Országos Béketanács és a KISZ Budapesti Bizottsága a Parlament előtt. A fővárosi vállalatok, intézmények és a tanulóifjúság képviseletében sok tízezren vonultak a Bazilika környékéről és a Váci útról a Kossuth térre, hogy hitet tegyenek a béke ügye mellett. A részvevők soraiban ott találhattuk a Budapestre érkezett békestaféták tagjait is. Amint feltűntek a térre vezető utcákban a felvonulók, a Parlament előtt kialudtak a lámpák, s csak a fáklyák fényei világították meg a környező házakat, a transzparenseket. Békét Európának!; Békét, biztonságot a világnak! - hirdették a feliratok. Elsőként az angyalföldiek érkeztek az Országház előtti színpadhoz, ahol politikai dalénekesek váltották egymást. Közben egy hatalmas vászonra vetített diaképek idézték fel a második világháború borzalmait, századunk történelmének tragikus időszakait.

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_budapesti_bekedemonstracio.jpgA fáklyás felvonulás részvevői megérkeznek a Kossuth térre

A Szózat elhangzása után Lengyel Sándor, a KISZ Budapesti Bizottságának titkára köszöntötte a megjelenteket, köztük Maróthy Lászlót, az MSZMP Politikai Bizottságának tagját, a budapesti pártbizottság első titkárát, Apró Antalt, az országgyűlés elnökét, Fejti Györgyöt, a KISZ KB első titkárát, Szépvölgyi Zoltánt, a fővárosi tanács elnökét és Romes Csandrát, a Béke-világtanács elnökét, aki a szombaton kezdődő békekonferenciára érkezett hazánkba.

Lengyel Sándor emlékeztetett arra: éppen egy esztendeje, hogy ugyanitt, ezen a helyen fiatalok sokasága gyűlt össze, tiltakozva az amerikai rakétatelepítési program megkezdése ellen, A nemzetközi élet fejleményei azóta sem biztatóak. Ugyanakkor a békemozgalmak erejét bizonyítja, hogy lendületük nem tört meg; újabb és újabb alkalmakat teremtettek az emberiség sorsáért aggódok számára, hogy felemeljék szavukat a háborús veszély ellen. Ezután arról szólt: közös felelősségünk úgy alakítani a világ dolgait, hogy benne jól érezzük magunkat, s ki-ki megtalálhassa boldogulását. Az emberiségnek távlatok kellenek, különösen a fiataloknak, akik céljaikért csak a béke, a nyugodt élet reményében küzdhetnek - tette hozzá.

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_bekedemonstracio.jpgBékedemonstráció a Parlament előtt

A fáklyás felvonulással kezdődő tömeggyűlésen Barabás Miklós, az Országos Béketanács főtitkára mondott beszédet. Szólt arról, hogy Európában ugyan negyven éve hallgatnak a fegyverek, béke van, ám nap nap után érkeznek a híradások a szélsőséges körök törekvéseiről, amelyek növelik annak veszélyét, hogy földrészünk lángba borulhasson.

- Némák a rakéták hajtóművei, de hogy azok is maradjanak, hinnünk kell a határokon átívelő békeakarat erejében. Nem lehetünk nyugodtak, nem lehetünk tétlenek. Meg kell fognunk egymás kezét, éljünk bárhol e világon, hogy élő láncot alkotva meghátrálásra kényszeríthessük a fegyverkezés megszállottjait. Ezért küzd a mi mozgalmunk is, amely kortól és világnézettől függetlenül kapcsolja össze a békéért, a jövőért felelősséget érző és vállaló milliókat.

Méltatva a szombaton összeülő békekonferencia jelentőségét, arra hívta fel a figyelmet, hogy van okunk a derűlátásra, ha az utóbbi hetek békemozgalmi eseményeire gondolunk. így a már-már kifulladtnak kikiáltott NSZK-beli békemozgalmak újabb tömegtüntetésére, megújulásának kézzelfogható jelére, vagy itthon a 19 megyénket érintett békeváltóra, illetve e mostani, hangulatában és tartalmában is felemelő politikai demonstrációra.

- Meggyőződésem, hogy konferenciánkon olyan programot fogadunk majd el, amely mindannyiunk számára lehetőséget teremt a béke ügyének előmozdítására - hangoztatta Barabás Miklós, kiemelve: munkája során a magyar békemozgalom egyesíteni kívánja a fiatalok dinamizmusát az idősebb nemzedékek tapasztalatával.

Ezután neves művészek szórakoztatták a békemegmozdulás több tízezres közönségét. Végül a jelenlevők hatalmas kórusa csendült fel: a Himnusz eléneklésével fejeződött be a nagygyűlés.

Korom Mihály, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, látogatást tett Veszprém megyében. A vendéget a megyei pártbizottságon Pap János, az MSZMP KB tagja, a megyei pártbizottság első titkára tájékoztatta megyénk politikai, gazdasági, társadalmi életéről, a pártszervek és -szervezetek tevékenységéről. A megyei tanács vezetőivel való találkozáson a Központi Bizottság titkárának Gyuricza László, a megyei tanács elnöke, a megyei párt-vb tagja adott rövid értékelést a közigazgatás átszervezésének megyei tapasztalatairól, majd elemezte a tanácsi testületek tevékenységét. Korom Mihály Veszprém megyei programja során konzultációs beszélgetést folytatott megyei párt- és állami vezetőkkel, a politikai munka és az állomélet aktuális feladatairól-

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_korom_mihaly.jpgKonzultációs beszélgetés a pártbizottságon a megye párt- és állami vezetőivel

Reggel hat óra előtt tíz perccel a Keleti pályaudvarra érkező Pannónia expresszbe - a váltón történő áthaladáskor - belecsúszott egy oldalról tolató szerelvény. A baleset következtében ketten könnyebben megsérültek. A baleset miatt a hegyeshalmi vonalon közlekedő vonatokat délután fél ötig a Kelenföldi, a Józsefvárosi és a Ferencvárosi pályaudvarra irányították. A baleset körülményeit vizsgálják.

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_vonatbaleset.jpgA baleset helyszíne

Befejeződött a sínek lefektetése a moszkvai metró legújabb, hét kilométer hosszúságú szakaszán. Az alagút már korábban elkészülte szovjet főváros Moszkva folyón túli részét a metróhálózatba bekapcsoló vonalán. Ez az első olyan vonal, amely teljesen új technológiával épült. Az itt lefektetett, újfajta síneket három másik szárnyvonal egy-egy szakaszán már kipróbálták. Bebizonyosodott, hogy sokkal ritkábban kell majd cserélni őket, mint a korábban használatosakat. Az építők remélik, hogy határidő előtt sikerül a forgalomnak átadni az új vonalat, és akkor a Kasirszkaja metróállomástól az Orehovo elnevezésűig átszállás nélkül lehet majd eljutni. Reményüket alátámasztja, hogy Minszkből és Harkovból is segítségükre siettek építőbrigádok.

Franciaország ismét kísérleti atomrobbantást hajtott végre a csendes-óceáni Mururoa korallzátonyon.

George Shultz amerikai külügyminiszter késő este tartott beszédében katonai megtorlást helyezett kilátásiba minden olyan esetben, ha az Egyesült Államok polgárai, intézményei ellen terrorista akciót hajtanak végre. A megtorló akciót - szerinte - akkor is vállalni kell, ha ennek következtében amerikai katonák és ártatlan polgári személyek is életüket veszthetik. Shultz beszéde a legkeményebb hangvételű amerikai megnyilatkozás volt azóta, hogy szeptember 20-án bombamerényletet hajtottak végre az Egyesült Államok bejrúti külképviselete ellen, Shultz, aki, New York belvárosának egyik zsinagógájában tartott előadást, kijelentéséhez, azt is hozzáfűzte: a megtorlás akkor is jogos, ha az akciót indokló bizonyítékok „nem állnának helyt egy bíróság előtt”.

Néhány napja Washingtonban közzétettek egy CIA-jelentést. Ez a Libanonban is működő Allah pártjával (Hezbollah) azonosította az Amerika-ellenes bombamerényletek mögött álló szervezetet. A libanoni bombamerényletek hátterében álló szervezet azonosítókat a CIA részéről - különösen mert ezt a lapok címoldalán hozták nyilvánosságra - Washingtonban sokan úgy tekintik, mint a libanoni Baalbek környékén levő Irán-barát erők elleni amerikai katonai csapás előkészítését.

Az amerikai mozik bemutatják a Terminátor című sci-fi akciófilmet, mely a Terminátor-sorozat első része. Rendezője James Cameron, a főbb szerepekben Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton és Michael Biehn látható.

A Terminátor szerepére eredetileg Lance Henriksent szemelte ki James Cameron. Schwarzenegger pedig Reese szerepét játszotta volna el. Végül azért döntöttek a jelenlegi szereposztás mellett, mert Schwarzenegger jelentős izomtömege félelmetesebbé tette őt. A forgatás 1983 tavaszán kezdődött volna Torontóban, de Schwarzenegger ekkor játszotta a Conan, a pusztító címszerepét, így a forgatás csak 1984 márciusában indulhatott meg. A hatalmas sikert aratott filmnek folytatásai is készültek: Terminátor 2. - Az ítélet napja (1991), Terminátor 3. - A gépek lázadása (2003), Terminátor: Megváltás (2009), illetve a Terminátor: Genisys (2015). Ezen részeken kívül a készítők még további Terminátor-filmet terveznek. A 6 400 000 dolláros költségvetésű filmet viszonylag hamar, 1986 májusában mutatták be Magyarországon.

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_arnold_schwarzenegger.jpgA Terminátor

Végrehajtják a történelem első fajok közötti szervátültetését - „Baby Fae” egy pávián szívét kapja.

Stephanie Fae Beauclair, akit egészen 1997-ig csak „Baby Fae” néven ismert a világ 1984. október 14-én született. Korábban érkezett a tervezettnél, az orvosok pedig azonnal tudták, hogy a csecsemővel gond van - a születése utáni másfél órában megoldhatatlan szívrendellenességet, hypoplasztikus balkamrai szindrómát diagnosztizáltak nála. Ennél a betegségnél a szív bal kamrája nem fejlődik ki rendesen - 1984-ben ez a diagnózis egyet jelentett a halálos ítélettel.

Fae édesanyjának, Teresa Beauclairnek az orvosok két választási lehetőséget adtak: vagy otthagyja a csecsemőt a kórházban, hogy megfelelő ellátást kapjon (ami viszont nem menti meg az életét), vagy hazaviszi, hogy Fae az otthonában, családi körben halhasson meg. Teresa az utóbbi mellett döntött.

Ekkor lépett be a képbe Dr. Leonard Bailey, a Loma Linda Children’s Hospital szívsebésze. Bailey elmagyarázta a gyászoló asszonynak, hogy csapata évek óta kísérletezik újszülött páviánok és kecskék szívének átültetésével, és hogy meg van győződve róla, hogy egy bébipávián megfelelő donor lehetne a csecsemőnek. Azt is bevallotta, hogy ezt az eljárást még sosem tesztelték „élesben” - ezen a ponton viszont egyiküknek sem volt vesztenivalója.

Teresa Beauclair végső kétségbeesésében beleegyezett az operációba, a műtét előkészületeit pedig a stáb igyekezett a legnagyobb titokban tartani - hiszen újszülötten még sosem hajtottak végre szívátültetést, pláne nem úgy, hogy a donorszerv nem is emberből származott. Baby Fae október 25-én délután már kritikus állapotban volt, azért az orvosok úgy döntöttek, nem várnak tovább - kiválasztották a legmegfelelőbb donorállatot, majd 1984. október 26-án hajnalban nekikezdtek az operációnak a Loma Linda kórház 3. számú műtőjében. A beavatkozás sikeres volt.

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_baby_fae.jpgBaby Fae a műtőben

Ezután kezdődött a médiacirkusz - az ügy annyira szenzációsnak bizonyult, hogy a nemzetközi sajtót 21 napon keresztül ez a sztori uralta. Az újszülötteken végrehajtott szívátültetés a korabeli mellkassebészet „Szent Grálja” volt, egyrészt a beteg méretei, másrészt pedig amiatt, hogy hagyományos donort szinte lehetetlen volt találni. Dr. Bailey és csapata erre a problémára igyekezett megoldást találni, amikor először nekiláttak megvizsgálni a fajokon keresztüli szervátültetés lehetőségeit. Az eset elképesztő orvosi és etikai vitát generált. Voltak, akik azon háborodtak fel, hogy állati szervet ültettek egy ember testébe, mások viszont azt tartották elfogadhatatlannak, hogy a beavatkozáshoz meg kellett ölni egy bébipáviánt - márpedig, ha egy pávián annyira közel áll az emberhez, hogy szervet cserélhetnek, akkor milyen jogon gyilkoltak le egy ilyen állatot egy gyermek megmentése érdekében?

A felhajtás közepén Fae állapota két héten keresztül folyamatosan javult, majd megtörtént az, amitől a transzplantációs sebészek a legjobban tartanak: a csecsemő immunrendszere támadni kezdte az idegen szervet. Pontosabban a legtöbben erre következtettek Fae állapotának romlásából, azonban idővel kiderült, ennek pont az ellentéte zajlott le - azaz a szív volt az, ami támadni kezdte a csecsemő immunrendszerét, egészen addig, amíg Fae szervei sorban leálltak. Stephanie Fae Beauclair végül 1984. november 16-án halt meg.

Noha az esetet a sajtó igyekezett kudarcként elkönyvelni, Dr. Bailey folytatta kutatásait a csecsemőkori szívátültetés területén - igaz, Fae halála körül annyi volt a bizonytalanság, hogy Bailey felhagyott a fajok közötti transzplantáció ötletével. Ő volt végül az, aki egy évvel később végrehajtotta a történelem első, emberi donorral végzett csecsemőkori szívátültetését - páciense, aki „Baby Moses” néven vonult be a történelembe - orvosnak tanult.

október 27.

A számvetés és az előre tekintés jegyében kezdte meg munkáját szombaton az Építők Rózsa Ferenc székházában a X. országos békekonferencia csaknem 1200 küldött és meghívott vendég részvételével. A tanácskozáson jelen volt Németh Károly, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának titkára, Méhes Lajos, a Szakszervezetek Országos Tanácsának főtitkára, a Politikai Bizottság tagjai; Borbándi János, a Minisztertanács elnökhelyettese, valamint az Elnöki Tanács több tagja; ott voltak a Hazafias Népfront, a Kommunista Ifjúsági Szövetség, más társadalmi és tömegszervezetek, az egyházak és felekezetek, a kulturális és tudományos élet jeles képviselői. A tanácskozás munkájában részt vesz a Béke-világtanács küldöttsége, Romes Csandra elnök vezetésével.

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_bekekonferencia.jpgTanácskozik a békekonferencia

Reggel 9 órakor felcsendültek a Himnusz hangjai, majd Sebestyén Nándorné, az Országos Béketanács elnöke üdvözölte a megjelenteket. Megnyitójában megemlékezett az OBT-nek a legutóbbi békekongresszus óta elhunyt tagjairól, majd szólt a X. országos békekonferencia előkészületeiről, azokról a megyei és városi fórumokról, rendezvényekről, amelyek ismét alkalmat teremtettek arra, hogy népünk kifejezhesse békeakaratát.

Ezután Barabás Miklós, az OBT főtitkára fűzött szóbeli kiegészítést a békemozgalmi munka utóbbi hat esztendejének eredményeit, tapasztalatait összegző írásos beszámolóhoz. Barabás Miklós bevezetőben rámutatott: a magyar békemozgalom ügye elválaszthatatlan nemzeti és társadalmi felemelkedésünktől. Ezért is tekintünk bizalommal és várakozással a Magyar Szocialista Munkáspárt XIII. kongresszusa elé, amely újabb lendületet adhat a mi munkánknak is. Részt kérünk és vállalunk a felkészülésből, közös társadalmi programunk kimunkálásából és megvalósításából.

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_bekekonferencia_barabas_miklos.jpgBarabás Miklós beszámolóját mondja

Ezután megkezdődött a vita az OBT beszámolója és a konferencia elé terjesztett állásfoglalás-tervezet felett. A vitában felszólalt Németh Károly, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a KB titkára.

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_bekekonferencia_nemeth_karoly.jpgNémeth Károly felszólalása közben

A konferencián felszólalt Romes Csandra, aki tolmácsolta a tanácskozás részvevőinek a Béke-világtanács üdvözletét, s hangsúlyozta a nukleáris háború elleni világméretű összefogás szükségességét.

A konferencia első napjának plenáris vitájában felszólalt Bánffy György színművész, Pongrácz Tiborné, a KSH tudományos főmunkatársa, Boldizsár Iván író, Debrei Csaba, az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatója, Szántó Péter, a mezőkovácsházi Új Alkotmány Termelőszövetkezet főágazatvezetője, Meruk József, a Magyar Távirati Iroda munkatársai, Simai Mihály akadémikus, Menyhárt Lajos, a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem docense, Paskai László, kalocsai koadjutor érsek, Polyák Ferenc fafaragó népművész és Molnár György, a Mecseki Szénbányák vájára.

A hozzászólások után Sztanyik B. László, az OBT elnökhelyettese bejelentette: az 1978-ban, a IX. magyar békekongresszuson megválasztott Országos Béketanács mandátuma lejárt. Ezután Vályi Gábor, a jelölő bizottság vezetője ismertette az új, a konferencián megalakuló 379 tagú tanács létrejöttének körülményeit. Elmondotta, hogy - a korábbiaktól eltérően - a küldöttválasztás és a tagok jelölésének jogát ezúttal azok a közösségek - vállalatok, intézmények, társadalmi és tömegszervezetek - gyakorolták, amelyek az utóbbi években számottevően hozzájárultak a békemozgalmi feladatok megoldásához.

A X. országos békekonferencia plénuma egyhangúlag kimondta az új testület megalakulását, majd döntött az Országos Béketanács tiszteletbeli tagja cím megalapításáról is, s megerősítette a. jelölő bizottság javaslatát: húsz, a békemozgalomban évtizedeken át eredményes munkát kifejtett személyiségnek ítélte oda a megtisztelő címet. A békekonferencia az ebédszünet után szekcióülésekkel folytatódott.

A konferencia első napja az esti órákban az új Béketanács, valamint tisztségviselőinek és elnökségének megválasztásával zárult.

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_bekekonferencia_valasztas.jpgVálasztanak a tanácskozás részvevői

Még az Országház előtti békedemonstráció élményeiről beszélgettek a legtöbben, amikor szombat délelőtt ismét kinyitotta kapuit a békeközpont. A SOTE Nagyvárad téri elméleti tömbjében ezen a napon is több ezren voltak, hogy gondolataikat, véleményüket baráti beszélgetéseken, különböző fórumokon elmondják. „Közösen megszabadíthatjuk Európát az atomfegyverektől”: ez nemcsak egy jelmondat volt, hanem minden részvevő véleménye, akarata.

Az aula színpadán a dunántúli táncosokra - a Budai Nagy Antal gimnázium diákjaira - figyelhettek azok is, akik az úttörőszakkörök bemutatói után munkához láttak, hogy elkészítsenek egy-egy emléktárgyat. A díszteremben Levente Péter játszott - komolyan. A zöld teremben filmeket vetítettek, míg a barna teremben fontos kérdésekről tanácskoztak a konferencia küldöttei és a téma iránt érdeklődők.

Késő este a Kormorán együttes, Hegedűs D. Géza, a Karsai Pantomim Rt., Sztankay István, Zorán és barátai, Benkő László és a V' Moto Rock együttes műsorával zárta be kapuit a Békecentrum.

Angyalföld több üzemében tartottak kommunista műszakot. Ezúttal is több ezer dolgozó vett részt a munkában; az érte járó bért közös célok, vállalati szociális létesítmények bővítésére fordítják, és a befolyt összegek az időskorúak helyzetét is segítik majd. A Volán 20. számú Vállalatnál több mint kétezren dolgoztak szombaton, s főleg karbantartási, javítási munkákat végeztek. Napi termelési feladatokat látott el a Lemezárugyár, a SZIM és az Autótechnika Vállalat több száz fős kollektívája. A Vízművek dolgozói - akiknek munkaterülete az egész fővárosra kiterjed - a hálózat-karbantartásban vettek részt.

Sarlós István, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese vezetésével küldöttség utazott Havannába, a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsának 39. ülésszakára. A delegáció tagja Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, Marjai József, hazánk állandó KGST-képviselője, Faluvégi Lajos, az Országos Tervhivatal elnöke, miniszterelnök-helyettesek és Nagy János külügyi államtitkár. A delegációt a Ferihegyi repülőtéren Várkonyi Péter külügyminiszter, Bányász Rezső államtitkár, a Minisztertanács Tájékoztatási Hivatalának elnöke és több más állami vezető búcsúztatta. Jelen volt Euclides Vazquez Candela, a Kubai Köztársaság budapesti nagykövete.

Szombaton már csak ketten maradtak kórházban a pécsi Leöwey Klára gimnázium diákjai közül, akik az NSZK-beli Giessen határában egy közlekedési baleset során megsérültek. Janka Ágota, akit egy kisebb kézsérülés miatt ápoltak, már csatlakozott a csoporthoz, míg Tóth Éva, aki csípősérülést szenvedett és Parasztcsák Mária, aki hasi műtéten esett át, még ápolásra szorul, de mindketten jól vannak.

A 41 tagú tanulócsoport kísérőjének beszámolója szerint a giesseni városi tanács, a helyi Vöröskereszt és a diákokat fogadó német családok, csakúgy, mint a sérülteket ellátó kórházak rendkívül előzékenyek. Az ilyenkor szokásos segítségen túl is mindent csoport, különösen pedig a sérültek helyzetét. Görner polgármester személyesen is meglátogatta a sérülteket, tájékozódott hogylétükről, és a város nevében ajándékokkal kedveskedett nekik.

Az egyik vállalat rögtön a baleset után saját autóbuszát bocsátotta rendelkezésükre, hogy biztosítsa a csoport mozgását addig is, amíg a Volán által indított cserebusz megérkezik. Egy másik helyi vállalat felajánlotta, hogy a sérült magyar buszt olyan állapotba hozza, hogy az a rendőrségi vizsgálat után saját kerekein guruljon haza. A gyerekeket fogadó családok - a Leöwey gimnázium tanulói cserelátogatáson tartózkodnak Giessenben - mindent megtesznek, hogy a náluk elhelyezett gyerekek minél gyorsabban túljussanak a baleset okozta sokkon.

- Helyzetünket nagymértékben megkönnyítette - mondotta Lantos József, hogy a gyerekek a baleset után, majd a kórházi felülvizsgáláson is rendkívül fegyelmezetten, okosan viselkedtek. A pedagógusok örömmel tapasztalták, hogy a tanulók német nyelvből - német tagozatos osztályról van szó - jól vizsgáztak. Az orvosi vizsgálatok során senki sem igényelt tolmácsot, mindenki megfelelt az orvosok kérdéseire, ami ez utóbbiak körében nagy szimpátiát keltett. Ezt egyébként a betegek kezelő orvosával folytatott beszélgetésen az újságíró is tapasztalhatta. Dr. Kaletsch hangsúlyozta, hogy az orvosok munkáját a sérültek együttműködése és kielégítő nyelvtudása nagymértékben megkönnyítette. A Leöwey Klára gimnázium Giessenben tartózkodó csoportja tehát - a kórházban levő két sérült kivételével - folytatja programját.

A kazah tagköztársaságbeli Szemipalatyinszkban minden eddiginél nagyobb kísérleti atomrobbantást hajt végre a Szovjetunió.

A Bajkál-Amur vasútvonal teljes hosszában megnyílt a folyamatos vasúti forgalom. Az avatóünnepség színhelye Tinda, a vasútvonal fővárosa volt, ahova a nyugati és keleti végpontról, Lénából és az Amur menti Komszomolszkból befutott két személyszállító vonat az évszázad építkezésének kiváló dolgozóival. Az esemény egybeesett a Komszomol megalapításának évfordulójával. A szovjet ifjúsági szövetség éppen tíz éve vállalt védnökséget az építkezés felett, több mint 45 ezer tagja jött ide az ország legkülönbözőbb részeiből, s az építők még az idén tavasszal vállalták, hogy egy évvel a határidő előtt, a mostani évfordulón teljes hosszában megindítják a forgalmat. A hatalmas munkát érzékelteti, hogy több mint ötezer kilométer fő és mellék vasútvonalat, 4200 hidat építettek meg nehéz időjárási és talajviszonyok között.

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_bajkal_amur.jpgRobog az első vonat

A tindai avatóünnepségen Vlagyimir Dolgih, az SZKP KB Politikai Bizottságának póttagja, a KB titkára köszöntötte a méreteit, bonyolultságát tekintve egyedülálló építkezés részvevőit. Tolmácsolta az SZKP Központi Bizottságának, Konsztantyin Csernyenko főtitkár személyes üdvözletét, majd arról beszélt, hogy a BAM átadása rendkívül fontos esemény, megnyitja az utat Szibéria és a Távol-Kelet másfél millió négyzetkilométernyi gazdag területének meghódításához. Külön is kiemelte, hogy e vasútvonal építésében az ország 70 nemzetiségének képviselői vettek részt. A jövőt illetően elmondta, hogy természetesen a folyamatos közlekedés megnyitása még korántsem jelenti az építkezés befejeződését, meg kell teremteni a feltételeket a vasútvonal megbízható kihasználásához, szükség van egyes szakaszok villamosítására, pályaudvarok, vasúti depók építésére, s különös figyelmet kíván a leghosszabb alagút építésiének meggyorsítása. Itt ideiglenes kitérővel bonyolódik le a forgalom.


Hallgassuk meg a Bajkál-Amur vasútvonal hős építőinek himnuszát

Este a lengyel televízió és rádió közvetítette Czeslaw Kiszczak vezérezredes, belügyminiszter tájékoztatóját, amelyben ismertette Jerzy Popieluszko katolikus pap október 19-i elrablásának eddig feltárt részleteit. A miniszter elmondotta, hogy az emberrablást a belügyminisztérium három fiatal tisztje követte éli Az akciót - az eddigiek alapján - Grzegorz Piotrowski százados, a belügyminisztérium osztályvezetője szervezte és irányította, társai Waldemar Chmielewski és Leszek Pekala főhadnagyok voltak. A két utóbbi tiszt Piotrowski beosztottjaként teljesített szolgálatot. A belügyminiszter szerint az elkövetők vallomásai egyelőre ellentmondásosak. Popieluszko hollétéről továbbra sincs biztos információ. Piotrowski azt állította, hogy személyesen végzett a pappal, de a gyilkosság általa megjelölt színhelyén semmi nyomot nem találtak. Egyik bűntársa úgy vallott, hogy a papot életben hagyták, és Torun közelében rejtették el. A nagy erőkkel folytatott kutatás azonban eddig nem hozott eredményt.

Ami a bűncselekmény motívumait illeti, az még nem teljesen világos. Piotrowski azt állítja, hogy a pap ellenséges politikai tevékenysége indokolta a bűntettet, mivel úgy találta, hogy a hatóságok nem megfelelően járnak el Popieluszko ügyében. Két bűntársa arra hivatkozik, hogy szolgálati elöljárójuk utasításait követték. Bebizonyosodott, hogy eleve úgy hajtották végre az emberrablást, hogy megfelelő nyomokat hagyva a rendőrségre tereljék a gyanút. Nyilvánvaló provokációról van tehát szó - mondotta a belügyminiszter. Vizsgálják azt, kik lehettek még a bűncselekmény ösztönzői. A belügyminiszter visszautasított mindenféle, a belügyi szervek elleni vádaskodást, s adatokkal bizonyította, hogy a minisztérium határozottan fellép a hatáskörüket túllépő és erkölcsileg romlott rendőrök ellen. Biztosította a közvéleményt, hogy az emberrablás elkövetőivel szemben a törvény teljes szigorával fellépnek. Ugyanakkor igen határozottan figyelmeztetett: nem fogják eltűrni, hogy ezt az ügyet a szocializmus elleni fellépésre használják fel.

A nicaraguai vezetés képviselőinek nyilatkozatai alátámasztják: az országban felbujtó akciók alapjául is szolgált már a CIA-nak az a kézikönyve, amelyet az ellenforradalmárok számára készített. Tomas Borge nicaraguai belügyminiszter pénteki sajtóértekezletén közölte, hogy a CIA - pénzjutalmat ígérve - magas rangú kormánytisztviselők meggyilkolásában való közreműködésre akarta rávenni a managuai pénzügyminisztérium egyik tanácsosát. Az illető azonban tájékoztatta erről a nicaraguai biztonsági szolgálatot. Borge a sajtóértekezleten azt is megerősítette: az Egyesült Államok pénzzel és fenyegetésekkel igyekszik rávenni a közelgő választások ellenzéki jelöltjeit, hogy tartózkodjanak a részvételtől.

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_nicaraguai_valasztasok.jpgNicaraguában folytatódnak a választási előkészületek. A képen sandinista választási plakátot ragasztanak fel Condega városában

október 28.

Építők Rózsa Ferenc székházában plenáris üléssel folytatta munkáját a X. országos békekonferencia. A tanácskozáson jelen volt Méhes Lajos, a SZOT főtitkára, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja és Borbándi János, a Minisztertanács elnökhelyettese. A széksorokban csaknem 1200 küldött és meghívott vendég, köztük a társadalmi és tömegszervezetek, a munkáskollektívák, az ifjúsági közösségek, az egyházak képviselői, tudományos és kulturális életünk kiemelkedő személyiségei foglaltak helyet. A konferencia munkájában részt vett a Béke-világtanács küldöttsége is.

Az ülést Kállai Gyula, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának elnöke nyitotta meg. Elmondotta: a konferencia címére az ország különböző pontjairól számtalan távirat érkezett, ipari és mezőgazdasági nagyüzemek dolgozói, iskolák pedagógus- és diákközösségei köszöntötték belpolitikai életünk e kiemelkedő eseményét.

Ezután Vályi Gábor, a jelölő bizottság elnöke bejelentette: az új összetételű Országos Béketanács szombaton a késő esti órákban megtartotta alakuló ülését, és megválasztotta a testület elnökségét, valamint vezető tisztségviselőit. Mint mondotta: a sokasodó teendők, a mind nagyobb követelmények megkívánják, hogy az OBT az eddiginél is rugalmasabban dolgozzék. Ezért úgy döntöttek, hogy megszüntetik az ügyvezető elnökség intézményét, és annak feladatait is egy, az eddiginél szűkebb létszámú, 35 tagú elnökség látja el. Az Országos Béketanács elnöke ismét Sebestyén Nándorné, főtitkára Barabás Miklós lett. Elnökhelyettes: Boldizsár Iván, Sztanyik B. László és Bárd András. Titkár: Horváth Éva és Fodor István.

Az Országos Béketanács tiszteletbeli tagja lett: dr. Babics Antal, Berki Mihályné, Erdei Lászlóné, Fábri Zoltán, Harmati Sándor, Hincz Gyula, Keresztury Dezső, Kovács Dezsőné, Lacsán Mihályné, Makoldi Mihályné, Nagy Mária, Nánási László, Nemes György, Neményi Lili, dr. Pesta László, dr. Radnót Magda, dr. Réczei László, Reszegi Ferenc, Tolnay Klári és Vincze József.

Pozsgay Imre, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának főtitkára, a népfrontmozgalom nevében üdvözölte az új béketanácsot, hangsúlyozva a vele való együttműködés fontosságát. Szólt arról, hogy a magyar társadalomban az elmúlt egy-két esztendőben felerősödött a veszélyérzet a fenyegetettséggel szemben; most azért kell dolgozni, hogy ezen érzés fokozódó cselekvőkészséggel is párosuljon.

Fejti György, a KISZ KB első titkára hangoztatta: a fiatalok világszerte, így Magyarországon is tudatában vannak annak, hogy életkoruk miatt a legérdekeltebbek a béke megőrzésében.

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_bekekonferencia_fejti_gyorgy.jpgFejti György beszél 

A vasárnapi plenáris ülés vitájában felszólalt még: Miklóssy Józsefné női szabó kisiparos; Szendrei István egyetemi tanár, a HNF soproni városi bizottságának elnöke; Rusz Márk, a Magyarországi délszlávok Demokratikus Szövetségének elnöke; Bartha Tibor, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, az ökumenikus Tanács elnöke; Pataki János, a HNF budapesti bizottságának alelnöke; Straub F. Brúnó akadémikus; Kőszegi Ferenc tudományos munkatárs; Mezei András író; dr. Bodó Ágnes igazgató főorvos; Németh Zoltán főiskolai tanár; Bári Olga tanár; Hardi Péter, a Külpolitika című folyóirat főszerkesztője; Kereszty Éva egyetemi hallgató; Barna Lajos, a Fóti Gyermekváros nyugalmazott igazgatója; Páskándi Gáza író; Szegedi Imre szerkezeti lakatos és Lőrincze Péter, a Magyar Kereskedelmi Kamara főtitkára.

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_bekekonferencia_tanacskozas.jpgA tanácskozás részvevői

Barabás Miklós, az Országos Béketanács főtitkára a kétnapos eszmecsere tapasztalatait összegezve megállapította: a plenáris üléseken és a szekciótanácskozásokon elhangzott mintegy 150 felszólalás, az észrevételek és a javaslatok jelentősen hozzájárultak a békemozgalmi munka tartalmi vonásainak erősítéséhez.

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_barabas_miklos.jpgBarabás Miklós, az Országos Béketanács újjáválasztott főtitkára záróbeszédét mondja

A X. országos békekonferencia Sebestyén Nándorné zárszavával és a Szózat hangjaival ért véget.

A szemerkélő eső ellenére a franciák százezrei vettek részt a „százak felhívására”, az ENSZ leszerelési hetének utolsó napján rendezett párizsi békemeneten. Franciaország minden részéből különautóbuszokon, vonatokon érkeztek a békemenet részvevői Párizsba, akik a főváros lakóival együtt két irányból, északról és délről indultak a Republique térre. A felvonulókkal menetelt sok külföldi, köztük a Magyar Béketanács delegációja is. A felvonulás részvevőit korra, nemre, politikai álláspontra való tekintet nélkül az a gondolat vezérelte: kikényszeríteni a fegyverkezés csökkentését, megmenteni az emberiséget egy atomháború katasztrófájától, biztosítani a ma élő és a jövő generációk békéjét, biztonságát.

A jelszavak, a rögtönzött dalok, a beszélgetések bizonyítják, hogy a franciákat leginkább az atomháború veszélye, az emberiség jövője aggasztja. Amikor az északi és a déli menet találkozott, megtelt a Republique tér, és az oda torkolló utcák. Pierre Santini színész felolvasta a menetelők békeüzenetét, és az egy táborba, a békét védelmezők táborába tartozók meggyújtották a kezükben tartott gyertyákat, s az élet lángjának szimbóluma világánál megfogadták: továbbra is hűek maradnak az állandó védelmet igénylő béke ügyéhez.

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_parizsi_bekemenet.jpgBékét követelő transzparensek a párizsi tüntetők kezében

Stockholmban és több más svéd városban a hétvégén tömegtüntetéseken követelték a fegyverkezési verseny korlátozását és az észak-európai atomfegyvermentes övezet megteremtését. A leszereléssel felszabaduló anyagi eszközöket az éhínség és a munkanélküliség által sújtott milliók megsegítésére lehetne fordítani - hangsúlyozták a megmozdulások részvevői.

Dánia különböző városaiban összesen mintegy négyszázezren, Koppenhágában hatvanezren tiltakoztak tüntetéssel a fegyverkezési hajsza ellen.

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_koppenhagai_bekemenet.jpgHatvanezren vonultak lel Koppenhága utcáin

Bécs központjában „békeőrséget” tartottak a nukleáris leszerelés hívei. Az akciót osztrák nőszervezetek kezdeményezték.

A hétvégén megrendezett nyugat-berlini „ifjúsági napon” fiatalok tízezrei követelték a nyugat-európai rakétatelepítés leállítását.

„Emberi láncot” alkottak Nagy-Britannia minden részéről érkezett békeaktivisták egy hajógyár körül, az észak-angliai Furlow-ban. Ebben az üzemben kívánják gyártani a Trident rendszerű tengeralattjárókat, amelyeket atomfegyverrel is föl akarnak szerelni. A megmozdulás részvevői tiltakoztak a brit nukleáris fegyverkezés ellen.

Nagyszabású békemegmozdulás színhelye volt az olasz főváros is. A különböző ifjúsági szervezetek és az olasz békemozgalom koordinációs bizottságának felhívására több ezren vonultak fel Róma belvárosának utcáin, tiltakozva az új amerikai nukleáris fegyverek nyugat-európai telepítése, a fegyverkezési hajsza fokozása ellen.

Szélsőséges izraeli elemek terrortámadást intéztek katonai raktárakból származó harckocsi-elhárító rakétával egy autóbusz ellen, amely kelet-jeruzsálemi munkahelyéről negyven palesztin arabot szállított az ugyancsak megszállt területen fekvő Betlehembe és Hebronba. A rakéta átütötte a jármű karosszériáját, s egy embert halálosan, tízet könnyebben megsebesített. A támadást a jeruzsálemi óváros falának tövében hajtották végre. Ez volt a jordániai és az izraeli szektor választóvonala, mielőtt Izrael 1967-ben annektálta a palesztin Jeruzsálemet.

A merénylet helyszínén névtelen levelet találtak. Ebben utalás olvasható arra, hogy a támadók - bizonyos „Bosszúállók” nevezetű szervezet tagjai - meg akarták torolni egy múlt heti atrocitást: a megszállt területeken egy arab (akit később letartóztattak) megölt két izraelit. A levél szövegrészeiből kiderül, hogy a tetteseknek közük volt más arabellenes terrorcselekményekhez is.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottsága Tuniszban éles hangú közleményben ítélte el a Ciszjordániában elkövetett merényletet. Az izraeli rendőrség által a merénylet tettesei után indított nyomozás eddig nem járt eredménnyel. A rendőrség szóvivőjének közlése szerint három izraelit közvetlenül a merénylet elkövetése után őrizetbe vettek, de nem sokkal később szabadon engedték őket.

A chilei hatóságok félszáz személyt, köztük több neves ellenzéki vezetőt tartóztattak le Santiagóban a hétfőre és keddre meghirdetett tizenegyedik tiltakozó nap és általános sztrájk előtti „óvintézkedésként” - jelentették egyházi körökből. A dolgozók országos parancsnoksága (CNT) által meghirdetett országos tiltakozó akciót támogatja a Pinochet-rendszer mérsékeltebb ellenzékét képviselő demokratikus szövetség is.

Az Egyesült Államok a nevadai kísérleti állomáson hajt végre kísérleti atomrobbantást.

A New York City elnevezésű nagyszabású maratoni futóversenyen 18 365 férfi és nő rajtolt, méghozzá nagy hőségben és 90 százalékos páratartalomban. Sokan kényszerültek a feladásra, 77-en pedig megsérültek. A 48 esztendős francia Jacques Bussereau féltávnál összeesett és szívroham következtében elhunyt. Ez volt a maratoni verseny 15 éves történetében az első haláleset. - Mélységesen elkeserített a francia futó halála - mondta Fred Lebow, a verseny igazgatója. - Bussereau a híresztelésekkel szemben nem volt szívbeteg, az viszont tény, hogy nyolc-kilenc kiló súlyfelesleg volt rajta, A nagy meleg és a páratartalom okozhatta a szívrohamot. Mérlegelni kell, hogy a jövőben indulhatnak-e a túlsúlyosok.

A férfiak versenyét az olasz olasz Pizzolate nyerte 2:14.53 órás idővel. 25. Kiss Zoltán 2:22:59. A nőknél: 1. Waitz (norvég) 2:29:30, Ladányiné eredményéről nem érkezett jelentés, az első húsz között nem szerepelt.

Humor:idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_humor_5.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_reklam_3.jpg

Kékfény:
A Szolnok megyei Rendőr-főkapitányság jelentékeny értékű sikkasztás alapos gyanúja miatt eljárást indított Kovács Andrásné 45 éves pénztáros, tiszaföldvári lakos ellen. Kovácsné, mint a tiszaföldvári postahivatal főpénztárosa, mintegy öt éven át folytatólagosan körülbelül 700 ezer forintot sikkasztott. A rendőrség a gyanúsított őrizetbe vétele mellett folytatja a vizsgálatot.

A marcali rendőrkapitányság csalás alapos gyanúja miatt eljárást indított Lengyel Tibor 39 éves állatfelvásárló, marcali lakos ellen. A gyanúsított a keszthelyi Balaton Kisállattenyésztő Szakszövetkezet felvásárlójaként 1982-től olyan személyek részére számolt el sertésvásárlást, akik állatokat a szövetkezetnek nem adtak el. A kifizetett összeget - 180 ezer forintot - Lengyel visszakérte, és azt saját céljára fordította. A rendőrség tovább folytatja a vizsgálatot.

Központi Kerületi Bíróság Gyurics József 36 éves hajóskapitány bűnügyében. A büntetés: öt és fél évi szabadságvesztés, valamint ötévi eltiltás a gépi meghajtású vízi járművek vezetésétől. A vádlottat - a Fővárosi Főügyészség vádindítványára - halálos tömegszerencsétlenséget okozó, ittas járművezetés bűntette és jelentős kárt eredményező, gondatlanságból elkövetett rongálás vétsége miatt vonták felelősségre. Az ítélet nem jogerős; az ügyész a büntetés súlyosbításáért fellebbezett, a vádlott és védője háromnapi gondolkodási időt kért.

A hajóskapitány a bíróság előtt elismerte bűnösségét. Gyurics 1983. szeptember 5-én (A balesetről itt írtunk - a szerkesztő megjegyzése) Bécsből Budapest felé haladva ittasan vezette a MAHART Sirály szárnyas hajóját. A bíróság - szakértőket is meghallgatva - megállapította, hogy a kapitány alkoholos befolyásoltsága közepes fokú volt, főként ez idézte tehát elő a súlyos balesetet: a szárnyas hajó körülbelül 60-70 kilométeres sebességgel rohant bele egy 15-20 kilométeres sebességgel haladó, háromuszályos teherszállító hajókötelékbe. A szárnyas hajó utasai közül ketten meghaltak, egy maradandó testi fogyatékossággal járó sérülést szenvedett, kilencen súlyosan, 24-en pedig könnyebben megsérültek, mintegy 200 ezer forint kár is keletkezett. Az eddig szabadlábon védekezett Gyuricsot a halmazati büntetésül kiszabott szabadságvesztése időtartamára tekintettel - a büntetőeljárás szabályai szerint - az ítélet kihirdetése után letartóztatták.

Közlemények:
A Budapest, III. kerületi Köjál közli: október 23-án, 16.15-kor a Békásmegyeri Lakótelepen, a Zemplén Győző utca és Hollós Korvin Lajos utca közötti sétányon egy zsemleszínű, kis termetű kutya megharapta egy 13 éves leány lábát. A III. kerületi közegészségügyi szolgálat kéri, hogy a kutya gazdája jelentkezzék - munkaidőben - a 888-139 telefonszámon.

A MALÉV AIRTOURS novemberben és decemberben rendkívüli túraajánlatokkal várja kedves utasait. Felvilágosítás Bp., Roosevelt tér 2. 1051. Telefon: 186-614.

November 7-én 16.30 órai kezdettel rendezik meg a Sóstói stadionban a Video­ton-SG Paris UEFA Kupa visszavágót. A Videoton SC a mérkőzésre elővételben árusít jegyeket. A Videoton sportirodájában (Berényi út) október 29-től november 6-ig, munkanapokon 6.30-tól 14.30-ig, a Sóstói stadionban októ­ber 28-án, vasárnap, 10 órá­tól 16 óráig és november 7-én 8 órától árusítják a je­gyeket. A Fehérvár Áruház­ban november 2-án, 5-én és 6-án 13-17 óráig, a Vörös­marty Cukrászdában október 29-től november 6-ig, munka­napokon 13-17 óráig, a me­gyei idegenforgalmi hivatal­ban október 29-től november 6-ig 13-17 óráig. A Video­ton 1-es portája melletti munkásellátási osztályon ok­tóber 29-én, 30-án és 31-én 13-15 óra között vásárolhatják meg a szurkolók jegyeiket. A Videoton SC ezúttal közli, hogy semminemű bérlet nem érvényes a mérkőzésre, mi­vel ez UEFA-rendezvény. A bérletesek számára alkalom nyílik jegyvásárlásra, ugyan­csak a Videoton sportirodá­jában.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_allasajanlat_3.jpg

Divat: Kényelem és variálhatóság
Az OKISZ Labor bemutatója szerint ez évben a lezserség, a kényelem és a variálhatóság jellemzi az őszi-téli divatot. A kombinált ruha megint előkelő helyet harcolt ki magának. Nem csoda, hiszen arról van szó, hogy vesz magának egy kis új anyagot az ember, és felújítja vele a régi, megunt ruháját, vagy a gyerek két kinőtt ruhájából egyet csinálhatunk. A divatbemutatón a közönség soraiban mindig ott ülnek a ruhagyárak és a kereskedelem képviselői, meg a kisiparos szabók. Nézelődnek, melyik ruhából kellene sokat gyártani, melyikből kis szériát... És szabásvonalakat lesnek el. Dolgoznak, Jó munkát kívánunk nekik - a mi javunkra.idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_divat_4.jpg

Sárgarépa-betakarítás géppel:
Az abonyi Új Világ Termelőszövetkezet az idén a, Nagykőrösi Konzervgyárnak 130 hektáron termel sárgarépát; ebből 52 hektár a háztáji terület. A konzervgyár a tisztított sárgarépából 200 vagont vásárol fel, amelyet zöldség- és főzelékkonzervekké dolgoz fel. A teljesen gépesített betakarítás már a vége felé tart a közös gazdaságban és a háztáji területeken is.

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_abonyi_uj_vilag_termeloszovetkezet.jpgTervszerűen, modern berendezésekkel folyik a betakarítás

Befejezés előtt a barcsi kenyérgyár:
Barcs és a vonzáskörzetéhez tartozó helységek kenyér- és péksütemény-ellátását hosszú távon oldja meg a hamarosan átadásra kerülő kenyérgyár. A negyvenötmilliós beruházás befejező munkálatait végzik a csehszlovák TMS cég és a hazai vállalatok szakemberei. Most élesítik a két alagútkemence vezérlőegységét, a hét elején megkezdődött a gázkazánok próbaüzeme. A 18 tonna l6 óra kapacitású kenyérgyár belépésével leáll az elavult barcsi és homokszentgyörgyi sütöde.

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_barcsi_kenyergyar.jpgSzakemberek az utolsó simítást végzik

Trágyázás:
A lajoskomáromi Győzelem Termelőszövetkezetben, az őszi talajmunkák előtt, egy új amerikai gyártmányú géppel végzik a táblák szántás előtti híg trágyázását. A TRYCO nevű tartálykocsin 11 köbméternyi híg trágyát tudnak egyszerre a földekre vinni, és egy speciális rendszerrel 30-40 centiméter mélyre préselik a talajba.
idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_lajoskomaromi_gyozelem_termeloszovetkezet.jpg

Iszapvíztelenítő gépek Kunhegyesről:
A Vízgépészeti Vállalat kunhegyesi gyáregységében évenként 15-20 iszapvíztelenítő berendezés készül. Ezek egy részét csehszlovák exportra szállítják, más részüket pedig a Balaton környéki szennyvíztisztító telepeken hasznosítják. Ezek a gépek évek óta jelentős munkát végeznek a környezetvédelemben, mert csökkentik a szennyvíz és az iszap okozta károsító hatásokat.

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_kunhegyesi_vizgepeszet.jpgA gépek próbajáratásával az esetleges hibákat előzik meg

Kerékpárút épül Köröstarcsán:
A község belterületén, a nagy forgalmú 47-es számú főútvonallal párhuzamosan mintegy 1400 méter hosszan a községi tanács kivitelezésében készül a kerékpárút. A költségek meghaladják a 650 ezer forintot, melynek felét a helyi tanács, a másik felét központi keretből biztosítják. A napokban megkezdik az út aszfaltozását, s várhatóan november második felében át is adják a forgalomnak.
idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_korostarcsai_kerekparut.jpg

Radiátorok az NSZK-ba:
A Nyíregyházi Vas- és Fémipari Szövetkezetnél hamarosan megkezdik NSZK-megrendelésre a radiátorok gyártását. Az új termékhez szükséges lemezek a Dunaújvárosi Vasműből 5 és fél tonnás tekercsek formájában megérkezett a szövetkezethez.

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_nyiregyhazi_vas_es_femipari_szovetkezet.jpgDrappa István darus rakja le a tekercseket a szállítójárműről

Rakodógép-bemutató:
Nagyszabású rakodógép-bemutatót rendeztek Nagyszénáson, az Október 6. Termelőszövetkezet agrokémiai telepén. A nagy teljesítményű homlokrakodók a népgazdaság szinte valamennyi területén alkalmazhatók. Az első gépek, amelyek a szövetkezet fiatal műszaki gárdájának ötlete alapján, kizárólag használt fődarabok felhasználásával készültek el, már sokoldalúan kipróbáltak, és bizonyították hatékonyságukat. Az ország minden részéből érkezett szakemberek több alkalmazási területen munka közben nézhették meg a nagy érdeklődésre számot tartó gépeket, melyek kizárólagos gyártója a nagyszénási termelőszövetkezet.
idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_rakodogep_bemutato.jpg

Férfiruházat exportra:
A Május 1. Ruhagyár komlói gyáregységében főleg exportra gyártanak férfi télikabátokat. A kiváló minőség biztosítása érdekében fokozatosan korszerűsítik az üzem gépparkját. Ennek a korszerűsítésnek a keretében a közelmúltban vásároltak két nagyteljesítményű olasz vasalóberendezést, mely lényegesen könnyíti, gyorsítja a munkát.
idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_komloi_majus_1_ruhagyar.jpg

Kongresszusi munkaverseny: Több gerenda, födém Dunaújvárosból
Hazánk felszabadulásának 40. évfordulója és a közelgő XIII. pártkongresszus tiszteletére jelentős vállalásokat tettek a Beton- és Vasbetonipari Vállalat dunaújvárosi gyára szocialista brigádjai. Elsősorban a lakás- és házépítők által keresett termékeikből állítanak elő a tervezettnél többet, a túlteljesítéseket a munka jobb megszervezésével, a gépsorok hatékonyabb kihasználásával érik el.

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_dunaujvarosi_betongyar.jpgA dunaújvárosi betongyár brigádjai időarányosan teljesítették vállalásaikat, sőt egyes termékek esetében további többleteket értek el

Százezer menyasszonynak:
A Minőségi Cipőgyár nyírbátori üzemében szovjet megrendelésre százezer pár menyasszonyi cipőt gyártanak lönböző fazonban.

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_nyirbatori_minosegi_cipogyar.jpgA napi 1100 pár cipőt Mező Mária ellenőrzi

Hattyúnyak Mándokról:
A Mándoki Fa- és Vastömegcikk Ipari Szövetkezet korszerű üzemében több mint 23 millió forint értékű bádogos terméket készítenek az idén. Az esővízlevezető csatornák „hattyúnyakából” 30 ezer készül.

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_mandoki_hattyunyak.jpgDicső Béláné és Farkas Erzsébet szállításhoz készíti a késztermékeket

Korszerűen vezérelt műholdmegfigyelés:
A műholdakat megfigyelő műszerek eddigi nehézkes kézi vezérlése helyett új, mikroprocesszoros vezérlést alkalmaznak a Bajai Csillagvizsgálóban. A berendezést saját tervei szerint a Budapesti Műegyetem egyik gmk-ja készítette. Ez a műszer a betáplált pályaadatok alapján kiszámítja a műhold haladási irányát, és ennek segítségével folyamatosan követi a távcső a műholdat, a kezelő beavatkozása nélkül.

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_bajai_csillagvizsgalo.jpgFarkas József az új berendezés üzemi próbáját ellenőrzi

Pillanatkép az üzemből:
Körmenden üzembe helyezték a Celltex új üzemét, amelyet a Celltex Háziipari Szövetkezet dolgozói maguk készítettek el a város nyugati szélén a 8-as számú főút szomszédságában. Az üzemben jelenleg csaknem százan dolgoznak, bérmunkán kívül saját termékeket, lepedőt, törülközőket, népművészeti cikkeket és konyharuhákat is készítenek. A kivitelezők és a besegítő alvállalkozók jóvoltából új helyén, tágasabb, korszerűbb körülmények között végzi munkáját az új üzem.
idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_kormendi_celltex.jpg

Épül a tollfeldolgozó:
A Sárvári Baromfifeldolgozó Vállalatnál az utóbbi Időben nagy gondot fordítanak a melléküzemágak fejlesztésére is. Az alkatrészgyártás és a csomagolóanyag-előállítás is helyben történik és épül már a tollfeldolgozó üzem is, amelyben értékes termékké válik majd a baromfifeldolgozás mellékterméke, a toll.
idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_sarvari_baromfifeldolgozo_vallalat.jpg

A Magyar Televízió műsorán: Nagyon különleges ügyosztály, Jim Abrahams és David Zucker alkotta, 1982-ben készült amerikai televíziós vígjátéksorozat. Főszereplője Leslie Nielsen.

A sorozat után készült el az első Csupasz pisztoly film. A pozitív kritika ellenére az ABC a sorozatot hat epizód után törölte műsoráról. Alan North játszotta Ed Hocken kapitány szerepét, a filmekben a szerepet George Kennedy töltötte be. A sorozatban Peter Lupus alakította Norberg felügyelőt, a filmekben viszont O. J. Simpson. Ted Olson tudós szerepét a trilógiában és a sorozatban is Ed Williams formálta meg.

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_alan_north_leslie_nielsen.jpgHocken kapitány (Alan North) kávét tölt Frank Drebinnek (Leslie Nielsen)

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_mozi.jpg

Színházi bemutató: A tanítónő. Bródy Sándor 1908-as darabja a József Attila Színházban

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_szerencsi_eva_jozsa_imre.jpgSzerencsi Éva (Tóth Flóra) és Józsa Imre (Tuza Zsolt) A tanítónő előadásán

Magyar könnyűzene:
A 44. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Szörényi-Bródy: Szállj fel, szabad madár (Vikidál Gyula), 2. Presser-Sztevanovity D.: Mint Hawaii (Komár László), 3. Presser-Sztevanovity D.: Ólomkatona (Katona Klári).

Az előadók között: 1. Szikora-R-Go: Fogas kérdés (R-Go), 2. Dolly Roll együttes: Gina (Dolly Roll), 3. Balázs-Horváth: Kölykök a hátsó udvarból (Korál).

Külföldi könnyűzene:
A hét második felében mind az amerikai, mind a nyugat-európai slágerlisták többségét még mindig Stevie Wonder I Just Called To Say I Love You című száma vezeti.

A hét második felében olyan előadók jelentkeztek új albummal, mint a Culture Club (Waking Up with the House on Fire), a Deep Purple (Perfect Strangers), a Frankie Goes to Hollywood (Welcome to the Pleasuredome), vagy a Level 42 (True Colours).

Cliff Richard Budapestre jön?
A napokban volt 44 éves a műfaj egyik kiemelkedő személyisége Cliff Richard. Születésnapján kívül egy másik - számunkra kedvező hír miatt - írunk róla a héten. Tervek szerint a Tavaszi Fesztivál vendége lesz jövőre a népszerű énekes. Ha a tervek megvalósulnak nyugodtan elmondhatjuk, hogy igazi világsztárnak tapsolhatunk tavasszal Budapesten. 24 éve jelent meg első lemeze Move it címmel, és népszerűsége azóta is töretlen. Változhat a zene, a divat, de Cliff mindehhez alkalmazkodik, és állandóan a listák vendége. Mint Elvis II. emlegették Európában, de a tengerentúlon csak az utóbbi tíz évben ismerik. A legendás gitárcsapat a Shadows énekese volt, majd egyszerűen csak „slágergyáros" lett. Kedves kisfiús mosolyával minden korosztály szereti. Dalait is úgy szerzi, hogy ennek az igénynek megfeleljen. Amikor 1968-ban megnyeri az Eurovíziós fesztivált, Gratulálok című dalának már erős rajongótábora van az idősebb korosztály körében is. A 40. születésnapjára Nem vagyok hős címmel lemeze jelent meg, amely Magyarországon is nagy sikert aratott. Reméljük, hogy a személyes találkozással csak fokozza majd hírnevét a magyar popzene híveinél.

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_cliff_richard.jpgCliff Richard

Robert Plant ismét hallatott magáról
Robert Plant sem tartozik a „sztárcsináló” muzsikusok népes táborába. A világhírű Led Zeppelin énekese a híres rockegyüttes egyetlen tagja, akiről nem feledkezik meg a világsajtó. Mindig felbukkan valahol, lemezt ad ki, és gyakori vendég a rocklistákon. Legutoljára például két híres muzsikus társaságában készített egy remek lemezt. Phil Collins és Cozy Povell valóban a szakma legjelesebb képviselői, és az állandóan újítani tudó zenészek közé tartoznak. A Zeppelin neve ma is fogalom a Heavy Metal Rock barátainál. Hogy meddig akarja ezt a műfajt Robert Plant csinálni, így válaszolt a kíváncsi újságíróknak: Én még 70 évesen is heavy métáit fogok játszani! Legnagyobb örömünkre addig van még 33 éve.

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_robert_plant.jpgRobert Plant

Válogatott magánügyek:
Két hónapja szerelmes vagyok egy srácba, aki tud erről, de azt mondja, gyerekekkel nem foglalkozik. Én 15 éves vagyok, ő 22 és katona. Azt is tudom, hogy még mindig szerelmes egy csajba, aki elbánt vele, de hát én meg tudnám vigasztalni. Mit csináljak? Erőszakoljam meg? „Mindegy"
Az erőszakot a törvény bünteti, különösen súlyos az eset, ha hivatalos személy elleni erőszakot kell megítélni. Am az a gyanúm, hogy esetedben nem azt kell mérlegelni, hogy a kimenőn vagy szabadságon levő kiskatona hivatalos személynek számít-e? Mint írod, reménytelenül szerelmes egy másik lányba, téged pedig — megjegyzem jogosan — kiskorúnak tekint, s nem tart igényt a vigaszodra. Nem ajánlom tehát, hogy erőszakkal próbáld boldoggá tenni, ráadásul minden bizonnyal képes megvédeni magát, s alulmaradnál. Nem úgy, ahogy szeretnéd, hanem a küzdelemben.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 9. fordulóját! 
Párizs és Rotterdam kiengesztelte az eddig sokszor - és joggal - elégedetlenkedő szurkolókat, akik azt várják, hogy a Videoton és a válogatott játékát-látják viszont a bajnokság mérkőzésein. Nos, a 9. forduló valamennyi összecsapása - szombaton öt, vasárnap három - erre módot ad. Elvitathatatlan, hogy a legnagyobb ünneplés Székesfehérvárott lesz, ahol a közönség minden bizonnyal lelkes ovációval fogadja majd a Videoton játékosait a párizsi siker után. Más kérdés, hogy az ellenfél, a Debrecen csapata, mennyire értékeli ezt a találkozón. A forduló középpontjába azonban mégis a Népstadion kerül ismét, két mérkőzéssel. Mégpedig olyan szereposztásban, hogy a Honvédon kívül - bár a kispestiek számára is fontos, nehogy megszökjön előlük a Videoton - a további három együttes (a Vasas, Ferencváros, Ú. Dózsa) egy pontot sem engedhet ki a kezéből a jelenlegi helyzetében. Különösen áll ez a Vasasra, amely emlékezet óta nem volt ilyen hátul a táblázaton. Ez egyben intő jel a Honvédnak, hogy félvállról azért nem lehet venni az angyalföldieket. A Ferencváros-Újpesti Dózsa összecsapás, ha jelenleg nem is érdemli ki a tekintélyt jelentő rangadó jelszót, azért mégis a rivalizálás erejével hat a két csapat szurkolótáborára. Nem kevésbé érdekesnek ígérkezik a Rába pécsi, a Csepel egri kirándulása, s ide sorolható az MTK-VM-Tatabánya találkozó is, míg a Békéscsaba-Haladás, ZTE-SZEOL mérkőzéseken a pályaválasztók az egyértelmű esélyesek.

Bp. Honvéd - Vasas
Mindkét csapatra ráfér a bizonyítás. A Honvéd az utolsó két mérkőzésén nem lőtt gólt, a Vasas az eddigi nyolc találkozón csak hetet. A papírforma a Honvéd szoros győzelmét ígéri.

Mészöly Kálmán:
- Talán nem kell különösebben hangsúlyoznom, hogy nem mi vagyunk a Népstadion nyitómérkőzésének esélyesei. A Honvéd játékosai kitűnően szerepeltek a válogatottban, s egyébként is jó formában vannak a pirosfehérek. Nehogy azt gondolja azonban bárki, hogy feladjuk! Egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy újabb pontokat hagyjunk veszendőbe menni, még akkor sem, ha a bajnok az ellenfél, A rendelkezésre álló időben minden erőmmel azon voltam, hogy felrázzam 'a társaságot, remélem, egy a korábbinál frissebb, jobb formát mutató Vasast láthat a közönség. kapuban a junior gárdában hétről hétre kitűnő teljesítményt produkáló Gulyás kap helyet, Balogh egy sorral előbbre húzódik, s Csorba is visszakerül a kezdőcsapatba. Bízom benne, hogy végre sikerül elmozdulnunk a holtpontról, s pontot, talán pontokat szerzünk. Abban azonban bizonyos vagyok, hogy mindkét találkozón élvezetes mérkőzést láthatnak a szurkolók.

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_bp_honved_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_bp_honved_vasas_gulyas_racz_csorba_sikesdi_bodonyi.jpgIzgalmas jelenet a Vasas kapujának előterében. Gulyás kapus a levegőben úszik, hogy megkaparintsa a labdát Sikesdi (3) és Bodonyi elől. Rácz (a földön ül) és Csorba, a piros- kékek két védője már nem sokat tehet kapusa érdekébe

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_bp_honved_vasas_bodonyi_csorba.jpgÖrök szabály: szem a labdán. Akik bemutatják: Bodonyi a Honvéd jobbszélsője és Csorba a Vasas védője

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_bp_honved_vasas_dajka_racz.jpgDajka (fehérben) elől Rácz emeli ki a labdát

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_bp_honved_vasas_nagy_antal.jpgAmikor Nagy Antal megindul

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_bp_honved_vasas_gulyas_sikesdi.jpgEgy, csak egy legény van talpon e vidéken... Sikesdi a Bp. Honvéd középpályása a Vasas védők - élükön a DVTK színeiben már NB I-es rutint szerzett Gulyás kapussal - meglehetősen sajátos szorítása közepette

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_bp_honved_vasas_komjati_dajka.jpgKomjáti András (baloldalt) a kiugró Dajkát figyeli

Ferencváros - Ú. Dózsa
A zöld-fehérek az utolsó öt fordulóban egyszer sem nyertek. A lilák teljesítménye majdnem hasonló - pontszámban együtt állnak -, ám a nagyobb összeszokottságuk döntő lehet.

Vincze Géza:
- Pintér, Deák, Koch után Zsinka is megsérült, jelenleg a Sportkórház lakója. Mégis azt állítottam célként játékosaim elé, hogy nem szabad veszíteni! Némiképp javít a helyzeten, hogy Pölöskei felépült. Tény, hogy kisebb hullámvölgybe került a csapat, mégis állítom: nincs baj a lelkesedéssel. Ezek a fiúk ugyanolyan elszántsággal készülnek minden egyes mérkőzésre, mint a legelső találkozóra. Az igazi baj az, hogy egyszer sem tudtam betartani a „Győztes csapaton ne változtass!” - íratlan szabályát a sok sérülés miatt. Való igaz, nem szerencsés a kedvezőtlen eredmények után a sérüléshullámra hivatkozni, mégis azt kell mondanom: egy alakuló, formálódó fiatal gárdát a szokásosnál is jobban megvisel az ilyesmi. Volt olyan vélemény is, hogy Ruboldot a középcsatár posztján kellene szerepeltetnem. Érdekes elképzelés, én azonban úgy látom, csak a középpályán tudom hatékonyan használni... Remélem azonban így is sikerül meglepnünk a pillanatnyilag vitathatatlanul jobb helyzetben lévő lila-fehéreket.

Temesvári Miklós:
- Nézegetem a Népsport pénteki számát. Hát nem éppen elfogultak velünk szemben, sokan a Ferencvárost tekintik esélyesebbnek... Én ennek az ellenkezőjében reménykedem. Való igaz, a legutóbbi rangadón kikaptunk a zöld-fehérektől, mégpedig igen peches körülmények között. Jobbak voltunk, de az utolsó percekben Kerekes révén megszerezte a Fradi a győzelmet. Most nálunk játszik Kerekes Gyuri, és most nem lennék bánatos, ha gólt lőne. Egy szó, mint száz, úgy érzem, mivel most a mi csapatunk tűnik erősebbnek, hogy mi győzünk. Nagy szükség ürüli lenne egyébként erre a sikerre szombathelyi vereségünk után. Meg aztán itt lenne az ideje, hogy megkezdjük az erőteljes felzárkózást. Nagyon remélem, hogy kitűnő mérkőzésen legyőzzük az FTC-t és megindulunk felfelé!

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_ferencvaros_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_ferencvaros_u_dozsa_szanto_kardos_zsiboras.jpgJellemző pillanatkép a Népstadion második rangadójáról. Az elcsúszó Szántó (balról). aki egyébként 11-est hibázott a találkozón, már csak kétségbeesett szemlélője, amint Kardos az előtte pattogó labdával kapura tör. Zsiborás közbeavatkozásra készen helyezkedik

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_ferencvaros_u_dozsa_rubold_torocsik.jpgTörőcsik játssza át Ruboldot

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_ferencvaros_u_dozsa_keller_szabo_andras.jpgKeller (balról, fehérben) az utolsó pillanatban buktatja a villámgyorsan kapura törő újpesti Szabót a Ferencváros 16-osának vonala előtt. A megítélt szabadrúgásból nem született gól

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_ferencvaros_u_dozsa_torocsik_andras.jpgTörőcsik kapura lő

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_ferencvaros_u_dozsa_torocsik_jancsika.jpgAhány FTC-Dózsa mérkőzés, annyi Jancsika-Törőcsik párharc

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_ferencvaros_u_dozsa_torocsik_kerekes.jpgPárosjelenet - gól után. Kerekes Törőcsik nyakában

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_ferencvaros_u_dozsa_szendrei_jozsef.jpgSzendreinek nem lehetett gólt rúgni ezen az estén

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_kettos_rangado.jpg

Pécsi MSC - Rába ETO
Megnőtt a pécsiek étvágya az Üllői úti siker nyomán. Kétségtelen, hogy jó formában van a pécsi gárda, a Rába viszont elkeseredetten harcol a korábbi tekintély visszaszerzéséért. Ezért legvalószínűbb a döntetlen. Rónai István, a Pécsi MSC szakvezetője érthetően nem tervezett semmiféle változtatást a legutóbbi fordulóban a Ferencváros ellen győztes csapat összeállításában. Gallai azonban a csütörtöki edzésen megsérült, így játéka bizonytalanná vált. Ha semmiképpen nem léphet pályára, akkor Czérna helyettesíti. Pécsett egyébként óriási az érdeklődés a győriek vendégjátéka - de leginkább az eddig remekül helytállt hazai együttes iránt. A rendezők telt házra számítanak.
idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_pecsi_msc_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_pecsi_msc_raba_eto_lorincz_sandor.jpgMészáros beadását Lőrincz a hálóba fejelte. Ez volt a PMSC egyenlítő gólja

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_pecsi_msc_raba_eto_meszaros_dobany.jpgDobány elől ment a Rába kapusa, Mészáros

Eger - Csepel
A csepeliek a legutóbbi hazai vereség után javítani szeretnének, az újoncnak pedig egy újabb lehetőség a megkapaszkodásra. Mindhárom eredmény lehetséges. Egerben még mindig viseli a tatabányai csata „nyomait” Lengyel és Csepregi. Ha nem szerepelhetnek, akkor Schmuczer és Megyesi áll készenlétben. A Csepel együttesének összeállításában csupán egy kérdőjel van: Komlódi, vagy a betegségéből felgyógyult Gelei őrzi-e a hálót Egerben? Gelei edző ebben a kérdésben közvetlenül a kezdés előtt dönt. A kiállított Szabó helyén a sárga lapok miatti büntetését már letöltött Kincses B. lesz a beállós.
idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_eger_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_eger_csepel_szebegyinszky_gelei.jpgA 18. percben a bal oldalról beívelt labdát Szebegyinszky a vetődő Gelei mellett fejeli a kapuba

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_eger_csepel_megyesi.jpgA Recskről igazolt Megyesi a mezőny legjobbjának bizonyult

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_eger_csepel_kiss_tibor.jpgNagyon sokat tett a fehér mezes Kiss T. az egriek Csepel elleni győzelméért. Mint a kép is mutatja, hármas védőgyűrűből indítja társait rohamra

Békéscsaba - Haladás
Otthon a csabaiak valamennyi csapatnak veszélyes ellenfelek, mindenre képesek. A Haladás aligha tud ponttal távozni.
idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_bekescsaba_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_bekescsaba_haladas_marton_fabulya_sulija_melis.jpgPozícióharc a középpályán: a fehér mezes Marton elfejeli a labdát Fabulya elöl, mögöttük Sulija és Melis

MTK-VM - Tatabánya
Háromesélyes összecsapás, az MTK-VM a bajnokságban már kirukkolt jó játékkal, a higgadtság, rutin a bányászcsapat mellett szól.
idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_mtk_vm_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_mtk_vm_tatabanya_tepszics_ignac.jpgTepszics fejjel továbbítja a labdát

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_mtk_vm_tatabanya_fischer_turtoczky.jpgA vasárnap délelőtti, nagy csatát hozó Hungária körúti matinén így született meg az MTK-VM győztes gólja a tatabányaiak ellen. Turtóczky, aki nemrég állt be csereként. a kép jobb oldalán latható módon, előrevetődve fejelt a kapu jobb oldalába. A fehér mezes Simon és Fischer már csak tehetetlen szemlélője mindennek

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_mtk_vm_tatabanya_kiprich_jozsef.jpgKiprichet aprítják a hazai védők

Videoton - DMVSC
A szerdai párizsi bravúr után papíron nincs sok esélyük a debrecenieknek. De nagy kérdés, hogy a hosszúra nyúlt kiránduláson nem fáradt-e el a Videoton. Valószínű, hogy kisarányú győzelemhez még lesz ereje.
idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_videoton_dmvsc.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_videoton_dmvsc_burcsa_gyozo.jpgBurcsa hatalmas lövéssel szerezte a második gólt

ZTE -SZEOL AK
Aligha szerzi meg első győzelmét a SZEOL a belelendült ZTE otthonában. Szegeden a péntek délelőtti edzés befejezésekor Kozma Zoltán hirtelen rosszul lett. A csapatkapitányt társai szállították kórházba, ahol azonnal vakbélműtétet hajtottak végre rajta. Így Takó. Szabó Gy., Kovács G. után Kozma is kidőlt a sorból... Móricz viszont alighanem újra kezdőember lesz.
idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_zte_szeol_ak.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_zte_szeol_ak_galantai.jpgGalántai a mezőny legjobbja volt

A mérkőzések után lássuk a 9. forduló válogatottjait! Ezúttal is vegyes a kép, láthattunk jó és kevésbé jó teljesítményeket. Összességében három 8-as osztályzatú játékos van, az MTK-VM-ből az egykor újpesti válogatott, Tóth András, a zalaegerszegi Galántai (ő csak a második csapatba fért be), és az egri Megyesi Ferenc, aki idény közben érkezett csapatához és mindössze a második NB I-es mérkőzését játszotta. Nálunk ő lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

Árnyékból a reflektorfénybe:
Jött, 
látott és győzött! Megyesi Ferenc, a területi labdarúgó-bajnokságban szereplő Recsk volt játékosa néhány napja két osztállyal feljebb, az Eger SE-ben folytatja pályafutását. Csank János, a csapat vezető edzője a következőket mondotta róla:
Sokak előtt talán merész húzásnak bizonyult a Feri leigazolása, de őszintén szólva nem vettem zsákbamacskát. Amikor az aktív sportolást befejeztem, körülbelül tíz meccsre kisegítettem a recskieket, náluk védtem. Akkor ő játszott előttem, s az a néhány mérkőzés elég volt ahhoz, hogy bebizonyítsa, olyan legény, aki az élvonalban is megállná a helyét. Vallom és nyíltan kijelentem, ha nem tékozolja el az eltelt éveket, válogatott szintig vihette volna.
Akkor
vajon miért ragadt meg Recsken az Ércbányász egykori hátvédje?
A labdarúgással 1968-ban Sirokon ismerkedtem meg mondta Megyesi Ferenc. Akkori edzőm Csáki Béla látott bennem fantáziát. sokat foglalkozott velem. Innen kerültem el Pestre katonának, majd a több csábító ajánlat közül a Recsket választottam. Utána is felkerestek neves csapatok, mint például a Salgótarján, a Siófok, az Ózd, de én visszautasítottam őket.. Hogy miért? Lehet, hogy mindennapos dolognak tűnik, de jól éreztem magam abban a környezetben, olyan csapat verbuválódott össze, akikkel megértettük egymást. És őszintén szólva, nem akartam a biztosat a bizonytalanért feladni.
Most mégis rászántad magad, s eljöttél a hivő szóra!
A tatabányai találkozó előtt, szerdán úgy váltam el a Janitól, hogy nem utazom. Aztán pénteken megjelentek a szerződéssel, formán arra sem volt időm. hogy elolvassam, aláírtam, és már robogtak is Pestre az MLSZ-be. Szombaton a többiekkel együtt a buszon ültem, vasárnap pedig magamra húztam az 5-ös mezt A recskiek is azt tanácsolták, hogy fogadjam el a szorult helyzetben lévő ESE invitálását.

Megyesi későn, de még idejében került Egerbe. zunk abban hogy több tehetség már nem kallódik el...

A góllövőlista élén a tatabányai Kiprich József továbbnövelte előnyét, míg az angyalföldi Kiss László mostani góljával felzárkózott a közvetlen üldözők közé.
idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_gollovolista.jpg

A két, Európa-szerte meglepetést keltő eredmény: a válogatott rotterdami sikere és a Videoton párizsi győzelme után ismét divatba jött itthon a futball, a közvélemény érdeklődéssel várta a hazai folytatást. Az első osztályú bajnokság kilencedik fordulója nem is keltett csalódást, hiszen voltak meglepetések, kiélezett küzdelmek és jó mérkőzések is. Szombaton öt mérkőzést rendeztek, s ezeket a találkozókat a kevés gól jellemezte. A pécsi rangadón 1:1-gyel megosztoztak a csapatok a pontokon, s ez lett az eredmény a Bp. Honvéd-Vasas és a Békéscsaba-Haladás mérkőzésen is, míg az Egernek egyetlen gól is elegendő volt a hosszú hetek utáni első győzelemhez. Egyedül az Ú. Dózsa volt képes egynél több gólra. Vasárnap a Videoton-Debrecen találkozón igazolódott, hogy olykor a „kicsik” is lehetnek nagyok. Az MTK-VM némi meglepetésre legyőzte a Tatabányát, a ZTE és a SZEOL AK gólfesztivált rendezett. A Pécs és a Honvéd döntetlenje azt jelenti, hogy a Videoton két ponttal vezeti a tabellát.
idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_tabella.jpg

Tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztály 14. fordulójában mindkét éllovas nyert, így a Volán továbbra is tartja a lépést a Váci Izzóval.idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_nb_ii_gollovolista.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_nb_ii_debreceni_kinizsi_baja.jpgBruder labdája útban a hálóba. Debreceni Kinizsi-Baja 2:2

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_nb_ii_ozdi_kohasz_salgotarjan.jpgLászló kapuson semmi sem múlott: remekül védett. Ózdi Kohász-SBTC 2:0

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_nb_ii_volan_szolnoki_mav_mte.jpgA szolnoki labda gólba tart, szerzője a földön fekvő Katona. Volán SC-Szolnoki MÁV MTE 4:1

Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.
idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_teruleti_bajnoksagok.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_teruleti_bajnoksagok_tabella.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_9_fordulo_teruleti_bajnoksagok_drava_csoport_siklos_nagyatad.jpgA Dráva-csoportban Sztojka (jobbról) a Siklós győztes gólját lövi. Siklós-Nagyatád 1:0

A következő hétvégén jön a 10. forduló, az alábbi párosításokkal:

Haladás - ZTE
Ú. Dózsa - Eger
DMVSC - Bp. Honvéd
SZEOL AK - Békéscsaba
Csepel - Videoton
Rába ETO - Ferencváros
Tatabánya - Pécsi MSC
Vasas - MTK-VM

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr9516805072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kuszanész 2022.02.10. 08:35:32

Nagyon jó összefoglaló.
Erről szóltak a hírek,felelevenítették az emlékeimet
Kösz.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2022.02.10. 10:52:41

Én ezalatt Szentkirályszabadján álltam a vártán, hogy azonnal lecsapjak, ha az imperialista ellenség keze beteszi a lábát! :)))

maribor_ 2022.02.10. 20:02:22

@MTA rendes tagja: Hívása fontos számunkra. Kérem, tartsa, ne tegye le.

Fandor 2022.05.31. 22:09:02

ide kapcsolódó vicc:
Kádár János, az MSZMP KB első titkára ellátogatott a sakkszövetségbe. Összefutott egy ismerős takarítóval: - A port is, Lajos!

Más: megdöbbentően új információra leltem a cikkben: ezek szerint 1984-ben IS volt békemenet, akkor viszont én ezen vettem részt, nem pedig az előző évben decemberben. Annál is inkább, mert - mint a cikk szintén rámutat - Varga Miklós "Európá"-ja csak most jelent meg, márpedig ez volt az egyik játszott zene a demonstráción.

A Nagyon különleges ügyosztály sorozatban a magyar szinkronban a felügyelőt DrebiL-nek hívták.

No, ezek szerint Gömöri játszott a Vidiben a ManU ellen elbaltázott tizenegyes előtt is - de ahogy nézem, itt sem gólerejét demonstrálta....

köszönöm, hogy elmondhattam

maribor_ 2022.06.01. 06:18:55

@Fandor: Ez a hianyzas igazolt! :)
süti beállítások módosítása