Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 2. forduló, 2. kör

2022.02.23. 06:16 maribor_

1984. november 7-8., a hónap első teljes hetének közepe

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_headlines_3-as_metro_arpad_hid.jpgFelavatták Budapest új közlekedési létesítményeit, november 7-e alkalmából átadták rendeltetésének a 3-as metró új szakaszát. A képen a metró legújabb végállomása az Árpád-hídnál

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

november 5.

A főváros közlekedésének fejlesztésében szinte páratlan az az egymáshoz kapcsolódó, hidat és közutakat, felszíni villamosvonalat és metrót bővítő beruházás, amelyet a tervezett határidőben és az előre számolt 8 és fél milliárd forintos költségkereten belül a párt és a kormány vezetőinek jelenlétében avattak fel. Az 1981-ben kezdődött nagyberuházás megvalósítása során 35 méteresre szélesítették az Árpád-hidat, kiépítették a híd két végén az új budai és pesti felül- és aluljárórendszert, a Flórián teret és a Fő teret teljesen felújították, tovább épült a metró az Élmunkás tér és Árpád-híd közötti, 1,8 kilométeres szakaszon, új pályát építettek a Bécsi út és Lehel utca között az 1-es gyorsvillamosnak, az igényeknek megfelelően, 2X4 forgalmi sávra szélesítették a Róbert Károly körutat, miközben számottevő régészeti leletmentő munkát is végeztek az építők.

Az Észak-Budapest térségének egész közlekedését kedvezően befolyásoló új létesítmények ünnepélyes átadásánál jelen volt Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára, Lázár György, a Minisztertanács elnöke, Maróthy László, az MSZMP Budapesti Bizottságának első titkára, a Politikai Bizottság tagjai, Czinege Lajos honvédelmi, Kapolyi László ipari, Somogyi László építésügyi és városfejlesztési, Urbán Lajos közlekedési miniszter. A vendégek a metró új szakaszának ünnepélyes átadása előtt megtekintették mind a budai, mind a pesti oldalon elkészült létesítményeket.

Ezt követően a metró Árpád-hídi megállójának utascsarnokában Szépvölgyi Zoltán, a fővárosi tanács elnöke mondott ünnepi beszédet, majd az avatószalag átvágásával átadta rendeltetésének a metró új vonalát.

Kőbánya és Újpest földalatti összekapcsolása már az 1910-es években felmerült, a metró vonalát azonban csak 1949-1950-ben jelölték ki, az előkészítő és tervező munkára 1963-ban hoztak kormányhatározatot. Az első érdemi lépésre 1966-ban került sor, amikor elkészült a tervdokumentáció. A Gazdasági Bizottság 1968. augusztus 14-én tárgyalta a beruházási programjavaslatot. A határozat elsőként a Nagyvárad tér- eák tér közötti vonalszakasz megépítését jelölte ki, kivitelezésére 1,8 milliárd forintot biztosítottak. A keretösszeget 1971-ben 2,6 milliárd forintra emelték, majd 1973-ban a beruházás helyzetét felülvizsgálva 3,9 milliárd forintra becsülték a szükséges forrást.

Az építkezés 1970-ben kezdődött a már majdnem elkészült piros metró árnyékában. Az új vonalat korszerűbb eszközökkel, a tapasztalatokat felhasználva, átgondoltabban építette hatvannégy vállalat mintegy kétezer embere.

A kivitelezés a Kun Béla téri (Ludovika téri) szellőző akna süllyesztésével kezdődött 1970 júniusában, majd a kelet-nyugati és észak-déli vonalat összekötő üzemi alagút és a Ferenc körúti (Corvin-negyed) aluljáró építésével folytatódott. 1971 végén és 1972-ben készült a Ferenc körúti (Corvin-negyed), a Felszabadulás (Ferenciek tere) és a Deák téri mélyállomás, valamint a Kun Béla tér (Ludovika tér) és a Ferenc körúti (Corvin-negyed) közötti vonalalagút. A Kálvin téri aluljáró kialakítása 1973-ban kezdődött. Közben a felszíni csomópontok építésével a városkép is átrendeződött. A Deák tér és Nagyvárad tér közötti 4,7 kilométeres szakaszt, 6 állomással 1976. december 31-én üzembe helyezték.

Az ötszintes Deák téri metróállomás európai viszonylatban is jelentős méretű közlekedési csomópontnak számított. Az első szinten a közúti közlekedés, a második szinten az útfelszín alatti gyalogaluljáró rendszer található, közvetlenül ez alatt halad a millenniumi földalatti vasút pályája, alatta helyezkedik el az észak-déli metróvonal állomástere, melyet a legmélyebben fekvő kelet-nyugati metró állomása követ.

A metróépítés folytatódott a Nagyvárad tér és a Kőbánya-Kispest végállomás között. Az építési munka 1975 februárjában a Népliget és Határ út közötti szakaszon közműáthelyezéssel, illetve a Kőér utcában tereprendezéssel kezdődött. 1976-ban a kismélységű állomásokon és a vonalalagutak szerkezetén dolgoztak. 1977 elején az Ecseri úti és a Könyves Kálmán körúti, májusban a Pöttyös utcai, míg júniusban a Határ úti metróállomás építésénél folyt a munka. 1978-1979-ben felszíni rendezés történt és a hiányzó szerkezeti elemek megépítése. A Kőbánya-Kispest végállomást, a két városrészt elválasztó MÁV-vágányok feletti 235 méteres acélhídhoz kapcsolódva alakították ki. Itt valósult meg először a közös metró-MÁV állomás. A második szakasz átadása 1980. március 29-én történt, amikor is 4,5 kilométer pályaszakasszal és 5 új állomással bővült a vonal.

Az észak-déli metróvonal újabb szakaszát 1981. december 30-án helyezték üzembe, 2,4 kilométerrel és további 3 állomással, így már az Élmunkás (Lehel) térig közlekedett a kék metró. Ennek a rövid szakasznak az átadásával Budapest három nagy forgalmú központi pályaudvara (Keleti, Nyugati, Déli) metróval is elérhetővé vált. A Marx téren (Nyugati tér) Budapest legnagyobb földalatti terét alakították ki, és a felszíni tömegközlekedés rendszere is megváltozott. A Deák tér és Élmunkás tér (Lehel tér) közötti vonal beruházásának költsége mintegy 3,9 milliárd forint volt.

A negyedik szakaszt 1984. november 5-én adták át a forgalomnak, ez 1,8 kilométert és új 2 állomást jelentett, így már az Árpád hídig közlekedett a metró.

Az ország akkori gazdasági helyzete miatt a metró építés üteme lelassult, de befejeződött, és 1990. december 14-én felavatták az utolsó Újpest-központig tartó 3,9 kilométeres szakaszt és a 4 új állomást.

A metróépítés a vonalalagutak, az állomások és felszíni kapcsolatok építésén túlmutató komplex tevékenység, hiszen a felszíni útvonalak, csomópontok korszerűsítése is szerves része a fejlesztésnek, egy város fejlődésének. A metró megjelenése új korszakot nyitott, eleinte sokkal inkább látványosságnak tekintették, mint közlekedési eszköznek, az aluljárók, a mozgólépcsők, a beléptető kapuk és a metrós hölgyek miniszoknyája, mind-mind újdonságnak számított.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_3_as_metro_bkv.jpgBKV-érzés 1984 (fotó: BKV archívuma)

A régi Óbudát idéző környezetben, az újjávarázsolt Fő téren sokan várták délelőtt a párt és a kormány vezetőit, akik azért készültek ide, hogy elismeréssel adózzanak ötezer embernek - tervezőknek és kivitelezőknek, föld alatti és gyári munkásoknak, útépítőknek és tatarozóknak -, mindazoknak, akik Észak-Budapest közlekedésének korszerűsítésében oly hatalmas és pontos munkát végeztek az elmúlt négy év során. Elégedettek lehettek a főváros jelenlevő vezetői, Maróthy László és Szépvölgyi Zoltán, mint vendéglátók, hiszen a főváros ismét jelentősen gyarapodott.

Elégedetten beszélgettek várakozás közben a kerület vezetői is - Égető Lajos, a III. kerületi pártbizottság első titkára és Kiss Imre tanácselnök -, hiszen belső Óbuda egész arculata megváltozott az elmúlt években: a felújított régi pompásan ötvöződik az újjal, a modernnel. Örömük annak is szól, hogy a környék sok ezer lakója számára befejeződtek az építkezéssel járó kellemetlenségek. És jóleső érzéssel láthatták - immár nemcsak a környék lakói, hanem minden erre járó budapesti is -, hogy jól sáfárkodtak a közpénzzel azok, akik a hatalmas közlekedési beruházás megvalósítását kapták feladatul, mert nemcsak ésszerű és jó, amit csináltak, hanem szép is.

Ezt állapította meg Kádár János és Lázár György a Fő téren, ahol a főváros vezetői a vendégeket fogadták. A felújított kerületi tanácsházán tájékoztatóval kezdődött a párt és a kormány vezetőinek és a Minisztertanács meghívott tagjainak a programja. Maróthy László e hatalmas közlekedési beruházás sürgető okai között joggal említette, hogy Budapesten a motorizáció robbanásszerű terjedése miatt erőteljesen korszerűsíteni kellett a közutakat, hidakat, tömegközlekedési eszközöket. A jelenlevő miniszterek, akiket az építkezésben részt vevő, illetve az azt kiszolgáló vállalatok képviseletében hívtak meg, csak alátámaszthatták a budapesti pártbizottság első titkárának szavait, hogy ez az óriási közlekedési beruházás milyen pontos együttműködést és fegyelmezettséget kívánt mindenkitől. A főváros - a párt és a kormány megkülönböztetett figyelme mellett - igen nehéz időszakban, a népgazdasági beruházásokra szánt keretek erős korlátozása mellett határozta el, hogy megvalósítja ezt a nagyon fontos létesítménysort.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kadar_janos_7.jpgKádár János és kísérete a III. kerületi tanács székházában is látogatást tett

A szervezett és példás munka eredményei Budapest egész lakosságát szolgálják. Első helyen persze az óbudaiakat, közülük sokan köszöntötték szeretettel a megjelent kedves vendégeket, akik megtekintették a Fő térnek és környékének új köntöst kapott épületeit, (összesen 50 épületet tataroztak, 250 millió forint értékben.)

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kadar_janos_6.jpgÓbudai úttörők virággal köszöntik Kádár Jánost

A Fő tér varázslatos környezetében minden nyári vasárnap térzenét adnak, ősszel szüreti mulatságot rendeznek, a Zichy-kastélyban pedig hangversenyeket. Vendégcsalogató az a régészeti ritkaság is, amit ugyan már 1935-ben egyszer feltártak, a híres Sipos-vendéglő alatt, de be is temették; most a Sípos pincéjében látható annak az 1345-ben épült hatalmas, 150 méteres bazilikának a falmaradványa - és alaprajza -, amit később a törökök leromboltak, s aminek az alapjait most, az óbudai közlekedési és rekonstrukciós építkezések során feltártak. Ennél persze még jelentősebb az a régészeti leletegyüttes, ami az Árpád-híd feljáróinak az építése során bukkant elő. A vendégek hosszan el is időztek a szabadtéri múzeumban, ami nem más, mint az aquincumi légióstábor hatalmas fürdője; a meleg- és a hidegvizes medencék kitűnő állapotban kerültek napvilágra, s adtak nem csekély gondot tervezőknek, építőknek, hiszen a régészek azonnal kutatni kezdtek, s ez megállította az építkezést.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kadar_janos_florian_ter.jpgA feltárt régészeti leletek között

A párt és a kormány vezetői a már javában élő aluljárórendszer folyosóin, a napi dolgukra siető emberek sokaságában haladva tekintették meg a jelen szükségleteit kielégítő létesítményekbe szervesen beépített hatalmas régészeti kiállítást, köztük az eddig feltárt legnagyobb római fürdőt.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_obudai_lakossag.jpgAz óbudaiak köszöntik a párt, a kormány és a főváros vezetőit

S eközben kedves találkozásokra került sor: a váratlan felismerést szeretetteljes köszöntések, baráti ölelések-kézfogások követték. Ferenc Lajos, a III/14-es pártalapszervezet titkára még kifejezetten készülhetett egy ilyen köszöntésre - neki jutott ugyanis a megtiszteltetés, hogy az óbudaiak nevében, az Árpád-híd lábánál, rövidke köszöntőt mondjon - de azok a fiatalabb és idősebb emberek, akik váratlanul szembetalálkoztak a kormányférfiakkal, még csak készülni sem tudtak, „kapásból” és persze szívből mondták, amit mondtak a párt első titkárának vagy a miniszterelnöknek. A legkifejezőbbek talán annak a húszéves fiatalembernek - a Flórián-Keravill egyik eladójának, Rausch Péternek - a szavai voltak: - Köszöntjük önöket a mi terünkön!

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kadar_janos_lazar_gyorgy_marothy_laszlo.jpgA kedves vendégek fogadják a szeretetteljes köszöntéseket

A kormányférfiak és a főváros vezetői ezután arra az 1-es gyorsvillamosra szálltak, ami oly régóta várt és fontos közlekedési eszköz mindazok számára, akiknek az Árpád-híd mindennapjaik egyik legfontosabb összekötő kapcsa.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kadar_janos_lazar_gyorgy_1_es_villamos.jpgAz Árpád-hídon áthaladó 1-es gyorsvillamoson, útban Pest felé

- Én még emlékszem, amikor a sajtóban arra buzdítottak a főváros vezetői, hogy az Árpád-hidat is használják már az emberek, ne csak a Margit-hidat. Most meg ki kellett szélesíteni az Árpád-hidat, mert nem bírta a forgalmat - jegyezte meg Kádár elvtárs az 1-es gyorsvillamosról figyelve a híd három-három sávján haladó gépkocsikat. Dalmy Tibort azonban itt is a jövő foglalkoztatta, rövid okfejtést adott arról, miért kell az 1-es gyorsvillamost továbbvinni a Hungária körgyűrűn; először - ahogy a pénz engedi - a Kerepesi útig, majd a Soroksári útig.

A vendégek megtekintették az Árpád-híd pesti hídfőjénél kialakított csomópontot, majd lementek a metró utascsarnokába, ahol az építkezésben közreműködő 45 vállalat dolgozói közül több százan fogadták szeretettel és nagy tapssal a párt és a kormány vezetőit.

Először Dalmy Tibor miniszteri biztos tett jelentést, majd Kóréh István, a Hídépítő Vállalat brigádvezetője jelentette munkástársai nevében, hogy a nagy munkát befejezték.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kadar_janos_koreh_istvan.jpgKóréh István, a Hídépítő Vállalat brigádvezetője a munka befejezéséről tesz jelentést

Ezután Szépvölgyi Zoltán, a fővárosi tanács elnöke lépett a mikrofonhoz, hogy avatóbeszédet mondjon az észak-déli metró újabb szakaszának üzembe helyezése alkalmából.

Szépvölgyi Zoltán ezután elvágta a nemzetiszínű avatószalagot. Az ünnepség után Kádár János, Lázár György és a társaságukban levő négy miniszter a vendéglátó Maróthy László és Szépvölgyi Zoltán kíséretében beszállt az egyik metrókocsiba és a Marx térig utazott.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kadar_janos.jpgKádár János és kísérete a metró új szakaszának egyik mozgólépcsőjén

Ez a vonalszakasz már nem mélyvezetésű, ugyanúgy kéregvasút, mint a régi „kisföldalattink”. Az állomások kiképzése és díszítése azonban a legújabb metróállomásokéhoz hasonlít. A rövid föld alatti utazás során Kádár elvtárs a Nyugati pályaudvar befejezése iránt érdeklődött, amire Urbán Lajos elmondta: az év végére átadják azt az alagutat, ami a pályaudvart és a metrót összeköti, és eltüntetik a térről a környezetet zavaró állványokat, felvonulási épületeket.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_szepvolgyi_zoltan.jpgSzépvölgyi Zoltán átvágja a nemzetiszínű szalagot

A Marx tér alatti aluljáró nagy hétfői forgatagában Demján Sándor, a Skála-Coop vezérigazgatója várta a vendégeket, akik a Skála-Metró áruházat a vásárlók között elvegyülve tekintették meg, a földszinttől az emeletekig.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kadar_janos_demjan_sandor.jpgDemján Sándor kalauzolja Kádár Jánost

Az észak-budapesti közlekedési beruházások avatása alkalmából hétfőn kitüntetéseket adtak át az építkezésben élen járó dolgozóknak a XIII. kerületi pártbizottságon.

A Munka Érdemrend arany fokozatát kapta Harnisfléger Róbert, a Ganz-Mávag Mozdony-, Vagon- és Gépgyár lakatos-csoportvezetője, Barna Antal, a Közlekedési és Metró Építő Vállalat vájára, Kóréh István, a Hídépítő Vállalat főgépésze, Lakatos Ervin, a Hídépítő Vállalat igazgatója, Pillér Antal, az Aszfaltútépítő Vállalat főépítésvezetője, Rusa György, a Közlekedési és Metró Építő Vállalat metrólétesítményi főmérnöke és Sípos József, az Aszfaltútépítő Vállalat építésvezetője. Az Ipari Minisztériumhoz tartozó vállalatok dolgozóinak Kapolyi László ipari miniszter, a Közlekedési Minisztérium irányítása alá tartozó vállalatok munkásainak Urbán Lajos közlekedési miniszter adta át a kitüntetéseket.

A fővárosi tanácsi vállalatok dolgozóinak Szépvölgyi Zoltán tanácselnök adta át a kitüntetéseket. A Munka Érdemrend arany fokozatát kapta Dalmy Tibor miniszteri biztos, a Fővárosi Mélyépítési Tervező Vállalat műszaki igazgatóhelyettese és Stanga Miklós, a Metró Közlekedésfejlesztési és Beruházási Vállalat főmérnöke. A Munka Érdemrend ezüst fokozatát 12-en, bronz fokozatát hatan vehették át.

Kiemelkedő társadalmi munkájuk elismeréseként a Szakszervezetek Budapesti Tanácsa javaslatára a fővárosi tanács Budapestért kitüntető zászlót adományozott a Hídépítő Vállalat ács szocialista brigádjának, a Ganz-Mávag Mozdony-, Vagon- és Gépgyár Clark Ádám szocialista brigádjának, a Közlekedési és Metró Építő Vállalat II. Rákóczi Ferenc szocialista brigádjának, a Villamosberendezés- és Elektronikai Vállalat Béke-barátság szocialista brigádjának és az Aszfaltútépítő Vállalat Dózsa szocialista brigádjának.

Budapestért kitüntető jelvényt adományozott Tóth Pálnak, a Fővárosi Gázművek csőszerelő lakatosának, Csík Bélának, a Fővárosi Vízművek hegesztőjének, Váradi Ferencnek, a Budapesti Közlekedési Vállalat műszerészének, Kozma Sándornak, a Villamosberendezés- és Elektronikai Vállalat munkavédelmi felügyelőjének és Kárpáti István őrnagynak, a magyar néphadsereg metróépítő zászlóalja parancsnokának.

A Nagy Októberi Szocialista Forradalom 67. évfordulójáról ezekben a napokban országszerte megemlékeznek. A Belügyminisztériumban rendezett ünnepségen Horváth István belügyminiszter nyújtott át előléptetési iratokat és kitüntetéseket. Az Elnöki Tanács eredményes munkájuk elismeréseként hét belügyi dolgozónak a Vörös Csillag Érdemrendet, 16-nak pedig a Kiváló Szolgálatért Érdemrendet adományozta. Négyen soron kívüli előléptetésben részesültek; főtiszteket, tiszteket és tiszthelyetteseket a Haza Szolgálatáért Érdemérem, a Közbiztonsági Érem és a Tűzbiztonsági Érem arany fokozatával tüntetett ki a belügyminiszter, és Kiváló Munkáért kitüntető jelvényeket, valamint Kiváló Újító kitüntetéseket adott át. A belügyi szervek tevékenységéhez nyújtott segítségük elismeréseként öten a Kiváló Társadalmi Munkáért Érmet kapták.

A Közlekedési Minisztériumban tartott megemlékezésen Tóth László államtitkár kiemelkedő gazdasági és társadalmi munkáért nyújtott át kitüntetéseket az ágazat érdemes dolgozóinak: 20-an kapták meg a Munka Érdemrend arany, 35-en az ezüst és 51-en a bronz fokozatát. Tizennyolcán Kiváló Vasutas címet kaptak.

A Legfőbb Ügyészségen rendezett ünnepségen dr. Szíjártó Károly legfőbb ügyész adta át a kitüntetéseket. Az országos ügyészi szervezetben végzett eredményes munkájáért 58 dolgozó részesült kitüntetésben, illetve elismerésben. Kilencen főtanácsosi!, illetve tanácsosi címet kaptak. Kimagasló munkásságuk elismeréséként ketten a Munka Érdemrend arany, négyen pedig ezüst fokozatát vehették át.

A Kereskedelmi Kamara választott testületéiben végzett kiemelkedő társadalmi tevékenységük elismeréseként 19-en Kiváló Munkáért kitüntetésben, 21-en pedig elnöki dicséretben részesültek.

A Magyar Úttörők Szövetségének ünnepségén négyen részesültek a kormánykitüntetés valamely fokozatában. A megemlékezésen 22-en vehették át a Gyermekekért Érdemérmet, 37-en pedig az úttörőszövetség egyéb kitüntetéseit.

Nagy Októberi Szocialista Forradalom 67. évfordulója alkalmából kitüntetési ünnepséget tartottak a Barátság Házában. Köpf Lászióné, a KISZ KB titkára, a Magyar-Szovjet Baráti Társaság ügyvezető elnökségének tagja ünnepi beszédében méltatta az emberiség történetében új korszakot nyitó, történelmi jelentőségű eseményt. Ezután Apró Antal, az MSZBT elnöke nyújtotta át a magyar és a szovjet nép barátságának elmélyítésében kiemelkedő munkát végzőknek az állami, valamint a baráti társaság által ajándékozott kitüntetéseket. Tizennégyen részesültek a Munka Érdemrend különböző fokozataiban, huszonhármán kapták meg az MSZBT aranykoszorús jelvényét, s 19 tagcsoport kollektív munkáját aranykoszorús plakett kitüntetéssel ismerték el.

Az ünnepségen jelen volt Lakatos Ernő, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának osztályvezetője, az MSZBT szovjet testvérszervezetének Budapesten tartózkodó küldöttsége, élén Jurij Barabassal, a Szovjet-Magyar Baráti Társaság első elnökhelyettesével, a Szovjet Kultúra című folyóirat főszerkesztőjével. Részt vett a rendezvényen Nyikita Darcsijev, a Szovjetunió budapesti nagykövetségének tanácsosa.

Apró Antal, a Magyar-Szovjet Baráti Társaság elnöke hétfőn parlamenti dolgozószobájában fogadta a Szovjet-Magyar Baráti Társaság küldöttségét, amely Jurij Barabas vezetésével érkezett hazánkba a november 7-i ünnepségekre. A szovjet vendégek a nap folyamán ellátogattak a Budapesti Húsipari Vállalathoz, s részt vették az üzem munkásainak november 7-i rendezvényén is.

Az Elnöki Tanács kiemelkedő munkásságáért, nyugállományba vonulása alkalmából a Szocialista Magyarországért Érdemrenddel tüntette ki Fülöp Imrét, a Hajdú-Bihar megyei Állatforgalmi és Húsipari Vállalat igazgatóját, Horváth Károlyt, a Balatoni Halgazdaság igazgatóját és Koller Mihályt, a MAVOSZ főtitkárát. Eredményes tevékenységéért, nyugállományba vonulása alkalmából a Munka Érdemrend arany fokozatát vette át Borbély József, a Tejipari Vállalatok Trösztje személyzeti szociális igazgatója, Csőri János, az Érdért Vállalat főosztályvezetője, Eged József, az Állatforgalmi és Húsipari Tröszt osztályvezetője, Fodor László, az Állatorvostudományi Egyetem gazdasági főigazgatója és Neuschl Károly, az Állatforgalmi és Húsipari Tröszt főmunkatársa. A kitüntetéseket a MÉM-ben adták át.

Bemutatjuk Szovjet-Grúziát címmel kiállítás nyílt meg Kecskeméten, az Erdei Ferenc Művelődési Központban. A kiállítást Guram Enukidze, a Grúz Kommunista Párt Központi Bizottságának titkára és Romány Pál, a Bács-Kiskun megyei pártbizottság első titkára nyitotta meg. A négy éve Grúziában megrendezett és nagy sikert aratott magyar népgazdasági bemutató válaszrendezvénye, amely a grúz tudomány, kultúra és gazdaság eredményeit vonultatja fel, november 15-ig látható. A kiállítás alkalmából Guram Enukidze vezetésével Kecskemétre érkezett küldöttséget fogadták Bács-Kiskun megye párt- és tanácsi vezetői. A delegáció egyhetes programjában a megyével való ismerkedés és a tapasztalatcsere szerepel.

Társadalom- és ifjúságpolitikai, nemzetközi kérdésekről beszélt Konsztantyin Csernyenko, az SZKP KB főtitkára, államfő, aki szocialista országok ifjúsági szervezeteinek vezetőivel találkozott. Az SZKP Központi Bizottságában lezajlott eszmecserén ott volt Fejti György, a KISZ KB első titkára. Az ifjúsági vezetők előzőleg részt vettek a jövő évi moszkvai VIT előkészítő bizottságának ülésén.

Az SZKP KB főtitkára többek között arról beszélt a találkozón, hogy a szovjet emberek jelenlegi nemzedékének érdemeit mindenekelőtt azon lehet majd lemérni, mennyire sikeresen tevékenykednek az épülő szocializmus továbbfejlesztésében. Csernyenko hangoztatta: a Komszomol hallassa hangját minden kérdést megoldásában, legyen szó akár a fiatalok élet- és munkakörülményeiről, akár összállami jelentőségű problémákról.

Az SZKP KB főtitkára kijelentette, hogy a szocialista építőmunka feladatait rendkívül bonyolult nemzetközi helyzetben kell megoldani. - Szeretném ismét teljes határozottsággal aláhúzni - mondta Csernyenko -, nem a mi irányvonalunk a fegyverkezés fokozása, a konfrontáció, a konfliktusok felszítása. Az aggodalmat kiváltó helyzetért a felelősség teljes mértékben az Egyesült Államok vezette imperialista reakcióra hárul. Éppen az Egyesült Államok és szövetségesei akarnak katonai fölényt. Ezt mi nem engedhetjük és nem is engedjük meg. Az SZKP és a szovjet állam következetesen folytatja a béke és az együttműködés lenini politikáját, a testvérországokkal együtt állhatatosan törekszik a szocialista közösség nemzetközi pozícióinak megerősítésére, bármely agresszív terv megfékezéséhez szükséges erő megszervezésére - hangoztatta.

Csernyenko beszélt arról is, hogy milyen nagy szükség van valamennyi haladó és demokratikus ifjúsági szervezet összefogásának erősítésére. A világifjúsági találkozók mozgalma kiállta az idők próbáját, nagy jelentősége van a béke és a kölcsönös megértés szempontjából, és szovjet részről minden segítséget megadnak a Komszomolnak a jövő évi fesztivál megszervezéséhez.

A lengyel főügyészség előzetes letartóztatásba helyezte Adam Pietruszka ezredest, a belügyminisztérium csoportfőnök-helyettesét. Azzal gyanúsítják, hogy tevőleges segítséget nyújtott Jerzy Popieluszko katolikus pap elrablásához és meggyilkolásához. A Pietruszkával egy időben letartóztatott rendőr alezredes ügyében tovább folyik a nyomozás.

Csütörtök délelőtt 10 órára tűzték ki a libanoni-izraeli katonai tárgyalások megkezdését - jelentették be hivatalosan Bejrútban. Előző nap Libanon technikai okokra hivatkozva arra kérte fel az ENSZ illetékeseit - a megbeszélések a világszervezet égisze alatt folynak majd -, hogy néhány nappal halasszák el a nakurai tárgyalások hétfőre tervezett megnyitását.

Rasid Karami miniszterelnök a kérdés hordereje miatt ragaszkodott ahhoz, hogy a kormány minden tagja járuljon hozzá a tárgyaló küldöttség kinevezéséhez. A kabinet azonban a hét végén nem tarthatta meg az ülést, mert bár a muzulmán erőket képviselő Berri és Dzsumblatt miniszter vasárnap visszatért külföldről, időközben Dzsemajel elnöknek Algériába kellett utaznia, ahol Sadli Bendzsedid elnökkel Libanon számára oly fontos politikai és gazdasági kérdéseket vitatott meg.

A tárgyalások megkezdése változatlanul nem jelent garanciát azok eredményességére. Tel-Aviv azt követeli, hogy csapatai visszavonása fejében Libanon és Szíria garantálja északi határainak biztonságát, s formai oldalról elutasítja, hogy a megbeszélések az 1949-es libanoni-izraeli fegyverszüneti bizottság keretében folytatódjanak. Szíria a maga részéről támogatja a katonai tárgyalásokat, ha azok Libanon déli területeinek felszabadulását eredményezik, de nem egyezik bele politikai engedményekbe, amelyek sértenék Libanon szuverenitását. Damaszkusz egyúttal világosan leszögezte: semmiféle garanciát nem hajlandó nyújtani.

A múlt hét szerdán meggyilkolt Indira Gandhi hamvait reggel gyűjtötték össze a Santivana-ligetben, a búcsúztatás színhelyén, és díszkísérettel szállították vissza oda, ahol ravatala állt: a Tinmurt-palotába. Az elhunyt rendelkezése szerint a hamvakat jövő vasárnap a Himalája csúcsai felett repülőgépről széthintik. Addig viszont az urnákat az Indiát alkotó szövetségi államok és területek székhelyein helyezik el, hogy az ottaniak is tiszteleghessenek előtte, és gondolatban ismét búcsút vehessenek Gandhi asszonytól. Ez a terv bizonyos aggodalmat is kiváltott; sokan tartanak ugyanis attól, hogy a gyász miatt amúgy is felfokozott érzelmek ismét felkorbácsolódnak, s ezt újabb szikhellenes kilengések követhetik majd.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_indira_gandhi.jpgA temetés utolsó szertartása: Indira Gandhi hamvainak összegyűjtése

Ez annál sajnálatosabb lenne, mert az első két nap véres eseményei, összecsapásai után a helyzet érzékelhetően javult. A tehetetlennek bizonyult Ganes Gavai, Delhi rendőrkapitánya helyére új ember került Kisan Vali személyében, aki a hadsereggel együttműködve megfékezte az anarchiát. Az új parancsnok hivatalos közlése szerint a fővárosban a zavargásokban 458-an vesztették életüket, köztük 17 rendőr. Több mint 1800 személyt tartóztattak le, sok régóta keresett közönséges bűnözőt is, akik a különböző tüntetések, összecsapások közben szikhek tulajdonában levő üzleteket és lakásokat fosztottak ki.

Az események megítélésében a hivatalos szervek óvatos optimizmust tanúsítanak, ezt jelzi Buta Szinghnek, a parlamenti ügyek miniszterének bejelentése is, miszerint nem tervezik a törvényhozás rendkívüli ülésének összehívását, és a december végére, január elejére kitűzött parlamenti választásokat is a tervezett időben megtartják.

Táncparketté alakult vasárnap éjjel a nicaraguai Hősök és Mártírok tere, ahol százezernél is többen ünnepelték a választások sikeres befejezését. A választások hétfőn nyilvánosságra hozott első részeredményei a Sandinista Nemzeti Felszabadítási Front (FSLN) biztos előnyét mutatják a Független Liberális Párt (PLI) és a Demokratikus Konzervatív Párt (PCD) előtt.

A legfelsőbb választási tanács adatai szerint hétfő kora estig a választói körzetek 16 százalékában számlálták össze a szavazatokat. Ezekben a körzetekben a szavazásra jogosultak 82 százaléka adta le voksát. A csaknem 3900 szavazóhelyiségből csak tizenegy nem nyithatott ki vasárnap. Valamennyi Matagalpa tartományban volt, amely újabb ellenforradalmi támadások színtere lett. Az amerikaiak által irányított és finanszírozott egykori somozisták három éve szünet nélkül provokálják az ország határkörzeteit, azt a látszatot keltve, hogy a sandinisták nem tudnák úrrá lenni a helyzeten. Az ellenforradalmi incidenseknek eddig több mint hétezren estek áldozatul, az anyagi veszteség pedig meghaladja a 600 millió dollárt. Csupán a CIA által elaknásított nicaraguai kikötők csaknem tízmillió dollár kárt okoztak.

Ami a vasárnapi választások törvényességét és demokratikus légkörét illeti, arról több száz politikai megfigyelő és csaknem ezer újságíró alkothatott személyes tapasztalatokon alapuló képet. Nicaragua most a sandinistákkal a békére szavazott. Mint az El Nuevo Diario hétfői számának szalagcíme hirdeti: „A választásokon győzött a nép.”

Testületileg lemondott a chilei kormány - jelentették be hivatalosan Santiagóban. Hírügynökségek rámutatnak, hogy a kormány távozása a legutóbbi tiltakozási napot kísérő rendőri erőszak légkörében következett be. A kormány szóvivője szerint a döntést mindössze 25 perces rendkívüli ülésen hozták meg, miután Sergio Jarpa kormányfő és belügyminiszter bejelentette: távozni kíván posztjáról. A chilei kormányszóvivő újságírók előtt kijelentette: a kabinet tagjai lemondásukkal lehetőséget kívántak adni Augusto Pinochetnek, hogy „a jelenlegi súlyos helyzetben belátása szerint cselekedjék”. Az elnöki jóváhagyásig - fűzte hozzá a szóvivő - a lemondások nem tekinthetők véglegesnek.

Sergio Jarpa az úgynevezett politikai reformok végrehajtásának felelőse volt, s így kulcsembere a kormánynak. Kinevezése után az úgynevezett „nyitás” jegyében tárgyalásokat kezdett a polgári ellenzék képviselőivel a legkorábban 1989 utánra tervezett „demokratikus átmenetről”; a megbeszélések azonban a junta által szabott, az ellenzék számára elfogadhatatlan feltételek miatt néhány hét után megszakadtak. Jarpa hivatalosan azzal indokolta lemondását, hogy koncepciójába nem tudja beleilleszteni a tényt: az egyház képviselői a közelmúltban, Rómában felvették a kapcsolatot a chilei emigráció sok tagjával, köztük a kommunistákkal is.

Este, miután az utolsó napot választási gyűléseken töltötte, Ronald. Reagan elnök és Walter Mondale, a demokraták jelöltje befejezte kampányát. Bár Mondale a legutóbbi három napban a felmérések szerint ledolgozott valamit hátrányából, továbbra is tíz-tizenöt százalékkal lemaradva követi az elnököt. A három nagy tévéhálózat hétfő reggeli adásában szakértők már azt latolgatták, vajon sikerül-e Ronald Reagannek mind az ötven államban megszereznie a szavazatok többségét, és ezzel győzelmét elsöprővé tennie.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_walter_mondale.jpgWalter Mondale, a Demokrata Párt jelöltje az utolsó kampánygyűlésén

Az amerikai elnökválasztási rendszer közvetett. Végső összevetésben nem az egy-egy jelöltre jutó szavazatok száma dönt, hanem az, hogy az elnöki posztért versengők hány elektort szereznek. Minden államnak meghatározott számú elektora van, népességének lélekszámától függően, s az a jelölt, aki az adott államban megszerzi a többséget, megkapja az összes elektort. Az elnök megválasztásához összesen 270 elektorra van szükség az 538 tagú testületből.

Az amerikai belpolitikai életben igen fontos, bár á külföld kevésbé követi, hogy milyen eredményt hoz majd az elnökválasztással párhuzamosan tartandó kongresszusi szavazás, amelyen a szenátusi helyek egyharmada és valamennyi képviselői mandátum sorsa dől el. A 435 tagú képviselőházban a demokraták most kényelmes, 33 főnyi többséget élveznek. A „Reagan-mozdony” láthatóan húzza magával a republikánusokat, józan becslések szerint mégsem lehet arra számítani, hogy e párt megszerzi magának itt a többséget. Politikai elemzők a jelenleginél 20-25 képviselői hellyel többet ígérnek most Reagan pártjának. A demokraták viszont, megkísérlik megszerezni maguknak a szenátusi többséget is. Itt jelenleg 55-45 az arány a republikánusok javára. Sok államban igen szoros a vetélkedés. Az óvatos becslések azonban nem várnak demokrata többségű szenátust; ehhez az kellene, hogy minden kétesélyes küzdelem Mondale pártjának javára dőljön el.

A mai amerikai elnökválasztásnak érthetően fokozott figyelmet szentelnek szovjet elemzők a hét végén. Legfontosabb kérdésük: lesz-e elegendő realitásérzéke, bátorsága a választások győztesének ahhoz, hogy az emberiség sorskérdéseiben a kölcsönösen elfogadható megegyezéseket keresse?

A Pravda, az SZKP központi lapja terjedelmes írásában megjegyzi, nincs hiány előrejelzésekben. Az esélylatolgatásnál azonban sokkal nagyobb helyet foglal el a szovjet elemzésekben, miként közelítette meg a két jelölt az érdemi kérdéseket, s itt elsősorban arra hívják fel a figyelmet, hogy az álláspontok összemosása nélkül, rendkívül sok konjunkturális elem volt érzékelhető. Ilyennek minősítik Reagan békeretorikáját, de egyúttal arra is utalnak, hogy Mondale több kérdésben harciasabbnak kívánt mutatkozni a jelenlegi elnöknél. Ami Moszkva álláspontját illeti, mint Borisz Ponomarjov, az SZKP KB titkára fejtette ki a napokban, az mentes mindenfajta konjunkturális hullámzástól. A Szovjetuniónak a legkülönbözőbb adminisztrációkkal volt dolga az elmúlt fél évszázadban, s a tapasztalatok tanúsítják, ha amerikai részről a realizmus, a felelős magatartás érvényesült, akkor normális kapcsolatok alakultak ki, s ez kedvezően tükröződött a világhelyzetben.

Az amerikai mozik bemutatják az Ütközetben eltűnt című amerikai akciófilmet, melynek főszereplője Chuck Norris.

Az ekkor negyvennégy éves színésznek ez volt a 12. filmje. A film igazándiból attól híresült el, hogy az első és a második Rambo filmek közé esett időrendben. A vietnami háborúról szóló filmek ekkor kezdték Hollywoodban a fénykorukat élni. James Cameron Rambo-forgatókönyve inspirálta a Cannon csoport képviselőit, akik aztán villámgyorsan legyártották és kiadták az Ütközetben eltűnt című film első két részét, éppen két hónappal a Rambo kiadása előtt, hogy így elkerüljék a szerzői jogok megsértésének pereit. A kritikusok túlnyomóan negatív fogadtatása ellenére a film kereskedelmileg sikeres volt, és Chuck Norris egyik legnépszerűbb filmjévé vált. A villámhatáridőhöz villám költségvetés dukált a nagy sietség miatt; mindössze nem egészen másfél millió dollárt szántak a film elkészítésére. Összehasonlításképpen a két évvel korábban készült Rambo első része több, mint 14 millió dollárból készült el...

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_chuck_norris.jpgChuck Norris a filmben

november 6.

A Nagy Októberi Szocialista Forradalom 67. évfordulója alkalmából Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke és Lázár György, a Minisztertanács elnöke táviratot küldött Moszkvába Konsztantyin Csernyenkónak, a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottsága főtitkárának, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnöksége elnökének és Nyikolaj Tyihonovnak, a Szovjetunió Minisztertanácsa elnökének.

A Nagy Októberi Szocialista Forradalom 67. évfordulója tiszteletére reggel a Parlament előtt, a Kossuth Lajos: téren ünnepélyes külsőségek között, katonai tiszteletadással felvonták a Magyar Népköztársaság állami zászlaját. Csapatzászlóval sorakozott fel a díszszázad, majd kürtszó jelezte a budapesti helyőrségparancsnok érkezését, aki - meghallgatva az egységparancsnok jelentését - ellépett a katonák sorfala előtt. Ezután díszőrök kíséretében vitték az árbochoz az állami zászlót, s a Himnusz hangjai, valamint a katonák tiszteletadása közepette vonták fel. Az ünnepség befejezéseként a díszszázad és a zenekar díszmenetben vonult el az állami zászló előtt.

A gellérthegyi Felszabadulási Emlékműnél ugyancsak katonai tiszteletadással vonták fel a magyar nemzeti lobogót és a munkásmozgalom vörös zászlaját.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_gellerthegy.jpgA gellérthegyi Felszabadulási Emlékműnél katonai tiszteletadással vonták fel a magyar nemzeti lobogót és a munkásmozgalom vörös zászlaját. A szobor talapzatát virágokkal borították el a fővárosi üzemek, intézmények, hivatalok dolgozói és a budapesti fiatalok küldöttei

A Nagy Októberi Szocialista Forradalom 67. évfordulója tiszteletére a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága, a Minisztertanács és a Hazafias Népfront Országos Tanácsa koszorúzási ünnepséget rendezett Budapesten, a Felvonulási téren, a Lenin-emlékműnél. A magyar és szovjet zászlókkal, valamint a nemzetközi munkásmozgalom vörös lobogóival díszített térén a fővárosi dolgozók, fiatalok több százas serege gyűlt össze az ünnepi eseményre. A szoborral szemben csapatzászlóval felsorakozott a magyar néphadsereg díszszázada. Pontosan 10 órakor kürtszó jelezte az ünnepség kezdetét, majd a díszszázad parancsnoka jelentést tett Losonczi Pálnak, az Elnöki Tanács elnökének, az MSZMP Politikai Bizottsága tagjának; aki ezután - Czinege Lajos hadseregtábornok, honvédelmi miniszter társaságában - ellépett a katonák sorfala előtt.

A szovjet és a magyar himnusz elhangzása után a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága nevében Kádár János, a Központi Bizottság első titkára és Németh Károly, a Központi Bizottság titkára, a Politikai Bizottság tagjai helyeztek koszorút a szobor talapzatára.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kadar_janos_nemeth_karoly.jpgKádár János és Németh Károly megkoszorúzza a Lenin-szobrot

Az Elnöki Tanács koszorúját Losonczi Pál és Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke helyezte el. A Minisztertanács nevében Lázár György, a kormány elnöke és Sarlós István miniszterelnök-helyettes; az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai koszorúztak.

A Szovjetunió magyarországi nagykövetsége képviseletében Vlagyimir Bazovszkij nagykövet, Ivan Aboimov követ-tanácsos és Vlagyimir Zotov ezredes, katonai és légügyi attasé helyezett el koszorút. A budapesti diplomáciai testületek koszorúját Francisco de Assis Grieco, a Brazil Szövetségi Köztársaság, Ondrej Durej, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság, Milovan Zidar, a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövete, továbbá Ján Franko mérnök vezérőrnagy, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság budapesti nagykövetségének katonai és légügyi attaséja, valamint Marijan Mozgon ezredes, a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövetségének katonai és légügyi attaséja helyezte el.

A társadalmi és tömegszervezetek képviseletében Kállai Gyula, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának elnöke, Méhes Lajos, a Szakszervezetek Országos Tanácsának főtitkára, Fejti György, a KISZ Központi Bizottságának első titkára, Varga László, a Magyar Úttörők Szövetségének főtitkára, Ispánovits Márton, a Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetségének főtitkára és Apró Antal, a Magyar-Szovjet Baráti Társaság elnöke koszorúzott.

A fegyveres erők nevében Czinege Lajos, Horváth István belügyminiszter és Borbély Sándor, a munkásőrség országos parancsnoka helyezett el koszorút.

Az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport képviseletében Konsztantyin Kocsetov vezérezredes, a déli hadseregcsoport parancsnoka, Anatolij Makunyin vezérőrnagy és Alekszej Gyemidov altábornagy koszorúzott.

Budapest Főváros Tanácsa koszorúját Szépvölgyi Zoltán elnök és Farkasinszky Lajos elnökhelyettes helyezte el. A szobor talapzatát virágokkal borították el a fővárosi üzemek, intézmények, hivatalok dolgozóinak és a budapesti fiataloknak a küldöttei is.

Az ünnepi eseményen részt vett politikai és társadalmi életünk több magas rangú személyisége. Ott volt a budapesti diplomáciai képviseletek sok vezetője és tagja.

A koszorúzási ünnepség az Internacionálé hangjaival és a katonai díszszázad elvonulásával ért véget.

Országszerte folytatódtak azok az ünnepségek, amelyek november 7-ét, a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 67. évfordulóját köszöntik. A szokáshoz híven a Népköztársaság Elnöki Tanácsa ez évben is kitüntette a társadalmi és gazdasági munkában élen járó dolgozókat.

Délelőtt 10 órakor sok száz résztvevő jelenlétében koszorúzás kezdődött Békéscsabán, a Lenin-szobornál. Az ünnepélyes őrségváltás után a magyar és a szovjet himnusz, valamint egy szavalat következett. Elsőként Nagy Jenő, a megyei pártbizottság titkára és Gyulavári Pál, a megyei tanács elnöke helyezték el a hála virágait a szobor talapzatánál. Ezután Tóth Jolán, a vároái pártbizottság titkára és Sasala János, a városi tanács elnöke, majd pedig a megyei és helyi társadalmi szervek, tömegszervezetek, intézmények, továbbá a fegyveres erők és testületek képviselői koszorúztak.

A szovjet hősök temetőjében 11 órától került sor hasonló rendezvényre. Itt a Békéscsabai Konzervgyár fiataljai irodalmi összeállítással emlékeztek meg a leningrádi blokád és a város körüli harcok áldozatairól. A koszorúk elhelyezése után az Internacionálé hangjaival ért véget a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 67. évfordulója alkalmából tartott koszorúzási ünnepség.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_bekescsabai_koszoruzas.jpgKoszorúzás Békéscsabán a Lenin-szobornál

Bensőséges ünnepségen emlékeztek meg délelőtt az MSZMP Komárom megyei bizottságának székházában a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 67. évfordulójáról. Antalóczy Albert, a megyei pártbizottság első titkára néhány szóval felidézte a meghatározó jelentőségű történelmi eseményeket, majd a Munka Érdemrend arany, ezüst és bronz fokozatát átadta azoknak a pártmunkásoknak, akik kiemelkedő eredményeket értek el.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_komarom_megyei_unnepseg.jpgA kitüntetettek egy csoportja

A Nagy Októberi Szocialista Forradalom 67. évfordulója alkalmából koszorúzási ünnepséget rendeztek délután Pécsett a megyei partbizottság épülete mellett lévő Lenin-szobornál. Elsőként az MSZMP Baranya megyei és Pécs városi Bizottsága nevében dr. Jerszi István, megyei titkár és Szentirányi József, a Pécs városi Pártbizottság első titkára helyezett el koszorút a szobornál. A Baranya megyei és a Pécs városi Tanács képviseletében Horváth Lajos megyei és Piti Zoltán városi elnök koszorúzott, majd a KISZ, a társadalmi, a tömegszervezetek és a fegyveres testületek képviselői helyezték el a koszorúkat az emlékmű talapzatán.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_pecsi_koszoruzas.jpgHorváth Lajos és Piti Zoltán koszorúz

Délután Székesfehérvárott is koszorúzási ünnepséget tartottak a Béke téri szovjet hősi temetőben, Fejér megye és a megyeszékhely párt-, társadalmi szervei és a város lakossága.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_szekesfehervari_koszoruzas.jpgTakács Imre, a Fejér megyei pártbizottság első titkára és Seres József, a székesfehérvári pártbizottság első titkára helyezi el a megemlékezés koszorúját

Pontosan 10 órakor a vezényszó elhangzása után díszzászlóalj tisztelgett Elkán Károly ezredesnek, helyőrségparancsnoknak, és ezzel megkezdődött Debrecenben a felszabadulási emlékmű előtt a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 67. évfordulója alkalmából rendezett koszorúzási ünnepség.

A magyar és a szovjet himnusz elhangzása után a tisztelet és a megemlékezés koszorúját helyezte el az emlékmű talapzatán a pártbizottságok nevében Sikula György, az MSZMP KB tagja, a megyei pártbizottság első titkára, dr. Postás Sándor, a Debrecen városi pártbizottság első titkára. A tanácsok .dolgozóinak nevében dr. Szabó Imre, a megyei és dr. Ács István, a városi tanács elnöke koszorúzott. A Szovjetunió debreceni főkonzulátusa nevében I. G. Baljaszinszkij főkonzul és munkatársai, a társadalmi és tömegszervezetek képviselői nevében dr. Alberth Béláné, a Hazafias Népfront megyei bizottságának titkára, Szendi Sándor, a Szakszervezetek Megyei Tanácsa vezető titkára és Koósné Török Erzsébet, a KISZ megyei bizottságának első titkára koszorúzott. A magyar fegyveres erők képviselőinek koszorúját Elkán Károly ezredes, helyőrségparancsnok, Kollár János megyei rendőr-főkapitány és Garai Sándor, a munkásőrség megyei parancsnoka helyezte el az emlékmű talapzatán. A Varsói Szerződés értelmében ideiglenesen hazánkban tartózkodó szovjet alakulatok nevében Szamarin, Jevtusevszkij, Lazebnij és Gyekin főtisztek koszorúztak.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_debreceni_koszoruzas.jpgSikula György és dr. Postás Sándor koszorúz a felszabadulási emlékműnél

Koszorúzási ünnepséget tartottak a Nagy Októberi Szocialista Forradalom győzelmének 67. évfordulója alkalmából Nyíregyházán, a Lenin téren. Katonai tiszteletadás mellett helyezték el a hála és kegyelet virágait a Lenin-szobornál a megyei és a városi pártbizottság, a megyei és a városi tanács, a Hazafias Népfront, a szakszervezetek megyei tanácsa, a KISZ megyei és városi bizottsága, a szovjet helyőrség a fegyveres testületek képviselői, a Taurus, a KEMÉV, a MÁV, az ÉPSZEH, az Elekterfém Szövetkezet dolgozóinak képviselői.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_nyiregyhazi_koszoruzas.jpgA tisztelet, a hála és a megemlékezés pillanatai Nyíregyházán

A Nagy Októberi Szocialista Forradalom 67. évfordulója alkalmából koszorúzási ünnepséget rendeztek Győrött a Szabadság téren. A Magyar Szocialista Munkáspárt Győr-Sopron megyei-, Győr városi Bizottságának koszorúját Háry Béla, a megyei pártbizottság első titkára, Lakatos László, a várost pártbizottság első titkára, a Győr-Sopron megyei-, a Győr városi Tanács koszorúját Lombos Ferenc megyei-, Zámbó József városi tanácselnök helyezte el az emlékmű talapzatán. Ez után a hazánkban ideiglenesen állomásozó szovjet csapatok, a KISZ, az SZMT, a Hazafias Népfront, a fegyveres erők és testületek képviselői koszorúztak, majd a munkásmozgalom régi harcosai, a győri gyárak és intézmények dolgozói helyezték el az emlékműnél a kegyelet virágait.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_gyori_koszoruzas.jpgKoszorúzás Győrben

Koszorúzási ünnepséget tartottak a Nagy Októberi Szocialista Forradalom győzelmének 67. évfordulója alkalmából Egerben is. A felszabadulási emlékműnél Virág Károly, a megyei pártbizottság titkára és Németh László, a városi pártbizottság első titkára helyezte el a megemlékezés és a hála koszorúját.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_egri_koszoruzas.jpgVirág Károly, a megyei pártbizottság titkára és Németh László, a városi pártbizottság első titkára koszorúz Egerben

Kecskeméten délelőtt a Lenin-szobornál rendeztek koszorúzási ünnepséget a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 67. évfordulóján. A megyei pártbizottság nevében Romány Pál, az MSZMP KB tagja, a megyei pártbizottság első titkára és Terbe Dezső, a megyei pártbizottság titkára helyezte el az emlékezés koszorúit. Bács-Kiskun megye tanácsa nevében dr. Gajdócsi István megyei tanácselnök, Tohai László, a megyei tanács általános elnökhelyettese, és Horváth Ignác, az apparátusi pártbizottság titkára koszorúzott. A fegyveres erők, a megye társadalmi és tömegszervezeteinek vezetői, s az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet alakulatok parancsnokai is koszorút helyeztek él az emlékmű talapzatánál. Virággal fejezték ki tiszteletüket a város üzemeinek és intézményeinek dolgozói is.

A megye számos településén ugyancsak megkoszorúzták a Nagy Októberi Szocialista Forradalom emlékét idéző szobrokat, a szovjet hősi emlékműveket, és a megye valamennyi nagyobb üzemében és intézményében megemlékezéseket tartottak az évfordulón.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kecskemeti_koszoruzas.jpgKoszorúzás Kecskeméten

A Nagy Októberi Szocialista Forradalom 67. évfordulója alkalmából koszorúzási ünnepséget rendeztek délelőtt Szombathelyen a Március 15. téri Lenin szobornál, a Pelikán parki és az új perinti szovjet hősi emlékműveknél.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_szombathelyi_koszoruzas.jpgSzombathelyen, a Lenin szobornál rendezett koszorúzási ünnepség

Veszprémben, a megújult Lenin-téren koszorúzási ünnepséget rendeztek a NOSZF 67. évfordulója alkalmából. A részt vevő népes tömeget magyar és szovjet zenekarok térzenéje fogadta. Az ünnepség kezdetét harsonák hangja adta tudtuk Ezt követően hangzott el a magyar és a szovjet Himnusz.

Lenin szobrának talapzatán a tisztelgés koszorúit helyezték el a megye és Veszprém város párt-, állami és társadalmi szerveinek képviselői. A pártszervezetek nevében Szabó Gyula, a megyei, és Pinkavölgyi Attila, a városi pártbizottság titkára koszorúzott. Őket az államigazgatási szervek képviseletében Gyuricza László, a megyei, és Maróti Rezső, a Veszprém városi Tanács elnöke követte. A társadalmi és tömegszervezetek nevében Tóth Ilona, az SZMT vezető titkára, Szilágyi Attila, a KISZ MB titkára, Kiss Gyula, a HNF megyei bizottságának titkárhelyettese és Kozma Istvánné, a 3. számú iskola MSZBT-tagcsoportjának elnöke koszorúzott. A fegyveres testületek koszorúját Komáromi István vezérőrnagy, Farkas József rendőr ezredes, és Renczes Ferenc, a munkásőrség megyei parancsnokhelyettese kísérte. Koszorút helyeztek el a talapzaton a Varsói Szerződés értelmében ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet hadsereg magasabb egységének képviselői, Ny I. Zvincsukov ezredes vezetésével. A szobor tövéhez virágot helyeztek el a veszprémi úttörőcsapatok képviselői is. Az ünnepség az Internacionálé hangjaival ért véget.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_veszpremi_koszoruzas.jpgA megyei és a városi pártbizottság nevében Szabó Gyula és Pinkavölgyi Attila koszorúzott

Zalaegerszegen, a zászlódíszbe öltözött Lenin úton katonai tiszteletadással egybekötött koszorúzási ünnepségre került sor a Lenin-szobornál. A magyar és szovjet himnusz elhangzása után dr. Karvalits Ferenc, a megyei pártbizottság titkára és dr. Lendvai Miklós, a zalaegerszegi városi pártbizottság első titkára helyezte el a párt koszorúját a szobor talapzatán. Újvári Sándor, a megyei tanács elnöke és dr. Kustos Lajos, a zalaegerszegi városi tanács elnöke a tanácsok, Joszif Giga és Pavel Marabtov pedig a szovjet hadsereg képviseletében koszorúzott. Ezt követően a fegyveres erők és testületek, a tömegszervezetek és mozgalmak megyei és városi vezetői, az Alugépgyár, a tanintézeti pártbizottság, a Magyar Hűtőipar egerszegi gyára, a zalaegerszegi tsz, a Hevesi Sándor Színház és a Ságvári gimnázium képviselői helyezték el koszorúikat a szobornál. A koszorúzási ünnepség az Internacionálé hangjaival ért véget.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_zalaegerszegi_koszoruzas.jpgA megyeszékhelyi Lenin-szobornál a párt képviseletében dr. Karvalits Ferenc, a megyei pártbizottság titkára és dr. Lendvai Miklós, a városi pártbizottság első titkára koszorúzott

Az Elnöki Tanács a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 67. évfordulója alkalmából kitüntetéseket adományozott párt-, állami, társadalmi és tömegszervezeti tisztségviselőknek, aktivistáknak, a fizikai és szellemi alkotó munkában élen járó dolgozóknak eredményes munkájuk elismeréseként.

A kitüntetettek egy csoportjának Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, az Országház kupolacsarnokában nyújtotta át a magas kitüntetéseket. Az ünnepségen jelen volt Lázár György, a Minisztertanács elnöke, Németh Károly, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, a Politikai Bizottság tagjai és Katona Imre, az Elnöki Tanács titkára, Losonczi Pál ünnepi beszédében egyebek között szólt arról, hogy a világ haladó erőinek legnagyobb ünnepén a földkerekség életében, az emberiség haladásában új korszakot nyitó történelmi eseményre, a Lenin vezette Nagy Októberi Szocialista Forradalomra emlékezünk. 1917 októberének napjára, amely feltárta a dolgozó emberiség előtt a szabad és független élet, a társadalmi felemelkedés, lehetőségének útját. Azóta nagyot lépett előre az emberiség.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_parlamenti_unnepseg.jpgAz ünnepség a Parlament kupolacsarnokában

Ezekben a napokban a főváros kerületeiben és a megyékben aktívaértekezleteken, nagygyűléseken, díszünnepségeken emlékeztek a világtörténelmet formáló eseményre, az első szocialista állam hősi küzdelmeire, arra a folyamatra, amely a szocialista világrendszer kialakulásához vezetett. A megyék, a városok, a települések, a fővárosi kerületek vezetői és a lakosság mindenütt lerótta kegyeletét a hazánk felszabadításáért életüket áldozott szovjet katonák emlékműveinél; a vállalatoknál, intézményeknél a párt-, a társadalmi és a tömegszervezetek tisztségviselőit, aktivistáit részesítették elismerésben kiemelkedő, eredményes munkájukért.

A koszorúzási ünnepségek sorában Budapesten az I. kerületben a gellérthegyi felszabadulási emlékműnél, a XI. kerületben a Gellért téri felszabadulási emlékműnél, az Osztapenko-szobornál és a Mezőkövesd utcai emléktáblánál, a XVIII. kerületben a Kossuth téri szovjet hősi emlékműnél és a Steimmetz-szobornál, a XIII. kerületben a Béke téren a Béke és Barátság szobornál, a X. kerületben a Pataky téri szovjet hősi emlékműnél, a II. kerületben a Tárogató úti szovjet hősi emlékműnél és a Mártírok úti emlékműnél, a XIV. kerületben a Columbus utcai pártszékház falán elhelyezett emléktáblánál és a Szitakötő utcai munkásmozgalmi emlékműnél helyezték el koszorúikat a helyi párt-, állami, társadalmi és tömegszervezetek vezető képviselői, a kerületek dolgozói és tanulói. Megkoszorúzták a szovjet hősi, illetve felszabadulási emlékműveket a XII. kerületi Rege és Csörsz parkban, a XX. kerületi Emlékezések terén és a Hősök terén, a III. kerületben Csillaghegyen és az Óbudai temetőben, a IV. kerületben az István téren, az V. kerületben a Szabadság téren és a Vigadó téren, a VIII. kerületben a Mező Imre úti temetőben, a XVI. kerületben a Hősök terén, a XVII. kerületben a Ferihegyi úton, a XIX. kerületben a Lenin téren, a XXI. kerületben a Csepeli temetőben, továbbá az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport egyik alakulatának laktanyájában. Az ünnepségeken több helyütt részt vettek a kerületi MHSZ, illetve a szovjet déli hadseregcsoport képviselői is.

A megyékben a szovjet hősi emlékműveknél ugyancsak elhelyezték a megemlékezés koszorúit a helyi párt-, állami, társadalmi és tömegszervezetek vezetői, a dolgozók, a tanulók és a lakosság képviselői.

A Honvédelmi Minisztériumban kitüntetési és előléptetési ünnepséget tartottak. A Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa eredményes munkájuk elismeréseként Vörös Csillag Érdemrenddel tüntetett ki négy főtisztet, 14-en részesültek Kiváló Szolgálatért Érdemrend kitüntetésben, négy alezredest ezredessé léptettek elő. A kitüntetéseket, előléptetéseket Czinege Lajos hadseregtábornok, honvédelmi miniszter nyújtotta át.

Az Igazságügyi Minisztériumban dr. Markója Imre miniszter 19 igazságügyi dolgozónak a Munka Érdemrend különböző fokozatait, 67-nek a Kiváló Munkáért kitüntető jelvényt, a Kiváló Társadalmi Munkáért Érmet, A Haza Szolgálatáért Érdemérmet és a Közbiztonsági Érem arany fokozatát adta át.

A Pénzügyminisztériumban Hetényi István miniszter a pénzügyi tárca területén a munkában élenjáró dolgozóknak nyújtott át kitüntetéseket. Négyen a Munka Érdemrend arany, nyolcán az ezüst, kilencen pedig bronz fokozatát vehették át. Egy dolgozó kapta a Kiváló Szolgálatért Érdemrendet, Kiváló Munkáért kitüntetésben 38-an részesültek.

A Külkereskedelmi Minisztériumban tartott ünnepségen Veress Péter miniszter társadalmi munkájuk és eredményes szakmai tevékenységük elismeréseként nyújtott át kitüntetéseket az ágazat érdemes dolgozóinak: hárman kapták meg a Munka Érdemrend arany, egy dolgozó pedig ezüst fokozatát. Tízen Kiváló Munkáért kitüntetésben részesültek. Az Építésügyi és Városfejlesztési Minisztériumban Somogyi László miniszter 12 dolgozónak a Munka Érdemrend arany, 34-nek ezüst, 28-nak pedig bronz fokozatát adta át kiemelkedő munkájuk elismeréseként. Kiváló Munkáért kitüntetésben 22-en részesültek.

A Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztériumban Váncsa Jenő miniszter adott át kitüntetéseket a tárca dolgozóinak. A Munka Érdemrend arany fokozatát nyolcán, ezüst fokozatát 17-en, bronz fokozatát pedig 19-en vehették át. Kiváló Munkáért miniszteri kitüntetésben 21-en részesültek. A Legfelsőbb Bíróságon dr. Szilbereky Jenő, a Legfelsőbb Bíróság elnöke adta át az Elnöki Tanács által adományozott és a Kiváló Munkáért kitüntetéseket.

Ünnepséget tartottak a SZOT székházában is, ott Méhes Lajos, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a SZOT főtitkára nyújtott át kitüntetéseket. A szakszervezeti mozgalomban végzett kiemelkedő munkájuk elismeréséül a Munka Érdemrend arany fokozatát 9-en, ezüst fokozatát 65-en, bronz fokozatát pedig 76-an kapták.

A KNEB székházában tartott ünnepségen Szakali József, a Központi Népi Ellenőrzési Bizottság elnöke átadta a Munka Érdemrend arany fokozatát egy, ezüst fokozatát öt, bronz fokozatát pedig négy személynek. A Kiváló Munkáért kitüntetést 27-en, a Kiváló Társadalmi Munkáért kitüntetést 96-an vették át.

A SZÖVOSZ-ban rendezett ünnepségen is kitüntetéseket nyújtottak át. ötvenegyen részesültek a Munka Érdemrend arany, ezüst, illetve bronz fokozatában, 340-en a Kiváló Szövetkezeti Munkáért kitüntetésben részesültek. Kiemelkedő szövetkezeti munkásságuk elismeréseként 52-en miniszteri kitüntetéseket kaptak. Valamennyit Szlamenicky István elnök adta át.

Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió budapesti nagykövete fogadást adott a nagykövetségen. A fogadáson részt vett Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára, Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke, Lázár György, a Minisztertanács elnöke, Aczél György, Benke Valéria, Gáspár Sándor, Havasi Ferenc, Korom Mihály, Maróthy László, Méhes Lajos, Németh Károly, Óvári Miklós és Sarlós István, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai, Gyenes András, a Központi Ellenőrző Bizottság elnöke, Szűrös Mátyás, a Központi Bizottság titkára és Apró Antal, az országgyűlés elnöke.

A meleg, baráti légkörű fogadáson jelen volt az MSZMP Központi Bizottsága, az Elnöki Tanács és a kormány több tagja, továbbá a politikai, a gazdasági, a társadalmi és a kulturális élet több más vezető személyisége. Részt vett a fogadáson a budapesti diplomáciai képviseletek sok vezetője és tagja is.

Fontos állomásához érkezett a külföldön is jól ismert hazai autóbuszgyártó üzem élete; a világhírű Ikarus gyárban ebből az alkalomból tartottak ünnepséget. Kedden legördült az Ikarus székesfehérvári gyárában a futószalagról a felszabadulás óta készült kétszázezredik autóbusz. A székesfehérvári gyár kollektívája a járművet ünnepélyesen adta át a 20-as Volánnak. Hasonló házi ünnepséget rendeztek Budapesten a mátyásföldi gyárban, ahol egy-egy Ikarus 284 típusú toló-csuklós autóbusz kulcsait nyújtották át a Volán és a Budapesti Közlekedési Vállalat képviselőinek. Átadták az új konstrukciójú, 400-as városi autóbuszcsalád első járművét is, amelynek sorozatgyártását az évtized második felében kezdik meg.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_ikarus.jpgA jubileumi, 200 ezredik 256-os autóbusz ünnepélyes átadása Székesfehérváron

A jövőre fennállásának 90. évfordulóját ünneplő Ikarus legnagyobb hazai és nemzetközi sikereit a hatvanas évek közepe óta érte el, amikor megjelent a világpiacon a 200-as típuscsaláddal. Ezekből a járművekből eddig összesen 126 ezret szereltek össze. A vállalat fővárosi és vidéki üzemeiben - köztük a székesfehérvári gyárban - a központi járműfejlesztési programban a hetvenes évek közepén átfogó rekonstrukció valósult meg, s ennek nyomán lényegesen nőtt a gyártókapacitás. A gyors termelésfelfutást jellemzi, hogy az elmúlt nyolc évben több mint százezer korszerű, külföldön is keresett autóbusz gördült le a futószalagokról. A gyár és termékeinek fejlődését nagymértékben segítette és segíti ma is a KGST-országokkal kialakított két- és többoldalú kooperáció és gyártásszakosítás.

Újabb kereskedelmi létesítménnyel gazdagodott Budapest: a Budaörsi úton megnyílt a nagyobb termelők közös beruházásában épült virágcsarnok. Eddig a Tolbuhin körúti Nagyvásárcsarnokban és a környező utcákban rossz körülmények között zajlott a virágkereskedelem, a piac rendje felborult, ellenőrizhetetlenné, áttekinthetetlenné vált. Ezért 1981-ben a virágtermelésben és -értékesítésben országosan is meghatározó szerepet játszó szövetkezetek és vállalatok úgy határoztak, hogy gazdasági társaságot létrehozva megépítik az új és végleges nagykereskedelmi centrumot.

Az egyszintes, galériás csarnok építéséhez a fővárosi tanács 12 millió forintos támogatást nyújtott, a Flóra-coop egyesülés tagjai 86 millió forintot adtak a beruházáshoz. A csarnokban nemcsak az egyesülés társtulajdonosai, hanem a magántermelők is helyet kaptak. Az új virágcsarnok a nagykereskedelmi és az elosztó szerepén kívül a legkorszerűbb piaci igényeket is kielégíti. Légkondicionált, tágas eladótérben találkozhatnak majd az eladók és a vevők. A virágpiac létrehozásával az egyesülésben részt vevők szeretnék a lánckereskedelem lehetőségét csökkenteni, közvetlen kapcsolatra adva módot a termelők és a kereskedők között. A virágcsarnok csütörtökön nyitja meg kapuit a termelők és a vásárlók előtt.

Ünnepi külsőt öltöttek a szovjet városok, falvak - az ország köszönti legnagyobb ünnepét, a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 67. évfordulóját. Kedden a Kreml Kongresszusi Palotájában ünnepi ülésen emlékeztek meg a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 67. évfordulójáról. Az elnökségben foglaltak helyet Konsztantyin Csernyenkóval, az SZKP KB főtitkárával, államfővel az élen a szovjet párt és állam vezetői. A díszünnepség szónoka Andrej Gromiko, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, első miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter volt.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_moszkva.jpgMoszkva ünnepi fényei

Az évforduló előestéjén Moszkvában közzétették az Állami díj idei kitüntetettjeinek névsorát. Az állami díjasok között van Andrej Gromiko, az SZKP KB PB tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsa elnökének első helyettese, a Szovjetunió külügyminisztere. Gromiko A külföldi tőkeexpanzió története és jelene című, 1982-ben megjelent könyvéért kapta a magas elismerést.

A díjazottak listáján több más, Magyarországon is jól ismert név van. Állami díjat kapott a világhírű szovjet filmrendező, Szergej Bondarcsuk, aki a Vörös harangok című filmjéért érdemelte ki a kitüntetést. Jevgenyij Jevtusenko a Mama és a neutronbomba című verses elbeszéléséért kapta meg az Állami díjat. Alekszandr Fjodorovics építészmérnök a leningrádi tengeri kikötő építészeti megoldásáért kapott díjat.

A tudományos és műszaki élet területén Állami díjjal tüntették ki egyebek között a Bajkál-Amur vasútvonal építésénél használt új hídépítési módszer megtervezőit, valamint a folyamatos gázvezeték-építés módszerének kidolgozóit. Ez utóbbi eljárás tette lehetővé a Szibériát Nyugat-Európával összekötő gázvezeték határidő előtti átadását.

Kedden a TASZSZ szovjet hírügynökség külföldi tudósítói részletes beszámolókat küldtek a világ sok országából a Nagy Októberi Szocialista Forradalom évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésekről.

A prágai művelődési palotában kedd este ünnepi nagygyűlés volt. Az elnökségben foglalt helyet Gustáv Husák, a CSKP KB főtitkára, köztársasági elnök, valamint az ország politikai és társadalmi életének több más vezetője. Jan Fojtik, a CSKP KB Elnökségének póttagja, a KB titkára mondott ünnepi beszédet.

Várnában baráti találkozót rendeznek az oda érkező szovjet hajók tengerészeinek részvételével.

Ulánbátorban a hagyományos szovjet-mongol barátsági hónap záróakkordjaként barátsági nagygyűlésen, Havannában és Phenjanban ünnepi gyűléssel emlékeztek meg az ünnepről.

Hanoiban szovjet filmhét kezdődött, ahol az elmúlt évek termésén kívül a legújabb szovjet filmeket is bemutatják.

Szovjet dokumentumfilmeket bemutató seregszemle kezdődött a Jemeni Népi Demokratikus Köztársaság fővárosában, Adenben.

Az ENSZ székhelyén ugyancsak megemlékeztek az Októberi Forradalom évfordulójáról. Az alkalomból rendezett estélyen az ENSZ titkárságának tisztségviselői, az ENSZ-tagállamok misszióinak képviselői és amerikai közéleti személyiségek vettek részt.

Indiában az évforduló alkalmából az Októberi Forradalommal foglalkozó könyv jelent meg, Manilában, pedig fotókiállítás nyílt.

Új-Delhiből érkező jelentések szerint a kormány intézkedéseinek nyomán az indiai fővárosban keddre helyreállt a rend, és normalizálódik a helyzet az ország valamennyi városában. A kijárási tilalmat a városok többségében az éjszakai órákra korlátozták. A kormány hétfő este gazdasági csomagtervet fogadott el a vallási-etnikai zavargások károsultjainak pénzügyi megsegítéséről: tízezer rúpia kártérítést kapnak azok a családok, amelyeknek valamely tagja áldozatául esett a zavargásoknak.

Az Indiai Kommunista Párt teljes mértékben támogatja a kormánynak a rend és a törvényesség helyreállítását célzó intézkedéseit - jelentette ki Radzsesvara Rao, az Indiai Kommunista Párt főtitkára. Nyilatkozatában leszögezte: az erőszak és a rendzavarás azoknak a soviniszta, szakadár erőknek a kezére játszik, amelyek India egysége elleni terveket dédelgetnek. Ezek az erők az ország feldarabolásáért készek a nemzetközi imperializmus segítségét is igénybe venni.

Eltérítették Teheránba kedd hajnalban a szaúdi légitársaság London és Ríjad között közlekedő repülőgépét. Az iráni biztonsági erők egységei délelőtt letartóztatták a géprablókat, s kiszabadították az utasokat és a személyzetet.

Reggel 6 órakor - magyar idő szerint délben - megnyíltak az első szavazóhelyiségek az Egyesült Államok keleti partvidékének államaiban. Megkezdődtek a választások. Az ország méretei miatt a szavazás, bár mindenütt este 8-kor lezárják az urnákat, elhúzódik: a Csendes-óceán-parti államokban magyar idő szerint szerda reggel 6-ig, a Hawaii-szigeteken még szerda reggel 8-ig is lehet szavazni. Miután az első államokban véget ér a szavazás, a lehetséges 538 elektorból 334 sorsa válik ismertté. Ha minden úgy történik, mint azt a közvélemény-kutatások sugallják, akkor a nagy tévétársaságok már ezek összeszámlálása után bejelenthetik: Ronald Reagan megszerezte az újjáválasztásához szükséges elektori szavazatokat, s újabb négy évre ő az Egyesült Államok elnöke. Mindenesetre ezúttal magyar idő szerint szerda hajnalig semmiféle részlet nem válik ismertté. A mostani választáskor nemcsak az Egyesült Államok jövőbeli elnökének személye dől el: tizenhárom kormányzót, harminchárom szenátort is választanak, és megválasztják a 435 tagú képviselőházat is.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_amerikai_elnokvalasztas.jpgA régi hagyomány szerint Dixville Notch lakói - harminc szavazópolgár - elsőnek adta le voksát. Mint a kiírásból látható: Reagan itt „abszolút” győzelmet aratott

A november 4-i szavazás első részeredményeinek ismeretében Daniel Ortega, a Sandinista Nemzeti Felszabadítási Front (FSLN) elnökjelöltje managuai sajtóértekezletén kijelentette, hogy a választásokon való tömeges részvétel a forradalom és a politikai pluralizmus támogatása, az ellenforradalom kudarca. A kedd reggeli részeredmények szerint a választói körzetek mintegy 40 százalékában leadott szavazatok összeszámlálása után továbbra is az FSLN vezet 68 százalékkal. Második helyre a Demokratikus Konzervatív Párt (PCDN) került (12,3 százalékkal), megelőzve a Független Liberális Pártot (PLI) (10,6 százalék).

Elégedetten nyilatkozott a nicaraguai választásokról a Szocialista Internacionálé latin-amerikai szervezetének elnöke. Pena Gomez - aki megfigyelőként tartózkodik Nicaraguában - súlyos hibának minősítette a jobboldali ellenzék vezető erejének azt a döntését, hogy nem vesz részt a választásokon. Thorvald Stoltenberg volt norvég hadügyminiszter, aki Willy Brandtnak, a Szocialista Internacionálé elnökének megbízottjaként érkezett Managuába, szintén kedvező véleményt nyilvánított a választásokról.

A nicaraguai választás rendkívül szervezetten, nagy érdeklődés közepette folyt, s csak remélhető, hogy ezek után az Egyesült Államok felülvizsgálja Nicaraguában követett politikáját - jelentette ki az Osztrák Szocialista Párt nemzetközi titkára, Peter Jankowitsch, aki megfigyelőként Managuában tartózkodik.

A Spanyol Kommunista Párt nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a nicaraguai nép szabad akaratából jelölte meg jövője útját. A Portugál Kommunista Párt nyilatkozatában megállapította, hogy a nicaraguai választás nem csupán a nemzeti forradalom megerősödését mutatja, hanem egyben méltó válasz Washingtonnak is.

A hét eleje nicaraguai krónikájához tartozik: az országba behatolt ellenforradalmárokkal való egyik összecsapásban életét vesztette Enrique Schmidt parancsnokhelyettes, nicaraguai posta- és távközlési miniszter. A managuai belügyminisztérium közleményben jelentette be a hírt Schmidt az első miniszteri rangú nicaraguai politikus, aki a somozisták elleni harcban életét vesztette.

november 7.

Folyamatosan dolgoztak november 7-én is a Veszprémi Szénbányák bányászai, felszíni üzemeinek, adminisztratív szervezeteinek dolgozói. A vállalat tízezres kollektívája - figyelembe véve a népgazdaság energiaigényeit - kommunista műszakkal segítette a kongresszusi munkaversenyben vállaltak teljesítését. Munkabérüket városi gyermekintézményeknek ajánlották fel, illetve a vállalati ifjúsági lakásépítési alap kiegészítésére fordítják.

A tevékeny alkotó munka, a szocialista vívmányok védelme, a nukleáris veszély elhárítása - e jelszavak jegyében köszöntötték a Szovjetunióban szerdán a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 67. évfordulóját. A központi ünnepség színhelye, mint hagyományosan, a moszkvai Vörös tér volt, ahol a katonai díszszemlét a főváros dolgozóinak felvonulása követte.

A díszegységek tisztelgése, a meghívott vendégek tapsa köszöntötte a Lenin-mauzóleum mellvédjén helyüket elfoglaló szovjet párt-, állami és katonai vezetőket, élükön Konsztantyin Csernyenkóval, az SZKP KB főtitkárával, államfővel.

Pontosan 10 órakor begördült a térre Szokolov marsallnak, a honvédelmi miniszter első helyettesének gépkocsija, a marsall fogadta Lusev hadseregtábornoknak, a díszszemle parancsnokának jelentését, megszemlélte és üdvözölte a felsorakozott egységeket. Ezután a mauzóleum mellvédjéről beszédet mondott. Méltatva az Októberi Forradalom új történelmi korszakot nyitó jelentőségét, arról beszélt, hogy a szovjet emberek az SZKP XXVI. kongresszusa határozatainak, az ötéves terv céljainak sikeres teljesítéséért dolgoznak, önfeláldozó munkával erősítik az ország gazdasági, védelmi potenciálját. Külön is hangoztatta, hogy a lenini elveknek megfelelően, a Szovjetunió következetesen küzd a békéért. Mint megállapította, a háborús veszély csökkentését, a nemzetközi légkör javítását az Egyesült Államoknak, a NATO vezető köreinek politikája, agresszív lépései akadályozzák. A fölényszerzés céljából fokozzák a fegyverkezési hajszát, akadályozzák a tárgyalásokat a leszerelésről, az űrfegyverkezés megakadályozásáról, s arra törekednek, hogy más államokra kényszerítsék akaratukat. Szokolov marsall súlyos nukleáris fenyegetésnek nevezte az amerikai rakéták nyugat-európai telepítését. Mint mondta, ebben a helyzetben a jól szervezett, áldozatos munka az ország megerősítésére minden szovjet ember elsőrendű állampolgári, hazafias kötelessége. Az SZKP, a szovjet nép mindent megtesz magas szintű védelmi képességéért, a békés építőmunka megbízható szavatolásáért.

- A Szovjetunió és szövetségesei biztonságát sohasem tesszük ki veszélynek - mondotta a marsall, külön is kiemelve a Varsói Szerződés fegyveres erőinek együttműködését.

A beszédet követően megkezdődött a katonai egységek felvonulása. Elsőként a katonai akadémiák, főiskolák díszalakulatai vonultak el a Vörös téren, majd a gépesített egységek sorát a Kalinyin nevét viselő tamanyi gárda-lövészhadosztály katonái nyitották meg. A légideszantosokat az Andropov nevét felvett kantyemirovkai gárdahadosztály harckocsizol követték. A tüzéregységek után, mint huszonnégy éve mindig, a rakétások következtek. Előbb a légelhárító rakétákat szállító járművek gördültek be a térre, majd a díszszemlét a különböző típusú föld-föld taktikai, operatív-taktikai rakéták zárták.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_katonai_diszszemle.jpgKatonai díszszemle a Vörös téren

A katonai parádét a moszkvai dolgozók ünnepi felvonulása követte, a jelszavak a legutóbbi pártkongresszus, az azóta megtartott plénumok határozatainak teljesítésére hívtak fel, s tükrözték, hogy a szovjet emberek nemet mondanak a fegyverkezési hajszára.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_moszkva_2.jpgA szovjet párt- és állam vezeték a Lenin Mauzóleum mellvédjéről megtekintették a november 7-i katonai díszszemlét és felvonulást

Az ünnep tiszteletére a szovjet kormány a Kreml Kongresszusi Palotájában adott fogadást, amelyen Konsztantyin Csernyenko arról beszélt, hogy az SZKP politikájának, a gazdasági és szociális fejlesztési terveknek a lényegét a fejlett szocializmus tökéletesítésének feladatai adják. A párt kollektív gondolkodása, tapasztalatai, szervező munkája, a szovjet emberek alkotó erőfeszítései ezeknek az új, nagyszabású feladatoknak a megoldására irányulnak. Az SZKP irányvonala a szovjet társadalom sokoldalú fejlesztésének, a béke megőrzésének, megerősítésének az irányvonala. Mint megjegyezte, a jelenlegi nemzetközi helyzet aggodalomra ad okot, a feszültség nem csökken, s nem egyszerű eloszlatni ezt az aggodalmat, mérsékelni a feszültséget. Itt nem lehet megelégedni békeszerető kifejezésekkel, reális tettek kellenek. A Szovjetunió, együtt a szocialista közösség országaival, a jövőben is minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy javuljon a politikai légkör, csökkenjen a nukleáris veszély, de egyúttal természetesen azért is, hogy garantálja a szocialista vívmányok védelmét.

Ronald Reagan a keddi választásokon fölényes győzelmet aratott demokrata párti vetélytársa, Walter Mondale fölött. 

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_ronald_nancy_reagan_2.jpgÜnneplik az elnököt

A végleges adatok szerint Reaganre a szavazók 58 százaléka (53,4 millió), Mondale-re 41 százaléka (36,9 millió) szavazott. A demokrata jelölt mindössze saját államában, Minnesotában és a túlnyomórészt feketék lakta washingtoni körzetben szerezte meg a többséget.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_walter_mondale_2.jpgWalter Mondale, a vesztes

Mivel az amerikai választási rendszer közvetett, és az egyes államokban megszerzett többség számít, Reagan minden korábbi választásnál nagyobb arányban, 525 elektori szavazattal 13 ellenében nyert. A választási részvétel ezúttal nagyobb volt, mint 1980-ban, de így is a szavazásra jogosultaknak csak 52 százaléka tartotta szükségesnek, hogy leadja voksát. Akármilyen jelentős arányú Reagan győzelme, tény, hogy a felnőtt amerikaiak kevesebb, mint egyharmadának (30,7 százalékának) szavazataival lett elnök. Ez a visszás helyzet régóta ismert amerikai sajátosság.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_ronald_nancy_reagan.jpgRonald Reagan nyerte meg az amerikai elnökválasztást. Feleségével, Nancy-vel ünnepel

Ugyancsak amerikai hagyomány, hogy a választó külön szavaz az elnökjelöltre és külön arra a pártra - annak kongresszusi jelöltjére -, amelyet, és akit támogat. Miközben Reagan biztosan került újabb négy évre a Fehér Házba, helyzete a törvényhozásban nem vált könnyebbé. Az elnök győzelme ugyan hozzájárult ahhoz, hogy a köztársasági párt tizennéggyel megnövelte képviselőinek a számát, elmaradt azonban a kitűzött céltól. Az elnök munkatársai korábban hangsúlyozták, hogy vissza kellene hódítaniuk azt a 26 mandátumot, amelyet 1982-ben elvesztettek, hogy „működőképes legyen” a képviselőház. A demokraták most is kényelmes, 70 főnyi többséget élveznek. (Ez valamennyit csökkenhet, négy kerületben olyan szoros volt a verseny, hogy a szavazatokat újraszámlálják.) A szenátusban pedig két helyet veszített Reagan pártja, s a republikánus többség 53:47-re zsugorodott.

Liberális törvényhozók most amiatt aggódnak, hogy könnyen lehetséges: a szenátus külügyi bizottságának új elnöke a szélsőséges jobboldaliként ismert Jesse Helms szenátor lesz. Helms győzött saját államában, a bizottság korábbi vezetője, Percy szenátor viszont alulmaradt demokrata riválisával szemben. Vegyes képet mutat a kormányzóválasztás is: a köztársasági párt négy államban elhódította a kormányzói széket a demokratáktól, háromban viszont a demokraták a republikánusoktól.

A törvényhozásbeli erőviszonyok tehát lényegében változatlanok. Az adminisztráció nem tudta megvalósítani azt az elképzelését, hogy a republikánusokra és a konzervatív déli demokratákra támaszkodva, az új periódusban viszonylag könnyen elfogadtassa a törvényjavaslatait. Az első kommentárok azt hangsúlyozzák: az amerikai választók azzal, hogy demokrata többségű kongresszusra szavaztak, az elnök értésére adták: mandátuma nem korlátlan, nem hozhatja döntéseit tetszése szerint.

november 8.

A Minisztertanács ülésén tájékoztatót hallgatott meg a KGST XXXIX. ülésszakáról. A kormány a tájékoztatót tudomásul vette, és határozott az ajánlások végrehajtásához szükséges intézkedések kidolgozásáról.

A kormány áttekintette a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága és a Minisztertanács 1982. április 7-i, a lakásépítés és -fenntartás, a lakásgazdálkodás és -elosztás fejlesztésének irányelveiről hozott együttes határozata végrehajtásának tapasztalatait. Megállapította, hogy a határozatot követő intézkedések nyomán fokozatosan kibontakozó kedvező folyamatok mellett még mindig több feszültség vár megoldásra. A kormány úgy foglalt állást, hogy a soros feladatok közül a leginkább rászoruló rétegek lakáshoz jutásának megkönnyítésére, valamint a lakásépítkezők anyagellátásának javítására kell a legnagyobb figyelmet fordítani. A kormány ismételten felhívta az illetékes kormányzati szerveket és a tanácsokat, hogy tegyék tervszerűbbé és folyamatosabbá a lakóházak felújítását, gyorsítsák az e feladatok megoldására hivatott szervezetek korszerűsítését, érdekeltségi rendszerük javítását.

A Minisztertanács, áttekintve a személyszállítási szolgáltatások színvonaláról szóló jelentést, megállapította, hogy az utóbbi két évtized fejlesztései nyomán figyelmet érdemlő eredmények, vannak. A kormány egyúttal felhívta az illetékesek figyelmét: a következő időszakban a még meglevő gondok enyhítésére - a népgazdaság lehetőségein belül - a személyszállítás gazdasági feltételeit úgy alakítsák, hogy az utazási körülmények érezhetően javuljanak.

A Minisztertanács felhívta a kormány tagjait és az érintett országos hatáskörű szervek vezetőit, hogy vizsgálják meg az országgyűlés októberi ülésszakán elhangzott képviselői javaslatok megvalósításának lehetőségét, s arról tájékoztassák az országgyűlés elnökét, valamint az érdekelt képviselőket.

A Minisztertanács két új kitüntetés - a Bányász Szolgálati Érdemérem gyémánt fokozata és a Bányamentő Szolgálati Érdemérem - alapítását határozta el.

Délelőtt ünnepélyes külsőségek között, a Kossuth Lajos téren katonai tiszteletadással bevonták a Magyar Népköztársaság állami zászlaját.

A gellérthegyi Felszabadulási Emlékműnél ugyancsak katonai tiszteletadással vonták be a magyar nemzeti lobogót és a munkásmozgalom vörös zászlaját.

Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke táviratban üdvözölte Ronald Reagant az Amerikai Egyesült Államok elnökévé történt újraválasztása alkalmából.

Győr-Sopron megyébe látogatott Gáspár Sándor, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Szakszervezetek Országos Tanácsának elnöke, akit Győrött Háry Béla, a megyei pártbizottság első titkára, Lombos Ferenc megyei tanácselnök, Újfalusi Sándor, a Szakszervezetek Megyei Tanácsának vezető titkára fogadott. A Politikai Bizottság tagját a megye gazdasági, politikai helyzetéről Háry Béla tájékoztatta. Egyebek között elmondotta, hogy az országrész ipara az év első három negyedében 5,8 százalékkal növelte termelését az előző esztendő azonos időszakához képest, s jó eredményeket mutathatnak föl a nagyüzemi gazdaságok is.

Gáspár Sándor programja ezután a győri Rába Magyar Vagon- és Gépgyárban folytatódott. Horváth Ede vezérigazgató arról számolt be a vendégnek, hogy a nemzetközi hírű nagyvállalat az idén is jelentékeny mértékben járul hozzá a népgazdasági egyensúly fenntartásához, a nemzeti jövedelem gyarapításához: eddig több mint 16 milliárd forint értékű gyártmány készült üzemeikben. Exportjuk gazdaságos; termékeikből 78 millió dollárért értékesítettek a tőkés, 312 millió rubelnyit pedig a szocialista piacon. A gyár az év hátralevő részében még számottevő tételekben szállít a külföldi megrendelőknek közútijármű-ipari termékeket, mezőgazdasági berendezéseket és pótalkatrészeket.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_gaspar_sandor.jpgGáspár Sándor vendéglátói társaságában a Rába futóműgyárában

Az üzemlátogatást követően a Politikai Bizottság tagja aktívaülésen találkozott a gyár párt-, szakszervezeti és ifjúsági aktivistáival, valamint más győri üzemek dolgozóinak képviselőivel, s velük időszerű gazdasági, társadalmi, politikai kérdésekről folytatott eszmecserét.

A fő kérdés az, vajon választási ígéreteivel összhangban cselekszik-e az új amerikai kormányzat, valóban késznek bizonyul-e tettekkel megerősíteni kampánykijelentéseit az újraválasztott elnök. Ezt már a közeljövő megmutathatja. Így összegezhető az amerikai választások moszkvai visszhangja. Semmi sem gátolja az Egyesült Államokat abban, hogy a Szovjetunióhoz hasonlóan, vállaljon kötelezettséget rá: nem alkalmaz elsőként nukleáris fegyvert; hogy lemondjon a legveszélyesebb kalandról, a stratégiai egyensúly felborításának szándékáról; hogy elfogadja a világűrfegyverkezés megakadályozását, a nukleáris arzenálok befagyasztását szorgalmazó szovjet indítványokat. S nem lenne-e ésszerű, ha Washington általában mellőzné a más országok belügyeibe való beavatkozás, az állami terrorizmus politikáját? Ez valóban elősegítené a nemzetközi helyzet stabilitását.

A szovjet kommentátorok részletesen beszámolva a választási eredményekről, Reagan fölényes győzelmét több okra vezetik vissza. Megemlítik a republikánusok egységét, szemben a demokraták belső csatáival, a gazdaság javulásának, az infláció mérséklődésének hatását, az adópolitikát. Fontosnak tartják, miként a Pravda elemzője is, hogy Reagan nagy hatással használta fel a televíziót kampányában, amelyet egyfajta hurráoptimizmus jegyében folytatott. A TASZSZ értékelője arra is emlékeztet, hogy a választók jelentékeny része hitt abban: a fegyverkezési kiadások, az űrfegyverkezési tervek az amerikai biztonságot szolgálják, elengedhetetlen feltételét jelentik a Szovjetunióval való tárgyalások sikerének. Mindemellett a moszkvai értékelések a reagani győzelem fontos tényezőjének minősítik azt, hogy különösen a kampány utolsó időszakában az elnök - ellentétben az előző választási kampány szovjetellenes hisztériájával - békeszándékait, fegyverzetkorlátozási törekvéseit bizonygatta az amerikaiaknak.

Az ígéretek beváltására bőven van lehetőség - jegyzik meg a szovjet elemzők, utalva rá: Moszkva sok olyan, érvényben levő javaslatot tett, amely felkínálja, hogy közösen keressék a háború és béke kérdései megoldásának reális útjait. Mint a TASZSZ megjegyezte: sokéves, bonyolult probléma van, de a tapasztalat azt mutatja, hogy pozitív, konstruktív megközelítés esetén megoldásuk lehetséges az egyenlőség, az egyenlő biztonság alapján. Ez egyformán szolgálná Moszkva és Washington érdekeit, javítaná a világhelyzetet.

E gondolatokat hangsúlyozta a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének Reagan elnökhöz újraválasztása alkalmából küldött „üdvözlete, azt a reményt fejezve ki, hogy a következő éveket a két ország kapcsolatainak javulása jellemzi majd. A Szovjetunió a maga részéről az egyenlő biztonság, egymás törvényes érdekeinek tiszteletben tartása alapján kész közösen dolgozni a két ország viszonyának, vele a nemzetközi helyzetnek a gyökeres, radikális megjavításáért, a háborús veszély elhárításáért - hangzik a moszkvai üzenet.

ENSZ-közvetítéssel délelőtt megkezdődtek a tárgyalások Libanon és Izrael katonai képviselői között az utóbbi megszálló csapatainak kivonásáról és egy esetleges biztonsági megegyezésről. Nakurában, a két ország törvényes határától kissé északra fekvő városkában, a libanoni ENSZ békefenntartó erők (UNIFIL) főhadiszállásán találkozott a két küldöttség, melyet libanoni részről Mohammed Hadzs tábornok, Bejrút városparancsnoka, izraeli részről Amosz Gilboa tábornok vezet.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_nakurai_targyalasok.jpgMegkezdődtek a tárgyalások Libanon és Izrael között az izraeli megszálló csapatok kivonásáról

A közvetítőként fellépő William Callaghan tábornak, az UNIFIL vezetője megnyitójában hajlékonyságra szólította fel alfeleket, és a világszervezet nevében sikert kívánt a nem éppen könnyűnek ígérkező tárgyalásokhoz. Izrael kormányának álláspontját ismertetve Gilboa egy munkaokmány-tervezetet terjesztett elő, amely lényegében összefoglalja Tel-Aviv már ismert követeléseit a visszavonulás esetére. Hadzs tábornok a maga részéről annak szükségességét hangoztatta, hogy Libanon kormánya kiterjessze fennhatóságát az ország egész területére. Közölte: országa katonai vezetése kidolgozta azt a tervezetet, amelynek alapján a hadsereg átveheti a kiürített vidékek ellenőrzését.

A főként formai kérdésekről folytatott első napi megbeszélésen megegyeztek abban, hogy a jövőben hetente háromszor - hétfőn, szerdán és pénteken - tartanak tárgyalási fordulót, a következőt a jövő hét elején.

A dél-afrikai hatóságok brutalitása következtében a hét első három napján 23 sztrájkoló fekete bőrű munkás vesztette életét. A rendőrség Fokvárosban, Johannesburgban és más nagyvárosokban több ízben összecsapott a faji megkülönböztetés és a rosszabbodó életkörülmények ellen munkabeszüntetéssel tiltakozó néger munkásokkal. A kétnapos sztrájk sikeres volt; a munkások kilencven százaléka csatlakozott a szakszervezetek sztrájkfelhívásához. Hétfőn és kedden több százezer dolgozó szüneteltette a munkát, de az összecsapások még szerdán is folytatódtak.

Walter Mondale sajtókonferenciáján vereségét annak tulajdonította, hogy egy rendkívül népszerű, hatalmon levő elnök ellen kellett indulnia, olyan körülmények között, amikor az Egyesült Államok - szerinte átmenetileg - a gazdasági fellendülés előnyeit élvezi, s nincs különösebben kiélezett helyzet a nemzetközi politikában. Mondale helyesnek ítélte meg választási programját, s azt is, hogy Geraldine Ferraro személyében nőt választott alelnökjelöltül, elismerte azonban, hogy választási hadjáratában főként a fiatal választókat nem tudta meggyőzni igazáról.

Mondale bejelentette, hogy visszavonul a politikai élettől. Ismét azt mondotta, hogy az Egyesült Államok hatalmas költségvetési deficitje súlyos veszélyeket jelent a gazdaságra, mint mondotta, „valóságos hidrogénbomba az országon belül”. Azt is sürgette, hogy Reagan valóban tegyen lépéseket a leszerelésért, a fegyverzetkorlátozásért.

Reagan elnök sajtókonferenciát tartott Los Angelesben. Választási sikerét úgy értékelte, hogy az „az amerikai nép jóváhagyása” eddig folytatott politikájához, és ennek továbbvitelét helyezte kilátásba. Védelmébe vette szociális politikáját, azt hangoztatva, hogy a kormány nem tervezi az alapvető programok - a társadalombiztosítás és az öregkori betegbiztosítás - csökkentését. Elismerte, hogy a nyomorhatár alatt élők száma nőtt kormányzata idején, de szerinte ennek növekedési üteme kisebb volt, mint azt megelőzően.

Nemzetközi kérdésekről szólva kijelentette, reméli, hogy a Szovjetunió is csatlakozik a leszerelési tárgyalások felújításához. Reagan tagadta, hogy a leszerelés kérdésében ellentétek lennének kormányán belül. Mint mondotta, szó van arról, hogy leszerelési különmegbízottat nevezzenek ki, aki „nem nyilvános” tárgyalásokat folytathat ezekről a kérdésekről, de az ügyben még nincs döntés. „Ezt a kérdést megtárgyaltuk a Szovjetunióval, amikor a nem nyilvános csatornákról beszéltünk” - mondotta.

Egy nappal a tervezett időpont után, a floridai Cape Canaveral Kennedy űrrepülőteréről elindult nyolcnapos útjára a Discovery amerikai űrrepülőgép. Személyzetének öt tagja között van a harmadik amerikai űrhajósnő, a 35 éves Anna Fischer orvosnő, aki az első gyermekes anya lesz a világűrben, s akinek férje is űrhajós, de annak útja csak később várható.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_anna_lee_fischer.jpgAz 1949-es születésű Anna Lee Fischer volt az első űrhajós, aki anyaként járt a világűrben

Az út első két napján a személyzet két mesterséges holdat állít pályára. Az egyik a kanadai hírközlés céljaira készült, a második viszont katonai rendeltetésű, az amerikai egészíti ki. Ezután azonban példa nélkül álló feladatot kísérelnek meg végrehajtani az asztronauták: be kell fogniuk és vissza kell hozniuk a Földre két elromlott mesterséges holdat. Ezeket az idén februárban indították el, de egyik sem állt rá a kijelölt pályára, s jelenleg a Föld felszíne fölött csaknem négyszáz kilométerre, egymástól körülbelül ezer kilométeres távolságban keringenek. A két mesterséges hold befogását részben biztosítótársaságok finanszírozzák. Ezek ugyanis 180 millió dollár kártérítést fizettek a hibáért.

A közvetlen amerikai támadás veszélye miatt Nicaraguában készültségbe helyezték a hadsereget. Előzőleg két amerikai fregatt tizenkét tengeri mérföldre (22 kilométerre) megközelítette Corintót, az ország egyik csendes-óceáni kikötőjét - jelentette be managuai sajtóértekezletén Miguel d’Escoto nicaraguai külügyminiszter.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_miguel_d_escoto.jpgMiguel d’Escoto nicaraguai külügyminiszter az országát fenyegető külső veszélyről nyilatkozik Managuában

D’Escoto közölte azt is, hogy a fregattokról motorcsónakokat bocsátottak vízre. A hajók megjelenésével egy időben amerikai katonai repülőgépek felderítő repüléseket végeztek a térség felett. A nicaraguai hadsereg egységei figyelmeztető lövéseket adtak le a repülőgépekre. D’Escoto szerdán jegyzéket juttatott el George Shultz amerikai külügyminiszterhez, tiltakozva az incidens miatt. A nicaraguai külügyminiszter az amerikai fregattok és a repülőgép megjelenését az Egyesült Államok közvetlen katonai intervenciójának nyitányaként értékelte.

Ostromállapotot hirdetett ki az egész ország területére és kormányátalakítást jelentett be Chilében Augusto Pinochet államfő. A rendkívüli intézkedésekkel Pinochet az utóbbi napok kormányellenes megmozdulásainak erejét akarja megtörni.

Humor:idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_humor_5.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_reklam_3.jpg

Kékfény:
Két kocsi közé szorult Görcsönyben, a Baranya-Tolna megyei Tégla- és Cserépüzemi Vállalat téglagyárában Hollósi Lajos 58 éves helyi segédmunkás a szárítókocsik tolása közben, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

Az ország útjain a köd igen megnehezítette a közlekedést. Sokfelé kocsisorok ütköztek, több helyen a forgalmat el kellett terelni. Szabolcs-Szatmár megyében, a 41-es számú Baktalórántháza felé vezető úton ütközött két Trabant a reggeli órákban. A rossz látási viszonyok és a nem megfelelő sebesség sok balesetet okozhat. Fokozott óvatosságra van szükség.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_baktaloranthazi_baleset.jpgA két sérült jármű

A szolnoki rendőrkapitányság őrizetbevétel mellett büntetőeljárást indított szemérem elleni erőszak bűntettének alapos gyanúja miatt Zsiga István 20 éves, besenyszögi lakos ellen, aki az utóbbi időben a szolnoki MÁV-állomás térségében gyermekkorú kislányok ismeretségét kereste.

Közlemények:
A Fővárosi Tanács kereskedelmi főosztályának közlése szerint november 6-án, kedden valamennyi élelmiszerbolt, ABC-áruház, csarnok és piac 19.00 óráig, az ennél egyébként később záró üzletek a szokásos rendjük szerint tartanak nyitva. Az édesség-, dohány- és virágüzletek, valamint az iparcikk- és ruházati boltok, áruházak a keddi nyitvatartási alkalmazzák. A vendéglátóhelyek a szombati rendjük szerint lesznek nyitva.

November 7-én, szerdán a vendéglátóhelyek, a dohány-, édesség- és virágboltok a vasárnapi nyitvatartási rendjüknek megfelelően üzemelnek. Minden más üzlet zárva lesz.

A kijelölt vendéglátóhelyek november 7-én tejet, kenyeret és péksüteményt árusítanak.

A Fővárosi Fürdőigazgatóság közli, hogy november 7-én valamennyi budapesti fürdő zárva tart.

Totózók figyelmébe! Felhívjuk a fogadók figyelmét, hogy a budapesti totó-lottó kirendeltségek 1984. november 7-én zárva tartanak. A vidéki totó-lottó kirendeltségek nyitvatartási rendjét az illetékes megyei igazgatóságok a helyi igények szerint szabályozzák.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_allasajanlat_3.jpg

Divat: Öltözködési tanácsok
Bolyós Ibi manöken kis őszi ruhaösszeállítást mutat be, néhány jó tanács kíséretében. Íme, tanácsai: Mindenekelőtt azt ajánlom, hogy ne elsősorban ruhát vásároljanak, hanem szoknyát, blúzt, pulóvert, kardigánt. Mert bármilyen szép is egy ruha, ha néhányszor felvesszük, még a portás is megismeri, s bár kiegészítőkkel olykor el lehet „varázsolni”, de ahhoz nagy szakértelemre van szükség. A szoknya, blúz, pulóver, nadrág viszont rengeteg összeállításra ad lehetőséget. Ugyanaz a szoknya több évig újnak hat, ha a felsőrész divatos. A kendő fontos kellék. Nagyon jó szolgálatot tesz: lehel csavarni, tekerni, nyakon, vállon, fejen viselni. A divatos megjelenés elengedhetetlen feltétele a frizura, és a smink. A smink ősszel szintén halványabb, és az ősz színeit tükrözi. Csak mindezek összhangja adja meg a tökéletes megjelenést.idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_divat_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_divat_5.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_divat_6.jpg

Behozták lemaradásukat a mezőgazdasági nagyüzemek:
Behozták a vetésnél lemaradásukat a mezőgazdasági nagyüzemek. A MÉM-ben kapott tájékoztatás szerint tavaly október 6-ig egymillió 645 ezer hektáron vetettek őszi kalászost, az idén november első hetéig hasonló volt a vetésterület. Számottevő növekedésére számítani már nem lehet, mert a tervezett területnek csak egy százalékát nem vetették el a gazdaságok. Az elmúlt hetekben jó ütemben haladt a betakarítás is. A zöldségféléknek csak 10 százaléka van szabad ég alatt, az almának 97 százalékát leszedték a nagyüzemek, s a szőlőt is mindössze háromezer hektáron kell még leszüretelni. Ha kedvez az időjárás, a hét végére befejeződhet a kertészetekben a munka. Hátrább van viszont a szántóföldi növények betakarítása. Október elejéhez képest számottevően behozták lemaradásukat a gazdaságok, a cukorrépaszedésben és a kukorica betakarításában azonban még így is egy héttel elmaradnak a tavalyihoz képest. A kukoricának például tavaly ilyenkor a 98 százalékát behordták, az idén csak a 67 százalékát. A legnagyobb baj most az, hogy még mindig nagy a kukorica víztartalma. Az ország északi és nyugati vidékein 35-38 százalék víztartalmat mérnek, de a legkedvezőbb nedvességtartalom is 25-28 százalék. Mindenütt szárítani kell már a kukoricát, ami növeli a költségeket, és hátráltatja a betakarítást, mert ütemét a szárítók áteresztőképessége határozza meg.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_export_alma.jpgAz alma egyharmada exportra kerül a Komárom megyei Császár község termelőszövetkezetéből

Szovjet katonák szüretelnek Detken:
Heves megye termelőszövetkezeteiben eljött az őszi munkák dandárja: most végzik a kukoricabetakarítást. az őszi mélyszántást, s javában szüretelnek. A legnagyobb dologidőben kerestük fel a detki Magyar-Bolgár Barátság Mezőgazdasági Termelőszövetkezetet, ahol a szüretben a tagságon és a diákságon kívül 50 magyar és száz szovjet katona is kiveszi a részét.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_detki_magyar_bolgar_baratsag_tsz.jpgEgyetlen fürt sem maradhat a tőkén

Őszi gyümölcsfeldolgozás:
A Kecskeméti Konzervgyár tiszakürti telepére a napokban 80 ezer 5 literes félkész körtebefőtt áru érkezik. A téli hónapokban kezdik meg feldolgozását az asszonyok, amikor a gyümölcsöt tisztítják és félbevágják. A központi gyárban kisebb kiszerelésben vegyes befőttet készítenek belőle.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kecskemeti_konzervgyar.jpg

Krumpliválogatók:
A kenyeri tsz a megye egyik legnagyobb burgonyatermelő gazdasága. Idén mintegy 180 vagonnal segíti az üzem a közellátást ebből a termékből. A mezőről betakarították a termést, de a válogatóban, a manipuláló üzemben még javában tart a munka.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kenyeri_termeloszovetkezet.jpgA tsz pápoci egységében, krumpliválogatás közben készült

Gyulai kóstoló:
A Gyulai Húskombinát és a Gyomaendrőd és Vidéke ÁFÉSZ szervezésében töltelékféleségekből rendeztek kóstolóval egybekötött bemutatót a nagyközség 51. számú ABC-áruházában. Nagy sikere volt az aranymájasnak, a hot-dog virslinek és a házi ízesítésű disznósajtnak.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_gyulai_huskombinat.jpgJó ízekhez jó étvágy

Átadták az új kenyérgyárat Jászapátin:
A vásárlók Jászapátin és környékén el sem akarták hinni, hogy a boltokban az a szép és jó minőségű kenyér, amit az utóbbi két hétben kaptak, az új sütőüzem terméke. Pedig a Velemi Endre Tsz kivitelezésében Jászapátin elkészült kenyérgyárat immár két hete a termelés szolgálatába állították, a létesítmény az üzempróbán kiválóra „vizsgázott”. Bereczki Lajos, a megyei tanács általános elnökhelyettese adta át rendeltetésének az új kenyérgyárat, amely a nagyközségben és vonzáskörzetében élő mintegy 40 ezer ember ellátását hivatott az eddiginél kedvezőbben szolgálni. A korszerű alagútkemencébe ugyan nem fér be a háromkilós, magasra növő, kerek kenyér, olyat csak egykilósban készítenek, de egy, és kétkilós vekni és még kisebb súlyúak is - összesen négy kenyérféle és csaknem húszféle vajas és töltött péksütemény gazdagítja a választékot.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_jaszapati_kenyergyar.jpgAz új, modern üzem

Újjáépítették az albertfalvai fésűsfonodát:
Ünnepélyesen átadták a Magyar Gyapjúfonó- és Szövőgyár újjáépített albertfalvai gyáregységét. A régi üzem tavaly februárban egy elektromos berendezés által okozott tűz miatt leégett, s az épületben, a berendezésekben, az alapanyagokban több mint százmilliód forintos kár keletkezett. A leégett üzemcsarnok helyén a Beton- és Vasbetonipari Művek, valamint a Fővárosi 1-es számú Építőipari Vállalat dolgozói új, a korábbinál korszerűbb üzemet létesítettek; a létesítménybe 55 millió forintért vásároltak gépeket. A francia, nyugatnémet, belga berendezések - bár használtan vették azokat - korszerűek. A spanyol és a svájci gépek pedig olyan kiegészítő berendezések, amelyek segítségével a fésűsfonodából a korábbinál jobb minőségű fonal kerül a vállalat gyáraiba, illetőleg a többi felhasználóhoz. Ugyancsak a minőség jelentős javítását eredményezi, hogy az új csarnokban keverő, utánfésülő részleget is kialakították. Az így kezelt fonal minősége, vastagsága egyenletesebbé válik, s ez a belőle készült szövet minőségét is meghatározza. Az újjáépített fésűsfonodában a szakmai utánpótlásról is gondoskodtak: korszerű tanműhelyt alakítottak ki, ahol egyszerre félszáz leendő szakmunkás sajátíthatja el a mesterségbeli fogásokat.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_albertfalvai_fesusfonoda.jpgKorszerűek a berendezések az új fonodában

Új konvejor a varrodában:
A Keszthelyi Univerzál Ruházati Vállalat dolgozói, az idei utolsó, NSZK-ba induló szériát varrják. Munkájukat megkönnyíti, hogy elkészült a felsőpályás anyag- és félkésztermékmozgató rendszer, amelynek eredményeként sokat javult a munkaidő kihasználtsága. Érdekesség, hogy a fejlesztés teljes egészében házon belüli, az üzemfenntartás szakemberei alakították ki és helyezték üzembe a konvejor-pályákat.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_keszthelyi_ruhazati_vallalat.jpgHáttérben az új szállítórendszer

Számítástechnika a közigazgatásban:
A Központi Statisztikai Hivatal Zala megyei Igazgatóságánál nemrég helyezték üzembe a TPA-11/40-es számítógép rendszert, amely új technológia szerinti adatfeldolgozást tesz lehetővé.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_ksh.jpg

Vákuumformázó gépek exportra:
A gádorosi November 7. Tsz kooperációs üzeme az Orosházi Vas- és Műanyagipari Szövetkezettel közösen gyártja a vákuumformázó gépeket. A szövetkezetben előállított berendezések exportra kerülnek, nagyobb hányaduk szocialista országokba, kisebb részük tőkés országokba.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_gadorosi_vaakukformazo_gepek.jpgSzakértő kezek készítik a gépeket

Egész évben exportra:
A Mosonmagyaróvári Kötöttárugyár dombóvári üzemében ebben az évben francia és NSZK-exportra termeltek. A megrendelés és az anyagellátás azonban nem volt folyamatos a központ részéről, ezért a két műszakban exportra termelő asszonyoknak, lányoknak más munkát kellett végezni. De október harmadik hetében mindenki dolgozhatott tehetsége szerint. Most rendszeresen kapják a varrni valót a pulóverekhez, kardigánokhoz. Franciaországba bolyhos pulóvereket, kardigánokat - piros, fehér, rózsaszín, világos és sötétkék, fekete és sárga színben -, a Német Szövetségi Köztársaságban rövidujjú pólókat - fehér alapon fekete, kék, piros és zöld díszítőcsíkkal - készítenek kétféle fazonban.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_mosonmagyarovari_kotottarugyar.jpgAz alapanyag év végéig biztosított. Az előtérben a szabászok dolgoznak

Tőzegkitermelés:
Inota és Nádasladány között az őslápból havi 6-8 ezer tonna tőzeget termelnek ki, amit az erősen kötött talajok javítására, a kertészetekben és a gombatenyészetekben használnak fel.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_inotai_tozegkitermeles.jpg

Környezetvédelem Baranya megyében:
A mohácsi belvárosban lakóknak eddig igen komoly gondot okozott, hogy az Öntödei Vállalat helyi öntödéjének olvasztója fekete pernyével terítette tele házaikat és kertjeiket. Ám az üzem a közelmúltban környezetvédelmi szempontból igen fontos füstbontó berendezést vásárolt több mint 4 millió forint értékben az NDK-ból, melynek próbaüzeme már megkezdődött és remélhetőleg a szűrőberendezés decemberben már teljes üzemben működhet.

idokapszula_nb_i_1984_85_10_fordulo_hirdi_vasbeton_terelem_mohacsi_fustbonto_berendezes.jpgA korszerű füstbontó berendezés

Megoldódik Tapolca vízgondja:
Mint minden dinamikusan növekvő városban, Tapolcán is nehézséget jelent a vízellátó Az eddig meglévő 5000 m3-es vízmedencéből az Y épületek felsőbb emeleteire csak külön szivattyúval került fel a víz. A 36 méter fölött elhelyezett 200 m3-es aquaglóbusz kellő nyomással juttatja a legfelsőbb emeletekre a vizet.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_tapolcai_viztorony.jpgÖsszeszerelés után, beemelés előtt

Új bútortípus Szekszárdról:
A Szekszárdi Bútoripari Vállalat új termékével, a Junior-nak amerikai piacon keres megrendelőket, vevőket. Ez a típus rendelkezik mindazokkal a tulajdonságokkal, ami a szabad idő kényelmes eltöltéséhez szükséges termékkel szemben követelmény. Kényelmes, könnyen kezelhető, percek alatt elemeire bontható, és igen kis helyen tárolható. A bútorból egy chicagói kereskedő 200 darabos mintakollekciót rendelt azzal a feltétellel, hogy október végéig kelt szállítaniuk az árut. A BNV-n a DOMUS pavilonjában állították ki a Juniort, elsődlegesen a tőkés exportra számítva, de hazai megrendeléseket is felvettek, a szerződéskötések folyamatban vannak. Az eddig beérkezett szerződések alapján termelési kapacitásukat a jövő évre már teljes egészében lekötötték.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_szekszardi_butor.jpgKelemen Zsuzsa és Onoka Róza a kárpitot varrják

Újra a jégen:
Szűknek bizonyult szerdán - a megnyitás napján - a Városligetben a Műjégpálya. A verőfényes napsütésben, a 12 fokos melegben már délelőtt több százan várakoztak, hogy négy órakor bejussanak a jégre. A tömeget látva Gébert Pál létesítményvezető két órakor úgy döntött: kinyitják a kapukat... Háromkor már háromezren koriztak, azaz: megtelt a pálya! A gyerekek pedig csak jöttek, jöttek... Es reménykedve vártak. Hiába. Háromezren korcsolyáztak, ugyanennyien pedig epekedtek, majd csalódottan távoztak. Megnyílt a Műjégpálya...

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_varosligeti_mulyegpalya.jpgMár a megnyitón, november 7-én sokan keresték fel a fővárosiak kedvelt korcsolyázóhelyét, a Műjégpályát

Filmforgatás:
Bacsó Péter Kőszegen forgatja Hány az óra. Vekker Úr? című filmjét, amely 1944-ben játszódik. A főszerepet Őze Lajosnak Írták, aki forgatás közben elhunyt. A forgatást elölről kezdték Jordán Tamással.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_bacso_peter.jpgA forgatás egyik mozzanata, jobboldalt a rendező, a kamera mögött Andor Tamás operatőr

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_forgatas_oze_lajos.jpgŐze Lajos már nagy betegen vett részt az eredeti forgatáson

Egy szép este a Vígadóban: Valahol a Volga mentén
Zsúfolt széksorok és nagy várakozás mellett lépett színpadra a Pesti Vigadóban az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet Déli Hadseregcsoport ének-, zene- és táncegyüttese. A Lenini Komszomol Érdemrenddel kitüntetett együttes új műsorát mutatta be, „Valahol a Volga mentén... címmel. A Vörös Hadsereg indulója a nyitány, majd következik az első szám: Szvit a Nagy Októberi Szocialista Forradalomról. Mintha ezer torokból szállna az ének, pedig csak százan vannak a színpadon, valamennyien katonaruhában; előttük pedig a harminctagú zenekar játszik. Az Internacionálé motívumai alakulnak tovább, miközben a színpadon átfutnak a Forradalom szereplői, a katonák, matrózok, vörösgárdisták...idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_valahol_a_volga_menten_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_valahol_a_volga_menten_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_valahol_a_volga_menten_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_valahol_a_volga_menten_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_valahol_a_volga_menten_5.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_valahol_a_volga_menten_6.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_valahol_a_volga_menten_7.jpg

A Magyar Televízió műsorán: Kapcsoljuk a Vörös teret. Élő közvetítés Moszkvából

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_mozi.jpg

Színházi bemutató: Máli néni (Játékszín)

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_szirtes_agi_nagy_sandor_tamas.jpgSzirtes Ági és Nagy Sándor Tamás

Magyar könnyűzene: Újra színpadon a KFT
November végén jelenik meg a KFT új nagylemeze - Bál az operában címmel. A zenekart sok támadás érte, hogy eddig elvont érzésekről és stílusban zenéltek. Nos, a stílus maradt, de az egyik legszebb érzésről, a szerelemről szólnak most az új dalok a lemezen. Romantikus korong lesz ez a javából. Gyakorlatilag mindig két KFT létezett. Az „egyik” remek zenét, újhullámos hangzást produkált lemezen, a „másik" pedig, ennél is remekebb show-műsort mutatott be a színpadon. Egyelőre még nem tudni, hogy melyik dal lesz sláger, melyik kerül fel a listákra. így egyelőre csak a négy muzsikus ajánlatát tudom továbbítani. Lengyelfi Miklós szerint az Afrika lesz a sláger, Laár András és Márton András a címadó dalra szavaznak, Bornai Tibor pedig a Maldoror, a Rémkirályt szeretné látni a listákon. A többi már a lemezhallgatókon múlik.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kft_egyuttes.jpgÚjra színpadon a KFT

Egy szint a Házban
Egy éve valaki, aki nagyon sokat foglalkozott az úgynevezett „új hullámos” zenekarokkal, azt ajánlotta: ha igazán jól akarom magam érezni, nézzem meg az Első Emeletet. Emlékszem, akkor majdnem mindegyik induló zenekarnak ilyen jó kis neve volt. Engem ugyan jobban érdekelt a Zoli bácsi és a Mélytányér, de az az említett „új hullámos” szakember csak legyintett és magabiztosan kijelentette: azok sem rosszak, de mindegyik között az Első Emelet a legjobb. Azóta sem tudom, hogy vajon tényleg az Első Emelet a legkiválóbb-e. Pedig többször láttam és hallottam őket - legelőször Pusztavacson. Az Első Emeletes fiúkat már a fellépés előtt kiszúrtam. Nagyon csinosak - elnézést: elegánsak, - voltak a pusztai homokviharban, elég jókedvűek és sok, fiatal csinos lányka vette őket körül. A zenekar éjfél körül jutott fel a színpadra és bár a rockerek előre figyelmeztettek, hogy az Első Emelet fellépésekor feltétlenül lebontják a színpadot; nem bontották le, sőt. Az Első Emelet ugyanis nagyon jó „élőben”. Teljesen úgy szólnak, mint akármelyik menő profi banda, bárhol a világon és most, hogy voltak szívesek és megküldték első nagylemezük „demo-kazettáját” az is megállapítható, hogy albumuk: itthon különleges.

Az Első Emeletben az is jó, hogy karrierjük példa lehet sok kezdő zenekar számára. Mert történetük úgy kezdődött, mint minden valamirevaló pop-legenda. (Ezeket a hiszékeny újságíróknak szokták tollbamondani, akik aztán le is írják a hiszékeny közönségnek). Szóval, egy délutánon Kisszabó Gábor (basszusgitár, ének) és Bogdán Csaba (gitár) hátat fordított az azóta szintén sikeres Solarisnak, mert elhatározták, hogy egészen mást akarnak csinálni. Egy billentyűsre is szükségük volt. Megtalálták, Berkes Gábornak hívják - a szakmabeliek szerint páratlan tehetség. Hozzájuk csatlakozott még Kiki (ének) és Szentmihályi „Michel” Gábor (simmons dob) valamint Tereh István, aki kongázik. A kalandot 1981-ben kezdték. Ügy látszik, az Első Emelet egy a befutóban levő kevés ifjú zenekar közül. Amikor a rosszkedv száműzésének könnyed, de annál nehezebben megvalósítható filozófiájával léptek fel, talán maguk sem gondolták volna, hogy erre bárki is vevő. Pardon, nekik volt igazuk, minden elad(hat)ó. Csak azt tudnám: mit jelent az Első Emelet. És mi van fölötte? (Állítólag a második).

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_elso_emelet_egyuttes.jpgAz Első Emelet együttes

Külföldi könnyűzene:
A hét első felében az amerikai slágerlistákat Prince Purple Rain-je, a nyugat-európai slágerlisták többségét Limahl Never Ending Story című számai vezetik.

A hét első felében olyan előadók jelentkeztek új albummal, mint Alison Moyet (Alf), vagy Bryan Adams (Reckless).

A zenészeknek a lányokhoz való viszonya más, mint a beat őskorában. A jelenlegi egyik kedvenc a listákon az Alphaville. Ez a kiváló együttes remek stílusú, fülbemászó dallamokat énekel. Főleg az egyedi hangú énekesüknek köszönhetik, hogy még a hazai diszkókban is vezetik a népszerűségi listát. A róluk készült videofelvételek pedig komoly rajongótáborokat alakítottak ki a különböző országokban. Első átütő sikerű slágerük címe: Nagy japánban - ez a szám mindenhol listavezető volt. Azonos címen hirdették nemrég befejeződött turnéjukat az NSZK-ban is. Lányok ezrei várták őket a koncerttermek előtt. Legnagyobb csalódásukra azonban mindegyik muzsikus barátnőjével, feleségével érkezett meg. Ráadásul tüntetőleg csak velük foglalkoztak az egész turné alatt. Állítólag ezzel a „húzásukkal" sok rajongót vesztettek. Emlékszem arra az időre, amikor a világhírű énekest Tom Jonest menedzsere két évre eltiltotta feleségétől és gyerekeitől, mondván: Nekem nem az kell, hogy síró feleség várjon a repülőtéren, hanem, hogy őrjöngő asszonyok! Úgy látszik, ez ma már nem lényeges szempont a világsztároknál.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_alphaville.jpgAz Alphaville énekese

Futballszerda volt itthon és Európában.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_mnk_vasas_esmtk.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_teruleti_bajnoksagok.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kk_banik_ostrava_bekescsaba.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kk_banik_ostrava_bekescsaba_kanyari.jpgKanyári az ostravaiak gyűrűjében. Nehéz dolga volt elöl Szekeressel

És akkor lássuk a lényeget, a kupaszerda második körének első fordulóját!

UEFA-Kupa: Videoton-Paris Saint-Germain
Nem a legjobb hangulatban érkezett hétfő délben Budapestre (két héten belül már harmadszor) Gerard Le Scours, a Paris St. Germain „előfutára”, a klub titkára. Jóllehet a csapat a nagy párizsi rangadón péntek este 1:0-ra győzött a Racing ellen, nem volt jó játék, s ráadásul két erőssége, Rocheteau és Toko olyan sérülést szenvedett, hogy el sem jönnek a szerdai mérkőzésre.

A reményt azonban mégsem adják fel, mindent igyekeznek a legkörültekintőbben elintézni. Megjött már a csapat szakácsa, beszerezte a nyersanyagot, és ebből készíti el francia módra az ételeket a játékosoknak. A csapat, a vezetők, a 62 szurkoló kedden délelőtt különgéppel érkeztek Ferihegyre, s ettől kezdve az IBUSZ közismert „nagymestere”, Hertzka György gondoskodott a programról. A csapat rögtön folytatja útját Székesfehérvárra, az Alba Regiába, míg a kísérők a fővárosban, a Belgrád sörözőben ebédeltek. Az újságírók délután megtekinttették a St. Germain edzését, a turisták a fővárossal ismerkedtek, majd este „gulyáspartin” vettek részt, a vezetőket a Citadella étteremben látta vendégül a Videoton.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_videoton_paris_saint_germain_edzes_1.jpgEgy nappal a találkozó előtt a francia játékosok villanyfényben ismerkedtek a Sóstói pályával...

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_videoton_paris_saint_germain_edzes_2.jpg...míg a Videoton a mérkőzés előtti utolsó edzését a sárpentelei parkerdőben tartotta

A mérkőzés napján a turisták kirándultak a Balaton környékére, Siófokon ebédeltek, utána tekintették meg a 16.30 órakor kezdődő mérkőzést. A terv az volt, a találkozó után irány a Ferihegy, s a különgép 20.40 órakor szállítja majd haza a vendégeket, a párizsi csapatot. - Az előjelek, az első mérkőzés után nem sok jót várhatunk - mondta Gerard Le Scours.

Székesfehérváron óriási az érdeklődés a szerdai Videoton-Paris Saint-Germain kupavisszavágó iránt. Elővételben már minden ülőhely elfogyott. Kovács Ferenc vezető edző a következőket mondotta: - Párizsban 4:2-re győztünkErre az eredményre felfigyelt az egész európai labdarúgó közvélemény. Kezünkben van tehát a továbbjutás, nem szabad, hogy kihagyjuk ezt a nagy lehetőséget. A magyar labdarúgást egyedül mi képviseljük a nemzetközi kupákban. A legjobb összeállításban felálló csapattal, úgy érzem kiharcoljuk a továbbjutást és ebben az esetben még az idén megmérkőzünk leendő rangos ellenfelünkkel.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_videoton_paris_saint_germain_i.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_videoton_paris_saint_germain_i_vadasz_imre.jpgEzt a fejpárbajt is Vadász nyerte

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_videoton_paris_saint_germain_i_csuhay_curiol.jpgCouriol kapura tör Csuhay mellett

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_videoton_paris_saint_germain_i_szabo_jozsef_2.jpgSzabó J. a földre huppan

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_videoton_paris_saint_germain_i_szusics_novath_vegh_palkovics_vadasz.jpgSzusicsra, a Paris Sain-Germain egyik legjobbjára, a jugoszlávok válogatott játékosára, a ködben is négy Videoton-labdarúgó ügyel. Novath, Végh - aki szinte levegőhöz sem engedte jutni -, Palkovics (4) és Vadász

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_videoton_paris_saint_germain_i_szabo_jozsef_3.jpgSzabó J. büntetője a hálóban...

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_videoton_paris_saint_germain_i_szabo_jozsef.jpg...és utána önfeledten ünnepel

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_videoton_paris_saint_germain_i_janvion.jpgMegannyi szenvedő világsztár, Janvion (balról) sem boldogult a fehérváriakkal

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_videoton_paris_saint_germain_i_latotavolsag.jpgKöd ereszkedik a pályára...

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_videoton_paris_saint_germain_i_kovacs_ferenc.jpg...ez köd, itt ma nem lesz folytatás...

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_videoton_paris_saint_germain_i_disztl_peter_aron_schmidhuber.jpg...és Aron Schmidhuber játékvezető lefújja a mérkőzést a 67. percben, Disztl P. hiába győzködi

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_videoton_paris_saint_germain_i_levonulas.jpgLevonulnak a franciák is

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_videoton_paris_saint_germain_i_borelli_peyroche.jpgBorelli, a klubelnök és Peyroche nem akarják elhinni, hogy még egy meccset kell játszaniuk a Videotonnal

És másnap...:
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_videoton_paris_saint_germain_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_videoton_paris_saint_germain_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_videoton_paris_saint_germain_ii_3.jpg idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_videoton_paris_saint_germain_ii_csongradi_fernandez.jpgCsongrádi és Fernandez újra kezet fognak...

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_videoton_paris_saint_germain_ii_majer_lemoult_1.jpgMájer lendületben, Lemoult lépéshátrányban

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_videoton_paris_saint_germain_ii_szabo_jozsef_lauthier.jpgJózsi vitéz sebesülten is harcol. Szabó, a középcsatár Párizsban az orrát törte, a Debrecen elleni meccsen a térde sérült meg, a csütörtöki visszavágón pedig a szája szakadt fel. A franciák belemenése után a gyúró betömte a száját - így küzd Lauthier-vel - a fehérváriak viszont az elleptél hálóját tömték ki, hiszen a három mérkőzésen hét gólt rúgtak

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_videoton_paris_saint_germain_ii_louis_fernandez.jpgLouis Fernandez, a nyári labdarúgó Európa-bajnokság egyik felfedezettje, a sóstói stadionban nem tudta bemutatni, mire is képes

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_videoton_paris_saint_germain_ii_majer_lajos.jpgMájer (sötét mezben) lövése a háló felé tart: végleg eldől a háromrészes, hosszú párbaj

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_videoton_paris_saint_germain_ii_majer_havet_moutier.jpgHarmadszor is nyert a Vidi. A megismételt visszavágón Májer lövése után a hálóba tart a labda, Havet és Moutier kapus felemelt keze, akár jelkép is lehet - „Könyörgünk, több gólt ne, kegyelmezzetek!"

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_videoton_paris_saint_germain_ii_majer_wittmann.jpg„Belőttem, érted, belőttem!” Májer, a gólszerző és Wittmann öröme határtalan

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_videoton_paris_saint_germain_ii_gomori_fuisz_horvath_gabor_csongradi_novath.jpg„Végre, végei Továbbjutottunk!" Horváth és Csongrádi párosjelenete, Gömörinek Fuisz gratulál, Novath pedig nem búslakodik, csak elfáradt

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_videoton_paris_saint_germain_ii_gyozelem.jpgMaximális dicséret illeti őket

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_videoton_paris_saint_germain_ii_gyozelem_2.jpgSzép volt, fiúk!

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_videoton_paris_saint_germain_ii_szurkolok.jpg„Nem ázunk és nem fázunk, Csongrádi a császárunk!” - kiabálta a Vidi-kórus, a klubház ablakából pedig röpültek a győzelmi ereklyék, azaz a játékosok mezei

Három felvonás, 248 percnyi játék után lement a (köd)függöny: a Videoton, ha különleges körülmények között is, de továbbjutott az UEFA Kupában a Paris St. Germain csapatával szemben.

A nemzetközi kupák visszavágóin újabb hét ország - Bulgária, Dánia, Észak-Írország, Málta, Portugália, Svájc, Wales - klubjai búcsúztak, így 18 nemzet csapata maradt a küzdelemben. Meglepetés az Ajax, a Mönchengladbach, a Sporting, az Eindhoven, a Fiorentina kiesése. Különösen fájhat a búcsú a Fiorentinának, hiszen olasz csapat csak ritkán kap fél tucat gólt, mint ahogy a firenzeiek Brüsszelben az Anderlechttől (6:2). A küzdelmek hevességét bizonyítja, hogy büntetőkkel jutott túl a Dinamó Minszk és a Bohemians, hosszabbításban a Bordeaux, a Göteborg és a Manchester United. A forduló hőse a belgrádi Partizán együttese volt, 2:6 után vívta ki a továbbjutást 4:0-lal a visszavágón. Az UEFA Kupáért az idén még egy forduló lesz, november 28-án, illetve december 12-én.idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kupaszerda_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kupaszerda_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kupaszerda_weinhofer.jpg„Bekötötték a fejét” Weinhofernek, a Rapid labdarúgójának, akihez Glasgow-ban, a Celtic elleni KEK-mérkőzésen egy néző whiskysüveget hajított. Folytatás az UEFA fegyelmi bizottságánál...

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kupaszerda_weinhofer_2.jpg...és amikor leviszik a pályáról

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kupaszerda_sparta_praha_lyngby.jpgSparta Praha (csehszlovák)-Lyngby (dán) 2:1, BEK-mérkőzés. A Sparta 2:1-gyel jutott a következő fordulóba. Prohaska lövésével alakul 1:1-re a találkozó

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kupaszerda_tottenham_fc_bruges.jpgTottenham (angol)-FC Bruges (belga) 3:0, UEFA-Kupa. Az angol együttes 4:2-es összesítéssel jutott tovább. Roberts bombája Jensen hálójában

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kupaszerda_dinamo_minszk_szporting_lisszabon.jpgDinamo Minszk (szovjet)-Sporting Lisszabon (portugál) 2:0, UEFA-Kupa visszavágó. Az összesítés 2:2 volt, 11-esekkel a szovjet együttes ment tovább. Szokol egyik gólja

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kupaszerda_manfred_kaltz.jpgA Szófiában szerepelt Hamburger SV-ből Kaltz, a sokszoros válogatott hátvéd ad autogramot a bolgár gyerekeknek


Két-két BEK-, KEK-, és UEFA-Kupa találkozó összefoglalói

A hétvégén már jön a 11. forduló, az alábbi párosításokkal:

Bp. Honvéd - Eger
Pécsi MSC - DMVSC
Ferencváros - Csepel
Békéscsaba - Vasas
MTK-VM - Rába ETO
Tatabánya - Haladás
Videoton - SZEOL AK
ZTE - Ú. Dózsa

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr3716821864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása