Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 11. forduló

2022.02.28. 08:28 maribor_

1984. november 10-11., a hónap második hétvégéje

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_headlines_kadar_janos_wojciech_jaruzelski.jpgKádár János meghívására baráti munkalátogatást tett Budapesten Wojciech Jaruzelski hadseregtábornok, a Lengyel Egyesült Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, a Lengyel Népköztársaság miniszterelnöke

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

november 9.

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága nevében Kádár János első titkár meghívására baráti munkalátogatást tett Budapesten Wojciech Jaruzelski hadseregtábornok, a Lengyel Egyesült Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, a Lengyel Népköztársaság miniszterelnöke.

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_kadar_janos_wojciech_jaruzelski.jpgKádár János üdvözli Wojciech Jaruzelskit

A látogatás során Kádár János és Lázár György miniszterelnök véleménycserét folytatott Wojciech Jaruzelskivel. Részt vett Horn Gyula és Katona István, a Központi Bizottság osztályvezetője. Kádár János ebédet adott a lengyel vendég tiszteletére, amelyen részt vett Lázár György, Aczél György, Gáspár Sándor, Havasi Ferenc, Korom Mihály, Németh Károly, Óvári Miklós, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai, Szűrös Mátyás, a Központi Bizottság titkára, Czinege Lajos honvédelmi miniszter, Horn Gyula és Katona István. A látogatás programjában részt vett Biczó György, a Magyar Népköztársaság varsói és Jerzy Zielinski, a Lengyel Népköztársaság budapesti nagykövete. Kádár János és Wojciech Jaruzelski a munkatalálkozó keretében négyszemközti megbeszélést tartott.

Kádár János a megbeszéléseken tájékoztatást adott a Magyar Népköztársaság belső helyzetéről, a szocialista építőmunka napirenden levő feladatairól, az MSZMP 1985 tavaszára tervezett XIII. kongresszusának előkészületeiről. Megerősítette az MSZMP, a magyar nép szolidaritását azzal a következetes küzdelemmel, amelyet a Lengyel Egyesült Munkáspárt, a lengyel hazafiak folytatnak a szocialista kibontakozás útján.

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_kadar_janos_wojciech_jaruzelski_targyalas.jpgTárgyalás közben

Wojciech Jaruzelski tájékoztatást adott a Lengyel Népköztársaság társadalmi, gazdasági helyzetéről, a bonyolult feltételek ellenére következetesen megvalósuló szocialista megújulásról. Tájékoztatást adott továbbá a központi bizottság 17. plénumáról és az abból eredő feladatokról.

Kádár János és Wojciech Jaruzelski áttekintette a nemzetközi helyzet, a nemzetközi kommunista és munkásmozgalom időszerű kérdéseit. Kiemelték, hogy a Varsói Szerződés tagállamai 1983. januári prágai nyilatkozatának megfelelően különösen fontos az európai béke és biztonság megőrzése, mindenekelőtt pedig a fegyverkezési verseny megfékezése.

Kádár János megerősítette: a Magyar Népköztársaság támogatja mindazokat az erőfeszítéseket, amelyek a Lengyel Népköztársasággal szembeni politikai és gazdasági megkülönböztető intézkedések felszámolására, normális államközi kapcsolatainak helyreállítására irányulnak.

A találkozón megállapították, hogy a magyar-lengyel kapcsolatok a lengyel párt- és kormányküldöttség 1982. áprilisi budapesti, valamint magyar párt- és kormányküldöttség 1983. októberi, varsói látogatása idején elhatározottak szellemében sokoldalúan fejlődnek valamennyi területen. Kifejezték meggyőződésüket, hogy a hosszú távú kapcsolatok fejlesztésére kidolgozott és a közelmúltban aláírt komplex program további lendületet ad a két ország közötti együttműködés elmélyítésének. Kiemelték annak fontosságát, hogy az árucsereforgalom tovább bővüljön. Megerősítették a két párt, a két kormány kölcsönös érdekeltségét a gazdasági együttműködés korszerű formáinak, a különböző kooperációknak a szélesítésében.

Kádár János és Wojciech Jaruzelski tárgyalásai a hagyományos magyar-lengyel barátság szellemében, a kölcsönös megértés és bizalom légkörében folytak, és hozzájárultak a két ország és nép sokoldalú kapcsolatainak erősítéséhez. Ez egyúttal jól szolgálja a Varsói Szerződés tagállamainak egységét, a KGST keretében megvalósuló együttműködés fejlesztésének ügyét. Wojciech Jaruzelski az esti órákban hazautazott Varsóba.

A Szegedi Nyomda is csatlakozott az MSZMP XIII. kongresszusának a tiszteletére és a hazánk felszabadulásának 40. évfordulójára kibontakozott munkaversenyhez. A kollektíva vállalta, hogy az exportra készülő könyvek részarányát 20 százalékkal növelik; ez egyben munkájuk minőségének a javulását jelenti. E mellett az év végéig megújulnak a szegedi napilapok is. Az országban egyedülálló, úgynevezett fotópolimer eljárással készítik majd őket, ami tetszetősebb külsőt ad majd az eddig magasnyomással készült újságoknak.

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_szegedi_nyomda.jpgMunka közben a nyomdában

II. János Pál pápa magánkihallgatáson fogadta Lékai László bíborost, esztergomi érseket, a Magyar Római Katolikus Püspöki Kar elnökét.

A libanoni hadsereg elrendelte az összes főbb átkelőhely lezárását a Kelet- és Nyugat-Bejrútot elválasztó úgynevezett zöld vonal mentén. Az intézkedés előzménye, hogy újabb lövöldözés volt iszlám fegyveresek és a hadsereg egységei között. A libanoni rádió biztonsági forrásokra hivatkozva jelentette, hogy csütörtök este a szemben álló felek tűzszünetben egyeztek meg, ami után elcsitult a lövöldözés. A csütörtöki csatározásokban, amelyek egybeestek a nakurai libanoni-izraeli katonai tárgyalások aznap kezdődött első fordulójával, a jelentések szerint legkevesebb nyolc ember sérült meg.

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_bejruti_zold_vonal.jpgFegyveresek a zöld vonal mentén

Simon Peresz izraeli miniszterelnök - hivatalba lépése óta először - Dél-Libanonba utazott; meglátogatta az izraeli alakulatokat a Bekaa-völgyben, és találkozott Antoine Lahaddal, a Tel-Aviv szolgálatában álló jobboldali milícia parancsnokával. Pereszt útjára elkísérte Jichak Rabin hadügyminiszter és Mose Levi vezérkari főnök.

Radzsiv Gandhi indiai miniszterelnök Allahabadba utazott, és a meggyilkolt Indira Gandhi hamvait tartalmazó egyik urnát elhelyezte a Nehru család ősi házának sírboltjában. A kormányfő a merénylet óta most első ízben hagyta el a fővárost. Útját a legszigorúbb biztonsági intézkedésekkel övezték. A miniszterelnök rövid allahabadi látogatása után nyomban visszatért Delhibe.

Az allahabadi repülőtér és a Nehru-ház közötti útvonalon csaknem egymillió ember sorakozott fel, hogy megadja a végső tiszteletet a meggyilkolt kormányfőnek. A város lakói meglátogatták a Nehru-házat. Szombaton az urnát vonaton a körzet városaiba és falvaiba viszik, hogy Indira Gandhi hívei ott is leróhassák kegyeletüket a miniszterelnök asszony földi maradványai előtt. Vasárnap összegyűjtik a hamvakat tartalmazó összes urnát, és - Indira Gandhi kívánságának megfelelően - repülőgépről szétszórják a Himalája felett.

Hírügynökségek egybehangzó jelentése szerint Indiában országszerte nyugalom uralkodik, incidensek nélkül zajlott le a szikh vallási ünnep. Amritszárban, a szikhek szent városában mintegy ötvenezer hívő kereste fel az Aranytemplomot. India több nagyvárosa, egyebek között Kalkutta és Bombay templomaiban hinduk és szikhek közösen imádkoztak az ország vallási közösségei közötti harmónia megteremtéséért. A mind nyugodtabb helyzetre való tekintettel Delhiben a kijárási tilalmat három órára csökkentették.

Az ostromállapot kihirdetése óta több mint 500 személyt, köztük 30 ismert szakszervezeti tisztségviselőt vettek őrizetbe a chilei hatóságok. Az elhurcoltak holléte ismeretlen. Egyetemisták - a kijárási tilalommal dacolva - csütörtökön két tüntetést rendeztek. Hatvanhárom diákot őrizetbe vettek. A chilei katolikus püspöki kar kiáltványban követelte a demokrácia helyreállítását. A Pinochet-rezsim terrorját Chile határain túl is felháborodás fogadta. A Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség táviratot küldött a chilei belügyminiszternek, és elítélte a fasiszta diktatúra terrorját.

Nicaragua kérte a Biztonsági Tanács ülésének sürgős összehívását, hogy a testület elé tárhassa az ország szuverenitását és területi egységét fenyegető súlyos helyzetet. A nicaraguai kormányzó tanács közleményét Miguel d’Escoto külügyminiszter ismertette Managuában a diplomáciai testület tagjaival. Az okmány hangsúlyozza, hogy Nicaraguának joga van önvédelemre, és az ország folytatja védelmi képességének megerősítését.

Nicaragua - 48 órán belül másodszor - tiltakozott az Egyesült Államoknál az ország elleni újabb amerikai provokációk miatt. Csütörtökön egy SR-71 típusú amerikai kémrepülőgép sértette meg az ország légterét. A nicaraguai külügyminiszter szerdán két amerikai hadihajó és egy C-130-as harci gép provokációi miatt küldött tiltakozó jegyzéket az amerikai külügyminiszternek.

A tiltakozó jegyzék megállapítja, hogy a Honduras felől behatoló amerikai kémrepülőgép átrepült egész Nicaragua felett, és az Atlanti-óceán partján fekvő Bluefields kikötő térségében hagyta el az ország légterét. A jegyzék emlékeztet arra, hogy egy SR-71 típusú gép október 31-én hasonló kémrepülést végzett

Nem tervez jelentékeny változásokat Reagan elnök az amerikai kormány összetételében második elnöki periódusára. A sajtóértesülések szerint helyén marad a három kulcstárca birtokosa: Shultz külügyminiszter, Weinberger hadügyminiszter és Regan pénzügyminiszter. Néhány más tárca élén azonban lesznek személycserék.

A Fehér Ház néhány vezető tisztviselője jelezte, hogy szívesen vállalna tárcát a kabinetben. Az elnöki apparátus jelenlegi vezetője, James Baker azonban azt mondotta, hogy nincs szó számottevő változásokról. Baker egyelőre maga is a helyén marad, a későbbiekben Regan pénzügyminiszter utóda lehet. Bár Washingtonban olyan értesülések terjedtek el, hogy izraeli nagykövet lesz Robert McFarlane, Reagan nemzetbiztonsági tanácsadója, s helyére Jeane Kirkpatrick, a szélsőségesen konzervatív nézeteiről közismert ENSZ-nagykövetnő kerül, a Fehér Ház közvetve cáfolta ezeket a híreket.

november 10.

Kommunista műszakokat tartottak Borsod megye valamennyi szénbányájában. A reggeli órákban több mint hétszáz bányász állt munkába, hogy terven felül, illetve a rossz geológiai viszonyok miatt néhány helyen keletkezett elmaradás kiegyenlítésére több száz tonna szenet hozzon felszínre. A borsodi bányászok vasárnap is kommunista műszakot tartanak. Ezen a napon csaknem ezerötszáz bányász dolgozik a frontfejtéseken. A két nap alatt a tervek szerint több mint hatezer tonna szenet termelnek ki.

Az Oroszlányi Szénbányák három bányaüzemében és a külszínen 1200-an dolgoztak. A bányászok szombaton 3600 tonna szenet küldtek a felszínre. A felszabadulási és kongresszusi munkaversenyben a szénbányák 175 szocialista kollektívája terven felül 40 ezer tonna szén termelését vállalta. A szabadnapi munkával ennek teljesítését segítik. Az oroszlányi bányászok novemberben három kommunista szombatot teljesítenek.

A libanoni kormány felfüggesztette Izraellel folyó katonai tárgyalásait, tiltakozásul a Dél-Libanont megszállva tartó izraeli erők legutóbbi elnyomó intézkedései miatt. A felfüggesztés hírét Nabih Berri, a dél-libanoni ügyek államminisztere, a haladó síita Amal mozgalom főtitkára jelentette be, majd megerősítette Rasid Karami miniszterelnök is.

Berri utalt rá, hogy csütörtökön, amikor a dél-libanoni Nakurában megtartották az izraeli-libanoni katonai tárgyalások első és eddig egyetlen fordulóját, az izraeli hatóságok letartóztatták az Amal szervezet 12 tagját. Hetet a következő napon szabadon bocsátottak, de öt továbbra is a fogságukban van, köztük Mahmud Fakih, az Amal dél-libanoni szervezeteinek vezetője. Nabih Berri továbbá azzal vádolta Izraelt, hogy Bejrútba küldött ügynökei provokálták ki az utóbbi napok harcait a főváros körzetében. A síita politikus fölszólította a dél-libanoniakat: lépjenek általános sztrájkba, Szidón dél-libanoni városban már pénteken általános sztrájkot hirdettek. Pénteken és szombaton a lakosság tüntetésekkel tiltakozott a síita személyiségek letartóztatása ellen.

Egy szombati incidens során az Izrael által fönntartott Lahad-féle milícia tagjai Szidónban agyonlőttek egy polgári személyt. A dél-libanoni hazafias ellenállás tagjai a Karun-tó közelében megtámadták az izraeli megszálló erők egyik állasát. Mardzsajun körzetében az ellenállók egy izraeli járőrt vettek tűz alá. Az izraeliek érzékeny veszteségeket szenvedtek.

Egyiptom ENSZ-nagykövete ismét a Palesztinai Felszabadítási Szervezettel való tárgyalásokra és a megszállt dél-libanoni területek kiürítésére sürgette Izraelt. „Akár tetszik Izraelnek, akár nem, a palesztin nép vezetője a PFSZ..., s ahogy az arabok nem választják az izraeli miniszterelnököt, úgy Izraelnek sincsen joga az arabok számára megválasztani az ő képviselőjüket” - hangoztatta Asraf Gorbal.

Izraelben jelenleg mintegy 3500 palesztint tartanak börtönökben, közülük majdnem ezret 25 éves, vagy életfogytiglani fogvatartási ítélettel. Ezeket az adatokat Londonban ismertette Ahmad Abu Hazem, a palesztin foglyok védelmére alakult bizottság egyik tagja. Beszámolójában közölte, hogy az utóbbi években több mint 80 palesztin fogoly halt bele a kínvallatásba.

Fokozott készültségbe helyezték a biztonsági erőket az indiai Tripura államban, miután az utóbbi napokban gyakoribbá váltak a szélsőségesek akciói. Mint az indiai hírügynökség jelentette, az országba külföldről beszivárgott - amerikai és pakisztáni támogatást élvező - bandák a békés lakosság és a rendfenntartó erők elleni terrorcselekményékkel próbálják aláásni a rendet.

A törvényes rend ellen fellépő szélsőségeseket sikerült ártalmatlanná tenni India egy másik államában, Pandzsábban, ahol indiai sajtójelentés szerint közülük négy főt tartóztatták le. A szikh szélsőségesek Pakisztán területéről hatoltak be Pandzsábba, ahol fegyveres akciókat hajtottak végre. A jelentés olyan értesülésekre hivatkozik, hogy a két ország határának közelében, Pakisztán területén körülbelül húsz, felforgató csoportokat kiképző tábor található.

Nem hozott határozatot a Biztonsági Tanács Nicaragua ügyében, de a közeli napokban folytatják az Egyesült Államok által teremtett fenyegető helyzet miatt benyújtott nicaraguai panasz megvizsgálását. A tanács Javier Chamorro nicaraguai nagykövet kérésére ült össze. Az egyórás ülésen Chamorro több konkrétummal bizonyította, hogy az Egyesült Államok fenyegeti az ország biztonságát, agressziót készít elő Nicaragua ellen. Felidézte: Washington hasonló propaganda-hadjáratot indított egy évvel ezelőtt Grenada ellen, hogy megindokolja az ország lerohanását. Most az állítólagos repülőgép-szállítások ürügyén próbálják előkészíteni a Nicaragua elleni fegyveres támadást. A nagykövet szólt arról, hogy amerikai felderítőgépek sorozatosan megsértik az ország légterét, hangrobbanásokkal akarnak pánikot kelteni a lakosság között. Megismételte, hogy egy amerikai hadihajó behatolt az ország területi vizeire. Utalt azokra a jelentésekre, amelyek szerint a Pentagon az Egyesült Államok déli körzeteiben hadgyakorlatokat hajt végre, ennek kapcsán olyan csapatösszevonásokat szervez, amelyek a Nicaragua elleni invázió előkészítését szolgálhatják. Idézte amerikai katonai szakértők megnyilatkozásait, akik előre jelezték: az elnökválasztást követő, de a kongresszus ülésszakát megelőző időszak lehet alkalmas az amerikai katonai vezetés számára a támadó akció végrehajtására.

A nicaraguai nagykövet felszólalásában aláhúzta, hogy az Egyesült Államok közép-amerikai szövetségesei útján meggátolta a Contadora-csoport rendezési javaslatának megvalósítását, mert érdekében áll a feszültség fenntartása a térségben.

Az Egyesült Államok képviselője a tanács ülésén igyekezett visszautasítani a vádakat. Azt mondotta, hogy Nicaraguát „senki sem fenyegeti”, és az Egyesült Államok nem készít elő inváziót az ország ellen. A tanács ülését a két felszólalás után határozathozatal nélkül elnapolták.

Rendkívül heves harcok robbantak ki a salvadori Farabundo Marti Nemzeti Felszabadítási Front (FMLN) fegyveresei és a kormányerők között az ország középső részén, Cuscatlan tartományban. A hazafiak titkos adója, a Radio Farabundo Marti közleménye szerint az FMLN három zászlóalja hajnalban elfoglalta a salvadori fővárostól ötven kilométerre északkeletre fekvő Suchitoto várost. Az akció hírére a légierő bombázni kezdte a 43 ezer lakosú települést. A gerillák három UH-1H típusú helikoptert lelőttek. Találatot kapott további négy helikopter és egy A-37 típusú repülőgép is. A lassan ötödik éve tartó salvadori polgárháborúban a légierő bevetés közben ilyen súlyos veszteségeket még nem szenvedett el.

A Suchitotóban és a város környékén folyó harcokban eddig 68 katona esett el, illetve sebesült meg. A légierő folytatja Suchitoto bombázását. A polgári áldozatok száma egyelőre ismeretlen. Az eddigi jelentések szerint romba dőlt egy kórház, a városi tanács épülete, néhány iskola és több lakóépület.

Sikeresen útnak indították az Anik nevű mesterséges holdat a Discovery amerikai űrrepülőgép személyzetének tagjai. Később még egy, az amerikai haditengerészet hírközlésének céljait szolgáló mesterséges holdat indítottak el az űrrepülőgépről, s ezt követően megkezdték a nyolc napra tervezett út legfontosabb feladatának végrehajtását: két elromlott mesterséges hold befogását.

november 11.

Lázár György, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke a Szovjetunió kormányának meghívására munkalátogatásra Moszkvába utazott. Kíséretében volt Faluvégi Lajos, az Országos Tervhivatal elnöke és Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettesei, valamint Veress Péter külkereskedelmi miniszter és Roska István külügyminiszter-helyettes. Rajnai Sándor, hazánk moszkvai rendkívüli és meghatalmazott nagykövete a Szovjetunióban csatlakozott a kísérethez.

A kormány elnökét a Ferihegyi repülőtéren Sarlós István, a Minisztertanács elnökhelyettese, Várkonyi Péter külügyminiszter és Bányász Rezső államtitkár, a Minisztertanács Tájékoztatási Hivatalának elnöke búcsúztatta. Jelen volt Ivan Aboimov követ-tanácsos, a Szovjetunió budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője.

A kormány elnökét a moszkvai repülőtéren Nyikolaj Tyihonov, az SZKP KB PB tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke, Nyikolaj Bajbakov, az Állami Tervbizottság elnöke, miniszterelnök-helyettes, Nyikolaj Talizin miniszterelnök-helyettes, Mihail Szergejcsuk, a külgazdasági állami bizottság elnöke, Viktor Poljakov gépkocsiipari miniszter, Mihail Skabardnya automatizálási és műszeripari miniszter, Alekszandr Sokin elektronikai ipari miniszter, Borisz Arisztov külügyminiszter-helyettes és Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió budapesti nagykövete fogadta.

Apró Antal, az országgyűlés elnöke parlamenti küldöttség élén - első alkalommal - hivatalos, baráti látogatásra Algériába utazott, a nemzetgyűlés elnökének meghívására. A delegáció ezután Szíriába látogat, a parlament elnökének meghívására.

Moszkva egyenjogú és a lehetőség szerint jó kapcsolatokat, a kérdések széles körében megegyezést kíván Washingtonnal, s a tapasztalatok azt mutatják, hogy erre van lehetőség az egyenlőség és az egyenlő biztonság elvének tiszteletben tartásával. Ezt Konsztantyin Csernyenko, az SZKP KB főtitkára, államfő hangsúlyozta abban a felhívásában, amelyet az olvasókhoz intézve előszóként fűzött a szovjet-amerikai viszonyt érintő beszédeit, nyilatkozatait összefoglaló könyv egyesült államokbeli kiadásához.

Mint a Moszkvában nyilvánosságra hozott előszóból kitűnik, a szovjet vezető rámutatott, hogy a két ország különleges felelősséget visel a világbékéért, s itt nem valamiféle szubjektív óhajról - a felelősség vállalásáról, vagy nem vállalásáról - van szó. A történelem hozta így, s ebből fakad figyelmünk, megfontolt megközelítésünk minden iránt, amely meghatározza kapcsolatainkat, amely elősegítheti azok javulását. Csernyenko vitába száll azoknak a logikájával, akik úgy állítják be, mintha a feszültség a szovjet-amerikai kapcsolatokban elkerülhetetlen, majdhogynem eleve elrendelt lenne, s hogy az Egyesült Államokat emiatt semmiféle veszteség nem éri.

Indira Gandhi végakaratának megfelelően a Himalája felett délelőtt az indiai légierők egyik gépéről szétszórták a néhai miniszterelnök-asszony hamvait. A repülőgép, fedélzetén Radzsiv Gandhi miniszterelnökkel, a hegység Uttar Prades államban emelkedő csúcsai felett haladt el; Gandhi asszony ebben az államban született. Előzőleg a szövetségi államok székhelyén és több vidéki nagyvárosban a hamvakat tartalmazó urnák előtt indiaiak tízezrei rótták le kegyeletüket.

Daniel Ortega, Nicaragua megválasztott elnöke managuai sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy Washington - lépéseinek tanúsága szerint - bármikor kész nyílt háborút indítani a közép-amerikai ország ellen. Ezért a nicaraguai kormány intézkedik a nép mozgósítása, a főváros és más nagyobb települések védelme érdekében. Ortega rámutatott, hogy Washington ürügyként kívánja felhasználni azokat az amerikai állításokat, hogy Nicaragua - úgymond - támadó fegyvereket kap. Miközben azonban az Egyesült Államok azt követeli Nicaraguától, hogy ne tegyen szert elfogó vadászgépekre, maga Washington új harci technikával készül ellátni a hondurasi légierőt - mutatott rá a nicaraguai vezető.

Ortega sajtóértekezlete közben erős hangrobbanás reszkettette meg a levegőt, mert egy SR-71 típusú amerikai kémrepülőgép Nicaragua légterébe behatolva átlépte a hangsebesség, határát. Szerda óta a Pentagon. repülőgépei öt alkalommal hatoltak be a közép-amerikai ország légterébe. A nicaraguai kormány a hétvégén erélyes tiltakozást jelentett be a légi provokációk miatt, de hivatalos választ Washingtontól mindeddig nem kapott.

Újabb föld alatti atomrobbantást hajtott végre az Egyesült Államok a nevadai sivatagban. Az idén ez volt a tizenharmadik hivatalosan bejelentett ilyen robbantás.

Sikeres volt az amerikai Discovery űrrepülőgép személyzetének kísérlete egy távközlési mesterséges hold megmentésére. A nagy tv-társaságok egyenes adásban mutatták, hogy az Egyenlítő fölött Joseph Allan űrhajós, hátán a „karosszék-rakétával”, elhagyta á Discoveryt és lassan megközelítette az űrrepülőgép fölött tíz méter magasságban keringő mesterséges holdat. A Palapa nevű távközlési műhold valamikor az indonéz kormány tulajdonában volt. Az idén februárban azonban hiába helyezték pályára, berendezései nem működtek. Allan húsz perccel az után, hogy elhagyta az űrrepülőgépet, speciális szerszámmal befogta a műholdat, és megállította annak tengely körüli forgását. Ezután a Palapát a Discovery rakterébe helyezték.

Humor:idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_humor_5.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_reklam_3.jpg

Kékfény:
Négyes karambol történt Budapesten, a Gyömrői úton, ahol két autóbusz és két tehergépkocsi ütközött össze a városközpont felé haladó két sávban. A jelentékeny anyagi kár ellenére szerencsére csak két személy sérült meg könnyebben. A baleset okát még vizsgálja a rendőrség.

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_gyomroi_uti_baleset.jpgÍgy megrongálódott egy Barkas kisteherautó

A Tápiószeléről Ceglédre vezető úton a 27-es kilométerkőnél a ceglédi 20-as számú Volán - megállóban álló - autóbuszának ütközött pénteken egy pótkocsis teherautó. A baleset következtében a Cegléd környéki iskolásokat szállító autóbusz az árokba borult, s 20 gyerek megsérült. Közülük egy állapota életveszélyes, heten súlyos, tizenketten könnyebb sérülést szenvedtek. A súlyosabb sérülteket a ceglédi kórházba szállították, a többieket a helyszínen részesítették elsősegélyben. A baleset vizsgálatát a rendőrség megkezdte. Az eddigiek szerint az út mentén veszteglő autóbuszt a teherautó vezetője - a ködben - későn vette észre,, elrántotta a kormányt, de pótkocsija a busznak ütközött, majd az árokba lökte a járművet.

Súlyos autóbusz-baleset történt Enyingen is. Hegedűs Péter 50 éves bajai gépkocsivezető autóbusszal nekiütközött egy forgalmi okból álló tehergépkocsinak, majd áttért az úttest bal oldalára, és az út menti árokban egy fának ütközött. A busz utasai közül ketten súlyos, tizenegyen könnyebb sérülést szenvedtek. A vizsgálat eddigi adatai szerint Hegedűs nem a látási viszonyoknak megfelelő sebességgel vezetett.

Az elmúlt napokban 24 személygépkocsi kerekeit szúrta ki ismeretlen személy egy győri autóparkolóban. A cselekmény elkövetésével alaposan gyanúsítható Weingert Kálmán 33 éves győri lakost a rendőrség előzetes letartóztatásba helyezte. Az autórongálás ügyében tovább folyik a vizsgálat.

Közlemények:
A Skála Metró áruház nyitásakor a vásárlók között 50 000 db belépőjegyet osztották szét. A sorszámozott. belépőjegyeket az áruház nyitásától számított egy év múlva, azaz 1985. május 2-án sorsolják ki.

Kisinyovi mesterszakácsok nagy sikerű európai turnéja során nálunk először moldáviai vacsoraestek a Hotel Volgában november 12-17-ig. Igazi különlegességekkel várjuk ínyenc vendégeinket! Moldáviai zenekar. Asztalfoglalás a 208-071-es telefonszámon. A Belvárostól metróval 5 percre!

Zastava 750-es alkatrészek, Zaporozsec karosszériaelemek és javító készletek, valamint egyes alkatrészek kiárusítását kezdtük meg, jelentős árleszállítással, amíg a készlet tart. Felvilágosítást ad Paulistyák Józsefné üzletvezető a 141-406-os telefonszámon.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_allasajanlat_3.jpg

Divat: Mit kínálnak az üzletek?
Rendhagyó divatbemutatóra hívták rovatunkat. A manökenek ezúttal nem valamelyik elegáns szálloda dobogóján mutatták be a ruhakölteményeket, hanem a Lenin körűt 40. szám alatti Elegant Ruhaházban a kapható és azonnal megvásárolható őszi-téli kínálatot. Az ősz egyik legkeresettebb árucikke a kabát. A kínálat úgy látszik, a tavalyival azonos, se nem javult, se nem romlott a választék. Nagyon divatos az idén a kulikabát. Láttunk néhány szép modellt, igaz nem túl nagy választókban. A félhosszú műszőrme kabátot tavaly alig lehetett eladni, most viszont igen nagy a keletje, csakúgy, mint a nyúlszőrme kabátnak. Ez utóbbit viszont ki kell fogni, mert kevés érkezik az üzletekbe. Vigasztalásul mondhatjuk a férfiaknak, hogy pulóverből és kardigánból bőségesen válogathatnak. Szebbnél szebb hazai, és külföldi kötöttáru érkezik folyamatosan az üzletekbe.idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_divat_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_divat_5.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_divat_6.jpg

Jó ütemben halad a búza vetése:
Országszerte befejező szakaszához érkeztek az őszi mezőgazdasági munkák; a legtöbb megyében végéhez közeledik a kukorica betakarítás, a cukorrépaszedés, vetik a búzát, több helyütt pedig leszüreteltek. A hét végére végeztek a kukorica több mint kétharmadának a betakarításával egyik legnagyobb tengeritermesztő vidékünkön, Fejér megyében. Somogyban szintén már a tárolókban van a kukorica 70, Győr-Sopronban 73, a Hajdúságban 75, Tolnában csaknem 80, Pest megyében 85 százaléka. Mindenütt nehezíti a kukorica betakarítását a szemek szokásosnál nagyobb nedvességtartalma, ezért a kombájnok teljesítményét a szárítók kapacitásához kell igazítani. A munka gyorsítása végett a gazdaságok több helyütt kisegítik egymást a kukoricaszárítókkal.

A cukorrépatermő vidékeken - a többi között Fejér, Győr-Sopron, Somogy, Vas, Pest és Hajdú-Bihar megyében - a termés 80-90 százalékát már felszedték. A munka jó ütemben halad, s várhatóan 10-15 nap múlva minden gazdaságban befejeződik.

Több helyütt szombaton már az utolsó táblákon végezték a búza vetését. A Hajdúságban az eredetileg tervezettnél nagyobb területen került földbe a vetőmag; így kívánnak tartalékot teremteni arra az esetre, ha a tél jobban megviselné a vetést, vagy tavasszal a belvíz károkat okozna. Az elmúlt hetek gyakori esőzése ellenére a hét végére már alig maradt vetetlen terület Somogyban. Mivel a magágy készítése az ősziek alá már nem ad munkát a traktoroknak, a gépek erőteljesen folytathatják az őszi mélyszántást.

Befejeződött a szüret Fejér megye történelmi borvidékén, Mór környékén. A vidék legnagyobb szőlősgazdája, a Móri Állami Gazdaság nemcsak saját szőlőjét dolgozza fel, hanem a környékbeli termelőszövetkezetektől, szakcsoportoktól is megvásárolta a fürtöket. A termés nagy részét minőségi bornak dolgozzák fel, s külföldön értékesítik.

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_enyingi_voros_hajnal_tsz.jpgKukoricabetakarítás a Fejér megyében levő enyingi Vörös Hajnal Tsz-ben

Húsáruház Zalaegerszegen:
Saját kezelésű húsáruházát nyitott meg Zalaegerszegen a megyei állatforgalmi és húsipari vállalat. A városközpontban levő boltban a Zalahús termékeinek teljes skáláját kínálják. Az ízléses kialakítású eladótérben elhelyezett korszerű hűtőpultok az áru tárolására és bemutatására egyaránt alkalmasak.

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_zalahus.jpgAz új üzlet

„Feltöltés” az ünnepekre:
A Balaton Füszért Somogy és Zala megye „éléskamrája”, s mint ilyen, igyekszik időben felkészülni az év utolsó hónapjának „ünnepdömpingjére”. Hat raktárbázisán szinte megállás nélkül fogadja a szállítmányokat - több vagon csokoládét, szaloncukrot, s a többi édességfélét. „Az ellátás zökkenőmentes lesz” - ígéri Dévényi Zoltán igazgató. - „És reméljük, hogy a déligyümölcsök iránti keresletet is ki tudjuk elégíteni. Grapefruitból már jelentős mennyiség van raktáron és érlelőink várják a nemsokára érkező banánszállítmányt.”

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_balaton_fuszert.jpgBőséges lesz az ünnepi ellátás

Év végi Ikarus-mérleg:
Az Ikarus Karosszéria- és Járműgyárban az idén összesen 13 119 autóbusz készül: a 260-as típusú városi járművekből 3600, a csuklósokból 4200. A hazai vevők 850 autóbuszt rendeltek, s ezeket a gyár - a szerződéseknek megfelelően - maradéktalanul leszállítja. Ami a külföldi érdeklődést illeti - és ezt a Mogürtnél is hangsúlyozzák - a csuklósok iránt változatlanul nagy a kereslet: a Szovjetunió december végéig 2600, az NDK, Lengyelország és Csehszlovákia 400-400 járművet vesz át. A városközi, távolsági és ezen belül a luxuskivitelű buszok ugyancsak kapósak a külpiacokon; ezekből az idén 3500 készül; a KGST-országokon. kívül Kuvait és Líbia a legjelentősebb megrendelő. Nem csökken az érdeklődés az összeszerelhető Ikarusok iránt. A magyar iparvállalat iraki, kubai, mozambiki, angolai, líbiai partnerei a részegységekből és alkatrészekből ebben az évben több mint 1300 autóbuszt szerelnek össze, s néhány hete megkezdték a Kínába szállítandó közútijármű-egységek sorozatgyártását is.

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_ikarus.jpgMég néhány szerelőművelet, és kigördülnek az új Ikarusok a székesfehérvári üzemből

Ruházat tőkés exportra:
A nyíregyházi Divat Ruházati Vállalat bérmunkában, tőkés exportra - NSZK, Svájc - női ruhákat, blézereket, kosztümöket és kabátokat gyárt. Most kezdték egy NSZK-beli cég részére a szőrmével bélelt női ballonkabátok gyártását.

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_nyiregyhazi_ruhazati_vallalat.jpgKét fazonból ötezer darabot készítenek a szorgos kezek

URH-rádiótelefonok Salgótarjánból:
A BRG salgótarjáni gyáregységében az idén 820 millió forint értékű URH-rádiótelefont készítenek, ebből a mennyiségből csaknem 670 millió forint értékűt szocialista exportra gyártanak. A korszerű híradástechnikai készülékek előállítását jói felkészült szakemberek magas műszaki színvonalú berendezésekkel végzik, ez garantálja a termékek kifogástalan minőségét.

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_salgotarjani_brg.jpgLakatos Károly érettségizett szakmunkás ellenőrzése mellett lyukszalagvezérléses, programozott fúrógép készíti a rádiótelefonok szerelőlapjának alkatrészhelyeit

Fonalfestés Mezőtúron:
Valamennyi forgalomban levő fonal festésére alkalmas a mezőtúri Szőnyegszövő és Fonalnemesítő Háziipari Szövetkezet új festőműhelye. A modem berendezésekkel felszerelt műhely a szövetkezet saját igényein kívül havonta mintegy 10-15 tonna fonal festésére tud vállalkozni.

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_mezoturi_haziipari_szovetkezet.jpgAz új festőműhely

Energiatakarékos fűtőkészülékek:
Az UNIVERSAL Ipari Szövetkezetben, Székesfehérváron megkezdődött az NSZK-beli SCHWANK céggel kooperációban készülő, magas hatásfokú gázhősugárzók sorozatgyártása. Az új típusú berendezés bármilyen használatos gázfajtával üzemeltethető, és a fele energiát megtakarítja. A kétféle típusban gyártott hősugárzó berendezés szerelőcsarnokok és mezőgazdasági üzemek fűtésére használható.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_szekesfehervari_universal_szovetkezet.jpgAz energiatakarékos gázhősugárzó berendezések szerelése

Blúzok, ruhák a Pávából:
Felnőttek és gyermekek részére a legkülönfélébb ruházati cikkeket szállítja a magyar konfekcióipar a különféle szocialista országokba. A pápai Páva Ruhagyár 18 éve exportálja a különféle női és gyermekpizsamákat, hálóingeket, köntösöket. A gyár legnagyobb megrendelője a KGST-országok közül a Szovjetunió. Idén 44 millió forint értékben szállítanak ki különféle finomkonfekció-termékeket a legnagyobb KGST-országba.

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_papai_pava_ruhagyar.jpgCsikós, csinos, divatos holmikat várnak a moszkvai lányok

Keréken gurul az úszódaru:
A Balatonfüredi Hajógyárban évente több mint félmillió forint a termelési érték és ebből 300 milliót képvisel a szovjet export. Három éve kezdték az úszódaruk gyártását, szovjet megrendelésre. A 16 tonnás berendezés jövőre „kifut", de éppen az ünnep előtti napokban, újabb szerződés alapján megkezdték a 27 tonnás daruk készítését. Ezek tengeri és folyami céloknak is megfelelnek, és 36 darabot gyárt belőlük a Balatonfüredi Hajógyár 1990-ig. Az úszódarukat alkotóelemenként csomagolják és vasúti vagonokban szállítják el Balatonfüredről. A KGST-országok közül Csehszlovákiával is jó a kapcsolata a hajógyárnak. Az évi százmillió forint értékű export során 600 tonnás uszályokat és óránként 400 köbméter teljesítményű úszó elevátorokat szállítanak a baráti országba.

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_papai_balatonfuredi_hajogyar.jpg„Csomagolják" a cseh megrendelésre készült úszó elevátort s majd leúsztatják a Sió-csatornán a Dunára

Kürtök, gyújtáskapcsolók a Bakony Művekből:
Ezer és ezer kisebb-nagyobb alkatrészt kell összeszerelni ahhoz, hogy útjára gurulhasson egy személygépkocsi. A szocialista országok közötti gyártásszakosodás jegyében specializálta magát különféle autóvillamossági cikkek gyártására a veszprémi Bakony Művek. Legnagyobb, hagyományos megrendelői a szovjet autógyárak, valamint a lengyel bielsko-bialai Polski Fiat-gyár. Ezen kívül a román és a jugoszláv autóipar részére is készít bizonyos elektromos egységeket a Bakony Művek.

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_papai_bakony_muvek.jpgHárom gépsoron gyártják a gyújtáskapcsolóhoz szükséges 13 alkatrészt. Műszakonként 22 ezer alkatrészt állít elő a gépcsoportot irányító egyetlen dolgozó

Aktatáskák a Szovjetunióba:
Ajkán tevékenykedik a budapesti központú Minőségi Bőrdíszműves Szövetkezet helyi részlege. Munkájuk fő profilja különböző táskák összeállítása. Elsősorban a Szovjetunió számára készülő aktatáskákat készítik itt. Évente 200 ezret állítanak össze, s mint elmondták már a jövő évi kapacitást is lekötötték. A szövetkezet ajkai részlegében 70 asszony dolgozik.

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_ajkai_bordiszmuves_szovetkezet.jpgKészülnek az ízléses aktatáskák

Deviza megtakarítás:
Nemcsak karbantartást, nagyjavításokat, de értékes gépalkatrészek előállítását is végzik a péti Nitrogénművek központi műhelyében. Az itt dolgozó szocialista brigádok importmegtakarító munkája sok millió forinttal csökkenti a gyár devizáért behozott alkatrészeinek költségét.
idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_peti_nitrogenmuvek.jpg

A Magyar Televízió műsorán: Jogi esetek
Nagy érdeklődést keltett csütörtökön a Jogi esetek legújabb adása. A műsor a közlekedési balesetek jogi vonatkozásaival foglalkozott.

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_fluckne_dr_papacsy_edit.jpgA műsorvezető, Fluckné dr. Papácsy Edit

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_mozi.jpg

Színházi bemutató: Übü király. A Katona József Színház bemutatója

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_sinko_laszlo.jpgSinkó László

Magyar könnyűzene:
A 46. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Póka-Földes-Deák: Ne szeress engem (Deák „Bill” Gyula), 2. Presser-Sztevanovity D.: Ólomkatona (Katona Klári), 3. Szörényi-Bródy: Szállj fel, szabad madár (Vikidál Gyula).

Az előadók között: 1. Pásztor-Jakab-Hatvani: Hétvégi motorozás (Neoton Família), 2. Szikora-R-Go: Fogas kérdés (R-Go), 3. Dolly Roll: Maria Makaróni (Dolly Roll).

Slágerbarátság
A Lányok Asszonyok című folyóirat megjelenésének huszonötödik évfordulója alkalmából a Lapkiadó Vállalat és a Pesti Vigadó közös megrendezésében láthattuk a Slágerbarátság című szovjet táncdalfesztivált. Az idén másodszor megrendezett esemény védnökségét ezúttal már a Művelődési Minisztérium látta el. A versenyt, amelyet a Magyar Televízió november 7-én sugárzott, nagy közönségsiker övezte, ami arra ösztönöz, hogy hagyományossá tegyük ezt a rendezvényt. A szólisták versenyében Cserháti Zsuzsa, Pál Györgyi, Baracsi István és Koós János ért el kiemelkedő eredményt, a zenekarok küzdelmében pedig az Expressz, a 100 Folk Celsius, Soltész Rezső és együttese, valamint a Bergendy Szalonzenekar szerepelt nagy sikerrel. A műsorvezető Endrei Judit és Koós János volt.idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_slagerbaratsag_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_slagerbaratsag_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_slagerbaratsag_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_slagerbaratsag_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_slagerbaratsag_5.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_slagerbaratsag_6.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_slagerbaratsag_7.jpg

Külföldi könnyűzene:
A hét második felében az amerikai slágerlistákat még mindig Prince Purple Rain-je, a nyugat-európai slágerlisták többségét Limahl Never Ending Story című számai vezetik.

A hét második felében olyan előadók jelentkeztek új albummal, mint Nik Kershaw (The Riddle), vagy a Boney M. (Kalimba de Luna - 16 Happy Songs).

Kétségtelen, hogy a legnőiesebb rockzenész még mindig Boy George a Culture Club híres énekese. Remekül kitalálták ezt a tehetséges srácot. Lassan muzsikájuk szinte csak másodlagos lesz az öltözködésük után. George mindig más frizurával és más ruhakölteményben jelenik meg a színpadon. Ő az első férfi, aki a rock-ladyk divatdiktátora lett. Mindig sajtóértekezleten jelenti be, hogy mikor kíván új frizurát csináltatni magának. A novemberi koncerteken már az 1985-ös fazont mutatja be rajongóinak. Ő viszont tüntetőleg mindig más lánnyal jelenik meg a koncerteken, bizonyítva, hogy külsejét maga sem veszi komolyan.

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_boy_george.jpgBoy George 1985-ös frizurája

A nőiesedés még a világ egyik legjobb rockegyüttesét is utolérte. A Queen slágerlistás videóján dolgos háziasszonyokat alakítva énekli a remek melódiát. Ez persze csak paródia, de sokak szerint ennek a videófelvételnek köszönhetik, hogy a dal ilyen tartósan szerepel a legjobbak között. Nálunk is ez a kedvenc változatlanul a héten. Amikor megkérdezték a zenekart, hogy ezzel a fazonváltással követni akarják-e a nőies újhullámú zenekarokat, határozott nemmel válaszoltak. „Mi ezt csak játéknak szántuk, és büszkék vagyunk arra, hogy a teremtés koronái lehetünk. Ezt nemcsak állítjuk, hanem amíg a színpadon létezünk, addig ezt propagálni is fogjuk.” Ez mindenesetre megnyugtató, hiszen ha a rockzene teljesen elnőiesedik, akkor könyörtelen műfajváltás következne be, amely nem biztos, hogy használna az eddig elért eredményeknek.

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_queen.jpgRészlet a szuper Queen videóból

Zürichben péntek délben elkészítették az UEFA Kupa sorsolását a legjobb 16 csapat között. November 28-án Székesfehérvárott és december 12-én Belgrádban a Videoton az angol Queens Park Rangers ellen bravúrosan továbbjutott Partizánnal (2:6, 4:0) találkozik a negyeddöntőbe jutásért. Több slágerösszecsapás is lesz, így az Anderlecht a Real Madriddal, a Szpartak Moszkva a Kölnnel, a Hamburg az Internazionaléval mérkőzik.

A Partizán régi szereplő a nemzetközi kupaküzdelmekben. Egyszer a legnagyobb siker közvetlen közelében állt, de 1966-ban, az EK döntőjében 2:1-re kikapott a Real Madridtól. A patinás jugoszláv csapat a múlt idényben ugyancsak a bajnokok tornáján állt rajthoz. A legjobb tizenhat közé a norvég Viking Stavanger (5:1, 0:-0) legyőzésével bejutott, de a Dynamo Berlin elleni 0:2-re a belgrádi visszavágón csak 1:0-lal válaszolt.

A Partizán az UEFA Kupában (illetve annak elődjében) már mérkőzött magyar csapattal, és akkor kiesett. Az 1969-70. évi kupában került össze az Ú. Dózsával már az első fordulóban. Belgrádban a Partizán 2:1-re győzött, a visszavágón viszont a Dózsa 2:0-ás sikerrel kiharcolta a továbbjutást.

A Partizán jelenleg a harmadik helyen áll a jugoszláv bajnokságban, a listavezető Szarajevó egy ponttal szerzett többet. Vasárnap a belgrádi fekete-fehéreknek rangadójuk lesz, örök riválisukkal, a Crvena Zvezdával találkoznak. Játékosaik közül a napokban leszerelt és a QP Rangers ellen már remekelt támadó szellemű középpályás, Zsivkovics a legjobb, ő a csapat karmestere, s állandó gólveszélyt jelent a középcsatár, Mance. Edzőjük Nenad Bjekovics, a korábbi sokszoros válogatott Partizán-csatár s többszörös jugoszláv és francia gólkirály. Segítője Milutin Soskics, a volt válogatott kapus.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 11. fordulóját! A Videoton - akárcsak két hete, a párizsi győzelemmel - újból jó szolgálatot tett a hazai futballnak, mert amellett, hogy továbbjutott az UEFA Kupában, az újabb első osztályú bajnoki forduló előtt fokozta a bajnokság iránti érdeklődést. A küzdelemsorozat szombat-vasárnapi szakaszában úgynevezett slágermérkőzés nincs, de izgalmas lehet a Hungária körúti matiné az MTK-VM és a Rába fellépésével, és már-már sorsdöntő összecsapásra készül - a Csepel, illetve a Békéscsaba ellen - a két, hajdanvolt nagycsapat, az FTC és a Vasas. A forduló különlegessége, hogy ezúttal csak három találkozót játszanak szombaton, a további ötöt vasárnap.

Bp. Honvéd - Eger
Détárinak és társainak az utóbbi hetekben kevésbé megy a játék, Debrecenben például szinte semmi sem sikerült. Az Eger viszont Újpesten is győzni tudott, így könnyed játszadozásra aligha számíthat a bajnokcsapat, bár az erőviszonyok alapján már a döntetlen is nagy meglepetés volna. A Bp. Honvéd november 3-án „ezredessé” lépett elő. A DMVSC ellen lépett az együttes ezredszer pályára. A szép jubileumot - 35 év kellett hozzá - az Eger SE elleni szombati, immáron 1001. bajnokin ünneplik meg a kispestiek. A kispesti összecsapás előtt a központi honvédzenekar ad műsort, a kezdőrúgást Bányai Nándor, a klub egykori híressége hajtja végre, lesz tombola, s a klub a jubileumi alkalomra nyolcoldalas műsorfüzetet jelentetett meg. A Honvédből Garaba hiányzik, egy mérkőzéstől eltiltotta az MLSZ fegyelmi bizottsága. Gyimesi viszont felépült és játszik. Egerben érthető módon nagy örömet váltott ki a csapat Újpesten elért első idegenbeli győzelme. Ha lehet, ez még nagyobb kedvet adott a Bp. Honvéd elleni felkészülésre. Az együttesnél Megyesi sérüléssel bajlódik, csak a találkozó előtt dől el, játszhat-e Kispesten. Ha nem szerepelhet, akkor Berecz helyettesíti majd. Egyébként az újonc szeretné megkeseríteni a bajnok életét.
idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_bp_honved_eger.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_bp_honved_eger_bodonyi_bela.jpgBodonyi, az első Honvéd-gól szerzője

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_bp_honved_eger_bodonyi_dajka_1.jpgidokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_bp_honved_eger_bodonyi_dajka_2.jpgidokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_bp_honved_eger_bodonyi_dajka_3.jpgidokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_bp_honved_eger_bodonyi_dajka_4.jpgidokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_bp_honved_eger_bodonyi_dajka_5.jpgidokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_bp_honved_eger_bodonyi_dajka_6.jpgEgy helyzet, amelyből tulajdonképpen háromszor is gólt rúghatott volna a Bp. Honvéd... Dajka és Bodonyi „összjátéka" azonban semmit nem eredményezett

Pécsi MSC - DMVSC
Hétről hétre stílusosan futballozik a Pécs - még akkor is, ha Tatabányán vesztett -, míg a Debrecen olyan sikeresen szerepel - utoljára a 4. fordulóban szenvedtek vereséget - , hogy talán még a legelfogultabb szurkolói is csodálkoznak a kitűnő sorozaton. Jó mérkőzés várható, amelyen a hazai pálya előnye dönthet. Pécsett Bodnár és Kollár sérülése rendbejött. A két kapuvédő közül Rónai István edző a szombati mérkőzésen Bodnárrá, szavazott. A keddi edzésen Róth és Réfi megsérült, mindkettőjük játéka kérdéses. Debrecenben a szívinfarktussal kórházba került Nagy György helyett, dr. Petróczi Gábor pályaedző kapott ideiglenes megbízást a vezető edzői teendők ellátására. A mester a Pécsre indulás előtt azt nyilatkozta. hogy nem változtat a Bp. Honvéd ellen győztes csapaton és reméli, hagy a PMSC-től is elhoznak egy, esetleg két pontot.idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_pecsi_msc_dmvsc_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_pecsi_msc_dmvsc_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_pecsi_msc_dmvsc_dobany_lanyos.jpgDobány ollója kicsit „leszabta" a lövést, mert ezúttal a labda a kapu mellé szállt

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_pecsi_msc_dmvsc_vedekezes.jpgSokszor lehetetlen volt túljutni a debreceni falon

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_pecsi_msc_dmvsc_refi_mortel.jpgRéfi és Mörtel fejpárbaja. A nyurga debreceninek csak egyszer sikerült „megugrania”. Csak egyszer...

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_pecsi_msc_dmvsc_bendes_kiss.jpgBendest hordágyon viszik ki a PMSC-stadionból, a debreceni Kiss saját lábán szállt be a kocsiba

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_pecsi_msc_dmvsc_lorincz_mortel.jpgLőrincz és Mörtel csatája

Ferencváros - Csepel
Az ifjú Gelei édesapjához méltó biztonsággal őrzi a csepeli kaput, az FTC-labdarúgók képességei viszont távol vannak az elődök tudásától. Az Üllői úton nem kis aggodalommal mondogatják: „Ha most sem győz a csapat..." ám a sikerre - a zöld-fehérek formája alapján - nincs garancia. A Ferencvárosban továbbra is sok a sérült: így Pölöskei, Szántó. Deák, Horváth. Jancsikáról és Kochról a hét végén orvosi vélemény dönti el, pályára léphet-e. A zöld-fehérek a Csepel ellen a hazai pálya előnyét szerelnék kihasználni és győzelmet remélnek. Csepelen Krisztin helyett Tulipán játszik. Budavári és Fischli sérült. A gyárvárosban tudják, hogy mind a két csapatnak szüksége van a pontokra. Szeretnének döntetlennel hazatérni.
idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_ferencvaros_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_ferencvaros_csepel_elekes.jpgElekes (3) és a többi csepeli védő megállította a ferencvárosi rohamokat az üllői úti mérkőzésen

Békéscsaba - Vasas
A vetélytársaik rendre erőszakos csatákat vívnak, s nyilván ezúttal sem lesz másként, mert a Vasas számára lassan „létkérdés” a győzelem. Az előjelek szerint azonban még egy pontot is nehéz lesz szereznie a hosszú ideje gyengélkedő angyalföldi együttesnek. Békéscsabán Pásztor felgyógyult sérüléséből, viszont Vigh került a maródiak listájára. Süle István vezető edző továbbra is bizalmat szavaz a Szegeden és Ostravában kitűnően védő fiatal Bajinak. A Fáy utcában ki lehelne tenni „a kórház", táblát, hiszen Kakas, Komjáti, Borostyán, Szijjártó, Rácz, Izsó, Csima és Rixer is sérüléssel bajlódik. Ha Komjáti nem tudja vállalni a játékot, akkor Balogh a beállós, az ő helyét pedig á középpályán Pecha foglalja el.
idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_bekescsaba_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_bekescsaba_vasas_baji_tamas.jpgA fiatal Baji kapus kitűnően mutatkozott be a hazai közönség előtt. Nem rajta múlott, hogy a Vasas 1:0-ra győzött Békéscsabán. Kiss László fejesét fogja. A háttérben balról: Fabulya, Takács, Nyúl

MTK-VM - Rába ETO
Nemcsak a két együttes összecsapása, hanem a Palicskó-Verebes párbaj is érdekes lehet, hiszen a két edző közismert tudatossággal irányítja csapatát. Az MTK-VM-nek a védelme, a Rábának a csatársora jobb, így a döntetlen látszik a legvalószínűbb eredménynek. A Hungária úton Borsó már elkezdte az edzéseket, Varga viszont még sérüléssel bajlódik. A kék-fehérek nehéz mérkőzésre számítanak, és nem titkolják, hogy győzni akarnak. Győrött Kovács László, a volt válogatott kapuvédő visszatért az Egyesült Államokból, Szepesi is felépült sérüléséből, ennek ellenére az FTC ellen győztes csapat lép pályára.
idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_mtk_vm_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_mtk_vm_raba_eto_fodor_imre.jpgÍgy örült Fodor második bombagólja után vasárnap délelőtt a Hungária körúton. A kék-fehérek szélvészgyors csatára szinte a kétségbeesésbe kergette játékával a Rába ETO védelmét! A nagyszerű matinén végül az MTK-VM magabiztos, szellemes játékkal, esélyt sem hagyva a győrieknek a pontszerzésre, szerezte meg a győzelmet. Balról: Tóth J., Fodor, Huszárik és Kékesi

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_mtk_vm_raba_eto_preszeller_kajdy.jpgA labda Preszeller talpa alatt, de Kajdy szeretné megszerezni

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_mtk_vm_raba_eto_fodor_judik.jpgFodor elhúz Judik mellett

Tatabánya - Haladás
A góllista első helyezettje, Kiprich, alighanem ezúttal is győzelemre vezeti csapatát, a Haladás legfeljebb abban reménykedhet, hogy küzdelemre készteti az esélyes tatabányaiakat.
idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_tatabanya_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_tatabanya_haladas_fitos_kiprich.jpgFitos és Kiprich csatája

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_tatabanya_haladas_voros_csaba_plotar_hegedus.jpgPlotár küzd a levegőben Vörös Csabával és Hegedűssel

Videoton - SZEOL AK
Ha van igazán egyesélyes mérkőzés, akkor ez az, mert aligha képzelhető el, hogy a sereghajtó Szeged éppen a kupahős Videoton ellen támadna fel. Még akkor is, ha a fehérvári együttes feltehetően érzi majd a Paris St. Germainnel vívott maratoni párviadal fáradalmait. A Videoton nem tervez változást az összeállításban. A szegediek edzőjének, Kaszás Gábornak viszont gondjai vannak. Polyvás a hétközi edzőmérkőzésen orrcsonttörést szenvedett, Deáknak pedig bokasérülése van.
idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_videoton_szeol_ak.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_videoton_szeol_ak_szabo_jozsef.jpgSzabót szerelik a szegedi védők

ZTE - Ú. Dózsa
A tévémérkőzésen minden lehetséges, mert az Ú. Dózsa szeszélyes játékosai látványos és kiábrándító játékra egyaránt „képesek”. Hazai környezetben a ZTE akár két pontban is reménykedhet; kérdés, milyen hangulatban lesznek a kiszámíthatatlan újpesti labdarúgók.
idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_zte_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_zte_u_dozsa_galantai.jpgHárom újpesti játékos között adja tovább a labdát Galántai

A mérkőzések után lássuk a 11. forduló válogatottjait! A 7-es osztályzatokon felül két extra teljesítményt láthattunk. Mező József, a DMVSC kapusa 8-as, Fodor Imre, az MTK-VM csatára 9-es osztályzatot kapott. Teljesítménye miatt az utóbbi lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_mtk_vm_raba_eto_fodor_imre_2.jpg

A góllövőlista élén továbbra is Kiprich József áll, Kiss László, a Vasas csatára egy-egy gólokkal araszol utána.
idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_gollovolista.jpg

Bár a bajnokság 11. fordulójában öt mérkőzést vasárnap játszottak, a csattanó már szombaton is megvolt. A Debrecen csapata megtáltosodott, a székesfehérvári pontszerzés, a Honvéd elleni hazai siker után most Pécsett folytatta nagyszerű sorozatát a PMSC legyőzésével. Hasonló eredménnyel végződött Kispesten is a bajnok Honvéd és az újonc Eger összecsapása, amelyben a kispesti piros-fehérek csak nagy erőfeszítéssel tudták megszerezni a két pontot. Az Üllői úton nagy közönség előtt pontosztozkodással zárult az FTC-Csepel mérkőzés. Az MTK-VM vasárnap is folytatta jó sorozatát: remek játékkal győzte le a Rábát, s továbbra is az élmezőnyben foglal helyet. Hosszú idő után a Vasas is nyert, és békéscsabai sikerével a 15. helyre szorította a másik hajdani nagycsapatot, az FTC-t.
idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_tabella.jpg

Tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztály 16. fordulójában a Vác hazai pályán szenvedett vereséget a Baja csapatától, a Volán idegenben is „lelépte” a Diósgyőrt. Kikapott a Nyíregyháza, és - otthonában - a Siófok.idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_nb_ii_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_nb_ii_gollovolista.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_nb_ii_debreceni_kinizs_bakony_vegyesz.jpgA 21. percben Leiszt fejjel szerzett vezetést, Debreceni Kinizsi-Bakony Vegyész 4:0

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_nb_ii_vaci_izzo_bajai_sk.jpgPleskó, a váci kapus nem tudta védeni Prikidánovics jól irányzott lövését. Váci Izzó-Bajai SK 0:1

Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.
idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_teruleti_bajnoksagok.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_teruleti_bajnoksagok_tabella.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_teruleti_bajnoksagok_drava_csoport_mazaszaszvar_komlo.jpgA Dráva-csoportban a sötétmezes szászváriak megkövülve nézik a fehérmezes komlói csatár megiramodását. Mázaszászvári Bányász-Komlói Bányász 1:2

idokapszula_nb_i_1984_85_11_fordulo_teruleti_bajnoksagok_drava_csoport_szigetvar_mohacs.jpgSzintén a Dráva-csoportban Antal, a mohácsiak kapusa lehúz egy beívelt labdát a szigetvári csatárok elől. Szigetvár-Mohácsi TE 1:1

A bajnokság másfél hét múlva folytatódik, mert a következő szombaton jön a Ciprus-Magyarország világbajnoki selejtező mérkőzés.

Mezey György szövetségi kapitány a fordulót követően kijelölte 18 fős keretét. Három kapus (Andrusch, Szendrei, Disztl P.), továbbá Sallai, Csuhay, Róth, Garaba, Varga, Péter, Nagy, Détári, Dajka, Csongrádi, Kiprich, Esterházy, Nyilasi, Bodonyi, Szokolai mezőnyjátékosok. A legutóbbihoz képest annyi a változás, hogy visszakerült Disztl és Dajka, kimaradt Mészáros, míg Plotár az utánpótlásban kapott helyett.

A válogatott elutazásáig Tatán készül, s csütörtökön 15 órakor viszi a különgép a játékosokat Larnacába, ahonnan egy óra Limassol, itt lesz szombaton, helyi idő szerint 18 órakor (magyar 17) a mérkőzés. A csapattal együtt utazik az utánpótlás-válogatott, amely Larnacától kétórányira, Phafosban lép pályára pénteken 14.45 órakor. A két együttes vasárnap kora reggel indul haza, és 11 órakor érkezik a Ferihegyre.

Bicskei Bertalan, a labdarúgó utánpótlás-válogatott kapitánya vasárnap este kijelölte a Ciprus ellen készülődő keretet. A meghívott játékosok hétfőn délelőtt 11 órakor a Népstadionban találkoznak, és ott készülnek a csütörtöki elutazásig. A keret tagjai: Gelei, Baji - Turbék, Kozma, Pintér, Till, Balogh T., Szélpál, Fabulya, Keller - Bognár Z„ Preszeller, Kovács K., Vincze, Kovács I. - Zsinka, Magyar Zs., Szekeres, Plotár.

Bicskei Bertalan elmondta, hogy Ciprusra csak 18 játékos utazik majd. Jelenleg azért 19 tagú a keret, mert Turbék lázas beteg, így bizonytalan, hogy a csapattal tarthat-e. Azt is megtudtuk, hogy a kapitány Zsiborást - akivel egyébként teljes mértékben elégedett volt - ezúttal azért hagyta ki a jelöltek közül, mert úgy véli, Cipruson elsősorban a mezőnyben kell a csapatot „túlkoros” játékosokkal megerősíteni, míg Toporról és Katzenbachról azért mondott le, mert az utóbbi időben egyikőjük sem nyújtott klubjában jó teljesítményt. De mindketten továbbra is tagjai a bővebb utánpótlás keretnek.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr9916821886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

newnt55 2022.02.28. 17:58:30

Egy PSG meccs után gyakorlatilag ugyanazzal a csapattal a Szeged ellen. Volt ám kettős terhelés. Hát más idők voltak...
Sajnos már se Kaszás Gábor se Kovács Ferenc, Horváth Gábor, Májer Lajos nincs köztünk.

maribor_ 2022.02.28. 18:13:34

@newnt55: A Vidi teljesen beáldozta a bajnokságot és az MNK-t az UEFA kupáért...
Mindegyikük nagyon hiányzik. Májer halála volt a legtragikusabb...
süti beállítások módosítása