Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 12. forduló

2022.03.21. 17:05 maribor_

1984. november 21., a hónap utolsó előtti szerdája

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_headlines_mexikoi_tuzvesz.jpgNagy erejű robbanás történt Mexikóváros ipari körzetében. A közép-amerikai ország fővárosában, a világ egyik legnagyobb metropolisában felrobbant az állami tulajdonban levő Petroleos Mexioanos cseppfolyós gázlerakata, eltüntetve ezzel egy egész városrészt

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

november 19.

Wilfried Martens, a Belga Királyság miniszterelnöke, aki Lázár Györgynek, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa elnökének meghívására vasárnap érkezett hivatalos látogatásra Budapestre, reggel megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékművét a Hősök terén.

Ezt követően Lázár György és Wilfried Martens a Parlamentben szűk körben megbeszélést folytatott. A délelőtti órákban: az Országház delegációs termében Lázár György és Wilfried Martens vezetésével megkezdődtek a magyar-belga plenáris tárgyalások. A magyar tárgyaló csoport tagjai: Várkonyi Péter külügyminiszter, Esztergályos Ferenc külügyminiszter-helyettes, Németh Jenő, a Minisztertanács Tájékoztatási Hivatalának elnökhelyettese, Antalpéter Tibor, a Külkereskedelmi Minisztérium főosztályvezetője, valamint Lőrinc Tamás, hazánk brüsszeli nagykövete. Belgium képviseletében Leo Tindemans; külügyminiszter, Frans Roelants külügyminisztériumi államtitkár, Thierry de Gruben, a külügyminisztérium kabinetfőnökének helyettese, Carlos de Wever, a miniszterelnök diplomáciai tanácsadója, Xavier Deswaef, a kormányfő szóvivője, valamint Willy Tilemans, a Belga Királyság budapesti nagykövete ült tárgyalóasztalhoz.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_magyar_belga_targyalasok_2.jpgA képen jobbra a belga küldöttség Wilfried Martens vezetésével, balra a magyar Lázár Györggyel az élen

A plenáris ülésen a tárgyaló partnerek áttekintették a kétoldalú kapcsolatok alakulását. Megállapították, hogy azok rendezettek, s jó keretet adnak a további együttműködéshez. A megbeszélésen különös hangsúllyal szóltak a gazdasági kérdésekről. Egyetértettek abban, hogy ezen a területen további fejlesztésre van mód. A nemzetközi helyzet időszerű problémáit érintve a kormányfők azonos módon ítélték meg a kelet-nyugati párbeszéd folytatásának fontosságát, rámutatva, hogy az lehetőséget teremt egymás álláspontjának jobb megismerésére.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára délután az Országház Nándorfehérvár-termében találkozott Wilfried Martensszel. A nyílt és szívélyes légkörű találkozón véleményt cseréltek a nemzetközi helyzet, a kelet-nyugati viszony időszerű kérdéseiről, valamint a magyar-belga kapcsolatok alakulásáról. A találkozón jelen volt Lázár György, Várkonyi Péter és Leo Tindemans, továbbá Lőrinc Tamás és Willy Tilemans.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_magyar_belga_targyalasok.jpgKádár János és Lázár György megbeszélése a belga vendégekkel a Parlamentben

Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke ugyancsak délután fogadta a belga kormányfőt a Parlament Munkácsy-terméiben. A megbeszélésen jelen volt Leo Tindemans, Esztergályos Ferenc, Lőrinc Tamás, valamint Willy Tilemans.

Várkonyi Péter hivatalában találkozott Leo Tindemansszal. A megbeszélésen a magyar és a belga diplomácia vezetője áttekintette a kétoldalú kapcsolatok és a nemzetközi helyzet néhány időszerű kérdését.

Este Lázár György és felesége díszvacsorát adott Wilfried Martens és felesége tiszteletére a Parlament Vadász-termében. A vacsorán a két kormányfő pohárköszöntőt mondott.

Korom Mihály, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára az SZKP Központi Bizottságának meghívására a Szovjetunióba utazott. Kíséretében van Kovács Jenő, a KB osztályvezető-helyettese és Thürmer Gyula, a KB munkatársa. Búcsúztatásukra a Ferihegyi repülőtéren megjelent Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió magyarországi nagykövete.

Sarlós István, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese Nógrád megyébe látogatott. A vendéget Balassagyarmaton, a városi pártbizottság székházában Géczi János, az MSZMP Nógrád megyei Bizottságának első titkára fogadta, majd tájékoztatta a megye gazdasági, politikai és kulturális helyzetéről, egészségügyi és szociális ellátásáról. Sarlós István ezután felkereste a Balassagyarmati Kábelgyárat, ahol Márton Sándor gyárigazgató elmondotta: a hetvenes években épített, majd újabb rekonstrukcióval megnövelt és modernizált gyár idei termelésének értéke már meghaladja a kétmilliárd forintot. Termékeinek felét exportálja. Az ismertető után Sarlós István megtekintette a gyár néhány üzemét, majd a balassagyarmati kórházban tett látogatást. A Nógrád nyugati felének százezer lakosát kiszolgáló ezerágyas intézmény igazgatója, Hatvani László bemutatta a hetvenes években megkezdett, és 1990-re befejeződő rekonstrukcióval eddig megvalósított létesítményeket, köztük a nemrég átadott központi diagnosztikai pavilont.

A Minisztertanács elnökhelyettese programját Salgótarjánban folytatta. A megyei tanács nagytermében a Nógrád megyei politikai és társadalmi szervezetek vezetőinek, valamint a kulturális élet irányítóinak aktívaülésén időszerű társadalom- és művelődéspolitikai kérdésekről tartott előadást.

Losonczi Pál, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke párt- és állami küldöttség élén hivatalos baráti látogatásra Indonéziából Vietnamba érkezett.

Kíséretében érkezett Hanoiba Borbándi János, az MSZMP KB tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese, a magyar-vietnami gazdasági és műszaki-tudományos együttműködési bizottság magyar tagozatának elnöke, Rév Lajos, az MSZMP KB tagja, az Ipari Szövetkezetek Országos Tanácsának elnöke, Bányász Rezső államtitkár, a Minisztertanács Tájékoztatási Hivatalának elnöke, dr. Dóró György, az Országos Tervhivatal elnökhelyettese és dr. Nagy Gábor külügyminiszter-helyettes. Hanoiban csatlakozott a küldöttséghez Bényei Béla, hazánk vietnami nagykövete.

A magyar küldöttséget a repülőtéren Chu Huy Man, a VKP KB PB tagja, a Vietnami Szocialista Köztársaság Államtanácsának elnökhelyettese köszöntötte, majd a vendégek a repülőtérről a hanoi Chi Linh térre hajtattak. A vietnami főváros utcáit a küldöttség érkezésének tiszteletére fellobogózták, magyar és vietnami nyelvű feliratok éltették a két nép barátságát.

A Chi Linh téren Losonczi Pált és feleségét s a küldöttség tagjait Truong Chinh, a VKP KB Politikai Bizottságának tagja, a Vietnami Szocialista Köztársaság Államtanácsának elnöke üdvözölte. Jelen volt Nguyen Huu Tho, az államtanács elnökhelyettese, Huynh Tan Phat, az államtanács elnökhelyettese, a Vietnami Hazafias Front KB Elnökségének elnöke, Nguyen Co Thach, a VKP KB PB póttagja, külügyminiszter, Tran Vy, a KB tagja, a hanoi tanács elnöke és sok más magas rangú vietnami személyiség.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_losonczi_pal_truong_chinh.jpgLosonczi Pál vendéglátójával, Truong Chinh vietnami elnökkel a tárgyalások megkezdése előtt Hanoiban

Vietnami úttörők virágcsokrokkal köszöntötték az Elnöki Tanács elnökét és feleségét, majd felcsendült a vietnami és a magyar himnusz. Huszonegy ágyúlövés dörrent a magyar államfő tiszteletére, aki ezt követően meghallgatta a felsorakozott díszszázad parancsnokának jelentését, és Truong Chinh kíséretében ellépett a vietnami néphadsereg díszalakulata előtt.

Az ünnepélyes fogadtatásról közeli szállására sétáló Losonczi Pált és kíséretét üdvözölték a Vietnamban dolgozó magyarok s a küldöttség fogadására megjelent több ezer hanoi lakos.

Este a hanoi elnöki palota főtermében Truong Chinh díszvacsorát adott Losonczi Pál és felesége, valamint a magyar delegáció tiszteletére. A díszvacsorán - amelyen részt vett Pham Van Dong, a VKP PB tagja, miniszterelnök - Truong Chinh és Losonczi Pál pohárköszöntőt mondott. A díszvacsora után az Elnöki Tanács elnöke és kísérete ünnepi kultúrműsoron vett részt. Losonczi Pál hanoi látogatása kedden folytatódik.

A magyar párt- és állami küldöttség látogatása a vietnami sajtó figyelmének középpontjában áll. Több központi napilap, így a Nham Dan, a VKP KB orgánuma, is első oldalán ismertette a látogatás tényét és Losonczi Pál életrajzát. A televízió és a rádió folyamatosan ismerteti a látogatás minden mozzanatát. A hanoi sajtó egybehangzó vélekedése szerint a látogatás fontos állomás a két ország baráti együttműködésében.

Reggel Bukarestben, a feldíszített kongresszusi palotában megnyílt a Román Kommunista Párt XIII. kongresszusa. Az épületbe a kora reggeli óráktól kezdve érkeztek román testvérpártunk megválasztott küldöttei, a külföldi pártok képviselői, valamint a hazai és a nemzetközi sajtó munkatársai. Kilenc órakor léptek be a kongresszusi terembe Nicolae Ceausescuval az élen az elnökség tagjai. Az RKP főtitkára rövid megnyitóbeszédben üdvözölte a megjelent 3112 küldöttet, Valamint a világ 92 országából érkezett 135 külföldi delegáció tagjait.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_roman_kommunista_part.jpgBukarestben megkezdte munkáját a Román Kommunista Párt XIII. kongresszusa

A kongresszus elnökségében foglaltak helyiét a kommunista és munkáspártok képviselői, köztük Méhes Lajos, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai, a SZOT főtitkára, továbbá Vlagyimir Scserbickij, az SZKP KB PB tagja, az Ukrán KP KB első titkára.

A megnyitóbeszéd után a délelőtti ülés elnöke, Manea Manescu javaslatára, a küldöttek megválasztották a kongresszus szerveit és bizottságait, valamint elfogadták a hét pontból álló napirendet. Ezt követően Nicolae Ceausescu több mint négyórás előadói beszéde következett, amelyben előterjesztette a központi bizottság beszámolóját a XII. kongresszus óta végzett munkáról, valamint a társadalmi, gazdasági, középtávú és távlati fejlesztési terv irányelveiről.

A beszámoló után, a délutáni ülésen felolvasták a külföldi delegációk írásbeli üzeneteit. Az MSZMP KB üdvözletét Méhes Lajos, a magyar pártküldöttség vezetője nyújtotta át.

Andrej Gromiko szovjet külügyminiszter Moszkvában fogadta Arthur Hartmant, az Egyesült Államok moszkvai nagykövetét. A találkozót a diplomata kérte. A megbeszélésen a szovjet-amerikai kapcsolatok néhány kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdéséről volt szó - közölte a szovjet hírügynökség.

Újabb amerikai-nicaraguai tárgyalások kezdődtek a mexikói Manzanillo kikötővárosban, miközben a két ország közti feszültség a kapcsolatok teljes megszakításának határáig jutott el. A két ország képviselőinek nyolcadik találkozójára akkor kerül sor, amikor az Egyesült Államok minden előkészületet megtett egy, Nicaragua elleni invázióhoz.

Az Egyesült Államok vezetése semmiképpen sem hajítandó elfogadni a haladó sandinista rendszer létét Közép-Amerikában. Washington a nicaraguai választásokra a katonai fenyegetés növelésével válaszolt, és az újabb tárgyalások előtt egyértelműen leszögezte, hogy Nicaragua vagy elfogadja az amerikai diktátumot, vagy számolnia kell az intervencióval.

Az Egyesült Államok által támogatott nicaraguai ellenforradalmárok újabb gyilkos támadásokat hajtottak végre a közép-amerikai ország északi határvidékén. Zelaya Norte és Matagaipa tartományban az ellenforradalmárok 20 embert, köztük négy gyermeket gyilkoltak meg. A célpontok minden esetben mezőgazdasági termelőszövetkezetek voltak. Az ellenforradalom az amerikai titkosszolgálat, a CIA által kidolgozott taktikának megfelelően lehetetlenné akarja tenni az egyik legfontosabb nicaraguai exportcikk, a kávé betakarítását.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_amerikai_repulogep_anyahajo.jpgAmerikai repülőgép-anyahajó a nicaraguai partok előtt

Nagy erejű robbanás történt Mexikóváros ipari körzetében. A közép-amerikai ország fővárosában, a világ egyik legnagyobb metropolisában helyi idő szerint hajnali fél hatkor felrobbant az állami tulajdonban levő Petroleos Mexioanos négy, összesen 11 millió liter folyékony gázt tartalmazó tartálya.

A robbanás után száz méter magasra csaptak a lángok, s lángtenger öntötte el a környéket. A hatalmas erejű tűz átterjedt az Ixhuatepec városnegyed szűk utcáira, zsúfolt házaira, összesen huszonöt hektárnyi területre. A detonáció falakat döntött le, a tűz nyomán üszkös tetők omlottak a lakosokra. A pánikot tetézte, hogy Mexikóban másnap emlékeznek meg a forradalom évfordulójáról, s a robbanás előestéjén a csaknem 20 milliós fővárosban a lakosság emelkedett hangulatban készült az ünnepre.

A távirati irodák jelentései szerint a környéken elsősegélyt nyújtó helyeket létesítettek, mert annyi a sebesült, hogy csak a harmadfokú égési sérülést szenvedett betegeket tudják fogadni a kórházak. A rádió és a televízió adásaiból azonnal értesülhettünk a részletekről. Az Unigas magánvállalat elosztótelepén eddig kiderítetlen okból fölrobbant egy folyékony gázt tartalmazó tartálykocsi, majd a lángok átterjedtek a PEMEX szomszédos bázisára. A helyszínre száguldó mentőautók és a tűzoltó kocsik szűnni nem akaró szirénázása is jelzi, hogy nem túloztak a helyi lapok különkiadásai, amikor azt írták: Mexikó történetének legnagyobb katasztrófájának voltunk és vagyunk tanúi.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_mexikoi_tuzvesz.jpgA lángoló utcákból sebesültekkel menekül a lakosság

Az eddig megtalált halottak száma 389, de a romok alatt tovább folyik a kutatás, és bizonyos, hogy további halottakra bukkannak. A sebesültek számát kétezer-négyszázra becsülik, közülük legalább ötszáz állapota válságos. A romba dőlt házakból százezrek ideiglenesen felállított sátrakban laknak. A jelentések szerint mintegy 350 000 ember hajléka vált a lángok martalékává.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_mexikoi_tuzvesz_11.jpgAz egyik mentős a robbanás gyermeksérültjeivel

Az 1938-as alapítású mexikói PEMEX olaj és gáz társaság egy cseppfolyós gázlerakatot üzemeltetett a San Juan Ixhuatepec városrészben. A város November 19-én hajnali 5:45-kor egy szörnyű robbanásra ébredt. Az utcára kitóduló népek nem hittek a szemüknek, minden lángolt. A házak, az utca, a fák, sőt az égből tűzeső hullott alá. Méltán hihették, hogy a poklok poklába jutottak. Az első döbbenet után mindenki menekülőre fogta, akit épp nem zúzott halálra egy égből lehulló súlyos vasdarab vagy a tűz meg nem gyújtott. Akik lemaradtak, azoknak szembe kellett nézni a fojtogató füsttel, ami rövid időn belül kábultságba, majd halálba taszította őket.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_mexikoi_tuzvesz_3.jpgValószínűleg a maró füsttől megfulladt egyik áldozat

A tűzoltók a PEMEX területére siettek, mert ott több gáztartály is lángolt, és nekiálltak a hűtésnek illetve az oltásnak. Eközben a lassan magához térő hatóságok megkezdték az evakuálást, és a sebesültek ellátását. De mi is vezetett ehhez a pokoli színjátékhoz?

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_mexikoi_tuzvesz_2.jpgA tűzoltók küzdelme a lángokkal

A PEMEX a városban a telephelyén rengeteg cseppfolyós LPG gázt tárolt különböző tartályokban.2 db 2400 köbméteres, 4 db 1600 köbméteres és ezen kívül 48 darab szivar alakú (kolbásznak hívták) tartályt tartott, amelyek kis kapacitásúak voltak. Összesen 13653 köbméter gáz volt a telephelyen (15615 volt a maximális).

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_mexikoi_tuzvesz_4.jpgA kis kolbásztartályok

5:30-kor egy meghibásodott szelep miatt az egyik 20 centiméteres csőben túlnyomás alakult ki, amit nem viselt el és megrepedt. A meghibásodott csőből hatalmas erővel szabadult ki a gáz a szabadba. A nyomásvesztés miatt a riasztó ugyan megszólalt, de a személyzet késlekedett. Szokásuk volt, hogy bármely probléma esetén lassan és apatikusan láttak neki elhárítani a gondot. Most is így történt, ezért a riasztás után körülbelül 10 percig folyamatosan áramlott kifelé a gáz anélkül, hogy valaki intézkedett volna az elzárása ügyében. A kiömlő gyúlékony anyag viszont olyan koncentrációt ért el, hogy az már veszélyes volt, a gyenge reggeli szellő pedig nyugatra terelte a közben 200 méteresre dagadt felhőt. Pontosan 10 perc után az LPG felhő elérte a telephely túlnyomás levezető fáklyáját.

5:40-kor a gázfelhő felrobbant egy hatalmas tűzgömb kíséretében. A robbanástól további tartályok is megsérültek. 5:44-kor egy még intenzívebb robbanás történt, amelyet a többi sérült tartály táplált. Az átmérője meghaladta a 300 métert és beterítette a várost. Ezt már a szeizmográfok is észlelték, és 30 km-re is elhallatszott. Ekkor már valaki telefonált a tűzoltóságra, hogy gond van.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_mexikoi_tuzvesz_6_1.jpgAz egyik messzire repült tartálydarab mérete látványos az autók mellett

Eközben a gáztartályok egymás után robbantak fel, és 1 órán belül 15 robbanás történt, amelyek már a kis tartályokat is érintették. Folyamatosan záporoztak a levegőbe a fémalkatrészek, úgy tűnt sosem lesz vége. Az egyik tartály 1200 méterre repült az eredeti helyétől, de a legtöbbjük megelégedett pár száz méteres repüléssel. A felrobbant tartályok permetszerűen szétszórták a folyékony LPG-t, amelyek aláhullva szó szerinti tűzesővel borították be a várost. A katlanná változott település utcáin néhol 1200 fokos hőmérséklet is uralkodott.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_mexikoi_tuzvesz_5_1.jpgEz a tartály repült több, mint egy kilométert

7:01-kor egy újabb nagy robbanást mértek a szeizmikus mérők, majd fél 8-ig még továbbiakat, majd elült a vihar és maradt a lángoló tenger.

A tűzoltók bár helyszínen voltak, próbálták hűteni a tartályokat, de amikor felrobbantak elhagyták a helyszínt, így végül 8 órakor visszamerészkedtek a környékről érkezett erősítéssel és nekiálltak az oltásnak. Nagyon lassan és elkeseredetten haladtak.

11 órakor egy hűtött tartály megadta magát, és felrobbant. A tűzoltók nem adták fel tovább dolgoztak egészen másnap reggel 10-ig. Éjfél előtt még szerencséjük volt látni egy tűzgömböt, de ez már csak az utolsó lehelete volt a tűzsárkánynak.

A mentést és evakuálást eközben folyamatosan végezték a mentősök, akik hihetetlen dolgokkal szembesültek. Komplett házak porladtak el családokkal, volt olyan hely, ahová csak másnap jutottak be, és csak hamut találtak, pedig ott emberek éltek. Jose Espinoza arról beszélt, hogy pár nap múlva visszatért megnézni mi maradt a lakásából illetve a szomszédjáéból. De a szomszédok eltűntek. Az 5 tagú családból mindössze egy lábat talált meg elszenesedve, az is valamelyik gyereké lehetett.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_mexikoi_tuzvesz_7.jpgÖsszeégett emberek a házak között

Guadalupe Ramirez nem volt otthon, de később visszatérhetett, ahol a lakásában a szekrényében tárolt ruhák ropogósra sültek, illetve szétestek. Sokan az aláhulló lángoló cseppektől szenvedtek borzalmas égési sérüléseket, volt, aki annyira összeégett így, hogy mindkét kezét amputálni kellett.

A hivatalos adatok szerint 500-600 ember halt meg a katasztrófában és 5-7 ezer megsérült, de a szemtanúk szerint ennek a többszöröse esett áldozatul. Ugyanis a kormány csak azokat számolta meg, akiket megtaláltak, azonosítottak illetve a kórházban elhunytak. (Ezek voltak 5-600-an.) Viszont a mentősök beszámolója szerint rengeteg ember vált hamuvá és mindössze 2% maradványt tudtak beazonosítani. Ebből könnyen kiszámítható, hogy akár 20000 fő is lehetett a veszteség. A város 40000 főből állt és 60000 a környékén élt, sosem jártak utána az eltűnteknek, igaz sokan azon nyomban elmenekültek jó messzire.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_mexikoi_tuzvesz_8_1.jpgItt egy egész család vált hamuvá

A PEMEX ipartelep megsemmisült a robbanások hatására, de mindössze 30 tonna fémet tudtak összegyűjteni ebből. A város nagy részét a tűz elpusztította.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_mexikoi_tuzvesz_9.jpgA romok, mindössze 30 tonna fém maradt hátra

A vizsgálatok több hibára is fényt derítettek. Többek közt engedély nélkül építkeztek az ipartelep közelébe, amit a hatóságok elfogadtak. Vagyis szemet hunytak kenőpénzért cserébe az olcsó ingatlanok felhúzásáért. A PEMEX munkások hanyagul végezték a dolgukat, sokszor berúgtak és aludtak műszak közben. A tragédia előtt 1 hónappal is volt gázszivárgás, és a munkásoknak több órába telt az elállítása, rendkívül lassan végezték a munkájukat. Mindezek összessége vezetett a katasztrófához.

Az áldozatok sosem kaptak kárpótlást, egyrészt mert teljes generációk váltak hamuvá, és nem volt, aki beadja a kérelmet, illetve abban az évben Mexikót egy hatalmas földrengés rázta meg, ami több halálos áldozattal járt, így a figyelem arra összpontosult. Pár család próbálkozott kártérítéssel, de nem jutottak semmire.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_mexikoi_tuzvesz_10_1.jpgTömegsír azoknak, akiket lehetett azonosítani

A PEMEX-et nem vonták felelősségre sohasem…

november 20.

Wilfried, Martens, a Belga Királyság miniszterelnöke - aki Lázár Györgynek, a Minisztertanács elnökének meghívására hivatalos látogatáson tartózkodott hazánkban - keddi programját felesége társaságában a Tungsram Rt. gyárában kezdte. Az üzemlátogatásra elkísérte Esztergályos Ferenc külügyminiszter-helyettes és Lőrinc Tamás, a Magyar Népköztársaság brüsszeli nagykövete.

A vendégeket az újpesti nagyvállalat központjában Kapolyi László ipari miniszter és a gyár vezetői fogadták. Demeter Károly vezérigazgató rövid áttekintést adott az 1896-ban alapított üzem múltjáról, tevékenységéről. Mint elmondta: a Magyarországon tíz telephelyen, 14 gyárban előállított termékek - lámpák, fénycsövek, a hírközlésnél használatos mikrohullámú adócsövek, alkatrész-előállító és -csomagoló gépek, üvegáruk - csaknem 75 százalékát exportálják.

A Tungsramnak tizenkét tőkés országban működik saját vagy vegyes vállalata. így a belgiumi Schréder-céggel kooperációban gyártanak közvilágítási célokat szolgáló lámpatesteket. Egyéves múltjai van a Magyar Alumíniumipari Tröszt, a Tungsram és a Schréder együttműködésének: termékeiket várhatóan fejlődő országokban, elsősorban Algériában értékesítik majd.

A belga kormányfő ezt követően termékbemutatót tekintett meg, s a látottakról elismerő szavakat jegyzett be a gyár vendégkönyvébe. A program a Tungsram vákuumtechnikai gépgyárában folytatódott, ahol Nagy Lajos gazdasági igazgató és Nagy Sándor főmérnök kalauzolta a vendégeket a lámpagyártó gépsorok között.

Wilfried Martens délben az Átrium Hyatt Szállóban találkozott a hazai és nemzetközi sajtó képviselőivel. A délutánt városnézéssel töltötte a belga kormányfő és felesége. A várbeli programon részt vett Gérnyi Kálmán, a fővárosi tanács elnökhelyettese, valamint Lőrinc Tamás. A magas rangú vendéget a Mátyás-templom bejáratánál Fábián János kanonok fogadta, s tájékoztatta a templom történetéről, restaurálási munkáiról. Ezt követően a vendégek megtekintették a Hilton Szállót.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_wilfried_martens.jpgWilfried Martens a sajtótájékoztatón

Ezután a vendégek a Ferihegyi repülőtérre hajtattak, ahol ünnepélyesen búcsúztatták Wilfried Martenst, feleségét, valamint a kíséret tagjait. A búcsúztatáson megjelent Lázár György és felesége, Várkonyi Péter külügyminiszter, továbbá politikai és gazdasági életünk több más vezető személyisége, valamint Lőrinc Tamás és Willy Tilemans, a Belga Királyság budapesti nagykövete.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_lazar_gyorgy_wilfried_martens.jpgLázár György és Wilfried Martens búcsúkézfogása

A magyar és belga zászlókkal díszített légikikötő betonján csapatzászlóval felsorakozott a néphadsereg díszszázada. Parancsnoka jelentést tett a belga kormányfőnek, majd felcsendültek a két ország himnuszának hangjai. A magyar és a belga vezetők, a házigazdák és a vendégek elköszöntek egymástól; úttörők virágcsokrokat nyújtottak át a belga kormányfőnek és feleségének. A különrepülőgép a késő délutáni órákban elindult Budapestről.

Szűrös Mátyás, az MSZMP Központi Bizottságának titkára kétnapos látogatásra Vas megyébe érkezett. Kedden Szombathelyen, a megyei pártszékházban Horváth Miklós, a megyei pártbizottság első titkára fogadta és tájékoztatta Vas megye politikai, gazdasági és társadalmi életéről, az MSZMP XIII. kongresszusának megyei előkészületeiről. A megbeszélésen részt vettek a megyei pártbizottság titkárai és Bors Zoltán, a megyei tanács elnöke.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_szuros_matyas.jpgHorváth Miklós tájékoztatta Szűrös Mátyást a megye politikai, gazdasági, társadalmi életének főbb jellemzőiről, az MSZMP XIII. Kongresszusának Vas megyei előkészületeiről

Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára kétnapos látogatásra Szabolcs-Szatmár megyébe érkezett. Kedden Nyíregyházán a megye vezetői fogadták, majd Varga Gyula, a megyei pártbizottság első titkára tájékoztatta a térség gazdasági, politikai, társadalmi helyzetéről.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_havasi_ferenc.jpgHavasi Ferenc a megye vezetőinek tájékoztatóját hallgatja

A fővárosi békeközösségek kezdeményezésére az Országos Béketanács nicaraguai szolidaritási estet rendezett a kőbányai Pataky István Művelődési Házban. A művelődési ház előcsarnokában a részvevők fotó- és plakátkiállításon kaphattak ízelítőt a forradalmi ország mindennapjaiból, a békés építőmunkáról és azokról a nehézségekről is, amelyek a mai nicaraguai valóságot jellemzik. Az eseményen Darvasi István, az országgyűlés külügyi bizottságának titkára azokról a tapasztalatairól szólt, amelyeket a közelmúltban szerzett a nicaraguai választásokról.

Róbert László újságíró, a Hungria című spanyol nyelvű folyóirat főszerkesztője, akinek nicaraguai filmriportját nemrég sugározta a televízió, az ország hétköznapjairól, személyes tapasztalatairól, élményeiről beszélt, arról, hogy rendkívüli nehézségek között, az évszázados elmaradottság terheit is hordozva épül az új társadalom Nicaraguában. A szolidaritási est a hazánkban tanuló nicaraguai diákok együttesének műsorával ért véget.

Losonczi Pál, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, az Elnöki Tanács elnöke által vezetett magyar párt- és állami küldöttség hivatalos, baráti vietnami látogatása kedden kegyeletes megemlékezéssel folytatódott. A küldöttség Hanoiban megkoszorúzta Ho Si Minh mauzóleumát, majd az Elnöki Tanács elnöke a küldöttség tagjainak társaságában meglátogatta a vietnami nép világszerte ismert vezetőjének közeli emlékmúzeumát.

Délután az Elnöki Tanács elnöke a hanoi Forradalmi Múzeumban tett látogatást. A vietnami nép függetlenségi harcát, áldozatos küzdelmét demonstráló kiállítás megtekintése után emléksorokat írt a múzeum vendégkönyvébe. Ezt követően Losonczi Pál a vietnami Hadtörténeti Múzeumot kereste fel.

A nap folyamán megkezdődtek a hivatalos magyar-vietnami tárgyalások. A délelőtti plenáris ülésen a magyar tárgyaló küldöttséget Losonczi Pál vezette, tagja volt Borbándi János, az MSZMP KB tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese, a magyar-vietnami gazdasági és műszaki-tudományos együttműködési bizottság magyar tagozatának elnöke, Rév Lajos, az MSZMP KB tagja, államtitkár, az Ipari Szövetkezetek Országos Tanácsának elnöke, Bányász Rezső államtitkár, a Minisztertanács Tájékoztatási Hivatalának elnöke, Doró György, az Országos Tervhivatal elnökhelyettese, Nagy Gábor külügyminiszter-helyettes és Bényei Béla, hazánk hanoi nagykövete.

A vietnami tárgyaló küldöttséget Truong Chinh, a VKP KB Politikai Bizottságának tagja, a VSZK Államtanácsának elnöke vezette. A küldöttségben részt vesz Chu Huy Man, a PB tagja, az államtanács elnökhelyettese, Tran Phuong, a KB tagja, miniszterelnök-helyettes, a vietnami-magyar gazdasági-műszaki-tudományos együttműködési bizottság vietnami tagozatának elnöke, Vu Quang, a KB tagja, a VKP KB külügyi osztályának vezetője, Cu Huy Can, a VSZK Minisztertanácsa kulturális és tájékoztatási hivatalának miniszteri rangú vezetője, Tran Luu Vy, a vietnami kis- és kézműipari szövetkezetek országos szövetségének elnöke, Vu Quang Tuyen, az állami tervbizottság elnökhelyettese, a vietnami-magyar GMTEB vietnami tagozatának alelnöke, Hoang Anh Tuan külügyminiszter-helyettes és Nguyen Lung, a VSZK budapesti nagykövete.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_vietnami_magyar_targyalasok.jpgA tárgyalóasztalnál

A két küldöttség tagjai délután szakterületük szerint folytattak párhuzamos megbeszéléseket, majd jegyzőkönyv aláírásával véget ért a magyar-vietnami gazdasági és műszaki-tudományos együttműködési vegyes bizottság XIII. ülésszaka. A jegyzőkönyvet magyar részről Borbándi János, vietnami részről Tran Phuong írta alá. Az ülésszakon áttekintették az 1981-1985 közötti gazdasági együttműködés lényegi kérdéseit, meghatározták a magyar kormány által nyújtott fejlesztési hitel további felhasználásának céljait. Megelégedéssel állapították meg, hogy a múlt évben az együttműködés néhány területén jelentékeny haladás történt. Az árucsere-forgalom 1985-ös előirányzatai 37 százalékkal meghaladják az idei év hasonló adatait. A tanácskozáson rámutattak arra, hogy az együttműködés még ennél is tovább bővíthető, és e célból elhatározták: az árucsere kiszélesítéséért bővítik a termelési és a termeltetési kooperációt.

Áttekintették továbbá az 1986-tól az évtized végéig szóló tervkoordinációs tárgyalások eddigi eredményeit, kijelölve a megvizsgálandó és tanulmányozandó kérdések körét. Megállapodtak abban, hogy a következő tervidőszakban újabb intézkedéseket hoznak a tervezési, a szállítási, valamint a kivitelezési tevékenység összhangjának elmélyítésére. Bányász Rezső a tájékoztatási együttműködés kérdéseiről, Nagy Gábor a két külügyminisztérium együttműködési megállapodásának 1987 végéig történő meghosszabbításáról tárgyalt vietnami partnerével. Ez utóbbiról jegyzőkönyvet írtak alá.

A vietnami sajtó továbbra is nagy figyelmet szentel a Losonczi Pál vezette magyar küldöttség látogatásának és a tárgyalások eredményeinek. A Nhan Dán, a VKP orgánuma és más központi napilapok címoldalon számoltak be a magyar párt- és állami delegáció Hanoiba érkezéséről, az ünnepélyes fogadtatás mozzanatairól.

Este Losonczi Pál látogatást tett a hanoi magyar nagykövetségen, ahol a Vietnamban dolgozó magyar kiküldöttekkel találkozott. A bensőséges hangulatú beszélgetésen az Elnöki Tanács elnöke jó munkát, jó egészséget kívánt a Vietnamban dolgozó magyaroknak.

A Hanoiban tartózkodó magyar újságírócsoportot fogadta Hoang Tung, a Vietnami KP KB titkára, Nguyen Co Thach külügyminiszter, valamint Doan Truong Tuyen, a vietnami minisztertanács irodájának miniszteri rangban levő titkára.

Az RKP XIII. kongresszusa plenáris ülésen folytatta munkáját. Constantin Dascalescu, a délelőtti ülésszak elnöke, elsőként Vasile Vilcunak, a Központi Ellenőrző Bizottság elnökének adta meg a szót. A XII. kongresszus óta eltelt tevékenységet értékelő KEB-jelentés megállapítja, hogy az elmúlt években tovább növekedett a párt taglétszáma, javult a pártszervezetek pénzügyi és költségvetési munkája, erősödött a pártfegyelem. A felső pártvezetés folyamatosan figyelemmel kísérte a tagság véleményét és megjegyzéseit.

Ezután megyei pártszervezetek képviselői léptek a szónoki emelvényre, majd Ion Radu, a mandátumvizsgáló bizottság vezetője terjesztette elő jelentését. Bevezetőül elmondotta, hogy a kongresszus küldötteit az RKP szervezeti szabályzatának megfelelően az idei júniusi KB-ülés határozata alapján a különböző szintű pártkonferenciákon, üléseken választották meg. A kongresszus munkájában 3127 arra jogosult küldött közül 3112 vesz részt a 3 millió 440 ezer főnyi tagság képviseletében. A kongresszus összetétele főbb vonalakban tükrözi a párttagság területi, szociális és nemzetiségi arányait. A nemzetiségi összetétel Ion Radu szarvai szerint a következő: 92 százalék román, 7 százalék magyar nemzetiségű román, a többi egyéb.

A mandátumvizsgáló bizottság beszámolója után a kongresszus megválasztotta a jelölő bizottságot, amelynek feladata a legfelsőbb pártszervek és a vezető tisztségviselők megválasztásának előkészítése, a jelöltek előterjesztése.

Constantin Dascalescu kormányfő, aki mint Brassó megye küldötte szólalt fel, beszédében röviden összefoglalta az elmúlt tervidőszak eredményeit, megemlítve, hogy a különböző szintű irányító szervek és termelőegységek nagyobb figyelmével még többet érhettek volna el. Az 1985-1990-es gazdasági fejlesztési tervről elmondotta, hogy az a nagy modernizálás időszaka lesz Romániában. Ez csak az összefogás és az egység erősítésével, kiegyensúlyozott teljesítménnyel érhető el. Nagy feladat vár a mezőgazdaságra, amelynek növelnie kell részesedését a nemzetgazdaság termeléséből. Kiemelkedő figyelmet fognak szentelni a tervidőszakban az építési program végrehajtására.

A délutáni ülésen felszólalt Olteanu hadseregtábornok, nemzetvédelmi miniszter is. Kijelentette, hogy az elmúlt időszakban a nemzetközi légkör romlásának hatására kénytelenek voltak lépéseket tenni a román néphadsereg további fejlesztésére. Elmondotta, hogy a fejlesztést saját erőből, elsősorban hazai gyártmányú felszerelésekkel hajtják végre. A következő években - tette hozzá - a katonai kiadásokat a lehetőség szerint csökkenteni szeretnék.

Az ülésen szót kért Szász József, az RKP PVB póttagja, Hargita megye első titkára. Kifejtette, hogy véleménye szerint Romániában nemzetiségi kérdés nincs, minden állampolgár, nemzetiségére való tekintet nélkül, egyenrangú, és betöltheti a legmagasabb párt- és állami funkciókat is.

Libanon muzulmán polgárai az Amal-mozgalom és az ulémák tömörülése felhívására általános sztrájkkal tiltakoztak Abdel Latif Amin imám meggyilkolása és Dél Libanon megszállása ellen. A múlt hét szerdáján követték el ismeretlen tettesek a merényletet a síita pap ellen, aki hétfőn belehalt sérüléseibe. Az Amal vezetői és a síita főtanács Izraelt és helyi zsoldosait vádolták a véres akcióval.

Az izraeli erők Szidón közelében két települést immár második napja körülzárva tartanak. Harajeb faluban délután súlyos incidens történt, ami később a közeli Arzaibam is megismétlődött. Körülbelül száz megszálló katona páncélozott járműveken megszállta a falvakat, s házkutatásokba, letartóztatásokba fogott. A lakosok tiltakozásul kövekkel dobálták meg őket, mire a katonák rálőttek a tömegre. Kilenc embert, köztük nyolc asszonyt és lányt lőtt sebekkel vittek kórházba.

Alekszandr Szoldatov bejrúti szovjet nagykövet Huszein Huszeininél, a parlament elnökénél tett látogatása után megerősítette, hogy országa Izrael teljes és feltétel nélkül kivonulását kívánja Libanonból.

A chilei lapok a hagyományokkal ellentétben nem jelentették meg Juan Francisco Fresno santiagói érsek legutóbbi pásztorlevelét. A napilapok csupán azt közölték, hogy az érsek vasárnap a katonai kormány politikáját bíráló pásztorlevelet adott ki. A chilei kormány és az egyház viszonya a katonai rendszer fennállása óta most a legfeszültebb. A chilei főváros katedrálisában felolvasott pásztorlevél elítélte a két hete bevezetett ostromállapotot és a Pinochet-rendszer által alkalmazott megtorló intézkedéseket. Helyszíni jelentések arról számolnak be, hogy a pásztorlevél felolvasása után a katedrálisban sok ezren hosszasan tapsoltak. Egyidejűleg egy kis csoport „Kommunista papok!” felkiáltással tüntetően kivonult az épületből. A pásztorlevelet teljes egészében felolvasta az érsekség tulajdonában levő Radio Chilena és két másik rádióállomás is.

Az érsek arra szólította fel a hívőket, hogy közösen elemezzék az országban kialakult nehézségek okait. Rámutatott arra, hogy mélyül a válság a katonai kormányzat és a katolikus egyház viszonyában. „Ostromállapot van az országban, és bennünket, chilei püspököket, keményen bírálnak a kormány részéről. Egyik érseki helynökömet, Ignacio Gutiérrez santiagói vikáriust, megakadályozták abban, hogy visszatérhessen az országba. A gazdasági nehézségek különösen a legszegényebbeket sújtják” - mutatott rá a pásztorlevél. „A félelem és feszültség légköre uralkodik, és mélységesen átérzem felelősségemet, amelyet e pásztorlevél révén akarok megosztani a hívőkkel” - hangsúlyozza a dokumentum.

Továbbra is feszült a nicaraguai helyzet, amin nem javított a mexikói Manzanillo kikötővárosban az amerikai és a nicaraguai kormány képviselője részvételével tartott újabb megbeszélés sem. A tanácskozásról - csakúgy, mint a korábbi találkozókról - most sem hoztak nyilvánosságra részleteket. A nyolcadik forduló olyan időpontban történt, amikor a két ország közti feszültség kritikus pontra jutott: az Egyesült Államok nyílt támadással fenyegeti Nicaraguát, a közép-amerikai ország pedig hadseregének teljes mozgósításával válaszolt a készülődő invázióra. Nicaragua ismeretesen a tárgyalások híve, ezért javasolt Daniel Ortega elnök nicaraguai-amerikai csúcstalálkozót.

Az Egyesült Államok ezzel szemben megerősítette a nicaraguai partok előtt várakozó amerikai haditengerészeti köteléket, és bejelentette, hogy a közeljövőben újabb nagyszabású amerikai-hondurasi hadgyakorlat kezdődik a nicaraguai határ közelében.

Nicaraguában eközben készülnek a védelemre, gyűrű van a városok körül, mindenütt lövészállások, lövészárkok a lakónegyedekben, harckocsik és katonai járőrök az utcákon, légvédelmiágyú-állások láthatók. Egy helyszíni tudósítás szerint a legutóbbi vasárnapon Managuától 30 kilométerre, Masayában látható volt, hogy a „nicák” - ahogy a nicaraguaiakat nevezik - a szokásos hétvégi pihenés helyett árkokat ásnak, lövészgyakorlatokon vesznek részt, az elsősegélynyújtás fogásait gyakorolják.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_nicaraguai_keszenlet_2.jpgKészenlétben a nicaraguai néphadsereg

Ejtőernyős gyakorlatot tartottak a sandinista légierő katonái, hogy - amint egy hivatalos jelentésben áll - eleget tehessenek feladatuknak: szükség esetén az inváziós erők hátába kerüljenek. Masayában két önvédelmi zászlóaljat szerveztek meg a városban. Hasonló kép fogadja a látogatót Leónban, 90 kilométerre északkeletre a fővárostól. Jinotega és Matagalpa kávéföldjein az emberek fegyverrel a hátukon szüretelnek.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_nicaraguai_keszenlet.jpgKatonák őrködnek a Corintót Managuával összekötő Paso Caballos-hídon

A kaliforniai Mountain View-ban megkezdi működését a SETI Institute (Search for Extra-Terrestrial Intelligence, azaz a „földön kívüli intelligencia keresése” Intézet).

A SETI Intézet megalakulása előtt a NASA már egy kis projektet finanszírozott a földönkívüli intelligencia kutatására. John Billingham, a NASA Ames Research Center élettan-tudományi osztályának vezetője és Bernard (Barney) Oliver, aki korábban a Hewlett-Packard munkatársa volt, meghívta Tom Piersont és másokat, hogy tanácskozzanak az alapok hatékonyságának maximalizálásáról, valamint arról, hogyan lehet több pénzt fordítani a kutatásra és kevesebbet az intézményi rezsibe. Ezek a viták vezettek egy elkötelezett non-profit kutatószervezet koncepciójához, amely a Drake-egyenlet tényezőivel kapcsolatos kutatásra és oktatásra összpontosít. Ez a vízió a SETI Intézet 1984-es megalakulásakor valósult meg.

Az Intézet első pályázata a SETI kutatására irányult, Jill Tarter vezetésével. Nem sokkal ezután megkapták az első asztrobiológiai ösztöndíjat (akkor exobiológia néven ismerték), Harold Klein vezető kutatóval. A SETI Intézet több száz kutatási és oktatási támogatást kezelt sikeresen az első néhány díj óta.

Tom Pierson, a SETI egyik alapítója és későbbi vezérigazgatója vezette az Intézetet a megalakulástól kezdve egészen a 2014-ben bekövetkezett haláláig. A jelenlegi elnök-vezérigazgató, Bill Diamond 2015 júniusában vette át az irányítást.

Az oktatás és a nyilvánosság tájékoztatása mindig is az intézet szerves részét képezte, beleértve az űrtudományi és asztrobiológiai tanterveket. A nagyközönség elérése manapság új hangsúlyt kapott, mivel az Intézet továbbra is várja küldetésének beteljesülését, hogy feltárja az univerzumban rejlő élet lehetőségeit, és megoszthassa a felfedezéseket a nyilvánossággal.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_seti.jpgA SETI híres, a világegyetemet folyamatosan pásztázó parabolaantennái

november 21.

Folytatódott Szűrös Mátyásnak, az MSZMP Központi Bizottságának titkárának kétnapos látogatása Vas megyében. Szűrös Mátyás szerdán felkereste a szombathelyi Kertész Termelőszövetkezetet. Mint a gazdaság vezetői a látogatáson elmondták, a kizárólag dísznövénytermesztéssel foglalkozó termelőszövetkezet 8,1 hektár üvegfelület alatt gazdálkodik. Egy négyzetméterről több mint 1600 forint az árbevételük, s jelentékeny exportot bonyolítanak le.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_szuros_matyas_2.jpgA Kertész Termelőszövetkezet növényházában

A Központi Bizottság titkára ezután ellátogatott a megyei művelődési és ifjúsági központba, a Bartók-terembe, s tájékozódott a megye zenei életéről, majd megtekintette a nagyarányú társadalmi összefogással épülő, hatezer négyzetméter alapterületű szombathelyi képtárat, amelyet a jövő év elején nyitnak meg.

A látogatás délután a szombathelyi Sabaria Cipőgyárban folytatódott, ahol Horváth Imre vezérigazgató tájékoztatta Szűrös Mátyást az évente több mint hatmillió pár lábbelit előállító gyár tevékenységéről. A Központi Bizottság titkára részt vett a gyár IV-es számú pártalapszervezetének beszámoló taggyűlésén is. Vas megyei programjának befejezéseként Szűrös Mátyás a megyei pártszékházban megbeszélést folytatott időszerű politikai kérdésekről a megye vezetőivel.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_szuros_matyas_3.jpgA Központi Bizottság titkára érdeklődött a cipők minősége iránt is

Folytatódott Havasi Ferencnek, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjának, a Központi Bizottság titkárának kétnapos látogatása Szabolcs-Szatmár megyében. Szerdán a négy és fél ezer hektáron gazdálkodó rakamazi Győzelem Termelőszövetkezetbe látogatott Havasi Ferenc. Meghallgatta Héri László elnök beszámolóját az évi 250 millió forintos termelési értéket előállító tsz fejlődéséről, s megtekintette a gazdaság almatárolóját, valamint a más szövetkezetekkel közösen üzemeltetett új létesítményeket: a tejfeldolgozót és a cipőfelsőrész-készítő üzemet.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_havasi_ferenc_2.jpgA „Tiszatej” üzemében, Rakamazon: Márföldi István üzemvezető tájékoztatja a vendéget

Ezután a Papíripari Vállalat nyíregyházi gyárát kereste fel a Központi Bizottság titkára. A tizenhárom gyárat összefogó nagyvállalat tevékenységét és a papíripari végtermékeket készítő, több mint két és fél milliárd forintos termelési értéket előállító nyíregyházi üzem fejlődését, eredményeit Asztalos István vezérigazgató-helyettes és Sárai Sándor igazgató ismertette, majd a teljesen automatizált hullámpapír-feldolgozó üzembe kalauzolták a vendéget, s megmutatták azt az üzemrészt, ahol évi 36 ezer tonna súlyú - 125 millió darab - papírzsák készül.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_havasi_ferenc_3.jpgNyíregyházi papírgyár: Havasi Ferencnek Sárdi Sándor igazgató mutatta be a termékeket

Havasi Ferenc programjának befejezéséül Nyíregyházán találkozott a megye ipari üzemeinek, gazdaságainak, intézményeinek vezetőivel. Az aktívaértekezleten időszerű belpolitikai és gazdaságpolitikai kérdésekről, valamint az MSZMP XIII. kongresszusára való felkészülésről adott tájékoztatást.

A Losonczi Pál vezette magyar párt- és állami küldöttség vietnami látogatásának kiemelkedő eseménye volt Hanoiban, hogy aláírták Magyarország és Vietnam barátsági és együttműködési szerződését. Ezt megelőzően Losonczi Pál találkozott Le Duannal, a VHP főtitkárával. Az Elnöki Tanács elnökének a nap folyamán átnyújtották a legmagasabb vietnami kitüntetést. Hasonló magyar elismerésben, kitüntetésben részesült Truong Chinh, a VSZK Államtanácsának elnöke. A magyar delegáció szerdai programját barátsági nagygyűlés zárta le.

A magyar párt- és állami küldöttség hivatalos, baráti látogatásának harmadik napján a két ország kapcsolatait hosszú távon is meghatározó, fontos eseményeképpen aláírták a Magyar Népköztársaság és a Vietnami Szocialista Köztársaság barátsági és együttműködési szerződését. Az okmányt a hanoi kormánypalotában ünnepélyes keretek között magyar részről Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke, vietnami részről pedig Truong Chinh, az államtanács elnöke írta alá. Az ünnepi aktuson jelen volt Le Duan, a VKP KB főtitkára és Pham Van Dong, a VKP KB PB tagja, miniszterelnök vezetésével Vietnam sok magasrangú politikai vezetője.

A szerződés a két ország és nép sok évtizedes baráti kapcsolatainak eddigi eredményeire és tapasztalataira épül. Kiindulva az állami szuverenitás és függetlenség, az egymás belügyeibe való be nem avatkozás elveinek kölcsönös tiszteletben tartásából, előirányozza a két állam és nép baráti kapcsolatainak további erősítését. A szocialista gazdasági integráció és a kölcsönös előnyök elve alapján a szerződés tág keretet ad a gazdasági és a műszaki-tudományos együttműködés fejlesztéséhez, ösztönzi az állami szervek, a társadalmi és tömegszervezetek közötti közvetlen kapcsolatok bővítését, célul tűzi ki a kulturális, tudományos, Oktatási, egészségügyi és egyéb lehetséges együttműködés elmélyítését.

A dokumentum megerősíti a két állam következetes szocialista békepolitikáját, amelynek célja, hogy tevékenyen hozzájárulva a nemzetközi béke és biztonság megszilárdításához, a legkedvezőbb külső feltételeket biztosítsa a szocialista országépítő munkához. A szerződés összhangban van az ENSZ alapokmányának céljaival és elveivel, a nemzetközi béke erősítését szolgáló általános külpolitikai törekvéseinkkel, és nem irányul egyetlen harmadik állam ellen sem. A politikai okmány szervesen illeszkedik a Magyar Népköztársaság eddigi, már három kontinensre kiterjedően megkötött barátsági és együttműködési szerződéseink sorába.

Losonczi Pál nem sokkal a szerződés aláírása előtt a kongresszusi palota különtermében találkozott Le Duannal, a Vietnami KP KB főtitkárával. A szívélyes, elvtársi légkörű megbeszéléseken áttekintették a magyar-vietnami kapcsolatok fontosabb kérdéseit, és megerősítették szándékukat az együttműködés elmélyítésére. Véleményt cseréltek a nemzetközi politika néhány időszerű kérdéséről, különös figyelmet fordítva a délkelet-ázsiai térségre. A találkozón jelen volt Borbándi János, az MSZMP KB tagja, miniszterelnök-helyettes és Bényei Béla, hazánk hanoi nagykövete.

Le Duan a magyar és a vietnami újságírókkal beszélgetve azt hangoztatta, hogy a Losonczi Pál vezette küldöttség látogatása mérföldkő a két baráti ország és nép kapcsolatainak alakulásában. A nap folyamán Truong Chinh, a VSZK Államtanácsának elnöke átnyújtotta Losonczi Pálnak az Arany Csillag Érdemrendet. A legmagasabb vietnami kitüntetés adományozásáról szóló államtanácsi rendelet rámutat: az elismeréssel a vietnami nép háláját fejezi ki Losonczi Pálnak a két nép barátsága erősítésében kifejtett tevékenységéért. Az Elnöki Tanács elnöke köszönetét mondott, majd átnyújtotta Truong Chinhnek a Magyar Népköztársaság gyémántokkal ékesített Zászlórendjét. A kitüntetés átadásakor Losonczi Pál hangoztatta: az elismeréssel az Elnöki Tanács megbecsülését kívánta kifejezni Truong Chinh személye iránt, akinek életútja egybeforrt a vietnami nép felemelkedéséért folytatott történelmi küzdelemmel.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_losonczi_pal_truong_chinh_2.jpgTruong Chinh Losonczi Pál mellére tűzi az Arany Csillag Érdemrendet

Délután a kongresszusi palotában forró hangulatú barátsági nagygyűlés zárta le a Losonczi Pál vezette magyar párt- és kormányküldöttség hanoi látogatását. A rendezvény szónokai, Tran Vy, Hanoi város tanácsának elnöke és Losonczi Pál egyaránt hitet tett a két nép testvéri barátsága és együttműködése mellett.

Az eseményekben bővelkedő nap krónikájához tartozik még, hogy Losonczi Pál látogatást tett a hanoi Tran Hung Dao gépgyárban, amely a Csepeli Szerszámgépgyár testvérüzeme. A küldöttség tagja, Rév Lajos, az OKISZ elnöke az ipari szövetkezetek együttműködéséről írt alá megállapodást vietnami partnerével.

A magyar párt- és állami küldöttség vietnami látogatása a tervek szerint Ho Si Minh-városi utazással folytatódik.

Délelőtt az RKP kongresszusa plenáris ülésen folytatta a tanácskozás elé terjesztett dokumentumtervezetek megvitatását. Elsőként Nicolae Ceausescu szólalt fel, és azt javasolta, hogy a kongresszus egy nappal korábban, csütörtökön fejezze be munkáját. Erre - mint mondotta - a délutáni szekcióülések meghosszabbításával lehetőség nyílik. A küldöttek egyhangúlag fogadták el az RKP főtitkárának javaslatát.

Ezt követően E. Bobu, a PVB tagja, a KB titkára emelkedett szólásra, és a pártszervezetek elmúlt ötévi tej vékenységét, a pártéletben végbement változásokat értékelte. Ugyancsak a délelőtti ülésen szólalt fel Nicu Ceausescu, a román KISZ első titkára. Kora délutántól késő estig a kongresszus munkaszervei tanácskoztak.

Szerdán Nicolae Ceausescu, az RKP főtitkára fogadta Méhes Lajost, az MSZMP KB PB tagját, a SZOT főtitkárát, a magyar küldöttség vezetőjét. A találkozón részt vett Ion Stoian, az RKP PVB tagja, a KB titkára, valamint Barity Miklós, hazánk bukaresti nagykövete is.

Délután a Méhes Lajos vezette magyar pártküldöttség ellátogatott a bukaresti finommechanikai gyárba. A mérőműszereket és finommechanikai termékeket gyártó nagyüzemben, ahol csaknem nyolcezer ember dolgozik, Petre Dohrescu vezérigazgató és Ghita Mihai párttitkár vezette végig a szerelőcsarnokokon. A baráti találkozón Méhes Lajos is szót kért. Megköszönte a szívélyes fogadtatást, majd méltatta az RKP XIII. kongresszusának munkáját, és az utóbbi 40 év sikereit Romániában. A kongresszuson megfogalmazott feladatokról szólva kifejezte: „Kívánjuk, hogy teljesüljenek ezek a célok.” A továbbiakban felidézte a kongresszuson az emberek közötti kapcsolatokkal összefüggésben elhangzott megállapításokat. Leszögezte: mindent el kell követni, hogy az emberek ott érezzék jól magukat, ahol élnek. Legyenek büszkék nemzetiségükre, és legyenek hű állampolgárai országuknak. „Azt akarjuk, hogy mindenki, aki Magyarországon bármely nemzetiséghez tartozik, tartsa meg nemzetiségének külső és belső jegyeit. Ezt kívánjuk itteni magyar barátainknak is.” A találkozó befejeztével a finommechanikai gyár igazgatója átnyújtotta az üzem ajándékát Méhes Lajosnak.

Nicolae Ceausescu fogadta az RKP XIII. kongresszusán részt vevő szovjet küldöttséget, amelyet Vlagyimir Scserbickij, az SZKP KB PB tagja, az Ukrán Kommunista Párt KB első titkára vezet.

Hajnaltól délig fél napra megállt az élet egész Olaszországban. Csaknem húszmillió dolgozó lépett sztrájkba, hogy támogassa a tervezett adóreformot. Megszűnt a munka a gyárakban, a közintézményekben, a hivatalokban, leállt a tömegközlekedés, a vasúti, a légi és a taxiforgalom, nem volt tanítás az iskolákban, az egyetemeken, nem nyitottak ki a nagyáruházak, nem jelentek meg a napilapok, zárva maradtak a mozik és a színházak, nem sugárzott műsort az állami rádió és televízió.

Az általános és országos munkabeszüntetést a három legnagyobb olasz szakszervezeti szövetség kezdeményezte, amelyben a kommunistákon kívül a kormánypártok képviselői is részt vesznek. A sztrájk idejére a szakszervezetek gondoskodtak a legszükségesebb egészségügyi ellátásról, volt villany, gáz és víz, ezzel is bizonyították, hogy a szerdai nagy munkásmegmozdulás nem a lakosság ellen irányul.

A sztrájk idején az ország valamennyi városában nagygyűléseket és utcai tüntetéseket tartottak. A genovai nagygyűlésen Luciano Lama, a legnagyobb olasz szakszervezet, a CGIL kommunista főtitkára tartott beszédet. - Ez a sztrájk, amely az utóbb; idők legegységesebb és legnagyobb szabású munkásakciója, nem egyszerűen csak a dolgozók, hanem egész Olaszország legelemibb érdekeit védelmezi - mondotta.

A politikai, erkölcsi és szociális feszültségekkel viharosan terhes Olaszországban a szerdai általános sztrájknak igen nagy jelentősége van, kivált azért, mert a szakszervezeti szakadás után a három nagy szakszervezeti szövetség most ismét visszatért az egység és a közös harc útjára.

A sztrájk közvetlen oka a következő: Bettino Craxi szocialista párti miniszterelnök és Bruno Visentini republikánus párti pénzügyminiszter közölte, a jövő év januárjától kezdve adóreformot vezetnek be Olaszországban. A reform csökkenteni kívánja a bérből és fizetésből élők adóterheit, viszont igyekszik megszüntetni a kis, a közép- és a nagytőke adózás szempontjából negyven éve élvezett előjogait, sőt intézkedéseket helyez kilátásba a tőke mindinkább elharapódzó adócsalása ellen.

Az izraeli-libanoni katonai tárgyalások szerdai fordulóján a libanoni küldöttség követelte, hogy Izrael ismertesse Dél-Libanonból való kivonulásának tervezett menetrendjét. Egyúttal azzal vádolta az izraeli küldöttséget, hogy visszatér a már megvitatott kérdésekre, és ezzel húzza az időt. A két ország katonai küldöttsége a libanoni Nakurában a tárgyalások kezdete óta eltelt két hét alatt már negyedszer ült össze, hogy a déli országrészt megszállva tartó izraeliek kivonulásának feltételeiről tanácskozzanak.

A libanoni kormány szerdai ülésén jóváhagyta a hadsereg felvonulását Bejrútban és a Bejrútból délre vezető tengerparti út mentén. A hadsereg az izraeli vonalakig terjeszti ki ellenőrzését, hogy készen álljon a dél-libanoni bevonulásra az izraeli távozás esetére. Rasid Karami kormányfő szerint a hadsereg egységei a hétvégén veszik át az ellenőrzést Nyugat-Bejrútban és a jövő héten a tengerparti út mentén.

Tüntető diákok közé lőttek az izraeli megszálló katonák a ciszjordániai Bir Zeit egyetemen, Ramallah város közelében. Többen súlyosan megsebesültek, s az egyik diák a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe. A Bir Zeit egyetem diákjai a Palesztinai Felszabadítási Szervezet mellett tüntettek. Az izraeli hadsereg meghatározatlan időre lezárta az egyetemet.

Az iraki-iráni front középső és déli szakaszán ismét fellángoltak a harcok. Az újabb tüzérségi összecsapásokról szóló legutóbbi közleményekben az iraki és az iráni fél egyaránt a másik veszteségeiről számolt be.

Bagdadi jelentés szerint iraki harci gépek több ízben légitámadást hajtottak végre a front középső és déli szakaszán az iráni szárazföldi erők állásai ellen. Bagdad szerint Irán veszteséget szenvedett élőerőben és harci technikában. Az iraki legfelső katonai parancsnokság közleménye a frontvonal középső szakaszán és az iraki Bászrától keletre eső körzetben lezajlott harcokról tett említést, míg az IRNA iráni hírügynökség jelentése szerint a folyó túloldalán levő iráni város, Abadan körzetét jelölte meg a tüzérségi harcok színhelyéül. Az IRNA iraki katonák elestéről számolt be, hozzátéve, hogy az irániak megsemmisítettek több iraki gyalogsági állást és megfigyelőpontot.

A Pentagon egyik magas rangú tisztségviselője bejelentette, hogy az Egyesült Államok felújítja a salvadori légierő két C-47 típusú repülőgépét, és alkalmassá teszi éjszakai hadviselésre is. A gépeket három-három fedélzeti géppuskával szerelik fel, s ezekből percenként több ezer lövedéket lehet zúdítani meghatározott területre. (Az ilyen „tűzfüggöny” hatékonyságát a vietnami háborúban próbálta ki az amerikai hadsereg.)

A hondurasi kormány ugyanakkor 12 F-5 típusú vadászbombázót kért az Egyesült Államoktól. A hondurasi légierő a legjobban felszerelt egész Közép-Amerikában, körülbelül ötven különböző típusú repülőgépe és 23 amerikai gyártmányú helikoptere van.

Az eddigi gyakorlatnak megfelelően most sem hoztak semmit nyilvánosságra a mexikói Manzanillo kikötővárosban befejeződött nyolcadik amerikai-nicaraguai tárgyalási fordulóról. A hírügynökségi jelentések csak annyit jegyeznek meg: Harry Shlaudeman, az amerikai elnök közép-amerikai különmegbízottja és Victor Hugo Tinoco nicaraguai külügyminiszter-helyettes újabb találkozójáról, hogy a június óta tartó tárgyalássorozat időben legrövidebb tanácskozása zajlott le most.

Amiről akkor - érthető okokból - nem szóltak a hírek: Ezen a napon kezdődött az úgynevezett „Mózes” hadművelet. Nevét a bibliai Mózes után kapta. Lényege az etiópiai zsidók titkos elszállítása volt Szudánból az éhínség idején. A hadművelet a Moszad, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA), a kartúmi amerikai nagykövetség, és a szudáni biztonsági erők közötti együttműködés volt.

A művelet során körülbelül 8000 etiópiai zsidót szállítottak Szudánból közvetlenül Izraelbe. A Beta Israel (ahogy az etiópiai zsidó közösséget hívták) több ezer tagja menekült gyalog Etiópiából szudáni menekülttáborokba. Becslések szerint akár 4000-en is lehettek a vándorlás során, akik közülük meghaltak. Szudán titokban megengedte Izraelnek a menekültek evakuálását, azonban miután a történet megjelent a médiában, az arab államok nyomást gyakoroltak Szudánra, hogy állítsák le a légi evakuációt. Körülbelül ezer etiópiai zsidó maradt hátra, legtöbbjüket az amerikaiak által vezetett Józsué-hadműveletben mentették ki. Több mint ezer gyerek lett elszakítva a családjuktól, akiknek szülei Afrikában maradtak, amíg a Salamon-hadművelet be nem teljesítette az etiópiai zsidók átköltöztetését. Az utolsó etiópiai zsidó 1985 januárjának elején nyert végső menedéket.

Eleinte azt a módszert alkalmazták, hogy a kartúmi reptérről hamis papírokkal reptették előbb Szudánból Európába, majd onnan Izraelbe az Etiópiából elmenekült zsidókat, akik a muszlim többségű Szudánban nyomorúságos menekülttáborokban várakoztak, és csak titokban, rejtőzködve gyakorolhatták a vallásukat. De hamar világossá vált, hogy nagyobb tömegnél ez nem járható út. Az egyik ügynök ötlete volt, hogy a tengeren keresztül folytassák valahogy a mentőakciót. És akkor belebotlottak Arousba, ami afféle szellemüdülő volt, egy elhagyott telep Port Szudán városától 70 kilométerre, északra.

Aroust eredetileg egy olasz cég üzemeltette 1974-től, de öt év vesződés után otthagyták, mert összerúgták a port a szudáni kormánnyal. A probléma abból adódott, hogy a szudániak az ígéretük ellenére nem oldották meg az áram- és vízellátást, és az üdülőhöz vezető út sem készült el. Ott maradt tehát üresen, infrastruktúra nélkül a telep, ami 15 bungalóból, egy konyhából és egy tengerre néző, nagy étkezőből állt. A Moszad egy svájci székhelyű turisztikai cég álruhájában kopogtatott a szudáni vezetésnél, hogy bérbe vennék.

Az üzlet megköttetett, a titkosszolgálat pedig nekiállt kipofozni a helyet. Erre az első év nagyjából rá is ment. Vittek Izraelből légkondit, profi sportfelszereléseket, és felvettek pár mit sem sejtő helybelit dolgozni: pincérnek, szobalánynak, szakácsnak.

A hotelben pedig rajtuk kívül a Moszad ügynökei dolgoztak. Ők igazgatták a hotelt, ők vitték búvárkodni, ők tanították szörfözni a turistákat. A búvárholmik raktárában rejtették el a rádiókat, amelyeken keresztül Tel-Avivval tartották a kapcsolatot.

Olyan ügynököket választottak ki a feladatra, akik több nyelven beszéltek és gond nélkül el tudták magukat adni európainak. Az egyik amerikai vendég hosszú-hosszú évekkel később egy BBC-s újságíróval beszélgetve felidézte, milyen fiatalok, fittek, egészségesek voltak az európainak hitt szállodások. A turisták remekül mulattak Arousban, a szudáni vezetés meg örült, hogy sikerült fizető külföldieket vonzani az országba. Az üdülőhely idővel nemhogy anyagilag önfenntartóvá vált, hanem még nyereséges is lett, a megkeresett pénzt a Moszad be tudta forgatni a mentőakciók költségeibe, például teherautók beszerzésébe.

Két hónappal később, ahogy az ügy kipattant, végül még egy utolsó, 492 fős menekültcsoportot elrepítettek titokban egyenesen Izraelbe.

A titkosszolgálat vezetője végül 1985-ben kiadta a parancsot az üdülő elhagyására, miután Szudánban katonai junta vette át a hatalmat, és hogy az arab világban jó pontokat szerezzen, vadászni kezdett a Moszad embereire.

Az ügynökök egy tavaszi napon azt mondták a szudáni szállodás kollégáiknak, hogy szétnéznek a környéken új merülési helyek után, pár nap múlva jönnek majd. Aztán örökre eltűntek. Repülő vitte őket haza a sötétség leple alatt.

E hadművelet témájául szolgált az Élj és boldogulj című, Radu Mihaileanu rendezte izraeli-francia filmnek. A film egy etiópiai keresztény gyerekről szól, akit az anyja zsidónak állít be, hogy Izraelbe emigrálhasson a zsidókkal és megmeneküljön az Etiópiában pusztító éhínség elől. A film 2005-ben megnyerte a legjobb film díját a Koppenhágai nemzetközi filmfesztiválon.

Humor:idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_humor_2_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_humor_3_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_humor_5.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_reklam_3_1.jpg

Kékfény:
Debrecen határában Kelemen József 39 éves mikepércsi gépkocsivezető áttért az úttest bal oldalára, és összeütközött a vele szemben haladó személygépkocsival, amelyet Nagy Sándor 30 éves gondnok, debreceni lakos vezetett. A baleset következtében Nagy Sándor és utasai közül Nagy Istvánné 31 éves hajdúsámsoni szakács a helyszínen, az ötéves Nagy István pedig kórházba szállítás közben meghalt. A személygépkocsi további két utasa súlyos sérülést szenvedett. Az eddigi vizsgálat szerint a balesetet az okozta, hogy Kelemen József nem a látási viszonyoknak megfelelő sebességgel vezette a tehergépkocsit, így későn észlelte az előtte, vele azonos irányban haladó kerékpárost, akit ugyan még ki tudott kerülni, viszont az összeütközést a személygépkocsival már nem tudta elhárítani.

A Legfelsőbb Bíróság a kedden megtartott fellebbviteli tárgyaláson hatályon kívül helyezte a Szolnok megyei Bíróság ítéletét, és új eljárást rendelt el a 48 éves Magda János ellen különös kegyetlenséggel, aljas indokból elkövetett emberölés gyanúja miatt indult perben. Mint köztudomású, tavaly október 25-én a szolnoki izraelita temetőben megöltek egy hétesztendős kislányt. Holttestét másnap találták meg egy sírboltban, egy nehéz márványtömb alatt. A kiterjedt nyomozás szálai már másnap elvezettek Magda Jánoshoz, aki többször volt már börtönben, mert kislányokkal erőszakoskodott. Magda Jánost a gyilkosság napján többen is látni vélték a környéken. Ruháján a vizsgálat közben olyan textilszálakat találtak, amelyek a kislány öltözékéből is származhattak, a zsebéből előkerült zsebkendő vérfoltos volt, s az elemzés szerint a vér a kislánytól is származhatott. Magda János és az áldozat ruháján is találtak hajszálakat; a férfi ruháján levő hajszálak a kislány hajára emlékeztettek, s a férfi hajához is hasonlítottak azok a hajszálak, amelyek a kislány ruhájáról kerültek elő. Ám a szakértői vélemények bizonytalansága, valamint a büntetőeljárás során levont - több esetben felületes - következtetések a Legfelsőbb Bíróság álláspontja szerint nem zárják ki megnyugtatóan az ügy ellentmondásait; a törvényesség alapvető követelménye, hogy bűncselekményért csak azt ítéljék el, akinek bűnössége minden kétséget kizáróan bebizonyosodott. Tekintettel arra, hogy az ügyben eddig feltárt adatok ebben a stádiumban érdemi elbírálásra nem alkalmasak, első fokon újra kezdődik a tárgyalás. Az újabb bizonyítási eljárást a Fővárosi Bíróság folytatja majd le.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdasági rendészete eljárást indított üzérkedés bűntettének alapos gyanúja miatt Meggyes Nagy Tibor 60 éves kiskereskedő és Répási Lászlóné 44 éves szervizmunkás dunavecsei lakosok ellen. A gyanúsítottak 1979 januárjától 1983 decemberéig Dunavecsén autóalkatrész-üzletükben a különböző alkatrész-értékesítő vállalatoktól kiskereskedelmi áron felvásárolt alkatrészeket 20, 30 százalékos felárral értékesítették, és így 6 millió 800 ezer forint jogtalan haszonhoz jutottak. Az ügyben a vizsgálatot a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdasági rendészetével közösei) a Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányság folytatja.

Közlemények:
A Sportfogadási és Lottó Igazgatóság extra lottó árusítását kezdte meg hétfőn, a bevételt az új Nemzeti Színház építésére ajánlják fel. A számsorsolást december 11-én délelőtt a televízió és a rádió is közvetíti. A rendkívüli tárgynyeremény-húzáson december 18-án ötszáz nyereményt sorsolnak ki.

Állítson össze olcsó elemekből ketrecet! Kelet-pesti ÁFÉSZ időszakos vásárt hirdet 1984. XI. 20-tól 1984. XII. 20-ig 10-30%-os engedménnyel. Háztáji gazdaságban alkalmazott baromfi, nyúl tartásához szükséges ketrecekből, ketrecelemekből, itatókból és etetőkből. Megvásárolhatók: Bp. VI., Nefelejcs u. 16. Keddtől péntekig: 8-16 óráig; szombat: 8-12 óráig; Bp. XVIII., Ferihegyi út 51. Hétfőtől péntekig 8-16 óráig.

Diszkók - kultúrházak - műsoros rendezvények, figyelem! Originál „Western indián” Show-t ajánlok, önálló műsort 30-40 percig. Helyigény: minimálisan 6x6 méter, magasság min. 4 méter. Színpad, parkett, bármi megfelel. Levélérdeklődőknek részletes választ fényképekkel azonnal küldök! Heimfarth, Budaörs. Budapesti út 128. 2040.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_allasajanlat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_allasajanlat_1.jpg

Divat: Jólöltözötten
A tíz hazai gyártó és egy külkereskedelmi cég társulásával létrejött Modex Konfekciókereskedelmi Vállalat minap bemutatott kollekciójából választottuk ki a legújabb férfidivatra legjellemzőbb modelleket. Azokat, amelyeket akkor viselnek, ha jól öltözöttek kívánnak lenni. A felöltők között találhatók kétsoros gombolásúak is, de többségben vannak az egysorosak. Jellemzőjük a kényelem, a kényelmes mozgást, sőt begombolható meleg bélést is engedő szabásvonal, a ragián ujj vagy mélyített karöltő. A kabátok általában hosszabbak, nem ritka a lábszárközépig érő. Az ünnepi alkalmakra viselt öltöny is lehet „kétrészes”, vagyis elütő anyagból készülhet a nadrág és a zakó.idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_divat_3.jpg

Az 1985-86. évi őszi-téli kollekcióját mutatta be a Magyar Divat Intézet. Sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy a divatban nem várhatók nagy változások, viszont jelentősen megnőtt az igény a jobb minőségű, tartósabb ruhák iránt. A bemutatón a bolgár Rila ruházati kombinát is felvonultatta őszi téli divatkollekcióját.
idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_divat_4.jpg

Folyékony cukor Szabadegyházáról:
Az évente 150 ezer tonna kukoricát feldolgozó szabadegyházi izocukorgyárban 45 ezer tonna folyékony cukrot készítenek; ezen kívül takarmányfehérjét, a csírából olajat, a törött, sérült szemekből pedig szeszt gyártanak. A termékek jelentékeny részét exportálják.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_szabadegyhazi_izocukorgyar.jpgEbben az üzemrészben lesz a kukoricából a konzervgyártásban és az élelmiszeriparban használható izocukor

Sajtok Zircről:
Érlelés utáni címkézés, csomagolás. Ez az útja a megyében gyártott és közkedvelt Trappista sajtnak. Mindez a Veszprém megyei Tejipari Vállalat zirci érlelőpincéjében történik. A sajtból a megyén kívül Budapestre is szállítanak.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_zirci_sajtok.jpgZircen naponta 200 mázsa sajtot gyártanak

Népszerűek a betonyp gyorsházak:
Immár országszerte ismertek a Nyugat-magyarországi Fagazdasági Kombinát cementkötésű forgácslapból épített házai. A betonyp elemekből 15-20 nap alatt szerelhető össze egy 120 négyzetméteres családi ház.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_nyugat_magyarorszagi_fagazdasagi_kombinat.jpgEz a gyorsház is majdnem készen van már

Transzformátorok Paksra:
A Ganz Villamossági Művekben mintegy ötszázmillió forint értékben gyártanak különböző, nagy teljesítményű transzformátorokat. Itt készítik a Paksi Atomerőmű nyolc, egyenként négyszáz kilovoltos berendezését is. Közülük az egyik már a próbateremben „vizsgázik”.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_ganz_villamossagi_muvek.jpgEllenőrzésre készítik elő a négyszáz kilovoltos transzformátort

Új vendéglátó egység Békésen:
A közelmúltban nyitotta meg a füzesgyarmati Vörös Csillag Termelőszövetkezet legújabb vendéglátó egységét Békésen. A mozi szomszédságában levő Csillag étterem jelentős hiányt pótol a város lakosainak ellátásában, hiszen az átutazó vendégeken kívül a közétkeztetésben is komoly feladatokat lát el. A reggel és délben önkiszolgáló jelleggel működő, kulturált és gyors étkezést biztosító étterem estére hangulatos, zenés szórakozóhellyé válik, ahol már nem csak a békésiek töltik szívesen a szabad idejüket, hanem rendszeresek a vidéki „visszajárok” is.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_bekesi_vendeglato_egyseg.jpgA jól felszerelt konyhában már jó néhány specialitás is megszületett, melynek kedvéért többen is rendszeresen visszajárnak

Lábbelik exportra:
A Duna Cipőgyárnak a Hatvan melletti Kerekharasztra telepített gyáregységében közel 1 millió pár női cipőt és csizmát gyártanak az idén, aminek felét a Szovjetunióba exportálják.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_duna_cipogyar.jpgExport előtt fontos a minőségellenőrzés

Gondok a faiparban:
Értékesítési gondok mutatkoznak a faiparban - ám erről, úgy látszik, mit sem tud az egyházaskozári Haladás Tsz mázaszászvári faüzeme. Az idén nyolcezer heverőkeretet készítettek a Carbon Vállalatnak további feldolgozásra; a jövő évi igény várhatóan meghaladja a húszezer darabot.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_mazaszaszvari_fauzem.jpgAz alapanyag - felerészben - a kozáriak saját erdészetéből származik

Téglagyárak fejlesztése:
Az idén már megközelítően 20 millióval több téglát szállítottak a magánlakás építőknek azokból a hagyományos gyárakból, amelyeknek fejlesztése az év elején fejeződött be. Tizenhat téglagyárban gépesítették a legnehezebb fizikai munkákat és korszerűsítették a szállítást. Az iparág rekonstrukciós programja alapján most újabb 16 régi üzemben értek az előzőekhez hasonló fejlesztési munkák végére, csaknem mindenütt befejezték a korszerűsítést, csupán néhány helyen maradtak az utolsó simítások a következő hetekre. Ez a 16 gyár főként a jövő évtől növeli a termelést újabb 22 millió kisméretű téglával.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_szekesfehervari_teglagyar.jpgA fehérvári téglagyárban évente mintegy 28 millió kisméretű téglának megfelelő mennyiségű B-30-as téglát gyártanak

Műszercsavarok Mándokról:
A Mándoki Fa- és Vastömegcikk-ipari Szövetkezet csavarüzemében hiánycikknek számító műszercsavarokat készítenek nagy szériában.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_mandoki_muszercsavarok.jpgLénárt Erika gép segítségével rovátol, Béres László üzemvezető a termék minőségét ellenőrzi

Munkaverseny:
A Balatonfűzfői Papírgyárban a 254 millió forintos eredménytervet 20 millió forinttal kívánják növelni. A termelésnövelést - csatlakozva az országosan kibontakozó munkaversenyhez - anyagtakarékossággal, a technológiai fegyelem szigorúbb betartásával és az importkiváltó módszerek bevezetésével akarják elérni.
idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_balatonfuzfoi_papirgyar.jpg

A Magyar Televízió műsorán: Tanítványok. A rendező Bereményi Géza. Forgatókönyve nagyrészt emlékiratok alapján készült, valóban megtörtént eseményeket dolgoz fel, állít össze önálló alkotássá. A főhős egy parasztfiú, aki negyvenegynéhány évvel ezelőtt iratkozik be a jogi egyetemre, majd egy különös intézet munkatársa lesz. Itt egy professzor vezetésével a jövő tervein, reformokon dolgoznak a tanítványok, egy azóta elmúlt korszak fiatal tudósai. A különböző időben és színhelyen játszódó történet egy kastélyba is elvezet, később pedig egy kiállításra, ahol a professzor és munkatársai végre bemutathatják kutatási eredményeiket. A számos főszereplő egyike, gróf Teleki Pál nyitja meg ezt a botrányos kiállítást, később ő maga tiltja be, megrettenve a következményektől. A film befejezéseként a megöregedett szemtanú életének utolsó napját látjuk, a mai Budapesten.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_basti_juli_eperjes_karoly.jpgBásti Juli és Eperjes Károly

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_mozi.jpg

Színházi bemutató:
Arthur Miller színdarabját, A salemi boszorkányokat tűzi műsorára november 30-án a Madách Színház. Az egyéni felelősség és a közösség erkölcsi drámája Lengyel György rendezésében kerül színpadra. A XVII. századi massachusetts-i boszorkányperek hisztériáját és a XX. századi Amerika társadalmi-szellemi „boszorkányüldözését” eleveníti meg a színmű. Az előadás főszerepeit Koncz Gábor, Moór Marianna, Sulyok Mária, Ráczkevei Anna fh., Balázsovits Lajos, Pásztor Erzsi, Horesnyi László, Tóth Enikő, Gáti Oszkár, Tallós Rita fh., Spolarics Andrea fh. és Áron Helga fh. játssza.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_moor_marianna_koncz_gabor.jpgMoór Marianna és Koncz Gábor a főpróbán

Magyar könnyűzene: Siker - egyelőre még csak külföldön
A fiatal Molnár Erik nemrég érkezett haza NDK-ból, ahol Karl-Marx-Stadtban vendégszerepeit. Itt találkozott az NDK-ban nagyon népszerű jamaicai énekesnővel, Tinával. Közös műsorban, közösen is énekeltek nagy sikerrel. Az énekesnő másfél éve robbant be az NDK könnyűzenei életébe - a Napfény a vérembe című dalával. Molnár Erik két dalt is énekelt szólóban, amelyekért több díjat is kapott. Legnagyobb vágyai között szerepel, hogy egyszer idehaza is olyan sikereket tudjon elérni, mint eddigi vendégszereplésein. Ezen kívül nagyon szeretné Tinát is bemutatni a magyar közönségnek, hiszen közös produkciójuk bizonyára sok nézőt vonzana. Biztató ígéretet kapott egy jövő év elején tartandó önálló koncertsorozatra. Mi szívből kívánjuk a fiatal énekesnek, hogy sikerüljön meghódítani a magyar közönséget is.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_molnar_erik_tina.jpgErik és Tina

Meghívás Eldoradollba
A Dolly Roll dallamos arrivedercivel búcsúzott hazai rajongóitól, és délre, a pálmafák árnyéka alá költözött -legalábbis dalaiban. Első nagylemezük után pályájuk a legmagasabbra ívelt mindhárom ex-hungáriás közül: hamar belopták magukat a 6-16 éves korosztály szívébe. A jelenlegi lemezvásárlási lázt figyelemmel kísérve, nagy a valószínűsége annak, hogy az Eldoradoll című közös munkájuk is hasonló sorsra jut. Második nagylemezük legtöbb száma a korabeli olasz dalok „neobarokkos” hangzásvilágát eleveníti fel. Ennek eklatáns példáját, a Gina, a bestia című sikert a legelszántabb kritikusok sem foszthatják meg a slágerlista előkelő helyezéseitől. De ugyancsak listára ítélt a Rockadili bál és a Kolibri panzió is. A szövegekkel viszont hadilábon állnak a szerzők. A Maria Makaróni „fülemen jön ki a nokedli” sóra és más efféle szabadasszociációs költői képek e sorok íróját Szolnok város tiszai mellékfolyójának nevére emlékeztetik. Szinte bizonyos, hogy ama híres Pegazus nem röpíti a Helikon kies ormára Dolilyék szövegíróit. Mindezek ellenére nem kell azért Delphoiba menni, hogy megjósoljuk: a Dolly Roll második LP-je ugyanolyan siker lesz, mint amilyen az első volt.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_dolly_roll_eldoradoll.jpg

Idegen vizekről
Nemrég tartotta önálló estjét a Vigadó kamaratermében Csongrádi Kata, aki az operett műfajából bátran kalandozik az előadó művészet világába is. Slágerei, a Millió rózsaszál vagy a pusztavacsi békefesztivál dala, „Ez a föld a miénk" már óriási lemezsiker is. A műsorban részleteket élvezhettünk a „Kabaré"-ból, és az „Én és a kisöcsém"-ből is - dalban, táncban -, valamint a magyar és a világirodalom legszebb alkotásaiból. Mindez Csongrádi Kata tehetségét, tehetségének - szinte beláthatatlan - sokszínűségét tanúsította a lelkes közönség nem kis örömére. Ez már az, amit a siker útjának szokás nevezni.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_csongradi_kata.jpgCsongrádi Kata

Külföldi könnyűzene:
A hét elején még mindig tarol a Wham! együttes. Az amerikai slágerlistákat a Wake Me Up Before You Go-Go, a nyugat-európai slágerlisták többségét pedig a Freedom című számaik vezetik.

Még hét labdarúgó-világbajnoki selejtező mérkőzést játszanak Európában ebben az esztendőben. A következő találkozót az európai 4. csoportban Franciaország és Bulgária vívta szerda este a Parc des Princes stadionban, ahol júniusban az Európa-bajnokság döntője is volt.

Franciaország-Bulgária 1:0 (0:0). G: Platini (11-esből).

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_franciaorszag_bulgaria_genghini.jpgGenghini fejjel veszélyeztet

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 12. fordulóját! Bár az időjárás, ahogy a meteorológusok mondják, az évszaknak megfelelő, a szurkolók hangulatán az esős novemberben is érződik a ciprusi tavasz. A labdarúgás hívei érdeklődéssel várják a fordulót, annál is inkább, mert kezdődik az őszi hajrá az első osztályú bajnokságban. A szezon december 5-én ér véget - közben jövő szerdán az MNK-ért játszanak az együttesek -, majd a ráadás következik, de már a teremben, a kedvelt kispályás tornán. Az igazi futballban csupán a Videoton túlórázik: november 28-án Székesfehérvárott és december 12-én Belgrádban találkozik a Partizánnal a legjobb nyolc közé jutásért az UEFA Kupában. Ma még azonban a bajnokság felé fordul a figyelem.

DMVSC - Ferencváros
Őszi sikersorozatának folytatására készül a hazai együttes. Erre minden reménye megvan, mert az FTC a klub hagyományaihoz méltatlanul szerepel, így még a pontszerzésben is csak titkon bizakodhat. A DMVSC vasárnap érkezeit vissza Becsből, ahol a vendéglátó FC Mödling ellen 2:0-ra győzött. A debrecenieknél Szűcs I., Magyar B. túl van a porcműtéten, de a Pécsett fejsérülést szenvedett Kiss játékára szintén nem számíthat dr. Petróczi Gábor megbízott edző, aki az eddigi eredmények alapján, ha nehéz küzdelemben is, de hazai győzelmet vár. Az Üllői úton som rózsás a hangulat, Koch továbbra is sérült, de a hét elején Rab, Szántó, Pogány, Takács is a maródiak listáján szerepelt. A fiatal Keller lábát felvágták. Vincze Géza vezető edző szerint többen idegileg fáradtak: Debrecenben azok fognak játszani, akik a legfrissebbek és a legnagyobb önbizalommal rendelkeznek. Szeretnének meglepetést okozni a szurkolóknak.
idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_dmvsc_ferencvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_dmvsc_ferencvaros_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_dmvsc_ferencvaros_magyar_zsolt.jpgA gól előtti pillanat...

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_dmvsc_ferencvaros_magyar_zsolt_benyo_zsiboras.jpg...és a gólöröm. A győztes gól szerzője, Magyar Zsolt (jobbra) fel­emelt kezekkel rohan társai felé, Benyó (középen) is „indiántáncba” kezd, Zsiborás kővé vált

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_dmvsc_ferencvaros_gyoztesek.jpgA nagy küzdelemben a ferencvárosiakat legyőző csapat. Állnak (balról jobbra): Paróczai, Kiss, Deákvári, Mező, Till, Supka, Szigeti; guggolnak (balról): Magyar Zs., Fodor, Szabó J., Mörtel. (Játszott még: Tóth E. és Benyó)

Eger - Pécsi MSC
Újpesten győzött, és - veresége ellenére - Kispesten is helytállt az Eger, azaz a Pécs aligha számíthat könnyű kis kirándulásra. Még akkor is, ha az erőviszonyok alapján esélyesebb a házigazda együttesnél. Egerben a héten Zsidai, Szert, Szebegyinszky és Varga hagyott ki sérülés, illetve betegség miatt edzéseket. Csank János vezetőedző azonban bízik abban, hogy szerdán pályára lépnek. Megyesi viszont nem szerepelhet, mert három sárga lapja van, ebből kettőt még volt egyesületében, Recsken gyűjtött össze. A sérüléséből felépült Lutz egy év után kerül vissza újra a PMSC kezdőcsapatába.
idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_eger_pecsi_msc.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_eger_pecsi_msc_csepregi_kollar.jpgA kétpontos egri gól: Csepregi lövése - jobbról fehér mezben - megtalálta az utat a pécsi Kollár kapujába

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_eger_pecsi_msc_schulteisz_kollar.jpgEzúttal Kollárnak Schulteisz segít, hogy ne kapjon újabb gólt

Békéscsaba - ZTE
Régebben oroszlánbarlangnak nevezték a békéscsabai stadiont, ám újabban „megszelídült” a hazai csapat. Valószínű a döntetlen, mert a ZTE-ről is elmondható: volt jobb. Békéscsabán egy helyen lesz változás, miután Fabulya begyűjtötte harmadik sárga kártyáját, így a helyére Ottlakán kerül. A zalaiak szokott csapatukkal lépnek pályára.
idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_bekescsaba_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_bekescsaba_zte_balazs_zsolt.jpgEgy hazai szabadrúgás, amely után a labda Balázs Zsolt kapuja mellészállt

Csepel - Bp. Honvéd
Tavasszal túlzottan is barátságos mérkőzést vívott Csepelen a két együttes, most viszont valódi csata várható. Az eredmény főként a kispesti válogatottak formájától függ, bár a csepeli védelmet áttörni nem tartozik a legegyszerűbb feladatok közé.
idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_csepel_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_csepel_bp_honved_galhidi_nagy_antal.jpgTöbb kemény összecsapás tarkította a bajnok csepeli vendégjátékát. Képünkön Nagy Antal (fehér mezben) fejeli el a labdát Gálhidi elől

Vasas - SZEOL AK
„Most, vagy soha” - mondogatják az angyalföldi szurkolók, hiszen a Vasasnak, ha mást nem, legalább a sereghajtót illene legyőznie a Fáy utcában. Persze a szegediek is hasonló jelszóval érkeznek a mérkőzésre, vagyis a piros-kékeknek valószínűleg küzdeniük kell a két pontért. A Vasas Dunavarsányban készült. Mészöly Kálmánnak gondot okoz Komjáti sérülése, ha nem jön rendbe, akkor Balogh lesz a beállós, és ebben az esetben Szijjártó kerül a középpályára. Egyébként Rácz ás Teodoru is sérüléssel bajlódik. A piros-kékek mindenképpen győzelmet várnak a Fáy utcában. A szegedieknél a műtétje után lábadozó Kozma már helyet kap a kispadon. A Tisza-partiak mindent elkövetnék, hogy nehéz helyzetükön könnyítsenek a Vasas otthonában. Szeretnének egy pontot hazavinni.
idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_vasas_szeol_ak.jpg

Rába ETO - Haladás
A Hungária körúton alapos leckét kapott a Rába, ám ez csak tovább csökkenti a vendégék amúgy is halvány reményeit. A győriek igazolni akarják, hogy az MTK-VM elleni teljesítmény múló gyöngeség volt csupán. A bizonyítás alighanem sikerül is. A Rába ETO-nál Judik megbetegedett, így játékára nem számíthatnak. Turbék viszont visszakerül a kezdőcsapatba. Újság még Győrött, hogy a fiatal Lakatos játékjogát sorozatos fegyelmezetlensége miatt felfüggesztették. A szombathelyiek nem változtatnak a Tatabányán egy pontot szerzett csapaton.
idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_raba_eto_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_raba_eto_haladas_hannich_marton_voros_csaba_topor.jpgNéha mintha többen lettek volna a pályán a szombathelyiek. Hannich elviszi ugyan a földre került Marton mellett a labdát, de már érkezik Vörös Cs. és Topor

Videoton - Tatabánya
A forduló slágermérkőzésének nevezhető ez a találkozó, annak ellenére is, hogy a Tatabánya váratlanul pontot vesztett a Haladással szemben. Dönthet, hogy a Májer, Szabó és a Kiprich, Plotár kettős közül a fehérvári duó mögött játszik erősebb fedezetsor. Székesfehérvárott Disztl László játékra jelentkezett, elképzelhető, hogy visszakapja helyét a kezdőcsapatban. A Tatabánya a megszokott összeállításban lép pályára a Videoton ellen.

A labdarúgó NB I-ben 1968. március 2-án, a Fáy utcában lépett először pályára a Videoton együttese. A Vasastól 3:0-ás félidő után 6:1-re kap­tak ki a fehérváriak. Azóta eltelt tizenhat esz­tendő és a Videoton ma a Tatabánya ellen vívja ju­bileumi, 500. mérkőzését.

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_videoton_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_videoton_tatabanya_szabo_jozsef_dombai.jpgSzabó gólja után örvendezik, Dombai már tehetetlen

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_videoton_tatabanya_szabo_jozsef.jpgA Videoton eredményességének egyik kulcsa: ha kell, akkor Szabó is védekezik

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_videoton_tatabanya_plotar_gyula.jpgPlotárnak nem sok teret és levegőt hagytak a hazai védők

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_videoton_tatabanya_plotar_gyula_vincze_istvan.jpgVincze István nagyon magára hagyatott volt

Ú. Dózsa - MTK-VM
Az MTK-VM kiegyensúlyozott, az Ú. Dózsa viszont túlságosan is szeszélyes, így a kék-fehérek még a Megyeri úton sem esélytelenek. Ráadásul Tóth József a vendégek első számú játékosa mindent tud egykori klubtársairól, már amennyire rapszodikus kollégáit ki lehet ismerni.
idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_u_dozsa_mtk_vm.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_u_dozsa_mtk_vm_ebedli_zoltan.jpgEbedli kapura rúg, ezúttal az ellenfél kapujára. Végül az ő gólja döntött - az MTK-VM javára

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_u_dozsa_mtk_vm_toth_jozsef_kerekes_gyorgy.jpgKerekesre, az Ú. Dózsa csatárára nagyon vigyáztak a kék-fehérek. A fiatal Lőrincz nem mozdult el mellőle, s ha szükség volt rá, közbelépett Tóth József is. Ezt teszi a képen is

idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_u_dozsa_mtk_vm_szendrei_heredi_boda.jpgJellemző pillanatkép Újpestről. A földön fekvő Szendrei, az Ú. Dózsa kapuvédője már verve van, csak tehetetlen szemlélője annak, ahogy Fodor (a képen nem látható) lövése nyomán a labda kapuja felé tart. A lila-fehérek szerencséjére a labda végül is a bal kapufáról pontosan a föltápászkodó kapus kezébe pattant vissza... Balról: Boda, Szendrei és Herédi

A mérkőzések után lássuk a 12. forduló válogatottjait! A mérkőzések színvonalára és a játékosok teljesítményére jellemző, hogy csak minimum 7-es osztályzattal lehetett bekerülni a legjobban közé, sőt, a második csapatban is több ez az érdemjegy, mint a 6-os. Egy játékos kapott 8-as érdemjegyet, a szombathelyi Topor Antal, aki Győrben duplázott és vezéregyénisége volt az idegenben győző haladásnak.
idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén, miután senki nem szerzett gólt, nincs változás.
idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_gollovolista.jpg

A labdarúgó-bajnokság szerdai, 12. fordulója a korábban is éllovas két vidéki együttes, a Videoton és a Debrecen megbízható sikereit hozta, így - mivel a Bp. Honvéd pontot veszített - e két együttes egy ponttal növelte előnyét az üldözőként a Honvédet felváltó MTK-VM előtt. A Videoton a vidéki rangadót a Tatabánya ellen kénye-kedve szerint nyerte meg, kiemelést érdemel az MTK-VM Megyeri úti sikere, és dicséret illeti az egrieket is azért, mert legyőzték a középmezőnybe tartozó pécsieket. A Vasas végre alaposan „összekapta magát”, fél tucat gólja azt jelenti, a Szeged ellen, hogy a Tisza-parti csapat eddig sem rózsás gólkülönbsége szinte katasztrofálisra fordult. Nagyon nehéz helyzetben van a Ferencváros, amely továbbra is az utolsó előtti helyen tanyázik. Másodszor kapott ki egymás után a Rába. A fájó az számára, hogy ezúttal hazai környezetben maradt alul a bátor támadójátékkal fellépett Haladás ellenében.
idokapszula_nb_i_1984_85_12_fordulo_tabella.jpg

Sem a másodosztályban, sem a Területi bajnokságokban nem rendeztek hétközi fordulót.

A hétvégén már jön a 13. forduló, az alábbi párosításokkal:

ZTE - Videoton
Eger - DMVSC
SZEOL AK - MTK-VM
Ú. Dózsa - Békéscsaba
Haladás - Vasas
Rába ETO - Csepel
Pécsi MSC - Bp. Honvéd
Tatabánya - Ferencváros 

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr2517129642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RTB 2022.03.22. 11:59:24

Sajtok Zircről:
később ott érlelődtek a camembert sajtok is, én már ekkor voltam ott tanulmányi kiránduláson és számomra két nagy tapasztalás volt: ha maga a folyamat undorító, a végeredmény még lehet kívánatos; a megpenészedett kenyér nem romlott.

Dolly Roll:
már általános iskolában vérciki volt minden, ami a Dolly Rollal kapcsolatos, Ha tudtam volna, mi az a szekunder szégyen, akkor kimondtam volna, hogy azt éreztem.

Népszerűek a betonyp gyorsházak:
Ilyenből épült a nyaralónk 1985-ben. Az építéskor 15-20 év élettartamot ígértek, de még ma is áll, használjuk. Kapott egy külső szigetelést és ennyi. A cikkel ellentétben családi háznak abszolut alkalmatlan, ha valaki leszigetelte belülről, akkor a fa léc merevítők biztos korhadásnak indultak. A vizet bevezetni sem volt egyszerű, felfűteni lehetetlen volt.
„Mózes” hadművelet:
Ez kurva nagy sztori, még sosem hallottam ilyen részletesen.

Echo73 2022.03.23. 15:42:43

Ejha, az akkori USA - Nicaragua feszengésnek érdekes áthallása van napjaink politikai történéseivel. Erősen lerontja az USA véleményének értékét bármilyen olyan kérdésben, ahol egyik ország egy másik országot fenyeget vagy befenyít.

maribor_ 2022.03.23. 16:40:21

@RTB: Nna, az ilyen kommentekért is szeretem csinálni a Kapszit, a magam szórakoztatásán túl :) A Dolly Rollnak elég nagy volt a rajongótábora, annyi légy nem tévedhet egyszerre. Valamit azért csak tudtak. Én a készítésben már decembernél járok, most jelent meg a Wham Last Christmas-je. Arra mint mond a T. Olvasó, ha Dollyék a vérciki ketgória? A betonyp házakat így árulták és reklámozták. Műszaki leírást nem tudtunk mellékelni :) A Mózes sztori meg tényleg elképesztő. Ez az egyik olyan rész a Kapsziban, amit szeretek, mikor valami olyannak utána tudok nézni, ami akkoriban nem volt hír.

maribor_ 2022.03.23. 17:01:12

@Echo73: Hát aktuálpolitikával tényleg ne foglalkozzunk. De ha csak a nyolcvanas éveket vesszük (amit átölel majd sorozatunk), az USA-nak volt Grenada, most Nicaragua, folyamatosan a libanoni helyzet, később Líbia. De a Szovjetunió sem maradt adós, ők fegyverekkel látták el ezeket a régiókat. Csádról nem is beszélve, őket valamiért nem szerkesztem bele a hírekbe...
süti beállítások módosítása