Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 Őszi zárás – Edzői gyorsmérleg 2.

2022.07.18. 09:08 maribor_

1984. december 24-31., az év utolsó hete

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_headlines_karacsony.jpgMindenkinek békés, boldog karácsonyt!

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

december 24.

Moszkvában katonai gyászpompával helyezték örök nyugalomra Dmitrij Usztyinov marsallt, a Szovjetunió december 20-án elhunyt honvédelmi miniszterét. A kiemelkedő politikus hamvait tartalmazó urnát páncélozott harcjármű vontatta ágyútalpon szállították a szovjet szakszervezetek házától a gyászszertartás színhelyére, a Vörös térre. A lassú gyászzene hangjaira lépkedő menet élén a szovjet hadsereg tábornokai haladtak, vörös selyempárnákon vitték az elhunyt kitüntetéseit, köztük a Magyar Népköztársaság rubinokkal ékesített két Zászlórendjét, amelyeket az Elnöki Tanács 70-ik és 75-ik születésnapjára adományozott Dmitrij Usztyinovnak. Az elhunyt családtagjain kívül ott voltak a menetben a temetésére alakult kormánybizottság tagjai, a Szovjetunió marsalljai, a temetésre érkezett külföldi küldöttségek vezetői, köztük Oláh István vezérezredes, honvédelmi miniszter.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_dmitrij_usztyinov.jpgVégső búcsú Dmitrij Usztyinovtól. Folyik a gyászszertartás Moszkvában

A végső búcsúvételre a Vörös téren, a Lenin-mauzóleum előtt került sor. A mauzóleum mellvédjén megjelentek az SZKP KB Politikai Bizottságának tagjai, a központi bizottság titkárai, a Szovjetunió magas rangú katonai vezetői. A téren felsorakoztak az Usztyinov marsall temetésére megjelent katonai díszalakulatok, ott voltak a szovjet főváros dolgozóinak képviselői. A Lenin-mauzóleum melletti tribünökön foglaltak helyet a temetésre Moszkvába érkezett külföldi delegációk tagjai, a szovjet fővárosban akkreditált diplomáciai képviseletek vezetői.

Az elhunyt érdemeit méltatva a gyászszertartást Grigorij Romanov, az SZKP KB PB tagja, az SZKP KB titkára, az Usztyinov marsall temetésére alakult kormánybizottság vezetője nyitotta meg, majd az elhunyttól Viktor Grisin, az SZKP KB PB tagja, az SZKP moszkvai városi pártbizottságának első titkára, Szergej Szokolov marsall, honvédelmi miniszter, Ivan Kugyinov, a Frunze nevét viselő kujbisevi gépgyár marós szakmunkása és Ivan Szilajev, a Szovjetunió repülőgépipari minisztere vett búcsút. A Varsói Szerződés tagországai hadseregeinek nevében Dobri Dzsurov hadseregtábornok, bolgár nemzetvédelmi miniszter rótta le végső kegyeletét az elhunyt előtt.

Este a dél-libanoni Szidón közelében libanoni ellenállók összecsaptak egy izraeli osztaggal. A Kuna kuvaiti hírügynökség értesülése szerint az osztag „súlyos veszteségeket” szenvedett. Az izraeli rádió is hírt adott az esetről, de csak az ellenállók veszteségeiről számolt be: közülük kettőt megöltek.

Két pokolgép robbant Bejrúttól 40 kilométernyire keletre, Stura libanoni város közelében, egy Szíria-barát szervezet épülete előtt. Két személy meghalt, három megsebesült.

december 25.

Az immár három évtizedes hagyománynak megfelelően az idén is megtartották a parlamenti fenyőfaünnepséget az Országház kupolacsarnokában. A programon háromezer kisdobost és úttörőt, a gyermekmozgalomban kitűnt pajtásokat láttak vendégül.

Az ünnepségen csakúgy, mint az előző években, most is tíz méternél magasabb volt a fenyőfa, amelyet a veszprémi erdőgazdaságból szállítottak a Parlament kupolatermébe. Felállításánál száz katona, s több tűzoltó segédkezett. Gazdag és csillogó feldíszítéséért pedig munkáskollektívák, szocialista brigádok vállaltak társadalmi munkát. A zenés, játékos műsorban Halász Judit, a Bojtorján együttes, Rodolfo, Zsoldos Imre és kisegyüttese szórakoztatta a gyerekeket, s felléptek az artistaképző iskola növendékei, a KISZ Központi Művészegyüttesének tánckara, a Rajkó-zenekar, a Színház- és Filmművészeti Főiskola növendékei, valamint a szovjet déli hadseregcsoport művészegyüttesének táncosai is. A Télapót az idén immár huszonötödször Hadics László, a Fővárosi Operettszínház művésze személyesítette meg. A művészt e jubileum alkalmából az úttörőszövetség országos elnöksége kitüntette.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_parlamenti_fenyofaunnepseg.jpgA színpompás ünnepség

Nyikolaj Tyihonov, az SZKP KB PB tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke Turgut Özal török miniszterelnök meghívására hivatalos látogatásra Ankarába érkezett. A török fővárosban kedden kezdődtek meg a szovjet-török kormányfői tárgyalások.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_nyikolaj_tyihonov_turgut_ozal.jpgTyihonov és Özal az ankarai repülőtéren

Tyihonov és Özal elégedetten állapította meg, hogy a két ország több területen a kölcsönösen előnyös együttműködés jegyében fejleszti államközi kapcsolatait: az utóbbi időben született gazdasági-kereskedelmi és műszaki együttműködési kormányközi megállapodások, egyebek között a szovjet gázszállításokról kötött hosszú távú megállapodás jelentős állomások.

A libanoni fővárostól délre fekvő Harub-hegységben tüzérségi összecsapás zajlott le falangista és drúz egységek között. A lövöldözés színhelyének közelében, egy drúz faluban öten meghaltak, hatan pedig megsebesültek a becsapódó lövedékektől. A falangista és a drúz rádió egyaránt beszámolt az incidensről.

december 26.

Szerdán Kenan Evren tábornok, a Török Köztársaság elnöke fogadta Nyikolaj Tyihonorvot. A szovjet kormányfő átadta Konsztantyin Csernyenko, az SZKP KB főtitkára, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnöksége elnöke üdvözletét és jókívánságait, valamint a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének nevében hivatalos látogatásra hívta meg a török államfőt. Nyikolaj Tyihonov és Kenan Evren véleményt cserélt a kétoldalú kapcsolatok alakulásáról, valamint kölcsönös érdeklődésre számot tartó nemzetközi problémákról. 

- Jóllehet a Szovjetunió és Törökország eltérő gazdasági-társadalmi rendszerhez tartozik, hosszú távú közös érdekeik - egyebek között a gazdasági, a kereskedelmi és a kulturális együttműködésben való kölcsönös érdekeltségük - nem függenek konjunkturális változásoktól. Ezt hangsúlyozta Nyikolaj Tyihonov abban a beszédében, amelyet a szovjet-török gazdasági, kereskedelmi és tudományos-technikai együttműködés hosszú távú programjának, az 1986-1990-re szóló kereskedelmi megállapodásnak, valamint a kulturális és tudományos együttműködés 1985-1986-ra szóló programjának aláírása után mondott. A Szovjetunió azt kívánja, hogy a szovjet-török kapcsolatok szilárdak legyenek. Mindent meg kell tenni azért, hogy a kapcsolatok építésében elért eredményeket továbbfejlesszék, mert ez szolgálja mindkét nép, valamint a nemzetközi béke és biztonság érdekeit - állapította meg Nyikolaj Tyihonov.

Turgut Özal török miniszterelnök kiemelte, hogy ezek az okmányok új ösztönzést adhatnak a Szovjetunió és Törökország gazdasági és kereskedelmi kapcsolatainak, amelyek bizonyos mértékben visszaestek az évtized kezdete óta.

A libanoni kormány felhatalmazta a hadsereget, hogy vegye át az ellenőrzést a Dél-Libanonba vezető tengerparti országút felett, és nyissa meg a február óta lezárt főutat a polgári közlekedés előtt. A Bejrútot Szidónnal összekötő útvonal megnyitására már több terv született, de megvalósítását régóta hátráltatják az ott zajló összecsapások. A kormány mostani határozata a legfelsőbb katonai tanácsra bízza annak eldöntését, hogy a hadsereg „a nehézségek leküzdése után” mikor vegye át az ellenőrzést az útvonal felett.

A két legnagyobb izraeli párt, a Likud-tömb és a Munkapárt képviselői megbeszélést kezdtek arról, hogy a Jordán folyó megszállt nyugati partjának mely részein létesítsenek hat újabb izraeli települést. A Munkapárt hírek szerint olyan területeket részesítene előnyben, ahol gyér az arab lakosság, a Likud viszont Ciszjordánia szívében, Hebronnál kívánja bővíteni az izraeli településeik hálózatát.

december 27.

Marjai József miniszterelnök-helyettes meghívására - a magyar-lengyel gazdasági és műszaki-tudományos együttműködési bizottság 21. ülésszakára - hazánkba érkezett Janusz Obodowski, a Lengyel Népköztársaság Minisztertanácsának elnökhelyettese, a bizottság lengyel tagozatának elnöke.

Lázár György, a Minisztertanács elnöke az Országházban fogadta Janusz Obodowskit. A szívélyes légkörű megbeszélésen részt vett Marjai József. Jelen volt Jerzy Zielinski, a Lengyel Népköztársaság budapesti és Biczó György, hazánk varsói nagykövete.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_lazar_gyorgy_janusz_obodowski.jpgLázár György fogadta Janusz Obodowskit

Délután Pécsett Marjai József és Janusz Obodowski, a kétoldalú gazdasági és műszaki-tudományos együttműködési bizottság tagozati elnökei szakértők bevonásával megkezdték az ülésszak napirendjén szereplő kérdések megtárgyalását.

Amin Dzsemajel libanoni elnök csütörtökön Damaszkuszba érkezett, és tárgyalásokat kezdett Hafez Asszad szíriai államfővel. Jól értesült bejrúti források szerint a két államférfi a libanoni-izraeli tárgyalásokról és a libanoni hadseregnek a déli országrészbe való bevonulásáról tárgyalt.

Peresz izraeli miniszterelnök az ABC televíziós hálózatnak csütörtökön adott nyilatkozatában az országnak nyújtott amerikai segélyek feltétel nélküli növelését követelte. Kijelentette: az Egyesült Államoknak el kell döntenie, hogy erős vagy gyenge Izraelt akar-e látni, s ennek megfelelően kell döntését meghoznia a Tel-Avivnak nyújtandó segélyekről.

A hivatalos látogatáson Izraelben tartózkodó Giovanni Spadolini olasz hadügyminiszter kijelentette: kormánya kedvezően válaszolna, ha az ENSZ felkérné: küldjön csapatokat Libanonba, a kibővítendő békefenntartó erők kötelékébe.

december 28.

Ülést tartott az Elnöki Tanács. A testület megerősítette a Magyar Népköztársaság és a Vietnami Szocialista Köztársaság között, Hanoiban 1984. november 21-én aláírt - a két ország kapcsolatának további fejlődése szempontjából nagy jelentőségű - barátsági és együttműködési szerződést.

Az Elnöki Tanács a gazdaságirányítási rendszer továbbfejlesztése és a gazdálkodás önállóságának fokozása érdekében módosította a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvényt, a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvényt, valamint a bírósági végrehajtásról szóló 1979. évi 18. számú törvényerejű rendeletet; majd a továbbiakban kiegészítette a társadalombiztosításról szóló 1975. évi II. törvény egyes rendelkezéseit.

Határozatot hozott a testület a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat jogállásáról és állami felügyeletéről. Ennek értelmében a jövőben a társulat társadalmi szervezetként fejti ki tevékenységét. Ezzel növekszik önállósága és szélesebbé válik választott testületéinek jogköre. A társulat feletti állami felügyeletet a Minisztertanács megbízásából a művelődési miniszter látja el. Az Elnöki Tanács végül bírákat mentett fel és választott meg.

Pécsett befejezte munkáját a magyar-lengyel gazdasági és műszaki-tudományos együttműködési bizottság 21. ülésszaka. A megbeszélések eredményeit rögzítő jegyzőkönyvet a bizottság magyar és lengyel elnöke, Marjai József és Janusz Obodowski miniszterelnök-helyettes írta alá.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_marjai_jozsef_janusz_obodowski.jpgA Magyar-Lengyel Gazdasági és Műszaki-Tudományos Együttműködési Bizottság 21. ülésszakának záró jegyzőkönyvét este Pécsett, a Pannónia Szálló különtermében (balról) Obodowski lengyel és Marjai József magyar miniszterelnök-helyettes írták alá

A bizottság megtárgyalta a Kádár János, az MSZMP KB és Wojciech Jaruzelski, a LEMP KB első titkárának találkozóin elfogadott megállapodások, a tavalyi bizottsági ülésszakon hozott határozatok, valamint az országaink közötti kapcsolatok hosszú távú fejlesztését szolgáló komplex program gazdasági együttműködésre vonatkozó fejezetében foglaltak megvalósítását. Megállapították, hogy a gazdasági és műszaki-tudományos együttműködés további fejlesztésére irányuló magas szintű megállapodások végrehajtása kedvezően halad, az együttműködési bizottság 20. ülésszakán elfogadott céljainak jelentős része már megvalósult.

Megvitatták a két ország közötti idegenforgalom fejlesztésének, valamint a lengyel építő, szerelő és ipari szolgáltatások szabályozásának kérdéséit az elkövetkezendő évekre.

A bizottság értékelte a műszaki-tudományos együttműködés területén az utóbbi években végzett munkát, és megbízta a két ország illetékes főhatóságait a műszaki-tudományos együttműködés 1986-1990. évekre szóló programjának egyeztetésével.

A bizottság hasznosnak értékelte a két ország gazdaságirányítási rendszeréről a legutóbbi ülésszak óta különböző keretekben folytatott konzultációkat.

A kazah tagköztársaságbeli Szemipalatyinszkban minden eddiginél nagyobb kísérleti atomrobbantást hajt végre a Szovjetunió.

Hafez Asszad szíriai államfő és Amin Dzsemajel libanoni elnök pénteken Damaszkuszban megállapodott abban, hogy újabb biztonsági intézkedéseket tesznek a törvényesség és a rend helyreállítására Libanonban - közölték hivatalosan a szíriai fővárosban.

Asszad elnök teljes támogatásáról biztosította Libanont abbéli törekvésében, hogy függetlenségének megcsorbítása nélkül szerezze vissza szuverenitását az Izrael által megszállt területek felett. A szíriai elnöki palota szóvivője a két államfő ötórás megbeszélése után nyilatkozott. Kétnapos hivatalos látogatásának befejeztével Amin Dzsemajel pénteken hazautazott a szíriai fővárosból.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_amin_dzsemajel_hafez_asszad.jpgAmin Dzsemajel libanoni és Hafez Asszad szíriai elnök a damaszkuszi kormányrezidencián

Az elmúlt hetekben olyan mértékű holtpont alakult ki belpolitikailag - a kormányon belüli bizalmi válság miatt - és diplomáciai téren az izraeli megszálló csapatok kivonásáról folytatott libanoni-izraeli tárgyalásokon, hogy feltétlenül szükségessé vált az újabb, legmagasabb szintű konzultáció Szíriával.

Ehhez a helyzethez járul még a különböző milíciák közötti általános konfrontáció mind fokozódó veszélye, hiszen mindennapossá váltak az összecsapások a drúz és a keresztény milicisták között. Pénteken újabb tüzérségi párbajról érkeztek jelentések Bejrút körzetéből.

Ami az izraelieket illeti, pénteki sajtójelentések szerint szélsőséges elemek máris szerveződni kezdtek Jeruzsálemben, hogy létrehozzák az első félkatonai települést a megszállt Dél-Libanonban. Azzal érvelnek, hogy ez a terület is a bibliai Izrael része volt, és ezért a mai Izrael „jogos tulajdona”.

Ugyancsak izraeli hír, hogy az izraeli megszálló hatóságok teljesen lezárták a Ramallah közelében található Dzsalazun palesztin menekülttábort. Ezzel a lépéssel a katonai megszállás elleni tömegmegmozdulásoknak akarnak véget vetni a táborban.

Indiában folyik a parlamenti választásokon leadott szavazatok számlálása. A közel 480 ezer szavazóhelyiségből összegyűjtött urnák tartalma határozza meg, melyik párt hány képviselője foglal majd helyet a következő öt évben a delhi központi parlament egyik házának, a Lok Szabhádoknak a széksoraiban. Az egymás után beérkező eredmények eddig igazolják az előzetes fölméréseket: az Indira név kezdőbetűjével megkülönböztetett Kongresszus Párt magasan vezet az ellenzéki pártok előtt.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_indiai_valasztasok.jpgPillanatkép egy delhi szavazóhelyiségből

Bár a szavazatok számlálása meglehetősen lassú, remélhető, hogy szombaton már közzéteszik a megközelítőleg végleges eredményeket is.

A szovjet haditengerészeti flotta egyik, öt hajóból álló egysége hivatalos, baráti látogatásra Havannába érkezett. A flottaegységhez egy romboló, két tengeralattjáró-elhárító hajó, egy dízelmeghajtású tengeralattjáró és egy üzemanyagszállító hajó tartozik.

Szinte órák alatt politikai vihart kavart az Egyesült Államokban Reagan elnöknek az a kijelentése, hogy a kormányzat foglalkozik az öregkori betegellátás juttatásainak korlátozásával. Az elnök azt mondotta, hogy a költségvetés szociális tételeiben ez az az elem, amely a legnagyobb mértékű többletköltséget okozza, s ezért megvizsgálják a program helyzetét. Korábban Reagan azt ígérte, hogy a költségvetés-csökkentési tervek nem terjednek ki az öregkori betegbiztosításra.

Az amerikai sajtó most azt jelentette, hogy a kormány be akarja fagyasztani, sőt csökkenteni akarja a betegeknek juttatott térítések összegét, fel akarja emelni az önrészesedés arányát, és nem hajlandó többet fizetni a betegeket ellátó orvosoknak, mint jelenleg. Az öregkori biztosítás ugyancsak korlátozott mértékben fedezi az idős emberek orvosi és kórházi költségeit, de nagyon fontos része a korábban bevezetett szociális programoknak, sokak számára az egyetlen lehetőség arra, hogy betegség esetén legalább részben fedezni tudják a betegellátási költségeket.

Több szenátor és képviselő haladéktalanul jelezte: amennyiben a kormányzat meg akarja nyirbálni ezt a programot, megakadályozzák a költségvetés más tételeinek elfogadását is, különösen a katonai kiadások növelését. Ugyancsak azonnal tiltakoztak az ilyen tervek ellen a különféle érdekvédelmi szervezetek, mindenekelőtt az orvosok szövetsége is.

Mint ismeretes, a Reagan-kormány a következő költségvetési évre mintegy 42 milliárd dollárral akarja csökkenteni a költségvetés tervezett előirányzatait, hogy ezzel kisebb legyen a deficit.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője mentegetőzésre kényszerült, miután újabb forrásokból erősítették meg a nicaraguai ellenforradalmároknak a polgári lakossággal szembeni kegyetlenkedéseiről szóló híreket. Alan Romberg szóvivő kijelentette, hogy az Egyesült Államok elítéli a védtelen lakosok ellen végrehajtott erőszakos cselekményeket, szerinte azonban az ellenforradalmi vezetők azt állítják, hogy nem terheli őket felelősség az ilyen akciókért. Ismeretes, hogy Washington támogatásával 1981 óta harcolnak ellenforradalmárok a sandinista fegyveres erők ellen. A The New York Times csütörtökön kongresszusi forrásokra hivatkozva olyan jelentéseket közölt, amelyek szerint az úgynevezett Nicaraguai Demokratikus Erő (FDN) nevű, volt somozistákból álló szervezet Honduras felől támadó egységének tagjai polgári személyeket kínoztak halálra, gyermekeket öltek meg, és hadifoglyokat végeztek ki.

A lap az említett forrásokra hivatkozva idézte többek között Edgar Chamorrót, az FDN egyik korábbi vezetőjét, akit novemberben zártak ki az ellenforradalmi szervezetből, mert nézeteltérései voltak a többi FDN-vezetővel. Chamorro a washingtoni képviselőház hírszerzési albizottsága előtt kijelentette: az FDN egyes vezetői rutinszerűen végeztették ki foglyaikat. Kongresszusi körök szerint az ellenforradalmárok vérengzéseinek ismertté válása csökkenti a kormány esélyeit arra, hogy a törvényhozás felújítsa a szeptemberben leállított pénzügyi támogatást a sandinistaellenes erőknek.

Kitoloncolták Chiléből Denis O’Mara amerikai katolikus papot, mert a Pinochet-rendszer elnyomó módszereit elítélő röplapokat osztogatott egy santiagói templom előtt karácsonyéjszaka. Az amerikai pap - akit egy perui gépre feltéve kényszerítettek az ország elhagyására - hat éve tevékenykedett misszionáriusként az ország szegények lakta körzeteiben.

december 29.

Janusz Obodowski, a Lengyel Népköztársaság Minisztertanácsa elnökének első helyettese, a magyar-lengyel gazdasági és műszaki-tudományos együttműködési bizottság lengyel tagozatának elnöke, aki a bizottság 21., Pécsen tartott ülésszakán részt vett lengyel küldöttséget vezette, szombaton hazautazott.

Janusz Obodowski felkeresett néhány pécsi üzemet is. A lengyel vendéget a Ferihegyi repülőtéren Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese, az együttműködési bizottság magyar tagozatának elnöke búcsúztatta. Jelen volt Jerzy Zielinski, a Lengyel Népköztársaság budapesti és Biczó György, hazánk varsói nagykövete.

Koszorúzási ünnepségeket rendeztek Budapesten a hős szovjet parlamenterek emlékművénél szombaton, haláluk negyvenedik évfordulója alkalmából.

Ilja Osztapenko kapitány emlékművénél a Magyar Szocialista Munkáspárt Budapesti és XI. kerületi Bizottsága nevében koszorút helyezett el Jassó Mihály, a budapesti pártbizottság titkára és Szatmári István, a XI. kerületi pártbizottság első titkára. A Honvédelmi Minisztérium képviseletében Szabó Egon vezérőrnagy, a politikai főcsoportfőnök helyettese és Ádám Béla ezredes, a hátországvédelmi parancsnok politikai helyettese koszorúzott.

Az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport parancsnoksága és személyi állománya nevében Román Bescsev vezérőrnagy, Ivan Tyerestyenko vezérőrnagy és Nyikolaj Guszarov ezredes helyezte el a megemlékezés virágait. Elhelyezték koszorúikat a fővárosi, valamint a XI. kerületi tanács, a Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetsége, a Magyar-Szovjet Baráti Társaság országos elnöksége, valamint a Hazafias Népfront budapesti és XI. kerületi bizottsága, a Kommunista Ifjúsági Szövetség budapesti és XI. kerületi bizottsága, a Belügyminisztérium Budapesti Rendőr-főkapitányság, valamint a XI. kerületi rendőrkapitányság, a munkásőrség budapesti parancsnoksága és a XI. kerületi munkásőrség, a magyar néphadsereg hátországvédelmi parancsnoksága képviselői is.

Lerótták kegyeletüket a hős parlamenter nevét viselő szocialista brigádok és úttörőcsapatok képviselői. Elhelyezte a kegyelet virágait sok fővárosi lakos is.

A Steinmetz Miklós kapitány emlékművénél megrendezett ünnepségen a Magyar Szocialista Munkáspárt Budapesti és XVIII. kerületi Bizottsága nevében Jassó Mihály és Katona Béla, a XVIII. kerületi pártbizottság első titkára helyezett el koszorút. A Honvédelmi Minisztérium képviseletében Szabó Egon és Ádám Béla koszorúzott. Az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport parancsnoksága és személyi állománya nevében Román Bescsev, Ivan Tyerestyenko és Nyikolaj Guszarov helyezte el a megemlékezés virágait.

Elhelyezték koszorúikat a fővárosi és a XVIII. kerületi tanács, a Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetsége, a Magyar-Szovjet Baráti Társaság országos elnöksége képviselői is. Elhozták a megemlékezés virágait a Hazafias Népfront budapesti és XVIII. kerületi bizottsága, a Kommunista Ifjúsági Szövetség budapesti és XVIII. kerületi bizottsága, a Belügyminisztérium Budapesti Rendőr-főkapitányság, a munkásőrség budapesti parancsnoksága és a XVIII. kerületi munkásőrség, a magyar néphadsereg hátországvédelmi parancsnokságának képviselői. Elhelyezték a kegyelet virágait Steinmetz Miklós kapitány hozzátartozói és a kerületi úttörők.

Az ünnepségeken jelen volt Vlagyimir Zotov ezredes, a Szovjetunió budapesti nagykövetségének katonai és légügyi attaséja.

Egyiptom azt indítványozta, hogy az izraeli csapatokat átmenetileg nemzetközi erőkkel váltsák fel a Sínai-félszigeten levő Taba földsávon, amelynek rendezetlen helyzete miatt tartós feszültség van Kairó és Tel-Aviv között. Egyiptom a libanoni csapatkivonás és a palesztinkérdés rendezésének követelése mellett a tabai területi vita megoldásától teszi függővé az Izraellel elhidegült kapcsolatainak felmelegítését, s izraeli nagykövetének visszaküldését állomáshelyére.

Az Ahbar el Jom című kairói hetilap szombati számában Kamal Hasszán Ali egyiptomi kormányfő azt fejtegette, hogy ez az egyébként ideiglenesnek szánt megoldás, mely a probléma tárgyalásos úton történő rendezését előzné meg, egyértelművé fogja tenni: a vitatott terület nem tartozik Izraelhez.

Izrael újabb ultimátumot intézett Libanonhoz, s ismét azzal fenyegetőzött, hogy egyoldalú lépésekhez folyamodik, ha a libanoni-Izraeli tárgyalások nem mozdulnak el a holtpontról. Jichak Rabin izraeli hadügyminiszter egy televíziós interjúban január 7-ét - a jelenleg szünetelő tárgyalások felújításának napját - jelölte meg olyan időpontként, ameddig változásnak kell bekövetkeznie Libanon tárgyalási pozíciójában. Ellenkező esetben - közölte az izraeli hadügyminiszter - kormánya „kénytelen lesz” egyoldalú döntést hozni az izraeli csapatok dél-libanoni jelenlétével kapcsolatban. Rabin szerint Izrael három lehetőség közül választhat ebben az esetben: fenntartja jelenlegi pozícióit Dél-Libanonban, visszavonja csapatait az 1949-es nemzetközi határra, illetve új védelmi vonalat épít ki e kettő között. A hadügyminiszter nem közölte, hogy adott esetben melyik módot fogja indítványozni.

Politikai merénylet áldozatául esett Ammanban egy palesztin politikus. Fahd Kavaszmeht, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának (belső kabinetjének) novemberben megválasztott tagját két - egyelőre ismeretlen - tettes hangtompítós revolverrel lőtte agyon. Kavaszmeh 60 éves volt. A palesztin száműzött parlament, a nemzeti tanács választotta meg a végrehajtó bizottságba, ahol a megszállt területek ügyeinek felelősévé tették meg.

A merényletet Kavaszmeh háza előtt hajtották végre. A lövöldözés közben megsebesült a Jordániái Távirati Iroda, a PETRA tudósítója, aki véletlenül tartózkodott az övezetben. Könnyebb sebesüléseket szenvedett a riporter felesége is.

Kavaszmeh Hebron város polgármestere volt 1980-ig. Ekkor az izraeli megszálló katonai hatóságok Jordániába száműzték. A palesztin mozgalom soraiban Jasszer Arafatnak, a PFSZ vb elnökének híveként könyvelték el, és egy kompromisszumos kiegyezés szóvivőjénék tartották. 

Radzsiv Gandhi vezette Nemzeti Kongresszus Párt (I) minden eddigi eredményét felülmúló sikert ért el a december 24-én és 27-én megtartott parlamenti választásokon. A már összeszámlált szavazatok alapján megállapítható, hogy a kormányzó párt Nyugat-Bengália és Andhra Prades állam kivételével az ország összes többi részében - 16 államában - előnyben van ellenfeleivel szemben. A fővárosnak mind a 7 képviselői mandátuma a kongresszuspárthoz került.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_indiai_valasztasok_2.jpgAz Indiai Nemzeti Kongresszus győzelmét ünneplők felvonulása Új-Delhi egyik utcáján

Az újonnan megválasztott parlamenti alsóház február harmadik hetében ül össze. A mostani törvényhozás képviselőinek hivatali mandátuma január 20-ig szól.

A politikai elemzők most egyrészt a földcsuszamlásszerű kongresszuspárti győzelem okait elemzik, másrészt annak következményeit próbálják megjósolni. Az előző feladat kétségkívül a hálásabb. Általános az egyetértés abban, hogy a kormánypárt sikeréhez Indira Gandhi személye is hozzájárult, aki - miközben határozott és pozitív el nem kötelezettségi politikát folytatva, megérdemelt tekintélyt szerzett országának, s belpolitikájában is bátor és kemény intézkedéseket foganatosított India egységének erősítése, gazdasági felemelkedése érdekében. De Gandhi asszony halála, az ennek kapcsán megnyilvánuló részvéthullám is az Indira név kezdőbetűjével megkülönböztetett Nemzeti Kongresszus Párt (I) választási esélyeit erősítette.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_radzsiv_gandhi.jpgRadzsiv Gandhi miniszterelnök és felesége elhagyja a szavazóhelyiséget

SR-71 típusú amerikai felderítőgép hatolt be Koszongtól keletre a Koreai NDK légterébe. Néhány perccel később a repülőgép ismét megjelent a Sárgatengernek az ország felségvizeihez tartozó része fölött.

december 30.

Lenin-renddel tüntették ki Konsztantyin Ruszakovot, az SZKP KB titkárát 75. születésnapja alkalmából.

Az Elnöki Tanács Konsztantyin Ruszakovot, a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottsága titkárát a magyar-szovjet kapcsolatok ápolásában, a szocialista országok együttműködésének fejlesztésében, a nemzetközi békéért és biztonságért vívott harcban szerzett kimagasló érdemeinek elismeréséül a Magyar Népköztársaság rubinokkal ékesített Zászlórendjével tüntette ki.

Két pokolgépes merénylet történt hajnalban a Német Szövetségi Köztársaságban állomásozó amerikai csapatok objektumai ellen. A nyugatnémet rendőrség közleménye szerint a merénylők Mannheimben egy amerikai katonai rádióállomást robbantottak fel, Düsseldorfban pedig pokolgép okozta tűz több katonai irodát pusztított el.

Husszein jordániai király és az ország sajtója erélyesen elítélte a merényletet, amelyet szombat délután követtek el a PFSZ Arafat vezette fő áramlatának politikai ellenfelei Fahd Kavaszmeh palesztin politikus ellen. Jasszer Arafat, a PFSZ vb elnöke vasárnap Ammanba érkezett, hogy részt vegyen Kavaszmeh temetésén.

Kavaszmehet - mint már jelentettük - ammani háza előtt lőtték agyon. A merénylet körülményeiről azóta részleteket hoztak nyilvánosságra. Kavaszmeh, a megszállt Hebron ciszjordániai város négy évvel ezelőtt Jordániába toloncolt volt polgármestere, a helyszínen meghalt a mellkasába lőtt három revolvergolyótól, s a halál beálltát később igazolták egy palesztin vezetés alatt álló kórház orvosai.

Kavaszmeh a Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának újonnan megválasztott tagja, a megszállt területek ügyeivel foglalkozó iroda vezetője, Jasszer Arafat feltétlen híve, egy kompromisszumos rendezés szószólója volt. A testületbe nyilván ezért választották be novemberben, a palesztin nemzeti tanács, az emigráns parlament ammani ülésén, amely megerősítette Arafat helyzetét a megbomlott mozgalmon belül, és növelte Arafat híveinek számát a végrehajtó bizottságban.

A The Washington Post és a The New York Times vasárnapi, egybehangzó jelentése szerint az Egyesült Államok nem lesz hajlandó érdemi engedményekre az űrfegyverkezés kérdésében az egy hét múlva Genfben sorra kerülő szovjet-amerikai külügyminiszteri találkozón.

A mostanra elkészült tárgyalási javaslatban, amelyet Reagan elnöknek még jóvá kell hagynia, Washington lényegében változatlan elképzeléseket fogalmazott meg; nem hajlandó moratóriumra az űrfegyverkezés területén, és feltétlenül folytatni akarja „űrvédelmi” programját.

A The Washington Post szerint az űrfegyverekben az amerikai kormányzat esetleg hajlandó lenne hároméves moratóriumra a műholdelhárító fegyverek kipróbálásában, de erre is csak akkor, ha már megindulnának az érdemi fegyverzetkorlátozási tárgyalások, s azokon egyaránt lenne szó mind a támadó, mind a védelmi jellegű nukleáris fegyverekről. A Pentagon tavaszra tervez újabb kísérleteket azzal a műholdelhárító fegyverrel, amelyet korábban már kipróbált. Semmiképpen sem akar azonban korlátozást vállalni a rakétaelhárító fegyverek területén. Az amerikai érvelés szerint a Reagan elnök által meghirdetett „űrvédelmi” program jelenleg a kutatás szakaszában van, s még a kísérleti szakaszhoz sem jutott el, így nem lehet szó a program korlátozásáról vagy teljes leállításáról.

Mint ismeretes, a Szovjetunió valamennyi űrfegyverprogram korlátozását, megszüntetését, a világűr teljes fegyvermentesítését kívánja elérni a tárgyalásokon. Bár az amerikai kormány azt hangoztatja, hogy űrvédelmi programjának jelenlegi szakasza nem jelenti a rakétaelhárító fegyverekről megkötött SALT-I szerződés megsértését, számos leszerelési szakértő úgy véli, hogy a program szöges ellentétben van a szovjet-amerikai szerződés előírásaival.

A The New York Times az amerikai tárgyalási pozíció egyéb elemeit illetően úgy. értesült, hogy Washington, a genfi találkozón a Reagan által korábban csak igen általánosan kifejtett „ernyő”-programot akarja elfogadásra ajánlani. Ennek keretében külön-külön akar tárgyalni mindenfajta fegyverrendszerről, de azt is lehetőnek véli, hogy a jövőben két párhuzamos tárgyalásra kerüljön sor: az egyik a támadó, a másik a védelmi jellegű nukleáris fegyverekkel foglalkozna.

Sergio Onofre Jarpa chilei belügyminiszter év végi üzenetében leszögezte, hogy a kormány nem szándékozik tárgyalni az ellenzékkel. A miniszter szerint Chilében politikailag, jogilag és gazdaságilag szilárd a kormány helyzete. Az emberi jogok chilei bizottságának közleménye viszont emlékeztet rá, hogy csupán az ostromállapot november eleji életbe léptetése óta több mint 15 ezer, egész évben pedig majd 29 ezer embert tartóztattak le az országban.

Egy moszkvai napilapnak adott interjújában Allende elnök özvegye úgy vélekedett, hogy a katonai kormány meg akarja félemlíteni a chilei népet, így próbálván megakadályozni, hogy diktatúraellenes egységfrontba tömörüljön. A junta azért büntet kijárási tilalommal, a színházi és mozielőadások betiltásával, a rendőrség azért razziázik a munkáskerületekben, és azért terel össze ismét ezreket a stadionokba, mert a nép újabb tiltakozó akciókat tervezett a Pinochet-kormány ellen - mondotta Hortensia de Allende.

december 31.

Január elseje, a Kubai Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, Losonczi Pál, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke és Lázár György, a Minisztertanács elnöke üdvözlőtáviratot küldött Fidel Castrónak, a Kubai Kommunista Párt Központi Bizottsága első titkárának, a Kubai Köztársaság Államtanácsa és Minisztertanácsa elnökének.

Budapesten a BKV megszünteti az igen nagy népszerűségnek örvendő 47É jelzésű éjszakai villamosjáratát.

Változatos programokkal, sok helyütt régi népszokások felelevenítésével búcsúztatták országszerte az óévet. A városok és nagyobb települések vendéglátóhelyein, művelődési házaiban vidám hangulatú év gi csúcsforgalom; a szállodák többségében telt ház várta az új év beköszöntét. A soproni és a győri szállodákban valamennyi helyet lefoglalták a szilveszterező, főként osztrák és NSZK-beli vendégek. Sopron szállodáiban, üdülőiben ötezren búcsúztak 1984-től. A győri Rába Hotelben ötszázan ünnepeltek, nagyobbrészt külföldiek. A vendéglők ünnepi étlapján régi, szigetközi, rábaközi, Hanság vidéki ételeket kínáltak, amelyeket az eredeti receptek alapján készítettek el. Kőszegen a hagyományosan a Jurisics-várban rendezett bálra több országból - ként a szomszédos Ausztriából - érkeztek vendégek. Minden szállás és vendéglátóhely foglalt volt a kisvárosban. Sokan fordultak meg Bükfürdőn, valamint Sárváron is. A turistacsoportok részére a vidám szilveszterestén kívül egész napos, gazdag programot is összeállítottak. Telt ház volt a budapesti szállodákban is.

A Szovjetunió Minisztertanácsa határozatot hozott Dmitrij Usztyinov emlékének megörökítéséről. Az SZKP KB PB tagja, a Szovjetunió honvédelmi minisztere, mint köztudomású, december 20-án hunyt el, életének 77-ik évében. A határozat értelmében az Udmurt Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaság Izsevszk városát a vőben Usztyinovnak nevezik. Usztyinov nevét veszi fel az uljanovszki repülőgép-ipari komplexum, egy katonai egység, egy hadihajó, valamint a leningrádi műszaki főiskola, ahol Dmitrij Usztyinov tanult. Moszkvában, Leningrádban és Kujbisevben utcát neveznek el Usztyinovról, emléktáblát helyeznek el a Szovjetunió honvédelmi minisztériumának épületén, valamint azon a házon, ahol Usztyinov lakott.

Humor:idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_humor_5.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_reklam_3.jpg

Kékfény:
Borsod megyei Taktaharkányban. Varga Ferenc 36 éves gépkocsivezető, miskolci lakos, személygépkocsijával nekiütközött az úttesten baleset miatt keresztbefordult személygépkocsinak, amelyet Bam János 33 éves gépkocsivezető, budapesti lakos vezetett. Varga Ferenc továbbhaladva, egy műszaki hiba miatt álló tehergépkocsinak is nekiütközött. A baleset következtében Bam János utasai közül Hajner Henrietté 7 éves budapesti tanuló a helyszínen, Hajner István 33 éves portás, budapesti lakos pedig kórházba szállítás közben meghalt.

Halálra gázolta egy gyorsvonat Mezőkövesd külterületén az egyik vasúti átjáróban Varga Jenőné 42 éves helyi háztartásbelit. Az asszony a fénysorompó tilos jelzése ellenére a sínekre lépett.

Tiltott helyen haladt át az úttesten Budapesten, a József körúton Józsika Ferencné 80 éves nyugdíjas, budapesti lakos és egy 6-os villamos halálra gázolta.

Közlemények:
A Bp. Honvéd klubjában (Budapest, XIII. Lehel u. 20.) megnyitották a Honvéd-sportmúzeumot. Az ünnepségen részt vett Horváth István vezérőrnagy, az MN politikai főcsoportfőnök első helyettese, a klub elnökségének több tagja, szakosztályvezetők, edzők, versenyzők. A megnyitó beszédet dr. Sándor György ezredes, a Bp. Honvéd elnöke tartotta. Az állandó kiállításon - a nagyközönség is megtekintheti - az elmúlt 35 esztendő sportsikereinek emlékei, számos piros-fehér színekben versenyző bajnok emléktárgyai láthatók. Természetesen helyet kaptak a jogelőd, a Kispesti AC 40 éves történetéről tanúskodó dokumentumok is.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat kéri a lakosságot, hogy a karácsonyi ünnepek után a feleslegessé vált fenyőfákat a lakótelepeken a kijelölt helyekre, más lakóházaknál pedig a szeméttároló edények mellé helyezzék el, s ne tegyék a szemétgyűjtőkbe, mert azzal nehezítenék az elszállítást. Az FKV folyamatosan gondoskodik a begyűjtésről.

Értesítjük tisztelt fogyasztóinkat, hogy a DÉDÁSZ Vállalat Siófoki üzemigazgatósága új irodaházba költözött. Címe: Siófok, Jókai u. 36. 8600. Pf. 17. Telefonszámunk változatlan.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_allasajanlat_3.jpg

Divat: Blúz vagy tunika?
December a kellemes gondok hónapja. Nemcsak ajándékkiválasztás és vásárlás kerül napirendre, de az ünnepek közeledtével minden nőben felmerül a kérdés, milyen alkalmi ruhában ünnepeljünk? Hiszen itt a karácsony, a család ünnepe és közeledik a szilveszter, amelyet általában nagyobb társaságban töltünk. A kelmeboltokban hullámzanak a bordó, a ciklámen, a violaszínű könnyű selymek, a dióién zsorzsettek. A hétköznapi szürke estére fényes, csillogó damasztként, brokátként „köszön vissza”, és mindenekfelett kínálja magát a fekete - selyem, muszlin, zsorzsett. Akinek van hosszú fekete nadrágja, vagy bársony szoknyája, válasszon érdekes felsőrészt: blúzt vagy tunikát. S mivel az alkalmi ruhák divatja is magán viseli az 1984-es év divatjegyeit, a blúz vagy tunika lehet a most divatos denevér formájú.idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_divat_4.jpg

Harmincezer vágott bárány arab piacra:
A Tardosbányai Gerecse Termelőszövetkezet baji nyúlvágóhídján, a régi, üzemen kívüli vágóhíd kihasználása érdekében az Állatforgalmi és Húsipari Tröszt ajánlatára ez év február elején, kísérletként pecsenyebárányok feldolgozásához kezdtek. A próbálkozás sikerrel járt: a dolgozók gondos, pontos munkát végeztek, így az általuk feldolgozott bárányokat arab piacra szállíthatta a húsipari vállalat. A kísérletből rövid idő múltán üzemszerű termelés lett: februártól napjainkig 30 ezer 30-35 kilós súlyú bárány ment exportra a baji vágóhídról, ami több milliós terven felüli jövedelemhez segítette hozzá a termelőszövetkezetet. A húsipari vállalattal történt megegyezés értelmében a közös gazdaság tovább bővíti a feldolgozás méreteit. Ennek érdekében jövőre külön üzemrészben, ötven új dolgozó foglalkoztatásával évi több, mint százezer pecsenyebárány vágására készülnek fel. Természetes, hogy ezt a tevékenységet most már az éves tervükbe is beiktatják.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_baranyfeldolgozas.jpgAz üzem jelenlegi kapacitása sem csekély: óránként 90-100 bárány feldolgozására képesek

Jonatán Norvégiába is:
Szilveszterre már a norvégjai piacokon is vásárolhatnak a Fehérgyarmatról szállított jonatánból. A szatmári almából csak tőkés piacra 50 vagonnyi került 1984-ben. Márciusig közel 360 vagon alma feldolgozása vár még a fehérgyarmatiakra. A munkához a hűtőház állandó dolgozói mellett szükség van a környező tsz-tagok segítő kezére is. A korábbi szerződéseket felelevenítve, ezen a télen is fogadják a penyigei és a nagyari lányokat-asszonyokat, akik a téli időszakban nem találnak munkát.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_fehergyarmati_jonatan_alma.jpgVálogatják, csomagolják az exportalmát

Távol a családtól - karácsonykor:
Több mint tízezer ember biztonságára és nyugalmára vigyáz ezen az estén Jambrovics László rendőr törzsőrmester, Bánhida körzeti megbízottja. Kisgyerek kora óta rendőrnek készült, s négy éve KMB-s. Körzetéhez tartozik Bánhida és Síkvölgy. Jó kapcsolata van a területén élőkkel, s munkáját a hét önkéntes rendőr is segíti. Ezen a napon úgy indult szolgálatba, hogy délelőtt és este dolgozik, s a köszöntés, az ünneplés inkább másnapra marad. Bár ekkor is szolgálatban lesz. Trabantjával végigjárja területét, s éjjel az éjféli misénél önkéntes rendőreivel biztosítani fogja annak zavartalanságát. Évekkel ezelőtt fordult elő egyszer, hogy magukról megfeledkezett fiatalok a templomban magnójukat, rádiójukat kibírhatatlan hangerővel bömböltették, s ezzel zavarták a vallásos érzelműeket az éjféli misén. Szabálysértési eljárás indult ellenük, de évek óta nyugodtság honol már ezen a tájon is, köszönet érte a szolgálatban lévő hivatásos és önkéntes rendőröknek. A folyamatos munkát igénylő üzemek, gyárak, intézmények sok száz ügyeleteséről lehetett volna még szólni ennek az összeállításnak a kapcsán, de úgy érezzük, hogy egy-egy kiragadott példa mutatja, hogy amíg száz- és százezrek gondtalanul töltik napjaikat, köszöntik karácsonyestén szeretteiket világos és meleg lakásukban, addig sokan igazoltan távol a családtól, vigyáznak egészségükre, nyugalmukra és biztonságuk.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_jambrovics_laszlo_rendor_torzszaszlos.jpgJambrovics László rendőr törzsőrmester idén is a szeretteitől távol tölti az ünnepeket

Eredményes esztendőt zár az Ikarus:
Az idén 265-tel több Ikarus autóbusz gördült le a mátyásföldi és a székesfehérvári gyárak futószalagjairól, mint tavaly, s összesen 13 ezer jármű hagyta el a gyárat. Ezzel az Ikarus teljesítette éves tervét. A nagyvállalat hatékonyabb piacszervező munkájának eredményeként, minden eddiginél rövidebb szállítási határidők vállalásával nemcsak megtartotta hagyományos nagy piacait, hanem újakat is meghódított. Különösen sok járművet szállítottak a szocialista partnereknek, továbbá a fejlődő országokba és a tengerentúlra. így az Ikarus az idén sem kényszerült arra, mint a világ sok más nagynevű autóbuszgyára, hogy csökkentse termelését: több mint nyolc százalékkal növelték árbevételüket az egy évvel ezelőttihez képest, és várhatóan jó nyereséget könyvelhetnek el. Az Ikarusban nagy gondot fordítottak a műszaki fejlesztésre. Az új városi autóbuszcsalád első tesztjárműveit nemrég adták át a BKV-nak és a Volánnak kipróbálásra. Jó ütemben halad az ugyancsak új távolsági buszcsalád fejlesztése. Folytatódik a már régóta készülő, bevált és keresett 200-as család választékbővítése; a közelmúltban készült el a 284-es jármű szovjet megrendelésre, amelyet már vizsgálnak és kipróbálnak a szovjet utakon.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_ikarus.jpgAz Ikarus repülőtéri járműve

Téli vakáció - hóval:
Csaknem a téli szünidővel egy időben, a gyermekek legnagyobb örömére, megérkezett az első igazi hó is. A hó és a több szabadidő gazdagabb lehetőségeket kínál a játékos mozgáshoz, a sporthoz, a téli vakáció tartalmasabb eltöltéséhez.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_debreceni_szankozas.jpgA debreceni gyerekek vidám szánkózással töltik téli vakációjukat

Ipari szennyvíztisztító Tiszavasváriban:
Az év végéig átadják a napi 5500 köbméter ipari szennyvizet tisztító telepet a tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Gyárban. A 220 millió forintos beruházás fővállalkozója a Kelet-magyarországi Állami Építőipari Vállalat. A teljesen korszerű tisztítómű átadásával hosszú távra megoldódik a gyógyszergyár és a városi jogú nagyközség ipari és kommunális szennyvizének tisztítása.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_tiszavasvari_szennyviztisztito.jpgÁtadás előtt az új vízműtelep

Eredményesen dolgozik a Vízgép:
Eredményes gazdasági évet zárnak Kunhegyesen a Vízgépészeti Vállalat 1. számú gyáregységében. A gyáregység valamennyi szocialista brigádja csatlakozott a XIII. pártkongresszus tiszteletére indított munkaversenyhez, és ennek eredményéképpen december első felére teljesítették éves tervüket, sőt még ezen felül tízmillió forinttal túlteljesítették bevételi tervüket.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_kunhegyesi_vizgep.jpgJelenleg már az 1985. évi munkáikon dolgoznak

Építőipar:
Mivel 1983-ban gyakran bosszankodtak a magánépítkezők a téglahiány miatt, az Alföldön több téglagyárat felújítottak az utóbbi hónapokban, s egyben megszüntették az idénymunkát is, a gyárak folyamatosan termelnek.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_abonyi_teglagyar.jpgKépünkön: az évi 27 millió téglát előállító abonyi gyár

Új üzlet:
A RAMOVILL Szolgáltató Szövetkezet Budaörsön, az M7-es leágazása mellett új áruházat nyitott, amelyben elsősorban barkácseszközök, villany-, gáz- és vízszerelési anyagok, kéziszerszámok szerezhetők be.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_budaorsi_ramovill.jpgAz első vásárló

Köszöntötték közlekedésünk őreit:
Hagyomány immár, hogy az év végén a lakosság, a gyalogosan, vagy gépjárművel közlekedők nevében köszöntik az utak biztonságára vigyázó rendőröket. December 28-án délelőtt Békéscsaba központjában, a 44-es főközlekedési út István király tér-Széchenyi utca kereszteződésében néhány percre leállt a forgalom. Jelképesen ekkor köszönte meg a fegyveres testület két képviselőjének, Botta János rendőr főtörzsőrmesternek, a békéscsabai városi kapitányság és Rácz István rendőr szakaszvezetőnek, a szarvasi városi kapitányság beosztottjának Vándor Pál, a Békés megyei Volán igazgatója és Lődy András, a Magyar Autóklub megyei szervezetének társelnöke, hogy egész évben őrködtek közlekedésünk biztonsága felett, nagyrészt hozzájárulva ahhoz, hogy kevesebb baleset történjen útjainkon. Délután a gyulai határátkelőhelyen, a tranzitforgalom zökkenőmentes, gyors lebonyolítása érdekében tevékenykedő határőrség és vámhivatal két beosztottját, Kun Lajos határőr zászlóst és Czilli József pénzügyőr főtörzsőrmestert ajándékozta meg a Volán igazgatója és az autóklub társelnöke, megköszönve a két testület 1984. évben végzett jó munkáját.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_rendori_koszontes.jpgBotta János rendőr főtörzsőrmestert és Rácz István rendőr szakaszvezetőt köszöntik Békéscsabán

Teljesíti kongresszusi vállalásait a vasmű:
Jelentős többlettermelést, termékeinek minőségi és műszaki színvonalemelését vállalták a kongresszusi és felszabadulási munkaversenyben a Dunai Vasmű szocialista brigádjai. A kohászati kombinát nehéz pénzügyi helyzetének javítására intézkedéseket dolgoztak ki a takarékosabb költséggazdálkodásra, a fajlagos anyag- és energiafelhasználás csökkentésére is. Az év első tíz hónapjában például a termelési készletek átlagos szintjét sikerült csökkenteni, november 30-ra pedig azt további 130 millió forinttal mérsékelték. Az év végéig a programszerűség javításával egymilliárdról 840 millió forintra csökkentik a készletek értékét.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_dunai_vasmu.jpgTöbb nyersvas, lemez

VIT-ruhában:
A XII. VIT Magyar Nemzeti Előkészítő Bizottsága - többféle modellből - kiválasztotta a moszkvai fesztiválra utazó magyar küldöttek formaruháját. Képünkön a lányok és a fiúk ünnepi, a felvonuláson viselendő öltözékét mutatjuk be. A küldöttek részére ezenkívül praktikus „szabadidős” ruha is készül. A szervezők a könnyű, átlátszó esőkabátra is gondoltak, amely elfér majd a vállon viselhető táskában. Reméljük, küldötteink a moszkvai VIT-en csinos öltözetükkel is sikert aratnak!
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_vit_formaruha.jpg

A Magyar Televízió műsorán: Csillagok háborúja

Hét évvel a világpremier után a Magyar Televízió is bemutatta a Star Wars első részét. A Csillagok háborúját ezen a karácsonyon adta le a tévé, a filmet felkonferáló bemondónő pedig egyből el is lőtte az évezred spoilerét.

1984. december 25-ét írtunk, tehát napra pontosan hét évvel és hét hónappal jártunk a film világpremierjéhez képest (A magyarországi mozik 1979 augusztusában mutatták be a filmet). Azon a karácsonyon az a döntés született, hogy kapja meg a nép, ami jár neki: jöjjön Darth Vader, a jedik, meg az egész George Lucas-féle kompánia a képernyőkre. A Csillagok háborúját este 20 óra 5 percre írták a tévéújságok, előtte valamivel fel is konferálta az adó legendás bemondónője, Takács Marika. A rövid műsorismertetésből több érdekesség is kiderül, például az, hogy a film tudományos-fantasztikus...

Ezt követően a bemondónő ellövi az évszázad spoilerét, amivel gyerekkorok, emberéletek, komplett világképek dőltek romba: "...mint minden meseszerű történet, benne a jó és a rossz küzdelme követhető nyomon. S talán nem árulunk el nagy titkot, ha előre elmondjuk, hogy ebben a filmben is a jó győzedelmeskedik."

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_csillagok_haboruja.jpgEgy kocka a filmből

Szilveszter a televízióban:

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_boncz_geza_nagy_bando_andras_markos_gyorgy_nadas_gyorgy.jpgBordalok diszkóritmusban Boncz Géza, Nagy Bandó András, Markos György, Nádas György

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_hofi_geza.jpg„Temetném a munkát...” Hofi Géza szilveszteri műsora

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_mozi.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_mozi_2.jpg

Színházi bemutató: Szállnak a darvak (Szolnoki Szigligeti Színház)

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_varga_karoly_szoboszlai_eva_kristof_tibor.jpgVarga Károly, Szoboszlai Éva, Kristóf Tibor

Magyar könnyűzene:
Az 52. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Varga Miklós-Varga Mihály: Európa (Varga Miklós), 2. Lerch-Demjén: Elfutok (Kovács Kati), 3. Wolf-S. Nagy: Nem kell már senki más (Korda György).

Az előadók között: 1. Pásztor-Jakab-Hatvani: Szenyorita Rita (Neoton Família), 2. Littvay-Kovács: Mackómese (100 Folk Celsius), 3. Szikoro-R-Go együttes: Fogas kérdés (R-Go).

P. Mobil: Honfoglalás (Rocklegendák sorozat)
A hazai rocklegendák harmadik lemezeként jelent meg ez a lemez. Hét évet vártunk rá, bár meglepetés a megjelenése, hisz ugyanerre a zeneanyagra - ami ma legenda! - egykor nem akármilyen jelzőket aggattak. Az István, a király nagy sikere azonban jobb belátásra bírt (üzlet az üzlet!) egyes pecsétőröket, így a rajongók lemezen is felidézhetik szép emlékeiket. A legendás rock-szvit mellett további legendás (botrányos) P. Mobil-sikerek is hallhatók a korongon, amelynek technikai színvonalára sem lehet ezúttal panasz. Kíváncsian várjuk az 1978-85-ös Beatrice-lemez megjelenését. Nem ártana azonban tudomásul venni, hogy a rock erejét, frissességét éppen aktualitása, naprakészsége biztosítja!
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_p_mobil_honfoglalas.jpg

KFT: Bál az operában
Végre! Végre! A nyolcvanas évek egyik legnagyobb ígéretének összejött. 1981 óta vártuk, hogy a korszak „hangján” nyilvánosan először megszólaló zenekar (bu vagy) kifussa a formáját és a Laár András vezette csapat azt nyújtsa, amire képesek. Első két nagylemezükön azonban a bizonyítani akarás kissé görcsössé tette a produkciókat. Most viszont sikerült a megfelelő arány, szellem és kellem, irónia és paródia úgy keveredik, hogy abban nem igen található kifogásolnivaló. A KFT - ha más eszközöket alkalmazva is -, felsorakozott a Bizottság és a Bikini mellé, s ha az MHV vállalkozna egy Európa Kiadó, illetve Satöbbi nagylemez megjelentetésére, akkor ez a vonulat a mai magyar rockzene legerősebb és legfigyelemreméltóbb ága lehetne.
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_kft_bal_az_operahazban.jpg

Neoton koncert
A budapesti Elkel Színházban zárta idei koncertkörútját a már félreismerhetetlenül „amandalearesített” Csepregi Éva vezette Neoton Família. A szerencsés kézzel szerkesztett műsor nagy sikert aratott, a modern hangszerelésű slágerzene kedvelői lelkes tapssal fogadták mind a régi, mind az új szerzeményeket.idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_neoton_familia_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_neoton_familia_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_neoton_familia_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_neoton_familia_4.jpg

Külföldi könnyűzene:
A héten az amerikai slágerlistákat Madonna Like A Virgine-je, a nyugat-európai slágerlisták többségét Paul McCartney Tug Of War című számai vezetik.

A sikeres stuttgarti vendégszereplés után Grazban vett részt újabb teremtornán az ünnepek alatt és után a magyar labdarúgó-válogatott. Az első mérkőzésen a DSV Alpine csapata ellen lépett pályára az együttes, és 9:2 (4:1) arányban, fölényesen győzött. (Gól: Détári, Garaba, Kardos 2-2, Hannich, Bodonyi, Nyilasi) Ezután a két helyi csapattal találkoztak a magyar labdarúgók, s egyformán 5:1-re nyertek. A Sturm Graz ellen Hannich, Nyilasi, Dajka, Sallai, valamint Zirngast (öngól), a Grazer AK-val szemben Détári (2), Májer, Garaba és Hannich volt a gólszerző.

A jó sorozat a negyedik fordulóban is folytatódott: a Flavia Solva együttesét 7:1 (1:1) arányban múlta felül a válogatott. Détári - szokása szerint - ezúttal is két gólt lőtt, Csongrádi ugyancsak kétszer, míg Bodonyi, Hannich és Péter egyszeregyszer volt eredményes. Ezzel a magyar csapat - keddi és szerdai kiegyensúlyozott teljesítményével - pontveszteség nélkül jutott a csütörtök esti elődöntőbe.

A fináléban - ahol az előző körmérkőzéses torna első négy helyezettje találkozott ismét - továbbra is stuttgarti formában játszott a magyar együttes. A döntőbe jutástól a Sturm együttese próbálta „eltéríteni” a válogatottat, ez azonban hiú ábránd volt, mert újabb, nagy gólarányú győzelem következett: Magyarország-Sturm Graz 6:1 (3:1). A főszerepben ezúttal Májer szórakoztatta a négyezer nézőt: három gólt rúgott. A további találatokat Détári, Nagy és Sallai érte el.

A másik elődöntőben a Grazer AK és a DSV Alpine találkozott, s 5:3-as sikerével a GAK szerzett jogot arra, hogy az első helyért megmérkőzhessen a magyar csapattal.

A magyar válogatott néhány nap alatt két nemzetközi teremlabdarúgó-tornán győzött, előbb Stuttgartban, majd Grazban. A csapat sikerén felül Détári Lajos is duplázott, Stuttgart után Grazban is gólkirály lett. Az ausztriai tornán 8 találattal érdemelte ki az első helyet, a 6 gólos Hannich, Garaba, továbbá a két osztrák játékos, Mayer és Piegel előtt.

Grazban egymás után harmadszor született magyar siker ezen a teremtornán, a Haladás és a Honvéd régebbi győzelmeit most a válogatott első helye követte. Az elsőségért a magyar válogatott 200 ezer schilling jutalmat kapott.

A Vasas elnöksége Mészöly Kálmánt, a labdarúgócsapat vezető edzőjét december 27-től felmentette tisztsége alól, és az 1984/1985. évi bajnokság befejezéséig Illovszky Rudolfot bízta meg az együttes irányításával.

Csütörtökön hozták nyilvánosságra, hogy az APA osztrák hírügynökség ősszeállította a kontinens 33 labdarúgó-válogatottjának a rangsorát. A listán - a mérkőzésenkénti pontátlagszámítás alapján - a magyar csapat (holtversenyben az NSZK együttesével) az ötödik helyet foglalja el. A sorrend: 1. Franciaország, 2. Skócia, 3. Olaszország, 4. Észak-Írország, 5. Magyarország, NSZK.

Szintén a nap híre, hogy a France Football hagyományos év végi szavazásán az idén is 26 országból egy-egy „zsűritag” döntött arról, ki volt 1984 legjobb európai labdarúgója. (A szavazásban magyar részről a Népszabadság sportrovatvezetője, Lukács László vett részt.)

Amint az várható volt, Michel Platini, az Európa-bajnokságot nyert francia válogatott nagy egyénisége, jelenleg az olasz Juventus játékosa, akárcsak a múlt évben, ismét a kontinens legjobbjának bizonyult. Platini fölénye egyértelmű volt. Legutóbb, 1983 decemberében 110 pontot kapott a lehetséges 130-ból, az idén pedig 128-at. Tavaly a Liverpoolban játszó skót Dalglish 84 ponttal volt mögötte második, míg az idén honfitársát; Tiganát előzte meg 71 ponttal. Az első öt közé került még a dán Elkjaer-Larsen, a walesi Rush és a portugál Chalana - jelenleg az olasz Verona, az angol Liverpool, illetve a francia Bordeaux játékosa.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_michel_platini_1.jpgElső hely a francia válogatottal az EB-n és a Juventusszal az olasz bajnokságban, miként az Aranylabda-választáson is: ez Michel Platini, az „arany ember”

Cruyff (1973, 1974), Keegan (1978, 1979) és Rummenigge (1980, 1981) után Platini a negyedik játékos az 1956-ban kezdődött szavazás történetében, aki egymást követő két évben kiérdemelte az Aranylabdát.

Az eddigi 29 szavazáson 22 labdarúgó vehette át a díjat. A már említett Cruyff, Keegan és Rummenigge mellett Di Stefano (1957, 1959), valamint Beckenbauer (1972, 1976) nyert még két alkalommal. Az első győztes 1956-ban az angol Stanley Matthews volt; az egyetlen magyar labdarúgó, aki kiérdemelte a büszke címet, Albert Flórián, akit 1967-ben tartottak a szakértők Európa legjobbjának.

A France Football szavazása alapján 1984 legjobb európai labdarúgója, az Aranylabda nyertese:

1. Michel Platini Juventus 128 pont
2. Jean Tigana Girondins Bordeaux 57 pont
3. Preben Elkjaer-Larsen Hellas Verona 48 pont
4. Ian Rush Liverpool FC 44 pont
5. Fernando Chalana Girondins Bordeaux 18 pont
6. Graeme Souness Liverpool FC 16 pont
7. Harald Schumacher 1. FC. Köln 12 pont
8. Karl-Heinz Rummemigge Internazionale 10 pont
9. Alan Giresse Girondins Bordeaux 9 pont
10. Bryan Robson Manchester United 7 pont

És akkor lássuk a lényeget, az Alsóház edzői gyorsmérlegét. Szokásunkhoz híven ezúttal is elkészítettük őszi gyorsmérlegünket. A 16 edzőt arra kértük, válaszoljanak négy kérdésünkre. Ezek közül három a most lezárult időszakot öleli fel, a negyedik pedig arra vonatkozik, hogy az őszi idény lezárását követően milyen tervek készültek. Íme, a kérdések:

1. Milyen elképzelésekkel vágtak neki az 1984-85-ös bajnoki évnek, s mit kívántak elérni a most lezárult szakaszban! Mit terveztek a bajnokságra és az MNK-ra?

2. Az elképzelések közül mit sikerült megvalósítani! Melyek azok a területek, amelyeken elmaradás tapasztalható?

3. Kik nyújtottak jó teljesítményt? Mely játékosok teljesítménye maradt el a várttól és mi az oka a gyengébb teljesítményeknek?

4. Mit csinál a csapata 1985. március 2-ig, NB l-es bajnokság tavaszi rajtjáig?

9. Gelei József - Csepel
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_9_csepel_gelei_jozsef.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_9_csepel_galhidi_elekes.jpgA rutinos játékosuk közül Gálhidi és Elekes helytálltak

10. Bacsó István - Tatabánya
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_10_tatabanya_bacso_istvan.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_10_tatabanya_kiprich_jozsef.jpgKiprich József végig egyenletes és jó teljesítményt nyújtott. Őszi gólkirály lett és a címeres mezt is magára ölthette

11. Rónai István - Pécsi MSC
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_11_pecsi_msc_ronai_istvan.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_11_pecsi_msc_roth_antal_roth_janos.jpgA két Róth fivér: Antal (balról) és János. Kettejük közül Róth Antallal volt elégedett Rónai István

12. Mészöly Kálmán - Vasas
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_12_vasas_meszoly_kalman.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_12_vasas_komjati_andras.jpgMészöly Kálmán senkit nem tudott a jók között említeni. De talán a csapatkapitányon, Komjáti Andráson múlt legkevésbé a csapat szereplése

13. Süle István - Békéscsaba
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_13_bekescsaba_sule_istvan.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_13_bekescsaba_fabulya_szekeres.jpgFabulya György megtette a magáét, Szekeres József jó benyomást keltett. Mindketten tagjai lettek ősszel az utánpótlás válogatottnak

14. Vincze Géza - Ferencváros
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_14_ferencvaros_dr_vincze_geza.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_14_ferencvaros_pinter_attila.jpgPintér Attila ősszel nem játszott rosszul, de a sok sárga lapja lerontotta összteljesítményét

15. Csank János - Eger SE
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_15_eger_csank_janos.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_15_eger_csepregi_janos.jpgCsepregi János csapatkapitány volt az egriek egyik legjobbja

16. Kaszás Gábor - SZEOL AK
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_16_szeol_ak_kaszas_gabor.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_16_szeol_ak_szabo_gyula.jpgEgyedül Szabó Gyulával volt maradéktalanul elégedett Kaszás Gábor

A Felsőházban végzett csapatok mérlegével folytatjuk.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr4317782964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.07.18. 22:36:50

Nem tudtam, hogy Radzsiv Gandhinak európai felesége volt. Fura helyzet lehetett. Nem is élte meg az öregkort.

Az mit jelent, hogy Csepregi Éva "félreismerhetetlenül „amandalearesített”"?

"Budapesten a BKV megszünteti az igen nagy népszerűségnek örvendő 47É jelzésű éjszakai villamosjáratát."

Már akkor is?

"Mivel 1983-ban gyakran bosszankodtak a magánépítkezők a téglahiány miatt"

Már akkor is.

maribor_ 2022.07.19. 08:05:16

@Androsz: Talán arra gondolt az akkori Magyar Ifjúság szerzője, hogy külsőre egy jobban elkezdett hasonlítani Amanda Lear-re.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.07.19. 16:05:08

@maribor_: Lelke rajta. Nekem ez eszembe sem jutott volna.

Az ekkortájt készült képeket, filmeket nézve mindig elmosolyodok azon, hogy ekkor még tartott a forradalom, amelynek indításaként a nők nyilvánosan elégették a patriarchális rémuralom által rájuk kényszerített, szinte a rabláncot jelképező melltartókat. Ma viszont... :-)

maribor_ 2022.07.19. 21:34:28

@Androsz: A poszt kapcsán nekem sok minden eszembe jut, speciel a melltartó nem :)
süti beállítások módosítása