Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 Őszi zárás – Statisztikák

2022.09.19. 13:42 maribor_

1985. február 11-17., a hónap második teljes hete

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_headlines_budapest.jpgA héten sok helyütt megemlékeztek a főváros felszabadulásának 40. évfordulójáról. Fővárosi látkép, 1985. február

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

február 11.

Marjai Józsefnek, a Minisztertanács elnökhelyettesének meghívására hivatalos baráti látogatásra Budapestre érkezett Ante Markovics, a Horvát Szocialista Köztársaság végrehajtó tanácsának elnöke. Kíséretében vannak: Vjekoslav Srb, a köztársaság energetikai, bányászati és ipari bizottságának, Marian Strbasics, a mezőgazdasági és erdészeti bizottságnak, Bozsidar Gagro, a művelődési, kulturális és oktatási bizottságnak az elnöke, mindhárman a köztársasági végrehajtó tanács tagjai, valamint Branko Bergman, a köztársasági vízügyi bizottság vezetője és néhány horvátországi nagyvállalati vezető. A vendégeket a Ferihegyi repülőtéren Marjai József fogadta, jelen volt Milovan Zidar, a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövete.

Délután a Parlamentben megkezdődtek a hivatalos tárgyalások. A megbeszéléseken áttekintik a magyar-jugoszláv kapcsolatokat, megtárgyalják a Horvát Szocialista Köztársasággal folytatott gazdasági, műszaki-tudományos és kulturális együttműködés helyzetét és továbbfejlesztésének lehetőségeit.

Trautmann Rezső elnökletével ülést tartott a Hazafias Népfront budapesti elnöksége. Megemlékeztek a főváros felszabadulásának 40. évfordulójáról, majd Grósz Károly, az MSZMP KB tagja, a budapesti pártbizottság első titkára tájékoztatót adott a fővárosi pártszervezetek felkészüléséről a budapesti pártértekezletre. Az elnökség tagjai észrevételeket, megjegyzéseiket, javaslatokat ítéltek a budapesti pártértekezlet beszámolójához. A vitában részt vevők elismerően szóltak az utóbbi öt év eredményeiről, és jelezték azokat a gondokat, amelyek a népfront elnöksége szerint a főváros lakosságát foglalkoztatják. A kérdésekre, a felmerült javaslatokra Grósz Károly válaszolt.

A főváros felszabadulásának 40. évfordulója alkalmából a Városházán ünnepélyes külsőségek között adták át az idei Pro Urbe Budapest kitüntetéseket. Az ünnepségen részt vett Grósz Károly, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, a budapesti pártbizottság első titkára, valamint a párt-, az állami és a társadalmi szervek több más vezetője és képviselője. Szépvölgyi Zoltán ünnepi beszéde után Budapest Főváros Tanácsának elnöke adta át a kitüntetéseket.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_pro_urbe_budapest_kituntetes.jpgA kitüntetési ünnepség résztvevői 

Az elmúlj negyven év köztéri szobrait bemutató reprezentatív tárlat nyílt meg a Budapest Galéria Szabadsajtó úti kiállítótermében. A főváros felszabadulásának évfordulója tiszteletére rendezett kiállítás átfogó képet ad Budapest köztéri műalkotásairól. A tárlatot Farkasinszky Lajos, a fővárosi tanács elnökhelyettese nyitotta meg.

Budapest felszabadulásának 40. évfordulója alkalmából a Magyar-Szovjet Baráti Társaság országos elnöksége és a budapesti Szovjet Kultúra és Tudomány Háza rendezésében ünnepi megemlékezést tartottak a Semmelweis utcai kulturális intézményben.

Az eseményen Földes László, a Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetsége országos bizottságának és az MSZBT országos elnökségének tagja, az egykori újpesti partizáncsoport vezetője, valamint Muhamed Jelemeszov, a főváros felszabadításában részt vett szovjet harcos idézte fel a négy évtizeddel ezelőtt történteket. A megemlékezésen a Munkásőrség Vörös Csillag Érdemrenddel kitüntetett központi férfikara műsort adott, s fellépett Keres Emil Kossuth-díjas érdemes és Béres Ilona érdemes művész. A részvevőknek levetítették a Budapesti csaták című dokumentumfilmet, amelyet a Mafilm Katonai Filmstúdió az évforduló alkalmából készített. A Szovjet Kultúra és Tudomány Háza galériáján fotókiállítás nyílt meg a felszabadító harcokat megörökítő felvételekből, a mai Budapest életéről, a magyar-szovjet kapcsolatok alakulásáról.

Andreasz Papandreu görög miniszterelnök hétfőn érkezett a szovjet fővárosba. A repülőtéren Nyikolaj Tyihonov kormányfő, Andrej Gromiko külügyminiszter köszöntötte. A nap folyamán a Kremlben megkezdődtek a hivatalos tárgyalások, amelyeket baráti légkör, a kölcsönös megértés jellemzett. Több fontos, kétoldalú, nemzetközi kérdésben vallott álláspont kifejtésére lehetőséget kínált a görög miniszterelnök tiszteletére adott ebéd is, amelyen Tyihonov és Papandreu mondott pohárköszöntőt.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_tyihonov_papandreu_gromiko.jpgPapandreu, Tyihonov és Gromiko a repülőtéri fogadás után

Ami a kétoldalú kapcsolatokat illeti, elégedetten állapították meg fokozatos fejlődésüket, s a két ország viszonyát a különböző társadalmi rendszerű országok együttműködésének meggyőző példájaként jellemezték. Mindkét kormány még konstruktívabb együttműködést óhajt, s ezért kölcsönös erőfeszítéseket tesznek. Egyetértés volt abban, hogy ez az együttműködés nem mond ellent a más országokkal való kapcsolatok fejlesztésének, s a jó viszony a két nép hasznán kívül a békét is szolgálja.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_tyihonov_papandreu.jpgA képen (balra) a szovjet küldöttség Nyikolaj Tyihonovval az élen és (jobbra) a görög delegáció Andreasz Papandreu vezetésével

Az izraeli légierő hétfőn újabb támadást intézett a Bekaa-völgyben a szíriai ellenőrzés alatt álló Taalabaja település ellen.

A helyszínről érkezett jelentések szerint négyen megsebesültek, és jelentős anyagi károk keletkeztek. Izraeli közlemény szerint a támadás az Abu Musza vezette palesztin csoport egyik állása ellen irányult. Izraeli légitámadás érte Taalabaja térségét vasárnap is; akkor egy háromtagú család életét vesztette.

Simon Peresz izraeli miniszterelnök „megelőző intézkedésnek” minősítette a mostani akciókat. Jichak Rabin hadügyminiszter vasárnapi, haifai beszédében kilátásba helyezte, hogy Izrael „fönntartja magának a jogot” libanoni területek elleni támadásokra kivonulása után is.

Egy halálos áldozata és egy sebesültje volt vasárnap és hétfőn az izraeli katonák „tisztogató akcióinak” a dél-libanoni Szidónban. Izraeli katonák hétfőn két környékbeli faluban házkutatásokat tartottak, és huszonöt személyt őrizetbe vettek.

Izraelben eljárást indítottak két parlamenti képviselő és négy társuk ellen, mert - mint ők maguk közölték - vasárnap Tuniszban titokban palesztin vezetőkkel, köztük Jasszer Arafattal, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet vb-elnökével találkoztak.

Wojciech Jaruzelski, a LEMP KB első titkára, lengyel miniszterelnök reggel négynapos hivatalos látogatásra Indiába érkezett. A lengyel kormányfőt az új-delhi repülőtéren Radzsiv Gandhi indiai miniszterelnök köszöntötte. Jaruzelski lengyel miniszterelnök hivatalba lépése (1981) óta először jár nem szocialista országban.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_wojciech_jaruzelski_radzsiv_gandhi.jpgWojciech Jaruzelski és Radzsiv Gandhi a megérkezés után

Jaruzelskit fogadta Zail Szingh indiai köztársasági elnök. A találkozón jelen volt Stefan Olszowski külügyminiszter, Jozef Czyrek, a LEMP PB tagja, valamint Kiszard Filalkowski, Lengyelország újdelhi nagykövete. A nap folyamán Jaruzelski tárgyalt Radzsiv Gandhi indiai miniszterelnökkel. A találkozó után a felek méltatták országaik jó kapcsolatait.

Hétfőn tárgyalóasztalhoz ültek a küldöttségek is. A lengyel tárgyaló küldöttséget Stefan Olszowski, az indiait Pratap Szingh pénzügy- és kereskedelmi miniszter vezeti.

Újraválasztása óta az első államfővel, Fahd szaúd-arábiai uralkodóval találkozott Ronald Reagan. Az a tény, hogy Fahd a Fehér Ház első elnökvendége, jelzi: az Egyesült Államok érdeklődése megújult a Közel-Kelet iránt. Azóta, hogy az amerikai csapatokat kivonták Libanonból, Reagan nem találkozott arab vezetővel, Shultz külügyminiszter pedig nem utazott a térségbe. Fahd király előtt, októberben, Washingtonban járt az izraeli miniszterelnök, Simon Peresz.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_fahd_reagan.jpgFahd király és Reagan elnök a Fehér Ház előtt

Fahd a Fehér Házban rendezett ünnepélyes fogadtatáson kijelentette: a közel-keleti rendezés kulcskérdése a palesztin probléma rendezése. Reagan elnök üdvözlő beszédében ugyan megemlítette a palesztin nép törvényes jogait, de nem részletezte, milyen jogokat ismer el az Egyesült Államok törvényesnek, s azt is, kijelentette, hogy a közel-keleti problémákat Izrael és szomszédai közötti közvetlen tárgyalásokon kell rendezni.

Az amerikai mozik bemutatják az azóta klasszikussá vált Kairó bíbor rózsája című romantikus fantasy tragikomédiát. Írója és rendezője Woody Allen. A főszerepben Mia Farrow, Jeff Daniels és Danny Aiello láthatóak. 

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_kairo_bibor_rozsaja_mia_farrow_jeff_daniels.jpgJeff Daniels és Mia Farrow

Eredetileg Michael Keaton játszotta Tom Baxter/Gil Shepherd szerepét, mivel Allen rajongott a munkásságáért. Allen később úgy érezte, hogy Keaton, aki fizetéscsökkentést fogadott el azért, hogy a rendezővel dolgozhasson, túl korszerű és nehezen elfogadható volt a korabeli szerepben. Tíz forgatási nap után barátságosan elváltak útjaik, és Daniels váltotta Keatont a szerepben.

Woody Allen összes filmje közül talán a Kairó bíbor rózsája a legnosztalgikusabb, amiben annak a korszaknak próbál egy bájos emléket állítani, amikor a mozi és a filmek betöltötték legfontosabb funkciójukat: a szórakoztatást és kikapcsolódást. Nem véletlen, hogy a nagy gazdasági válság korában, a ’30-as évek első felének és közepének Hollywood két legnépszerűbb műfaja a vidám és gondtalan komédiák és a klasszikus romantikus kalandfilmek voltak, amelyek nem csak felvidították, de ki is szakították az embereket a szomorú és lehangoló hétköznapi valóságból, miközben gondtalanul nevethettek, vagy beleélhették magukat a kor a csillogó és elegáns filmjeinek romantikus hangulatába.

A film forgatókönyvét nem véletlenül jelölték Oscar-díjra, ugyanis nem csak a története érdekes és lebilincselő, de telis-tele van szellemes dialógusokkal, és nagyszerű, a kor filmvilágáról szóló megjegyzéssel.

Nagyszabású amerikai-hondurasi közös hadgyakorlat kezdődött Hondurasban, a nicaraguai határ közelében. A május 3-ig tartó „Nagy fenyő-3” fedőnevű manőverek egyik hivatalosan is bevallott célja az, hogy nyomási gyakoroljanak Nicaraguára.

február 12.

Méltó színhelyen, az egykori romokból a kultúra központjává formált Budai Várpalotában megnyílt a Budapest 40 éve című kiállítás. A Budapesti Történeti Múzeumban mintegy 600 négyzetméteren, 250 tablón korabeli fényképek, plakátok és egyéb dokumentumok láthatók, amelyek tükrözik az utóbbi évtizedekben végbement változásokat. A megnyitón fellépett a Fővárosi Énekkar, majd Lukács Sándor színművész mondta el Illyés Gyula Nem volt elég című költeményét.

Szépvölgyi Zoltán, a fővárosi tanács elnöke, beszédében megemlékezett a négy évtizeddel ezelőtti sorsdöntő eseményekről. Elmondta: ez a kiállítás azt kívánja bemutatni, hogyan fejlődött a város az azóta eltelt időben, miként alakult az itt élők, dolgozók sorsa. Elénk tárja a felszabadulást követő állapotokat, majd az azóta lejátszódó fontos eseményeket, ismerteti az eredményeket. A dolgozó emberek anyagi, szociális, kulturális életének gyökeres megváltozása, hazánk nemzetközi tekintélye egyaránt hirdeti a megtett történelmi út jelentőségét. A szocialista Magyarország fővárosaként Budapest olyan fejlődésen ment keresztül, amely méltán vált ki külföldön is elismerést. A Budapesti Történeti Múzeumban áprilisi 5-ig tart nyitva a kiállítás.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_budapesti_kiallitas.jpgA város fejlődését bemutató tárlat megnyitója

A főváros felszabadulásának 40. évfordulója alkalmából három helyen is kegyelettel megemlékeztek a Budai Önkéntes Ezred hős katonáiról. A Vérmezőn felállított emlékműnél koszorút helyeztek el a budapesti és az I. kerületi pártbizottság, a fővárosi és a kerületi tanács képviselői, a budapesti fegyveres erők és testületek, a Hazafias Népfront, a Kommunista Ifjúsági Szövetség, a Szakszervezetek Budapesti Tanácsa, a Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetségének képviselői. Elhozták a megemlékezés virágait a kerület dolgozói, tanulói, és az ezred volt katonái, illetve hozzátartozói.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_koszoruzasi_unnepseg.jpgKoszorúzási ünnepség a Budai Önkéntes Ezred emlékművénél

Ugyancsak koszorúzási ünnepséget tartottak a XI. kerületben, a Kecskeméti József utcai általános iskolában levő emléktáblánál, ahol a Budai Önkéntes Ezred megalakult, valamint a Déli pályaudvarnál, ahol átesett a tűzkeresztségen.

A Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetsége pedig bajtársi találkozót rendezett az ezred még élő tagjainak a Magyar Néphadsereg Művelődési Házában. Megemlékeztek a 40 évvel ezelőtti eseményekről s volt parancsnokukról, Variházy Oszkár alezredesről.

A fővárosi tanács határozata alapján Ivan Tyeremtyevics Zamercev tábornokról, a felszabadult Budapest első szovjet katonai parancsnokáról nevezték el Óbudán a kerületi pártbizottság épülete előtti, eddig névtelen teret. A magyar és a szovjet himnusz elhangzása után Farkasinszky Lajos, a fővárosi tanács elnökhelyettese mondott ünnepi beszédet. Meleg szavakkal emlékezett meg Zamercev tábornokról, aki a romokban heverő Budapestet hivatali kötelességén túlmenően is segítette a talpra állásban. Hároméves tevékenységével általános elismerést vívott ki, s örökre barátja maradt a dolgozó magyar népnek. A pártbizottság épületének falán emléktáblát helyeztek el, amelyet megkoszorúztak az ünnepély részvevői: a főváros párt-, állami és társadalmi szervezeteinek, a szovjet nagykövetségnek, a magyar és a szovjet fegyveres testületeknek a képviselői, továbbá a Pamutnyomóipari Vállalat Zamercev nevét viselő brigádjának tagjai, a főváros dolgozói, tanulói.

Rajnai Sándor Moszkvában fogadást adott Budapest felszabadulásának 40. évfordulója tiszteletére. A fogadáson többek közt megjelent Ivan Poljakov és Nyikolaj Talizin.

A Horvát Szocialista Köztársaság Végrehajtó Tanácsának elnöke, Ante Markovics - aki Marjai Józsefnek, a Minisztertanács elnökhelyettesének meghívására érkezett hazánkba - Hajdú-Bihar megyébe látogatott a kora délutáni órákban.

A különvonattal érkező neves személyiséget és kíséretét Kabán, a vasútállomáson fogadta Sikula György, az MSZMP KB tagja, az MSZMP Hajdú-Bihar megyei Bizottságának első titkára, Szabó István, az MSZMP KB tagja, a Termelőszövetkezetek Országos Tanácsa és a nádudvari Vörös Csillag Termelőszövetkezet elnöke, dr. Dénes Lajos mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterhelyettes és dr. Szabó Imre, a Hajdú-Bihar megyei Tanács elnöke.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_ante_markovics_sikula_gyorgy.jpgA Horvát Szocialista Köztársaság Végrehajtó Tanácsának elnökét köszönti Kabán Sikula György

Ante Markovicsot, kíséretét és megyei vendéglátóit busz vitte át Nádudvarra, ahol a Vörös Csillag Tsz központjában Szabó István részletes tájékoztatót adott a vendégeknek. A baráti légkörű beszélgetés folytatódott a termelőszövetkezet pulykatelepének, illetve Nádudvar nagyközségi művelődési házának megtekintése során is.

Az Ante Markovics vezette küldöttség az esti órákban utazott el Hajdú-Bihar megyéből.

A szovjet-görög tárgyalások segítették a két ország közötti baráti kapcsolatok, az együttműködés fejlesztését, ami megfelel a két nép érdekeinek, a történelmi hagyományoknak. Ekképpen értékelte a két kormányfő: Nyikolaj Tyihonov és Andreasz Papandreu a kétnapos moszkvai megbeszéléseket, amelyek befejezéseként több megállapodást is aláírtak.

A görög miniszterelnök hivatalos látogatásának második napján, kedden a két kormány vezetője a Kremlben folytatta tárgyalásait. Ezúttal különös hangsúllyal volt szó a kétoldalú együttműködésről. Megállapították, hogy eredményesen megvalósulnak a hosszú távú gazdasági, ipari és tudományos-műszaki megállapodásban kijelölt célok, jól alakulnak a nagyszabású, hosszabb távú beruházások. Megegyeztek, hogy felújítják a tárgyalásokat annak a gázvezetéknek az építéséről, amelyen szovjet földgáz érkezik majd Görögországba. Egyúttal kölcsönös a szándék, hogy a kereskedelmi forgalom bővüljön, kiegyensúlyozottabb legyen. Tyihonov és Papandreu kedvezően értékelte a különböző területeket, a gazdaságot, a kultúrát, a kereskedelmi hajózást felölelő kétoldalú bizottságok tevékenységét.

A zárónapon is több nemzetközi kérdést vitattak meg, főképp európai ügyeket. Így egybehangzó vélemény volt, hogy a stockholmi konferencia sikere észrevehetően hozzájárulna az európai légkör javításához, az összeurópai folyamat folytatásához. Elemezve a földközi-tengeri térség állapotát, mindkét kormányfő béke- és együttműködési övezet megteremtését szorgalmazta, s a kiadott közlemény hangsúlyozza: a Szovjetunió és Görögország a ciprusi probléma szilárd, igazságos rendezését akarja; ennék alapja Ciprus függetlenségének, szuverenitásának, területi épségének, egységének, el nem kötelezett politikájának feltétlen tiszteletben tartása.

A tárgyalások után a Nagy Kreml Palotában szovjet-görög dokumentumokat hagytak jóvá. A két külügyminiszter: Gromiko és Haralambopulosz írta alá a kétoldalú és nemzetközi ügyekben konzultációkat előíró jegyzőkönyvet s az egyezményt a Szovjetunióból visszatelepült görög politikai emigránsok nyugdíjának s más társadalombiztosítási ügyeinek rendezéséről. Ugyancsak emlékeztetőt írtak alá a kereskedelmi flották együttműködéséről.

Amin Dzsemajel libanoni államfő és Rasid Karami miniszterelnök délben előzetes bejelentés nélkül Szíriába utazott. A libanoni vendégeket a damaszkuszi repülőtéren Hafez Asszad szíriai elnök fogadta, s rögtön megkezdődtek a tárgyalások.

A két ország vezetőinek találkozóján a Libanont érintő kérdések domináltak: a megszállt dél jövőjének alakulása az izraeli részleges csapatkivonás után, a főváros, valamint Tripoli és a nemzetközi főutak biztonsága, a mind súlyosabb következményekkel járó gazdasági válság és a libanoni fontra nehezedő nyomás kivédése.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_bejrut.jpgFolyik az úttorlaszok eltávolítása Bejrútban

Bejrútban jelenleg minden figyelem délre, Szidón térségére irányul, ahonnan az előzetes bejelentés szerint február 18-án kivonulnak a megszálló izraeli csapatok. Hét zászlóalj, mintegy négyezer libanoni katona riadókészültségben várja az Avali folyónál az indulási parancsot, hogy a lehető legrövidebb időn belül átvegye a kikötőváros és körzete stratégiai pontjait, valamint a két nagy palesztin menekülttábor őrzését. A városban tartózkodó libanoni rendőri erők megszálltak több, az izraeliek által kiürített katonai pontot. Szidón vezető politikusai naponta tanácskoznak az esetleges incidensek és a várható izraeli provokációk elhárításának módjairól. E körzetben, néhány fontos posztot leszámítva, a megszállók teljesen felszámolták állásaikat, s harckocsikkal, könnyen mozgó páncélosokkal ellenőrzik a vidéket.

Tyr közelében hajnalban egy 20-25 páncélosból álló izraeli egység megrohamozta Tura falut; ez azon hét település egyike, amely Tel-Aviv szerint a legaktívabb támogatást nyújtja a népi ellenállásnak. A több mint száz katona rendőrkutyákkal összeterelte a helyi lakosságot; az emberek közül másfél százat úgymond, kihallgatás céljából, letartóztattak. A külvilágtól elzárt faluból lövöldözés volt hallható. A libanoni mentőknek megtiltották, hogy bemenjenek a településre. A francia ENSZ-katonák övezetében zajló incidensről hírt adott Timor Gokszel is, az Unifil szóvivője. Az akció minden bizonnyal megtorló jellegű: a falu közelében súlyos áldozatot követelő öngyilkos merényletet hajtottak végre a megszállók ellen. Egy izraeli katonai szóvivő pedig közölte: az ellenállók a tél eleje óta ötven libanoni és palesztin kollaboránssal végeztek.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_siita_lazadas.jpgA dél-libanoni Tyrben síita asszonyok tiltakoznak az izraeli megszállás ellen

Városlátogatással és újabb hivatalos programokkal folytatódott Wojciech Jaruzelskinek, a LEMP KB első titkárának, miniszterelnöknek hivatalos indiai látogatása. A lengyel politikus és kísérete meglátogatta a Dzsavaharlal Nehru Múzeumot, majd Új-Delhi építészeti nevezetességeivel ismerkedett.

A lengyel vendégek látogatást tettek Ramaszvami Venkataraman alelnöknél, majd Zail Szingh elnök vacsoráján vettek részt.

Ugyancsak kedden került sor a második találkozóra Jaruzelski és Radzsiv Gandhi indiai miniszterelnök között. Ezen jelen volt Zail Szingh is. A lengyel miniszterelnök átadta Gandhinak a lengyel kormány üzenetét, amelyben az támogatásáról biztosítja a „hatok” múlt hónapban Új-Delhiben tett békefelhívását.

A tárgyaló küldöttségek kedden televíziózási és rádiózási együttműködési megállapodást kötöttek: ez különféle műsorok cseréjét irányozza elő.

Nicaraguában a sandinista népi hadsereg mind súlyosabb vereségeket mér az Egyesült Államok által támogatott ellenforradalmárokra. A katonai helyzet változása azonban növeli egy közvetlen amerikai invázió veszélyét - állapította meg Humberto Ortega nicaraguai nemzetvédelmi miniszter. Ezt igazolja a hétfőn Hondurasban amerikai részvétellel megkezdődött hadgyakorlat.

A kormány múlt heti ülésén elhangzott miniszteri jelentést ma hozta nyilvánosságra a nicaraguai sajtó. Humberto Ortega az ország katonai helyzetét elemezve kijelenj tette: ha nem sikerül megfelelő tárgyalási formákat találni az Egyesült Államokkal, akkor az ellenforradalmárok feletti győzelem közeledtével mind nagyobb lesz a nyílt amerikai intervenció veszélye. A miniszter szerint az amerikai beavatkozáshoz valószínűleg egy szomszédos ország hadseregének Nicaragua elleni támadása teremtené meg a „feltételeket”.

Mindezek fényében Nicaragua rendkívül súlyos fenyegetésnek tartja a hétfőn kezdődött amerikai-hondurasi közös hadgyakorlatot. A két hónapra tervezett „Nagy fenyő-3” fedőjelű hadgyakorlaton amerikai páncélos egységek is részt vesznek.

A két éve szinte megszakítás nélkül folyó hadgyakorlatok ürügyén az Egyesült Államok állandósította katonai jelenlétét a közép-amerikai országban, és megteremtett minden szükséges technikai feltételt egy esetleges Nicaragua elleni invázióhoz. Minden ilyen gyakorlat jó alkalom Washington számára, hogy ellenőrizhetetlen mennyiségű fegyvert juttasson a hondurasi területen szervezett nicaraguai ellenforradalmár csoportoknak.

február 13.

Budapest felszabadulásának 40. évfordulója alkalmából reggel ünnepélyes külsőségek között, katonai tiszteletadással felvonták a magyar nemzeti lobogót és a nemzetközi munkásmozgalom vörös zászlóját a gellérthegyi Felszabadulási Emlékműnél.

Budapest történelmének sorsdöntő napja volt 1945. február 13-a, amikor a Vörös Hadsereg csapatai ötvennapos ostrom után felszabadították a magyar fővárost a fasiszta elnyomás alól. Este a Vígszínházban ünnepséget rendeztek a negyven évvel ezelőtt elérkezett szabadság tiszteletére. A díszelnökségben helyet foglalt a többi között Németh Károly, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, Maróthy László, a Politikai Bizottság tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese, Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió magyarországi nagykövete, Nyikolaj Szilcsenko vezérezredes, a Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erői főparancsnokságának magyarországi képviselője és Konsztantyin Kocsetov vezérezredes, az ideiglenesen hazánkban állomásozó déli hadseregcsoport parancsnoka. A közönség soraiban ott ültek a főváros mozgalmi, állami és társadalmi szervezetednek tagjai, a magyar és a szovjet fegyveres erők képviselői, Budapest legutóbbi negyven esztendejének kiemelkedő személyiségei.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_budapesti_diszelnokseg.jpgA díszelnökség

A magyar és a szovjet himnusz elhangzása után Szépvölgyi Zoltán, a fővárosi tanács elnöke nyitotta meg az ünnepséget. Grósz Károly, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, a budapesti pártbizottság első titkára mondott ünnepi beszédet.

Budapest felszabadulásának 40. évfordulója alkalmából délelőtt koszorúzási ünnepséget rendeztek a gellérthegyi Felszabadulási emlékműnél. A magyar zászlóval és a nemzetközi munkásmozgalom vörös lobogójával díszített emlékmű talapzata előtt a fegyveres erők tagjai álltak díszőrséget. A magyar és a szovjet himnusz hangjai után Juhász Jácint mondta el József Attila Hazám című költeményét. Ezt követően a Magyar Szocialista Munkáspárt Budapesti Bizottsága nevében Grósz Károly és Borbély Gábor, a fővárosi tanács nevében Szépvölgyi Zoltán és Farkasinszky Lajos, a Szovjetunió magyarországi nagykövetsége nevében Vlagyimir Bazovszkij nagykövet, Ivan Aboimov követ-tanácsos és Vlagyimir Zotov ezredes, katonai és légügyi attasé helyezte el a tisztelet és a hála koszorúját az emlékművön. Lerótták kegyeletüket az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport katonai tanácsának, a Budapest nevét viselő szovjet katonai egységnek, a fővárosi fegyveres erők és testületek, valamint a budapesti társadalmi és tömegszervezetek képviselői. A szovjet hősök tiszteletére elhozták a megemlékezés virágait a főváros dolgozói, tanulói, a magyar-szovjet baráti társaságok tagcsoportjainak küldöttei. A megemlékezés az Internacionálé hangjaival ért véget.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_felszabadulasi_emlekmu.jpgA fővárosiak elhelyezik a kegyelet virágait az emlékművön

Budapesten délelőtt felavatták a fasizmus elleni harc hőseinek és a fasizmus áldozatainak emlékművét. Somogyi József Kossuth-díjas szobrászművész és Finta József állami díjas építész alkotását a most kialakított Gesztenyés-kertben helyezték el.

A Hazafias Népfront Országos Tanácsa és Budapest Főváros Tanácsa által rendezett avatóünnepségen a Magyar Néphadsereg Központi Zenekara eljátszotta a Himnuszt, majd Bálint András színművész szavalta el Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét. Ezt követően Kállai Gyula, a HNF Országos Tanácsának elnöke mondott beszédet. Felidézte a negyven évvel ezelőtti eseményeket, s szólt arról, hogy e napon azokra emlékezünk, akik tetteikkel, a szellem eszközeivel, fegyverrel, és ha kellett, életük feláldozásával is küzdöttek a fasizmus nyomorító hatalma ellen. Megérezték és megértették a nép igazát és erejét, s azért szervezkedtek, hogy egy demokratikus berendezkedésű, a dolgozó nép érdekeit, az alapvető emberi jogokat szavatoló társadalom szülessen.

A szónok a továbbiakban kiemelte: az emlékmű nemcsak a múltnak adózik, nemcsak a történelem kegyetlenül szigorú tanulságaira emlékeztet, szól a jelennek és a jövőnek is. Figyelmeztet, hogy a béke mindannyiunk közös ügye. Ma már mind az öt világrészben milliók emelik fel a szavukat, hogy se Európában, se a világ más térségeiben ne váljanak többé virágzó termőföldek feldúlt, véráztatta csataterekké, a városok és falvak ezrei üszkös romokká. Dolgozni, küzdeni, harcolni kell azért, hogy elháruljon egy újabb háború veszélye, hogy béke legyen.

Az ünnepi beszéd után a kegyelet és megemlékezés koszorúit helyezte el az emlékművön a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága és Budapesti Bizottsága nevében Apró Antal, a Magyar-Szovjet Baráti Társaság elnöke és Grósz, Károly, a budapesti pártbizottság első titkára; a Hazafias Népfront Országos Tanácsa és budapesti bizottsága nevében Kállai Gyula, a HNF Országos Tanácsának elnöke és Pejók Emil, a HNF budapesti bizottságának vezető titkára; a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa képviseletében Urbán Lajos közlekedési miniszter és Borics Gyula igazságügyi államtitkár. Ugyancsak lerótták kegyeletüket a fővárosi tanács, a Szakszervezetek Országos Tanácsa, a Kommunista Ifjúsági Szövetség, a fegyveres erők és testületek, az Országos Béketanács, a Magyar Szolidaritási Bizottság, valamint a Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetsége képviselői.

Az ünnepség az Internacionálé hangjaival ért véget.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_gesztenyes_kert.jpgA kegyelet koszorúi a szerdán avatott szobornál

Az iskolákban és sok munkahelyen is megemlékeztek Budapest felszabadulásáról.

Ünnepélyesen átadták a korszerűsített Kelenföldi pályaudvart. Az ünnepségen ott volt Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese is. Pintér István, a MÁV beruházási iroda 2-es felügyelőségének vezetője Urbán Lajos közlekedési miniszternek tett jelentésében elmondta, hogy az Állami Tervbizottság által jóváhagyott beruházási javaslatban szereplő létesítményék a kitűzött határidőre elkészültek. Ezek megvalósítására 1,8 milliárd forintot fordítottak.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_kelenfoldi_palyaudvar_2.jpgÉvtizedünk első felében a Magyar Államvasutak legnagyobb beruházása a Budapest-Kelenföld pályaudvar rekonstrukciója volt. Megközelítőleg kétmilliárd forint állt rendelkezésre, hogy a fontos, de minden tekintetben elavult csomópontot a mai követelményekhez igazítsák

Az új pályaudvaron egyidejűleg hat személyvonat fogadására van lehetőség. Ezek között három fedett utasperont alakítottak ki. A peronokat a nyolc méter szélességű és 213 méter hosszú utasaluljárón át lehet megközelíteni. Kelenföldön a jövőben folytatódnak a fejlesztések, a beruházás második ütemében elkészül az új utascsarnok, a kereskedelmi telep, és raktárakat is építenek.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_kelenfoldi_palyaudvar_3.jpgSzéles gyalogos-aluljáró a vágányok alatt

Az ünnepség befejezéseképpen Urbán Lajos miniszter Kosztyu Tibornak, a Kelenföldi pályaudvar volt körzeti üzemfőnökének, valamint Pintér Istvánnak, a beruházási felügyelőség vezetőjének átnyújtotta a Munka Érdemrend arany fokozatát. Bajusz Rezső, a MÁV vezérigazgatója 15 dolgozót vállalati kitüntetésben részesített.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_kelenfoldi_palyaudvar.jpgA Kelenföldi pályaudvar új forgalomirányító központja

Drezdában megemlékeztek a város negyven évvel ezelőtti lebombázásáról. 1945. február 13-ról 14-re virradó éjjel amerikai és angol légikötelékek több hullámban elpusztították a műemlékekben, kultúrtörténeti kincsekben gazdag belvárost. A bombázásnak több mint 35 ezer ember esett áldozatául. A tömegsírjuknál emelt emlékműnél lerótták kegyeletüket az NDK pártos állami vezetői, élükön Erich Honeckerrel, az NSZEP KB főtitkárával, államfővel. Megemlékeztek az évfordulóra érkezett külföldi vendégek is, így Drezda testvérvárosainak küldöttei, közöttük az angliai Coventry polgármestere.

A késő délutáni órákban 150 ezres tömeg gyűlt össze a belvárosban, a Színház téren. Beszédében Erich Honecker emlékeztetett a negyven évvel ezelőtt történtekre, arra, hogy a német fasizmusra ütött vissza az általa kirobbantott háború. A jelen nemzetközi feladatairól szólva aláhúzta, hogy minden eszközzel meg kell akadályozni egy nukleáris háború kitörését, amely megnyerhetetlen, s maguk a „csillagháborús” terveket dédelgetők sem élnék azt túl. Este ünnepélyes előadással újra megnyitották a bombázáskor elpusztult, s mára eredeti szépségében helyreállított Operaházat. Az előadást megtekintették az NDK vezetői s több külföldi személyiség, közöttük Helmut Schmidt, volt nyugatnémet kancellár.

A damaszkuszi székhellyel működő palesztin szervezetek határozottan elhatárolták magukat attól a megállapodástól, amely Jasszer Arafat, a PFSZ vezetője és Husszein jordániai király legutóbbi ammani találkozóján jött létre. A „közös politikai akció kereteit” meghatározó megállapodás részleteit mind ez ideig nem hozták nyilvánosságra. Najef Havatmeh, a Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért vezetője - szinte egy időben az ammani bejelentéssel - élesen bírálta a megállapodást. A Havatmeh vezette szervezet politikai bizottságának Bejrútban közzétett közleménye - a rendelkezésre álló közlések alapján - úgy értékeli az egyezséget, hogy az „a jordániai javaslat fő elemeire épül, és veszélyes engedményeket tartalmaz”.

A hivatalos indiai-lengyel tárgyalások befejeztével, vidéki látogatással folytatódott Wojciech Jaruzelskinek, a LEMP KB első titkárának, lengyel miniszterelnöknek indiai programja. A kormányfőt és kíséretét a lengyel és indiai zászlókkal feldíszített új-delhi repülőtéren Radzsiv Gandhi miniszterelnök és az indiai kormány tagjai búcsúztatták; a delegáció Madraszba és Bombaybe utazott.

A lengyel küldöttséghez tartozó Józef Czyrek, a LEMP KB PB tagja, a KB titkára kedden az indiai parlamentben a törvényhozás vezetőivel és az Indiai Nemzeti Kongresszus (I) vezető személyiségeivel találkozott. Czyrek a többi között tájékoztatta őket a lengyelországi belső helyzetről és a LEMP tevékenységéről, válaszolt a stabilizációval és a lengyel-indiai kapcsolatok alakulásával összefüggő kérdésekre.

Javier Pérez de Cuellar felszólította Irakot és Iránt, hogy szüntessék be a polgári célpontok elleni támadásokat. Tavaly júniusban éppen az ENSZ-főtitkár felhívásának és a világszervezet közvetítésének eredményeként a szemben álló felek vállalták, hogy tartózkodnak a polgári lakosság elleni támadásoktól.

A két ország közötti frontról újabb harci cselekményekről számolt be az iraki fél. Bagdadi közlés szerint az iraki légierő a Perzsa- (Arab-) öbölben két nagy tengeri célpontot támadott meg az Iránhoz tartozó Harg-sziget közelében. A délelőtti órákban végrehajtott támadás egy libériái zászló alatt haladó olajszállító hajó ellen irányult, a délutáni támadásról részletek egyelőre nem ismeretesek.

Az INA iraki hírügynökség jelentése szerint szárazföldi erőik a front középső és déli részén sikeres, az ellenségnek nagy veszteségeket okozó támadásokat hajtottak végre.

február 14.

Reggel a gellérthegyi Felszabadulási Emlékműnél ünnepélyes külsőségek között, katonai tiszteletadással levonták a magyar nemzeti lobogót és a munkásmozgalom vörös zászlaját, amely Budapest felszabadulásának 40. évfordulója tiszteletére lengett az árbocokon.

Minisztertanács ülésén megvitatta az ipari miniszter tájékoztatóját az energiaellátás, valamint az energiatakarékossági intézkedések végrehajtásának helyzetéről. Megállapította, hogy a visszatérően kemény téli időjárás és az energiaimport korlátai miatt fokozott takarékosságra van szükség. A termelési és importlehetőségek kihasználására, az energiakészletekkel való ésszerűbb gazdálkodásra, valamint a helyenként jelentkező zavarok és hiányok enyhítésére a kormány további intézkedéseket tett.

A Minisztertanács rendeletet hozott a községi közös tanácsokhoz tartozó társközségek elöljáróságainak létrehozására. Az ez évi választásokat követően több mint másfélezer településen megalakuló elöljáróságok alapvető feladata lesz a lakosság érdekképviselete, a tanácsi tervek megvalósításának hathatós támogatása. A tanácstagokból álló testületek a jogszabályokban meghatározott anyagi eszközökkel is önállóan rendelkezhetnek. 

A kormány javaslatot fogadott el a tudományos kutatóhálózat távlati fejlesztésének irányelveire.

Lázár György, a Minisztertanács elnöke a Parlamentben fogadta Ante Markovicsot, a Horvát Szocialista Köztársaság Végrehajtó Tanácsának elnökét, aki hivatalos baráti látogatáson tartózkodik hazánkban.

A szívélyes légkörű baráti eszmecserén részt vett Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese, és Roska István külügyminiszter-helyettes. Jelen volt a megbeszélésen Milovan Zidar, a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövete.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_lazar_gyorgy_ante_markovics.jpgLázár György és Ante Markovics, a Parlamentben

Délelőtt a KISZ KB székházában ülésezett az Ellenállók, Antifasiszták Szövetségének országos bizottsága. Padányi Mihály elnök megnyitó szavai után Ispánovits Márton főtitkár számolt be a szövetség egyéves működéséről, idei feladatairól. Hangsúlyozta, hogy négy évtizedes fejlődésünk elválaszthatatlan azoktól, akik a nemzeti függetlenségért vívott küzdelemben életüket áldozták a haza szabadságáért, a szocialista eszmékért vagy őrzik ma is egykori harcaik maradandó emlékeit. A szövetség ébren tartja az antifasiszta hagyományokat, aktívan részt vesz a béke megőrzéséért folytatott küzdelemben, az antifasiszta eszmék terjesztésében.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_magyar_ellenallok_antifasisztak_szovetsege.jpgA Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetségének Országos Bizottságának elnöksége

Az országos bizottság ülését követően nyílt meg A hazáért, a szabadságért című kiállítás a KISZ KB székházának előcsarnokában. A magyar antifasiszták tevékenységét bemutató tárlatot Varga Sabján László, a KISZ KB titkára nyitotta meg.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_budapesti_kiallitas_2.jpgRészlet a kiállításról

Mindkét német állam nagy történelmi felelősséget visel a békéért, s mindent el kell követni, hogy megfeleljenek e felelősségüknek. Egyebek között ezt húzta alá csütörtökön Erich Honecker és Helmut Schmidt. Az NSZEP KB főtitkára, államfő Berlinben fogadta a volt nyugatnémet kancellárt. Schmidt a drezdai Opera megnyitása alkalmából érkezett magánlátogatásra az NDK-ba. Az eszmecserén - mint az ADN hírügynökség jelentette - időszerű nemzetközi kérdéseket tekintettek át.

Jordánia és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet közös tárgyalóküldöttséggel képviseltetné magát az általuk javasolt közel-keleti nemzetközi értekezleten - közölte Ahmed Obeidat jordániai miniszterelnök.

A jordániai kormányfő a hétfőn létrejött ammani megállapodásról további részleteket is közölt. A megrendezendő békekonferencián a konfliktusban érintett összes fél részt venne, ott lenne a tárgyalóasztalnál az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja is. A közös jordániai-palesztin küldöttségről azt mondta, hogy abban a két fél egyenlő arányban képviseltetné magát.

Ahmed Obeidat nyilatkozatával egy időben Faruk Kaddumi, a PFSZ „külügyminisztere” és Szalah Halaf, az El-Fatah második embere azt a véleményét hangoztatta, hogy ragaszkodni kell az önálló palesztin állam eszméjéhez, és ahhoz, hogy a palesztin népet kizárólag a PFSZ képviselje bármilyen béketanácskozáson.

Tuniszban két napon belül összeül a Palesztinai Felszabadítási Szervezet legnagyobb tagszervezete, az El-Fatah központi bizottsága és forradalmi tanácsa, hogy a Husszein-Arafat megállapodást megvitassa. Ezután megbeszélést tart a PFSZ központi tanácsa, amely a palesztin nemzeti tanács (parlament) és a végrehajtó bizottság közötti összekötő testület.

Bejrútban a lakosság már várja az izraeli katonai alakulatok kivonását a dél-libanoni Szidón térségéből. Erre hivatalosan február 18-án kerülne sor. Miután a Lahad-féle zsoldos milícia korábban kivonult a körzetből, Szidón biztonságára a helyi libanoni rendőrség 150 embere felügyel. A lakosság látványosan készül a libanoni kormánykatonák bevonulására, szétbontja a hátrahagyott barikádokat és erődítéseket. A városban és környékén nyugalom van; semmi látható jele nincs annak, hogy bármely felekezet vagy politikai erő leszámolásra készülne másokkal szemben, mint azt az izraeli propaganda hirdette.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_izraeli_harckocsi.jpgEgy izraeli tankból és mögötte egy páncélozott csapatszállító járműből álló járőr ellenőrzi Szidón térségét

Az IRNA iráni hírügynökség szerint iraki harci repülőgépek egy épülő iráni atomerőművet támadtak. Az Irakban kiadott frontjelentések erről a támadásról nem tesznek említést. Az IRNA arról tájékoztat, hogy az iráni Bushire kikötőváros közelében levő félig kész erőművet három iraki rakétatalálat érte. A jelentés szerint egy személy meghalt, többen megsebesültek. Irán a létesítményt ért támadásról Bécsben tájékoztatta a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget.

Két nagy tengeri célpont elleni sikeres légitámadásról adott hírt az INA iraki hírügynökség. A támadás helye - a jelentés szerint - az Arab- (perzsa-) öbölbeli Harg sziget térsége volt. Egy iraki katonai szóvivő cáfolta, hogy kedden iraki rakétatámadás ért volna egy épülő iráni atomerőművet. Azzal érvelt, hogy Irak tartja magát vállalt kötelezettségéhez, s nem támad polgári célpontokat Iránban.

A dél-afrikai hatóságok visszavonták Nelson Mandela szabadon bocsátására vonatkozó ajánlatukat. A faji elkülönítés ellen küzdő afrikai politikus így továbbra is börtönben marad. A pretoriai rezsim eleve elfogadhatatlan feltételekhez kötötte Mandela szabadon bocsátását.

Az Egyesült Államok diplomáciai képviseletei sürgős utasítást kaptak arra, hogy nyugtassák meg az ország szövetségeseit: Washington nem fog megkérdezésük nélkül nukleáris fegyvereket elhelyezni államuk területén. A diplomáciai lépésre az után került sor, hogy napvilágra kerültek a Pentagon tervei: a katonai vezetés rendkívüli helyzetben nukleáris fegyvereket telepítene Kanada, Izland, a Bermuda-szigetek, Spanyolország, a Portugáliához tartozó Azori-szigetek, a Diego Garcia-sziget és az amerikai társult állam, Puerto Rico területére.

Mint a titkos terveket közreadó amerikai lap, a The New York Times írja, a lépést az Egyesült Államok szövetségeseinek aggodalma indokolta. Ugyanakkor azonban Washington attól tart, hogy néhány partnere a fejlemények nyomán elhatárolja magát az Egyesült Államok nukleáris fegyverkezési politikájától. Az amerikai kormány a leghatározottabban azt követeli szövetségeseitől, hogy tartózkodjanak az ilyen állásfoglalásoktól - írja a lap.

február 15.

Lázár György, a Minisztertanács elnöke hivatalában fogadta Nicola Capria olasz külkereskedelmi minisztert. A szívélyes légkörű megbeszélésen részt vett Török István külkereskedelmi államtitkár jelen volt Emilio Paolo Bassi, az Olasz Köztársaság budapesti nagykövete.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_nicola_capria_lazar_gyorgy.jpgA felek a tárgyalóasztalnál

Régóta várt jeles esemény színhelye volt Tatabánya. A délutáni órákban ünnepélyesen átadták a megyei kórház új, 252 ágyas sebészeti pavilonját. A megyében eddig egyedülálló nagyságrendű kórházi létesítményt dr. Medve László egészségügyi miniszter avatta fel. Az ünnepségen részt vett Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, Antalóczy Albert, a megyei pártbizottság első titkára Varga Gyula, a megyei tanács elnöke és dr. Kormos Miklós, az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezetének titkára.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_havasi_ferenc.jpgHavasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a KB titkára megyei és városi vezetők, valamint egészségügyi szakemberek kíséretében megtekintette az új pavilont

Gdanskban egy magánlakásban a rendőrség illegális gyűlést oszlatott fel - jelentette a PAP hírügynökség. A közlemény szerint a gyűlés részvevői olyan helyi és országos akciókat, rendzavarásokat akartak szervezni, amelyeknek célja nyugtalanság keltése.

Az ügyészségi tájékoztatás szerint a rendőri akción hét személyt őrizetbe vettek. Közülük négyet szabadon engedtek, hármat az ügyészség előzetes letartóztatásba helyezett. Adam Michnik, Bogdan Lis és Wladyslaw Frasyniuk a júliusi amnesztia következtében szabadult. Lis az illegális csoportok egyik vezére volt 1984 decemberében. Lis és Michnik ellen az ügyészség már korábban nyomozást kezdett, mivel a feloszlatott Szolidaritás két volt, vezető aktivistája részt vett a Szolidaritás Ideiglenes Intéző Bizottsága elnevezésű, szocialistaellenes csoport tevékenységében. Sztrájkra, tiltakozó akciókra felszólító iratokat írtak alá. Frasyniukot a wroclawi szabálysértési hatóság a múlt évben két hónap szabadságvesztésre ítélte, mivel hasonló akciókat próbált szervezni.

Az ügyészség értékelése szerint az előzetes letartóztatásba vett három személy semmibe vette a korábbi figyelmeztetéseket, s nyilvánvalóvá lett, nem tesznek le arról, hogy megzavarják a lengyelországi stabilizációs folyamatot. Ezt bizonyította a gdanski gyűlésen történt részvételük is. (A közlemény szerint az említett találkozón jelen volt Lech Walesa is, aki hosszabb ideje „fizetés nélküli szabadságon” van.) Lengyelországban köztudomásúvá vált, hogy a Szolidaritás címkéjét használó, különböző illegális csoportok akciókat szerveznek ebben a hónapban. Elsősorban a március elejére bejelentett élelmiszer-áremelések miatti aggodalomból akartak politikai tőkét kovácsolni, megmozdulásokra, sztrájkokra szólítottak fel. A gdanski gyűlés részvevői ezekhez a felszólításokhoz adták nevüket.

Az európai bizalom- és biztonságerősítő intézkedésekkel, valamint a leszereléssel foglalkozó stockholmi konferencia plenáris ülésén felszólalt Szigeti Károly nagykövet, a magyar küldöttség vezetője. Üdvözölte a genfi szovjet-amerikai tárgyalások összehívását, majd kifejtette: a fegyverkorlátozás és leszerelés tárgyalási fórumai között a stockholmi konferenciára is fontos feladatok hárulnak a katonai szembenállás enyhítésében és az európai biztonság erősítésében.

A konferencia feladata most az, hogy a két munkacsoportban a javaslatok részleges megtárgyalásával jól előkészítse a megállapodás kidolgozását - mondta Szigeti Károly. Az értekezleten felszólalt Oleg Grinyevszkij nagykövet, a szovjet küldöttség vezetője is. Kijelentette, hogy a Szovjetunió az erőszak kiiktatására javasolt szerződést nem egyszerűen az ENSZ alapokmányában megfogalmazott elvek megerősítésére akarja korlátozni, hanem az európai helyzetnek megfelelően továbbfejleszteni és konkretizálni kívánja azokat. A szovjet küldöttség vezetője rámutatott, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei eddig nem adtak határozott választ az indítványra.

Wojciech Jaruzelski, a LEMP KB első titkára, lengyel miniszterelnök befejezte indiai látogatását és hazautazott Bombayból.

február 16.

A hétvége időjárása tovább erősítette a zajlást a Duna magyar szakaszán. A dél-magyarországi térségben a víztükör hatvan százalékát fedik az úszó jégtáblák. Ezért a győri és a budapesti állomáshelyéről útnak indult 12 jégtörő, hogy kettő Paks térségében, tíz pedig a Baján tartózkodó három hajó mellett elfoglalja készenléti helyét. A magyar és jugoszláv vízügyi szakemberek közösen figyelik az országhatár környéki zajlást. Szükség esetén három magyar jégtörő hajót ismét átrendelhetnék a Duna jugoszláv szakaszára, hogy segítse a jég levonulását.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_bajai_tel.jpgKészenlétben a dunai jégtörők Bajánál

A Tiszát és a mellékfolyók többségét álló jégpáncél fedi.

A téli idő kritikus helyzetet teremtett az egyik legfontosabb bortermelő vidékünkön, a Dél-Dunántúlon. Jégpáncél borítja be a szőlőtőkéket, megakadályozva a rügyek és a vesszők légzését. Amennyiben a jégréteg huzamosabb ideig rajta marad a tőkén, úgy az károsan hat az idei termésre.

A csongrádi földeken az időjárás okozta kényszerpihenő után ismét megindult a téli munka. Több gazdaságban folytatják a félbemaradt műtrágyázást. Ezzel egy időben a vetésmentő munkákat is végeznek. Az ólmos esőtől összetömődött vékony hóréteg helyenként jégpáncéllá alakult át, elzárva a kalászosokat a levegőtől. Ezért a talajfelszínt hengerekkel tördelik, lazítják.

A jegesedés komoly gondokat okoz a Borsodi Szénbányák berentei központi szénosztályozójánál is. Az összefagyott szenet lehetetlen a megszokott módon, a buktatókkal kiüríteni a vagonokból, ezért azt a szállító járművekből valósággal újra ki kell bányászni. Ezért a hétvégén megerősített létszámmal dolgoznak a berentei szénosztályozó munkásai.

A visontai Gagarin Hőerőmű szakembereinek is adott munkát a rendkívüli hideg. Robbantómesterek tették tüzelésre alkalmassá az összefagyott szenet. A másfél napja keletkezett hibát is elhárították a műszakiak, így a hőerőműben helyreállt a villamosenergia-termelés korábbi üteme.

A Mátraaljai Szénbányák Thorez bányaüzemében ismét megindultak a széntermelő gépek, és folyamatosan szállították a fűtőanyagot a Gagarin Hőerőmű igényeinek megfelelő mennyiségben. A kemény hideg nemcsak az embereket, de a gépeket is fokozottabban veszi igénybe, így ezeket a szokásosnál gyakrabban kell karbantartani.

Rendkívül nehéz helyzetet teremtett az ismét visszatért tél Szabolcs-Szatmár megye építőiparában. Eddig hosszabb-rövidebb időre több mint kétezer dolgozót küldtek fagyszabadságra.

A vállalatok most különböző intézkedésekkel igyekeznek segíteni a jelentős anyagi hátrányba került dolgozóiknak. A Kelet-magyarországi Állami Építőipari Vállalatnál a létszám 37 százaléka kényszerült korábban fagyszabadságra, most minden dolgozót visszarendeltek. A megbeszélések után többségük az éves szabadsága kivételét választotta, amíg az időjárás a munkavégzést ismét lehetővé teszi. Másoknak az erdőgazdaságnál keresett átmeneti munkaalkalmat a vállalat. A Szabolcs-Szatmár megyei Állami Építőipari Vállalat csaknem ezer dolgozójával kötött fagyszüneti szerződést, amely szerint szakembereik a kényszerpihenő idején bárhol vállalhatnak munkát.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_budapesti_tel.jpgMunkában a hókotró a budapesti utcán

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_bekescsabai_tel.jpgA Békéscsabai Kertészeti és Köztisztasági Vállalat dolgozói nem túl hatékony módszerrel próbálják megtisztítani a megyeszékhelyen legalább a buszmegállókat

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_szegedi_tel.jpgSzegeden a hajnali első villamosjárat, mely kiugrott a befagyott sínről, a délelőtti órákig feltartóztatta a többi kocsit

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_komarom_megyei_tel.jpgKomárom megyében a nagy mennyiségű hó eltakarításából mezőgazdasági erőgépek és szállító vállalatok gépei is kivették részüket

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_pecsi_tel.jpgIndulás előtt jégpáncélból és hótakaróból kellett „kibontani” Pécsett a szabadban parkoló autókat

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_mecseknadasdi_tel.jpgA munkások a mecseknádasdi völgyhidat tisztítják meg a hótól

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_szekesfehervari_tel.jpgA MÁV székesfehérvári Körzeti Üzemfőnöksége és a pályafenntartás közösen üzemelteti a felvételen látható olajtüzelésű hóolvasztó berendezést. A fúvókákon át áramló láng olvasztja fel a sínpályára fagyott havat

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_debreceni_tel.jpgHóeltakarítók a debreceni Újkertben

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_nyiregyhazi_tel.jpgDolgozik a közúti igazgatóság hómaró gépe - tisztítják Nyíregyházán a Tiszavasvári utat

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_kecskemeti_tel.jpgMunkában a Kecskeméti Kommunális Üzem hóeltakarítói

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_kaposvari_tel.jpgNagy veszteség érte Kaposvár természetbarátait, főként azokat, akik a megyeszékhely ősfáit kedvelték. A ráfagyott ónos eső súlyától kidőlt a Jókai ligetben levő platánfa, amelyet már a park 1834-es telepítésekor is terebélyes faként emlegettek

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_jaszteleki_tel.jpgNagy a hó Jásztelken is biztonságosabb volt gyalog közlekedni, a kerékpár ilyenkor nem használható

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_tolna_megyei_tel.jpgÉjjel-nappal dolgoztak a hóekés autók Tolna megyében, a Paks-Dunaföldvár-Tamási-Hőgyész útvonalon

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_pilisi_tel.jpgA pilisi falvakat is belepte a hó

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_veszpremi_tel.jpgKözlekedési káosz alakult ki a hó miatt Veszprém belvárosában, a Szabadság téren

Németh Károly, a Politikai Bizottság tagja, a Központi Bizottság titkára, szombaton Nógrád megyébe látogatott. A vendéget Géczi János, az MSZMP Nógrád megyei Bizottságának első titkára Pásztón, a városi pártbizottság székházában fogadta, és tájékoztatta az országrész politikai, társadalmi és gazdasági helyzetéről, a márciusban sorra kerülő megyei pártértekezlet előkészületeiről. Ismertette azokat a nehézségeket is, amelyeket a szokatlanul kemény és hosszúra nyúlt tél a megye iparában és mezőgazdaságában okozott. Füssy József, a pásztói pártbizottság első titkára a tavaly városi rangra emelt Pásztó fejlődéséről, a városépítés terveiről szólt. Folytatódik a centrum kiépítése, amelynek az idén fontos állomása lesz egy nyolcvannégy lakásos épület átadása. Ennek földszintjén szolgáltató üzletsor létesül. Ezzel párhuzamosan folytatják Pásztó történelmi városmagjának műemléki rekonstrukcióját. A közműfejlesztési programban szerepel a földgáz bevezetése, s tervezik a vezetékes vízellátás megoldását is.

Németh Károly részt vett és felszólalt Pásztó kommunistáinak városi pártértekezletén, amelynek befejeztével kötetlen, elvtársi beszélgetést folytatott a megválasztott új vezetőség tagjaival.

Sarlós István, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, az országgyűlés elnöke látogatást tett Vas megyében. A vendéget Sárváron, a városi pártbizottság székházában Horváth Miklós, a Vas megyei pártbizottság első titkára és Baranyai László, a sárvári városi pártbizottság első titkára fogadta, s tájékoztatta a megye és a város gazdasági és politikai helyzetéről, az itt élő emberek életkörülményeiről. Ezt követően a Politikai Bizottság tagja a Nádasdy-várban megtekintette az egyik időszaki kiállítást, valamint a KMP egyik alapítója, a jelentős marxista-leninista filozófus, a sárvári származású Rudas László születésének közelgő centenáriuma alkalmából összeállított dokumentumanyagot. A program folytatásaként Sarlós István megtekintette az 1968-ban városi rangot kapott település fejlődését, gazdagodását ábrázoló filmet. Sarlós István részt vett és felszólalt a város kommunistáinak pártértekezletén.

Verőfényes téli reggel köszöntötte az esztergomi városi pártértekezletre érkező küldötteket. A XIII. pártkongresszusra történő felkészülés jelentős eseményeként az elmúlt öt esztendőt értékelték, és a közeljövő legfontosabb feladatait határozták meg, Esztergom kommunistáinak képviselői. A Labor MIM művelődési házában rendezett küldöttértekezleten részt vett Antalóczy Albert, a megyei pártbizottság első titkára, és az elnökségben kapott helyet többek között Fehér János nyugdíjas, aki már a felszabadulás előtt párttag volt, és Erdős Ferenc, a Labor MIM autószerelője is.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_esztergomi_kommunistak.jpgEsztergom kommunistáinak tanácskozásán Mikó Balázs első titkár beszámolóját hallgatják a küldöttek

Módosította 25 valuta rubelárfolyamát a szovjet állami bank. Ezentúl rekordösszeget, 89,75 rubelt fizetnek 100 amerikai dollárért.

A libanoni Szidónból és környékéről kivonták az izraeli csapatokat. A megszállás alól felszabadult körzetekbe bevonultak a libanoni kormány fegyveres erői, akiket a lakosság lelkes ünnepléssel fogadott. Incidens nem történt.

Szidón (kevésbé ismert arab nevén: Szaida) és térsége 32 hónapos izraeli megszállás megszűntével szabadult fel, a libanoni hadsereg sikeres, incidens nélküli bevonulásával a bejrúti kormány helyreállította szuverenitását a hetven települést és hétszázezer lakost számláló, fontos gazdasági és stratégiai területen. A szombaton, végrehajtott izraeli részleges visszavonulás után azonban az ország területének jó egyötöde, mintegy 450 ezer ember maradt továbbra is a megszállva tartott zónában.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_szidon_libanon.jpgA szidóniák köszöntik a bevonuló libanoni egységeket

Chile északi részébe, Conchiba internálták a chilei diákszövetség alelnökét. Gonzalo Rovirát a múlt hét elején tartóztatták le azoknak az incidenseknek során, amelyek egy rendőri őrizetben meghalt diák temetésén robbantak ki.

A chilei fővárosban tíz fegyveres férfi behatolt a PRODEN elnevezésű ellenzéki csoport irodájába, ahol bántalmazták az ottlévőket, és feldúlták a helyiségeket. A chilei hatóságok az idén eddig tizenötezer személyt tartóztattak le. 

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_santiagoi_tuntetes.jpgA karhatalom brutalitása sem tántorítja vissza a tiltakozókat

február 17.

Az Útinform tájékoztatása szerint vasárnap változó útviszonyok mellett autózhattak a gépjárművezetők. Különös óvatosságot kívánt az ország útjain, hogy sok helyütt száraz, hókásás és jégbordás szakaszok váltakoztak.

A mínusz húsz fok körüli éjszakai hőmérséklet miatt vasárnap sem volt könnyű dolguk a szénnél teli vagonok ürítésével a berentei szénosztályozó dolgozóinak. Különösen a távolabbi vidékekről, például Oroszlányból érkezett szén fagyott bele a vagonokba, így szükség volt a csákányokra és az erős fizikai munkára.

Vasárnap is termeltek a Veszprémi Szénbányák Vállalat dolgozói. Az ajkai, balinkai, várpalotai és dudari bányaüzemeknél teljes délelőtti műszakot tartottak. Ezen a napon több mint négyezer tonnányi szenet hoztak felszínre, s ezzel már meghaladta a 30 ezer tonnát az idei szabadnapi munkából származó szén mennyisége.

Nem szünetelt a Borsodi Vegyi Kombinát exportszállítása a hét végi napokon sem. Angliába, az NSZK-ba és Japánba indítottak útnak különböző termékféleségeket. Vasárnap Törökországba, Szingapúrba, Angliába és Jugoszláviába szállítottak pvc-port, műanyag termékeket, műtrágyát.

Vasárnap megerősített ügyeletet tartottak a Fővárosi Gázművek szakemberei. A szokatlanul nagy hidegben naponta több száz budapesti lakás marad gáz nélkül, mert befagynak a házak előtti elzárószerelvények, a pincében levő vezetékek. Csaknem 400 bejelentés érkezett a Gázművek ügyeletére a befagyott vezetékek miatt, s délelőtt is már csaknem 300 helyre várták a lakók a szerelőket.

A mohácsi busók a kemény hidegben is megtartották hagyományos vigasságukat. A sokácok farsangvasárnapjára több ezer vendég érkezett Baranya megye Dunaparti városába, hogy részese lehessen a délszláv eredetű téltemető-tavaszváró népszokás felidézésének. A busójárás időpontját a hagyomány rögzíti. Minden esztendőben a húsvét előtti hetedik vasárnapon rendezik meg. A mohácsi horvátok sajátos legendát szőttek a tavaszhívogató népünnep köré. E szerint őseik egykoron e furfangos alakoskodással riasztották el a városból a megszálló török hadakat.

Különautóbuszok és magángépkocsik valóságos hada vasárnap a mohácsi utcákon, trombitaárusok, cukorkások, szőrmét, műanyag puskái kínálók, körhinta. A tömeg rendszertelenül hullámzik az utcákon, tereken: mindenhol történik valami. A tanácsház erkélyén zenekarok váltják egymást, a téren valaki nagykabátban bőgőzik. Kerti traktor utánfutóján kukoricaszár-kunyhó, benne ágyú, felirat: lövések menyecskéknek. Szekér: „limbó hintó", aktfotókkal díszítve. „Kedves Busó bácsi, legyen szíves egy kicsit ideállni a gyerekek mellé!” - több a fotós, mint a busó és a jankele együttvéve. Durrog az ágyú, szól a kereplő, szórják a hintőport, fűrészport, a lányok sikongatnak, de odaszaladnak, ahol szórják. Kisgyerekek kálóznak, felnőttek isznak, üvegből, sört, rumot, teát. Kisfiú kérdezi, mit jelent a vers: Itt a farsang, hamar vége, menyecskék a rúd végére!

Fél négykor megérkezik a hagyományos szamár vontatta ágyú, négyen készítik a fojtást, ketten igazgatják a tömeget, nehogy baj legyen. Durranás, rongyfoszlányok a levegőben.

A Duna dekoratívon és fenyegetően zajlik. Meggyújtják a Széchenyi téren a máglyát, lassan elhamvad a szalmabábú. Szeretnénk hinni, hogy ez valóban téltemetés, de mára az idei tél egyik leghidegebb napját jósolta a Meteorológiai Intézet.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_busojaras_1.jpgNépviseleti baba a kirakodóvásáron

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_busojaras_2.jpgNem hiányzott a jókedv

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_busojaras_3.jpgEz a félszarvú szépségversenyen nem túl sok eséllyel indulna

Hosszú ideje nem használt olyan kemény, megbélyegző kifejezéseket Reagan elnök, mint vasárnapi rádióbeszédében Nicaragua ellen, hogy így fogadtassa el az amerikaiakkal az ellenforradalmárok támogatását.

Nicaragua kormánya „erődöt épít, ahonnan határain túlra exportálja a kommunizmust” - állította az elnök. A fegyverszállításokat, amelyek célja a sandinista erők képessé tétele az ellenforradalmárok elleni harcra, Reagan úgy minősítette, hogy azok „stratégiai fenyegetést jelenthetnek az Egyesült Államok számára”. Sajátos módon viszont Simón Bolivárhoz hasonlította az ellenforradalmárokat. „Ők a mi testvéreink” - mondta.

Az elnök nem beszélt közvetlen amerikai beavatkozásról, ugyanakkor sürgette az amerikai kongresszust, szavazzon meg titkos technikai és pénzügyi támogatást az ellenforradalmároknak. Az amerikai törvényhozás azóta, hogy a CIA közreműködésével elaknásították Nicaragua kikötőit, nagyon óvatos a titkos segítség dolgában. Az 1985-ös költségvetésben 14 millió dollár szerepel erre a célra, azzal a kikötéssel, hogy február 28-a után a kérdésről még újra szavazni kell. Az első nyilatkozatok nem tartották valószínűnek, hogy az elnök felfűtött hangú rádiószózata segít majd a kongresszusban a titkos segítségnyújtás ügyének.

Ugyanakkor Jack Anderson, a leleplezéseiről ismert újságíró a The Washington Post vasárnapi számában bizonyítékokat közöl arról, hogy más csatornákon át, a kongresszusi tilalom ellenére áramlik a pénz a „kontrákhoz”. Az ellenforradalmárok katonai támogatására használják annak a 7,5 millió dollárnak egy részét is, amely a „Hondurasban levő nicaraguai menekültek” életkörülményeinek javítására szolgálna...

Sergio Ramirez nicaraguai alelnök párizsi sajtóértekezletén kijelentette: nyugat-európai kőrútján az a benyomás alakult ki benne, hogy kormánya a közép-amerikai feszült helyzet rendezése és az Egyesült Államokkal a múlt hónapiban megszakadt párbeszéd újrafelvétele végett számíthat Franciaország, Spanyolország és Írország támogatására.

Vasárnap hajnalban befejezte ötnapos ülésszakát az Unesco végrehajtó tanácsa. Elsősorban azzal foglalkozott, hogyan biztosítsák a költségvetési egyensúlyát az Egyesült Államok kilépése után, amely 28 millió dollárral csökkenti a tagdíjbevételeket.

Az ülésszakon a Szovjetunió és Franciaország képviselői bejelentették, hogy kormányaik két-kétmillió dolláros önkéntes hozzájárulást ajánlanak fel a költségvetési hiány pótlására, tíz további tagállam képviselői is felajánlottak különböző összegeket. Ezek a felajánlások együttvéve mintegy hatmillió dollárt tesznek ki. Ugyanakkor több nyugati ország képviselői ellenezték azt a szovjet javaslatot, hogy csökkentsék az Unesco amerikai alkalmazottainak létszámát, s e javaslatot heves viták után végül is nem fogadták el.

A végrehajtó tanács egyelőre nem hozott határozatot a tervezett programok csökkentéséről, hanem felhívást intézett a tagállamokhoz, hogy a hátralékos tagdíjak sürgős befizetésével s önkéntes hozzájárulásokkal tartsák fenn a költségvetés egyensúlyát. Ezen kívül megvizsgálják annak lehetőségét is, hogy a nemzetközi szervezet kölcsönt vegyen fel.

A végrehajtó tanács májusi ülésén alakítja ki végleges álláspontját a programok kérdésében, s akkor dolgozza ki az ősszel Szófiában tartandó közgyűlés elé terjesztendő javaslatait. A végrehajtó tanács felhívást intézett az Egyesült Államokhoz, hogy mielőbb térjen vissza a nemzetközi szervezetbe. Megfigyelőként részt vehet az Unesco munkájában azután, ha a közgyűlés tisztázza a megfigyelői státus kérdését.

Unesco-hír az is, hogy több más nyugati ország után Kanada is fenntartásainak adott hangot a szervezet működésével kapcsolatban. Joe Clark külügyminiszter azt mondta a kanadai alsóházban, hogy Ottawát aggasztja az Unesco helyzete, és elégedetlen a szervezetnél folyó reform tempójával. Kijelentette azonban, hogy a kanadai kormány 1985 őszéig nem tervezi Unesco-tagságának felülvizsgálását.

Humor:
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_humor_5.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_reklam_3.jpg

Kékfény:
Figyelmetlenül vezette motorkerékpárját, és egy autóbusznak ütközött Móron Kapós Sándor 20 éves, raktári dolgozó. A vezető és utasa, Pigler Tamás 17 éves móri tanuló a helyszínen meghalt.

Tragikus tűzeset történt csütörtök délután a Hajdú-Bihar megyei Görbeháza külterületén. A lakástüzet - valószínűleg - a nagy hideg miatt a kályhához túli közel helyezett gyermekágy okozta. Három kisgyermek tartózkodott a lakásban, szülői felügyelet nélkül. Az ötesztendős Péter Katalin, a négyéves Péter Zoltán és a kétesztendős Péter Piroska a lángok közt veszítette életét. A szerencsétlenség körülményeinek vizsgálatát a tűzoltóság és rendőrség megkezdte.

A rendőrség kéri annak a budapesti áruháznak vagy vállalatnak a jelentkezését, amelytől valószínűleg 1984 augusztusában egy kék színű, kisméretű lemezkazettát tulajdonították el több kulcscsomóval, köztük páncélszekrénykulccsal. A fémkazetta különös ismertetőjele, hogy barna lakatpánttal és Tutius lakattal volt lezárva. Az érdekelt áruház vagy vállalat a BRFK ifjúságvédelmi osztályán személyesen vagy a 123-456-os telefonszámon tehet bejelentést.

Közlemények:
A fővárosi Sziklai Sándor kollégium Béke KISZ-alapszervezete hazánk felszabadulása 40. évfordulója alkalmából plakátpályázatot hirdet szakközépiskolásoknak és szakmunkástanulóknak. A pályázat célja, hogy a diákok kifejezzék békevágyukat, a háború elleni tiltakozásukat. A pályamunkákat március 1-ig a Sziklai Sándor kollégium Béke KISZ-alapszervezetéhez (1119, Budapest, Latinka Sándor utca 3-7.) kell eljuttatni. 

A Budapest Tourist és az Intourist február 13-27. között kiállítást rendez, ahol a látogatók részére 10%-os kedvezménnyel ajánl szovjet utazásokat. Néhány közülük: Moszkva, Moszkva-Leningrád-Tallinn-Vilnius-Moszkva, Moszkva-Szocsi-Tbiliszi-Jereván-Baku-Moszkva. Felvilágosítás és befizetés a helyszínen. Cím: Hazafias Népfront, Budapest XIX., Váci út 50. Várjuk kedves látogatóinkat!

A Fővárosi Vízművek értesíti a fogyasztókat, hogy február 17-én, vasárnap délután négy órától hétfő déli tizenkét óráig az I., II., XI., XI. és XI. kerületekben az ivóvíz zavarossá válhat a vezetékek karbantartása miatt.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_allasajanlat_3.jpg

Divat: Divatkövetek a Szovjetunióban
Nemrégiben bemutatta a Modex Külkereskedelmi Vállalat azokat a modelleket, amelyek külföldön képviselik a magyar konfekcióipart. A képeinken látható modelleknek például nemrégiben a Szovjetunióban tapsolhatott a divatot szerető közönség. E termékeket a Styl Szövetkezet, a Color és a Fedosz készítette. A modellek már a 85-86-os téli divatelőrejelzést sugallják. Reméljük, hogy sikerük lesz a külföldi nők körében is.idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_divat_4.jpg

Elegendő vetőmag tavaszra:
Jó ellátást ígér a Vetőmagtermeltető Vállalat a tavaszi vetésekhez. Telepeiken és a vetőmag termelésével foglalkozó gazdaságokban befejezéséhez közeledik a csomagolás, fémzárolás, már korábban elkezdődtek a szállítások. Legkorábban a kertészetekben lesz szükség a vetőmagvakra, így például a borsó kiszállítása a gazdaságokba a közeljövőben be is fejeződik. Tavaly nagy termést takarítottak be borsóból, a tavaszi vetéshez elegendő magot kínálnak. A szükségesnél kevesebb termett viszont babból, a vetőmag minősége sem a legjobb, így az átlagosnál többet kell importálni belőle. Ezt mindenekelőtt az indokolja, hogy például juliskababból 55 tonnát vetnének a termelők, de csak 10 tonna a készlet, és tarkababból is csak a 90-95 százalékát tudják kielégíteni az igényeknek. Uborkából, paradicsomból, paprikából összességében elegendő a vetőmag. A paprikatermelők panasza mégis várható, hiszen a fajták összetétele nem kellően igazodik a termelők elképzeléseihez. A tavaszi vetésű gabonafélékből a vetőmagkészlet fedezi a szükségletet.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_hajduszoboszloi_vetomaguzem.jpgA hajdúszoboszlói vetőmagüzemből 3500 tonna borsót és 1500 tonna kukoricát szállítanak a gazdaságokba

Felhívás: Keressük az akkori kislányt!
Negyven esztendővel ezelőtt, 1945. február 13-án szabadult fel szeretett fővárosunk. A pincékből előjövő lakói azonnal hozzáláttak a romok eltakarításához, az élet megindításához. Az első percektől kezdve életet adó segítséget kaptak ehhez a felszabadító szovjet katonáktól. A kételkedőket is munkára serkentette a Magyar Kommunista Párt felhívása: „Lesz magyar újjászületés!” Ki hitte volna február 13-án, hogy alig tíz hét múlva a romos Budapest utcáin május elsejei felvonulás lesz, s a Hősök terén nagyszabású tömeggyűlés köszönti a munka ünnepét? Pedig így történt. Május 1-én, a felvonuláson készült a felvétel: magyarruhás kislányt emel magasba egy szovjet katona. Mi most ezt az akkori kislányt keressük! Ha felismeri magát, ha mások ráismernek, kérjük, jelentkezzenek szerkesztőségünkben. A felszabadulás utáni első szabad május elsejét köszöntő számunkban szeretnénk megírni, mi történt vele a szabad négy évtizedben.
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_felhivas.jpg

Bortároló épül Siklóson:
Az utóbbi esztendők átlagosnál jobb szőlőtermése figyelmeztette a gazdaságokat és a gazdálkodókat, hogy előbb-utóbb újbortárolók építésére lesz szükség szerte az országban. A vállalkozók sorába állt a Villány Mecsekaljai Borgazdasági Kombinát is. Siklós mellett tavaly tavasszal kezdték meg a bortároló építését. A tárolósor összesen 68 ezer hektoliter térfogatú lesz, s ebből 25 ezer liternyi az úgynevezett erjesztőtér. A létesítmény kivitelezése jó ütemben halad, ezért az őszi szüretből származó bor egy részét már ide lehetett vezetni. A szakemberek szerint a létesítmény teljes használatba vétele az idei szüretre várható. Ezzel együtt - a szükségtárolók felszámolásával - számottevően javul majd a Villány környéki borkezelés minősége is.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_siklosi_bortarolo.jpgA siklósi bortároló

Túlteljesítette nyereségtervét a kalocsai paprikafeldolgozó:
Mindenütt nagy a rend a Kalocsa környéki Agráripari Egyesülés Paprika- és Konzervgyárában. Innen szállították az utóbbi években a magyar konzervipari tőkés exportnak csaknem tizenhárom százalékát. A fő profil a fűszerpaprika-gyártás. Kisebb mennyiségben sajátos Ízesítésű savanyúságokat is készítenek, valamint levestésztákat és szárított fűszereket is. A gyár - mit szépítsük - őt évvel ezelőtt még veszteséges volt. Az 1984-es nyereségtervét viszont már 18,5 millió forinttal túlszárnyalta. Harcos öt esztendőt tudhat tehát maga mögött a vállalat kollektívája. Minőségi munkájukkal visszaszerezték a hazai paprikagyártás tekintélyét, a magyar paprika külpiaci versenyképességét. Bizonyítja ezt az is, hogy csaknem 300 ezer dollárral nőtt az exportjuk az USA-ba, s a nyugat-európai országokba mintegy 13 százalékkal több fűszerpaprikát szállítottak.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_kalocsai_paprikafeldolgozo.jpgCsomagolják a díszdobozba kerülő fűszerpaprikát

Művelődési központ Százhalombattán:
Százhalombattán a múlt év végén adták át a Barátság Művelődési Központ és Könyvtár épületének egyes részeit. Ez év első felében adják át rendeltetésének az épületegyüttes egészét, amelyben 460 személyes színházterem is helyet kapott.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_szazhalombattai_muvelodesi_haz.jpgAz új könyvtár

Megmunkáló központok Csepelről a Ganz-Mávagnak:
Csepelen a Szerszámgépgyárban befejeződtek a terhelési próbák a Ganz-Mávag részére készült megmunkáló központokon. A két számjegyvezérléses szerszámgépből kialakított berendezést a Ganz mátranováki gyárában állítják munkába: forgózsámolyokat gyártanak majd a gépeken. E berendezések rendkívül pontos megmunkálást tesznek lehetővé.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_csepeli_szerszamgepgyar.jpgSzállításhoz készítik elő a gépeket

Fegyelmezettebb munkával:
Tizennégy százalékkal növekedett tavaly a termelékenység az Ikarus szegedi gyárában. A tekintélyes eredmény új gépek munkába állításával, szervezési intézkedésekkel, a dolgozók szorgalmasabb munkájával érték el.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_szegedi_ikarus_gyar.jpgIdén folytatódnak a korszerűsítést célzó intézkedések, és még fegyelmezettebb munkára törekednek

Elektromos gépkocsikábelek Bicskéről:
Különböző nyugati személygépkocsik elektromos kábeleit gyártják Bicskén, a Villanyszerelőipari Vállalat üzemében. A nyugatnémet és a hazai cég között a múlt év végén jött létre a kooperációs szerződés, melynek értelmében a személygépkocsik elektromos huzalozását készítik az üzemben és szállítják napra és órára pontosan a nyugati megrendelőnek.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_bicskei_viv.jpgKovács Józsefné technikus az ellenőrző beállításokat végzi

Ahol már nélkülözhetetlen a számítógép:
Felismerve a számítástechnikában rejlő lehetőségeket, a termelésben is mind több helyütt alkalmazzák korunk elektronikai csodáját, a komputert. Van, ahol még csak barátkoznak vele; máshol már javában programozzák, s akad olyan cég is, ahol már jóideie „diskurálnak” a számítógéppel. Ez utóbbiak között van a Papíripari Vállalat dunaújvárosi papírgyára is. A papírgyárban idejében felismerték a számítástechnika előnyeit.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_dunaujvarosi_papirgyar.jpgMásodpercenként egy adat megy át a folyamatszabályozó-komputeren

Koloniál bútorok Dunaföldvárról:
Termékváltás történt nemrégiben Dunaföldváron, a Fa- és Építőipari Szövetkezetben. Az export csökkenése és a hazai termelési megbízások hiánya miatt kényszerültek - sok más vállalathoz és szövetkezethez hasonlóan - a kevéssé gazdaságos termékszerzet megváltoztatására. Mindez természetesen az adott technológián belül történt, vagyis a szövetkezetben továbbra is a politúrozást nem igénylő darabokat gyártják. A mohácsi Fa- és Kárpitipari Szövetkezettel kötött együttműködési szerződés szerint a korábbi rusztikus kisbútorok helyett ugyancsak tölgyből fotel és rekamié karfákat, kolóniái kiegészítő bútorokat, ebédlőasztalt, zsúrkocsit, dohányzó- és telefonasztalt, fotelvázat és virágtartót gyártanak.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_dunafoldvari_butoripari_szovetkezet.jpgSzépen megmunkált fogasok is készülnek a szövetkezetben

Selyemgyárban:
A Magyar Selyemipari Vállalat szentgotthárdi gyárában most a termékek minőségének további javítása a legfontosabb feladat. A gyári brigádok vállalásai is ezt tükrözik: azt a célt tűzték ki, hogy minőségi eredményüket egy százalékkal javítják, ezzel is elősegítve az export további növelését.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_magyar_selyemipari_vallalat.jpgKépünk a gotthárdi gyár szövödéjében készült

Hatvanmillió iskolafüzet Fűzfőről:
A fűzfői papírgyár az idén 35 ezer tonna papír gyártását tervezte. Termékeinek skálája ma már eléri a negyven fajtát. Számtalan iskolai füzet, Írólapok és műszaki papírok mellett különleges minőségű nyomópapírokat gyártanak. Exportkötelezettségében a gyár négyezer tonna papírt szállít a Szovjetunió részére. Iskoláink zavartalan füzetellátásának biztosítására 60 millió füzetet gyárt. A gyárban már az év második negyedévében legyártják az idei őszi iskolakezdéshez megrendelt füzetmennyiséget. Ez 1350 tonna, azaz 21 millió füzet. A gyár megkezdte a hagyományos termékek új díszes borítólappal ellátott gyártmányok készítését. A bemutatkozás nagyon jól sikerült, mert ha a füzetek valamivel drágábbak is, de keresettebbek. Ma már az iskolás gyermekek táskájában több a díszes kivitelű borítóval ellátott füzet, mint a hagyományos.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_fuzfoi_papirgyar.jpgMéretre vágja, hajtogatja, összefűzi a gép a beprogramozott füzetfajtát

Felnőtt lett a zalai Ganz:
Tavaly múlt húsz éve, hogy a hajdani zalaegerszegi gépipari vállalat helyén elkezdte munkáját a Ganz-Mávag zalai gyára. Akkoriban 220-an 17 millió forint értékű állóeszközzel alig 27 millió forintos termelést produkáltak. Ma már közel ezren vannak, akik 600 millió forint értékű terméket állítanak elő. A zalaegerszegi Ganz-gyáregység a hatvanas évek vidéki iparosítás-politika nagy sikere. A kezdetben csupán alkatrészgyártó kollektíva ma már komplett egységeket gyárt, a magyar ipar fontos exportkötelezettségei múlnak a zalaiak teljesítményétől. Vasúti járművek, olajipari berendezések, felvonók részegységei, híd-, és daru-szerkezetek, hírközlő tornyok készülnek Zalaegerszegen. Szakmailag magasan képzett a kollektíva, amelynek tagjai közül 436-an 35 szocialista brigádot alkotva a munkaverseny mozgalom aktív részeseként tavaly mintegy 50 millió forintra tehető többletvállalással járultak hozzá a zalaegerszegi gyár tervteljesítéséhez. A zalaegerszegiek nagyszerűen éltek a bizalommal, bizonyították hozzáértésüket. Az eltelt húsz év alatt sorban épültek a többezer négyzetméteres csarnokok, minden igényt kielégítő ezer személyes szociális létesítmény, és érkeztek az automata gépek. A Ganz-Mávag zalaegerszegi gyára ma a megye egyik legjobb és legszebb ipari üzeme.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_zalaegerszegi_ganz_mavag.jpgKimondani is sok, de évente mintegy 18 ezer alkatrész készül a zalaegerszegi gyárban. Ezek egyike a képen is látható csapágytok. Idén első félévben 1200 készül, ezek közül Pallanki Ferenc művezető és Szeidl József minőségellenőr a legközelebbi egyiptomi szállítmány darabjait veszi át. Görög motorvonatokba kerülő csapágy házat munkál meg Szabó József a különlegesen ritka bolygó-köszörűvel

Épülő, szépülő városunk: Hatvan
Heves megye egyik legrégebbi települése, Hatvan, a közeljövőben ünnepli fennállásának 750. évfordulóját. A VI. ötéves tervidőszak alatt számos új szociális, egészségügyi létesítménnyel, kereskedelmi és vendéglátó egységgel gazdagodott. Gomba módra nőnek fel az új házak, lakótelepek, új utcák nyílnak. A város polgárai szívügyüknek tekintik a település fejlődését, s annak megtartó erejét.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_hatvan_1.jpgAz elmúlt öt év alatt 954 lakás épült különböző erőforrásokból. Tízszintes lakóházak a Horváth Mihály úton

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_hatvan_2.jpgKiemelt szerepet kap az egészségügyi ellátás. A kórház szomszédságában 73 millió forintos költséggel épül a korszerű rendelőintézet

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_hatvan_3.jpgA lakótelepeken kereskedelmi, szolgáltató egységek épülnek. A Vas Gereben úton 400 négyzetméter alapterületű ABC nyílt segítve e terület ellátását

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_hatvan_4.jpgVendégvárás, vendéglátás, még van javítani való. Hiányt pótol, ha felépül az önkiszolgáló étterem, mely mellett fodrászat, patyolat is helyet kap

Sajtófotó ’84:
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége által meghirdetett országos fotópályázat legjobb képeiből nyílt kiállítás a héten a Magyar Munkásmozgalmi Múzeum budavári palota A épületében. A negyedik alkalommal megrendezett kiállítás március végéig tekinthető meg.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_sajtofoto_1.jpgRédei Ferenc: Kádár János hazaérkezett Berlinből

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_sajtofoto_2.jpgBenkő Imre: Kínai óvodában

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_sajtofoto_3.jpgE. Várkonyi Péter: Az évszázad rablása című sorozatból

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_sajtofoto_4.jpgKunkovács László: Lópiac

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_sajtofoto_5.jpgManek Attila: Várakozás

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_sajtofoto_6.jpgFriedmann Endre: Az utolsó szerep

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_sajtofoto_7.jpgRévész Tamás: Küzdelemes élet című sorozatból

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_sajtofoto_8_1.jpgRévész Tamás: Annus néni című sorozatból

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_sajtofoto_9.jpgGottvald Károly: Aki nem ért oda

A Magyar Televízió műsorán: A béke hetedik napja. Magyar tévéfilm.
Budapest felszabadulásának napjaiban játszódik a tévédráma története, amelynek forgatókönyvét Mezei András írta a rendező, Havas Péter társaságában. A mű főhőse egy kamaszfiú, aki elindul, hogy élelmet szerezzen néhány ruhadarabért cserébe. Útja során különböző kalandokba keveredik, megismerkedik a kor meglehetősen furcsa figuráival, észrevétlenül válik élményei hatására felnőtté. A film szereplői között találjuk Szemes Marit, Pálos Zsuzsát, Jordán Tamást, Fonyó Istvánt, Raksányi Gellértet, Temessy Hédit.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_olvaszto_imre_bessenyei_emma_kadar_flora.jpgA főszereplő, Olvasztó Imre, Bessenyei Emma és Kádár Flóra társaságában

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_mozi_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_mozi_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_mozi_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_mozi_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_mozi_5.jpg

Színházi bemutató: Kassai asszonyok (Thália Színház)
A századforduló magyar nyelvű színműirodalmának ritkán játszott darabját adják elő a Thália Színházban. Fényes Samu színpadi alkotása eredetileg a Kuruc Féja Dávid címet viselte. Az újrafölfedező rendező, Kazimir Károly Kassai asszonyok címmel viszi színre a 17. századi történetet. Fényes Samu játéka élesen ábrázolja az egyházi és a társadalmi: kuruc-labanc ellentéteket a föltörekvő polgárság szemléletével.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_kozak_andras_drahota_andrea.jpgKépünk a Kassai asszonyok próbáján készült: Kozák András, Drahota Andreával

Magyar könnyűzene:
A 8. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Wolf-S. Nagy: Nem kell már senki más (Korda György), 2. Varga Miklós-Varga Mihály: Európa (Varga Miklós), 3. Presser-Sztevanovity D.: Ólomkatona (Katona Klári).

Az előadók között: 1. Pásztor-Jakab-Hatvani: Hétvégi Motorozás (Neoton Família), 2. Szikora-R-Go együttes: Látod, így sikerült (R-Go), 3. Dolly Roll együttes: Mária Makaróni (Dolly Roll).

Break-buli Szombathelyen
Szombathelyre, a Haladás Sportcsarnokába volt hivatalos Fenyő Miki és break-csapata. A diszkréten „megfelezett” terem meglehetősen üres volt, párszázan váltottak jegyet a produkcióra. Pedig Miki mindent beleadott: csillogó díszletek, széplábú táncosnők, subi-duba, akrobatikus mozdulatok, napernyő, táskarádió, nyugágy (ellenpontjaként az ugráló break-nek) - egyszóval az ötvenes évek (nem hazai) ifjúságának divatos kellékei. Csak hát a zene, az nem akar befutni, bármennyire is reklámozzák, erőltetik egyes fórumokon. Nem véletlenül: a break tulajdonképpen unalmas. Három-négy szám után nyilvánvalóvá válik a kaptafa jelleg, semmi zenei ötlet, variáció. Na, jó, talán a szaxi enyhít valamit az „egyakkordos” nótákon. Az est csúcspontját Fenyő kisfiának fellépése jelentette. A srác ügyesen feltalálta magát, tűrhetően énekelt, ez persze a break nehézségi fokát is jelzi... Mindegy, ne fanyalogjunk: a szépen kiállított produkció több nézőt érdemelt volna. Hisz, eleget ugráltak Mikiék a pénzükért. Vagy talán az az érdektelenség magyarázata, hogy a break is kimúlóban van? Sebaj, Fenyő majd megint kitalál valamit...

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_fenyo_miki.jpgFelvételünkön a break-buli táncosnői és az énekes, Fenyő Miklós látható

Pop Meccs ’84
A rekordmennyiségben érkezett szavazatok összeszámlálására négy nap is épphogy csak elegendő volt. A voksok összesítésének nem kis feladatát, a felhívásunkra jelentkezettek közül a József Attila Gimnázium 11/a, Il/f, Il/g, a Dózsa György Gimnázum I/d, a Fürst Sándor Gimnázium IV/c, a Budai Nagy Antal Gimnázium Ill/e, III/c, a Bolyai János Textilipari Szakközépiskola II/c, Ill/c, illetve a Jedlik Ányos Gimnázium Il/f osztályos tanulóiból összeválogatott népes gárda végezte. A Pop Meccs rangadóhoz, amelyet a Kertészeti Egyetem Klubja, a Magyar Ifjúság, a Magyar Rádió és a Pesti Műsor hirdetett meg, a közönségszavazással párhuzamosan, idén is fölkértük a popszakmával foglalkozó ismert személyeket (rádió-, tévé-, és lemezszerkesztőket, zenei rendezőket, szakírókat), hogy döntsék el: kiket és mely produkciókat értékelik legtöbbre az 1984-ben nyújtott teljesítmények alapján. A közönségszavazás végeredménye - alcíméhez híven - elsősorban a popművészek és produkcióik népszerűségi fokmérője, míg a szakmai tabella inkább a szakmai, művészi színvonalat tükrözi. Íme, a Pop Meccs ’84 rangsorai. 

A közönség rangsora:
Az év énekesnője: 1. Koncz Zsuzsa, 2. Katona Klári, 3. Dolly.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_koncz_zsuzsa.jpgAz év énekesnője: Koncz Zsuzsa

Az év énekese: 1. Varga Miklós, 2. Szikora Róbert, 3. Vikidál Gyula.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_varga_miklos.jpgAz év énekese: Varga Miklós

Az év együttese: 1. R-GO, 2. Első Emelet, 3. Hobo Blues Band.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_szikora_robert.jpgAz év együttese az R-GO

Az év billentyűse: 1. Presser Gábor, 2. Balázs Ferenc, 3. Holló József.
Az év szólógitárosa: 1. Tátrai Tibor, 2. Kozma Tibor, 3. Bogdán Csaba.
Az év basszusgitárosa: 1. Póka Egon, 2. Környei Attila, 3. Kisszabó Gábor.
Az év dobosa: 1. Barille Pasquale, 2. Solti János, 3. Szentmihályi Gábor.
Az év muzsikusa egyéb hangszeren: 1. Dés László, 2. Szikora Róbert, 3. Kollár Attila.
Az év nagylemeze: 1. Vadászat - Hobo Blues Band, 2. Amulett - R-GO, 3. Első Emelet - I.
Az év színpadi produkciója: 1. Fonográf - Budapest Sportcsarnok (XII. 14-15-16.), 2. Hobo Blues Bland - Budapest Sportcsarnok (XII. 26.), 3. R-GO - Nemzeti Sportcsarnok (XII. 8-9.).

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_koncz_zsuzsa_szorenyi_levente.jpgKoncz Zsuzsa és Szörényi Levente az év koncertjén

Az év kellemes meglepetése: 1. Első Emelet, 2. Varga Miklós, 3. KFT.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_elso_emelet.jpgTavaly végleg befutott az Első Emelet

Az év kellemetlen meglepetése: Szörényi Levente visszavonulása
Az év legígéretesebb szólistája, illetve társulata: 1. Első Emelet, 2. Varga Miklós Band, 3. Satöbbi.
Az év komponistája: 1. Szikora Róbert, 2. Szörényi Levente, 3. Presser Gábor.
Az év szövegírója: 1. Földes László, 2. Bródy János, 3. Szikora Róbert.

A szakmai szavazás rangsora:
Az év énekesnője: 1. Katona Klári, 2. Koncz Zsuzsa, 3. Dolly.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_katona_klari.jpgA könnyűzenei szakma szerint Katona Klári volt az év énekesnője

Az év énekese: 1. Varga Miklós, 2. Deák Bili Gyula, 3. Vikidál Gyula.
Az év együttese: 1. Első Emelet 2. Hobo Blues Band, 3. Fonográf.
Az év billentyűse: 1. Presser Gábor 2. Berkes Gábor, 3. Lerch István.
Az év szólógitárosa: 1. Tátrai Tibor, 2. Karácsony János, 3. Laár András.
Az év basszusgitárosa: 1. Póka Egon, 2. Kisszabó Gábor, 3. Lengyelffi Miklós.
Az év dobosa: 1. Solti János, 2. Donászi Tibor, 3. Szentmihályi Gábor.
Az év muzsikusa egyéb hangszeren: 1. Dés László, 2. Pege Aladár, 3. Nagy Feró.
Az év színpadi produkciója: 1. Fonográf - Budapest Sportcsarnok (XII. 14-15-16.), 2. Hobo Blues Bland - Budapest Sportcsarnok (XII. 26.), 3. István, a király - Szeged, Dóm tér (VII-VIII.).
Az év nagylemeze: 1. Vadászat - Hobo Blues Band, 2. XX. századi híradó – Bikini, 3. Katona Klári LP.
Az év kellemes meglepetése: 1. KFT, 2. Első Emelet, 3. Jeles napok LP.
Az év kellemetlen meglepetése: Szörényi Levente visszavonulása.
Az év legígéretesebb szólistája, illetve társulata: 1. Első Emelet, 2. Szeptember, 3. KFT.
Az év komponistája: 1. Szörényi Levente 2. Presser Gábor, 3. Póka Egon-Tátrai Tibor.
Az év szövegírója: 1. Földes László (HOBO), 2. Dusán Sztevanovity, 3. Bródy János.

Radar
Szakmai bemutatóval egybekötött koncertet adott a Danuvia Művelődési Otthonban (XIV., Angol u. 13.) az új fölállásban jelentkező Stress együttes.
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_stress_egyuttes.jpg

A Nino-klub és újkori romantikája
Február 16-án, majd ezt követően minden második szombaton, este 6-tól új kezdeményezés várja a Szakszervezetek Fővárosi Művelődési Házába látogatókat (XI., Fehérvári út 47.). Itt nyitja meg kapuit ugyanis a New Romantic Klub, amelynek ki más lehetne a házigazdája, mint az új romantikus hangulatú rockzenét kultiváló Nino együttes (nemrégiben debütált a Vadonat albumon). A koncertek mellett lesz itt video és divatbemutató, pantomim-show, s működik a Romantikus ön? cégérű kisklub, ahol meghívott közismert személyiségek társaságában afféle kötetlen eszme- és tapasztalatcserére kerül sor a romantikáról. Az első alkalommal a klub a végéhez közeledő farsanghoz igazodik, ugyanis amolyan farsangi „romantikus fazon-bál” lesz meglepetésekkel. A Nino egyébként egy héttel később, 23-án az Almássy téri Szabadidő Központ farsangbúcsúztatóján is föllép majd.
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_nino_egyuttes.jpg

Külföldi könnyűzene:
A héten az amerikai slágerlistákat, immáron már második hete, a Wham együttes Careless Whisper-je, a nyugat-európai slágerlisták többségét Elaine Paige és Barbara Dickson I Know Him So Well című számai vezetik.

Bukovi Márton labdarúgóedző, volt szövetségi kapitány hétfőn, 82 éves korában, hosszantartó betegség után elhunyt. Bukovi Mártont az FTC és az MTK-VM saját halottjának tekinti. Temetéséről később történik intézkedés.

Minden idők egyik legtekintélyesebb és legsikeresebb magyar labdarúgó-szakembere fiatal játékosként az Ékszerész csapatában kezdte pályafutását, majd a Ferencvárosban folytatta, ahol örökös bajnoki címet érdemelt ki. Bukovi Márton tizenegyszer a magyar válogatottban is szerepelt. Az 1950-es évek derekán sikeres szövetségi kapitánya is volt a nemzeti csapatnak. Edzőként idehaza az MTK-nál ért el szép sikereket, megszakítás nélkül 12 évig vezette az élvonalbeli együttest. Később külföldön is dolgozott, így a jugoszláv Dinamo Zagreb, valamint a görög Olympiakosz mestereként, utóbbi csapatot a kieséstől megmentve a bajnoki címig vezette. Bukovi Márton példaképnek számított a magyar labdarúgásban, de nagy tisztelettel emlegették az országhatárokon túl is.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_barcs_sandor_gelei_jozsef_bukovi_marton.jpgBukovi Márton (jobbra) Barcs Sándorral és Gelei Józseffel a 80. születésnapon

A héten tovább folytatódtak az első osztályú csapatok felkészülő mérkőzései. Hétfőn délután játszották le Debrecenben, a DMVSC nagyerdei sportkombinátjának salakpályáján (melyet a nagy hótól igyekeztek játékra alkalmassá tenni) a Tatran Presov-DMVSC barátságos nemzetközi labdarúgó-mérkőzést száz érdeklődő előtt. A fagyos, csúszós talajhoz jobban alkalmazkodott a csehszlovákiai I. ligás csapat. A debreceniek, főleg szünet után, fáradtaknak tűntek. A vendégek 1:1-es félidő után 4:1-re nyertek. A magyar gólt Deákvári szerezte 0:1-es állásnál az első félidő derekán.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_dmvsc_tatran_presov.jpgTízen egy labdáért (világos mezben a debreceniek)

Carl-Zeiss-Jena-Rába ETO 6:3 (4:1). Jéna. G.: Schilling (öngól), Hannich (11-esből), Weimper.
UT Arad-SZEOL AK 5:1 (3:0). A szegediek gólját Gruborovics szerezte.

Miközben a Videoton futballcsapata már a Jangce-parti Csungkingban készül kínai túrájának befejező két mérkőzésére, a központi ifjúsági lap, a Csungkuo Csingniem Pao súlyos szerencsétlenségről számol be, amely a Videoton vasárnapi kunmingi mérkőzése után történt. Miután véget ért a Jünnan tartomány csapata elleni mérkőzés (eredmény 3:3), hirtelen nagy eső zúdult a pályára és környékére. A közönség, 30-50 ezer ember nagy sietve el akarta hagyni a stadiont, de négy helyett csak két kijárat volt nyitva. A tumultusban hét embert agyontapostak, 176-an megsebesültek.

A Videoton kedden Csungkingban 3:0 (2:0)-ra nyert 25 ezer néző előtt a város válogatottja ellen. Az első félidőben Burcsa két gólt szerzett, a 88. percben Májer talált a kapuba. 
Bp. Honvéd-Vasas 4:0 (2:0). Kispest, Honvéd-edzőpálya. G.: Kovács K. (2), Dajka, Détári.
Soproni SE-ZTE 2:1 (1:0). Sopron. G.: Csepregi II. (11-esből).
FTC-Siófoki Bányász 1:0 (0:0). Népliget, 400 néző. G.: Pölöskei.

Szerdán Tatabányai Bányász-Gornik Zabrze 1:0 (0:0). Tatabánya. G.: Schmidt.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_tatabanya_gornik_zabrze.jpgA mérkőzés után elégedetten vonultak le a pályáról a Tatabánya labdarúgói. Az 1:0-ás győzelem Schmidt (balra) góljának köszönhető, ugyanakkor Szabó (jobbra) is kitett magáért a csípős hidegben

Haladás VSE-Eisenstadt 1:0 (0:0). Szombathely. G.: Fitos (11-esből).

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_haladas_eisenstadt.jpgHorváth jobbszélsőként rohamoz, vele szemben Lefor (4)

Rába ETO-Bakony Vegyész 2:2 (2:0). Győr, 200 néző. G.: Hannich, Preszeller.
Csepel-Dömsöd 6:0 (2:0). Csepel. G.: Krisztin (2), Fischli, Krasnyánszky, Békési, Kincses S.
Ú. Dózsa-Szekszárdi Dózsa 6:0 (3:0). G.: Kerekes (3), Kiss, Kovács E., Szabó A.
H. Metripond SE-SZEOL AK 0:0. Hódmezővásárhely, 200 néző.
Vasas-BKV Előre 5:0 (2:0). Fáy utca. G.: Csík (2), Szijjártó, Birinyi dr., Kiss.

A Videoton labdarúgócsapata csütörtökön győzelemmel fejezte be kínai mérkőzéssorozatát. Csungkingban 4:0 (1:0)-ra győztek a fehérváriak Szecsuan tartomány válogatottja ellen. A piros-kékek öt találkozóból kétszer győztek, további egy döntetlen és két vereség a mérleg.

A záró 90 percről részletek is napvilágot láttak. A „China Daily” azt irta: „A Videoton a 20. percig nem tudott játékba lendülni, de attól kezdve azután a magyar listavezető nem ismert tréfát és védekezésre kényszerítette a helyi tizenegyet.” Az első magyar gólt Szabó J. szerezte, néhány másodperccel az első félidő lefújása előtt, Novath átadásából volt eredményes a csatár. A 68. percben a 40 ezer néző talpra ugrott, mert a szecsuániak szinte „megsorozták” a magyar kaput. Disztl kapus azonban mindannyiszor a helyén volt, hárítani tudott. Tizenegy perc múlva a kínaiak büntetőt hibáztak, s ettől kezdve már nem volt vitás, hogy a Videoton akkor rúg gólt, amikor akar. Ritka sorozattal zárt Kovács Ferenc csapata, mert a 88. percben Májer, a 89.-ben és a 90.-ben Burcsa lőtt újabb gólokat, így alakult ki a 4:0.

DMVSC-Ruch Chorzów 1:0 (1:0). Debrecen, 100 néző. G.: Benyó.
Politehnica Timisoara (román)-Békéscsabai Előre Spartacus 1:1 (1:0). Temesvár. 2500 néző. G.: Melis.
Zalaegerszegi TE-Spartak Trnava 1:0 (0:0). Zalaegerszeg, 100 néző. G.: Csepregi II. (11-esből).
Vasas-Dunaújvárosi Kohász 2:1 (0:1). Fáy u., 150 néző. G.: Pecha (2).
Ú. Dózsa-Metripond SE 2:0 (1:0). Hódmezővásárhely. 500 néző. G.: Kardos, Kovács E.
Bp. Honvéd-22. sz. Volán 6:1 (0:1). Kispest. G.: Détári (2. egyet 11-esből), Bodonyi, Kovács K., Garaba, Nagy A.
DVTK-Eger SE 2:2 (1:0). Eger, 200 néző. G.: Kiss Gy. Horváth.

Pénteken Bp. Honvéd-Ferencváros 1:0 (1:0). Kispest, Honvéd-pálya, 800 néző. G.: Bodonyi. Dajkának a 42. percben felszakadt a szemöldöke, ezért nem tudta folytatni a játékot.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_bp_honved_ferencvaros_detari_szanto.jpgDélután Kispesten, a havas edzőpályán játszott előkészületi mérkőzést a Bp. Honvéd a Ferencvárossal. A piros-fehérek 1:0-ra győztek Bodonyi góljával. Képünkön Szántó (balról), a Ferencváros védője próbálja szerelni Détárit - nem sok eredménnyel

Szombaton Alpine Donawitz-MTK-VM 1:0 (0:0). Salgótarjáni út.
Rába ETO-Admira Wacker 1:0 (0:0). Győr. G.: Hannich.
Debreceni MVSC-FC Bihor (román) 5:3 (1:1). Debrecen. G.: Mörtel. Magyar Zs., Benyó, Supka és Tóth (11-esből).
Pécsi MSC-Kaposvári Rákóczi 1:0 (1:0) Nagykanizsa, 200 néző. G.: Mészáros.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_pecsi_msc_kaposvari_rakoczi.jpgMintha táncolnának. A szereplők: Bántó (elöl) és a pécsi Gallai

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_pecsi_msc_kaposvari_rakoczi_2.jpgA nap egyedüli gólja, Mészáros fejéről került a labda a kaposvári hálóba

SZEOL AK-Délép SC 1:1 (0:0). Szeged, Délép-pálya. G.: Bárány.
Vasas-Siófoki Bányász 1:0 (1:0). Fáy u. G.: Kiss L.
Bp. Honvéd-Ú. Dózsa 1:1 (1:0). Kispest, 600 néző. G.: Détári, ill. Kiss S.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_bp_honved_u_dozsa_kozma_garaba_bogdan.jpgAz edzőmeccs, még mínuszokban is feledteti a tréningek kínjait A Honvéd elleni találkozón Bogdán támadja Garabát, háttal Kozma

Csepel-Ráckeve 4:1 (0:0). Csepel. G.: Csucsánszky, Tulipán, Kovács F., Kincses S.
Zalaegerszegi TE-Keszthelyi Haladás 9:0 (3:0). Zalaegerszeg. G.: Kovács S. (2), Takács (2), Nagy, Varga, Galántai, Török, Konrád.
H. Osztapenko SE-FTC 2:1 (1:0). Népliget. 500 néző. G.: Mészáros.

Vasárnap Grazer AK-Pécsi MSC 1:0 (1:0). Pécsújhegy, 800 néző. A talajhoz jobban alkalmazkodó graziak megérdemelten nyertek.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_pecsi_msc_grazer_ak.jpgAz osztrákok kapusa a légtér ura volt. Itt éppen az előre merészkedő Róth A. elől öklöz. A háttérben Gallai (szemben) várja a fejleményeket

Ruch Chorzów-Eger SE 2:0 (0:0). Eger, 700 néző. Az első félidőben jobbára mezőnyjáték folyt, a szünet után jött vendéggól pezsdítően hatott az iramra. Sorra dolgozta ki helyzeteit az Eger, de a befejezésekkel adósok maradtak a támadók. A lengyel bajnokság második helyezettje elsősorban gyorsaságban és harcosságban múlta felül a házigazdákat.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_ruch_chorzow-eger.jpgSzilágyi B. és Sass közös erővel próbálja megkaparintani a labdát

UT Arad-Békéscsaba 1-1 (0-0). Arad, 2500 néző. G.: Melis (11-esből).

És akkor lássuk a lényeget, a Statisztikaparádét. Hagyományainkhoz híven most is jelentkezünk szokásos adatdömpingünkkel, amely remélhetőleg élvezetes szórakozást nyújt majd a számok, az adatok kedvelőinek. A labdarúgó-bajnokságok holt idényei mindig jó lehetőséget biztosítanak a felhalmozódott számok, adatok összegezésére. Régi tapasztalatunk: olvasóink szívesen fogadják az ilyen - és az ehhez hasonló - összeállításokat, hiszen ki szabadsága, ki aktív pihenője közben a szó szoros értelmében „kivesézheti" a pontvadászat történéseit, elhelyezheti saját kedvenc csapatát a képzeletbeli és a valóságos ranglistákon.

Nézőszámok:
A labdarúgó NB I 1984/1985. évi bajnokságának őszi idényében 120 mérkőzést játszottak. Az egyes fordulók az alábbi nézőszámokat hozták:
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_nezoszamok.jpg

Az őszi idény mérkőzéseit összesen 925 500-an látták, (egy esztendővel korábban 840 100 volt ez a szám.) Az egy fordulóra jutó átlagnézőszám: 61 700, a mérkőzések átlagnézőszáma pedig 7713.

A legtöbb érdeklődőt - a gyengélkedés ellenére! - az FTC hazai bajnokijai vonzották. Átlagban 20 ezer ember foglalt helyet az Üllői úti lelátókon! A „legnézettebb” vidéki klub a Rába ETO 13 ezres átlaggal. A tovább sorrend hazai környezetben: DMVSC (10 500), ZTE (9000), Pécsi MSC (8200), Haladás (6800), Békéscsaba, Bp. Honvéd, Eger és Videoton (6000) Tatabánya (5500), SZEOL AK (4800), MTK-VM (4500), Ú. Dózsa (3800), Vasas (3300), Csepel (2600).

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_dmvsc_ferencvaros_gyoztesek.jpgDebrecenben egymásra talált ősszel a csapat és a közönség. A 12. fordulóban zsúfolt lelátok előtt verte a DMVSC a Ferencvárost. A győztes csapat, állnak (balról jobbra): Paróczai, Kiss, Deákvári, Mező, Till, Supka, Szigeti; guggolnak (balról): Magyar Zs., Fodor, Szabó J., Mörtel. (Játszott még: Tóth E. és Benyó)

Hogy a pillanatnyi teljesítmény nem hat azonnal az érdeklődésre, ezt hűen mutatja az élen ki alakult sorrend. Éppen a kiesés ellen hadakozó Ferencváros ütötte el az elsőségtől az elmúlt évek sikercsapatának nevezhető Rába ETO-t. A bajnok Bp. Honvéd és az őszi első Videoton a középmezőny tagja.

Az NB I-es labdarúgók abszolút rangsora:
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_abszolut_rangsor.jpg

Emlékeztetőül: Egy évvel ezelőtt, ősszel a kapusok rangsora 1. Andrusch József (Bp. Honvéd), 2. Kiss Imre (Tatabánya), 3. Gáspár József (MTK-VM) volt, míg az egész éves rangsor 1. Szabó László (SZEOL AK), Gáspár József, 3. Andrusch József lett.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_kiss_imre.jpgA tavaly még rangsormásodik Kiss Imre az 1983/84-es bajnokság közben súlyos térdsérülést szenvedett. Az egykori válogatott kerettag kapus mára otthonában lábadozik, és úgy tűnik, a pályafutása befejezésén kell gondolkodnia

A mezőnyjátékosok rangsora ősszel: 1. Péter Zoltán (ZTE), 2. Plotár Gyula (Tatabánya), 3. Csongrádi Ferenc (Videoton). Tavasszal, az egész éves rangsort figyelembe véve: 1. Hannich Péter Rába ETO), 2. Lakatos Károly (Tatabánya), 3. Csongrádi Ferenc.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_lakatos_karoly.jpgA tatabányai Lakatos Károly évek óta a legjobbak közé tartozik

Ezúttal minden tekintetben Szendrei József, az Ú. Dózsa kapusa lett a rangsorelső.idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_szendrei_jozsef.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_szendrei_jozsef_2.jpgSzendrei József - csók a kapufának (Rév Gábor fényképe)

Nagy Antal lett az abszolút rangsor harmadik legmagasabb átlagot elért labdarúgója, egyben ezúttal a mezőnyjátékosok listavezetője.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_nagy_antal_1.jpgNagy Antal, a Bp. Honvéd csapatkapitánya lett az ősz mezőnyjátékosa

Posztonkénti rangsor:
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_posztonkenti_rangsor.jpg

Emlékeztetőül: Az osztályzatok alapján az őszi szezon csapata így nézett ki: Andrusch (Bp. Honvéd) - Farkas (Vasas), Lakatos (Tatabánya), Róth (Pécsi MSC), Péter (ZTE) - Hannich (Rába ETO), Csongrádi (Videoton), Vadász (Videoton) - Májer (Videoton), Plotár (Tatabánya), Novath (Videoton).

A bajnokság végén, az idény csapata így néz ki: Szabó L. (SZEOL AK) - Sallai (Bp. Honvéd), Lakatos (Tatabánya), Komjáti (Vasas), Péter (ZTE) - Gyimesi (Bp. Honvéd), Hannich (Rába ETO), Détári (Bp. Honvéd) - Májer (Videoton), Plotár (Tatabánya), Esterházy (Bp. Honvéd).

Az ősz legjobb tizenegye: Szendrei (Ú. Dózsa) - Paróczai (DMVSC), Nagy A. (Bp.Honvéd), Csuhay (Videoton), Péter (ZTE) - Kékesi (MTK-VM), Fitos (Haladás), Szabó A. (Ú. Dózsa) - Kiprich (Tatabánya), Plotár (Tatabánya), Novath (Videoton).

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_szabo_andras.jpgAz újpesti Szabó András, posztjának legjobbja, aki Benidormban járt a válogatottal, már a tavaszi rajtra készül

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_peter_zoltan.jpgA zalaegerszegi Péter Zoltán - a tavalyi szezon után - ismét a legjobbak közt

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_szabo_laszlo.jpgA szegedi Szabó László tavaly még az év kapusa volt. Most az utolsó előtti lett, csak a cseréjét tudta megelőzni

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_kekesi_rezso.jpgKékesi Rezső, az MTK-VM középpályása - némi meglepetésre - bekerült a legjobbak közé. De nem érdemtelenül

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_plotar_gyula_kiprich_jozsef.jpgPlotár Gyula kerettag lett Mezey György válogatottjában, Kiprich József meg szinte alapember már

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_csuhay_jozsef.jpgCsuhay József, a Videoton alapembere is a legjobbak között

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_novath_gyorgy.jpgNovath György a Videoton őszi sikereinek az egyik kovácsa volt

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_fitos_jozsef.jpgFitos József, a Haladás legjobbja

A B-csapat: Andrusch (Bp. Honvéd) - Szántó (Ferencváros), Kardos (Ú. Dózsa), Róth (Pécsi MSC), Kiss DMVSC) - Burcsa (Videoton), Csongrádi (Videoton), Détári (Bp. Honvéd) - Szabó O. (Rába ETO), Szabó J. (Videoton), Kerekes (Ú. Dózsa).

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_detari_lajos.jpgDétári Lajos ezúttal "csak" a B-csapatig jutott el

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_csongradi_ferenc.jpgCsongrádi Ferenc, a Videoton csapatkapitánya

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_roth_antal.jpgRóth Antal is a legjobbak között

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_szabo_jozsef_burcsa_gyozo_1.jpgSzabó József és Burcsa Győző is a B-csapatig jutottak őszi teljesítményükkel

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_szabo_otto.jpgSzabó Ottó, a Rába ETO csatára

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_szanto_gabor.jpgSzántó Gábor, az FTC hátvédje

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_kerekes_gyorgy.jpgŐszi teljesítményével az újpesti Kerekes György is bekerül a második csapatba

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_kardos_jozsef.jpgKardos József kulcsember klubcsapatában és a válogatottban is

És lássuk a "legrosszabb" tizenegyet.

Emlékeztetőül a tavalyi idény legrosszabb csapata: Gulyás (DVTK) - Szabó S. (Volán), Cséke (Nyíregyháza), Sztahon (DVTK), Teodoru I. (DVTK) Szemere (DVTK) - Varga (MTK-VM), Gallai (Pécsi MSC), Halász (Nyíregyháza) - Domján (Haladás), Krisztin (Csepel), Szabó F. (Haladás).

Nem pellengér. Ma, 2022-ben, ide nekünk ezt a csapatot! Hornyák (SZEOL AK) - Berecz (Eger), Kozma (SZEOL AK), Baranyi (Békéscsaba), Polyvás (SZEOL AK) - Csoboth (Pécsi MSC), Móricz (SZEOL AK), Takács (Békéscsaba) - Gyurmánczy (Haladás), Nyúl (Vasas), Vági (Rába ETO).

Nem véletlen, hogy az igen gyenge őszt produkáló SZEOL AK delegálta a legtöbb játékost ebbe a csapatba.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_kozma_zoltan.jpgElképesztő a szegediek idei mélyrepülése eddig. Fél éve még Kozma Zoltán - csak úgy, mint számos csapattársa - posztján a legjobbak közé tartozott

Az NB I. őszi góllövő listája önmagáért beszél, nem igényel különösebb magyarázatot.
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_gollovolista.jpg

Hová lettek a gólok?
A szokásos évi változás nagyságát jócskán meghaladó módon csokiként a gólok száma. A 120 őszi bajnokin összesen 299 gól esett! Újabb negatív csúcs! A korábbi évek félidei góltermése, részarányos bontásban: 1978: 469, 1979: 441, 1980: 482, 1981: 415, 1982: 452, 1983: 375, 1984: 334. 1982-ig 18 csapat alkotta az élmezőnyt, de a csökkenés a legutóbbi két adathoz képest is szembeszökő. Az egy mérkőzésre eső gólátlag 2.491. Fussunk végig az átlagokon is évről évre. 1978: 3.006, 1979: 2.885, 1980: 3.153, 1981: 2.712, 1982: 2.954, 1983: 3.129, 1984: 2.810.

Nincs pillanatnyilag az NB I-ben rendszeresen, nagy szériában „termelő” együttes. Az őszi első Videoton csupán három góllal ért el többet, mint a 7. helyezett MTK-VM. A fehérváriak tehát nem elsősorban sziporkázó és eredményes támadójátékuknak köszönhetik előkelő helyezésüket. Ékesen jellemzi ezt az állapotot a Bp. Honvéd teljesítménye. A kispestiek 15 fordulóban 20 gólt értek el, 11-et kaptak és ezzel a szerény különbséggel is versenyben vannak a bajnoki aranyért!

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_bp_honved_tatabanya_dombai_dajka.jpgNémileg árnyalja Kispesten a képet, hogy a 20 gólból hatot egy meccsen értek el, a 14. fordulóban, a Tatabánya ellenébenDombai, a tatabányai kapus, szomorúan nézi a háló sarkában pihenő labdát, amelyet Dajka (9) lőtt a kapuba

Érdekességképpen megemlítjük, hogy 138 gól esett az első félidőkben és 161 a második játékrészekben. A százalékos megoszlás: 46-54.

Az NB I. ponterőlistája:
Összeállításunkban az eredményességet választottuk kiindulópontul és annak árnyaltabb kifejezését tűztük célul. A góllövőlista - önmagában - nem tükrözheti a gól „előállításának” kollektív természetét és nem tehet különbséget gól és gól között. Pedig korántsem mérhetünk minden gólt egy és ugyanazon mércével. Más 5:1-ről 6:1-re alakítani az eredményt, megint más véget vetni a gólínségnek és 1:0-ra változtatni a felírást az eredményjelző táblán. Ügy dukál, hogy fokozott elismerést kapjon a góljával pontokat (pontot) szerző labdarúgó.

Csapatonkénti bontásban rangsoroltuk mindazokat, akik góljaikon kívül átadásaikkal is hozzájárultak az eredményességhez. Kigyűjtöttük az összes győzelmet, illetve döntetlent jelentő gól gazdáját. (Győzelmet jelentő gól: a találkozó utolsó, a döntetlen állást egygólos győzelemmé változtató „találata”. Döntetlent jelentő gól: a mérkőzés utolsó, az egygólos vesztésre állást döntetlenre módosító találat.)

Természetesen azokat az eseteket is figyelembe vettük, amikor egy csapat összes (legalább két) gólját ugyanaz a játékos szerezte, vagyis eredményességével egymaga hozott pontokat (pontot) együttese konyhájára.

A név utáni első számoszlop mutatja, hány mérkőzésen lépett pályára az őszön az illető játékos. A második rovatban góljainak száma olvasható. A harmadikban tüntettük fel a gólpasszokat (a gólt közvetlenül előkészítő utolsó átadást), a negyedikben a győzelmet jelentő gólokért kapott pontszám (!) áll. Az ötödik rubrika a döntetlent jelentő gólok számát tartalmazza, míg a legutolsó a gólokkal kapcsolatos négy előbbi adat összege. Minden egyes gólpasszt és döntetlent jelentő gólt egy-egy ponttal jutalmaztunk, viszont a győztes gólért két (!) pont járt. A vízszintes sorok utolsó számadata tehát pontszámnak tekinthető, s az illető futballista ponterősségét mutatja.

Az őszi idény 299 góljának tekintélyes hányadát valójában nem készítették elő. Öngólok, pontrúgásból, egyéni akciókból esett gólok, az ellenféltől ajándékba kapott gólpasszok csökkentik a végösszeget. Csakis a „tiszta”, tehát az ellenfél által nem érintett labda, a társat tényleges gólhelyzetbe hozó átadás számíthat ide.

A statisztika terjedelmének kurtítása és az arányosság biztosítása érdekében néhány egy- és kétpontos játékost kihagytunk az összeállításból. Ugyanakkor a PMSC, az Eger és a SZEOL AK együttesében nem találtunk 10 „pontszerző” futballistát. Egyenlő pontszám esetén a kevesebb mérkőzésen szerepelt (tehát kisebb lehetőséggel gazdálkodó) játékos élvez elsőbbséget. A másik perdöntő érv a több szerzett gól.

Jelmagyarázat: öm = összes mérkőzés száma; Gsz = góljainak száma; Gpsz = gólpasszainak száma; Gyg = győzelmet jelentő gól; Dg = döntetlent jelentő gól; öp = összpontszám.
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_pontero_lista.jpg

Sárga lapok:
Régi tapasztalat, hogy a piros lapok csökkenése a sárgák szaporodásával jár együtt. Így történt ez az őszön is. 237 esetben kaptak sárga kártyát az NB I-es játékosok, felállítva imigyen egy negatív rekordot! Az első fokú figyelmeztetések inflációja egész éves viszonylatban is negatív csúcsot sejtet hiszen - részarányos bontásban - a mezőny még sohasem jutott el 237 kártyáig. A félidei eredményék 1980 ősze óta: 184, 204, 186, 208, 188. A növekedés elsődleges oka a már említett „bírói színtévesztésben" keresendő.

A sárga lapok csapatlistája: Eger - 21, Csepel és Ú. Dózsa - 19, ZTE - 17, Ferencváros, Rába ETO és Haladás - 16, Tatabánya és SZEOL AK - 15, Békéscsaba és MTK-VM - 14, Vasas - 13, DMVSC és Videoton - 12, PMSC - 10, Bp. Honvéd - 8.

A kieséstől veszélyeztetett egriek leszorították az élről a tavalyi „rangelső” Csepelt. 21 sárga kártyájuk abszolút csapatcsúcsot ígér. Örvendetes viszont, hogy az 1982/83-as idényben a 40 sárgával NB I-es rekordot felállított kispestiek szinte átlényegültek. Ők okozták a legkevesebb gondot a játékvezetőknek.

Az egyéni lista élcsoportja: Szabó A. (Ú. Dózsa) - 5, Kurucz (Rába ETO), Elekes és Tulipán (mindkettő Csepel), Fabulya (Békéscsaba), Nagy T. (ZTE) 4-4, Magyar Zs. (DMVSC), Hannich (Rába ETO), Török és Csepregi (mindkettő ZTE), Vörös Cs. (Haladás), Lőrincz (MTK-VM), Törőcsik, Steidl és Kardos (mindhárom Ú. Dózsa), Fejes (Tatabánya), Baranyi (Békéscsaba). Pintér (Ferencváros) és Csepregi (Eger) 3-3.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_csepregi_laszlo.jpgCsepregi, az egriek csapatkapitánya három sárga lapig jutott

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_statisztikak_magyar_zsolt.jpgA debreceni Magyar Zsolt is három sárga kártyát gyűjtött be az idényben

Kurucz, Törőcsik, Elekes, Kardos és Baranyi a „műfaj" immáron hagyományos „élversenyzői”, de az újpesti Szabó András „elsősége” nagy meglepetés. A 23 éves középpályás értékes teljesítménnyel hívta fel magára a figyelmet, de a játéka még tisztátalan. Kiprich, Kiss László, Bognár, Kékesi és Balázs - az 5 sárgát előidéző események szenvedő hősei - fájdalmas emlékeket őriznek a könnyen odarúgó Bandiról...

A büntetések vétség szerinti megoszlása, abszolút értékben és százalékban: buktatás (96, 40.5%), sorozatos szabálytalanság (39, 16.4), visszahúzás (28, 11.8), reklamálás (19. 8.0), sportszerűtlen viselkedés (18, 7.6), veszélyes játék (9, 3.8), lökés (6, 2.5), a labda sípszó utáni elrúgása (5. 2.2), időhúzás (4, 1.7), az ellenfél megrúgása (4, 1.7), feltartás (4, 1.7), a sorfalból való kilépés (2, 0.8), kezezés (2, 0.8), a kapus támadása (1, 0.5). A gáncsolás tehát - akárcsak a piros lapok esetében - itt is a legvaskosabb tétel.

A „vetélkedés” korább élen állói, csapatonként és egyénenként. 1980: FTC (31), Onhausz (FTC) és Knapik (Tatabánya) 5-5, 1981: FTC (29), Ebedli (FTC) és Weitner (D. Kohász) 7-7. 1982: Békéscsaba (28), Garaba (Bp. Honvéd) és Major (ZTE) 6-6, 1983: Bp. Honvéd (40), Szíjártó (Rába ETO), Varga (Bp. Honvéd) és Péter (ZTE) 7-7, 1984: Csepel (34), Mészöly és Varga (mindkettő Csepel) 6-6.

Piros lapok:
A piros lapok a zsebekben ragadtak, avagy az élvonal „nehéz fiúi” esetleg magukba szálltak? Ez a dilemma fogalmazódik meg bennünk az első felvonás kiállítási statisztikáját böngészve. Az NB I-es mezőny ugyanis az elmúlt évtized abszolút csúcsát érte el: mindössze 9 ízben rövidítette meg piros lap egy-egy labdarúgó pályán töltött idejét! Részarányos bontásban a kiállítások száma - a legutóbbi 10 őszi idényt figyelembe véve - egyszer sem csökkent 10 alá, sőt, megesett, hogy a 24-et is elérte!

Szeretnénk elhinni, hogy a túlnyomó többség a játékra, a labdára összpontosít, és reméljük, hogy a tavaszi folytatás sem hoz drasztikus változást Persze, a valószínűsíthető, és remélt csúcsteljesítményt akkor értékelhetjük majd igazán, ha a tudósításokban nem bukkan fel visszatérően az „XY megmozdulása, bizony, kiállítást érdemelt volna" kitétel. Valószínűtlen ugyanis, hogy az elvtelen bűnbocsánat és a színtévesztés (piros helyett sárga kártya) a fegyelem megszilárdulását szolgálja.

Nézzük ezek után a 9 malőr rövid históriáját. Öt fordulón keresztül „pihentek" a piros lapok. Aztán a Tóthok elindították a sort. A 6. fordulóban Tóth Ernő (DMVSC), a 7.-ben Tóth András (MTK-VM) került összetűzésbe a pálya törvényeivel. A folytatás: Szabó K. (Csepel, 8. forduló), Garaba (Bp. Honvéd, 10. forduló), Királyvári (Békéscsaba) és Bogdán (Ü. Dózsa), mindketten a 12. játéknapon. Az első - és eddig az utolsó - két kiállítást hozó bajnoki a 13. fordulóban játszott Haladás-Vasas találkozó volt. Hazafi játékvezető előbb Nagyot, majd Farkast (Vasas) parancsolta le a pályáról. Az őszi renitensek névsorát a 14. fordulóban megfenyített Herédi (Ú. Dózsa) zárja.

Az újpesti lilák tehát két piros kártyával állnak az „élen”. Figyelemre méltó észrevétel, hogy az Ú. Dózsa labdarúgói 1981-ben és 1984-ben is a kiállítási rovat leggyakoribb szereplői voltak!

A vétkek „műfaj” szerinti megoszlása: a játékvezető megsértése (2 esetben), a labda sípszó utáni elrúgása (1). utánrúgás (1), törlesztés (1), nem a labdára irányuló becsúszás (1), gáncsolás (3).

Akárcsak a közelmúltban, a bokák összevágása, valamint a teljesen hiábavaló „szövegelés” számított a leggyakoribb vétségnek. Tavaly nyáron a „Sértegetik a bírókat” címet adtuk a kiállításokkal foglalkozó passzusunknak. A jelek szerint néhány játékos még máig sem tanulta meg, hogy a testi épséget kirívóan veszélyeztető megmozdulások mellett a bírók saját személyük védelmében tanúsítják a legnagyobb szigort!

Érdekes a piros kártyás esetek időbeli eloszlása is. A legkorábbi kiállítás az 53. percben történt. Ugyanakkor több mint fele részben (5 ízben) a hajrá 10 percében követték el játékosaink a legsúlyosabb büntetést érdemlő szabálysértéseket. Ez sem újsütetű jelenség. A labilis idegállapot és a hajrára sokszorosára fokozódó feszültség az oka, hogy néhányan képtelenek megőrizni higgadtságukat a hátralévő néhány percre. 

Az NB II. és a harmadik vonal őszi mérlegével folytatjuk.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr8417889761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Head Honcho 2022.09.24. 05:59:47

A villanybojleres Ludas-címlap akár készülhetett volna manapság is...

maribor_ 2022.09.24. 08:14:03

@Head Honcho: Nekem is ez jutott eszembe, mikor csináltam :)
süti beállítások módosítása