Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 Őszi zárás – Az NB II. és a harmadik vonal

2022.10.27. 20:18 maribor_

1985. február 18-24., a hónap utolsó teljes hete

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_budapest_headlines_kongresszusi_kozpont.jpgÜnnepélyesen felavatták Budán, a Novotel Szálló mellett épült Budapest Kongresszusi Központot

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

február 18.

Lázár György, a Minisztertanács elnöke, hivatalában fogadta Mohamed Nagi Sadát, az Egyiptomi Arab Köztársaság közellátási és belkereskedelmi miniszterét. A megbeszélésen részt vett Váncsa Jenő mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter. Jelen volt Abdel Moneim Atik, az Egyiptomi Arab Köztársaság budapesti nagykövete.

A Békevilágtanács meghívására Sebestyén Nándornénak, az Országos Béketanács elnökének, a Békevilágtanács alelnökének vezetésével magyar békemozgalmi delegáció utazott Helsinkibe. A BVT titkárságának székhelyén megbeszélést folytatnak Romes Csandra elnökkel és a titkárság tagjaival a nemzetközi békemozgalom időszerű feladatairól, valamint a BVT idei akcióprogramjáról, külön figyelmet fordítva a Béke-világtanács szolidaritási tevékenységével összefüggő kérdésekre.

A KISZ ifjúsági környezetvédelmi tanácsa megvitatta a környezetvédelem VII. ötéves tervi fejlesztési tervezetét. Az ülésen részt vett Ábrahám Kálmán államtitkár, az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal elnöke, valamint Szórádi Sándor, a KISZ KB titkára. A tanács - az ifjúság és a jövő érdekében - támogatta azt a célkitűzést, hogy megállítsák a környezet minőségének további romlását, és számos területen a határozottabb intézkedések, gyorsabb előrelépés szükségességét szorgalmazta. Felhívta a figyelmet a jogszabályok következetesebb betartására, a közvélemény pontosabb tájékoztatásának fontosságára.

Shakespeare II. Richárd című drámájának utolsó jelenetéhez érkezett az előadás este a Vígszínházban. A címszerepet alakító Gálffi László meztelen felsőtesttel, arccal a közönség felé térdepelt. A Pierce of Extont játszó Horváth László szúrt, és ekkor történt a baj. A százszor is begyakorlott mozdulat rosszul sikerült, Gálffi László megsebesült. Ezen az előadáson valódi volt a vér, amelyről a haldokló Richárd mondja Utolsó szavaival: „...a király vére országára száll...” És a színész nem esett ki szerepéből, végigjátszotta a jelenetet, de már nem tudott kijönni, megköszönni a tapsot. Helyette Bolingbroke, azaz Lukács Sándor kért elnézést a közönségtől.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_galffi_laszlo_lukacs_sandor.jpgA király és Bolingbroke - Gálffi László és Lukács Sándor a darab tavaly szeptemberi bemutatóján

A tőr a színpadi balesetvédelmi előírásoknak megfelelően tompított végű volt. A beállítás szerint Horváth László a tőrt tartó keze öklével ütve imitálta a szúrást. A mozdulatokat az igen hosszú próbákon begyakorolták a színészek, eddig már harmincnégy előadásunk volt. Most valami oknál fogva nem volt összehangolva a megszokott mozdulat, s így történt a baleset.

Az előadás után nemsokára megérkeztek a mentők, a megsérült művészt kórházba vitték, ahol összevarrták sebét. A színművész a körülményekhez képest jól Van, várhatóan a jövő héten elhagyhatja a kórházat. A Vígszínház műsorában a következő napokban érthetően változás lesz.

A Buda Penta Szállóban sajtótájékoztatót tartottak a két esztendeje működő Magyar Média Vállalat tevékenységéről és idei programjairól. Bejelentették, hogy az idén először szerveznek hazánkban hivatalos szépségversenyt. Ez az európai szépségkirálynő-választások egyik állomása lesz, és a magyar győztes részt vesz a Miss Európa versenyen. A szépségversenyre bárki jelentkezhet, aki hajadon, 16. életévét betöltötte, de még nem múlt el 27 éves, és legalább 160 centiméter magas.

1985. október 5-én volt a szépségverseny döntője, kilenc hónap és öt nap múlva a királynő már nem élt. Amennyire lelkesedett érte a nagyközönség a versenyen, úgy megdöbbent a halálán. A történet jól tükrözi az akkori Magyarországon dúló amatőrséget, a kapzsiságot és azt a tényt, hogy az állambiztonsági apparátus csápjai a hétköznapi élet és a gazdaság minden zugába elértek. Résnyire nyílt egy ajtó a Nyugat felé, de ezt a nyitást csak azok használhatták ki, akiknek erre politikai felhatalmazásuk volt. Az eset napjainkra nézve is tanulságos, azzal a különbséggel, hogy ma már az a bizonyos ajtó tárva-nyitva áll.

A jelentkező szép lányok azt hihették, ha bekerülnek a legszebbek közé, kiszabadulhatnak a magyar hétköznapok szürkeségéből. A külkereskedelmi jogot megszerző Magyar Média viszont nagy üzletet látott a szépségversenyben, amelynek megrendezési jogához Ausztriában, egy bonyolult, cigarettával és reklámmal kapcsolatos ügylet során jutott hozzá. A húsztagú zsűriben a magyar és az osztrák média, valamint üzleti élet illusztris képviselői kaptak helyet Chrudinák Alajostól Várszegi Gábor Fotex-igazgatóig. Szakmai kérdésekben Ernyey Bélára hallgattak, aki nemcsak hogy nagy sztár volt német nyelvterületen, de "értett a nőkhöz" és a szépségversenyekhez, amellett a Playboynak is fotózott. Ernyey pedig kijelölte győztesnek Molnár Csilla Andreát, a nem egészen 17 éves fonyódi gimnazistát - aki szerinte "szépségkirálynőnek született" - meg két udvarhölgyét, Kruppa Juditot és Füstös Veronikát (miközben a hatodik helyezett Kalmár Zitával kötött fotómodell-szerződést). A zsűri tartotta magát a megállapodáshoz, és eszerint pontozott.

Molnár Csilla nem tervezte, hogy húszéves koráig modell lesz, be akarta fejezni a gimnáziumot, aztán kozmetikusnak készült. Az "üzletemberek" és az önjelölt menedzserek azonban nem hagyták, hogy a saját életét élje. Rá is megalázó szerződést akartak kényszeríteni: havi kétezerért lehetett volna a Centrum Áruházak reklámarca. A szerződést szülei nem írták alá, erre a Magyar Média belügyi, sőt KGB-s kapcsolataira hivatkozó vezetője megfenyegette őket - egy fonyódi vendéglőst és feleségét -, hogy visszaveszik lányuktól a koronát (legalábbis így számolt be róla az összetört Molnár házaspár). Ha önállóan akarna útlevelet kérni, és önállóan próbálkozna Nyugaton, ne is számítson rá, hogy megkapja.

Mielőtt kijutott volna Máltára, az 1986-os Miss Európa versenyre, még egy ízléstelen botrány következett. Pauer Gyula, az elismert avantgárd szobrászművész, akit megihletett, hogy ugyanott, ahol máskor a "Világ proletárjai, egyesüljetek!" felirat díszlik, most Magyarország szépét választják, gipszlenyomatot készített a győztes lányokról annak jelzéseként, hogyan használja föl az üzleti világ a szépséget. A gipszminták vételénél jelen volt a Fotex megbízásából dolgozó két fotós, Fenyő János (akit 1998-ban, mint médiacézárt gyilkoltak meg) és Bacsó Béla. Lefényképezték a majdnem meztelen lányokat, és a Fodros elvtárssal (Magyar Média) kötött megállapodás alapján - a lányok engedélye nélkül - a képeket eladták a Lui Deutschland című, erotikus férfilapnak. Molnár Csillát megkímélték, neki csak a szobráról közöltek fotót ostoba, durva kísérőszöveggel, "mit szólna ehhez Lenin elvtárs?"-stílusban. Ha aktfotó jelenik meg róla, diszkvalifikálják az európai versenyen. Máltán végül harmadik lett.

A Molnár családról, amiért nem állt kötélnek, rosszindulatú pletykákat terjesztettek el - például hogy a "dúsgazdag" apa lefizette a zsűrit -, rájuk küldték a népi ellenőrzést és az adóhivatalt. Valójában egy szerény, de jó főztjéről híres vendéglőt vezettek kemény munkával, a lányuk is segített. Nem kímélték a pletykák Molnár Csillát sem. A férj, a feleség és a lányuk között megromlott a kapcsolat, veszekedtek, az apa szívproblémákkal az intenzív osztályra került. A szépségkirálynő "ki akart szállni" abból a torz, "üzletinek" nevezett világból, amelybe belekényszerült. 1986. július 10-én elkeseredettségében altatóval megmérgezte magát, de csak azért, hogy felhívja a figyelmet kétségbeesésére. A házból letántorgott a vendéglőbe, monda, hogy nem akar meghalni, de már nem tudták megmenteni.

Az 1986-os magyar szépségversenyt a középdöntők közben leállították, csak 1989-ben rendeztek újat. A jelentkezés alsó korhatárát addigra már 17 évre emelték. A tragikus történetről és hátteréről Gazsó L. Ferenc és Zelei Miklós Szépséghibák (1986), Friderikusz Sándor Isten óvd a királynőt! címmel írt könyvet, Dér András és Hartai László pedig Szépleányok címmel dokumentumfilmet forgatott. A Molnár Csilláról szóló Álmodj, királylány 1990-ben, Homonyik Sándor előadásában az Év dala lett. Dr. Fodros Istvánt, a Diplomata Magazin igazgató-főszerkesztőjét, Sao Tomé és Principe tiszteletbeli konzulját 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_molnar_csilla.jpgÁlmodj, királylány

Nógrád megye székhelyén, Salgótarjánban ünnepi megemlékezést tartottak a magyar-szovjet barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződés aláírásának 37. évfordulója alkalmából.

Az MSZBT Országos Elnöksége, az MSZMP Nógrád megyei Bizottsága, az MSZMP Salgótarjáni Városi Bizottsága mellett az ünnepség szervezésében a Salgótarjáni Kohászati Üzemek MSZBT-tagcsoportja is aktívan részt vett. Az üzem művelődési központjában rendezett ünnepségen megjelentek Roska István külügyminiszter-helyettes, Géczi János, az MSZMP Nógrád megyei Bizottságának első titkára. Ott volt Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió magyarországi nagykövete is.

Az ünnepi gyűlést dr. Gordos János, a Nógrád megyei pártbizottság titkára nyitotta meg. Bevezetőjében hangsúlyozta, hogy népünk ezekben a hónapokban az aktív politizálás, a felelős tenniakarás jegyében készül az MSZMP XIII. kongresszusára és hazánk felszabadulásának 40. évfordulójára.

Beszéde után dr. Gordos János, majd átadta a szót az ünnepség szónokának, a Magyar-Szovjet Baráti Társaság főtitkárának. Bíró Gyula beszédében a barátsági, együttműködési és segítségnyújtási szerződés történelmi jelentőségét méltatta.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_biro_gyula.jpgBíró Gyula, az MSZBT főtitkára beszédét mondja

Ezután emelkedett szólásra Ivan Pavlovics Aboimov, a Szovjetunió magyarországi nagykövetségének követtanácsosa, aki magyarul mondta el beszédét. Hangsúlyozta, a magyar-szovjet kapcsolatok legfontosabb területei között különösen fontos szerepet játszik a Szovjetunió és Magyarország külpolitikai együttműködése. A szocialista országok külpolitikai tevékenységének, a nemzetközi színtéren való egyeztetett irányvonaluknak gerince a háborús veszély elhárítása, a fegyverkezési hajsza megszüntetése volt és marad.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_ivan_pavlovics_aboimov.jpgIvan Pavlovics Aboimov felszólalása közben

Az ünnepi megemlékezést a Nógrád megyei amatőr együttesek kulturális műsora zárta.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nograd_tancegyuttes.jpgSzínpadon a Nógrád táncegyüttes

A történelmi jelentőségű eseményt Kijevben is méltatták. Az ukrán fővárosban ünnepi nagygyűlést tartottak, majd pedig baráti találkozót rendeztek a magyar főkonzulátuson. A találkozón részt vett V. Kravec, Ukrajna külügyminisztere, I. Grunyanszkij faipari és erdőgazdálkodási miniszter, a Szovjet-Magyar Baráti Társaság ukrán tagozatának elnöke, az ukrán politikai, tudományos és társadalmi élet több vezetője.

Moszkvában találkozott választóival Viktor Grisin, az SZKP KB PB tagja, az SZKP moszkvai városi bizottságának első titkára, akit az OSZSZSZK Legfelsőbb Tanácsába jelöltek képviselőnek.

Beszédében Grisin hangsúlyozta, hogy a fejlett szocialista társadalom korszerűsítésével összefüggő feladatokat a szovjet népnek bonyolult nemzetközi körülmények között kell megoldania. A Szovjetunió békeszerető külpolitikájának célja korunk legégetőbb problémáinak megoldása, azaz: a világűr militarizálásának megakadályozása, a fegyverkezési hajsza megfékezése, a nukleáris fegyverzetek korlátozása, csökkentése, majd azok végleges kiiktatása a fegyvertárakból. Ezzel összefüggésben nagy jelentőségű lenne megállapodás elérése a világűr militarizálásának megakadályozásáról. Ez jóval kedvezőbb lehetőségeket teremtene a stratégiai és más fegyverzetek csökkentésének eléréséhez. A Szovjetunió - mint azt számos alkalommal kinyilvánította - kész az egyenlőség és egyenlő biztonság elveinek betartásával radikálisan csökkenteni ezeket a fegyvereit. A megállapodás elérése lehetséges, s a Szovjetunió elvi, konstruktív módon közelíti meg a március 12-én Genfben sorra kerülő szovjet-amerikai tárgyalásokat. A Szovjetunió részéről megvan a készség és akarat a megállapodás elérésére, s ennek érdekében kész megtenni az út reá jutó részét. Most az Egyesült Államokon a sor - mondotta Grisin.

Beszéde további részében a moszkvai városi pártbizottság első titkára a főváros életéről szólt, s megállapította: az előző választások óta eltelt öt évben a fővárosi ipar növekedése teljes mértékben a munkatermelékenység emelkedéséből származott. Hatalmas beruházásokat adtak át rendeltetésének, egyebek között elkészült 20 kilométer hosszúságú új metróvonal, amely Moszkva külső kerületeit köti össze a belvárossal.

Miközben Szidón és körzetének lakossága kitörő örömmel, változatlan lelkesedéssel ünnepli felszabadulását, a libanoni hadsereg folytatja állásai kiépítését az új izraeli megszállási vonallal szemben. Ez jelenleg Tyrtől néhány kilométerre északra, Abu Al-Asszuad településnél kezdődik, s a Nabatije melletti úgynevezett Radardombnál fordul északra és tart Biszri községig. Értesülések szerint a térségbe bevonult 4000 főnyi katonaság megerősítésére újabb libanoni egységek érkeznek a Bekaa-völgyből. A korábbi hivatalos állásponthoz képest új fejlemény, hogy Adel Oszeiran hadügyminiszter bejelentette: a kormányhadsereg határozott és egyértelmű parancsot kapott minden esetleges izraeli behatolási kísértet visszaverésére a már egyszer kiürített területeken.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_szidon.jpgA libanoni kormányhadsereg katonáit kitörő lelkesedéssel köszöntötte a sokat szenvedett Szidón lakossága

Nyugat-Bejrútban eközben lényeges esemény volt a „drágaság elleni népi kongresszus” tanácskozása. A haladó, többségében baloldali erők által szervezett széles körű fórumot - amelyen 650 küldött képviselt 250 szakmai szervezetet, politikai csoportot és nőszervezetet - a szélsőjobb, s főként a Falangista Párt szokatlan élességgel támadta, mert szerinte ez „kommunista machináció az ország destabilizálására”. Libanonban a munkanélküliség már elérte az elviselhetetlenség szintjét, az aktív népesség 30 százalékát.

Latin-amerikai politikusok és értelmiségiek felháborodva utasították vissza Reagan összevetését, amelyben párhuzamot próbált vonni a nicaraguai ellenforradalmárok provokációi, illetve Simon Bolivár felszabadító küzdelme között.

A latin-amerikai sajtó bő terjedelemben adott helyet azoknak a felháborodott nyilatkozatoknak, amelyekben a kontinens, politikusai és értelmisége visszautasítják az amerikai elnök sajátos párhuzamát az egykori somozisták és Bolivár között. A venezuelai hírközlő eszközök sértőnek nevezték Reagan szavait, amelyekkel foltot ejtett a kontinens nemzeti hősének emlékén, és semmibe vette Latin-Amerika népeinek méltóságérzetét.

Hazugnak nevezték az amerikai elnök azon állítását is, hogy az Egyesült Államok segítette Bolivár felszabadító harcait. A legkülönbözőbb latin-amerikai országok politikusai szerint Reagan nyilatkozata világos kifejezését adta annak, hogy Washington csak fegyveres úton tartja lehetségesnek a közép-amerikai konfliktus megoldását, az Egyesült Államok sohasem a felszabadítás, hanem az elnyomás oldalán állt Latin-Amerikában. Juan Vicente Gomeztől és Leonidas Trujillótól Pinochetig és Duvalierig a kontinens diktátorai mindahányszor az Egyesült Államokban találtak támogatóra a haladás erőivel szemben.

február 19.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára - Németh Károlynak, a Politikai Bizottság tagjának, a Központi Bizottság titkárának kíséretében - délután látogatást tett a KISZ Központi Bizottságának székházában.

A vendégeket Hámori Csaba, a KISZ Központi Bizottságának első titkára fogadta, és tájékoztatta a szövetség munkájáról, feladatairól. Hangsúlyozta, hogy az MSZMP KB 1984. október 9-i ifjúságpolitikai állásfoglalása kedvező fogadtatásra talált, növelte a fiatalok politikai aktivitását, tevékeny részvételét az ifjúság és a társadalom előtt álló feladatok megvalósításában.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_kadar_janos_nemeth_karoly_hamori_csaba.jpgA vendégeket Hámori Csaba, a KISZ Központi Bizottságának első titkára fogadta

Kádár János szólt a párt XIII. kongresszusának előkészületeiről, időszerű ifjúságpolitikai kérdésekről; elismeréssel nyilatkozott az ifjúsági mozgalom tevékenységéről, a fiatalok helytállásáról. A találkozón részt vettek a KISZ KB titkárságának tagjai.

A látogatás során a vendégek a KISZ KB székházának aulájában megtekintették a Magyarok a fasizmus elleni harcban című kiállítást.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_kadar_janos_nemeth_karoly.jpgBaráti beszélgetés a KISZ-vezetőkkel

Lech Walesa, az egykori Szolidaritás szervezet elnöke ellen is nyomozás folyik abban az ügyben, amellyel kapcsolatban a múlt héten előzetes letartóztatásba helyezték a feloszlatott szakszervezet három volt vezető alakját - közölte Jerzy Urban lengyel kormányszóvivő.

Mint ismeretes, a múlt héten Gdanskban az ország közrendjét veszélyeztető, felforgató akció előkészítése vádjával előzetes letartóztatásba helyezték Bogdan List, az egykori szakszervezet országos vezetőségének tagját, Wladyslaw Frasyniukot, a Szolidaritás wroclawi szervezetének volt vezetőjét és Adam Michniket, a Szolidaritás egykori országos vezetőinek tanácsadóját. Az illegális gyűlésen, ahol Walesa is jelen volt, a február 28-ra tervezett általános sztrájk előkészítésével foglalkoztak. Walesát behívatták az ügyészségre és figyelmeztetésben részesítették.

A Moszkva környéki Kalinyingrádban választási beszédet mondott Andrej Gromiko, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsának első elnökhelyettese, külügyminiszter. Gromiko az OSZSZSZK Legfelsőbb Tanácsának képviselőjelöltje.

Az osztrák fővárosban délelőtt megkezdődött a szovjet-amerikai diplomáciai eszmecsere a közel-keleti helyzetről. Ez az első alkalom 1977 ősze óta, hogy a két nagyhatalom vezető diplomatái közösen, kifejezetten a közel-keleti problémával foglalkoznak. A szovjet küldöttséget Vlagyimir Poljakov minisztériumi osztályvezető, korábbi kairói nagykövet vezeti, az amerikai delegáció élén Richard Murphy washingtoni külügyi államtitkár áll.

Csaknem 5 órán át tárgyaltak a szovjet és az amerikai diplomaták a közel-keleti helyzetről. Az első diplomáciai eszmecsere színhelye a szovjet nagykövetség épülete volt, ahol a delegációk a délelőtti tárgyalást követő munkaebéd keretében is folytatták megbeszéléseiket. Az eszmecseréről egyik fél sem nyilatkozott, az amerikai küldöttségvezető szerint bármilyen tájékoztatás később is legfeljebb Washingtonból és Moszkvából várható. Holnap a bécsi amerikai nagykövetségen kerül sor a második, egyben a tervek szerint befejező tárgyalási fordulóra.

A Béke-világtanács üdvözli a nukleáris és űrfegyverekről március 12-én Genfben kezdődő szovjet-amerikai tárgyalásokat - mutat rá a BVT Genfben közzétett nyilatkozata. A dokumentum kiemeli, hogy a különböző békemozgalmak és a békeszerető közvélemény tényleges eredményeket vár a genfi tárgyalásoktól. „Még sohasem volt olyan nagy egy nukleáris háború kirobbanásának és az élet megsemmisülésének veszélye, mint ma. Ezért a tárgyalások eredményeképpen elejét kell venni annak, hogy a fegyverkezési verseny kiterjedjen a világűrre, amely igen költséges, destabilizáló hatású lenne, s nem a védelem megerősítését, hanem a nukleáris háború kirobbanásának veszélyét növelné” - áll a nyilatkozatban.

A Béke-világtanács hangsúlyozza: a fegyverkezési verseny folytatása ellentmondana a genfi tárgyalások céljának és szellemének. Ezért a BVT a Szovjetunió példája nyomán az azonnali moratóriumot szorgalmazza az űrfegyverek kísérleteire.

Két hónappal legutóbbi látogatása után Margaret Thatcher brit miniszterelnök ismét az Egyesült Államokba utazott. Ezúttal is találkozik Reagan elnökkel, és beszédet mond a kongresszus két háza előtt.

A spanyol Iberia légitársaság Boeing-727 típusú gépe Madrid-Bilbao között közlekedett, amikor délelőtt - eddig ismeretlen okból - Bilbaótól 30 kilométerre egy hegynek ütközött, majd felrobbant. A gépen tartózkodó 141 utas, valamint a hétfőnyi személyzet életét vesztette.

A robbanás után mintegy 2-3 kilométeres körzetben szóródtak szét a megcsonkult vagy szénné égett holttestek. Az áldozatok között van Gonzalo Guzman, Bolívia munkaügyi minisztere, Gregorio Lopez, Spanyolország korábbi külügyminisztere. Az utaslista szerint magyar állampolgár nem volt a gépen. A katasztrófa okait bizottság vizsgálja.

A 610-es járat repülőgépe üzembeállása előtt az Alhambra de Granada nevet kapta. 1979. május 18-án szállították Spanyolországba, és a baleset idején 13 400 órát repült bármilyen műszaki probléma nélkül. A gép 385 km/h-es sebességgel a bilbaói Euskal Telebistarues tévétorony antennájának ütközött, és bal szárnyával elnyírta annak antennáját. A repülőgép ezután nem messze az épülettől egy erdőbe zuhant. A vizsgálat később megállapította, hogy a katasztrófa oka a pilóták hibája volt, mivel a hajózószemélyzet félreértelmezte a műszerek által mutatott magassági adatokat, és a repülőgépet a biztonsági magasság alá repítette. A nyomozók azt is felfedezték, hogy a hegyre telepített tévétorony - bár közvetve sem játszott szerepet a balesetben, a repülőgép az ütközés nélkül is a hegyoldalba csapódott volna - nem szerepelt a legénység rendelkezésére álló navigációs térképeken.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_iberia_610_es_jarat.jpgMentőcsapatok kutatnak túlélők után a frissen lezuhant gép roncsai között

Simon Peresz izraeli miniszterelnök a közeli-keleti helyzetről, elsősorban a libanoni szuverenitás kérdéséről és a palesztin problémáról tanácskozott a pápával. Peresz újságírók előtt elmondta: meghívta Izraelbe a pápát, ha annak a „Közel-Keletre kellene utaznia.” 

Szidónban az első két nap felhőtlen öröme után sajnálatos incidensekre került sor. A várost valósággal megszállták a Bejrút külső kerületeiből több száz gépkocsin és buszon érkező iszlám fundamentalisták, akik közül sokan fegyverrel is fel voltak szerelve. Az Irán-barát Hezbollah (Allah Pártja), az Iszlám Egyesülési Mozgalom, valamint az ulemák tömörülése által vezetett tüntető tömeg - mintegy 5-6 ezer fő - túl a térség felszabadulásának ünneplésén, a muzulmán egységet követelte egy „iszlám köztársaság” keretében, s élesen támadta a libanoni kormányt. Az Izrael elleni harcot és Iránt éltető gyűlések után egyes csoportok garázdálkodni kezdtek, kirakatokat, italt árusító üzleteket törtek össze.

A főváros déli peremkerületében egy nagy erejű bombatámadás szította fel a hangulatot, azzal egy időben, hogy a tüntető ezrek többsége visszaérkezett Szidónból.

Az izraeli hadsereg két tisztje „libanoni terroristák” támadása következtében életét vesztette Nabatije, illetve Tyr közelében - ismerte el adásában az izraeli rádió. A hadsereg szóvivőjére hivatkozva azt is közölte, hogy 1982 júniusa óta összesen 621 izraeli katona halt meg Libanonban. A legutóbbi áldozatok egyike, Abraham Khido ezredes, aki a Tel Aviv által kiképzett, felszerelt és pénzelt zsoldosmilícia vezetőjének, Antoine Lohadnak volt a „segédtisztje”.

Az ENSZ emberi jogok bizottsága két határozatban is elítélte Izraelt azért, mert megsértette az emberi jogokat a megszállt arab területeken. A bizottság sürgette az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy szankciókat léptessen életbe Izraellel szemben. A 43 tagú testület első határozatában elítélte Izrael területfoglaló politikáját, a megszállt területeken az arab lakosok tulajdonainak elkobzását, illetve arab épületek lerombolását, a tömeges letartóztatásokat és a foglyok kínzását.

A második határozatiban az emberi jogok bizottsága azzal vádolta Izraelt, hogy a megszállt Golan-fennsíkon terrorizálta a szír lakosságot. Az Egyesült Államok képviselője mindkét határozat ellen szavazott, a második határozat szavazásra bocsátásánál tíz, főleg nyugat-európai ország tartózkodott.

Augusto Pinochet tábornok, a chilei junta vezetője a Moneda palotában két ízben is tárgyalt Langhorne Motley Amerika-közi ügyekkel foglalkozó külügyi államtitkárral. Két témát vitattak meg: „a demokráciához való visszatérés lehetőségét és a kétoldalú kapcsolatokat”. Az Egyesült Államok politikai lépései arra irányulnak Chilében, hogy a Washingtonhoz fűződő gazdasági és katonai kapcsolatok változatlanul hagyása mellett olyan vezetés kerüljön hatalomra, amelynek támogatása a nemzetközi közvélemény előtt nem olyan kényelmetlen, mint a Pinochet-diktatúra pártfogolása.

Nicaragua a Costa Rica-i hatóságokat tette felelőssé azokért a provokációkért, amelyeket nicaraguai ellenforradalmárok követtek el hétfőn a két ország határállomása, Penas Blancas ellen.

Miguel d’Escoto külügyminiszter erélyes hangú tiltakozó jegyzéket küldött Costa Rica-i kollégájának, amelyben felelősnek bélyegezte a szomszéd ország hatóságait a sorozatos provokációkért. Az ágyúkkal és golyószórókkal lőtt Penas Blancas védelme során egy sandinista katona megsebesült. D’Escoto hangsúlyozta, hogy az ellenforradalmárok háborítatlanul használhatják Costa Rica területét az ellenséges akciók szervezésére, semmibe véve a nemzetközi jog rendelkezését, amely szerint politikai menekültek semmiféle ellenséges tevékenységet nem folytathatnak a befogadó országban. Nicaragua megütközve figyeli a Costa Rica-i hatóságok tehetetlenségét, amelyek semmit sem tesznek az ország területén garázdálkodó fegyveres bandák megfékezésére. A tiltakozó jegyzékkel egy időben Nicaragua informálta a Contadora-országokat is a történtekről, aláhúzva, hogy Costa Rica nem tartja be a semlegessége által reá háruló kötelezettségeket.

Az Egyesült Államokban a Coca-Cola Company piacra dobja a Cherry Coke fantázianevű üdítőitalát. Ez volt a Coca-Cola harmadik változata - a többi a szokásos Coca-Cola és a diétás kóla -, és az első ízesített kóla.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_cherry_coke.jpgAz új termék első dobozos és palackos változata

A Kentucky állam-beli Louisville-ben lévő Humana Hospital-ban újabb beteg, az 58 éves Murray Haydon mellkasába ültettek mesterséges szívet. Haydon a világon a harmadik beteg, akin ilyen műtétet hajtottak végre. Haydont ugyanaz a sebész - William Devries - operálta, mint a két korábbi pácienst. A műtét ezúttal két órával rövidebb volt, mint az előző esetekben. A beteg állapota kielégítő. Az első ember - Barney Clark nyugalmazott fogorvos -, aki műszívet kapott 112 napot élt a műtét után. A második beteg, William Schröder, akit tavaly november 25-én operáltak, december 3-án agytrombózist kapott. Azóta nehezen beszél, és emlékezetkihagyásban szenved.

A történethez tartozik, Schröder úr ugyanezen a napon 15 perces sétát tett a kórház parkjában. Ezzel ő lett a világ első műszíves betege, aki elhagyhatott egy egészségügyi intézmény épületét. A nyugalmazott repülős tiszt végül 1986. augusztus 7-én hunyt el tüdőfertőzésben, egy évvel és 255 nappal (620 nappal) azután, hogy megkapta a Jarvik 7 nevű készüléket. Ez volt a leghosszabb idő, amit akkoriban valaki túlélt mesterséges szívvel. A Schröder sírját jelző kopjafa fekete gránitból készült, két egymást átfedő szív alakú. Az egyikbe lézerrel van gravírozva a Jarvik 7 képe.

Ezen a napon, a világ másik végén, történt még egy repülőgép baleset, amely szerencsére nem torkollt tragédiába. A China Airlines 006-os, Taipeiből Los Angelesbe tartó Boeing-747-s típusú járatának egyik hajtóműve leállt 12 500 méter magasan, a Csendes-óceán felett San Franciscótól 560 kilométerre.

A fedélzeti mérnök megpróbálta visszaállítani a hajtómű áramellátását, de nem zárta el a légtelenítő szelepet az ellenőrzőlista eljárása szerint. Miután bejelentette, hogy a hajtómű kigyulladt, a kapitány utasította, hogy indítsa újra, és utasította az első tisztet, hogy kérjen engedélyt az FL 410-es (41 000 láb) repüléshez. A repülési kézikönyv szerint a hajtómű újraindítása 30 000 láb (9100 m) felett valószínűleg nem fog sikerülni.

Ahogy a sebesség egyre csak csökkent, a gép elkezdett jobbra dőlni, annak ellenére, hogy a robotpilóta fenntartotta a folyamatos vízszintes irányt. Mire a kapitány lekapcsolta az robotpilótát, a gép 60 fokkal jobbra fordult, és az orra elkezdett leesni. A csűrő és a légterelő volt az egyetlen eszköz a robotpilóta számára a szárnyak vízszintben tartására, mivel az autopilot nem csatlakozik a kormányhoz normál repülés közben. A 4-es számú hajtómű tolóerejének elvesztése által keltett aszimmetrikus erők ellensúlyozására elengedhetetlen lett volna, hogy a pilóta manuálisan ellensúlyozzon egy bal oldali kormánymozdulattal. A kapitány azonban nem használt semmilyen kormányműveletet sem az robotpilóta lekapcsolása előtt, sem utána.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_china_airlines_006_1.jpgAz eredményül kapott repülési útvonalat az ábra mutatja

Amint a gép felhőkön át lefelé ereszkedett, a kapitány figyelmét felkeltette a helyzetjelző, amely túlzott dőlésszög jelzéseket mutatott. Mivel az eredmény, amit a műszer mutatott, igen valószínűtlen, a kapitány tévesen feltételezte a mutatókat hibásnak. A repülőgép helyzetének meghatározására szolgáló vizuális hivatkozások (például a látóhatár) a felhők miatt nem látszódtak, valamint a helyzetjelzők információit elutasította a kapitány, az első tiszt térbeli tájékozódási zavarba került.

Csak miután áttörtek a felhők alján körülbelül 3400 méteres magasságban, a kapitány képbe tudott kerülni, és irányítása alá tudta vonni a gépet, és 2900 méteres magasságon szintbe tudta állítani a gépet. A repülőgép kevesebb, mint két és fél perc alatt ereszkedett le 9100 métert, miközben a fedélzeten lévő utasokra 5 g erő hatott.

A kapitány vészhelyzetet hirdetett, és Los Angeles helyett egyenesen a közeli San Francisco-i repülőtérre repültek, ahol a gép további incidens nélkül landolt. A csodával határos módon, a fedélzeten csak két súlyos sérülés történt. A gép is csak kisebb sérüléseket szenvedett, leginkább a farok részén.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_china_airlines_006_2.jpgA zuhanás közben megsérült farokrész

Ezeket hamar kijavították, és április végén a Dinasty nevű jármű ismét szolgálatba állhatott, és végül 2014 végén vonták csak ki a forgalomból, mikor a légitársaság a 747-es Boeingeket 777-esekre cserélte le. 

február 20.

Délután ünnepélyesen felavatták Budán, a Novotel Szálló mellett épült Budapest Kongresszusi Központot. A megnyitón részt vett Marjai József miniszterelnök-helyettes és Szépvölgyi Zoltán, a fővárosi tanács elnöke. Jelen volt továbbá Erich Schmidt osztrák kereskedelmi és iparügyi államtitkár.

A 844 millió forintos költséggel épült kongresszusi központot részben osztrák idegenforgalmi hitelből létesítették magyar szakemberek - Finta József, Herrer Cézár és Király József - tervei alapján. A kivitelezést az Eberhardt-Avimpex osztrák cég végezte, az építés 22 hónapig tartott. Az épületben egy nagyterem, és öt kisebb terem várja a vendégeket.

Juhár Zoltán belkereskedelmi miniszter avató beszéde után kitüntetéseket és jutalmakat adott át a tervezésben és építésben kiemelkedő munkát végzett szakembereknek. Este díszhangversenyt rendeztek a kongresszusi központban. A Magyar Rádió és Televízió szimfonikus zenekara Lehel György vezényletével Kodály Psalmus Hungaricusát és Beethoven IX. szimfóniáját adta elő.

Bár a fővárosban épült fel, az egész ország büszke lehet rá. Rekordidő, alig másfél év alatt készült el a palota Sas-hegy lábánál, csodálatosan szép természeti környezetben, a védett Gesztenyés parkban, közvetlenül a Novotel Szálló mellett. Tervezője - akárcsak a szállodáé - Finta József Állami-díjas építész, a belső kiképzés, az esztétikus formák és finom színek együttese, az egyszerre otthonos és mértéktartóan elegáns hangulat Király József és Herrer Cézár belsőépítészek érdeme. Magyar művészek alkotásai díszítik az épületet, osztrák volt viszont a kivitelező: az Avimpex-Eberhardt cég.

A kongresszusi központ nemcsak látható - formai, esztétikai - megoldásaival vívja ki csodálatunkat, hanem műszaki-technikai színvonalával is. Az egész épület légkondicionált. A műszaki berendezésekhez több mint 90 kilométer kábelt építettek be! Van zárt láncú tévé-videó rendszer, s a rádiónak, televíziónak sem kell kábeleznie: kiépített elektromos rendszer, fix kameraállások teszik lehetővé a közvetítéseket. A termek teljes hang- és fénystúdióval rendelkeznek, mindenütt mikrofonok, magnetofonok, dia- és írásvetítők, filmvetítők segítik a munkát. S ami a leglényegesebb - lévén szó konferenciatermekről -: tizenhat tolmácsfülke és egy 8+8 nyelv fordítására alkalmas szinkrontolmács-berendezés működik az épületben. A tanácskozások részvevői által használt tolmácsberendezések infrarendszerűek, vagyis vezeték nélküliek; zsebbe téve a központ bármely részén használhatók. Az előterekben tizennégy színes tévékészüléken követhetik a résztvevők a termekben zajló eseményeket, s ezek a monitorok kárpótolják majd a kulturális rendezvények későn érkező látogatóit is. Műsor közben ugyanis senkit nem engednek be a nagyterembe, mert a páratlanul jó akusztika következtében egy ajtónyitás, széknyikorgatás sokszorosan felerősödve, mindenütt hallható lenne.

A nagyterem - más néven a Pátria terem - többféleképpen hasznosítható: kongresszusokon kívül rendezhető itt színházi előadás, hangverseny, bál, sőt a földszinti rész étteremmé alakítható át. A mobil konferenciaszékeket liftek szállítják a raktárba, s hozzák onnan a bankettek asztalait, székeit. Az 1750 fő befogadására alkalmas, 1300 négyzetméternyi Pátria teremben a legjelentősebb rendezvény az MSZMP XIII. kongresszusa lesz, amely március 25-én kezdi meg munkáját.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_budapest_kongresszusi_kozpont_patria_terem.jpgA nagyterem a megnyitóünnepség közben

A Budapest Kongresszusi Központ már az idén 32 nemzetközi tanácskozásnak ad helyet. Itt rendezik az Orvosok a nukleáris háború megelőzéséért című konferenciát, októberben az Európai Kulturális Fórumot. Minthogy a nemzetközi idegenforgalom leggyorsabban fejlődő ága az úgynevezett kongresszusi turizmus, egyre nagyobb verseny folyik a különböző országok között a tudományos, kulturális és politikai konferenciák szervezéséért. Érthető a versengés, hiszen a kongresszusi turizmus egyrészt elősegíti a meglevő szállodakapacitás jobb kihasználását, másrészt nagyobb bevételt eredményez, mint a hagyományos turizmus. Így aztán, noha az új palota számtalan rangos kulturális rendezvény színhelye is lesz, létrehozását elsősorban devizaszerző „képessége” indokolta.

Hosszasan lehetne folytatni a Budapest Kongresszusi Központ dicséretét, de a személyes élményt úgysem pótolja a leírás. Személyes látogatásra pedig április 4-től mindenkinek módja lesz: hétköznaponként délelőtt 11 és délután 3 órakor, hétvégeken, valamint ünnepnapokon 10, 12, 2 és 4 órakor egyórás vezetéssel bárki megismerheti a korszerű, szép új épületet.

Grósz Károly első titkár elnökletével ülést tartott a budapesti pártbizottság. A testület Borbély Gábor titkár előterjesztésében áttekintette az MSZMP Központi Bizottságának kongresszusi irányelveiről folytatott viták budapesti tapasztalatait, és javaslatot tett a budapesti pártértekezlet állásfoglalására a KB kongresszusi irányelveiről. Ez után a testület megvitatta és elfogadta a budapesti pártbizottság 1985. évi munkaprogramját.

A Magyar-Szovjet Baráti Társaság országos elnöksége a Szovjet Hadsereg és Haditengerészeti Flotta napja alkalmából baráti találkozón látta vendégül a hazánkban ideiglenesen állomásozó szovjet déli hadseregcsoport képviselőit a Barátság Házában.

Bíró Gyula, az MSZBT főtitkára üdvözlő szavait követően Szabó Egon vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium csoportfőnöke, az MSZBT országos elnökségének tagja, méltatta a Vörös Hadsereg szerepét a világ első szocialista államának védelmében, a Nagy Honvédő Háborúban, valamint hazánk felszabadításában, a fasizmus felett aratott győzelemben.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_biro_gyula_mszbt.jpgBaráti találkozó volt Budapesten, az MSZBT székházában. A képen Bíró Gyula köszönti a vendégeket

Roman Bescsev vezérőrnagy, a szovjet déli hadseregcsoport politikai csoportfőnökének első helyettese többek között azokról az erőfeszítésekről szólt, amelyeket a Szovjetunió napjainkban tesz a katonai erőegyensúly fenntartása, a béke megőrzése érdekében. A baráti találkozón részt vett Ivan Aboimov, a Szovjetunió magyarországi nagykövetségének követ-tanácsosa is.

Csehszlovákia felszabadulásának közelgő 40. évfordulója alkalmából magyar partizánoknak adott át kitüntetéseket Ondrej Durej, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság budapesti nagykövete a nagykövetségen. A Csehszlovákia Kommunista Pártjának Központi Bizottsága és a Csehszlovák Nemzeti Front által adományozott emlékérmet negyvenhat volt magyar partizán és ellenálló kapta meg, akik részt vettek a szlovák nemzeti felkelésben és Csehszlovákia felszabadításában.

A vasárnapi köztársasági legfelsőbb tanácsi választások előtt Moszkvában találkozott választóival Mihail Gorbacsov, az SZKP KB PB tagja, a központi bizottság titkára. Beszédében részletesen szólt nemzetközi kérdésekről.

Befejeződött Bécsben a Közel-Keletről folytatott szovjet-amerikai diplomáciai eszmecsere. Vlagyimir Poljakov, a szovjet külügyiminisztérium közel-keleti osztályának vezetője, illetve Richard Murphy, az amerikai külügyminisztérium államtitkára két napon át, három alkalommal tanácskozott a bécsi szovjet, illetve az amerikai nagykövetség épületében. A szűk körben folyt szakértői megbeszélésekről egyik fél sem adott tájékoztatást. Ez volt az első alkalom, hogy a két nagyhatalom vezető diplomatái kifejezetten a közel-keleti térség problémáit tűzték közösen napirendre 1977 ősze óta, amikor a Carter-kormány megszakította e tárgyalásokat.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_vlagyimir_poljakov.jpgA szovjet küldöttség vezetője, Vlagyimir Poljakov a tárgyalások után

Az izraeli kormány máris nemtetszését nyilvánította a Szovjetunióval folytatott megbeszélések miatt. Mindenesetre a bécsi konzultáció egyfajta jelzés, hogy a két nagyhatalom párbeszéde folytatódik. Közismert, hogy a Szovjetunió eleve a súlyos közel-keleti problémák tárgyalásos rendezését sürgeti valamennyi érdekelt fél bevonásával. Washington mindeddig elutasította az egyébként az arab országok által is képviselt javaslatokat, hogy hívjanak össze nemzetközi tanácskozást a közel-keleti rendezés érdekében.

Szerdára virradó éjjel eredménytelenül ért véget az EGK külügyminisztereinek tárgyalása a spanyol és portugál miniszterekkel a két ibériai ország belépésének még függőben levő kérdéseiről.

Újabb - rendkívüli - tárgyalási fordulókat tűztek ki február 28-ra és március hónapra azért, hogy a március 29-30-án tartandó brüsszeli csúcsértekezletre befejezhessék a tárgyalásokat, bár erre illetékesek szerint egyre kevesebb a remény. Az EGK-bizottság szakértői és diplomáciai források egyre borúlátóbbak arra vonatkozóan, hogy a tervezett időre, 1986. január 1-től megvalósulhat a csatlakozás, miután a szerződéseket a nemzeti parlamentekben ratifikálni kell még ahhoz, hogy életbe lépjenek. Erre akkor is kevés idő állna rendelkezésre, ha a tárgyalásokat március végéig sikerülne lezárni.

A közösség idei költségvetését illetően szintén eredménytelen maradt a kétnapos külügyminiszteri tanácskozás: az olasz elnökség javaslatát, hogy a közös kassza várható hárommilliárd ecu hiányát a kormányok rendkívüli hozzájárulásokkal és előlegekkel pótolják az év folyamán, kilenc tagország elfogadta, az NSZK azonban elutasította. Bonn fenntartásai azonban illetékesek szerint összeegyeztethetők a javaslattal, így ebben a kérdésben nincs kizárva, hogy március hónap folyamán kialakul a végső egyetértés.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_giulio_andreotti_leo_tindemans.jpgGiulio Andreotti olasz és Leo Tindemans belga külügyminiszter (balra) a közös piaci tagállamok külügyminiszteri tanácskozásán Brüsszelben

Véglegesnek látszó adatok szerint 148 halálos áldozata van a keddi spanyolországi légi katasztrófának. Valószínű, hogy a halottak azonosítását nem tudják elvégezni, mert a megcsonkult, többségében szénné égett holttestek maradványait mintegy két kilométeres körzetből kell összeszedni.

Carlos Espinosa, az Iberia légitársaság elnöke esti sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a látási viszonyok jók voltak, a gép műszaki állapota megfelelő volt, a parancsnok pedig tapasztalt pilóta volt, aki több mint 13 ezer órát töltött a levegőben. Szerda hajnalig mindössze annyit tudtak megállapítani, hogy a Madrid-Bilbao járaton közlekedett Boeing 727 mintájú gép 300 méterrel alacsonyabban repült, mint a megadott magasság, s így ütközhetett neki egy hegynek, alig 30 kilométerre Bilbaótól.

Az Iberia elnöke csaknem kizárta a provokációt, mint számba jöhető okot a baleset előidézésénél. Ugyanakkor elismerte, hogy a tragédia után néhány órával egy ismeretlen telefonáló az ETA baszk terrorszervezet nevében magára vállalta a tett elkövetését.

A PFSZ végrehajtó bizottsága tuniszi ülésén - bizonyos kulcsfontosságú pontok tisztázása után - jóváhagyta Jasszer Arafat és Husszein jordániai király február 11-i ammani megállapodását. A végrehajtó bizottság közleményt adott ki. Ennek értelmében az Arafat és Husszein által elfogadott közös jordániai-palesztin akciótervnek kell a közel-keleti rendezés alapjául szolgálnia. A rendezést - hangsúlyozza a tanácskozásról kiadott közlemény - nemzetközi konferencia keretében kell elérni, amelyen a PFSZ a „palesztin nép egyedüli törvényes képviselőjeként” vesz részt, a többi részvevővel azonos jogokkal.

Halil al-Vazir (Abu Dzsihad), Arafat katonai helyettese az As-Sark Al-Avaszat című szaúd-arábiai lapnak nyilatkozva kiemelte: a végrehajtó bizottság két kulcsfontosságú pont tisztázása után fogadta el Arafat és Husszein megállapodását. Eszerint Jordánia és a megalakítandó Palesztina konföderációja két állam szövetségét jelenti (vagyis Jordánia nem kebelezi be az izraeli megszállás alól fölszabaduló területeket). A másik pont, hogy a szervezet „egy közös arab küldöttség” tagjaként szeretne részt venni, ám a palesztin nép képviseletében, egy nemzetközi Közel-Kelet-értekezleten.

Libanon fővárosában incidens történt: ismeretlen fegyveresek este Bejrút egyik külvárosában agyonlőtték a drúz és a keresztény milíciák közötti tűzszünetre felügyelő francia megfigyelők egyik tisztjét. A franciák azonnal kiürítették a megfigyelőállást.

Az Izrael fegyveres és pénzügyi támogatását élvező dél-libanoni milícia vezetője, Antoine Lahad azt fejtegette, hogy az izraeli csapatok kivonulása után „hadserege” az eddiginél nagyobb „biztonsági sávot” ellenőrizne Dél-Libanonban. A zsoldosegység soraiból az utóbbi időben sok százan léptek ki, nyilvánvaló jeleként a milícia meggyengülésének. Ezt igazolja a Haarec című izraeli lapban Jichak Rabin hadügyminiszter nyilatkozata is: „szertefoszlottak az Antoine Lahad vezette milíciához fűzött izraeli remények.”

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_izraeli_csapatok.jpgAz izraeli csapatok visszavonulnak az Avali folyó vonalától

A tervezett kényszeráttelepítés ellen tüntető feketék a dél-afrikai Fokváros melletti nyomortelepen összecsaptak a sörétes puskákat, gumilövedékeket és könnygázt bevető biztonsági erőkkel. A brutális rendőri fellépés áldozatainak száma már tizenháromra emelkedett, a sebesülteké kétszázra. A tiltakozásokat az a hír váltotta ki, hogy a hatóságok a Crossroads nevű bádogváros hatvanezer lakóját át akarják telepíteni a faji elkülönítés jegyében épített, a Fokvárostól még messzebb eső Khayelitsha elővárosba. A hatóságok korábban tett kijelentései, hogy az áttelepítésre egyelőre nem kerül sor, nem tudták lecsillapítani a kedélyeket.

A dél-afrikai rendőrség letartóztatta az Egyesült Demokratikus Front (UDF) nevű, legálisan megtűrt apartheidellenes fekete szervezet hat vezetőjét, köztük Albertina Sisulut, az UDF elnökét, Walter Sisulu, bebörtönzött fekete vezető feleségét.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_crossroad.jpgA dél-afrikai Crossroadsban súlyos összecsapások voltak a fajüldöző rezsim rendőrsége és a tiltakozók között

Az állami rádió közlése szerint Crossroads kövezetlen utcáin a tüntetőket támogató IDF-röplapokat találtak, bár a letartóztatásokat hivatalosan nem hozták összefüggésbe az ottani zavargásokkal. A hatóságok régóta készültek arra, hogy lecsapjanak a szervezetre, mert az apartheid felszámolásáért küzdő Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) legális szócsövét látják benne. A letartóztatott vezetőket, mint közölték, a jövő hónapban nyolc más ellenzéki személyiséggel Durbanban „hazaárulás” vádjával bíróság elé állítják.

Megfigyelők szerint olyan elhúzódó kirakatperre lehet számítani, amelynek célja az ország valamennyi népcsoportjára kiterjedő UDF megbénítása. Tűrhetetlen, hogy a dél-afrikai fajüldöző rendszer továbbra is élvezi egyes, nyugati államok támogatását - mutattak rá a részvevők az ENSZ apartheidellenes különbizottságának ülésén, amely most kezdődött meg New Yorkban. Az ENSZ főtitkárának körlevelére írt válaszjegyzékében a Szovjetunió állandó képviselője hangsúlyozta: hazája támogatja az afrikai államok követelését, hogy a Biztonsági Tanács rendeljen el átfogó büntető rendszabályokat a Dél-afrikai Köztársaság fajüldöző kormányával szemben, amely fegyveres terrorcselekményeket hajt végre a szomszédos szuverén államok ellen és atomfegyver megszerzésére törekszik.

A katonai juntával való megegyezést sürgette a chilei ellenzéki vezetőiktől Langhorne Motley Amerika-közi ügyekkel foglalkozó külügyi államtitkár. Az amerikai küldött Gabriel Valdesszel, a kereszténydemokrata párt elnökével és a junta mérsékelt ellenzékének legfőbb erejét jelenítő Demokratikus Szövetség más vezetőivel tárgyalt.

Margaret Thatcher brit miniszterelnök az amerikai fővárosban találkozott Reagan elnökkel, előadást tartott a kongresszus két házának együttes ülésén, s nyilatkozatokat adott nagy tévétársaságok tudósitóinak. Thatcher a leglényegesebb kérdésekre - a kelet-nyugati párbeszéd fontosságára, az űrfegyverkezésre, az amerikai deficit és a rendkívül erős dollár okozta problémákra - koncentrált.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_margaret_thatcher_ronald_reagan.jpgMargaret Thatcher Ronald Reagan amerikai elnökkel tanácskozik

A kongresszusi beszéd és a tévériportok lényegi mondanivalója megegyezett. Mindazonáltal a törvényhozás épületében Margaret Thatcher sokkal keményebb hangot választott. Dicsérte az amerikai fegyverkezési politikát, mondván: az erő tette lehetővé a szovjet-amerikai tárgyalásokat. Európa közepén húzódik - mondta - a „szabadság határa”, és bőségesen használt szélsőséges megállapításokat a Szovjetunió politikájával kapcsolatban. A kormányfő büszkén szólt Nagy-Britannia katonapolitikájáról, amely, szerinte, bizonyítéka annak, hogy országa az Egyesült Államok leghűségesebb szövetségese.

Miközben a beszéd elhangzott, a Capitolium környékén több százan tüntettek, azzal a jelszóval: „Ki a megszállókkal Észak-Írországból!” Az amerikai rendőri szervek rendkívüli biztonsági intézkedéseket hoztak.

A Minolta piacra dobja a professzionális egylencsés tükörreflexes fényképezőgépet, a MAXXUM 7000-t. Ez volt a világ első olyan felszerelése, amely integrált autofókuszos volt és motoros filmtovábbító funkcióval is rendelkezett. Ez a gép lett a későbbi hasonló standarddal rendelkező fényképezőgépek alapja.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_minolta_maxxum_7000.jpgA MAXXUM 7000 mérföldkő volt a fényképezés történetében

A korai Maxxum 7000 kamerák „MAXXUM 7000” feliratot kaptak egy áthúzott „XX” jellel. Az Exxon olajóriás ezt a védjegye megsértésének tekintette, mivel logójában a XX-et hasonló módon jelenítették meg. Ennek eredményeként a Minolta engedélyt kapott a már legyártott kamerák forgalmazására, de kénytelen volt megváltoztatni a stílusos XX-et a Maxxumban, és ezt a változtatást az újak gyártásában is végre kellet hajtaniuk.

A Minolta autofókusz-tervezéséről később kiderült, hogy megsértették a Honeywell amerikai nagyvállalat szabadalmait is. Elhúzódó pereskedés után 1991-ben a Minoltát 127,6 millió dollár összegben kártérítésére kötelezték, és fizethették az egész jogi procedúra perköltségeit is.

Egy kaliforniai kórházban, 80 éves korában, leukémiában elhunyt Clarence Nash amerikai filmszínész.

Hogy nem ismeri őt a T. Olvasó? Ezen egyáltalán nem lepődünk meg. Az úrnak gyakorlatilag egy szerepe volt életében. 1932 és 1985 között a Walt Disney stúdióban ő volt Donald kacsa eredeti hangja.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_clarence_nash.jpgClarence Nash 1982-ben

Donald kacsa a világ egyik leghíresebb rajzfilmfigurájává vált, ennek nagy része Nash hangjának köszönhető. A hang egyrészt kacsaszerű minősége, másrészt az, hogy gyakran nagyon nehezen érthető meg, különösen akkor, amikor Donald dühbe gurult (ami elég gyakran előfordult).

Az 1970-es évek végén Nash arról volt ismert, hogy gyakran sétált a kaliforniai Glendale-i Fremont általános iskola környékén, és Donald kacsa hangjával szórakoztatta a gyerekeket.

1993-ban posztumusz Disney Legend lett a Walt Disney-filmekben nyújtott közreműködéséért.

A San Fernando Mission temetőben temették el a Los Angeles-i Mission Hills-ben.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_clarence_nash_sirko.JPGFeleségével közös sírkövére Donaldot és Daisyt vésték rá kézenfogva

Kína az Antarktiszhoz tartozó György-szigeten megnyitotta első, a Nagy fal névre hallgató kutatóbázisát.

Kína volt a 31. ország, mely megvetette lábát a déli sarkvidéken. Napjainkban már négy bázissal rendelkeznek, több mint háromszáz kutatójuk tartózkodik az Antarktiszon. A második kutatóállomás négy évvel követte az elsőt, a harmadik pedig, a 25. kínai expedíció során 2009-ben épült meg az Antarktisz legmagasabb pontjától, a Dome Argustól alig több mint hét kilométerre. A Nagy Fal kutatóbázist manapság már turistalátványosságként is felkeresik. Tavaly egy több mint százfős turistacsoport is meglátogatta, de a beszámolók szerint ekkora létszám befogadására a hely alkalmatlannak bizonyult.

A legújabb komplexumhoz már egy kifutópálya is épült, amely speciális merevszárnyú repülőgépek le- és felszállását teszi lehetővé. Ezen az új állomáson a klímaváltozással kapcsolatos méréseket végeznek, a jégtakaró alatti földtani fejlődést, a gleccsereket, a földmágnesességet és az Antarktisz légkörét figyelik meg.

Az Antarktiszt az 1959-ben megkötött Antarktisz-egyezmény védi, amelyhez Kína 1983-ban csatlakozott. A megállapodás rögzíti, hogy a Déli-sarkvidéken bármely ország létesíthet tudományos kutatóállomást, azonban tilos a kontinens ásványi kincseinek kitermelése, hulladékok tárolása és bárminemű katonai tevékenység. Jelenleg több mint harminc országnak - köztük az Egyesült Államoknak, Oroszországnak, Ausztráliának, Nagy-Britanniának, Franciaországnak és Argentínának - van állandó kutatóállomása a kontinensen.

február 21.

A Szovjet Hadsereg és Haditengerészeti Flotta megalakulásának 67. évfordulója alkalmából Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió magyarországi nagykövete és Vlagyimir Zotov ezredes, katonai és légügyi attasé fogadást adott a nagykövetségen.

A fogadáson részt vett Korom Mihály, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, Czinege Lajos, a Minisztertanács elnökhelyettese, Grósz Károly, a budapesti pártbizottság első titkára, Varga Péter, a Központi Bizottság osztályvezetője, Oláh István vezérezredes, honvédelmi, Várkonyi Péter külügy-, Kapolyi László ipari, Medve László egészségügyi miniszter, Ladvánszky Károly altábornagy, belügyminiszter-helyettes és Borbély Sándor, a munkásőrség országos parancsnoka, valamint a magyar néphadsereg tábornoki karának több tagja. Megjelent a társ fegyveres testületek több vezetőképviselője, továbbá a politikai, társadalmi, gazdasági és kulturális életünk számos kiemelkedő személyisége.

Részt vett a fogadáson Nyikolaj Szilcsenko vezérezredes, a Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erői főparancsnokának magyarországi képviselője, valamint Konsztantyin Kocsetov vezérezredes, az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport parancsnoka.

Jelen volt a fogadáson a budapesti diplomáciai képviseletek több vezetője, katonái és légügyi attaséja is.

Rudas László, a magyar és a nemzetközi politikai és tudományos élet kiemelkedő személyisége születésének századik évfordulója alkalmából koszorúzási ünnepséget rendeztek a Mező Imre úti temető Munkásmozgalmi Panteonjában.

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága nevében Huszár István, az MSZMP KB Társadalomtudományi Intézetének főigazgatója és Győri Imre, az Országos Közművelődési Tanács elnöke, a Központi Bizottság tagjai koszorúztak az urnánál. Lerótták kegyeletüket a Magyar Tudományos Akadémia, a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetsége képviselői.

Elhelyezték a kegyelet virágait Rudas László családjának tagjai, tisztelői is. A megemlékezés az Internacionálé hangjaival ért véget.

A száz éve született Rudas Lászlóra, a hazai és a nemzetközi munkásmozgalom kiemelkedő harcosára, filozófusra, a KMP egyik alapítójára emlékeztek szülővárosában, Sárváron is.

Kora reggel az Urbán Ernő általános iskolában ünnepélyes csapatgyűlésen idézték fel az úttörők a csapat névadója, Rudas László emlékét. Jó alkalom volt ez egyben a róla elnevezett tanulmányi verseny indítására. A verseny végeredményét majd az iskolaév végén hirdetik ki.

Alapítása óta viseli Rudas László nevét a helyi 409-es Szakmunkásképző Intézet. Szobra ott áll a bejárat előtti parkban, emléktábla viszont csak most került az előtér falára. Az intézet KISZ-bizottsága állíttatta a centenáriumra. Fölavatásán, az iskola tantestületén és diákságán kívül ott volt Rácz János, a megyei pártbizottság titkára és Szabó László, a megyei tanács elnökhelyettese is. Baranyai László, a városi pártbizottság első titkára mondott avatóbeszédet. Utána koszorúzás következett, nemcsak az emléktáblánál, hanem Rudas László szobra, majd szülőháza előtt is. Délután a sárvári pártbizottságon tartott emlékülésen Gerse János, a Vas megyei Forradalmi Múzeum igazgatója méltatta a példamutató kommunista és tudós életútját.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_rudas_laszlo_szobra.jpgTiszteletadás Rudas László szobránál

Lázár György, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke délben Fred Sinowatznak, az Osztrák Köztársaság szövetségi kancellárjának meghívására hivatalos látogatásra Bécsbe érkezett. Útjára elkísérte felesége; kíséretében van Marjai József miniszterelnök-helyettes, Török István külkereskedelmi államtitkár, Esztergályos Ferenc külügyminiszter-helyettes. Randé Jenő, hazánk bécsi nagykövete itt csatlakozott a kísérethez.

Bécs Déli pályaudvarának virágokkal, magyar és osztrák nemzeti lobogókkal feldíszített modem épületében a vendéglátó Fred Sinowaítz és felesége, valamint vezető tisztségviselők köszöntötték az érkezőket. A barátságos fogadtatás után a magyar kormányfő és kísérete a Bécs központjában levő szálláshelyére, az Imperial Szállodába hajtatott.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_lazar_gyorgy_fred_sinowatz.jpgLázár György és Fred Sinowatz Bécs Déli pályaudvarán

A magyar miniszterelnök bécsi programja délután a városháza fellobogózott épületében kezdődött. A díszteremben Helmuth Zilk polgármester üdvözölte a vendégeket. Válaszában Lázár György megköszönte a kedves szavakat, méltatta a két ország széles, az élet úgyszólván valamennyi területét átfogó kapcsolatait. Meggyőződését fejezte ki, hogy a tárgyalások az együttműködés további bővüléséhez vezetnek. A magyar miniszterelnök ezután felkereste Bécs történeti múzeumát.

Délután megkezdte tanácskozásait Marjai József. Norbert Steger alkancellárral, Ferdinand Latina közlekedési és az államosított ipar ügyeinek miniszterével, valamint Franz Vranitzky pénzügyminiszterrel tárgyait.

Este Norbert Steger udvariassági látogatást tett Lázár Györgynél. Ezután az osztrák kancellár hivatalában vacsorát adott a magyar miniszterelnök tiszteletére.

Jelen voltak a miniszterelnökünk kíséretében levő államférfiak, az osztrák kormány sok tagja, a politikai, a gazdasági és a kulturális élet vezető személyiségei. A szívélyes hangulatú díszvacsorán Fred Sinowatz és Lázár György pohárköszöntőt mondott.

A magyar miniszterelnök és a kíséret programja pénteken folytatódik. Ekkor kerül sor a két kormányfő hivatalos tárgyalásaira.

Bécsben nagy figyelemmel követik a látogatás eseményeit. Kormánykörökben aláhúzzák: a két szomszéd ország kapcsolatai rendkívül jók, eddig mindkét fél igen sokat tett elmélyítésükért, de még vannak ki nem használt lehetőségek.

A csütörtöki bécsi lapok közül a Wiener Zeitung a gazdasági kapcsolatokat elemezve kiemeli: az árucsere az utóbbi évtizedben a kétszeresére nőtt, és 1984-ben elérte a 14 milliárd schillinget. A Kurier úgy véli, a ferihegyi rekonstrukcióban, a budapesti szállodaépítésben való osztrák részvétel alapot ad a kooperáció szélesítésére, harmadik országokban való közös vállalkozások megteremtésére. A Die Presse budapesti tudósítása ugyancsak méltatja a gazdasági együttműködést, a kooperációs megállapodásokat, a kölcsönösen előnyös közös vállalkozásokat. A lap aláhúzza: Lázár György látogatása során a kapcsolatbővítésre összpontosítják a figyelmet, minél kevesebb protokollal, minél több tartalmas megbeszéléssel.

Moszkvában találkozott választóival Nyikolaj Tyihonov, az SZKP KB PB tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke, akit a szovjet főváros egyik választókerületének lakói a február 24-re kitűzött választásokra küldöttjüknek jelöltek az OSZSZSZK Legfelsőbb Tanácsába. Beszédében a gazdasági élet és a nemzetközi politika fő kérdéseiről szólt.

A PFSZ a megszállt területek visszaszerzését célzó politikai erőfeszítésekkel párhuzamosan fokozni fogja a fegyveres harcot Izrael ellen, mert csak így érheti el célját - állapította meg Jasszer Arafat a kairói Al Ahram csütörtöki számában.

A PFSZ végrehajtó bizottságának elnöke jelezte, a jordániai uralkodóval kötött megállapodás nem jelenti azt, hogy a palesztin mozgalom lemondana a fegyveres küzdelemről.

A PFSZ politikai kezdeményezésével megfelelő nemzetközi légkört igyekszik kialakítani a palesztinok elidegeníthetetlen nemzeti jogainak - vagyis az önrendelkezéshez és a független államhoz való jogának - az érvényesítéséhez - írta Arafat. - Ám a kezdeményezés csak akkor érheti el célját, ha Izraelre gyakorolt katonai nyomás kíséri.

Bejrútból keltezett jelentések szerint az izraeli megszállók az utóbbi napokban sorozatos megtorló akciókat szerveztek Dél-Libanon síiták lakta települései ellen.

Libanon hivatalosan panaszt emel az Egyesült Nemzetek Szervezeténél a megszállt területek lakossága ellen az utóbbi két nap folyamán végrehajtott izraeli akciók miatt. A bejrúti kormány fenntartja magának a jogot, hogy kérje az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását. Rasid Karami kormányfő külügyminiszteri minőségében táviratban tájékoztatta minderről Rasid Fahurit, az ország New Yorkban tartózkodó ENSZ-nagykövetét. A távirat részletesen beszámolt az utóbbi napok mind súlyosabb izraeli megfélemlítési akcióiról, békés falvak lakóházainak, iskoláinak lerombolásáról, polgárok tucatjainak letartóztatásáról Tyr, Nabatije és Keszruan térségében. Karami felszólította a nagykövetet: kérje fel Javier Pérez de Cuellart, a világszervezet főtitkárát, hogy vesse latba befolyását, és gyakoroljon nyomást Izraelre a bűnös cselekedetek leállítására.

Az izraeli vezérkar az érzékeny veszteségeket okozó ellenállási akciók megtorlásául - ahogy azt Tel-Avivban fogalmazták - a „vaskéz” politikája mellett döntött. Nagyarányú csapatösszevonások után páncélozott csapatszállítókkal és mintegy 40 Merkava harckocsival blokád alá vették Tyr körzetében azokat a síita falvakat, melyeket a „terroristákkal” való együttműködéssel vádolnak. Bazurijében négy emberre rálőttek, közülük egyet halálra sebezve.

Az iszlám Dzsihad nevében egy névtelen telefonáló este három óra haladékot adva megfenyegette a megszállókat: amennyiben nem vetnek véget a lakosság bántalmazásának, minden korábbinál hatékonyabb eszközöket vetnek be az izraeli katonaság ellen.

Antoine Lahad, az Izraelt szolgáló milícia vezetője nyilatkozatban üdvözölte a tel-avivi vezetés határozottságát, a „vaskezű” politikát. E határozott represszió az egyetlen hatásos módszer a délvidék és Észak-Izrael biztonsága szavatolásának - mondotta. A jeruzsálemi rádió kommentátora ezt az alkalmat használta fel arra, hogy cáfolja a Lahad közeli lemondásáról elterjedt híreket. Jelentések szerint e zsoldos milícia - melynek a tervek alapján már hatezer fősnek kellene lennie - rohamosan olvad, tagjainak közel negyven százaléka dezertált, s a létszám alig másfél ezer.

Margaret Thatcher brit kormányfő befejezte washingtoni tárgyalásait. Támogatásáról biztosította Reagan „stratégiai védelmi kezdeményezés” elnevezésű programját, pontosabban annak kutatási szakaszát. Ugyanakkor leszögezte: a világűrbe telepítendő rendszer túllépné a Szovjetunió és az Egyesült Államok által kötött SALT-I egyezmény kereteit, és ezért arról tárgyalni kell. Általában a kelet-nyugati tárgyalások fontosságát szorgalmazta. Csütörtökön Thatcher asszony sajtóértekezletet tartott, s ezen lényegében megismételte álláspontját.

Két alkalommal is kitért a kelet-nyugati kapcsolatokra, és nyomatékkal szólt a párbeszéd fontosságáról. - Szükség van a Szovjetunió és az Egyesült Államok politikusainak több és különböző szinten folyó tárgyalásaira - mondta. Az intenzív kapcsolattartás valószínűbbé teszi az eredményt. A Szovjetunió - meggyőződése szerint - fegyverzetkorlátozási megállapodásokat akar. Érdekes mozzanata volt a sajtóértekezletnek az, amikor a brit miniszterelnök nem volt hajlandó állást foglalni a nicaraguai ellenforradalmároknak nyújtott amerikai kormánytámogatás mellett. „Ez az elnök ügye” - ismételte meg kétszer is. kerülve mindenfajta kommentárt.

Washingtoni megbeszéléseinek zárónapján - az Egyesült Államok pénzügyi politikájának irányítóival - elsősorban a gazdasági, világgazdasági problémák kerültek terítékre. Közös akciót sürgetett (legalábbis átmeneti „gyógykezelésként”) a dollár magas árfolyamának letörésére. Tartós megoldást csupán az amerikai deficit csökkentése hozhat - hangsúlyozta sajtóértekezletén is.

Richard Perle amerikai hadügyi államtitkár a kongresszus egyik bizottsága előtt tett nyilatkozatában azt követelte, hogy gyorsítsák meg az űrfegyverkezési program végrehajtását, és tegyenek más lépéseket is az Egyesült Államok támadó nukleáris kapacitásának fejlesztésére.

Paul Nitze nagykövet, aki Reagan és Shultz különtanácsadója lesz az új leszerelési tárgyalások ügyében - bizonyos mértékig ellentmondva a Pentagon kijelentéseinek -, azt hangoztatta egy szerdai beszédében, hogy az amerikai űrfegyvereket csak akkor érdemes elkészíteni, ha azok „megvédhetőek és hatékonyak” lesznek. Ellenkező esetben - mondotta Nitze - az ilyen fegyverek elkészítése a támadófegyverek terén kialakult verseny meggyorsításához vezet csupán. A nagykövet szerint is szükséges, hogy az Egyesült Államok az elkövetkező évtizedben fejlessze nukleáris támadófegyvereit, nehogy az „űrvédelmi” program miatt „elmaradjon” a Szovjetunió mögött, azonban arra kell törekednie, hogy megállapodásra jusson a nukleáris támadófegyverek számának nagyarányú csökkentéséről - hangoztatta a nagykövet.

február 22.

Ülést tartott a Népköztársaság Elnöki Tanácsa. A testület határozott a 75. nemzetközi nőnap alkalmából, a béke védelmében, hazánk szocialista társadalmi rendjének építésében, a dolgozó nők élet- és munkakörülményeinek javításában kifejtett munkásság, valamint a gyermekeiket példásan nevelő családanyák tevékenysége elismeréseként adományozandó kitüntetésekről. Az Elnöki Tanács a továbbiakban bírákat mentett fel és választott meg, majd egyéb időszerű kérdésekről tárgyalt.

Benke Valéria, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Társadalmi Szemle szerkesztő bizottságának elnöke látogatást tett Győr-Sopron megyében. A vendéget Győrött, a Győr-Sopron megyei pártbizottság székházában Háry Béla első titkár fogadta, és tájékoztatta a megye életéről, helyzetéről. Egyebek között elmondta, hogy a nehéz gazdasági körülmények ellenére tavaly az egy évvel korábbihoz képest 3,7 százalékkal nőtt a megye ipari termelése. A megye könnyű-, élelmiszeripari üzemei s más termelőegységei is jó eredményeket értek el.

A megye mezőgazdasága a kalászos gabonákból az eddigi legmagasabb termésátlagot érte el. Egyetlen termelőszövetkezet sem zárta veszteséggel az elmúlt évet. A helyi lakosság és a nagy idegenforgalom igényeinek kielégítése mellett a megyéből nagy tömegű sertés-, szarvasmarha-, baromfi- és birkahús jutott exportra, továbbá a főváros és környékének ellátására.

Benke Valéria még ezen a napon Mosonmagyaróvárra utazott, ahol megismerkedett a gyorsan fejlődő, 35 ezer lakosú város életével, a környező szigetközi és hansági települések fejlődésével, az eredményekkel és a gondokkal is. Minderről Németh Károly, a városi pártbizottság első titkára adott tájékoztatást a Politikai Bizottság tagjának, aki szombaton részt vett és felszólalt a mosonmagyaróvári városi pártértekezleten is.

Oláh István vezérezredes, a Magyar Népköztársaság honvédelmi minisztere a Szovjet Hadsereg és Haditengerészeti Flotta napja alkalmából táviratban köszöntötte Szergej Szokolovot, a Szovjetunió marsallját, a Szovjetunió honvédelmi miniszterét.

A Szovjet Hadsereg és Haditengerészeti Flotta megalakulásának 67. évfordulója alkalmából koszorúzási ünnepséget rendeztek a gellérthegyi Felszabadulási Emlékműnél.

A fegyveres erőik tagjai álltak díszőrséget. A szovjet és a magyar himnusz elhangzása után elsőként a Magyar Népköztársaság fegyveres erői nevében Oláh István vezérezredes, honvédelmi miniszter, Horváth István belügyminiszter és Borbély Sándor, a munkásőrség országos parancsnoka koszorúzott. A Szovjetunió budapesti nagykövetsége nevében Vlagyimir Bazovszkij nagykövet, Ivan Aboimov követ-tanácsos és Vlagyimir Zotov ezredes, katonai és légügyi attasé helyezett el koszorút.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_olah_istvan_dr_horvath_istvan_borbely_sandor.jpgA fegyveres erők és testületek koszorúját Oláh István vezérezredes, honvédelmi miniszter, dr. Horváth István belügyminiszter és Borbély Sándor, a munkásőrség országos parancsnoka helyezte el

A Hazafias Népfront Országos Tanácsa és a Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetsége nevében Garamvölgyi József, a HNF OT titkára és Uszta Gyula, a szövetség alelnöke helyezte el a megemlékezés virágait.

A Budapesten akkreditált katonai attasék nevében Alekszandar Iliev Decsev vezérőrnagy, bolgár, Jan Franko mérnök vezérőrnagy, csehszlovák, Hoang Hai ezredes, vietnami katonai és légügyi attasé koszorúzott.

Az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport képviseletében Alekszej Gyemidov altábornagy, a déli hadseregcsoport parancsnokának első helyettese, Anatolij Makutyin vezérőrnagy és Nyikolaj Bondarcsuk altábornagy, a katonai tanács tagjai helyezték el a kegyelet koszorúját.

A megemlékezés virágait a KISZ Központi Bizottsága nevében Varga-Sabján László, a KISZ KB titkára és Szabó Tibor ezredes, a KISZ KB intéző bizottságának tagja, a Magyar-Szovjet Baráti Társaság képviseletében Bíró Gyula főtitkár és Ábel László vezérőrnagy, az MSZBT országos elnökségének tagja, a Magyar Honvédelmi Szövetség részéről Kiss Lajos vezérőrnagy, az MHSZ főtitkára, Bognár Ferenc ezredes és Tringer Gyula ezredes, főtitkárhelyettesek helyezték el.

Az ünnepség az Internacionálé hangjaival ért véget.

Az évforduló alkalmából az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport parancsnokságán délután ünnepséget tartottak.

Megjelent Korom Mihály, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, Czinege Lajos, a Minisztertanács elnökhelyettese, Grósz Károly, a budapesti pártbizottság első titkára. Oláh. István vezérezredes, honvédelmi, Horváth István belügy-, Kapolyi László ipari és Juhár Zoltán belkereskedelmi miniszter, valamint a magyar néphadsereg számos tábornoka és tisztje, a társ fegyveres testületek több vezető képviselője, továbbá politikai, társadalmi, gazdasági és kulturális életünk számos kiemelkedő személyisége. Ott volt továbbá Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió budapesti nagykövete és Nyikolaj Szilcsenko vezérezredes, a Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erői főparancsnokának magyarországi képviselője.

Az ünnepségen Alekszej Gyemidov altábornagy, a hadseregcsoport parancsnokának első helyettese mondott ünnepi beszédet. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt csaknem hét évtized folyamán a szovjet hadsereg védelmi képessége legfőbb tényezőjének mindig a szovjet emberek erkölcsi ereje bizonyult, amely napjainkban is szilárd és megingathatatlan. A szovjet hadsereg éberen és felkészülten oltalmazza a béke és a szocializmus ügyét. Az SZKP és a szovjet kormány mindent megtesz azért, hogy a fegyveres erők valamennyi haderőneme a legkorszerűbb harci technikával rendelkezzék - mondotta az altábornagy.

Az évforduló alkalmából délelőtt Békéscsabán, a szovjet hősök temetőjében is koszorúzási ünnepséget tartottak.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_bekescsabai_koszoruzas.jpgBékéscsabán a szovjet hősök temetőjében levő emlékműnél elhelyezték a tisztelet és kegyelet virágait, koszorúit a társ fegyveres testületek és tömegszervezetek képviselői

A Szovjet Hadsereg és Haditengerészeti Flotta napja alkalmából Tatabányán, a Felszabadulás téren koszorúzási ünnepségre került sor. A fegyveres erők, testületek, tömegszervezetek és az MSZBT tagcsoportjainak képviselői elhelyezték koszorúikat a Hősök emlékművénél.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_tatabanyai_koszoruzas.jpgA tatabányai megemlékezés pillanatai

A Szovjet Hadsereg és Haditengerészeti Flotta megalakulásának 67. évfordulója alkalmából reggel koszorúzási ünnepséget tartottak Pécsett a központi temetőben, a Szovjet Hősök Emlékművénél. Az évforduló tiszteletére koszorút helyeztek el a pécsi helyőrségben állomásozó fegyveres erők és testületek képviselői, a Hazafias Népfront Baranya megyei és Pécs városi bizottságának képviselői, a KISZ Baranya megyei és Pécs városi Bizottságának, valamint az úttörőelnökségnek a képviselői, s végül a Magyar Honvédelmi Szövetség Baranya megyei és Pécs városi vezetőségének képviselői.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_pecsi_koszoruzas.jpgA pécsi koszorúzási ünnepség

Koszorúzási ünnepséget tartottak Győrött is, a Szabadság téri emlékműnél a Szovjet Hadsereg és Haditengerészeti Flotta megalakulásának 67. évfordulója alkalmából. Az ünnepségen a magyar és a szovjet Himnusz, valamint az évforduló jelentőségét méltató beszéd elhangzása után a megye és a város párt-, állami és társadalmi szerveinek képviselői, a fegyveres erők, testületek, az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport képviselői helyezték el koszorúikat. A város üzemeinek, intézményeinek, iskoláinak képviselői az emlékmű talpazatán elhelyezett virágaikkal rótták le kegyeletüket és hálájukat.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_gyori_koszoruzas.jpgA győri megemlékezés

A Szovjet Hadsereg és Haditengerészeti Flotta megalakulásának 67. évfordulója alkalmából koszorúzási ünnepséget tartottak délután Székesfehérváron, a szovjet hősi emlékműnél. Koszorút helyeztek el az MSZMP Fejér megyei és Székesfehérvár városi Bizottsága nevében Knizse Gyula, a megyei pártbizottság titkára és Seres József, a városi pártbizottság első titkára (a képen), a Fejér megyei és a Székesfehérvár városi Tanács nevében Teubel György megyei és Balázs Miklós városi tanácselnök, továbbá a társadalmi és tömegszervezetek, a fegyveres erők és testületek, valamint a Székesfehérvár térségében állomásozó szovjet alakulatok képviselői.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_szekesfehervari_koszoruzas.jpgA székesfehérvári megemlékezés

Délelőtt 10 órakor szólalt meg a szovjet, majd utána a magyar Himnusz a debreceni Köztemetőben a szovjet hősi emlékmű előtt, a Szovjet Hadsereg és Haditengerészeti Flotta születésének 67 évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen - kegyelettel adózva a hazánk felszabadításakor elesett hősöknek is - koszorút helyezett el a magyar fegyveres erők megyei és városi alakulatai képviseletében Kollár János ezredes, megyei rendőrfőkapitány, az MSZMP megyei végrehajtó bizottságának tagja. Elkán Károly honvéd ezredes, helyőrségparancsnok és Garai Sándor megyei munkásőrparancsnok. Az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet alakulatok nevében Szamarin, Jevtusevszkij, Korcsagin és Gyekin főtisztek koszorúztak. A Hazafias Népfront megyei és városi bizottságának titkárai, dr. Alberth Béláné és dr. Oláh Lajos a megye és a város politikai tömegmozgalmait képviselték. Koósné Török Erzsébet, a KISZ megyei bizottságának első titkára és Kállai Gábor, a KISZ Debrecen városi Bizottságának titkára az ifjúsági szervezet nevében koszorúztak. B. Tóth József őrnagy, az MHSZ megyei titkára és Nagy Imre, az MHSZ debreceni városi titkára is koszorút helyezett el az emlékmű talapzatán. Ezután a Debreceni Tartósítóipari Kombinát és a BIOGAL Gyógyszergyár MSZBT-tagcsoportjai, majd utánuk vállalatok, intézmények, iskolák képviselői koszorúzták meg az emlékművet.

A Kossuth utcai páncélos emlékmű és a Petőfi téri repülős emlékmű talapzatára debreceni dolgozók és iskolások helyezték el koszorúikat, virágcsokraikat.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_debreceni_koszoruzas.jpgA szovjet alakulatok képviselői koszorúznak

Mozgalmi dalok, pattogó ritmusú indulók hangjai köszöntötték az egri Népkertben gyülekező tanulókat, dolgozókat, a megyeszékhely lakóinaik, MSZBT-tagcsoportjainak képviselőit. A 67 esztendővel ezelőtt megalakult Szovjet Hadsereg és Haditengerészeti Flotta jubileuma alkalmából rendeztek az ismeretlen katona szobránál koszorúzási ünnepséget, amely a magyar és a szovjet Himnusz hangjaival vette kezdetét. Pontban délután 3 órakor léptek a koszorúzók a talapzathoz, hogy leróják kegyeletüket a hős elődök emléke előtt.

A fegyveres erők nevében Polyák György helyőrségparancsnok, Bodnár János, a Munkásőrség megyei parancsnokhelyettese és Fejes Pál, a városi rendőrkapitányság vezetője tisztelgett az emlékműnél. A Hazafias Népfront koszorúját Jenei János, megyei titkárhelyettes, valamint az egri városi HNF-bizottság titkára. Veres István helyezte el. Az ifjúkommunistákat Fodorné Gombos Klára, a megyei KISZ-bizottság titkára és Farkas József, a KISZ városi bizottságának első titkára képviselte az eseményen. Az MHSZ kollektívája nevében Berta Ervin, a megyei vezetőség helyettes irányítója, illetve Dudás József, a városi vezetőség titkárhelyettese lépett a talapzathoz.

A koszorúzási ünnepség az Internacionálé hangjaival ért véget.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_egri_koszoruzas.jpgKoszorúzás a Népkertben

A kaposvári Szabadság parkban, a szovjet hősi emlékműnél koszorúzási ünnepséget rendezett a városi pártbizottság a szovjet Vörös Hadsereg megalakulásának 67. évfordulóján. Az eseményt köszöntő Vasvári István-vers után a helyőrségi fúvószenekar indulóinak hangja mellett helyezték el a fegyveres erők és a társadalmi szervezetek képviselői koszorúikat, illetve a megemlékezés virágait A fegyveres erők és testületek koszorúját Mészáros Ferenc vezérőrnagy, helyőrségparancsnok, Böröcz István vezérőrnagy, a megyei rendőr-főkapitányság vezetője és Bernáth Károly őrnagy, a munkásőrség megyei parancsnokhelyettese helyezte el.

Az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet alakulatok képviseletében Szemjonov alezredes, Darozsko alezredes és Sztrelnyikov alezredes koszorúzott. A megyei tömegszervezetek és mozgalmak nevében dr. Novák Ferenc, a Hazafias Népfront megyei titkára, Jancsurák József alezredes, a Magyar Honvédelmi Szövetség megyei titkárhelyettese és Nagy György, a megyei KlSZ-bizottság titkára helyezett koszorút az emlékmű talapzatára.

A kegyelet és a hála virágcsokrait a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, a húskombinát, a ruhagyár, valamint a Csepel Művek Kaposvári Nehézgépgyára MSZBT-tagcsoportjainak képviselői helyezték el.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_kaposvari_koszoruzas.jpgA kaposvári koszorúzás

Az évforduló alkalmából délelőtt koszorúzási ünnepségeket tartottak Szolnokon is. Kilenc órakor a Munkásőr úti temetőben a megye felszabadításáért vívott harcban hősi halált halt szovjet katonák sírjánál helyeztek el koszorút a fegyveres testületek, a hatónkban ideiglenesen állomásozó szovjet alakulatok, a város társadalmi és tömegszervezeteinek, üzemeinek képviselői.

Tíz órakor a Hősök terén volt koszorúzás. A magyar és szovjet himnusz elhangzása után elhelyezték a megemlékezés koszorúit a fegyveres testületek, a hazánkban ideiglenesen állomásozó szovjet alakulatok képviselői, a szolnoki középiskolák. üzemek küldöttei és lerótták kegyeletüket a megyeszékhely lakosai is. A koszorúzási ünnepség az Internacionálé hangjaival fejeződött be.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_szolnoki_koszoruzas.jpgA szolnoki Hősök terén lévő szovjet hősi emlékműhöz a megyeszékhely lakói is elhozták a kegyelet virágait

A Killián György Repülő Műszaki Főiskolán ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg a Szovjet Hadsereg és Haditengerészeti Flotta megalakulásának 67. évfordulójáról. A kultúrműsorral egybekötött ünnepségen részt vett Szűcs János, a megyei pártbizottság titkára is.

A Szovjet Hadsereg és Haditengerészeti Flotta megalakulásának 67. évfordulója alkalmából délelőtt koszorúzási ünnepségeket rendeztek Szombathelyen is. A Pelikán parki Szovjet Hősi Emlékműnél a megyei és a városi pártbizottság képviseletében Molnár István megyei titkár és Horváth Lajos városi első titkár, a megyei és a városi tanács nevében Szele Ferenc megyei és Elek Tibor városi általános elnökhelyettesek koszorúztak. Koszorúzási ünnepség volt délelőtt az újperinti temetőben lévő Szovjet Hősi Emlékműnél is.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_szombathelyi_megemlekezes.jpgKoszorúzás Szombathelyen, a Pelikán parki Szovjet Hősi Emlékműnél

A Szovjet Hadsereg és Haditengerészeti Flotta megalakulásának 67. évfordulója alkalmából Veszprémben is koszorúzási ünnepséget rendeztek. Úttörők fanfárja jelezte a koszorúzás kezdetét a szovjet hősi emlékműnél. A szovjet és a magyar himnusz után kezdetét vette a koszorúzás. Elsőnek a magyar fegyveres testületek képviselői, majd a társadalmi és a tömegszervezetek koszorúztak. A szovjet hadsereg nevében a hazánkban a Varsói Szerződés alapján állomásozó magasabb egység parancsnokai helyeztek el koszorút.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_veszpremi_koszoruzas.jpgA veszprémi koszorúzási ünnepségen közel kétezren vettek részt

Véget ért Lázár György hivatalos bécsi látogatása. A két kormányfő négyszemközti találkozója, majd a tárgyaló küldöttségek megbeszélése oldott, baráti hangulatban zajlott le. A magyar miniszterelnök és felesége tiszteletére Rudolf Kirchschlager államelnök díszebédet adott, majd késő délután a vendégek különvonata szívélyes búcsú után elindult Budapestre.

A pénteki nap Lázár György és vendéglátója, Fred Sinowatz kormányfő több mint egyórás négyszemközti találkozójával kezdődött a kancellári hivatalban. A baráti légkörben lezajlott megbeszélésen a két kormányfő áttekintette a nemzetközi helyzetet és a kétoldalú viszonyt. Ami a megbeszélés nemzetközi vonatkozásait illeti, kontinensünkről, a leszerelésről, az európai biztonságról volt szó. A kétoldalú viszony kérdéseire áttérve mindketten pozitívan vélekedtek a jelenlegi helyzetről, a kedvezően, dinamikusan fejlődő gazdasági kapcsolatokról, jóllehet a magyar árukivitel szerkezete nem mindenben felel meg a kívánatosnak. Megtárgyalták, hogyan lehetne növelni a magyar termékek versenyképességét az osztrák piacon. Áttekintették a két ország közötti gazdasági együttműködés változatos formáit, így a termelési kooperációkat, a harmadik országok piacain való együttműködés továbbfejlesztésének módozatait. A négyszemközti megbeszélés végeztével Lázár György és Fred Sinowatz csatlakozott a kancellári hivatal konferenciatermében összeült plenáris tanácskozás részvevőihez. Az osztrák delegáció tagja volt Norbert Steger alkancellár, kereskedelmi miniszter, Franz Vranitzky pénzügyminiszter, Ferdinand Lacina, a közlekedés és az államosított ipar ügyeinek minisztere, Erich Schmidt kereskedelmi és ipari minisztériumi államtitkár, Gerald Hinteregger, a külügyminisztérium főtitkára, Rudolf Sallinger, a szövetségi gazdasági kamara elnöke és Arthur Agstner budapesti nagykövet. A magyar küldöttségben foglalt helyet Marjai József, a kormány elnökhelyettese, Török István külkereskedelmi minisztériumi államtitkár, Esztergályos Ferenc külügyminiszter-helyettes, Beck Tamás, a Kereskedelmi Kamara elnöke és Randé Jenő bécsi nagykövet.

A teljes ülés előtt a küldöttségek tagjai tárgyalásokat folytattak partnereikkel. Ugyancsak megbeszéléseket tartottak a folyamatban levő üzletekről, az együttműködés új útjairól a magyar miniszterelnök kíséretében Bécsbe érkezett gazdasági vezetők, vállalati igazgatók. Érintették az acél-, a textil-, a gumi-, a vegyi-, a hűtőiparral, az energetikai berendezésekkel összefüggő kérdéseket.

Péntek délben Rudolf Kirchschlager államelnök hivatalában fogadta Lázár Györgyöt. Kötetlen eszmecseréjüket a jószomszédi kapcsolatok atmoszférája jellemezte. Ezután az államfő díszebéden látta vendégül a magyar miniszterelnököt és feleségét.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_lazar_gyorgy_rudolf_kirschlager.jpgLázár György és Rudolf Kirchschlager

Késő délután a vendégek a bécsi Déli pályaudvarra hajtattak. Miniszterelnökünket és feleségét Fred Sinowatz kancellár és felesége búcsúztatta, jelen voltak a kancellári hivatal és a külügyminisztérium vezető munkatársai.

Moszkvában, a Kreml üléstermében tartották meg a szovjet főváros Kujbisev választókerületének választási gyűlését. Ez a választási kerület Konsztantyin Csernyenkót, az SZKP KB főtitkárát, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnökét jelölte küldöttnek az OSZSZSZK Legfelsőbb Tanácsába. A választásokat vasárnap tartják. Viktor Grisin, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a moszkvai városi pártbizottság első titkára bejelentette, hogy az orvosok tanácsára Konsztantyin Csernyenko nem vesz részt a gyűlésen. Megbízásából beszédét felolvasták.

február 23.

Több osztrák lap foglalkozott szombaton is Lázár György miniszterelnök pénteken véget ért hivatalos bécsi látogatásával. Az Arbeiter Zeitung közölte az APA hírügynökség beszámolóját arról a beszélgetésről, amelyet kormányfőnk Bécsben osztrák újságírókkal folytatott. Lázár György hangoztatta, hogy a magyar-osztrák kapcsolatok problémamentesek, kiegyensúlyozottak és gyakorlatilag az élet minden területére kiterjednek. Figyelemre méltó, hogy a nemzetközi helyzet megromlása sem akadályozta meg a két szomszédos ország együtt működésének továbbfejlődését - mondotta.

A polgári Die Presse, visszatérve a Sinowatz kancellár díszvacsoráján elhangzott pohárköszöntőkre, rámutatott, hogy azok szerint mindkét fél „bámulatosan egybehangzóan” ítéli meg a nemzetközi helyzetet, s a kelet-nyugati feszültségek ellenére tovább akarják javítani a kétoldalú kapcsolatokat. A Volksstimme, az OKP lapja a többi között azt emelte ki Lázár György kijelentéseiből, hogy a kis országoknak is hozzá kell járulniuk a nemzetközi légkör javításához.

Kozmosz-1629 jelzéssel a Szovjetunióban a világűr kutatásának folytatására új mesterséges holdat bocsátottak Föld körüli pályára. A Föld felszínétől mért távolsága 36 157 kilométer, keringési ideje 24 óra 13 perc, a pálya síkjának az Egyenlítő síkjával bezárt szöge 1,16 fok. A műhold berendezései normálisan működnek.

A jordániai tájékoztatási minisztérium közreadta annak a megállapodásnak a szövegét, amely február 11-én jött létre Husszein király, illetve Jasszer Arafat, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet vb elnöke között Ammanban.

Bevezetőben a dokumentum arra utal, hogy a felek a marokkói Fezben megszavazott arab csúcsértekezleti határozatból, a palesztin kérdésre vonatkozó ENSZ-döntésekből, a „jordániai és a palesztin nép különleges kapcsolataiból” indultak ki. Céljuk - mint közük - a közel-keleti válság békés és igazságos megoldásának együttes kimunkálása, a megszállt arab területek felszabadítása, Kelet-Jeruzsálemet beleértve.

A nyilatkozat öt pontból áll. Az elsőnek a témája az 1967-ben Izrael által elfoglalt összes terület kiürítése, az átfogó béke fejében. A második pont azzal foglalkozik, hogy a palesztin nép önrendelkezési joga elidegeníthetetlen, s akkor képes ezt gyakorolni, ha arab államként konföderációra lép Jordániával. A harmadik pont a palesztin menekült-kérdésnek a vonatkozó ENSZ-határozatok alapján való megoldását követeli. A negyedik a palesztinkérdés „minden vonatkozásának rendezését” sürgeti. Az ötödik pont szól a kívánt nemzetközi konferenciáról.

A jordániai kormány értésre adta, hogy a „békefolyamat” sikeréhez elengedhetetlen az arab közösség, a nyugat-európai országok és más „befolyásos államok” mozgósítása abból a célból, hogy megnyerjék a nemzetközi értekezlet gondolatának az ettől elzárkózó Amerikát és Izraelt. Az izraeli kormány nevében Jichak Samir elfogadhatatlannak nevezte a jordániai-palesztin megállapodást.

Hafez Asszad szíriai államfő fogadta a libanoni jobboldal vezető ereje, a falangista párt küldöttségét, amely Elie Karami elnök vezetésével érkezett Damaszkuszba. A libanoni helyzetről, a megszállt területek sorsáról folytatott majd háromórás tárgyaláson Asszad elnök a hivatalos tájékoztatás szerint kijelentette: Szíria jelentős erőfeszítésekkel támogatja Libanont az izraeli megszállás elleni küzdelmében abban, hogy az országban megegyezés jöjjön létre a normális életviszonyok helyreállításában.

Daniel Ortega beszédet mondott azon a managuai ünnepségen, amelyen a harcosok megsegítésére alakult intézményt avatták fel. Hangsúlyozta, hogy maga ez az esemény is szükségtelen lenne, ha nem indítottak volna háborút Nicaragua ellen, ha egyformán a békéről beszélnének Nicaragua, közép-amerikai szomszédai és az Egyesült Államok. Ám éppen a közelgő amerikai kongresszusi szavazás bizonyítja, hogy Washington a felelős a térség háborús konfliktusáért. Nem annyira az ellenforradalmároknak szánt 14 millió dollár a jelentős, hanem az a módszer, amellyel Reagan kaput kíván nyitni a konfliktus kiszélesítése előtt. Ha a kongresszus ellene szavaz, az amerikai kormányzat kénytelen volna a tárgyalásos megoldást keresni, míg ellenkező esetben bátorítást kapnak az erőpolitika, a terrorista akciók, sőt talán a közvetlen intervenció hívei is.

Reagan elnök legutóbbi beszédére célozva Ortega kijelentette, hogy ez volt az első eset, amikor az amerikai elnök a sandinista kormány nyílt megdöntésének deklarálásáig merészkedett, Simon Bolivár felszabadító hadseregéhez hasonlítva az ellenforradalmi bandákat. Nicaragua ebben a kiélezett helyzetben sem veti el a konfliktus tárgyalásos megoldásának lehetőségeit, bízik a Contadora feltámasztásában, s nem zárja ki a Washingtonnal való dialógus felújítását sem - hangoztatta Daniel Ortega.

február 24.

A gellérthegyi Felszabadulási Emlékműnél vasárnap reggel katonai tiszteletadással levonták a magyar nemzeti lobogót és a nemzetközi munkásmozgalom vörös zászlaját, amelyek a Szovjet Hadsereg és Haditengerészeti Flotta megalakulásának 67. évfordulója alkalmából lengtek az árbocon.

Forradalmár elődeikre emlékeztek vasárnap a Mecseki Szénbányák dolgozói. A Pécs határában magasodó Csertetőn megkoszorúzták az 1937-ben hősi halált halt Faitig Imre, Hegedűs Mihály és Keller János emlékművét. A mecseki bányászok 1937-ben a béremelésért föld alatti éhségsztrájkot folytató társaik mellett tüntettek. A felvonuló tömegre a csendőrség sortüzet nyitott, s az oltotta ki a három bányász életét.

Az emlékműnél a Mecseki Szénbányák vezetői helyezték el a kegyelet virágait, és megemlékeztek a csertetői hősök helytállásáról. Az ünnepség a bányászhimnusz hangjaival ért véget.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_csertetoi_megemlekezes.jpgEmlékezés Csertetőn

A hétvégén ismét dolgoztak a bányászok; az ország minden bányavállalatánál részleges termelőműszakot tartottak. A mélyművelésű bányákból vasárnap reggel 6 órától délután 2 óráig húszezer tonna szenet küldtek a felszínre. Előzőleg, amikor mindhárom műszakban dolgoztak, ötvenezer tonna szenet fejtettek le, és szállítottak a külszínre.

A Bányászati Egyesülés tájékoztatása szerint a szénmedencék dolgozói változatlanul nagy erőfeszítéseket tesznek az ország szénellátásáért. Az idén minden eddigi szombaton és vasárnap dolgoztak a mélyművelésű bányákban, s január eleje óta terven felül 115 ezer tonna szenet küldtek felszínre. Az idei szombati és vasárnapi műszakok alatt eddig 260 ezer tonna szenet termeltek, 60 ezer tonnával többet, mint amennyit a múlt év hasonló időszakában a szabadnapi műszakok alatt. Ennek ellenére nem volt mindenütt és minden időben zavartalan a lakosság szénellátása.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_mecseki_szenbanyak.jpgA mecseki szénbányászok, akik hétvégéjüket is nehéz munkával töltötték, a két nap alatt tízezer tonna szenet termeltek ki. Felvételünk a vasárnap délelőtti műszak után, István aknán készült

Az idei többlettermelésből különösen a veszprémi, a dorogi, az oroszlányi és a nógrádi bányavállalatok dolgozói vették ki részüket. A veszprémi bányaüzemekben jól gépesített tömegtermelő munkahelyeket alakítottak ki. Dorogon is új fejtéseket készítettek elő, hogy pótolhassák a 21-es aknában januárban történt vízbetörés miatt kiesett termelést, Oroszlányban a széntermelés továbbra is egyenletes. Borsodban és Nógrádban a hideg miatt zavarok voltak a bányák vagonellátásában, a mecseki bányákban pedig súlyos létszámhiánnyal küzdenek. Mindezek ellenére ezeknél a vállalatoknál sem maradták el a tervek teljesítésétől.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_dorogi_szenbanyak.jpgVasárnapi szénfejtés a dorogi bányában

Az Ipari Minisztériumban - tekintettel a rendkívüli időjárási viszonyokra - bizottságot alakítottak, amely figyelemmel kíséri, s naponta értékeli az ország energiaellátásának helyzetét és a szénbányászok termelését is. Ha valahol zavar, fennakadás mutatkozik a termelésben, az energiaellátásban, a bizottság nyomban meghozza a szükséges intézkedéseket. Nemrégiben például a Tatabányai Hőerőműben keletkeztek szénellátási gondok, s a bizottság intézkedésére Oroszlányból irányítottak nyomban szénszállítmányokat az erőmű zavartalan hőtermelésének biztosítására.

Továbbra is gondot okoz a vasúti kocsikban összefagyott szén kirakása a borsodi erőművekben és szénpályaudvarokon. A borsodi, nógrádi és dunántúli bányákból érkezett szenet valósággal újrabányásszák, mert az egy tömbbe fagyott a kocsikban, így harmadára lassult a szén kirakása. A tiszapalkonyai erőmű szénpályaudvarán, valamint a környező állomásokon vasárnap 672 szénnel teli vasúti kocsi várakozott bebocsátásra, illetve kirakodásra. A szénpályaudvaron megerősített szolgálatot tartanak. Főként a távolabbi bányákból érkező szerelvények kirakása jelent gondot, mivel a hosszú úton a vagonokban teljes vastagságában összefagyott a szén.

A MÁV Miskolci Igazgatósága vasárnap a szénbányák kocsiigényét ki tudta elégíteni. Arra számítanak, hogy az enyhülő időjárás hatására gyorsul a vagonok kirakása.

Több mint 500 gyulai utazott hajnalban Budapestre. A múlt hónapban alakult Erkel-emlékbizottság és az IBUSZ által szervezett program első eseményeként a csoport Erkel Mező Imre úti sírjánál tisztelgett.

A zeneszerző közelgő 175. születésnapja alkalmából a város lakossága nevében koszorút helyezett el dr. Takács Lőrinc, a városi tanács elnöke és Banadics Márton, a Hazafias Népfront városi bizottságának elnöke Ezután a tavaly felújított Operaházban levő Erkel-szobornál koszorúzott dr. Becsei József, a megyei tanács elnökhelyettese, az emlékbizottság elnöke, Szigeti Zoltán, a gyulai Városi Tanács elnökhelyettese, a bizottság titkára, Nagy Jenő, a megyei pártbizottság titkára és Mihály András, az Operaház főigazgatója, az emlékbizottság tagjai. Ezután a csoport megtekintette a Bánk bánt, melyen a szerző több mint egy évtizeden át dolgozott. A nemzeti operát olyan korszakban mutatták be (1861-ben), amikor teret kaphatott a nemzeti öntudat. A játékhoz gyönyörű környezetet biztosított a Magyar Állami Operaház, melynek megnyitása (1884) óta haláláig Erkel volt a főigazgatója. Az épület kiváló művészek, építészek, szobrászok, festők - Ybl Miklós, Strobl Alajos, Lotz Károly - keze nyomát őrzi, s felújítva méltó keretet ad ennek az operának is.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_erkel_ferenc_sirja.jpgA zeneszerző síremlékénél a fővárosi Mező Imre úti temetőben

Ünnepi külsőt öltöttek vasárnap a szovjet városok, falvak - a hatalmas ország lakói Tallinntól Vlagyivosztokig, Tyumenytől Tbilisziig a szavazóurnákhoz járultak, hogy megválasszák képviselőiket a szövetségi és autonóm köztársaságok legfelsőbb tanácsaiba, illetve a helyi tanácsokba.

Alkotmányos előírások szerint minden 18 évesnél idősebb állampolgár szavazhat, a választásra jogosultak száma mintegy 180 millió fő. Összességében 2,3 millió képviselőt választottak meg, a legfelsőbb tanácsokba a mandátum öt évre, a helyi tanácsokba két és fél évre szól.

A szovjet televízió a nap folyamán több ízben is külön programban közvetített a választásokról. Így kora délután filmtudósításban számolt be arról, amint Konsztantyin Csernyenko, az SZKP KB főtitkára, államfő a moszkvai Krasznaja Presznya választókerületben szavazott. A szovjet vezetőt egyébként a főváros Kujbisev választókerületében jelölték képviselőnek az Oroszországi SZSZSZK parlamentjébe. A főváros Lenin választókerületében szavazott Nyikolaj Tyihonov kormányfő.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_konsztantyin_csernyenko.jpgKonsztantyin Csernyenko leadja szavazatát

A választást nagyfokú részvétel jellemezte, s az az aktivitás, amely a megelőző kampánynak is sajátja volt. A választási gyűlések alkálimat adtak reális számvetésre a legkisebb helyi körzetekben éppúgy, mint köztársasági vagy országos méretekben. A Pravda az ideológiai-politikai, szervezeti tevékenység magas szintjét emelte ki, azt, hogy a választási kampány az SZKP XXVII. kongresszusára, a győzelem 40. évfordulójára való felkészülés jegyében zajlott. A láp külön is emlékeztet Konsztantyin Csernyenkónak a moszkvai Kujbisev választókerület gyűlésén ismertetett beszédére, amely a belpolitika és a nemzetközi helyzet kulcsfontosságú kérdéseit elemezte, s ezek közül az SZKP lapja kiemeli a termelés intenzivitásának, a tudományos-technikai haladás meggyorsításának feladatát.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_konsztantyin_csernyenko_2.jpgSzavazása alkalmából virággal köszöntötték Konsztantyin Csernyenkót 

A külső feltételekkel kapcsolatban a lap leszögezi: a szovjet nép, párttagok és pártonkívüliek egyaránt a békés, szocialista alkotó munkát, a nemzetközi légkör javítására tett erőfeszítéseket támogatják szavazataikkal.

A bejrúti repülőtér biztonsági szolgálatának egyik tagja délelőtt társaival folytatott rövid tűzharc után hatalmába kerítette a libanoni légitársaság Párizsba induló utasszállító gépét.

Az éppen felszálló 104 utasnak az életmentő csúszdákon sikerült ugyan elhagynia az utasteret, mielőtt a gép felszállt volna, ám egy idős embert a már beindított hajtóművek szele olyan erővel vágott neki egy falnak, hogy meghalt. Tizenhárom további utas többé-kevésbé súlyos sérüléseket szenvedett.

Az utasok távozása után a gép, amelynek egyik szárnya és üzemanyagtartálya a lövöldözésben megsérült, tíztagú személyzettel a fedélzetén a ciprusi Larnacába repült. Itt leszállt, elindult, ismét leszállt, majd visszatért a libanoni fővárosba.

Délután a légikalóz a gépet a libanoni főváros nemzetközi repülőterének egy elhagyatott - és őrizetlen - sarkába irányította, majd kiugrott, és nyomtalanul eltűnt a közeli nyomornegyed lakóházai között. Más értesülések szerint a 25 éves drúz férfi megadta magát a Haladó Szocialista Párt funkcionáriusainak, akik gépkocsijukkal elvitték a drúzok lakta Suf-hegység egyik településére.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_bejruti_repuloter.jpgA bejrúti repülőtér röviddel a gépeltérítő elmenekülése után

Humor:idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_humor_5.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_reklam_1_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_reklam_3.jpg

Kékfény:
Busznak ütközött autójával, és életét vesztette Fetter Ferenc főmérnök. A baleset a XII. kerületi Istenhegyi út és Szendrő utca kereszteződésénél történt hétfőn. Az eddigi rendőrségi vizsgálat szerint a 43 éves férfi nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezetett. 

Bareith József 33 éves mecseknádasdi kőfaragó kisiparos 1984. december 31-én a faddi izraelita temetőből ellopott nyolc fekete színű svéd gránit sírkövet. Azokat először lakóhelyére, majd Kecskemétre szállíttatta, ahol azután eladta. A kövekért 250 ezer forintot kért és 150 ezer forintot fel is vett. Az ügyben a Tolna megyei Rendőr-főkapitányság folytatja a nyomozást.

A Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság kéri annak a 25-30 év közötti férfinak a jelentkezését, aki 1985. január 21-én 20 óra körül Debrecenben a Bethlen utcán gyalogosan haladt a Thaly Kálmán utca irányába. A Thaly Kálmán a Bethlen utca kereszteződésénél egy fiatal fiú tüzet kért tőle. Ezután a fiú átment az utca másik oldalán álló fekete bőrkabátos férfihez. A tüzet adó férfi a Thaly Kálmán utcán ment tovább a Péterfia utca irányába, amikor a Thaly Kálmán utcán álló taxi közelébe ért és egy lövésszerű csattanást hallott. Jelentkezni lehet személyesen a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletén vagy telefonon (18-300, 117-es mellék).

Közlemények:
Megváltoztak a Balatoni Úttörőváros, Zánka 8250, telefonszámai: alközpont: 06-87-48 440; úttörőváros vezető: 06-87-46 029; úttörőváros vezető-helyettes: 06-87-48 084; gazdasági vezető: 06-87-48 141.

Nemzetközi macskabál 1985. március 8-án 20 órától 3 óráig a Kongresszusi Központban. Az első nyilvános bál neves fővárosi művészek fellépésével. Jegyek korlátozott számban kaphatók a Kongresszusi Központ pénztáránál, telefon: 869-588, a Média jegyirodájában, tel.: 228-457, és a Radnóti Színpad pénztárában, tel.: 210-600/12-es mellék.

Nagykanizsán, a Hevesi Művelődési Központban 40 órás alapfokú számítógépes tanfolyam indul PRIMO gépeken, külön felnőttek és külön gyermekek részére. Részvételi díj: 600 Ft. Jelentkezés: a TIT Városi Szervezeténél és a művelődési központban.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_allasajanlat_3.jpg

Divat: Nem a formák a fontosak... 
Alapanyaggyártók és a konfekcióipar szakemberei találkoztak azon a rendezvényen, amelyet a MODEX és a HUNGAROTEX rendezett nemrégiben a Duna Intercontinentalban. A vendég a Nemzetközi Gyapjú Titkárság egyik vezetője, a francia Madame Berry volt. Magával hozta az új modelleket, és filmvetítés, divatbemutató keretében részletes beszámolót tartott, mi várható a jövő évben. Az elkövetkezendő időkben nem a formák, hanem a színek kapnak hangsúlyt a divatban. Aki tehát követni akarja a legújabb irányzatot, az elsősorban a merész színek variálásával tűnhet fel. Három stílusban lehet öltözködni -, már ami a színeket illeti. Az első csoportba a havas, jeges színek - piszkos fehér, tompa sárga stb. - tartoznak. A szakemberek „Alaszka” elnevezéssel jelölik e színcsoportot, utalván Alaszka havas, fagyos, hideg tájaira. A második színcsoport a „Dallas” nevet kapta. Harsogó színek a jellemzők. Az alapruhát nagyon élénk kiegészítőkkel tanácsolják viselni. S végül a „Velencei” színcsoport, amely az élénk, de mégis tompított színekből áll -, ahogy a lemenő nap megvilágítja Velence színeit. Továbbra is hódít a kockás, a csíkos - különösen egymással párosítva. A fekete is viselhető minden mennyiségben - főleg alkalomra, fényes nagyméretű bizsukkal díszítve. Lányok, asszonyok, figyelem! A blúz kimegy a divatból. Helyét vékony gyapjúpulóver foglalja el. A kézi kötött pulóver nagyon divatos.idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_divat_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_divat_5.jpg

Mi újság a piacokon?
Február közepén újra hideg volt országszerte, s ennek hatását érezni lehetett a fővárosi piacokon is. Kevesebb árut kínáltak a szokásosnál. Bosnyák téri nagybani termelői piacra például 191 tonnával kevesebb zöldség és gyümölcs érkezett, mint egy esztendővel korábban. A szűkösebb kínálat is fedezte azonban a keresletet, téli tárolású zöldségfélékből sehol sem volt hiány. Állandóan lehetett vásárolni burgonyát, vöröshagymát, fokhagymát, fejes káposztát, sárgarépát, karalábét, zellert és céklát. Néhány helyen és kisebb mennyiségben árultak üvegházakban termesztett zöldségféléket, egyebek között paprikát, paradicsomot, fejes salátát és retket, ezeknek az ára azonban nem a vásárlók többségének pénztárcájához igazodott. Bőséges volt a kínálat almából és körtéből, s az ínyencek néhány helyen szőlőt is vehettek. Ugyancsak rendszeresen kínálták a citromot, a narancsot és a grapefruitot. A tartós hideg - szerencsére - nem érződött az árakon. A sárgarépát például egy esztendeje kilónként 14 forintért kínálták a Zöldért boltjaiban, most 9,70-ért. Olcsóbb a vöröshagyma, a fejes káposzta, a kelkáposzta és a karalábé is. Az egyéni termelők is olcsóbban kínálták árujukat, mint tavaly, áraik azonban lényegesen magasabbak, mint a szövetkezeti kereskedeleméi. Az almát például a Zöldért kilónként átlagosan 10,10 forintért adta, az egyéni termelők pedig 19,30-ért.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_elmunkas_teri_piac.jpgAz Élmunkás téri piac vasárnap is nyitva

A tavaszt várják a kijavított gépek: 
A nemesszalóki Egyetértés Termelőszövetkezet központi gépműhelyében már befejezéshez közeledik a téli gépjavítás. Eddig 32 MTZ-traktort és 4 Rába Steiger traktort vizsgáltak felül és javítottak ki a szerelők. Munkára készen állnak a tehergépkocsik is. Különösen nagy feladatot jelentett a gépműhely dolgozóinak, hogy 30 járművet kellett a hatósági műszaki vizsgára felkészíteniük. A munkagépek nagy száma miatt pontos ütemezés szerint végezték javításukat. Még az ősszel felkészítették a trágyaszóró berendezéseket, s ezek már jó ideje dolgoznak is a földeken. Már készen állnak az ekék és a vetőgépek is. Ezekben a napokban a takarmánybetakarító berendezések felújítását végzik. Ha végeznek, sor kerülhet a kombájnokra is. A pótalkatrészeket idejében megrendelték, így alkatrészhiány nem okozott fennakadást. A jól felszerelt szakműhelyben sok alkatrészt felújítottak, s jó néhány újítást is bevezettek.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nemesszaloki_egyetertes_termeloszovetkezet.jpgA kijavított gépek üzemanyaggal feltöltve várják a kikeletet

Portáldaruk szocialista exportja:
A Magyar Hajó- és Darugyár tiszafüredi gyáregységében 38 szocialista brigád csatlakozott a kongresszusi versenyhez. Most mindent elkövetnek azért, hogy a szovjet, román, jugoszláv és lengyel megrendelők 16 tonnás úszó- és portáldaruinak acélszerkezetei időben elkészüljenek, és a megrendeléseknek pontosan eleget tegyenek.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_tiszafuredi_darugyar.jpgTiszafüreden készítik a portáldaruk acélszerkezetét 

Villanymotorgyártás automatákon: 
Az EVIG Villamos Kismotorgyárában a villanymotorok gyártására termékeny, nagy pontosságú automata gépeket helyeztek üzembe. Az egyik tizenkét állomásos gépsoron a villanymotorok házöntvényeit készítik, egyszerre két különböző nagyságú ház forgácsolási műveleteit végzik el. Egy műszakban hatszáz villanymotorház kerül le a sorról.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_evig_villamos_kismotorgyar.jpgKészülnek a villanymotorházak a gépsoron 

Minikohóban a keményfém hulladék:
Az iparban évente száz tonna keményfém hulladék keletkezik. Eddig ezt - gyenge hatásfokkal - ötvöző anyagként hasznosították vagy feldolgozatlanul adták el más országoknak. A Villamosipari és a Vasipari Kutató Intézet szakemberei nemrég olyan berendezést készítettek, amely nitrogénplazma segítségével négyezerötszáz fokra hevíti a gépbe adagolt anyagot. Ezáltal az tökéletesen poríthatóvá válik. A különleges fémporból új szerszámokat sajtolnák.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_vasipari_kutato_intezet.jpgPlazmasugár hevíti fel a keményfém hulladékot

Komputeres szabászat Zalaegerszegen:
Elektronikus gyártás-előkészítési rendszert szerveztek a Zalaegerszegi Ruhagyárban: a szabásminták műszaki sorozatát és az úgynevezett felfektetési rajzok készítését nagy teljesítményű számítógép segíti. A komputer alkalmazása lényegesen lerövidíti a gyártás-előkészítési időt, ugyanakkor csökken a szabászati hulladék.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_zalaegerszegi_ruhagyar.jpgSzabásmintát rajzolnak a géppel

Textíliák orvosi ruhák készítéséhez:
A Lőrinci Textilipari Vállalat idén a tavalyinál tíz százalékkal több, tizennyolcmillió négyzetméter nem szőtt, hanem úgynevezett flies technológiával készült - az elemi szálakat rendezés után kötőanyag tartja össze - textíliát készít. Ebből az importot helyettesítő anyagból a Dunaegyháza Haladás Termelőszövetkezettel közösen megkezdik az eldobható, egyszer használatos egészségügyi termékek, műtősruhák, lepedőik gyártását.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_lorinci_textilipari_vallalat.jpgKorszerű gyártósoron készül a flies textília

Divattáskák Nagynyárádról:
A Pécsi Kesztyű- és Bőrdíszmű Szövetkezet a majsi termelőszövetkezettel kooperálva Nagynyárádon üzemelteti egyik táskás részlegét. A 25 főt foglalkoztató részlegben női divattáskákat gyártanak, részben hazai, részben exportértékesítésre. Ebben az évben 60 000 táskát készítenek műbőrből.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_majsi_taskagyar.jpgTermelés közben jó a hangulat Nagynyárádon

Fémszerelvények, alkatrészek a mohácsi öntödéből:
Az Öntödei Vállalat mohácsi gyárában ebben az évben 5000 tonnányi fémszerelvényeket, alkatrészeket öntenek. Ezek között tűzcsapokat, gépalkatrészeket, készítenek fúrógépekhez, szerszámgépekhez. Jelentős tétel a vasúti féktuskók gyártása.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_mohacsi_ontodei_vallalat.jpgHajósobics Györgyné vasöntvénymagokat készít

Ablaktörlők, kürtök Tapolcáról:
A Bakony Művek tapolcai gyáregysége a KGST-kooperációban készülő autókhoz ablaktörlőket és kürtöket készít beszerelésre készen. A Lada, Polski, Zastava gyártmányú személygépkocsikhoz 1,6 millió ablaktörlő kart és lapátot, a Kamaz és Ikarus gépjárművekhez 1,2 millió kürtöt gyártanak az idén. Az anyag gazdaságos felhasználás mellett a több mint tíz szocialista brigád mindent megtesz azért, hogy éves munkájuk után reklamáció ne érkezzen.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_tapolcai_bakony_muvek.jpgSzerelőszalagon készül a milliónál is több kürt

Telefonközpontok a Szovjetunióba:
Crossbar-rendszerű telefonközpontokat gyárt nagytételben a Szovjetunió részére a BHG kunhegyesi gyára. Részben létszámnöveléssel, de elsősorban a munka hatékonyságának emelésével 1980 óta több, mint kétszeresére növelték termelésüket.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_bhg_kunhegyesi_gyar.jpgForrasztják a szerelvényeket

Ruházati termékek tőkés exportra:
A szombathelyi Savaria Ruhaipari Szövetkezetben divatos női ruházati termékeket és férfinadrágokat készítenek. Vásárlóik közé tartozik több nyugat-európai magáncég.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_savaria_ruhaipari_szovetkezet.jpgFérfinadrágokat varrnak a dolgozók

Terv és teljesítmény az Alföldi Nyomdában:
A debreceni Alföldi Nyomda 1984-ben 44 millió kötet könyvet nyomott ki, termelési értéke 721,5 millió forint volt. A kinyomtatott könyvek 16 százaléka tőkés exportra került, ami által a nyomda 15 millió dollárral járult hozzá a népgazdaság valutatartalékainak növeléséhez. 1985-re 305 millió forint termelési értéket irányoztak elő, növelik a nyugati piacra szánt könyvmennyiséget. Az elmúlt öt évben 20 százalékkal nőtt a termelés, ami évenként 5-7 százalékos emelkedést jelent. Ez évben fokozni akarják a munka termelékenységét, precizitását és a szellemi színvonalát is. Ennek egyik bizonyítéka, hogy a fényszedők az idén idegen nyelvű szöveget, is szednek. Anyagtakarékos technológiák alkalmazásával, az anyaggazdálkodás szigorításával 3 százalékos fajlagos anyagfelhasználás csökkenését akarják elérni. Fejlesztik a kapacitást a püspökladányi és a hajdúböszörményi újonnan alakult telepeiken is.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_alfoldi_nyomda.jpgIdén kezdte meg a termelést az új nyugatnémet nyomógép

A Magyar Televízió műsorán: Jó estét, Mrs. Campbell! Amerikai film. 
Korábban a mozikban vetítették nagy sikerrel ezt az amerikai komédiát, amelynek főhőse Mrs. Campbell, meglehetősen bizarr helyzetbe kerül, amikor egy amerikai repülőszázad tagjai - akik a második világháború alatt az egyik olasz kisvárosban szolgáltak - elhatározzák, hogy családjukkal meglátogatják. Ugyanis van egy leánya, s nem tudja, hogy a három pilóta közül tulajdonképpen melyik az apja, és akiktől külön-külön, évek óta tartásdíjat kap. A film főszereplői: Philippe Leroy, Phil Silvers, Peter Lawford, Telly Savalas, Janet Margolin, valamint a címszerepben Gina Lollobrigida.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_gina_lollobrigida.jpgA címszerepben Gina Lollobrigida a film egyik jelenetében

Hová menjünk? Moziba!idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_mozi.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_mozi_2.jpg

Színházi bemutató: Tüzet viszek. A Játékszín előadása - Vámos László rendezésében
A magyar drámasorozat nemes gesztusát önként és mások helyett is sikerrel fölvállaló Játékszín hovatovább elnyerhetné a Nemzeti Játékszín elnevezést. A magyar színműirodalom újra fölfedezése során eljutott Hubay Miklóshoz. Tán egy kicsit önmagára, a magyar színjátékok vállalására is érteni kívánva a zászlószerű drámacímet: Tüzet viszek. Prométheusz lángját véli hordozni az író és hőse. Prométheusz hitével s lelkesültségével kíván élni és alkotni. S pusztulni, ha a végzet úgy kívánja. Antik őseihez hasonlóan a végzet, a szükségszerűség Hubay tragédiájának alapja. Szerelem és halál története.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_bubik_istvan_egri_kati.jpgBubik István és Egri Kati Hubay Miklós drámájában a Játékszín előadásán

Magyar könnyűzene:
A 9. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Varga Miklós-Varga Mihály: Európa (Varga Miklós), 2. Illés-Bródy: Jelbeszéd (Koncz Zsuzsa), 3. Lerch-Demjén: Elfutok (Kovács Kati).

Az előadók között: 1. Karthago-Ambrózy: Miénk az éjfél (Karthago), 2. KFT: Afrika (KFT), 3. Első Emelet-Geszti: Dadogós brék (Első Emelet).

Miklós, a király 
Varga Miklós a hazai pop-rockzenéiben az „év embere” lett 1984-ben. Hogy valaki bekerüljön a legjobbak közé, az mostanában nemcsak a szerencsének vagy egy divathullámnak köszönhető. A tehetség, szorgalommal párosulva, csodáikra képes. És Varga Miki megalkotta a maga csodáját. A levegő megmozdult Varga Miklós körül. Bejött az a pillanat, amelyről minden rockzenész álmodik. A nagy felfedezés egy sikerprodukcióban. A Szörényi-Bródy páros István, a király főszerepe. Egyelőre csak, mint énekhang, amely egyáltalán nem von le a lehetőség értékéből, hiszen köztudott, hogy a műből lemez készült, és az igazi sikert egy zenész számára csak az jelenti, mivel akinek lemeze van, az már halhatatlannak számít a beat világában. Ha ez a lemez ráadásul bombasiker, akkor minden más lehetőség felé is megnyílik az út. Ezután még keményebb munka következett. A népszerűség kötelez. Először egy remek zenészekből álló svéd-magyar zenekar, a Safari tagja. Külföldi lemezkészítés, nagy sikerű magyar bemutatkozás következik. Mivel különböző nemzetiségű zenészekből áll ez a rock-csapat, csak ritkán tudnak együtt játszani. Ezért megalakítja a VM Band-et. Jelenleg is ezzel a zenekarral fáradhatatlanul járja az országot. Koncertezik, klubokban játszik. Az István, a király sikere után érzi, hogy önállóan is bizonyítani kell. Névrokonával - a másik Vargával - megírják az Európát. A listák kedvence lesz, amely egyben azt jelenti, hogy Varga Miklós beérkezett a pályán. Megindul a levéláradat. Egyelőre még győzi, de már akadnak lelkes segítői is, mivel minden levélre szeretne válaszolni.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_varga_miklos.jpgNyáron, mint szereplő is megjelenik Victor Máté és Koltay Gábor új színpadi művében, a János a király-ban, Szegeden, így valóságos szereplőként együtt lesz látható és hallható az énekhanggal - Varga Miklóssal

Átutazó. Udvaros Dorottya énekel
Alig kezdtük még el a 85-ös évet, és íme, máris itt egy igazi nagy meglepetés: Udvaros Dorottya nagylemeze. A lemez minden szempontból tökéletes. Udvaros Dorottya, aki ifjú kora ellenére máris az ország egyik vezető színésznője, sok hivatásos énekesnőt megszégyenítően jól énekel. A lemez minden egyes dala más-más hangulatú, ritmusvilágú, és mindegyik lenyűgöző. Igaz, két, a maga műfajában „nagyágyúnak” számító társ segítette a színésznőt: a zeneszerző a kiváló szaxofonos, Dés László (aki, gyanítom, alaposan megnyúzta Udvaros Dorottyát, mire ilyen tisztán énekelt), a szövegíró pedig Bereményi Géza, Bereményi szövegeinek külön érdeme, hogy a sok-sok Cseh Tamás-dal után semmiféle Cseh Tamás hangulatátérzés nincsen. Egyetlen sora sem közhely. Bereményi megőrizte jellegzetes, többértelmű, továbbgondolásra késztető írói stílusát, nem „kente le” a dalszövegeket.

Azt, hogy Dés László, alig harminc éve ellenére ma a legkiválóbb fiatal szaxofonos, sokan tudják. De hogy ilyen sokoldalú, ötletdús zeneszerző is - s nemcsak dzsesszben -, nagyon jó volt megtudni. A lemez tíz dalában a legádázabb kritikus sem tudna találni egy szemernyi manírt, szépelgést sem. És ez azért nagy szó, mert színészek lemezeinél bizony nemegyszer tapasztalhattuk már ezt.

Mindegyik dal igazán szól valamiről. Mégpedig nem is akárhogyan, érdekesen, igényesen, elgondolkodtatóan. És még valami: nagylemeznek évek óta nem volt ilyen gyönyörködtetően szép borítója (fotó: Révész András, grafika: Fábry Péter). A hátlap sincs teletömve számtalan közreműködő, „épp csak ott volt” ember nevével. Persze azért jólesett felismerni a Vetkőzés című számban Somló Tamás jellegzetes, fátyolos-rekedtes hangját.
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_atutazo_udvaros_dorottya.jpg

Külföldi könnyűzene:
A héten az amerikai slágerlistákat, immáron már harmadik hete, a Wham együttes Careless Whisper-je, a nyugat-európai slágerlisták többségét Elaine Paige és Barbara Dickson I Know Him So Well című számai vezetik.

Olyan előadók jelentkeztek új albumokkal, mint Phil Collins (No Jacket Required), Yoko Ono (Starpeace), Mick Jagger (She's the Boss), vagy a Tears for Fears (Songs from the Big Chair).

Az első osztályú csapatok lassan a felkészülési időszak végéhez érnek, ismét nagyüzem volt az edzőpályákon a héten.

Hétfőn Csepel-ZVL Zilina (csehszlovák) 0:0. Csepel, 100 néző.
Rába ETO-Szpartak Trnava (csehszlovák) 3:2 (2:0). Győr, 1000 néző. G.: Szabó, Szentes, Weimper. A végig jó iramú, nagyon kemény mérkőzésen a két kapus közti különbség döntött.
Eger SE Szolnoki-MÁV MTE 2:2 (2:1). Tiszaliget, 100 néző. G.: Csepregi, Simon. A jéggel borított salakos játéktér inkább korcsolyapályához hasonlított, nehezen tudtak elrugaszkodni a játékosok. Jobbára küzdelem folyt, összjátékról nehezen lehetett szó.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_eger_szolnoki_mav_mte.jpgAz Eger némi fölényben volt, de a szolnoki ellentámadások rendre veszélyesek voltak

Kedden Pécsi MSC-Baja 5:1 (5:1). Pécsújhegy, 100 néző. G.: Bojás (2), Ézsi, Rendes, Réfi. A javarészt junior korú fiatalokból álló PMSC az első félidőben technikás, fürge játékkal szétzilálta a havas talajon fáradtan, nehézkesen mozgó bajaiakat.
MÁV DAC-Haladás VSE 0:0. Győr.
Vasas-Ruch Chorzów 3:0 (1:0). Fáy utca, 100 néző. G.: Mundi, Szíjjártó, Teodoru.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_vasas_ruch_chorzow_mundi_viktor.jpgA Vasas a Fáy utcában fogadta a hazánkban túrázó lengyel Ruch Chorzów együttesét. A piros-kékek a havas, síkos talajú pályán biztos, 3:0-ás győzelmet arattak. Képünkön Mundi, a Vasas fiatal játékosa (jobbról) harcol a labdáért a fehér mezes lengyel védővel

Szerdán Ferencváros-Metripond SE 1:0 (0:0). Hódmezővásárhely, 1200 néző. G.: Pintér (a 89. percben). Küzdelmes mérkőzésen a Metripond jóval több gólhelyzetest teremtett ellenfelénél!
SZEOL AK-Kecskeméti SC 1:1 (0:0). Kecskemét. G.: Balázs.
DMVSC-Nyíregyháza 1:1 (0:0). Debrecen, 800 néző. G.: Benyó.
Dunaújvárosi Kohász-Pécsi MSC 2:1 (2:0). Pécsújhegy. G.: Mészáros.
Bp. Honvéd-Siófoki Bányász 2:1 (1:0). Kispest, 300 néző. G.: Garaba, Détári (11-esből).

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_bp_honved_siofoki_banyasz.jpgA Bp. Honvéd sorozatban játssza előkészületi mérkőzéseit. A bajnokcsapat szerdán a Siófokkal találkozott. Az MNK védője ellen időnként jól kombináltak a piros-fehérek. A képen a világos mezes Honvéd egyik támadását látjuk

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_bp_honved_siofoki_banyasz_kovacs_kalman_gyimesi.jpgTekintet a labdán. Kovács Kálmán lendületbe jön. Mögötte Gyimesi figyeli társát. Kritikus a tekintete, de több benne a biztatás: „Indulj, fiú, szerezz sok örömöt a Honvédnak!”

Bakony Vegyész-Ú. Dózsa 0:0. Veszprém, 300 néző.
Békéscsabai Előre Spartacus-Nagyszénás 14:0 (5:0). Békéscsaba. G.: Takács, Melis, Adorján, Kanyári, Plástyik (2-2), Steigerwald, Vígh, Sulija, Baranyi.
ZTE-Ajkai Alumínium 2:1 (1:0). Zalaegerszeg. G.: Kovács S., Soós.
Alpine Donawitz-MTK-VM 4:2 (1:1). Donawitz, 500 néző. G.: Fodor, Fülöp.
Rapid-Haladás 1:0 (0:0). Rohonci út, 2000 néző. Nemcsak Szombathelyről, de a szomszédos Ausztriából is jöttek szurkolók a mérkőzésre. A zöld-fehér sapkákban és sálakban érkező nézők a bécsi csapat hívei voltak. A kemény, de kitűnő állapotban levő talajon végig izgalmas, jóiramú mérkőzést láttunk. A Haladás nem ijedt meg a nagy nevekből álló bécsi csapattól, és szokásos szervezett, harcos játékmodorával meglepte a Rapidot. A találkozón jelen volt Mezey György, szövetségi kapitány is.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_haladas_rapid_wien_gross_marton_haladas.jpgGross (középen) támadásba indul. Mellette balról Fitos, jobbról Marton

Csütörtökön pont került Weimper István labdarúgó átigazolási ügyére, e naptól fogva ugyanis már véglegesen a Rába ETO játékosa. A 32 éves, gólerős labdarúgó korábban játszott a VM Egyetértés, a Bp. Honvéd, a Dunaújvárosi Kohász és a Tatabánya I. osztályú csapatában, majd Görögországba szerződött. Innen tért vissza a múlt év végén, s már januárban bekapcsolódott a győrieknél a felkészülésbe. A Rába ETO másfél éves szerződést kötött Weimper Istvánnal, aki ideiglenes játékengedéllyel már több előkészületi mérkőzésen szerepelt és gólokat is szerzett.

Soproni SE-Haladás 3:3 (1:2). Városligeti pálya. G.: Gyurmánczy (3). A Rapid elleni szerdai mérkőzés miatt az NB I-es csapat jobbára juniorjait szerepeltette. A Haladás már 2:0-ra vezetett.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_haladas_sopron_pados_horvath_ii_vamos.jpgPados az emeleten, tőle jobbra Horváth II. és Vámos

Csepel-Érd 3:0 (0:0). Csepel. G.: Gálhidi, Csucsánszky (11-esből), Krisztin.
Vasas-Kiskunhalasi MEDOSZ 6:0 (3:0), Fáy utca, 300 néző. G.: dr. Birinyi (3), Borostyán, Kiss, Teodoru.

Pénteken Eger SE-Poprád kerületi válogatott 2:1 (1:0). Kazincbarcika, 400 néző. G.: Szebegyinszky, Kiss Gy. 
Vasas-ZVL Zilina 2:1 (1:0). Fáy utca, 700 néző. G.: Birinyi dr., Pecha. Szikrázó összecsapáson helyzetei alapján a Vasas nagyobb különbséggel is győzhetett volna.
SZEOL AK-KSC 3:2 (0:1). SZEOL AK-edzőpálya, 200 néző. G.: Takó, Bárány, Gruborovics.
Siófoki Bányász-Csepel 3:1 (2:1). Siófok, 300 néző. G.: Csucsánszky.
Tapolcai Bauxitbányász-Haladás VSE 3:3 (2:3). Tapolca, 400 néző. G.: Topor, Bognár, Domján.

A Bp. Honvéd külföldi szereplése miatt szerdáról szombatra hozták előre a Budafok-Bp. Honvéd Magyar Népköztársasági Kupa mérkőzést. A budafoki találkozóval kezdődött a labdarúgóidény a sorozatban zajló előkészületi mérkőzések után.
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_mnk_budafok_bp_honved.jpg

Érdekesnek ígérkező nemzetközi labdarúgó-mérkőzést játszott szombaton az Üllői úti stadionban a Ferencváros együttese. Az ellenfél az osztrák Sturm Graz, amelyben két magyar „vendégmunkás" szerepelt, köztük a korábbi ferencvárosi Szokolai László (a másik a volt újpesti, Fekete László). Egy héttel a bajnoki nyitány előtt a zöld-fehérek főpróbának tekintették a 14 órakor kezdődött mérkőzést, amelyre egységesen 25 forint volt a belépő, s a pénztárak már 10 órától árulták a jegyeket. Ferencváros-Sturm Graz 1:0 (1:0). Üllői út. 8000 néző. Küzdelmes mérkőzésen, nagyszámú közönség előtt, jó játékkal nyert a zöld-fehér együttes. G.: Mészáros.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_ferencvaros_strum_graz_szokolai_zsiboras.jpgBár Szokolaira alaposan ügyeltek, kétszer-háromszor a pillanat tört része alatt lerázta őrzőit, s odakerült a kapu elé - gólhelyzetbe. Ezúttal Zsiborás bravúrral, lábbal mentette közeli lövését

Videoton-lnter Bratislava 2:0 (0:0). Székesfehérvár, 3000 néző. G.: Szabó, Májer. Meglátszott az érdeklődésen, hogy a Videoton csapatát az idén még nem látták pályán a szurkolók, a kínai túra előtt ugyanis a rossz pályaviszonyok miatt, csupán két előkészületi mérkőzést játszottak teremben, a Szeged és az MTK-VM ellen. A Videoton a sérült Novathot nélkülözte. Igen jó iramú, változatos mérkőzést vívott a két csapat. A jobb helyzetkihasználás döntött.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_videoton_inter_bratislava_palkovics_istvan.jpgPalkovics vezeti a Videoton támadását

Debrecenben, a DMVSC nagyerdei sportkombinátjában, 400 érdeklődő előtt Divinyi játékvezető bíráskodásával zajlott le a DMVSC-Szolnoki MÁV-MTE labdarúgó előkészületi mérkőzés, melyet a DMVSC nyert meg 3:1 (2:1) arányban. G.: Tóth (2), Mörtel.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_dmvsc_szolnoki_mav_mte.jpgTóthot szerelik a szolnoki kapu közelében

ZTE-Flavia Solva 2:0 (0:0). Zalaegerszeg, ZTE-stadion mögötti pálya, 200 néző. G.: Sipos, Török (11-esből). Az osztrák II. liga éllovasa az első félidőben jól tartotta magát, később már nem tudott ellenállni az egerszegiek rohamainak, akik a helyzetek alapján sokkal nagyobb különbséggel is nyerhettek volna.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_zte_flavia_solva_soos_istvan.jpgSoós két osztrák játékos között lő kapura

Eger SE-Tarnów 3:1 (3:0). Kazincbarcika, 400 néző G.: Kiss T., Sass, Varga.
Rába ETO-Austria Klagenfurt 5:0 (4:0). Győr, 3000 néző. G.: Szentes, Cvetko (öngól), Csonka, Weimper, Hannich (11-esből). Jó talajú pályán, a szerény képességű osztrák együttessel szemben nagy technikai és mezőnyfölényben játszott a Rába.
Pécsi MSC-Szekszárdi Dózsa 3:0 (2:0). Pécsújhely, 300 néző. G.: Lőrincz, Mészáros, Dárdai.
Ú. Dózsa vegyes-UEFA-válogatott 5:2 (2:0). Megyeri út, Dózsa-pálya, 300 néző. G.: Sarlós, Selmeczi, Muraközi, Horváth K., Grósz (11-esből).
Békéscsabai Előre Spartacus-Délép SC 2:1 (1:1). Békéscsaba, 300 néző. G.: Melis, Pásztor.

Vasárnap Haladás-Klagenfurt 4:0 (2:0). Rohonci út, 1000 néző. G.: Fitos (2, mindkettőt 11-esből), Marton, Topor. A győri 5:0 után letörten érkezett Szombathelyre az osztrák bajnokság tízedik helyezettje. Láthatóan arra törekedtek, hogy itt elkerüljék a sok gólt, ezért sok volt a szabálytalanság, keménykedés. A Haladás szerencsére nem a verekedéssel, hanem inkább a játékkal törődött. Azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy ez az osztrák csapat igencsak szerény játékerőt képvisel, a Haladás sokkal nagyobb arányban is nyerhetett volna.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_haladas_klagenfurt_topor_seebacher_haubitz_schoppitsch_gorog.jpgJelenet a mérkőzésről. Balról Topor (8) Seebacher, Haubitz (takarva) Schoppitsch (10), Görög (takarva) 

MTK-VM-BVSC 3:1 (0:1) Tatai út, 200 néző. G.: Fodor, Tóth A., Turtóczki.

És akkor lássuk a lényeget, a második és a harmadik vonal féléves mérlegét. 
December elején becsukták a kapukat az NB II-ben szereplő csapatok stadionjaiban. A húsz gárda négyszázegynéhány labdarúgója még a pihenő utolsó óráit február végén, és a szurkolók is legfeljebb otthon, a meleg szobában, a kényelmes karosszékben ábrándoznak egy-egy emlékezetes másodvonalbeli összecsapás különösen izgalmas, érdekes pillanatairól. Mi ezúttal az „alsóház” világát kedvelőknek próbálunk meg néhány olyan összefüggést, statisztikai csemegét, némi túlzással „másodosztályú” szenzációt szolgáltatni, hogy a holt idényben minden apró focimorzsára kiéhezett szurkolók így jussanak „eseményhez" a téli szünet utolsó napjaiban.

A kép természetesen nem lehet teljes, hiszen még csak az első fejezet ért véget az NB II. 38 fordulós monstre meneteléséből. Ettől függetlenül úgy hisszük, a számok, az adatok kedvelőinek kellemes böngészést kívánhatunk.

Emlékeztetőül: Így zártak a csapatok az NB II-ben az 1984/85-es bajnokság őszi idényében.
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nb_ii_oszi_tabella.jpg

Nézőszámok:
A labdarúgó NB II. őszi idényének 190 mérkőzését összesen 503 500 néző tekintette meg. A nézőszám az egyes fordulókban a következőképpen oszlott meg:
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nezoszamok.jpgA fordulónkénti átlagnézőszám 26 500. Ebből következik, hogy a mérkőzésenkénti átlag 2650. Érdekes, de nyilván nem véletlen, hogy a húsz együttes közül éppen a Nyíregyháza és a Váci Izzó tudhatja magáénak a legnépesebb szurkolótábort a második vonal jelenlegi mezőnyében. Nyíregyházán ugyanis nem kevesebb, mint 55 500 néző tekintette meg a Nyíregyháza őszi kilenc mérkőzését, míg a Vácott lejátszott tíz találkozón 60 500 szurkoló jelent meg a lelátón! A nyírségi meccsenkénti átlagnézőszám hajszálnyival jobb a váciakénál: Szabolcs fővárosában ugyanis átlagosan 6167-en, míg Vácott „csak” 6050-en váltottak jegyet az ősszel.

Jó néhány élvonalbeli gárdánk irigyelheti a két együttest kitartó, lelkes szurkolóiért!

A teljes góllövő listához nem kell különösebb kommentár.
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nb_ii_gollovolista.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_debreceni_kinizsi_laszlo_istvan.jpgLászló István, a Debreceni Kinizsi gólkirályjelölt középcsatára

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nb_ii_dvtk_dzurjak_jozsef.jpgDzurják József, a DVTK gólzsákja, ezúttal a Bakony Vegyésznek fejel gólt

Csak egy „igazi” mesterhármas:
Úgy tartja az íratlan szabály, mesterhármast az a a labdarúgó ér el, aki egy mérkőzésen egymás után háromszor az ellenfél kapujába tudja juttatni a labdát. Nos, ilyen „igazi” mesterhármasra az őszi idényben csupán egyetlen másodvonalbeli futballista volt képes: László István, Debreceni Kinizsi gólkirályjelölt középcsatára! Rajta kívül még négyen szereztek egy mérkőzésen három gólt: Házi (Bakony Vegyész), Dzurják (DVTK), Vad (22. sz. Volán) és Rostás (Szolnoki MÁV MTE).

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_hazi_ferenc_bakony_vegyesz.jpgHázi Ferenc, a Bakony Vegyész őszi házi gólkirálya

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_rostas_sandor_szolnoki_mav_mte.jpgRostás Sándor, a szolnokiak játékmestere és gólzsákja

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_22_sz_volan_vad_istvan.jpgVad István - ő legalább gólokat rúg Rákoscsabán

Nehéztüzérek: Strausz (Vác) és Leskó (Kazincbarcika)
Manapság, amikor oly sok vád éri az edzőket, hogy a szükségesnél jóval kevesebbet gyakoroltatják játékosaikkal a kapuralövések seregnyi fajtáját, alighanem sokat mondó lehet annak megvizsgálása: vajon szabadrúgásból hányszor tudtak a hálóba lőni az NB II. mezőnyének éleslövészei?

A kapott eredmény megdöbbentő! Kiderült ugyanis, hogy mindössze 25 alkalommal rezdült a háló szabadrúgás nyomán... Márpedig ez a szám roppant kevés! Az összes gól nem egészen öt(!) százaléka csupán Vagyis ezen a téren a jelek szerint valóban igazuk lehet azoknak a szakmabelieknek és . szurkolóknak, akik úgy vélik: lényegesen nagyobb figyelmet kell(ene) fordítani a 16-oson kívülről elvégzett pontrúgások találati pontosságának javítására.

Jellemző a sivár helyzetre, hogy ebben a mezőnyben a Váci Izzó beállósa, Strausz László és a Kazincbarcikai Vegyész középcsatára, Leskó Antal 3-3 szabadrúgásgóllal első lehet a nehéztüzérek ranglistáján. Akik rajtuk kívül még említést érdemelnek lövőtudományukért: Farkas (D. Kinizsi), Seres (Volán SC) és Sugár (Szolnoki MÁV MTE), ők kétszer-kétszer küldték a kapuba ily módon az ősszel a labdát.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_strausz_laszlo_vaci_izzo_mte.jpgStrausz László, a Váci Izzó beállósa és csapatkapitánya

A légtér ura: Leiszt (Debreceni Kinizsi)
Mindig izgalmas, érdekes szakmai következtetések levonására alkalmas annak az adatnak a megállapítása, vajon egy küzdelemsorozat összgólmennyiségének hányadát szerezték - fejesből. Nos, a második vonal őszi idényének 534 találata közül ezúttal 94-szer küldték fejjel a hálóba a labdát a küzdő felek. Vagyis az „össztermés” 18 százalékát, azaz csaknem egyötödét. Hogy sok ez vagy kevés, annak megítélését olvasóinkra bízzuk… Ami viszont feltétlenül figyelemre méltó és önmagáért beszél: Leiszt Antal, a Debreceni Kinizsi 33 éves középpályása őszi hét gólját kivétel nélkül fejessel szerezte!

A fejesgólszerzők élmezőnyének további állása. 6: Szeibert (Volán SC), 5: László (Debreceni Kinizsi), 3: Dzurják (DVTK), Németh (Tapolcai Bauxitbányász), Rostás (Szolnoki MÁV MTE), Hatvanger (Volán SC).

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_leiszt_antal.jpgLeiszt Antal (középen) az őszi hét gólját kivétel nélkül fejessel szerezte, itt a Bakony Vegyész hálóját veszi be

Büntet-e a büntető?
A címben feltett kérdés csöppet sem költői. Az ősszel ugyanis nem kevesebb, mint 63 alkalommal ítéltek a játékvezetők 11-est, ám mindössze 44-et értékesítettek a csapatok! Ügy is mondhatnánk: miután csak 70 százalékos volt a találati pontosság, a védők 30 százalék esélyt kaptak a 16-oson belüli szabálytalanságok megúszására...

Érdekesség, hogy a 19 fordulóban a legtöbb 1-est a dunaújvárosiak rúghatták (7-et), utánuk a Kazincbarcika és a Baja következik 6-6 büntetővel, majd a Siófok, a 22. sz. Volán és a Nagykanizsai Olajbányász 4-4 ilyen gólszerzési lehetőséggel. De az sem akármilyen kuriózum, hogy a „Kisvolán” futballistái ezekből csak egyszer tudtak a hálóba találni!

A legjobb „ítéletvégrehajtó” Németh (Dunaújváros) volt, aki négyszer járt túl a vele farkasszemet néző kapuvédő eszén. A nagykanizsai László három 11-es góllal a következő, de csak azért ennyivel, mert ő egy alkalommal hibázott. És ha már a hibázásnál tartunk: az ősszel három futballista mondhatta el magáról, hogy nem neki találták ki a büntetőrúgást. A soproni Bogáti, az akkor még a 22. sz. Volán színeiben szereplő Kotul és a dunaújvárosi Gróf egyaránt kétszer próbálkozott sikertelenül a fehér mészpontról a góllövéssel.

De igazságtalanok lennénk, ha ugyanitt nem említenénk meg azokat a kapuvédőket, akik több alkalommal is hárítottak 11-est. A sor élére a Debreceni Kínizsi hálóőre, Vadon Lajos kívánkozik, aki három esetben is parádés vetődéssel mentette meg kapuját. De hasonlóan elismerés illeti a diósgyőri Piel Zoltánt és a soproni Horváth Györgyöt, ők kétszer „győzték le” a 11-es párbajban ellenfelüket. No, és az sem volt éppen mindennapi eset, amikor Rákoscsabán Veréb kapus kiállítása után kényszerből a középpályás Fükő állt a DVTK gólvonalára cerberusként, aztán remek vetődéssel kaparintotta meg Kotul gyatra büntetőjét.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_vadon_lajos.jpgÍgy (is) lehet örülni egy kihagyott 11-es után. No, a fehér mezes Debreceni Kinizsi-játékosok természetesen nem büntetőt hibázó társukat ölelgetik önfeledt mosoly kíséretében, hanem kapusukat, Vadon Lajost, aki itt éppen a hódmezővásárhelyi Szenti 11-esét tette ártalmatlanná. A debreceni cerberus ezt a ritka bravúrt az ősszel még kétszer megismételte! 

Színes lapok - minden mennyiségben:
Meghökkentő látvány tárult elénk, amikor megpróbáltuk megrajzolni a második vonal fegyelmi helyzetét. Számba véve a piros és sárga kártyák felbukkanását a 190 mérkőzésen, bizony elszomorító statisztika kerekedett ki: játékvezetőinknek az ősszel összesen 376 alkalommal kellett zsebbe nyúlniuk, hogy onnan valamilyen színű műanyag lapocskát rántsanak elő a renitens labdarúgók figyelmeztetésére! Ez azt jelenti, hogy kis híján minden NB II-es összecsapásra átlagban két ilyen lapocska jutott.

A 376 színes lap megoszlása: 28 piros (vagyis kiállítás) és 348 sárga kártya. Megjelenésük okai szerfölött sokrétűek voltak: lerántás, hátulról felvágás, megjegyzés a bírói ítéletre, legyintés a játékvezetőre, utánrúgás, az ellenfél megijesztése, kíméletlen szerelési kísérlet, az ellenfél szándékos megrúgása, kakaskodás, lábra lépés, az ellenfél hálóba lökése(!), páros lábbal végrehajtott közbeugrás, korábbi vélt sérelem „megtorlása” és végül az ellenfél hajának megcibálása.

Bőséges a választék, annyi bizonyos! A 28 kiállításon ezúttal 27 labdarúgó „osztozott”, mivel a Bakony Vegyész rutinos, korábban az élvonalat Dorogon, a Ferencvárosban és Zalaegerszegen megjárt védője, Major Ferenc kétszer is idő előtt kényszerült zuhanyozni vonulni.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_major_ferenc.jpgMajor Ferenc, az NB II. renitense

A kiállítások száma alapján a „legidegesebb” együttesek voltak ősszel, három-három piros kártyával: Dunaújváros, Nagykanizsai Olajbányász, Tapolcai Bauxitbányász és Bakony Vegyész. Ugyanakkor az is önmagáért beszélő tény: mindössze négy gárda akadt, amelyből egyetlen futballistát sem állítottak ki. Íme, a jó magaviseletűek: Volán SC, Szolnoki MÁV MTE, Salgótarjáni BTC és Keszthelyi Haladás.

Gyorsmérleg:
Lássuk a csapatokat. Talán nem lesz haszontalan néhány mondatban összefoglalni - amolyan félévi értesítőként - az őszi teljesítések legjellemzőbb mozgatórugóit. Természetesen „névre szólóan”, távirati stílusban.

Volán SC
Elsősége tudása, képességei alapján, mondhatni, magától értetődő. Ha nincs a két hazai veresége (Sopron, Siófok), akkor ma már nemcsak játékosai, hanem vezetői is sokkal bátrabban szólhatnának a harmadszori feljutásról.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nb_ii_volan_szolnoki_mav_mte.jpgListavezetőhöz méltó magabiztos győzelem, bár ezt a gólt a Volán kapta, a szolnoki labda gólba tart, szerzője a földön fekvő Katona. Volán SC-Szolnoki MÁV MTE 4:1

Váci Izzó MTE
Mindennél többet mond, hogy újonc létére hallani sem akar másról, mint a feljutásról! Tervszerűség a csapatépítésben, kristálytiszta elvek a szakmai munkában, és ehhez járul a játékosok, a második osztály oly sok együttesénél hiányolt egészséges többet akarása. Ennyi, és nem több a „titok”.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nb_ii_vac_siofok_tieber_szalai_strausz.jpgHarmadtávnál, amikor a Siófok megállította a Váci Izzó diadalmenetét. Strausz és Szalai próbálják Tieber Lászlót megállítani. Vác-Siófok 1:3

Siófok
Idő kellett, amíg a tavaszi nagy sikert, az MNK-győzelmet megemésztette. Amióta viszont - becsületes harc után - kiesett a KEK-ből, valósággal fellélegeztek a Balaton-partiak. Vezetők, játékosok váltig állítják Siófokon: egyetlen vágy a feljutás!

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nb_ii_nyiregyhaza_siofok.jpgSokat számíthat évvégén a rangadókon megszerzett és elvesztett pontok száma. Itt egy négypontos mérkőzésen hullajtott pontokat a Siófok. A Nyíregyháza-Siófok (1:0) találkozón a 6-os számú Polyák felemelt karral örül, a labda pedig a hálóban pihen

Szolnoki MÁV MTE
Sokra hivatott társulat - igazi vezéregyéniség nélkül. Vezetői titkon a több mint harmincéves szolnoki álom megvalósításáról ábrándoznak. Kérdés, hogy mindezt mennyire képes (akarja) magáévá tenni a csapat? Amely szurkolóitól így is sokkal többet érdemelne…

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nb_ii_szolnoki_mav_mte_dvtk_rostas_piel.jpgBár hazai pályán született a döntetlen, de egy értékes pont a tavaly még NB I-es diósgyőriek ellen. Rostás szabadrúgásánál Piel csak nézi a labdát, amely aztán a kapufáról vágódik a mezőnybe. Szolnoki MÁV MTE-Diósgyőri VTK 0:0

Nyíregyháza
Egy pillanatig sem törődött bele a négypontos hátrány béklyójának lerázhatatlanságába. Ha pedig a tavasszal is képes desz arra, hogy tizenkét mérkőzésen húsz pontot szerezzen, rendkívül izgalmassá teheti a hajrát a „felsőházban”.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nb_ii_nyiregyhaza_nagykanizsa.jpgKiss Miklós lábáról már elindult a labda a nagykanizsai hálóba. A fehér nadrágos Rumszauer és a kapus Müllner tehetetlenül nézi a labdát, ez volt a második nyíregyházi gól. Nyíregyháza-Nagykanizsa 2:0

Salgótarján
Az ősz derekán hat hétig csak vergődött. Ezalatt viszont legalább bebizonyosodott, hogy a tarjáni vezetés akarja a mielőbbi megújhodást: csírájában fojtott el mindenfajta próbálkozást, amely az edzői elképzelések megtorpedózására irányult. Nem véletlen, hogy az utolsó öt fordulóban 15:1-es gólkülönbséggel ötször győzött a Tarján.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nb_ii_salgotarjan_szolnoki_mav_mte.jpgAz ősz eleje vergődéssel telt. A salgótarjáni Zimonyi fejjel tisztáz, a kifutó László kapus ölében László János ül a Salgótarján-Szolnok (2:3) mérkőzésen

Sopron
Az ősz egyik legnagyobb szenzációját szolgáltatta, amikor a Czabán Samu téren győzni tudott. Azt követően lassan magához tért és a hajrában bizonyította: annál feltétlenül több van a gárdában, mint hogy a kiesés ellen kelljen harcolnia.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nb_ii_szekszard_sopron_kovacs_bela.jpgPárszor megingott a soproni védelem az ősszel, a Dózsa rutinos középpályása, Kovács B. könnyedén fejelhet kapura. A helyzetet és a mérkőzést ezúttal megúszták a vendégek, Szekszárdi Dózsa-Soproni SE 0:0

Debreceni Kinizsi
Méltósággal vállalt debreceni „másodhegedűs” szerepkörében tisztességgel teljesített, meg a három „látványos” idegenbeli fiaskó (DVTK, Kazincbarcika, Salgótarján) ellenére is.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nb_ii_debreceni_kinizsi_szekszardi_dozsa.jpgAndirkó szerezte a hazaiak első gólját a Debreceni Kinizsi-Szekszárd (4:1) találkozón

Ózdi Kohász
Önmagához képest, ha szerényen is, de előrelépett. Sokkal többet alighanem az ózdiak maguk sem várnak az idegenben kevésbé vitézkedő társaságtól...

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nb_ii_nyiregyhaza_ozd_eszenyi_denes.jpgNem vitézkedtek az ózdiak idegenben, a Nyíregyháza-Ózd (2:1) mérkőzésen a 6-os számmal játszó fiatal Eszenyi lövése a léc alá tart, Kocsisnak, az ózdi kapusnak esélye sem volt

Kazincbarcika
Az ellentétek csapata. Hét fordulón keresztül nem nyert - aztán a befejező hetes szériában 11 pontot gyűjtött, veretlenül. A három évvel ezelőtti „magaslatról” nem is álmodhat, ettől függetlenül azért feltétlenül a mezőny első felében a helye.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nb_ii_nyiregyhaza_kazincbarcika.jpgMájer, a KVSE kapusa csapata egyik legmegbízhatóbb pontja volt. Ezúttal viszont Vágó tizenegyesből jár túl az eszén a Nyíregyháza-Kazincbarcika (4:1) mérkőzésen

Diósgyőri VTK
Menet közben egyértelműen kiderült: közel sem csak a mínusz négy pont miatt lesz kénytelen ebben a bajnokságban a „földszintre" leszállítani vágyait. Sem ütőképes szakosztályvezetés, sem kellő erőnlét. Így viszont várhatja a Gulyás, Borostyán, Teodoru trióért cserében a Vasas által nyáron beígért csatárt, és retteghet a második félidőktől...

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nb_ii_keszthely_dvtk.jpgEz is egy mérkőzés, mikor az utolsó negyed órában hullajtottak el egy pontot a diósgyőriek. Útban a labda a vendégek hálójába a Keszthely-DVTK (1:1) mérkőzésen

Bajai SK
Minden kétséget kizáróan az őszi idény leglátványosabb feltámadását produkálta! A tízedik forduló után az utolsó helyen kullogott négy ponttal. Aztán egyszercsak elkezdett nyerni, és úgy tűnt, nem lehet megállítani...

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nb_ii_vaci_izzo_bajai_sk.jpgAz egyik bajai bravúrgyőzelem: Pleskó, a váci kapus nem tudta védeni Prikidánovics jól irányzott lövését. Váci Izzó-Bajai SK 0:1

Dunaújvárosi Kohász
Egy gólnál többet csak három esetben sikerült szereznie. Ez egyben erősen be is határolta lehetőségeit. Újoncként így is megtette kötelességét, hajszál híján maradt csak el a közepes teljesítéstől.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nb_ii_szekszard_dunaujvaros.jpgA kohász egyik "egygólos" meccse. Suba (jobbról fehér mezben) elől ment fejjel a dunaújvárosi Boldóczki, Hollónak nem kellett közbeavatkoznia. Szekszárd-Dunaújváros 1:1

HÓDGÉP Metripond SE
Beigazolódott a sejtés: Stark távozása után lényegében azon áll vagy bukik a gárda sorsa, hogy Tasi és Csernus mire megy az ellenfelek kapuja előtt a túlerővel. Így aztán ugyan ki beszél manapság Hódmezővásárhelyen a feljutásról? Különösen, hogy felvetődött, a HÓDGÉP „kiszáll" az együttes patronálásából.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nb_ii_hodmezovasarhely_vac.jpgA hódmezővásárhelyi Adorján klasszisgólja. HMSE-Vác 1:1

Nagykanizsai Olajbányász
Rossz rajt, gyenge folytatás, csapnivaló befejezés. Röviden így lehetne jellemezni a kanizsaiak produktumát. Ma már oda a jó középcsapat rang és a hazai pálya nimbusza. Két pontnyira állnak a kieső helytől...

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nb_ii_szekszard_nagykanizsa.jpgAz egyik sima nagykanizsai vereség. Harc a labdáért Müllner, a vendégek kapusának kapuja előtt. Szekszárd-Nagykanizsa 2:0

Keszthelyi Haladás
Az idény első felében otthon nyert, idegenben vesztett. Később a képlet úgy módosult, hogy otthon is sorozatos kudarcok következtek. A hat egymás utáni vereség alapvetően meghatározza ebben a bajnokságban a lehetőségeit. De még így sem lehetnek kiesési gondjai!

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nb_ii_keszthely_volan.jpgEz a keszthelyi vereség a bajnokság folyamán már előre borítékolható volt. Horváth a Haladás gólját szerzi. Keszthely-Volán 1:2

Bakony Vegyész
Félelmetes gólképtelenség, menet közbeni nagy jövés-menés a játékosállományban, fegyelmezetlenségek, sorozatos lemondások a szakosztályvezetésben, Most már bravúrok (is) szükségesek a bentmaradáshoz.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nb_ii_dvtk_bakony_vegyesz.jpgAmikor a veszprémiek nem csak kikaptak, hanem egy nyerhető meccsen a szerencsével is hadilábon álltak. DVTK-Bakony Vegyész 2:0

Szekszárdi Dózsa
Ott folytatta, ahol tavaly abbahagyta... Elvétve rúg gólt, sorozatban hullajtja el hazai pályán az értékes pontokat. Kérdés, meddig bírja idegekkel ezt a kötéltáncot...

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nb_ii_szekszard_siofok_horvath_ii.jpgA szekszárdi csatárok nagy hibaszázalékkal munkálkodtak ősszel, egy, a kimaradt hazai helyzetek közül. Horváth (fehér mezben) már csak a siófoki kapussal, Horváth II-vel állt szemben, de a gól - ezúttal is - elmaradt. Szekszárd-Siófok 0:2

Tapolcai Bauxitbányász
A leggyengébb újonc a mezőnyben. Sérülések, betegségek tizedelték sorait, ráadásul kapusai felváltva „betliztek”. Csak elismerést érdemelnek elszánt fogadkozásukért, mondván: tavasszal nekigyürkőznek a feladatnak...

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nb_ii_szolnoki_mav_mte_tapolcai_bauxitbanyasz.jpgA Tapolcának esélye sem volt Szolnokon. Egy a Baran-gólók közül a Szolnoki MÁV MTE-Tapolcai Bauxitbányász 4:1-es találkozón

22. sz. Volán
Nem is annyira pozíciója, mint a puszta léte körül kialakult bizonytalanság miatt tűnik csaknem reménytelennek a helyzete. Az ősszel egyedül itt történt edzőcsere - de minek? Alighanem akkor is így állna, ha Menotti ülne a kispadon...

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nb_ii_nyiregyhaza_22_sz_volan.jpgA "Kisvolánnak" jobbára a pofozógép szerep jutott. Vajda hiába nyújtózkodott, nem érte el el ezt a labdát, a lövés a kapu jobb felső sarkába vágódott. Ez volt az ötödik nyíregyházi gól. Nyíregyháza-22. sz. Volán 5:0

Az NB II. után nézzük a harmadik vonal, a Területi bajnokságok őszi első helyezettjeit. 
Hatvan, Komló, Miske, Motim TE, Oroszlány, Honvéd Szabó Lajos SE. Azok a csapatok, amelyek az 1984/85. évi bajnokság első felében osztatlan elismerést és teljes sikert arattak, s az első helyen várják a tavaszi rajtot. Hogy az mit hoz számukra, ők maguk sem tudják, de reménykednek és keményen készülnek, mert nyerni szeretnének. A fentiek közül különösen a Komló, a Motim TE, az Oroszlány és a Honvéd Szabó L. SE esélye látszik a legmegalapozottabbnak, de hát ez csak afféle találgatás. A bizonyítás márciusban folytatódik.

Bakony csoport: Az egyedüli veretlen
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teruleti_bajnoksagok_bakony_csoport_oszi_tabella.jpgAz 52 éves Koós László, a MOTIM TE sikeredzője a Rába ETO-ban már három éve pályaedzőként dolgozott, amikor 1981 júnusában a területi bajnokságba jutott Motim TE edzője lett. Munkáját azzal kezdte, hogy az addigi edzésnapok számát háromról négyre emelte. A jó szerepléshez, mint mondta, nagyon sok kemény edzés szükséges.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_bakony_csoport_koos_laszlo_motim_te.jpgKoós László, a MOTIM TE sikeredzője

Kitűzött célunkat (élcsoportbeli helyezés) már az első évben (81/82) túlszárnyaltuk, hiszen a Fűzfő mögött a második helyen végeztünk - jegyezte meg Koós László edző, az ETO 1963-as egyidényes bajnokcsapatának csatára. - Minden a legjobb úton haladt, 1982-ben azonban a totóvész minket is elért. A csapat gerincét alkotó öt játékos egyik napról a másikra kiesett... Schnitzer, Mészáros, Szabó, Ipacs és Juhász „kényszerpihenőt” tartott. A totóbotrány erkölcsi és egyéb hatását ezután másfél évig éreztük. Gerezdes Józsefet, a bázist képviselő timföldgyár igazgatóját, akinek sokoldalú és hathatós támogatása nélkül az egyesület sem működhetne, nagyon elkeserítették a botrányos események. Leváltotta az egyesület szakosztály vezetőségét, valamennyiük türelmi, bizonyítási időt kapott. Gyötrelmei időszakot éltünk át. A történtek miatt én is sokat viaskodtam magammal. Feleségem, látva állapotomat, mindent elkövetett, hogy abbahagyjam az egészet, mert, ahogy mondta, neki nem egy hülye labdarúgóedzőre, hanem egy normális családapára, férjre van szüksége. Az 1982/83-as bajnokságban ősszel is, s az év végén is a 7. helyen kötöttünk ki.

A következő 1983/84. évi bajnokság első tíz mérkőzésén 4(!) pontot, az azt követő hét találkozón 10 pontot gyűjtött a Motim TE, és ezzel az eredménnyel majdnem kieső helyen várta a tavaszt. Ekkor azonban Juhász kivételével már az eltiltásukat letöltött játékosok is pályára léphettek. A továbbiakban megmutatta a csapat, hogy mire képes. Hazai pályán 100 százalékos teljesítményt ért el, végülis a 8. helyen végzett. A múlt nyári felkészülés napjaiban, Balatonföldváron is kifogástalanul, nagy lelkesedéssel dolgoztak az óváriak, valamennyien bizonyítani akartak. És a bizonyítás 1984 őszén remekül sikerült. Schnitzerék hazai pályán ezúttal sem vesztettek pontot, s idegenben sem kaptak ki. Az öt döntetlen dacára több mint 80 százalékos teljesítménnyel, 39:8-as gólkülönbséggel, 3 pont előnnyel várja a tavaszi folytatást a 6. forduló óta élen álló mosonmagyaróvári gárda. Az első három (NB I, NB II, területi) osztály 136 csapata közül a Motim TE az egyedüli, amely ősszel nem szenvedett vereséget.)

- Most már évek óta bizonyította a csapat, hogy nagyobb feladatok megoldására is alkalmas. - folytatta az edző. Az idén is ott vagyunk az MNK-ban indult sokszáz együttes közül a legjobb 16 között. Pár éve a nyolc közé is eljutott és csak Székesfehérváron, a Videoton otthonában kellett meghajolnia a nagyobb tudás előtt. Ősszel a Haladást fektettük kétvállra, így jutottunk a nyolcaddöntőbe. De térjünk vissza a bajnokságra, amelyben ősszel Zalaegerszegen az idén szerényen szereplő Honvéd Katona SE elleni mérkőzésen éltük át a legkínosabb perceket. Itt, a 86. percben már 3:1-re vezettünk, s ekkor olyan rövidzárlat következett, amilyenre közel négyéves magyaróvári működésem alatt nem volt példa. Négy perc alatt két gólt kaptunk, ami azért is érdekes, mert az őszi 17 mérkőzés 1530 perce alatt, mindössze nyolcszor jutott a labda a hálónkba. Közönségünk már újra visszatért és nagyszerű érzés volt ősszel hallani, hogy az utolsó percekben mindig felhangzott a nézőtéren a legszebb muzsika: vastapsot kapott a csapat.

(A timföldgyár ebben az évben ünnepli fennállásának 50. évfordulóját és ehhez a szép jubileumhoz a labdarúgók jó bajnoki és jó kupa-szerepléssel járultak már eddig is hozzá.)

- Amit elértünk, az a kollektív munka gyümölcse. A vezetés biztosította a feltételeket, a játékosok pedig megfogadták: mindent elkövetnek, hogy minél több pontot gyűjtsenek. Pedig tavaszi sorsolásunk nem ígérkezik könnyűnek, hiszen legnehezebb mérkőzéseinket idegenben játsszuk és labdarúgásról lévén szó, minden lehetséges...

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teruleti_bajnoksagok_bakony_csoport_sabaria_szentgotthard.jpgA Bakony-csoportban hazai győzelem született a vasi rangadón, Sabaria SE-Szentgotthárd 2:0. Szabó F. második gólja előtti pillanat látható a felvételen. Balról Szabó, Csicsai, Viszked

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teruleti_bajnoksagok_bakony_csoport_honved_katona_se_gyori_dozsa.jpgBócz a zalaegerszegiek harmadik gólját lövi a H. Katona SE-Győri Dózsa (6:2) találkozón

Duna-csoport: Otthon: 9 mérkőzés - 9 győzelem, 32:1-es gólkülönbség!
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teruleti_bajnoksagok_duna_csoport_oszi_tabella.jpgFél évszázaddal ezelőtt alig másfélezres falu volt, ma már a bányászvárosban több mint húszezer ember talált otthonra. Súlyemelő gárdáját országszerte jól ismerik a sportemberek, ők már világversenyeken is sok sikert arattak. A 60-as években a labdarúgók sem voltak a szurkolók sokszázezres tábora előtt ismeretlenek. Amikor az NB I/B-ben játszottak, jónéhányszor az NB I. kapujáig is eljutottak, ott azonban „leblokkoltak”. Több, mint egy évtizeden át játszottak a második vonalban, később azonban, a 70-es évek közepén szinte minden játéknap szomorú vasárnap volt. 1976 volt a mélypont! Hiába alakult újjá a szakosztályvezetés, hiába hirdettek új életet, új határozatok is hiába születtek, a csapatot megmenteni már nem lehetett, 1977-ben kiesett. Utána mégegyszer talpra állt, de ez csak amolyan görögtűzféle volt. Most, hosszú évek után a területi bajnokság Duna-csoportjában az első helyen várja a tavaszt a bányászcsapat.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teruleti_bajnoksagok_duna_csoport_oroszlany_dorog.jpgFejpárbaj a Duna-csoportban, Oroszlányi Bányász-Dorog 1:0

Már a tavalyi vizsga sem sikerült rosszul, csak a Dunaújváros előzte meg az akkor legtöbb gólt szerzett oroszlányiakat. Ezúttal a nyári erősítés is jól sikerült, a rajt pedig..? Az első 8 mérkőzés után 23:6-os gólkülönbséggel, 13 ponttal először kerültek az első helyre az oroszlányi piros-feketék. „Kisiklásnak” számított a Zámbóék elleni 0:0 Gödön, ezután azonban a Komárom megyei gárda 7:0-ra legázolta az előző évi őszi első Ráckevét. Akár öt góllal is győzhetett volna az addig igen gyengén szerepelt BVSC ellen, részben azonban az oroszlányi elbizakodottság, illetve a vasutasok kapusának, Flaknak egészen kiváló játéka megmentette a vereségtől a Szőnyi úti csapatot. Két hét után újra visszaszerezte az első helyet a bányászcsapat, s újra Jöttek a jobbnál jobb eredmények: 3:3 Érden, 2:0 a Pénzügyőr SE, 3:0 a Nyergesújfalu ellen és 2:2 a fővárosban az Építők elleni rangadón.

- A Szőnyi úti mérkőzésen, ahogy mondani szokták, szinte felbillent a pálya, de ahogy az ilyenkor lenni szokott, a nagy akarásnak nyögés lett a vége - emlékezett vissza Mezei József edző a legérdekesebb őszi mérkőzésekre. - A legérzékenyebben a budafoki vereség (0:2) érintett bennünket. 85 percig 0:0 volt az eredmény, jobbak voltunk, a góllövés azonban sehogyan sem sikerült, öt perccel a befejezés előtt az ellenfél két cserét hajtott végre. Az egyik cserejátékos rögtön betalált a kapunkba. Mint a fejbe ütött bika, úgy megroggyantunk, s az első után még egyet kaptunk...

Az Oroszlányi Bányász otthon, bajnoki mérkőzésen 18 hónap óta veretlen, s az azóta lejátszott 51 mérkőzés közül idegenben 7 mérkőzést vesztett el. Őszi 9 otthoni mérkőzésének mérlege: 9 győzelem, 32:1-es gólkülönbség! Az idegenbeli mérleg azonban figyelmeztető a tavaszra: 8 mérkőzés, egy győzelem, öt döntetlen, 2 vereség, 11:13-as gólkülönbség. Félévi teljesítménye 73,5 százalék.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teruleti_bajnoksagok_duna_csoport_erd_bvsc_pal_jozsef.jpgA Duna-csoportban: Pál József (Érd) vezeti fel a labdát, aki a mezőny legjobbja volt. Érd-BVSC 3:1

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teruleti_bajnoksagok_duna_csoport_oroszlany_dorog_csepecz_janos.jpgEgy másik veterán a Duna-csoportban: Csepecz János, a dorogiak legmegbízhatóbb pontja

Körös csoport: A miskei „csoda”
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teruleti_bajnoksagok_koros_csoport_oszi_tabella.jpgVajon hogyan tud megélni manapság a sportág harmadik vonalában egy olyan kiscsapat, amelynek hátterét egy két és félezres lélekszámú község, illetve annak termelőszövetkezete jelenti? Megélni (szerényen és szegényesen) megélhet - gondolná az idegen -, de az ilyen élet tengődés, szenvedés, teli bosszankodással, szomorúsággal lenne. Egy kisközség kiscsapatáról, a Bács-Kiskun megyei Miskéről van szó, amelynek vezetői, dolgozói, lakói szerencsére nem így gondolkoztak és nem így gondolkoznak! Valamit elhatároztak és megvalósítottak, „bekapták a nagy halakat (legalábbis legtöbbjüket)” és most, a tavaszi idény kezdetéig élőiről nézik a táblázaton a Kőrös-csoport többi 15 csapatát! Mert a Miskei TSZ SK a Kőrös-csoport első helyén várja a tavaszt...

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_koros_csoport_miskei_tsz_sk.jpgA nagy meglepetés, a Miskei TSZ SK őszi első helyezett csapata. Sokan talán még a község nevét sem hallották, azt meg pláne kevesen tudják, hogy ez a település már a XV. század elején is élt, létezett, s történelmünkben is szerepelt

A csapat végigjárta azt az utat, amelynek első állomása a járási bajnokság, második a megyei II. osztály, harmadik a megyei I. osztály volt, s nagyon megküzdött azért is, hogy végre eljuthatott a területi bajnokságig. A TSZ-elnök régebben azt is elmondta, hogy a II. osztályban kétszer is elbukott az együttes az osztályozón, majd a tanulóévek (3) után sikerült a területi bajnokságba jutnia. Ez azonban nem ment könnyen, hiszen 1983-ban, a megyei bajnokságban, befejezés előtt négy fordulóval furcsa módon vesztették el a halasiak elleni rangadót. Ha akkor győznek, akkor esetleg nem a kiskunhalasiak, hanem ők kerülnek feljebb. A Kiskunhalas egy év után kiesett és - ilyen az élet - a miskeiek (most már visszavonhatatlanul) felkerültek a területi bajnokságba. És bármilyen furcsán hangzik, megelőzték tíz város, köztük Kecskemét két csapatát, a KSC-t és a KTE-t, valamint a Délép SC-t, a Szarvast, a Békést, a Gyulát, stb... őszi elsők lettek! A bajnokság első harmadában még botladoztak, mindössze négy pontot szereztek, de aztán már vitézül „verekedtek”, s a második harmad öt mérkőzésén 10 pontot szereztek. Legyőzték a BSE-t Békésen (!) 1:0-ra, a Gyulai SE-t (2000 néző előtt) 6:1-re, a Szegedi VSE-t ugyancsak 6:1-re, s a Szarvast Szarvason 1:0-ra. Mindössze két vereséget szenvedett a kisközség gárdája, először a KTE-től, majd a KSC-től kapott ki.

- Ha bentmaradunk, már az is nagy szó lesz - mondták az elején. 13 pontot reméltek és terveztek, 21-et szereztek. Annyira féltek (félnek) a kieséstől, hogy az edzéseken szinte mindenki duplázott, illetve úgy dolgozott, hogy a mérkőzéseken 90 percből 90-et küzdjön, harcoljon. És milyen érdekes: góljaik legtöbbjét, nem utolsósorban kitűnő kondíciójuknak köszönhetően, a 60. perc után szerezték...

Most a tervezés idejét élik és szívesen gondolnak vissza arra a harkányi útra, amelyen családostól vettek részt jutalomként az őszi idény befejezése után. A miskeiek belekóstoltak a sikerbe. A nagy sikerbe! Felkészülésük azt mutatja, ha bajnokságot nem is nyernek, az érmes helyre rámennek. Ezért kezdtek már január legelején, majd egyhetes ráhangolás után kéthetes napközi következett. Hogy ezen egyesek csodálkoznak? Hát a többi bajnokságra törő csapat hogy csinálja? És nyerhet 2-3 heti edzéssel bajnokságot manapság egy csapat? Már pedig a területi bajnokság fiát csoportjában legalább 30 csapat pályázik kisebb-nagyobb eséllyel a hat bajnoki címre.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teruleti_bajnoksagok_koros_csoport_honved_kun_bela_se_mako.jpgMészáros, a hazaiak csapatkapitánya elviszi a labdát Tóth J. előtt. A Körös-csoportban Honvéd Kun Béla SE-Makó 0:0

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teruleti_bajnoksagok_koros_csoport_szegedi_dozsa_delep_sc.jpgSzintén a Körös-csoportban: a Hunyadi téren, a területi labdarúgó bajnokság helyi rangadójának, az Szegedi Dózsa-DÉLÉP SC, építős győzelemmel (1:3) végződött mérkőzésének egyik izgalmas jelenete: Kálmán (sötét mezben, 8-as számmal), a Dózsa támadója, Kőhalmi és Fábián között fejjel próbálja a hálóba továbbítani a labdát, ám az a kapu mellé jutott

Tisza csoport: Honvéd-bravúr Mezőtúron
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teruleti_bajnoksagok_tisza_csoport_oszi_tabella.jpg- Könnyű nekik - hangzik el itt is, ott is az epés megjegyzés, amikor egy-egy honvédcsapat a bajnokságban vagy az MNK-ban megérdemelt sikert arat. Mint a többi katonaegyüttes, a Honvéd Szabó L. SE is kap mindig néhány olyan tehetséges labdarúgót, akik katonaidejük alatt a mezőtúri honvédegyüttesben játszanak. Így volt ez akkor is, amikor az 1981/82. évi labdarúgó NB II. keleti csoportjából, mint 6. helyezett kiesett a túri csapat. Egy évvel később a területi bajnokság Körös-csoportjában az ősszel első helyezett Gyulai SE-t a 7. helyezett Szabó L. SE-től 3 pont választotta el. Az év végén viszont, vetélytársait megelőzve, két pontos előnnyel elsőnek ért célba az alföldi város gárdája. Ez a bravúr akkor a százcsapatos bajnokság egyik legkiemelkedőbb fegyverténye volt. Aztán jött a kegyetlen osztályozó, s a mezőtúri labdarúgók hajszállal (1:0, 1:1) jobbnak bizonyultak miskolci (H. Papp J. SE) bajtársaiknál.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teruleti_bajnoksagok_tisza_csoport_honved_szabo_lajos_se_jaszkiser.jpgA csoport első egyik magabiztos otthoni győzelme, a jászkiséri védők (fehérben) és a mezőtúri támadók párharca. Honvéd Szabó Lajos SE-Jászkisér 3:0

Két bevonulás, két leszerelés, kétszeri csapatépítés! Mindez pár hét alatt! A leszerelés idején a távozók, bármilyen tehetségesek, már csak ritkán, vagy egyáltalán nem kapnak játéklehetőséget. Ez az oka aztán annak, hogy ilyenkor az alsóbb osztályú katonacsapatok gyakrabban hullajtgatják a pontokat. Aztán meg... Ki tudja azt garantálni, hogy az újonnan érkezettek erősítést jelentenek. Az viszont már nem véletlen, hogy a katonaévek alatt eltelt időben számos labdarúgó ugrásszerűen fejlődik, s ilyen módon több csapatra való játékos kerül magasabb osztályba.

A H. Szabó L. SE most másodszor szerepel a harmadik vonalban. Első szereplése, mint előbb említettük, teljes sikerrel járt, egy év után azonban az NB II-ből kiesett, és újra a területiben kezdhetett. Csak éppen nem a Körös-, hanem a Tisza-csoportban, amelyben rajta kívül a Debreceni Universitas, a Jászberényi Lehel SE és a leninvárosi Olefin SC is bajnokesélyesnek számít. Briliáns kezdés (7 5 2 – 14:0 12), keserves hetek a leszerelés idején (9 5 3 1 15:2 13) és mindent elsöprő őszi hajrá (15 11 3 1 29:2 25). Ez találó felelet lehet a bevezető sorokra („Könnyű nekik” stb...) Ugyanaz történt a mezőtúriakkal, ami két éve. Csak most az idény közepén. Akkor a leszerelésnek köszönhetően nem 3, hanem 7 (!) pontot vesztettek a túriak.

- Bár a múltból tanultunk, a visszaesés törvényszerűen megismétlődött - jegyezte meg Buzi Lajos szakosztályvezető. - Nem vagyunk telhetetlenek, de... öngóllal kaptunk ki legnagyobb riválisunktól, a Lehel SE-től, Hajdúböszörményben pedig hiába támadtunk, szinte semmi sem sikerült. Amikor tavaly nyáron a csapat az NB II-ből kiesett, szinte reménytelen volt a helyzet. Nagy Mihályt a szolnokiak, Szilágyit az egriek vitték el. Tizenhatos keretünkből heten távoztak el. És elment, tizenhárom év után a csapat sikeredzője, Bencsik Gyula, annyi mezőtúri csapat első számú „kovácsa” is. Mindnyájunkat bántotta, hogy kiestünk, de a város vezetői és H. M. sportvezetői bíztak bennünk. Nyáron Jugoszláviában portyázott az együttes, s ennek a jó csapatszellem kialakítása szempontjából döntő szerepe volt. Szerencsére új edzőnk, a 38 éves Földest János, a Szolnoki MÁV MTE volt pályaedzője is igen jó partner, igazi közösségi ember.

Most újra nagy probléma előtt áll a Szabó L. SE: négyen a legjobbak közül a csapatból kiválnak. De azért marad még néhány kitűnő játékos: Takács Zoltán, Dávid Tibor, Horváth Zoltán, az egykori Videoton kapus, aki a kétidényes bajnokság első felében - szinte hihetetlen - mindössze két gólt kapott 1450 perc alatt... A cél természetesen a bajnokság megnyerése, illetve a szerencsétlen osztályozók szerencsés teljesítése. A feltételek biztosítottak. A mezőtúriak nagyon szeretik csapatukat, amelynek a város és a H. M. illetékes osztálya minden támogatást megadott és a jövőben is megad.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teruleti_bajnoksagok_tisza_csoport_rakoczifalva_baktaloranthaza.jpgA Tisza-csoportban Tubak fejesgólja a Rákóczifalva-Baktalórántháza (2:0) találkozón

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teruleti_bajnoksagok_tisza_csoport_duse_olefin_sc.jpgA küzdelmes, közepes színvonalú, a Tisza-csoportban rendezett területi bajnoki labdarúgó mérkőzésen a kapu előtt sokkal határozottabb DUSE rászolgált a győzelemre. Ludánszky első gólja az Olefin ellen, DUSE-Olefin SC 3:0

Dráva csoport: Komlón új szelek fújdogálnak
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teruleti_bajnoksagok_drava_csoport_oszi_tabella.jpgHol vannak már azok a szép napok. (évek, hónapok) amikor komlói sikerektől volt hangos a honi futballvilág? Amikor a 15 NB I-es ellenfél közül csak a Salgótarjáni BTC tudott győzni a csodás fekvésű kökönyösi pályán. S a többiek..? Vereséggel távozott az FTC (0:1), a Videoton (0:1), a Csepel (0:1), a Rába ETO (1:4), a DVTK (1:3), az Egri Dózsa (1:4), a Szombathely (0:2) és a bajnok Újpesti Dózsa is (1:2)! Ez volt a legszebb éve (1971/72) a baranyai kék-fehér gárdának. Egy évvel később az NB I-ből kiesett, s az NB II. két éve, majd a területi bajnokság következett. A legutóbbi időkig a dicső múlt sem nagyon lelkesíthette a bányászcsapat tagjait, hiszen még a százcsapatos területi bajnokság Dráva-csoportjában sem játszott komolyabb szerepet. 1982/83-ban, majd 1983/84-ben egyaránt 5. volt, előbb 7, utóbb 11 ponttal lemaradva a bajnok Kaposvári Rákóczi mögött. Az NB I-ből kiesett NB I/B-s csapat 1974-ben a Népstadionban MNK-döntőt játszott, s csak kevés hiányzott a meglepetéshez. A komlóiak a 70. percben még 1:0-ra vezettek a Ferencváros ellen. Az átszervezett, megfiatalított bányászgárda azonban az utolsó negyedórában már nem bírta erővel és alig 20 perc alatt az ellenállhatatlan FTC háromszor vette be a vendégcsapat hálóját. De négy évvel előbb szintén a döntőig jutott el az akkor még NB I-es Komlói Bányász. Az elődöntőben a DVTK-t fektette kétvállra, a fénykorát élő Újpesti Dózsától viszont a döntőben 3-2-re kikapott.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teruleti_bajnoksagok_drava_csoport_mazaszaszvar_komlo.jpgA sötétmezes szászváriak megkövülve nézik a fehérmezes komlói csatár megiramodását. Mázaszászvári Bányász-Komlói Bányász 1:2

Hosszú tespedés után a tavaly nyáron újjáalakult sportköri vezetőség, megelégelve az alacsony szintet, határozatot hozott a labdarúgás fejlesztésére. Csordás István, az egykori komlói játékos, testnevelő tanár, szakedző vette át a csapatot. (ő előzőleg a Dráva-csoportban háromszor bronzérmet nyert siklósi gárdát edzette.) Új állomáshelyén volt mit tennie, hiszen a totóbotrányba egy csapatra való komlói futballista keveredett bele.

- Az erősítés már előbb megkezdődött, s az idén tovább folytatódott - emlékezett vissza a szomorú eseményekre a szakedző. A mostani bajnokság előtt igazán jónevű játékosokból álló csapatunk volt. Persze jelentkezett itt is az örök dilemma: sok jó játékos még nem biztos, hogy jó csapat is. Mert ami igaz, az igaz: bőven van hiányossága jelenlegi csapatunknak is, akad munka még bőven. Különösen az elején ment nehezen a csapatnak. Hét forduló után még 5 pont volt a hátrányunk és az 5. helyen álltunk a szinte végig vezető Siklós mögött. Végül is az utolsó fordulóban az döntött, hogy mi győztünk, a mohácsiak pedig a siklósiakat verték meg. Így aztán először (de a legjobbkor) az őszi idényben a Komló került az élre, volt csapatom pedig a 2. helyen várja a tavaszt. A Kaposvári Rákóczi? Legnagyobb riválisunk, bár 8:1-re legyőzte a vezető Siklóst (aligha kétséges: ez volt az egész területi bajnokság messze legnagyobb meglepetése) az első helyre egyszer sem tudott feltörni, s a végén a 3. helyen kötött ki. Nem látszik olyan erősnek, mint a korábbi években. Játékosai a mieinknél tapasztaltabbak ugyan, de a komlóiakban több az akaraterő.

Hogy a négy bajnokjelölt (Komló, Siklós, Kaposvár, Mohács) közül melyik lesz a győztes, azt senki sem tudja. Annyi azonban bizonyos, hogy szakmai berkekben a Komlót tartják a legesélyesebbnek. De hát, a labdarúgásban mostanában a jósoknak alig van szerencséjük. A tények azonban tények maradnak. Csordás István itt elsősorban a kaposváriak megbízhatatlanságára célzott. Az egykori NB I-esek a Siklós elleni 8:1 után, az utolsó öt fordulóban még 3 pontot vesztettek... A Komló viszont? A 4. forduló óta nem kapott ki, a 8. óta pedig zsinórban nyert 7 mérkőzést. Két veresége közül az egyiket Siklóson (!) szenvedte el, a másikat az igen gyengén szereplő Kisdorog mérte rá. Ezek az adatok sok mindent elárulnak. Többek között azt is, hogy Komlón végre „felébredtek” a sportemberek, s többet, jobbat és eredményesebb szereplést várnak a jövőben a labdarúgóktól. Mert nosztalgia ide, nosztalgia oda, legszívesebben ma is a közelmúlt szép emlékei jutnak eszükbe...

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teruleti_bajnoksagok_drava_csoport_pecsi_vsk_siklos_hausznek.jpgA Dráva-csoportban a siklósi kapus, Hausznek magabiztosan hárít egy kapu elé ívelt labdát. Pécsi VSK-Siklós 0:1

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teruleti_bajnoksagok_drava_csoport_szigetvar_mohacs.jpgSzintén a Dráva-csoportban Antal, a mohácsiak kapusa lehúz egy beívelt labdát a szigetvári csatárok elől. Szigetvár-Mohácsi TE 1:1

Mátra csoport: A Mester, aki nem változik
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teruleti_bajnoksagok_matra_csoport_oszi_tabella.jpg1964 és 1975 között volt a DVTK-nak egy csupaszív labdarúgója, aki valamikor fedezetként kezdte (ez még a középpályás régi neve) és játékos-pályafutását beállósként fejezte be. Aztán a pályaszéli kispadon folytatta. Gál Béláról, a Mátra-csoport első helyezettjének, a Hatvani KVSC-nek az edzőjéről van szó...

- Már játékos koromban erre a pályára készültem, edzőimet állandóan figyeltem, jó és rossz tapasztalataimat mindig feljegyeztem. Az ifiknél kezdtem, 1978-ban az ifjúsági első csapatot Temesvári Miklóstól örököltem. Következett az utánpótlás, majd 80-ban Hatvan - először. Akkor egyesült a H. Kinizsi és a MÁV HAC. Úgyszólván még meg sem melegedtem új helyemen, az első „zamekot” máris megkaptam. Természetesen a közönségtől. Nagyokat nyeltem és tovább dolgoztam. 80/81-ben nyertünk a megyében és a szerencse a következő évben sem pártolt el a csapattól. Csak gólkülönbséggel előzte meg az élen a Nagybátony a hatvaniakat. Utána a harmadik helyen kötött ki a nagy forgalmú város labdarúgócsapata a Mátra-csoportban. 83/84-ben a HKVSC az utóbbi évek leggyengébb teljesítményét nyújtotta (5. hely, 53 százalék). Gál Béla ekkor már Leninvárosban edzősködött az Olefin SC-nél, de a mostani bajnokság már újra Hatvanban találta. Újra hívták és örömmel ment oda, ahol sok mindent és sok mindenkit ismert. A nyolcvanas évek eleji hatvani csapat taktikailag érettebb volt, a mai viszont gyorsabb. Ez azonban nem újság a területi bajnokságban sem, hiszen tovább gyorsul a játék az egész világon...

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teruleti_bajnoksagok_matra_csoport_hatvan_mnk.jpgKi tudja, a kupában mire vihette volna a Hatvan, ha az edzőnek minden játékosa a rendelkezésére áll. Balról Borics, jobbról Gohér támadja a fejelő újpesti Bogdánt, a Hatvan-Újpesti Dózsa (0:3) MNK-mérkőzésen

- A régi csapat eléggé felfrissült és - szétszóródott. Hatan hiányoznak abból az együttesből, amelyik 1981 tavaszán 15 mérkőzésből 29 pontot szerzett, s mindössze egy pontot vesztett. Visszajövetelemkor a vezetők beszéltek a játékoshiányról és annak okairól. Vannak viszont tehetséges ifijeink, de nekik még egy-két évre van szükségük, hogy beérjenek. Még szerencse, hogy néhányan a régiek közül visszatértek...

Most a Hatvani KVSC őszi első lett, s azt gondolhatná bárki, minden a legnagyobb rendben van. Pedig nem így áll a dolog. Itt van például a hazai és az idegenbeli mérleg... Az otthoni 8 mérkőzésen 16 pontot szerzett a csapat, az eredmény tehát százszázalékos. Idegenben? Hét mérkőzés, hat pont! Ez bizony édeskevés.

- Bizony kevés - válaszolta az edző. - És, ha itt nem javítunk, mindenről lemondhatunk. Idegenbeli eredményeink (vereségeink) nem vetnek jó fényt csapatunkra. Egy bajnokjelölt együttes akkor csapat, ha idegenben legalább hatvan százalékos teljesítményre képes. Így igaz!

- Amikor két év után nyáron visszatértem Hatvanba, minden játékossal külön-külön beszéltem. Beszélgetés közben az egyik megkérdezett: „Mester, maga nem változott azóta, hogy két éve elment tőlünk?” Én sokat tanultam, válaszoltam a fiúnak, majd megkérdeztem tőle: „Maguk nem változtak?” Hallgatott. Az ok? Régen az idősebbek közül nem is egy vezéregyéniségnek számított az akkori csapatban. Ma? A fiatalok tapasztaltabbak lettek és előttük az idősebbek már nem „janik” ...

- A vezetők szerint az első öt hely egyikét elcsíphetjük... Kivel? Kikkel? - kérdeztem. Tudniillik, akkor éppen 13 játékosunk volt, köztük a tartalékkapus is. Az Újpesti Dózsa elleni MNK-mérkőzésen a 18 éves tartalékkapus védett. Egy tartalék hátvéd ült mellettem. Ez bármilyen furcsa előnyt is jelentett, no meg jó adag rettegést... Arra gondoltam állandóan: mi lesz, ha kiállítanak valakit, s esetleg meg is sérül egy játékosom...

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teruleti_bajnoksagok_matra_csoport_honved_papp_jozsef_se_edeleny.jpgMár a bajnokság legelején borsodi rangadót vívtak a területi labdarúgó-bajnokság Mátra csoportjában. A Honvéd Papp J. SE 2:1 arányban diadalmaskodott az Edelényi Bányász ellen. A honvédek mindkét gólját Balogh (az edelényi Farkastól takarva, egy „emelettel” magasabban látható) szerezte

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teruleti_bajnoksagok_matra_csoport_bkv_elore_nagybatonyi_banyasz.jpgA Knopp utcában a Mátra-csoport, az akkor még két veretlen csapata mérte össze erejét, s a BKV Előre legyőzte a listavezető Nagybátonyi Bányászt (2:0). A képen egy olyan jelenet látható, amelynél Újvári, a BKV Előre középpályása kitör Bedő és Szabó L. között. A háttérben Vári

Őszi zárás sorozatunknak ezzel vége, a következő hétvégén jön a 16., a tavaszi első forduló, az alábbi párosításokkal:

Rába ETO - ZTE
Haladás - MTK -VM
Ú. Dózsa - SZEOL AK
DMVSC - Vasas
Eger - Videoton
Pécsi MSC - Csepel
Tatabánya - Bp. Honvéd
Békéscsaba - Ferencváros

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr7517933549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JuAn 2022.10.27. 21:22:52

A képeket nézve a Dráva csoportnál hosszabban megállva kérdeztem magamtól: Ki ez a kapus, csak nem a Hausznek? ;)

maribor_ 2022.10.28. 07:34:57

@JuAn: Bocsánat, rosszul fogalmaztam. Kiváló humora van a T. Olvasónak!

Rich.mond 2022.10.28. 14:56:41

No, ide is beírom: A Miskei TSZ-nek 1991-ben még összejött az NB II is. Egy évig... 1993-ban már megyei III. osztály, 2013 óta csapat sincs. A Kapszi idején 2500-as település ma 1600-as.

maribor_ 2022.10.28. 17:33:08

@Rich.mond: Sic tranzit gloria mundi. Ha már a cikkben Mundi rúgott egy gólt és van róla fotó is. Szmájli, Kedves Szerkesztőtársam.

Feyyaz 2022.10.28. 22:51:14

@Rich.mond: Így igaz, és abban az NB II-es szezonban, az MK-ban a legjobb 16 közé jutásért a Rába ETO állította meg őket.

CSOKKI MÁLNA 2022.10.29. 16:51:48

Hát nem gondoltam volna, hogy itthon a slágerlistán bármi is meg tudta előzni az Afrikát..

Head Honcho 2022.10.30. 18:30:36

Bugfix:

A mecseki szénbányászok, akik hétvégéjüket is nehéz műnkével töltötték

maribor_ 2022.10.30. 20:40:25

@Head Honcho: Pffff...., köszi szépen.
süti beállítások módosítása