Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 17. forduló

2022.12.20. 12:17 maribor_

1985. március 9-10., a hónap második hétvégéje

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_headlines_nonap_1.jpgSzeretettel köszöntjük a Hölgyeket, Néniket, Anyákat, Lányokat és Asszonyokat a Nemzetközi Nőnap alkalmából!

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

március 7.

A 75. nemzetközi nőnap alkalmából kitüntetési ünnepséget tartottak a Parlamentben. Részt vett az ünnepségen Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke, Németh Károly, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, Maróthy László, a Minisztertanács elnökhelyettese, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai, Katona Imre, az Elnöki Tanács titkára, Duschek Lajosné, a Magyar Nők Országos Tanácsának elnöke.

Losonczi Pál az MSZMP Központi Bizottsága, az Elnöki Tanács és a kormány nevében köszöntötte a kitüntetetteket, az ország valamennyi lányát és asszonyát.

- Megelégedéssel és elismeréssel állapíthatjuk meg, hogy a magyar nők egyre nagyobb és értékesebb szerepet töltenek be az országépítő munkában. Mindemellett teljesítik természet adta hivatásukat, a gyermekek nevelésének, a család ellátásának szép és magasztos, ám a mai gazdasági helyzetben nem könnyű feladatát.

Országunkban törvényes és valóságos egyenlőséget akarunk a nőknek. Szocialista állami létünk kezdetétől törvény szabályozza hazánkban a nők jogait. A felszabadulást követően minden pálya megnyílt a nők előtt, kitárultak az egyetemek és a főiskolák kapui. Pártunk és kormányunk az eltelt 40 évben mindent megtett azért, hogy a nők egyenjogúsága ne csak deklarált adomány maradjon, hanem mindennapi valósággá, életünk természetes velejárójává váljon. Ez a szándék és törekvés hívta életre a régebbi és a közelmúlt szociálpolitikai intézkedéseit, amelyek a nők munkavállalását, a családban betöltött szerepük könnyítését hivatottak elősegíteni - hangsúlyozta a továbbiakban.

Losonczi Pál ezután átadta azokat a kitüntetéseket, amelyeket a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa adományozott a béke védelmében, hazánk szocialista társadalmi rendjének építésében, a dolgozó nők élet- és munkakörülményeinek javításában kifejtett, kimagasló munkásság elismeréseként.

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_losoncsi_pal.jpgAz Elnöki Tanács elnöke a kitüntetettek között

A 75. nemzetközi nőnap alkalmából rendezett ünnepségen, március 7-én a Belügyminisztérium épületének aulájában asszonyok és lányok - rendőrök, határőrök, tűzoltók; tisztek, tiszthelyettesek és kinevezett polgári alkalmazottak - sorakoztak fel, mintegy százan fogadva az elöljárót, dr. Horváth István belügyminisztert és a kíséretében levő dr. Prieszol Olgát, a Közalkalmazottak Szakszervezete főtitkárát, az MSZMP Központi Bizottságának tagjait, dr. Németh Ferencet, az MSZMP KB közigazgatási és adminisztratív osztályának képviselőjét. Kovács Györgyöt, az MSZMP Belügyminisztériumi Bizottságának, Kun Istvánt, a MSZMP Határőrségi Bizottságának első titkárát és a minisztérium tábornoki karának tagjait.

A felsorakozottak közül négyen alig egy órája a Parlamentben Losonczi Páltól, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnökétől vették át magas elismerésüket: Bürös Lászlóné ezredes a Szocialista Magyarországért Érdemrendet; Schneider Lászlóné alezredes, Kovács Sándorné százados és dr. Mátyás Józsefné főhadnagy a Kiváló Szolgálatért Érdemrendet.

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_nonapi_unnepseg.jpgA belügyminisztériumi kitüntetésben és elismerésben részesítettek

A Magyar Nők Országos Tanácsa gálaestet rendezett a Pesti Vigadóban a 75. nemzetközi nőnap és a Magyar Nők Demokratikus Szövetsége megalakulásának 40. évfordulója alkalmából. Részt vett a gálaesten Csehák Judit, a Minisztertanács elnökhelyettese, valamint a politikai és a társadalmi élet több vezető személyisége.

Szűrös Mátyás, az MSZMP KB titkára a Központi Bizottság és a kormány nevében köszöntötte az édesanyákat, az asszonyokat, lányokat, a magyar nőket.

Az ünnepi beszéd után a gálaműsorban közreműködött a Budapesti Madrigálkórus, a Magyar Állami Operaház Szimfonikus Zenekara, valamint több neves előadóművész.

A nemzetközi nőnap alkalmából országszerte sok vállalatnál, intézménynél köszöntötték az asszonyokat, lányokat, s több helyütt kitüntetéseket is átnyújtottak a legkiválóbbaknak.

Zemlényi Zoltán a Lenin krt. és a November 7. tér kereszteződésében piros jelzésnél kezdte meg áthaladását az úttesten, minek következtében a TH 13-31 frsz-ú Trabant személygépkocsi elütötte. A baleset következtében Zemlényi 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

Zézé 11 évesen kezdett kenuzni, 1983-ban csapathajóban többszörös bajnok lett. 1982-ben barátjával, Szunyogh (Szamosi) Ferenccel (Fezó) ZESZU electronic néven, new wave zenekart alapított, ahol énekelt és dobolt. Ez a formáció 1984-ig működött. Később, mint elsős gimnazista, a Gravediggers nevű együttesben dobolt.

1985. március 7-én edzésre indult, amikor a November 7. téren (mai Oktogon), a piroson átszaladva egy Trabant elütötte a zebrán. Hat métert repült, és fejjel érkezett a betonra. Ezután a János Kórházban végeztek rajta több órás agyműtétet. Egy hónap után tért magához a kómából. Regenerációja több hónapot vett igénybe, melynek során újra meg kellett tanulnia beszélni és járni. Több műtéten is átesett. A Pető Intézetben tanult járni, majd Palotás Gábor, a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola Gyakorló Beszédjavító Intézetének igazgatója tanította meg beszélni.

Édesapjától 1985 végén kapott egy elektromos írógépet, amelyen naplót kezdett írni. 1986-ban édesanyja odaadta a naplója addig megírt oldalainak fénymásolatát kolléganőjének, Mészöly Gábor dramaturg feleségének, aki megmutatta férjének. Mészöly egy éjszaka alatt elolvasta és úgy határozott, hogy érdemes lenne könyvet készíteni belőle. 1987 őszén jelent meg a Hoppárézimi 68 500 példányban, melyben a gyógyulását írja le naplószerűen az 1986. évből. A Hoppárézimi(záré) szót barátja, Fezó találta ki, akkor használta, amikor valami leesett.

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_hopparezimi.jpgHoppárézimi!

Mivel a Szinyei Gimnáziumba állapota miatt nem mehetett vissza, a mozgássérültek Május 1. úti (mostani nevén Hermina út) intézetében (45. sz. - Róheim-villa) folytatta tanulmányait 1987 januárjától. A gimnázium első osztályát ott fejezte be, majd a következő három tanévet (1987-1990) is ott végezte el, kollégistaként, az utolsó tanévben bejáróként.

A Hoppárézimiből tévéfilm is készült, ennek alapművéért a televízió elnöke nívódíjjal tüntette ki, a Parlamentben pedig, Ifjúsági díjat vehetett át. 1988-ban indította a ZZ Tour nevű országjáró showműsorát, amelynek során, több, mint 220 helyen, főként iskolákban szerepelt egészen 2004-ig. 1988-ban a Kiss együttes frontembere, Gene Simmons is felkereste lakásán.

Kitiltottak című második könyve 40 000 példányban jelent meg, újfent Mészöly Gábor szerkesztésében, a Mandátum Kiadó kiadásában. Mészöly Gábor később színdarabot is készített Hoppárézimi - címmel, a két könyv anyagából, amelyet Huszti Péter rendezett, és Ternyák Zoltán volt a főszereplője. A színdarabhoz a Vadállatok című számot, Müller Péter Sziámi írta.

1990 és 1993 között a Helllo Magazin újságírója volt, több hírességről írt cikket. 1992-ben házasodott meg, esküvői tanúi: Laár András és felesége voltak. Vele 1991-ben Balatonlellén kötött barátságot.

1993-ban megszületett Barni fia, megjelent a Törj át az üvegfalon - című harmadik könyve, amit a Friderikusz Show-ban is bemutatott. Ekkor az APEH Haller utcai személyzeti osztályán dolgozott.

A Hoppárézimi-t 1994-ben újból kiadták - 25 000 példányban -, majd Rick Nóra: Ki tud róluk című sorozatában készült Zemlényiről egy órás portréfilm is.

Lakásukat 1998-ban Yoko Onónak adták el, erről és az 1993 óta eltelt hat év eseményeiről számol be az 1999-ben 6000 példányban kiadott Öbölkör című negyedik könyvében. Ugyanebben az évben a Hoppárézimi megjelent németül is: Giselle és Sandra Hemmer fordították, s Svájcban is kiadták.

A 2001-es frankfurti könyvvásáron kötött barátságot Szalay Kristóf rendezővel. 2000 szeptemberétől az Internetto (az Index elődje) munkatársa volt. 2003-ban a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, Kuna Károly rendezésében került újra színpadra a Hoppárézimi.

2004-ben a 208. közönségtalálkozó után döntött úgy, hogy feladja eddigi életmódját, abbahagyja ZZ TOUR előadásait, és úgy fog élni, mint bárki más. Ekkor égette el a Hoppárézimi eredeti kéziratát és több fotót is. Nem válaszolt olvasói levelekre, nem tett eleget felkéréseknek, és a Kovács nevet kezdte el használni.

2005-ben kezdett el foglalkozni a buddhizmussal. 2006 őszétől a Szigetfesztivál Tarot Labirintus csoportjának a tagja, a Bolond szerepét alakítja. Ekkor hunyt el nagyapja, akinek a hagyatékában talált rá dédanyjának, Cristea Hortenziának (1890-1987) a 400 oldalas önéletrajzára 2007 elején. Ennek hatására döntött úgy, hogy megszegi fogadalmát, miszerint nem ír több könyvet, s elkezdte sajtó alá rendezni.

2010-ben a www.harmonet.hu webújságban ZKZ néven kezdett cikkeket írni. 2012-ben született meg második kapcsolatából harmadik gyermeke, Hortenzia Emese, s az év végén adta ki ötödik könyvét, dédanyja önéletrajzát Tenzi naplója címmel. 2013. november 9-én Kassán színre került a Hoppárézimi monodráma, az év végén pedig az Echo TV bemutatta ZZ Hoppárézimi címmel a Zemlényi Zoltán életéről készült kétrészes riportfilmet, melyet Szalay Kristóf rendezett.

2014-ben újraindította a ZZ TOUR-t is.

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_zemlenyi_zoltan.jpgZemlényi Zoltán egykor és a közelmúltban

Óvári Miklós, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára Moszkvában átnyújtotta Borisz Ponomarjovnak, az SZKP KB Politikai Bizottsága póttagjának, a központi bizottság titkárának a Magyar Népköztársaság rubinokkal ékesített Zászlórendjét. Az Elnöki Tanács a kitüntetést a magyar-szovjet kapcsolatok ápolása, a szocialista országok együttműködésének erősítése terén, a békéért és a biztonságért vívott harcban szerzett kiemelkedő érdemeiért, 80. születésnapja alkalmából adományozta a szovjet vezetőnek. A kitüntetés átadásánál jelen volt Rajnai Sándor, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, hazánk szovjetunióbeli nagykövete.

Óvári Miklósnak, az MSZMP Politikai Bizottsága tagjának, a Központi Bizottság titkárának vezetésével csütörtökön hazaérkezett Moszkvából az MSZMP küldöttsége, amely részt vett a szocialista országok testvérpártjai propaganda- és ideológiai kérdésekkel foglalkozó központi bizottsági titkárainak találkozóján. A küldöttség tagjai voltak Barabás János és Radics Katalin, a KB osztályvezető-helyettesei.

Fogadtatásukon, a Ferihegyi repülőtéren megjelent Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió magyarországi nagykövete.

Margaret Thatcher brit miniszterelnök hivatalában félórás, szívélyes hangulatú megbeszélésen fogadta Várkonyi Péter magyar külügyminisztert, aki hivatalos látogatáson tartózkodott Nagy-Britanniában.

Az eszmecserén a kormányfő és vendége széles körben áttekintette a nemzetközi helyzet legfontosabb, kölcsönös érdeklődésre számot tartó problémáit. A kétoldalú kapcsolatok érintésekor megelégedéssel állapították meg, hogy a brit-magyar viszony jól fejlődik, és még sok lehetőséget kínál az együttműködés bővítésére.

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_varkonyi_peter_margaret_thatcher.jpgNagy-Britanniában tárgyalt Várkonyi Péter külügyminiszter. Londoni tartózkodása során fogadta őt Margaret Thatcher brit miniszterelnök

Londoni tartózkodásán a magyar külügyminiszter tárgyalt meghívójával és vendéglátójával Sir Geoffrey Howe külügyminiszterrel, továbbá Malcolm Rifkind külügyi államminiszterrel, valamint Norman Tebbit kereskedelmi és ipari miniszterrel.

Várkonyi Péter magyarországi látogatásra hívta meg Sir Geoffrey Howe-t, aki a meghívást elfogadta. Hivatalos programja részeként a magyar diplomácia vezetője sajtófogadáson találkozott a brit újságírókkal. Várkonyi Péter este - hivatalos látogatását befejezve - hazaérkezett Londonból.

Nőnapi ünnepi gyűlést tartottak Moszkvában. Ezen részt vett Nyikolaj Tyihonov miniszterelnök, valamint az ország több más párt- és állami vezetője.

Hans-Dietrich Genscher nyugatnémet külügyminiszter csütörtökön Szófiába érkezett. Kelet-európai kőrútjának Moszkva és Varsó után ez a harmadik állomása. Genscher tárgyalásainak középpontjában a kelet-nyugati kapcsolatok javítása ált.

Bolgár-nyugatnémet külügyminiszteri tárgyalások kezdődtek csütörtökön Szófiában. Petr Mladenov bolgár és Hans-Dietrich Genscher nyugatnémet külügyminiszter időszerű nemzetközi kérdésekről és a két állam közötti kapcsolatokról folytat véleménycserét. Hans-Dietrich Genscher a bolgár külügyminiszter meghívására tesz kétnapos hivatalos látogatást Bulgáriában.

A bolgár sajtó megkülönböztetett érdeklődéssel foglalkozik Genscher bulgáriai látogatásával. A Rabotnicseszko Delo, a BKP KB központi napilapja a nyugatnémet külügyminiszter érkezése előtt megjelentetett kommentárjában megállapította, hogy különösen 1973 óta, a diplomáciai kapcsolatok felvételétől kezdve fejlődik kedvezően a két ország viszonya. A kommentár kiemelte, hogy az NSZK Bulgária első számú kereskedelmi partnere a tőkés országok sorában.

Az utóbbi időben bolgár részről nehezményezték, hogy a két ország közötti kereskedelemben az NSZK exportjának növekedését nem követte a bolgár export növekedése.

Órákkal a libanoni panasz BT-vitájának újrafelvétele előtt, csütörtökön Izrael további provokációkat követett el a déli országrészben.

A megszállók egyik páncélosegysége a demarkációs vonaltól északra fekvő Kantarije el Szijjala község felé közeledve tüzet nyitott a libanoni hadsereg állásaira, ahonnan viszonozták a lövéseket. Két ép fél órás tűzpárbaj alakult ki. Az Amal mozgalom közölte, hogy két tagja életét vesztette az összecsapásban. A libanoni hadsereg szóvivője - cáfolva a jeruzsálemi rádió állítását - bejelentette, hogy a támadók legkevesebb egy katonája súlyosan megsebesült. Szidón körzetének kiürítése óta ez volt a második alkalom, hogy az izraeliek megpróbáltak áttörni.

Szerdán már volt egy kisebb összecsapás a két hadsereg egységei között, amikor a megszállók páncélosai lőni kezdték Arszai falut, majd tűz alá vették Zrarijénél a libanoni állásokat. Akkor nem voltak áldozatok.

Eközben a megszállt területeken nő a vesztegzár alá vett települések száma. Csütörtökön két újabb falu, Haluszije és Tarfilszaj került izraeli vesztegzár alá. Az előbbit 120 izraeli katona két tucat páncélossal valósággal megrohamozta, szétverve a tiltakozó falusiakat. Timor Gokszel, az UNIFIL szóvivője is megerősítette az izraeli akciók tényét, közölve, hogy a 60 finn katona, az ENSZ-kontingens tagjai, hiába igyekeztek megakadályozni a falvak elleni támadást. Közelebbi részletek nem ismertek, mert a megszállók minden eszközzel gátolják a helyszíni tájékozódást. Szerdán hét, csütörtökön további öt újságírót (libanoni és nyugati lapok munkatársait) vettek őrizetbe, s „utasítottak ki” az izraeliek Dél-Libanonból, miután elkobozták anyagaikat. A megszállt területre kizárólag Izraelből utazhatnak újságírók egy-egy tiszt kíséretében, s anyagaikat cenzúrázásra be kell mutatniuk az izraeli hadseregnek.

A megfélemlítési kísérletek ellenére folytatódnak az ellenállási akciók. Sukin községnél a hazafiak a Lahad-milícia egyik tagját megölték, négy másikat megsebesítettek. A kollaboránsok elleni szaporodó támadások miatt felgyorsult az Izrael által pénzelt és felszerelt milícia olvadása.

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_del_libanoni_orom.jpgEgy dél-libanoni kis falu lakosai köszöntik a kormányhadsereg bevonuló katonáit, akik az izraeli zsoldban álló „dél-libanoni hadsereg” kivonása után érkeznek a helységbe

Kadhafi elnök részvételével líbiai-palesztin-libanoni tanácskozást tartottak az Arab Forradalmi Nemzeti Parancsnokságról, amelynek létrehozását a líbiai államfő a múlt szombaton jelentette be. Az értekezleten részt vett Valid Dzsumblatt, a libanoni Haladó Szocialista Párt elnöke. 

Irak és Irán kiszélesítette támadásait a másik országban levő polgári célpontok ellen. Mindkét hadvezetés arra hivatkozik, hogy csupán a másik fél által végrehajtott támadásokat torolja meg.

Mint az IRNA iráni hírügynökség jelentette, csütörtökön, helyi idő szerint délután, az iráni tüzérség ismét tűz alá vette Bászra és Mandali iraki városokat. Ugyanaznap reggel az irániak egyszer már lőtték Bászra kikötővárost. Az érintett polgári lakosokat mindkét támadás előtt fölszólították, hogy hagyják el lakóhelyüket.

Ugyancsak teheráni jelentés szerint az iraki légierő csütörtök dél körül bombázta Á'bádán iráni várost, valamint a szintén iráni Szari Pul Zehab körüli falvakat. Az első jelentések szerint e támadások következtében legkevesebb hat ember meghalt, 38 megsebesült.

Az iráni hírügynökség azt közölte, hogy a reggeli és a délutáni iráni akcióval a csütörtök hajnali iraki támadásokat torolták meg, amelyek ugyancsak polgári célpontok ellen irányultak. Mint a két fél hadijelentéseiből kitűnik, a hajnali iraki akcióban találatok érték Dezful, Ábádán és Horramsaihr iráni városokat. Dezfulban legkevesebb öt polgári személy meghalt, mintegy hetven megsebesült. Ábádánban a hajnali támadás következtében egész városrészek borultak lángba, három ember meghalt, öt megsebesült. Ezt az akciót Bagdadban megtorlásnak minősítették az irániak korábbi, Bászra elleni támadására.

Mint a teheráni rádió jelentette, az iráni parlament tagjai csütörtökön határozatot fogadtak el, s ebben felszólították Khomeini ajatollahot, az ország legfőbb vezetőjét, hogy az általa megfelelőnek ítélt időpontban adjon általános támadási parancsot a hadseregnek. A határozatot a polgári célpontok elleni iraki támadásokkal indokolták. Ehhez kapcsolódik a Modzsahedin Halk iráni kormányellenes szervezet párizsi közleménye, amely az iráni hadseregből szerzett értesülésekre hivatkozik. Ezek szerint az iráni erők újabb nagy támadásra készülnek a front déli szakaszán, a Madzsnun-szigetek közelében.

Ronald Reagan amerikai elnök csütörtökön fogadta Vlagyimir Scserbickijt, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagját, az Ukrán KP KB első titkárát. Scserbickij - Andrej Gromikón kívül - a szovjet vezetés egyetlen tagja, akivel több, mint négyéves hivatali ideje alatt az amerikai elnök találkozott.

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_ronald_reagan_vlagyimir_scserbinszkij.jpgReagan és Scserbickij a Fehér Házban

George Shultz amerikai külügyminiszterrel is találkozott csütörtökön a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának küldöttsége. Az eszmecsere középpontjában a kétoldalú kapcsolatok, illetve a jövő héten kezdődő új leszerelési tanácskozással, a fegyverkezési verseny megállításával kapcsolatos kérdések álltak.

A szovjet parlamenti küldöttség, amelynek Scserbickij a vezetője, csütörtökön különböző tudományos intézmények munkájával ismerkedett. Georgij Arbatov, a Szovjetunió Tudományos Akadémiája Amerika-kutató Intézetének vezetője, a washingtoni 5-ös csatorna műsorában (félórás nagyinterjú keretében) foglalta össze azokat a célokat, amelyek a Legfelsőbb Tanács jószolgálati delegációjának munkáját vezérlik.

Kiemelte: kevesebb, mint egy hét van hátra a genfi fegyverzetkorlátozási tárgyalások kezdetéig. Az utóbbi időben az előzetes várakozásokkal ellentétben nem javult, inkább romlott a két ország között a politikai légkör. Pedig Gromiko és Shultz januári találkozója jó kezdet volt. Az Egyesült Államok kormánya az állítólagos szovjet szerződésszegésék meg-megismételt vádjával, valamint azzal a sajátos logikával, hogy fegyverkezni kell a fegyverzetkorlátozás céljából, kétséget ébreszt valódi szándékai iránt.

Arbatov elmondta: a szovjet törvényhozók kifejtették azt a véleményüket, hogy komoly és gyorsított ütemű erőfeszítéseket kell tenni a fegyverkezési verseny megállításáért.

március 8.

Lázár György, a Minisztertanács elnöke a Parlamentben fogadta Manfred Gorywodát, a Lengyel Népköztársaság miniszterelnök-helyettesét, a minisztertanács mellett működő tervbizottság elnökét. A lengyel vendéget ugyancsak pénteken fogadta Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára. A szívélyes, baráti légkörű megbeszéléseken részt vett Faluvégi Lajos miniszterelnök-helyettes, az Országos Tervhivatal elnöke, jelen volt Jerzy Zielinski, a Lengyel Népköztársaság budapesti nagykövete.

A 75. nemzetközi nőnap alkalmából a Magyar Nők Országos Tanácsa székházának kertjében, a Népköztársaság útján leleplezték Az anya gyermekével című szobrot, Takács Erzsébet SZOT-díjas szobrászművész alkotását. Az ünnepségen jelen voltak a nőmozgalom képviselői, valamint a szomszédos országok nőszervezeteinek küldöttei, akik a 75. nemzetközi nőnap és az MNDSZ megalakulásának 40. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken vettek részt. Avató beszédet Tóth Dezső művelődési miniszterhelyettes mondott.

Ugyanezen a napon a nőtanács székházában adták át a díjakat a Negyvenesek nemzedéke című pályázat nyerteseinek. Az első díjat Katona Lajosné nádasdladányi tanítónő kapta a Nehezen mérik a biztató szót című pályaművéért.

Parancsnoki értekezletet tartottak a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, amelyen részt vett Grósz Károly, a budapesti pártbizottság első titkára, valamint Szépvölgyi Zoltán, a fővárosi tanács elnöke. Az értekezleten ismertették a főkapitányság vezetésében történt személyi változásokat.

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_parancsnoki_ertekezlet.jpgA parancsnoki értekezlet elnöksége

Az Elnöki Tanács dr. Konczer István rendőr ezredest rendőr vezérőrnaggyá nevezte ki; a belügyminiszter pedig a nyugállományba vonult dr. Vincze Lukács rendőr vezérőrnagy, budapesti rendőrfőkapitány helyére dr. Konczer István rendőr vezérőrnagyot, a budapesti rendőrfőkapitány eddigi helyettesét nevezte ki a BRFK vezetőjének, dr. Szabó Ferenc rendőr alezredest ezredessé léptette elő, és kinevezte a budapesti rendőrfőkapitány helyettesévé.

Az Elnöki Tanács Szocialista Magyarországért Érdemrendet adományozott dr. Vincze Lukács rendőr vezérőrnagynak, a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetőjének, több évtizedes - a munkásmozgalomban és a Belügyminisztériumban végzett - munkássága elismeréséül, nyugállományba vonulása alkalmából. A kitüntetést Horváth István belügyminiszter adta át.

Szófiában befejeződtek a bolgár-nyugatnémet külügyminiszteri tárgyalások. Todor Zsivkov, a Bolgár Népköztársaság Államtanácsának elnöke Szófiában fogadta Hans-Dietrich Genschert, a Német Szövetségi Köztársaság alkancellárját és külügyminiszterét.

A bolgár államfő és a nyugatnémet külügyminiszter kedvezően értékelte az országuk közötti kapcsolatok alakulását, kifejezték szándékukat, hogy folytassák a Bolgár Népköztársaság és a Német Szövetségi Köztársaság közötti politikai párbeszédet.

Petr Mladenov bolgár és Hans-Dietrich Genscher nyugatnémet külügyminiszter véleménycseréjén is kifejezésre jutott, hogy a két ország kormánya eltérően ítéli meg a jelenlegi nemzetközi helyzet alakulásának az okait.

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_peter_mladenov_hans_dietrich_genscher.jpgBolgár-nyugatnémet külügyminiszteri tárgyalások Szófiában. A képen (balra) Mladenov és Genscher a tárgyaló delegációk tagjai körében

A két külügyminiszter pénteken aláírta a Bolgár Népköztársaság és a Német Szövetségi Köztársaság kormányai közötti megállapodást a gazdasági, az ipari és a műszaki együttműködés fejlesztéséről, amely az 1975-ben megkötött bolgár-nyugatnémet szerződés érvényességének meghosszabbítását jelenti.

Kétnapos hivatalos látogatását befejezve, pénteken elutazott Szófiából Hans-Dietrich Genscher, a Német Szövetségi Köztársaság alkancellárja és külügyminisztere.

Irak és Irán pénteken is folytatta a támadásokat egymás határ menti városai ellen, és ezeket a másik fél hasonló akcióira adott válasznak minősíti. A háború kiszélesedésének lehetséges következményeire utal az a hír, amely szerint a Spanyolországhoz tartozó Palma de Mallorca kikötőjéből péntekre virradóra váratlanul kifutott két amerikai hadihajó: az Eisenhower atommeghajtású repülőgép-anyahajó és a Mississippi romboló. A katari hírügynökség értesülése szerint a hajók a Perzsa- (Arab-)öböl felé tartanak. A hírügynökség ezt a tényt összefüggésbe hozza az iraki-iráni háborús konfliktus kiéleződésével.

Amerikai felderítő repülőgép sértette meg a KNDK légterét. A térségben most tartják a Team Spirit ’85 elnevezésű dél-koreai-amerikai hadgyakorlatot.

Az amerikai Központi Hírszerző Hivatal, a CIA részletes tervet dolgozott ki a február végi nicaraguai békejavaslatok hihetőségének kétségbevonása, a közép-amerikai válság tárgyalásos megoldására tett erőfeszítések megtorpedózása céljából.

A nicaraguai belügyminisztérium terjedelmes nyilatkozatban fedte fel, hogy a CIA reményei szerint a terv végrehajtása elősegíthetné a nicaraguai ellenforradalmároknak szánt amerikai segélyek kongresszusi jóváhagyását is.

Az amerikai titkosszolgálat terve szerint első lépésként az ellenforradalmárok „határidőt” szabtak volna a managuai kormánynak arra, hogy bocsássa szabadon a bebörtönzött volt somozista nemzeti gárdistákat, oszlassa fel a tavaly novemberi választások után megalakult nemzetgyűlést, és csökkentse a sandinista néphadsereg és a belügyminisztérium fegyveres alakulatainak létszámát. Az eleve teljesíthetetlen feltételek egyike lett volna az is, hogy a nicaraguai forradalmi kormány kezdjen tárgyalásokat a fegyveres ellenforradalmárok képviselőivel.

A CIA által kidolgozott menetrend szerint Arturo Cruz nicaraguai ellenzéki vezetőnek jutott volna az a feladat, hogy Managuába utazva közvetítésre kérje fel a nicaraguai püspöki konferenciát a managuai kormány és az ellenforradalmárok közötti „párbeszéd” előmozdítására. A CIA két eshetőséggel számolt. Ha a nicaraguai hatóságok az utóbbi időben tett ellenforradalmi kijelentéseiért letartóztatnák Cruzt, akkor a titkosszolgálat nemzetközi kampányt kezd a „sandinista diktatúra” lejáratására. Ha viszont Cruzt nem érné bántódás a püspöki konferencia képviselőivel folytatott megbeszélés után sem, maga a CIA szervezne meg egy merényletet ellene, és ekkor erre hivatkozva kezdődhetne propagandakampány a forradalmi kormány ellen.

A managuai közlemény végül hangsúlyozza, a CIA bizonyára újabb kísérleteket tesz annak érdekében, hogy meggátolja a közép-amerikai békekezdeményezések érvényre juttatását.

Shultz amerikai külügyminiszter megakadályozta, hogy a washingtoni székhelyű Amerika-közi Fejlesztési Bank hitelt nyújtson Nicaragua farmereinek. A miniszter levele szerint ugyanis a hitel hozzájárulna a managuai kormány helyzetének megszilárdításához - az Egyesült Államok befolyása alá tartozó bank ezért nem folyósíthat hitelt Nicaraguának.

március 9.

Szombaton a budapesti pártértekezlettél egy időben tíz megye, továbbá a BM Határőrség és a Külügyminisztérium kommunistáinak küldöttei ültek össze, hogy értékeljék az előző kongresszus óta végzett munkát, összegezzék a Központi Bizottság kongresszusi irányelveinek működési területükön lezajlott vitáit, s megválasszák az új vezető szerveket és küldötteiket a XIII. kongresszusra. A Csongrád, Győr-Sopron, Nógrád, Veszprém, Tolna megyei, valamint a BM Határőrség és a Külügyminisztérium pártértekezlete szombaton, a többi vasárnap ért véget.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye kommunistáinak küldöttei Miskolcon, a megyei pártbizottság székházában tartották meg kétnapos pártértekezletüket. A tanácskozáson részt vett és felszólalt Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese.

Szegeden, a Csongrád megyei pártbizottság és a megyei tanács székházának nagytermében tartották meg a megyei pártértekezletet. A tanácskozáson részt vett és felszólalt Korom Mihály, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára.

Az Elnöki Tanács több évtizedes munkásmozgalmi tevékenységének elismeréséül, nyugállományba vonulása alkalmából Komócsin Mihálynak, az MSZMP Csongrád megyei Bizottságga eddigi első titkárának a Munka Vörös Zászló Érdemrendet adományozta.

Gyárfás Mihálynak, az MSZMP Csongrád megyei Bizottsága eddigi titkárának - több évtizedes munkásmozgalmi tevékenysége elismeréséül, nyugállományba vonulása alkalmából - a Szocialista Magyarországért Érdemrendet adományozta. A kitüntetéseket Korom Mihály adta át.

Fejér megye párttagjainak küldöttei az MSZMP megyei oktatási igazgatóságának nagytermében tartották meg tanácskozásukat. A pártértekezleten részt vett és felszólalt Németh Károly, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára.

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_sudar_ivan_kracsun_csaba_nemeth_karoly.jpgA tanácskozás szünetében Sudár Iván, a megyei pártbizottság titkára, Kracsun Csaba, a KISZ megyei bizottságának első titkára és Németh Károly

Az Elnöki Tanács Boór Ferencnek, az MSZMP Fejér megyei Bizottsága eddigi titkárának, több évtizeden át végzett kimagasló közéleti tevékenysége elismeréséül, nyugalomba vonulása alkalmából a Szocialista Magyarországért Érdemrendet adományozta. A kitüntetést Németh Károly adta át.

Győrött, a Kisfaludi Színházban tartották meg a megyei pártértekezletet. A tanácskozáson részt vett és felszólalt Aczél György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára.

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_gyori_kommunistak.jpgTanácskozik a győri pártértekezlet

Az Elnöki Tanács több évtizedes munkásmozgalmi tevékenysége elismeréséül, nyugalomba vonulása alkalmából a Munka Vörös Zászló Érdemrendje kitüntetést adományozta Háry Bélának, a Győr-Sopron megyei pártbizottság eddigi első titkárának. A kitüntetést Aczél György adta át.

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_hary_bela_aczel_gyorgy.jpgAczél György az Elnöki Tanács megbízásából átadja a kitüntetést Háry Bélának

Nógrád megye kommunistáinak küldöttei a megyei pártbizottság salgótarjáni székhazának nagytermében rendeztek meg pártértekezletüket. A tanácskozáson részt vett és felszólalt Gáspár Sándor, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Szakszervezetek Országos Tanácsának elnöke.

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_salgotarjani_kommunistak.jpgA salgótarjáni pártértekezlet elnöksége és hallgatósága

Somogy megye kommunistái a kaposvári Latinca Sándor Művelődési Központ színháztermében tartották a XIII. pártkongresszust előkészítő tanácskozásukat. A pártértekezleten részt vett és felszólalt Losonczi Pál, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, az Elnöki Tanács elnöke.

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_kaposvari_kommunistak.jpgA somogyi küldöttek egy csoportja

Szabolcs-Szatmár megye párttagságának küldöttei Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Színházban tartották meg kétnapos pártértekezletüket. A pártértekezlet munkájában részt vett és felszólalt Berecz János, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, a Népszabadság főszerkesztője.

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_nyiregyhazi_partertekezlet.jpgA nyíregyházi pártértekezlet elnöksége

Szekszárdon, a Babits Mihály Művelődési Központban tartották meg pártértekezletüket a tolnai kommunisták küldöttei. A tanácskozáson részt vett és felszólalt Benke Valéria, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Társadalmi Szemle szerkesztő bizottságának elnöke is.

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_szekszardi_kommunistak.jpgA Tolna megyei kommunisták tanácskozása

Az Elnöki Tanács több évtizedes munkásmozgalmi tevékenysége elismeréséül, nyugalomba vonulása alkalmából a Munka Vörös Zászló Érdemrendje kitüntetést adományozta K. Papp Józsefnek, a Tolna megyei pártbizottság eddigi első titkárának. A kitüntetést Benke Valéria adta át.

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_k_papp_jozsef_benke_valeria.jpgK. Papp József átveszi a kitüntetést Benke Valériától

Szombathelyen, a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola nagytermében rendezték meg Vas megyei pártértekezletét. A tanácskozáson részt vett és felszólalt Sarlós István, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, az országgyűlés elnöke.

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_szombathelyi_kommunistak.jpgA szombathelyi küldöttek egy csoportja

A veszprémi Vegyipari Egyetem aulájában tartották a megyei pártértekezletet. A tanácskozáson részt vett és felszólalt Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára.

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_veszpremi_kummunistak.jpgA veszprémi pártértekezlet elnöksége

Az Elnöki Tanács több évtizedes munkásmozgalmi tevékenysége elismeréséül, nyugalomba vonulása alkalmából a Munka Vörös Zászló Érdemrendje kitüntetést adományozta Pap Jánosnak, a Veszprém megyei pártbizottság eddigi első titkárának. A kitüntetést Havasi Ferenc adta át.

A kommunista határőrök küldöttei a budapesti határőrezred székhelyén tartották pártértekezletüket. A tanácskozáson részt vett és felszólalt Óvári Miklós, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára.

A pártértekezlet részvevői megválasztották a 61 tagú pártbizottságot, valamint a kongresszusi küldötteket. A BM Határőrség kommunistáit a XIII. kongresszuson négyen képviselik.

Az MSZMP Budapesti Bizottsága oktatási igazgatóságának épülete volt a külügyi kommunisták küldöttei pártértekezletének a helyszíne. A tanácskozáson részt vett és felszólalt Szűrös Mátyás, az MSZMP Központi Bizottságának titkára.

Az MSZMP XIII. kongresszusa és hazánk felszabadulásának 40. évfordulója tiszteletére szombaton több iparvállalatnál szerveztek kommunista műszakot. A termelőmunkába bekapcsolódtak a műszaki és az adminisztratív alkalmazottak is, segítettek a termelés előkészítésében, a csomagolásiban és a rakodásban.

A Ganz-Mávag budapesti és vidéki üzemeiben csaknem hétezren álltak munkába. Egyebek között tuniszi megrendelésre vasúti személykocsikat, görög cégeknek motorvonatot, NDK-beli és bolgár erőműveknek atomenergetikai kazettaátrakó berendezéseket, a MÁV-nak, valamint szovjet és lengyel cégeknek vasúti járművek pótalkatrészeit szerelték össze, illetve állították elő. A műszak bérét a vállalati dolgozók lakásépítéseinek támogatására fordítják.

A Goldberger Textilművek nyolcszáz dolgozója is kommunista műszakot tartott. Több mint 100 ezer méter kelme festését, filmnyomását, mintázását, kikészítését, minőségellenőrzését és csomagolását végezték el. Munkabérüket - több mint 150 ezer forintot - a vállalat lakásfejlesztési alapjának bővítésére, illetve a kikészítőüzem szociális létesítményeinek felújítására fordítják.

Javier Pérez de Cuellar ENSZ-főtitkár az egymással háborúskodó Irakot és Iránt a polgári célpontok támadásának befejezésére hívta fel. Az iraki és iráni erők hétfő óta sorozatosan támadnak polgári területeket, kölcsönösen megtorló csapásnak minősítve a bombázásokat. A támadásoknak több száz halálos és sebesült áldozata volt mindkét részről.

Tavaly nyáron a négy és fél éve hadiban álló Bagdad és Teherán az ENSZ közvetítésével vállalta, hogy tartózkodik a falvak és városok támadásától. Az egyezményt mostanáig többé-kevésbé betartották, a hét elejétől kezdve azonban a polgári területek ellen intézett csapások felújultak. Cuellar szombaton ismertetett üzenetében keserűségének adott hangot amiatt, hogy előző felhívásának semmiféle foganatja nem volt. Felkérte a két ország vezetését: adják parancsba, hogy hétfő éjféltől erőik nem lőhetik az ellenfél polgári célpontjait.

Szintén a bombázások befejezésére kérte Irakot és Iránt az Iszlám Konferencia szervezetének főtitkára is. Sarifuddin Pirzada szerint a háborús cselekmények kiéleződése veszélyezteti az egész térség biztonságát és békéjét.

A polgári célpontok elleni csapások kiújulásáról foglalt állást Khomeini ajatollah. Szombaton, a harcosokhoz szóló üzenetében az iráni vallási vezető azt mondta, hogy a városok és falvak támadása miatt Teherán „végső csapást fog mérni” Irakra.

Az amerikai látogatáson tartózkodó szovjet parlamenti küldöttség szombaton a Texas állambeli Dallasba látogatott. A delegációt Vlagyimir Scserbickij, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének tagja, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, az Ukrán KP Központi Bizottsága első titkára vezeti. A szovjet küldöttség tagjai találkoztak a helyi üzleti körök képviselőivel, köztük a legnagyobb texasi vállalatok vezetőivel.

március 10.

Hétvégén az építők Rózsa Ferenc székházában végezte kétnapos munkáját a budapesti pártértekezlet. A tanácskozáson a főváros 222 ezer párttagja képviseletében 650 küldött és több száz meghívott vett részt. A küldöttek összegezték az utóbbi öt esztendő alkotómunkájának, politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődésének eredményeit. Megvitatták a budapesti pártbizottságnak a XII. kongresszus óta végzett munkájáról szóló beszámolóját, és a budapesti kommunistáknak a XIII. kongresszus irányelveiről folytatóit tanácskozásokon tett észrevételeit, javaslatait. A pártértekezlet megválasztotta a budapesti pártbizottságot és a fővárosi pártszervezetek kongresszusi küldötteit.

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_budapesti_partbizottsag.jpgTanácskoznak a budapesti kommunisták küldöttei

A küldöttekhez elsőként Kelen Béla, az Esti Hírlap nyugalmazott főszerkesztője, a budapesti párt-végrehajtóbizottság tagja szolt. Köszöntőjében a felszabadulás óta eltelt négy évtizedre emlékezett. A pártértekezletet Borbély Gábor, az MSZMP Budapesti Bizottságának titkára nyitotta meg. Az elnökségben foglalt helyet a többi között: Lázár György, a Minisztertanács elnöke, Méhes Bajos, a budapesti pártbizottság volt első titkára, Grósz Károly, az MSZMP KB tagja, a budapesti pártbizottság első titkára, Szépvölgyi Zoltán, a fővárosi tanács elnöke, valamint a pártbizottság titkárai, a végrehajtó bizottság tagjai, a főváros művészeti, tudományos és gazdasági életének képviselői, a munkásmozgalom több veteránja.

Újabb fontos kelet-nyugati eszmecsere színhelye Moszkva: vasárnap a szovjet kormány meghívására ide érkezett Roland Dumas francia külügyminiszter. A kétoldalú kapcsolatokról, a legfontosabb világpolitikai kérdésekről tárgyal majd Gromiko szovjet külügyminiszterrel, s várhatóan fogadja őt Tyihonov kormányfő.

Moszkvában a francia vendéget üdvözölve annak a reménynek adtak hangot, hogy a tárgyalások a hagyományos együttműködés fejlődését szolgálják majd, és segítik az álláspontok közelítését a béke és biztonság kardinális kérdéseiben. Dumas tavaly december óta francia külügyminiszter, és ilyen tisztségében most először Moszkva vendége. Útja jól illeszkedik az utóbbi években ismét megélénkült szovjet-francia politikai kontaktusok kereteibe. Tavaly nyáron Mitterrand államfő tárgyalt a szovjet fővárosban, s miként Dumas most a Pravdának nyilatkozta, az államfői tárgyalások új ösztönzést adtak az egészében normálisan fejlődő szovjet-francia kapcsolatoknak. Várható tárgyalási témái közül Dumas utalt a kétoldalú kereskedelmi-gazdasági kapcsolatokra is. E téren francia részről kiegyensúlyozottabb forgalmat szorgalmaznak, s vélhetően szó lesz arról is, hogy a közelmúltban a Renault cég elállt a korábbi, a Moszkvics gyár felújításában való részvételt célzó tervektől. Dumas azt is kifejtette, hogy nagy jelentőséget tulajdonítanak a kormányközi gazdasági nagybizottságnak, amely e hónap végén Párizsban ül össze.

Dumas útjának különös jelentőséget ad, hogy arra közvetlenül a genfi nyitány előtt kerül sor. Ha több kérdésben eltérnék is az álláspontok, Moszkvában is megfelelően értékelik, hogy Párizs a feszültség enyhítését óhajtja, s amit szovjet részről különösen fontosnak ítélnek, bírálja az amerikai űrfegyverkezési tervéket.

Érdemes utalni rá, hogy Dumas látogatása a megélénkült kelet-nyugati kontaktusok sorát bővíti. A közelmúltban Gromiko Rómában és Madridban járt, Moszkvában tárgyalt Genscher nyugatnémet külügyminiszter, a legújabb fejlemény pedig a Mihail Zimjanyin vezette szovjet parlamenti küldöttség NSZK-belli útja. Genf mindegyik megbeszélésen fontos téma volt, s érthetően így volt ez a Vlagyimir Scserbickij vezette legfelsőbb tanácsi küldöttség washingtoni tárgyalásain is. A nyílt, nemegyszer éles véleménycserét vasárnap az SZKP központi lapja hasznosnak nevezte, mert lehetőséget adott, hogy az amerikai törvényhozók első kézből tájékozódjanak a szovjet álláspontról.

A nyersanyagok és az energiahordozók hatékonyabb és gazdaságosabb felhasználásának jegyében nyílt meg az idei lipcsei tavaszi nemzetközi vásár.

Az egy hétig tartó áruseregszemlén száznál több országból kilencezer kiállító mutatkozik be termékeivel. A legnagyobb kiállító idén is a Szovjetunió. Magyarországról 45 vállalat vesz részt 3850 négyzetméternyi területen. Nagy számban vannak jelen a fejlődő országok és a vezető tőkés államok. Kiemelkedik közülük az NDK, az NSZK, továbbá Ausztria, Franciaország és Japán.

A hagyományoknak megfelelően a vásárt reggel tíz órakor nyitották meg. Erich Honecker, az NSZEP KB főtitkára, államfő, a Német Demokratikus Köztársaság vezető párt- és állami személyiségeinek kíséretében végigjárta a kiállítási csarnokokat.

A magyar pavilonban - az Elektroimpex standjánál - dr. Szalai Béla nagykövet és Ködmön Ferenc kereskedelmi tanácsos üdvözölte az NDK államfőjét.

Genfbe érkezett a nukleáris és űrfegyverekről folytatandó tárgyalásokon részt vevő szovjet és amerikai küldöttség. Mind Viktor Karpov, a szovjet küldöttség, mind Max Kampelman, az amerikai delegáció vezetője nyilatkozatot adott a küszöbönálló tanácskozásokról, amelyek a két ország és a nemzetközi sajtó érdeklődésének homlokterében állnak.

Viktor Karpov, a szovjet küldöttség vezetője a genfi repülőtéren kijelentette, hogy a megbeszélések alapját a szovjet és az amerikai külügyminiszter között az idén januárban a tárgyalások tárgyáról és céljairól született megállapodásban foglaltak alkotják: nevezetesen a nukleáris és űrfegyverzettel kapcsolatos kérdések összességének és azok kölcsönös összefüggéseinek áttekintése és megállapodások elérése. Ez megfelelő alapot szolgáltat a termékeny munkához, és olyan megállapodások eléréséhez, amelyeknek célja az űrfegyverkezés megakadályozása és a földi fegyverkezés beszüntetése, a nukleáris fegyverek korlátozása és csökkentése, a hadászati stabilitás megszilárdítása.

Az e kérdéskörökben kidolgozandó messzemenő intézkedések és azok végrehajtása fontos lépés lenne a valóban történelmi cél, a nukleáris fegyverek végső soron teljes és átfogó megsemmisítése felé.

Erre fog törekedni a tárgyalásokon a szövőét küldöttség, amely a szovjet vezetéstől kapott felhatalmazása szerint tárgyszerűen, konstruktív módon, a felvetett kérdésekben kidolgozandó hatékony megállapodásokra törekedve folytatja majd a megbeszéléseket. A szovjet küldöttséget a tárgyalásokon következetesen az egyenlőség és az egyenlő biztonság elve vezérli, és ez kizárja, hogy bármely fél egyoldalú előnyökre tegyen szert - mondotta Karpov.

Max Kampelman, aki az amerikai tárgyaló küldöttséget vezeti, repülőtéri nyilatkozatában óva intett a túlzott derűlátástól a kedden kezdődő genfi tárgyalásokon való gyors eredmény elérését illetően, s ezzel összefüggésben a szovjet álláspontot bíráló kijelentéseket tett.

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_viktor_karpov_max_kampelman.jpgViktor Karpov nyilatkozata megérkezésekor - Max Kampelman a genfi repülőtéren

Az AFP francia hírügynökség azt jelentette vasárnap reggel, hogy az iráni tüzérség szombat este óta folyamatosan lőtte Bászrát. Az iraki város a határ közelében, az iráni lövegek lőtávolságán belül fekszik. Állítólag ötpercenként csapódtak be a lövedékek a házak közé. Bászra az ötödik tüzérségi támadást szenvedi el hétfő óta. Vasárnapi bagdadi közlés szerint iraki repülőgépek az iráni Harg-sziget körzetében sikeres támadást hajtottak végre egy tengeri célpont ellen.

Humor:idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_humor_5.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_reklam_3.jpg

Kékfény:
Mokos István, 29 éves, békéscsabai lakost a közelmúltban ittas járművezetés miatt vonta felelősségre a bíróság. Súlyosan alkoholos állapotban személygépkocsijával Gyomaendrődön egy bekötő útról hajtott fel a főútra, amikor a rendőrjárőr igazoltatta. A szarvasi Városi Bíróság 14 ezer 400 forint pénzbüntetésre ítélte, és két év hat hónapra eltiltotta a járművezetéstől.

Halálos baleset történt Kisbér belterületén. Bors Zoltán fakitermelő figyelmetlenül vezette segédmotoros kerékpárját. Egy enyhén ívelt útkanyarban, a jobb oldali útpadkára hajtott, majd a villanyoszlopnak ütközött. A vezető a helyszínen életét vesztette. A baleset körülményeinek kivizsgálása még folyik.

A tatai vasútállomáson egy személyvonat halálra gázolta Fazekas József 41 éves segédmunkás, helyi lakost. A vizsgálat eddigi adatai szerint a szerencsétlenül járt férfi figyelmetlenül tartózkodott a vágányok között.

Közlemények:
Elveszett a Sikk Különlegességi Női Ruházati Szövetkezet IV. számú áruátvételi bélyegzője az alábbi lenyomattal: „Sikk" Különlegességi Női Ruházati Szövetkezet Áruátvétel IV. MNB 208-2285. A bélyegző érvénytelen.

A Budapest XVIII. kerületi Tanács a pestlőrinci XVIII. ker., Sallai Imre úti izraelita temetőt közérdekű célra igénybe veszi és ezért a temető kiürítésre kerül. Az elhunytak földi maradványai a Budapest X.. Kozma u. 6. sz. alatti központi izraelita temetőben kerülnek elhelyezésre. Azok a hozzátartozók, akik halottaikat a saját költségükön más temetőben kívánják eltemettetni. arról a MIOK országos temetőrendezési csoportját (Bp. VII., Síp u. 12. I. 29.) május 15-ig értesítsék. Érdeklődni lehet: a 421-335/46-os telefonon.

Vasárnap este bezárja kapuit a Városligeti Műjégpálya, befejeződik az 1984-1985-ös korcsolyázóidény. A Népstadion és intézményei vezetősége azonban jövő hétfőtől - az időjárástól függően - április 10-ig korcsolyázási lehetőséget kínál a Kisstadionban. A pályát - egységesen 10 forintos belépővel - hétfőn, kedden és pénteken 18-21, szombaton és vasárnap 9-12, illetve 18-21 óra között vehetik igénybe az érdeklődők.

Állásajánlat:
idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_allasajanlat_3.jpg

Divat: Tavaszi kínálat az üzletekben
Még javában tart a tél, amikor a kereskedelem szakemberei a tavaszi modelleket gyűjtik a raktárba, hogy a téli kedvezményes vásár után, egy csapásra tavaszt varázsoljanak a kirakatokba. S bármilyen zord is az évszakváltás, a vásárlók már a tavaszi kabátokat, kosztümöket, dzsekiket nézegetik szívesebben - gondolván, azt a pár hideg napot ki lehet húzni a régi kabátban, csizmában is. Mit kínálnak tavaszra az üzletek, lesz-e elég szép és divatos áru elérthető áron?idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_divat_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_divat_5.jpg

Felkészülés a tavaszi munkákra:
Március első napjaiban kisütött a nap, emelkedni kezdett a hőmérő higanyszála. Fölengedett a föld fagya, így a mezőgazdasági nagyüzemekben abba kellett hagyni a szántóföldi munkákat: a sáros talajon nem tudnak dolgozni a műtrágyaszórók, egy ideig csak légi gépekkel lehet folytatni a munkát. A tavaszi fejtrágyázásnak a felén túl vannak a gazdaságok, de a változékony időjárás miatt területenként változik az elvégzett munka mennyisége is. A Dunántúlon például e területek 75 százalékára kiszórták a hatóanyagokat, de Szabolcs-Szatmár megyében csak a 17 százalékára, Bács-Kiskun megyében pedig a 20 százalékára. A gyümölcsfák és a szőlő metszését viszont mindenütt folytatják a kertészkedő gazdaságok. Általános tapasztalat, hogy nem siettetik a munkát, várnak a rügyvizsgálatok eredményeire, s annak ismeretében vágják le a vesszőket. A hosszan tartó, kemény tél ugyanis elpusztította a rügyek egy részét, különösen a szőlő, a kajszi- és az őszibarack károsodott. A gyümölcsfáknak mostanáig mintegy felét, a szőlőnek 40 százalékát metszették meg a termelőszövetkezetek és az állami gazdaságok.

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_szekesfehervari_szabad_elet_termeloszovetkezet.jpgA tápkockákban előhajtatott salátát ültetik a fólia alatt a székesfehérvári Szabad Élet Termelőszövetkezetben

FIAT a műhelyben:
Szorgalmas munka zajlik a csengeri Lenin Tsz műhelyeiben: tavaszra készítik elő a gépeket. Itt van a két olasz FIAT erőgép is, ezek egy éve kerültek a tsz-hez, az IKR-rendszer keretében.

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_csengeri_lenin_termelo_szovetkezet.jpgA korszerű masinák garanciális javítása után a hozzá tartozó vetőgépeken a sor, ezeket gondozza Molnár Dániel és Páji István

Házias ízek:
Házias ízű termékeket állít elő a Pápai Állami Gazdaság húsüzeme. A pápai üzemet nagy anyagi ráfordítással alakította át tavaly kényszervágóhídból húsfeldolgozóvá a gazdaság. A megújult üzemben füstölt és töltelékárukat állítanak élő. Heti 160 mázsa nyers húst dolgoznak fel. Különösen a füstölt termékek kelendőek. Házias, tájjelegűen fűszereznek, az átlagosnál lényegesen több fűszert használnak. A keresett termékeket az Ajka és Vidéke Áfész, Pápán a Pannonker üzleteiben és az állami gazdaság saját boltjaiban és pecsenyesütőiben értékesítik. Tavaly közel 30 millió volt az árbevételük, melyet 32 fővel termeltek meg.

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_papai_allami_gazdasag.jpgMekler Ernő üzemvezető joggal elégedett termékeikkel a készáruraktárban

Növekvő termelés a Debreceni Cipőgyárban:
Jó évet zárt 1984-ben a Debreceni Cipőgyár. A tervezett 1 millió 50 ezer pár cipő helyett 1 millió 90 ezret gyártottak. A gyár nettó árbevétele 292 millió forint volt. A termékek 43 százaléka, 456 ezer pár cipő belföldön került értékesítésre, míg 353 ezer párat szocialista exportra, 230 ezer párat tőkés exportra szállítottak. A vállalat nyeresége 39,6 millió forint volt. Az elmúlt év legnagyobb fejlesztése a Nyíracsádon üzembe állított cipőfelsőrész-készítő üzem, amely hatvan fővel december 10-én kezdte meg a termelést, és a végleges létszámot száztíz főre tervezik. A beruházás 9 millió forintba került, ebből 7 milliót az épület átalakítására, 2 milliót új gépek beszerzésére fordítottak. A többi gépet a debreceni anyavállalat adta. A debreceni üzem 18 millió forintot fordított fejlesztésre, ami vagyonban 16 százalékos növekedést jelent. Az idei terv szintén 1 millió 50 ezer pár cipő elkészítése, amiből érték szerint a tőkés export 20 százalékkal nő, míg a szocialista piaci kivitelben a növekedés 10 százalékos lesz. A belföldi piacon kisebb szériákkal, nagyobb választékkal akarnak megjelenni. A debreceni ortopédiai klinikával együtt kísérletezték ki az úgynevezett férfi kényelmi utcai cipőt, amelynek kísérleti darabjai elkészültek.

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_debreceni_cipogyar.jpgBlaskó Sándor csoportvezető és Németh Istvánné modelltervező ellenőrzi az elkészült kényelmi cipők prototípusait

Cégér nem, piac – igen:
„Jó bornak nem kell cégér” vallják e régi igazságot az abasári Rákóczi Tsz vezetői, szakemberei. De hozzáteszik: cégér nem, de piac - igen! Hogy mennyire igy igaz, azt igazolják a nemrég megtartott zárszámadó közgyűlésen elhangzott, ide vonatkozó adatok. Ezek szerint a tavalyi munkával elért 16 millió forint nyereség képzésében a szőlészeti-borásza ti ágazatának jelentős szerepe volt. Érthető is ez, hiszen igen gondosan művelt 300 hektár közös és 200 hektár háztáji szőlőről van szó. A termésből 1984-ben 2,9 millió palack bor került exportra, túlnyomó részt a Szovjetunióba, valamint az NDK-ba. Az abasári muskotály, a leányka és az olaszrizling a különösen keresett exportborok közé tartozik, ezek melleit évente 2100 hektolitert kamionokkal szállítanak külföldre.

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_abasari_rakoczi_termeloszovetkezet.jpgAz 1985. évi tervben 2.1 millió palack bor exportja szerepel. Ezek csomagolási előkészületeit mutatja be képünk

Bútorok dollárexportra:
A BUBIV egri gyáregysége részére gyárt kis bútorokat, asztalokat és székeket a tiszaörsi Petőfi Tsz faipari melléküzemága. A közelmúltban exportmegrendelésnek tettek eleget, 4 ezer 200 széket szállítottak a gyár kanadai partnerének.

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_tiszaorsi_petofi_tsz.jpgPrecíz kezek szerelik össze az elemeket

Világszínvonalon a Senior:
Kenzo, Adidas - világszerte jól csengő nevek. Nemkülönben a Puma, illetve a Váci Kötöttárugyár márkajelzése: a Senior. Ezt az emblémát (a latin szó jelentése: idősebb, rangosabb) is jól ismerjük az üzletekből, hogy mást ne említsek, a Puma-garnitúra termékeiről, vagy a reklámfilmekből, mi több, naponta láthatjuk a tévétornában. A vállalat nagy gondot fordít a reklámra, a marketingre. Mi ezúttal a gyár jászapáti üzemébe látogattunk el, kiemelve egy „szeletet” a mindennapokból.

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_vaci_kotottarugyar.jpgCsendélet - munka közben

Vágatlyukasztás:
A közelmúltban fontos állomásához érkezett a nagyegyházi bányaüzem építése. A felszín alatt 400 méterre összelyukasztották a V-I vízakna és az F-I jelű függőleges szállítóakna között kialakított gerincvágatot.

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_nagyegyhazi_banyauzem.jpgNémeth Ferenc és Tornai Ernő elővájócsapata több mint 3000 méteres vágatot hajtott ki a találkozási pontig

Új palackozó Kékkúton:
Felfigyelve a piaci lehetőségekre, nagyszabású fejlesztést hajt végre Kékkúton a Badacsonyvidéki Pincegazdaság. A keresett, jó minőségű ásványvizet ezentúl nemcsak a hazai fogyasztók élvezhetik majd, hanem jelentős mennyiséget külföldre is exportálnak. Legnagyobb vevőik Kanada, az NSZK és az arab országok lesznek. Az új palackozó gépsor a 600 négyzetméteres csarnokban rövidesen üzembe áll. Jelenleg a töltősor és az ezt kiszolgáló egységek szerelése folyik, az indítás előtti részpróbákat végzik a pincegazdaság szakemberei.

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_kekkuti_palackozo.jpgAz új 600 négyzetméteres üzemcsarnok

A Magyar Televízió műsorán: Széchenyi napjai. Magyar tévéjáték-sorozat

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_kulka_janos_tordy_geza.jpgKulka János és Tordy Géza

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_mozi.jpg

Színházi bemutató: Stuart Mária. A Győri Kisfaludy Színház bemutatója Emőd György rendezésében.

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_szuts_istvan_bessenyei_zsofia.jpgSzűcs István és Bessenyei Zsófia

Magyar könnyűzene:
A 11. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Varga Miklós-Varga Mihály: Európa (Varga Miklós), 2. Kaszás: Szállj le! (Túri Lajos), 3. Lerch-Demjén: Elfutok (Kovács Kati).

Az előadók között: 1. Dolly Roll: Bossanova szenyorita (Dolly Roll), 2. Karthago-Ambrózy: Miénk az éjfél (Karthago), 3. KFT: Afrika (KFT).

Külföldi könnyűzene:
A hét második felében az amerikai slágerlistákat a REO Speedwagon Can't Fight This Feeling-je, a nyugat-európai slágerlisták többségét a Dead Or Alive You Spin Me Round című számai vezetik.

Csütörtökön az Egyesült Államokban megjelent az USA (United Support of Artists) for Africa formáció We Are The World című kislemeze.

A dalt Michael Jackson és Lionel Richie szerezte, producerei Quincy Jones és Michael Omartian voltak. A We Are the World című kislemezen jelent meg.

A Band Aid Do They Know It’s Christmas? című, az Egyesült Királyságban született dalának mintájára merült fel az ötlet Harry Belafonte amerikai színészben és aktivistában, hogy Amerikában is készítsenek egy jótékonysági kislemezt, amelynek segítségével támogathatják az afrikai éhező embereket. Belafonte Ken Kragennel, a segélyszervezet alapítójával kezdte el a munkát. Számos zenész jelentkezett, hogy megírja a dalt, mielőtt Jacksonra és Richie-re esett a választás. A szerzőpáros 1985 elején több hónapos munka után, egy nappal a felvétel kezdete előtt fejezte be a dalírást. 1985. január 28-án volt a lemezfelvétel utolsó napja. A történelmi esemény a zeneipar legismertebb zenészeit hozta össze erre az alkalomra.

A 12 órán át tartó munka végén Belafonte tiszteletére spontán elénekelték annak leghíresebb dalát, a Day-O (The Banana Boat Songot), majd kölcsönös autogram-osztogatás következett.

A dal 1985. március 7-én jelent meg, az album egyetlen kislemezeként. Világszerte nagy sikert aratott, mindenhol a slágerlisták élén állt és az amerikai pop kislemezek történetének leggyorsabban eladott lemeze lett. Ez volt a legelső kislemez, amely többszörös platinalemez minősítést kapott a RIAA-tól - négyszeres platinalemez lett. A kritikusok vegyes fogadtatásban részesítették, de a rajongók örültek, hogy különböző nemzetiségű és zenei stílusú művészeket hallhattak egy felvételen, és elégedettek voltak a dallal, főként annak tudatában, hogy a bevételeket jótékony célra fogják fordítani. Mások, köztük számos rockújság kommentátora csalódott volt, hogy a dal nem foglalkozik azzal a témával, hogy miért van éhínség a világon, és úgy érezték, hogy a szöveg túl öndicsőítő.

A We Are the World számos díjat nyert el, köztük három Grammy-díjat, egy American Music Awardot és egy People’s Choice Awardot. A dalt egy, a kritikusok által kedvezően fogadott videóklip népszerűsítette, továbbá videókazetta, speciális kiadású magazin, számos könyv, poszter és póló, emellett több csatorna egyszerre sugározta. Mindezeknek köszönhetően a kislemezt minden idők legnagyobb példányszámban eladott kislemezének nevezhették: 2009-re több, mint 20 millió darabot adtak el belőle, ez több, mint 63 millió dollárt jelentett a segélyszervezet és Amerika számára. A We Are the World megmutatta, hogy különböző stílusú zenészek is képesek produktívan együtt dolgozni, és erősítette azt a popzenei törekvést, hogy humanitárius problémákkal foglalkozó dalokat teremtsenek.

A dalban Lionel Richie, Stevie Wonder, Paul Simon, Kenny Rogers, James Ingram, Tina Turner, Billy Joel, Michael Jackson, Diana Ross, Dionne Warwick, Willie Nelson, Al Jarreau, Bruce Springsteen, Kenny Loggins, Steve Perry, Daryl Hall, Huey Lewis, Cyndi Lauper, Kim Carnes, Bob Dylan és Ray Charles énekel.

Többek közt a stúdióban olyanok vokáloztak, mint Dan Aykroyd, Harry Belafonte, Bob Geldof, Jackie Jackson, La Toya Jackson, Marlon Jackson, Randy Jackson, vagy Tito Jackson.

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_we_are_the_world.jpgSztárok Afrikáért

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 17. fordulóját!

Ú. Dózsa - DMVSC
A két csapat december 5-én az őszi szezon utolsó fordulójában a nagyerdei stadionban találkozott egymással, és akkori párharcuk 1:1-re végződött. Az elmúlt hét végén a fővárosi lila-fehérek otthonukban 3:1-re legyőzték a már biztos kiesőnek látszó SZEOL AK-ot. Annak a találkozónak érdekessége volt, hogy a négy gól közül három 11-esből született. A debreceniek ugyanakkor vereséget szenvedtek saját pályájukon a Vasastól, amely szervezettebb csapatjátékot mutatott. A bajnoki táblázaton jelenleg a DMVSC negyedik 20 ponttal, az Újpesti Dózsa pedig hatodik 17 ponttal, így ma bármilyen eredmény elképzelhető. A lila-fehéreknél Temesvári Miklós vezetőedző gondban van, mivel Ebedli, Törőcsik és Kovács József sérüléssel bajlódik. Ebedli a térdére, Törőcsik az Achilles-inára kapott legutóbb rúgást, így bizonytalan a játékuk. Kovács József még az MNK-mérkőzésen részleges combizomszakadást szenvedett, emiatt hosszabb pihenőre szorul. Debrecenben nem titkolják, hogy csalódást keltett a hazai veretlenség elvesztése. Dr. Petróczi Gábor vezető edző ettől függetlenül javuló játékot és becsületes helytállást vár Újpesten. Az összeállításban egyetlen kérdőjel van: Murai vagy Magyar Balázs legyen-e a balszélső?
idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_u_dozsa_dmvsc.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_u_dozsa_dmvsc_murai_sandor.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_u_dozsa_dmvsc_bogdan_istvan.jpgBogdán (fehér mezben) fejesgólja döntött

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_u_dozsa_dmvsc_kardos_mortel.jpgKardos gyakorta tört előre, segítve a csatárok „munkáját". Felvételünkön Mörtel próbál lépést tartani a válogatott játékossal

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_u_dozsa_dmvsc_kardos_jozsef.jpgKardos (középen, fehérben) kapura lő

Vasas - Rába ETO
A Vasas Debrecenben még azt is elviselte, hogy a DMVSC Hartmann bíró jóindulatú támogatására is számíthatott. A jó játékkal kivívott győzelem (2:1) után a piros-kékek a Rába ellen sem esélytelenek, legalábbis akkor, ha a debreceni teljesítmény nem csupán intermezzo volt. Nem véletlenül előzi meg nagy érdeklődés a Rába ETO Fáy utcai vendégszereplését, hiszen az elmúlt fordulóban mindkét együttes győzött, s úgy tűnik, Verebes József, és Illovszky Rudolf legénysége is igen jó formába lendült a holtidényben. A győriek mestere tart a találkozótól, mint elmondta: a piros-kékek igen tudatos, ügyes játékot produkáltak Debrecenben, láthatóan jóval felkészültebbek, mint ősszel voltak. Ismerve azonban a győriek elszántságát. minden bizonnyal élvezetes összecsapást láthat az angyalföldi közönség. Az ETO-ban egyébként Preszeller sérülése rendbe jött, így játszhat.
idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_vasas_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_vasas_raba_eto_pecha_laszlo_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_vasas_raba_eto_golorom_kiss_laszlo_pecha_borostyan_farkas.jpgAngyalföldre visszatért a mosoly; így örvendezett Kiss, Pecha, Borostyán (háttal) és a jobbról érkező Farkas

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_vasas_raba_eto_borostyan_meszaros.jpgNem kis meglepetésre a Vasas hengerelt a Rába ellen a Fáy utcában. Képünkön a második hazai gól születésének pillanatai láthatók: Borostyán (a földön) fejéről a hálóba vágódik a labda, Mészáros hiába vetődik, már nem érhet oda

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_vasas_raba_eto_meszaros_ferenc_1.jpgidokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_vasas_raba_eto_meszaros_ferenc_2.jpgidokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_vasas_raba_eto_meszaros_ferenc_3.jpgidokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_vasas_raba_eto_meszaros_ferenc_4.jpgidokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_vasas_raba_eto_meszaros_ferenc_5.jpgMészáros Ferenc és a Rába ETO nyomasztó, lidérces, leverő, lehangoló, elcsüggesztő, fojtogató, szorongató, kellemetlen, kínzó (a szinonimaszótár több meghatározást nem tartalmaz e tárgyban) másfél órája a Fáy utcában

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_vasas_raba_eto_pecha_hajszan.jpgPecha (balról) Hajszán elöl szerzi meg a labdát

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_vasas_raba_eto_hires_szentes.jpgSzentes, Híres és a labda a Fáy utcai sárban

ZTE - MTK-VM
Az MTK-VM csapatának nem kedvez a tavaszi sorsolás, hiszen a szombathelyi vendégszereplés és vereség után most újabb nehéz kirándulás vár a kék-fehérekre. Előfordulhat az is, hogy a Hungária körúti együttes ezúttal sem szerzi meg első tavaszi pontját. A zalaegerszegi kék-fehér rangadón a hazai együttesben. Kovács S. Győrben történt kiállítása miatt nem szerepelhet, míg a vendégeknél Kékesi és Turner marad ki a kezdő tizenegyből.
idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_zte_mtk_vm.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_zte_mtk_vm_soos_istvan.jpgSoós (aki nem látszik a képen) lövése nyomán az MTK-VM hálójában a labda, Gáspár a földön, Nagy I. örül a gólnak. Ezzel a góllal vezetett 1:0-ra a ZTE

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_zte_mtk_vm_galantai_tibor_1.jpgGalántai Tibor (sötét mezben) a kapu felé indul

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_zte_mtk_vm_mezey_gyorgy.jpgMezey György (középen) a lelátón a ZTE-MTK-VM mérkőzésen

Csepel - Tatabánya
A jelek szerint elmúltak azok az idők, amikor a Tatabánya a mezőny legkiegyensúlyozottabb csapatai közé tartozott. így a csepeliek joggal reménykedhetnek abban, hogy érvényesítik a hazai pálya előnyét. A Csepelre utazó Tatabánya csapatában ismét helyet kap a sérüléséből felépült Kiprich és Barabás. Fischer formájával elégedetlen Bacsó István, ezért a játékos a juniorok között szerepel.
idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_csepel_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_csepel_tatabanya_2.jpg

Bp. Honvéd - Békéscsaba
A papírforma és a játéktudás szerint aligha kétséges, hogy Garaba és társai mindkét pontot otthon tartják. A Békéscsaba legfeljebb abban bízhat, hogy a favorit Honvédnak méltó partnere lesz. Bp. Honvédban Kerepeczky, Garaba és Gere játéka sérülés miatt kétséges. A Kispestre látogató csabai csapatban változás, hogy Kerekes ismét elfoglalja helyét a védelem tengelyében, mert Fabulya megsérült. Ugyancsak változás a Ferencváros ellen játszott csapathoz képest, hogy Királyvári helyett Fecsku kapott bizalmat.
idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_bp_honved_bekescsaba.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_bp_honved_bekescsaba_2.jpg

Ferencváros - Eger
Az FTC hívei számára nyilván furcsa érzés lesz, hogy a „kiesési rangadón” kell szorítaniuk kedvenceikért, ráadásul korántsem bizonyos, hogy sikerrel szurkolnak majd. A zöld-fehérek eddigi szereplése alapján ugyanis a döntetlen, vagy a vendéggyőzelem sem keltene különösebb meglepetést. Sok még a sérült az FTC-ben, Vincze Géza azonban mindenképpen győzelmet vár az Eger elleni, sorsdöntőnek tűnő, hazai mérkőzésen. A vendégek körében érthetően nagy az izgalom. Csank János gondjait növeli, hogy Csepregit három mérkőzésire eltiltották, Szert pedig sárga lapjai miatt nem játszhat.
idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_ferencvaros_eger.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_ferencvaros_eger_takacs_laszlo.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_ferencvaros_eger_bodolai_szebegyinszky_jancsika_szabadi_rubold_szanto.jpgGólt - mindenáron! Az egri kapus, Bodolai a támadó ferencvárosi játékosok - Jancsika, Rubold, Szabadi, Szántó - gyűrűjében. Szebegyinszky a védelmet vezérli

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_ferencvaros_eger_poloskei_gabor.jpgPölöskei (fehérben) a magasban az egri kapu előtt, a védők gyűrűjében

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_ferencvaros_eger_szabadi_laszlo.jpgSzabadi (fehérben) küzd a túlerő ellen

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_ferencvaros_eger_szanto_gabor.jpgSzántó megszerezte a győztes gólt (forrás: tempofradi.hu)

Videoton - Pécsi MSC
A Videoton helytállt Manchesterben, de kérdés, hogy mennyire fáradt a módfelett heves United-ostrom után. Az esélyek mindenesetre a hazai együttes mellett szólnak. A Videoton szerdai manchesteri UEFA Kupa mérkőzése miatt a fehérváriak vasárnap délután vívják a PMSC elleni hazai mérkőzésüket. Az Angliában sárga lapos figyelmeztetést kapott Májer és Csuhay a bajnoki mérkőzésen természetesen szerepelhet, Kovács Ferenc gondjai azonban így is nagyok, hiszen az Old Traffordban. megsérült Csongrádi semmiképp sem játszhat, s hosszú ideig hiányozni fog a fehérváriak kezdő együtteséiből! Novath is, akit a Sportkórházban a hét elején megműtötték.
idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_videoton_pecsi_msc.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_videoton_pecsi_msc_vegh_tibor_derfalvi_imre.jpg„Tibikém, gratulálok, csak így tovább...” Hozzávetőleg ezekkel a szavakkal üdvözölte a mérkőzés előtt Dérfalvi Imre, a Videoton szakosztályelnöke, Végh Tibort, a csapat hátvédjét, aki ekkor még nem gondolta volna, hogy 300. NB l-es mérkőzését vereséggel ünnepli majd...

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_videoton_pecsi_msc_csongradi_ferenc.jpgCsongrádi - a nézőtéren. Az előre nyújtott lábát érte az a bizonyos sérülés az Old Trafford stadionban

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_videoton_pecsi_msc_majer_lajos_vegh_tibor.jpgPalkovics (11), Májer és Végh - Brezniczky, Dárdai és Lőrincz szorításában

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_videoton_pecsi_msc_vadasz_imre.jpgVadász (fehér mezben) elesik, a Videoton is „bukfencet vetett” a Pécs csapata ellen

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_videoton_pecsi_msc_szabo_jozsef_meszaros_ferenc_1.jpgAzt eddig is tudtuk, hogy Szabó József nagyszerű csatár, de hogy esetenként akár kapusként is helyt tudna állni, annak ez a kép az ékes bizonyítéka. A Vidi centere látványos vetődéssel húzza le a labdát a győztes gól szerzője, Mészáros lábáról

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_videoton_pecsi_msc_schulteisz_kollar_szabo_wittmann.jpgA kitűnően védő pécsi kapus, Kollár ezúttal is biztos kézzel öleli magához a labdát két Videoton-támadó, Szabó és Wittmann elől. A háttérben Schulteisz biztosit

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_videoton_pecsi_msc_kollar_szabo_lorincz_roth.jpgSzabó, a Videoton csatára gólhelyzetben már csak Kollár kapussal áll szemben. Róth ás Lőrincz lest jelez, ezt az „illetékes", Körös játékvezető is így látta és a következő pillanatban sípolt

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_videoton_pecsi_msc_kollar_roth_schultheisz_palkovics.jpgA mérkőzés talán legnagyobb helyzetét hibázza el a székesfehérvári gárda. A pécsiek Kollár, Róth és Schultheisz, már csak azért szurkolnak, hogy Palkovics nem érje el a labdát...

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_videoton_pecsi_msc_gyozelem.jpgGyőzelem, Győzelem, Győzelem! A mérkőzés végén a boldog pécsiek, útban az öltöző felé. Ebben a bajnokságban ők győztek először Székesfehérvárott

SZEOL AK - Haladás
A szegediek már-már másodosztályú csapatként fogadják a Haladást, amelynek védelme különösen masszív. Így valószínű, hogy a vendégek nem távoznak üres kézzel. A szegedi, vasárnap délelőtti mérkőzésen kétséges Kun játéka, aki a csütörtök délelőtti edzésen arcsérülést szenvedett. Rátkai Lászlónak, a Haladás edzőjének Hegedűs betegsége okoz gondot. A kapus influenzával bajlódik, elképzelhető, hogy Schiller áll a háló elé. Az pedig már biztos, hogy Marton - sérülése miatt - nem szerepelhet.

Vasárnap reggelre vastag hótakaró borította be Szegedet, így természetesen a délelőtt 11 órára tervezett SZEOL AK-Haladás NB I-es labdarúgó-mérkőzés színhelyét, az SZVSE pályát is. Néhány perccel a hivatalos kezdési idő előtt Divinyi játékvezető és segítőtársai megvizsgálták a játékteret, és azt a mérkőzés lebonyolítására alkalmatlannak találták. A találkozót későbbi időpontban rendezik meg.

A csonka forduló miatt nem hirdettek forduló válogatottját (Maradjon köztünk, pedig érdemes lett volna. Nem gondolnánk, hogy a hiányzó mérkőzés termelt volna még ennyi 8-as és 9-es osztályzatot. Április 10-én meglátjuk - a szerkesztő megjegyzése)

A góllövőlista élén továbbra is a tatabányai Kiprich József áll.
idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_gollovolista.jpg

Hazai pályán szenvedett vereséget (0:1 a Pécs ellen) a Videoton, így a címvédő Honvéd került az élre az első osztályú labdarúgó-bajnokságban. A 17. forduló további meglepetése, hogy a Vasas 5:0 arányban győzte le a Rábát, s ezzel ugyancsak a kispestiek jártak jól, hiszen a fehérváriak mellett másik vetélytársuk sem szerzett pontot. Szegeden Divinyi játékvezető leparancsolta a küzdőtérről az NB I-es játékosokat. A pályát borító mintegy tíz centiméter vastag hórétegen nem pattogott a labda, ráadásul a mészcsíkot helyettesítő, hóba vájt vonalak is csak időszakosan jelölték a küzdőtér méreteit.
idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_tabella_1.jpg

Ezúttal sem volt teljes a forduló a labdarúgó NB II-ben: nyolc nap alatt a 22. sz. Volán második mérkőzése maradt el. Egy hete a fővárosiak soproni találkozóját kellett elhalasztani a pálya használhatatlansága miatt, míg a szekszárdiak elfelejtették elvinni Rákoscsabára a játékosok igazolását, s ezért a bíró nem járult hozzá a találkozó megrendezéséhez. Ugyancsak elmaradt - a pálya alkalmatlansága miatt - a Metripond-Diósgyőr összecsapás.idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_nb_ii_debreceni_kinizsi_szolnoki_mav_mte.jpgMezőnyjelenet a D. Kinizsi-Szolnok (2:1) találkozóról, Leiszt és László II. öt vendégjátékos között. Tavasszal is a debreceniek győztek

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_nb_ii_nagykanizsa_volan.jpgKelemen előrevetődve megszerzi az Olajbányász egyenlítő gólját. Nagykanizsa-Volán 2:2

Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.
idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_teruleti_bajnoksagok.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_teruleti_bajnoksagok_tabella.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_teruleti_bajnoksagok_koros_csoport_bekescsabai_agyagipar_makoi_szvse.jpgVasárnapra ismét vastag hótakaró és sár borította a pályákat. Érdekes módon a területi bajnokság Körös csoportjában ennek ellenére minden találkozó lezajlott. Békéscsabai támadás: az agyagipariak az őszi szezonban nyeretlenek maradtak, most viszont megtört a jég - egyszerre két pontot inkasszálhattak a makóiakkal szemben. Békéscsabai Agyagipar-Szarvasi Vasas 1:0

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_teruleti_bajnoksagok_koros_csoport_kecskemeti_te_delep_sc_nemeth_lajos.jpgSzintén a Körös-csoportban: valamikor mindketten lila-fehér színű békéscsabai dresszben rúgták a labdát - mint azonban képünk is bizonyítja -, mára elváltak útjaik a sportpályán. Főszereplők: Németh Lajos FIFA-játékvezető (szerdán Larisszában fújta a sípot KEK-találkozón, a Larissza-Dinamó Moszkva összecsapáson), míg jobbról Kőhalmi István, a DÉLÉP csapatkapitánya a 3:2-es kecskeméti győzelemmel végződött mérkőzésen

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_teruleti_bajnoksagok_koros_csoport_kecskemeti_te_delep_sc.jpg „Hófoci” a javából. Előadók: a szegedi Kenderessi és Bazsó, valamint a földönfekvő kecskeméti Kiss. A végén azonban a DÉLÉP került a földre...

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_teruleti_bajnoksagok_koros_csoport_lajosmizse_kecskemeti_te.jpgA Körös-csoportban Csordás és Sajó párharca a labdáért a Lajosmizse-KTE (4:2) megyei rangadón

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_teruleti_bajnoksagok_drava_csoport_komlo_bonyhad.jpgA Dráva-csoportban Tigyi jobb lába lendül, aminek következményét a bonyhádi kapus bánja. Bonyhád-Komló 1:1

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_teruleti_bajnoksagok_drava_csoport_kaposvari_rakoczi_ujpetre.jpgSzintén a Dráva-csoportban Hoppár és Sándorfi közösen tisztáz egy vendégtámadást. Kaposvári Rákóczi-Újpetre 6:1

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_teruleti_bajnoksagok_bakony_csoport_mav_dac_papai_vasas.jpgA Bakony-csoportban A MÁV DAC első gólja, amelynél a kapus „kihalászta” a labdát, de a közelben álló játékvezető jól látta, hogy túljutott a gólvonalon. MÁV DAC-Pápai Vasas 4:0

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_teruleti_bajnoksagok_bakony_csoport_sabaria_ajkai_aluminiumbanyasz.jpgSzintén a Bakony-csoportban Holdosi (balról) Puskást (3) igyekszik átjátszani. Sabaria-Ajkai Alumínium 2:2

idokapszula_nb_i_1984_85_17_fordulo_teruleti_bajnoksagok_tisza_csoport_honved_szabo_l_se_duse.jpgA Tisza-csoportban egy kihagyott mezőtúri helyzet a sok közül. H. Szabó L. SE-DUSE 0:1

A következő szerdán jön a 18. forduló, az alábbi párosításokkal:

MTK-VM - Honvéd
Békéscsaba - Csepel
Haladás - Eger
SZEOL AK - Ferencváros
Vasas - Videoton
ZTE - DMVSC
Ú. Dózsa - Pécsi MSC
Rába ETO - Tatabánya

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr4117973130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rich.mond 2022.12.20. 12:51:56

A Rákóczi pályája pontosan ott van, ahol a mostani stadion? Még az átépítés előttről sem rémlik ez a domboldal - viszont egy kapu mögötti, igen magas lelátó igen

maribor_ 2022.12.20. 18:25:13

@Rich.mond: Ugyanúgy, ugyanabban a gödörben van a stadion, mint akkor.

Rich.mond 2022.12.20. 20:03:37

@maribor_: de akkor hol volt az a kapu mögötti iszonyat hosszú lelátó? -tutira Kaposvárott, de még a jelenlegi (2004-es?) stadion előtt

maribor_ 2022.12.20. 20:43:00

@Rich.mond: Szemben. Ez az általunk ismert vendég szektorral szembeni rész.

Fandor 2022.12.26. 18:15:54

Ponomarjov elvtárs kitüntetéséről szeretném elmondani, hogy ma a gyűjtők körében komoly értéket képvisel a népköztársasági ezzel-azzal (rubinokkal, gyémántokkal, babérkoszorúval) ékesített zászlórend, csakúgy mint a Munka Vörös Zászló érdemrendje: ezekből viszonylag keveset , százas nagyságrendben adományoztak.

Az Építők Rózsa Ferenc kultúrotthona a kor legnagyobb kongresszusi terme volt, megemlékeztem róla egy most kiadott helytörténeti albumomban:
www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02G4KG61SQsJa1kSPYJzgBFw51WQeMd3Qeh96eDbpWWo2FsL3xbtBUPSEcPk7853odl&id=100086302434817

az 1985-ös Pulzus adást, melyben Magyarországon először mutatták be a We are World videóklipjét, itt nézhetitek meg:
ok.ru/video/1631003609673

köszönöm, hogy elmondhattam.

bati67 2022.12.26. 23:33:33

@Fandor: Köszönöm szépen a Pulzus megosztását! Jól esett egy kicsit nosztalgiázni: 1985-ben érettségiztem... :-)
süti beállítások módosítása