Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpghungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Magyarország - Spanyolország 33-23 (18-11)

2019.07.15. 00:40 Fradista Utazó

Harmadik mérkőzését is simán nyerte, és ezzel csoportelsőként jutott a középdöntőbe a magyar válogatott. Még az sem okozott igazán nehézséget, hogy a spanyoloknak a gólkülönbség is fontos volt (legalábbis akkor még azt hitték), így a már biztos vereség tudatában is küzdöttek a kisebb különbségért.

eb_noi_u19_2019_hun_esp_1.jpg

Fotó: EHF

Villámrajtot vett a magyar csapat, tíz perc elteltével már 7-2-re vezettünk. A támadójáték az előző napokon megszokottnál is gyorsabb és pontosabb volt. A spanyol védelem ekkor elég gyenge volt. Felálltak a tőlük megszokott 3-2-1 formációba, de keveset mozogtak, és amikor igen, akkor is lassan, alig követve le a magyar támadásokat. Különösen Kácsor Gréta tudott így újra és újra eredményes lenni, a legtöbbször csak akkor léptek ki rá, amikor már késő volt, esetleg akkor sem. 

A következő időszakban, egy spanyol időkérés után, kissé visszaestünk. A spanyol védelem ekkor aktívabbá vált, bár a megállító faultok a részükről ekkor is hiányoztak. Ennek leginkább a magyar támadásoknál keresendő az oka, a spanyolok labda nélkül sem tudták lekövetni lábbal, amit a magyar játékosok labdával együtt műveltek. A beállós Simon Armillától félhettek a spanyolok, mert őt nagyon őrizték, nem is igazán sikerült megjátszani, de így több tér nyílt az átlövők és a szélsők előtt, akik ezt általában ki is használták. 

A spanyolok a támadójátékban is eredményesebbek lettek. Folyamatosan a beállóst játszották meg, ill. a jobbkezes jobbátlövő Paula Arcos támadta a magyar falat, és megoldhatatlan feladatot jelentett Kácsor Gréta számára. Ebben az időszakban több gólt kaptunk a kelleténél, a spanyolok feljebb tudtak zárkózni, de igazán veszélyes közelségbe sosem értek. 

A támadójátékban a mérkőzés teljes időtartamán át fenn tudtuk tartani a konstans magas sebességet. Első, második hullámban, vagy, ha a Tempohandball nem jött össze, mert a spanyolok jól zártak vissza, akkor felállt fal elleni gyors labdajáratással. A spanyol védők ezt általában nem tudták lekövetni, viszont szerencsére elég sportszerűek voltak ahhoz, hogy ne nyúljanak oda, ha már egyszer lemaradtak. Érdemes kiemelni a szélsők szerepét. A gyors lerohanásokból, akár gyors középkezdésből, mindig valamelyik szélső hozza fel a labdát, és ő dönti el, hogy végigvigye egyedül, vagy passzoljon, ha pedig passzol, akkor kinek, melyik irányba. Ez félig-meddig irányító szerepkör, nem kis részben rajta múlik, sikeres lesz-e a lerohanás. Ezt többnyire jól oldották meg, különösen Stranigg Zsófiát emelném ki e téren.

eb_noi_u19_2019_hun_esp_2.jpg

Fotó: EHF

A védekezésben javulást hozott, amikor nem Kácsor védekezett bal kettes poszton, ill. a második félidőben már ő is jobban meg tudta oldani ezt a feladatot. A beállós körül továbbra is voltak nehézségeink, de a védekezés összességében érezhetően intenzívebb volt, mint az első két mérkőzésen. Látható, hogy Golovin Vlagyimir edző sem az első fordulóban akarta megnyerni az EB-t. Ahogy már a Montenegró elleni meccs után is írtuk, nem a csoportkörben kell a csúcsformát mutatni. És a javuló védelem mögött Herczeg Lili a kapuban kiváló teljesítményt mutatott be - pedig kétszer is fejbetalálták a spanyol játékosok. 

Ennek a Tempohandballra épülő támadójátéknak a nagy vesztese egyértelműen Pál Tamara. A támadásaink egy jelentős részét labdaszerzés vagy kapott gól után legfeljebb tíz másodperccel kapuralövéssel zárjuk. Ebbe a játékba nem fér bele egy támadás-védekezés csere, az így elvesztegetett idő alatt pont visszarendeződne az ellenfél, egyszerűen ez a játékfilozófia megköveteli a csere nélküli játékot. Pált viszont nem lehet odaállítani kettesbe védekezni, mert nem tudja megoldani. Lehet, hogy ő lenne a legjobb irányítónk elöl, de keveset játszunk cserével, így ebből alig látszik valami. 

Érdekes volt még, hogy az előző két meccs két legmeghatározóbb játékosa, Albek Anna és Kuczora Csenge ezúttal háttérbe szorult, mindketten csak egy-egy gólt lőttek, kevesebb gólpasszt is adtak. Látványos viszont, hogy ebben a Golovin által felépített játékban minden játékos része a gyors támadásépítésnek. Ennek jele, hogy Simon Armilla is rendszeresen gólpasszokat ad, holott a klasszikus kézilabdában ez a legkevésbé jellemző a beállósokra. Albek helyén a jobbkezes Tóth Nikolett kiválóan játszott, gólokat lőtt, passzokat adott. Vámos Petra, akiről többen úgy gondolták, kezdő lesz majd ezen a poszton, háttérbe szorult, amikor a pályán volt, akkor észre tudta magát vetetni egy-egy szép megoldással, de jutott hiba is. Talán mintha túlgondolkodná a játékot, az pedig ezen a szinten már nem fér bele. A folytatásban az ő teljestményére is szükség lehet. 

eb_noi_2018_hun_esp3.jpg

Fotó: EHF

A második félidőre már csak a különbség maradt kérdéses. A magyar csapat majdnem a legvégéig tartotta a lendületét, az utolsó percekre Golovin már becserélte azokat a játékosokat, akik amúgy nem kaptak lehetőséget, de ők is tartani tudták a különbséget. Sajnos Szilovics Fanni a védelemben kicsit túlpörgött, néhány perc alatt kétszer kiállították, az öt magyar kiállításból kettő az ő nevéhez fűzödik, ami alig tíz pályán töltött perccel kicsit sok. Ő viszont inkább a támadáshoz nem tud annyit hozzátenni, főleg ehhez a gyors játékhoz, hogy csere nélkül játszhatna, így aztán hosszú időre a padra kényszerül. 

Az három meccs után egyértelműen látszik, hogy a támadójáték sebessége és hatékonysága terén az EB résztvevői közül csak az orosz válogatott veheti fel a versenyt a magyarokkal. A védelmen viszont még volna mit csiszolni. A mérkőzés utáni interjúban Golovin el is mondta, hogy eddig a védekezésbe kevesebb munkát fektettek, a következő napokban viszont az kerül majd sorra. 

Mivel az utolsó meccsen Ausztria legyőzte Montenegrót, így végül a gólkülönbségtől függetlenül a spanyol válogatott jutott velünk együtt a középdöntőbe. Igaz, ez számunkra annyiban mindegy volt, hogy mindkenkit legyőztünk, így mindenképpen 2 pontot vinnénk magunkkal. Norvégia szintén 2 pontról indul, a spanyolokon kívül a román válogatott várja pont nélkül a középdöntő két fordulóját. A magyar válogatott kedden Norvégia, szerdán Románia ellen lép pályára, mindkét mérkőzés 18:30-kor kezdődik. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr3114946890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.