Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. - 1984/85

2021.08.21. 16:45 maribor_

Időkapszula című sorozatunkban fordulónként bemutatjuk az 1984/85-ös bajnokság eseményeit. Képek, elemzések, értékelések egy 35 évvel ezelőtti bajnokságból, amikor még sehol sem volt internet, megmondóemberek és kábeltévé, de volt a Népsport, mint az igazság egyetlen forrása.

Időkapszula: NB I. 1984/85 Bevezetés
Kedden az NB I-es bajnokság közelgő rajtja előtt sajtótájékoztatót tartottak az OTSH-ban. Az első napirendi pont a vesztegetés miatt felelősségre vont labdarúgók bírósági és sportfegyelmi büntetésének ismertetése volt. A labdarúgó NB I. szombati rajtja előtt a szerdai kupaforduló jelentette a főpróbát az élvonal együttesei számára. Bemutatjuk az NB I-es bajnokság 16 csapatát.

Időkapszula: NB I. 1984/85 1. forduló
Szombaton megkezdte nagyszabású európai túráját az argentin labdarúgó-válogatott. A múlt bajnokságbeli ítélethirdetések után sokan némi tartózkodással várták az őszi premiert az első osztályú bajnokságban, de az aggályok nem igazolódtak, hiszen szinte valamennyi mérkőzés nagy érdeklődés mellett zajlott. Az Üllői úti lelátókon például ismét a korábban hagyományos ferencvárosi zsúfoltság uralkodott (25 000 szurkoló), s nem panaszkodhattak a tatabányai (15 000), a pécsi és a debreceni (12 000), valamint az egri és kispesti (8000) pénztárosok sem. A találkozókat átlagosan 11 ezren tekintették meg, s ez a szám kezdetnek igazán nem rossz. Ugyanez elmondható a játékról is: néhány összecsapás nemcsak fordulatos és izgalmas, hanem színvonalas is volt. A másodosztály negyedik fordulója után már a Volán áll az élen, a pontlevonással sújtott csapatok közül már egyik sincs mínuszban. Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.

Időkapszula: NB I. 1984/85 2. forduló
Az európai turnén szereplő Argentína labdarúgó-válogatottja minden különösebb nehézség nélkül biztosan, 2:0 arányban győzött Belgium ellen. A héten két NB II-es fordulót is tartottak, köztük a Vác-Volán mérkőzést is, ahol 10 000 néző látta a történteket. Az NB II. szerdai fordulójának napján előkészületi mérkőzést játszottak, ahol a Ferencváros a magyar utánpótlás-válogatottat fogadta. Az első osztályú bajnokság második fordulója után roppant elégedettek lehetnek a ferencvárosi és a csepeli szurkolók: az FTC Szombathelyen, a Csepel Újpesten győzött, így a két átalakított együttes pontveszteség nélkül áll a táblázat első két helyén. Ugyancsak százszázalékos az ezúttal Szegeden győztes Honvéd, és - meglepetésre - a Fáy utcában győzni tudó pécsiek is. Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is. Öt csoportban a negyedik, a Bakony-csoportban az ötödik forduló mérkőzéseire került sor. Jellemző a kialakulatlan formákra: minden csoportban szép számmal volt nem várt, meglepetésszerű eredmény.

Időkapszula: NB I. 1984/85 3. forduló
A nemzetközi porondon nagy az élénkség, az első őszi fociszerdán öt VB-selejtezőt és öt barátságos válogatott-találkozót tartottak Európában. Jó időben, délután (lényegében munkaidőben) s este játszották a labdarúgó-bajnokság 3. fordulójának mérkőzéseit. A korrupt játékosaitól megszabadult Csepel folytatta jó szereplését, s már az első (eddig egy gólt sem kapott), s az FTC s a Honvéd is százszázalékos. A forduló eseménye, hogy a Debrecen legyőzte a Rába együttesét. Az Ú. Dózsa továbbra is „gödörben" van, de nem sokkal jobb a Vasas helyzete sem. A másodosztály hétközi fordulójában győzelmükkel szökik a mezőnytől a Vác és a Volán, gólgazdag mérkőzéseket láthattak a nézők.

Időkapszula: NB I. 1984/85 4. forduló
Nem tündököltek a csatárok a 4. forduló szombati találkozóin. Szombathelyen, Újpesten, Győrben egy gólt láthatott a közönség, a Hungária körúton és Szegeden még ennyit sem. Pedig a jelentések szerint valamennyi mérkőzésen adódtak szép számmal gólhelyzetek, csak éppen a befejezéseknél csúsztak hibák a számításba. Így aztán egyetlen góllal megszerezte első idei győzelmét az Ú. Dózsa, a Haladás, s vesztette el veretlenségét a Pécs, a Tatabánya. A forduló slágermérkőzését Győrben a Rába nyerte, s így a Honvéd sem veretlen. Az eddig további két veretlen, a Csepel és a Ferencváros (egyaránt idegenben) vesztett, de továbbra is az 1-2. helyen áll. A másodosztály nyolcadik fordulójában sok gól esett, idegenbeli győzelmével továbbra is a Vác vezeti a tabellát. Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.

Időkapszula: NB I. 1984/85 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 1. forduló, 1. kör
Egész Európát mozgósította a kupaszerda, pályára lépett az elit. Ha bombameglepetések nem is voltak, mindenesetre a középmezőny felzárkózását jelenti, hogy csak öt csapat - Juventus, Tottenham, Partizán, Spartak, Hamrund - nyert idegenben, 18 összecsapáson csupán 1:0-ra győzött a hazai együttes, és 13 összecsapás döntetlennel végződött. A négy magyar kuparészvevő (BEK: Budapesti Honvéd, KEK: Siófok, UEFA-Kupa: Videoton és Rába ETO) mérlege: egy győzelem, egy döntetlen és két vereség. Nem éppen rózsás kilátások a visszavágókra.

Időkapszula: NB I. 1984/85 Magyarország – Ausztria VB-selejtező mérkőzés
A válogatott VB-selejtező mérkőzése miatt az első osztályú klubok szabadságot kaptak, a második vonal húsz együttese viszont pályára lépett. A kilencedik fordulóban egymás ellen játszott az előző idény és a most zajló pontvadászat két meglepetéscsapata, a kupavédő Siófok és az újonc létére listavezető Vác. A Siófok megállította a Váci Izzó diadalmenetét és a Volán SC vette át a vezetést. Teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is. Kedden, Szombathelyen szakadó esőben játszották a Magyarország-Ausztria utánpótlás Európa-bajnoki selejtezőt. A találkozó jó bevezetője volt a „nagyok” másnapi összecsapásának. A Magyarország-Ausztria VB-selejtezőn pedig mindenki győzelmet vár válogatottunktól.

Időkapszula: NB I. 1984/85 5. forduló
A labdarúgó-bajnokság találkozói közül a Népstadion kettős összecsapása vonzotta a legtöbb nézőt a Népstadionba. (Ebben minden bizonnyal közrejátszott a válogatott szerdai sikere, s a szurkolók hasonló folytatást vártak.) Az egykor szebb napokat megélt Ú. Dózsa és a Vasas korántsem a múltat idéző színvonalú összecsapásán az újpestiek nyertek, de még mindkét csapat - különösen a Vasas - eléggé méltatlan helyet foglal el a táblázaton. A szurkolók számára a gyógyírt a jó iramú Honvéd-FTC találkozó jelentette. Szoros küzdelmek folytak a többi mérkőzésen. Az újonc Eger csaknem legyőzte a Rábát, amely a végén csípett el egy pontot, az MTK-VM ugyanannyit szerzett Debrecenben. A Csepel, hazai győzelmével, továbbra is a tabella élén áll. A másodosztályban a tizedik fordulót játszották, s miután a Volán - nagy meglepetésre - hazai pályán kikapott a Soprontól, a Hódmezővásárhelyen pontot szerzett Vác ugrott ismét az élre. Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.

Időkapszula: NB I. 1984/85 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 1. forduló, 2. kör
Ahogy az már szomorú hagyomány, ezúttal sem sikerült a kupaszerda a magyar csapatoknak. Igaz - a Videoton keddi, bravúros továbbjutása után - reális reménye csupán a Honvédnak lehetett, de a piros-fehérek sem tudták kiegyenlíteni a Grasshoppers Zürichben szerzett előnyét. A hazai kupagyőztes Siófoknak túl forró volt a lariszai katlan, míg a Rába Győrben sem bírt az okkal híres Manchester Uniteddel. A négy magyar együttes közül tehát három már az első „körben” kiesett, így újból megállapítható: ezt még mindig gyakorolni kell. Különleges meglepetésekkel zárult az első forduló a nemzetközi kupákban. A legnagyobb, hogy a hat spanyol csapat közül csupán a Real Madrid jutott tovább, a Barcelona és az Atletico Madrid otthonában kapott ki a francia Metztől, illetve a svájci Siontól. Annál sikeresebbek voltak a bolgárok, a görögök (a Levszki kiverte a nyugatnémet bajnok Stuttgartot, a Panathinaikosz a holland Feyenoordot), valamint a svájciak, hiszen egyaránt három csapatuk folytathatja a küzdelmet a második fordulóban.

Időkapszula: NB I. 1984/85 6. forduló
Nem szűkölködött a meglepetésekben a labdarúgó NB I. hatodik fordulójának öt szombati mérkőzése. Feltétlenül ebbe a kategóriába tartozik az újpestiek fölényes győzelme a korábbi kétszeres bajnok Rába otthonában, a arra is kevesen számíthattak, hogy az esetleg fáradt „kupahős" Videoton mind a két pontot elviszi az Üllői útról. A lila-fehérek győzelmükkel hat helyet léptek előre a tabellán. A Szeged - bár gyarapította pontjai számát - még mindig nyeretlen, s a Csepel és a Ferencváros visszaesni látszik a meglehetősen jó kezdés után. Vasárnap a pécsiek csak asszisztálhattak a Hungária körúton a hazaiak győzelméhez, a Tatabánya a Fáy utcában valósággal lelépte az angyalföldieket. Elégedettek viszont a Honvéd hívei, mert a bajnokcsapat ismét az élen áll, Zalaegerszegen nyertek magabiztosan. A másodosztályban több meglepetéssel zárult a 11. forduló. A legnagyobb a szolnokiak bravúrja, akik idegenben, 0:2-es félidő után győztek a volt első osztályú Salgótarján ellen. Kikapott a kupagyőztes Siófok, pontot vesztett a Volán, idegenben nyert a Nyíregyháza és a Diósgyőr. Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.

Időkapszula: NB I. 1984/85 7. forduló
Rég ejtettünk szót arról, hogy állnak az európai bajnokságok ezidőtájt. Megnéztük az előző hétvége legérdekesebb történéseit. A Hollandia elleni VB-selejtezőre hangolódva a bajnokság hetedik fordulójában a slágermérkőzésnek tartott Ú. Dózsa-Bp. Honvéd összecsapás nem igazolta a várakozást. A két együttes gól nélküli összecsapásánál szinte valamennyi találkozó színvonalasabb, érdekesebb volt. Tartja jó formáját, és könnyen nyert a Videoton. Meglepő biztosan győzött a Pécs, és korrigálta legutóbbi vereségét a Rába. Nehezen tudott megbirkózni a Csepel az MTK-VM-mel, míg a forduló két váratlan eredménye, hogy a ZTE nagy gólkülönbséggel nyert Egerben, a Debrecen pedig a Tatabányát fektette két vállra. A Vasas és a Ferencváros megosztozott a pontokon. Ha gólkülönbséggel is, de a Videoton vezeti a tabellát.

Időkapszula: NB I. 1984/85 Hollandia – Magyarország VB-selejtező mérkőzés
A másodosztály vasárnapi, 12. fordulójában a Szolnok és a Nyíregyháza rangadója döntetlennel zárult, csakúgy, mint a Debreceni Kinizsi-Vác mérkőzés. A Volán hazai győzelmével pontszámban utolérte a váciakat. Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is. Válogatottunk - szokás szerint - tatán készült a hollandok ellen. A szerda esti holland-magyar válogatott mérkőzés prológja az utánpótláscsapatok (21 éven aluliak) keddi EB-mérkőzése volt Bredában. Szerdán kezdődött Békéscsabán az idei első KK-találkozó. Szintén szerdán nemcsak a rotterdami Hollandia-Magyarország labdarúgó világbajnoki selejtező mérkőzést játszották Európában, a kontinens további nyolc városában volt a tét az 1986-os mexikói vb-re szóló repülőjegy. És végül lássuk a lényeget, a Hollandia-Magyarország VB-selejtezőt!

Időkapszula: NB I. 1984/85 8. forduló
A mozgalmas szerdai nap után szombatra is jutott egy VB-selejtező. A 4. csoportban, Lipcsében, 70 ezer néző előtt váratlan jugoszláv győzelem született. A labdarúgó-bajnokság szombati öt mérkőzésén egymást érték a meglepetések. A Videoton Kispesten legyőzte a Honvédot, Csepelen nyert a Debrecen, Szombathelyen hagyta a két pontot az Ú. Dózsa, a Pécs az Üllői úton nyert a Ferencváros ellen. Az első osztályú labdarúgó-bajnokság vasárnapi három mérkőzésén a hazai csapatok bizonyultak jobbnak. Az őszi szezonban jól szereplő Tatabánya a 10 pontosok csoportját vezeti, s jelenleg a negyedik helyen áll. Az MTK-VM győzelmével megszilárdította helyét a tabella közepén. Továbbra sem megy a játék az egykor jobb napokat látott Vasasnak: zalaegerszegi vereségével továbbra is az utolsó előtti helyen szerénykedik. A Videoton vezeti a tabellát a váratlanul a második helyre felugró Pécsi MSC, és a Bp. Honvéd előtt. A 13. fordulót játszották vasárnap a labdarúgó NB II-ben. Az egész idény legnagyobb érdeklődéssel várt rangadója a Volán és a Nyíregyháza között döntetlennel végződött, s így, mivel az őket üldöző Szolnok megszerezte mindkét pontot, most már három együttes áll 19-19 ponttal a tabella élén. Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.

Időkapszula: NB I. 1984/85 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 2. forduló, 1. kör
Papírforma és meglepetés egyaránt érvényesült a szerdai kupafordulóban. Mint általában, ezúttal is döntő jelentőségű volt a hazai pálya. A 32 vendégcsapat közül csak négy nyert idegenben. Az EK-ban egyetlen vendégsiker sem volt, a KEK-ben idegenben győzött az Everton, az UEFA Kupában a Köln, a Dundee United és a Videoton. A forduló szenzációja a Videoton párizsi diadala. A székesfehérváriak négy góljánál többre az otthon vagy idegenben is küzdőket beleszámítva csak a QP Rangers (6:2), a Dinamó Moszkva (5:0) volt képes, négyet lőtt még a Bayern München és a Hamburg. A korábban már kupát nyert együttesek közül vereséget szenvedett a Benfica, a Celtic, a Tottenham és a Rangers is. A glasgow-i gárda bizonyítványa a legrosszabb: 0:3-mal tért haza Milánóból. A Celtic sem a szebbik arcát mutatta: Bécsben a Rapidtól 3:1-re kikapott. A forduló viszonylag csendes, botrányoktól mentes volt, bár néhány szigetországi szurkoló ezúttal is hű maradt hírnevéhez.

Időkapszula: NB I. 1984/85 9. forduló
A két, Európa-szerte meglepetést keltő eredmény: a válogatott rotterdami sikere és a Videoton párizsi győzelme után ismét divatba jött itthon a futball, a közvélemény érdeklődéssel várta a hazai folytatást. Az első osztályú bajnokság kilencedik fordulója nem is keltett csalódást, hiszen voltak meglepetések, kiélezett küzdelmek és jó mérkőzések is. Szombaton öt mérkőzést rendeztek, s ezeket a találkozókat a kevés gól jellemezte. A pécsi rangadón 1:1-gyel megosztoztak a csapatok a pontokon, s ez lett az eredmény a Bp. Honvéd-Vasas és a Békéscsaba-Haladás mérkőzésen is, míg az Egernek egyetlen gól is elegendő volt a hosszú hetek utáni első győzelemhez. Egyedül az Ú. Dózsa volt képes egynél több gólra. Vasárnap a Videoton-Debrecen találkozón igazolódott, hogy olykor a „kicsik” is lehetnek nagyok. Az MTK-VM némi meglepetésre legyőzte a Tatabányát, a ZTE és a SZEOL AK gólfesztivált rendezett. A Pécs és a Honvéd döntetlenje azt jelenti, hogy a Videoton két ponttal vezeti a tabellát. A másodosztály 14. fordulójában mindkét éllovas nyert, így a Volán továbbra is tartja a lépést a Váci Izzóval. Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.

Időkapszula: NB I. 1984/85 10. forduló
Kedden kiosztották az 1983-1984-es labdarúgóidény legeredményesebb góllövőinek járó trófeákat. Az „aranycipőt” az FC Liverpool 23 éves walesi csatára, lan Rush kapta, 32 találattal. Szerdán harmincegy mérkőzést játszottak a Magyar Népköztársasági Kupa legjobb 32 együttese közé kerülésért. Ebben a fordulóban már bekapcsolódtak a küzdelmekbe az NB I-es labdarúgócsapatok is, valamennyien idegenben, alacsonyabb osztályú ellenféllel szemben léptek pályára. A mexikói labdarúgó-világbajnokságon való részvételért folyó küzdelemsorozat szerdán három mérkőzéssel folytatódott. Nem maradt következmények nélkül a holland labdarúgó válogatott legutóbbi - Magyarország elleni - vesztes világbajnoki selejtező mérkőzése. Pénteken lemondott tisztségéről Kees Rijvers szövetségi kapitány. Egymást követték a meglepetések a tízedik forduló szombati mérkőzésein. A legváratlanabb eredmény, hogy az Ú. Dózsa saját pályáján szenvedett vereséget az ellenfél szurkolói által is csak „egri csillagoknak” nevezett vendég együttestől. Nem járt jobban a Honvéd sem Debrecenben, a kispesti válogatott játékosok ezúttal is elmaradtak „rotterdami” formájuktól. Arra ugyan számítani lehetett, hogy az FTC vereségei szenved Győrben, ám azt kevesen gondolták, hogy a Rába - felidézve szép napjait - valósággal átgázol a zöld-fehéreken. A Videoton esélyesebbnek látszott Csepelen, mégis pontot vesztett, míg a Szeged folytatta különlegesen gyenge őszi sorozatát: otthon kapott ki a Békéscsabától. A fordulót a gólszegénység jellemezte, hiszen a délutáni öt találkozón mindössze négyszer találtak a kapuba a játékosok. A támadók bizonyítványán este a Rába-csatárok javítottak: a győri összecsapáson több gól esett, mint a korábbi mérkőzéseken együttvéve. Vasárnap a Tatabánya legyőzte a PMSC-t, a Vasas és az MTK-VM megosztoztak a pontokon. A tabella első négy helyén vidéki csapatok állnak. A másodosztály vasárnapi, 15. fordulójában az éllovasok ismét győztek, így a tabella élén továbbra sincs változás. Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.

Időkapszula: NB I. 1984/85 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 2. forduló, 2. kör
Futballszerda volt itthon és Európában. Lejátszották a Magyar Népköztársasági Kupában a legjobb 32 kettő közé jutásért a későbbre halasztott Vasas-ESMTK meccset. Kivételesen hétközi fordulót rendeztek a Területi bajnokságok Duna-csoportjában. A Békéscsaba Ostravában játszott a Közép-európai Kupáért. A köd miatt két felvonásosra sikerült az UEFA-Kupában a Videoton-Paris Saint-Germain visszavágó mérkőzés. A nemzetközi kupák visszavágóin újabb hét ország - Bulgária, Dánia, Észak-Írország, Málta, Portugália, Svájc, Wales - klubjai búcsúztak, így 18 nemzet csapata maradt a küzdelemben. Meglepetés az Ajax, a Mönchengladbach, a Sporting, az Eindhoven, a Fiorentina kiesése. Különösen fájhat a búcsú a Fiorentinának, hiszen olasz csapat csak ritkán kap fél tucat gólt, mint ahogy a firenzeiek Brüsszelben az Anderlechttől (6:2). A küzdelmek hevességét bizonyítja, hogy büntetőkkel jutott túl a Dinamó Minszk és a Bohemians, hosszabbításban a Bordeaux, a Göteborg és a Manchester United. A forduló hőse a belgrádi Partizán együttese volt, 2:6 után vívta ki a továbbjutást 4:0-lal a visszavágón.

Időkapszula: NB I. 1984/85 11. forduló
Zürichben péntek délben elkészítették az UEFA Kupa sorsolását a legjobb 16 csapat között. November 28-án Székesfehérvárott és december 12-én Belgrádban a Videoton az angol Queens Park Rangers ellen bravúrosan továbbjutott Partizánnal (2:6, 4:0) találkozik a negyeddöntőbe jutásért. Bár a bajnokság 11. fordulójában öt mérkőzést vasárnap játszottak, a csattanó már szombaton is megvolt. A Debrecen csapata megtáltosodott, a székesfehérvári pontszerzés, a Honvéd elleni hazai siker után most Pécsett folytatta nagyszerű sorozatát a PMSC legyőzésével. Hasonló eredménnyel végződött Kispesten is a bajnok Honvéd és az újonc Eger összecsapása, amelyben a kispesti piros-fehérek csak nagy erőfeszítéssel tudták megszerezni a két pontot. Az Üllői úton nagy közönség előtt pontosztozkodással zárult az FTC-Csepel mérkőzés. Az MTK-VM vasárnap is folytatta jó sorozatát: remek játékkal győzte le a Rábát, s továbbra is az élmezőnyben foglal helyet. Hosszú idő után a Vasas is nyert, és békéscsabai sikerével a 15. helyre szorította a másik hajdani nagycsapatot, az FTC-t. A másodosztály 16. fordulójában a Vác hazai pályán szenvedett vereséget a Baja csapatától, a Volán idegenben is „lelépte” a Diósgyőrt. Kikapott a Nyíregyháza, és - otthonában - a Siófok. Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is. Mezey György szövetségi kapitány a fordulót követően kijelölte 18 fős keretét a Ciprus elleni világbajnoki-selejtező mérkőzésre.

Időkapszula: NB I. 1984/85 Ciprus – Magyarország VB-selejtező mérkőzés
A kétfrontos ciprusi-magyar párharcon kívül szinte egész Európa pályára lépett világbajnoki-selejtezőkön a héten. Igaz, nem volt könnyű, sőt a vártnál sokkal nehezebben harcolta ki a szombati VB-selejtezőn, Limasszolban a győzelmet a magyar válogatott, mégis teljes lehet az elégedettség: az őszi három találkozó után pontveszteség nélkül áll az együttes az ötödik csoport élén. A másodosztály 17. fordulójában a Váci Izzó kazincbarcikai döntetlenje után a Volán SC növelte előnyét a tabella élén. Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.

Időkapszula: NB I. 1984/85 12. forduló
Még hét labdarúgó-világbajnoki selejtező mérkőzést játszanak Európában ebben az esztendőben. A következő találkozót az európai 4. csoportban Franciaország és Bulgária vívta szerda este a Parc des Princes stadionban. A labdarúgó-bajnokság szerdai, 12. fordulója a korábban is éllovas két vidéki együttes, a Videoton és a Debrecen megbízható sikereit hozta, így - mivel a Bp. Honvéd pontot veszített - e két együttes egy ponttal növelte előnyét az üldözőként a Honvédet felváltó MTK-VM előtt. A Videoton a vidéki rangadót a Tatabánya ellen kénye-kedve szerint nyerte meg, kiemelést érdemel az MTK-VM Megyeri úti sikere, és dicséret illeti az egrieket is azért, mert legyőzték a középmezőnybe tartozó pécsieket. A Vasas végre alaposan „összekapta magát”, fél tucat gólja azt jelenti, a Szeged ellen, hogy a Tisza-parti csapat eddig sem rózsás gólkülönbsége szinte katasztrofálisra fordult. Nagyon nehéz helyzetben van a Ferencváros, amely továbbra is az utolsó előtti helyen tanyázik. Másodszor kapott ki egymás után a Rába. A fájó az számára, hogy ezúttal hazai környezetben maradt alul a bátor támadójátékkal fellépett Haladás ellenében.

Időkapszula: NB I. 1984/85 13. forduló
Talán a leglelkesebb szegedi és zalaegerszegi szurkolók sem gondolták volna a 13. forduló előtt, hogy csapatuk három-három góllal legyőzi az MTK-VM, illetve a Videoton együttesét (a szegediek egy mérkőzésen először szereztek két pontot a bajnokságban). A fehérváriak váratlan veresége ezúttal nemcsak a „Vidi" híveit aggasztja, hiszen Csongrádi és társai szerdán UEFA Kupa-találkozón fogadják a belgrádi Partizánt. Igaz, gyakorta emlegetik: ha rossz a főpróba, akkor... A Ferencváros „feltámadt” Tatabányán, és így egy hellyel feljebb került a táblázaton, a Honvéd nehezen hozta el az egy pontot Pécsről. A másodosztály 18. fordulójában a listavezető Volán Tapolcán is győzni tudott, a második Vác otthon csak egy pontot szerzett a Bakony Vegyésztől. A Siófok győzelmével beérte a Szolnokot. Ami már egy fordulóval a vége előtt biztos: a Volán SC őszi első, a Váci Izzó pedig második. Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is. Megvannak az őszi elsők.

Időkapszula: NB I. 1984/85 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 3. forduló, 1. kör
Közép-európai Kupa labdarúgó-mérkőzésen az olasz Atalanta együttesével találkozott a Békéscsaba. Szerdán újabb fordulót rendeztek a labdarúgó MNK-ban. A tét a legjobb 16 közé kerülés volt, de ezen a napon csak 15 továbbjutó vált ismertté. A kupaszerda magyar vonatkozású kérdése volt, hogy a Videoton a Partizán Belgrád ellen tudja-e folytatni bravúrsorozatát. Négy csapat még mindig veretlen az UEFA Kupában, noha szerdán már a harmadik forduló mérkőzéseit rendezték. Az Anderlecht három góllal engedte haza az előző fordulóból is csak szerencsével továbbjutott Real Madridot, a Minszk idegenben verte 2:0-ra a Lódzot, és a Craiova kétgólos előnye is elegendő lehet Szarajevóban (2:0). A Tottenham - ismerve a csapat erényeit - látszólag nyugodtan utazhat Prágába kétgólos előnye birtokában, de a brit sajtó szerint az első mérkőzésen különleges szerencsével nyertek a londoniak. Az angol lapok szerint a 0:2 ellenére a Bohemians klasszisokkal múlta felül a Tottenhamet, éppen ezért a visszavágó még tartogathat meglepetést.

Időkapszula: NB I. 1984/85 14. forduló
A labdarúgó-bajnokság szombati öt összecsapásán góllövő kedvükben voltak a játékosok, ami ritkaság, hogy az öt színhelyen huszonhat gólt láthattak a szurkolók. Kispesten jó iramú találkozón „Wembley-eredménnyel” nyert a Honvéd, Angyalföldön is pontot szerzett a Debrecen, Szegeden talpra állt az Ú. Dózsa, míg a Rába döntetlenig jutott Zalaegerszegen. Vasárnap A Videoton némi bizonytalanság után simán verte az Egert, és így gyakorlatilag már őszi első, mert vereség esetén is sokkal jobb a gólkülönbsége, mint az egyetlen rivális Debrecennek. A fáradtnak látszó MTK-VM játékából hiányzott a határozottság, és ezt egy pontja bánja. Csepelen egy távoli lövés döntött. A másodosztály 19., őszi utolsó fordulójában a rangadón a már őszi bajnok Volán meglepetésre hazai pályán szenvedett vereséget a Siófoktól. Megszakadt a Baja veretlenségi sorozata is, a Duna-partiak Kazincbarcikán kaptak ki. Az NB II. meglepetéscsapata, a Vác Sopronban vesztett, s így már négy egymást követő mérkőzésen nem tudott nyerni. Hétvégén véget értek a küzdelmek a Területi bajnokságokban is.

Időkapszula: NB I. 1984/85 15. forduló
A bajnoki forduló napján csak egy VB-selejtezőt játszottak Európában a bolgárok vendége Luxemburg volt. Befejeződött az 1984/1985. évi I. osztályú labdarúgó-bajnokság őszi idénye. Az UEFA Kupában is sikeresen helytálló Videoton két pont előnnyel szerezte meg a jelképes, félidei bajnoki címet a meglepetésre rendkívül jó sorozatot elért Debrecen előtt. A hajdúságiakkal megegyező pontszámmal, de a harmadik helyen várja a tavaszt a legutóbbi bajnokcsapat, a Bp. Honvéd. A Szeged nyolc ponttal leszakadva az újonc Egertől, nehéz tavasz elé néz.

Időkapszula: NB I. 1984/85 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 3. forduló, 2. kör
Európában a VB-selejtezőkön kívül egy érdekes barátságos találkozót is rendeztek. A kupaszerdát megelőző vasárnap játszották, 62 ezer néző előtt, Tokióban az Interkontinentális Világkupa-döntőjét. A Magyar Labdarúgó Szövetség másodízben rendezte meg a téli terem-labdarúgótornát a 16 NB I-es csapat részvételével. Az 5:0-s hazai győzelmük után a Videoton Belgrádban próbálta meg kiharcolni a továbbjutást az UEFA Kupa idei, utolsó játéknapján. A kupaszerda más érdekességeket is tartogatott. 

Időkapszula: NB I. 1984/85 Őszi zárás – Edzői gyorsmérleg 1.
A zürichi Sheraton Hotelban pénteken lebonyolították a nemzetközi kupák sorsolását a legjobb nyolc között, a Videoton következő ellenfele a Manchester United lesz. Folytatódott, illetve a Budapest Sportcsarnok-beli döntőkkel befejeződött a Magyar Labdarúgó Szövetség téli terem-labdarúgótornája. Lejátszották Európában az idei utolsó világbajnoki selejtező mérkőzéseket. A magyar labdarúgó-válogatott rangos teremfoci tornát nyert Stuttgartban. Szokásunkhoz híven ezúttal is elkészítettük őszi edzői gyorsmérlegünket.

Időkapszula: NB I. 1984/85 Őszi zárás – Edzői gyorsmérleg 2.
A sikeres stuttgarti vendégszereplés után Grazban vett részt újabb teremtornán az ünnepek alatt és után a magyar labdarúgó-válogatott. A Vasas elnöksége Mészöly Kálmánt, a labdarúgócsapat vezető edzőjét december 27-től felmentette tisztsége alól, és az 1984/1985. évi bajnokság befejezéséig Illovszky Rudolfot bízta meg az együttes irányításával. A France Football hagyományos év végi szavazásán az idén is 26 országból egy-egy „zsűritag” döntött arról, ki volt 1984 legjobb európai labdarúgója. Szokásunkhoz híven ezúttal is elkészítettük őszi edzői gyorsmérlegünket.

Időkapszula: NB I. 1984/85 Őszi zárás – Mérlegen a felsőház
Ugyanúgy, mint tavaly, az év első keddjétől újra Spanyolországban táborozott a futballválogatott. Húsz játékos utazott, köztük „új fiúk” is. Megvonjuk a felsőházban végzett nyolc csapat őszi mérlegét.

Időkapszula: NB I. 1984/85 Őszi zárás – Mérlegen az alsóház
Az európai Szuper Kupa-döntőt a Juventus nyerte a Liverpool ellen. A magyar labdarúgó-válogatott a Benidormban, a bajnokságra készülő NB I-es csapatok pedig itthon játszották zsinórban előkészületi mérkőzéseiket. Megvonjuk az alsóházban végzett nyolc csapat őszi mérlegét.

Időkapszula: NB I. 1984/85 NSZK – Magyarország mérkőzés
A héten tovább folytatódtak az első osztályú csapatok felkészülő mérkőzései, ráadásul Zalaegerszegen egy rangos nemzetközi teremlabdarúgó tornát is rendeztek. Válogatottunk pedig egy jótékonysági mérkőzésen az NSZK vendége volt Hamburgban.

Időkapszula: NB I. 1984/85 Őszi zárás – Tabellaparádé
A héten tovább folytatódtak az első osztályú csapatok felkészülő mérkőzései. A szaporodó mérkőzések már a tavaszt, a pályák még a telet jelezték. A szurkolók emlékezetében még minden bizonnyal élénken élnek a mérkőzések izgalmas percei. Hagyományainkhoz híven most is jelentkezünk szokásos tabellaparádénkkal, remélhetőleg élvezetes perceket szerezve ezzel a számok, az adatok kedvelőinek.

Időkapszula: NB I. 1984/85 Őszi zárás – Statisztikák
A héten tovább folytatódtak az első osztályú csapatok felkészülő mérkőzései. Hagyományainkhoz híven most is jelentkezünk szokásos adatdömpingünkkel, amely remélhetőleg élvezetes szórakozást nyújt majd a számok, az adatok kedvelőinek. A labdarúgó-bajnokságok holt idényei mindig jó lehetőséget biztosítanak a felhalmozódott számok, adatok összegezésére. Régi tapasztalatunk: olvasóink szívesen fogadják az ilyen - és az ehhez hasonló - összeállításokat, hiszen ki szabadsága, ki aktív pihenője közben a szó szoros értelmében „kivesézheti" a pontvadászat történéseit, elhelyezheti saját kedvenc csapatát a képzeletbeli és a valóságos ranglistákon.

Időkapszula: NB I. 1984/85 Őszi zárás – Az NB II. és a harmadik vonal
Az első osztályú csapatok lassan a felkészülési időszak végéhez érnek, ismét nagyüzem volt az edzőpályákon a héten. A Bp. Honvéd külföldi szereplése miatt szerdáról szombatra hozták előre a Budafok-Bp. Honvéd Magyar Népköztársasági Kupa mérkőzést. A budafoki találkozóval kezdődött a labdarúgóidény a sorozatban zajló előkészületi mérkőzések után. Őszi zárásunk befejező részében megvonjuk a második és a harmadik vonal fél éves mérlegét.

Időkapszula: NB I. 1984/85 16. forduló
Szerdán tartották a Magyar Népköztársasági Kupa mérkőzéseit a legjobb nyolc közé jutásért. Szintén szerdán négy világbajnoki selejtező mérkőzést játszottak Európában. A hosszú, hideg tél alaposan megnehezítette a labdarúgócsapatok dolgát. Az időjárás akadályozta az előkészületi mérkőzéseket, s most, március elején, amikor megkezdődött, illetve folytatódott az NB I-es pontvadászat, még mindig hiányoztak az ideális körülmények. Nem csoda, hogy a tavaszi idénynyitó találkozók olykor jégkorong-, vagy amikor a talaj már felengedett, vízilabda-mérkőzésekhez hasonlítottak. Megkezdődött vasárnap a labdarúgó NB II. tavaszi idénye is. Nem volt teljes a műsor, mert Sopronban elmaradt a küzdelem a pálya állapota miatt. Meglepetés a korábbi két MNK-győztes diósgyőri mérkőzésén a vendég Siófok biztos sikere. Ugyancsak meglepetés, hogy a Nyíregyháza elveszítette hazai veretlenségét. Hétvégén a harmadik vonalban, a Területi bajnokságok két csoportjában is megkezdődtek a tavaszi küzdelmek.

Időkapszula: NB I. 1984/85 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 4. forduló, 1. kör
A Videoton újólag igazolta, hogy „európai” csapat, mert a kontinens sok együttese elégedett lenne a manchesteri 0:1-gyel. Az európai három nagy kupasorozat szerdai negyeddöntő fordulójában akadtak szenzációk, csalódások, színvonalas és sportszerű 90 percek, brutális események és csúcsbevétel.

Időkapszula: NB I. 1984/85 17. forduló
Hazai pályán szenvedett vereséget (0:1 a Pécs ellen) a Videoton, így a címvédő Honvéd került az élre az első osztályú labdarúgó-bajnokságban. A 17. forduló további meglepetése, hogy a Vasas 5:0 arányban győzte le a Rábát, s ezzel ugyancsak a kispestiek jártak jól, hiszen a fehérváriak mellett másik vetélytársuk sem szerzett pontot. Szegeden Divinyi játékvezető leparancsolta a küzdőtérről az NB I-es játékosokat. A pályát borító mintegy tíz centiméter vastag hórétegen nem pattogott a labda, ráadásul a mészcsíkot helyettesítő, hóba vájt vonalak is csak időszakosan jelölték a küzdőtér méreteit. Ezúttal sem volt teljes a forduló a labdarúgó NB II-ben: nyolc nap alatt a 22. sz. Volán második mérkőzése maradt el. Egy hete a fővárosiak soproni találkozóját kellett elhalasztani a pálya használhatatlansága miatt, míg a szekszárdiak elfelejtették elvinni Rákoscsabára a játékosok igazolását, s ezért a bíró nem járult hozzá a találkozó megrendezéséhez. Ugyancsak elmaradt - a pálya alkalmatlansága miatt - a Metripond-Diósgyőr összecsapás. Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.

Időkapszula: NB I. 1984/85 18. forduló
Az elmaradt szerdai forduló után a hétvégén érdekes mérkőzéseken érdekes eredmények születtek az első osztályú labdarúgó-bajnokságban. A Rába például elvitte a két pontot Székesfehérvárról, míg a tavaszi szezonban bizony halványan szereplő Debrecen otthon szenvedett vereséget a Békéscsabától. De nem dicsekedhet az MTK-VM sem, most az Eger csapata bizonyult jobbnak a kék-fehér gárdánál. A Bp. Honvéd viszont listavezetőhöz méltóan lépett pályára a sereghajtó Szeged ellen, s egy pillanatig sem volt kétséges, hogy a tabella két vége között hogyan osztozik a két csapat. A másodosztály 22. fordulójában a Bp. Volán újabb két ponttal gazdagodott, s előnye nőtt vetélytársaival szemben, mert kikapott a Vác, és pontot vesztett a Siófok is. Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.

Időkapszula: NB I. 1984/85 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 4. forduló, 2. kör
A közelgő világbajnoki selejtezőkre készülő magyar labdarúgó-válogatott keret hétfőtől szerdáig Tatán közös gyakorláson vett részt. Kedden a Békéscsaba Közép-európai Kupa-mérkőzésen Bugojnóban lépett pályára. A kupaszerdán pedig a Videoton megpróbálkozott a lehetetlennel…

Időkapszula: NB I. 1984/85 19. forduló
„Őszi” fordulót tartottak a naptár szerinti első tavaszi hétvégén, a találkozók többségén ugyanis esőben, sárban futballoztak a csapatok. A legborúsabb mégis a Ferencváros fölött volt az ég, mert a zöld-fehérek újabb vereségükkel prolongálták kínos helyezésüket, és semmi jóval nem biztatták közismerten elszánt táborukat. Nem volt felemelőbb a hangulat a Megyeri úton sem, ahol szombaton, a találkozó előtt még virágcsokrokkal köszöntötték a Videoton labdarúgóit, de a fehérváriak gólja után az ifjú újpesti szurkolók - eléggé el nem ítélhető módon - kórusban sértegették az ellenfelet. A Videoton sikerével továbbra is nyílt a küzdelem a bajnoki címért, bár a Honvéd tartja kétpontos előnyét. A kispestiek remek formában vannak; a Haladás ellen Szombathelyen is k. o.-győzelmet arattak. A másodosztály 23. fordulójában kikapott a listavezető Volán, míg a második feljutó helyért versengő Vác és Siófok egyaránt győzött. Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.

Időkapszula: NB I. 1984/85 20. forduló
Négy VB-selejtezőt és két érdekes barátságos válogatott találkozót is játszottak szerdán Európában. Szép tavaszi időben játszották a csapatok a labdarúgó-bajnokság 20. fordulójának mérkőzéseit. Az idei első hétközi játéknapon a táblázat élén álló Honvéd ismét brillírozott, Kispesten a Rábát győzte le, s így a győriek lassan kiesnek a bajnoki címért folytatott versenyfutásból. Az első helyre pályázó Videoton - szintén otthonában - ugyancsak 4:0 arányban nyert az MTK-VM ellen. A kiesés ellen küzdő FTC az Üllői úton esetleg „életmentő” két pontot szerzett, 1:0-ra legyőzte a zalaiakat.

Időkapszula: NB I. 1984/85 Magyarország-Ciprus VB-selejtező mérkőzés
A másodosztály 24. fordulójában a legnagyobb érdeklődés a Rákospalotán rendezett Volán-Vác rangadót kísérte; a döntetlen (1:1) leginkább az éllovasokat üldözőknek, az egyaránt két pontot szerzett Siófoknak, a Nyíregyházának és a Szolnoknak kedvezett. A bajnokság során először nincs feljutó helyen az újonc Váci Izzó. Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is. A kétfrontos magyar-ciprusi válogatott találkozó első felvonására kedd délután Vácott került sor, ahol a két ország utánpótlás-válogatottjai EB-selejtezőt játszottak. Másnap válogatottunk a Népstadionban játszott VB-selejtezőt.

Időkapszula: NB I. 1984/85 21. forduló
A rendező Mexikó, a védő Olaszország mellett megvan a mexikói VB 24-es döntőjének harmadik részvevője, mégpedig Uruguay együttese, miután szombaton Chile legyőzésével első lett csoportjában. Érdekes selejtezőt játszottak Szófiában is, az Európai 4. csoportban, ahol Bulgária az utolsó percekben nyert 1:0-ra az NDK ellen. Minden fronton, a hazai és a külföldi porondokon teljes erővel zajlik a labdarúgás, és a következő napok, hetek még mozgalmasabbak lesznek. A hazai bajnokság hétvégi fordulójának nyolc mérkőzését három nap alatt játszották le. Folytatja nagyszerű sorozatát a Honvéd, amely ezúttal is biztosan győzött 3:0 arányban, s most már három pont az előnye, miután a Videoton pontot hagyott Békéscsabán. Az utóbbi 0:0-ban talán közrejátszott az is, hogy a fehérváriak félig már a szerdai UEFA Kupa középdöntőre készültek. A forduló szép teljesítményét nyújtotta a Rába, 5:0-ra „lelépte” az Egert, s ebből két góllal kivette részét a csapathoz visszatért, volt válogatott Póczik is. A további találkozókon kevés gól esett, az MTK-VM az utolsó percben érte el győztes találatát. Ezúttal az NB II-ben és a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is több nap alatt játszották le a hétvégi fordulókat. A másodosztály 25. fordulójában a csapatok nem remekeltek, meglepően sok gól nélküli döntetlen született. Az NB I-be jutásra legnagyobb eséllyel pályázó Bp. Volán előnye a Siófokkal szemben négy pontra nőtt.

Időkapszula: NB I. 1984/85 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 5. forduló, 1. kör
Pompás ráhangolódást kínált a szerda délutáni futballműsor a szurkolóknak a Videoton esti nagy csatájára. Bőséges a választék, ki-ki kedve, ízlése szerint választhatott a különböző csemegék közül. Elvégre, ritka nálunk az olyan fociszerda, amikor csaknem egyidőben kerül sor Magyar Népköztársasági Kupa-, bajnoki és Közép-európai Kupa összecsapásokra! A labdarúgó Magyar Népköztársasági Kupában hat NB I-es, egy NB Il-es és egy területi bajnokságban küzdő együttes került a legjobb nyolc közé - s szerdán játszottak a legjobb négy közé jutásért. Szintén szerdán rendezték meg Szegeden a 17. fordulóból elmaradt SZEOL AK-Haladás NB I-es labdarúgó-mérkőzést is. Ugyancsak szerdán a Békéscsaba labdarúgócsapata KK-mérkőzésen fogadta a csehszlovák Banik Ostrava együttesét. Este a Videoton a jugoszláv Zseljeznicsart fogadta, a tét az UEFA Kupa döntőjébe jutás volt. A kupaszerdán óriási érdeklődés előzte meg a további elődöntők első felvonását is.

Időkapszula: NB I. 1984/85 Ausztria – Magyarország VB-selejtező mérkőzés
A másodosztályban lejátszották a 26. fordulót, az éllovas Volán pontot vesztett otthonában, teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is. Szerda este mindent eldöntő világbajnoki selejtezőn léptünk pályára Bécsben Ausztria ellen, de előtt az ifjúsági és az utánpótlás válogatottjaink is összemérték tudásukat. Bár számunkra ezen az estén semmi más nem volt érdekes, de Európában játszották másik világbajnoki selejtezőt és barátságos mérkőzéseket is.

Időkapszula: NB I. 1984/85 22. forduló
Rövid szünet után péntektől folytatódott a hazai pontvadászat. Már pénteken a Videoton-FTC mérkőzésen is 20 000 szurkoló volt, s sokan keresték fel szombaton és vasárnap is a sporttelepeket. A küzdelem tulajdonképpen utolsó szakaszába lépett, már csak másfél hónapig tart a bajnokság. A bajnoki címet, úgy látszik, a Honvéd hódítja el. Vasárnap délelőtt is egy félidő elég volt számára a győzelemhez. A 3:0 után a bajnokjelölt már fékezte az iramot, és végül 3:1-re nyert a Zalaegerszeg ellen. A Honvéd nemcsak két pontot szerzett, de a Videotonon kívül a Rábával szemben is növelte előnyét, miután a győriek pontot vesztettek 0:1 után (1:1) az újpesti stadionban. Így tulajdonképpen már csak a székesfehérváriak vannak a Honvéd nyomában, amely négy ponttal s sokkal jobb gólkülönbséggel vezet. A másodosztály 27. fordulójában a listavezető Volán SC vereséget szenvedett Kazincbarcikán. Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.

Időkapszula: NB I. 1984/85 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 5. forduló, 2. kör
A kupaszerdán a Békéscsaba labdarúgócsapata Bergamóban lépett pályára a Közép-európai Kupa zárófordulójában. A három legnagyobb kupában már a döntőbejutás volt a tét, a Videoton a szarajevói Zseljeznicsar vendége volt, ahol 3:1-es előnyből kezdhetett.

Időkapszula: NB I. 1984/85 23. forduló
Miután a Honvéd kikapott az Ú. Dózsától, s a Videoton győzött Szombathelyen, újra csak két pont a különbség az első osztályú labdarúgó-bajnokságban a két éllovas között. Ezúttal sok volt a váratlan eredmény, hiszen az újpestiek meglepő sikerén kívül a Szeged legyőzte a Pécset, a Csepel (a Hungária körúton) az MTK-VM-et, s a Debrecen - szintén idegenben - a Tatabányát. Kakas László, a Vasas kapusa, a Ferencváros elleni találkozón a Népsport tudósítójától 10-es osztályzatot kapott. A másodosztály 28. fordulójában a nagy érdeklődéssel várt találkozón a Siófok legyőzte a Vác együttesét. Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.

Időkapszula: NB I. 1984/85 24. forduló
A hét közepén - kedden, szerdán és csütörtökön - egymást érték Európában a világbajnokság selejtezői. A válogatottak egy sor mérkőzést játszottak kontinensszerte, de - annak ellenére, hogy a küzdelmek lassan befejeződnek - még csak két csapat jutott célba. Magyarország már korábban továbbjutott, kedden az NSZK is megváltotta mexikói repülőjegyét. Szerdán a Magyar Népköztársasági Kupa döntőjébe jutásért játszottak a csapatok. Minden labdarúgóidénynek, megvan a maga sorsdöntő mérkőzése - már ami a bajnoki cím kérdését illeti. Ezt a találkozót természetesen mindig tavasszal rendezik meg, s általában a vége felé, amikor már tisztázódott, melyik az a két - esetenként három, négy - csapat, amelynek még esélye van a bajnoki címre. Az idén erre a bizonyos sorsdöntő mérkőzésre a 24. fordulóban került sor a táblázaton két pont előnnyel vezető Honvéd, és az őt üldöző Videoton között. A Honvéd ugyanis 2:1-es győzelmével négypontos előnyt szerzett, s ezt már bizonyosan nem engedi ki a kezéből. A piros-fehér csapat dicsérete, hogy tíz emberrel is győzni tudott ilyen fontos mérkőzésen, ráadásul idegenben. A másodosztály 29. fordulójában a Bp. Volán pontot vesztett, a Siófok és a Vác győzött, így a közlekedési együttes már csak egy ponttal előzi a Siófokot, s háromra csökkent az előnye a Váccal szemben. A Nyíregyháza legyőzésével a Salgótarján az előkelő negyedik helyre lépett, ugyanakkor a Nyíregyháza eggyel hátrább került. A kiesés elleni harcban nem történt különösebb változás, a 22. sz. Volán és a Tapolca újabb vereségével tovább szakadt el a mezőnytől. Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.

Időkapszula: NB I. 1984/85 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 6. forduló, 1. kör
Kedden a magyarok csoportjában Ausztria Ciprust fogadta világbajnoki selejtező mérkőzésen. Szintén kedden Mezey György szövetségi kapitány húsz játékost hívott meg a tatai edzőtáborozásra, készülve a Hollandia elleni világbajnoki selejtezőre. Az UEFA Kupa döntő első mérkőzésének napján egy találkozót játszottak az NB II-ben. A Videoton Székesfehérváron fogadta a világsztárokkal teletűzdelt Real Madridot az UEFA Kupa döntőjének első találkozóján.

Időkapszula: NB I. 1984/85 Magyarország–Hollandia VB-selejtező mérkőzés
A másodosztály 30. fordulója után az élen változatlan maradt a sorrend, mert a Volán, a Siófok és a Vác egyaránt győzött. Az üldözők rangadóján a Szolnok 1:0 arányban nyert a Salgótarján ellen. Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is. A magyar-holland válogatott mérkőzés prológja a két ország utánpótláscsapatának a találkozója volt. Az EB-selejtezőt az Üllői úti pályán hétfőn este rendezték. A találkozó tétje a csoportelsőség volt. Kedd este Hollandiát fogadtuk VB-selejtezőn a Népstadionban.

Időkapszula: NB I. 1984/85 25. forduló
Szerdán Rotterdamban játszották a Rapid-Everton KEK-döntő találkozót. Európa legjobb tizenhat éves labdarúgói randevúznak péntektől jövő vasárnapig Magyarországon - kezdődik a III. UEFA-torna. Szombaton az Európai 4. csoportban játszottak egy VB-selejtezőt. Régi igazság: nincsenek előre lefutott mérkőzések. Az első osztályú bajnokságban már nemegyszer okoztak meglepetést a gyengébbnek minősített csapatok nagyobb nevű, jobb formában levő ellenfeleiknek, s a mostani, háromnaposra nyúlt fordulóban is akadt olyan eredmény, amelyre bizonyára nem sokan számítottak. Az UEFA Kupa döntős Videoton pénteken 1:0 arányban maradt alul Debrecenben, a székesfehérvári szurkolóik mégis bíznak abban, hogy a Vidi a kupavisszavágón, Madridban ismét „hozza magát”. Nem valószínű, hogy a győri stadionba szombaton kilátogató 12 ezer néző ne Verebes József legénységének győzelmére voksolt volna a találkozó előtt. Igazi meglepetés tehát a kiesés ellen küzdő Pécs csapatának 2:0-ás győzelme a Rába ellen, még akkor is, ha az egyik találat öngólt jelent. S ha már a kiesőzónáról esett szó, a Szeged mellett még mindig öt csapat van veszélyben. A forduló talán legnagyobb érdeklődéssel várt találkozója a Tatabánya-MTK-VM mérkőzés volt, hiszen mindkét együttesnek ugyancsak szüksége van a pontokra a bajnokság hajrájában. A Szeged még a bajnokság befejezése előtt búcsút mondhat az első osztálynak, a Zalaegerszeg győzelme megpecsételte sorsát, még ha a zalaiak gólja egy ártatlannak látszó akcióból született is. A tabella középmezőnyében tanyázó Haladás csak egy pontot tartott otthon a Békéscsaba ellenében, igaz, gólokban itt sem volt hiány (3:3). A tavaszi szezon utolsó kettős találkozóját rendezték meg szombaton a Népstadionban. A listavezető Honvéd és a Vasas összecsapására még csak 10 ezren voltak kíváncsiak. Unalmasabb első félidő után a második játékrészben már nagyobb sebességre kapcsolt a két csapat, s megosztozott a pontokon (2:2). S bár nem győzött a kispesti gárda, mégis tovább növelte előnyét - öt pontra - a Videoton előtt, újabb lépést téve a bajnoki cím megvédése felé. A második mérkőzésen már 15 ezren foglaltak helyet a lelátókon, várva, hogy nagyobb izgalmat okoz-e az Ú. Dózsa összecsapása a Ferencvárossal, mint a korábbi mérkőzés. Nos, az első félidő itt sem hozta lázba a szurkolókat, bár a folytatás kicsit látványosabb volt. Végül a zöld-fehér tábor távozhatott elégedettebben az egygólos győzelem és az értékes két pont birtokában. A másodosztály 31. fordulójában az eddigi listavezető Volán súlyos vereséget szenvedett Salgótarjánban, a Siófok viszont Kazincbarcikán is nyerni tudott, így a Balaton-partiak átvették a vezetést a tabellán. Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.

Időkapszula: NB I. 1984/85 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 6. forduló, 2. kör
A 16 évesek labdarugó UEFA-tornáján Magyarország csapata kedden Zalaegerszegen 1:0 (0:0) arányban kikapott az NSZK együttesétől, s kiesett a további küzdelemből. Az UEFA Kupa döntő visszavágó mérkőzésének napján rendezték az NB I. 26. fordulóját. A vendégek közül csak a Haladás jutott egy ponthoz, jóllehet idegenben a Debrecen és a Vasas is vezetett. A Bp. Honvéd 17. alkalommal győzött, és 7 ponttal előzi az egy mérkőzéssel kevesebbet vívott Videotont. A már kiesett Szeged kivételével az Eger, a Pécs, az MTK-VM és a Ferencváros is javított a nehéz helyzetben levők közül, s csak a Tatabánya kapott ki, s ezzel lecsúszott a 14. helyre. A másodosztály 32. fordulójában a feljutásért küzdő együttesek közül csak a Bp. Volán nyert. A Siófok váratlanul pontot adott le a kiesés ellen harcoló Bakony Vegyésznek, mégpedig otthon, a Vác pedig Dunaújvárosban játszott döntetlent. A Volán pontszámban utolérte a Siófokot, de változatlanul (gólkülönbséggel) a Balaton-parti együttes a listavezető. Hétközben fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is. Játszottak még egy világbajnoki selejtezőt is. Este igazi futballfesztivál volt a Bernabeu Stadionban.

Időkapszula: NB I. 1984/85 27. forduló
Az NB I-ben a Honvéd győzött, és már csak egy pontra van szüksége a bajnoki címhez, a táblázat alján viszont továbbra is veszélyben az Eger, a Tatabánya, sőt az MTK-VM is. A másodosztály 33. fordulójában mindhárom NB I-aspiráns döntetlent játszott, így az élbolyban változatlan minden. Az is eldőlt, hogy öt fordulóval a vége előtt a 22. sz. Volán már kiesett. Hétvégén fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.

Időkapszula: NB I. 1984/85 28. forduló
Szerda este rendezték a brüsszeli Heysel-stadionban a Liverpool-Juventus BEK-döntőt. A forduló napján játszottak még egy világbajnoki selejtezőt is. Amint az várható volt, a 28. fordulóban bajnokot avatott a kispesti közönség: a Honvéd aranyérmeshez méltó játékkal győzte le 4:0-ra a Csepelt, s ezzel megvédte címét. A kiesés kérdésében (a Szeged már búcsúzott) viszont maradt minden a régiben, miután a Pécs-Eger és az MTK-VM-Ú. Dózsa mérkőzés egyaránt döntetlennel zárult, egy pontot szerzett a Tatabánya is, míg a Békéscsaba kikapott. Ugyancsak a hátralevő két fordulóban dől el, hogy melyik csapat lesz az ezüst-, illetve a bronzérmes, mert a Videoton pontot vesztett, a Rába viszont győzött Szombathelyen. A jobb helyezésre a fehérvári együttesnek van nagyobb esélye, hiszen egy ponttal megelőzi győri vetélytársát, és egy mérkőzéssel kevesebbet játszott. A másodosztály 34. fordulójában a Volán újra a tabella élére ugrott, s mivel a Siófok csak döntetlent ér el hazai pályán a Szekszárd ellen, a Váci Izzóval szemben már csak két pont az előnye a Balaton partiaknak. A korábban búcsúzó 22. sz. Volán mellett a Tapolcai Bauxitbányász is kiesett.

Időkapszula: NB I. 1984/85 29. forduló
Az első osztályú labdarúgó-bajnokságban a Honvéd már szerdán megszerezte a bajnoki címet, az viszont csak szombaton dőlt el, hogy a Szeged mellett az Eger esik ki. A szombaton játszott, utolsó előtti fordulóban az Üllői úton kórusban kérdőjelezte meg a közönség az FTC-Tatabánya mérkőzés tisztaságát, sőt huligán szurkolók egy csoportja - eléggé el nem ítélhető módon - a metrón állt bosszút a mérkőzés után. A Rába az igazi győri formát idézve nyert Csepelen, a Vasas ugyan a Haladás elleni győzelemmel az ötödik helyre zárkózott fel, de szereplése (29 mérkőzés, 29 pont) így sem mérhető az angyalföldi hagyományokhoz. Az MTK-VM valamelyest megvigasztalta híveit a már kiesett Szegeddel szemben elért gólzáporral, ám az újpestieknek még ez sem sikerült, mert súlyos vereséget szenvedtek Békéscsabán. A Honvéd - miután a bajnokságot megnyerte - már nem összpontosított eléggé a Pécs elleni mérkőzésre, míg a Videoton - ezen sem lehet csodálkozni - kissé elfáradt a hosszú tavaszi sorozat. Nem érheti elmarasztalás az Eger csapatát sem, noha a debreceni 0:3 után véglegessé vált, hogy búcsúznia kell az első osztálytól, mégis rokonszenves makacssággal küzdött a bennmaradásért az utolsó pillanatig. A másodosztály 35. fordulójában a feljutásra pályázók közül a Volán nyert, a Siófok és a Vác döntetlent ért el. Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.

Időkapszula: NB I. 1984/85 Bp. Honvéd - Tatabánya MNK-döntő
A kupadöntő napján rendezték a 26. fordulóból elhalasztott Videoton-Csepel találkozót. A másodosztály 36. fordulójában négy csapat nyert idegenben, egytől egyig azok, amelyeknek nagy szükségük van a pontokra. A Bp. Volán ózdi sikerével biztosan halad az NB I. felé, a Vác egy pontra megközelítette a Siófokot. Két, a továbbjutás szempontjából egyaránt fontos VB-selejtező mérkőzést rendeztek szerdán Európában. Az MNK döntője előtt a Népstadionban került sor a labdarúgó Szabad Föld Kupa döntőjére is, és utána izgalmasnak ígérkezett a már bajnok Bp. Honvéd és a Tatabánya kupadöntője.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr3816666640
süti beállítások módosítása