Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Sportszerűséggel összeegyeztethető jó reggelt minden szurkolótársnak!

2013.03.01. 15:59 Püspök utcai gombaszedő

Újabb hét, újabb MLSZ közlemény, innentől kezdve nagyon fontos lesz nekünk a sportszerű szurkolás. Nem úgy, mint az előző közlemény vagy az azt megelőző tucatnyi esetében, hanem most már tényleg. Becsszóra. Amennyiben az a sportszerűséggel összeegyeztethető, megkockáztatnám, hogy kurva fontos.

Tekintsünk el attól, hogy hányadrangú probléma a lelátói skandálás abból a szempontból, hogy miért nem járnak sokan meccsre. Illetve egy pillanatra mégis nézzük meg, mivel indokolja az MLSZ mindezt.

Egyre hangosabb az a vélemény, hogy sokan azért nem járnak bajnoki meccsekre, mert riasztja őket az ott tapasztalt sportszerűtlenség, gyűlölethullám.

Ennyi? Tényleg erre alapozunk a magyar futball jövöjét (papíron) döntően befolyásoló intézkedéseket, hogy "egyre hangosabb az a vélemény"? Volt bármilyen értékelhető felmérés? Piackutatás? Bármi kézzelfogható a kósza pletykákon és az esetleges "X elvtárs állítólag támogatja az ügyünket" jellegű politikai nyomásgyakorláson kívül?

Engem például egyáltalán nem lepne meg, ha egy valódi piackutatás azt hozná ki, hogy a gyenge infrastruktúra, a gyenge produktum és az ár az a három tényező (és akkor a bundáról még nem is beszéltünk), ami a legtöbbeket elriaszt, de persze konkrét felmérés nélkül ez ugyanolyan vaktában találgatás, mint az MLSZ-é. Illetve egy kicsit kevésbé vaktában, mivel én már jártam magyar bajnokin úgy, hogy nem a VIP-zónában pogácsáztam. Ki tudja, tán arra is magyarázatot kapnánk, hogy a futballszezon toronymagasan legbalhésabb meccsének tartott Fradi-Újpestre két héttel a meccs előtt hogy fogyhatott el minden jegy, míg egyes családbarát fellegvárakban már az ezer néző is csak vágyálom.

De még ennél is nagyobb a probléma ezzel a bekezdéssel.

A Magyar Labdarúgó Szövetség vezetése olyan átfogó stratégiai fejlesztéseket indított el a labdarúgásban, amelynek eredményeként javul az infrastrukturális háttér, nő az amatőr és professzionális klubok anyagi mozgástere, a stadionokban erősebb lesz a szurkolók biztonságérzete

Tegye fel a kezét, aki ebből bármit érzékelt. Persze, azt látom, hogy EGYES klubok infrastrukturális háttere valóban javult, illetve javul, aminek bizonyára nagyon örülnek a hajdúsági illetve a felcsútsági szurkolók, de összességében azért nem látom dübörögni például a "Kulturált WC-t minden stadionba!" programot, esetleg a "Tégy a szarrá ázás ellen!" fedettlelátó-építési kezdeményezést.

Úgyhogy mintha érezné az MLSZ is, hogy talán nem ez a legfontosabb tényező (ezzel mintegy saját magának ellentmondva, ami régi szép hagyomány), de van még ennél is lejjebb.

A gyűlöletet, a verbális erőszakot, gyalázkodó rigmusokat, a mások provokálására, megsértésére alkalmas jelképek használatát a sportszerűség jegyében száműzzük a stadionokból.

És most akkor időzzünk is el itt egy pillanatra, vegyünk egy mély levegőt és ízlelgessük ezt a mondatot. Különösen ezt a szót: "mások" (nem, nem úgy). Mások, vagyis lényegében bárki. Akár a stadionban van, akár nem. Akár hallja, akár nem. Akár valóban megsértődik, akár nem.

Más nemzetiséget súlyosan sértő, irredenta szlogen. (fotó: triplawellyou.wordpress.com)

Ennyire tág és épp ezért teljesen semmitmondó definícióval, ami a lila plüssmajmok lengetését egybemossa az auschwitzozással, ahol egy "buzibíró" miatt elvileg megállítható a meccs (bár egynémely sporttárs ténykedését elnézve, ez valóban sérthető lehet a homoszexuálisokra nézve), ahol a pontos részletek kidolgozására egy egész hónapot írt elő saját magának a szövetség, a jövőbeni büntetési gyakorlat borítékolható.

Van rajtad sapka?

Címkék: magyar mlsz


2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr85111440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miller draft 2013.03.01. 18:52:32

Kisbarátom, ez 10-ből, tíz, nagyon adom minden szavad.Amúgy meg ha valami MLSz főmufti az utamba kerül tuti megkérdezem, hogy miért van az, hogy az Újpest-Fradi párosítás minden évben a legtöbb nézőt hozzó összecsapás. Ja mondjuk meg van, mindenki a balhéért megy, meg a huligánkodásért.

those with loaded guns 2013.03.05. 11:45:44

Á, egy ilyet én is szerettem volna írni. Mindig felkúrja az agyamat, mikor olvasom/hallom, ahogy a valóságból kirekesztve élők nagy határozottsággal alkotnak véleményt, majd hoznak döntéseket.
süti beállítások módosítása