Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

A mágikus magyar: Így rendezhetünk focivébét...

2013.05.11. 18:41 szilvapálinka

a_8.jpgHargitay Péter és Ron Jeremy: Ön melyik úr filmjeit kedveli?

Mivel az új Platini-terv szerint az Európa bajnokságot már nem országoknak, hanem városoknak adják, az meg már nem nagyobb üzlet mint egy Madonna koncert, ideje lenne valami új terv után nézni. Olimpiára utoljára 1952-ben pályáztunk, de végül az 1960-as olimpiát Rómának ítélték az imperialisták (azért Budapest is kapott egy szavazatot, Farkas Mihály keze messze elért). Az Európa Bajnokság pályázataink makettmutyijáról Mészöly Kálmán bácsi tudna mesélni, mint közismert, át lettünk verve és egy szavazatot sem kaptunk.

10-warner-hargitay-costume.jpgA hölgy fontos szavazatokat hozhat. Álló sor jobbról kezdve: Hargitay, Warner (volt FIFA alelnök, adta vette a szavazatokat és eltiltották), és egy ismeretlen úr, aki sunázna.

A rendezés elnyerésének legnagyobb nehézsége, hogy a magyar sportdiplomácia súlya jelentéktelen. Itt az idő, hogy egy igazi nehézfiút bevetve megpályázzuk a következő focivébé megrendezését. A nehézfiú adott, Hargitay Péternek hívják, Sepp Blatter tanácsadója és bizalmasa. Hargitay erejét és hatalmát talán csak Chuck Norris-hoz lehetne hasonlítani és nem csak átvitt értelemben de erről majd később. Először szemezgessünk a Hargitay varázserejének bizonyítékai közül:

Gourlay,-Kuster,Hargitay_63.gifRon Gourlay, a Chelsea elnöke, egy  szépségkirálynő és Hargitay, 2011-ben

Amikor a Kakuta-ügy miatt a FIFA eltiltotta a Chelsea-t az átigazolásoktól, a Chelsea Hargitay Péterhez fordult aki a CAS-nál elérte ami az MLSZ-nek, a Győrnek és Poleksic-nek sem sikerült: a CAS eltörölte a büntetést.

600x380xSepp-Blatter-junto-com-o-RP-Peter-Hargitay-600x380.jpg.pagespeed.ic.7FxEqTgk9H.jpgHatalmasok

Hargitay 2002 és 2007 között Blatter hivatalos tanácsadója volt, erről a posztról akkor távozott mikor az angliai VB szervezőbizottságába hívták.

5c-peter-hargitay-JSB-MBH(full-size).jpgHargitay, Blatter, és Bin Hammam

Hargitay szervezte a katari Mohamed bin Hammamnak (az ázsiai szövetség elnöke) a 2011-es FIFA elnökválasztási kampányát. Ez végül botrányba fulladt, bin Hammamt Blatterék a vesztegetéssel vádolták és örökre eltiltották. Azért persze a kecske és a káposzta is jól lakott: Katar vébét kapott, Blatter ellenfél nélkül lett újra elnök.


goal (2).jpg

Hargitay filmproducer is, a leghíresebb film címe: Gól

Nem mi lennénk az első ország, akinek Hargitay segítene a focivébé-szavazás csikorgó kerekeinek olajozásában. Hargitay Péter dolgozott a 2018-as angol és a 2022-es ausztrál vébé pályázat szervezőbizottságában is, tapasztalatai tehát egyedülállóak.

Az angol pályázat

2007-ben az angolok profi módon kezdtek hozzá a 2018-as vébé pályázathoz: felfogadták Hargitay Pétert, Blatter tanácsadóját, hogy lobbizzon az érdekükben. Hargitay a Financial Times-nak adott nyilatkozatában nem köntörfalazott:

Felejtsék el a marketinget, felejtsék el a promóciót. A célközönség nem a nagyvilág. A vébé helyszínéről a végrehajtó bizottság, 24 ember fog dönteni. Közöttük a legfontosabb Blatter, és a nyeréshez Blatterhez kell közel lenni, tudni kell ő mit akar. Nem hiszem, hogy a világon bárki jobban ismerné és jobb kapcsolata lenne ezzel a 24 emberrel mint nekem. Az évek során felépítettem velük a a kapcsolatot, a bizalmat, mondhatni barátságot.

2008-ban Anglia új vezetőt (Lord David Triesman) választott a labdarúgó szövetség élére, aki elhatározta, hogy az angolok tisztán szállnak versenybe a szavazatokért, és részben a múltjában talált fekete foltok miatt (erről még később) megszabadult Hargitaytól. Hargitay nem sokkal azután értesült a hírről, amikor a magánrepülője óriási szerencsével pár perccel egy nagy földrengés előtt elhagyta a chengdui repülőteret. A gépen foglalt helyet Blatter, Jack Warner (FIFA alelnök), és Mohamed Bin Hammam (az ázsiai szövetség elnöke). Ez a példa is mutatja, hogy Lord Triesman alábecsülte Hargitay kapcsolati tőkéjét. Ezt később személyesen is tapasztalhatta Lord Triesman, mikor a FIFA egyik fogadására érkezvén azzal kellett szembesülnie, hogy a főasztalnál öt ember ül: Blatter, Joao Havelange, Warner, Michel Platini és  Hargitay.

Ahogy Hargitay, úgy Lord Triesman is kibukott a sikertelen angol pályázatból. A derék lord őszödi beszédében azt találta mondani, hogy a legnagyobb ellenfélnek tartott spanyolok kiszállnak a 2018-es vébé rendezéséért folyó küzdelemből, ha az oroszok megkenik a 2010-es vébé bíróit. [Azóta már tudjuk, hogy a 2010-es VB-t a spanyolok megnyerték, a 2018-asat pedig az oroszok fogják rendezni. - a szerk]

Hargitay az angol terv minden részletét ismerve, hétszámjegyű összeggel a zsebében távozott, és rögtön lecsaptak rá a vébérendezésre pályázó országok: Ausztrália lett a befutó.

article-2068329-0EE091F500000578-453_468x286.jpgHargitay szerint Platini egy veszélyes kis buzi

Az ausztrál pályázat

Az ausztál pályázat mögött három magyar állt, Hargitay, Lőwy Ferenc, aki az egyik leggazdagabb ausztráliai üzletember, és Ürge László (Les Murray) sportriporter, az ''ausztrál foci hangja és arca.''

19-aussie-bid-leader-frank-lowy-and-blatter.jpegLőwy Ferenc, az asztrál szövetség elnöke és Blatter

A katari olajjal küzdő ausztrál pályázat egy szavazatot kapott. Állítólag Beckenbauertől, akit Hargitay és Beckenbauer közös barátja, Fedor Radmann puhított (Fedor olajozta a 2006-os német pályázat fogaskerekeit).

037344.jpgÜrge László, a FIFA etikai bizottságának tagja, és Blatter

A bukott ausztrál pályázat 42 millió dollárba került az adófizetőknek, ebből Hargitay és Radmann 7 milliót kapott. Hargitay azt hozta fel mentségül, hogy tisztán pályáztak (lehet, hogy ellopta az angol ötletet) és nem volt esélyük a korrupcióval szemben.

A magyar pályázat

Ezek után egyértelmű, hogy Hargitay szakértelmét és összeköttetéseit Mészöly Kálmán csibeszségével társítva komoly esélyünk lehetne a vébé megrendezésére. Nézzünk szembe a valósággal. Nem Solymosi a legnagyobb csaló, nem az ETO-Paks a legnagyobb bunda, nem Karesz a legnagyobb tippmixes, és  nem a felcsúti stadion a legstadlerebb, hanem az egész focivilág  velejéig romlott és korrupt.

Egy apró akadálya azonban van annak, hogy Hargitay segítsen a magyar vébé rendezésében. Hargitayt a magyar rendőrség körözi:

Kokaincsempészet vádjával letartóztatta a jamaicai rendőrség Hargitay Péter magyar származású svájci üzletembert, aki 1990. október 19. és 1992. december 15. között Magyarország tiszteletbeli konzulja volt Svájc Zürich és Zug kantonjaiban. Hargitay – akinek sajtóvállalkozása is volt Svájcban, és 1990-ben az MDF-et támogatta 1,9 millió forinttal – 1989-ben jelent meg vállalkozóként Magyarországon: információink szerint a svájci jegybank egyik nyugalmazott vezető tisztségviselője ajánlotta be Fekete Jánosnak, a Magyar Nemzeti Bank nyugalmazott első elnökhelyettesének. Fekete János szervezte meg a Hargitay és Társai Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft.-t, amely 1989. május 4-én 7 millió forintos törzstőkével alakult. Az alapítók a svájci Hargitay Group Holding AG 3,5 millió forinttal, Erős János – aki akkoriban a Unicbankban dolgozott, ma pedig az Általános Értékforgalmi Bankban (ÁÉB) tett kitérő után a Kereskedelmi Bank Rt. vezérigazgatója – 1,75 millió forinttal, Ágoston Attila szintén 1,75 millió forinttal. Erős János a HVG-nek adott nyilatkozatában elmondta: noha a PR-ral és pénzügyi tanácsadással foglalkozó társaság az első évben 16 millió forintos nyereségre tett szert, Ágoston Attilával együtt mégis kiszálltak belőle (részesedésüket – Erős János emlékezete szerint – Hargitay névérték alatti áron vette meg), mert a kétféle tevékenységet nem tartották egymással összeegyeztethetőnek. A HVG információi szerint azonban 1990. február 24-én Lintner Sándor és a kft. vásárolta meg a két távozó üzletrészét. Jelenleg a cég feles tulajdonosa a holding, Lintner Sándor 2,1 millió, Réti Sándor ügyvéd pedig 1,4 millió forinttal részesedik a kft.-ből. Erős állítása szerint 1990 óta semmilyen kapcsolatban nem áll a svájci üzletemberrel, így annak szintén 1989-ben, 2 millió forinttal bejegyzett Hargitay Kiadó Kft. nevű vállalkozásával sem, holott ő – mint mondta – annak idején tökéletesen megbízott Hargitayban. (Fekete János – aki 1992. január 2-án megvált felügyelőbizottsági elnökségétől – sajtónyilatkozataiban szintén elhatárolta magát Hargitaytól.)

Hargitay 1989-ben beszállt a Tőzsde Kurírt megjelentető Courier Kiadó és Szolgáltató Rt. megalapításába is. A tízmillió forintos alaptőkéjű céget 1991-ben kivásárolta, a kiadói rt. a lap szerkesztőgárdájának 1992 végén bekövetkezett önállósodását megelőzően (HVG, 1993. január 23.) az éves rendes közgyűlését Jamaicában tartotta. 1992-ben Hargitay Péter megvásárolta az Iparbankház 617 millió forintos névértékű részvénycsomagját, s tagja lett a bank felügyelőbizottságának. E posztjáról az 1993 decemberi közgyűlésen lemondott, arra hivatkozva, hogy részvényeit – egyébként máig tisztázatlan körülmények között – az Oninvest Kft.-nek (HVG, 1994. január 8.) eladta. Azóta, úgy tudni, Hargitay nem járt Magyarországon, s az Oninvest-ügylet kapcsán a magyar rendőrség is körözi.

Persze korántsem biztos, hogy a magyar vád megalapozott. Hargitay kétszer volt letartóztatva kokaincsempészésért, egyszer 7 hónapig volt előzetesben, végül mind a két esetben felmentették. Az vesse rá az első követ, akinek jamaicai hajótársasága volt és képes volt nemet mondani pár láda porcukorra, pár millió dollár ellenében.

Hargitay rossz hírnevét legfőképpen Andrew Jennings angol újságírónak köszönheti, aki hosszú évek óta kitartóan vizsgálja a FIFA korrupciós ügyeit. Hargitay  nem perel lekurvázott kisasszony módjára a becsületéért, ő egy magyar úr, ő adja:

b_5.jpgGyere ki a hóra

Címkék: korrupció fifa


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr925294586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása