Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Álomstadionok: Ahol aranykolbászból fonják a kerítést

2013.07.23. 15:04 A szerethető dózsás

Luxury-Resort-Amphibious-1000-Qatar01 (1).jpgEz a luxusüdülő-sziget (a hotel-yachtok a víz alatt üvegfenekűek) 500 millió dollárba fog kerülni.

Braziliában folytatódnak a focivébé-ellenes zavargások. Vajon mennyibe kerül egy-egy sportesemény egy főre lebontva? A brazil vébé 14 milliárd dollárba kerül, ez elosztva a 192 milliós népességgel fejenként 73 dollár. A dél-afrikai vébé valamivel olcsóbb volt: fejenként 54 dollár. A szocsi olimpia 50 milliárd dollár, ez bizony elég sok, 350 dollár per fő. Összehasonlításul, a magyar stadionprogram 100 milliárd forintos költsége 50 dollár fejenként.

the-pearl-qatar-1_48.jpgLuxusüdülők persze már most is vannak Katarban.

Ezek az összegek azonban eltörpülnek a katari vébé rendezési költsége mellett. Az összeg 100 ezer dollár fejenként. Hogy ez hogyan lehetséges? Nos, először is Katarban az egy főre eső GDP 690 ezer dollár (Magyarországon 20000 dollár), így már nem is akkora ez az összeg. Tudni kell azonban, hogy Katarban 2 millió ember él, ebből csak 225 ezer katari állampolgár. Ha az össznépességet vesszük alapul akkor 10000 dollár per fő a vébé költsége.

A brazil vébé tehát 14 milliárd dollárba kerül, a katari pedig 200 milliárdba. Ennek az óriási összegnek az a magyarázata, hogy a katariak az egész országot újjá akarják építeni, arra számítva, hogy a turizmus hosszú távú növekedése visszatéríti a befektetett pénzt és a stabil, gazdag Katar külföldi befektetőket fog vonzani. 140 milliárd dollárért repülőtereket, utakat és metrókat építenek a vébé és a remélt 400 ezer turista kiszolgálására. További 20 milliárd megy hotelekre és egyéb, turizmust szolgáló infrastruktúrára.

Az alábbi képek (a katari pályázat hivatalos képei) néhány stadion tervét mutatják. Hogy, hogy nem, ezek a makettek nagyobb sikert arattak, mint a mieink. 

Doha-012.jpgA 45 ezresre tervezett, a  dohai kikőtőben épülő stadionba kényelmesen, a saját yachtjukon érkezhetnek a szurkolók.

sport-009.jpgAz Al-Shamal stadion alakja a tradicionális "dhow" halászbárkákat utánozza.

1272-ASP_WM2022-007.jpgAz Al-Khor stadion tengeri kagyló alakú lesz.

Qatar-World-Cup-001.jpgAz al-rayyani egyetemi stadion 45000 embert fogadhat be és már a vébé utáni hasznosítása is meg van oldva. A stadiont 25000 nézőt befogadó jégpályává alakítják át, amin az egyetem hokicsapata fog játszani (az olvasó ide szúrja be a saját viccét).

sport-005.jpgA Katar Egyetem stadionja. A kifordított esernyő alakú pavilonok nem csak árnyékot adnak, hanem össze is gyűjtik az esővizet ami errefelé nagy kincs.

qatar-002.jpgA döntő a világ egyik legmodernebb épületében, a Lusail Iconic Stadionban lesz. Akinek nincs helikoptere, annak az alábbi videó segít a stadion elképzelésében:

 

A rengeteg brazil zászlónak bundaszaga van.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr915419618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

those with loaded guns 2013.07.23. 16:09:28

Beteges, hogy az Al-Khor stadionról nekem nem a kagyló jutott eszembe?

2013.07.24. 19:40:35

Akár mit is épít Katar, Dubai és társai, akkor is szar helyen vannak. A sivatagban, ahol az év nagy részében elviselhetlen a meleg és a homokvihar. A drága beruházások miatt, csak a gazdag turistákat várják, akiknek viszont véges a száma és egyébként is őket nagyon sokan akarják. A focivébéről az egyszerű focirajongókat ki is zárják a magas árakkal és az alkoholfogyasztás tilalmával.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.07.30. 11:52:19

és akkor még nem beszéltünk arról, hogy télre akarják tenni, ezzel agyonvágva a megszokott bajnoksági és BL menetrendeket.

mindezt akkor, amikor már az elmúlt vb is - finoman szólva is - kevéssé volt izgalmas a sok 1-0 és a rengeteg komoly játékvezetői tévedés miatt.

Blatter! ne vedd el a jó bajnokságomat! szarba lépté Katarral, tessék férfiasan viselni! rendezzétek nyáron, vagy adjátok az USA-nak!
süti beállítások módosítása