Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Kistökösök

2013.10.18. 19:27 A szerethető dózsás

cimer.png

 

A "Kistökösök" (a szerző nem tartozik közéjük) gyermekfoci klubját 2001-ben lelkes szülők és gyermekbarát felnőttek álmodták meg egy hazai rendezésű torna alkalmával. A szervezést áldozatkész anyukák és apukák vállalták, akik tevékenyen részt vettek a rendezvények lebonyolításában, és ezzel megalapozták a focisuli jövőjét. Az egyesület 2003. április 10-én "KISTÖKÖS" Gyermekfoci Club Egyesület néven került bejegyzésre a cégbíróságon. "Kistökös" az egyesület névadója, a híres nagydobosi sütőtök némi áthallással (némi áthallás? Nyerítek).

A vicces név ne vezessen félre bennünket, ez egy példaértékű kezdeményezés: alulról szervezett, társadalmi összefogással támogatott klubról van szó, ami nem az állami támogatás elnyeréséért jött létre.: 

A focisuli jelenlegi stratégiája "minden faluban, községben, városban van egy-két ügyes gyerek" akiket megpróbál felkutatni, bevonni a szervezett sportéletbe,  próbálja a területi hátrányából származó különbségeket kiegyenlíteni, és lehetőséget nyújtani az alapok elsajátításához mely elengedhetetlen a későbbi magasabb szintű labdarúgáshoz

Igaz, több mint tíz évet késve, de az MLSZ is felismerte, amit a kistökösök már régen tudtak, és az MLSZ fő célja: hogy minél több gyereket bevonjon a labdarúgásba. 

Az OTP Bank Bozsik-program U12/U13-as korosztályának őszi tornáin a most kezdődött idényben több mint 10 ezer ifjú focista vesz részt, az érintett sportszervezetek száma közel megduplázódott az előző évhez képest.

Az U13-as mérkőzéseken a taktikai elemeknek még nincs különösebb jelentőségük, nem a csapat összteljesítménye számít, hanem a játékosok egyéni teljesítményei a csapatokban. Ennek megfelelően nem az eredmény a legfontosabb, nem készülnek tabellák, ranglisták sem, de a szakemberek árgus szemekkel figyelik a fiatalok játékát, feljegyzik a kiemelkedő teljesítményeket, illetve minden olyat jelet, ami arra utalhat, hogy az egyes focistákból a későbbiekben igazi játékosegyéniség válhat. 

Az MLSZ honlapjáról származó idézet szerint tehát az eredmény nem fontos, és ranglisták sem készülnek. Ez nagyjából az utánpótlásnevelés filozófiája mindenhol a világon. Igen ám, de ezek a gyerekek pár hónappal később bekerülnek az NB2-es és NB3-as csapatok kötelezően előírt utánpótláscsapataiba, ahol már nem csak ranglisták készülnek, hanem megalázó vérengzéseknek is ki lesznek téve.

A magyar közvéleményt megrázta,  a politika-, és a fociparaziták mocsarát pedig felkavarta a 8:1-es vereség.  Az alábbiakban arra mutatunk példákat, hogy a magyar bajnokságokban ennél sokkal nagyobb veréseknek is ki vannak téve a csapatok, ami talán nem is lenne gond, ha nem serdülőcsapatokról lenne szó. 

44_o_focisuli1-at_5has.jpgA pomázi Egervári-Halmai focisuli a jövő Guzmicsait neveli. Halmai a Haladás tulajdonosa is. A többit az olvasók fantáziájára bízom.

 

A Vas megyei U-15 bajnokság északi csoportjában a Jánosháza 32:1 arányban bizonyult jobbnak a Kemenesmagasinál. A Kemenesmagasi csere nélkül játszotta végig a meccset, és az eredményből ítélve az edző biztosan talált volna okot a cserére, ha lett volna cserejátékos. De nem volt. A csapatban egy 7 és egy nyolc éves gyerek is helyet kapott. Az egyetlen gól szerzője pedig 6 éves...

A Kemenesmagasinak nem ez az egyetlen nagyarányú veresége, hazai pályán 35:0-ra kaptak ki a Celldömölktől, ráadásul a Celldömölk két játékosa 10 gólig jutott. A Sárvár 31 gólt ragasztott a Kemenesmagasi kapujába, de becsületükre legyen mondva, hogy ők a szünet után visszavettek a lendületből. Igaz ekkor már 26 góllal vezettek. A Kemenesmagasi az eddigi 8 mérkőzésen 5 gólt rúgott és 188-at kapott.

Nem áll sokkal jobban a Kemenesalja sem, ők 155 gólt kaptak eddig. Igaz, 14 gólt lőttek is, bár ennek értékéből valamit levon, hogy ebből 13-at éppen a Kemenesmagasinak. A többi 7 meccsükön mindössze egy gólra futotta és hazai pályán beledöcögtek egy 41:0-ás pofonba a Kőszeg ellen.

Egy szinttel feljebb, az MLSZ másodosztályú serdülőbajnokságának Közép-Kelet csoportját vezető Budapest-Honvéd MFA az eddigi 8 fordulóban csak 41 gólig jutott, mentségükre legyen mondva, hogy még nem játszottak a Dabassal. A Dabas első góljára még várni kell a szurkolóknak, akik azonban nem mondhatják, hogy gól nélküli, unalmas meccseket látnak. A Dabas ugyanis eddig 176 gólt kapott, legnagyobb sikerük, hogy a nyitófordulóban a Rákosmente elleni hazai meccsen csak 3 góllal maradtak alul.

Az U14 MAGLÓDI TC - FC DABAS 23 - 0 (8 – 0) meccs után nyilatkozott Bíró Roland edző:

A dabasi csapat nem régóta focizik együtt, sokan most kezdték a labdarúgást és ez meg is látszódott a teljesítményükön. Mi gyakorolhattuk a helyzetek kialakítását, amikből elég sokat be is rúgtunk. Gratulálok a csapatnak és nagyon örülünk a győzelemnek, de természetesen a helyén kell kezelnünk ezt a három pontot és menni előre, mert nagyon sokat kell még tanulnunk.

Ha az általam edzett csapat nyolc góllal vezetne az első félidőben akkor már a szünetben kirúgnának. Ebben a korosztályban megengedhetetlen az ellenfél megalázása. Kinek van kedve focizni, ha 20 góllal megverik? 4-5 gólos előny után, ha látja az edző, hogy az ellenfél gyenge, fiatalabb, nincs cseréje, akkor csak fejesgólt enged, gyengébb lábbal lehet csak lőni, kétérintőzik stb. 15 gól a második félidőben? 

Mint mondottuk, a Dabasra rájár a rúd. A Ceglédi VSE – Dabas  22-0 meccs után  Széchenyi Márton edző így látta a meccset:

Gólkülönbség javító győzelmünkhöz mindenképp jár a gratuláció a srácoknak. Még a huszadik gól után is úgy hoztuk vissza a labdát a középkörbe, mintha mi lennénk hátrányban. Nem elégedtünk meg, de kezeljük helyén a végeredményt! Az elmúlt két fordulóban  39 gólt szereztünk és egyet sem kaptunk. Hogy őszinte legyek remélem nem lesz több ilyen gyenge ellenfelünk. A gyerekek fejlődését sokkal inkább segíti egy izzadságszagú 1-2 gólos győzelem, mint egy szedett-vedett csapat tönkreverése.

De miért kell őket tönkreverni? Az említett 39-ből hiányzó 17 gólt a Jászapáti ellen szerezték:

Széchenyi Márton edző: Az ellenfél egy félidőt tudott teljes létszámban futballozni, utána 9 majd 8 mezőnyjátékosra fogyatkoztak, sérülésre vagy rosszullétre panaszkodva. Nem tehettem mást, lehívtam a saját csapatomból az 5 gólos Augusztin Zsoltot és a mérkőzés egyik legszebb gólját szerző Koncz Ábelt, hogy egyenlő létszámban  - kilenc a kilenc ellen  - folytatódjék a mérkőzés, amely kezdte értelmét és sportértékét is elveszíteni.  Augusztin és Koncz külön elismerést érdemel felnőttes hozzáállásuk és sportszerű magatartásuk miatt (szó nélkül megértették miért kell lejönniük a pályáról). Jászapáti vezetősége megköszönte a sportszerű magatartást, így a nagy gólkülönbség ellenére is barátságosan köszöntünk el vendéglátóinktól. A csapatot gratuláció illeti, hiszen az eredményesség mellett a játék szépségére is ügyeltek.


Ez szép dolog, bár meg kell jegyezni, hogy a szünetben 7:0 volt az állás és nehezen érthető, hogy a második félidőben miért kell még 10 gólt rúgatni a csapattal.

A nagyarányú vereségek nem csak az apró-falvak nyilván kis merítésű csapatainak jutnak ki, hanem olyan nagynevű, komoly szakmai munkát hirdető műhelyeknek is, mint a Mészöly focisuli, akiknek a másodosztályú U15-ös csapata hazai pályán nézett bele egy 23:0-ás parasztlengőbe és csoportjában tökutolsó. Persze ki tudja, ennek akár focipolitikai okai is lehetnek, talán valakiknek nem tetszik a Mészöly-klán. Mi valaha egy BIT nevű csapat ellen szereztünk tucatnyi gólt, mert azt hittük a Baloldali Ifjúsági Társulat csapata. Később kiderült, hogy valami számítástechnikai cég támogatását élvezték. 

Külön említést érdemel a Csákvár TK U14 csapata akiknek ugyancsak sikerült 41:0-ás vereséget szenvedni a III. kerület TVE vendégeként. A 18:0-ás első félidő utáni szünetben úgy látszik nem sikerült felrázni a társaságot. A Csákváriak eddig 168 kapott góllal örvendeztették meg az ellenfél szurkolóit. A Csákvár U15-ös csapata is tökutolsó, igaz ők csak 89 gólt kaptak 8 meccsen.

A Felsőtárkány az NBIII keleti csoportjában vitézkedik. A csapat sztárja a 6 gólos Montvai Tibor, az Eger, Siófok, Diósgyőr, Pécs, ZTE, Paks, Nyíregyháza, Kecskemét és Jászapáti korábbi ásza. A Felsőtárkány 4 másodosztályú utánpótlás csapatot üzemeltet, U14, U15, U17,és U21 korosztályban. A négy csapat az eddig lejátszott 34 meccsén háromszor győzött, csoportjukban a tabella utolsó két helyének valamelyikén áll, és meccsenként átlagosan 10 gólt kapnak.

A kiragadott példák a legkirívóbb vereségeket mutatják be, de a 15 gól kapott gól feletti eredmények teljesen általánosak. Egyrészt tehát az MLSZ kedvet akar teremteni az utánpótlás focihoz, ahol az eredmények másodlagosak és az igazi siker a kinevelt felnőtt játékosok számával mérhető. A gólszerzés persze fontos, de azt edzésen is lehet gyakorolni. A másik oldalon pedig az utánpótlás kiszélesítése érdekében az NB-s csapatok kénytelenek feltölteni serdülő kereteiket gyakran óvodáskorú focistákkal, akiket aztán megalázó módon mészárolnak le ki tudja milyen motivációval ellenfeleik.  

Könyörgöm ne tegyék, ők még csak kistökösök!

Címkék: magyar foci futball


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr65584490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása